۰۷:۳۹:۳۱ انقدر صحبت های عراقچی مهم است که در صدر خبرهای بازار امروز باشد
نزدیک به ۲ هزار السی تاکنون باز شده/هیچ وقت نگفتیم تحریمهای اولیه برداشته میشود
سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی#وزارت_خارجه امشب در برنامه گفتوگوی ویژه خبری گفت:
? آنها به تعهداتی که طبق #برجام روی کاغذ داشتند در خصوص لغو تحریمها عمل کردهاند و زیرساخت تحریمهای مرتبط با هستهای کاملا برچیده شده است.
? تحریمها مشروعیت خود را از قطعنامههای شورای امنیت میگرفت که این قطعنامهها به کلی لغو شد، قطعنامهها به دلیل پی ام دی که پروندهای سنگین علیه ایران بود صادر شده بود که با گزارش آمانو همه قطعنامهها لغو شد.
? اینکه میگوییم تحریمها روی کاغذ برداشته شده به این معنا نیست که اهمیت موضوع را کاهش دهیم.
?تمام تحریمهایی که باید لغو میشد، لغو شده است و تحریمها همه لغو شده و قسمتی که باید متوقف میشده متوقف شده و ما الان با شرایطی جدید مواجه هستیم.
? ما در اینجا با دو دسته مشکل جدید مواجه هستیم یکی شرایط بازگشت به شرایط قبلی که خود به خود زمانبر است و از طرفی کارشکنیهای طرف آمریکایی که کار را سخت کرده، برخی از آثار تحریم طول میکشد که خود را نشان داد.
? فروش نفت قبل از تحریمها ۲٫۵ میلیون بشکه بود که پس از توافق ژنو به یک میلیون بشکه رسید. خریداران نفت ما در این مدت رفتهاند و با کشورهای دیگر قرارداد بستهاند و ما باید دوباره مشتریهای خود را پیدا کنیم و کسی نمیتواند انتظار داشته باشد که از فردای توافق ما به همان میزان صادرات نفت که در گذشته داشتیم بازگردیم.
? غربیها باید تعهد میکردند که تحریمهای نفتی را بردارند، اما تعهد ندادهاند که برای ما مشتری خرید نفت پیدا کنند. الان حدود ۱٫۷ میلیون بشکه نفت میفروشیم، اما بازگشت به میزان قبلی قدری زمان بر است
? رقمهای مختلف ارائه شده از داراییهای ما در خارج از کشور به این دلیل است که جنسهای مختلف و صاحبان مختلف دارد، برخی از آنها برای دولت و برخی از آنها برای بانک مرکزی است که دولت حق ندارد آنها را خرج کند برخی متعلق به وزارت نفت است و برخی هم به صورت سپرده در بانکهای چین قرار دارد.
? مبلغ دقیق را باید خود صاحبان این پولها بگویند که چقدر است مجموع اینها بالای ۱۰۰ میلیارد دلار است. صاحبان این پولها هستند که میتوانند تصمیم بگیرند که پولها در کجا خرج شود، پولها آزاد شده و اختیار نقد کردن و یا خرج کردن آن در دست بانک مرکزی است.
?لزوما هم اسکناس نباید بیاید داخل کشور و آن مقداری که نیاز باشد بانک مرکزی به صورت اسکناس وارد کشور میکند.
? یکی از آنها برقراری روابط بین المللی بانکی است که وصل شدن دوباره این سیستم و برقراری روابط کارگزاری زمانبر است. این زمان بر بودن به لحاظ فنی مشکلی طبیعی است و کاری هم نمیتوان کرد.
? این منوط به خود بانکهای ما است که در برقراری این روابط کارگزاری چقدر سریع بتوانند پیش بروند تا الان بانکهای ما قریب به ۳۰۰ کارگزاری توانستهاند ایجاد کنند و نزدیک به ۲ هزار ال سی نیز تاکنون باز شده است.
? بانکها همه خصوصی هستند و خودشان باید تصمیم بگیرند که با بانکهای ما کار کنند. الان بانکها مانند سابق به آسانی با هم رابطه برقرار نمیکنند به دلیل پول شویی و قاچاق. تا این شبکه پیچیده دوباره برقرار شود مقداری زمان میبرد.
?سوال خبرنگار واحد مرکزی از رئیس جمهور #اتریش این بوده که چرا تحریمهای #سوئیفت برداشته نشده و او هم به دلیل بی اطلاعی به این استناد کرده که خود خبرنگار ایرانی میگوید برداشته نشده است. رئیس جمهور اتریش از جزییات اطلاع نداشته است.
? هر کس میگوید سوئیفت برداشته نشده به اتاق سوئیفت در بانک مرکزی برود و از نزدیک ببیند که سوئیفت برقرار شده یا خیر.
?برخی از تحریمها هنوز باقی مانده که ربطی به برجام و هستهای ندارد، ما از روز اول گفتیم که تحریمهای اولیه آمریکا و تحریمهای غیر مرتبط با هستهای سر جای خود میماند.
? من نمیدانم چرا برخی اینقدر به دلار علاقه مند شده اند و مدام میگویند چرا تحریمهای دلار برداشته نشده است. دلار جزو تحریمهای اولیه است. این موضوع باید در روابط دوجانبه با آمریکا مذاکره شود تا تحریمهای مرتبط با دلار برداشته شود که خواست ما نیست.
? بانک تجارت در ماه اسفند ۱۷۴ السی باز کرده است و در همان ماه ۳۴۳ حواله ارزی حواله کرده است ارتباطات ارزی ما معلق نشده و تا جایی که به دلار برخورد نکند مشکلی وجود ندارد.
? تداخل تحریمهای اولیه و ثانویه مشکلاتی را به وجود آورده و آمریکاییها تا به حال همکاری لازم را در این زمینه نداشتهاند و ما تا به حال با فشار زیاد به آمریکا خیلی از این مشکلات را رفع کردهایم.، درباره بیمه نفت کشها ما با فشار به آمریکاییها مشکل را رفع کردیم.
هیچ وقت صدا و سیما این شکلی به موضوع هسته ای و تحریم ها نپرداخته بودد
? برخی از تحریم ها باقی مانده که ربطی به برجام ندارد . یک واقعیت وجود دارد که تحریم های مرتبط با تروریسم و حقوق بشر و … باقی میماند مثل تحریم های گروگان گیری که از اول انقلاب بوده است .
? ما می گوییم طرف متقابل متعهد است که اجرای موفق برجام را تضمین کند . در مورد بیمه نفت کش این کار را کردند . در مورد تبادلات بانکی در حال کار هستیم . امریکایی ها با رضایت برجام را امضا نکرده است این قدرت ما بود که توافق کردیم بنابراین طبیعی است که هر جا روی کاغذ متعهد نباشد به این زودی راضی نباشند . من و تیم مذاکره کننده مرتب در حال تبادل پیام با کری و دیگر کشورها هستیم . مشکل بیمه حل شد و حرف های یکی دو روز هم در اثر فشارهای ما بود . اروپایی هم فشار می آورند.
? ا میدانستیم که در صحنه اجرا با بدعهدی روبروخواهیم بود . مشکلی که هست این است که طرف های ما بخش خصوصی هستند کسی نمیتواند آنها را مجبور کند که کار کنند با ما . حساب سود و زیان است .
? وزارت خزانه داری امریکا مامورانش وقتی به کشورهای مختلف میروند برای اینکه بگویند چگونه میتوان با ایران همراهی کرد بعضا با تاکید بر تحریم هایی که مانده آنها را مردد میکنند به جای اینکه تشویق کنند .
? اخیرا بانک مرکزی ۱/۷ میلیارد دلار وارد کشور اسکناس کرد . بخش عمده پول هایی که در ایام مذاکرات آزاد میشد هم به کشور اماده است .
? یک مشکل اساسی هم این است که عدم اعتماد وجود دارد . باید قبول کنیم بانک ها و موسسات اول باید به ما اعتماد کنند . امریکایی ها نمیگذارند این اتفاق رخ دهد . بدعهدی با توجه به روح برجام است . مخصوصا انجا که میگوید کشورها باید اجرای موفقیت امیز برجام را اجرا کنند . و اون کشورها موظف هستند . ما به طور مرتب برخورد میکنیم و فشار میاوریم . یکی دو کمیسیون مشترک برگزار کردیم . سفرای ما مشغول کار هستند . مشکلات را تا کنون حل کردیم . امیدواریم بقیه هم حل شوند .
? اینها هیچ کدام به معنی نقض برجام نیست . اینها چالش هایی هستند تا شرایط را برای همکاری های اقتصادی قبل از تحریم ها برگردد . تفاوت اینجاست که با پنج به علاوه یک روبرو هستیم که تعهدات خودشان را انجام دادند . از طرف دیگر با بخش خصوصی روبرو هستیم که باید اعتماد کنند و امریکایی ها در این زمینه همراهی نمیکنند .
? باید با چالش هایی که ایجاد میکنند مقابله کنیم . بارها گفتم اینکه ما با امریکایی و اروپا بر موضوع هسته ای توافق کردیم به معنی این نیست که رفیق و دوست شدیم . دوستان میگویند چرا بعد از برجام خصومت امریکا بیشتر شده است ؟ معلوم است که بیشتر شده است .مگر جمهوری اسلامی تغییر پیدا کرده است ؟ ما همان هستیم
? بعد از برجام یکی از نگرانی هایی که وجود داشت این بود که ایا ارتباطی بین برجام و موضوع موشکی وجود دارد یا نه ؟ ما تست موشک عماد را انجام دادیم و هم اروپا و هم امریکا گفتند که برجام نقض نشده است . قطعنامه ۱۹۲۹ اون زمان هنوز حاکم بود . گفتند نقض قطعنامه صورت گرفته ولی نقض برجام نه . بعد تست های موشکی اخیر که انجام شد و قطعنامه ۲۲۳۱ حاکم بود . ۲۲۳۱ حاکم الزام اور نیست و ادبیات الزام ندارد . از ایران دعوت میکند و میخواهد . شورای امنیت هیچ نتیجه ای در این دو جلسه نگرفته است . طبق ۲۲۳۱ از ایران خواسته شده و الزام حقوقی برای ما وجود ندارد . قطعنامه میگوید موشک هایی که طراحی شدند . در حالی که هیچ کدام از موشک های ما برای حمل سلاح هسته ای طراحی نشدند .
? امریکایی ها رفتند سراغ تحریم یکجانبه . این بود که تعدادی افراد را به لیست سیاه اضافه کردند . یعنی تحریم جدید علیه ما نگذاشتند . بلکه به همان لیست سیاه اضافه کردند . اینکه تحریم جدید است یا نه تشخیصش بر عهده هیات نظارت بر برجام است . این هیات تدبیر رهبری بود . همه مصوباتش هم بعد از تایید ایشان خواهد بود.
? در مورد موشک ها : یکی اینکه ما در طول ۲۰ سال گذشته چهار چالش اصلی با امریکا داشتیم : تروریسم . که در حقیقت حمایت ما از گروه های مبارز است . حقوق بشر . هسته ای و موشکی . ما اقلا ۲۰ سال است در گیر هستیم . قطعنامه ۱۶۹۶ که سال ۸۵ تصویب شد . اونها موفق شدند موضوع موشکی را با هسته ای گره بزنند . در قطعنامه ۱۹۲۹ الزام حقوقی میگوید ایران نباید کار روی موشک بالستیک انجام دهد . من تعجب میکنم که میگویند بعد از برجام امدند سراغ موشکی . نه مشکل موشکی از اول بوده است . هر تست موشکی که این سال ها انجام دادیم چه بگوییم چه نگوییم اینها به کمیته تحریم گزارش داده اند . بنابراین بحث موشکی چیز عجیبی نیست .
? البته مردم تقصیری هم ندارند در طول ۱۰ سال گذشته هیچ وقت صدا و سیما این شکلی به موضوع هسته ای و تحریم ها نپرداخته بوده است .
از دید برجام تحریم موشکی ناقض برجام نیست . همانطور که ما تست موشکی انجام دادیم انها گفتند برجام لغو نشده پس وقتی انها هم تحریم کنند پس برجام لغو نشده . پس خلاف برجام نیست اما برخلاف نظرات رهبری است . ملاک هم منویات ایشان است و نظرات ایشان ملاک است.
? در مورد موشکی ، از سال ۱۳۸۵ که موضوع موشکی وارد شورای امنیت شد . ۸۹ نفر چه حقیقی چه حقوقی فقط در لیست تحریم ها گذاشته شدند : شهید همت . گروه صنایع فجر . دانشگاه مالک اشتر و … همه اینها در تحریم شورای امنیت بوده اند . فرماندهان ارشد سپاه مثلا سردار رحیم صفوی و سلیمانی و …
?بحث موشکی بحث امنیت ملی ماست اصلا شوخی نداریم . به هیچ وجه در طول مذاکرات اجازه ندادیم موشکی موضوع مذاکره بشود . این هم بدانیم چیزی که اتفاق افتاده چی هست . در اثر برجام موشکی از هسته ای جدا شد . قطعنامه حالت الزام اورش تبدیل شد به غیر الزام اور حقوقی . نتیجه این که هم تست موشکی انجام میدهیم هم نمیتوانند مدعی نقض قطعنامه بشوند . هیچ انسان عاقلی نیست که بخواهد روی موضوع امنیت ملی اش مذاکره کند . یکی از سخت ترین مواضع ما همین بود که در مورد موشک به هیچ وجه مذاکره نکردیم . خانم شرمن هر وقت بحث موشکی را مطرح میکرد من از اتاق می آمدم بیرون .
? اینکه رهبری فرمودند در مورد اجرای گام به گام مربوط بود به انتقال مواد غنی شده ما به خارج از کشور . قرار بود بفروشیم به روسیه و کیک زرد بخریم . تدبیر این بود که گام به گام بفرستیم و منتظر باشیم مواد بیاید . در مورد مواد قبل از اینکه ۱۰ تن مواد ما منتقل شود به روسیه قبل از آن کیک زرد وارد کشور شد بعدا ما مواد را فرستادیم .
? در مورد اراک رهبری فرمودند بعد از دو کار صورت بگیرد : بسته شدن پی ام دی و انعقاد قرارداد مطمئن و قبل دست زدن به اراک پی ام دی بسته شد . دوم قرارداد داخلی بسته شد . عرض کردیم که اگر میخواهیم در مورد اراک صد در صد مطمئن باشیم باید با شرکت داخلی باشد . که از خودمان باشد و مطمئن باشیم که این اراک قبلش مستقر خواهد شد . البته پنج به علاوه یک طبق سند وزرایشان موظف هستند به شرکت ایرانی تکنولوزی بدهند . دکتر صالحی تایید کردند که اگر هیچ کمکی هم به ما نکنند ما خودمان توانش را داریم . شرکتی که قرارداد بسته شده وابسته به انرزی اتمی است .الان در حال مذاکره با چین و اروپا و امریکا هست .
? خودما هم به جای اینکه به شرکت های خارجی اطمینان بدهیم که کار کردن با ایران مشکلی ندارد صدا و سیمای خود ما مرتب دارد میگوید تحریم ها برداشته نشده سوییفت باز نشده و …
۰۷:۳۹:۱۷ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز هفته کاری خود را نظیر هفته پیش با استراحت گروه خودرویی شروع کرد.در بازار دیروز ثبت افزایش سرمایه ایرانخودرو و قابل معامله شدن آن موجب افزایش حجم عرضهها در این نماد شد. این شرایط به همراه سهام سایپا که این شرکت نیز در انتظار ثبت افزایش سرمایه است به تشکیل صفهای فروش در بیشتر نمادهای این گروه منجر شد اما در ادامه بازار صفهای فروش جمعآوری شد هر چند که دو نماد سایپا و زامیاد مجددا درگیر صف فروش باقی ماندند.در این شرایط نگاه معاملهگران به روزهای آینده است جایی که بازار در انتظار خبرهایی در مورد خرید سهام خودروسازان داخلی توسط شرکای خارجی است.
حداقل دو شایعه فروش سهام ایران خودرو و سایپا به شرکتهای فیات و سیتروئن در بازار پخش شده است که هنوز منابع رسمی آن را تایید یا تکذیب نکردهاند.در همین حال با پایان تعطیلات بازار در انتظار تحولات واقعی در اقتصاد است جایی که مجلس شورای اسلامی باید به لایحه بودجه پرداخته و مهمترین سند مالی دولت برای سال ۹۵را با تاخیری جدی تعیین کند.در همین زمینه جعفر قادری در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به لزوم بررسی لایحه بودجه سال ۹۵ کشور، اظهار کرد: این لایحه در کمیسیون تلفیق بودجه جمعبندی شده و به احتمال زیاد سهشنبه هفته جاری در نشست علنی مجلس بررسی خواهد شد.در بازار دیروز در کنار بحث گروه خودرویی، در گروه پالایشگاهی نماد پالایشگاه بندرعباس پس از پیشبینی سود ۱۵۰ریالی برای سال جاری بازگشایی شد که در بازگشایی پس از رشد اولیه در نهایت بدون تغییری خاص در قیمت پایانی ۵ هزار و ۵۱۲ ریال آرام گرفت.در گروه پتروشیمی دیروز بخش عمده رشد شاخص بازار ناشی از تاثیر نماد هلدینگ خلیج فارس بود که تاثیری ۱۰۱واحدی داشت و تاثیر منفی کاهش گروه خودرویی را خنثی کرد.
دیروز در این گروه اعلام شد پس از بازگشایی فاینانس چینی پتروشیمی مسجدسلیمان، فاینانس ۹/ ۱میلیارد یورویی مجتمع در دست ساخت پتروشیمی بوشهر هم بازگشایی شد.به گزارش خبرگزاری مهر، غلامرضا مستجاب الدعوه مدیرعامل پتروشیمی بوشهر با بیان اینکه فاینانس ۹/ ۱ میلیارد یورویی این پروژه در دست ساخت پتروشیمی عملی شده و در حال استفاده است، گفت: زمان راهاندازی فاز نخست پروژه پایان سال ٩۵ تعیین شده است و بهرهبرداری از کل طرح نیز در سال ٩٧ امکان پذیر خواهد بود.طرح پتروشیمی بوشهر با ظرفیت سالانه سه میلیون تن محصول شامل واحدهای اتان، اتیلن، برشهای سه کربنه، متانول، گوگرد، پلی اتیلن سبک و سنگین خطی، اسید استیک خواهد بود.در گروه مخابرات، دولت با افزایش تعرفه خدمات تلفن ثابت برای شرکتهای دارای مجوز PSTN به غیر از شرکت مخابرات ایران موافقت کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، کلیه شرکتهای ارائهدهنده خدمات تلفن ثابت مجاز به ارائه سرویسهای تلفنی با قیمتی ۲۰ درصد بالاتر از شرکت مخابرات ایران شدند و با مجوز کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، میتوانند تعرفههای تعیین شده پیشین را برای تلفن ثابت تا ۲۰ درصد افزایش دهند. در حال حاضر به جز شرکت مخابرات ایران، شرکتهای ارتباطات جامع نوین، ارتباطات کوه نور، ایرافون و منتظران عدل گستر مجوز ارائه خدمات تلفن ثابت را دارند که با مصوبه کنونی دولت، قادر به افزایش نرخ خدمات خود خواهند بود.در گروه معدنی افزایش عرضه و کاهش مصرف سنگآهن باعث شد تا دو هفته اخیر قیمت سنگآهن وارداتی در چین نزولی باشد و هفته گذشته ۵/ ۳ دلار بر هر تن ارزانتر شود.به گزارش «ایفنا»، سنگآهن خلوص ۶۲ درصد استرالیا در چین در حال حاضر ۵۴ دلار هر تن سی اف آر است و روزهای اخیر خرید زیادی صورت نگرفته است.
آخرین موجودی سنگآهن ۴۵ بندر اصلی چین ۱/ ۳ میلیون تن بالا رفته ۹۹ میلیون و ۴۳۰ هزار تن ثبت شده است که از اواخر ژانویه تاکنون بالاترین رقم ثبت شده بوده است. البته برخی علت این افزایش موجودی را مشکل در بارگیری در بنادر در اواخر مارس به دلیل مه شدید در شاندونگ میدانستند. برخی دیگر رشد تقاضای سنگآهن داخلی را نیز بیتاثیر ندیدند. در گروه سیمانی دبیر انجمن گروه کارفرمایان صنعت سیمان، در گفتوگو با بورسنیوز عنوان کرد: در سفر اخیر لطفی، نایب رئیس انجمن به پاکستان با هیاتی از این کشور توافقاتی درخصوص صادرات سیمان به پاکستان صورت گرفته است که علاوه بر تامین سیمان پاکستان، بخشی دیگر از این محصول سوآپ و با مشارکت این کشور به مناطق دیگر صادر خواهد شد. عبدالرضا شیخان در ادامه افزود: مطرح شدن سوآپ و جا افتادن این نوع ابزارهای مالی در بازار بسیار برای این صنعت مفید واقع خواهد شد. ما در سالهای گذشته تجربه بسیار خوبی از استفاده از سوآپ داشتیم، چرا که با اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران، با کشور ترکیه وارد مذاکره شدیم تا از این طریق صادرات سیمان را به دیگر کشورها انجام دهیم. وی گفت: با توجه به نزدیک بودن شرکت سیمان سیستان و مجموعه بورسی سیمان خاش به مرز پاکستان و کاهش هزینه حمل بار، بدیهی است که از محصولات این دو شرکت، صادرات سیمان صورت گیرد.
وی در خاتمه افزود: از لحاظ گسترش بازارهای صادراتی سیمان، انتظار میرود صادرات این محصول در سال ۹۵ بهتر از ۹۴ باشد؛ چراکه با ایجاد صلح در سوریه بخشی از سیمان کشور عراق به سوریه صادر میشود و سیمان ایران میتواند جایگزین آن باشد، همچنین این مجموعههای سیمانی در حال به دست آوردن بازارهای جدیدی مثل تانزانیا فیلیپین و چند کشور دیگر نیز هستند. در گروه غذایی جلسه مجمع عمومی عادی سالانه شرکت صنعتی بهشهر با تقسیم سود ۸۵۰ ریال سود نقدی به ازای هر سهم موافقت کرد. در گروه ساختمانی زمان جلسه هیاتمدیره و افزایش سرمایه شرکت فرابورسی سرمایهگذاری مسکن تهران اعلام شد.این شرکت فرابورسی زمان جلسه هیاتمدیره و افزایش سرمایه ۲۰ درصدی را ۲۴ فروردین تعیین کرده است. در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل با استراحت گروه خودرویی بود که در آن شاخص کل به مدد رشد نمادهای کشتیرانی و هلدینگ خلیجفارس با رشد ۵۶واحدی معادل ۰۷/ ۰ درصد مواجه شد و در نهایت به ۸۱ هزار و ۵۳۷ واحد رسید.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1036013/#ixzz44jHJRroT
۰۷:۳۸:۳۶ انتظار منطقی از صعود بورس
گروه بورس: پس از پشت سر گذاشتن رالی قیمتها در سه ماهه پایانی سال۹۴و همچنین هفته آغازین سال جدید، بورس نخستین روز از هفته جاری را در فضای متعادلی سپری کرد. در حالی که اجماع کارشناسان به روزهای خوب بازار سهام در سال ۹۵ تاکید دارند، اما به این موضوع نیز اشاره شده که رشد با شتاب قبلی مطابق با ماههای پایانی سال گذشته و همچنین هفته نخست معاملات در سال جدید مورد انتظار نیست و حرکت روبه رشد این بار با شتابی آهستهتر و منطقیتر را میتوان انتظار داشت. «دنیای اقتصاد» در گفتوگو با کارشناسان بازار سهام فرصتها و تهدیدهای بازار را برای سال جدید برشمرده است. در این میان، کاهش واقعی نرخ سود بانکی در سال جدید میتواند علاوه بر حرکت سرمایههای خوابیده در سپردهها به سوی بازار سهام در تامین مالی بنگاههای اقتصادی نیز مفید واقع شود. رشد منطقی نرخ ارز مطابق با واقعیت اقتصاد و همچنین ثبات قیمت در بازارهای جهانی همه از عوامل اثرگذار بر قیمت سهام خواهند بود. علاوه بر این، انتظار مشاهده اثر واقعی رفع تحریمهای بینالمللی در صورتهای مالی شرکتها نیز وجود دارد. در حالی که جذابیت قیمتها نسبت به ابتدای دی کاهش یافته و فاصله قیمت سهام تا ارزش ذاتی سهام با رشدهای اخیر تا حدودی پوشش داده شده است، برآورده نشدن انتظار از سودآوری شرکتها میتواند موج منفی در بازار ایجاد کند. در این میان، همچنان نیاز به تعدیل انتظارات از سودآوری شرکتها لازمه فعالیت در بازار است. در غیر این صورت رشدهای بیش از اندازه میتواند رشد قیمت سهام را تا چند سال آینده و تا زمان تغییرات اساسی سودآوری شرکتها پیشخور کند.
بورس در انتظار رفع ابهامات
علی اسلامی بیدگلی، مدیرعامل سرمایهگذاری آرمان آتی: در هفته نخست سال ۹۵ بازار سهام در ادامه زمستان ۹۴ روند پرشتابی را در پیش گرفت. عملکرد بازار سهام در هفته ابتدایی معاملات در سالهای گذشته، بهطور معمول مثبت بوده است. در حالی که در این سالها، ماههای بعد روند دیگری را برای شاخص شاهد بودهایم. با بهبود وجهه بینالمللی، شاهد رشد شاخص بودیم. پس از نزول قیمت سهام و فاصله گرفتن از ارزش جایگزینی بنگاهها در دوران رکودی بازار، با رفع تحریمهای بینالمللی انتظار رشد شاخص بورس وجود داشت. در شرایط کنونی و پس از رشدهای ماههای اخیر، اختلاف موجود بین قیمت و ارزش واقعی تا حدودی پوشش داده شد. در این شرایط، ادامه رشد بازار مطابق با سه ماه پایانی سال و همچنین هفته گذشته دور انتظار است و رشد این چنینی را در ادامه نخواهیم داشت. با این حال، در شرایط خوشبینیهای موجود به بهبود وضعیت کسب و کار در کنار توافقات بینالمللی انتظار سال خوبی برای سهام در سال ۹۵ وجود دارد. در این شرایط، روند نرخ دلار بر سود و زیان شرکتها در سال پیش رو اثرگذار خواهد بود. تخمین دقیقی از نرخ دلار در بودجه وجود ندارد و همچنین انتظار موجود برای یکسانسازی نرخ ارز میتواند بر بازار اثرگذار باشد. ابهام در زمان اجرا و مقدار نرخ واحد در بازار ارز نیز همچنان مشاهده میشود. علاوه بر این، میزان مصرف مصرفکنندگان در سال ۹۴ کاهش یافت. در شرایط کنونی تغییر الگوی مصرف نیز از عوامل مهم برای بنگاههای اقتصادی به شمار میآید. در این شرایط، انتشار بودجه با شفافیت بیشتر میتواند بر مسیر آتی اقتصاد کشور و همچنین بازار سهام اثرگذار باشد. کاهش واقعی نرخ سود بانکی نیز اثر مثبتی بر بازار خواهد داشت. با کاهش نرخ سود سپرده میتوان انتظار داشت بخشی از سرمایه خارج شده از بازار پول به سمت بازار سرمایه حرکت کند. همچنین کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی نیز میتواند به کمک تامین نقدینگی در بنگاههای اقتصادی بیاید.
سال مشاهده گشایشهای بینالمللی
بهنام بهزادفر؛ مدیر امور اعضای کانون کارگزاران بورس:برخلاف سالهای قبل که در زمان تعطیلات نوروزی، بازار سرمایه کم رمق و بدون حضور شرکتهای حقوقی مطرح فعالیت داشته، در دو سال گذشته در این ایام، بورس بسیار پر رونق و پرتحرک بوده است. متاسفانه بازار سرمایه در چند ماه گذشته اتکای بیش از حد به نمادهای گروه خودرویی داشته و به محض منفی شدن یا مثبت شدن این گروه کل شاخص درگیر این حرکت میشود. باید گفت این موضوع که بازار لیدر داشته باشد، اساسا یک نکته منفی تلقی نمیشود، اما اینکه برای طولانیمدت بازار سرمایه وابستگی بسیار شدید به یک گروه یا نهایتا دو یا سه صنعت داشته باشد، خطرناک است؛ چراکه در صورت متعادل یا منفی شدن آن نمادها بازار سرمایه عملا قفل خواهد شد و هیچ دلیل دیگری برای رشد یا حتی رکود نخواهد داشت. این موضوع در معاملات بین تعطیلات نوروزی و معاملات روز شنبه نیز هویدا بود و با منفی شدن گروه خودرو کل بازار نیز رو به نزول گذاشت و بخش عمدهای از رشد شاخص را پس گرفته است. به جز این گروه، در سایر گروهها نیز نشانههایی از خروج تحریم دیده میشود و بر این اساس سرمایهگذاران در بازار نباید تک بعدی به این موضوع نگاه کنند. در معاملات روز شنبه علاوه بر موضوع یادشده خبر دیگری بازار را تحتالشعاع خود قرار داده است. این موضوع افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی بوده و بهعنوان ابهام مطرح است. این ابهام در معاملات روز شنبه تاثیرگذار بوده و موجب شده معاملات آنها تحت تاثیر قرار گیرد. علاوه بر این موضوعات رشد قیمت فلزات اساسی، سنگآهن و رشد قیمت نفت در هفتههای گذشته موجب تحرکاتی در صنایع فلزات اساسی، معدن و پالایشگاهی بازار سرمایه شد. پیشبینی میشود رشد کامودیتیها عمق زیادی نداشته باشد و در نهایت در هفتههای آتی با رکود همراه شود. کما اینکه در معاملات جهانی روز جمعه نیز مقداری ضعف در قیمت کامودیتیها مشاهده شد. در نهایت در سال جدید هر چقدر به فصل مجامع نزدیکتر میشویم شرکتهایی که سود نقدی خوب و به موقع تقسیم میکنند، شرایط بهتری برای رشد داشته و معاملات بیشتری روی آنها صورت میگیرد. روند معاملات روز شنبه نیز موید این موضوع بود و انتظار میرود در آینده نیز پررنگتر شود.
چشمانداز مثبت بازار سرمایه در سال ۹۵
دکتر حسین ایزدی، مدیر عامل شرکت کارگزاری اطمینان سهم: با توجه به مقارن شدن هفته اول بازار سرمایه با ایام تعطیلات، شاهد وضعیتی نیمه تعطیل در این بازار بودیم، به اعتقاد من و بسیاری از کارشناسان بازار سهام چشمانداز خوبی برای سال ۹۵ دیده میشود. امسال شاهد عوامل مثبت زیادی بر بازار سرمایه خواهیم بود که در حال حاضر میتوان به تاثیرگذاری برجام، احتمال کاهش نرخ سود بانکی، تثبیت نرخ ارز، کاهش بها، قیمت تمام شده و واردات مواد اولیه اشاره کرد. از آنجایی که اجرایی شدن برجام در دو سه ماه آخر سال ۹۴ اتفاق افتاد، انتظار تاثیرگذاری این مهم بر بازار سرمایه و اقتصاد کشور در سال ۹۴ انتظار بیجایی بود، اما پیشبینی میشود در سال جاری شاهد تاثیرات مثبت برجام باشیم. تثبیت نرخ ارز از دیگر عوامل مثبت پیش رو در سال ۹۵ خواهد بود. به نظر میرسد در سال جاری دیگر شاهد نوسانات شدیدی در بازار ارز نباشیم تا به دنبال کاهش سودآوری در این بازار، سرمایهها به سمت بازار سرمایه سوق پیدا کند. علاوه بر این احتمال کاهش بیشتر نرخ سود بانکی در سال ۹۵ وجود دارد تا بازار سرمایه، سرمایههایی را که از بانکها و موسسات مالی اعتباری خارج میشود را جذب کند. در کنار عوامل ذکر شده با کاهش واردات مواد اولیه شرکتها میتوانند قیمت تمام شده کالاهای خود را کاهش داده و با سودآوری این شرکتها و تاثیرگذاری آن بر قیمت سهام شاهد تغییرات خوبی باشیم. باید اضافه کرد عرضههای انجام شده توسط فرابورس در پایان سال گذشته به علاوه عرضه اولیههایی که امسال در پیش خواهیم داشت، خود از عواملی است که حجم بازار را بزرگتر میکند. افزون بر این تصمیمگیریهایی که دولت نسبت به بازار سرمایه دارد، تصمیمات اصولی و مناسبی است.
تداوم التهاب خودرو در ثبات نسبی بازار
شاخص کل بورس تهران در معاملات روز گذشته با رشد اندک ۵۶ واحدی (کمتر از ۱/ ۰ درصد) مواجه شد. در حالی که پیش از آغاز معاملات و در لحظات ثبت معاملات نمادهای خودرویی با صف خرید مواجه بودند در ادامه به تدریج مقدار این صفها کمرنگ شد. در دقایق ابتدایی معاملات نیز عرضههای سنگین از سوی حقوقیها در نمادهایی مانند «خساپا»، قیمت سهام را در مدار نزولی قرار داد و در نهایت این نماد با صف فروش معاملات را به پایان رساندند. پس از ثبت رشدهای خیرهکننده زمستان ۹۴ کاملا فضای ملتهب گروه خودرویی را شاهد هستیم. این فضا باعث تغییر چینش سریع معاملهگران از خرید به فروش و برعکس شده است.
گروه کالایی بازار سهام نیز که تحت تاثیر دو متغیر نرخ دلار در بازار داخل و همچنین قیمت جهانی کالا با نوسان همراه است. در این خصوص، قیمت نفت در روند هفتگی افت ۷ درصدی را تجربه کرده است. در کنار نفت سایر کالاها نیز نسبت به اوج خود در هفتههای گذشته با افت مواجه شدهاند. قیمت مس از سطح نزدیک به ۵ هزار دلاری به ازای هر تن به کانال ۴۸۰۰ دلار افت یافته است. بر این اساس، مطابق با انتظارات و پیشبینی کارشناسان عدم پایداری رشد قیمت در بازارهای جهانی را شاهد هستیم. در بازار ارز اما دلار با رشد نزدیک به ۱۰۰ تومانی نسبت به پایان سال گذشته مواجه شده است. افزایش نرخ دلار میتواند بر سودآوری شرکتهای کالایی بورس تهران اثر مثبتی را ایجاد کند. بهطور کلی بازار در روز گذشته روند نسبتا متعادلی را سپری کرد. از طرفی رشد نمادهای بزرگی مانند «حکشتی» و همچنین «فارس» از شاخص حمایت کردند از سوی دیگر، افت «فولاد» و «خساپا» فشار را بر شاخص کل نگه داشتند. در میان صنایع بورسی نیز ۲۰ صنعت با افت شاخص و ۱۶ صنعت با افت شاخص مواجه شدند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1036009/#ixzz44jH2ysJi
۰۷:۳۷:۱۷ انتظار منطقی از صعود بورس
گروه بورس: پس از پشت سر گذاشتن رالی قیمتها در سه ماهه پایانی سال۹۴و همچنین هفته آغازین سال جدید، بورس نخستین روز از هفته جاری را در فضای متعادلی سپری کرد. در حالی که اجماع کارشناسان به روزهای خوب بازار سهام در سال ۹۵ تاکید دارند، اما به این موضوع نیز اشاره شده که رشد با شتاب قبلی مطابق با ماههای پایانی سال گذشته و همچنین هفته نخست معاملات در سال جدید مورد انتظار نیست و حرکت روبه رشد این بار با شتابی آهستهتر و منطقیتر را میتوان انتظار داشت. «دنیای اقتصاد» در گفتوگو با کارشناسان بازار سهام فرصتها و تهدیدهای بازار را برای سال جدید برشمرده است. در این میان، کاهش واقعی نرخ سود بانکی در سال جدید میتواند علاوه بر حرکت سرمایههای خوابیده در سپردهها به سوی بازار سهام در تامین مالی بنگاههای اقتصادی نیز مفید واقع شود. رشد منطقی نرخ ارز مطابق با واقعیت اقتصاد و همچنین ثبات قیمت در بازارهای جهانی همه از عوامل اثرگذار بر قیمت سهام خواهند بود. علاوه بر این، انتظار مشاهده اثر واقعی رفع تحریمهای بینالمللی در صورتهای مالی شرکتها نیز وجود دارد. در حالی که جذابیت قیمتها نسبت به ابتدای دی کاهش یافته و فاصله قیمت سهام تا ارزش ذاتی سهام با رشدهای اخیر تا حدودی پوشش داده شده است، برآورده نشدن انتظار از سودآوری شرکتها میتواند موج منفی در بازار ایجاد کند. در این میان، همچنان نیاز به تعدیل انتظارات از سودآوری شرکتها لازمه فعالیت در بازار است. در غیر این صورت رشدهای بیش از اندازه میتواند رشد قیمت سهام را تا چند سال آینده و تا زمان تغییرات اساسی سودآوری شرکتها پیشخور کند.
بورس در انتظار رفع ابهامات
علی اسلامی بیدگلی، مدیرعامل سرمایهگذاری آرمان آتی: در هفته نخست سال ۹۵ بازار سهام در ادامه زمستان ۹۴ روند پرشتابی را در پیش گرفت. عملکرد بازار سهام در هفته ابتدایی معاملات در سالهای گذشته، بهطور معمول مثبت بوده است. در حالی که در این سالها، ماههای بعد روند دیگری را برای شاخص شاهد بودهایم. با بهبود وجهه بینالمللی، شاهد رشد شاخص بودیم. پس از نزول قیمت سهام و فاصله گرفتن از ارزش جایگزینی بنگاهها در دوران رکودی بازار، با رفع تحریمهای بینالمللی انتظار رشد شاخص بورس وجود داشت. در شرایط کنونی و پس از رشدهای ماههای اخیر، اختلاف موجود بین قیمت و ارزش واقعی تا حدودی پوشش داده شد. در این شرایط، ادامه رشد بازار مطابق با سه ماه پایانی سال و همچنین هفته گذشته دور انتظار است و رشد این چنینی را در ادامه نخواهیم داشت. با این حال، در شرایط خوشبینیهای موجود به بهبود وضعیت کسب و کار در کنار توافقات بینالمللی انتظار سال خوبی برای سهام در سال ۹۵ وجود دارد. در این شرایط، روند نرخ دلار بر سود و زیان شرکتها در سال پیش رو اثرگذار خواهد بود. تخمین دقیقی از نرخ دلار در بودجه وجود ندارد و همچنین انتظار موجود برای یکسانسازی نرخ ارز میتواند بر بازار اثرگذار باشد. ابهام در زمان اجرا و مقدار نرخ واحد در بازار ارز نیز همچنان مشاهده میشود. علاوه بر این، میزان مصرف مصرفکنندگان در سال ۹۴ کاهش یافت. در شرایط کنونی تغییر الگوی مصرف نیز از عوامل مهم برای بنگاههای اقتصادی به شمار میآید. در این شرایط، انتشار بودجه با شفافیت بیشتر میتواند بر مسیر آتی اقتصاد کشور و همچنین بازار سهام اثرگذار باشد. کاهش واقعی نرخ سود بانکی نیز اثر مثبتی بر بازار خواهد داشت. با کاهش نرخ سود سپرده میتوان انتظار داشت بخشی از سرمایه خارج شده از بازار پول به سمت بازار سرمایه حرکت کند. همچنین کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی نیز میتواند به کمک تامین نقدینگی در بنگاههای اقتصادی بیاید.
سال مشاهده گشایشهای بینالمللی
بهنام بهزادفر؛ مدیر امور اعضای کانون کارگزاران بورس:برخلاف سالهای قبل که در زمان تعطیلات نوروزی، بازار سرمایه کم رمق و بدون حضور شرکتهای حقوقی مطرح فعالیت داشته، در دو سال گذشته در این ایام، بورس بسیار پر رونق و پرتحرک بوده است. متاسفانه بازار سرمایه در چند ماه گذشته اتکای بیش از حد به نمادهای گروه خودرویی داشته و به محض منفی شدن یا مثبت شدن این گروه کل شاخص درگیر این حرکت میشود. باید گفت این موضوع که بازار لیدر داشته باشد، اساسا یک نکته منفی تلقی نمیشود، اما اینکه برای طولانیمدت بازار سرمایه وابستگی بسیار شدید به یک گروه یا نهایتا دو یا سه صنعت داشته باشد، خطرناک است؛ چراکه در صورت متعادل یا منفی شدن آن نمادها بازار سرمایه عملا قفل خواهد شد و هیچ دلیل دیگری برای رشد یا حتی رکود نخواهد داشت. این موضوع در معاملات بین تعطیلات نوروزی و معاملات روز شنبه نیز هویدا بود و با منفی شدن گروه خودرو کل بازار نیز رو به نزول گذاشت و بخش عمدهای از رشد شاخص را پس گرفته است. به جز این گروه، در سایر گروهها نیز نشانههایی از خروج تحریم دیده میشود و بر این اساس سرمایهگذاران در بازار نباید تک بعدی به این موضوع نگاه کنند. در معاملات روز شنبه علاوه بر موضوع یادشده خبر دیگری بازار را تحتالشعاع خود قرار داده است. این موضوع افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی بوده و بهعنوان ابهام مطرح است. این ابهام در معاملات روز شنبه تاثیرگذار بوده و موجب شده معاملات آنها تحت تاثیر قرار گیرد. علاوه بر این موضوعات رشد قیمت فلزات اساسی، سنگآهن و رشد قیمت نفت در هفتههای گذشته موجب تحرکاتی در صنایع فلزات اساسی، معدن و پالایشگاهی بازار سرمایه شد. پیشبینی میشود رشد کامودیتیها عمق زیادی نداشته باشد و در نهایت در هفتههای آتی با رکود همراه شود. کما اینکه در معاملات جهانی روز جمعه نیز مقداری ضعف در قیمت کامودیتیها مشاهده شد. در نهایت در سال جدید هر چقدر به فصل مجامع نزدیکتر میشویم شرکتهایی که سود نقدی خوب و به موقع تقسیم میکنند، شرایط بهتری برای رشد داشته و معاملات بیشتری روی آنها صورت میگیرد. روند معاملات روز شنبه نیز موید این موضوع بود و انتظار میرود در آینده نیز پررنگتر شود.
چشمانداز مثبت بازار سرمایه در سال ۹۵
دکتر حسین ایزدی، مدیر عامل شرکت کارگزاری اطمینان سهم: با توجه به مقارن شدن هفته اول بازار سرمایه با ایام تعطیلات، شاهد وضعیتی نیمه تعطیل در این بازار بودیم، به اعتقاد من و بسیاری از کارشناسان بازار سهام چشمانداز خوبی برای سال ۹۵ دیده میشود. امسال شاهد عوامل مثبت زیادی بر بازار سرمایه خواهیم بود که در حال حاضر میتوان به تاثیرگذاری برجام، احتمال کاهش نرخ سود بانکی، تثبیت نرخ ارز، کاهش بها، قیمت تمام شده و واردات مواد اولیه اشاره کرد. از آنجایی که اجرایی شدن برجام در دو سه ماه آخر سال ۹۴ اتفاق افتاد، انتظار تاثیرگذاری این مهم بر بازار سرمایه و اقتصاد کشور در سال ۹۴ انتظار بیجایی بود، اما پیشبینی میشود در سال جاری شاهد تاثیرات مثبت برجام باشیم. تثبیت نرخ ارز از دیگر عوامل مثبت پیش رو در سال ۹۵ خواهد بود. به نظر میرسد در سال جاری دیگر شاهد نوسانات شدیدی در بازار ارز نباشیم تا به دنبال کاهش سودآوری در این بازار، سرمایهها به سمت بازار سرمایه سوق پیدا کند. علاوه بر این احتمال کاهش بیشتر نرخ سود بانکی در سال ۹۵ وجود دارد تا بازار سرمایه، سرمایههایی را که از بانکها و موسسات مالی اعتباری خارج میشود را جذب کند. در کنار عوامل ذکر شده با کاهش واردات مواد اولیه شرکتها میتوانند قیمت تمام شده کالاهای خود را کاهش داده و با سودآوری این شرکتها و تاثیرگذاری آن بر قیمت سهام شاهد تغییرات خوبی باشیم. باید اضافه کرد عرضههای انجام شده توسط فرابورس در پایان سال گذشته به علاوه عرضه اولیههایی که امسال در پیش خواهیم داشت، خود از عواملی است که حجم بازار را بزرگتر میکند. افزون بر این تصمیمگیریهایی که دولت نسبت به بازار سرمایه دارد، تصمیمات اصولی و مناسبی است.
تداوم التهاب خودرو در ثبات نسبی بازار
شاخص کل بورس تهران در معاملات روز گذشته با رشد اندک ۵۶ واحدی (کمتر از ۱/ ۰ درصد) مواجه شد. در حالی که پیش از آغاز معاملات و در لحظات ثبت معاملات نمادهای خودرویی با صف خرید مواجه بودند در ادامه به تدریج مقدار این صفها کمرنگ شد. در دقایق ابتدایی معاملات نیز عرضههای سنگین از سوی حقوقیها در نمادهایی مانند «خساپا»، قیمت سهام را در مدار نزولی قرار داد و در نهایت این نماد با صف فروش معاملات را به پایان رساندند. پس از ثبت رشدهای خیرهکننده زمستان ۹۴ کاملا فضای ملتهب گروه خودرویی را شاهد هستیم. این فضا باعث تغییر چینش سریع معاملهگران از خرید به فروش و برعکس شده است.
گروه کالایی بازار سهام نیز که تحت تاثیر دو متغیر نرخ دلار در بازار داخل و همچنین قیمت جهانی کالا با نوسان همراه است. در این خصوص، قیمت نفت در روند هفتگی افت ۷ درصدی را تجربه کرده است. در کنار نفت سایر کالاها نیز نسبت به اوج خود در هفتههای گذشته با افت مواجه شدهاند. قیمت مس از سطح نزدیک به ۵ هزار دلاری به ازای هر تن به کانال ۴۸۰۰ دلار افت یافته است. بر این اساس، مطابق با انتظارات و پیشبینی کارشناسان عدم پایداری رشد قیمت در بازارهای جهانی را شاهد هستیم. در بازار ارز اما دلار با رشد نزدیک به ۱۰۰ تومانی نسبت به پایان سال گذشته مواجه شده است. افزایش نرخ دلار میتواند بر سودآوری شرکتهای کالایی بورس تهران اثر مثبتی را ایجاد کند. بهطور کلی بازار در روز گذشته روند نسبتا متعادلی را سپری کرد. از طرفی رشد نمادهای بزرگی مانند «حکشتی» و همچنین «فارس» از شاخص حمایت کردند از سوی دیگر، افت «فولاد» و «خساپا» فشار را بر شاخص کل نگه داشتند. در میان صنایع بورسی نیز ۲۰ صنعت با افت شاخص و ۱۶ صنعت با افت شاخص مواجه شدند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1036009/#ixzz44jH2ysJi
۰۷:۳۵:۵۴ بازگشت بورس به لیگ جهانی
فطانت در میان اهالی بازار
دیدار نوروزی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از تالار شیشهای روز گذشته در حالی رخ داد که محمد فطانت در جمع مردم و اهالی تالار شیشهای حضور تحلیلگران فعال را در بازار نوید حرکت روبه رشد بازار در سال جاری دانست و گفت: انتظار میرود بازار در سال جدید حرکت مثبت و قابل قبولی داشته باشد. البته در این بین ممکن است نوسانات زیادی به وجود بیاید که اینگونه عملکردها هیچ ارتباطی با سازمان بورس ندارد. وی در ادامه بیان کرد: سازمان بورس بهعنوان نهاد ناظر تلاش میکند تا بتواند مشکلات پایه و بنیادی سهامداران را بر طرف کند که در سال گذشته در این زمینه اقدامات مثبت بسیاری صورت گرفت. رئیس سازمان بورس همچنین در پاسخ به سوالی درخصوص تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: اولین نکته که در تحقق اقتصادی باید مورد توجه قرار بگیرد این است که زمینه جمعآوری منابع مالی مورد نیاز برای انجام پروژههای بزرگتر فراهم شود. سازمان بورس در این زمینه وظیفه خود میداند که با توسعه بازار صکوک اقدامات لازم را انجام دهد. بنابراین در روزهای پایانی سال گذشته، ۵ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت پارس جنوبی و غرب کارون منتشر شد که با استقبال بسیار چشمگیری روبهرو شد. وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درخصوص تاثیر نرخ دلار و بودجه یک دوازدهم بر روند شرکتهای بورسی بیان کرد: بخش بزرگی از اقتصاد کشور از طریق برنامه بودجه مشخص میشود. در این زمینه صنایعی چون سیمان و فولاد تا زمان ابلاغ بودجههای عمرانی نمیتوانند چشمانداز مشخصی داشته باشند که در این زمینه نیز نگرانی خاصی وجود ندارد.
فعالیت بیسابقه بورس در سال ۹۴
بخش دوم این بازدید به حضور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در میان مدیران ارشد بورسی اختصاص داشت. در این جلسه که مدیران فرابورس، بورس کالا، بورس انرژی، نهادهای سرمایهگذاری و کانون کارگزاران حضور داشتند، فطانت در ابتدای سخنانش با تشکر از فعالیت سازمانهای مختلف بورسی در سال گذشته بیان کرد: سال گذشته سال بسیار سختی بود، آرزو میکنم با همت مدیران بازار سرمایه سال ۹۵ در راستای بیانات رهبری درخصوص اینکه بتوانیم اقدام عملی در راستای اقتصاد مقاومتی داشته باشیم را سامان دهیم. وی با اشاره به شرایط حاکم بر کشور گفت: رشد اقتصادی در ایران نیاز به تجهیز منابع فردی آحاد جامعه و سوق دادن مردم به بازارهای زود بازدهتر دارد تا رشد و توسعه اقتصادی کشور با سرعت افزایش پیدا کند. رئیس سازمان بورس افزود: اوراق مشارکت صنعت نفت که در روزهای پایانی سال گذشته به ارزش ۵ هزار میلیارد تومان عرضه شد با موفقیت و استقبال بالا به فروش رفت که این میزان تامین مالی در ایران بینظیر بوده و حتی هنگام عرضه تا ۱۰ هزار میلیارد تومان تقاضا در سیستم بود به همین دلیل در کسری از دقیقه کل ۵هزار میلیارد تومان معامله شد.
بازار سرمایه بازوی اقتصاد مقاومتی
دبیر شورای عالی بورس بیان کرد: این میزان استقبال نشاندهنده پتانسیل بالای بازار سرمایه است که در سال جدید بهعنوان بازوی مقتدر برای تحقق اقتصاد مقاومتی عمل کند. وی با اشاره به شعار سال گفت: تحقق اقتصاد مقاومتی منوط به رشد شرکتهای دانش بنیان است. فرابورس سال گذشته توانست زمینه حضور شرکتهای دانش بنیان را فراهم کند و همچنین تفاهم نامهای بین سازمان بورس و فرابورس با معاونت وزارت صنایع درخصوص حضور شرکتهای متوسط و کوچک در فرابورس بسته شد. دکتر فطانت با ابراز امیدواری درخصوص توسعه بازار از طریق شرکتهای کوچک و متوسط گفت: بازار سرمایه باید در زمینه پوشش ریسک نقش با اهمیتی داشته باشد که در این راستا معاملات آتی ارز برای پوشش نوسانات ریسک محقق میشود. سخنگوی سازمان بورس گفت: از کارکردهای اصلی بازار سرمایه شفافیت در بازار است که به معنای توسعه بخشی شفاف اقتصادی خواهد بود که میتواند نقش بارزی در اقتصاد مقاومتی ایفا کند. وی ادامه داد: کشورهای پیشرفته دنیا رقابت اصلی خود را در بزرگ کردن بازار سرمایه متمرکز کردهاند و اینک سرمایههای ریز را جمعآوری و تجهیز کند باعث ابرقدرت شدن آنها میشود. در سال جدید امیدواریم بازار سرمایه توسعه یابد و علاوه بر تجهیز منابع ایرانیان داخل و خارج از کشور، حضور سرمایهگذاران خارجی را نیز داشته باشیم.
ایران به آیسکو پیوست
اما مهمترین خبر این بازدید را میتوان رونمایی از حضور قطعی ایران در آیسکو دانست. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در بخشی از سخنانش خبر از عضویت سازمان بورس و اوراق بهادار در جمع اعضای سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار(آیسکو) داد.وی با اشاره به سالها تلاش در این خصوص گفت: بازار سرمایه ایران با سابقه دیرین فعالیت در عرصه اوراق بهادار، برای اولین بار به عضویت آیسکو در آمد. فطانت همچنین افزود: با توجه به عضویت سازمان بورس در آیسکو، این امکان برای بورسها فراهم شده است تا بهعنوان عضو وابسته در این نهاد پذیرفته شوند.از این رو در جلسه آتی آیسکو که در پرو برگزار خواهد داشت از سازمان بورس و اوراق بهادار دعوت به عمل آمده که در این جلسه حضور یابد. وی خاطرنشان کرد: تلاشهای بسیاری در این مهم انجام شده و به همین دلیل در نخستین نشست آیسکو پرونده عضویت سایر ارکان ارائه خواهد شد.
آیسکو مسبب حضور مجدد در WFE
در همین زمینه روحالله حسینیمقدم، مدیر نظارت بر شرکتهای بورس در گفتوگویی با «دنیای اقتصاد» پیوستن ایران به آیسکو را رخدادی مهم تلقی کرد و گفت: پس از لغو تحریمهای هستهای، تصمیمهای بسیاری درخصوص بینالمللی کردن بورس ایران مطرح بود. در این زمینه تعاملات بسیاری میان ایران و کشورهای خارجی صورت گرفت، اما در این بین حضور ایران در سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار (isco) را میتوان بزرگترین گام در این زمینه بیان کرد. وی در ادامه و با تشریح این حضور بیان کرد: پیوستن ایران به آیسکو باعث میشود تعامل ایران با بازارهای بینالمللی افزایش یابد.در این سازمان مقامهای ناظر مهم دنیا حضور دارند که میتوانیم از اطلاعات و تجربههای آنها استفاده کنیم.
همچنین بسیاری از فعالیتهای انجام شده در این سازمان بینالمللی تنها در اختیار اعضا قرار میگرفت که در شرایط جدید ایران نیز میتواند از بسیاری از اطلاعات بورسهای مهم جهان استفاده کند. در ادامه این گفتوگو حسینیمقدم خبر از رفع تعلیق ایران از فدراسیون بورسهای جهانی(WFE) داد و گفت: بورس ایران طی سالهای بسیاری در عضویت فدراسیون بورسهای جهانی قرار داشت که این عضویت در سالهای اخیر به دلیل عدم حضور ایران در آیسکو به حالت تعلیق درآمده بود.
با پیوستن ایران به سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار، بار دیگر این امکان به وجود آمد که ایران به عضو قطعی WFE تبدیل شود. حسینی مقدم درخصوص تطبیق قوانین ایران با قوانین بینالمللی با توجه به حضور در آیسکو بیان کرد: قبل از پیوستن به آیسکو یکی از دغدغههای اصلی مسوولان بورسی کشور تطبیق قوانین بازار سرمایه ایران با الگوهای بینالمللی بود. یکی از مواردی که برای حضور ایران در این سازمان مهم به شمار میرفت،شفافیت در معاملات بود که سازمان بورس ایران در این زمینه فعالیتهای بسیار چشمگیری داشت تا توانست شفافیت بازار را به استانداردهای بینالمللی برساند. بهطور کلی از لحاظ پذیرش قوانین ایران در سازمانهای جهانی، مشکل قابل توجهی وجود ندارد و به نظر میرسد روزهای بسیار خوبی پیش روی بازار سرمایه ایران در سطوح بینالملل وجود داشته باشد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1035991/#ixzz44jGeGktp
۰۷:۳۲:۱۷ سناریوهای خودروسازی ۹۵
گروه خودرو: سال ۹۵ در حالی آغازین روزهای خود را میگذراند که به اعتقاد کارشناسان میتواند بهنوعی سال تحول در خودروسازی کشور بوده و آبستن اتفاقات جدید و بر جا مانده از قبل شود. ازآنجاکه خودروسازی ایران نیز مانند سایر صنایع و حوزههای اقتصادی کشور، پس از مدتها اولین سال بدون تحریم را پشت سر میگذارد، اتفاقات و سناریوهای محتمل در سال جدید حول همین محور (لغو تحریمها) میچرخد و در این میان میتوان به «تکمیل قراردادهای خارجی»، «تعیین تکلیف قیمتگذاری خودرو» و «واگذاری سهام خودروسازان کشور» اشاره کرد.
مهمانی بزرگ جاده مخصوص
بدون تردید یکی از مهمترین اتفاقات سال گذشته در صنعت خودرو کشور، عقد قراردادها و تفاهمنامههایی میان خودروسازان ایرانی و خارجی بود که با «قرارداد ایرانخودرو و پژو» آغاز شد. به عبارت بهتر، اجرایی شدن برجام و لغو تحریمهای بینالمللی، زمینه را برای عقد قراردادهای جدید در صنعت خودرو کشور مهیا کرد و روند انعقاد آنها آغاز شد، روندی که البته ناقص ماند و ادامه آن به سال جدید موکول شده است. با این حساب، یکی از سناریوهای مهم و اتفاقات محتمل در خودروسازی کشور را طی سال ۹۵، میتوان کامل شدن قراردادهای خودرویی (اجرای قراردادها و تفاهمنامههای منعقد شده در سال گذشته و عقد قراردادهای جدید) دانست.
در سال ۹۴، ایرانخودرو و پژو پس از چهار سال جدایی، پیوندی دوباره را تجربه کردند و بر این اساس، قراردادی جدید و متفاوت میان این دو خودروساز به امضا رسید. حالا خیلیها منتظر اجرای این قرارداد در سال جدید هستند تا ببینند آیا ایرانخودرو و پژو زندگی جدید و متفاوتی را تجربه میکنند یا همان روال قبلی را با تغییراتی جزئی ادامه خواهند داد. آن طور که ایرانخودروییها عنوان کردهاند، اجرای قرارداد پژو از اردیبهشتماه کلید خواهد خورد و در اولین قدم، شرکتی مشترک با سهم و سرمایهگذاری برابر، میان آنها ایجاد میشود. این شرکت مشترک در واقع بهنوعی سرمداری اجرای جوینتونچر ایرانخودرو و پژو را بر عهده میگیرد، جوینتونچری که طبق آن قرار است از سوی دو طرف، ۵۰۰ میلیون یورو سرمایهگذاری انجام شده و سه محصول جدید پژو شامل پژو ۳۰۱، پژو ۲۰۰۸ و پژو ۲۰۸ نیز در ایرانخودرو به تولید برسد.
پس از ایجاد این «شرکت مشترک» اما ایرانخودرو و پژو سراغ آمادهسازی خطوط تولید برای محصولات جدید خواهند رفت و این در حالی است که سه محصول موردنظر با فاصله نسبتا طولانی از یکدیگر وارد مدار تولید خواهند شد. بر این اساس، اولین محصول تولیدی پژو در ایرانخودرو طبق قرارداد جدید، مدل ۲۰۰۸ خواهد بود، خودرویی که پژوییها همین چندی پیش در نمایشگاه ژنو از آن رونمایی کردند. با این حساب، یکی از اتفاقات مهم در خودروسازی کشور طی سال جدید، عملیاتی شدن قرارداد میان ایرانخودرو و پژو و به تبع آن، تولید محصول جدید این شرکت فرانسوی در کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص بهشمار میرود.
ایرانخودروییها اما امسال احتمالا دوستی ایتالیایی-آمریکایی را نیز در کنار خود خواهند دید و این دوست کسی نیست جز «فیات-کرایسلر». طبق اعلام قبلی مدیرعامل ایرانخودرو، فیات ایتالیا که سهامدار کرایسلر آمریکا محسوب میشود، به عنوان شریک چهارم این شرکت انتخاب شده و بر این اساس قرار است مذاکراتی جدی میان دو طرف انجام شود. هرچند هنوز خبری رسمی از آغاز مذاکرات دو طرف منتشر نشده، اما بهنظر میرسد با آغاز سال جدید، ایرانخودروییها پای میز مذاکره با مسوولان فیات خواهند نشست. گفته میشود ایرانخودرو قصد دارد بهواسطه فیات، بازار خودروهای ۳۰ تا ۵۰ تومان را به دست بگیرد، چه آنکه ظاهرا فیاتیها محصولاتی در بازه قیمتی موردنظر به تولید میرسانند. هرچند عقد قرارداد همکاری مشترک میان ایرانخودرو و فیات را میتوان یکی از اتفاقات احتمالی سال ۹۵ دانست، با این حال، حضور محصولات این خودروساز در خیابانها و جادههای کشور، اتفاقی است که در سال جدید عملی نخواهد شد.
ایرانخودروییها اما به پژو و فیات بسنده نکرده و قصد دارند در سال جدید شریکی آسیایی برای خود دست و پا کنند. هرچند مسوولان این شرکت نامی از گزینه موردنظر خود نبردهاند، با این حال طبق گمانه زنیها، هیوندایی موتورز ، سانگ یانگ از کره و داتسون (یکی از برندهای نیسان ژاپن)، سه کاندیدای اصلی آبیهای جاده مخصوص برای انتخاب شریک آسیاییشان به حساب میآیند. در این بین ظاهرا شانس داتسون بیش از دو گزینه دیگر بوده و احتمال اینکه این برند نیسان طی سال جاری راهی ایرانخودرو شود، کم نیست.
از ایرانخودرو بگذریم و سری به سایپا بزنیم، دومین خودروساز بزرگ کشور که پس از برجام هنوز قراردادی میان این شرکت با خارجیها به امضا نرسیده است. در این بین، سایپا دو گزینه اصلی را برای همکاری مشترک در نظر دارد، اول رنو و دوم سیتروئن؛ هرچند عمیق تر کردن روابط با کیاموتورز کره نیز جزو برنامههای این خودروساز است. این در شرایطی است که ماجرای رنو و سایپا در سال گذشته پیچیده شد و دو طرف نتوانستند دیالوگ مشترکی با یکدیگر برقرار کنند. ظاهرا سایپا از رنو خواسته تا ایرانخودرو را کنار گذاشته و فقط با این شرکت همکاری کند، با این حال سیاست خودروساز فرانسوی، همکاری با هر دو غول جاده مخصوص است. هرچه هست، تعیین تکلیف نهایی رنو با خودروسازان ایرانی بهخصوص سایپا را میتوان یکی از اتفاقات محتمل در سال ۹۵ به حساب آورد و در صورت یکسره شدن این ماجرا، رنوییها تولید ۲۵ محصول جدید در ایران را کلید خواهند زد. در مجموع میتوان سال ۹۵ را آغازی بر تغییر چهره بازار خودرو کشور دانست، تغییری که البته تدریجی بوده و در سالهای آینده بیشتر به چشم خواهد آمد.
مختومه شدن پرونده قیمتگذاری خودرو
چه بخواهیم و چه نخواهیم، قیمت خودرو و حاشیههایش امسال نیز خودنمایی خواهند کرد و اتفاقا سال جدید میتواند خاتمهای باشد بر این حواشی. در حال حاضر تعیین قیمت خودرو همچنان بر عهده شورای رقابت قرار دارد، با این حال وزارت صنعت،معدن و تجارت به جد پیگیر خلع ید شورا از این ماجرا است. آنطور که محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت در سال گذشته اعلام کرد، خودروسازان خارجی زیر بار قیمتگذاری دولتی نمی روند و از همین رو به آنها قول داده شده در دور جدید همکاری شان با شرکتهای خودروساز ایرانی، دولت (بخوانید شورای رقابت) نقشی در تعیین قیمت محصولات تولیدی آنها نداشته باشد. البته رشته اختلاف وزارت صنعت،معدن و تجارت و شورای رقابت بر سر قیمتگذاری، سری دراز دارد و به اوایل روی کار آمدن دولت یازدهم برمیگردد. وزارت صنعت و البته خودروسازان معتقدند شورای رقابت صلاحیت تعیین قیمت خودروهای داخلی را نداشته و شرکتهای خودروساز باید خودشان در این مورد اقدام کنند. به اعتقاد آنها، در هیچ جای دنیا، دولت در قیمتگذاری خودرو دخالت نمی کند و این روش اتفاقا در متعادل شدن بازار نقش به سزایی داشته است؛ با این حساب بهتر است روش مورد نظر در بازار خودرو ایران نیز پیاده شود.
وزارت صنعت و خودروسازان همچنین معتقدند قیمتگذاری دولتی سبب ضرر و زیان آنها (شرکتهای خودروساز داخلی) شده و فریز کردن قیمتها نه کمک به صنعت خودرو است و نه کمک به بازار. از آن سو اما شورای رقابت نیز دلایل خاص خود را برای دخالت در قیمتگذاری خودرو دارد و زیر بار آزادسازی آن نمی رود. شورای رقابت حرفش این است که چون بازار خودرو کشور انحصاری بوده و خودروسازان داخلی بیشترین سهم را از آن دارند؛ بنابراین طبق قانون باید مرجعی جداگانه قیمت خودروها را تعیین کند. اتفاقا این «انحصاری بودن بازار خودرو» محل اختلاف شدید شورای رقابت با وزارت صنعت و خودروسازان است، چه آنکه آنها بر عکس شورا معتقدند بازار خودرو انحصاری نبوده و بنابراین نباید مشمول قیمتگذاری دولتی باشد.
بر این اساس وزارت صنعت نامهای را به شورای عالی اقتصاد ارسال کرده و طبق آن خواستار بیرون کشیدن نام «خودرو» از لیست کالاهای انحصاری شده است. هرچند دو سالی میشود که این نامه در کارتابل شورای اقتصاد خاک میخورد، با این حال بهنظر میرسد با توجه به اینکه سال جدید سال عقد و اجرای قراردادهای جدید و حضور خودروسازان خارجی در کشور خواهد بود، وزارت صنعت بیش از پیش پیگیر خروج خودرو از لیست کالاهای انحصاری و لغو قیمتگذاری دولتی خودرو میشود. با این حساب، میتوان سال ۹۵ را سال بسته شدن پرونده قیمت خودرو و به احتمال زیاد، آزادسازی آن دانست، البته مشروط بر آنکه مسوولان و نهادهای مربوطه بر سر این ماجرا به توافق برسند.
واگذاری سهام خودروسازان کشور
اما هرچند خصوصیسازی صنعت خودرو سالها است مورد بحث قرار گرفته و کمتر کسی به اجرای واقعی این پروژه ایمان دارد، با این حال از آنجاکه حسن روحانی رئیسجمهور در سومین همایش بینالمللی صنعت خودرو طی اسفندماه سال گذشته، تاکید ویژهای روی آن داشت، میتوان آغاز دوباره واگذاری سهام خودروسازان را اتفاقی محتمل در سال جدید دانست. رئیسجمهور در این همایش تاکید کرد دولت به هیچ وجه بنگاهدار خوبی (در صنعت خودرو) نبوده و از همین رو خودروسازی کشور باید بهطور کامل خصوصی شود. وی البته پیش ترها و در اجلاس دو سال پیش داووس اعلام کرده بود دولت ایران حاضر است سهام شرکتهای خودروساز خود را به خارجیها واگذار کند. هرچه هست، با توجه به تاکید ویژه رئیسجمهور، میتوان سال ۹۵ را سال آغاز دور جدید واگذاری سهام خودروسازان ایرانی به خارجیها به حساب آورد، که البته این واگذاری میتواند در دو بخش داخلی و خارجی صورت گیرد.
بهنظر میرسد اولویت مجموعه دولت بهخصوص وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوصیسازی صنعت خودرو، واگذاری سهام به خارجیها است و اتفاقا برخی خودروسازان خارجی نیز به شدت مایل به خرید سهام جاده مخصوصیها هستند. در این بین، میتوان به رنوی فرانسه اشاره کرد، شرکتی که تمایل خود به خرید سهام خودروسازان ایرانی را رسانهای کرده و همچنان مشغول مذاکره در این مورد است. بر این اساس، رنو قصد دارد از بین پارس خودرو، بن رو و سایپای کاشان، یکی را خریداری و آن را به مرکز تولید محصولات جدید خود تبدیل کند. این شرکت همچنین روی بخش شمالی کارخانه مرکزی ایرانخودرو نیز نظر مثبت داشته و این خط تولید نیز جزو گزینههای خریدش بهشمار میرود. در واقع رنو چشم به خرید دو خط تولید جداگانه از ایرانخودرو و سایپا دارد و این در حالی است که هیچ کدام از دو خودروساز بزرگ کشور چندان راضی به این ماجرا نبوده و طی سال گذشته چراغ سبزی بابت فروش خطوط تولید مربوطه، نشان ندادند. با این حال، شاید تاکید ویژه رئیسجمهور و فشار مجموعه دولت سبب نرم شدن غولهای جاده مخصوص طی سال جدید شود و پروژه واگذاری سهام خودروسازان داخلی به خارجیها کلید بخورد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1036077/#ixzz44jGRaS3Y
۰۷:۳۰:۳۹ صفشکنی در تقاضای ارزی
مشکلات ارزی در پیشابرجام
مدیر نظارت ارز بانک مرکزی در گفتوگو با سایت بانک مرکزی به چند مشکل اصلی که قبل از رفع تحریمها در حوزه ارزی و بانکی وجود داشت، اشاره کرد و گفت: پیش از اجرایی شدن برجام و به دلیل وجود تحریمها باوجود در اختیار داشتن منابع ارزی مناسب، نظام بانکی کشور با مشکلات بسیاری در رابطه با نقلوانتقال ارزی مواجه بود. محمد دارابی یکی دیگر از مسائل و مشکلات ارزی در دوران تحریمهای اقتصادی کشورهای جهانی علیه ایران را عدم همکاری کارگزاران بینالمللی در نقلوانتقالات ارزی عنوان کرد که بهزعم او موجب بروز مشکلات متعددی برای تامین ارز مورد نیاز تجار شده بود. به گفته دارابی این موضوع باعث شده بود که انتقال ارز به کشورهای ذی نفع و واردکننده کالا، هزینههای قابل ملاحظهای را برای فعالان اقتصادی به همراه داشته باشد.
۴ مزیت جدید پسابرجام در حوزه ارزی
به گفته مدیر نظارت ارز بانک مرکزی «خوشبختانه در شرایط پسا برجام با اقدامات بانک مرکزی و همکاری وزارت امور خارجه، سرعت ارائه خدمات در اینباره افزایش یافته است.» دارابی در این زمینه به ۴ نتیجه جدید که در حوزه ارزی به مدد رفع تحریمها ایجاد شده اشاره کرد. وی یکی از مزیتهای اصلی در این زمینه را افزایش سرعت ارائه خدمات ارزی عنوان کرد و گفت: اکنون شرایط به گونهای است که درخواستهای ارزی در کمتر از ۷۲ ساعت پاسخ داده میشود. وی با بیان اینکه درحال حاضر درخواستکنندگان ارز هیچ مشکلی برای تخصیص ارز خود ندارند، افزود: با توجه به زیرساختها و ظرفیتهای ایجاده شده در دوران پسابرجام، تلاش کردیم به درخواستهای مورد نیاز تجار و تولیدکنندگان برای تامین ارز مورد نیاز در اروپا و آسیا، در کوتاهترین زمان ممکن پاسخ دهیم.
کاهش صف تقاضاهای ارزی
یکی از مهمترین نتایجی که پس از امضای برجام در زمینه ارزی رخ داده است و محمد دارابی هم به آن اشاره میکند کاهش صفهای تقاضای ارزی است. به گفته دارابی در زمان تحریمها، تجار برای تامین ارز خود مجبور بودند در کشورهایی مانند ترکیه و یا سایر کشورهای اروپایی با صفهای طولانی تقاضا مواجه شوند؛ موضوعی که محمود بهمنی، رئیس کل سابق بانک مرکزی قبلا از آن بهعنوان زمینهای برای ایجاد رانت صحبت کرده بود. حالا با اعلام این مسوول بانک مرکزی با اقدامات صورت گرفته و گشایش روابط کارگزاری با کشورهای خارجی این موضوع دیگر نمیتواند بستر ایجاد مفسده اقتصادی شود.
تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان
دارابی یکی دیگر از گشایشهای بعد از تحریم را تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان دانست. وی در این زمینه به آمارهای موجود در زمینه تغییرات رخ داده شده در میزان گواهیهای ثبت آماری تایید شده در دو زمان ماقبل تحریم و بعد از آن اشاره کرد و گفت: آمارها خود گویای تغییرات رخ داده هستند؛ با نگاهی به آمار میتوان دریافت که یورو و لیر ترکیه با تقاضای فراوانی روبهرو بوده است که پس از برجام این تقاضا به خوبی پاسخ داده شد. وی با بیان اینکه از ابتدای سال ۹۴ و طی مدت ۱۰ ماه و تا ۲۶ دی که مصادف با اجرایی شدن برجام بود، ۴۵ درصد از ارز مورد نیاز واردکنندگان تامین شد، ادامه داد: این در حالی است که ۵۵ درصد ارزهای یورو و لیر ترکیه در سال گذشته طی ۲ ماه پس از اجرایی شدن برجام تخصیص شده است. به گفته دارابی این آمار نشاندهنده بهبود شرایط و افزایش حجم تامین ارز واردات است. ضمن آنکه در حال حاضر پس از اجرایی شدن برجام، روابط کارگزاری با کشورهای مختلف ایجاد شده است.
ایجاد روابط کارگزاری در قلب اروپا
به گفته دارابی چهارمین مزیت گشایشهای صورت گرفته در پسابرجام برای بانکها ایجاد روابط کارگزاری در کشورها اروپایی است. دارابی به این موضوع که در حال حاضر شاهد گسترش روابط و افزایش تعداد کارگزاران در کشور هستیم، اشاره کرد و افزود: اکنون و در قلب اروپا روابط کارگزاری در کشورهایی مانند سوئیس، ایتالیا، آلمان و بلژیک برقرار شده که این امر ضمن تسریع فعالیتهای اقتصادی، موجب افزایش همکاریها با سایر کشورهای اروپایی شده است.
قادر به تامین ارز کالاهای مورد نیاز هستیم
مدیر نظارت ارز بانک مرکزی همچنین درخصوص برنامه این بانک در پسابرجام در زمینه تخصیص ارز به واردکنندگان که همیشه یکی از مهمترین نگرانیهایی تولیدکنندگان بوده است، گفت: باتوجه به هماهنگیها و اقدامات انجام شده در حال حاضر در شرایطی قرار داریم که ارز مورد نیاز فعالان اقتصادی توسط بانک مرکزی از طریق بانکهای عامل تامین میشود. دارابی با بیان اینکه در گذشته در زمینه واردات کالاهای اساسی مانند غذا، دارو و تجهیزات پزشکی با مشکلاتی مواجه بودیم، افزود: خوشبختانه امروز این مشکل رفع شده است و قادر به تامین ارز کالاهای مورد نیاز هستیم.
تاثیر آزاد شدن داراییهای بلوکه شده بر روابط ارزی
دارابی در ادامه به تاثیر آزاد شدن داراییهای بلوکه شده بر روابط ارزی ایران اشاره داشت و به نحوه تخصیص داراییها به فعالیتهای مختلف پرداخت. وی توضیح داد: این داراییها آزادی عمل بیشتری را برای بازرگانان در نقاط مختلف دنیا ایجاد و فعالیتهای تجاری را برای آنان تسهیل میکند. به گفته وی درحالی که در دوران تحریم هزینه نقلوانتقالات برای بازرگانان بالا بود و این نکته روی قیمت تمام شده کالا اثر میگذاشت، اما امروز با وجود اینکه در شرایط کنونی نقلوانتقالات ارزی از طریق چند بانک اروپایی صورت میگیرد، این امر باعث شده تا هزینه تمام شده کالا کاهش یابد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1036020/#ixzz44jFW01zC
۰۷:۲۸:۳۸ تناقضهای خطرناک پلیمرها
حجم معامله پلیمرها و بررسی برآوردهای پیشین
بنا بر روال گذشته، حجم معامله پلیمرها در بورس کالای ایران را میتوان یکی از مهمترین سیگنالهای موثر بر این بازار در سالهای اخیر برشمرد زیرا وضعیت عمومی تولید در صنایع پاییندستی، وضعیت کلی عرضه در بازار داخلی و شرایط کلی تولید در صنایع بالادستی را نشان میدهد. همانگونه که در نمودار حجم معامله پلیمرها در بورس کالا مشخص است، حجم معامله پلیمرها در سال گذشته به نسبت در مسیر رشد حرکت کرده تا جایی که بدون احتساب معامله انواع OFF ( غیراستاندارد که به خواص گرید نرسیده است)، حجم معامله در دومین هفته اسفندماه به بالاترین حجم معامله هفتگی در تاریخ بورس کالا، بالغ شده است که سیگنالی بسیار مهم برای این بازار بهشمار میآید زیرا از دورنمای بهتر بازار در سال آینده حکایت دارد. این در حالی است که حجم معامله سالیانه همانگونه که در جدول زیر قابل استناد است، به نسبت سال پیش از آن ۲۲/ ۶ درصد کاهش دارد. با توجه به تضعیف روند نزولی حجم معامله سالیانه، شاید از هماکنون بتوان به تثبیت این حجم برای سال جاری امیدوار بود، هرچند که ابهامات دلاری بسیاری را دربردارد.
با توجه به افزایش محسوس حجم معاملات در پایان سال گذشته به نظر میرسد ذهنیت فعالان بازار و همچنین شرایط مالی و نقدینگی تغییر کرده هرچند که با کاهش سود بانکی نیز همگام بوده است. به عبارت سادهتر، روند فعالیت فعالان برتر بازار نشان میدهد که خوشبینیها به سال آینده به نسبت سالهای قبل افزایش یافته، هرچند که از اهداف سفتهبازی نیز برخوردار بوده است. احتمال بهبود حجم تولید در سال آینده، رشد تقاضا و تقویت قیمتها، رشد نرخهای محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی و همچنین استفاده از تعطیلات گذشته بهعنوان محملی برای سرمایهگذاری، خرید، انبارداری و عرضه در سال جاری را میتوان از دلایل افزایش حجم معاملات بهشمار آورد.
اگر اهداف واسطهگری و سفتهبازی را در معاملات پلیمرها در پایان سال گذشته نادیده بگیریم، رشد این حجم باعث شد تا وضعیت کلی معاملات پلیمرها در بورس کالای ایران تغییر کرده و بهبود محدودی را به ثبت برساند. برآورد روزنامه «دنیای اقتصاد» برای حجم معامله پلیمرها در سال گذشته برابر بود با یک میلیون و ۹۷۳ هزار تن که رشد حجم معاملات و شکسته شدن رکورد معامله هفتگی سالهای اخیر باعث شد تا این حجم به ۲ میلیون و ۴۰ هزار تن بالغ شود هرچند که در آمارهای موجود گریدهای OFF مورد محاسبه قرار نگرفته است. در صورت لحاظ کردن حجم معاملات گریدهای OFF بین برآورد «دنیایاقتصاد» و واقعیت ثبت شده برای حجم معاملات تنها ۳ درصد خطا را شاهد هستیم که شاید قابل اغماض باشد. درخصوص ارزش معاملات نیز اختلاف بین برآورد «دنیایاقتصاد» و رقم ثبت شده چیزی نزدیک به ۲ درصد خطا را شاهد هستیم که این رقم نیز قابل اغماض خواهد بود.
نوسان قیمتها در بازارهای داخلی و بینالمللی
آمارهای غیررسمی نشان میدهد که متوسط قیمت پلیمرها در بورس کالا در خلال سال گذشته و به نسبت سال پیش از آن تنها ۱۱ درصد کاهش یافته ولی در بازارهای جهانی بهصورت متوسط این شرایط با افتی بیش از ۳۰ درصد روبهرو بوده است. به عبارت سادهتر قیمتها در بازار داخلی و با احتساب قیمتگذاری بر اساس ریال در مقایسه با قیمتهای جهانی ( به نسبت دلار) بسیار کمتر کاهش داشته که همین رخداد میتواند بهشدت صنایع تکمیلی در صنعت پتروشیمی را تحتتاثیر قرار دهد. دلیل این شرایط را باید در نوسان قیمت دلار جستوجو کنیم زیرا افزایش قیمت دلار در ابتدای سال گذشته تا ابتدای زمستان اجازه رشد قیمتها را از بازار دریغ داشته است. هرچند در فرآیند صادرات این وضعیت در کل تاثیر چندانی بر قیمت تمام شده نخواهد داشت ولی در بازار داخلی و برای مصرفکننده بومی، این وضعیت میتواند بهعنوان یک داده منفی خودنمایی کند ولی این تمام ماجرا نیست.
هرچند کاهش قیمت دلار میتواند بر قیمت مواد اولیه در بازار داخلی تاثیر نزولی بگذارد ولی تجربه نشان داده بازار محصولات پاییندستی به افزایش قیمت دلار خوشبینتر است و حجم تولید و فروش در بازار داخلی و همچنین حجم صادرات میتواند تقویت شود. دلیل اصلی این رخداد را باید در حذف رقبا و همچنین کاهش حجم واردات محصولات نهایی در کنار افزایش حجم صادرات دانست که البته سودآوری مطلوب تولید در این صنعت خاص نیز تأثیرگذار خواهد بود.
با توجه به شرایط کلی در بازار باید گفت که بیش از قیمتهای جهانی، قیمت دلار میتواند بر روند عمومی معاملات تأثیر بگذارد. از یک سو وضعیت صادرات را در رقابت با سایر کشورهای رقیب ترسیم کرده و از سوی دیگر در تعیین قیمتهای پایه در بورس کالا نیز موثر است. با توجه به برخی اظهارنظرها به نظر میرسد دولت برنامه مدونی برای نرخ ارز در سال جاری نداشته و سیگنالهای دلاری بودجه سالیانه نیز جهتگیری جدید و خاصی را به بازار ارائه نمیکند. این در حالی است که احتمالا دولت دست به اقدامات اساسی در تعیین نرخ ارز نخواهد زد هرچند گشایشهای احتمالی پسابرجامی نیز در این خصوص موثر خواهد بود.
شاید در نگاه اول این اتفاقات تاثیر چندانی بر بازار داخلی و صادراتی نداشته باشد ولی در شرایطی که ارزش پول ملی ترکیه و چین به شدت کاهش یافته ولی ارزش ریال ایران در حال افزایش است، باید گفت در گام اول بازارهای صادراتی تحت تاثیر خواهد بود و در گام دوم بازارهای داخلی. نگاهی به جدول بالا نشان میدهد حجم تولید در صنایع پاییندستی محصولات پتروشیمی با قیمت دلار رابطهای مستقیم دارد و سالهای ۹۱ و ۹۲ که با افزایش قیمت ارز رو به رو بودیم، حجم تولید جهش محسوسی پیدا کرد. با توجه به شرایط مبهم پیش رو و همچنین وجود تورم در کنار عقبنشینی قیمت دلار، شاید سال آینده باز هم با شرایط سخت موجود روبهرو باشیم.
دورنمای بازار در سال جاری
با توجه به تقلیل روند کاهشی حجم معامله پلیمرها در سالهای اخیر، شاید بتوان به تثبیت این حجم در سال جاری امیدوار بود ولی این تنها یک احتمال است زیرا سیگنالهای بزرگی در برابر این امیدواریها مقاومت میکند. تنها بهعنوان نمونه باید گفت که حجم تولید در صنایع پاییندستی در سال ۹۲ نزدیک به ۳ میلیون و ۵۴۱ هزار تن بوده ولی برآوردهای سال گذشته نشان میدهد که ممکن است این رقم حتی تا ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن نیز کاهش یابد. این در حالی است که بدون احتساب محدودشدن عرضههای خارج از بورس و تنها به استناد کاهش ۲۲/ ۶ درصدی حجم معامله پلیمرها در بورس کالای ایران، حجم تولید در صنایع پاییندستی در سال ۹۴ به زحمت خواهد توانست به بالاتر از ۳ میلیون تن در سال برسد.
در نهایت باید این گونه برآورد کرد که در صورت عدم کاهش حجم معامله پلیمرها در بورس کالا در سال جاری شاید تنها وضعیت نه چندان جذاب سال ۹۴ را در این بازار شاهد باشیم هرچند در کنار اما و اگرهای جدی نرخ ارز، شاید همین وضعیت نیز محقق نشود. به عبارت ساده تر باید گفت که این صنعت بیش از گذشته به حمایتهای دولتی نیاز دارد زیرا وضعیت وخیم آن میتواند به بخشهای دیگر اقتصاد نیز سرایت کند. جدی تر شدن بحران در صنایع پاییندستی واقعیتی است که در سال جاری امکان تجربه آن وجود دارد و قطعا باعث خواهد شد تا این بحران به بخشهای بالادستی نیز سرایت کند. کاهش حجم تولید کل در اقتصاد کشور، افزایش نرخ بیکاری، تضعیف زنجیره ارزش و از دست رفتن بازارهای صادراتی منطقهای مواردی است که میتواند در صورت عدم توجه به این بخش، در اقتصاد کشور خودنمایی کند.
مهمترین رخدادهای بازار محصولات پتروشیمی در سالی که گذشت
سقوط قیمت نفت در بازارهای جهانی که باعث کاهش جدی قیمت محصولات پتروشیمی در عرصه بینالمللی شد.
کاهش ۲۲/ ۶ درصدی حجم معامله پلیمرها در کنار سقوط ۶۹/ ۱۶ درصدی ارزش معاملات به نسبت سال پیش از آن
عقبنشینی محسوس حجم تولید در صنایع پاییندستی که با تضعیف حجم معاملات قابل پیگیری و رصدکردن
است.
تلاش چند باره وزارت صنعت با محوریت شخص وزیر برای خروج محصولات پتروشیمی از بورس کالا
کاهش نسبی حجم عرضهها مخصوصا برای گریدهای جذاب که به افول حجم معامله پلیمرها در اواسط سال گذشته منجر شد.
کاهش محسوس حجم تولید در صنایع بزرگ پتروشیمی در کنار افزایش موجودی انبارهای آنها
عدم رشد ارزش سهام شرکتهای بزرگ پتروشیمی مخصوصا تولیدکنندگان پلیمرها به نسبت جریان غالب در بازار سرمایه که نشاندهنده شرایط سخت آنان است.
اجرایی شدن برجام و گشایش روزنههای گستردهای از امیدواری در حالی که تاثیر چندانی بر روند غالب بازار نداشت.
نوسان قیمت دلار و آغاز روند کاهشی آن پس از اجرایی شدن برجام در شرایطی که ارزش پولهای ملی رقبای ایران در بازار محصولات نهایی، به شدت تضعیف شده است.
دورنمای مبهم بازارهای صادرات با نوسان قیمت ارز.
تضعیف بازار محصولات پتروشیمی در اقصی نقاط جهان با عدم ثبت رشد اقتصادی مطلوب و همچنین کاهش قیمتها و به ویژه تضعیف تقاضای مواد اولیه و محصولات نهایی
افزایش حجم تولید محصولات پتروشیمی در بازارهای داخلی کشورها مخصوصا چین بهعنوان یکی از بازارهای مصرف بزرگ مواد اولیه در جهان و تجربه این شرایط در آمریکای شمالی.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1036031/#ixzz44jF2zd6A
۰۷:۲۶:۳۷ جزئیات سیاست دولت برای ارز مبادلاتی
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1036142/#ixzz44jEg3Mc3
۰۷:۲۶:۲۵ سه پیام اقتصادی به خارجیها
آقای جلالپور با توجه به حساسیت سال ۹۵، به نظر میرسد توقع مردم از اقتصاد سال جاری بالا است. شما بهعنوان رئیس پارلمان بخش خصوصی آینده اقتصاد ایران را در سال ۹۵ چگونه ارزیابی میکنید؟ این طرز فکر که امسال سال رشد اقتصادی و رونق خواهد بود، به چه میزان میتواند واقعی باشد؟
من برای امسال و سالهای آینده یک شیب ملایم صعودی و روبه جلو میبینم. در کل به نظر من رشد اقتصادی امسال مثبت خواهد بود. اما نه رشد اقتصادی ۸ درصدی را متصور هستم و نه آن جهش آرمانی را؛ بلکه تصور من این است که ما اگر بخواهیم عاقلانه عمل کنیم، باید تحمل و صبر داشته باشیم و باید با کارهای زیربنایی و عمقی پیش برویم تا دوباره به عقب بازنگردیم. ما باید مسیرمان را به درستی اصلاح کنیم. برای این اصلاح بهطور حتم در اوایل آن صدماتی خواهیم دید. من بارها این مطلب را به همه دوستان هم گفتهام که هر تصمیم اشتباهی که بگیریم، برای اصلاح آن باید قسمتی از مسیری را که رفتهایم، بازگردیم. این بازگشت سختترین دوره است و اصلاح امور در اولین مرحله باعث بیرون زدن تمام مشکلات و کاستیها خواهد شد. شما نمیتوانید در کشور یک کار زیربنایی انجام دهید و همزمان مساله اشتغال را هم حل کنید. تا امروز عمده اشتغال ما مربوط به سازمانهای دولتی بوده است و ما میخواهیم اشتغال را به سمت تولید ببریم. برای این کار ابتدا باید زیر بنای آن را فراهم کنیم و برای این زیربنا باید دولت را کوچک کنیم. دولت بزرگ نمیتواند در کشور فضای تولیدی ایجاد کند. اگر شما دولت را کوچک کنید، در ابتدای کار نه تنها اشتغالی ایجاد نمیشود، بلکه ممکن است بر ضد ایجاد اشتغال هم حرکت کنید و مجبور به تعدیل نیرو شوید. ازسویی بزرگی دولت، پیچیدگی و بوروکراسی را به دنبال خواهد داشت. باید بوروکراسی را به نحوی برطرف کنیم که امور را در کوتاهترین زمان انجام دهیم. بنابراین بهطور حتم در اصلاحات، فرودهای جدی خواهیم داشت و امکان دارد در ابتدا مشکلات بیشتری را متحمل بشویم ولی اگر این برهه را بگذرانیم، حتما در مسیر درستی قرار میگیریم و این مسیر جدید طی دهه آینده حتما جواب خواهد داد. من اعتقاد دارم که نباید خوشبین باشیم که سال ۹۵ همه مسائل ما حل شود. بلکه باید آماده باشیم که در سال ۹۵ سختیهایی هم در بخشهای مختلف متحمل شویم. آثار مثبت حرکت در این مسیر در اواخر سال ۹۵ و سال ۹۶ خود را نشان میدهد؛ بنابراین من در مجموع، سال ۹۵ را سال رشد اقتصادی میدانم. اگر رشد ما در سال ۹۵ به ۵ درصد برسد، رشد قابل قبولی است و نباید توهم بیشتری برای مردم ایجاد کنیم. در سال ۹۵ مشکلات و مسائلی خواهیم داشت؛ ولی در برخی موارد نیز مشکلات ما کمتر میشود. برای مثال در مبادلات بانکی و تعامل با دنیا و آمد و رفتها و قراردادها مشکلات ما کمتر میشود. اما در بحث اشتغال به دلیل تغییر ریل اقتصاد برای دستیابی به توسعه پایدار، مشکلاتی خواهیم داشت. ما باید همه این موارد را در کنار هم ببینیم.
شما در صحبتهای خود مکررا به سرمایهگذاریهای خارجی اشاره میکنید. احتمالا بخشی از رشد اقتصادی نیز به میزان جذب سرمایهگذار خارجی بر میگردد. سال گذشته نیز خیلی از هیاتها به ایران آمد و رفت داشتند. اول اینکه براساس برنامهها قرار بود به هر هیاتی که به ایران میآید یک پکیج ارائه کنید که مطابق با ظرفیتهای آن کشور باشد که عملا شاهد اجرایی شدن آن نبودیم یا اگر هم عملیاتی شده آن را رسانهای نکردهاید. در واقع تنها یکسری حرفهای کلی و تکراری مطرح شد. نکته جالب دیگر برخورد شما با هیاتهای مختلف بود. رویکرد شما درباره همکاری با کشورهای مختلف قابل پیشبینی نیست. برای مثال کشور بزرگی مانند انگلیس به ایران میآید و شما به راحتی میگویید که بخش خصوصی ما آمادگی لازم برای همکاری با شما را ندارد و در مقابل کشوری مانند الجزایر به شدت مورد استقبال قرار میگیرد یا هیات ترکیهای با اینکه مبادلات تجاری وسیعی با ما دارد، با طعنه و کنایه شما روبهرو میشود. پشت این برخورد چه طرز فکری وجود دارد؟
پشت این طرز فکر منافع ملی وجود دارد. خوشحالم که این کار را به شکلی انجام دادهام که شما بهعنوان خبرنگار متوجه این تفاوت نگاه شدهاید. منافع ملی چیزی نیست که بر سر آن معامله کنیم. ما با سه دسته کشور درخصوص سرمایهگذاری مذاکراتی داشتیم. یک دسته از کشورها نه تنها در طول ۳۰ سال گذشته، بلکه در طول یک قرن گذشته هیچگاه برای ما قابل اعتماد نبودهاند و به نظر همه ایرانیان حق دارند که به این کشورها اعتماد نکنند. کشورهای آنگلوساکسون از این گروه هستند و باید با اینها برخورد خاص خودشان را داشته باشیم. در همه زمینهها و در همه زمانها این کشورها به بدترین نحو ممکن در ایران ورود پیدا کردند و هرجا که خلأ مشاهده کردند به این کشور ضربه زدهاند و انگلیس هم جزو این کشورها است. گروه دیگری از کشورها هستند که در قرنهای گذشته ارتباطات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی آنها با ایران بیطرفانه و غیرمغرضانه بوده است و این کشورها چه در موضع ضعف باشند و چه قدرت، در طول قرنها با ایران ارتباطات محترمانه و بیطرفانه داشتهاند. یکسری از کشورها نیز در طول سالهای مختلف بنا بر رژیمهای متفاوت حاکم بر این کشورها، سیاستشان با ایران تغییر کرده است. پس وقتی من میخواهم با هیاتی مذاکره کنم، قبل از آن خیلی از مسائل را بررسی میکنم. من مشاور دارم و این جریانات را به کمک آنها بررسی میکنم. دوستان من در امور بینالملل نیز مشاوره میدهند و ریشه و بنیان مطلب را بیان میکنند و من براساس آن تصمیم میگیرم که با آنها به چه شکل برخورد کنم. خیلی از برخوردهایی که من با این هیاتها دارم، دولت ایران و حاکمیت ایران نمیتواند داشته باشد چراکه آنها روابط دیپلماتیک با هم دارند و این روابط بین دولتی به حساب میآید.
این موضوع خیلی جالب است که ما در سیستم دولتی خودمان یک نوع برخورد شاهد هستیم و در بدنه بخش خصوصی برخورد دیگری را میبینیم.
من برخورد واقعی با این کشورها دارم اما دولتیها نمیتوانند چنین برخوردی داشته باشند. بهطور مثال وزارت امور خارجه ما امروز بر اتفاقات منطقه واقف است و میداند که پشت پرده مسائل عربستان چه میگذرد و همچنین مسائل ترکیه، سوریه، عراق و اوکراین و باقی نقاط جهان را رصد میکند. اما آیا میتوانند این مسائل را ابراز کنند؟ آیا میتوانند این موارد را در رفتارشان نشان دهند؟ ما باید روابطمان با کشورها براساس رابطه دیپلماتیک باشد. ممکن است آنها در دلشان چیز دیگری بگذرد ولی سیاستهای بینالمللیشان اقتضا میکند که به شکل دیگری برخورد کنند اما من این محدودیت را در اتاق بازرگانی ندارم. من خودم را صدای بخش خصوصی ایران و صدای فعالان اقتصادی و تجار ایران میدانم. وقتی به ترکیه میگویم که شما عرصه زندگی را بر ما تنگ کردهاید، مطمئنا نخستوزیر ترکیه ناراحت میشود چون عملا موضوعی را مطرح میکنم که مسوولان وزارت خارجه و دولت ما نمیتوانند بگویند ولی واقعیت همین است. بالاخره ما باید حافظ منافع ملی و تمدن و ثروت کشورمان باشیم. در پاسخ به موضوع اول که مطرح کردید هم باید بگویم یکسری از اطلاعات از ایران همیشه مشخص است. ما این مطلب را به همه جهان میگوییم. پیامی که واقعا خستگی من را رفع کرد، پیامی بود که آقای مارتین شولتز رئیس پارلمان اروپا بیان کرد. روزی که آقای شولتز به ایران آمد مستقیما به اتاق ایران آمد. برای من جالب بود که قبل از آنکه من با مترجم صحبت کنم گفتند که اجازه دهید اول من صحبت کنم. ایشان گفتند که من حامل پیامی برای شما و مردم ایران هستم. من آمدهام که بگویم تمام هیاتهایی که از ایران برگشتهاند سه پیام را از ایران گرفتهاند و به من بهعنوان رئیس پارلمان اروپا منتقل کردهاند. قبل از آنکه من بیایم با تمام هیاتها که نزدیک به هشتاد هیات اروپایی بودند صحبت کردهام. پیام اول اینکه ایران یک کشور مصرفکننده نیست. ایران مستعد جذب سرمایه و تکنولوژی است. پیام دوم اینکه ایران تنها به خودش فکر نمیکند و منطقه را میبیند و میخواهد که یک هاب برای منطقه باشد. پیام سوم هم این بود که قراردادها و توافقات قبلی بین ایران و اروپا دیگر قابل تداوم نیست و باید تعریف جدیدی براساس این روال جدید با ایران داشته باشیم. میخواهم بگویم این پیامی که برای خبرنگاران داخلی و مردم تکراری شده، برای خارجیها نهادینه شده است. من سعی کردم که این موضوع را در تمام جلسات عنوان کنم اما این مطلب را برای کشورهای مختلف به طرقی بیان کردهام که امکانات آنها اجازه میدهد. برای مثال من به الجزایر این پیشنهاد را دادم که سه کمیسیون مشترک ایجاد کنند چراکه الجزایر در انرژی و در ساخت و ساز و خدمات فنی مهندسان توانایی دارد. به همین دلیل گفتم که بیایید این موضوعات را با هم مدیریت کنیم. اما این پیشنهاد را مثلا به کشور لهستان ندادم یا با کشور کرهجنوبی در بخشهای دیگر مذاکره داشتیم. مطلبی که من در همه جلسات مطرح کردم و همه مسوولان بر آن تاکید دارند، این است که فضای اقتصادی ایران بر مبنای کار مشارکتی و سرمایهگذاری و تکنولوژی و با یک نگاه منطقهای است و برای همین ما باید برای روابطمان تعاریف جدیدی داشته باشیم. ما نمیتوانیم به شکل قبل و بهصورت نمایندگی، با کشورهای دیگر وارد همکاری شویم. برای این حرفم نیز سه استدلال داشتم؛ یکی اینکه ایران در تحریمها درسی را آموخت که شرایط مصرفکنندگی یک شرایط مستحکم و پایدار نیست و دوم اینکه قیمت نفت باعث شده است که ما دیگر مانند سابق مصرفکننده نباشیم و سوم اینکه راهبرد نظام ایران که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده و در اقتصاد مقاومتی به ما دستور داده شده است، این تغییر مسیر را از ما میخواهد، بنابراین این موضوع را بارها به هیاتها گفتهام.
پس شما این بسته را برای هیاتهای مختلف دارید ولی آن را رسانهای نمیکنید؟
بله کاملا درست است. چند مطلب برای تمام کشورها تکرار شده است. یکی مسائل زیستمحیطی است که برای کشورهایی مطرح شده که توان اجرای آن را دارند. برای مثال برای کشور الجزایر این مطلب عنوان نمیشود. یکی هم بحث دستگاههای آبشیرینکن که برای مثال کشور سنگاپور برای ما جذابیت داشت. این موضوعات محدودیتهای اصلی آینده ماست. در جلسهای که با خانم ابتکار داشتم گفتم که فکر نکنید تنها مساله عرق ملی مطرح است. البته این بهجای خود که من منافع ملی برایم بسیار اهمیت دارد اما اگر ما فضای مناسبی نداشته باشیم، کسبوکار معنایی نخواهد داشت. برای مثال ما سرمایهگذار را به کشور دعوت کنیم و یک روز هم نتواند به خاطر ریزگردها و آلودگیهای محیطی در ایران بماند، مشخص است که سرمایه اش را به ایران نمیآورد. سرمایهگذار به همه این مسائل توجه میکند. هوای پاک، خدمات شهری و تفریحی را نیز نگاه میکند. پس اگر هوای کشورمان آلوده باشد، بحران آب داشته باشیم و بیمارستانهای ما پر از بیماران بدون خدمات باشد، انتظار جذب سرمایهگذار بیهوده است، بنابراین یکی از عوامل اصلی فضای کسبوکار محیط زندگی است. بهطور مثال، من در این جلسات مساله انتقال آب را که مساله اصلی آینده ما خواهد بود مطرح میکنم و در کنار آن به شرکتهای کرهای پیشنهاد میدهم که شرکتهای مشترک برای این پروژهها ایجاد کنیم. به سنگاپوریها میگویم که در منطقه ما از تولیدات شما استقبال میکنند و برای شما هم حتما این منطقه جذاب خواهد بود. راه ورود به این منطقه این است که پایگاه خود را در ایران را تاسیس کنید چراکه ما حوزه نفوذ فراوانی در منطقه داریم و کالایی که بهصورت مشترک به اسم ایرانی- سنگاپوری تولید شود بازار مناسبی خواهد داشت.
آیا صنایع مشترک در منطقه موفق میشود؟
آیا شما فکر میکنید که کرهایها به راحتی میتوانند بازار عراق را بگیرند؟ قطعا جواب منفی است. ولی ما این امکان را داریم. برای مثال در حال حاضر که روسیه با تحریم روبهرو شده است، اگر یک کار مشترک با روسیه صورت داده بودیم، قاعدتا حرف اول را در روسیه ما میزدیم. بالاخره ایران نفوذ خوبی در منطقه دارد و یک کشور آرمانی به حساب میآید. خیلی از کشورهای منطقه نمیتوانند با کشورهای خارجی همکاری داشته باشند. بنابراین این کشورها بهعنوان بازار ایران محسوب میشوند. چرا که ما در کشوری مثل عراق هزینههای زیادی پرداختهایم یا در کشوری مانند افغانستان هزینه زیادی متحمل شده ایم. همچنین در کشورهایی مانند سوریه و لبنان نیز شرایط همین شکل است. بنابراین کشورهایی که با ایران همکاری کنند میتوانند به شکلی این بازارها را برای آینده خودشان متصور شوند.
در سال گذشته به جز ورود هیاتهای خارجی، شاهد اعزام تجار ایرانی به کشورهای مختلف بودیم. در این زمینه انتقادات نیز برای انتخاب تجار ایرانی برای حضور در این هیاتها وجود داشت. انتخاب افرادی که با شما در سفرهای خارجی همراه هستند به چه شیوهای انجام میشود؟
در این مورد باید بگویم که انتخاب افراد پس از اعزام هیات اول از طریق ثبتنام اینترنتی در سایت اتاق ایران انجام شد. ما برای هر کشور تعداد خاصی از تجار را میتوانیم با خود همراه کنیم. اگر تعداد ثبتنامکنندگان به اندازه ظرفیت ما باشد، همه را به همراه خواهیم برد. اما چنانچه تجار بیشتری خواهان حضور در آن هیات باشند، ما از آنها مستندات میخواهیم و کسانی که واقعا برای فعالیت تجاری اقدام کردهاند، با استفاده از این مستندات انتخاب میشوند.
در حال حاضر به نظر میرسد سیاستهای خارجی کشور با رویکرد اقتصادی پیش میرود. نظر شما در این زمینه چیست؟
به نظر من در شرایط جدید باید از این فرصت استفاده کنیم تا تحول اقتصادی را رقم بزنیم. ما امروز اقتدار را در عرصه امنیت و بینالملل و نظامی در دنیا داریم و کشور ما یکی از مقتدرترین کشورهای منطقه است. این موضوع را باید به اقتدار اقتصادی تبدیل کنیم که پایدار باشد. امروز پادگانها برای کشورها اقتدار بهوجود نمیآورند؛ این بنگاهها هستند که برای کشورها اقتدار به همراه میآورند. امروز دیگر جنگها در مرزها و پادگانها اتفاق نمیافتد. امروز جنگها در عرصههای اقتصادی و بنگاهها اتفاق میافتد. بنابراین امروز که ما یک اقتدار خوب و محکم با همت کسانی که در این کشور جان و خون خود را دادهاند بهوجود آوردهایم، باید این اقتدار را به اقتدار اقتصادی تبدیل کنیم و بدانیم که آینده این کشور در جنگ بین بنگاهها و بازارها و داشتههای اقتصادی خواهد بود و جنگ آینده دنیا یک جنگ نظامی نیست. این موضوع را وزارت امور خارجه ما باید بهعنوان علمدار و پرچمدار جمهوری اسلامی در دیگر کشورها مد نظر قرار دهد.
در حال حاضر آقای ظریف نیز اعلام کردهاند که سیاست و ساختار وزارت امور خارجه تا به امروز اقتصادی نبوده است و ما این کار را بلد نیستیم. از بخش اقتصادی و بهخصوص بخش خصوصی خواستهاند تا به آنها کمک کنند تا ساختار وزارت امور خارجه به سمت اقتصادی شدن حرکت کند. در یکی از سفرهایمان که تمام سفرا حضور داشتند، آقای ظریف گفتند که یکی از اصلیترین پایههای امتیازدهی به سفارتخانههای ما عملکرد اقتصادی سفارتخانهها خواهد بود. بنابراین به نظر من درک این موضوع خیلی خوب اتفاق افتاده است؛ اما انجام آن زمانبر خواهد بود. آقای ظریف در جایی گفتهاند که اگر برجام از صد نمره پنج نمره گرفته باشد یا نود و پنج نمره گرفته باشد، مهم این است که ما از این پنج نمره یا نود و پنج نمره در فضای اقتصادی کشور چگونه بهرهبرداری کنیم. مهم تبدیل این موفقیت به یک اقتصاد موفق است. وصل کردن اقتصادمان به اقتصاد جهانی و پویا کردن و مستحکم کردن و پایداری رشد اقتصادی از دیگر اهداف این مسیر خواهد بود.
به نظر شما شریک آینده ایران از میان کشورهای مختلفی که به ایران آمدهاند کدام کشورها خواهند بود؟
به نظر من هنوز زود است که در این باره تصمیمگیری شود. آنچه مهم است رویکرد خوب دیگر کشورها به سمت ایران است. ما یکسری زیر بنا داریم که در دهههای اخیر بیشتر با کشورهای شرقی همراستا شده است. قبل از انقلاب نیز بیشتر با کشورهای اروپایی مشارکت داشتیم. اگر بخواهیم با هوشیاری تصمیم بگیریم، نباید خودمان را به یک قسمت از دنیا وابسته کنیم. باید کشور را در جایگاهی قرار دهیم که هر کشوری خواست ما را تحریم کند، هم خودش متضرر شود و هم ما کمترین تاثیر را بپذیریم. ظرفیتهای اقتصادی ایران بیشتر با کشورهای اروپایی همخوانی دارد. بنابراین بهتر است اقتصادمان را به این کشورها متصل کنیم.
تاکنون کشوری بوده که با رویکرد جدید ایران مبنی بر سرمایهگذاری مشترک روبهرو شود و تعجب کند؟
بله. در بازخوردهایی که از حضور کشورها در ایران گرفتیم، برخی از هیاتهای خارجی میگفتند آنچه ما از ایران شنیده بودیم با آنچه واقعا در ایران وجود داشت، کاملا متفاوت است. ما فکر میکردیم ایران جایی است که از دانش و وضعیت موجود جهان اطلاعات ندارد. اما وقتی به ایران سفر کردیم دیدیم که امکانات و اطلاعات و ظرفیت آنها به شکلی بود که درخواستها و مطالبات آنها بیش از حد تصورمان بود. من فکر میکنم که دنیا در همین چند ماه بعد از تحریم به یک تصویر جدید از ایران رسید. پروژه ایرانهراسی که رئیسجمهوری نیز گفتند، واقعا در سطح جهان وجود داشت؛ الان این موضوع به یک دید جدید تبدیل شده است. فکر میکنم آخرین بار در برخورد با وزیر تجارت کرهجنوبی بود که گفتند «بعد از چهار سال به ایران آمدهام و با یک فضای جدید روبهرو شدهام که برای من قابل تصور نبوده است؛ هم برخوردها تغییر کرده و هم ظرفیتها و امکانات کشور ایران بیشتر شده است.» اما یکی از دغدغههای اصلی من در حال حاضر این است که این فضایی که ما در مقابل این کشورها برای ایران ترسیم کردهایم، توسط بخش خصوصی جدی گرفته نشود. این فضا نیاز به کار توسط بخش خصوصی کشور دارد و بخش خصوصی باید خودش را برای رویکرد جدید آماده کند. اگر این کشورها به ایران بیایند و ببینند که ما ظرفیتهای لازم و امکانات نداریم، نتایج مناسبی نخواهیم گرفت.
آمادگی بخش خصوصی در این دوره بسیار حائز اهمیت است. در این خصوص چه اقداماتی انجام دادهاید؟
من همیشه تذکر میدهم و بارها تاکید کردهام که ایران فردا و منطقه فردا متفاوت از امروز خواهد بود. تاکید من این است که بنگاههای خود را شفاف کنید و حسابرسیهای بهروز داشته باشید و همچنین ارتباطات بینالمللی را تقویت کنید تا بنگاههایی در سطح بینالمللی داشته باشیم. این کارها تا حدودی انجام شده است؛ اما هنوز جدیت کافی برای این کار وجود ندارد. طرفهای مقابل در حال آمادهسازی هستند. نگرانی من این است که در این شرایط که کشورهای اروپایی متوجه پیام ما شدهاند، در داخل کشور بنگاههای اقتصادی ما خودشان را آماده نکرده باشند. به هر حال اگر این زمینهها فراهم نشود سرمایهگذار وارد کشور نمیشود و تمام صحبتهای ما در مواجهه به طرف خارجی، بی نتیجه خواهد ماند.
در گفتوگوهایی که با فعالان اقتصادی خارجی داشتیم، آنها مطرح کردند که دغدغه بزرگ آنها برای شناخت شرکتهای ایرانی و ورود به ایران این است که هیچ اطلاعاتی در سایتها و فضاهای مجازی از این شرکتها وجود ندارد و نهایتا در سایت آنها یک تلفن و یک آدرس موجود است. این شرکتها شرکتهای شفافی نیستند و ما نمیدانیم که با این شرکتها باید چگونه رفتار کنیم. نظرتان در این خصوص چیست؟
شرکتهای ما در ۱۰ سال گذشته اصلا نمیتوانستند شفاف باشند. وقتی اصلیترین کار ما برداشته شدن تحریمها بوده یا کار اصلی ما رد گم کردن بوده است خود به خود به سمت عدم شفافیت قدم گذاشتهایم. ایجاد یک فرهنگ شفاف و سالم کار بسیار سختی خواهد بود. در ۱۰ سال گذشته ما به بنگاههای خود گفتیم که باید تحریمها را دور بزنند و برای این کار باید با مخفی کاری در دیگر کشورها فعالیت داشته باشند و امروز به آنها میگوییم که باید فعالیتی شفاف داشته باشند و با دنیا بهصورت کاملا شفاف در تعامل باشند. خوب مشخص است که چنین تغییری بسیار مشکل خواهد بود. بنابراین سختترین دوران اتاق ایران همین دوره است. در دورهای فعالیت میکنیم که میخواهیم از یک اقتصاد رانتی به یک اقتصاد شفاف و سالم تغییر مسیر دهیم. ما در حال حرکت از یک فضای گلخانهای به یک فضای باز هستیم. از یک اقتصاد مبتنی بر بودجهبندی شرکتهای دولتی در حال تغییر به سمت فعالیت شرکتهای خصوصی هستیم و این موضوعات باعث میشود که من بگویم در سختترین شرایط اتاق بازرگانی در حال فعالیت هستیم.
مساله دیگر این است که ما میگوییم سرمایهگذاران را باید جذب کنیم؛ ولی آیا تولید به همین سادگی رونق خواهد گرفت؟ گفته میشود که این روال عادی است که کشورها باید ابتدا در ایران فروش محصول داشته باشند و بعد این موضوع به مونتاژ برسد و در نهایت به تولید منتهی شود. نظر شما در این خصوص چیست؟
من بهعنوان فعال بخش خصوصی اطلاع دارم که ما زمینههای اولیه را گذراندهایم. ما نزدیک به ۸۸ هزار بنگاه در کشور داریم و اینها با وجود کمبودها، پایه و زمینه مشارکت را دارند و نیازی نیست که ما از صفر شروع کنیم. میزان زیر بنای واحدهای صنعتی ایران امروز از آلمان بیشتر است. پس این ظرفیت وجود دارد. کارگاهها و ساختمانها و سولههایی وجود دارد که در حال حاضر استفاده نمیشود. بنابراین ما یک پله جلوتر هستیم. به نظر من نیازی نیست کارمان را از صفر شروع کنیم.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1036139/#ixzz44jE3zZAQ
۰۷:۲۰:۴۳ عراقچی در گفتگوی ویژه خبری:همه زیرساختهای تحریم برچیده شده است اما درصحنه عمل با یک سری مشکلات مواجهیم که یکی از آنها کارشکنی های طرف مقابل بخصوص آمریکاییهاست/میزان داراییهای بلوکه شده درمجموع ۱۰۰میلیارد دلاراست/بانکهای ما تا الان نزدیک ۳۰۰ کارگزاری با بانکهای خارجی ایجادکردند و ۱۹۸۴ ال سی هم باز شده است
۰۷:۲۰:۱۶ معاون وزیر اقتصاد آلمان به بانکها و شرکتهای صادرکننده این کشور اعلام کرد که ضمانتهای بیمه ای هرمس برای ایران در ماههای آینده دوباره فعال می شود.
به گزارش شانا، ماتیاس ماخنیگ معاون وزیر اقتصاد آلمان در گفتگو با پایگاه اینترنتی فینانس ناخریشتن با بیان این مطلب، افزود: وزارتخانه اقتصاد و دارایی آلمان از موسساتی که اقدام به اعطای وام می کنند می خواهد تا شرکتهای آلمانی را در معامله با ایران به صورت فعالانه همراهی کنند.
وی افزود: ما در مورد ضمانتهای هرمسی پیشرفتهای خیلی خوبی داشتیم. ما در حال حاضردرخواستهای شرکتهای آلمانی را برای دریافت ضمانت پذیرفته ایم و به آنها رسیدگی می کنیم. البته زمانی قادر به پاسخ نهایی خواهیم شد که ایران بدهیهای قبلی خود را پرداخت کرده باشد. دولت ایران وعده داده است که این بدهیها را بعد از نشست کمیسیون اقتصادی دو کشور که دوم و سوم ماه مه در تهران برگزار می شود، پرداخت کند. به این ترتیب در آینده نزدیک ضمانتهای هرمسی دوباره برقرار خواهند شد.
معاون وزیر اقتصاد آلمان گفت: ما همچنین از بانکهای آلمانی می خواهیم که خویشتنداری خود را در زمینه روابط با ایران کنار گذاشته و به عنوان حداقل خدمات، روشهای پرداختی برای شرکتها را راه اندازی کنند. از دیدگاه ما توافق هسته ای تا زمانی می تواند پایدار بماند که رونق تجاری با ایران وجود داشته باشد.
او افزود: در مورد چالش بانکی، احتیاطاتی از این دست در دیگر کشورهای اروپایی نیز دیده می شود و این چالشی است که همه با آن مواجه هستند.
وی با اشاره به این که ایران به امروزینه کردن صنایع خود نیاز دارد، گفت: در حیطه ماشین آلات و تأسیسات، مدیریت آب یا فن آوری محیط زیستی، فرصتهای مناسب برای ایجاد یک مشارکت طولانی مدت صنعتی با ایران وجود دارد که ما می خواهیم از آن استفاده کنیم.
او در ادامه گفت: موضوع مشارکت صنعتی در چارچوب پنجمین نشست کمیسیون اقتصادی ایران و آلمان که دوم و سوم ماه مه به ریاست زیگمار گابریل وزیر اقتصاد و انرژی آلمان و همتای ایرانی وی علی طیب نیا در تهران برگزار می شود، مطرح خواهد شد.
معاون وزیر اقتصاد آلمان گفت: اگر موسسات مالی و بانکی فاینانس معامله با ایران را مورد حمایت قرار دهند، ما از آن استقبال خواهیم کرد. در این چارچوب، نخستین قدم ارائه راههای پرداخت برای شرکتهای آلمانی است.
بر اساس گزارش ایرنا، هرمس یک شرکت سهامی در زمینه بیمه بوده و از طرف دولت آلمان ماموریت دارد تا وامهایی را که شرکتهای آلمانی برای صادرات به کشورهای دیگر دریافت می کنند ضمانت کند. هرمس در ازای دریافت مبالغی از شرکتهای آلمانی طرف قرارداد، وامهای دریافتی آنها را برای صادرات خارجی تضمین می کند.
حدود ٨۴ درصد کل ضمانتهای هرمس در زمینه صادرات شرکتهای آلمانی به کشورهای در حال توسعه و دارای ریسک است.
۰۷:۱۴:۲۰ به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی کرباسیان با بیان این مطلب و اشاره به نامگذاری سال ۹۵ از سوی مقام معظم رهبری به اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل گفت:حوزه معدن به دلیل برخورداری از مزیتها و شاخص های اصلی توسعه در داخل کشور نظیر ذخایر فراوان و متنوع مواد معدنی، دسترسی به انرژی و نیروی انسانی تحصیلکرده و توانمند، در صورت توجه بیشتر دولت و مجلس برای سرمایه گذاری در این حوزه و درنتیجه احداث واحدهای فرآوری و ایجاد ارزش افزوده، میتواند نقش مهمی در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی مورد نظر مقام معظم رهبری از جمله رفع مشکلات گرانی، رکود، بیکاری، مسائل اجتماعی و نیز بی تاثیری تهدیدها و تحریم ها، ایفا کند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، با یادآوری اینکه ایمیدرو در سال گذشته گزارشی از نقش بخش معدن و صنایع معدنی برای تحقق اقتصاد مقاومتی به ستاد اقتصاد مقاومتی ارایه کرده بود، افزود: این بخش به طور بالقوه، زمینه ساز احداث صنایع بالادستی برای فرآوری مواد معدنی در نقاط مختلف کشور است که به تبع آن، کارخانه های پایین دستی و واحدهای مختلف تولیدی از صنایع خانگی تا صنایع پیشرفته نیز قابل راهاندازی خواهند بود. همچنین، با توجه به موقعیت ترانزیتی و فاصله مناسب ایران با بازارهای مصرف آسیا و خاورمیانه، علاوه بر تامین نیاز داخل، شرایط ویژه ای برای صادرات محصولات معدنی وجود دارد.
وی با اشاره به آمادگی این سازمان برای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی در راستای اهداف اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: ایمیدرو از ۲ سال قبل، اکتشاف در سطح وسیع را به عنوان گام اولیه و اساسی برای توسعه این بخش را برداشته که نتایج مثبت این فعالیت های اکتشافی اعلام خواهد شد. در این میان، از دیگر بسترهای لازم برای توسعه بخش معدن و تحقق اقتصاد مقاومتی، توسعه حمل و نقل ریلی، افزایش تسهیلات بیمه ای برای حضور قدرتمند بخش خصوصی، سرمایه گذاری برای ساخت یا تامین ماشین آلات و تجهیزات معدنی و غیره است که امیدواریم با ارتقای جایگاه این بخش در سرمایه گذاری های سال ۹۵، گام های عملی را برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی برداریم.
کرباسیان خاطرنشان کرد: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، با هم اندیشی متخصصان و کارشناسان خبره خود، به موازات ذخایر اکتشافی جدید، طرح های تازه ای با هدف تکمیل زنجیره ارزش در حوزه معدن و صنایع معدنی تعریف و تدوین می کند و برای اجرای آنها، از مشارکت سرمایه گذاران بخش خصوصی توانمند داخلی دعوت به عمل می آورد که این امر نیز در راستای اقتصاد مقاومتی انجام می شود.
وی ادامه داد: با توجه به نیاز برخی طرح های معدن و صنایع معدنی به سرمایه گذاری سنگین، ایمیدرو به عنوان یک سازمان مورد اعتماد، آمادگی خود را برای ایجاد کنسرسیوم داخلی (متشکل از شرکت های مختلف) نظیر طرح های احداث کارخانه های کنسانتره و گندله سنگان، با هدف اجرای این گونه طرح ها اعلام می کند.
۰۷:۱۳:۵۱ ایرنا – موسویان: ایران برای رفع خصومت با آمریکا حسن نیت نشان داد ؛ آمریکا بدعهدی کرد
۰۷:۱۱:۳۱ ایرنا – رشد ۵ درصدی فروش برق در سال ۹۴/ مشترکان خانگی رکورد دار افزایش مصرف برق
۰۷:۱۱:۰۶ تراز تجاری ایران از فروردینماه سال ۱۳۹۴ تا پایان اسفندماه مثبت ماند و در نهایت در پایان سال ۱۳۹۴ کارنامه تجارت خارجی کشور با ۹۱۶ میلیون دلار مازاد تراز تجاری بسته شد که در تاریخ تجارت خارجی کشورمان سابقه نداشته است.
به گزارش ایسنا به نقل از گمرک ایران، در سال ۱۳۹۴، در مجموع به میزان ۴۲ میلیارد و ۴۱۵ میلیون دلار انواع کالا صادر و ۴۱ میلیارد و۴۹۹ میلیون دلار نیز وارد کشور شد. این ارقام نشاندهنده آن است که اررش صادرات کشورمان ۱۶ و ۱۱ صدم درصد و واردات کشورمان ۲۲ و ۵۳ صدم درصد نسبت به سال ۱۳۹۳ کاهش داشته است.
از سوی دیگر این آمار حاکی از آن است که در سال ۱۳۹۴ به میزان ۱۲ میلیارد و ۷۰ میلیون دلار ارز کمتری نسبت به سال۱۳۹۳ صرف واردات شده است. همچنین در این مدت حجم صادرات کشورمان به ۹۳ میلیون و ۵۲۰ هزار تن و حجم واردات کشورمان به ۳۵ میلیون و ۷۰ هزار تن رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۷ و ۱۸ صدم درصد و ۱۸ و ۴۷صدم درصد کاهش داشته است. بر این اساس ما شاهد افزایش میانگین قیمت کالاهای صادرات کشورمان در سال گذشته بودیم که از کاهش نسبتاً محسوس خامفروشی حکایت دارد بهطوری که متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی کشورمان در سال گذشته به ۴۶۱ دلار رسید و یک و ۲۲ صدم درصد افزایش یافت. همچنین متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی به یک هزار و ۱۸۳ دلار رسید که ۵ درصد کاهش داشته و نشان میدهد سهم مواد اولیه از واردات کشورمان در سال گذشته افزایش یافته است.
۰۷:۰۹:۱۸ اواخر اردیبهشتماه امسال نخستین مناقصه نفتی به منظور انعقاد قرارداد همکاری برای توسعه میادین نفتی ایران برگزار میشود که به گفته یکی از معاونین شرکت ملی نفت برگزاری این مناقصات مبنای انعقاد تمام قراردادهای نفتی خواهد بود.
علی کاردر در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، دربارهی وضعیت برگزاری مناقصات در سال جدید عنوان کرد: همچنان مطالعه میادین از سوی شرکتهای نفتی بینالمللی در حال انجام است و در روزهای پایانی اردیبهشتماه امسال باید منتظر برگزاری نخستین مناقصه نفتی باشیم.
وی با اشاره به اینکه نخستین مناقصات نفتی انتهای اردیبهشتماه امسال برگزار خواهد شد، گفت: قرارداد محرمانگی با تجار به منظور اطلاعات فنی آزادگان است که به این شرکت داده شده است.
معاون سرمایهگذاری شرکت نفت تصریح کرد: همه قراردادهای نفتی در قالب مناقصه امضاء خواهند شد.
کاردر دربارهی امضای قرارداد محرمانگی با توتال در مورد میدان آزادگان افزود: این قرارداد تنها برای دادن اطلاعات فنی این میدان به این شرکت بوده است و محرمانگی آن به منظور تعهد این شرکت در مورد حفظ اطلاعات فنی آزادگان است.
وی ادامه داد: با این حال برای انتخاب شرکت فعال در آزادگان نیز مناقصه برگزار خواهد شد.
۰۷:۰۵:۲۸ عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با تشریح دستاوردهای سفر هیات اقتصادی ایران به اتریش از اعلام آمادگی اتریش برای برقراری روابط بانکی با ایران خبر داد.
۰۷:۰۴:۴۳ تورم مصرف کننده که در آغاز سال گذشته ۱۵٫۵ درصد بود، تا مرداد ماه در همین دامنه در نوسان بود.
ثبات نرخ تورم در نیمه اول موجب مطرح شدن بحث هسته سخت تورم بین کارشناسان و مسئولان اقتصادی دولت شد.
وزیر اقتصاد ۱۰ خرداد در همایش پولی و بانکی با بیان اینکه تورم به مرحله هسته سخت خود رسیده است، گفت: در ۲ سال گذشته با انضباط پولی و مالی تورم کاهش یافت، اما امروز کاهش هر درصد تورم تلاش زیادتری میطلبد.
وی ادامه داد: وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی منشأ اصلی نوسان اقتصادی، آسیبپذیری اقتصاد ایران به تکانهها، میزان اندک رشد اقتصادی و سهم پایین رشد بهرهوری در ریشه اقتصادی و عامل گسترش فساد در اقتصاد است.
به گزارش فارس، پیمان قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی هم فردای آن روز در برنامه گفتوگوی ویژه خبری هسته سخت تورم را دامنه ۱۵ درصد برآورد کرد اما مصباحی مقدم در همان گفتوگو در واکنش به این تحلیل قربانی گفت: هسته سخت تورم ۱۵ درصد نیست.
وی با اشاره به دستبابی به ارقام پایینتر در برهههایی از دولت احمدی نژاد و دولت خاتمی، افزود: هسته سخت تورم دامنه ۱۰ درصد است.
به گزارش فارس، ۴ ماه بعد _ در مهر ماه_ تورم از هسته سخت پیشبینی شده عبور کرد و عدد ۱۴٫۸ درصد را به ثبت رساند. این سیر نزولی که با کاهش نقطه به نقطه به تدریج قابل پیشبینی شده بود تا پایان سال ادامه یافت و در نهایت نرخ تورم سال ۹۴ در عدد ۱۱٫۹ درصد ایستاد.
همانطور که در جدول زیر هم قابل مشاهده است، تورم نقطه به نقطه مصرف کننده در پایان سال به ۸٫۳ درصد رسید. میانگین تورم ماهانه هم در سال گذشته ۰٫۷۵ درصد بوده که نسبت به سال گذشته کاهش قابل توجهی داشته است.
۰۷:۰۳:۲۸ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مطابق سالهای قبل و بهطور طبیعی تورم اولین نماگری بود که به طور کامل وضعیت این شاخص در سال ۹۴ را ترسیم کرد.
تورم تولید کننده به عنوان یکی از پیشرانهای اصلی تورم مصرفکننده در سال گذشته به روند نزولی خود تا پایان سال ادامه داد و در نهایت به رقم ۴٫۹ درصد رسید.
همچنن تورم نقطه به نقطه تولید کننده هم به سیر کاهشی خود تا دی ماه ادامه داد و ۲٫۸ درصد که کمترین سطح در ۳۰ سال گذشته بود را رقم زد.
اما در ماههای بهمن و اسفند این شاخص اندکی افزایش یافت و در نهایت برای سال ۹۴ عدد ۳٫۵ درصد را به ثبت رساند.
۰۷:۰۲:۵۷ به گزارش خبرگزاری فارس، به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، بیش از دو ماه از اجرایی شدن برجام میگذرد و شبکه بانکی کشور پس از اجرای این برنامه شاهد تحولات بسیاری بوده است.
این در حالی است که پیش از برجام نقل و انتقال ارز و به تبع آن انجام مبادلات تجاری با مشکلات بسیاری مواجه بود. رفع تحریمهای بانکی در چند ماه اخیر بازار ارز را دستخوش تحولات کرده و بانک مرکزی نیز به عنوان دستگاه ناظر بر عملکرد بازارهای پولی و ارزی کشور فعالیتهای بسیاری را برای تسهیل مبادلات تجاری انجام داده است.
بر همین اساس محمد دارابی، مدیر نظارت ارز بانک مرکزی در گفتوگو با روابط عمومی این بانک از تغییر و تحولات حوزه ارزی سخن میگوید.
به دنبال اجرایی شدن برجام، یکی از مهمترین موضوعات رفع تحریم شبکه بانکی و به طور ویژه رفع تحریم بانک مرکزی است. باتوجه به این نکته تاکنون چه تغییراتی در حوزه ارزی ایجاد شده و بانک مرکزی چه دستاوردهایی در این زمینه داشته است؟
دارابی: تا پیش از اجرایی شدن برجام و به دلیل وجود تحریمها علیرغم در اختیار داشتن منابع ارزی مناسب، نظام بانکی کشور با مشکلات بسیاری برای نقل و انتقال ارزی مواجه بود.
علاوه بر این عدم همکاری کارگزاران بین المللی در نقل و انتقالات موجب بروز مشکلات متعددی برای تأمین ارز مورد نیاز تجار شده بود و در عین حال انتقال ارز به کشورهای ذی نفع و واردکننده کالا هزینههای قابل ملاحظهای را برای فعالان اقتصادی به همراه داشت.
از سوی دیگر تجار برای تأمین ارز خود در کشورهایی مانند ترکیه و یا سایر کشورهای اروپایی با صفهای طولانی تقاضا مواجه میشدند، اما خوشبختانه در شرایط پسابرجام با اقدامات بانک مرکزی و همکاری وزارت امور خارجه، سرعت ارائه خدمات در اینباره افزایش یافت.
همانطور که اشاره کردید مشکلات مربوط به نقل و انتقال ارزها پیش از اجرایی شدن برجام، تخصیص ارز را با محدودیتهای متعددی مواجه کرده بود، در شرایط کنونی برآورد شما از نحوه تخصیص و نیز پاسخگویی به تقاضای ارز در بازار چیست؟
دارابی: با توجه به زیرساختها و ظرفیتهای ایجاده شده در دوران پسابرجام، تلاش کردیم به درخواستهای مورد نیاز تجار و تولیدکنندگان برای تأمین ارز مورد نیاز در اروپا و آسیا، در کوتاهترین زمان ممکن پاسخ دهیم.
در حال حاضر درخواستکنندگان ارز هیچ مشکلی برای تخصیص ارز خود ندارند. در گذشته تعداد زیادی از تولیدکنندگان در صف انتظار دریافت ارز قرار میگرفتند، اما اکنون شرایط به گونهای است که درخواستهای ارزی در کمتر از ۷۲ ساعت پاسخ داده میشود.
در سال گذشته میزان گواهیهای ثبت آماری تأیید شده تا روز قبل از اجرای برجام به چه میزان بوده است و با اجرای برنامه جامع اقدام مشترک به چه میزان افزایش یافته است؟
دارابی: آمارها خود گویای تغییرات رخ داده هستند،با نگاهی به آمار میتوان دریافت که یورو و لیر ترکیه با تقاضای فراوانی روبرو بوده است که پس از برجام این تقاضا به خوبی پاسخ داده شد.
از ابتدای سال ۹۴ و طی مدت ۱۰ ماه و تا ۲۶ دی که مصادف با اجرایی شدن برجام بود، ۴۵ درصد از ارز مورد نیاز واردکنندگان تأمین شد و این در حالی است که ۵۵ درصد ارزهای یورو و لیر ترکیه در سال گذشته طی ۲ ماه پس از اجرایی شدن برجام تخصیص شده است.
این آمار نشاندهنده بهبود شرایط و افزایش حجم تأمین ارز واردات است. ضمن آنکه در حال حاضر پس از اجرایی شدن برجام، روابط کارگزاری با کشورهای مختلف ایجاد شده است.
اکنون و در قلب اروپا روابط کارگزاری در کشورهایی مانند سوئیس، ایتالیا، آلمان و بلژیک برقرار شده که این امر ضمن تسریع فعالیتهای اقتصادی، موجب افزایش همکاریها با سایر کشورهای اروپایی شده است. در حال حاضر شاهد گسترش روابط و افزایش تعداد کارگزاران در کشور هستیم.
تخصیص ارز به واردکنندگان یکی از مهمترین نگرانیهایی است که همواره ذهن تولیدکنندگان را درگیر کرده است، بعد از اجرایی شدن برجام آیا این دغدغه کاهش یافته است؟ برنامه بانک مرکزی در این خصوص چیست؟
دارابی: باتوجه به هماهنگیها و اقدامات انجام شده در حال حاضر در شرایطی قرار داریم که ارز مورد نیاز فعالان اقتصادی توسط بانک مرکزی از طریق بانکهای عامل تأمین می شود. در گذشته در زمینه واردات کالاهای اساسی مانند غذا، دارو و تجهیزات پزشکی با مشکلاتی مواجه بودیم که خوشبختانه امروز این مشکل رفع شده است و قادر به تأمین ارز کالاهای مورد نیاز هستیم.
در طول مذاکرات هستهای و طی سه مرحله، مبالغی از داراییهای بلوکه شده ایران آزاد شد. این اتقاق چه تأثیری بر روابط ارزی ایران دارد و نحوه تخصیص داراییها به فعالیتهای مختلف چگونه خواهد بود؟
دارابی: این داراییها آزادی عمل بیشتری را برای بازرگانان در نقاط مختلف دنیا ایجاد و فعالیتهای تجاری را برای آنان تسهیل میکند. با وجود اینکه در شرایط کنونی نقلوانتقالات ارزی از طریق چند بانک اروپایی صورت میگیرد اما این امر باعث شده تا هزینه تمام شده کالا کاهش یابد. این در حالی است که در دوران تحریم هزینه نقل و انتقالات برای بازرگانان بالا بوده و این نکته بر روی قیمت تمام شده کالا اثرگذار است.
۰۷:۰۲:۴۷ به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری فارس، محمد فطانت رییس سازمان بورس امروز در بازدید از تالار معاملات سهام بورس تهران در حالی به میان سرمایه گذاران و اهالی تالار شیشهای رفت که به برخی از دغدغه ها و مشکلات سهامدارن این بازار پاسخ داد.
همزمان با بازدید محمد فطانت از تالار شیشه ای، سهامداری با اشاره به صحبت های مدیر عامل شرکت بورس در گذشته مبنی بر اینکه ابهام های بازار در دست وی نیست؛ می پرسد: اگر فرمول جدید نرخ خوراک پتروشیمی ها اجرایی شود رویه حرکتی شاخص های بازار سهام با رشد روبرو می شود . چرا این نرخ هنوز اجرایی نشده است؟
فطانت پاسخ می دهد، اگر شاخص های بازار سهام مثبت و یا منفی شود، هیچ ارتباطی با سازمان بورس ندارد.
سهامدار دیگری می پرسد: چرا با رانت اطلاعاتی در بازار برخورد نمی شود ؟ سهامی را می بینیم که برای چندین روز با مثبت شدن قیمت ها مواجه می شود و هیچ خبری از اطلاعات آن نیست، اما بعد از ۲۰ یا ۴۰ روز به یکباره خبری مثبت در آن منتشر می شود. به راحتی می توان با این رویه اطلاع رسانی ناشران برخورد کرد . در این زمینه می توان به ماشین سازی اراک و چندین شرکت دیگراشاره کرد. چرا سازمان بورس هیچ برخوردی با این ناشران نمی کنند؟
رییس سازمان بورس می گوید: این برخورد ها صورت می گیرد، ولی رسانه ای نمی شود.
سهامدار دیگری با بیان اینکه اکثر سهامدارهای بورس از بابت تقسیم سود نقدی شرکتها در مدت ۸ ماه قانونی دچار مشکل هستند، می پرسد، چرا امکانی برای پرداخت سود نقدی سهامدارهای حقیقی در یک یا دو هفته پس از مجمع اندیشیده نمی شود؟
رئیس سازمان بورس می گوید: این موضوع مربوط به قانون تجارت است که باید اصلاح شود.
پرسش دیگری از سوی یک سهامدار با اشاره به درگیری های بوجود آمده در تالار شیشه ای بیان می شود، مبنی بر اینکه هنوز ابهام های بزرگ بازار سهام در زمینه بهره مالکانه معادن سنگ آهن و یا نرخ خوراک و روابط مالی شرکت های پالایشگاهی برطرف نشده است. چه زمانی این ابهام ها برطرف می شود؟
سهامداری می پرسد: قانون تجارت را در مجلس چرا حل نمی کنند؟ که فطانت پاسخ می دهد: این حرف را قبول می کنم و باید این قانون اصلاح شود.
وی در برابر پرسش سهامداری مبنی بر اینکه عدم اعلام نرخ خوراک پتروشیمی ها در سال جدید به ابهام اصلی بازار انجامیده و چرا ابلاغ نمی شود، پاسخ داد: در راستای تعیین نرخ خوراک پتروشیمی ها که مصوبه مجلس بوده، دولت پارسال مصوبه ای داد و فرمول مربوط به تعیین نرخ خوراک پتروشیمی ها توسط وزیر نفت ابلاغ شد. بر اساس ابلاغیه وزیر نفت سال ۹۵ خوراک پتروشیمی ها بر اساس فرمولی که تعریف شده تعیین شده است.
سهامدار دیگری می پرسد: چرا این نرخ را هنوز اعمال نمی کنند؟
درمیان همهمه معامله گران تالاز شیشه ای پرسش هایی مبنی بر اینکه آیا سال ۱۳۹۴ شامل ابلاغیه جدید نرخ خوراک پتروشیمی ها نمی شود؟ و یا اینکه درباره شایعه استعفای خود، چرا توضیح نمی دهید؛ شنیده می شود که رییس سازمان بورس با عبور از میان این پرسش ها به جمع مدیران و متولیان بازار سهام در اتاق کنفرانس شرکت بورس می شتابد.
۰۷:۰۰:۴۳ اخبار بازار امروز را اغاز می کنیم به نظر بازار جالبی را خواهیم داشت جدال در خودرویی ها جالب است
۰۷:۰۰:۳۲ سلام صبح شما عزیزان بخیرو شادی