اخبار بازار امروز …(بخش اول)

دی ۲۸, ۱۳۹۴

 

 

۰۷:۵۲:۳۴ پایان  بخش اول

۰۷:۵۲:۱۳گروه بورس – همایون دارابی: دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که در بامداد روز یکشنبه در وین توافق بر سراجرای برجام نهایی شد و تحریم‌های اقتصادی مرتبط با پرونده هسته‌ای کشورمان لغو شد. این شرایط باعث شد تا معامله‌گران که روز شنبه با جهش شاخص مواجه بودند با تشکیل صف‌های خرید سنگین به استقبال این توافق بروند اما همانند تیرماه و زمان حصول توافق برجام بازار تغییر مسیر داد و عرضه‌های سنگین معامله‌گران کوتاه مدت تا ساعت پایانی بازار برخی از شاخص‌ترین نمادهای بازار را به صف فروش کشاند. از دیدگاه کارشناسان حضور معامله‌گران کوتاه‌مدت ناشی از پرداخت بدون حد و مرز اعتبار از سوی کارگزاران و عدم رعایت حد نصاب‌های قانونی پرداخت اعتبار موجب شده تا با اوج‌گیری بازار و افزایش سقف اعتبارهای معامله‌گران بازار به شدت شکننده شده و به سرعت رو به کاهش بگذارد. اکثر کارشناسان پیشنهاد می‌کنند نسبت کفایت سرمایه در مورد میزان پرداخت اعتبارها به‌عنوان ابزار محدود‌کننده تمایلات سفته بازی در بازار مورد توجه قرار گیرد تا بازار از نوسان‌های مخرب در امان بماند. از دیدگاه کارشناسان افزایش سهم معاملات اعتباری در برابر معاملات سرمایه‌گذاری موجب شده است بورس از کارکرد خود به‌عنوان بازار سرمایه به بازار نوسان‌گیری تغییر کند.در این شرایط دیروز شاخص کل تا نزدیک ۶۶هزار واحد حرکت کرد، اما در نهایت به ۶۵هزار و ۴۲۴واحد بسنده کرد. در بازار دیروز معامله‌گران شاهد ارائه لایحه بودجه و برنامه ششم توسعه توسط رئیس‌جمهوری بودند.

 

در بازار دیروز در تحولات مهم دیگر اعلام شد کاسپین تامین عرضه خواهد شد. این شرکت، یک شرکت دارویی کوچک به شمار می‌رود. در پی درج نماد شرکت داروسازی کاسپین تامین در ۲۷ اردیبهشت سال جاری به‌عنوان چهل و چهارمین شرکت فرابورسی، مدیران این شرکت فردا با برگزاری برنامه خبری، آخرین وضعیت مالی و علمیاتی را تشریح می‌کنند تا امکان عرضه اولیه ۱۰ درصد سهام آن فراهم شود. این شرکت با نماد «کاسپین» دارای سرمایه اسمی ۱۵ میلیارد تومانی بوده و برای سال مالی اسفند جاری هم ۲۶۰ تومان سود پیش بینی کرده و در عملکرد ۶ ماهه قادر به پوشش ۴۶ درصد حدود ۱۹۳ تومان شده است. در گروه کانی غیر‌فلزی شرکت شیشه و گاز براساس گزارش شفاف‌سازی درخصوص برخی شایعات پیرامون شرکت خاطر‌نشان کرد افزایش فروش محصولات بطر و بلور واحد مهرآباد در دوره ۶ ماهه سال جاری نسبت به دوره ۶ماهه سال ۹۳ ناشی از فروش کالای ساخته شده ابتدای دوره است و هیچ گونه افزایش تولیدی در این واحد صورت نگرفته است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996113/#ixzz3xZBsMj9n

 

۰۷:۵۱:۵۴ گروه بورس: تداوم خوش بینی به آینده بازار سهام در حالی ادامه یافت که روز گذشته نیز شاخص کل با رشد ۵۶۳ واحدی توانست کانال ۶۵ هزار واحدی را فتح کند. این در شرایطی بود که رشد قیمت‌ها در بازار سهام در ساعات ابتدایی معاملات با شتاب زیادی انجام می‌شد، اما در ادامه با قرار گرفتن بسیاری از معامله‌گران در صف فروش، قیمت‌ها مسیر نزولی پیدا کردند و رشد شاخص کل به نصف اوج خود رسید. این مساله یادآور، روند تکراری بازار سهام در تیر ماه سال جاری و دقیقا یک روز پس از اعلام توافق هسته‌ای بود. موضوعی که نگرانی‌هایی را از بازگشت بازار سهام به فضای رکودی به وجود آورده است. با این حال، کارشناسان عقیده دارند شرایط فعلی بازار سهام با دوره‌های پیشین یک تفاوت جدی دارد و آن رفع کامل نگرانی‌های مربوط به پرونده هسته‌ای کشورمان است. موضوعی که در تیرماه به علت نگرانی‌ها از نیاز به تایید برجام در مجلس کشورمان و سنای آمریکا، برخی بی‌اطمینانی‌ها را باقی گذاشته بود. در این شرایط، با رفع کامل این ریسک سیستماتیک مهم، نقش دولت و سیاست گذاران اقتصادی بسیار اهمیت پیدا می‌کند. در شرایطی که افت شدید قیمت‌های جهانی، مانعی جدی در برابر سودآوری شرکت‌های مهم بازار سهام است، تلاش برای رونق شرایط اقتصاد داخلی نیاز اصلی پایداری رونق بورس تهران است. بر این اساس، عدم کنترل غیرواقعی نرخ ارز که در تناقض با وضعیت بنیادی اقتصاد کشور و بازارهای جهانی است، یکی از مهم ترین عواملی است که می‌تواند به پایداری احیای بازار سهام کمک کند. همچنین، تداوم تلاش برای کاهش غیردستوری نرخ سود بانکی، عامل دیگری است که به بورس تهران کمک خواهد کرد. در نهایت نیز، شفاف‌سازی‌های سریع، مشابه اعلام نرخ خوراک پتروشیمی‌ها عامل دیگری است که باید در پساتحریم برای حفظ شرایط مثبت بازار سهام مورد توجه قرار گیرد.

چالش بنیادی در برابر بورس

شروین شهریاری، کارشناس بازار سهام: در هفته‌های اخیر شاخص کل بورس تهران بر‌اساس خوش‌بینی‌‌های سیاسی روند صعودی را در پیش گرفت. با وجود خوش‌بینی‌های فعلی، ضعف بنیادی حاکم بر اقتصاد کشور و همچنین شرایط نامناسب اقتصاد جهانی بر قیمت سهام فشار وارد می‌کند. در این میان، می‌توان به ریزش شدید قیمت جهانی نفت و دیگر کالاها اشاره کرد. بر این اساس، سایه نگرانی از تداوم افت سودآوری شرکت‌های کالایی بر بیش از نیمی از بازار سهام مشاهده می‌شود. شاخص کالایی بلومبرگ با قرار گرفتن نفت در کانال ۲۰ دلاری و به دنبال آن افت دیگر کالاها در روزهای اخیر از کف ۷۴ واحدی نیز عبور کرد (کمترین مقدار این شاخص کالایی از سال ۱۹۹۱ میلادی). در کنار افت شدید قیمت‌های جهانی، سیاست‌های داخلی نیز فشار را بر بازار سهام نگه داشته است. به نظر می‌رسد بانک مرکزی به منظور اعمال نرخی واحد در این بازار، به کنترل نرخ ارز بپردازد. در این شرایط، احتمال کنترل نرخ دلار و ممانعت از رشد طبیعی ارز، با توجه به شرایط اقتصادی کشور و همچنان تقویت شدید ارزش دلار در بازارهای جهانی، نگرانی درخصوص سودآوری شرکت‌های صادراتی در شرایط افت شدید قیمت‌های جهانی را تشدید کرده است. از طرفی، تلاش‌های صورت گرفته در جهت کاهش نرخ سود بین بانکی و انتظار برای کاهش نرخ سود بانکی، همچنان چشم انداز دقیقی از زمان و نحوه اعمال این سیاست وجود ندارد. این موضوع نیز بر انتظارات بازار و نسبت قیمت به درآمد (P/ E) فشار وارد می‌کند. در این شرایط، احتمال تداوم روند صعودی شاخص کاهش یافته است، با این حال،‌ با رفع تحریم‌های بین‌المللی رسیدن به کف‌های قیمتی قبلی در پی رالی فروش سهامداران نیز دور از انتظار است.

تعدیل ریسک سرمایه‌گذاری با کاهش تصدی‌گری

عباس دهقان، مدیر اسبق نظارت بر بازار سازمان کارگزاران بورس و اوراق بهادار : رفتار بازار سهام در مقاطع قبل نشان می‌د‌هد با توجه به خوش‌بینی‌ها درخصوص توافق، بازار برای چند روز با روند مثبت همراه بود که ادامه این روند در روزهای بعد ناکام می‌ماند. یکی از دلایل این امر را می‌توان عملیاتی نشدن خبرهای دریافتی دانست که باعث به وجود آمدن رفتار هیجانی در بازار سهام بود. اما در مقطع زمانی کنونی شرایط کاملا متفاوت است، با نظر مثبت آژانس انرژی اتمی درخصوص رفع تحریم‌های ایران و اجرای برجام از روز گذشته تمام شبهات و اما و اگرها درخصوص این رخداد بزرگ برداشته شد. در همین خصوص به نظر می‌رسد بازار از روزها قبل به این قطعیت رسیده است؛ این را عملکرد شاخص از اول دی ماه به خوبی نشان می‌دهد. نماگر شاخص کل در حالی روند مثبتی را پشت سر گذاشت که با ثبات قابل توجهی نسبت به ماه‌های قبل برخوردار بود. درست است که روز گذشته بازار با رفتاری جهت‌دار میل به نزول بیشتری را نشان داد؛ اما به خوبی روشن است که بعد از خبر برجام بازار با یک رفتار هیجانی در خرید و فروش سهم در کوتاه مدت همراه شده که این روند نمی‌تواند دوام چندانی داشته باشد. به نظر می‌رسد نماگر شاخص کل در ماه‌های آتی با رفتاری مثبت به کار خود ادامه دهد؛ زیرا بزرگ‌ترین‌ ریسک بازار با رفع تحریم‌های هسته‌ای از بین رفته است. در این بین همچنان ابهامات دیگری از قبیل سقوط بازار‌های جهانی و سیاست‌های ارزی و بانکی در داخل کشور می‌تواند به‌عنوان تهدید برای بازار مطرح باشد. در هیچ جای دنیا در فواصل زمانی میان مدت و بلند‌مدت نرخ دستوری در بازار‌ها استفاده نمی‌کنند. معمولا تصمیمات مبتنی بر دستور از سمت حاکمیت که به منظور ایجاد یک تعادل مصنوعی است در شرایط خاص و کوتاه‌مدت صورت می‌گیرد؛ اما در بازار ایران چه درخصوص نرخ ارز و چه درخصوص تغییر نرخ سود بانکی همچنان سیاست‌های دستوری دیده می‌شود. در این شرایط باید توجه کرد زمانی می‌توانیم بازار سهام مطلوب و کم ریسکی داشته باشیم که دولت از تصدی‌گری خود در این بازار‌ها کاسته و مسیر سیاست‌های تشویقی را در پیش بگیرد. متاسفانه بهبود این شرایط به زمان زیادی نیاز دارد و در شرایط فعلی با توجه به کاهش قیمت نفت دولت باید بتواند با ایجاد شفافیت در صنایع مختلف تا حدی از تهدید‌های پیش روی بازار سهام بکاهد.

رشد سهام با محرک خوش‌بینی

بهراد ابراهیمی، مدیر معاملات کارگزاری آگاه: برای رشد بازار دو فاکتور وجود دارد؛ فاکتور اول سود‌آوری شرکت‌ها و فاکتور دوم خوش‌بینی سهامداران است که اثر خود را بر متوسط پی بر ‌ای بازار می‌گذارد. آنچه روزهای اخیر بازار سهام کشور با آن مواجه بوده تحت تاثیر فاکتور دوم صورت گرفته و صرفا بخش هیجانی و خوش‌بینی سهامداران دلیل رشد بازار بوده و دلیل بنیادی خاصی برای رشد قیمت‌ها وجود نداشته است. به همین دلیل، وضعیت روزهای اخیر به وضعیت بازار در تیر ماه سال جاری شباهت زیادی دارد. چرا‌که در هر دو مقطع زمانی بازار با هجوم سهامداران حقیقی و فروش چشمگیر حقوقی‌ها مواجه بوده است. از این رو به نظر می‌رسد در روزهای آینده نیز شاهد تغییر مسیر بازار باشیم. چرا‌که هرچند یکی از مهم‌ترین‌ ریسک‌های بازار از بین رفته اما هنوز افت شدید قیمت نفت، وضعیت رکود اقتصادی داخل کشور و ضعف تقاضا در چین همچنان به قوت پیشین خود پا برجا هستند و با توجه به اینکه ۷۰ درصد از شرکت‌های فعال در بازار سهام کشور به وضعیت بازار‌های کامودیتی وابسته هستند، این موضوع وضعیت سودآوری بخش عمده‌ای از صنایع را با مشکل مواجه می‌کند که این مشکلات در گزارش‌های ۹ ماهه شرکت‌ها کاملا مشهود است. در این راستا از‌آنجا‌که فعلا تغییر خاصی در شرایط بنیادی شرکت‌ها رخ نداده است، گزارش‌های سالانه نیز در همین راستا وضعیت نامناسبی را منعکس خواهند کرد. به هر ترتیب از‌آنجا‌که رفع تحریم‌ها در بلند مدت بر اقتصاد کشور و وضعیت صنایع اثر می‌گذارد، به نظر می‌رسد وضعیت بازار سهام تا پایان سال نزولی خواهد بود. اما بعد از نمایان شدن اثرات گشایش‌های بین‌المللی از اواسط سال آینده تغییر را در اقتصاد و به تبع آن بورس تهران مشاهده خواهیم کرد.

تغییر رنگ امید در بورس تهران

بهار عزآبادی، کارشناس بازار سهام

رشد شاخص بورس تهران در روز‌های اخیر خوش‌بینی بسیاری از سهامداران حقیقی را به خود جلب کرده بود و پول قابل توجهی از سوی این سهامداران حقیقی به بازار وارد شد. این در حالی است که تحلیلگران به نقدینگی مزبور، اصطلاح پول ترسو را اطلاق می‌کند و این یعنی پولی که با کوچک‌ترین نوسان منفی روی قیمت سهم‌ها، از بازار خارج می‌شود. این روند در معاملات روز گذشته بورس تهران کاملا مشهود بود؛ به‌طوری که عمده‌فروش‌های دیروز توسط معامله‌گران حقیقی صورت گرفت. به هرصورت وضعیت کنونی بازار سهام نسبت به مقاطعی که بازار با رشد مواجه می‌شد، تفاوت‌های محسوسی دارد. به‌عنوان مثال مقایسه این وضعیت با تیر ماه سال جاری این مهم را نشان می‌دهد که در آن بازه زمانی هرچند خوش‌بینی‌ها به حصول توافق زیاد بود؛ اما نگرانی‌هایی نیز در مورد تصویب نهایی توافق وجود داشت این در حالی است که در شرایط کنونی این ریسک به‌طور کامل از فضای بازار سهام کشور رخت بربسته است. به همین دلیل آنچه فرمان هدایت بورس تهران را در شرایط کنونی در دست گرفته، وضعیت اقتصادی کشور بوده که تا خروج از رکود تحت تاثیر رفع تحریم‌ها فاصله دارد؛ ضمن اینکه در بازارهای کالایی نیز شاهد وضعیت نامناسبی هستیم و به همین دلیل روند تعادلی (رشد‌های کوچک) تا پایان سال محتمل‌ترین سناریو برای بورس تهران است و رونق پایدار در بازار سهام کشور منوط به رونق وضعیت اقتصاد داخلی و بهبود در وضعیت اقتصاد جهانی خواهد بود.

اصلاح طبیعی قیمتی سهام

مازیار فتحی، کارشناس بازار سهام : در شرایط کنونی پس از رشد بی وقفه شاخص از ابتدای زمستان اصلاح قیمتی سهام را شاهد هستیم. گرچه، هراس از تکرار روند تاریخی بورس که در تیر و همچنین فروردین امسال مشاهده شد، فشار فروش را افزایش داد، اما، رفع نهایی و واقعی تحریم‌ها حالتی متمایز را نسبت به دوره‌های پیشین به وجود آورده است. در این میان، فشار فروش حقوقی‌ها به این موضوع اشاره دارد که در کنار ترسی که حقیقی‌ها را ملزم به فروش کرده است، مدیران صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز از ریزش قیمت‌ها به شدت هراس دارند. با این وجود، رفع عملی تحریم‌ها و حذف این ریسک سیستماتیک از بازار سهام احتمال ریزش قیمت سهام را کاهش داده است. بر این اساس، انتظار تعدیل قیمتی در مدت زمان کوتاه و حداکثر چند روز وجود دارد و در ادامه باید در انتظار ادامه روند صعودی شاخص بازار سهام با شیب آرام تری بود و فشار فروش حقوقی‌ها نمی‌تواند از رشد ادامه‌دار شاخص جلوگیری کند. رفع تحریم‌های بین‌المللی فرصتی مناسب برای کاهش نرخ سود بانکی را در دولت ایجاد کرده است. نرخ سود بانکی در ماه‌های آینده به‌طور قطع کاهش می‌یابد و در ادامه نیز انتظار واکنش مثبت بازار وجود دارد. در این میان، باید به این موضوع توجه داشت که در شرایط افت شدید بازارهای کالایی اگر نرخ دلار با افت مواجه شود، اثر منفی زیادی بر سودآوری شرکت‌های کالایی و صادراتی خواهد داشت. با وجود تاکید بر کنترل بازار ارز توسط بانک مرکزی، باید به این موضوع توجه داشت که در شرایط افت شدید قیمت نفت، نرخ‌های پایین دلار در سیاست‌های خود دولت نیز نباشد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996105/#ixzz3xZBnamER

 

۰۷:۵۱:۳۲ گروه بورس- هدیه لطفی: سرانجام روز گذشته لایحه بودجه سال ۹۵ پس از حدود یک ماه تاخیر در حالی از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد که اهالی بازار سرمایه امید دارند برنامه‌ریزی‌های سال آینده دولت بتواند بارقه‌های امیدی برای این بازار داشته باشد و بخشی از مشکلات سرمایه گذاران بورسی را برطرف کند.

 

از میان مهم‌ترین سرفصل‌های اقتصادی بودجه کشور که مرتبط با بازار سرمایه نیز هست، بحث مالیات‌ها مطرح می‌شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد با وجود افزایش درآمدهای مالیاتی پیش‌بینی شده در بودجه ۹۵، عمده این رشد مربوط به بنگاه‌های اقتصادی است که شفافیت مالی لازم را نداشتند. بنابراین قرار نیست از شرکت‌های بورسی که شفافیت مالی لازم را دارند مالیات بیشتری دریافت شود. از سوی دیگر، بحث بودجه‌های عمرانی است که افزایش نسبی پیدا کرده و مهم‌تر از آن امیدواری به تحقق آن با توجه به درآمدهای نفتی بیشتر است. با توجه به رابطه مستقیم بودجه عمرانی و عملکرد بسیاری از صنایع مهم بورس، این نکته از بودجه نیز اهمیت بالایی دارد. نکته مهم دیگری که در بودجه سال ۹۵ مشاهده می‌شود، کاهش نرخ بهره مالکانه شرکت‌های معدنی و فلزی است که اکنون زیر فشار افت شدید قیمت‌های جهانی هستند.

بودجه انبساطی دولت

امیر عباس کریم زاده، مدیر سرمایه‌گذاری شرکت نوآوران مدیریت سبا نیز در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» اظهار کرد: سقف کل بودجه ۹۵ از سوی دولت ۹۵۲ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است که نسبت به قانون بودجه کشور در سال ۱۳۹۴ (معادل ۸۴۷ هزار میلیارد تومان) افزایش بیش از ۳/ ۱۲ درصدی را نشان می‌دهد در حالی‌که قانون بودجه سال ۱۳۹۴ نسبت به سال ۱۳۹۳ رشد ۳/ ۵ درصدی داشت. لذا در گام اول می‌توان به این نکته رسید که بودجه کشور در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال ۱۳۹۴ از رشد بالاتری برخوردار بوده و انبساطی پیش‌بینی شده است. وی ادامه داد: همچنین مجموع کل منابع عمومی دولت ( شامل درآمدها، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای، واگذاری دارایی‌های مالی) در بودجه ۱۳۹۵ کشور معادل ۲۶۷ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است که نسبت به قانون بودجه سال ۱۳۹۴ کشور (معادل ۲۳۶ هزار میلیارد تومان) رشد بیش از ۱۳ درصد را ارائه می‌دهد. مجموع منابع عمومی دولت در سال ۱۳۹۳ معادل ۲۱۱ هزار میلیارد تومان بوده که با رشد ۶ درصدی در بودجه ۱۳۹۴ به ۲۳۶ هزار میلیارد تومان رسیده است. به عبارتی قدر مطلق افزایش منابع عمومی دولت در بودجه ۹۵ در مقایسه با سال ۹۴، افزایش ۳۱ هزار میلیارد تومانی را نشان می‌دهد در حالی‌که در بودجه ۹۴ نسبت به سال ماقبل آن افزایش ۲۵ هزار میلیارد‌تومانی را نشان می‌دهد.

وی در ادامه افزود: بخش درآمدها به مبلغ ۱۴۹ هزار میلیارد تومان ( شامل درآمدهای مالیاتی، درآمد ناشی از کمک‌های اجتماعی، درآمد حاصل از مالکیت دولت، درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات، درآمد جرایم و خسارات و متفرقه)؛ بیش از ۵۵ درصد از سهم درآمد را به خود اختصاص داده است، که نکته قابل تامل در این بخش سهم بخش درآمد مالیاتی است که بیش از ۱۰۱ هزار میلیارد تومان را به خود اختصاص داده است به عبارتی درآمد مالیاتی از کل درآمدهای بودجه بیش از ۸/ ۶۷ درصد و همچنین از کل منابع عمومی دولت ۷/ ۳۷ درصد را تشکیل می‌دهد. ضمنا درآمدهای مالیاتی قانون بودجه سال ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ به ترتیب ۶۶ و ۹۰ هزار میلیارد تومان بوده است که نشان می‌دهد درآمدهای مالیاتی دولت بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان در بودجه ۱۳۹۵ نسبت به سال ۱۳۹۴ افزایش به همراه داشته است. به عبارتی نقطه ضعف درآمدهای دولت، درآمدهای مالیاتی است، زیرا دولت تاکید کرده که سهم وابستگی خود به فروش نفت خام را به مبلغ ۶۸۵ هزار میلیارد ریال به میزان ۲۵ درصد تقلیل داده است در حالی که این سهم در لایحه بودجه ۱۳۹۴ به میزان ۳۲ درصد بوده است. بخش درآمدهای دولت در بودجه ۹۵ نسبت به سال جاری با افزایش ۴/ ۱۶ درصد به سطح ۱۴۹ هزار میلیارد تومان، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای با افزایش ۴/ ۲۹ درصد به سطح ۷۳ هزار میلیارد تومان، واگذاری دارایی مالی با رشد ۳۰ درصدی به ۴۵ هزار میلیارد تومان بالغ شده است. واگذاری دارایی مالی در بودجه سال ۱۳۹۴ کاهش یک درصدی را داشته است. وی در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» مبنی بر اینکه آیا افزایش مالیات می‌تواند تاثیری بر بازار سرمایه داشته باشد؟ گفت: برای بررسی تاثیرات لایحه بودجه ۱۳۹۵ بر بازار سرمایه کشور باید به برخی از محورهای مهم لایحه بودجه از جمله مالیات، بودجه عمرانی دولت، درآمد حاصل از بهره مالکانه و حقوق دولتی و نرخ تسعیر ارز پرداخت.

نبود ریسک مالیاتی برای بازار سرمایه

کریم زاده در ادامه به بررسی سرفصل مالیات پرداخت و گفت: سهم درآمدهای مالیاتی در قانون بودجه ۱۳۹۴ معادل ۹۰ هزار میلیارد تومان و در لایحه بودجه ۱۳۹۵ کشور، ۱۰۱ هزار میلیارد تومان برآورد شده است که می‌توان تفسیر‌های مختلفی در این بابت داشت؛ در نگاه کلی کاهش دادن سهم درآمدهای دولت از حوزه نفت و مشتقات آن و انتقال آن به حوزه مالیات امری مثبت ارزیابی می‌شود، به‌طوری‌که نوسانات بهای نفت موجب تلاطم در بودجه کشور نخواهد شد. وی ادامه داد: افزایش ۱۳ درصدی درآمدهای دولت در حوزه مالیات تاحدودی توان نقدینگی بخش‌های تولید و خدماتی را با توجه به شرایط رکود تورمی حاکم بر اقتصاد کشور خواهد کاست که پیامد مثبتی برای اقتصاد و بازار سرمایه کشور به حساب نمی‌آید، اما باید نگاهی دقیق‌تر داشت که افزایش درآمدهای مالیاتی از کدام قسمت پیش‌بینی شده است.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه مالیات اشخاص حقوقی در قانون بودجه ۹۴ معادل ۲۱ هزار میلیارد تومان بوده که در لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ این رقم به سطح ۲۳ هزار میلیارد تومان افزایش یافته که افزایش ۲ هزار میلیارد تومانی مالیات از سهم شرکت‌های حقوقی غیر‌دولتی دیده شده است بنابراین می‌توان در نظر گرفت که با لحاظ اینکه در برنامه ششم دولت، هیچ‌گونه معافیت مالیاتی جدیدی دیده نشده است و برنامه‌ای درخصوص حذف مالیات‌های شرکت‌های حقوقی مشمول معافیت مالیاتی دیده نشده است، بنابراین دولت برنامه‌های جدی برای مقابله با فرار مالیاتی و اخذ بخشی از ۶۰ درصد درآمدهای مشمول فرار مالیاتی دارد پس برای بازار سرمایه ریسکی را به بار نمی‌آورد، چرا‌که دولت در تلاش است که سیستم مالیات خود را شفاف کرده و تمرکز جدی بر فرار مالیاتی داشته باشد. وی درخصوص بودجه عمرانی دولت نیز اظهار کرد: در لایحه بودجه ۱۳۹۵ معادل ۵۹ هزار میلیارد تومان و در قانون بودجه ۱۳۹۴، مبلغ ۵۱ هزار میلیارد تومان برای بودجه عمرانی برآورد شده است به عبارتی بودجه عمرانی دولت انبساطی تلقی شده و این امر پیامدی مثبت برای اقتصاد و برای بازار سرمایه است.

نوید مهم برای صنایع معدنی و فولادی کشور

وی در ادامه با اشاره به اینکه تبصره ۷ لایحه بودجه ۱۳۹۴ عنوان می‌کند که کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی استخراج‌کننده سنگ‌آهن که پروانه آنها به نام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و شرکت‌های تابعه است ولی فاقد قرارداد با سازمان مذکور و شرکت‌های تابعه هستند موظفند بابت حق انتفاع پروانه بهره‌برداری از معادن فوق در سال ۱۳۹۵، ۲۰ درصد مبلغ فروش محصولات خود را به حساب درآمد عمومی ردیف ۱۳۰۴۱۹ جدول شماره (۵) این قانون نزد خزانه داری کل کشور پرداخت کنند، گفت: در صورت سرمایه‌گذاری برای تکمیل زنجیره تولید حق انتفاع به‌صورت پلکانی و به شرح زیر پرداخت می‌شود:

– فروش محصول به‌صورت سنگ‌آهن و دانه‌بندی شده معادل ۲۰ درصد مبلغ فروش

– فروش محصول به‌صورت افشرده (کنسانتره) شامل افشرده‌های تحویلی برای گندله‌سازی درون شرکت و افشرده‌سازی به خارج از شرکت معادل ۵/ ۱۶ درصد مبلغ فروش

– فروش محصول به‌صورت گندله‌سازی معادل ۱۳ درصد مبلغ فروش افشرده

– فروش محصول به‌صورت آهن اسفنجی معادل ۱۰ درصد مبلغ فروش افشرده

– مواد فوق صرفا به شرکت‌هایی تعلق می‌گیرد که زنجیره ارزش فرآوری را در داخل مجموعه همان شرکت انجام دهند. در صورتی که شرکت‌های موضوع این جزء با رعایت قانون تجارت از محل سود سهام خود اقدام به سرمایه‌گذاری در معادن و صنایع معدنی پایین‌دستی کنند به میزان ۱۰ درصد سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته از محل سود، به‌عنوان حق انتفاع بهره‌برداری محاسبه می‌شود. مدیر سرمایه‌گذاری شرکت نوآوران مدیریت سبا با اشاره به موارد فوق، گفت: در مقایسه با بودجه‌های سال اخیر که درآمد حاصل از بهره مالکانه و حقوق دولتی بیش از ۱۵ هزار میلیارد ریال پیش‌بینی شده بود، سیاست‌های به مراتب بهتری را برای شرکت‌های این گروه در پیش گرفته است و این رقم به ۹ هزار میلیارد ریال کاهش یافته است؛ بنابراین این نوید مهمی برای صنایع معدنی و فولادی کشور به حساب می‌آید. وی درخصوص افزایش نرخ تسعیر ارز در بودجه جدید نیز اظهار کرد: نرخ تسعیر ارز در بودجه سال ۹۵ عدد ۲۹۹۷ تومان تعیین شد و این نرخ نسبت به نرخ ۲۸۵۰ تومان ارز مبادله‌ای بوده سال جاری، افزایش به همراه داشته است.

اهتمام دولت به رشد مولفه‌های اقتصادی

در این راستا سعید اسلامی بیدگلی، رئیس هیات مدیره شرکت مشاور سرمایه‌گذاری آرمان آتی معتقد است: بودجه امسال همان‌گونه که از قبل نیز مشخص بود به‌طور کلی در مقایسه با سال گذشته انبساطی تر است و با توجه به تاخیری که به دلیل اجرایی شدن برجام در ارسال آن به مجلس پیش آمد، می‌توان به تلاش دولت برای بهبود شرایط اقتصادی پی برد که افزایش در درآمدهای عمرانی و اختصاص بودجه بیشتر به بخش عمرانی و توجه به صنایع که آسیب بیشتری از رکود دیده‌اند، نمونه بارز این مساله است. با افزایش درآمد در بودجه عمرانی کشور، هرچند مخارج و هزینه‌ها نیز به تبعیت از آن رشد خواهد کرد اما افزایش بودجه عمرانی به بهبود صنایع و در نتیجه رشد مولفه‌های بورسی منجر می‌شود. وی ادامه داد: با افزایش بودجه عمرانی، میزان تقاضا برای کالاهای عمرانی به ویژه برای دولت به‌عنوان مصرف‌کننده افزایش می‌یابد که محصولات سیمانی، فولادی، سنگ معدنی‌ها، فلزی و غیر‌فلزی در صدر دیگر محصولاتی هستند که با رشد روبه‌رو‌ خواهند شد. رئیس هیات‌مدیره مشاور سرمایه‌گذاری آرمان آتی در ادامه افزود: رشد مولفه‌های مزبور، افزایش میزان تولید، فروش و در نهایت افزایش حاشیه سود شرکت‌های پذیرفته شده در بورس را دربر دارد. اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: زمانی که دولت وضعیت مناسب‌تری در بودجه پیدا می‌کند، انتظار برای طرح‌ها و تغییراتی که منجر به کاهش سود شرکت‌های بورسی می‌شود نیز کاهش یافته یا به تعویق می‌افتد که از این منظر نیز شرکت‌ها و صنایع بورسی با بهبود شرایط و بالطبع سودآوری روبه‌رو‌ خواهند شد. وی در ادامه افزود: اولویت دیگر دولت در این بودجه، پرداخت بدهی‌های دولتی به پیمانکاران است که به این ترتیب صنایع فعال در این زمینه که در بازار سرمایه نیز مشغول هستند با افزایش درآمد مواجه می‌شوند. اسلامی در پایان پیشنهاد داد: کاش شرکت‌های فعال در بازار سرمایه همزمان با ارسال گزارش بودجه، به اصلاح گزارش عملکرد خود می‌پرداختند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996221/#ixzz3xZBhGslp

 

۰۷:۵۱:۱۳ گروه بورس- هاشم آردم: معاملات روز گذشته در بازار سهام تهران، اگرچه در ابتدا امیدوارکننده به نظر می‌رسید، اما در ادامه یادآور خاطرات تلخی بود که برای مدت دو سال سهامداران و فعالان بازار را تحت فشار قرار داده بود. طی دو سال گذشته و پس از قله تاریخی که در دی ماه سال ۱۳۹۲ برای بورس رقم خورد، رشد شاخص کل در دوره‌های نزدیک به بزنگاه‌های هسته‌ای و افت آن درست یک روز پس از تاریخ‌های مهم مذاکرات هسته‌ای چند بار تکرار شده بود. این تجربه تکراری باعث شد که این بار هم بازار سهام پس از انتظار خبری مهم (از قضا مهم‌ترین خبر مذاکرات هسته‌ای) رفتاری تکراری نشان دهد. در واقع بسیاری از معامله‌گرانی که طی یک ماه گذشته اقدام به خرید کرده بودند، احتمالا از قبل تصمیم خود را برای فروش در روز اجرایی شدن برجام گرفته بودند.

در تجربه‌های قبلی نیز بیشترین بخش ارزش معاملات به خریداران حقیقی اختصاص یافته بود. در واقع در بزنگاه‌های هسته‌ای این حقیقی‌ها بودند که با معاملات خود موجبات افت و خیز شاخص‌ها را فراهم کرده بودند. این مساله نیز در دوره اخیر رشد شاخص به وضوح مشاهده می‌شد. مانند ادوار گذشته، حقیقی‌ها پیش از انتشار خبر، به شدت در حال خرید و طبیعتا حقوقی‌ها به شدت در حال فروش بودند. حال که آخرین بزنگاه هسته‌ای رقم خورده و عملا پس از دو سال انتظار تحریم‌های ظالمانه غرب علیه ایران برچیده شده‌اند، رفتار معامله‌گران درست مانند زمانی شکل گرفته که گویی هنوز هیچ اتفاقی رخ نداده یا دوباره مذاکرات هسته‌ای تمدید شده است. این بار هم حقیقی‌ها در اولین روز پس از انتشار خبر، اقدام به فروش سهم‌هایی کردند که در دوره رکود و در کف‌های قیمتی خریداری کرده بودند. اتفاقی که هم می‌تواند نگران‌کننده و هم امیدوار‌کننده باشد، این است که در روز گذشته نه تنها حقیقی‌ها بیشترین سهم را در فروش داشتند، بلکه در سمت تقاضا نیز حقیقی‌ها مشارکت بیشتری نشان دادند. با افزایش ارزش معاملات و ورود حقیقی‌های جدید، می‌توان امیدوار بود که شاید نقدینگی جدید وارد بازار شده است و صاحبان پول‌های پارک شده تصمیم گرفته‌اند وارد بازار شوند. اما نکته نگران‌کننده در این مورد این است که حقیقی‌ها معمولا نمی‌توانند از سهم‌های خود حمایت کنند و اغلب با هیجان وارد بازار می‌شوند.

این موضوع می‌تواند نشان از آخرین تلاش حقیقی‌ها برای کسب سود در کوتاه‌مدت در بازاری باشد که رشدهای قابل توجهی ثبت کرده است. حال که حقیقی‌های فعال تصمیم گرفته‌اند فروش را به سهامداری ترجیح دهند، این امکان وجود دارد که ریزش قیمت‌ها ادامه‌دار شده و برای مدتی شاید کوتاه قیمت‌ها وارد فاز اصلاح شوند. نباید از خاطر دور داشت که در شرایط رکودی فعلی، شاخص کل بورس تهران در یک ماه گذشته موفق شد بیش از ۵/ ۶ درصد رشد محقق کند. این در حالی است که در برخی صنایع پیشرو (از قبیل بانک‌ها و خودرویی‌ها) رشدهای ۳۰ درصدی قیمت در یک ماه رخ داده است. این نرخ‌ها برای شناسایی سود برای یک سرمایه‌گذاری یک ماهه بسیار جذاب به نظر می‌رسند و شاید خروج حقیقی‌ها از بازار دست کم برای مدتی کوتاه کاملا طبیعی باشد. اما مهم‌ترین‌ نکته این روزهای بازار، از بین رفتن مهم‌ترین ریسک سیستماتیکی است که برای سال‌ها گریبان گیر بازارها بود. هر چند قیمت‌های جهانی هنوز در محدوده نگران‌کننده‌ای قرار دارد، اما با لغو تحریم‌ها، فعالیت شرکت‌ها به حالت طبیعی برگشته و در میان‌مدت و بلندمدت (اگر اتفاق ویژه‌ای رخ ندهد) سودآوری شرکت‌ها بهبود خواهد یافت. این موضوع سبب می‌شود که اغلب کارشناسان نگرانی خاصی از ریزش قیمت‌ها در روزهای آینده نداشته باشند و ریزش فعلی را تنها اصلاح قیمت در کوتاه‌مدت بدانند.

در بازار چه گذشت؟

طی معاملات روز گذشته، کوران اخبار منجر به تشدید هیجان سهامداران در معاملات شد. از طرفی لغو رسمی تحریم‌ها اعلام شد، از طرف دیگر لایحه بودجه توسط دولت تسلیم مجلس شد و از طرف دیگر فرمول محاسبه نرخ خوراک گاز پتروشیمی‌ها نیز اعلام شد. این اخبار در نهایت منجر به رشد شاخص کل و نزدیک شدن به کانال ۶۶ هزار واحد شد، اما در ادامه معاملات و افزایش فشار فروش شاخص به عدد ۶۵ هزار و ۴۲۴ واحدی برگشت و کار خود را با رشد ۵۶۳ واحدی به پایان برد. رشد شاخص در حالی رقم خورد که فعالان بازار یک میلیارد و ۹۵۶ میلیون ورقه بهادار را به ارزش ۳۶۹ میلیارد تومان و در ۱۲۱ هزار و ۲۲۹ نوبت دست به دست کردند. در نتیجه این رشد، بازدهی شاخص کل از ابتدای سال به ۶/ ۴ درصد رسید. ضمنا با این رشد، شاخص برای اولین بار پس از ۲۱ مرداد ماه سال جاری به کانال ۶۵ هزار واحدی برگشت اما در فتح قله ۶۶ هزار واحدی ناکام ماند. همچنین طی معاملات روز گذشته، گروه‌های خودرویی، بانکی و محصولات شیمیایی بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند و در مرکز توجهات خریداران قرار گرفتند. بیشترین رشد قیمتی در گروه‌های حمل‌و‌نقل، مخابرات و فرآورده‌های نفتی رقم خورد و در طرف دیگر گروه‌های استخراج نفت (با تک سهم حفاری)، استخراج زغال‌سنگ و همچنین گروه ماشین آلات برقی بیشترین افت قیمت را ثبت کردند. این در حالی بود که از میان ۳۷ صنعت حاضر در بورس، ۱۶ صنعت با رشد قیمت و ۱۸ صنعت با افت قیمت مواجه شدند. بیشترین اثر مثبت بر شاخص کل به ترتیب از آن گروه‌های محصولات شیمیایی، مخابرات و شرکت‌های چندرشته‌ای صنعتی بود. این گروه‌ها به ترتیب شاخص را ۲۸۶، ۲۰۶ و ۱۴۰ واحد ارتقا دادند و در طرف دیگر گروه‌های بانکی، خدمات فنی و مهندسی و عرضه برق (با تک سهم مبین) به ترتیب شاخص کل را ۱۶۲، ۴۸ و ۲۰ واحد تنزل دادند تا در قعر فهرست اثرگذاران بر شاخص قرار گیرند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996106/#ixzz3xZBcGbHA

 

۰۷:۴۹:۳۵ بهزاد گلکار/ مدیرعامل سرمایه‌گذاری سینا
به نظر می‌رسد پس از اجرایی‌شدن برجام و برداشته‌شدن تحریم‌ها طی هفته‌های آینده، آنچه برای سرمایه‌گذاران خارجی در ایران جذابیت دارد، شناخت و انتخاب صنایع مناسب برای ورود به قصد سرمایه‌گذاری و همکاری مشترک در ایران باشد. از سوی دیگر، روند انتظاری مثبت در بازار سرمایه می‌تواند ناشی از انتظارات خوشبینانه در ذهن فعالان بازار در اجرایی‌شدن سند برجام باشد که سبب شده به سرمایه‌گذاری جدید در بازار سرمایه مبادرت کنند.

حال سؤال اصلی این است که فصل مشترک بین صنایع انتخابی سرمایه‌گذاران داخلی و صنایع مد‌نظر سرمایه‌گذاران خارجی چیست؟ و این فصل مشترک چگونه می‌تواند سبب هم‌افزایی دوچندان و رشد بازدهی و ارزش سهام صنایع در بازار سرمایه شود؟ با بررسی نتایج مذاکرات هیات‌های کشورهای مختلف که پس از امضای سند برجام به ایران آمده‌اند و با مطالعه شرایط کنونی اقتصاد جهان، همچنین با بررسی نتایج و دستاوردهای کنفرانس‌های مختلفی که طی این دوره در داخل و خارج از کشور برگزار شده، می‌توان انتظار داشت مطلوبیت توجه سرمایه‌گذاران خارجی به صنایع زیر باشد:

• گردشگری

• خودرو و قطعات

• حمل‌ونقل‌ هوایی

• صنایع تاسیساتی و زیربنایی

• بهداشت و درمان: داروسازی

• بیمه و خدمات مالی

اکنون این سوال مطرح می‌شود که آیا برداشت فعالان داخلی بازار سرمایه هم همین‌گونه است؟ یا همچنان سیاست توسعه و رشد در همه صنایع بدون در نظرگرفتن مزیت‌های نسبی و شرایط اقتصادی داخلی و خارجی، از سوی مسوولان، فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران در کشور دنبال می‌شود؟ در صورت تحقق این همگرایی، روند توسعه کشور، رشد اقتصادی و اعتلای بازارها فزونی گرفته و تجهیز سرمایه از داخل و خارج، در کنار حمایت و پشتیبانی نهادها و فعالان اقتصادی، می‌تواند به‌طور مضاعف احیای اقتصادی کشور را تسریع کند. اما به نظر نمی‌رسد این همگرایی در حال حاضر در حد مورد انتظار باشد، بدین معنی که بسیاری از فعالان داخلی بازار سرمایه همچنان تحت‌تاثیر دیدگاه‌های گذشته خود قرار دارند و بسیاری از روندهای هیجانی بازار ناشی از همین نگرش است که در نهایت سبب ایجاد ضرر و زیان برای سرمایه‌گذاران می‌شود. به همین سبب در شرایط کنونی بیش از پیش لازم است صنایع پیشرو جهت توسعه اقتصادی کشور از نقطه کنونی شناسایی شود. برای پاسخ به این سوال که چه صنایعی می‌تواند همزمان موتور رشد اقتصادی کشور بوده و برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی جذاب باشد، باید نگاهی به فرصت‌ها و تهدیدهای پیش‌روی اقتصاد کشور و روند آتی اقتصاد جهانی داشته باشیم.

واضح است که وجود نیروی انسانی تحصیل‌کرده و متخصص، وجود فرصت‌های بسیار در سرمایه‌گذاری برای توسعه زیرساخت‌های کشور و استراتژی و جهت‌گیری دولت در تعامل با اقتصاد بین‌المللی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی، از مهم‌ترین و اصلی‌ترین فرصت‌های پیش‌رو برای سرمایه‌گذاران خارجی باشد. اما روی دیگر سکه، تهدیدهایی است که ممکن است در برابر آنها وجود داشته باشد. در این شرایط وظیفه مهم دولتمردان و سیاست‌گذاران کشور این است که ضمن جلب اعتماد سرمایه‌گذاران خارجی، این تهدیدات را تا حد امکان کاهش داده و حتی بتوانند آنها را به فرصت تبدیل کنند. از جمله این تهدیدات می‌توان به کمبود اطلاعات مدون و شفاف از مبادی رسمی، طولانی بودن روند ایجاد کسب و کار در ایران و سطح بالای بوروکراسی‌ها در این زمینه و نبود بخش خصوصی قدرتمند مستقل از دولت و اثرگذار در اقتصاد کشور، اشاره کرد. علاوه بر نکات ذکرشده، آنچه برای سرمایه‌گذاران خارجی با اهمیت بوده و از اولویت برخوردار است، رتبه اعتباری کشور، نهادهای عمومی و بنگاه‌های اقتصادی داخلی است. البته این موضوع جدیدی نیست و در حال حاضر هر کشور، نهاد و یا بنگاه اقتصادی که بتواند در بازارهای مالی جهانی فعالیت کند باید حائز رتبه اعتباری باشد. مهم‌ترین‌ نیاز جهت اعتبارسنجی بنگاه‌ها و نهادهای داخلی، شفافیت و وجود اطلاعات قابل تایید است.

اعتبارسنجی و در دسترس بودن رتبه اعتباری نه‌تنها برای شرکت‌ها، بلکه برای دولت و نهادهای دولتی هم از شروط لازم جذب سرمایه‌گذاری و تامین منابع مالی است لذا یکی از فرصت‌های همکاری ایران با شرکت‌های بین‌المللی همین موضوع اعتبارسنجی است زیرا در حال حاضر تقریبا هیچ شرکت و یا نهادی در ایران دارای رتبه اعتباری بین‌المللی نیست. ورود واقعی اعتبارسنجی به فضای اقتصادی و مالی کشور می‌تواند تبعات مختلفی داشته باشد. از یک طرف بنگاه‌های اقتصادی و نهادهای حائز اعتبار بالا قادر خواهند بود از مزیت تامین مالی با هزینه پایین بهره‌مند شوند و از طرف دیگر آنهایی که اعتبار خوبی ندارند، ترازنامه‌های ناسالم و صنایع بدون مزیت نسبی و آینده روشن، به‌صورت فزاینده‌ای آسیب‌پذیر خواهند شد. با توجه به سطح بسیار پایین بدهی خارجی کشور، به نظر می‌رسد رتبه اعتباری کلی کشور در این زمینه در سطح بالایی باشد و به همین سبب، انتشار اوراق قرضه ارزی (چه از سوی دولت و چه از سوی بخش خصوصی) می‌تواند به‌عنوان زمینه‌ تامین منابع مالی در سطح وسیع برای دولت و بنگاه‌های اقتصادی مد‌نظر قرار گیرد. البته همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، تامین منابع مالی در این ابعاد باید در صنایعی باشد که دارای مزیت نسبی برای کشور بوده و ضمن اثرگذاری مثبت بر رشد و توسعه کشور، مورد اقبال سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی باشد وگرنه به انباشت بدهی غیرقابل بازگشت تبدیل شده و پتانسیلی برای بحران‌های اقتصادی وسیع در آینده خواهد شد.

برای نمونه یکی از اولین صنایعی که می‌تواند پیشران حضور سرمایه‌گذاران خارجی در کشور بوده و همزمان اقبال فعالان داخلی را به همراه داشته باشد، صنعت مالی و بیمه است زیرا در دنیای کنونی تمامی فعالیت‌های اقتصادی در بخش واقعی از کانال بخش مالی می‌گذرد و پوشش ریسک از سوی یکی از شرکت‌های معتبر بیمه (همانند بیمه هرمس آلمان و ساچه ایتالیا) پیش‌زمینه حضور سرمایه‌گذاران کشورهای مختلف در خارج از مرزهای خود و از جمله ایران است. از طرف دیگر صنعت مالی در ایران در مقایسه با استانداردهای کنونی جهان، به میزان زیادی توسعه‌نیافته است که این امر بیانگر وجود پتانسیل‌ بالا جهت جذب سرمایه‌گذاری در این بخش است. در مجموع به نظر می‌رسد چشم‌انداز آتی توسعه اقتصادی ایران بر خلاف گذشته نمی‌تواند بر همه صنایع متمرکز شود، بلکه انتخاب صنایع منتخبی که برای کشور مزیت دارد، هم در جهت توسعه کشور و هم در راستای جذب سرمایه‌گذاران بین‌المللی می‌تواند راهگشا باشد. بر این اساس توجه فعالان بازار سرمایه کشور به این نکات و تحلیل روند اقتصادی آتی کشور می‌تواند زمینه‌ساز موفقیت سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت باشد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996222/#ixzz3xZBXQ800

 

۰۷:۴۷:۲۵ گروه خودرو: ابرهای‌ تحریم در حالی از آسمان کشور کنار رفت که در پی آن، مانع بزرگ از سر راه خودروسازان خارجی (برای حضور در ایران) برداشته شد و حالا غول‌های صنعت خودرو دنیا می‌توانند میهمان «جاده مخصوص» شوند. این در حالی است که چراغ خودروسازان آمریکایی برای آمدن به ایران هنوز قرمز است و غول‌های دیترویت، فعلا نمی‌توانند بلیتی برای پرواز به یکی از بزرگ‌ترین بازارهای خودرو خاورمیانه تهیه کنند. بنابر شواهد موجود، آمریکا تنها تحریم‌های ثانویه را به همراه تحریم‌های مربوط به صنعت هواپیما و غذا و دارو را برداشته و «خودرو» همچنان در لیست سیاه ایالات‌متحده قرار دارد و تحریم آن لغو نشده است. این یعنی، شرکت‌های خودروساز آمریکایی نمی‌توانند با ایرانی‌ها وارد مشارکت و معامله شوند و همچنان پشت چراغ قرمز تحریم‌ها خواهند ماند.

 

مشکل نه از جانب ایران، بلکه از ناحیه خزانه‌داری آمریکا است، چه آنکه این وزارتخانه حضور خودروسازان آمریکایی را در ایران ممنوع اعلام کرده و با این حساب، جنرال موتورز و کرایسلر و فورد و تسلا به عنوان چهار غول صنعت خودرو ایالات‌متحده، فعلا امکان حضور در ایران را ندارند. این محدودیت البته صرفا به خودروسازان مستقر در آمریکا مربوط می‌شود و تجارت زیرشاخه‌های آنها با ایران ممنوع نیست. بنابر گزارش رویترز، شعب جهانی صنایع آمریکا تا سال ۲۰۱۲ محدودیتی برای فعالیت در ایران نداشته اند، اما بعد از این سال به‌دلیل قوانین سختگیرانه کنگره و وزارت خزانه‌داری این کشور، فعالیت آنها در ایران ممنوع اعلام شد و حالا با توجه به لغو تحریم‌ها، ایالات‌متحده دوباره این ممنوعیت را برداشت. با این حساب، شعب خودروسازان آمریکایی از این پس می‌توانند فعالیت و مشارکت خود با خودروسازان ایرانی را استارت زده و در بازار ایران حضور یابند.

در حال حاضر جنرال موتورز شاخه‌ای اروپایی در آلمان به نام اوپل دارد و کرایسلر نیز با فیات ایتالیا شریک شده و فورد نیز در اروپا و به طور مستقل مشغول فعالیت است؛ بنابراین در شرایطی که خودروسازان آمریکایی در حال حاضر امکان حضور در بازار ایران را ندارند، اما زیرشاخه‌های آنها محدودیتی برای آمدن به این بازار بزرگ را نداشته و با توجه به لغو تحریم‌ها می‌توانند سهمی از آن را برای خود بردازند. در حوزه واردات نیز هرچند آمریکایی‌ها نمی‌توانند به طور مستقیم خودرو به ایران صادر کنند، اما شعب جهانی آنها ممنوعیتی در این مورد نداشته و حتی به تازگی یکی از برندهای معتبر خودروسازی ایالات‌متحده، مجوز ورود به بازار خودرو کشور را کسب کرده است. این در شرایطی است که اگر وزارت خزانه‌داری ایالات‌متحده همچنان بر ممنوعیت حضور خودروسازان خود در ایران اصرار بورزد، غول‌های صنعت خودرو این کشور چندان جایی در بازار ایران نخواهند داشت و نهایتا می‌توانند به‌واسطه واردات، سهمی ناچیز را از این بازار برای خود دست و پا کنند. در واقع با این شرایط، کنار رفتن تحریم‌ها تنها به نفع اروپایی‌ها و آسیایی‌ها تمام می‌شود و خودروسازان آمریکایی به‌نوعی سرشان بی‌کلاه خواهد ماند. نه اینکه بازار خودرو ایران برای آمریکایی‌ها خیلی بزرگ باشد و نیامدن به این بازار، خیلی برای آنها گران تمام شود، اما به هر حال آنقدر جذابیت دارد که امثال جنرال موتورز و فورد و… چشم روی آن نبندند.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، بازار خودرو ایران از دو جنبه بسیار اهمیت داشته و جذاب است؛ اول به لحاظ حجم تقاضا و دوم از حیث موقعیت استراتژیک منطقه‌ای. در مورد جنبه اول، همین بس که پیش‌بینی‌ها از تقاضای دو میلیون دستگاهی در چند سال آینده خبر می‌دهند و این عدد اگرچه در مقایسه با بازارهای بزرگ دنیا چندان بزرگ نیست، اما به حدی هست که خودروسازان آمریکایی به‌دنبال گرفتن سهمی از آن باشند. علاوه‌بر این، برخی پیش‌بینی‌ها از تقاضای بیش از سه میلیون دستگاهی بازار خودرو ایران طی سال‌های آینده و به شرط بهبود اوضاع اقتصادی و افزایش شدید قدرت خرید مشتریان و… حکایت دارد که اگر این اتفاق رخ بدهد، انگیزه آمریکایی‌ها برای حضور در این بازار بیشتر و بیشتر نیز خواهد شد. در حال حاضر بخش اعظم خیابان‌ها و جاده‌های ایران را خودروهایی قدیمی، از رده خارج، کم‌کیفیت و گران پر کرده‌اند که جایگزین شدن آنها با محصولات جدید و روز دنیا، می‌تواند هم به نفع مشتریان ایرانی تمام شود و هم خودروسازان خارجی. از همین رو است که شرکت‌های بزرگ خودروسازی جهان برای آمدن به ایران ابراز تمایل کرده‌اند و طبعا آمریکایی‌ها نیز بدشان نمی‌آید از آینده این بازار سهمی را برای خود دست و پا کرده و حتی به خودروسازی ایران نیز نفوذ کند.

اما اهمیت و جذابیت دوم بازار خودرو ایران به صنعتی بودن و موقعیت استراتژیک کشور در منطقه مربوط می‌شود که این نیز برای آمریکایی‌ها و البته سایر خودروسازان دنیا بسیار مهم است. ایران به لحاظ جغرافیایی به‌نوعی در قلب خاورمیانه قرار گرفته و دور و بر آن پر است از بازارهایی بکر. در واقع ازآنجاکه ایران جزو معدود کشورهای صنعتی منطقه به‌شمار می‌رود، شرایط لازم برای تبدیل شدن به‌هاب صادرات خودرو را دارد و خودروسازان آمریکایی (البته نه همه آنها) می‌توانند از این پایگاه استراتژیک، محصولات خود را به کشورهای منطقه ارسال کنند. اتفاقا از همین حالا رنوی فرانسه خود را برای تبدیل کردن ایران به پایگاه صادراتی‌اش در خاورمیانه آماده کرده و این نشان می‌دهد خودروسازان معتبر اروپا به‌خوبی مزیت بازار ایران را درک و برای حضور در آن عجله دارند. هرچه هست،با توجه به دو مزیت بزرگ بازار خودرو ایران، آمریکایی‌ها نیز میل به حضور در آن داشته و خوب می‌دانند اگر دست به کار نشوند، رقبای اروپایی و آسیایی‌شان رفته رفته قطعات پازل بازار را پر کرده و دیگر جایی برای آنها باقی نخواهد ماند. در این شرایط باید منتظر ماند و دید غول‌های دیترویت می‌توانند دولت آمریکا را برای حضور در این بازار بزرگ مجاب کنند یا اینکه همچنان پشت چراغ قرمز ایران باقی خواهند ماند؟

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996201/#ixzz3xZB73hLY

 

۰۷:۴۷:۰۷ سحر نمایشی: قیمت مس در بورس فلزات لندن به کف ۵/ ۶ سال گذشته خود رسیده است که همین امر در کنار کاهش نرخ ارز در بازار آزاد موجبات افت یک هزار تومانی بهای مس در بازار آزاد این محصول را فرا هم کرده، این در شرایطی است که روند قیمتی فلز سرخ در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران نیز تحت تاثیر افت میانگین هفتگی مس که نزدیک به ۳ درصد بوده است قرار گرفت و با افت بیش از ۴ درصدی بر تابلوی معاملات نقش بست.

آمار معاملات بورس کالای ایران نشان می‌دهد که طی دیروز حجم تقاضا اگر چه با میزان عرضه برابری نمی‌کرد، اما نسبت به هفته گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. از طرفی در بازار داخلی نیز تقاضای قابل توجهی برای این فلز وجود ندارد و قیمت‌ها بر مدار ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان در هر کیلو می‌چرخد. به گفته کارشناسان، این روزها تغییر روند نزولی بهای فلز سرخ بیشتر مربوط به نوسان معاملات در بورس فلزات لندن و افت و خیز پی‌در‌پی بهای نفت است. از سویی در بازار غیررسمی این محصولات نیز شنیده‌ها حاکی از آن است که به دلیل نیاز مالی برخی فروشندگان، مفتول را یک هزار تومان زیر قیمت بورس کالا با بهای ۱۵ هزار تومان به فروش می‌رسانند این در شرایطی است که کاهش حجم عرضه کمکی به بهبود روند معاملات نکرده و به نظر می‌رسد بازار بیش از کاهش عرضه به شوک قیمتی نیاز دارد. البته برخی دیگر از فعالان بازار معتقدند در حال حاضر فلز سرخ به کف قیمتی خود رسیده و زمان مناسبی برای خرید است در حالی که پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد احتمال ریزش بیشتر بهای نفت و شکستن مرز ۲۰ دلار آن به‌عنوان رهبر و هدایت‌کننده اصلی بازار فلزات اساسی می‌تواند افت بیشتری را برای این محصولات رقم بزند.

پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که با توجه به متغیرهای تاثیر گذار بر سرنوشت فلز سرخ، روند این محصول در بازارهای جهانی مبهم و نامشخص است که این موضوع تا حد زیادی می‌تواندبر سرنوشت مس داخلی در کنار روند بهای ارز در صورت ادامه نزول ناشی از رفع محدودیت‌های بین‌المللی اثر بگذارد و قیمت کاتد مس را به ۱۴ هزار تومان نیز برساند. به این ترتیب روز گذشته، بیش از ۱۵۰ هزار تن انواع کالا روانه تالارهای داخلی و صادراتی بورس کالای ایران شد که از این میان بیش از ۲۲ هزار تن آن به محصولات مسی اختصاص داشت. بر این اساس روز گذشته ۲هزار و ۵۰۰ تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران راهی تالار معاملات شد. این شرکت همچنین ۲هزار تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضه‌شده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز می‌توان به ۲۰‌هزار تن انواع مس کم عیار، ۱۴۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، ۲۷۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز در این تالار معاملاتی به فروش رسید. همچنین در این روز مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۵ هزار و ۶۵۷ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۷۵۴ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲هزار و ۵۰۰ تن بوده درحالی‌که میزان تقاضا برای آن تنها ۸۸۰ تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۶ هزار و ۴۴۷ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت ۷۵۳ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۲هزار تن بوده است، درحالی‌که تقاضاکنندگان خواستار ۷۲۰ تن از این محصول بوده‌اند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۶ هزار و ۵۰۲ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش ۷۵۳ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود که تقاضا‌کنندگان خواستار ۲۶۰ تن از این محصول بودند. از سوی دیگر این فلز سرخ هم‌اکنون در بازار آزاد در حوالی ۱۶ هزار تومان در هر کیلو به فروش می‌رسد که با قیمت‌های مس مفتول بورس کالا تفاوت قیمت ۵۰۰ تا ۷۰۰ تومانی دارد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996205/#ixzz3xZAaT1ej

 

۰۷:۴۵:۵۸ گروه بورس کالا-سارا مالکی: «رفع تحریم‌های غرب علیه ایران» مهم‌ترین خبر روز گذشته بود؛ خبری که توانست امید فراوانی به اقتصاد ایران تزریق کند. رشد شاخص‌های بورس تهران که مدتی پیش از اعلام رسمی خبر لغو تحریم‌ها آغاز شده بود، در حالی در روز گذشته نیز ادامه داشت که خرید و فروش سهام فلزات اساسی و کانی‌های غیرفلزی در این بازار با رونق همراه نبود. بر این اساس چنانچه بخواهیم بورس اوراق بهادار را به‌عنوان معیاری برای سنجش اوضاع زنجیره فولاد در نظر بگیریم، به سختی می‌توان نشانه‌هایی از امید را در آن مشاهده کرد. در واقع نگاهی به رفتار سهامداران نشان می‌دهد آنها به سمت خرید سهام صنایعی رفته‌اند که شرایط بهتری با رفع تحریم‌ها برای آنها متصور است. کارشناسان با توجه به شرایط جهانی قیمت محصولات فولادی و سنگ آهن این رفتار فعالان بورس را منطقی ارزیابی می‌کنند و عقیده دارند آنها به درستی از کنار سهام زنجیره فولاد عبور کرده‌اند. بازار جهانی فولاد تحت تاثیر کاهش قیمت سنگ آهن و همچنین کاهش چشمگیر تقاضا در بازار چین، شاهد ثبات و روند نزولی قیمت‌ها است. آنطور که می‌توان از اخبار بین‌المللی برداشت کرد، حالا بازار فولاد در شرایطی مبهم به سر می‌برد و خریداران همچنان خواهان خرید با قیمت‌هایی ارزان‌تر هستند و دست از معامله کشیده‌اند.

 

اما با تمام این تفاسیر آیا واقعا رفع تحریم‌های غرب علیه ایران تاثیری بر بهبود اوضاع زنجیره فولاد کشور نخواهد داشت؟ اتفاق دیگری که روز گذشته در کنار اعلام خبر رفع تحریم‌ها شاهد آن بودیم، اعلام جزئیات بودجه ۹۵ از سوی دولت بود. آنطور که در جزئیات منتشر شده از بودجه سال آینده آمده است، بودجه طرح‌های عمرانی در سال آینده با رشد ۵۳/ ۲۵ درصدی نسبت به سال جاری همراه شده و به ۵۹ هزار میلیارد تومان رسیده است. بر این اساس به نظر می‌رسد حالا صنعت فولاد با ۲ واقعه تاثیر‌گذار در حوزه بین‌الملل و داخلی مواجه است؛ وقایعی که حتی با وجود رکود در بازارهای داخلی و جهانی قطعا می‌توانند تاثیراتی بر این صنعت مادر داشته باشند. با این تفاسیر سوال دیگری که مطرح می‌شود این است که افزایش بودجه طرح‌های عمرانی، به‌عنوان بخشی که اثری مستقیم بر شرایط صنعت فولاد دارد چه سرنوشتی برای این صنعت رقم خواهد زد؟

برجام، بودجه و صنعت فولاد

کارشناسان با در نظر گرفتن شرایط بازار جهانی داخلی؛ عقیده دارند رفع تحریم‌های غرب علیه ایران می‌تواند بر صنعت فولاد تاثیرگذار باشد، اما قطعا صنعت فولاد و صنایع بالادستی آن تاثیری ثانویه از رفع تحریم‌ها خواهند گرفت. درواقع زنجیره صنعت فولاد نتیجه رفع تحریم‌ها را جز در مواردی چند به‌صورت آنی نخواهد دید و برای بهره‌برداری از اتفاق تاثیرگذاری مانند رفع تحریم‌ها به زمان نیاز خواهد داشت. به نظر می‌رسد در برهه فعلی بیشترین نفعی که صنعت فولاد از رفع تحریم‌ها خواهد برد حذف هزینه‌های نقل و انتقال پول و همچنین ورود تکنولوژی‌های جدید تولید به کشور است. در گام بعدی، با بهبود شرایط اقتصادی کشور و تزریق نقدینگی به طرح‌های عمرانی نیمه‌تمام کشور به واسطه ورود سرمایه‌گذاران خارجی و همچنین اختصاص اعتبار بودجه‌های عمرانی، صنعت فولاد می‌تواند به افزایش ظرفیت تولید و رونق تقاضا امیدوار باشد. البته این امیدواری در شرایطی تقویت خواهد شد که دولت تصمیمی برای ورود به طرح‌های جدید عمرانی داشته باشد، زیرا در شرایط فعلی بسیاری از طرح‌های نیمه‌ تمام عمرانی کشور در مراحل نهایی خود قرار دارند و طبعا چنین طرح‌هایی به مواد اولیه فولادی نیازی ندارند.

سرمایه‌گذاران خارجی امتیاز برجام برای فولادسازان

اما در شرایطی که فولادسازان به واسطه رفع تحریم‌ها و همچنین برقراری مبادلات بانکی می‌توانند بار کمتری بر دوش خود احساس کنند، به نظر می‌رسد بسیاری از شرکت‌های خارجی که پیش از این برای ورود به زنجیره صنعت فولاد ایران اعلام آمادگی کرده بودند حالا شرایط را برای ورود خود به این بخش از اقتصاد ایران مهیا می‌بینند. صنعت فولاد ایران که در سال‌های پس از اعمال تحریم‌ها نتوانسته بود تکنولوژی تولید خود را ارتقا و از این طریق هزینه‌های تولید خود را با کاهش همراه کند، حالا می‌تواند به ورود برندهای معتبر صنایع فولادی به کشور امیدوار باشید. شرکت‌هایی مانند تیسن گروپ آلمان، پوسکو کره جنوبی، نیپن ژاپن، پولیزوس آلمان، شرکت چند ملیتی اتوتک نمونه‌هایی از جمله شرکت‌های خارجی هستند که حالا و با لغو تحریم‌ها برای ورود به صنایع بالادستی و پایین دستی فولاد ایران آمادگی دارند. ورود مجموعه‌ای از بهترین فولادسازان دنیا یکی از مهم‌ترین امتیازهای لغو تحریم‌ها برای صنعت فولاد است که مدیر نمایندگی رسمی اتوتک در ایران در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: به عقیده من مشکلات داخلی و جهانی صنعت فولاد شامل کاهش تقاضا و ریزش قیمت‌ها دست‌کم تا یک سال آینده فولادسازان ایرانی را درگیر خود خواهد کرد اما در کنار این دو مانع از بهترین حسنی که لغو تحریم‌ها برای صنعت فولاد دارد نمی‌توان چشم‌ پوشید و آن چیزی نیست جز ورود تکنولوژی‌های روز دنیا به صنایع فولاد ایران که می‌تواند به کاهش مصرف آب، انرژی و مواردی از این دست منجر شده و هزینه تولید را با کاهش همراه کند. به عقیده هومان خواجه نصیر؛ تنها مشکلی که بر سر راه جذب سرمایه‌گذاران خارجی به کشور وجود دارد قوانین فعلی کشور در این زمینه است که می‌تواند سرمایه‌گذاران را برای ورود به ایران با تردید همراه کند. او می‌گوید: به نظر می‌رسد همزمان با لغو تحریم‌ها بازنگری در برخی قوانین برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی با در نظر گرفتن منافع ملی ضروری است؛ زیرا با وجود اتفاق مهمی مانند لغو تحریم‌ها چنانچه سرمایه‌گذار خارجی در فضای کسب و کار ایران احساس امنیت نداشته باشد، وارد ایران نخواهد شد و در صورت ورود نیز با نتیجه خوبی همراه نخواهد بود.

این کارشناس عقیده دارد حالا بهترین فرصت برای ورود قطب‌های فولادسازی دنیا به ایران است و فولادسازان می‌توانند با دست باز در انتخاب تکنولوژی تولید با خارجی‌ها وارد همکاری شوند و سطح تکنولوژی خود را از کشورهایی مانند چین، هند و روسیه به سطحی برتر ارتقا دهند؛ اما تمام اینها به تصمیم دولت برای بازنگری در قوانین و فراهم کردن فضایی استاندارد برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی بستگی دارد. به این ترتیب به نظر می‌رسد با لغو تحریم‌ها و افزایش بودجه طرح‌های عمرانی، می‌توان به آینده بلندمدت صنعت فولاد خوش‌بین بود. این خوش‌بینی در حالی در میان کارشناسان وجود دارد که از سویی چالش‌هایی مانند احتمال افزایش واردات با لغو تحریم‌ها و همچنین احتمال تخصیص نیافتن بودجه عمرانی مانند آنچه در سال جاری شاهد آن بودیم، نگرانی‌هایی ایجاد می‌کند. طرح‌های عمرانی کشور اگرچه در سال جاری بودجه‌ای ۴۷ هزار میلیارد تومانی داشته‌اند؛ اما تا‌کنون چیزی نزدیک به ۶۵ درصد از این رقم به طرح‌های عمرانی اختصاص نیافته است. با این وجود کارشناسان امیدوار هستند با منطقی‌تر شدن قیمت نفت در بودجه سال آینده نسبت به سال جاری (قیمت نفت در بودجه سال ۹۵ روی ۴۰ دلار بسته شده است حال آنکه این رقم برای بودجه سال جاری ۵۳ دلار است) بودجه طرح‌های عمرانی فرصتی برای اجرا داشته باشند. با تمام این تفاسیر باید منتظر ماند و دید کورسوهایی از امید که در پی دو اتفاق لغو تحریم‌ها و افزایش اعتبار بودجه طرح‌های عمرانی سال آینده رخ داده است، شرایط بهتری برای صنعت فولاد در سال آینده رقم خواهد خورد؟

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996226/#ixzz3xZAVEZxm

 

۰۷:۴۵:۳۰ گروه بازرگانی: حال و هوای پارلمان بخش خصوصی در نخستین روز اجرای برجام، متفاوت بود. چراغانی و سبدهای گل به همراه خوش و بش‌های فعالان اقتصادی، حاکی از پایان یافتن انتظار تجاری بود که روزهای سختی را گذرانده‌اند و با گذر از مسیرهای پر پیچ و خم بسیار به حیاتشان ادامه داده‌اند. حال با لغو تحریم‌ها، همدیگر را در آغوش می‌گیرند و تبریک می‌گویند. تبریک به خاطر ۱۲ سال استقامت. در اولین روز شکست حصر اقتصادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در جمع اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران حاضر شد تا امید بخش خصوصی به بهبود شرایط را دو چندان کند. وعده محمدرضا نعمت‌زاده مبنی بر آغاز روابط بانکی در آینده نزدیک نیز ناشی از همین امر بود. از سویی رئیس اتاق بازرگانی ایران هم از گشایش هزار «ال‌سی» در بانک‌های سراسر کشور همزمان با اجرایی شدن برجام خبر داد و عنوان کرد که ۱۴ فقره «ال‌سی» به ارزش۱۰۰ میلیون یورو فقط در بانک صنعت و معدن باز شده است. جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در حالی همزمان با اولین روز لغو تحریم‌ها برگزار شد که در آغاز این نشست، محسن جلال‌پور، رئیس اتاق ایران از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران خواست یک دقیقه بایستند و به افتخار موفقیت ایران در به نتیجه رسیدن برجام، تیم مذاکره‌کننده را تشویق کنند.

 

رئیس اتاق ایران با اشاره به قرائت بیانیه مشترک ایران و ۱+۵ درباره اجرایی شدن برجام گفت: برجام را نباید پایان راه اصلاح اقتصادی ایران دانست، بلکه قدمی آغازین برای اصلاح صحیح اقتصادی است. جلال‌پور در ادامه گفت: ما اکنون بیش از سال ۹۲ به آینده اقتصاد ایران امیدواریم و باور داریم تدبیر در کشور جاری است. همه دغدغه‌های کشور راه‌حل اقتصادی دارد، ‌اما معضلات مختلف حل نمی‌شود مگر اینکه اقتصاد به مسیری درست سوق داده شود. جلال‌پور با بیان اینکه رونق اقتصاد فقط با تامین سرمایه ممکن می‌شود، اضافه کرد: امروز باید بخش خصوصی با تامین و جذب سرمایه وارد عرصه اقتصاد شود. وی در ادامه بر اهمیت رونق کسب‌وکار تاکید کرد و گفت: در طول دو سال گذشته با همه مشکلات توانسته‌ایم فضای کسب‌وکار را بهبود بخشیم؛ اما تا نقطه مطلوب فاصله داریم. اگر امروز این فرآیند آغاز شود مردم موتور محرکه آن خواهند بود. باید با اقتصاد درون‌زا و برون‌نگر همه مردم را به صحنه بیاوریم. جوان پرشوری که از دیوار سفارت بالا می‌رود یا خبرنگاری که علیه سرمایه‌گذاری و کارآفرینی می‌نویسد اگر بداند هزاران فرصت شغلی را از هموطنانش می‌گیرد، هرگز این کار را نخواهد کرد. رئیس اتاق ایران در ادامه با انتقاد از اینکه هنوز استراتژی معین برای توسعه نداریم، گفت: بخش خصوصی ایران، تلاش دولت و تیم مذاکره‌کننده را دستاوردی بزرگ دانسته و خود را موظف به اقداماتی برای ادامه مسیر و تغییر پارادایم کشور می‌داند. وی تصریح کرد: از حاکمیت انتظار می‌رود با توجه به اقتصاد، فضایی برای رقابت سالم و آزاد فراهم کند. امروز باید همه ما نگاه به شرایط جدید اقتصادی و توسعه پایدار بر مبنای اقتصاد مقاومتی و متکی به مردم داشته باشیم. جلال‌پور همچنین به گزارش جدید صندوق بین‌المللی پول درباره نرخ رشد اقتصادی ایران اشاره کرد و گفت: صندوق بین‌المللی پول نرخ رشد اقتصادی ایران در پنج سال آینده را بین چهار تا ۵/ ۵ درصد پیش‌بینی کرد. این صندوق امیدوار است بنگاه‌های ایران شاهد افزایش سرمایه‌گذاری و بهره‌وری باشند.

موقع قرائت بیانیه اشکم جاری شد

در ادامه این نشست، محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در جمع فعالان اقتصادی حضور یافت و گفت: این روز به یادماندنی را تبریک می‌گویم. یقین دارم اثرات این رخداد در آینده بیشتر مشخص می‌شود و ان‌شاءالله از نتایج آن بهره‌مند می‌شویم. وی ادامه داد: من از نزدیک شاهد بودم شما فعالان بخش خصوصی برای خرید و فروش کالا چه زحماتی متحمل شدید؛ امیدوارم روزهای خوبی را باهم تجربه کنیم. نعمت‌زاده سپس درباره سختی مذاکرات گفت: در طول این مدت،گاهی حتی آقای ظریف که بسیار مصمم بود، با فشارهای داخلی می‌گفت نمی‌دانم چه می‌شود. به مجلس احضار می‌شد و بعد به هیات دولت می‌آمد، رنگش پریده بود. اما هنگامی که چهره شاداب ایشان را موقع قرائت بیانیه مشترک وی و موگرینی دیدم، اشکم جاری شد. آقای کری هم خطاب به جامعه داخلی خود و بعضی جوامعی که نگرانی‌هایی دارند صحبت کردند. امیدواریم همه ما به‌ویژه شما فعالان اقتصادی از ثمره مذاکرات بهره‌مند شویم. وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه خطاب به بخش خصوصی گفت: توپ در زمین شماست و ما هم در خدمت شما هستیم. موانع و بهانه‌ها برطرف خواهند شد. ان‌شاءالله ظرف چند هفته روابط بانکی برقرار می‌شود. وی بیان کرد: باید با هم در جهت استفاده از این شرایط و پیاده کردن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تلاش کنیم. من سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را چند بار خوانده‌ام. لازم نیست دنبال چیز دیگری برویم. اصول اقتصاد مقاومتی چکیده تجربه چند سال حکومت اسلامی است. در تمام زمینه‌ها باید از این سیاست‌ها استفاده کنیم.

نعمت‌زاده تصریح کرد: با کار مداوم و شبانه‌روزی خوشبختانه کارهای خوبی انجام شده که خلاصه آن را تقدیم دولت کرده‌ایم. جزئیاتش در برنامه هم آمده است. ما سعی کردیم در این برنامه به این بپردازیم که چه باید کرد. اقدامات عملی را مشخص کرده‌ایم و خلاصه آن را در سایت می‌گذاریم. تقاضا می‌کنم دوستان ببینند و نظرشان را بگویند. هدف کلی این است که در آخر این ۱۰ سال کشور از نظر رشدیافتگی به سطح کشورهای نوظهور صنعتی برسد. بعید است بتوانیم به کشورهای صنعتی برسیم؛ اما می‌توانیم به کشورهای نوظهور برسیم. وی با اشاره به هدف‌گذاری رشد هشت درصدی اقتصادی برای ایران گفت: خیلی‌ها می‌گویند رشد هشت درصدی غیرممکن است اما ببینیم این ملت چگونه آن را ممکن می‌کند. نعمت‌زاده در ادامه خطاب به بخش خصوصی عنوان کرد: بیاییم کمبودهای همدیگر را بپوشانیم. در روانشناسی ثابت شده اگر مواردی را تکرار و تلقین کنیم همان حاصل می‌شود. اگر ناامیدی را در پیش بگیریم همه ناامید می‌شویم. اما اگر امیدواری را پیشه کنیم، موفق می‌شویم. وی یادآور شد: کسانی یک سال پیش می‌گفتند این مذاکرات به نتیجه نمی‌رسد، حال می‌گویند این روند ادامه نمی‌یابد. خطاب به آنها باید گفت این پیش‌بینی شما هم محقق نمی‌شود. کشور جز از طریق توسعه به جایی نمی‌رسد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین به بخش خصوصی گفت: باید یاد بگیریم، یاد بدهیم و کمک کنیم و کشور را بسازیم. شما پارلمان بخش خصوصی هستید. اما من هم از متن بخش خصوصی آمده‌ام. امیدواریم تمام مسوولان خود را جای مردم و بخش خصوصی بگذارند. قطعا باید مردم را محور قرار دهیم. نعمت‌زاده در ادامه گفت: ارزش پول ملی به این نیست که دودستی نگهش داریم، به تولید ملی و توانمندی اقتصاد ما بستگی دارد. در دولت سازندگی دوستان را به استفاده از ارز آزاد تشویق کردیم. آنها که این کار را کردند موفق شدند. در این کشور نرخ ارز غیرواقعی است ما نباید چیزهای غیرممکن بخواهیم. نعمت‌زاده همچنین به بحث الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی اشاره کرد و گفت: درباره این الحاق ما مشکل فنی نداریم. موضوع سیاسی است و اگر آمریکا وتو کند به نتیجه نمی‌رسد. اخیرا ما با سوئیس صحبت کردیم که رژیم تجاریمان را با آنها مرور کنیم. باید همزمان با کشورهای دیگر به‌صورت دوجانبه صحبت کنیم. یکی از مقامات سازمان اخیرا به من گفت بعید می‌دانم دیگر مخالفت شود. این حرف نشان می‌دهد پیش از این مخالفت‌هایی وجود داشت. وی متذکر شد: برای بخش صنعت هم الحاق به WTO نگرانی ندارد. در کل صنعت هیچ نگرانی نمی‌بینم. به اندازه کافی ابزار و استثناهایی هست که ما از آنها استفاده کنیم؛ ولی باید آماده رقابت با جهان شویم. نعمت‌زاده تصریح کرد: نفت تهدید است؛ اما تجار و صنعتگران باید به‌عنوان یک فرصت و توفیق اجباری استفاده کنند. باید از فضا بهره ببریم و خود را رقابت‌پذیر کنیم و روی تشک‌های رقابتی خارج از کشور مسابقه بدهیم. نباید در شهر و برزن خودمان بمانیم و از خود تعریف کنیم.

علی‌محمد ابویی، یکی از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، در این نشست طی درخواستی عنوان کرد: تخلفات حوزه‌های مختلف توسط اتاق جمع‌آوری شود. ابویی همچنین عنوان کرد: ۲۰ نماینده دولتی در اتاق بازرگانی تنها محدود به نمایندگان وزارت صنعت و جهاد کشاورزی نباشد و از نهادهای دیگری مانند قوه قضائیه نیز در این ترکیب حضور داشته باشند. در ادامه مسعود گلشیرازی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، مواردی را پیرامون لزوم اجرای صحیح قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر عنوان و تصریح کرد: گاهی در اجرای این قانون، به متن صریح قانون توجه نمی‌شود که این موضوع باید مورد توجه مسوولان امر قرار گیرد. وی همچنین مواردی را پیرامون برخی از مواد این قانون عنوان کرد و خواستار حمایت عملی از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و دقت نظر اتاق بازرگانی در استیفای حقوق اعضای خود شد. اسفندیار امیدبخش، نماینده تام‌الاختیار در WTO نیز در این نشست خاطرنشان کرد: امیدوارم آغاز مذاکرات برای الحاق به WTO تا پایان سال ۹۴ کلید بخورد. امروز تدوین استراتژی توسعه صنعتی به شدت مورد توجه قرار گرفته، چرا که پیوستن به (WTO) منوط به تهیه این سند و ارائه آن است. نقشه راه پیوست به سازمان تجارت جهانی شامل ۵۴ ایستگاه است که ما در ایستگاه اول آن قرار داریم. وی در ادامه تصریح کرد: باید دغدغه اصلی خود را به شروع پیمودن مسیر الحاق، معطوف کنیم. ایران باید در این وادی قدم برداشته و بدانیم که طولانی‌تر شدن زمان الحاق به نوع رفتار و برخوردهای کشورمان بستگی دارد. همچنین باید توجه داشته باشیم که از این پس در تصویب قوانین، لازمه‌های سازمان تجارت جهانی را نیز در نظر بگیریم و قوانینی را تصویب نکنیم که خلاف معیارهای WTO باشد.

در ادامه نیز محمدصادق ضیایی‌بیگدلی، قائم مقام سازمان توسعه تجارت ایران، درباره الحاق ایران به WTO اظهار کرد: از زمانی که فرآیند الحاق شروع می‌شود جذب سرمایه‌گذاری خارجی برای کشور رخ می‌دهد. وی اضافه کرد: هیچ‌گاه در ایران تعرفه‌ها اثر حمایتی قابل‌توجهی نداشته است. درباره نحوه مدیریت چالش پایین آوردن تعرفه‌ها باید توجه کرد که لازم نیست با الحاق تعرفه‌ها صفر شوند. می‌توان در بعضی موارد حتی با چانه‌زنی بعضی تعرفه‌ها را هم بالا برد. البته پیشنهاد تعرفه خیلی بالا هم منجر به طولانی شدن مذاکرات الحاق می‌شود، ولی تعرفه‌ها قرار نیست صفر شوند. رئیس اتاق بازرگانی ایران در پایان این نشست از گشایش۱۴فقره «ال‌سی» به ارزش صد میلیون یورو از روز گذشته در بانک صنعت و معدن خبر داد و گفت: همزمان با اجرایی شدن برجام هزار ال‌سی در بانک‌های سراسر کشور گشایش یافته است. وی از پیش‌بینی هزار میلیارد تومان اعتبار برای جوایز صادراتی در بودجه سال آینده خبر داد و گفت: وزیر صنعت این موضوع را تایید کرده و امیدواریم سال آینده اجرایی شود. جلال‌پور همچنین با اشاره به اجرایی شدن برجام گفت: روز سه‌شنبه با همکاری دبیرخانه سه اتاق بازرگانی، تعاون و اصناف در سالن اجلاس سران جشنی برپا می‌شود که میزبان رئیس‌جمهور و وزرای اقتصادی خواهیم بود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996212/#ixzz3xZAC15N2

 

۰۷:۴۳:۰۴ گروه صنعت‌ومعدن: با لغو تحریم‌های بین‌المللی فعالان سندیکای صنعت برق ایران در خصوص اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک بیانیه مشترکی صادر کردند. در این بیانیه آمده «اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک» که با دیپلماسی مقتدرانه و هوشمندانه نظام جمهوری اسلامی ایران و تعامل نهادهای بین‌المللی منجر به احقاق حقوق هسته‌ای کشور، رفع کامل تحریم‌های ظالمانه و تهدیدات خارجی شد، نقطه عطفی در تاریخ ملت ایران است که افق روشنی را برای اقتصاد و صنعت کشور می‌گشاید تا با شکوفایی استعدادها و ظرفیت‌های منحصربه‌فرد همه مردم ایران فصل جدیدی از توسعه کشور را رقم زنند. صنعت برق ایران اگر چه در طول سال‌های تحریم توانسته است با سختکوشی، خلاقیت و همدلی دولت و بخش خصوصی در تامین یکی از زیرساخت‌های مهم و استراتژیک کشور کارنامه درخشانی از خود به جای گذارد و بدون وقفه نیاز مردم را برآورده سازد، اما به‌واسطه محدودیت‌ها و تنگناهای ناشی از تحریم‌های ظالمانه دچار مشکلاتی شده است، که انتظار می‌رود با رفع این محدودیت‌ها زمینه رشد و توسعه این صنعت حیاتی با شتابی بیشتر فراهم شود. سندیکای صنعت برق ایران به نمایندگی از اعضای خود، ضمن تبریک این دستاورد ارزشمند دستگاه دیپلماسی کشور به نظام جمهوری اسلامی و آحاد ملت، اعلام می‌دارد بخش خصوصی ایران با تمام ظرفیت‌های خود به میدان آمده تا در سال همدلی و همزبانی دولت و ملت، گام‌های بزرگی برای پیشرفت صنعت برق کشور بردارد و امید است با رفع موانع داخلی شاهد جهش اقتصاد کشور در عرصه‌های داخلی و خارجی باشیم.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996243/#ixzz3xZA5DzGL

 

۰۷:۴۱:۳۰ دنیای اقتصاد: بازگشت ایران به اقتصاد جهانی، بازار سهام کشورهای عربی را لرزاند. شاخص سهام در بورس‌های عربستان، دبی، ابوظبی و… در اولین روز اجرای برجام با سقوط همراه شد. تحلیلگران در ریشه‌یابی دلایل چنین سقوطی معتقدند غیبت ایران در اقتصاد جهانی به‌واسطه تحریم‌های اعمال‌شده از سوی غرب موقعیت ممتازی را برای کشورهای عربی به عنوان رقبای منطقه‌ای این کشور به وجود آورد. اما با رفع تحریم‌ها و حضور مجدد ایران در اقتصاد جهانی، موقعیت کشورهای عربی از دو ناحیه تقویت قدرت اقتصادی و سیاسی ایران و تشدید کاهش بهای نفت تهدید می‌شود. به باور تحلیلگران، در دوران غیبت ایران از بازارهای جهانی به‌واسطه تحریم‌ها، کشورهای عربی به سرعت جایگزین این کشور در بازارها به‌خصوص بخش انرژی شدند. عزم ایران برای بازپس‌گیری بازارهای خود موجب شده این کشورها با خطر از دست رفتن بازارهای تصرف‌شده روبه‌رو شوند. افزایش صادرات نفت ایران نیز به‌واسطه احتمال افت بیشتر قیمت نفت و تشدید فشارها بر منابع مالی کشورهای عربی دومین عامل شوک منفی به بورس‌های این کشورها است. تحت تاثیر این فضا علاوه بر افت ۷ درصدی شاخص بورس عربستان، شاخص جی‌سی‌سی ۲۰۰ بلومبرگ که ۲۰۰ شرکت بزرگ منطقه خلیج‌فارس را دنبال می‌کند، به کمترین سطح در ۵ سال گذشته رسید.

 

گروه بازار پول:‌ بازگشت ایران به صحنه اقتصاد جهان، بازارهای سهام عربی را نگران کرده است. تنها چند ساعت پس از اعلام رسمی اجرای «برنامه جامع اقدام مشترک» معامله‌گران سهام خاورمیانه عمدتا با هراس ناشی از اثرگذاری ورود نفت ایران به بازاری اشباع شده، شکل‌دهنده فشار فروش شدند تا بورس‌های منطقه با سقوط روبه‌رو شوند. رأس این سقوط، بورس‌های عربستان بودند. عربستان که مدتی است درگیر تنش‌های شدیدی با ایران شده، همزمان با نگرانی از کسری بودجه و ذخایر ارزی، دلواپس به هم خوردن توازن قدرت در منطقه به نفع تهران و افزایش نفوذ ایران در خاورمیانه است. در واقع روز یکشنبه، تمام بازارهای سهام کشورهای عربی خلیج فارس سقوط کردند؛ روندی که با توجه به تحولات سال‌های اخیر باعث شگفتی نیست. کشورهای منطقه خلیج فارس در سال‌های کمرنگ شدن حضور ایران در اقتصاد جهان، بازارهای صادراتی را تصرف کرده بودند و حالا که ناچارند بخشی از بازار را به ایران پس بدهند، شاهد تشدید فشار مالی روی خود هستند؛ به‌ویژه در شرایطی که بهای سبد نفتی اوپک به حدود ۲۵ دلار رسیده است. بخش واقعی اقتصاد کشورهای عربی وابستگی زیادی به درآمدهای نفتی دارد و از این رو در روزهای افزایش کسری بودجه و کاهش ذخایر ارزی، تجربه‌گر تکانه‌های شدیدتری هستند.

زلزله یکشنبه

یکشنبه، در روزی که بازار سهام تهران برای دومین روز متوالی شاهد جهش بود، شاخص تداول عربستان سعودی بیش از ۷ درصد سقوط کرد و به پایین‌ترین سطح از مارس ۲۰۱۱ رسید. شاخص دی اف ام جنرال دبی هم حدود ۳ درصد افت کرد که بیشترین میزان افت آن در ۵ ماه گذشته بود. شاخص ای‌دی‌اکس جنرال ابوظبی هم ۵/ ۴ درصد سقوط را تجربه کرد و به کف نوامبر ۲۰۱۳ رسید. شاخص ام‌اس‌ام عمان نیز ۲/ ۳ درصد افت کرد که بیشترین افت این شاخص از دسامبر ۲۰۱۴ بود. بورس‌های کویت هم با ۲/ ۳ درصد افت به کف ماه می ۲۰۰۴ رسیدند. همچنین بازار دارایی بحرین نیم درصد افت کرد. به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از بلومبرگ، ایران که میزبان ۱۰ درصد از ذخایر اثبات شده نفت جهان است آماده افزایش صادرات نفتی خود است. روز شنبه، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تایید کرد که ایران به توافق خود با گروه ۱+۵ پایبند بوده است. اکنون افزایش صادرات نفت ایران، فشار روی قیمت‌های نفت خام را تشدید می‌کند و به اقتصاد وابسته به نفت کشورهای «شورای همکاری خلیج فارس» آسیب می‌رساند. نیال خان، رئیس بخش فروش موسسه «سعودی فرانسی کپیتال» می‌گوید:‌‌ «عرضه نفت ایران امروز یا فردا آغاز خواهد شد و احیای بازارها به این بستگی دارد که نفت به بالای مرز ۳۰ دلار بازمی‌گردد یا نه.» نفت خام برنت که معیار جهانی بهای نفت است، روز جمعه با ۶درصد سقوط به کف ۱۲ ساله جدیدی رسید.

هراس از قدرت ایران

با ذکاوت گروه مذاکره‌کننده ایران، لغو تحریم‌های ایران به‌گونه‌ای اجرا خواهد شد که ورای تحریم‌های هسته‌ای اثر خواهد کرد تا تهران نه به‌دنبال بازگشت به سال‌های قبل، بلکه پیگیر چند سال رشد بالای ۵ درصد باشد. اکنون در حالی که ایران شاهد رفع تحریم‌هایی حدودا ۴۰ ساله است، کشورهای عربی نگران پیامدهای سقوط بهای نفت خام هستند. درست است که ایران نیز به شدت متکی به نفت است؛‌ اما این وابستگی به لطف تحریم‌ها سال به سال کمتر و کمتر شده و حالا هم گشایش پنجره‌های جدید می‌تواند ایران را به یکی از قطب‌های سرمایه‌پذیر جهان تبدیل کند. این افزایش بالقوه قدرت اقتصادی در کنار افزایش بالفعل قدرت سیاسی، همان چیزی است که اثر نگرانی‌های نفتی را دوچندان کرده است. معامله‌گران بازارهای سهام کشورهای خلیج فارس که بیشتر آنها هویت خود را بر مبنای دشمنی با ایران تعریف کرده‌اند، روز یکشنبه هم به نگرانی از ادامه سقوط قیمت نفت با افزایش ۵۰۰ هزار بشکه نفت ایران هم به بازار و هم به افزایش قدرت ایران واکنش نشان دادند. اینکه روز یکشنبه تنها سهام شرکت‌های نفتی اعراب نبودند که با افت مواجه شدند، روز گذشته شرکت‌های بیشتر حوزه‌ها شاهد افت بهای سهام خود بودند. بی‌بی‌سی در گزارشی با اشاره به این موضوع می‌نویسد: «دلیل افت شرکت‌ها در تمام بخش‌های اقتصاد این است که اکنون انتظار این است که ایران، پذیرای میلیون‌ها دلار سرمایه‌گذاری جدید غرب باشد؛ پولی که پیشتر در کشورهای خلیج فارس خرج می‌شد.»

نگرانی تمام عیار

کشورهای شورای همکاری خلیج فارس ۳۰ درصد ذخایر اثبات شده نفت جهان را در اختیار دارند. روز گذشته بلومبرگ گزارش کرد که شاخص جی‌سی‌سی ۲۰۰ بلومبرگ که ۲۰۰ شرکت بزرگ منطقه خلیج فارس را دنبال می‌کند، ۶/ ۵ درصد سقوط کرده و به کمترین سطح در حدود ۵ سال گذشته رسیده است. بانک الرجحی عربستان سعودی و شرکت صنایع پایه این کشور از بزرگ‌ترین بازندگان روز بودند. سهام این دو، به ترتیب ۹/ ۵ و ۶/ ۵ درصد سقوط کردند. سقوط بورس‌های عربی در حالی اتفاق افتاد که بورس ایران به بالاترین سطح خود از آگوست ۲۰۱۴ رسید. ایران به‌دنبال جذب دست کم ۳۰ میلیارد دلار سرمایه مستقیم خارجی در ۵ سال آینده است. رامین ربیعی، مدیر ارشد اجرایی موسسه «فیروزه» در تهران شنبه به بلومبرگ گفت: «سرمایه‌گذاران نباید به‌دنبال خیز سریع ایران باشند، بلکه باید دیدی درازمدت داشته باشند تا از بازاری که در ۵ سال آینده عملکرد خوبی خواهد داشت، نفع ببرند. ما انتظار داریم که اقتصاد ایران در سال‌های پیش رو ۶ تا ۸ درصد رشد کند.» حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران گفته که درآمد نفتی در سال‌های آینده به‌عنوان «درآمد مکمل» عمل خواهد کرد. بامداد یکشنبه، اتحادیه اروپا با اجرای توافق هسته‌ای تاریخی میان تهران و قدرت‌های جهانی، فرآیند لغو تحریم‌های اقتصادی و مالی علیه ایران را آغاز و زمینه را برای بازگشت شرکت‌های اروپایی به بازار ایران فراهم کرد. روز گذشته خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های اروپایی گزارش داد برداشته شدن رسمی تحریم‌های ایران پس از انتشار گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که پایبندی تهران به تعهدات هسته‌ای را تایید کرد، باید به سرعت انجام بگیرد.

دردسرهای عربی

عجیب نیست که روند سقوط روز یکشنبه حتی به مصر نیز کشیده شد تا بورس قاهره هم ۲/ ۵ درصد سقوط کند. وقتی مصری‌ها نگران باشند، دلواپسی اعراب آشکارتر است. عربستان سعودی که در حال اجرای اقدامات ریاضتی است، حتی بودجه جدیدش را روی نفت ۴۰ دلار بسته است. تحلیلگران بر این باورند که اگر قیمت‌های نفت در سطوح فعلی بماند، حکام این کشور چاره‌ای جز تشدید ریاضت در این کشور بیابانی غنی از نفت ندارند. جالب اینجا است که بلای نفتی را خود ریاض گسترش داده است. ریاض از ابتدای سال ۲۰۱۴ اولا برای تحت فشار گذاشتن ایران و روسیه و ثانیا برای کنار زدن تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا، دست به افزایش تولید زد تا مازاد عرضه در بازار به سقوط بهای نفت خام بینجامد. عربستان نشست‌های اوپک در بحبوحه سقوط نفت را نیز بی‌نتیجه گذاشت تا اکنون خود گرفتار بلای سقوط نفت شود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996172/#ixzz3xZ9RYZbJ

 

۰۷:۳۴:۴۲ دکتر محمد طبیبیان
روز شنبه ٢۶ دی‌ماه ١٣٩۴ (١۶ ژانویه ٢٠١۶) یک روز تاریخى خواهد بود. چه اینکه تلاش چند ساله دو دولت، در جریان یک حرکت به‌سوى رفع تشنج و معارضه، به نتیجه رسید و رویاى برخى حکومت‌ها و منافع خاص در مشاهده معارضه نظامى آمریکا علیه ایران ناامید شد. با گزارش رئیس سازمان بین‌المللى انرژى اتمى در مورد اینکه ایران به تعهدات خود در مورد توافق‌نامه قبلى (سال ٢٠١۵) عمل کرده است، برداشته شدن تحریم‌هاى بین‌المللى عملى و رسما در وین توسط مقامات کشور‌هاى درگیر اعمال شد. این رخداد از وجوه مختلف اقتصادى و دیپلماتیک مهم و تعیین‌کننده است. گذشته از تاریخچه این رویکرد، این مرحله یک موفقیت براى دولت روحانى و اوباما تلقى خواهد شد.

چه اینکه هر دو دولت با موانع تخریب‌کننده داخلى و بین‌المللى در راه این توافق روبه‌رو بوده‌اند. بى‌تردید مهارت دیپلماتیک قابل تقدیرى از طرف روحانى و ظریف اعمال شد و مراحل کار با درایت در داخل و خارج از کشور برنامه‌ریزى و پیگیرى شد. در آمریکا نیز اراده و استقامت رئیس‌جمهوری این کشور در مقابل فشارهاى خارجى و داخلى، خصوصا از جانب حزب جمهورى‌خواه و حتى فرقه‌هایى از حزب دموکرات، سبب شد تلاش‌هایى که براى متوقف کردن این حرکت انجام مى‌شد بى‌اثر شود و تجربه و مهارت آقاى کرى نیز پیشرفت و تداوم این حرکت را تسهیل کرد. اما از لحاظ محتوایى آنچه در روز شنبه رخ داد در واقع مربوط به برداشتن تحریم‌هاى سازمان ملل و تحریم‌هاى ثانویه آمریکا است. منظور از تحریم‌هاى ثانویه تحریم‌هایى است که آمریکا علیه دیگر کشور‌هایى که با ایران همکارى اقتصادى داشته‌اند اعمال مى‌کرد. در واقع این تحریم‌ها، داراى ظرفیت اعمال دقیق‌تر و بى‌رحمانه‌ترى بود. ولی نکته‌اى که نباید از نظر دور داشت این است که هنوز تحریم‌هایى که آمریکا جدا از تحریم‌هاى برنامه اتمى، به ایران تحمیل کرده است بر جاى خود باقى است. چنان‌که خزانه‌دارى آمریکا متعاقب اعلام برداشته شدن تحریم‌ها علیه ایران در وین اعلام کرد کماکان شبکه مالى و بانکى آمریکا نمى‌تواند با دولت ایران و نهاد‌ها و افرادى که در حوزه اقتدار دولت ایران قرار دارند، همکارى کند. نمایندگى شرکت‌هاى آمریکایى در خارج آمریکا مى‌توانند با ایران به مبادلات اقتصادى بپردازند اما در این مورد نیز اتباع و افراد مقیم آمریکا از مشارکت در این اقدامات منع شده‌اند و براى آنان مشارکت مستقیم در این اقدامات غیر‌قانونى است. از آنجا که مبادلات نفتى همواره براساس دلار بوده است، قسمت قابل‌ملاحظه‌اى از درآمد صادرات نفت ایران دلارى است و معاملات دلارى نیز الزاما باید از مراکز مالى آمریکا تسویه شود.

این امر به‌نظر مى‌رسد یک مانع قابل‌ملاحظه در مشارکت بین‌المللى ایران باشد. بر اساس اعلام خزانه‌دارى آمریکا براى بانک‌هاى خارجى مانعى در فروش اسکناس دلار به بانک‌ها و افراد ایرانى وجود ندارد. اما معاملات حجیم دلارى الزاما باید از طریق شبکه بانکى انجام شود و این امر نیز هنوز مشمول تحریم قرار دارد. از آنجا که علاوه بر بخش مالى، ماخذ بسیارى از تکنولوژى‌هاى مربوط به بخش انرژى و رشته‌هاى پیشرفته صنعتى، حمل‌و‌نقل و کشاورزى در آمریکا است، به‌نظر مى‌رسد یافتن راه‌هاى برخورد و مقابله با این بخش از تحریم‌ها چالش دیپلماتیک و حقوقى بعدى کشور تلقى شود. نکته قابل‌توجه دیگر در مراحل بعدى برداشته شدن تحریم‌ها، چگونگى استراتژى جمهورى اسلامى در ارتباط با بخش نفت و صادرات آن است. یک وجه از برداشته شدن تحریم‌ها امکان مجدد فروش آزادانه نفت در بازار‌هاى جهانى است. مطرح شدن امکان عملیاتى شدن توافق هسته‌اى و طرح این برداشت که در پى این رخداد ایران بازار‌هاى نفت را با سیل جدید عرضه روبه‌رو مى‌کند، سبب شد که مجددا در چند روز اخیر قیمت نفت تنزل یابد. گرچه کسب سهم بازار حق ایران است ولی به‌نظر مى‌رسد در این باب نیز فعال شدن وجه دیپلماتیک مطلبی ضرورى است. برداشته شدن تحریم‌ها این امکان را فراهم مى‌کند که ایران با سایر تولید‌کنندگان اوپک و غیر‌اوپک براى کنترل بازار بحرانى کنونى نفت وارد مذاکره شود. صرف اقداماتى از این دست، ذهنیت افزایش بى‌رویه عرضه را منتفى می‌کند و ممکن است مانع سقوط بیشتر قیمت نفت شود.

برداشته شدن تحریم‌ها ضرورت اصلاحات اقتصادى داخلى را از اهمیت بیشترى برخوردار مى‌کند. چه اینکه اکنون که مشکل تحریم‌هاى بین‌المللى مطرح نیست مشکلات و تنگنا‌هاى داخلى مانع عمده همکارى سازنده با شرکت‌ها و موسسات بین‌المللى خواهد بود. مواردى از این دست که یک اداره بوروکراتیک بتواند اقدام یک وزارتخانه را در امر ایجاد تعادل در مالیه یک بخش مهم، از تنها طریق ممکن یعنى تغییر نرخ‌ها، مختل کند علائم مفیدى براى سرمایه‌گذارى و همکارى نخواهد بود. همچنین شرایط بازرگانى خارجى کشور که نیازمند یک بازنگرى و باز‌سازى اساسى بر اساس شرایط جدید است. در این مورد نیز برچیدن بساط قاچاق سازمان یافته کالا و ایجاد تجارت بین‌المللى شفاف و زمینه‌سازى ایجاد نهاد‌هاى خصوصى تجارى پاسخگو و مسوولیت‌پذیر ضرورى است. چه اینکه در شرایط رواج قاچاق، در بسیارى موارد حقوق مصرف‌کنندگان ضایع مى‌شد؛ چون مسوولیت پاسخگویى در مقابل کیفیت کالا و قطعات و تدارک خدمات بعد از فروش برعهده کسى نبود یا در موارد معدودى هم که نمایندگى شرکت‌هاى خارجى در کشور حضور داشتند به نحو مطلوب انجام نمى‌شد. اکنون که تجارت بین‌المللى خارج از قیود تحریم ممکن است، امکان کاهش اتکا به خدمات تجارى از طریق امارات‌متحده نیز مهیا است؛ لیکن این زمینه نیز نیازمند ایجاد آمادگى در تجهیزات و امکانات زیربنایى و روش‌هاى مدیریت کارآمد بندرى و مالى و اصلاح در قوانین و مقررات و روش‌هاى دست و پاگیرى است که طى سال‌ها پایدار شده‌اند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/996299/#ixzz3xZ958mFr

 

۰۷:۳۱:۴۳عضو شورای عالی بورس ضمن بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز اظهارداشت: با توجه به شرایط گفتگوها، تعهدات طرفین و عوامل مختلف فی مابین، به نظر من دیگر خاطره روزهای تلخ ریزش قیمت ها در بورس تکرار نخواهد شد و این رشد قیمت ها بعد از این نیز تداوم خواهد داشت. ضمناً تحریم ها که فشار و هزینه سنگینی را بر صنایع مختلف و اقتصاد کشور وارد نموده و هزینه های تولید را به صورت قابل ملاحظه ای بالا برده، پس از لغو تحریم ها شرایط بهتری برای تولیدکنندگان فراهم خواهد شد.

مصطفی حقیقی مهمانداری در ادامه افزود: از طرفی با لغو تحریم ها و اجرایی شدن برجام روابط کارگزاری بین بانک های داخل با بانک های دنیا، برقرار و مشکل سوئیفت نیز حل می شود. در این صورت مبادلات پولی و مالی تسهیل، هزینه آنها کمتر شده و صنایع مختلف و اقتصاد کشور با تحولی بزرگ روبه رو خواهد شد و به این ترتیب شرایط فعالیت و رقابت برای صنایع داخلی فراهم خواهد گردید.

مدیرعامل شرکت کارگزاری آبان تاکید کرد: با به حرکت درآمدن مجدد چرخ های تولید، بخش تجارت نیز از رونق مطلوبی برخوردار خواهد شد و به این ترتیب این قبیل شرکت ها که حتی برخی با زیان همراه می باشند، به سودآوری رسیده و در نهایت سهام آن ها که طی دو سال گذشته با کاهش قیمت مواجه بودند با بهبود شرایط اقتصادی، با افزایش قیمت روبه رو خواهند شد و انشاالله سهامدارانی که طی دو سال گذشته روی سهام خریداری شده زیان دیده اند، در آینده نزدیک زیان آن ها جبران خواهد شد.

رئیس هیئت مدیره کانون کارگزاران عنوان کرد: طی دو سال گذشته تحت تاثیر عوامل اقتصادی و روانی قیمت سهام آنقدر افت کرده که به کف قیمت رسیده است، به طوریکه ملاحظه می شود از هم اکنون سهام مختلف با صف خرید روبه رو می شوند و افزایش شاخص نیز مبین این واقعیت است که خریداران اولیه بعد از نتیجه برجام به مراتب از سودهای بیشتری برخوردار خواهند شد.

در پایان این کارشناس ارشد بازار سرمایه به سهامداران توصیه کرد: در این شرایط رقابت ها نباید طوری باشد که قیمت ها بی رویه بالا رفته و مجدداً تولید حباب نمایند.

 

۰۷:۲۹:۵۹  این خبر نیز بد نیست  داشته  باشید  :

به گزارش «انتخاب»، فرصت ۲۰ روزه شورای نگهبان از امروز ۲۷ دی ماه برای دریافت شکایت از داوطلبین رد صلاحیت شده و اظهارنظر قطعی و نهایی درباره کلیه داوطلبان آغاز شد.

طبق تبصره ۳ ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی در صورتی که نظر هیأت مرکزی نظارت مبنی بر رد صلاحیت داوطلبانی باشد که صلاحیت آنان مورد تایید هیأت اجرایی مرکز حوزه انتخابیه قرار گرفته است، داوطلبان می توانند اعتراض خود را به شورای نگهبان تسلیم نمایند.
شورای نگهبان ۲۰ روز پس از اظهارنظر هیأت مرکزی نظارت نظر قطعی و نهایی خود را در خصوص تأیید یا رد صلاحیت داوطلبان به وزارت کشور اعلام می‌کند. این فرصت ۲۰ روزه از امروز (۲۷ دی ماه) آغاز و ۱۶ بهمن ماه پایان می‌یابد.
در همین حال فارس نوشت: اخبار غیررسمی حاکی است که افرادی چون محسن رهامی، جواد اطاعت، علی صوفی، فاطمه هاشمی، علی مطهری، احمد پورنجاتی، ابوالفضل شکوری، الیاس حضرتی، مرتضی الویری، محمد اشرفی اصفهانی و برخی دیگر از چهر‌ه‌های اصلاح‌طلب در تهران و شهرستان‌ها جز افرادی هستند که صلاحیت آنها از سوی هیات‌های نظارت تایید نشده است.
همچنین، صلاحیت مرتضی اشراقی نوه بنیان گذار انقلاب اسلامی و فاطمه هاشمی که برای نمایندگی در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی اعلام کاندیداتوری کرده بودند، برای تصدی این سمت احراز نشد.

از سوی دیگر، اخبار رسیده به «انتخاب» حکایت از تکذیب خبر ردصلاحیت محسن هاشمی دارد. (مشروح خبر)

اسامی رد صلاحیت شده ها به نقل از ایلنا در ادامه می آید:
تهران
همچنین از حوزه تهران محمدجواد حق‌شناس، محسن هاشمی، فاطمه هاشمی، محمود میرلوحی، محمد صوفی، حجت‌الاسلام رسول منتجب‌نیا، حجت‌الاسلام محسن رهامی، فاطمه مقیمی، عباس علیخانی از ردصلاحیت‌‌شدگان انتخابات دهم مجلس هستند.
بر اساس گفته‌های اعضای حزب اعتماد ملی، همه نامزدهای این حزب در لیست ردصلاحیت شده‌ها از سوی هیات‌های نظارت هستند که بر این اساس ابوالفضل شکوری، سمیه طهماسبی، نصرت‌الله تاجیک نیز از رد صلاحیت شدگان هستند.
همچنین، صلاحیت آقایان محسن مهرعلیزاده، علی مطهری و الیاس حضرتی نیز در هیئت نظارت رد شده است.
همچنین محمدعلی وکیلی مدیر مسئول روزنامه ابتکار، فاطمه راکعی دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش از کسانی هستند که صلاحیت آنها تایید نشده است.
نام مرتضی اشراقی نوه امام خمینی (ره) که از حوزه تهران ثبت‌نام کرده بود، در میان کسانی است که صلاحیت آنها احراز نشده است.
همچنین نام مجید فراهانی دبیر کل حزب ندای ایرانیان از دیگر رد صلاحیت شدگان انتخابات مجلس دهم است.
از دیگرسو، مرجان کاووسی، حسن رنجبر، مصطفی کرمی، جمشید گراوند، مریم پورآوا و محسن ابراهیمی نامزدهای حزب اراده ملت در تهران ردصلاحیت شدند.
داریوش قنبری از استان ایلام گفت: اصلاح‌طلبان ایلام اکثرا رد صلاحیت شده‌اند و بنا بر این است که اعتراض خود را تحویل دهیم.
از سویی دیگر احمد شوهانی نمایندهٔ دورهٔ نهم مجلس شورای اسلامی نیز رد صلاحیت شده است.
کرمان
ابراهیم جهانگیری برادر اسحاق جهانگیری که از حوزه انتخابیه استان کرمان ثبت‌نام کرده بود، نیز از جمله چهره‌هایی است که رد صلاحیت شده است.
طبق خبرهای دریافتی محمدعلی کریمی از مدیران دولت اصلاحات، محمد فرشاد، مهدی سیاوشی و علی کمساری، جز کسانی هستند که یا صلاحیت آنها احراز نشده یا رد صلاحیت شده‌اند.
خراسان رضوی
از حوزه انتخابیه خراسان رضوی و مشهد، همه چهره‌های اصلاح‌طلب از جمله غلامرضا انصاری عضو فعلی شورای شهر تهران، ابراهیم اصغرزاده نماینده پیشین مجلس و سیدحسن رسولی استاندار پیشین خراسان تایید صلاحیت نشدند.
غلامرضا اسدالهی نماینده مردم تربت جام نیز تایید صلاحیت نشده است.
کرمانشاه
در حوزه انتخابیه کرمانشاه نیز سهراب دل‌انگیزان عضو شورای کرمانشاه کارگزاران، شهاب تجری از بنیاد باران کرمانشاه، جهانبخش امینی، موسوی اجاق، مصطفی محمدی، رئوف قادری از نمایندگان ادوار از دیگر نامزدهای رد صلاحیت شده هستند.
صید ستار عزیزی و صید احمد عزیزی، قدرت احمدیان، مرضیه نظری‌نیا و علی ططری از دیگر چهره‌های رد صلاحیت شده در کرمانشاه هستند.
حیدری‌طیب نماینده فعلی کرمانشاه، نعمت‌الله منوچهری نماینده اورامانات، فتح‌الله حسینی نماینده قصر شیرین و سرپل، حجت‌الله دمیاد استاندار احمدی‌نژاد و نادر نوروزی ریس ستاد قالیباف نیز از جمله چهره‌های اصولگرایی هستند که صلاحیتشان برای انتخابات مجلس رد شده است.
بوشهر
از حوزه انتخابیه بوشهر نیز صلاحیت محمد دادفر نماینده پیشین مجلس ششم برای ورود به مجلس دهم تایید نشد.
ظاهرا نام سید مهدی پورفاطمی و سیدمهدی موسوی‌نژاد نماینده فعلی دو  حوزه انتخابیه تنگستان و دشتستان نیز در میان تایید صلاحیت شده‌ها قرار ندارد.
خراسان جنوبی
در خراسان جنوبی نیز صلاحیت جواد هروی نماینده فعلی قائن احراز نشد. همچنین محمدرضا آقا ابراهیمی عضو ارشد حزب اتحاد ملت رد صلاحیت شد.
علی ‌آهنی از مدیران دولت خاتمی، عابدی نماینده مجلس ششم نهبندان و منصور تاجری از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب نیز رد صلاحیت شده‌اند.
به این ترتیب حمید آیتی همسر شهیندخت مولاوردی از چهره‌های اصلاح‌طلب منطقه تنها اصلاح‌طلب تایید صلاحیت شده است.
اردبیل
از حوزه انتخابیه اردبیل نیز علی محمد غریبانی نماینده پیشین اردبیل  و استاندار پیشین استان آذربایجان غربی و ولی آذروش، نماینده مجلس ششم رد صلاحیت شده‌اند.
ضمن اینکه کمال‌الدین پیرموذن نماینده فعلی اردبیل نیز تایید صلاحیت نشده است.
از سویی دیگر نام اکبر نیکزاد، از چهره‌های نزدیک به احمدی‌نژاد نیز در میان رد صلاحیت‌شده‌ها دیده می‌شود.
ناصر نصیری فرماندار استعفا کرده پارس‌آباد مغان و نماینده سابق گرمی نیز برای انتخابات مجلس دهم رد صلاحیت شده است.
نام حبیب برومند بیله‌سوار و پارس‌آباد مغان نیز در میان نمایندگان تایید صلاحیت نشده دیده می‌شود.
آذربایجان شرقی
شکور اکبر‌نژاد و اکبر اعلمی، نمایندگان سابق تبریز در مجلس شورای اسلامی و مصطفی مولوی مهم‌ترین چهره‌هایی هستند که صلاحیت آنان برای انتخابات مجلس آتی تایید نشده است.
بر اساس شنیده‌های راهروهای مجلس مهناز بهمنی، نماینده سراب و ارسلان فتحی پور و میرهادی قره‌سید نماینده تبریز نیز در این مرحله تایید صلاحیت نشده اند.
محمد پورحسن عضو ارشد حزب اتحاد ملت، سونیا اندیش، منیژه موسوی، نازیلا آصفی و زهرا ساعی از زنان اصلاح‌طلب استان و  بهرام سرمست و مصطفی تیزکار نیز رد صلاحیت شده‌اند.
مازندران
از حوزه انتخابیه ساری محمد دامادی نماینده فعلی ساری در مجلس، یوسف‌ نژاد معاون مستعفی وزیر اقتصاد و امور دارایی و از چهره‌های اصلاح‌طلب و همچنین سید رمضان شجاعی کیاسری دیگر نماینده ساری در مجلس رد صلاحیت شده‌اند.
همچنین عبدالله حسینی چهره شاخص انتخابات مجلس  و از چهره‌های محبوب و نزدیک به دولت در آمل رد صلاحیت شده است.
نام مقداد نجف‌نژاد نماینده فعلی بابلسر و عضو هیئت مدیره استقلال در میان تایید صلاحیت شده‌ها دیده نمی‌شود و صلاحیت سیدهادی حسینی نماینده قائم شهر نیز به دلیل عدم التزام به اسلام رد شده‌است.
گیلان
از حوزه انتخابیه رشت نیز غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی و حسن تامینی لیچانی نمایندگان فعلی رشت ردصلاحیت شده‌اند. همچنین در راهروی مجلس شنیده می‌شود صفر نعیمی رز نماینده فعلی آستارا در مجلس نیز رد صلاحیت شده است.
همدان
از  استان همدان خبر می‌رسد بسیاری از چهره‌های اصلاح‌طلب و نزدیک به دولت روحانی رد صلاحیت شده‌اند. اسامی آقایان علی حسینی نماینده مجلس ششم نهاوند، محمد کاظمی نماینده مجلس ششم ملایر و داستان سابق تهران، فاضل شهبازی، استاندار کردستان در دولت احمدی‌نژاد و حیدریان عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی پزشکان. افخمی عضو ارشد حزب اتحاد ملت همدان در میان رد صلاحیت شده‌های استان همدان دیده می‌شود.
نام احمد رهبری نماینده سابق همدان و فردین روزبهانی عضو حزب اتحاد ملت از ملایر نیز در میان رد صلاحیت شده‌های انتخابات دیده می‌شود.
فارس
 حجت الاسلام سیدرضی حسینی المدنی نماینده اصلاح‌طلب دوره سوم مجلس شورای اسلامی در لامرد و مُهر و قاسم مقیمی پزشک و فعال سیاسی اصلاح‌طلب هم رد صلاحیت شدند و همچنین سیدمحسن علوی فرزند ارشد وزیر اطلاعات دولت تدبیر و امید و  محمد باقر عامری نیا و بهرام طاهری و نیز عدم احراز صلاحیت شده‌اند.
همچنین علیرضا فیروزی، محمود رضایی، حجت‌الله شرفی، غلامحسین بردبار، محمود حسن‌پور، مجتبی روستا- بهاره مجیدی و رامین حسینی از چهره‌های اصلاح‌طلب در استان فارس هستند که رد صلاحیت شده‌اند.
اصفهان
در اصفهان نیز تا این لحظه هیچ خبر موثقی از تایید چهره‌های اصلاح‌طلب منتشر نشده است.
همچنین تمامی نامزدهای اصلاح‌طلب نجف آباد رد صلاحیت شدند.
فتح اله معین، استاندار سابق خوزستان و عضو فعلی شورای شهر اصفهان، حسن مختاری، مهدی حرّی، علی محمد ایزدی و فتح‌الله غیور گزینه‌های اولیه برای قرار گرفتن در لیست اصلاح‌طلبان نجف آباد بودند.
به این ترتیب از ۵۰ نفر کاندیدا‌ها. نجف آباد و تیران و کرون فقط ۸ نفر تایید شدند، مضاف بر اینکه کلیه اصلاح‌طلبان سمیرم هم رد صلاحیت شده‌اند.
علی اکبرابرقویی نژاد، قدرت الله نوروزی فرماندار اسبق اصفهان، علی یارمحمدیان عضو حزب اتحاد ملت، مرتضی مبلغ معاون وزیر کشور دولت خاتمی، محمد آقایی عضو شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان اصفهان، نسرین صحراییان همسر شهید و کمال جلال الدینی عضو ارشد اتحاد ملت نیز رد صلاحیت شده‌اند.
همچنین خبر عدم احراز صلاحیت مجید منصوری بیدکانی نماینده فعلی لنجان در مجلس و محمد فیروزی نماینده مردم نطنز نیز در راهروهای پارلمان شنیده می‌شد.
محسن صرامی فروشانی نماینده فعلی خمینی‌شهر و احمد بخشایش اردستانی نماینده فعلی اردستان نیز رد صلاحیت شده‌اند.
کردستان
در راهروهای مجلس شنیده می‌شود که حامد قادرمزی نماینده فعلی قروه و سالار مرادی نماینده سنندج و امید کریمیان نماینده مریوان در مجلس شورای اسلامی نیز در میان رد صلاحیت‌شده‌های انتخابات قرار دارند.
آذربایجان غربی
ظاهرا نام محمدقسیم عثمانی نماینده فعلی بوکان در میان تایید صلاحیت شده‌ها قرار ندارد.
قم
صلاحیت محمدرضا اسماعیلی مقدم و صحفی از چهره‌های اصلی اصلاح‌طبان قم نیز رد شده است.
خوزستان
در راهروهای مجلس شنیده می‌شود جواد سعدون زاده نماینده فعلی آبادان  و محمدباقر شریعتی  نماینده فعلی بهبهان و حجت‌الله درویش‌پور نماینده ایذه در مجلس شورای اسلامی نیز در میان رد صلاحیت‌شده‌های انتخابات قرار دارند.
برخی منابع از رد صلاحیت ولی‌الله شجاع‌پوریان نماینده سابق بهبهان و عضو شورای شهر تهران در انتخابات اهواز خبر می‌دهند.
چهارمحال و بختیاری
صلاحیت جلیلی سرقلعه نماینده لردگان نیز رد صلاحیت شده است.
گلستان
محمد جواد نظری مهر  نماینده فعلی بندرگز و بندرترکمن و عبدالکریم رجبی نماینده مینودشت نیز رد صلاحیت شده‌اند.
زنجان
از استان زنجان، احمد حکیمی‌پور عضو کنونی شورای شهر تهران از چهره‌های رد صلاحیت‌شده برای انتخابات مجلس دهم است.
مرکزی
در استان مرکزی صلاحیت علی یوسفی رییس ستاد میرحسین موسوی در استان مرکزی و مشاور استاندار احراز نشد.
جعفر صفری مشاور استاندار، مرتضی سورانه، اسماعیل نادری از حوزه شازند، بهمن اخوان و همچنین دانش منفرد نمایندگان ادوار، رد صلاحیت شدند.
اسامی نمایندگان فعلی مجلس که رد شده اند
محمد بیاتیان نماینده بیجار
غلامعلی جعفرزاده نماینده رشت
سالار مرادی نماینده سنندج
نعمت الله منوچهری نماینده پاوه
مجید منصوری نماینده لنجان
صفر نعیمی رز نماینده آستارا
سیدهادی حسینی نماینده قائمشهر
کمال الدین پیرموذن نماینده اردبیل
محمدسعید انصاری نماینده آبادان
جواد سعدون زاده نماینده آبادان
شمس الله بهمئی نماینده رامهرمز
عبدالله تمینی نماینده شادگان
جواد هروی نماینده قائنات
محمدباقر شریعتی نماینده بهبهان
محمدمهدی پورفاطمی نماینده دشتی و تنگستان
ارسلان فتحی پور نماینده کلیبر
علی مطهری نماینده تهران
حمیدرضا رسایی نماینده تهران
احمد شوهانی نماینده ایلام
حجت الله درویش پور نماینده ایذه و باغ ملک
مهدی موسوی نژاد نماینده دشستان
محمد دامادی نماینده ساری
**اسامی تایید صلاحیت‌شدگان
بر اساس این اخبار، برخی از افراد از جمله، ساسان والیزاده، محمدرضا عارف، علیرضا محجوب، مصطفی کواکبیان، مجید فراهانی، احمد سالک،‌ محمدرضا تابش، قدرتعلی حشمتیان از تهران، محرم اکبرزاده،‌ عین اله شریف پور، محمد علیپور،‌ صفر یوسف زاده،‌ علی اسماعیل زاده، احد ولی زاده،‌ حسین پرنون،‌ رضا شکری سلطان آبادی، رضا نظری،‌ علی بدیهی، قاسم اسماعیل زاده،‌ محرم رضایی،‌ محمد طاهری‌، محمد کواکبی،‌ مهدی حکاری، پیمان یارمحمدزاده،‌ لاله صمدپور،‌ شهروز گنجی زاده،‌ علی جوانشیر،‌ اسماعیل محمدنژاد از ماکو و چالدران، نوذر شفیعی نوذر بناوی، حمیدرضا دهقان، محسن غلامی،‌ محسن پروین،‌ ساسان سالاری، مجید انصاری از ممسنی و رستم، سیدعلاء کراماتی و رجبی از شیراز، امیری، قدرت‌اله ایمانی،‌ بازوند، امیر بیرانوند، شاپور بیرانوند، کلثوم بیرانوند، سعید بیرانوند، نصرتی، نظری، نوری‌زاده، هاشمی، مهرداد ویس‌کرمی، بهزاد یاراحمدی، کوشکی، شاکرمی، شریعت فرد، صادقی قهاره، علی‌مراد صفری، طاهرپور، عادلی، عبدتاج‌الدینی، ایرج عبدی، پیروز عزیزی، آقارضا فتوحی، اعظم محمدی‌نیا، محمدحسین محمدی، مرتضی محمودوند، مختاری مطلق، معتمدی، ملکی‌راد، محمدرضا ملکشاهی‌راد،‌ آرش میراسماعیلی، حافظی، فتح‌اله حسنوند، بیژن حسین‌پور، مجید حسینی، حیاتی‌پور، محمد دالوند، بهروز‌دریکوند، مسلم دریکوند، بهرام دلفان، دوستی‌زاده، رضا رحیمی‌نسب،‌ عزت رضایی، ساکی‌زاده، سپهرمنش، سعیدی‌تبار، سلیمانی، سوری،‌ اسکندر رحیمی از خرم‌آباد، حمید آیتی از خراسان جنوبی، غلامرضا تاجگردون نماینده کنونی کهگیلویه و بویراحمد، سعید زمانیان، امامفلی بیابانی، جواد صدیقی، اصغرزاده مرغملکی، نادر امینی،‌ صادق سلیمی، اردشیر نوریان، نورالله حیدری، حیدری پپدنی،‌ عبدالله عبیمحمدی، رحمان کرمی، حسین نافیان از شهر کرد تایید صلاحیت شده‌اند.

 

۰۷:۲۹:۲۲ سایت دبکا با انتشار خبری مدعی شد که ایران و ایالات متحده آمریکا بر سر ادامه برنامه هسته ای به توافق رسیده اند و یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای در سفر غیرمنتظره روز یکشنبه خود به تهران متن توافق هشت بندی مورد گفتگوی ایران و آمریکا را نهایی خواهد کرد.

به گزارش «انتخاب»، این وب سایت امنیتی – اطلاعاتی اسراییل با ادعای اینکه به متنی هشت بندی از توافق احتمالی ایران و آمریکا دست یافته است ، مفاد هشت توافق بین ایران و آمریکا بر سر بحث هسته ای را منتشر کرد.

بر اساس این گزارش مسوولان ایران با قبول این توافق با آمریکا در صدد به انزوا بردن رژیم تل آویو هستند چرا که به خوبی می دانند بندهایی از این توافق مورد موافقت اسراییل نیست و در عین حال از دستور کار خارج شدن بحث حمله به ایران و تشدید اختلاف در موضع دولت اوباما با رژیم نتانیاهو مطلوب دولتمردان جمهوری اسلامی است که با رسیدن به این توافق حاصل خواهد شد.

در مقابل بنا بر این گزارش ، آمریکا نیز از بازی دو گانه خود و اسراییل (سیاست چماق و هویج) در برابر ایران منفعت می برد چرا که ترکیب تهدید اسراییل به حمله نظامی به ایران با تلاش های دولت اوباما برای حل مساله از راه دیپلماتیک شرایطی را فراهم می کند که دولتمردان ایران برای گریز از جنگ به رویکرد دیپلماتیک روی آورند و با غرب بر سر مساله هسته ای به توافق برسند.

دبکا فایل در ادامه هشت بند ادعایی خود درباره توافق ایران و آمریکا را چنین بر می شمرد:

۱- ایران و آمریکا توافق می کنند که با توجه به عدم انعطاف پذیری در بعضی مواضع شان این توافق به صورت محرمانه بین دو کشور باشد و در نتیجه این توافق، هم دولت ایران بتواند ادعا کند که به خواست های هسته ای خود رسیده هم دولت آمریکا بتواند در برابر افکار عمومی و جامعه جهانی این ادعا را مطرح سازد که جلوی تهدید اتمی ایران را گرفته است.

۲- ایران غنی سازی بیست درصدی را متوقف می کند اما فعالیت سایت هسته ای فردو را بر خلاف خواست اسراییل متوقف نمی کند.

۳- ایران ۱۱۰ کیلو اورانیوم غنی شده ۲۰ درصدی اش را به یک کشور ثالث صادر می کند و در عوض میله های سوخت تحویل می گیرد.

۴- هیچ حد نصابی برای تولید اورانیوم با غنای ۳٫۵ تا ۵ درصد برای ایران تعیین نمی شود .( ایران تا هر میزان می تواند در این غنا اورانیوم داشته باشد)

۵- ایران پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را امضا می کند و
با این کار فعالیت بازرسان آژانس در ایران گسترش می یابد.

۶- سایت های مخفیانه هسته ای ایران که واشنگتن هیچ اطلاعی از آنها ندارد کاملا خارج از دید ناظران بین المللی قرار می گیرد.

۷- آمریکا واروپا مرحله به مرحله تحریم ها علیه ایران را کاهش می دهند و اجازه می دهند کشورهایی چون چین ، روسیه و ترکیه به همکاری های مالی و بانکی خود با ایران ادامه دهند.

۸- آمریکا و اروپا تحریم نفتی را که قرار بوده از اول جولای سال جاری میلادی علیه ایران اعمال شود ، لغو می کنند.

گفتنی است دبیر شورای عالی امنیت ملی اخیراً تصریح کرده است که ایران در مذاکرات هسته ای ذره ای از حقوق خویش کوتاه نخواهد آمد و غربی ها در این باره دچار اشتباه محاسباتی نشوند.

هنوز مقامات تهران به ادعاهای فوق که در آستانه سفر آمانو به ایران و مذاکرات بغداد مطرح شده و بازتاب جهانی فراوانی داشته، واکنشی نشان نداده اند.

 

۰۷:۲۹:۱۶  یکی از نزدیکان محمود احمدی‌نژاد با وجود اجرایی شدن برجام و اعلام لغو تحریم‌ها، گفت: بارها اعلام کردیم توافق هسته‌ای از نظر ما کامل نیست و ما نسبت به آن بدبین هستیم.

به گزارش «انتخاب»، عبدالرضا داوری  درخصوص مذاکرات هسته‌ای اظهار کرد: نگاهی که ما از ابتدا به مذاکرات داشتیم، همواره همسو با نگاه رهبر انقلاب بود و بارها اعلام کردیم توافق هسته‌ای از نظر ما کامل نیست و ما نسبت به آن بدبین هستیم.

وی افزود: دولتمردان ما باید در چارچوب تعیین‌شده توسط رهبری حرکت کنند و بنده معتقدم تمامی سفارشات رهبر معظم انقلاب در برجام لحاظ نشده است. دیپلمات‌های ما نباید با ظرافت با آمریکایی‌ها مذاکره کنند؛ چراکه آمریکا دشمن ایران است و باید با روحیه مبارزه جویانه بر سر میز مذاکره حاضر شوند.

داوری اضافه کرد: اعتقاد دارم اگر تیم مذاکره‌کننده دیگری به جای تیم فعلی بر سر میز مذاکره می‌نشست شاهد نتیجه بهتری بودیم. دیپلماسی فعلی مذاکره‌کنندگان ما بر اساس ایده‌آل‌گرایی است و من با این تفکر کاملاً مخالفم.

 

۰۷:۱۸:۳۷  به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، رییس اتاق بازرگانی و صنایع آلمان (DIHK) اعلام داشت که انتظار دارد صادرات این کشور به ایران در سال‌های پیش رو با افزایش دو برابری به میزان ۵ میلیارد یورو برابر با ۵٫۵ میلیارد دلار برسد . رقمی که حتی می‌تواند در طولانی مدت  دو برابر نیز شود.

به نوشته روزنامه «جروزالم پست» «والگر ترییر» رییس اتاق بازرگانی و صنایع آلمان در ادامه گفت: « شرکت‌های آلمانی سهم مهمی را در بازار ایران از دست داده‌اند و ما باید روابط آلمان و ایران را هر چه سریع‌تر احیا کنیم.»

«گابریل زیگمار» وزیر اقتصاد آلمان نیز امروز یکشنبه در همین زمینه اظهار داشت که صنایع آلمان انتظار افزایش  شدید حجم صادارات به ایران را بعد از رفع تحریم‌های بین‌المللی دارد.

وی که قرار است اوائل ماه مه سال جاری به ایران سفر کند و در نشست اقتصادی همراه با همتای ایرانی خود  «علی طیب نیا» حضور یابد، افزود که در پی افزایش روابط تجاری با ایران است.

 

۰۷:۱۸:۲۹ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس امیرحسین زمانی نیا امروز در حاشیه مراسم سالگرد تاسیس شرکت ملی نفتکش ایران در جمع خبرنگاران درباره این که آیا کشور هند بزرگترین مشتری نفت ایران در پساتحریم خواهد بود آن را تائید نکرد و اظهارکرد: بیشترین نفت ایران به طور معمول به مقصد چین می‌رود، همان گونه که در دوران تحریم هم چین بزرگترین مشتری ایران بوده است.

وی گفت: مشتریان نفت ایران در پساتحریم از قاره‌های آسیا، آفریقا،‌ آمریکای لاتین و اروپا خواهد بود.

وی درباره افزایش ۵٠٠ هزار بشکه‌ای صادرات نفت ایران باوجود روند کاهشی قیمت نفت دربازارهای جهانی نفت، تصریح کرد:‌ شرکت ملی نفت ایران این ظرفیت را دارد که حدود ۵٠٠ هزار بشکه در روز صادرات خود را افزایش دهد و این میزان را در زمان آینده به یک میلیون بشکه برساند.

زمانی نیا با بیان این‌که ایران در دوران تحریم بازارهای نفت خود را از دست داده و عربستان و دیگران این بازار را اشغال کردند، یادآور شد: اولویت ایران به دست آوردن سهم بازار است و این ظرفیت را برای افزایش صادرات نفت دارد.

وی تاکید کرد: مشتریان نفت ایران هم اکنون وجود دارند و همه تلاشمان این است افزایش صادرات نفت ایران به بازار کمترین تاثیر را بر قیمت نفت داشته باشد.

معاون امور بین الملل وزیر نفت درباره عملکرد مدیران نفت در دوران پساتحریم گفت: از امروز همه مدیران کشور باید با کارآیی خود مدیریت کنند و دیگر بهانه ای به نام تحریم وجود نخواهد داشت.

 

۰۷:۱۳:۴۹ وضعیت  بازار دیروز قرمز بود و امیدواریم  امروز حداقل سفید  باشد  سبز هم  نبود  نبود … عجله ای نیست

۰۷:۱۳:۴۱ سلام  صبح  شما عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم