۰۷:۴۴:۲۴ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۷:۴۴:۰۰ گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز شرایط مطلوبی را تجربه کرد به طوری که اکثر نمادهای بازار با رشد قیمت مواجه شدند. در بازار دیروز در کنار گروه خودرویی و سیمانی در صدر بازار، نمایندگانی از گروه انفورماتیک، ساختمانی، فلزی، بیمه و سرمایهگذاری حاضر بودند و در نهایت شاخص کل توانست با رشد ۹۳واحدی رقم ۸۰هزار و ۹۶۵واحد را در کارنامه خود به ثبت برساند.در گروه انفورماتیک دیروز انتشار خبرها در مورد نهایی شدن قراردادهای جدید شرکت کارت اعتباری ایران کیش موجب تشکیل صف خرید در این نماد شد.به این ترتیب گفته میشود سامسونگ از طریق شرکت زیر مجموعه خود یعنی شرکت گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان با مجموعه «رکیش» قرارداد جدیدی به امضا رسانده تا در طرح ویژهای که به تازگی در «تجار» به اجرا در آمده، مشارکت کند.
این طرح مربوط به صدور کارتهای خرید اعتباری محصولات سامسونگ است و مقرر شده طبق این قرارداد، «رکیش» علاوه بر تولید کارتهای اعتباری تجار کارت، دستگاههای pos را در فروشگاههای سامسونگ نصب کند. در بازار دیروز «تجار» نیز با صف خرید همراه شد.در گروه واسطهگری دیروز توسعه صنعتی همچنان با صف خرید ناشی از فروش بخشی از سهام هلدینگ مالک دیجی کالا مواجه بود. در این گروه همچنین شرکت سرمایهگذاری بهمن براساس گزارش شفافسازی اعلام کرده که در نظر دارد تعداد ۴۲ میلیون و ۹۹۲ هزار و ۳۳۸ سهم متعلق به شرکت داد و ستد آریا (که مالکیت صد در صدی آن متعلق به شرکت سرمایهگذاری بهمن است) را از طریق مزایده در بازار فرابورس (در تاریخ ۱۸ فروردین سال جاری براساس آگهی منتشره در بازار سوم فرابورس) به قیمت پایه ۱۲۹۷ ریال واگذار کند. بدیهی است تاثیرات این معامله پس از قطعیت انجام آن بر سود و زیان شرکت مشخص خواهد شد.
لیکن چنانچه سهم مذکور حداقل به قیمت پایه مندرج در آگهی مزایده به فروش رسد تاثیر آن بر سود و زیان اصلی و تلفیقی حدود ۲ ریال خواهد بود.در گروه معدنی افزایش عرضه استرالیا و برزیل اخیرا بازار سنگ آهن را تحت فشار قرار داده است. از اوایل سال جاری شرایط بد جوی و اختلال در عرضه موجب رشد قیمت سنگ آهن شد ولی در حال حاضر میزان تولید استرالیا و برزیل رو به بهبود است ولی میزان تقاضای چینیها همچنان در سطح مطلوبی قرار ندارد. بر این اساس قیمتها در بازارهای فیوچرز با افت همراه شد. در گروه دارویی لابراتورهای رازک به منظوراصلاح ساختار مالی و جبران مخارج سرمایهای انجام شده بابت بهسازی بخش جامدات اقدام به افزایش سرمایه ۸۴ درصدی از محل سود انباشته میکند.بر همین اساس سرمایه «درازک» از مبلغ ۲۰۵ میلیارد ریال به مبلغ ۳۷۸ میلیارد ریال افزایش خواهد یافت.در گروه خودرویی ایران خودرو دیزل برای سال ۹۵زیان اعلام کرد. خاور ۷۸تومان به ازای هر سهم زیان پیشبینی کرده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038121/#ixzz450qECunL
۰۷:۴۳:۳۵ گروه بورس- هدیه لطفی: بورس اوراق بهادار در جریان معاملات روز گذشته روندی متعادل را در پیش گرفت که در نهایت با رشد ۹۳ واحدی شاخص کل در مرز ورود به کانال ۸۱ هزار واحدی متوقف شد و به این ترتیب بازدهی روزانه ۱۲/ ۰ درصدی در کارنامه بازار به ثبت رسید. بازار سرمایه بهار ۹۵ را در حالی با ثبت بازدهی ۹۳/ ۰ درصدی آغاز کرده که در دومین هفته کاری تاثیرگذاری عوامل مثبت و منفی بر بازار شدت گرفته که هرچند برآیند آن بازاری متعادل بوده اما بررسی روند آتی آن همچنان در ابهام است، در این میان، ۳ عامل بیشتر از دیگر عوامل بر جریان بازار تاثیرگذار بوده که در زمانهای مختلف کفه هرکدام با سنگینی بیشتر، منجر به ثبت رشد یا نزول شاخص کل بورس شده است؛ اخبار مثبت از سوی لغو تحریمها به ویژه اتصال سوئیفت و انعقاد قراردادهای جدید، کاهش قیمت در بازارهای جهانی و نزدیک شدن به فصل مجامع از جمله مهمترین عوامل موثر بر حرکت کنونی بازار است که طبق نظر کارشناسان پیشبینی میشود تاثیرگذاری این عوامل در روزهای آتی با شدت بیشتری دنبال شود. در این راستا ایمان مقدسیان از کارشناسان بازار سرمایه معتقد است: یکی از عواملی که همواره بر جریان بازار سرمایه تاثیرگذار بوده مربوط به اخبار سیاسی، اقتصادی و بینالملل است که هرچند این عوامل بیشترین تاثیر را در سال گذشته بر بازار داشته و در واقع بیشترین تاثیر از این ناحیه بر بورس اعمال شده و شاید تاثیر مثبت این امر بر بازار امسال چندان زیاد نباشد مگر در صورت انعقاد قراردادهای جدید بین شرکتها و عوامل خارجی.
وی در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» ادامه داد: بازدهی ۲۸ درصدی بورس در سال ۹۴ با شیبی منظم و ملایم کسب نشد بلکه بخش عمدهای از رشد مزبور مربوط به اخبار و اتفاقات مثبت در ۳ماه پایانی بود که باید درنظر داشت برخی از این رشدها در سال جدید تکرار نخواهد شد.وی در ادامه تاکید کرد: نکته مهم در این راستا اهمیت بالای قراردادهای جدید برای گروه خودرویی و تجهیزاتی است که به نظر میرسد در سال جدید منعقد شود. به واسطه این قراردادهای تازه، گروههای مزبور مورد توجه بازار قرار گرفته و بالطبع سوددهی بالایی را رقم زدهاند.به گفته مقدسیان، ایجاد بازار جدید، تولید محصولات نوین و همچنین دستیابی به تکنولوژی نوین به دلیل محدودیتهای دو سال گذشته، از جمله عوامل مثبت پس از انعقاد قراردادها خواهد بود.
مقدسیان در ادامه اظهاراتش با اشاره به بازگشت سوئیفت به سیستم بانکی و تاثیر این موضوع بر بازار سرمایه، گفت: بازگشت سوئیفت قطعا بر بازار و به خصوص گروه بانکی تاثیر گذار خواهد بود اما انجام این کار منوط به هماهنگیهای بیشتر است بهطوریکه برخی بانکها به دلیل تحریمهای چند سال اخیر، با مشکلات زیادی روبهرو هستند که در ابتدا باید تمامی این مسائل مرتفع شود اما در مجموع میتوان گفت اتفاق مثبت بنیادی برای بانکها خواهد بود که دیگر شرکتهای مرتبط نیز از این موضوع بهرهمند خواهند شد.این کارشناس بازار سرمایه، نوسانات قیمت در بازارهای جهانی را از دیگر عوامل تاثیر گذار بر روند کنونی بورس دانست و گفت: از آنجا که بیش از ۵۰درصد بازار سرمایه مرتبط با قیمتهای جهانی و بازارهای کالایی هستند، بالطبع نوسان در این بازارها تاثیر مستقیم بر شرکتهای فعال در بورس و در نهایت کل بازار خواهد داشت که در چند وقت اخیر همانگونه که انتظار میرفت قیمت جهانی کالاها پس از رشد مقطعی نه تنها متوقف شد، بلکه روندی منفی را نیز در پیش گرفت که نتیجه آن نوسان منفی و کاهش قیمت در گروههای مرتبط از جمله فلزات اساسی بود.وی ادامه داد: اما در این زمینه باید متغیر نرخ ارز را نیز مدنظر قرار داد؛ نوسانات این متغیر، قابل پیشبینی بودن یا نبودن نرخ آن، تضعیف یا تقویت ریال در برابر دلار میتواند بهعنوان عاملی مهم در روند حرکت بازار سرمایه باشد.
به گفته مقدسیان به نظر میرسد به دنبال اخباری درخصوص تکنرخی شدن ارز که قرار است در نیمه دوم امسال اجرایی شود، بازدهی مناسبی برای افرادی که در بازار ارز هستند ایجاد نشود و نقدینگی بیشتر به سمت بورس حرکت کند.مقدسیان نزدیک شدن به فصل مجامع را از دیگر عوامل تاثیرگذار بر روند بازار دانست و گفت: هر چند به نظرمیرسد در مجموع مجامع امسال وضعیت به مراتب مطلوب تری نسبت به سال گذشته داشته باشند اما تقسیم سود چندانی در انتظار سهامداران نخواهد بود؛ در این میان گروه بانکی تغییر چندانی را نسبت به سال ۹۴ نخواهد داشت و مجامع و تقسیم سود آنها به روال سال گذشته خواهد بود، اما برخی شرکتهای فعال در گروه پتروشیمی با تقسیم سود بالایی مواجه خواهند شد و در گروه خودرویی نیز شرایط چندان مطلوب نیست.وی ادامه داد: هر چند خودروییها در چند وقت اخیر بهعنوان لیدر بازار بودند و در عملکرد آنها سوددهی نیز به چشم میخورد اما به دلیل زیان انباشته در پرتفوی آنها، تقسیم سودی در مجامع نخواهند داشت و شاید تنها برخی شرکتهای این گروه با تقسیم سود کمی روبهرو شوند.به عقیده این کارشناس در زمان اوج مجامع یعنی تیرماه، اکثر شرکتها در حال برگزاری مجمع سالانه خود و تقسیم سود بین شرکتها هستند که فراز و فرودهای این موضوع منجر به تاثیرات شدیدی در بازار خواهد شد.
ادامه سفتهبازی در نمادهای کوچک
بررسی روند حرکت بورس در جریان معاملات روز گذشته نشان از تقویت معاملات خودرویی دارد که با تاثیر آن در ساعات اولیه معاملات، شاخص کل بورس به محدوده ۸۱هزار واحد وارد شد اما مجددا با تاثیر منفی سنگآهنیها نه تنها از روند صعودی آن کاسته شد بلکه در میانه معاملات به محدوده زیان وارد شد. در نهایت اما شاخص بورس با رشد ۹۴ واحدی، با تاثیر مثبت نماد «همراه»، کار خود را پایان داد.دیروز خودروییها مجددا با انتشار اخبار مثبت در حوزه انعقاد قراردادهای جدید، لیدری بازار را در دست گرفتند و در شرایطی که سهام بزرگ بورس تحت تاثیر قیمتهای جهانی با کاهش مواجه بودند، این گروه موفق به حفظ بازار و شاخص شد.اما در این میان همانطور که دیروز نیز گفته شد حضور و فعالیت بالای نوسانگیران در سهام کوچک بود که به شکلگیری صف خرید نهچندان قوی در این نمادها منتهی شد و رشد ۱۱۵ واحدی (۸۴/ ۰درصدی) شاخص کل هم وزن را رقم زد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038119/#ixzz450q7wJRo
۰۷:۴۰:۱۲ گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: فرابورس ایران معاملات روز گذشته خود را با رشد ۰۴/ ۸ واحدی شاخص(معادل یک درصد) به پایان رساند و آیفکس در عدد ۵۶/ ۸۰۸ واحد ایستاد تا به این ترتیب بازدهی این بازار از ابتدای سال ۳۶/ ۰ درصد شود.در بازار روز گذشته، بیشترین تاثیر در صعود شاخص فرابورس از سوی نماد شرکتهای پتروشیمی مارون، پالایش نفت تهران، فولاد هرمزگان جنوب و بیمه پاسارگاد بود و در مقابل نماد شرکتهای هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه و سهامی ذوبآهن اصفهان از رشد بیشتر شاخص جلوگیری کردند.
همچنین در جریان معاملات روز سهشنبه نماد شرکتهای سیمان لار سبزوار، بیمه کوثر، صنایع فولاد آلیاژی یزد، قاسم ایران و شیر پاستوریزه پگاه فارس بیشترین افزایش قیمت را به خود اختصاص دادند.نگاهی به معاملات بازار اوراق تسهیلات مسکن نیز نشان از افزایش قیمت این اوراق در بیشتر نمادها داشت. بر این اساس روز گذشته «تسه»ها در بازه ۷۳۹ تا ۷۹۷ هزار ریال دست به دست شدند و بیشترین کاهش قیمت نیز در نماد تسه ۹۴۰۷ به میزان ۸۳/ ۰ درصد رخ داد تا به این ترتیب ترکیب نرخ سود واقعی دریافت وام از این طریق ۲۲ درصد شود. علاوه بر این روز گذشته شاهد افزایش قیمت نمادهای اسناد خزانه اسلامی بودیم تا در پایان این اوراق در محدوده قیمتی ۸۷۶ تا ۹۱۲ هزار ریال مورد معامله قرار گیرند. بر این اساس روز گذشته در مجموع ۴۹ میلیون و۱۹۳هزار و۷۹۱ورقه اسناد خزانه اسلامی با ارزش ۷۷ میلیارد و ۷۹۰ میلیون ریال در تمامی نمادهای این اوراق دادوستد شد.
رتبه ۵۸ شرکت فرابورسی از نظر شفافیت و ابهام در اطلاعات
روز گذشته رتبه ۵۸ شرکت فرابورسی حاضر در بازار اول معاملات براساس امتیاز کسبشده از نظر کیفیت افشا و اطلاعرسانی مناسب، برای ۱۲ ماه سال گذشته مشخص شد. در این فهرست که توسط اداره نظارت بر ناشران فرابورسی سازمان بورس اعلام شده، سرمایهگذاری اعتلای البرز با کسب حداکثر ۱۰۰ امتیاز در رده اول جای دارد و شرکتهای فولاد ارفع، تولید دارو، بیمه میهن و پخش البرز با ۹۸ امتیاز در رتبههای دوم تا پنجم این رتبهبندی و بهعنوان شفافترین شرکتهای فرابورسی شناخته شدند. در انتهای این فهرست هم بانک ایران زمین با ۴ امتیاز به همراه پالایشگاه شیراز، بانک سرمایه، پالایشگاه لاوان و بانک گردشگری با ۱۷، ۱۸، ۲۱ و ۲۸ امتیاز جای دارند و مبهمترین شرکتهای فرابورسی معرفی شدند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038120/#ixzz450q0VZkt
۰۷:۳۷:۱۹ گروه بازار پول: دلار ایالاتمتحده که در فصل اول سال ۲۰۱۶ روزهای بدی را پشتسر گذاشته است، روز سهشنبه در مقابل ین ژاپن به پایینترین نرخ برابری در ۱۷ ماه گذشته سقوط کرد تا با افت شاخص دلار، بازار فلزهای گرانبها تحتتاثیر قرار بگیرد. همزمان بازارهای سهام و انرژی هم به نفع طلا کار کردند. بهای فلز زرد که روز دوشنبه تحتفشار رشد شاخصهای بورس و رشد مقطعی شاخص دلار قرار گرفته بود، روز سهشنبه با افت ارزش بازارهای سهام و ادامه کاهش ارزش دلار آمریکا رو به رشد گذاشت. هر اونس فلز زرد که روز دوشنبه با ۷ دلار افت قیمت به بهای ۱۲۱۵ دلار رسیده بود، روز گذشته را با نوسانهای افزایشی آغاز کرد و به محدودههای ۱۲۲۰ و بعد ۱۲۳۰ دلار بازگشت. قیمتی که تا ساعت ۲۰ سهشنبه به وقت تهران برای اونس طلا ثبت شد ۱۲۲۹ دلار بود، گرچه هماکنون که شما این گزارش را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی بهعنوان قیمت نهایی دومین روز کاری هفته رقم خورده باشد.
دلار روز گذشته به کمترین ارزش مقابل ین از اکتبر سال ۲۰۱۴ رسید؛ چراکه ابهام در چشمانداز اقتصاد جهان تمایل معاملهگران به خرید ین را که از پناهگاههای ارزی است افزایش داده است. همزمان سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا در ماههای آینده هم به شدت دچار ابهام است. افت دلار به رشد کالاهای پایه کمک کرد، اما نفت در بازار کالا از استثناها بود؛ چراکه چشماندازی از کاهش تولید در این بازار موجود نیست. افت قیمت نفت میتوانست بهای طلا را پایین بکشد، ولی نگرانی از اثرات افت بهای انرژی بازارهای سهام را نگران کرد. با افت شاخصهای سهام و دلار، اونس طلا به محدودههای بالاتر رفت، گرچه در برخی مقاطع هم رشد قیمت به سودگیری معاملهگران منجر میشد.
رشد صبح سهشنبه در حالی اتفاق افتاد که فلز زرد روز دوشنبه تحت فشار افزایش ریسکپذیری در بازارهای سهام قرار گرفته بود. در این روز عامل بنیادین خاصی بازار طلا را تحتتاثیر قرار نداد. البته بازارهای سهام چین در این روز تعطیل بودند. شاخص دلار روز دوشنبه ابتدا با رشد خود به ضرر طلا کار کرد، ولی بعد به کاهش روزهای قبل خود ادامه داد تا از افت بیشتر طلا جلوگیری کند. شاخص دلار روز دوشنبه به کف ۱۷ ماهه رسید. همزمان شاخص نفتی نایمکس هم به کف ۴ هفتهای رسید. گمان نمیرود که کشورهای تولیدکننده نفت در نشست اواسط آوریل به اشتراک نظری برای کاهش یا حتی حفظ سطح تولید برسند. ایران، روسیه، عربستان و چند تولیدکننده کوچک دیگر روز ۱۷ آوریل نشستی برگزار خواهند کرد.
صبح سهشنبه بازارهای سهام آسیا در پی کاهش قیمت نفت خام که سقوط سهام تولیدکنندگان انرژی را بهدنبال داشت و ضرر صادرکنندگان ژاپنی از گران شدن قیمت ین، عقب نشستند. به گزارش «ایسنا» شاخص اماس سیای بازارهای سهام آسیا اقیانوسیه در توکیو ۳/ ۰ درصد کاهش یافت. شاخص نیککی ۲۲۵ توکیو ۲/ ۱ درصد سقوط کرد و کسپی کره جنوبی با ۹/ ۰ درصد افت روبهرو شد. هانگ سنگ هنگکنگ ۶/ ۱ درصد عقب نشست و شاخصای اس ایکس استرالیا هم ۱/ ۰ درصد نزول کرد. شاخصهای سهام در سرزمین اصلی چین و هنگکنگ پس از تعطیلات روز دوشنبه فعالیتشان را از سر گرفتند. در میان سایر بازارهای منطقهای، شاخصهای سهام در تایوان، سنگاپور و فیلیپین هم در سطح پایینتری قرار گرفتند. براساس گزارش بلومبرگ، سقوط شاخصهای سهام والاستریت که در واکنش به ریزش قیمتهای نفت اتفاق افتاد، باعث شد سرمایهگذاران منطقهای همه رشد روز جمعه را که حاصل انتشار آمار اشتغال مثبت بود از دست بدهند. پس از وعده اخیر بانک مرکزی آمریکا برای افزایش تدریجی و محتاطانه نرخهای بهره، بازارهای سهام تا حدودی ثبات یافته بودند و از پایینترین رکورد دو سال و نیم اخیر که اواسط فوریه ثبت شد صعود کرده بودند، اما با نگرانی بازارها نسبت به احتمال عدمتوافق تولیدکنندگان بزرگ با طرح فریز سطح تولید، بهنظر میرسد بهبود نفت به مانع خورده است و قیمتش بیش از هفت درصد در سه روز معامله اخیر کاهش یافته است.
نوسان بازارهای سهام بهترین خبر برای «افزایشی»های بازار طلا است. اونس طلا در فصل اول سال با کمک نوسانهای شدید بازارهای سهام بیش از ۱۵ درصد رشد کرد که بیشترین رشد فصل اول سال در ۳۰ سال گذشته بود. ادامه این نوسانها میتواند اونس را دوباره به مرز ۱۳۰۰ دلار نزدیک کند گرچه ادامه احیای اقتصاد آمریکا میتواند اونس را به کانال ۱۱۰۰ دلار بازگرداند. رشد روز سهشنبه (تا زمان نوشته شدن این گزارش) قابل توجه بود، اما باید توجه داشت بخشی از این رشد ناشی از بازگشت سرمایهگذاران چینی به بازار بود که ممکن است اثر پایداری نداشته باشد. در روزهای آینده وضعیت بازارهای سهام، روند شاخص دلار، بهای نفت خام و البته موضعگیریهای مقامهای کمیته بازار آزاد فدرال رزرو برای معاملهگران فلز زرد حائز اهمیت خواهد بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038057/#ixzz450p8fhaJ
۰۷:۳۷:۰۶ ظن بازار به عرضهها
معاملات پلیمرها در بورس کالای ایران
روز گذشته رینگ پتروشیمی بورس کالای ایران شرایط نامتعادلی داشت، زیرا پس از اعلام قیمتهای پایه جدید با جهتگیری افزایشی محسوس، ضعف تقاضای احتمالی در بازار منطقی تلقی میشود، اما این بار عرضهها نیز محدود شده بود. با توجه به افزایش حجم عرضهها در پایان سال گذشته و همچنین افزایش محسوس حجم معاملات در اسفندماه بهصورت نقدی یا سلف، هماکنون بسیاری از واحدهای تولیدی پس از تعطیلات نوروز، هنوز در حال تولید، بستهبندی و تحویل محمولههای پیشین هستند، بنابراین بخشی از ضعف عرضهها نیز منطقی به نظر میرسد. این در حالی است که اگر نگاهی بدبینانه به شرایط بازار داشته باشیم میتوان از این شائبه نیز یاد کرد که عرضهکنندگان اصلی تا مصرف کالاهای موجود در انبارها و به منظور مدیریت بازار، از عرضههای گسترده خودداری خواهند کرد هرچند که این تنها یک احتمال بدبینانه است.
روز گذشته حجم بزرگی از عرضهها، به انواع پلیپروپیلنها، پلیاتیلنهای ترفتالات بطری و پلیاتیلنهای ترفتالات نساجی بازمیگشت که در بازهای از زمان، با توجه چندانی رو به رو نبود. معاملات پلیمرها تحت الشعاع پایان سال گذشته قرار داشت و افزایش معاملات سلف را میتوان یکی از خروجیهای آن دانست. از سوی دیگر عرضه گریدهایی که در پایان سال گذشته معاملات چندانی نداشتند را شاهد بودیم که در کل موجب شد تا جذابیت برخی گریدها به شدت افزایش یابد تا جایی که نزدیک به نیمی از عرضهها با رقابت روبهرو شدند که رخدادی جالب به شمار میرود. عدم عرضه برخی پلیاتیلنهای جذاب، عدم عرضه گسترده PVC، کمتوجهی بسیاری از فعالان بازار به برخی از عرضهها را میتوان مهمترین ویژگیهای بازار در روز گذشته دانست.
پس از برداشته شدن سقف مجاز نوسان قیمتی EX3 و CRP100 در ۱۶ اسفندماه سال گذشته، در روزهای اخیر پلیاتیلن سنگین دورانی ۳۸۴۰ و PVC گرید S65 نیز با برداشته شدن سقف قیمتی رو به رو شدند. این شرایط در نگاه اول میتواند شرایط بهتری را پیش روی فعالان بازار قرار دهد، ولی این سوال نیز پیش میآید در شرایطی که عرضهکننده غالب در بورس کالا و حتی بازار داخلی شرایطی انحصاری دارد، این گونه آزادسازیها آیا در نهایت به نفع عرضهکنندگان اصلی تمام خواهد شد یا خیر؟ این سوال برای برخی گریدهای خاص که تولیدکنندگان بسیار محدودی دارد بیشتر جلوه خواهد کرد. اعطای ارز مبادلهای به کالاهایی همچون پلیاستایرن معمولی (GPPS) و پلیاستایرن مقاوم در برابر ضربه (HIPS) ممنوع اعلام شده است.
بازار آزاد پلیمرها
اعلام افزایشی قیمتهای پایه کافی بود تا بازار خود را برای جهشی چند درصدی آماده کند، البته همانگونه که پیشتر به آن اشاره کردیم، چنین رخدادی بهصورت کامل پتانسیل بروز و ظهور را در بازار آزاد نداشت، هرچند که بسیاری از گریدها افزایش قیمت داشتند. با توجه به افزایش حجم معاملات در پایان سال گذشته، موجودی انبارها در بازار داخلی و دقیقتر، حجم عرضهها به نسبت بالاست، بنابراین معاملات پلیمرها در بازار آزاد توان جهش محسوس قیمتها را ندارد. این در حالی بود که برخی از کالاهای خاص که البته موجودی محدودی داشتند همچون ۰۰۳۵، BL3، ۳۸۴۰، ۷۲۴۰ و ۱۵۴۰ با جهش قیمتها رو به رو شدند. نکته جالبتر آن که در بازار روز گذشته گریدهایی همچون ۰۰۷۵، ۰۲۰، EX3 یا سایر گریدهای سبک خطی با کاهش قیمت همراه شدند که البته تعجب بسیاری از فعالان بازار را برانگیخت.
با توجه به این شرایط وضعیت بازار پلیمرها را باید شکننده توصیف کرد؛ زیرا واقعیتهای آن چندان هم مشهود نبوده و رخدادهای زیرپوستی مهمی در جریان است. از یکسو باید به این نکته توجه داشت که در هر حال حجم عرضهها در بازار داخلی بالاست ولی در هر حال موجودی انبارها تا روزهای آینده به پایان خواهد رسید و باز هم بازار باید چشم به راه عرضهکنندگان غالبا انحصاری در بورس کالا بماند. بهعنوان مثال درخصوص گریدهایی همچون EX3 (که در پایان سال گذشته با آزادسازی سقف مجاز نوسان قیمتها، حجم عرضههای آن به یکباره رشد داشت) یا سایر گریدهای مشابه، موجودی انبارهای فراوانی داشته که توجه اغلب تولیدکنندگان به این گرید پرمخاطب و جذاب، تا حدودی بازار را با ثبات همراه ساخته است. این در حالی است که تا زمان اوج تقاضای این کالا و گریدهای مشابه همچون انواع مواد اولیه لولههای انتقال آب، فاصله چندانی باقی نمانده است، یعنی بازار میتواند مستعد تغییر باشد. رشد تقاضا در بورس کالا برای EX3 نیز به این احتمال دامن میزند. این در حالی است که هنوز نرخهای بینالمللی از کاهش محسوسی خبر نمیدهد و بهای ارز در بازار داخلی هم تغییرات چندانی ندارد. تجمیع این موارد باعث خواهد شد دورنمای مبهمی پیش روی بازار قرار بگیرد؛ زیرا خریداران نیز شرایط موجود را نظاره کرده و با افزایش حجم خرید خود، تاثیر بیشتری بر بازار خواهند گذاشت. با توجه به این شرایط مبهم و پیچیده، شاید بازار داخلی پلیمرها مستعد تغییرات بسیاری باشد که پس از یک فاز ابهام بازار میتواند به استقبال افزایش قیمتها همگام با نرخهای پایه برود. اتفاقی که از هم اکنون کلید خورده، ولی ممکن است برای تمامی فعالان بازار جذاب نباشد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038135/#ixzz450oPejl6
۰۷:۳۲:۴۴گروه مسکن: با آغاز به کار رسمی بازار معاملات مسکن پس از تعطیلات سال جدید، بنگاههای املاک هم اکنون با حجم قابل توجهی از فایلهای فروش آپارتمانهای مسکونی مواجهند که با قیمتهای پیشنهادی مناسبتری در مقایسه با نرخ عرف منطقه عرضه شدهاند. به گزارش «دنیای اقتصاد» در حالی که اولین نشانهها از ورود بازار معاملات مسکن به فاز پیشرونق از آخرین روزهای سال گذشته در این بازار نمایان شد، با آغاز اولین روزهای کاری در بنگاههای مسکن تعداد قابل توجهی از متقاضیان خرید ملک جستوجوی خود را برای پیدا کردن آپارتمان مورد نظرشان با قیمت مناسب از سر گرفتهاند.
در این میان، همزمان با ادامه افزایش حجم تقاضای موثر برای خرید مسکن در اولین ماه سال جدید، تعداد قابل توجهی از مالکان آپارتمانهای خود را با قیمتی مناسبتر از آنچه بهعنوان قیمت عرف برای فروش آپارتمان در همان منطقه مبنای معامله قرار دارد به بازار فروش عرضه کردهاند. به این ترتیب پیام واضح پیشرونقی که هماکنون در نتیجه افزایش نسبی حجم معاملات آپارتمانهای مسکونی به بازار مسکن میرسد آن است که اگر چه تعداد معامله خرید ملک طی زمستان گذشته افزایش یافته و دامنه آن به سال جدید نیز کشیده شده است اما این پیشرونق نهتنها به معنای افزایش قیمت در بازار فروش ملک نیست بلکه هماکنون تعداد قابل توجهی از مالکان حاضرند آپارتمانشان را با قیمتی مناسبتر از عرف منطقه به متقاضیان خرید واگذار کنند. در حال حاضر حجم قابل توجهی از فایلهای ارائهشده در یکی از سامانههای اینترنتی معرفی فایلهای فروش ملک با رنگ سبز یعنی ارزانتر از قیمت عرف منطقه مشخص شدهاند. آن طور که کارشناسان مسکن اظهار میکنند احتمال افزایش قیمت مسکن حداقل تا قبل از شروع نیمه دوم امسال ضعیف است و بازار معاملات مسکن تا پایان تابستان روند ثبات قیمت را همراه با افزایش حجم معاملات تجربه خواهد کرد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038085/#ixzz450nXSDgL
۰۷:۳۲:۲۰ ایسنا: در حال حاضر ۷۰ درصد از بازار دارویی کشور به وسیله تولید داخل تامین میشود و داروهای وارداتی یا مشابه داخلی ندارند یا تولید داخل نمیتواند نیاز کشور را تامین کند که در این زمینه قراردادهایی با شرکتهای بزرگ خارجی برای تولید دارو در ایران بسته شده که رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو جزئیات این قراردادها را تشریح کرد.
ناصر ریاحی با بیان اینکه در سال گذشته حدود یک میلیارد دلار دارو به کشور وارد شد، اظهار کرد: این رقم نسبت به سال ۱۳۹۳ کاهش ۳۰ درصدی داشت که البته در کنار آن مقدار کمی دارو نیز بهصورت فوریتی به کشور آمد که آمار دقیقی از آن در دست نیست. وی افزود: میزان قاچاق دارو به کشور را نیز نمیتوان بهصورت آماری مطرح کرد، اما تخمین زده میشود در سال گذشته ۲۰۰ میلیون دلار دارو از مبادی غیررسمی به کشور وارد شده باشد.
رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو با اشاره به بازار ۱۱ هزار میلیارد تومانی دارو در کشور اظهار کرد: در حال حاضر تعرفههای واردات دارو ۳۵ درصد است و برای سال جاری افزایش پیدا نمیکند، اگر تعرفه از ۳۵ درصد بیشتر شود برای قاچاقچی صرف میکند که دارو را بهصورت قاچاق وارد کشور کند. ریاحی با بیان اینکه سقف واردات دارو در حدود یک میلیارد دلار در سال جاری نیز باقی خواهد ماند، ادامه داد: داروهایی که به کشور وارد شده یا مشابه داخلی ندارد یا تولید داخل نمیتواند پاسخگوی نیاز بازار باشد.
وی با بیان اینکه پس از لغو تحریمها قراردادهای متعددی با شرکتهای دارویی دنیا بسته شده است، گفت: یکی از مشکلات کشور ما تعدد قوانین، تناقض و عدم شفافیت آنها است که در صورتی که این مشکلات حل شود، شرکتهای بسیاری علاقهمند به حضور در ایران هستند. رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو با اشاره به قرارداد یک شرکت اتریشی با شرکتی ایرانی برای اتمام کارخانه نیمهکاره تولید دارو ادامه داد: این شرکت پیش از این داروهای خود را در هند تولید کرده و به افغانستان، تاجیکستان، گرجستان و ایران صادر میکرد که آن طور که گفته میشود، مرحله اجرای این قرارداد آغاز شده و تولید داروهای این شرکت در ایران انجام میشود. ریاحی در همین زمینه گفت: یک کمپانی بسیار بزرگ آلمانی در زمینه سرم که بخش عمدهای از صادرات خود را به عراق انجام میداده است نیز قراردادی را با یکی از شرکتهای سرمسازی ایرانی امضا کرده و قرار است در آینده نزدیک در ایران اقدام به تولید سرم کند.
به گفته وی، کمپانی «سانوفی» فرانسه که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان دارو در دنیا است نیز قرار است به تولید داروهای خاص در ایران اقدام کند. رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو، همچنین از قرارداد شرکت نوو دانمارک با شرکتی ایرانی برای ساخت کارخانهای با هدف تولید انسولین و داروهای مربوط به بیماری قند خبر داد و گفت: قرارداد دیگری نیز برای پالایشگاه خون به امضا رسیده که بر اساس آن یک کمپانی آلمانی که بیش از ۸۰درصد از سهم بازار ایران را دارد، برای این موضوع به ایران میآید. ریاحی با بیان اینکه در صورت رفع مشکلات قوانین کشور، پتانسیل زیادی برای سرمایهگذاری خارجی در حوزه دارو وجود دارد، اظهارکرد: این شرکتها بیشتر به این دلیل وارد ایران شدهاند که سهم زیادی از بازار ایران داشتهاند و میخواهند با رفع تحریمها بازار خود را از دست ندهند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038070/#ixzz450nHt0R2
۰۷:۳۱:۴۲ گروه صنعت و معدن: هشدار به سرگردانی مالی بنگاههای کوچک و متوسط، موجب شد تا متولیان حوزه صنعت، از منابع جدید مالی برای شارژ این بنگاهها در سال ۹۵ خبر دهند. براساس آمارهای اعلام شده، ۹۸درصد از تعداد شرکتهای ثبت شده در کشور را شرکتهای کوچک و متوسط تشکیل میدهند، اما سهم این بنگاهها در تولید ناخالص داخلی، بسیار اندک است. فعالان اقتصادی معتقدند یکی از دلایل این امر فقدان سازوکار هدایت منابع مالی به سمت شرکتهای کوچک و متوسط است. از سوی دیگر، میتوان گفت رکود حاکم در اقتصاد کشور طی سالهای اخیر بیش از همه گریبان صنایع کوچک و متوسط را گرفته و صنایع بزرگ با توجه به حمایتهای دولتی، توانستند این دوران را با مشکلات کمتری سپری کنند. حال با توجه به در اولویت قرار گرفتن احیای واحدهای کوچک و متوسط، تقویت این صنایع با تزریق تسهیلات ویژه در دستور کار قرار گرفته تا به این طریق شرایط برای افزایش ظرفیت تولید این واحدها در سال جاری فراهم شود. براساس برنامهریزی صورت گرفته مقرر شده تا ۱۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای صنایع کوچک و ۳هزارمیلیارد تومان تسهیلات نیز برای صنایع متوسط اختصاص داده شود. پیشبینی صورت گرفته برای تخصیص منابع مالی جدید در سال جاری در حالی است که سال گذشته پیشرفت فیزیکی واحدهای تولیدی ملاک اصلی برای تخصیص تسهیلات بود و واحدهایی که پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰درصد داشتند، اولویت اول برای دریافت تسهیلات را به خود اختصاص داده بودند؛ روشی که در سال جاری تغییر خواهد کرد و واحدهای تولیدی براساس کوچک و متوسط بودن در اولویت دریافت تسهیلات قرار خواهند گرفت.
در این خصوص نیز محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در اولین نشست خود در کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در سال ۹۵، از شناسایی واحدهای کوچک و متوسط خبر داد و گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت چند برنامه مشخص را در دستور کار خود قرار داد، که در قدم اول شناسایی صنایع کوچک و متوسط را در دست اقدام داریم. از سوی دیگر بررسیها حاکی از آن است که ۷۰ درصد این واحدها دارای مشکلات نقدینگی هستند و باید در این خصوص گامهای اساسی برداشته شود. نعمتزاده همچنین با اشاره به اینکه واحدهای بزرگتر به نحوی در اداره امور خود موفق بودهاند، از ارائه تسهیلات به واحدهای متوقف شده کوچک و بزرگ خبر داد و گفت: یکسری از این واحدها نیز دارای مشکل در زمینه فناوری هستند که ضمن برنامهریزی مشترک با بسیج نیروهای متخصص، اقداماتی در شهرکهای صنعتی شروع شده که باید با توان بیشتر دنبال شود. به گفته نعمتزاده، تجربههای جهانی نشان داده جز با اتکا به توان و توجه به تولیدات داخلی، رقابتپذیری امکانپذیر نیست. وی همچنین با اشاره به تکمیل طرحهای نیمهتمام و از سرگیری فعالیت واحدهای متوقف شده است، افزود: به دلیل رشد منفی کل اقتصاد در سالهای ۹۱ و ۹۲ دارای عقبافتادگی هستیم که باید جبران شود و با توجه به فضایی که در بیرون کشور در حال شکلگیری است و همچنین با توجه به برطرفشدن موانع، امسال باید حرکتی جدیتر در حوزه تولید داخلی را شاهد باشیم.
اظهارنظر مطرح شده از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت در حالی است که براساس آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی طی سال های اخیر ۷۲ درصد از تسهیلات اعطایی از سوی بانکها به ۱۰ درصد از شرکتهایی که بیشترین دارایی را در اختیار دارند رسید و کمتر از یک درصد از تسهیلات به ۱۰ درصد شرکتهایی که کمترین دارایی را دارند، اختصاص پیدا کرده است. با توجه به آمار ذکر شده میتوان گفت که تسهیلات بانکی طی سالهای اخیر بیشتر در اختیار بنگاههای بزرگ قرار گرفته و بنگاههای کوچک که از دارایی کمتری برخوردار هستند، کمترین دسترسی به منابع بانکی را داشتهاند. مشکلی که موجب شد تا بانک مرکزی به منظور عبور از آن در سال گذشته اولویتها، تمرکز اعتبارات و نحوه تخصیص وامها را تغییر دهد. با این حال سال گذشته نیز بنگاههای کوچک و متوسط در دسترسی به منابع مالی شرایط آسانی نداشتند و تامین منابع مالی یکی از عمده چالشهای این واحدها محسوب میشد؛ با این حال برای سال جاری تسهیلات ویژهای برای صنایع کوچک و متوسط در نظر گرفته شده است که در صورت تزریق این منابع بخش بزرگی از مشکلات این واحدها برطرف خواهد شد.
تدابیر ویژه برای تامین سرمایه در گردش
مشکلات نقدینگی بنگاههای کوچک و متوسط در حالی است که براساس آمار اعلام شده از سوی علی یزدانی، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران هماکنون بیش از ۸۰ هزار واحد صنعتی خرد و کوچک در سطح کشور وجود دارد که بیش از ۴۲ درصد اشتغال صنعتی کشور را در اختیار دارند. مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران گرهگشایی از مشکلات صنعتگران و بهبود فضای کسبوکار را مورد تاکید قرار داد و افزود: تحقق توسعه صنعتی در کشور نیازمند تسهیل امور، اصلاح نظام اداری و تقویت نگاه انتقادپذیری در جامعه است. مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران همچنین از اتخاذ تدابیر ویژه برای تامین سرمایه در گردش واحدهای صنعتی خرد و کوچک خبر داد و گفت: با توجه به نیاز واحدها به سرمایه در گردش برای بالا بردن ظرفیت تولید، صندوق حمایت از صنایع کوچک با صدور ضمانتنامه برای تسهیلات بانکی و تامینکنندگان مواد اولیه کارخانهها اقدام میکنند.
یزدانی افزود: تفاهمنامهای با سازمان تامین اجتماعی در جهت کاهش فشار و رفع دغدغه سرمایهگذاران صورت گرفته است که نقش تعیینکنندهای در ایجاد رونق و نشاط در سرمایهگذاران خواهد داشت.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه شهرکها و نواحی صنعتی را بهترین مکان برای سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال عنوان کرد و گفت: با تکمیل زیرساختهای عمرانی و اعطای مشوق به بخش تولید، بستر لازم برای حضور صنعتگران در شهرکها و نواحی صنعتی فراهم شده است. یزدانی با اشاره به بهرهمندی سرمایهگذاران مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی از معافیت از پرداخت هزینههای صدور پروانه ساختمان و معافیتهای مالیاتی، خاطرنشان کرد: با استقرار سرمایهگذاران در شهرکها و نواحی صنعتی هزینه تولید کاهش یافته و این مهم در ایجاد اشتغال مولد پایدار نقش تعیینکنندهای خواهد داشت.
وجود بیش از ۸۰ هزار واحد صنعتی کوچک در کشور در حالی است که براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، در حال حاضر ۱۴ هزار واحد تعطیل شدهاند. از سوی دیگر، ۲۲ هزار واحد صنعتی نیز با ظرفیت کمتر از ۵۰ درصد کار میکنند. همچنین ۲۴ هزار واحد بین ۵۰ تا ۷۰ درصد ظرفیت و ۲۱ هزار واحد هم بالای ۷۰ درصد ظرفیت مشغول کار هستند. وجود ۱۴ هزار واحد تعطیل در شهرکهای صنعتی بیانگر آن است که برای عبور این صنایع از مشکل نقدینگی باید راهکاری اساسی در نظر گرفت.
تقویت صنایع کوچک و متوسط
از سوی دیگر، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به حضور وزیر صنعت و مدیرعامل سایپا در این کمیسیون از تقویت صنایع کوچک و متوسط در سال جاری خبر داد. رمضانعلی سبحانیفر در تشریح جلسه دوشنبه این کمیسیون گفت: وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه کمیسیون حضور یافت و در این نشست گزارشی از عملکرد وزارتخانه در سال ۹۵ ارائه کرد.
به گفته این نماینده مجلس، وزیر صنعت، معدن و تجارت در این نشست اظهار کرد که با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر تشکیل فرماندهی اقتصاد مقاومتی، قرارگاه مورد نیاز تشکیل شد و فرماندهی آن برعهده معاون اول رئیس جمهوری است.
سبحانیفر با بیان اینکه وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه صحبتهای خود گفته که در اولین جلسه سال جدید ۱۰ راهکار برای اجرای اقتصاد مقاومتی از سوی این قرارگاه ابلاغ شده است، اظهار کرد: ۹ مورد این ابلاغها مربوط به بخش صنعت بوده و بیشتر به صنایع کوچک و متوسط پرداخته است. براساس اظهارات وزیر پیشبینی شده برای رفع مشکلات این صنایع ۱۳ هزار میلیارد تومان برای صنایع کوچک و ۳ هزار میلیارد تومان برای صنایع متوسط اختصاص داده شود که با این تزریقات حدود ۱۸۰ هزار شغل جدید در بخش صنایع ایجاد می شود.سبحانی فر افزود: وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین در این نشست از کمیسیون خواست که برای تشویق صادرات بودجه خاصی در نظر گرفته شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038067/#ixzz450nAkMy1
۰۷:۳۱:۲۰ دنیای اقتصاد: پس از کاهش فشار عرضه از سوی بازارسازهای بازار ارز، دیروز معاملهگران آتی نقش بیشتری در معاملات دلار داشتند. موضوعی که با حمایت برخی دیگر از عوامل بنیادی توانست نرخ دلار را تا مرز ۳۵۰۰ تومان افزایش دهد. در بازار سهام اما، افت مجدد قیمتهای جهانی همچنان مانع رشد نمادهای بزرگ وابسته به کالاها شد. این در حالی بود که رشد تقاضا در نمادهای کوچک و اخبار مثبت مربوط به ورود سرمایهگذاران خارجی، گروههای غیرکالایی را سبزپوش کرد و در مجموع نوسان محدود شاخص بورس را رقم زد.
دلار به آستانه ۳۵۰۰ تومان نزدیک شد
تغییر سکاندار بازار ارز
گروه بازار پول: دلار که در ۲ روز ابتدایی هفته در مسیر کاهشی قرار داشت، در روزهای دوشنبه و سهشنبه افزایش قیمت را تجربه کرد. در چهارمین روز هفته، شاخص ارزی با ۲۷ تومان افزایش به قیمت ۳هزار و ۴۹۷ تومان رسید. این افزایش در حالی صورت گرفت که بازار ارز از ابتدای هفته تحتتاثیر دو علامت متضاد قرار داشت: «فاصله ارزش دلار در بازار داخلی با بازار دبی» و «کاهش فاصله نرخ خرید و فروش شاخص ارزی در بازار تهران». همسو با افزایش دلار، سهشنبه سکه تمام بهار آزادی نیز ۱۲ هزار تومان افزایش را تجربه کرد و به قیمت یک میلیون و ۲۷ هزار تومان رسید. این بیشترین افزایش سکه از ۵ اسفند ۹۴ بود که موجب شد فلز گرانبهای داخلی به بالاترین قیمت از میانه بهمن ۹۳ برسد.
هفته مبهم
روزهای شنبه و یکشنبه، دلار تحتتاثیر عرضه بازارساز که موجب افزایش اعتماد بازیگران رسمی به قیمتهای بازار شده بود، کاهش قیمت را تجربه کرد. به گفته فعالان، عرضه بازارساز موجب شد که فاصله خرید و فروش بازیگران رسمی در بازار کمتر شود، امری که علامتی از کاهش احتمالات افزایشی بود؛ چراکه فاصله خرید و فروش دلار در هفته اول فروردین زیاد بود. با این حال، از بعدازظهر روز دوشنبه بازار خود را با علامت افزایشی درهم هماهنگ کرد و دلالان ارزی توانستند محوریت بازار را بهدست بگیرند.کاهش فعالیت بازارساز و افزایش تحرکات معاملهگران غیررسمی موجب شد که دلار در روز سهشنبه بیشترین افزایش خود در هفته جاری را ثبت کند.
عبور کانالی؟
دلار در روزهای دوشنبه و سهشنبه افزایش قیمت را تجربه کرد تا امیدهای افزایشی دلالان برای عبور دلار از مرز ۳ هزار و ۵۰۰ تومان بیشتر شود. با این حال، برخی فعالان اعتقاد دارند که قیمت دلار در دو روز گذشته بیشتر با علامت درهم حرکت کرده و ممکن است تغییر حرکت درهم منجر به معکوس شدن جهت قیمت دلار در بازار داخلی شود. از سوی دیگر، برخی فعالان باور دارند که ادامه افزایش بهای اونس در بازارهای جهانی میتواند موجب فروش ارز در بازار داخلی شود. به گفته فعالان، با بالا رفتن بهای اونس، معاملهگران سکه شروع به فروش ارز میکنند تا مانع نوسانات زیاد در بازار سکه شوند. با وجوددیدگاههای کاهشی یاد شده، بالا بودن نرخ دلار در معاملات فردایی نسبت به معاملات نقدی علامتی است که امیدهای افزایشی معاملهگران را زنده نگه داشته است. سهشنبه در مقاطعی از روز، ارزش نرخ آتی دلار حدود ۶ تومان بالاتر از نرخ نقدی آن بود. به گفته فعالان، این موضوع موجب شد که برخی معاملهگران در بازار نقدی اقدام به خرید ارز کنند و سپس آن را با قیمت بالاتر در بخش فردایی بازار به فروش برسانند.
یاری اونس
بخش عمده رشد قیمت سکه در روز گذشته ناشی از افزایش بهای اونس در بازارهای جهانی بود. رشد روز سهشنبه سکه بیشترین میزان افزایش آن از ۵ اسفند ۹۴ بود. روند افزایشی سکه از همان ابتدای روز آشکار بود. سهشنبه فلز گرانبهای داخلی معاملات خود را با قیمت یکمیلیون و ۱۸ هزار تومان آغاز کرد که افزایشی ۳ هزار تومانی نسبت به روز دوشنبه داشت. در ادامه روز با افزایش بیشتر اونس و دلار، سکه نیز وارد کانال یک میلیون و ۲۰ هزار تومان شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038059/#ixzz450n1yKBN
۰۷:۳۰:۵۱ بر اساس آمارها حجم مطالبات معوق بانکی در ایران به حدود ۳۰ میلیارد دلار رسیده که حدود ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی است، آیا این حجم با توجه به معیارهای بینالمللی رقم قابلتوجهی است؟
پروفسور یوشینو: قضاوت درخصوص بزرگی یا کوچکی حجم مطالبات معوق بانکها به دو امر بستگی دارد؛ نخست اینکه باید دید حجم سرمایه بانکها چه میزان است که در صورت نکول بتوانند از آن استفاده کنند و دوم اینکه در صورت وقوع بحران، بانک مرکزی یا مجموعه دولت چه میزان حاضرند به بانکها کمک کنند. در ژاپن، زمانی که بحران بانکی دهه ۱۹۹۰ رخ داد و بانکها بهدلیل تجمع مطالبات معوق نیاز به کمک داشتند، این دولت بود که سرمایه را به بانکها تزریق کرد و بسیاری از بانکها از گزند ورشکستگی رهایی یافتند. این کمکها باید پس از بهبودی وضعیت بانکها به دولت یا بانک مرکزی باز گردد.
با توجه به تجربه ژاپن، به نظر شما باید برای حل چالش مطالبات معوق در ایران چه اقداماتی صورت گیرد؟
پروفسور یوشینو: برای طراحی راهحل باید به دلایل ایجاد این مشکل توجه کرد. بهعنوان مثال دلایل ایجاد مطالبات معوق در تاریخ بانکداری ژاپن در دهه ۱۹۹۰ چهار مورد است. مورد نخست، افت شدید قیمت مسکن است. در گذشته در ژاپن از مسکن یا زمین بهعنوان وثیقه بانکی استفاده میشد و افت شدید قیمت مسکن یکی از دلایل انباشت مطالبات معوق بود. دلیل دوم به سرمایهگذاری بانکها در بازار سرمایه مربوط میشود. پس از افت قیمت مسکن بسیاری از بانکهای ژاپنی در بازار سرمایه داخلی و خارجی سرمایهگذاری کردند. میدانیم که بازار سرمایه افت و خیزهای فراوانی دارد و ریسک آن بالاست، بسیاری از اقتصاددانان از جمله بنده مخالف فعالیت بانکها در بازار سرمایه هستیم، چون با سرمایه مردم نباید ریسک کرد. در ژاپن در دهه ۱۹۹۰ به دنبال افت قیمت مسکن بازار سرمایه نیز به شدت سقوط کرد، بانکهایی که در این بخش سرمایهگذاری کرده بودند نیز ضرر هنگفتی را متحمل شدند و این دومین دلیل انباشت مطالبات معوق در بانکهای ژاپنی بود. سومین دلیل این است که برخی از بانکهای ژاپنی بانکهای منطقهای بودند، به این معنی که تنها مختص اعطای اعتبارات به مناطق خاصی از کشور بودند که اکثر آنها نیز بانکهای کوچکی بودند. این بانکها عمده تسهیلات خود را در اختیار شرکتهای بزرگی که در آن منطقه حضور داشتند، قرار میدادند. با افت فعالیت آن شرکتها، بانکها نیز متضرر شدند. از این رو پرهیز از منطقهایگرایی در حوزه بانکداری و اعتبارات، میتواند در جلوگیری از انباشت مطالبات معوق بسیار موثر باشد. ضعف در مدیریت دلیل چهارم است که به نظر بنده مهمترین دلیل نیز محسوب میشود؛ چراکه این مدیر است که باید تشخیص دهد به چه بخشی و تا چه سقفی تسهیلات بدهد که در نهایت به مطالبه معوق تبدیل نشود و قابل وصول باشد. این ۴دلیل مطرح شده دلایلی هستند که به واسطه آنها در دهه ۱۹۹۰ حجم مطالبات معوق در بانکهای ژاپن فزونی پیدا کرد و تعدادی از بانکها ورشکست شدند. از اینرو در ایران و در هر کشوری، پیش از پیدا کردن چاره برای حل مشکل مطالبات معوق ابتدا باید سراغ دلایل ایجاد شدن آن رفت.
یک معما در اقتصاد ایران، افزایش حجم نقدینگی در چند سال اخیر با سرازیر کردن درآمدهای نفتی به اقتصاد است؛ این مشکل در حال حاضر در بانکها نیز وجود دارد؟ مشکل نقدینگی همه بخشها از جمله بانکها است، آیا میتوان این معما را حل کرد و آیا مطالبات بخشی از این راهحل است؟
دکتر تقیزاده: این سوال شما را میتوان با یک محاسبه اقتصادسنجی نه چندان پیچیده پاسخ داد. در ژاپن نیز برای پیدا کردن دلیل انباشت مطالبات معوق در دهه ۱۹۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰ همین کار را انجام دادهاند. یک معادله که در سمت چپ آن حجم یا نسبت مطالبات معوق است و در سمت راست آن قیمت مسکن، قیمت زمین، تولید ناخالص ملی و تعدادی متغیر اقتصادی دیگر. در مورد ایران در سمت راست این معادله میتوان قیمت نفت را قرار داد؛ چراکه نفت و درآمدهای نفتی برای ایران مهم است. این پژوهش را پیشتر به همراه آقای پروفسور یوشینو و یکی از اقتصاددانان حوزه پول و بانک ایران برای کشورمان انجام دادهایم و تاثیر متغیرهای مختلف را بر حجم مطالبات معوق بانکهای ایران سنجیدهایم. این مقاله در وبسایت موسسه بانک توسعه آسیایی برای استفاده علاقهمندان موجود است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که وضعیت اقتصادی، وضعیت بازار سرمایه و قیمت مسکن بر حجم مطالبات معوق بانکهای ایران موثر بوده است. به بیان دیگر در سالهایی که رکود اقتصادی داشتهایم یا در دورانهایی که وضعیت بازار سرمایه نابسامان بوده و در زمانهایی که بازار مسکن دچار رکود بوده است و وضعیت مناسبی نداشته نسبت مطالبات معوق بانکها به کل مطالبات افزایش یافته است. برعکس در سالهایی که اقتصاد ایران وضعیت مناسب و بازار سرمایه نیز رشد داشته و قیمت مسکن که بهعنوان اصلیترین وثیقه برای دریافت تسهیلات از بانکها در ایران استفاده میشود، رشد داشته است، نسبت مطالبات معوق بانکها کاهش یافته است. البته تنها این متغیرهای کلان نیستند که باعث تغییر در حجم مطالبات معوق بانکها میشوند. به بیان دیگر این امکان وجود دارد که در شرایط خوب اقتصادی نیز تعدادی از بانکها باشند که به دلایل مختلف نظیر ضعف در مدیریت، یا شوکهایی که به صنایع خاصی وارد میشود، یا بحرانهای اقتصادی که در نقاط خاص جغرافیایی ایجاد میشود دچار بحران شده و نسبت مطالبات معوقشان افزایش یابد. همچنین از طرف دیگر این امکان نیز وجود دارد که در شرایط نامساعد اقتصادی، زمانی که اقتصاد در حال رکود است، وضعیت بازار سرمایه نیز مساعد نیست، باز هم شاهد موسسات مالی باشیم که از سلامت خوبی برخوردارند. از این رو باید به هر دو سطح کلان و خرد نگاه کرد؛ چراکه دلایل ایجاد و افزایش حجم مطالبات معوق در هر دو این سطوح وجود دارند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038089/#ixzz450munOjF
۰۷:۲۹:۴۵ دنیای اقتصاد: مطابق آمارها، حجم مطالبات غیرجاری به ۳۰ میلیارد دلار رسیده که حدود ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی کشور است. این داراییها بهدلیل آنکه قابلیت نقدشوندگی خود را از دست میدهند، به داراییها سمی مشهور شدند. این تجربه منحصر به ایران نیست. در دهه ۹۰ میلادی ژاپن نیز با چنین معضلی مواجه شد اما با بهرهگیری از ضوابط و سیاستهای مناسب، این چالش را پشتسر گذاشت. پروفسور نائویوکی یوشینو، رئیس موسسه بانک توسعه آسیایی فردی است که در زمینه طراحی سیاستهای پولی و مالی در زمان بحران ژاپن، نقش مهمی را ایفا کرده است. «دنیای اقتصاد» در مصاحبه با این اقتصاددان، تجربههای این کشور آسیایی را برای حل چالش داراییهای سمی بررسی کرده است. به گفته او، برای حل مطالبات معوق باید به ریشهیابی عوامل پدید آورنده آن پرداخت و دلایل انباشت این داراییها را با استفاده از معادلات اقتصادی تحلیل کرد. در گام بعدی باید برای خلاصی از آن طرحی پیریزی شود. تجربه ژاپن نشان میدهد باید مکانیزمهای نظارتی و قانونی بر عملکرد موسسات مالی دقیقتر شود و هزینه ایجاد مطالبات معوق برای آنها افزایش یابد. در کنار این موارد، باید با ایجاد صندوق ضمانت، دارایی سپردهگذاران در مقابل ورشکستگی موسسات مالی بیمه شود.
رئیس موسسه بانک توسعه آسیایی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» تشریح کرد
پادزهر ژاپنی پول سمی
گروه بازار پول: «دهه گمشده» دورانی است که پس از آن حباب قیمتی داراییها در ژاپن در درون اقتصاد این کشور ترکید. این اتفاق بیش از آنکه ناگهانی و فاجعهآمیز باشد، آهسته و پیوسته بود. اصطلاح دهه گمشده به سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۰ اطلاق میشود. اگرچه بحثهای فراوانی وجود دارد که دوران ۱۰ساله بعدی نیز همانند دهه قبل خود باید نام بگیرد، اما در اینکه چرا ژاپن یک دوره زمانی را از دست داد، اتفاق نظر وجود دارد.
کارشناسان ریشه این بحران را در بعد از جنگ جهانی دوم جست و جو میکنند؛ زمانی که ساختار نظام بانکی ژاپن بهگونهای شکل گرفت که مجوزهای بانکداری عمدتا در مناسباتی رابطهمحور و نه ضابطهمند توزیع شد. در آن ساختار رابطهمحور، سرمایه عمدتا بر اساس اینکه چه کسی، چه کسی را میشناخت توزیع شد تا بر اساس کارآیی تسهیلاتگیرندگان بانکها در خلق ارزش. انحراف اقتصاد از مسیر اصلی به بحران بدهی منجر شد و بانکهای ژاپن و بیمهها گرفتار بدهیهای بد شدند. موسسات مالی با تزریق سرمایه ازسوی دولت، وامهای بانک مرکزی و توانایی در به تعویق انداختن شناسایی زیانها در ترازنامههای مالی خود از ورشکستگی فرار کردند. اما این زنجیره اتفاقها آنها را به «بانکهای زامبی» بدل ساخت. «دنیای اقتصاد» با هدف شناخت پدیده وامهای غیرجاری یا راکد گفتوگویی را با پروفسور نائویوکی یوشینو، رئیس موسسه بانک توسعه آسیایی (ADB institute) انجام داده است. موسسه بانک توسعه آسیایی، مرکز پژوهش و اتاق فکر بانک توسعه آسیا است که در توکیو واقع شده و بر اساس رتبهبندی دانشگاه پنسیلوانیا در سال ۲۰۱۶ بهعنوان دومین اتاق فکر و مرکز پژوهشی معتبر در جهان پس از موسسه بانک جهانی انتخاب شده است. یوشینو همچنین از مشاوران ارشد دولت ژاپن است که در بسیاری از حوزهها بهویژه در حوزه سیاستهای پولی و مالی از نظرات او در دولت ژاپن بهره گرفته میشود. او دارای دکترای اقتصاد از دانشگاه جانزهاپکینز آمریکا (سال ۱۹۷۹) بوده و پروفسور بازنشسته (Professor Emeritus) دانشگاه کیو ژاپن است. در کنار یوشینو، دکتر فرهاد تقیزاده حصاری، مدرس و عضو هیات علمی دانشگاه کیو ژاپن نیز به بیان دیدگاههای خود درخصوص این معضل پرداخته است. جمعبندی این دو گفتوگو نشان میدهد برای رهایی از وامهای راکد ابتدا باید دلایل آن شناسایی و سپس برای خلاصی از آن طرحی پیریزی شود. در این گفتوگو تلاش شده با توجه به تجربه ژاپن راهکاری برای نجات بانکها از داراییهای سمی و مطالبات راکد جست و جو شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1038089/#ixzz450moaIz7
۰۷:۲۹:۲۸ اقتصاد > مسکن – ایسنا گزارش داد: ظاهرا اولین نشانههای ورود سرمایه و تکنولوژی خارجی به بخش مسکن ایران در پسابرجام با ورود مهندسان آلمانی برای ساخت ۳۷ هکتار از اراضی هشتگرد بروز خواهد کرد.
بر مبنای تفاهمی که در جریان سفر اعضای هیات مدیره شرکت عمران شهرهای جدید به آلمان صورت گرفته وزارت ساختمان و محیط زیست آلمان تعهد کرده تا پروژههای سکونتی و خدماتی با فناوریهای جدید در ایران بسازد که اولین پروژه ساخت ۳۷ هکتار از اراضی شهر جدید هشتگرد خواهد بود.
عضو هیات مدیره شرکت عمران شهرهای جدید با اعلام این خبر اظهار کرد: ساخت واحدهای مسکونی و خدماتی در ۳۷ هکتار از اراضی مطالعه شده در شهر جدید هشتگرد با برخورداری از آخرین تکنولوژیهای موجود در حوزه کاهش مصرف انرژی، تأمین و ذخیرهسازی انرژی و همچنین اقدامات مربوط به بازگشت آب مصرفی و تصفیه و استفاده مجدد از آن، آموزش تکنسینها و مهندسان ایرانی به کمک آخرین دستاوردها و فناوریهای جدید ساختمانی و تبادل تجارب بین دو کشور در حوزههای مربوطه از مهمترین مفاد تفاهمنامه جدید در این سفر به شمار میرود.
وی از عملیاتی شدن فاز اول این تفاهمنامه مبنی بر عملیاتی شدن برنامههای اجرایی ۳۷ هکتار نامبرده در اوایل سال جدید خبر داد و گفت: در مراحل بعدی به مواردی چون آموزش، سرمایهگذاری و اجرای پروژههای سکونتی و خدماتی با فناوریهای جدید کشور آلمان در کشور خواهیم پرداخت.
عضو هیأت مدیره شرکت عمران شهرهای جدید ضمن اشاره به حضور رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در این سفر خاطرنشان کرد: با توجه به حضور آقای محمد شکرچیزاده و همکارانشان در این سفر مذاکراتی در خصوص همکاری بیشتر مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی کشور با مرکز مربوطه در آلمان انجام شد که براساس آن قرار شد فعالیتهای هر دو مرکز با همکاری جدیتر و استفاده از تجربههای عملی و اجرایی دنبال شود.
میریان همچنین در بخش دیگری از سخنانش درخصوص وضعیت کنونی بازار بزرگ اسلامی شهر جدید اندیشه نیز اعلام کرد: این بازار که از نظر معماری ایرانی و اسلامی و ساختمانهای موجود بسیار جذاب و ارزشمند است نزدیک به یکهزار و ۲۰۰ واحد تجاری دارد که کنترل و ساماندهی آنها کاری بسیار دشوار خواهد بود. به همین دلیل مدتی از انجام ادامه فعالیتها در این بخش جلوگیری کرده و توسط تعدادی از مهندسین مشاور به بررسی و تعریف نوع فعالیت بخشهای مختلف بازار پرداختیم تا از بروز بینظمی و مشکلات در گردش فعالیتهای اقتصادی این بازار جلوگیری کنیم.
وی در این باره افزود: درحال حاضر مطالعات گفته شدن به پایان رسیده و قطعا فعالیتهای این بازار بزرگ در اوایل سال جدید آغاز خواهد شد
۰۷:۲۲:۳۰ وزیر خارجه آمریکا کناره گیری اسد از قدرت را به عنوان شرط پیشرفت مذاکرات صلح سوریه اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بلومبرگ، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز سه شنبه سیاست آمریکا در قبال سوریه را تکرار و خطاب به کشورهای ایران و روسیه اعلام کرد که تنها راه برقراری صلح کناره گیری اسد از قدرت است.
وزیر خارجه آمریکا درباره مذاکرات صلح سوریه گفت: باید این سوال را مطرح کرد که آیا بشار اسد در مقابل مخالفان دارای حسن نیت است یا اینکه باید این مسئله آزمایش شود.
قرار است روز ۱۱ آوریل مذاکرات صلح سوریه با حضور احزاب مخالف در شهر ژنو آغاز شود. در این مذاکرات امکان حضور احزاب مختلف در دولت سوریه بررسی خواهد شد.
آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر غربی شرط کناره گیری اسد از قدرت را برای پیشرفت مذاکرات اعلام کرده اند و این درحالی است که روسیه با این دیدگاه مخالفت کرده است.
جان کری در مصاحبه با شبکه بلومبرگ اعلام کرد هیچ راهی برای ماندن بشار اسد در راس قدرت سوریه وجود ندارد و برای پیشرفت مذاکرات باید از قدرت کنار رود.
وی گفت این که این انتقال چگونه صورت میپذیرد، موضوعی است که در مذاکرات تعیین میشود.
۰۷:۲۱:۱۲ به گزارش ایرنا از بانک ملی ایران، عبدالناصر همتی در دیدار اندرو ولز مدیر کمیته آسیا و آفریقای اتاق بازرگانی هنگ کنگ و تعدادی از اعضای آن و شرکت های چندملیتی کشور چین، ضمن معرفی اجمالی بانک ملی ایران و واحدهای فعال بانک در خارج از کشور، دوره پساتحریم و توافق های صورت گرفته پس از مذاکرات میان ۱+۵ را زمینه ساز ایجاد روابط اقتصادی بین دو کشور دانست.
وی افزود: بانک ملی ایران در گذشته از راه ارتباط با شعبه هنگ کنگ نقش فعالی در زمینه روابط تجاری بین دو کشور ایجاد کرده بود و بانک های مستقر در کشور چین، هنگ کنگ و کشورهای غربی نیز باید در مسیر بهبود و روان سازی روابط بانکی با بانک های ایرانی اقدام کنند.
همتی، فعال سازی مجدد شعبه هنگ کنگ و اخذ مجوزهای مربوطه توسط ملی بانک PLC لندن در آینده نزدیک خبر داد.
اندرو ولز مدیر کمیته آسیا و آفریقای اتاق بازرگانی هنگ کنگ نیز در این نشست، برنامه های توسعه ای روابط ایران و چین را یادآور شد و افزود : این دیدار زمینه ساز توسعه فعالیت با بانک ملی در آینده نزدیک محسوب می شود.
وی گفت: حضور شرکت هایی با زمینه فعالیت تجاری متعدد در هنگ کنگ و ایجاد زمینه برقراری روابط تجاری ایران با کمک روابط بین بانک های دو کشور محقق خواهد شد .
مدیر کمیته آسیا و آفریقای اتاق بازرگانی هنگ کنگ افزود: احتیاط و برقرار نکردن رابطه با بانک های ایرانی دلیل منطقی ندارد و با این موضوع باید خوش بینانه تر برخورد شود.
به گزارش ایرنا، هیات هنگ کنگی روز گذشته (دوشنبه) با رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران دیدار کردند و علاوه بر آن، نشست تجاری ایران و هنگ کنگ با حضور اسدالله عسگر اولادی رئیس اتاق مشترک ایران و چین، «اندرو ولز» مدیر کمیته آسیا و آفریقای اتاق بازرگانی هنگ کنگ در محل اتاق ایران برگزار شد.
صادرات ایران به هنگ کنگ شامل: خشکبار،گوشت مرغ و مواد خوراکی، چرم و پوست، پلیمرها، سنگ آهن، سنگ های ساختمانی، مواد پلاستیکی و برخی مشتقات پتروشیمی ثبت شده و واردات از هنگ کنگ نیز شامل قطعات رایانه و ماشین های اداری، تجهیزات مخابراتی و قطعات مربوطه، ساعت، رادیو و ضبط صوت، ماشین آلات و قطعات برقی، پوشاک، لوازم خانگی و مدارهای الکترونیکی است.
بیش از ۸۰ درصد از صادرات کشورمان به هنگ کنگ را خشکبار تشکیل می دهد و در سال ۱۳۸۵ برای نخستین بار هنگ کنگ عنوان بزرگترین وارد کننده خشکبار از ایران را احراز کرد .
هنگ کنگ مرکز تجارت جهانی در منطقه شرق آسیا و حوزه اقیانوسیه است و بسیاری از کشورها و شرکت ها، مرکز فعالیت های منطقه ای خود را در هنگ کنگ دایر کرده اند.
۰۷:۱۸:۵۲ به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری،حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی عصر امروز -سه شنبه- و در اولین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ٩۵، ضمن تبریک سال نو، روز جمهوری اسلامی و میلاد حضرت فاطمه زهرا(س)، خاطرنشان کرد: تحقق اقتصاد مقاومتی نیازمند فرهنگ، اخلاق و همدلی است و شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه باید ایفای نقش کند.
رییس جمهوری با اشاره به اقدامات عملی دولت در سالهای اخیر در مسیر اقتصاد مقاومتی، از جمله پیشی گرفتن صادرات غیرنفتی بر واردات غیر نفتی برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی، توسعه و حمایت از شرکت های دانش بنیان و نیز آماده نمودن فضا برای جذب سرمایه و فناوری افزود: اقتصاد دانش بنیان بخش مهمی از اقتصاد مقاومتی است و در همین راستا صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اقدامات ارزنده ای در رونق اقتصاد بومی و دانش بنیان داشته اند.
روحانی همه قوا، دستگاه ها و نهادها را مخاطب اقتصاد مقاومتی دانست و ابراز امیدواری کرد که با وفاق و همدلی؛ زمینه نقش آفرینی کارآفرینان و فعالان اقتصادی و همچنین حضور و مشارکت مردم در عرصه فعالیت های اقتصادی و در فضای پسابرجام گسترده تر شود.
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین تصریح کرد: رشد پایدار اقتصادی در گرو حذف رانت و انحصار، شفافیت اطلاعات و همچنین ایجاد رقابت سالم و اخلاقی است.
در این جلسه ابعاد فرهنگی نامگذاری سال جدید از سوی رهبر معظم انقلاب مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد، شورای عالی انقلاب فرهنگی در کنار سایر دستگاههای کشور در زمینه فرهنگ سازی و گفتمان سازی برای اجرای ‘اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل’ با همفکری و مشورت با صاحبنظران و کارشناسان این عرصه، تلاش کند.
همچنین در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر شاهرخ یوسف زاده چابک به عنوان رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی گیلان انتخاب شد.
۰۷:۱۶:۴۸ ایسنا – واردات گندم در سال جاری به حداقل یا صفر میرسد/ظاهراً قرار نیست هیچ موفقیت دولت تأیید شود
سخنگوی دولت با اشاره به اینکه سال ۹۵ سال برخورداری از فرصتهایی است که دولت در سه سال گذشته با همکاری سایر قوا و حمایتهای رهبری برای آن تلاش کرد، اظهار کرد: در ماههای آینده آثار مثبت تصمیمات دولت را خواهیم دید. به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدباقر نوبخت صبح امروز در اولین نشست مطبوعاتی خود در سال ۹۵ با اشاره به اولویتهای دولت در سال جاری، خاطرنشان کرد: ما از رسانهها میخواهیم که ما را رصد کنند. البته هویت عدهای بر اساس تخریب و سیاهنمایی است، اما وظیفه ما این است که از فرصت فراهم شده برای رفع مشکلات استفاده کنیم. وی در ابتدای نشست خبری خود با ارائه گزارش کوتاهی از اقدامات دولت در سال ۹۴ پرداخت و خاطرنشان کرد: تقریباً ۹۱ درصد از بودجه تحقق یافت و میزان پرداختهای دولت برای تملک داراییهای سرمایهای بالغ بر ۳۶ هزار میلیارد و ۹۱۱ میلیارد تومان بود. همچنین کشور با افزایش نرخ مشارکت از ۳۷٫۲ درصد در سال ۹۳ به ۳۸٫۲ درصد رسید که این یک واحد درصد افزایش موجب شد که جمعیت فعال کشور از ۲۳ میلیون و ۸۱۱ هزار نفر به بیش از ۲۴ میلیون نفر افزایش پیدا کند. نوبخت همچنین اظهار کرد: در این سال ۸۲۷ هزار نفر وارد بازار کار شدند که ۶۶۷ هزار نفر موفق به یافتن کار شدند که اکنون پیش بینی ما برای سال ۹۵ رشد اقتصادی بین ۵ تا ۶ درصد است. ما دنبال افزایش رشد اقتصادی از طریق تولید داخلی هستیم. بنابراین ناگزیریم که بر فعال کردن واحدهای تولیدی نیمه فعال و راکد متمرکز شویم. سخنگوی دولت با بیان اینکه از حدود ۳۶ هزار واحد تولیدی در کشور حدود ۷ هزار واحد راکد است، گفت: اگر این ۷ هزار واحد فعال شوند برای ۱۳۲ هزار نفر شغل ایجاد میشود، بنابراین ما برای فعال کردن این واحدها به اقدام فوری در سال ۹۵ متمرکز شدهایم و آن اقدام فعال کردن واحدهایی است که برای آنها سرمایهگذاری انجام شده است. این واحدها به سرمایه در گردش نیاز دارند تا فعال شوند. ما پس از تأکیدات رهبری برای اقدام و عمل در زمینه اقتصاد مقاومتی چندین جلسه داشتهایم و توانستیم اطلاعات کافی درباره واحدهای تولیدی را به دست آوریم و اکنون به دنبال هماهنگی نهایی استانداران و روسای سازمان مدیریت و برنامهریزی در استانها برای ایجاد یک سیاست واحد در جهت فعال کردن واحدهای تولیدی هستیم. سخنگوی دولت در ادامه اظهار کرد: ما واحدهای تولیدی که ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاند، واحدهایی که تکمیل شدهاند اما راکدند و واحدهایی که با تمام ظرفیت فعال نیستند را شناسایی کردیم و آنها را فعال میکنیم. البته با هر واحدی قراردادی خواهیم داشت تا مشخص شود آن واحد تولیدی به چه سرمایهای نیاز دارد، برای چند نفر شغل ایجاد میکند و چه مقدار تولید و صادرات خواهد داشت. ما همچنین مشوقهای صادراتی را هم در نظر گرفتهایم. البته نظارتی هم بر فعالیت این واحدها خواهیم داشت. وی در ادامه با اشاره به اینکه فعال کردن بخش مسکن یکی دیگر از اولویتهای دولت در سال ۹۵ است، افزود: ما همه این اقدامات را در امسال میتوانیم انجام دهیم. البته این اقدامها جدای از سرمایهگذاری اصلی و مستقیم است. ما همچنین دنبال واگذاری طرح های عمرانی به بخش غیردولتی هستیم و طرحهایی که بالای ۸۰ درصد پیشرفت داشته یا در مناطق محروم هستند جزو اولویتها برای تکمیل و عملیاتی شدن قرار میگیرند. نوبخت همچنین در ادامه گزارش خود از فعالیتهای دولت در سال ۹۴، تصریح کرد: در سال گذشته تراز تجاری کالا حدود یک میلیارد دلار مثبت بوده که این یک موفقیت بزرگ برای دولت است. ما ناچاریم کالاهای واسطهای را برای تولید کشور وارد کنیم، اما باید بیش از واردات به فکر صادرات باشیم. ما بیش از هزار میلیارد تومان در بودجه ۹۵ برای تشویق صادرات در نظر گرفتهایم. سخنگوی دولت در ادامه اعلام کرد: پیشبینی می شود که دولت در سال ۹۵، ۱۰ میلیون تن گندم از کشاورزان بخرد و برای این منظور ۱۳ هزارو ۴۲۰ میلیون تومان هم در بودجه پیشبینی شده است. به گفته وی پیشبینی میشود واردات گندم در سال جاری به حداقل یا صفر برسد و ۶ میلیون تن گندم هم اکنون ذخیره شده است. ۱۲۷۰ تومان قیمت خرید گندم از کشاورزان محاسبه شده و ۷۰ تومان هم هزینه جانبی دارد که در مجموع قیمت خرید گندم برای دولت به ۱۳۴۰ تومان میرسد. به گزارش ایسنا، در ادامه این نشست خبری نوبخت در پاسخ به سوالی درباره واردات کالاهای لوکس به کشور و اینکه آیا این واردات با اقتصاد مقاومتی مغایرت ندارد، گفت: ما تعرفههای کالاهای لوکس را افزایش دادیم تا عملاً این واردات انجام نشود. واردات کالاهای لوکس ممنوع نبوده که هم اکنون آزاد شده است. ما دنبال محدود کردن واردات این کالاها هستیم. وی همچنین درباره پرداخت حقوق بازنشستگان کشوری نیز تصریح کرد: صندوق بازنشستگی در پرداخت حقوق اسفند دچار مشکل بود. حقوق بازنشستگان در سال ۹۴، ۲۲ هزارو ۴۰۰ میلیارد تومان بود که ما ۱۵ هزارو میلیاردو ۵۰۰ میلیون تومان را پرداخت کردیم، اما باز هم صندوق دچار مشکل بود. ما برای حل این مشکل حتی ۱۰ درصد دیگر هم به صندوق بازنشستگی کمک کردهایم و در مجموع ۱۱۰ درصد را به این صندوق پرداختیم اما باز هم صندوق کسری داشت و در نهایت با دستور رئیس جمهور از اختیار قانونی در سازمان مدیریت استفاده کردیم و باقیمانده کسری این صندوق را نیز پرداختیم. سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره موضع جمهوری اسلامی ایران نسبت به درگیریهای قرهباغ، گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران ختم مخاصمه دو همسایه است به همین دلیل ما از هر دو طرف دعوت به خویشتنداری و مذاکره کردیم، زیرا منطقه به اندازه کافی در آتش و خون است. ما به عنوان یک کشور سوم تلاش میکنیم دو کشور به هم نزدیک شوند. نوبخت همچنین درباره لغو سفر رئیس جمهور به اتریش گفت: در اینباره به اندازه کافی صحبت شده است ، اما عدهای از هر فرصتی برای اقدام علیه دولت استفاده میکنند. به طور مثال دیروز سوئیفت رسماً نشان داده شد اما باز هم گفتند سوئیفت کامل نیست. ظاهراً قرار نیست هیچ موفقیت دولت تأیید شود. وی در ادامه با بیان اینکه در همه سفرها باید شأن ملت ایران در نظر گرفته شود، تصریح کرد: خیر در عدم سفر رئیس جمهور بود. ما خواهان گسترش مناسبات خود هستیم و در هفته آینده هم نخستوزیر ایتالیا به ایران سفر میکند اما سفر رئیس جمهور نیازمند رعایت مسائلی است که برای ایران مهم بوده و در هر سفری باید شأن ملت ایران در نظر گرفته شود. ما نباید فراموش کنیم که اروپا در چند وقت اخیر دچار چه حوادثی بوده است. نوبخت همچنین گفت: ما باید از برخی رسانهها مکدر باشیم که چرا آنها به جای توجه به مواضع دولت به مواضع یک سناتور در خارج از کشور توجه میکنند و آن را منبع موثق خود میدانند. در ادامه خبرنگاری درباره عدم لغو تحریمها پرسید که سخنگوی دولت، یادآورشد: برخی تحریمها مربوط به مسائل غیرهستهای بوده که ربطی به مذاکرات هم نداشت اما تحریمهای مربوط به مذاکرات هستهای در حال رفع است. نوبخت همچنین در پاسخ به سوالی در مورد حج امسال نیز گفت: تاکنون اقدام مسئولانه از سوی سعودیها انجام نشده است. انجام فریضه حج و همچنین رعایت شأن زائران برای ما مهم است. ما باید مطمئن شویم که امنیت زائران ما حفظ میشود و سعودیها هم نباید برخورد غیرمسئولانه در این ارتباط داشته باشند. به گزارش ایسنا، خبرنگاری با اشاره به بیانات رهبری در روز اول فروردین، گفت: این مواضع بهانهای برای هجمه به دولت شده و موضع دولت در اینباره چیست که نوبخت در پاسخ گفت: توافق ایران و گروه ۱+۵ همه فرآیند قانونی خود را در ایران طی کرد. طبیعی است که رهبر انقلاب درباره استفاده مناسب از فرصتها به همه مسئولان تذکراتی بدهند اما عدهای بیانات رهبری را گزینش کرده و از آن علیه دولت استفاده میکنند. ما همواره قدردان حمایتهای رهبری هستیم. وی با بیان اینکه موضع دولت ایجاد آرامش در جامعه است و این هدف نیز در سال ۹۵ دنبال میشود، اظهار کرد: عدهای مایل نیستند دولت به ارائه خدمات بپردازد بنابراین، دنبال ایجاد تنش هستند ولی ما وقت کافی برای درگیری نداریم زیرا دنبال تحقق وعدههای خود و حل مشکلات جامعه هستیم. سخنگوی دولت همچنین در پاسخ به سوالی درباره مسائل به وجود آمده در انتخابات اصفهان، تصریح کرد: وزارت کشور نظر حقوقی خود را که متفاوت از نظر شورای نگهبان است به صورت مکتوب و مستدل به آن شورا اعلام کرده و معتقد است که صلاحیت نماینده مدنظر باید در مرحله تأیید اعتبارنامهها در مجلس بررسی شود. نوبخت در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره حفظ توان موشکی کشور، گفت: رئیس جمهور بر ضرورت توانمندی نظامی و دفاعی تأکید کردند و به وزیر دفاع و سازمان برنامهریزی در جهت تقویت بنیه دفاعی کشور دستور لازم را دادهاند. در ادامه خبرنگاری از سخنگوی دولت پرسشی درباره اتهام پولشویی در پاناما به رئیس جمهور سابق کشورمان و موضع دولت ایران سوال کرد که نوبخت، گفت: اتهامی در یک خبرگزاری زده شده و نیاز نیست که نه جمهوری اسلامی ایران و نه فردی که به وی اتهام زده شده موضع بگیرد. خبر کمارزشتر از این است که موضع گرفته شود. وی همچنین در واکنش به اخباری درباره مذاکرات ایران و عربستان، گفت: هیچ مذاکره رسمی با عربستان نداریم و اگر مسألهای باشد حتماً رسانهای میکنیم. البته برخی کشورها دنبال وساطت هستند ولی موضع ما هم روشن است. ما خودمان را وارد درگیری با هیچ کشوری نمیکنیم و دنبال ثبات و امنیت منطقه هستیم. اما عربستان هم باید در چارچوب عرف بینالمللی عمل کرده و روند اقدامات خود را اصلاح کند. نوبخت همچنین خبر نامه محرمانه رئیس جمهور به پادشاه کویت را تکذیب کرد. به گزارش ایسنا در ادامه این نشست خبری، نوبخت درباره حجم مبادلات تجاری ایران و آمریکا پس از برجام، اظهار کرد: اولویت ما تعامل با کشورهای همسایه و اروپایی است. رهبری هم درباره توسعه روابط با آمریکا تذکراتی دادهاند، اولویت ما آمریکا نیست البته آنها مشکلی برای سرمایهگذاری در ایران ندارند. سخنگوی دولت درباره آخرین وضعیت خرید ایرباس هم گفت: شرایط بسیار خوبی برای تهیه ایرباس از طریق فاینانس و اجاره به شرط تملیک وجود دارد و کل مبالغ از طرف خارجی آورده میشود و این قراردادها به نفع ماست. اکنون توجیه اقتصادی، فنی و زیستمحیطی در سازمان برنامه و بودجه در حال انجام است و مذاکرات هم ادامه دارد و ما در جهت اجرای قراردادها پیش میرویم. نوبخت درباره پرداخت پاداش و اضافه کار فرهنگیان هم گفت: ۹۰۰ میلیارد تومان پاداش بازنشستگان فرهنگی پرداخت شده و ۴ هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان برای پاداش و اضافه کار فرهنگیان هم در سال جاری در نظر گرفته شده است. وی درباره تحقق قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی و کارکنان دولت هم، تصریح کرد: مبانی محاسباتی برای بازنشستگان صندوقهای کشوری و لشکری و تأمین اجتماعی متفاوت است و هر کدام از آنها از قوانین و مبانی مختلفی استفاده میکنند با توجه به این موارد این قانون در دست اجراست. نوبخت همچنین با اشاره به اینکه وزارت کشور اصلاح قانون انتخابات را در نظر دارد، گفت: با اصلاح قانون انتخابات شاهد رفع نواقص این قانون خواهیم بود. سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره تهیه برنامه علیه برجام توسط صداوسیما، خاطرنشان کرد: شورای اطلاعرسانی دولت این موارد را رصد میکند و ما به زیرکی، فهم و درایت مردم امیدواریم. به گفته نوبخت دولت فرصت کافی برای تصفیه تنخواه بانک مرکزی را دارد و حتماً این تنخواه صفر میشود. وی در ادامه درباره مواضع اوباما درباره مذاکرات هستهای، تصریح کرد: شاید آنچه مورد توقع برخی کشورهاست عادیسازی روابط در همه عرصههاست اما ما در داخل کشور سیاستهای مشخصی داریم و آنچه که دولت مجاز بوده رفع ابهام در زمینه هستهای است. سخنگوی دولت درباره موضع دولت در خصوص اعدام بابک زنجانی، اظهار کرد: تلاش دولت صیانت از بیتالمال بوده و هر راهی که برای بازگرداندن اموال باشد را انجام داده است. نوبخت در پاسخ به این تحلیل که گفته میشود روحانی فقط یک دوره رئیس جمهور خواهد بود، گفت: در انتخابات هم دیدیم که چه حرفهایی زده شد، باید با لبخند، سکوت و سلام از این مسائل رد شد. به گزارش ایسنا، سخنگوی دولت درباره میزان فروش نفت ایران نیز گفت: ما مصمم هستیم که سهمیهای که قبلاً در بازار داشتیم را کسب کنیم. کسانی که تولید خود را زیاد کردند باید از مقدار آن کم کنند. ما به دنبال دستیابی به سهم خود در اوپک هستیم. وی در مورد اصلاح نظام بانکی هم گفت که این روند از مدتی پیش شروع شده و کاهش نرخ سود بانکها و افزایش سرمایه بانکها برای پرداخت تسهیلات در دستور کار است تا نظام بانکی اصلاح شده و در اختیار تولید کشور قرار گیرد. نوبخت در واکنش به پرسشی درباره افزایش حقوق کارکنان دولت از خردادماه، اظهار کرد: این خبر صحت ندارد. ما منتظر تصویب بودجه هستیم و هر وقت بودجه تصویب شود از اول فروردین افزایش حقوق کارکنان دولت در نظر گرفته میشود. سخنگوی دولت همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه هنوز شک و تردید درباره نتایج برجام وجود دارد، تصریح کرد: توافق هستهای با همه دغدغهها و نگرانیهایی که وجود داشت نهایی شد و اکنون فکر نمیکنم که هیچ فردی که ذرهای انصاف داشته باشد نتواند فرصت سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ را در نظر نگیرد. البته عقد قراردادها به زمان نیاز دارد و با این وجود عدهای تلاش میکنند که برجام را که یک موفقیت ملی است ؛ تحقیر و بیارزش کنند اما ما باید تلاش کنیم تا شرایط عملیاتی و بهتری فراهم شود تا عدهای نتوانند دستاوردهای برجام را تضعیف کنند. آنها حتی سوئیفت را نفی میکنند. ما ملت فهیمی داریم که در نهایت آنها تصمیم میگیرند. |
۰۷:۱۵:۳۹ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از مرکز آمار ایران، گزارش شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری کشور در سال ۱۳۹۴ براساس سال پایه ۱۳۹۰ منتشر شد.
– شاخص کل (بر مبنای ۱۰۰=۱۳۹۰) در سال ۱۳۹۴ به رقم ۲۱۷٫۰ رسید که نسبت به سال قبل ۱۱٫۳ درصد افزایش داشته است و نشان دهنده کاهش نرخ تورم سال ۱۳۹۴ نسبت به نرخ تورم سال ۱۳۹۳ (۱۴٫۸) میباشد.
– شاخص گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» در این سال به رقم ۲۵۳٫۱ رسید که نسبت به سال قبل ۹٫۷ درصد افزایش داشته است و نسبت به نرخ تورم این گروه در سال ۱۳۹۳ (۹٫۷) بدون تغییر مانده است. شاخص گروه اصلی «خوراکیها» در سال مورد بررسی به عدد ۲۵۱٫۳ رسید که نسبت به سال قبل ۹٫۹ درصد افزایش نشان میدهد.
– شاخص گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» در سال ۱۳۹۴ به رقم ۲۰۴٫۶ رسید که ۱۲٫۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است و نشاندهنده کاهش نرخ تورم این گروه در سال ۱۳۹۴ نسبت به نرخ تورم همین گروه در سال ۱۳۹۳ (۱۷٫۲) میباشد.
۰۷:۱۵:۲۴ ‘اوراق پانامایی’ قربانی گرفت / نخست وزیر ایسلند استعفا داد
گفته شده که وزیر کشاورزی ایسلند قرار است به عنوان نخستوزیر جدید این کشور معرفی شود.
استعفای نخست وزیر ایسلند در حالی اعلام می شود که ‘اولافور راگنار گریمیسون’ رییس جمهور این کشور امروز (سه شنبه) با درخواست ‘زیگموندر گونلاگسون’ با انحلال دولت و پارلمان، مخالفت کرده بود.
گونلاگسون که به دنبال افشای پنهان کردن دارایی هایش، از سوی احزاب مخالف و مردم ایسلند برای استعفا تحت فشار قرار گرفته، روز سه شنبه برای رهایی از این فشار از’ گریمیسون’ خواسته بود که با انحلال پارلمان این کشور که به معنای برگزاری انتخابات زودهنگام است، موافقت کند.
رییس جمهور ایسلند ضمن رد درخواست نخست وزیر این کشور با انحلال دولت و پارلمان، عنوان کرد که پیش از هر کاری به دنبال گفت وگو و مشورت با سایر احزاب سیاسی است.
هزاران ایسلندی روز دوشنبه گذشته همزمان با حضور گونلاگسون در پارلمان ایسلند، در بیرون ساختمان پارلمان ضمن برگزاری تجمع اعتراضی خواهان استعفای نخست وزیر این کشور شده بودند.
‘زیگموندر گونلاگسون’ نخست وزیر ایسلند روز دوشنبه در نشست پارلمان این کشور درخواست های صورت گرفته برای استعفایش به دنبال انتشار اسنادی که حاکی از داشتن یک شرکت برون مرزی باهدف فرار مالیاتی است، را رد کرده بود.
شماری از چهره های شاخص مخالف دولت از زیگموند گونلاگسون خواسته بودند که از پستش استعفا بدهد.
رهبران احزاب مخالف در همین راستا خواهان رأی عدم اعتماد پارلمان به دولت راست میانه نخست وزیر ایسلند شده اند.
خانم ‘یوهانا سیگورداردوتیر’ نخست وزیر سابق ایسلند به روزنامه گاردین گفته بود که اگر گونلاگسون نتواند اعتماد مردم را سریعاً به دست آورد بایستی از مقامش استعفا دهد.
‘زیگموندور دیوید گونلاگسون’ که از سال ۲۰۰۹ میلادی رهبری حزب ترقی خواه را بر عهده دارد، در ۲۰۱۳ میلادی به مقام نخست وزیر ایسلند رسیده است.
‘اوراق پانامایی’ نشانگر آن است که شرکت حقوقی ‘موساک فونسکا’به افراد، مشهور ، ثروتمند و قدرتمند جهان و شرکت های آنها درزمینهٔ پول شویی، دور زدن تحریم ها و فرار مالیاتی کمک می کرده که یکی از آنها نخست وزیر ایسلند بوده است.
بر اساس اسناد یاد شده، نخست وزیر ایسلند و همسرش به صورت مخفیانه مالک یک شرکت تحت عنوان ‘وینتریس’ بوده اند که در سال ۲۰۰۷ میلادی در جزیره کارائیبی ‘تورتولا ‘ واقع در جزایر ویرجین انگلیس پایه گذاری شده است .
به این دو زوج که در آن زمان در انگلیس زندگی می کرده اند، از سوی شرکت ‘موساک فونسکا’ توصیه شده بود که برای فرار مالیاتی و کسب درآمد قابل توجه از راه سرمایه گذاری، اقدام به تأسیس این شرکت کنند.
اما هنگامی که گونلاگسون در سال ۲۰۰۹ میلادی وارد پارلمان شد، برخلاف قانون، سهم خود را در این شرکت به پارلمان اعلام نکرد.
گفته می شود نخست وزیر ایسلند هشت ماه بعد از ورود به پارلمان نیمی از سهام این شرکت را به قیمت یک دلار به ازای هر سهم به همسرش فروخته است.
مخالفان دولت ایسلند می گویند هدف گونلاگسون از این اقدامات خودداری از پرداخت مالیات بوده است.
از طرف دیگر نخست وزیر ایسلند در حالی با طلبکاران خارجی بر سر عدم پرداخت بدهی های بانک های ایسلندی چانه زنی می کرد که این مساله می توانسته است بر ارزش شرکت وینتریس تاثیر مستقیمی بگذارد. چرا که این شرکت در بانک های بزرگ ایسلندی که در جریان بحران مالی ورشکسته شدند سرمایه گذاری هنگفتی کرده بود.
براساس اوراق پانامایی’، در میان ۱۴۳ سیاستمداری که دارای این حساب ها برون مرزی و مخفی بوده اند نام ۱۲ تن از رهبران سیاسی (در سطح ملی) جهان به چشم می خورد .
جمهوری ایسلند که در دسامبر ۱۹۱۸ از دانمارک مستقل شده ، شمالی ترین کشور اروپا و کشوری جزیره ای در شمال اقیانوس اطلس است. پایتخت و بزرگ ترین شهر آن ریکیاویک و جمعیت این کشور ۳۲۰ هزار نفر است.
۰۷:۰۵:۵۳ خدارو شکر بازارهای جهانی کمی بهتر شد
۰۷:۰۵:۳۰ امروز به نظر بازار خوبی خواهیم داشت
۰۷:۰۴:۴۳ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی