۰۷:۳۳:۴۵ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۷:۳۳:۱۰ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته با ثبت رشد ۴هزار و ۴۴۹واحدی شاخص معادل ۶۸/ ۶ درصد دومین هفته پربازده سال جاری را به ثبت رساند. در بازار سهام هفته گذشته معاملهگران با استقبال از تحولات سیاسی به ویژه سفر رئیسجمهوری به اروپا و با توجه به افزایش حجم نقدینگی فعال در بازار سهام شاهد رشد قیمتها بودند که در نهایت توانست در همه فاکتورهای کمی و کیفی بازار بهبود قابل ملاحظهای را ایجاد کند. هفته گذشته با رشد شاخص بازدهی بازار در سال جاری به رقم ۶/ ۱۳ درصد رسید. در همین حال هفته گذشته ارزش معاملات در بورس با ۶۸درصد رشد به ۲۱هزار و ۶۵۱میلیارد ریال و شمار خریداران با رشد ۵/ ۴۳درصد به ۱۷۹هزار و ۱۴نفر بالغ شد.
در بازار سهام اکثر کارشناسان با توجه به شرایط حاکم بر بازار از سرعت رشد بازار در هفته گذشته متعجب شدهاند. از دیدگاه کارشناسان سرعت بالای رشد بازار به دلیل عوامل تشدیدکننده نوسان در بازار حاصل شده است؛ به عبارت دقیقتر، حجم مبنا و دامنه نوسان ۵ درصدی موجب شده تا کشف قیمت عادلانه در بازار با تاخیر صورت گیرد و سرمایهگذاران برمبنای صف خرید و فروش اقدام به تصمیمگیری میکنند از این رو با تشکیل صفهای خرید یا فروش بازار به هیجان میآید. از سویی مشکل دیگر بازار سهام در رفتار هیجانی تمایل بالا به نوسانگیری به ویژه از منبع معاملات اعتباری است که موجب شده است بحث سرمایهگذاری تحلیلمحور در بازار جای خود را به تمایلات سفتهبازانه بدهد. این مسائل موجب شده است تا بازار با سرعتی بالا قیمتها را رشد دهد که هفته گذشته موجب شد برخی از نمادها تا ۲۵ درصد بازدهی را شاهد باشند که این امر در گروه خودرویی بیشتر به چشم میآمد.
هر چند لغو تحریمها و سفر رئیسجمهوری به فرانسه و ایتالیا دستاوردهای مثبتی به همراه داشته است اما واکنشهای معاملهگران در گروه خودرویی چنان شدید بود که برخی کارشناسان از جمله رئیس کانون نهادهای سرمایهگذاری را وادار به هشدار در مورد وجود حباب در بخشهایی از بازار کرد. به نظر میرسد بازار سهام هر چند در هفته گذشته توانست رشد قابل ملاحظهای را به نمایش بگذارد اما عدم توجه به برخی از مشکلات و عدم تلاش برای بازگرداندن بازار به ریل بازار سرمایه به جای بازار معاملهگری میتواند مشکلاتی را ایجاد کند که در درازمدت تاثیرات منفی را برای فعالان بازار به همراه خواهد داشت. در این میان، اقدامات مدیریتی هفته گذشته، به ویژه کنترل سهامداران حقوقی و حرکتهای سنجیده صندوق توسعه بازار نیز در ثبت کارنامه مثبت بازار موثر بود.
فرصتهای سرمایهگذاری ایران در اروپا
در بازار سهام در خبرهای کلان سفر رئیسجمهوری به ایتالیا و فرانسه در صدر خبرها قرار داشت.در این سفرها دهها تفاهمنامه و قرارداد اقتصادی نیز امضا شده است. در سفر به فرانسه رئیسجمهوری اراده سیاسی، شرایط اقتصادی آماده، سابقه همکاریهای مثبت، جایگاه با ثبات ایران در منطقه، فراوانی انرژی و نیروی کار تحصیلکرده، اتصال ایران به کشورهای منطقه، نیاز ایران به سرمایهگذاری در بخشهای انرژی، صنعت، کشاورزی و حمل و نقل، تحول در صنعت گردشگری، توسعه صنایع کوچک و متوسط برای اشتغالآفرینی، مقررات روشن و ثابت برای جذب سرمایه خارجی و نظرات شفاف دولت را زمینههایی مهم برای تسهیل گسترش روابط دو دولت و بخشهای خصوصی دو کشور دانست.
در صحنه داخلی نیز با نزدیکی زمان شروع تبلیغات انتخاباتی فضای کشور به سمت اوجگیری رقابتهای انتخاباتی در حال حرکت است. در همین حال با توجه به این شرایط، انتظار برای تصویب لایحه بودجه پیش از پایان سال جاری نیز کمرنگتر شده است. در این مورد محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت لایحه بودجه را با تاخیر ارائه کرده است، گفت: تصویب بودجه هم تاخیر خواهد داشت. وی افزود: دولت بنا به دلایلی که مطرح کرد و با توجه به شرایط اجرای برجام در سال جاری لایحه بودجه را دیرتر تقدیم کرد و نمایندگان مجلس هم طبق قانون باید آن را بررسی و نهایی کنند. نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با توجه به تجاربی که در بررسی بودجههای سالانه داریم لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ کل کشور احتمالا در فروردینماه تصویب و نهایی شود. در بازار جهانی بهای نفت در انتهای هفته جهش قابل ملاحظهای پیدا کرد این جهش که با انتشار خبرهایی در مورد احتمال کاهش تولید نفت از سوی عربستان و روسیه منتشر شد اما رفته رفته کمرنگ شد تا بهای نفت برنت مجددا به سطح ۳۴ دلار باز گردد. در بازار جهانی فلزات نیز بهای مس به ۴هزار و ۵۰۷دلار در هر تن رسیده است بهای سه فلز آلومینیوم، روی و سرب نیز به ترتیب یکهزار و ۵۰۸ دلار، یک هزار و ۵۹۷دلار و یک هزار و ۶۵۵دلار رقم خورده است. در بازار سنگآهن نیز بهبود تقاضا و رشد قیمت در بازار فیوچرز باعث شده قیمت سنگآهن وارداتی در چین در بالاترین سطح ۱۳ روز اخیر قرار گیرد. ظاهرا امید به بهبود بازار پس از تعطیلات فوریه در چین بالا رفته است. به گزارش «ایفنا»، سنگآهن خلوص ۶۲ درصد وارداتی از استرالیا ۴۵ سنت بالا رفته و ۴۱ دلار و ۷۵ سنت هر تن سیافآر ثبت شده است. خریدها در بازار نقدی و فیوچرز بهتر شده و به رشد قیمت کمک کرده است. توفان در استرالیا و اختلال در فعالیت حمل کشتیها تاثیر زیادی بر بازار نداشته چون موجودی سنگآهن بنادر چین بالاست و بعید است با کمبود مواجه شود. دیگر پیشبینیها برای سه ماه نخست سال مثل گذشته منفی نیست و برخی امیدوارند پس از تعطیلات در چین تقاضای فولاد بهتر شود. از این رو پس از تعطیلات سال نو چینی که ۷ فوریه تمام میشود شاید قیمت سنگآهن بالاتر برود.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازار پر عرضه و تقاضایی بود به گونهای که در پایان معاملات ارزش داد و ستدها در بورس و فرابورس از مرز هزار میلیارد تومان گذشت و به رقم ۱۱۵۱میلیارد تومان بالغ شد. بازار روز چهارشنبه با عرضههای سنگین در گروههای خودرویی و بانکی شروع شد.رشد قابل ملاحظه گروه خودرویی و حضور فروشندگان حقوقی در این گروه و گروه بانکی باعث شد تا در پایان معاملات در گروه بانکی میزان معاملات نمادهای صادرات و تجارت به ترتیب به ۳۳۲میلیون و ۲۹۵میلیون سهم و در گروه خودرویی پارس خودرو با معامله۲۳۶میلیون سهم، خاور با ۲۱۸میلیون سهم، سایپا با ۱۶۵میلیون سهم و سایپا دیزل و ایران خودرو هر کدام با ۱۱۲میلیون سهم مواجه شوند. در همین حال بازار روز چهارشنبه با بازگشایی نماد تجارت الکترونیک پارسیان و حق تقدم کارت اعتباری کیش شاهد صدرنشینی گروه انفورماتیک بود. با افول اقبال به گروه خودرویی در بازار روز چهارشنبه برخی نمادها تا درصد منفی نیز عقبنشینی کردند. کارشناسان بازار با توجه به بازدهیهای نمادهای این گروه از جمله زامیاد ۲۵درصد، سایپا دیزل ۲۵درصد، محور خودرو ۲۴درصد، پارس خودرو ۲۱درصد و ایران خودرو دیزل به میزان ۲۰درصد در انتظار استراحت گروه خودرویی هستند؛ انتظاری که البته با توجه به سطح نقدینگی حاضر در این گروه چندان دور نیست. در گروه خودرویی در جریان سفر رئیسجمهوری به فرانسه قرارداد همکاری ایران خودرو و پژو امضا شد. طبق قرارداد ۸۰۰ میلیون یورویی ایران خودرو و پژو فرانسه، یک شرکت مشترک ۴۰۰ میلیون یورویی با ایران خودرو تاسیس میشود تا علاوه بر تولید پژو ۴۰۵ و پژو ۲۰۶ سه خودرو جدید پژو ۲۰۸، ۲۰۰۸ و ۳۰۱ از اواسط سال ۲۰۱۷ تولید شود. در گروه شیمیایی روز چهارشنبه نماد شیمیاییفارس برای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی متوقف شد. در گروه پتروشیمی نماد پتروشیمی مبین نیز به دلیل انتخاب هیاتمدیره جدید و برگزاری مجمع عادی بهطور فوق العاده متوقف میشود. در گروه فلزی روز چهارشنبه اکثر نمادها با مازاد عرضه و افت قیمت همراه شدند. در این گروه نماد فرو سیلیس ایران بعد از کاهش سود هر سهم از ۲۹۳ریال به ۲۰۷ریال بازگشایی شد. گروه صنعتی سپاهان نیز سود ۲۲۲ریالی هر سهم را به ۱۶۵ریال کاهش داد و آلومراد نیز به جای ۹۴ریال سود ۴۰ریال زیان اعلام کرد. در مجموع روز چهارشنبه بازار داد و ستد سهام بازاری فعال و پرحجم بود که در نهایت با رشد ۵/ ۱۱ واحدی شاخص کل معادل ۰۲/ ۰ درصد مواجه شد. با این رشد، شاخص در پایان معاملات به رقم ۷۱هزار و ۱۱واحد رسید.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1003754/#ixzz3yhHOUvgk
۰۷:۳۲:۵۲ گروه بورس – زهرا رحیمی: در تاریخ معاملات بورس تهران در مقاطع مختلفی در گروههای کوچک بورسی، نوساناتی هیجانی شکل گرفته و قیمتهای حباب گونهای را برای این سهمها رقم زده است اما پس از مدتی در نتیجه شفافسازی شرایط، این حباب تخلیه شده و قیمت سهمها افت شدیدی را تجربه کرده است. در این میان، سهامداران تازه وارد و ناآگاه، قربانیهای این رفتار سفتهبازی بوده و بعضا زیانهای سنگینی را نیز متحمل شدهاند. این رفتار عمدتا در شرکتهای کوچکتر اتفاق میافتد چرا که سرمایهگذاری در این شرکتها به دلیل پتانسیل رشد و ارزش کمتر در مقایسه با سهام شرکتهای بزرگ گزینه بهتری برای کسب سود هستند. در واقع، در شرکتهای کوچک که تعداد سهام اندکی دارند و حجم مبنای آنها پایین است، راحت تر میتوان عملیات سفتهبازی انجام داد و با ایجاد نوسانات روزانه، کسب سود کرد.
بررسیهای پیشین «دنیای اقتصاد» از عملکرد گروههای بورسی نشان میدهد که همزمان با رکود در بازار سهام، رویکرد معاملهگران تغییر یافته و به سمت شرکتهای کوچک حرکت کردهاند بهطوری که معاملهگران با ورود به این شرکتها به منظور کسب سودهای کوتاهمدت یا اصطلاحا نوسانگیری تلاش کردهاند. این بررسیها همچنین نشان میدهد در سال گذشته که عمده صنایع بزرگ، نظیر پتروشیمیها، فلزات اساسی، پالایشگاهیها و کانههای فلزی (که زمانی بیشتر مورد توجه سرمایه گذاران بودند) روندی منفی داشتند، سفتهبازان به نوسانگیری در نمادها و صنایع کوچک روی آوردند و در این بین نیز برخی سهمها رشدهای اعجاب انگیزی را تجربه کردند. اما پس از نوسانات مثبت در یک بازه زمانی کوتاه قیمت سهام شرکتهای مزبور در مسیر نزولی حرکت کرده و زیانهای سنگینی به سهامداران این نمادها تحمیل شده است. در بورسهای مطرح دنیا این شرکتهای کوچک در بازاری با عنوان small cap طبقه بندی میشوند که اشاره به بازار سهام شرکتهای کوچک دارد البته تعریف کوچک بودن شرکتها در بورسها کاملا متفاوت است اما بهطور کلی این شرکتها در بورسهای بزرگ دنیا بین ۳۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد دلار سرمایه دارند. حال سوالی که مطرح است این است که آیا تعریف بازاری جداگانه در بورس تهران برای شرکتهای کوچکتر مطابق آنچه در بورسهای مطرح دنیا وجود دارد، چاره جلوگیری از قربانی شدن و اتلاف سرمایه برخی سهامداران است یا خیر ؟ در این زمینه کارشناسان معتقدند جدا کردن بازار شرکتهای کوچک چاره کار نخواهد بود،چرا که بحث نوسانات شدید قیمتی بیشتر مربوط به شرکتها با شفافیت اطلاعات کمتر است بنابراین اگر بازاری برای شرکتهای غیرشفاف در نظر گرفته شود،اقدام مناسبتری است. البته در این بین برخی نیز معتقدند تا زمانی که موارد ضروریتر همچون حجم مبنا و دامنه نوسان در معاملات بورس تهران وجود داشته باشند، اهمیت اتخاذ تصمیماتی اینچنینی در مراحل بعدی قرار خواهد گرفت؛ ضمن اینکه نباید فراموش کرد حضور نوسانگیران برای تحرک بازار سهام ضروری است و آنچه باید به آن توجه شود، مراقبت از شایعهسازی و دستکاری قیمتها است.
بازاری برای شرکتهای غیرشفاف
در این زمینه رضا کیانی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت بورس تهران گفت: در همه جای دنیا تامین مالی برای شرکتها اعم از شرکتهای کوچک و بزرگ انجام میشود اما در برخی کشورها بازار مربوط به این شرکتها از هم جدا هستند؛ بهطور مثال در بورس ترکیه برای شرکتهای با اندازههای متفاوت بازارهای جداگانهای وجود دارد. کیانی افزود: این موضوع که برخی سهمها در بورس تهران، به یکباره با رشد زیادی همراه شده بهطوری که شائبه رفتارهای نوسانگیرانه روی سهام این شرکتها را به وجود میآورد، با جدایی شرکتهای کوچک و بزرگ نیز رفع نخواهد شد، یعنی حتی اگر بازار جداگانهای نیز برای این شرکتها در نظر گرفته شود، بازهم این نوسانگیری وجود خواهد داشت. کیانی تشریح کرد: مسالهای که در اینجا باید به آن توجه ویژه شود، بحث نظارت بر شرکتهایی از این دست است بهطوری که باید دید نظارت از حیث قوانین و مقررات و همچنین نظارت نرمافزاری تا چه اندازه روی سهم این شرکتها صورت میگیرد.چرا که در بیشتر سهمهای کوچک همواره شبهه این مساله که قیمتها با مبالغ اندکی به شدت دستکاری میشود، در بین سهامداران وجود دارد.کیانی افزود: تجربه کشور ترکیه در این مورد بیانگر این است که در بورس این کشور بازار جدایی برای شرکتهایی که اطلاعات شفاف ارائه نمیدهند و سهام آنها بعضا مظنون به سفتهبازی هستند،در نظر گرفته شده است بنابراین شاید اگر برای این گونه سهمها بازاری جداگانه تعریف شود از این نظر که به سهامداران آگاهی میدهد، جلوی برخی رفتارهای نوسانگیرانه شدید در بازار سهام گرفته شود. مدیر تحقیق و توسعه شرکت بورس گفت: بحث نظارت و مقررات فعلی در سازمان و شرکت بورس در شرایط کنونی سختگیرانه است اما در بعضی موارد نیز ایراداتی به این سازمان وارد شده است. در پاسخ به ایرادات گرفته شده باید گفت، از آنجا که نظارت روی موارد این چنینی دشوار است، در برخی مواقع مشکلاتی پیش میآید چرا که بحث نظارتی نیازمند نرمافزارهای معاملاتی پیچیدهای است که بازار سهام کشور در شرایط فعلی به آنها دسترسی ندارد؛ بهطور مثال اگر در سهمی معاملات چرخشی صورت بگیرد به این شکل که شرکتهای وابسته و زیرمجموعه شرکت مزبور، قیمت سهم را با رشد و نزول همراه کنند باید احتمال تخلف را در نظر گرفت که البته تشخیص این موارد بعضا دشوار خواهد بود.
نوسانگیری ذات بازار سهام
در این بین نیما آزادی، کارشناس بازار سهام گفت: اینکه بازارها از هم جدا شوند موضوع جدیدی نیست و در بورسهای مطرح دنیا مثل بورس آمریکا پیشتر این اقدام صورت گرفته است (Penny Stocks). در ایران نیز برنامههایی برای جدا کردن بازارها وجود داشته است و در همین زمینه نیز مسوولان سازمان بورس، برای سهمهای با نوسانات بالا و اطلاعات غیرشفاف، بازار توافقی را ایجاد کردند اما به نظر چندان کارساز نبوده است، از طرفی در شرایط کنونی هنوز مشکلات مربوط به حجم مبنا و دامنه نوسان وجود داشته و مادامی که این مساله حل نشود، تفکیک بازارها هم کمک چندانی برای داشتن یک بازار پویا با کارکرد صحیح نخواهد کرد. به اعتقاد این کارشناس، نوسانگیری از معاملات ذات بازار سهام است اما اگر این نوسانگیری بر اساس دستکاری قیمتها و اطلاعات غیرشفاف صورت گیرد، لزوم نظارت دقیق سازمان بورس ضرورت بیشتری پیدا میکند، به هرترتیب برای اینکه مشکلاتی از این دست حل شود نیز لازم است سازوکارهای معاملات بورس تغییر یابد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1003778/#ixzz3yhHIfrgG
۰۷:۳۲:۳۱ گروه بنگاهها: شرکت پتروشیمی فجربه منظور ورود به بازار سرمایه و عرضه اولیه سهام خود، جلسه معارفهای با حضور مدیران و سهامداران در روز دوشنبه برگزار خواهد کرد. از آنجا که «حضور در بازارهای جهانی» توسط پتروشیمی فجر بهعنوان چشم انداز ترسیم شده، بدون هماهنگ شدن با فرآیندهای جهانی، تحقق آن دور از ذهن به نظر میرسد. از این رو شرکت پتروشیمی فجر، به زودی وارد بورس خواهد شد که به گفته مدیران این شرکت، تغییر و تحول مزبورعامل مهمی در جهتدهی فعالیتهای این شرکت به انجام امور علمی، اصولی و براساس استانداردهای دنیا است.
به این ترتیب در آستانه ورود شرکت پتروشیمی فجر به بورس، جمعی از فعالان بازار سرمایه کشور در سفری یکروزه از این شرکت بازدید کردند و از نزدیک با روند فعالیتهای آن آشنا شدند. در این بازدید یکروزه، علیرضا شمیم مدیرعامل شرکت پتروشیمی فجر به تشریح وضعیت فعلی و برنامههای آینده این شرکت پرداخت و با اشاره به مزیتهای شرکت در بحث فروش و خوراک، به سهامداران اطمینان خاطر داد که بازدهی مناسبی از این سهام به دست آورند. وی ضمن معرفی بخشهای مختلف شرکت از جمله واحد برق و بخار، تفکیک و تولید هوای فشرده، تصفیه آب، پساب و خطوط ارتباطی یوتیلیتی تصریح کرد: شرکت پتروشیمی فجر از بعد مالی و مشتری بسیار شفاف و بدون ابهام است. قرار است جلسه معرفی این شرکت ساعت ۱۴ دوشنبه ۱۲ بهمن، برگزار شود اما هنوز درخصوص عرضه اولیه آن زمان مشخصی اعلام نشده است. در ترکیب سهامداری «فجر» هلدینگ خلیج فارس با مالکیت ۹/ ۶۹ درصدی صاحب اصلی بوده و سهام عدالت هم ۳۰درصد مالکیت آن را دارد.
۰۷:۳۱:۴۴گروه بورس- سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران هفته گذشته با رشد ۷/ ۶ درصدی در ۷۱ هزار و ۱۱ واحد متوقف شد. به این ترتیب، دماسنج بازار رشد ۶/ ۱۳ درصدی را از ابتدای سال تا پایان هفته گذشته به ثبت رساند. در مدت مشابه، هر دلار آمریکا و هر سکه طرح جدید به ترتیب، با رشد هفتگی ۳/ ۰ و ۷/ ۱ درصدی، روز پنج شنبه با نرخهای ۳۶۴۰ تومان و ۹۴۹ هزار تومان معامله شدند. امید به آینده پس از لغو تحریمهای بینالمللی شاید تنها و البته عاملی بسیار قدرتمند در شرایط کنونی است که رشد قیمت سهام را به دنبال داشته است.
در هفته گذشته رشد چشمگیر بیشتر صنایع بورسی را شاهد بودیم. در این خصوص، رشد قیمتی نزدیک به ۷۵ درصدی «کماسه» تک نماد گروه سایر معادن عامل جهش شاخص این صنعت در هفته گذشته بوده است. دیگر صنایع نیز مانند ساخت محصولات فلزی با رشد ۷/ ۱۸ درصدی مواجه شد. در این میان، صنعت خودرو با ثبت رشد ۱/ ۱۵ درصدی، چهارمین صنعت در میان صنایع صعودی، بیشترین حجم معاملات با جابهجایی بیش از ۳ میلیارد و ۱۲۵ میلیون سهم در اختیار داشت. بستن قرارداد با شرکای خارجی مانند منعقد شدن قرارداد ایرانخودرو با پژو فرانسه از مواردی بود که رشد قیمتی سهام این شرکتها را به دنبال داشت. در این میان، نماد خودروسازی سایپا پس از شفافسازی این شرکت در هفته گذشته بازگشایی شد. بازگشایی این نماد صف سنگین خرید را به دنبال داشت و حجم این صف هیجانی در لحظاتی از معاملات به ۹۰۰ میلیون سهم نیز رسید. در میان صنایع صعودی حضور صنعت استخراج کانههای فلزی در میان صنایع با بیشترین رشد هفتگی قابلتوجه بود. این گروه بورسی که در ماههای اخیر با افت بسیار شدید شاخص مواجه شده بود، با تغییر انتظارات بازار و همراه با رشد دیگر صنایع، افزایش ۳/ ۱۴ درصدی شاخص را به ثبت رساند. با این حال، صنعت مزبور از ابتدای سال همچنان با افت ۱۸ درصدی مواجه است. ریزش پیاپی سودآوری شرکتها زیرمجموعه این گروه بهخصوص دو غول سنگآهنی (گلگهر و چادرملو) فشار سنگینی بر قیمت سهام این شرکتها و همچنین شاخص گروه کانههای فلزی ایجاد کرده بود. در این میان، رشدهای اخیر قیمتی تا حدودی زیانهای سهامداران این شرکتها را تعدیل کرده است. گروه بانک نیز هفته گذشته با بیش از ۱۲۴ هزار مرتبه معامله و حجم معاملات ۲ میلیارد و ۷۸۹ میلیون سهمی در رده دوم صنایع با بیشترین حجم معاملات قرار داشت، این گروه نیز رشد ۹/ ۸ درصدی شاخص را تجربه کرد. تعداد اندک صنایع با روند نزولی شاخص در روند هفتگی کاملا به فضای مثبت و بعضا هیجانی بازار اشاره دارد. در این میان، تنها سه صنعت در هفته گذشته با افت شاخص مواجه شدند، گروههای دباغی، حملونقل و منسوجات از صنایع نزولی هفته گذشته بود. حضور صنعتی مانند حملونقل در سالهای اخیر بهعنوان صنایع لیدر هستهای (صنایع صعودی در بزنگاههای مذاکرات هستهای) در میان صنایع نزولی قابلتوجه است.
در حالی که نگرانی از اضافه جهش (overshoot) در میان کارشناسان بازار بهوجود آمده است، افت هفته گذشته این گروه، به تعدیل قیمت نمادهای آن و آرامش نسبی پس از جهشهای بسیار زیاد اشاره دارد. بر این اساس، با وجود هیجانات موجود در بازار در شرایط کنونی اما دریافت چنین سیگنالهایی عاملی کاملا مثبت ارزیابی میشود. عبدهتبریزی در مقالهای منتشرشده در ۱۴ مرداد در «دنیای اقتصاد» و در زمانی که بازار در شرایط رکودی با وجود توافق هستهای قرار داشت، کاملا به احتمال اضافه جهش در بازار تاکید کرده بود. در این خصوص، این کارشناس ارشد بازار سرمایه در شرایط جهشهای مداوم کنونی در مصاحبهای با «بورس پرس» به این موضوع اشاره داشته که در آن زمان، بازار سرمایه همه امکانات فراهم شده ناشی از لغو تحریمها و حضور سرمایهگذاران خارجی و بهبود شرایط آینده اقتصاد ایران را کشف نکرده بود، اما مطابق با انتظارات در شرایط کنونی با تاخیر واکنشی مثبت را به این موضوع نشان داده است. وی با وجود جهشهای هفتههای اخیر به این موضوع اشاره کرده است که با وجود اینکه در شرایط کنونی حباب در بازار وجود ندارد، اما همچنان نگرانی از حرکت تند و جهش شاخص و در ادامه تشکیل حباب در قیمتها وجود دارد. وی در پایان گفته است که به نظر میرسد بازار منافع عظیم این موافقت تاریخی را تنزیل نکرده و همچنان موقعیت جدید ایران در منطقه را در قیمتها منعکس نکرده است. «دنیای اقتصاد» در روزهای گذشته به نگرانی ناشی از هیجان مسری بازار اشاره کرده بود. سقوط قیمتها با وجود همه خوشبینیهای کنونی پس از جهشهای مداوم قیمتی تنها میراث این هیجان خواهد بود. بر این اساس، همچنان انتظار حرکت معاملهگران بر اساس منطق و تحلیل و به دور از هیجان وجود دارد تا صعود آرام و پیوسته بازار را به دنبال داشته باشد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1003779/#ixzz3yhH8OJBb
۰۷:۲۹:۲۳ گروه صنعت و معدن: ششمین دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار سال جاری در حالی برگزار خواهد شد که در سفر رئیسجمهور ایران به ایتالیا شرکت دانیلی جزئیات تفاهمنامه ۷/ ۵ میلیارد دلاری خود با ایران را منتشر کرد. دانیلی یکی از شرکتهای مطرح در صنعت فولاد اروپا است، این شرکت در دورههای قبل نیز در این همایش حضور داشت و در همایش سال جاری نیز مدیرعامل این شرکت یکی از سخنرانان ششمین همایش فولاد خواهد بود. در این زمینه پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در مورد تأثیر این تفاهمنامه بر صنعت فولاد معتقد است که روند این تفاهمنامه زمانبر خواهد بود و تا سال آینده تحولی را در بازار فولاد ایران ایجاد نخواهد کرد.
به گفته وی تا این تفاهمنامه تبدیل به قرارداد نشود، نمیتوان اثر مشخص و ملموسی را در بازار فولاد کشور حس کرد. سلطانی افزود: بازار فولاد در سالهای گذشته موتور محرکه رشد اقتصاد کشور چین بود و با توجه به نرخ رشد اقتصادی بالای این کشور و نیاز زیاد به فولاد برای ساخت و ساز، در سالهای گذشته ظرفیتهای زیادی در این زمینه بهوجود آمد. به گفته وی از ۲/ ۱ میلیارد تن ظرفیت اسمی تولید فولاد در چین، حدود ۳۵۰ میلیون تن خالی است که دلیل اصلی آن کاهش نرخ رشد اقتصادی و کاهش موج ساخت و ساز در چین است؛ البته گرانتر شدن هزینههای کارگری چین نیز میتواند یکی از عوامل کاهش تولیدات چین باشد. نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: آمارها نشان میدهد که ظرفیت ۸۵۰ میلیون تنی تولید فولاد در چین معادل بیش از ۵۰ درصد تولید فولاد در جهان است. براساس تحلیلها اقتصاد چین در سال ۲۰۱۶ هم سال خوبی را در پیش نخواهد داشت در نتیجه نمیتوان امید به بهبود وضعیت تولید فولاد در این کشور داشت. پیشبینی رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۱۶ حدود ۲/ ۶ درصد است و با توجه به اینکه این کشور در سالهای گذشته رشد دورقمی را تجربه میکرد، تا زمانی که چین خود را با نرخ رشد یک رقمی تطبیق دهد و الگوی توسعهاش را با شرایط کنونی برنامهریزی کند، حدود ۵ سال طول خواهد کشید؛ از سوی دیگر چشمانداز رشد مصرف فولاد در سایر اقتصادها به میزانی نخواهد بود که اثر ملموسی در قیمت فولاد داشته باشد. بر این اساس به نظر میرسد چشمانداز بازار فولاد در سال آینده وضعیت رو به بهبودی را نداشته باشد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1003783/#ixzz3yhGv0gy0
۰۷:۲۸:۵۴ دنیای اقتصاد: نخستین سفر رئیسجمهور به اروپا در پسابرجام، سوغات متعددی برای اقتصاد ایران داشت. هیاتهایی که در سفر به ایتالیا و فرانسه همراه رئیسجمهور بودند، در چند حوزه قراردادهایی مهم امضا کردند و در حوزههایی نیز، به تفاهمهای قابلتوجهی با همتایان اروپایی رسیدند. یکی از مهمترین اتفاقات، تفاهم بانک مرکزی ایران با «ساچه» ایتالیا بود که براساس آن برای کشورمان سقف اعتباری ۶ میلیارد یورویی در نظر گرفته شد. این در حالی است که در ابتدای رایزنیها، سقف تعیین شده ۵/ ۱میلیارد یورو بود که با مذاکرات بعدی تا ۴ برابر افزایش یافت. در حوزه حملونقل نیز موردتوجهترین قرارداد، خرید هواپیماهای «ایرباس» است. علاوهبراین، قراردادهای متنوع دیگری نیز در حوزههای صنعت و اینترنت نهایی شده است. عقد قرارداد فروش ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار بشکه نفت به شرکت «توتال» که با احتساب بهای کنونی نفت رقمی بیش از ۲ میلیارد دلار در سال خواهد بود، یکی از قراردادهای بااهمیت سفر اخیر بود. همزمان، شرکت «انی» ایتالیا هم برای حضور در پروژههای مهم نفتی کشور اعلام آمادگی کرد. اما بخش خودرو نیز از قافله عقب نماند. پس از ماهها مذاکره، قرارداد پژو و ایران خودرو بالاخره امضا شد تا بر اساس این قرارداد ۴۰۰ میلیون یورویی، علاوهبر تولید سه خودرو جدید پژو در ایران، شرکتی مشترک میان ایران خودرو و پژو نیز تاسیس شود.
گروه صنعت و معدن: «امضای تفاهمنامه برای خرید ۱۱۸ فروند هواپیمای ایرباس به ارزش تقریبا ۲۳ میلیارد یورو، امضای تفاهمنامه با گروه فیوز فرانسه، عقد تفاهمنامه همکاری در بخش حمل و نقل، توسعه فرودگاه امام خمینی(ره)، توافقنامه میان دو شرکت ونسی و وزارت راه و شهرسازی برای طراحی و ساخت ترمینالهای جدید فرودگاه شهید هاشمینژاد مشهد و فرودگاه شهید بهشتی اصفهان، توافق دریایی برای همکاری در زمینه راه و پایانههای خطوط کشتیرانی، یادداشت تفاهم در زمینه آب تهران، یاداشت تفاهم در زمینه پروژه گلخانهای و…» از جمله تفاهمنامههای منعقد شده از سوی هیات همراه رئیسجمهوری با شرکتهای فرانسوی است. علاوه بر شرکتهای فرانسوی در این سفر تفاهمنامههایی نیز میان ایران و ایتالیا منعقد شد که عبارت است از «عقد قرارداد با فولادسازی دانیلی، فعالسازی مجدد کمیته مشترک اقتصادی، بازگشت به سطح قبلی تجارت و سرمایهگذاری، تقویت همکاریهای دوجانبه در بخشهایی همچون انرژی، انتقال فناوری، سرمایهگذاریهای مشترک و توافقات دوجانبه جدید به منظور ارتقای اجرای منشور میلان و در راستای اصول EXPO2015 حمل و نقل، توسعه زیرساختها با هدف تسهیل جریانهای صادراتی از زمین، دریا و هوا و محیط زیست، تشویق بانکداری دوجانبه و روابط اعتباری و…» تفاهمنامهها و قراردادهای منعقد شده را میتوان دستاورد سفر رئیسجمهوری ایران به همراه هیات دولت و برخی از فعالان بخش خصوصی به این دو کشور دانست.
امضای ۲۰ سند همکاری با فرانسه
در سفر رئیسجمهور ایران به فرانسه ۲۰ سند همکاری به امضا رسید که خرید ۷۳ هواپیمای پهن پیکر و ۴۵ هواپیمای متوسط با بودجهای حدود ۲۳ میلیارد یورو از جمله آنها است. براساس این قرارداد مقرر شده تا سه فروند از هواپیماهای مذکور برای نوسازی ایرلاینهای کشور تا پایان سال به ایران تحویل داده شود. این سفر، مجالی شد تا ناوگان حمل و نقل هوایی ایران بهواسطه امضای تفاهمنامه برای خرید ۱۱۸ فروند هواپیمای ایرباس روند نوسازی را آغاز کند. بر اساس گزارشهای منتشر شده، قرارداد خرید ۷۳ هواپیمای پهن پیکر و ۴۵ هواپیمای متوسط در مراسمی در کاخ الیزه با حضور حسن روحانی و فرنسوا اولاند رئیسجمهوری فرانسه امضا شده است. پیش از این قرار بود ۱۱۴ هواپیما از این شرکت فرانسوی خریداری شود که تنها مدل ۲۴ فروند هواپیما از این تعداد مشخص بود. مسوولان نیز اعلام کرده بودند ایران بهطور کلی در نظر دارد تا ۵ میلیارد دلار برای خرید هواپیما هزینه کند. اما با امضای قرارداد برای خرید از ایرباس، جزئیات بیشتری نیز منتشر شده است. ایرباس در بیانیهای اعلام کرده این قرارداد آموزش خلبانان و پشتیبانی از عملیات فرودگاه و مدیریت ترافیک هوایی را در بر میگیرد. در این راستا، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی نیز از امضای قراردادهای جدید خبر داده و اظهار کرده است: در آینده نزدیک قراردادهایی را با کمپانی ATR امضا خواهیم کرد و فکر میکنم سایر سازندههای هواپیما و حوزههای دیگر حملونقل به سراغ ما بیایند. قراردادی نیز با شرکت CMA در زمینه حمل و نقل دریایی به امضا رسیده است. وی درباره طرح توسعه فرودگاه امام خمینی (ره) و ظرفیت این فرودگاه توضیح داد: با قراردادهایی که به امضا خواهیم رساند برنامه توسعه ما برای این فرودگاه رسیدن به ظرفیت سالانه ۴۵ میلیون مسافر است. آخوندی با اشاره به مذاکرات فشرده با مدیران ایرباس و توافق با آنها گفت: در سال جاری میلادی ۸ فروند هواپیمای ایرباس به ناوگان هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) اضافه میشود. وی افزود: با توافق طرف فرانسوی قرار شد تا سال ۲۰۲۴ یعنی ۸ سال آینده ۱۱۰ فروند انواع هواپیمای ایرباس به ناوگان هوایی ایران افزوده شود. حال آنکه وال استریت ژورنال طی گزارشی نوشته است: انتظار نمیرود هواپیماهای جدید سفارش داده شده تا سال ۲۰۲۰ تحویل ایران شود. یک مانع عمده بر سر راه اجرایی شدن این قراردادها این است که اکثر قراردادهای خرید و تامین مالی هواپیما به دلار است. با توجه به محدودیتهای بانکی اعمال شده از سوی دولت آمریکا، اجرایی شدن این قراردادها به خصوص بین ایرلاینهای غیردولتی دشوار خواهد بود. فابریس برژی، مدیر عامل ایرباس نیز اعلام کرد، گفت وگوهایی که با دولت و مقامات هواپیمایی ایران صورت گرفته میتواند به تحویل سریع هواپیماها به این کشور در ماههای آینده منتهی شود. وی در دیدار خود با رئیسجمهوری ایران نیز از گشایش دفتر ایرباس در تهران در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: تعدادی از هواپیماهای مسافربری تولید این شرکت در سال ۲۰۱۶ تحویل ایران میشود که زمان تحویل نخستین فروند از این هواپیماها نیز در ماه فوریه (۱۲ بهمن تا ۱۰ اسفند) خواهد بود. گفته میشود خرید هواپیماها بهصورت اجاره بهشرط تملیک است که کشورمان متعهد میشود طی مدت ۱۰ سال پول هواپیماها را پرداخت کند. از سویی فرهاد پرورش، مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی در تشریح جزئیات این قرارداد گفته است: مبلغ قرارداد در طول چند سال باید پرداخت شود که بخش اعظم آن از طریق فاینانس تامین میشود. وی گفت: هواپیماهای ایرباس ۳۲۰ بیشتر برای پروازهای داخلی و منطقهای است؛ همچنین هواپیمای ۳۳۰ برای پروازهای میانبرد و هواپیماهای میانبرد نزدیک به دوربرد است. ایرباس ۳۵۰ از هواپیماهای دوربرد محسوب میشوند و بسیار جدید و مدرن هستند که در منطقه تنها یکی، دو ایرلاین از این تیپ هواپیما استفاده میکنند. همچنین ایرباس ۳۸۰ برای مسیرهای قارهپیما و دوربرد هستند که البته این تعداد بسته به نیاز کشور قابل تغییر است. تحویل هواپیماهای ایرباس ۳۸۰ طی ۴ تا ۵ سال آینده پیش بینی شده اما تحویل این ۱۲ فروند مشروط به فراهم شدن شرایط بازرگانی و توسعه زیرساختهای فرودگاهی کشور برای پذیرش هواپیماهای ایرباس ۳۸۰ است چراکه این هواپیماها بسیار بزرگ و پهن پیکر هستند. مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران درباره زمان تحویل این هواپیما از سوی شرکت ایرباس به ایران گفت: تحویل فوری هواپیماهای نو سخت است و کمپانیهای سازنده از گذشته برای فروش هواپیما سفارشهای لازم را دریافت کردهاند و در نوبت تحویل خود قرار میدهند. وی افزود: طی مذاکرات صورت گرفته و وعده شرکت ایرباس قرار است بین ۵ تا ۸ فروند از این ۱۱۸ فروند هواپیما در سال ۲۰۱۶ میلادی (۱۱ ماه مانده تا پایان سال میلادی) به ایران تحویل دهد. پرورش با اشاره به اینکه پشتیبانی، تعمیر و نگهداری این هواپیماها در قرارداد اولیه با ایرباس دیده شده است، گفت: خرید هواپیما شامل یک قرارداد اولیه و یک قرارداد خرید است که در این سفر قرارداد اولیه با ایرباس به امضا رسیده که هم برای ایران و هم برای شرکت هواپیما ساز ایرباس تعهدآور است.
توسعه فرودگاه امام(ره)
علاوه بر قراردادهای مذکور یادداشت تفاهمنامه همکاری نیز در بخش حمل و نقل از سوی وزیر راه و شهرسازی ایران و وزیر محیط زیست و توسعه پایدار فرانسه امضا شد. توسعه فرودگاه امام خمینی(ره) با همکاری شرکت ADP بین رئیس سازمان هواپیمایی کشور و مدیرعامل شرکت فرودگاهی امام خمینی (ره) یکی دیگر از توافق نامههای منعقد شده در این سفر با رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت ADP است. از سوی دیگر توافقنامهای نیز بین دو شرکت ونسی و وزارت راه و شهرسازی برای طراحی و ساخت ترمینالهای جدید فرودگاه شهید هاشمینژاد مشهد و فرودگاه شهید بهشتی اصفهان به امضا رسید. از توافقهای زمینی که بگذریم در این سفر توافقهای دریایی نیز برای همکاری در زمینه راه و پایانههای خطوط کشتیرانی از سوی مدیرعامل شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و رئیس CMA و CGM به امضا رسید. در این خصوص اصغر فخریه کاشان، قائممقام وزیر راه و شهرسازی در امور بین الملل به قرارداد دیگر دولت با شرکتبوئینگ فرانسوی اشاره کرده و گفت: تاسیس شرکتی که ۶۰ درصد از سهام آن به ایران تعلق دارد با این شرکت فرانسوی در دستور کار قرار گرفته و مطابق با آن، طرح توسعه فرودگاه امام اجرایی خواهد شد، اما شرط این است که طرف خارجی ۱۰۰ درصد پول را وارد این شرکت کند تا فرودگاه ساخته شود. قرارداد به صورت BOT خواهد بود اما اداره فرودگاه به صورت مشترک با طرف ایرانی انجام میشود. وی با اشاره به اینکه باید ۳ ماهه طرفین کارهای مهندسی و مطالعاتی را انجام دهند و مناقصه برگزار شود تا سهم بزرگی از ساخت به دست پیمانکاران داخلی انجام گیرد، گفت: براساس قرارداد تا سال ۲۰۲۵ باید ظرفیت فرودگاه امام به ۴۵ میلیون مسافر برسد. قائممقام وزیر راه و شهرسازی به قرارداد توسعه فرودگاه مشهد و اصفهان اشاره کرد و گفت: این قرارداد با شرکت ونسی فرانسه به امضا رسیده است که در این قرارداد هم در مدت ۳ ماه باید طرفین کار مهندسی را انجام دهند و پروژه از سوی پیمانکار ایرانی انجام گیرد. وی به قرارداد با شرکتهای ایتالیایی هم اشاره کرد.
امضای تفاهمنامه با فیوز فرانسه
امضای تفاهمنامه با گروه «فیوز» فرانسه یکی دیگر تفاهمنامههای منعقدشده در سفر فرانسه با ایمیدرو است. گروه فیوز فرانسه از بزرگترین شرکتهای صنعتی دنیا محسوب میشود در این تفاهمنامه با ایمیدرو، برای سرمایهگذاری در ایجاد کارخانه تولید آند برای صنعت آلومینیوم اعلام آمادگی شده است.
تفاهمنامه آبی
یادداشت تفاهم در زمینه آب تهران توسط معاونت برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو و مدیر کل سوئز و توافق کشاورزی بین کایکو و گلدن گروپ در زمینه پروژه گلخانهای تولید گوجهفرنگی با استفاده از فناوری بالا و صرفهجویی در آب و انرژی به امضای مدیر تولید گروه کایکو و مدیر گلدون گروپ رسید، از دیگر تفاهمنامههای منعقدشده در این سفر به فرانسه بوده است. کاوه زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران و دبیرکل کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران نیز در این سفر سند همکاری با فرانکو بورگاد، رئیس هیات مدیره فدراسیون توسعه تبادلات بینالمللی محصولات و تکنیکهای فرآوری مواد غذاییADEPTA امضا کردند. ADEPTA، فدراسیون توسعه تبادلات بین المللی محصولات و تکنیکهای فرآوری مواد غذایی در زمینه توسعه تولید تجهیزات و به عنوان تامین کننده فعال است. همکاری بین کانون و فدراسیون مذکور در حوزههای سیاست گذاری، برگزاری سمینار و نمایشگاه در پاریس وتهران، تبادل ایدهها و انتقال تکنولوژی، تامین مواد اولیه، مشارکت و سرمایهگذاری در تولید برای بازارهای منطقه، ایجاد ارتباط بین صنایع غذایی ایران و فرانسه، اعزام هیاتهای تجاری، سنجش پتانسیلهای موجود و بهرهبرداری از آنها و همچنین ایجاد فرصتهای تجاری بین دو کشور تلاش برای بالا بردن تراز تجاری دوکشور از جمله مواردی است که در این تفاهمنامه مورد توجه قرار گرفته است.
همکاریهای اقتصادی با ایتالیا
رئیسجمهور و هیات همراه در سفر خود به ایتالیا نیز قراردادها و تفاهمنامههایی را به امضا رساندند. «فعالسازی مجدد کمیته مشترک اقتصادی از طریق برگزاری جلسات منظم در پایتختهای دو کشور»، «بازگشت به سطح قبلی تجارت و سرمایهگذاری و فعالیت در زمینه گسترش سطح تجارت»، «تقویت همکاریهای دوجانبه در بخشهایی همچون انرژی از طریق همکاریهای صنعتی ارتقایافته در نتیجه انتقال دانش»، «سرمایهگذاریهای مشترک و بازاریابی محصولات مبتکرانه»، «سیاستهای کشاورزی و صنعت کشاورزی، غذایی از طریق انتقال فناوری»، «سرمایهگذاریهای مشترک و توافقات دوجانبه جدید به منظور ارتقای اجرای منشور میلان و در راستای اصول EXPO2015حمل و نقل» از جمله تفاهمنامههای منعقدشده میان ایران و ایتالیا است. از سوی دیگر «دسترسی به ظرفیت موجود برای تقویت همکاریها در زمینه توسعه زیرساختها و با هدف تسهیل جریانهای صادراتی از زمین، دریا و هوامحیط زیست از طریق تبادل اطلاعات در زمینه مقابله با آلودگی هوا، خشکسالی و تغییرات اقلیمی»، «تشویق بانکداری دوجانبه و روابط اعتباری» از دیگر تفاهمنامهایی است که در این سفر به امضای رسید. در بانکداری دوجانبه طرفین از ابتکاراتی که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانک مرکزی ایتالیا انجام داده بودند، استقبال کردند و همچنین از ابتکارات دیگر مراکز مالی و بیمهای مرتبط به ویژه آژانس اعتبارات صادراتی ایتالیا (SACE) و خواستار گسترش چنین روابطی شدند.
قرارداد دانیلی با ایران
در سفر رئیسجمهوری به ایتالیا شرکت دانیلی نیز از عقد قرار داد ۷/ ۵ میلیارد دلاری با ایران خبر داد در بیانیهای که از سوی این شرکت منتشر شده آمده است این شرکت با هدف ایجاد شرکت مشترک «پرشین متالیکز» ۲ میلیارد یورو در ایران سرمایهگذاری خواهد کرد. همچنین موافقتنامهای با تعدادی از شرکتهای ایرانی برای تامین و ایجاد کارخانههای تولید فولاد و آلومینیوم به ارزشی حدود ۷/ ۳ میلیارد یورو به امضا خواهد رسید. این طرحها توسط بخش «کارخانه سازی» گروه دانیلی به اجرا در خواهد آمد و به محض آماده شدن بستههای تامین مالی مرتبط با این فعالیتها توسط ساچه ایتالیا و دیگر بانکهای بزرگ ایتالیایی و اروپایی، در مدت زمان ۵/ ۴سال به اجرا گذاشته میشوند. براساس بیانیه این شرکت هدف از اجرای این طرحها نه تنها افزایش ظرفیت تولید محصولات (فولاد و آلومینیوم) که بهبود کیفیت آنها، کاهش اثرات زیست محیطی و بهینه سازی هزینههای انتقال است. از این رو سبب ایجاد ارزش افزوده برای منابع معدنی و انرژی (که ایران آنها را در اختیار دارد) و تولید رقابتی فولاد میشود. شرکت دانیلی در بخش دیگری از بیانیه خود، با مقایسه هزینه تولید انرژی در ایران و ایتالیا، به مزیتهای منابع ایران اشاره کرده و آورده است، هزینه انرژی در ایتالیا ۱۸برابر هزینههای انرژی ایران است که این امر تولید محصولات فولادی در ایران را مقرونبه صرفه خواهد کرد. دانیلی در پایان این بیانیه، جایگاه ایران برای کشوری بزرگ همچون چین را مورد توجه قرار داده و آورده است، توافقنامه تجاری که هفته گذشته بین ایران و چین به امضا رسید ۶۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری را در افق ۱۰ ساله در نظر قرار داده است که به وضوح، مبین برنامههای بلند مدت چین در این کشور(ایران) است. معرفی پروژههای جدید و زمینههای احتمالی همکاری بین بنگاههای کوچک و متوسط از طریق تبادل تجربیات موفق در زمینه طراحی و مدیریت پارکهای فناوری از دیگر تفاهمنامههای منعقد شده در این سفر است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1003827/#ixzz3yhGJj4kF
۰۷:۲۴:۴۵ دنیای اقتصاد: سرمایه بسازوبفروشها طبق تازهترین آمار رسمی، در حال خروج از منطقه پرخطر بازار ساختوساز – ساختمانهای نیمهکاره – است و در مسیر «تکمیل» پروژههای مسکونی رهاشده، شتاب اولیه گرفته است. طبق گزارش بانک مرکزی، در بهار امسال بهرغم افت ۴/ ۶ درصدی کل سرمایهگذاریهای ساختمانی و نزول ۵/ ۱۴ درصدی سرمایهگذاری در ساختمانهای جدید، حبس سرمایه در نیمهکارهها ۴/ ۷ درصد کاهش یافت و معادل آن، صرف «تکمیل» شد. گرایش دوباره به اتمام ساختمانها بعد از یکسال، احتمال کمبود تازهسازها را در سال رونق معاملات پایین میآورد و باعث تداوم ثبات قیمت مسکن میشود.
گروه مسکن،فرید قدیری: منطقهای از ساختوسازهای مسکونی که شدت فعالیت سازندهها در آن، زودتر از دو منطقه دیگر بر متغیرهای بازار ملک تاثیر میگذارد، بعد از حداقل یک سال کمتحرکی، مجددا به مقصد اول سرمایهگذاریهای ساختمانی تبدیل شد. گزارش «دنیای اقتصاد» از جزئیات یک آمار جدید و رسمی حاکی است: در بهار امسال رکود ساخت و ساز به لحاظ ارزش سرمایهگذاری سازندهها، به بالاترین حد از زمان شروع افت فعالیتهای ساختمانی – از اواخر سال۹۲ – رسید، اما در همین فصل بهرغم کاهش ۴/ ۶درصدی «کل» سرمایهگذاریهای ساختمانی و همچنین کاهش ۵/ ۱۴ درصدی سرمایهگذاری در ساختمانهای «جدید»، از یکسو سرمایههای محبوس در ساختمانهای «نیمهکاره»، ۴/ ۷ درصد کم شد و از سوی دیگر ورود سرمایه برای «تکمیل» ساخت و سازهای مسکونی ۴/ ۷ درصد افزایش یافت که این اتفاق به معنای تمرکز دوباره بسازوبفروشها بر عرضه سریع و قابلفروش آپارتمان است.
ورود مجدد فعالان ساختمانی به منطقه «تکمیل» نیمهکارهها با توجه به ظرفیت قابلتوجه و معطلمانده در منطقه مربوط به «پروژههای رهاشده» یکی دو سال اخیر، باعث خواهد شد در بازار عرضه مسکن سال ۹۵ همزمان با افزایش حجم معاملات و رونق خرید مسکن، «احتمال کسری» یا کمبود شدید «نوساز»ها به حداقل برسد. بانک مرکزی در تازهترین گزارش خود از نحوه توزیع سرمایهگذاریهای ساختمانی در سه منطقه «ساختوساز جدید»، «پروژههای نیمهکاره» و «تکمیل یا عرضه ساختمانهای تازهساز»، اعلام کرد: در فصل بهار امسال نزدیک به ۲۰ هزار میلیارد تومان -۱۹ هزار و ۷۹۶ میلیارد تومان- در کل ساخت و سازها سرمایهگذاری صورت گرفت که ۴/ ۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۹۳ کاهش داشته است. ۵۴ درصد این سرمایهها طی بهار ۹۴، در ساختمانهای نیمهکاره حبس شد که البته این میزان سرمایهگذاری با رقمی معادل ۱۰ هزار میلیارد تومان، نسبت به بهار۹۳، از کاهش ۴/ ۷ درصدی برخوردار شد. همچنین حجم سرمایهگذاری در پروژههای جدید طی این فصل با رقمی معادل ۴ هزار و ۷۲۳ میلیارد تومان، ۵/ ۱۴ درصد نسبت به اولین فصل سال قبل، افت کرد. بررسیهای «دنیای اقتصاد» در اینباره نشان میدهد: ساخت و سازهای مسکونی به لحاظ تیراژ واحدها، از اواسط سال ۹۲ روند نزولی به خود گرفت و نرخ رشد سرمایهگذاری سازندهها نیز بعد از ثبت رکورد مثبت ۵۵ درصدی در سال ۹۱، به تدریج در فصول سال ۹۲ شیب منفی گرفت تا اینکه در بهار امسال با گذشتن از مرز صفر، به منفی ۴/ ۶ درصد رسید. پیشتر اگرچه شتاب نرخ رشد سرمایهگذاری منفی شده بود اما نرخ رشد در ۴ فصل سال۹۳، به ترتیب ۵/ ۱۳ درصد، ۷/ ۰ درصد، ۹/ ۲ درصد و ۷/ ۱۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۹۲، افزایش پیدا کرده بود به طوریکه حجم سرمایهگذاریهای ساختمانی در یک سال ۹۳، ۵/ ۷ درصد نسبت به یک سال ۹۲ رشد مثبت از خود نشان داد. با این حال، تحتتاثیر تداوم رکود مسکن در سال ۹۴ انقباض بیشتر در فعالیتهای ساختمانی باعث شد سرانجام حجم سرمایهگذاری نیز کاهش یابد. اما در این بین، حرکت خلافجهت سرمایهها در دو بازار نیمهکارهها و بازار ساختمانهای تکمیلی، ویژگی مثبت کنونی بازار ساخت و ساز بهحساب میآید که میتواند برخی بدبینیها را به بازار مسکن سال ۹۵ خنثی کند.
طی سال گذشته، ساخت و ساز شاهد انباشت وسیع سرمایهها در منطقه مربوط به ساختمانهای نیمهکاره بود بهطوری که در یک سال۹۳، حجم سرمایهگذاری در ساختمانهای نیمهکاره با افزایش ۵/ ۱۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل، بالاترین نرخ رشد سرمایهگذاری در مقایسه با دو منطقه دیگر (جدید و تکمیلی) را به خود اختصاص داد. در آن سال، سرمایهگذاری در ساختمانهای جدید تنها ۶/ ۳ درصد و برای تکمیل ساختمانها نیز حداکثر ۴ درصد بیشتر از سال۹۲ شد. این موضوع یعنی انصراف فعالان ساختمانی از ادامه کار و رهاسازی پروژهها به حال خود در سال ۹۳ سبب شد کارشناسان اقتصاد مسکن در سال جاری، احتمال کسری عرضه آپارتمان تازهساز در سال آینده و شدت گرفتن این رخداد در سال ۹۶ را پیشبینی کنند، اما در حال حاضر با افزایش نرخ سرمایهگذاری در تکمیل ساختمانها که به معنای جذاب شدن دوباره فرآیند «ساخت و فروش واحد مسکونی» است، عملیات عرضهسازی برای بازار مسکن ۹۵ شروع شده است و از این منظر، میتوان به رونق غیرتورمی معاملات مسکن در سال جدید امیدوار بود. با این حال تحتتاثیر افزایش ساختمانهای نیمهکاره در سال ۹۳ –رشد ۵/ ۱۰ درصدی حجم سرمایه محبوس در این ساختمانها- بازار ملک در فصل بهار امسال شاهد کاهش ۷ درصدی در تعداد واحدهای مسکونی تازهساز و تکمیلشده در کل کشور نسبت به بهار سال قبل بود و در کل، ۱۴۰ هزار واحد مسکونی در شهرهای کشور بهصورت آپارتمان تازهساز روانه بازار مصرف شد. طبق نیازسنجیهای صورت گرفته توسط معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی، در هر یک از فصول سال جاری، باید چیزی در حدود ۲۵۰ هزار واحد مسکونی جدید و تازهساز وارد بازار شود تا امکان پاسخگویی به تقاضای بالقوه برای خرید یا اجاره مسکن وجود داشته باشد.
در تهران نیز تعداد آپارتمانهای تازهساز عرضه شده به بازار معاملات در بهار امسال به ۲۸ هزار و ۹۰۰ واحد مسکونی رسید که ۱۶ درصد نسبت به بهار۹۲ کمتر بود. اما از آنجا که طی همین فصل، فقط ۱۷ هزار فقره از کل معاملات خرید مسکن در تهران، مربوط به واحدهای نوساز بود، این کاهش در نرخ عرضه تازهسازها، تاثیر منفی روی قیمتها نگذاشت. بازار معاملات مسکن در تهران از حدود دو ماه پیش، وارد فاز پیشرونق شد. چنانچه این بازار رونق بگیرد، حجم خرید آپارتمان در هر ماه به حداقل ۱۷ تا ۱۹ هزار واحد مسکونی افزایش مییابد، بنابراین نرخ تکمیل و عرضه تازهسازها نیز باید در همین سطح تنظیم شود، هر چند بازار فعلی عرضه در تهران با انباشت حدود ۹۰ هزار واحد مسکونی نوساز از قبل مواجه است که در صورت افزایش معاملات، این آپارتمانها در نقش موجودی انبار بازار ملک، برای مدتی مانع از بروز شکاف بین عرضه و تقاضا خواهد شد. ۵۰ درصد معاملات مسکن در هر ماه، مربوط به واحدهای نوساز – صفر تا ۵ سال ساخت- است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» درباره علت شدت گرفتن تکمیل ساختمانهای نیمهکاره حاکی است: بساز و بفروشها با این تشخیص که شرایط خرید در سمت تقاضا با توجه به دو مولفه قیمت و وام مسکن فراهم شده است، مزیت اقتصادی تکمیل را بیشتر از شروع پروژه جدید یا معطلگذاشتن پروژههای نیمهکاره، برآورد کردهاند. اوایل امسال روند کاهنده قیمت مسکن کند شد و در دو فصل اخیر نیز «ثبات» در مقایسه با ریزنوسانات ماهانه، بر قیمت ملک غالب شد. به این ترتیب میتوان حدس زد که در تابستان و پاییز امسال نیز شتاب افزایش سرمایهگذاری برای تکمیل ساختمانهای نیمهکاره بیشتر شده باشد. در این صورت حجم عرضه آپارتمانهای تکمیلشده در پایان سال ۹۴ به لحاظ نرخ رشد، نسبت به سال گذشته بهبود پیدا خواهد کرد. سال گذشته در کل کشور ۷۱۸ هزار واحد مسکونی تازهساز وارد بازار مصرف شد که ۱۴ درصد کمتر از سال۹۲ بود.
اصلاح رفتار در ساخت و ساز
مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه زمان اصلاح رفتار در ساخت و سازهای مسکونی فرارسیده است، اعلام کرد: سرمایهگذاران ساختمانی همواره با پیروی از مدل سنتی و کمبازده، معمولا هنگام رونق معاملات و اوجگیری قیمت، سرمایهگذاری برای تکمیل پروژهها را افزایش میدهند و در زمان رکود بهعنوان مناسبترین دوره برای این مدل ساخت و ساز، از تکمیل نیمهکارهها دست میکشند. علی چگینی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» افزود: افزایش نرخ تکمیل ساختمانها در زمان افزایش قیمت مسکن، جز افزایش رسوب نوسازها و تشدید پروسه فروش نرفتن واحدهای مسکونی، عایدی دیگری برای سرمایهگذاران ندارد چراکه در پایان دوره جهش قیمت مسکن – بهار سال۹۲-سمت تقاضای مصرفی و حتی سرمایهای از بازار خرید خارج میشود و تا زمان تخلیه حباب و تعدیل سطح واقعی قیمت مسکن متناسب با تورم، معاملات مسکن در پایینترین حجم ممکن، باقی میماند. چگینی تاکید کرد: بهترین زمان برای شتاب دادن به روند تکمیل ساختمانها میانه دوره رکود و اواخر آن است تا به موازات بازگشت تقاضای مصرفی به بازار معاملات، حجم عرضه نیز افزایش یابد. مدیرکل اقتصاد مسکن تغییرات خلاف جهت در نرخ رشد سرمایهگذاریهای ساختمانی در دو حوزه نیمهکارهها و تکمیل شدهها طی بهار امسال را نقطه قوت بازار ملک در میان مدت اعلام کرد و گفت: از آنجا که پروسه ۱۸ تا ۲۴ ماهه ساختوساز جدید، باعث میشود بازار ملک در بلندمدت از رونق و رکود ساختمانی تاثیر بپذیرد، اما تغییرات در نرخ تکمیل ساختمانهای نیمهکاره به علت آنکه پروسه زمانی تکمیل یک تا دو فصل زمان لازم دارد، در کوتاهمدت و میانمدت بر بازار معاملات اثر میگذارد. بنابراین از این منظر، افزایش حجم سرمایهگذاری در تکمیل ساختمانها طی بهار امسال، برای این بازار رکودی، نقطهقوت به حساب میآید. علی چگینی در همایشی که ۱۸ اسفند امسال تحت عنوان «چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۹۵» توسط «دنیای اقتصاد» برگزار خواهد شد، به بررسی چشمانداز بازار مسکن و ساختمان در سال جدید خواهد پرداخت و مدلهای سرمایهگذاری موفق در این بازار طی سال آینده با توجه به شرایط فعلی مولفههای این بازار را تشریح میکند. همایش «چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۹۵»، وضعیت بازارهای مسکن، ارز، طلا، بورس و همچنین نرخ سود بانکی در سال جدید را بررسی میکند و تحلیلگران هریک از این بازارها با تشریح رفتارهای متقابل بازارها بر همدیگر، مجموعه عوامل موثر بر قیمت، نرخ سود و بازدهی و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف را برای شرکتکنندگان در همایش، تحلیل میکنند. علاقهمندان به شرکت در این همایش میتوانند برای رزرو و ثبتنام با شماره تلفن ۸۷۷۶۲۴۳۰ تماس بگیرند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1003767/#ixzz3yhGDCCL2
۰۷:۲۲:۲۳ شرکتهای فرانسوی در نخستین سفر اروپایی رییس جمهور ایران اسلامی که کمتر از دو هفته پس از اجرایی شدن برجام انجام شد، قراردادهای همکاری به ارزش میلیاردها دلار امضا کردند.
به گزارش ایسنا، اکنون که اقتصاد کشور از تحریم های غربی رهایی یافته است، ایران درصدد تقویت روابط و توسعه اقتصادی است و در همین راستا حجتالاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی، رییس جمهور ایران هفته جاری در راس یک هیات بلندپایه سیاسی و اقتصادی متشکل از ۱۲۰ نفر به ایتالیا و فرانسه سفر کرد.
در سفر رییس جمهور به فرانسه، دکتر روحانی در مراسمی در کاخ الیزه که با حضور همتایای فرانسوی اش – فرانسوا اولاند – برگزار شد، قراردادهایی به ارزش حدود ۳۰ میلیارد یورو (۳۳ میلیارد دلار) امضا کرد که شامل توافق های همکاری با شرکتهای پژوسیتروئن، ایرباس و توتال بود.
پژوسیتروئن با ایران خودرو برای تولید سالانه ۲۰۰ هزار خودرو در ایران قرارداد امضا کرد و ارزش این قرارداد را که تحت آن نخستین خودرو در سال ۲۰۱۷ به تولید خواهد رسید، ۴۳۶ میلیون دلار اعلام کرد.
غول نفتی توتال تفاهم نامه ای برای خرید نفت از ایران بویژه برای پالایشگاههای فرانسوی و اروپایی امضا کرد. این شرکت همچنین به بررسی پتانسیل های صنعت نفت ایران برای ارزیابی حضور گسترده تر خواهد پرداخت.
شرکت هواپیمایی ایرباس ۱۱۴ هواپیمای مسافربری به ایران ایر تحویل خواهد داد و همچنین خدمات آموزش خلبان و تعمیر و نگهداری فراهم می کند. این سفارش که بر مبنای قیمتهای اعلام شده از سوی ایرباس، ۲۷ میلیارد دلار ارزش دارد شامل ۱۲ فروند هواپیمای سوپرجامبوی دو طبقه ای ۳۸۰ و ۲۱ فروند هواپیما از خانواده ای ۳۲۰ و ۲۴ فروند ای ۳۲۰ نئو است. همچنین ۷۳ فروند هواپیمای پهن پیکر سفارش ایران شامل ۲۷ ای ۳۳۰ و ۱۸ ای ۳۳۰ نئو و ۱۶ ای ۳۵۰ هستند.
شرکت راه آهن دولتی فرانسه (SNCF)با شرکت راه آهن ایران قرارداد امضا کرد.
مانوئل والاس – نخست وزیر فرانسه – اظهار کرده است در بخشهای سلامت، کشاورزی و محیط زیست هم قراردادهایی به امضا خواهند رسید.
در میان قراردادهای دیگری که در پایتخت فرانسه اعلام شد، شرکتهای آئروپورت دو پاریس وBouygues در ساخت پایانه جدید در فرودگاه امام خمینی تهران مشارکت خواهند کرد و شرکت Vinci SA توافقنامه ای برای اداره و نوسازی فرودگاههای مشهد و اصفهان امضا کرده است.
شرکت خط کانتینر فرانسوی CMA CGM برای همکاری در زمینه کشتیرانی و توسعه پایانه های بندری توافق کرد. شرکت سوئز که در زمینه محیط زیست فعالیت دارد برای تصفیه آب و شرکت سانوفی برای محصولات پزشکی با ایران قرارداد امضا کردند.
ارزش سندهای همکاری که در پاریس به امضا رسیدند قابل مقایسه با قراردادهای اعلام شده در رم هستند. دکتر روحانی در رم ١۴ سند همکاری در حوزههای حملونقل، راهآهن و ریل، همکاریهای آموزشی و پزشکی، بازرگانی، ایمنی، همکاریهای بندری، کشاورزی، قرنطینه و حفظ نباتات، پزشکی و دارویی امضا کرد.
بر اساس گزارش رویترز به نقل از یک مقام دولتی ایتالیایی، شرکتهای ایتالیایی به ارزش ۱۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار در حوزه انرژی، زیرساختها، فولاد و کشتیسازی با ایران قرارداد امضا کردند. در همین حال در میان قراردادهای بین دو کشور، قرارداد خط لوله با شرکت خدمات نفتی سایپم ایتالیا به ارزش چهار تا پنج میلیارد دلار بسته شد.
همچنین شرکت فولاد دانیلی ایتالیا قراردادی به ارزش ۷٫۵ میلیارد یورو و در حوزه زیرساخت هم شرکت Condotte d’Acqua ایتالیا قراردادی به ارزش چهار میلیارد دلار با ایران منعقد کردند.
۰۷:۲۱:۱۹ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، مقامهای شرکتهای کشتیرانی میگویند خریداران اروپایی نفت خام ایران برای انتقال این کالا، با مشکل پیدا کردن نفتکش موضوعی که چالشهای پیش روی ایران برای افزایش صادرات نفت، همزمان با کاهش تحریمهای غربی را مورد تأکید قرار میدهد.
افراد متخصص در شرکتهای کشتیرانی ایرانی و اروپایی به والاستریتژورنال گفتهاند در روزهای گذشته حدود ۶ شرکت نفتی از جمله توتال فرانسه با مشکل پیدا کردن تانکر برای انتقال ۸ میلیون بشکه نفتخام به کشورهای اروپایی مواجه بودهاند.
یک مقام در یکی از شرکتهای نفتکش گفت: «من دارم آبها را امتحان میکنم اما مجبور شدم از این کار دست بکشم.» به نوشته «والاستریتژورنال»، او ابتدا برای انتقال محمولهای از نفت خام ایران موافقت کرده، اما بعد از شکست در یافتن شرکتی که این محموله را بیمه کند، از این کار منصرف شده است.
مشکلات بیمه، موجب ایجاد اخلال در برنامههای ایران برای افزایش صادرات نفت این کشور به بیش از ۱ میلیون بشکه در روز میشود. صادرات نفت خام ایران در ماه ژانویه، روزانه ۲۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت، اما انتقال این نفت، عمدتاً به کشورهای آسیایی صورت گرفت.
این در حالی است که به نوشته والاستریتژورنال، عملی شدن اظهارات مقامهای ایران برای افزایش ۵۰۰ هزار بشکهای صادرات نفت ایران در هر روز در کوتاه مدت، و ۱ میلیون بشکه در مقاطع زمانی بعدی، تا اندازه زیای به بازگشت خریداران نفت اروپایی ایران وابسته است.
با این وجود، شرکتهای بیمه تمایلی به بیمه کردن نفتکشهای حامل نفت ایران به اروپا ندارند چرا که چندین لایه از تحریمهای آمریکا علیه ایران، علیرغم رفع برخی از تحریمهای هستهای علیه این کشور، کماکان برقرار هستند.
۰۷:۲۰:۴۹ حسن معتمدی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در مورد وضعیت نرخهای سود در شبکه بانکی، اظهار داشت: هماکنون با توجه به سیاستهای پولی بانک مرکزی و کم رنگ شدن نقش موسسات غیرمجاز سقف نرخ سود ۲۰ درصد برای سپردهها بیشتر رعایت میشود زیرا بانکها با توجه به وضعیت فعالیتهای اقتصادی نمیتوانند بیش از این سود به سپردهگذاران پرداخت کنند.
وی افزود: تصمیم اردیبهشت ماه شورای پول و اعتبار برای نرخ سود ۲۴ درصد برای عقود مشارکتی و سود ۲۱ درصد عقود مبادلهای در حال حاضر نسبت به گذشته بیشتر رعایت میشود و نرخ سود تسهیلات به طور متوسط حدود ۲۴ درصد است.
مدیرعامل بانک اقتصاد نوین با اشاره به ورود بانک مرکزی به بازار بین بانکی تصریح کرد: ورود بانک مرکزی به بازار بین بانکی موجب شد، نرخ سود در این بازار از ۲۹ درصد در چند ماه گذشته به حدود ۱۹ تا ۲۱ درصد کاهش یابد.
معتمدی گفت: با توجه به کاهش نرخ تورم به ۱۳٫۲ درصد و کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی، در صورت ادامه این روند نرخ سود سپرده و تسهیلات به تدریج کاهش خواهد یافت.
وی با اشاره به افزایش فاصله نرخ تورم و نرخ سود، اظهارداشت: نرخ تورم در اغلب سالها از نرخ سود کمتر بود، اما پس از مدتها نرخ سود سپرده از تورم بیشتر شد.
مدیرعامل بانک اقتصاد نوین با بیان اینکه نرخ سود سپرده مطلوب یک تا ۲ درصد بالاتر از تورم است، گفت: فاصله نرخ سود و تورم بسیار زیاد شده اما با توجه به شرایط سیستم بانکی و اقتصاد کشور قطعا این وضعیت باقی نمیماند و نرخهای سود کاهش خواهد یافت.
۰۷:۲۰:۱۳ سیدحسن خمینی در واکنش به عدم تایید او از سوی شورای نگهبان برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس خبرگان و اعلام عدم ابراز صلاحیتش گفت که به این موضوع اعتراض می کند گرچه از عدم ابراز صلاحیت خود تعجب کرده است.
۰۷:۱۹:۵۵ رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در مصاحبه اختصاصی با شبکه ان بی سی گفت مقام معظم رهبری شخصاً چهار شرط برای توافق هسته ای تعیین کردند.
صالحی که یکی از معاونان رئیس جمهور نیز هست، گفت آیت الله خامنه ای رهبر معظم ایران در جریان تک تک مراحل مذاکرات محرمانه موسوم به «راه دوم» با واشنگتن قرار داشته است.
صالحی گفت: «من گفتم که ما باید یک نامه رسمی از عمانی ها دریافت کنیم که به ما اطمینان دهد این پیشنهاد جدی است. وگرنه ما نمی توانیم فقط به حرف یک شخص بسنده کنیم. از این رو سلطان عمان نامه ای به رهبر معظم ما نوشت و این واقعیت را که آمریکا حاضر است وارد مذاکره دوجانبه با ایران یا به اصطلاح راه دوم شود، مطرح کرد. و سپس من نامه را به رهبری دادم و مسئله را با او در میان گذاشتم. و ایشان نیز موافقت کردند که ما این راه دوم را در پیش بگیریم. اما گفتند که باید چهار شرط را در نظر بگیریم.»
صالحی در ادامه توضیح داد که چگونه چهار شرط رهبر معظم ایران حد و حدود آنها را در مذاکره با واشنگتن تعیین کرده است.
وی گفت:«یک شرط این بود که ما باید فقط درباره مسئله هسته ای مذاکره کنیم و به هیچ حوزه دیگری ورود نکنیم. هیچ مذاکره سیاسی نداشته باشیم و فقط درباره مسئله هسته ای گفتگو شود.» شرط دوم این بود که «مذاکرات سریع باشد و ضعیف و طولانی نشود.»
صالحی افزود: «شرط سوم این بود که واشنگتن حق مسلم را که غنی سازی است، به رسمیت بشناسد. و شرط چهارم نیز شرطی بود که اجازه دهید برای خودمان نگه داریم.»
صالحی افزود که شرط چهارم «رویه ای» بوده است اما توضیح بیشتر در این باره نداد.
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان در ادامه بیان داشت: «اما بعداً، وقتی نخستین بار با هم ملاقات کردیم، متوجه شدیم دوستان مشترک داریم و آنها درباره او(مونیز) با من صحبت کرده بودند. گویا همدیگر را می شناختیم.»
«اگر من و پروفسور مونیز در مذاکرات نبودیم، برای کارشناسان تصمیم گیری سخت می شد. او (مونیز) یک فرد بسیار خردمند است. البته او به دنبال منافع ملی خودش است همانطور که من به دنبال منافع ملی خودم هستم.»
شبکه ان بی سی در حاشیه انتشار این گفتگو افزوده است: مذاکرات هسته ای اوایل این ماه با بیانیه های مطبوعاتی کری و ظریف در وین به اوج رسید اما این رویداد به طور کامل در صلح و صفا پیش نرفت و خون نیز روی زمین ریخته شد.
ان بی سی افزود پنج تصویر روی دیوار دفتر صالحی در تهران وجود دارد.این مرد آرام که انگلیسی را روان صحبت می کند، وقتی این تصاویر را به ما نشان داد، احساساتی شد و صدایش تغییر کرد.
این تصاویر به چهار دانشمند هسته ای و یک راننده تعلق دارد که در تهران ترور شدند. صالحی اسرائیل را مسئول این ترورها معرف کرد اما گفت که واشنگتن نیز سهیم است.
صالحی گفت: «ما اطلاعاتی داریم که نشان می دهد رژیم صهیونیستی مسئول بوده است اما فکر می کنیم متاسفانه تایید ضمنی واشنگتن نیز وجود داشته است.»
مقامات آمریکایی دخالت در این کشتارها را رد می کنند. مقامات اسرائیلی نیز دخالت خود را تایید نکرده اند اما از کشته شدن دانشمندان هسته ای ایران ابراز خشنودی کرده اند.
وقتی از صالحی سوال کردیم آیا ممکن است تصویر ششم نیز به این تصاویر اضافه شود، حالتی را نشان داد که تا پیش از این زیر ظاهر آرام او پنهان شده بود.
او گفت:«امیدوارم من باشم. زیرا مایه افتخار برای من است. ما خواستار شهادت هستیم و از آن نمی ترسیم.»
۰۷:۱۲:۵۳ هوا سرد بود … خبرها داغ داغ … بازارهای جهانی هم داغ بود به خصوص قیمت نفت … چه شود امروز
۰۷:۱۲:۳۸ سلام صبح سرد زمستانی شما بخیر و شادی