اخبار بازار امروز …(بخش اول)

آبان ۲۵, ۱۳۹۴

 

۰۷:۲۹:۳۷ پایان  بخش اول

 

۰۷:۲۹:۳۵ رفع نگرانی در مورد لیزینگ‌ها

گروه بورس – همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران یک روز متعادل دیگر را پشت سر گذاشت. دیروز در جریان معاملات بازار سهام در نهایت شاخص کل توانست با رشد ۹۳/ ۱۲ واحدی به رقم ۶۳هزار و ۸۴ واحد برسد؛ امری که یک روز متعادل را حکایت می‌کرد.

در بازار دیروز در گروه خودرویی توقف طرح پرداخت وام ۲۵میلیون تومانی به‌صورتی ناگهانی موجب بازگشت گروه خودرویی به مسیر نزولی شد به گونه‌ای که ایران خودرو با صف فروش مواجه شد.
مجتبی خسروتاج در حاشیه ششمین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در جمع خبرنگاران در مورد آخرین وضعیت ارائه تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی برای فروش اقساطی خودرو گفت: برای بالا رفتن قدرت خرید مردم جلساتی را در بانک مرکزی داشتیم که چگونه می‌توان این تسهیلات را برای ارائه خودرو به مردم در نظر گرفت و برای ‌آنکه تبعات منفی و رانتی به وجود نیاید تصمیم گرفتیم که قبل از اجرای طرح عدد و رقمی از تعداد خودرویی که قرار است به فروش برسد اعلام نکنیم.

دیروز همچنان نمادهای قندی بازار با صف‌های سنگین مواجه بودند در همین حال از دو نماد قند قزوین و اصفهان که دیروز مشمول ضوابط رفع گره‌های معاملاتی بودند نماد قند اصفهان تا ارقام منفی نیز پایین آمد. دیروز نماد قند مرودشت نیز برای برگزاری مجمع سالانه متوقف شد. در گروه قندی شرکت شهد (قند خوی) نیز زمان دو مجمع عمومی سالانه و فوق‌العاده افزایش سرمایه خود را اعلام کرد. علی دهبکری مدیرعامل «قشهد» با ارسال دو نامه به سازمان بورس از افزایش ۱۰۶ درصدی سود پیشنهادی هیات مدیره به مجمع سالانه و برنامه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها خبر داده است.

در گروه ساختمانی دیروز دو نماد سرمایه‌گذاری ساختمان و نوسازی تهران برای اعلام تعدیل منفی از این محل متوقف شدند. ثنوسا نیز که سود ۳۹ ریالی هر سهم سال مالی شهریور ۹۴ را به زیان ۳۱ ریالی تبدیل کرده بود، زیان هر سهم مالی آینده را با ۱۷۷ درصد افزایش نسبت به سال مالی گذشته، ۸۶ ریال پیش‌بینی کرده است.
در گروه لیزینگی دیروزتوقف طرح پرداخت وام ۲۵۰میلیون ریالی خرید خودرو به صف خرید لیزینگ رایان سایپا منجر شد. رایان‌سایپا که افت قابل ملاحظه‌ای را به دلیل روانی و احساسی صورت داده بود دیروز با صف خرید به کار خود پایان داد.  در گروه معدنی نماینده مجلس از دستور وزیر صنعت برای قطع ارز مبادلاتی برای واردات انواع زغال‌سنگ و افزایش تعرفه‌ ۱۱۴ درصدی واردات خبر داد.
در گروه تجهیزات، شرکت مپنا برای ساخت توربین ملی ۲ مگاواتی بادی با پژوهشگاه نیرو قرارداد منعقد کرد.

بهزاد اعلم، مسوول نهایی کردن این قرارداد درخصوص ساخت توربین نمونه ملی ۲ مگاواتی بادی گفت: طراحی این توربین به‌طور کامل توسط متخصصان داخلی در پژوهشگاه نیرو صورت گرفته و قرار است ساخت آن با امکانات شرکت مپنا انجام شود. پس از به اتمام رسیدن مراحل ساخت توربین نمونه و انجام آزمایش‌های اولیه، این امکان فراهم است تا بتوانیم سالانه حداقل بین ۸ تا ۱۰ واحد از آن تولید کنیم. هم اینک تولید توربین ۵/ ۲ مگاواتی با ظرفیت چهار واحد در ماه در حال انجام است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر توربین ۲ مگاواتی در کشور نداریم و برآوردهای اولیه حاکی از تولید ۱۰ واحد توربین در سال است، خاطرنشان کرد: پس از ساخت نخستین توربین نمونه، قادر خواهیم بود حداقل تولید ۱۰ واحد توربین را به‌صورت ماهانه در دستور کار داشته و پاسخگوی ظرفیت مورد نیاز کشور باشیم. در گروه لوازم خانگی در حالی که هنوز خبری از زمان اجرای طرح پرداخت وام ۱۰۰میلیون ریالی خرید لوازم خانگی منتشر نشده است دیروز برخی از نمادهای لوازم خانگی به صف خرید پیوستند. در بازار پایه فرابورس نیز بازگشایی نماد آزمایش به جهش ۱۵۷درصدی این نماد منجر شد.
در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۸۹میلیارد تومان و در فرابورس به ۴۴میلیارد تومان بالغ شد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/962632/#ixzz3rcj91tJT

۰۷:۲۹:۰۹ گروه بورس- حدیث موسوی: در ادامه نوسانات فرسایشی بازار سهام و افت و اخیز شاخص در دامنه‌ای محدود، نماگر بورس روز گذشته نیز تنها با ۱۳ واحد رشد همراه شد تا در شرایط پایین بودن حجم و ارزش معاملات نسبت به دوران رونق بازار، بیش از پیش بی‌تحرکی دادوستدها را منعکس کند.

 

بررسی معاملات بورس تهران نشان می‌دهد معامله‌گران حقیقی عمده فعالیت خود را در دادوستد سهام، روی شرکت‌های کوچکی که شناوری آنها نیز پایین است، متمرکز کرده‌اند، این در حالی است که معاملات در سهم‌های بزرگ کماکان بی‌رونقی زیادی را تجربه می‌کند که همین عامل به نوسان ضعیف شاخص ختم شده است. محمد گرجی‌آرا، کارشناس بازار سهام در گفت‌و‌گو با «دنیای‌اقتصاد» درخصوص تحولات روز گذشته بورس و علل رشد حدود ۴۵ واحدی شاخص هم‌وزن در شرایط رشد تنها ۱۲ واحدی شاخص کل گفت: از آنجا که شاخص هم‌وزن میانگینی از قیمت سهم‌های مختلف بوده و ارزش بازاری سهام در آن لحاظ نمی‌شود، رشد شاخص منعکس‌کننده تحرک فعالان بازار در گروه‌های کوچک بازار مانند قند و شکر و رشد قیمت سهام در این دست صنایع است.

وی ادامه داد: در شاخص کل بازار اما علاوه بر میانگین قیمت‌ها، ارزش بازاری سهام مورد مبادله نیز منظور می‌شود که متاثر از افت قیمت سهم‌هایی با ارزش بازاری زیاد مانند ایران‌خودرو، مپنا، ملی مس و… شاهد رشد اندک شاخص کل در این روز بودیم. به گفته وی در حال حاضر دو دسته از سهامداران در بورس به فعالیت مشغولند؛ یک دسته سهامداران حقیقی و بعضا نوسان‌گیرانی که در شرایط رکودی بازار سعی در نوسان‌گیری از قیمت سهام شرکت‌های کوچک دارند که این گونه رفتار معاملاتی را طی روزهای اخیر به دفعات در مورد سهام گروه قند و شکر دیده‌ایم و گروه دیگر سرمایه‌گذارانی که روی سهام شرکت‌های بزرگ با شناوری بالا به دادوستد مشغولند و عمدتا دید بلندمدتی نیز برای سرمایه‌گذاری دارند.

گرجی‌آرا تاکید کرد: سهم‌های بزرگ در حال حاضر شرایط و عملکرد مطلوبی به واسطه رکود حاکم بر اقتصاد ندارند و چشم‌انداز آنها در بازه میان مدت تا بلندمدت است که مثبت به نظر می‌رسد، بنابراین طبیعی است فعالیت سهامداران در شرایط فعلی بازار به سمت شرکت‌های کوچک با شناوری پایین سهام گرایش پیدا کند. وی درخصوص چشم‌انداز بازار در هفته‌ها و ماه‌های پیش رو نیز گفت: بازار سرمایه کشور هوشمند است و با توجه به برخی اظهارات مسوولان کشور درخصوص برقراری مجدد سوئیفت تا یک ماه آینده و اجرای عملی برجام و رفع تحریم‌ها در فصل زمستان، بازار سهام حرکت رو به رشد و مثبتی را در چند هفته آینده آغاز خواهد کرد، ضمن اینکه با ورود سرمایه‌های خارجی و بعضا داخلی در چند ماه آتی و بهبود شرایط اقتصادی کشور، بازار سرمایه به خصوص بورس تهران پله‌های رشد و سودآوری را به خوبی از سال ۹۵ طی خواهد کرد.

درجای شاخص در کانال ۶۳ هزار واحدی

شاخص کل بازار سهام که مدتی است رشدهای محدودی را تجربه می‌کند، روز گذشته نیز در پایان معاملات تنها ۱۳ واحد معادل ۰۲/ ۰ درصد افزایش یافت تا به این ترتیب نماگر بازار رقم ۶۳ هزار و ۸۳ واحد را ثبت کند. نماد شرکت‌های کشتیرانی جمهوری اسلامی با ۴۴ واحد، پتروشیمی پردیس با ۲۵ واحد، مخابرات ایران با ۲۲ واحد و نیز نفت و گاز پتروشیمی تامین با ۲۱ واحد، بالاترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس گذاشتند، در عین حال نماد شرکت‌های پالایش نفت اصفهان با ۳۳ واحد، ایران خودرو با ۲۳ واحد و ملی مس ایران با ۱۶ واحد بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند. طی معاملات روز گذشته بورس نماد معاملاتی شرکت‌های رینگ‌سازی مشهد و سیمان بهبهان با توجه به تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۴، نماد معاملاتی شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کارکنان بانک‌ها پس از برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده به منظور تصویب افزایش سرمایه و همچنین شرکت پتروشیمی خارک پس از برگزاری مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده برای انتخاب اعضای هیات مدیره بازگشایی شدند.

در این روز البته نماد معاملاتی شرکت سرمایه‌گذاری ساختمان ایران با توجه به تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم، شرکت کشت و صنعت چین چین جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه به منظور تصمیم‌گیری درخصوص تقسیم سود نقدی، شرکت قند مرودشت جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه به منظور تصویب صورت‌های مالی، حق تقدم شرکت سرمایه‌گذاری مسکن با توجه به پایان مهلت پذیره‌نویسی و شرکت نوسازی و ساختمان تهران با توجه به تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم متوقف شدند. روز گذشته نمادهای بانک ملت، بانک صادرات و ایران خودرو به ترتیب پربیننده‌ترین نمادهای بازار سهام بودند. بررسی معاملات «وبملت» نشان می‌دهد روز یکشنبه ۲۶ میلیون سهم این نماد به ارزش ۵ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت که سهامداران حقوقی مالکیت ۶۴ درصدی در سمت خرید و ۹۲ درصدی در سمت فروش داشتند. در نماد «وبصادر» نیز ۲۶ میلیون سهم به ارزش ۲ میلیارد تومان خرید و فروش شد که معامله‌گران حقیقی مشارکت ۸۲ درصدی در سمت فروش و ۲۰ درصدی در سمت خرید این نماد داشتند. روز گذشته حجم و ارزش معاملات نیز به ترتیب رشد ۳۶ و ۳۸ درصدی را نسبت به روز ماقبل تجربه کردند.

 

۰۷:۲۸:۳۱پاسخ به ۹ ابهام اسناد خزانه

گروه بورس- زهرا رحیمی: اسناد خزانه اسلامی ابزار مناسبی برای پرداخت بدهی‌های دولت است که در اوایل مهرماه سال جاری در فرابورس ایران منتشر شدند. این اوراق، در بازار سهام کشور اوراق تازه‌ای بوده و به همین دلیل تا کنون ابهامات زیادی در رابطه با آنها وجود داشته است. یکی از ابهامات مطرح شده عدم تعیین نرخ سود واقعی در اقتصاد توسط این اوراق بوده است.

این در حالی است که گزارش‌های پیشین «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد بازار بدهی، بازاری مناسب برای تعیین نرخ سود واقعی است؛ ضمن اینکه کارشناسان نیز یکی از کارکردهای این بازار را تعیین نرخ سود واقعی در اقتصاد عنوان می‌کند. از طرفی بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که نرخ این اوراق از زمان انتشار خود فارغ از روش محاسبه با رشد مواجه شدند؛ اما همزمان با اوج گرفتن زمزمه‌ها در مورد کاهش نرخ سود بانکی و انتشار بسته ضد رکود دوم، این نرخ در مسیر نزولی حرکت کرد. این مهم نشان می‌دهد که بازار مربوط به اسناد خزانه حتی در این حجم کم نیز می‌تواند تعیین‌کننده نرخ سود واقعی در اقتصاد باشد. در کنار این موضوع، ابهامات دیگری نیز در مورد این اوراق وجود داشته است. «دنیای اقتصاد» در این گزارش به بررسی ۹ ابهام پیرامون این اوراق از منظر مدیر عامل تامین سرمایه کاردان پرداخته است.

***

۱- اسناد خزانه مشکل کسری بودجه کشور را حل می‌کند. (نادرست).

مجیدزمانی کارشناس بازار سهام با بیان اینکه این تصور که اسناد خزانه مشکل کسری بودجه را حل می‌کند، تصور غلطی است، گفت: سررسید مرحله اول اسناد خزانه ۲۳ اسفند ۹۴ است. مجوز این مرحله برای هزار میلیارد تومان بوده که از ۲۵۰ میلیارد تومان آن استفاده شده است. اسناد خزانه به مثابه چکی است که به طلبکاران دولت داده شده است. تاریخ چک همان سررسید ۲۳ اسفند ۹۴ است. دولت بدهی خود را به طلبکاران که عمدتا پیمانکاران هستند چند ماه عقب انداخته است. دریافت‌کنندگان این چک (اسناد خزانه) می‌توانند با فروش این اسناد با تخفیف در فرابورس، به‌اصطلاح این چک را نقد کنند. ولی دولت به هر حال باید قیمت روی ورقه اسناد را در تاریخ ۲۳ اسفند همین سال به دارنده سند هر که باشد، پرداخت کند. یعنی دولت باید در سال مالی این بدهی را پرداخت کند، تنها موعد پرداخت چند ماه عقب افتاده است.

۲- دولت می‌تواند برای پرداخت این اوراق در سررسید اوراق خزانه جدید منتشر کند. (نادرست).

مدیر‌عامل تامین سرمایه کاردان با بیان اینکه دولت نمی‌تواند برای پرداخت بدهی در سررسید اوراق خزانه، اوراق دیگری منتشر کند، گفت: باید توجه داشت که این اوراق اسناد خزانه اسلامی هستند. پسوند اسلامی تنها یک عبارت تزئینی نیست. تفاوت مهمی بین این اوراق و اوراق خزانه (treasury bill) معمول در دنیا وجود دارد. در انتشار اسناد خزانه اسلامی، دولت منابع تازه دریافت نمی‌کند. بلکه صاحب دسته چکی شده است که می‌تواند بدهی‌های خود را با آن بپردازد، اما نمی‌تواند در ازای دریافت پول به کسی چک بدهد. بنابراین، در سررسید، دولت باید از منابع خزانه وجه متناظر اسناد را پرداخت کند. در شرایط کنونی دولت، به نظر می‌رسد انتشار اوراق با سررسید بلند مدت‌تر فرجه لازم را برای برون رفت از وضعیت بغرنج فعلی مهیا کند.

۳- انتشار اسناد خزانه نرخ سود واقعی را مشخص خواهد کرد. (درست).

این کارشناس ارشد بازار سهام با اشاره به اینکه اسناد خزانه نرخ سود واقعی در اقتصاد را مشخص خواهند کرد، گفت: اگر دولت و سایر نهادهای مربوطه در تعیین نرخ دخالت نکنند، بازار خرید و فروش اسناد، قیمت واقعی اوراق و متناظر با آن نرخ سود با ریسک دولت را مشخص خواهد کرد، البته هنوز فعالان بورس و سرمایه‌گذاری ما به‌طور کامل با این اوراق آشنا نیست و بازیگران به اندازه کافی زیاد نشده‌اند که بگوییم این نرخ نهایی است همین طور بسیاری منتظرند عملکرد دولت در سررسید اوراق را مشاهده کنند. اینکه فعالان بازار راجع به بازپرداخت این اوراق در سررسید شک دارند، نتیجه عملکرد دولت و بالابرنده نرخ خواهد بود.

۴- اسناد خزانه با نرخ ۲۶ درصد کشف قیمت شد. (درست و نادرست).

زمانی به نرخ سود اسناد خزانه اشاره کرد و گفت: به تازگی شرکت فرابورس یکی از شاخص‌های متداول ارجاع به اوراق بدهی به نام yield to maturity) YTM)‌ یا همان بازده تا سررسید را منتشر می‌کند. این نرخ معادل نرخ موثر سرمایه‌گذاری‌های دیگر مانند اوراق مشارکت و سپرده بانکی است. از این منظر نرخ ۲۶ درصد اعلام شده درست بود. اما در حسابداری اصل بر ماهیت اتفاقات است. در اقتصادی که نرخ‌های ابزار با درآمد ثابت از جمله نرخ سود سپرده و اوراق مشارکت و صکوک به‌صورت نرخ سالانه اعلام می‎شود، معرفی یک ابزار جدید با درآمد ثابت با واحد اندازه‌گیری متفاوت، مغایر اصل اول حسابداری در ارائه اطلاعات غیرگمراه‌کننده به ذی‌نفعان است. شایسته بود حداقل در ابتدا دو نرخ اعلام می‎شد و بعد از چند ماه YTM نهادینه می‎شد. اسناد خزانه با نرخ سالانه ۲۳ درصد (معادل سود سپرده) و ۲۶ درصد (YTM) کشف قیمت شد. شاید همین ارائه اطلاعات ناکافی باعث شد تعداد کمتری از پیمانکاران اقدام به فروش اوراق خود بکنند.

۵- انتشار اوراق خزانه باعث کاهش نرخ سود بانکی خواهد شد. (نادرست).

زمانی همچنین درباره این گزاره که انتشار اوراق خزانه باعث کاهش نرخ سود بانکی خواهد شد، گفت:طراحی و اجرای یک ابزار مالی تاثیر چندانی در شاخص‌های کلان اقتصادی ندارد مگر اینکه در این نمونه خاص باعث افزایش یا کاهش قابل ملاحظه گردش پول در اقتصاد شود. نرخ سود در اقتصاد و نرخ سود بانکی به‌طور خاص از میزان عرضه و تقاضای منابع ناشی می‌شود و همین طور که به‌طور مکرر شاهد شکست سیاست‌های دستوری تعیین نرخ بوده‌ایم، هیچ ابزار یا دستورالعملی نمی‌تواند به جای عرضه و تقاضا در تعیین نرخ سود واقعی موثر باشد. ابزار جدید تنها مکانیزم گردش پول را تغییر می‌دهد و نقشی در عرضه و تقاضای کل ندارد. همین طور باید توجه داشت که تاکنون بدهی بزرگی توسط دولت راکد شده بود حالا توسط اسناد خزانه به اوراق بهادار تبدیل شده و دنبال پول خواهد گشت که اتفاقا می‌تواند به افزایش نرخ و سخت‌تر شدن تامین مالی برای بخش خصوصی به خصوص از طریق بازار سرمایه بینجامد. (crowding-out effect)

۶- اسناد خزانه می‌تواند به سلامت نظام مالی و سیستم بانکی کمک کند. (درست).

وی با اشاره به این موضوع که اسناد خزانه می‌تواند موجب سلامت نظام مالی و سیستم بانکی شود، گفت: شاید بزرگ‌ترین چالش نظام مالی کشور عدم انضباط مالی دولت‌ها و ناتوانی در پرداخت دیون خود باشد و به همین دلیل هر اقدامی که به بهبود این نقیصه کمک کند گام مثبتی در نظام مالی کشور به حساب می‌آید. از طریق اسناد خزانه بدهی بخشی از طلبکاران دولت به‌طور غیرمستقیم پرداخت می‌شود. پرداخت این بدهی باعث پرداخت بدهی پیمانکاران به بانک‌ها خواهد شد که به کاهش تسهیلات معوق و وام‌دهی بیشتر منجر خواهد شد.

۷- نهادهای بازار سرمایه می‌توانند کمک کنند نرخ اسناد خزانه پایین نگه داشته شود.(نادرست).

زمانی درباره این شائبه که نهادهای بازار سرمایه می‌توانند نرخ اسناد خزانه را پایین نگه دارند، گفت: متاسفانه در تامین مالی و تعیین نرخ آن برای دولت هیچ کس به غیر از خود دولت نمی‌تواند به وی کمک کند. دولت با ایجاد تعهد و انتقال این تعهدات به سیستم بانکی نقش بسزایی در وضع فعلی سیستم بانکی داشته است. این پدیده نباید در بازار سرمایه اتفاق بیفتد. هرگونه درخواست از بازار سرمایه برای نقش آفرینی در کاهش نرخ اسناد از طریق خرید بیشتر منجر به ناسالم شدن ترازنامه شرکت‌های مذکور و شروع بیماری در بازار سرمایه خواهد شد. در عرضه اولیه سعی شد به‌طور هدایت شده نرخ اوراق از مبلغ خاصی بالاتر (نرخ سود اوراق از سطح خاصی پایین تر) باشد. هر گونه اقدام از این دست موجب خواهد شد صدمات جبران ناپذیری به ماهیت سامان جدید مالی دولت و به ویژه اسناد خزانه وارد کند. باید توجه کرد که بازارگردانی گسترده این اوراق که متضمن کیفیت اوراق و نقدشوندگی بالای آن است تنها در صورتی امکان‌پذیر است که هیچ گونه دخالتی در تعیین نرخ و خرید و فروش اوراق انجام نشود. اگر این دخالت انجام شود بازارگردانی بی‌معنی خواهد بود و به تبع، اسناد خزانه تجربه موفقی نخواهد شد.

۸- بانک مرکزی نباید اسناد خزانه بخرد. (نادرست).

فرآیند عملیات بازار باز و گشایش مقداری در دنیا اتفاقا از طریق خرید اوراق دولتی کوتاه‌مدت و‌ بلند‌مدت در بازار اتفاق می‌افتد. درست است که دولت و بانک مرکزی به درستی با کنترل استقراض دولت از بانک مرکزی موجبات کاهش نرخ تورم را پدید آورده‌اند. ولی دو نکته قابل طرح است: ۱- در یکی از سخت‌ترین سال‌های دولت از منظر کسری بودجه و در حالی که اکثر بازارها، از جمله بورس و ملک با کمبود شدید نقدینگی مواجه هستند و بسیاری از بنگاه‌ها زیر ظرفیت اسمی فعالیت می‌کنند، هدایت نقدینگی تا حدی که در دو ماه تیر و مرداد تورم منفی داشته باشیم منطقی به نظر نمی‌رسید. این رویه خوشبختانه با بسته جدید حداقل در سطح سیاست‌گذاری تغییر کرده است. اقتصاد به وضوح به نقدینگی بیشتری احتیاج داشت که می‌توانست و می‌تواند با تنظیم نرخ سود در بازار اوراق با درآمد ثابت در بورس صورت گیرد که می‌توانست به رونق بورس هم منتج شود.

۲- نباید با هدف اعمال نظم در عملیات مالی دولت ابزار سیاست پولی بانک مرکزی را محدود کرد. دولت باید برای ایجاد تعهد و انتشار اسناد خزانه دارای برنامه بسیار منظمی باشد. ولی در هر حال خرید یا عدم خرید اوراق توسط بانک مرکزی با هدف تنظیم بازار پول انجام خواهد شد و نه تامین مالی دولت. اگر نظم مالی در ایجاد تعهد در بدنه دولت وجود نداشته باشد، به هیچ طریقی نمی‌توان دولت را از این سیکل نامعیوب نجات داد.

۹- دولت در سررسید، پول سرمایه گذاران را پرداخت نخواهد کرد. امیدواریم نادرست باشد.

اگر کوچک‌ترین تدبیری در بدنه دولت وجود داشته باشد، امکان ندارد دولت در سررسید از پرداخت اصل قیمت اوراق اجتناب کند. عدم پرداخت در سررسید تا حدی خطرناک است که می‌توان آن را به‌عنوان انتحار دولت دانست. عدم پرداخت اوراق خزانه کشور یعنی اعلام ورشکستگی رسمی دولت به تمام دنیا. همچنین از آن جهت که این اوراق توسط سرمایه گذاران خرد هم خریده خواهد شد، امکان بروز ناآرامی‌های اجتماعی وجود دارد. ولی به هر حال دولت‌ها ثابت کرده‌اند که هر کاری می‌توانند بکنند. شایسته است تمامی مدیران ارشد اقتصادی دولت هر روز به مردم یادآوری کنند که پرداخت اوراق در سررسید بدون مشکل انجام خواهد شد. اینکه فعالان بازار نتوانند به قاطعیت بگویند این اوراق در سررسید پرداخت خواهد شد، یعنی نرخ بالاتر و این یعنی پیمانکاران با فروش این اوراق پول کمتری عایدشان خواهد شد.

۰۷:۲۷:۲۸نگرانی تقاضا با توقف «فروش اقساطی»

گروه بورس: ارائه وام‌های جذاب خرید خودرو با استقبال گرم متقاضیان مواجه شد. فروش حدود ۱۱۰ هزار خودرو در مدت ۶ روز گذشته کاملا بر جذابیت تسهیلات ارائه شده برای خودرو تاکید دارد. در ماه‌های گذشته ضعف قدرت خرید، فروش صنعت خودرو را با رکود سنگین مواجه کرد در نتیجه کاهش سودآوری شرکت‌ها در نیمه نخست سال را شاهد بودیم. در شرایط کنونی با وجود اینکه انبار خودروسازان تا حدود زیادی تخلیه شده است، اما نگرانی از فشار دوباره کمبود منابع در بازار خرید خودرو، بر قیمت سهام شرکت‌های این گروه فشار وارد می‌کند. این نگرانی در کنار تغییر انتظارات متقاضیان خودرو و انتظار خریداران برای وام‌های جدید می‌‌تواند بار دیگر رکود را به بازار خودرو بازگرداند. در میان صنایع بورس تهران روز گذشته، ۱۷ صنعت رشد شاخص و ۱۷ صنعت دیگر با افت شاخص مواجه شدند. در این میان، زراعت بیشترین افت روزانه را ثبت کرد و از سوی دیگر، چاپ و ابزار اندازه‌گیری به ترتیب، بیشترین رشد روزانه را تجربه کردند. بیشترین حجم و ارزش معاملات را نیز به ترتیب، خودرو و شیمیایی ثبت کردند.

خودرو در مسیر تسهیلات نماند

شاخص گروه خودرو در روز گذشته با افت ۴/ ۲ درصدی، دومین گروه در میان صنایع با بیشترین افت شاخص بود. در هفت روز معاملاتی اخیر این گروه با افت ۸/ ۲ درصدی مواجه شده است. این در حالی است که با انتشار خبر تسهیلات جذاب خرید خودرو، انتظار روند رو به بهبود این گروه در بازار وجود داشت. مشکل فروش خودرو را از ابتدای سال با توجه به ضعف قدرت خرید در بازار شاهد بودیم. در ادامه پیدایش کمپین نخریدن خودرو صفر نیز به کاهش تقاضا فشار وارد کرد. رکود بخش خودرو، شرکت‌های زیرمجموعه این صنعت را با مشکل شدید سودآوری مواجه کرد، این موضوع را می‌توان در عملکرد ۶ماه ابتدای سال مشاهده کرد. بر این اساس، با افزایش موجودی انبارها و برآیند از کاهش مقدار فروش در ماه‌های آتی پیش‌بینی سود این شرکت‌ها نیز ریزش داشت. در این خصوص، ایران خودرو پیش‌بینی سود خود را ۷۴ درصد کاهش داد، سایپا نیز پیش‌بینی سود ۷۵ ریالی را به زیان ۱۷۵ ریالی تغییر داد. در هفته‌های اخیر ارائه بسته رونق اقتصادی از سوی دولت و در نظر گرفتن وام با سود ۱۶ درصد برای خرید خودرو داخلی، از خبرهای مثبت برای این گروه بود. بنا بود که این وام در یک فرصت ۶ ماهه در اختیار متقاضیان قرار گیرد. تامین منابع مورد نیاز برای متقاضیان خودرو، سهامداران را به بهبود سودآوری این شرکت‌ها امیدوار کرد. ارائه وام ۱۶ درصدی خودرو از سوی دیگر، نگاه‌ها به کاهش سودآوری شرکت‌های لیزینگی را افزایش داد. کاهش جذابیت سهام لیزینگی‌ها با توجه به اثر منفی وام ۱۶ درصدی خودرو بر تقاضا در این بخش حالت مورد انتظار بازار بود؛ شرکت‌های لیزینگی سود ۲۱ درصد را به متقاضیان ارائه می‌دهند. سه‌شنبه هفته گذشته دستورالعمل نهایی وام خودرو به نمایندگی‌های فروش در سراسر کشور ابلاغ شد. استقبال گرم متقاضیان از شرایط جذاب این وام فروش بیش از انتظارات را در روزهای اولیه به دنبال داشت. اخبار حاکی از فروش بالغ بر ۹۰ هزار دستگاه خودرو تا پایان روز پنج‌شنبه بود. بانک مرکزی با توجه به هجوم متقاضیان در روزهای اولیه ارائه تسهیلات خرید خودرو، الزام رعایت سقف ۱۰۰ هزار خودرو را به وزارت صنعت و معدن ابلاغ کرد. این موضوع پایان زودهنگام ثبت نام خودرو با پرداخت تسهیلات را به دنبال داشت. اخبار حاکی از فروش سقف ۱۱۰ هزار خودرو توسط خودروسازان بود. بر اساس اخبار ایران خودرو ۵۳ هزار دستگاه، سایپا ۴۳۳۰۰ دستگاه، پارس خودرو ۸۱۰۰ دستگاه و زامیاد موفق به فروش ۵۳۰۰ دستگاه شدند. به نظر می‌رسد کاهش مقدار فروش در ماه‌های اخیر تا حدود زیادی تحت تاثیر ضعف قدرت خرید بوده و عوامل دیگر تنها یک اثر هیجانی را در کاهش تقاضا ایجاد کرده‌اند. تخلیه انبار خودروسازان، تا حدودی سهامداران را به تحقق سود پیش‌بینی شده امیدوار ساخت. با این حال، توقف ارائه تسهیلات خرید خودرو، بار دیگر نگرانی را نسبت به تداوم مشکلات فروش این شرکت‌ها به وجود آورده است. در نتیجه، شاخص این صنعت از ابتدای هفته با افت ۳ درصدی مواجه شد. در نقطه مقابل، رشد نماهای لیزینگی در معاملات روز گذشته نیز از نکات قابل توجه بازار بود؛ شاخص این گروه در روز گذشته با رشد ۶/ ۳ درصدی مواجه شد.

با وجود تخلیه انبارهای شرکت‌ها، احتمال کاهش دوباره فروش خودروسازان با تکرار ضعف تقاضا وجود دارد. همچنین، خرید خودرو با شرایط جذاب قبلی می‌تواند بر انتظارات متقاضیان این بازار اثر بگذارد در نتیجه، ممکن است روند کاهش فروش خودرو ماه‌های قبل را نیز تشدید کند. به نظر می‌رسد نگرانی از بازگشت رکود به بازار و تشدید ضعف عملکرد شرکت‌ها به قیمت نمادهای خودرویی فشار وارد کرده است. با این حال، گسترش همکاری‌های بین‌المللی شرکت‌های داخلی پس از رفع تحریم‌های بین‌المللی و احتمال ارائه راهکاری از سوی دولت در صورت تشدید رکود از عوامل حمایتی از قیمت سهام در این گروه هستند. از سوی دیگر، توقف ارائه تسهیلات خودرو در بازار ممکن است بار دیگر تقاضا را به سمت لیزینگی‌ها بکشاند و به تحقق سودآوری این گروه کمک کند.

در میان نمادهای این گروه «خودرو» و «خساپا» که بیشترین مقدار فروش خودرو را در روزهای اخیر در اختیار داشتند، بیشترین افت روزانه را تجربه کردند. در نماد معاملاتی ایران خودرو در خرید و فروش به ترتیب ۹۰ و ۹۴ درصد حجم معاملات را حقیقی‌ها در اختیار داشتند. در معاملات «خساپا» نیز در شرایط فروش ۱۴ درصدی حقوقی‌ها خرید ۳ درصدی این معامله‌گران را شاهد بودیم. از سوی دیگر، «ختراک» با معاملات کامل حقیقی‌ها بیشترین رشد روزانه را ثبت کرد. نماد معاملاتی پارس‌خودرو، «خپارس» نیز با خرید ۷ درصدی در مقابل فروش یک درصدی حقوقی‌ها بیشترین حجم معاملات را در اختیار داشت.

سایه رخوت در کاشی و سرامیک

صنعت کاشی و سرامیک رمقی برای ایستادگی ندارد. این را مسوولان این صنعت در روزهای اخیر اعلام کرده و به دلیل رکود عمیق در بخش ساخت و ساز، امیدی به رشد آن تا پایان سال نیز نمی‌بینند. در این میان آمار معاملات این صنعت نسبت به زمان مشابه در سال قبل افت ۳۰درصدی را نشان می‌دهد. بررسی جدول شرکت‌های بورسی این صنعت حاکی ازآن است که این صنعت حال و روز خوبی را نمی‌گذراند. طبق آمار این صنعت از ابتدای سال افت ۶ درصدی و روز گذشته نیز افت ۲۷/۰ درصدی داشته است. همچنین روز گذشته از میان ۹ نماد فعال این صنعت تنها در سه نماد معامله صورت گرفت و دیگر نماد‌ها با بی‌توجهی سهامداران مواجه شدند؛ ضمن اینکه روز گذشته هیچ‌گونه رشد قیمتی در نماد‌های این گروه نیز به ثبت نرسید. با این وجود بیشترین حجم معاملات را در میان نماد‌های معامله شده، نماد «کترام» با حجم یک میلیون و ۸۴۸سهم به خود اختصاص داد. سهام تولیدی کاشی تکسرام روز گذشته در سمت فروش شاهد حضور ۱۰۰درصدی بازیگران حقیقی بود. سابقه معاملاتی این نماد در ۱۰ روز اخیر نشان می‌دهد که «کترام» نیمی از روزها را مثبت و نیم دیگر را منفی پشت‌سر گذاشته است. همچنین بیشترین افت قیمتی را در این صنعت«کچینی» با ریزش ۰۶/۲ درصد به ثبت رساند تا این صنعت روزی منفی را مانند بسیاری از روزهای پیش پشت‌سر بگذارد.

قند و شکر، رشد تصاعدی بدون هیچ برهانی

صنعت قند و شکر در حالی این روزها بر مدار صعودی می‌تازد که هیچ دلیل بنیادی اعم از تغییر نرخ در این کالاها یا افزایش واردات در ماده اولیه دیده نمی‌شود. بازده شاخص کل از ابتدای سال در حالی به یک درصد رسیده است که صنعت قند و شکر از ابتدای سال بیش از ۵۰ درصد رشد قیمتی داشته است. در این بین رشد بیش از ۱۸درصدی در هفت روز کاری گذشته گواه یک رفتار هیجانی است که به زعم بسیاری از کارشناسان با نوسانگیری‌های متعدد رخ داده است. صنعت قند و شکر روز گذشته نیز رشدی معادل ۸۷/۲ درصد را به ثبت رساند و با رشد قیمتی در تمام نمادها روزی سبزپوش را به پایان رساند. قند ثابت خراسان بیشترین حجم معاملات را با جابه‌جایی بیش از ۵میلیون سهم به خود اختصاص داد؛ در این شرکت روز گذشته ۱۰۰درصد خرید توسط حقیقی‌ها و ۵۳درصد از سهم فروش نیز توسط این گروه به ثبت رسید. در این زمینه، بیشترین رشد قیمتی را در این گروه «قلرست» با ۵درصد افزایش به ثبت رساند. در این نماد ۱۰۰ درصد خرید و فروش میان معامله‌گران حقیقی انجام شد و در سابقه ۱۰ روز معاملاتی یک روز با افت قیمتی و دیگر روز‌ها مثبت به ثبت رسید.

۰۷:۲۶:۳۲ مشکلات نفتی بخش خصوصی

دو کمیسیون مشورتی اتاق تهران به منظور بررسی مساله قیمت «خوراک پتروشیمی‌ها»، جلسه‌ای مشترک ترتیب دادند. مساله‌ای که شاید دغدغه اصلی امروز اقتصاد ایران نباشد، اما ماجرای آن به یک نگرانی برای بخش مهم و البته بزرگی از اقتصاد کشور تبدیل شده ‌است. همچنین در این جلسه، نحوه تعامل وزارت نفت با پیمانکاران داخلی، قطع فصلی گاز صنایع تولیدی، نحوه اجرای ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، ابهامات موجود در نرخ خوراک صنایع پالایشی، نحوه قیمت‌گذاری گاز مورد نیاز صنایع پتروشیمی و دیدگاه‌های وزارت نفت در مورد اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی از جمله مواردی عنوان شده که به گفته رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران، باعث نااطمینانی بخش خصوصی به وزارت نفت شده است.

 

در ابتدای این نشست علی سنگینیان، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران گفت: وزارت نفت برای افزایش ظرفیت تولید نفت و میعانات گازی به ۷/ ۵ میلیون بشکه، از بخش خصوصی انتظار سرمایه‌گذاری و مشارکت دارد؛ اما وجود مشکلات متعدد در این حوزه، باعث نااطمینانی بخش خصوصی شده است.

سنگینیان افزود: نتیجه این دیدگاه، کاهش تمایل بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در بخش انرژی خواهد بود و ضروری است، مسوولان وزارت نفت نشان دهند برای جذب بخش ‌خصوصی در همراهی و رفع مشکلات، عزم و اراده جدی دارند.

علی شمس اردکانی از اعضای کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق تهران نیز گفت: تولید در کشور هرگز شکل نخواهد گرفت مگر آنکه بخش انرژی، بخش ‌خصوصی را به چشم بیگانه نگاه نکند. وی به بند «ق» تبصره دوم قانون بودجه سال ۱۳۹۳ اشاره کرد و افزود: با وجود این بند قانونی، تاکنون حتی یک قرارداد همکاری میان وزارت نفت و بخش ‌خصوصی بسته نشده است.

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین ساختار وزارت نفت را دچار نقص دانست و گفت: یکی از ایرادات جدی که وجود دارد، عدم صدور ضمانت‌نامه است و بنده معتقدم که این اتفاق نیز عمدا و با آگاهی کامل از طرف وزارت نفت صورت نمی‌گیرد.

منصور معظمی رئیس کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق تهران نیز محافظه‌کاری مدیران دستگاه‌های اجرایی و به تعبیر وی، گرفته شدن قدرت ریسک از آنها را دلیل بروز مشکلات و رفع نشدن آن عنوان کرد. وی گفت: برخوردها و رفتارهایی که طی سال‌های اخیر با مدیران اجرایی کشور صورت گرفته، منجر به آن شده که امروز مدیران دستگاه‌های دولتی به‌شدت محافظه‌کار شده‌اند و توان تصمیم‌گیری ندارند. معظمی با بیان اینکه مدیران استراتژیک باید از قدرت ریسک کردن برخوردار باشند، افزود: فشارهای ناشی از خود تحریمی‌ها که به اعتقاد من آثار مخرب بیشتری از تحریم‌های بیرونی داشته، عملا ناکارآیی را برای بخش‌های مختلف کشور به همراه آورده است.

معظمی در بخش دیگری از سخنانش، به موضوع قطعی گاز واحدهای صنعتی که معمولا در فصل زمستان رخ می‌دهد اشاره کرد و گفت: پیش‌بینی می‌شود در سال ۹۴، قطعی گاز نخواهیم داشت.

وی با مطرح کردن این سوال که برای رفع ضعف الگوی پالایش در پالایشگاه‌های ایران چه باید کرد؟ افزود: یک راهکار اساسی و جدی این است که پالایشگاه‌ها در ایران را به‌روز کرد. واگذاری‌هایی که طی سال‌های گذشته در بخش صنعت پالایشگاهی کشور رخ داد، واقعی نبود و این مساله به خود پالایشگاه‌ها ضربه زد.

معظمی در عین حال خبر داد که طبق دستورالعمل اخیر وزارت نفت، از این پس قیمت خوراک پالایشگاه‌ها به‌صورت ماهانه اعلام و در اختیار این واحدها قرار داده می‌شود. معظمی گفت: راهی جز این نداریم که مجتمع‌های پتروشیمی و پالایشگاه‌ها پولی که هر سال در قالب سود به سهامداران خود می‌دهند را با کسب اجازه از آنها، متوقف کنند و این پول و دارایی را صرف به روز کردن خود کنند تا صنعت پالایشگاهی کشور حرفی برای گفتن داشته باشد. سیدحمید حسینی از فعالان اقتصادی حوزه نفت و پتروشیمی و نایب‌رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی نیز طی سخنانی، از بی‌توجهی وزارت نفت به بخش خصوصی گفت و اینکه وزیر نفت برخلاف ادعاهای خود پیش از وزارت، در حال حاضر مقابل بخش خصوصی ایستاده است.

مهدی جهانگیری نایب رئیس اتاق تهران پیشنهاد تشکیل کمیته‌ای مشترک با حضور روسا و اعضای کمیسیون‌های انرژی و بازار پول و سرمایه به همراه مدیران شرکت‌های پالایشگاهی کشور را مطرح کرد تا به گفته وی، در این کمیته نظرات و راهکارهای بخش خصوصی برای رفع مشکلات این حوزه جمع‌بندی و در اختیار وزارت نفت و دولت قرار بگیرد.

۰۷:۲۵:۴۸ شوک مصنوعی به بازار ورق

گروه بورس کالا: بازار ورق تهران روز گذشته تحت‌تاثیر افزایش نرخ ارز با جهش قیمت‌ همراه بود. به این ترتیب با نزدیک شدن ارز به قیمت ۳۶۰۰ تومان، انواع ورق در بازار بین ۱۰ تا ۲۰ تومان در هر کیلو افزایش قیمت داشت.

افزایش قیمت یاد شده در حالی بازار ورق را با هیجان همراه کرد که این بازار برای مدت‌ها با رکود و روند کاهشی قیمت‌ها همراه بود. این میزان افزایش قیمت در بازاری که معاملات در آن رمق چندانی ندارد، ممکن است در نگاه اول عاملی برای تحریک بازار و رشد تقاضا به نظر برسد؛ اما به عقیده فعالان بازار افزایش قیمت ارز تنها بهانه‌ای بود تا به واسطه آن یک شوک قیمتی در بازار ورق ایجاد شود.

آنطور که فعالان بازار می‌گویند این شوک قیمتی با این امید در بازار غرق در رکود ورق ایجاد شده است تا شاید مشتری‌هایی که مدت‌هاست دست از خرید کشیده‌اند بار دیگر وارد این بازار شوند. یک فعال بازار ورق در توضیح بیشتر به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: اگرچه شوک افزایش قیمت با این هدف ایجاد شده است که مشترِ‌ی‌ها برای خرید اقدام کنند، اما در بازاری که کشش ندارد، امیدی به نتیجه‌بخش بودن این شوک نیست. عباس عامری در ادامه می‌گوید: ممکن است افزایش قیمت ورق در نگاه اول خوشایند به نظر برسد اما در بازاری که اصلا کشش ندارد، روند حرکت قیمت‌ها نمی‌تواند رو به بالا باشد. از نگاه عامری رشد قیمت ورق که در پی افزایش نرخ ارز اتفاق افتاده است، باعث رونق در خرید نخواهد شد و تنها فایده آن برای بازار ورق، ایجاد یک ثبات نسبی و جلوگیری از روند رو به کاهش قیمت‌ها برای چند روز است. این کارشناس در حالی عقیده دارد رشد قیمت ورق تا چند روز بیشتر پایدار نخواهد بود که پیش از این در بازار میلگرد نیز شاهد اتفاقی مشابه بوده‌ایم. بر این اساس در حالی‌که در ماه گذشته قیمت میلگرد به واسطه رشد نرخ ارز در آن مقطع زمانی حدودا ۳۰تومان افزایش پیدا کرد، امروز شاهد ریزش دوباره قیمت این محصول در بازار هستیم. به این ترتیب عامری رشد قیمت فعلی در بازار ورق را به ترمزی تعبیر می‌کند که می‌تواند برای چند روز از ریزش بیشتر قیمت‌ها پیشگیری کند.

این پیش‌بینی با توجه به بی تاثیر بودن نرخ ارز در قیمت‌ها و رفتار مصرف‌کنندگان منطقی به نظر می‌رسد. با ریشه‌دار شدن رکود در اقتصاد و صنعت کشور، رشد نرخ ارز کارآیی سابق خود که همان تحریک قیمت‌ها و افزایش تقاضا بود را از دست داد. حالا به این دلیل که بازار خالی از تقاضا است (و مصرف‌کنندگان حتی اگر تقاضایی داشته باشند به واسطه نبود نقدینگی از بازار خارج شده‌اند)، رشد نرخ ارز تاثیری بر افزایش قیمت‌ها یا تقاضا نخواهد داشت. عامری در این رابطه می‌گوید: در حال حاضر مصرف ورق بسیار کاهش یافته است، چطور می‌توان انتظار داشت قطعه‌سازی که زمانی مصرف‌کننده ورق بود در حالی‌که پولی برای پرداخت حقوق کارکنانش ندارد برای خرید مواد اولیه اقدام کند و و‌ارد بازار ورق شود؟ او اعتقاد دارد؛ در حالی‌که به واسطه رکود بسیاری از مصرف‌کنندگان مواد اولیه از گردونه تولید خارج شده‌اند، رشد قیمت دلار تاثیری اساسی بر تغییر رویه فعلی بازار نخواهد داشت. از نگاه این فعال بازار رشد نرخ ارز تا زمانی که مشکل اصلی صنعت و بازار، یعنی رکود و کمبود نقدینگی حل نشود هیچ اثری بر تحریک واقعی قیمت‌ها یا بهبود بازارها نخواهد داشت. حال باید دید جهش ۱۰ تا ۲۰ تومانی ورق در روزهای آینده چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد، آیا بازار از این میزان افزایش قیمت عبور کرده یا به زودی شاهد تاثیرگذاری آن خواهیم بود؟

۰۷:۲۲:۵۵طلای جهانی بر سر دوراهی

دنیای اقتصاد: طلا بر سر دوراهی قرار گرفته است. در حالی که برخی انتظار دارند تجربه محدوده ۱۰۷۰ دلاری در هفته گذشته، در هفته جدید باعث جهش فنی شود، برخی دیگر انتظار دارند افت ۴ هفته گذشته، تحت‌تاثیر چشم‌انداز افزایش نرخ‌های بهره فدرال رزرو ادامه پیدا کند. در این میان، شوک پاریسی روز جمعه این وضعیت دوگانه را تشدید کرده است. در حالی که رویداد روز ۱۳ نوامبر، ممکن است به‌دلیل تشدید عدم‌قطعیت، بازار کالا را تحت‌تاثیر قرار دهد، افزایش تقاضای طلا به‌عنوان سرمایه امن نیز دور از ذهن نیست.

گروه بازار پول:
‌ مهم‌ترین سوال بازار طلا در هفته پیش‌رو این است که آیا بهای فلز زرد تحت‌تاثیر حملات ۱۳ نوامبر پاریس با افزایش قیمت مواجه خواهد شد یا همچنان تحت‌تاثیر احتمال افزایش نرخ‌های بهره آمریکا به روند افت خود ادامه خواهد داد. اونس طلا هفته گذشته چهارمین هفته پیاپی افت ارزش خود را تجربه کرد تا به قیمت ۱۰۸۴ دلار برسد. این روند باعث شده کارشناسان حرفه‌ای از احتمال افزایش قیمت‌ها از کف قیمتی و سرمایه‌گذاران خرد از ادامه روند یک ماه گذشته بگویند. این برآیند نظرسنجی‌های پایگاه اینترنتی کیتکو است، اما باید توجه داشت که پاسخ‌دهندگان به پرسش‌های کیتکو، نظر خود را پیش از رویدادهای تروریستی پاریس اعلام کرده‌اند.

کارشناسان پس از حملات تروریستی داعش به پاریسی‌ها از احتمال تحت‌تاثیر قرار گرفتن روندهای بازارهای مختلف در کوتاه مدت می‌گویند، گرچه هنوز کمتر از تاثیرپذیری بلندمدت قیمت‌ها و شاخص‌ها سخنی به میان آمده است. عدم قطعیت ناشی از این حملات، می‌تواند بازارهای سهام را بیش از پیش تحت‌فشار قرار دهد و افت شاخص‌های سهام می‌تواند به نفع طلا تمام شود. اما نااطمینانی سیاسی و اقتصادی حاصل از وضعیت موجود، همچنین می‌تواند قیمت نفت را کاهش دهد، امری که به ضرر طلا و دیگر کالاهای پایه تمام خواهد شد. در نظرسنجی کیتکو از کارشناسان که پیش از شوک پاریس انجام شده، حرفه‌ای‌های بازار به فروش بیش از حد طلا و نتیجه آن بر رشد قیمت‌ها در هفته جدید اشاره کرده‌اند. کارشناسان انتظار جهش فنی اونس در روز‌های پیش‌رو را دارند. علاوه بر چشم‌انداز افزایش نرخ بهره وجوه فدرال در نشست ماه دسامبر کمیته بازار آزاد فدرال‌رزرو، قدرت دلار نیز برای فلز زرد دردسرساز شده است. روز جمعه چند داده بد از اقتصاد آمریکا، باعث شد طلا اندکی آسوده‌تر شود، اما ادامه احیای بزرگ‌ترین اقتصاد جهان، همچنان افزایش نرخ بهره وجوه فدرال را در آینده نزدیک محتمل نگه داشته است.

در آخرین نظرسنجی کیتکو از مخاطبان، ۴۰۰ نفر شرکت کرده‌اند که از این میان، ۲۲۳ نفر معادل ۵۶ درصد، کاهش و ۱۲۵ نفر معادل ۳۱ درصد، افزایش قیمت اونس را در هفته جدید کاری که از امروز آغاز می‌شود، پیش‌بینی کرده‌اند. ۵۲ نفر معادل ۱۳ درصد نیز نظری خنثی داشته‌اند. این در حالی است که از ۱۴ کارشناسی که در نظرسنجی دیگر کیتکو شرکت کرده‌اند، ۸ نفر معادل ۵۷ درصد افزایش قیمت‌ها را پیش‌بینی کرده‌اند. از میان این ۱۴ نفر، ۴ نفر معادل ۲۹ درصد، «کاهشی» و ۲ نفر معادل ۱۴ درصد، «خنثی» بوده‌اند. بیشتر کارشناسان اشاره می‌کنند که بازار طلا با فروش بیش از اندازه‌ای روبه‌رو بوده است. آنها در واقع متذکر می‌شوند که بازار به اخبار وابسته به رشد نرخ بهره آمریکا، واکنش بیش از اندازه‌ای نشان داده است. جفری نیکولز، مشاور اقتصادی ارشد موسسه «رزلند کپیتال» می‌گوید:‌«با توجه به اینکه اونس در روزهای گذشته با فروش بیش از اندازه به سطح فوریه ۲۰۱۰ بازگشت، کمترین چیزی که ما انتظار آن را داریم، جهش فنی طلا با بازگشت سوداگران و نهادها به بازار است.»ریچارد بیکر، دبیر Eureka Miner Report موافق است که طلا در این هفته با سودگیری همراه خواهد شد:‌ «گرچه اونس روز پنج‌شنبه به قیمت ۱۰۷۳ دلار هم رسید، اما فلز زرد نسبت به نفت، مس و نقره، هفته بهتری را سپری کرده است.» کالین چیزینسکی، استراتژیست ارشد بازار در موسسه «سی‌ام سی‌مارکتس» متذکر می‌شود که چشم‌انداز افزایش نرخ بهره در آمریکا در ماه دسامبر، اثر خود را بر قیمت‌ها گذاشته است:‌ «طلا سطح ۱۰۷۰ دلار را آزمود که نشان می‌دهد اونس ممکن است از کاهش‌های محدود شاخص دلار نهایت استفاده را بکند.»

اما کارشناسان «کاهشی» هم استدلال‌های خود را دارند. آنها متقاعد شده‌اند که بازسازی چهره طلا پس از آسیب فنی هفته‌های گذشته، دشوار است. جیم وایکوف، تحلیلگر فنی ارشد کیتکو می‌گوید:‌ «حاشیه‌نشین‌های بازار با آسیب فنی جدید رو به فروش خواهند آورد.» رابرت تبوت، مشاور کارکشته بازار کالا هم با نظر وایکوف همسو است. او نیز انتظار دارد که طلا تحت‌فشار چشم‌انداز سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا به افت خود ادامه دهد:‌ «به‌نظر من، بازار طلا در هفته‌های آینده یا تضعیف خواهد شد یا در رشد ناتوان خواهد ماند.» با این همه علاوه بر عواملی که اشاره شد باید به اثرات احتمالی رویدادهای تروریستی پاریس نیز توجه داشت. با آنکه این رویدادها در نخستین روز کاری بازارهای جهانی در هفته جدید، می‌تواند تقاضا برای طلا را افزایش دهد، افت بازار کالاهای پایه تحت‌تاثیر افت بهای نفت، می‌تواند فلز زرد را تحت‌فشار نگه دارد. البته مانند همیشه داده‌ها و رویدادهایی نیز وجود دارند که می‌توانند روند بازار را تحت‌تاثیر قرار دهند. زمان اعلام داده‌ها و وقوع رویدادهای مهم را می‌توانید در جدول زیر مشاهده کنید:

 

۰۷:۲۰:۴۴ همه علیه هیلاری

گروه جهان: دومین دور از سری مناظره‌های دموکرات‌ها برگزار شد. مناظره‌ای که آشکارا تحت تاثیر حمله داعش به پاریس بود. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، در حالی که هیلاری کلینتون قصد داشت تا با استفاده از این موضوع خود را یک فرمانده مقتدر در امور بین‌المللی نشان دهد، توسط رقیبانش در امور دیپلماسی زیر سوال رفت و نتوانست از عهده این موضوع به خوبی بربیاید.

 

در شرایطی که کلینتون تقلا می‌کرد توانایی خود را در امور بین‌المللی به رخ رقبای خود بکشد، وی از سوی دو رقیب اصلی خود یعنی برنی سندرز و مارتین اومالی متهم به «ندانم‌کاری» در امور دیپلماسی شد. برنی سندرز همچنین هیلاری کلینتون را متهم کرد که تحت سیطره «وال استریت» قرار دارد. مناظره دوم دموکرات‌ها در شرایطی کلید خورد که پیش از آن، اعضای دموکرات برای یک دقیقه به نشانه احترام به کشته شدگان پاریس سکوت کردند. در این شرایط معمولا افراد سعی می‌کنند که از درگیری مستقیم دوری کنند و به نوعی همبستگی خود را در برابر شرایط به‌وجود آمده نشان دهند، اما هنوز لحظاتی از مناظره نگذشته بود که برنی سندرز مشت اول را به‌صورت هیلاری کلینتون کوبید و وی را متهم کرد که در سال ۲۰۰۲، زمانی که در کنگره بوده است به حمله آمریکا به عراق رای مثبت داده است. سپس مارتین اومالی بود که ادامه سخنان سندرز را پی گرفت و گفت: حضور و ظهور داعش نتیجه حمله آمریکا به عراق بوده است. او ادامه داد: این گروه، همان گروهی است که هم‌اینک مسوولیت حمله به پاریس را بر عهده گرفته است.

سندرز در ادامه مناظره رشته کلام اومالی را قطع کرد و خود سخنانش را این‌گونه ادامه داد: اجازه بدهید بر سر این موضوع با خانم کلینتون مخالف باشم. من اعتقاد دارم که حمله و اشغال عراق مصیبت‌های فراوانی به‌وجود آورده و همواره مخالف این حمله بوده‌ام. این حمله در واقع موجب شد تا در آن گروه‌هایی مانند القاعده و داعش تقویت شوند. مارتین اومالی نیز در این زمان تصویری سیاه از خاورمیانه ترسیم کرد و گفت: «در دوره نخست ریاست‌جمهوری اوباما، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه بوده است. اما کافی است نگاهی به وضعیت امروز جهان بیندازیم: لیبی به هم ریخته، سوریه درهم و برهم شده، عراق آشفته شده و در افغانستان نیز شرایط مشابهی حاکم است.» به گفته ناظران هیلاری کلینتون در این مناظره سعی داشت تا بیشتر از خود دفاع کند. او در یکی از دفاعیات خود گفت: «اگر می‌خواهید جهان امروزی را تجزیه و تحلیل کنید، اگر می‌خواهید مشکلاتی را که توسط گروه‌های افراطی به وجود آمده حل کنید باید ریشه‌یابی کنید که در عراق چه اتفاقی افتاد.»

توجه به مشکلات داخلی

در حالی که هیلاری کلینتون از سوی دو رقیب اصلی خود در امور سیاست خارجی به شدت تحت فشار بود، او سعی کرد که موضوع را به سمت مسائل داخلی بکشد. اما در این حوزه نیز سندرز سعی داشت عملکرد هیلاری کلینتون را زیر سوال ببرد. سندرز در واقع سعی داشت نشان دهد هیلاری کلینتون از پیروان سیاست‌های وال استریت است. سندرز و مارتین اومالی اعتقاد دارند ریشه‌های بحران جهانی به سیاست‌های وال استریت باز می‌گردد. سندرز در این باب گفت: بیاید احمق و ساده نباشیم. چرا اصلی‌ترین کمپین انتخاباتی هیلاری کلینتون توسط وال‌استریت حمایت می‌شود. هیلاری کلینتون که در بیشتر مواقع حالت تدافعی داشت، در این لحظه گفت که حامیان مالی وی نه وال‌استریت بوده نه شرکت‌های بزرگ. او ادامه داد: حامیان و اهداکنندگان مالی من بیشتر زنان هستند که با درآمد اندکی که دارند، سعی می‌کنند آن را به کمپین انتخاباتی من اختصاص دهند.

وارد کردن سندرز به بحث‌های جنسیتی موجب شد تا برای لحظاتی تماشاچیان هیلاری کلینتون را سرپا تشویق کنند و او در بین این تشویق‌ها به سندرز بگوید: این دست زدن‌های پیروزی است. ناظران می‌گویند در مناظره روز شنبه سندرز و مارتین اومالی توانستند به‌طور جدی هیلاری کلینتون را با چالش جدی مواجه کنند. برخی می‌گویند باید سندرز را پیروز میدان مناظره دوم معرفی کرد، این در حالی است که هنوز در بیشتر نظرسنجی‌ها هیلاری کلینتون از رقبای خود فاصله دارد.

۰۷:۱۹:۲۸ شاید پرونده «پی ام دی» ایران بسته نشود/ غرب باید منعطف باشد

به گزارش خبرنگار مهر، در بعد هسته ای شاید بتوان گفت که ایران و کشورهای ۱+۵ این روزها منتظر گزارش نهایی آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران هستند. گزارشی که به توافق هسته ای بدست آمده ضمانت اجرایی می دهد.

این وضعیت در حالی است که آژانس بعد از روی کار آمدن «یوکیو آمانو» به عنوان مدیر کل، در برخی موارد تحت تاثیر تبلیغات و اطلاعات غلط طرف های غربی قرار گرفته و گزارش های یک طرفه ای را درباره ایران منتشر می کند. در همین رابطه با «مارک فیتزپاتریک» به گفتگو نشستیم . فیتزپاتریک مدیر فعلی برنامه خلع سلاح و منع اشاعه موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک(IISS) بوده و سابقه حضور در وزارت خارجه آمریکا در پست معاونت وزیر را دارد. متن این مصاحبه به شرح زیر است:

*نظر به اینکه گزارش نهایی آژآنس تا چند روز دیگر منتشر خواهد شد آیا می توان انتظار حل کامل مسائل موجود میان آژانس و ایران بویژه موارد پی ام دی را داشت؟

این امکان وجود دارد که راستی‌آزمایی مناسب انجام شود. هر چند تهران در مسیر همکاری با آژانس قرار دارد اما اگر ایران پاسخ های قانع کننده ای به پرسش های آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد فعالیت های گذشته خود ندهد، عمل به تعهداتی که بر اساس برجام برعهده آمریکا و دیگر کشورهای حاضر در توافق است مشکل می شود. من عمیقا امیدوارم که ایران پاسخ های مناسبی به پرسش های پی ام دی بدهد. دادن پاسخ های قانع کننده و شفاف سازی و راستی آزمایی موجب پیدایش زمینه ای مناسب برای اجرای توافق هسته ای در سال های آتی خواهد بود.

در مورد سوالات پی ام دی نیز باید بگویم معاون پیشین مشاور حقوقی آژانس، «لارا راک ‌وود» در این رابطه گفته است ایران می تواند به ۱۲ سوال پاسخ بدهد اما به نظر وی سؤالاتی باقی خواهد ماند و پرونده همه این ۱۲ سؤال بسته نخواهد شد و من هم همین طور فکر می‌کنم.

* یکی از ایراداتی که برخی از مخالفان برجام به بازرسی های آژانس وارد می کنند موضوع تمونه برداری است آیا ممکن است این مورد در گزارش آژانس ایجاد اخلال کند؟  ​

اجازه بدهید به یک مورد درباره راستی‌آزمایی اشاره کنم. نمونه پارچین این پتانسیل را دارد که تبدیل به سابقه‌ای شود که تأثیر منفی داشته باشد. منظور شیوه نمونه‌برداری از این تأسیسات است. نمونه‌برداری به شکلی انجام شد که در سطح استانداردهای آژانس باشد اما یک جنبه آن نگران‌کننده است. آمانو چهارشنبه در برلین گفت که اماکنی که قرار بوده نمونه‌ برداری از آن انجام شود، پیشتر اعلام شده بود، و این می‌تواند سابقه‌ای منفی در آینده اقدامات آژانس داشته باشد.

*با این وضعیت شما آینده برجام را چطور می بینید؟

به نظرم ایران باید توافق را اجرا کند و کشورهای غربی نیز باید اگر پاسخ‌های ایران به سوالات حتی اگر کامل هم نباشند آنها را بپذیرند. دو طرف نمی‌توانند رویکردهای قطعی و سفت و سخت داشته باشند و باید در این زمینه انعطاف به خرج دهند. اگر دو طرف بیش از حد بر این موضوع (سوالات پی ام دی) تأکید کنند، آن وقت باید مسئولیت شکست توافق را قبول کنند.

 

۰۷:۱۸:۲۵ یک مقام کاخ سفید گفت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین همتای روس وی در مورد ضرورت اجرای یک روند انتقال سیاسی با هدایت سوری ها از جمله مذاکرات با میانجیگری سازمان ملل متحد توافق کردند.

به گزارش «انتخاب» به نقل از رویترز ، این مقام کاخ سفید افزود اوباما و پوتین در گفتگوی ۳۵ دقیقه ای خود در حاشیه نشست سران کشورهای گروه بیست درمورد تلاش ها به منظور یافتن راه حلی با هدف پایان دادن به بحران سوریه مذاکره کردند.

وی تصریح کرد اوباما و پوتین درمورد ضرورت اجرای یک روند انتقال سیاسی با مدیریت سوری ها و مختص سوریه که منجر به مذاکرات با میانجیگری سازمان ملل متحد بین رژیم سوریه و مخالفان آن و همچنین آتش بس شود توافق کردند.

این مقام کاخ سفید گفت اوباما همچنین از مشارکت همه کشورها در مقابله با گروه دولت اسلامی (گروه تکفیری صهیونیستی داعش) استقبال و بر اهمیت تلاش های نظامی روسیه در سوریه علیه این گروه ستیزه جو تاکید کرد.

 

۰۷:۱۷:۱۶ افزایش یک میلیارد بشکه ای ذخایر نفت و میعانات گازی ایران

به گزارش ایرنا، ایران با داشتن ۳۴ تریلیون متر مکعب گاز، بزرگترین دارنده منابع گازی جهان به شمار می رود و ذخایر نفتی ثابت شده ایران نیز نزدیک به ۱۵۸ میلیارد بشکه برآورد شده که کمی بیشتر از ۹ درصد کل ذخایر نفتی جهان است.
اطلاعات موجود نشان می دهد ، ایران در مجموع ذخایر نفت وگاز به عنوان بزرگترین دارنده ذخایر هیدروکربوری جهان شناخته می شود.
ایران دارای بزرگترین ذخایر گازی و نفتی جهان به شمار می رود، اما روند اکتشاف ذخایر جدید به پایان نرسیده و سالانه حجم زیادی از منابع جدید کشف می شود.
کریم زبیدی معاون بررسی طرحهای منابع هیدروکربوری مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در خصوص آخرین وضعیت اکتشاف ذخایر جدید انرژی در کشور معتقد است: آخرین بررسی های انجام شده درباره حجم ذخایر هیدروکربوری مایع کشور نشان می دهد، میزان این ذخایر تا پایان سال ٩٣ نسبت به مدت مشابه قبلی آن، حدود یک میلیارد بشکه افزایش یافته است.
وی خاطر نشان کرد: میزان نهایی ذخایر و جزئیات آن سالانه وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام می کنند، اما بررسی ها از افزایش حدود یک میلیارد بشکه ای حجم ذخایر هیدروکربوری مایع (شامل نفت خام، مایعات و میعانات گازی) حاکی است.
این مقام مسئول تصریح کرد: میزان افزایش ذخایر، رقمی بالا و نشان دهنده پیشرفتی مناسب در این زمینه است.
زبیدی در تشریح دلایل افزایش ذخایر هیدروکربوری کشور گفت: علاوه بر اکتشافات، بازنگری و بروزرسانی مطالعات مخازن در بالا رفتن حجم ذخایر نقش بسزایی داشته است.
به گفته وی برنامه های صنعت نفت در دوران پساتحریم، جذب سرمایه گذاری برای پیشبرد طرح ها و پروژه های نفت و گاز است که ضرورت جدی دارد و بر این اساس، ضمن جذب سرمایه گذاری های خارجی، باید مسیر را برای پیاده سازی و بومی سازی فناوری های جدید هموار سازد.
زبیدی خاطرنشان کرد: استفاده درست از فرصت های پیش رو می تواند موجب امیدواری شود که طی سالهای آینده، شرکت های معتبر و مطرح کشورمان در حوزه نفت و گاز در سطح بین المللی فعالیت کنند.
بیژن زنگنه وزیر نفت پیش از این اعلام کرد : مجموع صنعت نفت به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد که بدون شک نمی توان آن را از منابع داخلی تامین کرد

 

۰۷:۱۲:۵۸

۴ نکتۀ بعیدی‌نژاد درباره حوادث اخیر پاریس

حمید بعیدی‌نژاد – مدیرکل سیاسی و بین‌الملل وزارت امور خارجه – در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت: اقدامات تروریستی اخیر در پاریس نشان داد که مبارزه جهانی با تروریسم و ریشه‌های آن از فوریتی فوق‌العاده برخوردار است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، وی در بخشی از این یادداشت تاکید کرده است: از کشته شدن مردم در کشوری که حتی ممکن است دولت آن به عمد یا اشتباه از این گروه‌ها حمایت کرده باشد، خوشحال نشویم. هیچ دلیلی نباید مجوزی اخلاقی برای بی‌تفاوتی از کشته شدن یا آسیب به مردم بی‌گناه را فراهم کند.

متن یادداشت بعیدی‌نژاد به شرح زیر است:

«در حالی که جمعیتی بالغ بر ۸۰ هزار نفر با حضور رئیس‌جمهور فرانسه و وزیر خارجه آلمان در استادیوم فوتبال به تماشای بازی تیم‌های فرانسه و آلمان مشغول بودند، صدای انفجارات متعدد شهر پاریس را به کام وحشت و ترور فرو برد. رئیس‌جمهور در میانه بازی مسابقه را ترک کرد و برای نظارت بر اوضاع به وزارت کشور رفت. مردم نیز بعد از مسابقه در حالیکه اجازه نداشتند استادیوم را ترک کنند، ساعت‌ها مضطربانه منتظر روشن شدن وضعیت بودند. اطلاعات اولیه بسیار تکان‌دهنده بود؛ مجموعاً سه عملیات هماهنگ توسط گروه‌های تروریستی که در همه آنها مردم را هدف اسلحه‌های کلاشنیکف گرفته بودند، به کشته شدن و قتل‌عام بیش از ۱۳۰ نفر و مجروح شدن بیش از ۲۰۰ نفر انجامیده بود.

این حادثه نشان داد که مبارزه جهانی با تروریسم و ریشه‌های آن از فوریتی فوق‌العاده برخوردار است و به همین علت هم بود که تمام کشورهای جهان فوری این حادثه را محکوم کردند. اما به‌نظر می‌رسد هر نوع مقابله همه‌جانبه با تروریسم ایجاب می‌کند که روی برخی اصول و مبانی اتفاق نظر وجود داشته باشد وگرنه اقدامات مؤثری شکل نخواهد گرفت. از جملۀ این اصول می‌توان به این موارد اشاره کرد:

۱- تروریسم به هر شکل و صورت، فارغ از منشأ و ریشه‌های آن، باید توسط همه محکوم شود.

۲- تروریسم نباید به تروریسم خوب و بد تقسیم شود. اگر یک گروه تروریستی بدلیل آنکه رقبای سیاسی کشور رقیب را به خطر می‌اندازد بعنوان تروریسم خوب مورد حمایت قرار گیرد، دیگر نباید انتظار داشت که همان کشور خود به همین دلیل در خطر گروه‌های تروریستی خوب تحت حمایت رقیب خود قرار نگیرد. بازی با مهره گروه‌های تروریستی بسیار خطرناک است.

۳- هیچ کشوری در این عصر نباید خود را از خطر گروه‌های تروریستی در امان بداند. لذا باید جبهه‌ای جهانی با شرکت جریان‌های مؤثر جوامع مدنی برای مقابله با تروریسم شکل گیرد. از کشته شدن مردم در کشوری که حتی ممکن است دولت آن به عمد یا اشتباه از این گروه‌ها حمایت کرده باشد، خوشحال نشویم. هیچ دلیلی نباید مجوزی اخلاقی برای بی‌تفاوتی از کشته شدن یا آسیب به مردم بی‌گناه را فراهم کند.

۴- در کنار مقابله‌های سیاسی، نظامی، مالی و حقوقی علیه گروه‌های تروریستی باید با کسب حمایت از حوزه‌های دینی و فرهنگی به از بین بردن ریشه‌های فکری و اعتقادی این گروه‌ها مبادرت نمود. از نقطه نظر جامعه‌شناسی، از میان بردن حاشیه‌نشینی در شهرهای بزرگ نیز می‌تواند به مقابله با تروریسم کمک زیادی کند. خیلی تعجب‌آور است که یکی از ترورکنندگان شهر پاریس شخصی ۲۹ ساله متولد پاریس و ساکن یکی از همین نقاط حاشیه شهر است.»

 

۰۷:۱۲:۲۹ اولین واکنش نظامی فرانسه بعد از حملات پاریس/ جنگنده‌های فرانسوی مواضع داعش در رقه را بمباران کردند

ه گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، فرانسه در اولین واکنش نظامی خود به حملات پاریس مواضع داعش در الرقه سوریه را بمباران کرد.

به گفته وزارت دفاع فرانسه، ۱۰ فروند جنگنده رافائل فرانسه به مواضعی در رقه سوریه حمله کردند و یک مرکز فرماندهی و یک کمپ آموزشی تروریستها را منهدم کردند.

براساس بیانیه وزارت دفاع فرانسه، جنگنده‌های فرانسوی از پایگاهی در اردن و امارات بلند شده و با شلیک ۲۰ بمب مواضع داعش در رقه را هدف گرفته‌اند.

به گفته مقامات فرانسوی این عملیات با هماهنگی و اطلاع آمریکا انجام شده است.

شبکه یورو نیوز این حملات را بزرگترین عملیات فرانسه علیه داعش از زمان آغاز عملیات هوایی این کشور در قالب ائتلاف ضد داعش خواند.

حملات تروریستی داعش به پاریس که ۲ روز پیش انجام شد منجر به کشته شدن دست کم ۱۲۹ فرانسوی و مجروح شدن بیش از ۳۰۰ نفر شد.

فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه این حملات رو نوعی اعلان جنگ از سوی داعش خواند. با این حال کاخ الیزه هنوز استراتژی مشخصی برای مقابله با داعش حتی بعد از حملات اخیر پاریس اتخاذ نکرده است.

 

۰۷:۱۱:۴۶۲۰ میلیارد دلار خانه خالی داریم/ تخریب ۲۷ میلیارد دلار مسکن قبل از عمر مفید

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، حسین عبده‌تبریزی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه چرا دولت برای مسکن همانند کاری که برای بحث خودرو و اعطای تسهیلات اقدام کرد، توجه ویژه‌ای برای خروج از رکود مسکن نمی‌کند، گفت: در مورد برون‌رفت از رکود همه به خوبی می‌دانند که بخش مسکن می‌تواند یک نقش راهبری و پیش‌آ‌هنگی برای اقتصاد داشته باشد.

وی افزود: همان طور که بارها گفته شده است، بخش مسکن ارتباط زیادی با صنایع مختلف در کشور دارد، به طوری که در حال حاضر رکود مسکن باعث شده ۲۰ کارخانه سیمان تعطیل و وضعیت چندان خوشایندی برای بخش تولید کاشی و سرامیک و فولاد در کشور وجود نداشته باشد.

عبده تبریزی مشاور امور مدیریت و تأمین مالی وزیر راه و شهرسازی گفت: دولت به راحتی می‌داند که بخش مسکن اگر راه بیفتد، مشکل اقتصادی حل می‌شود، اما در عین حال نمی‌خواهیم کار بیهوده انجام دهیم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۲۰ میلیارد دلار خانه خالی در کشور داریم، گفت: این رقم نشان می‌دهد که این میزان خانه خالی در کشور هم‌تراز درآمد نفت کشور است، پس  اگر در این واحدها سرمایه‌گذاری می‌کردیم، مشکل حل می‌شد و مردم می‌توانستند به راحتی اقساط خود را پرداخت کنند.

مشاور امور مدیریت و تأمین مالی وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: پس بنابراین نتیجه می‌گیریم، دولت نمی‌خواهد هر کاری را انجام بدهد که بخش مسکن رونق پیدا کند، پس کاری کنیم که به درد مردم بخورد و به رفاه مردم اضافه شود.

وی با اشاره به اینکه وقتی در تنگنای مالی قرار داریم باید پول در اقتصاد تزریق شود، تصریح کرد: در رکود سال ۲۰۰۸ دولت‌های سرمایه دار دنیا ۱۴هزار میلیارد دلار برای خروج از رکود خرج کردند اما دولت ما در حال حاضر منابع مالی در اختیار ندارد.

به گفته عبده تبریزی، یکی از منابع دیگر برای خروج از رکود موضوع بانک‌ها است که در حال حاضر بانک‌ها هم با تنگنای اعتباری مواجه هستند که یکی از این عوامل تفاوت نرخ سود بین بانک و تورم است.

عبده تبریزی اضافه کرد: تشخیص ما این است که منابع خرید مسکن باید برای تمام گرو‌ه‌ها باشد، تا اقساط آن را پرداخت کنند، اما موضوعی باید به آن توجه شود، این است که پرداخت اقساط از این به بعد مشکل‌تر خواهد شد، چرا که تورم دیگر همانند سالهای گذشته نخواهد بود.

وی در پاسخ به این سؤال خبرنگار فارس که پرسید چه میزان تسهیلات باید در بخش مسکن پرداخت شود، گفت: بانک مسکن باید سالانه ۱۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات مسکن پرداخت کند، بنابراین تلاش می‌کنیم که بخش مسکن در مسیر درست حرکت کند و همانند گذشته که در مسیرهای غلط حرکت می‌کرد، این حرکت را ادامه ندهند.

عبده تبریزی گفت: یکی از این مسیرهای غلط این بود که قبل از اینکه عمر مفید ساختمان‌ها به اتمام برسد، یک واحد مسکونی تخریب و مجدداً یک واحد مسکونی دیگر احداث می‌شد، بنابراین عددی که برای این تخریب‌ها در ۱۰ سال گذشته از بابت واحدهای مسکونی قبل از اتمام عمر مفید آنها در دست است، این است که این عدد بالاتر از ۲۷ میلیارد دلار است.

وی تأکید کرد: در کجای دنیا شاهد هستید که با واحدهای مسکونی این گونه برخورد می‌کنند، بنابراین واحد مسکونی که ۵۰ سال دیگر عمر دارد، چرا باید تخریب شود.

مشاور امور مدیریت و تأمین مالی وزیر راه و شهرسازی در خصوص راه‌اندازی بورس مسکن گفت: چیزی به نام بورس مسکن در دنیا وجود ندارد، چون مسکن یک کالای استاندارد نیست و موقعیت جغرافیایی ویژه‌ای دارد.

عبده تبریزی با اشاره به اینکه مسکن در تقابل اتفاقاتی که در اطراف آن می‌افتد قیمت آن بالا و پایین می‌شود گفت: کسانی که در مورد راه‌اندازی بورس مسکن اظهارنظر کردند، قطعاً در باره یک بازار فرابورس صحبت کرده‌‌اند.

وی همچنین در مورد اعطای تسهیلات به بافت‌های فرسوده گفت: اخیراً شنیده‌ام که بانک مرکزی در تکاپو است، منابع جدیدی برای اعطای تسهیلات به بافت فرسوده اقدام کند، چرا که در خبرها شنیده‌اید که بانک‌ها تمایل به پرداخت تسهیلات به بافت‌های فرسوده نداشته‌اند.

به گفته وی دولت مُصر است که این دولت‌ها و این تسهیلات تا پایان امسال به بافت فرسوده تزریق شود.

عبده‌تبریزی گفت: هر چقدر نرخ سود بانکی کاهش یابد به نفع بازار اجاره در قیمت مسکن است.

عبده تبریزی با تاکید بر اینکه ساختار بخش مسکن در کشور تغییر کرده است، افزود: در حال حاضر با تسهیلات موجود مسکن متقاضیان نمی‌توانند خانه ای خریداری کنند در حالی که در سایر کشورهای دنیا تسهیلات ۵۰ تا ۸۰ درصد از قیمت تمام شده مسکن را تشکیل می دهد.

مشاور وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در حال حاضر تورم نقطه به نقطه به ۱۱ درصد رسیده اما نرخ سود بانکی هنوز ۳۰ درصد است، بنابراین باید این نرخ کاهش پیدا کند.

عبده تبریزی با اشاره به اینکه قیمت واحدهای تجاری از ۸ سال پیش تاکنون افزایشی نداشته است، گفت: نرخ کالاهای اساسی کاهش یافته است، به همین دلیل پیش بینی می کنیم که در آذرماه تورم نقطه‌ای یک رقمی شود.

وی با تاکید بر اینکه دولت باید بازار رهن ثانویه را توسعه دهد، گفت: در حال حاضر خرید مسکن به طور متوسط در یک دوره ۲۵ ساله اتفاق می‌افتد.

مشاور وزیر راه و شهرسازی در خصوص ورود سرمایه گذاری خارجی به این بخش گفت: زمانی می توان این کار را انجام داد که تورم در کشور افزایش پیدا نکند و نرم ارز ثابت باشد، چرا که با افزایش نرخ ارز بدهی های خارجی سخت خواهد شد.

همچنین علی چگنی مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن که همزمان به عنوان دبیر اجرایی پانزدهمین همایش سیاست‌های توسعه مسکن انتخاب شده‌ است در نشست امروز گفت: برگزاری همایش‌های سیاست‌های توسعه مسکن در ایران از دهه ۷۰ شمسی شروع به کار کرد که امسال پانزدهمین دوره آن را در دانشگاه تهران در هفت محور برگزار می‌کنیم.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن افزود: همایش سیاست‌های توسعه مسکن با هفت محور ازجمله مسکن اجتماعی با هدف تامین مسکن اقشار کم‌درآمد، بازآفرینی‌شهری پایدار با هدف ساماندهی به بافت‌های فرسوده، برنامه‌ریزی شهری و سیاستگذاری زمین به ویژه سیاست‌های قیمت‌گذاری زمین در شهرهای بزرگ، فناوری در صنعت ساختمان، مسکن روستایی و حوزه‌های مسکن اجتماعی و تاکید بر ساختارهای اجتماعی و عدم تجمع فقرا برگزار می‌شود.

 

۰۷:۰۹:۵۹ پیش‌بینی تورم تک رقمی نقطه به نقطه تا پایان آذر/ شکاف بزرگی در اقتصاد پدید آمده است

به گزارش خبرنگار اقتصادی فارس، مسعود نیلی ظهر امروز در ششمین جلسه هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درباره سیاست‌های کلان اقتصادی و بسته پیشنهادی دولت برای رفع تحریم گفت: در حال حاضر اقتصاد ایران با بحث کاهش تقاضا روبه‌روست که در عین حال با کاهش بودجه خانوار و درآمد سرانه کشور همزمان شده است.

وی ادامه داد: امروز شاهد آثار ناشی از این چالش‌ها هستیم و برای رسیدن به درآمد سرانه سال ۹۰ اگر بتوانیم سالانه ۴٫۵ درصد رشد در این زمینه داشته باشیم تا سال ۱۳۹۷ به هدف‌مان خواهیم رسید.

وی خروج از رشد منفی را اقدامی سخت و پیچیده ارزیابی کرد و گفت: شرایط نامساعد مالی دولت و انباشت بدهی‌ها موضوع دیگری است که بارها مطرح شده و همچنان ادامه دارد. در این بین نظام بانکی و روند تأمین مالی واحدهای اقتصادی به عنوان مهم‌ترین مسئله خودنمایی می کند.

مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور نقدشوندگی درآمدهای بانکی را یکی از چالش‌های جدی برشمرد و گفت: این مسئله سبب افزایش وابستگی بانک‌ها به بانک مرکزی شده است. در عین حال شاهد کاهش تورم و ثبات در نرخ سود بانکی هستیم و نتوانسته‌ایم متناسب با کاهش تورم برای کاهش نرخ سود بانکی اقدام کنیم.

نیلی از سقوط درآمدهای نفتی سخن گفت و افزود: در دوره‌ای وفور درآمدهای نفتی داشته‌ایم و همین مسئله سبب شد که سرمایه‌ای در دوران کمبود نداشته باشیم.

این کارشناس حوزه اقتصاد میزان کاهش درآمدهای نفتی را در ۶۰ سال گذشته بی‌سابقه ارزیابی کرد و اذعان داشت: اقتصاد ایران هیچ گاه تا این اندازه در مضیقه منابع نبوده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود چشم‌انداز بهره‌برداری کشور از منابع نفتی را ۴۰ میلیارد دلار دانست و گفت: موضوع تنگنای منابع بعد از تحریم‌ها موضوع جدی است که باید برای آن برنامه‌ریزی داشته باشیم.

مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور با بیان اینکه انتظارات مثبت در اقتصاد باعث شده که از پاییز سال ۴۳ تا بهار ۹۴ با همه روند موجود میزان مشارکت اقتصادی در کشور افزایش یابد، تصریح کرد: بنابراین نمی‌توان نسبت به منفی شدن رشد اقتصاد بی‌تفاوت باشیم و باید تلاش کنیم با رشد مثبت اقتصادی سال را به پایان برسانیم.

وی با نگاهی کارشناسانه به وضعیت اقتصادی در سال ۹۳ و همچنین در کنار آن کاهش بهای نفت خاطرنشان کرد: مخارج دولت نیز کاهش یافته و این امر سبب شده تا کاهش تقاضا همه‌گیرتر شود. در عین حال با رکود در مسکن سرمایه‌گذاری‌ها افت کرد و مجموع این موارد موجب شد تا واحدهای تولیدی با کاهش فروش و افزایش موجودی انبارها مواجه شوند.

نیلی ادامه داد: همه این اتفاقات دلیلی شد بر کاهش بیشتر از انتظار تورم در کشور بود که از دی ماه ۹۳ روند کاهش  آغاز شد و تا پایان مهر ۹۴ ادامه داشت و انتظار داریم که تا پایان آذرماه امسال تورم نقطه به نقطه که اکنون در حدود ۱۰ درصد است به وضعیت تک‌رقمی برسد.

مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور با طرح این سوال که با وجود شرایط انجام توافقات ادامه تحریم و انتظارات تشدید کننده رکود چه باید کرد؟ اظهار داشت: شکاف بزرگی در اقتصاد روی داده و اگر تا سال ۹۵ ابعاد این شکاف عمیق‌تر شود و تحریم لغو گردد آن گاه با مسائل پولی هیجانی تهدیدآمیزی مواجه خواهیم بود. بدین ترتیب لازم است سیاست‌های کنترلی لحاظ شود اما ملاحظه برای تحریک تقاضا امری ضروری است که باید از سوی دولت انجام شود.

نیلی گفت: ۷۵۰۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح‌های عمرانی، صرفه‌جویی در مصرف انرژی و صادرات از سوی دولت لحاظ می‌شود و برای رفع تنگنای مالی انتشارات اسناد خزانه را در دستور کار قرار داده‌ایم که البته حجم محدودی دارد.

مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور تأکید کرد: ایران در شرایطی در سال ۹۵ با لغو تحریم‌ها روبه‌رو می‌شود که بازپرداخت بدهی‌های دولت به پیمانکاران، اصلاح نظام بانکی و … منابع زیادی لازم دارد.نیازهای سرمایه‌گذاری را نیز باید به این لیست اضافه کنیم و در همین مسیر برای حرکت در راستای حل مشکلات باید همدلی ایجاد شده و گفتمان همه به اقتصاد معطوف شود.

 

۰۷:۰۹:۴۰ ‏صادق خرازی در مشهد :

به همین امام رضا(ع) قسم می‌خورم که خاتمی در دلش نسبت به رهبری مشکلی ندارد و مطیع رهبر است .

‏صحبت‌های رهبر انقلاب فصل‌الخطاب است . به همین دلیل که بیانات رهبر فصل‌الخطاب بوده در زمان احمدی‌نژاد سکوت کردیم .

 

۰۷:۰۴:۵۰ خبر خاصی در دل بازار نیست  اغاز بازارهای جهانی هم  خیلی منفی نبود

۰۷:۰۴:۴۰ سلام صبح  شما عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم