۰۷:۱۹:۲۴ پایان بخش اول
۰۷:۱۹:۰۴ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد جو ضعیفی بود که در آن شاخص کل با افت ۱۱۰ واحدی به سطح ۶۱ هزار و ۲۸۱واحد رسید. در بازار دیروز، معاملهگران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که همچنان نگاهها به سوی بازار جهانی و نمادهای وابسته به فلزکاران بود و این نمادها برای دومین روز پیاپی با صف خرید مواجه شدند، اما عدم اطمینان از ادامه رشد بازارهای جهانی و احتمال تعدیل منفی شرکتهای گروه فلزی موجب احتیاط معاملهگران شده است. برخی کارشناسان در انتظار رشد قیمت بیشتر در بازار جهانی هستند به ویژه آنکه همچنان بهعنوان نمونه فلز روی حتی با رشد اخیر، در هر تن ۳۰۰دلار کمتر از قیمت بودجه شرکتهای این گروه است.در این شرایط رشد سودآوری شرکتها نیازمند جهش قابل ملاحظه قیمتها است. در بازار دیروز مباحث مجلس شورای اسلامی نیز از اهمیت بالایی برای معاملهگران برخوردار بود تا پس از یک کش و قوس سه ساعته، کلیات طرح برجام در مجلس تصویب شد.
در بازار دیروز اعلام شد در جریان پنجمین عرضه اولیه امسال فرابورس ایران، ۱۰ درصد از سهام شرکت صنایع نسوز توکا، امروز، دوشنبه ۲۰ مهرماه در فرابورس عرضه میشود. نیمی از ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار سهم قابل عرضه در روز دوشنبه به کشف قیمت و ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم مابقی به معاملهگران آنلاین اختصاص داده شده است. همچنین، محدودیت خرید سهام «کتوکا» برای هر کارگزاری ۳۶ هزار و ۴۰۰ سهم تعیین شده و صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و قابل معامله سهمیهای نخواهند داشت. شرکت تولیدی و خدمات صنایع نسوز توکا با ۷۲ میلیاردریال سرمایه، ۳۰ فروردینماه ۹۴ در فهرست نمادهای بازار دوم درج شده و فعالیت آن در زمینه ساخت و تولید انواع محصولات و فرآوردههای نسوز و تعمیر و نگهداری آن است.
در بازار دیروز همچنان برخی نمادهای گروه قندی با صف خرید همراه بودند این در شرایطی بود که شرکتهای این گروه در بلاتکلیفی نرخ فروش شکر در آستانه فصل برداشت چغندر هستند انتظار شرکتها برای افزایش نرخ شکر در برابر تصمیم دولت برای عدم اجازه گران شدن کالاها موجب بروز ابهامات شده است.
در گروه خودرویی محورسازان ایران خودرو مقدمات افزایش سرمایه ۶/ ۶۶ درصدی را فراهم کرده تا در صورت صدور مجوز سازمان بورس این تصمیم با برگزاری مجمع فوق العاده، نهایی شود. بر این اساس، «خوساز» در نظر دارد برای اصلاح ساختار مالی، سرمایه اسمی ۱۵ میلیارد تومانی را از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران به ۲۵ میلیارد تومان برساند.
در گروه معدنی نیز با رشد اندک قیمتها در بازار جهانی و اعلام شاخص قیمت سنگآهن ایران در بازارهای جهانی برخی نمادها دیروز هم روند روبه رشدی داشتند. در این گروه تولید مواد اولیه فولاد صبانور با افزایش سرمایه مواجه است. به این ترتیب در صورت موافقت سازمان بورس، سرمایه این شرکت از دو محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران و سود انباشته از ۲۰۳٫۶ به ۳۱۸٫۶ میلیارد تومان خواهد رسید تا صرف پروژه احداث کارخانه گندلهسازی با ظرفیت ۹۲۰ هزار تن در سال در استان کردستان شود.
در گروه بانکی در پی اعلام کاهش سود ۶۰ درصدی بانک سرمایه برای سال مالی جاری، سازمان بورس با ارائه توضیحاتی در این باره شفافسازی کرد. بانک سرمایه که چهارشنبه گذشته مجمع عادی بهطور فوقالعاده سال مالی اسفند ۹۴ را بدون تقسیم سود برگزار کرده، سود سال جاری را بیش از ۶۰ درصد کاهش داد و از ۲۵۷ به ۱۰۲ ریال رساند. در گزارش عملکرد سه ماهه اول سال جاری هم در برابر عدم تحقق سود پیش بینی شده ۲۵۷ ریالی، ۱۹۶ ریال زیان محقق شده بود.
در گروه مخابرات نیزوزیر ارتباطات درباره بازگشت مخابرات به دولت و عرضه ۲۱ درصد سهام ایرانسل توضیح داد و گفت: تاکنون کوچکترین قدمی برای دولتی کردن مخابرات برنداشتهایم. اما طرح مجلس برای بازگرداندن مخابرات به دولت مربوط به مجلس است و جوابگوی کار مجلس نیستیم. تمام تلاش این وزارتخانه برای فعال کردن مخابرات است؛ چراکه شبکهای انحصاری و در اختیار این شرکت مورد نیاز بسیاری از فعالیتهای توسعهای در آینده است. این درحالی است که مخابرات باید سرویسدهی در بستر IP را ارائه کند و نمیتوانیم به روال زمان گذشته و تکنولوژی قدیم بمانیم. وی درباره اتمام مهلت عرضه ۲۱ درصد سهام ایرانسل در بورس، با بیان اینکه شرکتها برای حضور در بورس باید آمادگی داشته و شرایط را احراز کنند، گفت: شریک خارجی ایرانسل و مالک ۴۹ درصد سهام آن در دوران سختی سرمایهگذاری کرده و در حال حاضر بحث ورود شرکتهای خارجی مطرح شده و اجبار به واگذاری سهام ایرانسل صحیح نیست، به همین دلیل باید به عدم آمادگی این شرکت برای عرضه سهام در بورس انعطاف نشان دهیم و اگر این اپراتور وارد بورس نشود اتفاق عجیبی نخواهد افتاد. در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن شاخص با افت ۱۸/ ۰ درصدی به رقم ۶۱هزار و ۲۸۷واحد رسید. ارزش معاملات نیز در بورس به ۶۶ میلیارد تومان و در فرابورس به ۴۱میلیاردتومان بالغ شد.
در بازار روز گذشته شاخصهای دیگر نیز با روند نزولی مواجه شدند بهطوریکه شاخص کل هموزن افت ۰۱/ ۰درصدی و شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) نیز افت ۱۸/ ۰ درصدی را به ثبت رساندند. همچنین در میان هفت نماد موثر بر شاخص «وکار» بیشترین اثر منفی را بر شاخص گذاشته و در مقابل «فارس» بیشترین اثر مثبت را به ثبت رساند.
دومین روز منفی «اخزا۱»
اسناد خزانه اسلامی با نماد «اخزا۱» نیز روز گذشته برای دومین روز پیاپی با افت همراه شد. به این ترتیب نرخ سود موثر این اسناد با قیمت پایانی ۹۰۴۹۸۵ ریال به ۸/ ۲۶ درصد رسید. حقوقیها ۵/ ۶۷ درصد از حجم خرید و ۸/ ۹۷ درصد از حجم فروش این نماد را به خود اختصاص دادند. شاخص آیفکس روز گذشته با رشد ۶۴/ ۰ واحد معادل ۰۹/ ۰ درصد به سطح ۴/ ۶۸۰ واحد رسید.
۰۷:۱۸:۴۱ گروه بورس: روز گذشته خبری مربوط به حضور مدیرعامل شرکت شاخصهای یورومانی برای طراحی و انتشار شاخص بینالمللی بورس تهران توسط مسوولان شرکت بورس تهران مطرح شد. بر این اساس در پی تمایل شرکت یورومانی به محاسبه و انتشار شاخص بورس تهران در عرصه بینالمللی، مذاکراتی درحال انجام است تا نحوه و فرآیند این پیشنهاد مورد بررسی قرار گیرد، این در حالی است که از سمت دو خبرگزاری رویترز و بلومبرگ نیز درخواستهایی برای انتشار اطلاعات بورس تهران مطرح شده است. این اقدام در حالی صورت میگیرد که چهارشنبه هفته گذشته نیز قیمت سنگآهن ایران با عیار ۶۰ درصد تحت عنوان شاخص قیمت سنگآهن ایران روی سایت متالبولتن رفته بود.در شرایطی که رفع تحریمها و انتشار اخبار مثبت از توافق هستهای زمینه ورود سرمایهگذاران خارجی به بورس تهران را فراهم کرده است، به نظر میرسد اقداماتی از این دست میتواند با قرار دادن اطلاعات قابل استناد در اختیار سهامداران خارجی، زمینه ورود آنها به بورس تهران را تسهیل کند.
یورومانی در بورس تهران
در همین زمینه رضا کیانی، مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران در گفتوگویی با «دنیای اقتصاد» خبر از برگزاری جلسات با مدیران شاخص شرکت یورومانی داد و گفت: در حال حاضر این ملاقاتها بیشتر به منظور تبادل اطلاعات است. در حال حاضر گروههای مختلفی وجود دارند که علاقهمند به همکاری با بورس تهران و دریافت اطلاعات از آن هستند و همین نشان میدهد که نگاه سرمایهگذاران خارجی به سوی بازارهای ایران بیش از پیش جلب شده است.
وی در ادامه افزود: این فرآیند باعث میشود شرکتهایی که در بحث فروش و پردازش اطلاعات فعال هستند و همچنین شرکتهایی که شاخص تولید میکنند؛ اطلاعاتی را که مورد استفاده برای ساخت شاخص است بفروشند. در حال حاضر توجه این شرکتها به بازار سرمایه ایران بهخصوص بورس تهران جلب شده و بعضا این شرکتها وارد مذاکره جدی هم شدهاند. از آن جمله میتوان به نام شرکت یورومانی که روزهای گذشته با هیاتی وارد ایران شده اشاره کرد. شرکت یورومانی در جلساتی که روزهای گذشته برگزار شده؛ ابراز علاقه بسیاری برای تولید و انتشار شاخصهای جدید در بورس تهران کرده است. در این صورت دسترسی آنها به خبرگزاریهای بزرگ و معتبر منجر میشود که اطلاعات بازار و شاخصهای جدید بورس تهران به دست تمام سرمایهگذاران بزرگ برسد.
مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران در ادامه و درخصوص طراحی شاخصهای جدید گفت: ارائه شاخص در بورس تهران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و میتواند تاثیرگذاری بسیاری در روند رو به رشد بازار داشته باشد. باید توجه کرد شاخصی که توسط بورس تهران منتشر میشود یک فعالیت داخلی به شمار میرود و این احتمال هست که سرمایهگذاران خارجی به رقمها و شاخص محاسبه شده در بورس تهران اطمینان نداشته باشند. در این صورت اگر یک indexprovider بزرگ مانند S&P یا هر شرکت معتبری که قابل اطمینان سرمایهگذاران بزرگ هستند شاخصسازی را انجام دهد به تبع در بخش خارجی بزرگترین کمک را به بورس تهران کرده است.
وی افزود: این روند دو وجه پرسود برای بورس تهران دارد. باید دقت کرد شاخصی که این شرکتها منتشر میکنند برای سرمایهگذار بینالمللی قابل اتکا تر است،هرچند ما نسبت به شاخصی که منتشر میکنیم اطمینان داریم اما اطلاعاتی که از منابع بزرگ بینالمللی منتشر میشود جنبه اطمینانی بیشتری دارد. از سوی دیگر با ورود آنها انتقال دانش فنی ما بیشتر میشود و میتوانیم سطح علمی بازار سرمایه را ارتقا دهیم.
شاخصهای جدید در بورس
وی همچنین درخصوص تعدد و تنوع شاخصهای موجود در بازار سهام ایران گفت: تنوع شاخصها در بورسهای معتبر قابل توجه است. بورس ما نیز شاخصهای زیادی نظیر شاخص صنایع و شاخص ۳۰شرکت برتر دارد؛ اما از نظر متدولوژی از تنوع پایینی برخوردار است. در حال حاضر از حیث بازدهی دو نوع شاخص در بورس تهران است که شامل price index (شاخص قیمت) و total return index (شاخص بازدهی کل) است؛که price index تا چند سال اخیر نیز محاسبه نمیشد و از دریچه وزن دهی value weighted و required weighted را دارا هستیم که بهعلاوه شاخصهای دیگر،از تعدد زیادی برخوردار است که به هرحال میتواند متنوع تر نیز شود. با این حال ما در شرایط فعلی شاخصهایی نظیر شاخصهای رشدی و ارزشی در بورس تهران نداریم که ورود آنها نیز میتواند در روند بازار بسیار موثر باشد.
کیانی افزود: بورس تهران در این مدت مطالعات بسیاری درخصوص ورود شاخصهای جدید به بازار کرده است؛ ولی به هر شکل همکاری با شرکتهایی که در سطح بینالمللی شاخص تولید میکنند میتواند اثر بسیار بهتری در کوتاه مدت داشته باشد.
سرمایهگذاریهای نوین در ایران
مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران درخصوص نحوه سرمایهگذاریهای بینالمللی بیان کرد: سرمایهگذاری را میشود به دو نوع active و passive تقسیمبندی کرد که در سرمایهگذاری passive یا غیرفعال معمولا یک benchmark (معیار کلی یا الگو برداری) در نظر گرفته و ردگیری میشود. انبوه صندوقهای شاخصی که در دنیا وجود دارد روش سرمایهگذاری غیرفعال را دارند البته در دنیا صندوقهای سرمایهگذاری در سهام (ETF های) زیادی نیز وجود دارد که بهصورت فعال مدیریت میشوند که دراصطلاح به آنها ACTIVE management ETF گفته میشود که تعداد آنها بسیار کم است. با این اوصاف سرمایهگذار بینالمللی که وارد بورس تهران میشود عمده علاقهمندی آنها به سوی سرمایهگذاری passive است. برهمین اساس هم ETF و هم ابزارهای مبتنی بر شاخص برای آنها بسیار مهم است که در رابطه با این موضوع هم معاملات آتی ومعاملات option که کارکردی مانند آتی شاخص دارد، در راه بورس تهران هستند.
وی در پایان بیان کرد: با مواردی که ذکر شد حضور indexprovider در قالب شرکتهای مختلف در بورس کشور، قطعا در جذب سرمایهگذاری خارجی میتواند بسیار موثر و مفید باشد. بحث اصلی این است که ما تلاش کنیم درگاهی باز شود که انتشار اطلاعات بهصورت بینالمللی صورت پذیرد و بتوانیم ارتباط خوبی با خبرگزاریهای معتبر داشته باشیم که با مذاکرات با شرکتهایی نظیر یورومانی این چشمانداز دور از دسترس نیست.
اطمینان خارجیها به صحت و اعتبار اطلاعات بورس تهران
در این میان شاهین شایان آرانی،کارشناس ارشد بازار سهام در مورد مذاکره شرکت یورو مانی برای طراحی شاخصهای بورس تهران و انتشار آنها به «دنیای اقتصاد» گفت: وضعیت بازار سهام کشور در شرایط فعلی از منظر اطلاعرسانی به سطح قابل قبولی رسیده است، بهطوری که سهامداران خارجی زیادی این روزها سایت معاملات بورس تهران را رصد میکنند و مشغول بررسی گزارشهای مالی شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران هستند؛ اما اگر شاخصهای عملکرد بازار سهام کشور توسط پایگاههای اطلاع رسانی معتبر منتشر شوند از دو منظر (اطلاعرسانی و صحت و اعتبار اطلاعات) برای بورس تهران مهم خواهد بود. شایانآرانی تشریح کرد: طراحی شاخصهای بورس تهران توسط یورومانی و انتشار اطلاعات آنها توسط پایگاههای معتبر خارجی از یکسو زمینه اطلاع رسانی بهتر برای سرمایهگذاران خارجی را فراهم میکند و از سوی دیگر موجب اطمینان این سهامداران به صحت، درستی و اعتبار اطلاعات منتشر شده میشود که این عوامل نیز موجب گستردهتر شدن و شناختهتر شدن بورس تهران در سطح بینالمللی خواهد شد. این کارشناس بازار سهام در مورد اینکه کدام شاخص ارزیابی عملکرد بورس تهران برای منتشر شدن در سطح بینالمللی قابلیت استناد بیشتری دارد، گفت: شاخصهای ارزیابی عملکرد در بورس تهران امروز شاخصهای متعدد و مختلفی هستند و یورومانی برای انتشار شاخص و همچنین نحوه محاسبه آن با بورس تهران وارد مذاکره خواهد شد و در این مورد به توافق خواهند رسید.
شایانآرانی افزود: نکتهای که باید به آن توجه ویژهای داشت این است که همکاری یورومانی با بورس تهران در صورت اجرایی شدن یکطرفه نخواهد بود و این شرکت در تعامل با مخاطبان و مشتریان خود بهترین شاخصهای ارزیابی عملکرد بورس تهران را بسته به تقاضای مشتریان خود منتشر میکند و از این نظر جای نگرانی وجود ندارد. این کارشناس ارشد بازار سهام به اقداماتی که بورس تهران در راستای بهتر شدن اطلاعرسانی خود در سطح بینالمللی باید انجام دهد، اشاره کرد و گفت: بورس تهران از منظر اطلاعرسانی بسیاری از مشکلات خود را رفع کرده و اکنون به سطح قابل قبولی رسیده است اما باید اقداماتی نیز در راستای به روز کردن اطلاعات در حد معاملات لحظهای از سوی مسوولان سازمان بورس صورت گیرد.
درج قیمت سنگآهن ایران روی سایت متال بولتن
یکی دیگر از نتایج مثبت رفع تحریمها در پی توافق هستهای، علاوه بر موارد مذکور میتوان در تعیین شاخص استاندارد برای قیمتگذاری سنگآهن ایران در سایت معتبر متال بولتن ذکر کرد که در نوع خود بیسابقه است.
چهارشنبه هفته گذشته اولین شاخص قیمت سنگآهن ایران با فلز محتوایی ۶۰ درصد رونمایی شد و آنطور که برخی اعضای انجمن سنگآهن ایران اعلام کردهاند این اقدام موجب میشود شاخص قیمت فوب سنگآهن ایران حداقل ۶ دلار در هر تن افزایش یابد که متناسب با این رشد قیمتی، بهای سنگآهن در داخل نیز افزایش خواهد یافت.
مدیرامور بینالملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندکان سنگآهن ایران در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در این خصوص گفت: قرار است قیمت سنگآهن ایران با عیار ۶۰ درصد چهارشنبه هر هفته روی سایت متال بولتن درج شود که با توجه به نوسانات قیمتی این محصول در بازارهای جهانی در مراحل ابتدایی این قیمت نمیتواند بهعنوان معیار در معاملات منظور شود بلکه بیشتر بهعنوان معرف سنگآهن ایران بوده و کمک میکند قدرت چانهزنی صادرکنندگان ایرانی در برابر خریداران چینی افزایش یابد.
به گفته کیوان جعفری طهرانی، در شرایط کنونی و در بازارهای جهانی به واسطه کاهش تقاضا، افت شدیدی در عرضه و صادرات سنگآهن کشور رخ داده است و ما در برابر رقبای جهانی خود به دلیل نبود یک برند مشخص در سنگآهن و تناژ پایین و همچنین نبود یک شاخص استاندارد قیمتگذاری از سالهای گذشته شاهد اختلاف قیمت بودهایم که باید بین دو تا سه دلار پایینتر از قیمتهای جهانی محصولات خود را عرضه میکردیم.
وی توضیح داد: در حال حاضر قیمتی که خریداران چینی به ما پیشنهاد میدهند نسبت به قیمتهای واقعی عیارهای سنگآهن کم است و قیمتهای درج شده روی سایت متالبولتن کمک میکند تا به مثابه اهرم فشاری روی خریداران چینی از آن استفاده کنیم و قدرت چانهزنی خود را در فروش سنگآهن افزایش دهیم. مدیر امور بینالملل انجمن سنگآهن افزود: اقدام اخیر، قدم اول در راستای برندسازی سنگآهن ایران است و ما امیدواریم در ۶ ماه آینده بتوانیم بازه قیمتی خود را توسعه دهیم و قیمت گریدهای مختلف سنگآهن را روی این سایت درج کنیم ضمن اینکه قیمتگذاری ما نیز بهصورت روزانه و نه هفتگی باشد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/944133/#ixzz3oK1wKaWS
۰۷:۱۸:۲۱ گروه بورس- اسماعیل دلخموش: روز گذشته شاخص کل بورس تهران ۱۱۰ واحد کاهش یافت تا در ارتفاع ۶۱ هزار و ۲۸۷ واحدی بایستد. در معاملات روز گذشته بانکیها سومین گروهی بودند که بیشترین کاهش شاخص را از خود نشان دادند. کارشناسان معتقدند وضعیت این صنعت بورسی با توجه به افزایش حجم تسهیلاتدهی و بهرهگیری از فاصله میان نرخ تسهیلات و سود سپردهها نسبت به سال گذشته بهبود یافته است. با این حال، انواع ابزارها برای مثبت نشان دادن وضعیت صورتهای مالی این گروه و خطر افزایش مطالبات معوق از عواملی هستند که شرایط این گروه را با ابهاماتی همراه میکنند.
دیروز همچنین در میان ۳۷ صنعت بورسی شاخص ۱۱ گروه مثبت بود. ۵ گروه بدون تغییر شاخص به کار خود پایان دادند و ۲۱ گروه با کاهش شاخص مواجه شدند. گروههای استخراج نفت و گاز، قند و شکر و تامین آب و برق بیشترین رشد و گروههای استخراج سایر معادن، خودرو و بانکها و موسسات اعتباری، بیشترین کاهش شاخص را نشان دادند. گروه خودرو بیشترین حجم معاملات و شرکتهای چند رشتهای صنعتی بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
کشف قیمت «وکار» گروه را منفی کرد
محمد علیمرادی درباره وضعیت گروه بانکی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» گفت: به نظر میرسد این گروه در سال جاری و در سه ماه نخست نسبت به سال گذشته وضعیت نسبتا بهتری را تجربه کرده است. از یک سو رقابت منفی که میان بانکها و موسسات اعتباری وجود داشت کاسته و نرخ سودها تثبیت شدهاند و از سوی دیگر فاصله میان نرخ سود سپرده (حدود ۲۲ درصد) و نرخ سود تسهیلات (حدود ۲۸ تا ۲۹ درصد) باعث شده وضعیت بانکها بهبود یابد. این نکته نیز باید مورد توجه قرار گیرد که در چند ماه گذشته حجم تسهیلات بانکها رشد قابل توجهی داشته و به این ترتیب برخی درآمدها از این محل شناسایی شدند.
وی افزود: اما این نگرانی وجود دارد که با توجه به نرخ بالای تسهیلات، هزینههای بالای مالی که بر تولیدکنندگان وارد میشود و شرایط رکودی اقتصاد، این تسهیلات تبدیل به مطالبات معوق شوند و دریافتکنندگان توان پرداخت آن را نداشته باشند. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: گرچه بررسی صورتهای مالی دوره سه ماهه بانکها نشان از بهبود عملکرد این گروه نسبت به سال گذشته دارد اما باید به این نکته توجه داشت که بانکها ابزارهایی نیز در اختیار دارند تا در شرایط بحرانی بتوانند صورتهای مالی خود را مثبت نشان دهند. یکی از این ابزارها به بحث ذخیرهگیری برای مطالبات باز میگردد.
علیمرادی در تشریح این مساله گفت: بهعنوان نمونه بانکها بر اساس قوانین بانک مرکزی باید برای مطالبات مشکوک الوصول بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد ذخیره بگیرند که این انعطاف به بانکها اجازه میدهد با تغییر میزان ذخیرهگیری شرایط را بهتر نشان دهند. از سوی دیگر مطالبات معوق، در قالب قراردادهای جدید از صورتهای مالی خارج میشوند. وی در خاتمه بیان کرد: در کنار نکات یاد شده میتوان به درآمدهای غیرمشاع بانکها که ماهیت دائمی ندارند نیز اشاره کرد. به شکل کلی شرایط بانکها نسبت به سال گذشته بهبود یافته اما این موضوع در کنار مجموعهای از نگرانیها باعث شده آینده این گروه با ابهاماتی همراه باشد. روز گذشته شاخص این گروه ۸۹/ ۰ درصد کاهش یافت تا کاهش قیمت قابل توجه بانک کارآفرین بانکیها را قرمزپوش کند. بانک خاورمیانه در این گروه صدرنشین بود و با رشد ۰۸/ ۲ درصدی در کنار بانک انصار دو نمادی بودند که رشد قیمتی را تجربه کردند. حقوقیها در سمت خرید و حقیقیها در طرف فروش این دو بانک فعالتر بودند. بانک کارآفرین اما با فاصله در قعر جدول گروه بانکها و موسسات اعتباری قرار داشت. نماد معاملاتی این بانک که از ۷ مهرماه با توجه به تعدیل پیش بینی درآمد هر سهم متوقف شده بود از ۱۵ مهر آماده انجام معامله بود. این نماد عاقبت دیروز کشف قیمت شد و با کاهش ۶۹/ ۸ درصدی در قیمت ۲۹۲۱ ریال معاملات خود را پایان داد. ۸/ ۸۷ درصد از حجم خرید «وکار» در اختیار حقوقیها و ۱۰۰ درصد از حجم فروش از آن حقیقیها بود.
«وغدیر» میان حقوقیها دست به دست شد
افت شاخص ۰۵/ ۰ درصدی نتیجه معاملات روز گذشته نمادهای گروه چندرشتهایهای صنعتی بود. در میان چهار نماد این گروه تنها وبانک رشد ناچیز ۰۶/ ۰ درصدی را تجربه کرد. نمادی که شاهد حضور پررنگ تر حقیقیها بود. ۵/ ۵۷ درصد از حجم خرید و ۲/ ۵۵ درصد از حجم فروش این نماد متعلق به این معاملهگران بود. وغدیر در پایان معاملات روز گذشته بدون تغییر قیمت باقی ماند. این نماد بیشترین حجم و ارزش معاملات دیروز بورس را در اختیار داشت و عمده حجم معاملات آن میان حقوقیها صورت گرفت. نمادهای وصندوق و وامید نیز دو نماد قرمزپوش چندرشتهایها بودند. گروه مدیریت سرمایهگذاری امید با ۱۱/ ۰ درصد کاهش قیمت بیشترین افت قیمت نمادهای این گروه را تجربه کرد. حقوقیها ۴/ ۸۶ درصد از حجم خرید و حقیقیها ۱۰۰ درصد از حجم فروش این نماد را به خود اختصاص دادند.
رشد پکویر مانع کاهش شاخص گروه نشد
روز یکشنبه شاخص گروه لاستیک و پلاستیک ۱۳/ ۰ درصد کاهش یافت. پکویر تنها نماد این گروه بود که افزایش قیمت یافت. این نماد که ۳۵/ ۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد بیشتر توسط حقوقیها خریداری شد، در حالی که تمام حجم فروش آن به حقیقیها اختصاص یافت. «پدرخش» تنها نماد گروه بود که بدون تغییر قیمت باقی ماند و «پتایر» در میان ۵ نماد قرمز پوش گروه بیشترین افت قیمت را از خود نشان داد. نمادی که ۱۰۰ درصد از حجم خرید و فروش آن در اختیار معاملهگران حقیقی بود.
افت قیمت هر دو نماد مخابراتیها
شاخص گروه مخابرات در پایان معاملات روز یکشنبه ۲۲/ ۰ درصد کاهش را تجربه کرد. هر دو نماد این گروه، همراه و اخابر، با کاهشهای قیمتی ۱/ ۰ و ۳۶/ ۰ درصدی مواجه شدند. حقیقیها و حقوقیها در خرید و فروش نماد همراه تقریبا حضور فعالی داشتند به شکلی که ۵۱ درصد از حجم خرید و ۴/ ۵۰ درصد از حجم فروش این نماد در اختیار حقیقیها بود. حقوقیها اما در سمت خرید نماد اخابر فعال تر بودند به شکلی که ۵/ ۸۴ درصد از حجم خرید این نماد در اختیار آنها بود. ۸/ ۵۱ درصد از حجم فروش اخابر نیز به حقیقیها اختصاص یافت.
۰۷:۱۸:۱۶ گروه بنگاهها: مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک ملت در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به تحلیل کسری بودجه دولت درسال ۹۴ و متغیرهای اقتصادی در سال ۹۵ پرداخت.
علی قاسمی که از بودجه کل کشور بهعنوان برنامه مالی دولت نام میبرد، اظهار کرد: در سال ۱۳۹۴ دولت باید ۲۲۰ هزار میلیارد تومان منابع جذب کند و همین مقدار را در چارچوب قانون بودجه خرج کند؛ اما مقایسه بودجه ۹۴ با سال قبل آن حاکی از افزایش ۲۸ درصدی کل درآمدهای مصوب دولت در بودجه ۱۳۹۴ است.
وی کسری بودجه دولت در سه ماه اول سال ۱۳۹۴ را حدود ۹ هزار میلیارد تومان ذکر کرد که عمدتا بهخاطر عدم تحقق کامل درآمد مالیاتی و فروش نفت است.
پیشبینی کسری بودجه دولت در نیمه اول سال ۱۳۹۴ در ۲ سناریو
وی از نرخ دلار ۲۸۵۰ تومانی، قیمت نفت (قیمت نفت ایران ۲ دلار پایینتر از قیمت نفت اوپک لحاظ شده است)، صادرات نفت خام، استفاده از ۵۶ هزار میلیاردتومان از درآمدهای نفتی بهعنوان مواردی نام برد که در پیشبینی کسری بودجه در سال ۹۴ لحاظ میشود. وی ادامه داد: همچنین با توجه به اینکه تا اواسط مردادماه ۱۳۹۴ حدود ۵/ ۵ هزار میلیارد تومان پرداختیهای عمرانی داشتهایم، برای پیشبینی کسری بودجه دولت در نیمه اول سال ۹۴ فرض میشود تا پایان نیمه اول ۱۳۹۴، حدود ۷ هزار میلیارد تومان پرداختی عمرانی داشته باشیم.
وی با توجه به این موارد، کسری بودجه دولت در نیمه اول سال ۹۴ را در دو سناریوی بدبینانه و واقعبینانه بررسی کرد.
به گفته وی، در سناریوی بدبینانه فرض میشود در نیمه اول سال ۱۳۹۴، پرداختیهای هزینهای و وصول مالیات همانند ۳ ماه اول باشد. این سناریو از آنجایی بدبینانه است که تجربه نشان داده اولا هر چه به نیمه دوم و به تدریج به پایان سال نزدیک میشویم، وصول مالیاتی دولت بیشتر میشود و ثانیا پرداختیهای هزینهای طبق سنوات گذشته بهطور متوسط ۹۱درصد محقق میشود.
وی تصریح کرد: بنابراین در بدبینانهترین حالت ممکن، کسری بودجه دولت حدود ۱۹ هزار میلیارد تومان است که نسبت به مقدار کسری نیمه اول ۱۳۹۳ (۳/ ۴ هزار میلیارد تومان) مقدار بسیار زیادی است. در سناریوی واقع بینانه با توجه به موارد فوق فرض میشود وصولیهای مالیاتی دولت همانند نیمه اول سال ۱۳۹۳ برابر ۸۰درصد رقم مصوب و پرداختیهای هزینهای آن نیز مانند نیمه اول سال ۹۳، برابر ۹۳درصد باشد.
وی طبق این سناریو، میزان کسری بودجه دولت در نیمه اول ۱۳۹۴ را حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان ذکر کرد و بهعنوان نتیجهگیری در بدبینانه ترین حالت ممکن کسری بودجه دولت در نیمه اول سال ۹۴ را حدود ۱۹ هزار میلیارد تومان و در حالت واقع بینانه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرد.
پیشبینی کسری بودجه دولت در پایان سال ۱۳۹۴
وی برای پیشبینی کسری بودجه دولت در پایان سال ۱۳۹۴ نیز اظهار کرد: در این پیشبینی نیز فرض میشود تحقق درآمدهای مالیاتی به میزان ۹۵درصد باشد که با توجه به اینکه رقم مصوب آن نسبت به سال قبل حدود ۲۶درصد افزایش یافته و شرایط واقعی اقتصاد نسبت به سال قبل تغییر قابل توجهی نداشته، وصول این حجم از درآمدهای مالیاتی به سختی امکانپذیر است. وی ادامه داد: بنابراین، در بهترین حالت فرض میشود حدود ۹۵درصد از درآمدهای مالیاتی مصوب وصول شود. همچنین با توجه به اجتناب ناپذیر بودن پرداختیهای هزینهای، فرض میشود مقدار محقق شده آن در پایان سال گذشته، ۹۷درصد باشد.
وی با توجه به مفروضات فوق و با عنایت به محاسبات انجام شده، اضافه کرد: در صورتی که پرداختیهای عمرانی مطابق سال ۱۳۹۳ و به میزان ۳۰ هزار میلیارد تومان انجام شود (۶۰درصد مقدار مصوب)، کسری بودجه دولت در پایان سال ۱۳۹۴، حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود. وی معتقد است که با توجه به وضع فعلی اقتصاد کشور، طبیعتا برای جبران این حجم عظیم از کسری، راهی به جز استقراض از بانک مرکزی و افزایش نرخ ارز برای دولت باقی نمیماند. هر دو سیاست (به خصوص استقراض از بانک مرکزی)، هزینههایی نظیر افزایش نرخ تورم را در آینده بر اقتصاد کشور تحمیل میکند که با توجه به سیاست کنترل نرخ تورم، احتمالا دولت ترجیح دهد به منظور گریز از این حجم کسری بودجه، از پرداختیهای عمرانی خود بکاهد. وی ادامه داد: بنابراین فرض میشود عملکرد دولت در پرداختیهای عمرانی از ۶۰درصد محقق شده سال گذشته به ۵۰درصد تنزل کند. در این صورت، پیشبینی میشود میزان کسری بودجه در پایان سال ۱۳۹۴، به ۲۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برسد. وی که این میزان کسری را واقع بینانه میدانست، بهعنوان نتیجهگیری کلی از پیشبینی کسری بودجه دولت در پایان سال ۱۳۹۴ گفت: دولت حدود ۲۰تا ۲۵ هزار میلیارد تومان کسری به بار خواهد آورد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/944144/#ixzz3oK1l0o2U
۰۷:۱۶:۵۱ گروه خودرو: رکود، این بار بازار خودروهای تجاری کشور را نشانه گرفته است. هر چند همزمان با توافق هستهای شاهد رشد ۸ درصدی تولید این نوع خودروها در ۶ ماهه گذشته بودیم؛ اما ظاهرا تقاضا در این بازار نیز یخ زده و تجاریسازان کشور مشتری برای تولیدات خود ندارند. در بازار سوت و کور خودروهای تجاری نه خبری از کمپین است و نه تشویقی برای نخریدن این نوع خودروها. آنچه این روزها تجاریسازان کشور با آن دستوپنجه نرم میکنند نبود تقاضا در بازاری است که نقش مهمی در حملونقل کشور ایفا میکند. در این بین برخی کارشناسان رکود سراسری در کشور را عامل این بحران در شرکتهای تجاریساز میخوانند و عنوان میکنند که رکود فراگیر در کشور حملونقل کالا را نیز تحتشعاع خود قرار داده و بهدنبال آن فروش خودروهای تجاری نیز به پایینترین سطح خود رسیده است.
در این بین بهنظر میرسد قدرت خرید مشتریان خودروهای تجاری، همچون خودروهای سواری نیز کاهش یافته و در نبود شرکتهای لیزینگ، تقاضا نیز بهشدت افت کرده است. فعالیت لیزینگها نقش مهمی در تقاضای خودروهای تجاری دارد؛ چراکه بهدلیل قیمت بالای خودروهای مذکور، مشتریان تنها با لیزینگ کردن این خودروها توانایی خرید آن را دارند، حال آنکه عدم فعالیت لیزینگها نیز تاثیر بسزایی در رکود این نوع خودروها دارد. از سوی دیگر طرح خروج خودروهای تجاری فرسوده نیز بهدلیل عدم تامین بودجه مورد نیاز عقیم مانده این در حالی است که فعالیت این طرح میتواند تا حدودی به رکود بازار تجاریها کمک کند. طبق آمارهای رسمی تا سال گذشته حدود ۱۰۰ هزار دستگاه کامیون فرسوده (درون و برونشهری) با سن بالای ٢۵ سال در ناوگان حملونقل کشور تردد میکردند که حدود ۵٠ هزار از آن خودروهای با عمر بالای ٣۵ سال بود، این در شرایطی است که استاندارد جهانی کمتر از ۱۰ سال است، اما ورود خودروهای چینی به ناوگان حملونقل باری و جادهای کشور نیز خود سهم دیگری در رکود بازار دارد .در حال حاضر بسیاری از شرکتهای معتبر جهانی برای حضور در صنعت خودرو ایران اعلام آمادگی کردند، این در شرایطی است که وضعیت شکل گرفته در این زمینه مشتریان را نسبت به خرید خودروهای تجاری چینی سرد کرده است.
با تشدید تحریمهای بینالمللی علیه ایران بسیاری از شرکتهای تجاریساز معتبر جهانی همچون بنز و ولوو از ایران خارج شدند این در شرایطی است که جای خالی شرکتهای مذکور سریعا با شرکتهای چینی پر شد. خودروهای تجاری وارداتی از چین هر چند از لحاظ ایمنی بسیاری از شرکتهای خودروساز کشور را به دردسر انداخت، اما توانست سریعا ظرفیت خالی خودروهای تجاری کشور را پر کند. در این بین یک گزارش پژوهشی از سوی موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، نشاندهنده آن است که در کنار مشکلات نقدینگی شرکتهای تجاریساز، اشباع بازار داخلی به سبب ورود خودروهای تجاری چینی، تقاضا در بازار این نوع خودروها را تحتشعاع قرار داده است.
چالش صنعت خودرو تجاری
گذشته از رکود فراگیر در بازار خودروهای تجاری، تولیدکنندگان تجاریساز نیز از سال ۹۲ همزمان با افت ۵۰ درصدی تولید خودرو با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم میکنند که از جمله آن میتوان به کمبود نقدینگی و تعداد زیاد بازیگران این حوزه اشاره کرد.
طبق آمار انجمن جهانی خودروسازان در سال ۲۰۱۵ ایران با تولید ۵۹ هزار دستگاه، جایگاه بیستم را از میان ۳۲ کشور در میزان تولید خودروهای تجاری کسب کرد؛ این در شرایطی است که با توجه به پتانسیلهای ایران همچون وسعت زیاد، جمعیت بالا و سهم بالای حملونقل زمینی از جابهجایی کالا و مسافر و… بهنظر میرسد که جایگاه مناسبی نباشد. براساس سند چشمانداز ۱۴۰۴ ایران با تولید سالانه ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو تجاری باید در جایگاه نخست منطقه قرار بگیرد و ۲۵ درصد تولیدات خود را به خارج از کشور صادر کند.
اما روز گذشته در دومین روز «همایش بینالمللی سیاستهای تجاری و صنعتی برای صادرات و اشتغال» در میزگرد چشمانداز و چالشهای توسعه صنعت خودروی تجاری امیرحسین قناتی، مدیرکل صنایع خودرو و نیروی محرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز با اشاره به سند چشمانداز بر لزوم ارائه راهکارهای کیفی به منظور توسعه این صنعت در آینده تاکید کرد.
وی با بیان آنکه در حال حاضر بیش از ۸۰درصد حمل کالا در کشور از طریق ناوگان جادهای انجام میشود، اظهار کرد: در پایان سال گذشته متوسط عمر وسایط نقلیه تجاری کشور به ۱۸ سال رسید که این ناوگان تجاری از نظر آلودگی، استهلاک و مصرف سوخت خسارات زیادی را بر اقتصاد ملی تحمیل میکند.
قناتی بر نوسازی ناوگان حملونقل عمومی و تجاری تاکید کرد و گفت: هماکنون ۲۵ درصد کامیون و کشنده کشور بالای ۳۵ سن دارند که باید تلاش کنیم با نوسازی ناوگان عمومی عمر متوسط خودروهای تجاری کشور از ۱۸ به ۱۲ سال کاهش یابد.
اما رشد تولید خودروهای تجاری بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴ در جهان سالانه بهطور متوسط ۵ درصد بوده است؛ بهطوریکه در سال ۲۰۰۰ مجموع تولید خودروهای تجاری در جهان ۵۸ میلیون دستگاه بود که این رقم در سال ۲۰۱۴ به ۹۰ میلیون دستگاه افزایش یافت.
چین با تولید ۲۰ میلیون دستگاه خودرو تجاری در سال گذشته بزرگترین تولیدکننده خودروهای تجاری جهان بود، اما در ایران این رشد سالانه بهطور متوسط ۱۰ درصد بوده است. صادق عابدی، عضو هیات علمی دانشگاه قزوین نیز در ادامه این میزگرد به چنین موضوعاتی اشاره کرده و معتقد است که دولت باید در سیاستهای خود در زمینه تولید خودروهای تجاری تجدیدنظر کند. عابدی با بیان آنکه در پایان سال گذشته ۱۷۴ هزار دستگاه خودرو تجاری در کشور تولید شد که ۱۵۰ هزار دستگاه آن به وانت اختصاص داشت، گفت: ۳۶ درصد خودروهای تجاری کشور به خودروهای تجاری زیر ۳ تن، ۳۱ درصد به خودروهای تجاری بین ۳ تا ۸ تن و ۱۷ درصد به خودروهای ۸ تا ۴۰ تن اختصاص داشت.
عابدی یادآور شد: در سال ۸۹ بیش از ۲۳۷هزار دستگاه خودرو تجاری در کشور تولید شد که این رقم در سال ۹۰ به بیش از ۲۲۲ هزار خودرو رسید که در این سال حدود ۲۷ درصد سهم فروش در بازار به خودروهای تجاری تعلق گرفت.
عضو هیات علمی دانشگاه قزوین با بیان اینکه هماکنون خودروهای تجاری کشور با ۲۰ برند مختلف تولید میشوند، گفت: نبود سیاستهای مشخص، وجود برندهای مختلف، نبود سرمایهگذاری و پلتفرم مشترک تولید خودرو، حضور کمرنگ بخش خصوصی و عدم بهبود فضای کسبوکار از مهمترین چالشهای پیش روی تولید خودروهای تجاری در کشور است که باید تغییر کند.
وی معتقد است که تحقیقات جهانی نشان میدهد ایران برای رفع مشکلات تولید خود باید به سمت خصوصیسازی برود.
برای رسیدن به این موضوع باید به جذب سرمایههای خارجی بپردازیم که در این زمینه بحث بهبود فضای کسبوکار از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ زیرا ریسک سرمایهگذاری در ایران بالاست و باید کاهش یابد. وی افزود: براین اساس باید در برنامه ششم توسعه کشور سیاستگذاری جامعی انجام شود و به سه سیاست اهمیت ویژه داده شود که عبارت هستند از؛ سیاست صنعتی، سیاست تکنولوژیکی و سیاست مالی.
مشترکسازی تولیدات ایرانی
توجه به تجربه کشورهای دیگر و بهره گیری از دانش و تکنولوژی کشورهای صنعتی و بزرگ همواره یکی از موضوعاتی است که بسیاری از کارشناسان بر آن تاکید دارند. بهرهگیری از دانش خارجی در قالب همکاری مشترک، اما مزیتهای دیگری چون ورود سرمایه و نقدینگی را نیز برای خودروسازان به همراه دارد. موضوعی که این روزها در صنعت خودرو بسیار زیاد مطرح میشود. بر همین اساس در میزگرد «چشمانداز توسعه صنعت خودرو تجاری» قائم مقام مدیریت بازرگانی شرکت «رنو تراک» نیز دعوت شد تا درخصوص همکاری مشترک و تجاریسازی به سخنرانی بپردازد.
لوکاس، نماینده شرکت رنو تراک در این میزگرد گفت: شرکت رنو در سال گذشته موفق شد بیش از ۴۰۰ هزار دستگاه انواع خودرو تجاری در جهان به فروش برساند. وی تاکید کرد: ایران باید با احیای اقتصاد ملی خود بسیاری از محصولات تولیدی خودروسازانش را به خارج از کشور صادر کند. بر همین اساس تولید انواع خودروهای تجاری روی یک پلتفرم مشترک ازسوی خودروسازان ایرانی باید مورد توجه قرار گیرد.
لوکاس معتقد است که خودروسازان ایرانی برای اینکه بتوانند نیاز داخل و کشورهای همسایه خود را تامین کنند باید به افزایش حجم تولیدات خود بپردازند که در این زمینه نیازمند تولید مشترک با برندهای معتبر جهانی هستند. وی با اشاره به اینکه تولید خودروهای سنگین نیازمند سرمایه بیشتر است، میگوید: سرمایهگذاری در خودروهای تجاری نیازمند سرمایههای سنگین است و کشورهایی میتوانند در قالب سرمایهگذاری مشترک وارد این عرصه شوند که ریسک این سرمایهگذاری را بپذیرند.
نقش خودرو در توسعه صنعتی کشور
میزگرد چشمانداز توسعه صنعت خودرو تجاری حول محور خودروهای تجاری نچرخید و آخرین سخنران این میزگرد به وضعیت کلی صنعت خودرو و مشکلات آن پرداخت تا دستاندکاران صنعت خودرو وضعیت کنونی خودروسازان سبک کشور را فراموش نکنند. با وجود آنکه، خودروسازی کشور در ماههای اخیر روزهای بدی را سپری میکند، اما تولید خودروهای تجاری نیز از این امر مستثنی نیست. بسیاری از کارشناسان حل این موضوع را منوط به حل و فصل شدن مباحث کلان اقتصادی میدانند. با این حال ساسان قربانی، دبیر انجمن قطعهسازان کشور در این میزگرد ریشه این مشکلات را در نامعلوم بودن راهبرد اقتصادی کشور دانست.
ساسان قربانی در این باره گفت: در فضای کسبوکار باید تولید، محور فعالیتهای اقتصادی باشد، اما در ایران هماکنون هرگونه فعالیتهای اقتصادی مبتنیبر واسطهگری و دلالی است و توجیهی برای فعالیت تولیدی وجود ندارد.
سخنگوی شورای سیاستگذاری خودرو گفت: صنعت خودرو امروز مورد اقبال مشتریان نیست در حالی که این صنعت نقش بسیار مهمی در توسعه صنعتی کشور دارد، اما به علت واسطهگری و دلالی اقتصاد ایران آن چنان در کشور تمایلی برای توسعه تولید نداریم.
وی با بیان اینکه سهم هزینه تامین مالی در قیمت تمام شده صنایع کشور بهطور متوسط ۲۵ تا ۳۰ درصد است، گفت: در شرایطی هستیم که صنعت خودرو و سایر صنایع وابسته روزگار خوبی را سپری نمیکنند؛ سطح توقعات به درست یا غلط از این صنعت بالا رفته و در عین حال شرایط برای فعالیت آن نیز دشوارتر شده است.
وی افزود: امروز مصرفکنندگان و حتی برخی کارشناسان، تولیدکنندگان خودرو را در ایران با تولیدکنندگان خارجی مقایسه میکنند. در حالی که هیچ توجهی به شرایط تولید در ایران و سایر کشورها نمیشود.
در ایران تولیدکنندگان با نرخ سود ۲۵ درصد به بالا برای تسهیلات بانکی کار میکنند، ولی تولیدکنندگان خارجی عمدتا نرخ سودی بین ۱ تا ۵/ ۱ درصد دارند.
قربانی ادامه داد: ریشه این مشکلات در نامعلوم بودن راهبرد اقتصادی کشور است؛ مشخص نیست استراتژی اقتصادی کشور «تولیدمحور» است یا «واسطه محور». تا زمانی که برای این پرسش یک پاسخ مشخص ارائه نشود، شاهد ادامه نابسامانیهای اخیر خواهیم بود. وی ادامه داد: طی سالهای اخیر با وجود تورم بالا دولت اصرار داشته است تا نرخ ارز را کنترل کند در چنین شرایطی قطعا فعالیتهای تولیدی اثربخشیهای لازم را در ایجاد ارزش افزوده نخواهند داشت. به همین خاطر تمایل به فعالیتهای تولیدی در مقایسه با سایر فعالیتها مانند واردات و واسطهگری کاهش یافته است. ساسان قربانی گفت: در ایران ۳۰ هزار دستگاه خودرو تجاری با ۲۰ برند مختلف تولید میشود، در حالی که شرکت رنو ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو تجاری خود را تنها با یک برند و با یک یا دو موتور در جهان تولید میکند.
۰۷:۱۶:۰۷سایپا نیوز: معاون صادرات سایپا گفت: گروه سایپا در ۵ سال گذشته بیشترین صادرات خودروی کشور را به خود اختصاص داده و در سال ۹۴ نیز جهت حفظ این مقام موفق بوده است.
محسن دستخوش جوان، معاون صادرات و امور بینالملل گروه سایپا با بیان مطلب فوق، اظهار کرد: شرایط نامساعد اقتصادی در اغلب بازارهای هدف صادراتی در کنار محدودیتهای ناشی از تحریم، کار را برای فعالیتهای صادراتی بیش از پیش مشکل کرده است.
وی افزود: کاهش قیمت نفت و در نتیجه آن کاهش درآمدهای کشورهای همسایه موجب شده تا سیاستهای انقباضی و رکود بر بسیاری از بازارها از کشورهای CIS گرفته تا کشورهای خاورمیانه، شمال آفریقا و ونزوئلا حاکم شود و بهرغم مشکلات بسیاری که صادرات خودرو در کنار سایر صنایع کشور با آن روبهرو هستند، صادرات شرکت سایپا در ۶ ماه اول سال ۹۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل، بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته است.
دستخوش جوان تاکید کرد: از دلایل این موفقیت میتوان به افزایش ظرفیت خط تولید سایپا در بازار عراق اشاره کرد که امیدواریم بهواسطه آن بتوانیم رتبه اول فروش خودروسواری در عراق را برای پنجمین سال متوالی همچنان در اختیار داشته باشیم. معاون صادرات و امور بینالملل سایپا با اشاره به اینکه سال گذشته نیز بالغ بر ۸۱ درصد صادرات خودروی کشور ازسوی سایپا انجام شده است، افزود: گروه خودروسازی سایپا بهرغم محدودیتهای موجود تمامی تلاش خود را برای توسعه بازارهای صادراتی با بهرهگیری از مزیتهای رقابتی محصولات خود شامل: مصرف پایین سوخت، قیمت رقابتی، خدمات پس از فروش گسترده و قطعات یدکی با قیمت رقابتی و در دسترس، امیدوار است در سالجاری بتواند به هدف صادرات ۳۵هزار دستگاه دست یابد. وی گفت: اضافه شدن محصول جدید ساینا به سبد محصولات صادراتی میتواند فرصتهای جدیدی را برای سایپا برای نیل به اهداف صادراتی بهوجود آورد.
۰۷:۱۵:۴۷ سحر نمایشی: تغییر جهت ناگهانی مس در بورس فلزات لندن موجب شوک قیمتی این محصول در بازار داخلی شد و بهای این فلز اساسی در معاملات روز یکشنبه بورس کالا همانطور که کارشناسان حوزه فلزات پایه پیشبینی کرده بودند، با افزایش بیش از ۶۰۰ تومانی در هر کیلو نسبت به آخرین معامله در هفته گذشته مواجه شد.
قیمت مس در بازارهای جهانی طی روز جمعه گذشته بیش از ۳ درصد و در یک هفته گذشته بیش از ۵ درصد افزایش یافت و به ۵ هزار و ۳۱۹ دلار در هر تن رسید. از طرفی به گفته فعالان آگاه تقاضا برای فلز سرخ چه در بازارهای داخلی و چه بازارهای جهانی به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است، بر همین اساس تولیدکنندگان میزان قابل توجهی از عرضههای خود را کاهش دادهاند که این موضوع نیز نتوانسته بر میزان تقاضا تاثیرگذار باشد. بنابراین مهمترین عامل رشد نرخ مس در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران افزایش میانگین قیمت هفتگی این فلز در بورس لندن و رشد میانگین نرخ ارز بوده است. افزایش خرید چین و کاهش موجودی انبارهای لندن نیز در کنار روند صعودی بهای نفت در افزایش نرخ این فلز مهم تاثیر بسزایی داشته است. بر همین اساس با وجود اینکه نرخ ارز در بازار داخلی روند تقریبا ثابتی را در پیش گرفته، اما همین اتفاق و پیشبینی از افزایش قیمتها در هفته آتی میزان تقاضا را در این بازار افزایش داده است. این در حالی است که به گفته یکی از فروشندگان بازار آزاد مس، در هفتههای اخیر بازار غیررسمی این محصولات برخی فروشندگان به دلیل کاهش تقاضا و نبود مشتری محصولات خود را با قیمتهای کمتری از بورس کالا در معرض فروش گذاشتهاند.
به این ترتیب روز یکشنبه ۱۹ مهرماه، بورس کالای ایران شاهد معامله حدود ۱۴۲ هزار تن انواع کالا بود که در این میان ۲هزار تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران راهی تالار محصولات صنعتی شد. این شرکت همچنین ۲ هزار و ۵۰۰ تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضهشده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز میتوان به ۲۰ هزار تن انواع مس کم عیار، ۱۴۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، ۲۷۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز در این روز روی تابلوی معاملات رفت.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۷ هزار و ۶۰۵ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته افزایش ۶۶۱ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲ هزار تن بوده درحالی که میزان تقاضا ۸۴۰ تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۸ هزار و ۳۴۹ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، رشد ۶۵۳ تومانی در قیمت پایه را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۲ هزار و ۵۰۰ تن بوده است؛ درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار یک هزار و ۴۶۰ تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۸ هزار و ۴۰۴ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، افزایش ۶۶۱ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود؛ درحالیکه تقاضا برای آن ۱۲۰ تن ثبت شد.
از سوی دیگر این فلز سرخ هماکنون در بازار آزاد با قیمت ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان در هر کیلو به فروش میرسد که نسبت به شنبه گذشته افزایش ۵۰۰ تومانی داشته است. از طرفی در بازار آزاد اگرچه در مقایسه با هفتههای گذشته قیمتها با رشد همراه شد، اما همچنان تجار سعی در تداوم روند روبه رشد قیمتها دارند؛ بهطوری که با وجود فراز و فرودهای نرخ این محصولات در بازارهای جهانی همچنان تلاش برای رشد قیمتها در بازار غیررسمی دیده میشود. در این میان قویترین پیشبینی این است که اگر روند مثبت بهای نفت در بازارهای جهانی و رشد نرخ ارز در بازارهای داخلی طی روزهای آتی ادامه پیدا کند، احتمال دارد روند مثبت قیمتها با توجه به رشد بهای فلزات در بازار جهانی و کاهش موجودی انبارها، بهصورت مقطعی ادامهدار باشد؛ چراکه در هر صورت بخشی از نوسانات بازار جنبه روانی خواهد داشت. البته بسیاری از کارشناسان قیمت نفت را هم صعودی پیشبینی کرده و معتقدند با توجه به پارامترهای موجود رشد بیشتری را تجربه خواهد کرد.
از سوی دیگر آمار منتشرشده در مورد کاهش موجودی انبارهای لندن، بسیاری از فعالان اقتصادی را نگران کرده است؛ زیرا اگرچه این موضوع با رشد قیمتها همزمان شده، اما چون بهبود مجدد تقاضا بهعنوان یک حرکت بازار قابل پیشبینی است، انتظار افزایش قیمتهای داخلی وجود دارد که این مساله بر بازارهای جهانی هم موثر خواهد بود؛ البته در کنار این موارد شاهد افزایش حجم مصرف مواد اولیه نیز هستیم که این موارد حکایت از افزایش قیمتها در کوتاهمدت و میانمدت دارد، با این حال کارشناسان معتقدند نمیتوان با اطمینان گفت که بازار فلزات داخلی نیز همانند بازارهای جهانی به سرعت تغییر مسیر میدهد؛ چراکه با توجه به دورنمای مبهم نرخ ارز قدرت تاثیرگذاری این عامل، بیشتر از بهای فلزات اساسی در بورس لندن است، هرچند در کوتاه مدت پیشبینی ثبات روند نرخ ارز نیز وجود دارد. در این بین مهمتر از همه این موارد آن است که پیشبینی میشود چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده فلزات پایه در جهان با رشد تقاضا برای خرید انواع فلزات در نیمه دوم سال ۲۰۱۵ میلادی روبهرو خواهد شد.
رکود بازار فلزات عمیقتر میشود
روند معاملات سایر فلزات اساسی همچون آلومینیوم، قلع، نیکل، سرب و روی نیز در بازار داخلی با تغییر جهت بازارهای جهانی با افزایش قیمت روبهرو شدند؛ اما این در حالی است که روند معاملات در بازار آزاد همچنان راکد است.
به گفته یکی از فعالان حوزه فلزات پایه، اعتماد تجار به بازار بسیار کم شده و آنها همچنان در انتظار تغییر مجدد مسیر بازار هستند؛ چراکه معتقدند پارامترهای تاثیرگذار به نوسانهای خود ادامه خواهند داد. از طرفی فروشندگان محصولات خود را زیر قیمت فروش عرضه میکنند؛ اما همچنان خریداری برای آنها وجود ندارد؛ مگر تولیدکنندگانی که در حد نیاز روزانه به بازار مراجعه میکنند. به این ترتیب بنا بر پیشبینی کارشناسان انتظار نمیرود هفته آینده با توجه به ادامه رکود فعلی، با وجود پیشبینی از رشد قیمتها شاهد افزایش تقاضای جدیدی از این محصولات باشیم؛ چرا که بلاتکلیفی این محصولات در بازار داخلی میتواند دوباره موجب افت تقاضا در روزهای آتی شود. یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه، انتشار اخباری مبنی بر افزایش حجم تولیدات صنعتی چین، افزایش مجدد قیمت نفت و دورنمای نسبی افزایش هزینه تولید، بهبود سازوکارهای اقتصادی و نوسان جذابیت سفتهبازی را مهمترین دلایل برای صعود مجدد قیمتها در روزهای آینده دانست، البته این در شرایطی است که امیدی به تقاضای داخلی آن هم در فصل تولید و شروع ایام محرم نیست. از طرفی به نظر میرسد دورنمای رشد تولیدات صنعتی چین و به تبع آن دورنمای رشد اقتصادی این کشور بهتر از پیشبینیها باشد که برای چین بهعنوان بزرگترین بازار مصرف فلزات یک داده بسیار مهم تلقی میشود. از طرفی آمار انتشاریافته در مورد کاهش موجودی انبارهای بورس فلزات لندن بسیاری از فعالان اقتصادی را نگران کرده، اما چون افزایش تقاضا در این روزها قابل پیشبینی است، انتظار افزایش قیمتها را دامن زده است که این مساله بر بازارهای داخلی موثر خواهد بود.
۰۷:۱۵:۴۰ گروه بازرگانی: در شرایط احتمالی بازگشت رکود به اقتصاد کشور، کارشناسان سناریوهای مختلفی را برای خروج از این وضعیت اقتصادی مدنظر قرار داده اند؛ یکی از این سناریوها رونق اقتصادی از محل توسعه صادرات بوده است. این در حالی است که توسعه صادرات در وهله اول بهبود ساختارهای صنعتی و رونقپذیری تولید را میطلبد؛ اما در حال حاضر بخش صنعت نه تنها وضعیت رو به بهبودی ندارد، بلکه عمق رکود حاکم بر آن نیز روز به روز شدیدتر میشود.
شرایط رکودی حاکم در بخش صنعت از یک طرف و فضای جدید بهوجود آمده پس از برجام از طرف دیگر، متولیان حوزه صنعتی و تجاری کشور را واداشت تا در همایش دوروزه سیاستهای صنعتی و تجاری با حضور صاحبنظران داخلی و خارجی، مشکلات این حوزه و چگونگی بهرهبرداری از فرصت جدید برای تعامل بیشتر بینالمللی را مورد بررسی قرار دهند و برنامه مشخصی را برای ارتقای توانمندیهای کشور تدوین کنند. با توجه به مباحث مطرح شده در این همایش، تخصصگرایی در صنایع منبع محور و کاهش نسبی ارزش افزوده در تولیدات صنعتی از جمله مسائل مبتلا به صنعت ارزیابی شده است. بر این اساس، «اولویتبندی بودجههای عمرانی در کشور»، «تکیه بر مزیتهای نسبی و نهادینه کردن آن در ساختار اقتصادی»، «سرمایهگذاری در بهبود سرمایه انسانی و ارتقای صرفههای مقیاس»، «کاهش مداخله دولت در بخش صنعت»، «مهیا کردن شرایط الحاق به WTO (از جمله بازنگری در سطوح تعرفه) و قرار دادن قوانین WTO بهعنوان بخشی از فرآیند توسعه اقتصادی کشور»، «اجرای سیاستهای تجاری، صنعتی و فناورانه و تغییرات نهادی و سازمانی»، ۶ توصیه اقتصادی تجویز شده در دوره پسابرجام بوده که در این همایش مورد بررسی قرار گرفت.
اولویتبندی هزینههای عمرانی
محمدرضا رضوی، رئیس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی که ریاست این همایش را برعهده داشت با اشاره به فضای جدید در اقتصاد کشور اعلام کرد: اکنون که قرار است محدودیتها و تحریمهای اقتصادی به مرور برطرف شود و زمینههای جدیدی در توسعه روابط اقتصادی و تجاری به وجود آید، بازنگری سیاستهای صنعتی و تجاری ضروری به نظر میرسد.
رضوی با بیان اینکه دولت باید با نهادسازی برای صنایعی که وضعیت رقابتی دارند، زمینه فعالیت در عرصه بینالملل را فراهم سازد، تصریح کرد: در این راستا انسجام سیاستگذاری در حوزه اقتصاد، تجارت و صنعت بسیار مهم است. وی تاکید کرد: دولت یازدهم توانسته با اجرای سیاستهای مناسب کاهش نرخ تورم، ثبات نرخ ارز، رشد مثبت اقتصادی و گشایش در توافقات هستهای، ثبات نسبی را در اقتصاد ایران به وجود آورد.
رئیس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی ادامه داد: با وجود اینکه این موفقیتها حاصل شده، اما به دلیل چسبندگی بالای نرخ سود بانکی و دستمزدها، کاهش در نرخ سود بانکی امکانپذیر نشد که همین مساله بر دامنه مشکلات تامین مالی افزوده است.
به اعتقاد وی، آمارها و پروانههای بهرهبرداری و سرمایهگذاری در کشور نشان میدهد میزان سرمایهگذاری در پروانههای بهرهبرداری در وزارت صنعت از سال ۷۴ تا ۸۶ رشد داشته، اما در سال ۸۶ سرمایهگذاری صنعتی ما سقوط آزاد را تجربه کرده است. رضوی به نسبت صادرات غیرنفتی به واردات اشاره کرد و گفت: این نسبت در ابتدای سال ۸۴ حدود ۳۰ درصد و امروز به ۸۰ درصد رسیده تا جایی که صادرات و واردات به هم نزدیک شدهاند. دولت نیز با توجه به تجارب کشورهای دارای درآمد متوسط، باید به فناوریهای روز در راستای تسریع در افزایش کارآیی اقتصاد متوسل شود، همچنین به سمت رقابتی کردن تولید با بهکارگیری فناوری روز حرکت کند. به گفته این مسوول در بخش مطالعات بازرگانی وزارت صنعت، دولت باید با حمایت از سرمایهگذاری جدید و شرکتهای تازه تاسیس، مزیت رقابتی تولیدات صنعتی در داخل و خارج از کشور را تقویت کند.
وی راهحل خروج از شرایط فعلی را اولویتبندی بودجههای عمرانی در کشور برای کاهش هزینهها دانست و گفت: دولت حمایتهای مالی شفاف، سازمان مند و منوط به عملکرد را باید در دستور کار قرار دهد.
مزیت کشورهای در حال توسعه
جاستین لین، استاد و مدیر گروه توسعه دانشگاه پکن و معاون اول فدراسیون صنعت و بازرگانی چین نیز یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود. لین با بیان اینکه برای همه کشورهای در حال توسعه، این یک آرزوی مشترک است که به کشورهای توسعهیافته تبدیل شوند، گفت: اما با نگاهی به عملکرد همه کشورها از ۲۰۰ اقتصاد در دنیا تنها دو اقتصاد موفق شدند از کشورهای با درآمد پایین به سمت کشورهای با درآمد بالا حرکت کنند که یکی از این دو کشور کرهجنوبی و دیگر چین تایپه بوده است. جمهوری خلق چین نیز در سال ۲۰۲۰ میلادی به دسته کشورهای با درآمد بالا ملحق خواهد شد. ۱۳ کشور در دنیا نیز توانستند از کشورهای با درآمد متوسط به کشورهای با درآمد بالا تبدیل شوند؛ از این میان ۸ کشور از اروپای غربی بوده و سایر کشورها، کشورهای نفتخیز و کشورهای آسیای شرقی بودند. لین افزود: کشورهای در حال توسعه، از یک جهت دارای مزیت نسبت به کشورهای دیگر هستند زیرا میتوانند از تجربه کشورهای توسعهیافته استفاده کرده و هزینه و ریسک در توسعه اقتصاد خود را کاهش دهند. وی با مقایسه کشورهای درحال توسعه و کشورهای توسعهیافته گفت: کشورهای پردرآمد سطح بهرهوری بالاتری دارند؛ اما کشورهای با درآمد پایین، بیشتر در صنایع کشاورزی و کاربر فعال هستند.
کشورهای با درآمد بالا دسترسی بالایی به سرمایه دارند؛ براین اساس از طریق سرمایهگذاری در صنایع بهرهور، مزیت خود را نشان میدهند. اما کشورهای با درآمد پایین، منابع یا نیروی کار بسیار ارزانقیمتتری دارند؛ این امر مزیت کشورهای در حال توسعه نسبت به کشورهای توسعهیافته را نشان میدهد که به آن مزیتهای نسبی برای کشورهای کم در آمد گفته میشود. از این رو توصیه میکنم تا زمانی که این مزیت برای ایران نسبت به سایر کشورها وجود دارد از آن بهره برده و در جهت توسعه صنعتی و اقتصادی کشور خود به کارگیرید.
به گفته وی، بهترین راه برای توسعه اقتصاد کشور، تکیه بر مزیتهای نسبی و نهادینه کردن آن در ساختار اقتصادی کشور است. وی افزود: در این زمینه نهادهای دولتی نیز نقش بسیار مهمی دارند؛ زیرا توسعه اقتصادی بر اساس تغییرات ساختار دولتی صورت میگیرد. وی همچنین گفت: بهبود پایه و اساس اقتصاد کشور نیز بدون حضور کارآفرینان امکان پذیر نخواهد بود. از این رو هم باید هدایت اقتصادی از سوی دولت را در کشور مدنظر قرار داد و هم کارآفرین را تشویق کنیم تا در فرآیند توسعه اقتصادی ریسک کرده و همکاری کند.
سهم صنعت در اشتغال تحصیلکردهها
پویا علاالدینی، دانشیار گروه برنامهریزی اجتماعی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نیز با اشاره به آمار اشتغال در بین تحصیلکردههای دانشگاهها، اظهار کرد: طبق آمار تعداد ۱۱ میلیون نفر تحصیلکرده و مشغول به تحصیل در کشور داریم، ولی با وجود این تحصیلات این افراد نتوانسته سهم قابل توجهی در سرانه تولید ناخالص داخلی ایجاد کنند. به گفته وی، سهم صنعت در اشتغال افراد تحصیلکرده کمتر از ۳۰ درصد است و بیشترین تعداد تحصیلکردههای دانشگاهها به سمت اشتغال در خدمات میروند. وی افزود: بهرهوری کل و بهرهوری نیروی انسانی هم با وجود تعداد بالای فارغالتحصیلها در اقتصاد کشور ما به شدت پایین است. وی با ارائه نتایج پژوهش خود در سنجش تاثیر بهرهوری کل، کارآیی، صرفههای مقیاس بر اشتغال و صادرات صنعتی گفت: نتایج حاکی از تاثیر مثبت و بزرگ صرفههای مقیاس(صرفه مقیاس به معنای آن است که با افزایش حجم تولید، هزینه متوسط تولید هر واحد کالا کاهش مییابد) بر اشتغال و صادرات صنعتی است، اما تاثیر این عوامل بر زیربخشهای مختلف صنعت نامتقارن است. در تعدادی از زیربخشها صرفههای مقیاس باعث کاهش صادرات میشود که حائز تبعات منفی برای کل بخش صنعت است. همچنین بر پایه محاسبات انجام شده سرمایه انسانی دارای تاثیر مثبت و معنیداری بر صادرات و اشتغال است. این نتایج نشان میدهد که دولت باید برای بهبود سرمایه انسانی سرمایهگذاری کند و نقشی فعال در ارتقای صرفههای مقیاس، کارآیی و بهرهوری بخش صنعت ایفا کند. دولت میتواند پس از تحقق سطوح بهینه صادرات و صرفههای مقیاس مداخله خود را در بخش صنعت کاهش دهد. از سوی دیگر مینا مشایخی، رئیس مذاکرات بازرگانی و دیپلماسی تجاری شاخه TNCDB سازمان آنکتاد، مشارکت اقتصادی زنان و مردان در ایران را مورد بررسی قرار داد و با مقایسه ایران با کشورهایی با توسعه اقتصادی مشابه گفت: در صورت مشارکتگیری موثرتر و بیشتر از نیروی کار زن در اقتصاد بهخصوص صنعت، تحقق عواید اقتصادی بیشتر و رشد تولید ناخالص داخلی امکانپذیر خواهد بود.
الزام الحاق به WTO
وابستگی متقابل جهانی باعث شده که برای توسعه صادرات و توسعه ملی ارتباط با شبکههای جهانی و تلاش برای استفاده از فرصتهای جهانی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس، توسعه صنعت داخلی نیز بدون همکاری و رقابتپذیری بینالمللی، امکانپذیر نخواهد بود. یکی از راههای جهانی شدن پیوستن به سازمان تجارت جهانی (WTO) است که ایران هنوز عضو رسمی این سازمان نشده است.
صادق ضیائیبیگدلی، مدیر کل دفتر نمایندگی تجاری سازمان توسعه تجارت (با مسوولیت الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی و نیز مدیریت مذاکرات دو جانبه و منطقهای) نیز در این همایش حضور داشت. ضیائی بیگدلی گفت: از سال ۱۳۸۴ ایران بهعنوان عضو ناظر سازمان تجارت جهانی پذیرفته شده و رسما فرآیند الحاق خود به این سازمان را آغاز کرد، اما تاکنون که ۱۰ سال از آن زمان گذشته مناقشات زیادی در مورد فرصتها و چالشهای پیوستن به این سازمان مطرح شده است. استدلالهای موافق و مخالف در هر دو طرف بحث، با بزرگنمایی همراه بوده است.
از یک طرف طرفداران جهانی شدن، پیوستن به WTO را بهعنوان پیش شرط توسعه و از طرف دیگر مخالفان، آن را (حداقل در شرایط کنونی) بهعنوان مانع توسعه ایران برشمردهاند. به گفته وی، ایران بزرگترین اقتصاد خارج از سازمان تجارت جهانی است که برای پیوستن به این سازمان در وهله اول تسهیل تجاری، شفافیتسازی و پیشبینی پذیری اقتصاد را باید مدنظر قرار دهد.
ضیائی بیگدلی تصریح کرد: مطالعات و بررسیها نشان داده که کشورهایی که تعهدات WTO را جدیتر گرفتند و قوانین WTO را بخشی از فرآیند توسعه اقتصادی خود قرار دادند، به نسبت کشورهای دیگر طی ۵ سال، ۵/ ۲ درصد رشد اقتصادی بیشتری را رقم زدهاند. وی همچنین گفت: در کشورهایی که پیش از الحاق به سازمان تجارت جهانی مشابه ایران بودند، مانند چین، روسیه و تایوان هم میزان صادرات و هم میزان واردات آنها پس از الحاق به این سازمان رشد قابل توجهی را تجربه کرده است. وی ادامه داد: در بحث تعرفهها نیز ایران یکی از بالاترین سطوح تعرفه را در دنیا دارد که برای الحاق به سازمان تجارت جهانی بازنگری در آن یکی از فرآیندهای ضروری است.
ضیائی بیگدلی افزود: ایران آخرین کشور در منطقه خواهد بود که به سازمان تجارت جهانی خواهد پیوست، از این رو دارای مزیتی است که میتواند از تجربههای سایر کشورها در الحاق به این سازمان استفاده کرده و مسیر توسعه اقتصادی خود را آسانتر کند.
سیاستهای تجاری و صنعتی فنآورانه
مهدی شفاءالدین، مشاور آزاد بینالمللی در سازمان ملل متحد نیز از دیگر سخنرانان این همایش بود. شفاءالدین معتقد است: سهم نفت در تولید ناخالص داخلی، درآمد ملی و عواید صادراتی موجبات وابستگی سبد ارزی ایران به نفت را فراهم آورده است. اگرچه، نفت درآمد و ارز خارجی بسیاری را برای کشور مهیا میکند، اما تمامشدنی است، ارتباطهای تولیدی کمی با سایر بخشهای اقتصاد ایجاد میکند و به نسبت اشتغال کمی را نیز برای جمعیت رو به رشد کشور فراهم میآورد.
وی افزود: در حال حاضر رشد پایین و نرخ بالای بیکاری ایران از مشکلات اساسی کشور بهشمار میرود. فرض کنید که تحریمها عملا حذف شوند و کشور به سازمان تجارت جهانی بپیوندد، این سوال مطرح میشود که با توجه به جهانی شدن و آزادسازی، در راستای تقویت توسعه کشور، تنوع بخشیدن به اقتصاد ورای نفت (کاهش وابستگی به نفت) و اشتغالزایی، چه نوع راهبرد توسعه و سیاستهایی باید تدوین و اجرا شوند؟ در این راستا شفاءالدین نیاز به سیاستهای تجاری، صنعتی فناورانه و تغییرات نهادی و سازمانی را ضروری میداند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/944077/#ixzz3oK15tX2o
۰۷:۱۳:۳۲ زینب موسوی: سرانجام سد مخالفان برجام در مجلس، دیروز شکسته شد؛ مانعی که مخالفان برجام در پارلمان با تاکتیکهای گوناگون، بر سر بررسی کلیات طرح «اقدام متناسب و متقابل دولت ایران در اجرای برجام» قرار داده تا موافقان برجام را از کسب موافقت پارلمان بازدارند.
مجلسیها دیروز، در جلسهای که میتواند از جنبههای گوناگون «ویژه» تلقی شود توانستند با ۱۳۹ رای موافق در مقابل آرای ۱۰۰ نفر از مخالفان و نیز ۱۲ رای ممتنع کلیات برجام را به تصویب برسانند. به این ترتیب مخالفان برجام حالا باید در انتظار روز سهشنبه و آغاز بررسی جزئیات این طرح بمانند، تا شاید در جلسه فردا تاکتیکهای جدیدی را برای به تاخیر انداختن تصویب جزئیات یا از مسیر خارج ساختن محتوای طرح با ارائه پیشنهادهای متعدد در پیش گیرند. هر چند این بار نیز موافقان برجام در جلبنظر آرای پارلمان توفیق یافتند، اما تفاوت ۳۹ رای میان آرای موافقان و مخالفان میتواند از شکننده بودن آرای نمایندگان حکایت کند؛ موضوعی که میتواند تصویب جزئیات را با توجه به وجود حدود ۲۰۰ پیشنهاد با موانعی روبهرو سازد.
امیدواری عراقچی به اجرای برجام
با این حال رای موافق مجلس به طرح برجام سید عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای را بر آن داشت تا ضمن تشکر از نمایندگان ابراز امیدواری کند که در روزهای آتی جزئیات طرح هم تصویب شود . او گفت: احتمالا دوشنبه آینده اعلام کنیم «ادابشن دی» (روز اجرای برجام) شروع شده و وارد فاز بعدی در اجرای برجام شویم.
۰۷:۰۸:۰۱ گروه اقتصاد بینالملل: دو نهاد بینالمللی بهطور جداگانه نوید خیز اقتصادی ایران در سال آینده را دادهاند. بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در دو گزارش جداگانه پیشبینی کردهاند که اقتصاد ایران از سال آینده رشد قابلتوجهی را نسبت به اقتصادهای منطقه شاهد خواهد بود.
مسعود احمد، رئیس بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بینالمللی پول در سخنرانی خود در حاشیه نشست سالانه مشترک بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول که در لیما، پایتخت پرو برگزار شد،پیشبینی کرده است رشد اقتصادی ایران از سال آینده تقویت شود و از ثمرات توافق هستهای بهره برد. او با وجود خوشبینی نسبت به اقتصاد ایران در سال ۹۵ درخصوص وضعیت اقتصاد در سال جاری نظر دیگری دارد. به گفته رئیس بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی ایران در سال جاری در سطح صفر خواهد بود و انتظار نمیرود که ایران در سال جاری شاهد رشد اقتصادی باشد، اما از سال آینده فرآیند احیا در اقتصاد ایران مشهود خواهد بود. وی درخصوص میزان رشد اقتصادی ایران در سال آینده اظهار کرده است:«اقتصاد ایران در سال آینده شاهد رشد اقتصادی ۵ درصدی خواهد بود.» وی در سخنرانی خود گفته است: «بگذارید در مورد ایران با شما صحبت کنم چون ایران در آینده به یک نقشآفرین مهم تبدیل خواهد شد. انتظار میرود رفع تحریمها، بهبودی اساسی را در چشم انداز اقتصاد ایران در سال آینده ایجاد کند، البته وقتی از سال آینده صحبت میکنم، منظورم ۲۰۱۷-۲۰۱۶ است که مقارن است با سال شمسی ایرانی که از ماه مارس ۲۰۱۶ آغاز میشود. پیشبینی ما این است که با وجود رشد ضعیف امسال، نرخ رشد اقتصادی ایران در سال آینده بین ۵/ ۴ تا ۵ درصد خواهد بود.» وی در ادامه با طرح این پرسش که چه عاملی میتواند موجب این رشد شود، گفت: «در وهله نخست، این عامل، افزایش تولید نفت در سال آینده خواهد بود و حتی بر اساس پیشبینیهای محافظهکارانه، ما انتظار داریم که ایران قادر خواهد بود ۶۰۰ تا ۹۰۰ هزار بشکه در روز بر تولید نفت خود بیفزاید و علاوه بر آن از هزینههای مالی انجام فعالیتهای اقتصادی در ایران کاسته خواهد شد، چون برخی از رفع تحریمها موجب افزایش کل رشد اقتصادی کشور خواهد شد. بنابراین همانطور که گفتم انتظار رشد اقتصادی ۵/ ۴ تا ۵ درصدی را برای سال آینده ایران داریم.» وی با اشاره به اینکه ایران خواهد توانست در میان مدت رشد سالانه ۵/ ۴ تا ۵ درصدی خود را ادامه دهد، افزود:لازمه تثبیت این رشد ایجاد مجموعهای از تغییرات و اصلاحات در کشور است تا عملکرد نظام مالی ایران بهبود یابد. این اصلاحات موجب خواهد شد که ثبات اقتصاد کلان کشور تقویت شود. او با اشاره به اینکه ایرانیان طی دو سال گذشته به دستاوردهایی نایل شدهاند و این دستاوردها هم بهرهوری و عملکرد بنگاههای اقتصادی را بهبود خواهد بخشید، گفت: بنابراین چنین جهشی امکانپذیر است اما مستلزم مجموعهای از اقدامات است که باید انجام شوند.
مسعود احمد با تاکید بر اینکه قیمت نفت عاملی مهم در اقتصاد واردکنندگان نفت در منطقه بوده است، گفت: افت قیمتها تاثیر مثبتی در اقتصاد واردکنندگان نفت در منطقه گذاشته و عاملی برای افزایش فعالیتهای اقتصادی واردکنندگان نفتی در منطقه بوده است. وی ادامه داد: البته این بهبود فعالیتهای اقتصادی تا حدودی هم ناشی از اتخاذ تصمیمات دشوار توسط این کشورها در اجرای اصلاحات مهم بوده است. مسعود احمد با اشاره به اینکه وضعیت اقتصادی واردکنندگان نفت منطقه با یکدیگر متفاوت است، از کشورهایی همچون مصر و مراکش بهعنوان نمونههایی یاد کرد که هماکنون رشد اقتصادی آنها به دوران پیش از سال ۲۰۱۱ بازگشته است. وی اما برخی دیگر از کشورهای منطقه همچون تونس یا لبنان را مثال زد که به دلیل درگیریهای داخلی نتوانستهاند رشد اقتصادی خوبی را تجربه کنند.
ارزیابی متفاوت بانک جهانی از اقتصاد۹۴
از سوی دیگر، بانک جهانی نیز گزارش جدیدی را درباره چشمانداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا منتشر کرده است. گزارش بانک جهانی گرچه در جهش اقتصاد ایران از سال آینده با صندوق بینالمللی پول هم نظر است اما درخصوص میزان رشد اقتصادی امسال ایران برآورد دیگری دارد. این نهاد در گزارش خود رشد ایران در سال جاری را ۷/ ۱ درصد پیشبینی کرده است. بانک جهانی گرچه در گزارش خود برای سال آینده به عدد مشخصی اشاره نکرده است اما بر این نکته صحه گذاشته که رشد اقتصاد ایران از سال آینده افزایش خواهد یافت. این در حالی است که پیشبینی قبلی بانک جهانی که در ماه ژوئن منتشر شده بود، رشد اقتصادی یک درصدی را برای سال جاری و رشد ۲درصدی را برای سال آینده میلادی پیشبینی کرده بود. به این ترتیب بانک جهانی رشد اقتصاد ایران را برای سال آینده بیش از ۲ درصد برآورد خواهد کرد. در گزارش جدید بانک جهانی آمده است؛ در پی توافق هستهای، اقتصاد ایران از سال ۲۰۱۶ به بعد با سرعت بیشتری رشد خواهد کرد. بانک جهانی در گزارش خود پیشبینی کرده است: لغو تحریمها و بازگشت ایران به اقتصاد جهانی موجب ورود روزانه یک میلیون بشکه نفت دیگر به بازارهای بینالمللی خواهد شد و این مساله قیمت نفت را تا حدود ۱۳ درصد کاهش خواهد داد. بر این اساس،کاهش قیمت نفت بیشتر از ایران به دیگر صادرکنندگان نفت لطمه خواهد زد، زیرا تاثیر مثبت افزایش تولید نفت ایران، اثرات منفی کاهش جهانی قیمت نفت را خنثی خواهد کرد. البته بانک جهانی معتقد است ایران پساتحریم برای ارتقای میدانهای نفتی خود و بازگرداندن تولید به سطح پیش از تحریمها، نیازمند صدها میلیارد دلار است. این گزارش گرچه بر روند مثبت و روبهرشد اقتصاد ایران تاکید کرده است اما درخصوص وضعیت اقتصاد خاورمیانه نظر دیگری دارد.
اقتصاد خاورمیانه
بانک جهانی معتقد است اقتصاد خاورمیانه و شمال آفریقا درحال رکود است. تحلیل این بانک نشان میدهد: کل رشد تولید ناخالص داخلی این منطقه برای سومین سال متوالی کمتر از ۳ درصد و در سال جاری حدود ۸/ ۲ درصد خواهد بود. قیمت پایین نفت، درگیریها و کندی رشد اقتصادی جهان موجب میشود چشمانداز بهبود اقتصادی کل این منطقه در کوتاهمدت بعید باشد. بانک جهانی معتقد است بهجز ایران، مصر و مراکش، رشد اقتصادی همه کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا کند خواهد بود. به گزارش بانک جهانی کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس و الجزایر کماکان از قیمت پایین نفت و هزینههای بالای مالی لطمه خواهند دید. پیشبینی میشود مجموع رشد اقتصادی کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس (بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات) از ۹/ ۳ درصد در سال گذشته به ۲/ ۳ درصد در سال جاری برسد. این وضعیت برای سال آینده نیز از سوی این بانک بدون تغییر روایت شده است و نرخ رشد این کشورها در سطح ۲/ ۳ درصد باقی خواهد ماند زیرا افت قیمت نفت به اقتصاد این کشورها به شدت آسیب وارد کرده است. بانک جهانی درخصوص اقتصاد الجزایر نیز معتقد به رشد ۸/ ۲ درصدی است. بانک جهانی در تحلیل اقتصادی گروه «کشورهای درحال توسعه صادرکننده نفت» اعلام کرده است: این کشورها هم از کاهش قیمت نفت و هم از جنگ داخلی ضربه خوردهاند. کشورهای سوریه و لیبی به دلیل خسارات وارد شده به تاسیسات نفتی،شاهد کاهش ۴۰ درصدی تولید نفت بودهاند.
نویسندگان گزارش اعتقاد دارند رقم ۴۰ درصد حداقل است و افت تولید میتواند بیش از این میزان باشد. به باور نویسندگان گزارش بانک، ویرانی میدانهای نفتی نرخ رشد تولید ناخالص داخلی این دو کشور را پایین نگه خواهد داشت. بانک جهانی پیشبینی میکند درپی احیای کند در لیبی و عراق، اقتصاد کشورهای درحال توسعه صادرکننده نفت در سال جاری ۳/ ۱ درصد رشد خواهد کرد که نسبت به ۹/ ۰ درصد در سال گذشته بیشتر است. گرچه کشورهای واردکننده نفت در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از کاهش قیمت نفت منتفع میشوند، اما از حملات تروریستی، سرایت جنگهای داخلی همسایگانشان، کندی رشد اقتصادی حوزه یورو و نااطمینانیهای سیاسی لطمه میبینند. وقوع دو حمله تروریستی در سال ۲۰۱۵ و طولانی شدن رکود اقتصادی در حوزه یورو به این معنی است که رشد اقتصادی تونس از ۳/ ۲ درصد در سال ۲۰۱۴ به ۸/ ۰ درصد در سال جاری کاهش خواهد یافت. بانک جهانی معتقد است کاهش بیشتر قیمت نفت به همراه هزینههای بالای مالی شرایط دشواری را به وجود خواهد آورد. با توجه به اینکه پیشبینی میشود عربستان سعودی در سال جاری با کسری بودجه حدود ۵/ ۱۹ درصدی و در سال آینده با کسری بودجه ۶/ ۱۲ درصدی از تولید ناخالص داخلی روبهرو خواهد شد، انتظار میرود ذخایر ارزی این کشور در سال جاری بیش از ۶۰ میلیارد دلار و در سال آینده حدود ۸۰ میلیارد دلار کاهش یابد. گرچه برخی کشورها بهویژه عربستان، کویت و امارات تجدید نظر در هزینههای هنگفت خود برای تخصیص یارانه را آغاز کردهاند، اما مشکلات در حوزه اقتصاد کلان به سال ۲۰۱۶ و سال بعد از آن هم کشیده خواهد شد. بهطور خلاصه، از زمان وقوع بهار عربی در سال ۲۰۱۱، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شاهد کندی رشد اقتصادی، افزایش خشونت و جنگ داخلی و اخیرا مشکلات در حوزه اقتصاد کلان درپی کاهش قیمت نفت بوده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/944175/#ixzz3oK0XIUDg
۰۷:۰۵:۲۸ غلامرضا تاجگردون نماینده مردم گچساران در صفحه اینستاگرام خود نوشت:
شیخ روح الله حسینیان آقای دکتر صالحی را تهدید کرد: تو را بتون می گیریم. تهدیدی که صالحی را عصبانی کرد. از حسینیان سوال کردم چرا این حرف را زدی؟ گفت می خواستم عصبانیش کنم که موفق شدم! به نظرم دکتر صالحی جزء شخصیت های بسیار ممتاز و امین کشور است که این رفتار با ایشان خیلی دور از اخلاق بود. همین کار را هم با ظریف کردند. فقط خدا را شکر ظریف فرصت نکرد صحبت کند.
۰۷:۰۵:۲۳ به گزارش ایرنا محمد شریعتمداری یکشنبه شب در نشست هم اندیشی مازندرانی های مقیم خارج کشور علاقمند به سرمایه گذاری در ساری افزود : به طور یقین تمامی شعارهای اقتصادی دولت تدبیر و امید محقق می شود.
وی اضافه کرد: ایرانیان خارج از کشور باید اولین گام را پس از تصویب برجام در گسترش فعالیت های اقتصادی کشور بردارند.
وی تصریح کرد: با تصویب برجام محدودیت های انتقال پول و تکنولوژی از بین خواهد رفت و این مشکلات اساسی مرتفع می شود.
وی گفت: توجه به حقوق اساسی ایرانیان داخلی و خارجی ، استفاده از انرژی هسته ای در کنار توجه به زندگی مردم و رفاه و آسایش آنان از برنامه های دولت تدبیر و امید است که امروز با تصویب برجام زودتر به آن جامعه عمل می پوشانیم.
معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت: در شرایطی که قیمت کالاها در بازارایران ساعتی تغییر می کرده و ارزش پول به شدت کاهش و در سرازیری شدید اقتصادی قرار داشته ایم، دولت را تحویل گرفتیم.
شریعتمداری گفت : در چنین شرایطی مذاکره قدرتمند به همراه ایجاد تعامل با دنیا را به درستی در دو سال اخیر پیش بردیم.
وی تصریح کرد: تحقق اهداف شعارهای دولت روحانی امروز قابل مشاهده شده است و پس از دو سال مذاکره دولت تدبیر و امید امروز موضوع برجام نیز به تصویب رسید.
وی روح حاکم بر برجام را مقوله برد برد دانست و گفت: درفراینده مذاکره نیز به دنبال نتیجه برد و باخت نبودیم و به دنبال امنیت اقتصادی و تعامل سازنده با دنیا بودیم.
وی گفت: با تصویب برجام پایه های توسعه اقتصادی ایران تثبیت می شود و سیاست اقتصادی دولت در ارتباط با دنیا شتاب خواهد گرفت و مردم این را در زندگی حس خواهند کرد.
وی اظهار داشت: ثبات در ارزش پول ایران بوجود آمده است و این موجب امنیت اقصتادی در کشور می شود.
معاون اجرایی رییس جمهوری گفت: هر چند سرمایه گذاران داخلی و خارجی با مشکلات بورکراسی اداری مواجه هستند و این واقعیت ها را انکار نمی کنیم اما با توسعه فضای کسب این مسائل را نیز حل می کنیم.
شریعتمداری گفت: رتبه فضای کسب و کار ایران در جهان که در سال ۹۲ رتبه ۱۵۲ داشته است امروز امسال به ۱۰۳کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: فرصت های اقتصادی مهم برای سرمایه گذاری وجود دارد که شما ایرانیان مقیم خارج می توانید استفاده کنید تا از فضای کسب و کار ایران رتبه خوبی را در دنیا کسب کنید.
رئیس جمهوری و کاروان تدبیر و امید فردا دوشنبه میهمان مازندرانی ها هستند.
۰۶:۵۸:۴۸ عراقچی درباره تهدید یک نماینده نسبت به دکتر علیاکبر صالحی و تیم مذاکره کننده و ادبیاتی که در شان مجلس نبود گفت: من از شما عذرخواهی میکنم.
۰۶:۵۸:۲۸ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «باراک اوباما»، رئیسجمهوری آمریکا در مصاحبهای بار دیگر با تکرار ادعاها درباره برنامه هستهای ایران از نقش دولتش در جلوگیری از آنچه به ادعای وی جلوگیری از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای است، تمجید کرد.
اوباما در این مصاحبه با برنامه «شصت دقیقه» شبکه خبری «سیبیاس نیوز» که تنها بخشهایی از آن منتشر شده گفت: «تعریف من از رهبریت، بسیج کردن تمام جامعه جهانی برای ضمانت دست نیافتن ایران به سلاحهای هستهای است.»
رئیسجمهوری آمریکا این اظهارات را پس از آن مطرح کرد که مجری برنامه رویکرد دولت وی در قبال مسائل سوریه را به چالش کشید و حملات هوایی اخیر مسکو در آن کشور را چالشی برای قدرت آمریکا در جهان دانست.
اوباما گفت: «سوریه، تنها متحد روسیه در منطقه است و امروز ولادیمیر پوتین به جای اینکه بتواند روی حمایت سوریه حساب کند و پایگاهی که از مدتها پیش در آنجا داشته را حفظ کند، نیروهای خودش و ارتشش را وقف این کرده که به زحمت بتواند تنها متحدش را با وصله و پیله متصل و سرپا نگه دارد.»
نیویورکدیلینیوز نوشته «باراک اوباما» در واکنش به «استیو کرافت»، مجری برنامه که گفته بود پوتین رهبری او را به چالش کشیده در لاک دفاعی فرو رفته و تلاش کرده بحث را به موضوعات دیگر بکشاند.
اوباما گفت: «اگر فکر میکنید که زمینگیر کردن اقتصاد و اعزام نیرو از سر اجبار برای سرپا نگه داشتن تنها متحدتان اسمش رهبری است، پس با تعریف جدیدی از رهبری مواجه هستیم.»
رئیسجمهوری آمریکا در ادامه با ارائه تعاریف مختلف از رهبری به تمجید از دستاوردهای دولتش پرداخت.
او گفت: «تعریف من از رهبری، پیشرو بودن در مسئله تغییر آب و هواست، یعنی توافقی بینالمللی که به دست خواهیم آورد.»
اوباما سپس، بسیج جامعه جهانی برای جلوگیری از دستیابی ایران به «سلاحهای هستهای» را تعریف دیگری از مفهوم رهبریت خواند و افزود: «و در خاورمیانه، ما ائتلافی متشکل از ۶۰ کشور داریم که ناگهان در صف حامیان راهبرد روسیه قرار نمیگیرند، بلکه برعکس، این استدلال را مطرح میکنند که این راهبرد کارساز نخواهد بود.»
رئیسجمهوری آمریکا بار دیگر در اظهاراتی مشابه با چند روز گذشته ادعا کرد حملات هوایی مسکو نه علامت قدرت این کشور، بلکه علامت ضعف آن است. اوباما گفت: «این واقعیت که آنها مجبور میشوند این کار را بکنند، نشانه قدرت آنها نیست، بلکه نشانه این است که راهبرد آنها کارساز نبوده است.»
اوباما، علیرغم این، به برخی از نقاط ضعف راهبردش در سوریه اعتراف کرده است. او با بیان اینکه «سوریه مشکل دشواری برای جامعه جهانی بوده» افزود: «شکی وجود ندارد که تلاش آمریکا برای آموزش و تسلیح گروههای ضد( بشار) اسد، موثر نبود.»
اشاره رئیسجمهور آمریکا به شکست برنامه تجهیز و تسلیح مخالفان بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه است. پنتاگون این برنامه را پس از آنکه افشا شد مخالفان سوری تعلیمدیده آمریکا توسط گروههای مرتبط با القاعده دستگیر شده و یا به آنها پیوستهاند، متوقف شد.
۰۶:۵۶:۵۳ حامد مظاهریان در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در پاسخ به این سوال که مدتهاست بحث وام ۱۰۰ میلیونی ساخت مسکن که به نام خریدار منتقل خواهد شد مطرح است، آیا این خبر صحت دارد گفت: پرداخت تسهیلات ۱۰۰ میلیونی ساخت مسکن در حد پیشنهاد است و باید در شورای پول و اعتبار تصویب شود.
وی افزود: سقف وام مسکن را شورای پول و اعتبار تعیین میکند. در حال حاضر سقف وامی که پرداخت میشود ۸۰ میلیون تومان است بنابراین باید وام ۱۰۰ میلیونی ساخت نیز مصوبه شورای پول و اعتبار را دریافت کند.
خبرهای خوبی در راه است
مظاهریان در پاسخ به این سوال که اوایل سال دولت طرحی برای خروج مسکن از رکود داده بود که یکی از این روشها همکاری و اعطای تسهیلات از سوی بانکها بود اما بانکها در این خصوص همکاری نکرده و بازار مسکن از رکود خارج نشد، گفت: مسکن بخش بزرگی از بازار و اقتصاد است و میزان سرمایهگذاری که باید در آن صورت بگیرد تا بتواند جهش در بازار ساخت و ساز صورت گیرد قابل توجه است،برای همین است که پیشنهادهایی که وزارت راه و شهرسازی از لیزینگ تا رهن ثانویه و تا افزایش سقف وام داده برای این است که میزان سرمایهگذاری در بخش مسکن افزایش یابد.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه شهرسازی تاکید کرد: در یک بخش این برنامه موفق شدیم اما بخشهای دیگری از آن با محدودیتهای نظام بانکی و نقدینگی آنها روبرو است.
مظاهریان تاکید کرد: با قاطعیت میگویم خبرهای خوبی در این خصوص در راه است و البته این خبرهای خوب مستلزم مصوب شدن است، مثل افزایش سقف وامها که میتواند میزان سرمایهگذاری در بخش مسکن را افزایش دهد.
وی ادامه داد: یکی از این خبرهای خوب میتواند افزایش سقف اوراق مسکن از ۳۵ میلیون به ۶۰ میلیون تومان باشد،اما به هر حال باید بگویم که باید تصمیمات خوبی گرفته شود تا مردم خوشحال شوند.
مظاهریان در پاسخ به این سوال که رونق مسکن میتواند اقتصاد را از رکود خارج کند، گفت: باید تلاش کنیم تا بازار مسکن از رکود خارج شود چون شاخصها نشان میدهد که زمان خروج مسکن از رکود فرا رسیده است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا بانکهای خصوصی از پرداخت وام ۶۰ میلیونی مسکن خودداری میکنند، گفت: به هر حال بانکها کمبود نقدینگی دارند چرا که اقتصاد کشور متکی بر بانک است تا بورس. این است که بانکها توان ندارند قدرت طرف تقاضا را افزایش دهند.
مظاهریان تاکید کرد: مشکلی که الان در بازار مسکن داریم طرف تقاضا است، در حال حاضر ساخت مسکن یک شیفتی پیدا کرده است و ما باید طرف تقاضا و قدرت خرید را بالا ببریم.
وی افزود: یکی از راههای بالا بردن قدرت خرید متقاضیان در بازار افزایش تسهیلات مسکن است پس باید منتظر ماند تا خبرهای خوبی در این جهت اعلام شود.
۰۶:۵۶:۲۷ به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از المیادین، سخنگوی فرماندهی عملیات مشترک عراق گفت: ابوبکر البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش در حمله امروز جنگندههای عراقی زخمی شد و توسط یکی از خودروها منتقل شد.
امروز نیروی هوایی ارتش عراق،کاروان ابوبکر البغدادی را در منطقه «الکرابله» در غرب الانبار و مکانی که قرار بود وی برای نشستی با سایر سرکردههای تکفیری در آن حضور یابد، بمباران کرد و برخی اخبار از زخمی شدن او و انتقالش به مکانی نامشخص حکایت دارد.
وزارت کشور عراق با صدور بیانیهای اعلام کرد که هدفگیری کاروان حامل «ابوبکر البغدادی»، خلیفه خودخوانده داعش با تکیه بر اطلاعات به دست آمده از یکی از سرکردههای بازداشت شده این گروه تروریستی صورت گرفته است.
همچنین گروه اطلاعاتی «الصقور» در ارتش عراق اعلام کرد که در حمله امروز ۲۵ نفر از تروریستها کشته شدند.
شبکه المیادین گزارش داد گروه اطلاعاتی «الصقور» در ارتش عراق که تاکنون موفق به انجام عملیاتهای موفق متعدد علیه سرکردههای داعش شده، عملیات امروز در الانبار را هدایت کرده است.
این گروه تحت نظارت وزارت کشور عراق فعالیت میکند. ۱۰ خرداد گذشته نیز این گروه اطلاعاتی در عملیاتی دقیق و پیچیده شماری از سرکردههای کلیدی داعش را به کام مرگ فرستاد کهمهمترین آنها «ابو محمد السوری» کارشناس فیلم سازی و «ابواسامه الامریکی» تصویربردار فیلمهای مستند داعش بودند.
۰۶:۵۶:۱۲ محمد خونچمن عضو شورای عالی سیاستگذاری انتخاباتی اصلاحطلبان در گفتوگو با خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس درباره جلسه عصر امروز (یکشنبه) اصلاحطلبان اظهار داشت: در جلسه امروز اعضای هیأت رئیسه موقت مشخص شدند و براین اساس محمدرضا عارف، علی محمد غریبانی و سیدعبدالواحد موسوی لاری جزو هیأت رئیسه موقت هستند.
وی افزود: بنا شد رئیس و اعضای هیأت رئیسه دائم پس از بررسی و تدوین آییننامه داخلی مشخص شوند و در این جلسه آییننامه داخلی تدوین و بررسی نشد.
۰۶:۵۵:۰۲ به نظر روز خوبی برای بازار داریم ولی شگفت اور مثبت و منفی نیست
۰۶:۵۴:۵۱ سلام صبح شما عزیزان بخیرو شادی