اخبار بازار امروز …(بخش اول)

تیر ۱۲, ۱۳۹۵

۰۷:۳۰:۴۳ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

گروه بورس، همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته با تجربه شرایطی خاص توانست در مجموع هفته کارنامه‌ای مثبت از خود به جای بگذارد. رشد شاخص با وجود عدم انتظار معامله‌گران توام با معاملات بسیار پر حجم در نماد سایپا که احتمال تزریق نقدینگی تازه به بازار را تقویت کرد، دو ویژگی بود که در هفته گذشته شگفتی ساز شد. این همه در شرایطی رخ داد که به دلیل تعطیلی میان هفته و ماه مبارک رمضان کمتر کسی انتظار یک بازار مثبت را داشت.

با این وجود بازار توانست در میان کورانی از خبرهای نگران‌‌کننده در سطح بین‌الملل پس از رفراندوم انگلیس و در داخل با خبرهای منتشره در مورد فیش‌های حقوقی مدیران دولتی در نهایت با رشد ۲۹۶واحدی شاخص کل معادل ۴/ ۰درصد مواجه شود. کارشناسان تاکید دارند رفتار بازار در هفته گذشته که بازار در سایه حضور تمامی نگرانی‌ها توانست رشد را تجربه کند نشان‌دهنده کمبود نقدینگی و نیاز بازار به حضور نقدینگی تازه است. از دیدگاه این کارشناسان در صورت حضور نقدینگی تازه در بازار می‌توان به رشد بازار به‌رغم وجود عوامل نگران‌کننده امیدوار بود. در بازار سهام در تحولات بنیادی و کلان به دنبال بحران خروج انگلیس و تاثیر آن بر بازارهای جهانی جنجال به وجود آمده در مورد فیش‌های حقوقی تاثیرات خود را بر بورس نیز آشکار می‌کند جایی که مدیران عامل دو بانک در آخرین روز هفته تغییر کردند و خبرهایی در مورد تغییرات حداقل یک بانک دیگر نیز مطرح است.

در عصر روز پنج‌شنبه، هادی اخلاقی به‌عنوان مدیرعامل بانک ملت جایگزین علی رستگار شد. همچنین، سیاوش زراعتی به‌عنوان مدیرعامل بانک صادرات انتخاب شد و جایگزین اسماعیل لله‌گانی می‌شود که از این سمت استعفا کرده است. پیش از این نیز مرتضی‌اکبری، عضو هیات مدیره بانک توسعه صادرات ایران به سمت مدیرعامل بانک قرض الحسنه مهر ایران منصوب و جایگزین سیامک دولتی شده بود. در این شرایط بازار با دقت روند تحولات را دنبال می‌کند. در تحولات اقتصادی مهم رشد ارزش دلار و رسیدن آن به ۳هزار و ۵۵۰ تومان در چند روز اخیر نیز مورد توجه است. در همین حال شورای پول و اعتبار نیز نرخ سود تسهیلات در قالب عقود مشارکتی و غیرمشارکتی را همسان کرد.

 

براساس این تصمیم، نرخ سود هر دو نوع تسهیلات ۱۸ درصد تعیین شد. در این شرایط اما به تعادل رسیدن بازارهای جهانی آرامشی نسبی را برقرار کرده است هرچند در آستانه فصل تابستان بازار جهانی نفت با فشارهایی مواجه است. در بازار جهانی نفت بهای هر بشکه نفت برنت به زیر ۵۰دلار بازگشته و در حد ۴۹دلار رقم خورده است، بهای هر تن مس به قیمت ۴هزار و ۷۸۰دلار رسیده است، بهای سه فلز آلومینیوم، روی و سرب نیز به ترتیب یک هزار و ۶۱۴ دلار، ۲ هزار و ۵۹ دلار و یک هزار و ۷۳۴دلار گزارش شده است. در بازار جهانی سنگ‌آهن پس از آنکه بازار واردات سنگ‌آهن چین ماه جاری میلادی شروع سختی را پشت سر گذاشت در حال حاضر قیمت به بالای ۵۰ دلار هر تن خشک سی‌اف‌آر رسیده است. به گزارش «ایفنا»، سنگ‌آهن خلوص ۶۲ درصد ۵۳ دلار و ۴۰ سنت هر تن خشک سی اف آر شده است. اگر چه نسبت به ۷۰ دلار اواسط آوریل افت زیادی داشته، ولی در مجموع نسبت به آغاز سال ۲۰۱۶ حدود ۵/ ۲۴ درصد رشد داشته و نسبت به کف قیمت دسامبر گذشته نیز ۴۴ درصد بالا رفته است.

بازار روز چهارشنبه بازار شگفتی ساز بود جایی که در یک بازار منفی بیش از ۵۶ میلیارد تومان از ارزش ۲۷۱ میلیارد تومانی معاملات به نماد سایپا اختصاص یافت و بیش از ۴۲۹میلیون سهم این شرکت داد و ستد شد. این معاملات پرحجم در روزی که شاخص ۲۵۰ واحد افت کرد و به رقم ۷۳ هزار و ۹۴۰ واحد رسید سبب بروز مباحثی در بازار شده است که عمده‌ترین آن شائبه تزریق نقدینگی به بازار است. در گروه خودرویی، سازمان بورس مجوز افزایش سرمایه ۳۲۰ درصدی از تجدید ارزیابی دارایی برای شرکت مالیبل سایپا را صادر کرد. بلومبرگ در گزارشی اعلام کرد ایران‌خودرو با شرکت ال‌جی کره برای برقی‌سازی ۶۰ هزار خودرو تا سال ۲۰۲۳ قرارداد امضا می‌کند. بلومبرگ اعلام کرد قرار است شرکت ال‌جی کره محصولات ایران‌خودرو را از اوایل پاییز برقی‌ کند و تا ۷ سال دیگر، ۶۰ هزار وسیله نقلیه برقی می‌شود. هاشمی یکه‌زارع مدیرعامل ایران‌خودرو گفته است مذاکرات در حال انجام بوده و ممکن است انجام این قرارداد از پاییز آغاز شود.

در گروه خودرویی امروز شنبه نیز ۱۸/ ۲۴ درصد رنا از سوی شرکت‌های زیرمجموعه کارکنان سایپا به قیمت هر سهم ۵ هزار و ۶۳ ریال عرضه خواهد شد. در گروه فلزی نمادهای تولید‌کننده روی روز خوبی را تجربه کردند و هلدینگ توسعه معادن روی در صدر تقاضای بازار نشست.در گروه غذایی امروز نماد صنعتی بهشهر برای تصمیم‌گیری در مورد افزایش سرمایه متوقف می‌شود. در گروه پتروشیمی، بازرگانی پتروشیمی سهام خود در پترول را برای واگذاری آگهی کرده است. به این ترتیب این هفته، ۷/ ۶ درصد معادل یک میلیارد و ۳۴۷ میلیون سهم «پترول» به قیمت پایه هر سهم ۱۴۳ تومان و به‌صورت ۳۳ درصد نقد و باقی اقساط در بازار دوم معاملات بورس روانه میز فروش می‌شود. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری منفی بود که در آن شاخص کل با افت مواجه شد. ارزش معاملات در بورس به ۲۷۲ میلیارد تومان و در فرابورس به ۶۶ میلیارد تومان بالغ شد. با این کارنامه در کل هفته به‌رغم یک روز تعطیلی نسبت به هفته کاری ماقبل ارزش معاملات با ۴/ ۸درصد رشد به رقم ۹۰۸ میلیارد تومان رسید شمار خریداران نیز با رشد ۷/ ۳ درصدی به ۸۰ هزار و ۹۵۷ نفر بالغ شد.

۰۷:۳۰:۴۱

 

۰۷:۳۰:۱۵شرکت بورس: فهرست ۵۰ شرکت فعال تر بورس تهران برای سه ماه اول سال ۹۵ به‌روز شد و از این لیست ۳ شرکت خارج و ۳ شرکت جدید اضافه شدند. بر این اساس در دوره جاری نمادهای وکار، شبهرن و فخاس از ۵۰ شرکت فعال‌تر بورس تهران خارج و نمادهای پترول، فاراک و آکنتور به این فهرست افزوده شدند. این در حالی است که صنایع پتروشیمی خلیج فارس، بانک ملت، ایران خودرو، پالایش نفت بندرعباس و بانک صادرات ایران پنج شرکت فعال‌تر بورس اوراق بهادار در بهار سال ۹۵ بودند.

همچنین شرکت‌های سایپا، گروه مپنا، ارتباطات سیار، فولاد مبارکه اصفهان، مخابرات ایران، گسترش نفت و گاز پارسیان، سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، سرمایه‌گذاری غدیر، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، بانک تجارت در رتبه‌های ششم تا پانزدهم جدول فعال ترین شرکت‌های بورسی در سه ماهه اول سال ۹۵ قرار دارند. از سویی دیگر رتبه‌های ۱۶ تا ۳۰ نیز برای شرکت‌های پالایش نفت اصفهان، پتروشیمی جم، پتروشیمی مبین، ملی صنایع مس ایران، صنایع آذرآب، بانک پاسارگاد، پارس‌خودرو، پتروشیمی پردیس، ایران ترانسفو، سرمایه‌گذاری سایپا، ایران خودرو دیزل، معدنی و صنعتی گل گهر، پتروشیمی فجر، گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید و گروه بهمن به ثبت رسیده است. براساس این گزارش چادرملو، زامیاد، سرمایه‌گذاری رنا، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی، سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی، خدمات انفورماتیک، لیزینگ رایان سایپا، سایپا دیزل، سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، کنتورسازی ایران، فولاد خوزستان، بانک پارسیان، بانک انصار، پتروشیمی خارک، ماشین‌سازی اراک، بانک سینا، بانک اقتصاد نوین، سرمایه‌گذاری خوارزمی، گروه پتروشیمی س. ایرانیان و سرمایه‌گذاری دارویی تامین رتبه‌های ۳۱ تا ۵۰ را به خود اختصاص داده‌اند.

 

۰۷:۳۰:۰۶گروه بورس: پس از یک دوره اصلاح حدود ۵/ ۹درصدی بازار سهام در فصل نخست سال ۹۵، از ابتدای تابستان نشانه‌هایی از بهبود فضای معاملاتی بورس به‌چشم خورد. به این ترتیب، از هفت روز معاملاتی سپری‌شده در تیرماه، فقط یک روز منفی برای شاخص کل رقم خورد. تعدد رویدادهای اثرگذار بر بازار سهام سبب شده است تا تحلیل‌گران نیز جهت‌گیری مشخصی درباره آینده بورس، حداقل در کوتاه‌مدت نداشته باشند. خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، بحث داغ حقوق مدیران و جابه‌جایی‌های مدیریتی، کاهش نرخ سود بانکی و رفتارهای تکنیکالی از جمله مهم‌ترین اتفاقاتی است که نحوه اثرگذاری آنها می‌تواند مسیر آینده بازار سهام کشورمان را تعیین کند. بر این اساس، گروهی از کارشناسان نقش ورود نقدینگی جدید و حمایت کف‌های تکنیکال را پررنگ‌تر ارزیابی کرده و معتقدند بازار سهام با وجود اصلاح روز چهارشنبه، مسیر بهبود خود را ادامه خواهد داد. این در حالی است که دسته دیگر تحلیل‌گران روند فعلی را هیجانی دانسته و معتقدند شرایط برای رشد پایدار بورس مهیا نیست. در نتیجه رشدهای اخیر، بیشتر یک اصلاح در مسیر نزولی می‌خواهد و نه یک رشد پایدار.

 

تهدید هیجان برای موج جدید نقدینگی

رشد قابل‌توجه نقدینگی در کشورمان که نسبت آن به تولید ناخالص داخلی (GDP) به بیش از ۸۰درصد رسیده است، یکی از فرصت‌های مهم برای همه بازارها است که با ورود احتمالی این نقدینگی می‌توانند با تورم قیمت‌ها همراه شوند؛ اما نکته اساسی که بارها مورد بررسی قرار گرفته، آن است که بخش مهمی از این نقدینگی در سیستم بانکی و به‌صورت شبه‌پول است؛ بنابراین، تا زمانی که این شبه‌پول‌ها به پول تبدیل نشوند، بازارها با نوسان خاصی ناشی از ورود نقدینگی همراه نخواهند شد. در این میان، طی یکی، دو هفته اخیر، کاهش نرخ سود سپرده بانکی که در ادامه با کاهش سود تسهیلات همراه شد، نخستین گمانه‌زنی‌ها برای جریان یافتن بخشی از نقدینگی مزبور به سمت بازارها را ایجاد کرد. در واقع، افت نرخ بهره موجب افزایش ریسک‌پذیری سرمایه‌گذاران و تمایل آنها به سمت دیگر بازارها می‌شود.

حال اگر کاهش سه واحد درصدی نرخ سود سپرده به‌صورت واقعی اجرا شود، انتظار می‌رود ابتدا بازار اوراق درآمد ثابت که همچنان نرخ سودهای حدود ۲۰ درصدی دارند، برای سرمایه‌گذاران جذاب شود. این موضوع به وضوح در روند معاملاتی بازار بدهی کشورمان قابل رصد بود. در ادامه نیز بازارهایی مثل بورس، مسکن، ارز و سکه آمادگی جذب نقدینگی را دارند. در این میان، به‌دلیل مقابله اقتصادی با فعالیت‌های سفته‌بازی در دولت جدید، جذابیت بازار ارز پایین است، بازار سکه نیز با توجه به پیش‌خور شدن بخش مهمی از رشد قیمت جهانی اونس طلا، جذابیت چندانی برای سرمایه‌گذاران ندارد، بنابراین مسکن و بورس بیشترین شانس برای جذب نقدینگی را دارند. از طرفی، بازار مسکن به‌دلیل آنکه توانایی جذب سرمایه‌های خُرد را ندارد و از سوی دیگر، نرخ سود بدون ریسک (بانک یا اوراق درآمد ثابت) برای سرمایه‌های بزرگ عموما بالاتر است، بورس تهران برای جذب نقدینگی‌های آزادشده از بازار پول شانس بالاتری دارد.

این موضوع در کنار آثار تورمی احتمالی سیاست‌های انبساطی دولت در نیمه دوم سال گذشته (وام‌های ارزان خودرو و خرید کالا) این گمانه را به‌وجود آورده که نقدینگی جدیدی در حال ورود به بازار سهام است. بر این اساس گروهی که نسبت به رونق بورس در ادامه معاملات تابستانی امیدوارند به ورود نقدینگی جدید مشابه آنچه در زمستان ۹۴ رخ داد، اطمینان دارند. حتی اگر فرض شود این گروه از تحلیل‌گران مسیر بورس را صحیح پیش‌بینی کرده باشند، باید در نظر داشت که ورود هیجانی نقدینگی، نمی‌تواند رونق پایداری در معاملات بازار سهام ایجاد کند. موضوعی که با در نظر گرفتن معاملات هفته گذشته در برخی تک‌سهم‌ها قوت پیدا می‌کند و همچنان تاکید می‌کند معاملات بورس‌بازان آغشته به هیجان است.

 

برداشت‌های متفاوت از بازارهای جهانی

نکته مهم‌تر درباره آینده بازار سهام، وضعیت قیمت جهانی کالاها است. با توجه به سهم حدود ۵۰ درصدی شرکت‌های وابسته به قیمت کالاها در بورس تهران، همواره رصد بازارهای جهانی برای معامله‌گران سهام در کشورمان اهمیت بالایی دارد. در این میان، گرچه بازارهای کالایی رشد قابل توجهی را طی سه ماه اخیر تجربه کردند و نفت به‌عنوان شاخص کالاها بیش از ۲۶ درصد دراین مدت رشد کرده است، اما رای اخیر بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا بار دیگر نگرانی از وضعیت بازارهای جهانی را به وجود آورده است؛ به‌طوری‌که حتی در سطح بین‌المللی نیز تشتت تحلیل‌ها مشاهده می‌شود، گروهی خروج بریتانیا را محدود به این کشور دانسته و شعاع اثرگذاری آن را بر وضعیت کالاها جزئی می‌دانند. این در حالی است که برخی دیگر، نسبت به آینده بازارهای جهانی بسیار نگران هستند. این برداشت‌های متفاوت در میان کارشناسان داخلی کشورمان وجود دارد و در نتیجه مسیر قیمت جهانی کالاها و در نتیجه بورس تهران را متفاوت پیش‌بینی می‌کنند. با این حال، نکته قابل دفاع که می‌تواند اشتراک تحلیل‌های جهانی باشد آن است که حتی اگر کالاها نتوانند مسیر رشد خود را با سرعت اخیر ادامه دهند، احتمال بازگشت آنها به کف‌های گذشته، پایین است. موضوعی که در میان‌مدت می‌تواند به بازار سهام کمک کند.

 

کف بورس کجاست؟ (نرخ سود، تکنیکال)

محل سوم اختلاف میان کارشناسان بحث ارزش‌گذاری سهام و پیش‌بینی روند حرکتی شاخص بر اساس معیارهای قیمتی است. از نگاه تکنیکال، بسیاری از کارشناسان کف ۷۲ هزار واحدی را قدرتمند ارزیابی کرده و معتقدند پس از اصلاح‌های انجام‌شده و رسیدن به این سطح در پایان خرداد ماه، شاخص می‌تواند تا سطوح بالای هشتاد هزار واحدی به راحتی حرکت کند. از سوی دیگر، نرخ سود سپرده بانکی تا حد ۱۵ درصد کاهش یافته و در نتیجه ارزش‌گذاری سهام با معیار نسبت قیمت به درآمد (P/ E) و با در نظر گرفتن هزینه فرصت پول بدون ریسک، حدود ۷ مرتبه می‌شود. بنابراین و با توجه به آنکه نسبت P/ E در شرایط کنونی کمی بالاتر از ۷ مرتبه است، از نگاه بنیادی شانس زیادی برای صعود پرشتاب بورس در کوتاه‌مدت وجود ندارد.

 

با این حال، نقطه مشترک الگوهای تکنیکال و بنیادی را شاید در کف حدود ۷۲ هزار واحدی که هم‌زمان نسبت قیمت به درآمد به ۷ مرتبه می‌رسد در نظر گرفت؛ بنابراین گرچه تضاد پیش‌بینی‌های کلی درباره رشد قیمت‌ها می‌تواند تصمیم‌گیری سهامداران را دشوار کند اما نزدیک بودن به کف قیمت انتظاری، ریسک ورود به بازار سهام را کاهش می‌دهد.

اما فارغ از آنکه موج نقدینگی می‌تواند روند رشد قیمت سهام را رقم بزند یا خیر، پایداری این مسیر اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. در این میان، اگر انتظارات از بهبود سودآوری شرکت‌ها کوتاه‌مدت بوده و سهامداران نشانه‌های این موضوع را در گزارش‌های سه‌ماهه جستجو کنند، به احتمال زیاد رونق بورس پایدار نخواهد ماند. در این شرایط، تحلیلگرانی که رونق فعلی را مقطعی و بازار را در کوتاه‌مدت همچنان نیازمند به اصلاح می‌دانند تحلیل درست‌تری خواهند داشت، اما اگر انتظار بازار کمی طولانی‌مدت‌تر شود و گزارش‌های ۶ ماهه مدنظر قرار گیرد، امیدواری به صحت تحلیل کارشناسانی که بورس را در مسیر رونق می‌‌بینند بیشتر می‌شود؛ بنابراین فارغ از مسیری که بازار سهام کشورمان در ماه‌های آینده در پیش گیرد، رونق مناسب و ایده‌آل وابستگی زیادی به رفتار سهامداران خواهد داشت که امید می‌رود هیجان کمتری را در بازار شاهد باشیم تا بهبود شرایط بورس پایدارتر شود.

 

۰۷:۲۷:۲۰گروه بازار پول: رشد ۲۵ درصدی ارزش طلا در ۶ ماه نخست سال جاری میلادی مهم‌ترین نشانه فاصله داشتن اقتصاد جهان از ثباتی دیرپا است. رشد ۶ ماه گذشته، بیشترین رشد نیمه اول سال از سال ۱۹۷۹ میلادی است. نخستین نیمه سال ۲۰۱۶ میلادی در حالی پایان یافت که عدم قطعیت، مهم‌ترین واقعیت بازارهای جهانی در نیمه دوم خواهد بود. در نیمه اول، ‌ابهام عمدتا از سر نامشخص بودن زمان افزایش دوباره نرخ‌های بهره آمریکا زیاد بود و حالا مسائل مبهم پیرامون خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا نیز افزوده شده است. روندهای روز جمعه،‌ اولین روز از ماه ژوئیه، نمادی از ادامه عدم قطعیت بود. در حالی که بازارهای جهانی در مقطعی از هفته گذشته به اصلاح روندهای پسابرگزیت دست زده بودند، اواخر هفته گذشته، نگرانی‌ها بار دیگر شاخص‌ها و قیمت‌ها را تحت‌تاثیر قرار دادند. وضعیت نابسامان اقتصاد جهان، فلز زرد و دیگر سرمایه‌های امن از جمله ارزهای پناهگاه را خوشحال خواهد کرد، اما بازارهای سهام و انرژی نامتعادل خواهند ماند. البته شرایط موجود باعث تسهیل بیشتر سیاست پولی بانک‌های مرکزی عمده جهان- احتمالا به غیر از فدرال رزرو- خواهد شد و این امر ممکن است بورس‌ها را راضی کند.

 

جهش تاریخی

اونس طلا سال ۲۰۱۵ را تحت فشار انقباضی شدن سیاست پولی فدرال رزرو پس از ۱۰سال، با قیمت ۱۰۶۱ دلار به پایان برد. اما نوسان‌های شدید بازارهای سهام، نگرانی‌های اقتصادی در چند اقتصاد عمده به خصوص چین و شکل گرفتن تردید نسبت به ادامه روند افزایش نرخ‌های بهره باعث محبوبیت دوباره طلا شد. به این ترتیب اونس با رسیدن به قیمت ۱۲۲۲ دلار در پایان ماه مارس جهشی بیش از ۱۵ درصدی را برای خود در فصل اول سال ثبت کرد. این بیشترین رشد بهاری فلز زرد در سه دهه گذشته بود.

اما این جهش اول به‌دلیل از دست رفتن قدرت فنی و بعد به‌دلیل تقویت دلار ماندگار نشد. ماه آوریل نیز ماه خوبی برای طلا بود، با این حال تردیدهای مقطعی برخی از معامله‌گران بازار از همین ماه چهارم شروع شد تا ماه پنجم ماه فشار دوباره بر اونس باشد. اونس طلا که روز دوشنبه، ۳۰ مه، به قیمت ۱۲۰۵ دلار سقوط کرده بود، روز سه‌شنبه، آخرین روز ماه مه، شاهد کاهش نوسان‌ها بود اما در نهایت با ۱۰ دلار رشد به قیمت ۱۲۱۴‌دلار رسید. رشد روز سه‌شنبه به نوعی نتیجه رسیدن قیمت به کف ۵/ ۳ ماهه در آن دوشنبه بود. با این همه تمام ۴ هفته کاری کامل ماه مه، روندهای کاهشی را تجربه کردند. اما ماه ژوئن، ماه کاملا متفاوتی بود. طلا که اواخر ماه مه رسیدن به کف کانال ۱۲۰۰ دلاری را هم تجربه کرده بود، در ماه ششم میلادی از برگزاری همه‌پرسی تاریخی عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا نفع برد. اونس طلا چند ساعت پس از پایان همه‌پرسی ۲۳ ژوئن تا اوج ۲۷‌ماهه ۱۳۶۰ دلاری هم اوج گرفت، گرچه در پایان فعالیت بازار نیویورک در روز پنج‌شنبه، سی امین روز از ماه ژوئن و آخرین روز از نیمه اول سال ۲۰۱۶، روی قیمت ۱۳۲۲ دلار ایستاد. به این ترتیب رشد طلا در ماه ششم به حدود ۹ درصد رسید. رشد ماه ششم، رشد فصل دوم را هم که با تضعیف طلا شروع شده بود به حدود ۸ درصد رساند. با ثبت این قیمت، رشد بهای فلز زرد در نیمه اول سال هم به حدود ۲۵ درصد رسید، رقمی که بسیار قابل توجه است. عجیب نیست که سرمایه‌گذاران تا این مقطع از سال بیش از ۱۲ میلیارد دلار برای سهام صندوق «اس پی دی آر» خرج کرده‌اند. این بیشترین میزان سرمایه‌گذاری در این صندوق قابل معامله در بورس از سال ۲۰۰۹ است. سال ۲۰۱۶ را بهترین سال تاریخ برای چنین صندوق‌هایی دانسته‌اند.

 

سقوط بورسی

در شرایط نااطمینانی‌، بورس‌ها یکی از بزرگ‌ترین قربانیان هستند. نیمه نخست سال ۲۰۱۶ هم دوره فشار شدید بر بازارهای سهام بود. بورس‌های آسیایی یکی از بزرگ‌ترین قربانیان هستند. شاخص نیکی ژاپن در ۶ ماه گذشته بیش از ۱۸ درصد سقوط کرده است. در همین دوره شاخص شانگهای نیز بیش از ۱۷ درصد از ارزش خود را از دست داده است. همزمان، بازار هنگ سنگ هنگ‌کنگ هم بیش از ۵ درصد افت کرده است. در چنین شرایطی خیز ین ژاپن که از پناهگاه‌های مهم ارزی است عجیب نیست. ین ژاپن در نیمه نخست سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۴ درصد تقویت شده است. اوراق قرضه دولتی ژاپن هم حدود ۸ درصد رشد داشته است. بازارهای اروپایی هم وضعیت خوبی نداشتند. شاخص استاکس یوروپ ۶۰۰ تا این مقطع از سال ۲۰۱۶ بیش از ۹ درصد سقوط داشته است. البته بازارهای سهام آمریکا در شش ماه گذشته وضعیت بهتری داشتند. شاخص اس‌اند پی که در بسیاری از موارد به‌عنوان شاخص بازارهای ایالات متحده مورد استفاده قرار می‌گیرد، در شش ماه گذشته بیش از یک درصد رشد داشته است. با این همه حتی بازارهای سهام آمریکا نیز از معلوم نبودن زمان افزایش نرخ‌های بهره ناخشنودند. البته برگزیت احتمال افزایش نرخ بهره وجوه فدرال در آینده نزدیک را بسیار کم کرده تا معامله‌گران فعلا بر عوامل کوتاه‌مدت متمرکز باشند.

 

پایان ماه ششم

با‌ آنکه بورس‌ها شش ماه بد را پشت‌سر گذاشته‌اند، تعدیل بازارها پس از سقوط‌های ناشی از برگزیت روند جالب توجهی است. بورس‌های جهان در سه روز آخر ژوئن، بهترین سه روز خود در ۴ ماه گذشته را تجربه کردند. این روند روز سه‌شنبه بر طلا فشار وارد کرد، اما اونس در نهایت با ۷ دلار رشد به قیمت ۱۳۱۸ دلار رسید.

رشد بهای اونس در روز چهارشنبه عمدتا ناشی از تاثیرگذاری عوامل خارجی و افزایش خرید فنی بود. پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمع‌بندی روز چهارشنبه خود نوشت: «بازار همچنان در کنترل افزایشی‌ها است.» یکی از دلایل ادامه قدرت‌نمایی افزایشی‌های بازار طلا این است که با وجود افزایش ریسک‌گریزی در میان معامله‌گران بورس، طلا قدرت خود را حفظ کرده است. اونس روز دوشنبه نزدیک اوج ۲۱ ماهه ماند. افت شاخص دلار و رشد بهای نفت خام به رقم خوردن این رکورد کمک کردند.

چهارشنبه همزمان با رشد بازارهای سهام با کاهش نگرانی‌های مقطعی درباره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، پوند و یورو نیز که پیش‌تر تضعیف شده بودند، تقویت شدند. با این همه، اوراق قرضه دولتی معیار اروپا یعنی اوراق قرضه ۱۰ ساله آلمان همچنان با بازدهی منفی ماند. منفی بودن بازدهی اوراق قرضه اروپایی از مهم‌ترین نمادهای نگرانی نسبت به آینده اقتصاد قاره سبز است.

اونس روز پنج‌شنبه، آخرین روز از ماه ژوئن، تحت فشار سودگیری و عوامل خارجی کاهشی قرار گرفت،‌ با این همه به‌دلیل ادامه خرید‌ها در نهایت روی قیمت ۱۳۲۲ دلار ایستاد. به‌دلیل ادامه ریسک‌پذیری در بازارهای سهام، خرید طلا به‌عنوان سرمایه امن در این روز کاهش داشت، با این همه افزایشی‌ها بازار در ساعات انتهایی قدرت‌نمایی کردند.

پنج‌شنبه با تقویت شاخص دلار و افت بهای نفت خام‌، فشار روی فلز زرد تشدید شد، اما صحبت‌های مارک کارنی، رئیس «بانک انگلستان» باعث شد قیمت طلا تقویت شود. مارک کارنی رئیس بانک مرکزی بریتانیا تاکید کرد که این بانک باید برای حمایت از رشد و رونق اقتصادی بریتانیا، سیاست‌های محرک پولی بیشتری را اجرا کند. به‌دنبال اظهارات رئیس بانک مرکزی بریتانیا، ارزش پوند بار دیگر تحت فشار قرار گرفت؛ اما بازارهای سهام به انبساط پولی امیدوار شدند.

 

شروع نیمه دوم

اونس روز جمعه را با قیمت ۱۳۳۰ دلار آغاز کرد، قیمتی که نشان می‌داد بازار همچنان تحت‌تاثیر صحبت‌های روز پنج‌شنبه رئیس بانک مرکزی انگلستان است. در ادامه روز افت دلار به نفع و افت نفت به ضرر طلا عمل کردند. با این همه احتمال انبساطی‌تر شدن سیاست پولی بانک‌های مرکزی عمده،‌ بیش از دیگر اخبار مورد توجه معامله‌گران بازارهای جهانی بود. قیمتی که تا ساعت ۷ عصر روز گذشته برای اونس ثبت شد ۱۳۳۸ دلار بود، گرچه هم‌اکنون که شما این گزارش را می‌خوانید ممکن است قیمت متفاوتی به عنوان قیمت نهایی روز اول ژوئیه رقم خورده باشد.

صبح جمعه با جدی شدن چشم‌انداز کاهش بیشتر نرخ‌های بهره در بیشتر اقتصادهای عمده، بازدهی اوراق قرضه بیش از پیش افت کرد. نشانه‌هایی جدی وجود دارد مبنی بر اینکه بانک‌های مرکزی عمده جهان تسهیل پولی بیشتری را اعمال خواهند کرد. به این ترتیب نرخ‌های بهره فوق پایین حتی بیش از پیش مورد انتظار است. اینها همه نتیجه رای مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا است که اقتصاد جهان را تحت‌تاثیر قرار داده است.

تحلیلگر برجسته موسسه «او‌سی‌بی‌سی کومودیتی» می‌گوید که ادامه نگرانی‌ها نسبت به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و احتمال عدم افزایش نرخ بهره آمریکا موجب ادامه روند صعودی قیمت جهانی طلا خواهد شد. به گزارش سایت طلا به نقل از کیتکو، بارناباس گان می‌گوید: با توجه به شرایط موجود، به‌نظر می‌رسد که قیمت جهانی هر اونس طلا تا پایان امسال ۱۵۰ دلار دیگر افزایش خواهد یافت.»

 

۰۷:۲۶:۳۴ افزایش خریدار و فروشنده در بازار مسکن

بازار معاملات آپارتمان‌های مصرفی این روزها شاهد افزایش فایل‌های متنوع پیشنهادی فروش ملک به سمت تقاضای مسکن است.به گزارش «دنیای اقتصاد» با خروج بخش قابل‌توجهی از آپارتمان‌های نوساز از بازار اجاره مسکن، این واحدها به بازار تقاضا معرفی شده‌اند تا همزمان با افزایش حجم معاملات در فصل تابستان، مالکان این آپارتمان‌ها موفق به فروش آنها شوند. این در حالی است که امسال تحت‌تاثیر افزایش سقف وام خرید مسکن و قرار گرفتن در پایان دوره رکود، مراجعه متقاضیان مصرفی هم به بنگاه‌های مسکن بیشتر شده و این دسته از متقاضیان با انگیزه و توان مالی بهتری نسبت به سال گذشته، برای خرید واحد موردنظرشان مصمم هستند.

 

از سوی دیگر کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی و به تبع آن کاهش نرخ سود تسهیلات خرید مسکن هم انگیزه خرید را در متقاضیان آپارتمان تقویت کرده است.همچنین سازندگان واحدهای مسکونی که پیش از این موفق به فروش آپارتمان‌های خود در بازار رکودی مسکن نشده بودند، امسال تحت‌تاثیر استقبال بیشتر متقاضیان مصرفی، این واحدها را وارد بازار مسکن کرده‌اند.به نظر می‌رسد سازندگان قصد دارند همزمان با قرار گرفتن در پایان دوره رکود و سپس شروع رونق طی ماه‌های آتی نقدینگی لازم را برای شروع پروژه‌های جدید ساختمانی تامین کنند.هم‌‌اکنون تعداد قابل‌توجهی از فایل‌های فروش آپارتمان‌های نوساز و چند سال ساخت در هر یک از بنگاه‌های مسکن مناطق مختلف شهر تهران یافت می‌شود که عمده این واحدها مخاطبان مناسبی در سمت تقاضای مصرفی دارد.این در حالی است که بازار خرید و فروش واحدهای لوکس همچنان در حالت رکودی به‌سر می‌برد و برخلاف بازار تقاضای مصرفی که رفت و آمدهای بیشتری را این روزها شاهد است، بازاری کم رونق محسوب می‌شود.کارشناسان بازار مسکن به متقاضیان خرید و فروش واحدهای مصرفی توصیه می‌کنند هم‌اکنون زمان مناسبی برای خرید و فروش آپارتمان‌های مصرفی است، چراکه هم عرضه واحدها به نحو مناسبی صورت پذیرفته و هم تعداد قابل‌توجهی متقاضی مصمم به خرید در بنگاه‌ها یافت می‌شود.به اعتقاد آنها این حجم از عرضه و تقاضای مسکن مصرفی با پیشروی در فصل تابستان به‌طور قطع تقویت خواهد شد و طی روزها و ماه‌های آینده شاهد شرایط بهتری در بازار ملک خواهیم بود.

 

۰۷:۲۴:۵۹ ساخت ۵هزار مگاوات نیروگاه از سوی سرمایه‌گذار ترکیه‌ای- بلژیکی

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی از نهایی شدن جداول قرارداد ساخت ۵ هزار مگاوات نیروگاه‌ توسط شرکت ترکیه ای-بلژیکی در ایران طی ۱۰ تا ۱۵ روز آینده خبر داد و گفت: این نیروگاه‌ها در استان‌های مختلف مثل آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان، خوزستان و ساوه نصب خواهد شد. هوشنگ فلاحتیان افزود: این سرمایه‌گذاری برای احداث نیروگاه‌های کلاس F و بالاتر است که ما در داخل تکنولوژی ساخت توربین‌ این نیروگاه‌ها را که دارای راندمان ۵۸ درصد به بالا است، نداریم.

 

بنابراین ۱۰۰ درصد این سرمایه‌گذاری توسط سرمایه‌گذار خارجی تامین می‌شود و قیمت فروش برق هم کمتر از تولیدکنندگان داخلی است. معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی اضافه کرد: سرمایه‌گذار در مراحل تامین مالی از کشور اروپایی است که بتواند از لحاظ فاینانس مراحل مالی و بیمه سرمایه‌گذاری را تامین کند. معمولا این مراحل ۹ ماه به طول می‌انجامد و طبیعی است که بعد از طی این مراحل سفارش کالا به سازنده داده می‌شود و بعد از آن مراحل ساخت آغاز می‌شود. وی ادامه داد: سرمایه‌گذار ترکیه‌ای متعهد شده است تا حدود یک سال دیگر کارگاه‌ها را عملیاتی و آغاز کند. فلاحتیان در پاسخ به این سوال که ترکیه چندان در ساخت نیروگاه در دنیا مطرح نیست بنابراین دلیل انتخاب این کشور برای ساخت نیروگاه‌ها چیست، گفت: این شرکت سرمایه‌گذار بلژیکی – ترکیه‌ای است (اینترنشنال یونیت) و آن فردی که مالک این شرکت است مقیم بلژیک است که در عرصه‌های مختلف اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کند وی برخی از پروژه‌های قبلی در ایران مثل تامین مالی نیروگاه‌ رودشور (در جاده ساوه) را بر عهده داشته است. به گفته وی، پیشنهادی حدود یک سال پیش از سوی این شرکت بلژیکی-ترکیه‌ای ارائه شد و یک سال مذاکرات طول کشید و مراحل قانونی آن طی شد. وی افزود: امیدواریم که در شرایط جدید بین‌المللی و به ویژه در پسابرجام این سرمایه‌گذار که متعهد به تامین این ۳ میلیارد دلار است بتواند وام خود را از منابع بین‌المللی تامین کند و این نیروگاه‌ها را احداث کند. وی ادامه داد: از زمان آغاز به کار برای احداث نیروگاه‌ها حدود ۲ سال به طول می‌انجامد تا قسمت فاز گاز آن به پایان برسد و یک سال هم زمان به اتمام رسیدن بخش بخار نیروگاه‌ها خواهد بود. فلاحتیان در پاسخ به این سوال که می‌توان امیدوار بود قرارداد ساخت نیروگاه در ایران توسط شرکت بلژیکی-ترکیه‌ای یک طرفه نباشد اظهار کرد: یک سال مذاکرات این قرارداد با این شرکت خارجی به طول انجامید و تلاش ما این بوده است که با یک تیم کارشناسی قوی منافع ملی ایران به خوبی دیده شود.

 

۰۷:۲۲:۲۰به گزارش خبرنگار مهر، این روزها که بازار درگیر تغییرات نرخ پوند به دلیل خروج انگلیس از اتحادیه اروپا است و تمام توجهات جهانی تغییرات نرخ ارز به این موضوع اختصاص یافته، در بازار داخلی بانک مرکزی به سرعت نرخ ارز دلار را افزایش داده و روند جهشی قیمت بانکی دلار را شدت بخشیده است.

به نظر می رسد که بانک مرکزی قصد دارد از این فرصت استفاده کرده و قیمت ارز دلار را تا آنجا که امکان دارد افزایش دهد و نرخ آن را به نرخ بازار آزاد نزدیک کند و بدین طریق مقدمات یکسان سازی نرخ ارز را که طی دو سال گذشته وعده آن داده شده است را در نیمه اول امسال اجرایی کند، به ویژه اینکه نرخ تورم هم به عنوان یکی از الزامات و پیش شرط های بانک مرکزی به کمتر از ۱۰ درصد رسیده و تک رقمی شده است.

بازار آماده ارز تک نرخی شد

بر این اساس بانک مرکزی نرخ دلار را برای عرضه در مرکز مبادلات ارزی روز گذشته به ۳ هزار و ۷۰ تومان رساند و به این ترتیب قیمت دلار بانکی به بالاترین حد خود طی سالهای اخیر رسیده است. این در حالی است که نرخ دولتی دلار که هر روز توسط بانک مرکزی اعلام می شود و به اصطلاح مبنای قیمت های مختلف ارز در بازار داخلی است، قرار می گیرد، روز شنبه هفته جاری ۳ هزار و ۶۴ تومان بوده است.

در عین حال نرخ ارز دلار در ابتدای تیرماه جاری ۳ هزار و ۵۵ تومان، ابتدای خردادماه ۳ هزار و ۳۷ تومان، ابتدای اردیبهشت ماه ۳ هزار و ۲۹ تومان و ابتدای سال جاری یعنی اول فروردین ماه ۳ هزار و ۲۴ تومان بوده است، که بر این اساس قیمت ارز دلار دولتی از ابتدای سال تاکنون روندی صعودی را طی کرده و این حرکت به سرعت بوده است؛ به طوریکه در این مدت نرخ آن ۴۶ تومان افزایش یافته است.

شاید این نرخ در ظاهر چندان افزایشی نداشته باشد، اما تاثیر بسزایی در قیمت ارزها در بازار آزاد و سایر اقلام، وضعیت تجارت، صادرات و واردات و سایر فعالیت های اقتصادی دارد و به اصطلاح بر اساس گفته فعالان بازار این قیمت ارز است که نرخ همه چیز را مشخص می کند.

قیمت‌ها در بازار آزاد و مرکز مبادلات ارزی

در عین حال قیمت دلار روز گذشته به شدت در بازار بالا کشید به طوریکه از نرخ ۳۵۱۲ تومان روز چهارشنبه به نرخ ۳۵۴۲ تومان در روز پنج شنبه گذشته رسید؛ علاوه بر آن نرخ دلار طی این هفته روند صعودی در بازار آزاد و داخلی در پیش گرفت به طوری که از نرخ ۳۴۶۷ تومان روز شنبه هفته جاری به نرخ ۳۵۴۲ تومان در روز گذشته رسید به این ترتیب قیمت ارز دلار در بازار آزاد در هفته جاری ۷۴ تومان افزایش داشته است.

نرخ دلار در بازار آزاد روز شنبه هفته جاری۳ هزار و ۴۶۸ تومان، روز یک شنبه ۳ هزار و ۴۹۳ تومان، روز سه شنبه ۳۵۰۰ تومان، روز چهارشنبه ۳ هزار و ۵۱۲ تومان و روز پنج شنبه ۳ هزار و ۵۴۲ تومان توسط صرافان و فعالان بازار ارز اعلام شد. همچنین اختلاف نرخ دلار آزاد و دولتی روز گذشته به ۴۷۲ تومان رسید.

ناگفته نماند که بازار ارز در این هفته، وضعیت پر تلاطمی را طی کرد، به طوری که افزایش قیمت دلار در بازار داخلی بر خلاف حرکت و جهت ارز دلار در بازارهای جهانی بود، زیرا دراین هفته قیمت ارز دلار در بازارهای جهانی روندی نزولی را طی کرد. در عین حال نرخ دلار آزاد در حالی در بازار روند افزایشی را طی می کند که روند صعودی ارزش برابری آن در مقابل دیگر ارزهای معتبر دنیا از روز سه شنبه هفته جاری متوقف شده است.

فعالان بازار ارز چه می‌گویند

برخی از فعالان بازار ارز یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت ارز دلار را در بازار ناشی از کاهش نرخ سود سپرده های بانکی و حرکت پول ها و سرمایه ها به سمت بازار ارز مطرح می کنند و می گویند که همین امر به افزایش قیمت دلار دامن زده است. البته آنها همچنین می گویند که افزایش قیمت دلار بانکی هم در افزایش قیمت در بازار آزاد ارز تاثیرگذار بوده است و بازار به نوعی خود را برای تک نرخی شدن ارز آماده می کند.

براساس وعده مسئولان بانک مرکزی و مشاهداتی که از افزایش قیمت ارزها به ویژه ارزهای اصلی توسط بانک مرکزی صورت می گیرد، مشخص است که این بانک خود را برای اجرای برنامه ارز تک نرخی آماده می کند. به هر حال نقدینگی جدیدی وارد بازار شده است و هر آن امکان تاثیری گذاری بیشتر بر بازار ارز به ویژه قیمت دلار و همچنین بازار سکه و طلا را وجود دارد.

یکی از دستور کارهای مهم بانک مرکزی از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم، تک نرخی کردن ارز است که با گذشت حدود سه سال از عمر دولت هنوز بانک مرکزی موفق به اجرای این برنامه نشده است در حالی که وعده تک نرخی کردن ارز بارها و از سوی مسئولان بانک مرکزی مطرح شده و هر بار هم به زمان دیگری موکول شده است اما این بار قرار بود که تا پایان امسال نهایی شود.

بازار آخرین ماه‌های انتظار را سپری می‌کند

بازار آخرین ماه‌های انتظار را سپری می کند و طبق وعده سیف رئیس کل بانک مرکزی، شش ماه پس از اجرایی شدن برجام، یکسان سازی نرخ ارز کلید خواهد خورد که البته زمان این وعده پیش از آن چندین بار از سوی مسئولان تغییر کرده بود. به طوریکه زمان اجرای آن در سال ۹۳ وعده داده شده بود که بعدا به سال ۹۴ و پس از آن به نیمه دوم سال ۹۵ کشیده شد.

از سوی دیگر سیف شرط این اقدام را «برقراری ارتباطات بانکی بین‌المللی کافی و امکان مانور بانک مرکزی نسبت به جابه‌جایی منابع ارزی» عنوان کرده بود که البته هنوز گشایش های چندانی در این زمینه مشاهده نشده است.

اکبر کمیجانی قائم مقام سیف نیز پیش از این در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در مورد برنامه بانک مرکزی برای یکسان‌سازی نرخ ارز (ارز تک نرخی) گفته بود: بانک مرکزی با استفاده از تجربه موفق ارز تک‌نرخی در سال ۸۱ در فرآیند یکسان‌سازی نرخ ارز، مسیری که طی می‌کند، همان مسیر آزموده شده گذشته است.

وی افزوده بود: در حال حاضر با یک نرخ ارز مبادله‌ای مواجه هستیم ولی از مدت‌ها پیش این نرخ ارز مبادله‌ای با مدیریت و هدایت بانک مرکزی در جریان است و با تعدیل‌های روزانه یا هفتگی، آرام آرام تغییر می‌کند و امیدواریم با این اقدامات در جریان، بسترسازی برای یکسان‌سازی نرخ ارز فراهم شود.

قائم مقام بانک مرکزی گفته بود: قرار نیست شوک و جهشی در نرخ ارز ایجاد شود و تجربه یکسان‌سازی سال ۸۱ به ما آموخته برای اینکه هزینه‌های ناشی از گذر به نرخ ارز واحد و به نرخ ارز بازار و ارزی که با مکانیزم بازار عمل می‌کند را داشته باشیم، باید راه‌ها و بسترهای آن فراهم شود که اقداماتی در این زمینه در جریان است.

با این وجود، بازار ارز در حال حاضر گرفتار ارز چند نرخی است، از نرخ ارز مبادله ای گرفته تا نرخ صرافی ها و بازار آزاد. اما با برنامه ای که بانک مرکزی در پیش گرفته به نظر می رسد که برنامه این بانک بانک نزدیک کردن و هدایت نرخ ارز دولتی به سمت بازار آزاد بدون توجه به نرخ ارز در بودجه است، گرچه نرخ بازار آزاد هم همچنان در حال افزایش است و سعی دارد که فاصله قیمتی خود را با ارز دولتی حفظ کند و با افزایش نرخ دلار دولتی، نرخ ارز در بازار آزاد هم بالا می رود.

کاهش نرخ سود، نرخ دلار را بالا برد؟

صرافان در این باره می گویند که اگر بانک مرکزی بخواهد به راحتی می تواند با ریختن ارز دلار در بازار قیمت دلار آزاد را متوقف کند و مانع از افزایش بیشتر نرخ آزاد آن شود تا نرخ دولتی را به این نرخ برساند و اگر بخواهد که چنین حرکتی را انجام دهد، احتمالا زمان آن نزدیک به اجرای برنامه یکسان سازی نرخ ارز خواهد بود.

اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در آخرین روزهای سال ۹۲ در همایشی به صراحت اعلام کرد که قطعاً در سال آینده (سال ۹۳) نظام تک نرخی شدن ارز در کشور اجرا خواهد شد.

براساس قانون برنامه پنجم توسعه نظام ارزی کشور باید شناور مدیریت شده باشد و نرخ ارز با توجه به حفظ دامنه رقابت پذیری در تجارت خارجی و با ملاحظه تورم داخلی و جهانی و همچنین شرایط اقتصاد کلان از جمله تعیین حد مطلوبی از ذخایر خارجی تعیین شود.

 

۰۷:۱۷:۰۸ گرچه بازار عراق در وضعیت ناامنی و کمبود نقدینگی نفتی به سر می‌برد، اما دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان می‌گوید این بازار از دست نخواهد رفت و حتی به کانالی برای تعذیه سیمان سوریه تبدیل خواهد شد.

به گزارش ایسنا، چندی پیش ولی‌ا… افخمی‌راد – رییس سازمان توسعه تجارت – به صادرگنندگان سیمان توصیه کرد که بازار دیگری به غیر از عراق پیدا کنند و گفت که در این کشور وضع مقررات ضددامپینگ، راه‌اندازی کارخانه‌های سیمان، ناامنی و تاثیر آن بر توقف پروژه‌های عمرانی و همچنین کاهش درآمد دولت از فروش نفت عواملی بوده که صادرات سیمان ایران به این کشور همسایه را تحت تاثیر قرار داده است؛ بنابراین از صادرکنندگان می‌خواهیم به بازارهای جدیدی برای محصولات خود بیندیشند.

اما اندکی از این توصیه نگذشته که عبدالرضا شیخان – دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان- در این باره به ایسنا گفت: رکود در بازار عراق مقطعی است و این بازار برای ایران حفظ می‌شود.

او معتقد است که هیچ سیمانی از لحاظ کیفیت و رقابت‌پذیری به گرد پای سیمان ایرانی نمی‌رسد و گرچه کیفیت سیمان ایرانی قابل قبول است اما از لحاظ قیمتی دچار نابسامانی ارائه قیمت در مرز بود.

شیخان درباره موضوع دامپینگ در حوزه صادرات عراق عنوان کرد که موضوع دامپینگ به آن گستردگی که در رسانه‌ها مطرح شد، نبود و در اصل سیمان از مرز ایران تعیین قیمت و همانجا تحویل تجار عراقی می‌شد. این‌که خریدار عراقی سیمان خریداری شده را با قیمت بالاتر به فروش می‌رساند، نمی‌تواند به معنای دامپینگ باشد.

به گفته دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان، علی‌رغم بحران مقطعی که در بازار عراق وجود دارد، این بازار حفظ خواهد شد. با مذاکراتی که با طرف عراقی انجام شده قرار بر این شد تا قیمت‌گذاری‌ها به شکل رسمی به صورت مزایده سر مرز تعیین شود و به دولت عراق اعلام شود تا مشکل تفاوت قیمت فروش مرز و بازار داخلی به وجود نیاید.

وی اظهار کرد که براساس مطالعاتی که از کشورهای منطقه به عمل آمده است با توجه به تغییراتی که در شرایط سیاسی رخ خواهد داد، سوریه به زودی نیاز به تامین سیمان خواهد داشت و هیچ بازاری به اندازه عراق برای تغذیه این کشور مناسب نیست.

طبق گفته شیخان، با توجه به صحبت‌هایی که به دولت عراق صورت گرفت پیشنهاد شد تا عراق از طریق تولید خود سوریه را تغذیه کند و نیاز داخلی خود را از طریق سیمان ایران تامین کند.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان حیطه بازاریابی سیمان را گسترده توصیف کرد و گفت که هم‌اکنون صادراتی به کشورهای آفریقایی، آسیایی و آسیای میانه داریم و در مواردی در کشورهای همسایه می‌توان با توسعه زیرساخت‌های صادراتی صادرات سیمان به افغانستان را دو میلیون تن دیگر افزایش داد.

شیخان در زمینه زیرساخت‌های صادراتی نیز اعتقاد دارد که ایجاد فضای مناسب صادرات نیاز به استفاده از ابزارهای صحیح صادراتی دارد؛ به عنوان مثال می‌توان از طریق بورس صادراتی سیمان را وارد حوزه صادرات کرد یا به صورت کنسرسیوم عمل کرد و بازیگران اصلی صادرکننده و واردکننده را در آن به کار گرفت.

 

۰۷:۱۶:۴۰ به گزارش خبرگزاری رویترز، «پیتر کوک» سخنگوی پنتاگون روز جمعه اعلام کرد، مرگ این دو و حملات علیه سایر سرکردگان داعش در ماه گذشته، رهبری داعش را در موصل تضعیف کرده است و دو تن از مهمترین سرکرده نظامی آنها در شمال عراق را از صحنه خارج کرد.
کوک افزود، در حمله هوایی به نزدیکی موصل، «بسیم محمد احمد سلطان البجیری» معاون (به اصطلاح) وزیر جنگ داعش که بر روند تصرف موصل از سوی این گروه در سال ۲۰۱۴ نظارت داشت، کشته شد.
به گفته وی، «حتیم طالب الحمدونی» از سرکردگان نظامی داعش در موصل، از دیگر کشته شدگان حمله هوایی ۲۵ ژوئن (۵تیر) بود.
ارتش عراق در ۲۵ ژوئن از آزادی کامل شهر فلوجه از چنگال نیروهای داعش و خیز نیروهای ارتش برای حمله به داعشی ها در موصل خبر داد.

 

۰۷:۰۹:۱۴ به گزارش ایرنا از اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران سید رضا نورانی درباره اعمال محدودیت های تازه عراق در زمینه واردات برخی محصولات کشاورزی از ایران گفت: عراق یکی از بازار های جمهوری اسلامی محسوب می شود که دارای قوانین و مقررات ثابتی نیست.
به گفته وی عراقی ها برای واردات از ایران تصمیم گیری برنامه ای ندارند و در نتیجه سال هاست که صادرکنندگان کشور از این وضعیت آگاهی دارند و متناسب با آن واکنش های اقتصادی لازم را انجام می دهند.
رییس اتحادیه یادشده افزود: تهران و بغداد پروتکل های تعرفه ترجیحی ندارند و این باعث شده مشکلاتی در صادرات پدید آید و چنین مشکلاتی فقط مربوط به صادرات ایران به عراق نیست، بلکه در صادرات به دیگر کشورها نیز وجود دارد و باید برای پایان دادن به آن از سیستم فعلی خارج شد و با تعرفه ترجیحی دوطرفه نسبت به رفع مشکل اقدام کرد .
به گفته وی اکنون وزارت جهاد کشاورزی کمیته ای را برای بررسی آسیب ها تشکیل داده و بحث کریدور سبز گمرکی برای محصولات کشاورزی ایران با درنظر گرفتن امتیازاتی را مد نظر دارند.
نورانی اضافه کرد: کریدور سبز گمرکی باعث می شود که صادرات در گمرک ها معطل نشود و تخفیف ۲۰ درصدی نسبت به تعرفه ای که وجود دارد قائل شدند و جهش هایی را در صادرات با توجه به این امتیازات می بینیم .
وی تصریح کرد: صادرات ایران مشکلات زیرساختی دارد، بنابراین مسئولان و دولتمردان باید برای حل این مشکلات تلاش کنند و نخستین مشکل در امر صادرات محصولات کشاورزی، نبود هواپیمای باری است.
به اعتقاد این متخصص بخش کشاورزی، لازم است دولت در خرید ناوگان هواپیمایی کشور به این مساله مهم توجه داشته باشد و صادرات هوایی کشور به دوره رونق دهه ۶۰ و ۷۰ شمسی بازگشت کند.
وی گفت: هزینه حمل و نقل جاده ای ایران بالاست و کانتیرهای یخچالی در ایران گران، درکنار این موارد مشکلات بالا بودن نرخ سود بانکی نیز مانع از جهش صادراتی می شود، علاوه براین در بخش ریلی هم واگن یخچالدار مناسب نداریم در نتیجه حمل و نقل محصولات کشاورزی و صادرات آن در ایران با سختی صورت می پذیرد، ضمن اینکه در بخش دریایی نیزکانتینر یخچالی ضعیف است.
نورانی گفت: صادرکنندگان ایرانی فرایند بسته بندی محصولات را به شکل سنتی دنبال می کنند، در حالی که رقبا به دستگاه ها و ماشین آلات جدید در این مورد مجهزند و بسته بندی را به شکل خودکار و در حجم وسیع انجام می دهند.
به گزارش ایرنا، آمار بخش کشاورزی ایران در دو ماهه نخست امسال نشان داد که ارزش صادرات این بخش حدود ۸۰۲ میلیون دلار شد که نسبت به مدت مشابه در سال ۹۴ رشد ۳۰ درصدی را نشان می دهد.

 

۰۷:۰۸:۴۳به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان جمعه شب در ضیافت افطار با جمعی از پاسداران انقلاب اسلامی و اعضای تیم حفاظت ریاست جمهوری، با سنگین برشمردن مسوولیت اعضای تیم حفاظت از مسوولان کشور، اظهارداشت: تلاش برای حفظ عزت و لطمه نخوردن به عظمت کشور،‌ مسوولیتی سنگین است که اعضای تیم حفاظت بر عهده دارند.

روحانی در این ضیافت افطار که خانواده های اعضای تیم حفاظت ریاست جمهوری نیز حضور داشتند ، با تجلیل از تلاش ها و زحمات اعضای تیم حفاظت گفت: بی تردید در اجر و ثواب فعالیتهای اعضای تیم حفاظت ، خانواده های آنان نیز شریک هستند و می دانند  عزیزانشان در مسیر سخت و دشواری که توام با فداکاری و رشادت است، حضور یافته  و انجام وظیفه می کنند.

رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه کاملا به حساسیت و اهمیت کار نیروهای حفاظت واقفم، افزود: نیروهای تیم حفاظت در کشورمان از سرمایه های عظیم انسانی حفاظت می کنند و در این راستا فرد و شخص مهم نیست بلکه جایگاه ها اهمیت دارند و بی تردید اگر انجام این ماموریت ها در مسیر رضایت الهی باشد، اجر و پاداش بی پایانی خواهد داشت.

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فضایل بی پایان ماه مبارک رمضان گفت: خداوند در این ماه بر بندگان خود منت گذاشته و ما را شایسته دانسته و بر سر سفره خود دعوت کرده است ، باید قدر لحظه لحظه روزها و شب های این ماه عزیز را بدانیم .

رئیس جمهور اظهارداشت: هر چقدر که به روزهای پایانی ماه مبارک رمضان نزدیک می شویم رحمت الهی نیز بر بندگان بیشتر ، دلها خالص تر و ذهن ها پاک تر می شود. یک ماه با میزبانی بودیم که بزرگترین فخر و افتخار را بر بندگان خود عطا کرده و در دعاهای دهه آخر ماه مبارک رمضان از محضر خداوند متعال می خواهیم که نام ما را در میان همه بندگان خوشبخت خود قرار داده و روحمان را با شهدا و احسان و نیکوکاری ما را در بالاترین مرتبه قرار داده و پاک و خالص از این ماه خارج شویم.

روحانی همچنین رضایت به آنچه خداوند بر بندگان خویش عطا فرموده را مورد تاکید قرار داد.

وی در حاشیه این ضیافت افطار نیز در فضایی صمیمی با پدر و برادر شهید عبدالله باقری از مدافعان حرم و از اعضای یگان حفاظت ریاست جمهوری دیدار و گفت وگو کرد و از مقام شامخ شهدای حرم تجلیل نمود. فرمانده یگان حفاظت ریاست جمهوری نیز در ابتدای این مراسم  گزارشی را از فعالیت ها و ماموریت های یگان تحت فرماندهی خود ارایه کرد.

 

۰۷:۰۸:۱۴ یک مقام مسئول دولتی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، اظهار داشت: پیشنهاد وزیر نفت درباره حذف مصوبه مجلس درباره بنزین دو نرخی در اصلاحیه اخیر قانون بودجه گنجانده شده و به تصویب هیئت دولت رسیده است.

وی افزود: به احتمال زیاد اصلاحیه قانون بودجه ۹۵ یکشنبه به مجلس می‌رود.

این مقام مسئول ادامه داد: مواردی چون افزایش سرمایه بانک‌ها و استفاده از تسعیر ارز برای پرداخت بدهی دولت به بانک مرکزی به ارزش ۵۰ هزار میلیارد تومان نیز در این اصلاحیه گنجانده شده‌اند.

به گزارش فارس، مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه ۹۵ تصمیم گرفت برای حفظ سامانه هوشمند سوخت و شفافیت اطلاعات مربوط به عرضه و مصرف بنزین، این حامل انرژی پر مصرف در سال ۹۵ به صورت دو نرخی به گونه‌ای عرضه شود که سامانه هوشمند سوخت باقی بماند.

در مصوبه مجلس به دولت برای تعیین میزان سهمیه و قیمت اول و دوم بنزین اختیار مطلق داده شده بود ولی با این وجود وزارت نفت با این مصوبه مخالف است و پیشنهاد حذف مصوبه مجلس را مطرح کرده است.

انتهای پیام/

http://fna.ir/HSEO75

 

 

۰۷:۰۸:۰۵علیرضا طاری‌بخش در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با بیان اینکه عملکرد مالیات بر ارزش افزوده در بهار امسال نسبت به پیش‌بینی بودجه ۱۳۹۵ معادل ۱۱۱ درصد تحقق پیدا کرده است، گفت: این عملکرد در مقایسه با سه ماهه مشابه سال قبل از رشد نسبتاً خوبی برخوردار است.

معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور در مورد اینکه بعدا از ۷ سال از اجرای آزمایش قانون مالیات بر ارزش افزوده،‌ لایحه اصلاح این قانون در چه مرحله‌ای است، گفت: لایحه اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده فعلاً در کمیسیون اقتصادی دولت در دست بررسی است و مراحل نهایی را طی می‌کند که امیدواریم تا شهریور ماه سال جاری در قالب لایحه‌ای از سوی دولت تقدیم مجلس شود.

وی افزود: قانون مالیات بر ارزش افزوده از اول مهر ۱۳۸۷ اجرایی شد که چون به صورت آزمایشی ۵ ساله بود، باید تا مهر ۱۳۹۲ ادامه پیدا می‌کرد، اما اجرای این قانون آزمایشی در سه سال گذشته به صورت پیاپی و در قوانین بودجه سال‌های ۱۳۹۲، ۱۳۹۴، ۱۳۹۵ تمدید شده است.

طاری‌بخش در مورد مهمترین مشکلات اجرایی قانون مالیات بر ارزش افزوده،‌ گفت: ضمانت، اجرایی قانون فعلی ضعیف است،‌ به عنوان نمونه اگر یک فروشنده جنسی را بفروشد و خریدار مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت نکند، سازمان امور مالیاتی کشور هیچ الزامی برای گرفتن مالیات بر ارزش افزوده از خریدار به نیابت فروشنده را ندارد که این موضوع در لایحه جدید حل شده است.

طاری بخش در مورد نصب صندوق مکانیزه فروش، گفت: لایحه‌ای جدید در مورد صندوق مکانیزه فروش تنظیم و به دولت تقدیم شد و مفاد لایحه در کمیسیون اقتصادی دولت بررسی و پس از تصویب در هیأت دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده است.

وی ادامه داد: در لایحه جدید به افزایش ضمانت اجرای قانون،‌ ایجاد مشوق برای مؤدیان (ارائه بخشودگی مالیاتی و عدم نیاز به نگهداری دفاتر قانونی) و استرداد بخشی از مالیات پرداختی خرید کالای خدمت به خریداران و همچنین جرایمی برای متخلفان پیش‌بینی شده است.

طاری‌بخش در مورد کدفروشان برای فرار مالیاتی، گفت: در قانون جدید مالیات‌های مستقیم در ماده ۲۷۴ قانون مالیات‌های مستقیم، مواردی را جرم مالیاتی محسوب نموده و مرتکبان حسب مورد به مجازات‌های درجه ۶ قانون محکوم می‌شوند.

معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور در باره مصادیق و موارد احتساب جرم گفت: این موارد شامل:

۱- تنظیم دفاتر اسناد و مدارک خلاف واقع و استناد به آن

۲- اختفای فعالیت‌ اقتصادی و درآمد حاصل از آن

۳- تنظیم مالیات و قراردادهای خود به نام دیگران و یا معاملات و قراردادهای مؤدیان دیگر به نام خود برخلاف واقع

۴- عدم تسلیم‌ اظهارنامه حاوی اطلاعات درآمدی و هزینه‌ای در سه سال متوالی

۵- استفاده از کارت بازرگانی افراد دیگر به منظور فرار مالیاتی جرم محسوب می‌شود

و علاوه بر جریمه، مستوجب مجازات‌های پیش‌بینی شده در قانون خواهد بود و بندهای یک، دو، پنج از مصادیق کد فروشی تلقی می‌شوند و بنابر این صدور فاکتور صوری غیرواقعی و تنظیم مدارک برخلاف واقع توسط کدفروشان و یا صادرکنندگان فاکتور صوری و همین طور استناد به فاکتور های صوری توسط خریداران نیز جرم محسوب می‌شود.

طاری بخش اضافه کرد: توضیح اینکه صدور صورت حساب غیر واقعی به منظور استناد به آن در بخش مالیات‌های مستقیم به منظور کاهش سود و عدم پرداخت مالیات و تحمیل اعتبار واهی در بخش مالیات بر ارزش افزوده به عنوان جرم محسوب شده و با خاطیان برابر مقررات و مجازات‌های مقرر رفتار خواهد شد.

 

۰۶:۵۹:۵۹ دیشب والیبال  بردیم ولی صعود  نکردیم

۰۶:۵۹:۴۷ سلام  صبح  شما عزیزان بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم