اخبار بازار امروز …(بخش اول)

فروردین ۲۹, ۱۳۹۵

 

 

۰۸:۰۹:۲۳ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۸:۰۹:۰۷ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد بی سابقه‌ترین افت از سال ۹۴ بود. دیروز شاخص کل بورس با ریزش یک هزار و ۶۰۲واحدی معادل ۲درصد مواجه شد تا زیان معامله‌گران در سال ۹۵ به رقم ۸ /۲درصد افزایش یابد. نماگر بازار سهام دیروز تحت تاثیر افت نمادهای بزرگی نظیر مپنا،بانک ملت،فولاد مبارکه،ملی مس و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران سقوط سنگینی را تجربه کرد.

اکثر کارشناسان بازار هر چند به دلیل رشد قیمت‌ها در هفته‌های پایانی سال ۹۴در انتظار یک اصلاح محدود بودند، اما رخداد ۳موضوع سیاسی و یک موضوع درون بازاری موجب ریزش شدید شاخص شد.در موضوعات سیاسی نتایج ضعیف اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی،سخنان تعجب برانگیز رئیس کل بانک مرکزی در شورای روابط خارجی آمریکا و انتقاد بی‌سابقه از برجام و همچنین عدم حضور وزیر نفت در اجلاس دوحه مهم‌ترین‌ دلایل نگرانی بازار بودند. در این میان بازار دیروز همچنین از موضوع قوانین جدید افزایش سرمایه از مجل تجدید ارزیابی نیز تاثیر منفی گرفت جایی که نمادهای نظیر ذوب آهن با صف فروش مواجه شده و بازگشایی نماد پلی اکریل به افت بیش از ۲۰درصدی این نماد منجر شد. اکثر کارشناسان به دلیل کاهش حجم معاملات در انتظار تزریق نقدینگی به بازار هستند تا بتوان به مدد آن صف‌های فروش کنونی را جمع کنند و در نهایت تعادل را به بازار برگردانند. البته نباید فراموش کرد که فروش‌های معامله‌گران اعتباری و هیجان فروش موجود در بازار نیازمند حجم‌های قابل ملاحظه‌ای از نقدینگی است. در بازار دیروز در گروه خودرویی صف‌های فروش حاکم بود. این صف‌های فروش در آستانه آزاد شدن سهام افزایش سرمایه سایپا موجب سکون نسبی بازار در این گروه شد. در گروه سرمایه‌گذاری دیروز سرمایه‌گذاری اعتبار ایران در گزارشی از فروش ساختمان مرکزی این شرکت خبر داد. بابک پیروز در نامه‌ای از سود بیش از ۱۱میلیارد تومانی این شرکت خبر داد. در این گروه آتیه دماوند نیز دیروز در نامه‌ای از عدم تغییر شرایط شرکت خبر داد و در نهایت با صف فروش مواجه شد. آتیه دماوند خاطر‌نشان کرد که فروش دو شرکت را در دستور کار دارد. در گروه انفورماتیک دیروز علت توقف نماد و تعدیل مثبت ۴۵درصدی شرکت کارت اعتباری ایران کیش برای سال مالی اسفند ۹۴ مشخص شد. درحالی صادق فرامروزی مدیرعامل «رکیش»، ۲۱فروردین درباره شایعات مربوط به انعقاد قراردادهای جدید با شرکت فرابورسی گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان توضیح داد که علت اصلی افزایش سود این شرکت برای سال مالی قبل، افزایش حاشیه سود ناخالص و ناشی از افزایش درآمد ارائه خدمات ( کارمزد شاپرک) و کاهش بهای تمام شده (به دلیل کاهش سایر هزینه ها) است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044014/#ixzz463GJnKd8

 

۰۸:۰۸:۲۳ گروه بنگاه‌ها- مهتاب رحمتعلی: مدیرعامل پاکسان ازعرضه «هلدینگ شوینده‌ها» خبر داد. محمدرضا حیدری ملایر در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» گفت: پس ازعرضه سهام ساینا در نظر داریم که طی دو ماه اول سال «هلدینگ شوینده‌ها» را از گروه پاکسان به بورس بیاوریم. وی گفت: این هلدینگ شامل سهام «پاکسان»، «گلتاش» و «ساینا» است. وی با اشاره به برندهای جدیدی که در دستور کار پاکسان برای تولید قرار دارد گفت: این شرکت ۴۰۸ میلیارد ریال سود انباشته دارد که در نظر است برای افزایش سرمایه با هدف اجرای طرح‌های جدید از آن استفاده کند. وی تصریح کرد: افزایش کیفیت، تبلیغات بیشتر و تنوع در تولید و برندسازی از برنامه‌های سال آینده شرکت برای افزایش فروش و گرفتن سهم بیشتر از بازار مصرف است. وی درحالی که مشکل اصلی صنایع کشور را نقدینگی دانست و گفت: توافقات صورت گرفته در زمینه رفع تحریم‌ها تنها بخشی از مشکلات را برطرف خواهد کرد اما زیربنای کشور صنایع پایین دستی هستند که باید شرایط را برای آنها هموار کرد. وی با اشاره به ضرورت اجرای خصوصی‌سازی واقعی در کشور گفت: کاهش مقررات دست و پاگیر و تحول سیستم بانکی از مهم‌ترین اصلاحاتی است که باید صورت بگیرد. وی افزود: نوع قوانین موجود در کشور انگیزه سرمایه‌گذاران خارجی را برای حضور در صنایع کاهش می‌دهد. وی درباره تفاهم‌نامه‌هایی که پس از برجام به مرحله قرارداد رسیده‌اند گفت: تا زمانی که قوانین اصلاح نشوند نمی‌توان انتظار داشت تغییر شگرفی در عرصه اقتصادی کشور رخ دهد. وی صنعت شوینده را صنعتی پررقیب و با تنوع بالا دانست و افزود: برخی موضوعات بین‌المللی همانند نوسانات قیمت نفت نیز با تحت تاثیر قرار دادن شاخص‌های اقتصادی به طور غیرمستقیم روی بازار نیز اثر خواهند گذاشت.

گروه بنگاه‌ها- مهتاب رحمتعلی: مدیرعامل پاکسان ازعرضه «هلدینگ شوینده‌ها» خبر داد. محمدرضا حیدری ملایر در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» گفت: پس ازعرضه سهام ساینا در نظر داریم که طی دو ماه اول سال «هلدینگ شوینده‌ها» را از گروه پاکسان به بورس بیاوریم. وی گفت: این هلدینگ شامل سهام «پاکسان»، «گلتاش» و «ساینا» است. وی با اشاره به برندهای جدیدی که در دستور کار پاکسان برای تولید قرار دارد گفت: این شرکت ۴۰۸ میلیارد ریال سود انباشته دارد که در نظر است برای افزایش سرمایه با هدف اجرای طرح‌های جدید از آن استفاده کند. وی تصریح کرد: افزایش کیفیت، تبلیغات بیشتر و تنوع در تولید و برندسازی از برنامه‌های سال آینده شرکت برای افزایش فروش و گرفتن سهم بیشتر از بازار مصرف است. وی درحالی که مشکل اصلی صنایع کشور را نقدینگی دانست و گفت: توافقات صورت گرفته در زمینه رفع تحریم‌ها تنها بخشی از مشکلات را برطرف خواهد کرد اما زیربنای کشور صنایع پایین دستی هستند که باید شرایط را برای آنها هموار کرد. وی با اشاره به ضرورت اجرای خصوصی‌سازی واقعی در کشور گفت: کاهش مقررات دست و پاگیر و تحول سیستم بانکی از مهم‌ترین اصلاحاتی است که باید صورت بگیرد. وی افزود: نوع قوانین موجود در کشور انگیزه سرمایه‌گذاران خارجی را برای حضور در صنایع کاهش می‌دهد. وی درباره تفاهم‌نامه‌هایی که پس از برجام به مرحله قرارداد رسیده‌اند گفت: تا زمانی که قوانین اصلاح نشوند نمی‌توان انتظار داشت تغییر شگرفی در عرصه اقتصادی کشور رخ دهد. وی صنعت شوینده را صنعتی پررقیب و با تنوع بالا دانست و افزود: برخی موضوعات بین‌المللی همانند نوسانات قیمت نفت نیز با تحت تاثیر قرار دادن شاخص‌های اقتصادی به طور غیرمستقیم روی بازار نیز اثر خواهند گذاشت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044015/#ixzz463GBr834

 

۰۸:۰۷:۴۶ منیـره نظامیوند چگینی: سناریوی نوسان نفت و تکان دادن بازارهای کالایی به ویژه محصولات پتروشیمی و آن هم بالاخص در مسیر نزولی، مدت‌ها است تکراری شده و به‌طور مستمر در جریان است. براساس گزارش بلومبرگ؛ در بازارهای جهانی بهای نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت (WTI) با افت ۷۵/ ۲ درصدی معادل یک دلار و ۱۴ سنت تا سطح ۴۰ دلار و ۳۶ سنت ریزش کرد، در همین حال هر بشکه نفت خام برنت نیز با ۶۹/ ۱ درصد کاهش به اندازه ۷۴ سنت در محدوده ۴۳ دلار و ۱۰ سنت مورد دادوستد قرار گرفت، تا به این ترتیب این بازار هفته خود را با ثبت روند نزولی به پایان برساند. در همین زمان متعاقبا بازار محصولات پتروشیمی نیز در مناطق مختلف جهان شاهد افت و خیزهایی بودند که برخی از آنها بعضا اثرات دوسویه‌ای را نیز برهم گذاشتند.

به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از پلیمرآپدیت، در بازارهای آسیایی رفتارهای متفاوت محصولات پلیمری در نوع خود جالب توجه بود. در این میان، بسیاری از محصولات از جمله اسید ترفتالیک خالص (PTA)، مونواتیلن گلایکول (MEG)، قراردادهای آتی پی.وی.سی (در بخش‌هایی از آسیا)، پلی‌اتیلن ترفتالات (PET)، زایلین مخلوط گرید حلال، اتیلن و پروپیلن با افزایش بها به کار خود ادامه دادند، این در حالی بود که در طرف مقابل اورتو زایلین (OX)، پلی‌اتیلن سبک خطی (با ثبت افتی به اندازه ۱۰ دلار)، استایرن مونومر، پلی‌استایرن و آکریلو نیتریل بوتادین استایرن (ABS) افت قیمت را تجربه کردند. همچنین پلی‌پروپیلن و پلی‌اتیلن سبک نیز در بازارهای شرق دور و جنوب‌شرقی آسیا با کاهش نرخ همراه شدند. برخی محصولات اما با توجه به میزان تقاضا و روند عرضه خود در بازارهای مختلف در محدوده متفاوتی در نوسان بوده و رفتارهای متفاوتی را از خود نشان دادند که از آن میان می‌توان به متانول، بوتادین و پلی‌اتیلن سنگین اشاره کرد که این رخدادها بیشتر به بسته شدن‌های متمادی (تعطیلی موقتی یا در راستای فصل تعمیر و نگهداری تجهیزات) مربوط می‌شود. به تبع این روندهای چندگانه، در بازار داخلی نیز شاهد نوسانات مختلفی از سوی محصولات پتروشیمیایی بودیم که تقریبا همگام و همسو با بازارهای جهانی بودند.

براساس گزارش‌ها، روند قیمتی محصولات پلیمری در بازارهای اروپا و آمریکا نیز در آخرین روز هفته گذشته با افت و خیزهای زیادی همراه بود. مشکلات تولید در بسیاری از کشورهای اروپایی و موضوع جدا شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا از جمله معضلات چند ماهه اخیر این قاره است. به گزارش دنیای اقتصاد به نقل از آی.سی.آی.اس (ICIS)، رای اکثریت بازارهای پتروشیمی اروپا به نفع باقی ماندن انگلستان در اتحادیه اروپا است، اما کماکان اختلاف نظرها درخصوص موضوع میزان تاثیر احتمالی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر صنعت پتروشیمی پابرجاست.

قرار است در روز ۲۳ ژوئن، رای دهندگان در راستای باقی ماندن انگلستان در اتحادیه اروپا تصمیم بگیرند. تاثیرات این تصمیم می‌تواند اثرات قابل توجهی را در تمام زمینه‌ها به‌ویژه بر صنعت پتروشیمی داشته باشد، چرا که با توجه به حجم و ابعاد بازار پتروشیمی داخلی بریتانیا و میزان صادرات و واردات محصولات پلیمری آن به‌وضوح می‌توان احتمال داد که هرگونه تغییر در این زمینه، می‌تواند تاثیرات مثبت و منفی جالب توجهی را بر بازارهای اروپا و البته جهان بگذارد. انجمن صنایع شیمیایی بریتانیا (CIA) پس از برگزاری یک نظرسنجی که در آن ۶۲ درصد اکثریت آرا به بقای انگلستان در EU رای دادند، اعلام کرد در این صورت روند کلی بازارهای پتروشیمی اروپا تحت تاثیر این رای‌گیری قرار خواهد گرفت. روند بازارهای داخلی این کشور و البته اروپا در حال حاضر در سایه تنش‌ها و نگرانی‌ها برای نتیجه این رای‌گیری چندان دلچسب نیست.

ریچارد جی کارتر (Richard J Carter)، مدیر عامل شرکت ب.آ.اس.اف (BASF) در انگلستان و ایرلند، در این خصوص به خبرنگار آی.سی.آی.اس گفت: «ما از چندوچون رخدادها و شرایط پس از رای‌گیری اطلاعی نداریم، اما آنچه مبرهن است اینکه عدم اطمینان از وضعیت سیاسی آینده، ظرفیت ایجاد نوسانات شدید در بازارها و افزایش هزینه‌ها را دارد که زمینه‌ساز ایجاد بی‌اعتمادی نسبت به شرایط تجارت و سرمایه‌گذاری خواهد شد. این موضوع به وضوح در بازارهای اروپا طی هفته‌های اخیر مشهود است و نوعی ناهمگونی را در این شرایط حساس سیاسی ایجاد کرده است. برهم‌خوردن تعادل بازار پتروشیمی داخلی یک کشور بزرگ اعم از مصرف‌کننده یا تولیدکننده به راحتی توان برهم زدن توازن بازارهای آن منطقه و در مقیاس بزرگ‌تر بازارهای جهانی را داراست.

میرجام وینهوف (Mirjam Veenhof) سخنگوی شرکت آزکونوبل در این‌باره معتقد است: درخصوص بازارهای پتروشیمی اروپا به‌ویژه انگلستان، ترجیح ما بر ایجاد تغییر از درون است، نه اثرپذیری از نظرات و وقایع بیرونی؛ به این معنا که بازار بریتانیا باید خود با طرح‌ریزی برنامه‌های جدید و استفاده از راهکارهای نوین، هرچه سریع‌تر تعادل را به بازارهای داخلی خود بازگرداند تا از این طریق نوعی توازن نیز به بازارهای اروپا تزریق شود، نه اینکه منتظر رخداد جدیدی از سوی سایر کشورها باشد. وی ادامه داد: وقت آن رسیده که بزرگان صنعت پتروشیمی با کمترین اثرپذیری از مسائل ژئوپلیتیک، دست به اصلاح روند بازار داخلی این محصولات زده و بر آن باشند تا مجددا این بازارها را به مسیر صحیح خود هدایت کنند. همچنین تونی باستوک، رئیس شرکت تولیدکننده مواد شیمیایی یو.کی، با اشاره به تعدد مشکلات بالقوه‌ای که تولید‌کنندگان این صنعت در انگستان با آن روبه‌رو‌ خواهند شد، گفت: موفقیت کسب و کار بسیاری از شرکت کوچک‌تر تولیدکننده مواد شیمیایی و پلیمری در انگلستان، به باقی ماندن این کشور در اتحادیه اروپا و نیز رشد صادرات و نفوذ آنها در بازار اروپا وابسته است. خروج این کشور می‌تواند ضربه‌های سنگینی را بر پیکره صنعت پتروشیمی هم در ابعاد داخلی و هم جهانی وارد آورد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044028/#ixzz463G3wy6o

 

۰۸:۰۴:۳۷ دنیای اقتصاد: سخنان رئیس‌کل بانک مرکزی درخصوص اجرایی شدن برجام، واکنش‌های متفاوتی را در پی داشت. برخی این صحبت‌ها را دلیلی بر ناکارآمدی برجام عنوان کردند و برخی دیگر با ارائه تحلیلی جامع‌تر، این سخنان را تابع فضای مذاکرات و در راستای دیپلماسی رسانه‌ای دانستند. «دنیای اقتصاد» در دو گزارش، این صحبت‌ها را از ابعاد حقوقی و رسانه‌ای، عیارسنجی کرده است. به نظر می‌رسد سیف در سفر خود به آمریکا، روان شدن نقل و انتقالات مالی را از مسیر مستقل دنبال کرده است. «اتصال مستقیم به سیستم مالی آمریکا» یا «اطمینان‌دهی آمریکا به دیگر بانک‌ها جهت رابطه با ایران» دو مسیر دنبال‌شده است.

 

گروه بازار و پول: رئیس‌کل بانک مرکزی در جریان سفر به آمریکا از قدرت‌های جهانی طرف مذاکره با ایران، خواست به تعهدهای خود عمل کنند و در مواردی که لازم است قوانین‌های خود را تغییر دهند تا زمینه برای ارتباط بانک‌های جهانی با نظام مالی ایران فراهم شود. این سخنان سیف در داخل با واکنش‌های متفاوتی روبه‌رو شد. از یکسو منتقدان داخلی دولت از سخنان سیف به‌عنوان «اعترافات مهیب» نام بردند و اظهار کردند: «این اعترافات بی‌آبرویی بزرگی است برای منادیان و مدعیان برجام.» به گفته آنان «سیف، بی‌پرده گفته است ایران به همه تعهداتش عمل کرده، اما در زمینه تحریم‌ها هیچ اتفاقی نیفتاده است.» همین‌طور به نظر برخی از کارشناسان، باعث شد که شاخص کل بازار بورس افت قابل توجهی داشته باشد. هرچند کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند که شاخص بازار در این روزها پتانسیل کاهش دارد، اما سخنان رئیس‌کل بانک مرکزی نیز به‌عنوان یک عامل روانی در این ریزش اثر داشته است. روز گذشته شاخص کل بورس ۱۶۰۳ واحد کاهش یافت که این بیشترین ریزش از اسفند ۹۳ بوده است.

روی دیگر صحبت‌های رئیس کل

هرچند برخی سخنان سیف را دلیلی بر عملی نشدن تعهدات طرف‌های خارجی می‌دانند، اما موافقانی نیز وجود دارد که می‌گویند حرف‌های سیف در جهت حداکثر کردن دستاوردهای برجام بوده و روی صحبت رئیس کل، طرف‌های مذاکره‌کننده بوده است. برخی از این موافقان اظهار کرده‌اند به‌خاطر اینکه این سخنان در یک فضای کاملا دیپلماتیک صورت گرفته باید تاویل و تفسیر، سود و زیان آن نیز به شکل دیگری صورت گیرد. به گفته آنها این حرف‌ها برای حداکثری کردن آثار برجام است؛‌ برای مثال سیف در بخشی از سخنانش به برخی از نتایج مثبت برجام اشاره و در ادامه اضافه کرده است که این دستاوردها «در ۳ ماه کافی نیست.»

بنا بر اظهارات این گروه از اصحاب نظر، سیف در این قسمت از سخنانش تاکید می‌کند که به هیچ‌وجه ارزش این معاهده را تخفیف نمی‌دهد و چند نمونه از نتایج مثبت برجام را برمی‌شمارد. ولی الله سیف گفته «مسائلی نظیر اسناد رهنمودی OFAC»، «سفر‌های اخیر به دیگر کشورها در راستای تشویق همکاری‌های اقتصادی» یا «مجوز‌های صادره برای ترغیب به مشارکت در تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران»، همه از جمله دستاوردهای مثبت برجام بوده‌اند. رئیس‌کل بانک مرکزی در ادامه برشمردن نتایج مثبت برجام همراه با اظهار نارضایتی از عدم تعهد کشورهای طرف قرارداد، یادآوری می‌کند که در برجام اتحادیه اروپا و ایالات متحده متعهد به انجام تمام اقدامات تنظیمی و اجرایی لازم برای تضمین رفع موفقیت‌آمیز و موثر تحریم‌ها می‌شوند، تا ایران توانایی لازم برای پیوستن به بازارهای جهانی را به‌دست آورد.

این اظهارات سیف به‌رغم اینکه برخی از رسانه‌های مخالف دولت که با برجسته کردن تنها بخشی از سخنان او قصد نشان دادن ناکارآمدی برجام را دارند، براساس شرایط مذاکرات با طرف مقابل بوده است. بدیهی است مطابق رویه‌های مالوف در دیپلماسی سیاسی و اقتصادی در یک بستر مذاکراتی طرف‌های مقابل هرکدام برای کسب حداکثری منافع از این‌گونه اظهارات برای دست بالا قرار دادن و سنگین کردن موازنه و فضای دیپلماسی به نفع خود، استفاده می‌کنند.

کارشناسان می‌گویند: دیپلماسی همانند کوه یخ دارای دو قسمت آشکار و غیرعلنی است. بخش آشکار و رسمی آن شامل گفته‌ها و سخنان مقامات رسمی، سخنگویان و مطالب نشریات و رادیو تلویزیون‌های دولتی است که بخش کوچکی از دیپلماسی را تشکیل می‌دهند. بخش دیگر دیپلماسی غیرعلنی است که قسمت اعظم دیپلماسی را در برمی‌گیرد و عملیات روانی می‌تواند در خدمت این بخش قرار گیرد.

سیف در آمریکا چه می‌خواهد؟

صحبت‌های رئیس‌کل بانک مرکزی در این سفر، بیش از هر چیزی نشان‌دهنده این است که او به دنبال دو هدف اصلی در زمینه مبادلات و روابط بانکی است. ولی‌الله سیف در شورای روابط خارجی آمریکا عنوان کرد: «قدرت‌های جهانی طرف مذاکره با ایران، باید به تمام آنچه تعهد داده‌ عمل کنند، حتی اگر به این معنا باشد که قوانین و تنظیمات خود را تغییر دهند تا ایران به نظام‌های مالی آمریکا متصل شود یا اینکه صراحتا به تمام بانک‌های جهان اعلام کنند که به‌خاطر همکاری با ایران مجازاتی متوجه آنان نخواهد بود، باید هرچه لازم است انجام دهند در غیر این صورت برجام شکست خواهد خورد.»

بنا بر این سخنان نتیجه‌ای که حاصل می‌شود این است که سیف دو ماموریت را در این کشور تعقیب می‌کند: اولین اولویت اینکه اگر فضا مثبت باشد امکان اتصال بانک‌های ایرانی به نظام مالی آمریکا را فراهم کند تا برخی محدودیت‌های دلاری رفع شود. سیف در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ صراحتا به این هدف اشاره کرده است. در این مصاحبه که دیروز صورت گرفت، رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: «یکی از چیزهایی که ما به‌صورت قطع به آن نیاز داریم تبدیل ارزها برای پرداخت پول کالایی است که خریداری می‌کنیم، این امر مستلزم دسترسی به سیستم مالی آمریکا است.» دومین منظوری که از سخنان رئیس‌کل بانک مرکزی برمی‌آید این است که زمینه برای اتصال بانک‌های بزرگ غیرآمریکایی با ایران را بدون ترس از نهادهای آمریکایی فراهم کند.

بهره‌گیری سیف از ظرفیت رسانه‌ای

رئیس‌کل بانک مرکزی در سفر مذکور خود به آمریکا برای نیل به این دو هدف اعلام شده سعی کرده از امکانات موجود حداکثر بهره را بگیرد. به طور مثال او علاوه بر سخنرانی در جمع اعضای شورای روابط خارجی آمریکا که سعی داشت با برجسته کردن نارسایی‌ها، فضا را به نفع ایران رقم بزند، تاکتیکی که در دیپلماسی رسانه‌ای نیز کاربرد دارد. دیپلماسی رسانه‌ای بنا بر تعریف اهالی برجسته این رشته علمی، استفاده از ظرفیت‌های رسانه‌ای برای اقناع یا فشار بر طرف‌های یک مذاکره برای موافق کردن آنها با یک توافق‌نامه است. به‌نظر می‌رسد محتوای سخنان رئیس‌کل با شبکه بلومبرگ را نیز در همین راستا باید ارزیابی کرد. رئیس‌کل بانک مرکزی کشورمان در مصاحبه‌ای اختصاصی با شبکه تلویزیونی بلومبرگ با اشاره به گذشت سه ماه از اجرای برجام، گفت که جمهوری اسلامی ایران هنوز نتوانسته است به حدود ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی خود در خارج از کشور دسترسی یابد و به دنبال آن است تا از طریق نظام مالی آمریکا پرداخت‌هایش انجام شود. سیف با اشاره به اینکه قرار بر این بود تا سپرده‌های ایران در خارج قابل دسترس باشند، افزود: بانک‌های اروپایی نگرانند که مبادا از قوانین آمریکا عدول کنند. وی افزود: تاکنون ایران «تقریبا هیچ چیز» از اجرای توافقی که از ۱۶ ژانویه آغاز شد، به‌دست نیاورده است.

در ادامه این سخنان سیف از اداره کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا خواست تا دستورالعمل‌هایی را برای تشویق بانک‌های اروپایی به همکاری با ایران صادر کند. وی در پایان گفت: «دلیلی ندارد که این تعهدات ادامه پیدا کند.اداره کنترل دارایی‌های خارجی باید این بانک‌ها را (از قید این تعهدات) آزاد کند.» براساس نظر کارشناسان این گفته‌های سیف براساس یک دیپلماسی رسانه‌ای شکل گرفته که می‌خواهد از طریق اقناع افکار عمومی توپ را به زمین حریف بیندازد تا علاوه‌بر اینکه منافع بیشتری را در مذاکرات به دست آورد، همچنین در صورت اینکه در آینده اختلاف بین توافق‌کنندگان بروز کند، هزینه بیشتری در میان افکار عمومی و مجامع بین الملل متوجه این کشورها کند. گزارش «دنیای اقتصاد» با محوریت مسائل حقوقی درخصوص صحبت‌های سیف را در صفحه ۶ مطالعه کنید.

اقدامات ثبات ساز بانک مرکزی

بخش دیگری از صحبت‌های رئیس‌کل بانک مرکزی درخصوص اقدامات سیاست گذار پولی پیش از لغو تحریم‌ها بود. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی سیف به‌رغم وجود رکود ناشی از افت شدید قیمت نفت وضعیت اقتصادی در ایران را مثبت خواند و افزود: پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری نرخ تورم تک رقمی شود، ضمن آنکه با سیاست‌های انقباضی، پول قدرت و اعتبار بیشتری پیدا کرده و همزمان‌ بازار معاملات ارزی تثبیت شده است. همچنین گام‌هایی در جهت یکسان‌سازی نرخ ارز نیز برداشته شده که منوط به بازسازی مناسب روابط بانکی با بانک‌های خارجی است.

سیف با اشاره به تقویت قدرت نظارتی بانک مرکزی در دو سال گذشته تصریح کرد: بانک‌های ایرانی خارج از کشور مشمول نظارت‌های دقیق بانک مرکزی ایران و‌ نیز نهادهای نظارتی کشورهای میزبان هستند. ضمن آنکه بانک مرکزی از طرق نظارت شرکتی و قوانین ضد پولشویی و براساس سرمایه و نقدینگی لازم تعیین شده ازسوی کمیته بال به تقویت نظارت در راستای حصول اطمینان از کارآمدی رویه‌های مدیریت ریسک در بانک‌ها و مطابقت با استاندارد‌های جهانی اهتمام داشته است. به‌علاوه، بانک‌های ایرانی بیش از پیش گزارش‌های مالی خود را مطابق با استاندارد‌های جهانی گزارشگری مالی یعنی IFRS تهیه می‌کنند.

وی افزود: ما همچنین در راستای جلوگیری از جرایم مالی و تسهیل پیوند نظام بانکداری ایران به اقتصاد جهانی، سعی کرده‌ایم بر ارتقای چارچوب قوانین مبارزه با تامین مالی تروریسم و مبارزه با پولشویی از طریق بهبود دستورالعمل‌ها و خط مشی‌های شناسایی دقیق مشتری ارتقا یابد. رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر تصویب قانون مبارزه با پولشویی و اجرایی شدن آن در سال‌های گذشته، به تصویب اخیر قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم نیز اشاره کرد و گفت: با تصویب این قوانین موانع مهمی از روند از سرگیری روابط بانکی با بانک‌های خارجی بر طرف خواهد شد. ضمن آنکه ما کماکان به تقویت چارچوب قوانین مبارزه با تامین مالی تروریسم و مبارزه با پولشویی متعهد مانده‌ایم و از صندوق بین‌المللی پول خواسته ایم که ارزیابی خود را مطابق گروه ویژه اقدام مالی (FATF) به ما ارایه دهد و همچنین مصمم هستیم که به گروه اوراسیایی AML/CFT بپیوندیم.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه ایران با جمعیتی قریب به ۸۰ میلیون نفر و دارای نیروی کار جوان، تحصیل کرده و کارآفرین و برخوردار از موهبت ذخایر نفتی و گازی غنی، توانسته است رتبه ۱۸ را در جهان برای تولید ناخالص داخلی بر مبنای برابری قدرت خرید کسب کند، افزود: اقتصاد ایران با ارزش ۱/۴ هزار میلیارد دلاری، به‌خوبی متنوع است و بنیان صنعتی بومی شده وسیعی دارد. ایران ظرفیتی در حد بازار مصرف‌کننده ترکیه، ذخایر نفتی عربستان، منابع گاز طبیعی روسیه‌ و معادن استرالیا را داراست. وی افزود: در ۲۵ سال گذشته کشور ما توانسته است پنج برنامه توسعه را به اتمام برساند و میلیون‌ها دلار سرمایه از بیش از ۵۰ کشور گوناگون را جذب کند. این سرمایه‌گذاری‌ها در بخش‌های گوناگون از جمله انرژی، پتروشیمی، معدن، صنعت فولاد، ارتباطات، خودرو‌سازی و… بوده‌اند. ایران همچنین ظرفیت‌های زیادی در حوزه فناوری‌های اطلاعاتی و صنایع هوایی دارد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044034/#ixzz463Ft1Wsg

 

۰۸:۰۳:۴۳ گروه صنعت و معدن: وزارت صنعت،معدن و تجارت برای خروج از رشد صنعتی زیر صفر در سال ۹۴ افزایش تولید لوازم خانگی و خودرو را برای بهار سال جاری در دستور کار قرار داد. رشد پیش‌بینی شده در حالی است که صنعت لوازم خانگی سال گذشته را با رشد مجموعا منفی ۳۷ درصد پشت سر گذاشت و خودروسازان نیز تنها توانستند رشدی ۳ درصدی را تجربه کنند، اما پربازده بودن این دو صنعت موجب شد تا وزارت صنعت،معدن و تجارت برای خروج از رشد منفی در بهار سال جاری به رشد این صنایع تکیه کند.

 

پیش‌بینی تنها دو صنعت برای رشد در بهار سال جاری در حالی است که سال گذشته علاوه بر دو صنعت فوق صنعت فولاد نیز در میان صنایعی قرار داشت که پیش‌بینی رشد برای آن در نظر گرفته شده بود. بازپس‌گیری پروژه‌های معدنی از افرادی که توانایی اجرا ندارند، جلوگیری از خام‌فروشی مواد معدنی و تکمیل زنجیره تولید فولاد از جمله برنامه‌هایی بود که وزارت صنعت، معدن و تجارت برای صنعت فولاد مدنظر قرار داده بودند. رسیدن به ظرفیت تولید ۵۰ تا ۶۰ میلیون تن فولاد تا افق ۱۴۰۴ را می‌توان از جمله اهداف وزارت صنعت برای این بخش دانست که این مهم با تکمیل زنجیره تولید فولاد و اکتشافات جدید معدنی با منابع فراوان و ارزان و نیروی کار و انرژی در کشور محقق می‌شود، اما این وزارتخانه برای سال جاری برای تولید فولاد برنامه خاصی در نظر نگرفت و با این شرایط مشخص نیست که برنامه رشد صنعتی این بخش به چه صورت خواهد بود.

اجرای طرح فروش اقساطی کالای ایرانی که در هفته های اخیر و پس از وقفه ۷ ماهه استارت آن زده شد یکی از عواملی است که ظاهرا وزارت صنعت،معدن و تجارت امیدوار است به واسطه آن بتواند شرایط را برای خروج از رکود صنایع لوازم خانگی فراهم کند، تا از این طریق این صنعت نیز همانند خودرو که پس از اجرای طرح فروش اقساطی در سال گذشته توانست از رکود خارج شود و رشد مثبت را تجربه کند، بتواند به رشد دست یابند. براساس آمار اعلام شده از سوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی در حال حاضر ۴۲۰۰ میلیارد تومان کالا در انبارهای تولیدکنندگان لوازم خانگی انبار شده که در صورت تخلیه این میزان کالا از انبارهای تولیدکنندگان می‌توان شاهد رشد تولید فعالان این بخش بود، همان‌طور که سال گذشته با تخلیه انبار خودروسازان شاهد رشد اندک این بخش بودیم. به گفته محسن صالحی‌نیا، آمارهای وزارت صنعت،معدن و تجارت، بیانگر آن است که ۶ رشته صنعتی در سال ۹۴، افزایش تولید نسبت به سال ۹۳ را تجربه کرده‌اند و البته این وزارتخانه، برنامه‌ای را تعریف کرده تا بر مبنای آن، از صنایعی که به نحوی مرتبط با بخش‌هایی از کل سیستم عرضه که دارای رکود در تقاضا یا کاهش مصرف است، حمایت شود.

معاون وزیر صنعت با بیان اینکه در بهار ۹۵ برخی از صنایع همچون خودرو و لوازم خانگی با رشد تولید مواجه می‌شوند، گفت: وزارت صنعت، صنایعی را که تولید آنها افزایشی است، حمایت می‌کند. صالحی‌نیا در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر عنوان کرد: در بهار سال ۹۵، با توجه به تحرکاتی که صورت گرفته و رونقی که در مجموعه بازار اتفاق می‌افتد، به نظرم در صنایعی مثل خودرو و لوازم خانگی تولیدات نسبت به مدت مشابه سال گذشته بهتر خواهد بود، به‌خصوص اینکه ورود و خروج شرکت‌هایی که تحت عناوین همکاری مشترک و جوینت‌ونچر به ایران آمده‌اند نیز به تولید کشور تحرک می‌‌دهند، اما برخی دیگر از بخش‌ها وابسته به تحرک بیشتر در دولت و بخش اقتصاد کشور است که اگر این رونق حاصل شود، می‌توان امیدوارتر بود.

پیش‌بینی رشد در بهار سال جاری برای صنعت لوازم خانگی از سوی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در حالی است که اولین ماه این فصل رو به پایان است و هنوز کارت‌های خرید کالای ایرانی در مرحله صدور قرار دارند و آنچه مسلم است تا زمانی که این کارت‌ها به بازار نرسد و انبار تولیدکنندگان تخلیه نشود شاهد رشد این بخش نخواهیم بود. به گفته صالحی‌نیا، در صنایع وابسته به ساختمان نیز دولت برنامه‌هایی برای ایجاد انگیزه بیشتر در رونق مسکن دارد که اگر این امر رخ دهد، در بیش از ۳۰ رشته از ۶۰ رشته صنعتی کشور که وابستگی مستقیم به این بخش دارند، می‌توان انتظار رونق داشت. در بعد دیگر، بخش عمده‌ای از برنامه‌های رونق در بازار داخلی متمرکز است و برخی دیگر نیز مربوط به منطقه است. البته کشورهای منطقه دیگر درخواست خرید کالاهای ایرانی را به شکل فعلی ندارند، بلکه خواستار راه‌اندازی خط تولید و پروژه‌های مشترک برای تولید داخلی خود و ایجاد اشتغال هستند.

شرایط برای رشد مهیا نیست

اظهار نظر مطرح شده از سوی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص بازگشت رونق در بازار در حالی است که به گفته فعالان صنعت لوازم خانگی این بخش هنوز طعم خروج از رکود را نچشیده است. فعالان این بخش معتقدند که شرایط هنوز برای رشد مهیا نیست و رکود حاکم در بازار موجب شده تا تولیدکنندگان لوازم خانگی با کمبود نقدینگی دست و پنجه نرم کنند. با این حال فعالان این بخش درخصوص اظهار نظر مطرح شده از سوی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی‌بر رشد لوازم خانگی در بهار سال جاری نیز عنوان کردند که در صورت اجرای طرح خرید کالای ایرانی و تزریق کامل اعتبار در نظر گرفته شده برای این طرح تا پایان سال جاری می‌توانیم به کف رشد سال ۹۴ برسیم.

خودروسازان صادرات‌محور شوند

از سوی دیگر براساس آمارهای منتشرشده، خودروسازان در سال ۹۴ در مجموع موفق به تولید ۹۷۶ هزار و ۸۳۶ دستگاه انواع خودرو شدند که از این میان بالغ بر ۸۹۲ هزار و ۶۰۰ دستگاه آن از نوع سواری بوده است که در مقایسه با تولید ۹۴۷ هزار دستگاه خودروی سواری نسبت به سال گذشته رشدی ۱/ ۳ درصدی را تجربه کرده است. بر اساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، خودروسازان سال ۹۳ در مجموع موفق به تولید ۹۴۷ هزار دستگاه خودروی سواری در کشور شدند که نسبت به تولید سال ماقبل آن (۶۲۵ هزار دستگاه) رشد ۵۶ درصدی داشته‌اند.

هر چند آمار اعلام شده از رشد تولید خودرو در کشور حکایت دارد، اما به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه رشد این بخش منوط به ارائه محصولات جدید با تکنولوژی روز و مبتنی‌بر نیازهای مشتریان است. تولید محصولات صادرات محور که بتواند این بخش را که در سال‌های اخیر با رکود بسیاری مواجه بوده است، از رکود خارج کند. از سوی دیگر براساس اظهارات وزیر صنعت، معدن و تجارت این وزارتخانه موظف است منابع بین‌المللی و سرمایه‌گذاری را برای توسعه صنعت خودرو و تمرکز بر تولید در داخل کشور به کار گیرد و برای تحقق این امر مهم و ایجاد پایگاه‌های قدرتمند تولید و ساخت داخل در سال ۹۵ به‌صورت اجرایی عمل کند.

جزئیات اختصاص یک میلیون کارت خرید کالا

مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز از اختصاص یک میلیون و ۵۰ عدد کارت خرید کالا به کارکنان آموزش و پرورش، اعضای سازمان بازنشستگی کشور و بازنشستگان تامین اجتماعی خبر داد و گفت: میانگین ارزش هر کارت ۶ میلیون تومان پیش‌بینی شده است. عباس هاشمی با تشریح جزئیات اجرای طرح فروش اقساطی کالا با کارت اعتباری، به خبرگزاری فارس عنوان کرد: پس از جلساتی که با سیستم بانکی و سازمان مدیریت داشتیم، قرار شد بانک‌های صادرات، رفاه و ملی در اجرای طرح فروش اقساطی کالا حضور داشته باشند. وی توضیح داد: بر این اساس، قرارداد بانک صادرات با سازمان بازنشستگی کشوری و بانک رفاه با سازمان بازنشستگی تامین اجتماعی نهایی شده که هر کدام از این بانک‌ها حدود ۳۵۰ هزار عدد کارت اعتباری خرید کالا برای مشتریان صادر خواهند کرد.

وی ادامه داد: قرارداد بانک ملی با وزارت آموزش و پرورش نیز در حال نهایی شدن است که امیدواریم هر چه زودتر به امضا برسد.هاشمی با بیان اینکه هم اکنون بانک مرکزی در حال تست تراکنش‌ها از طریق دستگاه‌های پوز برای اجرای طرح فروش اقساطی کالا است، گفت: دلیل تاخیر در اجرای این طرح، موضوع اعتبارسنجی و گواهی کسر از حقوق بود که ممکن است برخی اقشار کم‌درآمد در این مورد با مشکل روبه‌رو شوند.به همین دلیل قرار شد اگر دستگاه‌های دولتی در مورد سقف حقوق کارکنان یا بازنشستگان مشکلی در صدور گواهی کسر از حقوق داشتند، بانک‌های عامل با اخذ وکالتنامه از متقاضی، این مشکل را برطرف کنند.وی تصریح کرد: اعتبار پیش‌بینی شده برای اجرای طرح فروش اقساطی کالا حدود ۴۲۰۰ میلیارد تومان است و فعلا این طرح شامل اقشار کم‌درآمد جامعه خواهد شد، اما اگر امکان داشته باشد، قشرهای بیشتری مشمول اجرای طرح خواهند شد.مدیرکل صنایع لوازم خانگی وزارت صنعت، مدت بازپرداخت وام کالا را ۲۴ ماه عنوان کرد و گفت: بانک مرکزی خواستار پرداخت ۱۲ ماهه این وام بود، اما با پیگیری‌های وزارت صنعت، این مدت به ۲۴ ماه افزایش یافت.وی سقف حقوق دریافتی مشمولان کارت اعتباری کالا را ۵/ ۱ میلیون تومان عنوان کرد و گفت: میزان خرید برای متقاضیان به طور میانگین ۶ میلیون تومان خواهد بود.هاشمی دلیل کاهش سقف خرید از ۱۰ میلیون به ۶ میلیون تومان را پوشش طیف بیشتری از متقاضیان برای حضور در این طرح عنوان و ابراز امیدواری کرد که طرح فروش اقساطی کالا در دهه اول اردیبهشت‌ماه اجرایی شود.وی تاکید کرد: در این طرح فقط کالاهای داخلی عرضه خواهند شد و برنامه‌ای برای فروش اقساطی محصولات وارداتی نداریم.وی با اشاره به فروش اقساطی کالاهای وارداتی در سال گذشته گفت: این طرح به صورت مستقل اجرا شده بود و ربطی به فروش اعتباری کالاهای داخلی نداشت، در واقع از طریق آن طرح، بانک مرکزی می‌خواهد پلت‌فرمی را اجرا کند که بتواند کارت اعتباری با نرخ سود معمول بانک‌ها را در اختیار مردم قرار دهد تا از آن برای خرید کالا یا حتی پرداخت هزینه حمل‌و‌نقل استفاده کنند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1043941/#ixzz463F5h2wc

۰۸:۰۳:۰۳ رئیس کل بانک مرکزی هم اکنون در مصاحبه با شبکه CNBC :

برجام اولین قدم در راه اعتمادسازی متقابل بوده است و من معتقدم علی رغم اقدامات مثبتی که بعداز برجام صورت پذیرفته ما هنوز نیاز داریم اقدامات بیشتری را شاهد باشیم

افزایش صادرات نفت طی دوره بعد از اجرای برجام یکی از دستاوردهای مهم برجام بوده است.

 

۰۸:۰۲:۱۴ دنیای اقتصاد: در معاملات دیروز، شاخص کل بورس تهران با کاهش ۲ درصدی، سنگین‌ترین ریزش از اسفند ۹۳ را تجربه کرد. گرچه در ظاهر امر، سخنان رئیس کل بانک مرکزی مبنی‌بر اثرگذاری ناچیز برجام بر اقتصاد کشورمان، عامل اصلی قرمزپوش شدن بازار سهام عنوان شد، اما کارشناسان دلایل دیگری را برای این روند ارزیابی می‌کنند. به‌عبارت دقیق‌تر، بورس تهران که در زمستان سال ۹۴ با رشدهای بی‌وقفه و پرشتابی همراه بود، نیاز به اصلاح داشت؛ بنابراین قیمت‌ها آمادگی کامل را برای افت با انتشار نخستین خبر نامناسب داشتند. همچنین لیدرمحوری بازار سهام که طی چند ماه اخیر تحت‌تاثیر گروه خودرویی نوسان می‌کرد، دیگر عامل تشدید افت قیمت‌ها در روز گذشته بود. بسیاری از معامله‌گران، اقدام به خرید اعتباری سهام در گروه خودرویی کرده بودند. بنابراین با صف فروش شدن نمادهای این گروه و قفل شدن پول‌ها، سهامداران برای تسویه اعتبارات دریافتی، مجبور به عرضه دیگر سهام خود شدند؛ عاملی که بورس تهران را یک‌دست قرمزپوش کرد و هیجان‌زدگی معامله‌گران تازه‌وارد را نیز تشدید کرد. در این میان، ثبات نسبی نرخ ارز شاهد دیگری است که نگرانی‌های عنوان‌شده را بهانه‌ای برای افت بورس نشان می‌دهد و اثر آن در سایر بخش‌های فعال اقتصاد کشور مشاهده نمی‌شود.

 

گروه بورس: روز گذشته، شاخص بورس تهران افت ۱۶۰۳ واحدی (معادل ۲ درصد) را تجربه کرد و با دو کانال عقب‌نشینی در رقم ۷۷ هزار و ۹۸۵ واحدی ایستاد. این میزان افت روزانه از اسفند ۹۳ بی سابقه بوده است. در نخستین روز معاملات هفتگی، بیش از ۴۰ میلیارد تومان سرمایه خُرد (سهامداران حقیقی) از بورس تهران خارج شد و همزمان، سفارش‌های (صف) فروش در نمادهای بورسی به بیش از ۱۴۰ میلیارد تومان رسید. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد در شرایطی که بیش از ۲۴۰ نماد بورسی روز گذشته را با افت قیمت پشت سر گذاشتند، کمتر از ۲۵ شرکت با رشد قیمت سهام همراه شدند. کارشناسان عوامل متعددی را برای توضیح این ریزش عنوان می‌کنند که از جمله آن می‌توان به برداشت بازار از سخنان دکتر سیف، رئیس کل بانک مرکزی کشورمان اشاره کرد. ولی‌الله سیف در مصاحبه جمعه شب خود اعلام کرد که دستاورد ایران از توافق هسته‌ای بسیار ناچیز بوده است.

بورس تهران که پیش از این تحت تاثیر خوش بینی به اجرای برجام رشد بی وقفه‌ای داشت، با برداشتی سطحی از این جمله، در مسیر نزولی قرار گرفت. این در حالی است که عمده کارشناسان اعتقاد دارند سخنان رئیس کل بانک مرکزی، فراخور مخاطبان غربی و در جهت امتیازگیری بیشتر بوده است. بنابراین، با ریشه یابی دقیق تر عواملی مثل لیدرمحوری خودرویی‌ها در بورس، لزوم تسویه اعتبارات کارگزاری‌ها و همچنین غالب بودن سهامداران حقیقی در معاملات موجب این واکنش هیجانی در بازار سهام شدند. در این میان، کارشناسان درباره آینده بورس عقیده دارند که احتمال دارد نوسانات در کوتاه مدت به دلیل اخبار پراکنده و همچنین هیجان باقی مانده در معاملات بالا باشد، اما در چشم انداز بلندمدت همچنان خوش‌بینی‌ها باقی است و آینده این بازار روشن است. همچنین، لزوم توسعه سایر ابزارهای مالی، نظیر آتی و اختیار و عدم استفاده از اقدامات ناکارآمدی مثل معاملات بلوکی برای حفظ شاخص بورس از دیگر نکاتی بود که کارشناسان بر آن تاکید کردند.

بیش‌واکنشی بازار به پسابرجام

دکتر شاهین شایان آرانی، کارشناس بازار سرمایه: روز گذشته، عوامل بسیاری در ریزش قابل توجه شاخص کل بورس تهران تاثیرگذار بود. در این میان می‌توان اظهارات رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر تاثیرگذاری ناچیز تحریم‌ها بر وضعیت کشور را یکی از مهم‌ترین‌ عوامل افت بازار عنوان کرد، چرا‌که روحیه مثبت و امید نسبت به حوزه کسب و کار پس از مذاکرات هسته‌ای بیشتر شده بود و همین پدیده روانی موجبات رشد شاخص را فراهم آورده بود. اما با عینی نشدن این موارد شاهد بالا رفتن سوددهی شرکت‌ها نبودیم در حالی که بسیاری با امید به شرایط آینده به خرید سهام شرکت‌ها روی آورده بودند. صحبت‌های اخیر دکتر سیف موجب شد این فضای مثبت با یأس و ناامیدی توأم شود و بازار نیز طبیعتا در واکنش به این فضا و مواجه شدن با واقعیات واکنش نشان داد و قیمت‌ها تعدیل شدند. افزون بر این باید تاکید کرد در صورتی که مشکل مراودات تجاری و معاملات دلاری مرتفع نشود، تاثیرات منفی بیشتری بر شاخص کل خواهد داشت.در عین حال شاهد رشد بیش از حد گروه خودرو در این فضای مثبت و البته واهی بودیم. طبیعتا اخباری درخصوص مشارکت خودروسازان خارجی با شرکت‌های داخلی به افزایش سوددهی و بهبود وضعیت صنعت خودرو انجامید و حال با اظهارات یکی از مقامات کشور محقق شدن این مساله بعید به نظر می‌رسد و طبیعی است قیمت‌ها تا حدودی تعدیل شود. در عین حال با توجه به لیدر بودن این صنعت در بورس تهران طبیعتا افت این گروه بر دیگر صنایع بورسی نیز تا حدودی تاثیر می‌گذارد.در ضمن آینده بازار سرمایه تنها و تنها به آینده اقتصاد ایران گره خورده است. در حال حاضر فضای اقتصاد ایران یک فضای انتظاری است و بورس نیز در حالت انتظار قرار دارد.در شرایط فعلی لازم است سهامداران هوشیاری بیشتری داشته باشند. ارزش‌ها را کارشناسانه انتخاب کنند و با رویکردی چهارساله یک سبد سهام برای سرمایه‌گذاری در بورس انتخاب کنند تا تحت تاثیر فراز و نشیب‌های کنونی قرار نگیرند. همچنین دولت نیز به فضای کسب و کار ثبات داده و التهابات اقتصادی را کاهش دهد و با آغاز سیاست‌های اقتصادی مناسب، رشد اقتصادی را تحریک کند.

اصلاحی به صلاح

بهزاد گلکار، مدیر‌عامل شرکت سرمایه‌گذاری سینا: هر حرکت صعودی نیاز به یک اصلاح منطقی دارد. رشد اخیر قیمت‌ها در بازار سهام به حدی زیاد بود که هر کارشناسی را نگران می‌کرد. نباید این نکته را از ذهن دور داشت که سرعت رشد شاخص بورس از هر پیشرفت واقعی در اقتصاد کشور سریع‌تر بود. به عبارت دقیق‌تر، انتظارات مثبت بسیار سریع‌تر از رخدادهای واقعی حرکت کرده بود. این هیجان مثبت، دیر یا زود باید تخلیه می‌شد و شخصا از اینکه در مقطع فعلی این اتفاق افتاده است خوشحالم. حقیقت این است که اگر آن روند صعودی ادامه پیدا می‌کرد می‌توانست تبعات خطرناکی داشته باشد.رکود فعلی که به تازگی گریبان بازار را گرفته است، تنها می‌تواند غیرحرفه‌ای‌ها را نگران کند. پیش از شروع موج صعودی زمستان سال گذشته حرفه‌ای‌ها در حال انجام خریدهای خود بودند. پس از به اتمام رسیدن موج صعودی اول در سهام شرکت‌های خودرویی، تازه این غیر‌حرفه‌ای‌ها بودند که وارد بازی شدند. حال فرض کنید که صعود خودرویی‌ها با لیدری فعالان غیرحرفه‌ای و نیمه‌حرفه‌ای ادامه می‌یافت. در آن صورت تبعات اصلاح قیمت می‌توانست بسیار خطرناک باشد و به جرات می‌توانم بگویم که جبران عرضه‌های آبشاری می‌توانست غیرممکن شود. اما حال به نظر می‌رسد که در زمانی مناسب اصلاح قیمت‌ها رخ داده است.همچنان معتقدم افق بازار سرمایه در سال جاری و سال آینده بسیار روشن است، اما احتمالا خبری از جهش‌های قیمتی نخواهد بود. باید این نکته را مدنظر داشت که افت فعلی کاملا طبیعی و با توجه به مختصات بازار سهام تهران اجتناب‌ناپذیر بوده است. از آنجا که سرمایه‌گذاری در بازار سهام تهران جایگزین ندارد، طبیعی است که افت و خیزهای شدیدی داشته باشد. به عبارت بهتر فعالان بازار تنها می‌توانند در بازار سهام کشورمان، خریدار یا فروشنده باشند. در این میان جای خالی سایر ابزارها از قبیل قراردادهای آتی، اختیار خرید و فروش و همچنین سیستم معاملاتی دوطرفه کاملا احساس می‌شود. این ابزارها می‌توانند افت و خیز بازار و نوسان‌های آن را کنترل کنند. حال که این ابزارها وجود ندارند، طبیعی است که نوسان‌ها نیز شدید باشد.همان‌طور که اشاره شد، سرعت رشد قیمت سهام بیشتر از سرعت تحولات اقتصادی بود. زمانی که یک بازار مالی به چنین مرحله‌ای می‌رسد و اصطلاحا اشباع می‌شود، هر شوکی می‌تواند باعث افت قیمت‌ها شده و اصلاح بازار را رقم بزند. حال این شوک می‌تواند اظهارات رئیس محترم بانک مرکزی باشد یا بیانیه نامناسب اجلاس سران کشورهای اسلامی. حقیقت بازار این بود که بیش از حد رشد کرده بود و به هر طریق باید اصلاح می‌شد. در کل معتقدم که احتمالا بازار از روز سه‌شنبه هفته جاری یک حرکت برگشتی را آغاز کند. چنانچه این اتفاق رخ ندهد، شاخص کل بورس می‌تواند تا محدوده ۷۵ هزار واحد نیز افت کند. اما جای نگرانی برای وضعیت سودآوری شرکت‌ها وجود ندارد، چرا که احتمالا رفته رفته به سمت بهبود شرایط پیش خواهیم رفت.

سایه سنگین سیاست بر بورس

ابوالفضل شهرآبادی، معاون تامین مالی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان: به نظر می‌رسد پس از مدت‌ها خبرهای سیاسی توانست بازار را با شوک جدی مواجه کند. سخنانی که رئیس بانک مرکزی در روز گذشته بیان کرد در تقابل با صحبت‌های آقای عراقچی در هفته‌های گذشته بود. خوش‌بینی به گروه بانکی با توجه به گشایش‌های اعتباری بسیار بالا بود، این امر باعث شد نگرانی در میان معامله‌گران افزایش یابد و بسیاری از سهامداران حقیقی که بخش گریزان بازار را تشکیل می‌دهند اقدام به فروش سهام خود کنند. از سوی دیگر تنش‌های میان ایران و برخی کشورهای عربی در ماه‌های گذشته و شدت یافتن آن در روزهای پیشین، توانست اثر منفی بر بازار سهام گذاشته و روند نزولی را تشدید کند. با این حال بررسی‌های نشان می‌دهد که در کوتاه مدت و میان مدت بازار با شیب کمی به سمت جلو حرکت کند که در این بین ممکن است فاز اصلاحی همچنان برقرار باشد، اما مطمئنا از شدت آن در روزهای آتی کاسته می‌شود. به علاوه رفتار حقوقی‌ها در روزهای آتی می‌تواند اثرگذاری بسیاری داشته باشد، با توجه به اینکه بخش اعظمی از کنترل بازار در دستان این گروه از معامله‌گران است، حرکت منطقی آنها در صف‌های فروش و خرید بسیار مهم است.

نقطه مغفول سهامداران هیجان زده

محمد‌رضا صادقی‌مقدم، عضو هیات‌ علمی دانشگاه تهران:اتفاق ناخوشایندی که در سه ماه پایانی سال در گروه خودرو رخ داد، باعث شد این صنعت به اشتباه لیدر بازار معرفی شود. در حالی که تفکر غلط لیدر محوری عاملی است که بازار را با مشکلاتی مواجه می‌کند. تمرکز نقدینگی در گروه خودرو رشدهای غیر‌معقول و پرشتابی را برای این گروه به دنبال داشت. همان‌طور که در سال‌های اخیر شاهد بودیم در شرایط رشد بازار گروه‌هایی با عنوان لیدر رشدهای بیشتری را از بازار ثبت می‌کنند. در حالی که رشد بازار همگام با رشد این صنایع رخ نمی‌دهد، در شرایط نزول سهام، فضای منفی این گروه‌ها به افت قیمت‌ها در کل بازار دامن می‌زند، به‌گونه‌ای که کل بازار را به تدریج با خود همراه می‌سازد. در نتیجه، موج هیجانی در گروهی مانند خودرو در فضای منفی بازار اثر بیشتری را نسبت به زمان صعود خواهد داشت. در ماه‌‌های اخیر با سودای کسب سودهای حداکثری، مقدار اعتبارات زیادی از سوی معامله‌گران اخذ شد. در حالی که بر اساس قوانین حداکثر مقدار کسب اعتبار از کارگزاری برای معامله‌گران معادل ۶۰درصد ارزش پرتفوی است، با نزول‌های مداوم ارزش پرتفوی را کاهش می‌دهد. در این شرایط، معامله‌گر با فروش بخشی از سهام خود به ناچار در‌صدد تسویه اعتبار برمی‌آید. در مورد اخباری که امروز به نحوی با برداشت منفی فعالان مواجه شد، عدم رفتار تحلیلی را شاهد هستیم. درخصوص مصاحبه رئیس بانک مرکزی با «بلومبرگ» و اشاره سیف به این موضوع که ایران تقریبا هیچ چیز از رفع تحریم‌ها به دست نیاورده است، این موضوع مغفول مانده که سیف در صدد کسب امتیازهای بیشتر است، در نتیجه، نباید انتظار داشت که این مقام مسوول روی اثر مثبت گشایش‌های بین‌المللی مانور دهد. در صورتی که فشار فروش در روزهای‌ آتی وجود داشته باشد، این انتظار وجود دارد که با رسیدن قیمت‌ها به سطوح کمتر بار دیگر جذابیت قیمتی سهام در شرایط حذف ریسک سیاسی از اقتصاد بتواند بخش تقاضا را تقویت کند. در این میان، اگر مسوولان بورس در‌صدد حمایت‌های مصنوعی برآیند، هیچ اثر مثبتی نداشته و فقط شفافیت بازار را کاهش می‌دهد. باید به این موضوع توجه داشت اگر بازار بهره وری عملیاتی و همچنین سودهای با کیفیتی منعکس کند، مطمئنا سرمایه گذاران به بازار جذب می‌شوند و نیاز به حمایت‌های مصنوعی از شاخص بازارهای سهام نیست. متولیان بازار در زمان رشدهای پرشتاب و تشکیل صف‌های عجیب خرید در برخی از نمادها راهکارهای بسیار مناسبی را در پیش گرفتند (هیچ راه حلی برای جلوگیری از رشدهای هیجانی اتخاذ نکردند)، در شرایط کنونی نیز می‌توانند این روند را ادامه دهند.

فقدان تحلیل در بازار سهام

محمدرضا کفاش، مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام: بررسی روند کنونی بازار بسیار سخت شده و چون روندی معقول و منطقی را دنبال نمی‌کند، نمی‌توان با تحلیل در آن حرکت کرد اما در مجموع به نظرمی‌رسد چند عامل اصلی در روند منفی روز گذشته بازار تاثیرگذار بوده؛ جو منفی حاکم بر سهام خودرویی به‌عنوان لیدر بازار به دیگر صنایع نیز سرایت کرده و باعث تشدید سرعت نزول شده است. صحبت‌های روز گذشته «سیف» رئیس کل بانک مرکزی و ورود و خروج پول‌های بدون تحلیل با هدف کسب سود کوتاه‌مدت از دیگر عوامل کاهش شدید شاخص در روز گذشته بوده است.متاسفانه جو روانی و حرکت کنونی خودرویی‌ها در بازار به گونه‌ای است که نمی‌توان تحلیل منطقی از این بازار داشت؛ این صنعت در ۲ماه گذشته به‌عنوان لیدر اصلی بازار شناخته شده و بیشتر سرمایه‌ها در این گروه وارد شده‌اند و با توجه به تشکیل صف فروش سنگین در روز گذشته و قفل شدن معاملات سهام، نقدینگی اعتباری برای تسویه‌های خود ناچار به فروش سایر سهم‌های پرتفوی شدند و به این ترتیب اکثر سهام با صف فروش سنگین مواجه شدند. این در حالی است که اکنون قیمت نفت و همچنین بازارهای جهانی با رشد روبه‌رو‌ هستند، این موضوع می‌تواند به بهبود سودآوری بخش کالایی بورس تهران کمک کند.از سوی دیگر با توجه به اخبار مثبت در حوزه‌های مختلف و کاهش نرخ سود بانکی باید بازاری مثبت‌تر را شاهد باشیم یا حداقل تمام سهام با صف فروش به کار خود پایان ندهند. برآیند این عوامل نشان‌دهنده نبود تحلیل در بازار است؛ متاسفانه در بازار کنونی افراد تحلیل فاندامنتال را دنبال نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند تا رفتار محتاطانه‌ای را در پیش گیرند و بیشتر نظاره‌گر باشند.دیگر مساله مهم در بازار کنونی انجام معاملات بلوکی است که در شرایط افت بازار شاهد آن هستیم؛ این معاملات به منظور حمایت از افت شدید شاخص اعمال می‌َشود، هر‌چند این امر ممکن است در کوتاه مدت مفید واقع شود اما اثر روانی منفی دارد و باعث از بین رفتن اعتماد به شاخص خواهد شد، در واقع باید اجازه دهیم تا بازار بر اساس روند طبیعی خود حرکت کند و هیچ‌گونه دستکاری در آن صورت نگیرد.با این حال روند بازار در یکی، دو روز آینده با متعادل شدن فشارهای فروش به‌ویژه در گروه خودرویی، روندی تعادلی را در پیش خواهد گرفت.

صعود بازار در گرو تحقق عوامل بنیادی

ایمان مقدسیان، مدیر سرمایه‌گذاری کارگزاری سهام‌گستران:درباره وضعیت دیروز بازار می‌توان جمع‌بندی از چند عامل را ذکر کرد. چند وقتی است که حجم معاملات کاهش پیدا کرده است. بخشی از سودهای خوبی که در ۳ ماه پایانی سال ۹۴ شناسایی شد و همین طور پول‌هایی که به‌صورت اعتبار بود، ممکن است هنوز به بازار برنگشته باشد. در عین حال بخشی از پول‌ها به دنبال افزایش سرمایه نمادها از بازار خارج شد. ضمن اینکه باید در نظر داشته باشیم از آنجا که در بازه ۲۱ ماهه سال ۹۳ و ۹۴ شاهد بازاری نزولی بودیم، حساب برخی شرکت‌های کارگزاری منفی شده بود، بنابراین بخشی از سودهای ایجاد شده در این حساب‌ها صرفا توانست منفی‌های ایجاد شده قبلی را به صفر برساند.

در چند ماه اخیر بسیاری از شرکت‌ها رشدهای قابل توجهی داشتند و اکنون بازار به دنبال اطلاعات جدیدی است که بتواند رشدهای قبلی را توجیه کند یا شاید هم افزون بر رشدهای قبلی رشدهای جدیدی را هم داشته باشد. بر این اساس، اطلاعات موجود باید به‌صورتی باشد که قیمت‌ها را توجیه کند. چنین اتفاقی در مورد گروه خودرویی تا به اینجا نیفتاده است، چرا‌که وضعیتی که نمادهای این گروه دارند و گزارش‌هایی که از این نمادها به بازار ارسال شده، نتوانسته رشد قیمتی در گروه خودرو را توجیه کند. از آنجا که بخش زیادی از پول بازار در گروه خودرویی بوده و خودرو صنعت پیشرو بازار است، گاها بقیه نمادهای بازار نیز تحت تاثیر این گروه قرار گرفته و در بسیاری از موارد بدون دلیل موجهی افت یا رشد می‌کند. در بازار روز گذشته نیز این اتفاق افتاد و شاهد افت نماد گروه‌های دیگر بودیم.

در عین حال بحث‌های پسابرجامی و به‌طور مشخص صحبت‌های رئیس بانک مرکزی بازار را تحریک کرد. از آنجاکه تغییرات عملی چندانی در دوران پسابرجام مشاهده نشده، مقداری بر نگرانی فعالان اقتصادی افزوده است. موضوعی که با اظهارات یکی از مقامات ارشد اقتصادی کشور بر میزان آن افزوده شد. بازار به دنبال عقد قراردادهای جدید شرکت‌ها در زمینه مبادلات مالی است تا تسهیل شرایط در صورت‌های مالی شرکت‌ها عینی شود. اضافه بر تمامی این عوامل بازار همیشه چرخه‌های رکود و رونق داشته است. رشد ۳ ماه پایانی سال ۹۴ رشدی پرشتاب و البته پرقدرت بود. در این شرایط یک اصلاح یک‌ماهه طبیعی به نظر می‌رسد و جای نگرانی نیست. این فرصت خوبی برای کسانی است که به دنبال بهینه کردن پرتفوی خود هستند.

بازار در یک مقاطعی برای روند اصلاحی خود به دنبال نقاط حمایتی است که به این نقاط واکنش نشان می‌دهد. از جمله سطح ۷۸ هزار و ۷۶ هزار و ۵۰۰ واحدی را می‌توان نقاط حمایتی بازار در دوره فعلی دانست. بر این اساس ممکن است باز هم نمادهای منفی بازگردند و حتی صف خرید شوند. اما ادامه روند صعودی بازار در بلندمدت به عوامل بنیادی بستگی دارد. این عوامل بنیادی شامل مسائل پسابرجامی و انعقاد قراردادهای جدید ملموس که برای بازار، افزایش نرخ جهانی فلزات، افزایش نرخ و میزان فروش نفت و همچنین اصلاح بیشتر نرخ بهره بانک‌ها است. با توجه به رکود سایر بازارها نرخ سود بانکی هنوز هم برای سرمایه‌گذاران جذاب است و این بازار به‌عنوان رقیب قدرتمند بورس شناخته می‌شود. در مجموع اما این عوامل تعیین می‌کنند که بورس ما در بلندمدت روند صعودی خواهد داشت یا خیر.

در ادامه نگاهی به معاملات بلوکی روز گذشته نشان از تاثیر مثبت این معاملات بر شاخص بورس داشت. بعضی اوقات بخشی از معاملات بلوکی به‌صورت روزانه وجود دارد اما بخشی از این معاملات برای حمایت از شاخص است. در روزهایی که بازار هیجانی بوده، انجام معاملات بلوکی در مورد سهم‌هایی که وزن و حجم بیشتری دارند، گاهی اوقات بد نیست، چرا‌که از افت هیجانی جلوگیری کرده و از تنش و هیجان خروج سهامدار می‌کاهد. در مجموع تاکید می‌کنم برای بهبود وضعیت فعلی باید منتظر جواب دادن متغیرهای بنیادی ذکر شده باشیم. اگر متغیرهای بنیادی جواب دهند بازار روند صعودی خواهد داشت، اما در صورت جواب ندادن این متغیرهای بنیادی هر حمایتی هم که صورت گیرد، به بازار کمکی نخواهد کرد.

لزوم شفافیت بیشتر در کلان اقتصاد

مازیار فتحی، کارشناس بازار سهام: بازار وارد اصلاح تکنیکالی شده است، سطوح ۷۸ هزار واحد در ادامه سطوح حمایتی ۷۵ تا ۷۶ هزار واحد در مقابل نزول شاخص حضور دارند. مطابق با تمام دنیا بازارها نسبت به اخبار ضد و نقیض واکنش نشان می‌دهند. جو منفی گروه خودرو به‌عنوان لیدر اثر خود را به کل بازار منعکس کرده است. در حالی که انتظار بهبود سهام خودرویی وجود داشت، اما این صنعت با شتاب و قدرت بیش از حد معمول در مسیر صعودی قرار گرفت. این موضوع باعث شد که این گروه به‌عنوان لیدر بازار معرفی شود. در این میان، هر صنعت دیگری نیز جای خودرو با چنین جهشی مواجه می‌شد احتمالا همین وضعیت را برای بازار ایجاد می‌کرد. در این شرایط، فضای منفی لیدر به کل بازار سرایت کرده است. در حالی که پیش از این گروه خودرو با شتاب بسیار بیشتر نسبت به بازار رشد یافته بود، این موضوع را شاهد هستیم که اثر منفی گروه لیدر به مراتب بیشتر از زمان رشد قیمت سهام است.

باید به این موضوع توجه کرد که نگاه جمعی به بازار کاملا اشتباه است. رشد و افت دسته جمعی صنایع بورسی نشان از عدم حضور و هیجان زدگی فعالان بازار دارد. مردم عادی با تحلیل بسیار کمتری اقدام به معامله می‌کنند، اما این انتظار وجود دارد که تحلیلگران و حقوقی‌های بازار به دور از هیجان رفتار کنند. تشکیل تقویم اقتصادی برای کشور و ارائه شاخص‌های اقتصاد و آمار تولید و فروش صنایع مختلف و همچنین نرخ تورم در زمان‌بندی مشخص شفافیت بیشتری را برای صنایع ایجاد می‌کند. این موضوع می‌تواند بخش تحلیل را در بازار تقویت ساخته و مانع از حرکت‌های دسته جمعی و هیجانی چه در سمت خرید یا فروش شود.

اگر در ادامه معاملات در روزهای آتی سطح حمایتی عمل کند و مانع از افت شاخص شود، می‌توان انتظار بازگشت آرامش به بازار را داشت. در غیر این صورت احتمال اینکه این اصلاح طولانی‌تر شود، وجود دارد. علاوه بر این، دخالت‌ها و حمایت‌های مصنوعی شاخص نه تنها عاملی مفید برای بازار نیست، بلکه با تاخیر در ریزش می‌تواند موجب ایجاد فضای فرسایشی در معاملات سهام شود. با وجود فضای منفی کنونی و اشاره برخی از سخنان غیرکارشناسی مبنی بر پایان دوران رونق بورس و احتمال تکرار سناریو سال ۹۲ (شروع روند رکودی پس از پایان حرکت پرشتاب بورس)، باید به این موضوع توجه داشت که شرایط کنونی بازار سهام کاملا متفاوت با سال‌های گذشته است. حذف ریسک سیستماتیک از بازار سهام از مهم ترین نقاط تمایز در این بین است. با این حال، این نیاز وجود دارد که شفاف‌سازی درخصوص برجام صورت بگیرد تا دو گانگی موجود در بازار رفع شود.

خبرهای پسابرجام رنگ باخته‌اند

سلمان نصیرزاده، تحلیلگر بازار سهام :در ابتدا باید بررسی شود که چه عاملی باعث صعود هیجانی بازار شده و در حال حاضر چه عواملی سبب ریزش و اصلاح شاخص شده است. حرکت صعودی شاخص که منجر به بازدهی ۲۸ درصدی طی سه ماه پایانی سال شد تحت تاثیر خبرهایی بود که حول رفع تحریم‌های هسته‌ای ایران به دست آمد. مناسبات اقتصادی با کشور اروپایی و خبر قراردادهای تجاری به خصوص در صنایعی مانند خودرو توانست بازار را با جهش قابل توجه همراه کند. با گذشت زمان خصوصا با شروع سال جدید، اثر این خبرها کمرنگ‌تر شد و احتمال به عمل رسیدن آن در میان معامله‌گران کاهش یافت.در این بین سخنان روز گذشته رئیس بانک مرکزی مبنی بر پیشرفت محدود اقتصاد کشور در پسابرجام،همراه با اظهارات سخنگوی کاخ سفید در رابطه با عدم توافقات برجام درخصوص نظام مالی، توانست سیگنال منفی قوی وارد بازار کند و منجر به ریزش شدید شاخص شود. از سوی دیگر، رفتار لیدرمحوری اخیر در بورس تهران با توجه به لزوم اصلاح در گروه خودرو نیز بی‌تاثیر نبوده است. حجم عظیمی از نقدینگی موجود در بازار در گروه خودرویی است، مسلما با تاثیر خبرهای منفی این گروه که رشد هیجانی داشته است افت بیشتری را نیز ثبت می‌کند. باید در نظر گرفت لیدر محوری در بازار سهام منجر به تشدید روند صعودی و نزولی می‌شود و این موضوع نمی‌تواند خیلی به صلاح بازار باشد.

موضوع دیگر تداوم دید کوتاه مدت میان معامله‌گران است. بعد از افت دوساله بورس و روند صعودی چشمگیر پسابرجام، بسیاری همچنان با نگاه سفته بازانه و نوسان‌گیری به بازار آمدند و کمرنگ شدن خوش‌بینی‌ها باعث شد تا در قالب صف‌های خرید سرمایه خود را از بازار خارج کنند. با این حال درکنار عوامل فوق، بحث استفاده حداکثری فعالان بازار از اعتبارات مطرح است.با توجه به روزهای پایانی ماه، بسیاری از شرکت‌ها اقدام به تسویه اعتبارهای خود می‌کنند که بخش اعظمی از آن در نمادهای خودرویی است،این موضوع تراکم فروش را در بسیاری از نمادها افزایش داده و بر شدت نزول بازار افزوده است.

یکی از مواردی که بار دیگر در بازار دیروز دیده شد افزایش معاملات بلوکی است، که به یک رفتار سنتی در روزهای منفی بدل شده است. روند هر بازاری باید با مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین شود، این مکانیزم که عمدتا به‌صورت دستوری است به ضرر بازار است. این عامل شاید درکوتاه مدت بتواند تاثیر مثبتی در بازار بگذارد، اما در بلند‌مدت اثر منفی در بازار به جای می‌گذارد. با تمام این تفاصیل می‌توان رفتار بازار را در میان‌مدت مثبت ارزیابی کرد، شاید در کوتاه‌مدت با هیجانات کنونی روند اصلاحی شدت داشته باشد، اما شواهد نشان می‌دهد در میان‌مدت بازار با تعقل بیشتر و رفتار منطقی‌تر از سوی بازیگران هر دو گروه بتواند روند صعودی مطلوبی در پیش گیرد.

چشم‌انداز بازار هنوز مثبت است

فراز مسافری‌راد، مدیر صندوق سرمایه‌گذاری آتیه اندیشان مس: رشد قیمت‌های اخیر بازار سهام را با هیچ منطقی نمی‌توان توجیه کرد. ریزش قیمت‌ها دیر یا زود اتفاق می‌افتاد و هیچ دلیلی روشن‌تر از رشد هیجانی قیمت‌ها برای آن وجود نداشت. صحبت‌های رئیس بانک مرکزی و تشدید تنش‌های سیاسی منطقه می‌توانست تنها محرکی برای تخلیه حباب قیمت‌ها باشد. از همان ابتدا که سهم‌های خودرویی جهش‌های قیمتی خود را آغاز کردند، می‌شد حدس زد که رشد قیمت‌ها چندان دوامی نخواهد داشت اما هیجان و فضای مثبت میان خریداران سهام باعث شد که سهام خودرویی بیش از حد رشد کند و در نهایت این گروه حتی به‌عنوان لیدر بازار قلمداد شد. بعدها با انتشار گزارش ایران خودرو درباره تولید و فروش در سال ۱۳۹۴، حجت بر بازار سهام تمام شد که خودرویی‌ها به این زودی توان افزایش سودآوری خود را ندارند، اما باز هم این فعالان حقیقی بازار بودند که برای خرید سهام شرکت‌های خودرویی سر و دست می‌شکستند.

حالا هم بازار مسیر طبیعی خود را طی می‌کند و قیمت‌ها باید در گروه خودرویی و سایر گروه‌ها تعدیل شوند. انتقاد‌های زیادی به لیدر شدن گروه خودرویی وارد بود، اما درست یا غلط، باید بپذیریم که این گروه خودرویی است که در شرایط فعلی سمت و سوی بازار سهام را مشخص می‌کند. فعالان بازار باید مختصات فعلی بازار سرمایه ایران را بدانند و پس از آن سرمایه‌گذاری کنند. لیدرمحوری از گذشته در بازار سهام تهران مرسوم بوده است و در واقع ما درون یک فرآیند تکاملی قرار داریم. برداشت بازار از گروه و صنعت لیدر طی ۱۰ سال گذشته بهبود یافته و رفتار سهامداران تعدیل شده است. این فرآیند تکاملی باید مسیر طبیعی خود را طی کند و در نهایت به مرحله‌ای از پختگی برسد. تا آن زمان هیچ سیاست‌گذاری نمی‌تواند بدون محدود کردن بازار، راه حلی برای لیدرمحوری بیابد. در کل انتظار دارم که ریزش قیمت‌ها در همین هفته متوقف شده و در نهایت به تعادل برسد. پس از آن احتمالا دیگر خبری از جهش‌های قیمتی نخواهد بود و سهامداران به انتظار بهبود سودآوری شرکت‌ها خواهند نشست. از آنجا که پول‌های خارج شده طی دو روز معاملاتی گذشته، محل بهتری از بورس برای پهلوگرفتن ندارند، لذا به زودی قیمت‌ها مورد حمایت بازار قرار خواهند گرفت، در نتیجه بورس تهران پس از یک تعدیل معنادار به زودی در مسیر رشد آرامی قرار خواهد گرفت.

مشتریان اعتباری عامل تشدید ریزش دیروز

محسن احمدی، معاون سرمایه‌گذاری کارگزاری فیروزه آسیا: از اواخر سال گذشته و با ورود نقدینگی جدید به بازار، نه تنها حجم معاملات روزانه بورس بلکه سطح اعتبار کارگزاران نیز افزایش یافت که منجر به بازدهی قابل ملاحظه‌ای در ۲ ماه آخر سال ۱۳۹۴ شد، اما این رشد ناهمگون بود و برخی صنایع با رشد چشمگیر و برخی دیگر با رشد کمتری مواجه شدند که در این راستا می‌توان به صعود گروه خودرویی و حتی رسیدن به سقف‌های قیمتی آنها اشاره کرد که به این ترتیب در آن بازه زمانی این گروه به‌عنوان لیدر بازار شناخته شد. با شروع سال جدید و توقف رشد گروه خودرو از حجم معاملات بازار کاسته شد و معاملات دیگر گروه‌ها با شدت گذشته دنبال نشد.در این میان چون حجم بالایی از مبادلات به مشتریان اعتباری و در واقع حقیقی‌ها اختصاص تعلق داشت، شاهد افت بیشتر قیمت‌ها بودیم؛ چرا‌که عموما معاملات اعتباری با دید نوسان‌گیری و نه سهامداری انجام می‌شود و از این رو هنگام ریزش‌ها و نوسانات مقطعی بازار خروج سریع این معامله‌گران کوتاه‌مدت به تشدید ریزش بازار می‌انجامد. در این میان سخنرانی روزگذشته رئیس کل بانک مرکزی، چندان نامطلوب نبود، بلکه یک شوی تبلیغاتی برای گرفتن امتیاز بود؛ موضوعی که بهانه‌ ریزش بازار دیروز شد. این در حالی است که در واقع علت اصلی منفی شدن نماگر بورس در روز گذشته را باید در دو عامل دیگر جست‌وجو کرد: ۱- خروج سریع پول‌های جدید (Hot money) که در یکی، دو ماه گذشته به بازار وارد شده بود .۲- عدم کاهش قابل ملاحظه نرخ بازارهای بدون ریسک. درشرایط کنونی که نرخ تورم کاهش یافته و حتی تورم نقطه به نقطه به کمتر از ۱۰درصد نیز رسید، اما نرخ سود بانکی همچنان تفاوت قابل ملاحظه‌ای با شرایط فعلی کشور داشته و با این نرخ‌ها، حقوقی‌های فعال در بازار سرمایه ترجیح می‌دهند که با فروش سهام خود اقدام به تسویه تسهیلات دریافتی گذشته خود کنند. نتیجه این امر نیز کمرنگ شدن فعالیت این گروه و انفعال در روزهای بحرانی بازار بوده است.

در واقع کاهش فعالیت حقوقی‌ها منجر به گرفتن ابتکار عمل توسط حقیقی‌های بازار شده و بنا بر نگاه متفاوت این دسته که تمایل برای خرید و فروش کوتاه مدت دارند، نوسانات شدیدی را در بازار شاهد هستیم. در مجموع با توجه به آشکارشدن تدریجی تاثیرات برجام در بنگاه‌های اقتصادی و تاثیر آن بر سودآوری امسال و به‌خصوص سال ۹۶ شرکت‌های بورسی، پیش‌بینی می‌شود در سال جاری بازار سرمایه عملکردی بسیار مطلوب و مثبت از خود نشان دهد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044010/#ixzz463Eg1XVk

۰۷:۵۹:۱۱ بانک مرکزی: موانع اجرای برجام در خاک آمریکا پیگیری شد/سخنان سیف کارساز بود
تهران- ایرنا- مدیر روابط عمومی بانک مرکزی، سفر رئیس کل بانک مرکزی به آمریکا سه ماه بعد از اجرای برجام را مهم توصیف کرد و گفت: طبیعی است که در آن کشور مباحث مربوط به موانع اجرای برجام به طور جدی تری پیگیری شود.
بانک مرکزی: موانع اجرای برجام در خاک آمریکا پیگیری شد/سخنان سیف کارساز بود
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، «محمدعلی کریمی» افزود: موضع اصلی ولی الله سیف در اجلاس سالانه صندوق بین المللی پول این است که اقدامات طرف مقابل در جریان اجرای برجام در برابر اقداماتی که ایران انجام داده کافی نیست.
وی ادامه داد: مخاطب اصلی این اظهارات، آمریکا و طرف غرب بوده و سخنان رئیس کل بانک مرکزی با هدف وادار کردن واشنگتن به انجام تعهدات حداکثری خود بوده است.
کریمی با بیان اینکه در اظهارات سیف در شورای روابط خارجی آمریکا، سخنی از عدم فعالیت سوئیفت نبوده است، گفت: جالب است که برخی همکاران رسانه ای از بازنشدن سوئیفت سخن گفته اند که این موضوع پیش از این روشن شده که مایه تعجب است.
وی ادامه داد: روشن است که سخنان سیف ناظر بر عدم همکاری برخی بانک‌ها به دلیل ترس از اعمال جریمه توسط آمریکا و نیز عدم صدور مجوز آنها برای انجام معاملات دلاری با بانک های ایرانی بوده است.
مدیر روابط عمومی بانک مرکزی با بیان اینکه سامانه جهانی سوئیفت باز است اما معاملات بر پایه دلار به واسطه تحریم‌های اولیه آمریکا همچنان ناممکن است، خاطرنشان ساخت: سخن بانک مرکزی این است که این موضوع باید به گونه‌ای حل شود. همانطور که سیف نیز اشاره کرد در برجام آمده که تعاملات مالی بین‌المللی ایران باید روان و تسهیل شود و اکنون نظام مالی و بانکی آمریکا مزاحم این روند است؛ بنابراین کشورهای ۱+۵ کمک کنند این مهم زودتر حل شود.
وی خاطرنشان کرد: سفر رئیس کل بانک مرکزی به آمریکا آثار و برکات خود را به جا خواهد گذاشت و انتظار می رود کشورهای ۱+۵ در تسریع برقـراری روابط بانکی و تسهیل مسیر تعاملات بین المللی بانکی تحرک بیشتری از خود نشان دهند؛ همانطور که بلافاصله پس از سخنان سیف در شورای روابط خارجی آمریکا، مسئولان دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (OFAC) در جلسه ای با همکاران بانک مرکزی ایران به بررسی مسائل پیش رو به صورت جزئی و عملیاتی پرداختند و در همان جلسه مقرر شد اقداماتی فوری انجام شود.
به گفته وی، بازتاب سخنان انتقادی رئیس کل بانک مرکزی در رسانه ها و محافل اقتصادی آمریکا اثرگذار و گسترده بوده و با توجه به اشاره سیف به مقاوم بودن اقتصاد ایران، به این اظهارات از زاویه قدرت نگاه شده است.
مدیر روابط عمومی بانک مرکزی گفت: اقدام بانک‌های خارجی در برقراری روابط کارگزاری با بانک‌های ایرانی یک امر زمان‌بر و مطابق با روال بانکداری بین الملل است و تاکنون نیز بیش از ۳۰۰ رابطه کارگزاری ایجاد شده است. طبیعی به نظر می‌رسد که مقام ارشد بانکی ایران در این سفر بر پایبندی طرف مقابل بر تعهدات خود تاکید و کاستی های موجود را گوشزد کنند.
وی ابراز امیدواری کرد، رسانه‌ها و نمایندگان افکار عمومی نیز همسو با این هدف از اعلام مواضع رئیس کل بانک مرکزی حمایت کرده و در انتشار تحلیل‌ها و اظهارنظرها با مراجعه به منابع معتبر، دقت کافی به عمل آورند.
به گزارش ایرنا، رئیس کل بانک مرکزی در صدر هیاتی متشکل از معاونت های ارزی و اقتصادی این بانک برای شرکت در اجلاس بهاره بانک جهانی و صندوق بین المللی پول به آمریکا سفر کرده است.
نشست مشترک صندوق بین المللی پول (IMF) و گروه بانک جهانی(World Bank Group) همه ساله در دو نوبت و با حضور رئیسان کل بانک های مرکزی و وزیران اقتصادی و دارایی کشورهای عضو برگزار می‌شود. اجلاس بهاره در اواخر فروردین ماه و اجلاس پائیزه (سالانه) به طور معمول در اواسط مهرماه در واشنگتن برگزار و هر سه‌سال یک بار نیز یکی از کشورهای عضو به عنوان میزبان اجلاس سالانه تعیین می‌شود.
زمان اجلاس بهاره امسال نیز روزهای ۱۵ تا ۱۷ آوریل ۲۰۱۶ (۲۷ تا ۲۹ فروردین) است.
سیف پنجشنبه هفته گذشته در حاشیه اجلاس بهاره بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در واشنگتن، با «جک لو» وزیر خزانه داری آمریکا دیدار و گفت وگو کرد.

 

۰۷:۵۸:۳۵ مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی گفت: با اجرای طرحهای توسعه ای ظرفیت پالایشی کشور از ١,٨ میلیون بشکه به ٣.١ میلیون بشکه در روز می رسد.

  • به گزارش خبرنگار شانا، عباس کاظمی عصر امروز (شنبه، ٢٨ بهمن ماه) ‌در پنل نقش دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در انتقال و توسعه دانش بنیادین فناوری در حوزه پایین دست در همایش صنعت نفت دانش بنیان؛ تبلور اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی گفت:‌ با اجرای طرحهای توسعه ای شاهد افزایش ظرفیت پالایشی کشور خواهیم بود.

    وی با اشاره به اجرای طرحهای توسعه ای مانند ستاره خلیج فارس، طرح فراگیر سیراف و پالایشگاه آناهیتا ادامه داد:  اجرای این طرحها با هدف افزایش ظرفیت پالایش نفت خام و میعانات گازی و جلوگیری از خام فروشی بوده است که مصداق کامل تحقق شعارهای اقتصاد مقاومتی است.

    کاظمی با اشاره به تامین کالاهای دانش بنیان مانند کاتالیستها و مواد شیمیایی با همکاری دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی، ادامه داد: ارتقای بهینه سازی پالایشگاهها، جلوگیری از خام فروشی، رفع آسیب پذیری اقتصاد در شرائط تحریم و افزایش خودباوری و اعتماد ملی از جمله سیاستهایی است که شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با اجرای طرحهای توسعه ای به دنبال آن است.

    مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اجرای طرحهای افزایش کیفیت و کمیت پالایشگاههای کشور،تصریح کرد: براین اساس از مجموع ٧١ میلیون لیتر مصرف روزانه بنزین ٢۴ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ و از مجموع ٧٩ میلیون لیتر مصرف روزانه گازوییل، ٢۴ میلیون لیتر یورو۴ بوده است.

    وی یکی از دلایل زیانده بودن پالایشگاهها را تولید مازوت از سوی آنها اعلام کرد و گفت:  در حال حاضر مازوت در کشور مصرفی ندارد و در سالهای آینده نیز مصرفی در این بخش نخواهیم داشت؛ بنابراین توجه به این مولفه در ارتقای پالایشگاهها از الزامات است.

 

۰۷:۵۶:۳۶ وزیر نفت با حمایت از طرح تثبیت تولید نفت (فریز نفتی) و برگزاری نشست دوحه گفت: ایران تحت هیچ شرایطی نمی تواند از حق و سهم تاریخی خود از بازارهای جهانی نفت خام صرفنظر کند.

  • به گزارش خبرنگار شانا، بیژن زنگنه شامگاه شنبه (٢٨ فروردین ماه) در برنامه «تیترامشب» شبکه خبر درباره طرح فریز نفتی اظهار کرد: طرح فریز یا منجمد کردن تولید نفت خام در سطح ماه ژانویه ٢٠١۶، در نشست چهارجانبه وزیران نفت و انرژی روسیه، ونزوئلا، قطر و عربستان ماه فوریه امسال در دوحه مطرح شد، در این نشست تصمیم گرفته شد برای سامان دادن بازار و برای این که نبود تعادل میان عرضه و تقاضا از میان رود (هم اکنون بیش از ٢ میلیون بشکه مازاد نفت در بازار وجود دارد) تولید نفت در سطح ماه ژانویه ٢٠١۶ تثبیت شود.

    وزیر نفت ضمن حمایت جمهوری اسلامی ایران از این طرح با بیان این که چند نکته مهم در این ایده وجود دارد، همکاری جدی کشورهای عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را یکی از این نکته ها دانست و تصریح کرد: در این طرح برای نخستین بار یک همکاری جدی، موثر و سازنده میان تولیدکنندگان اوپک و بخشی از تولیدکنندگان غیر عضو این سازمان به وجود آمده است.

    وی ادامه داد: روسیه، بزرگترین تولید کننده نفت دنیا و یکی از تولیدکنندگان بزرگ غیر عضو اوپک پیش از این حاضر نبود با اوپکیها همکاری کند و این آغاز همکاری مناسبی است، به تبعیت مسکو برخی کشورهای دیگر غیر عضو اوپک نیز حاضر شدند با اعضای اوپک همکاری کنند.

    زنگنه دیگر نکته مهم این طرح را این موضوع دانست: «با کاهش قیمت نفت عده ای از اعضای اوپک اعتقاد داشتند که باید بازار را به حال خود رها کرد و این سازمان نباید درباره قیمت تصمیم بگیرد، اما هم اکنون اعضا به این نتیجه رسیدند که باید برای بهبود وضع بازار اقدامی کرد که این تصمیم گیری جای خوشامد دارد.»

     اجرای برجام بزرگترین خواست دولت و ملت

    وزیر نفت با تاکید بر این که ایران از طرح فریز نفتی حمایت می کند،  اما آن را کافی نمی داند، یادآور شد: ما به اعضای اوپک و برخی کشورهای غیر عضو اوپک همچون روسیه که با ما در ارتباط بودند گفتیم که باید واقعیت بازگشت نفت ایران را به بازار درک کنند زیرا اگر ایران بخواهد تولید نفت را در سطح ماه ژانویه تثبیت کند بدان معناست که هیچ اتفاقی در رفع تحریمهای این کشور نیفتاده است.

    وی بزرگترین خواسته ملت و دولت را اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و رفع تحریمها دانست و با بیان این که مهمترین تحریم علیه ایران، تحریم نفت بود، اظهار کرد: در دوران تحریم مقدار صادرات نفت ایران به یک میلیون بشکه در روز رسید، در حالی که این رقم پیش از تحریمها ٢ میلیون و ٣٠٠ تا ٢ میلیون و ۴٠٠ هزار بشکه در روز بود.

    وزیر نفت با بیان این که ایران پیش از لغو تحریمها در نشستهای متعدد با اعضای اوپک و همچنین نوشتن نامه، بازگشت نفت ایران را به بازار یادآورشده بود و اعضای اوپک نیز این موضوع را منظور کردند، افزود: اعضای اوپک نیز به طور عمومی با بازگشت ایران به بازار نفت برخورد مثبتی داشتند.

    ایرانی نقشی در  نامتعادل شدن بازار نداشت

    زنگنه بازگشت به بازار نفت را حق ایران دانست و با یادآوری این که ایران نقشی در  نامتعادل کردن بازار نداشته است و زمانی که بازار نامتعادل شده و عرضه بیش از تقاضا بوده است ایران حداقل تولید تاریخی خود را داشته است، تصریح کرد: انصاف و منطقی نیست و کسی هم نمی تواند از ایران چنین انتظاری داشته باشد که تحریمی خودخواسته بر خود تحمیل کند و با دست خود خودش را تحریم کنیم.

    وزیر نفت بار دیگر ضمن حمایت از برگزاری نشست دوحه درباره حضور نماینده ایران در این نشست گفت: ما به این نتیجه رسیدیم که نشست دوحه برای کسانی است که می خواهند طرح فریز نفتی را امضا کنند و اگر می خواستیم نماینده ای از ایران در این نشست حضور داشته باشد برای این بود که حمایت خود را از این طرح نشان دهیم ، اما از آن جا که قرار نیست ایران این طرح را امضا کند، بنابراین ضرورتی برای حضور نماینده ایران در این نشست وجود ندارد.

    زنگنه در این باره که انتشار خبر حاضر نشدن شما در این نشست سبب شد قیمت نفت بیش از یک دلار کاهش یابد، گفت: ممکن است هر گونه اتفاقی بیفتد، اما مهمترین موضوع برای ما این است که تحت هیچ شرایطی نمی توانیم از حق و سهم تاریخی خود از بازار نفت صرفنظر کنیم.

 

۰۷:۵۶:۱۱ واحدهای صندوق سرمایه گذاری پاداش سهامداری توسعه در نماد “سپاس” طی ۱۶ اسفند ماه سال ۹۳ با قیمت ۱۰۰۰ تومان در بازار سرمایه عرضه شد و مقرر گردید تا در سر رسید آن یعنی ۳۱ فروردین ماه سال ۹۵ هر واحد از این صندوق با اختیار فروش به قیمت ۱۳۰۰ تومان اعمال شود

بر این اساس با توجه به نزدیک شدن به زمان سر رسید صندوق مذکور، این سوال مطرح می شود که برنامه های مدیر و متولی صندوق سپاس برای تسویه با دارندگان آن چگونه خواهد بود؟

در همین ارتباط، مدیر عامل مرکز مالی ایران به عنوان مدیر صندوق سپاس در گفتگو با خبرنگاربورس نیوز عنوان کرد: صندوق سرمایه گذاری پاداش سهامداری توسعه از آغاز فعالیت خود تاکنون به اهداف و برنامه های خود دست یافته است. به گونه ای که آخرین رقم NAVصدور صندوق سپاس طی روز گذشته ۱۳۱۳۶ ریال بوده که این امر بیانگر این است که بازدهی مورد نظر محقق شده است.

علی نقوی در خصوص برنامه های این مجموعه برای تسویه واحدهای صندوق سپاس اظهار داشت: در اطلاعیه اولیه عرضه واحدهای صندوق در بازار سرمایه سه راهکار جهت اعمال اختیار فروش واحدهای صندوق اعلام شده که بر اساس آن در حال انجام مذاکراتی با مدیران صندوق توسعه بازار سرمایه به عنوان تضمین کننده واحدها هستیم که نتایج نهایی طی روزهای آتی به شرکت بورس اوراق بهادار تهران اعلام می شود و در نهایت از طریق این شرکت به اطلاع سهامداران می رسد.

وی در بیان سه راهکار تعیین شده برای تسویه واحدهای صندوق گفت: انتقال واحدهای صندوق به قیمت اعمال یا پرداخت ما به التفاوت قیمت اعمال و خالص ارزش دارایی های صندوق در تاریخ اعمال به دارندگان به صورت نقد یا از طریق واگذاری اوراق بهادار جدید از عرضه کننده به دارنده از جمله راهکارهای پیش رو جهت تسویه واحدها است که البته همانطور که عنوان شد این روش توسط مدیر صندوق و از طریق پیغام ناظر بازار اعلام می شود.

مدیر عامل مرکز مالی ایران در خصوص تفاوت میان NAV و قیمت روز هر واحد از صندوق سپاس ابراز داشت: به طور معمول صندوق های ETF کمتر از NAV خود معامله می شوند و صندوق سپاس نیز این گونه بوده است. علاوه بر این، توجه به این نکته حائز اهمیت است که این صندوق بازارگردان ندارد و قیمت آن روی تابلوی معاملات بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شده که نزدیک به قیمت اعمال آن یعنی ۱۳۰۰ تومان می باشد.

نقوی در خاتمه با بیان اینکه عرضه صندوق سپاس در بازار سرمایه تجربه خوبی ارزیابی می شود، افزود: قیمت ابطال و صدور هر واحد از این صندوق تقریباً نزدیک به هم است و حتی قیمت صدور آن بیش از برآوردها بوده است. از این رو به نظر می رسد صندوق سپاس می تواند الگوی خوبی برای نهادهای مالی مختلف جهت اجرای برنامه های این چنینی در سال های آینده باشد.

 

 

۰۷:۵۳:۳۳ رئیس‌جمهور شنبه‌شب پس از دیدار و گفت‌وگو با رئیس‌جمهور و دیگر مقامات ترکیه، به سفر خود پایان داد و به تهران بازگشت. وی در بدو ورود، درباره سه خطر بزرگی که امروز جهان اسلام را تهدید می‌کند سخن گفت.

به گزارش «انتخاب» به نقل از خبرگزاری ها، دیدار دوجانبه با رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر ترکیه، شرکت در نشست هیات‌های عالی‌رتبه دو کشور، شرکت و سخنرانی در سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول، دیدار با برخی سران شرکت‌کننده در این اجلاس و دیدار با ایرانیان مقیم ترکیه از جمله برنامه‌های حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی در سفر چهار روزه‌اش به استانبول و آنکارا بود.
روحانی در فرودگاه مهرآباد و در گفت‌وگویی کوتاه با خبرنگاران، با اشاره به اینکه “تفرقه، تروریسم و صهیونیسم، خطرات بزرگی است که امروز جهان اسلام را تهدید می‌کند”، افزود: حضور پررنگ جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی بسیار حائز اهمیت بود و ما باید از هر فرصتی برای تقویت وحدت در جهان اسلام استفاده کنیم.
رئیس‌جمهور افزود: صهیونیست‌ها و برخی کشورهایی که از حکمت کافی برخوردار نیستند قصد داشتند تا این اجلاس را به صحنه اختلافات داخلی در جهان اسلام تبدیل کنند که برخلاف خواست آنها، در اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، خطرات حقیقی دنیای اسلام مطرح شد.
وی اضافه کرد: لازم بود تا جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس به صراحت اعلام کند تا صهیونیسم و تروریسم خطرات اصلی و تهدیدکننده برای جهان اسلام هستند.
روحانی سفر رسمی به ترکیه و دیدار با رئیس‌جمهور و مقامات بلندپایه این کشور را نیز در راستای توسعه و تعمیق همه‌جانبه مناسبات میان دو کشور برشمرد و گفت: توافقات بسیار خوبی میان دو کشور به امضا رسیده که می‌توانیم با اجرای آنها شاهد ارتقاء همه‌جانبه مناسبات تهران – آنکارا باشیم.

 

۰۷:۵۳:۱۶ به گزارش ایرنا،کورادو مونتا مدیر فروش فنی شرکت ایکما ایتالیا در حاشیه برگزاری دهمین نمایشگاه ایران پلاست ، گفت: این شرکت از سال ۲۰۰۸ در ایران حاضر شده و همه ساله در نمایشگاه ایران پلاست حضور پیدا کرده است .
وی افزود: صادرات این شرکت به ایران حدود ۱۰ درصد مجموع گردش مالی آن است و سال گذشته پروژه بزرگی با یکی از شرکت‌های ایرانی امضا شده که سهم بازار ایران از گردش مالی ایکما را به ۴۰ درصد افزایش داد.
مونتا در خصوص توسعه روابط تجاری با ایران در شرایط پسا تحریم اضافه کرد: روابط بیمه ای شرکت ایتالیایی ساچه (SACE) با فعالان صنعت پتروشیمی، صنایع تکمیلی پتروشیمی، پلاستیک و ماشین سازان ایرانی صورت گرفته و به منظور توسعه روابط مالی با ایران، این شرکت تأسیس شده و قرار است مشتری‌های ایرانی را برای خرید شرایطی محصولات ایتالیایی پشتیبانی کند.
وی تصریح کرد : سفر هفته گذشته نخست‌وزیر ایتالیا به ایران موجب شد تا موضوع مزبور مطرح، و قرارداد مالی این شرکت با طرف ایرانی تنظیم شود.
به گزارش ایرنا، دهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست از ۲۵ تا ۲۹ فروردین ماه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برپا شده وساعات بازدید آن ۱۰ صبح تا ۱۸ بعدازظهر است.
نمایندگانی از بخش خصوصی ایتالیا و نمایندگانی از بخش دولتی و تعدادی از اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در روز چهارشنبه (۲۵ فروردین ) با حضور« متئو رنتزی » نخست وزیر ایتالیا و محمد رضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن وتجارت کشورمان، ۱۲ موافقتنامه همکاری در بخش های مختلف انرژی، فولاد، مخابرات و هوانوردی، فرودگاهی و پزشکی امضا کردند.
علاوه براین روز سه شنبه در نخستین روز اقامت نخست وزیر ایتالیا در تهران، هفت سند همکاری در زمینه های مختلف از جمله همکاری در زمینه گردشگری و فعالیت های فرهنگی، تفاهم نامه همکاری صنعتی بین وزارت نیرو ایران و وزارت توسعه اقتصادی ایتالیا و همچنین چارچوب همکاری راه آهن جمهوری اسلامی ایران و راه آهن دولتی ایتالیا امضا شد.
یادداشت تفاهم همکاری بین شرکت انل و شرکت ملی صادرات گاز ایران، یادداشت تفاهم همکاری بین شرکت فرودگاه های ایران و شرکت فرودگاه های میلان ایتالیا، یادداشت تفاهم همکاری بین شرکت کارگاز سیستم ایران و شرکت دانیلی ایتالیا در زمینه تولید انواع مفتول، میلگرد و تسمه مورد نیاز صنایع خودرو از دیگر اسنادی بود که بین دو طرف مبادله شد.

 

۰۷:۵۲:۴۷ مهم  : به گزارش ایرنا، با کاهش التهابات اقتصادی سال‌های ۹۰ تا ۹۲، دولت تصمیم به بازسازی برخی از مشکلات ساختاری اقتصاد ایران گرفت؛ مشکلاتی که از سالیان دور وجود داشته و آثار منفی خود را بر بخش‌های مختلف اقتصاد گذاشته است.
انباشته شدن بدهی های دولت یکی از مهم‌ترین مشکلاتی است که به صورت سلسله ‌وار در سال های گذشته باعث بروز مشکلات دیگری در عرصه اقتصادی کشور شده است. در دهه‌های گذشته بخصوص درزمان فعالیت دولت‌های نهم و دهم، دولت برای پاسخ به تقاضاها به صورت مداوم برای تأمین نقدینگی مورد نیاز خود دست در جیب بانک مرکزی و شبکه بانکی می‌کرد و از سوی دیگر مطالبات پیمانکاران و فعالان بخش خصوصی همکار با دولت را به تعویق می‌انداخت.
با اینکه همگان درخصوص بالا بودن بدهی‌های دولت اتفاق نظر داشتند، اما تا آن زمان هیچ‌گونه گزارش رسمی درباره حجم و میزان بدهی‌های دولت به بخش‌های مختلف وجود نداشت.
اما با قصد جدی دولت یازدهم برای رفع مشکلات و رونق اقتصادی، بازار بدهی در کشور ایجاد و قرار شد بدهی‌های دولت به اوراق تبدیل شود و این اوراق را در اختیار طلبکاران قرار دهد که البته این اوراق قابلیت خرید و فروش در بازار سرمایه کشور را داشته باشد.
علاوه بر این، باتوجه به اهمیت تسویه بدهی‌های دولت و تأثیرآن در خروج اقتصاد از رکود، بخش مهمی از بسته خروج غیرتورمی از رکود دولت را پرداخت بدهی‌های آن تشکیل داد.
البته براساس نظرکارشناسان، پرداخت بدهی‌های دولت به طلبکاران نه تنها منجر به سرعت جریان نقدینگی در کشورمی شود بلکه در کنار آن دولت از زیرفشار بدهی‌های خود خارج شده و قدرت عمل طلبکاران مانند شبکه بانکی و پیمانکاران نیز افزایش می‌یابد.
از سوی دیگر بدهی دولت در شبکه بانکی نیز با لحاظ نرخ سودی که برآن مترتب می‌شود مدام درحال افزایش است و بدین ترتیب دولت از این دو ناحیه فشار زیادی را متحمل می‌شود. این درحالی است که اگر بدهی‌های دولت به طلبکاران پرداخت شود، بخش عمده‌ای از مشکل کمبود نقدینگی بخصوص در بانک‌ها نیز حل می‌شود و بر این اساس بانک‌ها آسان تر می‌توانند نسبت به تأمین مالی بخش‌های مختلف اقتصادی اقدام کنند.
انتشاراوراق خزانه یکی از راهکار های دولت برای کاهش بدهی های خود بود اما اوراق خزانه اسلامی چیست؟ اسناد خزانه اسلامی، ابزاری مالی است که مبتنی بر بدهی دولت به ‌نظام بانکی، ذی‌نفعان و تامین‌کنندگان منابع بوده و به‌وسیله خزانه‌داری کل وزارت امور اقتصادی و دارایی منتشر می‌شود.
در واقع اگر بخواهیم تعریف علمی از اسناد خزانه داشته باشیم، می‌توان گفت که اسناد خزانه، اوراق بهادار بانام یا بی‌نامی است که خزانه‌داری کل با بهای اسمی معین و بدون کوپن سود با سررسیدهای حداکثر تا سه سال منتشر کرده و در قبال بدهی‌های مسجل بخش دولتی و با توافق بستانکاران به‌صورت تنزیلی (با کسر از بهای اسمی) در اختیار آنها قرار می‌دهد.
در واقع دولت می‌تواند با انعقاد قراردادهای مربوط به مبادله‌های واقعی، اوراق بهادار خزانه را برای سررسید معین در اختیار بانک‌ها، پیمانکاران پروژه‌های کوتاه‌مدت یا تامین‌کنندگان نیازهای جاری و به‌طورکلی طلبکاران دولت قرار دهد و از این راه نیازها و هزینه‌های جاری و کوتاه‌مدت خود را تامین مالی کند.
اهمیت توجه به تسویه بدهی های دولت سبب شد تا خبرگزاری جمهوری اسلامی در میزگرد «نقش بازار سرمایه در تامین مالی بدهی های دولت» که با حضور مهدی بنانی، مدیرکل مدیریت بدهی‌های وزارت امور اقتصادی و دارایی، «امیرهامونی» مدیرعامل فرابورس ایران، «حسن امیری» معاون نظارت بر بورس ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، «غلامعلی پور» معاون توسعه ابزار فرابورس ایران و «جواد آزاد» رئیس اداره تدوین و مقررات بر بدهی های عمومی وزارت امور اقتصادی ودارایی مساله بدهی ها را بررسی کرد.

** افزایش سقف انتشار اسناد خزانه در بودجه/۶۷۰ هزار میلیارد ریال اوراق در سال ۹۵
مهدی بنانی، مدیرکل مدیریت بدهی‌های وزارت امور اقتصادی و دارایی در این میزگرد گفت: تسویه بدهی دولت با پیش بینی خزانه اسلامی در سال ۱۳۹۳ آغاز شد و در بودجه این سال نیز دیده شد اما فرصت عملیاتی شدن نداشت تا اینکه در نهایت ۱۰ هزار میلیارد ریال در ۲۳ اسفندماه ۱۳۹۳ با سررسید یک ساله برای پرداخت بدهی های دولت و طرح های تملک عمرانی منتشر و در ۲۳ اسفندماه گذشته سررسید شد.
وی با تاکید بر اینکه این مرحله برای دولت آزمون اعتبارسنجی و عمل به تعهدات از نگاه بازار سرمایه به شمار می رفت، اظهارداشت: فعالان بازار سرمایه در انتظار بودند با هماهنگی های انجام شده وجه و مبلغ منتشر شده را در همان تاریخ تسویه کنند.
این مقام مسئول در وزارت اموراقتصادی و دارایی ادامه داد: بنابراین قرار شد در سال ۹۴ حدود ۵۰ هزار میلیارد ریال اسناد خزانه اسلامی برای پرداخت بدهی دولت به پیمانکاران منتشر شود و با توجه به ظرفیت انتشار اسناد خزانه در بودجه سال گذشته این اسناد به صورت کامل منتشر شد.
مدیرکل مدیریت بدهی‌های وزارت اقتصاد با بیان اینکه همه ظرفیت ۵۰ هزار میلیارد ریالی اوراق مشارکت منتشر شده است، گفت: این اوراق برای بدهی وزارت نیرو و راه و شهرسازی منتشر شد.
مدیرکل مدیریت بدهی‌های وزارت اقتصاد با اشاره به پیش بینی دولت در لایحه بودجه سال ۹۵ در زمینه انتشار اوراق، افزود: در لایحه بودجه برای اوراق مشارکت ۵۰ هزار میلیارد ریال و ۷۵ هزار میلیارد ریال اسناد خزانه اسلامی با سررسید یک تا سه سال برای پرداخت مابه‌التفاوت قیمت واقعی با فروش (یارانه) پیش‌بینی شده است. همچنین ۱۰۰ هزار میلیارد ریال بابت تضمین های اولویت دار سازمان مدیریت وبرنامه ریزی و مصارف ضروری در دستور کار خواهد بود.
این مقام مسئول افزود: اسناد خزانه به عنوان ابزار نقدینگی دولت محسوب می‌شود که در زمان کمبود نقدینگی، این اوراق منتشر خواهد شد.
وی در مورد انتشار اوراق مشارکت طبق تبصره ۶ بودجه ۹۴ نیز گفت: بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال از این اوراق در قانون بودجه پیش‌بینی شده بود که همه آن عملیاتی شد. البته در سال ۹۵ نیز در صورت تصویب مجلس شورای اسلامی انتشار ۵۰ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت در نظر قرار گرفته است.
بنانی، با بیان اینکه در لایحه بودجه سال ۹۵ و مصوبه کمیسیون تلفیق انتشار اوراق مشارکت و صکوک اسلامی برای شرکت های دولتی در نظر قرار گرفته است، گفت: همچنین انتشار۷۰ هزار میلیارد ریال برای شهرداری ها پیش بینی شده که این اوراق صرف قطار شهری می شود؛ البته تضمین ۵۰ درصد آن بر عهده دولت است.
وی به برنامه های تعریف شده برای انتشار اوراق تسویه خزانه برای پرداخت بدهی دولت در سال ۹۵ اشاره کرد و گفت: امسال این اوراق در اجرای بند الف قانون رفع موانع تولید منتشر خواهد شد.
به گفته بنانی، همچنین انتشار ۱۵۰ هزار میلیارد ریال صکوک اجاره برای امسال در نظر گرفته شده است؛ در همین حال ۵۲۰ هزار میلیارد ریال اوراق تسویه، مشارکت، اسناد خزانه نیز منتشر می شود و در مجموع ۶۷۰ هزار میلیارد ریال اوراق در سال ۹۵ خواهد بود.
وی گفت: در لایحه بودجه سال ۹۵، انتشار ۲۲۵ هزار میلیارد ریال اوراق بهادار درنظر گرفته شده که ۷۵ هزار میلیارد ریال آن اسناد خزانه اسلامی است.
وی ادامه داد: رقم کلی بدهی‌های دولت و شرکت‌های دولتی بر اساس آخرین گزارش‌های وزارت امور اقتصادی و دارایی سه هزار و ۸۰۰ تریلیون ریال است و ۵۰۰ هزار میلیارد ریال از بدهی دولت در سال گذشته با استفاده از ابزار خزانه اسلامی تسویه شده است.
بنانی، بهره‌گیری از ابزارهایی نظیر صکوک و اوراق تسویه خزانه را از برنامه‌های دولت برای تسویه بدهی دولت در سال جاری اعلام کرد و گفت: کل بدهی سه هزار و ۸۰۰ تریلیون ریالی سر رسید شده نیست و بر اساس اولویت بندی و با زمانبندی پرداخت می‌شود البته این رقم ثابت نبوده و متغییر است.

** اسناد خزانه اسلامی ابزار مناسبی برای تنظیم سیاست های مالی دولت و بانک مرکزی
در ادامه این میزگرد «امیرهامونی» مدیرعامل فرابورس ایران درباره اسناد خزانه اسلامی، اظهار داشت: دولت پس از تلاشی افزون بر دو سال موفق شد برای تامین مالی از طریق بازار سرمایه اقدام کند.
به گفته این مقام مسئول، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، بورس، کمیته عالی سازمان بورس و دیگر دستگاه ها و سازمان ها برای تحقق این مهم تلاش کردند و امروز بازار سرمایه نیز از آمادگی لازم برای تامین مالی طرح ها و پروژه ها با اسناد خزانه اسلامی برخوردار است.
وی یادآورشد: تاکنون ۵۰ هزار میلیارد ریال اسناد خزانه اسلامی در پنج مرحله هر یک به ارزش ۱۰ هزار میلیارد ریال پذیرش شده است که ۲۳ اسفندماه گذشته اسناد نخستین مرحله سررسید شد.
هامونی خاطرنشان کرد: سررسید مرحله نخست این اسناد سه روز زودتر از موعد مقرر، نشان از انضباط مالی و تلاش دولت برای التزام به مباحث مالی دارد.
وی ادامه داد: اینک ۲۳ هزار میلیارد ریال از مجموع ۴۰ هزار میلیارد ریال اسناد خزانه اسلامی باقی مانده در حال معامله بوده و ۲۷ میلیون برگه یک میلیون ریالی در بازار معامله شده است.
مدیرعامل فرابورس ایران در تشریح کمک این اسناد به اقتصاد کشور، افزود: اسناد خزانه اسلامی ابزار مناسبی برای تنظیم سیاست های مالی دولت و بانک مرکزی است.
وی اضافه کرد: این اسناد ضمن تسریع در تسویه بدهی های دولت به پیمانکاران بویژه پیمانکاران وزارت نیرو و وزارت راه و شهرسازی، افزایش اعتماد به بازار سرمایه را به دنبال داشته و به کشف نرخ بهره بدون ریسک می انجامد.
هامونی یادآور شد: انتشار این اسناد در مرحله نخست، به پویایی قابل توجهی در پیمانکاران کشور حتی پیمانکاران خُرد منجر شد و برخی از آنها که سالیان سال طلبکار بودند، با تخصیص این اوراق متحول شدند.
به گفته وی، اسناد خزانه اسلامی تنها ابزاری است که دولت در بازار سرمایه ضمانت کرده و برای جلب و جذب سرمایه گذاران خارجی بسیار مناسب است.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: دولت جمهوری اسلامی، بانک مرکزی و شرکت ملی نفت از جمله ارکانی هستند که پیشتر در شرکت ها و سازمان های خارجی رتبه بندی شده و به انتشار این اوراق اقدام کرده اند.
وی افزود: سرمایه گذاران خارجی تاکنون ۵۰۰ میلیارد ریال از اسناد خزانه اسلامی استفاده کرده و خرید داشته اند.
مدیرعامل فرابورس در ادامه، به مهار تورم اقتصاد و در مقابل تغییر نکردن نرخ های سود بانکی اشاره کرد و گفت: علت اصلی واگرایی این دو نرخ، حجم نقدینگی فعال کشور است و ورود سرمایه گذاران خارجی می تواند به همگرا شدن این نرخ ها کمک کند.
وی با بیان جذابیت اسناد خرانه اسلامی برای سرمایه گذاران خارجی، گفت: در روز نخست، این اسناد با نرخ سود ۲۵ درصد معامله می شد، اما امروز این نرخ به ۲۱ تا ۲۲ درصد کاهش یافته است.
هامونی اضافه کرد: همین که دولت اراده کرده از این ابزار استفاده کند که نسبت به سایر ابزارها در مدت زمانی کوتاه قابلیت معامله دارد، به خوبی به اقتصاد کشور کمک کرده است.
وی تاکید کرد: بزرگتر شدن اندازه اوراق به پویایی هر چه بیشتر اقتصاد خواهد انجامید.
این مسئول با بیان اینکه ۴۰ درصد کل تولید ناخالص داخلی کشور در بورس و فرابورس است، افزود: ارزش بازار فرابورس تا پیش از ورود اسناد خزانه ۹۵۰ هزار میلیارد ریال بود که با ورود این اسناد ۶ درصد افزایش یافت.

** صکوک
وی در ادامه با بیان اینکه صکوک ابزار نوینی است که در کشورهای اسلامی به جای اوراق قرضه به کار گرفته می‌شود، افزود: صکوک به عنوان اوراق بهادار با پشتوانه مالی تعریف می‌شود که باید خود دارای ارزش باشد و نمی‌تواند براساس فعالیت‌های سفته بازی و سوداگرانه و در واقع فعالیت‌هایی که بدون خلق ارزش و کار صورت می‌گیرند، سودآوری داشته باشد.
هامونی همچنین از «صکوک منفعت» به عنوان ابزاری مناسب برای تامین مالی شهرداری ها و قطارهای شهری نام برد و افزود: تاکنون از چنین ابزاری استفاده نشده، اما به کارگیری آن می تواند به توسعه خدمات رسانی به مسافران ریلی بیانجامد.
به گفته وی، شهرداری ها و شرکت های حمل ونقل می توانند با قرار‌دادن منافع آتی پروژه‌ قبلی که به بهره‌برداری رسیده، این اوراق را منتشر و سپس با وجوه حاصله پروژه‌ جدیدی را آغاز کنند؛ از دید سرمایه‌گذاران نیز این اوراق ریسک بالایی ندارد زیرا سرمایه‌گذاران منتظر اتمام پروژه نمی‌مانند و از پروژه‌ تکمیل شده کسب منفعت می‌کنند.

** رشد سه برابری تامین مالی از طریق بازار سرمایه در سال ۹۴
همچنین «حسن امیری» معاون نظارت بر ناشران و بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در این میزگرد با ارائه آماری از وضعیت تامین مالی از طریق بازار سرمایه گفت: در سال ۱۳۹۳ مبلغ ۳۴۰ هزار میلیارد ریال از طریق بازار سرمایه تامین مالی شد، در حالی که این مبلغ در سال ۱۳۹۴ به ۹۹۰ هزار میلیارد ریال رسید که نشان دهنده رشد سه برابری است.
وی با تشریح جزئیات تامین مالی ۹۹۰ هزار میلیارد ریالی برای دولت و شرکت های دولتی از طریق بازار سرمایه در سال گذشته، افزود: مبلغ ۳۱۰ هزار میلیارد ریال به افزایش سرمایه شرکت های بورسی و فرابورسی، ۵۰ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت نفت و ۵۰ هزار میلیارد ریال به اسناد خزانه اسلامی مربوط بوده است.
امیری اضافه کرد: مبلغ ۱۰ هزار میلیارد ریال نیز به سلف موازی استاندارد و ۱۰ هزار میلیارد ریال نیز به عرضه اولیه در بورس و فرابورس تعلق داشته است.
وی ادامه داد: مبلغ ۱۳ هزار میلیارد ریال نیز مربوط به اوراق مشارکت دولت، شهرداری ها و بانک ها بوده که عرضه اولیه آنها در بازار سرمایه انجام نشده، اما بازار ثانویه آنها در بورس و فرابورس شکل گرفته است.
معاون نظارت بر ناشران و بورس‌ها افزود: مبلغ ۵۳۰ هزار میلیارد ریال نیز به افزایش ارزش صندوق سرمایه گذاری تعلق داشته است.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط موجود، می توان این نوید را داد که امسال نیز تامین مالی دولت و شرکت های دولتی از طریق بازار سرمایه رشد خوبی داشته باشد.
امیری با برشماری مزیت های تامین مالی از طریق بازار سرمایه گفت: تامین مالی در بازار سرمایه، قرارداد محور بوده و ارکان نظارتی بر آن حاکم است و سبب می شود که اوراق فروخته شده در محل مورد نظر، هزینه شوند.
وی با بیان اینکه ناشران موظف اند که در دوره های سه ماهه با انتشار گزارش هایی درباره عملکرد اوراق فروخته شده اطلاع رسانی کنند، افزود: سازمان بورس، پس از طراحی مدل و مقررات نویسی، مجوزهای لازم برای انتشار اوراق را صادر می کند.
معاون نظارت بر ناشران و بورس‌ها اضافه کرد: انتشار این اوراق به سبب شفافیتی که دارد هم آثار مثبت اقتصادی و اجتماعی در داخل کشور داشته و هم سبب کسب اعتبار بین المللی برای کشور می شود.
امیری با بیان اینکه تامین مالی از طریق بازار سرمایه و انتشار اوراق به این معناست که دولت می خواهد برای خود انضباط مالی ایجاد کرده و شفاف سازی کند، ادامه داد: به دلیل اینکه طرف حساب اوراق منتشر شده در بازار سرمایه، مردم هستند، دولت نمی تواند در اجرای تعهدات خود تاخیر کند و باید در موعد مقرر آنها را انجام دهد.
وی گفت: ابزارهای مختلف تامین مالی در سال های مختلف در بازار سرمایه شکل گرفته که از جمله آنها می توان به صکوک و مرابحه اشاره کرد.
معاون نظارت بر ناشران و بورس‌ها با بیان اینکه امکان استفاده از صکوک و اوراق اجاره برای سال های ۹۴ و۹۵ فراهم شد، افزود: برای نخستین بار این موضوع در قانون بودجه سال ۹۴ لحاظ شد و برای بودجه امسال نیز پیش بینی شده است.
امیری ادامه داد: برای انتشار اوراق مشارکت باید طرحی ارائه و سود قطعی نیز در پایان پروژه مشخص می شود، اما در صکوک محاسبه سود قطعی اهمیتی ندارد.
وی با بیان اینکه باید از ابزارهای مختلف مالی در شرایط مناسب استفاده کرد، افزود: امسال شاهد این خواهیم بود که دولت و شرکت های دولتی برای تامین مالی، از این ابزارها استفاده خواهند کرد.
معاون نظارت بر ناشران و بورس‌ها گفت: در بیست و پنجم اسفندماه پارسال، اوراق مشارکت نفت به ارزش ۵۰ هزار میلیارد ریال برای تامین مالی دو طرح مالی پارس جنوبی و میدان های نفتی غرب کارون منتشر شد.
امیری با بیان اینکه انتشار این اوراق در بودجه سال ۹۴ پیش بینی شده بود، اضافه کرد: خریداران از این اوراق استقبال فراوانی کردند به گونه ای که در مدت زمان کوتاهی، همه این اوراق به فروش رفت.
وی درباره خرید اوراق توسط سرمایه گذاران خارجی نیز گفت: سرمایه گذاران خارجی نیز همانند سایر خریداران باید کد دریافت کرده و مکانیزم شناسایی برای آنها طی شود.
معاون نظارت بر ناشران و بورس‌ها ادامه داد: دستورالعمل و سازوکار شناسایی خریداران برای افراد داخلی و خارجی مشخص بوده و باید از کانال کارگزاران بورس انجام شود.
امیری گفت: در انتظار صکوک نیز محدودیتی برای حضور سرمایه گذاران خارجی وجود ندارد و آنها در صورت دارا بودن کد معاملاتی می توانند اقدام به خرید کنند.

** تسویه بخشی از بدهی دولت تا پایان سال ۹۵
درادامه این میزگرد «جواد آزاد» رئیس اداره تدوین مقررات و نظارت بربدهی های عمومی نیز گفت: هم اکنون با تاکید وزیر اقتصاد، بقیه اوراق خزانه اسلامی در حال انتشار است و مقرر شده تا بخشی از بدهی دولت تا پایان سال ۱۳۹۵ تسویه شود.
وی افزود: براساس قانون بودجه سال گذشته کل کشور، مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال اسناد خزانه اسلامی منتشر شد؛ همچنین برای نخستین بار سال گذشته نیز حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال آن اسناد خزانه اسلامی منتشره از محل بودجه سال ۱۳۹۳، سررسید و تسویه شد.
وی در زمینه انتشار صکوک اجاره نیز تاکید کرد: دولت برای دستگاه های اجرایی که آشنایی کامل با قوانین و مقرارت این حوزه نداشتند انرژی زیادی گذاشته و جلسه های متعددی در این زمینه برگزار کرده است.
وی با بیان اینکه شناسایی دارایی های دولت امری مشکل بود، اظهارداشت: نبود سامانه جامع و کامل در این زمینه، موجب شد که انتشار اوراق بدهی به ماه های آخر سال گذشته کشیده شود؛ هرچند در نهایت با کمک بورس و کمیته فقهی این سازمان، صکوک اجاره برای تسویه بدهی دو مورد از نهادهای خصوصی انجام شد و موفق شدیم بخشی از این ظرفیت را استفاده کنیم.
وی افزود: برای سال آینده نیز برای شناسایی اموال دولت، پیشنهاد ثبت اموال دولتی در محدودیت زمانی سه ماهه در سامانه ای به همین منظور داده شده است.
رئیس اداره تدوین مقررات و نظارت بر بدهی های عمومی ادامه داد: وزارت اقتصاد به نیابت از دولت می تواند، اموال دستگاه های اجرایی را بر مبنای صکوک اجاره، قرار داده و بخشی از بدهی بخش های خصوصی و تعاونی را پرداخت کند.

 

۰۷:۴۸:۳۵ به گزارش وزارت نفت، «بیژن زنگنه» عصر امروز (شنبه) پس از دیدار «میگل آریاس کانته» کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا، اعلام کرد در این دیدار درباره چگونگی تسهیل روابط میان ایران و اتحادیه اروپا بحث و گفت و گو شد.
زنگنه افزود: آنها به همکاری بلندمدت با ایران بسیار علاقه مندند و تهران را شریک معتبر و قابل اعتمادی برای تامین انرژی می دانند.
وی یادآوری کرد نزدیک به ١٠٧ سال از عرضه نفت و گاز از سوی ایران می گذرد و در این مدت هیچگاه از سوی ایران مشکلی برای عرضه بموقع و کافی انرژی ایجاد نشده است.
وزیر نفت تاکید کرد «اتحادیه اروپا برای همکاری با ایران در بخش انرژی علاقه مند است و اروپایی ها می توانند روی منابع انرژی ایران حساب کنند».
زنگنه ادامه داد: قرار است گفت و گویی دائمی میان ایران و اتحادیه اروپا سازماندهی شود که بزودی این گفت و گوها برای عرضه بهتر نفت و گاز ایران به اروپا و همین طور سرمایه گذاری شرکت های اروپایی با حمایت دولت های آنها در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ایران آغاز می شود.
وزیر نفت گفت: در این دیدار افزون بر کلیات، اندکی درباره جزئیات مذاکره شد و تصمیم گرفتیم به جای یک اقدام کوتاه مدت و تبلیغاتی، اصل را بر همکاری درازمدت و پایدار قرار دهیم.
وی اضافه کرد: قرار است بیانیه ای مشترک از سوی ایران و اتحادیه اروپا منتشر شود.
وی حضور کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا را نشانه علاقه مندی آنها به توسعه روابط با ایران در زمینه تامین و متنوع کردن منابع انرژی عنوان کرد و افزود: در ایجاد یک رابطه، جنبه سود نقش مهمی دارد و هدف از معامله با اروپا سود بردن است و ایران به عنوان شریک راهبردی به آن نگاه می کند.
زنگنه درباره میزان صادرات نفت ایران به اروپا گفت: ایران هم اکنون قرارداد ٧٠٠ هزار بشکه نفت را با اروپا منعقد کرده است، اما همه این میزان هنوز برداشت نمی شود و فکر می کنم در چند ماه آینده به این عدد برسیم.
وزیر نفت درباره پرداخت بدهی شرکت های اروپایی اضافه کرد: بخشی از این بدهی پرداخت شده و بخشی هنوز باقی مانده است.
وی درباره صادرات محصولات پتروشیمی به اروپا گفت: شرکت های صادرکننده محصولات پتروشیمی به طور عمده شرکت های خصوصی اند اما بدون شک پس از برجام برای این شرکت های فرصت های جدیدی برای صادرات به اروپا ایجاد شده است.
به گزارش ایرنا، پیش از لغو تحریم ها ایران روزانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار بشکه نفت خام به اروپا صادر می کرد اما در دوران تحریم کشورهای خریدار نفت ایران، واردات نفت از کشورمان را متوقف کردند.
در دوران تحریم نفت ایران فقط به میزان ۱۰۰ هزار بشکه در روز به کشور نیمه آسیایی و نیمه اروپایی ترکیه صادر می شد.
در ماه های گذشته پس از اجرای برجام برخی شرکت های اروپایی مانند «توتال» فرانسه و «کپسا» اسپانیا خرید نفت از ایران را از سرگرفته اند.
قرار است پالایشگاه های یونان نیز واردات نفت از ایران را آغاز کنند.

 

۰۷:۴۸:۱۶ «تومیسلاو نیکولیچ» رئیس جمهوری صربستان برای تعمیق روابط دوستانه کشورش با جمهوری اسلامی ایران ساعاتی پیش وارد تهران شد.

به گزارش ایرنا، نیکولیچ برنامه کاری خود را در تهران امروز یکشنبه با دیدار با حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران آغاز می کند.

رئیس جمهوری صربستان در این سفر با «سورنا ستاری» معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری نیز دیدار و گفت وگو و در مراسم گشایش پنجمین همایش بین المللی سمپوزیوم انجمن جهانی فدراسیون مغز و اعصاب شرکت خواهد کرد.

گسترش و تعمیق روابط خوب و دوستانه بلگراد – تهران از جمله اهداف سفر رئیس جمهوری صربستان به ایران است و دیدار وی با رئیس جمهوری اسلامی ایران، تاکیدی بر روابط دوستانه و گسترش همکاری های دو کشور در عرصه های مختلف است.

 

۰۷:۴۷:۵۶ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، سناتور «تام کاتن» از جمهوری‌خواهان کنگره که در رسانه‌های ایرانی به دلیل مخالفت با توافق هسته‌ای شهرتی یافته، امروز بار دیگر به شدت بر نحوه تعامل اوباما با ایران تاخت.

بر اساس گزارش نیوزمکس، سناتور کاتن در نطق هفتگی شنبه خود، موضع «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا در برابر تروریست‌های خاورمیانه و ایران را در یک قالب بررسی کرد و گفت: «در دنیای خطرناکی زندگی می‌کنیم، مخاطرات بیشتر و بیشتر هم می‌شود علی‌الخصوص خطر تروریسم اسلام رادیکال.»

وی ادامه داد: «هیچ شکی نیست که سیاست ضعیف و شکست‌خوره اوباما در مواجهه با اسلام رادیکال، نباید به توافق هسته‌ای هم تسری یابد.»

توافق منعقد شده میان ایران و ۱+۵ که به توافق هسته‌ای و یا برجام مشهور شده، در آمریکا به عنوان یک قانون مصوب مجلس (Statutory) نیست زیرا با کمک دموکرات‌های کنگره، سنای اکثراً جمهوری‌خواه نتوانست آن را تصویب کند و با قاعده فیلی‌باستر یعنی جلوگیری از شروع رأی‌گیری، اوباما توانست آن را با عنوان فرمان اجرایی (Executive Action) به تصویب برساند؛ مخالفان آمریکایی برجام می‌گویند دولت بعدی می‌تواند بر همین اساس، توافق را کان‌لم‌یکن تلقی کند.

سناتور کاتن به این مطب هم نیم‌اشاره‌ای داشت و گفت: «توافق هسته‌ای ارزش این را که یک توافق خوانده شود ندارد زیرا هیچ‌گاه (جزئیات آن) آشکار نشد، هیچ‌گاه (توسط اعضای کنگره) امضاء نشد و هیچ‌گاه هم به عنوان یک معاهده مورد تأیید کنگره قرار نگرفت.»

کاتن در ادامه انتقاد از عملکرد دولت فعلی کشورش گفت: «امتیازدهی‌های اوباما ادامه دارد حتی با وجود اینکه ایران ملوانان ما را ربود، آمریکایی‌ها را گروگان گرفت، از نقشه‌های ترور علیه متحدان آمریکا حمایت کرد، هیزم به آتش درگیری‌ها در سوریه و یمن ریخت و حتی موشک‌های بالستیکی شلیک کرد که روی آن نوشته شده بود “اسرائیل باید (از صفحه روزگار) محو شود.»

سناتور کاتن در اینجای نطق خود، تمرکز را روی آزمایش موشکی اخیر ایران و موضع دولت اوباما در قبال آن گذاشت؛ دولت اوباما پس از این آزمایش، ضمن اعلام مخالفت‌ها و محکومیت‌های همیشگی، رسماً تأیید کرد که شلیک موشک ارتباطی به مفاد سند حقوقی برجام ندارد.

کاتن گفت: «رئیس جمهور از محکومیت آزمایش موشک بالستیک (ایران) خودداری کرد و حالا هم می‌خواهد برای ایران، دسترسی به دلار ایجاد کند.»

سناتور جمهوری‌خواه پس از سیل انتقادات، به اقدامات در برابر توافق هسته‌ای پرداخت و گفت: «اواخر امسال، قانون تحریم‌های ایران را تمدید می‌کنیم تا مطمئن شویم که ایالات‌متحده می‌تواند هرگاه که ایران از توافق هسته‌ای عدول کرد، مجدداً تحریم‌های سختی اعمال کند.»

کاتن به اقدامات کنگره در برابر برنامه موشکی ایران هم پرداخت و گفت: «ما طرح تحریم‌های موشکی بالستیکی ایران را نیز به سنا ارائه داده‌ایم، این قانون، مقامات ایرانی را بخاطر طراحی موشک‌هایی که می‌تواند با کلاهک هسته‌ای به آمریکا برسد، تنبیه خواهد کرد.»

سناتور تام کاتن در خصوص دیگر اقدامات کنگره برای رویارویی تحریمی با ایران گفت که طرح تحریم‌های تروریسم و حقوق‌بشری ایران هم روی میز اعضای کنگره است و «اگر ایران به دلار دسترسی پیدا کرد، اقدامی متناسب خواهیم کرد.»

 

۰۷:۴۷:۳۷ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، با گذشت چند ماه از اجرایی شدن توافق هسته‌ای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ و روشن شدن یکی از مهمترین نقاط ضعف این سند، یعنی عدم دسترسی ایران به چرخه دلاری، گزارش‌هایی از رایزنی مقامات ایرانی و آمریکایی برای اعطای دسترسی محدود به مبادلات دلاری منتشر شده است.

چرخه دلاری، اصطلاحا به فرآیند انتقال پول از خارج از آمریکا به داخل نظام مالی این کشور و پس از آن خروج از آمریکا گفته می‌شود. به دلیل نقش دلار به عنوان ارز مرجع بین‌المللی، در جریان بسیاری از معاملات بین‌المللی، از جمله برای تبدیل واحدهای ارزی به یکدیگر، باید این دسترسی وجود داشته باشد.

دسترسی ایران به چرخه دلاری تا سال ۲۰۰۸ برقرار بود، اما در آن سال دولت آمریکا این دسترسی را قطع کرد. در حالی که بر اساس توافق هسته‌ای قرار بود مبادلات خارجی ایران تسهیل شود، این تحریم همچنان پابرجا مانده است.

کارشناسان غربی می‌گویند ممنوعیت استفاده از دلار در جریان مبادلات تجاری با ایران و بیم از جریمه شدن از سوی واشنگتن، موجب بی‌میلی شرکت‌های خارجی برای معامله با ایران شده و همین امر اصل توافق هسته‌ای را در معرض تهدید قرار داده است.

در حالی که دولت آمریکا با وجود فشار تهران تأکید کرده دسترسی ایران به چرخه دلاری را بار دیگر برقرار نمی‌کند، اما ممکن است تغییراتی را در قوانین تحریمی اعمال کند، نمایندگان کنگره این کشور تصریح کرده‌اند که نباید با درخواست ایران موافقت کرد.

در همین راستا، نمایندگان کنگره در مجلس نمایندگان و سنا، سه طرح را برای کسب اطمینان از عدم دسترسی ایران به دلار مطرح کرده‌اند.

 

۰۷:۴۷:۱۵ علیرضا دائمی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس مبنی بر اینکه چه میزان اعتبار از خزانه اسناد اسلامی به وزارت نیرو اختصاص می‌یابد، گفت: قرار است از اوراق اسناد خزانه اسلامی ۱۰۰۰ میلیارد تومان به وزارت نیرو داده شود، ولی هنوز قطعی نشده و پرداخت نشده است.

وی در پاسخ به این سوال که دلیل تأخیر در پرداخت اسناد خزانه اسلامی چیست، افزود: دلیل تأخیر اعطای اسناد خزانه اسلامی به دلیل این است که چون اولین بار است این اسناد منتشر می‌شود و نامه‌ها و نحوه باز پرداخت و بانک‌هایی که باید آن را عملیاتی کنند، با آن آشنایی ندارند و اولین بار است که اجرایی می‌شود تا حدی با تأخیر همراه بوده است.

*پرداخت اسناد خزانه اسلامی به وزارت نیرو را این هفته پیگیری می کنیم

به گفته معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو ، سابقه اوراق مشارکت طولانی است،‌ اما اسناد خزانه اسلامی ویژگی‌هایی دارد که باید حاصل شود که این هفته احتمالاً پیگیر هستیم که مسیر آن طی شود.

*۵۰ درصد اوراق مشارکت منتشر شده توزیع شد

دائمی در پاسخ به این سوال که اوراق مشارکت تخصیص یافته برای وزارت نیرو چه میزان است، گفت: در سال گذشته ۴ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت منتشر شد که بخشی از آن را توزیع کردیم و تمام شد که از ۴ هزار میلیارد تومان حدود ۲ هزار میلیارد تومان استفاده و توزیع شد.

وی در پاسخ به این سوال که برخی از پیمانکاران از اوراق مشارکت استقبال نکرده‌اند، خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم بین اوراق مشارکت و اعتبارات نقدی مقایسه‌ای صورت گیرد، طبعاً اعتبارات نقدی بیشتر مورد تائید و استقبال پیمانکاران است و در این زمینه مشکلی وجود ندارد.

معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو ادامه داد: اما به هر حال با شرایطی که کشور دارد، ما نمی‌توانیم بگوئیم که پیمانکاران اوراق دریافت کنند و هیچ الزامی هم برای اینکه پیمانکاران اوراق مشارکت به جای اعتبار نقدی دریافت کنند، وجود نداشته است، اما به هر حال تا کنون ۲ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت منتشر شد و پیمانکاران آن را دریافت کرده‌اند.

دائمی ادامه داد: تفاوت دریافت اوراق مشارکت از سوی پیمانکاران این است که می‌توانند سود را در ۳ ماه دریافت کنند و یک تائیدیه‌ای است که بعد از مدتی می‌توانند آن را نقد کنند، اما شرایط اعتبارات دولت شرایطی نیست که دولت بتواند این اعتبارات را از منابع عمومی پرداخت کند.

دائمی در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود بانک‌های عامل این اوراق مشارکت‌ها را تضمین نمی‌کنند، گفت: موقعیت تضمین اوراق مشارکت به عهده دولت است و به عهده بانک نیست، بنابراین دولت تضمین کرده است که سود و اصل اوراق مشارکت را پرداخت کند و این کار در حال انجام است، حال اینکه این اقدام را بانک تضمین می‌کند یا نمی‌کند موضوع اصلی ما نیست.

 

۰۷:۴۶:۵۴ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی بنیاد مستضعفان، شرکت فولاد کاوه جنوب کیش پس از گذشت دو ماه از آغاز تولید مستمر ‌‌محموله ۲۰ هزار تنی محصول شمش بیلت‌ را به اردن صادر کرد.

مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در این زمینه بیان کرد: نخستین محموله شمش (بیلت) شرکت فولاد کاوه جنوب کیش با استاندارد BS4446 به میزان ۲۰ هزار تن به مقصد کشور اردن در حال بارگیری است‌.

‌علی دهاقین همچنین‌ از افزایش پیشنهادهای خرید از شمال آفریقا، ترکیه و کشورهای حوزه خلیج فارس خبر داد و گفت: این محموله ۲۰ هزارتنی به صورت قرارداد C&F منعقد شده که در نوع خودش قابل توجه است.

‌وی ضمن قدر‌دانی از حمایت‌ بنیاد مستضعفان در راستای حمایت از اولین صادرات شمش این شرکت بیان کرد: همه مراحل حمل از کارخانه و تحویل تا عرشه کشتی توسط پرسنل این شرکت انجام شده است.

دهاقین در ادامه اظهار داشت: شرکت‌های فولادی تمایل دارند که صادرات خود را به صورت FOB انجام بدهند، اما نخستین قرارداد صادراتی این شرکت در مقصد تحویل خریدار خواهد شد؛ همچنین پس از دو سال کاهش قیمت، بازار افزایش قیمت را تجربه کرده و در این راستا اهتمام شرکت به حضور مستمر در بازارهای صادراتی و تحویل کالا در زمان مقرر به خریدار است.

مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش به تلاش این شرکت برای حضور دائمی در بازارهای صادراتی اشاره کرد و افزود: در سال پیش رو ۷۰ درصد از برنامه تولید که معادل ۴۰ هزار تن شمش در ماه است، به کشورهای مختلف صادر خواهد شد؛ این علاوه بر صادرات آهن اسفنجی است که هم اکنون در حال انجام است.

‌‌دهاقین با اشاره به رویکرد جدید فروش، بیان کرد: در گذشته محصولات بعضاً به صورت تحویل درب کارخانه یا به صورت ریالی انجام می‌شد‌ که با رویکرد جدید، اقلام صادراتی به صورت FOB و C&F به فروش می‌سد که سودی بیشتری برای شرکت به همراه خواهد داشت.

 

۰۷:۴۵:۵۸ به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، روز گذشته برخلاف روند روزهای قبل، قیمت نفت نزولی شد و این حامل انرژی با قیمتی کمتر از روهای قبل به فروش رسید. از اصلی‌ترین دلایل این کاهش قیمت ضعیف شدن توقعات و انتظارات موجود نسبت به نتیجه‌بخش بودن نشست قدرت‌های نفتی در دوحه قطر است.

طی هفته‌های گذشته بازار تمام توجه خود را بر روی روند توافق کشورها و نتایج احتمالی نشست قطر متمرکز کرده است.

در این نشست که اولین نشست کشورهای اوپکی و غیر اوپکی پس از ۱۵ سال محسوب می‌شود قرار است کشورهایی مانند عربستان سعودی و روسیه توافق کنند تا سطح تولید نفت خود را در متوسط تولید شده ماه ژانویه سال جاری نگه داشته و افزایش ندهند.

ایران اعلام کرده است که تا پیش از رسیدن سطح تولید و صادرات نفت خود به دوران پیش از تحریم‌ها از پیوستن به این توافق خودداری خواهد کرد.

بنا به اعلام یکی از فعالان بازار نفت، در صورت عدم خروج نتیجه قابل توجه از نشست دوحه قطر که روز یکشنبه برگزار خواهد شد، نتیجه این اجلاس چیز قابل توجهی نخواهد بود و تاثیر زیادی بر بازار نخواهد داشت به همین دلیل من ترجیح می‌دهم نفت خود را همین امروز عرضه کنم.

بنا به گفته فعالان بازار نفت شناسایی سود از سوی صندوق‌ها پیش از برگزاری نشست دوحه نیز یکی دیگر از دلایل فشار بر قیمت نفت در بازار بوده است.

۰۷:۴۵:۵۳ صندوق بین المللی پول با بررسی رشد اقتصادی در ۱۹۰ کشور جهان در سال ۲۰۱۵ ایران را در رتبه ۱۶۷ از این نظر قرار داده است.
رشد اقتصادی ایران در این سال تنها ۰٫۰۳۲ درصد اعلام شده است. ایران در سال پیش از آن رشد اقتصادی ۴٫۳۴۳ درصدی را تجربه کرده و در رتبه ۶۲ جهان از این نظر قرار گرفته بود

۰۷:۴۰:۴۵ امروز روز حساسی برای رونمایی از نقاط حمایت  است

۰۷:۴۰:۱۱ سلام  صبح  بارانی شما  عزیزان بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم