اخبار بازار امروز …(بخش اول)

بهمن ۲۷, ۱۳۹۴

 

۰۷:۱۸:۱۰پایان بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۱۷:۵۲ گروه بورس- همایون دارابی:‌ بورس اوراق بهادار تهران دیروز از استراحت سه روزه خارج شد و با اتکا به حرکت نمادهای عمده بازار توانست به رشد ۶۶۸ واحدی دست یابد. در بازار دیروز معامله‌گران در ابتدای بازار شاهد توقف نماد سرمایه‌گذاری رنا ناشی از اعلام واگذاری چند بلوک سهام زیر‌مجموعه شرکت بودند این امر در حالی اتفاق افتاد که عموما نمادها پس از انجام واگذاری دارایی و شناسایی سود متوقف می‌شدند. با این شرایط دیروز بازار پس از اطمینان نسبی از تعدیل مثبت قابل ملاحظه گروه خودرویی به سمت این گروه مجددا گرایش یافته و موج مثبت به وجود آمده پس از گروه‌های بانکی و انفورماتیکی و تجهیزاتی سرانجام در گروه حمل و نقل نیز موجب افزایش تقاضای خرید شد. در این شرایط دیروز شاخص کل با رشد ۶۶۸ واحدی به رقم ۷۷ هزار و ۳۷۸ واحد رسید. در بازار دیروز سخنان وزیر اقتصاد در جریان بازدید روز یکشنبه خود از سازمان بورس از اهمیت برخوردار بود. در این دیدار وزیر اقتصاد گفت: اقتصاد کشور سال آینده به‌صورت قطعی از رکود خارج می‌شود و رشد اقتصادی بی‌سابقه‌ای را تجربه خواهیم کرد.

بر‌اساس گزارش‌ها، ایران در سال آینده در بین کشورهای منطقه برتر خواهد شد زیرا شرایط برای رشد و توسعه مساعد و مهیا است به نحوی که تورم مهار شده و به شرایط قابل قبولی رسیده‌ایم. وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: در حوزه بازار ارز و طلا نیز شاهد تلاطم و هیجان نیستیم و این در حالی است که در اوج تحریم‌ها نیز بازار با ثبات بود و با افزایش محدودی در این بازارها مواجه بودیم. این امر نشان می‌دهد پول کشور تقویت شده و ارز و طلا نمی‌تواند گزینه مناسب برای سرمایه‌گذاری سرمایه‌گذاران باشد زیرا بازدهی آنها از تورم کمتر است. در بازار دیروز همچنین بازگشایی بازارهای جهانی با تغییر جدی همراه نشد و بهای هر بشکه نفت برنت به ۹/ ۳۲ دلار رسید و بهای هر تن مس ۴هزار و ۴۸۸دلار رقم خورد. بهای سه فلز آلومینیوم روی و سرب نیز به ترتیب یک هزار و ۴۹۹دلار و یک هزار و ۷۱۲دلار و یک هزار و ۸۴۵دلار رقم خورد. در بازار دیروز در گروه خودرویی مدیرعامل ایران خودرو با اعلام امضای قرارداد با بنز و یک شرکت در آینده‌ای نزدیک و اشاره به نکته مهم قرارداد پژو گفت: براساس قرارداد جدید سهم بازار پژو بیشتر از ۱۵ درصد نخواهد بود. هاشم یکه‌زارع در گفت‌وگوی تلفنی با برنامه زنده تلویزیونی پایش اظهار کرد: ایران‌ خودرو به زودی قراردادی با بنز آلمان و یک شرکت دیگر امضا می‌کند.

این شرکت‌ها به مجموعه گروه‌های همکار ایران‌خودرو اضافه خواهد شد و منجر به این می‌شود که پژو نتواند به همین راحتی ایران را ترک کند. وی با بیان اینکه پژو قبلا گمان می‌کرد با ترک کردن، بازار ایران با مشکل مواجه می‌شود، افزود: نکته مهم در قرارداد پژو امکان صادرات ۳۰ درصد محصولات به کشورهای تعیین‌شده است. این مقام مسوول با اشاره به اعلام محرمانه بودن بخشی از قراردادها توسط وزیر صنعت خاطر‌نشان کرد: در سایر کشورها نیز جزئیات قراردادها به دلیل لزوم حفظ فضای رقابت اعلام نمی‌شود و فقط اطلاعاتی کلی مطرح است. یکه زارع با بیان اینکه در بسته حمایتی – خسارتی، غرامت ۲۴۷٫۶ میلیون یورویی دیده شده، افزود: طبق سیاست‌های دولت، هر شرکتی باید سه اصل سرمایه‌گذاری، انتقال فناوری و صادرات را رعایت کند. برهمین اساس تاسیس شرکت جدید ۵۰۰ میلیون دلاری با پژو به‌صورت ۵۰-۵۰ بوده و وقتی پژو سرمایه‌گذاری کند مطمئنا اتفاق قبلی رخ نمی‌دهد. ضمن اینکه مکانیزم‌هایی در قرارداد لحاظ شده که این کار را سخت‌تر می‌کند. در گروه تجهیزات، دیروز نمادهای شاخص گروه در حالی با صف خرید مواجه شدند که شرکت ماشین‌سازی اراک براساس گزارش شفاف‌سازی اعلام کرده که با عنایت به تاکید کارفرمای پروژه احداث طرح تاسیسات نفتی منطقه آزاد قشم (شامل مخازن ذخیره‌سازی به ظرفیت ۲۰ میلیون بشکه و تاسیسات دریایی تخلیه و بارگیری مواد نفتی) مبنی بر واگذاری این پروژه به شرکت یا کنسرسیومی که تجربه اجرای کار و نیز توانایی تامین مالی از محل فاینانس خارجی داشته باشد این شرکت تفاهم‌نامه‌ای با شرکت ملی و مهندسی ساختمان نفت ایران مبنی بر ثبت یک شرکت مشترک در منطقه مذکور جهت اجرای فاز اول طرح فوق به ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه منعقد کرد.

براساس مفاد این تفاهم‌نامه سهم شرکت ملی و مهندسی ساختمان نفت ایران حداکثر ۲۰ درصد و سهم شرکت ماشین‌سازی اراک ۸۰درصد است. همچنین درخصوص تامین مالی پروژه توافق‌نامه‌ای با یک شرکت چینی به مبلغ ۵۵۰ میلیون دلار منعقد شده است که حسب توافق‌نامه شرکت چینی تامین‌کننده منابع مالی و بخشی از مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خواهد بود و مسوولیت اجرای پروژه که مدت اجرای آن دو سال برآورد شده بر عهده شرکت مشترک است. حفاری شمال بعد از ۵، ۶ سال حضور در بورس برنامه اولین افزایش سرمایه ۱۲۰ درصدی از دو محل را اعلام کرد تا در صورت مجوز سازمان بورس به شرکتی ۵۷۳ میلیارد تومانی تبدیل شود. به این ترتیب هیات مدیره «حفاری» بعد از مصوبه ۱۸ بهمن، گزارش توجیهی این تامین مالی را به حسابرس ارسال کرده تا درصورت تایید و مجوز سازمان بورس، سرمایه اسمی آن از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی و سود انباشته به بیش از ۵۷۳ میلیارد تومان برسد. هدف از این افزایش سرمایه ۳۱۳ میلیارد تومانی اصلاح ساختار مالی و حفظ حقوق سهامداران و استفاده بهینه از وجه نقد است.

در گروه تصفیه نفت دیروز نماد پالایشگاه اصفهان با ۳درصد افت به تابلو بورس بازگشت. در گروه فلزی در پی اخذ مجوز افزایش سرمایه ۸۱ درصدی فولاد خوزستان و اعلام زمان مجمع فوق‌العاده، نماد این شرکت مشمول اصل ۴۴ دیروز بسته شد. مجمع فوق‌العاده «فخوز» ساعت ۱۰ روز چهارشنبه ۲۸ بهمن در اهواز تشکیل خواهد شد تا سرمایه اسمی ۸۰۰ میلیارد تومانی آن از دو محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی ۶۱۲ میلیارد تومانی و سود انباشته ۲/ ۳۵ میلیارد تومانی به بیش از هزار و ۴۴۷ میلیارد تومان برسد.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، ۸ شرکت بزرگ معدنی کشور شامل گل‌گهر، چادرملو، مرکزی، سنگان، جلال آباد، میشدوان، سیرجان و فلات مرکزی از ابتدای فروردین تا پایان دی ماه، ۲۵ میلیون و ۸۸۵ هزار و ۵۳۴ تن سنگ‌آهن تولید کردند و این در حالی است که میزان تولید این ماده معدنی در مدت مشابه سال قبل به ۲۸ میلیون و ۷۹ هزار و ۲۶۹ تن رسید. همچنین، میزان استخراج ماده معدنی این شرکت‌ها طی ۱۰ ماه ابتدایی سال جاری به ۳۹ میلیون و ۱۰۵ هزار و ۲۳ تن رسید که حاکی از کاهش ۱۱ درصدی استخراج سنگ‌آهن نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.

بازار سنگ‌آهن در داخل و خارج در پی رکود بازار فولاد جهانی طی سال‌های اخیر با تغییرات فراوانی در عرضه و قیمت مواجه شده که از دلایل اصلی آن، کاهش تقاضای چین به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ واردکننده سنگ‌آهن جهانی است. در چنین شرایطی، قیمت سنگ‌آهن با عیار ۶۲ درصد، از ۱۶۸ دلار سال ۹۰ به حدود ۴۷ دلار در تن طی سال جاری رسیده است. شرکت‌های سنگ‌آهن داخلی نیز همزمان با کاهش تقاضا و نبود صرفه اقتصادی، تولید خود را کاهش داده‌اند. در گروه غذایی در حالی‌که برخی اخبار مبنی بر «صفر شدن تعرفه واردات روغن خام و بی‌نیازی واردکنندگان برای اخذ مجوز از وزارت جهاد کشاورزی» منتسب به سازمان توسعه تجارت منتشر شده، معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد که تعرفه‌های واردات روغن خام همچنان پا برجا است و با متخلفانی که خلاف قانون، رفتار کنند برخورد قضایی می‌کنیم.

عبدالمهدی بخشنده معاون برنامه‌ریزی اقتصادی وزیر جهادکشاورزی در این باره به «ایسنا» گفت: اگر هر سازمان یا مقامی خارج از وزارت جهاد کشاورزی این موضوع را اعلام کرده باشد، قطعا خلاف قانون اظهارنظر کرده و متخلف است و باید به مراجع قانونی کشور پاسخگو باشد. در گروه حمل‌و‌نقل دیروز کشتی رانی با صف خرید همراه شد، گفته می‌شود این شرکت به زودی افزایش سرمایه‌ای را صورت خواهد داد، همچنین روز گذشته پیام ناظر بازار مبنی بر عرضه اولیه یکی از شرکت‌های زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس منتشر شد.

با وجود اخبار ضد و نقیض مبنی بر عرضه این شرکت در اسفند، بر‌اساس پیام ناظر بازار که در ساعت ۱۶ منتشر شد، روز چهارشنبه مورخ ۲۸ بهمن، تعداد ۲۰۰ میلیون سهم معادل ۸درصد از این شرکت در نماد «بفجر» در بازار دوم بورس عرضه می‌شود. به نظر می‌رسد مقدار بالای نقدینگی مورد نیاز برای این عرضه اولیه باعث شده هلدینگ فارس برخلاف انتظارات تنها ۸درصد از سهام را عرضه ‌کند (پیش از این انتظار برای عرضه ۱۰درصدی سهام این شرکت وجود داشت). در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در بورس ۴۸۵میلیارد تومان و در فرابورس ۱۸۲میلیارد تومان سهام داد‌و‌ستد شد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1013955/#ixzz40IcSYPqt

 

۰۷:۱۷:۲۹ گروه بورس- سلیمان کرمی: روز گذشته در میان ۳۷ صنعت بورسی، ۳۰ صنعت با رشد شاخص مواجه شدند. وسایل ارتباطی در صدر تغییرات روزانه شاخص قرار داشت. از سوی دیگر، از ۶ صنعت نزولی صنعت محصولات چرمی بیشترین افت را ثبت کرد. پس از جهش قیمتی شرکت‌های پالایشی در هفته‌های گذشته، در روزهای اخیر شاهد روند نزولی قیمت سهام در این شرکت‌ها بودیم. در حالی که همگام با جو عمومی و هیجانی بازار و همچنین در کنار خوشبینی به راه‌اندازی طرح‌های بنزین‌سازی جدید پالایشگاه‌ها، قیمت سهام این شرکت‌ها نیز روند صعودی را در پیش گرفته بودند، از روز‌ شنبه شاهد روند نزولی قیمت شرکت‌های پالایشی بودیم. پس از متوقف شدن نماد شرکت پالایش نفت اصفهان در اواسط معاملات شنبه، پس از مدت‌ها انتظار، عملکرد و همچنین برآورد شرکت از سودآوری سال ۹۴ روی «کدال» قرار گرفت. این موضوع امیدواری نسبت به پایان ابهامات این گروه و انعکاس عملکرد دیگر شرکت‌ها را افزایش داده است. در این میان، افت ۲۶ درصدی سودآوری «شپنا» کاملا به اثر منفی نزول قیمت نفت بر سودآوری شرکت‌های پالایشی تاکید دارد.

تداوم نزول سودآوری پالایشی‌ها

پس از ماه‌ها انتظار سرانجام یکی از پالایشگاه‌های بورسی عملکرد و همچنین آخرین برآورد سودآوری از سال ۹۴ را منتشر کرد. سود خالص این شرکت بر اساس عملکرد ۹ ماهه برای سال مالی منتهی به اسفند ۹۴، افت ۲۶ درصدی را تجربه کرده است. به این ترتیب،‌ سود هر سهم این شرکت از ۴۲۰ ریال به ۳۱۱ ریال به ازای هر سهم کاهش یافت. در این صورت مالی، کاهش بهای نفت خام و به تبع آن فروش فرآورده‌های تولیدی از دلایل تعدیل سود شرکت عنوان شده است. بر این اساس، در حالی‌که حاشیه سود غیرویژه ۳ درصدی این شرکت بدون تغییر نسبت به پیش‌بینی سه ماهه مشاهده می‌شود، سود ناخالص این شرکت تحت‌تاثیر کاهش هم‌زمان فروش کل و بهای تمام شده افت ۴۰ درصدی را در پیش‌بینی شرکت بر‌اساس عملکرد ۹ ماهه نسبت به پیش‌بینی قبلی شرکت نشان می‌دهد. با وجود افت ۴۵ درصدی سود عملیاتی شرکت، درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری شرکت رشد بیش از ۵۰ درصدی را تجربه کرده است. سود سپرده‌های بانکی این بخش از درآمد شرکت را پوشش می‌دهد. در حالی که سهم شرکت از سرمایه‌گذاری در سپرده‌های بانکی در دوره پیشین ۱۶۲ میلیارد تومان بوده، در صورت‌های مالی جدید این درآمد به ۲۴۷ میلیارد تومان رسیده است که شرکت موفق شده ۸۵ درصد از این درآمد در دوره ۹ ماهه را پوشش دهد. «شپنا» در روند ۹ ماهه ۶۸ درصد از سود خالص را محقق کرده است. از مقدار سود باقی مانده برای سال مالی جاری، ۶ درصد به انتظار برای دریافت سود سپرده‌های بانکی و ۲۵ درصد به سود عملیاتی شرکت در سه ماهه چهارم اختصاص دارد.

شیب تند نزول قیمت نفت در بازار جهانی علاوه بر اینکه بهای تمام شده کالا (حدود ۹۰ درصد از این مبلغ به خرید نفت اختصاص دارد) را کاهش داده است،‌ از سوی دیگر، با فشار شدید بر نرخ فرآورده‌های نفتی مانند بنزین، گازوئیل و نفت کوره مبالغ فروش را کاهش داده است. علاوه بر این، کاهش ارزش موجودی نفت خام این شرکت‌ها و همچنین فاصله زمانی تولید تا خرید و نرخ‌گذاری محصولات در شرایط نزولی این عامل را تشدید کرد.

همان‌طور که مشاهده می‌شود «شپنا» به‌عنوان نخستین شرکت پالایشی بورسی پس از مدت‌ها پیش‌بینی سودآوری خود را با ۲۶ درصد تعدیل منفی به بازار منعکس کرد. بررسی‌ها از روند قیمت محصولات اصلی که بخش عمده‌ای از مبالغ فروش شرکت پالایش نفت اصفهان را به خود اختصاص می‌دهند،‌ افت بیش از ۱۰ درصدی را تجربه کرده‌اند. در این خصوص، میانگین قیمت هر مترمکعب بنزین در سه ماه سوم سال نسبت به سه ماه اول افت ۶/ ۱۴ را نشان می‌دهد. در این شرایط،‌ قیمت هر متر مکعب نفت (به‌عنوان ماده اولیه) افت ۵/ ۱۷‌درصدی را تجربه کرده است. در این میان، نفت کوره افت بیش از ۳۰ درصدی را نسبت به سه ماه ابتدای سال نشان می‌دهد. این موضوع کاملا به روند نزول فرآورده‌های نفتی اشاره دارد. از اواخر آذر و ورود به سه ماه پایانی سال، قیمت نفت به روند نزولی خود ادامه داده و وارد کانال ۲۰ دلاری شده است. در این شرایط،‌ آمارها حاکی از افت همگام قیمت فرآورده‌های اصلی مانند بنزین در بازار جهانی است.

کارشناسان نسبت به احیا قیمت در بازار طلای سیاه حداقل تا نیمه نخست سال ۲۰۱۶ میلادی چشم‌انداز روشنی ندارند و امیدواری‌ها برای بازیابی قیمت نفت بیشتر به نیمه دوم سال معطوف شده است. در این شرایط، سناریوی‌های متفاوتی می‌تواند برای پالایشی‌ها رخ دهد. همان‌طور که در هفته گذشته مشاهده شد، در حالی که قیمت نفت نزول را در کانال ۲۰ دلاری تجربه می‌کرد، روز جمعه با جهش قیمتی بار دیگر به سطح ۳۰ دلار نزدیک شد. سیگنال‌هایی این‌چنینی تا حدودی امیدواری نسبت به ثبات نسبی قیمت نفت در سطوح کنونی و عدم نزول شدیدتر قیمت‌ها را افزایش داده است. این ثبات می‌تواند ریسک افت ارزش موجودی اولیه نفت و همچنین خرید مواد اولیه گران در مقابل فروش محصولات در قیمت‌های کمتر (در شرایط نزول قیمت نفت) را در صورت‌های مالی پالایشی‌ها کاهش دهد. از سوی دیگر، در صورتی که در ماه‌های آتی افزایش تدریجی قیمت نفت رخ دهد، می‌تواند اثری مثبت بر این شرکت‌ها داشته باشد. این در شرایطی است که افتتاح طرح‌های بنزین‌سازی جدید این شرکت‌ها می‌تواند بهبود سودآوری این شرکت‌ها را تسریع کند.

علاوه بر این باید به اثر مثبت رشد نرخ مبادله‌ای ارز (قیمت‌گذاری مواد اولیه و محصولات بر اساس نرخ فوب خلیج فارس و نرخ دلار در بازار مبادله‌ای انجام می‌شود) بر سودآوری این شرکت‌ها با رشد هم‌زمان فروش و بهای تمام شده کالا اشاره کرد. با وجود اثرات مثبت ناشی از این عوامل نزول شدید قیمت نفت در ماه‌های اخیر می‌تواند همچنان افت سودآوری این شرکت‌ها را به دنبال داشته باشد. در این شرایط،‌ علاوه بر انتظار برای صورت‌های مالی دیگر شرکت‌ها در سال مالی ۹۴ باید در انتظار انتشار اولین برآورد شرکت‌ها در سال ۹۵ بود. در معاملات روز گذشته «شبریز» بیشترین رشد را در میان شرکت‌های فرآورده‌های نفتی ثبت کرد. با وجود مثبت بودن سه نماد از ۶ نماد فعال در این گروه بازگشایی نماد «شپنا» و افت بیش از ۵/ ۴ درصدی قیمت این نماد افت شاخص گروه را به دنبال داشته است. در شرکت پالایش تبریز در مقابل خرید فروش ۳۹ درصد حقوقی‌ها، خرید ۶ درصدی حقوقی را شاهد هستیم. در نماد «شپنا» شاهد مشارکت بیش از ۳۱ درصدی حقوقی‌ها در سمت خرید در مقابل فروش ۲۱ درصدی این گروه از فعالان را شاهد هستیم.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1013959/#ixzz40IcMe58J

 

۰۷:۱۵:۱۵ دنیای اقتصاد: پس از سه روز اصلاح قیمت سهام، شاخص کل بورس روز گذشته با رشد ۶۶۸ واحدی همراه شد. موضوعی که ابتدا با حضور سهامداران حقوقی و در ادامه همراهی بازیگران خرد در نقش خریدار، سبزپوشی شاخص‌های سهام را رقم زد. در این شرایط، برخی شایعات مبنی‌بر دستوری بودن خرید حقوقی‌ها به گوش می‌رسید که کارشناسان این موضوع را غیرمنطقی و به دور از واقعیت عنوان کردند. بنابراین حضور پول‌های تازه در بازار سهام محرک اصلی محسوب می‌شود که هر دو گروه سهامداران را در سمت تقاضا فعال کرده است.

گروه بورس: پس از سه روز اصلاح قیمت‌ها در بازار سهام، روز گذشته شاهد روندی مثبت در معاملات بورس تهران بودیم؛ به طوری که شاخص کل توانست با افزایش ۶۶۸ واحدی بار دیگر به کانال ۷۷ هزار واحدی برگردد. حقوقی‌های بازار که طی دو روز ابتدایی هفته، فعالیت قابل توجهی در نقش خریدار داشتند، دیروز نیز حضور نسبتا مناسبی در سمت تقاضا داشتند. این مساله اطمینان نسبی را در بازار ایجاد کرد که به دنبال آن سهامداران حقیقی نیز مشارکت خود را در نقش خریدار افزایش دادند و سبزپوشی شاخص‌های بازار سهام را رقم زدند. در این میان، برخی شایعات مبنی بر دستوری بودن خریدهای سهامداران حقوقی به گوش می‌رسید. این در حالی بود که کارشناسان در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» چنین شائبه‌ای را بدون منطق ارزیابی کردند. بنابراین هرچند برخی عوامل بنیادی از قیمت سهام حمایت نمی‌کنند، اما کارشناسان اعتقاد دارند حضور حجم بالایی از نقدینگی جدید در بورس باعث شده است که سهامداران حقوقی نیز در این فضای خوش‌بینی، ریسک‌پذیری بیشتری پیدا کنند و به دنبال کسب سود بیشتر، پرتفوی خود را با خرید بیشتر تقویت کرده‌اند. در ادامه این گزارش، نظر کارشناسان در خصوص بیرونی یا درونی بودن عوامل حضور پررنگ حقوقی‌ها در نقش خریدار را می‌خوانید.

سرایت موج هیجان میان حقوقی‌ها

علی اسلامی‌بیدگلی، مدیر‌عامل شرکت آرمان آتی

به نظر نمی‌رسد که عوامل بیرونی بر رفتار حقوقی‌ها تاثیر‌گذار باشد. حضور قابل توجه بازیگران حقوقی در سمت خرید می‌تواند عوامل زیادی داشته باشد. یکی از دلایلی که باعث شد سهامداران حقوقی در روزهای ابتدایی رونق بازار، بیشتر در سمت عرضه‌کننده فعال باشند، بی‌اعتمادی به تداوم روند صعودی بازار بود که با گذشت زمان و چند‌بار اصلاح قیمتی حقوقی‌ها به این نتیجه رسیدند برخی از کمبود منابع خود را با اصلاح پرتفوی‌ها جبران کنند. از سوی دیگر عاملی که برجذابیت خرید سهم توسط حقوقی‌ها در این روزها موثر بوده، کاهش قابل توجه نرخ سود بین بانکی تا حدود ۱۸ درصد است که باعث شده سرمایه‌گذاری در بازار پول با اقبال کمتری نسبت به بازار سرمایه مواجه باشد. با این حال، یکی از ریسک‌های مهم این روزهای بازار نوع خرید سهامداران حقوقی است. به‌طور سنتی سبد سهام بازیگران حقوقی همواره بر دو مبنای درجه ریسک و استراتژی سرمایه‌گذاری انتخاب می‌شود. اما متاسفانه زمینه خرید بسیاری از سهم‌ها در این روزها دارای ارزش بنیادی و علمی نیست. به گونه‌ای که بعضا دیده می‌شود انتخاب سهم با رفتارهای هیجانی صورت می‌گیرد. به بیان دیگر اتخاذ سیاست‌های توده‌ای توسط سهامداران حقوقی این روزها بسیار دیده می‌شود.ما شاهد هستیم بسیاری از سهامداران حقوقی این روزها در صف‌های خرید سهم‌هایی دیده می‌شوند که عمده رشدشان زیر سایه هیجانات سهامداران حقیقی طی این مدت بوده است. تداوم این روند می‌تواند بازار را با چالش‌های جدی در آینده مواجه سازد.

بهره‌وری حقوقی‌ها از اصلاح قیمت‌ها

علیرضا مستقل، مدیر صندوق سرمایه‌گذاری تدبیرگران فردا

در روزهای اخیر شاهد حضور خوب حقوقی‌ها در خرید سهام بودیم اما واقعیت این است که حجم خرید این گروه از معامله‌گران بازار نسبت به کلیت بازار آنقدر زیاد نبود که بتوان شایعه دستوری بودن این اقدام را تایید کرد. بر این اساس من مخالف این موضوع هستم. در واقع در روزهای گذشته بیشتر سهام گروه‌هایی صف خرید داشتند که در بازه قیمتی منفی بوده و همین پایین بودن قیمت‌ها عاملی جذاب برای حضور پررنگ‌تر حقوقی‌ها بود. تجربه سال‌های گذشته بازار نشان داده است که حقوقی‌ها بیشتر تمایل دارند خرید خود را در قیمت‌های منفی انجام دهند. موضوعی که در روزهای گذشته به خوبی مشاهده شد. رصد معاملات بازار سهام در ماه‌های گذشته نیز حاکی از این موضوع است که این معامله‌گران بر اساس صلاحدید خود خرید و فروش را در دستور کار قرار می‌دهند که طبیعتا قیمت پایین سهام می‌تواند بهترین زمان برای خرید باشد.

خرید روی جریان پول‌های جدید

حسن کاظم‌زاده، مدیر سبدگردانی ارزش‌گذاری تامین سرمایه لوتوس پارسیان

در روزهای اخیر فعالیت حقوقی‌های بورس تهران در سمت خرید افزایش یافته و برخی اظهار‌نظرها این افزایش فعالیت را سفارشی از مراجع بالاتر برای حمایت از بازار برشمردند. این در حالی است که این موضوع به چند دلیل بسیار بعید به نظر می‌رسد. اول اینکه حقوقی‌هایی که به‌صورت سنتی در بورس تهران در پایان سال فروشنده بودند، این روزها نیز فروش سهم را انجام می‌دهند و بررسی معاملات چند نماد نیز خروج این معامله‌گران را نشان می‌دهد. دوم اینکه گروهی دیگر از حقوقی‌ها به دلیل عدم تقاضای خرید سهم‌هایی که در پرتفوی خود دارند، نمی‌توانند فروشنده باشند که به نظر می‌رسد، در صورت ایجاد تقاضا این معامله‌گران نیز مترصد فروش باشند که این مساله نیز به دلیل نیاز مالی این نهادها به نقدینگی در پایان سال طبیعی است. به نظر می‌رسد در شرایط فعلی بخشی از نهادهای حقوقی به دلیل برخی تصمیم‌گیری‌ها در سطوح بالای مدیریتی تصمیم به فعالیت بیشتر در بازار سهام گرفته‌اند که دلیل این تصمیم‌گیری را نیز باید در ارتباط با نقدینگی قابل توجه وارد شده به بازار سهام جست‌وجو کرد به‌طوری که جریان پولی زیادی که این روز‌ها در بازار وجود دارد، مشوقی برای خرید معامله‌گران اعم از حقیقی و حقوقی شده است. به عبارت دیگر جریان پولی زیادی که روی بسیاری از سهم‌ها وجود دارد، فارغ از شرایط بنیادی سهم موجب شده برخی نهاد‌های حقوقی همچون حقیقی‌ها احتیاط کمتری در معاملات به خرج دهند و در تلاش برای کسب بازدهی از فرصت به وجود آمده باشند.

تهیه پرتفوی جدید برای سال نو

سعید اسلامی بیدگلی، رئیس هیات مدیره مشاوره سرمایه‌گذاری آرمان آتی

الگوی معاملات اساسا تا هفته‌های گذشته به گونه‌ای بود که عمده خرید‌های بازار میان بازیگران حقیقی صورت می‌گرفت. اما بررسی ریز معاملات در روزهای اخیر حاکی از نقش پررنگ بازیگران حقوقی در سمت خرید است. متاسفانه در خبرهای روزهای گذشته شایعاتی مبنی بر دخالت عوامل بیرونی درخصوص خرید حقوقی‌ها به گوش رسید. باید توجه کرد که در هیچ جای دنیا دولت‌ها نمی‌توانند به‌طور مستقیم یا غیر‌مستقیم در عملکرد بازار سهام دخیل باشند، دولت‌ها تنها در مواقعی ضروری می‌توانند فعالیت بازار را تا زمان برگشت به حالت متعادل متوقف کنند. با این حال درخصوص نقش پررنگ گروه‌های حقوقی در سمت خرید می‌توان دلایل مطلوب‌تری را بیان کرد که از آن جمله تغییر بنیادی در بسیاری از سهم‌ها نسبت به ماه‌های گذشته است. با توجه به نزدیکی به روزهای پایانی سال بسیاری از شرکت‌ها اقدام به مرتب کردن سبد سهام خود می‌کنند. این سهامداران که در هفته‌های اخیر عمده فعالیت خود را متمرکز به فروش سهام خود کرده بودند، این روزها و با انتشار گزارش‌ها از سوی شرکت ها، اقدام به خرید سهم‌های جدید و تهیه پرتفوی مناسب‌تر برای سال آینده می‌کنند تا بتوانند به بهترین سود‌دهی در سال ۹۵ برسند.

افزایش هیجانات در بازار

محمدعلی احمدزاده اصل، مشاور سرمایه‌گذاری در بخش حقوقی

هر چند چنین شایعه‌ای به گوش تمامی فعالان بازار سرمایه اعم از حقوقی و حقیقی رسیده‌ است اما صحت ندارد؛ اکثر حقوقی‌های فعال در بازار سرمایه دولتی هستند و ساختار آنها به گونه‌ای است که نمی‌توانند دستوری فعالیت داشته باشند و چنانچه این مطلب صحت داشت در ماه‌های گذشته و در زمان وضعیت افت بازار برای بهبود شرایط این دستور صادر می‌شد. در حال حاضر شاهد فعالیت زیاد سرمایه‌گذاران بازار اعم از حقیقی و حقوقی هستیم؛ مهم‌ترین دلیل رکود بازار سرمایه در دو سال گذشته کمبود نقدینگی بود که رفع تحریم‌های بین‌المللی و همچنین ایجاد گشایش‌های اقتصادی در کشور، به افزایش نقدینگی در بنگاه‌های اقتصادی و بازارهای مختلف از جمله بازار سرمایه منجر شده است. به‌طوری‌که در حال حاضر ورود پول تازه (Fresh money) به بازار سرمایه از یک سو و از سمت دیگر، التهابات و هیجاناتی که این روزها در بازار شکل گرفته، به رشد مولفه‌های اصلی بورس ختم شده است که هر‌چند‌ انتظار می‌رود در روزهای آتی این هیجانات فروکش کند و بازار با روندی متعادل‌تر به حرکت خود ادامه دهد، اما در حال حاضر این جو هیجانی برقرار است که بیشتر در ۴ صنعت خاص دنبال می‌شود.

در روزهای اخیر شاهد معاملات سنگین و تشکیل صف‌های خرید و فروش برای صنایع تجهیزاتی، حمل‌ونقل‌، خودرویی و بانک‌ها هستیم که این مساله از همین اتفاقات مثبت پس از برجام و توافقات و انعقاد قراردادهای صورت گرفته در صنایع مزبور نشأت گرفته است. بنابراین، زمان بیشتری لازم است تا شرایط بازار سرمایه به تعادل برسد و دیگر شاهد هیجانات و خرید و فروش‌های سنگین نباشیم؛ در واقع همچنان سرمایه‌گذاران با هیجان بالایی اقدام به معامله می‌کنند و با گذر زمان این شرایط متعادل خواهد شد.

انتظار برای بودجه ۹۵ شرکت‌ها

پیمان حدادی، مدیر سرمایه‌گذاری کارگزاری صبا جهاد: درست است که در روزهای اخیر شاهد افزایش فعالیت حقوقی‌های بورس در سمت خرید بودیم؛ اما این موضوع دلیل خوبی نیست تا این افزایش فعالیت را یک اقدام دستوری بدانیم؛ زیرا می‌توان چنین استنباطی داشت که بازار در حال کاهش قیمت است. طی روزهای گذشته شاهد وضعیت خوب و صعودی بازار بودیم و در چنین بازاری خرید دستوری از جانب حقوقی‌ها منطقی نبوده و استدلال درستی نیست. واقعیت این است که این گروه از معامله‌گران بازار با درک خروج بورس تهران از روند نزولی و ارزنده بودن سهام در بسیاری از گروه‌ها به خرید روی آورده‌اند. طبیعتا با برداشته شدن تحریم‌ها و ورود سرمایه‌گذاران خارجی به بازار سرمایه، حقوقی‌های بازار به دنبال خرید سهم‌هایی هستند که پیش از این فروخته‌اند. در توضیح وضعیت کنونی بازار نیز باید گفت با بیرون آمدن گزارش‌های ۹ ماهه اکثر شرکت‌ها در حال حاضر منتظر بودجه ۹۵ این شرکت‌ها هستیم.

با نگاهی به عواملی همچون احتمال تک‌نرخی شدن ارز، پایین آمدن نرخ سود بانکی و عدم بررسی بودجه ۹۵ انتظار می‌رود بودجه انتظاری شرکت‌های بورسی در سال ۹۵ از وضعیت خوبی برخوردار باشند که خود عاملی جذاب برای ورود سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه خواهد بود. در عین حال کاهش نرخ سود بانکی خود موجب خروج بخش عمده‌ای از سرمایه‌ها از بانک‌ها و افزایش سرمایه‌گذاری در بورس می‌شود. با توجه به نزولی بودن بازار در دو سال گذشته و تجربیاتی که روند صعودی و نزولی بازار نشان داده است، سهامداران انتظار دارند شاهد سال مثبت و افزایشی در بورس تهران باشند و به همین دلیل تمایل بیشتری به سرمایه‌گذاری در این بازار نشان می‌دهند. به هر حال، باید توجه داشت با وجود رشد خوب بازار هنوز هم در برخی گروه‌ها و سهم‌ها ریسک سرمایه‌گذاری وجود دارد. به‌عنوان مثال گروه‌هایی در این چند روز رشدهای خوبی داشته‌اند؛ اما این رشد قیمت‌ها بر اساس سودآوری نبوده و تنها به دلیل عواملی همچون افزایش سرمایه و عوامل کاغذی دیگر رخ داده است. شاید روند رشد قیمت سهام این گروه‌ها ادامه داشته باشد ولی همچنان ورود سرمایه‌گذاران در این صنایع با ریسک همراه خواهد بود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1013954/#ixzz40IcHOxoD

 

۰۷:۱۴:۲۲ شرکت‌های بزرگ معدنی طی ۱۰ ماهه سال ۹۴، بیش از ۲۵ میلیون تن سنگ‌آهن تولید کردند که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل افت ۸ درصدی داشته است.به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، ۸ شرکت بزرگ معدنی کشور شامل گل گهر، چادرملو، مرکزی، سنگان، جلال آباد، میشدوان، سیرجان و فلات مرکزی از ابتدای فروردین تا پایان دی ماه، ۲۵‌میلیون و ۸۸۵ هزار و ۵۳۴ تن سنگ‌آهن تولید کرده‌اند؛ این در حالی است که میزان تولید این ماده معدنی در مدت مشابه سال قبل به ۲۸ میلیون و ۷۹ هزار و ۲۶۹ تن رسید که این رقم نشان از کاهش ۸درصدی تولید به سبب افت تقاضای داخلی و خارجی برای سنگ‌آهن می‌دهد.در این میان، شرکت‌های «گل گهر» ۸ میلیون و ۶۷۶ هزار و ۹۹۵ تن، «چادرملو» ۷ میلیون و ۸۰۶ هزار و ۴۶۶ تن، «مرکزی» ۴ میلیون و ۵۹۸ هزار و ۱۷۷ تن، «سنگان» ۲ میلیون و ۹۱۹ هزار و ۸۴۲ تن، «جلال آباد» ۷۶۴ هزار و ۵۴۴ تن، «فلات مرکزی» ۴۷۴ هزار و ۴۳۳ تن، «میشدوان» ۳۹۷ هزار و ۸۹۰ تن و «سیرجان» ۲۴۷ هزار و ۱۸۷ تن سنگ‌آهن تولید کردند.همچنین میزان استخراج ماده معدنی این شرکت‌ها طی ۱۰ ماهه جاری به ۳۹ میلیون و ۱۰۵ هزار و ۲۳ تن رسید که حاکی از کاهش ۱۱ درصدی استخراج سنگ‌آهن نسبت به ۱۰ ماه سال گذشته است.بنا بر این گزارش، شرکت‌های بزرگ تولید‌کننده سنگ‌آهن (مرکزی، چادرملو، گل گهر، سنگان، جلال آباد، میشدوان، سیرجان و فلات مرکزی) در دی ماه امسال، ۲ میلیون و ۶۷۹ هزار و ۵۰۰ تن ماده معدنی تولید کردند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (۲ میلیون و ۸۷۸ هزار و ۶۲۰ تن)، حاکی از کاهش ۷ درصدی تولید این محصول است.

۰۷:۱۳:۰۵ دنیای اقتصاد: سرعت تغییرات قیمت مسکن در ۳۰ مرکز استان به تبعیت از تهران، صفر شد. اطلاعات دفتر اقتصاد مسکن از آخرین سطح قیمت ملک در کل کشور نشان می‌دهد در حال حاضر میانگین وزنی قیمت هر متر مربع آپارتمان در کشور دو میلیون و ۸۵۰ هزار تومان است که در مقایسه با سال گذشته، ثابت مانده است. شیب تورم کشوری مسکن بعد از جهش ۳۴ درصدی سال ۹۲، در سطح صاف کنونی قرار گرفته است. شرایط فعلی با توجه به قدرت ۳۱ درصدی وام مسکن در پوشش هزینه خرید، برای معاملات مصرفی مناسب ارزیابی می‌شود.

گروه مسکن، هاجر شادمانی: آخرین آمارهای رسمی از نرخ کشوری قیمت مسکن حکایت از ثبات قیمت‌ها در بازار معاملات آپارتمان‌های مسکونی عمده شهرها به تبعیت از تهران دارد. به گزارش «دنیای اقتصاد» معدل کشوری قیمت مسکن در ۹ ماهه اول امسال در مقایسه با ۹ ماه اول سال گذشته، تنها با یک درصد افزایش، ثبات قیمت مسکن را تایید می‌کند. قیمت مسکن در کشور بعد از طی مراحل افت پلکانی در دو سال اخیر هم اکنون با تخلیه تورم ۲/ ۳۴ درصدی سال ۹۲، شیب صفر درجه به لحاظ نرخ رشد به خود گرفته است. سال گذشته قیمت کشوری مسکن ۱۴درصد افزایش پیدا کرد. بر اساس، تازه‌ترین آمار منتشر شده از وضعیت کشوری قیمت مسکن در مراکز ۳۱ استان کشور، هم اکنون میانگین وزنی قیمت هر مترمربع واحد مسکونی ۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان است که با ریز نوسان مثبت یک درصدی در مقایسه با ۹ ماهه اول سال ۹۳، عملا قیمت مسکن به پایداری رسیده و از تغییرات محسوس فاصله گرفته است. دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه‌وشهرسازی در گزارش خود از وضعیت قیمت مسکن در ۳۱ شهر مهم کشور، در شرایطی تثبیت قیمت‌ها در بازار معاملات آپارتمان‌های مسکونی را به‌صورت رسمی تایید می‌کند که پیش از این در آخرین گزارش خود از وضعیت قیمت مسکن طی سه ماهه اول سال ۹۴، میانگین وزنی قیمت مسکن در کل کشور را مترمربعی حدود ۲میلیون و ۷۸۰ هزار تومان اعلام کرده بود. همچنین سال گذشته همین موقع قیمت مسکن در کشور ۷/ ۱۳ درصد نسبت به سال ۹۲ افزایش پیدا کرد.

بر این اساس، دفتر اقتصاد مسکن در حالی رشد قیمت هر مترمربع آپارتمان در مراکز ۳۱ استان کشور طی ۹ ماه اول امسال را معادل یک درصد و در شرایط ثبات گزارش می‌دهد که مقایسه معدل قیمت مسکن در این بازه زمانی نسبت به سه ماه اول امسال، ریز نوسان ۵/ ۲ درصدی را نشان می‌دهد. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان این میزان نوسان در قیمت متری مسکن با توجه به بهای کل یک آپارتمان مسکونی اساسا به حدی نیست که بتواند تاییدیه‌های آماری موجود در ارتباط با ثبات قیمت مسکن را مختل کند. ثبات کنونی قیمت مسکن حاوی یک پیام کشوری به متقاضیان مصرفی از بابت فرا رسیدن زمان خرید است. شرایط فعلی با توجه به میانگین سقف وام خرید مسکن در همه شهرها، به لحاظ قدرت پوششی تسهیلات بانکی نیز نسبت به گذشته مزیت دارد. میانگین وام خرید مسکن در حال حاضر ۶۰ میلیون تومان است که ۳۱درصد از قدرت خرید آپارتمان‌های میانگین متراژ (۷۰ مترمربع) براساس قیمت کشوری را پوشش می‌دهد.

ارزان‌ترین‌ و گران‌ترین‌های بازار مسکن

آخرین گزارش مرکز آمار کشور از وضعیت قیمت مسکن طی ۹ ماه اول امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته در حالی معدل قیمت هر مترمربع آپارتمان در ۳۱ شهر مرکز استان را معادل ۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان اعلام می‌کند که هم‌اکنون قیمت هر مترمربع مسکن در ۵ استان کشور، کمتر از یک دوم میانگین قیمت کشوری است. ارزان‌ترین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی مربوط به شهرکرد با میانگین قیمتی ۹۷۰ هزار تومان است. این در حالی است که شهر سمنان با یک میلیون و ۱۷۰ هزار تومان، اردبیل و زاهدان با یک میلیون و۱۸۰ هزار تومان و ایلام با یک میلیون و ۱۹۰ هزار تومان معدل قیمت هر مترمربع مسکن به ترتیب رتبه دوم تا پنجم ارزانترین‌های بازار مسکن را به خود اختصاص داده‌اند. از سوی دیگر، شهر تهران با متوسط قیمت حدود ۴ میلیون تومان برای هر مترمربع آپارتمان مسکونی، گران‌ترین مرکز استان در میان ۳۱ شهر مهم محسوب می‌شود. اراک با ۲ میلیون و ۶۷۰ هزار تومان و مشهد با ۲میلیون و ۶۴۰ هزار تومان، دومین و سومین شهر گران قیمت به لحاظ نرخ معامله هر مترمربع واحد مسکونی هستند.

شهرهای پرشتاب

مقایسه نرخ رشد قیمت مسکن در هر یک از مراکز ۳۱ استان کشور نشان می‌دهد هم‌اکنون سیگنال‌های پیش رونق با ارقام بالاتری از نرخ رشد مثبت در سه شهر ارزان قیمت بیش از سایر شهرها مشاهده می‌شود. در ۹ ماه اول امسال، خرم آباد، مرکز استان لرستان با نرخ رشد مثبت ۲/ ۱۹ درصدی بیشترین نرخ رشد قیمت مسکن را در میان سایر شهرها تجربه کرده است؛ معدل قیمت مسکن در این شهر در بازه زمانی ذکر شده مترمربعی یک میلیون و ۲۳۰ هزار تومان گزارش شده است. همچنین شهر ایلام با نرخ رشد مثبت ۱۹درصد و یزد با نرخ رشد مثبت ۳/ ۱۳ درصد، دومین و سومین استانی هستند که بیشترین نرخ رشد قیمت را در بازار مسکن ۹ ماهه اول سال ۹۴ تجربه کرده‌اند. به گزارش «دنیای اقتصاد» نرخ رشد مثبت قیمت مسکن در هر یک از این شهرها در شرایطی از میانگین تورم عمومی فعلی فراتر رفته که به نظر می‌رسد روند معاملات مسکن در بازار مسکن این شهرها اندکی زودتر از سایر شهرها در مسیر پیش رونق قرار گرفته است.

پایان دوره رکود در بازار مسکن براساس سیکل‌های رکود و رونق در بازار معاملات خرید وفروش، تصویب افزایش سقف وام مسکن و همچنین مثبت شدن چشم‌انداز پیش روی بازار مسکن در نتیجه ایجاد امیدواری برای بهبود وضعیت اقتصادی طی ماه‌های اخیر ناشی از توافق هسته‌ای، از مهم‌ترین دلایل رشد قیمت مسکن در این شهرها می‌تواند محسوب ‌شود. این روند در شرایطی باعث افزایش حدود ۲۰ درصدی قیمت آپارتمان در دو شهر از ۳۱ مرکز استان کشور شده است که معدل کلی قیمت مسکن در کل کشور، حکایت از ثبات قیمت‌ها طی ۹ ماه اول امسال در سایر مراکز استان‌ها دارد. در وضعیتی که عمده رشد مثبت میانگین قیمت هر مترمربع مسکن طی ۹ ماه اول سال ۹۴ در شهرهای نسبتا ارزان‌تر به لحاظ قیمت واحدهای مسکونی اتفاق افتاده، اما روند رشد قیمت مسکن در ۸ شهر بزرگ و میان جمعیت، منفی بوده است.

در این میان سنندج با منفی ۱/ ۷ درصد بیشترین کاهش قیمت را در بازه زمانی گفته شده در بازار معاملات مسکن تجربه کرده است. همدان با ۸/ ۶، بوشهر با ۳/ ۳، قزوین با ۳، اردبیل با ۲، تهران با ۳/ ۱، قم با ۲/ ۱ و کرمانشاه با ۰۱/ ۰ درصد رشد منفی، به ترتیب بیشترین کاهش قیمت را طی ۹ ماه اول امسال، شاهد بوده‌اند. البته نرخ رشد منفی در اغلب شهرهایی که قیمت مسکن در آنها کاهشی گزارش شده به حدی نیست که بتوان آن را به معنای کاهش محسوس تلقی کرد و بیشتر می‌توان تعبیر تداوم ثبات را برای بازار مسکن این شهرها مورد تاکید قرار داد. به این ترتیب کارشناسان مسکن معتقدند در شرایطی که نرخ رشد قیمت مسکن در عمده شهرها در حد صفر رسیده و روند نزولی قیمت مسکن در برخی دیگر از این شهرها کند یا متوقف شده است، هم اکنون بازار معاملات مسکن در کل کشور در مسیر ورود به فاز پیش رونق قرار گرفته است. پیش رونقی که نشانه‌های قطعی آن را به احتمال زیاد می‌توان از اوایل سال آینده در روند معاملات خرید و فروش مسکن مشاهده کرد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1014024/#ixzz40IbUZWm2

 

۰۷:۱۲:۳۹ دنیای اقتصاد: شبکه بانکی بار دیگر در قالب یک تصمیم گروهی توافق کردند که سقف نرخ سود سپرده‌های یک‌ساله را از ابتدای اسفند ۲ واحد درصد کاهش دهند. بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای با تایید این اقدام از نظام بانکی خواست در کنار پایبندی به توافق صورت‌گرفته، استانداردهای شفافیت و دستورالعمل نحوه محاسبه و تقسیم سود را رعایت کنند. توافق بانک‌ها در حالی است که از میانه تابستان، جهت نرخ سود در بازار رو به کاهش بود و همگرایی نرخ‌ها در بازار بین‌بانکی و بازار بدهی به‌عنوان دو شاخص پیش نگر نرخ سود آغاز شده بود. علاوه‌بر این دو بازار، برخی بانک‌ها نیز نسبت به اصلاح نرخ‌های پرداختی به سپرده‌ها اقداماتی را آغاز کرده بودند. بنابراین با توجه به روند طبیعی شکل گرفته در بازار، تصمیم اخیر از دو زاویه شکلی و زمانی محل سوال است. توافق گروهی که به‌نظر به‌دلیل ضعف اعتماد اعضای شبکه بانکی به یکدیگر در رعایت نرخ‌های توافقی است، از جمله ایراد‌های شکلی این نوع تصمیم‌گیری در دو سال گذشته است. بانک‌ها می‌توانستند به‌جای توافقات اداری، براساس مولفه‌های ریسک، درجه نقدینگی موردنیاز و توان بازدهی به‌صورت مستقل اقدام به نرخ‌گذاری کنند. انتخاب اسفند نیز با توجه به تسویه‌ها و پرداخت‌های آخر سال و روند حاکم بر بازار‌های رقیب با مخاطراتی همراه است. به همین دلیل بیم آن می‌رود که روند طبیعی کاهش نرخ سود با این تصمیم مختل شود.

 

گروه بازار پول: در حالی که سیاست‌گذار پولی با اجرای سیاست‌هایی مانند «تنظیم‌گری در بازار بین بانکی»، «اعمال سیاست‌های تشویقی کاهش نرخ سپرده قانونی» و «رتبه‌بندی بانک‌ها» سعی دارد زمینه را برای کاهش نرخ سود بانکی فراهم آورد، بانک‌ها و موسسات اعتباری پا را فراتر گذاشته و از توافق کاهش نرخ سود سپرده سالانه از ۲۰ به ۱۸ درصد خبر دادند. بنا بر آمارها نرخ سود در بازار بین بانکی از ۲۸ به ۱۸ درصد کاهش پیدا کرده است. مطابق گزارش‌ها اکثر بانک‌ها با در نظر گرفتن این روند، نرخ سپرده خود را تعدیل کردند، اما تصمیم جدید که به نوعی سبقت غیرمجاز از سیاست‌گذار پولی است باعث خواهد شد شائبه‌هایی درخصوص کاهش نرخ سود بانکی به شکل طبیعی ایجاد شود. «دنیای اقتصاد» در گزارشی با بررسی تجربه‌های گذشته مخاطرات احتمالی سیاست‌گذاری دستوری را بررسی می‌کند.

نزول دستوری نرخ سود

به فاصله سه ماه از اخبار توافق و کاهش نرخ سود سپرده بانکی به شیوه توافقی، باز هم زمزمه توافق بانک‌ها برای کاهش نرخ سود سپرده سالانه از ۲۰ به ۱۸ درصد مطرح شده است. روز گذشته خبرگزاری «ایسنا» متن توافق‌نامه بانک‌ها را منتشر کرد. در متن توافق‌نامه عنوان شده است: «در اجرای بخشنامه شماره ۹۴٫۳۱۴۹۳۱ در تاریخ ۳۰ دی ماه ۱۳۹۴ بانک مرکزی که با تاکید بر مفاد ماده پنج «دستورالعمل نحوه محاسبه و تقسیم سود مشاع» موضوع بخشنامه ۹۴٫۶۹۳۸۳ در تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ و مواردی از «ضوابط ناظر بر حداقل استانداردهای شفافیت و انتشار عمومی اطلاعات توسط موسسات اعتباری» که مقرر کرده است: «بانک‌ها باید قبل از شروع سال‌های جدید نرخ سود مورد انتظار سپرده‌های سرمایه‌گذاری را محاسبه و به‌گونه‌ای تعیین کنند که سود علی‌الحساب پرداختی طی دوره همواره کمتر از نرخ سود قطعی پایان دوره باشد» و با توجه به پیش‌بینی عدم امکان اجرای مقرره فوق و براساس نرخ‌های سود علی‌الحساب پرداختی فعلی (حداکثر ۲۰ درصد) و ایجاد تمهیدات برای حسن اجرای دستورالعمل مذکور، کاهش نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری از حداکثر ۲۰ درصد به کمتر از حداکثر ۱۸ درصد برای سپرده‌های یکساله و متناسب با آن کاهش نرخ سود سپرده‌های کوتاه مدت کمتر از سه ماه به کمتر از ۱۰ درصد ضروری است. با توجه به اینکه این تصمیم به منظور تسهیل در اجرای بخشنامه فوق‌الذکر بانک مرکزی اتخاذ شده، مراتب به بانک مرکزی نیز اعلام خواهد شد تا به نحوی که مصلحت باشد نسبت به نحوه اجرای این اقدام توسط بانک‌ها اعمال نظارت نکند. ضمنا حسب تصمیم قبلی شورای هماهنگی بانک‌ها و شورای عالی کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی در این زمینه نیز پایش صورت خواهد پذیرفت.» در پایان این توافق‌نامه تاریخ عملیاتی شدن این تصمیم اول اسفند ماه سال جاری ذکر شده است.

بازی تکراری و ناموفق

انتشار این متن در حالی است که در روزهای اخیر باز هم زمزمه کاهش نرخ سود بانکی مطرح شده بود. رئیس‌جمهوری در مجمع عمومی بانک مرکزی با تاکید بر همخوانی نرخ تورم با نرخ سود بانکی، از بانک‌ها خواست که زمینه کاهش این نرخ را فرآهم آورند. به نظر می‌رسد بیانیه جدید بانک‌ها، واکنشی به صحبت‌های رئیس‌جمهوری بوده است. اما نکته مهم که باید به آن توجه کرد؛ این است که خواست رئیس‌جمهوری برای حصول هدف مذکور است که باید با استفاده از ابزار مناسب اقتصادی صورت گیرد. چنانچه وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز عنوان کرد: «شورای پول و اعتبار بررسی خواهد کرد که باید برای کاهش نرخ سود مصوبه وجود داشته باشد یا بدون مصوبه این تغییرات انجام شود.» همچنین در هفته‌های اخیر مسوولان اقتصادی با خبرهایی از کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی، تعیین غیردستوری نرخ سود را مسیر مناسب‌تری معرفی کردند. اما در مقابل برخی از مدیران بانک‌ها تحرکات زیادی را برای کاهش نرخ سود به شکل کارتل انجام دادند. استدلال این بانک‌ها نشان می‌دهد که آنها نگران نرخ‌شکنی رقیبان خود هستند، بنابراین معتقدند باید خط‌کشی از سوی نهاد ناظر ایجاد شود که سایر بانک‌ها از آن حد عبور نکند. حال آنکه تجربه‌های گذشته نشان می‌دهد که توافق اجرای نرخ یکسان از سوی بسیاری از بانک‌ها نقض شده است، حتی برخی از بانک‌ها که خود پرچم‌دار اجرای مصوبه یکسان‌سازی نرخ بودند، به دلیل قفل شدن منابع و وجود مشکلات ترازنامه‌ای، از حد توافق شده در نرخ سپرده عدول کردند.

پارازیت برای سیاست‌گذار

در میانه آبان سال‌جاری، تفاهمی به شکل کنونی برای کاهش نرخ سود بانکی شکل گرفت؛ اما این تصمیم به فاصله چند روز بعد وتو شد. ملاحظات کلان سیاست‌گذاری و نارضایتی بخشی از شبکه بانکی، دلیل نقض تفاهم اولیه بانک‌ها برای کاهش نرخ سود سپرده‌ها در آن برهه زمانی عنوان شد. هر چند این ملاحظات به شکل رسمی مشخص نشد، اما گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که سیاست‌گذار پولی، به درستی انتظار دارد که مانند تمام اقتصادها، رویه کارتلی برای تعیین نرخ سود از دستور کار خارج شود و تعیین نرخ سود هر بانک بر اساس مولفه‌هایی مانند «ریسک»، «منابع موجود و مورد نیاز» و «میزان بازده سرمایه‌گذاری در اقتصاد» صورت گیرد. در غیر این صورت بانک مرکزی باید بخش قابل‌توجهی از انرژی خود را صرف نظارت بر بانک‌ها و موسسات اعتباری برای رعایت نرخ سود سپرده کند. همچنین بانک مرکزی از ابتدای تابستان با بازارگردانی در بازار بین‌بانکی توانسته نرخ سود را تا ۱۸ درصد کاهش دهد. این نهاد قصد دارد با انتشار رتبه‌بندی بانک‌ها به شکل عمومی، سپرده‌گذاران را از سلامت بانک‌ها و میزان ریسک سپرده‌گذاری مطلع کند اما اجرای مصوبه جدید می‌تواند این دو روند را مختل کند.

مخاطرات زمانبندی نامناسب

در متن منتشر شده از سوی بانک‌ها عنوان شده، عملیاتی شدن تصمیم کاهش نرخ سود بانکی به اول اسفند موکول شده است. هر چند با توجه به زمان باقی مانده تا ابتدای اسفند، اجرای آن در این تاریخ از احتمال کمی برخوردار است، اما باید توجه کرد که کاهش نرخ سود در ماه پایانی سال، مخاطراتی را برای شبکه بانکی به همراه خواهد داشت. به دلیل آنکه بخش قابل‌توجهی از تسویه‌ها و پرداخت‌ها در پایان سال صورت می‌گیرد، نسبتا خروج منابع از بانک‌ها سرعت می‌گیرد، از سوی دیگر با توجه به رونق گرفتن بازار بورس و رشد بهای طلا به‌عنوان سرمایه‌گذاری امن، شاید برخی از سپرده‌گذاران ترجیح دهند که منابع خود را روانه مقاصد جدید کنند. با توجه به اینکه به گفته مسوولان، نیمی از منابع بانک‌ها به شکل دارایی‌های منجمد درآمده، ریزش منابع آنها باعث می‌شود که یا به اضافه برداشت رو آورند، یا اینکه به بازار بین بانکی رجوع کرده و شاهد افزایش نرخ این بازار در پایان سال شویم. البته گروهی معتقدند که با اجرای این سیاست در پایان سال جاری، از ابتدای سال بعد تمامی قراردادهای بانکی با نرخ جدید منعقد می‌شود و چون دوران گذار این تصمیم در اسفند ماه سپری شده، بازار پول در اجرای این سیاست‌ها در سال بعد، هماهنگی بیشتری خواهد داشت، اما دستیابی به این مهم در صورتی است که دوران پر دست‌انداز پایان سال برای بانک‌ها مشکلی ایجاد نکند. موضوعی که باید در بحث زمان بندی اضافه کرد این است که با نگاهی به تصمیم‌های گذشته درخصوص کاهش نرخ سود بانکی، می‌توان دریافت که عملیاتی شدن آن یا در میانه بهار یا در میانه پاییز صورت گرفته و عواقب کمتری را برای بانک‌ها و موسسات اعتباری داشته است. علاوه بر این، در سال بعد با فروکش کردن هیجان در بازارها به دلیل لغو تحریم‌ها و همچنین کاهش هزینه‌های بانکی در پسابرجام، بانک‌ها بهتر می‌توانند تصمیم مناسبی برای نرخ سپرده خود اتخاذ کنند.

مخاطرات در سطح کلان

باید توجه کرد علاوه بر ملاحظات حقوقی و حرفه‌ای که یکسان‌سازی نرخ سود را برای بانک‌ها تجاری قبول نمی‌کند، به لحاظ اثرگذاری در سایر متغیرهای اقتصاد کلان نیز این تصمیم‌گیری مشکلاتی را ایجاد می‌کند. در حال حاضر نرخ رشد پایه پولی در دی ماه به ۵/ ۲۱ رسیده و نسبت به انتهای سال قبل ۸ واحد درصد رشد کرده است. همچنین نرخ رشد نقدینگی نیز به ۲/ ۲۷ درصد رسیده و بیشترین مقدار در یک سال و نیم گذشته را به نام خود ثبت کرده است.به اعتقاد کارشناسان، موضوعی که باعث شده اثرات نقدینگی بر تورم منعکس نشود این است که بخش قابل‌توجهی از آن به شکل سپرده غیردیداری است. بنابراین به نظر می‌رسد که با تغییر مختصات بازار پول و کاهش ۲ واحد درصدی نرخ سود بانکی به شکل همزمان، ساختار نقدینگی نیز در بازارها تغییر می‌کند و باید منتظر بود که این اثر در ماه‌های بعد در نرخ تورم مشاهده شود. بنابراین این موضوع نیز می‌تواند بر زمان‌بندی غلط کاهش نرخ سود بانکی به شکل یکسان صحه بگذارد.

تصمیم سخت سیاست‌گذار

با اعلام توافق کاهش نرخ سود بانکی برای بار دوم، باز هم توپ در زمین بانک مرکزی قرار گرفت و با توجه به فشارهایی که برای کاهش نرخ سود بانکی وجود دارد، وتوی مجدد این تصمیم سخت‌تر از گذشته خواهد بود. علاوه بر این، پس از تایید این تصمیم از سوی بانک مرکزی، این نهاد باید بخشی از انرژی وتمرکز خود را از موضوعاتی مانند کنترل نرخ تورم، نرخ ارز، نحوه تعامل بانک‌ها با نظام جهانی به نظارت کاهش داده و به تصمیم جدید نرخ سود بانکی معطوف کند. از سوی دیگر، باید توضیح داد که کاهش نرخ سود بانکی به شکل دستوری نمی‌تواند راه‌حل دائمی برای بازار پول باشد. زیرا به اعتقاد کارشناسان، ریشه‌های چسبندگی نرخ سود بانکی را باید در مسائل اقتصادی مانند رقم بالای مطالبات غیرجاری و قفل شدن منابع بانکی و همچنین جهت‌دهی موسسات غیرمجاز جست و جو کرد. تغییر در رویه کنونی و رجوع مجدد به سیاست‌های دستوری باعث می‌شود که بازهم مساله جذابیت سپرده‌گذاری در موسسات غیرمجاز مطرح شود. در ماه‌های اخیر، اکثر بانک‌ها به تغییرات بازار بین بانکی واکنش نشان دادند و نرخ‌های روز شمار خود را از سطوح ۲۲ تا ۲۴ درصد به زیر ۲۰ درصد کاهش دادند. همچنین بسیاری از بانک‌ها نیز سپرده‌های مدت‌دار خود را از سطح بالای ۲۵ درصد پایین کشیدند و با نرخ بازار بین بانکی تنظیم کردند. البته برخی از موسسات که تازه شروع به سپرده‌گیری کردند، سعی کردند خود را با مختصات جدید بازار پول هماهنگ کنند. این فرآیند اگرچه نسبت به تصمیم کاهش نرخ دستوری صبر و زمانی بیشتری می‌طلبد، اما اثرگذاری بیشتری نسبت به اعمال سیاست‌های دستوری دارد. نکته آخر اینکه در حال حاضر شبکه بانکی پس از لغو تحریم‌ها از حالت گلخانه‌ای خود خارج شده است. بنابراین نظام یکسان‌سازی نرخ سود بانکی که در دیگر نظام‌های پولی به‌عنوان تبانی محسوب شده و با مجازات روبه‌رو می‌شود، نمی‌تواند وجهه مناسبی برای بانک‌های خارجی داشته باشد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1014028/#ixzz40IbAOeHp

 

۰۷:۱۰:۲۷ گروه خودرو: فولکس واگن در حالی این روزها به دنبال شریکی در خودروسازی ایران است که به نظر می‌رسد این شرکت آلمانی خط خود را از خودروسازان دولتی جدا کرده و به دنبال مشارکت با شرکت‌های بخش خصوصی (در ایران) است.

 

اواسط امسال بود که خبر رسید فولکس واگن برای حضور در ایران ابراز تمایل کرده و بر این اساس مذاکراتی نیز با ایران خودرو و سایپا انجام داده و از بین این دو، یکی را به‌عنوان شریک خود در «جاده مخصوص» انتخاب خواهد کرد. در این بین مذاکره با ایران‌خودرو جدی تر پیش رفت، اما در نهایت آبی‌های جاده مخصوص، فیات را به‌عنوان شریک چهارم خود انتخاب و رسما از قطع مذاکرات با فولکس خبر دادند. هرچند گمان می‌رفت مسوولان فولکس واگن پس از ناکام ماندن مذاکرات با غول‌های جاده مخصوص و همچنین رسوایی تقلب (ماجرای تقلب فولکس واگن در اعلام میزان آلایندگی محصولات دیزلی)، سرمایه‌گذاری در ایران را فراموش کنند، اما خبرهای جدید از عزم جدی این غول خودروسازی جهان برای حضور در صنعت خودرو کشور حکایت دارد.

بر این اساس، گفته می‌شود مسوولان فولکس در سفر اخیر به ایران، مذاکراتی با گزینه‌های موردنظر خود در ایران (برای همکاری مشترک) انجام داده و در این بین، شانس دو گزینه بیش از سایرین است. «گروه صنعتی ماموت» و «کرمان موتور» دو شرکتی هستند که مذاکران آنها با فولکس واگن تا حد زیادی پیش رفته و به نظر می‌رسد یکی از آنها گزینه نهایی خودروساز آلمانی برای همکاری مشترک است. جدای از اینکه در نهایت فولکس واگن با کدام شرکت ایرانی مشارکت خواهد کرد، نکته اینجاست که این غول صنعت خودرو جهان، پرونده شراکت با خودروسازان دولتی ایران را بسته و در نهایت با شرکت‌های بخش خصوصی کار خواهد کرد. اگر این اتفاق رخ بدهد و فولکس فعالیت گسترده‌ای را در بازار ایران آغاز کند، رقابتی نزدیک میان این شرکت و مهمانان جاده مخصوص به‌خصوص رنو و پژو و البته فیات، شکل خواهد گرفت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1014064/#ixzz40Ib3fF00

 

۰۷:۰۸:۱۱ نماینده مردم تهران گفت: چون احمدی نژاد از خودشان بود، سکوت می‌کردند، برای همین راهم را از مدعیان اصولگرایی جدا کردم.

به گزارش «انتخاب»، علی مطهری که در جمع دانشجویان دانشگاه امیرکبیر سخن می‌گفت، اظهار کرد: اگر در انتخابات پیش رو مشارکت نکنید مجلسی شبیه مجلس نهم خواهیم داشت.
وی افزود:‌ توصیه من مشارکت بالا در انتخابات آینده است، به هر حال در بین کاندیداهای موجود افراد خوشفکری وجود دارند؛ لذا در انتخابات شرکت کنید و بقیه را هم برای شرکت در انتخابات تشویق کنید.
این نماینده مجلس با اشاره به سابقه نمایندگی خود در ادوار هشتم و نهم مجلس گفت:‌ مجلس هشتم مجلس قوی تر بود، در آن دوره حداقل ۵۰، ۶۰ نفر آدم خوشفکر حضور داشتند.
مطهری با اشاره به برخی قانون‌شکنی‌ها در دولت قبل اظهار کرد: آقای احمدی‌نژاد اعتقاد به قانون نداشت و می‌گفت هر قانونی را که نخواهم اجرا نمی‌کنم در حالی‌که من فکر می‌کنم چنین فردی حتی یک ساعت نباید سر کار خود باقی بماند. به همین دلیل هم بود که سوال از رئیس‌جمهور را مطرح کردند؛ اگرچه برخی می‌گفتند نباید مطرح شود. متاسفانه ما گاهی کاسه‌های داغ تر از آش می‌شویم و کار را خراب می‌کنیم.
وی تاکید کرد: ما نباید به بهانه حفظ نظام، تخلفات را توجیه کنیم. من فکر می‌کنم که مصلحت نظام هم در همین است.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال دانشجویی درباره تغییر دیدگاه سیاسی خود خاطرنشان کرد: دیدگاه من تغییری نکرده است. من از همان ابتدا در مسائل سیاسی و اجتماعی دیدگاهم نزدیک به اصلاح‌طلبان بود و در مسائل فرهنگی نزدیک به اصولگرایان بودم. من حتی در دوران اصلاحات از آزادی بیان و رعایت حقوق شهروندی و افشای قتل‌های زنجیره‌ای دفاع اما خیلی جاها هم از تساهل و تسامح‌های فرهنگی انتقاد کردم.
وی ادامه داد: تغییری در من ایجاد نشده است و من همچنان روی نظارت بر مسائل فرهنگی و پوشش اسلامی تاکید دارم و حتی وزیر را برای پاسخگویی به سوالی در همین رابطه به مجلس آوردم. این‌که همه تابلوهای فروشگاه‌ها به زبان انگلیسی است و فاکتورهای فروش هم به زبان انگلیسی صادر می‌شود مسائلی است که روی آن حساس هستم. البته پیش از ورود به مجلس من هنوز با دولتی مثل احمدی‌نژاد مواجه نشده بودم در آن زمان دیدم آقایانی که ادعای اصولگرایی دارند به دلیل این‌که رئیس‌جمهور از خودشان است سکوت می‌کنند؛ لذا راهم از آن‌ها جدا شد. اما همچنان مواضع فرهنگی‌ام را دارم و تناقضی در کار نیست.
این نماینده مجلس در بخش دیگری از سخنرانی خود در جمع دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در پاسخ به سوالی درباره خطوط قرمز در آزادی بیان، لغو برخی کنسرت‌های مجوزدار و بالا رفتن از دیوار برخی سفارتخانه‌ها اظهار کرد: متاسفانه گاهی در آزادی بیان خط قرمزهای مصنوعی ایجاد کردیم که کار درستی نیست و باید اصلاح شود. در موضوع لغو کنسرت‌ها هم اگر کنسرت یا برنامه‌ای مجوزی از وزارت ارشاد گرفته نباید بخش دیگری آن را بر هم بزند؛ زیرا این حاکی از حاکمیت دوگانه است. این غلط است. البته وزارت ارشاد باید در دادن مجوزها دقت کند اما اگر مجوزی صادر شد نباید جلوی آن را بگیرند. بالا رفتن از دیوار سفارتخانه‌ها هم از دیگر روش‌های غلطی است که متاسفانه اتفاق افتاده است؛ راه اصلاح این وضعیت این است که گام به گام جلو برویم . گام اول انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ بود و گام دوم انتخابات مجلس دهم است. ان شاء الله مجلسی قوی تشکیل شود.
مطهری اشتغال را از مشکلات عمومی کشور عنوان و اظهار کرد: ما مراجعات زیاد مردمی در همین رابطه داریم که بخشی از آن ناشی از شرایط کشور است و تحریم‌هایی که بوده و هنوز هم تا حد زیادی وجود دارد؛ البته مسأله کاهش شدید قیمت نفت را هم نباید دست کم بگیریم. این‌که کشوری که بیشترین بودجه‌اش از نفت تامین می‌شود به یکباره شاهد کاهش قیمت نفت از هشتاد به ۳۰ دلار شد. دولت ناچار شد طرح‌های عمرانی را تعطیل کند و فقط حقوق کارمندان را بدهد. وقتی طرح‌های عمرانی تعطیل شد مشکل اشتغال به وجود می‌آید. برخی می‌گویند فشار دولت برای پایین نگه داشتن تورم از نظر علم اقتصاد منطقی نبوده و بخشی از رکود ناشی از همین امر است. البته شرایط عمومی کشور در این زمینه بی‌تاثیر نبوده است. برجام قرار بود هفت ، هشت ماه پیش اجرایی شود اما عربستان ۱+۵ را امیدوار کرد که با کاهش قیمت نفت ایران را به زانو درآورد. اما وقتی دیدند ایران مقاومت کرده برجام را اجرایی کردند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره برجام دو نیز گفت:‌ این‌که ما از راه گفت‌وگو بسیاری از مشکلات داخلی از جمله موضوع حصر، بالارفتن از دیوار سفارتخانه ها و لغو کنسرت را حل کنیم حرف درست و ایده خوبی است. چرا بعضی‌ها با این امر مخالفت می‌کنند؟
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان درباره خرید هواپیمای ایرباس از سوی دولت با وجود مشکلات اقتصادی اظهار کرد: قرارداد خوبی برای خرید هواپیما بسته شده و پولی بابت آن پرداخت نمی‌شود بلکه به ازای کارکرد این هواپیماها پول پرداخت خواهد شد. به هر حال وضعیت ناوگان هوایی ما نامناسب است. مردم هم وضعیت ناوگان هواپیمایی ترکیه، امارات و قطر و جاهای دیگر را می‌بینند و مقایسه می‌کنند. گاهی اوقات آدم احساس می‌کند سوار گاری شده است! به هر حال مردم باید از امکانات جدید استفاده کنند به نظرم این انتقادات بیشتر جنبه سیاسی دارد.

 

۰۷:۰۷:۵۳ معاون وزیر اقتصاد و دارایی، اظهار کرد: کاهش نرخ ذخیره قانونی بانک‌ها، کاهش نرخ سود بین بانکی و انتشار اوراق بدهی از جمله سیاست‌های بسته تسریع رونق اقتصادی بود که تاکنون اجرا شده است.

به گزارش ایسنا، شاپور محمدی، معاون اقتصادی وزیر امور اقتصاد و دارایی در حاشیه شورای گفت‌وگو دولت و بخش خصوصی در پاسخ به این سوال ایسنا که به غیر از وام خرید خودرو، کدام یک از بندهای بسته ترسیع رونق اقتصادی تا کنون به اجرا رسیده است، اظهار کرد: بخشی از کاهش نرخ ذخیره قانونی که یکی از بندهای این بسته بود، صورت گرفته است و ممکن است بانک مرکزی بخش تکمیلی آن را هم اجرا کند.

محمدی بیان کرد: همچنین قرار بود بانک مرکزی نرخ ذخیره قانونی ۱۳ درصدی بانک‌ها را متناسب با اقدامات متناسب بانک‌ها به حداقل میزان قانونی که ۱۰ درصد است کاهش دهد که این سیاست نیز اجرا شد و بخشی از آن موفقیت آمیز بود.

وی ادامه داد: همچنین در حوزه مبادلات بین بانکی، یکی از سیاست‌هایی که بانک مرکزی دنبال می‌کرد؛ کاهش نرخ سود بین بانکی بود که از ۲۹ درصد به ۱۹ درصد رسیده است. همچنین موضوع انتشار اوراق بدهی نیز یکی دیگر از بندهای بسته بود که در بازار بدهی تا امروز ۸۴۰۰ میلیارد تومان از اوراق منتشر شده است و حدود ۵۰ درصد آن در اختیار طلب‌کاران و پیمان‌کاران بخش خصوصی قرار گرفته است.

او همچنین در پاسخ به پرسش دیگر ایسنا، مبنی بر اینکه اجرای بسته تسریع رونق اقتصادی چه تاثیری بر حجم نقدینگی اقتصاد کشور گذاشته است که طی روزهای گذشته توسط ولی‌الله سیف رئیس بانک مرکزی آن را ۹۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد، گفت: در نظر بگیرید که رشد نقدینگی به دو عامل بستگی دارد؛ پایه پولی و ضریب فزاینده.

معاون وزیر اقتصاد و دارایی ادامه کرد: افزایش نقدینگی از طریق رشد پایه پولی مناسب نیست ولی افزایش نقدینگی از طریق ضریب فزاینده مطلوب است. اکنون ضریب فزاینده بازار پولی ما رشد مناسبی داشته است و از ۵٫۴ درصد به ۶٫۴ درصد رسیده است.

او ادامه داد: اکنون رقم دقیقی از اینکه در ماه‌های گذشته چقدر رشد نقدینگی از طریق ضریب فزاینده صورت گرفته است ندارم ولی می‌دانم که در این زمینه رشد مناسبی صورت گرفته که کمک کننده بوده است. احتمالا در حدود ۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی از محل ضریب فزاینده صورت گرفته است و ضریب فزاینده‌ای که افزایش پیدا کرده نتیجه کاهش نرخ ذخیره قانونی بوده است.

همچنین محمدی در پاسخ به این سوال که چه تصمیمی برای رتبه‌بندی‌های بانک‌ها گرفته شده است، بیان کرد؟ در اینکه رتبه‌بندی بانک‌ها و شرکت‌ها برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی ضروری است، تردیدی نیست. اکنون سازمان بورس با موسساتی صحبت کرده است که برای رتبه‌بندی شرکت‌ها و اوراق بهادار شرکت‌ها با آن‌ها مشارکت داشته باشیم وآن‌ها رتبه بندی‌ها را برای ما انجام دهند. البته این موضوع مانع از این نیست که ما خودمان شرکت‌های رتبه‌بند داشته باشیم.

او افزود: این شرکت‌ها باید سابقه زیادی داشته باشند و وقتی ما این کار را شروع می کنیم چندین سال طول می‌کشد که رتبه‌بندی‌های شرکت‌های رتبه‌بند ایرانی در دنیا مورد قبول بگیرد ولی تا آن زمان نیاز داریم با مشارکت‌های شرکت‌های رتبه‌بند بین‌المللی بتوانیم اوراق و شرکت‌ها و بانک‌های ایرانی را رتبه بندی کنیم.

 

۰۷:۰۷:۳۸ به گزارش خبرگزاری رویترز از نیویورک، روسیه از حملات نظامی ترکیه علیه رزمندگان شبه نظامی کُرد تحت حمایت خود که بخشی از اراضی تحت تصرف تروریستها را تحت کنترل خود در آورده اند، ابراز نگرانی کرده است.
یک دیپلمات روسیه روز دوشنبه در پیامی الکترونیکی به دیگر دیپلماتهای شورای امنیت گفت: هیأت روسیه بشدت نگران اعمال زور ترکیه علیه خاک سوریه است. رویترز مبادله پیامهای الکترونیکی بین دو طرف را رؤیت کرده است.
انتظار می رود یک مقام سازمان ملل اوایل سه شنبه گزارش کوتاهی به شورای امنیت در مورد وضع سوریه ارائه دهد. نشست غیر غلنی شورای امنیت در مورد سوریه صبح سه شنبه به وقت محلی پس از نشستی برای بحث در باره وضع بشردوستانه یمن برگزار خواهد شد.
منازعه بین المللی بر سر سوریه، خطر رویارویی مستقیم بین روسیه و ترکیه یک عضو ناتو را افزایش داده است. روابط مسکو و آنکارا پس از سرنگون شدن یک هواپیمای جنگنده روسیه در ماه نوامبر در امتداد مرز ترکیه- سوریه وخیم تر شده است.

 

۰۷:۰۳:۰۵ به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رییس جمهوری، اسحاق جهانگیری امروز-دوشنبه- در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی که در خصوص پروژه های پیشنهادی برنامه ملی «پیش برد برون گرایی اقتصاد» برگزار شد، تصریح کرد: در پیش برد برون گرایی اقتصاد که یکی از مولفه های آن توسعه صادرات است، ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی از دستگاه ها حمایت خواهد کرد.
وی تصریح کرد: هیچ نهاد یا فردی نمی تواند مانع از اجرای برنامه های مصوب شود و همه باید خود را با تصمیمات ستاد هماهنگ کنند چرا که مسئولیت اصلی فرماندهی اقتصاد مقاومتی با این ستاد است.
جهانگیری با اشاره به اهمیت برون گرایی در موضوع اقتصاد مقاومتی، بر شناسایی موانع صادرات، رفع مزاحمت ها، افزایش تعامل و همکاری های بین المللی و استفاده ازمزایای نسبی و ظرفیت ها در همه بخش ها و مناطق کشور به منظور افزایش صادرات غیر نفتی تاکید کرد.
وی با تاکید بر ضرورت تدوین راهبردهای مشخص در خصوص سطح و نحوه مناسبات اقتصادی و تجاری با کشورهای مختلف دنیا از سوی دستگاه های ذی ربط از دستگاه های دولتی خواست تا شرایط را برای شکل گیری شرکت های بزرگ و بخش خصوصی قدرتمند در داخل به منظور حضور در عرصه تجارت بین المللی را فراهم کنند.
در این جلسه که وزرای نفت، راه و شهرسازی، نیرو، اقتصاد و دارایی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ،صنعت،معدن و تجارت و رییس سازمان برنامه و بودجه و معاون علمی و فناوری، معاون اجرایی، معاون امور مجلس رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری حضور داشتند، گزارشی از تدوین چندین طرح در حوزه های مختلف بانکی و سرمایه ای ، صنعتی، زیربنایی با هدف برون گرا کردن اقتصاد ارایه و پیرامون نحوه بهتر اجرایی شدن برنامه ها بحث و تبادل نظر انجام شد.

 

۰۷:۰۲:۰۰ به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، محمدرضا عارف رئیس شورای سیاست‌گذاری اصلاح طلبان در همایشی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: امیدواریم با برنامه‌ای که در مجلس دنبال می‌کنیم بتوانیم مسائلی مانند نرخ و سن ازدواج را سامان دهیم.

وی با بیان اینکه قطعا رویکرد کلی ما منافع ملی و امنیت ملی است، اظهار داشت: برنامه‌ای در ۱۲۶ بند و ۵ بخش تقدیم مردم کشور کردیم که اگر در مجلس اکثریت را به دست آوریم اولویت‌های ما این برنامه است.

عارف افزود: البته هر کجا که بار مالی داشته باشد نمی‌تواند قانونی باشد و این مسئله در ۱۲۶ بند برنامه ما رعایت شده است و در برخی بندها اعلام شده که با موافقت دولت انجام شود.

کاندیدای مجلس شورای اسلامی با بیان توصیه‌ای به دانشجویان کشور گفت: جامعه دانشجویی و دانشگاه ما باید با همان روحیه و نشاطی که سال ۹۲ به میدان آمدند، ۷ اسفند نیز در انتخابات شرکت کنند، هیچ اختلافی نمی‌تواند جوان با انگیزه ما را بی انگیزه کند. ما همواره به جوانان کشور نیاز داریم ولی برای ۷ اسفند نیاز ما به جوانان بیشتر است خواهش می‌کنم که اگر اختلاف سلیقه‌ای وجود دارد در سال همدلی آن را کنار بگذاریم.

وی با بیان اینکه نماد همدلی و همزبانی باید در دانشگاه مشاهده شود، عنوان کرد: تشکل‌های دانشجویی بسیاری با دیدگاه‌های مختلف در دانشگاه امیرکبیر فعال هستند و امیدواریم این همدلی بیشتر شده و این دانشگاه به عنوان یک الگو برای همدلی‌ها مطرح باشد.

عارف با بیان اینکه اختلاف نظرها باید به رسمیت شناخته شود، گفت: باید با یکدیگر با صمیمت و همکاری روبرو شویم و این نگاه باید در انتخابات۷ اسفند بیشتر باشد که توصیه من اخلاق‌مداری و رعایت قانون است.

کاندیدای مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در گفتمان اصلاح‌طلبی حذف رقیب به شیوه غیرقانونی وجود ندارد بلکه حذف رقیب در پای صندوق‌های رای صورت می‌گیرد و مردم می‌گویند چه کسی به صحنه بیاید. این مسئله ریشه در تفکر اسلامی ما دارد زیرا در تفکر اسلامی هدف وسیله را توجیه نمی‌کند و ارائه یک الگوی اخلاقی به مراتب از نتیجه انتخابات برای ما مهمتر است.

عارف گفت: خواهش من از نخبگان این است که شرایط را درک کنند و با حفظ آرامش در انتخابات شرکت کنند زیرا ارامش به نفع جریان ما است، نخبگان و دانشجویان حامی جریان اصلاحات باید با سعه صدر و حوصله رفتار کنند.

وی افزود: شعار ما قانون‌مداری و تفسیر قانون است و این انتخابات نیز آخرین انتخابات نیست. ما باید با آرامش در انتخابات شرکت کنیم و اگر می‌خواهیم مسئله‌ای مانند رد صلاحیت‌ها را مطرح کنیم باید از طریق مراجع قانون مطرح شود.

کاندیدای مجلس شورای اسلامی گفت: منشور مطالبات جنبش دانشجویی را خواندم و افتخار کردم که جریان دانشجویی ما منشوری با مطالبات به حق دارند.

در ادامه این همایش، یکی از دانشجویان با طرح سوالی به عارف گفت، اصلاح‌طلبان برای رفع حصر هیچ قدمی برنداشتند تا رد صلاحیت نشوند، شما همیشه حرف‌هایی را مطرح می‌کنید ولی آن را عمل نمی‌کنید آیا وقت آن نرسیده است که در صورت حضور در مجلس شجاعانه‌‌تر عمل کنید؟ که عارف در پاسخ به این دانشجو گفت اینکه اصلاح‌طلبان عقب‌نشینی کردند نظر شما است، جمع‌بندی ما در چند سال گذشته رویکرد جدید بوده است تا بتوانیم تاثیرگذار باشیم و مسائل را از طریق نهادهای قانونی پیگیری کنیم.

وی اضافه کرد: در چند سال گذشته زاویه‌ای بین اصلاحات و بخش‌هایی از حاکمیت تحمیل شد ولی ما نمی‌خواهیم این زاویه را حفظ کنیم زیرا به صلاح کشور و نظام نیست، ما خود را بخشی از نظام می دانیم.

کاندیدای مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اینکه کوچکترین پیگیری‌ها رسانه‌ای شود بهتر است یا اینکه مسائل را در فضای آرام حل کنیم؟ مواضع احساسی در راستای رفع حصر بوده است یا استمرار حصر؟ حصر به عنوان یک واقعیت باید حل شود و باید یک نهاد قانونی آن را پیگیری کند ولی اینکه من به خاطر جذب جوانان شعار رفع حصر سر دهم درست نیست.

عارف افزود: اینکه شجاعانه در مجلس حقوق مردم را پیگیری کنیم وظیفه است و تمام نهادهای حاکمیتی و دولتی وظیفه دارند بر اساس قانون عمل کنند و ما قول می‌دهیم وظیفه خود را به خوبی انجام دهیم.زیرا پیگیری مطالبات مردم شجاعت نیست بلکه وظیفه است.

عارف ادامه داد: خدمات موسوی و کروبی بر کسی پوشیده نیست و امیدواریم از طریق نهادهای ذیربط بتوانیم این مسئله را حل کنیم.

در ادامه یکی از دانشجویان در رابطه با رد صلاحیت برخی کاندیداها سوال کرد که عارف گفت: نگاه من به مجلس آینده و جریان اصلاحات این است که ما از ابتدای تشکیل شورای عالی سیاست‌گذاری با توجه به نقشی که جریان اصلاحات در پیروزی روحانی در خرداد سال ۹۲ داشت، ضرورت همراهی با حامیان دولت را اعلام کردیم که گام بعدی آن اسفند ۹۴ و گام بعدی خرداد ۹۶ است تا با هماهنگی و همکاری یکدیگر سعی در رفع مطالبات تمام اقشار جامعه داشته باشیم.

وی افزود: به این نتیجه رسیدیم که باید با حامیان دولت یکی شویم که از ابتدا نیز به همین صورت ائتلاف کردیم، البته در رابطه با تهران بحث‌هایی پیش آمد و رسانه‌ها مواضعی را مطرح کردند ولی ما از ابتدا اعتقاد به یک لیست داشتیم زیرا با توجه به رد صلاحیت در جبهه اصلاحات و حامیان دولت ضرورت این ائتلاف به نظر می‌رسید.

وی ادامه داد: بارها مطرح کردیم که با اصولگرایان در فضای صمیمی رقابت می‌کنیم ولی با جریان حامی دولت یکی هستیم و خود را جدا نمی‌دانیم،‌ ضرورت ائتلاف اصلاح‌طلبان با حامیان دولت به تأیید شورای عالی سیاست‌گذاری نیز رسیده است و امیدواریم تا فردا لیست مشترک خود را در تهران ارائه کنیم.

عارف عنوان کرد: از ابتدا گفتیم که لیست ما اصلاح‌طلبی است ولی پس از آن به ائتلافی رسیدیم که مبنای آن ائتلاف سال ۹۲ است.

 

۰۷:۰۱:۳۴ به گزارش گروه مانیتورینگ بین‌الملل خبرگزاری فارس، «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران امشب در کنفرانس خبری مشترک با «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل، در خصوص موضوعات مذاکرات دوجانبه ایران-اتحادیه با خبرنگاران سخن گفت.

برجام زودتر از انتظارها اجرایی شد

بر اساس این گزارش، وزیر خارجه ایران ابتدا به زبان انگلیسی گفت که برای راحتی ایرانیان، فارسی حرف می‌زند و ادامه داد: «خوشحال‌ام که در نتیجه مذاکرات موفقیت‌آمیز با اتحایه اروپا، در ۲۶ مارس و زودتر از پیش‌بینی‌ بسیاری از افراد، برجام اجرایی شد.»

الان نوبت غربی‌هاست

ظریف به تعهدات و منافع برجامی اروپا پرداخت و ادامه داد: «اکنون وارد مرحله اجرای تعهدات طرف غربی و اروپایی شده‌ایم، کشورهای عضو اتحادیه، اجرای برجام را با علاقه دنبال می‌کنند.»

وزیر خارجه ایران به سفر قریب‌الوقوع موگرینی و همکاران اتحادیه‌ای وی به تهران اشاره کرد و گفت: «روابط بسیار خوبی که نتیحه اجرای برجام خواهد بود، شروع شده؛ هم در بعد اقتصادی و هم در بعد سرمایه‌گذاری و گفت‌وگوهای سیاسی که از هفته گذشته در تهران با حضور معاون خانم موگرینی آغاز شد.»

محمدجواد ظریف در خصوص حوزه‌های همکاری با اتحادی اروپا گفت: «همکاری‌های ایران و اتحادیه اروپا ظرفیت بالایی دارد از جمله در موضوعات منطقه‌ای، سیاسی، مواد مخدر و حقوق‌بشر.»

گفت‌وگو را جایگرین روابط تنش‌آمیز می‌کنیم

ظریف که به آینده روشن روابط ایران و اتحادیه امید داشت، گفت: «گفت‌وگو جانشین روابط نامناسب گذشته خواهد شد.»

امیدواریم خود سوری‌ها برای خودشان تصمیم بگیرند

وزیر امور خارجه در خصوص همکاری‌های خاورمیانه‌ای با غربی‌ها گفت: «موضوعات منطقه‌ای هم حوزه دیگری برای همکاری است و امیدواریم که نتیجه مذاکرات و توافقات مونیخ، گفت‌وگوهای سوری-سوری بدون تصمیم‌گیری دیگران برای مردم این کشور باشد.»

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در خصوص دستور کار شرقی‌تر همکاری‌های ایران و اتحادیه اروپا گفت: «در خصوص افغانستان هم می‌توانیم در حوزه مهاجران با اتحادیه اروپا همکاری کنیم.»

خانم موگرینی که البته سخنران اول این کنفرانس خبری بود هم در خصوص روابط و زمینه‌های همکاری و هماهنگی طرفین نظراتی داشت.

این اولین ملاقات غیرهسته‌ای ما بود

موگرینی به ظریف خوش‌آمدگویی رسمی کرد و گفت: «اخیراً خیلی با هم ملاقات داشتیم ولی مذاکرات پیشین در چهارچوب برجام بود و این اولین ملاقات دوجانبه است.»

وی مذاکرات امروز خود با وزیر خارجه ایران را «نتیجه مذاکرات موفق هسته‌ای و روز اجرا» دانست و گفت: «این ماه برای ازسرگیری روابط دوجانبه کار کردیم.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص سفر آتی خود به ایران گفت: «وقتی برای سفر آینده خود به تهران اعلام نمی‌کنم ولی فکر کنم بهار، تاریخ منطقی‌ای برای این سفر باشد؛ همراه با کمیسیونرهای و معاونان کمیسیونرهای اتحادیه برای بررسی حوزه‌های مختلف همکاری ایران و اروپا به ایران می‌آییم.»

روابط قدیمی داریم و اختلاف‌نظر هم

موگرینی «مردم و موسسات طرفین» را ذی‌نفعان اجرای برجام دانست و در خصوص روابط فعلی ایران و اتحادیه گفت: «روابط تاریخی و فرهنگی قوی و منافع مشترکی با ایران داریم البته در حوزه‌هایی هم شاید توافق کامل نداشته باشیم البته معتقدیم که همکاری و هماهنگی طرفین در روابط دوجانبه و در خصوص مسائل منطقه، ضروری است.»

فدریکا موگرینی در خصوص دستور کار مذاکرات امشب خود با ظریف گفت: «اقداماتی که باید برای کاهش تنش‌ها و متوقف شدن درگیری‌های در سوریه و دسترسی مردم به کمک‌های بشردوستانه انجام شود و در اجلاس امنیتی مونیخ هم مورد توافق قرار گرفت، امشب موضوع بحث خواهد بود.»

درباره ساختار خاورمیانه بحث کردیم

موگرینی گفت که در مونیخ درباره «ساختار منطقه با ایران مباحثاتی داشتیم» ولی نگفت که آیا این مذاکره، به نقطه‌نظری مشترک در خصوص ساختار خاورمیانه رسیده است یا نه.

 

۰۷:۰۰:۵۹ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، وزارت خارجه روسیه از سفر  «سرگئی لاوروف» رییس دستگاه سیاست خارجی این کشور به تهران در آینده خبر داد.

 به نوشته خبرگزاری «ریانوستی» ، «ضمیرکابلوف» نماینده ویژه ریاست جمهوری روسیه و مدیر بخش دوم آسیای وزارت خارجه روسیه اعلام کرده است که لاوروف در سال ۲۰۱۶ میلادی به ایران سفر می‌کند ، هرچندکه هنوز تاریخ این سفر مشخص نشده است.

«ضمیر کابالوف» در این زمینه گفت: «لاوروف دعوتنامه‌ای دارد و من سفر او به ایران در سال ۲۰۱۶ را رد نمی کنم.»

 پیشتر نیز «ابراهیم رحیم پور» معاون وزیر خارجه ایران از سفر لاوروف به ایران در نیمه اول سال جاری میلادی خبر داده بود .

برخی رسانه‌های ایران بهار سال آینده ایرانی را زمان سفر سرگئی لاوروف به ایران اعلام کرده بودند

 

۰۷:۰۰:۴۰ کورش پرویزیان در گفت‌‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به بخشنامه بانک مرکزی برای پیش‌بینی میزان پرداخت سود به سپرده‌گذاران متناسب با عایدات و حق‌الوکاله بانک‌ها، اظهارداشت: با توجه به اینکه بخشنامه لازم‌الاجرا بود بانک‌ها جلسات متعددی در این باره برگزار کردند.

وی افزود: یکی از تصمیمات برای اجرایی شدن بخشنامه بانک مرکزی کاهش نرخ سود سپرده یکساله از ۲۰ به ۱۸ درصد بود.

مدیرعامل بانک پارسیان در پاسخ به این سوال که برای سپرده‌های کمتر از یک سال چه نرخی تعیین شده است، گفت: برای سپرده‌های کمتر از یک سال نرخی تعیین نشد اما تاکید شد نرخ سود سپرده‌های جاری (بدون مدت) به زیر ۱۰ درصد کاهش یابد.

به گفته طبق توافق بانک‌ها از ابتدای اسفند ماه این تصمیم در شبکه بانکی اجرایی می‌شود.

وی تصریح کرد: این تصمیم در قالب پیشنهادی به بانک مرکزی ارائه شده است.

 

۰۷:۰۰:۲۲ به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری فارس معاونت بازار شرکت بورس اعلام کرد: روز چهار شنبه مورخ ۲۸ بهمن ماه ۹۴ تعداد ۲۰۰ میلیون سهم معادل ۸ درصد از سهام شرکت پتروشیمی فجر متعلق به شرکت هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس در بازار دوم بورس تهران برای کشف قیمت عرضه خواهد شد.

براساس این گزارش پتروشیمی فجر به عنوان چهارصد و نود و پنجمین شرکت پذیرفته شده در بورس تهران برای اولین بار پس از پذیرش و درج نام شرکت در فهرست شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بخش «تامین برق، گاز و آب»، گروه «تامین برق، گاز، بخار و آب گرم» و طبقه‌ی « تامین بخار و آب گرم» و در نماد معاملاتی ” بفجر” روی تابلوی معاملات خواهد رفت.

گفتنی است در فرآیند کشف قیمت این سهم تعداد ۱۷۰ میلیون سهم در فرآیند کشف قیمت عرضه شامل ۲۵ میلیون سهم جهت عرضه در کارگزاری و مابقی معادل تعداد ۳۰ میلیون سهم نیز به قیمت کشف شده برای مشتریان برخط کارگزاری ها اختصاص خواهد یافت.

سهمیه هر ایستگاه معاملاتی جهت کشف قیمت حداکثر ۱۱۰ هزار سهم می باشد و خرید ها می بایست به صورت گروهی (ددد) انجام شود.

به گزارش فارس محدودت خرید هر یک از صندوق های سرمایه گذاری در این عرضه اولیه به پیوست زیر منتشر شده است.

آن دسته از صندوق هایی که ماهیت آنها با درآمد ثابت باشد، مجاز به خرید حداکثر ۱۱ هزار سهم و در غیر این صورت ۲۲ هزار سهم هستند.

 

۰۷:۰۰:۰۲ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه اخبار اقتصادی و دارایی (شادا)، علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: نظام تعیین نرخ ارز در کشور، نظام شناور مدیریت شده است و به طور معمول نرخ ارز را بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌کند و اگر دولت یا بانک مرکزی بخواهد جلوی نوسانات نرخ ارز را بگیرد، از طریق مداخله (خرید و فروش) می‌باشد.

وزیر اقتصاد با اشاره به دو نرخی شدن نرخ ارز به دلیل تحریم ها خاطرنشان کرد: عددی که در بودجه به عنوان نرخ ارز تعیین می‌شود، صرفا به عنوان حسابداری بودجه است که براساس میزان صادرات، پیش بینی قیمت نفت وارز تعیین می‌شود، بنابراین اگر نرخی دربودجه اعلام شده به این معنی نیست که دولت می‌خواهد نرخ ارز را در بازار به آن سمت سوق دهد و به صورت دستوری دخالت کند.

طیب نیا با بیان اینکه نرخ ارز نباید به گونه ای باشد که صادرات و تولید را سرکوب کند ،تاکید کرد: مامعتقد به حفظ ارزش پول ملی هستیم و راه حل اصلی آن کنترل تورم است.

وی با اشاره به کاهش تورم نقطه به نقطه به زیر ۱۰درصد خاطر نشان کرد: باتوجه به کاهش نرخ تورم همه متغیرهای اسمی مانند نرخ ارز، نرخ سود سپرده و تسهیلات و نرخ رشد دستمزد باید کاهش یابد.

طیب‌نیا در مورد تصمیمات جدید شورای پول و اعتبار برای کاهش نرخ سود بانکی نیز گفت: نرخ سود بانکی حتماً باید کاهش یابد، اما اینکه باید به چه نرخی برسد، در شورای پول و اعتبار بررسی و تصمیم‌گیری خواهد شد.

وی افزود: هم‌اکنون نرخ سود بانکی پایین آمده و در بازار بین بانکی از ۲۹٫۵ درصد به کمتر از ۱۹ درصد رسیده و در بازار سرمایه هم نرخ اوراق بین ۱۹ تا ۲۱ درصد است.

به گفته وزیر اقتصاد، در آینده نزدیک با تداوم روند کاهشی نرخ تورم نرخ سود بانکی نیز به صورت مستمر کاهش می‌یابد، اما نمی‌توانیم به یک باره شاهد کاهش این نرخ باشیم.

۰۶:۵۸:۵۴ به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس،‌ برخلاف گزارش‌های برخی رسانه‎ها در خصوص آزادسازی کامل شهر «تل رفعت» واقع در شمال حلب، منابع میدانی در سوریه به گروه بین المللخبرگزاری فارس گفتند که ۸۰ درصد از این مناطق تحت کنترل کردهای سوری است و درگیری‎ها در این شهر هنوز ادامه دارد.

از سوی دیگر، شبکه المیادین و برخی منابع کرد سوریه گزارش دادند که شهر تل رفعت تحت کنترل نیروهای کرد سوریه درآمده است.

 

۰۶:۴۸:۳۸ عرضه  فجر و کاهش نرخ  سود  بانکی  و رشد قیمت نفت  ۳ خبر بارز بازار امروز است

۰۶:۴۸:۲۷ سلام  صبح  شما عزیزان  بخیرو شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم