۰۷:۱۳:۲۲ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
نگرانی از سهامداری با افق کوتاه
گروه بورس- همایون دارابی: فصل بهار سال ۹۵در حالی با افت ۵/ ۹ درصدی شاخص به پایان رسید که کمتر کسی انتظار چنین زیانی را داشت. کمبود نقدینگی و عدم تحقق برنامهها و خبرهای اعلام شده پس از برجام به ویژه خبرهای مربوط به گروه خودرو موجب شد تا فصل بهار با افت پیوسته شاخص مواجه شود. در این شرایط نگاه معاملهگران به گزارشهای سه ماهه شرکتها و تحولات کلان در اقتصاد کشور است تا دریابند آیا در تابستان بازار میتواند عقبماندگی خود را جبران کند یا خیر؟از نظر کارشناسان ورود نقدینگی به بازار میتواند توام با کاهش سود بانکی و ارائه گزارشهای مناسب از سوی شرکتها محقق شود امری که باید منتظر ماند و روند آن را رصد کرد. در تحولات جهانی دیروز نتیجه همهپرسی انگلیس زلزلهای را در سطح سیاسی اقتصادی اتحادیه اروپا و انگلیس به راه انداخت. با اعلام آرای مردم انگلیس مبنی بر ترک اتحادیه اروپا آینده سیاسی این کشور، آینده اتحادیه اروپا و وضعیت اقتصاد جهانی دستخوش تلاطم شدیدی خواهد شد.
در همین راستا همگام با افت شدید بهای پوند اکثر مواد خام از جمله نفت با افت مواجه شدند. بهای نفت برنت در بازار جهانی به هر بشکه ۴۸دلار رسید. در بازارهای کالایی نیز شاهد افت قیمت اکثر فلزات بودیم. در این شرایط انتظار میرود بازارهای جهانی هفتهها درگیر این مساله باشند. همزمان با اعلام نتایج این همهپرسی اکثر شاخصهای بازارهای سهام دنیا فرو ریختند.در مسائل کلان اقتصادی پیرامون بازار در هفته گذشته معاملهگران شاهد اقدام بانکها در کاهش نرخ سود به میزان ۳واحد درصد بودند.همچنین در روز چهارشنبه هفته گذشته رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور از تقدیم لایحه برنامه ششم توسعه و تبصره اصلاح نظام بانکها به مجلس ظرف ماه آینده خبر داد.محمد باقرنوبخت درباره بازتقدیم تغییرات لایحه بودجه ۹۵ به مجلس دهم تصریح کرد: تبصرههای ۱۹ و ۲۰ لایحه تقدیمی دولت درباره اصلاح ساختار بانکها در مجلس نهم به تصویب نرسید و حذف شد؛ اما دولت خواهان ابقای این دو تبصره است. بنابراین برای اصلاح نظام بانکی و کمک به تولید و ایجاد رونق اقتصادی، این دو تبصره به مجلس تقدیم میشود.
در بازار روز چهارشنیه چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازار مثبتی بود که در آن اکثر نمادهای مورد اقبال بازار بازگشت از قیمتهای میانه هفته را به نمایش گذاشتند. به نظر میرسد انتشار گزارشهای امیدوارکننده از برخی بانکها موجب ایجاد انگیزه نسبی در بازار شد. به هر ترتیب اما همچنان بازار کم حجم است و تا زمان افزایش حجم معاملات نمیتوان به روند بازار اعتماد کرد؛ چراکه بازار کم حجم مترصد تغییرجهت سریع است و حضور معاملهگران کوتاهمدت نیز میتواند شرایط بازار را تغییر دهد.روز چهارشنبه شاخص کل با رشد ۸۴۵واحدی توانست کانال ۷۳هزار واحدی را باز پس گیرد.
نمادهای «فولاد» با ۸۳ واحد، «حکشتی» با ۵۴ واحد و «شبندر» با ۵۳ واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس گذاشتند. در بازار روز چهارشنبه سرمایهگذاری گوهران امید نماد تازه وارد با صف خرید همراه شد. این نماد در گزارش ۶ ماهه خود حصول سود مناسبی را گزارش کرد. در این گروه سرمایهگذاری گروه صنایع بهشهر امروز برای تصمیمگیری هیاتمدیره برای افزایش سرمایه متوقف میشود.
در گروه خودرویی، گروه بهمن همچنان بهرغم ابهام در معامله بلوکی همچنان با صف خرید همراه شد. در گروه خودرویی، ایران خودرو در نظر دارد،در فروش ودیعهای محصولات خود افزایش ۵ تا ۷ درصدی قیمتها را اعمال کند و هر چند این تصمیم هنوز قطعی نشده ولی احتمال اجرایی شدن آن وجود دارد. در گروه شیمیایی وضعیت پلیاکریل از سوی سازمان بورس تشریح شد. علی بیگزاده، رئیس اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس درباره آخرین وضعیت بازگشایی نماد پلیاکریل که از ۲۸ فروردین امسال و بعد از برگزاری مجامع سالانه و فوقالعاده تاکنون متوقف است، توضیح داد: این شرکت باید توضیحاتی ارائه دهد تا امکان بازگشایی نماد آن فراهم شود. وی ادامه داد: طبق هماهنگیهای به عمل آمده و به احتمال زیاد، هفته آینده مدیران پلی اکریل به سوالات مطرح شده سازمان بورس پاسخ خواهند داد. بنابراین، در این صورت نماد «شپلی» هفته آینده باز خواهد شد. وی درباره موضوع افزایش سرمایه ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ درصدی این شرکت هم گفت: تاکنون کمیته مربوطه، جلسهای برای این موضوع برگزار نکرده؛ ولی نماد پلی اکریل بدون مشخص شدن یا نشدن افزایش سرمایه، باز خواهد شد. در همین رابطه جانشین مدیرمالی پلیاکریل از انجام آخرین مراحل و رفع موارد برای نهایی کردن افزایش سرمایه ۱۱۸۵ درصدی و ارائه گزارش حسابرس به سازمان بورس تا هفته آینده خبر داد.
وی به بورس پرس گفت: قرار بود گزارش حسابرس دیروز دریافت شود که به امروز و یا فردا موکول شده است. بنابراین با پیگیریهای مستمر، گزارش حسابرس در مورد افزایش سرمایه ۱۱۸۵ درصدی، امروز یا فردا نهایی میشود و در اولین فرصت که هفته آینده خواهد بود، به سازمان بورس ارسال میشود تا بررسیهای لازم برای صدور مجوز انجام شود. در گروه غذایی، دبیر انجمن صنایع لبنی از صادرات ۴ کانتینر لبنیات به روسیه خبر داد و گفت: مشکل صادرات فرآوردههای لبنی به کشور عراق در یک هفته اخیر حل شده است. رضا باکری، دبیر انجمن صنایع لبنی درباره مشکلات ایجاد شده برای صادرات لبنیات به کشور عراق اضافه کرد: عراق تعرفه گمرکی خود را در این زمینه افزایش داده و باعث شده بود مشکلاتی برای صادرات ما ایجاد شود. خوشبختانه در یک هفته اخیر عراق تعرفههای گمرکی خود را به حالت قبل بازگردانده و مشکل ما در این زمینه رفع شده است و درحال حاضر صادرات لبنیات ایران به این کشور در حال انجام است.
۰۷:۱۲:۵۴
۰۷:۱۱:۴۲ ریسک فرامرزی بورس تهران
گروه بورس، سلیمان کرمی: خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا موجی از نگرانیها را در بازارهای جهانی به وجود آورد. شاخص بازارهای کالایی با افت قابل توجه مواجه شدند. بازارهای سهام در نقاط مختلف جهان نیز در پی این اتفاق با ریزش دسته جمعی مواجه شدند. در این خصوص، شاخص بازار سهام لندن (فوتسی ۱۰۰) افت ۶درصدی را در آغاز معاملات جمعه تجربه کرد. با موج نگرانی که در اقتصاد جهانی به وجود آمده «دنیای اقتصاد» به بررسی اثر احتمالی این اتفاق تاریخی بر بازار سهام کشورمان پرداخته است. گرچه اثر این موضوع بر اقتصاد و به دنبال آن بورس تهران تا حدی مبهم به نظر میرسد، اما با جمعبندی اتفاقات میتوان سناریوهای مختلفی را برای این موضوع پیشبینی کرد. نخستین موضوع آن است که افت روز گذشته قیمت کالاها در بازارهای جهانی ممکن است بر قیمت سهام فشار وارد کند. هرچند در بلندمدت بخش عمدهای از کارشناسان جهانی معتقدند قیمت کالاها مسیر احیای خود را از سر میگیرند، اما همچنان در کوتاه مدت افت قیمتها عامل فشاری برای بازار سهام خواهد بود. در بحث کلان، کارشناسان به اثر سیاسی این موضوع بر معادلات سیاسی کشورمان و درآمد ارزی دولت (با افت ارزش یورو) اشاره میکنند. گروهی از این کارشناسان، برآیند این اتفاق را برای تحولات اقتصادی-سیاسی کشورمان مثبت ارزیابی میکنند و عدهای نسبت به آن ابراز نگرانی میکنند. حال باید دید فضای مثبتی که اواخر هفته گذشته در بازار سهام شکل گرفت، چگونه از این رویداد بینالمللی متاثر خواهد شد.
خرسهای بازار جهانی در بورس تهران؟
نخستین موضوع اثر مهم نوسانات قیمت جهانی کالاها بر بورس کالامحور تهران است. بیش از نیمی از بازار سهام کشورمان وابستگی مستقیم یا غیرمستقیمی به بازارهای کالایی دارند. همانطور که با ریزش بازارهای کالایی در سالهای اخیر شاهد افت سودآوری شرکتهای بورسی بودهایم، ادامه افت قیمت جهانی کالاها میتواند ضعف سودآوری شرکتهای بورسی را به دنبال داشته باشد. علاوه بر این، ریزش پوند و به دنبال آن جهش ارزش دلار در بازار جهانی عامل فشار بر بازارهای کالایی محسوب میشوند (ارزشگذاری کالا بر اساس دلار باعث میشود که قیمت کالاها با رشد دلار تعدیل شده و باعث افت آنها شود). در این خصوص، قیمت جهانی نفت در آغاز معاملات بازار جهانی جمعه با نگرانی از اقتصاد جهانی ریزش بیش از ۶درصدی را در مقطعی از روز تجربه کرد. فلزات نیز با افت دسته جمعی مواجه شدند. قیمت هر تن مس در بورس فلزات لندن افت ۲ درصدی را تجربه کرد. آلومینیوم، روی و سرب نیز به ترتیب با افت ۵/ ۲، ۱/ ۲ و ۸/ ۱ درصدی مواجه شدند (میزان تغییرات قیمت تا ساعت ۱۶). البته میزان ریزش در ابتدای معاملات بازار جهانی بیش از این بود و مس افت بیش از ۳ درصدی را نیز تجربه کرد که در ادامه تا حدودی این افتها تعدیل شد.
با تشدید نگرانیها از اقتصاد جهانی حرکت به سمت محلهای امن سرمایهگذاری در بازار جهانی شدت گرفت. در این خصوص، قیمت اونس طلای جهانی به بیش از ۱۳۶۰ دلار رسید. این موضوع به اوج نگرانیهای حاکم بر بازار جهانی اشاره دارد. با این حال، برخی کارشناسان، نگرانی ایجاد شده در بازار جهانی را بر تصمیم فدرال رزرو بر افزایش نرخ بهره آمریکا اثرگذار میدانند. آنچه در بازار جهانی در سالهای اخیر توجه معاملهگران را بیش از همه متوجه خود ساخته تغییرات احتمالی نرخ بهره در آمریکا بوده است. افزایش نرخ بهره دلار عاملی برای رشد ارزش این ارز در بازار جهانی و در نتیجه فشار بر بازارهای کالایی بوده است. نمونه این موضوع را میتوان به وضوح در پایان سال ۲۰۱۵ میلادی و نخستین افزایش نرخ بهره آمریکا (به میزان ۲۵/ ۰ واحد درصد) پس از حدود ۱۰ سال مشاهده کرد. رشد نرخ بهره در روزهای پایانی سال گذشته میلادی در کنار سایر عوامل بنیادی (کاهش تقاضا و مازاد عرضه در بازارهای جهانی) افت شدید شاخص بازارهای کالایی را به دنبال داشت. از ابتدای سال ۲۰۱۶ انتظار برای افزایش ۴ مرحلهای نرخ بهره این کشور وجود داشت. با این حال، ضعف اقتصاد جهانی و در ادامه ضعف نسبی اقتصاد آمریکا باعث شده که کمیته فدرال رزرو در تصمیم خود تجدید نظر کند. تاخیر در افزایش نرخ بهره باعث شد که انتظارات برای افزایش نرخ بهره در سال ۲۰۱۶ پیش از خروج بریتانیا تا یک بار کاهش یابد. با قطعی شدن خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و موج جدیدی از نگرانی در بازار جهانی ممکن است این تصمیم فدرال رزرو نیز تغییر کند و افزایش نرخ بهره را در شرایط کنونی متوقف سازد. کاهش احتمال افزایش نرخ بهره در شرایط کنونی میتواند مانعی در برابر رشد ممتد دلار و در نتیجه حمایت میانمدت از قیمت کالاها باشد.
در این میان، نگرانی که همچنان در بازار جهانی مشاهده میشود، احتمال خروج سایر اعضای اتحادیه اروپا است. در این خصوص، همان طور که ورشکستگی بانک «lehman brothers» شروعی بر بحران جهانی سالهای ۲۰۰۹-۲۰۰۸ بود، در شرایط کنونی خروج بریتانیا نیز نگرانی برای ادامه این موضوع و تداوم فضای بحرانی را به وجود آورده است که میتواند ریزش قیمتها را در بازارهای جهانی ادامهدار کند.
در انتظار واکنش سهامداران
پس از پایان کار بازار جهانی در روند هفتگی گمانهزنیهای مختلفی نسبت به واکنش بورس تهران در نخستین روز از معاملات هفتگی بازار داخل وجود دارد. از طرفی ریزش بازارهای کالایی احتمال افت قیمت سهام وابسته را تشدید میکند. سهم بالای گروههای کالایی از بورس تهران میتواند شاخص کل را در مسیر نزولی قرار دهد. در حالی که با عبور از دوران ریزش شدید قیمت جهانی کالاها در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ میلادی تا حدودی امیدواری به پایان روند نزولی قیمت کالاها در بازار سهام کشورمان نیز مشاهده میشد، بار دیگر روند نزولی قیمت کالاها میتواند فضای منفی را به بورس تهران منعکس کند.
گرچه بورس تهران ممکن است تحت تاثیر مقطعی افت قیمت کالاهای جهانی قرار گیرد، اما به نظر میرسد اثر منفی چندان زیادی از این منظر در کوتاهمدت رخ ندهد. در این خصوص همان طور که از پایان هفته گذشته در پی اتفاقات مثبتی که در اقتصاد و همچنین بازار سهام اتفاق افتاد، شاهد توقف روند نزولی در بورس تهران بودیم. برخورد شاخص با کف ۷۲ هزار واحدی (از نظر تکنیکالیست ها) در کنار کاهش نرخ بازدهی در بازارهای رقیب از عوامل حمایتی از شاخص است. کاهش داوطلبانه نرخ سود بانکی تا سطح ۱۵ درصد توسط بانکهای مختلف نسبت قیمت به درآمد کنونی بورس تهران را برای سرمایهگذاری منطقی کرده است. علاوه بر این، انتظار کاهش نرخ سود در بازار بدهی نیز در پی افت نرخ در اقتصاد وجود دارد که میتواند بر جذابیت سرمایهگذاری در بورس بیفزاید.
ابعاد اقتصادی-سیاسی خروج بریتانیا
علاوه بر اثر افت قیمت جهانی بر سهام، خروج بریتانیا میتواند شامل اثرهای دیگری بر بورس تهران باشد. نخستین موردی که کارشناسان به آن اشاره کردهاند، اثر سیاسی این موضوع بر اقتصاد کشورمان است. در این خصوص، نظرات متفاوتی وجود دارد. برخی انگلیس را بهعنوان یکی از ارکان اصلی فشار بر کشورمان در دوران تحریم میدانند. این کارشناسان عنوان میکنند زمانی که اتحادیه اروپا رابطه خوبی با کشورمان داشت لابیگری بریتانیا عاملی برای ایجاد فشار از سوی اتحادیه اروپا عنوان میشد. از سوی دیگر، برخی نیز خروج بریتانیا را شروع دومینویی برای خروج سایر اعضای این اتحادیه عنوان کرده و به احتمال فروپاشی اتحادیه اشاره کردند که میتواند نقش حمایتکننده اتحادیه اروپا را زیر سوال ببرد. این موضوع میتواند در کنار احتمال پیروز شدن ترامپ در انتخابات آمریکا نگرانی سیاسی در بورس به دنبال داشته باشد.
موضوع دیگری که توسط کارشناسان اقتصادی کشورمان عنوان میشود، افت ارزش یورو در بازار جهانی و اثر آن بر اقتصاد داخلی است. در این خصوص، همان طور که وزیر نفت کشورمان در هفتههای گذشته نیز عنوان کرده بود، معاملات نفتی کشورمان بر اساس یورو انجام میشود. در شرایطی که ارزش یورو نیز با ضعف اتحادیه اروپا با افت نزدیک به ۳ درصدی نسبت به دلار مواجه شده است، میتواند اثر منفی بر درآمد ارزی کشورمان داشته باشد.
این موضوع میتواند با افت قیمت جهانی کالا تشدید شود. بهبود این وضعیت خوشبینی به محقق شدن بودجه برآوردی در بخشهای مختلف به خصوص بخش عمرانی را به وجود آورده بود. به این ترتیب، پس از سالهای رکودی در این بخش از اقتصاد کشور رونق تدریجی بخش ساخت و ساز از خوشبینیهای موجود در بازار سهام و صنایع وابسته بود. در حالی که با افزایش صادرات کشورمان پس از رفع تحریمهای بینالمللی و همچنین رشد قیمت نفت در بازار جهانی امیدواری نسبت به بهبود وضعیت درآمدی دولت ایجاد شده بود، افت شاخص بازارهای جهانی در روز گذشته میتواند این روند را کند سازد.
در این شرایط، گرچه افت ارزش یورو میتواند بر درآمدهای ارزی کشورمان اثر منفی داشته باشد اما این موضوع در مقابل افزایش صادرات نفتی کشورمان نسبت به دوران پیش از تحریم چندان چشمگیر نیست. همچنین کارشناسان اقتصادی تغییر یورو به سایر ارزها مانند فرانک را نیز راه گریزی از ریزش احتمالی یورو عنوان میکنند که میتواند اثر افت این ارز را تعدیل کند.
«دنیای اقتصاد» در ادامه این گزارش به بررسی تاثیر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر بورس تهران از منظر یک کارشناس بازار سهام پرداخته است. بهنام بهزادفر، مدیر امور اعضای کانون کارگزاران گفت: خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا از چند منظر سیاسی و اقتصادی قابل بررسی است. این موضوع در کوتاه مدت، میانمدت و بلندمدت بحث و تحلیلهای زیادی میطلبد. اما آنیترین اثر این موضوع را روز گذشته در بازارهای جهانی شاهد بودیم. وی تشریح کرد: قیمت طلا در لحظه تنظیم این گزارش حدودا ۶۵ دلار رشد داشته که بازدهی تقریبی ۵ درصدی را برای خریداران خود به ارمغان آورده است. مس، روی و آلومینیوم هر کدام بین ۲ تا ۵/ ۲ درصد افت داشتند و سایر کالاهای پایه نیز از این افت بینصیب نبودند. انتشار این خبر موجب افت بیش از ۵ درصدی قیمت نفت نیز شده است. در بازار ارز نیز نوسانات، تکان دهنده بود. تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۵) نرخ برابری یورو به دلار افت محسوس ۳ درصدی را تجربه کرده است. نرخ برابری پوند انگلیس به دلار نیز افت حدودا ۸درصدی را شاهد بوده است. شاخص دلار نیز با رشد محسوس ۵/ ۲ درصدی همراه بوده است.
این کارشناس بازار سهام افزود: مجموع این اتفاقات را میتوان تاثیر کوتاه مدت نتایج این همه پرسی بر اقتصاد قلمداد کرد. در تحلیلهای بلندمدت اما عواملی نظیر تضعیف قدرت اتحادیه اروپا، خروج سرمایه سرمایهگذاران از حوزه یورو، تشدید بحران مالی در اتحادیه اروپا، احتمال خروج فرانسه از این اتحادیه و… قابل بررسی است.
بهزادفر در ادامه به بررسی اثر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر بورسهای دنیا و بازار سهام کشور پرداخت و گفت: انتشار این خبر موجب افت توامان شاخص بورس انگلیس و دیگر بورسهای کشورهای اروپا شده است. بهطور مثال بورسهای آلمان، فرانسه، سوئیس و انگلستان افت محسوسی را تجربه کردند و پیشبینی میشود این موضوع روی بورسهای دیگر جهان نیز پس از بازگشایی، تاثیرات منفی داشته باشد. اما از آنجا که بین بورسهای دنیا و بورس تهران همگرایی زیادی وجود ندارد، در نتیجه پیشبینی میشود افت بورسهای دنیا تاثیر خاصی بر بازار سهام کشور نداشته باشد. البته در برهههایی که اقتصاد جهانی دچار بحران بوده ( نظیر بحران مالی سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸) بر بازار سهام کشور نیز اثرگذار بوده است. اما با توجه به هیجانی بودن تاثیر این همه پرسی به نظر میرسد از این بابت تهدید خاصی برای بازار سهام کشور وجود نداشته باشد.
مدیر امور اعضای کانون کارگزاران افزود: نتیجه این همهپرسی بر دیگر مولفههای اثرگذار بر بازار سهام به شدت قابل تامل است. افت قیمت کالاهای پایه برای صنایع کامودیتی محور میتواند اثر نامناسبی داشته باشد (گروههای فلزات اساسی، نفتی و پالایشگاهی، معدنی، پتروشیمی و شیمیایی و…). از این رو چنانچه افت در بازارهای جهانی ادامهدار باشد میتوان انتظار افت شاخص این صنایع را نیز داشت. از طرفی بسیاری از کارشناسان معتقدند، قیمت دلار در روز شنبه رشد محسوس و یورو افت زیادی داشته باشد. در این میان اما باید به این موضوع توجه داشت که قیمت دلار در چند سال گذشته تحت کنترل بوده و حتی در سال گذشته زمانی که به واسطه بحرانهای اقتصادی، شاخص دلار رشد محسوسی داشت، ریال افت خاصی را تجربه نکرد از این رو فرضیه رشد چشمگیر قیمت دلار مورد تردید است و به نظر نمیرسد در بازار دلار شاهد نوسان شدید مثبتی باشیم. اما برای یورو مطابق انتظارها افت خواهیم داشت. بهزادفر اثر افت نرخ یورو را بر شرکتهایی که مبادلات یورویی دارند و در زمره واردکنندگان هستند، مثبت ارزیابی کرد و گفت: گروههایی مثل خودرو و دارو به دلیل مبادلات یورویی خود شرکتهای پرپتانسیلی قلمداد میشوند. در مجموع به نظر میرسد بازار روز شنبه و روزهای آتی (در کوتاهمدت) بیشتر درگیر روند قیمت کالاهای پایه و نفت باشد. در بلندمدت اما همه چیز به ادامه روند کالاهای پایه بستگی دارد.
سهام در هفته گذشته
بازار سهام کشور در جریان معاملات هفته گذشته، دو روی سکه سود و زیان را به نمایش گذاشت تا با افت ۷/ ۱ درصدی در سه روز ابتدایی هفته و رشد ۴/ ۱ درصدی در دو روز اخیر، در مجموع افت۳/ ۰ درصدی در مقیاس هفتگی ثبت شود. نماگر این بازار که در پایان معاملات هفته منتهی به ۲۶ تیرماه در سطح ۷۳ هزار و ۸۷۷ واحدی قرار داشت، در پایان معاملات هفته گذشته هرچند سقوط به یک کانال پایین را در طول این هفته تجربه کرد، اما سرانجام از کف خود فاصله گرفته و در ارتفاع ۷۳ هزار و ۶۵۵ واحدی قرار گرفت. رشد روزهای پایانی هفته نگرانی از شروع موج هیجانی را در معاملات سهام ایجاد کرد. در این شرایط، گرچه با پیدایش عوامل مثبت واکنش مثبت بورس را در پایان هفته شاهد بودیم، اما نگرانی از انعکاس افت بازارهای کالایی به بورس تهران مشاهده میشود.
۰۷:۱۰:۲۲آرش کردی، مدیر عامل توانیر با صدور حکمی «داوود منظور» را بهعنوان قائم مقام جدید توانیر منصوب و ۱۰ ماموریت جدید فعالیتهای توانیر را ابلاغ کرد.
مدیرعامل توانیر در این حکم که در۱۰ بند صادر شده، منظور را با استناد به مفاد ماده ۲۳ اساسنامه شرکت توانیر، بهعنوان قائممقام مدیرعامل در انجام وظایف و ماموریتهای موضوع ماده ۲۴ اساسنامه منصوب کرده است.
بر این اساس بررسی، تعیین و تلاش برای ارتقای جایگاه اقتصاد صنعت برق، بررسی وتعیین مدل های تعیین منابع مالی مناسب صنعت برق و مطالعه و پیادهسازی مدیریت بهینه نقدینگی (تعیین مراکز هزینه در صنعت برق و تعیین مدلهای مدیریت کاهش و بهینه سازی هزینههای مناسب این صنعت، ساماندهی امور مالیاتی مرتبط با صنعت برق و…) از جمله ماموریتهای تعیین شده برای قائم مقام توانیر به شمار میرود.
مدیریت چرخه عمر داراییهای صنعت برق کشور، بررسی و تعیین قیمت تمام شده برق مبتنی بر آخرین مدلهای علمی و براساس اقتصاد خرد و کلان کشور و همکاری و بسترسازی برای تغییر نگاه سیستمهای اجرایی، قانونگذاری و قضایی کشور به صنعت برق بهعنوان دستگاه ملی اقتصادی از دیگر وظایفی است که به عهده قائم مقام توانیر گذاشته شده است. مدیرعامل توانیر همچنین بررسی و پیشنهاد روشها، قوانین جدید و مناسب در زمینه اقتصادی، مالی و حسابداری صنعت برق و بررسی، مطالعه و ارتقای نقش صنعت برق در تولید ناخالص ملی و کاهش شدت انرژی در بخش برق بهعنوان دیگر وظایف قائم مقام توانیر تعیین شده است.
همچنین براساس این حکم، تغییر فرآیندها، ساختار حسابداری صنعت برق و پیشنهاد استانداردها و رویههای جدید در این زمینه برای ایجاد روش متحد الشکل و مناسب با ساختار جدید صنعت برق مبتنی بر حضور بخش خصوصی (از جمله فروشندگان وخریداران خرد و کلان) و مطالعه برای ایجاد مرکز حرفهای برای موارد مرتبط به بورس، بانکها، بیمه و بازار برق و روابط متقابل با این سازمانها برای تامین حداکثری منافع صنعت برق از دیگر وظایف قائم مقام توانیر است.
۰۷:۰۹:۵۴گروه اقتصاد بینالملل: نشریه والاستریت ژورنال در تحلیلی که روز پنجشنبه منتشر کرد به نقل از مقامات ارشد آمریکا، از تلاش کاخ سفید برای تکمیل قراردادهای شرکتها با ایران خبر داد و افزود که دولت اوباما قصد دارد امکان برگشتپذیری قراردادهای مربوط به توافق مهم هستهای با ایران را از دولت بعدی آمریکا سلب کند. این خبر در شرایطی منتشر میشود که ایران و شرکت آمریکایی بوئینگ در هفته گذشته به قرارداد بزرگ و تاریخی ۶/ ۱۷ میلیارد دلاری خرید جتهای تجاری برای ایران دست یافتند.
در نامهای که روز پنجشنبه در پاسخ به انتقادات قانونگذاران جمهوریخواه آمریکا نوشته شد، تیم کیتینگ، معاون ارشد شرکت بوئینگ اعلام کرد که دولت در مشاورههایی که با شرکت بوئینگ داشت این موضوع را روشن کرد که «امکان تامین هواپیماهای مسافربری آمریکایی و اروپایی برای جایگزینی هواپیماهای فرسوده ایران، شرط لازم و حیاتی برای دستیابی به توافق هستهای بود.» علاوه بر این مقامات دولت آمریکا در حال مطالعه این موضوع هستند که بهطور علنی از عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی حمایت کنند، موضوعی که به شدت با مخالفت برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی مواجه شده است و از سوی دیگر کشورهایی همچون عمان و سوییس از سال گذشته تا کنون به سازمان تجارت جهانی فشار آوردهاند که کمیته ویژهای را برای بررسی عضویت ایران تشکیل دهد.
در دوره ریاستجمهوری جورج دبلیو بوش نیز دولت آمریکا خواسته بود در صورت امضای توافق هستهای ایران، از عضویت این کشور در سازمان تجارت جهانی حمایت شود. حالا دولت اوباما در حال رایزنی برای پیشبرد این هدف است. علاوه بر همه اینها «گروه ویژه اقدام مالی (پولشویی)»، آژانس جهانی مسوول مبارزه با پولشویی نیز اعلام کرده است که حذف نام ایران از فهرست سیاه را در دست بررسی دارد تا توانایی ایران برای انجام تراکنشهای مالی از طریق بانکهای غربی افزایش یابد. مقامات دولت اوباما همه این تلاشها را بخشی از استراتژی اوباما در قبال ایران و کوبا خواندهاند تا امکان بازگشت سیاستهای دولت اوباما در قبال این دوکشور توسط دولت بعدی آمریکا نامحتمل شود. با اعلام امضای قرارداد بوئینگ و ایران در هفته گذشته جزئیات این قرارداد به شدت مورد موشکافی قانونگذاران آمریکایی بهویژه جمهوریخواهان مخالف سیاستهای اوباما قرار گرفت. این در شرایطی است که دولت اوباما این قرارداد فروش هواپیما به ایران را به مثابه یک رویداد مهم در آستانه نخستین سالگرد امضای برجام در تاریخ ۲۳ تیر سال گذشته قلمداد کرده است و رونق کسب و کار با ایران را بهعنوان ابزاری برای محکم کردن سیاستهای اوباما در قبال ایران و برگشتناپذیربودن آن در دولت بعدی آمریکا میداند. والاستریت ژورنال در ادامه با اشاره به اینکه شرکتهای آمریکایی بیش از آنکه به آغاز تجارت با کوبا علاقهمند باشند به انجام فعالیتهای اقتصادی با ایران علاقه دارند چون ایران بازار بزرگتری را داراست، افزود: مقامات کاخ سفید ساعتهای زیادی را صرف توضیح این موضوع به گروههای تجاری میکنند که چرا دولت آمریکا نمیتواند قراردادهای بلندپروازانه بیشتری را با ایران منعقد کند.
۰۷:۰۹:۱۳به رغم رشد ۴ درصدی قیمت مسکن در خرداد، خرید و فروش در فصل اول۹۵ غیرتورمی افزایش یافت رتبه بازدهی سه ماهه مسکن بین چهار بازار دیگر
دنیای اقتصاد: کارنامه بهاری بازار مسکن، از تحقق پیشبینی ابتدای سال «دنیایاقتصاد» حکایت دارد و نشان می دهد معاملات خرید آپارتمان طی فصل گذشته، در مسیر «تکمیل فرآیند پیشرونق» با «رشد غیرتورمی» همراه شد. بهار امسال میزان فروش واحد مسکونی در تهران ۴ درصد نسبت به بهار ۹۴ افزایش یافت؛ اما چون تغییر حجم معاملات ماهانه بهصورت «پلکانی» و غیرممتد بود، ورود تدریجی تقاضا باعث خزش ۷/۵ درصدی میانگین قیمت اسمی در این فصل شد؛ طوریکه قیمت واقعی رشد منفی پیدا کرد. «مسکن» به لحاظ نرخ بازدهی در فصل بهار، بین بازارها، چهارم شد.
گروه مسکن، فرید قدیری: بازار معاملات مسکن شهر تهران در فصل اول سال ۹۵ مطابق پیشبینی کارشناسان خبره، با «رشد غیر تورمی در حجم خرید آپارتمان» مواجه شد. گزارش «دنیای اقتصاد» از آمارهای جدید سامانه رهگیری معاملات املاک حاکی است به رغم افزایش ماهانه قیمت مسکن در خرداد، پیشروی معاملات خرید در یکی از بهترین مسیرهای منتهی به رونق، سبب شد میانگین بهای فروش آپارتمانها در پایتخت، طی فصل گذشته، کمتر از نرخ تورم عمومی رشد کند.
کارنامه بهاری بازار مسکن نشان میدهد در فاصله پایان تشدید رکود یعنی اواسط نیمه دوم پارسال تا تکمیل پیش رونق در ابتدای تابستان امسال، حرکت رو به جلوی معاملات، شکل «پلکانی» داشته؛ بهطوری که شیب تغییرات حجم خرید و فروش آپارتمان «بدون تبعیت از صعود یک دست» بهصورت تدریجی در حال افزایش بوده است. این حرکت حاصل نوسانات توام افزایشی و کاهشی در حجم معاملات ماهانه است که خود ناشی از اثرپذیری خریدار و فروشنده ملک از برخی متغیرها همچون وام خرید، نرخ سود بانکی، نرخ تورم و… در ماههای مختلف است. در مسیر پلکانی رشد معاملات طی ماههای اخیر، به علت آنکه بازار ملک از ورود حجم زیاد تقاضا در فاصله زمانی کم در امان ماند، پروسه نوسان قیمتها حالت خزش به خود گرفت و در نتیجه برآیند نرخ رشد قیمت طی ماههای گذشته از سال ۹۵، فاصله هرچند جزئی با نرخ بالادست خود –تورم- را حفظ کرد.
آمارهای دفتر اقتصاد مسکن حکایت از آن دارد که بهار امسال معاملات خرید آپارتمان در پایتخت ۴ درصد نسبت به بهار سال گذشته رشد کرد و میانگین قیمت مسکن در همین فاصله زمانی ۷/ ۵ درصد افزایش یافت. هر چند نرخ تورم خرداد از جانب بانک مرکزی هنوز اعلام نشده؛ اما حتی با فرض بیشترین کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه در این ماه (میزان تغییرات شاخص قیمت کالا و خدمات در خرداد ۹۵ نسبت به خرداد ۹۴) و رسیدن آن به سطح ۵درصد، در این صورت نرخ تورم نقطهای در فصل بهار رقمی معادل ۵/ ۶ درصد خواهد بود. به این ترتیب اگر چه متوسط قیمت مسکن در تهران طی بهار ۹۵ با رشد اسمی ۷/ ۵ درصدی نسبت به بهار ۹۴ روبهرو شد؛ اما قیمت واقعی ملک (در مقایسه با تورم)، دست کم، یک درصد افت کرده است که به معنای افزایش غیرتورمی معاملات مسکن میتواند باشد.
این موضوع، مدیون نوع حرکت بازار در مسیر پیش رونق است. نیمه سال گذشته، با توقف روند تعمیق رکود مسکن، حجم معاملات بهصورت خیلی خفیف شروع به افزایش کرد. این اتفاق باعث شد در فصل پاییز میزان خرید و فروش واحد مسکونی در تهران بعد از چند فصل رشد منفی، شیب ۲ درجهای نسبت به تابستان به خود بگیرد که اگر چه رشد مثبت چندانی محسوب نشد، اما در آن زمان نشانه اولیه پیشرونق به حساب آمد. در فصل زمستان سال گذشته، شتاب پیشرونق از یکسو به علت کاهش نرخ سود بانکی در پایان سال و از سوی دیگر بهخاطر تصمیم گروهی از متقاضیان به انجام معامله قبل از سال جدید، افزایش پیدا کرد؛ بهطوری که حجم معاملات در زمستان ۹۴ رقمی معادل ۲۶درصد نسبت به پاییز افزایش یافت.
با این حال، در بهار ۹۵ اگر چه ابعاد بازار معاملات خرید در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۴ –تغییرات نقطهای حجم معاملات- حدود ۴درصد افزایش یافته اما نسبت به فصل قبل یعنی زمستان ۹۴، رقمی معادل ۱۹ درصد کم شده است. این کاهش فصلی حجم معاملات خرید آپارتمان در تهران طی بهار ۹۵، ناشی از عدم تغییر بازار در خرداد نسبت به اردیبهشت بود که همان حرکت پلکانی در مسیر رشد را نشان میدهد. در فروردین امسال به دلیل تعطیلی دست کم دو هفتهای بازار مسکن، کمتر از ۶ هزار واحد مسکونی در تهران خرید و فروش شد؛ اما در اردیبهشت سطح معاملات مجددا احیا شد و به ۱۵ هزار واحد مسکونی رسید. در خرداد نیز تقریبا به میزان اردیبهشت، معامله خرید در بنگاههای املاک به ثبت رسید.
رشد صفر معاملات مسکن در ماه گذشته ناشی از همزمانی خرداد با ماه رمضان بوده که سبب شد حجم خرید و فروشها افزایش پیدا نکند؛ اما با این حال، تحرک سمت تقاضا از ناحیه تسهیلات خرید، جلوی کاهش حجم معاملات را نیز گرفت. ماه رمضان سال گذشته (تیر ۹۴)، میزان معاملات مسکن در تهران ۲۴ درصد نسبت به ماه قبل از آن کاهش یافت؛ بهطوری که ۱۱ هزار واحد مسکونی در آن زمان خرید و فروش شد. اما امسال در خرداد ماه که عمده روزهای ماه مبارک رمضان در این ماه قرار گرفته بود، میزان معاملات خرید، نه تنها نسبت به ماه قبل از آن یعنی اردیبهشت، کاهش پیدا نکرد که حدود یک درصد نیز بیشتر شد.
به گزارش «دنیای اقتصاد» متوسط قیمت مسکن در تهران در خرداد امسال مترمربعی ۱۸۰ هزار تومان نسبت به اردیبهشت افزایش یافت و به متری ۴ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان رسید که این رقم ۸ درصد بیشتر از میانگین قیمت خرداد ۹۴ است. به رغم این میزان رشد در خرداد، متوسط قیمت مسکن در فصل بهار ۹۵ فقط ۶/ ۱ درصد نسبت به فصل قبل افزایش پیدا کرد و مترمربعی ۴ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان شد.
سطح فعلی قیمت مسکن در تهران حدود ۵۰ هزار تومان در هر مترمربع، از میانگین قیمت در بازار شب عید –متوسط قیمتها در اسفند ۹۴- کمتر است. در حال حاضر چنانچه معاملات تابستانی، از هیجان تقاضا ایمن باشد و حجم خریدها به تدریج افزایش پیدا کند، میتوان به رشد قیمت مسکن کمتر از نرخ تورم حداقل تا نیمه امسال امیدوار بود. رشد غیرتورمی معاملات خرید مسکن در بهار امسال به تحقق پیشبینی ابتدای امسال
«دنیای اقتصاد» انجامید.
«دنیای اقتصاد» در دومین روز کاری سال ۹۵ (۱۵ فروردین) گزارشی از یک نظرسنجی از کارشناسان اقتصاد مسکن درباره چشمانداز بازار ملک در نیمه اول سال جاری منتشر کرد. در این نظرسنجی که از ۲۰ صاحبنظر انجام شده بود، بیش از نیمی از نظردهندگان اعلام کرده بودند، معاملات خرید مسکن در نیمه اول امسال رونق میگیرد؛ اما این رونق به شکل غیرتورمی و افزایش قیمت نیز بهصورت تدریجی و خزنده خواهد بود. در حال حاضر، کارنامه بهار ۹۵ بازار ملک از تحقق این پیشبینی حکایت دارد؛ بهطوری که معاملات مسکن اگر چه هنوز به رونق کامل نرسید، اما مراحل پایانی پیش رونق را سپری میکند و در عین حال، سطح نوسان قیمت نیز در مرز تورم یا کمتر از آن قرار دارد. بازار فعلی ظرفیت افزایش حجم معاملات خرید به حداقل ۱۷ هزار واحد مسکونی در ماه را دارد تا وارد رونق شود.
زیان سه ماهه، سود یک ماهه
بررسیهای «دنیای اقتصاد» درباره بازدهی بازار مسکن در سه ماه اول امسال نشان میدهد خرید ملک مسکونی در تهران با توجه به تغییرات قیمت مسکن در فاصله انتهای سال ۹۴ تا پایان بهار ۹۵، بازدهی اسمی منفی یک درصد را برای خریداران سرمایهای رقم زد؛ هرچند زیان واقعی بیش از این رقم بوده است. به این ترتیب رتبه بازدهی خرید مسکن در بهار امسال در مقایسه با چهار بازار پول، سکه، ارز و پول، در جایگاه چهارم قرار گرفت. در این مدت، بازار پول بهخاطر نرخ سود بانکی، بیشترین بازدهی را به سپرده گذاران خود ارائه کرد که ۶/ ۴ درصد بود. بعد از آن، به ترتیب، بازارهای سکه و ارز و مسکن و بورس، نرخ بازدهی ۲/ ۲ درصدی، ۶/ ۰ درصدی، منفی یک درصدی و منفی ۵/ ۹ درصدی به سرمایهگذاران ارائه کردند.
به رغم بازدهی منفی بازار ملک طی بهار امسال، نرخ بازدهی در خرداد ماه بهخاطر افزایش محسوس قیمت مسکن در این ماه، تقویت شد و به ۴ درصد رسید. این میزان بازدهی مثبت، بازار مسکن را در صدر بیشترین بازدهی اسمی در مقایسه با سایر بازارهای اقتصادی قرار داد. بعد از مسکن، بازار سکه در خرداد امسال بیشترین بازدهی را به سرمایهگذاران ارائه داد که ۱/ ۲ درصد بود. بازارهای پول و دلار و سهام نیز در رتبههای بعدی قرار گرفتند که از بین همه این پنج بازار، فقط بازار سهام به سرمایهگذاران زیان داد.
۰۷:۰۸:۵۹ریتانیاییها در ۲۳ ژوئن سرانجام به جدایی از اتحادیه اروپا رای دادند. اگرچه بنا به برخی نظرسنجیها در این نتایج شوکهکننده برای جهان و اروپا میانسالان و کهنسالان بریتانیایی سهمی پررنگتر از جوانان داشتهاند. با این حال اعلام جدایی از اتحادیه در مرزهای بریتانیا محدود و محصور نخواهد ماند و پیامدهای بریگزیت بنا به برخی پیشبینیها ممکن است به فروپاشی اتحادیه اروپا منجر شود. اما در همان ساعات اولیه این نتیجه به اعلام تغییر رهبر حزب حاکم منجر شد
گروه جهان: در همهپرسی روز پنجشنبه ۳تیرماه ۱۳۹۵ در بریتانیا، ۹/ ۵۱ درصد از شهروندان این کشور رای به خروج از اتحادیه اروپا دادند. این رای سرنوشتساز نهتنها سرنوشت بریتانیا بلکه سرنوشت اتحادیهای با ۲۸ کشور را در ابهام قرار داده است. موافقان خروج از اتحادیه این رای را «رای به سپیدهدم» نامیدند. نایجل فراج، رهبر حزب استقلال انگلیس که از جمله اصلیترین حامیان خروج از اتحادیه اروپا بود، در پیامی به منظور ابراز خوشحالی خود از نتیجه مذکور گفت: «جرات کنید و رویای طلوع یک انگلیس مستقل را ببینید.» به گزارش الجزیره، او در سخنرانی خود در لندن به مناسبت خروج بریتانیا گفت: «سپیده دم در حال طلوع از افق بریتانیای مستقل است.» او افزود: «امیدوارم این پیروزی پروژه شکستخورده مذکور را به پایان برساند و باعث شود تمام کشورهای اروپایی مستقل شوند؛ در عین حالی که با یکدیگر تجارت میکنیم، دوست هستیم، همکاری میکنیم. بگذارید از دست این پرچم، سرودش، بروکسل و تمام آنچه که اشتباه بوده خلاص شویم.» این حامی خروج با شادمانی ابراز داشت: «بگذارید ۲۳ ژوئن در تاریخ ما به روز استقلال تبدیل شود.» فاراج با حمله به نخستوزیران قبلی بریتانیا اظهار کرد کامرون، براون و بلر همگی افرادی «مسوولیتناپذیر» بودند که درها را به روی مهاجرت گسترده گشودند؛ مهاجرانی که کیفیت زندگی مردم معمولی و کرامت آنها را در کشور هدف گرفته بودند. به گزارش الجزیره، اکنون جامعه بریتانیا دو قطبی شده است و یک حس تنفری نسبت به طبقه سیاسی در مورد بحثهای مهاجرتی وجود دارد. این گزارش میافزاید: «فقرا و کسانی که در جامعه جایگاه متوسط رو به پایین دارند میگویند این مهاجرتها به ضررشان بوده. این مهاجرتها دسترسی آنها به مدارس و مسکن را کاهش داده و موجب کاهش جدی درآمد در سطوح پایین اجتماعی شده است.»
به گزارش سیانان، بریتانیا از سال ۱۹۷۳ عضو اتحادیه اروپا بوده اما این عضویت مشروط بوده است. این کشور با حق تحفظ در بسیاری از قوانین و نهادها و قراردادهای مشترک اتحادیه اروپا (از جمله نظام شنگن، واحد پولی یورو و بسیاری از قوانین قضایی و…) به عضویت اتحادیه اروپا درآمده است. روند خروج از اتحادیه دو سال طول خواهد کشید و در این مدت باید فرآیندهای مربوطه طی شود. به گزارش سیانان، بر اساس ماده ۵۰ معاهده رم، بریتانیا و اتحادیه اروپایی باید بر سر نحوه و زمان خروج با یکدیگر به تفاهم برسند. این گزارش میافزاید از آنجا که روابط بریتانیا- اروپا در هم تنیده است فرآیند جدایی احتمالا بیش از دو سال به طول خواهد انجامید. «لاییم فاکس» نماینده بریتانیایی حامی خروج، تخمین میزند که فرآیند خروج و مذاکره بر سر مهاجرت، تجارت، امنیت و … ممکن است تا سال ۲۰۱۹ به طول بینجامد.
تبعات خروج برای بریتانیا و اروپا
بریتانیا اولین کشوری است که اتحادیه اروپا را ترک میکند. نزدیکترین حادثه به این مساله گرینلند بود که بخشی از دانمارک بود و در سال ۱۹۸۵ خارج شد اما سایر بخشهای دانمارک در اتحادیه ماندند. برخی معتقدند خروج بریتانیا زمزمههای فروپاشی اتحادیه را جدی تر کرده و اکنون دیوار اتحادیه ترکهایی برداشته است. «تیفانی آپ» و «بریانز جونز»، گزارشگران سیانان مینویسند یونان اکنون در فکر خروج افتاده و به جدّ به آن میاندیشد. در این صورت بریگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه) مدافع دیگری به نام «گریکزیت» (خروج یونان از اتحادیه) خواهد یافت. آنها معتقدند وقتی پنجره خروج از اتحادیه گشوده شد اکنون کشورهای دیگری تصمیم به خروج را «مزه مزه» میکنند و این تبعات سختی برای ثبات و امنیت اقتصادی اروپا بر جا خواهد گذاشت. بر همین اساس، خروج بریتانیا بهعنوان دومین قدرت اقتصادی اروپا پس از آلمان و عضو دائم شورای امنیت، باعث گسسته شدن زنجیره اتحاد در قاره سبز خواهد شد. شاید تا یک دهه آینده اتحادیه اروپا اگر نگوییم متلاشی خواهد شد، تعداد اعضایش به شدت کم خواهد شد.
اولین تبعات همهپرسی: استعفای کامرون
سیانان میافزاید؛ اولین تبعات همهپرسی استعفای دیوید کامرون بود که طی یک سال اخیر تمام تلاش خود را برای اقناع مردم جهت ماندن در اتحادیه به کار گرفته بود. دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس در کنفرانسی خبری که به همراه همسرش در مقابل دفتر نخستوزیری برگزار کرد گفت: باید به اراده مردم انگلیس احترام گذاشت. وی خاطرنشان کرد: برگزاری این همهپرسی تصمیمی نبود که به آسانی گرفته شود و بالغ بر ۳۳ میلیون نفر در سراسر بریتانیا حرفشان را در این همهپرسی زدند و ما باید مفتخر باشیم به اینکه به مردم در یک چنین تصمیمهای بزرگی اعتماد میکنیم. کامرون با اعلام کنارهگیریاش از نخستوزیری گفت: با این حال من در سه ماه آینده به کار خود بهعنوان نخستوزیر به همراه کابینه دولتم ادامه خواهم داد. وی افزود: باید تا زمان آغاز کنفرانس حزب محافظهکار انگلیس در ماه اکتبر نخستوزیر جدیدی روی کار بیاید. دومین تبعات اعلام خروج کاهش ارزش پوند بود. رویترز مینویسد: قیمت نفت در معاملات روز جمعه در پی اعلام نتیجه همهپرسی مبنی بر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا ۶درصد سقوط کرد. ویکتور شوم، تحلیلگر IHS در این باره معتقد است که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تاثیرات دومینو واری بر بازارهای اقتصادی خواهد گذاشت. «جان تاچائو»، مدیر بخش سیاست خارجی کارنگی در اروپا میگوید: «کاملا روشن است که اتحادیه اروپا در مورد مساله خروج بر بریتانیا سخت خواهد گرفت. به ویژه در مورد مساله مهاجرت که به موضوعی حیاتی برای چشم آبیهای قاره سبز تبدیل شده است.»
تبعات خروج در مورد بریتانیا هم تاثیرات خود را بهزودی بر جا خواهد گذاشت. «آپ» و «جونز» معتقدند که بریتانیا نیز دیر یا زود از هم گسسته خواهد شد. بریتانیا متشکل از ۴ کشور است: انگلستان، ولز، اسکاتلند و ایرلند شمالی. اسکاتیها حتی پیش از همهپرسی اعلام کرده بودند که در صورت خروج بریتانیا از اتحادیه آنها هم از بریتانیا خارج خواهند شد. اسکاتیها که اکثر آنها خواهان ماندن در اروپا هستند، اعلام کردند که از بریتانیا جدا و به اروپا ملحق خواهند شد. سیاستمداران ایرلند شمالی هم پس از همهپرسی روز پنجشنبه خواستار همهپرسی برای خروج از بریتانیا شده و اعلام کردند که بریتانیا دیگر نماینده منافع سیاسی یا اقتصادی ایرلند در اروپا نیست. بنابراین، دیری نخواهد پایید که زمزمه استقلال این کشورها از بریتانیا جدیتر خواهد شد همانگونه که اکنون همگی از همهپرسی برای استقلال از بریتانیا سخن میگویند.
«ویتمان» تحلیلگر چتم هاوس معتقد است که بریگزیت بهانهای به دست جنبش استقلال اسکاتلند داده است. او معتقد است اسکاتلندیها یا بهدنبال استقلال بر میآیند یا همهپرسی را ابزاری برای فشار علیه بریتانیا برای کسب استقلال منطقهای بیشتر میکنند. چنین است که مورخ برجسته بریتانیایی «سیمون شاما» میگوید نفرت از مهاجرت نیروی اصلی در پس خروج بریتانیا از اتحادیه بود. او معتقد است بریتانیا به آخر خط رسیده و دیگر کشوری به نام بریتانیای کبیر یا پادشاهی متحده وجود نخواهد داشت. او به استقبال فروپاشی بریتانیا رفته است.
خارجیان در بریتانیا چه میگویند؟
«طلاق بریتانیا» از اروپا اگرچه دو سال یا بیشتر طول خواهد کشید اما از هم اکنون باعث نگرانی سایر پسرعموهای اروپایی شده که در این کشور مشغول به کارند. «آنگلا دوان»، گزارشگر سیانان مینویسد؛ شهروندان اروپایی که در بریتانیا مشغول کارند نگرانی خود را از اخراج شدن از این کشور ابراز کردهاند. البته این منوط به نحوه معامله طرفین اروپایی- بریتانیایی در مورد کارگران است که در زمره مسائل مهمی است که طی فرآیند مذاکره ۲ساله مطرح خواهد شد. او مینویسد از سوی «مرکز اصلاحات اروپا» سه سناریو مطرح شده است. در سناریوی اول، به بریتانیا اجازه داده میشود تا به بازار واحد اروپا دسترسی یابد. اما برای داشتن این دسترسی، بریتانیا باید رفت و آمد آزادانه نیروی کار را بهطور کامل حفظ کند. در این وضعیت، برای مهاجران اروپایی شاغل در بریتانیا کسب و کار وجود خواهد داشت. در سناریوی دوم، اگر معامله تجاری دیگری صورت گیرد، شهروندان اتحادیه در معرض آن نوع نظام مهاجرتی قرار خواهند گرفت که در مورد «شهروندان غیراروپایی» مصداق دارد. در این صورت، برخی الگوی استرالیا را پیشنهاد میدهند به این صورت که بریتانیا میتواند برخی صنایع خاص را معرفی کند که نیازمند کارگرانی با مهارتهای خاص است و میتواند نیروهای خاصی را برای کار و زندگی در این کشور بهکار گیرد. رهبران «بریگزیت» میگویند به آن دسته از شهروندان اروپایی که از قبل در این کشور بودهاند اجازه داده میشود که همچنان بدون تبعیت در این کشور زندگی کنند اما شهروندان جدید باید ضوابط جدید را رعایت کنند.
سیانان مینویسد؛ دولت بریتانیا اکنون تحت فشار است تا مهاجرت را کاهش دهد. اکنون نرخ مهاجرت به اوج ۳۳۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۵ رسیده است و این مطلوب شهروندان این کشور نیست. برخی از شهروندان و رهبران موافق با خروج میگویند: مهاجران خارجی حق شهروندان بریتانیایی را غصب کردهاند. شهروندان غیراروپایی «عمدتا» به شهروندان کشورهای مشترکالمنافع (کانادا، استرالیا، نیوزیلند، هند و …) گفته میشود که معتقدند تقسیم اینگونه نیروی کار باعث تبعیض در حق آنهاست. اکنون این بحث در بریتانیا جریان دارد که آیا اولویت با «شهروندان اروپایی» است یا «شهروندان مشترکالمنافع.» اکنون برخی شهروندان بنگلادشی میگویند به دلیل ضوابط سختگیرانه مهاجرتی در مورد شهروندان غیراروپایی از امکان نقلوانتقال برخوردار نیستند. اکنون توازن مهاجران اروپایی و غیراروپایی ۵۰-۵۰ است، هرچند برای مهاجران غیراروپایی مهاجرت به اروپا دشوارتر است. به گزارش سیانان، دادههای سازمان ملل نشان میدهد که اکنون ۵/ ۴میلیون شهروند بریتانیایی در خارج از این کشور زندگی میکنند. از این میان ۵/ ۱ میلیون نفر در کشورهای اروپایی ساکن هستند. این نگرانی در مورد شهروندان بریتانیایی خارج از این کشور هم هست: اینکه بریگزیت باعث شود این شهروندان بریتانیایی یک شبه به مهاجران غیرقانونی تبدیل شوند. برخی حقوقدانان میگویند قانون بینالمللی در این وضعیت مدافع این نیروهای کار است. آنها به کنوانسیون ۱۹۶۹ وین اشاره میکنند که در صورت پایان یافتن برخی معاهدات، حقوق این کارگران تا معرفی قانون جدید محترم شمرده میشود. با این تفاصیل، به نظر میرسد نیروی کاری که در خارج از بریتانیا به سر میبرد یا نیروی کار اروپایی ساکن در این کشور از وضعیت حقوقی لازم برخوردارند.
۰۷:۰۵:۴۷چین بزرگترین مشتری پتروشیمی ایران شد/ کره از لیست مشتریان حذف شد – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency
معاون انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران با اعلام اینکه سال ۱۳۹۲ تولید محصولات پتروشیمی و فرآوردههای پلیمری ایران به حدود ۴۰.۵ میلیون تن رسید، تصریح کرد: این رقم در سال ۱۳۹۳ به حدود ۴۴.۵ میلیون تن و سال گذشته به ۴۶.۵ میلیون تن رسید و پیش بینیها هم نشان میدهد امسال تولید محصولات پتروشیمیایی از مرز ۵۰ میلیون تن عبور خواهد کرد.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه ایران سال گذشته حدود ۱۸.۸ میلیون تن مصحول پتروشیمی و پلیمری صادر کرد که در مقایسه با سال ۹۳ افزایشی حدود سه میلیون تنی را تجربه میکند، اظهار داشت: در طول پنج سال گذشته تاکنون تغییراتی در روند صادرات پتروشیمی ایران به بازارهای مختلف به وجود آمده است.
وی با بیان اینکه در طول در سالهای ۸۵ تا ۸۹ که تقریبا قبل از تحریم است، حدود ۱۱ درصد بازار پتروشیمی کشور مربوط به اروپا بوده، این درحالی است که در پنج سال اول دهه ۹۰ به ۱.۸ درصد یافته است، تبیین کرد: این رقم در سال ۹۴ به حدود ۰.۵ درصد کاهش یافته است.
کریمایی با اعلام اینکه در این مدت، بازار مصرف محصولات پتروشیمی ایران در آسیای جنوب شرقی به طور خیلی جزئی تقویت شده است، تاکید کرد: در این طول این مدت بازار خاور دور شامل کره جنوبی و ژاپن را به طور چشمگیری از دست دادیم.
این مقام مسئول، ادامه داد: به عبارت دیگر در حال حاضر این دو، کشورهای محتاط و حساسی هستند و از لحاظ ارزشی از ۲۱ درصد سهم بازار پتروشیمی ایران در دوره اول، در دوره دوم به ۱۲.۸ درصد کاهش یافته و در سال ۹۴ این سهم به ۰.۵ درصد کاهش یافته است.
معاون انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران تاکید کرد: در این مدت بازار چین در این دوره خیلی تقویت شد به طوری که سهم آن از بازار پتروشیمی ایران در دوره اول ۱۹ تا ۲۰ درصد بود و در دوره دوم به ۳۹ درصد افزایش یافته است.
وی با یادآوری اینکه در سال ۹۴ از لحاظ ارزشی حجم صادرات پتروشیمی ایران به چین به ۵۷ درصد رسیده است، گفت: همچنین بازار خاورمیانه شامل کشورهایی مانند عراق، افغانستان، پاکستان و ترکیه از جمله بازارهایی بود که تقریبا آسیب دیدیم و از سهم حدود ۲۸ درصد ارزشی به ۱۸ درصد رسیده است.
کریمایی با بیان اینکه سال گذشته سهم خاورمیانه از بازار پتروشیمی ایران به ۲۳ درصد افزایش یافته است، تصریح کرد: در این مدت هند هم از جمله بازارهایی بود که تقویت شد ولی نه به اندازه چین، به طوری که سهم ارزشی این کشور از بازار ایران در دوره اول ۹ درصد بود که در دوره دوم به ۱۱ درصد رسید و در سال ۹۴ نیز در همان حدود ۱۱ درصد باقی ماند.
این مقام مسئول در پایان با تاکید بر اینکه بحث آفریقا هم بازاری است که از ابتدا روی آن خوب کار نکردیم و در دوره اول کمتر از یک درصد در بازار آفریقا سهم داشتیم که در دوره دوم ناچاراً تا حدود ۶.۵ درصد افزایش یافت، خاطرنشان کرد: در سال ۹۴ به ۸.۵ درصد رسید اما حرکت به سوی این بازار تصمیم بسیار خوبی است، زیرا بازار بزرگی است و با حضور کشورهای در حال توسعه، تقاضا بسیار بالاست و میتوانیم روی آن بازار حساب کنیم.
افت ۱۲ درصدی تولید سیمان/ آغاز وضعیت بحرانی – ایسنا