۰۶:۴۹:۵۱ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۶:۴۹:۳۰ گروه بورس- سلیمان کرمی: روز گذشته از ۳۷ صنعت بورسی، ۱۶ گروه با رشد شاخص مواجه شدند و از سوی دیگر، افت ۱۸ صنعت را شاهد بودیم. در این میان، گروه استخراج نفت و گاز با رشد ۹۸/ ۴ درصدی در روز نزولی بازار بیشترین رشد را در میان صنایع به ثبت رساند و استخراج سایر معادن با افت بیش از ۶/ ۴ درصدی بیشترین افت روزانه را به ثبت رساند. در میان صنایع صعودی، شاهد رشد صنعت بزرگی مانند فرآوردههای نفتی بودیم. خوشبینی به اتمام طرحهای در دست اقدام این پالایشگاهها و اثر مثبت این طرحها بر سودآوری این شرکتها در کنار برآورد مثبت از عوامل بنیادی مانند رشد اندک قیمت نفت در معاملات روز گذشته و همچنین انتظار برای رشد نرخ دلار مبادلهای با انتظار برای یکسانسازی نرخ دلار، هیجان خرید در نمادهای زیرمجموعه بهخصوص پالایشگاهها را افزایش داده است. با وجود خوشبینیهای موجود، همچنان انتظار برای عملکرد ضعیف این شرکتها، با توجه به افت شدید قیمت نفت از آخرین پیشبینی سود این شرکتها که در ماههای اخیر به بازار منعکس نشده است، وجود دارد. این موضوع همچنان ابهام بزرگ این گروه محسوب میشود.
نفتیها روی مدار صعود
شاخص گروه فرآوردههای نفتی در روز گذشته با رشد ۲/ ۲ درصدی مواجه شد. در حالی که شاخص کل با افت بیش از ۴/ ۰ درصدی مواجه شد، به نظر میرسد خبرهای مثبتی از راهاندازی طرحهای تولید فرآوردههای اصلی (بنزین و نفت گاز) در کنار توقف ریزش قیمت نفت عامل حمایتی از قیمت سهام این شرکتها شد. طرحهای کیفیسازی و تولید بنزین و گازوئیل با کیفیت کمتر از استانداردهای جهانی مشکلات زیادی را برای این شرکتها در سالهای اخیر رقم زد. توقف بیش از یک سال نماد این شرکتها در سال ۹۳ از جمله مواردی بود که سهامداران این نمادها را با مشکلات زیادی مواجه کرد که در ادامه با ریزش شدید قیمت سهام پس از بازگشایی در آن دوره مواجه کرد. بررسی صورتهای مالی این شرکتها حاکی از حاشیه سود بالاتر محصولات باکیفیتتر نسبت به تولیدات عادی این شرکتها است. در آخرین برآورد سود شرکت پالایش نفت لاوان برای سال مالی منتهی به اسفند ۹۴ که در هفتههای اخیر منتشر شد، تولید بیش از ۱۷۰ هزار مترمکعب نفت گاز با استاندارد یورو ۴ پیشبینی شده است. حاشیه سود بالاتر این محصول نسبت به تولیدات عادی در این گزارش مشخص است. در شرایط کنونی و پس از مدتها، به نظر میرسد برخی طرحهای کیفیسازی پالایشیها در مراحل پایانی خود قرار گرفتهاند. مدیرعامل شرکت پالایش و پخش در روز گذشته درخصوص طرحهای جدید پالایشگاه گفت، طرح جدید بهبود کیفیت و ارتقای تولید پالایشگاه لاوان آماده بهرهبرداری شده است. این طرح ظرفیت تولید روزانه بیش از ۲ میلیون لیتر گازوئیل با استاندارد یورو ۴ و بیش از ۵۵۰ هزار لیتر سوخت جت را دارا است. وی درخصوص طرحهای دیگر شرکتهای پالایشی به ظرفیت تولید بیش از ۷ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ در پالایشگاه اصفهان اشاره کرده است.
نماد این پالایشگاه در هفت روز معاملاتی گذشته با رشد ۲۶ درصدی مواجه شده است. در شرایط توقف نماد «شبندر» در این مدت (در معاملات دیروز این نماد بازگشایی و با صف ۷۰ میلیونی خرید مواجه بود)، رشد «شپنا» به رشد ۴/ ۱۱ درصدی شاخص گروه فرآوردههای نفتی کمک کرده است. مدیر پالایش و پخش همچنین درخصوص طرح بنزینسازی پالایشگاه بندرعباس نیز به راهاندازی آزمایشی این طرح تا پایان سال اشاره داشت. راهاندازی این فاز باعث افزایش تولید روزانه بنزین این پالایشگاه از ۸ میلیون لیتر به ۱۲ میلیون لیتر خواهد شد. به گفته کاظمی، در شرایط کنونی ۱۶ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ در پالایشگاه شازند، ۷ میلیون لیتر از این محصول در پالایشگاه اصفهان و حدود یک میلیون لیتر در پالایشگاه تبریز تولید میشود. طرحهای افزایش کیفیت و همچنین افزایش مقدار تولید پالایشگاههای کشور در کنار انتظار برای تکمیل دیگر طرحهای کیفیسازی در سالهای آینده، خوشبینی نسبت به تولید محصول با کیفیت بالاتر و همچنین حاشیه سود بیشتر را برای این شرکتها بهوجود آورده است.
افت جهانی قیمت نفت ریزش شدید قیمت فرآوردههای اصلی مانند بنزین را به دنبال داشته است. به این ترتیب، افت همزمان قیمت نفت (بهعنوان اولیه) و همچنین قیمت محصولات، کاهش مبالغ فروش و بهای تمام شده را به دنبال داشته است، این موضوع فشار زیادی بر سودآوری این شرکتها وارد کرده است. در حالی که سایر پالایشگاهها با ادامه اعتراض نسبت به قیمتهای دریافتی از شرکت ملی پالایش و پخش از انتشار صورتهای مالی در دورههای سه ماهه و شش ماهه امتناع ورزیدهاند، پالایشگاه لاوان تنها شرکتی بوده که پیشبینی سود بر اساس عملکرد ۹ ماهه را منتشر ساخته است. صورتهای مالی این شرکت نیز کاملا به وضعیت نامناسب سودآوری این شرکت تاکید دارد. در شرایط تداوم نزول قیمت نفت از اواخر بهار (از زمان انتشار آخرین صورتهای مالی این شرکت ها) تاکنون، افت از سطح ۶۰ دلاری تا کمتر از ۳۰ دلار و در نتیجه روند نزولی فرآوردههای نفتی، احتمال کاهش سودآوری شرکتهای پالایشی را تقویت کرده است. با این حال، به نظر میرسد خوشبینی نسبت به طرحهای جدید در کنار رشد اندک قیمت نفت در روزهای اخیر عاملی حمایتی از قیمت سهام بوده است. علاوه بر این باید به انتظار برای رشد نرخ دلار مبادلهای در ماههای آتی نشست. با توجه به در نظر گرفتن این نرخ در خرید و فروش پالایشیها رشد این نرخ میتواند سودآوری این شرکتها را بهبود بخشد. روز گذشته نماد «ونفت» تنها نماد منفی این گروه بود. «شنفت» نیز بیشترین رشد قیمتی را ثبت کرد.
جهش قیمتی «کنور»
شاخص گروه کانههای فلزی در روز گذشته با رشد ۸/ ۱ درصدی مواجه شد. شاخص این گروه در هفت روز معاملاتی اخیر، جهش بیش از ۲۰ درصدی را تجربه کرده است. روز گذشته نماد معاملاتی «کنور» که درهفتههای اخیر با توجه به تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم متوقف شده بود با ارائه آخرین برآورد از سال مالی ۹۴ بازگشایی شد. این نماد در حالی با رشد ۷ درصدی قیمت مواجه شد که براساس صورتهای منتشرشده به بازار سود خالص این شرکت با افت ۹۶ درصدی مواجه شده است. براساس شفافسازی قرار گرفته روی «کدال»، علت اصلی کاهش سود هر سهم شرکت، کاهش شدید قیمت جهانی سنگآهن و کنسانتره نسبت به آخرین زمان پیشبینی اعلام شده است. کاهش ۹ دلاری سنگآهن و ۱۲ دلاری کنسانتره، باعث شده که در شرایط کنونی فروش سنگ برای این شرکت هیچ توجیه اقتصادی نداشته باشد. درخصوص کنسانتره نیز هزینه سربه سر تولید در مبالغ فروش تامین میشود. این شرکت در پایان به این موضوع اشاره داشته که فروش سنگآهن در ۳ ماهه چهارم صرفا به دلیل تعهد ایجاد شده از قبل بوده است. این شرکت از طرفی مدارک افزایش سرمایه ۴۴ درصدی را به بازار ارائه داده است. تامین مالی بابت تکمیل پروژه احداث کارخانه گندلهسازی با ظرفیت ۹۲۰ هزار تن در سال در استان کردستان، موضوع این افزایش سرمایه عنوان شده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1005010/#ixzz3ysnSJOqx
۰۶:۴۹:۱۹ گروه بورس _ زهرا رحیمی: شاخص کل فرابورس ایران که پس از اجرایی شدن برجام رشد قابل توجهی را تجربه کرده بود (شاخص این بازار از ابتدای دی ماه تا چهارشنبه هفته گذشته رشد بیش از ۱۲ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رسانده بود) روز گذشته تحت تاثیر فشار عرضه بر تقاضای سهام افت ۸/ ۲ واحدی معادل ۳۷/ ۰ درصد را تجربه کرد و در نهایت در ارتفاع ۷/ ۷۵۷ واحد ایستاد. به این ترتیب بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۳۸/ ۱۳ درصد رسید.
کارشناسان افت دیروز فرابورس ایران را پس از حدود یک ماه ثبت نوسانات مثبت طبیعی دانسته و آن را در راستای اصلاح قیمتها عنوان میکنند. دیروز در شرایطی که معاملات «شتران» درصدد رشد آیفکس بود اما معاملات منفی در نمادهای «پترول»، «ذوب» و «هرمز» در نهایت مسیر شاخص این بازار را نزولی کرد.در جریان معاملات دیروز این بازار «اتکام» و «خفناور» بیشترین رشد قیمتی را تجربه کردند. در مقابل بیشترین افت قیمت به نام «سدبیر» و «وکوثر» ثبت شد. در فرابورس ایران دیروز بیش از ۲۵۶ میلیون و ۸۸۹ هزار سهم به ارزش بیش از ۱۸۰۰ میلیارد و ۶۲۲ میلیون ریال در ۲۹ هزار و ۹۵۵ دفعه معامله شد که نسبت به میانگین یک ماه اخیر این دو متغیر افت حدود ۲۰ درصدی در حجم و افت کمتر از یک درصدی در ارزش معاملات را نشان میدهد.
بیشترین حجم معاملات دیروز در اختیار پر بازده ترین سهم این بازار یعنی «اتکام» بود. بررسی معامله بیش از ۳۲ میلیون سهمی نماد مزبور حاکی از فعالیت بیشتر حقیقیها است بهطوری که این معاملهگران بیش از ۸۶ درصد در خرید و حدود ۷۰ درصد در فروش مشارکت داشتند. معامله بیش از ۹ میلیارد تومانی «بمپنا» نیز این نماد را در صدر جدول بیشترین ارزش معاملات روز گذشته فرابورس قرار داد. فعالیت بیشتر حقیقیها در خرید و مشارکت بیشتر حقوقیها در فروش این سهم در نهایت منجر به رشد ۴/ ۲ درصدی قیمت این سهم شد.
سبزپوشی دستهجمعی «تسه»ها
بررسی معاملات بازار اوراق تسهیلات مسکن در روز گذشته حاکی از سبزپوشی دسته جمعی این اوراق است. «تسه ۹۳۰۵» با رشد ۹۹/ ۴ درصدی بیشترین درصد افزایش قیمت را در بین دیگر اوراق تسهیلات مسکن با سررسیدهای مختلف در اختیار داشت. به این ترتیب قیمت هر برگه از این اوراق در نهایت به ۸۹ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. سه نماد «تسه ۹۴۰۸»، «تسه ۹۴۰۹» و «تسه۹۴۱۰» که بر اساس وام ۶۰ میلیون تومانی مسکن (در تهران) در سه ماه گذشته سال جاری منتشر شدند، نیز روز گذشته با رشد به ترتیب ۶۲/ ۱، ۳۵/ ۱ و ۰۴/ ۲ درصدی مواجه شدند. نکته قابلتوجه در بازار این اوراق نزدیک شدن قیمت اوراق منتشر شده براساس وام جدید و اوراق قدیمی است. بهطوری که میانگین قیمت هر ورقه از اوراق جدید در روز گذشته به ۸۹هزار و ۵۰۰ تومان رسید.میانگین قیمت اوراق قدیمی نیز در محدوده ۸۶ هزار تومان قرار داشت.
در تحولات پیرامون بازار اوراق تسهیلات مسکن روز گذشته سمات از خانه دار شدن حدود ۶ هزار و ۴۰۵ نفر از طریق این بازار خبر داد. سمات در گزارشی اعلام کرده است: معاملات حقتقدم تسهیلات مسکن از سال ۸۹ در شرکت فرابورس ایران آغاز شده است که هماکنون بیش از ۲۰ نماد حق تقدم تسهیلات مسکن در این شرکت معامله میشود. براساس مصوبه جدید شورای پول و اعتبار از اول دیماه امسال سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن از محل گواهی حقتقدم استفاده از تسهیلات مسکن افزایش یافت. بر این اساس تسهیلات حق تقدم مسکن در تهران ۶۰۰ میلیون ریال، مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر ۵۰۰ میلیون ریال و سایر مناطق شهری ۴۰۰ میلیون ریال است.استفاده از سقفهای تسهیلاتی مذکور از محل گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن صادره در نمادهای «تسه ۹۴۰۸» و نمادهای بعدی امکان پذیر است.
همچنین پرداخت تسهیلات از محل اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن صادره در نمادهای «تسه ۹۴۰۷» و ماقبل، صرفا تا سقفهای تسهیلات قبلی (۵۰۰ میلیون ریال برای زوجین و ۳۵۰ میلیون ریال برای سایر اقشار) امکان پذیر است. متقاضیان استفاده از تسهیلات مسکن با سقفهای جدید میتوانند به دو روش (خرید اوراق گواهی حقتقدم استفاده از تسهیلات مسکن به تعداد مورد نیاز در نمادهای «تسه ۹۴۰۸» به بعد یا استفاده از اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن قبلی تا سقفهای تسهیلات قبلی و خرید مابهالتفاوت، از محل اوراق گواهی حقتقدم استفاده از تسهیلات مسکن جدید) از این مزایا بهره ببرند.
تداوم رشد قیمت اخزا ۱
در بازار اسناد خزانه اسلامی نماد «اخزا۱» روز گذشته با رشد ۰۶/ ۰ درصدی مواجه شد و به ۹۷۴ هزار و ۳۲۲ ریال رسید. به این ترتیب سود موثر هر ورقه از این سهم به ۴/ ۲۵ درصد رسید. بررسیها نشان میدهد که این اوراق در روزهای اخیر با استقبال حقیقیها و پیمانکاران مواجه بوده است. در تحولات پیرامون این بازار در روزهای اخیر از گشایش ۴ نماد جدید برای دادوستد خبر داده شده بود. بر این اساس قرار است عرضه اولیه نماد «اخزا۲» روز ۱۷ بهمن انجام شود. سه نماد دیگر نیز در سه روز مختلف و در سال ۹۵ عرضه خواهند شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1005060/#ixzz3ysnJNlgM
۰۶:۴۶:۳۶ گروه خودرو: قرارداد ایرانخودرو و پژو در حالی هفته گذشته امضا شد که هرچه میگذرد، جزئیات جدیدی از متن و حاشیه آن منتشر میشود، جزئیاتی که میتواند نقاط ضعف و قوت این قرارداد را در بوته نقد بگذارد. ایرانخودرو و پژو پس از ماهها مذاکره، بالاخره قرارداد خود با یکدیگر را امضا کردند تا پس از سه سال قطع رابطه، شراکتی جدید را از سر بگیرند، شراکتی که با توجه به جزئیات قرارداد مربوطه، نشان از تفاوت رفتار دو طرف در قبال هم دارد. از همین رو در این گزارش نگاهی میاندازیم به جزئیات موردنظر، تا مشخص شود قرارداد جدید تا چه حد میتواند برای صنعت و بازار خودرو ایران مفید باشد.
سیستم چرخشی در شرکت مشترک
بدون شک یکی از تفاوتهای اصلی قرارداد جدید ایرانخودرو و پژو، «جوینت ونچر» بودن آن است؛ بهنحویکه دو طرف قصد دارند شرکتی مشترک را با سهام برابر تاسیس و اجرای مفاد قرارداد را از آنجا مدیریت کنند. بهعبارت بهتر، در این شرکت قرار است امور مربوط به پیگیری و اجرای مفاد قرارداد منعقد شده، انجام شود، تقریبا چیزی شبیه رنوپارس (شرکت مشترک میان خودروسازان ایرانی و رنوی فرانسه)، منتها متفاوتتر. یکی از نکات قابلتوجه تشکیل این شرکت، چرخشی بودن مدیرعامل و هیاتمدیره آن است، چه آنکه هر دو سال یکبار، مدیرعامل و اعضای هیاتمدیره تغییر خواهند کرد. بر این اساس، برای دو سال، هیاتمدیره در دست فرانسویها خواهد بود، اما مدیرعامل از ایران انتخاب میشود و در دوره دو ساله بعدی، ایرانیها وارد هیاتمدیره میشوند و مدیرعامل، فرانسوی است. این روند (تغییر چرخشی اعضای هیاتمدیره و مدیرعامل) در طول اجرای قرارداد ایرانخودرو و پژو، دنبال خواهد شد. با تشکیل این شرکت و با توجه به اینکه قرارداد از نوع جوینت ونچر است، امکان انتقال فناوری و تکنولوژی پژو به ایرانخودرو فراهم خواهد آمد.
عرضه مدلهای ارتقا یافته پژو
پژو اما در حالی از عرضه سه محصول به نامهای ۳۰۱، ۲۰۸ و ۲۰۰۸ در ایران خبر داده که برخی معتقدند این خودروها قدیمی بوده و باید مدلهای جدیدتری در نظر گرفته میشد. با این حال، منابع آگاه تاکید میکنند که اگرچه این سه خودرو، به لحاظ سال طراحی و ساخت، محصولات جدیدی در سبد تولیدی پژو بهشمار نمیروند، اما قرار نیست مدلهای قدیمی و چند سال پیش آنها میهمان بازار کشور شوند. بهعبارت بهتر، طبق توافق ایرانخودرو و پژو، مدلهای به روز و ارتقا یافته ۳۰۱ و ۲۰۸ و ۲۰۰۸ روانه بازار خودرو ایران میشوند نه آنها که سالها پیش توسط پژو به تولید رسیدهاند. منابع آگاه همچنین در واکنش به اینکه گفته میشود مدل ۳۰۱ مخصوص بازار چین بوده و به درد ایرانیها نمیخورد، تاکید میکنند که پژو این محصول را برای بازارهای آسیایی و شمال آفریقا طراحی کرده است. به گفته آنها، پژو ۳۰۱ به دلیل قیمت نسبتا مناسب و طراحی مختص ذائقه آسیاییها و ساکنان شمال آفریقا، مورد پسند مشتریان این مناطق (از جمله ایران) است.
اختیار ۲۰۶ و ۴۰۵ با ایرانخودرو
اما در حالی که گمان میرفت پژوییها با حضور دوباره در ایران، به بهبود کیفی مدلهای ۴۰۵ و ۲۰۶ بپردازند، جزئیات جدید از قرارداد ایرانخودرو و پژو نشان میدهد این شرکت برنامهای در مورد خودروهای مذکور ندارد. بر این اساس، پژو تمرکز خود را روی تولید محصولات جدید در ایران خواهد گذاشت و اینکه ۲۰۶ و ۴۰۵ بمانند یا بروند، بستگی به میل ایرانخودرو داشته و این آبیهای جاده مخصوص هستند که در مورد سرنوشت آنها (۴۰۵ و ۲۰۶) تصمیم خواهند گرفت. ۴۰۵ نزدیک به سه دهه است که در ایرانخودرو به تولید میرسد و پیشتر گفته شده تیراژ آن از سال ۹۶ بهتدریج پایین آمده و این خودرو در نهایت با جاده مخصوص وداع خواهد کرد. در مورد پژو ۲۰۶ اما اوضاع فرق میکند، چه آنکه این محصول در مقایسه با ۴۰۵ دیرتر وارد بازار ایران شده و بعید بهنظر میرسد ایرانخودرو به این زودیها قید آن را بزند. هرچه هست، ظاهرا پژو اختیار ۲۰۶ و ۴۰۵ را به ایرانخودروییها داده و با این حساب نباید منتظر اتفاق کیفی و ظاهری خیلی خاصی در این دو خودرو باشیم.
ساخت کارخانه جدید فعلا منتفی است
منابع آگاه اما با اشاره به توافق ایرانخودرو و پژو برای استفاده از ظرفیتهای تولیدی این شرکت (ایرانخودرو)، تاکید میکنند که قرار نیست فعلا کارخانه جدیدی در ایران (برای تولید محصولات پژو) ساخته شود. به گفته آنها، دو طرف توافق کردهاند تا فعلا از ظرفیت خطوط تولید موجود استفاده کرده و بعدها اگر نیازی بود، کارخانه جدیدی احداث شود. بر این اساس، اگر حجم تولید و همچنین صادرات به حدی افزایش بیابد که نیاز به ساخت کارخانهای جدید باشد، این اتفاق در زمان مناسب خود رخ خواهد داد. بهنظر میرسد ایرانخودرو قصد دارد از ظرفیت سایتهای شهرستانی خود برای تولید محصولات جدید پژو استفاده کرده و به اصطلاح هزینه اجاره این سایتها به پژو را از شرکت فرانسوی دریافت کند.
لوگوی ایرانخودرو یا لوگوی پژو؟
اما یکی از مسائل دیگری که ایرانخودرو و پژو بر سر آن در آینده توافق خواهند کرد، لوگوی خودروهای تولیدی است. پرسشی که هماکنون مطرح میشود این است که خودروهای تولیدی پژو در ایران، با لوگوی این شرکت عرضه خواهند شد یا با آرم ایرانخودرو. آن طور که منابع آگاه میگویند، این مساله در آینده و پس از تشکیل شرکت مشترک، مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و آن زمان مشخص خواهد شد محصولات موردنظر با چه لوگویی عرضه خواهند شد این در حالی است که ظاهرا ایرانخودروییها چندان بدشان نمیآید محصولات جدید با لوگوی پژو عرضه شوند؛ زیرا این کار سبب میشود خودروهای موردنظر اقبال بیشتری در بازارهای صادراتی داشته باشند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1005102/#ixzz3ysn3O5NI
۰۶:۴۳:۵۵ سحر نمایشی: تغییر مسیر ناگهانی قیمت مس در معاملات روز یکشنبه بورس کالای ایران رشد ۵/ ۳ درصدی را برای این فلز نسبت به آخرین معامله در هفته قبل به همراه داشت. این در شرایطی است که قیمت فلز سرخ در بازارهای جهانی طی جمعه گذشته ۲۶/ ۰درصد نسبت به روز پنجشنبه کاهش یافت و به ۴ هزار و ۵۴۱ دلار در هر تن رسید. از طرفی به گفته فعالان آگاه تقاضا برای فلز سرخ چه در بازارهای داخلی و چه بازارهای جهانی نسبت به ماههای گذشته بهبود یافته است، بهطوری که مهمترین عامل رشد بیش از ۵۰۰ تومانی این فلز در بورس کالا و بازار داخلی نسبت به هفته گذشته علاوه بر افزایش میانگین قیمتی هفتگی این فلز در بورس لندن، افزایش خرید چین و کاهش موجودی انبارهای لندن بوده است. بر همین اساس با وجود اینکه نرخ ارز در بازار داخلی روند تقریبا ثابتی را در پیشگرفته، اما همین اتفاق و پیشبینی از افزایش قیمتها در هفته آتی میزان تقاضا را در این بازار معاملاتی افزایش داد.
به گفته یکی از فروشندگان بازار آزاد مس حتی شنیده شده در بازار غیررسمی این محصولات برخی فروشندگان در این روز از فروش محصولات خود اجتناب کردهاند تا طی هفتههای آتی با فروش محصولات خود در قیمتهای بالا سود بیشتری بهدست آورند.به گزارش «دنیای اقتصاد» روز یکشنبه ۱۱ بهمن ماه، بورس کالای ایران شاهد معامله حدود ۲۴۵ هزار تن انواع کالا بود که در این میان دو هزار و۵۰۰ تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران در تالار محصولات صنعتی عرضه شد. این شرکت همچنین دو هزار تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضهشده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز میتوان به ۱۰ هزار تن مس کمعیار و ۱۷ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، ۲۷۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز در این روز روی تابلوی معاملات رفت.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۵ هزار و ۹۹۱ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته افزایش ۵۶۱ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲ هزار و ۵۰۰ تن بوده درحالیکه میزان تقاضا ۶۸۰ تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۶ هزار و ۷۷۱ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، رشد ۵۶۹ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول دو هزار تن بود، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۶۰۰ تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۶ هزار و ۸۲۶ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، افزایش ۵۶۹ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود، در حالی که تقاضاکنندگان خواستار ۲۵۰ تن از این محصول بودهاند از سوی دیگر این فلز سرخ هماکنون در بازار آزاد با قیمت ۱۷ هزار تومان در هر کیلو به فروش میرسد که نسبت به شنبه گذشته افزایش ۳۰۰ تومانی داشته است.
از طرفی در بازار آزاد اگرچه در مقایسه با هفتههای گذشته قیمتها با رشد به ثبت رسید، اما همچنان تجار سعی در تداوم روند رو به رشد قیمتها دارند، بهطوری که با وجود فراز و فرودهای نرخ این محصولات در بازارهای جهانی همچنان تلاش برای رشد قیمتها در بازار غیررسمی دیده میشود. در این میان قویترین پیشبینی این است که اگر ثبات قیمت ارز در روزهای آتی ادامه پیدا کند، احتمال دارد روند مثبت قیمتها با توجه به رشد بهای فلزات در بازار جهانی و کاهش موجودی انبارها، بهصورت مقطعی ادامهدار باشد، چراکه در هر صورت بخشی از نوسانات بازار جنبه روانی خواهد داشت، اما موضوع دیگری که وجود دارد این است که بسیاری از کارشناسان قیمت نفت را هم صعودی پیشبینی میکنند.
از سوی دیگر آمار منتشرشده در مورد کاهش موجودی انبارهای لندن در کنار کاهش واردات چین بسیاری از فعالان اقتصادی را نگران کرده است، زیرا اگرچه با افتوخیز پیدرپی قیمتها همزمان شده، اما چون بهبود مجدد تقاضا بهعنوان یک حرکت بازار قابل پیشبینی است، انتظار افزایش قیمتهای داخلی را دامن زده است که این مساله بر بازارهای جهانی هم موثر خواهد بود، البته در کنار این موارد شاهد افزایش حجم مصرف مواد اولیه نیز هستیم که این موارد حکایت از افزایش قیمتها در کوتاهمدت و میانمدت دارد، با این حال کارشناسان معتقدند نمیتوان با اطمینان گفت که بازار فلزات داخلی نیز همانند بازارهای جهانی به سرعت تغییر مسیر میدهد، چراکه با توجه به دورنمای نرخ ارز قدرت تاثیرگذاری این عامل، بیشتر از بهای فلزات اساسی در بورس لندن است، هرچند در کوتاهمدت پیشبینی ثبات روند نرخ ارز نیز وجود دارد. در این بین مهمتر از همه این موارد آن است که پیشبینی میشود چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده فلزات پایه در جهان با رشد تقاضا برای خرید انواع فلزات در نیمه دوم سال ۲۰۱۶ میلادی روبهرو خواهد شد.
در بازار سایر فلزات رنگی چه گذشت؟
روند معاملات سایر فلزات اساسی همچون آلومینیوم، قلع، نیکل، سرب و روی نیز با وجود تحرکات رو به پایین نرخ ارز و افت و خیز قیمتها در بازارهای جهانی همچنان راکد است. به گفته یکی از فعالان بازار، اعتماد تجار به بازار بسیار کم شده و آنها همچنان در انتظار تغییر مجدد مسیر بازار هستند، چراکه معتقدند پارامترهای تاثیرگذار به نوسانهای خود ادامه خواهند داد. از طرفی فروشندگان از فروش کالاهای خود با قیمتهای پایین فعلی، خودداری میکنند و معتقدند با توجه به پارامترهای تاثیرگذار موجود قیمت فلزات رنگی تا پایان تابستان روند ثابتی نخواهد داشت. به این ترتیب بنا بر پیشبینی کارشناسان انتظار نمیرود هفته آینده با توجه به ادامه رکود فعلی، شاهد افزایش تقاضای جدیدی از این محصولات باشیم، چراکه بلاتکلیفی این محصولات در بازار داخلی میتواند دوباره موجب افت تقاضای این محصولات در روزهای آتی شود. به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه، انتشار اخباری مبنی بر افزایش حجم تولیدات صنعتی چین، افزایش مجدد قیمت نفت و دورنمای نسبی افزایش هزینه تولید، بهبود سازوکارهای اقتصادی و نوسان جذابیت سفتهبازی را میتوان مهمترین دلایل برای صعود مجدد قیمتها در روزهای آینده دانست، البته این در شرایطی است که تقاضای داخلی نیز در اواخر شهریورماه به دلیل نزدیک شدن به پایان فصل تابستان افزایش خواهد یافت و رشد اندک قیمتها در این برهه از زمان دور از ذهن نیست.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1005039/#ixzz3ysmbnXci
۰۶:۴۳:۳۲ یحیی پالیزدار / استادیار پژوهشگاه مواد و انرژی
تولید و مصرف محصولات فولادی را میتوان به عنوان یکی از مولفههای موثر در توسعه اقتصادی و بالاخص توسعه زیرساختهای یک کشور به شمار آورد. از این رو است که نگاه عمومی به این صنعت محدود به میزان سوددهی و بازگشت سرمایه نبوده و صنعت فولاد به عنوان یک صنعت استراتژیک و کلیدی محسوب میشود. نرخ رشد تولید فولاد خام در دو دهه گذشته بیانگر رونق قابل توجهاین صنعت در سالهای اخیر است. این رشد تا به حدی است که حجم تقریبی معاملات محصولات فولادی در سال ۲۰۱۵ میلادی به رقمی بالغ بر ۱۳۰۰ میلیارد دلار رسیده است.
این افزایش چشمگیر در تولید و مصرف را میتوان مدیون رشد اقتصادی دو دهه اخیر و بالطبع حجم بالای عرضه و تقاضای فولاد در چین دانست. این در حالی است که در چند سال اخیر، کاهش رشد اقتصادی اژدهای آسیا به همراه بحران اقتصادی در دنیا باعث شده، تا بنا بر آمارهای موجود، بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۱۵ با عددی بالغ بر ۱۵۰ میلیون تن مازاد عرضه مواجه باشد. این حجم بالای مازاد عرضه به علاوه عدم تمایل چین به کاهش قابل توجه تولید خود و همچنین حرکت آهسته اقتصاد جهانی در خروج از رکود باعث افت چشمگیر قیمتهای جهانی شده و بالطبع تولیدکنندگان این صنعت را با دشواریهای زیادی روبهرو ساخته است.
شرایط ذکر شده در بالا برای صنعت فولاد ایران صادق بوده بعضا تشدید نیز شده است. رکود کم سابقه در بخش ساخت و ساز باعث افت شدید تقاضا برای محصولات فولادی در داخل کشور شده است. تاثیر قابل توجه بازار مسکن بر تقاضای محصولات فولادی با عنایت به ساختار تولید محصولات فولادی داخل کشور و تاکید بیش از اندازه تولیدکنندگان بر فولادهای ساختمانی و ساده کربنی بیشتر نمایان میشود. علاوه بر این مطلب، رکود اقتصادی در دنیا و مازاد تقاضا در بازارهای جهانی مشکلات جدیدی را نیز در خصوص صادرات برای صنعت فولاد ایران به ارمغان آورده است. اضافه بر تمامی مشکلات ذکر شده، مشکل تحریمهای اعمالی را نیز باید در نظر داشت که نه تنها در بخش فروش و درآمد، بلکه در افزایش قیمت تمام شده هزینههای تولید، شامل مواد مصرفی و مواد اولیه تاثیرات غیرقابل انکاری را داشته اشت. همه شرایط ذکر شده در خصوص صنعت فولاد در ایران به همراه ساختار شبه دولتی در بخش اعظمی از این صنعت، باعث ایجاد یک بحران جدی و غیرقابل انکار برای این صنعت شده است. بدیهی است ارائه هر نوع راه حلی برای عبور از وضعیت کنونی بدون شناخت درست و اذعان به مشکلات حال حاضر مقدور نیست.
درست است که صنعت فولاد در دنیا و با شرایط مشابه و حتی دشوارتر در ایران، در حال گذار از یک بحران است ولی این لزوما بهاین معنی نیست که آینده مطلوبی هم برای آن متصور نبود. بر اساس پیشبینیهای انجمن جهانی فولاد، این صنعت با رشد تقاضای نیم درصدی فولاد خام تا سال ۲۰۲۰ میلادی مواجه خواهد بود. به عبارتی دیگر، احتمالا در صورت مقاومت چین و بقیه تولیدکنندگان به کاهش چشمگیر در تولید، اگر چه از مازاد عرضه در سالهای آتی کاسته خواهد شد، ولی افزایش قابل توجهی در قیمتها نیز رخ نخواهد داد. از سوی دیگر، پیشبینیها از رشد ۲۵ درصدی تقاضا تا سال ۲۰۳۰ خبر میدهند. دلایل پیشبینی تقاضای دو میلیارد تنی فولاد در ۲۰۳۰ را میتوان در رشد اقتصاد کشورهای کمتر توسعهیافته با جمعیت بالا، نظیرکشور پرجمعیت و پهناور هند، جستوجو کرد. بر اساس آمارهای جهانی، مصرف سرانه فولاد در دنیا در سال ۲۰۱۵ میلادی رقمی بالغ ۲۳۰ کیلوگرم بوده که کشورهایی نظیر قطر و کره جنوبی به ترتیب با ۱۲۰۰ و ۱۰۵۰ کیلوگرم رتبههای بالای جدول را به خود اختصاص میدهند. ژاپن و چین با مصرف سرانه تقریبی ۵۱۰ کیلوگرم، ترکیه ۳۸۰ کیلوگرم، ایالات متحده و اتحادیه اروپا با مصرف ۳۲۰ و ۲۹۰ کیلوگرم از کشورهای شاخص لیست هستند. این در حالی است که رتبههای پایین مصرف فولاد به کشورهایی نظیر هند با سرانه ۵۹ کیلوگرم، کشورهای آفریقایی با سرانه میانگین ۲۸ کیلوگرم و پاکستان با حدود ۲۲ کیلوگرم تعلق دارد. در منطقه خاورمیانه نیز ایران با سرانه ۲۲۰ کیلوگرم، عراق و مصر هر کدام با ۹۰ و ۸۸ کیلوگرم کشورهای شاخص به حساب میآیند. آمارهای ارائه شده نشان میدهد که در صورت تحریک تقاضا در کشورهایی نظیر هند، به علت اختلاف بسیار چشمگیر مصرف سرانه فولاد در این کشورها نرم جهانی آن در سالهای آتی شاهد رشد قابل توجه تقاضا و بالطبع بازگشت رونق به صنعت فولاد خواهیم بود.بر اساس پیشبینیهای به عمل آمده، آینده صنعت فولاد در ایران نیز کم فروغ نخواهد بود. علاوه بر تاثیرات رفع تحریمها و کاهش هزینههای مترتب بر آن، سرمایه گذاری در پروژههای عمرانی و در نتیجه افزایش تقاضا در سالهای آتی دور از انتظار نیست.
این در حالی است که صنعت فولاد در ایران باید با یک نگاه جدی به خارج از مرزها به دنبال افزایش نقش خود در بازارهای منطقهای نیز باشد. پیشبینی میشود که عراق و پاکستان هر کدام با بیش از ۱۰ و ۸ میلیون تن مازاد تقاضا در سالهای آینده روبهرو خواهند بود و این خود علاوه بر کشورهایی نظیر افغانستان و بعضی از کشورهای حاشیه خلیج فارس، بازار صادراتی قابل توجهی را برای این صنعت در ایران ایجاد میکند. به عبارتی، با عنایت به هزینههای بازاریابی و همچنین حمل و نقل و از طرفی دیگر پتانسیلهای موجود در خصوص ظرفیتهای احداث شده، به علاوه منابع معدنی و انرژی موجود، ایران را میتوان به عنوان بهترین گزینه برای پاسخگویی به نیاز منطقه در خصوص محصولات فولادی دانست. امید است که با تلاش و اتخاذ استراتژیهای درست در این زمینه شاهد نیل به موفقیت باشیم.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1005142/#ixzz3yslxBv2A
۰۶:۴۳:۰۸ دکتر محمد طبیبیان
ژانویه ٢٠١۶ بدترین ماه بورس نیویورک از سال ٢٠١٠ تاکنون تلقى مىشود، چه از لحاظ تنزل شاخصهاى بورس و چه از نظر میزان نوسان در قیمتها. در روز جمعه ١۵ ژانویه ٢٠١۶ (٢۵ دی ١٣٩۴) شاخص داوجونز ٣٩١ واحد تنزل یافت و دو شاخص مهم دیگر بازار سهام بیش از ۲ درصد کاهش یافتند. از سال ٢٠١۵ تنزل قیمت نفت بهصورت منظم بورسهای آمریکا را تحتتاثیر قرار داده است. با توجه به اینکه در سالهاى قبل بهنظر مىرسید کاهش قیمت نفت، بهدلیل کاهش هزینه انرژى، اثر اقتصادى مثبتى را براى این کشور در پى داشته باشد، بههمراه کاهش قیمت نفت در بازارهاى جهانى، شاخصهاى بورس نیز از افزایش برخوردار مىشد.
اما این تاثیرپذیرى از سال ٢٠١۴ بهصورت معکوس بوده و تداوم آن اسباب شگفتى تحلیلگران را فراهم آورده است. تردیدى وجود ندارد ازجمله دلایل کاهش قیمت نفت در یکى، دو سال اخیر از بالاتر از ۱۰۰ دلار به زیر ۳۰ دلار، به سیاستهاى تولید نفت عربستان مربوط مىشود. ابتدا تصور مىشد که اقدام عربستان در افزایش تولید و کاهش قیمت نفت، از یک طرف براى ضربه زدن به تولیدکنندگان آمریکایى است که از طریق فنآورى موسوم به فراکینگ، با هزینه بالا و از طریق تزریق بخار آب داغ، نفتهاى موجود در شکاف صخرههاى اعماق زمین را استخراج مىکنند. از طرف دیگر هدف این اقدام عربستان ایجاد فشار مضاعف بر اقتصاد تحت تحریم ایران بود، اما با تزلزل غیرمنتظره کل بازار مالى آمریکا، پیرو هر مورد کاهش قیمت نفت، به تدریج بهنظر مىرسد که این بازار در واقع در گرو چگونگى تغییر قیمت نفت است و باز بهنظر مىرسد عربستان با آگاهى از این ارتباط قصد دارد که از این حربه فشار علیه آمریکا نیز استفاده کند. این موضوع در هفته آخر ماه ژانویه بیشتر نمایان شد. به این ترتیب که مشخص شد صندوقهاى ذخیره حکومتهاى عربى به ناگاه حجمهاى قابلملاحظه از سهام بازارهاى آمریکا را که در بدره خود داشتند به بازار عرضه کردهاند، که منجر به زنجیره عرضه از طرف کارگزارانى شد که براساس الگوهاى کامپیوترى به عکسالعمل مىپردازند. این رویکرد شاخصهاى بورس نیویورک را به نحو قابلملاحظهاى متزلزل کرد. این تنزل قیمت سهام، بیش از آن چیزى بود که مىتوانست از شرایط نامناسب اقتصاد چین و تاثیر آن بر اقتصاد آمریکا حاصل شود. چه اینکه شرایط نامناسبى که هم اکنون اقتصاد چین با آن روبهرو است و موجب نگرانى بازارهاى مالى جهان شده، باید خود را در بازارهاى مالى اروپا نیز نشان مىداد در صورتى که رویکردهاى اخیر بىثباتى بورس، ابتدا و به شدت بیشتر در بازار مالى آمریکا رونمایى مىشود.
این موضعگیرى عربستان در مورد آمریکا به عوامل پشت پردهاى مربوط مىشود که عمدتا از زمان شروع دومین دوره دولت اوباما پیگیرى شده است. یعنى فشار از طرف آمریکا به عربستان در ارتباط با روشهایى که جزئى از شخصیت و موجودیت حکومت سعودى است. براى مثال وابستگى به مذهب وهابى و شاخههاى آن مانند سلفىگرایى و تجلى عملى آن در شمایل طالبان و داعش و مانند آنکه از شرق آسیا تا سواحل مدیترانه و کشورهاى آفریقایى، عامل آشوب خشونت بار شده و آثار آن بهصورت فعالیتهاى تروریستى در اروپا و آمریکا و سیل غمبار و تاسفآور و تراژیک فراریان به سوى سواحل اروپا متجلى است. شاه جدید عربستان، ملک سلمان در بهمن ماه ١٣٩٣، پس از مرگ ملک عبدالله به سلطنت رسید. گفته مىشود که با توجه به سن بالاى ٨٠ سال شاه جدید، امور حکومت به دست محمدبنسلمان افتاده است که حدود ۳۰ سال سن دارد و از ردههاى پایین صف شاهزادگان، به کمک پدر و بر خلاف سنتهاى مرسوم آنان، بر کشیده شده است (همین امر در داخل خاندان پنج هزار نفرى شاهزادگان آلسعود نیز تنشهاى جدى را ایجاد کرده است). اینکه محمدبنسلمان که امروزه همه کاره عربستان است، داراى روحیهاى تهاجمى است، از اقدامات او در حمله نظامى بىرحمانه به یمن و بمباران شهرهاى این کشور، از اسفندماه ١٣٩٣ و سایر موارد ازجمله پیگیرى جنگ اقتصادى از طریق نفت و بازارهاى مالى، مشخص مىشود. لیکن این روحیه تهاجمى از طرفى نشاندهنده بیم و نگرانى از عاقبت کار آلسعود نیز هست. یعنى نوع حکومت و روش و منش قبیلهاى، مطلقه و واپسگرایى که روزگار آن و امکان جور آمدن آن با دنیاى امروز، مدت طولانى است که سپرى شده و ناکارآیى ذاتى آن در داخل عربستان نیز مشهود است. ملک سلمان در زمان تصدى به سلطنت حدود ۳۰ میلیارد دلار پول بین مردم و کارمندان دولتى (معادل دو ماه حقوق) توزیع کرد و شرکتهاى خارجى را نیز مجبور کرد که رقمهاى مشابه دریافتى کارمندان دولت، به کارکنان سعودى خود بپردازند. معمولا پخش پول بین مردم براى کسب مقبولیت، خبر خوشى از وضعیت درونى نظامها نیست. این نکته که اخیرا توسط برخى تحلیلگران ازجمله جک استراو، وزیر خارجه اسبق انگلستان مطرح شد، مبنىبر اینکه استراتژى اوباما در نزدیکى با ایران در جهت حفظ تعادل در منطقه در برابر عربستان است، ظاهرا مدتها است که براى عربستان آشکار بوده است. لیکن باید دید درگیرى در یک جنگ اقتصادى پنهان براى حفظ جایگاه عربستان در منطقه و جایگاه آلسعود در عربستان دستاوردى براى آلسعود به همراه خواهد داشت یا ورود به یک بازى خطرناک تلقى خواهد شد؟
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1005160/#ixzz3yslqWZhs
۰۶:۴۲:۴۱ دنیای اقتصاد: در فروپاشی ونزوئلا تردیدی نیست؛ ولی سوال این است که کدام یک زودتر سقوط میکنند: دولت یا اقتصاد؟ سیاستهای پوپولیستی در ونزوئلا فاجعه آفریده است. این خط مشی اقتصادی و بذل و بخششهای نفتی از زمان هوگو چاوز آغاز شد و در دوره جانشینش تکمیل شد. به گزارش صندوق بینالمللی پول، طی سالهای اخیر، اقتصاد ونزوئلا سالانه ۱۰ درصد کوچک شده و برای سال پیش رو این رقم ۶ درصد تخمین زده میشود؛ در عین حال نرخ تورم هم به ۷۲۰ درصد رسیده است. مردم برای تهیه مایحتاج اولیهشان به تحمل صفهای دراز و طولانی تن دادهاند تا تنها زنده بمانند. شاید به همین دلیل هم دولت جیرهبندی کالاها را آغاز کرده است. نکته مضحک این خط مشی انقباضی نحوه تخصیص کالاهاست؛ سه رقم انتهایی شماره ملی. اما وزیر اقتصاد این کشور به جای حل این چالشهای اقتصادی صورت مساله را پاک میکند. مغز متفکر اقتصادی رئیسجمهور ونزوئلا حتی به وجود پدیدهای به نام تورم اعتقاد ندارد. وی در پاسخ به منتقدان سیاستهایش تاکید میکند: «تورم چیزی جز تمایل شرکتها به افزایش سودآوری از طریق افزایش قیمتها نیست و این تمایل هیچ ارتباطی با انتشار پول ندارد. بنابراین قطعا بین نشر پول و تورم رابطهای وجود ندارد.»
گروه اقتصاد بینالملل: در فروپاشی ونزوئلا تردیدی نیست ولی سوال این است که کدام یک زودتر سقوط میکنند: دولت یا اقتصاد؟ شاید تنها قیدی که لازم باشد بر این سوال افزوده شود «بهطور کامل» است یعنی «سقوط کامل» که در مورد دولت و اقتصاد ونزوئلا باید گفت تا حد زیادی هماینک نیز به احتضار افتادهاند. دولتمردان کنونی آرای موافق کنگره را از دست دادهاند و گروه مخالف اکثریت آرا را کسب کردهاند. سیاستمداران تازهوارد نیز عملکرد بهتری نشان ندادهاند، آن هم در شرایطی که به گزارش صندوق بینالمللی پول، طی سالهای اخیر، اقتصاد کشور سالانه ۱۰ درصد کوچک شده و برای سال آینده این رقم ۶ درصد تخمین زده شده و تورم به ۷۲۰ درصد رسیده است. این نباید موجب تعجب شود چرا که به دلیل بدهیهای غیرقابل پرداخت دولت، بازارها سقوط کشور را در آینده نزدیک انتظار میکشند؛ با نظر به مجموعه این شرایط میتوان اذعان کرد که کشور اساسا ورشکسته تلقی میشود. چطور کشوری که از نظر ذخایر نفتی رتبه اول را در دنیا دارد به دلیل بدهیهای دولتی باید ورشکسته شود؟ دو دلیلی که در ابتدای امر به نظر میرسد سیاستهای ناکارآمد در کنار بد اقبالی است. اولین سیاست غلط را دولت سوسیالیست هوگو چاوز در پیش گرفت وقتی منابع بیرویهای به حمایت از قشر فقیر اختصاص داد؛ یارانهای همهجانبه از گازوئیل ۲ سنتی تا مسکن رایگان. البته تا وقتی منابع مالی برای چنین سیاستهایی، بادآورده حتی، در اختیار دولت باشد چنین مخارجی دردسرساز نخواهد بود ولی همانطور که تاریخ نشان میدهد از سال ۲۰۰۵ ونزوئلا چنین منابعی در دسترس نداشت و همچنان این هزینهها افزایش پیدا میکردند.
دولت چاوز شرکت ملی نفت را تقریبا رو به تعطیلی کشاند. متخصصان این شرکت جایگزین افرادی شدند که بیشتر از توانایی و دانش به رژیم آن کشور وفادار بودند. از این طریق سود صنعت روند کاهش را آغاز کرد؛ در حالی که سدی در برابر ورود سرمایهگذاری جدید ایجاد شده بود. ساختن مانع در برابر سرمایهگذاریهای جدید در صنعت نفت به دلیل ایجاد فضای امنیتی از سوی دولت چاوز، بیشترین خسارت را به این صنعت وارد کرد چرا که نفت خام ونزوئلا بسیار سنگین است و برای قابل فروش بودن در بازار باید ترکیب یا پالایش شود و این هر دو فرآیند بسیار هزینهبر است و نیاز به سرمایهگذاریهای عظیم دارد. وقتی زیرساختهای صنعت به روز نشدند و حتی به دلیل کمبود سرمایه بسیاری از همان زیرساختارهای قبلی به خوبی مراقبت و نگهداری نشدند تولید نفت ونزوئلا روزبهروز کاهش یافت و به قدر نیاز توان و ظرفیت تولید و صادرات در کشور وجود نداشت. در نتیجه، تولید نفت بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۳ به میزان ۲۵ درصد کاهش یافت.
باقی داستان همان مشکلات لاینحل مالی دولت است. بنا بر گزارشی از جاستین فاکس، محقق دانشگاه هاروارد، عددهای سه رقمی قیمت نفت نیز نمیتوانستند ونزوئلا را نجات بدهند وقتی دولت مخارج بسیاری را بهصورت یارانههای مردمی آن صرف میکرد در حالی که تولید نفت دورهبهدوره رو به کاهش بود. وقتی دولت با کاهش منابع مالی روبهرو شد دست به انتشار پول زد آن هم در مقادیر بسیار وسیع. در نتیجه این چاپ پول که از اواسط سال ۲۰۱۴ با سقوط قیمت نفت اوج گرفت، ارزش پول ملی ونزوئلا، آنطور که نرخهای بازار سیاه نشان میدهند، تا ۹۳ درصد کاهش یافت. آنطور که تجربه تاریخ و در اینجا ونزوئلا، نشان میدهد «لنین» در اشتباه بود: تخریب پول ملی تهدیدی برای نظام سرمایهداری شمرده نمیشود بلکه عاملی ویرانگر برای نظامهای سوسیالیست بوده است. دولت ونزوئلا تا کنون نتوانسته (و نمیتواند) واقعیات اقتصادی جامعه را بپذیرد و دست به کنترل جامع و همهجانبه بر قیمتها و نرخ ارز زده است. دولت این توهم را در سر داشته که با کنترل بازارها و اعمال قیمتها بر کالاها و بازاریان میتواند در عین چاپ پول از تورم جلوگیری کند و از طرف دیگر دلار را با نرخ بسیار پایین به آنها بدهد تا در همان قیمتهای نازل جنس وارد کنند.
مساله آن است که شرکتها هزینه فرصت خود را در نظر میگیرند: شرکتهایی که دلار دولتی دریافت نمیکنند توان خرید و واردات ندارند و کالایی برای عرضه کردن در دست نخواهند داشت؛ شرکتهایی نیز که دلار دولتی (ارزان) دریافت میکنند برایشان بارها به صرفهتر است آن را در بازار آزاد بفروشند تا با واردات اجناس سعی در کسب حاشیه سودی بسیار پایینتر بکنند. در هر سناریو، آنطور که در واقعیت اتفاق افتاد، بازار خالی از کالا خواهد بود. بهطور خلاصه، بهترین تولید ونزوئلا در شرایط اقتصادی فعلی صفهای طویل از متقاضیان کالا بوده است. دولت جیرهبندی کالاها را آغاز کرده است؛ نکته مضحک نحوه اختصاص کالاها است: سه رقم انتهایی شماره ملی آنها معیار است. این شرایط تنها یک مسیر فراروی خود دارد: فجیعتر شدن و در آخر سقوط. رئیسجمهور سوسیالیست فعلی کشور، نیکولاس مادورو، قانون اساسی را تغییر داده است؛ به نحوی که نمایندگان فعلی کنگره قادر نخواهند بود مدیران بانک مرکزی را عوض کنند یا مدیری جدید بر سر کار بگمارند: بیتردید هیچ بهبودی در انتظار اقتصاد کشور با این قانون جدید نخواهد بود. وزیر اقتصاد جدید، سردمدار اقتصاد کشور، که شخص مادورو وی را بر سر کار گمارده است، کسی است که حتی به وجود پدیدهای به نام تورم اعتقاد ندارد. وی ادعا میکند: «تورم چیزی جز تمایل شرکتها به افزایش سودآوری از طریق افزایش قیمتها نیست و این تمایل هیچ ارتباطی با انتشار پول ندارد. بنابراین قطعا بین نشر پول و تورم رابطهای وجود ندارد.» و با همین استدلال ونزوئلا به چاپ پول ادامه خواهد داد. با توجه به تجربه گذشته ونزوئلا و با فرض ادامه دادن همان روند، ابرتورم همچنان روند صعودی خود را ادامه خواهد داد مگر آنکه مادورو به نحوی از راس قدرت برکنار شود. بهوضوح میتوان مشاهده کرد بختکی بر ونزوئلا افتاده که نفس کشیدن را برای آن دشوار کرده است: بختک سیاستهای اقتصادی محتوم به شکست.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1005135/#ixzz3yslk6evQ
۰۶:۴۲:۰۹ نیای اقتصاد: همانطور که انتظار میرفت صفهای فروش باقیمانده از روز شنبه، روندی نزولی را از آغاز معاملات دیروز رقم زد. اما در میانه معاملات حضور تقاضای قدرتمند موجب جمع شدن این صفها و تعدیل افت شاخص شد تا در نهایت کاهش نماگر بازار سهام به ۲۷۵ واحدی محدود شود. کارشناسان معتقدند حمایت مناسب سهامداران حقوقی و همچنین آمادهباش بسیاری از خریداران برای ورود در قیمتهای پایین سبب میشود تا از ریزشهای سنگین در بورس تهران ممانعت شود؛ امری که بر اصلاح منطقی قیمتها به جای بازگشت به مسیر نزولی ممتد تاکید دارد.
گروه بورس- مهرنوش سلوکی: شاید هیچ معاملهگر بازار سهامی، انتظار تداوم روند رو به رشد شاخص را طی یک ماه اخیر نداشت، شاخص بازار سهام که در این مدت محدوده رشد حدود ۱۶ درصدی را به ثبت رساند، روز گذشته و در ادامه فاز اصلاحی روزهای قبل، با روندی نزولی مواجه شد تا پس از ثبت هشت روز مثبت، اولین روز منفی را به ثبت برساند. بازار سهام که این روزها در فضای اصلاح قیمت سهمها به سر میبرد، روز گذشته با جمع شدن صفهای فروش در زمان کوتاه، گمانهزنیها درخصوص کمین بازیگران برای خرید سهام را قوت بخشید. در این بین بررسیهای «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که با توجه به رفتار منطقی بازیگران حقیقی و حقوقی در روزهای اصلاحی بازار و خوشبینیها نسبت به آینده، افت قیمتها به معنای قرار گرفتن در مسیر ریزشی نیست و صرفا اصلاح منطقی قیمتها است. مسالهای که نه تنها با حمایت سهامداران حقوقی برای جمع شدن صفهای فروش انجام میشود، بلکه فرصتشناسی سایر سهامداران در قیمتهای پایین این ریزشها را تعدیل میکند. این رفتار بر امیدواری به آینده بازار سهام در شرایط رفع تحریمها تاکید دارد.
نماگر شاخص بازار سرمایه روز گذشته با افت ۲۷۵واحدی به سطح ۷۱هزارو ۱۱۹واحد رسید تا بعد از مدتها سهامداران بازار سهام را با افت قیمت همراه کند. در همین زمینه، دیگر شاخصهای بازار نیز با روندی نزولی همراه بود، بهطوریکه شاخص کل (هم وزن) نیز با نزول ۰۹/ ۰ درصدی همراه شد. در این بین، از هفت نماد تاثیرگذار بر شاخص روز گذشته، تنها یک نماد اثر مثبت داشت. «شپنا» که روز گذشته صف خریدی به حجم ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار سهم تشکیل داده بود، ۵/ ۴۱ واحد اثر مثبت بر شاخص گذاشت. همچنین نمادهای «وغدیر»، «وبملت» و «بصادر» سه نماد ابتدایی موثر بر شاخص بودند. روز گذشته در جریان معاملات بازار سهام حجم و ارزش معاملات نسبت به روز ماقبل با کاهش اندکی همراه شد، بهطوریکه حجم با یک میلیارد و ۷۶۸میلیون سهم ۹درصد کاهش یافت و ارزش معاملات به مقدار ۳۳۸میلیارد تومان با ۸ درصد کاهش به ثبت رسید. بررسی روز گذشته بازار حاکی از آن است که روند اصلاحی شاخص شرایطی را به وجود آورده است که صفهای فروش تشکیل شده در روزهای قبل با سرعت بیشتری جمع شده و سهامداران حقیقی با انتظار افت قیمت در صف خرید به خوبی ظاهر شدهاند. در همین زمینه و به زعم بسیاری از کارشناسان در شرایط اصلاحی بازار، حمایت منطقیتر حقوقیها نسبت به قبل به انضمام فرصت خرید مناسب برای حقیقیها، شرایطی را در بازار به وجود آورده که شاخص را از افت سنگین دور نگه داشته است.
رفتار منطقی و فرصت خرید برای حقیقیها
در همین زمینه بهنام بهزادفر، مدیر امور اعضای کارگزاران در گفتوگویی با «دنیایاقتصاد» بیان کرد: روند نزولی روز گذشته بازار در راستای یک رفتار طبیعی صورت گرفته و شاید باید زودتر نیز رخ میداد. وی در توضیح این روند گفت: اگر از سطح ۶۲ هزار واحد تا کنون شاخص را مورد بررسی قرار دهیم بسیاری از سهامداران با رشد حدود ۱۳ درصدی شاخص در شرایط سوددهی بودند. در این شرایط منطقی است که سهامداران اقدام به فروش سهمهای خود کرده و باعث منفی شدن شاخص شوند. به نظر میرسد با هیجانی که بازار در روزهای گذشته تجربه کرده است تا چند روز آینده این روند نزولی ادامه داشته باشد با این تفاوت که نسبت به قبل این افتها سنگین نیستند. بهزادفر در ادامه و درخصوص جمع شدن صفهای خرید در مدت زمان کوتاه بیان کرد: این رفتار نشان دهنده اصلاح قیمتی بسیاری از سهمها است که این روزها سهامداران در انتظار آن بودند. اما دلیل اینکه افت شاخص نمیتواند برجستگی چندانی داشته باشد به دو دلیل بر میگردد. در شرایط فعلی و بعد از رفع تحریمهای هستهای شرکتهای ایرانی به خصوص در صنعت خودرو قراردادهای خوبی را به امضا رساندهاند، گشایشهای بسیاری در بانکهای ایرانی از سوی کشورهای خارجی صورت گرفته و همچنین بسیاری از مطالبات بانکی ایران از کشورهای مختلف به خصوص چین در حال وصول است. در این شرایط و با خوشبینیهایی که نسبت به آینده وجود دارد به نظر میرسد سهامداران حقیقی در صفهای خرید حضور منطقیتری داشته و افتهای پیش رو فرصت مناسبی برای خرید آنها باشد.
وی دومین دلیل را در رفتار حقوقیها دانست و گفت: طبق تجربههای قدیم حقوقیها همیشه در روند مثبت بازار نقش فروشنده داشته و در روند منفی خریدار بودهاند. به نظر میرسد در روزهای اخیر عمده سهامداران حقوقی از بازار حمایت صحیحتری نسبت به قبل داشتهاند. به این معنی که فروش در سهمهایی صورت گرفته که در شرایط کلی بازار تاثیر منفی نمیگذارد. گروههای حقیقی نیز در مقابل، رفتار منطقیتر و بازاریتر از خود نشان دادهاند و همین رفتار باعث شده تا ما شاهد معاملات مطلوبتری در بازار باشیم.
بهزادفر افزود: بهطور کلی با شرایطی که در بازار حاکم است به نظر نمیرسد که افتهای آینده بازار سهام سنگین باشد و شاخص بتواند در روزهای آتی در مسیر تعدیل شدهای نسبت به قبل حرکت کند.
نقاط نزولی در بازار صعودی
بهزادفر در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به شرایط اقتصاد کلان در کشور بیان کرد: شرایط همچنان در بازارهای مختلف و در کل اقتصاد کشور با رکود آمیخته است. با وجود گشایشهای هستهای ما شاهد سقوط قیمت نفت و تاثیر مستقیم آن بر بودجه هستیم. با این وصف تحلیل p/ e بازار، تحلیل شرایط رکودی در اقتصاد ایران و گشایشهای هستهای از سوی سهامداران میتواند باعث رفتار منطقیتر شده و همین رفتار حرکت متعادلتری را در شاخص به همراه داشته باشد.
سایه منطق در رفتار سهامداران
در بخش دیگری از این گفتوگو علیرضا مستقل، تحلیلگر بازار در گفتوگویی به «دنیای اقتصاد» گفت: اصلاح قیمتها در بازار سهام همواره در جهت عکس بازار صورت میگیرد. به نظر میرسد طی یک ماه گذشته بازار با عملکردی جدید وارد عمل شده است. طی دو سال اخیر در چند موقعیت زمانی شاخص تلاش بسیاری برای شروع یک حرکت صعودی داشت که ناکام ماند. اما در این مدت با توجه به توافق هستهای و رفع تحریمها، کاهش سود بینبانکی در بازار پول و همچنین کمرنگ شدن رکود در برخی از صنایع به نظر میرسد نماگر شاخص بازار سهام وارد فاز جدیدی از فعالیت شده و فصل جدیدی را برای سهامداران آغاز کرده است.
وی در ادامه گفت: با این توضیحات روند نزولی روز گذشته شاخص را میتوان در راستای اصلاحات شاخص دانست. صفهای فروش به سرعت در حال بسته شدن هستند و حقیقیها با آگاهی از شرایط بازار در سمت خرید به خوبی ظاهر شدهاند. در سمت دیگر حقوقیها نیز نسبت به قبل با آگاهی بیشتری اقدام به فروش سهمهای خود میکنند و بهطور کلی میتوان گفت این رفتار منطقی است که این روزها روند بازار را به سمت منطقی شدن سوق میدهد. مستقل همچنین افزود: در این شرایط با توجه به پتانسیلهای صعودی بازار که پیشبینی میشود در بلندمدت نیز ادامه داشته باشد میتوان شاهد روزهای استراحت و اصلاحی شاخص نیز بود که تا حد زیادی منجر به کاهش تخلیه هیجانات در بازار میشود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1005059/#ixzz3yslby6dc
۰۶:۳۸:۳۶ گروه خبر: موضوع تجمع غیرقانونی صبح روز شنبه گروهی معترض به قراردادهای نفتی که با عنوان «دانشجو» مقابل ساختمان مرکزی وزارت نفت در خیابان طالقانی تجمع کرده بودند، روز گذشته به صحن علنی مجلس نیز کشیده شد؛ آنجا که احمد توکلی درباره برخورد با این گروه از معترضان به قراردادهای نفتی و نیز بازداشت تعدادی از آنان تذکر داد و علی لاریجانی نیز در پاسخ به این تذکر تاکید کرد که با تظاهرات نمیشود قراردادها را اصلاح کرد.
براساس آنچه «ایرنا» از این بخش از جلسه علنی دیروز مجلس گزارش داد، علی لاریجانی رئیس مجلس با تاکید بر این نکته که در کشور نظمی برای رسیدگی به امور وجود دارد، تظاهرات را راه اصلاح قراردادها ندانست. احمد توکلی نماینده مردم تهران در تذکر آییننامهای خود با اذعان به این موضوع که تجمع روز شنبه برای اعتراض به قراردادهای جدید نفتی در برابر وزارت نفت، بدون مجوز بود و نباید این تجمع صورت میگرفت، تاکید کرد: اما قطعا باید اعتراض به این نوع قراردادها انجام شود. به گفته توکلی اهمیت قراردادهای نفتی زیاد است و اگر همینگونه بماند حتی اگر دهها تظاهرات سراسری هم انجام شود، کم است. توکلی در ادامه تذکر آییننامهای خود از دستگیری ۳۸ نفر از معترضان به قراردادهای نفتی در تجمع روز شنبه سخن گفت و از رئیس مجلس خواست این موضوع را پیگیری کند و بازداشت شدهها آزاد شوند که علی لاریجانی گفت این موضوع را پیگیری کرده است. لاریجانی با تاکید بر اینکه تجمع باید براساس قانون باشد و ضوابط قانونی رعایت شود، خطاب به توکلی گفت: فرض کنیم شما هم نظری دارید در اینکه برخی از بندهای این قرارداد مشکل دارد، حل این موضوع راه دارد. با تظاهرات که نمیشود قرارداد تنظیم کرد. رئیس مجلس همچنین تاکید کرد: به هر حال در کشور یک نظمی برای رسیدگی به این امور وجود دارد. در خیابان که این نوع مسائل قابل حل نیست. براساس آنچه علی لاریجانی در پاسخ به احمد توکلی مطرح کرد، برخی از صاحب نظران و دستگاهها نظرات خود را درباره قراردادهای نفتی دادهاند و این نظرات نیز به هیات تطبیق مصوبات مجلس فرستاده شده تا رسیدگی شود.
تذکر نمایندگان به وزیر کشور
واکنشها به موضوع برخورد نیروی انتظامی با معترضان به قراردادهای نفتی که صبح روز شنبه مقابل وزارت نفت تجمع کرده بودند، در جلسه علنی دیروز پارلمان با تذکر و اظهارات توکلی و لاریجانی پایان نیافت؛ در سوی دیگر مجلس تعدادی از نمایندگان تهران در مجلس درباره برخورد نیروی انتظامی با معترضان، به عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور تذکر دادند. به گزارش «ایسنا» و براساس آنچه محمد دهقان، عضو هیات رئیسه مجلس در پایان جلسه علنی دیروز پارلمان قرائت کرد، بیژن نوباوه، غلامعلی حدادعادل، علی مطهری، علیاصغر زارعی، علیرضا محجوب، اسماعیل کوثری، رحماندوست، فاطمه آلیا، زهره طبیبزاده، مسعود میرکاظمی، الیاس نادران، محمد سلیمانی، مهرداد بذرپاش، مرتضی آقاتهرانی، روحالله حسینیان، فاطمه رهبر، لاله افتخاری، حمید رسایی، حسین طلا، محمود نبویان، مهدی کوچکزاده، حسین نجابت و محمد دهقان در تذکری به وزیر کشور تاکید کردند: «برخورد شدید و دور از شأن نیروی انتظامی با دانشجویان معترض به قراردادهای نفتی و دستگیری عدهای از آنان که در گذشته سابقه نداشته و روز گذشته در تهران روی داده است، باید هر چه سریعتر مورد رسیدگی قرار گیرد.» خبرآنلاین روز شنبه گزارش داده بود که در پی فراخوانهایی از سوی گروهی که گفته میشد «دانشجو» هستند، مقابل ساختمان مرکزی وزارت نفت واقع در خیابان طالقانی تجمعی برگزار شد که با واکنش و هشدارهای نیروی انتظامی روبهرو شد. هدف از این تجمع اعتراض به آن چیزی بود که آن را قراردادهای نفتی منعقد شده بین ایران و کشورهای اروپایی مینامیدند اما در شعارها بیش از همه به «کرسنت» اشاره میشد. این تجمع در شرایطی برگزار شده بود که محمدرضا یوسفی مدیر کل سیاسی استانداری تهران در گفتوگویی با «ایرنا» با تاکید بر اینکه درخواستی برای برگزاری تجمع مقابل ساختمان وزارت نفت به این نهاد ارائه نشده و مجوزی نیز صادر نشده است، گفت: برگزاری هرگونه تجمع مقابل این وزارتخانه غیرقانونی است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1005120/#ixzz3yslUbj8q
۰۶:۳۴:۴۴ فورچون نوشت: تحریمهای آمریکا علیه ایران در مورد نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم همچنان پابرجاست و کنکره هرگز حاضر به لغو آنها نخواهد شد. این شرایط منجر به بروز خلائی شده است که اروپا به سرعت در حال پر کردن آن است.
۰۶:۳۳:۳۱ به گزارش وزارت نفت، حمید ایزدی سرپرست منطقه عملیاتی آغار و دالان در شرکت نفت وگاز زاگرس جنوبی ضمن تشریح جزئیات برنامه جدید افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران در منطقه زاگرس جنوبی، افزود: همزمان با افزایش تولید گاز طبیعی ، اکنون به طور متوسط روزانه نزدیک به ۱۰ هزار بشکه میعانات گازی تولید و به پالایشگاه نفت شیراز انتقال داده می شود.
وی اضافه کرد: تولید گاز طبیعی در این منطقه امسال، ۵٫۱ درصد بیشتر از اوج میزان تولید در مدت زمان مشابه در سال گذشته بود.
ایزدی ،یکی از مهمترین دلایل افزایش تولید گاز طبیعی در منطقه آغار و دالان را انجام تعمیرات اساسی تاسیسات گازی مطابق با برنامه زمان بندی مصوب اعلام کرد و افزود: انجام تعمیرات اساسی تاسیسات ، زمینه تولید پایدار و مطمئن گاز در سطح میدانهای آغاز و دالان را فراهم ساخت.
وی، انجام بیش از ۸۰ هزار نفر ساعت کار به منظور تعمیرات اساسی در سطح تاسیسات گاز را یادآور شد و گفت: تعمیرات و ایمن سازی خطوط لوله هم امسال از حدود ۹۰۰ کیلومتر خط لوله موجود، تاکنون حدود ۹۰ کیلومتر خط لوله تعمیر و ایمن سازی شد و تعویض نزدیک به ۹ کیلومتر از این خطوط صورت گرفت.
منطقه عملیاتی آغار و دالان شامل ۲۹ حلقه چاه تولیدی است و ظرفیت تولید گاز در این دو میدان حدود ۴۳ میلیون مترمکعب در روز برآورد شده که این گاز از سوی هشت مرکز جمع آوری به پالایشگاه گاز فراشبند منتقل می شود.
به گزارش ایرنا، میدان گازی آغار در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز و ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی فیروز آباد در مجاورت شهر قیر قرار گرفته و در سال ۱۳۵۱ کشف ، و در این میدان گازی ۱۷ حلقه چاه وجود دارد که ۱۴ حلقه آن تولیدی است.
میدان گازی دالان هم در فاصله ۱۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز و فاصله ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر فراشبند قرار دارد و این میدان سال ۱۳۵۴ کشف و بهره برداری از آن در سال ۱۳۷۱ آغاز و در این میدان ۱۷ حلقه چاه حفاری شده که ۱۵ حلقه آن تولیدی است.
۰۶:۳۰:۲۴ به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در این جلسه حجت الاسلام و المسلیمن دکتر حسن روحانی دستاوردهای سفر به ایتالیا و فرانسه را مهم و ارزنده دانست و گفت که قرادادها و تفاهمنامه ها، جذب سرمایه خارجی، انتقال تکنولوژی و توسعه صادرات از محل تولیدات مشترک که لازمه تحقق رشد اقتصادی، ایجاد فرصت های شغلی جدید در کشور و بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی است، از اهداف این سفر بوده است.
دکتر روحانی همچنین توسعه و تقویت تعاملات بین المللی و مقابله با پروژه ایران هراسی و شکست قطعی تحریم ها را از دیگر اهداف این سفر در فاصله کوتاهی پس از برجام دانست.
وی برخورد احترام آمیز همراه با عزت و کرامت از سوی دولت های میزبان و اشتیاق فراوان و اراده جدی آنان به همکاری و مشارکت با ایران را از دیگر مشخصه های این سفر برشمرد.
از جمله مهمترین موارد ارائه شده در این گزارش ها حل مشکل بانکی و بیمه و برقراری ارتباطات بانکی بین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ایتالیا، فرانسه و تعدادی از بانک ها در این دو کشور، قرارداد مشارکت خودرو با تاکید بر انتقال سرمایه، تکنولوژی و صادرات خودرو و تولیدات قطعات در داخل، خرید هواپیما، ساخت و توسعه فرودگاه ها از طریق سرمایه گذاری مستقیم خارجی و به صورت اجاره به شرط تملیک بود.
همچنین تولیدات صنعتی و مشارکت در ساخت هواپیما و قطعات، سرمایه گذاری در حوزه گردشگری، سلامت و تجهیزات پزشکی، کشاورزی و محیط زیست و ده ها قرارداد سرمایه گذاری در پروژه های مختلف از دیگر مواردی بود که در گزارش های مطرح شده در هیات دولت به آن اشاره شد.
۰۶:۲۶:۱۳ مقام آمریکایی در اولین واکنش واشنگتن به خبر بازداشت ۹ آمریکایی توسط عربستان سعودی به اتهام تروریستی گفته است که دولت آمریکا نمیتواند این خبر را تایید کند.
به گزارش فارس، یک مقام آمریکایی به خبر بازداشت ۹ شهروند این کشور به اتهام تروریستی در عربستان سعودی واکنش نشان داد.
امروز یکشنبه رسانههای محلی در عربستان سعودی از بازداشت دهها نفر به اتهام مظنون بودن در اقدامات تروریستی خبر دادند. این افراد که در بین آنها ۹ آمریکایی هم هستند،طی ۴ روز گذشته دستگیر شدند.
به گزارش رویترز، حالا در اولین واکنش واشنگتن به این خبر، مقام آمریکایی گفته است که دولت آمریکا نمیتواند تایید کند که اتباع آمریکایی در میان بازداشتشدگان هفته اخیر توسط عربستان سعودی به اتهامهای تروریستی را تایید کند.
۰۶:۲۵:۳۰ کاوه تقوی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با بیان اینکه اکنون با گذشت بیش از ۲ هفته از اجرایی شدن برجام سناریوهای گوناگونی برای آینده اقتصادی ایران متصور است، اضافه کرد: در میان این سناریوها خوشبینانهترین سناریو، البته روندی است که اعضای محترم هیئت دولت بازتاب میدهند، یعنی لغو همه تحریمهای اقتصادی، دسترسی به بازار جهانی سرمایه و وصل شدن اقتصاد ایران به اقتصاد جهانی.
وی افزود:با فرض گرفتن صحت این سناریو، اقتصاد ایران اکنون در ابتدای مسیری است که بارها و بارها کشورهایی با مختصات مختلف در برابر آن قرار گرفتهاند و ترکیب این تجارب پیشین با ویژگیهای فعلی اقتصاد ایران کم و بیش تصویری قابل تکیه را از اقتصاد در طی ۵ سال آینده نشان میدهد.
*افزایش تدریجی نرخ ارز
این کارشناس اقتصادی با تقسیم این تاثیر به کوتاه مدت و میان مدت، درباره وضعیت اقتصاد ایران در کوتاهمدت گفت: در صورت دسترسی واقعی ایران به اعتبارات بین الملل ایران دست دولت برای هزینه کرد بازتر خواهد شد،اما این دسترسی به منابع ارزی قطعا و قویا باعث کاهش در نرخ عمومی ارز نخواهد بود.
وی توضیح داد: چرا که از یک سو اولیای دولت معتقدند که پس از تحمل همه مصایب ناشی از رشد یکباره نرخ ارز ، اکنون نوبت استفاده از نتایج این شوک است؛ نتایجی از قبیل بالا بودن نرخ تسعیر ارز برای دولت که تنگنای ریالی دولت را بر طرف خواهد کرد، به صرفه شدن صادرات برای بعضی صنایع ایران که مزیت نهفته رقابتی دارند و خلاصی دولت از یارانهای که با نرخ پایین ارز به کل اقتصاد تزریق می کرد.
تقوی ادامه داد: از سوی دیگر به دلایل مفصل در میان مدت دلار نسبت به سایر ارزهای جایگزین تقویت خواهد شد و این امر خود هر چشم اندازی در کاهش نرخ ارز را مسدود خواهد کرد؛ قابل پیشبینی است که دولت برای افزایش نرخ ارز با شیب تدریجی به نحوی که به نرخ قابل محاسبه از اختلاف تورم ایران و آمریکا نزدیکتر باشد راغب باشد و پس از آن این نرخ اصلی را در بازه مشخصی حفظ کند.
وی اضافه کرد: هر چند که ورود نفت به دوره نسبتا طولانی ای از رکود دولت را تحت فشار قرار خواهد داد اما دسترسی به بازار های اعتباری در کوتاه مدت جبران کننده این فشار خواهد بود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: تا این بخش از سناریو نوعی اجماع نسبی بین اقتصاددانان در ایران وجود دارد اما نکته مبهم نحوه اولویت دهی دولت به بخش های مختلف اقتصادی است.
بانکها اولویت اول اقتصادی دولت پس از برجام؛ بانکها پاسخگوی عملکرد بد خود نخواهند بود
تقوی در ادامه اظهار داشت: به دلایل عدیده میتوان اثبات کرد که خوب یا بد، نظام اعتباری بانکها اولویت اول سامان دهی دولت خواهد بود.
وی توضیح داد: اکنون بیش از ۴۰ درصد از دارایی ترازنامهای بانکها عملا یخ زده است و این امر آن ها را وادار به جذب منابع نقدی به هر قیمت میکند؛ روش دولت در یاری رسانی امدادی از طریق کاهش نرخ بازار بین بانکی مبنای فکری سکانداران میرداماد را به خوبی به ما نشان میدهد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بانکها بنا نیست پاسخی برای شرکتداری بد خود که منجر به این حجم از مطالبات غیر جاری، دارایی یخ زده در قالب املاک و مستغلات و بدهیهای شرکتهای دولتی شده است بدهند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر هر نوع تلاش برای ایجاد نوعی بانک تسویه تا کنون با بیتوجهی عمومی بانکداران مواجه شده است چرا که کوچکترین اجباری برای واگذاری مطالبات غیر جاری به بانک تسویه وجود ندارد. وقتی اجباری قانونی وجود ندارد چرا بانکها باید دارایی را که با قیمت های غیر واقعی در تزارنامه اظهار میکنند در جهان واقعی با ۳۰ یا ۴۰ درصد ارزش نقد کنند؟
تقوی اضافه کرد: این رویه وام دهی با نرخ موثر پایین توسط بانک مرکزی به بانکهای در معرض ورشکستگی، تا کنون و با وجود تنگنای شدید مالی ادامه داشته است؛ پس چرا نباید انتظار داشت که این رویه در دروان گشایش نسبی بعدی ادامه یابد.
*راهکارهای غیر قابل توجیه برای نجات بانکها؛ نرخ بهره بالا باقی خواهد ماند
وی افزود: از طرف دیگر با تثبیت نسبی نرخ دلار و دسترسی بانکها به منابع اعتبار ارزی با توجه به این حقیقت که نرخ بهره در ایران به طرزی غیر عادی بالاست آنها راه نجاتی دیگر خواهند یافت که آن هم عبارت است از خرید منابع اعتباری خارجی با نرخ پایین و فروش آن در داخل به قیمتی که مصنوعا بالا نگه داشته شده است.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: به این ترتیب با وجود کاهش نرخ بهره به دلیل سیاستهای انبساطی، اقتصاد سیاسی منافع بانکها ایجاب میکند که این نرخ همچنان غیر عادی بماند.
*تولیدکنندگان بحران، برندگان اقتصاد ایران در پسابرجام
وی ادامه داد: ممکن است استدلال شود که با ورود بانکهای خارجی و تاسیس شعب آنها عملا بانکداری از این حالت انحصار چند جانبه خارج خواهد شد؛ اما در پاسخ باید اشاره کرد که اولا حرکت بانکهای خارجی در ایران بر مبنای تابلوی ارزی خواهد بود و اثر مستقیمی بر بازار ریال نخواهند داشت و ثانیا زمان زیادی خواهد برد تا این بانکها واقعا شبکهای موثر ایجاد کنند که قابل رقابت با گستردگی شبکه بانکداری داخلی باشند.
تقوی افزود: بنابراین به شرط تحقق سناریوی دولت، در کوتاه مدت نرخ ارز بدون کاهش و احتملا با افزایشی نسبی تثبیت خواهد شد و نرخ بهره علیرغم کاهش به طرز غیر عادیای بالا خواهد ماند.
وی تصریح کرد: علاوه بر این با حرکت نسبی اقتصاد مطالبات غیر جاری بانکها از واحدهای اقتصادی با جرایم بالا و نرخ بهره موثر بسیار بالا شروع به نقد شدن خواهد کرد؛ به بیان دیگر در کوتاه مدت بانکها که با شرکتداری بد از مسببین اصلی تعمیق رکود در سالهای ۹۱-۹۴ بودند بدون پرداخت هیچ هزینهای برندگان اصلی تحقق سناریوی مورد نظر دولت خواهند بود.
*۳ عاملی که جلوی تورم را میگیرند
این کارشناس اقتصادی در ادامه، با بیان اینکه به سه دلیل اصلی در کوتاهمدت سیاستهای انبساطی دولت منجر به افزایش معنی دار تورم نخواهد شد، گفت: دلیل نخست حجم بالای کالای باقی مانده در انبارهاست که به مثابه یک سپر در مقابل هر نوع تورمی عمل خواهد کرد، دلیل دوم نسبت بسیار پایین نقدینگی به تولید ناخالص ملی در دوران رکود است که ظرفیت زیادی را برای افزایش غیر تورمزای نقدینگی ایجاد میکند و دلیل سوم کاهش هزینههای مالی واردات و افزایش حجم واردات است که ترمزی جدی بر روند تورم خواهد گذاشت.
وی اضافه کرد: نکتهای که باید به آن توجه کرد نرخ بالای سرمایه گذاری در اقتصاد ایران تا سال ۱۳۸۸ است، چنانکه این نرخ منجر به ایجاد ظرفیت بالای خالی مانده تولید در سالهای رکود شد.
تقوی تصریح کرد: ترکیب این واقعیت و سیاست انبساطی دولت در کوتاه مدت باعث کاهش موثر نرخ بیکاری خواهد شد و حتی قابل پیشبینی است که در بودجه ۹۶ حداقل حقوق و دستمزد پس از چند سال سرکوب با نرخی بسیار بالا تر از تورم افزایش یابد.
وی در پایان گفت: به عنوان جمع بندی در کوتاه مدت نرخ ارز تثبیت خواهد شد، نرخ بهره کمتر از حد انتظار کاهش خواهد یافت، نرخ تورم ثابت و نرخ بیکاری کاهش خواهد یافت.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: در پشت همه این ارقام یک رقم مهم دیگر افزایشی جدی را تجربه خواهد کرد که تاثیری شگرف بر آینده ایران دارد و باید نسبت به عواقب به دقت توجه شود؛ در واقع نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص ملی به شدت رشد خواهد کرد که عواقب خود را در میانمدت به وضوح نشان خواهد داد.
۰۶:۲۵:۱۸ طوبی دهقانی، مدیر ناشران بورس در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاری فارس، افزود: اسناد خزانه اسلامی نوعی اوراق بدهی است که دولت برای تسویه بدهی خود به پیمانکارانی که طرح یا پروژهای را به انجام رساندهاند، واگذار می شود تا بتوانند طلب خود را زود تر از موعد دریافت کنند.
پیمانکارانی که معادل طلب خود را از دولت دریافت کرده اند می توانند در صورت تمایل برای وصول طلب خود قبل از سر رسید؛ این اوراق را از طریق بورس به قیمت بازار به فروش برسانند.
وی با بیان اینکه قیمت اسمی اسناد خزانه یک میلیون ریال است، گفت: در صورت عرضه این اوراق قیمت آن تنزیل شده و وجه آن به پیمانکار پرداخت می شود.
مدیر ناشران بورس به مزایای اوراق اسناد خزانه اشاره و افزود: این اوراق دارای معافیت مالیاتی هستند و دستیابی پیمانکاران به وجه نقد را تسهیل میکند. همچنین فرصت های تامین مالی برای دولت را فراهم می نماید. در ضمن این اوراق فاقد پرداخت سود دوره ای است اما فروش آن به کسر و با قیمتی پایین تر از قیمت اسمی خواهد بود که در سر رسید قیمت اسمی به خریدار تعلق می گیرد.
دهقانی با اشاره به این مطلب که تاکنون ۱۲ اوراق بدهی شامل یک گواهی سپرده بانکی و ۸ نوع اوراق مشارکت و نیز ۳ نوع صکوک اجاره، مرابحه و استصناع در بورس عرضه شده است، گفت: بورس تهران با داشتن شبکه گسترده ای از کارگزاران و همچنین ایستگاههای معاملاتی در تهران و ۲۲ تالار منطقه ای می تواند در ارائه خدمات به سرمایه گذاران نقش زیادی ایفا کند. اوراق بدهی یکی از ابزارهای تامین مالی است که برای تامین مالی پروژه ها به خصوص پروژه های دولتی از آن استفاده می شود. این اوراق هم به صورت پذیره نویسی اولیه و هم به صورت معاملات ثانویه در بورس انجام می شود.
مدیر ناشران بورس، اولین اوراق بدهی معامله شده در بورس تهران را اوراق مشارکت شهرداری شیراز عنوان کرد و ادامه داد: معاملات ثانویه این اوراق از ۱۳ اسفند ماه سال ۱۳۹۰ در بورس آغاز شد.
وی از جمله مزایای اوراق مشارکت در بورس را امکان مشارکت سرمایه گذاران در طرح های ملی، رشد و توسعه اقتصادی، دریافت سود علی الحساب و در نهایت سود قطعی مشارکت در طرح دانست و خاطرنشان کرد: امکان بازخرید قبل از سر رسید، برخورداری از سود روزشمار، امکان وثیقه گذاری نزد موسسات مالی و اعتباری به منظور اخذ تسهیلات، قابلیت نقل و انتقال به غیر، امکان برخورداری از افزایش قیمت اوراق مشارکت و معافیت مالیاتی از مزایای دیگر اوراق بدهی قابل معامله در بورس به شمار می رود.
۰۶:۲۲:۳۶ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، براساس گزارش رسمی تجارت خارجی کشور در ۱۰ ماهه امسال بالغ بر ۳۶ هزار و ۱۲۷ خودرو وارد کشور شده است.
براساس این گزارش، این میزان خودرو با رقمی بالغ بر ۸۴۷ میلیون و ۲۳۵ هزار و ۲۴۳ دلار با ارزش ریالی ۲۴ هزار و ۷۳۶ میلیارد و ۱۸۷ میلیون و ۳۵۳ هزار و ۷۶۷ ریال برآورد شده است.
۰۶:۲۲:۰۶ به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از بیزینس اینسایدر، پیتر چف، مدیر و استراتژیست ارشد موسسه یورو پسیفیک کپیتال، پیش بینی کرد تنها چند ماه تا بروز فروپاشی اقتصادی جدی در آمریکا زمان مانده است.
چف افزود به اعتقاد من تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا بانک مرکزی این کشور نرخ سود بانکی دلار را به زیر صفر کاهش خواهد داد، چرا که ما وارد رکود اقتصادی جدی خواهیم شد.
وی ادامه داد در حقیقت ما احتمالا هم اکنون هم در رکود هستیم.
این استراتژیست تأکید کرد آمریکا در شرایطی بدتر از سال ۲۰۰۷ و پیش از وقوع رکود اقتصادی بزرگ قرار دارد.
چف تأکید کرد در حال حاضر یکی از بزرگ ترین نگرانی ها نسبت به اقتصاد آمریکا، رشد حباب بدهی در این کشور است که به اعتقاد این کارشناس این حباب بسیار بزرگ تر از حباب بخش مسکن در سال ۲۰۰۸ است که انفجار آن به رکود بزرگ اقتصاد منجر شد.
چف ادامه داد حجم وام ها در آمریکا شامل وام های دانشجویی، خرید خودرو، بدهی دولت، و همچنین اوراق تعادل بانک مرکزی این کشور بسیار بالا بوده و از حباب مسکن در سال ۲۰۰۸ خیلی بزرگ تر است.
چف نسبت به ترکیدن این حباب ابراز نگرانی کرد و افزود این احتمال وجود دارد که همین حالا این حباب ترکیده باشد و این مسئله بانک مرکزی آمریکا را در شرایطی قرار می دهد که این امکان وجود دارد که بانک مرکزی اقدامی مشابه بانک مرکزی ژاپن را اتخاذ کرده و نرخ سود بانکی در این کشور را منفی کند.
وی پیش بینی کرد بانک مرکزی آمریکا با هدف تحریک رشد اقتصادی این کشور حداقل در مقابله با طیف جمهوری خواه نرخ سود بانکی در این کشور را مانند ژاپن منفی خواهد کرد.
امروز نرخ رشد اقتصادی آمریکا در سال گذشته منتشر شد که نشان داد این کشور به میزان ۰٫۸ درصدی هدف گذاری تولید ناخالص داخلی خود دست نیافته و ۰٫۷ درصد رشد داشته است.
کاهش صادرات و تقاضای کالاهای آمریکا در بازارهای بین المللی در کنار افزایش ارزش دلار از جمله اصلی ترین دلایل کاهش رشد اقتصادی این کشور بوده است.
کارشناسان تقریبا مطمئن هستند که با شرایط کنونی بانک مرکزی این کشور نمی تواند به هدفگذاری خود برای افزایش ۴ مرحله ای نرخ سود دلار در سال جاری دست یابد.
۰۶:۲۱:۴۵ روزنامه آلمانی «دویچه ویرشافتس ناخریختن» روز شنبه با انتشار گزارشی، به انتقاد از کارشکنیهای هیئت معارضین سوری در مذاکرات صلح پرداخته است.
این روزنامه نوشته است گروهی که ماه گذشته در ریاض شکل گرفت، به جای آنکه موجب تسهیل گفتوگوها شود، با خودداری از گفتوگو با دولت سوریه، روند مذاکرات را با مانع مواجه کرده و عملا فرآیند صلح را به یک «مضحکه» تبدیل کرده است.
به نوشته ناریختن، ائتلاف موسوم به «کمیته عالی مذاکرات» که در ماه دسامبر در عربستان شکل گرفت، در حالی از سوی رسانهها به عنوان «مهمترین ائتلاف معارضین» نام گرفته که در بین اعضای آن نام گروههای افراطگرا نیز به چشم میخورد.
این روزنامه نوشته است که ائتلاف تحت حمایت عربستان، به جای کمک به روند گفتوگوهای صلح، که از روز شنبه در ژنو سوئیس آغاز شده، این فرآیند را بیثبات کرده است.
ناریختن نوشته است: «گویا وظیفه اصلی این گروه، مختل کردن کنفرانس صلحی است که با میانجیگری سازمان ملل شکل گرفته است.»
مذاکرات صلح سوریه که قرار بود از روز جمعه به صورت مستقیم بین معارضین و دولت برگزار شود، ابتدا با عدم حضور معارضین در ژنو یک روز به تعویق افتاد و پس از آن هم به دلیل خودداری آنها از گفتوگو با دولت، به حالت مذاکره با واسطه درآمد و استفا دی میستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه مجبور شده است که به صورت مجزا با هیئتهای معارضین و دولت دیدار کند.
ناریختن با بیان اینکه مذاکرات ژنو بدون حضور گروههای اصلی معارضه، که از سوی عربستان کنار گذاشته شدهاند، در جریان است، نوشته است: «در واقع، نمایندگان عربستان سعودی با مشاهده موفقیت عملیات نظامی روسیه (در سوریه) به دنبال ایجاد آشوب در مذاکرات هستند.»
۰۶:۲۱:۰۵ امیدواریم بازار خوبی را امروز داشته باشیم
۰۶:۲۰:۴۷ سلام و صبح بخیر خدمت شما دوستان و عزیزان