اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اردیبهشت ۱۴, ۱۳۹۵

 

 

 

۰۸:۱۳:۴۸ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۸:۱۲:۴۵ روز گذشته اغلب تولید‌کنندگان شمش قیمت‌ها را با کاهش نرخ اعلام کردند. در این روز اغلب تولید‌کنندگان شمش نرخ محصولات را کاهش دادند؛ اما تولید‌کنندگان مقاطع نسبت به روز قبل تغییر قیمتی اعلام نکردند.  فولاد اصفهان در، فولاد‌سازان جم، ذوب بریس و فولاد بناب جزو تولید‌کنندگانی بودند که نرخ‌ها را با کاهش اعلام کردند.

 

۰۸:۱۲:۱۳ چین از سال ۱۹۹۶ به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده و از سال ۱۹۹۳ به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فولاد در دنیا مطرح بوده و در حال حاضر حدود نیمی از تولید و مصرف جهانی فولاد را به خود اختصاص داده است. نقش چین در فولاد جهانی طی سال‌های اخیر بسیار برجسته بوده به‌گونه‌ای که رشد ۲۳ درصدی تولید فولاد جهانی تا سال ۲۰۱۴ در مقایسه با پیش از شروع بحران اقتصادی جهانی (سال ۲۰۰۷) را می‌توان متاثر از رشد ۶۸ درصدی تولید فولاد چین دانست؛ چرا که بدون در نظر گرفتن چین تولید جهانی فولاد در این سال‌ها نه تنها رشدی نداشته، بلکه شاهد کاهش ۳/ ۱ درصدی نیز بوده است. حال با این تفاسیر، ‌بزرگ‌ترین‌ تولیدکننده و مصرف‌کننده فولاد جهان بعد از اتمام سال ۲۰۱۵ به‌عنوان سالی بحرانی برای فولاد، سیاست‌های فولادی خود را برای جلوگیری از زیان بیشتر با تغییراتی همراه کرد.

در سال ۲۰۱۵ برای اولین بار پس از بحران جهانی ۲۰۰۹ روند رو به رشد تولید جهانی فولاد متوقف شد و تولید فولاد خام نسبت به سال ۲۰۱۴ بیش از ۳ درصد کاهش یافت، چین نیز کاهش ۳/ ۲ درصدی را تجربه کرد. البته بالاترین کاهش مربوط به مناطق آمریکای شمالی با ۶/ ۸ درصد و CIS با ۳/ ۴ درصد کاهش بوده است.

براین اساس سال ۲۰۱۵ یکی از سخت‌ترین سال‌های تاریخ صنعت فولاد چین بود و کاهش ۴/ ۵ درصدی تقاضای داخلی و مازاد عرضه سبب رقابت شدید و راه افتادن جنگ قیمتی میان بیش از ۱۰۰۰ تولید‌کننده فولاد در این کشور شد تا آنجا که قیمت‌های محصولات فولادی به شدت کاهش یافت. این امر سودآوری این صنعت را از بین برد و زیان سنگینی را که تا ۱۰ میلیارد دلار برآورد شده متوجه فعالان صنعت فولاد چین کرد.در سال ۲۰۱۶ نیز روند کاهشی تولید فولاد چین ادامه داشته و میزان این کاهش در سه ماه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲/ ۳ درصد بوده است.

روند شاخص‌های کلان اقتصادی و سایر محرک‌های بازار فولاد، حکایت از تداوم کاهش تقاضای بازار داخلی فولاد چین طی سال جاری و سال آتی دارند و طبق پیش‌بینی‌ها میزان این کاهش در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ به ترتیب ۴ و ۳ درصد خواهد بود. این امر کاهش بهره‌برداری از ظرفیت‌های تولید را نیز به همراه خواهد داشت. دولت چین اما به منظور مقابله با تداوم این روند و اطمینان از حفظ و توسعه پایدار این صنعت، به تدوین سیاست‌ها و قوانین ویژه‌ای با رویکرد کاهش و بازسازی ظرفیت‌های تولید، افزایش توجه به حوزه‌های زیست‌محیطی و بهینه‌سازی مصرف انرژی اقدام کرد و در فوریه سال گذشته به‌طور رسمی تحت عنوان «خطوط راهنمای حل مشکل مازاد ظرفیت‌های صنعت فولاد» این کشور ابلاغ کرد که بر اساس آن ۱۰۰تا ۱۵۰ میلیون تن از ظرفیت تولید فولاد خام این کشور طی بازه زمانی ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ کاهش خواهد یافت.

 

بازار فولاد چین

مصرف فولاد خام چین در سال ۲۰۱۵ با کاهش ۴/ ۵ درصدی نسبت به سال قبل به عدد ۰۶/ ۷۰۰ میلیون تن رسید و تولید فولاد خام نیز در این کشور برای اولین بار پس از سال ۱۹۸۱ روند کاهشی به خود گرفت و ۳/ ۲درصد کمتر از سال ۲۰۱۴ شد و به عدد ۸۳/ ۸۰۳ میلیون رسید. این روند کاهشی مصرف در طول سال گذشته تداوم داشت به‌طوری‌که در ماه دسامبر با ۷درصد کاهش به ۵۰/ ۵۴ میلیون تن رسید به تبع آن تولید نیز شاهد کاهش ۲/ ۵ درصدی بود و به ۳۷/ ۶۴ میلیون تن رسید. روند کاهش تولید فولاد چین در سال جاری میلادی نیز ادامه داشته به‌طوری که در دو ماه ابتدای سال ۲۰۱۶ تولید فولاد خام این کشور به ۰۷۰/ ۱۲۱ میلیون تن رسید که نسبت به دو ماه اول سال ۲۰۱۵ حدود ۷/ ۵ درصد کمتر است.

اما تولید فولاد چین در ماه مارس با توجه به سیاست‌های تحریک تقاضای دولت چین نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته شاهد رشد ۹/ ۲ درصدی بود. این در حالی است که مجموع تولید سه ماهه ۲۰۱۶ نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن، ۲/ ۳ درصد کاهش داشته است.طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته با توجه به تداوم کند شدن رشد اقتصادی چین و نبود چشم‌انداز روشن در زمینه رشد قابل توجه بخش ساختمان، انتظار می‌رود طی سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ شاهد تداوم کاهش ۳ تا ۴ درصدی تقاضای فولاد در این کشور باشیم، بر این اساس انتظار می‌رود سهم چین از مصرف فولاد جهانی تا سال ۲۰۱۷ به ۹/ ۴۱ درصد تقلیل یابد. این میزان در سال ۲۰۱۵، ۸/ ۴۴ درصد بوده است.

 

بازی قیمتی چین در فولاد

قیمت محصولات فولادی چین در سال ۲۰۱۵ به سبب مازاد عرضه به‌طور مستمر روند کاهشی داشت و این روند تا ژانویه ۲۰۱۶ نیز ادامه یافت. اما از فوریه ۲۰۱۶ قیمت محصولات فولادی چین روند معکوسی به خود گرفته و طی مدت کوتاهی با یک شیب نسبتا تند افزایش یافت. در جریان این رشد، قیمت‌های کلاف گرم صادراتی چین از حدود ۲۷۰ دلار در دسامبر ۲۰۱۵ تا ۴۷۰ دلار در آوریل ۲۰۱۶ افزایش یافت. تقویت بازار مسکن و تزریق پول به این بخش توسط دولت به همراه افزایش تقاضای فصلی فولاد داخلی چین و همچنین کاهش عرضه تولیدکنندگان این کشور از عوامل اصلی این افزایش قیمت بوده است.حال مجددا با توجه به رشد نسبی تولید، قیمت‌ها با یک شیب ملایم روند کاهشی به خود گرفته‌اند؛ با این حال به نظر می‌رسد سطح فعلی قیمت‌ها در کوتاه‌مدت با یک نوسان اندک برقرار خواهد بود و در عین حال اکثر کارشناسان نسبت به زمان طولانی باقی ماندن قیمت‌ها در سطح فعلی یا بیشتر با تردید اظهار‌نظر می‌کنند.

 

ظرفیت‌های تولید فولاد در چین

ظرفیت تولید فولاد چین در حال حاضر حدود ۲/ ۱ میلیارد تن است که در سال گذشته میلادی حدود ۶۷ درصد آن مورد بهره‌برداری قرار گرفت. حال اما با توجه به مازاد ظرفیت و روند کاهشی مصرف، ایجاد هیچ‌گونه ظرفیت جدیدی در حوزه تولید فولاد در دستور کار دولت چین قرار ندارد و طبق اعلام این دولت، برنامه کاهش ظرفیت‌های تولید فولاد طی سال‌های آتی هدف‌گذاری شده است. در فوریه سال جاری انجمن ایالتی چین برنامه کاهش ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تن ظرفیت تولید داخلی فولاد خام طی سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ را در ادامه کاهش ۹۰ میلیون تنی ظرفیت‌ها در طول سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ اعلام کرد.

در این راستا در اواخر ژانویه، مقامات محلی استان هبی (Hebi) که از مهم‌ترین بخش‌های تولید فولاد در چین است، اعلام کردند ظرفیت تولید فولاد خام این استان نباید از ۲۰۰ میلیون‌تن تا سال ۲۰۲۰ تجاوز کند و ۱۰ میلیون تن از ظرفیت آهن‌سازی و ۸ میلیون تن از ظرفیت فولادسازی باید در سال ۲۰۱۶ حذف شود. این کاهش ظرفیت در ادامه کاهش مذکور ۹۱/ ۳۳ میلیون تن از ظرفیت آهن‌سازی و ۰۶/ ۴۱ میلیون تن از ظرفیت فولادسازی این استان طی سال‌های ۲۰۱۵-۲۰۱۱ است.

 

مواد اولیه و موجودی‌های چین

طبق گزارش‌ها موجودی فولاد در انبارهای ۴۰ شهر اصلی چین در اواخر ژانویه ۲۰۱۶، اندکی افزایش یافته و به ۱۱/ ۹ میلیون تن رسیده است. این افزایش پس از ۹ ماه پیاپی کاهش از ۹۷/ ۱۰ میلیون تن در ژانویه ۲۰۱۵ و رسیدن به ۶۲/ ۸ میلیون تن در دسامبر ۲۰۱۵ اتفاق افتاده است.موجودی ۸۰ کارخانه اصلی تولیدکننده فولاد چین از ۱۸/ ۱۴ میلیون تن در اواخر دسامبر ۲۰۱۵ به ۲۱/ ۱۳ میلیون تن در اواخر ژانویه ۲۰۱۶ کاهش یافته است که کمتر از میزان موجودی اواخر ژانویه ۲۰۱۵ به میزان ۷۷/ ۱۴ میلیون تن است.

همچنین موجودی سنگ‌آهن در بنادر چین در اواخر ژانویه ۲۰۱۶ نسبت به اواخر دسامبر ۲۰۱۵ که ۰۸/ ۹۶ میلیون تن بوده افزایش یافته و به ۴۱/ ۹۸ میلیون تن رسیده است. واردات سنگ‌آهن چین در سال ۲۰۱۵ به ۷۲/ ۹۵۲ میلیون تن، یعنی ۲/ ۲ درصد بالاتر از سال قبل از آن افزایش یافت. این امر در حالی اتفاق افتاده است که تولید سنگ‌آهن معادن فعال داخلی چین با کاهش ۷/ ۷ درصدی به ۲۹/ ۱۳۸۱ میلیون تن رسیده است.

استرالیا با سهم ۷/ ۶۳ درصدی بزرگترین تامین‌کننده سنگ‌آهن چین بوده که به اتفاق برزیل، آفریقای جنوبی و اوکراین تامین ۷/ ۹۰ درصد از سنگ‌آهن وارداتی چین را به خود اختصاص داده‌اند. قیمت سنگ‌آهن وارداتی چین در ژانویه ۲۰۱۶ نسبت به دسامبر ۲۰۱۵ کاهش ۸/ ۱۰ درصدی داشت ولی مجددا پس از نوسانات پی‌در‌پی با توجه به بهبود تقاضا روند افزایشی به خود گرفت و در آوریل ۲۰۱۶ به حدود ۷۰ درصد بالاتر از قیمت‌های پایان سال ۲۰۱۵ رسید.

 

محرک‌های تقاضای فولاد

شاخص مدیران خرید (PMI) که مقیاسی برای فعالیت‌های اقتصادی و شرایط کسب و کار در یک اقتصاد است و مقدار بالای ۵۰ برای این شاخص نشان‌دهنده در حال توسعه بودن و رونق اقتصاد و زیر ۵۰ نشان‌دهنده قرار داشتن اقتصاد در شرف انقباض و رکود است، در ژانویه ۲۰۱۶ روند کاهشی داشته و به ۴/ ۴۹ رسیده است. این شاخص در دسامبر ۲۰۱۵ در رقم۷/ ۴۹ بوده است. البته شاخص مدیران خرید صنعت فولاد بهبود یافته و از عدد ۳۷ در پایان سال گذشته میلادی که طی ۷ سال گذشته پایین‌ترین مقدار بوده به ۷/ ۴۶ در ژانویه ۲۰۱۶ رسیده است. این بهبود پس از بیستمین رکود متوالی ماهانه در صنعت فولاد چین اتفاق افتاده است.

بخش ساختمان بزرگ‌ترین محرک اصلی صنعت فولاد چین به‌شمار می‌رود و حدود ۶۰درصد از مصرف فولادچین در این حوزه است لذا تحلیل شاخص‌های این بخش از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. شاخص وضعیت املاک و مستغلات وضعیت کسب و کار را در این بخش رصد می‌کند. عدد بالای ۱۰۰ برای این شاخص نشان‌دهنده رشد و رونق و زیر ۱۰۰ نشان‌دهنده تحرک پایین این بخش است. بر اساس آخرین اطلاعات حاصله طی سال گذشته عدد یاد شده روند کاهشی داشته و در دسامبر ۲۰۱۵ نسبت به ماه نوامبر از ۳۵/ ۹۳ به ۳۴/ ۹۳ تقلیل یافته است. رشد سرمایه‌گذاری دارایی‌های ثابت در املاک و مستغلات سال ۲۰۱۵ در نواحی شهری نیز یک درصد کاهش داشته در حالی که این شاخص در سال ۲۰۱۴ رشد ۵/ ۱۰ درصد داشته است. سطح زیربنای تحت ساخت در سال ۲۰۱۵ هر چند رشد مثبت ۳/ ۱ درصدی داشته اما نرخ رشد آن به‌طور معناداری نسبت به رشد ۲/ ۹ درصدی ۲۰۱۴ پایین‌تر است. ضمنا پروژه‌های املاک و ساختمان کاهش ۱۴ درصدی و فروش زمین کاهش ۷/ ۳۱ درصدی داشته است. همه این عوامل حکایت از تداوم رکود و رشد کند فعالیت‌های ساخت و ساز این کشور دارد و به نظر می‌رسد در آینده نزدیک نباید انتظار بهبود روند این بخش را داشت.

 

سرمایه‌گذاری و نسبت تمرکز صنعت

در سال ۲۰۱۵ سرمایه‌گذاری دارایی‌های ثابت در صنعت فولاد (با احتساب بخش معدن) کاهش ۲/ ۱۳ درصدی داشته است. این کاهش در ادامه کاهش ۷/ ۳ درصدی سال ۲۰۱۴ اتفاق افتاده است. کل درآمد ناخالص صنعت فولاد چین در سال گذشته میلادی نیز نسبت به سال ۲۰۱۴ کاهش ۷/ ۶۹ درصدی داشته است.  سهم تولید ۱۰ کارخانه اصلی فولاد چین در سال ۲۰۱۵ به ۲/ ۳۴ درصد کاهش یافته و این در حالی است که این عدد برای سال ۲۰۱۴، ۶/ ۳۶ درصد بوده است. در سال گذشته ۲۰تولید‌کننده اصلی چین سهم ۸۱/ ۴۹ درصدی از تولید فولاد چین را به خود اختصاص داده‌اند در حالی که این سهم در سال ۲۰۱۴، ۵/ ۵۱ درصد بوده است.

با تمام این تفاسیر کند شدن روند رشد اقتصادی چین و نبود چشم‌انداز مثبت در بخش ساختمان و سایر صنایع پایین‌دستی محرک مصرف فولاد حکایت از تداوم کاهش مصرف در سال‌های پیش‌رو دارند. هرچند دولت چین به منظور حمایت از این صنعت استراتژیک با تحریک تقاضای بخش ساخت‌و‌ساز سعی در احیای آن دارد اما برآیند شاخص‌های اقتصادی، بازگشت صنعت فولاد این کشور به دوران رونق گذشته را در آینده نزدیک دور از ذهن نشان می‌دهد.با این حال هر‌گونه سیاستگذاری و نوع رفتار صنعت فولاد چین در زمینه تولید و مصرف داخلی، حجم عرضه به بازار جهانی و تغییرات قیمتی، در فضای کسب وکار جهانی فولاد بسیار تعیین‌کننده و سرنوشت‌ساز خواهد بود و سایر بازیگران جهانی فولاد محکوم به دنباله‌روی و تطبیق خود با آن هستند.

 

۰۸:۰۹:۰۷ یک نگاه اقتصادی به بخش مسکن آن است که بروز رونق در ساخت‌و‌ساز می‌تواند همواره اقتصاد ایران را از رکود خارج کند و برخی پا را فراتر گذاشته و تنها راه خروج از رکود در ایران را ایجاد رونق در بخش مسکن می‌دانند. این دو تفکر که در سطح عموم طرفداران زیادی هم دارند به دو دلیل قابل نقد هستند و باید گفت ایجاد رونق در بخش مسکن در مقطع فعلی نمی‌تواند برای مدت طولانی راهکار مناسبی برای خروج اقتصاد از رکود باشد.

 

اول اینکه مسکن فقط مصرف داخلی دارد و در سبد هزینه خانوار ایرانی سهمی بیشتر از ۳۵ درصد ندارد، بنابراین به‌طور میانگین در بهترین حالت می‌تواند سهمی نزدیک به ۳۵ درصد در رونق اقتصاد ایفا کند و نمی‌تواند در بلندمدت اقتصاد را به تنهایی به حرکت درآورد. یعنی اگر مسکن در سال‌هایی سهم بالایی در رونق اقتصاد داشته باشد در عوض سال‌های بعد سهمش ناچیز می‌شود. به همین دلیل است که در سال‌های گذشته همواره شاهد نوسان شدید رونق در بخش مسکن یا اصطلاحا ساخت‌و‌ساز بوده‌ایم و اگر در سال‌هایی محدود رونق در این بخش از اقتصاد زیاد بوده است، در سال‌هایی نیز بالعکس رکود سنگینی بر آن حاکم بوده است. نقد دوم این است که رونق بالا در بخش مسکن همواره در پی تورم در این بخش اتفاق می‌افتد. مسکن فقط بازار داخلی دارد و هر زمان که قیمت مسکن با تورم همراه باشد سرمایه‌ها به سمت آن هجوم می‌برند. واقعیت این است که اگر تورم در این بخش وجود نداشته باشد بخش خصوصی رغبت زیادی برای سرمایه‌گذاری در این بخش پیدا نمی‌کند، بنابراین رونق بالا در بخش مسکن به دلیل همراه بودن آن با تورم راهکاری نیست که باید به دنبال آن باشیم.

همواره سهمی از بازار ایران متعلق به تولیدکنندگان کالا و خدمات خارجی است و توسط واردات تامین می‌شود. کالاها و خدمات زیادی هستند که تولید آنها در داخل به دلیل نبود مزیت نسبی اساسا توجیه اقتصادی ندارند یا به دلیل عدم سرمایه‌گذاری کافی و نبود توان رقابتی در داخل باید وارد شوند، بنابراین همواره بخشی از اشتغال و درآمد ناشی از تولید این کالاها و خدمات در داخل وجود نخواهد داشت اما چنانچه با تقویت توان تولید کالا و خدماتی که در داخل دارای مزیت‌های نسبی هستند بتوانیم بدون خام‌فروشی، مازاد تجاری ایجاد کرده و با صادرات، بخشی از بازارهای جهانی را از آن خود کنیم، همواره بخشی از اشتغال و درآمد کشور از طریق فروش در این بازارها به‌دست می‌آید که به دلیل تنوع کالا و خدمات و تنوع جغرافیایی و سیاسی بازارهای هدف، می‌تواند رشد مناسب و باثباتی را برای اقتصاد ایران رقم بزند. تجربه‌های داخلی و جهانی نشان می‌دهند که ارزهای به‌دست آمده از تولید و فروش نفت نیز فقط اگر در سرمایه‌گذاری مورد استفاده قرار گیرند با کمک به افزایش قدرت عرضه کالا و خدمات در اقتصاد و به تبع آن افزایش تولید و صادرات، برای اقتصاد مفید خواهند بود و در بلندمدت باعث رشد اقتصادی خواهند شد؛ بنابراین برای رسیدن به رشد اقتصادی قابل‌قبول و بلندمدت و بهره‌مندی از رونق اقتصادی، در شرایط فعلی که با برداشته شدن تحریم‌ها بازارها به روی تولیدات ایرانی باز شده‌اند، صادرات غیرنفتی تنها راه خروج پایدار از رکود است.

این نکته در بازار مسکن مهم است که در حال حاضر، به دلیل مازاد عرضه ناشی از ساخت آپارتمان‌های متراژ بزرگ و لوکس در سال‌های گذشته، امکان آنچنانی برای دستیابی سریع به رونق از محل سرمایه‌گذاری ساختمانی وجود ندارد، چراکه غالب سرمایه‌گذاران ساختمانی تا مادامی که واحدها از قبل ساخته شده خود را عرضه نکنند، توان سرمایه‌گذاری مجدد نخواهند داشت.

 

۰۸:۰۸:۵۶ دنیای اقتصاد: مشاور اقتصادی رئیس جمهور معتقد است اصلاح نظام بانکی، مهم‌ترین اولویت اقتصادی کشور در سال ۹۵ است. به گفته او این چالش در سال جاری گلوگاه رشد اقتصادی محسوب می شود. رئیس موسسه عالی آموزش، پژوهش و مدیریت و برنامه‌ریزی به همین دلیل اصلاح نظام بانکی را بر حل دیگر چالش‌های اقتصاد ایران مقدم دانست. با توجه به سخنان مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور می‌توان عنوان کرد که دولت نقطه آغاز حل چالش‌های اقتصاد ایران را اصلاح نظام بانکی قرار داده است. این تصمیم به نقش و سهم نظام بانکی در تامین مالی اقتصاد ایران بازمی‌گردد. براساس برآوردهای رسمی، سهم بانک‌ها در تامین مالی حدود ۸۰ درصد است. تسهیلات پرداختی از سوی نظام بانکی حدود دو برابر منابع عمومی در بودجه است؛ به همین دلیل به‌نظر می‌رسد دولت اصلاح این نظام را بر دیگر چالش‌های اقتصاد ایران در سال جاری اولویت داده است. به گفته مسعود نیلی، در پروژه اصلاح نظام بانکی نیز متناسب‌سازی نرخ سود با روند کاهشی نرخ تورم نقطه عزیمت است. این اقتصاددان با اشاره به اینکه بخشی از پروژه اصلاح نظام بانکی در بودجه سال جاری از سوی نمایندگان حذف شد، گفت: دولت باید برای رفع این گلوگاه رشد اقتصادی موارد پیشنهادی را مجددا به مجلس آینده ارائه کند.

 

گروه بازار پول: مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور معتقد است اصلاح نظام بانکی، مهم‌ترین اولویت اقتصادی کشور در سال ۹۵ است. به گفته او این چالش در سال جاری گلوگاه رشد اقتصادی ایران محسوب می‌شود. به‌نظر می‌رسد این اولویت که از سوی مسعود نیلی مطرح شده است، به واسطه نقشی است که بانک‌ها در تامین مالی دارند. بانک‌ها سهم ۸۰ درصدی در تامین مالی اقتصاد ایران دارند و حجم تسهیلات‌دهی این بخش حدود دو برابر منابع عمومی بودجه است. دولت پیش‌بینی کرده در سال ۹۵ منابع عمومی دولت معادل ۲۲۰ هزار میلیارد تومان باشد، اما در سال گذشته میزان تسهیلات اعطایی بانک‌ها حدود ۴۲۰ هزار میلیارد تومان بود. بنابراین این حجم بالای منابع اعطایی بانک‌ها باعث شده توجه کارشناسان، مسوولان و اقتصاددانان را به خود معطوف کند. به گفته او مهم‌ترین چالش نظام بانکی نیز بالا بودن نرخ سود بانکی است که هزینه تامین مالی و ریسک بهره‌گیری از این منابع را نیز افزایش داده است. مسعود نیلی در پنجمین نشست از سلسله نشست‌های راهبردهای اقتصادی ایران که در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد، با بالا بودن حساسیت نسبت به مسائل اقتصاد ایران در سال ۹۵، سخنرانی خود را با دو پرسش آغاز کرد. به گفته او، «چگونگی طبقه بندی مشکلات اقتصادی» و «چگونگی برطرف کردن مشکلات» دو سوال مشخص اقتصاد کشور در سال جاری است که اگر نتوان روی اولویت‌های اقتصاد کشور به اتفاق نظر دست یافت، هزینه‌های زیادی را باید پرداخت.

 

سخت شدن حصول رشد اقتصادی

او در بخش آغازین صحبت خود با بررسی روند رشد اقتصادی کشورهای دنیا عنوان کرد: در حال حاضر آمریکا پس از بحران سال ۲۰۰۸ به روال سابق رشد‌های بالای اقتصادی بازگشته است، همچنین پیش‌بینی می‌شود کشورهای اروپایی نیز با یک وقفه به روند بلندمدت بازگردند، اما اقتصاد ژاپن هنوز با مشکل روبه‌رو است. به گفته او، در بین کشورهای در حال توسعه نیز کشورهایی مانند برزیل و چین با کاهش رشد اقتصادی مواجه شدند، اما مطابق پیش‌بینی‌ها، چشم انداز رشد اقتصادی هند، مثبت است. او با ارزیابی آمارهای پیش‌بینی رشد اقتصادی به این نکته اشاره کرد که در سال‌های آتی حصول رشد اقتصادی بالا در دنیا، سخت تر خواهد شد. نیلی دو دلیل افت قیمت کالاهای پایه‌ای را «مازاد سرمایه‌گذاری در تولید کالاهای پایه» و «کاهش رشد اقتصادی کشورها» عنوان کرد.او در ادامه صحبت‌های خود کشورهای تولید‌کننده کالاهای پایه را به سه گروه تقسیم‌بندی کرد. به گفته نیلی، گروه اول مانند امارات دارای اقتصادی متنوع بودند و کمترین وابستگی را به نفت داشتند که در اثر افت قیمت کالاهایی مانند نفت با کاهش رشد اقتصادی کمتری مواجه شدند. گروه دوم که به کالاهای پایه وابستگی داشتند، اما در زمان افزایش درآمدهای نفتی به حجم مطلوب ذخایر ارزی رسیدند، در دسته‌بندی بعدی قرار دارند. این کشورها نیز با رکود و کاهش رشد اقتصادی مواجه شدند. گروه سوم که کشور ما نیز در این دسته‌بندی قرار دارد، علاوه‌بر وابستگی به صادرات کالاهای پایه، به‌دلیل مخارج بالا در دوره وفور نفتی با حجم ذخایر ارزی پایین روبه‌رو شدند که این کشورها نیز با بی ثباتی و رکود اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند.

 

تصویر اقتصاد در سال ۹۴

این اقتصاددان برجسته در بخش دیگری از صحبت‌های خود به ارائه تصویری از اقتصاد سال ۹۴ پرداخت. به گفته او، «کمبود تقاضا» و «تنگناهای مالی»، دو چالش اقتصادی در سال ۹۴ بوده است. او سیاست‌های ناصحیح گذشته را در ایجاد تنگناهای مالی دخیل دانست و گفت: دو منبع داخلی و خارجی تامین مالی، «منابع بانکی» و «درآمدهای نفتی» بوده که در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۰ با کاهش قابل توجه روبه‌رو شده است. او چالش دیگر اقتصاد کشور را کمبود تقاضا عنوان کرد و گفت: «کاهش ۲۱ درصدی درآمد ملی طی سه سال گذشته» و «افزایش نرخ سود بانکی و عدم کاهش متناسب تورم»، موجب ایجاد اثر منفی بر تقاضای مصرفی و سرمایه‌گذاری شده است. نیلی عامل سومی را نیز در بروز کمبود تقاضا دخیل دانست و در تبیین این موضوع گفت: سال گذشته بر اثر کاهش درآمدهای نفتی، میزان مخارج دولت نیز کاهش یافت که این موضوع بر میزان تقاضای کل اقتصاد ایران در جهت کاهش موثر بوده است. او در جمع بندی تصویر اقتصاد در سال ۹۴، «کاهش درآمد ملی»، «نرخ سود حقیقی بالا» و «کاهش درآمدهای نفتی» را عوامل موثر در کمبود تقاضا عنوان کرد. همچنین مشکلات نظام بانکی و توسعه نیافتگی بازار سرمایه نیز از عوامل موثر در تنگنای مالی معرفی شدند.

 

مهم‌ترین اولویت، اصلاح نظام بانکی

رئیس موسسه عالی آموزش، پژوهش و مدیریت و برنامه‌ریزی در ادامه بحث اصلاح نظام بانکی را نسبت به دیگر چالش‌های اقتصاد ایران، حتی با اختلاف زیاد، دارای اهمیت بیشتری دانست و تشریح کرد: در نیمه دوم دهه ۸۰ میلادی به دلیل افزایش درآمدهای نفتی و شروع بیماری هلندی، پایه پولی رشد فزاینده‌ای داشت و به دلیل عرضه بالای منابع، شعب بانک‌ها و موسسات مالی، به شکل قارچ گونه افزایش پیدا کرد. از سوی دیگر با افزایش قیمت املاک و مستغلات، بخش قابل‌توجهی از دارایی بانک‌ها به منابع غیر‌نقد شونده تبدیل شد. نیلی افزود: با کاهش دستوری نرخ سود و دریافت تسهیلات ارزان قیمت، میزان مطالبات غیرجاری نیز افزایش یافت. به گفته نیلی، «افزایش سرمایه‌گذاری مستقیم و غیر‌مستقیم نظام بانکی در مسکن»، «شکل‌گیری و گسترش موسسات مالی غیر‌مجاز»، «افزایش هزینه‌های عملیاتی و کاهش کیفیت کارشناسی نظام بانکی» و «رشد مطالبات غیرجاری» پیامدهای مشکلات نظام بانکی در نیمه دوم دهه ۸۰ بود. مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور تاکید کرد: افت درآمدهای دولت، نااطمینانی‌های سیاسی و اقتصادی، استمرار روند رشد پایه پولی و عوارض تحریم بر بخش تولید موجب شد مطالبات بانک‌ها از دولت و بخش تولید افزایش یابد، موضوعی که می‌توان از آن به عنوان «پدیده نکول غیر‌ارادی» نام برد.

 

راه‌حل‌های نظام بانکی

مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور در بیان راه‌حل‌های مشکل نظام بانکی با عنوان کلید حل مشکل اقتصاد کشور گفت: دولت باید بتواند بدهی‌های خود به نظام بانکی را به اوراق بهادار تبدیل کند و به بانک‌ها بدهد، بانک‌ها هم این اوراق را به بانک مرکزی وثیقه دهند. نیلی افزود: همچنین باید فشار بودجه دولت به نظام بانکی به حداقل برسد و سرمایه بانک‌ها افزایش یابد ضمن اینکه با تعیین تکلیف موسسات غیرمجاز، اصلاح ساختار بانک‌های ناسالم و تفکیک آنها از بانک‌های سالم در دستور کار قرار گیرد ضمن اینکه متناسب با تورم، نرخ سود بانکی نیز باید کاهش یابد. به گفته نیلی، این موضوعات در لایحه بودجه سال ۹۵ در نظر گرفته شده بود که متاسفانه در زمان بررسی این لایحه از سوی مجلس، حذف شد. اما امیدوارم این موارد در سال جاری مجددا در مجلس بعدی، در دستور کار قرار گیرد.

 

رشد ۵ درصدی، تورم تک‌رقمی

وی ادامه داد: برای تحقق اهداف برنامه‌های اقتصادی در سال ۹۵ باید در تحقق دستاوردهای برجام قدم‌هایی برداشته شود، نظام بانکی اصلاح شود، باید دستاورد تورم تک‌رقمی را که تابستان امسال حاصل می‌شود حفظ کرد و یکسان سازی نرخ ارز و توسعه بازار سرمایه انجام شود که با تحقق مجموع این عوامل به ویژه افزایش صادرات نفت، رشد ۳ درصدی تولید ناخالص ملی از محل نفت و ۲ درصد رشد تولید ناخالص ملی نیز از بقیه فعالیت‌ها از جمله صادرات غیر‌نفتی امکانپذیر است. نیلی گفت: می‌توانیم در سال ۹۵ رشد ۵ درصدی اقتصاد را تجربه کنیم که در مقایسه با کشورهای منطقه رشد خوبی خواهد بود، اما لازمه این رشد، ادامه آن در سال‌های بعد است. او در ادامه به بررسی نرخ تورم در سال جاری پرداخت و پیش‌بینی کرد نرخ متوسط تورم در ابتدای تابستان سال جاری به زیر ۱۰ درصد برسد.

 

رابطه ناموزن رشد و نرخ بیکاری

در ادامه این سخنرانی، معاون تحصیلات تکمیلی دانشکده مدیریت و اقتصاد،تصویری از رشد اقتصادی در سال جاری را ترسیم کرد. به گفته فرشاد فاطمی شاخص‌هایی چون رشد اقتصادی و نرخ بیکاری نشان می‌دهد که هرجا به رشد بهتر اقتصادی رسیدیم، بیکاری کمتر نشده است. درواقع رشد اقتصادی در ایران اشتغال ایجاد نکرده و این یکی از مسائل اقتصادی است که ممکن است در سال‌های آینده شاهد بروز تبعات اجتماعی آن هم باشیم.

او نگرانی دیگر اقتصاد ایران را درخصوص نفت عنوان کرد و گفت: سهم ایران در سال ۲۰۱۵ در تولید نفت اوپک ۸ درصد بوده است. به گفته او، تحریم‌ها، باعث کاهش تولید و صادرات نفت ایران شده و قدرت چانه زنی ایران در اوپک را هم کاهش داده است و در صورتی که ایران بخواهد به رشد بیشتر اقتصادی برسد باید سهم خود در اوپک را حفظ کند.فاطمی در بخش دیگری از صحبت‌های خود رشد ایران را به‌شدت وابسته به واردات کالاهای واسطه‌ای و رشد سرمایه دانست و گفت:‌ آمارها نشان می‌دهد میزان مصرف کالاهای واسطه‌ای کاهش یافته و بنابراین براساس این موضوع می‌توان عنوان کرد که رشد اقتصادی حداقل در نیمه نخست سال جاری با چالش روبه‌رو شود. او البته پیش‌بینی رقم دقیق رشد اقتصادی سال ۹۵ را با توجه به متغیرهای زیاد، کاری دشوار دانست.او در پایان صحبت‌های خود گفت: اشتغال و آب دو مساله با ابعاد اجتماعی است که توسعه ایران در آینده را تحت تاثیر قرار خواهد داد. به گفته او اصلاح نظام بانکی برای تحقق رشد اقتصادی باید در اولویت قرار بگیرد و اصلاح ساختار نظام مالی از جمله بیمه و تامین اجتماعی به دلیل افزایش بیکاری، باید مورد توجه دولتمردان باشد.

 

۰۸:۰۶:۴۴ به گزارش خبرنگار مهر،   «کیم یونگ هاک» در مراسم انعقاد تفاهمنامه صندوق ضمانت صادرات ایران و کره جنوبی گفت: صندوق ضمانت صادرات کره ۱.۶ میلیارد دلار ریسک صادرات به ایران را تحت پوشش قرار داده که این رقم در سال ۲۰۱۴ به ۸۰۰ میلیون دلار تقلیل یافته است و اکنون انتظار می‌رود با توجه به تمایل شرکت‌های کره‌ای به حضور مجدد در بازار ایران، این رقم به بیش از دو میلیارد دلار برسد.

وی با بیان اینکه دولت کره جنوبی در نظر دارد خط اعتباری پنج میلیارد دلاری با کوشش صندوق ضمانت صادرات کره جنوبی را در اختیار ایران قرار دهد، تصریح کرد: این خط اعتباری به منظور اجرای طرح‌های خاصی که دولت کره دنبال می‌کند، اختصاص خواهد یافت.

سید کمال سیدعلی نیز در این مراسم گفت: تعهدات موسسه‌های اعتبار صادراتی در قبال ایران پیش از تحریم‌ها حدود ۳۰ میلیارد دلار بوده که این بدهی در حال حاضر به ۴ میلیارد دلار کاهش یافته و بر این اساس ایران بخش عمده‌ای از این بدهی را بازپرداخت کرده،  ضمن اینکه مبالغ اندک معوق شده نیز به دلیل مسدود بودن کانال‌های بانکی از طرف کشورهای اعتباردهنده بوده است.

مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران افزود: ایران به هیچ عنوان ناتوانی در ایفای تعهدات خود و بازپرداخت اعتبار صادراتی را در دوران تحریم نداشته بلکه مسدود شدن کانال‌های بانکی به دلیل تحریم، اجازه رد و بدل مالی را نداده است.

وی تصریح کرد: صندوق ضمانت صادرات ایران کاملاً آمادگی دارد تا با همتایان خارجی برای سهیم شدن در پوشش ریسک عدم بازپرداخت فاینانس پروژه‌های داخل کشور همکاری داشته باشد و البته پروژه‌هایی مشمول این پوشش ریسک می‌شوند که رویکرد صادراتی داشته باشند.

سیدعلی از صندوق ضمانت صادرات کره جنوبی درخواست کرد تا در این زمینه همکاری‌های لازم با صندوق ضمانت صادرات ایران شکل گیرد.

 

۰۸:۰۲:۴۸ روزنامه وال‌استریت‌ژورنال در گزارشی نوشته رئیس‌جمهور آمریکا در تلاش است حضور نظامی کشورش در عراق را کمتر از آنچه هست نشان بدهد.

به گزارش روزنامه وال‌استریت‌ژورنال، در گزارشی روز یکشنبه از سیاست «باراک اوباما»، رئیس‌جمهور آمریکا برای افزایش تدریجی قوای نظامی در عراق برای مبارزه با داعش در پرتو بحران سیاسی اخیر این کشور انتقاد کرده است.

 

۰۸:۰۲:۴۰ با تصویب و ابلاغ اصلاحیه آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو، خودروسازان و واردکنندگان خودرو در صورت تاخیر در تحویل محصولات فروخته شده ملزم به پرداخت جریمه خواهند بود.

به گزارش خبرنگار ایسنا، در این قانون جدید عرضه‌کنندگان خودرو موظف شده‌اند در صورت تاخیر در تحویل خودرو، خسارتی را به عنوان جریمه تاخیر به خریدار پرداخت کنند.

میزان جریمه تاخیر در تحویل خودرو در روش فروش تحویل فوری معادل ماهانه ۲٫۵ درصد تعیین شده است. در روش‌ فروش پیش فروش قطعی نیز میزان جریمه تاخیر در تحویل معادل حداقل سود سپرده نظام بانکی در مدت قرارداد به علاوه یک درصد ماهانه، تعیین شده است.

جریمه تاخیر در تحویل خودرو در روش فروش پیش فروش عادی نیز معادل حداقل سود سپرده یک ساله نظام بانکی به علاوه یک درصد ماهانه، است. میزان جریمه تاخیر در تحویل خودرو در روش فروش مشارکت در تولید نیز به میزان حداقل سود سپرده سه ساله نظام بانکی به علاوه یک درصد ماهانه، تعیین شده است.

جریمه تاخیر در تحویل خودرو در روش فروش سفارشی تعداد محدود نیز معادل سه درصد ماهانه تعیین شده است.

اصلاحیه آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو چندی پیش از سوی معاون اول رییس جمهوری ابلاغ و اجرایی شد.

انتهای پیام

۰۷:۲۸:۴۷ به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) امروز (دوشنبه) در حاشیه امضای این تفاهم نامه، گفت: این شرکت کره ای در گذشته نیز در پروژه های صنعت نفت ایران فعالیت داشته است.
منصور معظمی با یادآوری اینکه شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران در حال حاضر مدیریت فازهای ۱۷ و ۱۸ و همچنین فاز ۱۴ پارس جنوبی را در اختیار دارد، گفت: همکاری شرکت کره ای در پارس جنوبی، در بخش خشکی و دریاست اما بیشتر همکاری این شرکت در بخش دریایی خواهد بود.
وی ضمن اعلام آمادگی برای همکاری، مشارکت و سرمایه گذاری در طرح های نفت و گاز و پتروشیمی گفت: در حال حاضر حجم قابل توجهی از فازهای در حال توسعه پارس جنوبی، توسط شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران اجرا می شود.
به گزارش ایرنا، «پارک گئون هی» رئیس جمهوری کره جنوبی عصر دیروز(یکشنبه) وارد تهران شد. وی نخستین رئیس جمهوری کره جنوبی است که از ایران دیدار می کند و هیاتی متشکل از ۲۳۶ نفر از مسئولان و رئیسان بزرگترین شرکت های کره ای و صاحبان صنایع بزرگ این کشور، وی را در این سفر سه روزه همراهی می کنند.
حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری در مراسم استقبال رسمی همتای کره ای خود گفت: حجم روابط تجاری ایران و کره جنوبی اکنون ۶ میلیارد دلار است و دو طرف تصمیم گرفته اند این میزان را به سطح سه برابری یعنی ۱۸ میلیارد دلار افزایش بخشند.
امروز (دوشنبه ) در حضور رئیسان جمهوری دو کشور در مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد تهران، مسئولان ذیربط دو طرف، ۱۹ سند همکاری امضا کردند؛ همچنین قرار است اسناد متعدد دیگری بین بخش خصوصی دو کشور امضا شود.
ارزش مبادلات غیرنفتی ایران و کره جنوبی در سال ۲۰۱۳ چهار میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار بوده که از این رقم بیش از ۳۰۰ میلیون دلار صادرات ایران به کره جنوبی و سه میلیارد و ۸۰۰ میلیو ن دلار واردات از کره بوده است.
همچنین بر پایه آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سال ۲۰۱۵ حجم کل مبادلات تجاری دو کشور پس از کاهش به سبب تحریم ها، به چهار میلیارد و ۲۸۵ میلیون دلار رسید که حجم واردات ایران از کره جنوبی چهار میلیارد و ۳۵ میلیون دلار و صادرات به آن کشور ۲۵۰ میلیون دلار بود.

 

۰۷:۲۳:۰۲ ه گزارش ایرنا، کره جنوبی اعلام کرده است که به دلیل لغو تحریم ها و گسترش همکاری های دوجانبه، واردات نفت از این پس در شرایط سهل تری صورت می گیرد و این کشور علاقه مند به وارد کردن مقادیر بیشتری نفت و میعانات نفتی از ایران است.
بر اساس این گزارش، واردات نفت خام و نفت تغلیظ شده از ایران در سه ماهه اول سال ۲۰۱۶ به ۲۲ میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه رسیده که بیش از دو برابر ۱۰ میلیون بشکه ای است که در دوره مشابه سال قبل وارد کره شد.
از لحاظ ارزشی نیز کره اعلام کرد که این میزان واردات ۱۷ ممیز شش درصد بیشتر شده و به ۶۲۹ میلیون دلار رسیده است.
گزارش ها حاکی است که هم اکنون فقط دو پالایشگاه «اس کی اینوویشن» و گروه «هیوندا اویل بانک» کره از ایران نفت وارد می کنند.
ایران تا قبل از سال ۲۰۱۱ میلادی از مهمترین صادرکنندگان نفت به کره بود ولی تحریم ها باعث شد بتدریج رقم واردات کاهش یابد و به نزدیک ۱۱۵ هزار بشکه در روز برسد.
ارزش واردات نفت کره از ایران در سال ۲۰۱۱ میلادی بالغ بر ۹ میلیارد و ۳۶۰ میلیون دلار بود اما در سال گذشته میلادی به دو میلیارد و ۲۰ میلیون دلار کاهش یافت.
بخشی از نفت سنگین و تغلیظ شده کره هم اکنون از قطر و آمریکا وارد می شود اما این کشور اعلام کرده است با توجه به رفع تحریم ها به سرعت میزان واردات این محصول از ایران را افزایش خواهد داد.
آمار اداره گمرک کره در باره واردات نفت از ایران در شرایطی منتشر می شود که «پارک گئون هی» رئیس جمهور کره روز یکشنبه (۱۲ اردیبهشت) دیدار رسمی و تاریخی خود را از ایران آغاز کرده است.
ایران اعلام کرده است که صادرات نفت به کره که به ۱۱۵ هزار بشکه کاهش یافته بود بار دیگر به ۴۰۰ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.
براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سال ۲۰۱۵ حجم کل مبادلات تجاری دو کشور پس از کاهش به سبب تحریم ها، به چهار میلیارد و ۲۸۵ میلیون دلار رسید که حجم واردات ایران از کره جنوبی چهار میلیارد و ۳۵ میلیون دلار و صادرات به آن کشور ۲۵۰ میلیون دلار بود.
پلاسما، محصولات آهنی و فولادی و ابزارهای ممزوج با آهن یا فولاد، گوشی تلفن همراه، اجزا و قطعات یخچال، لاستیک، قطعات ترمز خودرو، کاغذ و مقوا و اجزا و قطعات ماشین های رختشویی مهمترین کالاهای وارداتی ایران از کره جنوبی به شمار می رود.
بوتان، پروپان، هیدروکربورهای غیرحلقوی، سرب تصفیه شده، روی غیرممزوج، پلاسما و فرآلدهید پلی اتیلن مهمترین محصولات صادراتی ایران به این کشور است.

 

۰۷:۲۲:۳۸فرید مدرسی خبرنگار حوزه روحانیت شیعه در کانال تلگرامی اش با رد تکذیب ایرنا درباره سفر مقتدی صدر به ایران نوشت:

مقتدی صدر با سفر به ایران هم اکنون در قم بسر می برد و در کنار خانواده اش است.

 

۰۷:۲۲:۲۶ هاشمی رفسنجانی:

– حالا که مملکت را از دست احمدی‌نژاد نجات دادم، می‌توانم راحت بمیرم

– در دوره احمدی نژاد به ویژه پس از سال ۸۸ انقلاب داشت منحرف می‌شد و به سمت اختناق می‌رفت، من موفق شدم در بدترین شرایط تا حدودی این وضع را عوض کنم و مردم با همان مردانگی که انقلاب کردند سال ۹۲ هم پیروز شدند. در سال ۹۴ هم بزرگان را نگذاشتند وارد میدان شوند و چند چهره رده سوم و چهارم توانستند ژنرال‌های رقیب را کنار بزنند.

اکنون دیگر می‌توانم راحت بمیرم زیرا مردم تصمیماتشان را خودشان می‌گیرند و در این نزدیکی پایان عمر که راه انقلاب را مسدود کرده بودند آن را باز کردم.

۰۷:۲۰:۴۷ عیسی امامی در گفت‌ و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با تشریح جزئیات جلسه عصر امروز شورای رقابت در مورد قیمت‌گذاری خودرو و رفع انحصار از این صنعت، اظهار داشت:‌ در جلسه امروز اعتراض اعضای ناظر شورای رقابت نسبت به قیمت‌گذاری خودرو در جلسه هفته پیش و بدون حضور این اعضا، مطرح شد و همچنین بحث خروج برخی خودروها از انحصار و قیمت‌گذاری توسط شورای رقابت مورد بررسی قرار گرفت.

وی افزود: در این جلسه موضوع خروج برخی خودروها از شرایط انحصاری به دلیل قرار گرفتن در یک رنج قیمتی مشخص مطرح شد که می‌توان به دنا و تندر۹۰ اشاره کرد.

امامی گفت: در جلسه امروز مطرح شد که این خودروها در رنج قیمتی یکسانی قرار دارند و به همین دلیل می‌توان آنها را از انحصار و قیمت‌گذاری توسط شورای رقابت خارج کرد، اما نظر ما این است که باید به بازار این خودروها نیز توجه شود و تنها محدوده قیمت نمی‌تواند ملاک باشد.

وی همچنین با بیان اینکه در جلسه امروز، رئیس شورای رقابت عنوان کرد که قیمت‌گذاری جدید خودروها بر اساس دستورالعمل قیمت‌گذاری مصوب شورا صورت گرفته است، افزود: اعتراض اعضای ناظر شورا مبنی بر تعیین قیمت بدون حضور اعضا بود، هر چند به گفته رئیس شورای رقابت این تعیین قیمت طبق دستورالعمل صورت گرفته است.

عضو ناظر شورای رقابت اظهار داشت: حق اعضای ناظر شورای رقابت این است که در جلسه قیمت‌گذاری خودرو حضور داشته باشند، اما به دلیل دور دوم انتخابات مجلس نتوانستند در این جلسه حاضر شوند و در نتیجه از استعلام بانک مرکزی در مورد نرخ تورم بخشی خودرو و همچنین نمره کیفی خودروها بی‌اطلاع بودیم.

* افزایش قیمت خودرو منطقی نیست

امامی با بیان اینکه اعضای ناظر شورای رقابت مخالف افزایش قیمت خودرو هستند، گفت: با توجه به بحث‌های مطرح شده از سوی خودروسازان مبنی بر رفع برخی تحریم‌ها و همچنین افزایش ارزش سهام خودروسازان در بازار سرمایه انتظار می‌رود که قیمت تمام شده خودروها کاهش یابد، به همین دلیل مصوبه شورای رقابت برای افزایش قیمت خودرو با این مسائل در تناقض است و برای ما قانع‌کننده نیست.

وی با بیان اینکه در جلسه امروز شورای رقابت، آمار و اطلاعاتی در مورد تورم بخشی و همچنین نمره کیفی خودروها ارائه نشد، گفت: قرار شد در جلسه بعدی برای توضیح به اعضای ناظر شورا، این اطلاعات ارائه شود.

* پاسخگویی به نامه وزیر صنعت

به گفته امامی، در حاشیه جلسه امروز شورای رقابت موضوع نامه وزیر صنعت به این شورا برای خروج خودرو از انحصار نیز مطرح و قرار شد پاسخی به این صحبت‌های وزیر صنعت داده شود که در جلسه بعد پیگیری خواهد شد.

وی همچنین با اشاره به مطرح شدن موضوع شکایت انجمن صنفی کارفرمائی خدمات فنی سکه و صرافان استان تهران در جلسه امروز شورای رقابت، گفت: از نظر ما بانک مرکزی سیاست‌گذار اصلی در مورد مسائل پولی و بانکی است و اعمال صلاحیت برای افرادی که جزء مجموعه‌های صنفی هستند و یا فعالیت صرافی دارند قابل قبول نیست.

عضو ناظر شورای رقابت افزود: فعالیت صرافان باید تحت مجوز و سیاست‌های بانک مرکزی صورت گیرد و هدایت راهبری این بخش بر عهده بانک مرکزی است.

 

۰۷:۲۰:۳۷ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر امروز (دوشنبه) در دیدار خانم «پارک گئون هی» رئیس‌جمهوری کره جنوبی، با اشاره به نگاه مثبت جمهوری اسلامی ایران به افزایش همکاری با کشورهای آسیایی، «ارتباطات مستمر و پایدار میان ایران و کره‌جنوبی» را برای هر دو کشور مفید خواندند و تأکید کردند: تفاهم‌ها و قراردادها بین دو کشور باید به‌گونه‌ای منعقد شوند که عوارض خارجی و تحریم‌ها بر روی آنها اثر منفی نگذارد، زیرا شایسته نیست که روابط کشورهایی همچون ایران و کره جنوبی، تحت تأثیر و اراده آمریکا باشد.
حضرت آیت الله خامنه‌ای همکاری و تبادل تجربیات در بخش‌های گوناگون علمی، فناوری، سیاسی، اجتماعی و امنیتی را به نفع هر دو کشور خواندند و گفتند: ما در سیاست خارجی تمایل بیشتری در نگاه به آسیا به دلیل برخورداری از مشترکات فرهنگی و تاریخی داریم و بر همین اساس معتقدیم امکان تفاهم، توافق و همکاری با این کشورها از جمله کره‌جنوبی که جزء کشورهای پیشرفته آسیاست، بیشتر است.
رهبر انقلاب با اشاره به مشکلات مهم امنیتی موجود در منطقه و جهان، خاطرنشان کردند: اگر با خطر تروریزم و ناامنی، برخورد حقیقی و صحیح نشود، علاج آن در آینده دشوارتر خواهد شد و هیچ کشوری در برابر این خطر، مصونیت نخواهد داشت.
ایشان با اشاره به تقسیم‌بندی تروریزم به دو نوع «خوب» و «بد» از سوی آمریکایی‌ها گفتند: آمریکا، شعار مبارزه با تروریزم می‌دهد اما در عمل، صادقانه برخورد نمی‌کند، در حالی‌که تروریزم در هر شکلی بد، و برای ملت‌ها و امنیت کشورها خطرناک است، زیرا بدون وجود امنیت، پیشرفت مطلوب رخ نخواهد داد.
حضرت آیت الله خامنه‌ای در خصوص همکاری‌ها و توافقهای دو کشور، به مسئله اولویت‌ها در همکاری‌های دو جانبه اشاره کردند و افزودند: امکان شکل‌گیری همکاری‌های سودمند بین ایران و کره‌جنوبی وجود دارد اما اولویت‌های ما در همکاری، فقط موضوع تجارت و دادوستد نیست بلکه باید قراردادهایی بسته شود که مورد نیاز ایران در بخش‌های زیرساختی و اقتصاد عمومی باشد.

رهبر انقلاب، تأثیرنپذیرفتن تفاهم‌ها و توافقهای دو کشور از عوارض خارجی را یکی از الزامات اساسی در همکاریهای دو کشور برشمردند و تأکید کردند: نباید روابط ایران و کره‌جنوبی وابسته به تحریمها و تحت نفوذ و غرض‌ورزی امریکا قرار بگیرد، بلکه باید ارتباطات دو کشور، «مستمر، پایدار، قوی و صمیمی» باشد.
ایشان با اشاره به سابقه نسبتاً طولانی اما همراه با فراز و نشیب روابط دو کشور، خاطرنشان کردند: خوشبختانه اکنون دولت کره‌جنوبی، دولت مساعد و همراهی است و ایران نیز از ظرفیت‌های فراوانی همچون برخورداری از نیروی انسانی جوان، با استعداد و تحصیلکرده برای افزایش همکاری‌های پایدار برخوردار است.
در این دیدار که آقای روحانی رییس جمهور نیز حضور داشت، خانم «پارک گئون هی» رییس جمهوری کره جنوبی، سفر به تهران را فرصتی ارزشمند برای توسعه روابط دوجانبه و افزایش اعتماد متقابل خواند و گفت: ما در دوران تحریم نیز سعی کردیم تا آنجا که می توانیم به حضور خود در ایران ادامه دهیم.
رییس جمهوری کره جنوبی، ایران را برخوردار از ظرفیت نیروی انسانی کارآمد و مؤثر، و موقعیت جغرافیایی استثنایی دانست و افزود: امیدواریم در آینده روابط دو کشور به‌ویژه در بخش اقتصادی توسعه پیدا کند.
خانم «پارک گئون هی» با اشاره به نظرات رهبر انقلاب اسلامی در خصوص توسعه اقتصادی ایران و نیز تاکیدات ایشان بر توسعه علمی، اقتصادی و صنعتی مبتنی بر خودکفایی، گفت: اطمینان دارم که تاکیدات شما بر توسعه و رشد اقتصادی ایران، آینده بسیار خوبی را برای کشورتان رقم خواهد زد و ما نیز آماده افزایش همکاری در بخشهای مختلف نظیر محیط زیست، علوم و فناوری، و اقتصاد هستیم.

۰۷:۱۸:۲۴ سلام صبح  شما عزیزان بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم