اخبار بازار امروز …(بخش اول )

خرداد ۹, ۱۳۹۵

 

 

۰۸:۰۰:۱۵ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

 

۰۷:۵۸:۱۸ گذر بازارهای کالایی جهان از تنگنا

گروه‌بورس کالا: مدتی است بازارهای کالایی با رفتارهایی متضاد و حتی متناقض رو‌به‌رو هستند تا جایی که احتمال رشد قیمت‌ها یا حتی فراگیر شدن مجدد رکود برای برخی کالاهای خاص را می‌توان در خروجی برخی رسانه‌های اقتصادی داخلی و خارجی مشاهده کرد. با توجه به این موارد و همچنین وجود برخی رخدادهای مغفول در بازار به نظر می‌رسد که بررسی این روند با نگاهی به رخدادهای واقعی در بازارهای جهانی و جریان غالب اقتصاد هم‌اکنون به یک ضرورت تبدیل شده، زیرا تاثیرات بسیاری را بر بازارهای مختلف به همراه خواهد داشت.

برای بررسی بازارهای کالایی در شرایط فعلی و دقیق تر وضعیت پیش روی آن به‌صورت بنیادین باید به بسیاری از واقعیت‌های اقتصادی همچون کاهش رشد اقتصادی کشورهای مختلف و در نهایت افول رشد اقتصادی در جهان پرداخت؛ زیرا بسیاری از مناسبات اقتصادی و تجاری را دستخوش تغییر کرده است. سقوط قیمت جهانی نفت خام به نزدیکی ۲۶ دلار (از ۱۴۶ دلار)، سقوط قیمت جهانی مس به کمتر از ۴۵۰۰ دلار (از ۱۰ هزار دلار)، کاهش قیمت جهانی سنگ‌آهن به ۳۶ دلار (از ۱۸۹ دلار) و عقب‌نشینی بهای فولاد، فلزات پایه و محصولات کشاورزی مواردی بود که در ماه‌های اخیر به ثبت رسید هرچند که به‌صورت کج‌دار و مریز، فراز و فرودهای خاص خود را نیز به همراه داشته است. تمامی این موارد در حالی رخ داد که افزایش حمایت‌های دولت چین از اقتصاد این کشور با تزریق منابع مالی یا کاهش مجدد ارزش یوآن، رشد قیمت نفت خام به‌عنوان موتور محرک اقتصاد جهانی،‌ رشد مجدد قیمت‌ها در بسیاری از بازارهای کالایی و همچنین بالابودن قیمت‌ها در بازارهای سهام غربی (به‌صورت نسبی) سیگنال‌های مثبتی به شمار می‌روند که می‌توانند وضعیت کلی در این بازارها را تغییر دهند. در ماه‌ها و سال‌های اخیر رسم معمول در بازارهای کالایی را می‌توان بررسی‌های بنیادین دانست؛ زیرا با برآورد واقعیت‌های عرضه و تقاضا و دقیق تر، انواع مختلف عرضه و تقاضا می‌توانستیم جهت‌گیری‌های کلی را در بازارهای مختلف برآورد کرده و همچنین با ضریب خطایی معقول، دورنمای قیمت‌ها را بررسی کنیم ولی هم‌اکنون اوضاع دگرگون شده است. افزایش محسوس معاملات آتی و ابزارهای اهرمی در بازارهای مالی، فرار سرمایه‌هایی بزرگ از بسیاری از کشورهای شرقی همچون چین، کشورهای عربی یا حتی ترکیه با سقوط ارزش بورس و کاهش ارزش پول‌های ملی و عقب نشینی تولید در بخش‌های مختلف اقتصادی در اقصی نقاط جهان در کنار رشد تولید در بخش‌هایی دیگر (افزایش تولید در بخش‌های کشاورزی یا استخراج نفت خام و کاهش محسوس تولید در اغلب معادن بزرگ در جهان و عقب‌نشینی تولید فلزات) مواردی هستند که ابهاماتی جدید را در بازارهای جهانی ایجاد می‌کنند. در هر حال باید به این نکته نیز اشاره کرد که با وجود تغییرات کلان در بازارهای مالی و کالایی باز هم نمی‌توان خود را بی‌نیاز از اطلاعات گذشته دانست.

برای بررسی ساده‌تر می‌توان وضعیت فعلی بازارهای جهانی را با شرایط کلی در سال‌های قبل مقایسه کرد هرچند که تعیین زمانی برای مقایسه یا ارائه مثال نکته بسیار مهمی برای ادامه این قبیل تحلیل هاست. به‌عنوان مثال، نوسان قیمت نفت و سقوط و صعود آن، کاهش قیمت اغلب فلزات، افت محسوس موجودی انبارها، افزایش ارزش دلار آمریکا و همچنین تقویت بهای طلا همچنین خودنمایی مجدد حمایت‌های دولتی شواهدی است که می‌توان بر پایه آنها زمانی را برای شبیه‌سازی وضعیت فعلی انتخاب کنیم. شاید فاصله زمانی بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ را بتوان زمانی مساعد برای شبیه‌سازی وضعیت فعلی به شمار آورد؛ زیرا کاهش حجم تولید، روند افزایشی قیمت‌ها، موجودی پایین انبارها و همچنین رشد قیمت نفت و طلا مواردی بود که می‌تواند احتمال صحت این مقایسه را تقویت کند.

در صورت صحت این طرز فکر می‌توان از هم‌اکنون به ادامه رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی امیدوار بود یعنی این روند افزایشی باز هم در کوتاه‌مدت تا میان مدت ادامه داشته و ممکن است به قیمت‌های بالاتری دست پیدا کنیم. این در حالی است که شاید ادامه رشد قیمت‌ها در میان‌مدت تا درازمدت و ثبت رکوردهایی رویایی همچون سال ۲۰۱۱ محقق نشود؛ زیرا اختلافی فاحش را شاهد هستیم. تجربه سال‌های قبل نشان می‌دهد که بخش بزرگی از رشد قیمت‌ها در سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ به دلیل تزریق منابع عظیم مالی به بازارهای مختلف جهانی بود که مهم‌ترین‌ تاثیر خود را بر بازارهای کالایی به‌جا گذاشت؛ رخدادی که هم‌اکنون محقق نشده؛ بنابراین نمی‌توان به جهش محسوس قیمت‌ها امیدوار بود.

نکته دیگر آنکه در آن دوران غالب تولیدکنندگان بزرگ در جهان متفق القول با کاهش حجم تولید از بازارهای جهانی حمایت کردند، ولی هم‌اکنون به جای همبستگی شاهد رقابتی منفی در بازارهای جهانی هستیم یعنی به جای کاهش حجم تولید، شرکت‌های بزرگ به کاهش قیمت‌ها روی آورده‌اند که اجازه رشد جدی قیمت‌ها را از همه بازارها دریغ می‌دارد.

 

شواهدی مهم در بازارهای کالایی

در روزهای اخیر شاهد رشد شاخص‌های کالایی مهمی در بازارهای جهانی هستیم. شاخص کالایی CRB، شاخص کالایی GSCI و حتی شاخص LME Index همگی وضعیت نسبتا مطلوبی داشته و در مسیر افزایشی آرام حرکت می‌کنند. این مطلب نشان می‌دهد که وضعیت کلی در غالب بازارهای کالایی وارد یک فاز افزایشی و مطلوب شده و این انتظار را پدید می‌آورد که می‌توان به رشد قیمت‌ها باز هم امیدوار بود. در بازارهای جهانی بهای نفت خام پس از لمس رکورد قیمتی ۵۰ دلار برای بالاترین حد در ۷ ماه اخیر با عقب‌نشینی مختصری رو‌به‌رو شد که این شرایط جدید با عقب‌نشینی قیمتی می‌تواند پس از تعدیل قیمت‌ها به تثبیت نرخ‌ها نیز منجر شود. از سوی دیگر نوسان موجودی ذخایر نفت و همچنین آمارهای جدید از تعداد دکل‌های حفاری در آمریکای شمالی و همچنین وضعیت تولید در کشورهای دیگر همچون ایران و عراق از مواردی است که می‌تواند چهره‌ای جدید را در این بازار ترسیم کند. اگر به سال‌های اخیر بازگردیم شاید نفت ۵۰ دلاری بیشتر شبیه به شوخی به شمار می‌رفت؛ زیرا مدت‌ها نفت در قیمت‌هایی بیش از ۱۰۰ دلار تثبیت شده بود. حال باید بگوییم که نفت ۵۰ دلاری به رکوردی تبدیل شده که می‌تواند برای سایر بازارها مفید واقع شود؛ هرچند که نفت کمتر از این رقم نیز از دلایل بنیادین بزرگی برخوردار بوده که ابهام در این بازار را تقویت می‌کند. با توجه به تمام موارد تاثیرگذار بر بازار نفت قیمت‌هایی بین ۴۵ تا بیش از ۵۰ دلار را می‌توان نرخ‌هایی مطلوب برای بازارهای جهانی در کوتاه‌مدت تا میان‌مدت برآورد کرد که می‌تواند به بسیاری از سوالات در سایر بازارها پاسخ دهد؛ هرچند نگارنده معتقد است قیمت نفت خود را به سطوح بالاتری هدایت خواهد کرد.

 

 

نکته تاثیرگذار دیگر در بازارهای جهانی را باید آمارهای نسبتا مطلوب اقتصاد آمریکا دانست که باعث شده تا اغلب گمانه زنی‌ها از احتمال افزایش نرخ بهره فدرال رزرو خبر دهد و حتی بر سر میزان این رشد شرط‌بندی کنند. تاکنون این انتظار به افزایش ارزش دلار در برابر اغلب ارزهای معتبر در جهان منجر شده و می‌تواند به این رشد نرخ نیز ادامه دهد. همین وضعیت یعنی گمانه‌زنی‌ها از افزایش نرخ بهره و نوسان بهای دلار باعث شده تا ارزش طلا پس از ثبت رکوردی نزدیک به ۱۳۰۰ دلار باز هم کاهش نرخ پیدا کند.

نوسان قیمت طلا را باید بسیار جدی گرفت؛ زیرا در گذشته از طلا به‌عنوان لیدر بازارهای کالایی و دقیق تر بازارهای فلزی یاد می‌شد یعنی این چراغ راهنمای مهم تاکنون سیگنال مثبت مهمی را به بازار تزریق کرده سپس با کاهش نگرانی‌ها نسبت به دورنمای اقتصادی در جهان می‌تواند به جایگاه واقعی خود در معاملات بازگردد هرچند که تغییرات کلی در بازارهای جهانی و ترس از غلبه بخش غیرواقعی اقتصاد بر معاملات فیزیکی و بخش واقعی اقتصاد باعث شده تا بانک‌های مرکزی یا سایر بانک‌های بزرگ در جهان نگاهی جدید به این دارایی امن در جهان داشته باشند تا جایی که نمی‌توان به صراحت از کاهش جایگاه طلا در مناسبات اقتصادی خبر داد. باید به این نکته با اهمیت توجه بسیاری داشت؛ زیرا نقش طلا را به نسبت سال‌های اخیر و دقیق‌تر قبل از بحران سال ۲۰۰۸ کاملا تغییر داده است و به نظر نمی‌رسد دیگر طلا به جایگاه اصلی خود به‌عنوان ماده اولیه تولید جواهرات و یا کاربردهای صنعتی آن باز گردد.

نکته نهایی را باید در پایین بودن موجودی انبارها در بازارهای جهانی به شمار آورد؛ زیرا به جز نفت خام و سنگ‌آهن و تا حدودی فولاد، اغلب بازارها از پایین بودن موجودی انبارها رنج می‌برند که نشان دهنده برتری تقاضا بر عرضه است؛ ولی به دلیل پایین بودن قیمت تمام شده تولید و همچنین رفتار احتیاطی خریداران و حتی تولیدکنندگان این برتری با رشد قیمت‌ها هنوز خودنمایی نکرده است؛ هرچند که پتانسیل جهش جدی قیمت را نیز در ذات خود نهفته دارد. در بازارهای فلزی و دقیق‌تر برای فلزات پایه این وضعیت خودنمایی بیشتری دارد؛ هرچند که آمارهای آن به نسبت سایر بازارها همچون بازار محصولات پتروشیمی شفافیت و قطعیت بیشتری دارد. به‌عنوان مثال هم‌اکنون موجودی انبارهای آلومینیوم در بورس فلزات لندن و برای انبارها در اقصی نقاط جهان به کمترین حد در ۸ سال اخیر کاهش داشته و البته مس نیز شرایط مشابهی دارد. درخصوص فلز روی نیز همین وضعیت را شاهد هستیم ولی شتاب کاهش موجودی انبارها برای این فلز حتی شدیدتر است. موجودی انبارهای سرب نیز پس از لمس کمترین حد در ۷ سال اخیر و البته به کمک رشد قیمت آن مجددا وارد یک فاز افزایشی شده؛ ولی باز هم شرایط سخت پیشین را با پایین بودن نسبی موجودی انبارها نشان می‌دهد. با توجه به این موارد شاید بازارهای فلزی به جز فولاد مستعد جهش مجدد قیمت‌ها باشد؛ هرچند که تمام آنها به سیگنال‌هایی قدرتمند برای رشد نرخ‌ها نیاز خواهند داشت. نهایتا و به‌عنوان نتیجه‌گیری می‌توان این‌گونه استناد کرد که قیمت‌ها در اغلب بازارهای کالایی باز هم مستعد رشدی جدید خواهد بود؛ ولی با توجه به موارد فوق شاید این رشد قیمت‌ها شتاب چندانی نداشته ولی قطعا شرایط بهتری را می‌توان در برابر بازارهای کالایی ترسیم و تصویر کرد.

 

پس از بحران جهانی سال ۲۰۰۸ شاهد آن بودیم که بسیاری از صنایع و سیستم‌های اقتصادی برای فرار از رخدادهایی مشابه، به‌روزرسانی فرآیندهای تولیدی و اجرایی خود را در دستور کار قرار داده و باعث شدند تا چهره‌ای جدید از روند فعالیت‌های آنها را شاهد باشیم که اوج این تغییرات را سیستم‌های مالی و بانکی تجربه کردند. این در حالی است که در سال‌های اخیر و پس از عقب‌نشینی رشد اقتصادی در چین و همچنین نزول رشد اقتصادی در جهان همچنین عقب‌نشینی بهای بسیاری از کالاها، این تغییر وضعیت را در بازارهای کالایی نیز شاهد هستیم. نکته دیگر آنکه در ماه‌ها و حتی سال‌های اخیر با کاهش نسبی رشد حجم تولید واقعی کالا در اقتصادهای مختلف و همچنین رشد محسوس شاخص‌های سهام، بازارهای واقعی همچون بازارهای کالایی و حتی سهام به سمت بازارهای غیرواقعی همچون معاملات آتی و آپشن (اختیار معامله) و ابزارها و اهرم‌های مالی تعمیم پیدا کرده تا جایی که در برخی شرایط حتی معاملات کاغذی تا ۸ برابر حجم معاملات واقعی نیز گسترش یافته که نشان‌دهنده تغییر شکل واقعی بازارهای جهانی است. این وضعیت که مولفه ترس را در بازار تقویت می‌کند باعث شده تا بسیاری از متفکران اقتصادی در جهان نسبت به شرایط جدید هشدار داده تا جایی که این موارد به طرح روی جلد بسیاری از نشریات معتبر در جهان (همچون مجله تایمز) نیز گسترش یافته است. با توجه به تمامی این موارد در کنار تغییرات بنیادین در روند عمومی معاملات در اقتصاد جهان به نظر می‌رسد از هم‌اکنون توجه مجدد به بخش واقعی اقتصاد و معاملات فیزیکی باز هم در دستور کار قرار گرفته و رونق از دست رفته خود را باز یابد. نکته دیگر آنکه در کنار این توجه مجدد با رونق نسبی معاملات و بهبود قیمت‌ها همراه هستیم که در کنار افت حجم تولید در بسیاری از بازارها و صنایع شرایط بهتری را برای روزهای آینده نوید می‌دهد. رشد بهای طلا در روزهای اخیر و سپس عقب‌نشینی آن، نوسان ارزش دلار در بازارهای جهانی و رکورد‌شکنی ۷ ماهه بهای نفت خام در بازارهای جهانی می‌تواند چراغ‌های راهنمای کوچکی برای ادامه این مسیر باشد.

 

۰۷:۵۸:۰۸ تغییر سردسته قیمت در بازارها

گروه بازار پول: بازار ارز ایران به‌صورت سنتی تحت‌تاثیر متغیرهایی مانند «عرضه بازارساز»، «نرخ حواله درهم» و «اخبارهای برون بازاری» است. این متغیرها معمولا در کشف قیمت روزانه و روند میان مدت نقش مهمی داشته‌اند. با این وجود، بسته به شرایط بازار، نقش و اهمیت متغیرها تغییر می‌کند و بعضا نقش برخی متغیرها برجسته‌تر می‌شود که توجه معامله‌گران را به خود معطوف می‌کند. به‌عنوان مثال، در چند ماه گذشته به ترتیب «رفتار بازارساز» و «نرخ‌حواله درهم» در کشف قیمت بازار نقش اساسی داشت، ولی در روزهای اخیر «نرخ‌حواله درهم» و «تغییرات بهای اونس» نقش پررنگ‌تری در کشف قیمت بازار ایفا کرده‌اند. در اولین روز هفته نیز این موضوع در بازار مشهود بود.

روز شنبه، قیمت دلار تحت‌تاثیر «رشد نرخ حواله درهم» و «بالا رفتن خریدهای معامله‌گران سکه»، به مرز ۳ هزار و ۵۰۰ تومان نزدیک شد. در هشتمین روز خردادماه، دلار ۲۳ تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و به قیمت ۳ هزار و ۴۹۳ تومان رسید. این بالاترین نرخ فروش دلار از ۱۸ فروردین‌ماه سال ۹۵ بود. روز شنبه، تغییر نرخ حواله درهم در کشور همسایه منجر به افزایش قیمت دلار شد و افزایش قیمت شاخص ارزی در بالا رفتن بهای سکه اثرگذار بود.روز گذشته، سکه تمام بهار آزادی تحت‌تاثیر رشد دلار، از کف قیمت روزانه بالا آمد و به قیمت یک میلیون تومان رسید. البته این قیمت نیز ۵ هزار تومان کمتر از روز پنج‌شنبه بود. کاهش بهای اونس جهانی در روز جمعه مهم‌ترین عاملی بود که قیمت سکه را در روز شنبه تحت‌تاثیر قرار داد.

 

شبکه ۳ عاملی

در اولین روز هفته، تغییرات قیمت درهم، دلار و سکه در روند قیمتی دو دارایی دیگر نقش پررنگی داشت. روز شنبه، نرخ حواله درهم در بازار دبی در مسیر افزایشی قرار گرفت و با عبور از مرز ۹۵۰ تومان تا قیمت ۹۵۷ تومان نیز بالا رفت. به اعتقاد فعالان، افزایش نرخ حواله درهم ناشی از بالا رفتن تقاضای تجاری بود. به گفته فعالان، در روز شنبه توجه معامله‌گران بیش از هر عامل دیگری به تغییرات نرخ حواله درهم دوخته شده بود. این در حالی است که در چند ماه گذشته توجه معامله‌گران بیشتر به رفتار بازارساز معطوف بود. تغییر نگاه معامله‌گران از یک متغیر به متغیر دیگر می‌تواند به‌نوعی نشان‌دهنده تغییر سردسته تعیین‌کننده قیمت در بازار داخلی باشد. در اولین روز هفته، مشاهدات نشانگر آن بود که تغییر نرخ حواله درهم به‌عنوان علامتی افزایشی در بازار داخلی عمل می‌کرد و رشد درهم منجر به افزایش خرید دلار می‌شد. به گفته فعالان، افزایش تک‌تومانی درهم در روز شنبه تقریبا با رشد ۳ تومانی دلار در بازار داخلی همراه بود. البته این موضوع چندان غیرطبیعی نیست؛ چراکه به طور سنتی نرخ حواله درهم و دلار با یکدیگر رابطه مستقیم دارند و افزایش یکی منجر به رشد دیگری می‌شود. با افزایش خرید معامله‌گران ارزی تحت‌تاثیر رشد درهم، قیمت دلار در مسیر افزایشی قرار گرفت و از چند نقطه حمایتی عبور کرد. عبور دلار از نقاط حمایتی، انتظارات افزایشی را بیش از پیش بالا برد.

عامل دیگری که در بالا رفتن قیمت دلار در روز شنبه تاثیرگذار بود، پایین آمدن بهای اونس در بازارهای جهانی روز جمعه بود. در آخرین روز کاری هفته گذشته، بهای اونس در محدوده هزار و ۲۱۰ دلار به کار خود پایان داد تا قیمت اونس بیش از گذشته به مرز هزار و ۲۰۰ دلار نزدیک شده باشد. کاهش قیمت اونس در حالی صورت گرفت که برخی معامله‌گران سکه انتظار داشتند، بهای اونس در ساعات انتهایی روز جمعه پس از سخنان رئیس فدرال رزرو با افزایش قیمت مواجه شود. با این حال، این امر محقق نشد و اونس کاهش قیمت را تجربه کرد. پایین آمدن بهای اونس بازار داخلی را به میزان زیادی تحت‌تاثیر قرار داد، به‌طوری‌که سکه تمام معاملات خود را تحت‌تاثیر افت اونس با قیمت ۹۹۴ هزار تومان آغاز کرد، رقمی که ۱۱ هزار تومان کمتر از قیمت بسته شده روز پنج‌شنبه بود.

به گفته فعالان، کاهش بهای اونس و به تبع آن سکه تمام، موجب شد که معامله‌گران سکه برای حمایت از دارایی خود وارد بازار ارز شوند و با خرید دلار مقداری قیمت سکه را بالا بیاورند. به این ترتیب، جدا از درهم، عامل دومی که قیمت دلار را در روز شنبه تحت‌تاثیر قرار داد، ورود معامله‌گران سکه به بازار ارز بود. در واقع بازار روز شنبه صحنه تاثیرگذاری متغیر درهم بر دلار و شاخص ارزی بر سکه بود.در این بین تحرکات معامله‌گران آتی نیز تحت‌تاثیر افزایش دامنه نوسانات بالا رفته بود. این موضوع نیز در تغییرات قیمتی بازار روز شنبه اثرگذار بود، هر چند که کمتر از دو عامل یاد شده تاثیر داشت.

 

رفت و برگشت دلار و سکه

در اولین روز هفته، سکه و دلار نوسانات زیادتری را نسبت به روزهای گذشته تجربه کردند. روز شنبه، قیمت دلار تا محدوده ۳ هزار و ۴۹۶ تومان بالا رفت، ولی نهایتا با قیمت ۳ هزار و ۴۹۳ تومان به کار خود پایان داد. روز شنبه، دلار معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۴۷۴ تومان آغاز کرد که افزایشی ۴ تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز پنج‌شنبه داشت. در ادامه روز، قیمت دلار افزایش بیشتری تجربه کرد و ابتدا از محدوده ۳ هزار و ۴۸۰ تومان عبور کرد و در گام بعدی محدوده ۳هزار و ۴۹۰ تومانی را شکست. با رسیدن دلار به آستانه مرز ۳هزار و ۵۰۰ تومان، خریدهای ارزی کاهش یافت تا میل به افزایش قیمت در بازار کاهش یابد. نتیجه این موضوع، اصلاح جزئی قیمت بود.

روز شنبه در بازار موازی دلار، چشم معامله‌گران سکه نیز در روز تعطیلی اونس، به تغییرات قیمت دلار دوخته شده بود. در اولین روز هفته، سکه معاملات خود را با قیمت ۹۹۴ هزار تومان آغاز کرد که کاهشی ۱۱ هزار تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز پنج‌شنبه داشت. در ادامه روز، سکه تمام بهار آزادی، تحت‌تاثیر افزایش قیمت دلار توانست از کف روزانه ابتدای روز فاصله بگیرد و در مقاطعی وارد کانال یک میلیون شود. قیمتی که تا ساعت ۳ بعدازظهر برای سکه ثبت شد، یک میلیون تومان بود که اختلافی ۵ هزار تومانی با قیمت پنج‌شنبه داشت.

 

۰۶:۵۹:۱۵ کاهش تجارت خارجی در ماه دوم

گروه بازرگانی: اگرچه روند تجارت خارجی در فروردین‌ماه سال ۹۵، با علائمی از رونق در بخش صادرات روبه‌رو شد، اما براساس جدیدترین آمار گمرک، شاهد کاهش صادرات به لحاظ ارزش دلاری و وزنی در دو ماه منتهی به اردیبهشت سال ۹۵ نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم. طبق این آمارها، صادرات قطعی با کاهش حدود ۵/ ۱درصدی در وزن و حدود ۱۵ درصدی در ارزش دلاری مـواجه بوده است.

 

البته میزان صادرات در اردیبهشت ماه سال ۹۵ نسبت به ماه قبل هم از لحاظ ارزشی و هم وزنی افزایش داشته است؛ به‌طوری که براساس آمارها، میزان صادرات در فروردین ماه سال ۹۵ از لحاظ وزنی ۸ میلیون و ۱۸۳ هزارتن و به لحاظ ارزشی ۳ میلیارد و ۷ میلیون دلار گزارش شده که این میزان صادرات در دومین ماه از سال ۹۵، از لحاظ وزنی ۹میلیون و ۹۳۵ هزار تن و از لحاظ ارزشی سه میلیارد و ۸۵۲ میلیون دلار گزارش شده که نشان از رشد صادراتی در مدت مذکور دارد. در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه سال ۹۵ میزان واردات به لحاظ ارزشی معادل ۵ میلیارد و ۴۹۷ میلیون دلار ثبت شده است؛ با این حساب، تراز تجاری کشور در دو ماهه منتهی به اردیبهشت سال ۹۵ مثبت است. بر این اساس حجم کل تجارت خارجی کشور در مدت مذکور، از لحاظ ارزشی ۱۲ میلیارد و ۳۵۶ میلیون دلار گزارش شده است. میزان صادرات در دو ماه منتهی به اردیبهشت سال ۹۵، به لحاظ ارزشی رقمی معادل ۶ میلیارد و ۸۵۹ میلیون دلار و به لحاظ وزنی نیز ۱۸ میلیون و ۱۱۸هزار تن بوده است. بنابراین کارنامه صادرات کشور در این مدت حاکی از کاهش حدود ۵/ ۱ درصدی از لحاظ وزنی و کاهش حدود ۱۵ درصدی از لحاظ ارزشی نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته است. آمارهای گمرک از میزان واردات نیز نشان می‌دهد که تجارت خارجی ایران در این بخش، به لحاظ وزنی افت حدود ۱۹ درصدی و به لحاظ ارزشی افت حدود ۱۴ درصدی را نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته تجربه کرده است. میزان واردات در دو ماه منتهی به اردیبهشت سال ۹۵ به لحاظ ارزشی پنج میلیارد و ۴۹۷میلیون دلار و از نظر وزنی ۴ میلیون و ۵۶۰ هزار تن به ثبت رسیده است. از طرفی آمار صادرات قطعی (به تفکیک میعانات گازی، پتروشیمی و سایر کالاها) نشان از این دارد که صادرات قطعی با وجود رشد مثبت در صادرات پتروشیمی که سهم عظیمی از صادرات ایران را شکل می‌دهد، هم از لحاظ وزنی و هم ارزشی با کاهش مواجه بوده است. در تحلیل این موضوع می‌توان به کاهش محسوس صادرات میعانات گازی اشاره کرد؛ چرا که براساس آمارها صادرات میعانات گازی با کاهش بیش از ۵۳ درصدی در وزن و ۵۵ درصدی در ارزش دلاری روبه‌رو بوده است. مطابق آمارها، معادل ۲ میلیون و ۶۹۲ هزار تن میعانات گازی به ارزش یک میلیارد و ۸۸ میلیون دلار صادر شده است که سهم این بخش از کل صادرات به لحاظ وزنی حدود ۱۵ درصد و از لحاظ ارزشی حدود ۱۶ درصد است. مطابق آمارها، محصولات پتروشیمی در دو ماه منتهی به اردیبهشت۹۵، به لحاظ وزنی ۵ میلیون و ۹۱۸هزار تن و از لحاظ ارزشی ۲ میلیارد و ۹۰۸ میلیون دلار ثبت شده که سهم صادرات پتروشیمی از کل صادرات کشور، از لحاظ وزنی حدود ۳۳ درصد و از لحاظ ارزشی حدود ۴۳ درصد گزارش شده است. البته آمارها حاکی از این است که درصد تغییرات صادرات محصولات پتروشیمی به نسبت مدت مشابه سال گذشته به لحاظ وزنی حدود ۴۲ درصد و از لحاظ ارزشی بیش از ۱۵ درصد رشد داشته است. همچنین آمار صادرات قطعی مربوط به سایر کالاها در مدت مذکور از لحاظ وزنی ۹ میلیون و ۵۰۸ هزار تن و از لحاظ ارزشی ۲ میلیارد و ۸۶۳ میلیون دلار گزارش شده که سهم صادرات این بخش از کل، از لحاظ وزنی حدود ۵۳ و به لحاظ ارزشی حدود ۴۲ درصد گزارش شده است. همچنین درصد تغییرات صادرات سایر کالاها نسبت به مدت مشابه سال گذشته، از لحاظ وزنی حدود ۱۳ درصد رشد را نشان می‌دهد، اما به لحاظ ارزشی شاهد کاهش حدود ۷درصدی هستیم.

 

اقلام عمده صادراتی و وارداتی

اقلام عمده صادرات در دو ماه نخست سال ۱۳۹۵، شامل «میعانات گازی» به ارزش ۰۸۸/ ۱ میلیون دلار و سهم ارزشی ۸۵/ ۱۵ درصد، «گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده» به ارزش ۲۷۲ میلیون دلار و سهم ارزشی ۹۶/ ۳ درصد، «محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج تخت فقط گرم نوردشده به‌صورت طومار» به ارزش ۲۴۷ میلیون دلار و سهم ارزشی۶۰/ ۳ درصد و «پروپان مایع شده» به ارزش ۲۳۷ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴۵/ ۳ درصد بوده است.اقلام عمده وارداتی طی دو ماه نخست سال ۱۳۹۵، شامل «ذرت دامی» به ارزش ۱۸۰ میلیون دلار و سهم ارزشی ۲۷/ ۳ درصد، «لوبیای سویا» به ارزش ۱۳۳ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴۳/ ۲ درصد، «کنجاله سویا» به ارزش ۱۲۹ میلیون دلار و سهم ارزشی ۳۵/ ۲ درصد و «قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری» به ارزش ۱۱۶ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۱/ ۲ درصد بوده است.

 

کشورهای طرف معامله با ایران

بر‌اساس آمارها، کشورهای عمده طرف معامله با ایران طی دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه کشورهای چین، امارات، فدراسیون روسیه، ترکیه و جمهوری کره بوده است. این در حالی است که در فروردین ماه سال‌جاری کشور آلمان از جمله کشورهای اروپایی بود که به جمع عمده فروشندگان کالا به ایران پس از برجام راه یافت. اما براساس آمار منتشر شده، در ماه دوم سال آلمان از لیست شرکای اصلی واردکننده کالا به ایران خارج و فدراسیون روسیه به جمع کشورهای عمده واردکننده کالا به ایران اضافه شده است. براساس آمار منتشر شده، چین همچنان در سرلیست قرار دارد. در دو ماه منتهی به اردیبهشت سال ۹۵، معادل ۵۱۶ هزار تن کالای چینی به ارزش یک میلیارد و ۱۷۵میلیون دلار به ایران وارد شده که از نظر وزنی با افت حدود۲۷ درصدی و از نظر ارزشی نیز با افت حدود ۲۰ درصدی نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته مواجه شده است. البته سهم چینی‌ها از بازار ایران در همین مدت به لحاظ ارزشی حدود ۲۱ درصد و به لحاظ وزنی حدود ۱۱ درصد بوده است. درحالی‌که این سهم‌بندی در مدت زمان مشابه سال گذشته به لحاظ ارزشی حدود ۲۳ درصد و به لحاظ وزنی حدود ۱۲ درصد بود. امارات‌متحده عربی دومین کشور طرف معامله با ایران بوده است که در دوره مذکور ۹۷۹هزار تن کالا را به ارزش یک میلیارد و ۵ میلیون دلار روانه بازار ایران کرده که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته به لحاظ ارزشی با افت حدود ۳۹درصدی و به لحاظ وزنی با افت حدود ۲۵ درصدی مواجه بوده است. همچنین ۱۲۶ هزار تن کالا از فدراسیون روسیه به ارزش ۴۲۰ میلیون دلار در مدت مذکور به ایران وارد شده که از لحاظ وزنی با افت حدود ۳۳ درصدی در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته مواجه شده است. کشور ترکیه چهارمین شریک تجاری ما که در دو ماه نخست منتهی به اردیبهشت امسال به شمار می‌رود، ۲۶۹ هزار تن کالا به ارزش ۳۹۶ میلیون دلار از این کشور وارد بازار ایران شده است که به لحاظ ارزشی با افت حدود ۲۳ درصدی و از لحاظ وزنی با افت حدود ۵۷ درصدی واردات کالا از این کشور روبه‌رو بوده‌ایم. همچنین ۱۷۵ هزار تن کالا از کشور جمهوری کره به ارزش ۳۴۷ میلیون دلار وارد کشور شده است که شاهد افت حدود ۴۰ درصدی از لحاظ وزنی و ارزشی در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته بوده‌ایم. همچنین براساس آمار گمرک، متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی۱۲۰۶ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، حدود ۵/ ۶ درصد در ارزش دلاری افزایش داشته است.

 

مقاصد عمده صادراتی

همچنین براساس آمارها، مقاصد عمده صادراتی در دو ماهه منتهی به اردیبهشت سال ۹۵، چین، امارات متحده عربی، عراق، جمهوری کره و هند گزارش شده اند. چین همچنان به‌عنوان اولین مقصد صادراتی ایران به شمار می‌رود که در این مدت ۵ میلیون و ۳۳۶ هزار تن کالا به ارزش یک‌میلیارد و ۵۶۳ میلیون دلار کالا از ایران به این کشور صادر شده است که از نظر وزنی با رشد حدود ۴۴ درصدی و از نظر ارزشی نیز با رشد ۶ درصدی نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته مواجه شده است. این آمارها نشان می‌دهد سهم ایران از بازار چینی‌ها در دو ماهه منتهی به اردیبهشت سال ۹۵، به لحاظ ارزشی حدود ۲۳ درصد و به لحاظ وزنی حدود ۳۰ درصد بوده است. دومین مقصد صادراتی ایران کشور امارات متحده عربی است که از لحاظ وزنی ۲ میلیون و ۶۵۶ هزار تن و به لحاظ ارزشی یک میلیارد و ۱۷۶ میلیون دلار کالا از ایران به این کشور صادر شده است. کشور عراق نیز سومین مقصد صادراتی ایران به شمار می‌رود که به لحاظ وزنی ۲ میلیون و ۵۷۰ هزار تن و به لحاظ ارزشی ۹۸۰ میلیون دلار کالا در مدت مذکور به این کشور صادر شده است. صادرات به این کشور به لحاظ ارزشی با افت حدود ۶ درصدی و از لحاظ وزنی با افت حدود ۱۵درصدی در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته روبه‌رو بوده است. همچنین یک میلیون و ۳۶۴ هزار تن کالا به ارزش ۵۷۵ میلیون دلار به جمهوری کره صادر شده است. پنجمین مقصد صادراتی ایران کشور هند است که یک میلیون و ۲۸۷ هزار تن کالا به ارزش ۴۹۹ میلیون دلار به این کشور صادر شده است. این آمار نشان می‌دهد که با رشد حدود ۲۵ درصدی به لحاظ وزنی و ۶ درصدی به لحاظ ارزشی صادرات کالا از ایران به این کشور روبه‌رو بودیم. همچنین متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ۳۷۹ دلار بوده که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته، بیش از ۱۳ درصد کاهش داشته است.

 

۰۶:۵۸:۳۶ طلب ۱۲ هزار میلیارد تومانی صنعت برق

گروه صنعت و معدن: عضو کمیسیون انرژی اتاق ایران تصریح کرد: دولت طبق قانون موظف به پرداخت پول برق دریافتی به فعالان صنعت برق است.

 

محمدعلی وحدتی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران، با اشاره به رفت‌وآمد‌های اخیر هیات‌های تجاری به ایران می‌گوید: اینکه هیات‌های تجاری خارجی در دوران پساتحریم سفرهایی به ایران داشته‌اند فرصت‌های خوبی را برای ایران در بخش صنعت برق فراهم آورده‌است. با برقراری این روابط می‌توانیم از فناوری‌های جدید استفاده کنیم و به‌ویژه در بخش نیروگاهی، راندمان آنها را افزایش بدهیم. اما مشکل اصلی ما در صنعت برق، نیروگاه‌ها نیست بلکه نامتعادل بودن منابع و مصارف است.

این عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق در ادامه توضیح می‌دهد: اصلی‌ترین مشکلی که صنعت برق کشور در حال حاضر با آن مواجه است بدهی‌های دولت است. دولت هنوز موفق نشده پول برقی را که از بخش خصوصی دریافت می‌کند به آنها بپردازد، به همین خاطر اکنون بخش خصوصی بیش از ۱۲هزار میلیارد تومان طلبکار است. او ادامه داد: نکته دیگر این است که هر دو طرف در ازای این بدهی به بخش‌های دیگر بدهی دارد به همین دلیل می‌توان گفت ریشه مشکلات صنعت برق ایران، در ساختار اقتصاد کشور است. برای اینکه صنعت برق مسیر رو به رشدی را آغاز کند ابتدا این اقتصاد است که باید اصلاح شود. به گفته عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، طبق قوانین بالادستی دولت موظف است مابه‌التفاوت برقی را که دریافت می‌کند و به مردم می‌فروشد، به فعالان صنعت برق بپردازد، در حقیقت دولت یا باید نرخ واقعی برای برق تعیین کند یا باید این مابه‌التفاوت را از منابع دیگر تامین کند. اگر اصلاحیه‌ای در قیمت برق صورت نگیرد، دولت موظف است طبق قانون این منابع عمومی پول برق را به‌صورت کامل به صنعت برق بپردازد.

 

۰۶:۵۸:۰۸ دو هدف صادراتی ۹۵

عکس: رضا جلالی

گروه صنعت و معدن: «هدف‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری در بخش صادرات غیرنفتی، کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی،‌ کاهش آسیب پذیری ناشی از شوک‌های اقتصادی برون‌زا، افزایش و ایجاد اشتغال در بخش‌های ذیربط و ارتقای رفاه و حفظ تراز تجاری مثبت» را می‌توان از جمله برنامه‌های تجاری کشور برای سال ۹۵ دانست. وزیر صنعت، معدن و تجارت در گردهمایی صادرکنندگان و تشکل‌های صادراتی کشور با تاکید بر این موارد اعلام کرد: براساس هدف‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری برای صادرات، ۳۲ کشور که بیشترین ارتباط با فعالان بخش خصوصی را دارند و به لحاظ ملی به نفع کشور هستند، در برنامه‌های صادراتی مد نظر قرار گرفته است. البته در این همایش، بسته پیشنهادی نیز برای ایجاد شرکت‌های بازرگانی تخصصی یا عمومی صادراتی نیز ارائه شد که اجرای آن بر عهده سازمان توسعه تجارت خواهد بود.

 

 

معرفی ۳۲ مقصد صادراتی

وزیر صنعت، معدن و تجارت در این همایش گفت: ارزش صادرات غیرنفتی کشور تا پایان امسال با افزایش ۲۰ درصدی به بیش از ۵۰ میلیارد دلار خواهد رسید و اکنون ۳۲ کشور به‌عنوان مقاصد عمده صادراتی تعیین شده‌اند.

محمدرضا نعمت‌زاده در گردهمایی صادرکنندگان و تشکل‌های صادراتی کشور افزود: پیش‌بینی می‌شود تا پایان امسال ارزش صادرات محصولات بخش صنعت، معدن و تجارت به رقم ۳۸ میلیارد دلار، بخش کشاورزی پنج میلیارد دلار و صادرات میعانات گازی به حدود هفت میلیارد دلار خواهد رسید.وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: براساس سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی، حمایت همه‌جانبه و هدفمند از صادرات مورد تاکید قرار گرفته است.وی گفت: امسال در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، فعال‌سازی بخش تولید در پیشبرد صادرات غیرنفتی با اهمیت ارزیابی شد و اکنون بسته حمایت از صنایع کوچک و متوسط تدوین و ابلاغ شده و شماری از بانک‌ها کار خود را با اعطای تسهیلات به این صنایع آغاز کرده‌اند.

وی لزوم ثبات در قوانین را مهم دانست و افزود: برخی کشورها اعلام کردند تا ۳۰ سال قوانین خود را تغییر نمی‌دهند، اما در ایران دولت‌ها و مجلس شورای اسلامی مقررات را به راحتی تغییر می‌دهند.

نعمت‌زاده خواستار جذب سرمایه‌گذاری با هدف توسعه صادرات شد و گفت: هدف‌گذاری در همه بخش‌ها از جمله پوشاک، فولاد و صنایع مختلف باید توسعه صادرات باشد و در راه برطرف‌سازی ضعف صنایع در امر صادرات و بازاریابی گام‌های مستحکمی باید برداشت.

به گفته نعمت‌زاده، ایران با هدف تقویت بازاریابی در سایر کشورها، شمار رایزنان بازرگانی را در دولت یازدهم از چهار رایزن به ۲۵ رایزن در خارج از کشور افزایش داده است.نعمت‌زاده با بیان اینکه صنایع بزرگ کشور از دانش و تجربه صادرات برخوردارند، گفت: حدود ۹۰ درصد تولید کشور توسط صنایع کوچک و متوسط انجام می‌شود که لازم است بین آنها هماهنگی بیشتری در زمینه صادرات صورت گیرد. وی ضمن انتقاد از رقابت مخرب شرکت‌های ایرانی در بازارهای خارج از کشور افزود: هلدینگ‌های متعددی در کشور فعالیت می‌کنند که می‌توانند چند شرکت قدرتمند بازرگانی را در زیرمجموعه خود ایجاد کنند.وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: ارائه تخفیف‌های فراوان باعث ضرر تولیدکنندگان ایرانی می‌شود و بهتر است امتیازات به گونه دیگری برای خرید آنان در نظر گرفته شود تا قیمت محصولات صادراتی کاهش نیابد.

سیدحمید پورمحمدی، معاون سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نیز در این همایش اعلام کرد: برای رسیدن به رشد اقتصادی سالانه ۸ درصدی، نه تنها حمایت از تولید باید در دستور کار قرار گیرد، بلکه باید بازارهای صادراتی نیز برای بخش تولید در نظر گرفته شود؛ چراکه تولید بدون بازار صادراتی متوقف خواهد شد. وی به اقدامات حمایتی از صادرکنندگان اشاره کرد و گفت: در سال جاری دو گونه حمایت را در دستور کار قرار داده‌ایم؛ اول حمایت از صنایع کوچک و متوسط است که دراین خصوص تسهیلات بانکی در نظر گرفته شده است و دوم پیش‌بینی بازارهای صادراتی است که در این باره نیز برنامه‌هایی در دست انجام است.

وی با اشاره به هدف‌گذاری صادراتی در سال جاری عنوان کرد: برای دستیابی به این هدف، یک برنامه عملیاتی را به وزارت صنعت، معدن و تجارت پیشنهاد دادیم که براساس آن تفاهم‌نامه‌ای با صندوق توسعه ملی منعقد شد و این صندوق پذیرفت که ۲ هزار میلیارد تومان در اختیار بانک‌های عامل، به‌صورت سپرده‌گذاری قرار دهد و بانک‌های عامل تسهیلات مورد نیاز را با سود ۴ درصد برای بخش کشاورزی و ۱۶ درصد برای بخش صنعت اختصاص دهند. مجتبی خسروتاج، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این همایش گفت: ایران شرکت‌های بازرگانی بزرگی در سطح جهانی ندارد. بیشتر صادرات شرکت‌های ایرانی به واحدهای کوچک و متوسط خارجی است که غیر‌حرفه‌ای هستند. این امر، قدرت رقابت‌پذیری را در بازار جهانی از ما می‌گیرد. در مقابل، داشتن شرکت بازرگانی بزرگ به ما افزایش توان رقابت‌پذیری محصولات ایرانی، افزایش سود‌آوری، ترویج نشان ایرانی و ارتقای کیفیت محصولات را می‌دهد.

 

بسته پیشنهادی ایجاد شرکت‌های صادراتی

در این همایش، ‌وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه پیشنهادی خود را درخصوص ایجاد شرکت‌های بازرگانی تخصصی یا عمومی صادراتی اعلام کرد. براساس این برنامه، ضرورت ایجاد این شرکت‌ها که باید دارای حداقل ارزش صادرات به میزان ۱۰۰ میلیون دلار در مدت دو سال باشند، در ۵ بند تعریف شده است. «نبود شرکت‌های توانمند بازرگانی در مقیاس جهانی در داخل کشور»، «اتکای بیش از حد صادرات به واحدهای تولیدی و بنگاه‌های کوچک و متوسط غیرحرفه‌ای»، «قدرت رقابت‌پذیری ضعیف شرکت‌های ایرانی در بازارهای جهانی»، «رقابت مخرب شرکت‌های ایرانی در بازارهای هدف که به زیان بنگاه‌ها و تخریب نشان تجاری ایران می‌شود» و «توان فنی، علمی، مدیریتی و مالی ضعیف بنگاه‌های کوچک و سهم‌گیری از بازارهای هدف» پنج دلیل ایجاد شرکت‌های بازرگانی تخصصی یا عمومی صادراتی است.حال آنکه ایجاد این شرکت‌ها مزایایی را نیز دربردارد. فعالیت این گونه شرکت‌ها می‌تواند توان رقابت‌پذیری محصولات ایرانی را در بازار هدف افزایش دهد. همچنین موجب افزایش سودآوری بنگاه‌ها و درآمدهای ارزی کشور می‌شود. از سوی دیگر، توان کیفی محصولات ایرانی را مطابق استانداردهای بین‌المللی و دانش و توان فنی، علمی و مدیریتی ارتقا می‌بخشد. تمرکز بر تجربیات بازرگانان در یک مجموعه، افزایش بهره‌وری با به‌کارگیری نیروهای متخصص، افزایش کارآیی مشوق‌های صادراتی، افزایش توان چانه‌زنی در جلب شرکای خارجی و به‌کارگیری شیوه‌های موثر برای تامین منابع مالی مورد نیاز خارج از کشور، از دیگر منافع ایجاد شرکت‌های بازرگانی تخصصی یا عمومی صادراتی عنوان شده است.

البته در این مسیر چالش‌هایی نیز مطرح می‌شود. چالش‌های فرهنگی نظیر پایین بودن روحیه کار جمعی، نبود ساختار مشوق و حمایتی در جهت ایجاد این شرکت‌ها، قوانین و مقررات دست‌و‌پاگیر حاکم بر فضای کسب‌و‌کار، شفاف نبودن نقش شرکت‌های صادراتی به‌عنوان واسطه‌های بازرگانی و نبود وجود مشوق‌ها و حمایت‌های مشخص از ایجاد شرکت‌های مذکور را می‌توان پنج چالش در مسیر ایجاد این شرکت‌ها دانست. در برنامه منتشرشده، برای دستیابی به این هدف، حمایت‌هایی نیز در نظر گرفته شده است. ارائه تسهیلات ارزان قیمت به‌عنوان سرمایه در گردش، استفاده حداکثری این شرکت‌ها از بسته‌های حمایتی و رفع موانع مالیاتی آنها از جمله مواردی است که در برنامه پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت آورده شده است.

 

۰۶:۵۷:۳۴ هیجان بورسی در ایستگاه آخر

دنیای اقتصاد: روز گذشته، شاخص کل بورس با فشار محسوس یک سهم، افت ۱۶۲ واحدی را تجربه کرد. گرچه بازگشایی نماد شرکت سایپا با کاهش قیمت این سهم و اثر منفی بر نماگر بورس همراه شد، اما برخلاف گذشته شاهد واکنش متعادل بازیگران سهام به این بازگشایی بودیم. نماد جریان‌ساز گروه خودرویی که پیش‌تر با افت و خیز خود جهت نوسان سایر سهام را تعیین می‌کرد، دیروز در فضایی نسبتا آرام و در قیمتی متعادل بازگشایی شد. بنابراین به‌نظر می‌رسد نگرانی از تکرار رفتارهای هیجانی بورس‌بازان به حداقل رسیده است.

 

گروه بورس، سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با افت ۱۶۲ واحدی (معادل ۲/ ۰ درصد) در سطح ۷۶ هزار و ۶۹۰ واحد متوقف شد. در حالی که شاخص کل روند کم‌نوسانی را مطابق با روزهای گذشته تجربه می‌کرد، بازگشایی سهام خودروسازی سایپا در نیم ساعت پایانی معاملات بر شاخص کل فشار وارد کرد. «خساپا» در تقابل دو عامل تعدیل مثبت سودآوری (عامل حمایتی از سهم) و اضافه شدن سهام ناشی از افزایش سرمایه ۱۲۵ درصدی قرار داشت. اضافه شدن سهام افزایش سرمایه این شرکت به پرتفوی سهامداران همزمان با توقف نماد به منظور تعدیل مثبت احتمال فشار فروش را به وجود آورده بود. سناریوی‌های مختلفی برای بازگشایی این نماد از سوی کارشناسان در روزهای اخیر به گوش می‌رسید. با این حال، برخلاف انتظارات بازگشایی سایپا اثر هیجانی شدیدی بر بازار نداشت. در این میان، بازگشایی این نماد در قیمت‌های کنونی (بازه ۱۲۵ تا ۱۳۰ تومان به ازای هر سهم) تا حدی از نظر بازار، منطقی بود. البته همچنان نسبت به ارزندگی بنیادی سهام اختلاف نظراتی میان کارشناسان وجود دارد. علاوه بر منطقی بودن قیمت‌های مزبور از نگاه عمومی بازار، نکته قابل توجه دیگر در این میان کم‌توجهی سایر نمادها نسبت به افت شدید قیمت سایپا بود. این موضوع نویددهنده کاهش شدت هیجانات در بازار سهام و منطقی شدن معاملات در بازار است. بی‌توجهی به افت سهام بزرگترین شرکت گروه خودرو (از منظر ارزش بازار) در حالی اتفاق افتاد که اگر افت قیمت این نماد در ماه‌های گذشته و در زمانی که اهالی بازار به لیدرمحوری خودرویی‌ها اشاره داشتند، اتفاق می‌افتاد، می‌توانست فضای بازار را با تشکیل صف‌های فروش طولانی در سایر نمادهای بازار منفی کند. علاوه بر این، تعدیل فشار فروش (کمتر از انتظارات موجود) نیز به تامل بیشتر سهامداران در تحلیل این شرکت حتی با وجود کسب سودهای حداکثری در ماه‌های اخیر اشاره دارد.

 

پایان هراس از یک بازگشایی

همان طور که اشاره شد، در هفته‌های گذشته با توجه به اضافه شدن تعداد بالایی از سهام جایزه ناشی از افزایش سرمایه سایپا، هراس از ایجاد فشار فروش سنگین مطابق با آنچه در نمادهای دیگر مشاهده شد، به وجود آمده بود. در این خصوص، می‌توان به صف‌های سنگین نمادهای «خزامیا»، «خاذین» در هفته‌های گذشته با اضافه شدن سهام جایزه ناشی از افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها اشاره کرد. حجم این صف‌های فروش در سهام سایپا‌آذین بعضا به ۲۰ درصد کل سهام این شرکت نیز ‌رسید. تکرار این سناریو برای سایپا عامل تشدید نگرانی‌ها برای بزرگ‌ترین نماد گروه خودرویی بود. هراس از ایجاد فضای منفی از این افت علاوه بر گروه خودرویی در کل بازار نیز وجود داشت. مطابق با آنچه در ماه‌های اخیر به خصوص در سه ماه پایانی سال گذشته شاهد بودیم، تمرکز بازار روی گروه خودرو، موجب می‌شد فضای حاکم بر این گروه در کل بازار نفوذ کند. هرچند از ابتدای سال جاری به تدریج از شدت توجه بازار به این لیدر کاسته شد. با این حال، همچنان اثرات مقطعی از لیدر پیشین بازار را در سهام شاهد بودیم.

در شرایط کنونی کم‌توجهی و شاید بتوان گفت بی‌توجهی به افت بیش از ۱۴ درصدی نماد سایپا به‌عنوان سهمی که زمانی در کانون توجهات بازار بود، نشانه‌ای مثبت از پایان دوران هیجان در بازار است. در این خصوص، محمد‌علی شیرازی، مدیر عامل شرکت سرمایه‌گذاری اعتلای البرز به پایان توجهات به گروه خودرو اشاره کرد. وی با اشاره به این موضوع که از ابتدا نیز خودرویی‌ها شایستگی لیدر شدن را برای بورس نداشتند، افزود: در صورتی که بازار مطابق با ماه‌‌های گذشته معاملات را تنها بر مبنای هیجان دنبال می‌کرد، افت ۱۹۵ واحدی با فشار «خساپا» می‌توانست با صف‌های فروش که در سایر نمادهای بازار ایجاد می‌شد، تشدید شود.

افت قیمت «خساپا» در جو عمومی بازار تا حدی منطقی بود. پیش از بازگشایی چند سناریو درباره سایپا مطرح می‌شد. عده کمی با تعدیل مثبت نزدیک به ۱۲۶ درصدی سود این شرکت، حضور هیجان در این گروه و بازگشایی قیمت در سطوح بالا را محتمل می‌دانستند. در صورتی که سهم در مقادیر بالایی قیمت می‌خورد، احتمال فشار فروش بسیار زیاد از سوی سهامداران وجود داشت. گرچه در روز بازگشایی ممکن بود فضای سبز سایپا در گروه خودرو مشاهده شود، اما در روزهای پس از بازگشایی احتمال افت شدید قیمت «خساپا» و به دنبال فضای منفی ناشی از آن وجود داشت. قیمت‌های پایین نیز می‌توانست فضا را برای حرکت‌های گروهی فعالان بازار به منظور ایجاد هیجان و تشدید فضای نوسان‌گیری فراهم آورد.

بر این اساس، زیر فشار فروش و از سوی دیگر خوش‌بینی‌ها به بهبود سودآوری این شرکت در سال جاری، قیمت کنونی از نظر فضای عمومی بازار تا حد زیادی منطقی بود. این موضوع می‌تواند فضا را برای تخلیه هیجان در این نماد و هم‌گروهی‌های آن افزایش دهد. البته همچنان معاملات این گروه تحت تاثیر بازگشت فضای هیجانی است. گرچه در پی رشدهای شدید ماه‌های اخیر، شناسایی سود سهامداران می‌تواند با افزایش فشار فروش بر قیمت سهام خودرویی ادامه یابد، اما به نظر می‌رسد سهامداران کنونی نسبت به آینده بازار خودرو و همچنین سهام آن خوش‌بین هستند، امری که موجب تعدیل فشار فروش در قیمت‌های کنونی سایپا شده است. در حالی فشار فروش کمتر از انتظارات موجود بود که همچنان قیمت سهم ۱۰ درصد بیشتر از قیمت (با در نظر گرفتن افزایش سرمایه) پیش از مجمع فوق‌العاده به منظور افزایش سرمایه (پایان سال گذشته) است. گرچه نسبت به رشد قیمت پایدار سهم در شرایط کنونی تردید وجود دارد، اما این سهام داران با نگاه بلند مدت در بازار و با امید به انعکاس خوشبینی‌ها در صورت‌های مالی در شرکت باقی مانده‌اند.

 

تغییر نگرش سرمایه‌گذاری با متغیرهای کلان

شیرازی، همچنین درخصوص آینده بازار سهام به این موضوع اشاره داشت که انتظار برای کاهش نرخ سود بانکی تا حدودی در بازارها مشاهده می‌شود. این کارشناس بازار سهام در ادامه گفت: در شرایط کنونی شاهد جذابیت اوراق و اسناد با سودهای جذاب تر نسبت به سود بانکی هستیم. کوچ نقدینگی از بانک‌ها به تدریج با اثر واقعی کاهش نرخ سود می‌تواند تشدید شود. در این میان، مشاهده شدن اثر واقعی این موضوع در اقتصاد کلان می‌تواند به تدریج بر سود اسناد و اوراق بدون کوپن که سود آنها با قیمت اوراق رابطه معکوس دارد، منعکس شود. در نتیجه با افزایش تقاضا قیمت این اوراق افزایش یافته و در این شرایط حرکت سرمایه‌ها به تدریج به سمت سهام مورد انتظار است. رشد نسبت قیمت به درآمد بازار نتیجه کاهش نرخ بازدهی در بازارهای رقیب خواهد بود. وی در ادامه افزود: بدبینانه ترین حالتی که می‌توان در شرایط کنونی انتظار داشت، افت سهام مطابق با ماه گذشته است. در این شرایط، به تدریج با پیدایش عوامل بنیادین و حمایت رشد قیمت سهام بنیادی می‌توان انتظار رشد شاخص را داشت.

 

در بازار چه گذشت؟

در معاملات نخستین روز هفته شاهد رشد حجم و ارزش معاملات نسبت به روزهای پیش بودیم. در این میان، سایپا با معامله ۲۹۹ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات را در اختیار داشت. در دیگر نمادهای بازار شاهد نوسانات اندک قیمتی بودیم، در این خصوص، می‌توان به نوسانات اندک شاخص کل هم وزن (با اثرگذاری یکسان نمادها در محاسبه این شاخص) اشاره کرد. در حالی که بازار در انتظار بازگشایی و افت قیمت «خساپا» بود، شاهد کد به کد شدن سهام حقوقی‌ها در سهام شرکت‌های بزرگ مانند «فارس» و «همراه» بودیم. رشد قیمت پایانی این نمادها پیش از بازگشایی سایپا، از شاخص کل حمایت کرد، در نتیجه اثر افت سهام سایپا در شاخص کل تعدیل شد.

 

۰۶:۵۷:۰۳ شرط جهش رشد اقتصادی

اجماع داخلی؛ شرط رونق اقتصادی

روحانی دیروز در افتتاحیه مجلس دهم با بیان اینکه «امروز در سایه برجام، فضایی برای ما ایجاد شده که می‌توانیم از سرمایه خارجی، بازار خارجی برای صادرات کالا و از تکنولوژی خارجی به خوبی استفاده کنیم»، تاکید کرد: «مجلس و دولت باید در کنار هم جغرافیای سرمایه، جغرافیای بازار و جغرافیای تکنولوژی را مشخص کنند و بتوانند از دیپلماسی اقتصادی به‌عنوان یکی از وظایف دولت در اقتصاد مقاومتی، به خوبی استفاده و بهره‌برداری کنند». وی این امر را یک ضرورت برای رساندن کشور به رشد مناسب و ایجاد اشتغال در کشور دانست و با بیان سیاست‌گذاری‌های اقتصادی کشور، تصریح کرد: «گاهی در نگاه اول تضادی را از وجود امکانات، استعدادها و ظرفیت‌های فراوان در این کشور و از طرفی مجموعه‌ای از مشکلات متعدد مشاهده می‌کنیم که رفع آنها یک شرط بیشتر ندارد». به گفته وی، «این شرط این است که همه آن‌هایی که امروز در این مجلس اجتماع کردیم، از منتخبان مردم در مجلس شورای اسلامی جدید تا سایر مقامات و بزرگان و تا نیروهای مسلح، اگر همه دست به دست هم دهیم و اولویت اول را اقتصاد و اجرایی کردن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بدانیم، خواهیم توانست به رشد مناسب حتی در سال‌های آینده به رشد هشت درصد به خوبی دست پیدا کنیم». رئیس‌جمهوری افزود: «اگر قانون‌گذاری، دستگاه قضایی، قوه مجریه و نیروهای مسلح، همه در کنار هم باشیم و سیاست ما برای اداره کشور تدبیر و خردورزی باشد و سیاست ما برای اداره کشور استفاده از همه امکانات درونی و بیرونی به نفع منافع ملی و خواست مردم باشد». به گفته روحانی، «مردم در این انتخابات آری‌هایی گفتند و نه‌هایی گفتند، مردم در این انتخابات خواستار بهبود وضعیت زندگی و روابطی توام با ‌آرامش و عزت با دنیای خارج بودند، مردم ما در این انتخابات خواستار حل مشکلات سیاسی جامعه و به‌ویژه مشکلات اقتصادی بودند.»

 

اولویت‌بندی بین سه چالش مهم

مسعود نیلی در گفت‌وگوی خود با «تجارت فردا» با بیان اینکه در مدت محدود و یک‌ساله باقی‌مانده از دولت یازدهم باید بین مسائل پرشمار فعلی اقتصاد کشور، نوعی «اولویت‌بندی» و «گزینش» برای اجرا صورت بگیرد، مهم‌ترین چالش‌های جاری را «مسائل بودجه‌ای دولت»، «معضل تامین مالی» و «مشکلات اجرای برجام» عنوان کرد. وی درخصوص مورد اول، به «حجم بالا» و «جریان نامتوازن» بدهی‌های دولت اشاره کرد و با بیان بی‌انضباطی مالی تاریخی دولت‌ها و بی‌مبالاتی در افزایش بدهی‌ها، روند قبلی را قابل تداوم ندانست و تغییر آن را نیازمند اصلاح ساختار بودجه و مناسبات مالی درونی و بیرونی دولت تلقی کرد. به گفته وی، مسائلی مثل «مناسبات دولت با نظام بانکی و پیمانکاران»، «سیاست‌گذاری انرژی و یارانه‌ها»، «کاهش درآمدها با تحریم و افت قیمت نفت» و «کسری مزمن صندوق‌های بازنشستگی» در اختلال نظام بودجه‌ای دولت تاثیر زیادی داشته و نیازمند راه‌حل‌های بنیادی است. مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور در توضیح چالش دوم یعنی معضل تامین مالی، به مسائل بانک‌ها اشاره کرد که با محدودیت‌های زیادی در تامین منابع و اعطای تسهیلات مواجه هستند و تبعات آن، دامن بخش‌های تولیدی و سرمایه‌گذاری را نیز گرفته است. وی با اشاره به مطالعات انجام شده درخصوص اثرات «انجماد دارایی‌های بانک‌ها» بر «کاهش نقدشوندگی منابع بانکی»، نتایج این مساله را محدودیت قدرت اعطای تسهیلات بانکی و در نتیجه، افزایش نرخ‌های سود دانست. مساله‌ای که همراهی آن با نبود سازوکارهای دیگر برای تامین مالی بنگاه‌ها و کوچک بودن بازار سرمایه، به «کاهش تقاضا» به‌عنوان یک چالش دیگر اقتصاد کلان نیز منجر شده است.

 

برجام نیازمند وفاق داخلی است

نیلی با بیان اینکه مقابله با مساله تامین مالی از طریق دو رویکرد داخلی و خارجی برای دسترسی به منابع ممکن است، استفاده از راه‌حل‌های خارجی را منوط به «رفع مشکلات اجرای برجام» دانست که علاوه بر تامین مالی خارجی، می‌تواند دسترسی به بازارهای خارجی برای صادرات، دسترسی به تکنولوژی و نظایر آن را هم در پی داشته باشد. با این حال، وی تاکید کرد که «برجام یک توافق خارجی در مورد یک موضوع مشخص-یعنی مساله‌ هسته‌ای- است که روی یک زیر‌ساخت محکم توافق داخلی گذاشته نشده است.» وی با بیان اینکه کشور برای دوره‌ای در حدود ۱۰ سال در محیطی فراتر از تنش با بخش بزرگ و موثر دنیا به سر می‌برده و به جایی رسیده بوده که با فراگیرترین نوع تحریم مواجه بوده، دوره گذار در شکل‌گیری تعاملات و حل مسائل را نیازمند گذشت زمان دانست و افزود: «در اینجا چراغ جادویی وجود ندارد». نیلی تاکید کرد که شکل‌گیری توافق داخلی برای ثمربخشی برجام، نیازمند شناسایی مسائل و محاسبه هزینه و فایده راه‌حل‌ها خواهد بود.

 

تنگنای مالی، نرخ سود و انقباض تقاضا

به گفته نیلی، در بین فهرست مسائل جاری اقتصاد، «دو مساله‌ تنگنای مالی و کمبود تقاضا، مسائل اساسی و حائز اولویت هستند که با یکدیگر ارتباط دارند و لازم است همزمان مورد توجه قرار گیرند». وی با بیان اینکه بدون رفع مشکل تقاضا، تنگنای مالی به تنهایی ثمربخش نخواهد بود، کمبود تقاضای کنونی را به دو بخش تقسیم کرد: کمبود تقاضای با منشأ اقتصاد کلان و کمبود تقاضای با منشأ اقتصاد خرد که به گفته او، این مورد دوم می‌تواند دلایلی مثل حذف کالای تولیدی از سبد مصرفی مردم، منسوخ شدن تکنولوژی تولید آن یا قطع یارانه تخصیص داده شده برای تولید کالا، داشته باشد و تزریق منابع برای احیای تولیدات آنها اشتباه خواهد بود. با این حال، مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوری بر لزوم رفع کمبود تقاضای کلان اقتصاد تاکید کرد و غلبه بر آن را نیازمند راه‌حل‌های اقتصاد کلان دانست. نیلی با تاکید بر رابطه دوسویه بین دو چالش تامین مالی و کمبود تقاضا، اضافه کرد که در سمت دیگر، برطرف شدن کمبود تقاضا بدون توجه به تنگنای مالی فقط آثار تورمی بدون بهبود رکود خواهد داشت. وی در ادامه با تشریح سازوکار تشدید معضل تنگنای مالی به دلیل عدم بازگشت منابع به دلیل بالا بودن نرخ سود و افزایش نرخ سود به دلیل عدم بازگشت منابع به بانک‌ها، تعادل ایجادشده در نرخ‌های سود کنونی را یک «تعادل نامطلوب» خواند که به کاهش خودبه‌خود نرخ‌های سود نیز منجر نمی‌شود. وی با تاکید بر اینکه مساله نرخ‌های بالای سود پیامد و معلول مساله «تنگنای مالی» است، توضیح داد که استمرار این مساله، به تعویق مصرف و غیرفعال ماندن تقاضای مصرفی و تبدیل منابع به «سپرده» به جای «خرید» منجر می‌شود و از طرف دیگر، علاوه بر مصرف، با افزایش هزینه سرمایه‌گذاری، دومین مولفه مهم تقاضا یعنی سرمایه‌گذاری را نیز منقبض می‌کند.

 

نیلی با تشریح این سازوکارها، تاکید کرد که تنگنای مالی از کانال نرخ سود، به کاهش تقاضا در اقتصاد منجر شده است و ارتباط بین نقدینگی و تورم را نیز قطع کرده است. از سوی دیگر، کاهش درآمدهای دولت تحت‌تاثیر عواملی مثل نفت، جزء سوم تقاضا یعنی مخارج دولتی را نیز محدود کرده است.

 

۱+۳ راهکار در سال آخر

مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوری پس از تشریح سازوکار اثرگذاری تنگنای مالی بر کاهش تقاضا از کانال نرخ سود، ضرورت اصلی اقتصاد را تمرکز بر کاهش نرخ سود از طریق رفع تنگنای مالی دانست. وی با تاکید بر ناکارایی راه‌حل‌های اداری و دستوری برای کاهش نرخ سود، سه راه‌حل اصلی برای کاهش نرخ سود به شکل تعادلی را «مقابله با بدهی‌های دولتی با استفاده از بازار بدهی و انتشار اوراق»، «شناسایی ریسک بانک‌های مختلف و رتبه‌بندی آنها» و «تقویت نقش بانک مرکزی در مدیریت و تنظیم بازار بین بانکی» عنوان کرد. وی با بیان اینکه در صورت مراقبت دقیق و حفظ آرامش اقتصاد و سایر بازارها، کاهش نرخ سود با افزایش تقاضا می‌تواند بخشی از مشکلات تولید را حل کند، استفاده از ظرفیت‌های بین‌المللی برای تامین منابع را نیز ضروری خواند. وی با تاکید مجدد بر اینکه استفاده از فرصت‌های اقتصادی بین‌المللی پسابرجام نیازمند «اتفاق نظر در داخل کشور» است، راهبرد اقتصادی مناسب برای سال جاری را به این شکل تشریح کرد که دولت با تمرکز بر رفع ریشه‌های تنگنای مالی، اصلاحات بانکی برای کاهش نرخ سود را پیگیری کند و همزمان، برای بهره‌گیری از ظرفیت اقتصادی بین‌المللی نیز چاره‌ای بیندیشد. به گفته نیلی، اصلاح نظام بانکی با رتبه‌بندی بانک‌های سالم از یک جنبه دیگر نیز مفید خواهد بود چراکه کمک می‌کند بانک‌های سالم‌تر اقتصاد، سریع‌تر با نظام بانکداری بین‌المللی مرتبط شوند.

 

۰۶:۵۶:۳۰ شرط جهش رشد اقتصادی

دنیای اقتصاد: حسن روحانی، رئیس‌جمهور در آیین گشایش مجلس دهم بخش عمده‌ای از اظهارات خود را به مباحث اقتصادی و الزامات رونق اقتصادی کشور اختصاص داد و با اشاره به هدف‌گذاری‌های انجام شده برای رونق اقتصاد، رسیدن به این اهداف را نیازمند «توافق و اجماع داخلی» دانست. به گفته روحانی، وفاق در زمینه به‌کارگیری سیاست‌های مدبرانه در جهت منافع ملی، گام ضروری رسیدن به نرخ‌های رشد اقتصادی بالا و تامین اشتغال مورد نیاز کشور است. تاکید روحانی بر وفاق داخلی، مورد تایید ادبیات توسعه نیز است در این نظریه‌ها بر ضرورت وفاق بین نخبگان فکری و ابزاری در مراحل توسعه کشورها و خروج آنها از مسیرهای فقر تاکید می‌شود. روحانی با الهام از این ضرورت، از نمایندگان جدید مجلس، سایر مقامات، بزرگان و نیروهای مسلح درخواست کرد در مسیر پیش‌رو برای توسعه اقتصاد در جهت سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، ضرورت اجماع داخلی را مدنظر داشته باشند. رئیس‌جمهور این همگرایی را شرط جهش رشد اقتصادی عنوان کرد. همزمان با اظهارات حسن روحانی، مشاور ارشد اقتصادی وی نیز در اظهاراتی بر اولویت‌بندی چالش‌های اقتصادی کشور تاکید کرد و موفقیت در غلبه بر مشکلات را نیازمند توافق داخلی دانست. مسعود نیلی غلبه بر چالش تامین مالی داخلی و استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی بین‌المللی را نیازمند اجماع داخلی دانست.

 

دنیای اقتصاد: روز گذشته رئیس‌جمهوری در مراسم افتتاحیه مجلس دهم با اشاره به مسائل اقتصادی کشور و ناهمخوانی این مشکلات با امکانات و ظرفیت‌های موجود، شرط رسیدن به اهداف اقتصادی را تفاهم و اجماع داخلی بین نیروهای درون کشور دانست و استفاده از سیاست‌های بخردانه در جهت منافع ملی را گام ضروری برای رسیدن به رشد اقتصادی بالا عنوان کرد. همزمان، مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور نیز روز گذشته در گفت‌وگویی با هفته‌نامه «تجارت فردا» بر لزوم اولویت‌بندی بین چالش‌های اقتصادی کشور تاکید کرد و موفقیت در غلبه بر مشکلات را نیازمند توافق داخلی دانست. نیلی با اشاره به ضرورت رسیدگی به مساله تامین مالی در سال پایانی دولت یازدهم، به سه راهکار اساسی برای غلبه بر محدودیت در تامین مالی داخلی اشاره کرد و علاوه بر این، بر لزوم استفاده از ظرفیت‌های مالی خارجی در فضای بعد از برجام تاکید کرد. امری که به گفته وی، بدون وفاق داخلی امکان‌پذیر نخواهد بود.

 

۰۶:۵۳:۴۰اقتصاد درحال خروج ازرکود است/عده‌ای فرار مالیاتی را هنر می‌دانند – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدباقر نوبخت امروز در اجلاس سراسری مدیران مالیاتی کشور، ضمن تاکید بر بند مصرح ۱۷ سیاست های اقتصاد مقاومتی گفت: با توجه به این بند، سهم مالیات‌ها در درآمدهای دولت باید افزایش پیدا کند و امسال شاهد اقدام و عمل در عرصه سیاست اقتصاد مقاومتی خواهیم بود.
معاون رئیس جمهور رشد وصول مالیات در دو ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل را افتخار آفرین دانست و افزود: تامین هزینه های کشور به تلاش کارکنان مالیاتی بستگی دارد و دولت نیز باید ابزارها، امکانات و منابع مورد نیاز را در اختیار سازمان قرار دهد تا بتواند نسبت ۱۰ درصدی مالیات به تولید ناخالص داخلی پیش بینی شده در قانون برنامه ششم را محقق سازد.
نوبخت با بیان اینکه اقتصاد کشور در حال خروج از رکود است، عنوان کرد: با توجه به شرایط رونق اقتصاد، باید به سمتی برویم که سهم مالیات ها از بودجه افزایش یابد؛ البته نه از محل افزایش نرخ‌ها و فشار بیشتر بر مودیان موجود، بلکه با شناسایی آن بخش از اقتصاد که هم اکنون از مالیات مستثنی یا معاف است و یا ما از آن مغفول مانده ایم.

سخنگوی دولت اظهارداشت: کار در دستگاه مالیاتی، کار سختی است از آن جهت که هم شما باید قاطعانه مالیات اخذ کنید و هم عادلانه و همین امر، باعث می شود کار شما سخت باشد و همچنین باید مراقبت نمائید محبوبیت و اعتبار سازمان به واسطه مالیات ستانی خدشه دار نشود.

وی با اشاره به اینکه عده ای در کشور فرار مالیاتی را یک هنر می دانند، گفت: متاسفانه درکشور فرهنگ مالیات گریزی وجود دارد و هنر شما این است که با رعایت عدالت، قاطعانه مالیات را وصول کنید.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، خواستار تلاش همه جانبه و کار جهادی همکاران این دستگاه به منظور اجرایی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی شد.

 

۰۶:۵۲:۵۶  احتمال کاهش دوباره نرخ سود/ بانکداران اینبار پیشقدم شدند – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency

به گزارش خبرنگار مهر، بانک ها قرار است تا دو هفته آینده درباره کاهش نرخ سود بانکی تصمیم گیری کنند. این بار باز هم کاهش نرخ سود بانکی در دستور کار قرار گرفته است، برخی از بانکی ها می گویند که امکان کاهش نرخ سود بانکی تا ۱۶ درصد هم با توجه به کاهش نرخ تورم وجود دارد.

از سوی دیگر برخی از کارشناسان اقتصادی مطرح می کنند که سیستم بانکی امکان کاهش دوباره نرخ سود را ندارد و شرایط برای این امر فراهم نیست و اگر چنین کاری صوررت گیرد، به نفع سپرده گذاران و تسهیلات گیرندگان نیست، بلکه به نفع خود بانکداران است.

همیشه این بانکداران بودند که در مقابل کاهش نرخ سود بانکی مقاومت می کردند اما این بار پیشقدم شده اند که نرخ سود را حداقل دو درصد دیگر کاهش دهند و بانک مرکزی هم به نظر می رسد که از آنها حمایت می کند.

ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی درباره سیاست کاهش نرخ سود بانکی گفت: بانک مرکزی تا رسیدن به نرخ تورم سیاست کاهش نرخ سود را دنبال می کند. نرخی که برای بانک مرکزی قابل قبول است، نزدیک به نرخ تورم است.

رئیس شورای پول و اعتبار افزود: الان هنوز این نرخ با تورم فاصله زیادی دارد، ضمن اینکه سیاست کاهش نرخ سود بانکی از اهداف اصلی بانک مرکزی است و همچنان ادامه دارد.

سیدبهاء‌الدین حسینی هاشمی در گفتگو با مهر درباره این موضوع گفت: در حال حاضر سیاست کاهش نرخ سود بانکی دستوری است. زمانی می‌توان گفت که تعیین نرخ سود دستوری نیست که این نرخ از نرخ بازار تبعیت کند، این در حالی است که هم‌اکنون نرخ تمام شده در بازار آزاد در کنار بازار بانکی ۴۰ درصد است.

وی ادامه داد: در این حالت چگونه می‌توان نرخ سود در یک بازار رسمی را ۱۵ درصد تعیین کرد، در حالی که همه پول‌ها به سمت بازار آزاد شیفت می‌کند؛ لذا کاهش دستوری نرخ سود بانکی فقط به نفع بانک‌ها و سهامداران آنهاست.

مدیرعامل اسبق بانک‌های صادرات و سرمایه گفت: از طرف دیگر منافعی عاید استفاده‌کنندگان از تسهیلات یا واحدهای اقتصادی که مورد نظر سیاستگذاران اقتصادی است، نخواهد شد.

نرخ تمام شده پول چقدر است؟

وی خاطرنشان کرد: در این حالت و به طرق مختلف ممکن است که بانکداران نرخ سود را ۲۰ تا ۲۲ درصد مثلا اعلام کنند، اما با سپرده‌گذاری در حساب‌های قرض‌الحسنه به اشکال مختلف قیمت تمام شده پول ۲۸-۲۷ الی ۳۰ درصد تمام خواهد شد.

هاشمی گفت: لذا زمانی ما می‌توانیم این سیاست‌ها را اعمال کنیم که با مازاد عرضه پول مواجه باشیم، به عبارت دیگر پولی که بانک‌ها دریافت کرده‌‌اند، نتوانند تمام آن را مصرف کنند، این در حالی است که همه پول بانک‌ها مصرف شده، بر این اساس کاهش نرخ سود چه معنایی خواهد داشت.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه امکان کاهش نرخ سود وجود ندارد، گفت: روند کاهشی نرخ سود قطعا به رشد و توسعه  اقتصادی کمک می‌کند. یکی از پارامترهایی که به کاهش نرخ سود کمک می‌کند، نرخ تورم است. نرخ تورم در حال حاضر کاهش یافته اما الزاما قرار نیست نرخ سود هم کاهش پیدا کند.

وی با بیان اینکه کاهش نرخ سود بستگی به پارامترهای مختلفی دارد، افزود: باید تعادل در بازار پول برقرار باشد، یعنی تقاضا برای عرضه و تقاضای پول در حد تعادلی باشد، اما از آنجا که سیستم بانکی‌مان دسترسی به منابع بین‌المللی ندارد و بخش زیادی از منابعش چه در بخش دولتی و چه خصوصی مصرف شده،

حسینی هاشمی تصریح کرد: در عین حال ساختار بازار سرمایه ما نیز خوب و مناسب نیست، لذا منابع قابل تصرف وام‌دهی در حداقل خود قرار دارد، ولی تقاضا به شدت افزایش یافته، به طوری که برآورد می‌شود تقاضا برای پول از سیستم بانکی در بازار رسمی دو برابر میزان عرضه است.

وی خاطرنشان کرد: وقتی این میزان دو برابر باشد قطعا نرخ سود کاهش پیدا نخواهد کرد، چون کاهش نرخ سود تکافوی عرضه و تقاضا را نمی‌کند و به همین دلیل بالاتر خواهد بود. در عین حال اگر سیاست کاهش نرخ سود دستوری باشد، به ضرر سپرده‌گذاران و از طرف دیگر به نفع خود بانک‌هاست.

احمد طاهری بهبهانی مدیرعامل بانک سامان نیز در گفتگو با مهر با تاکید بر اینکه نرخ سود به صورت دستوری تعیین نمی‌شود و تعیین آن در حال حاضر در اختیار کانون بانک‌های خصوصی و شورای عالی بانک‌های دولتی قرار دارد، گفت: نرخ سود به زودی تعیین خواهد شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر کانون بانک‌های خصوصی و شورای عالی بانک‌های دولتی در حال مطالعه بر روی این موضوع هستند. مدیران عامل بانک‌ها هم مطالعاتی در این باره دارند و امیدواریم طی یکی دو هفته آینده نتایج اعلام شود.

 

۰۶:۵۲:۲۹وزیر خارجه عربستان: ایران باید سودای احیای امپراطوری فارس را رها کند

عادل الجبیر وزیرخارجه عربستان سعودی که در آلمان به سر می برد ایران را متهم کرد که در تلاش احیای “امپراطوری فارس” است.
به گزارش «انتخاب»، وی در مصاحبه با روزنامه آلمانی فرانکفورتر آلگماینه گفت: ایران سودای احیای امپراتوری فارس را رها کند.
وی افزود: ایران به جای دخالت در امور دیگران به فکر حل مشکلات داخلی خود باشد و با همسایگان خود رفتاری دوستانه پیش گیرد.
عادل الجبیر به دعوت فرانک والتر اشتاین مایر وزیرخارجه آلمان به برلین سفر کرده است. وی روز جمعه ٢٧ مه/٧ خرداد همراه با همتای آلمانی خود در یک کنفرانس خبری مشترک حضور یافت و سپس در مصاحبه ای با فرانکفورترالگماینه دیدگاه های خود را درباره مسائل خاورمیانه و سوریه و مناسبات کشورش با ایران برشکافت.
جبیر، همچنین گفت که برای انتقال قدرت سیاسی و برکناری بشار اسد در سوریه باید گروه های اپوزیسیون تقویت شوند و بدون ورود نیروی زمینی به خاک سوریه، نابودی داعش عملی نیست.

 

۰۶:۵۱:۵۵ایسنا – شانس آخر اوپک

تجربه‌های تلخ اوپک یکی پس از دیگری در حال تکرار است و حالا زمزمه‌هایی از مرگ خاموش اوپک به گوش می‌رسد، آخرین نشست عادی‌اش بی نتیجه بوده، نشست اضطراری که انتظار می‌رفت پس از آن برگزار شود اتفاق نیافتاد، نشست کم سابقه‌ای که با غیر اوپکی‌ها داشت، شکست خورد و حالا در آستانه نشست بعدی و شاید شکست بعدی‌اش قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار ایسنا، تحلیل های ناامیدانه از وضع سال‌های اخیر بزرگترین سازمان نفتی که زمانی محل پیوند تعیین کننده‌ترین فعالان بازار نفت بود، کم نیست. پس از آنکه اوپکی‌ها برای به دست آوردن سهم بیشتری از بازار نفت در غیبت برخی رقیبان خود دندان تیز کرده و به سقفی که قبلا برای تولید به آن متعهد می‌شدند، پایبند نماندند، کشتی اوپک به کوه یخی کاهش شدید قیمت نزدیک شد، چیزی که اگرچه دقیقا هدف کشورهایی مثل عربستان برای بیرون بردن تولیدکنندگان نفت غیرمتعارف از بازار رقابت بود اما همه ساکنان این کشتی را با بحران مواجه کرد.
پس از شکسته شدن سقف تولید و کوتای کلی در اوپک هر ماه تولید اعضا افزایش یافته و اشباع بازار بیش از پیش بروز پیدا می‌کرد، عملا اعضای اوپک از نوامبر ۲۰۱۴ تصمیم‌گیری در مورد قیمت نفت را به دست شرایط و تحولات بازار سپردند و بنابراین انتظار می‌رفت در نشست صد و شصت و هشتم این مجمع تصمیم تازه‌ای برای بازار نفت بگیرند.

عراق به سرعت تولید نفت خامش را افزایش می‌داد و ایران سعی می‌کرد با اعلام برنامه‌های افزایش تولید در پساتحریم بازار را برای سرازیر شدن منابع تازه نفتی آماده کند، اما اختلاف بین اعضای اوپک در نشست قبل وقتی آشکار شد که نتیجه این نشست چندین ساعته پشت درهای بسته سکوت بود.

به گفته رییس مجمع، در پایان تمام رایزنی‌ها برای نفتی که قیمت آن چنان در سراشیبی سقوط افتاده بود که انگیزه ها را برای سرمایه‌گذاری به شدت کاهش می‌داد، اعضای اوپک تنها برای این توانسته بودند توافق کنند که منتظر بمانند و ببینند بازار در ماه‌های آینده به کدام سو خواهد رفت.

حالا اختلاف بین دو عضو اوپک یعنی ایران و عربستان بیشتر آشکار می‌شد، اختلافاتی که گره سیاست و اقتصاد را بین این دو پیچیده‌تر می‌کرد و ایران بیش از پیش بر حتمی بودن تصمیم افزایش سریع تولید نفت از روز پس از برداشته شدن تحریم‌ها تاکید داشت و می‌گفت با قیمت پایین نفت مشکلی نخواهد داشت.

اما سایر کشورهای تولیدکننده در برابر این جدال نفتی سکوت نکرده و تلاش کردند توافقی را برای نجات بازار نفت در آستانه سقوط به دست آورند؛ نشست دوحه اول، نشست تهران و در نهایت آخرین نشست دوحه که با حضور بزرگترین تولیدکنندگان نفت عضو اوپک و البته کشورهای غیرعضو که مهم‌ترین آن ها روسیه بود، برای رسیدن به توافقی جهت فریز تولید برگزار شد، تلاش‌های شکست‌خورده پی در پی برای این توافق بود.

نگاه تازه عربستان به اوپک

همچنان شعله تنش‌ها گرم است، ایران توانسته تولید خود را روی یک شیب صعودی حرکت دهد و البته آمارها نشان می‌دهد به جز عراق سایر کشورهای عضو اوپک عملا نتوانسته‌اند به حجم تولید خود در سال جدید رقم چشم‌گیری را بیافزایند.

اما مهم‌تر از این‌ها، حرکت جدید عربستان به سوی تحول در سیستم اقتصادی است که مشخص‌ترین تاثیر آن در سیاست نفتی این کشور تغییر وزیر نفت و تغییر نام وزارت خانه مربوطه است.

عربستان می‌خواهد وابستگی اقتصادش را به درآمدهای نفتی کاهش دهد و حالا مهمترین مهره اوپک را تغییر داده، خالد الفالح پنجمین وزیر نفت عربستان و البته مجری سیاست‌های شاهزده جوان عربستان، محمد بن صالح است.

اما اوپک نباید به این تغییر امیدوار باشد، علی النعیمی در روزهای پایانی وزارتش برای اجرای شدن فریز نفتی تلاش می‌کرد و جانشین ولیعهد عربستان که سکان‌دار سیاست‌های نفتی این کشور است با طرح فریز موافق نیست؛ وزیر جدید وزارت خانه‌ای که حالا نامش وزارت انرژی، صنعت و منابع زیرزمینی آمده تا این نگرانی شاهزاده را برطرف کند.

شاهزاده سی ساله عربستان دلیلی برای پیوستن به توافق نفتی توقف سطح تولید نمی‌بیند مگر آنکه ایران نیز از موضع خود کوتاه آمده و به این توافق بپیوندد، الفالح مامور افزایش تولید نفت خام عربستان است اما این بار نه در جهت شعله‌ور تر کردن آتش جنگ نفتی بلکه برای پاسخگویی به افزایش تقاضای فصلی داخلی نفت خام و البته بیرون راندن ایران و عراق از عرصه رقابت در فروش به هند و چین.

اما وزیر نفت تازه عربستان وقتی برای اهمیت دادن به بازار جهانی نفت ندارد، ماموریت‌های خانگی الفالح فرصت را برای درگیر شدن در تنش‌های خارجی بازار از او می‌گیرد.

فروش سهام آرامکو، افزایش ظرفیت پالایشگاهی، پتروشیمی و سایر صنایع نفتی این کشور و حرکت به سوی استفاده از انرژی های تجدید پذیر ، از جمله این ماموریت های جدید است که باعث می شود این پرسش در ذهن شکل گیرد که برای عربستانی با نگاه جدید نفتی، اوپک در مقطع کنونی چه میزان اهمیت دارد؟

نگاه عربستان به اوپک و تحلیل این کشور از ضرورت فعالیت در قالب این سازمان می‌تواند برای کارتل بزرگ نفتی سرنوشت‌ساز باشد، آنچه مسلم است این است که اوپک بدون عضوی که یک سوم تولید آن را در اختیار دارد قدرت اجرایی سابق را از دست خواهد داد.

بنابراین شاید آنچه در نشست صد و شصت و نهم اوپک اهمیت دارد بیش از نتیجه بخش بودن آن برای سیاست گذاری در بازار نفت، جو حاکم بر آن است، اینکه کشورها دور یک میز چه نگاهی به یکدیگر خواهند داشت، چه راهی را با رقبا پیش می گیرند و اساسا چقدر به سازمانی که سال‌ها از طریق آن سکان بازار نفت را به دست گرفتند، پایبند مانده اند؟

 

۰۶:۵۱:۲۶ ایرنا – برجام شرایط اجرای طرح های توسعه فولاد را فراهم کرد/ایران در رده نخست تولید آهن اسفنجی جهان

بهرام سبحانی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اظهار داشت : آمارها نشان می دهد کل تولید ایران در سه ماهه نخست سال میلادی ۲۰۱۶ به رقم ۳٫۷ میلیون تن رسید و هند نیز با تولید ۳٫۶ میلیون تن در جایگاه دوم قرار دارد .
اطلاعات موجود نشان می دهد ایران، هند و عربستان به ترتیب در رتبه های اول تا سوم تولید آهن اسفنجی جهان قرار دارند.
آهن اسفنجی، محصول حاصل از احیای مستقیم سنگ آهن است و در عملیات احیای مستقیم، بدون نیاز به ذوب سنگ آهن، اکسیژن آن حذف می شود و شکل ظاهری آن بصورت قطعات کروی متخلخل یا اسفنج گونه می شود که دلیل نامگذاری آن نیز ظاهر اسفنجی این محصول است.
آهن اسفنجی دارای عیار بالای آهن است؛ یکی از دلایل رواج آهن اسفنجی، کمبود ضایعات آهن و افزایش قیمت آن و مشکلات زیست محیطی ارزیابی می شود.
آهن اسفنجی جایگزین مناسبی برای ضایعات آهن است؛ بنابراین می توان درصد بالایی از مواد اولیه را برای تامین ذوب مورد نیاز واحدهای فولادسازی – بجای استفاده از ضایعات- بوسیله آهن اسفنجی تامین کرد.
به گفته سبحانی، امروز فولاد مبارکه بزرگترین تولیدکننده ورق های فولادی تخت در خاورمیانه و شمال آفریقاست که با سهم بیش از ۵۰ درصدی در کشور و ۲۲ درصدی در خاورمیانه و شمال آفریقا توانسته بخش عمده ای از نیاز بازار داخل و خارج را تأمین کند.
اکنون ایران با تولید یک درصد تولید جهانی (حدود ۱۷۰۰ میلیون تن) رتبه چهاردهم فولاد ساز جهان را به خود اختصاص داده است.
رئیس انجمن تولید کنندگان فولاد ایران گفت: جمهوری اسلامی براساس افق ۱۴۰۴ دستیابی به ظرفیت ۵۵ میلیون تن فولاد را هدفگذاری کرده و این درحالی است در سال گذشته، به تولید ۱۶٫۵ میلیون تن فولاد دست یافتیم.
وی افزود: چنانچه فولاد مبارکه بخواهد سهم ۵۰ درصدی از تولید فولاد را حفظ کند، در افق یاشده باید به رقم ظرفیت ۲۵ میلیون تن برسد و امسال تحقق ۱۰ میلیون تنی را هدف گذاری کرده ایم.
امروزه چین، ژاپن و آمریکا با بیش از ۶۰ درصد تولید جهانی به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص داده اند که سهم چین بیش از ۵۰ درصد است.
به گفته سبحانی، بعداز توافق برجام و اجرایی شدن آن، شرایط بین المللی و همکاری با شرکت های خارجی بهبود یافته و شرایط برای پیاده سازی طرح های توسعه فولاد فراهم شده است.
وی، ارزش کنونی گروه فولادمبارکه را ۲۰۰ هزار میلیارد ریال اعلام کرد که به عنوان بزرگ ترین شرکت بورسی محسوب می شود.
وی افزود: این شرکت توانسته به سهم یک درصدی در تولید ناخالص داخلی برسد و در بخش صنعت نیز سهم پنج درصدی را از آن خود ساخته ایم.
به گزارش ایرنا، براساس برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن وتجارت، ظرفیت تولید فولاد خام کشور در سال ۱۳۹۶ باید به رقم ۳۲ میلیون تن باید برسد.
هفت طرح فولاد استانی که برای هریک ظرفیت ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تنی پیش بینی شده است، در چارچوب تحقق سند چشم انداز ۱۴۰۴ دنبال می شود.
طرح های یاد شده در سپید دشت چهارمحال و بختیاری، نی ریز فارس، میانه آذربایجان شرقی، شادگان خوزستان، قائنات خراسان جنوبی، سبزوار خراسان رضوی و بافت کرمان در مراحل مختلف اجرایی است.

 

۰۶:۵۰:۵۳ ایرنا – معاون سازمان مدیریت: جایزه صادراتی امسال، نیم تا سه درصد است

«سیدحمید پورمحمدی» عصر امروز (شنبه) در گردهمایی صادرکنندگان و تشکل های صادراتی کشور افزود: این جایزه صادراتی بر اساس شاخص هایی که تعیین شده است، اختصاص می یابد.
وی این جایزه را برای افرادی دانست که امسال برای نخستین بار به صدور کالا دست می زنند و همچنین صادرکنندگانی که صادرات خود را نسبت به سال ۱۳۹۴ افزایش می دهند.
پورمحمدی اضافه کرد: بر اساس برنامه ریزی انجام شده در نظر داریم میزان صادرات را از ۴۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۴ به ۵۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۵ افزایش دهیم.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی تراز تجاری پارسال کشور را به ۰٫۹ درصد اعلام کرد و ادامه داد: پارسال ۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار میعانات گازی و ۳۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار محصولات پتروشیمی و سایر کالاها صادر شد.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: مجموعه صادرات در فروردین ماه از لحاظ وزن ۳۷ درصد و از نظر ارزش هشت درصد رشد کرد و وزن و ارزش صادرات میعانات گازی نیز ۵۶ و ۹٫۲ درصد زیاد شد.
پورمحمدی اضافه کرد: همچنین صادرات محصولات پتروشیمی و سایر کالاها نیز از لحاظ وزن ۳۴ درصد و از نظر ارزش ۷٫۶ درصد رشد کرد.
به گفته وی، اکنون بیشترین محصولات به کشورهایی مانند چین، هند، عراق، امارات و افغانستان صادر می شود که باید شمار آنها افزایش یابد.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور درباره بسته حمایت از صادرات غیرنفتی که چهارم خردادماه ابلاغ شد، گفت: برای تحقق افزایش ۱۰ میلیارد دلاری صادرات کشور در امسال باید از همه منابع و ظرفیت های کشور استفاده شود و براین اساس با صندوق توسعه ملی نیز توافق هایی صورت گرفته است.
پورمحمدی اضافه کرد: براین اساس مبلغ ۲۰ هزار میلیارد ریال به صورت ریالی در بانک های عامل سرمایه گذاری می شود تا تسهیلاتی با نرخ ۱۶ درصد به بخش صنعت و ۱۴ درصد به بخش کشاورزی اختصاص داده شود.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ادامه داد: همچنین صندوق توسعه ملی یک میلیارد دلار سپرده گذاری ارزی انجام می دهد که قابل افزایش تا دو میلیار دلار است.
پورمحمدی گفت: صندوق توسعه ملی پذیرفته است سه هزار میلیارد ریال برای مشوق های صادراتی و یک هزار میلیارد ریال برای یارانه سود تسهیلات در نظر گیرد.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور افزود: همچنین قرار است دولت دو هزار میلیارد ریال دیگر نیز از محل سایر منابع برای یارانه سود تسهیلات اختصاص دهد که بدین ترتیب مجموعه یارانه سود تسهیلات به سه هزار میلیارد ریال افزایش می یابد.
وی ادامه داد: اختصاص دو هزار میلیارد ریال برای حمایت از صادرات محصولات لبنی نیز از دیگر برنامه های حمایتی دولت به شمار می رود.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: ۲۰ درصد از منابع حاصل از حذف یارانه نقدی ۲۴ میلیون نفر برای ایجاد زیرساخت در مسیر صادرات به کار گرفته می شود.
پورمحمدی اضافه کرد: همچنین ۳۵ درصد از این منابع صرف یارانه سود تسهیلات به واحدهای کوچک و متوسط اختصاص می یابد.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: کارگروهی نیز برای صادرات محصولات کشاورزی به کشور روسیه تشکیل شده است تا سه بانک با کمک بخش خصوصی روند صادرات به این کشور را تسهیل کنند.
به گزارش ایرنا، چهارم خردادماه بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی در چارچوب برنامه ملی پیشبرد برونگرایی اقتصاد ملی و تحقق اهداف توسعه صادرات غیرنفتی سال ۹۵ از سوی معاون اول رئیس جمهوری برای اجرا از اول خرداد تا پایان اسفندماه ابلاغ شد.
این بسته چهار بخش منابع پیش بینی شده (شامل منابع صندوق توسعه ملی، بانکی و بودجه ای)، شیوه استفاده از مشوق ها، پرداخت جوایز صادراتی و کالا و خدمات و سایر حمایت ها را شامل می شود و ۲۳ ماده و ۱۴ تبصره دارد.

 

۰۶:۵۰:۲۵  ایرنا – سیف: نظارت قوی تر و موثرتر بانک مرکزی با کمک حسابرسان مستقل ادامه می یابد

به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، ولی الله سیف امروز(شنبه) در آیین تودیع حمید تهرانفر و معارفه فرشاد حیدری معاونت نظارت بانک مرکزی افزود: فعالیت های نظارتی، اعتبار‌بخش نام بانک مرکزی در جامعه است؛ اگر بتوانیم در این زمینه آثار مثبتی در جامعه برجا بگذاریم در مسیر درستی گام برداشته ایم.
وی ادامه داد: با همه تلاش های انجام شده در بخش نظارت در سال های اخیر، همچنان با استانداردهای روز دنیا فاصله داریم و برای کارایی و اثربخشی نظام بانکی در اقتصاد کشور باید این شکاف را از بین ببریم. تحقق این مهم باوجود محدودیت ها، از اهداف عالیه بانک مرکزی است.
وی با تقدیر از زحمات تهرانفر و همکاران معاونت نظارت در مسیر تلاش برای دستیابی به اهداف ترسیم شده، افزود: امیدواریم با حضور آقای حیدری، پیگیری سیاست های جدید و روند رو به رشدی که در دوره آقای تهرانفر در بخش نظارت اثربخش آغاز شده بود، با استفاده از حسابرسان مستقل، مدیریت ریسک و فناوری اطلاعات ادامه یابد.
وی تاکید کرد که بانک مرکزی برای تصمیم گیری مطمئن در سیاست گذاری برای شبکه بانکی، به نظارت قوی و اثربخش نیاز دارد.

** درک نادرست برخی افراد از اختیارت نظارتی بانک مرکزی
حمید تهرانفر معاون پیشین نظارتی بانک مرکزی نیز در این آیین به نقش حیاتی بانک مرکزی در اقتصاد اشاره کرد و گفت: هدف بخش نظارت، داشتن شبکه بانکی سالم، قوی و موثر در اقتصاد کشور است. وی، مشکل نظارت در دوران تصدی گری خود را به عنوان معاون نظارتی، درک نادرست برخی مراجع بیرونی از حدود اختیارات و وظایف بخش نظارتی بانک و همچنین برخی توقع ها دانست که سبب بروز سوءتفاهم هایی در این حوزه می شود و ابراز امیدواری کرد که این نگاه تغییر کند و اصلاح شود.

** بازگرداندن اعتماد جامعه به شبکه بانکی
فرشاد حیدری معاون جدید نظارتی نیز در این آیین، بازگرداندن اعتماد جامعه به شبکه بانکی را مهمترین برنامه خود معرفی کرد و گفت: تلاش می کنیم با استفاده از خدمات جامعه حسابرسان مستقل، حسابرسان داخلی بانک ها و توجه به مباحث مدیریت ریسک در بانکداری، ضریب نفوذ بخش نظارت باهدف کارایی موثر شبکه بانکی را افزایش دهیم و با از میان برداشتن خلاءهای قانونی در مسیر دستیابی به نظارت مطلوب گام برداریم.
براساس این گزارش، فرشاد حیدری دانش آموخته علوم اقتصادی، مدیریت دولتی و مدیریت مالی است. وی سابقه عضویت در هیات مدیره بانک های تجارت و ملی ایران، ریاست هیات مدیره و مدیرعاملی بانک ملی ایران و مدیرعاملی صندوق بازنشستگی کارکنان بانک ها را در کارنامه خود دارد.

 

۰۶:۵۰:۱۷ ایرنا – حضور سردار قاسم سلیمانی در عراق به درخواست بغداد بوده است

به گزارش ایرنا، ابومهدی المهندس ، در یکی از ویژه برنامه های شبکه السومریه ، یادآور شد که ‘مستشاران ایرانی و در راس آنها برادر عزیز قاسم سلیمانی از ابتدای جنگ در کنار ما بوده اند’.
وی تاکید کرد که حضور سردار سلیمانی در عراق در روزهای اخیر به درخواست دولت عراق و موافقت فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور (حیدرالعبادی نخست وزیر) بوده است.
این اظهارات ابومهدی المهندس در پی جریان سازی های مقام ها و رسانه های وابسته به رژیم سعودی ابراز شده است.
ابومهدی المهندس در بخش دیگری از اظهاراتش در همین برنامه با اعلام اینکه حدود دو هزار جنگجوی گروه تروریستی داعش در فلوجه حضور دارند، گفت که اغلب آنها از عناصر محلی داعش هستند و سلاح های پیشرفته و قوی دراختیار دارند.
وی در واکنش به جریان سازی های جریان بعثی – سعودی در منطقه ، تاکید کرد که نیروهای عراق هیچگونه انگیزه انتقام جویی ندارند ، همانگونه که در تکریت از هیچ کسی انتقام گرفته نشد و دستگیر شدگان تحویل دستگاه قضایی عراق شدند.
المهندس، با بیان اینکه فلوجه (در ۵۵ کیلومتری غرب بغداد)، بویژه پس از بمب گذاری های اخیر در بغداد ، به یک نگرانی جدی برای پایتخت تبدیل شده بود، به این نکته اشاره کرد که داعش تلاش داشت از بن بست سیاسی اخیر در عراق سوء استفاده کند.
وی همچنین در پاسخ به برخی شبهه افکنی ها علیه تشکیلات الحشدالشعبی، گفت این گروه هیچ پروژه سیاسی ای را دنبال نمی کند و فعلا هدفش حمایت از روند سیاسی است.
عملیات نظامی برای بازپس گیری فلوجه دومین شهر استان الانبار که به سر مار داعش هم معروف شده است، در روز شنبه ادامه یافت و مناطق و روستاهای زیادی در بخش های شمالی و شرق این شهر آزاد شد.
نیروهای سازمان مبارزه با تروریسم عراق نیز در این روز به سمت مناطق مرکزی شهر حرکت کردند و چند هزار تن از اهالی به گروگان گرفته شده توسط داعش نیز تحت حمایت نیروهای عراقی در آمدند.
با آزادسازی این شهر پس از حدود ۹۰۰ روز اشغال توسط داعش، این گروه تروریستی در عراق به پایان خود نزدیک شده است، بطوری که تنها مناطقی از شمال صلاح الدین بویژه الشرقاط و نیز شهر موصل در اختیار این گروه مانده است که منابع گفته اند، عملیات ازاد سازی این مناطق نیز بزودی شروع خواهد شد.
این عملیات سرنوشت ساز در سرکوب تروریست ها در عراق ، درحالی با شدت جریان دارد که رسانه های بعثی – سعودی همچنان علیه آن خبرسازی می کنند.
فلوجه اوایل زمستان سال ۱۳۹۲ و اوایل سال ۲۰۱۴ میلادی و حدود ۶ ماه قبل از سقوط موصل به دست نیروهای داعش افتاده بود.

 

۰۶:۴۹:۲۱مدیرعامل شرکت هلدینگ خلیج فارس اعلام کرد دورخیز هلدینگ خلیج فارس برای تحقق زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مدیرعامل شرکت هلدینگ خلیج فارس گفت: توسعه متوازن صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش در اولویت طرحهای توسعه ای این صنعت قرار دارد و در این مسیر بخش خصوصی می تواند بیش از گذشته نقش آفرین باشد.
عادل نژاد سلیم با تاکید برلزوم تکمیل زنجیره ارزش و توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی گفت: هلدینگ خلیج فارس آمادگی برای همکاری در راه تحقق این راهبرد ملی را دارد و بسترهای مطلوب ایجاد شده در صنعت پتروشیمی زمینه تقویت و سرمایه گذاری در بخش صنایع پایین دستی را فراهم کرده است که باید از تمام ظرفیت‌های موجود به بهترین شکل ممکن استفاده کرد.
وی افزود: برای توسعه هر صنعتی، باید حرکت در مسیر تکمیل زنجیره ارزش آن صنعت مورد توجه ویژه قرار گرفته و کلیه حلقه‌های این زنجیره مد نظر قرار گیرد و در پتروشیمی می توان با عزمی ملی این هدف را در یک بازه زمانی کوتاه محقق کرد.
نژاد سلیم ادامه داد: تحقق وایجاد تعامل موثر برای هم افزایی و افزایش توان رقابتی در استفاده از ابزار و فرصت های بازار داخلی به عنوان سکوی پرتاب به بازارهای جهانی با تکمیل زنجیره ارزش محقق خواهد شد و توسعه صنعت پتروشیمی ایران باید افزون بر بخش های بالادستی در صنایع تکمیلی نیز با برنامه ریزی محقق شود.

به گفته مدیرعامل شرکت هلدینگ خلیج فارس، عدم توسعه صنایع پایین دستی در صنایع مختلف کشور از جمله صنعت پتروشیمی در سال های گذشته افزایش خام فروشی را در پی داشته و در تلاش هستیم تا همگام با سایر بخش ها، خام فروشی را به حداقل برسانیم.

نژاد سلیم تصریح کرد: جلوگیری از خام فروشی به عنوان یکی از سیاست های راهبردی دولت از سوی تمام متولیان امر مورد توجه خاص قرار دارد و در این مسیر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی می‌تواند به علت دارا بودن ارزش افزوده بالا تاثیرگذار باشد.

وی با بیان این که توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی از طریق تکمیل زنجیره ارزش محصولات تولید شده در صنایع بالا‌دستی یکی از مهمترین راهبردهای جلو‌گیری از خام فروشی در بخش نفت و گاز است، گفت: باید از بخش خصوصی برای توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی حمایت کرد.

 

۰۶:۴۸:۵۸نوبخت دولت باید شرایط تحقق سهم ۱۰ درصدی مالیات از تولید ناخالص داخلی را فراهم کند

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رسانه مالیاتی ایران، محمد باقر نوبخت، با حضور در اجلاس سراسری مدیران مالیاتی کشور، ضمن تاکید بر بند مصرح ۱۷ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی گفت: با توجه به این بند، سهم مالیات ها در درآمدهای دولت باید افزایش پیدا کند و امسال شاهد اقدام و عمل در عرصه سیاست اقتصاد مقاومتی خواهیم بود.
وی رشد وصول مالیات در دو ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل را افتخار آفرین دانست و ضمن تقدیر از مدیران و کارکنان این سازمان گفت: تامین هزینه‌های کشور به تلاش شما بستگی دارد و دولت نیز باید ابزارها، امکانات و منابع مورد نیاز را در اختیار سازمان قرار خواهد داد، تا بتواند نسبت ۱۰ درصدی مالیات به تولید ناخالص داخلی پیش‌بینی شده در قانون برنامه ششم را محقق سازد.
نوبخت با بیان اینکه اقتصاد کشور در حال خروج از رکود است، عنوان کرد: با توجه به شرایط رونق اقتصاد، باید به سمتی برویم که سهم مالیات ها از بودجه افزایش یابد البته نه از محل افزایش نرخ ها و فشار بیشتر بر مودیان موجود، بلکه با شناسایی آن بخش از اقتصاد که هم اکنون از مالیات مستثنی یا معاف است و یا ما از آن مغفول مانده‌ایم.
سخنگوی دولت اظهار داشت: کار در دستگاه مالیاتی، کار سختی است از آن جهت که هم شما باید قاطعانه مالیات اخذ کنید و هم عادلانه و همین امر، باعث می شود، کار شما سخت باشد و همچنین باید مراقبت کنید محبوبیت و اعتبار سازمان به واسطه مالیات ستانی خدشه دار نشود.

وی با اشاره به اینکه عده‌ای در کشور فرار مالیاتی را یک هنر می دانند، گفت: متاسفانه در کشور فرهنگ مالیات گریزی وجود دارد و هنر شما این است که با رعایت عدالت، قاطعانه مالیات را وصول کنید.

وی در خاتمه، ضمن تقدیر و تشکر از تلاش مدیران و کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور، خواستار تلاش همه جانبه و کار جهادی همکاران این دستگاه به منظور اجرایی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی شد.

 

۰۶:۴۸:۴۱اضافه شدن ۸ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر تا ۱۰ سال آینده

به گزارش خبرگزاری فارس، همایون حائری امروز در دیدار با گارلت دویین وزیر اقتصاد، انرژی، صنعت و نفت وست فالن آلمان گفت: برای استفاده از انرژی‌ بادی و خورشیدی باید به ۳ عامل مهم منابع بادی، خورشیدی و قابلیت انعطاف‌پذیری شبکه برای استفاده از انرژی‌ تجدید پذیر و وجود نیروگاه‌های حرارتی به عنوان مکمل تولید برق در کنار نیروگاه‌های تجدیدپذیر توجه کرد.

وی افزود: باید از شبکه‌های برق قوی برخوردار باشیم تا بتوانیم کمبود برق کشور را جبران کنیم، زیرا شبکه انتقالی که با نیروگاه خورشیدی کار می‌کند با شبکه‌هایی که با نیروگاه‌های سوخت فسیلی کار می‌کنند، متفاوت است.

حائری ادامه داد: در ایران رویکرد استفاده از انرژی‌های نو، بادی و خورشیدی و کم کردن اتکای نیروگاه‌ها به سوخت فسیلی به شدت پیگیری می‌شود، به طوریکه طبق برنامه وزارت نیرو در ۱۰ سال آینده قرار است ۸ هزار مگاوات انرژی بادی و خورشیدی به ظرفیت کنونی که همانا ۳۰۰ مگاوات است، اضافه شود.

رئیس مرکز توسعه صادرات و پشتیبانی صنایع برق و آب از رویکرد ایران به توسعه استفاده از انرژی‌ تجدیدپذیر با همکاری آلمان اشاره کرد و گفت: آلمان در زمینه آب و برق دارای فناوری و تجربیات شاخص است، بنابراین ضمن همکاری در زمینه آب و فاضلاب تمایل داریم، در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر نیز از تخصص و تجربیات این کشور بهره‌مند شویم.

حائری ادامه داد: در ۱۰ سال آینده ۵۰ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاهی کشور اضافه می‌شود که ۸ هزار مگاوات آن مربوط به نیروگاه‌های تجدید پذیر است، پس بزرگترین شاخص و سیاست کاری وزارت نیرو حرکت به سمت انرژی‌های تجدید پذیر در تولید برق به جای تولید برق از نیروگاه‌های با سوخت فسیلی است.

حائری با اشاره به اینکه آلمان در زمان تحریم‌ها در کنار ایران بوده و رابطه خود را با ما قطع نکرده است، خاطرنشان کرد: استراتژی آینده ما این است که در زمینه انرژی‌ بادی و خورشیدی از همکاری‌ بیشتر آلمان بهره‌مند باشیم.

در این دیدار گارلت دویین وزیر اقتصاد، انرژی، صنعت و نفت فست فالن آلمان گفت: هیچ ایالتی از آلمان مانند ایالت فست فالن درگیر انرژی‌های نو برای تأمین نیازهای کشور نیست، به طوری که در این ایالت هیچ نیروگاه هسته‌ای وجود ندارد و در سال‌های گذشته شرکت‌های زیادی در انرژی‌ تجدیدشونده به خصوص بادی و خورشیدی با تجربیات بالا فعالیت خود را با ما آغاز کردند.

وی افزود: استفاده از تکنولوژی دیجیتال که مصرف بهینه و تولید بهینه داشته باشد می‌تواند، تا میزان زیادی تلفات را به حداقل برساند و استفاده از تکنولوژی دیجیتال در این زمینه ضروری است.

 

۰۵:۵۸:۰۳ به نظر بازار امروز بازار جالبی خواهد بود پر خبر و پر عرضه  …

۰۵:۵۷:۵۳ سلام  صبح  شما عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم