۰۷:۴۲:۱۸ پایان بخش اول
۰۷:۴۱:۵۹ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته شرایط مناسبی را پشت سرگذاشت و توانست بازدهی ۴۱/ ۱ درصدی را به ثبت برساند. در هفته گذشته معاملهگران تحت تاثیر ورود نقدینگی جدید به بازار و احتمال کاهش سود بانکی و لغو تحریمها شاهد بهبود شرایط معاملاتی بازار بودند؛ بهگونهای که در نهایت بازار توانست در کل هفته ۸۸۴واحد رشد شاخص معادل ۴۱/ ۱ درصد را تجربه کند تا بازدهی سال جاری بازار به ۶/ ۱ درصد برسد. در همین حال هفته گذشته شمار بیشتری از سرمایهگذاران خریدار بودند؛ به گونهای که شمار خریداران با جهش قابل ملاحظه ۴/ ۳۰ درصدی به رقم صد هزار و ۲۹۵ نفر بالغ شد که رقم مناسبی پس از مدتها رکود است. در بازار سهام اکثر کارشناسان کاهش قیمتها، کاهش نرخ سود بانکی و نزدیکی زمان لغو تحریمها را مهمترین عوامل رشد بازار تلقی میکنند و بر امکان ادامه رشد بازار تاکید دارند.
در مقابل اما گروهی از تحلیلگران کاهش قیمت نفت، فلزات و مواد خام، نزدیکی زمان انتشار گزارشهای ۹ ماهه و برگزاری انتخابات را مهمترین موانع پیش روی بازار ارزیابی میکنند. از دیدگاه این گروه، بازار پس از توجه به نمادهای کوچک نقدینگی قابل ملاحظهای در برخورد با نمادهای بزرگ نیاز خواهد داشت که در نزدیکی پایان سال و همچنین در نبود تعدیلهای مناسب سود شرکتها، تامین آن بسیار دشوار خواهد بود. بنابراین دامنه رشد بازار محدود خواهد بود. به این ترتیب، همه در انتظار رفتار بازار در چند هفته آینده هستند تا دریابند آیا بازار میتواند رشد پیوستهای را به نمایش بگذارد یا پس از دورهای رشد کوتاه مدت متوقف خواهد شد.در تحولات اقتصادی معاملهگران احتمالا هفته آینده شاهد ارائه لایحه بودجه سال آینده کشور و همچنین برنامه ششم توسعه خواهندبود که البته ارائه لایحه برنامه در هالهای از ابهام قرار دارد. دولت که در دوسال گذشته همواره سر زمان مقرر لایحه بودجه را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرده بود، در سال جاری احتمالا به دلیل شوک شدید افت بهای نفت تا کنون لایحه بودجه را ارائه نکرده است. در همین حال در خبرهای مهم برای بازار پایگاه اطلاع رسانی دولت اعلام کرد که پس از آنکه وزیر نفت فرمول پیشنهادی تعیین قیمت گاز طبیعی خوراک واحدهای پتروشیمی را به دکتر اسحاق جهانگیری ارائه کرد، معاون اول رئیسجمهوری فرمول یادشده را فرمولی مناسب ارزیابی کرد که میتواند اطمینان لازم را به سرمایهگذاران در صنعت مهم پتروشیمی بدهد.
در بازار جهانی بهای نفت خام در نفت برنت و نفت وست تگزاس به کمتر از ۳۰ دلار در معاملات دیروز رسیدند. در بازار فلزات نیز، وضعیت «دکتر مس» نامناسبتر شده و بهای هر تن مس به ۴هزار و ۳۸۰دلار رسیده است. بهای سه فلز آلومینیوم، روی و سرب نیز به ترتیب یک هزار و ۴۵۳دلار و یک هزار و ۴۶۱دلار و یک هزار و ۶۱۰ دلار رقم خورده است. در بازار سنگآهن نیز قیمت سنگآهن در ثبات است؛ ولی جو بازار آن منفیتر شده چون در کشور چین تقاضا ناچیز است. سنگآهن خلوص۶۲ درصد استرالیا ۳۹ دلار و ۵۰ سنت هر تن سیافآر است و تنها یک دلار از کف قیمت سال ۲۰۱۵ بالاتر است. به گزارش «ایفنا»، بازار فیوچرز چین روزهای اخیر تغییر نداشته و قیمت فولاد کمی بهتر شده، از این رو بازار این ماده اولیه ثابت مانده است.دیگر رابطه قدیمی بین روند قیمت فولاد و سنگآهن بر بازار حاکم نیست؛ چراکه علت افزایش قیمت فولاد کاهش عرضه آن بوده است در نتیجه این رشد قیمت به معنای مصرف کمتر سنگآهن است. از طرفی بازار سنگآهن با مازاد عرضه روبهرو است. در هر حال برخی معتقدند تا تعطیلات سال نو چینی در فوریه دیگر فضای چندانی برای افت قیمت بیشتر سنگآهن وجود ندارد.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که در آن شاخص کل با رشد ۶۷۶ واحدی معادل۰۸/ ۱ درصد ورای مرز ۶۳هزار واحد رسید.دکتر اصغر عارفی، مدیرعامل سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی نفت شد. در این گروه تعدیل مثبت سرمایهگذاری آتیه دماوند که پس از بازگشایی مورد توجه بازار قرار نگرفته بود، با پایان معامله حقتقدمهای شرکت به معاملات پر حجمی در این نماد منجر شده است.در گروه غذایی روز چهارشنبه نماد گلوکوزان برای برگزاری مجمع اصلاح اساسنامه متوقف شد.در این گروه قند قزوین امروز مشمول ضوابط رفع گرههای معاملاتی است. در این گروه همچنین روز چهارشنبه در حالی توسعه صنایع بهشهر در صدر تقاضای بازار قرار داشت که این شرکت در شفافسازی خاطرنشان کرد: تغییری در سود شرکت رخ نداده است. در گروه فلزی روز چهارشنبه نماد فولاد آلیاژی یزد مجددا با صف خرید ناشی از حل و فصل یک مساله مالیاتی مواجه شد. فولادی که پیش از این خبر افزایش سرمایه ۵۴۹درصدی (۵۰ درصد از سود انباشته و ۴۹۹ درصد دیگر از محل آورده نقدی و مطالبان سهامداران) داده بود، روز چهارشنبه اعلام کرد: با رفع یک مشکل مالیاتی مربوط به سال ۸۹ مبلغ ۲۵ریال به ازای هر سهم بازگشت ذخیره خواهد داشت.
در این رابطه فرید گلشن، مدیرعامل این شرکت در نامهای خاطر نشان کرد که با توجه به صدور برگ قطعی مالیات عملکرد سال ۸۹ مورخ ۱۳/ ۱۰/ ۹۴ با نرخ مالیاتی صفر، مبلغ ۲۰۸۹ میلیون ریال از حساب ذخیره مالیات بر درآمد به حساب سود و زیان انباشته بهعنوان سود سنواتی قابل انتقال و برنامهریزی است.در ضمن این رخداد مالی بر EPS سال ۹۴ تاثیر ندارد؛ لیکن در مجمع عمومی و عادی سال آینده بهعنوان سود قابل تقسیم قابل برنامهریزی است. در گروه بانکی، بانک ملت پس از مدتها توانست روز چهارشنبه خود را در بالای مرز ۲۰۰تومان تثبیت کند. این شرکت به زودی با افزایش سرمایه ۲۵درصدی مواجه خواهد شد.در این گروه بانک پارسیان برای انتخاب اعضای هیات مدیره شنبه متوقف میشود. در گروه شیمیایی مهلت خرید سهام حقتقدم گسترش نفت و گاز پارسیان و مربوط به افزایش سرمایه ۱۰۵۰ میلیارد تومانی تمدید شد.در پی موافقت مجمع فوق العاده گروه گسترش نفت و گاز پارسیان با افزایش سرمایه ۱۰۵۰ میلیارد تومانی و بعد از اعلام نحوه واریز وجه ناشی از این افزایش سرمایه، مهلت خرید سهام حقتقدم از ۳۰ دی تا ۲۱ بهمن تمدید شد.
در گروه سیمانی دبیر انجمن کارفرمایان سیمان از توقف تخفیفات کارخانههای سیمان خبرداد و گفت: از اول بهمن ماه قیمت سیمان با همان قیمت مصوب سال ۹۳ به فروش میرسد.عبدالرضا شیخان با اشاره به اینکه کارخانههای سیمان از اول بهمن ماه تخفیفات خود را حذف خواهند کرد به خبرگزاری تسنیم گفت: متاسفانه در حال حاضر رکود باعث شده تا کارخانههای سیمان محصولات خود را از ۱۰ تا ۳۰ درصد کمتر از قیمت مصوب ۳۰ خرداد ماه ۹۳ به فروش برسانند. وی با بیان اینکه از اول بهمنماه قیمت سیمان با همان قیمت مصوب سال ۹۳ به فروش میرسد، افزود: هم اکنون سود این تخفیفات را دلالها کسب میکنند که امیدواریم با این تصمیم این موضوع مدیریت شود. این مقام مسوول افزود: قصد داریم با این تصمیم عرضه و تقاضای سیمان را در بازار کنترل کنیم. شیخان با اشاره به اینکه براساس قیمت مصوب سال ۹۳ باید هر پاکت ۵۰ کیلوگرمی سیمان در درب کارخانهها ۵ هزار و ۷۰۰ تومان به فروش برسد، گفت: متاسفانه در حال حاضر این قیمت اجرایی نمیشود و کارخانهها تخفیفاتی را برای فروش محصولات اعمال میکنند. انتظار نمیرود این خبر در واقعیت به دلیل رقابت میان شرکتهای سیمانی صورت واقعیت به خود بگیرد، اما در صورت رخداد میتواند تاثیر مهمی بر نمادهای سیمانی داشته باشد.در گروه پالایشی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش با رد کاهش تولید بنزین در دو پالایشگاه بندرعباس و لاوان گفت: حاضریم برای تامین نیاز دو پالایشگاه اصفهان و تبریز، نفتا وارد کنیم.
عباس کاظمی با تاکید بر اینکه ۸ سرمایهگذاری که متعهدند طرح پالایشی ۴۸۰ هزار بشکهای سیراف را اجرایی کنند در حال کار هستند، به خبرگزاری تسنیم گفت: تاکنون خبری مبنی بر حذف دو واحد پالایشی از این طرح را نشنیدهام. این خبر تنها گمانهزنی است. وی با تاکید بر اینکه سرمایهگذاران برای فروش محصولات خود مشکل بازاریابی ندارند توضیح داد: آنها قبل از سرمایهگذار بازاریابی کردهاند. آینده نفتا، آینده خوبی است و هیچ سرمایهگذاری تاکنون از اجرای این طرح استنکاف نکرده است. معاون وزیر نفت با اظهار اینکه ارزیابی بازار نفتا تا ۲۰ سال آینده نشان میدهد این بازار رو به توسعه است، گفت: سیراف علاوه بر نفتا، گاز مایع، نفت سفید و نفتگاز مطلوب نیز تولید میکند. کاظمی درباره کاهش تولید بنزین پالایشگاه بندرعباس و لاوان به دلیل نبود مشتری برای نفتا و پر شدن مخازن را رد کرد و گفت: اگرچه نفتای سنگین را صادر میکنیم اما نفتای سبک کم داریم و درحد واردکننده این فرآورده نفتی هستیم. هیچ زمانی به دلیل تولید نفتا، تولید بنزین را کاهش ندادهایم. به دلیل تولید مازوت شاید برخی مواقع – فصل تابستان – در برخی از پالایشگاهها – پالایشگاه آبادان – کاهش تولید داشته باشیم.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/994710/#ixzz3xNSFNQpp
۰۷:۴۱:۴۴ گروه بورس: معاملات بورس تهران در هفته گذشته، در آخرین بیم و امیدهای مناقشات هستهای سپری شد. تجربه ماههای گذشته و دیگر بزنگاههای هستهای فعالان بازار را محتاطتر کرده بود. همین موضوع سبب شد که شاخص کل در هفته گذشته روند آرامی را در جهت مثبت تجربه کند اما معاملهگران در میانه هفته نشان دادند که برای فروش دست به ماشه هستند. به محض آنکه فضای بازار تا حدودی تغییر جهت داد، عرضههای نسبتا سنگین نیز آغاز شد. به این ترتیب روز ابتدای هفته نسبتا آرام گذشت و در میانه هفته در یک عقبگرد نسبتا بزرگ، دماسنج بازار تقریبا ۲۰۰ واحد عقب نشست. اما این همه ماجرا نبود، پس از خروج بخش بزرگی از نوسانگیران کوتاهمدت و با نزدیک شدن به آخرین فرصتهای خرید پیش از لغو تحریمها، در آخرین روزهای هفته شاخص کل به ترتیب با پرشهای بیش از ۳۰۰، ۵۰ و ۶۶۰ واحدی مواجه شد تا مجموعا هفته را با ۸۸۴ واحد رشد (معادل ۴/ ۱ درصد) به پایان برده باشد.
نکته مهم دیگری که طی هفته گذشته در معاملات بورس خودنمایی میکرد، رشد نسبی ارزش معاملات بود. افزایش رشد معاملات و همچنین افت و خیز قیمتها در یک هفته از مهمترین تفاوتهای رشد اخیر با دیگر رشدهای پیش از بزنگاههای هستهای بود. در ادوار گذشته، زمانی که معاملات بورس با تاثیر از اخبار مذاکرات رونق میگرفت، یک روند مثبت پیوسته برای چند روز متوالی در بازار شکل میگرفت و پس از فروکش کردن هیجانهای مثبت، شاخص به یکباره و برای چند روز سرخپوش میشد، اینبار اما صعود و نزول ناپیوسته قیمتها در بازار سهام، میتواند نوید از آن داشته باشد که بخشی از نقدینگی به بازار آمده تا بماند. ارزش معاملات و تعداد دفعات معاملات و دستبهدست شدن سهام در چند روز اخیر نسبتا افزایش یافت و همین موضوع میتواند نشان از خروج نوسانگیران باشد. حالا دیگر بازار بهطور جدی و واقعی لغو تحریمها را لمس خواهد کرد و احتمالا دیگر خبری از ریزش شدید قیمتها نخواهد بود.
هفته گذشته، طبق معمول سهمهای گروههای بانکی، خودرویی و حمل و نقل بیش از سایر سهمها مورد توجه قرار گرفتند و بیشترین ارزش معاملات به گروههای خودرویی، بانکی و محصولات شیمیایی اختصاص یافت. از میان ۳۷ صنعت بازار ۲۳ صنعت با رشد قیمتها و ۱۳ صنعت با افت قیمت سهمهای خود روبهرو شدند. بیشترین رشد قیمتها نیز در گروههای خودرویی، محصولات کاغذی، ساخت محصولات فلزی و لیزینگها رخ داد و این گروهها به ترتیب و بهطور متوسط با رشد ۶/ ۱۰، ۴۵/ ۹، ۱۶/ ۹ و ۹۴/ ۷ درصدی شاخصهای خود مواجه شدند. در طرف دیگر گروههای ساخت دستگاههای ارتباطی، قند و شکر و دباغی و پرداخت چرم بیشترین افت قیمتها را تجربه کرده و شاخص هریک به ترتیب ۱۰، ۵۷/ ۴ و ۳۵/ ۴ درصد افت کرد.گروههای بانکی، خودرویی، حملونقل و خدمات فنی و مهندسی طی هفته گذشته بیشترین تاثیر مثبت را برای شاخص کل به ارمغان آوردند و هریک به ترتیب شاخص را ۵۴/ ۳، ۲۰۳، ۱۵۵ و ۱۲۲ واحد ارتقا دادند. در طرف دیگر نیز گروههای فلزات اساسی، فرآوردههای نفتی و محصولات شیمیایی بهعنوان مهمترین سد ارتفاعگیری شاخص لقب گرفتند و هریک به ترتیب آن را ۱۲۳، ۵۲ و ۴۰ واحد تنزل دادند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/994712/#ixzz3xNSAMxIs
۰۷:۴۱:۲۶ گروه بورس- سلیمان کرمی: در ماههای اخیر بارها «دنیای اقتصاد» به فعالیت سفتهبازان در نمادهای کوچک به خصوص شرکتهای قندی در فضای رکودی بازار اشاره داشت. بررسیهای «دنیای اقتصاد» حاکی از این موضوع است که بازگشت رونق نسبی به بازار سهام و فاصله گرفتن از فضای رکودی و رخوت ماههای گذشته بازار، خروج سرمایههای سفتهبازی از این نمادها را به دنبال داشته است. رشدهای پیاپی و بی اساس قیمت نمادهای قندی در ماههای اخیر و روند نزولی قیمت این نمادها پس از ۷ دی ماه و همزمان با رونق کلی بازار، بر این موضوع تاکید دارد. در این شرایط، معاملهگران خردی که در ماههای گذشته با زرق و برق کسب سودهای یکشبه به سهام این شرکتها جذب شده بودند، در شرایط کنونی، به دنبال فروش سهام خود به منظور کاهش حد زیان در شیب تند قیمت این سهام هستند.
این نگرانی وجود دارد که سرمایههای سفتهبازی خارج شده از نمادها در فضای هیجانی بورس به دیگر نمادها وارد شود. با شایع شدن کوچکترین اخبار مثبت درخصوص یک شرکت از سوی سفتهبازان، میتوان انتظار سیل عظیمی از سرمایهها به خصوص از سوی حقیقیهای بازار را داشت. این موضوع عاملی برای تشدید نگرانیها درخصوص احتمال جهش شاخص بازار سهام (over shoot) ایجاد کرده است. بنابراین، سهامداران باید با تعدیل انتظارات خود و نگاه به واقعیات اقتصادی کشور دست به معامله بزنند.
خروج سفتهبازان از نمادهای قندی
از اوایل دی، همراه با ایجاد موج خوشبینیها رشد نماگرهای بازار سهام را شاهد بودیم. شاخص کل بورس تهران در این مدت رشد بیش از ۲/ ۳ درصدی را تجربه کرده است. در این میان، شاخص کل هموزن که اثرپذیری یکسانی از تغییرات قیمتی نمادهای بورسی دارد و برخلاف شاخص کل ارزش بازار شرکتها در محاسبه این شاخص بیتاثیر است، با رشد ۶/ ۸ درصدی مواجه شده است. این موضوع کاملا به فضای مثبت در کل بازار سهام اشاره دارد. این موضوع به رشد دستهجمعی نمادها به خصوص سهام با ارزش بازار کمتر اشاره دارد. نکته قابل توجه در این میان، تغییر روند شاخص صنایع در دی ماه است. در این میان، صنعتی مانند قند و شکر که در ۷ روز ابتدایی دی ماه رشد بیش از ۱۳ درصدی را تجربه کرده بود در ادامه با افت بیش از ۹ درصدی مواجه شده است. در ماههای گذشته، «دنیای اقتصاد» برموج سواری سفتهبازان در نمادهای زیرمجموعه این صنعت بورسی در دوران رکودی بورس تاکید داشت. دوران رونق کوتاه بازار سهام از ابتدای سال و در ادامه رکود و رخوت بورس با عبور از دوران رکود، توجه برخی معاملهگران را که بعضا از آنها با عنوان سفتهبازان نام برده میشود به سمت شرکتهای با ارزش بازار کمتر جلب کرد. نبود بازارگردان و حقوقیهای فعال در این نمادها، که با توجه به ارزش بازار کم این شرکتها منطقی است، باعث شد با سرمایههای نه چندان زیاد، قیمت سهام این نمادها با رشدهای خیرهکنندهای مواجه شود.
فاصله نسبتا زیاد قیمت به درآمد این صنعت (حدود ۱۵) نسبت به کل بازار (حدود ۸/ ۵) و همچنین شفافسازیهای مکرر از عدم تغییر قابل ملاحظه سودآوری توسط مدیران این شرکتها و نبود چشمانداز روشن، دلیلی بر این موضوع بود که کارشناسان بر حرکت سفتهبازان در این نمادها تاکید داشته باشند. در نتیجه سایر سهامداران خسته از دوران رکودی و همچنین متضرر از افتهای پیاپی بورس به سمت این سهام کشیده شدند. در هفته نخست دیماه نیز همگام با سایر نمادهای بورسی، شاهد رشد قیمت نمادهای قند و شکر بودیم. بر این اساس، رشد ۱۳ درصدی شاخص این صنعت در ۷ روز ابتدایی دی ماه رقم خورد. در ادامه اما شیوع رونق در کل بازار حرکت معکوس سهام قندی را سبب شد. به این ترتیب از ۷ دی تا پایان هفته گذشته افت ۹ درصدی شاخص این گروه ثبت شد. در این میان، نماد قندی «قشرین» که از ابتدای سال تا ۷ دی رشد بیش از ۱۹۰ درصدی را تجربه کرده بود، در معاملات چهارشنبه هفته گذشته که پس از ارائه صورتهای مالی منتهی به شهریور ۹۴، زیان ۱۴۹ تومانی را به ازای هر سهم در سال مالی گذشته محقق ساخته است، افت بیش از ۳۳ درصدی قیمت را تجربه کرد. در این شرایط، معاملهگرانی که بدون توجه به شرایط بنیادی و هشدارهای کارشناسان در قیمتهای بیش از ۱۱۰۰ تومان، سهام «قشرین» را به سبد سهام خود اضافه کرده بودند، در شرایط کنونی با زیانهای هنگفتی مواجه شدهاند. دیگر نمادهای این گروه نیز پس از ۷ دی با افتهای شدیدی مواجه شدهاند. گرچه برخی از سفتهبازان با متلاطم ساختن قیمت این نمادها سودهایی را از این محل کسب کردهاند، دیگر حقیقیهای بازار که با شنیدن کسب سودهای نجومی اقدام به خرید سهام این شرکتها کرده بودند، در شرایط کنونی با از بین رفتن سرمایه خود روبهرو شدهاند. از سوی دیگر، رونق کلی بازار و احتمال کسب سودآوری بیشتر در دیگر نمادها، موجب خروج سفتهبازان از این نمادها شده است. در این شرایط، این موضوع که سرمایه این سفتهبازان ممکن است با خروج از این نمادها به سایر نمادهای بازار روانه شود، تا حدودی نگرانکننده است.
مقصد بعدی نوسانگیران
رفع تحریمهای بینالمللی در روزهای اخیر سرمایههای زیادی از سمت حقیقیها را به بازار وارد کرده است. در این میان، بررسی تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی از ابتدای دیماه به ورود بیش از ۱۷۵ میلیارد تومان سرمایه از سمت معاملهگران حقیقی به بازار اشاره دارد. فضای هیجانی بورس با رفع نهایی تحریمهای بینالمللی بار دیگر میتواند به گفته دکتر عبده تبریزی جهش بی رویه (over shoot) سهام را به دنبال داشته باشد. در شرایط کنونی، نگرانی از افزایش فعالیت سفتهبازان که با پایان یافتن دوران رکودی نسبت به تلاطم قیمت در سهام کوچک تا حدودی ناامید شدهاند، وجود دارد. هجمه سنگین سرمایههای خرد در بازار سهام در کنار هیجان ناشی از رفع تحریمهای بینالمللی میتواند با کمترین شایعات بیاساس سرمایههای زیادی را به سمت یک سهم جذب کند. به این ترتیب، در فضای هیجانی کنونی انتظار میرود فعالیت سفتهبازی با خبرسازی برای سهام افزایش یابد. در این شرایط، معاملهگران باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند که رشد قیمت یک نماد بدون دلیل بنیادی قطع ریزش شدید را به دنبال دارد و میتواند مانند گذشته زیانهای زیادی را برای آنها رقم بزند. با این حال، با توجه به آنکه فعالیت سفتهبازان در نمادهای بزرگ به علت حضور بازیگردانان قوی با محدودیتهایی مواجه است، در شرایط رونق، فعالیتهای خطرناک نوسانگیران تا حدودی کنترل خواهد شد. از سوی دیگر، جمیع کارشناسان به این موضوع تاکید دارند که سهامداران باید سقف انتظارات خود از رفع تحریمهای بینالمللی را تعدیل کنند. این موضوع باید در نظر گرفته شود که در شرایط نزول بازارهای کالایی و قرار گرفتن نفت در کانال ۲۰ دلاری گروههای کالایی بورس با مشکلات زیادی مواجه هستند. از طرفی نیز گرچه صادرات نفت کشورمان در بیشترین مقدار خود در ۹ ماه گذشته قرار گرفته است و این انتظار وجود دارد که با رفع تحریمها این مقدار با رفع تحریمها رشد روزافزونی را تجربه کند، اما درآمد نفتی کشورمان با افت شدید قیمت نفت به شدت کاهش یافته است و این موضوع نیز میتواند بر بودجه کشور اثرگذار باشد. همچنین حضور سرمایههای خارجی در کوتاهمدت دور از انتظار و بستن قراردادها و حضور سرمایههای خارجی نیز زمان بر است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/994708/#ixzz3xNS5xuoR
۰۷:۳۹:۳۳گروه بورس – زهرا رحیمی: نزدیک شدن به تاریخ اجرایی شدن برجام در هفته گذشته با ایجاد خوشبینی در معاملهگران حقیقی در نهایت تغییر محسوسی در فضای معاملات بورس تهران ایجاد کرد بهطوری که شاخص کل بورس تهران با رشد ۴/ ۱ درصدی در مجموع هفته توانست از سطح مهم ۶۳ هزار واحدی نیز عبور کند. در معاملات بازار سهام در هفته منتهی به ۲۳ دی ماه جاری حدود ۵ میلیارد و ۷۵۱ میلیون سهم به ارزش بیش از ۱۱ هزار و ۹۸ میلیارد ریال در بورس تهران معامله شد که در مقایسه با معاملات هفتههای اخیر بورس یک رکورد از منظر حجم و ارزش معاملات محسوب میشود. همزمان با نزدیک شدن به تاریخ اجرایی شدن رفع تحریمها شاهد تغییر معادله معاملات بورس تهران به نفع معاملهگران حقیقی بودیم بهطوری که در هفته گذشته یک بار دیگر توجه سهامداران حقیقی به بورس تهران جلب شده و این معاملهگران در سمت خرید سهمها مشارکت چشمگیری داشته و در مجموع نیز توانستهاند مالکیت سهام را در پنج روز معاملاتی اخیر به نام خود تغییر دهند. بررسیها هم چنین حاکی از خرید و فروشهای قابل توجه حقوقیها در معاملات هفته گذشته نسبت به هفتههای پیش از آن است. به نظر میرسد سهامداران حقوقی در شرایط کنونی، در پی تغییر پرتفوی خود همزمان با از سر گرفتن رونق در بازار هستند.
بررسی آمار معاملات در هفته مزبور نشان میدهد در فاصله روزهای شنبه تا چهارشنبه، حدود ۱۰۰ میلیارد تومان نقدینگی معاملهگران حقیقی وارد بازار شده است. این موضوع یک بار دیگر بازگشت اطمینان سهامداران خرد به روند آتی بازار سهام را یادآوری میکند. طی هفته گذشته در بانک ملت بهعنوان پرمعاملهترین سهم بازار، مالکیت بیش از ۸۷ میلیون سهم به نفع معاملهگران حقیقی تغییر یافت که حدود ۵۳ میلیون سهم از این میزان از سوی شرکت صبا تامین در سه روز پایانی هفته فروخته شد. بررسیهای «دنیای اقتصاد» از معاملات دیگر نمادهای مهم گروه بانکی نیز حاکی از تغییر مالکیت به نفع معاملهگران حقیقی است.این بررسیها نشان میدهد مالکیت بیش از ۱۰۰ میلیون سهم از نماد بانک صادرات که رتبه سوم جدول پرمعاملهترین سهم هفته گذشته را نیز در اختیار داشت، به نفع معاملهگران حقیقی رقم خورده است.
در نماد بانک تجارت نیز شاهد تغییر مالکیت بیش از ۵۸ میلیون سهم به نفع سهامداران حقیقی بودیم. از رقم مزبور، بیش از ۶ میلیون سهم در چهار روز پایانی هفته توسط شرکت کهن تجارت مه در بازار عرضه شد. در بانک انصار در هفته گذشته شاهد تغییر مالکیت بیش از ۹ میلیون سهم به نفع معاملهگران حقیقی بودیم. در این سهم روز چهارشنبه بیش از ۱۴ میلیون سهم از سوی شرکت شهریارمهستان فروخته شد. در دیگر نماد بانکی یعنی بانک حکمت خاورمیانه (فعال در بازار عادی فرابورس) نیز شاهد تغییر مالکیت به نفع معاملهگران حقیقی بودیم. در نماد مزبور در طول هفته حدود ۶ میلیون سهم به نفع معاملهگران حقیقی تغییر یافت. صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی حکمتایر حدود ۸ میلیون از سهام خود را در فاصله بین روزهای شنبه تا چهارشنبه را در بازار عرضه کرد.
در گروه بهمن نیز چهارشنبه هفته گذشته ۱۸ میلیون سهم توسط شرکت سرمایهگذاری خوارزمی در بازار عرضه شد. عرضه این سهامدار حقوقی منجر به تغییر مالکیت از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی در مجموع هفته شد. این تغییر مالکیت بالغ بر ۲۲ میلیون سهم بود. در شرکت ایران خودرو دیزل، دیگر نماد فعال در گروه خودرویی شاهد تغییر مالکیت حدود ۱۷ میلیون سهم به نفع سهامداران حقیقی بودیم. در این نماد، شرکت سرمایهگذاری ملی ایران در فاصله روزهای یکشنبه تا چهارشنبه حدود ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار سهم از نماد «خاور» را در بازار عرضه کرد. تحرک معاملات در هفته گذشته در نماد داروسازی زهراوی، بر دوش معاملهگران حقیقی بود. در این نماد تنها روز چهارشنبه حقوقیها در معاملات مشارکت کردند که این مشارکت نیز توسط شرکت لابراتورهای رازک صورت گرفت. این شرکت حدود ۴میلیون سهم خود را در بازار عرضه کرد. در سمت خرید نیز دو شرکت داروپخش و سرمایهگذاری دارویی تامین قرار داشتند که هر کدام ۲ میلیون سهم از مقدار سهام عرضه شده لابراتوار رازک را خریداری کردند.
در گروه شرکتهای چند رشتهای صنعتی در معاملات شرکت سرمایهگذاری غدیر، هفته گذشته شاهد تغییر مالکیت حدود ۵میلیون و ۶۰۰ هزار سهم از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی بودیم. بررسی معاملات «وغدیر» در هفته گذشته حاکی از این است که در چهار روز پایانی هفته، در مجموع حدود ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار سهم توسط شرکت بازنشستگی نیروهای مسلح خریداری شد. در نماد سرمایهگذاری مسکن شرق حدود ۴ میلیون سهم از سمت معاملهگران حقوقی به حقیقی تغییر مالکیت پیدا کرد. در نماد «ثشرق» ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار سهم توسط شرکت ترکویزپارتنرزلیمیتد و حدود ۲ میلیون سهم توسط گروه سرمایهگذاری مسکن در بازار عرضه شد. از این مقدار عرضه شده حدود یک میلیون سهم توسط صندوق سرمایهگذاری رهاوردآبادمسکن و بخش اعظم دیگر آن توسط معاملهگران خرد خریداری شد. در دیگر نماد گروه انبوهسازی یعنی نماد سخت آژند در طول هفته حدود ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار سهم توسط شرکت سرمایهگذاری دلیران پارس در بازار فروخته شد. بررسیها نشان میدهد که خرید معاملهگران حقوقی هم چون شرکت سرمایهگذاری توسعه ساختمان هزاره سوم و شرکت سرمایهگذاری در نهایت اما تغییر مالکیت را به نفع معاملهگران حقوقی تغییر داد. در هفته گذشته در گروه حمل و نقل در نماد تاید واتر خاورمیانه در مجموع مالکیت حدود ۲ میلیون سهم به نفع معاملهگران حقیقی تغییر کرد که قسمت عمده آن مربوط به فروش ۲ میلیون سهمی شرکت فرازانرژی دنا در روز چهار شنبه بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/994806/#ixzz3xNS1d71K
۰۷:۳۹:۱۵ شاخص سنگ ریزدانه با عیار ۶۰ درصد ایران برای تحویل در بندر کینگ دائو چین در حالی با کاهشی ۵۸ سنتی به ۹۲/ ۳۸ دلار رسید که بازار نیز حکایت از کاهش معاملات سنگآهن دارد. به گزارش اقتصادنیوز، اگر دو هفته پایانی سال ۲۰۱۶ میلادی بازار سنگآهن جهانی روندی رو به بهبود داشت، از سپیده دمان سال نو به این سو، قیمتها مجددا کاهشی بوده است. شاخص متال بولتن ۶۲ درصد در هفتهای که گذشت با کاهشی ۴/ ۳ دلاری به ۳۶/ ۴۱ دلار رسید. شاخص متال بولتن برای سنگ آهن ایران نیز کم و بیش انعکاس همین روند جهانی است و در این هفته شاخص قیمت سنگآهن ایران مجددا به سطح زیر ۳۹ دلار برگشت. تولید و صادرات سنگآهن ایران نیز مانند بازار جهانی نفت در آغاز رکود اقتصادی در ایران در سالهای ۹۰ و ۹۱ عملا در اوج بود و به تعبیری همین ناهمزمانی رکود و رونق در بازارهای مختلف بود که مانع از درک عمق رکود پیشروی میشد. حال اما واقعیت چیز دیگری است. رکود سراسری شده است و چشمانداز بازارهای جهانی نیز روشنتر از اقتصاد ایران نیست.
سنگآهن جهانی به ثبات نسبی رسید
در حالی که به نظر میرسد نگرانیها در مورد عرضه مازاد همچنان باعث فشار بر قیمت سنگآهن شود، این ماده خام در بورس آتی چین از پایینترین سطح یکماهه خود اندکی فاصله گرفت. به گزارش اقتصادنیوز، موسسه بانکی سیتیگروپ برآورد خود از قیمت سنگآهن را برای سال جاری تا سال ۲۰۱۸ به ۳۵ دلار به ازای هر تن کاهش داد و اعلام کرد به منظور بالارفتن قیمت، میزان عرضه نیز باید در کنار تقاضا کاهش پیدا کند. گلدمن ساکس نیز پیشبینی کرد که میانگین قیمت هر تن سنگآهن در سال ۲۰۱۶ حدود ۳۸ دلار و در سال ۲۰۱۷ معادل ۳۵ دلار خواهد بود. بر اساس گزارش رویترز، هر تن سنگ آهن برای تحویل در ماه مه در بورس کالای دالیان با رشدی ۳/ ۰ درصدی ۵۰/ ۳۰۲ یوآن (۴۶ دلار) معامله شد و از پایینترین سطح خود از ۱۸ دسامبر فاصله گرفت. در بورس سنگاپور نیز سنگآهن تحویل در ماه فوریه با افتی ۲/ ۱ درصدی ۳۷ دلار و ۲۲ سنت معامله شد. هلن لائو، تحلیلگر گروه آرگونات در یادداشتی نوشت: «با نگاهی رو به جلو، ما معتقدیم قیمت سنگآهن به دلیل کاهش تولید فولاد چین همچنان تحت فشار باقی خواهد ماند. از آنجا که عرضهکنندگان اصلی (استرالیا و برزیل) به افزایش تولید خود ادامه میدهند، بازار همچنان با عرضه مازاد در سال جاری روبهرو خواهد بود.» سیتی گروپ اعلام کرد که به منظور به تعادل رسیدن بازار، حدود ۱۰۰ میلیون تن از عرضه جهانی سنگآهن در سال آینده و ۲۰۰ میلیون تن دیگر در سال ۲۰۱۸ باید کاهش یابد. قیمت سنگآهن که در سال ۲۰۱۵ با ثبت سومین سال کاهش قیمت، افتی ۴۰ درصدی را تجربه کرده بود، در سال جاری نیز تاکنون بیش از ۸ درصد کاهش قیمت داشته است. بر اساس این گزارش و با توجه به TSI، قیمت هر تن سنگآهن برای تحویل فوری به بندر تیانجین چین، با افتی ۸/ ۱ درصدی به ۳۹ دلار و ۳۰ سنت رسید.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/994826/#ixzz3xNRXTheI
۰۷:۳۸:۴۱ دنیای اقتصاد: اجرای «برجام» – لغو تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای – از چهار کانال بر بازار مسکن اثر غیرمستقیم میگذارد. با تزریق منابع تازه ناشی از آزادسازی داراییهای بلوکه شده، زمینه سرمایهگذاری و رشد اقتصادی فراهم میشود و در میانمدت و بلندمدت، افزایش توان وامدهی بانکها، حمایت یارانهای از بخش مسکن، بهبود درآمد خانوارها و در نتیجه تقویت قدرت خرید تحقق مییابد. با کاهش هزینه «تجارت» و تسهیل مبادلات بانکی در شبکه جهانی، جذابیت فعلی بازار پول (سپردهگذاری) به سایر بازارها تسری مییابد که در این بین «بورس» و «مسکن» اولویت دارند. بخش منجمد بازار ملک نیز نجات مییابد.
«دنیای اقتصاد» رابطه غیرمستقیم لغو تحریمها با بخش مسکن و ساختمان را بررسی میکند
بازار مسکن در عصر«برجام»
بازار ملک در دوره جدید از ۴ وجه اقتصادی- سیاسی تاثیر میپذیرد
گروه مسکن- فرید قدیری: برنامه جامع اقدام مشترک یا همان «برجام»، در راستای توافق هستهای ۲۳ تیرماه ایران و کشورهای ۱+۵، از این هفته رسما به اجرا درمیآید و با لغو تحریمها بهعنوان مهمترین دستاورد این توافق، بخشهای مختلف اقتصاد ایران از جمله مسکن و ساختمان وارد دوره جدید میشود. مجموعه بازار ملک شامل «معاملات مسکن» و «ساختوساز»، در عصر «برجام» به تناسب ظهور آثار لغو تحریمها در اقتصاد، به شکل غیرمستقیم و مرحلهای، از مولفههای مختلف تاثیر میپذیرد. هرچند طی روزهای گذشته، برخی کانالهای تلگرامی و شبکههای مجازی با انتشار بدون منبع قسمتهایی از گزارش ۲۳ تیر امسال روزنامه «دنیای اقتصاد» که در آن، آثار توافق هستهای بر بازار مسکن بررسی شده بود، پیشبینیهای گذشته را عینا به زمان حال تعمیم دادند اما نکته ظریف در این میان، تفاوت اساسی بین شراط زمانی «توافق» و «اجرای برجام» است. «توافق» تیر، بعد از چند ماه مذاکرات فشرده و ناامیدیهایی که بعد از هر بار تمدید نشستهای مشترک در بخشهایی از اقتصاد بروز میکرد، به بار نشست و تاثیر خاص خود را در آن زمان بر اقتصاد گذاشت اما اکنون، «لغو تحریمها» بهعنوان پرده آخر از پروسه مذاکرات و توافق، شرایط را قطعا بهتر از ۶ ماه گذشته خواهد کرد. «دنیای اقتصاد» پیشتر و در پی توافق هستهای، آثار این رخداد را در بازار مسکن به شکل کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت مورد بررسی قرار داد و نتایج، مشخص کرد: با تاثیرپذیری مولفههای اقتصاد کلان و برخی بازارهای مقصد سفتهبازیهای کوتاهمدت (ارز و طلا) از توافق ایران با ۱+۵، انتظار برای خروج از رکود مسکن شکل میگیرد و در میانمدت، معاملات ملک بهبود پیدا میکند.
در حال حاضر، سناریوی میانمدت مربوط به توافق، تا حدودی در آمار معاملات پاییزی بازار مسکن تهران شکل عینی پیدا کرده و میتوان گفت: فاز پیش رونق معاملات مسکن که از نیمه پاییز امسال شروع شد، در پی لغو تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای، در ماههای آینده بهعنوان دوره زمانی میان مدت بعد از توافق و کوتاه مدت بعد از اجرای برجام، ادامه مییابد و در نتیجه خوشبینیها نسبت به آینده اقتصاد، حجم معاملات مسکن بهصورت نسبی افزایش خواهد یافت. آنچه پیشبینی رشد معاملات مسکن را تقویت میکند، فرآیند اثرگذاری لغو تحریمها بر بازار ملک است.بررسیهای «دنیای اقتصاد» در اینباره نشان میدهد: اجرای برجام از ۴ کانال به شکل غیرمستقیم، متغیرهای بازار مسکن را تحتالشعاع قرار خواهد داد. اولین کانال، از مسیر «بهبود رشد اقتصادی» بهواسطه آزادسازی داراییهای بلوکه شده دولت و سیستم بانکی و همچنین ورود سرمایههای خارجی به کشور، شکل میگیرد، بهطوریکه در نتیجه لغو تحریمها، منابع مالی جدید و تازه به اقتصاد ایران تزریق میشود و شرایط برای خروج کل اقتصاد از رکود و افزایش تولید ناخالص داخلی، فراهم میآید. از آنجا که تغییرات بخش مسکن عمدتا وابسته به تغییرات بخشهای تقاضای نهایی مانند خانوارها و سرمایهگذاران است، بهواسطه رشد اقتصادی و بهبود درآمد و قدرت خرید خانوارها، «تقاضای موثر» در بازار خرید ملک افزایش خواهد یافت. کارشناسان اقتصادی و تحلیلگران بازار مسکن معتقدند: در حال حاضر تقاضای موثر برای خرید مسکن در پایینترین سطح قرار دارد که یکی از دلایل آن، صرفنظر از موضوع قدرت خرید، جذاب نبودن سرمایهگذاری در بازار ملک به دلیل ریسک پایین سپردهگذاری در بانکها است.
بر این اساس از آنجا که لغو تحریمها که بخش زیاد آن به مناسبات بانکهای ایران با شبکه جهانی بانکی مربوط میشود، موجب کاهش هزینه فعالیت سیستم بانکی و تسهیل مبادلات ارزی خواهد شد، این موضوع هم میتواند هزینه تجارت خارجی تولیدکنندگان ایرانی را پایین بیاورد و هم اینکه، امکان تنظیم غیردستوری نرخ سپرده بانکی با سطح تورم را موجب شود. از طرفی، بهبود مناسبات بینالمللی ایران در حوزه سیاست خارجی، به تدریج باعث کاهش ریسک سرمایهگذاری در بازارهای دیرنقد شونده همچون بازار ملک میشود و مقاصد جدیدی غیر از بازار پول بهعنوان تنها محل فعلی سرمایهگذاریهای خرد پیشروی سرمایهگذاران قرار خواهد گرفت. به این ترتیب در قالب کانال دوم اثرگذاری لغو تحریمها بر بازار مسکن، نقدینگیهای موجود در بانکها به سمت سایر بازارها از جمله خرید ملک از جانب اول متقاضیان مصرفی و سپس متقاضیان سرمایهای متمایل میشود و از این طریق نیز شرایط ایجاد «تقاضای موثر» در بازار مسکن فراهم میآید. از طرفی با فروکش کردن سفته بازی در بازار ارز و سکه (بازارهای جذاب دوره تحریم) روند افزایش تقاضا در بازار ملک تقویت خواهد شد. از این کانال، بانکها نیز تحتتاثیر کانال اول، توان مضاعف برای پرداخت تسهیلات مسکن پیدا میکنند به گونهای که با آزادسازی داراییهای بلوکه شده دولت در پی لغو تحریمها، امکان پرداخت مطالبات چند صد هزار میلیارد تومانی پیمانکاران پروژههای عمرانی بهوجود میآید و به تبع آن، حجم سنگین بدهیها به نظام بانکی تسویه خواهد شد و منابع جدید و نقد برای پرداخت وامهای بلندمدت از جمله وام خرید مسکن فراهم میشود.
سومین کانال تاثیرگذاری غیرمستقیم اجرای برجام بر بخش مسکن و ساختمان، از مسیر حمایتهای یارانهای دولت از بخش مسکن میگذرد. در حال حاضر دولت برای اجرای طرح جامع مسکن در حوزه تامین مسکن کمدرآمدها (مسکن اجتماعی) با تنگنای شدید اعتباری و کمبود بودجه مواجه است. قرار بود از امسال، سالانه ۳۰۰ هزار فقره وام ساخت و نوسازی بافت فرسوده با نرخ سود یارانهای ۹ تا ۱۰ درصد به سازندهها پرداخت شود و بخشی از کمدرآمدهای اجارهنشین نیز یارانه اجاره بها دریافت کنند که این برنامه حداقل به ۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان منابع نیاز دارد. این برنامه در سال جاری، بهخاطر نبود اعتبار دولتی جهت پوشش یارانه مورد نیاز، فقط به پرداخت ۵۰ هزار عدد وام نوسازی محدود شد اما دستیابی به منابع جدید ناشی از لغو تحریمها، میتواند یکی از اولویتهای تخصیص منابع را نصیب بخش مسکن و بهخصوص، حوزه تامین مسکن کمدرآمدها کند و به ساخت و عرضه مسکن ارزان قیمت منجر شود. آخرین کانال نیز شامل قسمتی از بازار ملک خواهد شد که در حال حاضر املاک لوکس مسکونی و تجاری در آن، فریز شده است. در فاصله توافق هستهای تیر ماه تا کنون، بیش از یکصد هیات تجاری- اقتصادی از کشورهای مختلف اروپایی و آسیایی برای رصد اقتصاد ایران و موقعیتشناسی جهت سرمایهگذاری، وارد کشور شدند و اقامت کوتاهمدت در تهران و برخی دیگر از شهرها داشتند.پیشبینی میشود با اجرای برجام از این هفته، بخشی از مذاکرات تجاری ماههای اخیر خارجیها در ایران، در فاصله کوتاهی به عقد قرارداد سرمایهگذاری منجر شود. در این صورت، اولین بازخورد این قراردادها، به شکل تقاضای جدید برای اجاره دفاتر اداری و تجاری و همچنین نیاز به اجاره بلندمدت محل مسکونی در بازار ملک ایجاد میشود که پیامد مثبت آن، نجات مالکان و سرمایهگذاران انبوه ساختمانهای مسکونی لوکس و برجهای اداری و تجاری خالی از فعالیت خواهد بود. گفته میشود این قسمت از بازار ملک از یکسو محل انباشت منابع بانکهای سرمایهگذار در بازار ساختوساز شده است و از سوی دیگر دارای حباب قیمتی است که اگر بهصورت ناگهانی تخلیه شود، وضعیت قرمزرنگ اعتبارات برخی بانکها را تا مرز ورشکستگی پیش خواهد برد.
شرایط جدید اما کمک میکند املاک و ساختمانهای لوکس بدون مشتری، بهصورت اجاره یا فروش، عرضه شود و در نتیجه، پروسه تعدیل قیمت این املاک بهصورت تدریجی اتفاق بیفتد. در دوره جدید، بین دو بازار سهام و مسکن، میتواند رقابت محسوس برای جذب سرمایههای نقدی متقاضیان سرمایهگذاری قرار بگیرد. این دو بازار طی دست کم یکسال اخیر، تحتتاثیر رکود اقتصادی، جذابیت خود را از دست دادند. شاخص در بازار سهام سال گذشته، به زیان سرمایهگذاران ختم شد و امسال نیز نرخ بازدهی در مرز صفر در نوسان بود. در بازار ملک نیز اگر چه سطح قیمت مسکن پایین آمد، اما کشش بازارهای موازی از جمله بازار پول، مانع ورود تقاضای مصرفی و سرمایهای به این بخش شد. با این حال، سیگنالهای مثبت اقتصادی در دوره پساتحریم، هم باعث جذابیت سرمایهگذاری در بخش صنعت و تولید و در نتیجه رشد مثبت ارزش سهام شرکتهای بورسی خواهد شد و هم چشمانداز بازدهی در بازار ملک را برای گروهی از سرمایهگذاران بهبود خواهد داد.
تقاضای موثر پررنگ میشود
مصطفی ازگلی، کارشناس بورسی و تحلیلگر حوزه مالی مسکن درباره نحوه تاثیرگذاری اجرای برجام بر بازار مسکن، با تاکید بر اینکه این موضوع اثر مستقیم بر بخش مسکن ندارد، به «دنیای اقتصاد» گفت: شواهد در نظام بانکی نشان میدهد با وجود تقویت سبد تسهیلات خرید و ساخت مسکن، حجم «تقاضای موثر» خیلی پررنگ و در حد حجم تسهیلات تعریف شده، نیست. این موضوع نشان میدهد، رکود حاکم بر بازار مسکن، به آن شکل، ارتباطی با وام مسکن ندارد بلکه ناشی از توجیهپذیر نبودن سرمایهگذاری ملکی در مقایسه با مثلا سپردهگذاری بانکی است.
این کارشناس با تاکید بر اینکه، اجرای برجام، چالش «توجیه اقتصادی خرید و ساخت مسکن» را تا حدودی مرتفع خواهد کرد، افزود: در دوران تحریم، هزینههای آشکار و پنهان فعالیت تجاری و اقتصادی هم برای بانکها از بابت تامین مالی و هم برای تجار و سرمایهگذاران، افزایش پیدا کرده بود اما با لغو تحریمها، هزینههای جانبی و اضافی همچون کارمزدها و حقالعمل مبادلات بازرگانی به سطح واقعی بر میگردد و تولید و تجارت نسبت به قبل، ارزان خواهد شد. در نتیجه، نرخ انتظار بازدهی مورد نظر فعالان اقتصادی نیز کاهش پیدا میکند ضمن آنکه، در دوره جدید با لغو تحریمها، سرعت گردش پول در اقتصاد نیز افزایش خواهد یافت. ازگلی در ادامه، با اشاره به نزول نرخ سود بین بانکی، این موضوع را علامتی از فراهم شدن شرایط برای کاهش غیردستوری نرخ سود بانکی برشمرد و گفت: در این صورت، گزینههای جدید سرمایهگذاری پیش روی سپردهگذاران بانکی قرار خواهد گرفت که یکی از آنها بازار مسکن خواهد بود.
قحطی نقدینگی در بازار مسکن
سلمان خادمالمله کارشناس اقتصادی نیز با اشاره به اینکه، در حال حاضر قحطی نقدینگی در بازار معاملات مسکن باعث شده معاملات مصرفی به سمت تهاتر ملک با ملک و پرداخت اقساطی بهای معامله، پیش رود، گفت: با لغو تحریمها، دولت، فعالان اقتصادی و بانکها از شرایط جدید تاثیر میگیرند و به دنبال آن، آثار غیرمستقیم منابع مالی و سرمایههای خارجی ورودی به کشور، نصیب بخش مسکن خواهد شد. این کارشناس با اشاره به اینکه بین افت و خیز درآمدهای نفتی و سیکلهای تجاری بازار مسکن رابطه مستقیم وجود دارد، گفت: هر چند کاهش درآمد دولت از محل فروش نفت در رکود سرمایهگذاری ساختمانی و افت قیمت مسکن موثر بوده اما در دوره جدید میتوان به تحریک رونق مسکن از محل تقویت منابع و اعتبارات بانکی امیدوار بود. خادمالمله در عین حال تصریح کرد: رونق معاملات مسکن در این مقطع حتی بهصورت انتظاری، نمیتواند عاملی برای تحریک قیمت مسکن شود، چون که هیچ زمینهای هر چند جزئی برای تسلط انتظارات افزایشی بر سطح پایدار قیمت مسکن وجود ندارد.
تنها مشتریان جدید ساختمانهای لوکس
یک تحلیلگر بازار املاک تجاری نیز معتقد است: اگرچه در حال حاضر تقاضایی برای خرید واحد در مجتمعهای تجاری و مسکونی لوکس در نقاط گرانقیمت شهر تهران وجود ندارد اما نمایندگیهای برندهای خارجی و شرکتهایی که بهصورت مشترک بین شرکای ایرانی و خارجی برای سرمایهگذاری در دوره پساتحریم تاسیس میشود، تنها مشتریان جدید این ساختمانها خواهند بود که میتوانند این بازار را از کسادی مطلق رها کند. مسعود فیاضآذر پیشبینی کرد: با ورود شرکتهای خارجی به بازار اقتصاد ایران، نیاز فعالان این شرکتها به اجاره بلندمدت دفتر کار و اقامتگاه مسکونی، بازار املاک لوکس رونق خواهد گرفت و با رونق آن، چرخه متوقف شده سرمایهگذاری در کل بازار مسکن که تحت تاثیر تمرکز اعتبارات بانکی در این املاک، قرار گرفته، مجددا به حرکت خواهد افتاد.
معاون امور مسکن: در میانمدت تکانه قیمتی نخواهیم داشت
گروه مسکن: معاون وزیر راه وشهرسازی پیامدهای اجرای برجام در بازار مسکن در دو بازه زمانی کوتاهمدت و میانمدت را تشریح کرد. بر خلاف برخی اظهارنظرهایی که طی روزهای اخیر در اینباره منتشر شده و حکایت از پیشبینی ایجاد تحول محسوس در بخش مسکن به خصوص اثر اجرای برجام در افزایش قیمت آپارتمانها در کوتاهمدت و میانمدت دارد، معاون مسکن و ساختمان وزارت راهوشهرسازی دیروز به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: بخش مسکن به دلیل ماهیت ویژه خود دیرتر از سایر بازارهای اقتصادی همچون طلا، ارز و بورس از تحولات اقتصادی و سیاسی تاثیر میپذیرد. مظاهریان ادامه داد: با این وجود این تحولات علاوه بر اثر واقعی در میانمدت میتواند حاوی تاثیر انتظاری یا همان اثر احساسی در کوتاهمدت باشد.وی با بیان اینکه اثر واقعی اجرای برجام و رفع تحریمها در بازار مسکن خود را بهصورت آثار میانمدت در رفتار هر دو سمت عرضه و تقاضا نشان میدهد، افزود: تاثیر انتظاری یا احساسی اجرای برجام بر بازار مسکن محدود خواهد بود.
معاون وزیر راه وشهرسازی بیشترین اثر میانمدت و واقعی رفع تحریمها در بخش مسکن را ورود بخش قابل توجهی از سرمایههای ایرانیان خارج از کشور به بازار مسکن تحت تاثیر تسهیل عملیات بانکی عنوان کرد و گفت: علاوه بر اثر نامحسوس اجرای برجام بر بازار مسکن در کوتاهمدت، در میانمدت هم با وجود ورود سرمایههای خارجی انتظار تکانههای شدید قیمتی در بازار مسکن دور از ذهن خواهد بود؛ چرا که همزمان با افزایش تقاضا در نتیجه بهبود شرایط و شاخصههای اقتصادی، ورود سرمایههای خارجی عملا منجر به افزایش ساختوساز و عرضه مسکن در کشور میشود. مظاهریان افزایش تقاضا در بازار مسکن بعد از اجرای برجام را بیشتر متوجه املاک اداری عنوان کرد و گفت: نیازی که به واسطه ورود هیاتهای سرمایهگذاری خارجی به کشور در بخش واحدهای اداری ایجاد میشود بهطور قطع بخش عمدهای از توان ساختوساز را به سمت عرضه واحدهای اداری هدایت میکند.
معاون وزیر راه و شهرسازی زمان مورد نظر برای رسیدن تحولات ناشی از اجرای برجام به بازار مسکن را نیمه دوم سال بعد عنوان کرد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، با گذشت ۶ ماه از توافق هستهای ایران با گروه ۱+۵ هم اکنون وزارت راه وشهرسازی از مجموع ۱۲۱ پروژهای که در مهر ماه امسال برای جذب سرمایهگذاران خارجی در بخش راه و شهرسازی ارائه کرد، ۴۰ پروژه معادل ۳۳ درصد از کل پروژهها را به بخش شهرکسازی و انواع ساختوساز اختصاص داده است که این پروژهها در مجموع ۵ میلیارد یورو ارزش دارند. هم اکنون وزارت راه وشهرسازی و تعدادی از سرمایهگذاران خارجی بهعنوان دو طرف همکاری برای سرمایهگذاری در بخش مسکن و اجرای پروژههای ساختمانی آمادهاند تا پس از اجرای برجام نسبت به اقدام برای ورود سرمایههای خارجی به بخش مسکن وارد عمل شوند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/994790/#ixzz3xNRRNlZP
۰۷:۳۷:۱۷
گروه بازرگانی: رئیس اتاق بازرگانی ایران تحریمهای این چند ساله را به عصر یخبندان تعبیر کرد؛ عصری که وارد ایام پایانی خود شده است. محسن جلالپور اشاره کرد که رفع موانع تحریمی از مسیر تجارت بینالمللی اگر مهمترین دستاورد مذاکرات هستهای نباشد، یکی از مهمترینها است. جلالپور در کانال شخصی تلگرام خود گفت: امروز یا فردا تفاوتی نمیکند. بند تحریمها به زودی پاره شده و اقتصاد ایران از زیر فشارهای ظالمانه سالهای گذشته رهایی مییابد.
وی با اشاره به دوران تحریمها گفت: برخی سیاستمداران ما در سالهای گذشته چه محاسبات نادرستی داشتند، بهگونهای که امروز میبینیم کاغذپاره خواندن تحریمها چه هزینه سنگینی به اقتصاد کشور تحمیل کرد. تا آنجا که به خاطر دارم تحریم بانکی ایران زمانی جدی شد که رئیسجمهوری وقت، در جمع خبرنگاران با انتقاد از کسانی که از تندرویهای غرب علیه ایران میترسند، گفت، آنها میگویند ما منزوی شدهایم. اما ما منزوی نیستیم آنها هستند که منزوی شدهاند. جلالپور افزود: در طول سالهای تحریم، تجار ایرانی از روشهای منسوخ و پرریسک مثل حواله یا پرداخت نقدی برای مبادلات خود استفاده میکردند. گاهی حتی نهادهای رسمی کشور مثل بانک مرکزی مجبور میشدند با تمهیدات امنیتی نسبت به حمل پول اقدام کنند. دوره عجیبی بود چرا که از گوشه و کنار زیاد میشنیدیم که بانک مرکزی با چمدان، دلارهای ناشی از فروش نفت را به داخل کشور حمل میکند. حتی شنیدیم که یکی از روسای کل بانک مرکزی در یک مورد با کامیون چند میلیارد دلار از منابع کشور را از مرز یکی از همسایگان شمالی وارد کشور کرد و شخصاً بر عملیات انتقال پول تا خزانه بانک مرکزی نظارت داشت. وی با بیان این مطلب گفت: هرچند مدیران ما برای اینکه تحریمها را بیاثر کنند، سالها با اعمال چنین روشهایی نگذاشتند کشور در مضیقه پولی و کالایی قرار گیرد، اما واقعیت این است که این روشها نمیتواند برای همیشه ماندگار باشد و به هر حال باعث کاهش شفافیت اقتصادی و افزایش فسادهای مالی میشود. حالا ممکن است دستهای پاکی در این میان وجود داشته باشد که دارایی مردم را به داخل برگرداند اما دستهای ناپاک هم در سالهای گذشته کم نبودهاند که داراییهای مردم را از کشور خارج کرده و هرگز برنگرداندهاند. وی با بیان اینکه فکر کنید تحریمها برداشته شوند و راه گشایش اعتبار اسنادی دوباره مثل گذشته باز شود، گفت: طبیعی است که بخش مهمی از این ناپاکیها از اقتصاد ایران و نظام بانکی ما رخت برمیبندد.
وی افزود: گشایش اعتبار اسنادی یکی از ابزارهای امن و شفاف پرداخت در تجارت بینالملل محسوب میشود. زمانی که تاجری امکان کسب اطلاعات قابل اتکا درباره رفتار و سابقه اعتباری خریدار خارجی را نداشته باشد، از طریق گشایش اعتبار اسنادی میتواند این اطمینان را به دست بیاورد که طرف مقابل او از اعتبار کافی برای انجام معامله برخوردار است. به عبارتی، تضمینکننده روند انتقال وجه از خریدار به فروشنده بهصورت قانونی و منطقی است. برای رهایی از مشکلات و خطرات بازرگانی خارجی بانکها خدمات مناسب و مطمئنی را برای تضمین انجام تعهدات طرفین ارائه میکنند. بنابراین خریدار و فروشنده در هر جای دنیا با خاطری آسوده اقدام به خرید و فروش میکنند. وی در ادامه با اشاره به اینکه رفع موانع تحریمی از مسیر تجارت بینالمللی اگر مهمترین دستاورد مذاکرات هستهای نباشد، اما یکی از مهمترین هاست، گفت: یخ تحریمها در حال آب شدن است. فعالان اقتصادی رفته رفته که خورشید گرم آزادی مبادله بر تنشان بتابد و از انجماد خارج شوند، تازه میفهمند چقدر از بازارهای جهانی عقب ماندهاند. خیلی از شرکتها از کارشناسان امور بینالملل و حقوقی و آگاه به تجارت خارجی تهی شدهاند. خیلی از شرکتها حتی مترجم حرفهای ندارند. هنوز رد پای دلالان ارزی و حوالهکنندگان غیر رسمی از شرکتهای ما پاک نشده است. جلالپور افزود: فکر نکنیم رفع تحریمها همه مشکلات ما را حلوفصل میکند. ما درسالهای گذشته همچون میزبان دستپاچهای بودهایم که کثیفیهای منزلمان را زیر فرش پنهان کردهایم. حالا میهمان ناخوانده از خانه ما رفته است. جارو را برداریم و این خانه را تمیز کنیم. این خانه نیاز به گردگیری و پاکیزگی دارد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/994799/#ixzz3xNRJRrEf
۰۷:۳۷:۱۰ دنیای اقتصاد: لحظهشماری برای لغو تحریمهای هستهای در شرایطی آغاز شده که بازارها مطابق سنت همیشگی، سریعتر به استقبال این رویداد رفتهاند. تعدیل انتظارات از گشایشهای هستهای مهمترین نکتهای است که باید مورد توجه فعالان اقتصادی قرار گیرد. اتصال به شبکه سوئیفت و کاهش هزینههای انتقال پول نزدیکترین اثر رفع تحریمها بر بازار سهام خواهد بود. بنابراین بانکها بهویژه آنهایی که شعب خارجی بیشتری دارند بهصورت مستقیم و گروههایی مانند دارو، خودرو و پتروشیمیها با تراکنشهای بالای ارزی بهطور غیرمستقیم اثرپذیری بالایی از این رویداد خواهند داشت.
«دنیای اقتصاد» اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم رفع تحریم سوئیفت بر بازار سهام را بررسی میکند
بورس در انتظار ۱+۳ گشایش
گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: چندی پیش بود که رئیس کل بانک مرکزی خبر از برقراری مجدد سوئیفت پس از رفع تحریمها داد. نویدی برای بانکها و البته برخی صنایع که از بسته شدن این شبکه متضرر شدند. نقل و انتقالات پولی و مالی پرهزینه بود و خرید و فروش با تاخیر انجام میشد اما در سالهای اخیر، تحریم شبکه جهانی سوئیفت شاید بیشترین تاثیر منفی خود را بر بازار سرمایه گذاشت. گروه بانکی در صدر تاثیرپذیران این تحریم قرار گرفت و پس از آن گروههای دارویی، پتروشیمی و خودروییها نیز متاثر از نبودن شبکهای جامع برای نقل و انتقال وجوه ریزش کردند و بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار دادند. حالا کارشناسان بازار سرمایه اظهار امیدواری میکنند با گشایش مجدد شبکه سوئیفت، نقل و انتقالات پولی تسریع شده و هزینهها به مقدار قابل توجهی کاهش یابد. سال ۱۹۷۳ بود که گروهی از بانکها شبکهای برای انتقال پول بین کشورهای مختلف ایجاد کردند.
شبکهای که جایگزین سیستم قدیمی تلکس شد و مبادلات جهانی را دستخوش تغییری بزرگ کرد. طرح عضویت ایران در شبکه سوئیفت، در سال ۱۹۸۵ از سوی کارشناسان بانک مرکزی ایران ارائه شد ولی با توجه به شرایط جنگی ایران، این طرح به فرجام نرسید تا اینکه در سال ۱۹۹۰، بانک مرکزی، این موضوع را در دستور کار خود قرار داد و پس از آمادهسازی سیستم بانکی ایران در این خصوص، تقاضای خود مبنی بر عضویت را اواخر ۱۹۹۱ ارائه داد. سرانجام در دسامبر ۱۹۹۲، درخواست ایران پذیرفته شد و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، به همراه بانکهای صادرات، ملی، تجارت، ملت و سپه به عضویت این شبکه درآمدند. اما نقش پررنگ این شبکه در تجارت و سرمایهگذاری بینالمللی موجب شد تا پای سوئیفت به عرصه تحریمهای بینالمللی باز شود. از این رو در سال ۲۰۱۲ بر اساس قوانین اروپایی، سوئیفت متعهد شد تا ارتباط بانکهای ایرانی تحت تحریمهای اتحادیه اروپا را با شبکه قطع کند. بدون وجود سوئیفت، تجارت و سرمایهگذاری بینالمللی کندتر، گرانتر و غیرمطمئنتر شد. در این شرایط، بانک مرکزی و دیگر بانکهای ایران با محدودیت مبادلات ارزی روبهرو شدند و بخشهای مختلف اقتصادی ایران به دلیل قطع سوئیفت و بالا بودن ریسک سرمایهگذاری به دلیل تحریمها و قوانین بازدارنده سرمایهگذاری و محدودیتهای رقابتی، امکان رشد متناسب با برنامههای توسعهای کشور را پیدا نکردند.
سوئیفت چیست؟
سوئیفت (SWIFT) مخفف کلمات (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) همان جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی است. سیستم سوئیفت برای ارسال و دریافت هرگونه پیام ارزی در بین واحدهای ارزی بانکهای داخل کشور و بانکهای خارج از کشور مورد استفاده قرار میگیرد. در حال حاضر بیشتر بانکهای داخلی ایران از طریق خطوط Leased یا ماهواره به یک مرکز به نام SAP در بانک مرکزی متصل شده و از طریق سیستم ماهوارهای پیامها را برای بانکهای مورد نظر ارسال میکنند. این سیستم برای سرعت بخشیدن به انجام معاملات ارز و جلب رضایت مشتریان و همچنین هماهنگی تمام عملیات ارزی در سطح جهانی با استفاده از یک نرمافزار استاندارد مورد توجه واقع شده است. اولین هدف سوئیفت جایگزینی یک روش یکپارچه و استاندارد بینالمللی برای تبادل مالی و حذف روشهای ارتباطی غیراستاندارد کاغذی یا از طریق Telex بود. در حال حاضر بیش از ۷هزار موسسه در ۱۹۷ کشور جهان عضو این انجمن هستند. در سال ۲۰۰۱ بیش از ۵/ ۱ میلیارد پیام از طریق سیستم سوئیفت در سطح جهان مبادله شده است.
آغاز دوباره عملیات سوئیفت در ایران
حالا ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران از برقراری مجدد سوئیفت پس از رفع تحریمها خبر میدهد تا نویدی باشد برای تسریع در مبادلات ارزی با هزینههای کمتر. به عبارت دیگر با رفع تحریمهای بانکی، تبادلات پولی، حضور اقتصاد کشور در عرصههای بینالمللی، آزادسازی راحتتر منابع ارزی بلوکه شده ایران در سایر کشورها کلید میخورد. چرا که در سالهای اخیر، تحریم شبکه جهانی سوئیفت شاید بیشترین تاثیر منفی خود را بر بازار سرمایه گذاشت. گروه بانکی در صدر تاثیرپذیران این تحریم قرار گرفت و پس از ان گروه دارویی، پتروشیمی و خودروییها نیز متاثر از نبودن شبکهای جامع برای نقل و انتقال وجوه ریزش کردند و بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار دادند.
بانکها و رشد سودآوری با گشایش سوئیفت
شرکت ارتباطی بلژیکی سوئیفت در ۲۷ اسفندماه ۱۳۹۰، بانک ملت را به دلیل پشتیبانی و تسهیل امور موشکهای هستهای و بالستیک، بانک ملی را به دلیل ارائه خدمات یا حمایت مالی برای شرکتهای مرتبط یا درگیر در برنامه هستهای و موشکی ایران و خدمات به نمایندههای صنایع هستهای همچون بازکردن حساب ال سی بانک صادرات را نیز به دلیل نزدیکی به حکومت ایران، ارائه خدمات مالی به شرکتهایی که به نمایندگی ایران در برنامههای موشکی و بالستیک ایران نقش دارند و دور زدن تحریمها در بخش صنایع الکترونیک و اعتبارنامهها از جمله شرکت انرژی مصباح و بانک سینا را تحریم کرد که بعدها بانکهای دیگری نیز به این لیست اضافه شدند. تحریمی که به موجب آن تبادلات رسمی ارزی میان ایران و دنیا، به کانال غیررسمی وارد شد که علاوه به صرف زمان بیشتر، هزینههایی را نیز به سیستم بانکی کشور تحمیل کرد. اما با حذف تحریمهای بانک مرکزی و سایر بانکهای کشور امکان انجام مراودات ارزی و همچنین سوئیفت به وجود خواهد آمد.
سایر اموال این بانکها که در خارج از کشور قفل شدهاند نیز دوباره در اختیار این بانکها قرار خواهند گرفت. موارد مزبور میتوانند اثر بسیار مثبتی بر روند سودآوری بانکها داشته باشد. بر این اساس میتوان اذعان داشت رفع تحریم سوئیفت، عمدهترین تاثیر خود را روی بانکهایی خواهد گذاشت که بیشترین تعداد شعبه خارجی را دارند. بنابراین بانک صادرات به واسطه دارا بودن بیشترین شعب خارجی در کشورهای منطقه و اروپا بیشترین افزایش درآمد جانبی را به واسطه کارمزد جابهجایی پول تجربه خواهد کرد و پس از آن بانکهای ملت و تجارت اثرات بسیار مناسب و مستقیمی را در سودآوری خود به واسطه حل و فصل مساله سوئیفت خواهند دید تا دریافت و پرداختها در حوزه بینالمللی با ایمنی بیشتری انجام شود. طبیعتا افزایش سودآوری بانکهای ذکر شده یکی از عوامل افزایش اقبال و رونق معاملاتی در سهام گروه بانکی در روزهای اخیر بوده است.
حجت الله صیدی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری خوارزمی با تاکید بر اینکه تحریم سوئیفت، عملیات بانکی را با محدودیت مواجه کرد، گفت: با بسته شدن شبکه سوئیفت روی برخی بانکهای داخلی، عملیات ارتباطی بین بانکها با محدودیت جدی مواجه شد که طبیعتا هزینههای زیادی را بر بانکیها تحمیل کرد. وی با اشاره به اینکه تحریم سوئیفت تاثیر مستقیمی بر دیگر صنایع بورسی نداشت، اظهار کرد: این شرایط تحریمی تنها هزینه نقل و انتقالات پولی را برای شرکتهایی همچون خودروییها، داروییها و پتروشیمیها که واردات و صادرات زیادی داشتند، بالا برد و از طرف دیگر روند دریافت و پرداخت پول را نیز آهستهتر کرد که البته در سودآوری این شرکتها تاثیر زیادی گذاشت.
این کارشناس در ادامه عنوان کرد: درست است که با بازگشایی مجدد سوئیفت به روی بانکهای ایرانی، نقل و انتقالات پولی تسریع شده و هزینهها کاهش پیدا میکند. اما مهمتر از موارد مذکور، این موضوع است که برداشته شدن تحریم سوئیفت میتواند سیگنال مثبتی برای بورس باشد؛ چراکه این امر نوید گشایش در کارهای بانکی، پولی و مالی ایران با دیگر کشورها خواهد بود تا روابط پولی و مالی و فعالیتهای تجاری بینالمللی با سرعت بالاتری انجام شود که این از کاهش هزینهها نیز مهمتر است. حامد صدری، مدیر سابق سرمایهگذاری بانک سپه نیز با تاکید بر این موضوع که بهطور حتم گشایش سوئیفت میتواند تاثیر مستقیم روی درآمدهای بانکها داشته باشد، گفت: این موضوع از دو جنبه برای صنعت بانک قابل ارزیابی است، مستقیم و غیرمستقیم. در اثر مستقیم، به دنبال گشایش سوئیفت خدمات بانکها افزایش و درآمدها نیز تحت تاثیر آن رشد میکند؛ اما در غیرمستقیم، با برقراری رونق اقتصادی و بالا رفتن انتقال پول، بهطور حتم بانکها و واسطهگران مالی بیشترین مسوولیت و کار را بر عهده خواهند گرفت و بهسرعت رشد میکنند.
داروییها با گشایش سوئیفت چه میکنند؟
در شرایط تحریمی و بسته بودن شبکه سوئیفت، شرکتهای دارویی مجبور بودند در همان ابتدا کل هزینه خرید مواد اولیه را به فروشنده توسط صرافی حواله کنند و این قضیه منجر به خروج نقدینگی از شرکتهای دارویی میشد. علاوه بر این به دلیل عدم اطمینان تحویل مواد اولیه از فروشنده، ریسک این امر ضمن خروج نقدینگی بالا بود. بنابراین در شرایط تحریمی با توجه به تامین حجم پایین مواد اولیه، تولید شرکتهای دارویی نیز کاهش مییافت. حال انتظار میرود با توجه به لغو تحریمها و گشایشهای مالی بینالمللی مشکل تامین مواد اولیه خارجی نیز برطرف شود تا بتوان به کاهش هزینهها و در نتیجه افزایش سودآوری این گروه امیدوار بود.
به گفته مهرداد علوی، کارشناس صنعت دارویی، پس از تحریم سوئیفت، شرکتهای دارویی مجبور شدند کل هزینه خرید مواد اولیه خود را در همان ابتدای کار توسط صرافیها برای فروشندگان این محصولات حواله کنند که طبیعتا به موجب این امر شاهد خروج نقدینگی از شرکتهای دارویی بودیم. وی اضافه کرد: در این شرایط تحریمی، علاوه بر تحمیل هزینههایی بیشتر به شرکتهای دارویی، یک عدم اطمینان درخصوص تحویل مواد اولیه از فروشنده وجود داشت که همراه با ریسک زیادی بود. بنابراین میتوان گفت در شرایط مذکور با توجه به تامین حجم پایین مواد اولیه، تولید شرکتهای دارویی کاهش یافت که انتظار میرود با توجه به لغو تحریمها و گشایشهای مالی بینالمللی، مشکل تامین مواد اولیه این شرکتها برطرف شود. علوی اظهار امیدواری کرد: با رفع تحریم سوئیفت ارزی بانکهای ایران، انتقال ارز توسط بانکها انجام شده و بنابراین مشکل شرکتهای دارویی از لحاظ تامین مواد اولیه خارجی برطرف خواهد شد. بنابراین چشمانداز شرکت داروسازی تولید دارو در سال آتی با توجه به لغو تحریمها و سهولت در تامین مواد اولیه مثبت ارزیابی میشود و به نظر میرسد تولید نیز با توجه به تامین مواد اولیه افزایش یابد.
کاهش هزینههای تولید خودروییها با گشایش سوئیفت
به دنبال تحریم شبکه سوئیفت، خودروسازان نیز در تامین قطعات مورد نیاز از خارج با مشکل مواجه شدند. این مشکلات زمانی فشار بیشتری بر خودروییها وارد کرد که شرکتهای خودروساز خارجی نیز که با تولیدکنندگان خارجی همکاریهایی داشتند با ایجاد تحریم به کشور خود بازگشتند. در این شرایط، به نظر میرسد رفع تحریمها اثر دوجانبهای بر کاهش هزینههای تولید و همچنین افزایش کیفیت خودروهای داخلی خواهد داشت. هزینههای ناشی از تامین قطعات داخلی و خارجی افت پیدا میکند و همچنین انتظار افزایش کیفیت قطعات نیز وجود دارد که در نهایت میتواند بر سودآوری این گروه اثر مثبتی داشته باشد.
اما پتروشیمیها
نیمی از صادرات غیر نفتی ایران وابسته به نفت است و نیم دیگر متاثر از پول نفت؛ اما صنعت پولساز دولت این سالها در صادرات محصولات با مشکل مواجه بوده و این کاهش صادرات در نهایت درآمدهای ارزی کشور را کاهش داد. یکی از دلایل عمده این کاهش صادرات بسته شدن شبکه سوئیفت است. تحریم سوئیفت با محدود شدن نقل و انتقال پول به پتروشیمیها وارد شد که به دنبال آن سطح معاملات کاهش یافته و عرضه محصولات پتروشیمی تحت تاثیر قرار گرفت. با لغو تحریمها در این بخش انتظار تسهیل فروش صادراتی و افزایش مقدار این فروش به وجود میآید که میتواند از مقدار هزینهها کم کند و همچنین بر سرعت روند پروژههای در دست احداث بیفزاید.
سیاوش مکوندی، کارشناس پتروشیمی در این خصوص گفت: در تحریم سوئیفت اگرچه هیچ یک از کالاها و خدمات تحریم نشدند، اما زمینه هرگونه مبادله با خارج از بین رفت. البته در این شرایط صنعت پتروشیمی دست و پا بسته عمل نکرد و از مکانیزمهای مختلفی برای دور زدن این تحریم بهره جست. در این شرایط پتروشیمیها برای نقل وانتقالات داخلی پولی و مالی، یک پرتال ارزی راهاندازی و برای دریافت مبالغ کالاهای صادراتی از طلا و فلزات گرانبها استفاده کردند. وی افزود: علاوه بر این تعامل با بانکهای سایر کشورها راهکار دیگری بود که شرکتهای پتروشیمی در زمان تحریم سوئیفت از آن استفاده کردند. به عبارت دیگر بانکهای داخلی در این شرایط با اجاره خطوط تلفن و فکس از همتایان خود در کشورهای دیگر همچون دبی، ترکیه و چین توانستند به انتقال پول مبادرت کنند؛ اما به هر حال این کار مستلزم صرف زمان و هزینه زیادی بود. این کارشناس پتروشیمی ادامه داد: با برداشته شدن تحریم مربوط به سوئیفت، نه تنها بانکها بلکه افراد حقیقی و حقوقی قادر خواهند بود آزادانه به تجارت بپردازند و نقل و انتقالات مالی خود را انجام بدهند. به هر حال امیدواریم با رفع تحریم سوئیفت، گروه پتروشیمی در وضعیت بهتری قرار گیرد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/994804/#ixzz3xNQxl3Qw
۰۷:۲۹:۱۷ دنیای اقتصاد: نزدیک شدن به «روز اجرا»ی «برجام»، شاخص بازار ارز را در سراشیبی نزولی قرار داده که ممکن است پیامدهای خاصی را همراه داشته باشد. دلار در کمتر از ۷ روز، ۶۰ تومان معادل ۶/ ۱ درصد از ارزش خود را از دست داده و تا قیمت ۳ هزار و ۶۴۰ تومان پایین آمده است. «ثبت اولین افت هفتگی از ۳۰ مهر»، «بیشترین میزان کاهش قیمت از اواخر شهریور» و «رسیدن به کمترین قیمت از ۱ دیماه»، ۳ رکورد کاهشی دلار در هفته گذشته بودهاند. در این شرایط، اکثر کارشناسان نسبت به روند قیمتی اخیر ابراز نگرانی کرده و به سیاستگذار پیشنهاد میدهند بهواسطه شرایط موجود، دچار وسوسه کاهش نرخ ارز نشود. به اعتقاد آنها، این روند کاهشی، هیچ ارمغانی برای اقتصاد واقعی ندارد و حتی پس از خنثی شدن اثرات روانی و تغییر مسیر بازار، شوکهای مثبت افزایشی، شاخصهای اقتصادی را با اختلال روبهرو خواهد کرد. افزایش نوسانات همچنین سفته بازان را بیش از گذشته مترصد حضور در بازار خواهد کرد. به همین دلیل به سیاستگذار پیشنهاد میشود که در دوره کنونی با تغییر آرایش سیاستی و در نظر گرفتن یک کف قیمتی، به مدیریت نوسان نرخ ارز بپردازد. تغییر شکل مداخله در بازار و جمعآوری ارزهای عرضهشده با هدف تزریق آن به بازار در زمان لازم از دیگر توصیههای کارشناسان برای مقطع کنونی است.
«دنیای اقتصاد» بررسی میکند
خطر نوسان برجامی دلار
گروه بازار پول: دلار هفته گذشته پس از سه ماه در سراشیبی کاهشی قرار گرفت و نهایتا روز پنجشنبه با کاهش ۲۰ تومانی به قیمت ۳ هزار و ۶۴۰ تومان رسید. نتیجه ۵ روز کاهش دلار در هفته گذشته، ثبت اولین افت هفتگی شاخص ارزی از تاریخ۳۰ مهر بود. از آن سو در بازار سکه نیز در روز پنجشنبه این فلز گرانبها هزار تومان از ارزش خود را از دست داد تا با ۱۸ هزار تومان کاهش در طول هفته، با قیمت ۹۳۱ هزار تومان به کار خود پایان دهد. در چهارمین هفته زمستان، فضای بازار ارز عمدتا تحتتاثیر اثرات روانی روند اجرایی شدن برجام قرار داشت تا معاملهگران بیشتر حالت فروش به خود بگیرند و انواع رکوردهای کاهشی برای دلار به ثبت برسد. اما آیا شیب نزولی این ارز و افزایش دامنه نوسانات را باید به فال نیک گرفت؟
رکوردهای کاهشی دلار
هفته گذشته شاخص بازار ارز ۳ رکورد کاهشی را ثبت کرد: ۱- بیشترین میزان کاهش روزانه در ۴ ماه ۲- اولین کاهش هفتگی در ۳ ماه و ۳- ثبت کمترین قیمت از ابتدای دیماه. در چهارمین هفته دیماه، دلار معاملات خود را با قیمت ۳ هزارو ۷۲۵ تومان آغاز کرد که افزایشی ۲۵ تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز پنجشنبه داشت. پس از این افزایش، شاخص ارزی ۵ افت پپاپی را تجربه کرد؛ بهطوریکه میزان افت روزهای دوشنبه، سهشنبه و چهارشنبه به ۶۰ تومان رسید که مجموعا بیشترین میزان کاهش قیمت از اواخر شهریور ماه ۹۴بود. روند کاهشی دلار، در روز پنجشنبه با کاهش ۲۰ تومانی این ارز و رسیدن به قیمت ۳ هزارو ۶۴۰ تومان ادامه یافت. این کمترین نرخ فروش دلار از ابتدای دیماه بود و اولین کاهش هفتگی آن از تاریخ ۳۰ مهر را رقم زد. نزول قیمت در روز جمعه هم در بازار غیررسمی پیگیری شد و برخی شنیدهها حاکی از معامله شدن دلار با قیمت ۳ هزار و ۶۲۳ تومان در اواسط روز بود.
۰۷:۲۶:۳۸ اتحادیه اروپا به محض تایید سازمان ملل درباره انجام تعهدات برجامی ایران، تحریمها را برمیدارد
۰۷:۲۶:۰۶ به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، افخم زروانی درحاشیه دوازدهمین نمایشگاه انرژی کیش درجمع خبرنگاران با تشریح جزییات جذب ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه در وزارت نفت در پنج سال آینده، افزود: از طریق بازار سرمایه و صندوق توسعه ملی و منابع مردمی و همچنین فاینانس این منابع فراهم می شود.
به گفته مدیرکل هماهنگی بودجه و سرمایه گذاری معاونت برنامه ریزی ونظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت، هرچند که بخش خصوصی فاینانس را خودش بازپرداخت می کند، اما کشورهایی که می خواهند فاینانس کنند به مسوولان کشور ما نگاه می کنند.
زروانی ادامه داد: در پنج سال آینده نیاز به بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه برای طرح های توسعه ای داریم که نفت بخش زیادی از آن را دربر می گیرد.
وی با بیان اینکه ما تجربه جذب ۲۶ میلیارد دلار سرمایه در یک سال در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی را نیز داشته ایم، گفت: این سرمایه گذاری از طریق بیع متقابل، فاینانس، تسهیلات و سایر روش ها انجام شده است.
وی اضافه کرد: بنابراین اگر در هر سال در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری هم انجام شود در پنج سال ۱۰۰ میلیارد دلار خواهد شد.
زروانی با بیان اینکه هم اکنون در پتروشیمی ۶۷ طرح وجود دارد که ۳۷ مورد آن در اولویت قرار دارند، گفت: اگر سرمایه گذاری در هر کدام از این طرح ها را برابر ۵۰۰ میلیون دلار در نظر بگیریم، بیش از ۲۰ میلیارد دلار جذب می شود.
مدیرکل هماهنگی بودجه و سرمایه گذاری معاونت برنامه ریزی ونظارت برمنابع هیدروکربوری وزارت نفت به سرمایه گذاری در بخش گاز نیز اشاره کرد و افزود: بخش گاز نیز با احتساب خط لوله و مخازن پالایشگاه ها رقمی در حدود ۲۵ میلیارد دلار نیاز دارد، بنابراین ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در پنج سال دست نیافتنی نیست.
دوازدهمین نمایشگاه بین المللی انرژی کیش که با حضور ۱۹۵ شرکت داخلی و خارجی به مدت چهار روز در مرکز دایمی نمایشگاه های بین المللی کیش برپا بود پنجشنبه شب بکار خود پایان داد.
دراین نمایشگاه آخرین فرصت ها و ظرفیت های سرمایه گذاری و سرمایه پذیری و دستاوردهای سازندگان و تولید کنندگان نفت، گاز، پتروشیمی، آب و برق و انرژی های نو به بازدید کنندگان ارائه شد.
۰۷:۲۵:۴۸ به نوشته یک رسانه آمریکایی، بر اساس این گزارش ها وزیر امور خارجه آمریکا روز شنبه در وین نشست سه جانبه ای با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و ظریف همتای ایرانی خود خواهد داشت، تا در مورد توافق هسته ای ایران گفت وگو کند.
«مارک تونر» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، پیش از دیدار روز شنبه وین، در بیانیه ای تأکید کرده که «همه طرف ها به برداشتن گام های مؤثر در مسیر روز اجرای برجام ادامه می دهند، تا از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران اطمینان حاصل شود».
همزمان دفتر سخنگوی کاخ سفید، متن حکمی را منتشر کرده که در آن «باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا اختیارات لازم را در مورد رفع تحریم های ایران به وزیر خارجه خود تفویض کرده است.
اوباما در اواخر مهرماه، در راستای اجرای تعهدات آمریکا در توافق هسته ای به دولت این کشور دستور داده بود که تحریم ها علیه ایران را در روز اجرای توافق هسته ای لغو کند.
پس از آن وزارت خزانه داری آمریکا نیز اعلام کرد که به دنبال دستور اوباما،با اجرایی شدن برجام، مجوز لغو تحریم ها علیه دولت ایران را صادر می کند.
پیشتر در روز جمعه گزارش هایی به نقل از منابع دیپلماتیک در ژنو منتشر شده بود، مبنی بر اینکه از دفتر سازمان ملل در این شهر، خواسته شده برای نشست قریب الوقوع نمایندگان ایران و شش قدرت جهانی آماده باشد، اما رفته رفته با پر رنگ شدن احتمال انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در روز شنبه، وین به عنوان محل احتمالی چنین دیداری مورد اشاره قرار گرفت.
این رسانه آمریکایی تصریح کرد: ساعتی پیش از اعلام سفر جان کری به وین، «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید گفته بود که ایران اقدامات مهمی در تکمیل تعهدات خود برای اجرایی شدن توافق هسته ای وین انجام داده است اما برچیده شدن تحریم ها نیازمند تأیید مستقل این اقدامات است.
منابع دیپلماتیک در سوی دیگر اقیانوس اطلس اعلام کردند که اتحادیه اروپا آماده است تا به محض تأیید آژانس مبنی بر اجرای تعهدات توافق اتمی وین از سوی تهران، تحریم های اقتصادی و مالی مرتبط با برنامه هسته ای ایران را رفع کند.
این منبع خاطرنشان کرد: در این زمینه کشورهای اروپایی دستورالعملی دقیق را تهیه کرده اند که هم اکنون در اختیار هلند، رئیس دوره ای اتحادیه اروپاست.
۰۷:۲۱:۵۶ بر اساس این گزارش، پیش از این برخی از مقام های ایرانی و سایر کشورها گفته بودند که انتظار انتشار این گزارش در روز جمعه را دارند.
در همین حال، خبرگزاری فرانسه روز جمعه به نقل از منابع آگاه دیپلماتیک گزارش داد که اتحادیه اروپا آماده است تا به محض تایید اقدامات ایران در اجرای «برجام»، تحریم های اعمال شده علیه ایران را بردارد.
منابع آگاه دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفتند که همه چیز آماده است تا اتحادیه اروپا در کنار آمریکا و سازمان ملل با رسیدن «روز اجرا»ی برجام بتوانند به نظام تحریم ایران پایان دهند.
این منابع گفتند: کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم اکنون در حال توافق بر روی متن دستورالعمل لازم هستند و این متن را سپس کشور هلند به عنوان رئیس دوره ای اتحادیه اروپا تایید نهایی خواهد کرد.
۰۷:۲۱:۳۷ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یک خبرگزاری غربی به نقل از منابع دیپلماتیک خبر داده که گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره انجام تعهدات برجامی ایران احتمالا روز شنبه(فردا) منتشر میشود.
در راستای ورود طرفهای مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ به فاز سوم برجام که همان «روز اجرا» است، قرار است آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارشی درباره انجام تعهدات برجامی توسط ایران منتشر کند.
در حالی که پیشتر مقامات ایرانی و برخی دیگر از کشورهای حاضر در مذاکرات به همراه رسانههای بینالمللی گفته بودند امروز جمعه گزارش آژانس بینالمللی منتشر میشود، حالا یک رسانه غربی خبر داده که فردا شنبه این گزارش احتمالا منتشر میشود.
خبرگزاری «رویترز» به نقل از منبع دیپلماتیک گزارش داد: «گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تبعیت ایران به مفاد توافق هستهای احتمالا روز شنبه منتشر شود و نه روز جمعه».
یک منبع دیگر دیپلماتیک درباره گزارش آژانس به این خبرگزاری انگلیسی گفت: «تقریبا تمامی جزئیات حل شده است».
در خبر رویترز آمده است: «برخی مقامات گفتند که شاید روز شنبه نشستی در ارتباط با ایران در وین جایی که توافق حاصل شد، برگزار شود».
در همین ارتباط «استفان دوژاریک» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل به خبرنگاران گفت: «اگر همه چیز خوب پیش برود، فردا در وین نوعی نشست برگزار میشود و ما بیانیهای از سوی دبیرکل(سازمان ملل) منتشر خواهیم کرد».
۰۷:۲۱:۱۵ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا روز شنبه برای رایزنی درباره توافق جامع هستهای ایران و گروه ۱+۵، برجام، راهی «وین»، پایتخت اتریش میشود.
در همین حال، «مارک تونر»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد آقای کری روز شنبه با «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران، و «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار خواهد کرد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «تمامی طرفها، پیشرفتهای مداومی به سمت روز اجرای برجام، که تضمینکننده ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران است، داشتهاند.»
این خبر در حالی منتشر میشود که دیپلماتهای ایران و کشورهای ١+۵ از آغاز اجرای برجام در روزهای آینده خبر دادهاند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قرار است روز شنبه گزارشی از پایبندی ایران به این سند توافق ارائه کند.
قرار است همزمان با فرا رسیدن روز «اجرای برجام»، تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای ایران، از جمله تحریمهای نفتی و بانکی، تعلیق شوند.
۰۷:۲۱:۰۸ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا روز جمعه در ابلاغیهای به وزیر خارجه این کشور، بخشی از اختیارات برای اصلاح تحریمهای ایران را به وی ابلاغ کرد.
وی در این ابلاغیه، به جان کری اختیار داده است که در قانون موسوم به «قانون جامع تحریمها، پاسخگویی و عدم سرمایهگذاری ایران ۲۰۱۰» (CISADA/سیسادا) اعمال اصلاحات کند.
این قانون زیرساخت اصلی تحریمهای نفتی و گازی علیه ایران است که در سال ۲۰۱۰ در کنگره تصویب شده و به امضای اوباما رسید.
هرچند در ابلاغیه اوباما اشارهای به مسئله هستهای نشده، اما از آنجا که این اقدام در آستانه انتشار گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد ایران صورت گرفته، اغلب کارشناسان آن را نشانه آماده شدن واشنگتن برای رفع تحریمهای نفتی ایران دانستهاند.
بر اساس توافقی که ۲۳ تیر امسال به دست آمد، ایران متعهد شد گستره برنامه هستهای خود را محدود کند و در مقابل آمریکا و اتحادیه اروپا تحریمهای هستهای این کشور را رفع کنند.
۰۷:۰۷:۱۷ تحولات سیاسی امروز در ساعت ۱۴:۳۰ به اوج خود میرسد
۰۷:۰۷:۰۳ این روزها روزهای پر هیجان و خاصی را در بازار داریم بسیار خاص
۰۷:۰۶:۴۵ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی