اخبار بازار امروز …(بخش اول)

بهمن ۲۴, ۱۳۹۴

 

۰۷:۴۵:۲۲  پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۴۵:۰۲ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته شاهد تداوم رشد بازار تحت فشار شدید ورود نقدینگی و تمایلات نوسان‌گیری بود و با افت و خیزهای قابل ملاحظه‌ای مواجه شد.

هفته گذشته بازار همچنان با رشد قیمت‌ها مواجه بود هر چند این رشد به دلیل ویژگی‌های بازار سرمایه ایران از جمله وجود دامنه نوسان، حجم قابل ملاحظه معاملات اعتباری و حرکت‌های گروهی با رشد در بازارهای دیگر دنیا متفاوت بوده و به دلیل همین تفاوت‌ها میزان رشد و سرعت آن و البته کاهش قیمت‌ها نیز شرایط متفاوتی دارد. در این شرایط بازار پس از چند جهش در میانه هفته تحت تاثیر تمایل معامله‌گران به شناسایی سود با ریزش قیمت‌ها مواجه شد. از آنجا که در بازار سرمایه به دلیل داشتن دامنه نوسان در روند رو به رشد در هر مرحله مقدار بیشتری سهم در اختیار معامله‌گران قرار می‌گیرد در هنگام ریزش تمامی سهام جمع آوری شده در پله‌های صعودی در پله نخست نزولی قرار گرفته و صف‌های فروشی که تشکیل می‌شود از سوی معامله‌گران غیر‌قابل جمع‌آوری است. بنابراین، نقدینگی لازم در نخستین پله نزولی بازار عملا برابر درصدی مهم از نقدینگی پله‌های صعودی ارزیابی می‌شود. هر چند بازار سهام توانست روز چهارشنبه با ارزش معاملاتی برابر هزار و ۲۰۰میلیارد تومان در بورس و ۱۸۳میلیارد تومان در فرابورس از پس جمع‌آوری عرضه‌ها برآید و ریزش بازار در روز سه‌شنبه شکل و شمایل یک استراحت مقطعی را به خود گرفت اما بازار بدون تردید نیازمند اصلاحاتی است. اصلاح دامنه نوسان، حذف حجم مبنا، مهار حقوقی‌های دولتی و هماهنگ‌سازی آنها با هدف جلو‌گیری از یک طرفه‌سازی بازار و در نهایت کنترل دقیق تر معاملات اعتباری مواردی هستند که اجرای آنها به شدت مورد نیاز ارزیابی می‌شود. در همین حال بازار سهام هفته گذشته شاهد ناکارآیی سیستم معاملات نیز بود در حالی که بورس در خلال ماه‌های اخیر تاکید زیادی بر ورود سرمایه گذاران خارجی کرده است متاسفانه در حال حاضر حتی از پاسخگویی به نیاز‌های اولیه معامله‌گران داخلی و حتی کارگزاران باز مانده است. ناتوانی در ارائه حجم و قیمت معاملات در لحظه، سبب نگرانی معامله‌گران از وضعیت بازار شده است. در این شرایط هر چند بخشی از مشکلات ناشی از ایرادات اساسی بازار در مورد دامنه نوسان است، اما تداوم مشکلات نه تنها بورس را در سطح بین‌المللی توسعه نخواهد داد، بلکه مشتریان داخلی ایران را نیز از بازار سهام دور خواهد ساخت. در صحنه اقتصاد جهانی اما با کاهش دوباره نفت نگرانی‌ها بازگشته و بازار جهانی طلا صعودی شده است در بازار جهانی نفت بهای هر بشکه نفت برنت به ۳۰ دلار رسید بهای مس هم هر تن ۴هزار و ۵۰۷دلار رقم خورد. بهای سه فلز آلومینیوم، روی و سرب نیز به ترتیب یک هزار و ۴۹۹دلار، یک هزار و ۷۱۲دلار و یک هزار و ۸۳۰دلار ثبت شد.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه پس از یک ساعت توفانی روز سه‌شنبه در تلاش معامله‌گران برای بازگرداندن تعادل به بازار خلاصه می‌شود. توجه به گروه خودرویی به‌عنوان گروه پیشرو بازار و گروه بانکی به‌عنوان گروهی که عرضه‌های سنگین و خارج از قاعده برخی حقوقی‌ها موجب بروز مشکلاتی در نقدینگی بازار شده است بیشتر از گروه‌های دیگر بازار مورد توجه بودند.در گروه بانکی روز سه‌شنبه عرضه‌های سنگین که مسبوق به سابقه نیز هست در نماد‌هایی نظیر بانک صادرات تراز نقدینگی بازار را با مشکل مواجه کرد. در بازار روز چهارشنبه در گروه خودرویی مدیرعامل شرکت گروه سرمایه‌گذاری سایپا گفت: شفاف‌سازی و تجدید ساختار مالی باعث تشکیل صف خرید برای سهام سایپا شده و کمتر کسی حاضر به فروش سهامش است.سید‌مهدی آستانی درباره صف خرید ایجاد شده برای سهام سایپا اظهار کرد: علت ایجاد این صف، تجدید ساختاری است که در کل قرار است در شرکت‌های زیر گروه سایپا انجام شود. وی در ادامه با اشاره به اینکه شرکت‌های زیان ده ابتدا افزایش سرمایه و سپس کاهش سرمایه می‌دهند، تصریح کرد: این به معنای آن است که این شرکت‌ها از محل تجدید ارزیابی‌ها یا فروش برخی شرکت‌ها، افزایش سرمایه و سپس کاهش سرمایه می‌دهند تا زیان انباشته از بین برود. آستانی با بیان اینکه در تعدادی از این شرکت‌ها زیان انباشته بالاتر از نصف سرمایه‌شان است، گفت: این تغییرات باعث اقبال به سهام سایپا و شرکت‌های زیر مجموعه آن شده است.

مدیر‌عامل شرکت گروه سرمایه‌گذاری سایپا با بیان اینکه پس از انجام این پروژه بسیاری از این شرکت‌ها می‌توانند از بانک‌ها وام بگیرند و از شمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت خارج شوند، اضافه کرد: این امر باعث ایجاد تحولی عظیم در گروه سایپا می‌شود. وی با اشاره به طلب هزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی «وساپا» از شرکت‌های زیر مجموعه تصریح کرد: در سال‌های گذشته به این شرکت‌ها اعلام شد که یا بدهی خود را به‌طور کامل پرداخت یا ماهیانه ۲ درصد بهره بپردازند که این شرکت‌ها پرداخت بهره را آغاز کردند. آستانی خاطر‌نشان کرد: این امر باعث شد که سود زیادی را در شرکت سرمایه‌گذاری سایپا شناسایی و بین سهامداران توزیع کنیم و از سوی دیگر هم طی چند سال اخیر باید ۱۳۷ میلیارد تومان مالیات بابت این سودها پرداخت می‌کردیم، این اتفاق باعث شد که در نهایت سودی وارد مجموعه نشود و سود تنها در دفاترشان نشان داده شود.

مدیر عامل شرکت گروه سرمایه‌گذاری سایپا تاکید کرد: از سوی دیگر ۱۳۷ میلیارد تومان هم به سازمان مالیاتی بدهکار شدیم و نقدینگی زیادی از شرکت خارج شد. وی با بیان اینکه توافق شده است مطالباتمان از سرمایه‌گذاری رنا را در قالب سهام سایپا وصول کنیم، تاکید کرد: قرار است مزایده‌ای طی ۱۰ روز آینده برگزار و ۹ درصد از سهام «خساپا» عرضه شود و خریدار این بلوک «وساپا» خواهد بود. آستانی تاکید کرد: شناسایی سود بابت دریافت ۲ درصد بهره سالانه به خاطر مطالبات از زیرمجموعه ها، سالانه ۷۰ میلیارد تومان از مجموعه ما خارج می‌کرد و اگر این روند ادامه می‌یافت اواخر سال ۹۶ دچار ورشکستگی می‌شدیم، بنابراین به دنبال وصول مطالبات رفته و در نتیجه دیگر سودهای ۲ درصد را شناسایی نکردیم که این موضوع باعث کاهش EPS ما از ۱۸ تومان به ۶ تومان در سال ۹۴ شد و اگر چه در ظاهر سود کمتری می‌شود اما عملا سرمایه‌گذاری سایپا شفاف شده و جلوی افزایش زیان آن گرفته می‌شود. در گروه خودرویی ایران خودرو در شفاف‌سازی اعلام کرد که دریافت بخش اول خسارت از پژو در سال جاری ۲۷ریال بر سود این شرکت اضافه می‌کند و تاثیرات مبالغ بعدی در سودهای سال‌های آینده مشاهده خواهد شد.

در گروه قطعه‌سازها روان فن آور افزایش سرمایه ۷۶ درصدی خود را از محل مازاد تجدید ارزیابی‌ها و «خرینگ» نیز افزایش سرمایه ۲۰۵ درصدی خود از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها را به تایید حسابرس رسانده است. همچنین «خاذین» نیز افزایش سرمایه ۱۲۲۵ درصدی خود از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی و آورده نقدی سهامداران را به مجمع فوق‌العاده پیشنهاد کرده است. در گروه خودرویی شرکت بهمن دیزل طی گزارش ۹ ماهه با پوشش ۸۴ درصدی بودجه و تعدیل مثبت ۲ درصدی نسبت به پیش‌بینی قبلی عمدتا به دلیل تغییر در ترکیب و تعداد فروش محصولات شرکت و کاهش برآورد هزینه‌های مالی مواجه شد. شرکت سایپا آذین افزایش سرمایه از مبلغ ۱۰۰ میلیارد ریال به ۱/ ۳۲۵ میلیارد ریال (معادل ۱/ ۲۲۵درصد) از محل مطالبات حال شده سهامداران، آورده نقدی و مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها در مجمع عمومی فوق العاده را پیشنهاد داد. در گروه غذایی اعلام پیشنهاد افزایش سرمایه شرکت لبنیات پاک از محل تجدید ارزیابی موجب تشکیل صف خرید در این نماد شد. «غپاک» براساس پیشنهاد هیات مدیره خود به مجمع فوق‌العاده برای افزایش سرمایه ۴۳۳درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها برقرار می‌کند. در گروه حمل‌ونقل‌ تاید واتر خاورمیانه نیز با شایعاتی مبنی بر افزایش سرمایه ۵۹ درصدی از محل سود انباشته مواجه شده است. در گروه فلزی اعلام افزایش سرمایه شرکت ذوب‌آهن اصفهان بحث‌ها در مورد این شرکت را افزایش داده است. هیات مدیره شرکت ذوب‌آهن اصفهان از پیشنهاد خود به مجمع فوق‌العاده سهامداران برای افزایش سرمایه ۶۳۲ درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها خبر داده است. در گروه لیزینگی شرکت بهمن لیزینگ براساس گزارش شفاف‌سازی درخصوص پیش‌بینی بودجه سال ۱۳۹۵ اعلام کرد نظر به موضوع افزایش سرمایه شرکت از ۶۰۰ میلیارد به ۱۰۰۰ میلیارد ریال و همچنین با توجه به لغو تحریم‌ها و رونق اقتصادی در سال ۹۵ که تاثیر مستقیم در صنعت خودروهای سنگین دارد پیش‌بینی شده است تعداد فروش در سال ۹۵ نسبت به ۹۴ رشد چشمگیری داشته باشد که این موضوع باعث افزایش حجم فعالیت شرکت می‌شود که به تبع آن درآمد‌های حاصل از عملیات لیزینگ و بهای خرید خودرو افزایش می‌یابد. در گروه سرمایه‌گذاری، شرکت گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو براساس گزارش شفاف‌سازی اعلام کرده که این شرکت قصد فروش کل سرمایه‌گذاری خود در شرکت محورسازان ایران خودرو به میزان ۲/ ۳۶ درصد با بهای تمام شده به مبلغ ۶۸،۵۵۵ میلیون ریال(قبل از افزایش سرمایه) را داشته و در حال حاضر در مرحله ارزیابی و بازاریابی جهت واگذاری سرمایه‌گذاری مذکور قرار دارد. در گروه تجهیزات مپنا فروش یک میلیون و ۲۵هزار برگه اوراق خزانه را آگهی کرده است، در بازار سهام افزایش حجم اوراق خزانه باعث شده است بازدهی این اوراق از ۳۰درصد نیز بگذرد که نشانه نامناسبی برای وضعیت بدهی‌های دولت به شمار می‌رود. در گروه شوینده‌ها گلتاش نیز در مجمع خود یک هزار و ۶۰۰ریال سود تقسیم کرد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1012134/#ixzz401BjDF2e

 

۰۷:۴۴:۰۷ گروه بورس- سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران هفته گذشته برای هفتمین هفته متوالی از ابتدای زمستان با رشد ۲/ ۵ درصدی مواجه شد. در حالی که ارتفاع دماسنج بازار تا پایان معاملات سه‌شنبه با شتابی بیش از پیش به سطح ۷۸ هزار و ۱۹۹ واحد رسید، در آخرین روز معاملاتی هفته با افت ۹/ ۰ درصدی مواجه شد و پنجمین روز منفی را برای شاخص از ابتدای زمستان به ثبت رساند. روند اصلاحی قیمت سهام پس از شیب تند صعودی هفته‌های اخیر، دور از انتظار نبود.

 

اصلاحی که این بار، جدیت بیشتری داشته و بالا بودن حجم صف‌های فروش در بسیاری از نمادها، نگرانی‌هایی را درباره عملکرد این روزهای سهامداران ایجاد می‌کند. به هر حال نیاز بازار به اصلاح قیمت‌ها را می‌توان جنبه مثبت معاملات چهارشنبه ارزیابی کرد. به‌طوری که کارشناسان و فعالان بازار نیز بر لزوم تعدیل قیمتی سهام تاکید داشتند. ادامه یافتن روند صعودی و هیجانی شاخص امکان ریزش قیمتی سهام را با پایان یافتن هیجانات فراهم می‌کرد. در این شرایط،‌ احتمال ادامه استراحت و تعدیل قیمت‌ها در روزهای آتی نیز وجود دارد، این موضوع شرایط را برای رونقی پایدار در بازار سهام فراهم می‌کند. از سوی دیگر، حجم و ارزش بالای معاملات در روز منفی بورس (چهارشنبه) کاملا بر فاصله گرفتن از دوران رکودی بورس در ماه‌های اخیر تاکید دارد. میانگین حجم معاملات در هفته گذشته بیش از ۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون سهم بود که رقم بسیار بالایی در مقایسه با معاملات روزانه از ابتدای سال است.

تداوم صف‌نشینی در خودرویی‌ها

در حالی که بیشتر نمادها در معاملات روز چهارشنبه همراه با جو بازار با بیشترین افت روزانه مواجه شدند، نمادهای خودرویی، به خصوص دو خودروساز بزرگ کشور در این روز همچنان با صف‌های سنگین خرید مواجه بودند. «خساپا» با حجم بیش از ۴۱۰ میلیون سهمی و ارزش معاملات بیش از ۸۰ میلیارد تومانی، با صف خرید ۱۰۶ میلیون سهمی بسته شد. این نماد از ابتدای دی رشد بیش از ۱۲۰درصدی را تجربه کرده است، نشانه‌هایی از شروع اصلاح قیمتی در این نماد مشاهده نمی‌شود. ایران خودرو نیز که به منظور شفاف‌سازی درخصوص پرداخت غرامت از سوی ناظر بازار متوقف شده بود، در معاملات روز چهارشنبه بازگشایی شد، این نماد نیز با صف خرید ۲۴۷ میلیونی در روز چهارشنبه متوقف شد. در مجموع در این دو نماد نقدینگی معادل ۱۵۰ میلیارد تومان انباشته شده است. به نظر می‌رسد بخش اعظمی از این سرمایه‌ها به معامله‌گران حقیقی اختصاص دارد. در این خصوص، در حجم معاملات سنگین روز چهارشنبه در مجموع تغییر مالکیت بیش از ۴۴ میلیارد تومانی از معامله‌گران حقیقی به حقوقی را شاهد بودیم. این در حالی است که در کل معاملات بورس تهران در روز چهارشنبه در مجموع تغییر مالکیت ۴۴ میلیارد تومانی از سوی حقوقی به حقیقی را شاهد بودیم. بر این اساس، در حالی که در روند منفی شاخص در روز چهارشنبه حضور پررنگ حقوقی در سمت خرید سهام به چشم می‌خورد، با این حال، عرضه سنگین سهامداران عمده خودرویی و عمده خرید سهم توسط بازیگران خرد بازار آمار‌های دیگری را برای معاملات رقم زد.

کارشناسان بارها بر هیجانات موجود در بازار سهام تاکید داشتند. در این میان، قوانینی وجود دارد که به نظر هیجانات بازار را تشدید می‌کند. مواردی مانند دامنه نوسان معاملات و همچنین حجم مبنا از جمله عواملی است که با وجود تاکید کارشناسان بر بیشتر بودن ضرر آنها نسبت به فوایدی که برای بازار سهام دارند، همچنان در بورس تهران مشاهده می‌شود. این قوانین در ابتدا به منظور کاهش نوسانات قیمتی در بازار سهام طراحی شده بودند، اما بررسی‌های مختلف در سطح جهان بر این موضوع تاکید دارد که محدود کردن دامنه نوسانات قیمتی اثری بر کاهش نوسانات قیمت در بازار ندارد. این محدودیت تنها روند تغییرات قیمتی را کند می‌کند و در حالی که باید تحلیل، مبنای معاملات سهام باشد، حضور این قوانین معامله‌گران را به صف‌نشینی عادت داده و هیجانات را در بازار چه در زمان صعود یا نزول بورس تشدید می‌کند. این موضوع را می‌توان در سال‌های گذشته بازار سهام مشاهده کرد. در زمان رکود با شروع روند نزولی، تشکیل صف‌های فروش توجه سایر معامله‌گران را به خود جذب می‌کرد. در زمان رونق بازار نیز مطابق آنچه در هفته‌های اخیر به خصوص در گروه خودرویی شاهد بودیم، حرکت صف‌های خرید هیجان مسری را در بازار ایجاد کرده و سایرین را به صف‌نشینی ترغیب می‌کرد. در این میان، در حالی که این انتظار وجود دارد که سهامداران حقوقی از جو بازار پیروی نکنند، اما به نظر می‌رسد هیجان کوچک و بزرگ نمی‌شناسد و همه را به سوی خود می‌کشد.

عسگری‌مارانی، مدیر‌عامل شرکت سرمایه‌گذاری ایران، در گفت‌وگویی با «دنیای اقتصاد»، بر این موضوع تاکید داشت که صندوق نباید توسط کارگزاران کنترل شود. این صندوق‌ها از عوامل تشدیدکننده هیجان در بازار سهام محسوب می‌شوند. تجربه نشان داده است، در زمان رونق هجمه ورود سرمایه از سوی این صندوق را شاهد هستیم، در حالی‌که در زمان رکود و افت قیمت‌ها به سرعت این فعالان در نقش فروشنده حاضر می‌شوند. بر این اساس، معاملات این فعالان تنها براساس روند کلی بازار و حرکت قیمت‌ها و بدون توجه به تحلیل بوده است. این در حالی است که حجم شناور آزاد کم برخی از سهام این امکان را به وجود می‌آورد که با مقادیر اندکی نقدینگی بتوان در قیمت سهام جولان داد و این موضوع نیز خود عاملی برای غیرواقعی شدن قیمت سهام است. در این شرایط، لزوم توجه به کیفیت سود و آنچه به‌عنوان عایدی واقعی می‌تواند به سهام دار برسد کاملا محسوس است. در حالی که در آغاز شروع روند صعودی تمامی کارشناسان به جذابیت قیمت‌ها (پس از زمان طولانی رکود بورس) تاکید داشتند، به نظر می‌رسد پس از جهش‌های قیمتی و رشد نسبت قیمت به درآمد بازار به بیش از ۷ واحد از جذابیت پیشین تا حدود زیادی کاسته شده و در این شرایط باید تحلیل را مبنای خرید سهام قرار دارد. از طرفی مدت سرمایه‌گذاری از مواردی است که باید در نظر خریداران کنونی قرار گیرد. در حالی که عمده نظرات به بهبود شرایط اقتصادی و صنایع داخلی تاکید دارند، اما همگی به الزام نگاه میان‌مدت و بلند‌مدت برای مشاهده اثرات واقعی اشاره دارند.

جهش تک نمادها در بورس تهران

شاخص کل بورس تهران در هفته گذشته با رشد ۲/ ۵ درصدی در سطح ۷۷ هزار و ۴۹۸ واحد متوقف شد. در این مدت شاخص کل هم وزن با جهش‌های قیمتی که در برخی نمادها داشت، با رشد ۱/ ۸ درصدی مواجه شد. در هفته گذشته شاخص صنعت خودرو با رشد ۷/ ۱۷ درصدی بیشترین رشد شاخص را در میان ۳۷ صنعت بورسی به ثبت رساند. فرآورده‌های نفتی نیز با رشد ۹/ ۱۳ درصدی شاخص مواجه شد و میزان رشد از ابتدای سال خود را به ۵/ ۲۰ درصد افزایش داد. در هفته گذشته، استخراج سایر معادن با افت ۵/ ۳ درصدی بیشترین افت را در میان صنایع به ثبت رساند. پس از رشد‌های متوالی قیمت سهام در هفته گذشته ادامه تعدیل قیمت‌ها دور از انتظار نیست. با وجود اینکه شرایط بازار با گذشته کاملا متفاوت ارزیابی می‌شود و احتمال نزول شدید قیمت‌ها بسیار اندک است، اما ممکن است شاهد تداوم هیجانات در بازار این بار در مسیر نزولی شاخص باشیم. در این شرایط، نگاهی به روند تاریخی مواردی را برای سهام داران و ناظران در بر داشته است. عدم دخالت دستوری در بازار و ایجاد مقررات ناکارآمد در بازار از جمله مواردی است که باید ناظران بازار به آن توجه داشته باشند. معامله‌گران بازار نیز باید توجه داشته باشند که شرایط کنونی کاملا با گذشته بازار متفاوت است. در این شرایط، حضور سرمایه‌گذاران خارجی در بازار که به طور قطع برعکس بسیاری از فعالان کنونی بازار با نگاه بلند مدت سرمایه‌ها را به بازار وارد کرده‌اند، جزو مهم ترین تفاوت‌های معاملات بازار با گذشته است. از طرفی در شرکت‌ها نیز گرچه نگاه بلندمدت برای بهبود وجود دارد ولی در شرایط خوش‌بینی انتظار افت شدید قیمت‌ها وجود ندارد. به نظر می‌رسد با گشایش‌های بین‌المللی و تلاش‌ها برای عبور از رکود نسبی کنونی در اقتصاد کشور، صنایع نیز روند رو به بهبودی را تجربه کنند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1012130/#ixzz401BdxpkP

 

۰۷:۴۳:۵۵ گروه خودرو: در حالی یکی از مشکلات صنعت قطعه‌سازی کشور، عقب‌ماندگی تکنولوژیک ناشی از اعمال تحریم‌ها عنوان می‌شود که مدیرعامل ایران خودرو از سهم ۲۴ درصدی سرمایه‌گذاری با پژو به‌منظور توسعه صنعت قطعه در قرارداد اخیر خبر داد. بنابر آنچه که هاشم یکه‌زارع، مدیرعامل ایران خودرو در گفت‌وگو با «فارس» اعلام کرده، ۵۴ میلیون دلار از سرمایه‌گذاری ۲۰۰ میلیون یورویی پژو در ایران بابت انتقال فناوری، تجهیزات و قالب در صنعت قطعه‌سازی هزینه می‌شود و بقیه صرف خطوط بدنه و خطوط مونتاژ خودرو خواهد شد. این موضوع در شرایطی عنوان شده که کارشناسان معتقدند تغییر و تحول در صنعت خودرو برای پیمودن مسیر توسعه از صنعت قطعه کشور آغاز می‌شود و بر این اساس تاکید بسیاری بر ورود منابع سرمایه‌گذاران خارجی به‌منظور تغییر و تحول در زیرساخت‌های این صنعت دارند. در شرایطی که یکی از اثرات مهم مشارکت با خارجی‌ها، انتقال فناوری به زنجیره تامین قطعات، براساس استانداردهای روز است که در سند چشم‌انداز توسعه صنعت خودرو کشور نیز به نیاز صنعت قطعه در زمینه تحقیق و توسعه اشاره شده است. محمدرضا نجفی‌منش، عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه رقم در نظر گرفته شده در قرارداد پژو می‌تواند، تاثیرات جدی در بهبود کیفیت و توسعه قطعه‌سازی داشته باشد، می‌گوید: زنجیره تامین قطعه یکی از بخش‌های استراتژیک است که با تزریق منابع مالی می‌تواند به دانش و تکنولوژی روز دست پیدا کند و به همین دلیل است که بسیاری توسعه صنعت خودرو را منوط به بهبود‌ زنجیره تامین می‌دانند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1012090/#ixzz401BQ0GqE

 

۰۷:۴۳:۳۵ گروه بنگاه‌ها: مدیرعامل بانک صادرات ایران با تاکید بر ضرورت فراگیر شدن بانکداری الکترونیکی گفت: این بانک به‌عنوان بانک پیشگام در عرصه بانکداری نوین نقش بسزایی در تحقق اهداف نظام بانکی داشته است. به گزارش روابط عمومی بانک صادرات ایران، اسماعیل لـله‌گانی همزمان با جشن‌های سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و در بازدید از شعب این بانک در شهرکرد افزود: استقبال خوبی از سوی کاربران برای استفاده از بانکداری الکترونیکی انجام شده و این نکته مهمی در تعمیم و تسری بانکداری نوین در ابعاد گوناگون است. وی افزود: برای ایجاد زیرساخت‌های بانکداری الکترونیکی سرمایه‌گذاری نسبتا مناسبی انجام شده و با توجه به قابلیت شبکه بانکی کشور می‌توان با فرهنگسازی در زمینه ایجاد جهش این نوع از بانکداری گام برداشت تا متناسب با تحولات در عرصه بین‌المللی و متناظر بر الگوهای موفق امکان رقابت با بنگاه‌های بزرگ مالی و پولی دنیا فراهم شود. مدیرعامل بانک صادرات ایران ادامه داد: این بانک در عرصه فعالیت‌های بانکی سهم بسزایی دارد و انجام افزون بر بیست درصد از تراکنش‌های شبکه بانکی از سوی بانک صادرات،وجود شمار قابل‌ملاحظه حساب‌های الکترونیکی، وجود زیرساخت‌های موردنیاز و نیروی انسانی کارآمد این فرصت را فراهم کرده است تا بانک صادرات به‌عنوان پیشگام توسعه بانکداری نوین جلوه کند.

۰۷:۴۳:۱۰ بزرگ‌ترین هلدینگ پتروشیمی جهان،‌ متقاضی سرمایه‌گذاری در منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان شد. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)،‌ مهندس مرضیه شاهدانی مدیر‌عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به همراه مدیر عامل و اعضای هیات مدیره هلدینگ خلیج فارس در دیدار با رئیس هیات عامل ایمیدرو با ارائه خبر فوق تصریح کرد: شرکت آلمانی بی‌ای‌اس‌اف (BASF) آماده سرمایه‌گذاری ۴میلیارد‌دلاری در منطقه ویژه صنایع معدنی پارسیان برای احداث صنایع پتروشیمی است.

 

منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان که توسط ایمیدرو با هدف توسعه صنایع فولاد،‌ آلومینیوم،‌ پتروشیمی و… پایه‌گذاری شده،‌ با ارائه زیرساخت‌هایی همچون اسکله به سرمایه گذاران داخلی و خارجی،‌ سکویی برای تولید و صادرات این حوزه ایجاد کرده است. در این جلسه، مهندس عادل نژادسلیم گفت: در این سرمایه‌گذاری قرار است شرکت آلمانی با سهم ۶۰ درصدی ۴ میلیارد دلار سرمایه وارد این پروژه کند و ۴۰ درصد نیز از طرف ایرانی تامین شود. وی ادامه داد: این شرکت آلمانی در نظر دارد در فاز دوم،‌ سرمایه‌گذاری بیشتری در این حوزه انجام دهد. در این نشست که مدیرعامل شرکت مناطق صنایع انرژی و مدیر منطقه ویژه پارسیان و تعدادی از مدیران ایمیدرو حضور داشتند،‌ مهدی کرباسیان اظهار کرد: با توجه به مجوز صادر شده برای تامین انرژی در این منطقه و نظر وزیر نفت مبنی بر تامین خوراک گاز برای پروژه‌ها به ویژه صنایع پتروشیمی در منطقه پارسیان،‌ مشکلی در این زمینه وجود نخواهد داشت.

رئیس هیات عامل ایمیدرو ادامه داد: آب،‌ برق و گاز دوران ساخت، تامین شده است‌ و طرح اسکله اختصاصی نیز در دست برنامه‌ریزی برای انجام مناقصه برای جذب سرمایه‌گذار است که تاکنون دو شرکت معتبر از چین و آلمان اعلام آمادگی کرده‌اند. وی یادآور شد: ایمیدرو با ارائه زیرساخت‌ها به سرمایه گذاران داخلی و خارجی،‌ زمینه تولید و صادرات محصولات این بخش را فراهم می‌کند. منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان توسط ایمیدرو،‌ در غرب استان هرمزگان و در مجاورت عسلویه ایجاد شده است که با توجه به نزدیکی با آب‌های آزاد و امکانات اختصاصی همچون اسکله،‌ گمرک،‌ جاده و… شرایط مساعدی برای تامین نیاز بازار داخل و به ویژه صادرات دارد. شرکت بی‌ای‌اس‌اف (BASF)،‌ تاکنون ۶ شهرک پتروشیمی در کشورهای مختلف دنیا ایجاد کرده و طبق برنامه خود قرار است شهرک هفتم را در ایران (پارسیان) راه‌اندازی کند. هلدینگ «بی‌ای‌اس‌اف» در سال ۲۰۱۴ با درآمد ۷۴ میلیارد یورویی،‌ رتبه نخست شرکت‌های پتروشیمی دنیا را کسب کرده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1012104/#ixzz401BEeXGL

 

۰۷:۴۰:۳۶ محمدحسین‌بابالو: بازار محصولات پتروشیمی با نزدیکی به روزهای پایانی سال شرایط بهتری را سپری خواهد کرد اما عقب‌نشینی حجم معامله پلیمرها در بورس کالا در کنار فراز و فرود قیمت دلار در بازار آزاد شرایط پیچیده‌ای را فراهم ساخته تا بازار وارد یک فاز ابهام جدید شود. به نظر می‌رسد در روزهای پیش‌رو ثبات به این بازار بازگشته و با افزایش مجدد حجم معاملات رو‌به‌رو باشیم.

معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران

در هفته گذشته حجم معامله پلیمرها در بورس کالا با ۲۵ درصد کاهش هفتگی رو‌به‌رو شد که با ثبت افتی ۱۳ هزار و ۶۰۰ تنی به ۳۹ هزار و ۹۹۱ تن بالغ شد. این کاهش حجم معامله در شرایطی رخ داد که قیمت‌های پایه در بورس کالا نیز کاهشی بود، بنابراین جذابیت جدیدی به بازار تزریق شد ولی باز هم خریداران با حفظ جانب احتیاط، خرید به میزان ضرورت را در دستور کار خود قرار دادند. این در حالی است که آمار ذکر شده بدون احتساب انواع OFF محاسبه شده که نشان می‌دهد هنوز هم شرایط نسبتا مطلوبی در بازار وجود دارد. با توجه به تجربیات ماه‌های اخیر، ثبت حجم معاملات نزدیک یا بیشتر از ۴۰ هزار تن در هفته را می‌توان سطحی مطلوب برای ترسیم اوضاع بازار به شمار آورد، بنابراین شرایط فعلی را باید وضعیتی منطقی دانست.

در بازار محصولات شیمیایی نیز شرایط مشابهی حکمفرما بود. در هفته گذشته حجم معامله محصولات شیمیایی در بورس کالا با ۶/ ۰‌درصد کاهش معادل افتی ۱۰۳ تنی به ۱۷ هزار و ۳۵۰ تن رسید که باز هم شرایط متعادلی را پیش روی بازار ترسیم می‌کند. این در حالی است که قیمت‌های پایه محصولات شیمیایی کاهش کمتری داشت و حتی بسیاری از گریدها رشد قیمت را تجربه کرد. نگاهی به معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا نشان می‌دهد که وضعیت متعادلی در این بازار حاکم است هرچند که حجم عرضه‌ها مخصوصا انواع جذاب آن به‌صورت نامحسوس کاهش یافته و البته التهاب پیشین در بازار پلی‌استایرن‌ها با افزایش تعداد عرضه‌کنندگان نیز متعادل شده است هر‌چند که هنوز بسیاری از گریدهای این گروه کالایی با التهاب و رقابت همراه است. این موارد در شرایطی رخ می‌دهد که بازار هنوز به عرضه‌های بیشتری برای پلی‌پروپیلن‌های نساجی، گریدهای سنگین اکستروژن و سنگین لوله یا PVC نیاز دارد و هنوز تقاضای موجود در این بازار کاملا پاسخ داده نمی‌شود. البته کاهش جذابیت برخی گریدهای سبک فیلم را نیز باید به دلیل کاهش تقاضای ثبت شده در بورس کالا دانست یعنی این گروه‌های کالایی نیز هنوز پرمخاطب و جذاب هستند.

نکته دیگر در هفته گذشته را باید محدودکردن ظرفیت خرید در سامانه بهین یاب دانست زیرا از یکسو در روزهای پایانی سال ظرفیت خرید طبیعتا کاهش می‌یابد و از سوی دیگر این سامانه جدیدا نسبت به ارائه گزارش‌های تولید حساس شده و آن دسته از تولیدکنندگان که گزارش‌های خود را با وقفه ارسال کرده‌اند، توان خرید از طریق کدهای خود را از دست داده‌اند. این نکته را باید جدی گرفت زیرا حجم بزرگی از خریداران به دلایل مسائل سخت افزاری و سهمیه‌ای نتوانستند خرید کنند، بنابراین افت حجم معاملات را نمی‌توان به دلیل کاهش تقاضا دانست. این در حالی است که شنیده‌ها حکایت از آن دارد که کدهای معاف از مالیات در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از این شرایط جدید مستثنی بوده‌اند هرچند که هنوز صحت و سقم این ادعا چندان روشن نیست. در نهایت و با توجه به تمامی این موارد باید گفت که نزدیکی به روزهای پایانی سال در کنار کاهش قیمت‌های پایه، هنوز جذابیت پیشین در بازار پلیمرها را حفظ کرده است.

بازار داخلی

در بازار آزاد محصولات پلیمری شاهد هفته‌ای آرام با جهت‌گیری کاهشی قیمت‌ها بودیم هرچند که برای بسیاری از کالاها رشدهای قیمتی محدودی به‌صورت مقطعی ثبت شد. کاهش قیمت دلار در بازار آزاد، افت قیمت‌های پایه، نوسان قیمت‌های جهانی، افزایش حجم عرضه‌ها در بازار داخلی پس از افزایش حجم معاملات در بورس کالا و همچنین حفظ جانب احتیاط در بازار داخلی و ترس از کاهش بیشتر قیمت‌ها مواردی بود که در جهت‌گیری نرخ‌ها در هفته گذشته موثر بود. این در حالی است که هنوز حجم معاملات در بورس کالا بالا است یعنی عرضه‌ها همچون روزهای قبل در بازار داخلی تزریق خواهد شد. از سوی دیگر کاهش محسوس قیمت دلار در هفته گذشته یک ترس عمیق را در بازار ایجاد کرده که باعث شده تا ترس از افت بیشتر قیمت‌ها خریداران را دست به عصا نگه دارد. هم‌اکنون متقاضیان خرید در بازار داخلی تمایلی به خرید با حجم‌های بالا ندارند که این رویکرد فاکتوری منفی برای رشد قیمت‌ها به شمار خواهد رفت، ولی این تمام ماجرا نیست.

با توجه به محدودیت خرید در بورس کالا برای بسیاری از فعالان بزرگ و تاثیرگذار، هم اکنون آن دسته از صنایعی که سفارش خرید داشته یا از بازار مصرف قطعی برخوردار هستند راهی جز توجه به بازار داخلی نخواهند داشت بنابراین خواسته یا ناخواسته مجبور هستند که تقاضای خود را از بورس کالا به بازار آزاد منتقل کنند. همین ویژگی می‌تواند به افزایش تقاضا در بازار داخلی منجر شده و فاکتوری در جهت حمایت از قیمت‌ها باشد، اما باز هم دلار در برابر این احتمال قد علم می‌کند. کاهش قیمت دلار را نیز باید یکی از رخدادهای مهم در هفته گذشته دانست تا جایی که نزدیک به ۱۰۰ تومان در فاصله یک هفته افت نرخ داشت. این افت از یکسو بر قیمت‌های پایه جدید تاثیرگذار بود و از سوی دیگر باعث شد طرز فکر فعالان بازار به سمت افت بیشتر نرخ‌ها متمایل شده، موضع‌گیری احتیاطی اتخاذ کنند. حال در شرایط فعلی در حالی که خبرها از تسویه دارایی‌های ایران با سایر کشورها با ارزهای معتبر جهانی همچون ین یا یورو صورت می‌پذیرد، بازار باز هم مستعد کاهش قیمت بیشتری شده و مشخص نیست که چه رویکردی را برگزیند. به نظر می‌رسد بازار داخلی منتظر کاهش بیشتر قیمت انواع ارزها است که این احتمال از پشتوانه‌های قدرتمندی نیز برخوردار است. با توجه به نزدیکی به روزهای پایانی سال، افزایش تقاضای ارز به‌صورت اسکناس برای مسافرت‌های نوروزی همچنین تلاش تجار برای واردات محصولات مورد نیاز برای عرضه پس از تعطیلات شاید رشد تقاضا بتواند اندکی از این بازار حمایت کند. این در حالی است که هنوز مراودات مالی بین بانک‌های ایرانی و سایر بانک‌ها در جهان به‌صورت اجرایی برقرار نشده، ولی بخش بزرگی از پول‌های بلوکه‌شده ایران آزاد شده است. با توجه به این ابهامات در کنار احتمال گشایش‌های ارزی به‌صورت قریب‌الوقوع نمی‌توان چهره مشخصی را پیش روی بازار ترسیم کرد ولی در هر حال احتمال جهش قیمت‌ها و بازگشت به نرخ‌های بالای پیشین تقریبا وجود ندارد. با توجه به تمامی این موارد تحلیل بازار و تخمین دورنمای آن بسیار دشوار خواهد بود زیرا فاکتورهای بنیادین آن با شفافیت لازم ترسیم نشده و تنها احتمالات و شایعات هستند که در این بازار خودنمایی می‌کنند. به‌عنوان مثال در هفته گذشته اغلب سیگنال‌های بازار از افزایش قیمت‌های پایه خبر می‌داد ولی نهایتا این نرخ‌ها در بورس کالا کاهشی اعلام شد.

بازارهای جهانی

کاهش قیمت نفت در روزهای اخیر را باید مهم‌ترین رخداد در بازارهای جهانی به شمار بیاوریم زیرا این بار باز هم کف قیمتی ۳۰ دلار برای نفت خام آمریکا شکسته شد ولی نفت برنت توانست کف قیمتی ۳۰ دلاری را برای خود حفظ کند. این در حالی است که بهای نفت خام آمریکا پس از رسیدن به قیمت‌هایی نزدیک به ۲۶ دلار، باز هم در مسیر رشد قرار گرفته ولی مشخص نیست که در روزهای پیش رو بتواند باز هم به سطوح قیمتی پیشین باز‌گردد یا نه؟ از سوی دیگر افزایش محسوس قیمت جهانی طلا و اظهارنظرهایی مبنی بر نرخ بهره منفی در آمریکا در کنار کاهش ارزش سهام این حوزه مهم اقتصادی باعث شده شرایط مبهمی در بازارهای جهانی ایجاد شود تا جایی که قدرت تحلیل را به شدت از کارشناسان این حوزه دریغ داشته است. با توجه به این موارد بازار محصولات پتروشیمی نیز در اقصی نقاط جهان وارد یک فاز ابهام جدی شده تا جایی که پتانسیل کاهش نرخ جدیدی را در ذات خود ایجاد کرده است؛ هرچند که هنوز این جهت‌گیری از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل نشده است. نگاهی به قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمی نشان می‌دهد افت قیمت نفت هنوز بر این بازار تاثیر نگذاشته و روند نسبتا با ثبات پیشین در بازار حس می‌شود. با توجه به تغییرات ساختاری در این بازار و انتظار برای کاهش قیمت‌های تمام‌شده و افت بهای مواد اولیه، شاید کاهش قیمت‌ها در روزهای آینده حس شود هرچند که چندان عمیق نخواهد بود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1012098/#ixzz401BBWP8Z

 

۰۷:۴۰:۱۸ ایسنا: بر اساس گفته‌های وزیر نیرو، میزان مطالبات وزارت نیرو از قبوض آب و برق حدود ۴۵۰۰ میلیارد تومان و میزان بدهی در حوزه آب و برق نیز ۲۵ هزار میلیارد تومان است.

حمید چیت‌چیان، درخصوص میزان مطالبات و بدهی وزارت نیرو اظهار کرد: برنامه‌هایی را برای وصول مطالبات وزارت نیرو در نظر گرفته‌ایم و تلاش ما براین است که به زودی این مطالبات وصول شود. پیش‌تر نیز وزیر نیرو اعلام کرده بود که در بودجه سال ۱۳۹۵ انتشار ۴۰۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت پیش‌بینی شده و قرار است از مجموع ۵۰۰۰ میلیارد تومان از اسناد خزانه اسلامی، ۳۰۰۰ میلیارد تومان سهم وزارت نیرو باشد که تاکنون ۲۰۰۰ میلیارد تومان آن عرضه شده و در آینده نزدیک ۱۰۰۰ میلیارد تومان دیگر از این اوراق بابت تسویه بخشی از مطالبات بخش خصوصی عرضه می‌شود. وی با بیان اینکه در روزهای باقی‌مانده از سال۱۳۹۴، معادل ۱۰۰۰ میلیارد تومان اوراق صکوک اجاره منتشر می‌شود،خاطر‌نشان کرد: قرار است اوراق تسویه خزانه در لایحه بودجه عرضه شود و در این زمینه نیز هماهنگی‌هایی با وزارت اقتصاد و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی انجام شده تا بتوانیم چهار تا پنج هزار میلیارد تومان از اوراق تسویه خزانه استفاده کنیم. چیت‌چیان با بیان اینکه با این حجم بخشی از مطالبات بخش خصوصی را می‌توانیم پرداخت کنیم، اضافه کرد: در سال حدود ۲۳۰۰ میلیارد تومان از درآمد سالانه برق را به یارانه اختصاص می‌دادیم که خوشبختانه در سال ۱۳۹۵ و با قطع این مساله می‌توانیم نسبت به داشتن این منبع نیز امیدوار باشیم.

 

۰۷:۴۰:۰۳ گروه صنعت و معدن: در حالی با لغو تحریم‌های بین‌المللی، تفاهم‌نامه‌های امضا شده پیش از لغو تحریم‌ها شکل قرارداد به خود می‌گیرد که وزارت صنعت، معدن و تجارت برای عقد قرارداد با سرمایه‌گذاران خارجی سه شرط اساسی را مدنظر قرار داده است. سرمایه‌گذاری‌های مشترک با شریک تجاری شرط اول وزارت صنعت، معدن و تجارت است. این شرط این امکان را به بخش تولید می‌دهد تا بتوانند با همکاری دوجانبه با سرمایه‌گذاران خارجی به‌صورت مشترک چرخ تولید را به گردش درآورند و به این طریق شرایط برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای که سال‌ها در انتظار منابع مالی بوده فراهم خواهد شد.

 

انتقال تکنولوژی دومین شرطی است که از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای سرمایه‌گذاران خارجی در نظر گرفته شده است. اعمال تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران طی سال‌های اخیر موجب شد تا صنعت ایران از تکنولوژی روز دنیا عقب بماند. حال با رفع تحریم‌های بین‌المللی شرایط برای ورود تکنولوژی‌های جدید فراهم شده و آنچه مسلم است این امر بازدهی بخش صنعت را افزایش خواهد داد. در حال حاضر بخش اعظمی از صنعت کشور نیازمند‌ به‌روزرسانی است. که با ورود تکنولوژی‌های جدید طرح نوسازی صنایع فرسوده نیز کلید خواهد کرد. اما شرط سوم را می‌توان مهم‌ترین شرط پیش‌بینی شده از سوی این وزارتخانه دانست؛ براساس این شرط بازار در برابر بازار قرار خواهد گرفت و با این شرایط قرار نیست ایران یک‌طرفه واردکننده کالاهای خارجی باشد. این شرط می‌تواند دغدغه گروهی را که نگران بودند تا بازار به‌صورت یک‌طرفه در اختیار شرکت‌های خارجی قرار گیرد برطرف کند و به این طریق شرایط برای دسترسی به بازارهای جدید برای تولیدکنندگان داخلی فراهم خواهد شد. نبود بازار برای عرضه کالا در دوران تحریم یکی از عمده مشکلات بخش صنعت محسوب می‌شد که با لغو تحریم‌های بین‌المللی علاوه بر ورود محصولات مورد نیاز شرایط برای عرضه کالا در سایر کشورها نیز فراهم شده است.

حسین ابویی‌مهریزی، معاون برنامه‌ریزی وزیر صنعت، معدن و تجارت با اعلام سه شرط این وزارتخانه برای ورود سرمایه‌گذاران عنوان کرد: عده‌ای انتقاد می‌کنند که سرمایه‌گذاری کشورهای خارجی در ایران بدون کارشناسی انجام می‌شود، اما به هیچ‌وجه این‌گونه نیست و همکاری ما با کشورهای خارجی به‌صورت برد ـ برد است و به‌صورت مشروط صورت خواهد گرفت. ابویی مهریزی تصریح کرد: با این اوصاف، اینکه عده‌ای می‌گویند دولت کشور را حراج کرده، عین بی‌انصافی است و به هیچ‌وجه این‌گونه نیست. به گفته معاون برنامه ریزی وزیر صنعت، معدن و تجارت در حال حاضر کشور ما در مسیری قرار گرفته که بتوانیم تکنولوژی روز را از هر کشوری که خواستیم وارد ‌کنیم، نه اینکه کشورهای طرف مقابل هر چه خواستند به زور تحت تاثیر شرایط تحریم به ما تحمیل کنند. وی ادامه داد: با توجه به اجرای برجام، راه‌های ارتباط و اتصال به مبادی پیشرفته علمی و ارتقای سطح شفافیت در اقتصاد فراهم می‌شود و این امر شرایط حذف فساد و رانت را مهیا می‌کند و همین امر صدای عده‌ای را بلند کرده، در حالی که صدای حق و صدای مردم بلندتر است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1012176/#ixzz401ASMYdI

 

۰۷:۳۹:۴۱

گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: در حالی پس از گذشت ۱۲ سال مذاکره هسته‌ای، سوت پایان این ماراتن چند هفته قبل کشیده شد که حالا در سایه رفع این تحریم‌ها همگان انتظار دارند در بازه‌ای میان‌مدت و شاید هم بلندمدت آثاری مثبت در اقتصاد کشور دیده شود. یکی از مهم‌ترین دستاوردهای برطرف شدن تحریم‌ها و محدودیت‌های اقتصادی و سیاسی را شاید بتوان استقبال سرمایه‌گذاران خارجی به منظور ورود به بخش‌های مختلف اقتصادی کشور عنوان کرد چراکه ایران همواره به دلیل برخورداری از زمینه‌های بکر سرمایه‌گذاری و وجود خلأ در بسیاری از صنایع مورد توجه سرمایه‌گذاران خارجی بوده؛ اما نبود دیدی روشن از آینده اقتصاد ایران، ورود این سرمایه‌گذاران را با مشکلاتی مواجه کرده بود. بازار سرمایه مانند سایر بازارها در جذب سرمایه‌گذاری خارجی تاکنون ناکام بوده است؛ به‌گونه‌ای که سهم سرمایه‌گذاری خارجی در بورس ایران تنها به ۶ تا ۷ دهم درصد محدود بوده و این در حالی‌ است که اکنون بیش از ۵۰۰ میلیون سرمایه‌گذار در اروپا وجود دارند که بسیاری از آنها علاقه‌مندند در سهام شرکت‌های سودآور مشارکت کنند.

 

چندی پیش بود که بلومبرگ در گزارشی از آمادگی بازار سهام ایران برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی سخن به میان آورد و گفت: به دنبال رفع تحریم‌های مالی علیه ایران، خارجی‌ها می‌توانند در بورس تهران که به اندازه بورس استانبول شرکت ثبت‌شده دارد، سرمایه‌گذاری کنند. در این گزارش آمده است: رضا سلطان‌نژاد، یکی از بنیان‌گذاران شرکت مدیریت دارایی ACL که به‌صورت تخصصی روی سرمایه‌گذاری در ایران فعالیت دارند معتقد است در مدت ۶ تا ۸ ماه حدود یک میلیارد دلار سرمایه خارجی وارد بورس تهران خواهد شد. علاوه بر این در گزارش بلومبرگ با اشاره به ارزش ۹۰ میلیارد دلاری بازار سهام ایران آمده است: بورس تهران پنجمین بازار سهام بزرگ در خاورمیانه است. بر این اساس، با لغو تحریم‌ها می‌تواند برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی با عربستان که بزرگ‌ترین بورس منطقه را دارد رقابت کند. گرچه در گذشته نیز سرمایه‌گذاری در بورس تهران برای سرمایه‌گذاران خارجی محدودیت نداشت، اما تحریم‌های نظام بانکی مانع نقل و انتقال پول می‌شد. به این ترتیب، با اتصال بانک‌های ایرانی به شبکه سوئیفت این مراحل تسهیل خواهد شد. با این حال، سرمایه‌گذاران اروپایی در برخی صنایع خاص، مثل انرژی، همچنان محدودیت‌هایی دارند. با نگاهی به تجربه‌های کشورهایی همچون ترکیه، سنگاپور، برزیل و مالزی اثبات می‌شود سرمایه‌گذاری خارجی بر متغیرهای کلانی همچون رشد اقتصادی، نرخ ارز، نرخ بهره و… تاثیرات بسزایی دارد. اما باید توجه داشت تحقق این امر، تنها منوط به رفع تحریم‌های بین‌المللی و گشایش‌های اقتصادی نیست؛ بلکه تا زمانی که زیرساخت‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی تقویت نشده، کشورها نمی‌توانند به توفیقی در این زمینه دست یابند. در مقابل در صورتی که سرمایه‌گذاری‌ها، اصولی و در راستای برطرف کردن نیازهای کشور صورت گیرد، بیشترین نفع را برای کشور به همراه داشته و شاخص‌های مهم اقتصادی را بهبود خواهد داد.

انگیزه ورود سرمایه‌گذاران خارجی

گزارش‌ها نشان می‌دهند بورس ایران از سال ۸۹ تاکنون به‌رغم رشد شاخص کل با کاهش حدود ۲۰ درصدی ارزش بازار مواجه شده است. بر این اساس در سال‌های اخیر با توجه به افزایش نرخ ارز، شاهد ارزش‌گذاری کمتر از ۱۰ سنتی قیمت سهام شرکت‌های بورسی بودیم، به گونه‌ای که ارزش کل بازار سهام طی سال ۸۹، حدود ۱۲۰ میلیارد دلار محاسبه شده که این رقم در سال جاری با افت ۲۰ درصدی به کمتر از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. در این میان، انگیزه‌هایی برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی به بازار سرمایه ایران بیان می‌شود. برخی قیمت پایین سهام شرکت‌های بورسی را برای سرمایه‌گذاران خارجی بسیار جذاب می‌دانند و به همین دلیل می‌توان گفت بورس از پتانسیل بالایی برای جذب نقدینگی از منابع خارجی برخوردار است. گروهی نیز به برداشته شدن تحریم‌ها به خصوص تحریم‌های بانکی اشاره کرده و آن را عاملی برای سهولت نقل و انتقالات پولی می‌دانند؛ موضوعی که می‌تواند انگیزه دیگری برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی به این بازار برآورد شود. بکر بودن بازار سرمایه ایران برای خارجی‌ها را نیز می‌توان عامل جذاب دیگری برای سرمایه‌گذارانی دانست که مشتاق بازاری با بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار ارزش هستند.

صنایع جذاب بورسی برای خارجی‌ها؟

پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، حمل و نقل دریایی و همچنین صنعت خودرو در راس اهداف سرمایه‌گذاری خارجی خواهند بود و طبیعتا در دوران پسابرجام در یک بازه زمانی بلندمدت شاهد رشد قابل توجهی در این بخش‌ها خواهیم بود. صنایع دیگری نظیر بیمه، گردشگری و بانکداری نیز اگرچه سرمایه خارجی زیادی جذب نخواهند کرد اما با توجه به گشایش‌های سیاسی و اقتصادی مسیر بسیار بهتری برای تجارت در اختیار خواهند داشت. رامین ربیعی، مدیرعامل گروه مالی فیروزه با بیان این موضوع که در دو سال گذشته شاهد حضور گسترده سرمایه‌گذاران خارجی در ایران بودیم، به «دنیای اقتصاد» گفت: پس از شروع مذاکرات، سرمایه‌گذاران خارجی علاقه بسیاری برای ورود به بازار ایران از خود نشان داده‌اند به‌طوری که در این مدت گروه مالی فیروزه به تنهایی میزبان ۱۵۰ هیات‌ سرمایه‌گذار خارجی بوده است. البته باید توجه داشت که ۵/ ۱ سال اول تنها به آشنایی با بازار و همچنین شناخت بیشتر ایران و موقعیت‌های موجود در کشور گذشت و به عبارتی سفر سرمایه‌گذاران خارجی، سفری تحقیقاتی بود اما در ۶ ماه گذشته این سفرها در حال تبدیل شدن به سفرهایی برای امضای قراردادهای تعهدآور است. به‌عنوان مثال گروه فیروزه در ۶ ماه گذشته ۳ تا ۴ قرارداد خیلی خوب بسته است تا برای سرمایه‌گذاران خارجی تحقیق بازار انجام داده و شرکت‌های ایرانی مناسب برای شراکت این سرمایه‌گذاران پیدا کند.

وی در ادامه سرمایه‌گذاران خارجی را به دو دسته کلی تقسیم کرده و عنوان کرد: سرمایه‌گذاران خارجی به دو دسته کلی سرمایه‌گذاران مالی و سرمایه‌گذاران استراتژیک تقسیم می‌شوند. سرمایه‌گذاران مالی خود در دو گروه قرار می‌گیرند. آنهایی که از طریق ابزارهای مالی که خود طراحی کرده‌ایم یعنی صندوق‌های سرمایه‌گذاری خارجی ما وارد بورس می‌شوند و دیگری سرمایه‌گذاران مالی که به‌صورت مستقیم کد معاملاتی تهیه کرده و به خرید و فروش سهام می‌پردازند. دسته دیگر سرمایه‌گذاران یعنی سرمایه‌گذاران استراتژیک هستند که یا در قالب تاسیس شرکت‌های تولیدی یا خدماتی وارد شده یا سهام یکی از شرکت‌های مطرح داخلی را خریداری می‌کنند. در ۶ ماه گذشته هر دو گروه سرمایه‌‌گذار وارد کشور شده‌اند، به‌طوری که تنها گروه مالی فیروزه ۱۲ تا ۱۳ میلیون یورو پول جدید در بخش ابزارهای مالی و ۲ تا ۳ میلیون یورو از جانب سرمایه‌گذارانی که مستقیما کد معاملاتی گرفته‌اند، به دست آورده است.مدیرعامل گروه فیروزه در ادامه به بررسی صنایع جذاب برای سرمایه‌گذاران خارجی اشاره کرده و گفت: به اعتقاد من دو داستان جذاب سرمایه‌گذاری در ایران وجود دارد. یکی منابع طبیعی ایران است که نفت، گاز، پتروشیمی، معدنی‌ها و فلزات در این گروه قرار می‌گیرند و دیگری صنایع پرمصرف کشورمان است. با توجه به افت قیمت‌های جهانی، جذابیت گروه اول یعنی گروه منابع طبیعی کاهش پیدا کرده و در حال حاضر بیشترین توجه سرمایه‌گذاران خارجی به صنایع پرمصرف کشور است. این گروه به شرکت‌هایی اختصاص دارد که تولیداتشان به محصولات مصرفی همچون خوراکی‌ها، نوشیدنی‌ها، دارویی‌ها و… در ارتباط است. این گروه جذابیت زیادی برای سرمایه‌گذاران خارجی دارد.

وی اضافه کرد: صنعت گردشگری و هتلداری نیز دیگر صنعتی است که می‌تواند سرمایه‌گذاری خارجی زیادی جذب کند. تاکنون زیرساخت‌های لازم برای جذب توریسم در کشور محدود بوده اما حالا با باز شدن درهای ایران، هم شاهد ورود گروه‌های توریستی گردشگری خواهیم بود و هم گروه‌های توریستی تجاری. از این رو با توجه به کمبودهای موجود درخصوص هتلداری این صنعت نیز می‌تواند جذابیت زیادی برای سرمایه‌گذاری داشته باشد.

ربیعی در ادامه تجارت الکترونیک را نیز صنعتی جذاب برای سرمایه‌گذاری عنوان و اظهار کرد: با توجه به جمعیت تحصیلکرده و جوان ایران و همچنین ضریب بالای نفوذ اینترنت و موبایل‌های هوشمند در کشور، صنعت تجارت الکترونیک رشد زیادی کرده است، به‌طوری که در دوران تحریم ایران نیز سرمایه‌گذاران خارجی تمایل زیادی برای ورود به این صنعت داشتند. از این رو به اعتقاد من تجارت الکترونیک جزو اولین صنایعی است که سرمایه‌گذار خارجی را به خود جذب می‌کند. به اعتقاد من اگر سرمایه‌گذار خارجی را به همان دو دسته FDI و FPI تقسیم کنیم، به خاطر یکسری از قوانین که در ۱۰ سال گذشته و پس از بحران مالی دنیا در بخش سرمایه‌گذاری مالی به وجود آمد، ورود سرمایه‌گذار خارجی به بورس نسبت به سرمایه‌گذاری استراتژیک کندتر خواهد بود؛ چرا‌که هنوز مشکلات و قوانین دست و پا گیر زیادی سر راه ورود این سرمایه‌گذاران قرار دارد که حل نشده است. وی در پاسخ به این سوال که سهم ورود سرمایه‌گذار خارجی به بازار سهام بیشتر خواهد بود یا بازار بدهی و دیگر بازارها گفت: هم بازار سهام و هم بازار بدهی جذابیت خاص خود را برای سرمایه‌گذاران خارجی دارند. با توجه به تفاوت بین نرخ بهره داخلی و بین‌المللی بازار اوراق بدهی از جذابیت زیادی برای سرمایه‌گذار خارجی برخوردار است اما بازار سهام نیز جذابیت خاص خود را دارد. باید توجه داشت یکی از بزرگ‌ترین مشکلات سرمایه‌گذاران بزرگ حقیقی و حقوقی خارجی که تاکنون مانع از سرمایه‌گذاری آنان در ایران می‌شود، عدم حضور Custodianهای بین‌المللی در کشور است. در بازارهای دنیا، بانک‌های بین‌المللی معتبری وجود دارند که نقش امین و ضامن را برای سهامداران اجرا می‌کنند. آنها وظایف مختلفی از جمله نگهداری امانتی سهام، دریافت سود شرکت‌ها با اطلاع‌رسانی در رابطه با سهام و غیره را برای سهامدار برعهده دارند. از این رو، ریسک سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذارانی که به سپرده‌گذاری‌های محلی آشنایی ندارند، کاهش پیدا می‌کند. ربیعی در این خصوص گفت: متاسفانه با وجود اینکه سازمان بورس تلاش می‌کند تا سرمایه‌گذاران خارجی وارد این بازار شوند، وجود قوانینی چون عدم امکان افتتاح حساب بانکی برای این افراد، مساله‌ای است که فرد سرمایه‌گذار را با مشکلاتی مواجه کرده و می‌کند. در حال حاضر سپرده‌گذاری مرکزی تنها شرکتی است که اینکار را انجام می‌دهد و این در حالی است که سرمایه‌گذار بزرگ خارجی زمانی وارد کشور می‌شود که بانک‌های بزرگ دنیا وارد فعالیت شوند. نکته مهم دیگر درخصوص سرمایه‌گذاران خارجی این است که به علت عدم شناخت کافی آنها از صنایع و شرکت‌های بورسی، به نظر نمی‌رسد سرمایه‌گذاری روی سهام شرکت‌ها به‌صورت مستقیم، در دستور کار باشد چرا که ریسک عملیاتی ناشی از عملکرد شرکت‌ها بسیار بالا خواهد بود. بنابراین تقاضا برای صندوق‌های شاخصی به‌وجود خواهد آمد.

مصطفی امید قائمی، مدیرعامل گروه توسعه مالی مهر آیندگان با اشاره به اینکه پیش از این به دلیل وجود تحریم‌ها، سرمایه‌گذاران خارجی تمایلی برای به ورود به بازار سرمایه از خود نشان نمی‌دادند، گفت: از آنجا که به دلیل تحریم‌های بانکی، نقل و انتقال پول با سهولت انجام نمی‌شد، سرمایه‌گذاران خارجی تمایلی برای ورود به بازار سرمایه نداشتند اما در چند ماه اخیر با رفع تحریم‌ها به نظر می‌رسد این مشکل در حال رفع شدن است.وی افزود: سرمایه‌گذارانی که به کشور دیگری وارد می‌شوند، صنایعی را مورد توجه قرار می‌دهند که از مزیت نسبی برخوردار باشند و در ایران بسیاری از صنایع از این مزیت برخوردارند و می‌توانند مورد توجه سرمایه‌گذاران خارجی قرار گیرند. این کارشناس بازار سرمایه، صنعت پتروشیمی را صنعتی جذاب برای سرمایه‌گذاران خارجی دانست و عنوان کرد: حوزه پتروشیمی جزو صنایعی است که از مزیت نسبی در مقایسه با دیگر صنایع برخوردار است و به اعتقاد من هنوز هم گزینه مناسب برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، صنعت نفت، گاز و پتروشیمی است.

به گفته وی، تشکیل صندوق‌های سرمایه‌گذاری، بازاریابی و همچنین تسهیل نقل و انتقال پول از جمله راهکارهایی است که می‌تواند موجبات جذب بیشتر سرمایه‌گذاران خارجی را فراهم آورد. بهروز نعمتی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اما در ارزیابی وضعیت بازار سرمایه در جذب سرمایه‌گذار خارجی اظهار داشت: در حال حاضر مهم‌ترین مساله در بازگشت سرمایه‌گذاران به بورس و رونق دوباره آن، اعتماد به بازار سرمایه است. ظرفیت‌های موجود کشور و بکر بودن بخش‌های مختلف اقتصادی نشان می‌دهد کشور ما می‌تواند در عرصه صنایع مختلف پذیرای سرمایه‌گذاران خارجی باشد. وی در پاسخ به این سوال که کدام‌یک از صنایع بورسی از جذابیت بیشتری برای سرمایه‌گذاران خارجی برخوردار است، عنوان کرد: وضعیت صنایع مختلف با توجه به ریسک‌های سیاسی وابسته به پورتفولیوی صنایع متفاوت است، اما در مجموع به اعتقاد من صنایع معدنی از پتانسیل مطلوبی برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی برخوردار است. قائم‌مقام سابق سیمان کردستان اضافه کرد: سیمان، ملات توسعه هر کشوری بوده و به همین دلیل همواره قیمت خاص خود را دارد؛ بنابر‌این صنعت سیمان از جمله صنایعی است که مورد استقبال سرمایه‌گذاران خارجی خواهد بود. در کنار این صنعت نیز صنایع پتروشیمی، مخابرات و الکترونیک نوین از جمله صنایعی است که مورد اقبال عموم قرار خواهد گرفت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1012133/#ixzz401AOJXDW

 

۰۷:۳۸:۲۰ دنیای اقتصاد: اولین سناریو از بازار مسکن ۹۵ در نشست مشترک معاونت مسکن با کارشناسان ۵ نهاد مطالعاتی- اقتصادی بررسی شد. در این سناریو، علاوه‌بر متغیرهای درون بخشی اثرگذار بر ملک، شرایط خاص ۴ مولفه بیرونی همچون «سود بانکی، قیمت نفت و پسابرجام» نیز دیده شده و برآیند تاثیر ترکیبی آنها حاکی است: دست‌کم تا نیمه سال آینده، وضعیت معاملات مسکن و ساخت و ساز بهتر از نیمه دوم امسال نمی‌شود، اما شرایط بدتر هم نخواهد شد. در این نشست صاحب‌نظران بازار پول به دو پرسش بازار مسکن – نرخ سود و تورم – پاسخ دادند.

 

گروه مسکن، فرید قدیری: کارشناسان ۵ نهاد مطالعاتی و اقتصادی با حضور در اتاق فکر معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، چشم‌انداز بازار ملک را در سال ۹۵ با لحاظ مولفه‌های پیدا و پنهان اثرگذار بر این بخش مورد بررسی قرار دادند. ماحصل تحلیل‌های ارائه شده در این نشست اگر چه دو نگاه «واقعی» و «خوش‌بینانه» به آینده مسکن، نمایان کرد اما برآیند نظرات از یکسو باعث رونمایی از «اولین سناریو» درباره بازار مسکن ۹۵ و از سوی دیگر منجر به معرفی یک راهکار مدرن برای «از میان برداشتن دیوار پولی از مسیر رونق معاملات ملک» شد. در سناریوی پیش‌بینی شده برای بازار مسکن، تاثیر ۴ متغیر بیرونی شامل «نرخ تورم، نرخ سود بانکی، قیمت نفت و گشایش‌ ناشی از لغو تحریم‌ها» در کنار متغیرهای نقش‌آفرین درونی از جمله «سقف‌های جدید وام خرید» دیده شده و جمع‌بندی اثرگذاری این مولفه‌ها حاکی است: وضعیت بازار مسکن در نیمه اول سال ۹۵ از بابت معاملات و سرمایه‌گذاری ساختمانی، آنچنان بهتر از نیمه دوم سال ۹۴ نخواهد شد اما اوضاع، قطعا بدتر هم نمی‌شود. محتوای این سناریو نشان می‌دهد: رشد محسوس حجم معاملات خرید و توقف روند نزولی ساخت و ساز در ماه‌های اخیر، در نیمسال اول ۹۵ ادامه پیدا می‌کند.

به گزارش «دنیای اقتصاد» در نشست بررسی چشم‌انداز سال آینده بازار مسکن در اتاق فکر معاونت مسکن، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن با طرح یک سوال از طرف فعالان بخش مسکن و ساختمان پیرامون «جهت آتی سکان کنترل تورم با توجه به ورود دولت یازدهم به سال آخر فعالیت»، از نمایندگان بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، سازمان مدیریت، بخش اقتصادی نهاد ریاست‌جمهوری و همچنین معاون پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی مرکزی خواست تا علاوه‌بر پاسخ به این پرسش، نسبت به نحوه تنظیم سطح کنونی «نرخ سود بانکی» به عنوان بازدارنده اصلی رونق بخش مسکن پیشنهادهای عملیاتی و در عین حال غیردستوری ارائه کنند.

در بازار مسکن و احتمالا سایر بازارها، در حال حاضر فرضیه‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه، چون رکود شدید شده است، سال آینده دولت و بانک مرکزی روند مهار تورم به‌عنوان یکی از ماموریت‌های اصلی سه سال اخیر را به بهای خارج کردن اقتصاد از رکود کنار می‌گذارد و به سیاست‌های انبساطی زودبازدهی همچون افزایش پایه پولی متوسل می‌شود که در این صورت، تحت تاثیر تغییر جهت سکان کنترل تورم، معادله قیمت و سرمایه‌گذاری در بازارها نیز متحول خواهد شد. اما کارشناسان مرجع سیاست‌گذاری پولی کشور در نشست اتاق فکر معاونت مسکن، با دفاع از عملکرد غیرانقباضی یکی، دو سال اخیر، به حجم ۹۲۵ هزار میلیارد تومانی و نرخ رشد ۶/ ۲۴ درصدی «نقدینگی» در آذر ماه امسال اشاره کردند و در عین حال با پاسخ نسبت به پرسش بازار اعلام کردند: بانک مرکزی در سال آینده نیز همچنان هدف «دستیابی پایدار به تورم تک‌رقمی و تثبیت قیمت‌ها» را دنبال خواهد کرد.

کارشناسان پولی با هشدار درباره عواقب بازگشت به سیاست «رشد پایه پولی» که می‌تواند به شکل‌گیری دوباره تورم فزاینده منجر شود، به دولت پیشنهاد کردند، در سال ۹۵ برای فراهم کردن زمینه رونق غیرتورمی در اقتصاد، سیاست‌های مالی کارآمدتر و فعال‌تر اتخاذ کند تا کانال‌های متنوع‌تری غیر از تسهیلات بانکی برای تامین مالی بخش‌های اقتصادی فراهم شود. این در حالی است که کارشناسان اقتصاد مسکن معتقدند: بخشی از رشد نقدینگی طی دست‌کم یک سال اخیر به سمت شبه‌پول حرکت کرده و به رشد کم سابقه سپرده‌ در بانک‌ها و موسسات غیرمجاز منجر شده و همین موضوع باعث کمبود نقدینگی در بخش‌های مولد و در نتیجه دامن زدن به تشدید رکود شده است. یافته‌های دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن درباره وضعیت کنونی بازار مسکن نشان می‌دهد: گر چه معاملات خرید و فروش آپارتمان در دی ماه با رشد ۳۰ درصدی مواجه شد اما این بازار از سال ۹۲ تا کنون با طولانی‌ترین دوره رکود درگیر بود طوری‌که رکودهای قبلی در بخش مسکن، به لحاظ طول زمانی کمتر از ۵/ ۲ تا ۳ سال بوده است.

این دفتر، سطح اسمی نرخ سود بانکی که در حال حاضر نرخ سود واقعی سپرده‌های بانکی را در سطح فوق‌العاده بالاتری از نرخ تورم قرار داده، عامل کلیدی رکود معاملات ملک و رکود ساختمانی می‌داند و معتقد است: این موضوع در نقش دیوار پولی در مسیر رونق مسکن، باید سریع‌تر تعیین تکلیف شود. فرشاد فاطمی معاون پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در این باره گفت: نرخ سود بانکی، انعکاسی از عملکرد کل اقتصاد است و بازتاب فعل و انفعالات بخش‌های مختلف است. بنابراین بدون توجه به عوامل شکل‌دهنده سطح فعلی نرخ سود و تلاش برای حل آنها، هر نوع اقدام دستوری برای کاهش آن می‌تواند به سرکوب نرخ سود منجر شود.

معاون پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به اینکه نرخ سود بانکی، معلول شرایط حاکم بر اقتصاد و بازار پول است، گفت: صرف‌نظر از رفتار موسسات غیرمجاز که به‌خاطر عدم هرگونه تعهد همچون ذخیره قانونی نزد بانک مرکزی، نرخ‌های سود بالا به مشتری پیشنهاد می‌کنند، می‌توان گفت بحرانی که در حال حاضر نظام بانکی با آن دست به گریبان است به خوبی در ترازنامه بانک‌ها قابل مشاهده است و سه منشأ دارد که شامل بدهی دولت و شرکت‌های دولتی، معوقات بانکی ناشی از بدهی پیمانکاران و وام‌گیرنده‌ها و مطالبات غیرجاری می‌شود. این موارد در کنار اوراق مشارکت سررسید شده که دولت توان پرداخت آن را ندارد و آن را به بانک‌ها محول کرده است، در مجموع هزینه‌های نظام بانکی را شکل می‌دهد که به شکل نرخ‌های بالا منعکس می‌شود. بنابراین این هزینه‌ها تا حل نشود، نمی‌توان بانک‌ها را به سمت نرخ سود پایین هدایت کرد. فرشاد فاطمی با تاکید بر اینکه بانک‌ها در حال حاضر با ریسک بالایی مواجهند، اعلام کرد: پرداخت نرخ سود بالا به سپرده‌های بانکی ناشی از تمایل بانک‌ها نیست بلکه اجباری است که شرایط موجود در ترازنامه‌ها به آنها تحمیل کرده است.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نرخ سود بانکی، معلول وضعیت کنونی اقتصاد است، راهکار منطقی برای تعدیل آن را کاهش هزینه تامین مالی برای بانک‌ها عنوان کرد که این موضوع نیز از طریق تسویه بدهی دولت به «بانک‌ها و بخش خصوصی» قابل تحقق است. معاون پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی در این باره گفت: راهکار رایج در اقتصاد‌های مدرن برای تسویه بدهی دولت‌ها، استفاده از اوراق بدهی به‌خصوص در زمان رکود اقتصادی است. دولت‌ها با ابزار اوراق بدهی به‌راحتی خود را در مقابل پیمانکاران و تولیدکنندگان، بدهکار می‌کنند و باعث تشکیل تقاضای موثر و در نتیجه رونق اقتصادی می‌شوند اما در ایران به نظر می‌رسد در مجموعه کلی تصمیم‌گیران اقتصادی، به‌دلیل یکسری ملاحظات و نظرات متفاوت، اشتیاق و عزم کافی برای بعضی اقدامات از جمله راه‌اندازی بازار بدهی در ابعاد اثرگذار وجود ندارد.

فاطمی با بیان اینکه، در خیلی از کشورها، دولت‌ها با اوراق بدهی، توان عبور از پیچ و خم رکود اقتصادی را پیدا می‌کنند، گفت: اصولا بدهی دولت کم ریسک‌ترین بدهی محسوب می‌شود اما در اینجا برای پیمانکاران بدترین بدهکار به حساب می‌آید. ضمن آنکه، نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی بسیار کمتر از سایر کشورها است، اما مشکل فعلی اقتصاد، انفعال در برابر تسویه اصولی بدهی‌ها است. به گزارش «دنیای اقتصاد» در اتاق فکر معاونت مسکن، تاکید شد: انتشار اوراق بدهی در حجم بالا برای تسویه بدهی دولت به پیمانکاران و نظام بانکی در سال آینده می‌تواند علاوه‌بر تقویت ابزار تحت اختیار سیاست‌گذار پولی برای کنترل نقدینگی و تورم، موضوع «جذابیت سپرده‌گذاری بانکی» به‌عنوان عامل بازدارنده رونق در بخش مسکن را حل و فصل کند و عملا شرایط کاهش غیردستوری نرخ سود به‌واسطه کاهش قیمت تمام شده پول برای سیستم بانکی را فراهم کند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1012155/#ixzz401AI2yUL

 

۰۷:۳۷:۵۴ مجمع عمومی بانک مرکزی در حالی فردا با حضور رئیس جمهور برگزار می‌شود که بخش بزرگی از خواسته‌هایی که رئیس جمهور در مجمع پارسال از سیف مطالبه کرده بود، هنوز اجرایی نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر، پنجاه و پنجمین مجمع سالانه بانک مرکزی به عنوان دومین مجمعی که در دولت یازدهم برگزار می شود (مربوط به عملکرد سال مالی ۱۳۹۳) فردا شنبه با حضور حسن روحانی رئیس جمهور، اعضای مجمع عمومی و جمعی از مقامات و مدیران بانک مرکزی در ساختمان میرداماد این بانک برگزار می شود.

این در حالی است که براساس بند د ماده ۱۷ قانون پولی و بانکی مصوب ۱۳۵۱، جلسات مجمع عمومی بانک حداقل سالی یک مرتبه تا پایان تیر ماه و نیز در مواقع دیگر با نظر وزیر امور اقتصادی و دارایی یا به پیشنهاد رئیس کل بانک مرکزی به دعوت وزیر دارایی تشکیل شود. بر این اساس جلسه فردا شنبه با تاخیر حدود ۷ ماهه برگزار خواهد شد.

خواسته‌های روحانی از بانک مرکزی

جلسه سال گذشته بانک مرکزی با حضور رئیس جمهور در تاریخ ۲۴ آذرماه ۱۳۹۳ در ساختمان میرداماد برگزار شد. در این جلسه حسن روحانی علاوه بر پیشنهاداتی که به بانک مرکزی ارائه کرد، درخواست‌هایی را نیز داشت. رئیس جمهور این در این جلسه کنترل تورم، نظارت صحیح و دقیق بر عملیات بانک‌ها، کنترل رشد پایه پولی و احتراز دولت از تامین مالی ناسالم اقتصاد را از اولویت‌ها بر شمرد.

وی با بیان اینکه با توجه به آثار مخرب شیوه قبلی تامین مالی اجرای طرح مسکن مهر و تبعات آن بر رشد پایه پولی و کاهش قدرت خرید مردم، دولت یازدهم را کاملاً به اصول انضباط پولی و مالی مقید دانست و افزود: دولت یازدهم در بدو استقرار در معرض یک انتخاب دشوار میان اولویت‌های سیاستی (یعنی کنترل تورم و رها کردن تولید در مقابل خروج از رکود و رها کردن تورم) ‌ بود. بررسی‌های دولت در آن مقطع نشان می‌داد بدون کنترل تورم و ایجاد ثبات در بازارها، هدف خروج از رکود نیز قابل تحقق نخواهد بود.

روحانی بر حفظ نرخ تورم در مسیر کاهشی و تک نرخی شدن آن در پایان سال ۱۳۹۵ تاید کرد و ادامه داد: انتظار می‌رود همراه با کاهش نرخ تورم، نرخ سود بانکی نیز در مسیر کاهش قرار گیرد و شرایط بهتری برای تامین مالی تولید فراهم شود. در این زمینه دولت تاکید دارد اقتصاد را نمی‌توان با سیاست‌های دستوری و آمرانه اداره کرد، بلکه هرگونه تصمیم‌گیری در این زمینه نیز باید پس از انجام مطالعات کافی و بدون تعجیل صورت گیرد.

رئیس جمهور پیشنهاد کرد که کارشناسان و خبرگان بانکی نسبت به شناسائی اشکالات ساختاری و موانع قانونی در مسیر اصلاح نرخ رشد پایه پولی پیشنهادات مشخصی را ارائه نمایند. وی بر گردآوری، پردازش و انتشار به موقع آمارهای بانک مرکزی برای شفاف شدن وضعیت متغیرهای اقتصادی و جهت‌دهی به فعالین اقتصادی تاکید کرد.

وی خواستار اعتماد عمومی نسبت به داده‌های بانک مرکزی و شفافیت آماری و سرعت عمل در انتشار داده‌ها شد و با اشاره به نقش کلیدی بانک‌ها در تامین مالی بنگاه‌ها و انتظار خود را در این زمینه تشریح کرد و افزود: رسالت اصلی بانک ها تمرکز بر واسطه‌گری مالی است، بنابراین خواستار خروج بانک‌ها از بنگاه‌داری، متناسب‌سازی تعداد و هزینه شعب و کاهش هزینه‌های غیرضرور بانک‌ها هستیم. منابع آزاد شده بانک‌ها از این رویکرد، می‌تواند صرف تامین مالی نیاز واحدهای تولیدی شود. البته این رویکرد در لایحه رفع موانع تولید نیز لحاظ شده و دولت ضمن توجه به تقویت سرمایه بانک‌ها، این خواسته را به‌طور جدی از بانک‌ها دنبال خواهد کرد.

روحانی ضمن اشاره به مزایای رقابت سالم میان بانک‌ها، خواستار سرایت رقابت میان بانک‌ها در جذب سپرده‌ها به خدمت‌رسانی به مشتریان و ارائه تسهیلات بانکی شد و اظهارداشت: با توجه به فعالیت تعدادی از موسسات اعتباری غیرمجاز؛ به ویژه آن دسته از موسساتی که از نام‌های مقدس جهت جلب اعتماد عمومی استفاده می‌کنند، لازم است بانک مرکزی حوزه نظارت خود بر عملیات پولی و اعتباری را تقویت نماید. اعتماد عمومی به نظام بانکی و توان نظارتی بانک مرکزی بزرگترین سرمایه بخش پولی و اعتباری کشور برای ایفای بهینه وظایف خود محسوب می‌شود و باید از این سرمایه و اعتبار با تقویت نظارت بانک مرکزی، به دقت صیانت نمود.

ریاست جمهوری در بخشی از سخنان خود ضمن اشاره به لزوم حفظ اعتماد، دقت و سرعت عمل در عملیات جاری بانک‌ها، بر بهبود درجه انطباق مقررات و عملیات جاری بانک‌ها با اصول شرعی تاکید کردند و گفت: بهره‌گرفتن مردم از سپرده‌گذاری در بانک‌ها در عین اطمینان به آنها نسبت به رعایت دقیق مقررات دینی در عملیات جاری بانکی را خواستار شدند. لذا تاسیس بانک‌هایی که بر طبق قواعد اسلامی عمل کرده و به صورت دقیق‌تر و شفاف تر، سود و زیان سپرده‌گذار و بانک در عملیات آن مشخص باشد را چارچوب مناسبی دانستند.

به گفته وی، با توجه به محدودیت‌هایی که مطالبات غیرجاری برای گردش منابع بانک‌ها ایجاد کرده، رئیس‌جمهور خواستار تمایز در برخورد بانک‌ها با مشتریان بدهکار شدند. معوق شدن بدهی برخی از مشتریان ناشی از عوامل غیرقابل کنترل (نظیر تحریم‌ها و بی‌ثباتی بازارها) بوده و لازم است بانک‌ها در برخورد با این پرونده‌ها، ملاحظات مختلف را درنظر داشته باشند. بدیهی است آن دسته از بدهکاران بانکی سودجو که قصد سوء‌استفاده از اعتماد بانک‌ها و تضییع منابع مردمی و سپرده‌های بانکی را دارند، باید مورد برخورد قاطع قرار گیرند.

وی با اشاره به حل‌وفصل نهائی پرونده هسته‌ای کشور ظرف ماه‌های آتی تاکید کرد که لازم است نظام بانکی آماده از سرگیری تعاملات پولی و مالی بین‌المللی و استفاده از ظرفیت‌های بازارهای جهانی متناسب با استانداردهای معتبر شود.

بانک مرکزی در یکسال گذشته چه کرد؟

حال می توان مروری بر اقدامات بانک مرکزی و نظام بانکی کشور در راستای اجرای خواسته های رئیس جمهور طی بیش از یکسال اخیر کرد. بانک مرکزی گرچه در این مدت توانسته نرخ تورم را کنترل و مهار کند اما این اقدام نتوانسته است به رونق اقتصادی و خروج از رکود منجر شود. توجه صرف به کنترل تورم نتوانست پیامد خروج از رکود را براساس پیش بینی رئیس جمهور محقق کند و در حال حاضر بخش تولیدی و بنگاه‌های اقتصادی در شرایط وخیم رکود قرار گرفته اند که هر روز تعمیق می یابد. حتی برنامه های ضربتی دولت با همکاری بانک مرکزی نیز نتوانسته است به بخش تولید کشور برای فرار از رکود کمکی کند.

با وجود اینکه رئیس جمهور پیشنهاد کرده بود که کارشناسان پیشنهادات خود را درباره اصلاح نرخ رشد پایه پولی ارائه کنند اما هیچ گزارشی در این زمینه از سوی بانک مرکزی رسانه‌ای نشد و این به منزله عدم اجرای این بند از خواسته های روحانی تلقی می‌شود.

گرچه براساس خواسته دیگر رئیس جمهور، لازم بود که بانک مرکزی آمارهای دقیق و به موقع را برای تحلیل فعالان اقتصادی از وضعیت اقتصادی کشور ارائه کند اما آمارهای این بانک در ماه‌های اخیر بدون انتشار برخی از آمارهای مهم نظیر نرخ رشد اقتصادی است. برخی از تحلیلگران، دلیل این عدم انتشار را رشد منفی نرخ رشد اقتصادی به دلیل رکودی که بر اقتصاد کشور حاکم است، قلمداد می‌کنند.

بحث خروج بانک‌ها از بنگاه داری و تمرکز بر واسطه‌گری مالی و کاهش تعداد شعب بانک‌ها، طرح‌هایی است که در نیمه راه مانده اند و کامل اجرا نشده اند. اما یکی از خواسته های روحانی خدمات رسانی صحیح بانک‌ها و ارائه تسهیلات بانکی بود که این موضوع مورد انتقاد شدید بسیاری از مردم قرار دارند و اعتراضات نسبت به اینکه بانک‌ها تسهیلات به موقع، خرد و ارزان قیمت در اختیار مردم قرار نمی‌دهند، همچنان بلاتکلیف است.

با بررسی اجمالی دستورات رئیس جمهور و اقداماتی که بانک مرکزی طی این مدت انجام داده است، مشخص می شود که بسیاری از خواسته های و مطالبات روحانی همچنان بر زمین مانده و جامه عملیاتی به خود نگرفته است.

البته بخش ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی توسط بانک مرکزی با وجود ابهامات بسیار زیاد تاحدودی اجرایی شده است، همچنین نظام بانکی کشور براساس خواسته رئیس جمهور برای آمادگی در دوران پسابرجام به منظور ارتباط گیری مناسب با بانک‌های بین المللی تا حدودی موفق عمل کرد.

حال باید دید امسال رئیس جمهور عملکرد بانک مرکزی را چگونه ارزیابی و چه پیشنهادات و خواسته های جدیدی را از بانک مرکزی و بانکهای کشور طلب می‌کند.

در گزارش رئیس کل بانک مرکزی در مجمع امسال، روند تحولات مهمترین متغیرهای کلان اقتصادی کشور در سال ۹۳ و سال جاری ارائه می‌شود، همچنین جزئیات اقدامات بانک مرکزی برای ادامه کاهش نرخ تورم، گزارش تحلیلی بحران خروج از رکود، گزارشی از وضعییت بازار ارز، آخریین وضعیت ارائه تسهیلات به مسکن مهر،   ارائه خواهد شد.

مجمع عمومی بانک مرکزی وظایف مهمی دارد که در بند ج قانون پولی و بانکی به آن اشاره شده است. در این بند وظایف مجمع عمومی به شرح زیر اعلام شده است:

۱. رسیدگی و تصویب ترازنامه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.

۲. رسیدگی و اتخاذ تصمیم نهایی نسبت به گزارش‌های هیأت نظار.

۳. رسیدگی و اتخاذ تصمیم درباره پیشنهاد تقسیم سود ویژه.

۴. انتخاب اعضای هیأت نظار به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی.

۵. سایر وظایفی که طبق مقررات این قانون به عهده مجمع عمومی گذارده شده است.

ریاست این مجمع بر عهده رئیس جمهور است. با اصلاحیه که در سال ۱۳۸۹ در قالب قانون برنامه پنجم توسعه انجام شد، اعضای این شورا رئیس جمهور (ریاست مجمع)؛ وزیر امور اقتصادی و دارایی،  معاون برنام هریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و انتخاب دو نفر با انتخاب دو نفر به انتخاب هیات وزیران است.

 

۰۷:۳۶:۰۶ سعید حافظی در گفتگو با مهر در تشریح مهمترین برنامه‌های افزایش ظرفیت تولید نفت خام در منطقه خلیج فارس، گفت: در دوران تحریم‌ها، کمترین کاهش تکلیفی تولید نفت خام در سطح میادین نفت خلیج فارس اعمال شد.

مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران با اعلام اینکه در شرایط فعلی و با توجه به سیاست افزایش تولید نفت که در سطح شرکت ملی نفت ایران تعریف شده در فاز اول محدودیت کاهش تکلیفی تولید نفت در میدان ابوذر برطرف خواهد شد، تصریح کرد: بر این اساس حدود ۴۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید روزانه نفت خام با رفع محدودیت‌های میدان ابوذر افزوده خواهد شد.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه در کنار اجرای طرح‌های جدید افزایش تولید نفت، بازآوری برخی از چاه‌های نفتی یکی از سناریوهای افزایش تولید نفت ایران در منطقه خلیج فارس خواهد بود، اظهار داشت: از این رو قصد داریم با انجام تعمیرات و حفاری برخی از چاه‌های قدیمی تولید نفت خام از این چاه‌ها را بار دیگر آغاز کنیم.

حافظی با تاکید بر اینکه در فاز اول اجرای این طرح تعمیر و از سرگیری تولید نفت خام از ۴۸ چاه در دستور کار قرار گرفته است، تاکید کرد: پیش بینی می‌شود با انجام این طرح بزرگ حفاری و تعمیراتی تا سال آینده حدود ۵۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید روزانه نفت خام ایران در خلیج فارس افزوده شود.

مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران با یادآوری اینکه هم اکنون بیشترین میزان افزایش تولید نفت خام از میادین مشترک در حوزه خلیج فارس و فلات قاره اتفاق افتاده است، اظهارداشت: در شرایط فعلی به طور متوسط بیش از یکصد هزار بشکه نفت خام از میادین مشترک نفتی با کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس همچون امارات و عربستان سعودی برداشت می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین چالش‌های پیش روی افزایش تولید نفت در میادین دریایی خلیج فارس بالا بودن ضریب تولید آب همراه نفت است، یادآور شد: هم اکنون به ازای هر ۱۰۰ بشکه، حدود ۴۰ بشکه آب همراه نفت و تنها ۶۰ بشکه نفت خام تولید می‌شود که این بالاترین ضریب در بین کل شرکت‌های بهره بردار شرکت نفت ایران است.

حافظی با بیان اینکه به منظور حفط و نگهداشت تولید نفت خام در حوزه خلیج فارس تزریق آب به عنوان یک سناریوی عملیاتی در دستور کار قرار دارد، گفت: هم اکنون پروژه تزریق ۱۲۰ هزار بشکه آب به میادین نفتی در منطقه سیری آماده بهره‌برداری شده که به زودی با تامین برق این طرح راه‌اندازی خواهد شد.

مدیر عامل شرکت نفت فلات قاره ایران با اعلام اینکه تزریق دائم آب یکی از برنامه‌های حفظ و نگهداشت تولید نفت خام در میادین نفتی خلیج فارس است، تاکید کرد: در کنار تزریق با استفاده از پمپ‌های درون چاهی، تعمیر و حفاری چاه‌ها به نوعی افت طبیعی کاهش تولید نفت میادین جبران می‌شود.

این مقام مسئول در پایان با بیان اینکه تمامی برنامه‌های حفظ و نگهداشت و افزایش تولید نفت خام ایران در منطقه خلیج فارس با اولویت میادین مشترک نفتی در دوران پسا تحریم عملیاتی خواهد شد، خاطرنشان کرد: به دنبال تولیدی حداکثری نفت از میادین مشترک در خلیج فارس هستیم.

 

۰۷:۳۵:۵۰ دبیر کل شورای مشترک بازرگانی ایران و ترکیه گفت: کاهش نرخ ۱۵ درصدی گاز صادراتی ایران به ترکیه صحت ندارد.

سید جلال ابراهیمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، درباره آخرین وضعیت موضوع شکایت گازی ترکیه از ایران اظهار کرد: در قراردادهای قانونی بلند مدتی که در زمینه نفت و گاز منعقد می‌شود نحوه مراجعه به دادگاه‌ها در آن قید می‌شود؛ به این معنی که ماده قانونی مشخصی برای تعیین قیمت نفت و گاز در قراردادها گنجانده می‌شود و یکی از این ماده قانون‌ها به این گونه است که در صورت لزوم، چگونه مسائل به دادگاه‌ داوری بین‌المللی ارجاع داده شود.

وی ادامه داد: موضوع مراجعه به دادگاه بین المللی به معنی اقامه دعوا و شکایت نیست، بلکه به معنی تعیین قیمت گاز متناسب با مقررات ذکر شده در قرارداد است. از این رو مسئله پیش آمده بین ایران و ترکیه، یک اختلاف تلقی نمی‌شود.

ابراهیمی به پیشینه همکاری‌های ایران و ترکیه در حوزه انرژی اشاره و تصریح کرد: مسئله دیگر در این زمینه موضوع مطرح شده از سوی خبرگزاری رویترز است. اینکه رویترز اعلام کرده که “ایران قصد دارد گاز خود را با ۱۰ – ۱۵ درصد کاهش قیمت به ترکیه صادر کند” اصلا صحت ندارد، چرا که اصلا اختلاف و دعوایی بین ایران و ترکیه به وجود نیامده و دولت‌های ایران و ترکیه سال‌های زیادی است که در بخش‌های نفت و گاز با یکدیگر همکاری و همراهی کرده‌اند.

دبیر کل شورای مشترک بازرگانی ایران و ترکیه گفت: در واقع مسئله اصلا شکوایه ترکیه از ایران نیست، بلکه صرفا یک ارجاع به دادگاه بین المللی برای تفسیر موضوع است.

وی عنوان کرد: ترکیه سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی از ایران وارد می‌کند که رقم کمی نیست، برای همین همواره دو کشور می‌توانند مذاکراتی در این زمینه با یکدیگر داشته باشند و با گفتمان متقابل یا شرایط منعکس در قرارداد که شرایطی پیچیده‌ای است در صورت لزوم، داوری انجام شود.

 

۰۷:۳۴:۴۵ معاون ساخت و توسعه راه‌آهن شرکت ساخت آخرین وضعیت مذاکرات برای دریافت فاینانس برای پروژه‌های ریلی را تشریح کرد.

سید مسعود نصرآزادانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اعلام کرد: با فضای به وجود آمده پس از لغو تحریم‌ها شرکت ساخت موفق شده مذاکرات ابتدایی را با کشورهای خارجی برای دریافت فاینانس آغاز کند که به نتیجه رسیدن آنها بسیار امیدوار کننده است.

وی ادامه داد: به غیر از راه‌آهن سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان که در طول روزهای گذشته بخش قابل توجهی از فاینانس آن پیگیری و نهایی شده است دیگر پروژه‌های بزرگ ریلی نیز در صف دریافت فاینانس قرار دارند.

معاون ساخت و توسعه راه‌آهن شرکت ساخت با بیان این‌که یکی از اصلی‌ترین اولویت‌های فعلی اتصال مراکز استان‌های باقی‌مانده به شبکه ریلی کشور است، تاکید کرد: در این راستا برنامه‌ریزی خوبی برای نهایی شدن کار راه‌آهن همدان، ارومیه و اردبیل انجام گرفته است.

نصر‌آزادانی با اشاره به مذاکرات اولیه با طرف‌های خارجی برای اجرای این پروژه‌ها تصریح کرد: در کنار طرح‌هایی که نخستین اتصال بعضی شهرها به راه‌آهن محسوب می‌شوند برخی از طرح‌های دیگر نیز در همین مسیر تعریف شده که شاید مهم‌ترین آن خط دوم شهر تبریز باشد.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی جدی ایران برای اتصال به کشورهای همسایه تاکید کرد: با توجه به صحبت‌های اخیر رییس جمهور و اهمیتی که اتصال ریلی به کشورهای همسایه دارد، در صورت تامین منابع اعتباری لازم می‌توان به اجرایی شدن چند برنامه اصلی امیدوار بود.

معاون ساخت و توسعه راه‌آهن شرکت ساخت ادامه داد: در این راستا پیشرفت خاصی در پروژه اتصال ریلی به کشور عراق انجام گرفته که از سمت مرز شلمچه ایران تقریبا مقدمات لازم را برداشته و با نهایی شدن ساخت پل ارتباطی روی رودخانه اروند کار نهایی می‌شود.

نصر‌آزادانی خاطر نشان کرد: از سمت مرز خسروی نیز برنامه‌ریزی مناسبی نیز برای اتصال ریلی کشور به کشور عراق صورت گرفته که امیدواریم با رسیدن منابع اعتباری لازم یکی از این دو طرح تا سال آینده به بهره‌برداری برسد.

 

۰۷:۳۴:۳۷ بر اساس آنچه که برخی منابع آگاه بانکی اعلام کرده‌اند با توجه به فراهم شدن برخی زمینه‌ها، بعید نیست حتی در فاصله یک مانده به پایان سال، بانک‌ها در مورد کاهش نرخ سود بانکی تفاهم کرده و این موضوع در شورای پول و اعتبار نیز مصوب شود.

به گزارش خبرنگار ایسنا، گرچه هیجان کاهش مجدد نرخ سود بانکی در نیمه دوم امسال که از سوی مدیران اقتصادی به ویژه رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی و وزیر اقتصاد مطرح شد به فاصله کوتاهی فروکش کرد و متوقف شد؛ اما در چند ماه اخیر تغییراتی هم در شبکه بانکی ایجاد شد که زمینه ساز کاهش مطمئن تر سود بانکی را تا حدودی فراهم آورد.

بعد از اعلام یکباره علی طیب نیا- وزیر اقتصاد- در اوایل نیمه دوم امسال برای کاهش نرخ سود بانکی در اولین جلسات شورای پول و اعتبار و به دنبال آن تاکید نوبخت-معاون رئیس جمهور- برای تحقق هر چه سریعتر این موضوع به نظر می رسید که در همان زمان نرخ سود اعم از تسهیلات و سپرده مجددا و به فاصله کمتر از شش ماه در سال جاری کاهش پیدا کند. اما شواهد نشان داد که بانک مرکزی تمایل چندانی به این کاهش که دستوری نیز بود ندارد، چرا که تجربه قبلی ثابت کرده بود که تا هنگامی که نظام بانکی و شرایط فعلی آن مساعد چنین تغییری در نرخ سود نیست و عواملی مانع از اجرای هر گونه تصمیم گیری در آن می شود، بانکها نیز الزامی برای رعایت آن نمی بینند.

این در حالی است که حتی وقتی بانکها در قالب شورای هماهنگی گرد هم آمده و اعلام شد که در مورد کاهش دو درصدی نرخ سود توافق کرده‌اند، در نهایت مورد تایید قرار نگرفت و در ادامه عبدالناصر همتی-رئیس شورای هماهنگی بانکها- اعلام کرد که نظرات متفاوتی در مورد کاهش نرخ سود سپرده از جمله ۱۷ و ۱۸ درصد مطرح شد، ولی در نهایت با توجه به عدم پایبندی بانکها در رعایت نرخ های قبلی تصمیم بر این شد که قبل از کاهش مجدد، سیستم نظارتی قوی تری برای اجرای سود اعمال و بعد از رفع تخلفات و تثبیت نرخ های مصوب شورای پول و اعتبار در آینده ای نزدیک در مورد بازنگری در سودهای فعلی تصمیم گیری شود.

بر این اساس قرار شد که از اول آذرماه نظارت جدی تر بر اجرای سودهای مصوب قبلی یعنی ۲۰ درصد سالانه برای سپرده و ۲۴ درصد برای تسهیلات انجام شود. تا با تثبیت این سودها و فراهم شدن سایر شرایط بتوان در آینده‌ای نزدیک نرخ سود را کاهش داد.

از سویی دیگر با وجود اینکه حتی از سوی برخی مدیران ارشد دولتی عنوان شد که شورای پول و اعتبار نرخ سود بانکی را به طور دستوری و با یک مصوبه کاهش دهد، اما بانک مرکزی نظر دیگری داشت و ولی الله سیف-رئیس کل بانک مرکزی- بارها تاکید کرد که گرچه برخی این موضوع را مطرح می‌کنند، اما به هر حال قابل اجرا نیست و تجربه گذشته نشان داده که کاهش دستوری نرخ سود بانکی هزینه بالایی به همراه دارد.

ساماندهی موسسات غیرمجاز بانکی با توجه به حرکت مخرب در پرداخت سودها، ساماندهی سودهای علی الحسابی که به گفته رئیس کل بانک مرکزی مدتهاست در جریان رقابتی بانکها بالاتر از میزان واقعی پرداخت می شود، همچنین مدیریت بازار بین بانکی و در عین حال تمهیداتی برای افزایش جریان نقدینگی بانکها از جمله عواملی بود که بانک مرکزی ترجیح داد قبل از کاهش نرخ سود تا حدودی ساماندهی صورت گیرد که البته در این رابطه اقدامات جدی تری نیز در چند ماه اخیر انجام شد. به گونه ای که در کنار نظارتی بیش از گذشته بر موسسات غیر مجاز و از سویی دیگر بخشنامه بانک مرکزی برای پرداخت سودهای واقعی علی الحساب، بازار بین بانکی نیز از ابتدای امسال تاکنون از کنترل بیشتری برخوردار بوده و سود در این بازار کاهش یافته است.

بنابر آخرین گزازشی که رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده است نرخ سود در بازار بین بانکی از حدود ۲۹ به حدود ۱۹ درصد کاهش پیدا کرده که می تواند در کنار کاهش تورم که به کمتر از ۱۳ درصد رسیده است زمینه ساز کاهش نرخ سود بانکی بانکی باشد.

گرچه زمان چندانی به پایان سال باقی نمانده و به نظر می رسد که کاهش نرخ سود فعلا منتفی شده و به سال آینده موکول شود ولی آنطور که یکی از مدیران ارشد بانکی به ایسنا اعلام کرده است با توجه به فراهم شدن زمینه های کاهش نرخ سود به ویژه اجرای نرخ های مصوب در اکثر بانکها، کاهش نرخ سود بین بانکی و همچنین ادامه روند کاهشی تورم بعید نیست که حتی در فاصله کوتاه باقی مانده تا انتهای سال بانکها در مورد کاهش نرخ سود تا ۱۸ درصد بایکدیگر توافق کنند.

به گفته وی بالا بودن نرخ سود در شرایط فعلی نه به نفع بانکها و نه به نفع اقتصاد و تولید کشور است. از این رو حتی اگر نرخ سود رسما هم در سال جاری کاهش نیابد، حتما در ابتدای سال آینده اجرایی خواهد شد.

این در حالی است که اخیرا نیز رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرده که فاصله فعلی بین نرخ سود بانکی و تورم که به بیش از پنج تا هفت درصد نیز می رسد قابل قبول نیست و نرخ سود بانکی افراطی مثبت است. آنهم در شرایطی که باید فاصله بین نرخ سود و تورم حداکثر دو درصد باشد.

به هر حال در فضایی که نرخ های موجود به شدت مورد انتقاد تولیدکنندگان و سایر فعلان اقتصادی و همچنین کارشناسان و نمایندگان قرار دارد و از سویی دیگر با توجه به ایجاد برخی زمینه‌ها، احتمال کاهش دوباره نرخ سود در سال جاری از قوت بیشتری نسبت به گذشته برخوردار است.

 

۰۷:۳۰:۲۸به گزارش ایرنا، این نیروها که برای مشارکت در عملیات آزادسازی موصل وارد شهر مخمور در جنوب اربیل شده اند مجهز به تسلیحات سنگین و پیشرفته هستند.
نیروهای ارتش عراق از سوی فرماندهی مرکز عملیات آزاد سازی موصل مورد استقبال قرار گرفتند.
نجم عبدالجبور فرمانده مرکز عملیات آزاد سازی موصل به رسانه ها گفت: این نیروها بخشی از نیروهایی هستند که در عملیات آزادسازی موصل مشارکت خواهند کرد.
وی افزود: پیام این تحرکات این است که زمان آغاز عملیات آزادسازی موصل نزدیک شده است و ما چشم انتظار دستور فرماندهی کل نیروهای مسلح کشور برای آغاز عملیات هستیم.
نجم عبدالجبور در خصوص زمان قطعی آغاز عملیات اظهار کرد: این در حیطه فرماندهی مرکزی نیروهای مسلح است، ولی بطور قطع زمان آن بزودی فراخواهد رسید.
تحرکات نظامی در منطقه نشان می دهد نیروهای نظامی مستقر در منطقه آماده شرکت در عملیات آزادسازی موصل از چنگال گروه های تروریستی و تکفیری می شوند.
حیدرالعبادی روز جمعه در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ از آغاز انتقال نیرو و ادوات به استان نینوا برای عملیات موصل خبر داده بود.
گفته می شود، دولت عراق قصد دارد در ماه های اول سال ۲۰۱۶ پرونده استان نینوا و مرکز آن موصل را ببندد و رسما پایان داعش را در عراق اعلام کند.

 

۰۷:۳۰:۱۲ رئیس‌جمهور سوریه می‌گوید که هدف اصلی ارتش سوریه قطع دسترسی استان شمالی حلب به مرز ترکیه است.

به گزارش «انتخاب»، بشار اسد به خبرگزاری فرانسه گفته است که «نبرد اصلی برای قطع جاده میان حلب و ترکیه است، چرا که این کشور مسیر اصلی ارسال تدارکات برای تروریست‌ها است».
وی به دولت فرانسه هشدار داده که باید «سیاست‌های مخرب» خود را در حمایت از افراطی‌ها تغییر دهد.
رئیس‌جمهور سوریه می‌گوید: فرانسه «سیاست‌های مخربی در زمینه حمایت مستقیم از تروریسم» اتخاذ کرده و «این وظیفه فرانسه است که سیاست‌هایش را تغییر داده یا به قبل بازگرداند».
بشار اسد افزوده است، اروپا «عامل اصلی» فرار سوری‌ها از کشورشان است و باید «ایجاد پوشش برای تروریست‌ها» را قبل از بازگشت مردم، متوقف کند.
او از دولت‌های اروپایی که به گفته وی، «عامل مستقیم مهاجرت مردم (سوریه)» هستند خواسته تا «به بازگشت سوری‌ها به کشورشان کمک کنند».
وی احتمال دخالت نظامی عربستان و ترکیه در سوریه را محتمل دانسته ولی تصریح کرده که ارتش این کشور با آن‌ها مقابله خواهد کرد.
رئیس‌جمهوری سوریه همچنین تأکید کرده که از مذاکرات برای پایان جنگ در کشورش حمایت می‌کند ولی افزوده است که نبرد با «تروریسم» متوقف نخواهد شد.
بشار اسد گفته است: «ما معتقد به مذاکره هستیم، با وجود این، اگر گفت‌وگو می‌کنیم، این بدان معنی نیست که مبارزه با تروریسم را متوقف خواهیم کرد. این دو روند ناگزیر در سوریه هستند».
وی تأکید کرده که کل کشور را بازپس خواهد گرفت ولی این یک «روند درازمدت» خواهد بود.

 

 

۰۷:۲۷:۲۷ فارس: وزیر خارجه عربستان که در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت کرده گفت که برای حل مشکلات خاورمیانه باید بشار اسد از قدرت حذف شود و توافق سیاسی سال ۲۰۱۴ در عراق اجرایی شود.

«عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان امشب میهمان مراسم افتتاحیه کنفرانس امنیتی مونیخ بود و در خصوص معضلات خاورمیانه و وضعیت کشورش سخن گفت.
جبیر ابتدا به خارومیانه پرداخت و گفت که چالش اصلی این منطقه، «افراطی‌گرایی و قومیت‌گرایی مذهبی» است.
وی سپس به وضعیت فعلی کشورش پرداخت و با ارائه آماری از جمعیت و وضعیت اقتصادی عربستان سعودی گفت: «ما ۳۰ میلیون نفر جمعیت، منابع سرشار نفتی و زیرساخت‌های در کلاس برتر جهانی داریم.»
الجبیر ادامه داد: «ما توانسیتم ظرف چند دهه، با برنامه‌های اصلاحی، ۹۰ درصد بی‌سوادی را به داشتن ۱۰۰ درصد شهروند باسواد تبدیل کنیم؛ کاری که هر کشوری نمی‌تواند انجام دهد.»
وزیر خارجه عربستان در خصوص امنیت خاورمیانه گفت: «ما ثبات و امنیت را برای خود و دیگر کشورهای منطقه می‌خواهیم؛ اگر کسی برای این منظور کاری نکند، پادشاهی سعودی و متحدان، خود دست به کار خواهند شد.»
عادل الجبیر در مقام مثال، به یمن اشاره کرد و با «شبه‌نظامی تندرو» خواندن کمیته‌های مردمی این کشور گفت: «عربستان و متحدانش برای حمایت از دولت قانونی، در یمن وارد عمل شدند.»
وزیر خارجه عربستان در ادامه، به حضور داعش در خارومیانه پرداخت و برای از بین رفتن این گروه، ۲ اقدام را لازم دانست.
جبیر گفت که اولین شرط لازم برای شکست داعش، برکنار شدن «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه است و دومین شرط، اجرایی شدن اصلاحات سال ۲۰۱۴ در عراق که موجب به قدرت رسیدن سنی‌ها و تقسیم قدرت میان شیعیان، سنی‌ها و کردها است.
وزیر خارجه عربستان به شرط اول یعنی برکناری بشار اسد بازگشت و گفت: «به این هدف خواهیم رسید.»

 

۰۷:۲۷:۱۱ به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، سرمایه گذاری رنا که این روزها علاوه بر عرضه بلوک ۹٫۵ درصدی سایپا به قیمت پایه هر سهم ۱۶۷٫۵ تومان و به ارزش ۲۷۰ میلیارد تومان (بابت بخشی از بدهی ها به سرمایه گذاری سایپا)، با اقبال بازار همراه است، برنامه افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی را اعلام کرد.

براین اساس، بعد از مصوبه ۶ بهمن هیات مدیره “ورنا”، گزارش توجیهی این تامین ۳۰۰ میلیارد تومانی به حسابرس ارسال شده تا به شرط تایید و مجوز سازمان بورس ، سرمایه اسمی آن به ۶۰۰ میلیارد تومان برسد و صرف اصلاح ساختار مالی شود.

بیمه ملت نیز که اولین سود هر سهم سال مالی اسفند آینده را ۱۶ تومان پیش بینی کرده قصد افزایش ۵۳٫۸ درصدی کرده است تا در صورت تایید حسابرس و مجوز سازمان بورس، سرمایه ۲۶۰ میلیارد تومانی فعالی از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی به ۴۰۰ میلیارد تومان برسد. هدف ار این تامین مالی الزام شرکت های بیمه به افزایش سرمایه مدنظر بیمه مرکزی است.

هنچنین شرکت زامیاد که به رغم شایعه افزایش سرمایه تا ۲۰۰ درصدی از تابستان سال گذشته، ۱۷ بهمن برنامه افزایش سرمایه ۱۳۳ درصدی را از محل تجدید ارزیابی دارایی ها اعلام کرده ، دیروز گزارش تایید شده حسابرس را به سازمان بورس ارسال کرد تا در صورت امکان و مجوز ، سرمایه ۲۴۰ میلیارد تومانی آن به ۵۶۰ میلیارد تومان برسد.

 

۰۷:۲۶:۴۳ به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، حسن یمنی از برگزاری بزرگترین مزایده فروش اموال مازاد بانک ها در ۱۸ اسفند خبر داد و به ایرنا گفت: در این مزایده ۵۰۰ ملک به ارزش ۲٫۶ هزار میلیارد تومان به مزایده گذاشته می شود. نخستین آگهی این مزایده سه شنبه ۲۷ بهمن ماه در روزنامه اطلاعات و دومین مرحله نیز ۴ اسفندماه در روزنامه همشهری منتشر می شود.

وی ادامه داد: در این مرحله املاک مازاد بانک های صنعت و معدن، تجارت، رفاه کارگران، کشاورزی، سپه و توسعه صادرات به مزایده گذاشته می شود.
این مزایده یازدهمین مرحله از واگذاری اموال مازاد بانک هاست.

این مقام مسئول درباره برگزاری سومین نمایشگاه بین المللی املاک و مستغلات از ۴ تا ۷ اسفندماه نیز گفت: با توجه به برگزاری این نمایشگاه، اسفندماه بهترین زمان برای انجام این مزایده بزرگ است. از آنجا که با اجرای برجام، بخش مسکن به حرکت درآمده، تدارک این مزایده بزرگ نیز دیده شده است.

به گفته یمنی “فام” در سال جاری ۱۲۰ ملک به ارزش ۵۰ میلیارد تومان به فروش می رساند.

وی ادامه داد: ارزش کل فروش اموال مازاد بانک ها از سال ۸۸ ( آغاز تاسیس فام) تاکنون را ۵۵۰ میلیارد تومان بوده و در این سال ها ۱۵۸ ملک به فروش رسیده است.

یمنی از عدم همکاری برخی بانک ها در فروش اموال مازاد انتقاد کرد و گفت: بانک های ملت و مسکن برای واگذاری اموال مازاد همکاری کمی دارند.

شرکت فروش اموال مازاد بانک ها (فام) با همکاری و سهم ۱۰ بانک دولتی کشور بر پایه مصوبه هیات وزیران و زیر نظر وزارت اموراقتصادی و دارایی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از سوم آذرماه ۱۳۸۷ فعالیت خود را آغاز کرد.

 

۰۷:۲۶:۰۹ به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، شرکت فرابورسی ذوب آهن در حالی پیش از مرداد سال جاری قصد افزایش سرمایه ۳۸۲ درصدی از محل ماشین الات و تجهیزات را داشت که بعد از ماه ها کش و قوس، این افزایش سرمایه را کنار گذاشت و به جای آن برنامه افزایش سرمایه از محل زمین را در پیش گرفت.

براساس این گزارش، این شرکت گزارش توجیهی افزایش سرمایه ۶۳۳ درصدی را به حسابرس و بازرس قانونی ارسال کرده تا در صورت تایید،برای اخذ مجوز قانونی به سازمان بورس ارایه شود.

به این ترتیب درصورت تایید سازمان بورس و وجود زمان متقضی تا پایان سال جاری، سرمایه اسمی بیش از ۷۸۶ میلیارد تومانی ” ذوب” به بیش از ۵ هزار و ۷۶۴ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.

با این همه باید منتظر ماند و دید گزارش تایید حسابرس چه زمانی نهایی و به سازمان بورس ارسال می شود و آیا مجوز سازمان بورس در زمانی صادر خواهد شد تا امکان برگزاری مجمع فوق العاده قبل از اتمام سال جاری فراهم شود؟

در این رابطه غلامرضا ابوترابی رئیس اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار سرمایه ای سازمان بورس پیش از این به بورس پرس گفته بود: معمولا” در روزهای پایانی سال اکثر متقاضیان درخواست مساعد در صدور مجوز افزایش سرمایه دارند اما در بررسی پرونده ها همواره انصاف و رعایت زمان ارایه درخواست ها مورد توجه ویژه بوده و هست.

وی افزود: بنابراین درحالی بررسی اولیه پرونده ها در کمتر از ۱۵ روز توسط سازمان بورس انجام می شود که از نظر سازمان بورس شرکت ها هیچ تفاوتی با هم ندارند و ترتیب زمانی درخواست ها باید رعایت شود. سازمان همواره همه توان و تلاش لازم برای تسریع امورر به کار می گیرد ولی واقعیت این است که با توجه به زمان رسیدگی اولیه آن هم به شرط نبود نواقص و همچنین فرایند قانونی دعوت به مجمع فوق العاده، تحقق افزایش سرمایه شرکت هایی چون ذوب آهن تا پایان سال سخت به نظر می رسد. با این همه تا زمان دریافت درخواست ها باید منتظر بود چون امکان مکاتبات و رفع نواقص بعد از دریافت درخواست ها وجود دارد.

 

۰۷:۲۲:۰۷ به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از اسپوتنیک، جان اسمیت مدیر دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد: علی رغم پایان یافتن تحریم های مرتبط به برنامه هسته ای ایران، تحریم های اولیه آمریکا علیه ایران همچنان پابرجاست.

اسمیت به کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «اداره کنترل دارایی های خارجی یک رژیم تحریمی قوی از تحریم های غیر هسته ای و تحریم ها علیه فعالیت های مشکل ساز ایران اجرا می کند. به طور کلی، تحریم‌های اولیه آمریکا علیه ایران هنوز پابرجاست.»

وی افزود: «از بیش از ۴۰۰ شخص و نهادی که از فهرست تحریم ها در روز اجرای توافق هسته ای خارج شدند، حدود ۲۰۰ مورد در فهرست جدید اداره کنترل دارایی ها قرار داده شدند… این امر به نشان دهند این است که این افراد همچنان از نظر قوانین آمریکا تحت تحریم هستند.»

به گفته اسمیت، این اشخاص حقیقی و حقوقی آنهایی هستند که اداره کنترل دارایی ها پیش از این شناسایی کرده بود و شامل دولت ایران و موسسات مالی هستند.

 

۰۷:۲۰:۵۰ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگراری فارس، «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه،در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه در مورد بسیاری از مسائل مربوط به سوریه سخن گفت؛ از عملیات نصر در «حلب» تا امکان محاکمه‌اش در دادگاههای بین‌المللی و دخالت نظامی ترکیه و عربستان.

رئیس‌جمهور سوریه در این گفت‌گوی مفصل، گفت: هدف ما آزادی تمام خاک سوریه است، هرچند ممکن است این کار زمان زیادی طول بکشد.

او در این مورد افزود: اینکه از بخشی از اراضی کشور دست بکشیم، منطقی نیست و همچنین گفت‌و‌گوها به این معنی نیست که مبارزه با تروریسم را کنار بگذاریم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا می‌تواند تمام اراضی را به دست بگیرد، گفت: اینکه می‌توانیم یا نه، به هر حال این هدفی است که ما بدون تردید دنبال آن هستیم.

رئیس‌جمهور سوریه ادامه داد: دخالت زمینی ترکیه و عربستان در سوریه بعید نیست و جنگ در استان حلب، با هدف قطع مسیر ترکیه به سوی تروریست‌هاست.

او با درخواست از فرانسه برای تغییر سیاست‌ها در قبال سوریه، از کشورهای اروپایی نیز خواست تا شرایط را برای بازگشت پناهجویان به سوریه آماده کنند.

بشار اسد همچنین اتهامات بین المللی علیه وی درباره ارتکاب جنایت جنگی را نیز رد کرد.

در ادامه گفت و‌گوی تفصیلی خبرگزاری فرانسه با بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه می‌آید:

– چه احساسی دارید، زمانی که دهها هزار نفر از هموطنانتان در گرسنگی به سر می‌برند و از دست بمباران‌های هم پیمانتان روسیه فرار کرده و به مرز ترکیه پناه برده‌اند؟ هنگامی که تصاویر آن‌ها را می‌بینید، به هنگام تلاش برای عبور از دریا غرق می‌شوند، چه احساسی دارید؟

– هنگامی که از احساس سخن می‌گوییم، من نیز به این مردم تعلق دارم و به طور طبیعی احساس آن‌ها را دارم، هر نوعی از مظاهر دردآور برای همه مردم سوریه دردناک است؛ اما در مورد منی که مسئول هستم، نباید راجع به احساسات سؤال کنید، سؤال شما باید این‌طور باشد که شما به عنوان مسئول چه کاری می‌خواهید برای مردمتان انجام دهید؟

هنگامی که دلیل این درد و رنج‌ها تروریست‌ها هستند و نه بمباران هوایی روسیه (آن‌طور که رسانه‌های غربی مدعی هستند) و هنگامی که یکی از دلایل مهاجرت، محاصره مردم سوریه از طرف غربی‌ها به مدت پنج سال است؛ به طور طبیعی اولین وظیفه من و وظیفه هر مسئول دیگری در سوریه، مبارزه با تروریسم خواهد بود. بنابراین می‌گویم که تروریسم و سیاست‌های غربی و محاصره مردم سوریه، سهم بسزایی در مشکل پناهندگان در خارج و مسأله گرسنگی در داخل سوریه دارد.

– جناب آقای رئیس‌جمهور، شما از اقدامات سخن می‌گویید نه از احساسات، آیا امکان توقف بمباران شهرها و اماکن مسکونی برای کاهش دردهای مردم وجود دارد؟ یا همین‌طور رفع حصر از برخی مناطق؟
– جنگ از ابتدای بحران حول این بود که چه کسی بتواند نظر مردم را به سمت خود جلب کند و بنابراین ما نمی‌توانیم مردم را بمباران کنیم و پس از آن انتظار داشته باشیم آن‌ها را با خود و در جهت منافع خود همراه کنیم. این از لحاظ نظری، اما از لحاظ عملی شما می‌توانید در سوریه بچرخید و به هر منطقه‌ای که تحت تسلط دولت است، سفر کنید، در این صورت خواهید فهمید که تمام قشرهای مردم سوریه از جمله خانواده معارضان مسلح تحت پناه دولت سوریه هستند؛ حتی فراتر از این، شهر الرقه که تحت تسلط داعش است، کماکان دولت برای کارمندان حقوق ارسال می‌کند و برای کودکان واکسن می‌فرستد، این غیر منطقی است که یک حکومت مردم خودش را بمباران کند، مگر اینکه بخواهیم از اشتباهات سخن بگویم و خطا در هر جنگی رخ می‌دهد و در هر جنگی مردم عادی نیز کشته می‌شوند، این قانون تمام جنگ‌هاست اما اینکه سیاست دولت سوریه باشد، هرگز چنین نیست.

– آقای رئیس‌جمهور با کسانی که به اروپا مهاجرت کرده‌اند، چه سخنی دارید؟ آیا به آن‌ها می‌گویید که باز گردند؟

– طبیعتا و با تأکید از تمام کسانی که سوریه را ترک کرده‌اند می‌خواهم باز گردند، این [خواسته من] طبیعی است، اما کافی نیست. مطمئنا او سؤال خواهد کرد که برای چه باید باز گردم؟ آیا تروریسم متوقف شده است؟ آیا اولی‌ترین مقدمات زندگی فراهم شده است؟ بسیاری از کسانی که مهاجرت کرده‌اند ضد دولت سوریه و با تروریست‌ها نیستند، اما جواب من این است که هر زمانی که تروریسم عقب‌نشینی کرد و اوضاع به حالت عادی بازگشت، آن‌ها نیز شرایط را برای بازگشت مهیا می‌بینند، اما به جای اینکه از آن‌ها بخواهیم باز گردند، باید به کشورهای اروپایی بگوییم تا برای بازگشت سوری‌ها کمک کنند. کشورهایی که با کمک به تروریسم و محاصره سوریه دلیل اصلی مهاجرت مردم هستند.

* ترکیه، اصلی‌ترین راه کمک به تروریست‌ها و جنگ حلب به منظور قطع این راه است.

– آقای رئیس‌جمهور، آیا بازپس‌گیری «حلب» در طی روزهای آینده اتفاق خواهد افتاد؟  و اگر این اتفاق بیفتد مراحل پیش رو چگونه خواهد بود؟

– جنگ «حلب» برای بازپس‌گیری این شهر نیست، چرا که ما به عنوان حکومت در آن‌جا حضور داریم، اما جنگ اصلی برای قطع راه بین حلب و ترکیه به عنوان معبر اصلی کمک به تروریست‌هاست. درگیری‌ها در حال حاضر در بیش از ۱۰ جبهه وجود دارد؛ از شمال تا جنوب و شرق؛ در شرق و غرب لاذقیه، در حمص درگیری‌ها تمام شده و تمامی مراحل در حال انجام است.

– آیا گمان می‌کنید که بتوانید کل اراضی سوریه را باز پس گیرید؟ از امروز چه مدت زمانی را برای این کار پیش‌بینی می‌کنید؟

– جدای از اینکه بتوانیم تا نه، ما دراین راستا بدون تردید عمل خواهیم کرد؛ این غیر منطقی است که بگوییم، از قسمتی از خاک سوریه چشم‌پوشی می‌کنیم اما در مورد جدول زمانی، دو حالت است: اگر فرض کنیم که مشکل فقط سوریه است، در کمتر از یک سال می توانیم با تروریسم مبارزه کنیم و روند سیاسی را پیش ببریم، اما حالت دیگر این است که تروریست‌ها به طور مستمر از طریق ترکیه و اردن و برخی نیز از سوی خاک عراق حمایت می‌شوند، چرا که داعش در عراق نیز با حمایت سعودی، ترکی و قطری حضور دارد و این یعنی اینکه حل بحران زمان طولانی را در بر می‌گیرد و طبیعتا سخن گفتن از زمان دقیق آن، دشوار است.

– آقای رئیس‌جمهور، آیا می توانیم بدانیم که دمشن اصلی شما چه کسانی هستند؟ چون شما هم معارضان میانه‌رو را بمباران می‌کنید و هم اسلامگراهای تندرو و داعش را، واقعا دشمن شما چه کسی است؟

– به آن‌ عنوانی که شما در فرانسه به معارضان داده‌اید، اعتقادی ندارم، در هیچ کجای دنیا به کسی که سلاح در دست می‌گیرد معارض میانه‌رو گفته نمی‌شود، معارض یعنی کسی که از طریق سیاسی عمل می‌کند، اما اگر فرض کنیم منظور شما «تروریست‌های میانه‌رو» هستند، این دیگر یک اصطلاح دیگری است. اما مسأله مهم این است که فعلا معارض میانه‌رویی وجود ندارد، بیشتر افراد مسلح به داعش، جبهه النصره و احرارالشام و .. پیوسته‌اند بنابراین پاسخ من این است که تمام تروریست‌ها دشمنان ما هستند؛ ما به معارضان سیاسی احترام می‌گذاریم، در سوریه ما معارضانی سیاسی داریم که به شدت علیه دولت هستند اما ما به آن‌ها حمله نمی‌کنیم.

*عربستان تروریسم را حمایت می‌کند و به طور طبیعی، تروریست‌ها نماینده عربستان هستند و نه سیاسیون

– آقای رئیس‌جمهور نظر شما در مورد «جیش‌الاسلام» و «احرارالشام» چیست؟ آن‌ها با شما مذاکره می‌کنند و به ژنو  نیز رفتند.

– آن‌ها بخشی از معارضانی هستند که عربستان تشکیل داده و از آن‌جایی که عربستان طرفی است که تروریسم را در سطح جهان حمایت می‌کند، به طور طبیعی نمایندگان عربستان تروریست‌ها هستند و نه سیاسیون

– بنابراین مذاکراتی با آن‌ها وجود نخواهد داشت؟

– اساسا مذاکرات ژنو-۳ مستقیم نیست و از ظریق «دی میستورا» انجام می‌گیرد. در این‌جا باید دقت کنیم که ما در ژنو با سوری‌ها مذاکره نمی‌کنیم؛ بلکه با نمایندگان عربستان، فرانسه، انگلیس و … مذاکره می‌کنیم؛ بنابراین اگر منظور شما گفت‌وگوهای سوری- سوری است، بالطبع مذاکره با آن‌ها (جیش الاسلام و احرار الشام) سوری – سوری نیست.

گفت‌وگوهای سوری با گروههایی است که سازمان و تشکیلاتی در سوریه دارند، همانند معارضان سیاسی در سوریه مثلا، اما ما در حال حاضر با طرفی که مذاکره می‌کنیم و نام خودش را معارضه نامیده است، در اصل وابسته به یک کشور خارجی یا سازمان‌های اطلاعاتی خارجی هستند و نماینده مردم سوریه نیستند.

*شکست‌های تروریست‎ها در سوریه در واقع شکست سیاست‏‎های ترکیه و عربستان است و با هر دخالت خارج مقابله خواهیم کرد

– جناب اقای رئیس‎جمهور، آیا معنقد هستید که امکان دخالت [نظامی] ترکیه در سوریه وجود دارد؟ به نظر شما تهدیدات عربستان جدی است؟

– منطق می‎گوید که دخالت (نظامی) غیر ممکن نیست، اما گاهی واقعیت با منطق تناقض پیدا می‎کند، این امکان وجود دارد و بعید نیست، چرا که «اردوغان» فردی متعصب است و به اخوان‌المسلمین تمایل دارد و با آرزوی برپایی امپراتوری عثمانی زندگی می‌کند، از نظر او شکست‌هایی که در تونس، مصر، لیبی و سوریه نصیبش شده، شکست شخصی او است و آینده سیاسی‎اش را تهدید می‌کند، از سوی دیگر او خودش را حامل رسالتی اسلامی برای منطقه می‌داند، همین حالت نیز برای عربستان است، شکست‎های تروریست‌ها، شکست سیاست‌های آن‎ها است.

به شما می‌گویم که چنین اقدامی (دخالت نظامی) برای آن‎ها راحت نخواهد بود و به طور قطع، با آن مقابله خواهیم کرد.

– جناب رئیس‎جمهور آیا آماده اعطای خودمختاری به کردها پس از پایان بحران هستید؟

– این سؤال مستقیما به قانون اساسی سوریه مربوط است و همان‎طور ک می‎دانید قانون اساسی از طرف دولت نوشته نشده است و در ایجاد آن تمام طیف‎های مردم سوریه مشارکت داشتند و به همه‌پرسی مردمی گذاشته شده است، بنابراین این سؤال باید یک سؤال ملی باشد و نمی‎توان از هیچ مسئول سوری آن را پرسید، چه این مسأله مربوط به دولت فدرالی یا خودمختاری با هرچیزی شبیه این باشد، تمام این‎ها جزئی از گفت‎وگوهای سیاسی در آینده است، اما می‎خواهم تأکید کنم که کردها جزئی از مجموعه ملی سوریه هستند.

– آیا درست است که روس‎ها شما را قانع کرده‌اند یا سعی دارند برای ترک قدرت قانع کنند؟ آیا از توافق روسیه-آمریکا در این مورد نمی‌ترسید؟

– اگر بخواهیم به سیاست روسیه و مسئولان روس نگاه کنیم، همان‎طور که به مسئولان غربی و سیاست‎های بدور از اصول آن‎ها نگاه می‌کنیم، بله ممکن است، اما حقیقت این است که مسأله عکس این است و دلایل زیادی هم دارد، روس‌ها با ما با احترام تعامل می‎کنند، با ما به عنوان یک کشور بزرگ در برابر کشوری کوچک برخورد نمی‌کنند. بنابراین این موضوعی که گفتید به هیچ وجه مطرح نیست.

– جناب آقای رئیس‎جمهور آیا آماده هستید پایگاههای دائمی به روسیه و ایران در کشورتان واگذار کنید؟ در این حالت آیا نمی‌ترسید که سوریه تابع این قدرت‌ها قرار گیرد؟

– وجود پایگاههای نظامی هر کشوری در سوریه به این معنا نیست که ما از لحاظ سیاسی نیز تابع آن‌ها هستیم، آن‌ها در مسائل قانون اساسی و روندهای سیاسی دخالت نمی‌کنند، در مورد پایگاهها، پایگاه نظامی روسیه در سوریه قرار دارد اما ایرانی‎ها تا کنون چیزی درخواست نکرده‌اند اما ما مشکلی با نفس این قضیه نداریم.

– اگر ایرانی‌ها بخواهند در سوریه پایگاه دایر کنند، آیا خواهید پذیرفت؟

إ- این موضوع تا کنون مطرح نشده است و این یک مسأله فرضی است، اما همان‌طور که گفتم وقتی ما وجود پایگاه روسیه را می‌پذیریم یعنی با نفس قضیه مشکلی نداریم اما تأسیس پایگاه به امکانات هر کشور و نقش منطقه‌ای و بین‌المللی آن کشور بستگی دارد.

*هیچ زمانی بر روی هیچ یک از رؤسای جمهور آمریکا حسابی باز نکرده‎ایم، همواره بر سیاست‌ها توجه می‌کنیم.

– انتخابات آمریکا در پیش رو است، نظر شخصی شما با ترامپ است یا کلینتون؟ آیا به نظر سما فرد سومی وجود دارد که بنا به مصالح منطقه عمل کند؟
– هیچ زمانی بر روی هیچ یک از رؤسای جمهور آمریکا شرط‌بندی نکرده‌ایم. همواره سیاست‌ها را مد نظر داریم و این سیاست‌ صرفا وابسته به یک رئیس‌جمهور نیست و به کل حکومت آمریکا و لابی‌های موجود در این کشور مربوط است.

*اتهامات حقوق بشری

– جناب رئیس‌جمهور می‌دانید که اتهامات زیادی متوجه دولت و شخص شماست و آخرین آن به کمیته تحقیق سازمان ملل مربوط می‌شود که شما را به ارتکاب جنایت نسل‌کشی و جنایت ضد بشری کرده است.

در ماه گذشته، کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل از محاصره برخی شهرک‎ها از جمله «مضایا» سخن گفته و دولت شما را متهم به ارتکاب جرائم جنگی کرده است، همین‌طور اتهاماتی که گفته می‌شود در قبال بشکه‌های انفجاری که بر امکان مسکونی پرتاب می‌کنید. آیا نمی‌ترسید یک زمانی با محاکم بین‌المللی مواجه شوید؟

– اولا می‌دانی که این مؤسسات سازمان ملل حاصل توازن قوای قدرت‎های بزرگ و دعواهای بین آن‌هاست و در حال حاضر قدرت‌های بزرگ به شکل اساسی بر این سازمان‌ها چیره شده‌اند، بنابراین عمده گزارش‌هایشان بر مبنای سیاست‌هایی است که در خدمت آن‌ها باشد و دلیل این سخن نیز این است که این سازمان‌ها تا کنون سخنی از جنایت‌های علنی گروههای تروریستی علیه شهروندان بی گناه سوری نگفته‌اند.

اما مسأله دیگر این‌که این سازمان‌ها ادله‌ای برای ادعاهای خود ندارند. نکته بعدی اینکه، هنگامی که کشورهای غربی و کشورهای خلیج [فارس] ضد این فرد هستند و او هم اقدام به کشتن مردم می‌کند؛ چگونه است که او پنج سال است در این شرایط دوام آورده؟ بنابراین من از این تهدیدات و ادعاها هراسی ندارم.

 

۰۷:۲۰:۳۰ هر چند تمام اعضای حاضر در این لیست، در انطباق کامل با مواضع هاشمی و روحانی نیستند ولی به نظر می رسد استراتژی هاشمی و همفکران اصلاح طلب و اعتدالگرای وی در تنظیم این لیست، این بوده است که از بین کاندیداهای باقی مانده، نزدیک ترین افراد را ولو به طور نسبی انتخاب نمایند و مانع از ورود جریان مقابل به مجلس خبرگان شوند.

آیت الله جنتی، آیت الله محمد یزدی و آیت الله مصباح، مهم ترین چهره های جریان رقیب در انتخابات خبرگان هستند که اگر مردم به صورت لیستی به فهرست “خبرگان مردم” رأی دهند، با راهیابی یاران هاشمی به مجلس، این چهره ها(آیات جنتی،یزدی و مصباح) از راهیابی مجدد به مجلس خبرگان بازخواهند ماند و اگر به فهرست جامعه مدرسین رأی دهند، آیت الله هاشمی و یارانش از مجلس خبرگان حذف می شوند.

 

۰۷:۱۹:۱۱هر چند تمام اعضای حاضر در این لیست، در انطباق کامل با مواضع هاشمی و روحانی نیستند ولی به نظر می رسد استراتژی هاشمی و همفکران اصلاح طلب و اعتدالگرای وی در تنظیم این لیست، این بوده است که از بین کاندیداهای باقی مانده، نزدیک ترین افراد را ولو به طور نسبی انتخاب نمایند و مانع از ورود جریان مقابل به مجلس خبرگان شوند.

آیت الله جنتی، آیت الله محمد یزدی و آیت الله مصباح، مهم ترین چهره های جریان رقیب در انتخابات خبرگان هستند که اگر مردم به صورت لیستی به فهرست “خبرگان مردم” رأی دهند، با راهیابی یاران هاشمی به مجلس، این چهره ها(آیات جنتی،یزدی و مصباح) از راهیابی مجدد به مجلس خبرگان بازخواهند ماند و اگر به فهرست جامعه مدرسین رأی دهند، آیت الله هاشمی و یارانش از مجلس خبرگان حذف می شوند.

 

۰۷:۱۸:۳۷نشست مونیخ آلمان با هدف بحث و بررسی بر سر بحران سوریه، با توافق نیم بند قدرت های جهانی برای برقراری آتش بس در سوریه خاتمه یافت.

به گزارش عصر ایران به نقل از رویترز جان کری وزیر امور خارجه آمریکا که یکی از ۲۰ وزیر امور خارجه شرکت کننده در این نشست بود با اعلام این موضوع در نشست خبری مشترک با سرگئی لاوروف همتای روس خود و نیز استفان دی میستورا نماینده ویژه سازمان مل در امور سوریه، افزود ظرف ها در این نشست با پایان یافتن بخشی از حملات ظرف یک هفته موافقت کرده اند.

به گفته وزیر امور خارجه آمریکا آتش بس سوریه شامل دو گروه تروریستی داعش و جبهه النصره نمی شود.او افزود قرار است به منظور اطمینان یافتن از دسترسی تمام غیر نظامیان سوریه به کمک های بین المللی ، یک کارگروه ویژه تحت نظارت سازمان ملل شکل بگیرد.

وزیر امور خارجه آمریکا در عین حال تصریح کرد که توافق به دست آمده روی کاغذ است و اجرای آن در روزهای آینده به تعهد قدرت ها در روی زمین بستگی خواهد داشت. اشاره غیر مستقیم کری به اقدامات نظامی روسیه در سوریه است که در هفته های اخیر شدت یافته و بر آزاد سازی شهر حلب از دست گروه های مخالف مسلح دولت سوریه متمرکز شده است.

در این نشست وزیر امور خارجه روسیه نیز تصریح کرد از یک هفته آینده که از روز جمعه (امروز) شروع می شود دستکم بخشی از حملات هوایی روسیه به مواضع شورشیان پایان خواهد یافت اما به گفته او حملات به مواضع گروه هایی چون داعش و جبهه النصره همچنان ادامه خواهد یافت.

جنگنده های روسیه در روزهای گذشته صدها حمله به مواضع گروه های مختلف مخالف دولت سوریه در حومه شهر حلب صورت داده اند که در اثر این حملات دهها هزار نفر از ساکنان حومه حلب از منطقه گریخته و به مرز ترکیه پناه برده اند.

اعلام این توافق در حالی است که نتیجه خروجی نشست مونیخ هنوز با خواسته اصلی کشورهای غربی مبنی بر یک آتش بس پایدار و توقف حملات هوایی روسیه به مواضع گروه های مخالف دولت سوریه، فاصله دارد، اما به نظر می رسد همین توافق نیز نشانه ای از انعطاف در موضع روسیه بوده است.

بر اساس اعلام وزیر امور خارجه آمریکا با این توافق قرار است ارسال کمک های انسان دوستانه به مناطق بحرانی در سوریه تسریع شود.

گفتنی است در نشست اخیر در ژنو درباره حل و فصل بحران سوریه، طرفین با توجه به اختلافات بنیادین نتوانستند به توافقی دست یابند و ادامه این مذاکرات بدون دست یافتن به نتیجه به سه هفته دیگر موکول شد.
پس از تعلیق نشست ژنو ، کشورهای حامی و مخالف دولت سوریه که در دو جبهه مقابل قرار دارند، طرف مقابل را مسئول به بن بست رسیدن مذاکرات اعلام کردند.

جنگ داخلی سوریه در ۵ سال گذشته به آوارگی دستکم ۸ میلیون نفر و کشته شدن بیش از ۲۶۰ هزار نفر انجامیده است.

 

۰۷:۱۷:۳۷ مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا می‌گوید توافق هسته‌ای حاصل تصمیم سیاستمداران برای انتخاب بازی برد-برد به جای برد-باخت بود.

به گزارش خبرگزاری فارس، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امشب در مراسم افتتاحیه کنفرانس امنیتی مونیخ، همراه با «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه کشورمان بر روی سِن ظاهر شد و در خصوص توافق هسته‌ای سخن گفت.

خانم موگرینی ابتدا به شریک شدن ساعات بسیاری از جلسات با محمدجواد ظریف اشاره کرد و گفت که این بار هم، سکوی سخنرانی در اجلاس مونیخ را با وزیر خارجه ایرانیان شریک خواهد بود.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به سابقه مذاکرات هسته‌ای پرداخت و ضمن احترام به یکی از حاضران جلسه یعنی «خاویر سولانا» یادآور شد که وی از سال ۲۰۰۳، مذاکرات با ایران را آغاز کرد؛ موگرینی از خانم «کاترین استون» هم تشکر کرد.

موگرینی توافق هسته‌ای را حاصل «عزم سیاستمداران برای انتخاب بازی برد-برد و دست کشیدن از بازی برد-باخت» دانست و گفت: «در انتهای ماجرا، هیچ کدام از طریفن از خطوط قرمز خود عقب‌نشینی نکردند و همه به دستاورد مورد نظر خود رسید؛ این یعنی برد-برد.»

موگرینی در ادامه به سفر اخیر خود به تهران اشاره و با تأکید بر لزوم از سرگیری روابط تجاری اتحادیه و ایران گفت: «بهار، هیئت بزرگی را به ایران خواهم برد.آماده سرمایه‌گذاری همه‌جانبه در روابط دوجانبه هستیم.»

وی ادامه داد: «مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست امنیتی مونیخ گفت: آماده همکاری‌های اقتصادی، تجاری، بازرگانی، انرژی و همچنین فرهنگی با ایران هستیم و در جریان سفر هفته آینده ظریف به بروکسل، در این رابطه صحبت خواهیم کرد.»

وی افزود: «تمام کشورهای اتحادیه اروپا رویکردی واحد دارند و آماده سرمایه‌گذاری همه‌جانبه در روابط دوجانبه با ایران هستند.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «توافق هسته‌ای، چشم‌اندازی جدید برای معماری منطقه باز کرده است.»

در ادامه «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران به روی سِن رف و سخن گفت.

ظریف گفت که می‌خواهد همان سخنان موگرینی را تکرار کند «ولی از زاویه‌ای متفاوت»

وی گفت: «زمانی که مذاکرات را آغاز کردیم، تصمیم گرفتیم که نگاه بازی حاصل جمع صفر را که ۱۰ سال بر مذاکرات حاکم بود، با قرار دادن اهداف تغییر دهیم.»

ظریف گفت: «در ابتدا آمریکا و برخی کشورهای غرب اروپا، به کلی با فعال بودن برنامه هسته‌ای ایران مخالف بودند اما ما هدف مشترک جدیدی تعریف کردیم و آن عبارت بود از وجود برنامه‌ هسته‌ای صلح‌آمیز برای ایران.»

ظریف به مضرات اتخاذ رویکرد قدیمی برای طرفین هم پرداخت. ظریف در خصوص ضررهای غرب گفت که در ابتدای مذاکرات، تعداد سانتریفیوژهای ایران ۲ هزار عدد بود حال آنکه این اواخر به ۱۹ هزار عدد رسیده بود.

وزیر خارجه ایران، تبدیل نرخ رشد اقتصادی مثبت به نرخی منفی را هم ضرر ایرانیان از این روند دانست.

وزیر خارجه ایران گفت: «زمانی که مذاکرات هسته‌ای را آغاز کردیم، تصمیم گرفتیم که بازی حاصل جمع صفر را تغییر دهیم… در نهایت به نتیجه رسیدیم، در حالی که مشکل ثابت مانده بود، رویکرد تغییر کرد و مسئله حل شد.»

ظریف گفت: «حالا ما برنامه هسته‌ای خود را داریم، آن‌ها اعتمادشان را به دست آورده‌اند و تحریم‌ها نیز برداشته شده‌اند.»

وی ادامه داد: «به هیچ وجه نمی‌توان به قیمت ناامن کردن اوضاع برای دیگران، به امنیت رسید.»

محمدجوا ظریف با تکیه بر این ماجرا، به داستان این روزهای خاورمیانه پرداخت و گفت که چرا چنین رویکردی را برای حل مشکلات منطقه در پیش نگیریم؟

ظریف گفت: «هیچ مانعی وجود ندارد که ما و برادران سعودی‌مان را از کار برای رسیدن به آینده‌ای روشن‌تر در منطقه وجود ندارد.»

وی افزود: «ما و برادران سعودی‌مان، با تهدید و چالش‌هایی مشترک در منطقه مواجه هستیم. این تهدیدی است که برادرانمان در ترکیه نیز با آن مواجه هستند. تهدیدی که حتی کشورهای غربی با آن مواجه هستند.»

وزیر خارجه ایران به عدم تعصب‌ورزی اشاره کرد و گفت: «نباید زندانی رخدادهای گذشته بود.» ظریف البته انتقادهایی هم از اقدامات ریاض داشت و گفت: «عربستان رویکرد حذف ایران را در پیش گرفت.»

وزیر امور خارجه ادامه داد: «ما و عربستان با موقعیت،‌ چالش و تهدیداتی مشترک مواجه هستیم.»

وی افزود: باید به دنبال بازتعریف روابط باشیم و گذشته را کنار بگذاریم. نباید زندانی گذشته بود،‌ چراکه هر طرف روایت خود را از رخدادهای گذشته دارد. ما روایت خودمان را داریم و اطمینان دارم که برادران سعودی ما هم روایت خود را دارند.

ظریف گفت: باید نگاه حاصل جمع صفر کنار گذاشته شود و این واقعیت را درک کنیم که یا همه با هم می‌بریم یا همه با هم شکست می‌خوریم. زمانی که به این نقطه برسیم، می‌توانیم با یکدیگر کار کنیم.

وی گفت: باید روندی مشابهی مانند آنچه در اروپا رخ داد، یعنی روند هلسینکی،‌ در منطقه آغاز شود.

ظریف در پاسخ به ترکی الفیصل: مشکل اینجا بود که عربستان رویکرد حذف ایران را در پیش گرفت و حتی تلاش کرد که تهران را از مذاکرات سوریه کنار بگذارد.

ظریف گفت: خبر خوب این بود که دوست من عادل الجبیر حاضر شد با حضور ایران به نشست وین بیاید. البته این نباید خبر مهمی باشد، بلکه این یک امر طبیعی است، اینکه ایران و عربستان برای حل بحران با یکدیگر گفت‌وگو کنند.

وی گفت: نزدیک به ۵۰۰ زائر ما در مراسم حج کشته شدند، اما ما روابط خود را قطع نکردیم، حتی روابط خود با عربستان را کاهش هم ندادیم.

 

۰۷:۱۷:۳۲ شاخص سهام بورس فوتسی ۱۰۰ لندن، روز جمعه در آخرین روز معاملاتی هفته، همزمان با افزایش قابل توجه قیمت نفت خام برنت دریای شمال، توانست بخشی از سقوط چند روز گذشته اش را جبران کند.

به گزارش ایرنا، ارزش شاخص سهام بورس فوتسی ۱۰۰ لندن که در آن در هر روز کاری سهام ۱۰۰ شرکت مهم و بزرگ انگلیس ازنظر ارزش بازاری سهام ثبت شده در بورس، ارزش گذاری و خریدوفروش می شود در بعد از ظهر روز جمعه با افزایشی ۳٫۱ درصدی مواجه شد.

شاخص سهام بورس فوتسی ۱۰۰ لندن، با ۱۷۰ واحد افزایش، به ۵ هزار ۷۰۷ واحد رسید و این درحالی که است که روز پنجشنبه گذشته این شاخص به پایین ترین حد ظرف سه سال گذشته رسیده بود.

افزایش ارزش سهام شرکت های نفتی ازجمله بریتیش پترولیوم و رویال داچ شل و بانک های انگلیسی چون بارکلیز و استاندارچارترد ازجمله علل افزایش شاخص سهم بورس لندن بودند.

ارزش سهام شرکت های نفتی بریتیش پترولیوم و رویال داچ شل روز جمعه در بورس لندن به ترتیب ۷ درصد و ۶ درصد رشد داشتند.

علاوه بر شاخص سهام بورس فوتسی، ارزش سهام بورس های شاخص اروپایی ازجمله بورس های آلمان و فرانسه نیز روز جمعه افزایش یافتند.

هر بشکه نفت خام سبک برنت دریای شمال نیز در پایان معاملات در عصر روز جمعه در بازار لندن با ۳درصد افزایش به ۳۲٫۷۴ دلار رسید.

به گزارش منابع انگلیسی، بهای نفت شاخص آمریکا، ‘وست تگزاس اینترمیدییت ‘( دبلیوتی آی ) نیز روز جمعه با ۱۲درصد افزایش، به ۲۹٫۴۶دلار رسید.

به گفته تحلیل گران اقتصادی، احتمال کاهش تولید اعضای اوپک از جمله علل افزایش در حدود ۱۲ درصدی بهای نفت خام در بازارهای جهانی بوده است.

براساس گزارش وال استریت ژورنال در روز جمعه، وزیر نفت امارات گفته است که اعضای اوپک آماده کاهش تولید نفت خام خود هستند.

۰۷:۱۲:۱۷ کم کم به  پایان  سال  نزدیک  تر می شویم

۰۷:۱۲:۰۷ اولین  روز از اخرین  هفته  بهمن  را  سپری می کنیم

۰۷:۱۱:۴۹ سلام  صبح  شما عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم