اخبار بازار امروز …(بخش اول)

شهریور ۷, ۱۳۹۴

 

 

 

۰۷:۲۵:۰۵ پایان  بخش اول

 

۰۷:۲۴:۲۹ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته نیز برای ششمین هفته پس از توافق هسته‌ای شاهد افت شاخص بود. در هفته گذشته شاخص کل بورس با کاهش ۵۵/ ۱ درصدی بازده معامله‌گران از ابتدای سال را به کمتر از ۳درصد عقب راند تا بورس اوراق بهادار همچنان در مقایسه با بازارهای دیگر جایگاه ضعیف و ناامید‌کننده‌ای را شاهد باشد. در این میان آنچه هفته گذشته بیش از پیش بازار سهام را آزار داد موضوع کاهش قیمت‌ها در بازار جهانی بود. این موضوع با اضافه شدن به رکود اقتصادی داخلی و کمبود نقدینگی و فضای نابرابر رقابتی میان بازار پول و سرمایه موجب کاهش بیشتر اقبال به بازار سرمایه در میان مدت خواهد شد.

 در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازاری ضعیف بود که البته شاخص با رشد ۹ واحدی از ثبت یک روز منفی دیگر به دور ماند که در نهایت شاخص به رقم ۶۴هزار و ۲۰۶واحد رسید. در بازار آن روز رسیدن قیمت‌ها به کف‌های قدیمی به ویژه در نمادهای بزرگ موجب بازگشت قیمت‌ها شد که البته این بازگشت نیازمند تداوم خریدها از سوی معامله‌گران است. از دیدگاه کارشناسان بازگشت‌های کوتاه‌مدت بدون حجم قابل توجه معاملات نمی‌تواند امیدواری عمیقی ایجاد کند به ویژه آنکه انتظار نمی‌رود در گزارش‌های شش ماهه شرکت‌ها بتوانند گزارشی بهتر از سه ماهه‌ها ارائه کنند در همین حال وضعیت اقتصادی بنگاه‌ها به ویژه در فضای کاهش قیمت‌های جهانی و رکود سنگین داخلی نیز فرصت برآوردهای خوش‌بینانه را از تحلیلگران گرفته است. در بازار روز چهارشنبه معامله‌گران شاهد عرضه سهام بیمه کوثر بودند، در همین زمینه مدیر سرمایه‌گذاری و امور سهام بیمه کوثر از فروش کمتر از یک دقیقه‌ای ۵ درصد سهام این شرکت و استقبال غافلگیر‌کننده سهامداران خبر داد و توضیحی درباره افزایش یک ریالی هر سهم ارائه کرد. در گروه خودرویی رکود بازار خودرو زنگ خطرها را برای شرکت‌های خودرو‌ساز به صدا در آورده است هر چند خودرو‌سازان تلاش دارند با ارائه طرح‌های جذاب، فروش رو به ضعف گذاشته خود را بازسازی کنند اما به نظر می‌رسد با نزدیک شدن به روزهای پایانی تابستان رکود در این بخش شدید‌تر شود.  در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری ضعیف اما با شاخصی اندک مثبت بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۱۵۷میلیارد تومان و در فرابورس به ۵۷میلیارد تومان بالغ شد با این کارنامه البته وضعیت بازار در کل هفته تغییر چشمگیری پیدا نکرد.

۰۷:۲۳:۵۸ گروه بورس- سلیمان کرمی: وضعیت بازار مسکن به‌عنوان یک عامل مهم بر روند سودآوری شرکت‌های صنعت انبوه‌سازی محسوب می‌شود. بر این اساس، رکود بازار مسکن در سال‌های اخیر مشکلات عدیده‌ای را برای فروش ملک توسط انبوه‌سازان فعال در بازار سهام به وجود آورده است که اثرات آن روی سودآوری این شرکت‌ها منعکس شده است.

در این شرایط، نظرات مدیران این شرکت‌ها در مسیر آتی بازار مسکن مهم ارزیابی می‌شود. بررسی صورت‌های پیش‌بینی سودآوری این شرکت‌ها برای سال مالی منتهی به شهریور ۹۵، به‌عنوان منبع انتقال‌دهنده نظرات مزبور، بر انتظار رشد سودآوری در این شرکت‌ها تاکید دارد.

از میان شرکت‌های زیرمجموعه این صنعت در بورس و فرابورس، ۱۲ شرکت پیش‌بینی خود را برای سال مالی منتهی به شهریور ۹۵ ارائه داده‌اند. بررسی «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد شرکت‌های مزبور در مجموع با رشد ۲۸ درصدی سود خالص همراه بوده‌اند. این موضوع بر امیدواری مدیران این شرکت‌ها برای بهبود و خروج بازار مسکن از رکود تاکید دارد.  با وجود سهم اندک این گروه از ارزش بازار کل بورس تهران (کمتر از ۹/ ۰ درصد) اما تعدیل مثبت سودآوری در این گروه سیگنالی مثبت برای آینده بازار مسکن است که می‌تواند دیگر صنایع بورسی مانند سیمان، کاشی و سرامیک و همچنین فولادسازان را با خود همراه سازد.

تایید یک فرضیه
«دنیای اقتصاد» روند سودآوری شرکت‌های گروه انبوه‌سازی در بورس و فرابورس را در سال‌های اخیر بررسی کرده است. بررسی‌های انجام شده حاکی از کاهش سودآوری این شرکت‌ها در سال‌های گذشته با تعمیق رکود در بازار مسکن است.

به این ترتیب، با موج رکودی بازار مسکن در دو سال اخیر سود این شرکت‌ها نیز کاهش یافته است. به‌طوری که از ۱۹ شرکت مورد بررسی، ۱۱ شرکت تعدیل منفی را در پایان سال مالی منتهی به ۹۳ نسبت به نخستین پیش‌بینی سودآوری خود ثبت کرده‌اند.  در صورت‌های مالی سال مالی ۹۴، نیز ۸ شرکت با کاهش سود خالص نسبت به سال ۹۳ مواجه شده‌اند.  این در حالی است که در شرکت‌هایی که اولین پیش‌بینی سود سال ۹۵ را ارائه کرده‌اند، در مجموع رشد سود ۲۸ درصدی را شاهد هستیم. این موضوع به خوش‌بینی عاملان تهیه این صورت‌های مالی نسبت به روند آتی بازار مسکن اشاره دارد.

با این وجود، کاهش مقدار سودهای محقق شده نسبت به پیش‌بینی‌های اولیه در سال‌های اخیر به‌عنوان عامل نگران‌کننده در تکرار دوباره این موضوع برای سال مالی آینده نیز مشاهده می‌شود.  با این حال به نظر می‌رسد محرک‌های ایجادشده در بازار مسکن بتواند تقاضای خرید در این بازار را افزایش دهد. در این میان، اقدامات انجام شده در جهت افزایش سقف تسهیلات در بازار مسکن و ارزیابی کف‌های قیمتی در این بازار توسط کارشناسان خوش‌بینی‌ها به پایان دوران رکودی بازار مسکن را افزایش داده است.

در این میان می‌توان به افزایش سقف وام مسکن در ماه‌های اخیر اشاره کرد. آمارها حاکی از جذب سرمایه بالغ بر ۲۳۰ میلیارد ریال در صندوق سپرده یکم بانک مسکن به‌عنوان تامین‌کننده وام‌های جدید است. این وام‌ها یک سال پس از ایجاد سپرده در این صندوق در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.

در کنار این موضوع اخبار جدیدی مبنی بر افزایش سقف وام با ارائه اوراق جدید تسهیلات مسکن از طریق فرابورس نیز شنیده می‌شود.
بر این اساس، به نظر می‌رسد ورود نقدینگی مزبور در ماه‌های آینده محرکی برای موتور مسکن باشد. این موضوع مبالغ انتظاری فروش کل و همچنین سودهای ناخالص و سود عملیاتی شرکت‌های انبوه‌سازی را با رشد همراه کرده است.

اهرم رونق مسکن برای دیگر صنایع
گروه انبوه‌سازی تنها ۹/ ۰ درصد از ارزش کل بازار سرمایه را در اختیار دارد. با این حال بر اساس آنچه اشاره شد، انتظار رونق این شرکت‌ها با بازار مسکن همزمان است. این موضوع باعث می‌شود، گروه‌های دیگر بورسی که در سال‌های اخیر همراه با رکود مسکن با کاهش سودآوری مواجه شده‌اند، به بهبود روند سودآوری در سال مالی آتی امیدوار باشند.
طی سال‌های اخیر گروه‌هایی مانند کاشی و سرامیک با کاهش شدید سودآوری مواجه شده‌اند. همچنین گروه سیمان که با مشکل صادرات محصولات نیز مواجه است، با توجه به نبود تقاضای کافی در داخل کشور، افت شدید سودآوری را تجربه می‌کند.  شرکت‌های فولادساز، از جمله شرکت‌هایی که تولید‌کننده مصالح ساختمانی هستند نیز با افت تقاضا در سال‌های اخیر با کاهش سودآوری مواجه بوده‌اند. در این میان البته، سایر عوامل دیگر مانند رکود اقتصاد جهانی و افت قیمت کالاهای جهانی نیز عامل مهمی در کاهش سودآوری شرکت‌های مزبور ارزیابی می‌شود.  بر این اساس، رونق بازار مسکن می‌تواند به‌طور همزمان بر رشد سودآوری بخش مهمی از اقتصاد کشورمان اثرگذار باشد.

نگاهی اجمالی به شرکت‌های زیرمجموعه
همان‌طور که اشاره شد، اغلب شرکت‌های مورد بررسی با افزایش سود عملیاتی نسبت به سال ۹۴ مواجه شده‌اند. البته برخی شرکت‌ها مانند توسعه و عمران استان کرمان پیش‌بینی‌های خود را در دو سناریو ارائه داده‌اند. با توجه به رکود بر بازار مسکن، این شرکت نیز پیش‌بینی خوشبینانه‌ای را از روند سودآوری با رونق بازار مسکن ارائه کرده است. به این ترتیب، در سناریوی اول، مبنی بر رونق بازار خرید و فروش، سود عملیاتی این شرکت رشد بیش از ۲۵۰ درصدی را نسبت به آخرین پیش‌بینی سال ۹۴ نشان می‌دهد. این موضوع سود انتظاری هر سهم را تا ۲۹۰ ریال افزایش داده است. از سوی دیگر در سناریوی بدبینانه سود هر سهم تا ۸۴ ریال کاهش یافته است.  شرکت نوسازی و ساختمان تهران نیز رشد بیش از ۱۳۵ درصدی سود عملیاتی را ارائه داده است. بر این اساس، میزان درآمد با توجه به انتظار برای فروش پروژه‌های شرکت در قیمت‌های بیشتر، افزایش داشته است، این موضوع باعث رشد سود ناخالص این شرکت شده است. با این حال، رشد هزینه‌های عملیاتی باعث شده که شرکت مزبور حتی کاهش سود خالص را نسبت به سال ۹۴ تجربه کند.

۰۷:۲۳:۲۳ گروه بورس – مهرنوش سلوکی: روزهای زیادی از شروع آخرین ماه تابستان نگذشته که بسیاری در انتظار عرضه‌های اولیه سهام در بورس تهران هستند. اظهارات مدیرعامل سازمان بورس نیز درخصوص نحوه عرضه‌های اولیه، درست در همین روزهای ماه گذشته بود.

فطانت در گفت‌وگویی مطبوعاتی زمان عرضه‌های اولیه را از اول شهریور ماه با فعالیت شرکت‌های کوچک بیان کرد. از سوی دیگر؛ این مدیرعامل شرکت بورس ایران بود که دو پیش شرط را به‌عنوان پارامترهای عرضه‌های اولیه مطرح کرد. قالیباف‌اصل، شرط نخست را آمادگی بازار سهام برای عرضه‌های اولیه و دومین شرط را آمادگی سهامداران عمده جهت واگذاری سهام دانست. «دنیای اقتصاد» در این گزارش در گفت‌وگویی با کارشناسان به بررسی این دو پیش شرط در بازار سهام پرداخته و بسترهای لازم جهت شروع عرضه‌های اولیه در بازار سهام را واکاوی می‌کند.

عرضه‌های اولیه با ثبت سفارش 
یکی از مباحث مشترکی که بین غالب سهامداران بالقوه و بالفعل مطرح است، موضوع عرضه عمومی اولیه‌ سهام (IPO) است. عرضه عمومی اولیه‌ (IPO) یعنی اولین فروش سهام یک شرکت به سهامداران در بورس. با اینکه بررسی سال‌های گذشته به خوبی نشان می‌دهد که بسیاری از سهامداران همواره خاطره خوبی از عرضه‌های اولیه دارند اما این عرضه‌ها عموما با حاشیه‌های زیادی مواجه بوده است. از این رو مدیریت سازمان بورس و اوراق بهادار طی یک ماه گذشته و در نشستی مطبوعاتی شروع عرضه‌های اولیه سهام شرکت‌ها را از ابتدای شهریور ماه و با فعالیت شرکت‌های بسیار کوچک و همچنین نحوه‌ نشر آنها را از طریق یکی از دو روش جاری و ثبت سفارش دانست. فطانت همچنین در ادامه اضافه کرد که بعد از یک دوره اختیاری، کلیه عرضه‌های اولیه با روش ثبت سفارش انجام خواهد شد.

اما صحبت درخصوص عرضه‌های اولیه در این نقطه به پایان نرسید و در روز‌های بعد حسن قالیباف‌اصل، مدیرعامل شرکت بورس از آماده بودن چند شرکت برای واگذاری خبر داد و دو پیش شرط اصلی عرضه‌های اولیه سهام در شهریور را اعلام کرد. وی با اشاره به اینکه شرکت‌هایی مثل پالایش نفت جی، سرمایه‌گذاری توسعه معین ملت، فولاد کاوه جنوب کیش، توسعه سرمایه و صنعت غدیر، واسپاری ملت و… پذیرش شده و آماده عرضه هستند بیان کرد، شرط نخست، آمادگی بازار سهام برای عرضه‌های اولیه است که نحوه ارائه آنها به‌صورت تدریجی بیان شده است. قالیباف اصل در ادامه با بیان اینکه عواملی چون اوضاع اقتصادی و وضعیت هرکدام از صنایع مورد توجه فعالان و مسوولان بازار سهام در عرضه‌های اولیه قرار دارد، ادامه داد: پیش شرط دوم به تمایل سهامداران عمده در واگذاری سهام آنها با قیمت‌های مناسب و منطقی بستگی دارد؛ چرا که مالکان اصلی بنگاه‌ها باید انگیزه لازم در واگذاری شرکت‌ها را داشته باشند.

بر همین اساس، «دنیای اقتصاد» درگفت‌وگویی با کارشناسان بررسی می‌کند که منظور از آمادگی بازار سهام چیست و چه زمانی می‌توان به این موضوع امیدوار بود؟ همچنین، سهامداران عمده در چه شرایطی آمادگی لازم برای واگذاری را دارند؟ یعنی شرکت‌هایی که پذیرش آنها انجام شده، نیازمند چه مراحلی برای واگذاری هستند که ممکن است با آمادگی سهامداران عمده همراه نشود؟

عرضه‌های اولیه به‌عنوان محرک بازار 
احسان رضاپور، مدیر توسعه بازار شرکت مشاورسرمایه‌گذاری آوای آگاه در پاسخ به این سوال‌ها بیان کرد: منظور از آمادگی بازار سهام، شرایط حاکم بر روند معاملات، سرمایه فعال و در گردش بازار همچنین نگرش غالب سرمایه‌گذاران به صنایعی است که عرضه اولیه در آنها صورت گیرد.

وی در ادامه با اشاره به ابزار عرضه اولیه به‌عنوان محرک بازار بیان کرد: از آنجا که در اکثر موارد عرضه‌های اولیه در قیمت‌های مناسبی صورت می‌گیرد و بازده کوتاه مدتی نصیب سرمایه‌گذاران می‌کند تمایل به خرید و حضور در عرضه‌های اولیه در بین سهامداران حتی در بازارهای کم رونق بالاست، تا جایی که بعضا از افزایش عرضه‌های اولیه به‌عنوان ابزاری برای تحریک بازار به سمت رونق نیز یاد می‌شود. رضاپور همچنین نحوه ورود این نقدینگی به بازار را از دو طریق دانست و تشریح کرد: تمایل به خرید سهام عرضه اولیه، باعث می‌شود سرمایه‌گذاران با قطعی شدن عرضه، استراتژی تجهیز نقدینگی را برای استقبال و سرمایه‌گذاری درنماد تازه‌وارد در پیش بگیرند که از دو محل تحقق می‌یابد.

نخست، ورود منابع جدید به بازار و دوم، فروش سهام قبلی حتی به‌صورت موقت. در بازار کم رونق احتمالا فروش سهام قبلی فرد، شانس بیشتری بین استراتژی‌های ممکن برای انتخاب شدن دارد. بنابراین می‌تواند موجب افزایش فشار فروش در بازار و افت قیمت سهام شرکت‌های دیگر و بر هم خوردن نظم حاکم بر بازار جهت تامین نقدینگی عرضه اولیه جدید را موجب شود.  وی در ادامه گفت: در این بین اقدام اشتباه برخی سرمایه‌گذاران این است که سهام شرکت‌هایی که سود‌ده بوده یا نقدشوندگی بهتری دارند را مورد کم لطفی بیشتری قرار می‌دهند و این نوع سهام با افزایش فشار فروش بعضا افت قیمتی بیشتری را تجربه می‌کنند. از آنجا که در این حالت سهام خوب و نقدشونده بازار روند منفی درپیش می‌گیرد می‌توان انتظار داشت که سایر سهم‌ها و کلیت بازار را فضای پرعرضه و منفی‌تری در برگیرد.

بنابراین معمولا مقاومت‌های بیشتری در زمان‌های رکودی و پایین بودن ارزش معاملات برای عرضه‌های اولیه از سوی ناظر بازار و بورس وجود دارد که به تاخیر در انجام عرضه‌های اولیه می‌انجامد. مدیر توسعه بازار شرکت مشاور سرمایه‌گذاری آوای آگاه، در ادامه و درخصوص آمادگی سهامداران عمده برای واگذاری سهم‌ها بیان کرد: فرآیند قبل از عرضه به این صورت است که تقاضای پذیرش شرکت در بورس مطرح و هیات پذیرش، صورت‌های مالی، امیدنامه و سایر موارد دارای اهمیت را بررسی می‌کند که یا آن را تایید یا آن را مشروط به لحاظ کردن و برآورده‌سازی مواردی می‌کند. وی در ادامه و درخصوص عملکرد شرکت‌ها در این مدت نیز بیان کرد: بر اساس ضوابط فعلی، شرکت شش ماه فرصت دارد تا موارد شرط شده را بر طرف کند. این موارد می‌تواند شامل برطرف کردن بندهای مالیاتی و حسابرسی شرکت یا تبدیل ساختار شرکت از سهامی خاص به عام یا افشای بیشتر اطلاعات سهامداری، مدیریتی، عملکردی و مالی یا موارد دیگر باشد.
ادامه در صفحه ۱۰

رکود بورس؛ مانع عرضه‌های اولیه 
در صورت تایید نام شرکت در بورس درج می‌شود که در این صورت شرکت برای انجام عرضه ۴ ماه فرصت خواهد داشت. اما ممکن است سیاست سهامدار عمده به دلایلی اعم از اختلاف نظر درخصوص قیمت و میزان سهام مورد عرضه، تغییر با اهمیت در وضعیت شرکت، صنعت یا چشم‌انداز آن، شرایط حاکم بر معاملات شرکت‌های مشابه در بازار یا سیاست‌های حاکمیت شرکتی و سهامداری و سایر موارد این‌چنینی با تغییر مواجه و باعث شود طی این مدت مجاز عرضه در بازار صورت نگیرد.  وی همچنین افزود: در این صورت تقاضای تمدید این مدت با دلایل مشخص از سوی سهامدار عمده یا بورس در هیات پذیرش مطرح می‌شود تا عرضه بتواند در زمانی دیگر صورت گیرد یا کلا لغو شود. قبل از عرضه نیز معمولا جلسات معارفه برگزار می‌شود که البته اختیاری است و برای شفاف‌تر شدن اطلاعات شرکت و پاسخ به سوالات احتمالی سرمایه‌گذاران برگزار می‌شود.

آمادگی بازار منوط برچند عامل
پیمان حدادی، کارشناس بازار سرمایه نیز آمادگی بازار سهام برای عرضه‌های اولیه را منوط بر چند عامل دانست و گفت: آمادگی بازار سهام به چند عامل بستگی دارد که مهم‌ترین‌ آن روند کلی بازار است. بدین معنی که در یک بازار منفی که ما شاهد کاهش قیمت سهام هستیم، عرضه اولیه نمی‌تواند موفق باشد. عامل دوم بازار، نقدینگی بازار است و از آنجا که هر عرضه اولیه از نقدینگی بازار کم می‌کند، بنابراین وجود نقدینگی در بازار بسیار حائز اهمیت است. در حال حاضر حجم پایین معاملات، نشان از نبود نقدینگی در بازار دارد که نمی‌تواند شرایط خوبی را برای عرضه‌های اولیه مهیا سازد.

این کارشناس در ادامه بیان کرد: از عوامل دیگر، صنعت مورد‌نظر در عرضه اولیه است. به فرض ورود یک شرکت سیمانی یا فولادی به بازار، در شرایطی که کل صنعت از لحاظ بنیادی شرایط خوبی ندارند، نمی‌تواند انتظار عرضه اولیه موفق را داشت. وی در ادامه افزود: یکی دیگر از شرایط مهم عرضه، شفاف‌سازی کامل اطلاعات است. یعنی قبل از عرضه صورت‌های مالی تمام اطلاعات را پوشش داده باشند. در عرضه‌های اخیر شاهد بوده‌ایم که بعد از عرضه سهم، با یک شفاف‌سازی مبنی بر عقد قرارداد جدید، شرکت تعدیل مثبت داده و شاهد رشد قیمت سهام بوده‌ایم. در صورتی که همین شفاف‌سازی قبل از عرضه سهام هم می‌توانست انجام شود.

این کارشناس آخرین نکته درخصوص عرضه‌های اولیه را اینچنین بیان کرد: نکته مهم دیگر ارزش سهام قابل عرضه است. وقتی یک شرکت کوچک در بازار عرضه شود، قطعا تعداد بسیار کمی سهم به فعالان بازار خواهد رسید که سود حاصل از سرمایه‌گذاری از لحاظ ریالی بسیار ناچیز خواهد بود. به همین دلیل در روزهای بعد از عرضه، خیلی شاهد حمایت از سهام نخواهیم بود. حدادی همچنین درخصوص آمادگی سهامداران عمده نیز بیان کرد: عامل سهامدار عمده بیشتر بستگی به قیمت عرضه اولیه دارد.

هر چقدر امکان عرضه با قیمت بالاتر باشد، قطعا سهامدار عمده بیشتر راغب به عرضه سهام خواهد بود. قیمت عرضه اولیه هم باز به‌طور غیر‌مستقیم بستگی به عوامل بازار (نقدینگی و حجم معاملات) دارد. یعنی سهامدار عمده تا وقتی بازار روند مثبت به خود نگیرد و از وجود نقدینگی برای فروش سهم در بازار اطمینان نداشته باشد، سهام را عرضه نمی‌کند. چرا که هیچ سهامدار عمده‌ای خواهان این نیست که بعد از عرضه سهم، شاهد ریزش قیمت سهام خود باشد.

۰۷:۲۲:۲۲ گروه بورس- حدیث موسوی: بورس تهران هفته گذشته را با کاهش ۵/ ۱ درصدی شاخص کل پشت‌سر گذاشت تا به این ترتیب برای ششمین هفته متوالی پس از توافق با ادامه روند منفی همراه باشد. تداوم روند ریزشی بازارهای جهانی کالا و بورس با تحت‌فشار قرار‌دادن صنایع داخلی وابسته به این بازارها منجر به کاهش حاشیه سود و تحمیل زیان به شرکت‌ها و سهامداران فعال در بورس تهران شده، به‌خصوص آنکه رکود اقتصادی در کشور نیز بار این فشار را روی بورس تهران دوچندان کرده است.

بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد در هفته گذشته سهامداران حقوقی بیشتر در قالب خریدار در معاملات بورس حضور یافته‌اند و این رویکرد را در نتیجه سه مولفه حمایت از سهم‌ها و جلوگیری از ریزش بیشتر، قرار گرفتن قیمت‌ها در کف و جذاب بودن آن برای حقوقی‌ها و همچنین خوش‌بینی این معامله‌گران به آینده بازار سهام انجام داده‌اند.
بررسی آمار معاملات هفته قبل بازار سهام در فاصله روزهای شنبه تا سه‌شنبه نشان می‌دهد تغییر مالکیتی در حدود ۲۰۱ میلیون سهم به نفع سهامداران حقوقی صورت گرفته که ارزش آن بالغ بر ۴۴‌میلیارد تومان است.
بررسی معاملات «وبصادر» به‌عنوان پرمعامله‌ترین سهم هفته گذشته نشان می‌دهد تغییر مالکیتی به اندازه ۶۳ میلیون سهم از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی در این نماد انجام شده و حقیقی‌ها بیشتر فروشنده سهام بانک صادرات بوده‌اند.
از سوی دیگر در نماد «وبملت» نیز که هفته گذشته دومین سهام پرمعامله این هفته شناخته شد، تغییر مالکیتی به اندازه ۲۹ میلیون سهم به نفع حقوقی‌ها رخ داده است، ضمن اینکه بیش از ۹۵ درصد سهام بانک ملت را در این هفته سهامداران حقیقی به فروش رسانده‌اند. شرکت سرمایه‌گذاری صباتامین و صندوق تامین آتیه کارکنان بانک ملت در مجموع رقمی حدود ۴ میلیون سهم«وبملت» را در این هفته خریداری کرده‌اند.
در این میان گروه صنعتی پاکشو نیز جزو نمادهایی بوده که هفته گذشته ۱۰۰ درصد سهام آن توسط حقیقی‌ها در بورس تهران فروخته شده و تغییر مالکیتی در حدود ۲۴۰ هزار سهم از سوی سهامداران حقیقی‌ به حقوقی‌ در این نماد صورت گرفته است.
بررسی معاملات «پاکشو» حاکی از آن است که هفته گذشته شرکت بانک انصار خریدار ۲۱۰ هزار سهم این شرکت در بورس تهران بوده است.  هفته گذشته پتروشیمی مبین بیشترین ارزش معاملات این هفته بازار سهام را به خود اختصاص داد. در نماد مبین تغییر مالکیتی حدود ۱۱ میلیون سهم از سوی حقیقی‌ها به حقوقی‌ها صورت گرفته است. «خساپا» نیز به‌عنوان هفتمین سهم با بیشترین ارزش معاملات در هفته گذشته، تنها تغییر مالکیتی حدود صد هزار سهم به نفع حقوقی‌ها را تجربه کرده است. شنبه هفته قبل
۴ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم سایپا شاهد تغییر مالکیت به نفع حقوقی‌ها بود اما در روزهای بعدی (یکشنبه تا چهارشنبه) این روند معکوس شده و بالغ بر ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار سهم «خساپا» با تغییر مالکیتی به نفع حقیقی‌ها را در فرآیند معاملات تجربه کرد.
در همین حال بررسی معاملات هفته گذشته بانک انصار در بازار سهام نیز حکایت از تغییر مالکیت بالغ بر ۲۹ میلیون سهم «وانصار» از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی دارد. شرکت شهریار مهستان (سهامی عام)، روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته قبل خریدار نزدیک به ۵ میلیون سهم «وانصار» در بورس تهران بوده است.
ایران ترانسفو نیز در مجموع معاملات هفتگی به نفع حقیقی‌ها شاهد تغییر مالکیتی بالغ بر ۴۴۵ هزار سهم بود. با آنکه از یکشنبه تا چهارشنبه سهامداران حقیقی بیشترین فروش سهام «بترانس» را به خود اختصاص دادند اما به مدد حجم بالای خرید سهام این شرکت در روز شنبه از سوی این گروه از سهامداران (حقیقی‌ها) در مجموع هفتگی تغییر مالکیت از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی صورت گرفت.

۰۷:۲۱:۵۴ گروه بازار پول: رئیس‌کل بانک مرکزی «اصلاح انتظارات»، «کاهش دوره انتظار برای تامین ارز»، «افزایش عرضه ارز صادرکنندگان غیرنفتی به بازار»، «ابلاغ مقررات مربوط به عملیات صرافی‌ها»، «ابلاغ دستورالعمل تسهیل عملیات بازار ارز»، «امکان خرید و فروش ارز حاصل از صادرات در صرافی‌ها» و «بهره‌گیری از منابع آزاد شده پس از توافق ژنو» به‌عنوان هفت راهکار سیاست‌گذار برای اصلاح بازار ارز عنوان کرد. او همچنین درخصوص سیاست‌های تسهیلات‌دهی با بیان اعطای ۹۴ هزار میلیارد  تومان تسهیلات در چهار ماه نخست سال‌جاری از رشد ۴/ ۱۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد.

ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی روز گذشته، در سخنرانی پیش از خطبه در نماز جمعه، دستاوردهای سیاست‌‌گذار پولی و ارزی را تشریح کرد. سیف در این سخنرانی صحبت‌های خود را در ۶ بخش «رویکردهای اصولی»، «مدیریت تحولات ارز»، «سیاست‌های پولی»،‌ «اقدامات صورت گرفته برای رشد اقتصادی»، «ایجاد فرصت شغلی و کاهش نرخ بیکاری» و «مشارکت بانک‌ها در  خرید تضمینی محصولات کشاورزی» تشریح کرد.

رویکردهای اصولی
این مقام مسوول درخصوص رویکردهای اصولی دولت یازدهم تاکید کرد: «رعایت انضباط مالی و تدبیر مصارف و مخارج دولت در حد منابع حاصله،‌ مهم‌ترین و دشوارترین رویکرد سیاستی اتخاد شده بوده است. در شرایطی که منابع دولت به دلایل مختلف (اعم از تحریم‌ها که موجب کاهش میزان صادرات نفت و فرآورده‌ها شده، کاهش قیمت جهانی نفت و رکود اقتصاد داخلی که توان تجهیز منابع مالیاتی را محدود کرده ) در تنگنا قرار دارد، ‌دولت یازدهم منابع بانک مرکزی و پایه پولی را خط قرمز خود می‌داند.» به اعتقاد سیف در این راستا، بانک مرکزی اصول انضباط پولی و تامین مالی سالم اقتصاد را وجهه همت خود قرار داده است که یکی از مصادیق بارز آن،‌ اصلاح نحوه تامین مالی طرح عظیم مسکن مهر و توقف افزایش بدهی‌های بانک مسکن به بانک مرکزی در این طرح بود.

مدیریت تحولات بازار ارز
رئیس‌کل بانک مرکزی مهم‌ترین اقدامات صورت گرفته برای اصلاح بازار ارز در دولت یازدهم را در ۷برنامه عنوان کرد. به گفته او «اصلاح انتظارات و بهبود چشم‌انداز تعاملات بلندمدت اقتصادی کشور به‌ویژه پس از موفقیت در مذاکرات هسته‌ای»، «کاهش دوره انتظار برای تخصیص و تامین ارز و افزایش پوشش نیازهای ارزی در بازار بین‌بانکی»، «انجام هماهنگی‌های لازم جهت افزایش عرضه ارز صادرکنندگان غیرنفتی به بازار»، «ابلاغ مقررات مربوط به عملیات صرافی‌ها و ممنوعیت معاملات فردایی‌»، «ابلاغ دستورالعمل تسهیل و روان‌سازی عملیات بازار ارز»، «فراهم‌سازی امکان خرید و فروش ارز حاصل از صادرات کالا و خدمات از طریق صرافی‌های مجاز» و «بهره‌گیری مناسب از ذخایر ارزی آزاد شده بانک مرکزی پس از توافق ژنو» هفت برنامه بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز بوده است.

سیاست‌های پولی و کنترل نرخ تورم
رئیس شورای پول و اعتبار، برنامه دولت یازدهم در سیاست‌های پولی را، کنترل تورم با تاکید بر کنترل رشد نقدینگی و سالم‌سازی ترکیب رشد آن عنوان کرد.  به گفته وی از آمار متغیرهای پولی، بدون لحاظ کردن افزایش پوشش آمارهای پولی و بانکی بر عملیات بازار پول، نرخ رشد نقدینگی در سال ۱۳۹۳ به ۳/ ۲۲ درصد رسید که نسبت به رشد همگن نقدینگی در سال ۱۳۹۲ (۹/ ۲۵ درصد) ۶/ ۳ واحد درصد کاهش داشته است. سیف افزود: با توجه به ساختاری بودن نرخ‌های بالای رشد نقدینگی در اقتصاد ایران و نقش مهم بخش بانکی در تامین مالی خروج اقتصاد از رکود،‌ کاهش رشد نقدینگی در دوره تصدی دولت یازدهم ، روند ملایمی داشته است.

سیاست‌های کمک‌کننده به رشد اقتصادی
رئیس‌کل بانک مرکزی در صحبت‌های خود از توجه به اولویت‌بخشی به تامین سرمایه در گردش بنگاه‌های اقتصادی و ارتقای اثرگذاری تسهیلات بانکی به‌منظور تسریع خروج اقتصاد از رکود گفت بر اساس گفته‌های او،‌ میزان تسهیلات پرداختی شبکه بانکی در سال ۱۳۹۳ با افزایشی ۵/ ۴۴ درصدی به ۳۴۲ هزار میلیارد تومان رسید که ۷/ ۶۰ درصد آن را سرمایه در گردش تشکیل داده است. این سهم در سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ به ترتیب معادل۴۶ و ۹/ ۵۳ درصد بوده است. سیف سهم سرمایه در گردش از تسهیلات پرداختی به بخش صنعت و معدن طی سال ۱۳۹۳ را معادل ۹/ ۸۰ درصد عنوان کرد که در مقایسه با ارقام عملکرد سال‌های ۱۳۹۱ (۵/ ۶۸ درصد) و ۱۳۹۲ (۷/ ۷۳ درصد) افزایش مناسبی را نشان می‌دهد.این مقام مسوول میزان تسهیلات‌دهی بانکی در چهار ماه نخست سال ۱۳۹۴ را نیز معادل ۹۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی عنوان کرد که نسبت به رقم دوره مشابه سال قبل (۸/ ۸۰ هزار میلیارد تومان طی چهار ماه اول سال ۱۳۹۳) حدود ۴/ ۱۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.

به گفته او، ۵/ ۶۵ درصد از تسهیلات پرداخت شده طی چهار ماه اول سال ۱۳۹۴ صرف تامین مالی سرمایه در گردش واحدهای تولیدی شده است.رئیس‌کل بانک مرکزی معتقد است با مهار مناسب انتظارات تورمی و هدایت مطلوب منابع اعتباری به سمت واحد‌های تولیدی، اقتصاد کشور پس از طی دو سال رشد منفی تولید ناخالص داخلی، توانست در چهار فصل متوالی در سال ۱۳۹۳ رشد مثبت اقتصادی را در تمامی گروه‌های اقتصادی تجربه کند و به رشد ۰/ ۳ درصدی دست یابد.او درخصوص رشد سرمایه‌گذاری که عنصری حیاتی برای استمرار رشد اقتصادی است، گفت: « رشد سرمایه‌گذاری در پایان سال ۱۳۹۳ به ۵/ ۳ درصد رسیده است؛ در حالی که رقم متغیر مزبور در سال ۱۳۹۲ معادل منفی ۹/ ۶ درصد بود. افزایش هزینه‌های عمرانی دولت در سال ۱۳۹۳، نقش مهمی در رشد تشکیل سرمایه‌ ثابت ناخالص داشته است.»

ایجاد فرصت‌های جدید شغلی 
سیف در ادامه درخصوص دشواری‌های بازار کار ایران صحبت و تاکید کرد: طی دو دهه گذشته نرخ مشارکت کاهش یافته و ترکیب اشتغال برحسب جنسیت و گروه‌های سنی، تغییرات قابل ملاحظه‌ای را نشان می‌دهد. در نتیجه نرخ بیکاری در سطوح بالایی ماندگار شده و طی دهه گذشته، بیش از ۱۰ درصد بوده است. علاوه بر این نرخ بیکاری برای فعالان مناطق شهری و گروه‌های سنی ۲۴-۱۵ سال بسیار بالاتر است.او با استناد به آمارهای مرکز آمار ایران عنوان کرد: نرخ بیکاری با افزایش ۱/ ۰ واحد درصدی از رقم ۷/ ۱۰ درصد در سه ماه اول سال ۱۳۹۳ به ۸/ ۱۰ درصد در سه ماه اول سال‌جاری افزایش یافت. همچنین بالغ‌بر ۵/ ۴ میلیون دانشجو در حال حاضر جزو جمعیت غیرفعال محسوب می‌شوند که در آینده نزدیک آماده ورود به ‌بازار کار هستند.به گفته وی جذب این تعداد با توجه به ‌رشد پایین اقتصادی و تغییر کاربری تولید با توجه به تحولات فناوری، یک چالش اساسی برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود.

خرید تضمینی محصولات کشاورزی با مشارکت بانک‌ها 
رئیس‌کل بانک مرکزی در پایان صحبت‌های خود درباره خرید تضمینی محصولات کشاورزی تاکید کرد: با توجه به الزامات «قانون خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی»،‌ قیمت خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی با رعایت هزینه‌های واقعی تولید به‌صورت سالانه تعیین می‌شود. همچنین با هدف افزایش کارآیی برنامه‌های حمایتی دولت از بخش کشاورزی و بر اساس ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی (مصوب سال ۱۳۸۹)، علاوه‌بر سیاست خرید تضمینی محصولات کشاورزی، سیاست قیمت تضمینی نیز اجرا می‌شود.سیف افزود: بر اساس مصوبه شهریورماه سال ۱۳۹۳ هیات‌وزیران، در سال زراعی ۱۳۹۴-۱۳۹۳ کلیه محصولات زراعی مشمول خرید تضمینی، با افزایش قیمت مواجه شد. بیشترین میزان افزایش قیمت خرید تضمینی مربوط به محصولات «سیب‌زمینی پاییزه» و «پیاز پاییزه» است که ۲۰ درصد افزایش قیمت نسبت به سال زراعی داشتند. به گفته او، با توجه به کمبود شدید منابع بودجه‌ای و عدم کشش آن، بخش قابل توجهی از هزینه‌های اجرای این سیاست توسط بانک‌های عامل تقبل شده است.

۰۷:۲۱:۲۵ گروه خودرو: توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی هر چند موجب لغو تحریم‌های بین‌المللی می‌شود، اما صنعت خودرو کشورمان را در تحریم مشتریان فرو برد. این روزها «نه» مشتریان به خودروسازان در قالب کمپین نخریدن خودرو باعث تشدید رکود در بازار خودرو شده است.

رکودی که هر چند از سال گذشته در بازار خودرو وجود داشت، اما با امضای توافقنامه هسته‌ای موجی از انتظار کاهشی قیمت را در میان مشتریان ایجاد کرد و حالا با قوت گرفتن آن، مشتریان حاضر به تغییر رای خود در این باره نیستند.بر این اساس تحلیل‌های مختلفی در مورد رفتار کنونی مشتریان با خودروسازان ارائه می‌شود؛ به‌طوری‌که برخی معتقدند که کمپین نخریدن خودرو بیش از آنکه نشان از خواسته‌های مصرف‌کنندگان خودرو باشد، از سوی افرادی پی‌ریزی می‌شود که قصد مقابله با صنعت داخلی را دارند. در این میان صرف‌نظر از کمپین نخریدن خودرو و تحلیل‌هایی که در این باره صورت گرفته است اگر گشتی در فضای رسانه‌های مجازی بزنیم به خوبی شاهد اظهارنظرهای مشتریان و عدم رغبت آنها به خرید خودروهای داخلی هستیم. هر چند درباره اینکه چرا مشتریان خودرو نمی‌خرند، دلایل مختلفی از جمله کیفیت پایین، قیمت‌ بالا و کاهش قدرت خرید بارها عنوان شده است اما به عقیده برخی از کارشناسان از آنجا که جنس رکود در دوران پسا تحریم با گذشته متفاوت است، بنابراین باید علت مخالفت مشتریان با خودروهای تولید داخل را در جای دیگری جست‌وجو کرد که این موضوع نیازمند بررسی آسیب‌شناسی رفتار اجتماعی مشتریان است.

بررسی رفتار مشتریان در شرایطی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که بسیاری از کارشناسان با اشاره به واقعیات کنونی اقتصاد کشور از جمله نرخ تورم، فضای کسب‌و‌کار و مراودات اقتصادی با دیگرکشورها سعی کرده‌اند مشتریان را تشویق به تصمیم‌گیری معقولانه‌تری در این زمینه کنند. با این وجود مشتریان بر نظر خود مبنی‌بر کاهش قیمت خودروهای داخلی تاکید دارند. حال این پرسش مطرح است که چرا مشتریان با وجود تحلیل‌های مختلف اقتصادی همچنان بر نظر خود پافشاری می‌کنند، در این زمینه برخی کارشناسان معتقدند که با آسیب‌شناسی رفتار اجتماعی مردم در زمینه مقولات اقتصادی می‌توان به علت مخالفت آنها پی برد. به عقیده آنها این مشکل به دلیل بدبینی و عدم اعتماد مشتریان به خودروسازان است؛ چراکه صنعت خودرو کشور پس از نیم قرن فعالیت هنوز نتوانسته‌ خواسته‌ها و نیاز مشتریان را پاسخ بدهد. این کارشناسان تاکید دارند که باوجود آنکه تحریم‌ها در آستانه رفع شدن است فضای اجتماعی کشور به شدت تحت تاثیر این موضوع مطالبات خود را عنوان می‌کند که یکی از آنها کاهش قیمت محصولاتی است که افزایش یکباره یافتند؛ بنابراین اکنون مشتریان انتظار دارند شرایط به گذشته باز گردد.

ترمیم تجربه‌های گذشته

امان‌الله قرایی‌مقدم، استاد جامعه ‌شناسی دانشگاه خوارزمی معتقد است که خودرو هر چند جزو کالاهای اساسی سبد خانوارها محسوب نمی‌شود، اما امروز به یکی از کالاهای ضروری در زندگی مردم تبدیل شده است و به همین دلیل مردم حساسیت بسیاری درخصوص آن از خود نشان می‌دهند. وی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید: مشتریان امید به بهتر شدن وضعیت اقتصادی و تاثیر آن در روند زندگی خود دارند؛ بنابراین آنها از دولت انتظار دارند که بعد از دستیابی به توافق حالا به کاهش مشکلات آنها بپردازد که یکی از موضوعات مهم بحث افزایش قدرت خرید یا کاهش قیمت اجناسی است که در گذشته یکباره گران شدند. وی درباره دلیل کوتاه نیامدن مردم در این باره می‌گوید: از آنجا که در دولت گذشته چندان به نظر و عقیده مردم اهمیت داده نشد، اما دولت کنونی سعی کرده که پیشبرد مسائل مختلف کشور براساس خواست مردم باشد؛ بنابراین آنها با پافشاری بر انتظار خود سعی دارند نظر خود را به کرسی بنشانند. امیرمحمود حریرچی، جامعه‌شناس نیز درخصوص آسیب‌شناسی رفتار اجتماعی مردم با نخریدن خودرو می‌گوید: ذهنیت مردم نسبت به خودروسازها منفی بوده است و در طول چند سال گذشته به دلیل تحریم‌ها این تصور منفی‌تر شده است، زیرا خودروسازان در جلب اعتماد مردم موفق نبوده‌اند. به همین دلیل مردم امروز از رای و نظر خود مبنی‌بر کاهش قیمت کوتاه نمی‌آیند و کاری نیز به شاخص‌های اقتصادی ندارند.

وی براساس نظریه‌های اجتماعی، رفتار مشتریان را به دلیل کاهش اعتماد اجتماعی نسبت به ساختار اقتصادی می‌داند و می‌گوید: اعتماد اجتماعی مردم در دولت گذشته تخریب شد و مشتریان همچنان نسبت به خودروسازان دیدگاه خوبی ندارند. وی می‌افزاید : در هر صورت رفتار مشتریان تابعی از رفتار خودروسازان است. کیفیت بد و قیمت بالا امروز موجب این رفتار مشتریان شده است که موضوعی بسیار طبیعی در شکل‌گیری روندهای اجتماعی برای مخالفت با یک موضوع است. با این وجود، سعید لیلاز کارشناس مسائل اقتصادی نظر دیگری دارد . لیلاز در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌‌گوید: خودروسازان یک بدهی تاریخی به مشتریان دارند که این موضوع هنوز از ذهن ملت ایران پاک نشده است چون به رفتار گذشته خودروسازان مربوط می‌شود. وی اضافه می‌کند: بنابراین یک نوع احساس در میان مشتریان وجود دارد مبنی بر اینکه خودروسازها به آنها ظلم کرده‌اند هر چند این نوع تصورات اصالت ندارند، اما در حال حاضر موجب تغییر معادلات بازار خودرو شده است.وی با اشاره به اینکه رفتار مشتریان تابعی از مسائل اقتصادی است نه اجتماعی می‌گوید: رفتار کنونی مشتریان به دلیل فشار ناشی از کاهش قدرت خرید آنها در چند سال گذشته است. آیا مساله امروز مشتریان با خودروسازان و نخریدن خودرو ریشه تاریخی دارد یا اینکه خواسته آنها پیش‌بینی دقیقی از آینده اقتصاد کشور است. امان‌الله قرایی مقدم با بیان اینکه ذهنیت و تصور عمومی در مباحث اجتماعی موضوع بسیار مهمی است، می‌گوید: براساس یک نظریه اجتماعی در برخی موارد ذهنیات غلط به نتایج درست ختم می‌شود که موضوع اشتباهی نیست. بنابراین براساس این نظریه یک پیش‌بینی نسبت به آینده اقتصاد ایران وجود دارد که موجب یک تصور درخصوص کاهش قیمت‌ها در حال حاضر شده است که براساس این پیش‌بینی تصور کاهش قیمت خودرو در میان مردم شکل گرفته است. وی معتقد است که این یک مطالبه اجتماعی است که باید به آن پاسخ داده شود.سعید لیلاز در این باره به نظریه آدام اسمیت اشاره می‌کند که همه مردم به‌عنوان فعالان اقتصادی از یک عقل متوسط برخوردارند؛ بنابراین آنها مطابق شرایط پیش‌بینی می‌کنند که قیمت از این پایین‌تر برود.

وی با بیان اینکه رفتار مشتریان خودرو دقیقا فهم و تصور عمومی آنها از آینده اقتصاد ایران است، می‌گوید: تاکنون پیش‌بینی آنها درست از آب در‌آمده اگر بینه‌ای خلاف این اتفاق صورت بگیرد، شاهد تغییر رفتار مردم خواهیم بود.

۰۷:۲۰:۲۵ ایکو پرس: گروه صنعتی ایران خودرو در مردادماه گذشته تعداد فروش محصولات خود را به بیش از ۴۴ هزار خودرو رساند که این عدد در مقایسه با مردادماه گذشته بیش از ۲۵۰۰ دستگاه افزایش داشته است.

معاون بازاریابی و فروش گروه صنعتی ایران خودرو با اعلام این خبر اظهار کرد: در مردادماه سال ۹۳ تعداد فروش محصولات ایران خودرو به‌صورت تجمیعی ۴۱ هزار و ۵۴۱ دستگاه بود که این عدد در مردادماه ۹۴ به بیش از ۴۴ هزار دستگاه رسید.مصطفی خان کرمی اظهار کرد: این افزایش فروش در حالی صورت گرفته است که در ماه‌های اخیر به دلایل گوناگون بازار خودرو در رکود به سر می‌برده، اما گروه صنعتی ایران خودرو با ایجاد و اجرای طرح‌های مختلف فروش، علاوه‌بر ادامه روند فروش محصولات خود، موفق به افزایش آن نیز شد.وی در ادامه به دلایل رکود بازار خودرو در تابستان امسال اشاره کرد و گفت: علاوه‌بر عوامل کلان اقتصادی مانند کاهش قدرت خرید مردم، فضای روانی ایجاد شده پس از توافق هسته‌ای باعث شده تا مردم منتظر کاهش قیمت خودرو باشند، در حالی که قیمت خودرو تابع شرایط واقعی اقتصادی است و به صرف توافق سیاسی محصولی کاهش قیمت نخواهد داشت. معاون فروش ایران خودرو افزود: در صورتی می‌توان قیمت خودرو را کاهش داد که عوامل موثر بر قیمت تمام شده محصول مانند بهای خرید مواد اولیه، دستمزد و حقوق و نرخ تسهیلات بانکی کاهش پیدا کند، در حالی که ارزانی در هیچ‌یک از این عوامل روی نداده است.خان کرمی افزود: گروه صنعتی ایران خودرو دور تازه‌ای از همکاری‌های بین‌المللی را آغاز کرده و با جدیت تمام به‌دنبال ایجاد تنوع در سبد محصولات خود است، اما ورود و تولید محصولات مشترک با خودروسازان جهانی مستلزم فرآیندی است که دوسال زمان لازم دارد و انتظار ورود خودروهای جدید در دو ماه آینده دور از ذهن است.

۰۷:۲۰:۱۰ پایگاه خبری تحلیلی فولاد(ایفنا): آخرین برآوردهای موسسه گلدمن ساکس حاکی از آن است قیمت سنگ‌آهن طی ۱۸ ماه آینده تا ۳۰ درصد ارزان تر خواهد شدکه علت آن افزایش عرضه این ماده اولیه و کاهش تولید فولاد است.

گرچه هفته‌های اخیر بازار سنگ‌آهن بهبود‌هایی داشته، ولی کارشناسان اثر افت ارزش یوآن بر بازار سنگ‌آهن را موقتی و کوتاه‌مدت می‌بینند. پیش‌بینی‌ شده قیمت سنگ‌آهن سه‌ماهه جاری حدود ۴۹ دلار هر تن خشک سی اف آر چین باشد و درفصل پایانی سال ۲۰۱۵ حدود ۴۸ دلار شود. همچنین در سه ماه نخست سال ۲۰۱۶ قیمت به ۴۴ دلار خواهد رسید. در مجموع کارشناسان وضعیت فعلی را آرامش قبل از توفان توصیف می‌کنند و منتظر افت ۳۰درصدی قیمت سنگ‌آهن هستند.

۰۷:۲۰:۰۴ عرضه مس کاتد در بازارهای جهانی در ماه مه با ۶۲ هزار تن کاهش مواجه شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) به نقل از مجله متال بولتن تقاضای چین به بالاترین میزان خود در پنج ماه گذشته رسیدو عرضه جهانی مس کاتد در ماه مه با ۶۲ هزار تن کمبود مواجه شد.
به گزارش گروه بین‌المللی مطالعات مس، میزان مصرف جهانی مس در ماه مه ۹۸/ ۱ میلیون تن بود طی این مدت تولید جهانی مس کاتد ۹۲/ ۱ میلیون تن بود.
تولید معادن مس نیز در پنج ماهه نخست سال ۲۰۱۵ با ۶/ ۳ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۹۲/ ۷میلیون تن رسید.
طی این مدت تولید مس کاتد با ۳درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۲۶/ ۹ میلیون تن رسید.

۰۷:۱۷:۵۲ محمد حسین بابالو: بازار محصولات پتروشیمی هم‌اکنون شرایط مطلوبی نداشته زیرا این بازار باید فضایی برای تقابل عرضه و تفاضا باشد تا در نهایت قیمت که نشان‌دهنده وضعیت کلی خواهد بود، کشف شود. این در حالی است که در این بازار قیمت‌های اصلی به‌صورت دستوری تعیین شده بنابراین تقابل عرضه و تقاضا در بازار داخلی به شبیه‌سازی مورد انتقادی از وضعیت کلی در بازارهای جهانی تقلیل یافته است. حال در این شرایط می‌توان گفت که ریشه یابی عدم کارآیی‌ها می‌تواند وضعیت پیش روی این صنعت و بازار را شفاف تر جلوه دهد و فرآیند بهبود را تسریع کند.

بازار پلیمرها در هفته‌ای که گذشت 
در هفته گذشته حجم معامله پلیمرها در بورس کالای ایران افزایش محسوسی پیدا کرد تا جایی که با افزایش ۷۹۱۳ تنی حجم رو به رو شدیم و باعث شد این حجم به ۳۸ هزار و ۵۰۳ تن افزایش یابد. این افزایش حجم را باید به فال نیک گرفت زیرا حجم معاملات را به بالاترین حد از ابتدای مردادماه تاکنون رشد داده و ممکن است به بهبود حجم تولید در صنایع پایین‌دستی منجر شود. کاهش قیمت‌های پایه و همچنین افت مضاعف قیمت‌های پیشنهادی تولیدکنندگان اصلی و البته افت موجودی انبارها در بازار داخلی را می‌توان از دلایل این وضعیت برشمرد.

با توجه به محدود بودن حجم عرضه‌ها در بازار داخلی و همچنین بازگشت محدود خریداران به بورس و بازار شاهد آن هستیم که جذابیت خرید افزایش یافته و البته کاهش قیمت‌ها در بورس کالا نیز دلیل دیگری برای بهبود حجم خرید به شمار می‌رود. از سوی دیگر پس از بروز برخی وقفه‌ها در صادرات محصولات پتروشیمی و همچنین کاهش حجم واردات محصولات نهایی از ترکیه و البته افت جذابیت صادرات، افزایش عرضه‌ها در بازارهای داخلی و همچنین افت قیمت‌های پیشنهادی را شاهد هستیم که همگی این موارد با کاهش قیمت‌ها و افزایش جذابیت خرید همراه شده است. در نهایت کاهش قیمت‌ها در بازار داخلی در کنار جهش قیمت بسیاری از کالاها خروجی این وضعیت در هفته گذشته بود.

۶ محور عدم کارآیی‌ این بازار
هم‌اکنون بازار محصولات پتروشیمی شرایط ملتهبی دارد تا جایی که بسیاری از فعالان بازار و البته تجار حجم فعالیت و مبادلات خود را کاهش داده و ممکن است این وضعیت رو به وخامت بگذارد. به‌عنوان مثال در روزهای اخیر و باوجود کاهش قیمت‌های پایه باز هم بسیاری از کالاها افزایش نرخ داشتند که از آن جمله می‌توان به رشد ۲۵/ ۲ درصدی BL3 در بازار داخلی  اشاره کرد. این در حالی است که تا پیش از اعلام رسمی قیمت‌ها شاهد افت روزشمار بهای اغلب محصولات پلیمری بودیم تا جایی که برخی از نرخ‌ها افت‌هایی مثال‌زدنی را تجربه کردند؛ ولی پس از آن و حتی با افزایش حجم معامله در بورس کالا و انتظار افزایش تزریق کالا به بازار داخلی، باز هم قیمت بسیاری از کالاها در مسیر رشد قرار گرفت. این وضعیت نشان می‌دهد که هنوز بازار داخلی محصولات پلیمری ملتهب است و البته پتانسیل التهاب بیشتر را نیز در ذات خود نهفته دارد. به نظر می‌رسد در صورت عدم مدیریت درست این بازار، وضعیت سخت‌تری را شاهد باشیم.

اگر به ماه‌ها و سال‌های گذشته توجه کنیم التهاب بازار صورت جدی‌تری داشت تا جایی که رشدهای قیمتی افسار گسیخته یا عقب نشینی‌های شدیدی را شاهد بودیم که البته با تغییر تعداد خریداران به مسیر خود ادامه داد. به‌عنوان مثال پس از آزادسازی قیمت‌ها در تیرماه سال گذشته حجم خرید به‌صورت مستقیم ۱۵ درصد افت کرد که با وجود ممنوعیت‌های صادراتی این قبیل کالاها، دقیقا نشانه‌ای از کاهش حجم تولید در صنایع پایین‌دستی بود. نکته دیگر را باید در اما و اگرهای خروج محصولات پتروشیمی از بورس کالا برشمرد؛ زیرا بارها این احتمال طرح شده، ناکام مانده و البته هزینه‌های بسیاری را نیز در‌بر‌داشته است. هرچند که هم‌اکنون این احتمال به کمترین حد خود کاهش یافته است. در نهایت باید گفت که بخشی از این التهابات دست ساخته و بخش دیگر ناشی از برخی فرآیندهای ضعیف و حتی غلط در بازار است.

شائبه عدم شناخت از بازار: مدت‌ها است که نهادهای حاکمیتی یا مردم نهاد قدرتمندی در بازار محصولات پتروشیمی وجود دارند که هر کدام از کارشناسان خبره‌ای بهره می‌برند؛ ولی در عین حال بسیاری از رخدادهای پیش‌بینی نشده نیز تجربه می‌شود. افزایش یکباره تقاضا برای کالاهایی همچون EX3 یا گریدهای لوله و همچنین محصولات شیمیایی همچون دی اتیل هگزانول و حتی جوش شیرین شرایطی را فراهم می‌آورند که گویی اطلاعات درستی از حجم تقاضای داخلی وجود ندارد.

این وضعیت در حالی شدت پیدا می‌کند که زمان دقیق ورود شرکت‌های بزرگ پتروشیمی به فاز تعمیر و نگهداری نیز مشخص نیست؛ هرچند که در گذشته اطلاعات بیشتری در این خصوص مخابره می‌شد. از سوی دیگر تعطیلی برخی واحدها و بخش‌های تولیدی به دلیل مسائل فنی یا ایمنی را نیز باید در نظر گرفت که بر ابهام در بازار می‌افزایند. از طرف دیگر به جرات می‌توان گفت که حجم واقعی تولید در صنایع پایین‌دستی نیز مشخص نیست و آمارها و گمانه‌زنی‌های آن با یک وقفه زمانی اعلام می‌شود. تجمیع تمامی این موارد باعث شده تا شائبه عدم شناخت درست و جامع از بازار به وجود آمده و تقویت شود.

عملکرد برخی از واسطه‌ها:همیشه و در اغلب بازارها حضور واسطه‌ها به معنی افزایش هزینه معاملات و تقویت ریسک نوسان قیمت‌ها با جهت‌گیری صعودی است که در شرایط سخت پولی و مالی یا زمانی که احتمال افزایش قیمت‌ها وجود دارد، بیش از پیش خودنمایی می‌کند. این در حالی است که در بازار پلیمرها نیز چنین وضعیتی حاکم است؛ زیرا بسیاری از تولیدکنندگان توان و تمایل چندانی برای خرید از بورس کالا نداشته و ترجیح می‌دهند تا از طریق واسطه‌ها کالاهای خود را دریافت کنند. از سوی دیگر هم‌اکنون بخش بزرگی از واسطه‌ها از بازار خارج شده‌اند؛ زیرا این قبیل فعالیت‌ها دیگر سودآوری چندانی به همراه نداشته و مخصوصا منابع مالی این افراد به دلیل رکود فعلی در بازار و همچنین کاهش توان بازپرداخت بدهی از سوی تولیدکنندگان کوچک و بزرگ بلوکه شده است. در این بین ذکر این مطلب ضروری است که درصورت تسهیل برخی از امور از جمله عضویت در سامانه بهین یاب یا ترغیب خریداران خرد به معامله در بورس کالا بخش بزرگ‌تری از واسطه‌ها نیز از بازار حذف می‌شوند.

نکته دیگر را باید سرمایه‌گذاری واسطه‌ها در معاملات دانست؛ زیرا فرد با خرید نقدی مثلا از بورس کالا یا فروش مدتی یا چکی به تولیدکننده به عبارتی نقش بانک یا فروشنده اصلی را ایفا می‌کند؛ بنابراین در صورت رواج بیشتر معاملات اعتباری نقش واسطه‌ها باز هم کمرنگ‌تر خواهد شد.

شیوه‌های قیمت‌گذاری: مدت‌ها است که روند عمومی قیمت‌گذاری و تعیین قیمت‌های پایه با انتقاد بسیاری رو‌به‌رو بوده و هست. تعیین قیمت‌ها بر پایه قیمت‌های جهانی، محاسبه بر اساس قیمت‌های منطقه خلیج فارس موسوم به GCC، تغییر قیمت دلار از مبادله‌ای به آزاد و همچنین تعیین زودتر از موقع قیمت‌ها مواردی است که تاکنون تجربه شده است. این در حالی است که با توجه به شرایط سخت بازارهای جهانی، افزایش حجم عرضه‌ها و کاهش تقاضای بین‌المللی باعث شده تا فروشندگان داخلی و منطقه‌ای قیمت‌های کمتری را برای افزایش حجم فروش خود در بازارهای جهانی پیشنهاد کنند که البته این اطلاعات به‌صورت کژ‌دار و مریز به بیرون سرایت می‌کند. بنابراین پتانسیل نارضایتی‌های بسیاری را پدید آورده و البته قیمت تمام شده را برای رقبای منطقه‌ای ما در رقابت با تولیدکنندگان داخلی کاهش می‌دهد. این وضعیت نیاز به اصلاح داشته و دارد؛ زیرا تولیدکنندگان کوچک‌تر را به شدت تحت الشعاع قرار می‌دهد.

رکود تولید در صنایع پایین‌دستی: مهم‌ترین‌ بازار مصرف محصولات پلیمری را باید صنایع پایین‌دستی داخلی دانست؛ زیرا از یک جهت فرآیند و هزینه‌های معامله آن کمتر است و هم حجم تقاضای نسبتا بالایی دارد. این در حالی است که این تقاضا را می‌توان دائمی فرض کرد؛ بنابراین حفظ آن بسیار مهم تلقی می‌شود. در سال‌های اخیر در دو مرحله مختلف حجم تولید در صنایع پایین‌دستی افت داشته است. مرتبه اول با آزادسازی قیمت‌ها و تغییر قیمت‌گذاری بر مبنای دلار آزاد حجم معاملات نزدیک به ۱۵ درصد کاهش یافت و از آن زمان به بعد و با کاهش تورم در بازار داخلی حجم تولید نیز کاهش یافت؛ هر چند که افزایش قیمت مواد اولیه در سال گذشته نیز بر این مطلب موثر بود؛ ولی با کاهش قیمت‌ها باز هم رکود عمیق‌تر شد. خروجی تمامی این موارد تعمیق رکود در صنایع پایین‌دستی بود که هنوز هم ادامه دارد. با توجه به کاهش حجم معامله پلیمرها بیش از سه فصل پیاپی، می‌توان رکود را در این بخش از صنعت به‌صورت رسمی اثبات کرد.

بازارهای صادراتی: هنوز آمارهای جدید از حجم صادرات محصولات پتروشیمی اعلام نشده، ولی می‌توان به افزایش این حجم امیدوار بود؛ زیرا بسیاری از مواد اولیه ارزان قیمت همچون کودهای اوره یا متانول با افزایش حجم صادرات رو‌به‌رو هستند. این در حالی است که در آمارهای رسمی حجم معامله پلیمرها کاهش یافته و در کنار کاهش قیمت‌های جهانی به‌صورت جدی و همچنین افزایش آرام قیمت دلار، جذابیت صادرات کاسته شده است. از سوی دیگر هم‌اکنون پایانه‌های مرزی ایران و ترکیه شرایط مساعدی نداشته و البته کاهش ارزش لیر این کشور و دینار عراق نیز بر این  امر موثر خواهد بود. از سوی دیگر کاهش حجم واردات به چین و ضعف بازارهایی همچون ویتنام، مالزی و اندونزی نیز بر وخامت اوضاع افزوده‌اند. با توجه به اوضاع نه چندان مساعد بازارهای صادراتی می‌توان این نکته را نیز دلیلی برای شرایط سخت تولید در صنایع بالادستی برشمرد که بر کل بازار تاثیر معکوس خواهد داشت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/920207/#ixzz3kAVP2oMm

 

۰۷:۰۸:۵۱ محمد حسین بابالو: بازار محصولات پتروشیمی هم‌اکنون شرایط مطلوبی نداشته زیرا این بازار باید فضایی برای تقابل عرضه و تفاضا باشد تا در نهایت قیمت که نشان‌دهنده وضعیت کلی خواهد بود، کشف شود. این در حالی است که در این بازار قیمت‌های اصلی به‌صورت دستوری تعیین شده بنابراین تقابل عرضه و تقاضا در بازار داخلی به شبیه‌سازی مورد انتقادی از وضعیت کلی در بازارهای جهانی تقلیل یافته است. حال در این شرایط می‌توان گفت که ریشه یابی عدم کارآیی‌ها می‌تواند وضعیت پیش روی این صنعت و بازار را شفاف تر جلوه دهد و فرآیند بهبود را تسریع کند.

بازار پلیمرها در هفته‌ای که گذشت 
در هفته گذشته حجم معامله پلیمرها در بورس کالای ایران افزایش محسوسی پیدا کرد تا جایی که با افزایش ۷۹۱۳ تنی حجم رو به رو شدیم و باعث شد این حجم به ۳۸ هزار و ۵۰۳ تن افزایش یابد. این افزایش حجم را باید به فال نیک گرفت زیرا حجم معاملات را به بالاترین حد از ابتدای مردادماه تاکنون رشد داده و ممکن است به بهبود حجم تولید در صنایع پایین‌دستی منجر شود. کاهش قیمت‌های پایه و همچنین افت مضاعف قیمت‌های پیشنهادی تولیدکنندگان اصلی و البته افت موجودی انبارها در بازار داخلی را می‌توان از دلایل این وضعیت برشمرد.

با توجه به محدود بودن حجم عرضه‌ها در بازار داخلی و همچنین بازگشت محدود خریداران به بورس و بازار شاهد آن هستیم که جذابیت خرید افزایش یافته و البته کاهش قیمت‌ها در بورس کالا نیز دلیل دیگری برای بهبود حجم خرید به شمار می‌رود. از سوی دیگر پس از بروز برخی وقفه‌ها در صادرات محصولات پتروشیمی و همچنین کاهش حجم واردات محصولات نهایی از ترکیه و البته افت جذابیت صادرات، افزایش عرضه‌ها در بازارهای داخلی و همچنین افت قیمت‌های پیشنهادی را شاهد هستیم که همگی این موارد با کاهش قیمت‌ها و افزایش جذابیت خرید همراه شده است. در نهایت کاهش قیمت‌ها در بازار داخلی در کنار جهش قیمت بسیاری از کالاها خروجی این وضعیت در هفته گذشته بود.

۶ محور عدم کارآیی‌ این بازار
هم‌اکنون بازار محصولات پتروشیمی شرایط ملتهبی دارد تا جایی که بسیاری از فعالان بازار و البته تجار حجم فعالیت و مبادلات خود را کاهش داده و ممکن است این وضعیت رو به وخامت بگذارد. به‌عنوان مثال در روزهای اخیر و باوجود کاهش قیمت‌های پایه باز هم بسیاری از کالاها افزایش نرخ داشتند که از آن جمله می‌توان به رشد ۲۵/ ۲ درصدی BL3 در بازار داخلی  اشاره کرد. این در حالی است که تا پیش از اعلام رسمی قیمت‌ها شاهد افت روزشمار بهای اغلب محصولات پلیمری بودیم تا جایی که برخی از نرخ‌ها افت‌هایی مثال‌زدنی را تجربه کردند؛ ولی پس از آن و حتی با افزایش حجم معامله در بورس کالا و انتظار افزایش تزریق کالا به بازار داخلی، باز هم قیمت بسیاری از کالاها در مسیر رشد قرار گرفت. این وضعیت نشان می‌دهد که هنوز بازار داخلی محصولات پلیمری ملتهب است و البته پتانسیل التهاب بیشتر را نیز در ذات خود نهفته دارد. به نظر می‌رسد در صورت عدم مدیریت درست این بازار، وضعیت سخت‌تری را شاهد باشیم.

اگر به ماه‌ها و سال‌های گذشته توجه کنیم التهاب بازار صورت جدی‌تری داشت تا جایی که رشدهای قیمتی افسار گسیخته یا عقب نشینی‌های شدیدی را شاهد بودیم که البته با تغییر تعداد خریداران به مسیر خود ادامه داد. به‌عنوان مثال پس از آزادسازی قیمت‌ها در تیرماه سال گذشته حجم خرید به‌صورت مستقیم ۱۵ درصد افت کرد که با وجود ممنوعیت‌های صادراتی این قبیل کالاها، دقیقا نشانه‌ای از کاهش حجم تولید در صنایع پایین‌دستی بود. نکته دیگر را باید در اما و اگرهای خروج محصولات پتروشیمی از بورس کالا برشمرد؛ زیرا بارها این احتمال طرح شده، ناکام مانده و البته هزینه‌های بسیاری را نیز در‌بر‌داشته است. هرچند که هم‌اکنون این احتمال به کمترین حد خود کاهش یافته است. در نهایت باید گفت که بخشی از این التهابات دست ساخته و بخش دیگر ناشی از برخی فرآیندهای ضعیف و حتی غلط در بازار است.

شائبه عدم شناخت از بازار: مدت‌ها است که نهادهای حاکمیتی یا مردم نهاد قدرتمندی در بازار محصولات پتروشیمی وجود دارند که هر کدام از کارشناسان خبره‌ای بهره می‌برند؛ ولی در عین حال بسیاری از رخدادهای پیش‌بینی نشده نیز تجربه می‌شود. افزایش یکباره تقاضا برای کالاهایی همچون EX3 یا گریدهای لوله و همچنین محصولات شیمیایی همچون دی اتیل هگزانول و حتی جوش شیرین شرایطی را فراهم می‌آورند که گویی اطلاعات درستی از حجم تقاضای داخلی وجود ندارد.

این وضعیت در حالی شدت پیدا می‌کند که زمان دقیق ورود شرکت‌های بزرگ پتروشیمی به فاز تعمیر و نگهداری نیز مشخص نیست؛ هرچند که در گذشته اطلاعات بیشتری در این خصوص مخابره می‌شد. از سوی دیگر تعطیلی برخی واحدها و بخش‌های تولیدی به دلیل مسائل فنی یا ایمنی را نیز باید در نظر گرفت که بر ابهام در بازار می‌افزایند. از طرف دیگر به جرات می‌توان گفت که حجم واقعی تولید در صنایع پایین‌دستی نیز مشخص نیست و آمارها و گمانه‌زنی‌های آن با یک وقفه زمانی اعلام می‌شود. تجمیع تمامی این موارد باعث شده تا شائبه عدم شناخت درست و جامع از بازار به وجود آمده و تقویت شود.

عملکرد برخی از واسطه‌ها:همیشه و در اغلب بازارها حضور واسطه‌ها به معنی افزایش هزینه معاملات و تقویت ریسک نوسان قیمت‌ها با جهت‌گیری صعودی است که در شرایط سخت پولی و مالی یا زمانی که احتمال افزایش قیمت‌ها وجود دارد، بیش از پیش خودنمایی می‌کند. این در حالی است که در بازار پلیمرها نیز چنین وضعیتی حاکم است؛ زیرا بسیاری از تولیدکنندگان توان و تمایل چندانی برای خرید از بورس کالا نداشته و ترجیح می‌دهند تا از طریق واسطه‌ها کالاهای خود را دریافت کنند. از سوی دیگر هم‌اکنون بخش بزرگی از واسطه‌ها از بازار خارج شده‌اند؛ زیرا این قبیل فعالیت‌ها دیگر سودآوری چندانی به همراه نداشته و مخصوصا منابع مالی این افراد به دلیل رکود فعلی در بازار و همچنین کاهش توان بازپرداخت بدهی از سوی تولیدکنندگان کوچک و بزرگ بلوکه شده است. در این بین ذکر این مطلب ضروری است که درصورت تسهیل برخی از امور از جمله عضویت در سامانه بهین یاب یا ترغیب خریداران خرد به معامله در بورس کالا بخش بزرگ‌تری از واسطه‌ها نیز از بازار حذف می‌شوند.

نکته دیگر را باید سرمایه‌گذاری واسطه‌ها در معاملات دانست؛ زیرا فرد با خرید نقدی مثلا از بورس کالا یا فروش مدتی یا چکی به تولیدکننده به عبارتی نقش بانک یا فروشنده اصلی را ایفا می‌کند؛ بنابراین در صورت رواج بیشتر معاملات اعتباری نقش واسطه‌ها باز هم کمرنگ‌تر خواهد شد.

شیوه‌های قیمت‌گذاری: مدت‌ها است که روند عمومی قیمت‌گذاری و تعیین قیمت‌های پایه با انتقاد بسیاری رو‌به‌رو بوده و هست. تعیین قیمت‌ها بر پایه قیمت‌های جهانی، محاسبه بر اساس قیمت‌های منطقه خلیج فارس موسوم به GCC، تغییر قیمت دلار از مبادله‌ای به آزاد و همچنین تعیین زودتر از موقع قیمت‌ها مواردی است که تاکنون تجربه شده است. این در حالی است که با توجه به شرایط سخت بازارهای جهانی، افزایش حجم عرضه‌ها و کاهش تقاضای بین‌المللی باعث شده تا فروشندگان داخلی و منطقه‌ای قیمت‌های کمتری را برای افزایش حجم فروش خود در بازارهای جهانی پیشنهاد کنند که البته این اطلاعات به‌صورت کژ‌دار و مریز به بیرون سرایت می‌کند. بنابراین پتانسیل نارضایتی‌های بسیاری را پدید آورده و البته قیمت تمام شده را برای رقبای منطقه‌ای ما در رقابت با تولیدکنندگان داخلی کاهش می‌دهد. این وضعیت نیاز به اصلاح داشته و دارد؛ زیرا تولیدکنندگان کوچک‌تر را به شدت تحت الشعاع قرار می‌دهد.

رکود تولید در صنایع پایین‌دستی: مهم‌ترین‌ بازار مصرف محصولات پلیمری را باید صنایع پایین‌دستی داخلی دانست؛ زیرا از یک جهت فرآیند و هزینه‌های معامله آن کمتر است و هم حجم تقاضای نسبتا بالایی دارد. این در حالی است که این تقاضا را می‌توان دائمی فرض کرد؛ بنابراین حفظ آن بسیار مهم تلقی می‌شود. در سال‌های اخیر در دو مرحله مختلف حجم تولید در صنایع پایین‌دستی افت داشته است. مرتبه اول با آزادسازی قیمت‌ها و تغییر قیمت‌گذاری بر مبنای دلار آزاد حجم معاملات نزدیک به ۱۵ درصد کاهش یافت و از آن زمان به بعد و با کاهش تورم در بازار داخلی حجم تولید نیز کاهش یافت؛ هر چند که افزایش قیمت مواد اولیه در سال گذشته نیز بر این مطلب موثر بود؛ ولی با کاهش قیمت‌ها باز هم رکود عمیق‌تر شد. خروجی تمامی این موارد تعمیق رکود در صنایع پایین‌دستی بود که هنوز هم ادامه دارد. با توجه به کاهش حجم معامله پلیمرها بیش از سه فصل پیاپی، می‌توان رکود را در این بخش از صنعت به‌صورت رسمی اثبات کرد.

بازارهای صادراتی: هنوز آمارهای جدید از حجم صادرات محصولات پتروشیمی اعلام نشده، ولی می‌توان به افزایش این حجم امیدوار بود؛ زیرا بسیاری از مواد اولیه ارزان قیمت همچون کودهای اوره یا متانول با افزایش حجم صادرات رو‌به‌رو هستند. این در حالی است که در آمارهای رسمی حجم معامله پلیمرها کاهش یافته و در کنار کاهش قیمت‌های جهانی به‌صورت جدی و همچنین افزایش آرام قیمت دلار، جذابیت صادرات کاسته شده است. از سوی دیگر هم‌اکنون پایانه‌های مرزی ایران و ترکیه شرایط مساعدی نداشته و البته کاهش ارزش لیر این کشور و دینار عراق نیز بر این  امر موثر خواهد بود. از سوی دیگر کاهش حجم واردات به چین و ضعف بازارهایی همچون ویتنام، مالزی و اندونزی نیز بر وخامت اوضاع افزوده‌اند. با توجه به اوضاع نه چندان مساعد بازارهای صادراتی می‌توان این نکته را نیز دلیلی برای شرایط سخت تولید در صنایع بالادستی برشمرد که بر کل بازار تاثیر معکوس خواهد داشت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/920207/#ixzz3kAVP2oMm

 

۰۷:۰۶:۴۹ گروه بازرگانی: معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری ایران موضوعی است که این روزها در بین فعالان اقتصادی کشورهای مختلف مطرح می‌شود؛ یکی از کشور‌هایی که با برداشته شدن تحریم‌ها علیه ایران می‌تواند در دسته اصلی‌ترین شرکای تجاری ایران قرار گیرد کشور سوئیس است. در همین راستا نیز اتاق مشترک ایران و سوئیس با حضور ۴۵۰ شرکت بزرگ ایرانی و سوئیسی نشستی برای معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری ایران در زوریخ برگزار کرده است.

 

پیش از این در اردیبهشت ماه سال جاری، یک هیات بلند پایه سوئیسی در تهران حضور پیدا کردند، تا راه‌های گسترش همکاری تجاری و اقتصادی ایران و سوئیس را مورد بررسی قرار دهند.

پس از آن نیز، در مرداد ماه سال جاری سوئیس تحریم‌های خود علیه ایران را که از ژانویه ۲۰۱۴ به حالت تعلیق درآمده بود لغو کرد و نسبت به تعمیق روابط دو جانبه با ایران ابراز امیدواری کرد.

در همین راستا شریف نظام مافی، رئیس اتاق مشترک ایران و سوئیس با همکاری سازمان توسعه تجارت این کشور، نشستی را با حضور ۴۵۰ بنگاه اقتصادی بزرگ ایرانی و سوئیسی در زوریخ برگزار کرد.

وی در این رابطه توضیح داد: واحدهای تجاری از سطوح مختلف در این نشست حضور داشتند، علاوه بر بانک‌ها که حضورشان چشمگیر بود، شرکت‌هایی در زمینه صنایع غذایی، دارویی، نفت و گاز، غلات، خدمات، صنایع سنگین و حوزه سلامت نیز در این جلسه حاضر بودند.

رئیس اتاق مشترک ایران و سوئیس با اشاره به این نکته که انتظار اولیه ما حضور ۱۵۰ شرکت در این نشست بود، تشریح کرد: یک هفته قبل از زمان برگزاری به دلیل استقبال بی‌نظیر شرکت‌ها برای حضور، وب‌سایت مربوط به ثبت نام را بستیم و در نهایت شاهد حضور ۴۵۰ شرکت بودیم.

نظام مافی درخصوص مباحث مطرح شده در این نشست، تصریح کرد: چهره جدیدی از ایران ارائه شد، کشوری که آماده جذب سرمایه‌گذاری‌های جدید، مشترک و مستقل است؛ هرچند تلاش کردیم آنچه واقعیت دارد را عنوان کنیم که تاثیر‌گذاری عالی داشت.

وی خاطرنشان کرد: بیان جذابیت‌ها و مشکلات در کنار هم باعث می‌شود که سرمایه‌گذاران با دیدی باز و روشن وارد این بازار شوند. من در سخنرانی خود اعلام کردم که ایران ظرفیت‌های بالایی برای سرمایه‌گذاری دارد هرچند در این مسیر چالش‌هایی هم دیده می‌شود که قابل حل هستند.

رئیس اتاق مشترک ایران و سوئیس همچنین از انجام برنامه‌ریزی‌های لازم به منظور حضور یک هیات تجاری بزرگ از سوئیس در ایران خبر داد و گفت: شرکت‌های سوئیسی علاقه بسیاری برای سرمایه‌گذاری مشترک در ایران دارند و به همین دلیل مشتاق هستند که هرچه زودتر طرف‌های تجاری خود را شناخته و با کمک آنها اقدام به سرمایه‌گذاری کنند.

 

۰۷:۰۴:۲۳ دنیای اقتصاد: قیمت نفت بالاخره بعد از ۹ هفته ریزش با رشد ۱۰ درصدی در روز پنج‌شنبه مواجه شد؛ رشد قیمتی که تحت‌تاثیر انتشار آمارهای مثبت از اقتصاد آمریکا و تغییرات نرخ بهره در چین رخ داد و تصور شکست‌ناپذیری روند کاهشی قیمت نفت را باطل کرد. به این ترتیب بهای طلای سیاه متاثر از این دو موضوع ۴ دلار و بهای نفت برنت دریای شمال ۵ دلار رشد کرد که بیشترین رشد روزانه قیمت در ۶ سال اخیر محسوب می‌شود. با این روند قیمتی بار دیگر طلای سیاه کانال ۳۰ دلاری را ترک کرد و به ۴۲ دلار و ۵۶ سنت برگشت.

 

رشد ۱۰ درصدی نفت در یک روز

گروه نفت و پتروشیمی-نسیم علایی: روند نزولی قیمت نفت متوقف شد و بازار طلای سیاه توانست اولین رشد هفتگی خود طی ۹ هفته اخیر را به‌دست آورد. رشد ۱۰ درصدی قیمت نفت آن هم در یک روز، خبری نیست که چندان به گوش فعالان بازار به خصوص طی یک سال اخیر که نفت بیشتر روزهای سال در حال ریزش بوده آشنا باشد.

اما روز پنج‌شنبه حدود ۴ دلار معادل بیش از ۱۰ درصد قیمت‌ها افزایش یافت و نفت توانست از قیمت‌ حدود ۳۸ دلار در بشکه به ۵۶/ ۴۲ دلار برسد و بیشترین رشد روزانه قیمت طی شش سال اخیر را به ثبت رساند. با این وجود کارشناسان بر این باورند که این رشد مقطعی است و ادامه‌دار نخواهد بود. علاوه بر نفت خام آمریکا، بهای نفت برنت نیز بیش از ۵ دلار، حدود ۱۰ درصد افزایش یافت و به ۵۶/ ۴۷ دلار بر بشکه رسید. بهای سبد نفتی اوپک اما روز پنج‌شنبه نسبت به دو نفت شاخص وست تگزاس اینترمدیت و برنت افزایش کمتری داشت و کمتر از نفت خام آمریکا معامله شد. به گزارش سایت رسمی اوپک، بهای سبد نفتی این سازمان در این روز حدود ۵/ ۴ درصد معادل ۸۶/ ۱ دلار رشد داشته و به ۳۷/ ۴۲ دلار رسیده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، بانک ای‌ان‌زد روز گذشته درخصوص افزایش قیمت‌های اخیر گفت: آمارهای بهتر از حد انتظار از تولید ناخالص داخلی آمریکا عامل اصلی این رشد بوده است، با این حال ترمیم قیمت نفت با توجه به اینکه نگرانی‌ها از اقتصاد چین همچنان ادامه دارد، شکننده و مقطعی به نظر می‌رسد.

بار نفت به دوش آمریکا

روز پنج‌شنبه فدرال رزرو، بانک مرکزی آمریکا آماری از اقتصاد این کشور منتشر کرد که بازارهای جهانی از جمله بازار نفت را شوکه کرد. بر‌اساس این آمار رشد اقتصادی آمریکا در سه ماه دوم سال ۲۰۱۵ به ۷/ ۳ درصد رسیده؛ در حالی که در سه ماه اول تنها ۶/ ۰ درصد بوده است. علاوه بر این در برآوردهای اولیه فدرال رزرو رشد اقتصادی این کشور در بازه زمانی یاد شده ۳/ ۲ درصد اعلام شده بود؛ اما فعالان بازار و کارشناسان آن را تا ۲/ ۳ درصد نیز برآورد کرده بودند. بر همین اساس خبر افزایش رشد ۷/ ۳ درصدی بر بازارهای بین‌المللی به شدت اثر‌گذار بود. از طرف دیگر اداره اطلاعات انرژی آمریکا خبر از کاهش قابل توجه ذخایر نفت این کشور داد. بر اساس این آمار حجم موجودی نفت آمریکا در هفته منتهی به ۲۱ آگوست ۵/ ۵ میلیون بشکه کاهش یافته است. در حال حاضر حجم ذخایر نفت آمریکا ۸/ ۴۵۰ میلیون بشکه است که بیش از ۹۰ میلیون بشکه بیشتر از مدت مشابه سال قبل است. کاهش حجم ذخایر نشان از رشد تقاضای نفت در هفته یاد شده در آمریکا دارد که بر بازار نفت اثر‌گذار است.

اما چین که دلیل افت بازارهای جهانی در دو هفته اخیر بوده است روز چهارشنبه اعلام کرد که در ادامه اقدامات اخیر خود و به منظور تقویت صادرات خود سیاست‌های انبساطی را شدت می‌بخشد. بر این اساس بانک خلق چین اعلام کرد نرخ بهره بانکی خود را ۲۵/ ۰ درصد واحد کاهش خواهد داد. از سوی دیگر نرخ ذخیره قانونی بانکی خود را نیز ۵/ ۰ واحد درصد واحد کاهش داد. این مجموع از اقدامات نشان از اتخاذ سیاست‌های انبساطی دارد. این سیاست‌ها در مجموع موجب تقویت تقاضا در بازارهای کالایی از جمله بازار نفت شده و بر افزایش قیمت نفت در هفته گذشته اثرگذار بود. با این وجود مهم‌ترین سیگنالی که از اقدامات اخیر چین قابل استنباط است، وضعیت نابسامان در دومین اقتصاد بزرگ جهان است که سیگنال ضعف تقاضا را مخابره می‌کند. چین در حال حاضر بزرگ‌ترین‌ وارد‌کننده نفت جهان است و در حالی که طی چند سال اخیر بزرگ‌ترین‌ محرک رشد تقاضای نفت خام بوده، در حال حاضر شاهد افت تقاضا از سوی چین هستیم و نگرانی از کاهش تقاضا بر بازار نفت بسیار اثر گذار است.

در این بین شرکت شل در نیجریه در پی انفجار در دو خط لوله انتقال نفت و سرقت از آن حالت فوق‌العاده اعلام کرده است که در پی آن تعدادی از پایانه‌های نفتی این کشور بسته خواهد شد. کارشناسان برآورد کرده‌اند این اقدام به کاهش بیش از ۱۸۰ هزار بشکه‌ای صادرات نفت نیجریه می‌انجامد. با وجود افزایش قیمت‌ها اما همچنان بازار نگران آینده نفت است. بر همین اساس بعید به نظر می‌رسد که رشد قیمت‌ها تداوم داشته باشد. روز گذشته نیز قیمت‌ها اندکی کاهش یافت و تا لحظه تنظیم این گزارش(ساعت ۱۴ به وقت تهران) نفت خام آمریکا با ۲۳ سنت کاهش نسبت به آخرین قیمت روز پنج‌شنبه به ۳۳/ ۴۲ دلار رسید. نفت برنت نیز با افت ۳۲ سنتی ۲۴/ ۴۷ دلار معامله شد.

 

۰۷:۰۳:۵۰ رییس کل بانک مرکزی در جریان سفر به استان بوشهر به مناسبت هفته دولت با نماینده ولی فقیه و امام جمعه بوشهر دیدار و از کاهش ۵۴ درصدی نوسان نرخ ارز در دولت یازدهم خبر داد.

به گزارش ایسنا، در این دیدار رییس کل بانک مرکزی با یادآوری کاهش تورم از ۴۰ به حدود ۱۵ درصد و رشد اقتصادی مثبت در دو سال اخیر تاکید کرد: در بعد رشد اقتصادی در سال های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ در هشت فصل متوالی رشد منفی در کشور وجود داشت که خوشبختانه در چهار فصل سال ۹۳ رشد مثبت را تجربه کردیم.

رییس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه در زمان شروع فعالیت کار دولت یازدهم بازار ارز متلاطم بود و نوسانات شدیدی داشت افزود: این عامل تاثیر مخربی بر اقتصاد کشور داشت؛ در ۱۸ ماهه منتهی به مرداد ماه امسال در مقایسه با ۱۸ ماه قبل آن دامنه نوسانات ارز ۵۴ درصد کاهش یافت. این کاهش نوسان جرات سر‌مایه گذاری را به تولیدکنندگان اعطا و اقتصاد را قابل پیش بینی کرده است.

سیف ضمن اشاره به رضایت مقام معظم رهبری از دستاوردهای دولت تدبیر و امید در زمینه های«سیاست خارجی» و «ثبات اقتصادی»، سیاست بانک مرکزی در خصوص ارز را تک نرخی شدن آن ظرف ماه های آینده دانست.

رییس کل بانک مرکزی در خصوص بانکداری بدون ربا با یادآوری تصویب قانون بانکداری بدون ربا در شهریور ماه سال ۱۳۶۲ گفت: بانکداری بدون ربا از لحاظ تطابق با شرع مشکلی ندارد، ولی در مرحله اجرا و عمل در برخی موارد شاهد ایراداتی هستیم که می توان با روش های مختلفی در این زمینه انضباط ایجاد کرد.

وی ادامه داد: بر این اساس پیش نویسی در بانک مرکزی در ارتباط با بازنگری قانون بانکداری بدون ربا تهیه شده است که امیدواریم در قالب لایحه قانونی و به پیشنهاد مشترک وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شود.

سیف همچنین با ابراز خشنودی از سنت پسندیده دیدار مسئولین در هفته دولت از استانها ، حضور در استان بوشهر را ازرشمند خواند و گفت: خوشحالیم که فضای خاصی در کشور ایجاد شده است و شاهد دستاورد فعالیت های دو ساله دولت تدبیر و امید در حوزه های مختلف از جمله اقتصادی و دیپیلماسی خارجی هستیم و امیدواریم این دستاوردها استمرار یابد.

او با بیان اینکه دنیا جایگاه قوی ایران را درک کرده و تاریخ کشور تاکنون سابقه این چنین دپیلماسی در حوزه خارجی را نداشته است افزود: در این مذاکرات ایران توانست به دستاوردهای ارزشمند و قابل افتخاری در برابر شش قدرت بزرگ جهاتی دست یابد ضمن آنکه با توجه به شرایط تحریم و علی رغم محدودیت های بین المللی برای اقتصاد، نظام بانکی مسیر رشد و توسعه را برای خود هدف گذاری کرد و خوشبختانه با مدیریت صحیح دولت یازدهم، تحریم ها مانعی در این امر ایجاد نکرد.

اصلاح نظام بانکی ضروری است

طبق گزارش بانک مرکزی، در این دیدار آیت الله صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه و امام جمعه بوشهر نیز ضمن خیرمقدم و ابراز خرسندی از حضور سیف در استان بوشهر، یاد و خاطره شهدای دولت به ویژه شهیدان رجایی و باهنر را گرامی داشت و تصریح کرد: در حوزه بانکداری نیاز به تحول داریم. یکی از عوامل ازدیاد پرونده های قضایی در محاکم، وجود مشکلات از جمله مطالبات معوق در نظام بانکی است. آمار مطالبات معوق در استان بوشهر نیز متاسفانه بالا و این امر نگران کننده است.

آیت الله بوشهری حوزه اقتصاد را هم در عرصه توسعه جغرافیا و هم در عرصه استقلال ملی حائز اهمیت خواند و افزود: به همین دلیل است که بدخواهان بین المللی با حربه اقتصادی وارد می شوند؛ بر همین مبنا باید اقتصاد کشور شاخص های مقاومتی و ملزومات توسعه و پیشرفت را دارا باشد.

وی افزود: اتکا به اقتصاد داخلی و ارتباط با حوزه های پیرامونی در مسیر با ثبات اقتصادی، لازمه یک اقتصاد درون زا است و اگر اقتصاد برنامه ریزی شده مدنظر باشد تحریم های بین المللی مانعی در پیشرفت کشور ایجاد نمی کند لذا لازم است اقتصاد مقاومتی به یک گفتمان رایج تبدیل شود.

وی در خصوص دلایل وجود مطالبات معوق فراوان در استان بوشهر گفت: بخش از معوقات ناشی از عدم انسجام توازن اقتصادی و برخی نیز به دلیل عدم مدیریت قضایی بانک ها در گرفتن ضمانت های لازم از تسهیلات گیرندگان است.

 

۰۷:۰۳:۳۰ به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، وزیر امور خارجه در آخرین برنامه بازدید خود در جمع خبرنگاران رسانه‌های گروهی اصفهان اظهار کرد: حضورم به نمایندگی از دولت در سفر به اصفهان فرصتی بود تا از ظرفیت‌های استان اصفهان مطلع شده و نیز اقدامات صورت‌گرفته در این استان را ببینم.

وزیر امور خارجه با اشاره به دستاوردهای هفته دولت گفت: طرح‌هایی که در اصفهان افتتاح کردیم طرح‌هایی در حوزه زیربنایی بوده که در آینده این شهر تاثیرگذار است، امسال بیش از یک‌هزار میلیارد تومان طرح در این هفته افتتاح شد که نکته مهم آن چشم‌گیر بودن حضور بخش خصوصی در طرح‌های عمرانی است.

ظریف با اشاره به اقدامات انجام گرفته در این سفر گفت: اقدامات انجام شده در حوزه مخابرات، نمایشگاه، متروی اصفهان، صنایع اپتیک و دیگر مکان‌ها باعث امیدواری نسبت به این منطقه است، باید از امکانات اصفهان برای معرفی کشور در جهان و توسعه اقتصادی کشور در سطح استان و کشور استفاده کنیم.

ظریف همچنین در پایان خاطرنشان کرد: ممکن است در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل که وزرای همه کشورها در نیویورک حضور دارند دیداری با وزرای ۵+۱ داشته باشیم.

 

۰۷:۰۳:۱۱ به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری فارس؛ شناسایی تعداد بهینه بنگاه‌های اقتصادی برای یک فعالیت مشخصی از اقتصاد همواره جرئی لاینفک از برنامه‌ریزی‌های اقتصادی در سطح کلان است. به همین ترتیب شناسایی تعداد بهینه شرکت‌های کارگزاری در یک بازار سرمایه می‌تواند مورد بررسی قرار بگیرد. در این میان از آنجایی که مطالعات صورت پذیرفته مدونی در مورد تعداد شرکت‌های کارگزاری مورد نیاز در بورس اوراق بهادار تهران و بورس کالای ایران موجود نیست، بر این اساس در گزارشی که از سوی کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار منتشر شده بر اساس مدل انطباقی جهت بررسی تعداد شرکت‌های کارگزاری در بورس‌های ایران در قیاس با ارزش کل بازار و ارزش روزانه معاملات پرداخته شده است. همچنین در نهایت روند اعطای مجوزهای کارگزاری در چند کشور به صورت نمونه مورد بررسی قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش در بند ۱۳ ماده یک قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران کارگزار شخص حقوقی است که اوراق بهادار را برای دیگران و به حساب آن‌ها معامله می‌کند.

در واقع بر اساس این تعریف کارگزاران معاملاتی را که در بورس‌ها انجام می‌دهند به نیابت از سرمایه‌گذاران انجام داده و در قبال آن کارمزد مقطوع مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار را دریافت می‌دارند. بنابراین می‌توان تعداد کارگزاران مورد نیاز برای یک بورس را به عواملی نظیر تعداد سرمایه‌گذاران در آن بورس، حجم یا ارزش معاملات و میزان توسعه‌یافتگی شرکت‌های کارگزاری موجود ارتباط داد.

ضریب نفوذ سهامداری کمتر از ۱۰ درصد

بر اساس آمارهای غیر رسمی تعداد سهامداران کد دار در بورس بالغ بر ۷ میلیون نفر است و نزدیک به ۴ میلیون نفر از آن‌ها قابلیت انجام معامله را دارند که نشان می‌دهد، ضریب نفوذ سهامداری در کشور به میزان کمتر از ۱۰درصدی می‌باشد.

در مورد گسترش توسعه صنعت کارگزاری در سال‌های اخیر تعداد شرکت‌های کارگزاری فعال در بورس‌ها ۱۰۷ شرکت است. شرکت‌های فوق در بیش از ۵۹ شهرستان اقدام به ایجاد شعبه و تالار نموده‌اند. میزان شعب و تالار معاملات در شهرستان‌ها بالغ بر ۱۱۲۲ دفتر است. نیروی انسانی فعال در صنعت طبق آخرین آمار کانون کارگزاران ۵۶۶۱ نفر بوده که تعداد ۴۵۱۶ نفر از آنان دارای مدرک کارشناسی و یا بالاتر هستند. میزان سرمایه‌گذاری ایجاد شده در صنعت کارگزاری در سال مالی منتهی سال ۹۲ به میزان ۶۸۲,۲ میلیارد ریال است. همچنین تعداد ۹۱ شرکت دارای مجوز معاملات برخط هستند.

بررسی مقایسه ای تعداد کارگزاری ها و اندازه بازار در دنیا

در جدول شماره یک ارزش بازار، ارزش معاملات و تعداد شرکت‌های کارگزاری فعال در بورس‌های اوراق بهادار در بعضی از کشورها ملاحظه می‌شود. مقایسه این اعداد به تنهایی نمی‌تواند وضعیت روشنی از موقعیت شرکت‌های کارگزاری در این بورس‌ها را نشان دهد لذا از دو نسبت با عنوان “نسبت ارزش بازار به تعداد کارگزاران” و”نسبت ارزش معاملات به تعداد کارگزاران” نیز استفاده شده است. نسبت‌های فوق به ترتیب نشان دهنده میانگین سهم هر شرکت‌ کارگزاری از ارزش بازار و ارزش معاملات بورس اوراق بهادار مورد نظر است. جدول زیر بر اساس معیار “نسبت ارزش معاملات به تعداد کارگزاران” مرتب شده است.

 

۰۷:۰۲:۵۴ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «جان کربی»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه در مصاحبه‌ای با بیان اینکه «پارچین»، سایت متعارف نظامی است تصریح کرد ادعای ساخت و ساز در آن، ارتباطی با مأموریت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تحقیق درباره موضوع ادعایی «ابعاد نظامی احتمالی» برنامه هسته‌ای ایران یا PMD ندارد.

«کربی»، علی‌رغم این در این مصاحبه با روزنامه صهیونیستی «جروزالم‌پست» ادعا کرد «پارچین» قبلاً به عنوان سایت هسته‌ای توسط ایران مورد استفاده قرار گرفته است. او افزود اکنون چنین نیست و پارچین، سایت متعارف نظامی است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا این اظهارات را برای توضیح درباره اظهارات روز گذشته خود در کنفرانس خبری مطرح کرد. «کربی»، پنجشنبه در این نشست گفته بود سایت «پارچین» یک سایت متعارف نظامی است، نه سایت هسته‌ای.

«یوکیا آمانو»، روز پنجشنبه در گزارش روز پنجشنبه مدعی فعالیت ساخت و ساز جدید در سایت پارچین شده بود.

«رضا نجفی»، نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ساعتی بعد از انتشار گزارش فصلی آژانس گفت ایران برای انجام فعالیت‌های ساخت و ساز در اماکن خود نیازی به اجازه آژانس ندارد.

«کربی» در مصاحبه روز جمعه در پاسخ به این سوال که آیا ساخت و ساز در «پارچین» حق ایران است یا اینکه این سایت، هسته‌ای تلقی شده گفت: «هر دو، درست هستند.»

او در ادامه گفت: «چیزی که درباره پارچین مهم است این است که قبلاً سایت هسته‌ای بوده و به همین دلیل است که آژانس برای تعیین وسعت ابعاد نظامی احتمالی (PMD) برنامه هسته‌ای ایران نیازمند دسترسی به آن است.»

کربی افزود: «اما، پارچین، در حال حاضر سایت متعارف نظامی است. ساخت و ساز در آن، در صورت صحت، ممکن است ارتباطی با مأموریت آژانس برای تعیین PMD نداشته باشد.»

پارچین، سایت نظامی در جنوب شرقی تهران است که از حدود ۱۱ سال پیش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر اساس اسناد نهادهای اطلاعاتی برخی کشورهای غربی مدعی برخی آزمایش‌های هسته‌ای در این سایت شده بود.

آژانس این ادعا را در سال ۲۰۰۳ میلادی بر پایه تصاویری که از وجود اتاقک و مخزنی که برای آزمایش های هسته‌ای به کار می‌رود مطرح کرد.

بازرسان آژانس در چارچوب ادعای خود موفق شدند، سال ۲۰۰۵ یک بار از پارچین بازدید کردند، اما موفق به اثبات این ادعا نشدند.

براساس پیمان «ان‌پی‌تی» که ایران از کشورهای امضاکننده آن است آژانس تنها مجاز به بازدید و بازرسی از تاسیسات هسته‌ای اعلام شده از سوی کشورهای عضو است.

 

۰۷:۰۰:۴۵ به گزارش خبرگزاری فارس از بوشهر، ولی‌الله سیف امشب در نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در بوشهر اظهار داشت: بانک یک بنگاه اقتصادی است و حلقه‌ای از حلقه‌های اقتصاد به شمار می‌رود و مانند واحدهای تولیدی که به دنبال سود تولید و سود هستند، عمل می‌کند.

وی بابیان اینکه نوع خدمات بانکی در کشور از صنعت بانکداری در جهان عقب است، افزود: نرخ کفایت سرمایه به‌طور کمینه در جهان ۱۲ درصد و در ایران ۴٫۵ درصد است.

رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: معتقدیم نظام بانکی باید برای بخش خصوصی بماند و ابزاری برای حل تنگناهای دولتی نباشد، در واقع دولت معتقد است نظام بانکی باید مستقل عمل کند.

سیف افزود: مسکن مهر یک نمونه از تصمیم‌گیری برای استفاده از منابع بانک مرکزی است که نتیجه مثبتی نداشت و در واقع ۷۵ میلیون نفر هزینه آن را پرداخت می‌کنند اما با تلاش صورت گرفته در دولت یازدهم آثار تخریبی طرح مسکن مهر را حل کردیم.

وی با اشاره به دیدار اعضای هیئت دولت با رهبر معظم انقلاب خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری در این نشست در مورد نظام بانکی و خروج از رکود به بنده فرمودند «نظام بانکی برای خروج از رکود باید سریع ایفای نقش کند اما در این زمینه نباید تورم را نیز رها کنید».

رئیس‌کل بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: برخی از مدل‌های اقتصادی که قرار است اجرایی شود، اثرات آن بلافاصله مشخص نمی‌شود و در همین بین برخی مواقع جامعه نیز بی‌حوصلگی می‌کند.

سیف اضافه کرد: در پایان سال ۹۳ رشد اقتصادی پس از دو سال به ۳ درصد رشد رسید و این‌ یک موفقیت برای دولت بود.

وی در مورد حجم نقدینگی در کشور گفت: حجم نقدینگی در سال ۹۲، ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بود اما در پایان خرداد ماه امسال به ۸۰۰ هزار میلیارد تومان رسید که در مقایسه با شهریور ماه سال ۹۲، ۴۲ درصد افزایش نشان می‌دهد.

رئیس‌کل بانک مرکزی در ارتباط با درخواست‌های صنعتگران بوشهری برای حمایت دولت از صنعت بیان کرد: دولت متناسب با درآمد بودجه و خزانه تصمیم می‌گیرد و نمی‌تواند برای کمک به بانک‌ها تحمیلی عمل کند.

سیف بابیان اینکه دامنه نوسانات نرخ دلار را در طول سال کاهش دادیم، اظهار داشت: نخستین گام برای ایجاد رشد صنعتی، ثبات در اقتصاد است و اینکه اقتصاد قابل پیش‌بینی باشد.

وی افزود: وقتی دچار محدودیت در منابع هستید باید اولویت‌های خود برای پرداخت تسهیلات را مشخص کنید، بنابراین باید توجه کنیم تسهیلات به کدام بخش اولویت‌دار اختصاص یابد که همراه با پیشرفت و تولید باشد.

رئیس‌کل بانک مرکزی تأکید کرد: فضای گفت‌و‌گو برای ارتقای خدمت‌رسانی در بانک‌ها مطلوب است و هم فعالان بخش خصوصی را با روش‌های مراوده با بانک‌ها آشنا می‌کند.

سیف در مورد شرایط دوران تحریم هم گفت: در آن دوران، تحریم باهدف فلج کردن نظام بانکی کشور بود اما پس از توافق و در دوران پساتحریم جیره‌خوار تحریم در داخل و خارج از کشور از بین می‌رود و راه برای تولید باز می‌شود.

وی بابیان اینکه بانک مرکزی در مورد سود بانک‌ها به‌شدت وسواس دارد، گفت: درک متقابل بانک و بنگاه اقتصادی گام مهمی برای توسعه و رشد اقتصادی است، ضمن اینکه بانک مرکزی نسبت به آماری که می‌دهد تعصب دارد، چراکه دولت معتقد است شفاف‌سازی پیش‌نیاز رشد و توسعه است.

رئیس‌کل بانک مرکزی بیان داشت: بهترین راه سیاست پولی در خروج از رکود، این است که تسهیلات با حساب‌وکتاب پرداخت کنیم و تخصیص‌ها نیز بر اساس اولویت‌ها پرداخت شود.

در این نشست شماری از فعالان اقتصادی، صنعتی، کشاورزی استان بوشهر مسائل و مشکلات حوزه کاری خود را با رئیس‌کل بانک مرکزی مطرح کرده و در میان گذاشتند.

 

۰۷:۰۰:۳۶ از جمله اصلاحیه هایی که ممکن است به قطعنامه موجود اضافه شود، می توان به طرحی اشاره کرد که مارکو روبیو، تام کاتن و چند تن دیگر از محافظه کاران در ماه آوریل ارائه کردند و بر اساس آن، ایران ملزم می شود رژیم اسرائیل را به رسمیت شناخته و اتباع آمریکایی زندانی در ایران را نیز آزاد کند.

کوکر اشاره می کند، به جز این مورد، یکی دیگر از اصلاحیه های احتمالی می تواند به تصویب رساندن طرح هایی بسیار سفت و سخت درباره ایران و همچنین در نظر گرفتن تمهیداتی قوی درباره استراتژی منطقه ای آمریکا باشد که بر اساس آن، حمایت از متحدان واشنگتن در منطقه خاورمیانه افزایش یابد. کورکر همچنین طرفدار حفظ فشار اقتصادی بر ایران و در نظر گرفتن شرایطی سخت برای نقض احتمالی توافق از سوی ایران است.

گفتنی است، باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، برای حفظ قدرت وتوی خود در مقابل تصویب قطعنامه مخالفت با توافق هسته ای در سنا، به رأی ۳۴ سناتور نیاز دارد که تاکنون ۳۰ تن از سناتورهای دموکرات علناً حمایت خود را از این توافق اعلام کرده اند؛ امری که به معنای ناکامی جمهوری خواهان در به تصویب رساندن قطعنامه مدنظر خود خواهد بود.

۰۶:۵۸:۳۶ با افزایش تعداد حامیان توافق هسته ای ایران در کنگره آمریکا، ناتوانی جمهوری خواهان در جلوگیری از اجرایی شدن این توافق، کم کم به امری قطعی تبدیل می شود. در این میان، یک سناتور ارشد جمهوری خواه با اشاره به شکست رویکرد حزبش در این زمینه، از وجود طرح های جایگزین در قبال ایران پس از تصویب توافق هسته ای خبر داده است.

۰۶:۵۷:۰۸ حمایت سی‌امین سناتور آمریکایی از توافق هسته‌ای

باشگاه خبرنگاران/ سناتور “تام کارپر” از توافق هسته‌ای با ایران حمایت کرد.

سایت اینترنتی بلومبرگ نوشت: سناتور تام کارپر به عنوان سی‌امین سناتور آمریکایی از توافق هسته‌ای با ایران حمایت کرد.

بلومبرگ: نوشت سناتور دموکرات از ایالت دلاور موضع خود را در مورد توافق هسته ای ایران در مقاله ای در روزنامه داخلی ایالت دلاور اعلام کرد.

با اعلام حمایت سناتور تام کارپر، اوباما به ۴ رای دیگر برای جلوگیری از تلاش کنگره در ابطال این توافق نیاز دارد.

 

۰۶:۵۶:۵۵ سفیر سوئیس در تهران، ایران را «قطب ثبات» خاورمیانه توصیف کرد و شرکت‌های خارجی را دعوت کرد از بازار پر سودی که پس از لغو تحریم‌ها فراهم خواهد شد ‌‌نهایت بهره برداری را بکنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جیولیو هاس این سخنان را روز پنجشنبه پنجم شهریور در جمع ۵۰۰ تن از تجار و سرمایه داران سوئیسی در شهر زوریخ ایراد کرد.

۰۶:۵۶:۵۱ کنگره ی آمریکا ناامید از کسب آرای لازم برای مخالفت با برجام فعلا بدنبال راه حلی برای جلوگیری از فیلیباستر دموکرات های وراج است …

۰۶:۵۵:۳۷ بازار جالبی خواهد شد  به نظر با  رونق بازارهای جهانی امروز بازار ما هم  مثبت  است

۰۶:۵۴:۰۲ سلام و صبح  شما عزیزان بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم