اخبار بازار امروز …(بخش اول)

آبان ۲۷, ۱۳۹۴

 

 

۰۷:۵۳:۵۰ پایان بخش اول

۰۷:۵۲:۴۳گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد افت ۹۵ واحدی شاخص کل بود. در بازار دیروز معامله‌گران در حالی فعالیت خود را شروع کردند که به دنبال عرضه‌های سنگین روز دوشنبه در نمادهای قندی و انتشار گزارش‌های شفاف‌سازی مبنی بر عدم تغییر سود این شرکت‌ها، بازار شاهد افت گسترده این گروه بود.با تشکیل صف‌های فروش در نمادهای قندی در صدر بازار تک نمادهای گروه‌های مختلف حضور داشتند که مهم‌ترین نماد آتیه دماوند بود که با اعلام واگذاری شماری از شرکت‌های بانک صنعت و معدن به این شرکت با صف خرید همراه شد. در نهایت بازار دیروز با افت ۹۵ واحدی شاخص کل منجر شد تا شاخص به رقم ۶۳هزار و ۱۳واحد برسد.

 

در گروه غذایی دیروز بنیاد مستضعفان اعلام کرد از ترکیب مالکیتی قند قزوین خارج می‌شود به این ترتیب که دو سهامدار اصلی و وابسته به هم این شرکت یعنی ﺑﻨﻴﺎد ﻣﺴﺘﻀﻌﻔﺎن و ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺎدر ﺻﻨﺎﻳﻊ ﺗﺨﺼﺼﻲ ﮔﺴﺘﺮش ﺳﻴﻨﺎ با مالکیت بیش از ۳۷ و ۵۱‌درصدی برنامه فروش ۷۱/ ۸۸ درصد سهام شرکت قزوین را در پیش گرفته‌اند تا در صورت انجام معامله، برای همیشه از ترکیب سهامداری این شرکت ۵/ ۱۶ میلیارد تومانی خارج شوند. این بلوک شامل ۱۴۶ میلیون و ۴۶۳ هزار و ۶۶۴ سهم است که به قیمت پایه هر سهم ۲۳۱۴ ریال و به‌صورت یکجا و نقد، ۱۰ آذر توسط کارگزاری بورس بهگزین روانه میز فروش خواهد شد. شرکت تولیدی قند شیروان، قوچان و بجنورد براساس گزارش شفاف‌سازی درخصوص افزایش قیمت سهام این شرکت در بازار اعلام کرد که هیچ گونه تغییری در فرآیند عملیات شرکت صورت نگرفته و پیش‌بینی قبلی به قوت خویش باقی است.

۰۷:۴۹:۲۷ وزیر نفت گفت: درست است که تاکنون نقش زیادی در صادرات گاز نداشته‌ایم اما این روند تغییر خواهد کرد؛ البته تاکید داریم که به هرقیمتی به صادرات گاز نمی‌پردازیم و باید بازگشت سرمایه‌گذاری در این زمینه قابل قبول باشد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، بیژن زنگنه ظهر امروز در نشستی درباره برنامه‌ها و اهداف برگزاری سومین اجلاس سران و هفدهمین نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) اظهار کرد: اجلاس کشورهای صادر‌کننده گاز نشستی برای همکاری رقیبان با یکدیگر است.

وزیر نفت با اشاره به اهمیت برگزاری اجلاس سران و نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تهران، گفت: محور اصلی سومین اجلاس سران جی‌ئی‌سی‌اف «گاز و توسعه پایدار» است که ناظر به بحثهای زیست محیطی است و حاوی پیام برای کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی خواهد بود.

زنگنه با تشریح برنامه سومین اجلاس سران و هفدهمین نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز با اشاره به تاخیر در برگزاری اجلاس کاپ ٢١ (کنفرانس بین المللی تغییرات آب و هوایی ٢٠١۵ سازمان ملل متحد) به دلایل حوادث اخیر پاریس گفت: گاز به عنوان سوختی پاک در سالهای آینده نقش مهمی در تامین انرژی مورد نیاز کشورها پیدا خواهد کرد.

سران ۹ کشور به اجلاس GECF تهران می‌آیند

وزیر نفت با اشاره به این که اجلاس وزیران کشورهای صادرکننده گاز هفته آینده در تهران برگزار می شود، گفت: دو اجلاس وزارتی در روز شنبه (٣٠ آبانماه) برگزار می شود که جلسه صبح آن نشست عادی وزیران و بعدازظهر همان روز نشست فوق العاده خواهد بود.

وی افزود: یکشنبه (اول آذرماه) اجلاس سران کشورهای عضو و ناظر جی یی سی اف با حضور تعدادی از مهمان به ریاست رئیس جمهوری کشورمان تشکیل می شود و طی آن علاوه بر آن که سران فرصت دارند نظرات خود را در خصوص صادرات گاز و دیگر مباحث مربوط به گاز مطرح کنند در پایان نیز بیانیه اجلاس منتشر خواهد شد.

زنگنه از کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، امارات، به عنوان ١٢ عضو اصلی این مجمع جهانی و هلند، نروژ، عراق و عمان و پرو به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز نام برد و گفت: براساس آخرین اطلاعات ما تا این لحظه حضور روسای جمهوری کشورهای بولیوی، روسیه، گینه استوایی، نیجریه، ونزوئلا و عراق و همچنین نخست وزیر الجزایر در این اجلاس قطعی شده است. رئیس جمهوری ترکمنستان نیز به عنوان مهمان در این اجلاس حضور خواهد یافت.

وزیر نفت با تأکید بر این که این نخستین اجلاس سران است که با حضور ٩ رئیس کشور برگزار می شود، ادامه داد: در نخستین اجلاس سران مجمع که در قطر برگزار شد چهار رئیس کشور و در اجلاس دوم در روسیه ۶ رئیس کشور حضور داشتند و برای سومین اجلاس که در تهران برگزار می شود تاکنون حضور ٩ رئیس کشور قطعی شده است.

زنگنه با بیان این که به طور کلی ماهیت بازارهای گاز نسبت به بازارهای نفت تفاوت بنیادی دارد، تصریح کرد: در گذشته بازارهای گاز درازمدت و از طریق خط لوله شکل می گرفت ولی به مرور با توسعه صنعت ال ان جی بازار تک محموله ای گاز مطرح شده که هرقدر سهم بازار تک محموله ای افزایش یابد احتمال نقش آفرینی جی یی سی اف نیز در بازار جهانی گاز بیشتر می شود.

وزیر نفت ادامه داد: در حال حاضر در دبیرخانه جی یی سی اف مرکزی برای جمع آوری اطلاعات ایجاد شده است و مدل عرضه و تقاضای انرژی مانند مدل عرضه و تقاضایی که مخصوص اوپک طراحی شد برای جی یی سی اف نیز ایجاد شده است.

وی زمینه اصلی اجلاس جی یی سی اف امسال را گاز و محیط زیست عنوان کرد و با اشاره به گاز و توسعه پایدار (به عنوان محور این اجلاس) اظهار کرد: این اجلاس در بیانیه پایانی خود نیز قطعا به مسائل زیست محیطی اشاره می کند.

تمایل ایران برای صادرات گاز به کردستان عراق

وی با بیان این‌که اولویت ما برای صادرات گاز، کشورهای همسایه است افزود: تمایل داریم به کردستان عراق هم گاز صادر کنیم.

زنگنه اولویت صادرات LNG را ابتدا بازارهای صادراتی در آسیا و سپس اروپا اعلام کرد.

مذاکرات برای سواپ گاز با روسیه، ترکمنستان و آذربایجان

وزیر نفت در پاسخ به ایسنا تاکید کرد با توجه به اینکه کشورهای عضو GECF در بازار گاز با یکدیگر رقیبند در نشست عمومی مذاکره ای برای پروژه‌های گازی نخواهد شد. اما در گفت و گوهای دو جانبه درباره سواپ گاز با روسها، ترکمنستان و حتی آذربایجان مذاکراتی خواهیم داشت.

وزیر نفت با اشاره به این‌ که در اجلاس GECF نتیجه مهم این است که رقبا در حوزه صادرات گاز با یکدیگر جمع شده و به این حد از بلوغ رسیدند که در کنار رقابت با یکدیگر همکاری کنند، اظهار کرد: به عنوان یک کشور بزرگ، ایران اولین مصرف گاز خود را در تزریق دارد و ۹۰ درصد شهرها و جمعیت‌های روستایی تحت پوشش گاز قرار گرفته و نیروگاه‌ها نیز برای بخش عظیمی از سوخت خود گاز مصرف می‌کنند.

وی با اشاره به این‌که ما تقریبا به اندازه صادرات، واردات نیز داریم، گفت: البته ما در درازمدت نیازمند این واردات هستیم، اما می‌خواهیم با کشورهایی مانند ترکمنستان صادرات و واردات متقابل داشته باشیم تا آنها در مقابل خرید گاز از ما کالا و خدمات بخرند.

زنگنه با تاکید بر این‌که اولویت وزارت نفت در فروش گاز صادرات به کشورهای همسایه است، خاطرنشان کرد: هرچه مسیر حمل گاز دورتر شود به خطوط بیشتری نیازمند هستیم و سود صادر‌کننده کاهش پیدا می‌کند.

چرا ایران بیشتر مایل به صادرات LNG است؟

وی درباره اولویت‌های ایران برای صادرات گاز با تاکید بر این‌که ایران تصمیم دارد همان راه گذشته صادرات ۴۰ درصدی به اروپا و ۶۰ درصدی به آسیا را ادامه دهد گفت: عراق، کردستان عراق، افغانستان و کشورهای جنوب خلیج فارس کشورهای هدف هستند و با پاکستان نیز قرار‌داد داریم.

وزیر نفت همچنین ادامه داد: در خطوط لوله به اروپا به دلیل هزینه و هماهنگی‌هایی که لازم است با کشورهای مسیر انجام شود تا به حال موفقیتی نداشته‌ایم.

وی همچنین درباره صادرات LNG با تاکید بر لزوم جذب سرمایه‌گذاری خارجی در این بخش خاطر نشان کرد: در صادرات LNG بازار آینده خود را بیشتر به سمت بازارهای آسیایی سوق می‌دهیم.

به دنبال سیاسی کردن نشست GECF نیستیم

وی همچنین درباره‌ی بهره‌برداری سیاسی از کنفرانس GECF با تاکید بر این‌که بازار نفت و گاز یک بازار اقتصادی است که باید از سیاست دور بماند، تصریح کرد: ما به دنبال کنترل سیاسی در بازار نیستیم و کسانی که در بازار نفت کار سیاسی کرده‌اند همان کشورهای تحریم‌کننده بودند. لازم است در حوزه اقتصادی کار کاملا اقتصادی باقی بماند تا روابط آزاد بین مشتری و فروشنده باشد تا فروشنده بتواند به اندازه کافی عرصه ورود داشته باشد.

وزیر نفت ادامه داد: کار سیاسی که در مورد تحریم نفت ایران صورت گرفت ظالمانه و غیرقانونی بود و در GECF و اوپک ما به دنبال آثار سیاسی نیستیم.

به گفته زنگنه در این کنفرانس قرار است کشورهای تولید‌کننده در حوزه گاز و تولید گاز با یکدیگر نشست مشترک تحقیقاتی و پژوهشی داشته باشند.

وی با اشاره به این‌که همه کشورهای حوزه خلیج فارس به جز قطر مصرف‌کننده گاز هستند، اظهار کرد: دیپلماسی گازی ما در این اجلاس تعیین نمی‌شود بلکه سیاست ملی و دیپلماسی ما در حوزه گاز در منافع ملی ما تدوین می‌شود و از این اجلاس تنها به عنوان اهرم استفاده می‌کنیم.

وی ادامه داد: این اجلاس فرصتی است تا روابط دو جانبه گازی به همکاری‌های دوجانبه مطرح شود.

وزیر نفت با تاکید بر این‌که هیچ کشور مصرف‌کننده‌ای تمام گاز مورد نیاز خود را از یک کشور نمی‌خرد و هیچ کشوری نیز بیشتر صادرات خود را به یک خریدار نمی‌کند، عنوان کرد: این کار آسیب‌پذیری را افزایش می‌دهد، اما تحریم‌ها سیاست کشورهای خریدار را بهم زد و با لغو تحریم‌ها کشورهای خریدار گاز و کسانی که قبلا از ایران گاز می‌خریدند به همان شیوه عمل خواهند کرد.

زنگنه ادامه داد: مشتریان گازی ایران کشورهای آسیایی و اروپایی بودند و ما انگیزه سیاسی برای صادرات به آمریکا نداشتیم و صادرات گاز به آمریکا نیز ارزش والایی نداشته است.

وی با تاکید بر این‌که برای تامین امنیت تقاضای نفتی ایران چاره‌ای جز سرمایه‌گذاری در پالایشگاه‌های جدید ندارد، تصریح کرد: قرار است این کار از طریق صندوق توسعه انجام شود، چرا که وزارت نفت منابعی برای سرمایه‌گذاری ندارد این موضوع با دولت مورد بحث قرار گرفته است.

ایران از مالکیت پالایشگاه در کشورهای دیگر استقبال می‌کند

زنگنه در پاسخ به سئوالی درباره ساخت و خرید پالایشگاهها و یا سهام آنها از سوی ایران در پساتحریم گفت: یکی از سیاستهای ایران در فروش نفت در دوران بعد از لغو تحریمها، خرید پالایشگاهها و سهام آنها برای تامین امنیت تقاضاست مشروط بر این که پالایشگاههایی که سهام آنها خریداری می شوند، نفت خود را از ایران بخرند.

به گفته وی، البته قرار نیست وزارت نفت اقدام به خرید این پالایشگاهها کند بلکه کارهای کارشناسی و مذاکرات برای خرید آنها از سوی نفت پیگیری می شود و صندوق توسعه ملی در مورد نحوه خریداری اقدام می کند؛ ایران قرار است ورود به این عرصه را در پساتحریم تجربه کند.

وزیر نفت ادامه داد: هیچ‌گاه نفت روی دست ما نمی‌ماند و اگر پالایشگاه داشته باشیم می‌توانیم آن را با قیمت بالاتر به فروش برسانیم.

زنگنه همچنین با تاکید بر این‌که قرار نیست در اجلاس GECF تصمیم‌گیری در مورد مسائل نفتی صورت گیرد، تصریح کرد: در این اجلاس تنها مسائل مطرح می‌شود و تحلیل ارائه می‌شود.

وی درباره تاثیرات ورود آمریکا به بازار‌ صادرات گاز ادامه داد: این‌که تغییر آمریکا به عنوان یک وارد‌کننده LNG به یک صادر‌کننده بزرگ واقعیتی در بازار گاز است واحد‌های LNG ما ۶۰ درصد پیشرفت کرده اما در دو سال و نیم گذشته متوقف شده و باید این واحد را به اتمام برسانیم. وزیر نفت با اشاره به این که هم اکنون یک واحد ال ان جی ١٠ میلیون تنی ناتمام داریم که به دلیل تحریم متوقف شده است، گفت: راه اندازی این طرح نیازمند سالانه ١۵ تا ١۶ میلیارد مترمکعب گاز یعنی حدود ٢ فاز پارس جنوبی است.

وزیر نفت درباره صادرات LNG با تاکید بر این‌که بازارهای منطقه‌ای از نظر قیمت و موقعیت جذاب‌تر هستند، گفت: قرار نیست ما به هر قیمتی گاز صادر کنیم و باید بازگشت قابل قبولی به بازارهای گازی داشته باشیم.

وی همچنین درباره‌ی هدررفت گاز در مصارف داخلی اظهار کرد: شدت مصرف انرژی ما بالاست و باید برای این مساله فکری کنیم، چرا که به گرفتاری‌های جدی در کشور دچار خواهیم شد.

زنگنه با اشاره به این‌که راندمان متوسط نیروگاه‌های ما ۳۴ درصد است، افزود: وزارت نیرو به دنبال بالابردن این راندمان است و اولویت سیاست‌هایی در جهت کاهش شدت انرژی و بهبود بازده حرارتی دستگاه‌ها داشته باشیم که این امر با کارهایی مانند بهبود حمل‌ونقل و کاهش مصرف سرمایه، کامیون، خودرو و مسکن صورت می‌گیرد.

قرار نیست دبیرکلی ایران منفعت خاصی برای ما داشته باشد

وزیر نفت همچنین با تاکید بر این‌که استفاده حداکثری از پروژه‌های جدید نفتی و گازی در شرایط پساتحریم اظهار کرد: دبیر کل این اجلاس نماینده همه اعضاء است و قرار نیست منفعت خاصی از این طریق به ایران برسد.

وی همچنین با اشاره به این‌که قیمت جهانی گاز متاثر از قیمت نفت است به پیچیدگی‌های تعیین قیمت گاز اشاره کرده و افزود: این طور نیست که قیمت گاز مانند قیمت نفت تنها با یک هزینه فاصله حمل‌ونقل محاسبه شود، بلکه دسترسی کشورها به انرژی‌های جایگزین دیگر و مسائل زیست محیطی نیز در این بین اهمیت دارد، بنابراین بازار گاز پیچیدگی‌های خاص خود را دارد.

زنگنه ادامه داد: به همین دلیل نیز با وجود کاهش قیمت نفت، قیمت گاز اگرچه سیر نزولی داشت آنقدر پایین نیامد.

افزایش سهم ایران در بازار گاز

زنگنه در ادامه با اشاره به این که حدود ٧٠ درصد ذخایر گاز، ۴۵ درصد تولید گاز جهان، حدود ٨۵ درصد تجارت گاز به صورت ال ان جی و ۴٠ درصد تجارت گاز به صورت خط لوله در اختیار کشورهای عضو و ناظر جی یی سی اف است، گفت: ایران بیشترین ذخایر گاز جهان را در اختیار دارد و روز به روز سهم ما در بازار داخلی و جهانی افزایش می یابد.

زنگنه با بیان این که هم اکنون نزدیک ٩٠ درصد جمعیت کشور تحت پوشش شبکه های گازرسانی قرار دارد، گفت: براساس برنامه ریزیهای انجام شده در ٢ سال و نیم آینده تولید گاز کشور به بیش از هزار میلیون متر مکعب در روز افزایش می یابد.

وی با اشاره به محدودیتهای ناشی از تحریم در مسیر صادرات گاز ایران گفت: هم اکنون آماده صادرات گاز ایران به عراق هستیم و با اجرایی شدن صادرات گاز به این کشور از دو طریق نفت شهر و بصره در مجموع روزانه بیش از ۵٠ میلیون مترمکعب گاز به عراق صادر خواهد شد.

زنگنه در ادامه بیان تفاوتهای اوپک و جی یی سی اف با اشاره به این که اوپک یک سازمان است اما جی یی سی اف محل گفتگوست، افزود: این دو با هم تفاوتهای بنیادی دارند اما همانطور که بیش از ١٢ سال طول کشید تا اوپک توانست به اثرگذاری در بازار نفت برسد امیدواریم در سالهای آینده جی یی سی اف نیز بتواند در بازار نقش آفرینی کند.

وی با اشاره حضور ٩ رئیس کشور در اجلاس جی یی سی اف امسال اظهار کرد: اجتماع این تعداد روسای کشور و گفتگو و همکاری فنی اعضای اجلاس در خصوص تولید و تبدیلات گاز می تواند در نوع خود بسیار حائز اهمیت باشد.

زنگنه با بیان این که ایران تنها کشوری در منطقه است که گاز مازاد برای اختصاص به صادرات و صنایع در اختیار دارد، گفت: اگرچه قطر نیز از منابع گازی بسیاری برخوردار است اما عمده گاز این کشور تخصیص داده شده است و تعهداتش اشباع است.

وزیر نفت یادآور شد: به جز قطر بقیه کشورهای اطراف خلیج فارس مصرف کننده گاز هستند و ایران می تواند به هاب بزرگ منطقه در صادرات و واردات گاز تبدیل شود.

زنگنه در ادامه به فازهای پارس جنوبی اشاره کرد و افزود: فازهای ١۵ و ١۶ پارس جنوبی آماده افتتاح رسمی است و فاز ١٧ را نیز تا پایان سال نهایی می کنیم.

وی تصریح کرد: برنامه ما این است که به جز فاز ١۴ باقی فازهای پارس جنوبی تا پایان این دولت به بهره برداری برسند و به این ترتیب ظرفیت تولید گاز ایران به بیش از یک میلیارد مترمکعب در روز افزایش یابد.

وزیر نفت دراین باره که دیپلماسی گازی ایران در جی یی سی اف چیست و چه سیاستی را دنبال می کند گفت: دیپلماسی گازی ایران در مجمع کشورهای صادرکننده گاز تدوین نمی شود بلکه در داخل کشور تهیه می شود و در آن راستا ایران اهداف خود را در این مجمع پیگیری می کند.

هیچ‌گاه انگیزه‌ای برای فروش نفت به آمریکا نداشته‌ایم

وزیر نفت درباره خرید نفت از سوی مشتریان سنتی ایران در اروپا و آسیا پس از لغو تحریمها نیز اظهار کرد: سیاست ایران، بازگشت به فروش نفت به مشتریان سنتی به میزان قبل از اعمال تحریمهاست و پس از تحریمها قطعا بازار آسیا به دلیل نزدیکی برای ایران در اولویت خواهد بود.

زنگنه با بیان این که ارتباط ما با مشتریان سنتی نفت ایران دوسویه خواهد بود، تصریح کرد: در صورت افزایش دریافت بیشتر نفت از سوی مشتریان سنتی، ایران نیز در اقدامی دوسویه، خرید برخی کالاها و تجهیزات و یا استفاده از توانمندی آن کشورها را در دستور کار قرار می دهد.

وی گفت: ایران هیچگاه انگیزه ای برای فروش نفت به آمریکا نداشته است.

به گفته زنگنه، ۴٠ درصد نفت ایران پیش از تحریمها به بازار اروپا و ۶٠ درصد آن به بازار آسیا صادر می شده است.

روال GECF تمدید کار دبیرکل قبلی است

وزیر نفت درباره احتمال تمدید دبیرکلی محمدحسین عادلی در مجمع کشورهای صادرکننده گاز گفت: روال این گونه است که درباره ادامه خدمت دبیرکل، نظر مثبت وی را جویا می شوند و در صورت موافقت، دبیرکلی ادامه می یابد در غیراینصورت درباره کاندیدای جدید صحبت خواهد شد؛ در این زمینه باید تا روز برگزاری اجلاس صبر کرد.

زنگنه در خصوص کاهش قیمت گاز در بازار بیان کرد: قیمت گاز همواره متاثر از قیمت نفت است ضمن این که بازار گاز پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و قیمت گاز در بازارهای مختلف، متفاوت است.

وی در پاسخ به این که آیا دستیابی به ١٠ درصد از تجارت بازارهای جهانی گاز به عنوان یکی از اهداف ایران، قابل تحقق است یا خیر، با اشاره به این که این هدف به ١٢ سال پیش مربوط می شود، ادامه داد: در حال حاضر ما برای دستیابی و اشباع بازارهای منطقه تلاش می کنیم و در صدد هستیم به صادرات ال ان جی نیز ورود کنیم که در این زمینه به سرمایه گذاری خارجی نیاز داریم و بدون حضور سرمایه گذاران خارجی به دلیل نیاز به هزینه های بالا مشکلات زیادی ایجاد خواهد شد.

اقدام به صادرات گاز، مهم‌تر از قیمت صادراتی است

زنگنه در پاسخ به سوالی در خصوص برنامه ایران برای صادرات گاز به اروپا توضیح داد: هر تجارتی بین کشورها، منجر به ایجاد صلح بین طرفین می شود، اما باید توجه داشت در معاملات نباید صرفا به یک کشور وابسته بود و باید همواره بازارهای مختلف را مدنظر داشته باشیم؛ اقدامی که در قالب اقتصاد مقاومتی نیز دنبال می کنیم.

وی ضمن تاکید بر اهمیت موضوع صادرات گاز و تفاوت آن با بازارهای دیگر صادراتی، خواستار توجه بیشتر اصحاب رسانه به این موضوع اساسی شد و افزود: انجام صادرات گاز به خودی خود بسیار حائز اهمیت است زیرا قیمت صادراتی در فاصله زمانی کوتاه یا متوسطی اصلاح می شود و از این رو، اصل اقدام به صادرات از قیمت شروع به صادرات بسیار مهمتر و تعیین کننده تر است.

وزیر نفت در پاسخ به این که آیا قرار است در حاشیه اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز، با کشورهای روسیه و ترکمنستان برای صادرات گاز به اروپا مذاکراتی انجام شود، تصریح کرد: در حوزه اقتصاد جهانی، حرف زمانی عملی می شود که با پشتوانه قدرت مطرح شود زیرا مذاکره ای که قدرت واقعی در پشت آن نباشد، تنها صحبتی دوستانه به حساب می آید.

وی افزود: بنابراین زمانی می توانیم در خصوص صادرات گاز به اروپا با دیگر کشورهای صادرکننده گاز مذاکره کنیم که عرضه قابل قبولی داشته باشیم، در غیر این صورت این مذاکرات جدی گرفته نمی شود.

روسیه برای دبیرکلی GECF کاندیدایی ندارد

زنگنه درباره رقابت ایران و روسیه برای احراز پست دبیرکلی جی یی سی اف در اجلاس تهران گفت: روسیه، کاندیدایی برای دبیرکلی معرفی نکرده است.

وی درباره این که ایران تا چه میزان در جهت تحقق شعار امسال جی یی سی اف با محوریت “گاز و توسعه پایدار” حرکت کرده است و چه برنامه ای در این زمینه دارد، اعلام کرد: ایران در بین کشورهای عضو جی یی سی اف، تنها کشوری است که سهم گاز در سبد انرژی آن بالاست به طوریکه هم اکنون نزدیک ٩٠ درصد جمعیت کشور تحت پوشش شبکه گازرسانی قرار گرفته اند و طی ٢ سال آینده در سبد انرژی خود از سوخت مایع به جز در حمل و نقل استفاده نخواهیم کرد.

زنگنه با بیان این که هم اکنون ٢٠ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در اختیار خودروها قرار می گیرد، ادامه داد: ظرف سال آینده این رقم افزایش می یابد؛ ضمن این که برنامه های زیادی نیز برای استفاده از گازهای همراه نفت با بهره مندی از تاسیسات FLNG داریم و بر اساس برنامه ریزیها، گازهای فلر با قیمتی مناسب و نزدیک به صفر در اختیار بخش خصوصی قرار می گیرد.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص برنامه شرکت ملی نفت ایران برای تهیه کشتیهای حمل ال ان جی گفت: این موضوع صحت ندارد و ما هم اکنون در تلاشیم با حضور سرمایه گذاران خارجی، واحدهای ال ان جی را تکمیل کنیم.

زنگنه درباره توسعه بخش گاز در پساتحریم و برنامه های وزارت نفت برای جذب سرمایه گذاران در این حوزه عنوان کرد: توسعه میدانهای گازی مشترک، اولویت وزارت نفت در پساتحریم است به طوریکه هم اکنون در میدان گازی پارس جنوبی تنها فاز ١١ تعیین تکلیف نشده است.

وزیر نفت با بیان این که توسعه میدان گازی مشترک فرزاد نیز در اولویت است، ادامه داد: توسعه میدانهای مستقل در اولویتهای بعدی وزارت نفت قرار دارد.

 

۰۷:۴۸:۲۴ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «یوکیا آمانو»، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بامداد چهارشنبه با بیان اینکه این نهاد نظارتی سازمان‌ ملل در حال نهایی کردن گزارش مربوط به موضوع ادعایی «ابعاد نظامی احتمالی» (PMD) برنامه هسته‌ای ایران است وعده داد این گزارش «واقع‌گرا، عینی و بی‌طرف» خواهد بود.

آمانو که در هفتادمین نشست عادی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک سخنرانی می‌کرد گفت: «از زمانی که برای آخرین بار افتخار داشتم مجمع عمومی را خطاب قرار دهم، تحولات مهمی درباره موضوع هسته ای ایران اتفاق افتاده است.»

مدیر کل آژانس اضافه کرد رخدادهای مهمی در زمینه اجرای پادمان‌های این نهاد نظارتی سازمان ملل متحد در ایران به وقوع پیوست.

آمانو اضافه کرد: «همان‌طور که گفتم در ماه جولای ایران و ۱+۵ بر سر برنامه مشترک اقدام به توافق رسیدند. شورای امنیت از آژانس خواست راستی‌آزمایی و نظارت بر تعهدات ایران در سند برجام را بر عهده بگیرد و شورای حکام ما مجوز این کار را به ما داد.»

مدیر کل آژانس همچنین خاطر نشان کرد ایران اضافه بر «توافق پادمانی» با آژانس، پروتکل الحاقی را هم اجرا خواهد کرد.

وی درباره پروتکل الحاقی گفت: «این، ابزاری قوی برای راستی‌آزمایی است که به آژانس دسترسی‌های بیشتری به اطلاعات و اماکن ایران می‌دهد.»

آمانو سپس به اختیارات بازرسی‌های فراپروتکلی اعطا شده به آژانس تحت برجام پرداخت. وی با بیان اینکه ایران با اجرای برخی اقدامات شفاف‌ساز اضافی هم موافقت کرده تصریح کرد این اقدامات فراتر از پروتکل الحاقی هستند و به آژانس در درک بهتر فعالیت‌های هسته‌ای ایران کمک خواهد کرد.

مدیر کل آژانس در ادامه گفت: «من، علاوه بر این، در ماه جولای نقشه‌راهی با ایران برای روشن کردن ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای این کشور تا پایان سال جاری امضا کردم. فعالیت‌های مشخص‌شده در نقشه‌راه تا تاریخ هدفگذاری‌شده ۱۵ اکتبر کامل شدند.»

آمانو افزود: «اکنون در حال نهایی کردن تحلیل‌مان از اطلاعاتی که در اختیار داریم هستیم. من ارزیابی نهایی درباره تمامی موضوعات حال و گذشته را تا ۱۵ دسامبر به شورای حکام ارائه می‌کنم. گزارش من، واقعیت‌محور، عینی و بی‌طرف خواهد بود. کشورهای عضو ما، پاسخ مناسب را تعیین خواهند کرد.»

مدیر کل آژانس با بیان اینکه کارهای زیادی برای انجام مانده گفت: «ولی معتقدم که پیشرفت‌های قابل توجه حاصل شده در موضوع هسته‌ای ایران، نشان‌دهنده موفقیتی واقعی برای دیپلماسی است. این نشان می‌دهد که حتی موضوعات پیچیده و چالشی را می‌توان در صورت پایبندی همه طرفین به گفت‌وگو، به نحو موثری از میان برداشت – گفت‌وگو نه برای گفت‌وگو، بلکه گفت‌وگویی برای دست‌یابی به نتایج.

 

۰۷:۴۷:۰۵ گروه بورس، زهرا رحیمی: شاخص کل بورس تهران پس از ثبت بازدهی‌های اندک در ۶ روز متوالی کاری، روز گذشته قرمزپوش شد و افت ۹۴ واحدی (معادل ۱۵/ ۰ درصد) را ثبت کرد و در‌صدد باز گرفتن بازدهی چند روز اخیر خود برآمد تا به این ترتیب بازدهی بورس تهران از ابتدای سال تا‌کنون به کمتر از ۸/ ۰ درصد برسد.

کارشناسان یکی از دلایل اصلی رکود و ریزش قیمتی در بورس تهران را به افت قیمت‌ها در بازار‌های جهانی نسبت می‌دهند و معتقدند که وضعیت اکثر صنایع وابسته به بازارهای جهانی در شرایط کنونی وضعیت نامناسبی است. یکی از گروه‌های وابسته به بحث قیمت‌های جهانی، گروه فلزات اساسی است. شرکت‌های زیر‌مجموعه این گروه در سال جاری تحت تاثیر افت قیمت در بازار‌های جهانی و همچنین ضعف تقاضا در بازار داخلی، عمدتا با تعدیل منفی همراه بودند به همین دلیل کارشناسان معتقدند با فرض ثبات قیمت‌های کنونی دربازارهای جهانی، انتظار تعدیل منفی دیگری نمی‌رود اما اگر روند افت قیمت‌های جهانی تشدید شود، پیش‌بینی می‌شود این شرکت‌ها در سال آینده به اتفاق زیان‌ده باشند. هر چند نزدیک شدن قیمت این سهم‌ها به ارزش ذاتی مانعی از ریزش‌های بیشتر قیمتی است. در جریان معاملات دیروز از بین ۳۴ صنعت فعال بورسی شاخص ۱۳ صنعت با رشد و شاخص ۲۱ صنعت با افت قیمت مواجه شدند. دو صنعت استخراج زغال سنگ و ابزار پزشکی رتبه‌های نخست پربازده ترین صنایع بازار دیروزرا به خود اختصاص دادند در مقابل دو گروه زراعت و قند و شکر، زیان‌ده‌ترین گروه‌ها در بازار دیروز بودند. بیشترین حجم و ارزش معاملات را روز گذشته گروه بانکی در اختیار داشت. پس از گروه بانکی، خودرویی‌ها بیشترین حجم و محصولات شیمیایی بیشترین ارزش معاملات را در اختیار داشتند.

سایه سنگین بازارهای جهانی بر بورس

شاخص گروه فلزات اساسی همزمان با ثبات قیمت‌ها در بازار‌های جهانی، وارد مسیر صعودی با شیب ملایمی شده بود، اما با شروع دوباره افت قیمت‌ها در بازار پایه شاخص این گروه بار دیگر کام سهامداران خود را تلخ کرد. در مورد وضعیت گروه فلزات اساسی، مهرزاد منتظری مدیرتحلیل کارگزاری اقتصاد بیدار گفت: سهم‌های این گروه عملا تعدیل منفی‌های عمده خود را در سال جاری رقم زده‌اند و احتمال تعدیل منفی دیگری نمی‌رود اما اگر شرایط افت قیمت‌ها در بازار‌های جهانی تشدید شود و در مقابل افت در بازارهای جهانی، نرخ برابری دلار- ریال و نظام تعرفه‌ای کشور حفظ شود، می‌توان گفت عمده شرکت‌های این صنعت در سال ۹۵ زیان‌ده خواهند
شد.

منتظری افزود: در شرایط فعلی اقتصاد دنیا و ایران، صنعت فلزات اساسی در کنار صنایع معدنی که زمانی نقطه قوت بورس بود، به کم‌طرفدار‌ترین صنایع بازار سهام تبدیل شده است. این کارشناس بازار سهام افزود: با این همه به نظر نمی‌رسد شاهد تداوم نزول قیمت سهام این شرکت‌ها باشیم؛ چرا‌که به نظر می‌رسد قیمت اکثر سهم‌های این گروه نزدیک به قیمت‌های دفتری و زیر ارزش جایگزینی رسیده است به همین دلیل محتمل‌ترین سناریو برای سهام این گروه این است که بسیار کم حجم معامله شوند و در یک بازه زمانی در چشم بازار نباشند. در جریان معاملات دیروز، شاخص گروه فلزات اساسی افت ۰۲/ ۰ درصدی را ثبت کرد و به این ترتیب افت نماگر این گروه از ابتدای سال تا کنون به ۲/ ۳۸ درصد رسید. در همین راستا نیز اکثر نمادهای زیر‌مجموعه این گروه با افت قیمتی همراه شدند. دیروز در این گروه «وتوکا» بیشترین رشد قیمت و «فلوله» بیشترین افت قیمت را رقم زدند. «وتوکا» نیز بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشت.

در تحولات پیرامون این گروه شرکت فولاد خراسان از تعدیل منفی ۵۷ درصدی سود هر سهم سال مالی اسفند ۹۴ خود خبر داد. این شرکت در گزارش عملکرد ۶ ماهه خود، سود ۲۱۸ ریالی هر سهم در گزارش سه ماهه (که در اولین پیش‌بینی ۳۱۲ ریال بود) را به ۹۳ ریال کاهش داد. این شرکت در گزارش شفاف‌سازی خود،کاهش نرخ‌های فروش شمش و آهن اسفنجی را به دلیل رکود در بازار‌های داخلی و خارجی را دلیل اول تعدیل منفی خود اعلام کرد. دلیل دوم این تعدیل منفی، کاهش مقدار تولید پیش‌بینی شده و به تبع آن کاهش مقدار فروش محصولات این شرکت بوده است.

قرمزپوشی یکپارچه لیزینگی‌ها

یکی از گروه‌هایی که در بازار رکودی روزهای گذشته، با افت‌های شدیدی همراه شده بود، گروه واسطه‌گری مالی بود. سهامداران شرکت‌های لیزینگی در پی وام ۲۵ میلیون تومانی خودرو با سود ۱۶ درصدی در صف فروش حاضر شدند و افت قیمت‌ها در شرکت‌های این گروه را شدت بخشیدند. این امر در شرایطی محقق شد که کارشناسان معتقد بودند به دلیل محدودیت وام ۱۶ درصدی خودرو و هم چنین رایزنی‌های صورت گرفته در مورد اعطای بخش وصول مطالبات خودروساز‌ها به شرکت‌های لیزینگ،این وام برای لیزینگی‌ها تهدید بلند مدتی به شمار نمی‌رود.

به هر ترتیب به نظر می‌رسد این شرکت‌ها در شرایط کنونی به دلیل پایان یافتن وام مزبور به روند پیشین خود بازگردند. در معاملات روز گذشته گروه واسطه گری مالی، «ولساپا» که روز شنبه و یکشنبه هفته جاری با رشد قیمتی مواجه بود، دیروز افت ۳۸/ ۲ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رساند و بیشترین افت قیمت را در گروه سایر واسطه گری‌های مالی رقم زد. در مقابل «ولیز» کمترین افت قیمتی بین هم گروهی‌های خود را تجربه کرد. «ولساپا» همچنین بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشت.

سیمانی‌ها چشم انتظار رونق بخش ساخت و ساز

شاخص گروه سیمانی همچون گروه فلزات اساسی و گروه لیزینگی در بازار دیروز قرمزپوش بود. نماگر این گروه با ثبت افت ۱۳/ ۰ درصدی در کارنامه خود زیان سهامداران این گروه از ابتدای سال تا‌کنون را به ۲۸ درصد رساند. غلبه عرضه بر تقاضای سهام و نگرانی سهامداران،روز گذشته در معاملات گروه سیمانی به شدت مشهود بود به‌طوری که به جز دو نماد «ساروم» و «سفارس» سایر نمادهای معامله شده در این گروه با افت قیمتی مواجه شدند. در مقابل «سبهان» بیشترین افت قیمت بین هم‌گروه‌های خود را در اختیار داشت. «سرود» بیشترین حجم و ارزش معاملات این گروه را به نام خود ثبت کرد. کارشناسان وضعیت آتی شرکت‌های سیمانی را با توجه به سهم کم صادرات این محصول و همچنین موانع موجود بر سر راه آن (افزایش تعرفه و ناآرامی‌ها در عراق) تنها در گرو تحرک بخش ساخت‌وساز می‌دانند.

رشد ۱۸ درصدی «بالبر» در ۶ روز معاملاتی اخیر

نماگر گروه دستگاه برقی روز گذشته افت ۰۲/ ۰ درصدی را به نام خود ثبت کرد. «بالبر» بیشترین رشد قیمتی و بکام بیشترین افت قیمتی را رقم زد. «بالبر» در ۶ روز معاملاتی اخیر، بدون وقفه سبزپوش بود. قیمت این سهم از ۲۰۶۵ ریال در ۱۸ آبان به ۲۴۲۸ ریال رسیده است (معادل حدود ۱۸ درصد رشد). «بکام» بیشترین حجم معاملات و «بترانس» بیشترین ارزش معاملات را بین هم‌گروهی‌های خود رقم زد. «بکام» که از زمان بازگشایی خود در ۱۷ آبان در مسیر رشد قیمتی حرکت می‌کرد، روز گذشته همانند روز دوشنبه با نوسان منفی به کار خود پایان داد.

«حفارس» و «حکشتی» در مسیر اصلاح قیمتی

شاخص گروه حمل‌ونقل‌ روز گذشته،افت ۱۴/ ۰ درصدی را ثبت کرد و به این ترتیب رشد شاخص در هفت روز معاملاتی اخیر به ۱/ ۲ درصد محدود شد. در جریان معاملات دیروز گروه حمل‌ونقل‌، «حتوکا» بیشترین رشد قیمتی و «حفارس» بیشترین رشد قیمتی را به خود اختصاص دادند. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز در اختیار نماد «حتاید» بود. این نماد در نهایت رشد ۹/ ۲ درصدی را رقم زد. «حکشتی» افت ۲۶/ ۰ درصدی را در کارنامه خود به جا گذاشت. بررسی معاملات این نماد حاکی از تحرک حقیقی‌ها در معاملات این سهم است به‌طوری که بیش از ۸۴ درصد از خرید و بیش از ۷۸ درصد از فروش آن توسط این معامله‌گران صورت گرفته است. کارشناسان افت قیمت در دو نماد «حفارس» و «حکشتی» که بازدهی چشمگیری از ابتدای سال‌ تا‌کنون را در مقایسه با سایر سهم‌ها تجربه کرده‌اند، به دلیل اصلاح قیمتی عنوان می‌کنند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/963967/#ixzz3roUl11Ps

 

۰۷:۴۶:۳۱ دنیای اقتصاد: مرکز آمار آخرین گزارش خود از وضعیت نیروی کار ایران در تابستان سال‌جاری را منتشر کرد. این گزارش، نشان می‌دهد در تابستان سال‌جاری برای ششمین فصل متوالی، نسبت مشارکت اقتصادی در کشور بالا رفته است که به معنای افزایش عرضه نیروی کار طی این مدت است.

از سوی دیگر، طبق این آمار در تابستان سال‌جاری به تعداد شاغلان موجود در اقتصاد ایران حدود ۹۰۴ هزار نفر افزوده شده است که بخش عمده آن یعنی ۵۴۲ هزار نفر در تابستان سال‌جاری اضافه شده است. امری که در تضاد با روند رکودی اقتصاد ایران در فصول اخیر قرار دارد. نکته قابل‌توجه این است که در پدیده نادری، از این تعداد افزایش شغل، حدود ۴۹۴ هزار نفر مربوط به نیروی کار زن و حدود ۴۱۰ هزار نفر مربوط به نیروی کار مرد بوده است. این پدیده در صورت تداوم، می‌تواند به بهبود شکاف بزرگ جنسیتی موجود در بازار کار کشور منجر شود.

۶ فصل افزایش متوالی نسبت مشارکت

مرکز آمار ایران تازه‌ترین گزارش از وضعیت بازار کار و متغیرهای اشتغال و بیکاری را برای تابستان ۱۳۹۴ منتشر کرد. این گزارش حاکی از این است که در این مقطع زمانی از حدود ۶۴ میلیون و ۶۰۰ هزار نفری که در کشور بالای ۱۰ سال سن داشتند، حدود ۹/ ۳۸ درصد آنان در زمره «نیروی کار» قرار گرفته بودند، به این معنا که یا «شاغل» بودند یا «بیکار» و جزء بخش دیگر جمعیت یعنی «جمعیت غیرفعال»، قرار نگرفته‌اند. در ادبیات اقتصادی مربوط به بازار کار، ابتدا جمعیت در دو بخش «فعال» و «غیرفعال» تقسیم‌بندی می‌شود و نیروی کار، صرفا از سوی جمعیت فعال کشور عرضه می‌شود. به‌عنوان مثال، این آمار جدید نشان می‌دهد از بین ۶۴٫۶ میلیون افراد دارای سن ۱۰ سال و بیشتر در کشور، حدود ۱/ ۲۵ میلیون نفر از آنها «فعال» بوده‌اند در حالی که بخش بزرگی از این جمعیت یعنی تعداد ۵/ ۳۹ میلیون نفر از جمعیت در سن کار ایران، «غیرفعال» بوده‌اند. یکی از شاخص‌های مهم بازار کار، از نسبت همین دو عدد یعنی «جمعیت فعال» به «جمعیت در سن کار» استخراج می‌شود و «نرخ مشارکت اقتصادی» نام دارد. این نرخ، به‌صورت کلی و ساده نشان می‌دهد از کل جمعیت انسانی در سن کار موجود در یک کشور، چه تعداد از آن به شکل «پتانسیل» یا «ظرفیت» نیروی کار درآمده و قابلیت و قصد اشتغال را دارد.

بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمار، در تابستان سال‌جاری این نسبت به ۹/ ۳۸ درصد رسیده است که تداوم روند افزایشی آغاز شده از بهار سال ۱۳۹۳ را نشان می‌دهد. با پایان یافتن زمستان دو سال پیش، شاخص نرخ مشارکت اقتصادی در بازار کار کشور روی به افزایش گذاشته و بر اساس آمارها، پس از گذشت ۶ فصل همچنان به روند صعودی خود ادامه داده است. در زمستان سال ۱۳۹۲ نرخ مشارکت اقتصادی کل کشور حدود ۴/ ۳۵ درصد بود و اکنون بر حسب آخرین آمار، تقریبا ۵/ ۳ درصد افزایش یافته است که در صورتی که این افزایش عرضه از سوی تقاضا در بازار کار (که با رشد اقتصادی اشتغال‌زا ایجاد می‌شود) جبران می‌شد، می‌توانست اتفاق بسیار خوبی برای اقتصاد کشور به شمار بیاید.

ولی با توجه به نوع سیاست‌گذاری رشد دهه‌های گذشته (که به‌صورت غیراشتغال‌زا بوده) و از بین رفتن همین رشد ناکارآ هم به خاطر تحریم، عرضه صورت گرفته در بازار کار کشور طی سال‌های گذشته عمدتا بدون تلاقی با تقاضا، پس از مدتی از بازار کار خارج شده است. به‌عنوان مثال، آمارها نشان می‌دهد بیش از ۳ میلیون نفر از جمعیت فارغ‌التحصیل دانشگاهی کشور، در جمعیت غیرفعال به سر می‌برند و با انصراف از جست‌وجوی شغل، حتی در جمعیت بیکار هم دسته‌بندی نمی‌شوند. توجه به چنین جزئیاتی، می‌تواند ابعادی از بحران اشتغال در کشور که میراثی از روند ۱۰ سال اخیر است، روشن سازد.

نرخ بیکاری: از ۱۱ تا ۴۲ درصد

با توجه به تعاریف گفته شده، روشن می‌شود که چرا نرخ بیکاری در ایران تا حدودی پایین و غیرواقعی به نظر می‌رسد. گزارش جدید مرکز آمار گویای این است که در تابستان نرخ بیکاری اندکی افزایش یافته و از ۸/ ۱۰ درصد به ۹/ ۱۰ درصد رسیده است که اگر چه بیکاری یک رقمی نیست، اما در مقایسه با ابعاد رکود فعلی اقتصاد ایران نسبت پایینی به شمار می‌رود. علت این موضوع، تا حدودی به شیوه‌های آمارگیری رایج در کشور و ضعف سیستم‌های اطلاعات و جمع‌آوری داده‌ها بازمی‌گردد، اما بخشی از این موضوع هم، به‌دلیل این است که نرخ مشارکت اقتصادی در ایران بسیار پایین است و به‌خصوص برای نیمی از جمعیت یعنی «زنان»، ایران یکی از پایین‌ترین نرخ‌های مشارکت را دارد و آخرین آمار هم نسبت مشارکت اقتصادی زنان در نیروی کار را معادل ۸/ ۱۳ درصد تعیین کرده است. حال آنکه این نسبت برای مردان در تابستان سال‌جاری معادل ۲/ ۶۴ درصد بوده است.

به‌عنوان مثال طبق آمارهای جهانی، ایران یکی از کمترین نرخ‌های مشارکت اقتصادی زنان را دارد. پایین بودن نرخ مشارکت اقتصادی، باعث می‌شود نیروی کار تعداد کمتری از اندازه بالقوه خود پیدا کند و در نتیجه، نرخ بیکاری نیز متناسب با این امر کمتر شود. به‌عنوان مثال، اگر قرار بود نرخ مشارکت اقتصادی ایران متناسب با میزان معمول خود در جهان یعنی حوالی ۶۰ درصد می‌بود، از جمعیت بالای ۱۰ سال کشور ۸/ ۳۸ میلیون نفر از آنان در جمعیت فعال قرار می‌گرفت. در حالی که در آن صورت و با سطح اشتغال فعلی یعنی ۴/ ۲۲ میلیون نفر شاغل، تعداد بیکاران بسیار بیشتر از مقدار فعلی «محاسبه» می‌شد.در شرایط کنونی و با نرخ مشارکت اقتصادی ۹/ ۳۸ درصدی، تعداد کل جمعیت فعال کشور ۱/ ۲۵ میلیون نفر است که با توجه به تعداد شاغلان، منجر به این می‌شود که آمار بیکاران حدود ۷/ ۲ میلیون نفر باشد. در حالی که اگر نرخ مشارکت اقتصادی در ایران نیز قرار بود به سطح رایج و متوسط جهانی یعنی ۶۰ درصد برسد، با حفظ این تعداد اشتغال تعداد بیکاران حدود ۳/ ۱۶ میلیون نفر می‌شد که جمعیت عظیمی را در بر می‌گرفت و موجب می‌شد که نرخ بیکاری به حدود ۴۲ درصد برسد. بنابراین، پایین بودن ظاهری نرخ بیکاری، تا حدودی به شیوه‌های آمارگیری بازمی‌گردد و از آن مهم‌تر، از نسبت پایین نرخ مشارکت اقتصادی در ایران ناشی می‌شود.

افزایش ۹۰۰ هزار نفری شاغلان؟

اما آمار ارائه شده، یک نکته بحث‌برانگیز نیز دارد که به تعداد شاغلان موجود در اقتصاد ایران بازمی‌گردد. طبق این آمار، در تابستان سال‌جاری تعداد شاغلان موجود در کشور حدود ۲۲ میلیون و ۴۰۴ هزار نفر بوده است که نسبت به رقم مشابه تابستان سال گذشته، حدود ۹۰۴ هزار نفر بیشتر شده است. نکته قابل‌توجه این است که از این تعداد افزایش، حدود ۵۴۲ هزار نفر از آن مربوط به تابستان سال‌جاری بوده است.این امر در تناقض با روند رکودی اخیر اقتصاد ایران است که از پاییز سال گذشته به تدریج با کاهش قیمت نفت و تعویق زمان انتظاری برای توافق نهایی هسته‌ای آغاز شد و با رکود تقاضا در نیمه نخست سال‌جاری، شدت گرفت. در این شرایط، اغلب شرکت‌ها با مشکلات عدیده‌ای در فروش، تنظیم سرمایه در گردش و سرمایه‌گذاری مواجه بوده‌اند و در نتیجه، آغاز به کار شرکت‌های جدید با نیروهای تازه یا افزایش نیروهای فعلی بنگاه‌ها به‌خصوص در تابستان سال‌جاری، امری عجیب به نظر می‌رسد.

به هر حال، طبق آخرین آمار مرکز آمار، از شاغلان افزوده شده به اقتصاد ایران طی تابستان سال‌جاری، ۴۱۰ هزار نفر مربوط به نیروی کار مرد و حدود ۴۹۴ هزار نفر مربوط به نیروی کار زن بوده است؛ امری که در صورت تداوم، می‌تواند به بهبود شکاف جنسیتی بزرگ موجود در اقتصاد ایران، بهبود ببخشد. طبق آمارها، در ایران حدود ۸/ ۱۸ میلیون شاغل مرد و حدود ۶/ ۳ میلیون نفر شاغل زن وجود داشته است که ناترازی نسبتا شدیدی را نشان می‌دهد. در صورتی که این آمار قابل اتکا باشد، می‌تواند تا حدودی امیدواری‌هایی را برای اصلاح این شکاف ایجاد کند. هر چند، تفسیر این آمار می‌تواند این باشد که به‌دلیل شرایط رکودی موجود در اقتصاد و عرضه شدید نیروی کار، اشتغال‌زایی ایجاد شده به سمت شغل‌های با درآمد کم رفته است و به‌دلیل پایین‌تر بودن درآمد زنان، بنگاه‌ها به سمت جذب بیشتر نیروی کار زن پیش رفته‌اند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/964040/#ixzz3roUNSb1Q

 

۰۷:۴۵:۲۴ گروه خودرو: خودروسازان کشور در حالی به‌واسطه تسهیلات ۲۵ میلیونی، میلیاردها تومان به خزانه خود وارد کردند که خود مسوول نهایی وصول چک‌های مشتریان بوده و اتفاقا از همین حالا نگران این مساله هستند.

 

اگر نگاهی به سازوکار تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی بیندازیم، متوجه می‌شویم که روال کار به این شکل است که خودروسازان اسناد فروش تسهیلاتی خود را نزد بانک مرکزی می‌برند و این بانک با تنزیل اسناد موردنظر، بابت چک‌های مشتریان، ضمانت‌نامه از خودروسازها دریافت می‌کند. به‌عبارت بهتر، خودروسازان باید به‌نوعی بابت وصول چک‌هایی که از مشتریان دریافت کرده‌اند، به بانک مرکزی ضمانت بدهند. به گفته کارشناسان، این ضمانت می‌تواند در قالب وثایق یا چک و سفته باشد، به نحوی که ممکن است بانک مرکزی به تعداد و مبلغ چک‌هایی که از خودروسازان دریافت و تنزیل می‌کند، چک یا سفته یا وثایقی از این دست را نیز از شرکت‌های خودروساز به‌عنوان ضمانت بگیرد.

اگر این اتفاق رخ بدهد، سیستم بانکی می‌تواند در عوض پاس نشدن هر یک از چک‌های مشتریان، چک یا سفته یا هر ضمانت دیگری را که از خودروساز دریافت کرده، به اجرا گذاشته و از این راه پول خود را وصول کند. با این حساب، اگر به هر دلیلی چک‌های مشتریان پاس نشود، این خودروسازان هستند که باید پاسخگو بوده و دردسر وصول چک‌های موردنظر را به جان بخرند. از طرفی، سیستم بانکی عملا این اجازه را خواهد داشت که در عوض چک‌های پاس نشده، از حساب خودروسازان برداشت کند و در این شرایط، این خودروسازان هستند که باید به هر نحو ممکن، چک‌های برگشتی احتمالی را به پول تبدیل کنند. به اعتقاد کارشناسان، با این سازوکاری که برای تسهیلات خودرو پیاده شد، عملا کار بانک‌ها بر گردن خودروسازها افتاد و وصول نشدن چک‌های مشتریان، بیشتر شرکت‌های خودروساز را درگیر خواهد کرد نه سیستم بانکی را.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/964032/#ixzz3roUHPWU5

 

۰۷:۴۴:۵۰ محمدحسین بابالو: معاملات روز گذشته محصولات پتروشیمی در بورس کالا تا حدودی رونق از دست رفته را به بازار بازگرداند ولی هنوز عرضه‌های جذاب پیشین در بازار کم است و خریداران به تنوع عرضه‌های بیشتری نیاز دارند. با توجه به افزایش نسبی حجم معامله‌های پلیمرها در بورس کالا که به گام اول خروج از رکود تعبیر شد، ‌اعلام افزایشی قیمت‌های پایه و انتظار بازگشت ثبات به قیمت‌ها در کنار خودنمایی مجدد تقاضا می‌تواند گام دوم خروج از رکود تعبیر شود، بنابراین به افزایش حجم عرضه‌ها برای برخی گریدهای خاص نیاز داریم. در هر صورت بازگشت خریداران به رینگ پتروشیمی بورس کالا با وجود نیاز به عرضه‌های بیشتر مهم‌ترین‌ واقعیت این روزهای بورس کالا به حساب می‌آید که باعث شد حجم معامله در روز گذشته به بیشتر از ۴۰ هزار تن در تالار برسد.

در روز گذشته و بر اساس اطلاعیه عرضه، شاهد عرضه بیش از ۵۰ هزار تن انواع محصولات پلیمری بودیم که پس از افزایش نسبی قیمت‌های پایه و کاهش قیمت‌های SBR و PVC اولین عرضه مهم تلقی می‌شود. در نگاه اول باید منتظر معاملات جذابی در تالار پتروشیمی بورس کالا باشیم، ولی کاهش نسبی عرضه‌های جذاب یا کالاهایی که در گذشته مورد توجه بازار قرار داشتند، باعث شد که از جذابیت معاملات کاسته شود. از سوی دیگر عدم عرضه پلی‌استایرن‌های پتروشیمی تبریز را می‌توان مهم‌ترین‌ عقب‌نشینی عرضه‌کنندگان در بازار داخلی به‌شمار آورد.

نکته مهم درخصوص عرضه‌های روز گذشته را باید افت عرضه‌های جذاب دانست زیرا به جز گریدهای خاصی همچون پلی‌پروپیلن‌های نساجی، PVC یا ۰۲۰۹ امیرکبیر یا انواع OFF گرید تقریبا کالای جذابی در لیست عرضه‌ها دیده نشده که می‌تواند باز هم سیگنالی برای تضعیف معاملات در بورس کالا به‌شمار بیاید. نیاز به عرضه‌های بیشتر همچون برای پلی‌اتیلن ترفتالات بطری یا پلی‌پروپیلن‌های نساجی و PVC را باید جدی گرفت.

متاسفانه چند هفته است که بر‌خلاف گذشته حجم معامله‌گریدهای سنگین یا تزریقی کاهش یافته البته عقب‌نشینی عرضه‌ها را باید در این زمینه جدی گرفت. این شرایط دو دلیل اصلی می‌تواند داشته باشد: اول بالابودن موجودی انبارها در بازار داخلی که جذابیت خرید از بورس کالا را محدود می‌سازد و دوم کاهش تقاضای موثر در صنایع پایین‌دستی است. به نظر می‌رسد با ورود به روزهای سرد سال حجم تولید کالاهایی همچون لوله‌های انتقال آب کاهش یافته که عقب‌نشینی معاملات مواد اولیه آنها را به همراه دارد. از سوی دیگر هنوز هم بسیاری از تولیدکنندگان بر مبنای سفارش در حال تولید هستند که می‌تواند افت محسوس تقاضا در بورس و بازار را محدود کرده و باز هم می‌تواند از قیمت‌ها و حجم معاملات فعلی حمایت کند.  نکته دیگر درخصوص گریدهای سبک و خطی معروف به انواع نایلونی است که با افت حجم معاملات در بورس کالا و کاهش قیمت‌ها در بازار همراه شده است. به نظر می‌رسد با توجه به بالابودن موجودی انبارها باز هم این شرایط ادامه یافته ولی افت حجم معاملات در بورس و ورود بسیاری از کالاها به مچینگ شاید شرایط را تغییر دهد ولی شفاف شدن اوضاع به زمان بیشتری نیاز دارد. مناسبت‌های مذهبی اربعین در ایران و بازار منطقه‌ای عراق می‌تواند پتانسیلی برای تقویت حجم تقاضا باشد که به احتمال قوی بر این بازار در کنار پلی‌استایرن‌ها مستعد رونق گرفتن خواهد بود.

در بازار داخلی محصولات پلیمری شاهد چندگانگی قیمت‌ها هستیم تا جایی که برخی از کالاها با افزایش نرخ و برخی دیگر با کاهش قیمت رو به رو هستند که شرایط نامتعادلی را نشان می‌دهد. به نظر می‌رسد بازار با وجود تقاضا در مسیر عرضه‌ها گام بر می‌دارد. به عبارت ساده تر همچون روزهای اخیر باز هم کالاهایی که با عرضه کمتری رو‌به‌رو هستند افزایش قیمت داشته‌اند که سکان این شرایط نیز در بورس کالا رقم می‌خورد. در هر حال هر کالایی که در بورس معاملات نقدی بیشتری را به خود دیده در بازار داخلی با کاهش قیمت و کاهش حجم معاملات بورس کالا به افزایش قیمت‌ها ختم شده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/963988/#ixzz3roTzVqYD

 

۰۷:۴۳:۲۱گروه مسکن: رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران از ادامه ثبات و افزایش نیافتن قیمت مسکن در ۶ ماهه دوم سال ۹۴ خبر داد.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، حسام عقبایی دیروز با اشاره به ادامه رکود در بازار معاملات خرید و فروش مسکن گفت: آنچه مسلم است اینکه بازار مسکن تا پایان زمستان ۹۴ دچار هیچ تغییر محسوسی نخواهد شد. وی ادامه داد: از سوی دیگر و با توجه به اینکه هم‌اکنون هیچ‌گونه ظرفیتی برای افزایش قیمت مسکن وجود ندارد، قطعا تا پایان سال بازار مسکن در وضعیت ثبات به سر می‌برد. رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران افزود: از سوی دیگر تسهیلات مصوب در بخش مسکن هم به دلیل عدم پوشش‌دهی مناسب و عدم پرداخت در زمان مناسب نتوانسته است تحول خاصی در بازار مسکن هم از نظر حجم معاملات و هم از نظر قیمت ایجاد کند. وی گفت: نیاز است کنترل دقیق تری در ارائه تسهیلات بانکی به بخش مسکن صورت بگیرد، چرا که به طور قطع تسهیلات‌دهی به بخش مسکن و ایجاد رونق در این بازار نسبت به ایجاد تحرک در بخش‌هایی که اخیرا دولت به آنها تسهیلات بدون سپرده پرداخت کرده است (خودرو، کالا و…) از اهمیت و اولویت بیشتری برخوردار است. عقبایی خاطرنشان کرد: از آنجا که قیمت مسکن تابع عوامل گوناگون اقتصادی، سیاسی و … است نمی‌توان در مورد وضعیت بازار مسکن در سال ۹۵ و ۹۶ پیش بینی دقیقی ارائه کرد.

وی افزود: طی ۶ ماه اول سال ۹۴ در شهر تهران و در کل کشور شاهد افزایش حجم معاملات مسکن بودیم، اما این افزایش هرگز به معنای ایجاد رونق در این بخش و خروج از رکود نبوده است. عقبایی تصریح کرد: با این حال و بر خلاف آنچه انتظار می‌رفت روند انجام معاملات خرید وفروش مسکن در مهرماه نسبت به شهریور ۹۴ کاهشی بود که این موضوع حکایت از ادامه رکود در بازار مسکن دارد. وی گفت: در مهرماه امسال ۱۳ هزار و ۱۳۲ مبایعه‌نامه در شهر تهران تنظیم شده این در حالی است که در شهریور ماه تعداد مبایعه‌نامه‌های تنظیم شده برابر با ۱۴۰ هزار و ۷۲۶ قرارداد بوده است. عقبایی آمار مبایعه‌نامه‌های تنظیم شده در بنگاه‌های مسکن کشور طی مهرماه امسال را معادل ۷۷ هزار و ۴۵۳ مورد اعلام کرد که این میزان در شهریور ماه برابر با ۸۸ هزار و ۲۱۹ قرارداد مبایعه‌نامه بوده است. وی افزود: تعداد مبایعه‌نامه‌های تنظیم شده طی ۱۹ روز اول آبان‌ماه هم نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است. عقبایی متوسط قیمت فروش هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران را ۴ میلیون و۱۰۰ هزار تومان، هر مترمربع مسکن در استان تهران را ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و هر مترمربع واحد مسکونی در کل کشور را یک میلیون و۴۰۰ هزار تومان اعلام کرد.

 

۰۷:۴۳:۱۱ گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد افت ۹۵ واحدی شاخص کل بود. در بازار دیروز معامله‌گران در حالی فعالیت خود را شروع کردند که به دنبال عرضه‌های سنگین روز دوشنبه در نمادهای قندی و انتشار گزارش‌های شفاف‌سازی مبنی بر عدم تغییر سود این شرکت‌ها، بازار شاهد افت گسترده این گروه بود.با تشکیل صف‌های فروش در نمادهای قندی در صدر بازار تک نمادهای گروه‌های مختلف حضور داشتند که مهم‌ترین نماد آتیه دماوند بود که با اعلام واگذاری شماری از شرکت‌های بانک صنعت و معدن به این شرکت با صف خرید همراه شد. در نهایت بازار دیروز با افت ۹۵ واحدی شاخص کل منجر شد تا شاخص به رقم ۶۳هزار و ۱۳واحد برسد.

 

در گروه غذایی دیروز بنیاد مستضعفان اعلام کرد از ترکیب مالکیتی قند قزوین خارج می‌شود به این ترتیب که دو سهامدار اصلی و وابسته به هم این شرکت یعنی ﺑﻨﻴﺎد ﻣﺴﺘﻀﻌﻔﺎن و ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺎدر ﺻﻨﺎﻳﻊ ﺗﺨﺼﺼﻲ ﮔﺴﺘﺮش ﺳﻴﻨﺎ با مالکیت بیش از ۳۷ و ۵۱‌درصدی برنامه فروش ۷۱/ ۸۸ درصد سهام شرکت قزوین را در پیش گرفته‌اند تا در صورت انجام معامله، برای همیشه از ترکیب سهامداری این شرکت ۵/ ۱۶ میلیارد تومانی خارج شوند. این بلوک شامل ۱۴۶ میلیون و ۴۶۳ هزار و ۶۶۴ سهم است که به قیمت پایه هر سهم ۲۳۱۴ ریال و به‌صورت یکجا و نقد، ۱۰ آذر توسط کارگزاری بورس بهگزین روانه میز فروش خواهد شد. شرکت تولیدی قند شیروان، قوچان و بجنورد براساس گزارش شفاف‌سازی درخصوص افزایش قیمت سهام این شرکت در بازار اعلام کرد که هیچ گونه تغییری در فرآیند عملیات شرکت صورت نگرفته و پیش‌بینی قبلی به قوت خویش باقی است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/963973/#ixzz3roSx0WpA

۰۷:۱۴:۲۰ امروز هم  به نظر بازار بی رمقی را داریم

۰۷:۱۴:۰۶ سلام  صبح  شما  عزیزان در اخرین  روز کاری هفته  بخرو شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم