۰۷:۳۷:۲۲ گروه بورس،سلیمان کرمی: در حالی که بررسی روند تغییرات شاخص صنعت انبوهسازی، کاملا به روند منفی این گروه اشاره دارد، روز گذشته، شاهد رشد یک درصدی شاخص این صنعت بودیم. پس از نزولهای پی در پی شاخص این صنعت در ماههای اخیر، به نظر میرسد شناسایی قیمتهای مناسب سهام این گروه در شرایط امید به بهبود بازار مسکن، رشد اندک شاخص این صنعت را در روز گذشته رقم زد. انعکاس خوشبینی به خروج از رکود بازار مسکن را در صورتهای مالی ۶ ماهه انبوهسازان در ماههای اخیر شاهد بودیم. بر این اساس، برآورد مبالغ فروش برای سال مالی ۹۵ در بیشتر این شرکتها افزایش داشت. با وجود افزایش مبالغ فروش و بعضا سود خالص این شرکت ها، تداوم روند نزولی قیمت سهام انبوهسازان را شاهد هستیم.
به نظر میرسد عدم تحقق سود پیشبینی شده این شرکتها در سالهای گذشته (افت سودهای محقق شده در پایان سال نسبت به اولین پیشبینیها) بدبینیهایی را نسبت به تکرار این روند ایجاد کرده است. با این حال، افزایش سقف وام مسکن در ماههای اخیر و انتظار برای ورود وامهای جدید به این بازار همچنان امیدواری را نگه داشته است، در شرایطی که سود بالای این وامها در کنار مبلغ کم آنها احتمال خروج سریع از رکود مسکن را کاهش داده است. در میان صنایع بورسی روز گذشته، گروه اندازهگیری با تک نماد «آکنتور» در ادامه روند صعودی در هفتههای اخیر، بیشترین رشد شاخص را ثبت کرد. از ۳۷ صنعت بورسی در روز گذشته ۲۴ صنعت رشد شاخص را تجربه کردند. در میان صنایع صعودی خودنمایی صنایع کوچکتر کاملا مشخص است (رشد شاخص گروه زراعت، سایر معادن، زغال سنگ). در حالی که در میان صنایع نزولی فرآوردههای نفتی با ادامه روند نزولی بیشترین افت را تجربه کرد. صنایع بزرگی مانند فلزات اساسی، شرکتهای چندرشتهای صنعتی، خدمات فنی مهندسی نیز در روز گذشته روند نزولی داشتند.
توقف نزول انبوه سازان
گروه انبوهسازی روز گذشته را با رشد یک درصدی شاخص پشت سر گذاشت. در حالی که این صنعت در هفت روز معاملاتی اخیر و همچنین در روند معاملات از ابتدای سال به ترتیب، افت ۶/ ۳ و ۴/ ۲۳ درصدی را تجربه کرده است. همچنین در یک سال گذشته نیز شاخص این گروه افت ۶/ ۲۶ درصدی را نشان میدهد. اثرپذیری مستقیم این صنعت از وضعیت رکود بازار مسکن در سالهای گذشته مشکلات زیادی در سمت فروش در شرکتهای انبوهسازی به وجود آورده است. این موضوع کاملا اثرات خود را بر سودآوری شرکتهای این گروه در رکود دو ساله بازار مسکن گذاشته است. بررسی صورتهای مالی شرکتهای این گروه از سال ۹۲ حاکی از روند نزولی سودآوری آنها در سالهای اخیر است.
این موضوع همچنین در شرکتهای فرابورسی این گروه نیز کاملا مشخص است. برای مثال در بررسی صورتهای مالی این شرکتها در سال ۹۳ سود محقق شده شرکتهای بورسی و فرابورسی نسبت به اولین برآوردهای مدیران این شرکتها از سودآوری این سال مالی افت چشمگیری را نشان میدهد. روند کاهشی معاملات بازار مسکن از اواسط سال ۹۲ آغاز شد. در ادامه کاهش تقاضای مسکن، بازار ساخت و ساز نیز از اوایل ۹۳ روند رو به افولی را در پیش گرفت. کاهش تقاضا در بازار مسکن سودآوری شرکتهای انبوهسازی را نیز تحت تاثیر قرار داد. در نتیجه، از میان ۱۹ شرکت بورسی و فرابورسی گروه انبوهسازی ۱۰ شرکت صورتهای سال مالی ۹۳ را با کاهش سودآوری نسبت به پیشبینیهای اولیه به بازار ارائه دادند. داوم رکود بازار مسکن در سال ۹۴ نیز بار دیگر بر سودآوری این شرکتها اثر منفی گذاشت و روند نزولی سودآوری بیشتر شرکتهای این گروه نسبت به اولین پیشبینی را در پی داشت. اولین پیشبینی این شرکتها برای سال مالی ۹۵ نیز با افزایش مقدار فروش کل همراه بوده است. این موضوع باعث شده که در انبوهسازان بورسی و فرابورسی بار دیگر شاهد تعدیلات مثبت باشیم.
اوایل زمستان سال ۹۲، وام تسهیلات مسکن از ۲۰ میلیون تومان به سطح ۳۵ میلیون تومان افزایش یافت. با وجود افزایش سقف وام مسکن، کارشناسان با توجه به اینکه وام مزبور بخش کمی از هزینه خرید مسکن را تامین میکرد، احتمال کارساز بودن این وام را دور از انتظار میدانستند. کارساز نبودن وام مزبور باعث شد که به منظور بهبود تقاضای مسکن، از ابتدای سال جاری وامهای با سقف ۸۰ میلیون تومان (سپردهگذاری در صندوق سپرده یکم بانک مسکن به مدت یک سال برای دریافت این وام) و در ماههای اخیر نیز افزایش سقف وام مسکن از ۳۵ میلیون تومان به ۶۰ میلیون تومان در دستور کار قرار گیرد. قیمت مسکن در یک سال اخیر نسبت به تورم رشد کمتری را تجربه کرده است. تغییرات اندک قیمت مسکن در کنار وامهای جذاب کنونی باعث شده امیدها به رونق نسبی در این بازار پدید آید. گرچه به عقیده کارشناسان، کم بودن تسهیلات کنونی نسبت به قیمت مسکن همچنان احتمال عبور سریع از رکود بازار مسکن را کاهش داده است. از طرف دیگر، زیاد بودن سود وام مسکن کنونی (از محل اوراق تسهیلات مسکن) و با توجه به بازپرداخت ۱۲ ساله این وام در شرایط نزول تورم عمومی، به عقیده کارشناسان انگیزهها را برای دریافت این وام کاهش میدهد.
با این حال، افزایش سقف وام مسکن و انتظار برای ورود وامهای صندوق سپرده یکم، با سقف ۸۰ میلیون تومان که با در نظر گرفتن سپرده یکساله ۴۰ میلیونی مبالغ نسبتا بالایی برای خریداران ایجاد میکند، امیدواری به بهبود این بازار را افزایش داده است. به نظر میرسد با ارزیابی از قیمتهای مناسب سهام و در شرایط خوشبینی به بازار مسکن، افزایش تقاضا برای سهام این شرکتها رشد قیمتی را در معاملات دیروز به دنبال داشته است. همچنین، رویگردانی فعالان بازار به خصوص حقیقیها از بزرگان بازار به سمت سهام با ارزش بازار کمتر باعث شد که در روز گذشته از ۱۰ شرکت بورسی گروه انبوهسازی تنها دو شرکت روند نزولی را تجربه کنند. در این نماد تمامی معاملات در دستان حقیقیها بود. در این میان، «ثاباد» بیشترین رشد قیمت را در روز گذشته در این گروه ثبت کرد. «ثنوسا» نیز بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشت. در مقابل خرید کامل حقیقیها در این سهم، بیش از ۲۱ درصد حجم فروش در اختیار حقوقیها بوده است.
جدال «پالایشی» بر سر قیمت
پس از مدتها انتظار در هفتههای اخیر شاهد انتشار عملکرد نیمه نخست سال دو شرکت پالایشی فرابورسی بودیم. در ۶ ماه نخست سال شرکت پالایش نفت تهران تنها توانسته ۱۴ درصد از سود عملیاتی پیشبینی شده را محقق کند. در صورتهای مالی «شاوان» نیز در حالی که این شرکت زیان ۴۹۵ ریالی را برای هر سهم در سال مالی جاری پیشبینی کرده بود، در نیمه اول سال، با زیان ۸۸۴ ریالی به ازای هر سهم مواجه شده است. این موضوع کاملا به حضور عوامل فشار بر سودآوری این شرکتها اشاره دارد. در روز گذشته نیز، پالایش نفت بندرعباس درخصوص عدم انتشار صورتهای مالی ۶ ماهه شفافسازی کرد. در این شفافسازی آمده است که «اطلاعات واصله از شرکت ملی پالایش و پخش در قالب جداول نرخ فرآوردههای نفتی و بدون ارائه مبانی قیمتها و صرفا براساس اعلامیه بوده است»، این موضوع بار دیگر بحث و جدلهایی را که بر سر تعیین نرخ خوراک دریافتی و محصولات که از پایان سال گذشته شروع شد را یادآور میشود. به نظر میرسد شرکتهای پالایشی نسبت به تعیین نرخها اعتراض دارند. تاخیر در زمان اعلام قیمتها در کنار قیمتهای کمتر از مصوبههای پیشین عاملی در تکرار این موضوع است. در ادامه روند نزولی شاخص گروه فرآوردههای نفتی در روز گذشته نیز با افت ۹/ ۰ درصدی مواجه شد و بیشترین افت را در میان سایر صنایع ثبت کرد، به این ترتیب، این صنعت زیان از ابتدای سال را تا سطح ۲۰ درصد افزایش داد.
«رمپنا» در محدوده زیان
شاخص گروه خدمات فنی و مهندسی در روز گذشته با افت ۷۵/ ۰ درصدی در رده سوم صنایع نزولی قرار داشت. ارزش بالای «رمپنا» در این صنعت که دارای دو نماد است، شاخص این گروه را با خود همراه ساخته است. در این نماد، در مقابل خرید ۵۷ درصدی (حجم معاملات) از سوی حقوقی های سهم، شاهد فروش ۳۸ درصدی این معاملهگران هستیم. این نماد از ابتدای مهر با افت ۱۲ درصدی قیمت مواجه شده است. با فشار افت قیمتی این نماد در هفتههای اخیر شاهد ثبت زیان ۴/ ۲ درصدی شاخص گروه از ابتدای سال هستیم.
۰۷:۳۷:۱۵ روه بورس- هدیه لطفی: بورس تهران در معاملات روز یکشنبه روند آرام و محتاطانه خود را تا حدودی تغییر و با افزایش نسبی قیمتها، رشد ۱۸ واحدی شاخص و رسیدن به نیمه کانال ۶۱ هزار واحدی را به ثبت رساند تا به این ترتیب زیان بورس از ابتدای سال تاکنون به ۷۲/ ۱ درصد برسد. رشد کم جان شاخص بورس در دو روز اخیر در حالی رخ داد که بهرغم اخبار خوش اقتصادی و تلاش برای کاهش سود بانکی، همچنان به دلیل حاکم بودن رکود و نبود نقدینگی، با بیرغبتی و بیمیلی از سوی سهامداران دنبال میشود. در این میان، برخی شرکتهای کوچک و تک سهمها مورد توجه اهالی تالار شیشهای قرار گرفتهاند و نوسانات بعضا سنگینی را تجربه میکنند، بهطوری که مشاهده میشود بر خلاف تغییر ناچیز ۰۳/ ۰ درصدی شاخص کل، شاخص کل هموزن رشد ۸/ ۰ درصدی را تجربه کرد.
شاخص هموزن که اثرگذاری شرکتها بر آن یکسان است و ارتباطی با ارزش بازار آنها ندارد، بیان میکند رشد قیمتها در سهام کوچکتر با شتاب بیشتری انجام شده است. سهام کوچک بورسی که عموما دارای حجم مبنا و سهام شناور آزاد کمتری هستند، به راحتی و با سرمایهای کم میتوانند نوسانات زیادی را تجربه کنند. بنابراین عموما با ایجاد شایعات و خبرهای غیررسمی توسط نوسانگیران دستخوش تغییر میشوند؛ موضوعی که میتواند موجب رشدهای حباب گونه قیمت این سهام شود. هشداری که همواره از سوی کارشناسان بر آن تاکید میشود و قربانیانی را که طعمه سفتهبازان میشوند، به همراه دارد. به هر حال بازار روز گذشته، با افزایش نسبی فعالیتها شاهد رشد ۰۳/ ۰ درصدی شاخص و توقف در محدوده ۶۱ هزار و ۴۵۵ واحدی بود که با داد وستد بیش از۵۸۶ میلیون سهم به ارزش ۹۴۶ میلیارد ریال همراه بود و این دو متغیر نیز نسبت به روز شنبه به ترتیب رشد ۲۳ درصدی و ۸۵/ ۰ درصدی را تجربه کردند.
رفت و برگشتهای متفاوت در سهام بورس
در ابتدای ساعات معاملاتی دیروز شاخص کل بورس با شیبی نسبتا تند، روند صعودی خود را آغاز کرد و نیمه کانال ۶۱ هزار واحدی را پشت سر گذاشت که در جریان معاملات از سرعت آن کاسته شد و روندی کاهشی را در پیش گرفت که در نهایت به تعادل رسید. در این راستا نمادهای سرمایهگذاری غدیر، پارسان، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت بندرعباس و مپنا با تاثیر منفی خود بر شاخص، از سرعت رشد این نماگر کاستند. در این میان نکته قابل توجه رشد شاخص کل هموزن در روزهای اخیر است؛ در هفته جاری در حالی که شاخص کل بورس افزایشی در محدوده کمتر از ۲۰ واحدی را تجربه کرده، افزایش شاخص کل هموزن به مراتب بیشتر بوده که در روز شنبه با رشد ۱۹/ ۰درصدی و دیروز نیز با شدت بیشتری به ۷۹/ ۰ درصد افزایش یافت که این رشد نیز تاییدی است در افزایش خرید و فروش در نمادهای کوچک بورسی که رشد تعداد معاملات دیروز را نیز دربرداشت؛ تعداد معاملات دیروز با بیش از هزار مرتبه افزایش در مقایسه با روز شنبه به ۴۱ هزار و ۹۸۱ دفعه رسید.
چرا بازار واکنش نشان نمیدهد؟
در این راستا یکی از کارشناسان بازار سرمایه در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، با اشاره به تحرکات این روزها در تک نمادها اظهار کرد: شرایط بازار به گونهای است که نمیتوان انتظار رشد در آن را داشت و در واقع تحرکاتی که در روزهای اخیر در برخی نمادها و از جمله قندیها به چشم میخورد عمدتا ناشی از سفتهبازی است؛ در چند وقت اخیر وزارت بهداشت، صدا و سیما و تمامی ارکان دولتی با تبلیغات و اخبار خود سعی در کاستن مصرف قند و شکر دارند که با ادامه این روند به تدریج کاهش مصرف این محصول رخ میدهد. بنابراین شرکتهای قندی با افت فروش محصولات روبهرو خواهند شد. وی در ادامه به شرایط کنونی بازار اشاره کرد و گفت: بهرغم اینکه روند مذاکرات سیاسی روندی مثبت و سازنده بود و از رفع تحریمها از چند ماه آینده وارد فاز عملی خواهد شد اما به راحتی نمیتوان اثرات مثبت آن را در بازار سهام روی قیمت سهام شرکتها مشاهده کرد که دلایل اصلی این امر را میتوان متاثر از دو عامل اصلی کاهش قیمت نفت و به تبع آن افت قیمتهای جهانی و بالا بودن نرخ بهره داخلی (بهرغم کاهش نرخ تورم) دانست؛ شرایط کنونی بسیار برای اقتصاد کشور سخت است و چنانچه قیمت نفت در همان محدوده ۵۰ تا ۶۰ دلار بود میتوانست خوشبینیها به اتفاقات را در بر داشته باشد اما در حال حاضر کاهش قیمت نفت به قدری شدید است که بر صنایع و شرکتهای بورسی صدمه وارد آورده است. وی ادامه داد: در واقع کاهش قیمت نفت از دو منظر بر اقتصاد کشور لطمه میزند؛ از یکسو کاهش قیمت نفت به کسری بودجه دولت منجر شده که کاهش تقاضا را در پی خواهد داشت و به این ترتیب عملکردی به مشابه سیاست مالی انقباضی دارد و از سوی دیگر این کاهش به افت قیمتهای جهانی و کامودیتیها میانجامد که افزایش بهای تمام شده و در نتیجه کاهش سودآوری در شرکتها را به دنبال دارد. به گفته این کارشناس، تداوم این روند میتواند اتفاقهای سال ۷۶ را تداعی کند که منجر به خروج برخی صنایع از بازار سرمایه شد که در این صورت تنها یکسری شرکتها توان خروج از این شرایط را دارند که با حفظ خود، سهم دیگر شرکتها را نیز بهدست میآورند. به عقیده این کارشناس بازار سرمایه، راهکاری برای اصلاح رفتارهای جهانی وجود ندارد، اما میتوان بازار داخلی را با تعیین تکلیف نرخ خوراک پتروشیمیها و همچنین تعیین تکلیف مسیر کاهش نرخ سود بانکی به سوی مثبت شدن هدایت کرد.
در بازار چه گذشت؟
به گزارش «دنیای اقتصاد»،عمده توجه فعالان بازار در این روزها به سمت تکسهمها و صنایع کوچک از جمله قند و شکر معطوف شده است و نمادهای زیرمجموعه این گروه عمدتا در صف خرید قرار گرفتهاند که در این راستا گروه قندی پس از چند روز صف خرید متعادل شده و روز پرعرضهای را سپری کرد.
در مقابل افت قیمت جهانی نفت سبب شده پالایشیها تا حدود زیادی محبوبیت خودرا از دست داده و افت قیمت شدیدی را تجربه کنند. این گروه نیز کماکان چشم انتظار افزایش قیمت جهانی نفت است تا به مدار صعودی بازگشته و زیان سهامداران را جبران کند. همچنین افزایش قیمت جهانی فلزات اساسی نمادهای زیرمجموعه این گروه را از حاشیه نشینی خارج کرد و روند معاملات این گروه را به تعادل رساند. خودروییها نیز از جمله گروههای مثبت دیروز بودند که نمادهای این گروه نوسان مثبت قیمتی را شاهد بودند؛ ایران خودرو با تاثیر مثبت ۱۵ واحدی بر شاخص کل بورس با صف خرید همراه شد، خزامیا،خکاوه و خپارس نیز با صف خرید به کار خود پایان دادند. گروه بانکی نیز از جمله گروههای مثبت دیروز بود که با داد و ستد بیش از ۱۱۶میلیون سهم به ارزش ۷/ ۱۹۱ میلیارد ریال بهعنوان برترین گروه شناخته شد؛ بانک ملت با جابهجایی حدود ۶۴ میلیون سهم، بیشترین حجم و ارزش معاملات دیروز را به خود اختصاص داد، ارزش معاملات «وبملت» معادل ۸/ ۱۲۳ میلیارد ریال بود.
در جریان معاملات دیروز دیگر شاخصهای با اهمیت بازار به جز شاخص بازار اول، سبزپوش شدند؛ شاخص قیمت(وزنی-ارزشی) با ۷ واحد افزایش، شاخص آزاد شناور با ۱۵۲ واحد افزایش، شاخص بازار دوم با ۱۸۴ واحد افزایش روبهرو شدند و در مقابل شاخص بازار اول ۱۱ واحد کاهش را تجربه کرد.
رصد فرابورس
موج مثبت حاکم بر بازارها، روز گذشته در فرابورس نیز دنبال شد که به رشد شاخص، حجم و ارزش کل معاملات این بازار منجر شد؛ در جریان معاملات دیروز بیش از ۲۰۱ میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش ۲ هزار و ۵/ ۹۴۶ میلیارد ریال در فرابورس داد و ستد شد که در مقایسه با معاملات روز شنبه رشد ۳/ ۸۰ درصدی حجم و بیش از ۱۰۰ درصدی ارزش را به ثبت رساند و در نهایت شاخص آیفکس با صعود ۳/ ۲ پلهای در محدوده ۳/ ۶۷۹ متوقف شد. در این روز بیشترین حجم معاملات به جابهجایی ۱۸ میلیون و ۱۱۰ هزار سهم بانک حکمت ایرانیان تعلق داشت و بیشترین ارزش معاملات نیز در اختیار معاملات ۲/ ۲۴ میلیارد ریالی قند شیروان بود.بر اساس این گزارش، صندوق سرمایهگذاری اعتماد آفرین پارسیان با معامله حدود ۴۳ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات ETF را از آن خود کرد و اوراق مشارکت نفت و گاز پرشیا با داد و ستد یک میلیون ورقه بهادار بیشترین حجم معاملات اوراق با درآمد ثابت را داشت. اسناد خزانه اسلامی نیز در روز گذشته با کاهش ۰۲/ ۰ درصدی به قیمت ۹۵۳ هزار و ۴۲۰ ریال رسید که به این ترتیب نرخ سود موثر تا سررسید آن به ۴/ ۲۵ درصد رسید.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/984373/#ixzz3vaKzuutP
۰۷:۳۵:۰۱ گروه بنگاهها: شرکت بیمه کوثر دومین همایش سالانه مدیریت ریسک در بیمه را با محوریت بیمههای زندگی برگزار کرد.عبدالرسول عطایی، مدیرعامل بیمه کوثر درخصوص ریسک در دنیای بیمه گری گفت: مدیریت ریسک شناسایی، ارزیابی و کنترل خطرات است بنابراین مدیریت ریسک یعنی مدیریت علاج واقعه قبل از وقوع آن.عطایی با اشاره به سهم ۱۵ درصدی بیمههای زندگی از پرتفوی بیمه کوثر یادآور شد: بیمههای عمر و سرمایهگذاری تفاوت زیادی با بیمههای یک ساله سایر رشتهها دارد و ریسکها باید بهدرستی شناسایی و صنعت بیمه خود را برای مقابله با این ریسکها آماده کند.وی با بیان اینکه از ابتدا اهم برنامههای بیمه کوثر، توسعه بیمههای عمر بود، ادامه داد: بیمههای عمر در صنعت بیمه پر از فرصت و تهدید است؛ بهطوری که اگر ریسکها به درستی شناسایی و مدیریت شوند شرکت میتواند با سرمایهگذاری درست و بلندمدت موجب رونق اقتصادی و منافع بیمهگذار شود.
۰۷:۳۴:۴۰ گروه بازار پول: گزارش نماگرهای اقتصادی در سه ماه نخست سالجاری، بدون آمار تولید ناخالص داخلی و تشکیل سرمایه منتشر شد. آماری که به گفته مسوولان به شکل ۶ ماهه منتشر خواهد شد، اما به جز آمار رشد اقتصادی گزارش نماگرهای اقتصادی نشان میدهد که میزان سرمایهگذاری خصوصی در بخش مسکن در بهار به حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹/ ۶ درصد کاهش یافته است. شاخص تولید کارگاههای صنعتی نیز در بهار سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۲/ ۴ درصدی را پشت سر گذاشته است. دیگر آمارهای بانک مرکزی، از کاهش تولید و صادرات نفت و افزایش تولید برق درسه ماه نخست نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر میدهد. بانک مرکزی آمار نماگرهای اقتصادی در سه ماه نخست سالجاری را منتشر کرد.
این گزارش، آمار در خصوص «رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری و ثابت»، «تراز حساب جاری و آمار بخش خارجی»، «متغیرهای بخش پولی»، «انرژی» و «ساختمان» را منتشر میکند. در بین این آمارها مهمترین متغیر، رشد تولید ناخالص داخلی است که در گزارش نماگرهای اقتصادی بهار، آمار مربوط به این بخش منتشر نشده است. علامتی که بانک مرکزی در مقابل این آمار قرار داده است در بخش توضیح علائم با عنوان «رقم در دسترس نیست» توضیح داده شده است. گزارشهای بانک مرکزی در دو سال گذشته، بهطور منظم با یک وقفه زمانی سه ماهه منتشر میشد، اما این آمار در بهار سالجاری به دلیل برخی ملاحظات منتشر نشد. ولیالله سیف، رئیسکل بانک مرکزی نیز انتشار آمار رشد اقتصادی در سالجاری را در قالب گزارش ۶ ماهه عنوان کرد، گزارشی که به نظر میرسد در هفتههای پیش رو منتشر خواهد شد. همچنین آمار تشکیل سرمایه نیز به تبع منتشر نشدن آمار تولید ناخالص داخلی در فصل بهار، اعلام نشده است. آخرین آمار تشکیل سرمایه که به تفکیک دو بخش خصوصی و دولتی وجود دارد، مربوط به آمارهای سال ۹۲ است.
تحولات در تولید انرژیها
بخش دیگری از گزارش نماگرهای اقتصادی، جدول انرژی است. این جدول آمار تولید و صادرات نفت و همچنین تولید برق به تفکیک نیروگاهها یعنی «بخاری»، «گازی و سیکل ترکیبی» و «آبی، دیزلی و بادی» منتشر میکند. براساس آخرین آمارها در بهار سالجاری ۱/ ۳ میلیون بشکه نفت در روز تولید شده است که نسبت به آمار ۲/ ۳ میلیون بشکهای بهار سال گذشته کاهش یافته است. همچنین آمارها نشان میدهد در سه ماه نخست سالجاری صادرات نفت به ۴۲/ ۱ میلیون بشکه در روز رسیده که این رقم برای مدت مشابه سال قبل معادل ۵۵/ ۱ میلیون بشکه بوده است؛ بنابراین به نظر میرسد با توجه به افت قیمت شدید این کالای استراتژیک، بخشی از صادرات نسبت به فصل قبل کاهش یافته، اما با لغو تحریمها میتوان پیشبینی کرد، مقدار صادرات نفت ایران افزایش قابلتوجهی خواهد داشت. آمارها نشان میدهد در بهار سالجاری میزان تولید برق در نیروگاههای کشور به ۷۰ میلیارد کیلو وات ساعت رسیده است. این میزان در سه ماه نخست سال گذشته معادل ۶/ ۶۸ میلیارد کیلو وات ساعت بوده است. در بهار سالجاری ۵/ ۶۳ درصد از تولید برق سهم نیروگاههای گازی و سیکل ترکیبی، ۴/ ۳۱ درصد سهم نیروگاههای بخاری و تنها ۵ درصد سهم نیروگاههای آبی، دیزلی و بادی بوده است.
افت جوازگیری کارگاهها
در بخش صنعت، آمار نماگرهای اقتصادی شامل شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی، جواز تاسیس واحدهای صنعتی و پروانه بهرهبرداری از واحدهای صنعتی را منتشر کرده است. براساس آمارها، شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی در بهار سالجاری به ۷/ ۸۶ رسیده و نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲/ ۴ درصد کاهش یافته است. براساس آمارها در بهار سالجاری تعداد جوازهای صنعتی به ۳ هزار و ۲۲۵ فقره رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۴/ ۶ درصدی داشته است. همچنین سرمایهگذاری در این بخش نیز به ۸/ ۱۹ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش ۷/ ۲۳ درصدی داشته است. این آمارها تایید میکند که بخش صنعت ازلحاظ جواز تاسیس واحدهای صنعتی در بهار سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل وضعیت نامناسبتری داشته است.
تداوم رکود در بخش مسکن
دیگر آمارهای گزارش بانک مرکزی مربوط به بخش ساختمان است که آمارهایی از قبیل تعداد پروانههای ساختمانی، شاخصهای قیمتی ساختمانی، سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساختمانها منتشر کرده است. براساس آمارهای بانک مرکزی، در سه ماه نخست سالجاری تعداد پروانههای ساختمانی صادر شده در مناطق شهری تهران به ۲/ ۲ هزار فقره رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳/ ۳۶ درصد کاهش یافته است. این رقم در کل مناطق شهری نیز با ثبت رقم ۲۷ هزار فقره، نسبت به بهار سال قبل ۸/ ۱۷ درصد کمتر شده است. دیگر آمار بخش ساختمان، شاخص بهای خدمات تابستانی و شاخص بهای تولید کننده مصالح ساختمانی را بیان میکند. براساس آمارهای بانک مرکزی هزینه خدمات ساختمانی در بهار سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶ درصد افزایش یافته، حال آنکه قیمت مصالح ساختمانی نسبت به بهار سال قبل کاهش ۲/ ۴ درصدی را پشت سرگذاشته است. در بخش دیگر این گزارش، آمارهای سرمایهگذاری در مراحل ساخت بر حسب «ساختمانهای شروع شده، ساختمانهای نیمه تمام ساختمانهای تکمیل شده» مشخص شده است. مطابق آمارها در بهار سالجاری سرمایهگذاری در کل بخش ساختمان به ۷/ ۱۹ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به بهار سال قبل کاهش ۹/ ۶ درصدی را نشان میدهد. در بخش ساختمانهای شروع شده این کاهش بسیار شدید است. این میزان با ثبت رقم ۵/ ۴ هزار میلیارد تومانی نسبت به بهار سال قبل ۱/ ۱۷ درصد کاهش یافته است، اما سرمایهگذاری ساختمانهای تکمیل شده با ثبت رقم ۳/ ۴ هزار میلیارد تومان افزایش ۴/ ۷ درصدی را نسبت به بهار سال قبل نشان میدهد . آمار بانک مرکزی میگوید که از رقم ۷/ ۱۹ هزار میلیارد تومانی سرمایهگذاری در بهار سالجاری حدود یک چهارم از آن مربوط به سرمایهگذاری ساختمانی پایتخت است. کاهش رشد سرمایهگذاری در این بخش، حاکی از تداوم رکود در فصل بهار سالجاری است و تغییر ویژهای در آمار مسکن نسبت به فصلهای اخیر نداشته است. بیشتر سرمایهگذاری در بخش مسکن به سمت تکمیل ساختمانها معطوف شده است.
تحولات بخش تراز پرداختها
در بخش دیگری از گزارش، آمار تراز پرداختها در سه ماه نخست سالجاری منتشر شده است. البته این میزان به شکل خلاصه در دیگر گزارشهای بانک مرکزی تا پایان شهریورماه اعلام شده بود. تراز پرداختها در گزارشها به دو بخش حساب جاری و حساب سرمایه بخش بندی میشود. حساب جاری شامل «حساب کالا»، «حساب خدمات»، «حساب درآمد» و «حساب انتقالات جاری» است. براساس آمارها خالص حساب جاری در بهار ۹۴ به ۹/ ۳ میلیارد دلار رسیده است. بر این اساس خالص حساب کالا معادل ۷/ ۴ میلیارد دلار بوده است که این رقم از تفاضل میان صادرات کل و واردات کل در این فصل حاصل شده است. همچنین میزان حساب خدمات در سه ماه نخست سالجاری منفی ۲/ ۱ میلیارد دلار گزارش شده است. همچنین مطابق این آمارها در سه ماه نخست سالجاری میزان کل بدهیهای خارجی ایران به ۴/ ۵ میلیارد دلار رسیده است که ۳/ ۱۴ درصد کاهش نشان میدهد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/984355/#ixzz3vaKPv8pB
۰۷:۳۴:۱۹ گروه بورس کالا: بعد از دو سه هفته گذشته که قیمتها در بازار داخلی محصولات تخت فولادی در چین بهجای اولش بازگشته است تعدادی از کارخانههای این کشور قصد افزایش تولید دارند یا حتی برخی از آنها افزایش تولید خود را آغاز کردهاند. این تحولات در حالی در محصولات تخت فولادی چینی در حال رخ دادن است که گزارشها از تقویت قیمت میلگرد صادراتی چین حکایت دارد. پیشنهادهای قیمت هفته گذشته میلگرد چین ۸ تا ۱۵ دلار رشد داشته و به ۲۴۵ تا ۲۶۵ دلار هر تن فوب رسیده است، البته هنوز معاملهای با این قیمتها نهایی نشده است. در بازار داخلی این کشور نیز میلگرد تا ۷ دلار بالا رفته است.
اما آنطور که نشریه بینالمللی پلاتس گزارش میدهد چرخه باطلی که صنعت فولاد با آن مواجه است عرضه بیش از تقاضا و کاهش قیمتها است. بر این اساس برخی از فعالان بازار پیشبینی میکنند تصمیم فولادسازان چینی برای افزایش تولید، بهزودی منجر به تشدید روند کاهش قیمتها در بازارهای جهانی خواهد شد. این پیشبینی در شرایطی وجود دارد که شواهد نشان میدهد تولیدکنندگان محصولات تخت فولادی در چین که ظرفیت تولید خود را به دلیل رکود بازار تا سقف ۵۰ درصد کاهش داده بودند، در حال آماده شدن برای بازگرداندن سقف تولیدات خود به ۱۰۰ درصد هستند. این آمادگی در پی بازگشت مجدد قیمتهای فولاد به جای اولش، کاهش شدید موجودی و افزایش علاقه برای خرید در بین خریداران در میان تولیدکنندگان چینی ایجاد شده است. در این میان یک کارخانه در شمال چین نیز اعلام کرده است اگر بازگشت قیمتهای فولاد بهجای اولش در ماه ژانویه ادامه یابد کارخانههای بیشتر و بیشتری تولید خود را افزایش خواهند داد. تمام این تحولات در حالی در چین در حال رخ دادن است که قیمت محصولات فولادی معمولا در انتهای سال میلادی با رشد همراه میشود اما پایدار بودن آن قطعی نیست. با این وجود باید دید تصمیم اخیر فولادسازان چینی تا چه حد پایدار خواهد بود.
۰۷:۳۱:۱۲ سحر نمایشی: به نظر میرسد بازار فلزات اساسی داخلی با شروع کریسمس به تعطیلات رفته و بر اساس گفته فعالان بازار این محصولات قیمتهای داخلی طی روزهای اخیر تحت تاثیر نرخ ارز قرار گرفته است. بر این اساس قیمت مس در معاملات روز یکشنبه بورس کالای ایران با افزایش بیش از ۳۰۰ تومانی در هر کیلو نسبت به آخرین معامله در هفته گذشته مواجه شد. این در شرایطی است که بهای این فلز سرخ در بازارهای جهانی روز جمعه گذشته کاهش یافت و به ۴ هزار و ۶۶۵ دلار در هر تن رسید. البته به گفته معاملهگران افزایش نرخ این فلز در بازارهای داخلی به دلیل میانگین مثبت هفتگی مس در بورس لندن بوده است.
همچنین به عقیده کارشناسان میتوان افزایش بهای فلز سرخ را بیشتر از بازارهای جهانی، مربوط به روند مثبت نرخ نفت طی هفته گذشته هم دانست. البته این شرایط بر معاملات روز گذشته بورس کالا نیز حاکم بود؛ چرا که روز یکشنبه عرضههای مس در تالار صنعتی با روند صعودی همراه شد و افزایش نرخ بیش از یک درصدی را نسبت به معامله قبلی تجربه کرد. از سویی میزان تقاضای محصولات مسی در این تالار معاملاتی نسبت به هفته گذشته به خصوص برای مفتول شرکت صنایع ملی مس کاهش یافته بود، بهطوری که به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه دلیل این افت تقاضا پیشبینی برای کاهش قیمتها در روزهای پایانی سال جاری میلادی در بازارهای جهانی بوده است. به گفته این فعال آگاه حتی شنیدهشده در بازار غیررسمی این محصولات برخی فروشندگان در این روز از فروش محصولات خود اجتناب کردهاند تا طی هفتههای باقی مانده از سال جاری با قیمت مناسب تری محصول موردنظر خود را خریداری کنند. به این ترتیب، روز یکشنبه ۶ دی، بورس کالای ایران شاهد معامله بیش از ۱۴۰ هزار تن انواع کالا بود که در این میان ۲ هزار و ۵۰۰ تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران راهی تالار معاملات شد. این شرکت همچنین ۲ هزار تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات میتوان به ۲۰ هزار تن انواع مس کم عیار، ۱۴۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد.علاوه بر این، ۲۷۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز در این روز روی تابلوی معاملات رفت.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۶ هزار و ۵۸۱ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته افزایش ۳۰۳ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲هزار و ۵۰۰ تن بوده درحالیکه میزان تقاضا ۲۸۰تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۷ هزار و ۳۶۱ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، رشد ۳۰۵ تومانی در قیمت پایه را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۲ هزار تن بوده است، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۵۶۰ تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۷ هزار و ۴۱۶ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، افزایش ۳۰۵ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود، اما تقاضاکنندگان خواستار ۲۴۰ تن از این محصول بودهاند. از سوی دیگر این فلز سرخ هم اکنون در بازار آزاد با قیمت ۱۷ هزار تومان در هر کیلو به فروش میرسد که نسبت به شنبه گذشته افزایش ۲۰۰ تومانی داشته است.
از طرفی در بازار آزاد اگرچه در مقایسه با هفتههای گذشته قیمتها مثبت به ثبت رسید، اما همچنان تجار در انتظار افت قیمتها هستند، بهطوری که با وجود پایین آمدن نرخ این محصولات در بازارهای جهانی همچنان تلاش برای رشد قیمتها در بازار غیررسمی دیده میشود. در این میان قویترین پیشبینی این است که اگر نوسان مثبت قیمت ارز در روزهای پایانی سال جاری ادامه پیدا کند، احتمال دارد روند صعودی قیمتها در بازار داخلی این محصولات هم ادامهدار باشد، چراکه در هر صورت بخشی از این نوسانات بازار جنبه روانی دارد، اما موضوع دیگری که وجود دارد این است که بسیاری از کارشناسان قیمت نفت را هم صعودی پیشبینی کرده و معتقدند با توجه به پارامترهای موجود رشد بیشتری را هم تجربه خواهد کرد. همچنین آمار منتشرشده در مورد کاهش موجودی انبارهای لندن، بسیاری از فعالان اقتصادی را نگران کرده است، زیرا اگرچه با رشد قیمتها همزمان شده، اما چون بهبود مجدد تقاضا بهعنوان یک حرکت بازار قابل پیشبینی است، انتظار افزایش قیمتهای داخلی را دامن زده است که این مساله بر بازارهای جهانی هم موثر خواهد بود، البته در کنار این موارد شاهد افزایش حجم مصرف مواد اولیه نیز هستیم که این موارد حکایت از افزایش قیمتها در کوتاهمدت و میانمدت دارد، با این حال کارشناسان معتقدند نمیتوان با اطمینان گفت که بازار فلزات داخلی نیز همانند بازارهای جهانی به سرعت تغییر مسیر دهد، چراکه با توجه به دورنمای مبهم نرخ ارز قدرت تاثیرگذاری این عامل، بیشتر از بهای فلزات اساسی در بورس لندن است، هرچند در کوتاهمدت پیشبینی افزایش نرخ ارز نیز وجود دارد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/984346/#ixzz3vaKFKyZ5
۰۷:۳۰:۲۳ گروه مسکن: آخرین گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن در آذرماه سالجاری نشان میدهد با وجود افزایش ۸/ ۴ درصدی حجم معاملات واحدهای مسکونی در آذرماه سالجاری نسبت به آبان ماه، متوسط قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی معامله کمتر از یک درصد (۶/ ۰ درصد) در این ماه نسبت به مدت مشابه ماه گذشته امسال افزایش داشته است که نشان از ادامه انجماد قیمت مسکن در فصل پاییز دارد.
به گزارش «دنیای اقتصاد» براساس بررسیهای بانک مرکزی، در آذرماه سال جاری متوسط قیمت هر مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای املاک، سه میلیون و ۸۸۰ هزار تومان ثبت شده است که نسبت به ماه گذشته ۶/ ۰ درصد افزایش داشته اما نسبت به مدت مشابه سال گذشته (آذر ۹۳) ۲/ ۱ درصد کاهش پیدا کرده است. در میان مناطق ۲۲ گانه شهر تهران نیز بیشترین افزایش قیمت در آذرماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته مربوط به منطقه چهار معادل ۶/ ۱ درصد و بیشترین کاهش قیمت در منطقه ۲۱ شهر تهران معادل ۹/ ۶ درصد اتفاق افتاده است. این گزارش اضافه میکند که بیشترین قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی معاملهشده در منطقه یک معادل ۷ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان و کمترین آن در منطقه ۱۸ معادل دو میلیون و ۶۰ هزار تومان بوده است. با وجود ثبات قیمتها، بررسیها از حجم معاملات ثبت شده در آذرماه سال جاری حاکی از افزایش ۸/ ۴ درصدی نسبت به ماه گذشته امسال و کاهش ۸/ ۲ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته است.
بخش دیگری از این گزارش که به بررسی تحولات ۹ ماه نخست سال ۹۴ اختصاص دارد، بیان میکند که تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران بالغ بر ۱۰۸ هزار واحد مسکونی رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۷/ ۱۴ درصد افت پیدا کرده است. براین اساس در مجموع ثبات نسبی قیمتها در بازار مسکن، فرصت مناسبی را برای ورود خریداران به بازار مسکن فراهم کرده است؛ بهگونهای که رشد تعداد معاملات در آذرماه نسبت به آبان ماه امسال نیز این موضوع را تایید میکند. براساس پیشبینی بانک مرکزی که در جمعبندی این گزارش آمده است با توجه به کاهش نااطمینانیهای متصور در فضای اقتصاد کلان و تصمیمات اخیر شورای پول و اعتبار در کمک به ارائه تسهیلات اعتباری بخش مسکن و ارتقای قدرت خرید مسکن خانوارها، تداوم بهبود حجم معاملات بازار مسکن طی ماههای آینده دور از انتظار نیست.
۰۷:۲۸:۳۶ دنیای اقتصاد: محل مبادله اوراق تسهیلات خرید مسکن –بازار بالادست معاملات ملک- در کمتر از یک هفته گذشته، تحتتاثیر «انتشار اوراق جدید با قابلیت پرداخت ۷۰ میلیون وام بدون سپرده» قرار گرفته و حجم فروش برگههای امتیاز این تسهیلات، دستکم ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است. شواهد بازار اوراق وام مسکن نشان میدهد بیش از ۹۵ درصد خریداران اوراق را متقاضیان مصرفی تشکیل میدهند که گروهی از آنها قصد دارند مابهالتفاوت بهای آپارتمانی را که ماههای قبل بهصورت قولنامهای خرید کرده بودند، به فروشنده پرداخت کنند و گروه دیگر میخواهند به کمک امتیاز وام جدید، ظرف ماههای آتی برای خرید مسکن اقدام کنند و معاملات ملک را رونق دهند. تسلط کامل مصرفکنندهها بر اوراق مسکن، ناشی از حفاظ ضد سفتهبازی تعریف شده برای اوراق وام ۷۰ میلیونی است که طبق آن، فروش اوراق تا ۴ ماه پس از خرید، ممنوع است. این ممنوعیت، امکان نوسانگیری و سفتهبازی با اوراق تسهیلات مسکن را سلب میکند؛ بهطوریکه آثار مثبت آن از سهشنبه گذشته (آغاز ارائه اوراق جدید) تاکنون، جلوی رشد محسوس قیمت فروش اوراق را گرفته است. طی روزهای اخیر، هزینه دسترسی به وام ۷۰ میلیونی، ۲ تا ۳ درصد در نوسان بود. دستهای از مخاطبان این تسهیلات در عین حال با چهار نکته انحرافی روبهرو هستند.
گروه مسکن- هاجر شادمانی: بازار معاملات «امتیاز وام ۷۰ میلیون تومانی خرید مسکن» ظرف کمتر از یک هفته از زمان راهاندازی، با دو تحول از پیش کنترل شده، همراه شد بهطوریکه اوضاع «قیمت» و «حجم مبادله» اوراق تسهیلات مسکن و همچنین نسبت تغییرات این دو شاخص، از پا گرفتن معاملات مصرفی در بازار بالادست مسکن حکایت دارد. در این بازار –خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن- در عین حال وجود چهار نکته انحرافی، سمت تقاضا را به فکر خرید آپارتمان در اطراف تهران با استفاده از وام ۷۰ میلیونی ترغیب کرده درحالیکه چنین مسیر انتظاری، در عمل وجود خارجی ندارد. پرداخت ۷۰ میلیون تومانی تسهیلات مسکن در قالب اوراق از روز سهشنبه هفته گذشته –یکم دی ماه- آغاز شد و هماکنون کارنامه چند روزه آن نشان میدهد: بعد از رشد ۲ تا ۳ درصدی قیمت فروش اوراق در دو روز اول که قابل انتظار هم بود، در روز شنبه این هفته با وجود افزایش ۵۱ درصدی حجم معاملات اوراق، قیمت آن حدود ۴ درصد کاهش پیدا کرد. با این حال، دیروز همین میزان افت و خیز قیمتی مجددا تکرار شد بدون آنکه رشد معاملات در این بازار بالادست ملک –بازار فرابورس- به افزایش محسوس قیمت آن منجر شود.
بررسیهای «دنیای اقتصاد» از تحلیل کارشناسان بورس و مسکن مشخص میکند سپر ضد سفتهبازی طراحی شده برای محافظت از بازار اوراق تسهیلات ۷۰ میلیون تومانی، توانسته لااقل طی چند روز اخیر، بر جلوگیری از خرید و فروش سرمایهای این اوراق تاثیرگذار باشد و باعث شود ۹۹ درصد معاملات اوراق مسکن جنبه مصرفی –خرید مسکن- به خود بگیرد که پیامد مثبت آن، عدم رشد محسوس در هزینه خرید تسهیلات بوده است. اوراق جدید تسهیلات مسکن که از اول آذر ماه امسال از سوی بانک مسکن منتشر شد، دارای یک ویژگی کاملا مصرفی و ضد سوداگری است. این اوراق از زمان خرید از سوی متقاضی، به مدت ۴ ماه قابلیت فروش ندارد. به این ترتیب امکان نوسانگیری از طریق معاملات مکرر کوتاهمدت با اوراق وام ۷۰ میلیونی، برای گروهی که نه با نیت افزایش قدرت خرید مسکن خود بلکه با هدف کسب سود از معاملات اوراق، قصد ورود به این بازار را دارند، سلب شده است و همین عامل باعث شده با وجود افزایش حجم خرید اوراق طی روزهای گذشته، قیمت فروش آن با رشد قابل توجهی مواجه نشود.
حجم خرید هر فقره اوراق ۵۰۰ هزار تومانی از ۴۱ هزار و ۵۸۶ فقره در روز سهشنبه هفته گذشته به ۶۴ هزار و ۵۰۵ فقره در شنبه این هفته رسید اما قیمت هر فقره اوراق در این فاصله از ۷۲ هزار تومان، ابتدا به مرز ۷۵ هزار تومان افزایش یافت اما در نهایت به سطح ۶۹ هزار تومان برگشت. با این حال اوراق قدیمی که قابلیت تبدیل شدن به حداکثر ۴۵ میلیون تومان تسهیلات را دارند (اوراق منتشرشده در قبل از آذر) و در حال حاضر با قیمتی کمتر از اوراق جدید معامله میشوند، دارای ممنوعیت فروش حداکثر دو ماه از زمان خرید است. در نتیجه، سختگیری بیشتر برای سفتهبازها در بازار اوراق جدید نسبت به اوراق قدیمی، باعث شده سهم بالای معاملات اوراق جدید از رشد کل معاملات اوراق، باعث محدودتر شدن معاملات سرمایهای در مقایسه با مصرفی شود. با توجه به اینکه حجم معاملات مسکن در ماههای آینده بهرغم روشن شدن موتور معاملات، بعید است با رشد ناگهانی مواجه شود و رونق شدیدی بگیرد، در نتیجه احتمال آنکه در بازار بالادست مسکن –بازار خرید و فروش اوراق تسهیلات- قیمتها تحت تاثیر رشد معاملات مصرفی، تحریک شود بعید است. ضمن آنکه، معاملات سفتهبازانه نیز در این بازار قابل انجام نیست.
نکات انحرافی وام جدید برای سفتهبازها
با آغاز پذیرش اوراق تسهیلات ۷۰ میلیونی خرید آپارتمان در شعب بانک مسکن، برای پرداخت وام جدید، برخی متقاضیان خرید مسکن داوطلب دریافت این وام برای خرید آپارتمان در مناطق حومهای پایتخت شدند. به گزارش «دنیای اقتصاد» به دنبال آغاز فرآیند پرداخت تسهیلات جدید خرید مسکن، برخی افراد با تصور اینکه میتوانند از این وام برای خرید آپارتمان در اطراف پایتخت استفاده کنند و به این ترتیب با استفاده از وام ۷۰ میلیونی بخش قابل توجهی از قیمت یک واحد مسکونی در حومه پایتخت را پوشش دهند متقاضی خرید اوراق از فرابورس شدهاند. عمده این گروه از متقاضیان هماکنون تصور میکنند میتوانند با دریافت وام ۷۰ میلیونی، آپارتمانهای زیر ۱۰۰ میلیون تومان در اطراف تهران بهخصوص شهرهای جدید پرند و پردیس خریداری کنند. دامنه این موضوع به واحدهای مسکن مهر هم سرایت کرده است تا جاییکه برخی با تصور اینکه میتوانند از وام ۶۰ میلیونی برای خرید یک واحد مسکونی مهر در شهرهای جدید اطراف تهران استفاده کنند در حال رصد قیمت مسکن در شهرهای جدید هستند.
اغلب این متقاضیان افرادی هستند که در شهر تهران مشکل سکونتی نداشته و به انگیزه سرمایهگذاری و با اتکا به وام مسکن به خرید آپارتمانی در اطراف پایتخت ترغیب شدهاند. در صورتیکه این وام(تسهیلات ۷۰ میلیون تومانی) صرفا برای متقاضیان مصرفی مسکن در داخل شهر تهران برنامهریزی شده است. اطلاعات و تحقیقات «دنیای اقتصاد» از ضوابط دریافت تسهیلات ۷۰ میلیونی خرید مسکن نشان میدهد تصورات این دسته از متقاضیان خرید اوراق تسهیلات ۷۰ میلیونی دارای چهار نکته انحرافی است که عملا تصمیم آنها را برای خرید سرمایهای آپارتمان در شهرهای حومه تهران منتفی میکند. اولین نکتهای که در این باره مطرح است، اینکه وام ۷۰ میلیونی خرید مسکن تنها مختص متقاضیان خرید آپارتمان در داخل پایتخت است حال آنکه شهرهای جدید اطراف تهران یا سایر مناطق حومهای جزو شهرهایی هستند که از نظر جمعیتی یا مشمول دریافت وام ۶۰ میلیونی میشوند یا تسهیلات ۵۰ میلیونی.
دومین نکته انحرافی مربوط به سهم وام از کل هزینه خرید یک واحد مسکونی است. با این توضیح که اگر چه سقف تسهیلات جدید مسکن برای شهر تهران ۷۰ میلیون، مراکز استانها و شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر ۶۰ میلیون و سایر شهرها ۵۰ میلیون تومان تعیین شده، اما بانک مسکن تا سقف ۸۰ درصد از ارزش روز معاملاتی یک واحد مسکونی را تسهیلات خرید پرداخت میکند که این موضوع باید به تایید کارشناس بانک برسد. به عبارت دیگر اگر فرد متقاضی در شهر تهران آپارتمانی به ارزش ۸۰ میلیون تومان را پیدا کند بانک مسکن در نهایت ۸۰ درصد این مبلغ یعنی معادل ۶۴ میلیون تومان وام به این متقاضی پرداخت میکند؛ البته با رعایت سقف ۲۰ سال برای سن بنا! دو نکته انحرافی دیگر مربوط به متقاضیانی است که تصور میکنند میتوانند با وام ۷۰ میلیونی یک واحد مسکن مهر آماده را خریداری کنند.
این در حالی است که خرید مسکن مهر با استفاده از این تسهیلات اساسا غیرممکن است. اولین دلیل آن به این موضوع بر میگردد که چون واحدهای مسکن مهر دارای تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی هستند دیگر نمیتوان از تسهیلات جدید برای خرید آنها استفاده کرد. همچنین، نداشتن سند مالکیت مانع دیگری است که دریافت وام برای این واحدها را غیرممکن میکند؛ چرا که تسهیلات جدید تنها به واحدهایی تعلق میگیرد که دارای سند مالکیت باشند. به این ترتیب نه تنها به واحدهای مسکن مهر تسهیلات ۷۰ میلیونی تعلق نمیگیرد بلکه این واحدها بسته به شهری که در آن واقع شدهاند مشمول دریافت وام ۵۰ یا ۶۰ میلیون تومانی هم نخواهند شد.
۰۷:۲۶:۴۰ در حالی که مدیرعامل توانیر از افزایش تعرفه های برق در سال آینده خبر می دهد، اما وزیر نیرو معتقد است که تاکنون هیچ تصمیمی برای این موضوع گرفته نشده و قرار بر افزایش قیمت برق نیست.
به گزارش خبرنگار ایسنا، با شروع سال جدید قیمت کالاها و خدمات نیز جدید می شود. این صحبتی است که مدیرعامل توانیر نیز به آن اذعان داشته و معتقد است که در سال آینده قیمت برق نیز مانند سایر محصولات افزایش میابد.
کردی با بیان اینکه افزایش قیمت برق برای سال آینده در سطح یک طرح در وزارت نیرو و هیات دولت مطرح شده است،اظهار کرد: براساس مکاتبات صورت گرفته احتمال افزایش قیمت برق برای سال آینده وجود دارد. اما تاکنون درصد این افزایش مشخص نشده است.
از سوی دیگر وزیر نیرو بر این باور است که تاکنون بحثی دربارهی افزایش قیمت آب و برق برای سال آینده نشده است و تا زمانی که درباره این موضوع صحبت نشود نمیتوان پاسخی داد.
در این میان نیز بسیاری از کارشناسان و دست اندکاران برقی صرفه جویی و بهره وری را به افزایش قیمت برق مربوط می دانند و معتقدند که تنها افزایش قیمت می توان ارزش واقعی یک کالا را نشان دهد تا جایی که به گفته عزیزالله حاجولی مدیرعامل شرکت تولید برق عسلویه تولید هر کیلووات ساعت برق بدون احتساب سوخت برای وزارت نیرو ۴۵ تومان ضرر دارد که همین مساله نیز موجب ایجاد بدهی ۳۲ هزار میلیارد تومانی این وزارتخانه شده است.
وی با بیان اینکه تا سال ۱۳۸۷ مابهالتفاوت قیمت آب و برق در بودجه وزارت نیرو لحاظ میشد و دولت این میزان را تامین میکرد، اظهار کرد: هرچه زمان به این روال پیش برود میزان این بدهی نیز سنگینتر میشود لذا تا زمانی که قیمت واقعی نشود وضعیت به همین روال است، به همین دلیل باید فکری اساسی برای این مساله اندیشیده شود.
به طور کلی با توجه به اینکه تاکنون سناریو افزایش قیمت برق نا تمام مانده است میتوان گفت که چارهای جز منتظر ماندن برای مشخص شدن پیروزی یکی از کفه های ترازو نیست اما آنچه به گوش میرسد نواهایی درباره گرانی قیمت برق است.
۰۷:۲۲:۵۱ نایب رییس کمیسیون تسهیل کسب و کار اتاق بازرگانی تهران معتقد است وضعیت بازار نفت، اجازه کاهش قیمت ارز را نخواهد داد و قیمت دلار بعد از رفع تحریمها به کمتر از ۳۶۰۰ تومان نخواهد رسید.
احمد کیمیایی اسدی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، درباره وضعیت بازار ارز بعد از لغو تحریمهای اقتصادی که در ماه جاری قرار است اجرایی شود، گفت: با توجه به وابستگی بالای اقتصاد ایران به نفت و اینکه قیمت نفت در مدت اخیر سیر نزولی پیدا کرده و حدود ۳۰ دلار معامله شده است، به نظر میرسد نرخ ارز بعد از لغو تحریمها سیر نزولی نداشته باشد.
وی با بیان اینکه شرایط بازار نفت امکان کاهش قیمت ارز را فراهم نمیکند، پیشبینی کرد که بعد از لغو تحریمها نرخ دلار از قیمت فعلی که حدود ۳۶۵۰ تومان است کمتر نشود و حتی تا پایان سال احتمال افزایش نرخ دلار وجود دارد. در مجموع با نزدیک شدن به پایان سال و بیشتر شدن احتمال کسری بودجه و دخالتهای دولت در بازار ارز، به نظر نمیرسد قیمت دلار روند کاهشی پیدا کند.
نایب رییس کمیسیون تسهیل کسب و کار اتاق بازرگانی در بخش دیگری از صحبتهایش در پاسخ به اینکه در پسا تحریم چقدر امکان تک نرخی شدن ارز وجود دارد؟ گفت: تک نرخی شدن ارز یکی از خواستههای اصلی فعالان اقتصادی است. پیش از به نتیجه رسیدن برجام شاید پیشبینی دولت اینگونه بود که میتواند فاصله قیمت بین ارز دولتی و ارز آزاد که در آن زمان حدود ۳۰۰ تومان بود را بهم نزدیک کند و در نهایت به یک نظام تک نرخی برسد اما پیشبینیها درست اتفاق نیفتاد.
کیمیایی ادامه داد: اکنون تفاوت نرخ ارز دولتی با نرخ ارز آزاد به ۲۰ درصد رسیده و توان جبران این اختلاف وجود ندارد.
وی با پیشبینی اینکه نرخ دلار پس از لغو تحریمها به کمتر از ۳۶۰۰ تومان نخواهد رسید، تصریح کرد: اکنون کشورهایی که وابستگیشان به نفت زیاد است ارزش پولشان پایین آمده و دلار در آن کشورها قویتر شده است. واقعیت اقتصاد ما این است نرخ ارز نباید به کمتر از ۳۶۰۰ تومان برسد.
۰۷:۲۱:۳۱ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با اشاره به موانع برجام در داخل و خارج از کشور، تصویب قطعنامهها علیه ایران را ظالمانه دانست و درباره عصبانیت و لابی صهونیستها و عدهای از نمایندگان کنگره آمریکا برای سنگ اندازی در راه انجام تعهدات دو طرف، گفت: معلوم نیست مخالفت بعضیها در داخل با چه هدفی صورت میگیرد که صراحتاً از لغو برجام و برگشت به دوران تهدید و تحریم میگویند.
۰۷:۲۱:۱۱ رویترز نوشت: پس گرفتن شهر الرمادی از داعش از گروه تروریستی داعش مهمترین پیروزی عراقی ها در دو سال اخیر است.
۰۷:۲۰:۴۶ به گزارش خبرگزاری فارس، قانون H.R. 2029 موسوم به CAA که روز ۱۸ دسامبر ۲۰۱۵ توسط کنگره آمریکا به تصویب رسید و محدودیتهای شدیدی بر شهروندان ۳۸ کشور مهم جهان در رابطه با سفر، سرمایه گذاری و تجارت با ایران وضع کرد، در بند ۷۰۴۱ خود نیز، علاوه بر تخصیص بودجهای برای اجرای تحریمهای آمریکا علیه ایران تحت عناوین تروریسم، حقوق بشر، موشکهای بالستیک و گسترش تسلیحات، بودجه ویژهای را برای براندازی نرم در ایران اختصاص داده است.(۱)
در بند d از بخش b ماده ۷۰۴۱، این برنامه براندازی تحت عنوان «برنامههای دموکراسی» تعریف شده و مسئولیت آن به وزارت خارجه آمریکا که هماکنون مسئولیت آن با آقای جان کری است، سپرده شده است.
مبلغ بودجه اختصاص داده شده برای این برنامه براندازی نرم در بند ۷۰۴۱ مشخص نشده و ظاهرا محرمانه و شناور است اما در بند ۷۰۳۲ همین قانون، که به «تعریف مفهومی» و «تعیین رقم بودجه» مربوط به «برنامههای دموکراسی» میپردازد، مبلغ این پروژه به صورت کلی بالغ بر دو میلیارد و ۳۰۸ میلیون دلار ذکر شده که به جز ایران، چند کشور دیگر از جمله روسیه نیز در آن قرار دارند. نامی از کشورهایی چون عربستان سعودی در برنامههای دموکراسی دیده نمی شود.
بر اساس بند c از ماده ۷۰۳۲، تعریف عبارت «برنامههای دموکراسی» روشن شده و آمده است که منظور از این عبارت، برنامههایی است که از حاکمیت خوب، انتخابات معتبر و رقابتی، آزادی بیان، تجمع و تشکل و مذهب، حقوق بشر، حقوق کارگری، رسانههای مستقل، و حاکمیت قانون حمایت میکنند. همچنین برنامههایی که به انحاء دیگر، ظرفیت احزاب سیاسی دموکراتیک، دولتها، سازمانها و نهادهای غیردولتی و مردم را تقویت می کنند تا از توسعه دولتهای دموکراتیک و نهادهایی که در برابر مردم پاسخگو و مسئول هستند، حمایت شود.
در دریافت این بودجه، اولویت با نهادهایی است که تعهد خود را نسبت به دموکراسی و حاکمیت قانون نشان دهند. تشخیص این امر نیز با وزیر امور خارجه و یا رئیس آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده (USAID) وابسته به وزارت خارجه آمریکاست. آژانس USAID در ایران دفتر ندارد، در روسیه نیز پس از تعطیلی آن به دلیل مداخله در آشوبهای سال ۲۰۱۲ این کشور(۲)، اعلام کرد که اقدامات خود را به صورت غیرمستقیم ادامه خواهد داد.
آژانس USAID به دو طریق نسبت تخصیص بودجه برای اجرای پروژههای براندازی نرم و آنچه خود «گذار به دموکراسی و آزادی بیان و…» میخواند، اقدام میکند. راه نخست، شناسایی افراد و نهادهای مجری پروژهها از طریق خود آژانس و یا شاخه معروف آن بنیاد اعانه ملی برای دموکراسی(NED) است؛ و راه دوم، بررسی درخواست نهادها، افراد و رسانههایی که تمایل به اجرای این پروژهها دارند. درباره اینکه تاکنون نهادهای USAID و NED تاکنون چقدر در ایران هزینه کرده اند، رقم دقیق منتشر نشده است اما «کری بولتون» در صفحات ۲۵۸ و ۲۵۹ کتاب «انقلاب از بالا» (Revolution from Above ) اشاره میکند که این دو نهاد آمریکایی ضمن حمایت مالی سنگین از «انقلاب سبز» در سال ۱۳۸۸ (۲۰۰۹)، فقط در بازه زمانی یک سال مانده به انتخابات درخواستهایی برای دریافت ۲۰ میلیون دلار اعانه را بررسی کرده است.(۳) طبق گزارش فارین پالیسی ژورنال، سالها پیش از انتخابات ۸۸ این دو نهاد در ایران فعال بودهاند. کاندولیزا رایس وزیر خارجه وقت آمریکا در سال ۲۰۰۶(سه سال قبل از فتنه ۸۸) از کنگره درخواست کرد ۷۵ میلیون دلار بودجه برای گسترش حقوق بشر و آزادی بیان در ایران دریافت کند. بنیاد NED نیز طی چند سال منتهی به۱۳۸۸ بالغ بر ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار صرف فعالیت های خود در ایران کرده بود.(۴) برخی فعالان فتنه ۸۸ به دریافت اعانه خارجی برای فتنه اعتراف کرده و برخی رسانهها و افراد، همواره منکر دریافت این مبالغ شدهاند. آبانماه سال جاری پس از بازداشت چند فعال مرتبط با شبکه نفوذ رسانهای، آقای عاصف از کارشناسان سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در رابطه با منابع مالی این شبکه نفوذ گفت: «آنها عناصر و ساختار بهظاهر پیچیده و غیرقابل شکستی را برای خود ایجاد کرده بودند، زیرا کاملاً نکات حفاظتی را رعایت میکردند و پوشش مختلف و نامهای مستعار متعددی را برای خود ایجاد کرده بودند. مبالغ و پولهایی از خارج از کشور برای این افراد از طریق صرافیها، عناصر محدود و برخی افراد خاص برای این افراد تزریق میشد».(۵)
به هر صورت، بر اساس بند ۳ از بخش f ماده ۷۰۳۲ قانون CAA، حداکثر تا ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۷ وزیر خارجه آمریکا و رئیس آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده، موظف به ارائه گزارش ریز هزینه کرد این بودجه هستند. شاید دههها بعد که این اسناد از طبقه بندی خارج شدند، محل دقیق صرف این بودجه در ایران و دریافتکنندگان آن مشخص شود. اما بلاتردید یکی از وظایف بدیهی دستگاههای امنیتی کشور، شناسایی و انسداد کانال های انتقال دلار برای براندازی نرم جمهوری اسلامی است.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در دوران ریاست خود نامهنگاریهایی به رهبر معظم انقلاب اسلامی انجام داده است که به نوشته رسانههای غربی، «هدف واقعی از ارسال این نامهها»، «ایجاد اطمینان از عدم تمایل آمریکا برای تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران» بوده است.(۶) رهبر انقلاب در سخنرانی اول فروردین ۱۳۹۲ در حرم مظهر رضوی با اشاره به این نامهنگاریها فرمودند: «آمریکائیها مرتب پیغام میدهند ــ گاهی مینویسند، گاهی پیغام میدهند ــ که ما قصد تغییر نظام اسلامی را نداریم؛ به ما اینجور میگویند. جواب این است که ما نگران این نیستیم که شما قصد تغییر نظام اسلامی را داشته باشید یا نداشته باشید، که حالا هی اصرار میکنید که ما این قصد را نداریم. آن روزی هم که شما قصد تغییر نظام اسلامی را داشتید و این را بهصراحت اعلام کردید، هیچ کاری نتوانستید انجام دهید، بعد از این هم نخواهید توانست انجام دهید».(۷)
۰۷:۲۰:۳۴ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، منصور معظمی معاون سابق و مشاور فعلی وزیر نفت امروز در حاشیه دهمین همایش بینالمللی اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز، پالایشگاه پتروشیمی در تهران در جمع خبرنگاران گفت: لایحه بودجه سال ۹۵ از هفته آینده آماده تقدیم از سوی دولت به مجلس میشود.
مشاور وزیر نفت تأکید کرد: قیمت هر بشکه نفت در لایحه بودجه ۳۵ دلار در نظر گرفته شده است.
معظمی افزود: درآمد مالیاتی در لایحه بودجه سال آینده ۸۵ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
وی افزود: قیمت نفت در لایحه بودجه بشکهای ۳۵ دلار و کل درآمد نفتی در سال آینده ۲۲ میلیارد دلار پیش بینی شده است.
۰۷:۱۵:۳۵ امیدواریم در این روزهای عزیز که جشن و عید است بازار هم کمی چراغانی باشد
۰۷:۱۵:۱۲ سلام صبح دود الود تهران و هوای نسبتاً خوب بازار بخیر