اخبار بازار امروز …(بخش اول)

خرداد ۲۶, ۱۳۹۵

 

 

۰۷:۲۴:۱۷ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۲۳:۴۳ هفت‌خوان تحلیل‌پذیری بورس

گروه بورس: مروری بر تاریخ معاملات بورس تهران در بیش از دوسال اخیر حاکی از سیطره فضای هیجانی و موج‌سواری بر بورس تهران است. این موضوع که بیشتر از دید کوتاه‌مدت سرمایه‌گذاران ناشی می‌شود،در مقاطع مختلف موجب برهم زدن معاملات بازار سهام کشور شده است. به عبارت دیگر بسیاری از سهامداران در مقاطع مختلفی در بازار سهام کشور روی موج هیجان و شایعات تنها با انگیزه کسب سودهای یک‌شبه سوار می‌شوند و پس از آن نیز روی سمت دیگر همان موج هیجان از بازار خارج می‌شوند. ریشه چنین رفتارهایی در بورس تهران به عوامل مختلفی بر‌می‌گردد که «دنیای اقتصاد» در این گزارش به مهم‌ترین‌ آنها پرداخته است: ۱- عدم ثبات در مولفه‌های کلان اقتصادی کشور: متاسفانه اقتصاد کشور درچند سال اخیر دستخوش تغییرات زیادی بوده است. این عامل صرف نظر از موضوع تحمیل تحریم‌ها از نبود یک استراتژی واحد حکایت دارد.این موضوع سبب شده که سهامداران با نوعی نگرانی از وضعیت آتی اقتصاد کشور با دید کوتاه‌مدت در بازار مشارکت کنند.

۲- عدم ثبات در مقررات و سیاستگذاری: عدم ثبات در مولفه‌های کلان اقتصاد کشور برای مسائل سیاسی نیز وجود دارد: فضای سیاسی کشور در مقاطع مختلف ناپایداری‌ها و اختلافات زیادی را به خود دیده است. این موضوع سبب شده که استراتژدی واحد در این زمینه وجود نداشته باشد. فقدان این وحدت سبب شده سهامداران از وضعیت قوانین و شرایط موجود در اقتصاد و صنایع نا‌اطمینان شوند و با هر تلنگری در بازار تغییر رویه دهند.

۳- پیروی از اخبار و شایعات موجود در فضای مجازی: این منابع سهامداران خرد و بی‌تجربه را به بهانه کسب سود به دنبال خود می‌کشانند.

۴- الگو‌‌برداری نامناسب از سهامداران عمده: سهامداران عمده در بازار سهام در برخی موارد به جای اینکه با دید بلند‌مدت در بازار سرمایه‌گذاری کنند، با عملکرد کوتاه‌مدت خود الگوی نامناسبی برای سهامداران خرد و حقیقی می‌شوند.۵- عدم استراتژی مناسب مدیران: متاسفانه مدیران در مقاطع مختلف به جای پیروی از یک استراتژی دنباله‌دار که به نفع بازار سهام کشور باشد تنها به فکر ارائه یک نمایش مناسب از دوران عملکرد خود هستند. این دیدگاه موجب می‌شود نگاه بلند‌مدت از بازار سهام کشور رخت بربندد.

۶- ورود سرمایه‌گذاران بدون کمترین دانش بورسی: بسیاری از سهامداران بدون کوچک‌ترین دانش از سرمایه‌گذاری در بورس تهران ۴۸ ساعته با دریافت کد بورسی وارد معاملات می‌شوند، سهامدارانی که به دلیل نداشتن اطلاعات به آسانی تسلیم هیجانات موجود در بازار می‌شوند.

۷- نبود مرجع آموزش فرهنگ سرمایه‌گذاری در بورس. در این میان موضوع مهم این است که در شرایط کنونی یک ریسک سیستماتیک مهم از فضای اقتصاد کشور و به تبع آن بورس تهران رخت بسته و تلاش‌های تیم اقتصادی کشور برای بهبود مولفه‌های کلان اقتصادی افزایش یافته است.

ضمن اینکه اختلافات میان دولت و مجلس برای تصمیم‌گیری کاهش یافته است. این موضوع باید در ارزیابی سهامداران از وضعیت آتی اقتصادی و بازار سهام مورد توجه قرار بگیرد تا با تغییر نگاه‌ها و انتظارات سهامداران از سرمایه‌گذاری در تالار شیشه‌ای شاهد بازاری مبتنی بر دانش و منطق باشیم. بر همین اساس «دنیای اقتصاد» به بررسی ۷ عامل اشاره‌شده به عنوان عوامل تحلیل‌پذیری در بورس تهران از منظر ۶ کارشناس بازار سهام پرداخته است.

 

نبود چشم‌اندازی روشن پیش روی سهامداران

ابوالفضل شهرآبادی، معاون تامین مالی تامین سرمایه لوتوس پارسیان: یکی از مهم‌ترین‌ دلایل تداوم نگاه کوتاه‌مدت در اقتصاد ایران، مسائل فرهنگی و نبود دانش و آگاهی کافی در میان سرمایه‌گذاران است. به علاوه در کشورهایی که از امنیت اقتصادی کمتری برخوردارند، سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت امری طبیعی است؛ چرا‌که با تغییر سریع سیاست‌ها و همچنین عمر کوتاه مدیران نمی‌توان چشم‌انداز روشنی از آینده داشت و با توجه به این چشم‌انداز به سرمایه‌گذاری اقدام کرد. به‌عنوان نمونه در چند سال اخیر به‌صورت مداوم شاهد تغییر نرخ بهره از ۱۵ تا ۳۰ درصد و بالعکس بودیم. چنین اقداماتی قدرت تصمیم‌گیری را از سرمایه‌گذار می‌گیرد. در نگاهی خرد‌تر زمانی که به بازار سهام ایران نگاه می‌کنیم، وجود نوسانات بالا باعث می‌شود تا افراد به سرمایه‌گذاری بلندمدت فکر نکنند و با واهمه از زیان‌دهی یا کسب سود کمتر ترجیح می‌دهند تا حضوری کوتاه‌مدت در بازار داشته باشند.

علاوه بر دلایل ذکر شده، یکی از دلایل کلان اخذ چنین تصمیماتی نداشتن ثبات کافی در اقتصاد ایران است. درست است که نسبت به گذشته، کشورمان از ثبات بیشتری در زمینه‌های اقتصادی و سیاسی برخوردار است؛ اما هنوز هم مسوولان نتوانسته یا نخواسته‌اند تا راهکاری برای ثبات بیشتر بازارها پیدا کنند. مشخصا می‌بینیم که بورس اوراق بهادار تهران از برنامه بلندمدت مشخصی پیروی نمی‌کند در حالی که وجود برنامه‌ها و سیاست‌های بلندمدت می‌تواند چشم‌اندازی مشخص پیش روی سهامداران قرار دهد تا بر اساس آن سرمایه‌گذاری کنند. همین موضوعات باعث شده تا در حال حاضر سرمایه‌گذاران انتظارات معقولی از بازار سهام نداشته و با سوار شدن بر موج هیجانات با تلنگری نقدینگی خود را از بازار خارج کنند. این در حالی است که به نظر می‌رسد در صورت وجود ثبات در برنامه‌ها و سیاست‌های بورسی مدیران، انتظارات سهامداران نیز به‌صورت خود به خود تعدیل می‌شود.

 

لزوم دید بلندمدت با توجه به ثبات اقتصادی

فرزاد میدانی، قائم مقام مدیرعامل کارگزاری سهم آشنا: در شرایط فعلی با وجود افزایش ثبات اقتصادی و سیاسی کشورمان به‌خصوص در زمینه‌هایی همچون کاهش نرخ تورم و ایجاد زمینه‌هایی برای رشد و توسعه اقتصادی همچنان سرمایه‌گذاران بورسی ما با دیدی کوتاه مدت وارد بازار سهام شده و انتظار دارند در همین زمان کوتاه سودهای نجومی کسب کنند. این در حالی است که سهامداران باید به تعدیل انتظارات در بورس تهران توجه ویژه‌ای داشته باشند؛ چرا که رشد قیمت‌ها بدون دلایل بنیادی و فقط در فضای هیجانی و صرفا با تکیه بر خوش‌بینی‌ها می‌تواند مانند گذشته زیان‌های زیادی را برای آنها رقم بزند. به‌عنوان مثال در اواسط سال ۹۳ و اواخر سال ۹۴ با توجه به گشایش‌هایی که انجام شده بود شاهد افزایش تمایل سرمایه‌گذاران برای ورود به بورس بودیم که در نهایت با خروج هیجانی این افراد در دوره‌های رکودی ریزش شدید شاخص کل بازار را مشاهده کردیم. متاسفانه پیشینه سال‌های گذشته بورس تهران نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران تازه‌ کار در زمان رونق بورس به‌صورت احساسی و بدون داشتن هیچ‌گونه تحلیلی وارد بازار شده و همین اقدام را در دوره‌های رکودی بازار نیز انجام می‌دهند. درست است که این سرمایه‌گذاران در برخی مواقع سودهای خوبی کسب می‌کنند، اما در دوره‌هایی نیز زیان‌های شدیدی را متحمل شده‌اند، عمده دلایل آن را باید در عدم عمق بازار سهام ایران و تصمیمات نادرست مسوولان جست‌وجو کرد.

واقعیت این است که انتظار کسب سودهای این چنینی نمی‌تواند همیشه تداوم پیدا کند و تنها راهکار تعدیل این انتظارات، آموزش سهامداران و آگاه کردن آنها از عواقب ورود احساسی به بازار است. متاسفانه دید کوتاه‌مدت مدیران و تلاش برای رفع بحران‌های مالی بدون توجه به تبعات آتی به این جریان دامن می‌زند. به عبارتی دیگر موضوع مذکور از یکسو و فرهنگ و دید کوتاه مدت سهامداران از سوی دیگر به ادامه این روند آسیب‌زا دامن‌زده است. به نظر می‌رسد ثبات اقتصادی، اطمینان از نبود افزایش تورم، ثبات ارزش پول و ایجاد اطمینان نسبت به آینده اقتصاد کشور از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در ایجاد دید بلندمدت و اصلاح وضعیت فعلی است.

 

نبض بازار در دست منابع غیررسمی

علیرضا عسگری‌مارانی، مدیرعامل سرمایه‌گذاری ملی ایران: با توجه به اینکه فاکتور واقعی و بنیادی از رشد بی‌مهابای سهام در سه ماه پایانی سال حمایت نمی‌کرد، انتظار ریزش‌های کنونی نیز از قبل وجود داشت. در حالی برخی از سهم‌ها در آن بازه زمانی فراتر از خوش‌بینی‌ها رشد کردند که اتفاق واقعی در اقتصاد رخ نداده بود. در این میان، شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های غیررسمی به دروغ پردازی و دامن زدن به شایعات، رشدهای افسارگسیخته سهام را تشدید کردند. در این شرایط،‌ عده‌ای با امیدواری به کسب سودهای عجیب به این بازار وارد شدند. در حالی که سایر عوامل بنیادی در بخش‌های مختلف اقتصاد مانند سیاست پولی،‌ تعرفه‌ای، نرخ دلار و همچنین مالیات خالی از مشوق‌هایی برای جذابیت سرمایه‌گذاری در بازار سهام بود. با توجه به این موضوع و در شرایطی که امیدی به حرکت چرخه اقتصادی مشاهده نمی‌شود، سرمایه‌گذاران نیز نگاه کوتاه‌مدت را بر دید بنیادی به سهام ترجیح می‌دهند.

گروه‌های مختلفی در بازار سهام فعالیت دارند. علاوه بر سرمایه‌گذاران بنیادی و بلندمدت فعالیت گروه سفته باز نیز در بازارهای سهام غیر‌قابل اجتناب است. در این میان، عدم حمایت عوامل بنیادی از بورس حتی باعث سنگین‌تر شدن روزافزون کفه سفته‌بازان در بازار سهام شده است. در نتیجه، با رشد قیمت سهام به هر دلیلی و مشاهده روند نزولی، به سرعت فعالان بازار فرار بر قرار و باقی ماندن در بازار سهام را ترجیح می‌دهند. این در حالی است که بازارهای رقیب و با سود جذاب و کم‌ریسک‌تر در انتظار سرمایه آنها است.

در شرایطی که رسانه‌های رسمی در رساندن اطلاعات درست به فعالان بازار کند هستند، سایر افراد با کمترین امکانات به فضای شایعات دامن می‌زنند. این موضوع نیز فضا را برای فعالیت هرچه بیشتر سفته‌بازان فراهم می‌کند. در نتیجه، در زمان صعودهای به ظاهر بی‌انتهای سهام به هر دلیلی جهش قیمت سهام را شاهد بودیم. در فضای نزولی نیز با وجود تلاش برای ایجاد موج در سهام، داغی اخبار در قیمت سهام موثر واقع نمی‌شود و با شتاب به سمت پایین حرکت می‌کنند.

 

ایجاد کارگروهی برای افزایش شفافیت

علیرضا مستقل، مدیر صندوق سرمایه‌گذاری تدبیرگران فردا: شرایط اقتصاد کشور نشان از ثبات اقتصادی در حال حاضر و رشد اقتصادی در آینده نزدیک دارد و هر‌چند انتظار از رشد بیشتر و با سرعت بالاتری پس از عملی شدن رفع تحریم‌ها بود، اما به هر ترتیب وضعیت نمایانگر از بهبود مولفه‌های اقتصادی حکایت دارد، این در حالی است که در شرایط کنونی بازار سهام کشور وضعیت چندان مطلوبی ندارد.

در این میان متاسفانه حقوقی‌های بزرگ بازار نیز به جای حمایت از بازار اقدام به معاملات کوتاه‌مدت می‌کنند که این دسته نه تنها شرایط را نامناسب‌تر کرده‌اند‌، بلکه به الگویی نامناسب برای حقیقی‌ها و سهامداران خرد نیز تبدیل شده‌اند.این عامل سبب می‌شود شرایط خرید و فروش‌های کوتاه مدت موج سواران عادی شود. به نظر می‌رسد شرایط رکودی کنونی حاکم بر بازار گذرا و کوتاه‌مدت باشد و اصلاح زمانی در میان مدت را شاهد باشیم. برای تسریع بخشیدن بازگشت رونق به بازار باید دو گروه بیشترین تلاش را داشته باشند: گروه اول شامل وزارت اقتصاد، سازمان بورس و متولیان اقتصادی است. گروه دوم را حقوقی‌های بزرگ بورس تشکیل می‌دهند که این دو گروه نقش بزرگی در بازگشت دوره رونق به بازار بر عهده دارند. وزارت اقتصاد به‌عنوان برنامه‌ریز در مولفه‌های اقتصادی، وزارت اقتصاد به‌عنوان متولی بورس و حقوقی‌های فعال با سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت خود می‌توانند نقش مهمی داشته باشند؛ دولت باید در راستای شفافیت هر چه بیشتر در سیاست‌های اقتصادی و به ویژه سیاست‌های پولی و مالی کشور تلاش کند تا در کنار رشد اقتصادی و کاهش تورم، شاهد افزایش اشتغال نیز باشیم. همچنین این نهاد باید به ایجاد زیرساخت‌های مناسب اقتصادی در کلیه بنگاه‌های کشور اهتمام ورزد تا به این ترتیب نقدینگی کل کشور به سمت سرمایه‌گذاری بلند مدت حرکت کند. در این میان سازمان بورس نیز با تشکیل کارگروهی مناسب با همکاری وزارت اقتصاد، نفت، صنعت و معدن و دیگر صنایع مرتبط به حل مشکلات صنایع فعال در بورس بپردازد تا به این ترتیب با اعلام و اجرایی شدن سازوکار کاهش نرخ بهره در آینده نزدیک، شاهد شفافیت نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و پالایشگاهی‌ها و اعلام یک فرمول مشخص و باثبات برای محاسبه قیمت آنها باشیم.

 

دوگانه اصلی دید کوتاه‌مدت سهامداران

سید‌سلمان نصیر‌زاده، تحلیلگر بازار سهام: متاسفانه طی چند سال اخیر سرایت نگاه کوتاه‌مدت در میان تمام سهامداران منجر به رواج رفتار موج سواری در بازار شده است. درخصوص ریشه یابی این نگاه کوتاه‌مدت چند مساله مهم را باید مد نظر قرار داد.در سال‌های گذشته سیستم مدیریت در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور نشان داده که دستیابی به کارنامه موفق در پایان هر دوره مدیریتی از مهم‌ترین رکن‌های دوره فعالیت این افراد به شمار می‌رود. به‌عنوان مثال، توجه مدیران به اینکه در یک بازه زمانی کوتاه‌مدت بازدهی بازار سهام چه اندازه بوده است، می‌تواند در بطن بازار تاثیر بگذارد.زمانی که فعالان بازار مقایسه‌ای میان آمارهای پایانی هر دوره و مولفه‌های بنیادی انجام می‌دهند در رفتار خود تغییر جهت داده و با دیدی متفاوت به معامله می‌پردازند. از سوی دیگر بحث درخصوص مولفه‌های کلان اقتصادی است که در سال‌های اخیر استراتژی مدونی در رابطه با آنها وجود نداشته است. نوسان‌های زیاد در نرخ تورم،شایعات درخصوص تغییر نرخ بهره بانکی، اصلاح مکرر قوانین اقتصادی از مواردی است که باعث شده سرمایه‌گذاران تمایل داشته باشند در کوتاه ترین زمان بیشترین سود را دریافت کنند تا متحمل ریسک‌های بزرگ نشوند. نتیجه این رفتارها، واکنش‌هایی است که باعث می‌شود بازار تهی از جریانات خبری شده و روند فرسایشی در پیش بگیرد. حال با تشریح ریشه انتظارات سهامداران به نظر می‌رسد زمان آن رسیده که با تحول در بخش‌های اقتصادی این انتظارات نیز تغییر کند. طی چند ماه گذشته جریان عملکرد اقتصادی، سیاسی کشور به سمتی حرکت کرده است که نیل به ثبات را نشان می‌دهد، رفع تحریم‌های هسته‌ای، کاهش نرخ تورم و اقدامات درخصوص کاهش غیر‌دستوری نرخ سود سپرده از مولفه‌هایی است که پایداری در آنها باید نگاه سهامداران برای سرمایه‌گذاری را نیز تعدیل کند. با این حال رفتار کلی سهامداران زمانی تغییر می‌کند که نهادهای تصمیم‌ساز نیز استراتژی خود را تغییر داده و تفکرات بلند‌مدت را جایگزین کسب آمارهای موفقیت‌آمیز کوتاه‌مدت کنند.

 

آموزش، حلقه مفقوده بورس تهران

باقر قربانی، کارشناس بازار سرمایه: بررسی روند کنونی بازار سهام نشانگر این است که به رغم رسیدن به ثبات اقتصادی و در برخی موارد افزایش مولفه‌های اقتصادی و نوید رشد اقتصادی در آینده نزدیک و از سوی دیگر کاهش تورم، همچنان رکود بر بورس تهران حاکم است. شاید بتوان یکی از مهم‌ترین‌ دلایل این موضوع را با توجه به ثبات مولفه‌های کلان اقتصادی در فعالیت سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت دانست.

بررسی روند بورس در دوره‌های مختلف نشانگر این است که در دوران رونق بورس، سرمایه‌گذاران جدید بدون هیچ‌گونه تحلیل، آموزش و اطلاعی از روند بازار، ۴۸ساعته کد معاملاتی دریافت کرده و به‌صورت احساسی و کاملا هیجانی اقدام به خرید و فروش سهام می‌کنند. این در حالی است که همین روند را نیز در دوره‌های رکودی بازار تکرار کرده و با خروج هیجانی خود از بازار به کاهش نقدینگی و افت هر چه بیشتر بورس کمک می‌کنند. در نتیجه این سرمایه‌گذاران نه‌تنها زیان چشمگیری را متحمل می‌شوند بلکه فلسفه کلی سرمایه‌گذاری در بورس را نیز از بین می‌برند. علت اصلی این موضوع را نیز باید در نبود آموزش و آگاهی در زمینه سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی کشور و به ویژه بورس جست‌وجو کرد. در واقع آموزش سرمایه‌گذاری در بورس حلقه مفقوده‌ای است که فرهنگ آن در کشور شکل نگرفته به‌طوری که هنوز بعد از گذشت حدود ۴۰سال از شکل‌گیری بورس تهران، مردم با فلسفه سرمایه‌گذاری در این بازار آشنا نیستند و آن را تنها یک کار هیجانی قلمداد می‌کنند.

 

۰۷:۲۲:۳۸ سه‌گزینه بورس برای آینده

شاخص کل بورس تهران روز گذشته با افت ۷۴۱ واحدی (معادل یک درصد) به سطح ۷۳ هزار و ۹۵۹ واحد رسید. عبور از کف ۷۴ هزار واحدی سومین کانال‌شکنی شاخص در آخرین ماه بهار محسوب می‌شود. «دنیای‌اقتصاد» به بررسی سه سناریو برای ادامه کار بازار سهام پرداخته است. تشدید رکود با کاهش محسوس فشار فروش، احتمال شروع رشد هیجانی دیگری در بازار سهام و احتمال شروع دوره جدیدی در بازار، سه سناریوی بررسی شده است.

 

گروه بورس- سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با افت ۷۴۱ واحدی (معادل یک درصد) به سطح ۷۳ هزار و ۹۵۹ واحد رسید. عبور از کف ۷۴ هزار واحدی سومین کانال‌شکنی شاخص در آخرین ماه بهار محسوب می‌شود. شاخص کل از ابتدای خرداد افت ۲/ ۳ درصدی را به ثبت رسانده است، با این حال همچنان فشار فروش در بیشتر نمادهای بازار محسوس است. بر این اساس، این دغدغه در میان فعالان بازار وجود دارد که افت قیمت سهام تا کجا ادامه می‌یابد؟ در حالی که قیمت سهام در برخی گروه‌ها به تدریج به کف‌های قدرتمند خود که پیش از این بارها نسبت به آن واکنش داده‌اند، نزدیک می‌شوند، «دنیای‌اقتصاد» به بررسی سه سناریو برای ادامه کار بازار سهام پرداخته است. تشدید رکود با کاهش محسوس فشار فروش در سهام و از سوی دیگر نبود نقدینگی در جهت حمایت از رشد قیمتی نخستین سناریو است. حالت دیگر احتمال شروع رشد هیجانی دیگری در بازار سهام با محرک هیجانی است. سناریوی پایانی احتمال شروع دوره جدیدی از بازار است. این حالت نیز نیازمند خودنمایی عوامل بنیادی یکی پس از دیگری در شرکت‌های بورسی است. در این میان، این عوامل بنیادی به کاهش نگاه سفته‌بازی در بازار سهام کشورمان و از سوی دیگر افزایش دید سرمایه‌گذاری و تطبیق انتظارات سودآوری از سهام می‌تواند حالت ایده‌آل این سناریو باشد. در شرایط کنونی به نظر می‌رسد با ضعفی که در عوامل بنیادی مشاهده می‌شود، انتظار سرمایه‌گذاری به معنای واقعی دور از انتظار است. در این میان، سایر قوانین معاملاتی محدودکننده مانند دامنه نوسان، حجم مبنا و همچنین نبود ابزارهای نوین مالی مانند ابزارهای اختیار خرید در سهام، همه از مواردی هستند که رسیدن بازار به سطح مورد انتظار را کند و کندتر می‌کنند. بر این اساس، به نظر می‌رسد رشد دوباره سهام با شرایط کنونی به‌صورت مقطعی بوده و انتظار رونقی پایدار برای سهام وجود ندارد. در این میان، به نظر می‌رسد اصلاح گروه‌هایی که رشدهای زیادی را تجربه کرده‌اند، به تدریج ادامه داشته باشد. همچنین، شدت این اصلاح به تدریج کاهش یافته و در صورتی که عوامل بنیادی به کمک قیمت‌های متورم شده بیایند می‌توان انتظار تعادل جدید قیمت‌ها را داشت.

 

در آستانه سوخت شدن بازدهی سهام

بررسی بازدهی صنایع بورسی در ماه‌های اخیر حاکی از نزدیک شدن تدریجی شاخص گروه‌های مختلف بورسی به دوران رکودی، (پایان آذرماه سال گذشته)است. رسیدن شاخص به سطوح مزبور، در حالی که همچنان شدت فروش بر بازار سهام کشورمان سایه افکنده است، چندان دور از انتظار نیست. باید توجه داشت ریزش قیمتی سهام که از ابتدای سال جاری دامن‌گیر بورس تهران شده است، در نمادهای مختلف مشابه نیست و برخی از صنایع همچنان بازدهی خیره‌کننده‌ای را به ثبت رسانده‌اند. شاخص خودرو با وجود افت ۳۰ درصدی از ابتدای سال همچنان رشد بیش از ۱۲۰ درصدی را در مقایسه با پایان آذر سال گذشته نشان می‌دهد. تعداد این صنایع که بازدهی قابل توجهی را در مقایسه با ابتدای زمستان سال گذشته به ثبت رسانده‌اند، کم نیست. با این حال،‌ صنایع بزرگی نیز در سمت مقابل حضور دارند. گرچه شاخص این صنایع نسبت به ابتدای شروع رشد پرشتاب قیمت سهام (دی گذشته) در مقادیر بالاتری قرار دارد اما فاصله چندانی تا صفر شدن این بازدهی نمانده است. در این خصوص، می‌توان به گروه محصولات شیمیایی، سیمان، چند رشته صنعتی، کانه‌های فلزی و همچنین بانک‌ها اشاره کرد، این صنایع به ترتیب با رشد ۷/ ۱، ۹/ ۳، ۸، ۸/ ۱۰ و ۱/ ۱۱ درصدی نسبت به ابتدای دی گذشته مواجه شده‌اند (حدود ۵۰ درصد از ارزش بازار سهام). در شرایط کنونی در صورتی که شیب تند نزول قیمت‌ها ادامه یابد، قیمت سهام این گروه‌ها در روزهای آتی می‌تواند به کف قدرتمند خود در روزهای رکودی بورس (پیش از زمستان گذشته) نزدیک شود. ‌در دورانی که سایه رکود بر بازار سهام سنگینی می‌کرد (دوران دوساله رکود از دی ۹۲ تا دی ۹۴) برای چندمین بار واکنش به این کف‌های قیمتی را در برابر موج نزولی شاهد بودیم. بنابراین انتظار توقف قیمت سهام در مسیر نزولی در مواجهه با این کف‌های قدرتمند قیمتی وجود دارد. در این شرایط، می‌توان چندین سناریو برای ادامه فعالیت بازار سهام عنوان کرد.

 

سه سناریو از آینده بورس

نخستین سناریو برخورد با کف حمایتی و کاهش شدید فشار فروش و همچنین تشدید بی‌تحرکی سهام با توجه به ضعف نقدینگی موجود در بازار است. افت شدید حجم و ارزش معاملات در کنار نبود نشانه‌هایی از عوامل بنیادی احتمال رخ دادن این حالت را در بازار حداقل برای کوتاه‌مدت فراهم می‌کند. نشانه‌های این موضوع می‌تواند افت هر چه بیشتر تحرک معاملاتی سهام و سنگین‌تر شدن سایه رکود بر بورس تهران باشد. سناریوی دوم پیدایش محرکی هیجانی برای بازار سهام است. این محرک می‌تواند بار دیگر سرمایه‌های با نگاه کوتاه‌مدت را به بازار بکشاند. در این شرایط، همان روال گذشته معاملاتی اتفاق می‌افتد. در بازه‌ای با کمک خبرهای هیجانی قیمت سهام داغ شده و تا سقف خود رشد می‌کنند. در ادامه نیز، مطابق با هفته‌های اخیر ریزش شدید قیمت‌ها را شاهد خواهیم بود. با توجه به ضعف‌های کنونی چه در عوامل بنیادی و همچنین قوانین معاملاتی و نیز کمبودهایی که بورس تهران در مقایسه با سایر بورس‌های پیشرفته دارد (مانند ابزارهای اختیار خرید)، چنین حالتی محتمل‌ترین حالت ممکن برای رشد احتمالی ارزیابی می‌شود.

حالت سوم نیز انتظار برای پیدایش عوامل بنیادی در حمایت از قیمت سهام است. این موضوع می‌تواند رشد منطقی نمادهای بورسی را به دنبال داشته باشد. عوامل بنیادی برای خودنمایی نیاز به زمان دارند، در حالی که قیمت‌ها در بورس تهران به سرعت انتقال خبر نسبت به شدت اثر آن واکنش بیشتری را نشان می‌دهند، به نظر می‌رسد رسیدن به غلبه دید بلندمدت در سرمایه‌گذاری بر فضای سفته‌بازی دور از انتظار باشد. در این میان، با فرض حضور محرک هیجانی بار دیگر انتظار رشدهای افسار‌گسیخته و کسب سودهای کوتاه‌مدت در بازار سهام وجود دارد، بر این اساس، با ادامه روند کنونی راه زیادی برای حذف کامل نگاه سفته‌بازانه به سهام نیازمند گذشت زمان یا فرهنگ‌سازی در جهت تعدیل انتظارات از بازدهی است. البته این نوع از سرمایه‌گذاری در تمامی بازارهای سهام جهان وجود دارد و عده‌ای بر اساس توانایی که دارند در‌صدد کسب سود از این شیوه معامله‌گری هستند، با این حال، آنچه در شرایط کنونی در بازار سهام کشورمان مشاهده می‌شود، فراتر از عده‌ای اندک نوسان‌گیر است. شمار این دسته از معامله‌گران در بسیاری از مواقع بخش زیادی از معامله‌گران را در سهام به خود اختصاص می‌دهد، این موضوعی است که عاملی برای جهش‌های متوالی و در ادامه نزول‌های بی‌پروا می‌شود.

 

۰۷:۱۸:۲۲ طلسم سنگ‌آهن با جادوی چین

سرنوشت بازار سنگ‌آهن ایران از مدت‌های دور با تصمیمات و سیاست‌های اقتصادی کشور چین گره خورده است؛ در واقع روند قیمتی و اوج یا افول سنگ‌آهن برای ایران به‌عنوان کشوری تک‌مشتری به شدت از چین تاثیر می‌پذیرد، بنابراین رصد بازار و تاریخ اقتصادی چین در برهه‌های مختلف می‌تواند در زمینه تحلیل بازار داخلی راهگشا باشد.از سوی دیگر در حال حاضر و با اجرایی شدن برجام صنعتگران و فعالان بازار صنایع معدنی تا حدود زیادی چشم به گشایش و تسهیل امور تجاری داشته و دارند، با این حال تحلیل «دنیای اقتصاد» از شرایط موجود در بازار سنگ‌آهن نشان‌دهنده این است که برجام روی کارکرد بخش خصوصی اثرات کاربردی و محسوسی که منجر به تسهیل تجارت شود نداشته است.

در این راستا گشایش ال‌سی، یوزانس و تعامل اقتصادی سهل و ساده با دنیا خود شامل مقدماتی می‌شود که بسیار پیچیده است. در واقع در سطح جهانی و در حوزه حسابداری بین‌المللی استانداردهایی تعریف شده است که ایران در این استانداردها عقب است. یکی از ساده‌ترین این موارد، موضوع Credit raing.است، به زبان ساده استعلام اعتبار طرف مقابل از سوی طرف خارجی که در حال حاضر این زبان مشترک برقرار نیست.

اما از سوی دیگر مشکلات داخلی صنعت داخلی کشور موجبات ایجاد نگرانی‌هایی برای صنعتگران بخش خصوصی شده است. به گفته کامران وکیل دبیر اتحادیه تولید‌کنندگان و وارد‌کنند‌گان مواد معدنی داستان حمایت تعرفه‌ای علت‌العلل ورشکستگی تمامی صنایع ایران اعم از سنگ تزئینی، کاشی و سرامیک، شیشه، چینی‌آلات بهداشتی، سیمان، فولاد و… است.وی ادامه داد نتیجه این موضوع می‌شود ۲۵ میلیارد دلار کالای قاچاق؛ در واقع موضوع تعرفه حمایتی موجب تقویت قاچاق و تضعیف تولید می‌شود.

کامران وکیل در ارتباط با حوزه سنگ‌آهن و سیاست‌های اقتصادی چین به «دنیای اقتصاد» چنین می‌گوید: کشور چین در یک دوره ۱۰ ساله دو دولت متفاوت را تجربه کرد، دولت قبل که معتقد به رشد اقتصادی شدید، گسترش شهرسازی و تبدیل جامعه تا حدودی سنتی چین به جامعه‌ای مدرن بود که ویژگی‌های چین در این برهه ساخت و ساز، تولید، سیاست‌های باز اقتصادی، جذب سرمایه‌ها و سرمایه‌گذاری خارجی و عدم برابری واحد پول چین با دلار در فاصله سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ بود.

در این راستا یکی از ویژگی‌های این دوره از بین بردن برابری واحد پول چینی با دیگر شاخص‌های پولی بود، به‌طوری که مواد اولیه یک کالای چینی، از قیمت تمام‌شده همان کالا بیشتر بود، که این امر به دلیل ایجاد تفاوت نرخ ارز چینی بود و نه معجزه دیگری!بنابراین چینی‌ها در این برهه به اقتضای تمامی بازارهای دنیا شروع به تولید و در همین راستا صادرات کردند، در ادامه کالاهای درجه یک چینی به آمریکا، درجه دو به اروپا و دیگر کالاها به ایران صادر شد.

این کارشناس بازار سنگ‌آهن اضافه کرد: در این برهه چین حجم بالایی از مواد اولیه از جمله سنگ آهن را وارد و مصرف می‌کرد، آهن‌آلات مختلف تولید می‌کرد، در بازارهای جهانی اقدام به دامپینگ می‌کرد، با نرخ ارز بازی می‌کرد، نتیجه مجموع این اتفاقات این بود که تقاضای سنگ‌آهن افزایش پیدا کرد.

وی با اشاره به اینکه عرضه و تقاضا قیمت را تعیین می‌کند ادامه داد: ایران هم به غیر از چین شریک تجاری دیگری ندارد، اگر ایران در طول این سال‌ها اقدام به احداث کارخانه فولاد کرده بود (اتفاقی که در حال حاضر در حال رخ دادن است)، یا در راستای تولید کنسانتره و گندله خودکفا می‌شد، یا با عربستان، اروپا یا ترکیه روابطش را تلطیف و تقویت کرده بود، تا این اندازه به اقتصاد چین وابسته نبود.

به عقیده این فعال حوزه معدنی ایران طی سال‌ها تک‌مشتری شده بود و آن مشتری هم میل عجیب و غریبی به خرید از تمامی دنیا داشت. قیمت سنگ‌آهن در تمامی دنیا در حال رشد بود که به یکباره ورق برگشت و مشتری پس زد. علاوه بر اینکه مشتری پس زد، فاکتور تقاضا در یک زمان‌هایی منفی شد، به این معنا که تجار چینی که در گوشه و کنار دنیا معدن خریداری کرده بودند، به یکباره خودشان فروشنده سنگ‌آهن با قیمت‌های بسیار نازل شدند.به عقیده وکیل در حال حاضر در چین حدود ۷۰ میلیون نفر، ظرفیت شهرهای خالی از سکنه ایجاد شده است، یعنی چینی‌ها به اندازه ظرفیت جمعیتی ایران، ساختمان و برج و مترو دارند که خالی از سکنه است.

وکیل در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به تغییرات جمعیتی در این کشور گفت: این شرایط باعث شد چینی‌ها وارد ایران شوند و دست به شراکت با ایرانی‌ها و ایجاد معدن سنگ‌آهن زدند و در حال حاضر خودشان فروشنده سنگ‌آهن هستند. در این راستا موجودی بنادر چین آنقدر بالا بود که در آن دوران گفته می‌شد اگر تا ۶ ماه دیگر سنگ‌آهن به مقصد چین نرود، این موجودی که در بنادر است برای مصرف همه کارخانه‌های فولاد چین کفایت می‌کند.

از آن‌سو چینی‌ها قوانین سختگیرانه‌ای برای کنترل آلودگی هوا در پیش گرفتند که سابق بر این، این ضوابط وجود نداشت، با توجه به اینکه سنگ‌آهن عناصر مازادی دارد (اعم از گوگرد، فسفر و…) ضوابط آلودگی هوا سختگیرانه‌تر شد و ورق برگشت؛ به این معنا که اگر فسفر سنگ‌آهن بالای یک‌دهم بود یا نمی‌خریدند یا روی مقادیر بالاتر از این جریمه می‌بستند.نتیجه همه اینها این شد که به یکباره قیمت افت کرد، ایران تک‌مشتری بود و با کس دیگری نمی‌توانست کار کند و نتیجه این شد که قیمت سنگ‌آهن افت کرد.

وی در ارتباط با چالش‌های قیمت‌گذاری در زمینه سنگ‌آهن گفت قبلا یکسری دلال و واسطه آمده بودند و اقدام به راه‌اندازی سایت مرجع قیمت‌گذاری به نام یومتال کرده بودند، این افراد دست به چینش قیمتی سلیقه‌ای و جعلی می‌زدند، به‌عنوان مثال قیمت‌های ایران را ۵ دلار زیر قیمت می‌دادند، در ادامه به چینی‌ها و یکسری واسطه‌های ایرانی هم پول می‌دادند که این سایت را جا‌بیندازد، در ادامه می‌دیدیم که بعضی از فعالان بازار حتی با اینکه متوجه این سناریو شده بودند، باز‌هم پیگیر سیاست‌های این سایت بودند. اما خوشبختانه با همتی که انجمن سنگ‌آهن از خود نشان داد این سایت جمع آوری شد و سایت متال بولتن که یک مرجع بین‌المللی است به فعالان بازار معرفی شد، این سایت، سایتی جهانی است که قیمت سنگ‌آهن را با توجه به امکانات بندری، زمان تحویل، ریسک موجود و عرفی که وجود دارد قیمت‌گذاری می‌کند و این قیمت‌ها را اعلام می‌کند که معتبر هم هست.

این فعال بخش معدن در ادامه با اشاره به اینکه داستان حمایت تعرفه‌ای علت‌العلل ورشکستگی تمامی صنایع ایران اعم از سنگ‌های تزئینی، کاشی و سرامیک، شیشه، چینی‌آلات بهداشتی، سیمان و فولاد است گفت: نتیجه این موضوع ۲۵ میلیارد دلار کالای قاچاق است و در واقع موضوع تعرفه حمایتی موجب تقویت قاچاق و تضعیف تولید می‌شود. به عقیده وی نتیجه این شده است که صنعتگر ایرانی با ویژگی‌های خاص رفتاری که در این مقال نمی‌گنجد و البته به دور از تکنولوژی‌های روز دنیا محصولی غیر‌رقابتی تولید می‌کند، از سویی هم انجمن‌های مختلف صنعتی دعوتنامه‌های مختلفی برای گردهمایی‌های متنوع می‌فرستند و حرفشان هم این است که عوارض واردات را افزایش دهید.از آن‌سو شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف که مواد اولیه‌شان به تولیدات فولادی و سنگ‌آهنی و پتروشیمی و… وابسته است، از کیفیت این محصولات راضی نیستند و تمایل به خرید از کشورهای دیگر دارند، چرا‌که قیمت مناسب و کیفیت چند‌برابر بهتر از تولید داخلی دارد.

در واقع این سازمان‌ها و شرکت‌ها معتقدند چرا ما باید تاوان تولید ضعیف شرکت‌های تولیدی داخلی را بدهیم و در نهایت کارخانه‌ای با قدمت تکنولوژی بالا، قیمت‌های بالا، پرسنل زیاد و راندمان پایین راه‌اندازی کنیم. در این رابطه فریال مستوفی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درخصوص عوامل نوسان بهای سنگ‌آهن و روند متزلزل قیمت آن در بازارهای جهانی گفت: یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در نوسانات بهای سنگ‌آهن، عرضه و تقاضا است. افزایش تقاضا بالطبع سبب افزایش قیمت این محصول شده و عرضه آن را نیز افزایش خواهد داد.وی ادامه داد: تا قبل از سال نوی چینی‌ها قیمت فلزات پایه به حداقل خود رسیده بود اما پس از آن به دلایل متعددی همچون نوسان قیمت نفت و تقاضای کاذب قیمت این محصول افزایش یافت که آن هم پایدار نماند.

مستوفی ادامه داد: با این حال بسیاری از تحلیلگران معتقدند که روند قیمت فلزات پایه تا سال ۲۰۱۸ میلادی افزایش خواهد یافت. به عقیده این تحلیلگران احتمال نوسان صعودی، اما اندک مواد معدنی وجود دارد که این پیش‌بینی حتی در کنفرانس فولاد و سمینارهایی که اخیرا برگزار شده نیز مطرح شد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران افزود: چین، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین‌ تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان این فلز بر نوسانات قیمت آن تاثیرگذار است. این کشور معادن کوچک زیادی دارد و کارخانه‌های خود را در کنار این معادن مستقر کرده است. در حال حاضر این کشور با تغییر سیاست‌های خود مبنی بر کاهش آلاینده‌ها تصمیم به تعطیلی کارخانه‌های خود گرفته است بنابراین عرضه و تولید فولاد در جهان کاهش یافته که طبیعتا بر قیمت آن نیز اثر نامطلوبی گذاشته است، بنابراین طی چند سال آینده وضعیت مناسبی را برای این محصول نمی‌توان پیش‌بینی کرد.

مستوفی درخصوص روند قیمت سنگ‌آهن در بازارهای جهانی در سال ۲۰۱۶ نیز توضیح داد: پیش‌بینی می‌شود که قیمت سنگ‌آهن در سال ۲۰۱۶ به دلیل کاهش تقاضا، روند نزولی را طی کند. در این صورت اگر تقاضا برای فولاد نیز افزایش یابد موقتی خواهد بود. رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی ایران درخصوص وضعیت بهای سنگ‌آهن ایرانی نیز توضیح داد: سنگ‌آهن ایرانی با وجود آنکه نسبت به سنگ‌های کشورهای دیگر برتری داشته و عیار آن بالا و در حدود ۴۰ -۵۰ درصد است، متاسفانه تولید آن در کشور ما گران تمام می‌شود.

وی ادامه داد: کشور چین به دلیل رودخانه‌های بزرگ جابه‌جا‌یی‌های خود را از طریق حمل‌ونقل‌ دریایی انجام می‌دهد. کشور ما از لحاظ زیرساخت‌های حمل‌و‌نقل چه ریلی و چه دریایی در مضیقه قرار دارد در صورتی‌که حمل‌ونقل دریایی و ریلی بهترین گزینه‌های جابه‌جا‌یی هستند و ما در هر دو نوع ضعف داریم. عضو هیات نمایندگان اتاق ایران و تهران اظهار کرد: هزینه‌های بالای حمل‌و‌نقل موجب افزایش قیمت تمام شده می‌شود. به‌عنوان مثال، کارخانه‌ای که در خراسان قرار دارد، برای حمل محصول خود به سمت بندر باید هزینه‌های هنگفت داخلی را بپردازد تا بتواند کالای خود را به بندر برساند. وی افزود: از یک طرف هزینه‌های سنگین حمل‌ونقل‌ کالای حجیم و نبود زیر‌ساخت‌های حمل‌ونقل‌ مناسب و از طرف دیگر کمبود تکنولوژی‌های جدید استخراج در معادن موجب افزایش قیمت تمام شده سنگ‌آهن می‌شود.مستوفی اظهار کرد: مخالف صادرات مواد اولیه به‌صورت خام هستم و معتقدم باید مواد خام با ارزش‌افزوده صادر کنیم. صادرات مواد اولیه با ارزش افزوده بالا مقدمات ارزآوری و سوددهی را برای کشور فراهم خواهد کرد.مستوفی با اشاره به عدم تاثیرگذاری قیمت سنگ‌آهن بر حوزه‌های داخلی و صادراتی گفت: حجم تولیدات سنگ‌آهن در ایران نسبت به سایر کشورها همچون استرالیا و برزیل پایین است، بنابراین تغییرات قیمتی این محصول نمی‌تواند بر حجم کل صادرات ایران اثرگذار باشد.تولیدکننده‌های ما شرکت‌های بزرگ دولتی هستند که محصولات خود را با قیمت تعیین شده می‌خرند اما تولیدکنندگان بخش خصوصی به قیمت پایین این محصول معترض هستند مشکل عمده این گروه از صادرکنندگان آن است که محصولات خود را با یک قیمت تعیین شده می‌فروشند و این امر به ضرر صادرات سنگ‌آهن است.

 

پیش‌بینی «دنیای اقتصاد» از کاهش بیشتر قیمت‌ها محقق شد

افت مجدد بهای جهانی سنگ‌آهن

کاهش قیمت‌ها در بازار فولاد چین و همچنین وجود مازاد عرضه و موجودی بالای انبارها در چین در کنار بالابودن نسبی حجم تولید سنگ‌آهن در جهان و عقب نشینی تقاضا به‌صورت فصلی نهایتا به کاهش قیمت‌ها در این بازار منجر شد هرچند که تاکنون افتی ۳ درصدی را شاهد هستیم، ولی احتمال ادامه یافتن این روند نزولی در هفته جاری وجود دارد.

البته باید به این نکته نیز اشاره داشت که بهای هر تن سنگ‌آهن پس از رسیدن به کف قیمتی نزدیک به ۵۰ دلار مجددا در مسیر افزایش قرار گرفت و به گزارش متال بولتن در ۷ ژوئن تا ۵۲ دلار و ۵۶ سنت نیز افزایش یافت ولی مجددا شاهد خودنمایی کاهش قیمت‌ها هستیم. بر اساس آمار TSI، هر تن سنگ‌آهن برای تحویل فوری به بندر تیانجین چین با افتی ۶/ ۰ درصدی ۵۱ دلار و ۸۰ سنت معامله شد. در معاملات روز گذشته، قیمت فولاد و سنگ‌آهن در بازار آتی چین با افتی ۳‌درصدی مواجه شد؛ این کاهش قیمت ناشی از کندی تقاضای فصلی در چین به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ مصرف‌کننده این دو کالای دنیا بوده است. به گزارش اقتصادنیوز، به دنبال رشد شدید سوددهی کارخانه‌های فولاد در ماه‌های آوریل و مارس که ناشی از رشد مصرف فصلی و موجودی پایین ذخایر فولاد بود، در هفته‌های اخیر حاشیه سود فولادسازان چینی کاهش یافته است.

یک معامله‌گر مستقر در سنگاپور اعلام کرد: «در حالی که تولیدکنندگان فولاد در پاسخ به حاشیه سود بالاتر اقدام به افزایش تولید کردند، سود قیمت تمام‌شده فولاد نسبت به مواد خام از ابتدای ماه مه ‌بیش از ۳۰ درصد افت کرده است. در غیاب تقاضای بهبود یافته یا اقدامات سیاسی مطلوب در چین، حاشیه سود تولید فولاد در هفته‌های آینده نیز همچنان تحت فشار باقی خواهد ماند.فعالیت ساخت‌وساز عموما از ماه ژوئن و با شروع فصل داغ تابستان در چین کاهش یافته و موجب محدود شدن تقاضای فولاد می‌شود.بر‌اساس این گزارش هر تن میلگرد در بورس آتی شانگهای با افتی ۸/ ۲ درصدی ۲۰۹۳ یوآن‌(۳۱۸ دلار) معامله شد. این افت در حالی رخ داده که روز گذشته و به دلیل انتظار عرضه کمتر در بزرگ‌ترین‌ شهر فولادسازی چین (تانگشان) قیمت این کالای اساسی بار رشد ۴ درصدی مواجه شده بود. بازارهای چین روزهای نهم و دهم ژوئن به دلیل تعطیلات عمومی بسته بودند.

دولت محلی تانگشان به کارخانه‌های داخل و نزدیک این منطقه دستور داد تا از ۱۴ تا ۲۱ ژوئن تولید خود را به منظور کاهش آلودگی هوا قطع کنند. بر‌اساس اعلام بانک کامان‌ولث استرالیا این مقررات سختگیرانه موجب کاهش تولید ۵۰۰ هزار تا یک میلیون تنی فولاد خواهد شد. تولید فولاد خام چین در ماه مه با رشدی ۸/ ۱ درصدی نسبت به سال گذشته به ۵/ ۷۰ میلیون تن رسید.

در بورس کالای دالیان، قیمت هر تن سنگ‌آهن با سقوطی ۳ درصدی به ۳۶۰ یوآن رسید. ضعف در معاملات آتی موجب کاهش تقاضا برای محموله‌های فیزیکی شده است.در نهایت باید به این نکته نیز اشاره داشت که نمی‌توان کف قیمتی جدیدی را برای سنگ‌آهن تصور کرد زیرا شکسته شدن کف قیمتی ۵۰ دلاری برای سنگ‌آهن چندان هم دور از ذهن نیست که آینده‌ای مبهم را پیش روی بهای این کالا قرار می‌دهد.

 

۰۷:۱۷:۲۸ واگذاری نیمه‌تمام‌ها با قیمت صفر به بخش خصوصی‌

نشست هم‌اندیشی دولت و بخش خصوصی در حالی برگزار شد که در این دیدار اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری برتداوم نشست هم‌اندیشی دولت با بخش خصوصی تاکید کرد. «ایجاد و تداوم‌ ثبات در اقتصاد کشور، ساماندهی قیمت ارز، توسعه صادرات غیرنفتی، واگذاری طرح‌های نیمه‌تمام عمرانی به بخش خصوصی با قیمت صفر و بهبود فضای کسب و کار کشور» از دیگر مواردی بود که معاون اول رئیس‌جمهور در این نشست بر آن تاکید کردند.

 

در این نشست در ابتدا فعالان بخش خصوصی مشکلات خود را مطرح کردند و پس از آن معاون اول رئیس‌جمهوری به درخواست‌های مطرح شده از سوی فعالان بخش خصوصی پاسخ داد. محسن جلال‌پور در این جلسه مشکلات بنگاه‌های اقتصادی در دولت یازدهم را مطرح کرد و گفت: دولت تدبیر و امید با عقلانیت راه دیگری را برای خود انتخاب کرده است. در این راه، دولت نمی‌خواهد مسیر گذشته را ادامه دهد و البته مسیر گذشته قابل تداوم هم نیست. رئیس اتاق بازرگانی ایران همچنین به تحریم‌هایی اشاره کرد که باعث شده بود تا بنگاه‌ها به‌صورت گلخانه‌ای ادامه حیات دهند و افزود: در عصر و فصل جدید، بنگاه‌ها برای راهکارهای کوتاه‌مدت و میان‌مدت به‌دنبال فرصت هستند. جلال‌پور در ادامه تاکید کرد:اقتصاد بخش خصوصی گرفتاری‌های جدی دارد؛ این گرفتاری‌ها علاوه بر بخش تولید، حوزه صادرات و تامین اجتماعی است که حوزه قوانین و مقررات زاید را نیز درگیر کرده است.

 

دولت استراتژی واحدی داشته باشد

محمدرضا انصاری، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران و رئیس انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران نیز در این نشست از نحوه رقابت اقتصاد ایران با دنیا گفت و در نهایت تاکید کرد که دولت باید یک استراتژی واحد در حمایت از بخش خصوصی در پیش گیرد. به گفته انصاری، تعدد استراتژی‌های دولت در بخش خصوصی تاثیر منفی روی سرمایه‌گذارهای خارجی دارد. علی‌اصغر زبردست، رئیس اتاق همدان نیز با گله از وضعیت اقتصاد بخش خصوصی مانند انصاری بار دیگر از مالیات، گمرک، قوانین و مقررات، بیمه و تامین اجتماعی انتقاد کرد. وی گفت: بدنه دولت به تقویت بخش خصوصی باور و اعتقادی ندارد. محمود تولایی نیز در این نشست افزود: وصول مالیات در شرایط رکود به تولید لطمه می‌زند. درخصوص اظهارنظر مطرح شده از سوی تولایی، معاون اول رئیس‌جمهوری از دولت و هزینه‌های آن گفت. به گفته جهانگیری، شاید این یکی از همان دوراهی‌هایی است که اقتصاد و سیاست در آن گرفتار است. سید عبدالوهاب سهل‎آبادی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران نیز در این نشست درخصوص وضعیت ارز سخن گفت. او معتقد است باید در استان‌ها کلینیک بحران تشکیل شود و البته معوقات و دیونی که بخش‌های تولیدی از عهده بازپرداخت آن برنمی‌آیند، مد نظر قرار گیرد. بعد از آن محمدرضا مرتضوی از وضعیت صنایع غذایی و صنایع تبدیلی گفت. او به دولت هشدار داد که باید مراقب وضعیت باشند وگرنه فساد بزرگی در حوزه صنایع تبدیلی ایجاد خواهد شد.با اتمام گلایه‌های بخش خصوصی، جهانگیری نیز با گله‌ای از بخش خصوصی صحبت خود را آغاز کرد و گفت: شما فکر نکنید که سیاه‌نمایی به نفع بخش خصوصی خواهد بود. جهانگیری افزود: این جلسات ادامه خواهد داشت و از دفعات بعد بخش خصوصی با ارائه راهکارهای مناسب جلسه را ادامه خواهد داد.

 

معاون اول رئیس‌جمهوری در ادامه با تاکید براینکه دولت با تمام وجود از واحدهای تولیدی و بخش خصوصی واقعی حمایت می‌کند، گفت: باور دولت این است که اقتصاد کشور تنها از طریق میدان دادن به بخش خصوصی واقعی می‌تواند شکوفا شود.

وی افزود: بخش خصوصی و فعالان اقتصادی با دو گروه از مسائل روبه‌رو هستند که یک بخش عوامل درون بنگاهی همانند نحوه مدیریت، ساختار مالی و سایر مسائل درون بنگاهی است و موضوع دیگر عوامل محیطی و بیرونی نظیر مسائل سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه است. جهانگیری ادامه داد: در بخش اقتصادی مهم‌ترین موضوع و اولویت برای دولت ایجاد و تداوم‌ ثبات در اقتصاد کشور است تا بنگاه‌داران و فعالان اقتصادی بتوانند آینده و شاخص‌های اقتصاد کشور را پیش‌بینی کنند و براساس آن فعالیت‌های خود را انجام دهند.

به گفته جهانگیری، دولت تدبیر و امید از ابتدا تلاش کرد تا در فضای اقتصادی کشور ثبات حاکم شود و شاخص‌های اقتصادی برای بخش خصوصی قابل پیش‌بینی باشد که این امر تا حدی به نقطه قابل‌قبول رسیده است. جهانگیری خطاب به فعالان و بنگاه‌داران اقتصادی کشور گفت: شما به‌عنوان کسانی که به‌صورت مستقیم در میدان اقتصادی کشور فعالیت دارید، باید پیشنهادها و راهکارهای مشخصی برای رونق بخشیدن به اقتصاد کشور ارائه دهید و انتظار دولت از شما این است که به‌صورت ریشه‌ای به مسائل بپردازید و برای اینکه اقتصاد کشور به حرکت درآید به دولت راهکار پیشنهاد کنید.

معاون اول رئیس‌جمهوری در ادامه با اشاره به سخنان فعالان اقتصادی و دغدغه‌های آنها،‌ به موضوع قیمت ارز اشاره وگفت: ساماندهی قیمت ارز جزو سیاست‌های قطعی دولت است و دولت تدبیر و امید از ابتدا تلاش کرد وضعیت چند نرخی بودن قیمت ارز را ساماندهی کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود یکی از اولویت‌های مهم سال جاری را توسعه صادرات غیرنفتی عنوان کرد و افزود: دولت بسته حمایت از توسعه صادرات را ابلاغ کرده و البته نظرات و دیدگاه‌های فعالان اقتصادی و بخش خصوصی که می‌تواند به افزایش صادرات کمک کند نیز باید به این بسته اضافه شود.معاون اول رئیس‌جمهوری یکی از برنامه‌های سال جاری دولت را افزایش حجم صادرات کالا و خدمات تا میزان ۱۰ میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: بخش خصوصی و فعالان اقتصادی باید از این فرصت استفاده کنند و پیشنهادهای مورد نظر خود را برای انجام اصلاحات لازم در سیاست‌ها و مقررات به دولت ارائه کنند تا بتوانیم به این هدف دست پیدا کنیم.جهانگیری رونق تولید را یکی از مهم‌ترین اولویت‌های سال جاری دولت برشمرد و گفت: دولت اهتمام دارد بنگاه‌های اقتصادی بتوانند با نشاط فعالیت کنند و منجر به رونق اقتصادی کشور شوند.

وی در ادامه با اشاره به برنامه واگذاری طرح‌های نیمه‌تمام عمرانی به بخش خصوصی به‌عنوان یکی دیگر از برنامه‌های دولت گفت: دولت در واقع می‌خواهد طرح‌های نیمه‌تمام را با قیمت صفر واگذار کند و بخش خصوصی می‌تواند پس از تکمیل این طرح‌ها و بهره‌برداری، آن طرح را به دولت بازگرداند و یا پس از مدت معینی این طرح را از دولت بخرد. معاون اول رئیس‌جمهوری همچنین با تاکید بر لزوم بهبود فضای کسب و کار کشور، تحقق این امر را یکی از موضوعات مورد تاکید رئیس‌جمهوری دانست.

 

۰۷:۱۷:۱۵  اعتراض به سیاست ارزی

دنیای اقتصاد: فعالان اقتصادی با صدور بیانیه‌ای به تثبیت دستوری قیمت دلار اعتراض کردند. در این بیانیه مسیر صحیح تقویت ارزش پول ملی احیای رقابت‌پذیری اقتصادی عنوان شده و از سیاست‌های تثبیتی و کنترلی برای نرخ دلار انتقاد شده است. فعالان اقتصادی در این بیانیه، تثبیت نرخ اسمی دلار در ترازی غیرواقعی و با هدف اقناع احساسات ملی را سیاستی غیراقتصادی و شکست‌خورده معرفی کرده‌اند. به همین دلیل اتاق بازرگانی تهران از دولت خواسته است با رعایت تکالیف برنامه توسعه درخصوص افزایش سالانه نرخ دلار متناسب با تفاضل تورم جهانی و تورم داخلی، رقابت‌پذیری اقتصاد ملی را حفظ کند. به اعتقاد این نهاد، افزایش توان مقاومت و پایداری واحدهای اقتصادی و هدف‌گذاری صادراتی، دو رکن اصلی اقتصاد مقاومتی است که تنها با توسعه سرمایه‌گذاری و افزایش رقابت‌پذیری در حوزه صادرات خدمات و کالا قابل دستیابی است. اعضای اتاق تهران بر این باورند که آزادسازی نرخ دلار به ایجاد رقابت در اقتصاد منجر می‌شود. در حالی که تداوم سیاست تثبیت دستوری نرخ دلار، حذف مزیت‌های اقتصادی و ترویج ویژه‌خواری را درپی دارد. اتاق بازرگانی تهران در کنار این بیانیه ۱۰چالش اساسی کشور را در قالب مطالبات این نهاد از ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مطرح کرده است.

 

گروه بازرگانی: فعالان بخش خصوصی، شب گذشته نخستین بیانیه خود در ارتباط با موضوعات اقتصادی کشور در سال ۹۵ صادر کردند. در این بیانیه که محور آن بر تقویت ارزش پول ملی و احیای رقابت‌پذیری در اقتصاد ملی قرار گرفته است، نسبت به تداوم سیاست تثبیت نرخ ارز انتقاد شده و حفظ ارزش پول ملی در ترازی غیرواقعی با هدف اقناع احساسات ملی، سیاستی غیراقتصادی و شکست‌خورده دانسته شده که خلاف منویات اقتصاد مقاومتی و از بین برنده مزیت‌های اقتصاد است.

 

چندی پیش رئیس اتاق تهران هم در دیدار با معاون اول رئیس‌جمهوری برخی از مطالبات جدی بخش خصوصی در جهت تسهیل و بهبود فضای کسب‌وکار را مطرح کرده بود. این مطالبات که در قالب ۱۰ بند تدوین شده و در راستای اختیارات دولت بود، در پانزدهمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران عنوان شد تا در قالب سرفصل‌های روشن و مشخصی به ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی اعلام شود. این ۱۰ مطالبه در زمینه‌های مالیات، تامین اجتماعی، بیمه، انرژی، کسب‌وکار، نرخ ارز، نظام بانکی و سیمان مطرح شده است. در این میان به نظر می‌ر سد موضوع نرخ ارز برای فعالان اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار بوده که نه تنها در مطالبات ده‌گانه‌شان به ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی از آن یاد شده، بلکه موضوع نخستین بیانیه خود را به نرخ ارز اختصاص داده‌اند. اتاق تهران که همواره بر سیاست حمایت از دولت در کنار نقد سازنده از تصمیمات و عملکرد بخش‌های دولتی تاکید کرده است، این بار در بیانیه خود از دولت خواسته تا با رعایت تکالیف برنامه توسعه درخصوص افزایش سالانه نرخ ارز متناسب با تفاضل تورم جهانی و تورم داخلی، رقابت‌پذیری اقتصاد ملی را حفظ کند. این پارلمان، افزایش توان مقاومت و پایداری واحدهای اقتصادی و هدف‌گذاری صادراتی را دو رکن اصلی اقتصاد مقاومتی خوانده که تنها با توسعه سرمایه‌گذاری و افزایش رقابت‌پذیری در حوزه صادرات خدمات و کالا قابل دستیابی است و از این نظر آزادسازی نرخ ارز اثرگذاری زیادی در ایجاد رقابت در اقتصاد بازی می‌کند. در بیانیه اتاق تهران، علاوه بر آنکه تکانه‌های اقتصادی ناشی از سیاست تثبیت نرخ ارز در دولت‌های نهم و دهم مورد یادآوری و گوشزد قرار گرفته، تاکید شده است که تداوم این سیاست، در راستای حذف مزیت‌های اقتصادی عمل کرده و با ایجاد زمینه عدم‌ شفافیت و ویژه‌خواری، سرنوشت محتوم آن، تورمی لجام گسیخته و تحمیل نوسانات آنها بر پول ملی است. اتاق تهران سال گذشته نیز در مورد مطالبات معوق بخش خصوصی از دولت و در مورد لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ دو بار بیانیه داده بود. مسعود خوانساری در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، ۱۰ پیشنهاد هیات نمایندگان اتاق تهران برای حل بخشی از مشکلات بخش خصوصی را مطرح کرد و درباره آن توضیح داد. رئیس اتاق تهران تاکید کرد که این پیشنهادات با توجه به مجموعه مسائل مطرح شده در یک‌سال گذشته در کمیسیون‌های تخصصی و نشست‌های هیات نمایندگان اتاق تهران تدوین شده و اساسی‌ترین چالش‌های فعالان اقتصادی در شرایط رکودی اقتصاد را مورد تاکید قرار داده است. خوانساری تصریح کرد: موارد پیشنهادی هیات نمایندگان اتاق تهران می‌تواند با تایید ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برای ادامه اقدامات به دستگاه‌های ذی‌ربط ابلاغ شود. به گفته رئیس اتاق تهران این اقدامات جملگی از اختیارات دولت است و ستاد می‌تواند با کمترین بوروکراسی ممکن، این اقدامات را به مرحله اجرا برساند و ناظر بر حسن اجرای آن باشد. بخشی از مطالبات بخش خصوصی از ستاد مذکور مربوط به مالیات است. با توجه به اینکه فعالان اقتصادی این روزها، در محافل بخش خصوصی و البته در مواجهه با مقامات دولتی از فشار مالیاتی در شرایط رکود، ابراز ناراحتی می‌کنند، نخستین پیشنهاد اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران نیز به همین موضوع اختصاص یافت. «دریافت مالیات عملکرد واحدهای صنعتی در سال ۱۳۹۴ مطابق با مالیات قطعی عملکرد در سال ۱۳۹۳ و در صورت اعتراض مؤدی به کاهش درآمد در مقایسه با سال ۱۳۹۳، رسیدگی دفاتر و دریافت مالیات براساس نتایج رسیدگی عادلانه» اولین بند از این پیشنهاد است. رئیس اتاق تهران در توضیح این ماده پیشنهادی گفت: با توجه به رکود حاکم بر فضای اقتصاد کشور در سال ۱۳۹۴ و نیز عدم رشد اقتصادی قابل قبول واحدهای تولیدی، پیشنهاد می‌شود برای کلیه واحدهای تولیدی کشور، مالیات قطعی شده سال ۱۳۹۳، با افزایشی معادل شاخص تورم تولیدکننده ملاک تعیین مالیات در سال ۱۳۹۴ قرار گیرد. بدیهی است آن دسته از مؤدیان در واحدهای تولیدی که با کاهش تولید و درآمد در مقایسه با سال ۱۳۹۳ مواجه بوده‌اند، براساس درخواست ایشان، بررسی دفاتر جهت سال ۱۳۹۴ صورت گرفته و ملاک تعیین مالیات دفاتر قانونی آنها باشد. دومین پیشنهاد هیات نمایندگان اتاق تهران به رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، معافیت سود تفاوت نرخ تسعیر ارز حاصل از صادرات از هرگونه مالیات و عوارض و عطف به ماسبق کردن معافیت مذکور له بازرگانان از سال ۱۳۹۰ است. به گفته خوانساری، تعیین مالیات، برای آنچه سود تفاوت نرخ تسعیر ارز عنوان می‌شود، در حالی صورت می‌گیرد که صادرات به خودی خود از مالیات معاف است و تعیین این نوع مالیات، مشکلات بسیاری برای صادرکنندگان پدید آورده و آنها را با ارقام سنگین مالیاتی مواجه ساخته است. خوانساری در مورد معافیت مالیاتی برای این بخش از فرآیند صادرات، گفت: با هدف توسعه صادرات و ایجاد انگیزه نزد تجار کشور، رفع معضل مالیات تسعیر ارز، برای سال‌های گذشته و نیز سال ۱۳۹۵ موضوعی بسیار خطیر و حیاتی است. با عنایت به اهداف دولت در توسعه صادرات غیرنفتی پیشنهاد می‌شود، بخشنامه و دستورالعمل سازمان امور مالیاتی در بخش مذکور بی‌اثر شده و تجار کشور از پرداخت مالیات ناشی از تسعیر و تبدیل ارز حاصله از صادرات معاف شوند. بدیهی است ضرورت ایجاد انگیزه و نشاط ایجاب می‌کند این موضوع به سال‌های قبل نیز تسری یابد. از سوی دیگر، بنا بر آنچه نمایندگان بخش خصوصی کشور می‌گویند پرداخت مالیات ارزش افزوده نیز با توجه به رویکرد دریافت از حلقه‌های معاملاتی، به معضلی برای فعالان اقتصادی تبدیل شده است. در شرایط فعلی با بروز پدیده رکود، اصولا تولیدکنندگان و پیمانکاران حتی ارزش کالای فروخته یا صورت وضعیت خدمات ارائه شده را به‌صورت تعهدی و در سررسید طولانی پس از صدور فاکتور فروش یا صورت وضعیت، دریافت می‌کنند.

 

در حالی که رویکرد سازمان امور مالیاتی در دریافت مالیات بر ارزش افزوده با مهلت حداکثر تا پایان دوره ۳ ماهه پس از صدور فاکتور فروش، با توجه به اینکه فروشندگان هنوز مبلغی را بابت فروش کالای خود دریافت نکرده‌اند، اقدامی ناعادلانه و مانعی در توسعه کسب‌وکار عنوان می‌شود. به گفته رئیس اتاق تهران در سومین خواسته نمایندگان بخش خصوصی برای نجات فعالان اقتصادی از این تنگنا به معاون اول رئیس‌جمهوری پیشنهاد شده است که مهلت زمانی پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، به پایان دوره‌ای که پرداخت فاکتور فروش یا صورت وضعیت محقق شده است، موکول و به این نحو دریافت این مالیات از حالت تعهدی به نقدی تبدیل شود. پیشنهادهای هیات نمایندگان اتاق تهران صرفا معطوف به مسائل مالیاتی فعالان اقتصادی نیست و به مشکلات آنها در حوزه بیمه و تامین اجتماعی نیز نظر دارد. این پارلمان، دو پیشنهاد را در این حوزه مطرح کرده است.

هیات نمایندگان بخش خصوصی در این پیشنهادها خواستار اجرای صریح مواد ۳۹و ۱۰۱ قانون تامین اجتماعی توسط سازمان تامین اجتماعی شده است. مسعود خوانساری درخصوص این پیشنهاد به برخی سوءبرداشت‌ها و اجرای سلیقه‌ای قوانین تامین اجتماعی اشاره کرد و گفت: برداشت و تحلیل غلط از قانون تامین اجتماعی و خلاف نص‌صریح آن، ضمن صدور بخشنامه‌های فنی و اجرایی، واحدهای سازمان را مکلف می‌کند در دوره‌ای حداکثر ۱۰ ساله، ضمن حسابرسی اسناد مالی و دفاتر فعالان اقتصادی، نسبت به افزایش حوزه شمول پرداخت حق بیمه به قراردادها، خرید اقلام و کالا و نیز خرید خدمات، اقدام کرده و نسبت به وصول مبالغی گزاف و غیرمنصفانه و غیرقابل‌پرداخت سیاست درست را در پیش گیرد. این امر در حالی است که حسابرسی سالانه به‌رغم نص صریح قانون که سازمان را مکلف به بازرسی و نه حسابرسی (مطابق مواد ۳۹ و ۱۰۱ قانون) ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ ارسال فهرست بیمه‌شدگان کارگاه‌ها می‌کند، خلاف تلقی شده و لازم است، تمکین از قانون به سازمان تامین اجتماعی موکدا الزام شود. خوانساری در ادامه سخنان خود، به دیگر پیشنهاد اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران درخصوص عدم تسری حق بیمه، به موضوع ۴ درصد مشاغل سخت و زیان‌آور، قبل از تصویب قانون مذکور و عدم عطف به ماسبق کردن این ماده اشاره کرد. به گفته رئیس اتاق تهران موضوع این ماده، آیین‌نامه‌ای است که در تاریخ ۵/ ۲/ ۸۶ به تصویب هیات وزیران رسیده و پرداخت ۴درصد حق بیمه مربوط به مشاغل سخت و زیان‌آور به سنوات قبل از تصویب قانون تسری داده شده و کارفرما را مکلف به پرداخت یکجای آن می‌کند. اکنون هیات نمایندگان اتاق تهران با توجه به مشکلات متعدد پیش‌آمده برای فعالان اقتصادی، پیشنهاد اصلاح این آیین‌نامه را مطرح کرده است. وی در ادامه ضمن اشاره به مشکلات ایجاد شده برای صنعت سیمان گفت: فعالان صنعت سیمان این بیم را می‌دهند که در صورت تداوم شرایط حاکم بر این صنعت، حدود ۵۰ درصد بنگاه‌های تولید و صادرات سیمان تا پایان سال از گردونه تولید خارج شوند. علاوه بر کاهش تقاضای داخلی، یکی از چالش‌هایی که تولیدکنندگان و صادرکنندگان سیمان با آن مواجه شده‌اند، تعلیق صادرات این محصول به عراق است. راهکار ارائه شده از سوی هیات نمایندگان اتاق تهران برای حل این مساله از سوی خوانساری به این صورت مطرح شد: «ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با دخالت مستقیم، اولا با انتخاب نماینده‌ای، مشکلات صادرکنندگان در کشور عراق را بررسی و با برقراری ارتباط موثر و از مجاری دیپلماتیک نسبت به رفع تنگناهای ایجاد شده اقدام کند. همچنین با رعایت پرداخت یارانه در نرخ سوخت حمل‌ونقل دریایی تخفیف‌های ترجیحی برای کاهش قیمت تمام شده در مقاصد آفریقایی را فراهم کند. به‌علاوه، وزارت راه و شهرسازی را مکلف کند تا با توجه به تجربه جهانی در بهره‌گیری از روکش بتنی برای پوشش جاده‌های بین شهری، امکان لازم برای توسعه این نوع رویه را تامین و سیاست بهره‌گیری از سیمان برای تولید رویه بتنی در جاده‌های جدید‌الاحداث را مورد توجه جدی و برنامه‌ای قرار دهد. رئیس اتاق بازرگانی تهران همچنین با اشاره به پیشنهاد هیات نمایندگان اتاق تهران برای منطقی کردن قیمت حامل‌های انرژی ضمن اشاره به کاهش جهانی آن عنوان کرد: به منظور کاستن از فاصله قیمت سوخت با قیمت‌های جهانی و بهره‌گیری از این فرصت برای افزایش بهره‌وری به‌ویژه در حوزه حمل‌ونقل و کاستن از لطمات اقتصادی ناشی از عرضه سوخت ارزان، پیشنهاد داده‌ایم تا قیمت حامل‌های انرژی منطقی شده تا سبب افزایش بهره‌وری و رقابت شود.

هیات نمایندگان اتاق تهران نسبت به مهم‌ترین مطالبه فعالان بخش خصوصی نیز بی‌تفاوت نبوده و از معاون اول رئیس‌جمهور، اعمال سیاست تک‌نرخی شدن ارز در بازه زمانی مشخص را درخواست کرده است. خوانساری گفت: از آنجا که بلاتکلیفی وضعیت این متغیر مهم اقتصادی پیش‌بینی‌پذیری و تصمیم‌گیری در فضای کسب‌وکار را تا حدودی غیرممکن ساخته است، مطالبه بخش خصوصی این است که دولت درخصوص اعمال سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز، دست به اقدامی عاجل زده و ارباب صنایع و تجارت را از سردرگمی خارج کند. نهمین پیشنهاد اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران به رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، اجرایی شدن مواد ۲ و ۳ قانون بهبود مستمر فضای کسب‌وکار است. خوانساری گفت: این مواد قانونی دستگاه‌های دولتی را مکلف می‌کند که در فرآیند تدوین و اصلاح مقررات و آیین‌نامه‌ها نظر اتاق‌ها و تشکل‌های اقتصادی ذی‌ربط را جویا شوند و بدون نظرخواهی از بخش خصوصی آیین‌نامه جدیدی را مصوب و اجرا نکنند. این مواد قانونی باید به‌طور کامل عملیاتی شده و روی اجرای آن نیز نظارت و حساسیت وجود داشته باشد. این فعال بخش خصوصی مهم‌ترین خواسته بخش خصوصی از دولت و ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی را اصلاح نظام بانکی خواند. رئیس اتاق تهران گفت: اولویت نخست اقتصاد کشور در دوران فعلی اصلاح نظام بانکی است. دولت می‌تواند در جهت شفاف‌سازی معاملات نظام بانکی، تقویت سرمایه‌ بانک‌های تجاری و تخصصی و تطبیق مقررات بانکی با مقررات بانکی بین‌المللی حرکت کند و به تدریج اصلاحات جدی‌تر و عمیق‌تر را در مشارکت و هماهنگی با نهاد قانون‌گذار پی بگیرد. خوانساری افزود: به تعویق انداختن این اصلاحات می‌تواند باعث از دست رفتن فرصت ویژه پسابرجام شود. اصلاح نظام بانکی می‌تواند از درون خود بانک‌ها و با نظارت دقیق بانک مرکزی آغاز شود. ضمن اینکه برای تغییر و اصلاح قوانین اصلی بانکی نیز باید با تدقیق و تعمق بیشتر و استفاده از نظر کارشناسان خبره بانکی و فعالان اقتصادی بهره برد.

 

 

متن بیانیه اتاق بازرگانی تهران

تلاش‌های دولت محترم تدبیر و امید از ابتدای دوره تصدی قوه مجریه در سال ۱۳۹۲، منجر به توفیقات مهمی در عرصه‌های بین‌المللی و اقتصادی شده و رفع نسبی مشکل تحریم‌های اقتصادی ظالمانه، امیدبخش حذف هزینه‌های زائد مبادلات و اتخاذ سیاست‌های پولی، موجب کاهش نرخ تورم شده است. تاکید مقام معظم رهبری بر اجرای سیاست‌های مبتنی بر اقتصاد مقاومتی و نیز نام‌گذاری سال ۱۳۹۵ با عنوان اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل، نوید بخش تلاش مضاعف مسوولان برای احیای اقتصاد با محوریت درون‌زایی و برون‌گرایی است. افزایش توان مقاومت و پایداری واحدهای اقتصادی در کنار هدف‌گذاری صادراتی، دو رکن تامین منویات اقتصاد مقاومتی است که در متن خود دو هدف اساسی را منظور کرده است. تامین اهداف دوگانه فوق، جز با توسعه سرمایه‌گذاری و افزایش رقابت‌پذیری در حوزه صادرات کالا و خدمات، محقق نمی‌شود. اتخاذ سیاست غلط تثبیت نرخ ارز بدون توجه به فرامین برنامه توسعه در دوران تصدی دولت‌های نهم و دهم و کنترل رشد سالانه نرخ ارز به میزان ۴درصد، در خلال سال‌های قبل از ۱۳۹۰، بدون توجه به ملاحظات اقتصادی و تکلیف برنامه به افزایش سالانه نرخ ارز، حداقل معادل تفاضل تورم جهانی و داخلی، منجر به نوسانات شدید ارزی در سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ شده است که آثار آن را به شرح زیر می‌توان عنوان کرد:

۱- بروز نوسان شدید ارزی و در نتیجه ایجاد تکانه‌های اقتصادی ناشی از آن‌که کماکان گریبانگیر اقتصاد ملی بوده و چنان مصیبتی را بر اقتصاد ایران تحمیل کرده که رشد تقاضا را با اخلال و تولید را با رکود مواجه کرده است.

۲- نگاهی گذرا به تجربیات جهانی، تاکیدی بر این موضوع است که حفظ ارزش پول ملی، در ترازی غیرواقعی، سیاستی غیراقتصادی است که نه فقط بر خلاف جهت منویات اقتصاد مقاومتی در مواجهه با فساد، مقابله با رانت‌خواری برای گروه‌های خاص و افزایش کارآیی صنعت عمل کرده، بلکه باعث حذف مزیت‌های اقتصادی شده و با ایجاد زمینه عدم شفافیت و ویژه‌خواری، سرنوشت محتوم آن تورمی لجام گسیخته و تحمیل نوسانات آنها بر پول ملی است.

۳- عملکرد دستوری در تعیین نرخ ارز، تخصیص یارانه‌ای است که واردات را در مقایسه با تولیدات داخلی و صادرات آنها تقویت کرده و ضمن جلوگیری از رشد درون‌زایی و برون‌گرایی اقتصاد ملی، زمینه قاچاق گسترده کالا را نیز سبب می‌شود.

۴- رانت ناشی از تخصیص ارز با نرخ دستوری علاوه بر تحت‌الشعاع قرار دادن موضوع سلامت اداری، بروز زمینه نظارت و بازرسی غیرضروری از بنگاه‌های اقتصادی با عملکرد شفاف را نیز فراهم می‌آورد.

۵- اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، ضمن تاکید بر سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی خصوصا بندهای ۲، ۱۰و۱۳ سیاست‌های مذکور، صیانت از قدرت صادراتی به‌ویژه صادرات غیرنفتی کشور را موردنظر قرارداده، با تاکید بر لزوم انعطاف‌پذیری نرخ ارز، معیار مذکور را شاخصی از توان مقاومت‌پذیری اقتصاد ملی ارزیابی و موکدا از دولت درخواست می‌کند تا برای جلوگیری از کاهش نرخ ارز حقیقی و ثبات بخشی به آن، در اسرع وقت نسبت به حذف نظام دو نرخی و اعمال یکسان‌سازی نرخ ارز با رعایت قاعده افزایش سالانه آن متناسب با تفاضل تورم جهانی و تورم داخلی اقدام کند، تا به این ترتیب، مانع از کاهش توان رقابت‌پذیری اقتصاد ملی شده و اهداف عالیه در ارتقای صادرات کالا و خدمات و به تبع آن، رشد اقتصادی پایدار و مستمر را تضمین کند.

 

۰۷:۱۱:۵۱نیروهای ابوبکر البغدادی چگونه در حال فرار از محاصره ی فلوجه هستند؟

نیوزویک نوشت: به گفته نیروهای عراقی شبه نظامیان داعشی تلاش می کنند خود را در میان شهروندانی که از فلوجه فرار می کنند جا دهند تا بتوانند از این شهر فرار کنند.
به گزارش «انتخاب»، نیروهای بغدادی بیش از ۵۰۰ نفر از افراد مظنون به عضویت در داعش را دستگیر کردند که تلاش داشتند ازحمله نظامی که تحت حمایت شبه نظامیان شیعه برای بازپسگیری فلوجه انجام شده فرار کنند. این شهر از ژانویه ۲۰۱۴ توسط داعش به اشغال درآمده بود.

هادی رضایی، رئیس پلیس بزرگترین استان عراق، انبار، در گفتگو با AFP گفت: « ما ۵۴۶ مظنون تروریستی را که قصد داشتند با سوءاستفاده از خروج خانواده های غیرنظامی در دو هفته گذشته از فلوجه خارج شوند را بازداشت کردیم».

او که از جنوب شرقی فلوجه خبر می داد گفت: «بسیاری از آن ها از اوراق هویت تقلبی استفاده می کردند».

نیروهای عراقی مردان جوان و نوجوان را که از شهر گریخته اند تحت نظارت قرار داده اند. آن ها در حال بازجویی از تمام افراد مضنون به عضویت در داعش هستند.

شبه نظامیان داعشی در شهر رمادی در غرب عراق هم از این تاکتیک استفاده کردند، که در ماه دسامبر به دست نیروهای عراقی و با حمایت نیروهای اوتلاف آزاد شد. و در شهر سیرت در لیبی هم اعضای این گروه ریش و موهای بلند خود را می تراشند تا بتوانند بدون شناسایی شدن از این شهر فرار کنند.

هزاران غیرنظامی از فلوجه خارج شده اند و نیروهای عراقی گفته اند بعضی از شبه نظامیان مضنون به اقدامات ناقض حقوق بشر در بازپس گیری این شهر هستند. بغداد روز دوشنبه اعلام کرد تحقیقاتی در احتمال سوء استفاده و آزار شهروندانی که از شهر تحت اشغال داعش فرار می کنند را آغاز کرده است.

لیزا گراند، هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل در عراق می گوید، بیش از ۴۰,۰۰۰ نفر از این شهر فرار کرده اند، اما هنوز ۵۰,۰۰۰ نفر در این شهر باقی مانند و مورد تهدید حملات داعش قرار دارند.

فلوجه شهری در غرب عراق و تحت اشغال داعش است. اگر نبرد فلوجه با موفقیت نیروهای عراقی همراه شود، شهر بعدی برای تصرف مقر شمالی داعش در موصل است، که این گروه از ژوئن ۲۰۱۴ آن را در تصرف خود داشته و رهبر داعش، ابوبکر بغدادی اولین سخنرانی خود را در این شهر ایراد کرده بود.

 

۰۷:۱۱:۲۵  ایرنا – رویترز:صادرات نفت ومیعانات گازی ایران به ۲میلیون و۳۱۰هزاربشکه می رسد

به گزارش ایرنا و به نقل از خبرگزاری رویترز، رقم یاد شده، بیش از دو برابر نسبت به دوره مشابه در سال ۲۰۱۵ میلادی بیشتر است و بالاترین حجم صادرات از آغاز ماه ژانویه (دی-بهمن) سال ٢٠١٢ میلادی تا کنون به شمار می آید.
صادرات نفت ایران به اروپا از ۵۳۰ هزار بشکه در ماه مه به ۵۸۰ هزار بشکه در ماه ژوئن افزایش می یابد که حدود ۶ برابر از سطح صادرات دوران تحریم بیشتر است.
براساس اعلام آژانس بین المللی انرژی، پیش از آغاز تحریم ها در سال ٢٠١٢ میلادی، ایران روزانه دو میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه نفت صادر می کرد که ۶۰۰ هزار بشکه آن به اروپا فرستاده می شد.
برآوردها نشان می دهد در ماه ژوئن سال جاری میلادی، محموله های نفتی ارسالی ایران به بازار آسیا به یک میلیون و ۶۲۰ هزار بشکه در روز می رسد که اندکی نسبت به ماه مه سال جاری میلادی بیشتر است.
در ششمین ماه سال جاری میلادی صادرات نفت ایران به چین ۶۱۰ هزار بشکه در روز، به هند ۴۰۶ هزار بشکه در روز و به کره جنوبی ۳۲۳ هزار بشکه در روز و به ژاپن ۲۹۰ هزار بشکه در روز پیش بینی شده است.
خبرگزاری رویترز نوشت، در اروپا، کشورهای یونان، ایتالیا، اسپانیا و ترکیه از ایران نفت وارد می کنند و لهستان نیز در ماه جاری میلادی برای نخستین بار از ماه اوت سال ۲۰۱۴ میلادی تا کنون، یک محموله ۶۷ هزار بشکه ای نفت از ایران می خرد.
از پایان ماه مه (اردیبهشت-خرداد) سال جاری میلادی، شرکت شل نیز خرید نفت از ایران را از سر گرفت و پس از شرکت توتال، به دومین شرکت بزرگ نفتی خریدار نفت ایران پس از پایان تحریم ها تبدیل شد.
این گزارش افزود، یک منبع آگاه از برنامه های بارگیری نفت اعلام کرد با بازگشت سطح فروش نفت ایران به اروپا به سطح پیش از تحریم ها، مجموع صادرات نفت جمهوری اسلامی در ماه ژوئن (خرداد- تیر) سال ٢٠١۶ میلادی به بالاترین حد در چهار سال و نیم اخیر می رسد.
از ماه دسامبر (آذر-دی) سال ٢٠١۵ میلادی تا کنون صادرات نفت ایران نزدیک به دو برابر شده است و رشد تولید این کشور می تواند افت عرضه ناشی از اختلال در تولید نفت دیگر کشورها را جبران کند.
دسترسی به نفتکش های بیشتر با بهره گیری از راه حل های کوتاه مدت برای بیمه محموله ها سبب شده است ایران بتواند با شتابی بیش از انتظار کارشناسان، سهم خود را از بازار پس بگیرد.
به گزارش ایرنا، پس از موافقت ایران و ۱+۵، روند اجرایی برجام از ۲۷ دی ماه پارسال آغاز شد. بلافاصله پس از اجرایی شدن، برجام، وزارت نفت دستور افزایش تولید و صادرات نفت ایران را صادر کرد.
تولید نفت ایران در دوران تحریم ها ۲٫۷ میلیون بشکه و صادرات نیز یک میلیون بشکه در روز بوده است که به گفته بیژن زنگنه وزیر نفت در خردادماه میزان تولید از ۳٫۸ میلیون بشکه و میزان صادرات از دو میلیون بشکه در روز فراتر رفته است.

 

۰۷:۰۳:۱۱ ایرنا – تولید نفت ایران از مرز ۳٫۸میلیون بشکه فراتر رفت/افزایش دو برابری صادرات

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، بیژن زنگنه روز سه شنبه در گزارشی به جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، گفت: میزان صادرات نفت ایران در سال ۱۳۹۲ حدود ۹۷۰ هزار بشکه در روز بوده که در خردادماه امسال به حدود دو میلیون بشکه رسیده است.
**تولید گاز و میعانات گازی
وی اضافه کرد: تولید میعانات گازی کشور نیز از ۳۸۰ هزار بشکه در آغاز کار دولت یازدهم، اکنون به ۶۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
وزیر نفت با بیان این که در ابتدای آغاز به کار دولت یازدهم، ۱۷ فاز پارس جنوبی نیمه کاره بود و در کشور معضل کمبود گاز وجود داشت، ادامه داد: در سال ۱۳۹۲ روزانه ۲۴۰ میلیون مترمکعب گاز از پارس جنوبی تولید می شد که در سال ۱۳۹۴ با افزایش حدود ۵۰ درصدی به ۳۵۴ میلیون بشکه افزایش یافت.

**سوخت مایع و گاز نیروگاه ها
زنگنه گفت: در سال ۱۳۹۲ نیروگاه ها سالانه ۲۷ میلیارد لیتر سوخت مایع به ارزش ۱۸ میلیارد دلار مصرف می کردند که با افزایش گاز رسانی به آنها، از میزان مصرف سوخت مایع آنها کاسته شد.
وزیر نفت اضافه کرد: تلاش می کنیم که امسال با تحویل ۷۰ میلیارد مترمکعب گاز سهم سوخت مایع از سبد مصرفی نیروگاه ها را به زیر ۱۰ درصد کاهش دهیم.
وی با تاکید بر تمرکز به توسعه میدان های مشترک غرب کارون، ادامه داد: میزان تولید نفت ایران در آغاز به کار دولت یازدهم حدود ۷۰ هزار بشکه در روز بود که تا پایان امسال آن را به ۲۶۰ هزار بشکه افزایش خواهیم داد.

**صنعت پتروشیمی
زنگنه درباره وضعیت تولید محصولات پتروشیمی نیز گفت: در سال ۱۳۹۲ سالانه ۴۰٫۶ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی در کشور تولید می شد که در سال ۹۴ به ۴۶ میلیون تن افزایش یافت.
وزیر نفت افزود: میزان صادرات محصولات پتروشیمی نیز از ۱۲٫۸ میلیون تن در سال ۹۲ به ۱۸٫۸ تن در سال ۹۴ افزایش که به معنای رشد حدود ۴۶ درصدی است.
وی به افزایش میزان گاز طبیعی تحویلی به مجتمع های پتروشیمی اشاره کرد و گفت: میزان تحویل گاز به این مجتمع ها از ۳۵ میلیون تن در سال ۱۳۹۲ به ۴۳ میلیون تن در سال ۱۳۹۴ رسیده است.
زنگنه ادامه داد: در سال ۱۳۹۵ و همچنین تا نیمه نخست سال ۱۳۹۶ ، شمار زیادی از طرح های پتروشیمی به بهره برداری می رسند که از جمله آنها می توان به پتروشیمی های مرودشت، پردیس، کاوه و فاز ۲ کاویان اشاره کرد.
وزیر نفت افزود: با تکمیل این مجتمع ها ۵٫۷ میلیارد دلار به ارزش تولید محصولات پتروشیمی افزوده می شود.

**بنزین یورو ۴ و خودکفایی بنزین کشور
وی در بخش دیگری از سخنان خود به افزایش تولید بنزین یورو ۴ اشاره کرد و گفت: تولید بنزین یورو ۴ در دولت یازدهم از ۱٫۲ میلیون لیتر به ۲۵ میلیون لیتر رسیده است و هم اکنون در هفت کلانشهر کشور بنزین با استاندار یورو ۴ توزیع می شود.
زنگنه با بیان اینکه با بهره برداری از فازنخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان امسال، از واردات بنزین بی نیاز شده و حتی صادرکننده بنزین خواهیم شد، اضافه کرد: پالایشگاه های آناهیتا و پارس و هشت پالایشگاه میعانات گازی در سیراف از جمله طرح های پالایشی در دست اجرا هستند.

**افزایش ظرفیت پالایشی کشور به ۳ میلیون بشکه در روز
وی گفت: با راه اندازی این پالایشگاه ها، ظرفیت پالایشی کشور از یک میلیون و ٧٠٠هزار بشکه در روز به نزدیک سه میلیون بشکه در روز افزایش می یابد.

**گازرسانی
زنگنه درباره طرح های گازرسانی نیز گفت: پوشش گازرسانی روستاهای کشور از ۵۵درصد در سال ۱۳۹۲ به ۷۰ درصد در اردیبشهت ۱۳۹۵ رسیده است.
وزیر نفت افزود: میزان پوشش گازرسانی کل جمعیت کشور که اکنون ۹۰ درصد است را تا پایان سال ۱۳۹۶ به ۹۵ درصد می رسانیم و بدین ترتیب تقریبا همه کشور تحت پوشش گازرسانی قرار خواهد گرفت.
زنگنه اضافه کرد: از ابتدای سال ۱۳۹۲ تا پایان سال ۱۳۹۴ به بیش از ۶ هزار و ٢٠٠ روستای جدید و ۶۰ شهر جدید کوچک گازرسانی شده است.

**واگذاری مطالعه ۵۲ مخزن
وی از واگذاری مطالعه ۵۲ مخزن نفت و گاز به دانشگاه ها و اجرایی کردن طرح تولید ۱۰ گروه به عنوان طرح های در دست اجرا برای تحقق اقتصاد مقاومتی نام برد.

**ایران بازار نفت را واکسینه کرد
وزیر نفت در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح بازار جهانی نفت پرداخت و گفت: تولید جهانی نفت خام حدود ۹۵ میلیون بشکه در روز است که از این میزان ۳۲ میلیون بشکه را کشورهای عضو اوپک تامین می کنند.
زنگنه افزود: عربستان با خارج شدن ایران از بازار به دلیل تحریم ها در سال ٢٠١١، تولید خود را از ۹ میلیون و ٣٠٠ هزار بشکه در روز به حدود ۱۱ میلیون بشکه و عراق از ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز به بیش از چهار میلیون بشکه در روز رساند.
وی با بیان این که قیمت نفت پس از دو سال روند کاهشی، هم اکنون شاهد افزایش است که تحلیگران دلیل آن را افزایش تقاضا و کاهش تولید نفت های گرانقیمت عنوان می کنند، اضافه کرد: شرایط موجود حاکی از آن است که در حال خروج از شرایط بحرانی هستیم.
وزیر نفت درباره بازگشت ایران به بازار جهانی نفت نیز گفت: ایران در بهترین شرایط وارد بازار نفت شده است، بسیاری گمان می کردند ورود نفت ایران سبب کاهش بیشتر قیمت نفت می شود در حالی که این گونه نشد و قیمت نفت در حالی که ما یک میلیون بشکه نفت جدید وارد بازار کردیم نه تنها کاهش پیدا نکرد بلکه افزایش یافت.
زنگنه ادامه داد: ایران پیش از ورود نفت خود به بازار نفت با وجود انتقاد بسیاری از افراد اعلام کرد که بزودی به بازار باز خواهد گشت و در واقع با این اظهارات و موضع گیری ها، سبب شد تا بازار نسبت به ورود نفت ایران به بازار واکسینه شود.
وی یادآور شد: ایران در صورت تاخیر در بازگشت به بازار جهانی نفت، نمی توانست سهم از دست رفته خود را در بازارهای جهانی و اوپک به دست آورد.
وزیر نفت گفت: اگر ایران می خواست بشکه های نفت خود را به آرامی وارد بازار کند هیچگاه قادر نبود سهم از دست رفته در بازار را به دست آورد یعنی اجازه بازگشت بشکه های نفت ایران به بازار داده نمی شد.
زنگنه با بیان این که ایران رقبای سنگین و سرسختی در بازار نفت دارد، افزود: حتی اگر این کشورها مخالف سیاسی نباشند اما از نظر بازار طبیعی رقابت، رقبای سرسخت ما هستند.

**چالش های صنعت نفت
وی چالش های صنعت نفت ایران را تحریم ها، تراکم پرسنل و سرعت و شتاب افزایش مصرف انرژی در کشور عنوان کرد و افزود: خوشبختانه تحریم ها رفع شد.
وی یارانه های سنگین پرداختی را از مشکلات جدی صنعت نفت عنوان کرد و گفت: با وجود تلاش های دولت، این مساله همچنان بر صنعت نفت فشار وارد می کند.
وزیر نفت درباره مفاسد مالی در صنعت نفت نیز گفت: ۲٫۷ میلیون دلار از منابع نفت را بابک زنجانی برده و معلوم نیست چه بر سر آن آورده است.
زنگنه ادامه داد: همچنین در گذشته، خریدهایی انجام شده که شماری از آنها بی ضمانت بوده که نمونه آن دکلی است که مشخص نیست به کجا رفته است.
وی به مشکلات مالی که گریبانگیر وزارت نفت است، اشاره کرد و ادامه داد: امسال وضع منابع مالی نفت بهتر شده است، اما در مجموع صنعت نفت برای تحقق اهداف خود در برنامه پنجساله توسعه به ٢٠٠ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
وی ادامه داد: ١٣٠ میلیارد دلار از سرمایه گذاری های جدید به بخش بالادست صنعت نفت مربوط می شود که بیشتر آن باید از منابع خارجی تامین شود.

**تولید نفت از خزر
وی درباره استخراج نفت از دریای خزر، گفت: اکتشاف و استخرج نفت در دریای خزر به دلیل عمق زیاد و نبود فناوری فعالیت در آبهای عمیق در کشور، ریسک زیادی دارد.
دریای خزر به دلیل اینکه دریایی بسته است و عمق زیادی نیز دارد، دارای شرایط سخت تری نسبت به خلیج فارس است.
وزیر نفت اضافه کرد: برداشت نفت از خزر در برنامه ما قرار دارد اما واقعیت این است که عمق آب در این منطقه که ذخایر نفتی کشف شده است، بیش از ۶۰۰ متر است و ما نگرانیم که اگر بخواهیم آزمون و خطا در این محدوده داشته باشیم، به دلیل نبود امکانات و تجربه کار در آب های عمیق، با مشکل روبرو شویم.
زنگنه هشدار دارد: با توجه به بسته بودن دریای خزر اگر هنگام اجرای عملیات در چنین سطحی، اتفاقی بیفتد و چاهی از کنترل خارج شود، عواقب آن جبران ناپذیر است و آلودگی های طولانی مدت و بسیاری را در دریای خزر به همراه خواهد داشت.
وزیر نفت ادامه داد: تولید نفت در خزر در مقایسه با حضور و بحث حاکمیتی ایران در آب های خزر اهمیت کمتری دارد.

**میدان های مشترک
وی درباره میدان های مشترک گفت: درباره میدان فرزاد بی با هندی ها مذاکره کرده ایم و به آنها تا شهریورماه برای نهایی کردن مذاکرات فرصت داده ایم.
وزیر نفت به برخی مخالفت ها با جذب سرمایه های خارجی در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: من با جذب سرمایه های خارجی مخالف نیستم، زیرا معتقدم باید از این سرمایه ها در مسیر عزتمندی ملت ایران استفاده کرد.

**الزام قانونی به تصویب مدل جدید قراردادهای نفتی در مجلس وجود ندارد
زنگنه درباره تصویب قراردادهای جدید نفتی در مجلس گفت: در قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت که تصویب شده، وزارت نفت مکلف شده است شرایط عمومی و الگوی جدید قراردادهای نفتی را به تصویب دولت برساند و اگر در قانون به ضرورت مصوب شدن قراردادهای نفتی از سوی مجلس نیز اشاره می شد، وزارت نفت از قانون تبعیت می کرد.
وی گفت: پس از دو سال، مصوبه ای درباره مدل جدید قراردادی صنعت نفت تدوین و از سوی دولت تصویب شد و در این مسیر، با هر نهادی که حاضر به مذاکره بود، مذاکره شد.
زنگنه افزود: در قانون آمده است، شرایط عمومی و الگوی جدید قراردادی نفت به تصویب دولت برسد و نسخه ای از آن به صورت محرمانه برای در جریان قرار گرفتن نمایندگان خانه ملت، در اختیار مجلس قرار گیرد.
وزیر نفت ادامه داد: البته اگر مجلس (با تصویب قانون) ما را ملزم به ارایه این قراردادها به مجلس کند آن را اجرا خواهیم کرد.

 

یک فعال تعاونی تولیدی فولاد به فارس خبر داد نشست فولادسازان با وزیر صنعت برای حل مشکل تامین مواد اولیه

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مشکلات تعاونی‌های تولیدی فولاد در کنار سایر شرکت‌های این بخش، در حوزه تأمین مواد اولیه به قدری افزایش یافت که امکان ادامه فعالیت برای آنان وجود ندارد.
هم‌اکنون این شرکت‌های تعاونی فولادی با کمتر از ۳۰ درصد ظرفیت اسمی، در حال تولید هستند که صرفه اقتصادی را از آنان گرفته است.

علاوه بر این، نامه‌نگاری‌های فراوانی از سوی شرکت‌ها و صنایع در کنار تعاونی‌ها با مسئولان وزارت صنایع و معادن انجام شده تا تعرفه ۲۰ درصدی واردات ورق و به دلیل عدم امکان تأمین آن در داخل کاهش یابد.

در این باره امرالله زمانی مدیرعامل شرکت تعاونی فولاد علویجه و نایب رئیس هیأت مدیره سندیکای لوله و پروفیل فولادی، از نشست تولیدکنندگان با نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر داد.

وی افزود: در این نشست قرار است مشکلات مربوط به تأمین مواد اولیه تولیدکنندگان مطرح شود.

۰۷:۰۲:۴۴

 

۰۷:۰۲:۱۶۳ خبر مهم فطانت برای بازار سرمایه نرخ سود بانکی از اول تیرماه کاهش می‌یابد/ جزئیات معافیت مالیاتی تجدید ارزیابی دارایی‌ها/ اطلاعات سهامداران را به سازمان هدفمندی نمی‌دهیم

محمد فطانت رئیس سازمان بورس در گفت‌وگو با خبرنگار بورس خبرگزاری فارس؛ گفت: هرگونه درخواست مبنی بر ارائه اطلاعات سهامداران به سازمان هدفمندی یارانه‌ها و یا تلاش برای رصد دارایی‌های مردم به شدت تکذیب می‌شود.
وی افزود: بر اساس ماده ۱۸ قانون بازار اوراق بهادار سازمان بورس از افشای مستقیم و غیرمستقیم هرگونه اطلاعات محرمانه سهامدارن منع شده و بر این اساس افشای اطلاعات سهامداری نقض صریح این ماده و با قانون مغایرت دارد. این در حالی است که در ماده ۱۲ و ۱۶ قانون توسعه بازار نیز نسبت به ضمانت اجرایی این قانون پیگرد کیفری نیز گنجانده شده است.

رئیس سازمان بورس با بیان اینکه ارائه اطلاعات کدهای سهامداری افشای داده‌های محرمانه و ریز مردم است، عنوان کرد: سازمان بورس به هیچ وجه زیر بار ارائه اطلاعات مردم در کدهای معاملاتی نخواهد رفت و عددی از این اطلاعات به سازمان هدفمندی یارانه‌ها یا هر نهاد ناظر دیگری ارائه نخواهد شد و این در حالی است که حتی بنده به عنوان رئیس سازمان بورس نیز به این اطلاعات دسترسی مستقیم ندارم. 

به گزارش فارس امروز برخی رسانه‌ها خبر دادند بر اساس نامه‌نگاری سازمان هدفمندی یارانه‌ها با وزارت اقتصاد و سازمان بورس، قرار است یارانه‌ نقدی فعالان بازار سرمایه قطع شود.

فطانت در خصوص آخرین پیگیری‌ها برای استمهال یک ساله معافیت مالیاتی شرکت‌های بورسی از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها گفت: با هماهنگی های انجام شده با مسئولان ذیربط و رئیس سازمان امور مالیاتی کل کشور  موافقت درخصوص شرکت‌هایی که تجدید ارزیابی دارایی‌های خود را در دفاتر خود تا قبل از پایان سال مالی ۹۴ ثبت کرده‌اند اعلام شده به گونه‌ای که این شرکت‌ها می‌توانند در سال ۹۵ به هر شکلی که اقدامات اداری خود را در خصوص افزایش سرمایه برگزار کنند از معافیت مالیاتی برخوردار شوند. بزودی موافقت کتبی مقامات مالیاتی اخذ و به بازار اعلام خواهد شد.

وی در خصوص کاهش نرخ سود بانکی گفت: برای کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی توافق شده و از اول تیر ماه انجام می شود، این تصمیم با موافقت سیستم بانکی بوده است و نیازی به تایید شورای پول و اعتبار شاید ندارد. این خبر بسیار خوبی برای بازار سرمایه است که می‌تواند برای سهامداران مورد توجه قرار گیرد. 

 

رئیس کانون بانک‌های خصوصی در گفت‌وگو با فارس خبر داد توافق داوطلبانه بانک‌ها بر کاهش نرخ سود سپرده به ۱۵ درصد از اول تیر/ سود تسهیلات هم با فاصله زمانی تعدیل می‌شود

کورش پرویزیان در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به توافق بانک‌ها برای کاهش نرخ سود سپرده از اول تیر ماه به ۱۵ درصد، اظهارداشت: این توافق بانک‌ها داوطلبانه بود و امیدواریم حرکت مثبت در جهت افزایش رشد اقتصادی کشور باشد.
وی درخصوص سود سپرده‌های کمتر از یک سال افزود: برای سپرده‌های کمتر از یک سال، بانک‌ها می‌توانند نرخ سودی کمتر از ۱۵ درصد را تعیین کنند.

رئیس کانون بانک‌های خصوصی در پاسخ به این سوال که نرخ سود تسهیلات به چه میزان کاهش می‌یابد، گفت: نرخ سود تسهیلات هم با یک فاصله زمانی کوتاه کاهش خواهد یافت.

۰۷:۰۱:۵۴

 

۰۷:۰۱:۰۱ هادی غلامحسینی کاهش نرخ سود سپرده ممنوع

بانک‌ها نرخ سود تسهیلات را در شرایطی ۲۲ درصد اعلام می‌کنند که این نرخ سود یک نرخ سود اسمی و غیرواقعی به شمار می‌آید، زیرا پس از محاسبه مشخص می‌شود که نرخ سود تسهیلات در بانک‌های ایران در عمل بالای ۲۶ درصد است. بارها و بارها اتفاق افتاده است که وقتی با ماشین حساب نرخ سود وام دریافتی از بانک را مورد تجزیه قرار می‌دهیم به این نتیجه می‌رسیم که نرخ سود اعمال شده با آنچه بانک مدعی است تفاوت فاحشی دارد اما وقتی دلیل اختلاف را از شعبه بانک جویا می‌شویم، در توضیحات مواردی را عنوان می‌کنند که هیچ‌گاه این موارد به شکل رسمی روی نرخ سود تسهیلات اعلام نمی‌شود، به‌طور مثال هم اکنون بانک‌ها رسماً اعلام می‌دارند که نرخ سود تسهیلات ۲۲ درصد است اما نرخ سود واقعی تسهیلات در عمل بیش از ۲۶ درصد محاسبه می‌شود. با این توضیح این مورد مطرح می‌شود که کاهش نرخ سود سپرده بانکی با این‌گونه رفتارهای بخشی بانکی کشور تأثیری در کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی ندارد، چراکه بانک در جریان عملیات بانکی خود نرخ سود بالاتری را روی تسهیلات اعمال می‌کند.
 
نرخ سود تسهیلات بیش از ۲۶درصد است
در این بین نکته جالب آن است که میانگین نرخ سود پرداختی بانک‌ها به کل سپرده‌ها اعم از کوتاه مدت، میان‌مدت و بلندمدت شاید حدود ۱۰ درصد هم نشود اما بانک‌ها نرخ سود تسهیلات را به شکل رسمی ۲۲ درصد اعلام و بیش از ۲۶ درصد اعمال می‌کنند!
اگرچه دستمزد مهم‌ترین محل کسب درآمد برای عمده ایرانی‌هاست اما مطالعات نشان می‌دهد در کنار دستمزد، سپرده‌گذاری در بانک یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای کسب درآمد در جامعه است که میلیون‌ها نفر از اقشار ضعیف و متوسط جامعه از این محل جهت تقویت مالی خود کسب سود می‌کنند. آخرین ترازنامه منتشره بانک‌ها از سوی بانک مرکزی بیانگر رشد سپرده‌گذاری بخش غیردولتی در بانک‌هاست. حجم سپرده‌های بخش غیردولتی که در پایان سال ۹۳ در محدوده ۷۴۷‌هزار میلیارد تومان بود، در بهمن ماه سال ۹۴با ۲۷‌درصد رشد نسبت به اسفند ماه سال ۹۳ به ۹۴۵ هزار میلیارد تومان رسید. در این میان در شرایطی حجم این سپرده‌های غیردولتی بانک‌ها در بهمن ماه سال ۹۴ شامل سپرده‌های دیداری، مدت‌دار و قرض‌الحسنه ۹۴۵‌هزار میلیارد تومان گزارش شده که حجم کل نقدینگی کشور در پایان بهمن ماه سال ۹۴ معادل ۹۷۵ هزار و ۹۴۰ میلیارد تومان بوده است. در این بین چند روزی است که مقوله کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی در جامعه خبرساز شده است، حال اگر چه شکل ظاهری این جریان به سود اقتصاد است و تولید از تسهیلات ارزان قیمت بهره می‌برد اما در پشت پرده چنین اتفاقی نمی‌افتد.
 
نرخ سود سپرده برای مردم اهمیت دارد
حقیقت است که یارانه ۴۵ هزار تومانی ماهانه برای بسیاری از خانوارهای ایرانی حائز اهمیت است بدین ترتیب بی‌شک تغییر نرخ سود سپرده نیز برای مردم نیازمند جامعه یا اصلاً سرمایه دارانی که سرمایه خود را از ایران خارج نکرده‌اند، ایجاد نگرانی می‌کند. شاید در ابتدا بسیاری از خوانندگان موضع بگیرند که چرا با کاهش نرخ سود بانکی مخالفت می‌شود، در این بین باید بین مقوله کاهش نرخ سپرده‌ها در بانک با نرخ تسهیلات تفاوت قائل شد. متأسفانه طی سال‌های گذشته بانک‌ها به واسطه تعدیل پیوسته نرخ سود سپرده‌ها، هیچ‌گاه نخواسته‌اند از حاشیه سود خود جهت فعالیت‌های بانکی بکاهند و تلاش کرده‌اند تعدیل نرخ سود تسهیلات از محل کاهش نرخ سود سپرده‌ها (منابع مردم) اتفاق بیفتد و در این بین حاشیه سود خود را در حد مطلوب حفظ کنند، ‌برای مثال هم اکنون بانک‌ها به سپرده‌های بانکی کوتاه مدت ۸‌درصد و بلندمدت ۱۸درصد سود می‌پردازند، این در حالی است که نرخ سود تسهیلات نیز در ظاهر ۲۲ درصد و در عملیات بانکی بیش از ۲۶درصد است.
 
مابه‌التفاوت نرخ سپرده با تسهیلات خیلی بالاست
حال باید توجه داشت میانگین نرخ سود پرداختی بانک‌ها به کل سپرده‌ها اعم از کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت شاید حدود ۱۰‌درصد هم نشود اما بانک‌ها نرخ سود تسهیلات را ۲۶ درصد اعمال می‌کنند، این در حالی است که ما‌به‌التفاوت نرخ سپرده و نرخ سود تسهیلات حقیقی در بانک‌های کشور بالای ۱۵ درصد است، در این بین این سؤال مطرح می‌شود که چرا باید بین سود سپرده و تسهیلات آنقدر فاصله نجومی (تقریباً معادل تورم کنونی کشور) وجود داشته باشد. به نظر می‌رسد بانک مرکزی، شورای پول و اعتبار و شورای هماهنگی بانک‌ها باید این بار بدون آنکه نرخ سود سود سپرده‌ها که همانا اندوخته و پس‌انداز میلیون‌ها از مردم زحمتکش و نیازمند جامعه است، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری را ملزم کنند تا نرخ سود تسهیلات را کاهش دهند، با این کار هم نقدینگی از بانک خارج نمی‌شود (به دلیل سود سپرده مطلوب) و هم اینکه بانک‌ها مجبور می‌شوند برای حفظ حاشیه سود خود از هزینه‌ها و ریخت و پاش‌های متعدد و متنوع خود بکاهند.

 

۰۷:۰۰:۲۴جهانگیری در جلسه شورای فرهنگ عمومی: رغبت برخی خانواده‌ها به مصرف کالای خارجی آفتی برای تولید داخلی است

به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، اسحاق جهانگیری عصر امروز (سه شنبه ) در جلسه شورای فرهنگ عمومی، رغبت و تمایل برخی خانواده ها به مصرف کالای خارجی را یک آفت برای تولید داخلی دانست و افزود: اینکه مقام معظم رهبری بر مصرف تولیدات داخلی تاکید دارند بدین خاطر است که بدون حمایت از تولید کنندگان داخلی، بخش تولید و اقتصاد کشور به حرکت درنخواهد آمد.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به گزارش دبیر شورا مبنی براینکه در یک مراسم مربوط به تقدیر از برخی دانش آموزان، به دلیل اینکه هدایا از تولیدات داخلی نبود و دانش آموزان از پذیرش این هدایا امتناع کردند، گفت: امیدوارم این نگرش و رویکرد در میان همه آحاد جامعه ترویج و حمایت از تولید داخلی به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود.

وی موضوع اقتصاد را از جمله موضوعاتی برشمرد که همه آحاد جامعه با آن سروکار دارند و افزود: اقتصاد جزو موضوعاتی است که مردم در همه نظرسنجی ها درباره آن سخن می گویند و از مهمترین دغدغه ها و اصلی ترین مسائل و اولویت های آحاد جامعه است.

جهانگیری با یادآوری اینکه در سالهای گذشته وقتی به موضوع اقتصاد می پرداختیم، اختلاف نظرهای جدی در میان صاحبنظران وجود داشت و دیدگاه های متفاوتی درباره موضوعات اقتصادی از جمله مالیات، استفاده از منابع مالی خارجی و فعالیت بخش خصوصی در کشور به چشم می خورد، افزود: امروز خوشبختانه در مقطعی قرار گرفته ایم که با ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، همه اقتصاد دانان و صاحبنظران اقتصادی با گرایش های مختلف، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی را قبول دارند و پذیرفته اند که این سیاست ها می تواند اقتصاد کشور را اداره کند.

وی ادامه داد: این اتفاق نظر می تواند یک اجماع مناسب در حوزه اقتصاد بوجود آورد چرا که قوای سه گانه و همه دستگاه ها و نهادها و صاحبنظران و نخبگان کشور نسبت به اقتصاد مقاومتی دیدگاه مثبتی دارند.

معاون اول رییس جمهور اضافه کرد: ایرادی که در این زمینه وجود دارد این است که هرکس برداشت و تعریف متفاوتی از اقتصاد مقاومتی ارائه می دهد و متاسفانه گاهی سطح آن را تا حد زیادی پایین می آورند به گونه ای که تصور می شود با برخی اقدامات سطحی می توان اقتصاد مقاومتی را محقق کرد.

جهانگیری با تاکید براینکه اقتصاد مقاومتی که مدنظر مقام معظم رهبری است غیر از چیزی است که برخی رسانه ها مطرح می کنند، تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی دارای پنج رویکرد اصلی است که باید به دقت و با جدیت به این رویکردها توجه شود.

وی افزود: رویکرد نخست درون زایی به معنای استفاده از تمام ظرفیت های داخلی، رویکرد دوم برون گرایی به معنای تعامل سازنده با دنیا، رویکرد سوم مردمی بودن به معنای اینکه مردم باید نقش آفرین اصلی اقتصاد باشند، رویکرد چهارم عدالت محوری به معنی بهره مند شدن آحاد جامعه از دستاوردهای اقتصادی و ایجاد فرصت های برابر برای مردم و رویکرد پنجم دانش بنیان بودن بدین معنا که به جای اتکا به منابع طبیعی نظیر نفت، باید اقتصاد کشور بر دانش و تفکر افراد متکی باشد.

معاون اول رییس جمهور با اشاره به برگزاری جلسات متعدد در دولت برای تدوین برنامه های عملیاتی در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی خاطرنشان کرد: برای تحقق رویکرد های اقتصاد مقاومتی، مهم این است که آحاد ملت در این راه مشارکت داشته باشند و اقتصاد مقاومتی به یک گفتمان عمومی و ملی در کشور تبدیل شود.

جهانگیری افزود: در بند ۲۱ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی نیز بر لزوم گفتمان سازی و تبدیل اقتصاد مقاومتی به گفتمان فراگیر و رایج ملی تاکید شده است.

وی از اقتصاد مقاومتی به عنوان مجموعه سیاست هایی مناسب برای اداره کشور یاد کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب تاکید داشته اند که برنامه ششم توسعه نیز باید مبتنی بر اقتصاد مقاومتی باشد و اقدامات و برنامه های همه دستگاه ها و نهادها در قوای سه گانه نیز باید همسو و مطابق با اقتصاد مقاومتی تدوین شود.

معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه ۱۲ برنامه ملی برای تحقق اقتصاد مقاومتی در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تدوین شده است گفت: یکی از این ۱۲ برنامه ملی، موضوع گفتمان سازی است که  سازمان صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار است در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.

جهانگیری خطاب به حاضرین در جلسه گفت: دولت از شما صاحبنظران و نخبگان فرهنگی کشور انتظار دارد برای تبدیل اقتصاد مقاومتی به یک گفتمان عمومی به صحنه بیایید و وارد میدان شوید چرا که این کار مهم بدون حمایت صاحبنظران و نخبگان فرهنگی میسر نیست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این نشست با تاکید براینکه باید مفهوم اقتصاد مقاومتی در میان همه اقشار جامعه نهادینه شود، گفت: باید همه برداشت مشترک و درستی از اقتصاد مقاومتی داشته باشیم ضمن آنکه نباید انتظار داشته باشیم اقتصاد مقاومتی به سرعت محقق شود زیرا تحقق چنین برنامه مهمی نیازمند زمان لازم و برنامه ریزی گسترده و بلند مدت است و عزم ملی، تلاش و فعالیت همه نهادها، دستگاه ها و آحاد جامعه را می طلبد.

در این نشست همچنین گزارشی از سوی دبیرخانه شورا پیرامون بررسی اسناد بالادستی، تعاریف و نظریه های موجود درباره اقتصاد مقاومتی و چگونگی گفتمان سازی فرهنگی ارائه شد.

در این جلسه که وزرای آموزش وپرورش،‌ علوم، تحقیقات و فناوری، معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری،‌ رییس بنیاد شهید وامور ایثارگران، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، شهردار تهران و شماری از معاونین فرهنگی و نمایندگان دستگاه ها و نهادهای متولی فرهنگ نیز حضور داشتند، موضوع گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نظرات و دیدگاه های مختلف در این خصوص مطرح شد.

 

۰۶:۵۹:۴۱رهبر انقلاب در دیدار رمضانی مسؤولان و کارگزاران نظام: برجام را پاره کنند ما آن را آتش می‌زنیم/ حق را باید از دهان گرگی مثل آمریکا بیرون کشید/ دولت باید حرکت اقتصادی را شتاب دهد

به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر امروز (سه شنبه) در دیدار سران سه قوه، مسئولان و کارگزاران نظام، مدیران ارشد دستگاههای مختلف و عناصر فعال سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، افزایش توانمندیهای اساسی را موجب مصونیت و اقتدار ملت و کشور خواندند و افزودند: برنامه ریزی و اولویت بندی در حل دو مشکل اساسی رکود و بیکاری، شتاب حرکت برای تحقق اقتصاد مقاومتی را افزون تر خواهد کرد.
رهبر انقلاب اسلامی در ابتدای سخنان خود با توصیه به بهره گیری هرچه بیشتر از فضای معنوی ماه مبارک رمضان به برخی ادعیه در این ماه شریف اشاره کردند و گفتند: در برخی ادعیه رمضانی درخواست نجات از گناهانی شده است که اگر خدایی نکرده مسئولان به آنها مبتلا شوند، ضرر آن به همه جامعه و به کشور خواهد رسید.

حضرت آیت الله خامنه ای، بی انگیزگی، غفلت، سخت شدن دل، بی خیالی و غرور را از جمله این گناهان برشمردند و خاطرنشان کردند: اگر مسئولان از خود مراقبت نکنند و مبتلا به این گناهان شوند، مراحل بعدی و خطرناک تر، کم آوردن در بزنگاهها، ابتلا به نفاق و تکذیب نعمت های الهی است.

ایشان تنها راه رهایی از این گناهان و لغزش ها را، تقوا و مراقبت از خویش دانستند.

رهبر انقلاب اسلامی سپس به مسائل روز اشاره کردند و با تأکید بر اینکه کشور در برهه کنونی، در شرایط حساس و خاصی قرار دارد، افزودند: از جمله ویژگی های مقطع فعلی این است که مسئولان، بر خلاف اوایل انقلاب، با ظرفیت های عظیم کشور بیشتر آشنا هستند و آگاهی کامل و جامعی نسبت به توانمندیها و امکانات دارند.

حضرت آیت الله خامنه ای گفتند: ویژگی دیگری که موجب حساس بودن مقطع فعلی است، وجود یک دشمنی آشکار خاص با جمهوری اسلامی است که فراتر از اختلافات معمولی میان دولتهاست.

ایشان در بیان علت اصلی این دشمنی خاص، جمهوری اسلامی ایران را یک پدیده بی سابقه خواندند و خاطرنشان کردند: نظام اسلامی بر پایه مبانی فکری و عملی اسلامی با «استکبار، ظلم، تبعیض، و سیاستهای زورگویانه» مخالف است و با وجود همه فشارها، قدرت و نفوذ آن روز به روز در منطقه و جهان گسترش و عمق یافته و به عنوان یک قدرت رو به ظهور جدید، منافع ظالمانه قدرتهای استکباری را به چالش کشیده است.

رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: باید طراحی و نقشه دشمن را شناخته و برای مقابله با آن، طراحی کلان و مصونیت بخشی داشته باشیم که برنامه های اجرایی نیز در چارچوب این طراحی کلان معنا پیدا خواهند کرد.

حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: طراحی و نقشه دشمن، از بین بردن توانمندی های جمهوری اسلامی و اگر نتواند، جلوگیری از رشد این توانمندی هاست.

ایشان با تأکید بر اینکه تنها راه مقابله با طراحی دشمن، استفاده صحیح و مناسب از ظرفیت ها  و افزایش روزافزون قدرت و اقتدار کشور است، به بیان توانمندیهای اصلی و اساسی کشور پرداختند.

«ایمان اسلامی» اولین توانمندی بود که رهبر انقلاب اسلامی به آن اشاره کردند و گفتند: طرف مقابل از همه امکانات خود بویژه فضای مجازی استفاده می کند تا ایمان اسلامی نسل جوان و نسل های بعدی را متزلزل کند، بنابراین باید برای حفظ و عمق بخشی به ایمان اسلامی در جامعه به عنوان یکی از زمینه های اقتدار، اهتمام ویژه ای داشته باشیم.

حضرت آیت الله خامنه ای «پیشرفت های علمی» را دومین توانمندی اساسی کشور خواندند و با تأکید بر اینکه طرف مقابل بشدت مخالف پیشرفت علمی است و برای متوقف کردن آن به ترور دانشمندان کشور نیز متوسل شده است افزودند: آنها برای مقابله با پیشرفت علمی حتی از ابزارهای خباثت آمیز و ممنوع همچون بدافزارها و ویروس های اینترنتی استفاده کردند که می توانستیم برای این جنایت، گریبان آنها را در دادگاههای بین المللی بگیریم که متأسفانه این کار انجام نشد.

ایشان خاطرنشان کردند: یکی از دلایل عمده فشار بر بخش هسته ای، مخالفت با پیشرفت علمی کشور است و خودشان هم می دانند که ادعای تلاش برای دستیابی به بمب هسته ای، یک دروغ آشکار است.

رهبر انقلاب اسلامی «توانمندی اقتصادی» و «توانمندی دفاعی بازدارنده» را از دیگر عوامل اقتدار کشور دانستند و با تأکید بر افزایش این توانمندیها گفتند: توانمندی سیاسی ملی به معنای وحدت و انسجام ملی باید حفظ شود و با وجود اختلاف ها و سلایق گوناگون سیاسی که اشکالی هم ندارد، در مبانی حرکت نظام، اختلافی در بین مردم بوجود نیاید.

حضرت آیت الله خامنه ای خاطرنشان کردند: به لطف الهی امروز این انسجام و وحدت ملی نسبت به مبانی نظام وجود دارد و قاطبه مردم به انقلاب، مظاهر انقلاب، یادگارهای انقلاب و نام و یاد امام (ره) علاقه مند هستند.

ایشان «جمعیت جوان کشور» را از دیگر توانمندیهای اساسی برشمردند و افزودند: جمعیت جوان نعمت بسیار بزرگ و مهمی است مسئولان  دولتی باید با برنامه ریزی صحیح در جهت افزایش جمعیت جوان کشور حرکت کنند.

حضرت آیت الله خامنه ای بعد از تأکید بر افزایش توانمندیهای شش گانه اساسی کشور برای مقابله با طراحی دشمن، خاطرنشان کردند: دشمن عبارت است از «شبکه استکبار» که در رأس آن دولت امریکا قرار دارد و همچنین «شبکه صهیونیستی» که مظهر آن رژیم جعلی صهیونیستی است.

ایشان با اشاره به اینکه طرف مقابل به هیچ وجه دشمنی خود را پنهان نمی کند، گفتند: سخن چند روز پیش وزیر امور خارجه در جلسه علنی مجلس مبنی بر اینکه ذات امریکا تغییری نکرده، سخن کاملاً درستی است، ذات امریکای کنونی همان ذات امریکای دوران ریگان است و هیچ تفاوتی هم میان دموکرات و جمهوری خواه وجود ندارد.

حضرت آیت الله خامنه ای به یک تصور غلط درخصوص امریکا اشاره و خاطرنشان کردند: برخی تصور می کنند ما می توانیم با امریکا کنار بیاییم و مشکلات خود را حل کنیم در حالیکه این تصور نادرست، و یک توهم است.

ایشان با تأکید بر اینکه از لحاظ منطقی، هیچگاه جمهوری اسلامی ایران مورد محبت دولت امریکا قرار نخواهد گرفت، گفتند: رفتار امریکاییها همواره خباثت آمیز و همراه با عناد بوده است، بنابراین، تصور اینکه مسائل ایران و امریکا سوءتفاهم است و از طریق مذاکره و به شیوه پنجاه پنجاه قابل حل است، تصوری غیر واقعی و غلط است.

رهبر انقلاب اسلامی افزودند: مسئله اصلی آمریکاییها، موجودیت جمهوری اسلامی ایران است که با مذاکره و رابطه حل نمی شود زیرا قدرت و استقلال ناشی از اسلام برای استکبار غیرقابل قبول است.

حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه از دیدگاه امریکا، مصالحه به معنای تنزل از مواضع و اصول است، خاطرنشان کردند: این تنزل پایانی ندارد همانگونه که اکنون بعد از موضوع هسته ای، موضوع موشکی را پیش کشیده اند، بعد از موشک، نوبت به حقوق بشر می رسد، بعد از حقوق بشر، موضوع شورای نگهبان، سپس موضوع ولایت فقیه و در نهایت قانون اساسی و حاکمیت اسلام مطرح خواهد شد، بنابراین تصور اینکه جمهوری اسلامی می تواند با امریکاییها به مصالحه برسد، تصور نادرستی است.

رهبر انقلاب اسلامی به یک تصور غلط دیگر نیز اشاره کردند و افزودند: برخی تصور می کنند که علت خصومت امریکا با ایران، تحریک ها و ستیزه گری جمهوری اسلامی است در حالیکه آنها بودند که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، با بدگویی، تحریم، طلبکاری و پناه دادن به دشمن ملت ایران، بنای دشمنی و ستیزه را گذاشتند.

رهبر انقلاب اسلامی، تقویت «مصونیت و اقتدار کشور» را علاج واقعی همه دشمنی های مستکبران خواندند و تأکید کردند: براساس فرمان صریح قرآن باید هرچه می توانیم قوت و قدرت «ایمانی، اقتصادی، دفاعی، علمی، سیاسی و جمعیتی» خود را افزایش دهیم.

ایشان با فراخوان مسئولان همه دستگاهها به ادای کامل وظایف خود در روند افزایش توان و «مصونیت ملی»، به مسئولان وزارتخانه ها و دستگاههای مرتبط با توان علمی کشور توصیه کردند خود را از حواشی دور نگهدارند.

حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر ضرورت حمایت از جوانان معتقد و انقلابی به عنوان یکی از توانمندیهای کشور، افزودند: همانگونه که صریح و آشکارا گفتم همواره از جوانان مؤمن انقلابی دفاع می کنم و به آنها ارادت دارم.

رهبر انقلاب اسلامی سخنان خود در جمع مسئولان و مدیران ارشد نظام را با بیان تذکراتی مهم در دو زمینه اقتصاد و برجام ادامه دادند.

ایشان رکود و بیکاری را دو مشکل عمده کشور دانستند و خاطرنشان کردند: این مشکلات بیشتر از اینکه ناشی از تحریم ها باشد، متوجه سیاستها و برنامه های دولت فعلی، دولت سابق و دولت اسبق است.

حضرت آیت الله خامنه ای در بیان برخی راهکارها برای حل این دو مشکل، توجه به صنایع کوچک و متوسط را ضروری خواندند و افزودند: احیای اینگونه صنایع، از بنیانهای اقتصاد مقاومتی است و می تواند تا حد زیادی باعث تحرک اقتصادی و ایجاد اشتغال شود.

رهبر انقلاب اولویت بندی کارها را بسیار مهم خواندند و خاطرنشان کردند: طبیعی است که هریک از وزیران محترم مشکلات خود را مهم تر بداند و برای جذب منابع بیشتر تلاش کند اما دولت باید با اولویت بندی واقعی، حرکت اقتصادی را شتاب دهد.

ایشان با ابراز امیدواری درباره عینی شدن نتایج فعالیتهای دولت در زمینه اقتصاد مقاومتی حمایت از شرکتهای دانش بنیان را دارای اولویت کامل و در حل دو مشکل عمده رکود و بیکاری مؤثر خواندند.

حضرت آیت الله خامنه ای، جذب و هدایت سرمایه ها و منابع خارجی به زمینه های مورد نیاز کشور را نیز مهم برشمردند و خاطرنشان کردند: در این عرصه نیز باید با اولویت بندی عمل کرد.

جلوگیری از واردات کالاهایی که مشابه داخلی دارند و یا مورد نیاز کشور نیستند، تبدیل تجهیزات فرسوده صنایع، توجه کامل به بخش کشاورزی و تمرکز و سرمایه گذاری برای تولید و صادرات فرآورده های نفتی به جای خام فروشی از دیگر توصیه های رهبر انقلاب به مسئولان بود.

ایشان افزودند: افزایش تولید و صادرات نفت، نیاز کشور است اما در کشوری که دارای بزرگترین ذخائر گازی و نفتی جهان است، واردات بنزین نباید انجام شود و مسئولان برای رفع این مشکل باید برنامه ریزی و اقدام کنند.

حضرت آیت الله خامنه ای در نقد دیدگاهی که معتقد است منابع لازم برای تحقق اقتصاد مقاومتی وجود ندارد، افزودند: سپرده های ارزی و ریالی مردم در بانکها، رقم بسیار بالایی است با افزایش «تسهیلات و مشوقهای قانونی»، این منابع را به سمت شتاب یافتن روند اقتصاد مقاومتی هدایت کنید.

مسئله برجام و ارزیابی میزان پایبندی طرفهای مقابل به تعهداتشان، آخرین بخش از سخنان مهم رهبر انقلاب اسلامی در جمع مسئولان و کارگزاران نظام بود.

حضرت آیت الله خامنه‌ای، نظرات هر دو گروه موافقان و مخالفان برجام را مبالغه‌آمیز خواندند و گفتند: هم افرادی که از برجام تمجید می‌کنند و هم مخالفان و منتقدان آن، در بیان نظرات خود گاهی مبالغه و اغراق می‌کنند، در حالی که برجام هم «نقاط مثبت و محسّنات» دارد و هم «نقاط ضعف و معایب».

رهبر انقلاب افزودند: محسّنات برجام همان مواردی بود که جمهوری اسلامی را به روی آوردن به مذاکرات ترغیب کرد که البته خیلی از آن محسّنات تأمین نشد.

ایشان در اشاره به معایب برجام خاطرنشان کردند: این معایب مواردی است که ما همیشه از آن بیمناک بودیم و تکرار می‌کردیم که طرف مقابل، طرف بدعهد و بد ذاتی است که دبّه در می‌آورد و زیر قول خود می‌زند.

ایشان افزودند: در برجام خُلل و فُرجهایی وجود دارد که اگر بسته می‌شد، معایب، کمتر یا منتفی می‌شدند.

حضرت آیت الله خامنه‌ای با تجلیل از تلاش فراوان و سخت مذاکره کنندگان هسته‌ای، تأکید کردند: آنچه که در خصوص برجام می‌گوییم، مطلقاً ناظر به زحمات و تلاشهای این برادران عزیز نیست، بلکه ارزیابی عملکرد طرف مقابل است.

رهبر انقلاب با اشاره به زوایای پر ابهام سند برجام که زمینه سوء استفاده طرف های مقابل را فراهم کرده است تأکید کردند: جمهوری اسلامی ابتدائاً برجام را نقض نخواهد کرد، زیرا وفای به عهد، دستور قرآنی است اما اگر تهدید نامزدهای ریاست جمهوری امریکا مبنی بر پاره کردن برجام عملی شود، جمهوری اسلامی برجام را آتش خواهد زد که این کار هم دستوری قرآنی درباره نقض عهد متقابل است.

حضرت آیت الله خامنه‌ای در ادامه به تشریح مصادیقی از عمل نکردن امریکا به تعهدات خود پرداختند و خاطرنشان کردند: وظیفه طرف مقابل، برطرف کردن تحریمها بود اما به این وظیفه عمل نکرده یعنی بخشی از تحریمها را به نحوی برداشته‌ اما در عمل تحریمها برداشته نشده است.

رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: امریکایی‌ها تحریمهای اولیه را بطور کامل حفظ کرده‌اند که این مسئله بر تحریمهای ثانویه نیز که قرار بود برطرف شود اثر می‌گذارد.

حضرت آیت الله خامنه‌ای تأکید کردند: دست‌اندرکاران به این واقعیات توجه و دقت کنند و این حرف را تکرار نکنند که تحریمها برداشته شده است.

ایشان با اشاره به حل نشدن مشکل معاملات با بانکهای خارجی، افزودند: مقامات دولت امریکا در زبان و بخشنامه می‌گویند که مانعی برای معاملات بانکی با ایران وجود ندارد اما در عمل کاری می‌کنند که بانکها جرأت معامله با ایران را نداشته باشند.

حضرت آیت الله خامنه‌ای، سخنان اخیر یک مقام مسئول امریکایی را مبنی بر اینکه «ما نمی‌گذاریم ایران راحت باشد»، نمونه‌ای از همین رفتار دوگانه دانستند و گفتند: طرف امریکایی این گناه و تخلف بزرگ را در مانع تراشی برای تعامل بانکهای خارجی با ایران انجام داده و کسی نباید کار امریکایی‌ها را توجیه کند.

«بیمه نفتکشها» موضوع مهم دیگری بود که رهبر انقلاب، جزئیاتی از تخلف و بدعهدی امریکا در خصوص آن را بیان و خاطرنشان کردند: البته آنها در سقف محدودی این بیمه را قبول کرده‌اند اما ساختارهای بزرگ بیمه وارد این موضوع نمی شوند زیرا امریکایی‌ها در آن ساختارها و عضو هستند و مانع تراشی می کنند.

ایشان با اشاره به انجام کامل تعهدات جمهوری اسلامی افزودند: ما پیش‌پرداختها و تعهدات خود را پی در پی انجام دادیم و غنی‌سازی ۲۰ درصد، فردو و اراک را تعطیل کردیم، اما طرف مقابل همچنان متوقع است.

حضرت آیت الله خامنه‌ای خطاب به رئیس سازمان انرژی اتمی کشور تأکید کردند: توقعات طرف مقابل را در زمینه «الیاف کربنِ دارای کاربرد در ساخت سانتریفیوژها» و در خصوص «اندازه‌گیری ۳۰۰ کیلو مواد هسته‌ای» مطلقاً قبول نکنید و زیر بار آنها نروید.

رهبر انقلاب، با اشاره به پولهای بلوکه شده کشورمان در خارج گفتند: امروز دسترسی به درآمدهای نفتی کشور کاری دشوار و هزینه‌دار است و پولهایی هم که در بانکهای دیگر کشورها داریم، هنوز به جمهوری اسلامی برنگشته است چرا که این پولها به دلار است و انتقال آنها به دلیل دشمنی و بدعهدی امریکا قفل شده است.

حضرت آیت الله خامنه ای، در ادامه سخنانشان صنعت هسته ای را صنعتی راهبردی خواند که باید بدون لطمه باقی بماند و توسعه یابد.

ایشان با اشاره به تأثیر محسوس صنعت هسته ای در مصونیت بخشی و افزایش امنیت کشور تأکید کردند: قابلیتهای این صنعت، نیروی انسانی توانای آن و امکان رسیدن آن به وضعیت قبلی باید مورد مراقبت قرار گیرد و حفظ شود.

رهبر انقلاب افزودند: خوشبختانه قابلیت بازگشت به وضع قبلی حفظ شده و ما می توانیم در شرایطی که لازم بدانیم، با سانتریفیوژهای نسل جدید در کمتر از یکسال و نیم به صد هزار سو دست یابیم، بنابراین طرف مقابل خیال نکند که دست ما بسته است.

حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر مقابله جدی با هرگونه کارشکنی امریکا خطاب به مسئولان تأکید کردند: حق گرفتنی است آن هم از گرگی مثل امریکا که باید حق را از دهانش بیرون کشید.

رهبر انقلاب با ابراز خرسندی از سخنان رئیس جمهور و وزیر خارجه مبنی بر مقابله با مانع تراشی های امریکا خاطرنشان کردند: برای مقابله با جفاها و اقدامات طرف مقابل باید توانایی های خود را حفظ کنیم.

ایشان دستیابی ایران به غنی سازی ۲۰ درصد و ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته را عوامل اصلی قبول برخی تعهدات از جانب امریکا دانستند و تأکید کردند: اگر اقتدار علمی و فناوری ایران نبود امریکایی ها قطعاً همین وضع فعلی را هم قبول نمی کردند بنابراین باید این اقتدار هرچه بیشتر افزایش یابد.

رهبر انقلاب در آخرین نکته بخش هسته ای سخنان خود در جمع مسئولان و کارگزاران نظام گفتند:از هیأت نظارت بر اجرای برجام توقع داریم با دقت و مراقبت افزونتر در هر نقطه ای که طرف مقابل بد عمل می کند یا به فکر خیانت است بایستد و از منافع ملت دفاع نماید.

پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین روحانی رییس جمهور، در سخنانی ماه رمضان را ماه رحمت الهی خواند و با اشاره به شرایط کشور در زمان آغاز به کار دولت یازدهم گفت: دولت، کنترل و مهار تورم را اولویت خود قرار داد و توانستیم تورم را از ۴۰٫۱ درصد در سال ۹۲ به ۱۱٫۹ درصد در پایان سال ۹۴ برساند و در ماه آینده نیز به تورم یک رقمی دست خواهیم یافت.

آقای روحانی، کنترل بازار ارز، رشد اقتصادی و خروج از رکود را از دیگر دستاوردهای دولت دانست.

رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات دولت در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: از سال ۹۲ تا ۹۴ تولیدات کشاورزی از ۹۷ میلیون تن به ۱۱۲ میلیون تن رسید.

آقای روحانی افزود: در زمینه ذخایر و مواد غذایی استراتژیک مثل گندم و برنج، ذخایر سال ۹۴ نسبت به سال ۹۲ سه برابر شده و پیش بینی تولید گندم در سال جاری ۱۰ میلیون تن است که تقریباً برابر با نیازهای کشور است.

آقای روحانی با اشاره به پیشرفت های صنعت نفت، گفت: فازهای ۱۲ ، ۱۵ ، ۱۶ و ۱۷ پارس جنوبی به افتتاح رسید و سه تا چهار فاز دیگر نیز تا پایان امسال افتتاح خواهند شد.

رییس جمهور افزود: تولید گاز کشور در این مدت ۱۵۰ میلیون مترمکعب در سال افزایش پیدا کرده است.

وی به افزایش خطوط ریلی کشور اشاره کرد و گفت: با اضافه شدن ۴۷۵ کیلومتر به خطوط ریلی و برنامه ریزی برای ۷۰۰ کیلومتر دیگر، شاهد تحول بزرگی در زمینه ریل و ترانزیت خواهیم بود.

آقای روحانی با بیان اینکه در زمینه تجارت خارجی شاهد تحول مثبتی بودیم، تاکید کرد: در سال قبل بعد از ۶۰ سال برای اولین بار صادرات غیرنفتی کشور از واردات غیرنفتی پیشی گرفت.

وی ادامه داد: به طور متوسط در هشت سال گذشته تراز تجاری کشور، منفی ۲۵ میلیارد دلار بوده اما برای اولین بار این تراز تجاری مثبت شده است.

آقای روحانی همچنین با اشاره به مذاکرات هسته‌ای گفت: در این مذاکرات، حقوق هسته ای ملت ایران را تثبیت کردیم و قطعنامه های ظالمانه لغو شدند.

رییس جمهور، اولین قدم پس از رفع تحریم را دستیابی به بازار صادراتی نفت خواند و گفت: در این زمینه تقریبا به همان شرایط قبل از تحریم نزدیک شده ایم.

آقای روحانی با بیان اینکه تولید میعانات از ۳۷۰ هزار بشکه به ۳۹۰ هزار بشکه در ماههای اخیر رسیده است، افزود: صادرات نفت خام امروز به دو میلیون بشکه افزایش پیدا کرده و تولید نفت هم از ۲٫۷ میلیون بشکه به ۳٫۸ میلیون بشکه رسیده است.

رییس جمهور تاکید کرد: امروز به اتحاد و ایستادگی برای دستیابی به اهداف نیاز داریم.

وی مهمترین مسئله پیش روی کشور را مسئله اشتغال دانست و با بیان اینکه یکی از افتخارات دولت یازدهم در طول ۳ سال گذشته، ایجاد یک میلیون و ۳۴۰ هزار اشتغال خالص جدید است، گفت: طبق اعلام مرکز آمار هم اکنون بیش از ۲۲ میلیون شاغل در کشور داریم.

وی یکی از مشکلات برای رسیدن به رشد اقتصادی را کمبود تقاضا دانست و افزود: بدون بازار جدید نمی توانیم به رشد اقتصادی مطلوب برسیم و بدین منظور باید به دنبال بازار جدید داخلی و خارجی و نیز سرمایه گذاری خارجی باشیم.

رییس جمهور با اشاره به سخنان اخیر رهبر انقلاب در مورد بیکاری جوانان تاکید کرد: برای دولت هم مایه شرمساری است که جوان تحصیلکرده ایرانی بیکار باشد.

آقای روحانی با بیان اینکه از سال گذشته ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به دستور رهبر انقلاب تشکیل شده گفت: این ستاد تا کنون ۱۹ جلسه تشکیل داده و ۱۱۰ طرح را در اولویت قرار داده است.

آقای روحانی با اشاره به اینکه نباید اعتماد میان مردم و جامعه سست شود، افزود: اگر در گوشه ای چند نفر حقوق بالاتری را برداشت کردند، آن را تبدیل به مسئله ملی نکنیم و دولت نیز گوش شنوایی برای شنیدن نقدها دارد.

 

۰۶:۵۹:۲۹در پاسخ به اظهارات ظریف واشنگتن، رفع جو روانی تحریم‌ها را به تغییر رفتار ایران منوط کرد

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، در حالی که مقامات ایران از بد قولی آمریکا در برجام سخن می‌گویند، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری تاکید کرده که مشخص شدن رفع تحریم‌ها به تغییر مواضع منطقه‌ای ایران مرتبط است.

محمدجواد ظریف روز سهش نبه در نشست اسلو فروم درباره برجام گفت: «من معتقدم که همگی باید این نکته را بدانند که یک توافق بین‌المللی در صورتی بادوام خواهد بود که همه افراد شریک در آن از توافق بهره ببرند».

وزیر خارجه ایران افزود: «ما بر این باوریم که برنامه جامع اقدام مشترک یک توافق برد – برد است. اجرای این توافق نیز اجرایی برد – برد بوده است، بنابراین همه این احساس را دارند که فواید و مزایایی وجود دارد».

ظریف تصریح کرد: «آمریکا روی کاغذ تحریم‌ها را برداشته است اما تاثیرات روانی ناشی از سال‌ها وضع این تحریم‌ها همچنان وجود دارد و من معتقدم که امریکا باید نقشی بسیار فعال‌تری در برداشتن جو روانی تحریم ها ایفا کند».

او افزود: «من برای رفع این تاثیرات رایزنی‌های خوبی با خانم موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشتم فردا صبح هم با آقای کری گفتگو خواهم کرد. ما باید در عمل شاهد تحقق وعده‌ها باشیم و به ویژه مردم ایران باید تاثیرات رفع تحریم‌ها را ببینند».

در نشست خبری روز سه شنبه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، از جان کربی سوالی در این زمینه مطرح شد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با پیش کشیدن مواضع منطقه‌ای ایران از قبیل موضوع حزب‌الله، برداشته شدن جو روانی حاصل از تحریم‌های آمریکا را به تغییر مواضع ایران مرتبط دانست.

جان کربی گفت: «آنچه شاید به برداشته شدن برخی از این بقایای جو روانی کمک کند، توقف فعالیت‌های ثبات زدای ایران خواهد بود اقداماتی که آنها همچنان ادامه می‌دهند».این مقام آمریکایی افزود: «آنچه تجارت را محتاط و ساکت می‌کند، فقدان تلاش آمریکا نیست بلکه وقتی آنها(تجار و بازرگانان) می‌بینند که به حزب‌الله موشک‌ داده می‌شود، موشکهایی که به ناوهای آمریکایی شلیک شده‌اند و حمایت از گروه‌های تروریستی ادامه می‌یابد، این تجارت و تاجران را نگران می‌کند».

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بخش دیگری از کنفرانمس خبری در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا این کشور به شرکت بوئینگ مجوز لازم برای فروش هواپیما به ایران داده است یا نه هم پاسخ داد.

کربی با بیان اینکه نمی‌تواند به این موضوع بپردازد، افزود که بر اساس مفاد توافق هسته‌ای، ایران اجازه دارد که هواپیمای مسافربری داشته باشد.

۰۶:۵۰:۵۱ فقط باید  امید داشت

۰۶:۵۰:۳۲  سلام  اخرین  روز از هفته  اخر خرداد  …

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم