اخبار بازار امروز …(بخش اول )

آذر ۲۲, ۱۳۹۴

 

 

۰۷:۳۰:۱۷ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۲۹:۵۸ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز چهارشنبه با شرایط مناسبی به لحاظ معاملاتی مواجه بود، هر چند که نتوانست رشد قابل ملاحظه‌ای را تجربه کند. روز چهارشنبه معامله‌گران در بازار انگیزه خرید بیشتری نسبت به روزهای قبلی داشتند، اما این انگیزه خرید بیشتر در نهایت نتوانست بیش از ۱۷واحد به شاخص اضافه کند و شاخص به رقم ۶۲هزار و ۴۱۰واحد رسید امری که البته تغییری در وضعیت کلی ایجاد نکرد و بازار همچنان با ۲۲/ ۰ درصد زیان در هفته گذشته و ۲/ ۰ درصد از ابتدای سال مواجه است. باوجود بازار مثبت روز چهارشنبه و تمایل معامله‌گران برای خرید در بازار معامله‌گران در شروع هفته پیش رو با مسائل مهمی مواجه هستند.

در مسائل سیاسی سه موضوع اساسی پیش روی بازار است؛ ارائه پیش نویس قطعنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درخصوص ماهیت برنامه هسته‌ای کشور، شروع مقدمات اجرای انتخابات مجلس خبرگان و نزدیکی موعد ثبت‌نام کاندیداهای مجلس شورای اسلامی سه موضوعی هستند که پیش روی بازار قرار دارند که در این میان تصمیم احتمالی شورای حکام در مورد عادی‌سازی پرونده هسته‌ای کشورمان می‌تواند زمینه‌ساز اجرای برجام و لغو تحریم‌ها را به همراه آورد. در صحنه اقتصاد کشور در حال حاضر مهم‌ترین‌ موضوع بحث بهای نفت است. شکست اجلاس نفت اوپک و اعلام نبود سقف تولید برای این غول‌های نفتی، آتشی به قیمت نفت زده و بیش از ۱۰ درصد از بهای نفت طی هفته گذشته کاسته است. بهای نفت برنت به زیر سطح ۴۰دلار عقب‌نشینی کرده است و به کمتر از ۳۸ دلار در هر بشکه رسیده و بهای نفت وست‌تگزاس نیز وارد کانال ۳۵ دلاری شده است. در این میان، نفت ایران با شدت بیشتری در حال کاهش قیمت است به گونه‌ای که نفت ایران در ماه نوامبر با ۵ دلار و ۶۳ سنت کاهش قیمت در هر بشکه به‌طور متوسط بشکه‌ای ۳۸ دلار و ۹۲ سنت معامله شد.در همین زمینه پیش‌بینی می‌شود کاهش شدید قیمت این کالا، فشارها را بر دولت و بازار ارز بیش از گذشته کند.

در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که پس از مدت‌ها انگیزه خرید بیشتری در آن به چشم خورد. در این شرایط اکثر نمادها رشد قیمتی را تجربه کردند. به نظر می‌رسد روز چهارشنبه تزریق نقدینگی موجب افزایش فعالیت‌ها در بازار شد. امری که مشخص نیست در روز یکشنبه و شروع مجدد بازار تکرار می‌شود یا خیر؟ در روز چهارشنبه ارزش معاملات در بورس به رقم ۶۰میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۴۶ میلیارد تومان رسید.

۰۷:۲۹:۴۲ سازمان خصوصی‌سازی: رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی بر لزوم حفظ رابطه دولت با بنگاه‌های اقتصادی پس از خصوصی‌سازی تاکید کرد. پوری‌حسینی که درباره بازپس‌گیری پروانه بهره‌برداری از شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر پس از واگذاری این شرکت‌ها سخن گفت، با بیان اینکه سلب دارایی و اموال از شرکت‌ها پس از خصوصی‌سازی، منجر به بی‌اعتمادی به روند خصوصی‌سازی می‌شود، از سازمان بورس و اوراق بهادار خواست که تمام تلاش خود را برای حمایت از سهامداران شرکت‌های خصوصی شده با بازپس‌گیری پروانه‌های بهره‌برداری آنها به کار بندد.

این مقام مسوول، به واگذاری سهم سنگ‌آهن مرکزی اشاره کرد که در سال ۹۲ از سوی سازمان خصوصی‌سازی به فروش رسید و اظهار کرد: قیمت‌گذاری و فروش سهام این شرکت دولتی به واسطه صورت‌های مالی و لیست دارایی‌های آن از سوی سازمان خصوصی‌سازی صورت گرفت، بنابراین سازمان خصوصی‌سازی در برابر هر گونه اقدامی از سوی دولت مبنی بر باز پس‌گیری دارایی و اموال این شرکت، خود را مکلف به حمایت از سهامداران این شرکت می‌داند. رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی با بیان اینکه دو شرکت معدنی و صنعتی چادرملو و گل‌گهر از سوی سازمان خصوصی‌سازی قیمت‌گذاری و عرضه نشده است، امیدنامه این شرکت‌های معدنی و صنعتی را مورد اشاره قرار داد و گفت: در امید‌نامه این شرکت‌ها لیست اموال و دارایی آنها آورده شده و سازمان بورس با استناد به اطلاعات مندرج در امیدنامه آنها، مبادرت به عرضه سهام این دو شرکت در بورس کرده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976210/#ixzz3uAbGbJ6g

 

۰۷:۲۹:۲۳ گروه بورس- هدیه لطفی: اقتصاد کشور و به ویژه بازار سرمایه به‌رغم اخبار مثبت از مسائل سیاسی، نهایی شدن برجام و شمارش معکوس برای آغاز رفع تحریم‌ها، همچنان در وضعیت رخوت و بعضا نزولی به سر می‌برد، به‌طوری‌که نشانه‌های رخوت در فضای اقتصادی کشور و به‌ویژه بازارهای مالی به وضوح قابل ردیابی است؛ با گذشت حدود ۲ سال از رکود حاکم بر بازار سهام، بازارهای موازی نظیر بازار مسکن، ارز و طلا نیز با عملکردی نامناسب، همگامی خود با بورس را به نمایش گذاشتند که به‌این ترتیب در مجموع تا کنون بازدهی چندانی از کل این بازارها حاصل نشده است.

این بار علت اصلی را در جایی دیگر باید جست‌وجو کرد، به‌طوری‌که جدا از مسائل خارجی از قبیل سیاسی، هسته‌ای و تحریم‌ها، باید به مسائل داخلی اقتصاد و بازارها نگاهی دقیق‌تر داشت؛ علت اصلی اکثر بحران‌های مالی جهانی ریشه در کمبود نقدینگی که منجر به استقراض (تامین مالی از طریق وام یا اوراق قرضه) بیش از اندازه، دارد تا حدی که قدرتمندترین دولت‌ها را به زانو در‌آورده است. وضعیت این روزهای بازارهای اقتصادی کشور نیز حاکی از کمبود نقدینگی است، دیگر نه تنها بانک‌های کشور توان پرداخت وام به صنایع و شرکت‌ها را ندارند بلکه شرکت‌های بزرگ نیز همچنان در بازپرداخت وام‌های دریافتی مانده و قدرتی برای دریافت مجدد وام نخواهند داشت، بنابراین باید جایگزینی برای تامین مالی پیدا کرد؛ در این راستا بازار سهام نیز از همین کمبود نقدینگی رنج می‌برد.

در این شرایط دولت و در واقع نظام بانکی به شدت با تنگنای مالی درگیر است، بنابراین بازار سرمایه باید از بدنه خود و پتانسیل‌های خاموشی که کمتر مورد استفاده قرار گرفته، بهره گیرد که شاید تامین مالی شرکت‌ها از طریق بازار بدهی مناسب‌ترین گزینه در این میان باشد؛ این بازار نه تنها به تامین مالی بنگاه‌ها و پرداخت بدهی‌های دولتی کمک می‌کند، بلکه مسیری جدید برای کسب درآمد است و به‌این ترتیب نه تنها فشار بر سیستم بانکی کاسته خواهد شد بلکه شرکت‌های بزرگ بورسی با انتشار اوراق به تامین مالی مورد نیاز پرداخته و به‌این ترتیب فضا برای تامین نقدینگی شرکت‌های کوچک تر از طریق بانک مهیا می‌شود که در نهایت بازار سرمایه عمق بیشتری پیدا می‌کند و دیگر در شرایط افزایش نرخ سود شاهد خروج سرمایه‌ها از این بازار نیستیم و فقط پول‌ها میان بازار سهام و بازار بدهی جابه جا خواهند شد که به معنای افزایش نقش بازار سرمایه در کشور است.

گردش مالی اوراق قابل مقایسه با سهام نیست
نسبت گردش مالی از مهم‌ترین‌ مولفه‌های تصمیم‌گیری در بورس تهران به شمار می‌آید که مولفه‌هایی نظیر تعداد خریداران سهام، تعداد روزهایی که سهام یک شرکت داد‌و‌ستد شده و نظایر آن و همچنین میانگین حجم داد و ستدهای روزانه نسبت به کل سهام منتشر شده هر شرکت در بورس بر میزان نقدشوندگی و محاسبه آن تاثیر دارد که از تقسیم ارزش معاملات به ارزش بازار محاسبه می‌َشود. به عبارت دقیق تر، مجموع ارزش معاملات در یک سال تقسیم بر متوسط ارزش بازار، نسبت گردش مالی (turnover) را به دست می‌دهد که معیاری مهم در مورد نقدشوندگی است. این نسبت در بورس‌های پیشرفته بیش از ۱۰۰ درصد است؛ به این معنا که در طول یک سال، همه سهام حداقل یک بار میان معامله‌گران جابه‌جا می‌شوند. این در حالی است که نسبت مزبور در بازار سهام کشورمان بسیار پایین است.

با این وجود، نسبت مزبور از ابتدای سال جاری به شدت در بازار بدهی (اوراق با درآمد ثابت) رشد پیدا کرده است و به بیش از ۲۶۰ درصد در بورس و فرابورس رسیده است. این مساله نشان می‌دهد در طول یک سال، اوراق بدهی که سهم کمی از کل بازار دارند، حداقل ۶/ ۲ مرتبه میان دارندگان خود جابه‌جا می‌شوند؛ امری که به معنای نقدشوندگی بالای آنها است. در این شرایط، بررسی «دنیای اقتصاد» از گردش مالی و نسبت نقدشوندگی نشان می‌دهد به‌طور متوسط نسبت ارزش معاملات در بازار بدهی به ارزش بازار آنها به شدت بالا است. به‌طوری‌که بر اساس داده‌های ۸ ماه ابتدایی سال ۹۴، گردش مالی یکساله سهام در بورس اوراق بهادار معادل ۱۰ درصد است، این در حالی است که گردش مالی یکساله اوراق مشارکت معامله شده در بورس معادل ۲۶۵ درصد برآورد شده است. بر همین اساس در سهام فرابورس نیز وضعیتی مشابه به چشم می‌خورد؛ گردش مالی یکساله در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس با اختلاف بسیار قابل توجهی نسبت به بازار سهام آن معادل ۲۶۷ درصد است، این در حالی است که گردش مالی یکساله سهام در بازار اول و دوم فرابورس تنها معادل ۱۵ درصد بوده است.

در بررسی‌های گذشته و گزارش‌های قبلی مشاهده شده که متوسط نسبت ارزش بازار بدهی به بازار سهام ۱۵ کشور بین‌المللی حدود ۱۸۵ درصد است که این رقم برای بازار سرمایه ایران کمتر از ۳ درصد بوده است و این به آن معنا است که بازار سهام (بورس و فرابورس) در مجموع بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش دارند که اگر بازار بدهی، در کمترین حالت به اندازه بازار سهام رشد کند به معنای امکان تامین مالی ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی در این بازار است. این موضوع بیان می‌کند با وجود پیشرفت نسبی ابزار اوراق بدهی در بورس، توسعه این بازار روند بسیار کندی داشته است. بر این اساس، اکنون که اقتصاد کشور به شدت با مشکل تامین مالی ارزان همراه است عمده کارشناسان و اقتصاددانان تنها راه برون رفت از این وضعیت را توسعه بازار بدهی می‌دانند.

به این منظور، در کنار افزایش تنوع ابزارهای تامین مالی باید فرهنگ تامین مالی از طریق بازار سرمایه را ترویج کرد. به‌علاوه، امکان فعالیت موسسات اعتبار‌سنجی باید فراهم شود و روان‌سازی ارائه مجوزهای تامین مالی از سوی سازمان بورس نیز دارای اهمیت است. در حال حاضر ابزارهایی نظیر اوراق مشارکت، صکوک (اوراق) اجاره، صکوک مرابحه و صکوک سفارش ساخت (استصناع) و سایر ابزارها جهت تامین مالی بلندمدت پروژه‌ها و نیازهای سرمایه در گردش شرکت‌ها وجود دارد. اما مشکل عدم انتشار وسیع اوراق بدهی به عدم آشنایی مدیران مالی و مدیران ارشد با این ابزارهای تامین مالی و نیز فرآیند زمانبر دریافت مجوز انتشار  باز‌می‌گردد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976219/#ixzz3uAbCYKK0

 

۰۷:۲۸:۳۸ گروه بورس- هاشم آردم: معاملات بورس تهران در هفته گذشته در حالی پیگیری شد که شمارش معکوس برای لغو تحریم‌ها آغاز شده است. بر‌خلاف آنچه در دو سال گذشته تجربه شد، این‌بار با نزدیک شدن به روز اجرای «برجام»، خبری از جنب و جوش در بازار سهام نیست. این در حالی است که همواره توسط کارشناسان گفته می‌شد که با لغو تحریم‌های ناجوانمردانه غرب علیه ایران، فصل تازه‌ای در بورس تهران رقم خواهد خورد.

حال گفته می‌شود که احتمالا تحریم‌های ایران در اولین ماه سال ۲۰۱۶ لغو خواهد شد و فضا برای جهش سودآوری شرکت‌های بورسی و فرابورسی فراهم خواهد شد. بنابراین آخرین بزنگاه هسته‌ای در این هفته و ۲۴ آذر ماه توسط شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رقم خواهد خورد. همین موضوع سبب می‌شود فعالان بازار سهام (اگرچه نه به اندازه گذشته) نیم‌نگاهی به اخبار جهانی داشته باشند. چنانچه شورای حکام پرونده PMD را مختومه اعلام کند، اتفاقی که محتمل به نظر می‌رسد، دیگر بهانه‌ای برای ادامه تحریم‌ها وجود نخواهد داشت. در این صورت است که انتظار می‌رود بازار سهام به روال عادی سنوات گذشته خود باز گردد. در این میان اما، نکات مهمی وجود دارد که احتمالا در ملاحظات فعالان بازار سهام در نظر گرفته می‌شود. نکته اول قرار داشتن قیمت‌های جهانی در سطحی نازل است. در میانه‌های سال گذشته، قیمت جهانی نفت و سایر محصولات اولیه به طرز چشم‌گیری افت نشان داد و در پایین‌ترین سطوح خود در چند سال گذشته رسید. همین موضوع باعث شد که بخشی از امید بورس بازان از بین برود. کاهش قیمت نفت و قیمت جهانی کالاها باعث کمرنگ شدن اثر شدید لغو تحریم‌ها شد. امروز فعالان بازار حساب می‌کنند که حتی با لغو تحریم‌ها، بخش مهمی از شرکت‌های حاضر در بورس قادر به رشد قابل توجه سودآوری خود نخواهند بود. از آنجا که شرکت‌های صادرات محور و وابسته به قیمت‌های جهانی وزن قابل‌توجهی از بورس و فرابورس تهران را تشکیل می‌دهند،  بنا بر این امید زیادی به رشد جهش‌گونه شاخص کل پس از لغو تحریم‌ها وجود ندارد.

از طرف دیگر افت قیمت نفت که در هفته گذشته نیز تشدید شد، باعث کوچک شدن درآمدهای دولت شده است. این در حالی است که دولت در بازارهای مختلف، مهم‌ترین و اثرگذارترین خریدار محسوب می‌شود. با کاهش درآمدهای دولت، هزینه‌های عمرانی به شدت کاهش می‌یابد بنابر این صنعت ساخت و ساز به‌عنوان یکی از مهم‌ترین صنایع کشور دچار رکود می‌شود. این اتفاق در دو سال اخیر به‌طور محسوسی بروز پیدا کرده و باعث شده است شرکت‌های ساختمانی، سیمانی ها، فولادی‌ها و سنگ آهنی‌ها دچار افت فروش شوند.

در کنار این عوامل بازدارنده، انضباط پولی دولت با هدف کنترل تورم در سال‌های اخیر، باعث افزایش هزینه فرصت پول و کاهش منابع پولی ارزان شده است. نتیجه این سیاست کمبود نقدینگی در بازارها است. بنابراین بعضا مشاهده می‌شود که سهام برخی شرکت‌های بورسی یا فرابورسی به لحاظ تئوریک نسبتا ارزنده هستند، اما با اقبال خریداران مواجه نمی‌شود چرا که برای حمایت از سهم‌های ارزنده و سودساز، پولی در بساط نیست. در نتیجه افت و خیز قیمت‌ها در هفته‌های اخیر به سهام شرکت‌های کوچک با درصد سهام شناور ناچیز، محدود شده است. با وجود این ملاحظات، همچنان با لغو تحریم‌ها انتظار می‌رود اوضاع اقتصادی کشور و در نتیجه شرکت‌های بورسی و فرابورسی بهبود یابد. با از میان رفتن بساط تحریم، در اولین قدم بانک‌ها به سوئیفت متصل خواهند شد و این امکان برای بانک‌ها وجود خواهد داشت که تراکنش‌های بین‌المللی خود را از سر گیرند و مهم‌تر از آن امکان دریافت تسهیلات ارزان قیمت از بازارهای پولی بین‌المللی به وجود خواهد آمد. ضمنا آزادسازی منابع بلوکه شده دولتی می‌تواند منجر به تزریق نقدینگی و در نتیجه کاهش هزینه فرصت پول شود. در این صورت هزینه‌های مالی شرکت‌های بورسی که در سال‌های اخیر به بخش بسیار مهمی از سرفصل‌های هزینه‌ای شرکت‌ها بدل شده بود، کاهش یافته و قدرت مانور شرکت‌ها افزایش خواهد یافت. از طرف دیگر با کاهش ارزش ذهنی پول، بازار سهام ارزنده‌تر به نظر خواهد رسید و در نتیجه P بر E بازار توانایی رشد خواهد داشت. در قدم‌های بعدی سرمایه‌گذاران خارجی می‌توانند ایران را به‌عنوان محلی امن و کم‌ریسک برای سرمایه‌های خود بدانند و در آن صورت است که رشد اقتصادی می‌تواند به‌طور محسوسی تجربه شود.

با توضیحات فوق، هفته پیش رو از چند منظر می‌تواند برای سرنوشت بازار سهام حائز اهمیت باشد. از طرفی تصمیم شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، آینده تحریم‌ها را روشن خواهد کرد و از طرف دیگر دولت احتمالا در این هفته لایحه بودجه را تسلیم مجلس خواهد کرد. با روشن شدن تکلیف تحریم‌ها و ضمنا تسلیم لایحه بودجه به مجلس شورای اسلامی، شفافیت کلیت بازار از هر زمان دیگر در دو یا سه سال گذشته بیشتر خواهد شد و تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری در بورس ساده‌تر از گذشته خواهد شد.

بورس در قاب آمار
طی معاملات هفته گذشته در بورس تهران، شاخص کل با ۱۴۰ واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به رقم ۶۲ هزار و ۴۱۰ واحد رسید. شاخص بازار اول با ۱۵۱ واحد کاهش به رقم ۴۲ هزار و ۸۷۲ واحد رسید و شاخص بازار دوم با ۳ واحد افزایش عدد۱۴۱ هزار و  ۱۶۱ واحد را تجربه کرد و شاخص بازار اول با ۳۵/ ۰ درصد کاهش نسبت به هفته قبل مواجه شد. در ۵ روز کاری هفته گذشته ارزش کل معاملات سهام و حق‌تقدم به ۳ هزار و ۵۳۹ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۶ درصد کاهش یافته است. در ضمن تعداد ۲ هزار و ۲۰۰ میلیون سهم و حق تقدم در ۱۳۵ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۸ درصد و ۴/ ۱۶ درصد افزایش را نسبت به هفته گذشته تجربه کرد. همچنین ارزش معاملات نرمال به ۳۰۱۸ میلیارد ریال رسید و حجم معاملات نرمال با ۲۰۵۳ میلیون سهم به ترتیب با ۲۰ درصد کاهش و ۷/ ۰ درصد افزایش نسبت به هفته گذشته همراه شدند. طی هفته گذشته گروه‌های انتشار، چاپ و تکثیر با ۳۱/ ۷ درصد، ابزارپزشکی، اپتیکی و اندازه‌گیری با ۰۴/ ۵ درصد، زراعت و خدمات وابسته با ۶۳/ ۲ درصد، خدمات فنی و مهندسی با ۲۰/ ۲ درصد و شرکت‌های چند رشته‌ای صنعتی با ۵۶/ ۱ درصد بیشترین تغییر مثبت در شاخص صنایع را نسبت به سایر گروه‌ها به خود اختصاص دادند. در طرف دیگر گروه‌های استخراج زغال‌سنگ، قند و شکر و محصولات فلزی با بیشترین افت شاخص صنایع مواجه شدند و هریک به ترتیب زیان ۷۸/ ۶، ۴۷/ ۴ و ۲۸/ ۴ درصدی را به سهامداران خود تحمیل کردند. همچنین گروه‌های شرکت‌های چند‌رشته‌ای صنعتی، محصولات شیمیایی، خدمات فنی و مهندسی و استخراج کانه‌های فلزی بیشترین تاثیر مثبت را برای شاخص کل به ارمغان آوردند و هریک به ترتیب شاخص را ۷۷، ۵۱، ۳۳ و ۲۱ واحد ارتقا دادند. در طرف دیگر نیز گروه‌های فلزات اساسی، خودرویی‌ها و حمل‌ونقل‌ بیشترین اثر منفی را به شاخص کل تحمیل کردند.

افت آیفکس با شتاب بیشتر
همچنین معاملات بازار فرابورس در هفته‌ گذشته با حجم کمتر و ارزش بیشتر نسبت به هفته قبل از آن به پایان رسید و در مجموع ۴۹۳ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۵ هزار و ۵۴۴ میلیارد ریال داد و ستد را به ثبت رساند. حجم و ارزش معاملات هفتگی در بازار اول با رشد ۲۲۳ و ۳۴۹ درصدی همراه و ۹۲ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۳۹۲ میلیارد ریال داد‌و‌ستد شد. این در حالی است که در بازار دوم ۲۶۰ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۸۴۴ میلیارد ریال مبادله شد که این وضعیت حاکی از افت ۱۳ درصدی حجم و ۵ درصدی ارزش معاملات در مقایسه با هفته دوم آذر است. ارزش فرابورس ایران در روز پایانی معاملات هفتگی با اندکی افت معادل ۷۷۲ هزار و ۸۶۱ میلیارد ریال شد و آیفکس هم با کاهش یک درصدی نسبت به مدت مشابه هفته قبل در عدد ۶۸۳ واحد ایستاد. همچنین در هفته معاملاتی منتهی به ۱۸ آذر‌ماه، گروه هتل و رستوران با سهم ۳۱ درصدی از معاملات به صدر صنایع پیشرو رسید و گروه خودرو و بانک‌ها به ترتیب با سهم ۱۰ و ۹ درصدی در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976207/#ixzz3uAb7gVUa

 

۰۷:۲۸:۲۲ گروه بازار پول: سقوط بهای نفت خام به کف ۷ ساله و جدی شدن مساله افزایش نرخ بهره وجوه فدرال بانک مرکزی آمریکا در نشست هفته جاری، اونس طلا را در هفته کاری گذشته در ابتدای محدوده ۱۰۷۰ زندانی کرد. فلز زرد در آخرین هفته کاری پیش از نشست پایانی فدرال رزرو در سال ۲۰۱۵، حدود یک درصد از ارزش خود را از دست داد.

هر اونس فلز زرد در ۵ روز کاری گذشته ۱/ ۱ درصد از ارزش خود را از دست داد تا در نهایت روی قیمت ۱۰۷۴ دلار بایستد. اونس در ۸ هفته گذشته، تنها در روزهای کاری دو هفته پیش رشد را تجربه کرد، امری که با توجه به وجود دلار قوی، تضعیف نفت و البته جدی بودن افزایش نرخ‌های بهره آمریکا در آینده نزدیک، تعجب آور نیست. کمیته بازار آزاد فدرال رزرو، روزهای سه شنبه و چهارشنبه این هفته، آخرین نشست خود را در سال جاری میلادی برگزار می کند، نشستی که در آن ممکن است نخستین افزایش نرخ بهره وجوه فدرال در حدود یک دهه گذشته تصویب شود. در حالی که روزنامه «وال استریت ژورنال» در گزارشی آورده که احتمال افزایش نرخ بهره در نشست این هفته، ۸۵ درصد است، موسسه سرمایه‌گذاری «کپیتال اکونومیکس» هم در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرده که اقتصاد آمریکا در آستانه تغییر بزرگ سیاست‌های پولی قرار دارد و در کمتر از یک هفته دیگر فدرال رزرو نرخ بهره را برای نخستین بار در ۹ سال گذشته افزایش خواهد داد.

آغاز با سقوط
اونس طلا در نخستین روز کاری هفته گذشته روی قیمت ۱۰۷۱ دلار ایستاد. سقوط ۱۵ دلاری اونس در روز دوشنبه  عمدتا ناشی از «عقب‌نشینی اصلاحی» و اثرگذاری عوامل کاهشی خارجی بود. عقب‌نشینی اصلاحی روز دوشنبه نتیجه جهش قابل توجه جمعه دو هفته پیش بود. اونس که در آن جمعه به بالاترین قیمت در دو هفته پیش از آن رسیده بود، با خوش‌بینی فنی روبه‌رو شده بود، اما روز دوشنبه رشد شاخص دلار و افت بهای نفت خام و همچنین تحلیل‌های فنی، اونس را دوباره به پایین‌ترین سطح در ۵/ ۵ سال گذشته نزدیک کردند. بخش بازارهای پایه که بازار فلز زرد نیز جزئی از آن است به شدت تحت‌تاثیر افت سردسته این گروه یعنی نفت خام است. نفت خام که ماه‌ها است با افت شدید روبه‌رو است، در آن جمعه ۳ درصد و روز دوشنبه حدود ۵ درصد از ارزش خود را از دست داد تا هر بشکه طلای سیاه با نرخ‌هایی کمتر از ۴۰ دلار مبادله شود. روز دوشنبه، بهای نفت خام تنها عامل خارجی دردسرساز برای طلا نبود. شاخص دلار نیز در این روز نیمی از سقوط پنج‌شنبه دو هفته پیش خود مقابل یورو را خنثی کرد.

غلبه عامل نفت
اونس در دومین روز کاری هفته رشد کرد، اما فاصله چندانی از مرز ۱۰۷۰ دلار نگرفت. قیمت نهایی اونس در این روز ۱۰۷۴ دلار بود. ثبات نسبی روز سه‌شنبه عمدتا ناشی از محتاط شدن معامله‌گران بازار فلزهای گرانبها با توجه به سقوط بهای نفت خام بود. در ساعات پایانی روز، «پوشش کوتاه‌مدت» در معاملات آتی و «شناسایی سود» در معاملات نقدی، توانست قیمت‌ها را کمی بالا ببرد. با این همه فلز زرد، در این  روز و تا پایان هفته تحت فشار سقوط نفت ماند.دیگر خبر روز، اعلام رشد ۳/ ۰ درصدی تولید ناخالص منطقه یورو در سه ماه‌سوم سال ۲۰۱۵ نسبت به فصل قبل بود. این رشد در مقیاس سال به سال، ۶/ ۱ درصد بود. این ارقام همسو با انتظارات بودند، اما نشان دادند که اقتصاد منطقه یورو همچنان ضعیف است. بانک مرکزی اروپا دو هفته پیش سیاست‌های تسهیلی خود را تشدید کرد، اما بسیاری از ناظران، انتظار اقدامات بیشتر از سوی بانک مرکزی اروپا را دارند. سه‌شنبه، چین نیز داده بد دیگری از اقتصاد خود منتشر کرد. بر اساس گزارش‌ها، صادرات دومین اقتصاد بزرگ جهان در سه ماه سوم سال ۲۰۱۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۷/ ۳ درصد افت داشته است. در همین دوره، واردات نیز افتی ۶/ ۵ درصدی را تجربه کرده است. این ارقام بد بودند،‌ اما بهتر از پیش‌بینی‌هایی بودند که داده‌های بدتری را انتظار داشتند.

ادامه ثبات نسبی
ثبات نسبی قیمت طلا در روز چهارشنبه نیز ادامه یافت تا اونس در پایان سومین روز کاری هفته روی قیمت ۱۰۷۲ دلار بایستد. پایگاه اینترنتی کیتکو بازار روز چهارشنبه را «بی قرار» توصیف کرد، اما این بی‌قراری به نوسان‌های شدید ترجمه نشد. شاخص دلار در این روز تضعیف شد اما این روند کمک اندکی به فلز زرد کرد. بازار در این روز خلوت تر بود و این امر به فروشندگان فنی اجازه داد در بازار غالب شوند. بهای نفت خام روز چهارشنبه نیز نزدیک کمترین سطح در ۷ سال گذشته ماند. دیگر خبر روز، کاهش نرخ برابری یوآن چین مقابل دلار آمریکا از سوی بانک مرکزی این کشور بود. این نرخ چهارشنبه به کمترین سطح در ۴ سال گذشته رسید. هدف این اقدام، افزایش تقاضا برای کالاهای چینی در بازارهای جهانی است. چین چهارشنبه رشد بهای تولیدکننده را نیز منفی ۹/ ۵ درصد اعلام کرد. رشد بهای مصرف‌کننده نیز منفی ۵/ ۱ درصد اعلام شد. این ارقام اندکی بهتر از انتظارها بودند، اما همچنان نشان دادند که تورم معکوس یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های اقتصاد جهان است.

روی مرز ۱۰۷۰
ثبات نسبی روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه به روزهای پنج‌شنبه و جمعه نیز کشیده شد. اونس روز پنج‌شنبه روی قیمت ۱۰۷۱ دلار ایستاد. ادامه افت بهای نفت خام، فشار فروش را در بازار طلا حفظ کرد. همچنین جهش شاخص دلار در این روز، طلا را تحت فشار نگه داشت. همزمان با اثرگذاری این دو عامل خارجی، چشم‌انداز فنی طلا و نقره نیز بد ماند. مهم‌ترین تخریب چهره طلا در هفته گذشته، ضعف بهای نفت بود. تصور بر این است که با توجه به وضعیت بد بازار کالاهای پایه و خام، اقتصاد جهان نخواهد توانست به بهبود کافی دست پیدا کند. ماه‌های پیش رو احتمالا ماه‌های سخت‌تری برای اقتصاد جهان خواهد بود. دیگر خبر چهارمین روز کاری هفته، دست نخورده ماندن نرخ‌های بهره «بانک انگلستان» در نشست این بانک مرکزی بود. پنج‌شنبه شورای جهانی طلا اعلام کرد بانک‌های مرکزی روسیه و چین به خرید طلا در قیمت‌های پایین ادامه می‌دهند.

فرار از محدوده ۱۰۶۰
اونس طلا روز جمعه را در میانه‌های کانال ۱۰۶۰ آغاز کرد اما به لطف افزایش خرید در کف قیمت هفتگی با رشد روبه‌رو شد و در نهایت روی قیمت ۱۰۷۴ دلار ایستاد. روز جمعه در حالی که بازارها بیش از پیش در انتظار نشست این هفته کمیته بازار آزاد فدرال رزرو قرار می‌گرفتند، پوشش کوتاه‌مدت در معاملات آتی و شناسایی سود در معاملات نقدی، اونس را به محدوده ۱۰۷۰ دلار بازمی‌گرداند. با این همه، فشار سقوط بهای نفت به کمترین سطح در ۷ سال گذشته، فشار فروش را حفظ کرده بود. دیگر عامل رشد طلا در  روز جمعه می‌تواند تلاش «افزایشی»‌های بازار برای اثرگذاری پیش از اعلام نتیجه نشست فدرال رزرو باشد. وال استریت ژورنال در گزارشی احتمال افزایش نرخ بهره وجوه فدرال در نشست روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه کمیته بازار آزاد  بانک مرکزی آمریکا را ۸۵ درصد اعلام کرده است. این امر می‌تواند دلار را تقویت و بازار کالاهای پایه و همچنین پناهگاه‌های سرمایه را تضعیف کند. روند دو هفته گذشته و همچنین تاثیرگذار عوامل مختلف افزایشی و کاهشی، پیش‌بینی‌های کارشناسان و سرمایه‌گذاران را برای هفته جدید کاری، متفاوت کرده است. برای آگاهی از جزئیات هفته کاری مهم پیش رو، گزارش فردای «دنیای اقتصاد» را بخوانید که در آن علاوه بر پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت، به رویدادها و داده‌های تاثیرگذار بر بازار فلزهای گرانبها نیز اشاره می‌شود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976181/#ixzz3uAawMLjJ

 

۰۷:۲۸:۰۴ گروه بازار پول: در سومین هفته آذرماه، ترمز افزایش دلار کشیده شد تا روند صعودی این ارز پس از ۶ هفته متوقف شود. روز چهارشنبه، آخرین روز کاری هفته گذشته، دلار ۲ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۳ هزار و ۶۴۰ تومان رسید. با ثبت این نرخ، شاخص بازار ارز نسبت به آخرین قیمت هفته پیش از آن یعنی پنج‌شنبه ۱۲ آذر نوسان قیمتی را تجربه نکرد تا رشد آن پس از ۶ هفته افزایش متوالی متوقف شود. به گفته فعالان، افزایش احتیاط معامله‌گران در خرید ارز و کاهش تقاضا ازجمله عواملی بودند که به کاهش جزئی دلار در روز چهارشنبه کمک کردند.

در سکون هفتگی دلار، سکه تمام بهار آزادی بیشترین رشد خود را از اواخر مهرماه تجربه کرد. چهارشنبه سکه با ۲ هزار تومان رشد به قیمت ۹۲۱ هزار تومان رسید تا میزان رشد هفتگی آن نیز به ۱/ ۱ درصد برسد. این بیشترین میزان رشد سکه از آخرین هفته مهرماه بود و موجب شد که جهت حرکتی آن تغییر کند. در دومین هفته آذرماه، سکه کاهش ۱/ ۰ درصدی را تجربه کرده بود.

بازار آرام و پراحتیاط
هفته گذشته بازار ارز، نوسانات چندانی نداشت و دلار تغییرات قیمتی خود را در یک بازه محدود ثبت کرد. به گفته فعالان بازار، هفته گذشته تعداد زیادی از معامله‌گران در انتظار مشخص شدن جهت قیمتی حرکت دلار، ‌معاملات خود را متوقف کرده بودند و احتیاط در خرید و فروش ارز بیش از پیش مشهود بود. دلار در چنین فضایی، معاملات خود را با کاهش قیمت آغاز کرد. شنبه، شاخص بازار ارز ۱۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۳ هزار و ۶۳۰ تومان رسید. یکشنبه این ارز با ۵ تومان کاهش دیگر به قیمت ۳ هزار و ۶۲۵ تومان رسید. به گفته فعالان، خروج تقاضای زائران عتبات عالیات و کاهش تقاضا عامل اصلی افت دلار در دو روز ابتدای هفته بودند. پس از دو روز کاهش، در روز دوشنبه جهت قیمتی دلار تغییر کرد و این ارز با ۲۰ تومان افزایش به قیمت ۳ هزار و ۶۴۵ تومان رسید. به گفته حاضران در بازار، مثلث«بالا رفتن خریدهای خالی‌فروشان متضرر»، «کاهش حجم ارز نقدی بازار» و «بالا بودن ارزش دلار در کشورهای همسایه» سه عاملی بودند که به رشد قیمت کمک کردند. پس از این افزایش، دلار روند کاهشی خود را با سرعت آرامی در پیش گرفت و مجموعا در دو روز انتهایی هفته، ۵ تومان کاهش قیمت را تجربه کرد. سه‌شنبه دلار با ۳ تومان کاهش به قیمت ۳ هزار و ۶۴۲ تومان رسید. در ادامه این روند، چهارشنبه، دلار با ۲ تومان کاهش دیگر به قیمت ۳ هزار و ۶۴۰ تومان رسید. ثبت این نرخ موجب شد شاخص بازار نسبت به آخرین قیمت هفته پیش از آن نوسان خاصی را تجربه نکند و پس از ۶ هفته رشد متوالی، ‌افزایش این ارز متوقف شود.

ساز مخالف یورو
روز چهارشنبه، برخلاف کاهش دلار، قیمت یورو در بازار داخلی افزایشی ۵۰ تومانی را تجربه کرد و به قیمت ۳ هزار و ۹۹۵ تومان رسید. تقویت ارزش یورو در برابر دلار در بازارهای جهانی عامل اصلی نزدیک شدن ارز اروپایی به مرز ۴ هزار تومان بود. روز چهارشنبه برخی صرافی‌ها قیمت ۴ هزار تومان را نیز برای ارز اروپایی ثبت کردند، اما قیمت عمده بازار زیر این مرز بود. به گفته فعالان، روز چهارشنبه فضای بازار بیشتر تحت‌تاثیر برخورد نیروی انتظامی با دلالان ارزی قرار داشت.  به گزارش خبرگزاری‌ها، نیروی انتظامی صبح چهارشنبه در عملیات ضربتی در بازار ارز و مقابل پاساژ افشار (پایین‌تر از میدان فردوسی)، دلالان حاضر در این محدوده را جمع‌آوری کرد. مدیرکل مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعزیرات حکومتی از بازداشت ۴۸ دلال ارز طی عملیات چهارشنبه خبر داد.  اقدام نیروی انتظامی در حالی انجام شد که روز سه‌شنبه وزیر دادگستری در نشست مبارزه با فساد اداری بر اجرایی شدن قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تاکید کرده بود. براساس این قانون انجام هرگونه فعالیت ارزی شامل خرید و فروش و انتقال بدون مجوز بانک مرکزی غیرقانونی است.

در ابتدای روز چهارشنبه واکنش معامله‌گران به این اقدام هیجانی بود و تا ساعت ۲ بعدازظهر، دلار تا قیمت ۳ هزار و ۶۵۰ تومان بالا رفت. اما با کاهش هیجان و عادی‌تر شدن فضای بازار، قیمت که بدون اثرگذاری عوامل بنیادی رشد کرده بود، در مسیر کاهش قرار گرفت و نهایتا با قیمت ۳ هزار و ۶۴۰ تومان به‌کار خود پایان داد.

ادامه احتیاط یا نوسان؟ 
در ۲ هفته گذشته، شاخص بازار ارز تغییرات قیمتی چندانی را تجربه نکرده است تا انتظارات افزایشی معامله‌گران تا حدی تعدیل شود. به گفته فعالان، در این فضا برخی معامله‌گران انتظار دارند که دلار در هفته جاری همین مسیر کم‌نوسان را ادامه دهد و تغییرات قیمت چندانی را تجربه نکند. به گفته آنها کاهش تقاضا که عمدتا ناشی از خروج تقاضای زائران عتبات عالیات بوده است، موجب شده که ظرفیت رشد دلار پایین بیاید. به کاهش تقاضا برخی عوامل روانی و احتیاطی را نیز باید اضافه کرد. به اعتقاد فعالان، برخورد نیروی انتظامی با برخی دلالان بازار ارز در صبح روز چهارشنبه موجب خواهد شد که دلالان معاملات خود را با احتیاط بیشتری انجام دهند. در واقع، کاهش تحرکات سفته‌بازان ارزی یکی از عواملی است که انتظارات افزایشی را پایین آورده است. نزدیک شدن به مراحل نهایی برجام و برداشته شدن تحریم‌ها دیگر عاملی است که کاهش تقاضای معامله‌گران را در پی داشته است.

در دیگر سو، برخی فعالان انتظار دارند که دلار در هفته جاری رشد قیمت را تجربه کند. به اعتقاد این دسته، احتمال ورود تقاضای فصلی ژانویه نیرویی است که موجب افزایش تقاضا و تحریک قیمت خواهد شد. از سوی دیگر به گفته آنها، برخورد با دلالان می‌تواند اثر معکوسی در بازار داشته باشد؛ یعنی دلالان در کوتاه‌مدت سعی کنند با تحرکات خود و ایجاد جو روانی قیمت را در مسیرافزایشی قرار دهند.

گذر کانالی سکه
در آخرین روز هفته گذشته، سکه تمام بهار آزادی افزایش قیمت را تجربه کرد تا این فلز گرانبها از کانال ۹۱۹ هزار تومان عبور کند و در کانال ۹۲۰ هزار تومان به‌کار هفتگی خود پایان دهد. روز چهارشنبه سکه با ۲ هزار تومان رشد به قیمت ۹۲۱ هزار تومان رسید. این رشد بیشتر ناشی از رشد جزئی اونس تا ساعت ۴ بعدازظهر روز چهارشنبه بود. سکه از ابتدای هفته گذشته تحت‌تاثیر افزایش طلای جهانی در مسیر افزایشی قرار گرفته بود. بخش زیادی از رشد هفتگی سکه نیز به رشد ابتدای هفته آن مربوط بود. در اولین روز هفته گذشته، سکه با ۱۱ هزار تومان افزایش به قیمت ۹۲۲ هزار تومان رسید. این رشد ناشی از صعود اونس در بازارهای جهانی بود. در واقع صعود اونس در بازارهای جهانی در جمعه دو هفته پیش، شنبه گذشته به بازار داخلی رسید و ثمره آن ثبت دو رکورد افزایشی برای سکه تمام بهار آزادی بود. افزایش ۱۱ هزار تومانی نه تنها بیشترین مقدار رشد بهای سکه از تاریخ ۲۴ مهر ۹۴ بود؛ بلکه موجب شد این فلز گرانبها به بالاترین قیمت خود در یک ماه پیش از آن برسد. پس از این رشد هیجانی، فضای بازار سکه آرام‌تر شد و در ادامه هفته نوسانات چندانی را تجربه نکرد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976193/#ixzz3uAarsw5i

 

 

۰۷:۲۷:۴۷ محمدحسین بابالو: در روزهای اخیر بازار محصولات پلیمری رونق چندانی نداشت که حضور در بین دو تعطیلی مهم و همچنین کاهش فعالیت‌های تولیدی در صنایع مصرف‌کننده را باید دلیل اصلی این وضعیت دانست. این در حالی بود که در همین زمان حجم معامله محصولات شیمیایی در بورس کالا افزایش یافت که سیگنال مهمی برای کل بازار به شمار می‌رود. به احتمال قوی با بازگشت خریداران در هفته جاری در کنار انتظار برای اعلام قیمت‌های پایه جدید شرایط بازار تغییر کرده و با افزایش حجم معاملات بهبود خواهد یافت.

سقوط قیمت نفت خام در بازارهای جهانی، نوسان قیمت دلار در بازار داخلی و شرایط کلی عرضه و تقاضا می‌تواند دورنمای قطعی بازار را تعیین کند. دو هفته گذشته که هر کدام با تعطیلات به پایان رسید، زمانی حساس در بازار محصولات پتروشیمی مخصوصا برای پلیمرها بود که نهایتا با عقب‌نشینی محسوس خریداران، شاهد افت قیمت‌ها در بازار داخلی و افت شدید حجم معاملات انواع گریدهای پلیمری در بورس کالا بودیم. افت حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا که باعث شد این حجم به کمترین حد از اوایل شهریورماه تاکنون کاهش یابد، افت ادامه‌دار قیمت‌ها در دو هفته پیاپی، نوسان قیمت دلار، کاهش جدی حجم تولید در صنایع پایین‌دستی مصرف‌کننده، انتظار برای اعلام قیمت‌های پایه جدید در روزهای آینده، سقوط بهای نفت در بازارهای جهانی، سرمای هوا و مشکلات تولید و حمل و نقل، مناسبت‌های مذهبی که باعث شد بخش بزرگی از فعالان بازار تمایلی به خرید  یا تولید نداشته باشند و نهایتا ثبت روزهایی بسیار ضعیف که باعث شد شرایط این بازار از حالت طبیعی پیشین خارج شود مهم‌ترین‌ ویژگی‌های این بازار به شمار می‌آید.

این در حالی است که نباید شرایط فعلی بازار را با بزرگنمایی وخامت اوضاع گزارش کرد،  زیرا همه‌ساله در فصل حجم معاملات در بورس و بازار کاهش می‌یابد بنابراین بخشی از این افت می‌تواند سابقه سنتی داشته باشد و البته تعطیلات نیز مزید بر علت شده که در نهایت روزهای سختی رقم بخورد. این در حالی است که با توجه به انتظار برای اعلام قیمت‌های پایه جدید مخصوصا پس از ریزش بهای جهانی نفت خام و ثبات شکننده نرخ ارز، به احتمال قوی بازار ضعف هفته‌های قبل را در روزهای پیش رو جبران خواهد کرد و با افزایش حجم معامله پلیمرها در بورس کالا می‌توان به تقویت عرضه‌ها در بازار در کنار بازگشت خریداران امیدوار بود. نکته دیگر را باید در نوسان موجودی انبارها جست‌وجو کرد زیرا در کنار کاهش نسبی حجم معاملات در ۳ هفته اخیر، حجم عرضه‌ها به بازار داخلی نیز کاهش یافته ولی در کنار کاهش تقاضا، خروجی این رخداد در بازار داخلی بروز نکرده است. با توجه به این موارد موجودی انبارها تغییر چندانی نداشته، ولی با بازگشت خریداران در کنار وقفه احتمالی در عرضه، اوضاع این گونه نخواهد ماند. البته در کنار سقوط قیمت‌های جهانی نفت خام، این ادعا یک پارادوکس (متناقض نما) را در بازار ایجاد خواهد کرد که برای روشن شدن آن به زمان بیشتری نیاز خواهیم داشت.

بازار محصولات شیمیایی
در بازار محصولات شیمیایی شرایط با بازار پلیمرها متضاد است زیرا حجم معاملات محصولات شیمیایی به کمک رشد معاملات سود کاستیک در بورس کالا، با ثبت معامله ۱۵ هزار و ۲۸۵ تنی تا بالاترین حد از اوایل آبان ماه تاکنون رشد کرده است. با توجه به شرایط خاص بازار و تفاوت جدی در ویژگی‌های فنی محصولات شیمیایی و پلیمری، این رشد را باید جدی گرفت، زیرا نشان‌دهنده بهبود تولید در صنایع پایین دستی بزرگی است که با سرمای هوا، رونق تولید بیشتری به‌دست آورده است. از طرف دیگر تقویت نسبی عرضه‌های سلف، قیمت‌های جذاب فعلی و از همه مهم‌تر نیاز بسیاری از واحدهای صنعتی مهم به این قبیل مواد اولیه، شرایط فعلی را رقم زده است که می‌تواند بهبود شرایط را برای بازار محصولات شیمیایی و سپس محصولات پلیمری به همراه آورد. در هر حال روزهای آینده این بازار نیز می‌تواند شرایط مطلوب هفته گذشته را حفظ کند و بهبود تولید و مصرف را تجربه کند. منومر وینیل استات، استایرن منومر، جوش شیرین و سود کاستیک جذاب‌ترین محصولات شیمیایی در هفته گذشته بودند.  نکته دیگر در معاملات هفته گذشته در رینگ محصولات شیمیایی کاهش نسبی التهاب در بازار جوش شیرین بود که پس از بازگشت سقف خرید ماهانه به ثبت رسید. با توجه به کاربردهای خاص جوش شیرین و کیفیت بالاتر تولیدات پتروشیمی شیراز در کنار محدود بودن تعداد عرضه‌کنندگان، به نظر می‌رسد توجه به مدیریت بازار در این گروه کالایی و محصولاتی مشابه باید در دستور کار قرار بگیرد تا شرایط با ثبات و جذاب‌تری ثبت و تجربه شود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976227/#ixzz3uAamvpgq

 

۰۷:۲۷:۲۳ منیـره نظامیوند‌چگینی: سرازیر شدن مجدد بهای نفت در مسیر نزولی، بازارهای کالایی را به کاهش‌های بیشتر وادار کرده است. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی در روز جمعه، بهای هر بشکه نفت خام برنت با افت شدید ۵۳/ ۴ درصدی معادل یک دلار و ۸۰ سنت کف مقاومتی ۳۸ دلار را شکست و روی ۳۷ دلار و ۹۳ سنت ثابت ماند،‌ همچنین نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) نیز با کاهشی به بزرگی ۱۰/ ۳ درصد و به اندازه یک دلار و ۱۴ سنت تا ۳۵ دلار و ۶۲ سنت پایین آمد تا به این ترتیب بازار نفت هفته گذشته را با روند منفی به پایان برساند.

همین رخداد، بازارهای کالایی را دستخوش نوسان کرد و از محصولات پتروشیمی گرفته تا فلزات و سنگ‌آهن و معدنی‌ها همه و همه را با خود در مسیر ریزشی همراه کرد. این بازارهای کالایی مدتی است که علاوه بر نوسان‌های نزولی نفت، تحت تاثیر فاکتورهای کاهنده دیگر همچون افت چشمگیر میزان تقاضای چین و نیز رشد قابل‌توجه ذخایر انبارها قرار دارند که برآیند این عوامل به کاهش‌های هرچه بیشتر در این بازارها دامن زده است. محصولات پتروشیمی به دلیل قرابت بالایی که با بازار نفت دارند، متحمل افت‌های بیشتری شده‌اند که برخی را تا سطوح درخور توجهی پایین آورده است.

به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از پلاتس؛ در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای آسیا، اکثر محصولات پتروشیمی با افت قیمت به کار خود ادامه دادند تا پرونده هفته گذشته را با رنگ قرمز ببندند. در این روز، اسید ترفتالیک خالص (PTA) بیشترین کاهش را در میان سایر همگروه‌های خود داشت و تا ۲۵ دلار نیز افت را تجربه کرد. پلی‌اتیلن سنگین (HDPE) به دلیل کاهش شدید تقاضا با افتی بین ۵ تا ۲۰ دلار در رده دوم ریزش‌ها ایستاد. در همین حال پلی‌پروپیلن نیز بسته به موقعیت منطقه،‌ افت‌هایی بین ۵ تا ۱۵ دلار را برای خود ثبت کرد. پلی‌اتیلن سبک خطی ( در منطقه جنوب‌شرق آسیا)، ایزومر زایلین مخلوط و نیز پلی‌اتیلن سبک (در شرق دور) هریک ریزشی به بزرگی ۱۵ دلار را تجربه کردند. در همین روز، متانول بین ۵ تا ۷ دلار کاهش داشت.

اورتوزایلین (OX) و نیز پلی‌اتیلن ترفتالات همچون پتروشیمیایی‌ها افت قیمت محسوسی را پشت سر گذاشتند. آکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS) در بخش‌هایی از آسیا با کاهش قیمت همراه شد، در حالی‌که پلی‌وینیل کلراید (PVC) در روندی ثابت گام برداشت تا اندکی مخالف سایر پتروشیمیایی‌ها حرکت کند. در همین راستا تنها برخی از محصولات موفق شدند به‌رغم ریزش‌های شدید سایر هم‌گروه‌های خود، با رشد همراه باشند. در این میان براساس گزارش‌ها، روند فروش بوتادین افزایشی بوده است. منواتیلن گلایکول (MEG) نیز همگام با اتیلن در پی کاهش عرضه با رشد قیمت همراه شد. همچنین بهای پروپیلن نیز به دلیل ادامه روند کمبود عرضه افزایش داشت، اما بیشترین مقاومت را در برابر عوامل کاهنده از سوی استایرن منومر (SM)شاهد بودیم که موفق شد رشدی بین ۱۵ تا ۲۵ دلار را از خود برجای گذارد.

بهای اتیلن در بازار نقدی آسیا از اواسط ماه سپتامبر رشد داشته که دلیل آن، افزایش نگرانی‌ها برای کاهش چشمگیر عرضه اعلام شده است. طی روزهای اخیر افت قیمت پلی‌اتیلن سبک خطی به رشدهای هرچه بیشتر بهای اتیلن دامن زده است. البته بعید به نظر می‌رسد چنین شرایطی در بازه میان مدت نیز تداوم داشته باشد. پیش بینی می‌شود به‌زودی این روند که تحت تاثیر هیجانات و جو موجود ناشی از رشد نگرانی‌ها ایجاد شده، اصلاح شود و شاهد بازگشت تعادل به بازار این محصولات باشیم.

به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از آی.سی.آی.اس (ICIS)، براساس اعلام آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) با وجود علائم اولیه از کاهش روند تقاضای عمومی برای نفت خام، میزان تقاضا برای بخش پتروشیمی در چندین کشور در همه قاره‌ها در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۵ افزایش داشته است. به گزارش این آژانس، در اروپا‌ بازارهای ایتالیا در ماه اکتبر برای نهمین ماه متوالی (در مقیاس سالانه) شاهد افزایش تقاضا برای نفت خام بوده‌اند و در همین بازه بازار محصولات پتروشیمی و نیز صنایع حمل‌ونقل‌ جت‌های هوایی (این جت‌ها از نفت خام ارزان قیمت به‌عنوان سوخت استفاده می‌کنند) با دستاوردهای بزرگ و خوبی همراه شده‌اند.

با توجه به اعلام آژانس بین‌المللی انرژی، همچنین در ژاپن و با وجود سقوط ۵/ ۳ درصدی تقاضای نفت خام در ماه اکتبر در سال جاری میلادی، شاهد رشد تقاضا برای نفتا بودیم که در سایه افزایش تقاضا برای محصولات پتروشیمی صورت گرفته است. در همین حال، «استفاده بیمارگونه صنعتی از نفت» در چین به اندازه کافی با افزایش شدید استفاده از گازهای نفتی مایع (LPG) مورد نیاز این کشور به‌عنوان خوراک پتروشیمی در بازه زمانی مذکور جبران شد.

براساس گزارش‌ها، مجتمع پتروشیمی اصلی عربستان سعودی با نام صدرا (SADARA) واقع در شهرک صنعتی شماره دو جبیل که سرمایه‌گذاری مشترک بین دو شرکت بزرگ نفتی آرامکو عربستان سعودی و شرکت شیمیایی‏ داو است، شاهد افزایش تقاضا برای نفت خام با هدف تولید محصولات پتروشیمی بوده است. براساس اعلام آژانس بین‌المللی انرژی، کاهش قیمت‌های نفت خام به‌طور بالقوه شرایط اقتصادی عربستان سعودی را تحت‌الشعاع قرار داده است. استفاده این کشور از نفت خود، به نوبه خویش در واقع رکودی است که با میزان رشد تقاضا برای محصولات پتروشیمی از سوی مجتمع صدرا جبران شده است. در گزارش‌های قبلی این شرکت آمده بود که مخلوطی متشکل از ۷۰ درصد نفتا و ۳۰ درصد اتان به‌عنوان خوراک اصلی در تاسیسات صدرا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

با توجه به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، همچنین رشد قوی تقاضا برای محصولات پتروشیمی در کره جنوبی، هند، سنگاپور و چین نیز بازارهای آسیایی نفتا را موفق به ثبت رشد ۱۰ دلار در هر بشکه در اواخر ماه نوامبر کرد که این میزان بالاترین سطح در بیش از ۱۰ سال گذشته بوده است. به‌طور خلاصه، آژانس بین‌المللی انرژی در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد که تقاضا برای محصولات پتروشیمی در تمام مناطق جهان به تدریج در حال افزایش است که همین روند به بالا بردن حاشیه سود تولید نفتا دامن زده که در ایام پیش رو نیز شاهد تشدید این روند خواهیم بود، درست همانگونه که نفتا در طول ماه نوامبر نیز از تضعیف قیمت نفت خام بهره برده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976229/#ixzz3uAaiz6fz

 

۰۷:۲۷:۰۶ سحر نمایشی: قیمت مس و سایر فلزات پایه از ابتدای سال جاری تا‌کنون افت و خیزهای زیادی را تجربه کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که بهای تمامی فلزات رنگی به ویژه فلز سرخ طی یک سال اخیر در کنار بحران اقتصادی جهان و شرایط رکودی به شدت تحت تاثیر کاهش  قیمت نفت جهانی قرار گرفته که این امر موجب کاهش بیش از ۲۹ درصدی قیمت این فلز شده است.

طی هفته اخیر نیز بهای اکثر فلزات اساسی با ریزش پی در پی نفت خام در بازارهای جهانی و رسیدن آن به زیر ۴۰ دلار که کمترین قیمت از فوریه سال ۲۰۰۹ میلادی محسوب می‌شود روند نزولی در پیش گرفتند، این در شرایطی است که در این میان مس تغییر بیشتری را شاهد بود، به‌طوری که از روز جمعه گذشته با نرخ ۴‌هزار و ۵۲۵ دلار آغاز به کار کرد و تا انتهای هفته و خیز معاملات رو‌به‌رو شد، دیروز نیز با رشد اندکی به ۴ هزار و ۵۷۲ دلار  در هر تن رسید.بر این اساس کاهش قیمت نفت را می‌توان عامل مهمی  در روند نزولی فلزات اساسی به ویژه مس عنوان کرد، چراکه طلای سیاه درصد زیادی از سوخت مصرفی تولید فلزات پایه را تشکیل می‌دهد. بر همین اساس کاهش قیمت نفت را می‌توان عامل اصلی افت قیمت تمام‌شده این محصولات دانست، زیرا هزینه استخراج و فرآوری و مخصوصا هزینه حمل‌و‌نقل زمینی و دریایی را شدیدا کاهش می‌دهد.

بر‌اساس اطلاعات موجود افت بهای نفت در یک سال گذشته ۲ اثر مهم بر روند قیمتی مس داشته است که یکی تاثیر زیاد طلای سیاه بر قیمت تمام شده این فلز بوده و دیگری اثر روانی و انتظاری بوده که کاهش سطح تقاضا را در این بازارها به دنبال داشته است. از سوی دیگر انتشار اخباری مبنی بر کاهش رشد اقتصادی در ژاپن و چین و افت فعالیت‌های صنعتی در این دو کشور در کنار برخی نگرانی‌ها در کشورهای حوزه یورو نگرانی‌های بسیاری را نسبت به کاهش تولیدات صنعتی در بخش عمده‌ای از کشورهای بزرگ ایجاد کرده است. این موضوع طی دو ماه اخیر با افت ارزش سهام در بازار چین، کاهش مصنوعی ارزش یوآن در برابر دلار و افت سطح تقاضا در این کشور تشدید شده است. در حال حاضر بنا به تعریف، عملا بازارهای فلزات اساسی از جمله مس در هر دو بخش داخلی و جهانی در شرایط رکود قرار دارد.

بررسی دو اثر بازار فلزات پایه نشان می‌دهد که اثر اول رکود چین و تداوم تاثیر آن در بازارهای کالایی و اثر دوم افت مداوم قیمت نفت است، برخی از تحلیلگران بازار فلزات پایه معتقدند بهای طلای سیاه احتمالا تا مرز ۳۰ دلار نیز پیش خواهد رفت، بنابراین انتظار می‌رود فلز سرخ همچنان به روند نزولی خود ادامه دهد و حتی تا پایان سال جاری میلادی مرز ۴ هزار دلاری خود را بشکند. این در شرایطی است که به عقیده برخی دیگر از کارشناسان کاهش بهای  بیش از حد این فلز با توجه به اشتهای بالای چین برای خرید‌های انباری در قیمت‌های پایین می‌تواند انگیزه خریداران را در میان مدت افزایش دهد. به این ترتیب گزینه افزایش قیمت در میان مدت منتفی نیست. یکی از کارشناسان بازارهای جهانی در رابطه با این موضوع معتقد است حتی اگر در میان مدت رشد اقتصادی در چین یک واحد درصد دیگر کاهش یابد و به ۶ درصد برسد همچنان این کشور پیشران مصرف در بازارهای کالایی محسوب می‌شود و نباید از یاد ببریم که لنگر اقتصاد چین است. اگرچه مرز ۴هزار دلاری برای مس یک مرز روانی مهم به حساب می‌آید که البته از ثبات بالایی نیز برخوردار نبوده، اما این مرز روانی با توجه به مازاد عرضه‌ای که در شرایط کنونی افزون بر تقاضای بازار دیده می‌شود افق‌جدید را فرا روی این بازار قرار خواهد داد.

مس در انتظار سقوط از مرز ۴ هزار دلاری 
روز گذشته قیمت اکثر فلزات پایه از جمله مس در بورس فلزات لندن با روند نزولی رو‌به‌رو شد. این در حالی است که بهای فلز سرخ با وجود افت و خیزهای پی در پی،تمایل بیشتری به کاهش قیمت داشته و اکثر کارشناسان را برای کاهش تقاضا و افت تولیدات صنعتی در جهان نگران کرده است. در هفته‌های گذشته کاهش شدید قیمت جهانی نفت از یکسو و انتشار اخبار چالش‌های اقتصاد ژاپن و چین از سوی دیگر تاثیر بسیار زیادی را بر بازار این فلز گذاشته و موجب افت قیمت شده است، به‌طوری که روز گذشته مس در بازارهای جهانی با ۴هزار و ۵۲۵ دلار در هر تن معامله شد که نسبت به شروع معاملات ۱۳/ ۳ درصد کاهش داشته است. تحلیلگران بازار جهانی فلزات پایه پیش‌بینی کرده‌اند بهای مس با توجه به رشد بیشتر بهای نفت افت بیشتری را تجربه خواهد کرد و این احتمال وجود دارد که قیمت این فلز مرز ۴ هزار دلاری خود را بشکند.

چشم‌انداز بلندمدت برای فلز سرخ
طی سال‌های ۲۰۱۴ و هشت ماه سال ۲۰۱۵ موجودی مس از تقاضای آن فراتر رفته و احتمالا این وضعیت برای سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ باقی بماند که در این صورت رشد ایده‌آلی برای قیمت مس وجود نخواهد داشت. از طرفی نیز هزینه فعالیت‌های این بخش افزایش پیدا کرده و‌ عیار معدنی رو به کاهش بوده و همچنان نیز خواهد بود و افت موجودی مس در شرایطی که به رکورد تاریخی خود نزدیک شده، از بازگشت قیمت‌ها به کاهش‌هایی مانند سال ۲۰۰۴ جلوگیری می‌کند. همچنین بنابر بررسی‌های وال استریت ژورنال، اتفاقاتی که در این بین در عرصه جهانی فلزات پایه رقم می‌خورد می‌تواند با تضعیف سود شرکت‌های معدنی، اقتصاد بسیاری از کشورهای مبتنی بر تولید و صادرات مواد معدنی را تحت تاثیر خود قرار دهد. در کشور ما نیز سهام شرکت‌های مسی روند کاهشی را در بازار سهام تجربه می‌کنند.

عوامل تاثیر‌گذار بر روند قیمت مس داخلی
در بازار داخل نیز معاملات بازار مس در شرایط متعادلی قرار ندارد. قیمت مس در بورس کالای ایران حدود یک سال گذشته افتی معادل ۱۹ درصد را تجربه کرده است. در بازار آزاد نیز تقریبا شاهد ریزشی به همین میزان هستیم، به‌طوری که در حال حاضر این فلز سرخ در بازار آزاد با نرخ ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان در هر کیلو به فروش می‌رسد، این در شرایطی است که در یک ماه گذشته مس حوالی ۱۸ هزار تومان در بازار آزاد به فروش می‌رسید. بر اساس گفته کارشناسان این کاهش نرخ در بازار داخل تحت تاثیر دو موضوع بوده و هست، موضوع اول افت تقاضا است که به دلیل رکود بر بخش‌های تولیدی در بیش از دو سال اخیر بازارهای کالایی را متاثر ساخته است و مساله دوم افت ذاتی ارزش این کالا‌ها بوده که دلیل آن ریزش قیمت‌های جهانی در کنار ثبات نسبی نرخ ارز است.

به اعتقاد کارشناسان با توجه به اینکه ایران یکی از بزرگ‌ترین‌ فروشندگان مس در جهان است اگر روند کاهش قیمت این فلز ادامه داشته باشد، تاثیرات منفی خود را در اقتصاد کشور و درآمدهای دولت خواهد گذاشت که این موضوع بعد از کاهش درآمدهای نفتی در ماه‌های آتی اقتصاد کشور را بیش از پیش تحت فشار قرار خواهد داد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976225/#ixzz3uAaccjri

 

۰۷:۲۶:۴۱ گروه بازرگانی: جدیدترین آمار گمرک نشان می‌دهد که از واردات ۳/ ۲۷ میلیارد دلاری ایران در هشت ماه منتهی به آبان، سهمی حدود ۸۲ درصد آن مربوط به ۱۰ کشور بوده است. اما پرسشی که در این راستا مطرح می‌شود این است که ایران از این ۱۰ کشور که بالاترین سهم را از میان بیش از ۱۲۰ کشور از آن خود کرده‌اند، چه اقلامی وارد می‌کند؟ با نگاهی به آمارها می‌توان گفت ماشین‌ها و دستگاه‌های مکانیکی و محصولات کشاورزی بیشترین سهم از واردات ایران از این کشورها را به خود اختصاص می‌دهد.

 

چین، امارات متحده عربی، جمهوری کره، ترکیه، سوئیس، هند، آلمان، ایتالیا، فرانسه و هلند، ۱۰ کشور صادرکننده عمده کالا به ایران طی هشت ماه منتهی به آبان سال جاری بوده‌اند. چین بزرگ‌ترین صادرکننده کالا به ایران طی دوره مورد بررسی بوده است. واردات ایران از این کشور حدود ۸/ ۶ میلیارد دلار، معادل ۲/ ۳ میلیون تن رقم خورده است. بررسی اقلام وارداتی ایران از چین نشان می‌دهد که بیشترین سهم از واردات ایران از چین را «ماشین‌آلات و دستگاه‌های به‌هم فشردن، شکل دادن یا قالب‌گیری سوخت‌های معدنی جامد، خمیرهای سرامیکی و سایر محصولات معدنی و ماشین‌های درست کردن قالب‌های ریخته‌گری از ماسه» به خود اختصاص داده است. «قطعات جهت تولید اتومبیل سواری»، «محصولات از فولادهای ممزوج تخت فقط گرم نورد شده»، «دستگاه تهویه»، «ماشین‌های نورد»، «ماشین‌ها و دستگاه‌های مکانیکی»، «بوژی(ارابه واگن) محرک و بوژی راهنمای لکوموتیوهای راه‌آهن»، «ماژول‌های نمایشگر» و «دستگاه‌های کارتخوان» از دیگر اقلام وارداتی ایران از چین بوده که سهم بزرگی از واردات ایران از چین را به خود اختصاص داده‌اند که البته عمدتا در گروه دستگاه‌های مکانیکی تقسیم‌بندی می‌شوند.

امارات متحده عربی نیز دومین مبدا وارداتی ایران طی هشت ماه منتهی به آبان سال جاری بوده است. واردات ایران از این کشور معادل ۲/ ۵ میلیارد دلار و به وزن حدود ۴ میلیون تن ثبت شده است. عمده‌ترین کالای وارداتی ایران از امارات متحده عربی وسایل نقلیه پیستونی و موتوری بوده است. کنجاله، محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج، گوشت گاو، کره، تلفن همراه، قطعات توربین‌های بخار، گندم دامی، موز سبز، جو و ذرت دامی نیز از مهم‌ترین اقلام وارداتی کشور از امارات متحده عربی بوده‌اند. جمهوری کره به‌عنوان سومین مبدا وارداتی کشور طی هشت ماه منتهی به آبان سال جاری بوده که براساس آمارهای گمرک، طی این دوره ۴/ ۲ میلیارد دلار کالا به وزن حدود ۳/ ۱ میلیون تن به ایران صادر کرده است. مهم‌ترین قلم وارداتی ایران از این کشور طی دوره مورد بررسی «ماژول نمایشگر متشکل از صفحه LCDیاLED پلاسما فقط دارای برد آدرس دهی» به ارزش ۲۶۹ میلیون دلار بوده است. از دیگر اقلام مهم وارداتی ایران از جمهوری کره نیز محصولات از فولادهای ممزوج، محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج، قطعات منفصله برای تولید اتومبیل سواری، انواع کابینت یخچال، یخچال فریزر، فریزر و سایدبای‌ساید، گوشی تلفن همراه، واگن‌های خودرو راه‌آهن و دستگاه تهویه بوده است.

چهارمین کشور عمده صادرکننده کالا به ایران نیز طی دوره مورد بررسی، ترکیه با میزان صادرات به ارزش ۲ میلیارد و ۴۹ میلیون دلار و وزن ۹/ ۱ میلیون تن به ایران بوده است. بیشترین سهم از واردات ایران از ترکیه را «موز سبز تازه یا خشک کرده» به ارزش ۱۵۵ میلیون دلار به خود نسبت داده است. گندم دامی، سوپر فسفات، سیگار، توتون و تنباکو، تخته‌های فیبری از چوب یا سایر مواد چوبی، ماشین‌های نورد، لوبیای سویا، فسفات کلسیم طبیعی، فسفات آلومینوکلسیک طبیعی، مکمل‌های دارویی و واگن‌های باری از جمله اقلام عمده وارداتی ایران از ترکیه طی هشت ماه منتهی به آبان سال جاری بوده‌اند.

واردات ایران از سوئیس طی هشت ماه منتهی به آبان سال جاری معادل یک میلیارد و ۶۵۶ میلیون دلار رقم خورده که موجب شده این کشور در جایگاه پنجم مبادی وارداتی ایران قرار گیرد. وزن اقلام وارداتی ایران از این کشور ۵/ ۳ میلیون تن رقم خورده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که عمده اقلام وارداتی ایران از سوئیس محصولات کشاورزی بوده است؛ به‌طوری که بیشترین سهم از واردات ایران از سوئیس را لوبیای سویا به خود اختصاص داده است. به‌طور کل ایران طی این مدت حدود ۵۴۸ نوع قلم کالا از سوئیس وارد کرده که مهم‌ترین آنها لوبیای سویا، ذرت دامی، کنجاله سویا، روغن خام سویا، گندم دامی، روغن دانه آفتابگردان، روغن گلرنگ یا زعفران کاذب، قند و شکر تصفیه شده، آنتی‌سرمک‌ها و جو بوده است.

ششمین جایگاه در لیست کشورهای عمده صادرکننده کالا به کشور در هشت ماه منتهی به آبان سال جاری به هند اختصاص داشته است. طی این مدت واردات ایران از هند به لحاظ ارزشی معادل یک میلیارد و ۵۲۷ میلیون دلار و به لحاظ وزنی معادل ۶/ ۱ میلیون تن رقم خورده است. اقلام وارداتی ایران از هند حدود یک هزار و ۶۶۸ نوع بوده که از بین آنها بیشترین سهم ارزشی به برنج اختصاص داشته است. سنگ‌آهن، کنجاله سویا، چای سیاه، محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج، محصولات تخت نوردشده از فولاد ممزوج، فروسیلیکومنگنز، محصولات تخت نورد شده از فولاد سیلیسیم‌دار، کاغذمقوا، الیاف سنتتیک و شکر تصفیه نشده از دیگر اقلام وارداتی ایران از هند بوده که نسبتا سهم ارزشی بالایی را به خود اختصاص داده‌اند.

پس از هند، آلمان با صادراتی به ارزش یک میلیارد و ۱۶۹ میلیون دلار و وزن ۳۴۸ هزار تن به ایران هفتمین مبدا عمده وارداتی کشور طی دوره مورد بررسی بوده است. کل اقلام وارداتی ایران از آلمان دو هزار و ۲۲۰ نوع قلم کالا بوده است که بیشترین سهم ارزشی از واردات را در بین آنها، آنتی‌سرمک‌ها به خود اختصاص داده است. گندم دامی، مکمل‌های دارویی، ماشین‌ها و دستگاه‌های مکانیکی، الیاف سنتتیک، تراکتور، ماشین‌های نورد گرم و سرد، ماشین‌های بافندگی، دارو، مکمل غذایی، ماشین آلات برای پرکردن، بستن، درپوش گذاشتن یا درزگیری کردن بطری‌ها و دستگاه‌های گازدار کردن نوشابه‌ها و اجزا و قطعات توربین‌های بخار از دیگر اقلام عمده وارداتی ایران از آلمان بوده است. ایتالیا به‌عنوان هشتمین کشور عمده صادرکننده کالا به ایران، طی دوره مورد بررسی معادل ۵۸۲ میلیون دلار کالا به ایران صادر کرده است. ماشین‌ها و دستگاه‌های مکانیکی، موتورگیربکس آسانسور، ماشین‌آلات و دستگاه‌های به‌هم فشردن، شکل دادن یا قالب‌گیری سوخت‌های معدنی، داروها، ماشین‌آلات برای پرکردن، بستن، درپوش گذاشتن یا درزگیری کردن بطری‌ها، تلمبه‌های گریز از مرکز برای مایعات، مکمل‌های دارویی و ماشین‌های ریخته‌گری از عمده‌ترین اقلام وارداتی ایران از ایتالیا طی دوره مورد بررسی بوده است.

واردات ایران از فرانسه نیز طی هشت ماه منتهی به آبان سال جاری ۴۹۸ میلیون دلار و به وزن ۴۳ هزار تن بوده و قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری، دارو و مکمل‌های دارویی، آمینو الکل‌فنل‌ها و آمینو اسیدفنل‌ها، محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج تخت و گرم نوردشده، انسولین و فرآورده‌های زیبایی و آرایشی از عمده‌ترین اقلام وارداتی ایران از فرانسه بوده است. همچنین میزان واردات ایران از هلند طی این دوره ۴۸۲ میلیون دلار بوده و عمده‌ترین اقلام وارداتی ایران از این کشور نیز ذرت دامی، لوبیای سویا، انواع داروها، انواع دستگاه‌های تشخیص امراض از جمله دستگاه آندوسکوپی، جو، تخم سبزیجات برای کشت، دستگاه‌های محرک ماهیچه قلب، افزودنی‌های خوراک آماده دام و طیور، تراکتور و اعضای مصنوعی بدن بوده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976186/#ixzz3uAaXNRHo

 

۰۷:۲۶:۱۹ گروه صنعت و معدن: با نزدیک شدن به لغو تحریم‌های بین‌المللی و ورود سرمایه‌های خارجی به کشور باید منتظر ایجاد فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای به کشور نیز بود. ایجاد فروشگاه‌های بزرگ در حالی است که هم اکنون صنوف کشور علاوه بر پراکندگی به شکل سنتی اداره می‌شوند و دولت باید راهکاری برای تجمیع صنوف در دستور کار خود قرار دهد. برنامه‌هایی که در صورت اجرایی شدن آن شاهد عبور این بخش از سنت به مدرنیته خواهیم بود؛ اتفاقی که سال‌ها پیش باید رخ می‌داد تا به این طریق دست واسطه‌ها در بین صنوف کوچک کوتاه شود.

طی سال‌های اخیر و به دلیل حضور واسطه‌ها میان تولیدکنندگان و صنوف کوچک و دست به دست شدن کالا میان واسطه‌ها، در برخی موارد شاهد رشد چندبرابری قیمت کالا بودیم؛ اتفاقی که فعالان صنعتی معتقدند در صورت تجمیع، صنوف کوچک از بین خواهد رفت. کارشناسان معتقدند برای روان‌تر کردن نظام توزیع و بهبود کیفیت و بازرسی و راحتی مصرف‌کننده باید به توسعه فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای پرداخت. در حال حاضر سهم فروشگاه‌های زنجیره‌ای از نظام توزیع کالا در ایران پنج درصد است. این در حالی است که فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای در کشورهای پیشرفته ۶۰ تا ۸۰ درصد از نظام توزیع را برعهده دارند. در این میان، رئیس اتاق اصناف ضمن تایید زنجیره‌ای کردن نظام توزیع معتقد است: در بخش تولید باید تقویت واحدهای کوچک و متوسط در دستور کار قرار گیرد؛ واحدهای که طی سال‌های اخیر مورد بی‌مهری قرار گرفته‌اند. طی سال‌های اخیر تقویت و تامین منابع مورد نیاز صنایع بالادستی همواره در دستور کار مسوولان قرار داشته و در این بین به صنایع کوچک و متوسط کمتر توجه شده است. روندی که به گفته کارشناسان افت تولید این بخش را به همراه داشته و حال با عبور از دوران تحریم باید تقویت این بخش را در دستور کار قرار داد تا به واسطه این واحدها بتوانیم مشکل بیکاری کشور را برطرف کنیم. در خصوص وضعیت اصناف و تولید در دوران پساتحریم گفت‌وگویی با علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف ایران داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

با توجه به نزدیک شدن زمان لغو تحریم‌ها، بیشتر نگاه‌ها به سمت بخش تولید است. با توجه به این شرایط به نظر شما اولین گشایشی که با لغو تحریم‌ها در بخش تولید به وجود خواهد آمد، چیست؟

اولین گشایش در رونق کسب‌وکار صورت خواهد گرفت، اگر این رونق صورت بگیرد در تمام حوزه‌ها به‌خصوص حوزه صنعت شاهد گشایش خواهیم بود. بخش صنعت ما مشکلات خاص خودش را دارد، متاسفانه بخش صنعت ایران مشکلات بسیاری را در سال‌های اخیر تحمل کرده است. به طور حتم با وضعیتی که امروز در آن قرار داریم، بخش صنعت کارآیی لازم را نخواهد داشت و در مجموعه کشور به نظر من حرف چندانی برای گفتن نخواهیم داشت.

با این شرایط با لغو تحریم‌ها در کدام بخش شاهد رشد خواهیم بود؟

نگاه من به صنایع پایین دستی بیشتر از صنایع بالادستی است و این بخش در دوران پساتحریم رشد بیشتری را تجربه خواهد کرد، در اصل این اتفاقی است که باید رخ بدهد. در صورتی که ما صنایع کوچک و متوسط را تقویت کنیم، اولین اتفاقی که رخ خواهد داد کمک به تولید ملی خواهد بود و از سوی دیگر شاهد رشد اشتغال در کشور خواهیم بود. در بحث اشتغال تکیه‌گاه ما باید بنگاه‌های کوچک و متوسط باشد. صنایع بزرگ نشان داده اند که قابلیت جذب نیروی کار بیشتر را ندارند و تا به امروز نیز حمایت از این صنایع به منظور جلوگیری از تعطیلی آنها صورت گرفته است. با این شرایط امیدوارم که در دوران پساتحریم آنچه شاهد تحقق آن خواهیم بود، رشد بنگاه‌های کوچک و متوسط باشد.

برای کمک به بخش تولید چه اقداماتی باید صورت گیرد؟

بخش تولید نیازمند تقویت مالی است که لازمه این امر نیز در ابتدا تقویت نظام پولی و مالی کشور است.

بخش توزیع بخش جدا نشدنی تولید است. برای این بخش باید چه اقداماتی صورت داد؟

در این بخش باید حرکت به سمت ایجاد فروشگاه‌های بزرگ و علمی‌تر کردن مارکتینگ (بازاریابی) که متاسفانه در بخش اصناف بسیار مغفول مانده را در دستور کار قرار دهیم. در این بخش، متاسفانه نتوانسته‌ایم به درستی فعالیت کنیم، این از جمله اهدافی است که برای بخش توزیع در دوران پساتحریم باید پیگیری کنیم.

برای تحقق این اهداف باید چه اقداماتی صورت بگیرد؟

ما به عنوان بنگاه‌های کوچک به‌خصوص در بخش توزیع که نظام بازرگانی داخلی کشور را به عهده داریم، به طور یقین باید به سمت تجمیع و نظام یافتگی حرکت کنیم. اینکه بخواهیم از یکسو هر سال بنگاه‌های کوچک توزیعی را افزایش دهیم و از سوی دیگر نسبت به تقویت و افزایش بنگاه‌های واسطه‌گری غیرمفید در اقتصاد کشور کمک کنیم را باید از دستور کار خارج کرد. این فرآیند هم اکنون در حال طی شدن است و تعاملی که میان وزارت صنعت،معدن و تجارت و اصناف باید ایجاد شود، در حال شکل‌گیری است.

چه زمانی این برنامه ریزی با وزارت صنعت، معدن و تجارت به نتیجه خواهد رسید؟

فکر کنم تا پایان سال جاری شاهد تدوین یک برنامه مدون در این بخش باشیم.

چه مواردی در دستور کار قرار خواهد گرفت؟

ایجاد فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای در دستور کار قرار دارد، ولی این موضوع دال بر این نیست که واحدهای کوچک ما در نظام توزیع تقویت، سیستماتیک و مجهز نشوند یا از بین بروند، بلکه واحدهای کوچک باید تقویت شوند و سیستم لازم را باید در اختیار این واحدها قرار داد.

با این شرایط برای به روزرسانی واحدهای کوچک توزیعی چه اقداماتی صورت خواهد گرفت؟

آموزش واحدهای کوچک توزیعی و تجهیز این واحدها به دستگاه‌های مدرن و به روز در دستور کار قرار دارد.

یکی از مواردی که در خصوص واحدهای صنفی کوچک مطرح می‌شود دست به دست شدن کالا در میان این واحدها و در نتیجه افزایش قیمت کالا است، این موضوع تا چه میزان صحت دارد و از سوی دیگر با انجام اقدامات ذکر شده تا چه میزان مشکلات نظام صنفی کشور برطرف خواهد شد؟

چالش‌هایی در این بخش وجود دارد. به طور مثال، این واحدها به دلیل اینکه به سیستم روز مجهز نیستند در نظام مالیاتی کشور شفاف عمل نمی‌کنند و این موضوع اصلا قابل قبول نیست. اما این نکته را در خصوص این بنگاه‌ها متذکر می‌شوم که این واحدها بدون اینکه کوچک‌ترین بار مالی بر دولت، نظام و سیستم اقتصادی کشور تحمیل کنند ایجاد شغل و ثروت می‌کنند، به همین دلیل باید حرمت این واحدها حفظ شود. واحدهای کوچک توزیعی سنتی هستند؛ اما نمی‌توان حضور آنها را انکار کرد پس باید به سمت علمی کردن فرآیند کار این واحدها حرکت کرد.

با توجه به آغاز فرآیند لغو تحریم‌ها در بخش صنفی کشور باید چه تغییراتی صورت داد؟

گروه‌های کوچک صنفی کشور نیز این موضوع را می‌دانند که در دوران پساتحریم، علاوه بر سرمایه‌های داخلی، سرمایه‌های بزرگ خارجی وارد کشور خواهد شد و به این طریق فروشگاه‌های بزرگ و مجهز در کشور بسط و گسترش خواهد یافت. با این شرایط این واحدها باید به سمت تجمیع و یکی شدن حرکت کنند. سرمایه‌های کوچک ادغام شوند و به طور یقین اگر به این سمت حرکت نکنند در نظام صنفی آینده کشور جایگاهی نخواهند داشت.

برای تجمیع واحدهای کوچک صنفی چه اقدامی صورت گرفته است؟

طرحی را دولت در این خصوص مطرح کرده است. ما نیز رد نمی‌کنیم که باید به سمت چابک‌سازی و کوچک‌سازی حرکت کنیم. همچنین قبول دارم که وجود ۸۳۰۰ اتحادیه در کشور بسیار زیاد است و امکان محدود کردن آنها وجود دارد. اما باید کارشناسی صورت گیرد و در صورتی که بدون کار کارشناسی این برنامه را پیش ببریم به طور یقین موفق نخواهیم بود. به همین دلیل نیز مرکز اصناف به دولت کمک خواهد کرد تا به سمت چابک‌سازی صنوف حرکت کنیم.

این اقدامات چه زمانی به نتیجه خواهد رسید؟

به طور یقین تا تیر ماه سال آینده شاهد این سازمان‌یافتگی خواهیم بود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976203/#ixzz3uAaR6gVX

 

 

۰۷:۱۷:۵۲ دنیای اقتصاد: سقوط آزاد طلای سیاه در حالی ادامه یافت که نفت خام آمریکا با افت هفتگی ۱۱ درصدی ضعیف‌ترین عملکرد خود را از آذر ۹۳ بر جای گذاشت. به دنبال تصمیم اوپک مبنی بر تولیدات بدون سقف، این غول‌های نفتی، ماه گذشته در رکوردی کم‌سابقه ۳۱/۷ میلیون بشکه در روز تولید داشتند. همچنین گزارش ناامیدکننده آژانس بین‌المللی انرژی بر تداوم مازاد عرضه نفت تاکید داشت. این در حالی است که اخبار مثبتی نیز در این میان منتشر شد که در میان موج ناامیدی در بازار نفت گم شد و بر قیمت این کالا اثرگذار نبود. به این ترتیب، نفت خام برنت با قرار گرفتن در مرز ۳۸ دلار، کمتر از ۴ دلار تا عبور از کف ۱۱ ساله خود فاصله دارد.

گروه نفت و پتروشیمی، نسیم علایی: در اولین هفته بازگشایی بازارهای نفت بعد از نشست ۱۶۸ اوپک، قیمت‌ها  مدام کاهش یافت و با رسیدن بهای نفت برنت به زیر ۳۸ دلار احتمال شکسته شدن کف ۱۱ ساله نفت قوت گرفت. به گزارش «دنیای اقتصاد» از ساعاتی پیش از برگزاری نشست اوپک تا آخرین معاملات روز جمعه شاهد سقوط بیش از ۱۴ درصدی بهای نفت و رسیدن آن به کف ۷ ساله خود بوده‌ایم. در این مدت علاوه بر ناامیدی که تصمیمات این نشست به بازار تزریق کرد، انتشار گزارش‌های اوپک و آژانس بین‌المللی انرژی از وضعیت بازار نفت در ماه نوامبر که بر تداوم وجود مازاد عرضه در بازار نفت اذعان داشتند، از دلایل دیگر سقوط قیمت‌ها بود. این در حالی است که اخبار مثبتی نیز در این میان منتشر شد که در میان موج ناامیدی در بازار نفت گم شد و بر قیمت این کالا اثرگذار نبود. به‌طور مثال آمار حجم ذخایر نفتی آمریکا نشان می‌داد موجودی نفت این کشور در هفته منتهی به ۴ دسامبر حدود ۶/ ۳ میلیون بشکه کاهش یافته است، همچنین ۲۱ دستگاه از دکل‌های فعال در میادین نفتی آمریکا کاسته شده و تعداد آن به کمترین میزان از آوریل سال ۲۰۱۰ رسیده است. در هفته گذشته بهای نفت خام آمریکا حدود ۴/ ۴ دلار در هر بشکه افت کرد و در آخرین ساعات بازگشایی بازار بشکه‌ای ۶/ ۳۵ دلار معامله شد. هر بشکه نفت شاخص دریای شمال، برنت نیز افت هفتگی بیش از ۵دلاری را به ثبت رساند و در آخرین روز معاملاتی به ۹/ ۳۷ دلار رسید. اگر افت قیمت نفت در هفته پیش رو ادامه یابد و بهای برنت به کمتر از ۳۴ دلار به ازای هر بشکه برسد، قیمت نفت به کمترین مقدار خود ظرف ۱۱ سال اخیر خواهد رسید.

تولید اوپک باز هم افزایش یافت
یکی از مهم‌ترین گزارش‌هایی که هفته گذشته بر بهای نفت تاثیرگذار بود، انتشار گزارش ماهانه اوپک از بازار نفت در ماه گذشته بود. بر اساس گزارش این سازمان، در ماه نوامبر تولید اوپک به ۷/ ۳۱ میلیون بشکه در روز رسیده که حدود ۲۳۰ هزار بشکه بیش از تولید این سازمان در ماه پیش از آن بوده است. بر این اساس تولید اوپک به بیشترین مقدار خود ظرف سه سال اخیر رسید.  اعضای اوپک در نشست اخیر خود بر سر سقف تولید این سازمان به نتیجه نرسیدند و بر همین اساس این سازمان برای تولید خود سقفی اعلام نکرد. هرچند اعضای این سازمان ماه‌های متوالی بود که بیش از سقف مصوب (۳۰ میلیون بشکه در روز) نفت تولید می‌کردند اما به توافق نرسیدن اعضای اوپک و تعیین نکردن سقف تولید این سازمان، این پیام را برای بازار نفت داشت که اوپک به‌طور رسمی اعلام کرده است که هیچ تاثیری بر بازار نفت ندارد و قصد ندارد هیچ تغییری در سیاستی که در بیش از یک سال گذشته اتخاذ کرده است، اعمال کنند. این موضوع نگرانی فعالان بازار و افت قیمت نفت در روزهای ابتدایی بازگشایی بازار را به دنبال داشت.

اما همان‌طور که گفته شد عملا این نشست روی عرضه بازار نفت تاثیر چندانی نخواهد داشت چراکه اعضای اوپک به غیر از ایران و لیبی با همه توان در حال تولید هستند. بر اساس گزارش اخیر این سازمان، در ماه نوامبر تولید عراق به دلیل رشد تولید عراق به رقم کم سابقه ۷/ ۳۱ میلیون بشکه در روز رسید. عراق در این ماه ۲۴۷ هزار بشکه به میانگین تولید روزانه خود افزوده و توانسته در این ماه به‌طور متوسط ۳/ ۴ میلیون بشکه نفت استخراج کند. اما دیگر اعضای این سازمان تغییر چندانی در تولید نفت خود لحاظ نکرده‌اند. تولید ایران نیز در این ماه بدون تغییر روی ۸۷۶/ ۲ میلیون بشکه در روز مانده است. لیبی در این ماه حدود ۴۰۰ هزار بشکه و عربستان ۱۳۰/ ۱۰ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده‌اند.

همچنین براساس این گزارش متوسط ماهانه بهای سبد نفتی اوپک در ماه نوامبر ۵/ ۴ دلار افت کرده و به ۵۰/ ۴۰ دلار بر بشکه رسیده است. این در حالی است که نفت سنگین ایران کاهش قیمت بیشتری را تجربه کرده و با ۶/ ۵ دلار کاهش به ازای هر بشکه به ۹۲/ ۳۸ دلار رسیده است. بر این اساس متوسط بهای نفت ایران از ابتدای سال ۲۰۱۵ تا انتهای ماه نوامبر به حدود ۵۰ دلار به ازای هر بشکه رسید.  اوپک همچنین برآورد کرد که تولید کشورهای غیر‌عضو این سازمان در سال آینده میلادی ٣٨٠ هزار بشکه کاهش یابد. با این وجود به دلیل کاهش رشد تقاضای نفت تقاضا برای نفت این سازمان در سال آینده به ۸/ ۳۰ میلیون بشکه خواهد رسید که حدود ۸۶۰ هزار بشکه در روز از تولید کنونی این سازمان کمتر است. این حالی است که در گزارش ماه پیش اوپک مازاد عرضه نفت این سازمان ۵۶٠ هزار بشکه در روز برآورد شده بود.

تداوم مازاد عرضه در بازار نفت
اما آژانس بین‌المللی انرژی نیز در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که فعالان بازار انتظار نداشته باشند که بازار در سال ۲۰۱۶ به تعادل برسد چراکه با افزایش تولید کشورهای عضو اوپک و کاهش رشد تقاضا، میزان مازاد عرضه در بازار نفت رو به وخامت می‌رود. این سازمان بر این باور است که هرچند افت قیمت‌ها به تولیدکنندگان خارج از اوپک ضربه می‌زند و موجب افت تولید آنها خواهد شد اما این موضوع نمی‌تواند به افزایش قیمت‌ها در بازار نفت منجر شود. بر اساس گزارش IEA، با لغو تحریم‌های ایران و افزایش تولید نفت کشورمان در ماه‌های آینده، مازاد عرضه نفت افزایش خواهد یافت و همین موضوع موجب افزایش موجودی نفت کشورهای جهان می‌شود، بنابراین مازاد عرضه تا پایان سال ۲۰۱۶ از به تعادل رسیدن بازار جلوگیری خواهد کرد.

آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد: چنانچه نفت خام ایران وارد بازارهای جهانی شود، انتظار می‌رود حجم ذخیره‌سازی‌های جهانی نفت ٣٠٠ میلیون بشکه افزایش یابد. این گزارش در عین حال می‌افزاید که نباید نگران اشباع ظرفیت ذخیره‌سازی نفت جهان بود چراکه در حال حاضر تنها ۷۰ درصد از حجم ذخایر نفتی آمریکا پر شده است و همچنین ۲۳۰ میلیون بشکه به ظرفیت جدید ذخیره‌سازی ایجاد خواهد شد که می‌تواند به جذب مازاد عرضه موجود در بازار کمک کند. آژانس اعلام کرد که سیاست اوپک در راستای افزایش سهم بازار موجب ضربه خوردن پروژه‌های تولید نفت‌های گران‌قیمت از جمله نفت شیل شده و از همین رو افت تولید کشورهای غیرعضو اوپک را شاهد خواهیم بود، اما این موضوع به افزایش قیمت‌ها منجر نخواهد شد. بر اساس این گزارش تولید نفت تولیدکنندگان خارج از اوپک در ماه نوامبر تنها ۳۰۰ هزار بشکه رشد داشته در حالی که رشد تولید این کشورها در ابتدای سال حدود ۲/ ۲ میلیون بشکه در روز بوده است. آژانس بر این باور است که تولید کشورهای غیرعضو اوپک روزانه ۶٠٠ هزار بشکه کاهش می‌یابد که نسبت به برآورد پیشین تغییری نداشته است. اما درخصوص تقاضای نفت آژانس کاهش رشد تقاضا را پیش‌بینی کرده است. بر اساس گزارش این سازمان، رشد روزانه تقاضای جهانی نفت خام سال آینده ۲۳/ ۱ میلیون بشکه خواهد بود، در حالی که این مقدار برای در سال جاری ۷۹/ ۱ میلیون بشکه در روز بوده است.

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که افت قیمت نفت حداقل در نیمه اول ۲۰۱۶ ادامه خواهد یافت و از آنجا که افت قیمت نفت در دو هفته اخیر بسیار شدید بوده است تداوم این روند در هفته پیش رو دور از انتظار نیست و ممکن است به زودی شاهد شکسته شدن کف ۱۱ ساله نفت برنت باشیم.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/976264/#ixzz3uAaKg7sU

 

۰۷:۱۴:۰۲ یک مقام ارشد آمریکا گفت واشنگتن معتقد است که می‌توان با مسکو بر سر انتقال سیاسی در سوریه و کنار رفتن بشار اسد به توافق رسید.

یک مقام ارشد آمریکایی روز جمعه مدعی شد که احتمال دارد روسیه با کنار رفتن بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه طی روند انتقالی در این کشور، موافقت کند.

به نوشته سایت شبکه پرس‌تی‌وی، «کلست والاناندر» مدیر بخش روسیه و اوراسیا شورای امنیت ملی آمریکا گفته است که جان کری وزیر خارجه این کشور این هفته در سفر به روسیه در مورد «روند سیاسی جاری» در سوریه بحث خواهد کرد.

والاندر گفت: «اگر تصور نمی‌کردیم که این احتمال وجود دارد که موضع روس‌ها به نحوی تغییر کند که بتوان با آن موافقت کرد،‌ این گفت‌وگوها را انجام نمی‌دادیم.»

وی افزود: «روشن است که این احتمال وجود دارد که می‌توان بر سر یک انتقال سیاسی که شرایط ایالات متحده و ائتلاف، مبنی بر نبود اسد در قدرت را تامین کند، به توافق رسید. این‌ها بحث‌هایی است که اکنون تمرکز اصلی بر آن است.»

پیش‌بینی مقامات آمریکایی در مورد احتمال تغییر موضع مسکو در قبال اسد در حالی صورت می‌گیرد که پیش از آغاز عملیات روسیه در سوریه نیز برخی کارشناسان و مقامات آمریکایی مدعی شده بودند که مسکو در حمایت از اسد به تردید افتاده و به زودی دست از پشتیبانی از دمشق می‌کشد.

با این حال والاندر اکنون گفته است که هدف اصلی عملیات نظامی روسیه حمایت از نظام سوریه و تقویت بشار اسد است.

 

۰۷:۱۲:۵۰ عرضه خودروهای ساندرو از سوی شرکت پارس خودرو موجب شده که شرکت ایران خودرو نیز برای ترغیب مشتریان شرایط ویژه‌ای برای فروش تندر۹۰ اتوماتیک در نظر گیرد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، عرضه رنو ساندرو که پلت‌فرم دیگری از ال۹۰ بوده و قرار بود سالها پیش تولید آن در زیرمجموعه سایپا (پارس خودرو) آغاز شود، سرانجام حالت عملیاتی به خود گرفت و طبق اعلام مسوولان این شرکت از یکشنبه ۲۲ آذرماه به فروش می‌رسد. همین موضوع سبب شده که ایران‌خودرو شرایط فروش ویژه‌ای را از همان روز برای مدل‌های اتوماتیک تندر۹۰ در نظر گیرد.

طبق اظهارات معاون بازاریابی و فروش ایران خودرو، تندر۹۰ با گیربکس اتوماتیک و با هدیه ویژه ۲٫۵ میلیون تومانی به مناسبت حلول ماه ربیع الاول عرضه می شود. ضمن اینکه به منظور فراهم آوردن امکانات بیشتر برای مشتریانی که از ویلچر استفاده می‌کنند معادل هزینه، تجهیزات بالابر اتوماتیک (تا سقف ۲٫۵ میلیون تومان) به آن ها پرداخت خواهد شد.

مصطفی خان کرمی اظهار کرده که در این طرح برای کسانی که به صورت فوری اقدام به خرید تندر اتوماتیک می کنند ۲٫۵ میلیون تومان – هزینه تجهیزات بالابر اتوماتیک – و برای کسانی که به صورت قسطی خرید می‌کنند، ۸۰۰ هزار تومان علاوه بر شرایط اقساطی ویژه هدیه در نظر گرفته می‌شود.

به گفته وی متقاضیان می توانند از ساعت ۱۰ صبح روز یک شنبه ۲۲ آذرماه با مراجعه به نمایندگی های مجاز سراسر کشور و پایگاه اینترنتی ایران خودرو به خرید تندر اتوماتیک با هدیه ویژه مبادرت کنند.

به گزارش ایسنا، طبق اعلام مدیر بازاریابی و فروش سایپا، ساندرو در مدل گیربکس دستی با قیمت ۴۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و در مدل اتوماتیک با قیمت ۴۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان به فروش خواهد رسید. این در حالی است که قیمت نقدی تندر اتوماتیک ۴۷میلیون و ۱۹۶ هزار تومان است که در این طرح با قیمت نهایی ۴۴میلیون و ۶۹۶ هزار تومان به فروش خواهد رسید.

حال باید دید واکنش متقاضیان چگونه خواهد بود. آیا آنان حاضرند چهار میلیون تومان بیشتر بابت محصول جدید رنو بپردازند یا این‌که تخفیف ۲٫۵ میلیون تومانی ایران خودرو وسوسه آنها را خاموش می‌کند. با این اوصاف به نظر می‌رسد باید منتظر خبرهای جدید از اعمال تخفیف‌های ویژه تندر۹۰ دنده دستی هم بود.

 

۰۷:۱۱:۴۷ مهدی صادقی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، با یادآوری تحلیل های گذشته مبنی بر اینکه بازارسرمایه بنا به دلایل مختلف و براساس مولفه ها و متغیرهای کنونی تا اوایل سال نو میلادی بین کانال ۶۱ تا ۶۳ هزارواحدی نوسان خواهد داشت، افزود: دلیل این امر سیاست های تیم اقتصادی دولت بود ضمن اینکه دولت برای آینده بورس برنامه دقیق پیش بینی کرده که بزودی شاهد اثرات آن خواهیم بود.
به گفته وی، بازار از فضای هیجانی سال های گذشته کاملا رها شده و به هیچ خبری چه مثبت و چه منفی واکنش سخت هیجانی نشان نمی دهد.
این کارشناس بازار سرمایه، این وضعیت را برای بورس کشور بسیار معقول دانست و گفت: در کشور ما تعداد خبرهای خوب و بد زیاد است؛ اگر بازار بخواهد با این روند بالا و پایین شود مانند سال گذشته ریزش و همانند اوایل امسال صعود می کند بنابراین وضعیت کنونی به شدت به نفع کلیات بازار است.
صادقی با تاکید بر اینکه، این امر به این مفهوم نیست که تغییرات بنیادی در صنعت و اقتصاد کشور نمی تواند بازار را حرکت دهد، ادامه داد: در ۱۰ تا ۱۵ روز گذشته، اشتهای حقوقی ها برای خرید بیشتر شده است؛ هر چه سهامداران حقیقی با ضرر و ناامیدی از سهم ها فرار می کنند ، حقوقی ها و سهامداران عمده به تدریج در حال تجدید و تکمیل پرتفوی خویش هستند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: برای نمونه سه شنبه هفدهم آذرماه شاهد ایفای نقش حقوقی ها در حدود ۸۷ نماد بعنوان خریدار بودیم و با این خریدها از شناوری سهم ها بتدریج کاسته خواهد شد بنابراین اگر در چنین شرایطی شاخص میل به صعود داشته باشد و نمادها جان بگیرند، حقیقی ها به بازار حمله می کنند و سهم ها سریع تر صعود خواهد کرد بنابراین صف خرید تشکیل می شود.
صادقی گفت: در این شرایط حقوقی ها به تدریج تصمیم به فروش می گیرند و بر همین اساس معتقدم روزهای خوب بازار نزدیک است.
وی با تاکید بر اینکه در سه ماه پایانی امسال شاهد یک رشد معقول مناسب در کلیات بورس خواهیم بود، گفت: البته تحلیل تکنیکالی بازار این وضعیت را تائید نمی کند اما باید منتظر باشیم و ببینیم.

 

۰۷:۱۰:۰۳ به گزارش ایرنا، «محسن رضایی» شنبه شب با حضور در یک برنامه زنده تلویزیونی به بررسی آخرین تحولات منطقه ومسائل داخلی پرداخت.
وی درباره مسائل هسته ای از جمله پرونده پی ام دی (PMD) گفت : باید عنوان این گزارش را گزارش اتهامات نامید، این گزارش، گزارشی موذیانه بود ونشان می دهد آنها قصدهای خطرناکی داشتند اما سرانجام از این مسئله عبور کردیم.
رضایی درخصوص بخشی ازگزارش که ادعا می کند ایران تا قبل ازسال ۲۰۰۳ تحقیقات برای ساخت سلاح هسته ای داشته است، گفت : اگر ما سراغ این سلاح می رفتیم عجیب نبود، چرا که «صدام حسین» درهمسایگی ما سلاح شیمیایی ومیکروبی ساخته بود و درپی ساخت سلاح اتمی بود اما ما سراغ ساخت این سلاح ها نرفتیم، ما دنبال سلاح های تاکتیکی هسته ای که در جنگ روبرو استفاده می شود وتخریب محدود را درپی دارد نیز نبودیم واین اتهامات کاملاً دروغ است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درادامه درباره هدف این پرونده سازی اظهارکرد: این بخشی ازسناریویی است که می خواستند متکی برآن به سمت جنگ با ایران بروند اما چون اصل سناریو شکست خورده، این بخش نیز دیگر کارایی ندارد.
رضایی با تاکید براینکه کل سناریو طرف مقابل شکست خورده است، تصریح کرد: نباید مسیر حقوقی را رها کنیم، دولت ایران باید اعتراض کند وبه طور رسمی یادداشت دهد ویادداشت خود را در مجامع بین المللی ثبت کند.
وی با بیان این که برخی مواقع مسیر دیپلماتیک را دنبال نکردیم و این مسئله به ضررمان تمام شده است، افزود: نباید گزارش آمانو را قبول کنیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین درباره زمان بسته شدن پرونده اتمی ایران نیز گفت: باید شورای حکام بگوید ایران در پی برنامه هسته ای نبوده و پرونده اتمی ایران بسته شده است، لذا باید دوستان بر روی متن کار کنند و به شورای حکام بگویند که ایران با هر متنی موافقت نخواهد کرد.
وی در ادامه درباره تعریف خود ازبحث نفوذ نیز خاطرنشان کرد: از نفوذ تاریخ تلخی را در ذهن داریم به طوری که دوران سیاهی در طول ۲۰۰ سال گذشته بر ایران گذشته است.
اوهمچنین با بیان اینکه نفوذ یعنی «رضاشاه» و «محمدرضا شاه»، یعنی ترکمنچای و قراردهای ننگین دیگر، ادامه داد: نفوذ یعنی سیاهی های ۲۰۰ سال گذشته تاریخ ایران.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درادامه ورود به تجارت جهانی را حق ملت ایران دانست و دراین خصوص گفت: نفوذ یعنی مراقبت از درهای بازی که به روی ملت ایران باز شده تا از فرصت بین المللی استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه ازطریق کالا، خدمات وانتقال سرمایه امکان نفوذ بیشتر می شود تصریح کرد: با تجارت نفوذ بیشتر خواهد شد.
رضایی درادامه با تاکید براینکه مسیر سیاست خارجی ایران بعد ازدویست سال در حال پیدا کردن مسیر خود است، تصریح کرد: من اسم آن را گذاشته ام، سیلی وخنده. ما سه تجربه خوب داریم، درماجرای لانه جاسوسی که به آمریکایی ها سیلی زدیم وبعد از طریق مجلس گروگان ها را آزاد کردیم. درجنگ تحمیلی هم به متجاوز سیلی زدیم، همه اسرا را آزاد کردیم ودر ماجرای هسته ای نیز ما مقاومت کردیم وبعد از پیشرفت، نرمش قهرمانانه کردیم وحق خود را گرفتیم.
وی افزود: درمقابل خنده ای که قاجار وپهلوی کرد وسیلی هایی که خوردیم، ما را دویست سال عقب انداخت. اگر کشورهای غربی همچون بحث۱+۵ شکست خوردند و پی بردند که گزینه جنگ وتحریم اثر ندارد ولبخند زدند، ما هم لبخند می زنیم و ازحقوق مان با لبخند دفاع می کنیم.
او تاکید کرد: باید با اقتدار، منطق وعقلانیت به جلو پیش رویم وازفرصت های تاریخی به خوبی بهره لازم را ببریم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درادامه درباره انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان تصریح کرد: این انتخابات به لحاظ داخلی وخارجی بسیار حائز اهمیت است و من به عنوان سرباز این نظام درخواست می کنم جناح ها صحنه انتخابات را ترک نکنند و فضای قانونی کشور را به هم نریزند تا یک انتخابات پرشور داشته باشیم.
وی درخصوص قانون مطبوعات که در مجمع تشخیص مصلحت بررسی شد، نیز گفت: ما در بررسی ها پی بردیم که بسیاری از مسائل شفاف نیست و از آن جمله منابع مالی کاندیداها است که مشخص نیست ازکجا تامین می شود؟ همچنین اینکه کاندیداها باید به شعارهایشان پایبند باشند را نیز مورد تاکید قرار دادیم، همچین مباحث نظیر عدالت در استان ها را نیز مورد توجه قرار دادیم که انشاالله پس از تصویب رهبر معظم انقلاب، اجرایی می شود البته این قانون به انتخابات پیش رو نمی رسد.
رضایی همچنین درباره اینکه چرا بررسی مصوبات تا به اینقدر درمجمع تشخیص مصلحت طول می کشد وزمان می برد، افزود: ازآنجا که باید نظرات کارشناسان در هر زمینه گرفته شود، این خود زمان بر است، به عنوان مثال درقانون بررسی دارایی مسئولان، ما همه نظام های دنیا وحتی قوانین ایالت های آمریکا را گرفته و مورد بررسی قرار دادیم تا قانونی جامع مطرح باشد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درادامه هرگونه اعمال فشار صاحبان قدرت و ثروت برای عدم بررسی و تصویب این قوانین را به طور کلی رد کرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه ما سیاست سیلی و لبخند را بعد از انقلاب پیگیری کردیم، اظهارداشت: برجام محصول دور کردن جنگ از کشور است به طوری که اگر جنگ را دور نمی کردیم کسی ما را تحویل نمی گرفت.
رضایی ادامه داد: آمریکا قبل از اینکه به پای میز مذاکره بیاید چند بار قصد حمله نظامی داشت لذا آن ها احساس کردند که اگر حمله کنند ایران سیلی محکمی را به آن ها می زند.
وی با اشاره به این که دور کردن کشور از جنگ باعث شد برجام شکل بگیرد، افزود: آن ها دیدند که دست ایران پر است و در نهایت بر سر میز مذاکره نشستند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با تاکید بر اینکه نباید واقعیات را وارونه جلوه داد گفت: اگر از آرمان گرایی و واقع گرایی دست بکشیم به قبل از انقلاب و دوران سیاه پهلوی برمی گردیم لذا باید هم آرمان گرایی و هم واقع گرایی را حفظ کنیم.
رضایی تاکید کرد: نباید اجازه داد تا با تهدید و رعب و وحشت سنگرهایمان فتح شود.
وی همچنین درخصوص نقش و اهمیت ایران در مقابله با تروریست نیز گفت: آمریکایی ها می خواهند دروازه ای برای ورود به سیستم امنیتی و دفاعی ما پیدا کنند به طوری که ما به آمریکا اعتماد نداریم و نخواهیم کرد و هرگز چنین اجازه ای به آن ها نمی دهیم که به سیستم دفاعی امنیتی مان ورود پیدا کنند.
رضایی ادامه داد: معتقدیم که کشورهای منطقه باید همکاری دسته جمعی امنیتی داشته باشند و لذا کشورهای اسلامی با داعش و تکفیری ها بجنگند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با اشاره به اینکه آمریکایی ها در کشورهای اسلامی جنگ هایی را به راه انداخته اند، تصریح کرد: جوانان کشورهای اسلامی باید به فکر باشند، به هیچ عنوان حاضر نیستیم در مسائل امنیتی و دفاعی به آمریکا اعتماد کنیم.
وی در ادامه درباره اهداف جمهوری اسلامی از حضور در گفت وگوهای پیرامون سوریه نیز گفت: آمریکایی ها در بن بست کامل به سر می برند به طوری که آن ها فکر نمی کردند که اگر مبارزه علیه سوریه را به راه بیندازند گرفتار چنین باتلاقی می شوند.
رضایی با تاکید بر این که ما اهل مذاکره هستیم و در جریان سوریه حرفی نداریم که همه کشورهای معترض راه مشخصی را در پیش بگیرند، اظهارداشت: چارچوب ما مشخص است و از چارچوب خود عقب نمی کشیم لذا «بشار اسد» باید بر سر قدرت بماند و مردم سوریه باید خودشان سرنوشت خود را تعیین کنند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: منطقه درحال انزجار بسیار بزرگی است و لذا ممکن است زمینه جنگ جهانی سوم نیز فراهم شود.
رضایی درادامه با بیان اینکه منطقه خاورمیانه آبستن یک انفجار بزرگ است که ریشه آن در تجاوزات مرزی است، گفت: این خطری است که همه کشورهای منطقه را تهدید می کند و اگر همه می خواهند یک جنگ بزرگی شکل نگیرد باید نسبت به این خطر فعال شوند و این آتش را به صورت اصولی خاموش کنند که در این رابطه سازمان ملل می تواند نقش بسزایی ایفا کند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: در رابطه با تحولات منطقه لازم است که یک بسیج جهانی در بین ملت ها البته نه بر اساس منافع ملی شان شکل بگیرد.
او ادامه داد: در حال حاضر آمریکایی ها به دنبال نجات گروه های تکفیری هستند و آنها نمی خواهند که این تنش را حل کنند و بلکه به دنبال تشدید تنش در منطقه خاورمیانه هستند و خواسته یا ناخواسته دارند ناامنی منطقه را بیشتر می کنند.
رضایی درادامه درخصوص نقش سازمان ملل درخاموش کردن تنش های منطقه گفت: سازمان ملل ظرفیت مهار و کاهش تنش ها میان کشورهای منطقه را دارد اما از ظرفیت خود استفاده نمی کند و متأسفانه دبیر کل سازمان ملل یکی از ضعیف ترین دبیر کل تاریخ سازمان ملل است که در این رابطه بنده شاید درآینده ای نزدیک یک نامه به وی خواهم نوشت که در آن خطاهای بزرگ و استراتژیک سازمان ملل را گوشزد خواهم کرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه درخصوص رویکرد ایران در تحولات منطقه نیز افزود: اقداماتی که ما درحال حاضر می کنیم این است که در مقابله با تروریسم ملت های منطقه را توانمند کنیم و از طرف دیگر نیز خونسردی خود را نسبت به تحولات منطقه حفظ کنیم.
رضایی ادامه داد: داعشی ها در ۵ الی ۶ ماه گذشته تا ۳۰ کیلومتری مرزهای ما در سمت قصرشیرین آمدند اما ما خونسردی و کنترل خود را از دست ندادیم و چون خود نیروهای عراقی خطر آن ها را دفع کردند ما نیز دیگر به موضوع ورود نکردیم.
وی با بیان اینکه ما اقدامات شتاب زده در تحولات منطقه ای را قبول نداریم، تاکید کرد: ایران باید نسبت به تحولات منطقه از تمام ظرفیت های خود مانند ظرفیت دیپلماسی استفاده کند چرا که اکنون بهترین زمان است که ما بین ترکیه و روسیه توافق به عمل آوریم و ایران در حال حاضر می تواند با دیپلماسی فعال خود ترکیه و روسیه را به هم نزدیک و چالش میان آن ها را کاهش دهد.
رضایی در ادامه درباره تنش به وجود آمده میان ترکیه و روسیه اظهار داشت: قطعاً یک حرکت غیرمنطقی صورت گرفته است چرا که در آسمان کشورها بعضا خطا صورت می گیرد که در صورت ایجاد خطا اخطار هوایی انجام می شود که در این رابطه در چند سال گذشته بارها شاهد بودیم که هواپیماهای یونان به آسمان ترکیه ورود کرده و ترکیه به آنها اخطار داده است و این اتفاق در رابطه با هواپیماهای ترکیه بر فراز آسمان یونان نیز اتفاق افتاده و هر دو کشور به اخطار هوایی اکتفا کردند و شلیکی صورت نگرفته اما اتفاقی که در رابطه با هواپیمای روسیه افتاده یک معمای جدی است چرا که دولت ترکیه به جای اخطار شلیک کرده است.
وی همچنین درخصوص ماجرای ترکیه در عراق نیز گفت: ترکیه در ۳۰ سال گذشته بارها وارد عراق شده اما این ورود صرفاً برای سرکوب مخالفان خود بوده و آنها هیچ گاه در خاک عراق مستقر نشدند ولی این بار ترکیه قصد دارد در عراق مستقر شود و در حال حاضر سربازان ترکیه در کنار داعشی ها قرار گرفته اند که در این رابطه برخی تحلیلگران معتقدند ترکیه برای حمایت از داعش به عراق رفته است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: البته برخی تحلیلگران دیگر نیز می گویند این کار توسط «بارزانی» صورت گرفته تا یک کشور مستقل در شمال عراق ایجاد کند و برخی نیز معتقدند از آن جایی که آمریکا به دنبال تجزیه عراق است به ترکیه گفته است که این کار را انجام دهد ولی به هر حال هر تصمیمی که مبنا قرار گیرد تحلیل منفی است.
رضایی در ادامه با بیان اینکه ترکیه بعد از ۷۰ الی ۸۰ سال که نتوانسته وارد اتحادیه اروپا شود از غرب روی گردان شده و به سمت شرق گردش کرده، گفت: چرخش ترکیه تجاوزگرایانه و غیردوستانه است و ترکیه به دنبال دستیابی به یک هویت غیر مسالمت جویانه می گردد.
وی همچنین درخصوص تحرکات عربستان در یمن و سیاست های یک بام و دو هوای این کشور نیز اظهار داشت: در رابطه با عربستان دو تحلیل وجود دارد یک تحلیل این است که برخی ها معتقدند عربستان از ناچاری به یمن حمله کرده چرا که معتقدند ایران درعراق، سوریه، فلسطین، بحرین و یمن حضور دارد و عربستان محاصره شده است و تحلیل دوم این است که عربستان از روز اول انقلاب با ما وارد درگیری شده که نمود آن را می توانیم با حمایت از صدام در ۸ سال دفاع مقدس مشاهده کنیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: بنده به هیچ وجه تحلیل نوع اول را قبول ندارم ضمن اینکه اقدام عربستان هیچ منطقی جز ماجراجویی تحت حمایت آمریکا ندارد.
رضایی در پایان درباره فضای پسابرجام و اینکه با برداشته شدن تحریم ها ما می توانیم اقتصاد پویایی داشته باشیم یا خیر تصریح کرد: در اینکه برجام یک فرصت اقتصادی برای ما است شکی نیست اما اگر ما جز نفت چیزی نداشته باشیم که صادر کنیم آن زمان باز شدن درها چه خاصیتی خواهد داشت؟ لذا ما باید تجارت خود را از تجارت نفت محور به سمت تجارت کالا محور، خدمات محور و صنایع محور سوق دهیم.

 

۰۷:۱۰:۰۰به گزارش حوزه دولت خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، اسحاق جهانگیری عصر شنبه در حاشیه کنفرانس بین المللی بی طرفی ترکمنستان در دیدار با رجب طیب اردوغان با اشاره مناسبات تاریخی دو کشور بر گسترش رایزنی و تبادل نظر برای حل و فصل مسائل منطقه ای تاکید کرد و اظهار داشت: علی رغم اختلاف نظرها در مورد سوریه، باید در مبارزه با افراطی گری و تروریسم با یکدیگر همکاری داشته باشیم.

وی در این دیدار افزود: تعامل، احترام به اصل حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورها و تلاش برای از بین بردن زمینه های اختلاف می تواند باعث پایدار شدن صلح، آرامش و ثبات در منطقه شود.

معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: دولت عراق، دولتی مردمی و برآمده از انتخابات آزاد است و همه قومیت ها و اقلیت ها در آن حضور دارند.

جهانگیری تصریح کرد: ما از تنشی که در رابطه ترکیه و روسیه پیش آمده است نگرانیم و به هیچ وجه این تنش را به نفع مصلحت منطقه نمی دانیم و آماده کمک به رفع این تنش هستیم.

اردوغان نیز در این دیدار با تبیین آخرین تحولات منطقه گفت: آنکارا از گسترش تنش در منطقه استقبال نمی کند و خواستار گفت وگو برای رفع سوء تفاهم ها است.

وی با بیان اینکه مناسبات ایران و ترکیه نباید تحت تاثیر عوامل دیگر قرار گیرد، افزود: تلاش هایی صورت می گیرد که ما را به دام تفرقه مذهبی بیاندازد اما باید هرچه سریعتر این مسائل را حل کنیم و برادری را اثبات نماییم.

اردوغان همچنین خواستار تاکید بر نکات اشتراک و استفاده ازهمه ظرفیت ها برای توسعه همکاری های دو کشور شد و با اظهار گله از مندرجات رسانه های ایران علیه خانواده خود، خواستار کنترل رسانه ها شد.

جهانگیری در پاسخ اظهار داشت: رسانه ها در ایران در کنترل دولت نیستند و حتی علیه دولت ما نیز مطلب می نویسند اما شما از زبان مقام های رسمی دولت ایران سخنی علیه دولت ترکیه نشنیده اید و این در حالی است که مقام های رسمی شما اظهارات منفی و نادرست بسیاری علیه جمهوری اسلامی ایران، دولت و مقدسات مردم ایران بیان کرده اند.

 

 

۰۷:۰۹:۵۷به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «جفری لوئیس» تحلیلگر نشریه «فارین پالیسی» در گزارش تازه خود که به موضوع بسته شدن پرونده ابعاد احتمالی نظامی (PMD/پی‌ام‌دی) برنامه هسته‌ای ایران اختصاص دارد، نوشته است که حتی با وجود بسته شدن این موضوع، در صورت وجود مدارک جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آن‌ها را بررسی خواهد کرد.

وی ابتدا با اشاره به روند شکل‌گیری مسئله ابعاد احتمالی و تاریخچه اقدامات آژانس در ارتباط با ایران، نوشته است که یوکیا آمانو مدیر کل آژانس اخیرا گزارشی را منتشر کرد که احتمالا به مسئله پی‌ام‌دی پایان داده و این پرونده را «مختومه» می‌کند.

لوئیس با این حال سه نکته را در ارتباط با اعلام بسته شدن پرونده متذکر شده است:

«اولا، این بدان معنی نیست که مسئله از دست سازمان ملل خارج شده است. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را تائید کرد، عنوان می‌کند که اعضای شورای امنیت «تصمیم می‌گیرند که همچنان درگیر مسئله باشند»،‌ که این عبارت یعنی مسئله هنوز در کیسه شورای امنیت است. اگر ایران به بندهای برجام عمل نکند، شورای امنیت مرجع نهایی حل اختلافات و جایی خواهد بود که ساز و کار موسوم به «بازگشت فوری» برای اعمال دوباره تحریم‌ها در آن اجرایی خواهد شد.

ثانیا، بستن پرونده به این معنی نیست که ایران دیگر تحت بررسی غیرمعمول آژانس قرار ندارد. دقیقا برعکس،‌ آژانس مأمور شده است که پایبندی ایران به مفاد برجام را بسنجد و به همین خاطر هم هست که بر اساس توافق هسته‌ای، به آژانس دسترسی‌هایی به برنامه هسته‌ای ایران داده شده که بسیار فراتر از دسترسی‌های ارائه شده ذیل توافقنامه‌های عادی پادمانی و پادمان‌های گسترده‌تر موسوم به «پروتکل الحاقی» است. برجام دسترسی‌های پادمانی‌ای را ارائه می‌کند که از کارگاه‌های ساخت سانتریفیوژ و آسیاب‌های سنگ اورانیوم گرفته تا محدودیت‌هایی بر فعالیت‌های مربوط به تسلیحاتی‌سازی را شامل می‌شود. آژانس همچنین تیمی متشکل از ۱۳۰ تا ۱۵۰ بازرس مختص ایران با هزینه سالانه ۹ میلیون یورو خواهد داشت. قرار نیست آژانس  جل و پلاسش را جمع کند به خانه برود، بلکه ادامه پیش خواهد رفت. مدیر کل آژانس هم همچنان به ارائه گزارش‌های فصلی در مورد پایبندی ایران به مفاد برجام ادامه خواهد داد.

و نهایتا، بستن پرونده به این معنی نیست که آژانس از تحقیق در مورد اطلاعات جدید در مورد تخلفات ایران، چه در گذشته و چه در حال، در ارتباط با توافقنامه پادمانی یا فعالیت‌های تسلیحاتی، منع شده است

لوئیس در ادامه نوشته است که آژانس در تمام این مدت مأمور خواهد بود تا به «جمع بندی گسترده‌تر» از فعالیت‌های هسته‌ای ایران دست یابد، چراکه شرط برداشته شدن بخش بعدی تحریم‌های ایران، رسیدن به این جمع‌بندی یا گذشت ۸ سال زمان است.

البته در صورتی که تا هشت سال آژانس به جمع‌بندی گسترده‌تر نرسد، باز هم تحریم‌ها رفع خواهند شد. وی این موضوع را بند عجیب برجام توصیف کرده، اما نوشته است که این امتیازی به ایران در طول مذاکرات بود، چراکه ایران می‌خواست اطمینان یابد که آژانس بررسی در مورد فعالیت‌های این کشور را به مسئله‌ای دائمی و بی‌پایان بدل نمی‌کند.

او دلیل دادن این «امتیاز» از سوی غرب به ایران را این دانسته که ۱+۵ چاره‌ای نداشت جز اینکه با ایران به توافق برسد یا اینکه بین دو گزینه «بمب ایران» و «بمباران ایران» قرار گیرد.

 

 

۰۷:۰۹:۵۲به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «حسین امیر عبداللهیان» معاون خاورمیانه و آفریقای وزارت خارجه ایران در گفت‌‌وگوی تلفنی با «استفان دی‌مستورا» فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه، تاکید کرد که تهران کنفرانس «مخالفان سوری در ریاض» را قبول ندارد.

تلویزیون «المیادین» شنبه شب در خبری فوری اعلام کرد که امیر عبداللهیان در تماسی تلفنی به دی‌مستورا، اقدام عربستان در گرد هم آوردن مخالفان سوری را بر خلاف کنفرانس «وین» خواند.

این مقام وزارت خارجه ایران، تدوین لیست تروریست‌ها و معارضانی که به راه حل سیاسی در سوریه ایمان دارند را از وظایف سازمان ملل برشمرد.

از طرفی دیگر دی‌مستورا در این تماس تلفنی بر نقش ایران در حل بحران سوریه تاکید کرد.

 

 

۰۷:۰۹:۵۰به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، جزئیات پیش نویس لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه کشور که توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور براساس اسناد بالادستی، سند چشم انداز، سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، سیاست‌های ابلاغی برنامه ششم توسط مقام معظم رهبری و سیاست‌های جمعیتی تنظیم شده است، برای ارائه به دولت و تصویب در هیأت وزیران، تدوین شده است تا پس از جمع‌بندی و نهایی‌شدن به مجلس ارسال شود.

* وزارت انرژی تشکیل می‌شود

براساس متن پیشنهادی سازمان مدیریت در پیش‌نویس لایحه برنامه ششم پیشنهاد شده تا پایان سال اول برنامه، وزارت انرژی از محل تفکیک مأموریت‌ها، وظایف و مؤسسات و شرکت‌های مرتبط با پخش انرژی از وزارت نیرو و همچنین ادغام با وزارت نفت و سازمان حفاظت زیست، منابع طبیعی و آب از محل تجمیع مأموریت‌ امور آب به همراه سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته از وزارت نیرو، سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری از وزارت جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست با تجمیع تمامی منابع، امکانات و اختیارات موجود تشکیل و زیر نظر رئیس‌جمهور اداره شود.

* سهم صندوق توسعه ملی از سال آینده ۳۰ درصد است

همچنین طبق سیاست‌های کلی ابلاغی برنامه ششم از سوی رهبر معظم انقلاب سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز در سال اول برنامه (۱۳۹۵)، ۳۰ درصد تعیین خواهد شد و سالانه حداقل ۲ درصد به این سهم اضافه می‌شود. پیش از این در برنامه پنجم توسعه سهم صندوق ۲۰ درصد تعیین و سالانه ۳ درصد به آن اضافه می‌شد.

* کاهش ۱۵ درصدی کارمندان دولت تا پایان برنامه ششم

براساس پیش‌نویس پیشنهادی حجم،‌اندازه و ساختار مجموعه دستگاه‌های اجرایی باید ۱۵ درصد کاهش یافته و تعداد کارمندان دولت در سال آخر برنامه، ۱۵ درصد کم‌تر از میزان سال ۹۴ باشد.

به گزارش فارس، اکنون بیش از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار کارمند در دستگاه‌های مختلف اجرایی مشغول فعالیت هستند.

* انحلال سازمان توسعه تجارت و حمایت؛ بخش بازرگانی به وزارت اقتصاد می‌رسد

همچنین از سوی سازمان مدیریت پیشنهاد شده است تمامی مأموریتها، وظایف مرتبط با بخش بازرگانی وزارت صنعت معدن و تجارت و وزارت جهاد کشاورزی منتزع و به وزارت اقتصاد ملحق شود. سازمان توسعه تجارت و سازمان حمایت از مصرف‌کننده هم منحل خواهند شد.

* تشکیل سازمان توسعه رابطه اقتصاد خارجی

براساس جزئیات این پیش‌نویس باید تا پایان سال اول برنامه سازمان توسعه رابطه اقتصاد خارجی از محل ادغام سازمان توسعه تجارت و سازمان سرمایه‌گذاری های خارجی و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران، تشکیل شود. در این پیش‌نویس شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی نیز به بخش خصوصی باید واگذار شود.

* تعهدات ارزی نباید سال آخر برنامه بیش از ۵۰ میلیارد دلار باشد

به منظور تنظیم تعهدات ارزی سازمان مدیریت دولت در برنامه ششم پیشنهاد کرده تا ارزش حال خالص بدهی‌ها و تعهدات دولت بدون تعهدات ناشی از قراردادهای موضوع بند ب ماده ۳ قانون تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی (مابه‌التفاوت ارزش حالی بدهی‌ها، تعهدات کشور و ذخایر ارزی بانک مرکزی) در سال آخر برنامه بیش از ۵۰ میلیارد دلار، نباشد.

* پیشنهاد تاسیس بانک کسب و کار کوچک؛ صندوق کارآفرینی ادغام می‌شود

به گزارش فارس، در این پیش‌نویس پیشنهاد شده به منظور تقویت توسعه کارآفرینی و تأمین مالی کسب و کارهای خرد و کوچک، بانک کسب و کار کوچک با ادغام صندوق کارآفرینی امید و سایر نهادهای مالی مرتبط با تشخیص دولت تأسیس شود.

* کاهش ۵۰ درصدی معافیت‌های مالیاتی؛ آستان‌ها و قرارگاه‌ها مشمول مالیات

همچنین سازمان مدیریت پیشنهاد کاهش ۵۰ درصدی مجموعه معافیت‌های مالیاتی و حقوق ورودی را تا پایان برنامه ششم، به دولت داده است. براین اساس آمده است که آستان‌های مقدس و ستاد اجرایی فرمان امام، قرارگاه‌های سازندگی و شرکت‌ها و مؤسسات وابسته به اشخاص مذکور، از سال اول برنامه ششم نسبت به تمامی فعالیت‌های اقتصادی خود مشمول پرداخت مالیات شوند.

* انحلال واحدهای دانشگاه علمی کاربردی و پیام نور

طبق پیشنهادات سازمان مدیریت تمامی واحدهای دانشگاه علمی ـ کاربردی وابسته به دستگاه‌های اجرایی و ۵۰ درصد واحدهای دانشگاه پیام نور تا پایان سال دوم برنامه ششم منحل و یا به بخش خصوصی واگذار شود.

* ستاد عالی توانمند سازی فقرا تشکیل می‌شود

طبق این پیشنهادات دولت موظف شده ستاد عالی توانمندسازی فقرا و محرومین را به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور تشکیل دهد.

* سازمان توسعه مکران تشکیل می‌شود

براین اساس دیگر مفاد پیش‌نویس لایحه برنامه ششم توسعه تشکیل سازمان توسعه مکران، به‌عنوان سازمان توسعه‌ای با شخصیت شرکتی برای برنامه‌ریزی اجرا و نظارت در برنامه‌های توسعه در سواحل مکران، ایجاد می‌گردد.

* حامل‌های انرژی تا سال ۹۹ ازاد می‌شود

همچنین در تبصره دیگر پیشنهادی برنامه ششم به دولت، قیمت آب، حامل‌های انرژی، سایر کالاها و خدمات یارانه‌ای با ملاحظات اجتماعی و اقتصادی و حفظ مزیت نسبی و رقابتی برای صنایع و تولیدات با تصویب شورای اقتصاد به‌تدریج تا سال ۹۹ اصلاح می‌شود. بنابراین تا پایان سال ۹۹، یعنی سال آخر برنامه ششم، باید حامل‌های انرژی و آنچه ذکر شده است، آزاد شده و به نرخ‌های فوب خلیج فارس برسد.

* ۴ اقدام نظارتی برای بانک‌های متخلف، لغو مجوز آخرین مرحله

در پیش‌نویس برنامه مقرر شده بانک مرکزی علاوه بر اختیارات قانونی، مقرر در قانون پولی و مالی کشور ۴ اقدام نظارتی و انتظامی در قبال بانک‌ها، مؤسسات اعتباری غیربانکی متخلف اعمال کند، براین اساس:

الف) اعمال جریمه نقدی تا سقف حداکثر یک درصد آخرین سرمایه ثبت‌شده

ب) اعمال محدودیت یا ممنوعیت توزیع سود و اندوخته‌ها و سهام‌داران و یا پرداخت پاداش و مزایای مدیران

ج) حسب مورد سلب حق رأی تمام یا برخی از سهامداران به‌طور موقت؛ سلب حق تقدم خرید سهام تمام یا برخی از سهامداران و یا الزام به واگذاری سهام خود و اعمال ممنوعیت تملک سهام در بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی

د) لغو مجوز فعالیت پیش‌بینی شده است

به گزارش فارس، در حال حاضر جزئیات پیش نویس لایحه برنامه ششم توسعه، پیشنهاد سازمان مدیریت بوده و احتمال تغییر آن در دولت و مجلس شورای اسلامی وجود دارد.

 

۰۷:۰۷:۵۴ اغاز هفته ای پر خبر را خواهیم  داشت  . البته  روزهای پایانی هفته و به خصوص سه  شنبه و چهارشنبه  پر خبر تر است

۰۷:۰۷:۴۶ سلام  صبح  شما عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم