۰۷:۳۱:۰۶ پایان بخش اول
۰۷:۳۰:۴۴ گروه بورس، همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد تداوم افت قیمتها و شاخص کل بود؛ در بازار دیروز شاخص کل همچنان تحت تاثیر وضعیت بازار جهانی با کاهش مواجه بود.
در این میان به دلیل افت بهای نفت نمادهای پالایشگاهی بیشترین تاثیر را در افت شاخص داشتند بهگونهای که دو نماد پالایشگاه بندرعباس و اصفهان بیش از ۸۶واحد تاثیر منفی داشتند تا در نهایت با اضافه شدن نمادهای کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، ایران خودرو و سرمایهگذاری غدیر شاخص با افت ۲۳۲واحدی معادل ۳۸/ ۰ درصد مواجه و زیان بازار از ابتدای سال به دو درصد نزدیک شود، در همین حال دیروز شاخص در پایان بازار رقم ۶۱هزار و ۵۰۱واحد را نشان میداد تا نیمی از راه برای کاهش به زیر مرز ۶۱هزار واحد را طی کرده باشد. در بازار دیروز در گروه بانکی معاملهگران شاهد بخشنامهای مهم از سوی بانک مرکزی بودند که این بخشنامه دست بانکها برای شناسایی تعهدی وجه التزام در مورد معوقات را بسته است. این امر موجب افت درآمدهای بانکها خواهد شد چرا که بانکها از این پس ملزم به شناسایی نقدی این درآمد خواهند بود. انتظار میرود این امر صورتهای مالی بانکها را بیش از پیش شفاف کند.
در بازار دیروز در گروه سیمانی دبیر انجمن سیمان با بیان اینکه دولت هنوز مطالبات بخش سیمان را بابت تعطیلی سال گذشته پرداخت نکرده، گفت: با تشدید آلودگی هوا قرار شد کارخانجات آلاینده مثل سیمان تعطیل شوند اما هنوز بحثی برای پرداخت ضرر واحدها بیان نشده است. در همین حال در گروه فلزی فولاد خوزستان برنامه افزایش سرمایه صددرصدی خود را اعلام کرد؛ سرمایه اسمی ۸۰۰ میلیارد تومانی را از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی و سود انباشته به هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان خواهد رساند و صرف اصلاح ساختار مالی خواهد کرد. در گروه فلزی همچنین شرکت معدنی کیمیای زنجان گستران برای عرضه در فرابورس معرفی شد؛ سرمایه اسمی «کیمیا» بیش از ۵/ ۱۱ میلیارد تومان است و بعد از طی تشریفات و در صورت تصمیم مسوولان سازمان و شرکت فرابورس، طی روزهای آینده (احتمالا هفته جاری) ۱۰ درصد سهام معادل ۵/ ۱۱ میلیون سهم این شرکت در بازار دوم فرابورس و توسط کارگزاری راهنمای سرمایهگذاران عرضه اولیه خواهد شد.
این شرکت برای سال مالی اسفند گذشته برای هر سهم ۶۵۶ ریال سود محقق کرده و برای سال جاری هم ۶۲۷ ریال سود پیشبینی کرده و در نیمه اول سال قادر به پوشش ۳۶۳ ریالی هر سهم شده است. در مجموع بازار دیروز بازاری همچنان به شدت ضعیف بود که در آن ارزش معاملات در بورس ۱۴۸میلیارد تومان و در فرابورس ۷۶میلیارد تومان رقم خورد.
۰۷:۳۰:۲۷ گروه بورس – زهرا رحیمی: شاخص کل بورس تهران روز گذشته در اثر غلبه عرضه بر تقاضای سهام با افت ۲۳۲ واحدی معادل ۳۸/ ۰درصد مواجه شد و زیان خود از ابتدای سال تاکنون را به ۶۵/ ۱ درصد رساند. در حالی که نشست شورای حکام روز سهشنبه هفته گذشته به ابطال ۱۲ قطع نامه شورای امنیت علیه کشورمان انجامید، اما برخلاف پیشبینیها این امر منجر به تغییر خاصی در معاملات بازار سهام نشد.
به نظر میرسد افت شدید قیمت نفت و دیگر کالاها در بازارهای جهانی در تقابل با نزدیک شدن به رفع تحریمها پیروز بوده و هدایت معاملات بورس تهران را در دست گرفته است، ضمن اینکه همبستگی رفع تحریمها و وضعیت بازار سهام کشور از تیر ماه سال جاری کاهش پیدا کرده و این ریسک سیستماتیک از منظر بیشتر سرمایهگذاران از فضای معاملات رخت بر بسته بود.کارشناسان معتقدند آنچه معاملات بازار سهام در هفته آخر آذر ماه را در مسیر نزولی حرکت داد، پیشبینی برخی موسسات مالی معتبر از روند آتی قیمت نفت و همچنین نزدیک شدن به زمان انتشار گزارشهای ۹ ماهه شرکتها بوده است.در این زمینه مازیار فتحی، کارشناس بازار سهام به «دنیای اقتصاد» گفت: عوامل مهمی در هفته آخر آذرماه زمینه ساز روند ریزشی شاخص کل بود، اولین عامل پیشبینی برخی موسسات معتبر مالی در مورد چشمانداز بازار نفت بوده است که ریزشهای قیمتی بیشتری را برای این کالا متصور بودند، بهطوریکه برخی از این موسسات قیمت زیر ۲۰ دلار را نیز برای این کالا پیشبینی کردند. علاوه بر این با توجه به آخرین گزارش اوپک احتمال کاهش تولید و صادرات نفت دور از انتظار است.
به همین دلیل نیز سهامداران بر اساس این پیشبینیها روند ریزشی قیمت نفت را ادامه دار دانسته و اثرات آن بر بخش کلان اقتصادی و کسری بودجه دولت را نامناسب ارزیابی کردند.وی دومین عامل ریزش بازار سهام در روزهای اخیر را نزدیک شدن به گزارشهای ۹ ماهه شرکتها دانست و افزود: هفته آخر آذر ماه به دلیل نزدیک شدن به گزارشهای ۹ ماهه شرکتها و نگرانی سهامداران از وضعیت منفی گزارشهای مزبور موجب فشار فروش سهامداران و افت قیمتها دربورس تهران شده است.فتحی در مورد چرایی عدم تاثیر نتیجه نشست شورای حکام بر معاملات بورس تهران گفت: بازار سهام کشور از ۲۳ تیرماه راهش را از سیاست جدا کرد، چراکه در آن بازه زمانی رفع تحریمها از منظر بیشتر سرمایهگذاران قطعی به نظر میرسید و به همین دلیل این ریسک سیستماتیک در ۶ ماه اخیر از معاملات بورس تهران حذف شده، تلقی شد و به همین دلیل نیز این عامل نتوانست تحرک خاصی در معاملات بازار سهام ایجاد کند.فتحی افزود: در این میان، یک نکته مهم مورد غفلت سهامداران قرار گرفته است و آن بحث آتی انتظارات قیمتها در بازار سهام است که به نظر میرسد با تغییر در وضعیت اقتصاد کشور، در مسیر صعودی حرکت کنند. این کارشناس بازار سهام برگشت بازار به دوران رونق را با شیب ملایم و همگام با تغییر در وضعیت اقتصاد کشور در پی رفع تحریمها عنوان کرد.فتحی در مورد افزایش نرخ بهره بانکی توسط فدرال رزرو و تاثیر آن در بازار جهانی فلزات رنگین گفت: بیشتر پیشبینیها قبل از اقدام روز چهارشنبه فدرال رزرو حاکی از افزایش نرخ بهره بانکی آمریکا بود، به همین دلیل نیز اثر این افزایش نرخ بهره پیشتر در قیمتهای فلزات پایه همچون مس، فولاد و… لحاظ شده بود و در نتیجه انتظار افت قیمتی در بازارهای کالایی بیش از این نمیرود.
در بازار چه گذشت؟
در جریان معاملات روز گذشته بازار سهام کشور، حدود ۴۵۹ میلیون و ۲۹۵ هزار سهم به ارزش حدود ۸۵۱ میلیارد و ۲۵۱ میلیون ریال در ۳۴ هزار و ۴۷۶ نوبت معاملاتی جابهجا شد و در نهایت موجب افت ۲۳۲ واحدی معادل ۳۸/ ۰ درصدی شاخص کل شدند. شاخص کل هموزن نیز در این راستا افت ۵۵ واحدی معادل ۵۸/ ۰ درصد را تجربه کرد.دو نماد «شبندر» و «شپنا» تحت تاثیر افت قیمت نفت روز گذشته بیشترین ریزش را به شاخص کل تحمیل کردند. دو نماد «حکشتی» و «خودرو» نیز در رتبههای بعدی نمادها با بیشترین تاثیر منفی بر شاخص کل قرار داشتند. در معاملات «شبندر» حقیقیها خریدار و حقوقیها فروشنده بودند، این در حالی است که در معاملات «شپنا» حقیقیها بیشتر فروشنده و حقوقیها بیشتر خریدار بودند. در «حکشتی» اما ۱۰۰ درصد تحرکات توسط حقیقیها صورت گرفت که در نتیجه افت ۹۱/ ۱ درصدی را برای قیمت این سهم رقم زد. از سوی دیگر ۲ نماد «دسبحا» و «مبین» مانع از ریزش بیشتر شاخص کل بازار شدند.در جریان معاملات دیروز «شبندر» بیشترین حجم و «وبملت» بیشترین ارزش معاملات را در اختیار داشت. «دسبحا» و «آکنتور» بیشترین افزایش قیمت و «ثنوسا» و «خکار» بیشترین افت قیمتی را تجربه کردند. نماد معاملاتی شرکت گروه دارویی سبحان با توجه به عدم کشف قیمت در روز شنبه، دیروز بدون محدودیت نوسان قیمت معامله شد و رشد ۰۱/ ۲۷ درصدی را ثبت کرد.
نرخ سود موثر ۳/ ۲۵ درصدی اخزا ۱
در جریان معاملات دیروز فرابورس، اسناد خزانه اسلامی با نماد «اخزا ۱» افزایش ۱۴/ ۰ درصدی را تجربه کرد و قیمت هر ورقه از آن به ۹۴۹ هزار و ۳۱۷ ریال رسید تا نرخ سود موثر این اوراق به ۳/ ۲۵ درصد برسد.بررسی معاملات این سهم از مشارکت ۸/ ۴۵ درصدی حقیقیها در خرید و مشارکت ۱/ ۹۹ درصدی حقوقیها در فروش حکایت دارد.
«تسه»ها در مسیر ریزش
در بازار اوراق تسهیلات مسکن روز گذشته شاهد افت حدود ۱/ ۲ درصدی در قیمت این اوراق بودیم. به این ترتیب میانگین قیمت این اوراق به ۷۱ هزار و ۶۳۴ تومان رسید.به این ترتیب، نرخ سود حدود ۷/ ۲۲ درصدی این اوراق با توجه به چشمانداز تک رقمی تورم در سال آینده، از جذابیت وام مزبور در مقایسه با سایر وامها کاسته و قیمت این اوراق را در مسیر ریزشی هدایت کرده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/980646/#ixzz3uvNfOUHT
۰۷:۳۰:۰۹ گروه بورس، هاشم آردم: در ادامه روند نزولی که پس از بسته شدن PMD برای بازار سهام تهران رخ داد، فعالان بازار روز گذشته نیز شاهد کاهش سرمایههای خود بودند. هرچند به نظر میرسد که افت اخیر قیمتها در تالار شیشهای بیشتر به افت قیمت جهانی نفت ارتباط داشته باشد، اما بسیاری از فعالان بازار افتهای اخیر را ناشی از عوامل دیگر میدانند و همزمان شدن این افت با بسته شدن پرونده PMD باعث شده برخی فعالان بورس تقصیرها را گردن خبر بسته شدن این پرونده بیندازند.
اما به نظر میرسد که حقیقت را بیشتر باید در بازار جهانی نفت جستوجو کرد. از طرفی بازگشت ایران به سمت عرضه نفت در بازارهای جهانی باعث شده است که انتظارات از حضور ایران در بازار نفت، قیمت طلای سیاه را بیشتر به رکوردهای کف تاریخی نزدیک کند. از طرف دیگر با افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، احتمالا شاخص دلار تقویت خواهد شد و با تقویت شاخص دلار قیمت طلا و به تبع آن سایر کالاها و مواد اولیه و اساسی کاهش خواهد یافت. همچنین بهعنوان نکتهای نگرانکننده تر در این میان، میتوان به لغو ممنوعیت صادرات نفت آمریکا برای اولین بار در ۴۰ سال گذشته اشاره کرد که میتواند اوضاع قیمت نفت را با حالتی شکنندهتر مواجه کند. این موضوع باعث میشود بازار سهام تهران از دو طرف متحمل زیان شود. اولا با کاهش قیمت نفت حاشیه سود پالایشگاهها و شرکتهای پتروشیمی افت خواهد کرد و از طرف دیگر با کاهش درآمدهای ارزی کشور از محل فروش نفت، بودجه عمرانی دولت نیز به شدت محدود خواهد شد.
در نتیجه نه تنها شرکتهای فروشنده کالاها و مواد اولیه مجبورند محصولات خود را با قیمت نازل به فروش برسانند، بلکه با توجه به رکود در سمت تقاضا، تناژ فروش شرکتهای پتروشیمی، پالایشگاهی، فلزات اساسی و شرکتهای وابسته به ساخت و ساز کاهش خواهد یافت. در نتیجه میتوان گفت که به رغم از میان رفتن نظام تحریمها، ریسک دیگری به نام کاهش قیمت نفت، قیمت جهانی کالاها و همچنین افت شدید درآمدهای دولت بازار را بیش از پیش تهدید میکند و در واقع یک ریسک سیستماتیک جای خود را به یک ریسک سیستماتیک دیگر داده است. دلایل فوق باعث شد که بازار سهام تهران در روز گذشته شاهد صفهای فروش سهمهای پالایشگاهی باشد. طی معاملات چند روز اخیر، گروه پالایشگاهی در رتبههای بالای فهرست زیاندههای بازار قرار گرفت و صفهای فروش این گروه باعث شد که دیگر گروههای بازار نیز تحت تاثیر قرار گرفته و تقریبا بهطور دسته جمعی سرخ پوش شوند. گروه پالایشگاهی اولین گروهی است که تحت تاثیر کاهش بهای نفت قرار میگیرد و هیجان فروش در این گروه چندان هم دور از ذهن و غیرطبیعی نیست. اما اینکه فعالان بازار تر و خشک را با هم بسوزانند، عادت دیرینه بورس تهران است.
همین موضوع سبب شد در روز گذشته از ۳۷صنعت حاضر در بازار، ۲۵ صنعت با افت قیمت مواجه شوند. بیشترین افت قیمت در روز گذشته از آن گروه زراعت و خدمات وابسته بود. این گروه که با تکسهم «زمگسا» در بورس حاضر است روز گذشته با ۹/ ۴ درصد افت قیمت مواجه شد. پیشتر با انتشار خبر افزایش سرمایه تقریبا ۱۵۰۰ درصدی این سهم، رشد قابل توجهی برای این صنعت کوچک رقم خورده بود. پس از آن گروههای پالایشگاهی (فرآوردههای نفتی)، انتشار و چاپ، خودرو و ساخت قطعات و همچنین سایر واسطهگریهای مالی (لیزینگها) بیشترین زیان را به سهامداران خود تحمیل کردند.
در طرف دیگر گروههای ابزار پزشکی، تامین آب و برق و گاز و استخراج سایر معادن نیز به ترتیب سهامداران خود را با رشدهای ۹۹/ ۴، ۲۱/ ۲ و ۷/ ۱ درصدی خوشحال کردند. از نکات جالب توجه بازار دیروز، قرار گرفتن دوباره گروه قند و شکر در میان صنایع مثبت بود. این گروه با رشد ۲۳/ ۱ درصدی از معدود گروههای مثبت دیروز بود. همچنین در روز گذشته بیشترین ارزش معاملات برای گروههای بانکی، پالایشگاهی، خودرویی و پتروشیمی رقم خورد. ارزش معاملات روزانه این گروهها به ترتیب ۹/ ۱۱، ۸/ ۸، ۵/ ۸ و ۵/ ۷ میلیارد تومان بود.
بانکیها و ناامیدی سهامداران
اگرچه طی معاملات روز گذشته، همچنان گروه بانکی بیشترین نقدشوندگی را به خود اختصاص داد، اما داد و ستدهای انجام شده در این گروه هیچ نشانی از امیدواری فعالان بورس به لغو تحریمها و اتصال شبکه بانکی کشور به جهان نداشت. در حالی که انتظار میرفت با نزدیک شدن به لغو تحریمها جهشی در قیمت سهام بانکی رخ دهد، اما سهمهای این گروه با متوسط P بر E 2/ 5 در حال دست به دست شدن است.
اگرچه در شرایط فعلی این P بر E برای سهمهای بانکی چندان هم پایین نیست اما نمیتواند نشانی از امیدواری فعالان بورس را در خود داشته باشد. روز گذشته از میان نمادهای بانکی بیشترین ارزش معاملات به نماد وبصادر۲ اختصاص یافت و پس از آن بیشترین گردش نقدینگی در نمادهای وبملت، وبصادر و وتجارت رقم خورد. بیشترین رشد قیمت پایانی نیز برای نماد وپست رخ داد که مشخص نیست به چه دلیل مورد توجه فعالان بازار قرار گرفته است. پس از آن نمادهای وبملت و وخاور تنها نمادهای مثبت گروه بانکی در بورس بودند که در نماد وبملت معاملات بلوکی و حمایتهای حقوقی باعث شد قیمت پایانی مثبت بماند. این در حالی بود که قیمت تابلو در محدوده منفی قرار گرفته بود. بیشترین افت قیمت نیز با ۹/ ۱ درصد زیان به نماد وتجارت اختصاص یافت.
رشد خفیف سرمایهگذاریها
در حالی که بیشتر سهمها در روز گذشته با افت قیمت مواجه بودند، اما شاخص گروه شرکتهای سرمایهگذاری رشد خفیفی را تجربه کرد. در این گروه ۶ نماد با رشد قیمت و ۹ نماد نیز با ریزش قیمتی مواجه بودند؛ اما نمادهای سبز این گروه به حدی رشد قیمت داشتند که شاخص گروه مثبت شد. در این میان بیشترین رشد قیمت به سهام شرکت سرمایهگذاری بهمن (وبهمن) اختصاص یافت و در طرف دیگر حق تقدم وصنا و وسکاب نیز بیشترین افت قیمت را تجربه کردند. ارزش معاملات این گروه ۲/ ۱ میلیارد تومان رقم خورد و شاخص این گروه ۱۴/ ۰ درصد رشد کرد تا زیان این گروه از ابتدای سال به ۴/ ۱۰ درصد برسد. معاملات در گروه شرکتهای چندرشتهای صنعتی نیز طبق معمول چند ماه اخیر، کمرمق و با ارزش نازل پیگیری شد. در این گروه ۷/ ۱ میلیون سهم به ارزش ۳۹۰ میلیون تومان دست به دست شد و شاخص گروه با ۴۷/ ۰ درصد افت مواجه شد.
سوپاپی به نام مخابرات
همچنین در روز گذشته ارزش معاملات گروه مخابرات نیز به ۲۳۵ میلیون تومان رسید و بازدهی ۳۵/ ۰ درصدی برای سهامداران این گروه رقم خورد. در این اواخر گروه مخابرات بهعنوان گروهی که ریسک چندانی ندارد و قابلیت رسیدن به بودجه پیشبینیشده در شرکتهای این گروه محتمل است مطرح شده است. اما آمار معاملات تاریخی این گروه نشان از آن دارد که این گروه کمتر مورد توجه سهامداران خرد قرار میگیرد. این گروه از معدود گروههایی است که ابتدای سال جاری تاکنون برای سهامداران خود سودساز بوده است. بازدهی این گروه از ابتدای سال تقریبا ۴/ ۹ درصد بوده است. کم حاشیه و کمریسک بودن این صنعت باعث شده است که این صنعت بهعنوان سوپاپ اطمینان مورد توجه قرار گیرد تا جایی که هربار نیازی به معاملات بلوکی در نماد عادی و رشد دادن صوری شاخص کل باشد، گروه مخابرات از اولین انتخابهای تصمیمگیران خواهد بود. در روز گذشته نمادهای همراه و اخابر به ترتیب با ۵۲/ ۰ و ۱۸/ ۰ درصد رشد مواجه شدند و حقوقیها موفق شدند با معاملات خود قیمت این سهمها را تاحدودی با رشد مواجه کنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/980654/#ixzz3uvNbDQGy
۰۷:۲۹:۴۵ دنیای اقتصاد: در شرایطی که طی ماههای اخیر نرخ ارز بهویژه در بازار آزاد افزایش یافته و همزمان انتظار برای یکسانسازی نرخ ارز در ماههای آینده وجود دارد، هنوز اثرات مثبت آن را در بازار سهام مشاهده نمیکنیم. بهصورت کلی رشد نرخ ارز، به نفع شرکتهای صادراتی و به زیان بنگاههای وابسته به واردات مواد خام است. بررسی اثر این رویدادها بر صورتهای مالی ۴۱ شرکت بورسی در ۶ صنعت مختلف نشان میدهد در نرخهای فعلی دلار، ۱۶ درصد به مجموع سودآوری شرکتهای یادشده افزوده میشود. از سوی دیگر، یکسانسازی نرخ ارز که انتظار میرود در آیندهای نه چندان دور انجام شود، هرچند برای برخی شرکتها که مواد اولیه با نرخ مبادلهای دریافت میکنند و صادرات با نرخ ارز آزاد دارند، موجب حذف درآمد رانتی میشود، اما بر اساس بررسیهای «دنیای اقتصاد»، این موضوع رشد مجموع سودآوری شرکتهای بورسی را سبب میشود. در سه سناریوی ۳۳۰۰، ۳۵۰۰ و ۳۷۰۰ تومانی بهعنوان نرخ واحد احتمالی ارز در آینده، مجموع سودآوری شرکتهای مزبور به ترتیب ۴، ۱۴ و ۲۴ درصد افزایش خواهد یافت. موضوعی که تاکید میکند سهم شرکتهای دارای فروش ارزی در بورس تهران بیشتر بوده و دلار تکنرخی در مجموع میتواند به رشد بازار سهام بهعنوان آینه اقتصاد کمک کند.
گروه بورس- سلیمان کرمی: وابستگی بورس به بازارهای کالایی باعث شده که تغییرات نرخ ارز بر سودآوری این شرکتها نیز اثرات متفاوتی را داشته باشد. در شرایطی که طی ماههای اخیر نرخ ارز به ویژه در بازار آزاد افزایش یافته است و همزمان انتظار برای یکسانسازی نرخ ارز در ماههای آتی وجود دارد، «دنیای اقتصاد» به بررسی اثرات تغییرات نرخ دلار بر صورتهای مالی ۴۱ شرکت بورسی پرداخته است. در شرایط کنونی که نرخ ارز در بازار آزاد ۳۶۴۰ تومان و نرخ ارز در بازار مبادلهای ۳۰۱۲ تومان هستند، در مقایسه با نرخ ارز مفروض در بودجه این شرکتها در مجموع شاهد افزایش ۱۶ درصدی سودآوری این شرکتها خواهیم بود. از سوی دیگر، تغییرات نرخ ارز مبادلهای و آزاد با اعمال نرخی واحد در این بازار بر سودآوری شرکتها اثرگذار است. بر این اساس، سه سناریوی ۳۳۰۰، ۳۵۰۰ و ۳۷۰۰ تومانی بهعنوان نرخ واحد احتمالی ارز در آینده در نظر گرفته شده است. به این ترتیب، در نظر گرفتن حد پایین، متوسط و بالای نرخ مورد نظر برای یکسانسازی در مجموع سودآوری شرکتهای مزبور ۴، ۱۴ و ۲۴ درصد رشد خواهد کرد.
کفه سنگین صادراتیها در رشد سودآوری
«دنیای اقتصاد» در این گزارش به بررسی صورتهای مالی شرکتهای بورسی پرداخته است. در این مطالعه نرخ ارز در ۴۱ شرکت بورسی از ۶ صنعت مختلف بورس تهران، بررسی شده است. گروهها شامل فلزات اساسی، شیمیایی، گروه فرآوردههای نفتی، دارویی، کانههای فلزی و غذایی است. اطلاعاتی که در این گزارش آورده شده، بر اساس آخرین صورتهای مالی منتشرشده روی سامانه «کدال» تا پایان هفته گذشته است. به این ترتیب، نرخ دلاری که شرکتها در آخرین صورتهای پیشبینی سود ارائه دادهاند، با نرخ دلار در شرایط کنونی مقایسه شده است. بنابراین، نرخ دلار در بازار آزاد به ۳۶۴۰ تومان رسیده است که در مقایسه با ارقام مفروض در بودجه شرکتهای صادرکننده بالاتر بوده و در نتیجه سودآوری آنها را بهبود میبخشد. همچنین، نرخ ارز در بازار مبادلهای نیز ۳۰۱۲ تومان است که از نرخ ارز مفروض در عمده شرکتهای وارداتی بالاتر است و موجب کاهش سودآوری آنها میشود. با این حال، برآیند اثرگذاری نرخهای فعلی بر سودآوری شرکتهای مورد بررسی مثبت بود و سودآوری آنها را در مجموع ۱۶ درصد رشد داده است.
در این میان، باید به این موضوع توجه شود که تنها نرخ ارز در صورتهای مالی مورد توجه بوده و از بررسی دیگر موارد مانند تغییرات قیمت جهانی کالاها، به منظور سادهسازی صرف نظر شده است. بر این اساس، فروش صادراتی شرکتها در گروهی مانند فلزات اساسی گرچه روندی مثبت را نشان میدهد، افت شدید قیمتهای جهانی کالا به خصوص فلزات اساسی همچنان فشار سنگینی را بر سودآوری این شرکتها داشته است. در این خصوص، ملی مس ایران (با نماد «فملی») نرخ هر تن مس برای فروش در نیمه دوم سال را معادل ۵۰۰۰ دلار در نظر گرفته است، این در حالی است که نرخ هر تن مس در هفتههای اخیر تا سطح ۴۶۰۰ دلاری نیز افت داشته است و در شرایط کنونی نیز در سطح ۴۷۰۰ دلاری قرار دارد. همچنین، برخی شرکتها خرید و فروش خود را بهطور عمده از بورس کالای ایران انجام میدهند. نرخهای بورس کالا با توجه به نرخ ارز مبادلهای یا آزاد و همچنین با توجه میانگین قیمتهای جهانی روزهای قبل تعیین میشود.
برندگان و بازندگان یکسانسازی نرخ ارز
از ابتدای سال جاری مسوولان اقتصادی کشور به تلاش برای رسیدن به نرخی واحد در بازار ارز کشور تاکید کردند. پس از حصول توافق جامع هستهای به احتمال اجرای این سیاست در بازار ارز طی ۱۰ ماه از تاریخ مزبور (۲۳ تیر) از سوی رئیس بانک مرکزی تاکید شده بود. پس از بسته شدن پرونده هستهای ایران در شورای حکام آژانس انرژی اتمی در هفته گذشته بار دیگر به اعمال نرخی یکسان در بازار مبادلهای و آزاد طی ۵ ماه آینده و از ماههای ابتدایی سال ۹۵ تاکید شد. در شرایط کنونی نرخ دلار در بازار آزاد، در سطح ۳۶۴۰ تومان قرار دارد که فاصله حدود ۶۳۰ تومانی را با نرخ ارز مرجع دارد (هر دلار در بازار مبادلهای به قیمت ۳۰۱۲ تومان معامله شد). فاصله زیاد نرخها در بازارها مانعی در برابر رسیدن به این سیاست ارزیابی میشود. با این حال، بهنظر میرسد دولت به دنبال حذف رانت موجود در بازار ارز و شفافیت لازم در این بازار است. بر این اساس، انتظار میرود نرخ ارز در بازار آزاد با توجه به فشار موجود با روند نزولی مواجه شود. در بازار مبادلهای نیز انتظار شیب تندتر رشد نرخ در بازار مبادلهای وجود دارد. در این میان، شرکتهایی که مواد اولیه خود را با نرخ ارز مرجع خریداری میکنند مانند گروه دارویی، با مشکلاتی در روند سودآوری مواجه میشوند. با این حال، حذف فاصله نرخهای دلار در بازار آزاد و مبادلهای در مجموع به زعم بسیاری از کارشناسان، حرکتی مثبت ارزیابی میشود.
یکسانسازی با کدام نرخ؟
همان طور که اشاره شد، انتظار میرود بانک مرکزی سیاست نرخ یکسان ارز را در ماههای آتی در این بازار اعمال کند. مشابه شرایط کنونی و یکسانسازی نرخ ارز در سال ۸۱ نیز مشاهده شد. در این خصوص، در آن سال بانک مرکزی به منظور حذف فاصله نرخها در بازارهای مختلف، نرخی واحد معادل بیشترین نرخ دلار موجود در بازار را در نظر گرفت. به این ترتیب، با در نظر گرفتن بیشترین نرخ ارز در بازار آزاد در سال ۸۱، روند تکنرخی شدن اتفاق افتاد و برای سالها همان نرخ بدون نیاز به دخالت بانک مرکزی و عرضه ارز تثبیت شد. این در حالی است که برخی دیگر از کارشناسان معتقدند نرخ یکسانسازی باید بر اساس میانگین وزنداری از نرخها در بازار آزاد و مبادلهای باشد و بانک مرکزی در مواقع حساس با ورود در این بازار قیمتها را کنترل کند. بر این اساس و با توجه به نرخ فعلی دلار در بازار آزاد، دو سناریوی ۳۵۰۰ تومان و ۳۷۰۰ تومان بهعنوان حد میانه و حد بالایی یکسانسازی نرخ ارز در این بررسی در نظر گرفته شدهاند. از سوی دیگر، ممکن است بانک مرکزی توجه بیشتری به صنایع مصرفکننده ارز داشته باشد و نرخ یکسانسازی را به سمت ارز مبادلهای متمایل کند. بنابراین، سناریوی حد پایینی با نرخ ۳۳۰۰ تومان نیز مورد بررسی قرار گرفته است که احتمال کمتری برای اجرا دارد.
همان طور که اشاره شد، انتظار میرود، نرخ دلار در فاصله قیمتی نرخ ارز مبادلهای و نرخ ارز آزاد قرار گیرد. به این ترتیب، سه نرخ ۳۳۰۰، ۳۵۰۰ و ۳۷۰۰ تومان بهعنوان نرخهای احتمالی دلار پس از یکسانسازی در نظر گرفته شده است. به این ترتیب، در سناریوهای مزبور به ترتیب ۴، ۱۴ و ۲۴ درصد رشد سودآوری در شرکتهای مورد بررسی را شاهد هستیم. این امر تاکید میکند سهم شرکتهای ارزآور در بورس تهران بالا بوده و حتی حذف رانت ارز با تکنرخی شدن در نرخهای بالاتر از ارز مبادلهای فعلی موجب بهبود سودآوری شرکتهای بورسی خواهد شد. در ادامه بررسیهای انجام شده در ۶ صنعت بورسی بهطور جداگانه آورده شده است.
صعود سود فلزات با دلار
فروش شرکتهای فلزات اساسی به دو عامل قیمت جهانی کالا و همچنین نرخ دلار در بازار بستگی دارد. افت مداوم قیمت فلزات در بازار جهانی فشار زیادی بر سودآوری این شرکتها وارد کرده است. کاهش سودآوری این شرکتها را در صورتهای مالی ۶ ماهه نسبت به دورههای پیشین با ادامه افت شاخص کالایی شاهد بودیم. در شرایط کنونی نیز ادامه افتقیمتهای جهانی نگرانیها از مبالغ و همچنین مقادیر فروش شرکتها را تشدید کرده است. از سوی دیگر، رشد نرخ دلار اثر مثبتی بر سودآوری این شرکتها دارد. در این شرایط، پایینتر بودن نرخ دلار مفروض در صورتهای مالی این شرکتها نسبت به نرخ کنونی ارز میتواند از افت شدید سودآوری این شرکتها جلوگیری کند. بر این اساس، با در نظر گرفتن نرخ دلار ۳۶۴۰ تومانی (بدون لحاظ تغییرات قیمتهای جهانی)، ۸ شرکت مورد بررسی از این گروه با رشد میانگین ۳۱ درصدی در روند سودآوری مواجه شدهاند. مبنای محاسبه خرید مواد اولیه نیز در برخی از این شرکتها بهصورت مبادلهای (مانند «فاسمین») است. سناریوهای تکنرخی شدن اثرات متفاوتی را بر سودآوری صنعت فلزات اساسی خواهد داشت. در این میان، کاهش نرخ دلار از سطوح کنونی به منظور تحقق نرخی واحد در بازار ارز، بسته به سناریوی احتمالی متغیر خواهد بود. بهطور کلی کاهش نرخ ارز در شرایط افت قیمتهای جهانی سودآوری این شرکتها را با مشکلات عدیدهای روبهرو میسازد.
وابستگی قیمت محصولات شرکتهای پتروشیمی به قیمتهای جهانی و نرخ دلار کاملا مشخص است. محصولات این گروه نیز مطابق با فلزات اساسی روند نزولی قیمتهای جهانی را تجربه کرده است. در صورتهای مالی این شرکتها نیز کمتر بودن نرخ دلار مفروض بودجه نسبت به نرخ کنونی دلار، عاملی در جهت تعدیل افت قیمتهای جهانی است و در مواردی میتواند حتی تعدیلات مثبت سود این شرکتها را رقم بزند. در اینخصوص، در هفتههای اخیر پتروشیمی جم سود هر سهم خود را با توجه به افزایش نرخ دلار، با رشد ۵/ ۱۲ درصدی به بازار ارائه داده است. از سوی دیگر، در گروه شیمیایی نمادهایی به جز پتروشیمیها نیز حضور دارند. تغییرات نرخ ارز بر این شرکتهای تولیدکننده مواد شوینده نسبت به همگروهیها متفاوت است. با توجه به واردات مواد اولیه و فروش صادراتی این شرکتها افزایش نرخ ارز میتواند رشد هزینهها را به دنبال داشته باشد. پایین بودن نرخ دلار در خرید مواد اولیه نسبت به نرخ دلار در بازار آزاد، سودآوری شرکتی مانند پاکسان را میتواند تا ۲۵ درصد کاهش دهد.
انتظار بهبود سودآوری پالایشیها با رشد نرخ ارز
در گروه فرآوردههای نفتی رشد نرخ دلار اثر مثبت را بر سودآوری شرکتها خواهد داشت. در مشاهدات تغییرات سودآوری این شرکتها در سالهای گذشته نیز این موضوع کاملا مشخص است. جهش سودآوری شرکتها در سال ۹۱ و ۹۲ با جهش نرخ دلار، رشد شدید قیمت این نمادها را در این سالها به دنبال داشت. نرخ تسعیر در شرکتهای پالایشی، نرخ مبادلهای است. رشد نرخ دلار بهطور همزمان بر خرید و فروش این شرکتها اثرگذار خواهد بود. با این حال رشد نرخ ارز مبادلهای، افزایش سودآوری این شرکتها را به دنبال داشته است. همانطور که اشاره شد، نرخ ارز در صورتهای مالی این شرکتها بر اساس بازار مبادلهای تعیین میشود. در این شرایط، این انتظار وجود دارد که با یکسانسازی، نرخ ارز مرجع با رشد مواجه شود. رشد نرخ ارز اثرات مثبت چشمگیری را به دنبال خواهد داشت. بررسی در صورتهای مالی «شسپا» اما حاکی از افزایش سودآوری در نرخهای کنونی ارز (معادل ۱۴ درصد) است. با افزایش نرخ مرجع هزینه این شرکت افزایش مییابد، در نتیجه، یکسانسازی نرخ ارز اثری متفاوت بر این نماد نسبت به دیگر نمادها خواهد داشت.
فشار واردات بر سودآوری داروییها
صادرات، مقادیر کمی از فروش شرکتهای دارویی را به خود اختصاص میدهد. از سوی دیگر، بخشی از خرید مواد اولیه در این شرکتها بهصورت وارداتی است. بر این اساس، افزایش نرخ ارز میتواند اثری منفی بر سودآوری این شرکتها داشته باشد. بهطور کلی شرکتهای دارویی نرخ تسعیر ارز در واردات را بر اساس بودجه مصوب کشور معادل ۲۸۵۰ تومان در صورتهای مالی اعمال کردهاند. در این شرایط افزایش نرخ ارز مبادلهای بر سود این شرکتها فشار وارد میکند. در این میان افزایش نرخ ارز مرجع با یکسانسازی نرخ ارز میتواند فشار بر سودآوری این شرکتها را افزایش دهد.
رشد هزینه روغنیها با دلار
شرکتهای گروه مواد غذایی شامل گروههای متفاوتی مانند فرآوردههای روغنی و لبنی هستند. وابستگی شدید شرکتهای تولیدکننده روغن مانند «غبشهر» و «غمارگ» به واردات روغن خام، میتواند در شرایط رشد نرخ ارز مرجع بر سودآوری این شرکتها فشار وارد کند. نرخ ارز مرجع در صورتهای مالی این شرکتها معادل ۳۱۰۰ تومان برای سال مالی آتی در نظر گرفته شده است. در حالی که نرخ کنونی ارز در بازار مبادلهای معادل ۳۰۱۲ تومان است. این موضوع میتواند کاهش هزینهها را به دنبال داشته باشد. در نقطه مقابل در صورت افزایش نرخ ارز مرجع با یکسانسازی، فشار بر سودآوری این شرکتها افزایش مییابد. در میان نمادهای این گروه فروش صادراتی نماد «غپاک» در شرایط رشد نرخ ارز در ماههای اخیر میتواند سود این شرکت را با رشد مواجه کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/980645/#ixzz3uvNVqoer
۰۷:۲۸:۵۳ گروه خودرو: تسهیلات ۲۵ میلیونی به خریداران خودرو از همان ابتدا با حاشیههایی از سوی متولیان آن همراه شد؛ بهطوریکه در ابتدا قرار بر تداوم ارائه تسهیلات مذکور تا ۶ ماه آینده بود حال آنکه با گذشت ۶ روز بنا به تذکر بانک مرکزی، خودروسازان فروش خودرو را متوقف کردند از سوی دیگر در زمان رونمایی از بسته دولت بازپرداخت تسهیلات، هفت ساله اعلام شد که با شروع ثبتنام متقاضیان، هفت سال به چهار سال تغییر کرد.
هر چند دو مورد یاد شده تنها حاشیههای تسهیلات ۲۵ میلیونی نبود چرا که فروش بیش از ظرفیت وام تخصیص یافته یا دریافت چک تضمین برای تحویل خودرو بدون اطلاع قبلی مشتریان را نیز باید به لیست حاشیههای این تسهیلات اضافه کرد، اما حالا قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتوگویی به بیان جزئیات مذاکرات در دولت برای پرداخت وام ۲۵ میلیون تومانی خودرو پرداخت. به گزارش تسنیم وی در ابتدا با تشریح دلایل پرداخت وام به مشتریان خودرو عنوان کرده که در حال حاضر خودروسازان نسبت به سال گذشته حدود ۳۵۰ هزار دستگاه کمتر تولید کرده اند که این کمبود در فروش خودرو، قطعهسازان را هم با چالش مواجه ساخته؛ چراکه اگر خودروسازان پولی برای پرداخت به قطعهسازان نداشته باشند، صنعت قطعهسازی با چالش مواجه خواهد شد. وی تاکید کرده که اشتغال این بخش ۶۰۰ هزار نفر برآورد میشود، به همین دلیل با وجود اشکالاتی که در این صنعت وجود دارد، نمیتوان نسبت به آن بیتفاوت بود و باید از آن دفاع کرد. مجتبی خسرو تاج همچنین با اشاره به جلساتی با مسوولان بانک مرکزی و تقبل تعداد ۱۰۰ هزار فقره وام از سوی این بانک تاکید کرده که نظر نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت بر ۳۵۰ هزار وام خودرو بوده است.وی دلیل عدم اعلام عمومی برای تعیین سقف تسهیلات ۲۵ میلیونی را نامشخص بودن استقبال مردمی خوانده و توضیح داده که توقعی از این استقبال نداشتیم. خسرو تاج در ادامه اظهار کرده که طبق دستور نعمتزاده، خودروسازان باید مسوولیت ثبتنامهای خارج از ظرفیت بانک مرکزی را بپذیرند.
۰۷:۲۸:۱۵ گروه بازار پول: بررسیها نشان میدهد که میزان رشد نقطه به نقطه مانده سپردهها در شهریور سال جاری به ۷/ ۲۳ درصد رسیده است، این در حالی است که در این ماه رشد نقطه به نقطه مانده تسهیلات معادل ۱/ ۱۵ درصد بوده است. رشد بالای سپردهگیری نسبت به تسهیلاتدهی باعث شده که نسبت تسهیلات به سپرده (با کسری قانونی) در شهریور ماه به رقم ۹/ ۸۶ درصد برسد که این رقم کمترین میزان از ابتدای سال ۸۸ است. این رقم در برخی از سالها به دلیل سرکوب نرخ تسهیلاتدهی در مقابل سپردهگیری به بالای سطح ۱۱۰ درصد رسیده بود که با مثبت شدن نرخ واقعی سود در ماههای گذشته بهبود یافته و از نقطه جوش فاصله گرفته است.
گذر از مرز ۹۰۰ هزار میلیارد تومان
آخرین آمار بانک مرکزی از مانده سپرده ریالی و ارزی بانکها نشان میدهد که این رقم در شهریور سال جاری به عدد ۹۲۹ هزار و ۷۴۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. این میزان در مرداد ماه معادل ۹۱۲ هزار و ۷۶۶ هزار میلیارد تومان ثبت شد. بنابراین طی یک ماه معادل ۹/ ۱ درصد به مانده سپرده بانکی افزوده شده است. رشد ماهانه سپردهها در شهریور ماه سال گذشته معادل ۵/ ۱ درصد بود. بنابراین وضعیت منابع بانکها در شهریور سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل بهتر بوده است. میانگین رشد ماهانه سپردهگیری در نیمهنخست سال جاری معادل ۱/ ۲ درصد بوده است. این رقم در متوسط ماههای سال ۱۳۹۳ معادل ۵/ ۱ درصد ثبت شده است. بنابراین با توجه به اینکه اصولا در نیمه دوم هر سال رشد سپردهگیری نسبت به نیمه نخست سال روند افزایشی در پیش میگیرد، میتوان امیدوار بود که وضعیت رشد منابع بانکها نسبت به سال قبل در سطح بهتری قرار گیرد. در نیمه نخست سال جاری، تیر ماه با ثبت رشد ۲/ ۳ درصدی بیشترین مقدار در ماههای سال جاری بوده است. این رقم از ابتدای سال ۹۳ نیز بیشترین رشد بوده است. دیگر آماری که نشان میدهد روند مانده سپرده بانکها بهبود یافته، تغییرات سالانه (نقطه به نقطه) این آمار است. مطابق بررسیها، رشد مانده سپردهها در شهریور ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷/ ۲۳ درصد رشد داشته است. این رقم از مهرماه سال گذشته تا آخرین ماه نیمه نخست سال جاری بیشترین مقدار بوده است.
بازگشت صعودی سپردهگیری
اگر یک نمای کلی از رشد سالانه سپردهگیری در یک سال گذشته متصور باشیم، میتوان یک حالت سهمی شکل برای آن در نظر گرفت. این متغیر در نخستین ماه سال ۹۳ با ثبت رشد ۴۰ درصد بیشترین میزان در دو سال گذشته بوده است، اما پس از این ماه، روند صعودی رشد سپردهها با تعیین نرخ سود دستوری برای سپردههای بانکی در ابتدای سال گذشته تغییر مسیر داد. مطابق آمارها طی سال ۹۳ معادل ۲۰ واحد درصد از رشد سالانه مانده کاسته شد و در اسفند ماه رشد نقطهبه نقطه مانده سپردهها به کمتر از ۲۰ درصد رسید. اما مجموع عوامل در سال جاری باعث شد که روند سپردهگیری بازهم در مسیر افزایشی قرار گیرد. یکی از این عوامل فاصله قابل توجه نرخ تورم و نرخ اسمی سپردههای بانکی است. با توجه به اینکه نرخ تورم نقطه به نقطه در مرز تکرقمی شدن قرار دارد، میانگین نرخ مانده سپردهها رقمی حدود ۲۰ درصد است و این موضوع باعث میشود که نرخ واقعی سود سپرده عددی حدود ۱۰ درصد باشد. این در حالی است که در سالهای گذشته با سرکوب نرخ سود بانکی از یکسو و تورم بالا از سوی دیگر، سپردهگذاری در بانکها بهعنوان اولویت چندم قرار داشت. اما اکنون با مثبت شدن نرخ سود واقعی و همچنین بازدهی پایین بازارهای دارایی و بازار سرمایه، گزینه نخست برای سرمایهگذاری، بانکها و موسسات اعتباری هستند. این روند، بازار پول را بهعنوان پربازدهترین بازار در سال جاری نیز معرفی میکند که از ریسک کمتری نیز نسبت به سایر بازارها برخوردار است.
کاهش غیردستوری و رشد سپردهگیری
موضوع دیگری که وجود دارد این است که در ماههای اخیر نرخ سود بین بانکی کاهش، اما میزان سپردهگیری بانکها افزایش یافته است و در سطح قابل قبولی قرار دارد. در سالهای گذشته، تعیین دستوری نرخ سود بانکی باعث شده بود کمی از رشد سپردهگیری کاسته شود. این روند بهخصوص در آمارهای سال ۹۳ مشهود است. اما در سال جاری به خصوص از ابتدای تابستان با سیاستهای کنترلی در نرخ سود بین بانکی، این متغیر در مسیر نزولی قرار داشت و تا ابتدای آذر ماه این نرخ به زیر ۲۲ درصد رسید اما بهرغم کاهش نرخ بازار بین بانکی، روند سپردهگیری بانکها با مشکلی روبهرو نشده و حتی از تیر ماه روند نزولی رشد نقطه به نقطه سپردهگیری متوقف و در مسیر صعودی قرار گرفته است. این در حالی است که اگر نرخ سود سپردهها به شکل دستوری کاهش یابد، این احتمال وجود دارد بانکها و موسسات اعتباری با فرار سپرده روبهرو شوند.
اثرکاهش نرخ سپرده قانونی
بانک مرکزی علاوه بر میزان مانده سپردهها میزان سپردهها با کسری قانونی را نیز منتشر میکند. مطابق این آمارها در شهریور ماه میزان کسری قانونی سپردههای بانکی به ۱۰۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. بانک مرکزی اعلام کرده با بررسی عملکرد بانکها میزان سپرده قانونی را از صفر تا ۳ درصد کاهش خواهد داد. اگر بهطور میانگین این رقم را معادل ۵/ ۱ درصد در نظر بگیریم، میتوان عنوان کرد که رقمی معادل ۶/ ۱ هزار میلیارد تومان در اختیار بانکها قرار خواهد گرفت. البته هنوز آماری درخصوص عملکرد بانکها و نسبتهای سپرده قانونی بهطور کامل منتشر نشده است.
بهبود روند منابع به مصارف
آخرین آمارها نشان میدهد که میزان مانده تسهیلات بانکی در شهریور ماه به رقم ۷۱۵ هزار و ۹۶۴ میلیارد تومان رسیده است. براساس این آمار رشد ماهانه تسهیلات در شهریور ماه به ۴/ ۱ درصد رسیده است. همچنین رشد سالانه یا نقطه به نقطه مانده تسهیلات معادل ۵/ ۱۵ درصد گزارش شده است. این روند نشان میدهد که در شهریور ماه میزان سپردهگیری از میزان تسهیلاتدهی سبقت گرفته است. یکی از نسبتهایی که میزان منابع و مصارف بانکها را نشان میدهد میزان نسبت تسهیلات به سپرده (با کسری قانونی) است. نرم استاندارد این رقم برای داشتن یک وضعیت مناسب حداقلی معادل ۸۵ درصد است. این رقم در سالهای گذشته به دلیل پایین نگهداشتن دستوری نرخ سود تسهیلات، به بالای ۱۱۰ درصد رسیده بود. اما با روند مناسب سپردهگیری و تسهیلاتدهی این رقم در شهریور ماه سال جاری به حدود ۹/ ۸۶ درصد رسیده است. این رقم نسبت به سالهای گذشته کاهش قابلتوجهی یافته است و به سطح استاندارد موردنظر رسیده است. ادامه این روند با کاهش میزان مطالبات غیرجاری میتواند به روند بهبود منابع بانکها و چرخش جریان نقدینگی در بازار پول کمک کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/980658/#ixzz3uvN7PCX6
۰۷:۲۷:۵۸ مرکز آمار ایران با ارائه گزارشی از افزایش ۳۱درصدی شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در سال ۹۳ خبر داد. این در حالی است که نرخ جهانی مواد معدنی از سال گذشته تاکنون کاهش چشمگیری یافته است. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)، در بین مواد معدنی مختلف بیشترین افزایش مربوط به سنگ گچ، سنگ نمک و کرومیت بوده؛ بهطوری که این دو ماده معدنی رشد سه رقمی را تجربه کردند و به ترتیب به۲۰۰درصد،۱۸۲درصد و ۱۵۴درصد رسیدند.
شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن، تغییرات قیمت مواد معدنی تولیدشده (به منظور فروش) را نشان میدهد. این شاخص، مهمترین ابزار بررسی عرضه مواد معدنی و روند قیمتها به شمار میآید و کاربردهای گوناگونی از جمله برآورد حسابهای ملی کشور به قیمتهای ثابت و ارزیابی برنامههای توسعه اقتصادی دارد. در این طرح ۳۲ فعالیت معدنی و ۶۱ ماده معدنی تحت پوشش قرار داده شده است. مرکز آمار ایران در این گزارش ۴۳۲ معدن در حال بهرهبرداری را مورد بررسی قرار داده است. طبق این گزارش شاخص تولیدکننده بخش معدن در سال گذشته به ۳/ ۲۱۳ واحد رسید که رشد ۳/ ۳۱ درصدی نسبت به سال ۹۲ پیدا کرد. سهم رشد در فصلهای بهار ۷/ ۱۸، تابستان ۹/ ۳۳، پاییز ۶/ ۳۶درصد و زمستان ۵/ ۳۵ درصد (نسبت به سال ۹۲) بوده است. در این گزارش سال ۹۰ بهعنوان سال پایه منظور شده است.
سنگآهن ۴۰درصد و سنگ گچ ۲۰۰درصد
در میان مواد معدنی مختلف شاخص قیمت استخراج در سنگآهن با جهش ۷/ ۴۰ درصدی، زغالسنگ با افزایش ۸/ ۱۸درصدی، سنگ مس با رشد ۴/ ۱۸درصدی، سنگهای تزئینی با رشد ۱/ ۲۹ درصدی، سنگآهک با افزایش ۲۴درصدی، شن و ماسه با رشد ۷/ ۲۶درصدی، سنگ لاشه با افزایش ۳/ ۲۱درصدی، کائولن و خاک نسوز با رشد ۶/ ۵۵درصدی، کرومیت با افزایش ۱۵۴درصدی، سنگ گچ با رشد ۳/ ۲۰۰ درصدی، سنگ نمک با افزایش ۱۸۲درصدی و سنگ باریت با رشد ۶/ ۳۳درصدی همراه شدند؛ اما استخراج سرب و روی و فیروزه با کاهش شاخص قیمت تولیدکننده همراه شدند که مرکز آمار اشارهای به عدد آن نکرده است. در این گزارش شاخص قیمت استخراج میکا، نیز بدون تغییر نسبت به سال قبل مانده است. از سوی دیگر این گزارش نشان میدهد شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در سال۹۲ نسبت به ۹۱ با ۵/ ۳۱درصد رشد همراه شد. در این گزارش همچنین تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده هر فصل نسبت به فصل پیش از خود نیز مقایسه کرده است؛ بهطوری که تغییر شاخص فوق در بهار ۹۳ نسبت به فصل قبل از آن با ۶/ ۱۰درصد افزایش، تابستان نسبت به بهار با ۹/ ۱۴درصد رشد، پاییز نسبت به تابستان با ۵/ ۸درصد افزایش و زمستان نسبت به پاییز ۹۳ برابر با ۱/ ۲درصد کاهش داشته است.
۰۷:۲۶:۵۶ کاهش قیمتها در بازار فولاد دیگر شتاب گذشته را نداشته و قیمتهای پایین موجود عمق چندانی ندارد. با توجه به شرایط کلی در بازار احتمال نزدیک شدن نرخهای مورد معامله به کف قیمتی شدت گرفته که میتواند سیگنال مهم و مثبتی برای کل بازار با تثبیت نرخها تلقی شود. به گزارش اقتصادنیوز، با آغاز به کار بازار فولاد در هفته جاری شاهد کاهش محدود قیمتها هستیم ولی جنس این افت نرخها تا حدودی با گذشته تفاوت دارد زیرا به تمام عرضهها سرایت نکرده بلکه نشاندهنده رقابت بین فروشندگان برای کسب مشتری با کاهش قیمتهای پیشنهادی است. در صورت حذف این قبیل کالاهای ارزانقیمت در بازار، میتوان به تثبیت بازار و بازگشت جریان غالب فروش به کانالهای اصلی امیدوار بود که از کاهش بیشتر قیمتها جلوگیری خواهد کرد.
به عبارت سادهتر میتوان از نزدیک شدن قیمتها به کف بنیادین آن در بازار داخلی خبر داد که رخداد بسیار مهمی به شمار میآید و البته نیاز به تحلیل و تفسیر بیشتری دارد. در بازار قراضه شاهد کاهش عرضهها و پایین بودن سطح قراضه مرغوب در انبارها هستیم که باعث شده تا قیمت این کالا در هفته گذشته نوسان داشته باشد. با توجه به کاهش جمعآوری و عرضه این کالای مهم در روزهای سرد سال به نظر میرسد کف قیمتی این ماده اولیه کشف شده باشد؛ بنابراین باید از این پس منتظر تثبیت قیمت شمش باشیم. هرچند که هماکنون با متوسط ۱۰۰۰ تومان در هر کیلوگرم در حال نوسان است. در صورت تثبیت بهای شمش قطعا کف قیمتی انواع میلگردهای نوردی در مدت کوتاهی شناسایی خواهد شد که این سیکل میتواند در نهایت کف قیمتی را در بازار فولاد تعیین کند. از سوی دیگر کارخانههای ذوب آهن اصفهان و فولاد نیشابور نیز به نظر میرسد که به فکر مدیریت بازار هستند تا قیمتها از سطوح پایین فعلی کمتر نشود. با توجه به شائبه مدیریت بازار از سوی این تولیدکنندگان مطرح، میتوان به تثبیت قیمتها امیدوار بود. این در حالی است که در صورت تثبیت قیمت این تولیدکنندگان مادر، تولیدکنندگان نوردی نیز تلاش خواهند داشت تا از این شرایط با رقابت منفی و کاهش قیمتهای پیشنهادی سود جسته و با کاهش قیمتهای خود، حجم فروش خود را افزایش دهند. البته تثبیت بهای شمش اجازه نخواهد داد تا این رویکرد با قدرت چندانی پیگیری شود زیرا نرخهای فروش از قیمت تمامشده پایینتر خواهد رفت که رخدادی غیرقابل باور به شمار خواهد رفت.
۰۷:۲۶:۳۹ خبرگزاری تسنیم: وزیر نیرو از طلب ۴۵۰۰ میلیارد تومانی صنعت از مشترکان برق خبر داد و گفت: صنعت برق نمیتواند این طلب را وصول کند.
حمید چیتچیان در جشنواره پژوهش و فناوری وزارت نیرو اظهار کرد: آب و برق کشور با مشکلاتی مواجه است که برای حل آنها باید راهکارهایی اساسی بیندیشیم و اجرا کنیم؛ اما کلید حل مشکلات در کارهای تحقیقاتی و رشد علم است که باید به این مساله توجه ویژهای شود. وی افزود: در حال حاضر کشور با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکند که یکی از این مشکلات خشکسالی ۱۵ ساله است و بهرغم اینکه طی دو، سه ماه اخیر بارندگیهای خوبی داشتهایم، اما نمیتوان گفت که مشکلات آبی با این مسائل برطرف میشود. وزیر نیرو به مشکلات اقتصاد آب و برق اشاره کرد و گفت: باید برای سیکل معیوب اقتصاد آب و برق برنامه ریزی کلان و جامعنگری صورت بگیرد. وی افزود: هم اکنون صنعت برق کشور ۴۵۰۰ میلیارد تومان از مشترکان خود طلب دارد که نمیتواند آنها را وصول کند و باید به این مساله توجه کرد که این موضوع یک مساله اجتماعی و اقتصادی است.
وزیر نیرو همچنین در واکنش به موضوع ادغام وزارتخانههای نفت و نیرو گفت: وزارت نیرو با این ایده مخالف است و موضوع باید ابتدا در دولت مطرح و اگر تصویب شد، انحلال اجتنابناپذیر است. چیتچیان افزود: من به شخصه به عنوان کسی که سالها در بدنه وزارت نیرو فعالیت کردهام، این مساله را قبول ندارم و مخالف ادغام نفت و نیرو هستم. وزیر نیرو با تاکید بر اینکه این دو وزارتخانه هر دو مسوولیتهای گستردهای دارند، افزود: اما باید ببینیم کارشناسان سازمان مدیریت و برنامهریزی بر چه مبنایی این پیشنهاد را دادهاند و اکنون زود است که بدون بررسی در هیات دولت بخواهیم نظر دهیم که این پیشنهاد اجرایی خواهد شد یا خیر.
این عضو کابینه دولت یازدهم تصریح کرد: طرح پیشنهادی سازمان مدیریت و برنامهریزی مبنی بر انحلال وزارت نیرو و تشکیل وزارت انرژی باید در دولت مطرح شده و مورد بررسی قرار بگیرد. این موضوع در حال حاضر در حد یک پیشنهاد است و اگر دولت با آن موافقت کند، به عنوان لایحه برنامه ششم توسعه به مجلس ارائه خواهد شد و ما نیز تابع نظر دولت هستیم. چیتچیان در پاسخ به اینکه آیا برای افزایش نرخ آب و برق در سال ۹۵ تصمیمی اتخاذ شده است؟ گفت: تا این لحظه هیچ تصمیمی برای تعدیل نرخهای مصرفی آب و برق گرفته نشده است.
۰۷:۲۵:۲۷ دنیای اقتصاد: سازمان بینالمللی آنکتاد در مطالعهای اقدامات سیاستی سرمایهگذاری ۲۵ کشور جهان را در بازه زمانی ژوئن تا سپتامبر سال ۲۰۱۵ مورد بررسی قرار داده است. در گزارش آنکتاد آمده است که این ۲۵ کشور، ۴۱ راهکار سیاستی در زمینه سرمایهگذاری خارجی را به اجرا گذاشتهاند. آزادسازی سرمایهگذاری و راهکارهای تشویق سرمایهگذاری در صنایع مختلف، بخش عمده این سیاستها را به خود اختصاص میدادند. از سوی دیگر، کشورهای مورد بررسی راهکارهای جدیدی را برای ورود و استقرار سرمایهگذاران خارجی تدوین کرده و بیشتر آنان محدودیت مالکیت خارجی را لغو کردند.
گروه اقتصاد بینالملل: وزارت صنعت، معدن و تجارت اوایل آذر ماه امسال با انتشار بسته راهنما برای سرمایهگذاران خارجی، مسیر ورود سرمایه به ایران را مشخص کرد. این در شرایطی است که سازمان بینالمللی آنکتاد در مطالعهای اقدامات سیاستی سرمایهگذاری ۲۵ کشور را در بازه زمانی ژوئن تا سپتامبر سال ۲۰۱۵ میلادی مورد بررسی قرار داده است. نگاهی به استراتژی کشورهای دیگر در مورد سرمایهگذاری خارجی میتواند راهگشای ایران در جذب سرمایههای خارجی باشد. در گزارش آنکتاد آمده است که این ۲۵ کشور، ۴۱ راهکار سیاستی در مورد سرمایهگذاری خارجی را در بازه زمانی ژوئن تا سپتامبر ۲۰۱۵ به اجرا گذاردند. آزادسازی و راهکارهای تشویق سرمایهگذاری در صنایع مختلف، بخش عمده این سیاستها را به خود اختصاص میدادند. در همه سیاستهای تشویق سرمایهگذاری، معافیتهای مالیاتی یا تسهیل فرآیند سرمایهگذاری گنجانده شده بود. توافقات بینالمللی سرمایهگذاری نیز در حال گسترش است و تلاشها در این زمینه در سطح منطقهای و فرامنطقهای شدت گرفته است (تلاشهایی همچون مذاکرات شراکت دوسوی اقیانوس آرام). طی دوره مورد بررسی آنکتاد، کشورها توانستند به هفت مورد توافق بینالمللی سرمایهگذاری دست یابند که از این تعداد چهار مورد پیمانهای دوجانبه سرمایهگذاری و سه مورد از انواع دیگر توافقات بینالمللی سرمایهگذاری بودند که موجب شدند تعداد این توافقات بینالمللی در سطح جهان به ۳۳۰۰ مورد افزایش یابد.
امروزه اقتصاددانان و دولتها همگی بر اهمیت حیاتی سرمایهگذاری خارجی اتفاقنظر دارند و بر این باورند که سرمایهگذاری خارجی ابزاری برای رشد و توسعه است. با وجود اهمیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی در فرآیند حرکت به سمت اقتصاد جهانی، متاسفانه سهم ایران از سرمایهگذاری مستقیم خارجی جهان بسیار ناچیز بوده است. کشورهایی که در بررسی آنکتاد شرکت داشتند، سیاستهای سرمایهگذاری جدیدی را در دوره مورد بررسی به کار گرفتند که هدفشان ایجاد شرایط مطلوبتر برای سرمایهگذاری بوده است. ۴۱ راهکار مورد استفاده توسط این ۲۵ کشور، در صنایع مختلفی همچون حملونقل هوایی، مخابرات و تجارت الکترونیک بهکار گرفته شدند. عمده این راهکارها با در نظر گرفتن ملاحظات امنیت ملی و استراتژیک کشورها مورد استفاده قرار گرفتند، راهکارهایی همچون تدوین قوانین و مکانیسمهای جدید برای تصویب سرمایهگذاری مستقیم خارجی در بخشهای استراتژیک اقتصاد ملی یا بهکارگیری قوانین موجود برای بخش مسکن. بر اساس این بررسی، در دوره ژانویه تا سپتامبر ۲۰۱۵، سهم آزادسازی سرمایهگذاری و راهکارهای تشویقی از کل سیاستهای سرمایهگذاری بالغ بر ۸۵ درصد بود. در کل، ۱۳ کشور از این ۲۵ کشور، راهکارهای سیاستی جدیدی را برای ورود و استقرار سرمایهگذاران خارجی تدوین کردند و بیشتر آنان محدودیت مالکیت خارجیها را لغو کردند یا فرصتهای سرمایهگذاری جدیدی را ایجاد کردند. این ۱۳ کشور شامل آنگولا، آرژانتین، چین، جمهوری دموکراتیک کنگو، فرانسه، یونان، هندوستان، مالدیو، نیوزیلند، لهستان، پرتغال، عربستان سعودی و ویتنام بود.
از جمله قابلتوجهترین راهکارهایی که برخی از این کشورها در زمینه سرمایههای خارجی به کار گرفتند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• آرژانتین قانونی را به اجرا گذارد که در آن از دولت خواسته شده است تایید کنگره را برای فروش سهام دولت در شرکتهای آرژانتینی اخذ کند.
• چین اجازه داد کسبوکارهای حوزه تجارت الکترونیک که مالکیت کامل آنها خارجی است، به کشور راه یابند و سرمایهگذاران خارجی را مجاز به راهاندازی بانک و شرکتهای مالی کرد. علاوه بر این، محدودیتها بر سر راه سرمایهگذاری خارجی در بازار املاک و مستغلات را تسهیل کرد. چین همچنین یک قانون امنیت ملی را به تصویب رساند که بر اساس آن دولت مجاز خواهد بود بررسیهای امنیتی خود را بر سرمایهگذاریهای تجاری خارجی انجام دهد.
• فرانسه، یونان و پرتغال چند شرکت و زیرساخت مربوط به حوزه حملونقل خود را به بخش خصوصی واگذار کردند.
• هندوستان با ارائه یک راهکار تلفیقی، تفاوتهای قانونی بین اشکال مختلف سرمایهگذاری خارجی را از میان برداشت. این اشکال مختلف سرمایهگذاری خارجی شامل سرمایهگذاری مستقیم خارجی، پرتفولیو، سرمایهگذاری هندیهای غیرمقیم و مشارکت خارجی در فعالیتهای اقتصادی است. بر این اساس، مجوز ورود سرمایه مستقیم خارجی در فعالیت «وایت لیبل ایتیام» با سهم صددرصد کل سرمایهگذاری، صادر شد. این کشور همچنین سهم پروژههای سرمایهگذاری مستقیم خارجی را که نیازمند تصویب اولیه هستند، افزایش داد.
• مالدیو برای نخستین بار در تاریخ، مالکیت زمین توسط خارجیها را به تصویب رساند.
• نیوزیلند خرید گسترده یک مزرعه داخلی توسط یک سرمایهگذار خارجی را متوقف کرد. این فروش زمین منافع چندانی برای کشور در بر نداشت، اما مزرعه مورد نظر جزو داراییهای حساس ملی به شمار میرود.
• محدودیت مالکیت خارجیها در شرکتهای دولتی ویتنامی که تا پیش از این سقف ۴۹درصدی داشت برداشته شد اما در عین حال محدودیتهایی که از پیش برای برخی از بخشهای حساس اقتصادی تعیین شده بود، همچنان به قوت خود باقی ماند.
راهکارهای عملیاتی سرمایهگذاری
از تعداد ۲۵ کشور، هفت کشور بولیوی، شیلی، چین، هندوستان، جمهوری کره، روآندا و ویتنام راهکارهایی را در زمینه فعالیت سرمایهگذاران پس از استقرار در کشور میزبان به اجرا گذاردند. به عنوان مثال:
•در بولیوی یک قانون جدید مصالحه و داوری به تصویب رسید.
• چین اجازه داد بنگاههایی که سرمایه آنها خارجی است، هر زمان که مایل بودند، سرمایه خارجی خود را به واحد پول چین تبدیل کنند.
• جمهوری کره اجازه داد شرکتهای خارجی در طول دو سال نخست فعالیتشان، کارمندان غیرکرهای بیشتری را جذب کنند.
تسهیل و مشوقهای سرمایهگذاری
۶ کشور از ۲۵ کشور مورد بررسی شامل آنگولا، شیلی، اندونزی، پرتغال، فدراسیون روسیه و روآندا راهکارهایی را برای تشویق یا تسهیل سرمایهگذاری به اجرا گذاردند. در کل میتوان گفت این کشورها معافیت مالیاتی را برای سرمایهگذاریها اعمال یا مراحل سرمایهگذاری را تسهیل کردند. به عنوان مثال:
• آنگولا یک قانون جدید سرمایهگذاری بخش خصوصی را به تصویب رساند تا معافیت مالیاتی و کاهش مراحل بوروکراتیک را به سرمایهگذاران خارجی (بدون توجه به میزان سرمایهگذاری) و به سرمایهگذاران داخلی (با حذف شرط حداقل سرمایه) ارائه کند.
• شیلی یک قانون جدید بهعنوان چارچوب سرمایهگذاری خارجی را به تصویب رساند. بر اساس این قانون، یک آژانس ترویج سرمایهگذاری خارجی تاسیس میشود تا دسترسی سرمایهگذاران به بازار رسمی ارزهای خارجی را تسهیل کند، درآمدها و سرمایه خود را بتوانند آزادانه به کشور مبدأ خود منتقل کنند، از سرمایهگذاران در برابر تبعیض محافظت کند و آنان را از مالیات فروش و خدمات بر واردات کالاهای سرمایهای ضروری معاف کند.
• اندونزی بر تعداد بخشهای صنعتی خود که شامل معافیت مالیاتی میشوند افزود و مراحل مربوط به آن را تسهیل کرد.
• فدراسیون روسیه بندر ولادی وستوک را به عنوان یک بندر آزاد اعلام کرد و تاسیس پنج منطقه را به عنوان مناطق دارای اولویت توسعه اجتماعی-اقتصادی در شرق کشور به تصویب رساند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/980714/#ixzz3uvMdGxOQ
۰۷:۲۴:۰۰ معاون صادرات سایپا، قیمت فروش هر دستگاه پراید در بازار عراق را ۸۲۰۰ دلار عنوان کرد و گفت: رعایت استانداردهای الزامی در تولید خودرو ۵ میلیون تومان تفاوت قیمت با نمونه صادراتی را رقم میزند.
۰۷:۲۳:۰۶ برنی ساندرز در جلسه مناظره با هیلاری کلینتون رقیب اصلی خود از حزب دموکرات از سخنان وی در مورد بشار اسد انتقاد کرد.
۰۷:۲۲:۱۸ ماه از مصوبه “نرخ قانونی شیرخام” گذشت و علیرغم ابلاغ دوباره آن از سوی ستاد هدفمندسازی یارانهها و حتی استقرار بازرسان سازمان حمایت در کارخانههای لبنی، صنایع زیر بار اجرای این مصوبه نرفتند و نهایتا مسئولان مجبور شدند از خیر این مصوبه بگذرند و برای حمایت از دامداران ۱۰۰ تومان به نرخ خرید شیرخام اضافه کنند و در ازای آن مجوز افزایش شش درصدی قیمت را برای لبنیات صادر کنند.
به گزارش خبرنگار ایسنا، تیر پارسال بود که دولت پس از ماهها بحث و بررسی برای ادامه یافتن یا نیافتن یارانه شیر به دامداران بالاخره تن به افزایش قیمت داد و وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، کارخانههای لبنی باید از امروز هر کیلوگرم شیرخام را ۱۴۴۰ تومان از دامدار بخرند، اما این مصوبه هیچگاه اجرایی نشد و کارخانههای لبنی با وجود افزایش چندین باره قیمت محصولاتشان در بازار با ترفندها و بهانههای مختلف، از افزایش نرخ خرید شیر خام از دامداران که مصوبه قانونیهم داشت، سر باز زدند.
۰۷:۱۷:۴۹ نامزد جمهوریخواه و رقیب دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ، وی را فردی توصیف کرد که صلاحیت ریاست جمهوری آمریکا را ندارد چون هیچ اطلاعی از تسلیحات هسته ای آمریکا ندارد.
۰۷:۱۷:۳۳ روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی که بامداد دوشنبه در پایگاه اینترنتی این روزنامه قرار گرفت با درج این مطلب نوشت : مقامات ایران علنا شکایت کرده اند که مقررات جدید آمریکا به طور غیر منصفانه مسافرانی را هدف قرار خواهد داد که از ایران دیدار می کنند و می تواند علاقه به سرمایه گذاری در کشورشان را کاهش دهد.
جان کری وزیر امورخارجه امریکا روز شنبه در نوشته ای به همتای ایرانی اش تضمین داده تغییرات بوجود آمده در ویزا که هفته گذشته به تصویب کنگره رسید فرصت های تجاری در ایران را تضعیف نکرده یا ناقض مفاد توافقنامه هسته ای بین قدرتهای جهان و تهران در ماه ژوئیه نیست.
کری گفت : دولت امریکا در صدد بررسی راه هایی برای تضمین عدم ممانعت غیر منصفانه از ورود کسانی است که از ایران دیدار کرده اند.
وی به طور خاص به توانایی وزارت خارجه امریکا برای سرعت بخشیدن به تقاضای صدور ویزا و اوراق مسافرتی بلندمدت تر با ورود چند گانه استناد کرد.
وی همچنین گفت که کاخ سفید همچنین اختیار دارد افرادی را به طور بالقوه از قوانین مسافرتی جدید مستثنی کند.
کری نوشت : من همچنین اطمینان دارم که تغییرات اخیر در الزامات صدور ویزا که به تصویب کنگره رسیده . به هیچ وجه ما را از اجابت تعهداتمان طبق توافق هسته ای بازنخواهد داشت. ما آنها را به اجرا خواهیم گذاشت تا با منافع تجاری مشروع ایران تداخل نکند. ‘
جواد ظریف وزیر امورخارجه ایران روز جمعه در نیویورک گفت : این مقررات ویزا می تواند به منزله اعمال غیر رسمی تحریم باشد و توافق هسته ای را نقض کند.
عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران روز یکشنبه گفت که این قانون با توافق هسته ای مغایرت دارد.
طبق توافق هسته ای ، امریکا و اتحادیه اروپا با لغو اکثر تحریم های ایران موافقت کرده اند. مقامات امریکا گفته اند به عقیده آنها تهران می تواند تا ماه آینده گام های لازم را در این زمینه بردارد.
وزارت خزانه داری امریکا متعاقبا مشورت هایش را با شرکت های تجاری بین المللی چه در داخل و چه در خارج آمریکا افزایش داده تا مشخص سازد چه نوع معاملات تجاری با ایران پس از اجرای توافق هسته ای قانونی خواهد بود.
به گفته مقامات امریکا ، شرکت های اروپایی و آسیا برای نخستین بار در یک دهه اجازه خواهند یافت معاملاتی با اکثر بانک های و شرکت های تجاری ایران انجام دهند. این شرکت های خارجی عملا با هیچ محدودیتی در مورد خرید نفت و گاز ایران روبرو نخواهند شد.
ظریف روز جمعه به مجله نیویورکر گفت : این مقررات ویزا قطعا بر وضعیت سیاسی در ایران تاثیر خواهد گذاشت .
با این حال ، مخالفت کنگره با معامله با ایران و لغو تحریم ها شدید است.
۰۷:۱۷:۰۲ این منبع آگاه یکشنبه شب در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، افزود: هیات دولت در جلسه عصر امروز درباره نرخ ارز در بودجه ۹۵ تصمیم گیری و این رقم را تعیین کرده است.۲۹۹۷
به گزارش ایرنا، ارقام کلان بودجه سال آینده در حالی امروز نهایی شد که نرخ نفت و دلار به عنوان دو جزء اصلی به دلیل تغییرات بازارهای جهانی و داخلی از حساسیت بیشتری برخوردار است.
البته نرخ دلار در بودجه امسال معادل ۲۸۵۰ تومان تعیین شده بود.
براساس گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، در جلسه عصر امروز هیات دولت با حضور رئیس جمهوری، رقم های نهایی منابع و مصارف بودجه سال ۱۳۹۵ کل کشور نیز تصویب شد.
تقویت جنبه مقاومتی اقتصاد، استمرار در کاهش تورم، افزایش رشد اقتصادی، ارتقای بهره وری، توسعه اشتغال، آموزش و بهداشت و سلامت، کشاورزی و مدیریت بهینه آب و خاک، افزایش بودجه تحقیق و پژوهش تا یک درصد از تولید ناخالص داخلی، پرداخت مطالبات بازنشستگان بابت پاداش پایان خدمت، رشد ۸۲ درصدی اعتبار خرید تضمینی آب شرب، تأمین اعتبار برای استخدام ۱۲ هزار نفر در آموزش و پرورش و توجه به پرداخت یارانه ساخت مسکن مهر به میزان دو برابر اعتبار سال ۱۳۹۴، از مهمترین اهداف بودجه سال ۱۳۹۵ کل کشور است.
۰۷:۱۴:۳۰ به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی دولت، در جلسه شامگاه یکشنبه هیات دولت، تعدادی از بندهای باقیمانده لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ کل کشور درباره اجازه انتشار اوراق مشارکت به منظور اجرای طرح های انتفاعی، انتشار اوراق صکوک توسط شهرداری های کشور و سازمان های وابسته جهت طرح های قطار شهری، تسویه بدهی های قطعی دولت به اشخاص حقیقی و حقوقی، تعاونی و خصوصی با مطالبات قطعی دولت از اشخاص مزبور ، بررسی و تصویب شد.
تقویت جنبه مقاومتی اقتصاد، استمرار در کاهش تورم، افزایش رشد اقتصادی، ارتقای بهره وری، توسعه اشتغال، آموزش و بهداشت و سلامت، کشاورزی و مدیریت بهینه آب و خاک، افزایش بودجه تحقیق و پژوهش تا یک درصد از تولید ناخالص داخلی، پرداخت مطالبات بازنشستگان بابت پاداش پایان خدمت، رشد ۸۲ درصدی اعتبار خرید تضمینی آب شرب، تأمین اعتبار برای استخدام ۱۲ هزار نفر در آموزش و پرورش و توجه به پرداخت یارانه ساخت مسکن مهر به میزان دو برابر اعتبار سال ۱۳۹۴ از مهم ترین اهداف بودجه سال ۱۳۹۵ کل کشور است.
۰۷:۱۲:۴۹ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، آزادسازی قیمت پودر شوینده طی سالهای گذشته باعث شده تا اصول مشخصی در قیمتگذاری این کالا دیده نشود و در حال حاضر قیمتهای متفاوت برای محصولاتی که از نظر ترکیبات تقریباً یکسان هستند، تعیین میشود.
بررسی قیمت انواع پودر شوینده ماشینی موجود در بازار نشان می دهد که برای بسته بندی ۵۰۰ گرمی این محصول با ترکیبات ذکر شده استاندارد، قیمتهای متفاوتی تعیین میشود.
به عنوان مثال در برندهای مختلف، پودر ماشین لباسشویی دارای آنزیم ۲۴۰۰ تومان، حاوی آنزیم ۱۹۵۰ تومان، بدون آنزیم ۲۶۵۰ تومان و دارای آنزیم ۳۳۰۰ تومان از طرف کارخانهها به مصرف کننده عرضه میشوند.
همچنین پودر ماشین لباسشویی با ۵ آنزیم ۱۸۸۵ تومان، با ۱۰ آنزیم ۳۳۳۰ تومان، با ۸ آنزیم ۲۳۰۰ تومان و یک برند دیگر با ۸ آنزیم ۲۲۰۰ تومان قیمتگذاری شده است.
۰۷:۰۵:۰۴ دلار ۲۹۹۷ تومانی مهم ترین خبر اقتصادی است . به نظر نرخ دلار غیر منطقی تعیین شده است
۰۷:۰۴:۳۶ صبح تهران خیلی سرد نبود شاید امروز بازار هم خیلی سرد نباشد
۰۷:۰۴:۲۶ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی