۰۷:۴۱:۳۲ پایان بخش اول
۰۷:۴۱:۱۵ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته به مدد برخی از معاملات بلوکی و رشد قیمت گروه معدنی شاهد ثبت ۶۴/ ۱۷ واحد رشد شاخص بود. در بازار دیروز معاملهگران در شروع بازار همچنان با نگرانی از بازار جهانی فعالیت خود را شروع کردند، هرچند در بازار جهانی روند کاهش بهای نفت با شناسایی کف ۳۷دلاری در نفت وستتگزاس متوقف شده بود اما بهای فلزات اینبار رو به کاهش نهاده و بهای مس سطح ۴هزار و ۶۰۰دلار را ترک کرد تا همچنان بازارهای جهانی مهمترین نگرانی بورس باشند.
در بازار دیروز پس از ۵روز رقابت تکلیف مالکان جدید دو کارخانه قند قزوین و چهارمحال و بختیاری بنیاد مشخص شد و این دو شرکت فروخته شدند. استقبال از عرضه این دو شرکت و افزایش قیمت پایه معامله موجب شده است بازار با احتمال عرضه بقیه شرکتهای کوچک بنیاد مواجه شود. دیروز براساس شنیدهها دو شرکت حقوقی و دو فرد حقیقی این دو کارخانه را خریداری کردند. هر سهم قند قزوین ۳۵۰تومان و هر سهم قند چهارمحال ۴۶۰تومان معامله شد. در بازار دیروز در گروه بانکی بانک سرمایه با اعلام زیان ۲۳۷میلیارد تومانی مواجه شد. بانک سرمایه که دارای مشکلات متعددی چون ثبت افزایش سرمایه با تاخیر طولانی مدت ( از ۵/ ۳۵۳ به ۴۰۰ میلیارد تومان)، تعدیل منفی ۶۰ درصدی سود سالجاری (از ۲۵۷ به ۱۰۲ ریال)، تحقق زیان ۱۹۶ ریالی هر سهم در عملکرد ۳ ماهه اول سال و تغییر مدیرعامل ۷ ماه بعد از فعالیت را داشت، در عملکرد ۶ ماهه اول سال برای هر سهم ۵۹۳ ریال زیان شناسایی کرده که معادل ۲۳۷ میلیارد تومان بوده و بیش از نیمی از سرمایه ۴۰۰ میلیارد تومانی آن را شامل میشود.
۰۷:۴۰:۵۵ گروه بورس- هدیه لطفی: در عصر حاضر که با انفجار اطلاعات، تمامی نهادها و سازمانها با محدودیت زمانی مواجه هستند و هدف آنها انتشار اطلاعات سریعتر در زمان کمتر است، گزارشهای مالی میان دورهای میتوانند قدمی به سمت عملیتر کردن این هدف باشد. در مقایسه بین گزارشهای مالی سالانه و گزارشهای میان دورهای اگر چه گزارشهای سالانه محتوای اطلاعاتی کاملتری دارند ولی در مقایسه با گزارشهای میاندورهای به زمان بیشتری برای تهیه و ارائه نیاز دارند، بنابراین گزارشهای میاندورهای ۳، ۶ و ۹ ماهه اهمیت بیشتری نسبت به گزارشهای سالانه پیدا کردهاند.
صورتهای مالی میان دورهای گزارش بهنگامتر از وضعیت مالی یک شرکت را به منظور برجستهسازی حوادث مهم و در جریان آن شرکت فراهم میکنند. به موقع بودن یکی از خصایص مربوط بودن اطلاعات و به معنای آن است که اطلاعات مالی زمانی در اختیار استفادهکنندگان قرار بگیرد که فرصت اتخاذ تصمیم، قضاوت و اقدام نسبت به موضوع موردنظر برای آنان وجود داشته باشد. حال در این شرایط که شفافیت و اطلاعرسانی به موقع حرف اول را در بازار میزند، با گذشت حدود ۲ ماه از موعد مقرر برای ارسال گزارشهای ۶ ماهه شرکتهای فعال در بازار سرمایه، هنوز شرکتهایی هستند که گزارشهای مزبور را منتشر نکردهاند.
بررسی جزئیات عملکرد شرکتها
در این راستا ناهید امامی، کارشناس ناشران شرکت بورس اوراق بهادار معتقد است: شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ملزم هستند گزارشهای پیشبینی منتهی به سال مالی خود را که برآوردی براساس عملکرد واقعی شرکت است را در تاریخهای منظمی ارائه دهند که این گزارشها به منظور در اختیار قرار دادن اطلاعات مفیدی برای سرمایه گذاران و دیگر کاربران برای پیشبینی وضعیت مالی آتی شرکت خواهد بود.وی ادامه داد: در حال حاضر تعداد ۳۱۸ شرکت در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شدهاند که تا تاریخ تهیه این گزارش ۲۶۱ شرکت صورتهای مالی میان دورهای و گزارش پیشبینی مبتنی بر عملکرد واقعی خود را ارائه کردهاند، کل سرمایه ثبت شده این شرکتها مبلغ ۷۸۳ هزار و ۶۴۰میلیارد ریال است که این مبلغ معادل ۸۰ درصد کل سرمایه شرکتهای بورسی است که بر این اساس ارزش بازار آنها رقمی حدود۲۳۱ هزار و ۹۴۸ میلیارد تومان خواهد بود که سهم آن از کل ارزش بازار بورس ۸۸ درصد است.
وی در ادامه با اشاره به گزارشهای ۶ ماهه شرکتها، اظهار کرد: سهم عمده این اطلاعات مربوط به گزارشهای ۶ ماهه ۲۲۷ شرکت است که سال مالی آنها منتهی به ۲۹ اسفند ماه سال ۹۴ است.امامی در ادامه اظهاراتش به شرکتهایی که تاکنون گزارشهای ۶ ماهه خود را ارسال نکردهاند، اشاره کرد و گفت: تا زمان تهیه این گزارش تعداد ۵۷ شرکت گزارش ندادهاند که البته ۳۸ شرکت به دلیل برخورداری از سال مالی ۳۱/ ۰۶/ ۹۴ و ۳۰/ ۰۸/ ۹۴، در تهیه این گزارش حذف شدهاند؛ ارزش بازار این ۵۷ شرکت معادل ۳۹۸ هزار و ۲۷۸ میلیارد ریال یعنی معادل ۱۵ درصد از کل ارزش بازار سرمایه است.
به گفته این کارشناس شرکتهای پالایش نفت تبریز، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان، آلومینیومایران، کاشی نیلو و کاشی اصفهان با سال مالی ۲۹/ ۱۲/ ۹۴ گزارش ۶ ماهه خود را ارائه نکردهاند.همچنین شرکتهای سرمایهگذاری نیز از جمله وبهمن، وتوسم، وسپه، وصنا، وصنعت، وملت، ونیکی، وخارزم، وبوعلی، وسکاب و پردیس به دلیل عدم الزام به تهیه گزارش پیشبینی، در این فهرست قرار نگرفتهاند. وی در ادامه گفت: همچنین شرکت تهران شیمی با سال مالی ۳۰/ ۰۹/ ۹۴، گزارش عملکرد و پیشبینی ۶ و ۹ ماهه و شرکت سرمایهگذاری اعتبار ایران با سال مالی ۳۰/ ۰۷/ ۹۴ گزارش پیشبینی براساس عملکرد ۳ ماهه خود را ارائه نداده است.
تخلف شرکتها در عدم ارسال گزارش
دکتر حسن امیری، عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» درخصوص شرکتهایی که گزارشهای ۶ ماهه خود را کماکان به بورس ارسال نکرده یا با تاخیر فرستادهاند، گفت: هر شرکتی که گزارش عملکرد ۶ماهه و پیشبینیها را ارسال نکرده باشد، تخلف کرده و باید از سوی کمیته تخلفات سازمان بورس شناسایی و پیگیری شود. وی ادامه داد: ابتدا با این شرکتها مذاکره و تذکر صورت میگیرد و مسوولیت قانونی آنها در ارسال گزارش عملکرد مجدد یادآوری میشود تا دلایل عدم ارسال گزارشها را بیان کنند سپس چنانچه بعد از این تذکرات نیز همچنان شرکت افشای اطلاعات نداشت، برحسب دستورالعمل در صورت نیاز پرونده تخلفات مورد بررسی قرار میگیرد.
امیری خاطرنشان کرد: مهلت قانونی ارسال گزارش عملکرد ۶ ماهه شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تا یک ماه پس از پایان دوره ۶ ماهه آنها خواهد بود یعنی شرکتهایی که سال مالی آنها ۲۹ اسفندماه سال ۹۴ است تنها تا پایان مهرماه فرصت دارند گزارش خود را ارسال کنند، در غیر اینصورت متخلف شناخته میشوند. به گفته امیری، شرکتهایی که مشمول تلفیق میشوند نیز در دوره ۷۵ روز پس از پایان دوره ۶ ماهه میتوانند گزارشهای خود را ارسال کنند.
برخوردهای قانونی با متخلفان
در راستای برخوردهای قانونی با شرکتهای متخلف در گفتوگو با سید محمد امینزاده از کارشناسان حقوقی بازار سرمایه به بررسی جزئیات این امر پرداخته شد. وی با اشاره به اینکه چنانچه ناشر یا شرکتی از دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات تخطی کند، براساس ماده ۲۱ دستورالعمل انضباطی ناشران پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار، تنبیهات انضباطی برای وی در نظر گرفته میشود، گفت: ابتدا تذکر کتبی به ناشر و مدیران ارشد آن داده میشود که در صورت عدم تاثیر، تذکر کتبی به ناشر و مدیران ارشد آن با درج در پرونده صورت میگیرد.
وی در ادامه افزود: همچنین در صورت عدم پاسخگویی و ترتیب اثر به ترتیب تنبیهات انضباطی از جمله اخطار کتبی به ناشر و مدیران ارشد آن با درج در پرونده، تذکر کتبی به سهامدار یا سهامداران عمده ناشر و مدیران ارشد آنها با درج در پرونده، اخطار کتبی به سهامدار عمده ناشر و مدیران ارشد آنها با درج در پرونده، محرومیت از انجام بخشی از فعالیتها، تعلیق یا لغو مجوز ناشر یا سهامدار عمده ناشر، در صورتیکه ناشر یا سهامداران عمده آن نهاد مالی باشند، سلب صلاحیت مدیران ناشر یا سهامدار عمده ناشر، در صورتیکه ناشر یا سهامداران عمده آن نهاد مالی باشند، توقف موقت معاملات اوراق بهادار ناشر در بورس، تعلیق یا لغو پذیرش اوراق بهادار ناشر در بورس و در نهایت اعلام عمومی آرای انضباطی صادره خواهد بود.
امینزاده در ادامه افزود: بهجز دستورالعمل ذکر شده، در قانون توسعه ابزارهای نوین مالی نیز به نحوه برخورد با متخلفان اشاره شده که بر این اساس در ماده ۱۳ این قانون مجازات سلب صلاحیت برای مدیران شرکت و در ماده ۱۴ نیز پرداخت جریمه نقدی برای ناشران در نظر گرفته شده است. وی در پاسخ به این سوال که رسیدگی به تخلفات مزبور در صلاحیت کیست، گفت: کمیته رسیدگی به تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار مرجع رسیدگی و بررسی تخلفات شرکتها و ناشران است اما چنانچه جریمه در نظر گرفته در محدوده سلب صلاحیت یا جریمه نقدی باشد باید هیات رسیدگی به تخلفات آن را بررسی کند. امین زاده در ادامه خاطرنشان کرد: آرایی که در کمیته تخلفات تهیه میشود بهصورت پیشنهادی به شرکت بورس برای بررسی بیشتر ارسال میشود که در هیات بررسی در این شرکت مورد تجدید نظر قرار میگیرد که در مرحله پایانی برای صدور رای نهایی به سازمان بورس ارجاع داده میشود.
شفافسازی تاخیر پالایشیها
در این میان شرکت پالایش نفت بندرعباس در نامه ارسالی به سازمان بورس به ذکر دلایل درخصوص عدم ارائه بهموقع گزارش ۶ ماهه پرداخته است. مدیرعامل شرکت در این نامه ذکر کرده:«با توجه به اینکه آخرین اطلاعات مربوط به فروش فرآوردههای نفتی شهریورماه این شرکت در تاریخ ۳آبان ماه ۹۴ از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران ارسال شده و در این اطلاعات وضعیت فرآوردههای استحصالی از محل نفتای ارسالی به شرکت پالایش نفت اصفهان و همچنین فرآوردههای صادراتی مشخص نشده است و با عنایت به اینکه بررسی و رفع مغایرت فیمابین و تهیه صورتهای مالی مستلزم صرف وقت خواهد بود و همچنین با درنظر گرفتن اینکه تهیه گزارش پیشبینی باید بر اساس صورتهای مالی ۶ ماهه واقعی انجام شود، لذا ارسال صورتهای مالی و گزارش پیشبینی سود و زیان ۶ ماهه پس از جمعبندی اطلاعات واصله در اسرع وقت ارسال خواهد شد.»
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/974895/#ixzz3tnG0Nd00
۰۷:۴۰:۳۶ گروه بورس- زهرا رحیمی: روند فرسایشی معاملات بورس تهران روز گذشته نیز ادامه یافت و نماگر این بازار با ثبت رشد اندک حدود ۱۸ واحدی برای چهاردهمین روز کاری در کانال ۶۲ هزار واحدی باقی ماند. بیشتر کارشناسان دلایل این رکود فرسایشی را به افت قیمت در بازارهای پایه نسبت میدهند و معتقدند افت قیمتها در بازارهای جهانی در شرایط کنونی سکان هدایت بیشتر گروههای بازار سهام را در دست گرفته است.
یکی از گروههای مزبور، گروه فلزات اساسی است که از ابتدای سال با رکودی عمیق دست و پنجه نرم میکند. دو عامل اثرگذار بر وضعیت شرکتهای زیرمجموعه این گروه، قیمت جهانی فلزات و نرخ دلار است و در شرایطی که در دو سال اخیر میانگین قیمت فلزات جهانی کاهش حدود ۳۰ درصدی داشته است، نرخ برابری دلار در برابر ریال بدون تغییر خاصی باقی مانده و مجموع این دو عامل وضعیت نامناسبی را به بیشتر نمادهای این گروه تحمیل کرده است. در بررسی وضعیت سایر گروهها نیز، شاهد وضعیت نامناسبی هستیم بهطوری که از بین ۳۴ صنعت فعال بورسی در روز گذشته، شاخص ۲۰ گروه با رشد و شاخص ۱۴ گروه با افت مواجه شدند. وضعیتی که بیش از هرچیز رکود دامنگیر را در وضعیت صنایع بورس تهران یادآوری میکند. بررسی روند نوسانات قیمتی صنایع مختلف نشان میدهد گروه استخراج نفت پربازدهترین و گروه لاستیک و پلاستیک زیاندهترین گروههای فعال بازار دیروز بودند. بیشترین حجم معاملات در اختیار گروه بانکی و بیشترین ارزش معاملات در اختیار گروه محصولات شیمیایی بود.
راه دراز رونق در گروه فلزی
همانطور که اشاره شد افت قیمت در بازارهای جهانی به عمده نمادهای زیرمجموعه گروه فلزات اساسی تسری پیدا کرده و در این راستا نیز شاخص این گروه در بازه سالانه افت ۵/ ۳۵ درصدی را ثبت کرده است. در مورد وضعیت گروه فلزات اساسی، حسام حسینی، کارشناس بازار سهام گفت: در شرایطی که میانگین قیمتهای فلزات رنگین جهانی افت حدود ۳۰ درصدی را تجربه کرده و نرخ دلار نیز با تلاشهای دولت در دو سال اخیر رشد خاصی نداشته است، گروه مزبور وضعیت نامناسبی را تجربه میکند. در بازار داخلی نیز به دلیل رکود موجود در بخش ساختوساز پیشبینی نمیشود این شرکتها در کوتاهمدت با تعدیل مثبت همراه باشند. حسینی در مورد اثرپذیری گروه فلزات اساسی از رفع تدریجی تحریمها گفت: دو عامل نرخ دلار و قیمتهای جهانی وضعیت این گروه را تحت تاثیر قرار میدهد و رفع تحریمها نمیتواند وضعیت این گروه را تغییر دهد. بنابراین، تنها در بلندمدت و با رونق گرفتن اقتصاد کشور و بخش ساخت و ساز است که میتوانند تغییر محسوسی را تجربه کنند اما در کوتاهمدت این گروه جزو گروههای اثرپذیر و منتفع از رفع تحریمها نیست. در معاملات روز گذشته گروه فلزات اساسی به جز دو نماد «وتوکا» و «فولاد» دیگر نمادهای معامله شده در معرض افت قیمتی قرار گرفتند و به اتفاق قرمزپوش شدند که در نهایت نیز منجر به افت ۳۴/ ۰ درصدی شاخص این گروه شدند. «فمراد» بیشترین افت قیمتی را در کارنامه معاملات روز گذشته خود ثبت کرد. «فولاد» بیشترین حجم و ارزش معاملات را بین همگروهیهای خود به دست آورد. قیمت این سهم نیز در نهایت رشد ۲۷/ ۰ درصدی را تجربه کرد.
قرمزپوشی یکدست لیزینگها
گروه لیزینگی که از زمان اعطای وام ۲۵ میلیونی خودرو (با نرخ سود ۱۶ درصدی) در مسیر کاهش قیمت بود، در روزهای اخیر نیز نزول ممتد خود را ادامه داده است. این گروه روز گذشته رتبه سوم زیاندهترین صنایع را کسب کرد و با افت ۸۴/ ۰ درصدی زیان خود در هفت روز معاملاتی اخیر را به ۳ درصد رساند. به اعتقاد کارشناسان، افت تقاضا برای شرکتهای لیزینگی در پی وام یادشده، مهمترین عامل افت قیمت نمادهای این گروه بوده است. این در حالی است که دبیر انجمن شرکتهای لیزینگ پیشتر گفته بود خودروهای ایرانی برای لیزینگها جذابیت خاصی ندارد و به همین دلیل وام با سود ۱۶ درصدی خودرو ایرانی به هیچ عنوان تهدیدی برای لیزینگها به شمار نمیرود. در این راستا همه نمادهای گروه سایر واسطهگری مالی روز گذشته قرمزپوش شدند. «ولصنم» بیشترین افت قیمتی و «ولیز» کمترین افت قیمتی را به نام خود ثبت کردند. «ولساپا» نیز بیشترین حجم و ارزش این گروه را به نام خود ثبت کرد. در تحولات مربوط به این گروه شرکت ۳۰ میلیارد تومانی لیزینگ خودرو غدیر سود هر گزارش عملکرد ۱۰ ماهه خود را روی سامانه کدال قرار داد و بر اساس آن سود هر سهم سال مالی منتهی به ۳۰ آذر را ۵۲۱ ریال پیشبینی کرده و در عملکرد ۱۰ ماهه منتهی به ۳۰ مهر، ۶۴ درصد معادل ۳۳۴ ریال از آن را پوشش داده است. این نماد در سه ماه اخیر با افت ۲۰ درصدی قیمت مواجه بوده است.
قطعی گاز در شرکتهای سیمانی
روز گذشته، به جز نماد «سخاش» دیگر نمادهای معامله شده در گروه سیمانی به اتفاق سبزپوش شدند و در نهایت نیز موجب افت ۰۷/ ۰ درصدی شاخص این گروه شدند. «سشرق» بیشترین حجم و «سخوز» بیشترین ارزش معاملات بازار دیروز را در اختیار داشت. به نظر میرسد وضعیت نامناسب بیشتر شرکتهای سیمانی که به کرات توسط کارشناسان این حوزه گفته شده است موجب رکودی عمیق در عمده معاملات گروه سیمانی شده است. در تحولات مربوط به گروه سیمانی، دبیر انجمن سیمان گفت: با فرا رسیدن روزهای سرد سال و در پی افزایش مصرف گاز کشور، گاز برخی کارخانههای سیمانی از جمله کارخانههای سیمان غرب کشور قطع شد و برخی کارخانهها نیز با مشکل افت فشار گاز روبهرو هستند. وی تصریح کرد: در این شرایط که کشور با کمبود گاز روبهرو است، مصوبه مربوط به اختصاص مازوت با نرخ پایه گاز به کارخانههای سیمانی نیز اجرا نمیشود و به همین دلیل کارخانهها اطمینان لازم بابت تامین نیازشان به مازوت و استفاده از موجودی مازوت خود را ندارند.
شیخان توضیح داد: طبق مصوبه سال گذشته دولت، کارخانههای سیمان تا پایان سال ۹۴ در شرایط افت فشار یا قطع گاز میتوانند مازوت را با نرخ پایه گاز خریداری کنند، این در حالی است که شرکتهای پخش فرآوردههای نفتی در مراکز استانها اعلام میکنند که چنین مصوبهای به آنها ابلاغ نشده است. وی اظهار کرد: ظاهرا وزارت نفت این مصوبه را به مراکز استانها ابلاغ نکرده و به همین دلیل کارخانهها در خرید مازوت با قیمت پایه گاز مشکل دارند. وی با بیان اینکه موجودی مازوت کارخانهها پاسخگوی نیاز ۷ تا ۱۰ روزه آنها است، گفت: تولیدکنندگان نسبت به تامین دوباره مازوت با نرخ مصوب اطمینان ندارند و به همین دلیل تمایلی به مصرف موجودی مازوت خود نشان نمیدهند. به اعتقاد کارشناسان، این وضعیت میتواند وضعیت رکودی سیمانسازها را تشدید کند.
حملونقلیها چشم انتظار نشست حکام
رکود موجود در وضعیت کلی بازار روز گذشته در گروه حمل ونقل نیز به خوبی مشاهده شد. شاخص گروه مزبور تحت تاثیر فضای رکودی بازار سهام با افت ۱۹/ ۰ درصدی مواجه شد. به نظر میرسد رکود در بازارهای جهانی گریبان این گروه را نیز گرفته است. هر چند پیشبینی میشود حمل و نقلیها جزو منتفعترین صنایع بورسی از رفع تحریمها باشند به همین دلیل به نظر میرسد سهامداران این گروه در انتظار نشست حکام در هفته آینده باشند. در معاملات دیروز «حتاید» تنها نماد سبزپوش گروه حملونقل بود. «حکشتی» بیشترین حجم و ارزش معاملات را بین همگروهیهای خود به دست آورد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/974828/#ixzz3tnFvEVbc
۰۷:۴۰:۱۰ فعالان اصلی بازار سرمایه را هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری، شرکتهای تامین سرمایه، شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری، کارگزاریها، صندوقهای سبدگردانی و سرمایهگذاری تشکیل میدهند و بخش بزرگی از افراد شاغل در این شرکتها عمدتا دارای تحصیلات آکادمیک مرتبط با حوزه مالی و دارای مدارک مورد نیاز سازمان بورس (از قبیل مدارک اصول بازارسرمایه، تحلیلگری، مدیریت سبد و…) هستند. بنابراین، این انتظار که شاهد نقش پررنگ تحلیل و استفاده از این تحصیلات در بحثهای مربوط به تصمیمات سرمایهگذاری افراد فعال در بازار سرمایه باشیم، انتظاری منطقی است، اما آنچه در سالهای اخیر به دفعات دیده شده است، نبود تحلیل صحیح از وضعیت و شرایط اقتصادی و شرکتهای بورسی بوده است و با وجود ادعای بسیاری از فعالان بازار سرمایه، مبنی بر تخصصیترین و علمیترین بازار کشور، عملا نقش پررنگی از علم و تحلیلهای کارشناسی به چشم نمیآید.
آنچه از سالهای قبل وجود داشته و تاکنون نیز ادامه دارد و بسیاری نیز به آن اذعان دارند، اثرگذاری مواردی غیر از تحلیل و تصمیمات منطقی در عرصه سرمایهگذاری در بازار سرمایه بوده است که از آن جمله میتوان به شایعه محوری، تلاش در کسب اطلاعات نهانی از شرکتها به طرق مختلف، برجسته کردن اتفاقات و رخدادهای غیرعملیاتی شرکتها (مانند افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها برای شرکتهای مشمول اصل ۱۴۱ قانون تجارت، فروش داراییهای شرکت مانند زمین و ساختمان کارخانه و…)، استفاده از رانت (بارزترین آن کدهای گروهی ددد بود که تا آبان سال ۹۲ سود سرشار و بادآوردهای را نصیب عدهای خاص کرد)، خبرسازی و خریدهای هیجانی با استفاده از کانالهای شبکههای اجتماعی و سایر موارد اشاره کرد.
طی سالهای ۹۰ تا ۹۲ شاهد رشد بینظیر و بیسابقهای در بورس تهران بودیم بهگونهای که کسب بازدههای بالای ۱۰۰درصد در این سالها اتفاق عجیبی نبود و در مورد سودهای بهدست آمده در این سالها نیز، میتوان ادعا کرد که نه از طریق تحلیل و شناسایی فرصتها از سوی فعالان بازار، بلکه دلیل عمده کسب این بازدهی بالا، ناشی از افزایش ناگهانی تورم و نرخ ارز، متعاقب آن افزایش شدید نرخ کالاها و محصولات و در نتیجه رشد تصاعدی سود شرکتها بود. همانطور که شاهد هستیم، واکنش بیش از حد بازار نسبت به وقایع رخ داده در آن زمان، موجب رشد حبابی بورس و تخلیه این حباب در دو سال اخیر بود که شاید این سوال در ذهن ایجاد میشود که در سالهایی که شاهد رشد منفی ۶ درصد اقتصاد بودیم، چگونه بورس کشورمان شاهد بازدههایی بیش از ۱۰۰ درصد در سال بود؟
در حال حاضر بازار سرمایه روندی نزولی، هرچند با شدت کمتر نسبت به ماههای قبل به خود گرفته است، ولی در این میان همچنان برخی نمادها با رشد قیمتی چشمگیری مواجه بودهاند. در این گزارش، سعی شده است تا ۲۵ نمادی که بیشترین بازدهی را در بازه دو ماهه ابتدای مهر تا پایان آبان داشتهاند، موشکافانهتر بررسی کنیم تا عملکرد غیرعلمی و غیرکارشناسانه برخی فعالان بازار سرمایه بیشتر نمایان شود. با بررسی وضعیت عملیاتی این شرکتها و دلایل رشد قیمتی آنها، میتوانیم مشاهده کنیم که بازدهی بالای سهام مذکور، نه به دلیل افزایش تولید و بهبود عملکرد عملیاتی شرکتها، بلکه به دلایلی همانند دلایلی که در گذشته نیز به کرات دیده شد، است. دلایلی از جمله شایعات افزایش سودآوری، احتمال تجدید ارزیابی داراییها، احتمال فروش زمین کارخانه و…. تزریق نقدینگی سوداگران از جمله علل رشد این سهام بودهاند که این امر نشاندهنده این موضوع است که همچنان تحلیل و استفاده فعالان بازار سرمایه از نقش تحلیل و بررسی وضعیت و متغیرهای اقتصادکلان و وضعیت عملیاتی شرکتها، نقش کمرنگی را در تصمیمات آنان دارد.
در جدول، ۲۵ نمادی که در بازه دوماهه اخیر یعنی از ابتدای مهر ماه سالجاری تا پایان آبان ماه بیشترین رشد قیمت را داشتهاند، ارائه شده است.در ستون سوم، میزان رشد قیمت سهام مشخص شده است و در ستون پنجم، سودبرآوردی هرسهم ودر ستون هفتم جدول، میزان پوشش ارائه شده است. همچنین در ستون نهم، سود یا زیان انباشته به ازای هرسهم و در ستون یازدهم، ارزش دفتری هرسهم براساس آخرین صورتهای مالی به ازای هرسهم مشخص شده است و درنهایت در ستون پایانی، دلیل اصلی افزایش قیمت نمادها ذکر شده است.نکات عمدهای که از این جدول به دست میآید شامل موارد زیر است:
* تنها در ۶ نماد، دلیل رشد قیمت سهم، مربوط به افزایش تولید یا سودآوری مربوط به عملیات اصلی شرکت است.
* تعداد ۱۰ نماد از نمادهای مذکور (یعنی ۴۰ درصد موارد)، دارای زیان انباشته هستند.
* تعداد ۶ شرکت از نمادهای مذکور، برای سال مالی خود زیان برآورد کردهاند.
* تعداد ۸ شرکت، در گزارشهای فصلی ارائه شده خود تاکنون، زیان شناسایی کردهاند.
* تعداد ۱۷ شرکت از نمادهای مذکور، دارای نسبت قیمت به درآمد بالای ۱۰ واحد یا نسبت قیمت به درآمد منفی هستند.
آنچه از این گزارش استنباط میشود، برخلاف تصور اولیه مورد انتظار که نشانگر نقش تحلیل در خرید و فروش سهام در بازار سرمایه است، اثر پررنگ شایعات و اتفاقات و موارد غیرعملیاتی مربوط به شرکتها، در بازدهی سهام شرکتها است. بهگونهای که سه بخش شایعات افزایش سودآوری شرکتها در آینده، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها و فروش داراییهای شرکت از جمله زمین، عوامل اصلی رشد قیمت نمادهای پربازده هستند.میتوان اظهار کر د که دلایل دیگری نیز برای وجود این پدیده در بورس وجود دارد، که از جمله آنها میتوان از کمبود ابزارهای معاملات در بورس که بهخصوص در بازارهای نزولی مشهودتر است یا محدودیت نوسان قیمتها و سهام شناور پایین سهام که میتوانند عواملی برای رشدها و نزولهای غیرمنطقی در بازار باشند، حضور نداشتن موثر بازار گردانها که در حال حاضر تنها در برخی نمادها و بهصورت محدود فعال هستند که بیشک حضور آنها میتواند در منطقی شدن قیمتها و نقدشوندگی سهام نقش پررنگی را ایفا کند، نام برد. در کل میتوان دلایل اصلی پررنگتر بودن نقش شایعات و خبرهای غیرعملیاتی نسبت به وضعیت عملیاتی شرکتها را در موارد زیر جستوجو کرد:
* کاهش سودآوردی عملیاتی شرکتها ونداشتن چشماندازی خوشبینانه برای افزایش سودآوری درآینده
* فرسایشی شدن افت قیمت سهام شرکتها به دلایل مختلف (ازجمله دستکاری گاه و بیگاه در میزان افت و افزایش شاخص به منظور ثبات بخشیدن به شرایط موجود)
* در اولویت قرار ندادن تحلیل و وضعیت بنیادی شرکت از سوی فعالان بازار و فراگیر شدن استفاده این گروه از فعالان از شبکههای اجتماعی مانند گروههای تلگرامیدر بحث خرید و فروش سهام
* وجود سابقه رانت و درز اطلاعات شرکتها
* عدم ارتباط بازده مدیران صندوقهای سرمایهگذاری به میزان کسب بازدهی آنان (در حال حاضر کارمزد مدیریت صندوقها بر اساس ارزش داراییهای صندوقها محاسبه میشود و نه بازدهی کسب شده آنان)
* رشدهای نجومی بورس در سالهای ۹۰ تا ۹۲ نیز عمدتا مربوط به افزایش ناگهانی نرخ دلار و کاهش ارزش ریال بود و همچنین رشدهای حبابگونه و در حالیکه رشدهای منفی ۶ درصدی رخ میداد، بورس بازدهی بین ۶۰ تا ۱۱۰ درصد را نصیب فعالان بازار کرد.
* وجود محدودیت نوسان قیمتها، به گونهای که صفنشینی و خریدها و فروشهای هیجانی و سنگین و سبک کردن این صفها به تاکتیک عدهای از سفتهبازان برای رشد قیمت تبدیل شده است و بسیاری از خریدهای هیجانی در همین صفهای خرید صورت میپذیرد.
* شناوری پایین سهام، به گونهای که میتوان با خرید بخشی از سهام شناور موجود در بازار و سپس رواج شایعهای درباره سهام و نبود تحلیل و شایعهپذیری بالای بازار بهدلیل عادت و علاقه به کسب سودهای سریع و زودبازده منجر به رشد حبابی قیمت سهام شد.
* عدم ارائه گزارشهای شفافسازی بهموقع از سوی شرکتها و در پارهای اوقات تعلل بورس در درخواست از شرکتها در مورد ارائه گزارش شفافسازی
* کمبود ابزارهای معاملاتی از جمله اختیار معاملات و اختیار فروش سهام
* محدودیت صندوقها در وجه نقد صندوق به گونهای که در بازار نزولی مجبور به حفظ بخش عمدهای از داراییهایشان در صندوقها هستند.
درپایان گزارش، مواردی را که میتواند باعث پررنگتر شدن نقش تحلیل در تصمیمات سرمایهگذاری فعالان بازار سرمایه و در نتیجه ایجاد فضایی معقول و منطقی برای سرمایهگذاری شود، ارائه و پیشنهاد میشود:
* شفافسازی بهموقع درخصوص نوسانات ناگهانی قیمت سهام در بازار
* رتبهبندی مدیران صندوقها، به گونهای که یکی از موارد مورد بررسی برای سرمایهگذاری در صندوقها، بررسی سوابق مدیران صندوق باشد.
* محاسبه کارمزد مدیریت صندوقهای سهام، بر اساس عملکرد صندوق و نه بر اساس ارزش روز داراییهای صندوق.
* افزایش سهام شناور شرکتها، که از سفته بازی در سهام تا حدی میکاهد.
* حذف تدریجی دامنه نوسان قیمت که باعث پدیده صفنشینی در بازار میشود.
* برخورد با شایعهسازان در بورس.
* افزایش ابزارهای معاملاتی در بورس که میتواند سبب گستردگی فضای سودآوری برای فعالان بازار شود.
* افزایش نظارت بورس بر روند قیمتهای سهام سفتهبازی از طرف سازمان بورس.
* افزایش صندوقهای بازارگردانی سهام در جهت کمک به نقدشوندگی سهام و جلوگیری از افتها یا رشدهای غیرمنطقی سهام
* کاربردیتر کردن مدارک آزمون حرفهای بازار سرمایه.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/974771/#ixzz3tnFq4HgB
۰۷:۳۹:۵۴ گروه خودرو: با گذشت حدود دو سال از توافق اولیه هستهای در ژنو که امیدهای زیادی را به حضور خودروسازان خارجی در کشور بهوجود آورد، هنوز خبری نه از سرمایهگذاران است و نه تحولات وعده داده شده توسط مسوولان صنعتی و خودروسازان.
هر چند این وعده و وعیدها نتیجهای جز رکود بازار طی دو سال گذشته نداشته اما مشتریان خودرو در کشور همچنان به روزهای طلایی در صنعت خودرو امید دارند؛ بهطوریکه این امیدها طی دو سال گذشته افت تقاضا در بازار خودرو را به پایینترین سطح انتظار رسانده است. در این بین برخی از خودروسازان عنوان میکنند که قراردادهایی میان شرکتهای داخلی و خارجی منعقد شده و اجرای آن موکول به رفع کامل تحریمها است؛ چراکه سرمایهگذاران تنها با رفع تحریمها و اطمینان از توافق کامل هستهای پا به میدان خواهند گذاشت. در این بین ظاهرا قرارداد با شرکت پژو نهایی شده و به گفته هاشم یکه زارع مدیرعامل ایران خودرو تا ۱۸ ماه دیگر شاهد حضور خودروهای این برند فرانسوی در بازار ایران خواهیم بود، اما در شرایطی که فولکس واگن بهدلیل تخلف زیست محیطی و جریمههای سنگینی که از این بابت پرداخت کرده از حضور در بازارهای جدید انصراف داده، اما بهنظر میرسد که مذاکرات با این شرکت آلمانی همچنان ادامه دارد؛ بهطوریکه روز گذشته محمدرضا نعمتزاده در حاشیه دیدار با وزیر اقتصاد فنلاند و هیات همراه به خبرگزاری تسنیم گفته است که مذاکرات با آلمانیها همچنان ادامه دارد .وزیر صنعت همچنین به این نکته اشاره کرد که تفاهمنامههایی با برخی از شرکتهایی که آمادگی حضور در ایران دارند صورت گرفته و آنها منتظر اجرای برجام هستند. نعمتزاده در پاسخ به این سوال که آیا شرکتهای توافقشده از فرانسه هستند تاکید کرده که با فرانسه، آلمان و سوئد تفاهمنامهای داشتهایم و با کشورهای دیگری مانند ایتالیا و ژاپن همکاری خواهیم داشت، اما با دو کشور ایتالیا و ژاپن در حال طی مراحل اولیه هستیم.
۰۷:۳۹:۳۷ گروه بنگاهها: با شدت گرفتن سرما و متوقف شدن روند ساختوساز در بسیاری از نقاط کشور مبادلات مقاطع نیز به شدت کاهش یافته و از همین رو نرخ ها نیز با افت مواجه شد. علاوه بر رکود و کمبود تقاضا در کشور، شدت گرفتن سرما اینبار باعث کاهش مجدد قیمتها شد. از همین رو واحدهای فولادی که در نقاط سردسیر کشور بودند قیمتهای پیشنهادی را تعدیل کردند. روز گذشته فولاد بناب و درپاد تبریز نرخ محصولات را ۲۰ تا ۳۵ تومان در هر کیلو کاهش دادند.
۰۷:۳۹:۱۹ محمدحسین بابالو: بازار محصولات پتروشیمی در هفته جاری که در فاصله دو تعطیلی قرار دارد شرایط کم رمقی داشته که به افت حجم معاملات در بورس و بازار و همچنین تضعیف نرخها در بازار داخلی منجر شده است. با توجه به بروز برخی مشکلات آب و هوایی، کاهش حجم فعالیتها در صنایع پایین دستی، شرایط مبهم بازار در روزهای اخیر و نوسان نرخ ارز همچنین انتظار بازار برای اعلام قیمتهای پایه در هفته پیش رو، به احتمال قوی حجم فعالیت در هفته آینده به نسبت روزهای جاری تقویت خواهد شد و بازار جذابتری را شاهد خواهیم بود.
رینگ پتروشیمی بورس کالا
در روز گذشته شاهد روزی بسیار آرام در رینگ پتروشیمی بورس کالا بودیم که باوجود عرضههای نسبتا مطلوب، حجم معاملات با کاهش همراه شد تا جایی که اغلب محصولات وارد مچینگ شدند. به جز گریدهای OFF، پلیاتیلن ترفتالات نساجی TG641، PVC S65 پتروشیمی بندرامام و غدیر، پلیپروپیلن نساجی HP550J، PVC S57 پتروشیمی غدیر و نهایتا پلیاستایرن مقاوم ۷۲۴۰ پتروشیمی تبریز معدود کالاهایی بودند که با رقابت همراه شده و نهایتا افزایش نرخ داشتند. در روز گذشته حجم معامله پلیمرها در بورس کالا به بیش از ۱۶ هزار تن رسید که به نسبت هفتههای گذشته یک افت نسبی را نشان میدهد و البته معاملات در مچینگ نیز برای بسیاری از کالاها چندان جذاب نبود که در کل روزی آرام و کم رونق در رینگ پتروشیمی بورس کالا به ثبت رسید. مهمترین دلیل این ویژگی را باید عقبنشینی خریداران و ضعف تقاضا برشمرد که در کنار افزایش حجم معاملات سلف – مچینگ نشاندهنده ضعف نقدینگی، کاهش جذابیت خرید و افت حجم تولید در صنایع پاییندستی است.
نکته دیگر را باید زمان این معاملات برشمرد زیرا از یک سو در فاصله زمانی بین دو تعطیلات قرار داشته و از سوی دیگر در هفتهای قرار داریم که قرار است قیمتهای پایه در هفته آینده اعلام شود. تمامی این ویژگیها باعث شد تا حجم معاملات کاهش یافته و بازاری کم رونق را شاهد باشیم. به احتمال قوی این شرایط در هفته پیش رو بهبود خواهد یافت. مهمترین رخداد در روز گذشته را باید جذابیت شدید معاملات پلیاستایرن مقاوم ۷۲۴۰ پتروشیمی تبریز دانست که در برابر ثبت ۸۰۰ تن عرضه، ۳۵۱۰ تن تقاضا به ثبت رسید که باعث شد فاصله بالاترین قیمت به نسبت نرخهای پایه به بیش از ۴۴ درصد رشد نیز برسد. با توجه به کاهش حجم عرضه انواع مختلف پلیاستایرنها در بورس و بازار هماکنون شاهد التهابی جدی در این بازار هستیم که با توجه به کش و قوسهای پیشین، حتی نیاز به برخی مداخلات در بورس کالا نیز حس میشود.
بازار داخلی محصولات پلیمری
بازار داخلی محصولات پتروشیمی در روزهای اخیر با بی رمقی محسوسی همراه بود زیرا از یک سو حجم معاملات در بازار کاهش یافته و از سوی دیگر خریداران نیز تمایل چندانی به خرید از خود نشان نمیدهند. تعطیلات پیش رو و کاهش جذابیت تولید در صنایع مصرفکننده، نوسان قیمت دلار و عدم ثبت یک مسیر مدون و مشخص، ضعف تقاضا در برابر عرضهها که به کاهش روزشمار قیمتها در بازار داخلی منتهی شده است، کاهش حجم معاملات در بورس کالا و افت چراغ خاموش حجم عرضهها از بورس به بازار را میتوان مهمترین ویژگیهای این بازار برشمرد که دورنمای مبهمی را نیز در بر دارد. نکته مهم این روزهای بازار که از چشم بسیاری از فعالان این عرصه دور مانده را باید کاهش آرام حجم معاملات در بورس کالا دانست که به اغلب گریدها سرایت کرده است. این کاهش آرام دقیقا به مثابه آن خواهد بود که حجم عرضهها در بازار داخلی با افت همراه خواهد شد که به کاهش ادامهدار موجودی انبارها منجر میشود. در صورت بازگشت تقاضا در هفته آینده که چنین امری نیز محتمل و حتی قابل پیشبینی است، بازار به آرامی به مسیر افزایش قیمتهای خود باز خواهد گشت ولی این بار شتاب رشد نرخها از سرعت کاهش قیمتها بیشتر خواهد شد که ممکن است برای کل بازار چندان هم مفید واقع نشود. با توجه به این احتمال بهتر است فعالان بازار در روز باقی مانده تا تعطیلات به خرید خود هرچند محدود و به قدر ضرورت ادامه داده تا از آسیبهای احتمالی آینده کمترین تأثیر را بپذیرند.
اعمال مجدد سقف ماهیانه جوش شیرین و یادآوری تجربیات گذشته
پس از بارها تجربه التهاب در معاملات جوششیرین در بورس کالا، باز هم سقف خرید ماهیانه بهین یاب برای این کالا اعمال شد تا دیگر خریداران تنها بر اساس سهمیه ماهیانه خود اقدام به خرید کنند. جوش شیرین برخلاف اغلب محصولات پتروشیمی یا پتروشیمیایی کاربرد خوراکی دارد و صنایع غذایی و خوراک دام مهمترین مصارف این کالا به حساب میآید. ماههاست که معاملات این کالا مخصوصا تولیدات پتروشیمی شیراز که از کیفیت و اعتماد بالاتری برخوردار است با رقابت مورد معامله قرار میگرفته تا جایی که رشد قیمتهایی بین ۴۰ تا حتی ۶۰ درصد بالاتر از نرخهای پایه، به یک روال نسبتا عادی تبدیل شده بود. این در حالی است که این کالا همچون سایر محصولات شیمیایی همیشه با سقف باز مورد رقابت قرار گرفته یعنی هر میزان رشد نرخ را میتواند در بازار تجربه کند. حال با توجه به تمام این ویژگیها در کنار عدم موفقیت عرضههای وارداتی در بورس کالا، برداشته شدن سقف ماهیانه بهینیاب همچون سایر محصولات پتروشیمی به نظر حرکت متناسبی با ویژگیهای بازار نبود که این شرایط، با بازگشت سقف خرید ماهیانه تا حدودی اصلاح شد. این رفت و برگشت سقف خرید در بورس کالا ناخودآگاه اعمال و سپس برداشته شدن سقف مجاز رشد نرخها را برای پلیاستایرنها در اذهان زنده میکند که باز هم چنین مکانیزم رفت و برگشتی به اجرا درآمد و نهایتا همچون جوششیرین، شرایط پیشین حکمفرما شد.
در این بین شاید این اقدامات که بیشتر به سعی و خطا شبیه است بخشی از انرژی بورس کالا را مستهلک کرده و از طرف دیگر برای این بازار رسمی رویکرد چندان پسندیدهای نیست. از طرفی باید گفت که این رفتارها و رخدادها بهتر است برای تکتک گریدها و کالاها با دقت بیشتری صورت پذیرفته و شرایط هر کالا که اتفاقا درخصوص محصولات پتروشیمی وسعت بسیار و تفاوتهای شگرفی با یکدیگر دارند، به ذات خود مورد بررسی قرار گیرد تا کمترین هزینه به بورس و بازار وارد شود. اگر به شیوههای مدیریتی و تحلیلی جدید در بازارهای مختلف جهانی دقت کنیم متوجه خواهیم شد که مدیریت بخشی هم اکنون گفتمان غالب شیوههای مدیریتی در غرب به شمار میآید اما این شیوه جدید بعد از تثبیت امور و مدیریت واحد و فراگیر و البته موفق به اجرا درآمده است. نیاز به پراکندگی و تنوع عرضهها یک اصل غیر قابل کتمان در بورس کالا به شمار میآید که فضا را برای حضور بهتر خریداران و فروشندگان فراهم خواهد کرد. با توجه به محدود یا حتی یکتا بودن برخی عرضهکنندگان در بورس کالا، ممکن است شرکتی بتواند با عدم عرضه یا بیتوجهی به پیمانهای پیشین، بورس و بازار را با رشد نرخها به گروگان گرفته تا جایی که بازار تنها به یک عرضهکننده منحصر شود. رخدادی که متاسفانه هماکنون در حال اجرا است. بهتر نیست تا عرضهکنندگان بیشتری برای پلیاستایرنها یا بسیاری از محصولات دیگر در بورس کالا حضور داشته باشند؟
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/974986/#ixzz3tnFawMrU
۰۷:۳۸:۳۰ منیـره نظامیوند چگینی: بازار فلزات در حالی هفته گذشته را به پایان رساند که انتشار آمار مثبت از وضعیت اشتغال در آمریکا زمینهساز رشد ارزش دلار شد و در نتیجه به افزایش قیمتها در بازارهای کالایی انجامید. همچنین تغییرات در میزان تولید مس از سوی تولیدکنندگان چینی که در پی افت نرخ رشد اقتصادی این کشور رخ داده است بهعنوان فاکتور مهمی که اخیرا بسیار پررنگ عمل کرده نیز در این رشدها بیتاثیر نبوده است. طی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، مس نیز همچون سایر فلزات پایه در مسیر رشد گام برداشت و با رشد ۴/ ۲ درصدی نسبت به سطح ۴ هزار و ۵۲۵ دلاری ثبت شده در روز ماقبل به سطح ۴ هزار و ۶۳۷ دلار بر هرتن رسید. البته فلز سرخ دیروز در آخرین معاملات انجام شده خود در بازارهای جهانی مجددا به مسیر نزولی بازگشت که از هیجانی بودن رشدهای هفته گذشته خبر میدهد. دیروز مس تا ۴ هزار و ۵۹۲ دلار افت داشت.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از مجله اقتصادی سیکینگ آلفا (Seeking Alpha)، طی هفته گذشته ما شاهد نوسانات چشمگیری در بازارهای جهان بودیم. در کنار انتشار آمارهای اقتصادی، بروز رخدادهای ژئوپلیتیک از جمله حمله تروریستی در سان برناردینوی کالیفرنیا در روز چهارشنبه که به مرگ ۱۴ انسان انجامید گرفته تا تشدید تنشها بین ترکیه و عراق و همچنین ادعای ترکیه مبنی بر نقض حریم هوایی کشورش توسط هواپیمای روسی؛ به تغییر در مسیر بازارهای جهانی کمک کرد. روز پنجشنبه هفته گذشته، بانک مرکزی اروپا در راستای تحریک اقتصاد، اقدام به اتخاذ و اجرای برخی تصمیمات و طرحها کرد، البته این اقدامات تا آن اندازه که مورد انتظار بازارها باشد، نبود. همچنین دلار نیز حرکت اصلاحی مهمی را تجربه کرد که برآیند تاثیر آن را بر بازارها شاهد بودیم. این حرکت دلار، یادآور نوسانات ناشی از وارد شدن شوک به بازارها در پی بروز بحران در چین و نیز کاسته شدن از ارزش یوآن در ۲۴ آگوست سالجاری بود. بانک مرکزی اروپا معاملهگران و دلالانی را که روی موقعیتهای بلندمدت دلار و نیز کوتاهمدت یورو تمرکز و هدفگذاری کرده بودند را شوکه کرد. طی هفته گذشته شاخص دلار بیش از ۲۶۰۰ واحد کاهش داشت. در حال حاضر، دلار به یک الگوی کلیدی معکوس تجاری در نمودارهای روزانه و هفتگی در حجمهای سنگین تبدیل شده است.
جمعه گذشته، طلا و نقره در واکنش به حرکت دلار، به ترتیب تا یک هزار و ۸۵ دلار و نیز ۱۴ دلار و ۵۵ سنت در هر اونس افزایش داشتند. سایر فلزات گرانبها نیز در همین مسیر گام برداشتند. در این روز همچنین نفت خام به زیر سطح ۴۰ دلاری سقوط کرد، هنگامیکه بازار در انتظار اجلاس وزرای اوپک در وین بود. در این روز، هنگامی که اوپک اعلام کرد تصمیمی برای کاهش تولیدات خود ندارد و در عوض سقف تولید خود را ۳۰میلیون بشکه حفظ خواهد کرد، نفت خام زیر۴۰ دلار باقی ماند. این احتمال وجود دارد که دلار ارزانتر (کمارزشتر) مانع زیانهای بیشتر تولیدکنندگان و فعالان حوزه نفت خام در واکنش به تصمیم رسمی اوپک در روز جمعه باشد. به عقیده کارشناسان، به نظر میرسد همبستگی معکوس بین دلار و قیمت کالاها کاملا کارآمد بوده و در مسیر هدفگذاری شده خود در حرکت است، چراکه واکنش بهای مواد اولیه و خام نسبت به حرکت اصلاحی دلار مثبت بوده است. در این میان، کالایی که بهترین واکنش را از خود نشان داده، مس بوده است. فلز سرخ موفق به ثبت رشد قابلتوجهی از خود شد و فعالان بازار خود را امیدوار کرد. یکی از عواملی که بر فدرال رزرو آمریکا برای افزایش نرخ بهره در نشست ماه دسامبر فشار وارد میکند، دلار قوی و با ارزش بالا است. انتشار گزارش مشاغل ایالات متحده در روز جمعه نیز به تقویت این ارزش کمک شایانی کرد. در حالیکه در این بین بسیاری از بازارهای کالایی چشم به دلار دوخته بودند، اما واکنش مس سریعتر و قویتر بود و در واقع شاید بتوان گفت فعالان آن هوشمندانهتر اقدام به خرید و فروش کردند.
بسیاری از تحلیلگران با توجه به فاکتورهایی همچون میزان مازاد عرضه و حجم بالای تولیدات و نیز افت تقاضا از سوی چین از آغاز سال ۲۰۱۵ به مس خوشبین نبودهاند. کما اینکه در ماههای اخیر شاهد هستیم این پیشبینی درست بوده و نمای کلی نمودار قیمتی فلز سرخ نزولی است. اخیرا دولت چین اعلام کرد که بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ مس این کشور اقدام به کاهش میزان تولیدات خود تا سطوح قابلتوجهی کردهاند که این فاکتور میتواند به حل معضل مازاد موجودی در انبارها کمک شایانی کند. با این حال، دلایلی وجود دارد که نشان میدهد ممکن است مس تا سطوح پایینتری نیز افت داشته باشد. دلیل اول این است که باید به نمودار نرخ مس در بازههای بزرگ نگاه کرد و به لحاظ فنی یک روند طولانی مدت را تجزیه و تحلیل کرد. نمودارهای رسمی ماهانه مس نشانگر یک روند نزولی قطعی برای این فلز است. دلیل دیگر، چین و میزان موجودی مس آن است. چین، بزرگترین مصرفکننده بازار کالایی در جهان است و شاید هنگامیکه سخن از بازار مس به میان میآید، تاثیرگذارترین قطب در جهان باشد. سال ۲۰۱۵ سالی پر از افت و خیز برای چین بوده و بعید بهنظر میرسد در بازه کوتاه یا میان مدت شاهد تغییری در شرایط اقتصادی این کشور باشیم، بنابراین این فاکتور کاهنده کماکان بر سر بازارها سایه افکنده است.
دلیل سوم، نوسان ارزش دلار آمریکا است. رشد ارزش دلار بر قیمت کالاها تاثیر گذاشته و دست خریداران خارجی را برای اعلام تقاضا میبندد. طی هفته گذشته با افزایش ارزش دلار، شاهد محقق شدن این ادعا بودیم. دلیل چهارم، مربوط به نرخ بهره در ایالاتمتحده است. بانک فدرال ایالات متحده در تمام طول سال وعده داده که پس از سالها، قصد بالا بردن نرخ بهره را برای اولینبار در سال ۲۰۱۵ دارد. پیشبینیها بر این است که این بانک در نشست ماه دسامبر خود به این وعده جامهعمل بپوشاند. دلیل پنجم، سطح قیمت فعلی است. یکی از عوامل عمده مهم تاثیرگذار در ترسیم چشمانداز کاهشی برای مس، در واقع سطح قیمت کنونی آن است. پس از بروز بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸، مس در سطوح بسیار پایینی مورد معامله قرار میگرفت و در حال حاضر نیز بهای مس حول همان سطوح در حال نوسان است. در واقع این روند، بهعنوان پسرفتی قابلتامل برای فلز سرخ محسوب میشود که کماکان نیز دورنمای آن را تیره و تار به تصویر میکشد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/974978/#ixzz3tnFVqSty
۰۷:۳۵:۲۶ سنا: معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، بازار سرمایه را بینیاز از سیاستگذاری مستقیم دانست و گفت: هرچه قدر سیاستها و دخالتها در این بازار کمتر باشد، نتیجه نهایی بهتر خواهد بود.
علی سعیدی در ادامه تصریح کرد: در واقع، نتیجه سیاستهایی که در تک تک صنایع کشور از جمله دارو، پتروشیمی، فلزات و معادن گذاشته میشود، در بورس دیده میشود.
وی با اشاره به جایگاه بازار سرمایه در سیاستهای کلان تصریح کرد: اگر ما در یک بخش اقتصاد تصمیمی بگیریم و بقیه از جمله ارکان دولت و نظامهای تصمیمگیر و اثرگذار همراهی نکنند، هیچ اتفاق مثبتی رخ نخواهد داد.عضو هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: امروز برای اینکه بتوانیم اقدام مناسبی انجام دهیم و واقعا به یک سیاست کلان برسیم، نیاز به یکپارچگی و همکلامی است.
سعیدی، بخشی از مشکلات فعلی اقتصاد کشور را همچنان مربوط به گروههای سیاستگذار دانست و تاکید کرد: این درست نیست که آمار تامین مالی بازار سرمایه را با بازار پول مقایسه کنیم و وارد رقابت با بانک مرکزی شویم و بعد هم هر کدام از دو طرف وانمود کنند که فلان تامین مالی متعلق به ماست.معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در بازار مالی کشور چندگانگی بسیار عجیب و مخربی رخ داده است که هزینه آن را کل نظام پرداخت خواهد کرد. برای مثال وقتی بانک مرکزی به دنبال آن باشد که استمهالات خود را بهعنوان تامین مالی جدید معرفی و سیاستهای بازار سرمایه را خنثی کند و از طرفی بازار سرمایه هم شروع به مقابله به مثل کند، خواهید دید که در اقتصاد هیچ تحولی رخ نخواهد داد.
عضو هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه اظهاراتش با اشاره به حضور در همایشی در ترکیه در سال ۲۰۱۰، گفت: آن زمان آغاز جلسات کامسک «کمیته دائمی همکاریهای اقتصادی سازمان همکاری اسلامی» برای نهادهای ناظر بود و ما آنجا درخصوص صکوک و کمیته فقهی توضیح دادیم که امسال با شرکت در آن جلسه، مشاهده شد که تا کنون ۲۵ میلیارد دلار صکوک منتشر کردهاند و این از آن جهت که هماهنگیهای خیلی خوبی در تمام ارکان آن کشور شکل گرفته، قابل توجه است.سعیدی اظهار کرد: این در حالی است که در سال ۹۰ با آغاز انتشار صکوک در بازار سرمایه ایران، مجموعه شرکتهای تامین سرمایه قرارداد انتشار صکوک معادل ۱۲ هزار میلیارد تومان را دادند؛ اما از کل این عدد فقط ۳۰۰ میلیارد تومان محقق شد.
به گفته عضو هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، مادامی که در بازار سرمایه درخصوص اقتصاد «بازار پایه» صحبت میکنیم، ولی قبل از آن، سیاستهای ما به صنایع دیگر توجه چندانی نداشته باشد، عملا نتیجهای حاصل نخواهد شد.وی همچنین با اشاره به فعالیت سازمان بورس درخصوص صندوق پروژه گفت: در آن زمان هدف تامین مالی از محل ابزار مالکیت برای پروژههای فراوانی که به مرحله قبل از بهرهبرداری رسیدهاند در حوزه صنعت پتروشیمی و بخش معدن بود که در آن زمان اوراق مشارکت بانک مرکزی با ۵/ ۱۶ درصد سود منتشر شد که حتی صکوک با ۱۷ درصد سود معادل یعنی نیم درصد پریمیوم ( سود بیشتر) به دلیل ریسک بالاتر یک شرکت در مقایسه با ریسک دولتی جذابتر بود.
وی ادامه داد: این در حالی است که بعد از حول و حوش سه ماه، بانک مرکزی طی بخشنامهای نرخ را به ۲۰ درصد رساند. عضو هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: زمانی که این اتفاق رخ داد، تامین سرمایههای ما دو انتخاب داشتند: یا ورشکستگی مطلق یا مذاکره با ناشر برای اینکه نرخ را بالا ببرد. موضوعی که ما تقریبا با هیچ متخصصی در دنیا نمیتوانیم درباره آن صحبت کنیم.
سعیدی خاطرنشان کرد: نوسانات نرخ یکصدم درصد است، نه ۲ درصد و ۳ درصد. بنابراین اگر قرار است بانک مرکزی با نرخهای ۲ درصد و ۳ درصد بازی کند، ما نمیتوانیم به اقتصاد «بازار پایه» برسیم. همچنین اگر بازارگردانی به قیمت بازار باشد، مردم متضرر میشوند و دفعه بعد سرمایهگذاران اقدام به خرید اوراق نخواهند کرد و اگر هم قرار باشد تامین سرمایهها از بین بروند که باید در انتظار بحرانهای اقتصادی بزرگتری باشیم. وی در ادامه با اشاره به جنبههای تاریخی موضوع گفت: از زمان تاسیس بورس در فاصله سالهای ۴۶ تا ۵۷ معادل ۱۵ میلیارد تومان معامله صورت گرفته که ۷میلیارد تومان از آن مربوط به معاملات اوراق قرضه و ۸ میلیارد تومان نیز سهام بوده است. به گفته سعیدی بانک مرکزی اوایل دهه ۴۰ اوراق قرضه در فرانکفورت منتشر کرد که شرکت هما و بانک توسعه صنعت معدن نیز تامین مالی بینالمللی کردند که این فرآیند از سال ۵۸ تا سال ۸۶ معلق ماند.
سعیدی با اشاره به اینکه اشتباهی که در سیستم تامین مالی از طریق ابزارهای مالی اتفاق میافتد، همین است که تصور میشود نظام بانکی باید اوراق مشارکت منتشر کند، گفت: ما شاید به اشتباه اسم آن را اوراق مشارکت گذاشتیم در حالی که آن، اوراق نبوده و در واقع نوعی سپردهگذاری و وامگیری بوده است. به گفته سعیدی در واقع تضمین بازخرید به قیمت اسمی در شبکه بانکی بوده است، از طرفی ضمانت بانکی به ارتقای اعتبار منجر میشود اما ریسک را حذف نمیکند. عضو هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه خاطرنشان کرد: تنها در صورت وجود یک سیاستگذاری واحد در مجموعه اقتصاد میتوان به رشد اقتصادی رسید که در این صورت بازار سرمایه، بانک مرکزی، وزارت نفت، وزارت رفاه، وزارت اقتصاد و تمام این ارکان منتفع خواهند شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/974897/#ixzz3tnFJQDdX
۰۷:۳۴:۳۹ گروه مسکن: مشاوران املاک مسکن در مناطق مختلف شهر تهران از ادامه روند کاهشی قیمت مسکن در ادامه کاهش قیمت ماه گذشته خبر میدهند.
به گزارش «دنیای اقتصاد» بانک مرکزی در گزارشی که از تحولات بازار مسکن آبان ماه سال جاری منتشر کرده بود متوسط قیمت خرید وفروش هر مترمربع زیربنای مسکونی در مناطق مختلف پایتخت را ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان اعلام کرد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۲ درصد و نسبت به مهرماه سال جاری ۹/۱ درصد کاهش را نشان میدهد. با گذشت ۱۸ روز از آذرماه سال جاری نیز مشاوران املاک مسکن میگویند قیمت املاک در این ماه نیز ادامهدهنده روند کاهشی ماه گذشته بوده است. براساس گزارش رسمی بانک مرکزی در میان مناطق ۲۲ گانه شهر تهران بیشترین متوسط رشد قیمت مسکن در ماه آبان نسبت به مهرماه سال جاری مربوط به منطقه شش بوده است که نزدیک به ۳ درصد رشد قیمت نسبت به اولین ماه پاییز را ثبت کرده است. از مهمترین محلههای واقع در منطقه شش میتوان به محلههای نصرت، کشاورز، امیرآباد، یوسف آباد، بهجت آباد، کریم خان، ساعی و آرژانتین اشاره کرد. بافت این منطقه بیشتر از بخشهای اداری و تجاری تشکیل شده و به همین جهت این منطقه از دیرباز به عنوان یکی از مناطق درآمدزای تهران به حساب میآید.
این منطقه از شمال به بزرگراه همت از غرب به بزرگراه چمران از شرق به بزرگراه مدرس و از جنوب به خیابان انقلاب محدود میشود و حدود ۳/۲ درصد از سطح شهر تهران را شامل میشود. البته خوابگاههای دانشجویی در منطقه ۶ تهران، بافت جمعیتی و اجتماعی این منطقه را کاملا تحت تاثیر قرار داده است. مطابق با اطلاعات ارائه شده در سامانه اطلاعات بازار املاک ایران، طی دو هفته گذشته از ماه جاری آپارتمانی ۷۴ متری با ۱۴ سال عمر، مترمربعی ۵ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان به فروش رسیده است. همچنین آپارتمانی در منطقه ظفر که ۱۳ سال از عمر بنای آن میگذرد با قیمت مترمربعی ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شده است. علاوه بر این در منطقه چهار محدوده تهرانپارس آپارتمانی ۷۷ متری و ۱۴ ساله، مترمربعی ۳ میلیون تومان فروخته شده است. البته مشاوران املاک میگویند تعداد زیادی از مالکان نرخ پیشنهادی ملک خود را به نرخ واقعی فروش در منطقه نزدیک کردهاند. به عنوان مثال مالک آپارتمان ۸۶ متری در منطقه پیروزی که دوسال از ساخت آن میگذرد آپارتمان خود را مترمربعی ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برای فروش پیشنهاد کرده است.
۰۷:۳۲:۳۳ دنیای اقتصاد: ریزش قیمتها در بازار نفت در حالی ادامه یافت که روز گذشته، هر سه نفت شاخص وست تگزاس، برنت و اوپک نرخ کمتر از ۴۰ دلار را تجربه کردند. به این ترتیب، رکوردزنی جدیدی در جهت نزولی ثبت شد و قیمتها به کمترین مقدار خود از اوایل ۲۰۰۹، مصادف با بحران جهانی رسیدند. مهمترین دلیل این کاهش قیمت، تصمیم اوپک مبنیبر حذف سقف تولید در نشست روز جمعه بود. بهطوریکه قیمت نفت WTI با کاهش بیش از ۵/ ۱۱ درصدی از ۵/ ۴۱ دلار پیش از نشست، به کمتر از ۳۷ دلار در روز گذشته رسید. شکست مرز روانی ۴۰ دلاری نفت، شوکهایی را در سایر بازارها ایجاد کرد. بهطوریکه قیمت جهانی فلزات پایه نیز در مسیر نزولی با نفت همراه شدند. همچنین اثر منفی کاهش قیمت نفت بر تورم جهانی، باعث کاهش جذابیت اونس طلا و قرار گرفتن قیمت آن در کف ۵/ ۵ ساله شد. در بورس تهران نیز که حدودا ۵۰ درصد آن شرکتهای وابسته به کالا هستند، شاهد فشار فروش و افت قیمتها بودیم. هرچند در لحظات پایانی برخی معاملات بلوکی در تکسهمها، مانع منفی ماندن شاخص کل شدند، اما مسیر عمومی قیمتها نزولی بود و از ۳۴ صنعت فعال بورسی، ۲۰ گروه افت شاخص را تجربه کردند.
عدم توافق اوپک بر سر سقف تولید موجب نزول بهای نفت به کف ۷ ساله آن شد
پایداری محدوده ۳۰ دلاری نفت؟
گروه نفت و پتروشیمی – نسیم علایی: در دو روز ابتدایی بازگشایی بازارهای بینالمللی بعد از آخرین نشست اوپک، قیمت نفت افت کرد. روز دوشنبه هر دو نفت شاخص برنت و وست تگزاس اینترمیدیت حدود ۶ درصد سقوط کرده و نفت برنت را به مرز ۴۰ دلار و WTI را به حدود ۳۷ دلار به ازای هر بشکه رساندند؛ روز گذشته نیز افت قیمت نفت ادامه یافت، به طوریکه تا لحظه تنظیم این گزارش(ساعت ۱۸ به وقت تهران) نفت خام آمریکا با افت حدود یک دلاری نسبت به روز پیش از آن به ۷۶/ ۳۶ دلار بر بشکه رسید. هر بشکه نفت برنت نیز با حدود ۹۰ سنت کاهش ۹/ ۳۹ دلار معامله شد. بر این اساس بهای نفت در دو روز گذشته حدود ۳ دلار (۷ درصد) افت قیمت را تجربه کرد و به کف ۷ ساله خود رسید. کارشناسان دلیل افت قیمتها را ناتوانی اعضای اوپک در به توافق رسیدن بر سر میزان سقف تولید این سازمان در نشست روز جمعه اعلام کردند. در این بین برخی بر این باورند که بازار نفت برای معدود دفعاتی در تاریخ مانند یک بازار طبیعی عمل میکند و تحت کنترل سیاستهای اوپک نیست، بنابراین گذشته از شوک روانی که تصمیم جمعه اوپک بر بازار نفت داشته است، عرضه و تقاضای نفت نشان از به تعادل رسیدن بازار در سال ۲۰۱۶ دارد.
عدم توافق در اوپک محرک کاهش قیمت نفت
روز جمعه گذشته اعضای اوپک در نشست رسمی این سازمان بر سر تعیین سقف تولید با یکدیگر به اختلاف رسیدند و این موجب شد که این سازمان سقفی برای تولید نفت در بیانیه پایانی خود اعلام نکند. در این نشست عربستان خواستار افزایش ۵/ ۱ میلیون بشکهای سقف تولید و رساندن آن به ۵/ ۳۱ میلیون بشکه در روز شد و در مقابل ایران و دیگر اعضا با آن مخالفت کردند، در نتیجه این عدم توافق اعضا به بیسقفی اوپک انجامید که این موضوع فعالان بازار را نگران افزایش مازاد عرضه کرده است. روز گذشته بسیاری از کارشناسان اعلام کردند که تصمیم اوپک ممکن است منجر به افت قیمت نفت در هفتههای آینده شود. این در حالی است که به نظر نمیرسد تصمیم این سازمان در میزان عرضه جهانی تاثیر چندانی داشته باشد و این موضوع تنها از بعد روانی و در کوتاهمدت بر بازار نفت اثرگذار است. در واقع در حال حاضر بیش از یک سال و نیم است که اعضای این سازمان بیش از سقف ۳۰ میلیون بشکهای خود تولید میکردند و عملا در نبود میزان سهمیه مشخص برای هر یک از اعضا این سقف تولید نمیتوانست مانع از تولید حداکثری اعضای این سازمان شود. بنابراین اگر اوپک سقف تولید خود را ۳۰ میلیون بشکه نگه میداشت یا حتی سقف جدیدی اعلام میکرد و آن را مثلا به ۵/ ۳۱ میلیون بشکه افزایش میداد همچنان در میزان عرضه این سازمان تاثیری نداشت چراکه غالب اعضای این سازمان با همه توان خود در حال تولید هستند. اما تصمیم اوپک از منظر دیگری حائز اهمیت است، اوپک روز جمعه رسما اعلام کرد که راهبرد بلندمدت این سازمان محدود کردن تولید و تاثیرگذاری بر بازار نفت بهعنوان یک کارتل نفتی نیست و این موضوع در کوتاهمدت بر بازار نفت فشار آورده و قیمت نفت را کاهش داد.
نوسانات طبیعی بازار نفت
اکونومیست در یکی از گزارشهای خود از بازار نفت از قول جیسون برودوف، مدیر مرکز دانشگاه کلمبیا اعلام کرد که یک سال گذشته در تاریخ بازار نفت جزو معدود دفعاتی است که این بازار بسیار طبیعی و مانند یک بازار واقعی تنها تحت تاثیر عوامل عرضه و تقاضا است. این گزارش افت قیمت نفت را در پی افزایش عرضه و کاهش رشد تقاضا میداند، نه متاثر از سیاستهای نفتی اوپک. در بازار طبیعی نفت در این مدت سمت عرضه در این یک سال چه اتفاقاتی افتاده است؟ به گزارش «دنیای اقتصاد» با افزایش تولید نفت از منابع غیرمتعارف مانند نفت شیل و نفت ماسهای و از سوی دیگر افزایش تولید از آبهای عمیق دریای شمال، مدتها است که اوپک مانند سابق تنها بازیگر بازار نفت نیست. بر این اساس اگر از منظر تئوری بازیها به این موضوع نگاه کنیم، زمانیکه تعداد بازیگران یک بازار زیاد است و نمیتوان بین آنها در راستای کاهش تولید و افزایش قیمت هماهنگی ایجاد کرد (همانطور که بین اوپک و غیراوپک طی یک سال اخیر اتحادی به منظور کاهش تولید و افزایش قیمت نفت به وجود نیامد) اگر تنها یکی از آنها (اوپک) تولید خود را کاهش دهد، دیگر تولیدکنندگان نفت عرضه خود را افزایش و در پی آن قیمتها همچنان کاهش مییابد بنابراین بر اساس تئوری بازیها در رقابت بین تولیدکنندگان اوپک و خارج از اوپک تنها یک گزینه باقی میماند تولید حداکثری و خارج کردن رقیب از گود رقابت.
اما در درون اوپک چه اتفاقی افتاد؟ طی یک سال اخیر اعضای اوپک نیز به دلیل اختلافی که با یکدیگر بر سر کاهش تولید داشتند تنها یک گزینه پیش روی خود دیدند، تولید حداکثری به منظور جبران افت درآمد. بر این اساس مدتها است که اعضای این سازمان با همه توان در حال تولید هستند و هیچ سقف تولیدی نمیتوانست مانع از افزایش تولید آنها شود. همچنین درخصوص تولیدکنندگان نفت ارزان که علاوه بر اوپک، روسیه را نیز شامل میشود، تولیدکنندگان نفت ارزان طی یک سال گذشته با یکدیگر به رقابت پرداختند تا بلکه بتوانند سهم بیشتری از بازار را به دست آورند. بهطوریکه روسیه و اعضای اوپک برای کسب بازار آسیا و اروپا با یکدیگر به رقابت پرداختند و برای کسب سهم بیشتری از بازار قیمتهای خود را کاهش دادند. این موضوعی است که در هر بازاری که به شکل طبیعی معامله میشود و کسی آن را کنترل نمیکند، اتفاق میافتد. در این بین تولیدکنندگانی که برای تولید هر بشکه نفت هزینه بالایی میپردازند، از جمله شرکتهای بزرگ تولیدکننده نفت شیل و ماسهای و همچنین شرکتهای رقیب شرکتهای ملی نفت رفتار معقولانهای در پیش گرفته و به کاهش سرمایهگذاریهای خود پرداختند. بر اساس آماری که تاکنون منتشر شده این شرکتها امسال مجبور به کاهش ۱۵۰ میلیارد دلار از حجم سرمایهگذاریهای خود شدند که البته پیشبینی میشود کاهش حجم سرمایهگذاریها در سال ۲۰۱۶ نیز ادامه یابد. هرچند به دلیل اینکه پروژههای نفتی زمانبر هستند و همچنین تولیدکنندگان سعی میکنند از حداکثر امکانات خود استفاده کرده و با افزایش تولید کاهش درآمدهای خود را جبران کنند، کاهش سرمایهگذاریها بر میزان تولید نفت با تاخیر اثر میگذارد و فعلا شاهد کاهش چندانی در مقدار تولید نبودهایم.
با این وجود، آنچه مشخص است این است که نرخ رشد کاهش سرمایهگذاری به کاهش تولید میانجامد. در سمت تقاضا نیز بازار نفت بسیار طبیعی عمل میکند. طی یک سال گذشته با افت ۵۰ درصدی قیمتها شاهد رشد در سمت تقاضای بازار نفت بودیم و آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرده است که نرخ رشد تقاضا در سال جاری میلادی به ۹/ ۱درصد برسد که نسبت به متوسط چند سال اخیر ۹/ ۰واحد درصد بیشتر است. در واقع با وجود اینکه برخی کشورهای مصرفکننده نفت با کاهش رشد اقتصادی مواجه شدهاند اما کاهش قیمتها تقاضا را بالاتر از آنچه باید نگه داشته است. تا پیش از نشست اخیر اوپک به دلیل افزایش سطح ذخایر نفتی جهان پیشبینی میشد که در نیمه اول سال ۲۰۱۶ نفت همچنان در سطح پایینی معامله شود. بهطور مثال موسسه گلدمن ساکس پیش از این نیز اعلام کرده بود که انباشت نفت در بازارهای جهانی در حال انتقال به بازار فرآوردههای نفتی است و به زودی شاهد اشباع بازار فرآوردهها و افت قیمت آنها خواهیم بود که خود این موضوع به کاهش تقاضا و قیمت نفت و حتی رسیدن آن به زیر ۲۰ دلار خواهد انجامید اما به نظر میرسد این پیشبینی کمی بدبینانه باشد چراکه عوامل عرضه و تقاضا نشان میدهد بازار سال بعد بیش از امسال به تعادل نزدیک میشود. در حال حاضر در سمت عرضه تولیدکنندگان نفت ارزان به غیر از ایران و لیبی با همه توان در حال تولید هستند و در آینده تنها از سوی این دو کشور به خصوص ایران احتمال افزایش عرضه وجود دارد اما تولیدکنندگان نفت گران با وجود مقاومتی که تاکنون در برابر کاهش قیمتها داشتهاند، در سه ماهه دوم سال ۲۰۱۶ با عرضه مواجه میشوند. بنابراین با توجه به رشد تقاضای روزانه که آژانس بینالمللی انرژی حدود ۲/ ۱ میلیون بشکه آن را برآورد کرده است، افزایش عرضهای که از سوی ایران اتفاق میافتد جذب بازار خواهد شد و نمیتواند چندان به افت قیمتها منجر شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/974864/#ixzz3tnEKxSF9
۰۷:۲۸:۵۱ به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، علی اکبر ولایتی عصر امروز پس از دیدار با وزیر دارایی لبنان در جمع خبرنگاران، در پاسخ به این سوال که واکنش ایران در خصوص پرداختن مجدد طرف غربی و مطرح کردن دوباره پرونده پی ام دی پس از اجرای برجام چه خواهد بود، تصریح کرد: آنچه طرفین انجام میدهند، باید مطابق همان قرار قبلی باشد که به آن متعهد شده اند.
وی تاکیدکرد: اگر قرار به مطرح شدن ادعاهای جدید باشد، این موضوع مورد قبول ایران نخواهد بود.
رئیس مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اتحاد ایران، سوریه و لبنان در روند پیروزی های اخیر در سوریه و همچنین کمک روسیه به این مجموعه گفت: به زودی شاهد پیشرفت های بیشتری در تثبیت مجدد اقتدار دولت قانونی سوریه بر این کشور و حفظ تمامیت ارضی آن خواهیم بود.
علی اکبر ولایتی افزود: در گفتگوی دوستانه، صمیمانه و کاری که با آقای خلیل داشتیم پیرامون موضوعات دوجانبه در حوزه های مختلف بحث و همچنین بر ارتقای روابط اقتصادی و سیاسی دو کشور تاکید شد.
وی گفت: ایران، لبنان و سوریه با هم برای دفاع از مردم و دولت بشار اسد اتحاد نزدیک دارند.
رئیس مرکز بررسی های استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: از زمان شروع حرکت تروریستی در سوریه علیه دولت قانونی این کشور و مردم آن تاکنون سه کشور ایران، سوریه و لبنان با تلاش بسیار، اتحاد بسیار مثال زدنی با یکدیگر نشان داده اند.
ولایتی با اشاره به گذشت ۵ سال از مبارزه نفس گیر با تروریست های تکفیری در سوریه ادامه داد: امروز شاهد آن هستیم که در پیروزی های متعدد مناطق شمالی و شمال غربی سوریه سه کشور تاثیرگذار بوده و باهم همکاری کردند.
وی رابطه ایران و لبنان را رابطه ای بسیار راهبردی و منسجم خواند و گفت: در همکاری های منطقه ای هم سه کشور با یکدیگر مواضع بسیار نزدیک و بلکه مشابه دارند.
ولایتی در پایان خاطرنشان کرد: در اجلاس وین یک و دو ایران و لبنان با یکدیگر هماهنگی کاملی در موضع گیری سیاسی به نفع دولت قانونی سوریه و مردم این کشور داشته اند.
۰۷:۲۷:۱۴ روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در گزارشی نوشت: بر اساس پیش نویس انتشار یافته ، دولت اوباما اینک موافق قطعنامهای است که به طور رسمی تحقیقات سازمان ملل متحد پیرامون فعالیت مخفیانه ایران برای ساخت سلاح هستهای را پایان میبخشد.
به گزارش فارس مقامهای رسمی آمریکا اعلام کردند که پیش بینی میشود این قطعنامه که از سوی ۳۵ عضو شورای حکام آژانس بینالمللی هستهای مورد بحث قرار گرفت، در هفته آتی تصویب شود.
بر اساس این گزارش، این قطعنامه این امکان را به آمریکا و دیگر قدرتهای جهانی میدهد تا با لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران در ماه آینده به عنوان بخشی از توافق جامع صورت گرفته در جولای سال جاری اقدام نمایند.
به نوشته این روزنامه، یک مقام ارشد آمریکا نیز لحن موجود در پیش نویس قطعنامه را تایید کرد که در آن آمده است: «تمامی فعالیتها در نقشه راه در زمینه شفاف سازی گذشته و حال فعالیتهای هستهای ایران بر اساس توافق صورت گرفته اجرا شد و از این نظر بررسیهای شورا درباره این ادعاها، مختومه میشوند.»
پیش نویس این قطعنامه دوشنبه هفته جاری به پنج عضو شورای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان (گروه ۵+۱) ارائه شد.
۰۷:۲۴:۴۰ یک مقام آگاه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا ضمن بیان این مطلب افزود: با توجه به اینکه انتصاب رئیس سازمان امور مالیاتی نیازمند تصویب هیات دولت و صدور حکم وزیر اقتصاد است، مقرر شده به زودی مصوبه ای دراین باره صادر شود.
وی با بیان اینکه «شنیده ها حاکی از موافقت رئیس جمهوری با این تغییرات است»، ادامه داد: بر همین اساس هیات دولت در جلسه فردا( چهارشنبه) درباره تعیین رئیس سازمان امور مالیاتی تصمیم گیری می کند. همچنین قرار است جلسه تودیع و معارفه هفته آینده برگزار شود.
علاوه بر این محمدکاظم چقازردی (قائم مقام و عضو هیات مدیره بانک سپه) جایگزین تقوی نژاد به عنوان مدیرعامل بانک سپه خواهد شد.
علی عسکری از ابتدای مهرماه ۱۳۸۸ تاکنون سکان هدایت سازمان امور مالیاتی را برعهده دارد.
۰۷:۲۲:۴۰ به گزارش ایرنا، ‘مارتین شولز’ رییس پارلمان اروپا در مصاحبه با روزنامه آلمانی «دی ولت» گفت اتحادیه اروپا در خطر است و نیروهایی وجود دارند که تلاش می کنند باعث فروپاشی آن شوند.
اظهارات رئیس پارلمان اروپا در پاسخ به هشدارهای اخیر ژان آسلبورن (Jean Asselborn) وزیر مهاجرت و امورخارجه لوگزامبورگ مطرح می شود که گفته بود ممکن است اتحادیه اروپا از هم بپاشد.
مارتین شولتز به روزنامه آلمانی ‘دی ولت ‘ گفت: کسی نمی تواند بگوید که اتحادیه اروپا با ساختار کنونی خود در یک دوره ۱۰ساله دیگر موجودیت داشته باشد.
شولتز افزود: اگر خواهان آن ( اتحادیه اروپا) هستیم باید به سختی برایش بجنگیم.
رئیس پارلمان اروپا در این مصاحبه اشاره نکرد چه چیزی اتحادیه اروپا را تهدید می کند اما بیشتر این مصاحبه بر بحران مهاجرت بود که سال جاری اتحاد اروپا مورد توجه قرار داده بود، متمرکز بود.
شولتز با اشاره به مساله بازگشت کشورهای عضو اتحادیه اروپا به گذشته ای که در آن ملی گرایی و مرزهای ملی رایج بود، هشدار داد: آن (شرایط) یک مصیبت خواهد بود زیرا این نوع از اروپا، مجددا قاره ما (اروپا) را به سمت فاجعه سوق خواهد داد.
به گزارش منابع انگلیسی، اختلاف در میان اعضای اتحادیه بر سر بحران پناهجویان سوری به خصوص بین آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و دیگر کشورهای سابق کمونیستی عضو این اتحادیه که مخالف سهمیه بندی و پذیرش این پناهجویان هستند، فزونی گرفته است.
بنابراین گزارش، مرزهای شنگن نیز دراین ارتباط با خطر مواجه است و برخی از کشورهای عضو این پیمان مبادرت به کنترل مرزها برای مقابله با بحران سیل پناهجویان آواره کرده اند.
فرانسه نیز به دنبال حمله تروریستی ۱۳ نوامبر در چارچوب وضعیت فوق العاده ، اقدام به تشدید تدابیر مرزی کرده است.
علاوه بر این، انگلیس نیز اگرچه عضو شنگن و حوزه یورو نیست، هشدار داده است که در صورت عدم پذیرش خواسته های اصلاحی اش برای اتحادیه اروپا،؛ همه پرسی خروج از این اتحادیه را برگزار می کند.
انگلیس هیچگاه به مرزهای شنگن و واحد پولی یورو نپیوست و از سال ۲۰۱۳ نیز دیوید کامرون نخست وزیر این کشور بر طبل خروج از اتحادیه اروپا می کوبد.
کامرون که خواهان کنترل مهاجرت در چارچوب اتحادیه اروپا از طریق تعدیل و محدود کردن کمک های رفاهی به مهاجران تازه وارد است، به کشورهای عضو اتحادیه اروپا هشدار داده چنانچه اصلاحات مد نظر کشورش پذیرفته نشود از ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا حمایت نخواهد کرد.
قرار است همه پرسی ماندن یا نماندن انگلیس در اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۷ در این کشور برگزار شود اگرچه این احتمال نیز وجود دارد که این همه پرسی اوایل سال آتی میلادی برگزار شود.
‘دونالد توسک’ رییس شورای اروپا، نیز در آستانه نشست رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا که قرار است ۱۷ و ۱۸ دسامبر برگزار شود، اظهار داشته است که بلاتکلیفی در مورد اصلاحات مورد نظر انگلیس عامل بی ثباتی در اتحادیه اروپا است.
اتحادیه اروپا متشکل از ۲۸ کشور اروپایی است که در کل جمعیتی بالغ بر ۵۰۰ میلیون نفر را در بر می گیرد و وسعتی بیش از چهار میلیون و ۳۰۰هزار کیلومترمربع دارد.
آغاز پیدایش اتحادیه اروپا که اتحادیه ای سیاسی – اقتصادی است، جامعه اقتصادی در سال ۱۹۵۷ بود که با عضویت شش کشور و بنابر توافقنامه رم، پایه ریزی شد و با توافق ماستریخت در سال ۱۹۹۳ میلادی، چارچوب قانونی کنونی اتحادیه اروپا بنا نهاده شد.
۰۷:۱۹:۰۳ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در جریان آخرین وضعیت سلامتی مهدی کروبی قرار گرفت.
به گزارش ایسنا، سایت حزب اعتماد ملی این خبر را منتشر کرده و نوشته است: مهدی کروبی که از ناحیه پا دچار شکستگی شده بود، صبح امروز – سهشنبه – تحت عمل جراحی قرار گرفت.
حسین کروبی با اعلام این خبر گفته که عمل جراحی روی پای کروبی با موفقیت انجام شد و حسین فریدون، برادر و دستیار حسن روحانی، با حضور در بیمارستان، از وی عیادت کرده است.
فرزند مهدی کروبی افزود: روز گذشته نیز وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با حضور در بیمارستان، در جریان کم و کیف پرونده درمانی وی قرار گرفت.
۰۷:۱۸:۴۰ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، در حالی که با انتشار گزارش نهایی بان کی مون مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تدوین پیش نویس قطعنامه شورای حکام آژانس برای مختومه اعلام کردن مسئله ابعاد احتمالی نظامی، برنامه جامع اقدام مشترک در آستانه اجرایی شدن قرار گرفته، ایران باید به زودی در مورد نحوه کاهش حدود ۹ تنی ذخایر اورانیوم با غنای ۵% و همچنین به صفر رساندن ذخایر ۲۰% خود تصمیمگیری کند.
در حالی که پیش از این بحث مبادله اورانیوم غنیشده ایران با اورانیوم خام روسیه مطرح شده و حتی نماینده روسیه در آژانس هم گفته بود این فرآیند ظرف یک ماه تکمیل میشود، رسانههای آمریکایی روز سهشنبه مدعی شدند که ایران در حال بررسی گزینه انتقال اورانیوم غنیشده خود به بانک سوخت تازهافتتاحشده قزاقستان است.
روزنامه «والاستریت ژورنال» به نقل از افراد مطلع نوشته است که آمریکا در حال کمک به ایران است تا بخشی از ذخایر اورانیوم خود را به قزاقستان ارسال کند. این روزنامه به نقل از مقامات ایرانی و آمریکایی نوشته است که طرفین امیدوارند این اقدام از ماه آینده اجرایی شود.
والاستریت ژورنال به نقل از مقامات غربی مدعی شده است که حسن روحانی رئیسجمهور ایران به واسطه در پیش بودن انتخابات مجلس، مشتاق است که تحریمها هرچه زودتر رفع شوند. این مقامات میگویند این نگرانی وجود دارد که اگر تحریمها به سرعت رفع نشوند، مخالفتهای داخلی با آن افزایش یابد.
بنا بر این گزارش، ایران برای کاهش ذخایر اورانیوم با غنای ۵% خود روی روسیه حساب کرده است، اما در زمینه کاهش ذخایر اورانیوم با غنای ۲۰% از طریق تبدیل به صفحه سوخت که بازگرداندن اورانیوم به حالت اول را بسیار دشوار میکند، با چالش فنی مواجه شده و به همین جهت باید بخش اعظم این ذخایر را به خارج از کشور منتقل کند. ایران در حال حاضر از محل تولیدات گذشته خود حدود ۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰% در فرمهای مختلف دارد که این میزان بر اساس توافق هستهای باید به صفر برسد.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، در هفته گذشته ایران و ۱+۵ مذاکرات متعددی در رابطه با نحوه کاهش ذخایر ۲۰% داشتهاند و این گفتوگوها همچنان ادامه دارد. یکی از این گفتوگوها ماه گذشته به صورت محرمانه در عمان و با حضور علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا صورت گرفته است.
بر اساس طرح ادعایی این روزنامه، ایران قرار است قراردادی تجاری با قزاقستان به امضا برساند که بر اساس آن این کشور برای دورهای احتمالا چندین ساله، دهها کیلوگرم از ذخایر اورانیوم با غنای ۲۰% ایران را نگهداری خواهد کرد. به گفته افراد مطلع، این قرارداد هنوز نهایی نشده و بخشهای مهمی از آن از جمله نقش دقیق قزاقستان، هنوز مشخص نشده است.
به نوشته والاستریت ژورنال، عجله ایران در سال ۲۰۱۴ برای تبدیل پودر اورانیوم ۲۰% به اکسید که موجب شد بخشی از این ذخایر به پسماند تبدیل شوند، یکی از دلایلی است که تهران اکنون با چالش فنی مواجه شده است.
همچنین در جریان تبدیل ۶۰ کیلوگرم اکسید اورانیوم به صفحات سوختی نیز پسماندهایی ایجاد شده است. به همین جهت اکنون کاهش ذخایر اورانیوم ۲۰% به امری زمانبر مبدل شده است.
علاوه بر این ظرفیت ایران برای تبدیل اکسید به صفحات سوخت هم نهایتا ماهانه ۵ تا ۶ کیلوگرم در ماه است، که این بدان معنی است که تهران برای تبدیل تمام ذخایر ۲۰% خود به صفحات سوختی به چندین ماه زمان، حتی بیشتر از یک سال زمان نیاز دارد که این امر اجرای توافق هستهای را به تعویق میاندازد.
وزارت خارجه قزاقستان تاکنون در مورد این گزارش اظهار نظر نکرده است.
۰۷:۱۸:۰۹ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، مجلس نمایندگان آمریکا روز سهشنبه به بهانه مقابله با تهدید تروریسم، طرحی را تصویب کرد که در صورت تبدیل به قانون، سفر افرادی را که اخیرا در یکی از چهار کشور ایران، عراق، سوریه و سودان حضور داشتهاند به آمریکا، محدود میکند.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، این طرح با ۴۰۷ رأی مثبت در برابر تنها ۱۹ رأی منفی به تصویب رسید.
پیش از این روزنامه «لس آنجلس تایمز» گزارش داده بود که طرح مجلس نمایندگان بعد از گفتوگوهای مخفیانه میان مقامات کاخ سفید و رهبران کنگره تهیه شده است.
بر اساس این طرح، شهروندان ۳۸ کشور «دوست آمریکا» که مطابق قوانین این کشور در حال حاضر بدون اخذ روادید تا سقف ۹۰ روز میتوانستند وارد خاک آمریکا میشوند، در صورتی که در ۵ سال گذشته به ایران، سوریه، عراق یا سودان سفر کرده باشند، بایستی مورد بررسی قرار گیرند.
قوانین جدید آمریکا در زمینه ویزا، همچنین از تمامی این ۳۸ کشور میخواهد اطلاعات مربوط به مسافران به خاک آمریکا را در اختیار کاخ سفید قرار دهد. کشورهایی که در همکاری در این زمینه قصور به خرج دهند، از برنامه سفر بدون روادید به آمریکا اخراج خواهند شد.
«باراک اوباما»، رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی روز یکشنبه خود خواستار بررسی دقیقتر کسانی شده بود که از طریق برنامه مذکور به این کشور سفر میکنند.
واشنگتن تغییرات جدید در برنامه معافیت از روادید را به بهانه حملات تروریستی پاریس و همچنین تیراندازیهای «سنبرناردینو» در ایالت کالیفرنیا اعمال کرده است.
هرچند این طرح در سنا مخالفانی دارد، اما با توجه به گزارشهای منتشر شده در مورد حمایت کاخ سفید از این مصوبه، انتظار میرود این طرح نهایتا به قانون تبدیل شود.
پیش از این بسیاری از کارشناسان اروپایی با این طرح مخالفت کرده بودند، چراکه عملا اتباع اروپایی از جمله کشورهایی چون فرانسه، آلمان و انگلستان که برای کار یا گردشگری به این کشورها سفر کرده باشند، برای ورود به آمریکا با مانع مواجه شده و باید درگیر فرآیند صدور روادید شوند.
تصویب این طرح میتواند برای ایران نیز که با رفع احتمالی تحریمها انتظار افزایش مناسبات تجاری و گردشگری با اروپا را دارد، تبعات منفی داشته باشد.
از این رو، تصویب این طرح را میتوان تحریمی غیرمسقیم برای ایران به شمار آورد.
در این طرح در حالی نام ایران به عنوان یکی از ۴ کشور تهدیدآمیز مطرح شده که بر اساس آمارهای موسسات غربی، اتباع این کشور نه در میان اعضای داعش و نه در میان هواداران آن در فضای مجازی، جایگاهی ندارند. بر اساس بررسیهای صورت گرفته، تونس، عربستان، کویت، امارات، قطر، لیبی و حتی چند کشور اروپایی بیشترین اتباع را در میان اعضا و طرفداران داعش دارند.
۰۷:۱۷:۴۹ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، نتیجه جلسه شورای پول و اعتبار در جلسه ۱۹ آبان ماه ارائه گزارشی درباره وضعیت نرخ سود بانکی و چگونگی کاهش آن در جلسه آینده شورای پول و اعتبار بود.
قرار بود دو هفته بعد از ۱۹ آبان جلسه شورا برگزار شود که چنین جلسهای تا امشب (سه شنبه ۱۷ آذر) برگزار نشد.
همه انتظارات در جلسه امشب، ارائه گزارش بود اما به دلیل آمده نبودن گزارش، تصمیم گیری راجع به نرخ سود بانکی به جلسه آینده موکول شد.
در صورتی که اتفاق غیرمترقبهای رخ ندهد، طبق روال عادی جلسه آینده باید اول دی ماه برگزار شود. بنابراین ارائه گزارش بانک مرکزی به شورای پول و اعتبار به بعد از اجرای برجام کشیده خواهد شد.
این تاخیرها برای تصمیمگیری درباره نرخ سود، در شرایطی است که نرخ سود تسهیلات بانکی حداقل ۲۵ درصد و نرخ تورم میانگین ۱۴٫۳ درصد و تورم نقطه به نقطه ۱۰٫۲ درصد رسیده است و براساس پیشبینیها این نرخ در ماههای آینده هم کاهش خواهد یافت.
۰۷:۱۴:۴۰ به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، خبرگزاری فرانسه گزارش داد که قیمت نفت خام برنت برای اولین بار از سال ۲۰۰۹ به زیر ۴۰ دلار سقوط کرد.
این درحالیست که صبح سه شنبه قیمت نفت خام برنت به خاطر افزایش تقاضای چین به بالای ۴۱ دلار افزایش یافته بود.
نفت برنت پس از عبور کمترین رقم ۲۰۰۹ برابر با ۴۰٫۶۰ دلار در هر بشکه تا ۴۰٫۷۳ دلار و نفت خام آمریکا تا ۳۷٫۵۰ دلار نیز پایین آمده بود.
۰۷:۱۴:۰۸ یکی از عزیزان در بازار سرمایه از بین ما رفت … روح بلند و ملکوتی بانوی مهربان و فداکار بازار سرمایه سرکار خانم شهلا کشاورزنژاد عزیز به خدا پیوست.
۰۷:۱۱:۱۴ اخر هفته و در پیش بودن تعطیلات بعید است بازار گرمی داشته باشیم
۰۷:۱۰:۵۸ سلام صبح سرد روزهای پایانی پائیز بخیر و شادی