اخبار بازار امروز …(بخش اول )

اردیبهشت ۴, ۱۳۹۵

 

۰۷:۵۲:۰۱ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۵۱:۳۸ گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران نخستین ماه از سال ۹۵را با کارنامه‌ای ضعیف به پایان رساند.در آخرین روز هفته کاری گذشته بازار با افت ۲۱/ ۰ درصدی مواجه شد تا معامله‌گران از ابتدای سال زیان ۴/ ۲ درصدی را محتمل شوند. به نظر می‌رسد رشد قابل ملاحظه گروه خودرویی در هفته‌های پایانی سال گذشته و عدم تحقق خبرهای مورد انتظار بازار در این گروه، کاهش نقدینگی بازار با عرضه‌های سنگین حقوقی‌ها و همچنین نگرانی بازار از تغییر قوانین نظیر آنچه در مقررات افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی صورت گرفت، از عوامل زمینه ساز روند نزولی شاخص کل بازار سهام بوده است.در بازار جهانی بهای نفت به‌رغم عدم توافق فریز نفتی به دلیل کاهش ارزش دلار و مشکلات درون بازاری با رشد قیمت مواجه شده است. بهای هر بشکه نفت وست تگزاس به ۴۴ دلار و ۱۵ سنت و نفت برنت به ۴۵دلار و ۸۱ سنت رسیده است.رصد بازار جهانی فلزات نیز شرایط بهبود را نشان می‌دهد بهای هر تن فلز مس به ۴هزار و ۹۳۸دلار، هر تن آلومینیوم به یک هزار و ۵۹۸دلار و هر تن روی به یک هزار و ۹۱۸دلار رسیده است.در بازار جهانی سنگ آهن نیز طبق آخرین آمار پلتس شاخص قیمت سنگ‌آهن خلوص ۶۲ درصد با ۲۵/ ۲ دلار افزایش درهر تن خشک به ۵۵/ ۶۰ دلار درهر تن خشک سی اف آر شمال چین رسیده است.

در بازار چه خبر بود؟


بازار روز چهارشنبه همچنان رویکردی منفی و توام با افت داشت که در آن شاخص کل با کاهش ۱۶۱ واحدی به رقم ۷۸ هزار و ۲۶۹ واحد رسید.کاهش قیمت شرکت‌های سرمایه‌گذاری امید و نمادهای خودرو ساز سایپا و ایران خودرو بیشترین سهم را در کاهش شاخص داشتند.روز چهارشنبه همچنان گروه خودرویی که در چند هفته پیش لیدر بازار بودند با افت قیمت دست و پنجه نرم کردند.رشد بی اندازه قیمت این گروه به همراه خروج نقدینگی معامله‌گران و عدم تحقق وعده‌های داده شده به ویژه در بخش همکاری‌های خارجی که خبرهای منتشر شده در مورد آن بیش از تحولات واقعی بوده موجب اصلاح قیمتی این گروه شده است. در همین حال گروه معدنی که روزهای دوشنبه و سه شنبه به صدر بازار آمده بود به دلیل تاثیرات ناچیز سود گهر زمین و حضور فروشندگان پر شمار حقوقی در این نمادها با کاهش تقاضا مواجه شدند به‌طوری که سرمایه‌گذاری امید حتی تا صف فروش نیز رفت.عرضه‌های سنگین حقوقی‌ها در گروه‌هایی به جز گروه خودرویی از جمله دلایل عدم توزیع مناسب رشد بازار در خلال چند ماه اخیر بوده است. در گروه خودرویی روز چهارشنبه نماد گروه بهمن برای برگزاری مجمع افزایش سرمایه متوقف شد. در گروه هلدینگی روز چهارشنبه شایعات در مورد فروش بلوک ایران ترانسفو توسط گروه توسعه ملی موجب صف خرید این نماد شد.

هر چند به نظر می‌رسد این خبر بیش از شایعه‌ای نباشد.چرا که بعید به نظر می‌رسد خریداری برای این شرکت وجود داشته باشد که در قیمت‌های نظیر هزار و ۶۳۰تومان و ارزش بازار نزدیک به ۲هزار و ۵۰۰میلیارد تومان متقاضی این شرکت باشد. درگروه شرکت‌های سرمایه‌گذاری مجمع عادی سالانه سرمایه‌گذاری گروه صنایع بهشهر رای به تقسیم سود ۲۰۰ریالی داد. در گروه معدنی در کنار فرو کش کردن تقاضا به دلیل شفاف شدن جزئیات قرارداد گهرزمین و عرضه‌های سنگین حقوقی ها، روز چهارشنبه در دومین و آخرین روز از سفر هیات تجاری اقتصادی جمهوری چک به طبس و در پایان نشست مشترک با مقامات مسوول، فعالان صنعتی و معدنی این شهرستان توافق نامه همکاری بین شرکت زغال سنگ پروده طبس و شرکت «استروی» این کشور امضا و مبادله شد. مدیرعامل شرکت زغال سنگ پروده طبس در این ارتباط گفت: پس از مذاکره با شرکت‌های مختلف جمهوری چک در بحث تامین تجهیزات مورد نیاز معدن، توافق لازم با شرکت استروی این کشور برای تامین تجهیزات «لانگوال» استخراج زغال سنگ صورت گرفت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047147/#ixzz46cH63YiH

 

۰۷:۵۰:۵۹ روه بورس، سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران در هفته گذشته با افت ۶۶/ ۱ درصدی مواجه شد. برای سومین هفته متوالی شاخص در مدار نزولی قرار داشت. در ماه‌های اخیر کارشناسان به لزوم حضور یک عامل بنیادی برای ادامه رونق در بازار سهام با عبور از دوران هیجانی رشد قیمت‌ها تاکید داشته‌اند.

در شرایط کنونی، رشد شاخص بازارهای جهانی کالا احتمال چرخش نگاه‌ها و جذب نقدینگی را به نیمه کالایی بورس تهران افزایش داده است. رشدهای چشمگیر قیمت در بازارهای کالایی در روزهای اخیر بار دیگر فعالان بازار را به بهبود سودآوری شرکت‌های وابسته به بازارهای پایه در بورس تهران خوش بین کرده است. رشد بازارهای کالایی می‌تواند جذابیت سهام وابسته در بورس تهران را به دنبال داشته باشد. این در حالی است که کارشناسان بازارهای جهانی نسبت به پایداری قیمت‌ها در ماه‌های آینده تردید دارند. از سوی دیگر نرخ دلار در بازار آزاد نیز همچنان زیر سطح ۳۵۰۰ تومان نوسانات اندکی را تجربه می‌کند. انتظار اثر مثبت رشد بازارهای کالایی در سودآوری شرکت‌های بورس تهران وجود دارد، اما اثرات واقعی این موضوع نیازمند نگاه بلندمدت تر سرمایه‌گذاری است. علاوه بر احتمال افق قیمت‌های جهانی کالاها از سطوح کنونی، رفتار سهامداران این گروه نیز می‌تواند بر خود این گروه و همچنین سایر نمادهای بازار اثرگذار باشد. با توجه به ارزش بالای بازار نمادهای وابسته به بازارهای کالایی در بورس تهران، رشد قیمتی در این سهم ها، نقدینگی بیشتری را می‌طلبد. از سوی دیگر، با سیگنال‌های خروج از رکود در سهام کالایی‌ها احتمال افزایش عرضه از سوی حقوقی‌ها نیز وجود دارد. با وجود عوامل منفی اما رشد قیمت‌های هیجانی ممکن است موج هیجانی را در این گروه ایجاد کند. در شرایطی که با اصلاح شدید خودرویی‌ها لیدرمحوری این گروه کمرنگ شده بود، ممکن است موج هیجان این بار به گروه‌های کالایی کشیده شود. در این میان البته فشار عرضه حقوقی ها، احتمال بازگشت قیمت در بازارهای کالایی و همچنین نشانه‌های ضعف در بازار ارز به‌عنوان اهرم دوم سودآوری شرکت‌های کالایی و صادراتی، می‌توانند مانعی برای رشد قیمت سهام این شرکت‌ها باشند.

رشد پایدار شاخص کالایی؟

افزایش تقاضای چین محرکی قوی برای محصولات فلزی ایجاد کرده است. در این خصوص، قیمت هر تن فولاد در بازار جهانی به بیش از ۴۰۰ دلار رسیده است. این موضوع موجب افزایش قیمت سنگ آهن به‌عنوان ماده اولیه تولید فولاد، تا سطح ۷۰ دلار (با خلوص ۶۲ درصد) در هر تن شده است. با انعکاس رشد قیمت‌ها در بازار جهانی، قیمت مقاطع فولادی نیز در کشورمان روند رو به رشدی را تجربه کرده است. مس قیمت‌های بیش از ۵ هزار دلار در هرتن را تجربه کرد. در بازار نفت نیز هر بشکه نفت برنت به بیش از ۴۵ دلار رسید. گرچه با رشد نسبی ارزش دلار آمریکا فشار را بر بازارهای کالایی شاهد بودیم، اما همچنان قیمت کالاها در سطوح بالاتری نسبت به دوران افول خود در اوایل سال جاری میلادی قرار دارند. امیدواری نسبت به بهبود اقتصادی چین، به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده کالا، رشد شاخص بازارهای کالایی را به دنبال داشته است. در حالی که با کند شدن رشد اقتصادی چین و کاهش تقاضا و از سوی دیگر با مازاد عرضه موجود، شاخص بازارهای کالایی روند نزولی را در سال‌های اخیر در پیش گرفته بودند، اما خوشبینی به رسیدن رشد اقتصادی مورد هدف در این کشور بار دیگر در بازار جهانی کالا منعکس شده است.

در شرایط کنونی قیمت هر تن سنگ آهن رشد بیش از ۸۰ درصدی از دسامبر ۲۰۱۵ را تجربه کرده است و به بیشترین قیمت از ژانویه ۲۰۱۵ رسیده است. با افزایش تقاضای فولاد و رشد قیمت این فلز در بازار جهانی حاشیه سود فروش مناسبی پس از مدت‌ها در این بازار مشاهده می‌شود. قیمت هر تن فولاد با رشد بیش از ۸۰ درصدی نسبت به دسامبر ۲۰۱۵ مواجه شده است. در این شرایط، تولیدکنندگان فولاد نیز به منظور کسب سود مقدار تقاضای خود را برای ماده اولیه (سنگ آهن) افزایش داد‌ه‌اند. هر تن مس نیز با رشد ۱۶ درصدی نسبت به کمترین قیمت خود در ماه‌های اخیر (۴۳۰۰ دلار به ازای هر تن) مواجه شده است. قیمت روی نیز در روزهای اخیر به بیش از ۱۹۰۰ دلار در هر تن رسید. رشدهای کنونی بازارهای کالایی خوشبینی‌ها را نسبت به پایان دوران رکود این بازارها ایجاد کرده است، این در حالی است که کارشناسان بازارهای جهانی نسبت به پایداری قیمت‌های کنونی ابراز تردید کرده‌اند. در این خصوص، موسسه گلدمن ساکس با اشاره به این موضوع که اثر بنیادی پایداری در تغییر بازارهای کالایی مشاهده نمی‌شود، پیش‌بینی کرده است که بازیابی واقعی قیمت جهانی کالاها در سه ماه سوم سال رخ می‌دهد. کارشناسان همچنین به این موضوع اشاره کرده‌اند که رشد کنونی قیمت‌ها ناشی از افزایش تقاضای چین بوده است، در شرایط کنونی پایداری قیمت‌ها نیازمند تداوم حضور این تقاضا در بازارهای کالایی است که بسیار دشوار است. بر این اساس، گلدمن ساکس احتمال افت قیمت هر تن سنگ آهن به ۳۵ دلار در هر تن را محتمل دانسته است (افت ۵۰ درصدی از قیمت‌های کنونی).

فشار دلار بر بازارهای کالایی

موضوع قابل توجه دیگر در بازارهای جهانی احتمال فشار دوباره دلار بر قیمت کالا است. قیمت‌گذاری کالاها در بازار جهانی بر اساس دلار است. رشد ارزش دلار در برابر سایر ارزها بر قیمت کالاها فشار وارد می‌کند. روز گذشته نیز با سیگنال‌هایی از تشدید سیاست‌های انبساطی از سوی بانک اروپا و همچنین ژاپن شاهد افت ارزش یورو و ین در برابر دلار بودیم. به این ترتیب، رشد شاخص دلار آمریکا باعث افت اندک قیمت کالاها از سقف روزهای اخیر خود شد. احتمال افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو آمریکا نیز ممکن است بار دیگر رشد شاخص دلار آمریکا را به دنبال داشته باشد. در این خصوص، گلدمن ساکس بر اساس وضعیت مناسب بازار کار آمریکا به احتمال افزایش نرخ بهره در سه مرحله اشاره کرد. پایان سال گذشته میلادی با افزایش نرخ بهره در نشست پایانی فدرال رزرو آمریکا و احتمال تداوم افزایش چهارباره نرخ بهره از سوی این کمیته در سال ۲۰۱۶ شاخص دلار آمریکا به بیش از ۱۰۰ واحد رشد کرد. رشد ارزش دلار در شرایط ضعف عوامل بنیادی فشار را بر قیمت کالا تشدید کرد. در ماه‌های اخیر اما با نشانه‌های ضعف اقتصاد جهانی تردیدهایی درخصوص ادامه افزایش نرخ بهره آمریکا بیان شد. صورت جلسه‌های نشست‌های اخیر بانک مرکزی آمریکا نیز با توجه به ضعف اقتصاد جهانی حاکی از کند شدن روند افزایش نرخ بهره بود. این موضوع باعث شد، شاخص دلار آمریکا در شرایط کنونی تا سطح ۹۴ واحد کاهش یابد. در شرایط کنونی و با نشانه‌های تقویت اقتصاد آمریکا ممکن است دوباره موج افزایش نرخ بهره را شاهد باشیم که می‌تواند اثرات منفی خود را از جنبه افزایش ارزش دلار به بازار کالایی منعکس کند.

علاوه بر این، با رصد بازارهای کالایی از سمت شاخص بازار نفت، نیز می‌توان کاهش احتمال پایداری قیمت‌ها را مشاهده کرد. در این خصوص، بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از همبستگی قیمت نفت با بازارهای کالایی مانند فرآورده‌های نفتی و همچنین فلزات اساسی و محصولات پتروشیمی حاکی از افزایش این نسبت در سال‌های اخیر است. در این خصوص، در بازه ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ مس همبستگی بیش از ۹/ ۰ درصدی را با قیمت نفت داشته است. محصولات پتروشیمی به خصوص پلیمرها نیز تغییرات با همبستگی بیش از ۹/ ۰درصدی را با نفت داشته‌اند. فرآورده‌های نفتی نیز با ضریب همبستگی نزدیک به یک همراه با نفت نوسان می‌کنند. بر این اساس، می‌توان تغییرات قیمت نفت را به‌عنوان شاخص بازار کالایی معرفی کرد. در شرایطی که کارشناسان بازار نفت به احتمال بازیابی پایدار قیمت‌ها در نیمه دوم سال جاری میلادی اشاره کرده‌اند، به نظر می‌رسد رشد شدید قیمت‌های جهانی دیگر کالاها نیز دشوار باشد. در آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی به کاهش سطح مازاد عرضه از سطح ۵/ ۱ میلیون بشکه به سطح ۲۰۰ هزار بشکه در سه ماه چهارم سال اشاره شده است. در شرایط کنونی و با وجود رشد مقطعی نفت، همچنان عوامل بنیادی مانند تداوم ضعف اقتصاد جهانی و همچنین تداوم مازاد عرضه و عدم همکاری تولید‌کنندگان بزرگ نفت در کاهش سطح تولیدات فشار را بر قیمت نفت نگه داشته است. بر این اساس، از این منظر نیز رشدهای کنونی به نظر مقطعی بوده و به نظر می‌رسد رشد پایدار شاخص بازارهای کالایی نیز در شرایط کنونی مقطعی باشد. بر این اساس، سرمایه‌گذاران بورس تهران نیز باید سهامداری با نگاه بلندمدت در گروه کالایی را در دستور کار خود قرار دهند.

چرخش لیدر به کالایی‌ها؟

زمستان ۹۴ با امید به بهبود وضعیت اقتصادی کشور با عبور از سد تحریم‌ها، نماگر‌های بازار سهام روند صعودی را در پیش گرفتند. در این میان، تمرکز حجم اخبار مثبت در کنار موج هیجان فعالان در برخی گروه‌‌ها مانند خودرو رشد‌های شگفت‌انگیز و البته غیر منطقی را برای این گروه‌ها به دنبال داشت. در هفته‌های اخیر و از ابتدای سال بازار روند اصلاحی را در پیش گرفته است، دراین میان، مطابق با انتظارات، شدت این اصلاح در گروه خودرو بیشتر بود. میل سهام در حرکت به سمت ارزش ذاتی بار دیگر فشار را بر گروه خودرویی افزایش داده است. حجم صف‌های فروش در این گروه تا مقدار زیادی تحلیل رفته است، اما روند معاملات این گروه حاکی از کاهش تمایل سرمایه‌گذاران به سهامداری در این گروه است.

در ماه‌های گذشته میان کارشناسان بازار سهام این موضوع مطرح بوده که با پایان رالی خودرویی، کدام گروه توانایی لیدری بازار را خواهد داشت. رشد کنونی قیمت‌های جهانی احتمال چرخش فعالان بازار به سمت سهام کالایی را ایجاد کرده است. این عامل با چاشنی هیجان می‌تواند رشد بیش از حد قیمتی سهام را به دنبال داشته باشد و سناریوی مشابه گروه خودرویی را رقم زند (افت ۲۶ درصدی شاخص گروه خودرویی) و درنهایت نیز اصلاح جدی قیمت‌ها را به دنبال داشته باشد. با این حال، احتمال عرضه‌های سنگین در نماد کالایی، مانند عرضه‌های سنگین که در نمادهای «کگل»، «ومعادن» و همچنین «فملی» در هفته گذشته مشاهده شد، وجود دارد. علاوه بر این، ارزش بالای این نمادها نسبت به نمادهای خودرویی بیشتر است و در نتیجه نیازمند نقدینگی بیشتری برای حرکت‌های صعودی مداوم است. بر این اساس، تکرار رشد مشابه گروه خودرویی و لیدر شدن این گرو‌ه‌ها دشوار به نظر می‌رسد.

ضعف اهرم دوم کالایی‌ها

نرخ دلار در هفته‌های گذشته نوسانات اندکی زیر سقف ۳۵۰۰ تومان را تجربه کرده است. سیاست‌های دولت در بازار ارز و افزایش عرضه از سوی صرافی بانک‌ها به‌عنوان بازارسازان ارزی، مانع از رشد نرخ دلار شده است. این موضوع باعث شده فعالان بازار نیز با نزدیک شدن نرخ به سقف مزبور عرضه را دستور کار خود قرار دهند. در حالی که کارشناسان اقتصادی بر لزوم هماهنگی ارزش دلار در بازار داخل با واقعیت‌های اقتصادی تاکید داشته‌اند، به نظر می‌رسد سیاست‌های ناظر بر این بازار سدی مستحکم در برابر دلار ایجاد کرده است. در شرایط کنونی نیز با افزایش درآمدهای ارزی دولت در پی برداشته شدن تحریم‌های بین‌المللی (افزایش مقدار صادرات نفت) و همچنین رشد قیمت کالاها به خصوص نفت، سمت عرضه ارز قدرتمند به نظر می‌رسد. در نتیجه، با وجود حمایت عوامل بنیادی از دلار، فشار عرضه مانع از رشد نرخ این ارز شده است. پایین نگه داشتن نرخ دلار اثر منفی بر درآمد شرکت‌های کالایی و صادراتی خواهد داشت. به این ترتیب، تنها عامل مثبت برای شرکت‌های کالایی بورس، قیمت‌های جهانی است. در شرایطی که کارشناسان بر احتمال بازگشت دوباره قیمت‌های جهانی تاکید داشته‌اند، عدم حمایت ارز نیز می‌تواند بار دیگر بر سودآوری شرکت‌های کالایی فشار وارد کند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047146/#ixzz46cGzDSYY

 

۰۷:۵۰:۱۲ گروه بورس- مهرنوش سلوکی: روند نوسانی و کمرنگ شدن نقش گروه‌هایی که قبل تر به‌عنوان لیدر بازار مطرح بودند، از مهم‌ترین‌ ویژگی‌های بورس تهران در هفته گذشته بود. بازار سهام که در هفته اخیر با افت و خیز‌های بسیار، در نهایت زیان ۶۶/ ۱درصدی را به ثبت رساند، سومین هفته منفی در سال جاری را رقم زد. با این حال در اوایل هفته، وجود صف‌های سنگین فروش در برخی از نمادها و غالب بودن نقش سهامداران حقیقی در جریان معاملات، موجب به وجود آمدن واکنش‌های هیجانی در بازار شد تا جایی که شاخص را به عقب نشینی به سطح ۷۷ هزار واحدی نیز وادار کرد. اما در روزهای پایانی هفته با جمع شدن صف‌های فروش و هجوم متقاضیان، روند صعودی بورس رقم خورد تا نماگر شاخص بازار سهام در آخرین روز کاری در سطح ۷۸هزار واحدی آرام گیرد. به گزارش «دنیای اقتصاد» خبرها در حوزه بازار‌های جهانی و خوش‌بینی به روند صعودی قیمت‌ها در بازارهای پایه باعث شد، توجه به برخی گروه‌ها مانند معادن و فلزات افزایش یابد تا جایی که بسیاری از معامله‌گران، اقدام به خرید سهام شرکت‌های زیر‌مجموعه این گروه کردند.

برهمین اساس، در این هفته نیز شاهد حمایت حقوقی و تغییر مالکیت عمده حقیقی به حقوقی، به میزان حدود ۲۶ هزار میلیارد تومان بودیم. روز شنبه بازار شاهد بیشترین ارزش تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی بود و طی آن بیشترین افت خود را از اسفند سال ۹۳ رقم زد. در نخستین روز معاملات هفته گذشته، بیش از ۴۰ میلیارد تومان سرمایه خُرد (سهامداران حقیقی) از بورس تهران خارج شد و همزمان، سفارش‌های (صف) فروش در نمادهای بورسی به بیش از ۱۴۰ میلیارد تومان رسید.

شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی؛ «وبانک» که در دو روز ابتدایی هفته، شاهد حمایت بازیگران حقوقی بود، در روزهای دیگر حضور پررنگ بازیگران حقیقی در صف‌های خرید را به خود دید. «وبانک» در مجموع هفتگی تغییر مالکیت ۴۶ میلیونی از سوی بازیگران حقوقی به حقیقی را به ثبت رساند. در بررسی تغییر سهام سهامداران فعال نیز شرکت سرمایه‌گذاری توسعه ملی پس از خرید ۱۰۶هزار سهم این نماد، در روزهای ابتدایی هفته در روزهای انتهایی در مجموع حدود ۱۴ میلیون سهم این شرکت را به فروش رساند. همچنین در روز چهارشنبه دو شرکت سرمایه‌گذاری تدبیر و مدبران اقتصاد در مجموع حدود ۱۱ میلیون سهم از این شرکت را فروختند.

طی هفته اخیر نماد«کگل» را می‌توان یکی از نماد‌های جذاب برای سرمایه‌گذاران حقیقی دانست. افزایش قیمت جهانی سنگ‌آهن و خوش‌بینی به بازارهای جهانی از مواردی بود که صنایع معدنی و فلزی را با صف‌های خرید مواجه ساخت. شرکت معدنی صنعتی گل‌گهر در اولین روز هفته گذشته هیچ تغییر مالکیتی را به ثبت نرساند تا تمامی سهم‌‌ها میان بازیگران حقیقی جابه‌جا شود، در روزهای بعدی نیز بازیگران حقوقی که مدت‌ها منتظر فرصتی مناسب بودند در صف‌های فروش ظاهر شدند تا در کل هفته تغییر مالکیت ۱۳۶میلیون سهم به نفع بازیگران حقیقی به ثبت برسد. همچنین در بحث سهامداران فعال در این نماد، روز سه‌شنبه ۵۰۰هزار سهم از سوی شرکت سرمایه‌گذاری توسعه و معادن خریداری شد. در نماد «وپاسار» در طول هفته تغییر مالکیت حدود دو و نیم میلیون سهم به نفع بازیگران حقوقی صورت گرفت. این نماد که بیشترین تغییر مالکیت و حمایت بازیگران حقوقی را در روز چهار‌شنبه به خود دید، در بیشتر روزهای هفته شاهد خرید سهم از شرکت اندیشه سازان بسامان ونداد (به حجم بیش از ۱۰میلیون سهم) بود.

در نماد «فملی» نیز با وجود تغییر مالکیت به نفع بازیگران حقوقی، اما فشار فروش از سمت آنها نیز قابل توجه است. تغییر مالکیت بیش از ۸ میلیونی در این شرکت در حالی رخ داد که بازیگران حقوقی در روز شنبه و چهارشنبه حضور قوی‌تری در بازار داشتند. با این وجود شرکت سرمایه‌گذاری فرهنگیان در سه روز معاملاتی هفته گذشته ۸۱ میلیون سهم از شرکت ملی صنایع مس ایران به فروش رساند تا سهم قابل توجهی در فروش حقوقی‌ها طی هفته داشته باشد. مشاهده آمار و ارقام نماد «شبریز» نیز نشان می‌دهد این شرکت در دو روز ابتدایی هفته اخیر هیچ تغییر مالکیتی را به ثبت نرسانده و حقیقی‌ها تنها بازیگران این بازار بودند. در مجموع مالکیت بیش از ۷۵۵ هزار سهم از سوی حقیقی‌ها به حقوقی‌ها صورت گرفت تا سهم فروش بازیگران خرد در صف‌های فروش بیشتر باشد. در بررسی سهامداران فعال نیز، شرکت سرمایه‌گذاری هامون سپاهان، در دو روز کاری حدود ۶۵۵هزار سهم این شرکت را خریداری کرد و شرکت بین المللی تامین قطعات توسعه آتیه صبا بیش از ۲۲۰ هزار سهم را به فروش رساند.

بررسی ماهانه بازیگران بازار

بررسی فعالیت سهامداران هر دو گروه در میان صنایع بورسی نیز حاوی نکات قابل توجهی است. طی فروردین سال جاری بیشترین تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی را در صنعت چند‌رشته‌ای صنعتی به مقدار ۳۰۶ میلیارد ریال و با ۷/ ۲۰ درصد شاهد بودیم. وجود صنایعی مانند کانه‌های فلزی، استخراج سایر معادن، فلزات اساسی و سیمان در رده‌های ابتدایی این دسته‌بندی، نشان از آن دارد که وجود خبرهای خوش‌بینانه در بازار‌های معدنی و فلزات باعث شده، سهامداران عمده از این فرصت استفاده کرده و تا حد زیادی صف‌های خرید را خالی کرده و در سمت فروش ظاهر شوند. همچنین گروه خودرو نیز که در مدت اخیر به‌عنوان مطرح‌ترین لیدر بازار مطرح بوده است، با ۳۰۹ میلیارد ریال، تغییر مالکیت ۷/ ۱ درصدی حقوقی به حقیقی را داشته است. کمرنگ شدن اثر لیدر بودن این گروه در روزهای اخیر و سنگینی صف‌های فروش از ویژگی‌های این صنعت در سال جاری است. خودرو که در زمستان گذشته بیشترین بازده را در میان دیگر صنایع به ثبت رساند، در فروردین ماه بر اثر فشار فروش حقوقی‌ها با افت ۲۳درصدی مواجه شد.

با این حال این رده‌بندی نشان می‌دهد در اولین ماه سال، حمایت بازیگران حقوقی در گروه‌هایی مانند بانک، قند و شکر و دارویی قابل توجه است. در گروه بانکی نقدینگی، حدود ۷۶۸میلیارد ریال از سمت حقیقی‌ها به حقوقی‌ها روانه شده و تغییر مالکیتی حدود ۳/ ۱۳ درصد را به نفع این بازیگران بزرگ رقم زده است. همچنین در این گروه مشارکت بازیگران حقیقی پررنگ‌تر از سهامداران خرد بازار بوده که درصد مشارکت در خرید و فروش یک ماه اخیر این را به خوبی نشان می‌دهد. مواد و محصولات دارویی از دیگر صنایع قابل توجه بازار است که مورد حمایت حقوقی‌های بازار بوده و تغییر مالکیتی به رقم ۷/ ۱۹ درصد را به ثبت رسانده است. اما درخصوص میزان فروش بازیگران حقوقی، نتایج حاصل نشان می‌دهد صنعت استخراج نفت و گاز با ۸۳ درصد مشارکت فروش از سمت حقوقی‌ها در جایگاه نخست قرار دارد و شرکت‌های چند‌رشته‌ای صنعتی و مخابرات در رده‌های بعدی قرار دارند. همچنین طی بررسی‌ها معاملات صنایعی مانند زراعت، کاشی و سرامیک به‌طور کامل در اختیار بازیگران حقیقی بوده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047112/#ixzz46cGpUAa1

 

۰۷:۴۹:۴۷ مرکز آمار گزارش شاخص قیمت کالای خدمات مصرفی خانوارهای شهری کشور در فروردین سال جاری منتشر کرد. طبق آمار منتشرشده، شاخص کل بر اساس سال پایه ۹۰، در این ماه به ۸/ ۲۲۳رسید. این شاخص نشان می‌دهد که نسبت به ماه قبل، میزان شاخص ۴/ ۰ درصد افزایش یافته است، این رقم در اسفند سال قبل معادل ۲/ ۰ درصد گزارش شده بود و نشان می‌دهد میزان تورم ماهانه، افزایش نسبی داشته است. بر اساس آمارها میزان افزایش شاخص کل نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷/ ۷ درصد بوده است. به بیان دیگر، تورم نقطه‌به‌نقطه در اولین ماه سال جاری به رقم مذکور رسیده که نسبت به ماه قبل کاهش یافته است. میزان تورم نقطه‌به‌نقطه در اسفند ماه سال قبل معادل ۵/ ۸ درصد بوده است. درنتیجه طی یک ماه ۸/ ۰ واحد درصد از تورم نقطه‌به‌نقطه کاسته شده است. دیگر آماری که در گزارش منتشر شده، تورم متوسط است. تورم نقطه‌به‌نقطه رشد در یک ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل است و تغییرات دو ماه را نسبت به هم در نظر می‌گیرد؛ اما تورم میانگین تغییرات ۱۲ ماهه را نسبت به مدت مشابه سال قبل در نظر می‌گیرد و از این حیث دارای حافظه ۲۴ ماهه است. مطابق این آمارها میزان تورم میانگین در فروردین سال به ۸/ ۱۰درصد رسیده و در مرز تک‌رقمی ایستاده است. این رقم در اسفند ماه ۱۳۹۴ معادل ۳/ ۱۱ درصد بوده است؛ بنابراین طی یک ماه ۵/ ۰ واحد درصد از سطح تورم کاسته شده است. با تداوم این روند می‌توان مشاهده کرد میزان تورم در خرداد ماه به زیر ۱۰ درصد برسد. مسوولان اقتصادی دولت عنوان کردند که در سال ۱۳۹۵ تورم تک‌رقمی خواهد شد و این آمارها تایید می‌کند، این هدف قابل‌دسترس است.

تغییرات در گروه‌ها

مرکز آمار تغییرات گروه‌ها را بر اساس شاخص وزنی گروه‌ها مشخص کرده است. مهم‌ترین گروه در بین این کالاها گروه «مسکن» است که ۱/ ۳۰ درصد از وزن کل شاخص را در اختیار گرفته است. بر اساس این آمار میزان تورم این گروه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵/ ۸ درصد بوده است. همچنین تورم «ماهانه» گروه مسکن، در این گزارش، معادل ۵/ ۰ درصد گزارش شده است. یکی دیگر از گروه‌های مهم در گزارش مرکز آمار تورم خوراکی‌ها است که ۲۴ درصد از وزن کل را تشکیل می‌دهد. مطابق آمارهای منتشرشده تورم ماهانه این گروه معادل ۹/ ۰ درصد گزارش شده که نسبت به تورم میانگین رقم نسبتا بالاتری است، اما تورم نقطه‌به‌نقطه این گروه معادل ۲/ ۵ درصد ثبت شده که نشان می‌دهد قیمت خوراکی‌ها نسبت به مدت مشابه سال قبل، تغییرات محدودی را پشت سرگذاشته است. این دو گروه نشان می‌دهد که تورم همچنان در محدوده قابل‌پیش‌بینی و کم نوسان حرکت می‌کنند و شوک افزایش قیمتی در بین گروه‌ها وجود ندارد. در فروردین ماه قیمت آب، برق و سوخت‌ها نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش نسبتا بیشتری داشته است. بر این اساس، سطح قیمت‌های این گروه طی یک سال ۷/ ۱۹ درصد افزایش یافته که میان گروه‌ها بیشترین افزایش را به نام خود ثبت کرده است. به‌طور کلی اگر گروه‌ها را به دو بخش کالاها و خدمات تقسیم‌بندی کنیم، تورم گروه خدمات از گروه کالاها بیشتر بوده است. با استناد به این آمارها تورم نقطه‌به‌نقطه گروه کالاها ۶/ ۶ درصد گزارش شده، حال‌ آنکه این مقدار برای تورم گروه خدمات ۱/ ۹ درصد ثبت شده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047122/#ixzz46cGc1nH8

 

۰۷:۴۸:۵۳ گروه بنگاه‌ها، فاطمه بهادری: مدیرعامل بانک سرمایه گفت: نرخ سود سپرده‌های بانکی باید کاهش یابد و بهترین نرخ برای سال جاری ۱۲ درصد است. علیرضا حیدرآبادی‌پور در حاشیه مراسم افتتاح شعبه خیابان شهید فیاضی (فرشته) بانک سرمایه با تاکید بر اینکه کاهش نرخ سود موجب سرریز منابع سرگردان به بخش‌های تولیدی و کارخانه‌ها می‌شود، افزود: افرادی که دارای منابع هستند با کاهش نرخ سود، منابع خود را به بخش‌های تولیدی در بازار سرمایه منتقل می‌کنند و باعث رونق تولید خواهند شد و شرکت‌ها به سمت بازسازی و توسعه خواهند رفت. وی با تاکید بر اینکه هزینه خدمات و تولیدات داخلی در برخی موارد بالاتر از کالاهای مشابه خارجی است، اظهار کرد: سرمایه‌گذاری‌های جدید باعث بازسازی و ورود فناوری‌های جدید و ماشین‌آلات نو خواهد شد تا به این وسیله تولیدات داخلی قابل رقابت با کالاهای خارجی شود. مدیرعامل بانک سرمایه تصریح کرد: کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی در داخل کشور باعث کاهش فاصله با نرخ‌های خارج از کشور خواهد شد.

حیدرآبادی‌پور با تاکید براینکه عقد مشارکت در سال جاری از اولویت‌ها و اهداف بانک سرمایه خواهد بود، افزود: عقد مشارکت در عقود اسلامی بر مبنای نظارت بر مصرف تسهیلات است و سمت‌وسوی تسهیلات را در سررسید مشخص می‌کند. وی در مراسم افتتاح شعبه فرشته این بانک با بیان اینکه این شعبه در دو محور اصلی گشایش می‌یابد، گفت: این شعبه با اختیارات کامل در دو بخش ارزی و ریالی در خدمت هموطنان ما در شمال شهر تهران خواهد بود. وی با تاکید بر اینکه یکی از خدمات مورد نظر، اعتبارات اسنادی خارجی است، افزود: در حال حاضر بانک سرمایه با هفت کشور آسیایی و چهار کارگزاری اروپایی مراودات مالی دارد و می‌تواند نیازهای واحدهای تولیدی به مراودات مالی بین‌المللی را برطرف کند. وی ادامه داد: هند، ترکیه، کره جنوبی، تایوان، اسپانیا، سوئد و بلژیک از جمله کشورهای طرف قرارداد با بانک سرمایه هستند و اخیرا بانک مسقط عمان نیز با این بانک همکاری می‌کند. مدیرعامل بانک سرمایه با تاکید بر اینکه در اعتبارات اسنادی ریالی نیز بین خریداران و فروشندگان کالاها و خدمات رابط خواهیم بود، گفت: این بانک تسهیل‌کننده مبادلات تجاری مشتریان خواهد بود. حیدرآبادی‌پور تصریح کرد: بانک سرمایه به واسطه روح مشارکت که یکی از عقود اسلامی است، در سال جاری با تاکید بر این هدف خدمات خود را ارائه می‌دهد و درخصوص تجهیز منابع بانک نیز این آمادگی را دارد تا در راستای واسطه‌گری وجوه خدماتش را ارائه دهد.

انتقال عمده حساب‌های فرهنگیان تا آذرماه

در حاشیه مراسم نیز بهمن خادم، عضو هیات‌مدیره بانک در پاسخ به این سوال که بانک سرمایه چه برنامه‌ای برای انتقال حساب‌های فرهنگیان به این بانک دارد، اظهار کرد: حدود ۴۹ درصد از سهام بانک در اختیار صندوق ذخیره فرهنگیان است و فرهنگیان تربیت‌کننده نیروهای اقتصادی جامعه هستند. وی ادامه داد: براین اساس مذاکراتی با مسوولان صندوق ذخیره فرهنگیان صورت گرفته که مقرر شده تا قبل از آذرماه عمده حساب‌های فرهنگیان به بانک سرمایه انتقال یابد. وی انضباط مالی را هدف اصلی بانک سرمایه در سال جاری اعلام کرد و گفت: حمایت از سپرده‌گذاران و سهامداران، مشارکت در بخش‌های اشتغال‌زا و تولیدی، کمک به بخش صادرات، جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی و ایجاد تعامل بین دانشگاه و صنعت که خروجی آن منجر به رونق اقتصادی و افزایش رفاه جامعه خواهد شد نیز از دیگر برنامه‌های بانک در سال جاری خواهد بود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047124/#ixzz46cGW4Mne

 

۰۷:۴۸:۳۰ محمدحسین بابالو: بازار محصولات پتروشیمی در روزهای اخیر از جذابیتی نسبی برخوردار بوده، هرچند که عقب‌نشینی حجم معاملات این گروه کالایی در بورس کالا، نشان‌دهنده واقعیت‌هایی مغفول از روند کلی داد‌و‌ستدها در بورس و بازار است. به نظر می‌رسد ثبات نسبی قیمت‌ها در بازار آزاد می‌تواند ادامه داشته باشد که نشان‌دهنده تعادل بین عرضه و تقاضا به‌شمار می‌آید، هرچند که انتظار برای اعلام قیمت‌های پایه جدید و همچنین ترس بازار از عقب‌نشینی تقاضا برای بسیاری از گریدها‌ یا تقویت عرضه‌ها می‌تواند این تعادل‌شکننده را با محدودیت‌هایی رو‌به‌رو سازد. این در حالی است که نزدیکی به روزهای اوج تقاضای ظروف یکبار مصرف نیز می‌تواند تاثیری محدود بر بازار محصولات نهایی و یا مواد اولیه این صنعت برجای گذارد هرچند که به تمامی گریدها سرایت نخواهد کرد. در هفته گذشته حجم معامله پلیمرها در بورس کالای ایران با کاهش رو‌به‌رو شد هرچند که هنوز هم روند عمومی معاملات از رونق نسبی داد‌و‌ستد در این گروه کالایی حکایت می‌کند.

حجم معامله پلیمرها با کاهش ۶/ ۱۴ درصدی به نسبت هفته پیش از آن و یا معادل ۸ هزار و ۸۶۰ تن به رقم ۵۱ هزار و ۷۶۵ تنی رسید. این آمار نشان‌دهنده کاهش افت حجم معامله پلیمرهاست ولی نمی‌توان از بی‌رونقی این بازار سخن گفت زیرا هنوز هم شرایط کلی در این بازار، از رونق تقاضا و جذابیت معاملات خبر می‌دهد. در بازار محصولات شیمیایی شاهد عقب‌نشینی آرام حجم معاملات هستیم تا جایی‌که این حجم با افتی ۴۰ درصدی به نسبت هفته پیش از آن به ۱۲ هزار و ۱۱۱ تن رسید. این سیگنال را باید جدی گرفت زیرا نشان‌دهنده واقعیت‌های تولید در این بخش است هرچند که در آینده‌ای نزدیک به بازار پلیمرها یا سایر محصولات پتروشیمی و یا شیمیایی سرایت خواهد کرد.

این نکته نشان می‌دهد که از هم‌اکنون باید منتظر عقب‌نشینی آرام حجم تولید در صنایع پایین‌دستی باشیم. از طرف دیگر در صورت نادیده گرفتن معاملات پایان اسفند و ابتدای فروردین ماه، این حجم را باید کمترین میزان از مردادماه سال گذشته تاکنون به‌شمار آورد که نشان‌دهنده افزایش اهمیت این شرایط است. البته باید به این نکته نیز اشاره داشت که حجم و جذابیت عرضه محصولات شیمیایی در بورس کالا به‌صورت نامحسوسی کاهش یافته ولی باز‌هم نمی‌تواند کاهش حجم معاملات را توجیه کند. البته در مورد کاهش حجم معامله پلیمرها در بورس کالا باید به این نکات نیز اشاره کرد که از یکسو در هفته گذشته حجم عرضه‌ها چیزی نزدیک به ۱۴ هزار تن کاهش یافت که محدودشدن حجم معامله پلیمرها را توجیه می‌کند. از سوی دیگر بازگشت مجدد سقف مجاز خرید بهین‌یابی برای PVC و یا نزدیک بودن به زمان اعلام قیمت‌های پایه و کاهش سنتی حجم معاملات در این زمان را نیز باید از دلایل کاهش حجم معامله پلیمرها به‌شمار آورد.

همان‌گونه که در گذشته نیز به آن اشاره کردیم واقعیت‌های تولید در صنایع پایین‌دستی و میان‌دستی صنعت پتروشیمی در بازار و معاملات محصولات شیمیایی بهتر از سایر بازارهای این صنعت خودنمایی می‌کند که البته دلایل فنی خاص خود را دارد. این در حالی است که عقب‌نشینی حجم معاملات شیمیایی‌ها سیگنالی مهم را از خود بروز می‌دهد که از یک‌سو از کاهش حجم عرضه در روزهای آینده در بازار محصولات پلیمری حکایت داشته و از سوی دیگر از عقب‌نشینی حجم تولید در صنایع پایین‌دستی و مصرف‌کننده محصولات پلیمری نیز به دلیل قرابت ذاتی در بازارهای مشابه خبر می‌دهد. این موارد یعنی احتمال تضعیف تقاضا در روزهای پیش‌رو باعث خواهد شد که جذابیت خرید در بورس و بازار کاهش یافته، بنابراین بازار محصولات پلیمری مستعد روندهای کاهشی می‌شود هرچند که این هنوز یک احتمال است. از سوی دیگر باید به این نکته اشاره کرد که بالابودن محسوس حجم معامله پلیمرها در بورس کالا باعث خواهد شد که موجودی انبارها افزایش یافته و البته پتانسیل کاهش قیمت‌ها را به دلیل برتری عرضه بر تقاضا، تقویت کند.

سیگنال‌های جهانی به بازار داخلی

در بازارهای جهانی بر خلاف اظهارنظرهای برخی از کارشناسان، قیمت نفت باز‌هم در مسیر رشد قرار گرفته تا جایی که نفت برنت پس از رسیدن به بیش از ۴۵ دلار، باز‌هم در مسیر تعدیل قرار گرفته و البته نفت خام آمریکا نیز به بیش از ۴۳ دلار در هر بشکه دست یافته است. این موارد هرچند تاثیر مستقیم و سریع بر رشد قیمت محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی نخواهد داشت ولی در نهایت سیگنالی برای تقویت این بازار به‌شمار آمده و می‌تواند در آینده بازار تاثیر‌گذار باشد. در هر حال باید این‌گونه استناد کرد که هنوز هم روند کاهشی ولی آرام قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمی حداقل در کوتاه‌مدت ادامه خواهد یافت و می‌تواند توان تاثیرگذاری بر بازار ایران را نیز داشته باشد.

با توجه به تمامی این موارد در کنار ترس از عقب‌نشینی حجم تقاضا پس از معاملات قدرتمند پلیمرها در بورس کالا و البته در کنار رشد آرام عرضه در بازار داخلی، می‌توان به تثبیت بازار و یا حتی تعدیل قیمت‌ها با نگاهی احتیاطی نظر کرد، هرچند که هم‌اکنون نیز این روند را در بازار آزاد شاهد هستیم. به عبارت ساده‌تر پس از افزایش حجم عرضه‌ها در بازار داخلی در کنار عدم تغییر محسوس وضعیت تولید در صنایع پایین‌دستی، قیمت‌ها روند با ثبات به خود گرفته‌اند ولی نوسان بهای برخی پلیمرهای پرمصرف نشان می‌دهد که میل بازار به سمت کاهش قیمت‌ها قرار گرفته است. این در حالی است که با توجه به روند آرام و کاهشی قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمی ممکن است جو غالب بازار باز‌هم به سمت کاهش بیشتر قیمت‌ها سوق پیدا کند، هرچند که هم‌اکنون نیز نوسان حجم عرضه‌ها برای برخی گریدهای خاص، شاید تنها دلیل افزایش نرخ برخی از این قبیل محصولات به‌شمار آید.

در پایان باید به این نکته اشاره کرد که با توجه به نزدیک بودن به اعیاد شعبانیه از هم‌اکنون تقاضا برای مواد اولیه ظروف یکبار مصرف مخصوصا ظروف بسته‌بندی مواد غذایی یا نوشیدنی‌های خنک افزایش یافته است هرچند که اغلب واحدهای تولیدی بزرگ، تولیدات این قبیل محصولات را به پایان رسانده‌اند. در هر حال باید به این نکته اشاره کرد که زمان خرید ظروف یکبار مصرف مورد نیاز برای این قبیل مناسبت‌ها از هم‌اکنون فرارسیده زیرا در این ایام گاهی التهابی دست‌ساخته به بازار و مخصوصا معاملات خرده‌فروشی سرایت کرده و به رشد تصنعی قیمت‌ها در پاره‌ای از اوقات منجر می‌شود. با توجه به این احتمال بهتر است خرید این قبیل ظروف از هم‌اکنون صورت پذیرد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047104/#ixzz46cGHjhRm

 

۰۷:۴۷:۴۷ گروه بنگاه‌ها– آزاده حسینی: با رکود حاکم بر بازار در سال گذشته، واحد‌های فولادی اغلب از شرایط موجود راضی نبودند و در نتیجه اقدام به کاهش تولید کردند تا بتوانند با پایین آوردن هزینه‌ها و گذران وضعیت رکودی،امسال به بازار برگردند. در سال جدید با وجود آنکه تقاضای جدی در بازار به‌وجود نیامده اما افزایش تعرفه واردات محصولات فولادی باعث شد تا خرید‌ها طی ۱۰ روز گذشته افزایش یابد و این در حالی است که به دلیل کاهش تولید، قیمت‌ها روندی صعودی در پیش گیرد، گرچه برخی از کارشناسان این رشد قیمت‌ها را حبابی می‌دانند و معتقدند تا زمانی که تقاضای جدی برای محصولات فولادی نباشد، نمی‌توان به بهبود و یا رشد قیمت‌ها امیدوار بود.

در همین زمینه واحد‌های فولادی تولید‌کننده مواد اولیه که تاکنون با کمبود تقاضا برای محصولاتشان مواجه بودند از این فرصت استفاده کرده و سعی دارند تا با افزایش تولید نیاز داخل را تامین کنند. در همین زمینه معاون بازاریابی و فروش شرکت فولاد خوزستان درخصوص وضعیت تقاضا و میزان عرضه شمش فولاد خوزستان اظهار کرد: تمام تقاضای بازار را پاسخگو هستیم و هر هفته با دست پر به بورس کالا می‌رویم و قیمت‌ها نیز به‌صورت رقابتی کشف خواهد شد. بهمن تجلی‌زاده تصریح کرد: سال گذشته به دلیل رکودی که وجود داشت باید با خریداران قبل از حضور در بورس مذاکراتی انجام می‌دادیم و در واقع معاملات در بورس ثبت می‌شد اما در سال جاری با رونق نسبی که حاصل شده و تقاضایی که وجود دارد محصولات روی تابلوی بورس رفته و قیمت‌ها در رقابت کشف خواهند شد.

وی افزود:با توجه به اینکه طی یک سال گذشته چندین واحد فولادی تولید‌کننده شمش بلوم به چرخه تولید اضافه شده، مشکلی در زمینه مواد اولیه به‌خصوص شمش نخواهیم داشت. وی ادامه داد: البته با وجود سایر واحد‌های فولادی شمشی، فولاد خوزستان همچنان خود را ملزم به تامین نیاز داخل می‌داند. وی افزود: در کنفرانسی نیز که اخیرا متال بولتن در دبی برگزار کرد و من نیز به‌عنوان نماینده فولاد خوزستان در آن شرکت داشتم، درخصوص نشانه‌های بهبود وضعیت بازار فولاد مواردی مطرح شد از جمله اینکه شاخص پیشران فولاد از رکود خارج شده و در مرز رونق قرار دارد.

این عضو هیات‌مدیره انجمن فولاد ایران تصریح کرد: با توجه به مواردی که در این کنفرانس مطرح شد، نگرانی‌های جهانی درخصوص رکود بازار فولاد بر‌طرف شده و قیمت‌ها تثبیت می‌شوند. وی یاد‌آور شد: نکته دیگری که باید متذکر شوم اتفاق مثبتی بود که بعد از اجرای برجام درخصوص روابط بازرگانی خارجی فولاد خوزستان افتاد و آن‌هم اعتماد دوباره به بازار ایران برای انعقاد قرارداد لانگ‌ترم یا بلند‌مدت بود. تجلی‌زاده درخصوص میزان صادرات فولاد خوزستان در سال گذشته گفت:در سال گذشته یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن شمش فولاد روانه بازار‌های صادراتی کرده و با وجود مازاد تولید، به دلیل تعهدی که نسبت به تامین نیاز داخل داریم به‌رغم کمبود تقاضا، محصول را انبار کردیم. وی ضمن اظهار امیدواری نسبت به بهبود شرایط بازار فولاد در سال‌جاری گفت: امیدواریم با توجه به شرایط مثبتی که در بازار فولاد به‌وجود آمده و همچنین وضع تعرفه‌ها، رونق به بازار بازگردد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047105/#ixzz46cGBd0qc

 

۰۷:۴۵:۴۰ گروه مسکن: بانک مرکزی ضمن موافقت نهایی با راه‌اندازی بازار ثانویه تسهیلات رهنی مسکن، برای دو گشایش دیگر در نظام تامین مالی بخش مسکن و ساختمان نیز با ستاد هماهنگی امور اقتصادی دولت تفاهم کرد.

به گزارش «دنیای اقتصاد» و به نقل از سایت رسمی اطلاع‌رسانی بانک مرکزی، در جلسه کارگروه تخصصی ستاد هماهنگی امور اقتصادی دولت که روز چهارشنبه اول اردیبهشت در محل بانک مرکزی و با حضور رئیس کل بانک تشکیل شد، اعضای کارگروه بر استفاده از اوراق رهنی مسکن برای انجام معاملات ثانویه در بازار بورس و اوراق بهادار به منظور تسریع در رونق بازار مسکن و نیز بازار سرمایه تاکید کردند. در این جلسه بانک مرکزی با انتشار مبلغ ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق رهنی به پشتوانه تسهیلات رهنی مسکن از سوی بانک مسکن موافقت کرد. به گزارش «دنیای اقتصاد» با این موافقت اصولی، بانک مسکن مجاز شد از طریق سازمان بورس و اوراق بهادار، نسبت به ایجاد مخزن غیربانکی تسهیلات مسکن در قالب بازار رهن ثانویه اقدام کند. برنامه بانک مسکن برای راه‌اندازی بازار رهن ثانویه همان طور که «دنیای اقتصاد» در شماره ۲۴ فروردین خود به صورت مبسوط نوشت، استفاده مجدد از وام‌های اولیه پرداخت شده به خریداران مسکن است که برای این منظور قرار است منابع مالی جدید معادل ۱۰هزار میلیارد تومان تسهیلات تازه به واسطه مکانیزم بازار رهن ثانویه، تامین اعتبار شود.

در بازار رهن ثانویه، به پشتوانه پروسه بازپرداخت تسهیلات اولیه خرید مسکن که در طول سنوات گذشته از طرف بانک مسکن پرداخت شده است، توسط گروه مالی بانک مسکن، اوراق رهنی منتشر می‌شود و با فروش آنها در بورس، عملیات تنزیل وام‌های اولیه انجام شده و در نهایت، امکان دسترسی بانک به منابع اولیه‌اش فراهم می‌آید. با تشکیل بازار رهن ثانویه، قدرت تسهیلات‌دهی بانک عامل بخش مسکن حداقل دو برابر وضعیت فعلی خواهد شد اما به دلیل اختلاف بین نرخ سود تسهیلات اولیه و نرخ سود مورد انتظار برای اوراق رهنی، فعلا و در فاز پایلوت، با موافقت بانک مرکزی قرار است ظرف روزهای آینده، ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق رهنی به پشتوانه تسهیلات اولیه مسکن منتشر شود و بازار رهن ثانویه از این مسیر شکل بگیرد. آن طور که مسوولان بخش مسکن می‌گویند، بعد از تامین اعتبار در بودجه سال ۹۵ از بابت تامین یارانه نرخ سود اوراق رهنی برای بازارپذیر کردن این اوراق جهت فروش در بورس، امکان توسعه بازار رهن ثانویه تا سقف ۱۰ هزار میلیارد تومان فراهم خواهد شد.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، بانک مرکزی در نشست مشترک خود با اعضای ستاد هماهنگی امور اقتصادی دولت که معاون وزیر راه و شهرسازی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و مدیرعامل بانک مسکن نیز حضور داشتند، برای انتشار اوراق وام مسکن در سایر بانک‌ها و همچنین راه‌اندازی لیزینگ مسکن تفاهم لازم را با ستاد به عمل آورد. در این جلسه تفاهم شد امکان تعمیم انتشار اوراق حق تقدم مسکن (اوراق تسه) به سایر بانک‌ها پس از اخذ مجوز از بانک مرکزی امکان‌پذیر شود. همچنین امکان فعالیت شرکت‌های لیزینگ در حوزه مسکن مشروط به عدم استفاده آن شرکت‌ها از منابع بانک‌ها، پس از اخذ مجوز از بانک مرکزی، مورد بررسی و تفاهم قرار گرفت. بازار رهن ثانویه، بازار اوراق وام مسکن و همچنین بازار لیزینگ مسکن، سه بازار جدید در حوزه تامین مالی بخش مسکن و ساختمان به حساب می‌آید که تحت تاثیر عدم وابستگی صرف این سه ضلع اعتباری به منابع بانکی، شکل‌گیری آنها در مقطع فعلی باعث تسریع در رونق غیرتورمی مسکن خواهد شد. در حال حاضر بازار اوراق وام مسکن در انحصار بانک مسکن قرار دارد. در این بازار، امتیاز سپرده‌گذاران تسهیلات خرید مسکن، در فرابورس بین صاحبان این امتیاز و متقاضیان دریافت آنی تسهیلات مسکن، مبادله می‌شود و برحسب میزان عرضه و تقاضا و همچنین شرایط روز بازار مسکن، قیمت اوراق تغییر می‌کند.

با راه‌اندازی بازار اوراق وام مسکن در سایر بانک‌ها، از یکسو حجم تسهیلات قابل عرضه به خریداران افزایش پیدا خواهد کرد و از سوی دیگر، عرضه زیاد اوراق در فرابورس باعث کاهش قیمت این اوراق خواهد شد. بانک‌ها سال گذشته همین موقع، با موافقت بانک مرکزی و تصویب شورای پول و اعتبار، از ممنوعیت چندساله در پرداخت وام خرید، خلاص و مجاز شدند تسهیلات خرید مسکن بدون سپرده تا سقف ۶۰ میلیون تومان در تهران و ۵۰ و ۴۰ میلیون تومان در شهرهای بزرگ و کوچک پرداخت کنند اما تاکنون به دلیل آنچه کمبود منابع بلندمدت توسط بانک‌ها اعلام شده است، پرداخت وام خرید غیر از کانال بانک مسکن، آغاز نشده است. با راه‌اندازی بازار اوراق وام مسکن در همه بانک‌ها، این امکان برقرار خواهد شد تا در قالب حساب ممتاز بانک مسکن، سپرده‌گذاری یکساله برای تسهیلات مسکن در بانک‌ها راه بیفتد و سپس با خرید و فروش امتیاز این تسهیلات در فرابورس در قالب اوراق، بازار عرضه وام خرید مسکن توسعه پیدا کند.

بازار اوراق وام مسکن، برای بانک عامل اوراق تا حدودی جذابیت دارد و می‌تواند هزینه تامین تسهیلات بلندمدت را برای بانک، کاهش دهد ضمن آنکه این بازار به منابع داخلی بانک عامل و بانک مرکزی، غیروابسته است. این گزارش حاکی است، در پی تصمیم‌ها و سیاست‌های قبلی اتخاذ و اعلام شده از سوی شورای پول و اعتبار، انجام اقدام‌ها و سیاست‌های جدید و تکمیلی در حوزه مسکن ضرورت دارد و به این منظور ابزار انتشار اوراق رهنی مسکن از آغاز سال جدید مورد توجه قرار گرفته و در آستانه عملیاتی شدن است. پیگیری‌های «دنیای اقتصاد» در این باره حاکی است: ‌در روزهای آینده و حداکثر تا ابتدای خرداد، سازمان بورس و اوراق بهادار با تایید مدارک و آمادگی گروه مالی بانک مسکن، نسبت به انتشار اوراق رهنی به پشتوانه تسهیلات اولیه مسکن، اقدام خواهد کرد. این اوراق توسط گروه مالی منتشر می‌شود و در بازار سرمایه به فروش خواهد رسید.

همچنین ظرف یکی، دو هفته آینده، موضوع راه‌اندازی لیزینگ مسکن در جلسه شورای پول و اعتبار مطرح خواهد شد مشروط به اینکه بانک‌ها به جای استفاده از منابع داخلی خود، از ابزارها و مکانیزم‌های جدید برای لیزینگ مسکن استفاده کنند. پیش‌تر، انبوه‌سازان حاضر شده بودند تسهیلات لیزینگ مسکن را در قالب دریافت غیرنقدی بخشی از بهای فروش آپارتمان‌ها تامین کنند. اما بانک عامل بخش مسکن برای لیزینگ، طرح دیگری دارد که ممکن است شبیه فروش قسطی اجرا شود. برای راه‌اندازی لیزینگ مسکن، تعیین نرخ سود به عهده بازار گذاشته خواهد شد به این معنا که نرخ سود تسهیلات لیزینگ به صورت رقابت بین بانک‌ها و برحسب میزان تقاضا، به صورت غیردستوری تعیین شود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047127/#ixzz46cG1MMUE

 

۰۷:۴۵:۰۹ دنیای اقتصاد: در شرایطی که محمد‌جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، روز سه‌شنبه برای اولین بار پس از اجرایی شدن برجام با هدف پیگیری حسن اجرای برجام با همتای آمریکایی خود در نیویورک دیدار کرد، عباس عراقچی، از اعضای برجسته تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای نیز دیروز صبح با هدفی مشابه در وین، با هلگا اشمید، معاون هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا ملاقات کرد. قرار بود ظریف دیروز نیز برای بار دوم با کری دیدار کند. همزمان مقامات بلندپایه ایران به رای اخیر دیوان عالی آمریکا به‌شدت اعتراض کردند.

گروه دیپلماسی: برخی «نگرانی‌ها و ابهامات» درباره اجرای برجام از سوی گروه ۱+۵ به‌ویژه آمریکا موجب شد تا وزرای خارجه ایران و ایالات‌متحده آمریکا، سه‌شنبه گذشته نخستین دیدار خود پس از اجرایی شدن برجام را در حاشیه اجلاس بین‌المللی تغییرات آب و هوایی در نیویورک انجام دهند. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که روز دوشنبه برای شرکت در اجلاس بین‌المللی تغییرات آب و هوایی در مقر سازمان ملل وارد نیویورک شده بود، عصر سه شنبه(به وقت محلی) با جان کری، همتای آمریکایی خود دیدار و دو طرف درباره‌ «نحوه درست» اجرای برنامه جامع اقدام مشترک ( برجام) و «برخی نگرانی‌ها» در مورد اجرایی نشدن تعهدات ۱+۵ با مانع‌تراشی آمریکا رایزنی کردند.

این دیدار که دو تا سه ساعت به طول انجامید پشت درهای بسته در یکی از اتاق‌های جنبی شورای امنیت سازمان ملل صورت گرفت. این اولین دیدار وزیران خارجه ایران و آمریکا پس از اجرایی شدن برجام طی سه ماه گذشته است که در چارچوب توافق برگزار می‌شود. همچنین قرار بود شب گذشته نیز دو طرف دیداری در همین چارچوب داشته باشند. وزیر امور خارجه ایران پس از این دیدار به خبرنگاران گفت: «محور اصلی این گفت‌وگوها نحوه درست اجرای برجام به‌طوری بود که طرفین به ویژه مردم ایران بتوانند به منافعی که طبق این توافق حق‌شان است، دست یابند.» در عین حال ظریف پس از دیدار با کری در مصاحبه با روزنامه نیویورک‌تایمز، اعلام کرد: «ایران خواستار پیوستن به نظام مالی آمریکا نیست.» به گزارش «ایرنا» و به نقل از این روزنامه، ظریف اشاراتی مبنی بر اینکه ایران در حال حاضر خواستار دستیابی به نظام مالی آمریکا به‌عنوان بخشی از توافق هسته‌ای است را رد کرد و در عین حال گفت که مقام‌های آمریکایی باید در تضمین دهی به کشورهای دیگر درخصوص امکان تجارت در ایران بدون پذیرش خطر مجازات از سوی آمریکا، «بسیار فعالانه تر» عمل کنند.وزیر امور خارجه آمریکا نیز پس از دیدار با ظریف در توییتر خود نوشت: «ملاقات من با ظریف در نیویورک فرصت خوبی برای بحث درباره تعهدات ما در برجام بود.» به گزارش خبرگزاری رویترز کری پس از این دیدار همچنین گفت: «ما توافق کردیم تا در راستای حصول اطمینان از اجرای دقیق توافق هسته‌ای براساس آنچه مدنظر بود، همکاری کنیم و اینکه تمام طرف‌های این توافق از منافعی که قرار بوده در صورت اجرای (برجام) کسب کنند، بهره‌مند شوند.» به گزارش «ایسنا» وزیران خارجه دو کشور پیش از آغاز مذاکرات خود برای مدت کوتاهی در مقابل رسانه‌های حاضر در محل حضور یافتند و با یکدیگر دست دادند اما نکته قابل توجه و غیرمرسوم در سطوح دیپلماتیک به اشتباه ایستادن دو وزیر مقابل پرچم‌های خود بود که این موضوع به شدت مورد توجه شبکه‌های مجازی و رسانه‌ها قرار گرفت.دیدار اخیر ظریف و کری، در شرایطی انجام گرفت که ایران نسبت به اجرایی نشدن برخی از تعهدات مهم طرف مقابل به‌ویژه آمریکا به‌طور عملی «انتقادات جدی» به دولت و مسوولان آمریکایی وارد کرده است. پیش از این ولی‌الله سیف، رئیس کل‌بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اخیرا در نشستی در آمریکا نسبت به عملی نشدن لغو و رفع تحریم‌ها و ایجاد مانع در مقابل آن از سوی آمریکا انتقاد کرده بود. در همین راستا جان کری، در آخرین اظهارنظر خود گفته است که از قبل رفع تحریم‌ها تنها ۵۵ میلیارد دلار عاید ایران می‌شده است که از این مقدار تاکنون ۳ میلیارد دلار به دست ایران رسیده است. پس از این سخنان وزیر خارجه آمریکا، جان کربی، سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور با تاکید بر اینکه ایران به تمام الزامات خود در برجام عمل کرده است، گفت: «به تلاش‌هایمان برای اطلاع رسانی درباره روند رفع تحریم‌ها در جهان ادامه خواهیم داد.» او با اشاره به اظهارات کری گفت: «از همان ابتدا درباره وجوه نقدی که قرار بود در دسترس ایران قرار گیرد، اغراق شده است. ما از ماه‌ها پیش گفتیم که رقم آن ۱۰۰ یا ۱۵۰ (میلیارد دلار) نخواهد بود بلکه ۵۰ تا ۵۵ ( میلیارد دلار) است.» همزمان آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه آمریکا در گفت‌وگو با خبرگزاری ترند تاکید کرد که واشنگتن مانع از دسترسی ایران به دارایی‌هایش نمی‌شود و ایران به تمام دارایی‌های آزاد شده خود دسترسی دارد.

سومین نشست مشترک برجام

همچنین در ادامه پیگیری‌ها درباره اجرای درست برجام، سیدعباس عراقچی، معاون حقوقی و امور بین‌الملل وزارت امور خارجه ایران و رئیس ستاد پیگیری برجام روز پنج شنبه برای شرکت در سومین نشست مشترک برجام وارد وین پایتخت اتریش شد و روز جمعه پس از دیدار دوجانبه عراقچی و هلگا اشمید معاونان ظریف و موگرینی، نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور مدیران و معاونان سیاسی کشورهای ۱+۵ و ایران در هتل کوبورگ وین آغاز شد.

سخنان سیف ناهمسو نبود

از سوی دیگر عراقچی در وین در گفت‌وگویی با «ایرنا» درباره اظهارات اخیر رئیس کل بانک مرکزی و اینکه آیا این سخنان ناهمسو با دولت نبوده است، گفت: «آقای سیف در واشنگتن در حقیقت تلاش برای پیشبرد دیپلماسی بانکی داشتند و به نظر من در صحبت‌های ایشان هیچ ناهمسویی به چشم نمی‌خورد.» او با بیان اینکه در معاملات بانکی گشایش‌های بسیار بزرگی حاصل شده است، افزود: «البته هنوز مشکلاتی هم وجود دارد که در تلاش برای رفع آنها هستیم. این گشایش‌ها شامل ایجاد روابط کارگزاری، روابط بانکی، گشایش اعتبار ال سی، باز شدن سوئیفت و… می‌شود که تا این زمان صورت گرفته است.»

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047187/#ixzz46cFTNnqq

 

۰۷:۴۱:۰۹ کامران کرمی: اگرچه دیدار رئیس‌جمهوری آمریکا از ریاض و برگزاری نشست مشترک با شورای همکاری خلیج‌فارس باعث دلگرمی شیوخ عرب از حمایت‌های واشنگتن در قبال امنیت آنها شد، اما اظهارات باراک اوباما در پایبندی تهران به تعهدات برجام و این مساله که عربستان باید همزیستی با رقیبش ایران را یاد بگیرد، باز هم زخمی بر دل ریش شاهزادگان سعودی زد. سفر اوباما به عربستان در شرایطی صورت گرفته که روابط دو کشور پس از توافق هسته‌ای غرب با ایران و اعلام برخی تلاش‌ها برای انتشار اسنادی مبنی بر دست داشتن عربستان در حوادث ۱۱ سپتامبر به سردی گراییده است.

به گفته برخی تحلیلگران، استقبال نکردن پادشاه عربستان از باراک اوباما در فرودگاه ریاض و فرستادن امیر ریاض برای استقبال از او، تنش در روابط میان دو کشور و نارضایتی عربستان از آمریکا را آشکار کرده است. اگرچه کاخ سفید در اظهارنظری گفته است که تاخیر در فرود هواپیمای باراک اوباما باعث شده تا ملک سلمان نتواند برای استقبال حضور داشته باشد.اوباما در جریان سفر خود در ادامه نشست نه چندان مطلوب سال گذشته با سران شورای همکاری خلیج‌فارس در کمپ دیوید برگزار شد، روز پنج‌شنبه با سران شورای همکاری خلیج‌فارس در ریاض دیدار و نشست مشترکی برگزار کرد. در بیانیه مشترک پایانی شورا بر ضرورت حل سیاسی بحران سوریه بدون مشارکت رئیس‌جمهور این کشور و همکاری استراتژیک میان دو طرف با هدف به اصطلاح تقویت ثبات، امنیت‌ و شکوفایی در منطقه تاکید شد. همچنین در این بیانیه، جمهوری اسلامی ایران به حمایت از گروه‌های تروریستی در سوریه، یمن و بحرین متهم شد.در مورد سفر اوباما به ریاض و روابط آمریکا و اعراب به‌خصوص عربستان سعودی در این سفر دو سناریو مطرح شده است:

۱- ترمیم روابط

به‌رغم وجود اختلافات میان آمریکا و عربستان سعودی، اما دو دولت توانسته‌اند عناصر همکاری را برای متعادل کردن پدیده‌های گریز از مرکز تعریف کرده و بر روابط راهبردی خود تاکید کنند. در دیدار رئیس‌جمهوری آمریکا با پادشاه عربستان که احتمالا آخرین سفر او به خاورمیانه در کسوت رئیس‌جمهوری آمریکا خواهد بود، اوباما تلاش کرد تا به متحدان منطقه‌ای واشنگتن اطمینان خاطر بدهد که ارتباط با آنها را قربانی بهبود رابطه با ایران نخواهد کرد. در سفر باراک اوباما به ریاض، واشنگتن بار دیگر تعهد خود را به حفظ امنیت متحدانش نشان داد و این جمله را که ما متوجه رفتارهای ایران در منطقه هستیم و آن را رصد می‌کنیم، برای شیوخ متمول عرب بر زبان راند.

همچنین در بیانیه پایانی نشست آمریکا و شورای همکاری خلیج‌فارس، طرفین بر ضرورت انجام گفت‌وگوهای گسترده برای حل درگیری‌های منطقه و تلاش مشترک در جهت کاهش بحران‌های منطقه‌ای تاکید کردند. سران عضو شورای همکاری در این بیانیه گفتند که از پیشرفتی که از زمان نشست اول آنها در کمپ دیوید در ماه مه ۲۰۱۵ ایجاد شده خرسند هستند و بر ضرورت حفظ دستاوردهای به‌وجود آمده تاکید دارند. برخی تحلیلگران معتقدند که هنوز آمریکا و متحدانش به یکدیگر نیاز دارند و این اختلافات نمی‌تواند جوهر این ارتباطات را تحت تاثیر قرار دهد. در همین زمینه بروس ریدل، کارشناس مرکز بروکینگز معتقد است: «با وجود همه این اختلاف‌ها، آمریکا و عربستان از یکدیگر چندان دور نخواهند شد. دو کشور هنوز به یکدیگر نیاز دارند. ملک سلمان و اوباما هنوز از حوزه‌های منافع مشترک برای بحث و گفت‌وگو برخوردارند.» همچنین یک مقام آمریکایی می‌گوید: اوباما در نشست خصوصی به ملک سلمان اطمینان خاطر داده که واشنگتن متحد ریاض باقی خواهد ماند.اما برخی دیگر معتقدند اگرچه در این نشست طرفین توانستند یک توافق نسبی را در حوزه‌های مختلف از جمله عراق، سوریه، ایران، یمن، فلسطین و دیگر موضوعات پیدا کنند، اما به دلیل اینکه اوباما تا چند ماه دیگر از سمت رئیس‌جمهوری آمریکا کنار خواهد رفت، این توافقات کلی نمی‌تواند اثر جدی و ملموسی را برای شیوخ عرب دربرداشته باشد. در واقع سفر اوباما به ریاض می‌تواند منتج به تاکید بر منافع مشترک در کنار اختلافات موجود شود؛ اما نمی‌تواند این رابطه را به دوران طلایی پیشین خود برگرداند.

۲- تامین نشدن نظر اعراب

بر کسی پوشیده نیست که روابط عربستان سعودی و ایالات‌متحده آمریکا امروز در خط تنش و سوءتفاهم قرار گرفته است. در واقع از فردای حملات ۱۱ سپتامبر و به‌خصوص با سقوط صدام و طالبان به‌عنوان دو دشمن ایران، ماه عسل ۵۰ سال روابط دوستانه ریاض و واشنگتن به سر آمد و تا به امروز آمریکایی‌ها نه تنها دل متحد دیرینه خود را به دست نیاورده‌اند، بلکه بارها بر این زخم باز شده، نمک پاشیده‌اند. نمونه اخیر این تلاش‌ها به بررسی نقش عربستان در حملات ۱۱ سپتامبر اشاره دارد که سعودی‌ها را بیش از اندازه نگران کرده است. برخی از نمایندگان کنگره درصدد تصویب طرحی هستند که نقش عربستان در حمایت از حملات ۱۱ سپتامبر و قربانیان آنها را روشن‌تر می‌کند. این طرح ضمن محکومیت ریاض، این کشور را محکوم به پرداخت غرامت به قربانیان این حادثه می‌کند. این موضوع به قدری برای سعودی‌ها گران آمده که تهدید کرده‌اند در صورتی که این طرح تصویب شود، ۷۵۰ میلیارد دلار از دارایی‌های خود را از بانک‌ها و موسسات مالی آمریکا بیرون خواهند کشید. در واقع در جریان سفر رئیس‌جمهوری آمریکا به ریاض، اوباما نه تنها انتقادات تند و تیزی را آن‌طور که ملک سلمان انتظار داشت علیه ایران به سخن بیاورد، به زبان نیاورد، بلکه در اظهاراتی که شبیه نصیحت و توصیه بود، عربستان را دعوت کردتا شیوه همزیستی با رقیب قدرتمندش را بپذیرد و یاد بگیرد. او همچنین از پایبندی تهران به تعهدات برجامی‌اش سخن راند.پیش‌تر اوباما در مصاحبه با نشریه آتلانتیک کشورهای متحد منطقه‌ای‌اش را کشورهایی «راحت‌طلب» توصیف کرده بود که می‌خواهند آمریکا را به جنگ‌هایی که منافع آمریکا در آنها نیست، بکشانند. بسیاری در عربستان سعودی و از آن جمله بعضی از اعضای خاندان حاکم عربستان، اظهارات اوباما را معطوف به کشور خودشان دیدند. رئیس‌جمهوری آمریکا در آن مصاحبه علاوه بر این گفته بود که عربستان سعودی باید بیاموزد تا در منطقه سهمی به ایران بدهد. مقامات آمریکایی می‌گویند رئیس‌جمهوری آمریکا اهمیت همزیستی مسالمت‌آمیز عربستان با ایران را به جای استفاده ریاض از قوای نظامی در درگیری‌های فرقه‌ای خاطرنشان کرده است.همچنین یک مقام مورد استناد بلومبرگ در همین زمینه می‌گوید در نشست خصوصی سران دو کشور درگیری‌های مختلف در منطقه، از جمله در سوریه، عراق، یمن و خاورمیانه مطرح شده که دو طرف بر سر برخی اقدامات و ابتکارات اختلاف‌نظرهایی داشته‌اند. همچنین اوباما و سلمان درباره حقوق بشر هم صحبت کرده‌اند و در بحث درباره نظام قضایی عربستان سعودی، جدی‌ترین اختلاف‌نظرها را داشته‌اند.از سوی دیگر، بن رودز، مشاور امنیت‌ملی کاخ سفید از جلسه خصوصی باراک اوباما و امیر کویت درباره ایران خبر داده و گفته است به نظر می‌رسد توافق‌هایی بین دو طرف در موردچگونگی تعامل و بهبود روابط با ایران صورت گرفته است.اختلاف دیگر بر سر خلع بشار اسد از قدرت است. عربستان خواهان تعهد جدی‌تر آمریکا به برکناری اسد از قدرت است. آنها بر این اعتقادند که جنگ داخلی سوریه تنها با برکناری اسد پایان خواهد یافت. اما رفتار آمریکا در ۵ سال اخیر و تردیدهایی که در این خصوص نشان داده، سعودی‌ها را بیش از پیش از آمریکا ناامید کرده است.

دورنما

به‌نظر می‌رسد که تبیین این دو سناریو در کنار یکدیگر این موضوع را برجسته می‌سازد که انتظار روابط طلایی میان واشنگتن و ریاض از یکسو و گسست کامل از سوی دیگر عملا نمی‌تواند دارای پشتوانه منطقی باشد. به‌خصوص که همچنان سعودی‌ها به‌عنوان متحد خاورمیانه‌ای آمریکا در کناررژیم صهیونیستی نقش‌آفرینی می‌کنند. در مقطع کنونی و به دلیل یارگیری‌های عربستان علیه ایران که موج اول آن با حمله به سفارت و قطع روابط سیاسی آغاز شد و در موج دوم با گنجاندن ۴ بند ضدایرانی در بیانیه پایانی سازمان همکاری اسلامی متجلی شد، سفر باراک اوباما می‌تواند این پشتوانه را برای سعودی‌ها ایجاد کند تا با دلگرمی بیشتری راهبرد مقابله‌جویانه خود علیه تهران را به پیش ببرند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1047185/#ixzz46cFLskt8

 

۰۷:۴۰:۳۳ به گزارش خبرنگار مهر، با سقوط آزاد قیمت جهانی نفت خام، تعداد دکل‌های حفاری فعال جهان هم روز به روز در حال کاهش است و پیش بینی می‌شود با ادامه سقوط آزاد قیمت طلای سیاه موج جدیدی برای بیکار شدن دکل‌های حفاری نفت و گاز در کشورهای مختلف شکل بگیرد.

شرکت خدمات حفاری «بیکر هیوز» آمریکا هم به عنوان یکی از بزرگترین شرکت‌های حفاری نفت و گاز جهان در گزارشی که فروردین ماه امسال منتشر کرده با اعلام اینکه هم اکنون تعداد دکل‌های فعال حفاری نفت به کمترین میزان در طول ۷۵ سال گذشته تاکنون رسیده است، اعلام کرد: تعداد دکل‌های فعال حفاری آمریکا از یکهزار و ۴۸ دستگاه در سال ۲۰۱۵ هم اکنون به ۴۶۴ دستگاه کاهش یافته است.

با کوچک شدن بازار دکل‌های حفاری عملا شرکت‌های دارنده دکل‌های حفاری به دنبال بازاریابی و کاهش قیمت اجاره دکل‌های خود هستند که به نظر می‌رسد این روزها صنعت نفت ایران به بهشت شرکت‌های حفاری دست چندم آسیایی تبدیل شده است.

بر این اساس شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی به عنوان پرکارترین پیمانکار شاغل در طرح‌های توسعه پارس جنوبی به جای استفاده از دکل‌های حفاری ایرانی اقدام با انعقاد کرایه دکل با یک شرکت ناشناخته سنگاپوری کرده است.

از این رو درحالی مقام معظم رهبری سال ۹۵ را به سال «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» نامگذاری فرموده اند که غلامرضا منوچهری مدیرعامل شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی و مشاوره وزیر نفت در گفتگویی با سایت وزارت نفت با تاکید بر اینکه «اعتقادی به ساخت دکل دریایی در ایران نداریم»، از امضای قرارداد اجاره دکل حفاری برای فاز ۱۴ پارس جنوبی با یک شرکت سنگاپوری خبر داده است.

منوچهری مشاور وزیر نفت با تاکید بر اینکه برای اجاره این دکل حفاری دریایی روزانه ۷۷ هزار دلار به شرکت سنگاپوری پرداخت می‌شود، تصریح کرده است: فعلا امکان ساخت دکل حفاری در داخل کشور وجود ندارد و اگر روزی تصمیم گرفتیم تا دکلی را بسازیم علاقمند هستیم با همکاری یک شرکت صاحب نام اقدام به ساخت دکل بکنیم.

به عبارت دیگر، با احتساب قیمت دلار در بازار آزاد (حدود ۴۴۷۰ تومان)، هم اکنون روزانه بیش از ۲۶۷ میلیون تومان از ارز کشور توسط یکی از بزرگترین پیمانکاران شرکت ملی نفت به شرکت ناشناخته حفاری سنگاپوری پرداخت می‌شود.

این در حالی است که در طول چند سال گذشته تاکنون براساس اعلام مسئولان صنعت حفاری، حدود ۱۶ دستگاه دکل حفاری متعلق به شرکت‌هایی از چین، هند و ژاپن در میادین نفت و گاز ایران در خلیج فارس مشغول به فعالیت بوده‌اند.

با این وجود، شرکت ملی نفت ایران از سال گذشته طرح جایگزینی دکل‌های حفاری ایرانی به جای دکل‌های حفاری هندی و چینی در پروژه‌های نفت و گازی را در دستور کار قرار داده بود.

بر این اساس سال گذشته با امضای سه قرارداد جدید بین شرکت نفت فلات قاره ایران و شرکت‌های ایرانی، سه دستگاه دکل حفاری دریایی ایرانی به جای خارجی در طرح‌های نفت و گاز منطقه خلیج فارس جایگزین شد.

از سوی دیگر درحالی شرکت تاسیسات دریایی اقدام به کرایه دکل حفاری سنگاپوری کرده است که برخی شرکت‌های ایرانی دارای دکل حفاری تاکید می‌کنند: در حال حاضر دکل ایرانی سحر دو در منطقه خلیج فارس فعال بوده و در صورت فراهم شدن شرایط آمادگی داریم تا ۵ دکل دیگر در این منطقه مشغول به کار کنیم.

 

۰۷:۳۳:۰۴ پرویز صحاف زاده در گفتگو با مهر درباره ازسرگیری تجارت و صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده های پلیمری بین ایران و مصر در دوران پساتحریم، گفت: پیش از اعمال تحریم‌ها به صورت تک محموله، برخی از محصولات پتروشیمی و پلیمری توسط شرکت‌های ایرانی به مصر صادر می‌شد.

معاون اجرایی انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با تاکید بر اینکه هم اکنون ایران و مصر هر دو عضو کارگروه تخصصی صنعت پتروشیمی کشورهای عضو گروه دی هشت هستند، تصریح کرد: در شرایط فعلی شرکت‌های ایرانی اماده ازسرگیری صادرات محصولات پتروشیمی به مصر هستند.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه کشورهای شمال آفریقا همچون مصر، الجزایر و تونس از بازارهای محصولات پتروشیمی به شمار می‌رود، اظهار داشت: محدودیت و مشکلی برای صادرات محصولات پتروشیمی ایران به کشورهای آفریقایی به ویژه مصرف وجود ندارد.

وی با بیان اینکه به زودی کارگروه پتروشیمی کشورهای عضو گروه دی هشت به میزبانی قاهره مصر برگزار خواهد شد، بیان کرد: از این رو، هیاتی از جمهوری اسلامی ایران اردیبهشت ماه امسال با سفر به قاهره در این کارگروه تخصصی صنعت پتروشیمی حضور می‌یابند.

صحاف زاده با تاکید بر اینکه هم اکنون حتی یک تن محصول بدون مشتری پتروشیمی در کشور وجود ندارد، تاکید کرد: اما متنوع سازی بازارهای هدف صادرات محصولات پتروشیمی و پلیمری یکی از سیاست های ایران در دوران پسا تحریم است.

امیرحسین زمانی نیا معاون امور بین‌الملل وزیر نفت اخیرا در گفتگو با مهر با اشاره به آمادگی به ایران برای فروش نفت و فرآورده نفتی به مصر، گفته است: امیدوارم توسعه تجارت نفت منجر به بهبود روابط سیاسی و بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران و مصر شود.

رکن‌الدین جوادی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم اخیرا اعلام کرده است: ایران هیچ گونه محدودیتی برای فروش نفت خام و یا فرآورده های نفتی به مصر ندارد و در صورت ارائه درخواست رسمی این پیشنهاد قابل بررسی خواهد بود.

این درحالی است که «شریف اسماعیل» وزیر سابق نفت و منابع معدنی مصرف پیشتر در اظهاراتی به روزنامه الاهرام گفته است: تحریم‌های تحمیلی بر ایران و عدم صادرات نفت خام تاثیرات منفی زیادی بر خط انتقال نفت «سومید» داشت.

این عضو کابینه دولت مصر تاکید کرده است: در دوره آتی و پس از اعطای اجازه به ایران برای صادرات نفت، واردات خط سومید نیز افزایش یابد تا بتواند خسارت‌های وارده در دوران گذشته را جبران کند.

در همین حال، «شریف سوسا» قائم مقام وزیر نفت مصر هم آذرماه گذشته با حضور در تهران در سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز حضور یافت و در این نشست با تشکر از میزبانی ایران، پیام تشکر رئیس جمهوری مصر به رئیس جمهوری اسلامی ایران را ابلاغ کرد.

 

۰۷:۳۲:۵۶ آخرین تحولات بازارهای جهانی ارز حاکی از آن است که شرایط بازار به گونه‌ای بوده که تنها می‌توان آن را متاثر از عوامل زودگذر به خصوص در رابطه با ارزهای عمده دانست. شاخص دلار در این دوره اندکی تقویت شد و از پایین‌ترین سطوح ثبت شده در هفته‌های پیش فاصله گرفت.

به گزارش خبرنگار ایسنا، تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که در هفته منتهی به ۱۷ آوریل پایان فروردین‌ماه، ارزش دلار نسبت به هفته ماقبل آن در مقابل ارزهایی همچون ین ۰٫۶۵، یورو یک و فرانک ۱٫۴۹ درصد تقویت شده است.

بررسی‌ها بر این تاکید دارد که ژاپنی‌ها، عرب‌ها و روس‌ها بر تقویت ارزش دلار در مقابل سایر ارزها تاثیر‌گذار بودند. این در حالی است که اظهارات دبیر ریاست کابینه ژاپن مبنی بر این‌که توافق گروه ۲۰ برای اجتناب از تضعیف رقابتی ارز به معنی عدم دخالت در بازار برای مقابله با نوسانات نیست، یکی از عوامل موثر بود. انتشار خبر توافق روسیه و عربستان برای تثبیت سطح تولید نفت نیز ضمن تقویت بازارهای سهام دلار را به ویژه در برابر ین تقویت کرد.

همچنین در هفته گذشته دلار در برابر پوند تا بیش از نیم درصد تضعیف ارزش شده است. تقویت قیمت نفت، دلار آمریکا را در برابر ارزهای وابسته به آن تضعیف کرد. از سویی دیگر افزایش کمتر از انتظار شاخص قیمت مصرف‌کننده آمریکا در ماه مارس و همین طور کاهش قیمت نفت در روزهای پایانی هفته به دلیل افزایش اضطراب بازار از نتیجه نشست تولید‌کنندگان نفت در تعطیلات پایان هفته از دیگر عوامل تضعیف دلار بود.

طلا افت کرد

بنا بر این گزارش، در هفته منتهی به ۱۷ آوریل بهای طلا نیز تا ۰٫۶۲ درصد کاهش یافته و در بازار نیویورک در محدوده ۱۲۲۶ تا ۱۲۵۷ دلار برای هر اونس در نرخ‌های پایینی ثبت شد . این در حالی است که فلز زردرنگ پس از سه هفته متوالی افزایش قیمت سرانجام با افت روبه‌رو شده است. در این رابطه نیز تقویت دلار در مقابل ارزهای عمده و نیز عملکرد مطلوب بازارهای سهام در سراسر دنیا از تمایل به سمت دارایی‌های امن کاسته و سبب افزایش قیمت آنها شد.

ریزش دلار به داد نفت رسید

اما بهای نفت برنت و آمریکا در هفته پایانی فروردین‌ماه افزایش یافته است. بانک مرکزی اعلام کرد که اخباری در رابطه با توافق روسیه و عربستان قبل از برگزاری جلسه برخی کشورهای عضو اوپک و روسیه برای تثبیت سطح تولید و کاهش ارزش دلار از مهم‌ترین دلایل افزایش قیمت نفت بود.

 

۰۷:۲۹:۰۱ جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در دیدار با محمد جواد ظریف تاکید کرد که با برداشته شدن تحریم‌ها، بانک‌ها و موسسات مالی دیگر نباید از معامله با ایران بترسند.

به گزارش ایسنا،کری در دیدار با محمد جواد ظریف تاکید کرده است که آمریکا مانع معاملات مالی و اقتصادی بانک‌های جهانی با ایران که پس از رفع تحریم‌های هسته‌ای مجاز شده است، نخواهد شد.

ظریف هم در این دیدار تاکید کرد که به علت نگرانی بانک‌ها از رویکرد آمریکا نسبت به چگونگی اجرایی شدن توافق هسته‌ای، ایران با مشکلات فراوانی مواجه شده و به همین دلیل او و همتای آمریکایی اش برای حل این مشکلات رایزنی‌های جدیدی را آغاز می‌کنند.

براساس گزارش بی.بی.سی ، کری همچنین تاکید کرد چنانچه بانک‌ها و موسسات ملی بین‌المللی پس از برداشته شدن تحریم‌ها ابهامی برای آغاز روابط پولی و تجاری با ایران دارند، می‌توانند با مراجعه به دولت آمریکا مشورت دریافت کنند.

جان کری گفت:برجام اجرا شده و تحریم های ایران برداشته می شود و هیچ کشور یا شرکت و یا حتی هیچ شخصی نباید از این موضوع بترسد. برای معامله با ایران هیچ مشکلی وجود ندارد.بانک‌ها و موسسات ملی بین‌المللی نباید از بحث تحریم ها هراسی داشته باشند چون دیگر تحریمی وجود ندارد.

وزیر امور خارجه آمریکا همچنین تاکید کرد: همانطور که اوباما، جیکوب لو، وزیر خزانه داری و من بارها گفته ایم، ایالات متحده آمریکا مانع معاملات تجاری که از زمان اجرای توافق هسته ای مجاز شناخته شده اند، نشده و نخواهد شد.

وی ادامه داد:دولت آمریکا آمادگی دارد برای برطرف کردن ابهام های موجود، مشخص کند که چه نوع تراکنش‌هایی با ایران در چارچوب توافق هسته‌ای، یا برجام، مجاز است.

براسا گزارش رویترز، وزیر امور خارجه آمریکا گفت: متاسفانه به نظر می رسد نوعی سردرگمی در بین بانک های خارجی وجود دارد، ما تلاش می کنیم در این زمینه شفاف سازی کنیم.

جان کری تاکید کرد: اینجا می خواهم تاکید کنم ما تحریم های هسته ای را برداشته ایم و به این اقدامی هم متعهد هستیم و اکنون فرصت برای بانک های خارجی جهت معاملات تجاری با ایران فراهم شده است.

کری درعین حال از اینکه ابهام در قوانین باعث شده که ایران با مشکلاتی برای بهرمندی از توافق هسته ای روبه رو شود، ابراز تاسف کرده است.

وزیران خارجه ایران و آمریکا برای دومین بار در هفته جاری در چارچوب برجام در مقر سازمان ملل در نیویورک دیدار کردند.

محمدجواد ظریف و جان کری سه شنبه هفته گذشته نیز درحاشیه حضور به مناسبت امضای موافقت نامه تغییرات آب و هوایی پاریس در نیویورک در چارچوب برجام پشت درهای بسته و به مدت دو ساعت و نیم دیدار کردند.

دومین دیدار ظریف و کری در حالی برگزار شد که بر اساس تصمیم معاونان وزیران خارجه ایران و ۱+۵ در سومین کمیسیون مشترک برجام در وین دو طرف تفاهم کردند که “برای پیگیری موثرتر حل مشکلات، یک گروه کاری ویژه برای تضمین اجرای لغو تحریم ها تشکیل شود که بتواند با تمرکز بیشتر بر روی مباحث اجرایی، مشکلات فرا روی ایران را حل و فصل کند.”

این تصمیم با توجه به مشکلاتی که در خصوص نقل و انتقالات بانکی و ارزی میان بانکهای ایرانی و بانکهای بزرگ اروپایی وجود دارد اتخاذ شده است و این مسایل وقت زیادی را در سطح کارشناسی و معاونان در نشست روز جمعه به خود اختصاص داد.

سومین کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵ درباره برجام در سطح کارشناسان و معاونان دو طرف طی روزهای پنجشنبه و جمعه در وین برگزار شد .

همچنین یکی دیگر از تصمیمات سومین کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵ امضای قرارداد میان سازمان انرژی اتمی ایران و شرکت های آمریکایی برای فروش ۳۲ تُن آب سنگین بود؛ معامله ای که به دلیل حساسیت ماده هسته ای آب سنگین فروش آن از سوی ایران غیرممکن تلقی می شد.

به گزارش ایسنا، این برای اولین بار در تاریخ سیاسی ایران و آمریکا است که یک قرارداد رسمی همکاری (در چارچوب برجام) امضاء می شود. علاوه بر آن، این قرار داد بعد از همکاری در حوزه هواپیمایی برای اولین بار در حوزه انرژی هسته‌ ‌ای در حالی که برای بیش از یک دهه آمریکا با فعالیت‌ ‌های هسته‌های ایران مخالفت می کرد ، امضاء می شود.

با وجود تفاهم دوطرف برای برداشتن مشکلات فرا روی اجرای دقیق برجام در کمیسیون مشترک برجام به نظر می آید هنوز برخی مسایل و موضوعات باقی است که قرار است در دیدار روز جمعه وزیران خارجه ایران و آمریکا مورد بررسی قرار گیرد.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز سه شنبه هفته گذشته در مقر سازمان ملل در نیویورک پس از دیدار با محمدجواد ظریف، همتای ایرانی خود گفت: ما توافق کردیم تا در راستای حصول اطمینان از اجرای دقیق توافق هسته‌ای براساس آنچه که مدنظر بود، همکاری کنیم و این‌که تمام طرف‌های این توافق از منافعی که قرار بوده در صورت اجرای (برجام) کسب کنند، بهره‌مند شوند.

 

۰۷:۲۸:۲۷ این روزنامه درادامه این گزارش آورده است: جرج بوش رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۰۲ دستور داد این صفحات محرمانه باقی بماند. باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۴، به خواست بعضی ازخانواده‌های قربانیان حملات یازدهم سپتامبر، ازمقام‌های اطلاعاتی خواست برای خارج کردن این صفحات ازطبقه بندی محرمانه، دست بکار شوند اما این روند به درازا کشید.
این ۲۸ صفحه باید فورا منتشر شود. مردم آمریکا هنوز نمی‌دانند چرا ۱۵ تن از ۱۹ هواپیماربای عضو القاعده شهروند عربستان بودند، وآیا این امر از نقش سعودی‌ها و حاکمیت قدرتمند مذهبی آن کشور در طرح این حملات تروریستی حکایت دارد یا خیر.
سناتور بازنشسته باب گراهم، یکی از دو مسئول کمیته تحقیق کنگره در سال ۲۰۰۲، مدت‌هاست که ادعا می‌کند شواهدی حاکی ازهمدستی نهادها وافرادی فراتر ازآن ۱۹ تروریست، درعربستان وجود دارد.
پرسش باقی مانده درباره فعالیت شماری از موسسات خیریه مورد حمایت سعودی‌ها در ارتباط مالی با القاعده است.
بن رودز مشاور رئیس جمهوری آمریکا گفته است، هر چند سیاست دولت سعودی حمایت از القاعده نبوده است، اما ‘شماری ازافراد بسیار ثروتمند درعربستان سعودی، گاه بطور مستقیم به گروه‌های افراطی وگاه به موسسات خیریه‌ای که با پولشویی به این گروه‌ها پول می‌رساندند، کمک کرده‌اند.’
به خاطر روشن نبودن این ارتباطات، مهم است که تحقیقات کنگره بطور کامل منتشر شود.
فشار برای انتشار ۲۸ صفحه محرمانه بخشی ازتلاش گسترده تر از سوی خانواده قربانیان حملات یازدهم سپتامبر برای شکایت ازاعضای خاندان پادشاهی سعودی، بانک‌‌ها وموسسات خیریه درباره هرگونه نقش آنها، ازجمله درحمایت مالی ازتروریسم وآن حملات، است. این چالش های حقوقی تاکنون بی نتیجه مانده است. منتقدان درتوضیح علت این امر می‌گویند، دادگاه های فدرال ازسال ۲۰۰۵ درباره قصد کنگره ازاعطای مصونیت به کشورهای خارجی در شکایت‌های بخش خصوصی دچار سوء برداشت بوده‌اند.
سناتور دموکرات چاک شومر ازایالت نیویورک، درطرحی که ازحمایت قانونگذاران در هر دو حزب برخوردار است، تصریح کرده است درمواردی که کشورها درحملات تروریستی منجر به مرگ آمریکایی ها درخاک آمریکا گناهکار شناخته شوند مصونیت نباید به کار برود. طرح سناتور شومر درژانویه درکمیته امور قضایی سنا تصویب شد.
باراک اوباما گفته است این طرح را درصورت تصویب ازسوی مجلس سنا وتو خواهد کرد،
زیرا می‌تواند اقدامات تلافی جویانه دیگر کشورها را علیه دولت آمریکا وشهروندان وشرکت‌های آمریکایی بدنبال داشته باشد. شهروندان باید ازحق درخواست جبران خسارت برخوردار باشند، اما اوباما دراین باره نگرانی موجهی دارد.
سناتور جمهوریخواه لیندسی گرام، طرح مشابه دیگری را در دست تهیه دارد که این نگرانی را رفع می‌کند.
این جنجال درزمانی رخ می‌دهد که روابط آمریکا وعربستان سعودی به شدت از مشاجره بر سر ایران، سوریه ودیگر مسائل، ازجمله عصبانیت آمریکایی‌ها ازحمایت دیرین سعودی‌ها از وهابی گری مورد استناد القاعده وداعش، ضربه خورده است.
ترمیم آسیب های وارده به روابط امریکا با عربستان، که درمسائل امنیتی وضد تروریسم همکاری نزدیکی با هم دارند، مستلزم آگاهی ازتمام واقعیت‌هاست.

 

۰۷:۲۸:۰۳ به گزارش ایرنا، وزیرامورخارجه کشورمان درهتل «پالاس» نیویورک به خبرنگاران، گفت : این بسیار مهم است که متوجه باشیم برجام یک قرارداد متعادل بوده است.
وی افزود: باید به اطمینان خاطر برسیم که مذاکره و قرارداد تنها راه حل مناقشه های بین المللی است و تحریم و فشار راهکار آن نیست.
ظریف در ادامه با اشاره به اینکه اختلاف نظرهای ما در شمار زیادی از مسایل با آمریکا همچنان پابرجا وجدی است، تصریح کرد: اما امیدواریم که اظهارات جان کری راهگشای حل نگرانی های بانک ها از رویکرد آمریکا شود.
وی در ادامه گفت: همچنین تصمیم گرفته شد تا از طریق گروه ۱+۵ تنها مشکل برجام حل شود و ما می خواهیم نشان بدهیم که ایران و ۱+۵ توانستند مشکل بسیار جدی را از طریق مذاکرات حل کرده وگام های مناسبی را بردارند تا ایرانیان بتوانند تغییرات پس از اجرای برجام را درک کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطر نشان کرد: گفتنی است تنها در زمانی که مردم ایران بتوانند تغییرات پس ازبرجام را احساس کنند، ما هم می توانیم به روند اجرایی شدن برجام ادامه دهیم.

 

۰۷:۲۶:۰۶ به گزارش ایرنا، در این بیانیه که امروز (جمعه) منتشر شد، آمده است: در نشست وین، وضع اجرای برجام بررسی شد و طرفین با رضایت خاطر نشان کردند که اجرای این توافق به مرحله پایدار و قابل پیش بینی کاملا مطابق با تصمیم ها و تفاهم های قبلیدر حال انتقال است.
براساس گزارش های انتشار یافته در نشست وین، گروه های کاری ایران و ۱+۵ برنامه ادامه اجرای برجام را تنظیم کردند.
نخستین کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵ پس از اجرای برجام برای بررسی روند اجرای توافق جامع، لغو تحریم ها و موانع پیش رو به ریاست سید عباس عراقچی و هلگا اشمیددر هتل کوبورگ وین تشکیل شد.
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام شامگاه جمعه پس ازپایان کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵ در وین به خبرنگاران گفت: یکی از مواردی که در این جلسه صورت گرفت تشکیل گروه کاری مربوط به رفع تحریم ها بود. قرار شد کمیسیون مشترک یک گروه کاری جداگانه داشته باشد و هر جا که ایران احساس کند تحریم ها برداشته نشده یا حرکت رو به جلو و مناسبی ندارد در آن گروه کاری بررسی شود.
وی اضافه کرد: گروه کاری هم توصیه های خود را برای حل و فصل موضوع خواهد داشت و در صورت لزوم در کمیسیون مشترک به بحث گذاشته می شود.
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: امروز سومین کمیسیون مشترک ایران و ۵+۱ و اولین کمیسیون مشترک بعد از اجرایی شدن برجام بود که بیش از ۴ ساعت به طول انجامید.

 

۰۷:۲۴:۱۴ یک عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان از تشکیل گروه کاری ویژه برای تضمین اجرای لغو تحریم ها در چارچوب برجام خبر داد.

به گزارش ایسنا حمید بعیدی نژاد خبر داد:جلسه کمیسیون مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای ۱+۵ طی روزهای پنجشنبه و جمعه در سطح کارشناسی و معاونان سیاسی در وین برگزار شد. اعضای کمیسیون، مسائل هسته ای و موضوع لغو تحریم ها را مورد بررسی و ارزیابی قرار دادند. با توجه به مشکلاتی که در خصوص نقل و انتقالات بانکی و ارزی میان بانک های ایرانی و بانک های بزرگ اروپایی وجود دارد کمیسیون وقت زیادی را در سطح کارشناسی و معاونان به این موضوع اختصاص داد.
وی ادامه داد: برای پیگیری موثرتر حل مشکلات، طرف ها تفاهم کردند که یک گروه کاری ویژه برای تضمین اجرای لغو تحریم ها تشکیل دهند که بتواند با تمرکز بیشتر بر روی مباحث اجرایی، مشکلات فرا روی ایران را حل و فصل کند.
بعیدی نژاد افزود: آقای دکتر ظریف نیمه شب امشب به وقت تهران (۲۴ امشب) نیز برای پیگیری حل مشکلات فرارو با آقای کری در نیویورک ملاقات خواهند کرد.

 

۰۷:۲۳:۱۷ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در نیویورک گفت امیدوار است اظهارات «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا نگرانی بانک‌های خارجی درباره مبادله با ایران را رفع کند.

وی گفت: «امیدواریم که با این اظهارات وزیر (خارجه) کری و سایر گام‌های برداشته شده توسط ایالات متحده، اکنون شاهد تمامی منافعی باشیم که ایران بایستی از این توافق به دست بیاورد تا بتوانیم مطمئن باشیم که (این) توافق راهی برای حل مشکلات بین‌المللی است و تحریم و فشار، مشکلات بین‌المللی را حل نمی‌کنند، بلکه مذاکره و گفت‌‌وگو راه حل مشکلات بین‌المللی هستند.»

ظریف همچنین اضافه کرد: «ما امیدواریم که اظهارات مطرح‌‌شده توسط وزیر خارجه کری، مسیر دشواری که به دلیل نگرانی بانک‌ها از رویکرد آمریکا در قبال اجرای تعهداتش در برجام بسته شده را بگشاید.»

پیشتر وزیر خارجه آمریکا با ادعای اینکه واشنگتن سد راه تجارت مجاز با ایران نمی‌شود گفته بود که دولت کشورش در تلاش است درباره ابهامات بانک‌های خارجی و هراس آنها برای تعامل مجدد با ایران توضیح دهد.

خبرگزاری رویترز، اظهارات کری را بامداد شنبه اینطور گزارش داد: «ایالات متحده، از زمان اجرایی شدن (توافق هسته‌ای) سد راه تجارت قانونی با ایران نشده و نخواهد شد.»

وزیر خارجه آمریکا همچنین اضافه کرد که او در تلاش است ابهامات در میان متصدیان اقتصادی خارج از آمریکا را درباره سرمایه‌گذاری در ایران از بین ببرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا گفت: «اکنون برای بانک‌های خارجی این فرصت وجود دارد که با ایران مبادله کنند. متأسفانه، به نظر می‌رسد در میان برخی بانک‌های خارجی مقداری ابهام وجود دارد و ما می‌خواهیم تلاش کرده و درباره آن توضیح بدهیم.»

وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد که تنها موارد استثنا بر این قاعده آن دسته از بانک‌ها و شرکت‌ها هستند که مقام‌های آمریکا آنها را در فهرست تحریم قرار داده‌اند.

توافق هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵، برخی از تحریم‌های آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد را در ازای ایجاد محدودیت در بخش‌هایی از برنامه هسته‌ای ایران رفع کرد. ایران تعهداتش تجت این توافق را به طور کامل اجرا کرده اما تا کنون از مزایای رفع تحریم‌ها برخوردار نشده است.

شرکت‌های اروپایی و همچنین رسانه‌ها و مقامات غربی در ماه‌های گذشته اذعان کرده‌اند بانک‌های بین‌المللی از بیم نقض تحریم‌های رفع‌نشده آمریکا، از انجام تراکنش‌های بانکی مربوط به قراردادهای تجاری ایران امتناع می‌کنند.

بانک‌های بین‌المللی در ماه‌‌های گذشته اذعان کرده‌اند از بیم نقض تحریم‌های غیرهسته‌ای آمریکا علیه ایران که پس از برجام رفع نشده‌اند، از انجام تراکنش‌های بانکی مربوط به قراردادهای تجاری ایران امتناع می‌کنند.

وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از اظهاراتش به اختلافات میان ایران و آمریکا در موضوعات غیرهسته‌ای پرداخت و گفت: «ما همچنان با آمریکا اختلاف خواهیم داشت. اختلافات ما در تعداد قابل توجهی از حوزه‌ها بسیار جدی هستند.»

وی علی‌رغم این اضافه کرد: «اما ما همراه با ۱+۵ تصمیم گرفته‌ایم که این موضوع (هسته‌ای) را حل کنیم و می‌خواهیم نشان دهیم که ۱+۵ و ایران قادر شده‌اند یک مسئله بسیار جدی و دشوار را از طریق مذاکره حل کنند و من معتقدم که باید گام‌های لازم را در این زمینه برداریم.»

وزیر خارجه ایران در پایان اظهاراتش گفت: «و امیدوارم که بتوانیم با اقدام جدی – به نحوی که مردم ایران مزایای اجرای برجام را ببینند- با نتایج بلندمدت این توافق مهم که باید شالوده‌ای برای حل و فصل مسائل بین‌المللی باشد و نه منتهی‌الیه آن، رو به جلو حرکت کنیم.»

جان کری در پاسخ گفت: «وزیر خارجه (ظریف) درست می‌گوید؛ اختلافاتی وجود دارند و برخی از آنها آشکارا اختلافاتی جدی هستند. آنها (اختلافات) باید موضوع بحث‌های آتی باشند. اما مهم است مردم این را درک کنند که توافق، توافق است و لازم است که ما حتی هنگام تلاش برای حل آن اختلافات در حوزه‌های دیگر، آنها را (مسائل مربوط به توافق را) تفکیک کنیم. و هیچکدام از حرفهای من، تعهد آمریکا در کمک به حل آن اختلافات و ادامه تلاش برای تأمین صلح و ثبات در منطقه را نفی نمی‌کند.»

 

۰۷:۲۲:۳۷ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، خبرنگار نیویورک تایمز در تهران با انتشار گزارشی در مورد وضعیت روابط تجاری ایران و اروپا پس از اجرایی شدن توافق هسته‌ای، نوشته است که اروپایی‌ها قوانین و محدودیت‌های وضع‌شده از سوی واشنگتن را مانع از سرگیری تجارت با تهران می‌دانند.

نیویورک تایمز با بیان اینکه بعد از توافق هسته‌ای‌ اروپایی‌ها انتظار داشتند روابط تجاری با ایران برقرار شود، نوشته است که حالا با گذشت سه ماه از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، سیاستمداران، دیپلمات‌ها و تجار اروپایی به نحوی فزاینده از «ناتوانی در تکمیل ده‌ها قراردادی که در زمینه انرژی، هوانوردی و ساخت و ساز با ایران منعقد کرده‌اند» گلایه‌مند هستند.

این روزنامه نوشته است: «اروپایی‌ها می‌گویند مانع اصلی، متحدان آن‌ها و نیروی محرکه اصلی برای حصول توافق هسته‌ای تاریخی، یعنی ایالات متحده است. بانک‌های اروپایی نگران از نقض تحریم‌های جدیدی که علیه برنامه موشکی ایران و با ادعای حمایت ایران از تروریسم وضع شده، از تأمین مالی هرگونه قراردادی (با ایران) خودداری می‌کنند، که همین امر در عمل انزوای ایران از سیستم مالی جهانی را تداوم بخشیده است.»

قانون جدید آمریکا که سفرکنندگان به ایران را از سفر بدون روادید به آمریکا منع می‌کند، از دیگر مواردی است که به گفته اروپایی‌ها در تجارت با ایران مانع ایجاد می‌کند. به نوشته نیویورک‌تایمز اروپایی‌ها می‌گویند «این محدودیت‌های مالی و مسافرتی، رسیدن به شرکای ایرانی را تقریبا غیرممکن می‌کند.»

به گفته اروپایی‌ها، موانع ایجاد شده از سوی ایالات متحده، موجب خشم سران ایران شده و در عین حال اصلی‌ترین هدف آن‌ها از توافق هسته‌ای یعنی خروج ایران از انزوای بین‌المللی را در معرض خطر قرار داده است.

«ماریه اسخاکه» معاون رئیس هیئت پارلمان اروپا در امور رابطه با ایالات متحده، می‌گوید: «اروپا از سوی سیاست آمریکا به گروگان گرفته شده است. ما با هم به توافق هسته‌ای رسیدیم، اما حالا ایالات متحده اجرای آن را مختل کرده است.»

به نوشته نیویورک تایمز، کارشناسان می‌گویند در حال حاضر قواعد تجارت با ایران کامل مبهم است و این امر می‌تواند روابط اقتصادی با ایران را با ریسک مواجه کند. این روزنامه نوشته است که این مسئله «خبری بد» برای حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران است که با وعده بهبود وضعیت اقتصادی روی کار آمد.

در این گزارش عنوان شده است که «تندروها» عدم بهبود اوضاع اقتصادی را نشانه غیرقابل اعتماد بودن آمریکا دانسته و روحانی را به فریب خوردن در مذاکرات متهم می‌کنند.

به نوشته نیویورک تایمز، مقامات آمریکا می‌گویند که تنها تحریم‌ها مانع بازگشت تجار خارجی به ایران نیست، بلکه عدم به روز رسانی قوانین مربوط به پولشویی در طول سالیان تحریم هم در این مورد اثرگذار است.

دیپلمات‌ها و افراد مطلع در صنایع می‌گویند شرکت‌های نفتی اروپایی تا زمانی که وزارت خزانه‌داری آمریکا شفافیت بیشتری در مورد نحوه استفاده از دلار در رابطه با ایران ایجاد نکند، هیچ قراردادی با تهران نخواهند بست.

با این حال نیویورک تایمز در پایان نوشته است که اروپایی‌ها همچنان مصمم به رفع موانع هستند و قصد دارند به ایران بازگردند.

 

۰۷:۲۲:۲۳ محمدهاشم بت‌شکن در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در پاسخ به این سؤال که ظاهراً برخی از بانک‌ها در مقابل کاهش نرخ سود بانکی مقاومت می‌کنند، گفت: بانک‌ها به هیچ وجه در مقابل کاهش نرخ سود بانکی مقاومت نمی‌کنند و اتفاقاً به نفع بانک مسکن است و ما موافق کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن هستیم.

بت‌شکن در پاسخ به این سؤال که آیا امسال نیز پیگیر کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن خواهید بود، گفت: تصور می‌کنم که بانک مسکن خود به خود نمی‌تواند در این باره به شکل مستقل عمل کند، پس اگر شورای پول و اعتبار تشخیص دهد که نرخ تورم روند کاهشی دارد، به تبع آن نرخ تسهیلات را کاهش می‌دهد و کاهش نرخ تسهیلات وقتی امکانپذیر است که نرخ سود سپرده کاهش یابد.

مدیرعامل بانک مسکن تأکید کرد: بانک مسکن و سایر بانک‌ها به دنبال این هستند که هزینه تجهیز منابع را کاهش دهند و ما استقبال می‌کنیم، به شرط اینکه نرخ تسهیلات کاهش یافت، نرخ تجهیز منابع بانک‌ها نیز کاهش یابد و ما نیز مابه‌التفاوت داشته باشیم.

وی ادامه داد: پس هر چقدر که نرخ سود مسکن کاهش یابد، ما استقبال می‌کنیم، چرا که تعداد بیشتری از مردم می‌توانند از تسهیلات استفاده کنند. بنابراین اگر شورای پول و اعتبار نرخ تسهیلات را کاهش دهد، ما نیز به تبع آن حتماً نرخ سود مسکن را کاهش می‌دهیم.

 

۰۷:۱۶:۵۲ اغا روز و هفته  با  روند  رو به  رشد بازار های جهانی …

۰۷:۱۶:۳۸ با  سلام و صبح  بخیر خدمت  شما  عزیزان

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم