اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اردیبهشت ۲۷, ۱۳۹۵

 

 

 

۰۸:۲۵:۴۸ پایان  بخش اول ادامه  در بخش دوم

۰۸:۲۵:۳۸ ضرباهنگ خروج از رکود؟

محمدحسین بابالو: کاهش قیمت‌های پایه در بورس کالا در کنار انتظار برای بهبود آرام حجم تولید در صنایع مصرف‌کننده و همچنین افزایش امیدواری‌ها به بهبود حجم تقاضا در بورس و بازار را می‌توان ویژگی‌های کلی بازار محصولات پتروشیمی در روزهای اخیر دانست. با توجه به کاهش حجم معاملات در هفته‌های اخیر و همچنین افت محدود قیمت‌ها در بورس کالا می‌توان بهبود آرام حجم معاملات در بورس کالا یا بازار داخلی را انتظار کشید.

 

قیمت‌های پایه جدید با جهت‌گیری کاهشی

روز گذشته قیمت‌های پایه جدید محصولات پتروشیمی در بورس کالا از سوی دفتر صنایع پایین‌دستی شرکت ملی پتروشیمی اعلام شد که البته کاهش قیمت‌ها روند عمومی نرخ‌های جدید را ترسیم کرده تا جایی که رشد قیمت‌های انگشت‌شماری را می‌توان برای انواع مختلف محصولات شیمیایی و پلیمری گلچین کرد. افزایش قیمت انواع سنگین اکستروژن گریدهای PE80 و EX3، اغلب انواع جذاب پلی‌پروپیلن‌های نساجی و پلی‌پروپیلن‌های شیمیایی همچنین دی‌اتانول آمین، اورتوزایلین، اپوکسی رزین، دی اتیل هگزانول و SBR – 1502 در گروه محصولات شیمیایی را می‌توان معدود انواعی دانست که رشد قیمت داشتند. از سوی دیگر کاهش ۹ تومانی قیمت دلار معادل ۲۶/ ۰درصد نکته دیگری است که هرچند ناچیز، ولی بر جهت‌گیری کاهشی قیمت‌های محصولات پتروشیمی موثر بود.

همان‌گونه که بارها به آن اشاره شد قیمت‌های پایه در بازار داخلی بر مبنای قیمت‌های جهانی مورد محاسبه قرار گرفته و با احتساب متوسط قیمت دلار در بازار آزاد اعلام می‌شود. نکته مهم در مورد بازارهای جهانی این مطلب است که هم‌اکنون به دلیل ثبات نسبی قیمت نفت و بالا بودن حجم عرضه نفت خام و سایر محصولات پالایشی مخصوصا مواد اولیه صنعت پتروشیمی و خوراک مایع، قیمت تمام‌شده این گروه‌های کالایی گسترده در مسیر افت قرار گرفته که در کنار کاهش نسبی حجم تقاضا و البته بالا بودن موجودی انبارها، جهت‌گیری کاهشی آرامی به بازارهای جهانی تزریق شده است. همین موارد یعنی جهت‌گیری کاهشی قیمت تمام‌شده تولیدات در کنار ضعف تقاضا و مخصوصا تلاش فروشندگان کوچک و بزرگ در بازارهای جهانی برای افزایش حجم فروش خود با ابزار رقابت منفی (اعطای تخفیف بیشتر برای افزایش حجم فروش) در بازارهای جهانی تاکنون باعث شده تا قیمت‌ها در مسیر کاهش قرار بگیرد. تجمیع این موارد نیز در کنار کاهش محدود بهای دلار در بازار آزاد به افت قیمت‌های پایه منجر شد هرچند که در بین فعالان بازار، افزایش قیمت‌ها از طرفداران بسیاری برخوردار بوده؛ تا جایی که برخی کارشناسان این بازار در کنار واقعیت‌های عرضه و تقاضا و قیمت‌های تمام‌شده از بورس کالا و البته رفتار کدهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده، احتمال افزایش قیمت‌های پایه را از دلایل اصلی رشد قیمت‌ها در بازار آزاد در روزهای اخیر دانسته‌اند، هرچند که این ادعا به بحث و بررسی بیشتری نیاز دارد.

 

سنتی مندرس در بازار پلیمرها

در روزهای اخیر و به دلیل رشد متوسط قیمت نفت خام و سپس تثبیت آن در نرخ‌های موجود و بالاتر از ۴۶ دلار، این جو روانی در بازار ایجاد شد که شاید قیمت‌های پایه افزایشی اعلام شود. از سوی دیگر کاهش قیمت‌های پیشین که در تاریخ ۱۲ اردیبهشت اعلام شد نیز جهت‌گیری کاهشی داشته که به این احتمال دامن زد. حال با این ذهنیت شاهد افزایش قیمت بسیاری از گریدهای پلیمری در بازار آزاد هستیم که این ادعا را تقویت می‌کند که رشد قیمت‌ها به دلیل جو روانی افزایش قیمت‌های پایه بوده است. ادعایی که از سمت روند عمومی عرضه و تقاضا مورد حمایت قرار گرفته و رفتار خاص کدهای معاف از مالیات نیز به این روند کلی دامن می‌زند. حال جو روانی احتمال رشد قیمت‌های پایه، بازوی رشد قیمت‌ها در نظر گرفته می‌شود.

در گذشته یک روند قیمت‌گذاری منسوخ در بازار آزاد پلیمرها رایج شده که اغلب تا قبل از اعلام قیمت‌های پایه همین وضعیت خودنمایی می‌کند و آن پیش بینی روند حرکت قیمت‌های پایه است. هرچند که آینده پژوهشی (پیش‌بینی آینده) یکی از واقعیت‌های جدایی‌ناپذیر در تمامی بازارهای داخلی و جهانی است ولی در بازار پلیمرها تخمین روند حرکت قیمت‌ها تبدیل به فاکتوری شده که با جهت‌دهی قیمتی از سوی عرضه‌کنندگان اصلی، دورنمای انتظاری قیمتی به نوعی پیش‌خور می‌شود یعنی احتمال افزایش یا کاهش قیمت‌ها قبل از اعلام نرخ‌های پایه در بورس کالا مستهلک شده و تاثیر مشخصی بر بازارهای داخلی نمی‌گذارد. این واقعیت را باید جدی گرفت؛ زیرا روند نوسان آزادانه قیمت‌ها در بازار داخلی را پیچیده کرده و البته پتانسیل تاثیرگذاری این نرخ را نیز کاهش می‌دهد اما باز هم این تمام ماجرا نیست.

بارها تجربه شده است که روند عمومی قیمت‌ها در بازار آزاد بر‌خلاف نوسان قیمت‌های پایه تجربه شده، هرچند که برخی رسانه‌های غالبا غیرتخصصی به آن دامن می‌زنند. خروجی این مطلب که بارها تجربه شده است را باید التهاب و شکنندگی بازار دانست که البته با زیان بخش بزرگی از فعالان بازار نیز رو‌به‌‌رو می‌شود. نکته دیگر را باید در ساز و کار قیمت‌گذاری دفتر صنایع پایین‌دستی شرکت ملی پتروشیمی دانست، زیرا برای محاسبه این نرخ، از قیمت‌های منطقه به‌صورت FOB (تحویل بار کشتی پس از انجام تشریفات گمرکی) خلیج فارس و البته با احتساب قیمت‌های صادراتی برخی شرکت‌های بزرگ پتروشیمی و همچنین قیمت‌های مخابره شده در بازارهای جهانی همچون منطقه آسیای جنوب شرقی استفاده می‌شود که از یکسو به پیچیدگی این روند قیمت‌گذاری منتهی شده و از سوی دیگر نزدیکی بیشتری با واقعیت‌های بازارهای جهانی پیدا می‌کند. این موارد باعث شده تا تخمین نوسان قیمت‌ها به تبعیت از برخی مجلات معتبر جهانی دشوار شود؛ هرچند که خطای محاسبه را نیز برای فعالان بازار افزایش می‌دهد.

در صورت عدم تخمین درست قیمت‌ها اولین رخدادی که برای فروشنده رخ می‌دهد کاهش سودآوری یا حتی ورود به فاز زیان خواهد بود؛ هرچند به‌صورت خوش‌بینانه تنها کاهش حجم فروش را متحمل خواهد شد. این در حالی است که در رقابت بین برخی فعالان بازار، این قبیل اتفاقات کوچک و بزرگ در بازار بسته و محدود فعلی در رقابتی تنگاتنگ در بین فروشندگان کوچک و بزرگ و محموله‌های خرد و کلان قطعا تاثیر بسیاری دارد و می‌تواند سود و زیان بسیاری را به همراه داشته باشد. به تجربه ثابت شده است که در صورت ادامه این قبیل اشتباهات در فضای رقابتی سنگین موجود، زیان سنگین یا حتی ورشکستگی‌ها نیز می‌تواند محقق شود. از طرف دیگر این وضعیت یعنی پیش‌خور کردن نوسان قیمت‌های پایه در بازار آزاد به افزایش التهاب و تاثیر بیشتر جو روانی در معاملات منتهی شده و می‌تواند کل بازار را تحت تاثیر قرار دهد. به‌عنوان مثال رشد قیمت اغلب گریدها در یک روز سپس کاهش قیمت شدیدتر همان گریدها در روز بعد واقعیتی است که در هفته‌های گذشته تجربه شد و نشان می‌دهد که این رفتارها پایه و اساس درستی نداشته و تنها جو روانی بوده است. حال در این رفت‌و‌برگشتی چه کسی متضرر خواهد شد؟ خریدار واقعی که مجبور است مواد اولیه مورد نیاز خود را به هر قیمتی خریداری کند یا آن فعال بازار که از تجربه کمتری برخوردار است یا حتی به دلیل مشغله کاری نتوانسته است که به این بازارسازی‌ها و بازی‌های قیمتی به‌صورت کامل و جامع توجه کند.

البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که واقعیت‌های بازار و شفاف شدن برخی واقعیت‌ها در کنار تقابل کلی عرضه و تقاضا وضعیتی را فراهم آورده که این قبیل فاکتورها تاثیر کمتری بر روند عمومی بازار داشته و دارد ولی در هر حال باید به این قبیل نکات به منظور تقویت شفافیت رفتارها و اطلاع رسانی صحیح توجه داشت هرچند که امیدواریم پتانسیل بازارسازی و دست کاری قیمت‌ها به طرق مختلف در ساز و کار بازار تضعیف شود.

در نهایت باید گفت با توجه به این حقایق زیرپوستی در بازار پلیمرها بهتر است فعالان بازار به جای حدس و گمان و تلاش برای پیش خور کردن اتفاقات آتی، تلاش کند تا با تکیه بر ساز‌و‌کار بازار و واقعیت‌های عرضه و تقاضا، حجم داد‌و‌ستد خود را افزایش داده تا از یکسو از نوسان قیمت‌ها متضرر نشود و از سوی دیگر ریسک فعالیت‌های خود را به حداقل ممکن کاهش دهد. در شرایط فعلی که دورنمای مبهمی پیش روی بازار بوده و عرضه‌های مخفی نیز در بازار وجود دارد، بهتر است به جای تکیه بر حدس و گمان و اما و اگر، بر واقعیت‌ها و بدیهیات بازار توجه کنیم تا به‌صورت دست ساخته یا ناآگاهانه، ریسک جدیدی را با یک اشتباه کوچک به بازار تزریق نکنیم. اوضاع شکننده فعلی با اختلاف قیمت‌های ناچیز بین خرید و فروش یا نرخ‌های بورس و بازار فضا را برای این قبیل ریسک‌های تجاری بسیار محدود و سخت ساخته تا جایی که هر تصمیمی می‌تواند به جای سود، به زیانی خطرناک بدل شود؛ زیرا برخی عرضه‌های مخفی در بازار در صورت عدم داد و ستد و جذب آنها در صنایع پایین‌دستی می‌تواند به مثابه یک بمب ساعتی برای کاهش قیمت‌ها عمل کند.

 

عرضه مخفی چیست؟

یکی از واقعیت‌های مغفول در بازار پلیمرها در شرایط فعلی را باید وجود عرضه‌های مخفی دانست؛ هرچند که در ساز و کار بازار خودنمایی نمی‌کند. به‌عنوان مثال یک کارخانه تولیدی کوچک یا یک تاجر خرده‌پا یا با اطلاعاتی محدود از روند بازار که در هفته‌ها یا ماه‌های گذشته با قیمت‌هایی پایین‌تر چند تن مواد اولیه تهیه کرده ولی یا سفارش تولید نداشته یا به دلایل مختلف از فروش خودداری کرده است. حال این موجودی محدود در نوسان قیمت‌ها و یا حتی مشکلات نقدینگی مالک آن می‌تواند در بازار خودنمایی کند و محموله‌ای کوچک با اعلام گسترده قیمت در بین برخی فعالان بازار به تضعیف بهای این کالا منجر شده و به‌صورت اضطراری دست ساخته را به بازار یک گرید خاص تزریق خواهد کرد. با توجه به بالابودن حجم معامله در ماه‌های اخیر در کنار عدم سودآوری مطلوب در هفته‌های اخیر و همچنین ضعف نقدینگی بسیاری از فعالان بازار و برخی دیگر از احتمالات تولید به‌صورت کارمزدی، احتمال خودنمایی این قبیل عرضه‌های مخفی در بازار وجود داشته و دارد که می‌تواند به افزایش پتانسیل تردید در بازار منجر شود. بهتر است فعالان بازار درخصوص ورود این قبیل محموله‌ها به بازار مراقب باشند و به سادگی به برخی قیمت‌های پایین توجه بیش از حد نشان ندهند. در نهایت باید به این نکته اشاره کرد که با کاهش قیمت‌های پایه توان خودنمایی و تاثیرگذاری این قبیل عرضه‌ها کاهش یافته که می‌تواند تاثیر کمتری بر روند قیمت‌گذاری محصولات داشته باشند.

 

یک واقعیت مغفول دیگر

نگاهی به قیمت‌های تمام شده در بورس کالا مخصوصا نرخ‌های پیشین آن نشان می‌دهد که بهای برخی از پلیمرها در بازار آزاد از قیمت تمام شده آنها در بورس کالا با احتساب ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده و هزینه حمل پایین‌تر است. این فاصله قیمتی هرچند که با اعلام قیمت‌های پایه کاهشی تا حدودی نزدیک‌تر شده، ولی باز هم به‌عنوان یکی از فاکتورهای اساسی در روند عمومی قیمت‌ها در بازار خودنمایی خواهد کرد که می‌تواند رفتار قیمتی برخی گریدها را در روزهای پیش رو تغییر دهد. با توجه به اهمیت این بحث و همچنین گریدهای حائز این شرایط، در آینده به بررسی بیشتری بر این نکته خواهیم پرداخت.

 

۰۸:۲۱:۵۴ خدمات انفورماتیک به ازای هر سهم ۱۴۰ تومان سود تقسیم کرد

گروه بنگاه‌ها: مجمع عمومی عادی سالانه شرکت خدمات انفورماتیک (رانفور) روز گذشته با حضور اکثریت صاحبان سهام در محل سالن آمفی تئاتر روزنامه اطلاعات برگزار شد.در این مجمع پس از قرائت گزارش عملکرد هیات‌مدیره شرکت برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفندماه سال ۱۳۹۴ توسط مهندس سیدابوطالب نجفی، مدیرعامل شرکت و گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی، اکثریت صاحبان سهام صورت‌های مالی این شرکت برای سال یاد شده را تصویب کردند. از مهم‌ترین مصوبات مجمع، تقسیم سود هر سهم برای سال مالی ۱۳۹۴ بود که با پیشنهاد هیات‌مدیره معادل ۷۰ درصد سود خالص سال مالی ۱۳۹۴ به‌عنوان سود قابل تقسیم به تصویب رسید. به این ترتیب سود تقسیمی هر سهم شرکت برای عملکرد سال مالی گذشته معادل ۱۴۰۰ ریال تعیین شد.

در این مجمع همچنین اکثریت صاحبان سهام با پرداخت ۴میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال معادل ۴۲۰ میلیون تومان به‌عنوان پاداش اعضای هیات‌مدیره موافقت کردند. حق حضور اعضای غیرموظف هیات‌مدیره برای هر جلسه نیز ۱۱ میلیون ریال در نظر گرفته شد. روزنامه‌های «دنیای اقتصاد» و «اطلاعات» نیز به‌عنوان روزنامه رسمی شرکت خدمات انفورماتیک برای سال ۱۳۹۵ انتخاب شدند.

ابقای اعضای هیات‌مدیره و حسابرس مستقل و بازرس قانونی نیز از دیگر مصوبات این مجمع بود.به این ترتیب آقایان نصرالله مقدم چرکری، نماینده شرکت ملی انفورماتیک، سیدعبدالله میرطاهری، نماینده شرکت خدمات انفورماتیک فرادیس گستر کیش، بیژن وثوقی وحدت، نماینده شرکت مدیریت امن الکترونیکی کاشف، رسول سعدی، نماینده شرکت خدمات انفورماتیک کیش و ناصر رضایی، نماینده شرکت داده‌ورزی فرادیس البرز به‌عنوان اعضای هیات‌مدیره شرکت خدمات انفورماتیک برای ۲ سال آینده انتخاب شدند.

 

گزارش مدیرعامل

مهندس سیدابوطالب نجفی، مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک در ابتدای جلسه مجمع عمومی با ارائه گزارشی از تاریخچه فعالیت شرکت و ظرفیت‌های آن گفت: در پایان سال ۹۴ شرکت ملی انفورماتیک با ۹۵ درصد، سهامدار عمده این شرکت بوده است.

وی افزود: در حال حاضر سرمایه شرکت ۲۸۰۰ میلیارد ریال (۲۸۰ میلیارد تومان) است که آخرین مرحله افزایش سرمایه در تاریخ ۳۰/ ۲/ ۹۳ از محل سود انباشته بوده است. مهندس نجفی از شرکت خدمات انفورماتیک به‌عنوان بازوی اجرایی بانک مرکزی یاد کرد که در حال حاضر ۳۶ سامانه برای بانک مرکزی طراحی و اجرا کرده است. مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک خاطرنشان کرد: در روزهای عادی ۳۰ میلیون نفر از خدمات این شرکت استفاده می‌کنند و در روزهایی که یارانه‌ها پرداخت می‌شود، تعداد استفاده‌کنندگان از خدمات پرداخت شرکت به ۳۵ میلیون نفر می‌رسد. به گفته وی در حال حاضر ۴۵ درصد بازار خودپردازها در اختیار این شرکت است؛ اما با توجه به شرایط سخت بازار و رقابت ناسالم این سهم از بازار درحال کاهش است.مهندس نجفی از پوشش ۱۱۰ درصدی بودجه شرکت در سال ۹۴ خبر داد و افزود: ارزش شرکت در سال ۹۳ معادل ۳۷ هزار میلیارد ریال بوده که این رقم در سال ۹۴ با ۶۵ درصد رشد به ۵۶ هزار میلیارد ریال رسیده است و در هر سال رشدی بیش از رشد شاخص بورس را تجربه کرده است.

مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک ظرفیت‌سازی سامانه شاپرک برای مقادیر ۱۸۰ هزار تراکنش در دقیقه و ۱۵۰ میلیون تراکنش در روز، مدیریت بیش از ۱۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تراکنش شتاب در سال ۹۴ و مدیریت بیش از ۱۰ میلیارد تراکنش مالی موفق قطعی در سیستم شاپرک را از اهم اقدامات انجام گرفته در سال ۹۴ اعلام کرد و افزود: در سال ۹۵ این شرکت طرح‌های گوناگونی را در برنامه خود دارد که از جمله آنها می‌توان به طرح پیاده‌سازی استاندارد امنیتی PCIDSS، برقراری ارتباط سامانه شتاب با شبکه‌های بین‌المللی JCB ، VISA ، MASTER و CUP ، کارت اعتباری دولت و پرداخت موبایل اشاره کرد. مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک اهداف استراتژیک این شرکت در افق ۱۳۹۶ را اجرای توانمند ماموریت‌های ملی – حاکمیتی ، پیشرو بودن در صنعت با نوآوری در خلق زیرساخت‌های ملی امن و سرویس‌های پایدار، ارتقای تعالی سازمانی و استمرار در رشد سودآوری اعلام کرد.

 

شاخص ارزی از کف بازگشت

گروه بازار پول: روز یکشنبه، دلار پس از برخورد به کف قیمت، تغییر جهت داد و به محدوده ۳ هزار و ۴۴۰ تومان بازگشت. در دومین روز هفته، قیمت دلار تا ۳ هزار و ۴۳۴ تومان پایین رفت که پایین ترین نرخ فروش این ارز در سال ۹۵ بود، با این حال، شاخص ارزی در ادامه روز از این نقطه بالا آمد و با قیمت ۳ هزار و ۴۴۴ تومان به کار خود پایان داد. این قیمت با اینکه تنها ۲ تومان بالاتر از روز شنبه بود، به ۳ روز کاهش پیاپی شاخص ارزی پایان داد.

به گفته فعالان، روز گذشته عامل افزایشی خاصی در بازار حضور نداشت، ولی معامله‌گران در برابر کاهش قیمت مقاومت کردند تا این ارز زیر مرز ۳ هزار و ۴۴۰ تومان به کار خود پایان ندهد.روز یکشنبه، سکه تمام بهار آزادی نیز نوسانات چندانی را تجربه نکرد و نهایتا با رشد جزئی هزار تومانی به قیمت یک میلیون و ۲۷ هزار تومان رسید. عامل اصلی رشد سکه خروج دلار از فاز کاهشی بود.

 

رفت و برگشت دلار

روز گذشته، دلار وارد محدوده ۳ هزار و ۴۳۰ تومان شد،‌ولی با مقاومت در این محدوده به قیمت‌های بالاتر بازگشت. در دومین روز هفته، شاخص بازار ارز معاملات خود را با قیمت ۳هزار و ۴۳۶ تومان آغاز کرد که کاهشی ۶ تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز شنبه داشت. شروع کاهشی دلار در حالی که انتظار اکثر معامله‌گران ارزی را کاهشی کرده بود، عده دیگری را در حالت انتظار قرار داد. معامله‌گرانی که در حالت انتظاری قرارداشتند،‌ معتقد بودند که دلار در برابر ورود به محدوده ۳ هزار و ۴۲۰ تومان مقاومت خواهد کرد. در ادامه روز نیز اتفاق مورد انتظار آنها رخ داد و زمانی که دلار به قیمت ۳ هزار و ۴۳۴ تومان رسید، خریدهای ارزی به آرامی در بازار بالا رفت و موجب شد که قیمت به محدوده ۳ هزار و ۴۴۰ تومان بازگردد.

به گفته فعالان، زمانی که قیمت دلار به ۳ هزار و ۴۳۴ تومان رسید، ۳ معامله با این قیمت انجام شد تا به قول بازیگران ارزی این سیگنال به بازار داده شود که کف قیمتی دلار محکم شده است و شاخص ارزی توانایی کاهش بیشتر را ندارد. برگشت قیمت دلار در حالی صورت گرفت که اکثر فعالان اعتقاد داشتند که عامل افزایشی خاصی در بازار وجود نداشته است. به گفته فعالان، روز یکشنبه نرخ حواله درهم افزایش خاصی نداشت. از سوی دیگر، ‌خریداران نقدی نیز تمایل چندانی به خرید دلار نداشتند. به گفته فعالان، روند کاهشی دلاردر سال ۹۵ و رسیدن به روزهای انتهایی دومین ماه بهار موجب شده که انتظارات افزایشی در بازار کمرنگ‌تر شود.

۰۸:۱۸:۱۵

 

۰۸:۱۷:۴۷ دو روی سکه تلگرام در بورس

دنیای اقتصاد: پیشرفت فناوری در شبکه‌های اجتماعی توانسته سرعت بسیار بالایی را به نقل‌و‌انتقال اطلاعات ببخشد. به دنبال فراگیر شدن تلگرام در میان اهالی بازار سهام، برخی سودجویان از این فضا به منظور شایعه‌سازی و نوسان‌گیری استفاده می‌کنند. گرچه کارشناسان این نوع رفتار را معضلی جدی و مخرب برای وضعیت بورس تهران می‌دانند؛ اما معتقدند محدود کردن ابزارها یا افراد راهکار مناسبی برای مقابله با این موج نیست. بر این اساس باید متولیان اصلی بازار پویایی بیشتری داشته باشند و با افزایش سرعت شفاف‌سازی، مانع از گسترش شایعات و موج‌های رانتی شوند.

 

گروه بورس: معاملات بازار سهام کشور در مقاطعی از یکی، دو سال اخیر متاثر از سفته‌بازانی بوده است که به راحتی در شبکه‌های اجتماعی به ویژه تلگرام جولان می‌دهند و بر اساس منافع خود، بازار اخبار و شایعات را داغ می‌کنند.در برخی مواقع نیز پارا فراتر گذاشته و به تبلیغ بدون تحلیل از سهم‌های مختلف می‌پردازند. کارکرد شبکه‌های اجتماعی برای بورس تهران یک شمشیر دو لبه است.این شبکه‌ها از یک طرف می‌توانند به سرعت انتشار اخبار و بیشتر شدن شفافیت در بازار کمک کنند. از سوی دیگر می‌توانند منجر به سوء‌استفاده بسیاری از افراد در راستای داغ کردن سهم‌ها شوند(اتفاقی که در ماه‌های اخیر به کرات شاهد آن بودیم). بازار سهام کشور در شرایط کنونی بیش از اینکه شاهد استفاده درست و مناسب از شبکه‌های اجتماعی باشد، شاهد حضور سفته بازانی سود‌جو است که بدون داشتن سابقه تجاری و علمی با ایجاد یک کانال تلگرامی در راستای منافع خود فضای بازار سهام کشور را بر هم می‌زنند. به‌طور مثال در بسیاری از موارد شاهد انتشار اخبار و گزارش‌هایی در این کانال‌ها بودیم که چند روز بعد روی سامانه کدال قرار می‌گرفت. این موضوع به اعتقاد بسیاری از کارشناسان آفت معاملات بازار سهام کشور به شمار می‌رود. به عبارت دیگر این افراد، سلامت بازار سهام کشور را به خطر انداخته‌اند و این موضوع یک هشدار برای بازاری است که شفافیت از اصول اولیه آن است.این شبکه‌ها پیش‌تر تا مرز فیلتر شدن نیز پیش رفتند.موضوعی که انتقادهای بسیاری را نیز به دنبال داشت.اما اصل درست دسترسی آزاد به اطلاعات در کنار کارکرد‌های دیگر این شبکه‌ها سبب شد تا این شبکه‌ها همچنان به فعالیت خود ادامه دهند. «دنیای اقتصاد»در این گزارش به بررسی آثار شبکه‌های اجتماعی بر فضای معاملات بورس تهران از منظر سه کارشناس بازار سهام پرداخته است. این کارشناسان معتقدند سازمان بورس و اوراق بهادار باید بتواند با سرعتی بیش از کانال‌های مذکور، از شبکه‌های اجتماعی مثل تلگرام در راستای انتشار اخبار مربوط به شرکت‌ها استفاده کند و در جهت افزایش شفافیت و انتشار اخبار شرکت‌ها از این کانال‌ها سبقت گیرد.این کارشناسان همچنین فیلتر کردن این شبکه‌ها و پاک کردن صورت مساله را اقدام نادرستی عنوان کرده و معتقدند این مساله با برخوردهای حذفی قابل حل نیست.از این رو انتظار می‌رود مسوولان سازمان بورس و اوراق و بهادار به فرهنگ‌سازی و تلاش برای انتشار اخبار از مجراهای رسمی معتبر با سرعت بیشتر از کانال‌های مزبور بپردازند.

 

لزوم فهم درست نهاد نظارتی از دستکاری قیمت

ولی نادی قمی، مدیرعامل تامین سرمایه نوین: افزایش شفافیت و دست یافتن به کارآیی اطلاعاتی، عملیاتی و تخصیص ثروت، مستلزم وجود تحلیل در بازار است.در اقتصاد ایران به‌طور اهم و در بازار سرمایه به‌طور اخص موضوع تحلیل بسیار مغفول مانده است.عمده تحلیل‌ها بر مبنای دیتا و داده صورت نمی‌گیرند چرا که داده‌های موجود در بازار سهام عمدتا ضعیفند و اصولا به داده‌های بلند مدت دسترسی وجود ندارد و از طرفی همین داده‌های موجود نیز کمتر مورد توجه و تحلیل قرار می‌گیرند. عدم تحلیل در بازار سهام در طول سال‌ها فعالیت بورس تهران وجود داشته است اما با گسترش شبکه‌های اجتماعی نظیر تلگرام، این موضوع در بازار، نمود بیشتری پیدا کرد.جالب آنکه در کشورهای پیشرفته هم خرید و فروش سهام تحت تاثیر شبکه‌های اجتماعی قرار می‌گیردو در این زمینه نیز تحقیقات متعددی صورت گرفته است اما غالب معاملات و غالب تاثیر‌گذاران بازار بر اساس اطلاعات تحلیل و اقدام به خرید و فروش سهام می‌کنند. بنابراین در جو عمومی بازار این احساس رضایت وجود دارد که قیمت معاملاتی اوراق بهادار منصفانه است چرا که تاثیر‌گذاری افرادی که تحت تاثیر شبکه‌های اجتماعی خرید و فروش می‌کنند، بر معاملات بسیار ناچیز است این در حالی است که این افراد در ایران لیدر بازار سهام می‌شوند و از آنجا که تحلیل نیز در بورس اوراق بهادار تهران کمرنگ است، رفتار توده وار بین سهامداران بسیار دیده می‌شود.

این رفتار توده وار در حال حاضر تحت تاثیر شبکه‌های اجتماعی تشدید شده است.در بازارهای صعودی این تاثیر پذیری نیز بیشتر می‌شود (به‌طور مثال سه ماه پایانی سال). در شرایط کنونی اکثر شبکه‌های اجتماعی و کانال‌ها توسط افراد با پیشینه نه چندان خوب اداره می‌شود و متاسفانه این افراد یکه تاز بازار هستند و بر اساس اخبار غیر‌قابل اتکا و شایعات اقدام به داغ کردن سهام می‌کنند. در اینجا نقش دو نهاد بسیار مهم به نظر می‌رسد: یکی نهاد مالی و دیگری نهاد نظارتی. برخی نهاد‌های مالی در این شرایط به جای روشنگری به شایعات موجود دامن می‌زنند.

نهادهای مالی نظیر تامین سرمایه‌ها، سبدگردان‌ها و مشاوره‌های سرمایه‌گذاری به جای تحلیل و روشنگری، به شایعات و اخبار دامن می‌زنند. این نهادها تحلیل چندانی ندارند و تحلیلی نیز اگر وجود دارد،تحلیل‌های ضعیف و جهت دار است.

نهاد نظارتی در این شرایط وظیفه سخت‌تری دارد. نهاد نظارتی باید فهم صحیحی از دستکاری قیمت‌ها در بورس داشته باشد و با فهم درست خود مانع از ایجاد آن شود. برخی افراد بدون سابقه تجاری و علمی برای خود و دیگران اقدام به خرید و فروش سهام می‌کنند و حرص به دست آوردن ثروت کلان آنها در کوتاه‌مدت منجر به معاملات مکرر در سهام شرکت‌های مختلف می‌شود. این موضوع که منافع همگان را در بازار به خطر می‌اندازد باید توسط نهاد نظارتی تشخیص داده شود. در این میان نیز به نظر می‌رسد موضوع فرهنگ‌سازی مهم‌تر از برخورد حذفی است.

 

اثر دوجانبه تکنولوژی در شفافیت بازار

ابوالفضل شهرآبادی، معاون تامین مالی تامین سرمایه لوتوس پارسیان: تکنولوژی از این لحاظ که سرعت انتقال و شفافیت اطلاعات را در بازار سهام افزایش می‌دهد، اتفاق مثبتی ارزیابی می‌شود. چرا که کند بودن روند انتشار اطلاعات در سال‌های گذشته همیشه نقدهای زیادی را از سوی فعالان بازار به دنبال داشته است. بر این اساس، تکنولوژی می‌تواند با سرعت بیشتر در دریافت اطلاعات به کارآیی بیشتر بازار کمک کند. بالا بودن سرعت انتقال اطلاعات در عین حالی که به شفافیت کمک می‌کند، بازار شایعات را نیز داغ‌تر می‌کند. در شرایطی که علم به واقعیت وجود نداشته باشد، شایعه می‌تواند اثر خود را به بازار منعکس کند. در این شرایط، به نظر می‌رسد که سازمان بورس باید در پی راهی باشد که در انعکاس خبر موثق از این منابع عقب نماند. روز به روز به تعداد کانال‌های تلگرامی با موضوع سهام افزوده می‌شود. این کانال‌ها و گروه‌های تلگرامی با صدور چند سیگنال درست در سهام اعتماد افراد را به دست می‌آورند. در این میان، ممکن است این سیگنال‌ها در خرید یا فروش سهام به این دلیل کارساز باشند که در یک حرکت هماهنگ شده نقدینگی عظیمی وارد سهم شده وبه رشد قیمت منجر می‌شود. حتی ارتباط میان ادمین‌های کانال‌های مختلف نیز ممکن است برقرار باشد که اثر سیگنال‌ها را تشدید کنند. در این شرایط، دور از انتظار نیست که صاحبان این کانال‌ها پس از کسب سودآوری بسیار بالا از سهامی که خود با داغ کردن آن تقاضای سهم را افزایش داده بودند، خارج شوند. در این میان، سهام روی دست سهامداران کنونی باقی می‌ماند و با ضررهای هنگفتی مواجه می‌شوند.

در این شرایط، بهترین راه حل این است که با همان سرعت که شایعه در بازار پخش می‌شود، به این شایعات پاسخ داده شود. این به آن معنا است که وقتی شایعات با سرعت بالایی در بازار از طریق تکنولوژی پخش می‌شوند، باید با همان سرعت نیز شفافیت در این خصوص انجام شود. بر این اساس، باید از طریق فضای مجازی به دنبال خنثی کردن اثر شایعات و به دنبال آن حذف منابع غیرموثق از بازار باشیم. در این شرایط، بهترین راهکار برای مقابله با شایعات، وجود منبعی موثق با سرعت اطلاع‌رسانی بالاتر از شایعه‌سازها است. در بازارهای پیشرفته ناظر در بازار فعال‌تر است. در صورتی که سهمی با اقبال گسترده یا فشار سنگین فروش مواجه شود، با تماسی که با شرکت برقرار می‌شود اطلاعات صحیح به سرعت به بازار مخابره می‌شود. در این میان، توقف نمادها و بازگشایی آنها پس از شفاف‌سازی البته در مدت زمان کوتاه نیز از دیگر موارد برای حذف شایعات است.

به نظر می‌رسد که سازمان باید تلاش بیشتری برای استفاده از ابزار جدید در شفاف‌سازی داشته باشد. تکنولوژی می‌تواند فواید بسیاری را برای بهبود بازار سهام به همراه داشته باشد. در این میان، اگر مقام ناظر خود را با تکنولوژی که پیشرفت روزافزونی دارد، وفق ندهد، نه تنها انتظار اثر مفیدی از این قبال وجود ندارد، بلکه ضررهای این موضوع چشمگیر خواهد بود.

 

کانال‌های رسمی راهی برای دوری از حاشیه

مهدی طحانی، مدیرعامل شرکت مشاوره سرمایه‌گذاری آوای آگاه: در سال‌های اخیر شبکه‌های ارتباطی و اجتماعی تاثیر بسزایی بر سرعت خبررسانی داشته‌اند. در همین زمینه‌، بازار سرمایه نیز تحت تاثیر این شبکه‌ها دستخوش تحولات بسیاری شده است. موج استفاده از کانال‌ها و گروه‌های تلگرامی یکی از مواردی است که این روزها در میان سهامداران به وفور مشاهده می‌شود و متاسفانه مشکلات بسیاری را در عملکرد طبیعی معاملات بازار به وجود آورده است. این شبکه‌ها با نشر خبرهای غیرموثق و ترویج رفتار هیجانی در بسیاری از سهم‌ها و شرکت‌ها،‌ شرایطی را به وجود آورده‌اند که اطمینان از اطلاعات ارائه شده درخصوص شرکت‌ها را تا حد زیادی از بین برده‌اند.

در سال‌های گذشته و قبل از پیدایش این شبکه‌ها، کدال به‌عنوان اصلی‌ترین منبع خبری بازار سهام مطرح بود، اما این روزها دیده می‌شود بسیاری از خبرها قبل از انتشار در شبکه کدال در شبکه‌های ارتباطی منتشر شده و بر اثر سیگنال هیجانی آن خبر، دامنه نوسان روزانه سهم با تغییرات زیادی مواجه می‌شود.

این روزها رفتار غیر‌حرفه‌ای در میان سهامداران بیش از گذشته شدت یافته و همین قضیه‌، سفته‌بازی و نوسان‌گیری را در بازار شدت داده است. به وضوح روشن است که یکی از دلایل گسترش چنین شبکه‌هایی در بازار سرمایه، نبود منابع تحلیل قوی و موثق در بازار است، به این معنا که تعداد سایت‌هایی که تحلیل‌های بنیادی و تکنیکال استاندارد در اختیار سهامداران قرار می‌دهند بسیار محدود بوده و همین امر سهامداران را به سمت چنین شبکه‌هایی سوق می‌دهد.

حذف کانال‌های تلگرامی به منزله پاک کردن صورت مساله است. در این زمینه دو راهکار می‌تواند شرایط را برای آینده این شبکه‌ها بهبود بخشد. مورد اول به وجود آمدن کانال‌هایی است که می‌توانند به‌عنوان منبع موثق و رسمی شرکت‌ها اطلاعات دقیق و درست را در اختیار سهامداران قرار دهند. در این شرایط سهامداران می‌توانند به راحتی از صحت و سقم خبرهایی که در‌یافت می‌کنند مطلع شوند و عملکرد بهتری داشته باشند. در وهله دوم نظارت هرچه بیشتر سازمان بورس و اوراق بهادار برجریان معاملات است که می‌تواند تا حدی از پیامدهای این وقایع بکاهد.

 

۰۸:۱۷:۳۹ واگذاری بندر اختصاصی به ایرانی‌ها

گروه بازرگانی: سفیر عمان در تهران در دیدار با معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به اینکه روابط عمان با ایران با غرب و شرق و عرب و غیرعرب متفاوت است، اظهار کرد: برای نخستین بار در نظر داریم یکی از بنادر خود را در اختیار ایرانی‌ها قرار دهیم؛ ضمن اینکه به‌زودی از بسته ویزایی برای ایرانی‌ها پرده‌برداری خواهیم کرد.

 

سعود بن احمد البروانی با اشاره به روابط دیرینه، صمیمانه و برادرانه دو کشور در ۴۰ سال گذشته، اظهار کرد: مقامات ایران و دنیا به خوبی می‌دانند که عمان چنین شرایطی را در اختیار هیچ کشور عربی، غربی یا شرقی قرار نداده و تنها حاضر است چنین خدماتی را به ایران ارائه دهد؛ چراکه ایران را کشوری برادر و متحد می‌داند.وی در توضیح بسته ویزایی این کشور گفت: در صورت تمام شدن مراحل قانونی این طرح، عمان از روز اجرای طرح به ایرانی‌ها ویزای حداقل یک ساله می‌دهد و اگر سرمایه‌گذاران ایرانی پس از یک سال باز هم تمایل به حضور در عمان داشته باشند به‌صورت خودکار، ویزای آنان تبدیل به اقامت خواهد شد و این امتیازی است که عمان تنها و تنها برای ایرانی‌ها قائل شده است.سفیر عمان در تهران ادامه داد: با توجه به درخواست دولت ایران، فضایی به اندازه ۳ هزار تن برای ایرانی‌ها در بندر «صحم» عمان در نظر گرفته‌ایم که ایرانی‌ها می‌توانند با استفاده از آن، این بندر را به یک بندر تجاری تبدیل کنند.وی گفت: اگر بازرگانان ایرانی از این فرصت طلایی استفاده نکنند، تجار هندی و چینی گوی سبقت را از ایران خواهند ربود. ولی‌الله افخمی‌راد معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران نیز اعلام کرد: مشخص است که عمان برنامه‌های متعددی برای گسترش روابط با ایران دارد و ما نیز در تلاش هستیم حجم تجارت دو کشور را که از سه سال پیش تاکنون سه برابر شده است باز هم افزایش دهیم، چراکه اعتقاد داریم ظرفیت‌های تجاری دو کشور بیش از این ارقام است.

 

۰۸:۱۲:۳۸ایسنا – وعده یکسان‌سازی نرخ ارز تمدید شد

یکسان‌سازی نرخ ارز و جمع شدن بساط رانت خواری و فساد ناشی از چند نرخی بودن آن، شعار بانک‌های مرکزی در چند سال گذشته بوده و است که هر بار زمان این وعده به دلایل خاص زمانی خود به تاخیر افتاده و به مرحله اجرا نرسید. اما این بار رئیس کل بانک مرکزی زمان یکسان سازی را از نیمه اول ۱۳۹۵ به پایان سال تمدید کرد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، بعد از اوایل دهه ۸۰، دیگر ارز در بازار کشورمان تک نرخی بودن را تجربه نکرد و در اواخر این دوره به سه نرخی تبدیل شد. نرخی در بازار، مرکز مبادلات ارزی و نرخی هم برای کالاهای خاص با رقم معروف ۱۲۲۶٫

بعد از مدتی نرخ ۱۲۲۶ تومانی از مبادلات تجاری و بانکی حذف شد، ولی در چند سال گذشته تاکنون دلار همچنان با دو نرخ بازار آزاد و مرکز مبادلات ارزی مبادله می شود. شرایطی که به اذعان مدیران بانکی و اقتصادی و همچنین کارشناسان ایجاد کننده فضای رانت خواری و دلالی برای سودجویان بوده و کنترل ارزی کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

گر چه در دولت گذشته نیز روسای بانک مرکزی از تصمیم برای حرکت برای یکسان‌سازی نرخ ارز سخن گفتند ولی واقعیت ماجرا این بود که نبود شرایط لازم برای اجرای این هدف مانع از آن شد که ارز به دوران یکسان سازی برگردد. در ادامه نیز با تغییر دولت، بانک مرکزی هدفگذاری اصلی خود را ورود به یکسان سازی ارزی اعلام و حتی عنوان شد که سال ۱۳۹۳ می‌تواند دوره تحقق این موضوع باشد.

اما به هر حال سال ۱۳۹۳ نیز به اتمام رسید، ولی از ارز تک نرخی خبری نشد، جریانی که به اعتقاد کارشناسان از مهیا نبودن شرایط لازم برای آن قابل پیش‌بینی بود. این در حالی است که بانک مرکزی معتقد بود باید شرایط لازم از جمله برقراری ثبات در اقتصاد، کاهش نرخ تورم، اطمینان از تامین ارز کافی در بازار و گسترش و تحکیم روابط بین الملل بانکی ایجاد شود تا بتوان نسبت به یکسان سازی نرخ ارز به طور جدی اقدام کرد.

گر چه آمارهای رسمی بانک مرکزی بیانگر برقراری ثبات نسبی در متغیرهای کلان اقتصاد بود به گونه ای که تورم تا حد قابل توجهی کاهش و یا رشد اقتصادی مثبت و چندین درصد بهبود یافت، اما این تغییرات نتوانست تمام نظر بانک مرکزی برای تک نرخی شدن ارز را تامین کند چرا که در سویی دیگر وجود منابع کافی ارزی همچنین لزوم گسترش روابط بین بانکی در سطح بین الملل مطرح می شود که اکنون با تحریم های موجود در وضعیت چندان مناسبی قرار ندارد.

رئیس کل بانک مرکزی در آن زمان در اظهاراتی اعلام کرد که مقدمات لازم برای برای تک نرخی شدن ارز فراهم شده است، اما باید شروط دیگری نیز برقرار باشد. سیف، گفت که یکی از پیش‌نیازهای اصلی برای استمرار و موفقیت یکسان سازی نرخ ارز گسترش ارتباطات بین‌المللی نظام بانکی است که هر زمانی شکل مناسبی به خود بگیرد حتما یکسان‌سازی نرخ ارز نیز در اولویت قرار دارد.

به هر صورت سال گذشته وعده جدید برای یکسان سازی نرخ ارز شد، چراکه با توجه به مذاکرات امیدوارکننده هسته ای که بین ایران و گروه ۱+۵ در جریان بود این امید وجود داشت تا با به نتیجه رسیدن این مذاکرات و لغو تحریم ها، شبکه بانکی در فضای جدیدی در حوزه بین الملل قرار گرفته و با کنار رفتن محدودیت های چند ساله و به ویژه برقراری مجدد ارتباطات و روابط کارگزاری بتواند با تسریع و تسهیل نقل و انتقال ارز راه را برای ورود بانک مرکزی به یکسان سازی نرخ ارز فراهم کند.

با این حال توافقات هسته‌ای و اجرایی شدن برجام به انتهای سال ۱۳۹۴ کشید و شرایط آنطور که باید پیش نرفت، چرا که برگشت بانک ها به روال عادی ارتباطات بین المللی از سویی زمان بر بود و از سویی دیگر با این مشکل مواجه بودند که با وجود لغو تحریم ها ، همچنان بانکهای خارجی در ایجاد روابط با شبکه بانکی ایران دچار هراس بوده و ریسک ناشی از آن را نمی پذیرفتند. معضلی که همچنان بعد از گذشت چند ماه از اجرایی شدن برجام ادامه داشته و حتی به مذاکرات اختصاصی وزیر امور خارجه کشورمان و همتای آمریکایی وی انجامید.جان کری بعد از این مذاکرات و حتی در تاکیدی مجدد در روزهای اخیر، به بانکهای خارجی اعلام کرده که هیچ نگرانی از رابطه آنها با ایران وجود نداشته و آمریکا دخالت و تهدیدی در این مورد ندارد.

گرچه مراودات بین المللی بانکها و تحکیم آن از پایه های اصلی یکسان سازی نرخ ارز با توجه به اهمیت آن در تامین منابع ارزی لازم در این مورد محسوب می شود، اما تا پیش از اجرای برجام رئیس کل بانک مرکزی بارها وعده داده بود که تا شش ماه پس از اجرایی شدن برجام، ارز تک نرخ خواهد شد که بر اساس این اعلام سیف، باید ارز تا قبل از نیمه اول سال جاری تک نرخی می شد.

تازه ترین اظهارات رئیس کل بانک مرکزی، حاوی وعده ای تازه برای این هدف ارزی بوده و وی اعلام کرده که این بانک تا پایان سال ۱۳۹۵ بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده به هدف تک نرخی کردن قیمت ارز خواهد رسید.

در حالی کارشناسان معتقدند که تک نرخی کردن ارز به طور زودرس و قبل از احیای شرایط لازم به طور یقین زیان بیشتری نسبت به حال برای کشور خواهد داشت که با این اظهار سیف، اکنون فضای اقتصادی و بانکی کشور منتظر یکسان شدن نرخ ارز تا پایان سال جاری که در آن قرار است با تاکید مدیران دولتی، شاخص های کلان اقتصادی از بهبود برخوردار شده، تورم تک رقمی و رشد اقتصادی تا پنج درصد مثبت شود خواهد ماند.

 

۰۸:۰۶:۵۳ ایرنا – اقتصادی

تهران- ایرنا- معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت مدت زمان اعتبار یادداشت تفاهم ایران و چین را پنجساله عنوان کرد و گفت: امیدواریم در پسابرجام همکاری با شرکتهای معتبر چینی در چارچوب مدل جدید قراردادهای نفتی ادامه دهیم.

 

۰۸:۰۶:۲۱روزنامه هندی خبر داد هند به دنبال پرداخت بدهی خود به ایران قبل از سفر مودی/ تحریم‌های آمریکا مانع انتقال پول

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، روزنامه «هندو» چاپ دهلی نو در گزارشی نوشت، در حالی که یک هفته به سفر تاریخی نارندا مودی نخست وزیر به تهران در ۲۲ ماه مه باقی مانده است مقامات هندی سخت در تلاش هستند تا ۶٫۵ میلیارد دلار بدهی نفتی خود به ایران را بپردازند. 
یک مقام وزارت نفت هند به این روزنامه گفت که تلاشهای ما به دلیل بی میلی بانکهای اروپایی برای انجام این پروسه تاکنون بی نتیجه مانده است.

وی افزود: ما تمام تلاشمان را می‌کنیم تا در این هفته به توافق برسیم و سخت مایل هستیم که قبل از سفر مهم نخست وزیر به تهران حداقل بخشی از پول ایران را پرداخت کنیم. 

این گزارش افزود؛ علیرغم اینکه چندین بانک اروپایی از جمله دانسکه بانک دانمارک، EIH آلمان، بانک مرکزی ایتالیا و هالک بانک ترکیه و بانک RBI در هند برای انجام این تراکنشها شناسایی شده‌اند اما هنوز موانعی وجود دارد.

بانکهای اروپایی محدودیت‌ها و تحریم‌های آمریکا را سرزنش می‌کنند که از انجام معاملات مالی بین بانکهای آمریکایی و نهادهای مالی ایرانی جلوگیری می‌کند. 

پیش از این رسانه‌های هندی از توافق تهران و دهلی نو برای پرداخت بدهی نفتی این کشور به ایران از طریق بانکهای اروپایی خبر داده بودند.

علیرغم توافق هسته‌ای میان ایران و گروه ۱+۵ که قرار بود به لغو برخی تحریمها علیه ایران بینجامد اما در عمل بسیاری از این تحریمها همچنان باقی مانده است.

آمریکا اخیرا مدعی شد که هیج مانعی از طرف واشنگتن برای تجارت با ایران وجود ندارد و جان کری وزیر خارجه این کشور نیز اخیرا دیداری با روسای چندین بانک بزرگ اروپایی برگزار کرد.

یک روز پس از این جلسه، رئیس یکی از بانک‌های حاضر در این جلسه به شدت از رویکرد دوگانه واشنگتن انتقاد کرد.

«استوارت لوی» مسئول ارشد امور حقوقی بانک «اچ‌اس‌بی‌سی» انگلیس در یادداشتی در روزنامه وال‌استریت ژورنال نوشت که واشنگتن از یکسو معامله با ایران را تهدیدآمیز می‌خواند از سوی دیگر از بانک‌های اروپایی می‌خواهد که با تهران رابطه برقرار کنند.

 

۰۸:۰۶:۰۹ترامپ نسبت به وقوع یک ۱۱ سپتامبر دیگر در آمریکا هشدار داد

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در مصاحبه با یک شبکه رادیویی نسبت به وقوع حملاتی شبیه به حملات ۱۱ سپتامبر در آمریکا از سوی پناهجویانی که وارد خاک این کشور می‌شوند هشدار داد.

ایندیپندنت گزارش داد، ترامپ در پاسخ به سوالی درباره امنیت مرزها و احتمال وقوع حملاتی در مقیاس حملات ۱۱ سپتامبر گفت: آمریکائیها باید بیدار شوند، بد چیزی اتفاق خواهد افتاد و شاید خیلی بدتر. حملاتی رخ خواهد داد که غیرقابل تصور است. این حملات توسط پناهجویانی اتفاق می‌افتد که اکنون در حال ورود به خاک کشور ما هستند.

ترامپ اضافه کرد؛ «پناهجویانی که وارد آمریکا می‌شوند موبایلهایی دارند که به نوعی سلاح داعش هستند. آنها پول ندارند، آنها هیچ چیزی ندارند اما تلفن همراه دارند. چه کسی هزینه موبایل آنها را پرداخت می‌کند؟ این موبایلها پرچم داعش هستند».

وی از همین فرصت استفاده کرد و با حمله به هیلاری کلینتون رقیب دموکراتش گفت که سیاستهای مهاجرتی وی باعث وقوع چنین خطراتی خواهد شد.

ترامپ گفت: کلینتون می‌خواهد سوریها را وارد آمریکا کند. کسانی که ما اصلا آنها را نمی‌شناسیم. چی کسی می‌داند آنها سوری هستند؟ بسیاری از آنها یک مدرک شناسایی ندارند.

اظهارات ترامپ درباره مهاجران و به ویژه مسلمانان پیش از این جار و جنجال زیادی در محافل سیاسی آمریکا به راه انداخته بود.

وی گفته بود که از ورود مسلمانان به خاک آمریکا جلوگیری خواهد کرد.

 

۰۷:۰۲:۱۱ با ارزوی بازاری خوب

۰۷:۰۱:۵۸ سلام صبح  شما عزیزان بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم