۰۷:۲۸:۱۳ پایان بخش اول
۰۷:۲۷:۲۲ گروه بورس- هدیه لطفی: سرانجام دومین ماه پاییز با نوسانات و فراز و نشیبهای زیاد در فرابورس به پایان رسید تا ماحصل آن کارنامهای متعادل با برآیند اندک افت ۰۱/ ۰ درصدی باشد تا به این ترتیب فرابورس در آبانماه هر چند با تغییر نامحسوس آیفکس اما با بهبود عملکرد و افزایش در حجم و ارزش کل معاملات روبهرو شود تا در نهایت بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۹/ ۵ درصد برسد.
نگاهی به فعالیت فرابورس در آبانماه ۹۴ نشان میدهد که در این مدت، ۳ هزار و ۳۵۵ میلیون برگه اوراق بهادار در ۲۴۶ هزار نوبت به ارزش ۲۲ هزار و ۳۲ میلیارد ریال خرید و فروش شده که در مقایسه با ماه گذشته رشد ۷/ ۲۵ درصدی ارزش و ۲/ ۲۲ درصدی حجم را تجربه کرده باشد؛ هر چند که بررسیهای بیشتر نشان از کاهش ۳۴ درصدی حجم و ۴ درصدی ارزش معاملات نسبت به آبان ۹۳ دارد.
شاخص کل فرابورس هفته ابتدایی آبان را با نوسان مثبت آغاز کرد که پس از تجربه ۴ روز نزول مجددا روند صعودی را در پیش گرفت که در نوزدهمین روز آبان به بالاترین حد خود در این ماه یعنی ۵۷/ ۷۱۰ رسید، اما این روند تداوم چندانی نداشت و مجددا مسیر نزولی آن آغاز شد و در نهایت آخرین روز آبان ماه در محدوده ۷۰۱ متوقف شد که بر این اساس افت ۱/ ۰ واحدی معادل ۰۱/ ۰ درصدی در کارنامه آبان آیفکس به ثبت رسید.
بر اساس این گزارش بازار اول فرابورس با جابهجایی ۳۳۲ میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش ۶۸۹ میلیارد ریال و بازار دوم نیز با دادوستد ۹۰۷ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۲ هزار و ۳۶۹ میلیارد ریال، ماه گذشته را به پایان بردند که این ارقام به ترتیب بیانگر کاهش ۵۹ درصدی حجم و ۷۸ درصدی ارزش معاملات در بازار اول و افت ۳۴ درصدی حجم و ۵۷ درصدی ارزش معاملات بازار دوم در مقایسه با آبان ۹۳ است.
همچنین در این ماه بازار پایه با جابهجایی یک میلیون و ۹۹۰ هزار ورقه بهادار به ارزش ۲ هزار و ۲۴۴ میلیارد ریال، بیشترین حجم کل معاملات ماهانه و بازار ابزارهای نوین مالی نیز با معاملات ۱۶ هزار و ۶۹۰ میلیارد ریالی بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند که بررسی عملکرد ماهانه بازار ابزارهای نوین مالی نشان از رشد ۳۷۳ درصدی حجم و ۵۹ درصدی ارزش نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد.
به این ترتیب ارزش بازار فرابورس در انتهای آبان ماه به ۷۸۰ هزار و ۳۴۵ میلیارد ریال رسید که ۱۳ درصد آن ارزش بازار اول، ۴۸ درصد ارزش بازار دوم، ۲۲ درصد ارزش بازار پایه توافقی، ۱۱درصد ارزش بازار ابزارهای نوین مالی و مابقی ارزش بازار پایه عادی است.
همچنین بررسی روند صنایع فعال فرابورسی در آبانماه نشان از برتری گروه فرآوردههای نفتی با ۱۷ درصد سهم به ارزش ۵۴۲ میلیارد ریال دارد، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی نیز هر کدام به ترتیب با سهم ۱۳ و ۱۱ درصدی در رده دوم و سوم قرار گرفتند. این در حالی است که گروه خدمات فنی و مهندسی، منسوجات، استخراج کانههای فلزی و خرده فروشی بهعنوان کمفعالیتترین صنایع در این ماه شناخته شدند.
افزون بر این آغاز و اتمام پذیرهنویسی واحدهای سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری هستیبخشآگاه در نماد «آگاس۱» در بازار سوم، عرضه یکجای ۵ درصدی از سهام غیرمدیریتی شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در بازار پایه فرابورس و صدور مجوز فعالیت صندوق سرمایهگذاری زمین و ساختمان مسکن شمال غرب در نماد «صغرب» از جمله اخبار مهم در این ماه بودند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/966515/#ixzz3sHeIy4l6
۰۷:۲۷:۰۳ گروه بنگاهها- مهتاب رحمتعلی: مدیرعامل پتروشیمی فنآوران آخرین برنامهها و طرحهای توسعه شرکت را تشریح کرد. علی نظرپور در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» گفت: عملکرد شرکت در نیمه اول سال با روندی مثبت همراه بوده است بهطوری که در تولید با بیش از ۱۰۱ درصد پوشش از بودجه سبقت گرفتهایم.
وی همچنین از افزایش فروش در نیمه اول امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل خبر داد و افزود: در فروش مقداری متانول ۱۱ درصد افزایش را نسبت به دوره مشابه سال قبل شاهد بودهایم. وی گفت: در صورتی که زمستان از بابت قطع گاز با مشکل مواجه نشویم، رشدهای بیش از آنچه داریم را تجربه خواهیم کرد.
نظرپور در ادامه با اشاره به طرحهای توسعه شرکت گفت: چند طرح توسعه در داخل شرکت در دست بررسی داریم. مدیرعامل پتروشیمی فنآوران از طرح توسعه واحد ۳۰۰ هزار تنی الفین، طرح راهاندازی واحد وینیل استات مونومر با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن و طرح متیل استات با ظرفیت ۵۰ هزار تن خبر داد. وی گفت: در واحد وینیل استات مونومر کارها و مطالعات اولیه انجام شده و IRR آن هم بررسی شده است.
وی با اشاره به واحد متیل استات و اینکه فنآوران تنها شرکتی است که هم اسید استیک و هم متانول دارد، گفت: ما در تولید اسید استیک پیشرو هستیم و هیچ شرکتی در زمینه تولید متیل استات نمیتواند با ما رقابت کند. به گفته وی هدف از راهاندازی این طرح صادرات و خلق ارزش افزوده تا بیش از ۱۰۰ درصد است. نظرپور در ادامه از طرحهای دیگری در راستای مدیریت انرژی در شرکت خبر داد و گفت: مذاکرات اولیه برای راهاندازی واحدی برای استفاده از دیاکسید کربن (CO2) موجود در دودکشهای کورههای واحد متانول با ظرفیت ۲۴۰ هزار تن در سال آغاز شده است. وی افزود: با اجرای این طرح نه تنها آلودگی را بسیار کاهش میدهیم بلکه از این گاز بهعنوان خوراک واحد متانول استفاده میکنیم بهطوری که میزان گاز ورودی به این واحد را کم و به جای آن از CO2 دی اکسید کربن استفاده میشود.
مدیرعامل پتروشیمی فنآوران تصریح کرد: با احداث این طرح ظرفیت تولید متانول به بالاترین حجم خود افزایش مییابد. وی افزود: در همین حال با استناد به پیمان کیوتو میتوانیم در این راستا از ارگانهای زیست محیطی سازمان ملل به ازای هر تن مهار دی اکسید کربن ۱۰ دلار بهعنوان تشویق در جلوگیری از تخریب لایه ازن دریافت کنیم. وی درباره طرحهای مزبور گفت: مطالعات اقتصادی این طرحها انجام و با صاحبان لیسانس آنها مذاکراتی صورت گرفته که با به پایان رسیدن تحریمها در کوتاهترین زمان ممکن قرارداد آنها منعقد خواهد شد. به گفته وی با اجرای این طرحها نه تنها از خام فروشی جلوگیری میشود بلکه به اشتغالزایی کشور نیز کمک خواهد کرد.
مدیرعامل پتروشیمی فنآوران همچنین از سرمایهگذاری شرکت در سهام شرکت پترو الفین فنآوران به میزان ۶۰ درصد خبر داد و افزود: پتروالفین فنآوران در حال حاضر به ثبت شرکتی رسیده و حتی مجوز خوراک آن از شرکت ملی صنایع پتروشیمی دریافت شده است. وی با اشاره به اینکه مطالعات اقتصادی این شرکت انجام شده و در مراحل تحویل زمین هستیم، اضافه کرد: طرح دوم تولید متانول شرکت پتروشیمی فنآوران قرار است در شرکت پتروالفین در سایت ۵ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در ماهشهر راهاندازی شود. وی افزود: ظرفیت این طرح یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول و ۶۵۰ هزار تن الفین و زنجیره ارزش آن است.
نظرپور در پاسخ به سوالی مبنی بر چگونگی تامین مالی پروژههای مزبور گفت: تامین مالی این پروژهها پس از طی مراحل قانونی از طریق فاینانس و افزایش سرمایه و همچنین صندوق توسعه ملی انجام خواهد شد. وی در پایان یادآوری کرد از زمانی که پتروشیمی فنآوران به بورس وارد شده تاکنون افزایش سرمایهای نداشته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/966517/#ixzz3sHe6h4YP
۰۷:۲۶:۰۶ گروه بورس: طی معاملات روز گذشته در بورس تهران، شاخص کل به کمک بازگشایی نماد هلدینگ خلیج فارس ۳۴ واحد سبز شد، اما همچنان نمیتوان روندی مشخص در مسیر شاخص کل یافت. با احتساب این رشد، دماسنج بازار دوباره در آستانه ورود به کانال ۶۳ هزار واحدی قرار گرفت تا نشان دهد فعالان بازار هنوز تصمیمی جدی برای خرید یا فروش نگرفتهاند.
از میان صنایع ۳۷ گانه حاضر در بورس، روز گذشته ۲۵ صنعت با افت قیمتها مواجه شدند و شاخص ۱۰ صنعت نیز رشد نشان داد. در صدر فهرست صنایع سودده، صنایع محصولات کاغذی، محصولات شیمیایی و گروه قند و شکر قرار گرفت که هرکدام به ترتیب ۱/ ۱، ۷۷/ ۰ و ۶۷/ ۰ درصد بازدهی برای سهامداران خود به ارمغان آوردند. از طرف دیگر گروههای ابزار پزشکی، انبوهسازی و سایر واسطهگریهای مالی (لیزینگها) نیز بیشترین زیان روزانه را ثبت کردند و هریک به ترتیب با کاهش ۸۸/ ۲، ۱۳/ ۱ و ۸۶/ ۰ درصدی شاخص خود مواجه شدند. بیشترین ارزش معاملات روزانه روز گذشته برای گروههای بانکی و محصولات شیمیایی ثبت شد. در این دو گروه به ترتیب به اندازه ۱۲ و ۱۰ میلیارد تومان سهم دست به دست شد. نکته قابل توجه ارزش معاملات صنایع در روز گذشته، قرار گرفتن صنعت دارویی در رتبه سوم این لیست بود. در حالی که شاخص این صنعت طی معاملات روز گذشته با کاهش ۱/ ۰ درصدی مواجه شد، اما ارزش معاملات در این گروه بالغ بر ۵/ ۴ میلیارد تومان بود. گروه فرآوردههای نفتی، فلزات اساسی، خودروییها و قند و شکر نیز در رتبههای بعدی ارزش معاملات روزانه قرار گرفتند. همچنین در روز گذشته، گروههای محصولات شیمیایی، فلزات اساسی و مخابرات با ۱۱۹، ۵۲/ ۴ و ۲۸/ ۴ واحد، بیشترین اثر مثبت را برای شاخص کل به ارمغان آوردند. در طرف دیگر گروههای فرآوردههای نفتی، استخراج کانهها و همچنین گروه بانکی هر یک به ترتیب باعث ریزش ۲۲، ۱۹ و ۱۶ واحدی شاخص کل شدند و در قعر فهرست اثرگذاران بر شاخص کل قرار گرفتند.
۰۷:۲۵:۴۲ گروه جهان: حمله به پاریس بهانهای برای راستهای افراطی آمریکایی شده است. آنها تا پیش از حمله به پاریس مواضع تندی نسبت به جامعه مسلمانان در آمریکا داشتند اما با ماجرای سیزدهم نوامبر، افراطیونی همچون دونالد ترامپ و بن کارسون، عرصه را برای ابراز نظرات خود باز دیدهاند. به نوشته روزنامه گاردین اظهار نظر این دو تن موجب شده است جامعه مسلمانان آمریکایی بهتزده شوند.
به نوشته این روزنامه، مسلمانان آمریکایی از اینکه ترامپ گفته باید نام مسلمانان آمریکا را ثبت کنیم تا بتوانیم به راحتی آنها را ردیابی کنیم، خشمگین شدهاند. برخی مسلمانان میگویند این همان شیوهای بوده که دولت نازی آمریکایی با جامعه یهودیان در اروپا کرد، موضوعی که ادعا شده بعدها به هولوکاست ختم شده است. یکی از رهبران جامعه مسلمانان آمریکا در گفتوگو با گاردین میگوید از اظهارات پیشتاز نامزد جمهوریخواهان در نظرسنجیها، شوکه شده است. او ادامه میدهد: اظهارات ترامپ به خراب شدن بیشتر موضوع دامن میزند. نیهاد عواد، معاون اجرایی بزرگترین جامعه وکلای مسلمان در آمریکا میگوید: «حتی دانشجویان سالهای پایین نیز میدانند ثبت شدن نام افراد مسلمان و دادن کارتهای هویتی جداگانه چه معنایی میدهد.» او میافزاید: در طول ۲۰ سال گذشته من چنین سخنانی که حاکی از تنفر و نابردباری باشد از سوی رهبران ایالاتمتحده نشنیدهام. عواد میگوید: اگر ترامپ رئیسجمهور ایالاتمتحده شود، قصد دارد پایگاه دادههای مسلمانان را در سراسر آمریکا تشکیل دهد و وی قطعا برای پیروزی و جلب نظر تندروهای آمریکایی دست به چنین کاری خواهد زد.
در حالی که جامعه مسلمانان سعی دارند تا پاسخی به توهینهای دونالد ترامپ بدهند، دیگر نامزد تندروی جمهوریخواهان در اظهارنظری نژادپرستانه و توهینآمیز پناهجویان سوری را به «سگهای هار» تشبیه کرده است. این سخنان در شرایطی ابراز میشود که باراک اوباما، رئیسجمهوری ایالاتمتحده میگوید برای جذب ۱۰ هزار سوری نظر احزاب سیاسی در ایالاتمتحده را جلب کرده است. عواد میگوید: ما در قرن بیست و یکم زندگی میکنیم و ترس آن را داریم که آمریکا به دست افراد خطرناکی بیفتد. سیف اینام، یکی از اعضای شورای امور مسلمانان در واشنگتن میگوید: طرح ترامپ، مانند طرح نازیها در مورد یهودیان است برای اینکه آنها را از یک جامعه جدا کنند تا شرایط برای رفتار نژادپرستانه مهیا شود. اینام معتقد است که داستان از زمانی خطرناک میشود که این دو تن بهعنوان نامزدهای جمهوریخواهان در صدر نظرسنجیها قرار دارند. همچنین اینام میگوید که جامعه محافظهکاران آمریکایی آنگونه که باید پاسخی به اظهارنظرهای تندروانه این دو تن ندادهاند.
برخی مسلمانان آمریکا میگویند: پیش از اینکه این افکار جایی برای خود باز و گسترش پیدا کند باید مانع آن شویم. بیانیه بن کارسون و دونالد ترامپ، بهعنوان دو نامزد پیشتاز جمهوریخواهان پس از حادثه سیزدهم نوامبر نگرانیها را بین جامعه مسلمانان آمریکایی افزایش داده است. بیشتر نامزدهای جمهویخواهان اگرچه مانند ترامپ و کارسون به طور صریح نظر خود را نگفتهاند اما همگی آنها بهطور تلویحی و ضمنی رویکردی ضد اسلام داشتهاند. حتی شخصی مانند جب بوش که سعی کرده خود را از برادرش متمایز و در دسته «میانهروهای» جمهوریخواهان قرار دهد، پس از حادثه پاریس گفته است تنها به شرطی به سوریها اجازه اقامت خواهد داد تا ثابت کنند مسیحی هستند. پنجشنبه هفته گذشته مجلس نمایندگان آمریکا قصد داشت محدودیتهای تازهای برای ورود پناهجویان سوری اعمال کند اما باراک اوباما آن را وتو کرد.
با بالا گرفتن سخنان ضداسلامگرایانه افراد رده بالای ایالاتمتحده، امید صفی، یکی از دانشآموختگان مرکز اسلامی در ایالاتمتحده میگوید: این سیگنالهای ارسال شده تنها یک چیز را میخواهد بفهماند و آن هم اینکه ما به اینجا تعلق نداریم. او میافزاید: ما باید با روح و جان و هوشمان در برابر این رویه مقاومت کنیم. برخی ناظران بر این باورند ابراز سخنان ضد اسلامگرایانه از سوی افراد رده بالای ایالاتمتحده موجب میشود تنفر در سراسر ایالاتمتحده پراکنده شود. در این راستا پس از حمله پاریس گزارش شده به چند خانواده مسلمان در ایالاتمتحده حمله شده است. این موضوع زمانی اسفبارتر میشود که افراطیهای آمریکایی در عرصه مجازی نیز فضا را برای جملات تفرقهافکنانه خود باز دیدهاند. مسلمانانی که در عرصههای مجازی حضور دارند، میگویند هر روز پیغامهای تهدیدآمیز دریافت میکنند و امنیتشان از بین رفته است.
در مقایسه با رویکرد جمهوریخواهان، دموکراتها سعی داشتند تمایزی بین مسلمانان و افراطیون ایجاد کنند. هیلاری کلینتون گفته است جنگ آمریکا با اسلام نیست. آنها قصد دارند با افراطیهایی مانند داعش بجنگند. البته در میان جمهوریخواهان برخی سعی داشتند تا ترمز افرادی مانند ترامپ را هم بکشند. تد کروز سناتور آمریکایی میگوید: بین من و ترامپ فاصله بسیار است. من هرگز از ثبت اطلاعات مسلمانان استقبال نخواهم کرد. اما روزنامه نیویورکتایمز مینویسد: پس از حادثه پاریس، نظرسنجیها نشان میدهد که اقبال مردم آمریکا نسبت به پذیرش مهاجران سوری کاهش یافته است. گفته میشود مردم آمریکا ترس دارند تا تروریستها در میان پناهجویان خود را به خاک این کشور برسانند.
این روزنامه مینویسد: با سخنان بن کارسون و دونالد ترامپ، فشارها علیه این دو زیاد شده است. برخی از همقطاران آنها نیز سعی کردهاند تا فاصله خود را با افکار این دو حفظ کنند. همین فشارها موجب شده است ترامپ نیز در یک عقبنشینی آشکار اعلام کند گزارشگر از سخنان وی سوءبرداشت داشته است و مدیر کمپین انتخاباتی وی هم تاکید دارد ترامپ گفته است اسامی افرادی را که سابقه اعمال تروریستی دارند یا در زمره افراد خطرناک هستند، ثبت خواهد کرد. با این حال سخنانی از این دست در کارنامه دو پیشتاز نامزد جمهوریخواهان زیاد دیده میشود. سخنانی که برای مدتی در رسانههای آمریکایی جنجالآفرینی میکند تا به یک سخن جنجالی دیگر وصل شود. چندی پیش ترامپ گفته بود باراک اوباما مسلمان است اما حاضر به اعتراف نیست و بن کارسون نیز گفته بود یک مسلمان حق ندارد در آمریکا نامزد ریاستجمهوری شود. بن کارسون جزو افراد تندرو مذهبی آمریکاست که به تازگی یک عکس از وی موجب شده جنجال فراوانی به وجود آید. وی در خانه از تابلویی نگهداری میکند که در آن حضرت عیسی (ع)، دست خود را بر روی شانههای بن کارسون قرار داده و گویی در حال معرفی اوست. گفته میشود حزب تیپارتی، بخش تندروی جمهوریخواهان از حامیان سرسخت بن کارسون است.
۰۷:۲۴:۴۲ بررسیها نشان میدهد که افزایش نسبی نرخ ارز در نیمه نخست سال جاری، باعث شده که از اثر «کاهش قیمت جهانی» در «افت ارزش صادرات» کاسته شود. به طور کلی، شاخص بهای صادراتی، تابع دو عامل تغییر قیمت ارز و تغییر قیمت جهانی محصولات صادراتی است. در سالهای گذشته، با نوسان کم قیمت کالاهای جهانی، روند صادرات تحت تاثیر تغییرات ارز بود؛ اما در یک سال اخیر با کاهش قیمت کالاهای جهانی، ارزش صادرات در داخل کشور نیز کاهش یافته است، اما عاملی که باعث شده اثر رکود در بازار صادرات کمتر احساس شود، تغییرات افزایش نرخ ارز در سال جاری بوده است. این روند نظر برخی منتقدان مبنی بر بهبود تولید با اهرم کاهش نرخ ارز را حداقل در بخش صادرات غیر نفتی رد میکند. کارشناسان معتقدند در بازار صادرات برای حفظ قدرت رقابت باید نرخ ارز با توجه به نرخ تورم تعدیل شود.
گروه بازار پول: بررسیها نشان میدهد که افزایش نسبی نرخ ارز در نیمه نخست سال جاری، باعث شده که از اثر «کاهش قیمت جهانی» در «افت ارزش صادرات» کاسته شود. به طور کلی، شاخص بهای صادراتی، تابع دو عامل تغییر قیمت ارز و تغییر قیمت جهانی محصولات صادراتی است. در سالهای گذشته، با نوسان کم قیمت کالاهای جهانی، روند صادرات تحت تاثیر تغییرات ارز بود، اما در یک سال اخیر با کاهش قیمت کالاهای جهانی، ارزش صادرات در داخل کشور نیز کاهش یافته است، اما عاملی که باعث شده اثر رکود در بازار صادرات کمتر احساس شود، تغییرات افزایش نرخ ارز در سال جاری بوده است. این روند نظر برخی منتقدان مبنی بر بهبود تولید با اهرم کاهش نرخ ارز را حداقل در بخش صادرات غیر نفتی رد میکند. کارشناسان معتقدند در بازار صادرات برای حفظ قدرت رقابت باید نرخ ارز با توجه به نرخ تورم تعدیل شود.
انجماد ارزش صادرات
آخرین آمارها نشان میدهد که شاخص بهای صادراتی در مهرماه سال جاری به عدد ۲/ ۲۲۸ رسید که نسبت به ماه قبل، تغییر قابل توجهی نداشته است. در نتیجه رشد ماهانه شاخص صادراتی در اولین ماه مهر به صفر رسیده است. رشد ماهانه در شهریور ماه سال جاری نسبت به ماه قبل معادل منفی ۴/ ۱ درصد گزارش شده است. در مهر ماه نسبت به ماه شهریور، علاوهبر تغییرات ماهانه تغییرات نقطه به نقطه نیز تعدیل شده و از شدت منفی شدن شاخص کاسته شده است. بر اساس آمارها رشد نقطه به نقطه شاخص بهای صادراتی در شهریور ماه معادل منفی ۸/ ۱۵ درصد بود، اما این رقم در مهر ماه به ۱/ ۱۵ درصد رسیده است. نکته قابل توجه این موضوع است که تغییر شاخص بهای صادراتی در بازه ۶ ماهه و ۷ ماهه مشابه یکدیگر است. در ۶ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل شاخص بهای صادراتی معادل ۹/ ۱۴ درصد کاهش یافته که این رقم برای ۷ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل نیز به همین میزان افت کرده است. دیگر آمار بانک مرکزی مربوط به تغییرات، نیز روند کاهشی شاخص بهای صادراتی را تایید میکند. بررسیها نشان میدهد که در ۱۲ ماه منتهی به مهر ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶/ ۷ درصد از شاخص بهای صادراتی کاسته شده است. رقم تغییرات متوسط شاخص بهای صادراتی در بازه ۶ ماهه معادل منفی ۱/ ۶ درصد بود.
مکانیزم تغییرات ارزش صادرات
شاخص بهای کالاهای صادراتی در ایران یکی از انواع شاخصهای قیمت است که تغییرات سطح عمومی قیمت کالاهای غیرنفتی صادراتی را نشان میدهد. به لحاظ ماهیت این شاخص بر مبانی بازار صادرات محاسبه میشود. عوامل موثر بر شاخص صادراتی را میتوان «تقاضا و کشش بازار جهانی»، «امکانات داخلی»، «تبلیغات»، «ویژگیهای اقتصادی بازار جهانی» و «قوانین و سیاستهای داخلی و خارجی موثر در بازرگانی» عنوان کرد. این عوامل قیمت محصولات صادراتی را در بازارهای جهانی تحت تاثیر قرار میدهد. اما علاوه موثر در قیمت جهانی کالاهای صادراتی، نرخ ارز در بازار آزاد نیز در شاخص بهای صادراتی نقش دارد. در گزارش بانک مرکزی، قیمت ارزی کالاهای صادر شده به قیمت ریالی تبدیل میشود و «نوسانات نرخ آزاد ارز» بر شاخص بهای صادراتی موثر است. بنابراین میتوان عنوان کرد که «نرخ آزاد ارز» و «تغییر قیمت کالاهای صادراتی داخلی در بازارهای جهانی» دو عامل اصلی در محاسبه شاخص صادراتی است.
واگرایی نرخ ارز و شاخص صادراتی
طی دو سال گذشته روند متفاوتی در ارزش شاخص صادرات به وقوع پیوسته است. در سال ۹۲، روند شاخص بهای کالاهای جهانی تقریبا نوسانات کمی داشت. به همین دلیل نرخ ارز در این سال مهمترین عامل سیگنالدهی به شاخص بهای صادراتی بود. در این سال با کاهش میزان سفته بازی از نوسان بازار ارز کاسته شد و نرخ ارز روند نزولی را بهخصوص در نیمه نخست سال ۹۲ پشتسر گذاشت. همگام با کاهش نرخ ارز، از رشد شاخص بهای صادراتی نیز کاسته شد و این روند باعث منفی شدن تغییرات نقطه به نقطه این شاخص در نیمه دوم سال ۹۲ شد. در سال ۹۳، نرخ ارز با شیب ملایم در حال افزایش بود، این روند باعث شد که شاخص بهای صادراتی نیز تغییر جهت داده و در مسیر صعود گام بگذارد. روند همسو افزایش نرخ ارز و شاخص صادراتی؛ در نیمه نخست سال ۹۳ نیز تداوم داشت، اما در نیمه دوم بهخصوص از زمستان سال ۹۳، شکاف میان نرخ ارز و شاخص بهای صادراتی افزایش یافت. اگرچه که در نیمه دوم سال ۹۳، تغییرات رشد سالانه(نقطه به نقطه) نرخ ارز نیز روند کاهشی داشت، اما روند کاهشی شاخص بهای صادراتی بیشتر از آن بود و از اسفند ماه سال ۹۳، رشد نقطه به نقطه این شاخص به زیر صفر رسید. این روند در نیمه نخست سال جاری نیز تداوم یافت به نحوی که رشد شاخص بهای صادراتی در شهریور ماه به منفی ۸/ ۱۵ درصد رسیده، اگرچه که رشد نرخ ارز در این ماه مثبت و معادل ۱/ ۸ درصد گزارش شده است.
اثر کاهش قیمتهای جهانی
بررسیها نشان میدهد که در یک سال گذشته همگامی نرخ دلار و شاخص بهای صادراتی مانند مدت قبل از آن نبوده و با وجود رشد سالانه مثبت نرخ ارز، رشد سالانه شاخص صادراتی منفی بوده است. همانطور که عنوان شد، علاوهبر نرخ ارز، تغییرات قیمت جهانی محصولات صادراتی نیز در قیمت صادرات تاثیر میگذارد. بررسیها نشان میدهد که در یک سال گذشته بهدلیل «کاهش رشد اقتصاد کشورهای در حال توسعه مانند چین» و «کاهش قیمت نفت بهدلیل اضافه عرضه»، قیمت جهانی کالاهای صادراتی افت قیمت قابل توجهی را پشتسر میگذارد. مطابق آمار سایت پلاتس، شاخص جهانی محصولات پتروشیمی در اکتبر سال جاری میلادی نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل ۴۱ درصد افت کرده است. به جز پتروشیمی این روند در سایر بازارهای کالایی مشاهده میشود. این موضوع در بازار داخل باعث شده است که محصولات صادراتی در داخل کشور با کاهش قیمت قابل توجهی روبهرو شوند و بهنوعی سایه رکود نیز در بازار صادراتی احساس شود.
اما روندی که باعث شده، کمی از شدت اثر کاهش قیمتهای جهانی در بازار صادرات کاسته شود، «افزایش نسبی قیمت در بازار ارز» است. به گفته کارشناسان در اقتصاد کشور ما بهدلیل بالا بودن نرخ تورم، لازم است که در میان مدت نرخ ارز با توجه به تورم داخل و خارج تعدیل شود. این روند باعث میشود که شرایط رقابتی برای تولیدکنندگان داخلی در مقایسه با تولیدکنندگان خارجی، حفظ شود. در سالهای گذشته با کنترل نرخ ارز و در شرایط تورم بالا، شرایطی مهیا شد که صرفه اقتصادی واردات به صادرات، غلبه کند و اکثر بنگاههای بیش از آنکه به فکر تولید و صادرات باشند، سعی در وارد کردن محصول مشابه از سایر کشورها بودند. حال که کاهش قیمتهای جهانی و کمبود تقاضا، به صادرات ضربه شدیدی وارد کرده است، لازم است که با تعدیل نرخ ارز متناسب با تورم، از شدت این اثر کاست.
۰۷:۲۴:۰۰ دنیای اقتصاد: دولت در حالی اجرای طرحهای فروش قسطی خودرو و کالاهای مصرفی بادوام ایرانی را بهمنظور تحریک تقاضا و خروج از رکود در دستور کار قرار داده که نگاهی به تجربیات جهانی میتواند برای طی کردن این مسیر توسط تصمیمسازان کشور مفید باشد. «دنیایاقتصاد» با توجه به اهمیت این موضوع به بررسی ابزارهای جهانی برای رونق تقاضا پرداخته است. بررسیها نشان میدهد کشورهای جهان هم در مقطعی با رکود خرید برای کالا مواجه شدهاند و دولتهای آنها دو ابزار سیاست مالی احتیاطی و سیاستهای مالی ثبات سازنده را برای حل این معضل و تحریک تقاضا بهکار گرفتهاند.
گروه اقتصاد بینالملل: طرح ارائه کارتهای اعتباری خرید که چندی است با هدف تحریک تقاضا برای کالاهای داخلی در کشور مطرح شده، هنوز اجرایی نشده و به نظر میرسد جزئیات زیادی از آن یا پیشبینی نشده یا در مرحله اجرا با مشکلاتی مواجه شده است. البته هر اقتصادی در مسیر رشد بلندمدت خود نوسانهایی دارد که چرخههای تجاری را شکل میدهد. رکود، یک مسیر انقباضی از این نوسانات اقتصاد است که با کاهش در رشد اقتصادی و تولید، کاهش سطح قیمتها، افزایش موجودی انبار کارخانهها و شرکتها، کاهش سودآوری شرکتها و سرمایهگذاری و به تبع آن افزایش بیکاری همراه است. وقوع رکود دلایل زیادی دارد که مهمترین آنها تورم و کاهش قدرت خرید مصرفکننده و در نتیجه کاهش تقاضا است. دولت برای کاهش رکود و به جریان انداختن دوباره فعالیتهای اقتصادی میتواند سیاستهای مالی و پولی انبساطی اتخاذ کند که هدف اصلی این سیاستها اولا کوتاهمدت بوده و ثانیا در جهت تحریک تقاضا عمل میکند. بیشک سایر کشورهای جهان هم در مقطعی با رکود خرید برای کالا یا کالاهایی خاص مواجه شدهاند، اما راهکارهایی که دولتهای آنها برای حل این معضل و تحریک تقاضا به کار گرفتهاند گاهی موفق و گاهی هم ناموفق بودهاند. نگاهی به تجربیات موفق میتواند برای طی کردن این مسیر توسط تصمیمسازان کشورمان مفید باشد. به همین دلیل «دنیای اقتصاد» اجزای مختلف ابزارهای رایج مورد استفاده در سیاستهای پولی و مالی و نیز تجربه استفاده از این ابزارها در کشورهای مختلف هنگام مواجهه با رکود را مورد بررسی قرار داده است.
در ابتدا باید دانست که ابزارهای سیاستهای مالی بهطور کلی در ادبیات رایج به دو دسته کلی تقسیم میشوند: ابزارهای سیاستهای مالی احتیاطی، ابزارهای سیاستهای مالی ثباتدهنده خودکار. ابزارهای دسته دوم مجموعه سیاستهایی هستند که در قانون گنجانده میشوند و در مواجهه با رونق شدید و افزایش شدید درآمدها و افزایش سطح قیمتها بیشتر از ظرفیت اقتصاد باعث توقف اقتصاد و در شرایط رکودی باعث تحریک آن میشوند. برای مثال وقتی نرخهای مالیاتی بهصورت پلهای تعریف شود، وقتی درآمدهای مردم به سطح پایینتری تنزل یابد (به دلیل رکود و ایجاد بیکاری و کاهش حاشیه سود بنگاهها که در دستمزدها متبلور میشود) نرخهای مالیات پایینتری به درآمد اعمال میشود و در هنگام رونق و افزایش درآمد نرخهای بالاتر. درواقع نرخهای پلهای مالیات مانند سیاستهای انبساطی و انقباضی خودکار عمل میکند ولی در رکودهای شدید البته کارآیی ندارد و باید از ابزارهای احتیاطی سیاستهای مالی استفاده کرد. ابزارهای احتیاطی: افزایش مخارج دولت برای مثال افزایش خریدها یا سرمایهگذاریها مانند اقدام به ساخت سد که بازارهای مرتبط را در مساله درگیر میکند. کاهش در مالیاتها دیگر ابزار اصلی دولت است. برای مثال کاهش در نرخ مالیات بر درآمد افراد باعث افزایش نقدینگی و درآمد قابل تصرف شخصی افراد و در نتیجه افزایش قدرت خرید آنها میشود که با افزایش مصرف بخش تقاضای بازار تحریک خواهد شد. برای مثال تایوان در رکود سال ۲۰۰۸ نرخهای مالیات را به شدت کاهش و در نتیجه میلیاردها دلار در مخارج دولت افزایش داد. یکی از روشهای افزایش در مخارج دولت ارائه برگه کوپن خرید به شهروندان بود. برگههای کوپنی که دولت چین برای تحریک بخش تقاضای اقتصاد این کشور توزیع کرد «کوپن مصرفکننده جمهوری چین» نام داشت. تمام شهروندان چینی متولد قبل از ۳۱ مارس ۲۰۰۹ و نیز همسران شهروندان چینی نیز میتوانستند از این کوپنها بهرهمند شوند. این کوپنها در تاریخ ۱۸ ژانویه سال ۲۰۰۹ توزیع شد و بر اساس قانون باید تا پیش از ۳۰ آوریل هر شهروند کوپن خود را دریافت کرده باشد و تا پیش از ۳۰ سپتامبر ۲۰۰۹ استفاده شود. این کوپنها نمیتوانستند در بانک پسانداز شوند یا در بختآزماییها مورد استفاده واقع شوند. با استفاده از این برگهها مردم قادر بودند داخل مرزهای کشور تایوان هر نوع کالایی را بدون هیچگونه محدودیتی بخرند. در مجموع رقمی معادل ۷۵/ ۲ میلیارد دلار آمریکا برای این پروژه خرج شد و به هر شهروند مبلغی برابر با ۱۱۵ دلار آمریکا اختصاص یافت. بر اساس تحقیقات در جهت تخمین اثر این کوپنها نشان داده شد که با تحریک بخش تقاضا بهطور موفقیتآمیز باعث رشد بین ۶۶/ ۰ تا ۱ درصد در تولید ناخالص داخلی این کشور شد.
افزایش مخارج دولت چین برای مقابله با رکود اخیر اختصاص مبلغ ۵۸۶ میلیارد دلار برای برنامهای با عنوان «بسته مخارج سرمایهای» بود که در ۹ نوامبر ۲۰۰۹ تصویب شد. مصارف اصلی این بسته (که باعث افزایش بسیار شدید بدهیهای دولت چین شد و به همین دلیل مورد انتقاد قرار گرفت) به سرمایهگذاری برای زیرساختهای اقتصادی، سرمایهگذاری در پروژههای انرژیهای پایدار، تقویت حملونقل مانند ساخت راهآهن و جاده و فرودگاه، توسعه شبکه تولید و توزیع قدرت، بازپروری زمینهای کشاورزی برای افزایش بازده محصولات کشاورزی و افزایش درآمد بخش روستایی و متکی به کشاورزی و حمایت از بخش مسکن بود. در اقتصاد آمریکا سیاستهای مالی و پولی بهطور همزمان اجرا شد و برای سیاستهای مالی از ابزارهای وسیعی بهره گرفته شد. مهمترین آنها کاهش نرخهای مالیات برای افراد با درآمدهای پایین و متوسط (برای افراد با سطح درآمد پایینتر از حد تعریف شده تا ۳۰۰ دلار کاهش در مالیات پرداختی) و نیز افزایش مخارج دولت به شکل سرمایهگذاری در بسته تحریک تقاضا به میزان ۷۸۷ میلیارد دلار بود.
در بحران مالی و رکود در شرق آسیا در اواخر دهه ۹۰ دولت مالزی بستهای معادل ۷ میلیارد دلار (۵/ ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور) بهعنوان سیاست انبساطی تصویب کرد. مهمترین مخارج سیاست مالی انبساطی در مجموعهای منتخب از پروژههایی صرف شد که به توسعه زیرساختهای اساسی کشور میپرداخت. در مرتبه بعدی بخشی از این پول به تاسیس مجموعهای از صندوقهای مالی اختصاص یافت که از شرکتهای کوچک و متوسط که دچار مشکل کمبود نقدینگی و در معرض خطر ورشکستگی قرار داشتند، حمایت میکرد. توسعه بخش عمومی و اجتماعی از اهداف دیگر این سیاست بود. از طرف دیگر کاهش در مالیاتها نیز با این افزایش در مخارج همراه شد. در بحران اخیر کره برای حمایت از فروش بخش خودرو (به خصوص شرکت تولیدی هیوندا) یک کاهش در مالیات به میزان هزار و ۹۰۰ دلار برای رانندگانی در نظر گرفت که خودروی با عمر ۹ سال به بالای خود را با خودروی جدید جایگزین کنند. این کاهش مالیاتی باعث افزایش فروش هیوندا در فاصله مه تا دسامبر سال ۲۰۰۹ از تعداد ۵۳۰ هزار به ۵۸۰ هزار خودرو و افزایش فروش شرکت کیا از ۳۲۷ هزار خودرو به ۳۵۷ هزار خودرو شد.
نشست ویژه برای کارتهای اعتباری
گروه صنعت و معدن: تاخیر در اجرای طرح خرید کالای بادوام ایرانی با کارت اعتباری ۱۰ میلیون تومانی موجب شد تا روز گذشته متولیان این طرح (مسوولان بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور ) جلسه ویژهای با معاون اول رئیسجمهور برگزار کنند. این در حالی است که بیش از دو هفته از ابلاغ اجرای طرحهای سه گانه تحریک تقاضا گذشته و طی ۶ روز ابتدای اجرای طرح، فروش اقساطی ۱۲۶ هزار دستگاه خودرو به اتمام رسید و پرونده آن بسته شد؛ ولی هنوز از زمان اجرای طرح کارت اعتباری خرید کالای ایرانی خبری نیست. عدم انعقاد قرارداد سه جانبه بانک مرکزی با بانک عاملهای عامل و فروشندگان برای اجرای طرح کارت اعتباری یکی از دلایلی است که مسوولان تاخیر در اجرای این طرح را به آن نسبت داده و معتقدند تا زمانی که این قرار داد منعقد نشود، لیست متقاضیان به بانکهای عامل برای صدور کارت ارائه نخواهد شد. اظهارات مطرح شده در حالی است که مسوولان پیش از این دوشنبه گذشته را زمان توزیع کارت اعتباری متقاضیان مشمول فاز اول اجرای طرح خرید کالای ایرانی اعلام کرده بودند؛ اما فراهم نبودن زیرساختها موجب شد تا وعده داده شده اجرایی نشود.
از سوی دیگر به گفته منابع مطلع، هنوز زیرساختهای لازم برای دستگاههای کارتخوان مخصوص کارتهای ۱۰ میلیون تومانی خرید کالای ایرانی در فروشگاههای محل عرضه کالا تعبیه نشده است. در طرح خرید کالای ایرانی پیشبینی شده تا دستگاههای کارتخوان مخصوص این طرح در فروشگاههای عرضه کالا توزیع شود تا هنگام خرید کالا امکان درج مشخصات تولیدکننده وجود داشته باشد. براین اساس مشتری هنگام خرید کالا کد ۱۳ رقمی GS1 را وارد میکند؛ کدی که امکان تخلف در اجرای طرح را میگیرد. با وجود تمام موانعی که اجرای طرح را با تاخیر مواجه کرده بانک مرکزی از توزیع کارتهای خرید کالا تا پایان هفته جاری خبر داده است. در این خصوص رئیس اتحادیه لوازم خانگی نیز میگوید: بر اساس پیگیریهای انجام شده، بانک مرکزی به اتحادیه اعلام کرده است که حداکثر تا پایان هفته جاری توزیع کارتهای خرید کالای ایرانی برای بهرهمندی از وام خرید آغاز خواهد شد. براساس اخبار اعلام شده در این طرح حدود ۲۵ کارخانه برای تامین لوازم خانگی مشارکت دارند و این کارخانهها ۲۰ تا ۲۰۰ قلم کالا را در این طرح عرضه کردهاند. شرکتهای ناسیونال، یخساران، کاچیران، تکنوگاز، فیلور، پارسخزر، تهران سبحان، لورچ، انرژی، امرسان، بوتان، سپهر الکتریک، پارس، انتخاب، ایران گرما،الکترواستیل، پاکشوما و جهان افروز از جمله کارخانههایی هستند که در این طرح مشارکت دارند.
۰۷:۲۳:۲۲ تعداد خرید و فروش واحدهای کلنگی در پایتخت کاهش یافته است. این در حالی است که به طور معمول در نیمه فصل پاییز سازندگان مسکن اقدام به خرید املاک کلنگی میکنند.
بر اساس گزارش جدید مرکز آمار ایران، تعداد معاملات فروش زمین یا زمین ساختمانهای مسکونی کلنگی انجام شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در شهر تهران نسبت به فصل قبل ۳/ ۱ درصد افزایش و نسبت به فصل مشابه قبل ۱/ ۴۰ درصد کاهش داشته است. در میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت فروش یک متر مربع زمین یا زمین ساختمانهای مسکونی کلنگی معامله شده حدود ۸۸۳۵۷ هزار ریال در منطقه ۳ و کمترین آن حدود ۱۴۰۹۷ هزار ریال در منطقه ۲۰ بوده است.
تغییرات قیمت فروش هر متر مربع زمین یا زمین ساختمانهای مسکونی کلنگی در معاملات انجام شده بین حداقل یکمیلیون و ۳۳هزار تومان در منطقه ۲۰ و حداکثر ۲۵میلیون تومان در منطقه یک بوده است. همچنین از کل معاملات انجام شده برای فروش زمین یا زمین ساختمانهای مسکونی کلنگی در مناطق ۲۲گانه شهرداری تهران، منطقه یک با ۴/ ۹ درصد دارای بیشترین سهم و منطقه ۲۱ با ۸/ ۰ درصد دارای کمترین سهم هستند. محمد مهدی مافی، دبیر انجمن انبوهسازان مسکن استان تهران در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با بیان اینکه عمر خانههای کلنگی در کشور کم است، گفت: عمر آپارتمان در کشور ما ۲۰ تا ۳۰ سال است که این نوع استفاده از واحدهای مسکونی هدر دادن منابع ملی است. متاسفانه سیاستگذاریهای گذشته در این حوزه نادرست بوده به طور مثال در گذشته اسرافکاریهای زیادی در حوزه استفاده از زمین وجود داشت و برخی از تخریبهای کنونی به دلیل استفاده بیشتر از زمین است.
به گفته وی برای آنکه این نوع مشکلات در آینده به وجود نیاید باید در حوزه ساختوساز آیندهپژوهی کرد تا عمر آپارتمانهایی که در حال حاضر ساخته میشوند به دو دهه ختم نشود. مافی در خصوص کاهش خرید املاک کلنگی در فصلی که به طور معمول سازندگان اقدام به خرید زمین و ملک کلنگی میکنند، گفت: به جز فصل خرید باید به ویژگیهای دیگر بازار هم توجه کرد. وقتی بازار دچار رکود است و بازاری برای عرضه تولیدات حوزه مسکن وجود ندارد، سرمایهگذاران تمایلی برای ورود دوباره به بازار ساختوساز ندارند. وی با تاکید بر اینکه منابع تولیدکنندگان مسکن در بازار کنونی قفل شده است، گفت: تا دو سال آینده به دلیل افت پروانههای ساخت دچار مشکلاتی در بازار عرضه مسکن خواهیم شد.
۰۷:۲۳:۰۰ سحر نمایشی: افت ۵ درصدی میانگین هفتگی بهای مس در بورس فلزات لندن و بازگشت نرخ ارز به زیر ۳ هزار و ۶۰۰ تومان طی هفته گذشته موجب کاهش قیمت و حجم تقاضای فلز سرخ در بورس کالای ایران شده است. از طرفی در بازار داخلی نیز تقاضای قابل توجهی برای این فلز وجود ندارد و قیمتها بر مدار ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان در هر کیلو میچرخد. همان طور که بر اساس پیشبینی کارشناسان حوزه فلزات پایه انتظار میرفت، قیمت مس طی روز یکشنبه در بورس کالای ایران کاهش زیادی را تجربه کرد و نسبت به آخرین معامله در هفته گذشته افت ۳ درصدی را به ثبت رساند. به گفته معاملهگران این روزها تغییر روند نزولی بهای فلز سرخ بیشتر مربوط به نوسان معاملات در بورس فلزات لندن و افت و خیز پیدرپی بهای نفت است.
از طرفی میزان تقاضای محصولات مسی در این تالار معاملاتی نسبت به هفته گذشته به خصوص برای مفتول مس کاهش یافته بود، بهطوری که یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه دلیل این افت تقاضا را انتظار برای ریزش بیشتر قیمتها و افت نقدینگی شرکتها دانست و عنوان کرد: شنیدهها در بازار غیررسمی این محصولات حاکی از آن است که به دلیل نیاز مالی برخی فروشندگان، مفتول را یک هزار تومان زیر قیمت بورس کالا با بهای ۱۶ هزار تومان به فروش میرسانند این در شرایطی است که کاهش حجم عرضه کمکی به بهبود روند معاملات نکرده و به نظر میرسد بازار بیش از کاهش عرضه به شوک قیمتی نیاز دارد.
از سویی به نظر میرسد فاصله گرفتن معاملهگران محصولات فلزی به ویژه برای مس در بازار داخلی تنها به دلیل کمبود نقدینگی تولیدکنندگان محصولات مسی و شرکتهای خریدار نباشد، بلکه به گفته فروشندگان بازار فلزات رنگی احتمال میرود وجود واسطهگرهایی باشد که در بازار داخلی قراضه مس را خریداری کرده و آن را تبدیل به کاتد میکنند و با قیمتهایی زیر قیمت بازار به فروش میرسانند که این موضوع میتواند برای بسیاری از تولیدکنندگان پاییندستی صرفه اقتصادی بیشتری به همراه داشته باشد، بر همین اساس این روزها بازار کاتد بیرونق و بازار قراضه داغ شده است، البته تفاوت قیمتی بین کاتد و قراضه مس بسیار اندک است و فاصله قیمتی با هزینه تبدیل قراضه به کاتد مس جبران میشود، اما باز تولیدکنندگان ترجیح میدهند به بازار قراضه رجوع کنند. حتی به گفته فعالان بازار مس بسیاری از فروشندگان با توجه به اینکه هم محدودیت فروش در بازار آزاد این محصول وجود دارد و هم با تقاضای بسیار اندکی روبهرو هستند، محصول کاتدی خود را تبدیل به قراضه کرده و بعد به فروش میرسانند. به عقیده بسیاری از فعالان و کارشناسان بازار فلز سرخ رونق گرفتن بازار قراضه نه تنها به سود تولیدکنندگان نیست، بلکه موجب کاهش حجم معاملات در بورس کالا خواهد شد، بنابراین بهتر است تدابیری اندیشیده شود تا فروش محصولات تنها از رینگ معاملاتی بورس کالا صورت بگیرد.
روز گذشته، بیش از ۱۰۰ هزار تن انواع کالا روانه تالارهای داخلی و صادراتی بورس کالای ایران شد که از این میان بیش از ۲۲ هزار تن آن به محصولات مسی اختصاص یافت. بر این اساس روز گذشته۲هزار و ۵۰۰ تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران راهی تالار معاملات شد. این شرکت همچنین ۲هزار تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضهشده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز میتوان به ۲۰هزار تن انواع مس کم عیار، ۱۴۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، ۱۰۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز در این تالار معاملاتی به فروش رسید.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۶ هزار و ۲۶۰ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۶۱۳ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲هزار و ۵۰۰ تن بوده درحالیکه میزان تقاضا برای آن تنها ۳۶۰ تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۷ هزار و ۲۴ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت ۶۰۶ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند.
کل عرضه برای این محصول ۲هزار تن بوده است، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۶۸۰ تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۷ هزار و ۷۹ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش ۶۰۶ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود که با میزان تقاضا برابر بوده است.
از سوی دیگر این فلز سرخ هماکنون در بازار در حوالی ۱۶ هزار تومان در هر کیلو به فروش میرسد که با قیمتهای مس مفتول بورس کالا تفاوت قیمت ۸۰۰ تومانی دارد.
مس در کوتاه مدت مرز ۴ هزار دلاری را حفظ میکند
طی سالهای گذشته تجربه نوسان قیمت مس نشان داده است که تغییرات بهای این کالا بیش از آنکه به دادههای بنیادین و عرضه و تقاضا مربوط باشد به شرایط دیگری همچون وضعیت کلی در اقتصاد جهانی وابسته بوده است. بهای فلز سرخ طی سال جاری افت بیش از ۲۷ درصد را تجربه کرده و به کمترین مقدار خود از ماه مه ۲۰۰۹ رسیده است. این در حالی است که سرمایهگذاران دلیل این افت را تقویت دلار و کاهش تقاضای چین میدانند. معاملات روز جمعه گذشته بالای ۴۶۰۰ دلار به ازای هر تن صورت گرفت. با این حال این فلز صنعتی در ماه گذشته افتی ۵۰۰ دلاری را تجربه کرده است.
بانک گلدمنساکس اعلام کرد که چرخه نزولی در مس سالها ادامه خواهد داشت و پیشبینی کرد که عرضه مازاد جهانی تا سال ۲۰۱۹ به روند صعودی خود ادامه دهد. با تمرکز سرمایهگذاران از هزینه سرمایهگذاری به تقاضای مصرفکننده و بخش خدمات بهعنوان محرک اصلی اقتصادی، میزان رشد تقاضای چین از ۱۱ درصد در سال ۲۰۱۳ به ۳درصد در سال جاری کاهش پیدا کرده است.
بسیاری از کارشناسان تمرکز مس روی مرز ۴ هزار دلاری را در کوتاه مدت پیشبینی میکنند که البته در هفته گذشته این فلز سرخ برای مدتکوتاهی نرخ ۴ هزار و ۶۱۰ دلاری را در هر تن تجربه کرد، اما دوباره با افزایش ارزش دلار در برابر سبدی از ارزها در حال حاضر با نرخ ۴ هزار و ۶۹۰ دلار در هر تن معامله میشود البته بعید به نظر میرسد با توجه به روند نزولی متغیرهای تاثیرگذار در هفته آتی به مرز ۵ هزار دلاری بازگردد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/966597/#ixzz3sHd5ghvC
۰۷:۲۰:۵۵ سارا مالکی: جدیدترین آمارها از تولید جهانی فولاد، ایران را چهاردهمین تولیدکننده فولاد در دنیا معرفی میکند. کسب این رتبه توسط فولادسازان کشورمان به معنای افت یک پلهای جایگاه جهانی آنان در میزان تولید است؛ چراکه در سال گذشته میلادی ایران جایگاه سیزدهم را در تولید فولاد در اختیار داشت.
براساس آخرین اطلاعات اعلام شده از سوی انجمن جهانی آهن و فولاد، تولید فولاد ایران در ماه اکتبر ۲۰۱۵ با کاهش ۴/ ۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل همراه شده و به ۳۸/ ۱ میلیون تن رسیده است. افت تولید فولادسازان در اکتبر گذشته در حالی است که نگاهی به آمار تولیدات ماههای قبل فولادسازان نشان میدهد تولیدات فولادسازان ایران برای سه ماه متوالی کاهشی بوده است. بر این اساس در هشتمین ماه میلادی سال جاری، فولادسازان ایرانی افتی ۲/ ۶ درصدی نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته تجربه کردند. نهمین ماه از سال ۲۰۱۵ نیز با افتی ۴/ ۶ درصدی در تولیدات فولادی همراه بود تا این رقم در دهمین ماه سال جاری میلادی (اکتبر گذشته) به ۴/ ۴ درصد برسد. اما افت مداوم تولیدات فولادی ایران در سه ماه گذشته میلادی در حالی است که نگاهی به روند تولیدات فولادسازان در ۱۰ ماه ژانویه تا اکتبر گذشته، رشدی ۷/ ۰ درصدی را در تولیدات فولادسازان نشان میدهد. بر اساس گزارش انجمن جهانی آهن و فولاد کل تولید فولاد ایران در ۱۰ ماه ژانویه تا اکتبر امسال ۶۱۱/ ۱۳ میلیون تن بوده است در حالیکه در مدت مشابه سال قبل فولادسازان ایرانی ۵۱/ ۱۳ میلیون تن فولاد تولید کرده بودند. اما رشد اندک تولیدات فولادسازان در سال جاری میلادی نسبت به سال گذشته در حالی رخ داده است که فولادسازان با بحران تقاضا در بازار داخلی همراه بودهاند. با این وجود این سوال مطرح میشود که فولادسازان چگونه قادر به حفظ سطح تولیدات خود نسبت به سال گذشته بودهاند؟ این سوال در حالی مطرح میشود که بررسی تولیدات آنها در سه ماه منتهی به اکتبر ۲۰۱۵ نشان از افت پی در پی تولیدات فولادسازان دارد. یک کارشناس صنعت فولاد در پاسخ به سوال مطرح شده به «دنیای اقتصاد» میگوید: تولیدکنندگان بزرگ فولاد در ایران که ۸۰ درصد از تولید را بر عهده دارند، اگرچه در ظاهر مهر خصوصیسازی را بر پیشانی دارند اما عملا دولتی هستند بنابراین به راحتی نمیتوانند تولیدات خود را کاهش دهند. نعمتالله محسنی، مدیربازاریابی و فروش ذوب آهن اصفهان در ادامه میگوید: با این حساب به نظر میرسد این شرکتهای نیمه دولتی با بالا رفتن موجودی انبارها و افزایش رکود بازار به تدریج در حال درک شرایط هستند.
ظرفیتهای خالی باری بر دوش صنعت فولاد
افت پیدرپی تولیدات فولادسازان در حالی در آمارهای انجمن جهانی آهن و فولاد به ثبت رسیده است که یک کارشناس صنعت فولاد عقیده دارد در بهترین حالت تولید فولاد ایران در سال ۲۰۱۵ نزدیک به تولیدات سال قبل میلادی خواهد بود. محمدرضا دانشگر در این زمینه به «دنیایاقتصاد» میگوید: روند تولید فولاد در ایران منفی است و اگر ما در سال جاری میلادی کاهش تولید نداشته باشیم در نهایت قادر به حفظ تولیدات در سطح سال گذشته میلادی خواهیم بود اما آیا منفی بودن روند تولیدات فولادسازان نشان از اتفاقی خاص در صنعت فولاد دارد؟ از نگاه دانشگر کاهشی بودن تولیدات فولادسازان نشانگر این نکته است که طی نزدیک به یک سال گذشته با وجود احداث و بهرهبرداری از چند واحد جدید، تولیدات ما به دلیل نبود تقاضا با رشد همراه نبوده است. او در ادامه میگوید: این اتفاق به این معنا است که با وجود ورود واحدهای جدید به زنجیره تولید فولاد، بسیاری از این واحدها در ظرفیتی غیراقتصادی مشغول به فعالیت هستند. به گفته این کارشناس ظرفیت نصب شده در صنعت فولاد کشور بسیار بیشتر از تقاضایی است که وجود دارد. دانشگر در کنار اشاره به این موضوع به این نکته اشاره میکند که «همین حالا حدود ۵۰ طرح فولادی در کشور وجود دارد که بین ۳۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت داشتهاند و تقریبا هر ماه یک طرح کوچک یا متوسط فولادی در بخشهای مختلف زنجیره فولاد به مجموعه صنعت فولاد اضافه میشود.» به گفته کارشناسان تمام این اتفاقات در حالی در صنعت فولاد کشور در جریان هستند که به علت نبود تقاضا، واحدهای ذوب با ظرفیتی کمتر از ۷۰ درصد و نوردسازان نیز با کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت مشغول به فعالیت هستند. حال با تمام این تفاسیر به نظر میرسد آمارهای تولید حامل پیامهایی مهم برای صنعت فولاد کشور هستند. پیامهایی که به نظر میرسد باید مورد بررسی و واکاوی قرار گیرند تا متناسب با آنها راهکارهایی در نظر گرفته شود.
حرکت به سمت تولید فولادهای خاص
ایران در حال حاضر در جایگاه چهاردهم تولید فولاد در سطح جهان قرار دارد، این در حالی است که یک کارشناس فولاد این جایگاه را چندان دارای اهمیت نمیداند زیرا بیشتر از نظر کمی دارای ارزش است و ارزش کیفی چندانی ندارد. رضا زائرحیدری در این زمینه به «دنیایاقتصاد» میگوید: محصولاتی که در ایران تولید میشوند فولادهایی با ارزش افزوده بالا نیستند و بیشتر شامل تولیدات ساختمانی یا شمشهای معمولی میشوند که از نظر وزنی قابل توجه هستند و ارزش افزوده چندانی ندارند. او در ادامه با اشاره به این نکته که ممکن است کشوری از نظر وزنی جایگاه چندانی در زمینه تولید نداشته باشد اما به تولید محصولات خاص بپردازد میگوید: در بازار امروز حجم تولیدات اهمیتی ندارد بلکه ارزش افزوده است که دارای اهمیت است. به این ترتیب به نظر میرسد یکی از پیامهای آمار تولیدات فولادسازان لزوم حرکت صنعت فولاد ایران به سمت تولید فولادهای خاص و با ارزش است. حرکت به سمت صادرات یکی دیگر از پیامهایی است که از آمارهای جهانی تولید فولاد به گوش میرسد. به عقیده زائرحیدری در شرایط فعلی اگرچه فولادسازان برای ادامه حیات به صادرات نیاز مبرم دارند اما به دلیل بالا بودن هزینههای تولید ممکن است صادرات صرفه چندانی نداشته باشد. او با اشاره به این نکته میگوید: در چنین شرایطی با توجه به اینکه دولت نیز به ارز نیاز دارد باید اتفاقی مانند بخشش مالیاتی روی دهد تا به این ترتیب فولادسازان برای افزایش حجم صادرات خود انگیزه داشته باشند.
به نظر میرسد با به کار بستن این راهکار هم تولید با رونق بیشتری همراه شود و هم درآمدهای ارزی دولت به واسطه صادرات بیشتر با رشد همراه شود. اما از نگاه دانشگر پیام دیگری که میتوان از آمارهای تولید دریافت این است که «بهتر است به جای تلاش برای افزایش ظرفیتهای جدید، به دنبال ایجاد توازن در زنجیره فولاد باشیم تا به این ترتیب تمام واحدهای فولادی بتوانند به فعالیتهای خود در سطحی معقول ادامه دهند.» حرکت به سمت تولید فولادهای آلیاژی خاص و با ارزش افزوده بالا نیز موردی است که دانشگر مانند دیگر کارشناسان بر لزوم توجه به آن تاکید میکند. او در ادامه میگوید: به نظر میرسد با توجه به شرایط فعلی بهتر است دولت در هدف تولید ۵۵ میلیون تنی تجدیدنظر کند و بر آن اصرار نورزد. زیرا این هدف در روزهایی تعیین شد که به علت شرایط بازار توجیه داشت در حالی که حالا اصرار بر این هدف نشاندهنده درک نادرست ما از شرایط خواهد بود. کارشناسان در حالی به موارد یاد شده اشاره و بر لزوم تغییر استراتژی با توجه به شرایط فعلی تاکید میکنند که سرانه مصرف فولاد در کشور که زمانی ۳۰۰ کیلوگرم برای هر فرد بود، حالا به چیزی حدود ۲۰۰ کیلوگرم تنزل پیدا کرده است. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که به گفته کارشناسان مصرف فولاد در ایران وابسته به پروژههای عمرانی است و این پروژهها نیز عمدتا وابسته به دولت و درآمد نفتی هستند. حال با وجود افت قیمت نفت، رکود ایجاد شده در پروژههای عظیم عمرانی و رکودی که در تقاضا وجود دارد، به نظر میرسد نمیتوان چندان به رشد شکننده تولیدات فولادسازان امیدوار بود. حالا به نظر میرسد صنعت فولاد نیاز به نقشه راهی جدید دارد اما باید دید دولت تهیه چنین نقشهای را در اولویتهای خود قرار خواهد داد یا خیر.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/966631/#ixzz3sHcz8FeV
۰۷:۲۰:۱۸ نوسانگیری دلار با سوخت جدید
گروه بازار پول: قیمت دلار که در آبان، بیشترین رشد ماهانه خود در ۱۱ ماه گذشته را ثبت کرده بود، در اولین روز ماه آذر با ۲۰ تومان رشد به قیمت ۳ هزار و ۵۹۰ تومان رسید. روز گذشته همزمان با کاهش اثرگذاری عوامل افزایشی قدیمی تر، عامل جدید نوسانگیری به بهانه تک نرخی شدن بنزین، دلار را به مرز کانالی نزدیک کرد.
شاخص بازار ارز که شنبه گذشته با تجربه همین قیمت نهایی با احتیاط معاملهگران بازار مواجه شده بود، روز گذشته نیز با نزدیک شدن به مرز ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی، شاهد افزایش احتیاط و کاهش معاملات شد. رشد بهای دلار در نخستین روز آخرین ماه پاییز عمدتا تحتتاثیر هیجانسازی نوسانگیران ارزی و افزایش تقاضای زوار عتبات عالیات صورت گرفت. با وجود این، وقتی دلار در آستانه شکستن کانال ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی قرار گرفت، احتیاط معاملهگران در خرید ارز، رشد شاخص ارزی را متوقف کرد. رشد ارزش دلار به رشد بهای سکه کمک کرد، گرچه سکه تحتتاثیر چشمانداز منفی بازارهای جهانی شاهد جهش قیمتی نبود و با ۲ هزار تومان رشد روی بهای ۹۰۸ هزار تومان ایستاد.
روند شروع آذر
روز گذشته دلار معاملات خود را در قیمت ۳ هزار و ۵۸۰ تومان آغاز کرد که افزایش ۱۰ تومانی نسبت به قیمت نهایی روز قبل را نشان میداد. این روند تا انتهای روز نیز ادامه داشت تا نهایتا شاخص بازار ارز به قیمت ۳ هزار و ۵۹۰ تومان برسد. به این ترتیب دلار که در آخرین روز آبان ماه با کاهش ۱۰ تومانی به قیمت ۳ هزار و ۵۷۰ تومان رسیده بود، در نخستین روز آذرماه با افزایش ۲۰ تومانی، مجددا به قیمت هفته گذشته خود در روز شنبه رسید. قیمت روزهای اول آذر و ۲۳ آبان، بالاترین قیمت دلار(قیمت نهایی روزانه) در ماه آبان بود. پس از ۲۳ آبان، به دلیل احتیاط معاملهگران ارزی و کاهش حجم نقدینگی موجود در بازار، نوسانات افزایشی با کاهش مواجه شدند. رشد قیمت اسکناس سبز رنگ آمریکایی در روز شنبه هفته گذشته تحتتاثیر افزایش تقاضای زوار عتبات عالیات و تسویه معاملات خالی فروشی(فروش صوری دلار) رخ داد. روز گذشته نیز مشابه با شنبه هفته قبل، افزایش تقاضای زوار در روند صعودی قیمت دلار نقش ایفا کرد. به گفته فعالان بازار تقاضای این گروه نسبت به روزهای پایانی ماه گذشته به طرز قابل توجهی افزایش یافته است.
اثر بنزینی
با این حال در دومین روز هفته، عامل تازهای نیز بازار را تحتتاثیر قرار داد. دیگر خبر موثر در افزایش شاخص بازار ارز در روز یکشنبه، انتشار خبر حذف سهمیههای بنزین ۷۰۰ تومانی بود. اعلام این خبر تحرک معاملهگران آتی را در بازار افزایش داد. این انتظار سنتی در بازار وجود دارد که با گران شدن حاملهای انرژی، قیمت کالاهای دیگر نیز بالا میرود و به تبع آنها، قیمت دلار هم رشد را تجربه میکند. به این ترتیب معاملهگران با ایجاد جو روانی پیرامون این خبر فضا را به سمت رشد قیمت دلار و رسیدن به آستانه کانال ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی سوق دادند، ولی چنان که اشاره شد به دلیل افزایش احتیاط معاملهگران و کاهش معاملات در نزدیکی سطح ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی، دلار موفق به شکستن این کانال نشد. سکه تمام بهار آزادی که روز شنبه روی قیمت ۹۰۶ هزار تومان ایستاده بود، روز یکشنبه تحتتاثیر رشد دلار با ۲ هزار تومان رشد به قیمت ۹۰۸ هزار تومان رسید. سکه پتانسیل رشد بیشتر را داشت، اما تحت فشار بودن اونس جهانی مانع رشد بیشتر سکه داخلی شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/966603/#ixzz3sHcSO4KO
۰۷:۱۴:۳۲ خروج ۳۰۰ هزار مشتری از بازار خودرو
گروه خودرو: در روزهایی که تزریق تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی دولت توانسته زندگی را به «جاده مخصوص» بازگرداند و جانی تازه به خطوط تولید خودروسازان بدمد، هنوز هم بسیاری از مشتریان، نمیخواهند به بازار خودرو کشور قدم بگذارند و این موضوع، نگرانیهایی جدی را در مورد آینده این بازار بهوجود آورده است.
در حال حاضر دو هفته از پرداخت تسهیلات خودرو میگذرد، تسهیلاتی که به واسطه آن، بخش کوچکی از مشتریان توانستند با ودیعهای نسبتا کم، صاحب خودرو شوند. طبق اعلام خودروسازان و بانک مرکزی، ۱۱۰ هزار نفر از مشتریانی که در طرح فروش اقساطی شرکت کردهاند، پرونده شان تکمیل و طی هفتههای آتی، خودرو ثبتنامی خود را دریافت خواهند کرد. با توجه به این آمار، مشخص میشود که از ظرفیت حدودا دو میلیون نفری بازار خودرو ایران در سال، کمتر از ۶ درصد مشتریان توانستهاند در قالب فروش تسهیلاتی، به این بازار برگردند. از سوی دیگر اگر نگاهی به روند تولید خودرو طی سال گذشته و امسال بیندازیم، متوجه میشویم چند صد هزار نفر از مشتریان بازار خودرو کشور آب رفته و آنها به دلایل مختلف، میل یا توان خرید خودروهای تولید داخل را ندارند.سال گذشته، نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه انواع خودرو در کشور به تولید رسید، حال آنکه طبق پیشبینیها امسال در خوشبینانهترین حالت، این رقم به ۹۰۰ هزار دستگاه میرسد و این یعنی حداقل ۳۰۰ هزار مشتری از بازار خودرو خارج میشوند.
خروج این تعداد مشتری از بازار خودرو کشور،پیام تلخی بهدنبال دارد و آن، افزایش نارضایتی از کیفیت و قیمت و خدمات پس از فروش خودروها و همچنین بالا رفتن درجه ناتوانی مالی آنها است. در واقع، این حداقل ۳۰۰ هزار نفری که از بازار خودرو خروج کردهاند یا مشکل مالی دارند، یا از کیفیت و قیمت و خدمات پس از فروش راضی نیستند یا میخواهند آنقدر منتظر بمانند تا قیمتها شکسته و همچنین محصولات با کیفیت و ارزان خارجی روانه کشور شوند. در این شرایط، کارشناسان در حال حاضر مشتریان بازار خودرو کشور را به سه گروه تقسیم میکنند، گروههایی که تقریبا شباهتی به هم نداشته و دلایل شان برای نخریدن خودرو، متفاوت از یکدیگر است. بر این اساس، دسته اول را «بیپولها»، دسته دوم را «شاکیان و منتقدان» و دسته سوم را نیز «منتظران» تشکیل میدهند. به باور کارشناسان، خودروسازان اگر میخواهند مشتریان را به بازار برگردانند، باید ضمن بررسی دقیق دلایل هر کدام از این گروهها مبنی بر نخریدن خودرو، ابزارها و مشوقهای لازم را در اختیارشان قرار داده و آنها را بهتدریج با بازار خودرو کشور آشتی دهند.
دسته اول و درد نقدینگی
اما ببینیم هر کدام از این سه دسته، دقیقا چه مشکلی با بازار خودرو کشور دارند و با چه راهکارهایی میتوان آنها را به خرید خودرو ترغیب کرد. ابتدا از دسته بیپولها شروع کنیم، همانها که دلیل اصلی شان برای نخریدن خودرو، کمبود یا نبود نقدینگی لازم است. این دسته در واقع به دلیل بالا رفتن قیمت خودرو طی سه سال گذشته و همچنین کاهش قدرت خریدشان، نقدینگی لازم برای خرید حتی ارزانترین خودروهای داخلی را نیز نداشته یا باید به انحای مختلف،تامین نقدینگی کند یا بهدنبال وام و تسهیلات بگردد. در این شرایط، تنها راه برگرداندن این دسته از مشتریان به بازار خودرو، تامین نقدینگی برای آنهاست، چه آنکه اتفاقا فروش اقساطی خودرو نیز ثابت کرد خیلیها اگر توان مالی لازم را داشته باشند، در خرید خودرو تعلل نخواهند نکرد و حتی برای آن، صف نیز خواهند کشید.
با این حساب، کارشناسان معتقدند راه بازگرداندن مشتریان بیپول به بازار خودرو، رابطه مستقیم با شرایط فروش خودروها دارد، به نحوی که ارائه مشوقها و محرکهای خرید، میتواند تضمینی باشد برای وفادار ماندن آنها به بازار. هرچند این دسته از مشتریان نیز به نوبه خود از کیفیت و قیمت و خدمات پس از فروش خودروها گله داشته و خواستار تغییر رفتار خودروسازان در این موارد هستند، اما در نهایت اگر به اصطلاح پول دستشان باشد، همین خودروهای فعلی را نیز خریداری خواهند کرد، چه آنکه هر کدام شان دلایل خاص خود را برای این کار دارند. در این شرایط، کارشناسان تاکید میکنند که بهتر است خودروسازان بخشی از تمرکز خود را روی این بخش از مشتریان گذاشته و با در نظر گرفتن مواردی مانند فروش اعتباری و ارائه تخفیف، آنها را با بازار خودرو کشور آشتی دهند. به اعتقاد کارشناسان، فعال تر کردن شرکتهای لیزینگ وابسته به خودروسازان، راهکاری بسیار مناسب برای تضمین حضور مشتریان در بازار خودرو است، چه آنکه در حال حاضر بسیاری از آنها (مشتریان دسته اول) منتظر در نظر گرفتن تسهیلاتی جدید برای خرید خودرو هستند و از آنجاکه بعید به نظر میرسد دولت طرحی دوباره را به این زودیها اجرا کند، این کار بر گردن خودروسازها افتاده است. بهعبارت بهتر، فروش اعتباری به خصوص در قالب لیزینگ، گزینه بسیار مناسبی برای راضی نگه داشتن مشتریان دسته اول به شمار میرود و به نظر میرسد خودروسازان بهتر است خود به فکر این راهکار بوده و دیگر چندان روی دولت حساب باز نکنند.
دسته دوم کیفیت میخواهد
به سراغ مشتریان دسته دوم بازار خودرو کشور برویم، مشتریانی که اگرچه نقدینگی لازم برای خرید خودروهای داخلی را دارند، اما از کیفیت این خودروها به شدت شاکی بوده و با خود عهد بستهاند تا سطح کیفی افزایش پیدا نکند، قدم به بازار نگذارند. در واقع این شاکیان، معتقدند اگر خودرو نخرند، شرکتهای خودروساز مجبور خواهند شد کیفیت محصولات خود افزایش دهند و اگر این اتفاق رخ بدهد، آنها مشکلی با بازگشت به بازار نخواهند داشت. شاکیان خودروسازی آنقدر نسبت به بحث کیفیت حساس شدهاند که حتی حاضرند برای سطح کیفی بهتر، قیمت بالاتری نیز بپردازند، منتها به شرطی که تغییرات کیفی ملموس باشد. طبق گزارشی که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران منتشر کرده، در حال حاضر بیش از ۵۱ درصد از مشتریان کل صنعت خودرو، از وضعیت مونتاژ بدنه خودروهای داخلی ناراضی هستند و این نارضایتی، خود را بیشتر در مواردی مانند فواصل بین قطعات و همچنین نحوه باز و بسته شدن دربها نشان میدهد. به گفته کارشناسان شرکت بازرسی، ریشه این ایرادها را باید در فرسودگی قالبها و همچنین محصولاتی که عمر بالای ۱۱ سال دارند، جستوجو کرد، اما دیگر مورد مهم نارضایتی مشتریان از خودروهای داخلی، میزان مصرف سوخت است که به اعتقاد کارشناسان شرکت بازرسی، از دو عامل سرچشمه میگیرد.
عامل اول، راندمان موتورهای مورد استفاده در کشور است که به دلیل فاصله فاحش با موتورهای روز دنیا، مصرف سوخت بیشتری را به خودروها تحمیل میکنند. عامل دوم نیز نبود یک تعریف جامع و کامل از «مصرف بهینه سوخت» است که بخشی از توقعات فعلی مشتریان و نارضایتی آنها نسبت به مصرف بالای سوخت خودروهای داخلی را شامل میشود. در نهایت طبق آنچه که کارشناسان میگویند، مسائلی مانند عمر بالای محصولات داخلی، تکنولوژی قدیمی و همچنین فرسودگی تجهیزات، سبب پایین ماندن سطح کیفی خودروهای داخلی و به تبع آن، افزایش نارضایتی مشتریان و قهر بخشی از آنها با بازار خودرو شده است. با این شرایط، بازگرداندن این دسته از مشتریان به بازار خودرو، تنها از راه افزایش کیفیت مقدور است و خودروسازان چارهای جز به روز کردن خطوط تولید، طراحی پلتفرمها و محصولات جدید و همچنین بالا بردن تا حد امکان کیفیت خودروهای فعلی (با وجود قدیمی بودنشان)، ندارند. اگر مشتریان منتقد کیفیت، با بازار خودرو آشتی کنند، سرمایهای بزرگ برای بازار خودرو خواهند بود؛ زیرا خودروسازان میتوانند سالهای سال روی آنها حساب کنند، البته به شرط تداوم افزایش کیفیت.
پاسخ مثبت به خواستههای منتظران
اما سری هم به سومین دسته مشتریان بازار خودرو کشور بزنیم و ببینیم دلیل پشت کردن آنها به خودروهای داخلی چیست. دسته سوم را بهنوعی باید دسته «منتظران» نامید، چه آنکه بخشی از آنها به انتظار افت شدید قیمت خودروهای داخلی نشستهاند و بخشی دیگر منتظرند تا خودروهای ارزان و با کیفیت خارجی روانه کشور شده و آنها را خریداری کنند. در این بین، منتظران کاهش قیمت بر این باورند که اگر بر نخریدن خودرو اصرار بورزند، شرکتهای خودروساز مجبور به کاهش قیمت محصولات خود خواهند شد. بر این اساس، آنها منتظرند تا خودروسازان از قیمت محصولات خود کم کرده و در نتیجه در بهترین زمان ممکن اقدام به خرید خودرو کنند. هرچند خودروسازان بارها تاکید کردهاند قصدی برای پایین آوردن قیمت محصولات خود ندارند، اما به اعتقاد برخی کارشناسان، برای بازگرداندن آنها (مشتریان منتظر)، بهتر است شرکتهای خودروساز تغییرات قیمتی در سبد محصولات شان ایجاد کنند. به گفته آنها، یکی از راهکارها این است که از قیمت خودروهای پر سود کاسته و به قیمت خودروهای کم سود (تا حدی بسیار کم البته) اضافه و از این راه، تعادل قیمتی در سبد محصولات بهوجود آورد. اگر این اتفاق رخ بدهد، میتوان ضمن احترام به خواسته مشتریان در انتظار کاهش قیمت، به بازگشت بخشی از آنها به بازار امیدوار بود. اما بخشی دیگر از مشتریان دسته منتظران را آنهایی تشکیل میدهند که به شدت در انتظار ورود خودروهای ارزان و با کیفیت خارجی به کشور هستند. این انتظار درست پس از اعلام توافق هستهای ژنو میان ایران و کشورهای ۱+۵ بهوجود آمد و خیلیها را نسبت به ورود خودروهای خوب خارجی به کشور امیدوار کرد، خودروهایی که هم کیفیت بالایی دارند و هم قیمتی مناسب و ظاهری زیبا و قابل تحمل. این انتظار را البته خودروسازان خود بهوجود آوردند، چه آنکه پس از پیشرفت مذاکرات هستهای (به خصوص پس از توافق وین)، از حضور بزرگان خودروسازی جهان در ایران خبر داده و عملا بخشی از مشتریان شان را پراکنده کردند.
به اعتقاد کارشناسان، این دسته از مشتریان تا زمانی که خودروهای خارجی وارد کشور نشوند، به بازار بر نخواهند گشت و بنابراین خودروسازان بهتر است با درک نیاز آنها، خواسته هایشان را در قراردادهای آتی خود با خودروسازان دنیا لحاظ کنند. بهعبارت بهتر، از همین حالا که «منتظران» مشخص کردهاند انتظارشان از خودروهای آینده بازار کشور (همانها که قرار است در قالب شراکت با خودروسازان دنیا تولید و عرضه شوند)، چیست، بهتر است ریز خواستههای آنها مورد ارزیابی قرار گرفته و حداقل به صورت کلی در بندهای قراردادهای آتی با امثال پژو و فولکس واگن و فیات و…خود را نشان دهد. کارشناسان بر این باورند که اگر این قراردادها و شراکتها نتوانند نیاز مشتریان منتظر داخلی را برآورده کنند، ممکن است آنها باز هم به بازار خودرو بازنگشته و کماکان در حالت انتظار بمانند. بر این اساس، مشتریان انتظار دارند در قراردادهای آتی با خودروسازان خارجی، مسائلی مانند قیمت مناسب، کیفیت قابل قبول و خدمات پس از فروش درخور، لحاظ شده و میهمانان آینده بازار خودرو کشور، محصولاتی با کیفیت، نسبتا ارزان و دارای خدمات گسترده باشند و این یعنی آشتی بخش قابل توجهی از مشتریان با بازار.
۰۷:۱۴:۰۹ گزارش خبرنگار ایرنا از اسلام آباد حاکیست، این زمین لرزه که بزرگی آن ۶٫۲ اعلام شده است، ساعت ۲۳ و ۲۰ دقیقه شامگاه یکشنبه به وقت محلی، پایتخت پاکستان و مناطق وسیعی از این کشور از جمله مناطق شمال غرب این کشور در نزدیک مرز افغانستان را لرزاند.
رسانه های پاکستان مرکز این زمین لرزه را در منطقه ای در نزدیک مرز افغانستان و تاجیکستان اعلام کردند.
براساس گزارش رسانه های پاکستان، مرکز زمین لرزه در فاصله ۲۵۰ کیلومتری شهر پیشاور پاکستان مرکز ایالت خیبرپختوا در شمال غرب پاکستان واقع است.
مرکز تحقیقات لرزه نگاری آمریکا (USGS) شدت این زمین لرزه را ۵٫۹ ریشتر اعلام کرده است.
نزدیک به نیم ساعت از وقوع این زمین لرزه می گذرد اما هنوز گزارشی درباره خسارات و تلفات احتمالی ناشی از این زمین لرزه در این سه کشور اعلام نشده است. اما با توجه به شدت زمین لرزه، احتمال خسارات و تلفات وجود دارد.
همچنین گزارش خبرنگاران ایرنا از کابل پایتخت افغانستان و شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان حاکی است که این زمین لرزه مناطق وسیعی از این کشورها را نیز به شدت لرزانده است.
خبرنگار ایرنا از دوشنبه نیز براساس گزارش رسانه های این کشور، بزرگی این زمین لرزه را در تاجیکستان ۵٫۹ ریشتر اعلام کرد.
برخی از منابع مرکز زلزله تاجیکستان را منطقه اشکاشم بدخشان اعلام کرده اند وگزارشهای اولیه حاکی از آن است که این زلزله در دوشنبه خسارات و تلفاتی برجای نگذاشته است اما از تلفات و خسارات احتمالی در نواحی سخت گذر بدخشان خبری مخابره نشده است.
خبرنگار ایرنا از کابل نیز گزارش داد بزرگی این زلزله در افغانستان بیش از ۶ ریشتر گزارش شده است و هنوز گزارش از تلفات احتمالی جانی و مالی ناشی از آن مخابره نشده است.
۰۷:۱۳:۳۴ به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، مادورو در بدو ورود به فرودگاه مهرآباد تهران مورد استقبال محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت.
تاکنون روسای جمهوری عراق، ترکمنستان، گینه استوایی، نیجریه و نخست وزیر الجزایر برای شرکت دراین اجلاس وارد تهران شده اند.
سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز، دوشنبه (دوم آذرماه ۹۴) با حضور سران ۹ کشور به ریاست دکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران در تهران برگزار می شود.
برگزاری سومین اجلاس سران سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) در تهران دارای ویژگی هایی است که آن را از اجلاس های پیشین متمایز می کند.
استقبال بی سابقه سران کشورهای عضو، شرایط ویژه بازار گاز و وقوع تحولات بزرگ در این بازار و نزدیک شدن به موعد لغو تحریم های ایران از ویژگی های این اجلاس است.
در این اجلاس شماری از رییسان نهادهای مهم بین المللی نیز شرکت می کنند.
ایران در هفته پیش رو میزبان سه اجلاس مهم گازی است. هفدهمین اجلاس عادی وزیران مجمع کشورهای صادر کننده گاز (Gas Exporting Countries Forum) صبح شنبه هفته جاری گشایش یافت و اجلاس فوق العاده وزیران نیز عصر همان روز برگزار شد.
کشورهای عضو مجمع صادرکنندگان گاز، ۴٢ درصد از تولید گاز جهان، ۶٧ درصد از ذخایر گازی جهان، ٣٨ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ٨۵ درصد از تجارت گازطبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا و امارات متحده عربی، ١٢عضو اصلی این مجمع جهانی به شمار می روند و هلند، نروژ، عراق، عمان و پرو به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز هستند.
۰۷:۱۳:۰۷ به گزارش ایرنا از روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام، آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی روز یکشنبه در دیدار اعضای شورای مرکزی خانه احزاب ایران، با تبریک هفته بسیج به خیل بسیجیان کشور، گفت: این نهاد با تدبیر امام(ره) برای حفظ انقلاب شکل گرفت که اولین نتیجه آن را در مقاطع مختلف دوران دفاع مقدس دیدیم.
وی با تأکید بر این نکته که «خودم بارها در طول هشت سال دفاع مقدس شاهد خط شکنی های بسیجیان بودم»، بر نقش مؤثر تاریخی آنان در انقلاب و جنگ تأکید کرد.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: این شجره طیبه نقش ماندگار خود را در تاریخ ایران ایفا و نزد مردم تقدس پیدا کرد و نباید بگذاریم این نهاد ملی و حتی اسلامی، دستمایه سوء استفاده های جریان های سیاسی کشور شود.
هاشمی رفسنجانی، امام خمینی را بنیانگذار و اولین فرمانده بسیج در کشور توصیف کرد و با تحسین تدبیر ایشان در سال ۵۸ که هنوز جنگ تحمیلی شروع نشده بود، گفت: باید این میراث امام(ره) برای همیشه در کشور باقی بماند.
وی اضافه کرد: نگذاریم عده ای این نهاد مقدس را در چشم و دل مردم، جناحی جلوه دهند و از آن برای اغراض باندی و غیر ملی بهره بگیرند.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به رهبری منحصر به فرد آیت الله خامنه ای، سابقه مبارزاتی، دیانت و تجربه و آشنایی با افکار و سوابق همه نیروهای داخلی را از ویژگی های ایشان دانست و گفت: مشکل اینجاست که متأسفانه کسانی خودشان را به دروغ به رهبری وصل می کنند تا افکار قبل از انقلاب خودشان را در جامعه پیاده نمایند که ضدّیّت با امام، مبارزه و برپایی حکومت در زمان غیبت بود.
هاشمی رفسنجانی، در بخش دیگری از سخنان خویش به راهپیمایی سراسری شیعیان جهان برای حضور در مراسم اربعین در کربلا اشاره کرد و گفت: حضور میلیونی شیعیان از اکثر کشورهای اسلامی در عراق و استقبال مردم این کشور از عزاداران حسینی، بسیار زیبا و قابل تأمل است و نشان می دهد که مسلمانان چگونه با هم اتحاد و همدلی دارند.
وی امام حسین(ع) را خورشید درخشان اسلام و تشیع در همه اعصار و قرون خواند و گفت: بهترین تعریف برای خورشید، انوار مقدسی است که می تاباند تا تاریکی ظلم و جهل و فساد از جوامع اسلامی برکنده شود.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با ابراز تأسف از ترویج فرهنگ شیعه ستیزی در جوامع اسلامی و تشریح اختلافات مسلمانان در اقصی نقاط گیتی، گفت: این دسیسه دشمنان اسلام است که مسلمانان، برادران دینی خود را در عراق، سوریه، افغانستان و دیگر کشورهای اسلامی بکشند و غمناک تر اینکه به کشتن خود افتخار کنند.
هاشمی رفسنجانی با یادآوری درس های آیت الله العظمی بروجردی و تأکیدات ایشان بر اهمیت حفظ وحدت میان مسلمانان، گفت: آن مرجع بزرگوار همیشه تأکید می کرد که دامن زدن به اختلافات تاریخی بر سر خلیفه اول هیچ دردی از مسلمانان دوا نمی کند، بلکه اختلافات را بیشتر می کند.
وی افزود: آن چه برای مسلمانان در این زمان مهم است، حجّیّت اقوال است که می توان با فقه مقارن، درباره اختلافات شیعه و سنی بحث کرد و عاقلانه به نتیجه رسید که باید در کنار روایت های معصومین، آن چه را که قرآن کریم و عقل می پسندند، ملاک قرار دهند.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام عقل را رسول و حجت باطنی و پیامبر را حجت ظاهری انسان دانست و گفت: در حالی که مسلمانان، قرآن، قبله و پیامبر مشترک دارند، بعضی ها با ادعای مسلمانی و با آرزوی رسیدن به بهشت! خود را تکه تکه می کنند تا چند نفر را بکشند.
هاشمی رفسنجانی تفکرات افراطی شیعه ستیزی را برخاسته از تعالیم مسموم وهابی ها دانست و گفت: اولین کار آنان تخریب آرامگاه های ائمه معصوم در بقیع بود و امروز با ابزار جدید به مبارزه ی با تشیّع برخاسته اند که با مکتب اهل بیت(ع) عصاره ناب اسلام است.
وی در بخش دیگری از سخنان خویش، به تشریح ضرورت وجود احزاب در جوامع مدعی دموکراسی پرداخت و گفت: اگر کشوری بخواهد با دموکراسی واقعی اداره شود، بدون تحزّب موفق نخواهد شد.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با ابراز تأسف از تفکرات کسانی که رأی مردم را زینتی می دانند، گفت: این تفکر کشور را به پرتگاه می برد، وقتی هرج و مرج بر جامعه ای حاکم شود، نظامی ها مانند مصر به خود حق می دهند که انقلاب یک مردم را مصادره کنند و بر سر کار بیایند.
هاشمی رفسنجانی با تحلیل اتفاقاتی که طی چند سال اخیر در مصر و لیبی افتاده است، گفت: مردم این دو کشور پس از سال ها تحمل استبداد با قیام مدبرانه خویش، دیکتاتوری های شدید را شکستند، ولی بعدها تروریست ها و تندروها، به جان مردم افتادند و نتیجه اش یا برگشت مجدد نظامی هاست و یا اینکه کشورشان منبع و محل اجتماع تروریست های خطرناک از سراسر جهان می شود.
وی با اشاره به برگزاری مرحله دوم انتخابات در مصر که ناظران بین المللی می گویند، در مرحله اول هشت درصد مردم شرکت کرده اند، گفت: این نتیجه یأس و نا امیدی مردم و عدم اطمینان آنان از سلامت انتخابات است و اگر کشوری بنا دارد که بماند، عدالت داشته باشد و رأی مردم ملاک انتخاب مسؤولین باشد، بدون دموکراسی و حضور گسترده مردم در همه عرصه ها نمی شود.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تأکید بر این نکته که دوره خان و خان بازی گذشته که اقوام و قبیله ها در هر گوشه ای از کشور حکومت محلی داشته باشند، گفت: الان عصر حضور یکپارچه مردم است که بهترین راه برای این حضور یکپارچه، تحزب واقعی است.
هاشمی رفسنجانی، حضور مردم را یکی از ویژگی های کم نظیر انقلاب اسلامی در همه دوره های مبارزه ، تثبیت، مقابله با شورش های کور و توطئه های گوناگون، دفاع مقدس، دوران سازندگی و تثبیت و تداوم دانست.
وی ادامه داد: در زمان مبارزه هم، هر وقت مردم حضور یکپارچه پیدا می کردند، رژیم می ترسید و در بقیه مقاطع اگر چه مبارزه شخصیت ها و احزاب تأثیر داشت، اما باعث می شد که ساواک خود را تقویت کند و به بهانه مهار مبارزه تسمه از گُرده مردم بکشد.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با یادآوری این جمله شهید رجایی که با اطلاعات ۳۶ میلیونی انقلاب را حفظ کردیم، گفت: امروز هم اگر مردم در صحنه باشند، هیچ تهدید داخلی و خارجی نمی تواند برای انقلاب خطرناک باشد و تحزّب یکی از راه های تجربه شده دنیا برای تشویق حضور مردم است.
هاشمی رفسنجانی با بیان دلایل مخالفت امام(ره) با تحزّب در سال های مبارزه و سپس تأیید، حمایت و حتی کمک مالی امام به تشکیل حزب جمهوری به اثرات سیاسی این حزب در کشور، برنامه های منافقین برای مصادره انقلاب از طریق تسلط بر مجلس و دولت اشاره کرد.
وی ادامه داد: حزب جمهوری اسلامی با تکیه بر آرای مردم، مجلس اول را در انقلاب تشکیل داد که کارهای فراوانی برای تقویت و تحکیم نظام از خود به یادگار گذاشت.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این جمله که از تحزّب خوب، مجلس خوب و از مجلس مردم پسند، دولتی موفق بیرون می آید، جمله امام را که مجلس در رأس امور است، بسیار اساسی و مدبّرانه توصیف کرد.
هاشمی رفسنجانی افزود: همه دلسوزان و احزابی که دل در گروی انقلاب، تشیّع و ایران دارند، باید تلاش کنند تا قانون اساسی به عنوان بهترین سند جمهوری اسلامی در کشور اجرا شود تا امنیت و حرّیت انقلاب، الگویی برای ملت های مسلمان و ستمدیده گردد.
وی با ابراز امیدواری از برگزاری انتخاباتی پرشور در اسفندماه، به تأکیدات رهبری نظام درباره حق الناس بودن رأی مردم، اشاره کرد و گفت: یکی از مهم ترین مسائل برای رعایت این حق الناس، این است که کاری نکنیم تا زمینه های حضور میلیونی مردم در انتخابات محدود و مسدود شود.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، ملت ایران را ملتی آگاه، دولت را دولتی معتدل، برگزاری انتخابات پرشور را ضرورت زمانه و حضور میلیونی مردم را موجب تغییر نگاه ملت ها به انقلاب اسلامی و ایران دانست.
هاشمی رفسنجانی اضافه کرد: هیچ کس با هیچ بهانه ای داخلی و خارجی نمی تواند در مسیر آگاهی مردم سنگ اندازی کند و همه باید برای اعتلای کشور بکوشیم و از ناهمواری ها، دست اندازها، تریبون های مأیوس کننده و تهدیدهای سیاسی نهراسیم.
وی خصومت های حزبی را به ضرر انقلاب دانست و با اشاره به برنامه افراد تندرو برای بهم زدن نشست های سیاسی و فرهنگی، گفت: یک عده محدود افراطی با سفرهای استان به استان خویش سعی می کنند با بهم زدن مجالس و برنامه ها، تابلویی از بهم ریختگی کشور برای دشمنان ترسیم کنند، در صورتی که امنیت داخلی ایران در این منطقه نا امن نشان از اقتدار نظام است.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه رشد علمی و تحصیلی زنان در انقلاب اسلامی را ستود و گفت: زنان به عنوان نیمی از جامعه می توانند مکمل بحث های دموکراسی و حتی عمل به آن، با حضور همه جانبه در انتخابات باشند.
هاشمی رفسنجانی، در بخش دیگری از سخنان خویش به اهمیت تأسیس و فعالیت خانه احزاب اشاره کرد و با تقدیر از کسانی که برای نهادینه شدن تحزب در کشور تلاش می کنند، گفت: با همدلی و همکاری، فضایی ترسیم کنیم تا دنیا بتواند از تجربه موفق ایران به عنوان یک درس اسلامی و انقلابی استفاده نماید.
در آغاز این دیدار حسن غفوری فرد، کاشفی، حجت الاسلام مرتضوی، کنعانی مقدم، کواکبیان، حق شناس، ولی زاده و خانم محمدی از احزاب اصولگرا، اصلاح طلب، مستقل ها و اعتدالیون، ضمن ارایه گزارشی از اوضاع سیاسی کشور و جناح های متبوع خویش، به بیان دیدگاه ها درباره ضرورت توجه به خانه احزاب، جایگاه احزاب در ایران، آسیا و جهان، ضرورت حفظ وحدت ملی، مهاجرت نیروهای انسانی کارآمد و فرار مغزها، توهین و تهمت به استوانه های نظام، اهمیت توجه به افکار اعتدالی اسلام و قرآن، ضرورت توجه دولت به بودجه احزاب، فلسفه ی شکل گیری خانه احزاب، روند آغاز منازعات سیاسی در انقلاب، پیوند قانون احزاب و قانون انتخابات، تدوین قانون جامع فعالیت های سیاسی، اقدامات صنفی کمیته بانوان، حضور جدی بانوان در صحنه های اجتماعی، عدم مانع تراشی برای حضور زنان و موارد دیگر پرداختند.
۰۷:۱۳:۰۳ به گزارش ایرنا، ابلاغ حکم حذف وزیر نفت از کمیسیون اقتصادی دولت توسط اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری، ابهامات و پرسش هایی را درباره علت این تصمیم مطرح کرد.
در حکم جهانگیری که در اواخر آبان ماه منتشر شد، آمده بود: هیات وزیران در جلسه ۱۷ آبان ماه امسال به استناد اصل یکصد و سی و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد وزیر نفت از ترکیب کمیسیون اقتصاد موضوع بند (۱) ماده (۶) اصلاحی آئین نامه داخلی هیات دولت حذف شود.
با توجه به اینکه وزارت نفت از مهمترین وزراتخانه های اقتصادی دولت به شمار می رود، اتخاذ این تصمیم، باعث بروز ابهاماتی شد.
وزیر نفت در گفت و گو با ایرنا، علت این کناره گیری را ناشی از مشغله کاری اعلام کرد.
بیژن زنگنه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا دلیل خروج وزارت نفت از کمیسیون اقتصادی هیات دولت را درخواست وی اعلام کرد و افزود: به دلیل مشغله کاری، فرصت نداشتم به طور مرتب در جلسات کمیسیون اقتصادی هیات دولت حضور پیدا کنم.
زنگنه اضافه کرد: برای تصمیم گیری در کمیسیون اقتصادی دولت، نیاز به حد نصاب وزیران بود که به دلیل غیبت من، مشکلاتی در روند تصمیم گیری ایجاد می شد.
وزیر نفت خاطرنشان کرد: کمیسیون اقتصادی هیات دولت درباره موضوع های مختلف اقتصادی کشور تصمیم گیری می کند، و برگزاری مرتب این جلسه ها، امری مهم است؛ بنابراین حضور نداشتن من در این جلسات مشکلات ساز می شد.
پس از موفقیت مذاکرات هسته ای و نزدیک شدن به زمان لغو تحریم ها، ده ها هیات نفتی خارجی به ایران سفر کرده و مذاکرات فشرده ای را با زنگنه و سایر مقام های ارشد صنعت نفت انجام داده اند.
در ماه های اخیر، ترافیک هیات های نفتی در ایران به حدی است که گاهی بیش از دو هیات نفتی اروپایی به طور همزمان در تهران حضور داشته است.
** وظایف کمیسیون اقتصادی هیات دولت
کمیسیون اقتصادی هیات دولت از جمله کمیسیون های تخصصی دولت به شمار می رود که وظایفی مانند تنظیم و تدارک جلسات کارشناسی کمیسیون در امور مربوط به اقتصاد و دارایی، بازرگانی، آمار و خدمات عمومی و انرژی، تهیه گزارش های مربوط به نحوه تشکیل و فعالیت های کمیسیون، اجرای مقررات مربوط به کمیسیون و برقراری ارتباط با دستگاه ها و مراجع ذی ربط به منظور استعلام نظر و کسب اطلاعات مورد نیاز برای رسیدگی پیشنهادها را عهده دار است.
تدوین و تنظیم تصمیم ها و مصوبه ها، لایحه های مصوب کمیسیون و تصمیم های اتخاذ شده در دولت با رعایت فنون و اصول مربوط به تنظیم قوانین و مقررات، استفاده از عناصر فرابخشی و راهبردی در موارد لزوم در فرایند تصمیم سازی، تلفیق عناصر مختلف فنی و کارشناسی و تامین اهداف پیشنهاد در قالب یک سند حقوقی برای تصمیم گیری کمیسیون و انطباق دادن تصمیم های کمیسیون با راهبردهای اساسی ابلاغی قوه مجریه و برنامه های مصوب دولت نیز از وظایف دیگر کمیسیون به شمار می رود.
۰۷:۰۶:۰۰ عملیات پلیس و ارتش بلژیک در مناطق معینی از بروکسل و حومه آن در جریان است. هدف، دستگیری افراد مسلحی است که قصد انجام حملات و بمبگذاری را دارند.
۰۷:۰۵:۴۲ به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه کشورمان که به سوئیس سفر کرده با ولفانگ برولهارت دستیار وزیر خارجه سوئیس در امور خاورمیانه و شمال آفریقا در مونتروی سوئیس دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار قرار شد نشست سه جانبه ایران، سوئیس و سوریه به زودی در تهران برگزار و روند ارسال کمکهای انساندوستانه به سوریه تقویت شود.
آخرین تحولات یمن و سوریه نیز در این دیدار مورد گفتوگو و رایزنی قرار گرفت.
براساس این گزارش، امیرعبداللهیان که به منظور شرکت در کنفرانس سیاست جهانی به مونترو سوئیس سفر کرده به عنوان مهمان ویژه اختتامیه این نشست علاوه بر سخنرانی در خصوص بحرانهای غرب آسیا، به سؤالات متعدد حاضران درباره تحولات منطقه پاسخ داد.
۰۷:۰۵:۳۶ یک مقام آگاه در شبکه بانکی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس گفت: بانک مرکزی باید قراردادی سه جانبه با بانک عامل و فروشنده منعقد کند اما هنوز این قرارداد منعقد نشده است.
وی افزود: سیستم نرمافزاری کارت اعتباری برای اجرای طرح در بانکهای عامل طراحی و راهاندازی شده اما برای اجرا باید قرارداد سهجانبه امضاء شود.
این مقام آگاه در پاسخ به این سوال که آیا درخواستهای ادارات و سازمانها به بانکها برای دریافت کارت اعتباری ارائه شده است، گفت: ارائه درخواستها بعد از انعقاد قراردادها خواهد بود و تا وقتی این قرارداد منعقد نشود، لیست متقاضیان به بانکها برای صدور کارت اعتباری داده نمیشود.
۰۶:۵۷:۳۵ امروز تهران روز خاصی را دارد امیدواریم بازار هم روز خوبی را داشته باشد
۰۶:۵۷:۲۵ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی