۰۷:۲۷:۳۶ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۷:۲۷:۱۵ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد شرایط متعادلی بود؛به دنبال بازگشت سریع بازار در روز دوشنبه و جهش شاخص، دیروز بازار هیجان کمتری نسبت به روزهای قبل تجربه کرد به طوری که در نهایت شاخص تنها ۴واحد کاهش را تجربه کرد و به رقم ۷۸هزار و ۴۳۱واحد رسید. در بازار دیروز در تحولات کلان موثر بر بازار معاملهگران شاهد پایان بررسی لایحه بودجه در مجلس شورای اسلامی بودند؛ دیروز نمایندگان مجلس شورای اسلامی در پایان رسیدگی به جزئیات لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ کلکشور، ماده واحده این لایحه را با ۱۵۲ رای موافق، ۲۴ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از ۱۹۵ نماینده حاضر در صحن علنی، به تصویب رساندند.
بودجه سال ۱۳۹۵ کل کشور از حیث منابع بالغ بر ۹ میلیون و ۷۸۵ هزار و ۵۲۹ میلیارد و ۹۷۴ میلیون ریال و از حیث مصارف بالغ بر ۹ میلیون و ۷۸۵ هزار و ۵۲۹ میلیارد و ۹۷۴ میلیون ریال است. در جلسه دیروز، مجلس حق انتفاع پروانه بهرهبرداری از معادن سنگآهن که فاقد قرارداد با ایمیدرو و شرکتهای تابعه هستند را ۲۰ درصد تعیین کرد؛ مجلس در جریان بررسی بخش درآمدی تبصره ۷ لایحه بودجه سال ۹۵ که با ۱۱۲ رای موافق، ۳۳ رای مخالف و ۶ رای ممتنع تصویب شد،حق انتفاع پروانه بهرهبرداری از معادن سنگآهن را ۲۰ درصد تعیین کرد.
براساس بند الف این تبصره درآمدی، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی استخراجکننده سنگآهن که پروانه بهرهبرداری آنها به نام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و شرکتهای تابعه است ولی فاقد قرارداد با سازمان مذکور و شرکتهای تابعه است، موظفند بابت حق انتفاع پروانه بهرهبرداری از این معادن در سال ۹۵، ۲۰ درصد مبلغ فروش محصولات خود را به حساب درآمد عمومی این قانون نزد خزانهداری کل کشور پرداخت کنند. مجلس همچنین مصوب کرد مالیات بر درآمد سال ۹۵ هر یک از معادن موضوع این جزء به حساب خزانه معین استان محل استقرار معدن واریز شود.
در بازار دیروز همچنان نگاه معاملهگران به سوی گروه معدنی فلزی بود، جایی که موضوع واگذاری معدن گلگهر ۳ به شرکت گهر زمین همچنان مورد توجه بود و باعث تشکیل صف خرید در نمادهای سهامدار شرکت گهرزمین به ویژه معادن و فلزات و گلگهر شد. این صفهای خرید در شرایطی در بازار حاکم شده که هنوز شفافسازی در مورد تاثیرات اقتصادی این واگذاری اعلام نشده هر چند این واگذاری موجب خروج شرکت گهر زمین از ابهامات شده است، اما به نظر میرسد با توجه به تعیین حق بهرهبرداری معادل ۵/ ۷ درصد شمش فولاد خوزستان سود قابل توجهی در اختیار شرکت گهر زمین قرار نگیرد.
در گروه فولادسازان نیز رشد قیمت شمش فولاد خوزستان در عرضههای روز دوشنبه هر چند با حجم محدود معاملاتی به میزان ۱۰هزار تن صورت گرفت اما موجب افزایش تقاضا برای فولادسازان شده است؛ بر این اساس روز دوشنبه گذشته شمش بلوم فولاد خوزستان با قیمت پایه ۱۲۸۰ تومان و به میزان ۱۰ هزار تن در بورس کالا عرضه شد که با تقاضای ۳۰ هزار تنی مواجه شد، این عرضه در نهایت به علت رقابتی که برای خرید آن انجام شد، با قیمت ۱۴۰۸ تومان که سقف قیمتهای رقابتی بود معامله شد. همچنین سبد میلگرد ۲۰,۲۵-A3 ذوبآهن اصفهان که بهصورت سلف عرضه شد، با قیمت ۱۵۵۵ تومان به میزان ۱۴۰ تن همراه شد. ذوبآهن اصفهان روز گذشته دو سبد تیرآهن مخلوط (نقدی) نیز در بورس کالا عرضه کرد که قیمتهای ۱۹۰۰ و ۱۹۲۰ تومان را ثبت کردند، این دو سبد در حجمهای ۱۵۰۰ و ۱۳۲ تنی تماما با معامله همراه شدند.
در نماد مبارکه رئیس سرمایهگذاری و امور شرکتهای فولادمبارکه با بیان نتایج مجمع فوقالعاده چادرملو برای افزایش سرمایه ۱۰۵ درصدی، از سرمایهگذاری ۱۱۵ میلیارد تومانی «فولاد» خبر داد و ۴ طرح مهم این شرکت را اعلام کرد. محسن کلاهدوز درباره مجمع فوقالعاده چادرملو که ۲۴ فروردین با حضور ۹۲ درصد سهامداران و برای افزایش سرمایه و اصلاح اساسنامه برگزار شد، گفت: با توجه به بازدهی مناسب و اهمیت استراتژیک شرکتهای معدنی در پرتفوی فولاد مبارکه و ضرورت حفظ درصد مالکیت در شرکتهای معدنی و همچنین به استناد مصوبه ۱۶ اسفند هیات مدیره فولادمبارکه، مطالبات ۵/ ۱۱۵میلیارد تومانی از چادرملو برای افزایش سرمایه مورد استفاده قرار گرفت.
به گزارش بورس پرس، وی هدف از افزایش سرمایه دو مرحلهای و ۱۰۵ درصدی «کچاد» (از ۷۱/ ۱ به ۵/ ۳ هزار میلیارد تومان) را جبران مخارج سرمایهگذاریهای انجام شده و تکمیل و اجرای طرحهای توسعه اعلام کرد که ۶۵ درصد این افزایش سرمایه معادل هزار و ۱۱۵ میلیارد تومان قطعی و ۴۰ درصد در اختیار هیات مدیره قرار گرفت. در بازار دیروز مجمع سالانه شرکت همراه اول برگزار شد که با تقسیم سود ۶هزار و ۲۵ریالی همراه شد، علاوه بر این، تعداد ۶ هزار و ۴۰۹ کد معاملاتی طی ۳۷ هزار و ۷۴۳ دفعه معامله در نماد «همراه» حجم معاملاتی بیش از ۱۷۲ میلیون و ۹۰۹ هزار سهم به ارزش بیش از پنج هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال را رقم زده است. در گروه پتروشیمی، هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس گزارش عملکرد ۹ ماه منتهی به اسفند سال گذشته را اعلام و سود فروش سهام دو شرکت پتروشیمی فجر و مبین و سود قابل تقسیم مبین را هم مشخص کرد. «فارس» سود حاصل از فروش سهام این دو شرکت را ۳۷۵ میلیارد تومان شناسایی و اعلام کرده در نظر دارد ۹۵ درصد از سود پتروشیمی مبین را تقسیم کند. در گروه شرکتهای هلدینگی دیروز انتشار خبرهای اولیه در مورد قصد شرکت گروه توسعه ملی برای واگذاری سهام ایران ترانسفو به تشکیل صف خرید برای این نماد منجر شد.در گروه دارویی دیروز نماد داروسازی عبیدی برای افزایش سود هر سهم به میزان ۲۱درصد متوقف شد. در گروه سیمانی نیز سیمان کردستان زیان هر سهم خود را افزایش داد و شاهد توقف نماد بود. در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۴۵۳میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۰۴میلیارد تومان بالغ شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1046003/#ixzz46KdMOD6u
۰۷:۲۷:۰۰ گروه بورس- سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با افت اندک ۴ واحدی در سطح ۷۸ هزار و ۴۳۱ واحدی متوقف شد. رشد قیمت سهام معدنی و فلزی، شاخص را با رشد نزدیک به ۳۰۰ واحدی در ابتدای معاملات مواجه کرد. در ادامه اما، با افت قیمت در سایر نمادهای بازار و به خصوص نمادهای خودرویی شاخص روند نزولی را در پیش گرفت. نمادهای بزرگ گروه خودرویی در روز گذشته با افت خود بیشترین اثر منفی را بر شاخص گذاشتند. در حالی که نمادهای این گروه معاملات را در قیمتهای مثبت آغاز کردند اما فشار فروش بار دیگر باعث شد که این نمادها با صف فروش معاملات را به پایان رسانند. پس از رشدهای شگفتانگیزی که گروه خودرو در سه ماه پایانی سال گذشته به ثبت رساند (شاخص این گروه در زمستان گذشته جهش ۲۱۸ درصدی را تجربه کرد)، از ابتدای سال جدید سهامداران این گروه با شناسایی سودهای حداکثری و همچنین هراس از شیب تند نزول پس از قرار گرفتن قیمتها در قله تاریخی، فروش سهام را در دستور کار قرار دادند. این موضوع باعث شد شاخص این گروه در نخستین ماه از سال ۹۵ با افت ۲۳ درصدی بیشترین افت را در میان سایر صنایع به ثبت رساند.
این موضوع باعث شد، صنعت خودرو در کانون توجه فعالان بازار سهام قرار بگیرد.گروه خودرویی در روزهای اخیر هم صف خرید و هم صف فروش را تجربه کرد. دو حالت ذکر شده بر فضای کلی بازار اثرگذار بود. با ایجاد صفهای طولانی خرید در معاملات گروه خودرویی، بازار نیز با فضای مثبت مواجه میشد و از سوی دیگر با تشکیل صفهای فروش سایه سنگینی بر کل بازار ایجاد میشد. این موضوع سکان حرکت بازار را به دست خودرو داده بود. به این ترتیب، شاهد نوسانات شدید شاخص بازار سهام همراه با نوسانات گروه خودرویی بودیم. در جریان معاملات روز گذشته اما، با وجود تشکیل صف خرید در نمادهای خودرویی دیگر نمادهای بازار بهصورت امیدوارکنندهای، بیاعتنا به این موضوع معاملات متعادلتری را دنبال میکردند. کاهش اثر معاملات پرنوسان خودرویی این امید را به وجود آورده که معاملات سهام بیشتر به سمت تحلیلی بودن حرکت کند تا دیگر رشد یا افت دسته جمعی را در کل بازار شاهد نباشیم.
تداوم نزول شاخص خودرو
رشدهای عجیب نمادهای زیرمجموعه گروه خودرویی باعث جلب توجه فعالان بازار به این گروه شد. این موضوع باعث شد این گروه بهعنوان لیدر بازار معرفی شود. به این ترتیب، روند حرکتی شاخص این گروه به نوعی تعیینکننده روند حرکتی بازار بود. به طوری که با شروع حرکت پرشتاب بازار دیگر نمادها نیز تمایل به رشد داشتند، از سوی دیگر، افت نمادهای خودرویی با ایجاد فضای منفی در کل بازار فشار فروش را به دنبال داشت. در هفتههای نخست نیز شیب تند نزول گروه خودرویی سایه سنگینی را بر بازار ایجاد کرد، در نتیجه، شاخص کل نیز در مدار نزولی قرار گرفت.
در شرایط کنونی و با پیدا شدن نشانههایی از پایان رالی تند خودروییها، نقدینگیهایی که با نگاه کوتاهمدت به بازار جذب شده بودند، به سرعت از نمادهای این گروه در حال خارج شدن هستند. در حالی که امیدواری به بهبود سودآوری شرکتهای این گروه در سالهای آتی وجود دارد، اما باید در نظر داشت رشدهایی که شاخص این گروه در سه ماه پایانی سال تجربه کردند تنها بر اساس اخبار انعقاد قراردادهایی بود که اثرات مثبت آن را میتوان در بازه حداقل یکساله بر صورتهای مالی خودروسازان و صنایع وابسته مشاهده کرد. در این شرایط، پولهایی که با نگاه کوتاه مدت به بازار جذب شده بود، به خصوص اعتباراتی که فعالان بازار به منظور جذب سودهای حداکثری در این گروه حضور داشت، در مسیر خروجی قرار گرفتند. فضای منفی حاکم بر این گروه با سرایت به کل بازار شیب نزول قیمتها را تشدید کرد. به طوری که در نخستین روز معاملات هفته جاری، شاخص بورس افت نزدیک به ۲ درصدی را تجربه کرد. در این میان، بخش اعظمی از نمادهای بورسی با صف فروش مواجه بودند.
روز گذشته با وجود نزول گروه خودرویی اما دیگر نمادهای بازار روند نسبتا متعادلتری را پشت سر گذاشتند.
این موضوع به نوعی اتفاقی مثبت برای بازار سهام محسوب میشود. در ماههای اخیر حرکتهای دسته جمعی نمادهای بورسی و بیتوجهی به تحلیل و معامله بر اساس هیجان موجود مورد انتقاد کارشناسان بود. در شرایط کنونی سیگنالها از پایان تمرکز بازار روی گروه خودرو بهعنوان لیدر ماههای اخیر بازار میتواند این امید را به وجود آورد که مقدار هیجان در معاملات کاهش یابد و معاملات بر اساس تحلیل انجام شود. علاوه بر این با کاهش انتظارات نسبت به حرکتهای پرشتاب صعودی این انتظار وجود دارد که سرمایههای تازه با افق سرمایهگذاری بلندمدتتری روانه بازار شود.
برآیند صفر شاخص در روز پرنوسان
دیروز، شاخص کل بورس تهران افت اندک ۴واحدی را تجربه کرد. نمادهای «فولاد»، «کگل» و همچنین «فخوز» با رشد خود بیشترین اثر مثبت را بر شاخص کل گذاشتند. در حالی که با حمایت رشد این نمادها شاخص تا سطح ۷۸ هزار و ۷۶۶ واحد رشد کرد، در ادامه فشار افت نمادهای خودرویی شاخص را در مسیر نزولی قرار داد، در نتیجه، دماسنج بازار سهام افت اندکی را نسبت به روز سهشنبه به ثبت رساند. در این خصوص، مشاهده روند معاملات نمادهای «خودرو» و همچنین «خساپا» کاملا به افزایش فشار فروش در این نمادها اشاره داشت.
در ابتدای معاملات این دو شرکت در بازه مثبت قیمتی نسبت به روز گذشته در حال معامله بودند، در ادامه اما عرضههای سنگین در این گروه باعث شد این نمادهای بازار روز گذشته را با صف فروش به پایان برسانند. سایر نمادهای بازار نیز حالتی تقریبا مشابه را تجربه کردند؛ با این تفاوت که مقدار رشد قیمتی و همچنین در ادامه افت در مقایسه با گروه خودرویی متعادلتر بود. در شرایط کنونی با ارزیابی فعالان بازار از پایان رالی خودرویی، به نظر میرسد اثرگذاری تغییرات قیمت این نمادها بر کل بازار کاهش یافته است. به تدریج با حذف لیدرمحوری بازار سهام میتوان این انتظار را داشت که بازار از رشدها و افتهای دستهجمعی که نشان از رفتار هیجانی در معاملات دارد، فاصله بگیرد.
روز گذشته یک میلیارد و ۶۶۳ میلیون سهم (بدون در نظر گرفتن معاملات بلوکی) در بازار سهام معامله شد. در حالیکه معاملات روند متعادلتری را نسبت به رشد پرشتاب روز دوشنبه داشتند اما رشد ۱۱ درصدی حجم معاملات نسبت به روز دوشنبه کاملا به حضور تقاضا و ادامه رونق معاملات در بازار دلالت دارد. ارزش معاملات نیز در روز گذشته (بدون معاملات بلوکی) بیش از ۴۰۰ میلیاردتومان بود که رشد ۲۹ درصدی را نسبت به روز قبل شاهد هستیم. گرچه انتظارات نسبت به رشد پرشتاب شاخص سهام کاهش یافته است، سطح بالای حجم و ارزش معاملات به ادامه رونق در این بازار اشاره دارد.
امید به آینده سهام
همانطور که اشاره شد این نیاز وجود دارد که فعالان بازار سهام، سرمایهگذاری با نگاه بلند مدت را در دستور کار خود قرار دهند. با وجود مشکلات زیادی که اقتصاد کشور با توجه به شرایط داخلی و همچنین افت قیمتهای جهانی داشته است، تلاش به منظور رفع این معضلات اقتصادی در کنار بازیابی هرچند آهسته قیمتهای جهانی کالا امیدواری را برای آینده بازار سهام ایجاد کرده است. در این خصوص، علی متولی مدیرعامل شرکت کارگزاری عمران فارس گفت: بورس اوراق بهادار تهران همانند اکثر بورسهای دنیا پویا است و با تغییر عوامل تاثیرگذار بر ارزش شرکتها، جهتگیری سهامگذاران نیز تغییر میکند. فضای بعد از برجام در سال گذشته خوشبینی به کل اقتصاد و بالاخص خوشبینی به صنایعی بود که بیشترین آسیب را از تحریمها دیده بودند. در سایه این فضا بود که شاهد رشد سریع شرکتهایی مثل گروه خودرو بودیم. با فاصله گرفتن از زمان اجرایی شدن برجام بازار سهام در جستوجوی شرایط عینی است که منعکسکننده آثار عملی برجام باشد. مسلما این مسیر هنوز برای بازار روشن نیست و احتیاج به منتشر شدن اطلاعات جدید و بررسیهای گستردهتر دارد.
وی در ادامه افزود: یکی از جدیترین موانع بر سر رشد بازار سهام شبهاتی است که در مورد اجرایی شدن مواد برجام وجود دارد. انجام مبادلات بین بانکی و اجرایی شدن رفع تحریم سوئیفت مثالی از این دست شبهات است. موضوع دیگر رشد خارج از قاعده و چارچوب برخی گروهها و شرکتها است. رشدهای احساسی و خارج از منطق معمولا با ریزشهای احساسی نیز مواجه میشوند که این موضوع بر کل بازار سهام تاثیرگذار است. مقاومت سیستم بانکی در برابر کاهش نرخ سود از دیگر عواملی است که میتواند به عنوان عامل باز دارنده در برابر رشد بازار عمل کند. باتوجه به کاهش نرخ تورم و فاصله معنی داری که بین نرخ بهره و تورم ایجاد شده، کل فضای اقتصادی جامعه به همراه بازار سهام منتظر کاهش بیشتر نرخ بهره و نزدیک شدن آن به تورم هستند تا فضای رقابتی برابری بین بازار پول و سهام شکل بگیرد.
این کارشناس بازار سهام در پایان با اشاره به خوشبینی نسبت به آینده بورس گفت: به غیر از مشکلات ناشی از برخی سوءمدیریتهای قبلی در زمینه اقتصاد و همچنین مشکلات مربوط به تحریمها، شاید مهمترین بد اقبالی بازار کاهش قیمت نفت بود که با توجه به اقتصاد نفت محور ما سبب شد تا بازار سهام فشار مضاعفی را از ناحیه اقتصادی متحمل شود، اما خوشبختانه موانع و عوامل ناکامی بازار در سالهای قبل در حال مرتفع شدن هستند و این موضوع چشمانداز بورس را در سال جدید امیدوارانهتر میسازد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1046007/#ixzz46KdHtuQN
۰۷:۲۶:۲۹ دنیای اقتصاد: بورس تهران گرچه معاملات روزهای ابتدایی فروردین را با شتاب قابلتوجهی در جهت مثبت آغاز کرده بود و حتی توانست کانال ۸۱ هزار واحدی را فتح کند، اما در هفته پایانی بهدنبال افزایش فشار فروش نوسانگیران و برخی نگرانیها در زمینه رفع تحریمهای بینالمللی، مسیر اصلاحی در پیش گرفت. برآیند این اوج و فرودها منجر به ثبت زیان ۲/ ۲ درصدی بورس در فروردینماه شد و شاخص کل در ارتفاع ۷۸ هزار و ۴۳۱ واحدی به کار خود پایان داد.
گروه بورس – زهرا رحیمی: روز گذشته اولین ماه از سال ۹۵ در شرایطی به پایان رسید که بورس تهران در این ماه روزهای متفاوت و بعضا متناقضی را تجربه کرد. معاملات روزهای ابتدایی فروردین ماه با ادامه خوشبینی سهامداران نسبت به تغییر وضعیت بورس بعد از عملی شدن برجام که نشانههای آن از ابتدای دی ماه در بازار نمایان شده بود، آغاز شد. در ادامه اما افزایش فشار فروش در پی فعالیت نوسانگیرانه معاملهگران، نگرانیها در زمینه رفع تحریمهای بینالمللی و همچنین برخی اخبار و شایعات در مورد تعدادی از صنایع، افت عمومی قیمت سهام را به دنبال داشت. رصد روند شاخص کل در فروردین ماه نوسانات پردامنهای را در جهت مثبت و منفی نشان میدهد بهطوری که نوسان یک روزه منفی ۲ درصدی و مثبت ۲/ ۱ درصدی را در این بازه زمانی تجربه کرده است. به هر ترتیب نماگر بازار سهام که در اغلب روزهای فروردین در کانال ۸۰ هزار واحدی در حال نوسان بود، در دو روز ابتدای هفته جاری با سه کانالشکنی پیدرپی مواجه شد. در نهایت بورس اوراق بهادار تهران با ثبت زیان ۲/ ۲ درصدی در کارنامه خود در ارتفاع ۷۸ هزار و ۴۳۱ واحد به کار خود پایان داد تا بازار سکه با رشد ۶/ ۱ درصدی خود، رتبه نخست بازدهی بین بازارهای موازی را به خود اختصاص دهد.
در تحلیل شرایط بورس تهران در فروردین ماه سه عامل نقطه اتفاق نظر اغلب کارشناسان است:
۱- تشکیل صفهای فروش در گروه خودرویی: گروه خودرویی که در اسفندماه کانون توجه معاملهگران بود و در نهایت بازدهی خیرهکننده حدود ۲۱۸ درصدی را نصیب سهامداران خود کرد، در اغلب روزهای فروردینماه صفهای فروش نسبتا سنگینی را تجربه کرد. برخی معاملهگران در پی کسب سودهای چشمگیر از سرمایهگذاری در نمادهای زیرمجموعه گروه خودرویی، در صدد خروج از معاملات این گروه برآمدند و با تشکیل صفهای سنگین فروش، منجر به افت دسته جمعی نماگرهای بازار سهام شدند.
در این میان البته جمعآوری صف فروش نمادهای زیرمجموعه این گروه در روزهای پایانی فروردینماه حاکی از دو دستگی نظرات معاملهگران از روند آتی سودآوری این شرکتها است.
۲- تسویه اعتبارات کارگزاریها: در پی آغاز رونق بازار سهام از نیمه دوم دیماه، شاهد ورود نقدینگی قابل توجهی از سوی معاملهگران حقیقی بودیم. در این میان حجم زیادی از این نقدینگی از محل اعتبارات کارگزاریها تامین شده بود که در پی آشکار شدن ناتوانی بورس از ادامه روند پررونق زمستان ۹۴ راه خروج را در پی گرفتند و این موضوع نیز دیگر دلیل تشکیل صفهای فروش و فشار بر افت قیمت سهام در معاملات روزهای پایانی فروردین ماه بود.
۳- نگرانیهای برجامی: در هفته پایانی فروردین ماه برخی اظهار نظرهای مسوولان در رابطه با رفع تحریمها،موجب نگرانی برخی سهامداران شد.این موضوع نیز یکی از موانع ادامه رشد قیمتها در بازار سهام کشور بود.
پایان دوران لیدری خودروییها؟
همانطور که اشاره شد، یکی از دلایل اصلاح نماگر بازار سهام در فروردینماه مربوط به صفهای سنگین فروش در گروه خودرویی بوده است.رصد روند شاخص صنعت خودرو در این بازه زمانی که بیشترین اصلاح قیمتها را در مقایسه با دیگر گروهها تجربه کرده است، نشان از پایان دوران لیدر بودن این گروه و حتی شاید پایان لیدر محور بودن بازار سهام حداقل برای یک بازه زمانی کوتاهمدت است. به نظر میرسد قیمت سهام شرکتهای گروه خودرویی در شرایط کنونی به ارقامی رسیده که دیگر نمیتوان انتظار ورود معاملهگران به شرکتهای زیر مجموعه این گروه را داشت.این در حالی است که به نظر میرسد در شرایط فعلی هیچ گروهی پتانسیل در اختیار گرفتن لیدری بازار را ندارد. این موضوع به اعتقاد تحلیلگران میتواند منجر به کاهش فضای هیجانی بورس و بازگشت تحلیل به بازار سهام کشور شود.
چشمانداز بورس
به اعتقاد کارشناسان رشد زمستان ۹۴ که به دلیل فضای خوشبینی نسبت به اجرای عملی برجام و انتشار اخبار مثبت در برخی گروهها صورت گرفت، نسبت به چند دوره رونق پایدار بورس پشتوانه بنیادی کمتری داشته است. تحلیل چند دوره از دوران رونق پایدار بورس تهران در سالهای گذشته بهطور مثال سالهای۹۲-۹۱، نشان میدهد که رشد قیمت سهام در آن بازههای زمانی به دلیل تقویت عوامل بنیادی همچون افزایش قیمتهای جهانی و نرخ دلار صورت گرفته است. این درحالی است که زمستان ۹۴ خبر اجرایی شدن برجام سکان معاملات را در شرایط افت شدید قیمتهای جهانی و ثبات نرخ دلار در دست گرفت و بازار را در مدار صعودی حرکت داد. از این رو به نظر میرسد تا بازار پشتوانه بنیادی قویتری پیدا نکند، انتظار ادامه رونقی شبیه آنچه در پایان سال ۹۴ مشاهده کردیم، منطقی نباشد.از طرفی بازگشت به دوران رکود نیز دور از انتظار است. دلایل این موضوع به فعال بودن سهامداران در شرایط کنونی و حجم و ارزش بالای معاملات که فاصله بسیار زیادی از دوران رکودی دارند، برمی گردد (به دلیل نقدینگی قابل توجهی که در دوران رونق وارد بازار شده است، بازگشت به رکود نیز برای بازار چندان محتمل نیست). به نظر میرسد فعالیت این سهامداران در غیاب عوامل بنیادی قوی، در نهایت روند نوسانی پردامنهای را برای روزهای آینده بورس تا زمان هویدا شدن اثرات بنیادی در صنایع بورسی رقم بزند.
توازن صنایع منفی و مثبت در فروردین
بررسی روند شاخص صنایع مختلف نشان میدهد صنایعی که پیرو خوشبینی به فضای پس از برجام رشدهای مناسبی را تجربه کردند یا انتظار میرفت با رشدهای مناسبی مواجه شوند،در بازه زمانی مزبور با افت مواجه شدند.این موضوع به دلیل رشدهای چشمگیر این صنایع در ماههای پایانی سال گذشته است. بررسی «دنیای اقتصاد» از عملکرد صنایع بورسی در اولین ماه از سال جاری حاکی از سبزپوشی ۱۹ گروه بورسی است.در صدر این گروهها، گروه محصولات چوبی و همچنین گروه انتشار و چاپ با رشد به ترتیب ۳/ ۲۷ و ۶/ ۱۳ درصدی قرار دارند. گروه سایر واسطهگری مالی (لیزینگ) نیز با رشد ۸ درصدی خود توانست رتبه پنجم جدول بازدهی صنایع در فروردین ماه را به دست بیاورد. در بین صنایع منفی بازار نیز گروه خودرویی که سودآورترین صنعت در سه ماه پایانی سال گذشته بود، بیشترین زیان را به نام خودثبت کرد. پس از گروه خودرویی، گروه دستگاه و وسایل ارتباطی قرار داشت. شاخص گروه بانکی نیز با افت ۷/ ۳ درصدی جایگاه هشتم صنایع منفی بازار در فروردین ماه را به خود اختصاص دادند.
سکه، پیشتاز بازارهای سهگانه
بورس تهران با افت ۲/ ۲ درصدی در فروردین ماه، بدترین عملکرد را در میان بازارهای موازی به نام خود ثبت کرد. شاخص کل بورس تهران که در پایان اسفند ماه در ارتفاع ۸۰ هزار و ۲۱۹ واحدی قرار داشت، روز گذشته در سطح ۷۸ هزار و ۴۳۱ واحد ایستاد. در بازار سکه اما افزایش قیمت جهانی اونس،افزایش نسبی قیمت دلار و همچنین افزایش تقاضای مناسبتی(نزدیک شدن به روز پدر) منجر به بازدهی ۸/ ۱ درصدی این بازار شد تا در این بازه زمانی بهترین عملکرد بین بازارهای سرمایهگذاری را به نام خود ثبت کند. بازار پول با بازدهی ۵/ ۱ درصدی (با در نظرگرفتن سود سالانه ۱۸ درصدی)، جایگاه دوم بازدهی بازارهای موازی را به خود اختصاص داد. بازار ارز نیز در این بازه زمانی بازدهی ۹/ ۰ درصدی را تجربه کرد.
فاصله چشمگیر با دوران رکود
ماه گذشته، در مجموع بیش از ۲۳ میلیارد سهم به ارزش حدود ۵۸ هزار و ۸۵۴ میلیارد ریال در یک میلیون و ۷۳۴ هزار و ۲۸۳ دفعه معامله شد (اثر معاملات بلوکی حذف شده است). بررسی «دنیای اقتصاد» نشان میدهد متوسط حجم و ارزش معاملات روزانه در این مدت به ترتیب ۱۲۱۰میلیون سهم و ۳۰۹۷ میلیارد ریال بوده است که نسبت به سه ماه پایانی سال به ترتیب ۲۶ و۱۵ درصد افت را نشان میدهد.مقایسه متوسط این دو متغیر در فروردین ماه نسبت به ۹ ماه ابتدایی سال گذشته رشد بیش از ۱۴۰ درصدی در حجم و رشد حدود ۲۱۴ درصدی در ارزش معاملات را نشان میدهد.این موضوع نشان میدهد هر چند حجم و ارزش معاملات در ماه گذشته نسبت به دوران رونق اخیر (سه ماه پایانی سال ۹۴) کاسته شده است اما فاصله بسیار زیادی نیز تا دوران رکود دارد.
ادامه مشارکت بالای حقیقیها
بررسی عملکرد دو دسته از معاملهگران حقیقی و حقوقی در ماه گذشته نشان میدهد که مشارکت سهامداران حقیقی در فروردین ماه در ادامه روند روزهای پایانی اسفند ماه همچنان بیشتر بوده است. بررسیها نشان میدهد در معاملات فروردین ماه حقیقیها در سمت خرید حدود ۶۳ درصد و در سمت فروش حدود ۷۳ درصد مشارکت داشتهاند.این بررسیها همچنین نشان میدهد که از حدود ۴۵۰ میلیارد تومان نقدینگی وارد شده به بازار در سه ماه پایانی سال ۹۴، حدود ۴۱ میلیارد تومان از بازار خارج شده است. نکته قابل توجه در این میان، ورود و خروج نقدینگی حقیقیها به بازار است. در ۶ روز از ۱۹ روز معاملاتی اخیر شاهد ورود نقدینگی از سوی معاملهگران حقیقی به بازار و در ۱۳ روز نیز شاهد خروج نقدینگی این معاملهگران از بازار بودیم.این موضوع نشان میدهد در حالی که بازار با خروج نقدینگی از معاملات خود مواجه بوده است اما شدت ورود نقدینگی در مقایسه با شدت خروج آن فاصله چشمگیری داشته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1046001/#ixzz46KdCVqtl
۰۷:۲۶:۰۸ گروه خودرو: وزارت صنعت، معدن و تجارت بهمنظور حمایت از صنعت خودرو و تضمین تولید و فروش محصولات خودروسازان، طرحی را تهیه و به هیات دولت ارسال کرده است. آنگونه که دستاندرکاران صنعت خودرو میگویند در این طرح تسهیلاتی بلندمدت و با نرخ سود کم پیشبینی شده است. در این زمینه محسن صالحینیا، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز هفته گذشته بهطور ضمنی از برنامه جدید این وزارتخانه برای حل بحران صنایع رکود زده خبر داده بود به این ترتیب با توجه به کاهش تقاضای مناسب در بازار خودرو که سال گذشته منجر به افت تولید شد، بهنظر میرسد که بازار خودرو نیز در لیست حمایتی وزارت صنعت قرار بگیرد.
بر این اساس برخی از کارشناسان، تهیه برنامهای جدید بهمنظور حمایت از صنایع رکود زده از جمله خودرو آن هم در اوایل سال را یک حرکت پیشگیرانه از سوی دولت بهمنظور دستیابی خودروسازان به هدفگذاری تولید یک میلیون و ۳۵۰ هزار دستگاهی میخوانند. هرچند گفته میشود، طرح دولت که بهمنظور تحریک تقاضای خودرو براساس تسهیلات بلندمدت با نرخ سود کم تهیه شده، هماکنون در هیات دولت و در انتظار تصویب است؛ اما هنوز جزئیاتی درخصوص آن منتشر نشده است. با این وجود، کارشناسان و دستاندرکاران صنعت خودرو سه سناریو درباره دلایل ارائه این طرح از سوی وزارت صنعت مطرح میکنند. در سناریو اول ارائه تسهیلات بهنوعی به رکود موجود در بازار و عدم مراجعه مشتریان برای خرید بازمیگردد، رکودی که در سال ۹۴ موجب افت ۱۷ درصدی تولید خودرو در کشور شد؛ بنابراین دولت قصد دارد با تهیه این برنامه یک اقدام پیشگیرانه برای مبارزه با رکود انجام دهد. این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که بسیاری از دستاندرکاران صنعت خودرو و فعالان بازار بر تداوم رکود در سال جاری تاکید میکنند و معتقدند که انتظارات مشتریان از بازار خودرو همچنان مشابه سال گذشته است؛ چراکه مشتریان در سالجاری همچنان انتظار ورود خودروهایی با تنوع، کیفیت و قیمت مناسب را دارند، حال آنکه محصولات جدید و مشترک تولیدی شرکتهای داخلی با خودروسازان خارجی در سال ۹۶ وارد بازار خواهد شد؛ بنابراین بازار خودرو در سال ۹۵ شرایطی همچون سال گذشته را خواهد داشت. براین اساس، قصد و هدف وزارت صنعت تحریک تقاضا بهمنظور رونق بازار خودرو در سال جاری است. سناریوی دوم اما به گفته کارشناسان به موضوع اهمیت صنعت خودرو بر شاخصهای کلان اقتصادی بازمیگردد. به گفته بسیاری از کارشناسان، صنعت خودرو یکی از صنایع مهم و اثرگذار در اقتصاد کشورها به شمار میرود؛ بهطوریکه رونق این صنعت به رشد اقتصادی کشورها کمک شایانی میکند. بر این اساس بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا، صنعت خودرو را موتور محرک اقتصاد میخوانند، به دلیل اهمیت این صنعت دولتمردان کشور ما نیز توجه بسیاری برای آن قائل هستند؛ بهطوریکه صنعت خودرو را بهعنوان یکی از پیشرانهای اقتصادی کشور میخوانند؛ زیرا این صنعت ارتباط پسین و پیشین با بیش از ۶۰ صنعت دیگر را دارد و اثر جدی در شاخصهای کلان اقتصادی کشور برجای میگذارد، بنابراین در شرایطی که رکود بر بازار خودرو حاکم است و با توجه به نقش موثر این صنعت در اقتصاد کشور حمایت دولت از صنعت خودرو طبیعی است. براین اساس، دولت قصد دارد طی سال جاری با تحقق تولید یک میلیون و ۳۵۰ هزار دستگاهی خودرو همچنان بر تاثیرگذاری خودرو در شاخصهای اقتصادی صحه بگذارد. از سوی دیگر اهمیت رشد اقتصادی از آن رو است که دولت در حال سپری کردن سال پایانی خود است. بنابراین قصد دارد که شاخصهای کلان اقتصادی در بهترین وضعیت قرار داشته باشند. اهمیت صنعت خودرو در رشد اقتصادی از آن روست که به گفته برخی کارشناسان روند صعودی تولید خودرو در سال ۹۳ منجر به رشد اقتصادی ۳۰ درصدی شد. هر چند سناریو اول و دوم به موضوع اهمیت صنعت خودرو در کشور ارتباط دارد، اما برخی از کارشناسان سناریوی سومی را نیز مطرح میکنند که به افزایش قیمت خودرو در سال جاری ارتباط دارد. به اعتقاد آنها تهیه طرح جدید دولت هماهنگی با خودروسازان در زمینه افزایش قیمتها است. این موضوع در حالی از اهمیت برخوردار است که خودروسازان با آغاز سال جدید درخواست افزایش قیمت محصولات خود را به شورای رقابت ارسال کردهاند. بنابراین در صورتی که خودروسازان به هدف خود یعنی رشد قیمت خودروهای داخلی دست یابند، قهر مشتریان با بازار شدت خواهد گرفت و این موضوع موجب عمیقتر شدن رکود موجود در بازار خواهد شد. از آنجا که خودروسازان تولید خودرو در کشور را با قیمتهای کنونی بهصرفه نمیدانند؛ بنابراین این وزارتخانه با تهیه این طرح قصد دارد، در صورت واکنش جدی بازار به افزایش قیمتها با اختصاص تسهیلات مناسب، مشتریان خودرو را راضی به خرید کند. این سناریو زمانی قوت میگیرد که خودروسازان به دلیل رکود سال گذشته نتوانستند قیمت محصولات خود را افزایش دهند. حال آنکه به عقیده آنها هزینههای تولید هر سال در حال افزایش است؛ بنابراین افزایش قیمت حق طبیعی آنهاست. بر این اساس آنگونه که بهنظر میرسد دولت همسو با پیگیری درخواست افزایش قیمت قصد دارد با تصویب این طرح از تشدید رکود در بازار جلوگیری کند.
چالش تورمزا بودن تسهیلات
در حالی دستاندرکاران صنعت خودرو از ارسال طرح وزارت صنعت، معدن و تجارت به هیات دولت خبر میدهند که بهنظر میرسد تیم اقتصادی دولت تمایل چندانی به اختصاص دوباره تسهیلات بلندمدت که اثرات تورمی بر اقتصاد کشور خواهد داشت، ندارند.
دلایل مخالفت تیم اقتصادی دولت با این موضوع نیز به بسته سیاستی سال گذشته دولت بهمنظور برونرفت اقتصاد از رکود تقاضا و تنگنای مالی برخی بنگاهها ارتباط دارد. براساس آن بسته سیاستی، دولت با اختصاص ۲۵ میلیون تومان تسهیلات از طریق عقد خرید دین سعی کرد، مشکل نبود تقاضا در بازار خودرو و از سوی دیگر انبار مملو از خودرو تولیدکنندگان را ساماندهی کند. هر چند طرح دولت با همکاری بانک مرکزی موفقیتآمیز بود و ۱۳۰ هزار خودرو ظرف ۶ روز به فروش رفت، اما به گفته کارشناسان اقتصادی، اختصاص ۲هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پول از منابع بانک مرکزی اثرات تورمی بر اقتصاد کشور داشته است. بهخصوص آنکه این میزان پول تزریق شده موجب رشد ۸/ ۱ درصدی پایه پولی کشور شد و با در نظر گرفتن ضریب فزاینده پولی نتیجه این شد که ۱۶هزار میلیارد تومان به نقدینگی کشور اضافه شد که اثرات تورمی خود را طی چند سال اخیر نشان خواهد داد. بنابراین از آنجا که بحث عدم رشد پایه پولی کشور که نقش موثری در نرخ تورم دارد برای اعضای تیم اقتصادی دولت از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ بنابراین اختصاص تسهیلات از منابع بانک مرکزی بهمنظور حمایت از صنایع داخلی مورد قبول اعضای تیم اقتصادی دولت نیست.
براین اساس آنگونه که بهنظر میرسد وزارت صنعت برای تحقق فروش خودروسازان در سال جاری باید از ابزارهای اعتباری دیگری برای تحریک تقاضا در بازار خودرو استفاده کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1045960/#ixzz46Kd50Ljl
۰۷:۲۵:۵۰ گروه بنگاهها: رئیس کانون بانکها و موسسات خصوصی کشور گفت: در صورتی که مشکلات بانکها کاهش یابد و ابزارها و امکانات آنها بهتر شود، خدمات بهتری به مردم و تولیدکنندگان ارائه خواهد شد. دکتر کوروش پرویزیان در پاسخ به این پرسش که آیا امکان کاهش نرخ سود بانکی بیشتری در سال ۹۵ وجود خواهد داشت، گفت: شبکه بانکی کشور از سال ۹۲ پیشگام کاهش نرخ سود بانکی بوده و از طریق کاهش نرخ تورم، شرایط را برای کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی و شبکه بانکی فراهم کرده است. وی با اشاره به مسائل پولی و مالی در سال گذشته، گفت: شاهد نرخ تورم بالای ۳۰ درصد، نوسان نرخ ارز و بازار دارایی و… بودیم و در نتیجه نرخ سود بانکی، سپردهها و تسهیلات به سمت بالا حرکت کرد. وی افزود: در بازارهای خارج از بانکها، نیز شاهد نرخهای سود بالا در ارتباط با اوراق مشارکت، اوراق خزانه، اوراق بازار سرمایه و… هستیم و از جمله اوراق مشارکت با نرخ سود ۲۰ درصدی عرضه شد، نرخ برخی اوراق بین ۲۲ تا ۲۶ درصد تعیین شد و براین اساس، انتظار بازار، صاحبان منابع و پول را به این سمت سوق داد که نرخ سود سرمایهگذاری و سپردهگذاری باید بالای ۲۰ درصد باشد. براین اساس، روشن است که بانکها با رقابتی ویژه در بازار سرمایه و سایر بازارها مواجه هستند که قادر به جذب نقدینگی با نرخهای بالاست و بانک نمیتواند با نرخ پایین برای سپردهها با سایر بازارها رقابت کند، بنابراین باید همزمان با تلاش برای کاهش نرخ سود سپرده و تسهیلات در بانکها، در سایر بازارها نیز نرخهای سود متناسب با شبکه بانکی باشد.
پرویزیان افزود: از سال ۹۲ همزمان با کاهش نرخ تورم، بانکها نیز اقدامات مختلفی را برای کاهش نرخ سود انجام داده و در چند مرحله نرخ سود را کاهش دادهاند و اکنون نرخ سود بازار بین بانکی نیز به ۱۹ درصد کاهش یافته و به کاهش نرخ سود سپرده و تسهیلات و کاهش هزینه پول کمک کرده است. پرویزیان در پاسخ به این پرسش که چه زمان تولیدکنندگان میتوانند انتظار داشته باشند که شبکه بانکی نرخ مورد انتظار آنها را ارائه دهد تا هزینه پول و نرخ سود بهگونهای باشد که تولیدکنندگان احساس سودآوری داشته باشند، گفت: اقتصاد مقاومتی، یعنی کاهش هزینه تولید از طریق بهبود بهرهوری و کارآیی و این موضوع در شبکه بانکی باید از طریق تلاش برای کاهش نرخ سود بانکی و کاهش هزینه تولید تحقق یابد، اما در جهت افزایش منابع بانکها و عرضه پول و جذب منابع به بانکها نیز باید اقداماتی انجام شود و نمیتوان انتظار داشت که بانکها بدون حمایت و اقدامات مورد نیاز، نرخ سود را کاهش دهند. وی تاکید کرد: چنانچه شرایطی فراهم شود که بازار غیرمتشکل پولی وموسسات غیرمجاز کنترل و منابع بیشتری جذب بانکها شود، بدهی دولت به بانکها و نیز مطالبات معوق بانکی کاهش یابد، شاهد افزایش سرمایه بانکها باشیم، دارایی مازاد بانکها در بازار سرمایه و بورس کالا و… عرضه شود، باعث افزایش منابع بانکها خواهد شد و در نتیجه افزایش عرضه پول باعث کاهش قیمت آن یعنی کاهش نرخ سود بانکی و کمک به تولید و کاهش هزینه تولیدکنندگان میشود و قطعا سود آنها افزایش خواهد یافت. بهعبارت دیگر، اقتصاد بهصورت زنجیروار به هم متصل است و برای کمک به کاهش نرخ سود بانکی و اقتصاد مقاومتی و مقاومسازی شبکه بانکی و تولید، باید اصلاحات در ساختار بودجه دولت، تکالیف بانکی، قاچاق، تعرفهها و… داشته باشیم تا به اصلاح عملکرد بانکها نیز کمک کند. رئیس کمیسیون پول و سرمایه اتاق بازرگانی با اعلام این خبر که در سال ۹۵ نیز کاهش نرخ سود اتفاق خواهد افتاد، گفت: در کنار موضوع نرخ سود، باید به بحثهای جانبی بازار پول و اقتصاد نیز توجه شود. باید به بانک مرکزی و بانکها کمک شود تا منابع بیشتر و ارزانتری در اختیار داشته باشند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1046026/#ixzz46Kd050qq
۰۷:۲۵:۱۳ گروه بنگاهها: در مبادلات روز گذشته روند صعودی قیمت شمش فولاد از سوی ذوبیها در بازار غیررسمی متوقف و نرخها بدون نوسان عرضه شد. در این روز مقاطع برخی از خصوصیها از جمله فولاد کرمان، بناب و درپاد تبریز با رشد قیمت در بازار غیررسمی مورد مبادله قرار گرفت.
۰۷:۲۵:۰۶ محمدحسین بابالو: شرایط معامله محصولات پتروشیمی در بورس و بازار وارد یک فاز منطقی و متعادل شده است تا جایی که میتوان شاخههایی از واقعگرایی را در این بازار مشاهده کرد. با توجه به این شرایط در کنار بهبود آرام حجم تولید در صنایع بالادستی و پایین دستی و همچنین در کنار ثبت معاملاتی مطلوب در رینگ پتروشیمی بورس کالا، از هماکنون میتوان به تثبیت بازار داخلی امیدوار بود، هرچند که این ثبات انتظاری به ملزوماتی نیاز دارد که در این گزارش به این موارد پرداختهایم.
معاملات در بورس کالای ایران
مدتی است که معاملات در بورس کالای ایران رونق یافته تا جایی که پس از ماههای طولانی، عرضه و تقاضای مطلوبی به بازار وارد شده است. این شرایط در نهایت موجب شده تا حجم معاملات در بورس کالا افزایش داشته باشدکه به تغذیه بهتر بازار داخلی از مواد اولیه پلیمری منتهی خواهد شد. جذابیت بیشتر معامله در بورس کالا برای عرضهکنندگان اصلی، کاهش جذابیت صادرات، خودنمایی پررنگ خریداران واقعی در بورس در کنار کاهش جذابیت سفتهبازیها، امیدواری به سودآوری معاملات در بورس در کنار وجود تقاضای واقعی برای مواد اولیه و محصولات نهایی در بازار آزاد و همچنین عرضههای جذاب شرکتهای بزرگ را میتوان از دلایل اصلی این وضعیت به شمار آورد. این در حالی است که افزایش عرضهها در بازار داخلی با محوریت معاملات در بورس کالا را باید جدی گرفت زیرا در کنار افزایش واسطهگریها در هفتهها و ماههای گذشته همچنین حضور چراغ خاموش کدهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده در معاملات بورس کالا، حجم عرضهها به بازار داخلی افزایش داشته که در نهایت به کاهش قیمتهای پیشنهادی در بازار منجر میشود. این وضعیت که تاکنون به خودنمایی عرضه در برابر تقاضا در بازار داخلی منتهی شده است را باید جدی گرفت، زیرا آینده این بازار را با محوریت بازار آزاد رقم خواهد زد.
نگاهی به معاملات پلیمرها در بورس کالای ایران در روز گذشته نشان میدهد که بسیاری از گریدها با توجه خریداران رو به رو شده که نشاندهنده تقویت حجم معاملات و بهبود تولید در صنایع پایین دستی است. بالا بودن نسبی معاملات سلف – مچینگ و نقدی – مچینگ، خرید بر اساس تقاضای موثر در بازار داخلی و کاهش آرام جذابیت سفتهبازی و واسطهگری و البته خودنمایی پتانسیل ترس درخصوص واسطهگریها، کاهش التهاب درخصوص معامله برخی گریدهایی که در گذشته جذابیت فراوانی داشتند همچون گریدهای لوله یا PVC، کاهش التهاب پلیاستایرنها، واقعی شدن شرایط معاملات و در نهایت منطقی شدن رفتار فعالان بازار را میتوان ویژگیهای معاملات روز گذشته در بورس کالای ایران دانست. در ادامه باید به این نکته اشاره کرد که به دلیل زمانبر بودن معاملات در مچینگ مخصوصا برای کدهای غیرمرتبط، بخشی از معاملات در این حوزه قابل مخابره نخواهد بود.
بازار داخلی پلیمرها
بازار آزاد محصولات پلیمری این روزها شاهد ثبات نسبی قیمتها است تا جایی که پس از مستهلک شدن شتاب رشد قیمتها به تبعیت از افزایش نرخهای پایه در بورس کالا، حجم صعود یا سقوط قیمتها محدود شده که میتوان از این شرایط بهعنوان ثبات نسبی نرخها خبر داد. این در حالی است که شرایط کلی در بازار پلیمرها از تغییر شکلی محدود خبر داده که میتواند آیندهای دگرگون را در پیش چشم خود ترسیم کند.
هماکنون جو عمومی در بازار داخلی را باید با ثبات به شمار آورد، هرچند که ضعف تقاضای موثر یکی از واقعیتهای بازار به شمار رفته ولی در برابر مقاومت فروشندگان، هنوز افت قیمتها استارت نخورده ولی آغاز خواهد شد. این در حالی است که تمام گریدها از این ویژگی برخوردار نبوده و احتمال تقویت تقاضا برای برخی گریدهای خاص وجود دارد. بهعنوان مثال از هماکنون جو افزایش تقاضا برای برخی گریدهای پلیمری به جهت تولید ظروف یکبار مصرف به منظور فروش در اعیاد شعبانیه و حتی ماه مبارک رمضان استارت خورده ولی هنوز در بازار تاثیر چندانی نداشته است.
در صورت نادیده گرفتن این گریدهای خاص جو غالب بازار به نفع عرضه است زیرا حجم بالای معاملات در هفتههای اخیر تاکنون باعث شده تا به کمک تقویت موجودی انبارها در بازار داخلی، عرضهها بر تقاضا فزونی داشته باشد هرچند که رفتار خریداران به دلیل گفتمان غالب تجاری در این بازار، هنوز به گونهای جایگیری نکرده است که کاهش محسوس قیمتها را باعث شود. در هر حال پتانسیل کاهش قیمتها در این بازار وجود داشته ولی به بررسی بیشتری نیاز خواهد داشت.
درخصوص عرضه به بازار داخلی باید به چند نکته توجه داشت. نکته اول آنکه به دلیل کارنامه ضعیف اغلب تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در سال گذشته، برای ماههای ابتدایی سال جاری این شرکتها قطعا تلاش خواهند داشت تا با افزایش حجم تولید و فروش خود، جایگاه بهتری را در بورس اوراق بهادار به خود اختصاص داده که البته عدم رشد قیمت سهام این گروههای مهم در بورس را نیز باید دادهای برای تایید این احتمال به شمار آوریم. از سوی دیگر این شرکتها اغلب در پایان سه ماهه اول اقدام به برگزاری مجامع سالانه میکنند؛ بنابراین روزهای پیش رو زمان بسیار مهمی برای تولیدکنندگان و عرضهکنندگان اصلی خواهد بود تا گزارش سه ماهه بهتری را ارائه کنند. در صورت صحت این طرز فکر، از هماکنون باید منتظر افزایش حجم تولید و عرضه این شرکتها در بورس و بازار باشیم که قطعا به برتری عرضهها منجر خواهد شد. نکته دیگر آنکه به کمک افزایش محسوس حجم معامله در بورس کالا آن هم از پایان اسفندماه تاکنون، بخش مهمی از موجودی انبارهای کارخانههای تولیدی به فروش رفته یعنی تولید جذابیت بیشتری پیدا میکند که باز هم سیگنالی برای تقویت عرضهها به شمار میآید هرچند که ممکن است این رشد عرضه، تنها در اطلاعیه عرضه در بورس کالای ایران محقق شود ولی باز هم جو روانی رشد عرضهها بر روند عمومی در بازار موثر خواهد بود.
نکته دیگر را باید دستورات تاثیرگذار بر روند تولید در شرکتهای پتروشیمی به شمار آوریم زیرا به دلیل کاهش محسوس حجم تولیدات صنعتی در سال گذشته که بخش بزرگی از این افت به بخش پتروشیمی و البته پلیمرها بازمیگردد، هماکنون این احتمال مطرح میشود که فشاری دستوری بر شرکتهای بزرگ وارد آمده که آنها را به افزایش حجم تولید مجبور خواهد کرد. این در حالی است که ایجاد قرارگاه اقتصاد مقاومتی با فرماندهی شخص معاون اول رئیسجمهوری و توجه بیش از پیش به افزایش حجم تولید قطعا به تقویت عرضهها در بازار داخلی و حتی بازارهای صادراتی منجر خواهد شد.
نکته مهم دیگر در بازار داخلی را باید انتظار برای افزایش حجم تولید در صنایع پاییندستی دانست زیرا هماکنون و پس از پایان یافتن ایران پلاست دهم و همچنین کسب اطلاعات از شرایط بازار و مخصوصا پیدا کردن عرضهکنندگان مواد اولیه، ماشینآلات و قطعات و همچنین خریداران جدید، بازار به سمت تحرکی جدید حرکت کرده که البته همه ساله در این روزها تجربه میشود. با توجه به تجربه سالهای قبل و روند عمومی در اقتصاد ایران در کنار عرضه مطلوب مواد اولیه در بازار داخلی، به احتمال قوی باید بازار با افزایش آرام تقاضا و همچنین بهبود حجم تولید در صنایع پاییندستی روبهرو شود که به معنی ورود بازار پلیمرها به یک فاز تثبیت خواهد بود.
بازارهای جهانی
در بازارهای جهانی شاهد نوسان قیمتهای نفت خام در سطوحی مطلوب هستیم هرچند که پس از شکست خوردن طرح فریز نفتی و البته اعتصاب گسترده در بخش نفت کویت که به کاهش ۴۰ درصدی عرضه نفت خام این کشور منجر شده است، قیمت نفت مجددا به بالاتر از ۴۰ دلار در هر بشکه افزایش داشته که اتفاق مهمی در بازار نفت به حساب میآید. در هر حال باید به این نکته اشاره کرد که بازار نفت پس از گذار از ابهامات بسیار بزرگی، هماکنون مجددا قیمتهایی نزدیک به ۴۰ دلار را برای نوسان برگزیده که نشان میدهد میل این بازار به سمت حفظ این سطوح و حتی رشد بیشتر قیمتها است. این ویژگی هرچند بیشتر به گمانهزنی شبیه است ولی نشان میدهد که بازار میل به نوسان در سطوحی بالا را داشته و امید است که همین قیمتها در بازار باقی بماند. در هر حال هنوز بازار نفت با ابهامات بسیاری همچون افزایش عرضه ایران، بالابودن اختلافات بین کشورهای عرضهکننده اصلی همچون ایران و عربستان، مشکلات امنیتی در عربستان یا عراق و همچنین کاهش حجم تولید از شیل اویلها در آمریکا در کنار انتظار برای افزایش حجم تقاضای نفت خام در آمریکا و سایر کشورهای جهان در روزهای گرم سال مخصوصا برای نفت سبک جهت استفاده در پالایشگاهها به منظور تولید بنزین رو به رو است که در نهایت این بازار را هنوز هم خطرناک جلوه میدهد ولی نوسان در همین سطوح میتواند یک موفقیت برای بازار نفت به شمار آید هرچند که یک پله کاهش نیز از موفقیتهای این بازار نمیکاهد.
با توجه به این موارد در کنار تغییر جهت در بازار جهانی محصولات پتروشیمی باید گفت که این بازار هماکنون در سطوحی مطلوب و حتی بهتر از بازار نفت قرار گرفته که در کنار عقبنشینی آرام خریداران، جهتگیری کاهشی آرام آن چندان هم دور از ذهن نخواهد بود هرچند از هماکنون این روند کاهش قیمتها در بازارهای آسیایی استارت خورده است. در هر حال به رغم افزایش ۱۰ دلاری قیمت اتیلن در بازارهای شرقی، اغلب گریدهای مهم پتروشیمی همچون پلیاتیلنهای سبک، سنگین و پلیپروپیلنهای نساجی با کاهش قیمت رو به رو شدهاند و بسیاری دیگر از گریدها نیز ثبات نرخ داشتهاند. با توجه به تمامی این موارد دورنمای بازارهای جهانی هماکنون کاهشی است، ولی شتاب افت قیمتها را باید بسیار محدود ارزیابی کرد. این در حالی است که جریان غالب در بازار محصولات پتروشیمی حتی با رشد محدود قیمت نفت هم نمیتواند به افزایش قیمتهای خود ادامه دهد، زیرا به استثنای پت بطری و برخی پلیاتیلنهای سبک، سایر گریدها با کاهش تقاضا رو به رو هستند و تنها کاهش قیمتها میتواند به بازگشت خریداران منجر شود. در نهایت باید این گونه نتیجهگیری کرد که جهتگیری بازارهای جهانی به سمت کاهش نرخ و سپس ثبات قیمتها حرکت کرده هرچند که از شتابی بسیار آرام برخوردار خواهد بود.
تاثیر سیگنالهای جهانی بر بازار داخلی
با توجه به میل بازارهای جهانی به ثبات نرخها و همچنین بالابودن حجم عرضهها در بازار آزاد، از هماکنون باید منتظر خودنمایی چند داده منفی در بازار داخلی باشیم هرچند که نمیتواند شتاب چندانی داشته باشد. این در حالی است که نیم نگاهی به بازار ارز نیز از جهتگیری کاهشی آرام آن خبر داده یعنی هم بازارهای جهانی و هم بازار ارز، برای رشد قیمتهای بازار آزاد دادههایی منفی به شمار میآیند ولی هر دو این سیگنالها بسیار ضعیف بوده یعنی نمیتواند افت پرشتابی را به بازار آزاد تزریق کند. با توجه به تمامی این موارد و در صورت تجربه کاهشی محدود در بازار آزاد که از هماکنون نیز استارت خورده است، بازار میتواند به سمت تثبیت قیمتها حرکت کند و شرایط مطلوبی را در روند عرضه و تقاضا شاهد باشیم.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1046039/#ixzz46KcjSTez
۰۷:۲۳:۳۰ گروه بازرگانی: پنجاه و هشتمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی کشور نیز تحتتاثیر آثار برجام بر اقتصاد ایران قرار گرفت. آثاری که به نظر میرسد این روزها زیر ذرهبین برخی از اقشار قرار گرفته است. قرار بود یکی از مهمترین مشکلات فعالان اقتصادی که چالش مراودات بانکی بود، پس از لغو تحریمها برطرف شود، اما برخی از تجار به عدم رفع این مشکلات اشاره دارند. این ادعا در حالی مطرح میشود که وزیر اقتصاد در نشست اخیر شورای گفتوگو اعلام کرده که روابط کارگزاری با بانکهای خارجی کوچک برقرار شده، اما بانکهای بزرگ خارجی همچنان دغدغه آغاز همکاری با ایران را دارند و برقراری ارتباط با آنها کمی زمانبر خواهد بود. علی طیبنیا گفته است: امروز تمامی بانکهای ایران به شبکه سوئیفت متصل هستند و میتوانند پیامهای خود را ارسال کنند؛ ضمن اینکه روابط کارگزاری بانکهای ایران با بانکهای کوچک خارجی برقرار شده است و ما در دولت علت هیاهوی برخی رسانهها را در مورد سوئیفت نمیفهمیم. علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز میهمان این نشست بود و مهمترین استراتژی این وزارتخانه در حوزه اشتغال را حفظ اشتغال موجود دانست و اعلام کرد: برنامه امسال ما ایجاد ۸۰۰ هزار شغل جدید است. از سویی در این نشست، گزارشی از عملکرد شورای گفتوگوی استان بوشهر نیز ارائه شد.
تلاش همگانی برای حل مشکلات اقتصادی
رئیس اتاق ایران در اولین نشست شورای گفتوگو در سال ۹۵ که با موضوع اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی برگزار شد، تاکید کرد: مساله امروز اقتصاد کشور تنها با همت دولت حل نمیشود؛ تلاش و همدلی همه ارکان نظام و حاکمیت در کنار بخش خصوصی از نیازهای رسیدن به توسعه مستمر اقتصادی بهشمار میآید. محسن جلالپور افزود: در اجرای این سیاستها علاوهبر تلاشها و برنامهریزیهای دولت تفاهم و یکپارچگی کل نظام، ضروری است. براساس اظهارات وی مقرر شد در سال جدید، در هر یک از جلسات شورای گفتوگو یکی از بندهای سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی بررسی شود. جلالپور همچنین با بیان اینکه ۳۰ فروردینماه بندهای اجرایی سیاستهای اقتصاد مقاومتی توسط اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور به وزارتخانههای مربوطه ابلاغ شده است، گفت: در طول یک ماه گذشته جلسات متعددی با موضوع بررسی راههای اجرایی ساختن سیاستهای اقتصاد مقاومتی بین بخش خصوصی و دولت برگزار شده که خوشبختانه تاثیرات قابلتوجهی بهدنبال داشته است. رئیس پارلمان بخش خصوصی در پایان به تاکیدات مقام معظم رهبری بر لزوم اجرای این سیاستها و نامگذاری سال ۹۵ بهعنوان اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل اشاره کرد و یادآور شد: در سال جاری باید روی عملیاتی کردن این سیاستها تمرکز جدی داشته باشیم. امیدواریم با تشکیل مجلس دهم، همراهی کافی و لازم را از جانب آنها داشته باشیم. در این نشست گزارشی از عملکرد شورای گفتوگوی استان بوشهر از سوی سالاری، استاندار و شریف پور بوشهری، رئیس اتاق بازرگانی استان ارائه شد.طبق این گزارش، مباحث مربوط به بازرگانی و کشاورزی، بهعنوان مهمترین مسائل در جلسات شورای گفتوگوی استان مطرح شده که از این بین، سوءمدیریت در گمرکات منطقه بیشترین انتقادها را در بین فعالان اقتصادی استان به دنبال داشته است. همچنین شرایط نگهداری و آبیاری نخلستانها در استان بوشهر مساله دیگری بود که مورد انتقاد فعالان این بخش قرار گرفت، چراکه تنها میزان آب لازم برای آبیاری نخلها به دلیل سنتی بودن آن ۳ تا ۴برابر ارزش سودی است که کشاورز از فروش خرمای خود به دست میآورد. براساس گفتههای شریف پور بوشهری، در نشستهای شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در استان بوشهر تاکنون ۸۴ مصوبه بهعنوان خروجی به دست آمده که از این بین ۶۳ مورد اقدام شده و ۲۱ مورد در دست اجراست.
هراس بانکهای بزرگ خارجی
در ادامه این نشست علی طیبنیا، وزیر اقتصاد با بیان اینکه روابط کارگزاری با بانکهای کوچک خارجی برقرار شده است، اعلام کرد: برخی بانکهای بزرگ خارجی همچنان از این اتصال هراس دارند که با گفتوگو برطرف خواهد شد. این موضوع کاملا طبیعی است و باید سعی کنیم با تعامل زمینه را برای برقراری روابط با بانکهای بزرگ بینالمللی فراهم سازیم. وی ضمن انتقاد از هیاهوی رسانهها درباره ماجرای سوئیفت، عنوان کرد: امروز تمامی بانکهای ایران به شبکه سوئیفت متصل هستند و میتوانند پیامهای خود را ارسال کنند و ما در دولت علت هیاهوی برخی رسانهها را در مورد سوئیفت نمیفهمیم. وی در ادامه به ضرورت نهایی شدن برجام در سال گذشته اشاره کرد و یادآور شد: با اجرایی شدن برجام و رفع تحریمها، ۷۰۰ هزار بشکه به صادرات روزانه نفت اضافه شد. رئیس شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی با بیان اینکه متوسط رشد اقتصادی کشور در ۳۶ سال گذشته ۲/ ۳ درصد بوده که با توجه به رشد جمعیت، دیگر این میزان رشد پاسخگو نیست، اظهار کرد: البته نرخهای رشد اقتصادی در مقایسه با بسیاری از کشورها نوسانهای بسیار زیادی داشته و با وجود اینکه ۷۰ تا ۸۰ درصد رشدهای اقتصادی در دنیا ناشی از بهره وری است، اما بخش عمده رشد اقتصادی در ایران ناشی از سرمایهگذاری و رشد فیزیکی بوده است. به گفته طیبنیا، اقتصاد مقاومتی از درون سرچشمه میگیرد و با استفاده از دانش و فناوری روز، زمینه برای افزایش بهره وری فراهم میشود، ضمن اینکه اقتصاد مقاومتی برون زا و درون گرا بوده و این ویژگی در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری به صراحت بیان شده است. در همین حال اقتصاد مقاومتی سیاستهایی است که برای همه دورانها -چه تحریم و چه پساتحریم – زمینههای رشد پایدار را فراهم خواهد کرد. این عضو کابینه دولت در بخش دیگری از سخنان خود برنامههای مربوط به سال جدید را در قالب ۱۲ محور عنوان کرد که براساس آنها باید منابع ناشی از تولید و صادرات نفت به بخش خصوصی هدایت شده و در زمینههای دارای مزیت سرمایهگذاری شود.طیبنیا همچنین کاهش تعداد مجوزها را از اولویتهای دولت یازدهم برشمرد و گفت: سال گذشته از ۲ هزار مجوز شناسایی شده، تنها ۴۰۰ مورد بهصورت داوطلبانه توسط برخی دستگاهها لغو شد؛ حرکت خوبی بود که صورت گرفت ولی تعداد مجوزهای باقی مانده همچنان بالا است.
ایجاد ۸۰۰ هزار شغل در سال ۹۵
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نیز با حضور در این نشست اجماع در مسائل را از واجبات توسعه یافتگی عنوان کرد و گفت: هیچ کشوری بدون صادرات و جذب سرمایهگذاری خارجی به توسعه دست نمییابد. از طرفی هیچ کشوری بدون اجماع بر سر برنامههای ملی خود وارد مسیر توسعه و رشد اقتصادی نخواهد شد. اگر روند عقلانیت و مدارای اجتماعی شکل نگیرد، برنامههای توسعه موفق نمیشود. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه نیاز به ذهنیت مشترک برای برنامههای ملی داریم، تاکید کرد: هدفمند کردن یارانهها بهعنوان یک برنامه ملی که مورد اجماع بزرگان جهان قرار گرفته است، باید مورد اتفاقنظر همه مسوولان و آحاد جامعه باشد؛ زیرا اگر اجماع نداشته باشیم، نمیتوانیم برنامه حذف یارانه اقشار ثروتمند را اجرایی کنیم.
این مقام مسوول با اشاره به مصوبه مجلس برای حذف یارانه برخی اقشار، تشریح کرد: فکر میکنم با تصمیم مجلس بتوانیم از پولهای آزاد شده در راستای حمایت از تولید استفاده کنیم. وی با تاکید بر اینکه مهمترین استراتژی ما در حوزه اشتغال، حفظ اشتغال موجود است، عنوان کرد: براساس آمارهای موجود با همین اقداماتی که انجام شد، تاکنون از ریزش ۳۰۰ هزار شغل جلوگیری کردیم و این نشان میدهد که همه اقدامات با پول انجام نمیشود، بلکه بسیاری از آنها مسائل مدیریتی است. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با تاکید براین نکته که سرمایهگذاری در صنایع بزرگ، اشتغال زیادی ایجاد نمیکند، افزود: سرمایهگذاری در فعال شدن بنگاههای کوچک و متوسط که سرمایه کمتر و اشتغال بیشتر دارد، از برنامههای دولت و وزارتخانه است. در این راستا برنامه امسال ما ایجاد ۸۰۰ هزار شغل جدید است.
بحران در واحدهای صنعتی
در ادامه نوبت به بخش خصوصی رسید و عبدالوهاب سهل آبادی رئیس اتاق اصفهان از دست رفتن ۴۱۵ هزار شغل در بخش صنعت را موضوعی ناراحتکننده خواند و خواستار پیگیری وعده بخشودگی جریمههای مالیاتی و حل مشکلات بنگاههای کوچک شد. این فعال اقتصادی در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، با طرح این سوال که چند درصد از قانون رفع موانع تولید تاکنون اجرایی شده است، اظهار کرد: آقای وزیر اقتصاد میگوید برای بخشودگی جرایم مالیاتی کمک میکنیم، اما این وعدهها عملی نمیشود و مدیران کل استانها به آن عمل نمیکنند. سهلآبادی خطاب به طیبنیا گفت: بانکها خون ما را مکیدهاند. آقای دکتر، فکری برای جریمههای دیرکرد بانکها کنید. براساس اظهارات این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران سهم ما از کل صادرات در دنیا ۴۱/ ۰ درصد است که از این میزان ۳۸ صدم آن به فرآوردههای نفتی اختصاص دارد. وی در ادامه افزود: «میگوییم گشایشهای بانکی خارجی در حال انجام است، لطفا برای گشایشهای داخلی هم کاری کنید.»
دولت از کلیگویی اجتناب کند
احمد پورفلاح، عضو شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی از دولت خواست که نسبت به اقتصاد مقاومتی، کاربردیتر عمل کند. وی همچنین از فرصت حضور ربیعی در این جلسه استفاده کرد و بازنگری قانون کار را ضروری دانست. به اعتقاد این فعال اقتصادی، تا امروز هیچ دولتی جرات نکرده است اقدام به بازنگری در قانون کار کند. وی دولت را از کلیگویی در اجرای قانون اقتصاد مقاومتی و فراهم کردن زمینهها برای پیوستن به سازمان جهانی تجارت برحذر کرد و افزود: ایران دچار مشکلات زیرساختی است که بدون این مسائل با بیبرنامگی و کلیگویی حل نخواهد شد..
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1045965/#ixzz46KcaidSB
۰۷:۱۴:۲۶ چهکسی گمان میکرد که ۶ قطعنامه شورای امنیت و ۱۲ قطعنامه شورای حکام یکی پس از دیگری لغو شود و به زبالهدان تاریخ برای همیشه انداخته شود.
انتقاد به دولت اشکالی ندارد و نقد دولت لازم است؛ اما ملت ما آشوب و هرجومرج رسانهای را نمیپسندند و هجمههای غیراخلاقی رسانهها در شأن ملت بزرگ ایران نیست.
اگر حمایت شما مردم دلاور ایران نبود، نمیتوانستیم این موفقیتها را در برابر قدرتهای بزرگ بهدست آوریم. برای من جای تعجب است برخی میخواهند القا کنند که ملت ایران پیروز نیست و آمریکا پیروز است!
گروه خبر: اولین سفر استانی رئیسجمهوری در سال ۹۵، روز گذشته با سفرش به زادگاهش کلید خورد. حسن روحانی در جمع مردم سمنان در ورزشگاه تختی این شهر با دفاع از دستاوردها و «گشایشهای برجام» در طول سه ماه اخیر و انتقاد شدید از «هجمههای غیراخلاقی» برخی رسانهها گفت: «برخی سوال میکنند و میگویند که برجام برای ما چه کرده، این در حالی است که برجام یک افتخار سیاسی و حقوقی برای تاریخ ملت ایران ثبت کرده است.» به گزارش «ایرنا» او افزود: «دولت یازدهم زمانی کار خود را آغاز کرد که اسلام هراسی و ایرانهراسی و همچنین تحریمها درنقطه اوج بود.» او ادامه داد: «کار خود را در حالی آغاز کردیم که تورم، رکود، بیکاری و عدمآرامش در بازار، زندگی مردم و آینده کشور و اقتصاد را در ذهن مردم با تردیدهای فراوان مواجه کرده بود.»
روحانی در بیست و ششمین سفراستانیاش که روز گذشته با قطار صورت گرفت، همچنین گفت: «ملت بزرگ ایران یک تصمیم تاریخی گرفت، تصمیم گرفت تا اسلام هراسی و ایران هراسی قدرتهای بزرگ جهانی و صهیونیسم بینالملل را با شکست مواجه کند تا همه فشارهایی که بر سر این مردم بود، فشارتحریم و مشکلات منطقهای و بینالمللی یکی بعد از دیگری را حل و فصل کند.»
رئیسجمهوری تصریح کرد: «ملت بزرگ و سرافراز ما توانست با قدرت خود تمام قطعنامههای تحریمی فصل هفت علیه ایران را از بین ببرد و همه قطعنامههایی که علیه این کشور بود امروز لغو شده است.»
به قرن نوزدهم بازگشته بودیم
وی ادامه داد: چه کسی گمان میکرد که ۶ قطعنامه شورای امنیت و ۱۲ قطعنامه شورای حکام یکی پس از دیگری لغو شود و به زباله دان تاریخ برای همیشه انداخته شود.روحانی اظهار کرد: «مگر مردم ما یادشان رفته است که فروش نفت ایران را که به عنوان یک قدرت اقتصادی در صحنه اقتصادی و بینالمللی حضور داشت به نصف تقلیل دادند. مگر مردم ما شاهد و ناظر آن نبودند که کشتیرانی به سمت بنادر ایران تحریم شد و همه کالاها باید به بندر کشور دیگر برود و تخلیه شود و از آنجا با لنجها و کشتیهای کوچک به بنادر ایران حمل شود و هیچ پول بانکی به کشور دیگر نمیشد منتقل کرد؟!»رئیسجمهوری تاکید کرد: «با کمال تاسف، به قرن نوزدهم رفته بودیم و همه چیز از طریق صرافیها حل و فصل میشد، تمام کانالهای بانکی و بیمهای به روی ایران بسته شده بود.»
او به همین دلیل از برخی رسانهها خواست در تحلیل دستاوردهای برجام و مذاکرات هستهای، اخلاق را مدنظر قرار دهند.
انتقاد از هجمههای غیراخلاقی رسانهها
رئیسجمهوری در ادامه گفت: «انتقاد به دولت اشکالی ندارد و نقد دولت لازم است؛ اما ملت ما آشوب و هرج و مرج رسانهای را نمیپسندند و هجمههای غیراخلاقی رسانهها در شان ملت بزرگ ایران نیست.»
روحانی افزود: «اگر حمایت شما مردم دلاور ایران نبود نمیتوانستیم این موفقیتها را در برابر قدرتهای بزرگ بهدست آوریم، برای من جای تعجب است برخی میخواهند القا کنند که ملت ایران پیروز نیست و آمریکا پیروز است!»
تعصب ملی کجا رفت؟
رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنانش گفت: «برای من جای تعجب است که برخی میگویند دیپلماتهای ایرانی پیروز نیستند و صهیونیستها پیروزند باید پرسید تعصب ملی و غیرت دینی کجا رفت؟ واقعیتها برای مردم روشن شد و چرا برخی در برابر عظمت ملت ایران که یک موفقیت بزرگ تاریخی بهدست آورده است، سرفرود نمیآورند، آمریکا و صهیونیستها عظمت دارند یا ایران عزیز ما؟»
زنجیرهای تحریم را گسستهایم
رئیسجمهوری ادامه داد: «به حول و قوه الهی، زنجیرهای تحریم را گسستهایم، امروز روابط بانکی بین بانکهای ایران و بانکهای جهان یکی پس ازدیگری گشوده میشود و به هر کشوری که میرویم نخستین قرارداد ما ارتباط بانکی بانک مرکزی ما با آن کشور و بانکهای دیگر است.» او ادامه داد: «ما در پاکستان و ترکیه این قراردادها را امضا کردیم و هر مقام خارجی به تهران میآید نخستین قرارداد ما قرارداد بانکی است، اما یادمان باشد وقتی ویرانی رخ میدهد، بازسازی زمان میبرد.»
فقط سه ماه از برجام گذشته است
روحانی افزود: «امروز موانع از پیش پای ما برداشته شده است، مسیر پیش پای تاجران، کارآفرینان و صادرکنندگان ما باز شده است، اما در عین حال وقتی موانع برداشته شد برای اینکه سرمایهگذاران خارجی به ایران بیایند و سرمایهگذاری کنند نیاز به زمان دارد.»
رئیس دولت یازدهم اضافه کرد: «فقط سه ماه از برجام گذشته است اما برخی تصور میکنند ۳۰ سال از برجام گذشته است، اما باید دید در مدت سه ماه گذشته چه گشایشهای فراوانی ایجاد شده است.»
چرا نمیخواهیم واقعیت را بپذیریم؟
رئیسجمهوری در ادامه سخنانش در جمع مردم سمنان گفت: «امروز گردشگران روز به روز برای بازدید از ایران زیبا به کشور ما میآیند و هر روز تعدادی از شرکتها و بخشهای خصوصی خارجی وارد ایران و قراردادها امضا میشوند، مگر شرکتهای بزرگ دنیا بیکار هستند که دو هفته به ایران بیایند و مذاکره کنند، اینها شرکتهای بزرگ جهانی هستند و ساعت و دقیقه آنها قیمت دارد؛ چرا نمیخواهیم واقعیت را بپذیریم؟» او افزود: «صادرات نفت ما قبل از اجرای برجام یک میلیون بشکه در روز بود، امروز صادرات ما بیش از دو میلیون بشکه است، ما جایگاه خود را در بازار نفت که به ناروا و ظالمانه گرفته بودند، بازستاندیم.»
دعوت از مردم برای شرکت در انتخابات
روحانی درباره مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی هم گفت: «امروز در مقطعی هستیم که بعد از برداشته شدن تحریمها از این فضا باید استفاده کنیم، رقابت، حزب و جناح در دوران انتخابات اشکالی ندارد، دوران انتخابات دوران رقابت است و امروز که انتخابات در بخش بزرگی از کشور تمام شده و در بخش دیگر باقی مانده است و اوایل اردیبهشت انجام میشود، مردم همانند هفتم اسفند پای صندوق خواهند رفت.»
زمان برخی نقدها نیست
او ادامه داد: «دیگر باید رقابتها را کنار بگذاریم، برجام اگر نقدی داشت مربوط به زمانی بود که هنوز تصویب و اجرا نشده بود، برجامی که رهبر معظم انقلاب، مجلس و شورایعالی امنیت ملی و همه تایید کردند و امروز زمان اجرای آن است، امروز زمان اجراست، امروز دیگر زمان برخی از نقدها و بیانها نیست. روحانی تاکید کرد: «امروز باید از این فرصت و فضا استفاده کنیم و همه ما باید برادرانه و منسجم در کنار هم برای ساختن ایرانی آباد تلاش کنیم و اطمینان داشته باشید دولت منتخب شما به حول و قوه الهی با هدایتهای رهبری وکمک شما مردم در تمام میدانها چیزی کم نخواهد گذاشت.»
سال اقتصاد
روحانی در بخش دیگری از سخنانش افزود: «امسال سال اقتصاد، اقتصاد مقاومتی و اقدام و عمل است. دیروز دولت و معاون اول رئیسجمهوری برنامههای سال ۹۵ را برای اقتصاد مقاومتی ابلاغ کرد، حدود یکسال روی این برنامه کار و مطالعه شده است. این در حالی است که برنامه را نمیتوان یک روزه ابلاغ کرد، این برنامهها تدوین شده و همه اسناد پشتیبان دارد.»
برجام اخلاقی
همچنین به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، رئیسجمهوری با اشاره به سفارش یکی از مراجع تقلید در ایام نوروز مبنی بر این که برجام دو باید برجام اخلاقی در کشور باشد، گفت: «ما باید امروز در فضای پسابرجام به دنبال اخلاق، احترام و کار و تلاش باشیم و در این سال ادب، راستگویی و خدمت به کشور مدنظر همگان قرار گیرد.»
تاکید رهبری بر مالیات
همچنین روحانی در جمع علما، ایثارگران و برگزیدگان استان سمنان اظهار کرد که برای پیروزی اخلاق همه باید کنار هم باشیم و ما طرف خود و بدعهدیهای او را میشناسیم و هوشیار خواهیم بود.همچنین به گزارش «ایرنا» رئیسجمهوری گفت: آثار انتخابات با عظمت ریاستجمهوری سال ۹۲ کار بزرگی بود که سایه شوم جنگ را از سر ما کنار زد و توانستهایم در برابر همه چیزهایی که دشمنان علیه ما تصویب کردهاند از نظر حقوقی و سیاسی پیروز شویم.روحانی پرداخت مالیات را وظیفهای ملی و شرعی ذکر کرد و افزود: رهبر معظم انقلاب در ملاقاتهای هفتگی به بنده نسبت به مساله مالیات تاکید کردند که واجب شرعی است؛ این در حالی است که در شرایط رکود نمیتوانیم بیشتر بر مردم فشار آوریم.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1046057/#ixzz46KcLA6Aw
۰۷:۱۳:۵۷ به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در جلسه شورای اداری استان سمنان با تاکید بر اینکه ‘فاصله و تفرقه به ضرر همه است’، اظهار داشت: ایرانیان اعضای یک خانواده اند و ما نظام واحد و رهبری واحد داریم و رهبر انقلاب استمرار راه امام راحل (ره) هستند.
دکتر روحانی هدف از برجام را آماده کردن فضا برای رونق ذکر کرد و با تاکید بر اینکه برجام، کار بزرگ ملت و رهبری است، گفت: ما تسلیم دشمن نمی شویم اما اهل تعامل سازنده هستیم.
رئیس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ظرفیتها و پتانسیل فراوان در بخشهای مختلف برای توسعه و آبادانی استان سمنان، بر استفاده و بهرهگیری هر چه بهتر از این فرصتها در راستای ایجاد تحرک و تحول در مسیر رشد پرشتاب این استان تأکید کرد.
دکتر روحانی با تشکر از مردم غیور استان سمنان بخاطر محبت و استقبال پرشور از کاروان تدبیر و امید، اظهار امیدواری کرد که این سفر مایه خیر و برکت بیشتر برای این استان باشد.
رئیس جمهوری، وحدت، همدلی و همزبانی میان مسئولان، ائمه جمعه، علما، دانشگاهیان و فرهیختگان را یکی از مهمترین ویژگیهای استان سمنان برشمرد و افزود: وجود آیتالله شاهچراغی نماینده ولی فقیه در این استان برای ثبات و وحدت و انسجام در میان مردم و مسئولان این استان مفید و مثمرثمرات ارزشمندی است.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه مردم خدمات خادمین خود را هیچگاه فراموش نخواهند کرد، گفت: ملت ایران همه عضو یک خانواده بزرگ هستند و افتخار ما خدمت به مردم است و این بالاترین توفیق و بزرگترین مسئولیتی است که در شرایط فعلی بر عهده ما قرار دارد.
رئیس جمهوری عهدهدار بودن مسئولیت در نظامی اسلامی را وظیفهای سنگین بر دوش مسئولان برشمرد و خاطر نشان کرد: امام راحل به عنوان شخصیتی استثنایی با حمایت مردم توانست انقلاب عظیمی را در این کشور به پیروزی برسانند و نظام اسلامی را که به واقع همه ارکان آن بر پایه قوانین اسلام است، ایجاد کرده و امروز هم مقام معظم رهبری همان مسیر را ادامه میدهند و این افتخاری برای ما در کشور است که تحت نظر ولی امر به مردم خدمت میکنیم.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه وحدت و همبستگی افتخار برای همه ما است، گفت: اگر شکاف و اختلاف کوچکی میان ما باشد، دشمنان خوشحال شده و با سوء استفاده قصد توطئه خواهند داشت.امروز بسیاری از چشمهای جهان به ایران دوخته شده است و همه ما باید برای خدمت به مردم و عزت کشور، تلاش کنیم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه اساس اقدامات دولت بر مبنای خواست و اراده مردم و رأی و نظر آنان در انتخابات سال ۹۲ و هدایتها و حمایتهای مقام معظم رهبری است و برجام موفقیت و اقدامی بزرگ بود که از سوی ملت ایران به انجام رسید و ما باید این راه را ادامه دهیم، اظهار داشت: قدم اول این بود که سایه تهدید و تحریم را از کشور برداشته و کاری کنیم که سرمایه برای انجام امور و اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی وارد کشور شود.
روحانی خاطرنشان کرد: تحقق سریعتر اقتصاد مقاومتی در گرو سرمایه و فناوری است چرا که ما برای توسعه و پیشرفت و موفقیت در بسیاری از بخشها در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی به فناوریهای جدید و سرمایهگذاری نیازمندیم.
رئیس جمهوری با اشاره به ضرورت حفظ عزت و وحدت ملی، گفت: امروز فضایی برای کار و تلاش در راستای توسعه کشور بوجود آمده که باید از آن در جهت ایجاد تحرک در بخشهای مختلف به خوبی استفاده کنیم.
دکتر روحانی اشتغال را موضوعی مهم در کشور دانست که باید متناسب با تحصیلات و تخصص افراد توسعه پیدا کند، افزود: استان سمنان ویژگی های بسیار خوبی برای جذب سرمایه و اشتغال دارد و شاهراه مواصلاتی در کشور است که با اجرای طرح برقی شدن قطار تهران- مشهد و کاهش فاصله زمانی سمنان با تهران تحولی خوب در رشد و توسعه این استان ایجاد خواهد شد.
رئیس جمهوری، استان سمنان را استانی امن و آرام با مردمی متواضع، اخلاقمدار و متدین دانست و خاطر نشان کرد: استان سمنان با بهرهگری از معادن غنی ، نیروی انسانی متخصص و جایگاه جغرافیایی مناسب باید در مسیر تحول و توسعه پرشتاب گام بردارد.
دکتر روحانی نظام جمهوری اسلامی ایران را نظامی مردمسالار دانست که همه مسئولان آن از طریق آراء مردم انتخاب میشوند و ادامه داد: دولت باید به وظایف خود عمل کند و در عین حال باید مردم را تشویق و شرایط را برای سرمایهگذاری آنان تسهیل کنیم. از سوی دیگر باید از امکانات جهانی و کارآفرینان و سرمایهگذاران استفاده و در جهت جذب سرمایه داخلی و خارجی برای سرمایهگذاری در این استان استفاده کنیم.
رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت حفظ وحدت و انسجام در بین همه قوا و بخشهای کشور گفت: همه باید برای پیشرفت ایران عزیز دست هم دهیم .
دکتر روحانی اظهار امیدواری کرد آنچه در این سفر برای استان سمنان به تصویب رسیده در سال ۹۵ و ۹۶ از سوی دولت اجرایی شود و شاهد توسعه و پیشرفت روزافزون این استان باشیم.
پیش از سخنان رئیس جمهوری، آیتالله شاهچراغی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان، نمایندگان استان سمنان در مجلس شورای اسلامی و استاندار دیدگاههای خود را در راستای استفاده از شرایط، توانمندیهای استان و موانع و مشکلاتی که در این مسیر قرار دارد، بیان کردند.
همچنین دکتر محمدباقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور نیز گزارشی از طرحها و اعتبارات اختصاص یافته در جهت توسعه و عمران استان سمنان ارایه کرد.
محمد شریعتمداری معاون اجرایی رئیس جمهوری نیز گزارشی از تعهداتی که وزارتخانهها در بخشهای مختلف برای رشد بیش از پیش این استان در نظر گرفتهاند، ارایه کرد.
۰۷:۱۳:۳۲ به گزارش ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی شامگاه سه شنبه در نشست توسعه ظرفیت های سرمایه گذاری استان سمنان با بیان اینکه پیش از ابلاغ اقتصاد مقاومتی به دنبال سیاست های اقتصاد مقاومتی بوده ایم، گفت: اقتصاد مقاومتی به معنای افزایش بهره وری، جذب سرمایه، رونق اقتصادی، خروج از رکود، صادرات غیرنفتی و دیپلماسی برای اقتصاد است.
روحانی افزود: اقتصاد مقاومتی مسیر درستی است که باید دنبال شود و این اقتصاد، درون زا، برون نگر، قوی و توانمند بوده و ریاضتی نیست که به راحتی بشکند.
** با فساد و سوء استفاده اقتصاد پیشرفت نخواهد کرد
رئیس جمهوری با اشاره به نام گذاری سال ۹۵ به نام اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل، گفت: باید اخلاق اسلامی را در کشور حاکم کنیم و در این کشور باید رشد، توسعه، پیشرفت و اشتغال جوانان توام با فضای اخلاق باشد و با فساد و سوء استفاده، اقتصاد پیشرفت نخواهد کرد.
روحانی با تاکید بر اینکه با حضور مردم، هر مشکلی از جمله اقتصاد حل شدنی است و ما به سمت تورم تک رقمی و رشد پنج درصدی حرکت می کنیم، روزآمد شدن بانک ها و سیستم های مالی کشور را ضروری خواند.
وی گفت: با وجود رانت و فساد، رقابت و رشد اقتصادی ممکن نیست و بانک ها باید در جهت بهبود فضا برای کارآفرینان به صحنه بیایند.
رئیس جمهوری با بیان اینکه تلاش دولت تدبیر و امید بر این است که فضا برای حرکت همه کارآفرینان آماده شود، اظهار داشت: معتقدیم شرایط سال جاری به طور قطع از سال گذشته بهتر خواهد بود.
رئیس شورای اقتصاد با اشاره به برگزاری جلسه های متعدد در ستاد هماهنگی اقتصادی در دولت یازدهم، گفت: مساله مهم بانک ها هستند که مشکلات فراوانی دارند و البته خود بانک ها باید پیشتاز رفع مشکلات باشند و تا بانک ها فعال نشوند، مسائل حل نخواهد شد.
دکتر روحانی به حرکت در آوردن چندین هزار بنگاه اقتصادی فعال و غیرفعال را از طرح های مهم دیگر دولت در این جلسات برشمرد.
** دولت برای ارتباطات بهتر با دنیا و جذب سرمایه تلاش می کند
رئیس جمهوری به مساله محیط زیست در کشور اشاره کرد و ادامه داد: دولت در این خصوص برنامه های بسیار خوبی داشته و خواهد داشت و دولت به منظور بهبود محیط زیست برای خودروهای فرسوده، موتور سیکلت و بنزین برنامه های جدید دارد.
وی با تاکید بر اینکه باید روابط با کشورهای دنیا را روان سازی نماییم، افزود: دولت همه توان خود را برای فعالیت بهتر کارآفرینان به کار خواهد بست و دولت برای ارتباطات بهتر با دنیا و جذب سرمایه و فناوری های نوین تلاش می کند.
رییس جمهوری در ادامه برجام را قدمی برای ایجاد شرایط مناسب در مسیر نشاط اقتصادی دانست و گفت: در برجام موانع اصلی برداشته شد، اما زمان و فرصت برای نمایان شدن این دستاورد نیاز است، البته عده ای نمی خواهند کار به پیش برود هر چند که زنده باد و مرده باد در میدان بازی ما تاثیر ندارد.
رئیس جمهوری تاکید کرد: به آینده کشور، ملت بزرگ ایران، جوانان، دانشگاهیان و کارآفرینان امیدوارم و با اتحاد، وحدت و اخلاق، مجری برای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی باشیم.
** در پسابرجام روابط بانکی را سامان دادیم
رئیس جمهوری ادامه داد: یکی از اهداف مهم دولت در ۳۶ ماه گذشته، آماده کردن فضا برای کسب و کار، رونق اقتصادی، اشتغال، رشد و پیشرفت کشور بود.
روحانی افزود: یکی از این مشکلات در این راه تحریم ها بود که بعضی فکر می کنند که مشکل ما با چند ابرقدرت و قدرت بزرگ بوده اما به دلیل این تحریم ها، حتی با همسایگان خود نیز مشکل داشتیم. برخی نیز تصور می کنند، روابط بانکی ما تنها با اروپا قطع بود اما به دلیل همین قطع ارتباطات بانکی با همسایگان خود نیز با مشکلاتی روبرو بودیم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه در پسابرجام توانستیم روابط بانکی را سامان دهیم، اظهار داشت: در تمام سفرهایی که به کشورهای مختلف انجام می شود و یا مقاماتی که به ایران می آیند، ارتباطات بانکی یکی از مسائلی است که مطرح می شود.
دکتر روحانی افزود: سوئیفت تنها ارتباط بانکی نیست، بلکه یکسری قوانین و مقررات نیز وجود دارد که باید در نظر داشت در سال های گذشته شیوه بانکداری بروز شده و با سیستم های گذشته نمی توان با دنیا کار کرد بنابراین آموزش ها و تحولات جدیدی را درسیستم بانکی نیازمند هستیم.
رئیس جمهوری تصریح کرد: باید بخش های دولتی بر طبق سیاست کلی اصل ۴۴ جز در موارد خاص به مردم واگذار شود و این نیز کافی نبوده و باید رقابت سالم ایجاد کرد.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه افکار عمومی بزرگترین قدرت است، ادامه داد: با حضور مردم در صحنه همه مردم حل شدنی است و امکان ندارد که یک نهاد و دسته بتواند در برابر افکار عمومی کشور یا ملت ایستادگی کند و باید رقابت سالم در کشور بوجود آمده و با فساد اقتصادی مبارزه کنیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه با رانت و فساد کار به جلو نخواهد رفت، گفت: باید شرایط کامل، عادلانه و درست برای فعالیت اقتصادی فراهم کنیم و هیچکس نباید تردید کند که آینده کشور روزبه روز بهتر خواهد شد.
** در سال ۹۵ قطعا رشد اقتصادی خوب خواهد بود
رئیس جمهوری با اشاره به آمارهای اقتصادی در سال های گذشته گفت: ۹۴ یک سال استثنایی بود و تحولات غیرقابل پیش بینی در آن سال رخ داد اما در عین حال رشد اقتصادی منفی نخواهد بود و مقدار آن را مرکز آمار بعد از بررسی ها اعلام خواهد کرد.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه در سال ۹۵ قطعا رشد اقتصادی خوب خواهد بود، ادامه داد: پیش بینی ها نیز حاکی از این است که سرمایه گذاری در سال کنونی بهتر خواهد شد.
رئیس جمهوری با بیان اینکه تصمیم دولت بر این است که تورم را کاهش دهد، گفت: آینده اقتصادی و ثبات نشان می دهد که باید این سیاست را ادامه دهیم و به سمت تورم تک رقمی حرکت کنیم تا انشاء الله تورم در ۱۲ ماهه همانند تورم نقطه ای تک رقمی شود.
دکتر روحانی ادامه داد: تلاش دولت تدبیر و امید بر این است که روند کاهشی تورم حفظ شود تا به تورم قابل قبول تک رقمی برسیم.
رئیس جمهوری برنامه ریزی برای رشد پنج درصدی اقتصاد در سال ۹۵ در کشور را از مهم ترین اهداف دولت یازدهم اعلام کرد.
دکتر روحانی در ابتدای سخنان خود با تبریک میلاد با سعادت امام جواد (ع) و مولای متقیان حضرت علی(ع)، اظهار داشت: انشاء الله بتوانیم از این فضا برای اخلاق، اتحاد و انسجام داخلی بیش از گذشته بهره ببریم.
۰۷:۱۳:۱۴ به گزارش ایرنا به نقل ازخبرگزاری فرانسه، باراک اوباما روزسه شنبه، آمریکا را به مقصد عربستان سعودی ترک کرد.
وی درسفری که شش روزبه طول خواهد انجامید همچنین ازانگلیس وآلمان نیز دیدن خواهد کرد.
اوباما را دراین سفر، «جاش ارنست» سخنگو و«سوزان رایس» مشاورامنیت ملی وی همراهی می کنند.
براساس اعلام رسانه های خبری، باراک اوباما قراراست این هفته با سران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس درریاض درخصوص تحولات منطقه گفت وگو کند.
دیدار اوباما ازعربستان درحالی انجام می شود که مقام های ارشد دولت آمریکا، روابط عربستان و آمریکا را پیچیده و دشوار توصیف کرده اند.
این سفر چهارمین دیدار اوباما ازعربستان است وگفته می شود درآن روابط دوجانبه وبرخی مسائل ازجمله موضوع مداخله عربستان درجنگ یمن بررسی خواهد شد.
ازسوی دیگر همزمان با سفر«بارک اوباما’ رئیس جمهوری آمریکا به عربستان، مساله نقش احتمالی عربستان درحمایت ازهواپیما ربایان مسوول حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر درآمریکا بار دیگر مطرح شده است.
۲۸ صفحه ازگزارش ۸۳۸ صفحه ای کنگره درباره وخیم ترین حمله تروریست درخاک آمریکا، تاکنون به صورت اسنادی محرمانه نگهداری وجزو اسناد طبقه بندی محسوب می شود.
براساس بخشی هایی ازگزارش منتشر شده، این ۲۸ صفحه ابعاد بیشتری ازمنابع مالی و ارتباطات منابع حامیان خارجی هواپیماربایان حمله ۱۱ سپتامبر وحامیان خارجی احتمالی برخی ازآنها را روشن خواهد کرد.
«جاش ارنست’ سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید درباره اینکه آیا مساله حمایت عربستان از هواپیماربایان درسفر اوباما مطرح خواهد شد یا نه، ابراز بی اطلاعی کرد وگفت: کمیته حقیقت یاب ۱۱ سپتامبر تاکنون بدقت چنین امکانی را بررسی و آن را تکذیب کرده است.
ارنست هفته گذشته به نقل ازگزارش کمیته ۱۱سپتامبر گفت: عربستان ازمدتها قبل منبع اصلی تامین مالی این حمله قلمداد می شود. اما تاکنون شاهدی دال برنقش دولت یا مقام های ارشد عربستان درتامین مالی این حمله بدست نیامده است.
۰۷:۰۸:۰۸ به گزارش شبکه خبری «سی اِن اِن»، رای گیری درنیویورک ساعت ۹ شب به وقت محلی (۵ و ۳۰ دقیقه بامداد چهارشنبه) به پایان رسید.
براساس نتایج اولیه شمارش آراء، درحزب جمهوریخواه دونالد ترامپ ۶۸٫۶ درصد، جان کیسیک ۱۷٫۸ درصد وتد کروز ۱۳٫۶ درصد آراء را به دست آوردند.
درحزب دموکرات نیز هیلاری کلینتون حدود ۶۰ درصد وبرنی سندرز حدود ۴۰ درصد آراء را به دست آورده اند اما شبکه خبری سی اِن اِن تاکید کرد که این نتایج اولیه است و هنوز پیروزی کلینتون قابل پیش بینی نیست.
انتخابات درون حزبی درنیویورک برای کلینتون وترامپ نامزدهای پیشتاز دو حزب دموکرات و جمهوریخواه با توجه به شکست های اخیر آنان بسیار مهم است. پیش بینی می شود کلینتون که در گذشته سناتور نیویورک هم بوده بتواند در این ایالت در برابر برنی سندرز سناتور ایالت ورمونت پیروز شود .
پیروزی درایالت نیویورک ، به کلینتون وترامپ درجهت دستیابی به نامزدی نهایی حزب های دموکرات وجمهوریخواه کمک شایانی می کند.
رقابت های انتخاباتی درایالت نیویورک بسیار داغ بوده ونامزدها تلاش کردند تا از پیوندهای محلی خود برای جلب آراء استفاده کنند.
هیلاری کلینتون درگذشته دو بار به عنوان سناتور ایالت نیویورک انتخاب شده و شکست در انتخابات درون حزبی دراین ایالت یک ضربه سیاسی سنگین برای او خواهد بود. در حالی که سندرز درهشت انتخابات ایالتی قبلی درهفت ایالت پیروز شده ، نظرسنجی ها حاکی است که در ایالت حساس ومهم نیویورک که ۲۴۷ رای حزبی (دلیگت) دارد ، کلینتون از سندرز پیش است.
برای دونالد ترامپ نیز پیروزی درنیویورک، احتمال کسب نامزدی نهایی حزب جمهوریخواه در گردهمایی این حزب درماه ژوییه را افزایش می دهد. نامزدهای جمهوریخواه در ایالت نیویورک برای به دست آوردن ۹۵ رای حزبی رقابت می کنند. نظرسنجی ها حاکی است که ترامپ به طرز محسوسی ازکروز و«جان کیسیک» فرماندار اوهایو پیش است. ترامپ تا کنون ۷۵۸ و کروز ۵۵۳ رای حزبی به دست آورده اند و برای کسب نمایندگی نهایی حزب باید ۱۲۳۷ رای حزبی به دست آورند.
پنجاه وهشتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است سه شنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۵ برابر با هشتم نوامبر ۲۰۱۶ میلادی برگزار شود.
۰۷:۰۷:۱۸ به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در ملجس شورای اسلامی امشب (سهشنبه) ۳۱ فروردین در نشستی با عنوان «ماجراهای برجام ۲، ۳ و ۴» در جمع نمازگزاران مسجد فائق تهران، گفت: برجام ۲ میخواهد ایران را در داخل مرزها محصور کرده و برجام ۳ قصد دارد توان موشکی را از ما بگیرد، در نتیجه هدف برجام ۲ محصور کردن و هدف برجام ۳ محدودسازی ایران است.
وی با تأکید بر اینکه پس از برجام ۳ آمریکاییها در تمام عرصههایی که ما توانمندی داریم اظهارنظر خواهند کرد، بیان داشت: مرحله بعدی عادیسازی رابطه با آمریکا است.
زاکانی با یادآوری اینکه رهبر معظم انقلاب تصریح داشتند که برجام ۲ ،۳ و ۴ مطرح نبوده و مسئولان باید مشکلات مردم را حل کنند، گفت: بنا نیست مشکلات مردم را از طریق مذاکره با آمریکا حل کنیم چراکه اساساً مشکل از این طریق حل نخواهد شد.
وی مشکل امروز کشور را عدم اعتماد بعضی مسئولان به یکدیگر و در عوض اعتماد به آمریکا عنوان کرد و اظهار داشت: این دست از مسئولان تصور میکنند قانون جنگل بر دنیا حکمفرما نیست.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ماجرای بازداشت ۴ جاسوس در ایران که در پوشش خبرنگار فعالیت میکردند و مابهازای نقدی که در آزاد کردن ایران، آمریکا پرداخت کرد، گفت: ما در مقابل آزادسازی این ۴ جاسوس یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار دریافت کرده و چند بانک را از تحریم خارج کردیم به علاوه ۱۴ نفر از زندانیان ایرانی را که در آمریکا زندانی بودند تحویل گرفتیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهارات امروز رئیس جمهور در جمع مردم سمنان را متفاوت با واقعیات خواند و در ادامه در توضیح مقدمهای برای موضوع برجام گفت: آقای شمخانی در جلسات کمیسیون برجام به ما گفت که ما در شورای عالی امنیت ملی اطلاعی از مفاد مذاکرات نداریم و اساساً در این مذاکرات ما چیزی به نام «صورت مذاکرات» نداشتیم و صرفاً یک سری مداد نوشته در اختیارمان بود.
زاکانی گفت: در جلسه کمیسیون برجام آقای ابوترابی از آقای شمخانی پرسید آیا شما که عضو کمیته ۵نفره هستهای هستید اطلاعاتی درباره مفاد مذاکرات دارید که آقای شمخانی پاسخ داد من در کمیته هیچ اطلاعی ندارم.
وی با برشماری ۶ نوع مانعتراشی بر سر راه نمایندگان مجلس و اعضای کمیسیون تلفیق در مسیر بررسی برجام اظهار داشت: در اوج تحریمها ما یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت میفروختیم که یک سال بعد و در سال ۹۲ به یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه رسید و بازار جهانی دیگر کشش کاهش دریافت نفت از ایران را نداشت.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: آمریکاییها در تلاش بودند که متممهایی به مصوبههای خود اضافه کنند که کشورها بتوانند براساس آن از ایران نفت بخرند و پیش از مذاکرات ژنو پایه فروش نفت ما ثابت شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در این نشست تصریح کرد: شنیدم که با ابراز ناراحتی برخی وزرا از برادر آقای رئیس جمهور وی دیگر در جلسات هیأت دولت حضور نمییابد.
زاکانی درباره موضوع سوئیفت گفت: برخی انسدادها که برای بانکهای ایجاد شده بود باز شده است اما مابهازای آن بانک معتبری نیست که حاضر شود با ما کار کند و آقای سیف نیز همین نکته را در اظهارات اخیر خود بیان داشتهاند.
وی با اشاره به اینکه برخی اظهارنظرهای دولتمردان با عملکرد قانون یکسان نیست، عنوان داشت: سال قبل به رئیس سازمان مالیاتی گفتیم که آقای رئیس جمهور تأکید کردهاند ما به حسابهای شخصی افراد سرک نمیکشیم اما او پاسخ داد این حرفها مال رسانهها است و ما حسابها را بازدید میکنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به قیود ۱۰گانه شورای امنیت ملی، شروط ۸ گانه مجلس و مطالبات ۹گانه رهبر معظم انقلاب درباره برجام گفت: اکنون وظیفه همه ما کمک به اجرای برجام است اما همه آنچه تعهد ایران است اجرا شده و دیگر چیزی برای اجرا نمانده است و حتی آقای آمانو هم اعلام کرد که ایران بیش از تعهدات خود عمل کرده است.
وی ادامه داد: طرف مقابل زورش زیاد است و میگوید که تعهدات خود را انجام نمیدهد و حتی بیان میکند اگر در حوزهای بابی را به سود ایران باز کردیم در حوزه دیگر جبران میکنیم. این در حالی است که برخی دولتمردان ما معتقدند میتوان از طریق گفتوگو مسائل را حل کرد و حتی سایر حوزهها را نیز با الگوی برجام درست کنند.
زاکانی با تأکید براینکه آمریکاییها تعهدات خود را در برجام انجام نداده و نخواهند داد به خلف وعده آنها در عمل به مفاد الجزایر از جمله عدم دخالت در امور داخلی ایران اشاره کرد و گفت: آقای رئیس جمهور میگوید ما قبل از برجام زیر یک میلیون بشکه نفت میفروختیم در حالی که یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه فروش داشتیم؛ همچنین میگوید هماکنون ۲ میلیون بشکه نفت میفروشیم، این درست است اما با قیمت یک سوم.
وی با اشاره به اینکه یک کارشناس نفتی پیشبینی کرده بود که پس از برجام قیمت نفت سقوط خواهد کرد، اظهار داشت:درست است که ما امروز دو برابر پیش از برجام نفت میفروشم اما به اندازه یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه فروش آن زمان درآمد نداریم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سفر چند روز پیش خود به سوریه و لبنان و دیدار ۵ ساعته سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان گفت: ما در آنجا مشاهده کردیم که ایران دست بالا را دارد.
وی تصریح کرد: برجام ۲ به معنای آزادی چند عنصر در حصر نیست بلکه ورود دستگاه سیاست خارجی به مسائل منطقهای و حل مناقشات در چارچوب دلخواه آمریکاییها است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: آمریکاییها نیز به دنبال تجزیه سوریه و عراق، تضعیف ایران و باز کردن راهی به آسیای جنوب شرقی هستند.
۰۷:۰۶:۴۷ به گزارش گروه مانیتورینگ بینالملل خبرگزاری فارس، «جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه در نشست خبری روزانه با سوالات متعدد خبرنگاران در مورد دلایل روند کند بازگشت داراییهای آزاد شده ایران مواجه شد.
روز دوشنبه «جان کری» وزیر خارجه آمریکا گفته بود که تهران در ۴ ماهی که از اجرای توافق هستهای میگذرد، به تنها ۳ میلیارد دلار از مجموع بیش از ۵۰ میلیارد دلار دارایی آزاد شده خود دست یافته است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی در مورد دلیل بیان این اظهارات توسط کری، گفت: «او تنها داشت بر این واقعیت تأکید میکرد که هیچ ثروت بادآوردهای در کار نیست. او در حال توجیه موضع ایران نبود.»
مقامات ایرانی میگویند عملکرد کند دولت آمریکا در باز کردن تور تحریمهای ضد ایرانی و هراس بانکهای بزرگ از تحریمهای یکجانبه آمریکا، موجب شده تا منافع اقتصادی حاصل از برجام چندان قابل توجه نباشد.
کربی در این رابطه گفت: «الان فقط چهار ماه گذشته است. منظورم این است که… حتی از همان ابتدا هم ما گفتیم که قرار نیست که باران پول بیاید.»
وی بعد از رد و بدل شدن چندین سوال و طفره رفتن مداوم از پاسخ به اینکه چرا با وجود اجرای کامل تعهدات ایران، واشنگتن هنوز به طور کامل تعهدات خود را اجرایی نکرده، گفت: «من کارشناس سیستمهای مالی و نحوه آزادسازی اموال نیستم… تنها چیزی که میتوانم بگویم، این است که… این تحریمها برای مدتی بسیار طولانی وجود داشتهآند و هنوز سوالات زیادی در این رابطه هست.»
کربی افزود: «آن هم نه فقط از سوی بانکداران و تجار داخلی ما، بلکه به صورت بینالمللی. احتمالا برای بعضی از موسسات، برخی از این سوالات هنوز بیپاسخ مانده و احتمالا همین امر یکی از دلایل این مسئله است.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سپس گفت که دولت این کشور اخیرا نامههایی به مقامات ایالتی ارسال کرده و به آنها نحوه تجارت با ایران را توضیح داده است. او در پاسخ به این سوال که چرا آمریکا پیش از اجرای توافق این نامهنگاریها را انجام نداد تا ایران به محض تکمیل تعهداتش به منافع برجام دست یابد، گفت واشنگتن باید اطمینان مییافت که ایران اقدامات لازم را ذیل برجام انجام داده است.
۰۷:۰۶:۳۸ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یک روز پس از آنکه «جان کری» وزیر خارجه آمریکا گفت اجرای توافق هستهای تاکنون دستاورد محدودی برای ایران داشته، «آلن ایر» سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا در این رابطه توضیح داد و گفت واشنگتن مانع «مراودات تجاری مشروع» با ایران نمیشود.
توافق هستهای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ از اوایل سال جاری میلادی رسما اجرایی شد. با این حال، مقامات دولتی از جمله ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی، میگویند آمریکا عملکرد مناسبی در رفع تحریمها نداشته و بانکهای بزرگ غربی همچنان از تجارت با ایران نگران هستند.
پایگاه «فورچن» هفته گذشته گزارش داد که شرکتهای بزرگ اروپایی در نشستی که اخیرا در پاریس با مقامات وزارت خزانهداری آمریکا داشتهاند، به شدت از واشنگتن به دلیل مبهم نگه داشتن قوانین تجارت با ایران انتقاد کردهاند.
کری روز دوشنبه در نشستی به میزبانی گروه حامی اسرائیل «جی استریت» گفت ایران تاکنون به تنها حدود ۳ میلیارد دلار از سرمایههای بلوکهشده خود دسترسی پیدا کرده و بر خلاف ادعای منتقدان آمریکایی توافق، خبری از رقمهای بیش از ۱۰۰ میلیارد دلاری نیست.
ایر در واکنش به انتقادات مطرح شده از این اظهارات کری در رسانههای ایران، گفت واشنگتن نه تنها سرمایههای ایران را بلوکه نکرده، بلکه بانکها و کشورهای خارجی را به معامله تجاری با تهران تشویق کرده است.
وی در توضیح اظهارات کری به پایگاه خبری «ترند»، گفت: «برآورد ما این است که ایران حدود ۵۰ میلیارد دلار دارایی خارجی دارد که به واسطه برجام آزاد شدهاند و بخش اعظم این مبالغ هم برای سرمایهگذاری در اقتصاد ایران مورد نیاز است. این دقیقا چیزی است که دارد اتفاق میافتد. تصور میکنم که کسی انتظار داشته باشد که ایران تمام ۵۰ میلیارد دلار دارایی خارجی خود را ظرف سه ماه خرج کرده باشد.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه برجام باید برای همه طرفها از جمله ایران سودمند باشد، گفت فروش نفت تهران بیش از دو برابر شده، قراردادهای بزرگی با این کشور منعقد شده و ارتباط ایران با سیستم پیام رسان بین بانکی «سوئیفت» مجددا برقرار شده است.
او همچنین گفت که واشنگتن مانع «تجارت مشروع» با ایران نمیشود و از پاسخ به سوالات در این رابطه استقبال میکند.
در هفتههای گذشته مقامات ایرانی عدم دسترسی به چرخه دلاری در معاملات خارجی را یکی از اصلیترین مشکلات در مسیر عادیسازی تجارت برشمردهاند. با این حال واشنگتن میگوید در متن برجام اشارهای به این موضوع نشده و کاخ قصد ندارد دسترسی تهران به سیستم مالی آمریکا را برقرار کند.
ایر با بیان اینکه واشنگتن مجوزهایی را برای تجارت با ایران صادر کرده است، گفت: «ما به پایبندی به نه فقط متن، بلکه به روح تعهدات خود، ادامه خواهیم داد.»
رئیس کل بانک مرکزی اوایل هفته در مصاحبه با شبکه بلومبرگ گفت به واسطه عدم دسترسی ایران به سیستم مالی آمریکا و همچنین هراس بانکهای اروپایی از معامله با ایران، «تقریبا هیچ چیز» به واسطه اجرایی شدن برجام نصیب تهران نشده است.
۰۷:۰۱:۱۸ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی