۰۷:۱۱:۲۳ پایان بخش اول
۰۷:۱۱:۰۷ گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد افت شاخص بود. در بازار دیروز پس از دو روز کاری انتظار، نماد پالایشگاه تبریز بازگشایی شد که ۴/ ۹۳ واحد شاخص را منفی کرد. شبریز روز گذشته ۲۰درصد ارزش خود را از دست داد اما این پایان وضعیت شاخص در بازار دیروز نبود و با افت نمادهای بزرگی نظیر کشتیرانی و ملی مس در نهایت شاخص با کاهش ۳۴۳واحدی معادل ۵۳/ ۰ درصد افت به رقم ۶۴هزار و ۸۸۱واحد رسید که با این افت شاخص کانال ۶۵هزار واحد را ترک کرده و به سطح پایینتری سقوط کرد.
در بازار دیروز در گروه بانکی پس از مدتها شایعات در مورد عملکرد گروه مالی ملت، مدیر این گروه تغییر کرد. بر این اساس محمدابراهیم پورزرندی از گروه مالی ملت خداحافظی کرد تا حسین هاشمیمقدم جانشین وی شود. در گروه برقی دیروز وزیر نیرو آماری از بدهکاری این وزارتخانه به تولیدکنندگان برق ارائه کرد براین اساس وزارت نیرو بیش از ۶میلیارد دلار بدهی به این بخش دارد. در گروه تجهیزات سازمان خصوصیسازی بخشی از سهام حفاری شمال را به دلیل نپرداختن وجه خرید از سوی شرکت پیشرو ایران حراج کرده است.
در بازار دیروز همچنین معاون توسعه بازار فرابورس ایران با اعلام انبوه تقاضای شرکتها برای پذیرش در فرابورس گفت: طی ۵ ماه اول سال ۸ شرکت از صنایع گوناگون پذیرش شدهاند.
سیدمهدی علمالهدی درخصوص آخرین وضعیت پذیرش شرکتها در فرابورس ایران در ۵ ماه امسال گفت: امسال هم مانند سال گذشته با انبوه تقاضای شرکتها برای پذیرش در بازارهای مختلف فرابورس مواجه هستیم و براین اساس جلسات هیات پذیرش برای بررسی این تقاضاها برگزار شده است. وی تصریح کرد: از ۸ شرکت پذیرش شده در فرابورس ایران، شرکتهای پاکدیس، شیشهسازی مینا، مدیریت صنعت شوینده توسعه صنایع بهشهر، توسعه حمل و نقل بینالمللی پارسیان، سرمایهگذاری ارزشآفرینان، تولید برق ماهتاب کهنوج و داروسازی سبحان انکولوژی در بازار دوم فرابورس ایران پذیرش شدهاند. ایران ترانسفو ری هم تنها شرکت پذیرفته شده در بازار اول به شمار میآید.
۰۷:۱۰:۵۰ گروه بورس- حدیث موسوی: یکی از مهمترین شاخصههای اقتصاد جهانی در قرن حاضر توجه روزافزون به بحث خصوصیسازی است. در حال حاضر اغلب کشورها در راستای خصوصیسازی گامهای مختلفی را طبق برنامههایی که ترسیم کردهاند برداشتهاند؛ چراکه تجویز برنامههای خصوصیسازی به ویژه برای کشورهای در حال توسعه، یکی از حیاتیترین راهها برای درمان اقتصاد بیمار دولتی این کشورها به شمار میرود.
کارشناسان اقتصادی معتقدند، اگر سیاستهای خصوصیسازی به شیوه صحیح و با برنامهریزی کاملی در کشورها اجرا شود مزایایی همچون بهبود کارآیی شرکتهای دولتی، افزایش مالکیت عمومی، توسعه بازار سرمایه، توزیع عادلانهتر ثروت، کوچکسازی و افزایش درآمد دولت و مواردی از این دست را به دنبال خواهد داشت، بنابراین شناسایی هر چه بیشتر برنامههای خصوصیسازی آن هم به شیوهای صحیح میتواند ابعاد مختلف و وسیع این شاخصه مهم اقتصادی را هر چه بیشتر پررنگ کند. در طول دهههای اخیر اتلاف گسترده منابع و عدم کارآیی شرکتهای دولتی موجب شد تا خصوصی سازی یکی از عناصر استاندارد برنامههای تعدیل ساختاری صندوق بینالمللی پول محسوب شود که این مساله تبدیل به یکی از استراتژیهای اساسی کشورهای توسعه یافته برای دستیابی به کارآیی بالاتر و رشد اقتصادی بیشتر نیز شده است.
طی سالهای اخیر خصوصیسازی در کشور ما نیز به شیوههای گوناگونی مانند واگذاری سهام شرکتهای دولتی از طریق بورس، فرابورس، سهام عدالت و بعضا رد دیون انجام شده است. در حالی که مسوولان اقتصادی بارها تاکید کردهاند بدترین شیوه خصوصیسازی اجرای این مهم از طریق رد دیون (تهاتر بدهیهای دولت از طریق واگذاری سهام) است اما بررسی آمار ارائه شده از سوی مسوولان سازمان خصوصیسازی نشان میدهد متاسفانه حجم بالایی از واگذاریها در دولت قبل اغلب از راه رد دیون بوده که در نهایت بهرهوری پایین و ناکارآمدی فعالیتهای اقتصادی را در شرکتهای واگذار شده به همراه داشته است. در واقع از رقم ۱۳۷ هزار میلیارد تومان ارزش کل واگذاری سهام از ابتدای تاسیس سازمان خصوصیسازی تاکنون حدود ۲۲ درصد آن به رد دیون اختصاص داشته که بیشترین سهم آن (حدود ۹۵ درصد از واگذاریها در قالب رد دیون) در دولت قبل انجام شده است. این در حالی است که دولت یازدهم سیاستهای خصوصیسازی را بر پایه واگذاری سهام به متقاضیان عمومی قرار داده و به کمک مجلس، رد دیون (تهاتر بدهی دولت از طریق واگذاری سهام) را ممنوع کرده است.
بیراههای به نام رد دیون
مشاور سازمان خصوصیسازی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه واگذاری سهام شرکتها از طریق رد دیون بدترین شیوه خصوصیسازی و غفلتی آشکار در عملکرد این سازمان در دولت گذشته است، بیان میکند: رد دیون یکی از شیوههای ناپسند و مذموم در بحث خصوصیسازی است؛ چراکه دولت در شرایطی که نمیتواند بدهی خود به سازمان، بنگاه یا نهادی را پرداخت کند سهام شرکت دیگری را بدون در نظر گرفتن پارامترهای مهمی همچون اهلیت، تخصص و دانش طرف طلبکار به او واگذار میکند.
سیدجعفر سبحانی میگوید: در واگذاری بر اساس رد دیون، بخش خصوصی واقعی در یک فضای رقابتی سالم زمام امور شرکت واگذار شده را به عهده نمیگیرد و بنگاههای طلبکار حقیقی و بعضا حقوقی به مالکیت میرسند که به دلیل نداشتن تخصص، تجربه و دانش در نهایت هزینههای اقتصادی بیشماری را نه فقط به شرکت واگذار شده بلکه به اقتصاد کشور تحمیل میکنند. وی ادامه میدهد: متاسفانه در دولت گذشته شرکتها و کارخانههای ورشکسته دولتی زیادی بابت تسویه بدهی به سازمانهایی همچون تامین اجتماعی و… واگذار شد، اما از نیمه دوم سال ۹۲ یعنی از زمانی که دولت یازدهم زمام امور را به دست گرفت، با وجود بدهیهای سنگین بر جای مانده از دولت قبل، تهاتر بدهیهای دولت از طریق واگذاری سهام بنگاهها متوقف شد. سبحانی با بیان اینکه دولت دهم مصوباتی به اندازه ۱۶۰ هزار میلیارد تومان برای رد دیون تولید کرده بوده، میافزاید: پس از اتمام به کار دولت دهم طبق مصوبات تولید شده باید طی سالها واگذاریهای زیادی ازاین طریق صورت میگرفت که در نهایت هیچگونه منفعتی برای اقتصاد کشور نداشت، اما خوشبختانه دولت یازدهم مانع از اجرای این مصوبات شد تا شاهد خصوصیسازی واقعی در اقتصاد کشور باشیم.
وی میگوید: در سالهای ۹۳ و ۹۴ هیچگونه خصوصیسازی در کشور از طریق رد دیون انجام نشده و با همکاری خوب مجلس و دولت تسویه، تهاتر و تعبیه بدهیهای قانونی دولت به نهادهای عمومی غیردولتی و شرکتهای وابسته به بانکهای دولتی از طریق واگذاری سهام بنگاهها، اموال و داراییهای دولت به شرکتهای دولتی ممنوع شده است و در واقع دولت فقط میتواند از طریق فروش سهام بنگاهها و اموال و داراییهای خود و شرکتهای دولتی و تبدیل به وجوه نقد در چارچوب بودجه سنواتی، بدهیهای خویش را تسویه کند.
مشاور رئیس کل سازمان خصوصیسازی هدف از خصوصیسازی را توسعه و توانمندسازی بخش خصوصی، تغییر نگرش دولت نسبت به بخش خصوصی، توجه به رشد و توسعه بخش خصوصی بیان کرده و میافزاید: در دولت قبل به این مسائل توجه نشد و اعتقادی به خصوصیسازی و حضور این بخش در اقتصاد نبود و اغلب واگذاریها از طریق رد دیون انجام شد اما در دولت یازدهم این رویکرد تغییر کرده و توجه ویژه به بخش خصوصی که از نکات مهمی است و در ابلاغیه اصل«۴۴» آمده مورد توجه قرار گرفته است.
۳۲ درصد کل واگذاریها در دولت یازدهم
وی رقم خصوصیسازی از سال ۸۰ تاکنون را در مجموع کمی بیش از ۱۳۷ هزار میلیارد تومان اعلام کرده و توضیح میدهد: حدود ۳۲ درصد از این رقم در دولت تدبیر و امید انجام شده است. در این میان عرضه و فروش سهام شرکتها به عموم متقاضیان از طریق بورس، فرابورس و مزایده در طول ۱۴ سال گذشته کمی بیش از ۷۷ هزار میلیارد تومان است که ۵۶ درصد از کل واگذاریها را در خلال ۱۴ سال اخیر دربرمیگیرد. به گفته وی رقمی حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان از کل میزان واگذاریها به عموم متقاضیان نیز در دوسال سپری شده از عمر دولت یازدهم صورت گرفته است. سبحانی میافزاید: حدود ۲۲ درصد از میزان واگذاریها از ابتدای تاسیس سازمان خصوصیسازی تاکنون بابت رد دیون بوده که رقمی حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان میشود، جالب آنکه ۹۵ درصد از این میزان نیز (۳۰ هزار میلیارد تومان واگذاری بابت رد دیون) در دولت دهم و بخش کمتری از آن در دولت نهم صورت گرفته است. سبحانی میزان خصوصیسازی از طریق سهام عدالت را نیز حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان از سال ۸۰ تاکنون اعلام کرد که شش دهک جامعه را شامل میشود و حدود ۲۲ درصد از میزان کل واگذاریهای این چند سال را دربرمیگیرد.
سبحانی نسبت به مصوبات متعدد دولت قبل برای واگذاری سهام بابت رد دیون و تکلیف آن به سازمان خصوصیسازی بار دیگر گلایه کرده و ادامه میدهد: قبل از سال ۸۵ سهامی بابت رد دیون واگذار نشده است اما در دولتهای نهم و دهم واگذاری سهام شرکتهای دولتی بابت رد دیون به اوج خود رسید که غفلتی آشکار در مسیر کارکردهای سازمان خصوصیسازی در آن سالها محسوب میشود؛ زیرا بنگاههایی که به جای طلب خود از دولت مالکیت شرکتی را در قالب تهاتر عهدهدار میشوند بعضا به دلیل نداشتن تخصص، تجربه و علاقه به اداره آن شرکت به شیوه کارآ، مشکلات اقتصادی زیادی را به دور از فضای رقابتی بهوجود آوردهاند. مشاور رئیس کل سازمان خصوصیسازی درخصوص میزان واگذاریها از طریق رد دیون در دولت یازدهم نیز عنوان میکند: در دولت یازدهم میزان واگذاری به این شیوه بسیار کم بوده که آن نیز در سال ۹۲ و به استناد مصوبه دولت قبل که قرارداد آن قطعی شده بود صورت گرفته است، اما در سال ۹۳ و ۹۴ هیچگونه مصوبهای برای رد دیون نداشتهایم.
تکالیف واگذاریها در بودجه ۹۴
سبحانی در پاسخ به سوالی درخصوص تکلیف بودجهای سازمان خصوصیسازی برای سال ۹۴ نیز بیان میکند: طبق قانون بودجه سال جاری این سازمان باید ۱۸ هزار میلیارد تومان عواید ناشی از واگذاری سهام از طریق بورس، فرابورس، مزایده و سهام عدالت را تا پایان سال به حساب خزانه واریز کند. مشاور رئیس کل سازمان خصوصیسازی درخصوص واگذاری سهام به طریق مزایده در سال جاری میافزاید: در فاز نخست، در شهریور ماه واگذاری جایگاههای سوخت را در هفت استان قم، همدان، کردستان، خراسان شمالی، اردبیل، قزوین و گیلان آغاز کردهایم که مزایده آن در تاریخ هفدهم این ماه برگزار خواهد شد و درآمد حاصل از آن به حساب خزانه واریز میشود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/917565/#ixzz3jhF4mJJD
۰۷:۱۰:۰۰ گروه بورس- مهرنوش سلوکی: یک کانالشکنی دیگر در شاخص کل بورس اوراق بهادار، رهاورد فعالیت سهامداران در روز گذشته بود. شاخص کل در حالی روز یکشنبه به سطح ۶۴هزار واحدی رسید که ۳۲روز گذشته نیز در این جایگاه قرار داشت. همچنین بررسیها نشان میدهد که بعد از خبر حصول توافق جامع هستهای این پنجمین کانالشکنی در بازار سرمایه به شمار میرود (از سطح ۶۹هزار واحدی تا کانال ۶۴هزار واحدی). بسیاری از کارشناسان بر این باورند که رکود فعلی در بازار سهام میتواند تحت تاثیر دو عامل صورت پذیرفته باشد.
از یکسو این احتمال مطرح است که رونق روزهای اخیر در بازار سکه تا حدی از جذابیت بازارهای موازی کاسته و بسیاری از سفتهبازان را بهصورت مقطعی به سمت بازار پرنوسان سکه روانه کرده باشد. از سوی دیگر بحث کاهش قیمت جهانی نفت و رسیدن آن به سطح ۴۰ دلار مطرح است که اثر مستقیم آن روی بازار سهام و صنایع بزرگ در روزهای اخیر بسیار مشهود بوده است.
نماگر شاخص کل بازار سرمایه روز گذشته با افت ۵۳/ ۰ درصد همراه بود. شاخص کل که روز گذشته در ساعات ابتدایی فعالیت با شیب نزول کوچکی همراه بود، با کشف قیمت نماد شبریز در ساعات میانی، حرکت نزولی خود را تندتر و به همراه افت دیگر نمادهای مهم؛ در پایان به سطح ۶۴هزار و ۸۸۱ واحد رسید. در بررسی نمادهای تاثیرگذار بر روند شاخص، شبریز با تاثیر منفی ۴۴/ ۹۳ واحد بر شاخص کل، در رتبه اول و حکشتی، فملی در ردههای بعدی قرار گرفتند؛ بهطورکلی در فضای منفی روز گذشته بازار سرمایه از میان ۷نماد تاثیرگذار ابتدایی تنها «مبین» توانست اثر مثبتی روی شاخص کل داشته باشد.
احتمال بازگشایی سنگآهنیها قوت یافت
بسیاری از صنایع که روند تغییرات آنها وابستگی زیادی به قیمت جهانی نفت دارد این روزها با کاهش شدید قیمت نفت و قرار گرفتن بر سطح ۴۰ دلار در شرایط خوبی بهسر نمیبرند. شبریز که روز گذشته با اطلاعیه پیام ناظر بازگشایی شد، در گزارش سه ماهه سود هر سهم خود در سال ۹۴ را مبلغ ۱۸۶ریال اعلام کرد که حدود ۴۹ ریال و معادل ۲۶درصد آن را پوشش داده است؛ این در حالی است که این شرکت در گزارش سال ۹۳ خود از پیشبینی ۵/ ۱۰۹ ریالی در مدت مشابه حدود ۱۶۰درصد پوشش سرمایه داشته است. این شرکت همچنین اعلام کرده است که بهدلیل کاهش قیمت نفت جهانی (فروردین نسبت به اردیبهشت) ارزش موجودیها (۳۵۰میلیارد دلار) افزایش یابد و سود هر سهم شرکت از ۳۷۲ ریال به ۲۱۹ ریال برسد. همچنین درخصوص نماد «شبندر» انتظارها بر این است که این شرکت در روزهای آینده پیشبینی سود براساس عملکرد ۳ ماهه را اعلام و بازگشایی در آن صورت پذیرد.
از سوی دیگر روز گذشته زمزمههایی مبنی بر بازگشایی نمادهای سنگآهنیها مطرح شد. معاون مالی و اقتصادی هلدینگ سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات روز گذشته اعلام کرد، با لغو رسمی ابلاغیه صادر شده توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت در هفته جاری شاهد بازگشایی نماد پنج شرکت مرتبط با صنعت سنگآهن خواهیم بود، در واقع تنها شرط باقی مانده برای بازگشایی نماد شرکتهای سنگآهنی نامه لغو بخشنامه اخیر با توجه به دستور ویژه معاون اول رئیسجمهور است. گمانهزنیها در میان کارشناسان این صنعت حاکی از آن است که با وجود فضای منفی حاکم در بازار و همچنین وجود مشکلات در این صنعت، بازگشایی این نمادها میتواند شوک جدیدی به بازار سرمایه وارد کند.
استقبال نسبی با افزایش حجم معاملات
بازار سهام در اولین روز شهریورماه با استقبال بهتری نسبت به روز شنبه همراه بود. حجم معاملات در روز گذشته حدود ۳۸۴میلیون و ۹۲۵هزار سهم بود که نسبت به روز قبل خود حدود ۵۳/ ۳۴درصد افزایش داشت. در این میان ارزش معاملات که نسبت به روز قبل ۷۷/ ۲ درصد کاهش داشت به رقم ۷۶۲میلیارد و ۶۴۴میلیون سهم رسید تا روزی نسبتا آرام را برای بازار سرمایه رقم بزند.
ریزش آیفکس در اولین روزماه
در بازار فرابورس؛ شاخص آیفکس روز گذشته با ۴۰/ ۶ واحد افت به رقم ۷/ ۷۳۵ واحد (معادل ۸۶/ ۰ درصد)رسید. همچنین حجم و ارزش معاملات در روز گذشته به ترتیب ۹۸میلیون و ۴۲۰ هزار سهم و ۹۹۱میلیارد و ۵۸۶میلیون ریال بود. در بررسی نمادهای تاثیرگذار در این بازار «مارون» با تاثیر ۰۲/ ۵ واحدی در جایگاه اول و نمادهای میدکو،شتران و ذوب در ردههای بعدی قرار داشتند که در این میان شتران تنها نماد تاثیرگذار مثبت بر شاخص آیفکس بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/917566/#ixzz3jhF0NwDu
۰۷:۰۷:۱۳ گروه بورس-اسماعیل دلخموش: شاخص کل بورس تهران روز گذشته ۳۴۴واحد کاهش یافت تا به رقم ۶۴ هزار و ۸۸۱ واحد برسد. به این ترتیب شاخص پس از ۹ روز کاری در اولین روز شهریور با خروج از کانال ۶۵ هزار واحدی به کانال ۶۴ هزار واحدی سقوط کرد. در میان صنایع بورسی تنها شاخص ۵صنعت مثبت بود، ۴ صنعت بورسی بدون تغییر شاخص و ۲۸ صنعت با کاهش شاخص بهکار خود پایان دادند.
گروههای دباغی، تامین آب و برق و قند و شکر بیشترین افزایش شاخص را تجربه کردند در حالی که گروههای حمل و نقل، فرآوردههای نفتی و استخراج معادن شاهد بیشترین کاهش شاخص بودند. بانکها و موسسات اعتباری با ۳/ ۷۴ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات و گروه تامین آب و برق بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. گرچه شاخص گروه مخابرات در این روز کاهش یافت، این گروه و بهویژه نماد «همراه» در هفته گذشته رشد داشتند بهطوری که در چندین روز کاری از عوامل موثر بر افزایش شاخص کل بودند. کارشناسان معتقدند نسبت پایین قیمت به درآمد و ثبات کلی سود سهام این گروه باعث اقبال معاملهگران به این صنعت کمریسک بورس بوده است.
رشد ۷ روزه مخابرات
دیروز شاخص این گروه نیز از افت کلی بازار مصون نماند و ۱۴/ ۰ درصد کاهش یافت. روز گذشته نماد «اخابر» در این گروه ۰۹/ ۰درصد و نماد «همراه» ۲/ ۰ درصد افت قیمت داشت. ۵/ ۴۹ درصد از حجم خرید «اخابر» در اختیار حقوقیها بود در حالی که ۱۰۰درصد حجم فروش این نماد توسط حقیقیها صورت گرفت. ۴/ ۴۶ درصد از حجم خرید نماد همراه و ۸/ ۳۶ درصد از حجم فروش این نماد نیز بهوسیله حقوقیها انجام پذیرفت. گرچه نمادهای این گروه در روز گذشته کاهش یافتند اما مخابراتیها شاهد افزایش ۲/ ۳ درصدی شاخص این گروه در ۷ روز کاری گذشته و ۸/ ۶درصد رشد شاخص از ابتدای سال بودند.
مهرزاد منتظری وضعیت این صنعت بورسی را در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» چنین تشریح کرد: در هفته اخیر در حوزه عملیاتی این شرکت اتفاق قابلتوجهی رخ نداده است به این ترتیب رشد ۷ روز اخیر مخابرات تابعی از وضعیت کلی این گروه است. به شکل کلی این شرکتها درآمدهای باثباتی داشتند. سود عملیاتی نماد «همراه» در سالهای اخیر سالانه ۱۰ تا ۱۵ درصد رشد داشته و با توجه به نسبت پایین قیمت به درآمد (نسبت به متوسط بازار) برای سرمایهگذاریهای مطمئن و کمریسک دارای جذابیت است. این کارشناس بازار سرمایه افزود: البته آینده این صنعت با تهدیدهایی مواجه است که میتوانند موجب کاهش احتمالی جریان سود این شرکتها باشند. درصد بالای تقسیم سود نقدی در سالهای اخیر و اجبار شرکت در برخی سرمایهگذاریها که به شکل کوتاهمدت بازدهی چندانی نخواهند داشت، شرکت را به اخذ تسهیلات بانکی وادار کرده که احتمال دارد مانع رشد سود هر سهم در سالهای آینده شود. از طرفی با مطرح شدن بحث ترابرد شماره بین اپراتورهای مختلف و افزایش فضای رقابتی این امکان وجود دارد که نماد همراه با از دست دادن برخی مشتریان تضعیف شود. نهایتا افزایش هزینههای مخابرات به دلیل هم کدسازی و مخالفت دولت با افزایش نرخ تعرفههای تلفن ثابت تهدید مهم دیگری است که احتمال دارد بر جریان سود این شرکت در سالهای آینده اثرگذار باشد.
بیشترین حجم معاملات در اختیار بانکیها
شاخص گروه بانکها و موسسات اعتباری روز گذشته را با کاهش ۲۳/ ۰ درصدی پشتسر گذاشت. نماد «وسینا» با ۱۵/ ۰ درصد افزایش قیمت صدرنشین این گروه بود در حالی که نماد معاملاتی بانک صادرات ایران با ۲۴/ ۱درصد افت قیمت، بیشترین کاهش قیمت را تجربه کرد.
معاملهگران حقوقی در نماد بانک سینا صرفا خریدار بودند و ۶/ ۵۷ درصد از حجم خرید این نماد را به خود اختصاص دادند در حالی که ۱۰۰ درصد از فروش سهام این نماد بهوسیله حقیقیها انجام گرفت. ۸/ ۳۴ درصد از حجم خرید و ۸/ ۹۰ درصد از حجم فروش نماد بانک صادرات ایران نیز در اختیار حقیقیها بود. بانکیها بیشترین حجم معاملات روز یکشنبه را در اختیار داشتند. نمادهای بانک انصار و بانک صادرات به ترتیب پرمعاملهترین نمادهای این گروه بودند.
۸/ ۲۲ درصد زیان گروه لاستیک از ابتدای سال
روز یکشنبه شاخص گروه لاستیک و پلاستیک ۸۹/ ۰ درصد کاهش یافت تا تمام نمادهای این گروه قرمزپوش شوند و افت شاخص این گروه از ابتدای سال به ۸/ ۲۲ درصد برسد. در میان نمادهای این گروه کویرتایر با ۱۵/ ۰ درصد کاهش قیمت کمترین و ایران تایر با ۷۸/ ۲ درصد کاهش بیشترین میزان افت قیمت را تجربه کردند. حقوقیها در این نمادها چندان فعال نبودند به شکلی که ۱۰۰ درصد حجم خرید و فروش کویرتایر و ۵/ ۸۷ درصد از حجم خرید و ۱۰۰ درصد از حجم فروش ایران تایر در اختیار حقیقیها بود. بررسی اطلاعات و صورتهای مالی میاندورهای ۶ ماهه شرکت کویرتایر نشان میدهد سود هر سهم بر اساس عملکرد واقعی ۶ ماهه ۱۸۰۳ ریال است که نسبت به سال گذشته در همین بازه زمانی ۳ درصد کاهش یافته است. بر این اساس شرکت موفق شده ۴۳ درصد از پیشبینی سالانه را در ۶ ماه پوشش دهد. همچنین بررسی این صورتها نشان میدهد در حالیکه هزینههای اداری، عمومی و فروش شرکت ۴ درصد افزایش یافته، فروش خالص کویرتایر نسبت به سال گذشته در همین دوره زمانی، ۱۳ درصد کاهش یافته است.
دو نماد چندرشتهای بدون افزایش قیمت
معاملات روز یکشنبه چندرشتهایها با ۱۴/ ۰ درصد کاهش شاخص پایان یافت. نمادهای «وغدیر» و «وبانک» در این گروه به ترتیب ۲۹/ ۰ و ۰۸/ ۰ درصد کاهش قیمت یافتند در حالی که «وصندوق» و «وامید» بدون تغییر قیمت به کار خود پایان دادند. ۷/ ۱۷ درصد از حجم خرید سرمایهگذاری غدیر در اختیار حقوقیها بود در حالی که ۱۰۰ درصد حجم فروش این نماد به حقیقیها اختصاص یافت. همچنین درباره نماد «وغدیر» میتوان به فروش ۳۶ میلیون و ۵۰ هزار سهم از این نماد توسط شرکت گروه توسعه مالی مهرآیندگان اشاره کرد، شرکتی که ۶/ ۴ درصد از سهام وغدیر را در اختیار دارد.
«ونیرو» صدرنشین سرمایهگذاریها
۵۵/ ۰ درصد کاهش شاخص، نتیجه معاملات روز گذشته نمادهای این گروه بود. نماد معاملاتی سرمایهگذاری نیرو با رشد قیمت ۹۴/ ۴ درصدی با اختلاف صدرنشین این گروه بود در حالی که نماد «وتوسم» با ۹۶/ ۴ درصد کاهش قیمت در قعر جدول این گروه قرار گرفت. ۱۰۰ درصد حجم خرید سرمایهگذاری نیرو در اختیار حقیقیها بود در حالی که ۱/ ۲۱ درصد از حجم فروش این نماد به حقوقیها اختصاص یافت. ۶/ ۸۶ درصد از خرید و ۹/ ۴۰ درصد از فروش حجم معاملات «وتوسم» نیز در اختیار حقوقیها بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/917570/#ixzz3jhEnMJtq
۰۷:۰۶:۵۰ گروه بنگاهها- زهرا مسافر: مدیر عامل مجتمع صنعتی ذوبآهن پاسارگاد درخصوص دلایل رکود حاکم بر صنعت فولاد گفت: بخشی از معضلات شدید تولیدکنندگان صنعت فولاد در ایران مربوط به کل زنجیره فولاد و برخی مربوط به تقسیمبندی درون زنجیره است.
مسعود اعتمادی در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» با بیان این مطلب به هفت معضل اساسی در صنعت فولاد ایران در شرایط کنونی اشاره کرد.
به گفته وی ضعف سیاستگذاری در حوزه صادرات محصولات فولادی، سرکوب نرخ ارز و لطمات آن در حوزه تجاری فولاد، نبود یک سیستم تعرفهای مناسب، پایین بودن مصرف سرانه فولاد در کشور، دولتی و انحصاری بودن صنعت فولاد، سیستم سنتی تولید و عدم توازن در قیمتگذاری در این صنعت چالشهای جدی موجود در صنعت فولاد کشور محسوب میشوند. وی افزود: با کاهش رشد اقتصادی از ۱۰ به ۷ درصد، تکمیل پروژههای بزرگ عمرانی و اشباع صنعت ساختمان در چین در سالهای اخیر مصرف فولاد در چین نه تنها از سیر صعودی بازمانده بلکه ۶ درصد نسبت به سال قبل از آن کاهش پیدا کرده است که این موضوع همزمان با افزایش تولید آن کشور است (امروزه چین ۸۸۰میلیون تن از ۱۶۶۰ میلیون تن تولید جهان را به خود اختصاص داده است).
به گفته مدیرعامل مجتمع صنعتی ذوبآهن پاسارگاد، چین برای از دست ندادن تولید خود در این ظرفیت سیاستهای حمایتی برای صادرات این کالا از جمله تنظیم تعرفهها و جوایز صادراتی اتخاذ کرده، همچنین توافقنامههای عدم دریافت عوارض صادرات مواد خام با استرالیا بهعنوان تامینکننده عمده سنگآهن سبب شده تولیدکنندگان چینی قیمت فولاد را بهصورت بیسابقهای پایین ارائه دهند (۲۸۵ دلار FOB بنادر چین) که البته کاهش قیمت نفت و در نتیجه بهای کک در این مهم نیز به آنها یاری کرده است.
وی تصریح کرد: در نتیجه اکنون تولیدکنندگان چینی با توجه به پشتوانه مالی بسیار قوی که در سالهای اخیر کسب کردهاند در تلاش برای خارج کردن رقبای خود در بازار صادراتی و کسب بازارهای بینالمللی هستند، حتی اگر در این vمقطع زمانی دچار ضرر هم بشوند.
اعتمادی اظهار کرد: در ایران مساله کنترل ارز، تلاش برای کسب بازار صادراتی و بازارهای بینالمللی را برای تولیدکنندگان داخلی سختتر کرده است، به گونهای که طی دوسال اخیر بیش از ۴۰ درصد هزینههای ریالی افزایش یافته، حال آنکه نرخ ارز ثابت ماند v vه یعنی دلارهای نفتی بهجای اینکه صرف زیرساختهای کشور شود، جهت کنترل بازار و از بین بردن تولید داخل صرف شده است.
اعتمادی خاطرنشان کرد: هماکنون کشورهای تولیدکننده فولاد در منطقه برای نجات صنعت فولاد کشورشان تعرفههای وارداتی بالایی وضع کردهاند. بهعنوان مثال ترکیه ۳۵ و امارات ۳۰درصد، ولی متاسفانه این عوارض هماکنون در کشور ما ۱۰درصد است که آن هم با توجه به تاخیر کمنظیر دولت در تصمیمگیری بعد از ۴ ماه اتخاذ شد. این درحالی است که در ترکیه طی کمتر از یک هفته این تصمیمگیری انجام شد اما در ایران به قدری این موضوع دیر اجرایی شد که واردکنندهها فرصت کافی برای واردات ارزان داشتند تا بتوانند با شمش ارزان چینی کنترل بازار را در اختیار بگیرند که متاسفانه این موضوع با کاهش شدید مصرف آهن در کشور نیز همزمان شده است.
مدیرعامل مجتمع صنعتی ذوبآهن پاسارگاد افزود: درحال حاضر مصرف آهن به ازای هر ایرانی حدود ۱۸۰ کیلوگرم در سال است (۳ سال پیش این عدد حدود ۲۸۰ کیلوگرم بوده) که دلیل عمده آن رکود بازار ساختوساز و پروژههای عمرانی کشور است. شاخص مصرف سرانه آهن نشان از رشد سرمایهگذاری و ایجاد زیرساخت در یک کشور دارد که این عدد در ایران متاسفانه با کشورهای عقبافتاده برابری میکند. بهعنوان مثال این عدد در کشور ۴/ ۱ میلیارد نفری چین حدود ۵۲۰ کیلوگرم به ازای هر نفر است.
وی تصریح کرد: عدم اجرای پروژههای عمرانی در کشور و عدم وضع تعرفه و نهایتا سیاستهای فوقالعاده انفعالی دولت باعث کاهش مصرف و قیمت فولاد شده که عرصه را برای کل دستاندرکاران چرخه صنعت فولاد سخت کرده است. اعتمادی درخصوص معضلات درون زنجیره فولاد خاطرنشان کرد: زنجیره فولاد در کشور از خطوط کنسانتره، گندله، احیا، فولادسازی و نورد تشکیل یافته که خطوط کنسانتره، گندله و احیا با توجه به سیاستهای دولتهای قبل و این دولت در دستان شرکتهای دولتی و نیمهدولتی است. تاکنون قیمتگذاری این چرخه به گونهای انجام پذیرفته که عمده ارزش افزوده تولید فولاد در بخش گندلهسازی قرار گرفته که فروش آن بهصورت خاص در انحصار دو شرکت معدنی بزرگ کشور است چراکه معادن مهم کشور در اختیار آنها قرارداده شده است. ازسوی دیگر بخش باقیمانده ارزش افزوده در کنسانتره و احیا قرار دارد که آن هم در دست شرکتهای دولتی و نیمهدولتی است؛ این درحالی است که بخشهای ذوب و نورد که بخش خصوصی نیز در آن وارد شده است مجبورند یا بدون منفعت یا با ضرر ادامه کار دهند. به گفته وی، ارزش افزوده بخش گندلهسازی بنا بر گزارشهای بازرسی مالی وزارت صنایع ۵۵ درصد، احیای مستقیم ۲۵ و حال آنکه فولادسازی کمتر از ۱۰ درصد بهصورت میانگین بوده است؛ یعنی فولادسازی هزینه سرمایه در گردش خود را نیز نمیتواند بهدست بیاورد.
حال آنکه استهلاک، سرمایهگذاری در بخش فولادسازی به ازای هر تن تولید ۳ برابر گندلهسازی و ۲ برابر احیای مستقیم است. مدیرعامل مجتمع صنعتی ذوبآهن پاسارگاد اظهار کرد: از یک سو افزایش مصرف داخل با اجرایی شدن طرحهای عمرانی و ایجاد تعرفه مناسب جهت تقابل با کاهش قیمت فولاد چین توسط دولت از سوی دولت میتواند چرخه کل فولاد را بهبود بخشد. اما اکنون با توجه به شرایط سخت داخلی و بینالمللی برای تولیدکنندگان فولاد، بیش از پیش لزوم ایجاد توازن در قیمتگذاری در چرخه فولاد وجود دارد تا با بهرهگیری از آن شرکتهای فولادی بتوانند ادامه حیات دهند و دیگر شاهد تعطیلی بنگاههای اقتصادی نباشیم. اگرچه زمان زیادی از دست رفته است، ولی با درایت وزیر صنایع بخشنامهای جهت بهبود این موضوع صادر شده که متاسفانه اصحاب قدرت و انحصار در کشور قصد دارند از اجرای آن جلوگیری کنند. وی با بیان اینکه مجموعه ذوبآهن پاسارگاد با ظرفیت نامی ۵/ ۱ میلیونتن در سال بزرگترین فولادساز بخش خصوصی است، افزود: این مجموعه که در جنوب شهر شیراز واقع است فولاد خام را بهصورت شمش فولادی بیلت و بلوم تولید میکند. خط اصلی تولید از یک کوره ۱۵۰ تنی Ultra High Power قوس الکتریکی، کوره پاتیلی و ماشین ریختهگری ۶خطه مداوم تشکیل شده است. اعتمادی با بیان اینکه از نظر کیفی، این مجموعه از گریدهای ساختمانی تا گریدهای کمکربن صنعتی را تولید میکند، تاکید کرد: این مجموعه قصد دارد با انجام طرح توسعه اقدام به تکمیل چرخه تولید خود براساس شارژ آهن اسفنجی گرم به فولادسازی و شارژ شمش گرم به خط نورد، کند.
۰۷:۰۶:۰۶ در مجمع عمومی عادی سالانه شرکت معدنی و صنعتی گلگهر تقسیم مبلغ ۵۰۰ ریال سود به ازای هر سهم تصویب شد. در مجمع یادشده ریاست جلسه بر عهده بهزادیپور بود و مرتضی علیاکبری و کلاهدوز ناظران این جلسه بودند. در این جلسه گزارش هیات مدیره از سوی ناصر تقیزاده، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گلگهر قرائت شد و طی آن به طرح گندلهسازی ۲ که در دیماه سالجاری بهرهبرداری میشود، اشاره کرد. وی به احداث کارخانه تولید کنسانتره خطوط ۵ و ۶ این شرکت اشاره کرد و افزود: خط ۷ تولید کنسانتره گلگهر در نیمه دوم سال ۹۵ به بهرهبرداری میرسد.
وی به پرداخت ۴۰۰ میلیارد تومان پرداخت حق انتفاع از سوی گلگهر اشاره کرد و گفت: این رقم معادل ۲۲۰ ریال تاثیر منفی بر پیشبینی درآمد هر سهم این شرکت اثر گذاشته است. تقیزاده در جلسه مجمع از افزایش سرمایه ۱۲ هزار میلیارد ریالی این شرکت خبر داد و اظهار کرد: گلگهر بهعنوان یک شرکتی که طرحهای توسعهای بزرگی در دست اجرا دارد، نیازمند تامین مالی برای راهاندازی این پروژههاست و امید است که سهامداران تا سال ۹۵ بتوانند نتیجه مطلوبی از سرمایهگذاری خود کسب کنند. وی ادامه داد: در سال ۹۴ بهرهبرداری از واحد گازی ۵۰۰ مگاواتی اول سیرجان را با ظرفیت اسمی ۳۳۲ مگاوات نیز به انجام خواهد رسید. در پایان جلسه یادشده، باقی دستورات جلسه به همراه صورتهای مالی شرکت به اتفاق آرا مصوب شد و روزنامههای «دنیایاقتصاد» و اطلاعات نیز بهعنوان روزنامههای کثیرالانتشار این شرکت انتخاب شدند. بنابر گزارش توجیهی افزایش سرمایه شرکت منتشر شده در سایت کدال معادل ۱۰ هزار و ۹۲۰ میلیارد ریال از محل مطالبات و آورده نقدی و یک هزار و ۸۰ میلیارد ریال از محل سود انباشته بهعنوان محل افزایش سرمایه عنوان شده است.
طرحهای توسعه
طرحهای توسعهای شرکت معدنی و صنعتی گلگهر شامل طرح احداث کارخانه گندلهسازی ۲، احداث کارخانه کنسانتره خطوط ۵ و ۶ و احداث کارخانه کنسانتره خط ۷ است. در طرح احداث کارخانه گندلهسازی ۲ شرکت معدنی و صنعتی گلگهر که از تیرماه سال ۹۱ آغاز شده، با ۷۵ درصد پیشرفت مطابق برنامه زمانبندی در مهرماه امسال به بهرهبرداری خواهد رسید. این طرح با مشارکت شرکتهای اتوتک، کیسون و فرا تحقیق سپاهان و مشاوره پامیدکو در حال اجراست. مبلغ سرمایهگذاری در طرح گندلهسازی (۲) این شرکت برابر ۹۸ میلیون و ۶۸۴ هزار یورو ارزی و دو هزار و
۹۸۰ میلیارد و ۳۳۱ میلیون ریالی است. پیشبینی میشود که گندلهسازی (۲) گلگهر دیماه امسال به بهرهبرداری برسد. همچنین خطوط ۵ و ۶ کارخانه کنسانتره گلگهر در حال احداث است که پیشبینی رقم سرمایهگذاری در آن معادل یک هزار و ۷۲۹ میلیارد و ۶۱۷ میلیون ریال و ۱۰۳ میلیون و ۷۱۵ هزار یورو است. میزان پیشرفت این دو خط تولید معادل ۹۸ درصد اعلام شده است. بنابر اخبار رسیده از شرکت از روز پنجشنبه هفته گذشته تست عملکرد این خطوط آغاز شده است. همچنین خط (۷) تولید کنسانتره گلگهر نیز با پیشرفت واقعی
۴۰ درصدی همراه است که پیشبینی میشود این طرح در مهرماه سال ۹۵ به بهرهبرداری برسد. در مجموع گلگهر طرحهای دیگری از جمله احداث واحد انباشت و برداشت خطی، احداث سیلوی بارگیری کامیون محصول، احداث سیستم انتقال سنگ شکسته، پروژه خردایش شماره (۲) و پروژه انتقال مواد از واحد گندلهسازی به شرکت جهان فولاد را در دست اقدام دارد که جمع کل ارزش ریالی آن به مبلغ دو هزار و ۱۳۴ میلیارد و ۴۴۷ میلیون ریال و ارزی به رقم ۵۵ میلیون و ۵۶۹ هزار یورو برآورد شده است.
سایر طرحها
* خرید تجهیزات اصلی خارجی واحد خردایش دو شرکت معدنی و صنعتی گلگهر
* سیستم انتقال سنگآهن شکسته شرکت معدنی و صنعتی گلگهر
* انبار خطی سنگ شکسته (استاکر و ریکلایمر) شرکت معدنی و صنعتی گلگهر
* سیلوی بارگیری کنسانتره (خطوط ۵ و ۶) شرکت معدنی و صنعتی گلگهر
* احداث سیستم انتقال باطله شرکت معدنی و صنعتی گلگهر
* احداث واحد آبگیری و فیلتراسیون باطله شرکت معدنی و صنعتی گلگهر
* اصلاح و راهاندازی نوار نقاله و تاورهای موجود گندلهسازی ۱ گلگهر
* احداث نوار نقاله ۶ کیلومتری انتقال گندله به واحدهای فولادسازی
* نوار نقاله ۱۵۰۰ متری انتقال کنسانتره از پایل شمالی به گندلهسازی ۱ گلگهر
* احداث باکت الواتورهای Stand by در کارخانههای گندلهسازی ۱ گلگهر
* جمعآوری و انتقال ته ریز سیکلونهای آسیابهای خشک به کارخانه هماتیت
برنامههای آینده شرکت
* تکمیل زنجیره ارزش گلگهر با اجرای طرحهای توسع مصوب
* کاهش قیمت تمام شده محصولات در راستای افزایش سودآوری و بازده حقوق صاحبان سهام
* توسعه و بهینهسازی سرمایههای انسانی و مدیریتی شرکت
* بهرهبرداری کارآمد از حداکثر ظرفیت خطوط تولید
* تامین مالی شرکت با تمرکز بر طرحهای توسعه
* حضور فعال در بازارهای صادراتی با تمرکز بر فروش محصولات مازاد بر نیاز داخل
* بهینهسازی خطوط تولید با هدف افزایش ظرفیت با تمرکز بر محصول استراتژیک
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/917585/#ixzz3jhE0LPYq
۰۷:۰۵:۲۴ گروه بازار پول: بازگشایی سفارت انگلیس در تهران، فضای بازار ارز روز یکشنبه را تحتتاثیر قرار داد تا میدان روبهروی پاساژ افشار و سفارت انگلیس از ساعات ابتدایی دومین روز هفته، حال و هوای متفاوتی با روزهای گذشته داشته باشد.
نیروهای انتظامی که برای برقراری امنیت در این محل تجمع کرده بودند، از جمع شدن دلالان در مکان همیشگیشان به دلیل مسائل امنیتی جلوگیری کردند تا آنها مجبور شوند معاملات خود را به داخل پاساژ قدیمی افشار منتقل کنند. به گفته فعالان، فضای نامتعارف روز گذشته موجب شده بود که معاملهگران غیررسمی تلاش بیشتری برای نوسانگیری کنند. معاملهگران غیررسمی با افزایش خریدهای ارزی و آتی از بینظمی بهوجود آمده در بازار استفاده کردند تا نوسانات این ارز مقداری افزایش یابد.
در حالی که دلار روز شنبه روی قیمت ۳۳۵۵ تومان ایستاده بود، تحرکات مورد اشاره در روز یکشنبه در مقطع زمانی کوتاهی موجب شد که دلار از مرز ۳۳۷۰ تومان عبور کند. با این حال، حضور به موقع بازیگران بازارساز، ضرب نوسان افزایشی را گرفت و این ارز از اوج روزانه خود پایین آمد و نهایتا به همان قیمت ۳۳۵۵ تومان رسید.
بازار سکه روز یکشنبه نیز هیجانی بود. در اولین روز شهریورماه، سکه یک کانال قیمتی دیگر بالا رفت و با ۱۳ هزار تومان رشد به قیمت ۹۴۳ هزار تومان رسید.
عامل سلیمانیه
فضای بازار ارز روز یکشنبه عمدتا تحتتاثیر بازگشایی سفارت انگلیس در تهران قرار داشت. در این روز، حضور تعداد زیادی از کارکنان نیروی انتظامی در اطراف سفارت انگلیس کاملا مشهود بود.
این ماموران از حضور دلالان در جایگاه همیشگی معاملات خود یعنی میدان روبهروی سفارت انگلیس جلوگیری کردند. در این شرایط، معاملات بازار ارز در داخل پاساژ افشار کلید خورد و دلار به سرعت در مسیر افزایشی قرار گفت. تا ساعت ۱۲ ظهر، این ارز قیمت ۳۳۷۲ تومان را هم لمس کرد. دو عاملی که به نوسانگیری معاملهگران در بینظمی بازار کمک کردند، افزایش سفرهای تابستانی و بالا بودن ارزش دلار در منطقه سلیمانیه عراق بود.
یکشنبه برخی فعالان، افزایش تقاضا در اولین روز شهریورماه را عامل رشد ابتدای روز دلار دانستند. به گفته آنها، در آخرین ماه تابستان، سفرهای خارجی افزایش پیدا میکند و به تبع آن تقاضا در بازار ارز افزایش مییابد. این در حالی است که گروه دیگری این رشد را به بالا بودن ارزش این ارز در منطقه سلیمانیه عراق نسبت دادند. به گفته فعالان، بالا بودن ارزش دلار در این منطقه جغرافیایی موجب شده بود که ارز ارزانتر از بازار داخلی خارج شود. ولی گروهی دیگر از فعالان، نوسانگیری معاملهگران را بیشتر به همان فضای امنیتی بازار و نوسانگیری دلالان نسبت دادند. به گفته فعالان، در مقاطعی از روز دوشنبه معاملهگران غیررسمی با کمک بازگشت دو تقاضای یاد شده خریدهای ارزی خود را به منظور نوسانگیری افزایش دادند. آنها در سمت معاملات آتی نیز تحرکاتی را انجام دادند. در معاملات آتی روز یکشنبه، نرخ فروش دلار در مقاطعی تا ۳۳۷۷ تومان هم بالا رفت.
البته با ورود بازیگران بازارساز فضای بازار ارز عادیتر شد و نهایتا در ساعات انتهایی روز دلار روی قیمت ۳۳۵۵ تومان قرار گرفت. در حالی که قیمت عرضه و تقاضای عمده ۳۳۵۵ تومان بود، معاملهگران غیررسمی دلار را در محدوده ۳۳۶۰ تومان خرید و فروش میکردند.
هفتمین افزایش سکه
در دومین روز هفته، سکه به روند افزایشی خود ادامه داد و با ۱۳ هزار تومان رشد به قیمت ۹۴۳ هزار تومان رسید. ورود سکه به این کانال برای اولین بار از اول خرداد ماه ۹۴ رخ داد. فروشندگان بازار سکه، افزایش تقاضا و رشد قیمت دلار را دو عامل رشد سکه دانستهاند. سکه که شنبه گذشته در انتهای کانال ۸۸۰ هزار تومانی قرار داشت، از روز یکشنبه در مسیر افزایشی قرار گرفت و نهایتا در آخرین روز هفته گذشته از مرز ۹۰۰ هزار تومان عبور کرد و به قیمت ۹۰۹ هزار تومان رسید. شنبه، سکه تحتتاثیر جهش بهای جهانی اونس با ۲۱ هزار تومان رشد بیشترین میزان افزایش از ۱۶ فروردین را تجربه کرد تا به قیمت ۹۳۰ هزار تومان برسد. به گفته فعالان، روند افزایشی سکه و امیدواری بیشتر معاملهگران به آینده اونس موجب شده است که تقاضا در این بازار بار دیگر افزایش یابد. همزمان با رشد سکه تمام، هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با ۹۲۴ تومان رشد به ۹۶ هزار و ۴۹۶ تومان رسید. با وجود رشد قابل توجه سکه تمام، سکههای کوچکتر نیم و ربع سکه افزایش قیمتی چندانی را تجربه نکردند. در دومین روز هفته بهای نیم سکه با هزار تومان رشد به ۴۸۱ هزار تومان و قیمت ربع سکه هم با هزار تومان افزایش به قیمت ۲۶۹ هزار تومان رسید.
۰۷:۰۴:۳۶ در شرایطی که حدود دو ماه از برگزاری آخرین جلسه شورای رقابت میگذرد، دولت با توجه به اتمام دوره ۶ ساله این شورا، هنوز اعضای جدیدش را معرفی نکرده تا شائبههایی در مورد حذف آن ایجاد شود.
اگرچه شورای رقابت طبق اصل ۴۴ قانون اساسی مجاز به حضور در همه بازارهای انحصاری کشور است، اما از بهمنماه ۹۱ و همزمان با ورود به قیمتگذاری خودرو، حاشیههای زیادی برای این شورا به وجود آمد و آنقدر انتقادها بالا گرفت که بسیاری از کارشناسان و حتی مسوولان صحبت از عدم کارآیی آن به میان آوردند. بیش از همه اما این وزیر صنعت، معدن و تجارت و خودروسازان بودند که شمشیر را برای شورای رقابت از رو بسته و حتی شخص محمدرضانعمتزاده (وزیر صنعت) طی دو بار نامهنگاری با شورای اقتصاد، خواستار خروج «خودرو» از شمول قیمتگذاری شورا شد. از نظر منتقدان، شورای رقابت نتوانسته عملکرد مناسبی در حوزه خودرو داشته باشد و بهگونهای عمل کرده که نه مشتریان رضایت دارند و نه خودروسازان. حالا و در این شرایط، دو اتفاق مهم رخ داده که هر دو آنها نشان از حذف احتمالی شورای رقابت یا حداقل خروج آن از پروسه قیمتگذاری خودرو دارد. اول اینکه اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری، به شورای اقتصاد دستور داده تا در اولین فرصت به بررسی درخواست وزیر صنعت مبنی بر کنار رفتن شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو بپردازد.
با توجه به پیگیری جهانگیری، هیچ بعید نیست شورای اقتصاد، «خودرو» را از لیست کالاهای انحصاری خارج کند که اگر این اتفاق رخ بدهد، شورای رقابت دیگر امکان دخالت در قیمتگذاری خودروهای داخلی را نخواهد داشت. از سوی دیگر اما تعلل دولت در معرفی اعضای جدید شورای رقابت، شائبههایی رادر مورد حذف این شورا ایجاد کرده است. باید منتظر ماند و دید دولت در نهایت چه تصمیمی برای شورای رقابت خواهد گرفت و آیا این شورا به فعالیت خود ادامه میدهد یا اینکه خودش و خاطراتش به دست فراموشی سپرده خواهند شد.
۰۷:۰۴:۱۳ مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود از وضعیت معاملات زمین و مسکن در سال ۹۳، از کاهش خفیف قیمت مسکن در سال گذشته نسبت به سال ۹۲ خبر داده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، مرکز آمار در این گزارش ضمن اعلام اطلاعات مربوط به حجم معاملات و قیمت زمین و مسکن طی ۶ ماه دوم سال ۹۳ در کشور، متوسط قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای املاک طی نیمه دوم سال گذشته را معادل یک میلیون و ۴۹۱ هزار تومان اعلام کرده است.
این آمار در مقایسه با نیمه اول سال ۹۳، به میزان ۳/ ۴ درصد و در مقایسه با دوره مشابه سال قبل (نیمه دوم ۹۲) برابر با ۲/ ۵ درصد افزایش داشته است.
با اعلام آمار مربوط به نیمه دوم سال ۹۳ از حجم و قیمت معاملات زمین و مسکن، متوسط قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی طی یکسال ۹۳، برابر با یک میلیون و ۴۶۶ هزار تومان بوده که پیش از این، این آمار در سال ۹۲، یک میلیون و ۵۰۶ هزار تومان اعلام شده بود. به این ترتیب، قیمت مسکن در سال گذشته در مقایسه با سال ۹۲، کاهش خفیفی را به میزان ۶/ ۲ درصد تجربه کرده است.
این در حالی است که آمارها نشان میدهد، در نیمه دوم سال ۹۳، در مقایسه با دوره مشابه (نیمه اول ۹۳) سطح قیمتها نه تنها کاهشی نبوده بلکه ۳/ ۴ درصد هم افزایش داشته است. مقایسه متوسط قیمت خرید و فروش هر مترمربع زیربنای مسکونی در میان استانهای کشور نشان میدهد که بیشترین آن با سه میلیون و ۵۱۵ هزار تومان مربوط به استان تهران و کمترین آن معادل ۱۸۴ هزار و ۵۰۰ تومان در استان کهکیلویه و بویر احمد بوده است. همچنین، متوسط قیمت خرید وفروش هر مترمربع زمین یا زمین ساختمانهای کلنگی معامله شده از طریق بنگاههای مسکن در نیمه دوم سال ۹۳، معادل یک میلیون و ۱۸۳ هزار تومان بوده است که نسبت به دوره قبل (نیمه اول سال ۹۳)، ۳/ ۲ درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال قبل (نیمه دوم ۹۲)، ۶/ ۱ درصد کاهش داشته است.
بر مبنای این گزارش، متوسط اجاره ماهانه به علاوه سه درصد ودیعه پرداختی برای اجاره یک مترمربع زیربنای مسکونی از طریق بنگاههای معاملات ملکی در سطح کل کشور برابر با ۶ هزار و ۹۳۴ تومان بوده است که نسبت به نیمه اول سال ۹۳، برابر با ۶/ ۲ درصد و نسبت به دوره مشابه سال قبل، معادل ۸/ ۱۲ درصد افزایش داشته است.
۰۷:۰۳:۵۵ خبرگزاری مهر: رئیس اتاق بازرگانی ایران از نگرانی جدی فعالان اقتصادی نسبت به رونق «امضاهای طلایی» در دوران پساتحریم خبرداد و گفت: برخی نهادهای شبهدولتی، عرصه را به بخشخصوصی تنگ کردهاند. محسن جلالپور گفت: نگرانی از شکلگیری امضاهای طلایی هم قبل و هم حین تحریم در کشور وجود داشته و حال که قرار است منابع بلوکه شده ایران در خارج از کشور آزاد شود و درآمدهای نفتی نیز افزایش یابد، فعالان اقتصادی به شدت نگران این هستند که برخی با دسترسی به این امضاها، بتوانند عرصه رقابت را بر تولیدکنندگان و تجار بخش خصوصی تنگ کنند.رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: بخش خصوصی معتقد است که باید تعداد مجوزها کم شود، چراکه هر قدر تعداد مجوزها اضافه شده یا از مجوزهای قبلی دست و پاگیر و زمینهساز بروز فساد، باقی بماند؛ به همان اندازه نیز زمینه برای شکلگیری امضاهای طلایی فراهم میشود.
وی تصریح کرد: هر چقدر تعداد مراجعات فعالان اقتصادی به بخشهای مختلف دولتی برای کسب مجوز کم شده و دولت کوچکتر شود، بدنه دولت کارآتر شده و این امضاهای طلایی نیز کمتر زمینه بروز و ظهور خواهند یافت و به تبع آن، نگرانی هم کمتر میشود؛ اما در مقابل هرچقدر که این امضاها بیشتر شده و اقتصاد دولتی رونق بیشتری گیرد، باید نگرانیها هم جدی ر شود.
۰۷:۰۳:۳۴ دنیای اقتصاد: سالها است که چین بزرگترین شریک تجاری اغلب اقتصادهای توسعهیافته و در حال توسعه بوده است و به همین دلیل هر گونه تغییر در سیاستگذاریهای پکن، تاثیری دومینویی بر اقتصاد کشورهای جهان خواهد داشت. بهتازگی یک مقام صندوق بینالمللی پول با اشاره به کاهش اخیر ارزش یوآن از سوی دولت چین آن را یک رویداد کاملا طبیعی خوانده و معتقد است نوعی شوک طبیعی در بازارهای مالی رخ داده است. به گفته این مقام صندوق بینالمللی پول صحبت در مورد بحران چین خیلی زود است، اما تحلیلگران برخلاف این مقام مسئول بر این باورند که جنگ ارزی جهان وارد فاز جدیدی شده است. تحلیلگران پیشبینی میکنند که فدرال رزرو آمریکا نیز بهزودی نرخ بهره را افزایش خواهد داد. در این شرایط ارزش پول بسیاری از کشورهای جهان بهشدت افت کرده و آن دسته از اقتصادهایی که طی سالهای اخیر بهواسطه استقراض از منابع اروپایی و آمریکایی چرخ اقتصاد خود را میچرخاندند، یا آنهایی که به صادرات قطعات و مواد به چین وابسته بودند، امروز قربانیان جدید جنگ ارزی محسوب میشوند. نشریه گاردین ضمن معرفی این قربانیان از فاز جدید جنگ ارزی بهعنوان بحران جدید قرن بیست و یکم یاد کرده است.
گروه اقتصاد بینالملل- شادی آذری: چین بزرگترین شریک تجاری بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است. ایران در سال جاری هم در بخش واردات و هم در بخش صادرات بیشترین مبادلات تجاری را با این کشور داشته و طی ۴ ماه منتهی به تیرماه سال جاری ارزش صادرات ایران به چین بالغ بر ۲ میلیارد و ۵۶۲ میلیون دلار و ارزش واردات ایران از چین بالغ بر ۳ میلیارد و ۵۱۸ میلیون دلار بوده است. تقریبا همه کشورهای جهان چین را اگر نه بهعنوان بزرگترین شریک تجاری، اما بهعنوان یکی از بزرگترین شرکای خود میشناسند. آمریکا هم که در ادامه جنگ ارزی خود با چین این روزها به کاهش ارزش یوآن توسط دولت چین معترض است، در سال جاری میلادی بیش از ۵۵ میلیارد و ۹۰۲ میلیون دلار کالا به چین صادر کرده و بالغ بر ۲۲۶میلیارد و ۶۷۲ میلیون دلار کالا از این کشور وارد کرده است. در چنین شرایطی به نظر میرسد که وابستگی اقتصاد جهان به اقتصاد چین غیرقابل انکار است و تا کنون چین بهعنوان قدرت نوظهور اقتصادی، نقش موتور محرک و امید آفرین اقتصاد جهان را ایفا میکرده است. این روزها اما تصویری که از اقتصاد این کشور به نمایش درآمده است، سقوط بازارهای سهام، افت بازار کالاها و فرار سرمایه است. البته به تازگی یک مقام صندوق بینالمللی پول اعلام کرده است که هنوز صحبت در مورد بحران اقتصادی در این کشور خیلی زود است. کارلو کوتارلی، مدیر اجرایی صندوق بینالمللی پول در کشورهای ایتالیا و یونان، در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «سیاستهای مالی چین طی سالهای اخیر هزینههای سنگینی به همراه داشته و لازم است تعدیلهای لازم درخصوص آن انجام شود، اما هنوز صحبت در مورد بحران چین خیلی زود است.»
پیشبینی صندوق بینالمللی پول نشان میدهد که رشد اقتصادی چین در سال جاری میلادی به ۸/ ۶ درصد خواهد رسید، این در حالی است که رشد اقتصادی این کشور در سال گذشته میلادی ۴/ ۷ درصد بود. این مقام صندوق بینالمللی پول روند کاهشی رشد اقتصادی چین را یک رویداد کاملا طبیعی خوانده و آن را یک شوک طبیعی بازارهای مالی دانسته است. نشریه گاردین اما در تحلیلی متفاوت وضعیت فعلی اقتصاد چین را جرقههای جنگ جدید ارزی خوانده و آن را نشاندهنده ورود جهان به فاز بعدی بحرانی دانسته است که هشت سال پیش در ماه اوت سال ۲۰۰۷ پا گرفت. گاردین با اشاره به اینکه در آن زمان مشکلات جهان توسعهیافته از بانکهای آمریکا و اروپا آغاز شد و به کل جهان تسری یافت، نوشت که بزرگترین بازارهای نوظهور یعنی چین و هندوستان، توانستند بهسرعت احیا شوند و در حالی که غرب با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکرد، این اقتصادها نقش لکوموتیو پیشبرنده رشد اقتصادی جهان را ایفا کردند. در آن زمان صحبت از این بود که اقتصاد جهان در آینده پیشرو تحت سلطه پنج اقتصاد عضو گروه بریکس (برزیل، روسیه، هندوستان، چین و آفریقای جنوبی ) و ۱۱ اقتصاد نوظهور دیگر از جمله ترکیه، اندونزی، مکزیک و نیجریه خواهد بود. همانطور هم شد. کشورهای دارای بازارهای نوظهور همه اخبار را به خود اختصاص دادهاند اما به دلیلی دیگر. گاردین در بخش دیگری از تحلیل خود از وضعیت اقتصاد چین و تاثیر آن بر اقتصادهای جهان به این نکته اشاره کرده است که بهخاطر رشد سریعی که این بازارها طی سالها تجربه کردند، اکنون آنها بخش بزرگتری از اقتصاد جهان را به خود اختصاص دادهاند و به همین دلیل اگر بحرانی متوجه آنها شود، ابعادی گستردهتر از گذشته و تاثیر دومینویی بر اقتصاد کشورهای جهان خواهد داشت. در دنیایی که تازه از بند «رکود بزرگ» رهایی یافته، تمایل همه کشورها این است که با افزایش صادرات، خود را از مشکلات اقتصادی موجود برهانند اما این مدل تنها زمانی کار خواهد کرد که مقصدی هم برای صادرات آنها وجود داشته باشد. تا زمانی که چین با نرخ دورقمی به رشد خود ادامه میداد کشورها میتوانستند این راهحل را در پیش گیرند.
طی ۱۸ ماه گذشته رشد اقتصاد چین رو به کندی گذاشت و به این ترتیب برای دو گروه از اقتصادهای نوظهور مشکلاتی پدید آمد: کشورهای شرق آسیا که قطعات و محصولات نهایی را به همسایه بزرگ خود میفروشند و کشورهایی که برای گرداندن چرخ صنعت چین به آن سوخت و مواد خام عرضه میکنند.
کندی رشد اقتصادی چین منجر به افت قیمت نفت و فلزات صنعتی شد. در تئوری این موضوع نباید تاثیر سریعی بر اقتصاد جهانی بر جای گذارد چون کاهش درآمدهای کشورهای تولیدکننده کالاها باید بهوسیله رونق اقتصادی کشورهایی که آن کالاها را وارد میکنند، خنثی شود اما در عمل اینطور نشد. مصرفکنندگان اروپا، ژاپن و آمریکای شمالی از موج پولهای برجا مانده از کاهش قیمت انرژی در راستای هزینه بیشتر خود استفاده نکردند. همزمان، اقتصادهای نوظهور هم متحمل آسیب شدید شدند. در شرایطی که فاصله اقتصادهای غربی تا بحران کاهش قیمتها تنها یک رکود دیگر است، چین هم با کاهش ارزش یوآن خود صادرات خود را ارزانتر میکند و همزمان صادرکنندگان نفت در تلاش برای ایجاد تراز در بودجه خود جهان را از نفت خام اشباع کردهاند. در سه دهه قبل بهطور میانگین هر هفت سال یکبار یک بحران جهانی رخ میداد. بازارهای مالی به خوبی واقفند که احیای پس از رکود پیشین هنوز ناتمام باقی مانده است. نگرانی آنها هم قابل درک است. گاردین در تحلیل خود از وضعیت چین نوشته است: «پس از آنکه مشخص شد چین در ماه ژوئن شاهد کاهش ۳/ ۸ درصدی در صادرات خود شده است، بازارها در این ماه دچار افت شدند. برای جبران این افت، پکن ارزش پول خود را کاهش داد. این کاهش که اکنون چند روزی از آن گذشته است، سطح هیجان سرمایهگذاران را بالا برده است. آیا ممکن است وضع از این هم بدتر شود؟ پاسخ این پرسش هفته پیش مشخص شد. یک نظرسنجی نشان داد که در ماه اوت فعالیت کارخانههای چین با سریعترین گام طی ۶ سال و نیم گذشته، رو به افول گذاشته است. تقاضا برای صادرات هم شاهد افت بوده و فروش داخلی نیز وضعیت بهتری نداشته است.» شی جینپینگ،رهبر چین با تبعات اقدام کشورش پس از بحران فروپاشی مالی دست و پنجه نرم میکند: افزایش شدید تولید با استفاده از بودجههای استقراضی. فعالان عرصه ساختوساز بهویژه با استفاده از استقراض از بانکهای آمریکایی رونق ساختوساز را رقم زدند.
گزارشی که آژانس رتبهبندی مودیز منتشر کرده است، نشان میدهد که کاهش ارزش یوآن به میزان ۱۰ درصد موجب خواهد شد که هزینه تامین مالی بدهیهای آنها به سطح بیثبات برسد و در آن صورت چین ورشکست خواهد شد. تاکنون کاهش ارزش یوآن در برابر دلار حدود ۳درصد بوده است. حتی اگر پکن به ارزش فعلی یوآن بسنده کند هم واشنگتن معادلات آن را بر هم خواهد زد. سپتامبر ماهی است که بسیاری از تحلیلگران پیشبینی کردهاند در آن فدرال رزرو نرخ بهره را افزایش خواهد داد. گرچه تاثیر رکود اقتصادی چین بر تصمیمات فدرال رزرو تاثیر خواهد گذاشت، حتی اگر فدرال رزرو نرخ بهره را افزایش دهد، اما افزایش ارزش دلار همان تاثیر کاهش ارزش یوآن را در پی خواهد داشت. این وضعیت همه آن ساختمانهایی را که در نانجینگ و چونگکینگ چین ساخته شده است و همچنین تریلیونها دلاری را که در آنها سرمایهگذاری شده است، به مخاطره خواهد انداخت.
تاثیر بحران چین بر روسیه، ترکیه و قزاقستان
در فهرست اقتصادهای نوظهوری که در برابر این بحران جدید قرن ۲۱ آسیبپذیرند، ترکیه را باید جزو صدرنشینها دانست. شرکتهای بزرگ این کشور وامهای سنگینی را از بازارهای بینالمللی گرفتهاند و اغلب این وامها هم به دلار بودهاند. گر چه هزینه این اقدام از بحران سال ۲۰۰۸ تاکنون بسیار کم بوده است، اما اکنون با افزایش نرخ بهره آمریکا رو به افزایش است. ترکیه اکنون یک کانون اصلی تولید برای کسب و کارهای اروپایی و آمریکایی است. میلیونها جوان در ترکیه به استخدام شرکتهای خارجی درآمدهاند و اکنون آن شرکتها بهخاطر افت تجارت جهانی، در حال کاهش میزان تولید خود هستند. این مشکلات در کنار جنگی که در مرزهای شرقی این کشور در جریان است، موجب شده است که ارزش لیر ترکیه به پایینترین حد تاریخی خود در برابر دلار برسد. روسیه نیز در وضعیتی مشابه قرار دارد؛ اما از مزیت پساندازهای انبوه خود برخوردار است. شانسی که مسکو آورده این است که در دوران قیمتهای بالا مازاد نفت و گاز برای عرضه داشت و این آیندهنگری را هم داشت که بخشی از آن درآمدها را پسانداز کند. در روسیه هم مانند ترکیه، بسیاری از شرکتهای بزرگ بابت بدهیهای خارجی خود به مشکل برخوردهاند و باز هم مانند ترکیه ارزش پول این کشور هم افت کرده است. ارزش روبل در برابر دلار به پایینترین حد خود از فوریه تاکنون رسیده است.
در مورد قزاقستان وابسته به نفت باید گفت این کشور در سال جاری ۲۸ میلیارد دلار هزینه کرده است تا پول خود را بخرد و ارزش آن را افزایش دهد اما در هفته گذشته همه این تلاشها نقش بر آب شد و ارزش تنگه، واحد پول این کشور، در روز پنجشنبه تا بیش از یک چهارم افت کرد و رئیسجمهوری این کشور اعلام کرد با توجه به آنکه اغلب رقبا ارزش پول خود را کاهش دادهاند، قزاقستان مجبور به انجام این اقدام بود. او گفت: «هیچکس نمیتواند در برابر این توفان ارزی بایستد.»
آسیای جنوب شرقی
وضعیت در آسیای جنوب شرقی به مراتب بهتر از ۱۸ سال پیش است. در آن زمان فروپاشی ارزش بات تایلند تاثیری گسترده بر منطقه بر جا گذاشت و اندونزی، مالزی و کرهجنوبی را درنوردید. تجربه آن روزها باعث شد که این کشورها از عواید ناشی از رشد صادرات محور خود در جهت ایجاد ثبات در ذخایر ارزهای خارجیشان استفاده کنند. طی سالهای ۱۹۹۷ تا ۹۸ این چهار کشور با کسری قابل ملاحظه حساب جاری مواجه بودند. امروز اما فقط اندونزی در این محدوده خط قرمز قرار دارد. اندونزی و مالزی که تولیدکننده نفت هستند، بهخاطر کاهش قیمت نفت از ۱۱۵ دلار به ۴۵ دلار در هر بشکه به شدت آسیب دیدند. خطراتی که مالزی را تهدید میکند بهخاطر رشد بیش از اندازه اعتبارات در این اقتصاد تشدید میشود. علاوه بر این، رکود چین و کاهش ارزش یوآن بر دو گروه دیگر از اقتصادهای آسیایی نیز تاثیرگذار خواهد بود. تولیدکنندگان کم هزینهای همچون ویتنام در نهایت متوجه خواهند شد که رقابت برایشان بیش از پیش دشوار شده است و اقتصادهای پیشرفتهتری همچون کرهجنوبی و تایوان که تامینکنندگان قطعات برای تولیدکنندگان چینی هستند، شاهد افت تقاضا برای صادرات خود خواهند بود.
۰۷:۰۳:۱۴ گروه صنعت و معدن: متولیان حوزه نیرو از بدهی بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومانی دولت به نیروگاههای خصوصی و شرکتهای مشاور پیمانکار خبر دادند و روشهای جدید برای تسویه این بدهیها را اعلام کردند. تعیین تکلیف بدهیهای دولت در این بخش در حالی است که در قانون بودجه سال ۹۴ و قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی به بحث طلب پیمانکاران از وزارت نیرو توجه ویژه شده است.
در این میان، به گفته وزیر نیرو، در بخش برق ۵/ ۱۵ هزار میلیارد تومان و در بخش آب ۵ هزار میلیارد تومان وزارت نیرو بدهی دارد که با سه روش انتشار اوراق مشارکت، اسناد خزانه اسلامی و صکوک اجاره این بدهیها پرداخت میشود. حمید چیتچیان همچنین در نشست خبری در جمع خبرنگاران که به مناسبت هفته دولت برگزار شد، گزارشی از عملکرد دو ساله این وزارتخانه ارائه کرد. وزیر نیرو همچنین از پیشنهاد وزارتخانه به شورای اقتصاد در مورد اصلاح قیمت آب و برق نیز خبر داد.
وی در مورد تغییر اعتبارات عمرانی وزارت نیرو گفت: اعتبارات وزارت نیرو در طرحهای عمرانی در بخش آب نسبت به سالهای گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته و سعی کردیم، اعتبارات را بیشتر از سمت سدسازی به سمت طرحهای تعادلبخشی سوق دهیم که اعتبار طرحهای تعادل بخشی ۱۷ برابر شده است. وزیر نیرو همچنین در مورد بدهیهای وزارت نیرو در حوزه آب و برق، گفت: در ابتدای دولت یازدهم ۲۰ هزار میلیارد تومان بدهی از دولت قبل به نیروگاههای خصوصی شرکتهای پیمانکار و مشاور داشتیم که این رقم اکنون به حدود ۵/ ۱۵ هزار میلیارد تومان در بخش برق رسیده است و در بخش آب هم حدود ۵ هزار میلیارد تومان بدهی داریم که امیدواریم با بهبود شرایط و با اتکا به مکانیزمهایی که در قانون رفع موانع تولید داشتیم، بتوانیم در زمان معقولی بدهیهای طرف مقابل را پرداخت کنیم. وی همچنین اظهار امیدواری کرد که با هوشمند کردن شبکه برق کشور، تغییر آرایش شبکه و برچیده شدن شبکه ضعیف، بتوان گامهای مهمی را برای کاهش اتلاف برق در شبکه برداشت. چیتچیان افزود: اصلاح سیستمهای مترینگ و تعویض کنترل مصرفکنندگان نیز در کاهش اتلاف اثرگذار است که آن را در دستور کار داریم.
وزیر نیرو با تشریح جزئیات برنامههای دولت به منظور اصلاح قیمت آب و برق نیز اعلام کرد: سناریوهای اصلاح قیمت آب و برق به شورای اقتصاد رفته است که در صورت تصویب، اجرایی خواهد شد. چیتچیان گفت: تداوم توسعه پایدار صنایع آب و برق کشور در گرو کاهش هزینهها و افزایش درآمدها است. وزیر نیرو با تاکید بر اینکه براساس این سیاست کلان، باید قیمت حاملهای انرژی بهویژه آب و برق افزایش یابد و اصلاح شود، تصریح کرد: براساس قانون هدفمندسازی یارانهها، باید تکلیف قیمت آب و برق تا پایان برنامه پنجم روشن و قیمتها واقعی شود.وی با تاکید بر اینکه اصلاح قیمت آب و برق دارای پشتوانه، منطق قانونی و اقتصادی است، بیان کرد: بر این اساس، باید قیمتها سال به سال افزایش یابد و در طول فعالیت دولت تدبیر و امید تاکنون قیمت برق در دو مرحله و قیمت آب در یک مرحله اصلاح شده است.
پیشنهاد قیمتی به شورای اقتصاد
این مقام مسوول با یادآوری اینکه سیاست دولت اصلاح تدریجی قیمت آب و برق است، تاکید کرد: هدف از افزایش تدریجی قیمتها، بالا نرفتن هزینه سبد خانوارها است.
چیتچیان با بیان اینکه هماکنون پیشنهاد افزایش قیمت آب و برق از سوی وزارت نیرو به شورای اقتصاد ارسال شده است، گفت: پیشبینی شده است در اولین جلسه شورای اقتصاد پیشنهاد افزایش قیمت آب و برق بررسی و تصویب شود که در این صورت قابلیت اجرایی پیدا میکند.
وزیر نیرو همچنین درباره احتمال افزایش عوارض فروش برق به مشترکان در قبوض هم توضیح داد: فعلا طرح افزایش عوارض فروش برق از ۳۰ به ۵۰ ریال به ازای هر کیلووات منتفی است و این افزایش دستکم تا پایان سال جاری اجرایی نمیشود. این مقام مسوول با اعلام اینکه وزارت نیرو قصد دارد در قالب لایحه بودجه سال ۹۵، پیشنهاد افزایش عوارض مصرف برق به ۵۰ ریال را ارائه کند، اظهار کرد: این افزایش در صورت تصویب دولت و مجلس قابل اجرا خواهد بود. چیتچیان در ادامه با اشاره به نگاه ویژه دولت به بخش آب افزود: دولت یازدهم از آغاز فعالیت خود نگاه ویژهای به آب داشته است، به طوری که طی دو سال گذشته ۱۲ بار شورای عالی آب را تشکیل داده و تصمیمات کلیدی، راهبردی و مهمی را اتخاذ کرده که توسط دستگاههای مختلف در حال اجرا است.
تعیین آب مجاز قابل برداشت
وی با اشاره به اقدامات انجام شده وزارت نیرو در بخش آب طی دو سال گذشته گفت: وزارت نیرو نیز میزان آب قابل برداشت از منابع آب زیرزمینی و سطحی را دشت به دشت، استان به استان و در هر استان به تفکیک حوضه مختلف آبریز و مصارف آن تعیین کرده است. وی با بیان اینکه با ادامه روند کنونی طی ۴ تا ۵ سال آینده میزان بیلان منفی منابع آب زیرزمینی به صفر میرسد، گفت: همچنین در نظر داریم که حدود ۵۵ درصد از منابع آب سطحی را استفاده کرده و بقیه آن به منظور حفظ محیط زیست در دریاچهها و تالابها رها شود. وزیر نیرو از بهرهبرداری از ۹ سد در ۸ استان به حجم ۴۳۶ میلیون مترمکعب در هفته دولت خبر داد و گفت: علاوه بر آن ۴ سد در سه استان به حجم ۴/ ۶۱ میلیون مترمکعب آبگیری شده است. وی افزود: طی دو سال گذشته ۶۵ شبکه آبیاری و زهکشی در ۱۹ استان به ظرفیت ۷۶ هزار و ۱۵۰ هکتار به بهرهبرداری رسیده است. چیتچیان در ادامه از افتتاح و بهرهبرداری از ۱۳ طرح آبرسانی به ۳۶ شهر کشور با حجم ۲۸۸٫۶ میلیون مترمکعب طی دو سال گذشته خبر داد و گفت: ۱۲ تصفیهخانه آب و ۲۰ تصفیهخانه فاضلاب در کشور به بهرهبرداری رسیده است. وی در خصوص آبرسانی روستایی طی فعالیت دولت یازدهم نیز گفت: ۱۷۴۳ روستا نیز در همین مدت از آب مطمئن برخوردار شدند. وی با اشاره به افزایش یک میلیون و ۳۵۰ هزار مشترک آب شهری در طول فعالیت دو ساله دولت یازدهم گفت: همچنین ۴۰۰ هزار مشترک آب روستایی و یک میلیون و ۶۰ هزار مشترک جدید فاضلاب شهری به جمع مشترکان اضافه شدهاند.
میزان آب بدون درآمد
وزیر نیرو همچنین میزان آب بدون درآمد را ۷/ ۲۴ درصد عنوان کرد و گفت: طی دو سال گذشته میزان آب بدون درآمد با ۳/ ۱ درصد کاهش، از ۲۶ درصد به ۷/ ۲۴ درصد رسیده است. وی یادآور شد: در طول فعالیت دولت یازدهم ستاد احیای دریاچه ارومیه تشکیل و ۲۷ اقدام اساسی برنامهریزی شده است. وزیر نیرو در خصوص عملکرد بخش برق وزارت نیرو طی دو سال گذشته نیز گفت: در این مدت ۲۹ واحد نیروگاهی به ظرفیت ۴۰۹۱ مگاوات، ۱۱ پست ۴۰۰ کیلوولت، ۱۴ پست ۲۳۰ کیلوولت، ۲۶ پست ۱۳۲ کیلوولت و ۶۸ پست ۶۳ کیلوولت در استانهای کشور به بهرهبرداری رسیدهاند. وی تصریح کرد: همچنین ۲ میلیون و ۶۲۵ هزار مشترک جدید برق به جمع مشترکان اضافه شدهاند. وی در خصوص عملکرد صنعت برق برای کاهش تلفات بخش توزیع گفت: میزان تلفات برق با ۵۷/ ۲ درصد کاهش از ۱۵درصد به ۳/ ۱۲ درصد کاهش یافته است. وی یادآور شد: طی فعالیت دولت دهم ۱۰ نیروگاه تجدیدپذیر به ظرفیت ۷۸ مگاوات به بهرهبرداری رسیده است. وی از به کارگیری ۱۷ فناوری جدید در صنعت آب و برق طی دو سال گذشته خبر داد و گفت: بیش از ۹۰ درصد صدور خدمات فنی و مهندسی کشور متعلق به حوزه آب و برق است. وی یادآور شد: در سال ۹۳ حدود ۲ میلیارد و ۴۸۱٫۳ میلیون دلار خدمات فنی و مهندسی، ۸۷ میلیون دلار انواع تجهیزات و حدود یک میلیارد دلار برق به کشورهای مختلف صادر شده است.
دلایل خاموشیهای پراکنده برق
وزیر نیرو همچنین در مورد خاموشیهای پراکنده برق نیز توضیح داد: متاسفانه بهرغم افزایش ۳/ ۶ درصدی ظرفیت تولید برق نسبت به تابستان گذشته، در تابستان ۹۴ در ۳ استان تهران، مازندران و خوزستان خاموشیهای متعدد و پراکنده داشتیم که به علت محدودیت تاسیسات و خطوط توزیع برق بود. وی افزود: به دلیل اینکه سرمایهگذاریها در بحث افزایش تولید برق در طی سالهای گذشته کم بوده، نتوانستیم آن طور که باید افزایش تولید برای سال جاری داشته باشیم. وزیر نیرو در مورد نتیجه پیشنهاد وزارتخانه در مورد جریمه مشترکان پرمصرف آب نیز گفت: ما پیشنهادمان را در خصوص جریمه و قطع آب مشترکان پرمصرف به هیات دولت ارائه کرده و امیدوار بودیم که برای تابستان امسال تصویب و اجرا شود؛ اما نشد. چیتچیان در مورد دلیل آن نیز این طور پاسخ داد: دلیل آن را از سخنگوی دولت بپرسید. وزیر نیرو با اشاره به اینکه «نیم بیشتری از فصل گرما را پشت سر گذاشتهایم» گفت: پیشبینی من این است که این مصوبه در آیندهای نزدیک به تصویب خواهد رسید.
آغاز به کار گشتهای بازرسی آبی
وزیر نیرو در ادامه در خصوص ایجاد و تشکیل پلیس آب در کشور توضیح داد: در شرایط فعلی برنامهای به منظور راه انداختن پلیس آب نداریم؛ اما یکسری گشتهای بازرسی در مصرف آب در کلانشهرهای کشور فعالیتهای خود را آغاز کردند. این مقام مسوول با یادآوری اینکه ایجاد پلیس آب نیاز به تشکیلات منسجمتری دارد، بیان کرد: در آینده نزدیک ساختار جدیدی تحت عنوان «پلیس آب» به منظور مدیریت مصرف آب در کشور فعالیتهای خود را آغاز خواهد کرد.
۱۱ طرح ویژه برای نجات ذخایر آب
خبرگزاری مهر: قائم مقام وزیر نیرو با تشریح جزئیات طرح نجات ذخایر آبی زیرزمینی کشور، گفت: در قالب ۱۱ طرح ویژه موضوع معالجه و نجات بخشی منابع زیرزمینی آبی انجام میشود. ستار محمودی درباره آخرین اقدامات صورت گرفته به منظور نجات ذخایر زیرزمینی آب کشور و طرح تعادل بخشی منابع آب گفت: ماهیت این طرح مهم است از این منظر که در چند دهه اخیر منابع آب زیرزمینی به دلیل شدت برداشت و بهرهبرداری با کاهش حجم و افت سطح آب مواجه شده است. به گفته محمودی، برای امسال نسبت به سال گذشته اعتبارات این طرح حدود ۸ برابر شده و این اقدام گام بزرگی در نجاتبخشی ذخایر آبی کشور تلقی میشود، البته به شرطی که این منابع محقق شود و تخصیص یابد، چون در این بخش موضوع درآمد نیست و بحث هزینه دنبال میشود تا منجر به معالجه دشتها شود. قائم مقام وزیر نیرو تاکید کرد: همچنین اهتمام مدیران و پشتیبانی مالی از طرح در این بخش بسیار حائز اهمیت است. طرح شامل بخشهای جزئی کوچکی است که در هر یک از دشتهای کشور به اجرا گذاشته میشود.
۰۷:۰۱:۲۸ گروه مسکن- نورا حسینی: آرام آرام میتوان آثار توافق هستهای را بر سرمایهگذاری خارجی در بخشهای مختلف اقتصاد مشاهده کرد. پای شرکتهای خارجی ظاهرا به بخش ساختوساز و سرمایهگذاریهای ساختمانی زودتر از سایر بخشها باز شده است.
این روزها درمیان فایلهای پیشفروش به مواردی برمیخوریم که سازندگان و سرمایهگذاران آن از کشورهای اروپایی هستند. به طور مثال برج ویلای ۲۰ طبقهای در یکی از سواحل شمال کشور در حال ساخت است که یک برجساز آلمانی سرمایهگذاری و طراحی و ساخت آن را بر عهده دارد.
ساحل اختصاصی ۵ هکتاری، پارک آبی اختصاصی، سالن سینما، فضای ورزشی، پارک اختصاصی و کافی شاپ بخشی از ویژگیهای این برج ۲۰ طبقه لوکس است.
مساحت آپارتمانهای این برج ۱۳۴ واحدی از ۱۳۰ متر مربع شروع میشود تا واحدهای ۳۰۰ و ۵۰۰ متر مربع. حتی در میان آپارتمانهای این برج واحد ۱۱۰۰ مترمربعی هم وجود دارد.
لابی این برج بیش ازهزارمتراست و قیمت هرمترمربع آن از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شروع میشود و در طبقات بالاتر تا ۲۵ میلیون تومان میرسد. اما قیمتهای تعیین شده برای این برج قطعی نیست و احتمال افزایش آن هم وجود دارد. به گفته یکی از مسوولان فروش این برج ،به جزطراحی، ساخت آن هم به عهده این برجساز آلمانی است. او معتقد است پس از تفاهم هستهای به زودی سازندگان اروپایی بیشتری دربازار ساختوسازهای توریستی شمال کشور حاضر میشوند. به گفته وی بازار ساختوساز شمال کشور ظرفیت خوبی برای حضور سازندگان خارجی دارد.
۰۷:۰۱:۱۲ محمدحسن پیوندی با اشاره به تمایل شرکتهای کره ای برای حضور دوباره در صنعت پتروشیمی ایران اظهار کرد: توان سازندگان و پیمانکاران ایرانی نسبت به یک دهه گذشته کاملا افزایش یافته و به شرکتهای کره ای پیشنهاد دادیم برای ساخت تجهیزات از مشارکت سازندگان ایرانی استفاده کنند.
- معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در گفتگو با خبرنگار شانا با اشاره به دیدار بیژن زنگنه، وزیر نفت با وزیر زیرساخت و حمل ونقل کرهجنوبی و هیئت همراه گفت: امروز کره جنوبی همچون سایر کشورهای آسیایی و اروپایی با حضور در ایران آمادگی خود را برای حضوری دوباره در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ایران اعلام کردند.
پیوندی با اشاره به علاقه مندی شرکتهای کره ای برای حضور در صنعت پتروشیمی ایران، گفت: پیش از تشدید تحریمهای بین المللی این شرکتها در بخشهای مهندسی و تامین تجهیزات و کالا در این صنعت فعالیت قابل قبولی داشته اند.
پیوندی گفت: در مذاکرات با شرکتها و سرمایه گذاران کره ای به آنها پیشنهاد شد، با همکاری و استفاده از توانمندی شرکتهای ایرانی می توانند تجهیزات مورد نیاز صنعت پتروشیمی ایران و کشورهای منطقه خاورمیانه را تامین کنند.
وی با اشاره به تمایل سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم شرکتها و سرمایه گذاران کره جنوبی در صنعت پتروشیمی ایران، گفت: به طور حتم پتانسیلهای بلقوه سرمایه گذاری خارجی با لغو تحریمها بلفعل خواهند شد.
به گزارش شانا، صنعت پتروشیمی ایران که با اتکاء به خوراک فراوان مایع و گازی، نیروی کار تحصیلکرده و جوان، موقعیت جغرافیایی منحصر بفرد با دسترسی به آبهای آزاد و نزدیکی به بازارهای هدف، حمایتهای دولت و سرمایه گذاریهای کلان صورت گرفته، در حال حاضر نقشی فراملی و فرا منطقه ای داشته و علیرغم اعمال محدودیتهای گوناگون سیاسی و تجاری، موقعیت ممتاز خود را در بازارهای بین المللی حفظ کرده است.
۰۶:۵۹:۰۳ معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از ابراز تمایل دوباره شرکت ساسول آفریقای جنوبی برای حضور در صنعت پتروشیمی کشورمان خبر داد.
- عباس شعری مقدم در گفتگو با خبرنگار شانا، از ابراز تمایل دوباره مسئولان شرکت ساسول آفریقای جنوبی برای حضور در صنعت پتروشیمی ایران خبر داد و گفت: با کاهش جهانی قیمت نفت، پروژه های تبدیل گاز به فرآورده های نفتی این شرکت در آمریکای شمالی دیگر توجیه اقتصادی نداشته، از این رو این شرکت با توجه به تجربه موفقی که در ایران داشته به دنبال سرمایه گذاری با سود بالاتر در طرحهای پتروشیمی ایران است.
وی گفت: اولویت شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برای جذب سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی فاینانسهای خارجی است، زیرا منابع صندوق توسعه ملی پول نفت کشور است که باید صرف توسعه شود.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی گفت: بانکهای خارجی با وجود اطلاع از شرایط فعلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنان تمایل زیادی برای همکاری دارند، زیرا اما در سالهای گذشته و با وجود تحریم اقساط فاینانسهایی خارجی را مرتب پرداخت کرده ایم و همین موضوع باعث خوشنامی و اعتبار شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سطح جهانی است.
به گزارش شانا، طرح الفین نهم (پتروشیمی آریاساسول) بزرگترین واحد الفین گازی به شمار می رود که در زمینی به مساحت بیش از ٧٨ هکتار در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس واقع شده است.
در راستای سیاستگذاریهای اقتصادی برنامه سوم توسعه و با توجه به اعلام آمادگی شرکت ساسول آفریقای جنوبی در مشارکت و سرمایه گذاری پروژه الفین نهم، شرکت پلیمر آریا ساسول با مشارکت مساوی ۵٠ درصدی شرکت آفریقایی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاسیس شد.
مجتمع پتروشیمی آریاساسول با هدف تولید سالانه یک میلیون تن اتیلن، ٣٠٠ هزار تن پلی اتیلن سبک و ٣٠٠ هزار تن پلی اتیلین متوسط و سنگین احداث شده است.
سالانه یک میلیون و ٢۶٧ هزار تن اتان مورد نیاز این طرح از مجتمع پتروشیمی پارس در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس تامین می شود. برای ساخت پلیمر آریاساسول یک میلیارد و ٣۵٠ میلیون یورو توسط ایران و آفریقای جنوبی بصورت مساوی سرمایه گذاری شده است.
۰۶:۵۷:۲۳ ریک نولاند، نماینده دموکرات کنگره به طور رسمی حمایت خود را از توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ اعلام کرد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از استار ترایبیون، «ریک نولاند،» هشتمین نماینده دموکرات کنگره، به طور رسمی حمایت خود را از توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ اعلام کرد. وی تأکید کرد این تصمیم را پس از ساعتها مطالعه دقیق اسناد مربوطه اتخاذ کرده است.
نولاند با اشاره به اینکه با افراد بیشماری درباره توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ صحبت کرده است، درباره عواقب احتمالی رد این توافق هشدار داد و افزود:«من متقاعد شدهام توافق بهتری وجود ندارد.»
۰۶:۵۷:۱۱ به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اینترنتی رادیو دولتی آمریکا، فیورینا در گفت وگو با شبکه خبری ان بی سی گفت: «حتی اگر کنگره به توافق اتمی ایران رأی منفی دهد – صمیمانه امیدوارم که این اتفاق رخ ندهد – سایر کشورهای جهان وارد عمل شده و شبکه نقل و انتقال پول به جریان افتاده است؛ چین و روسیه از مدت ها قبل خواستار بازشدن اقتصاد ایران شده اند.»
این پایگاه خبری در ادامه نوشت: توافق اتمی جامع میان ایران و کشورهای موسوم به ۱+۵ در ازای رفع تحریم های بین المللی علیه ایران، خواستار محدود کردن برنامه های اتمی و بازرسی های محدود از تاسیسات ایران می شود. بازرسان بین المللی باید برای دسترسی به تاسیسات ایران تقاضای بازدید کنند و ایران حداکثر در ۲۴ روز باید به این تقاضا پاسخ دهد.
این منبع خبری یادآورشد: اکنون کنگره آمریکا سرگرم بررسی توافق اتمی ایران است و هفته دوم سپتامبر(شهریورماه) رأی نهایی خود درباره آن را صادر می کند.
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا به رأی ۳۴ سناتور نیاز دارد تا توافق اتمی ایران در کنگره تائید شود. تاکنون ۲۶ سناتور وعده داده اند که در کنگره به آن رأی مثبت دهند.
۰۶:۵۶:۵۵ «نورمن لامونت» عضو مجلیس اعیان و رئیس اتاق بازرگانی انگلیس و ایران در حاشیه مراسم بازگشایی سفارت کشورمان در انگلیس در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا درباره این رخداد گفت: امروز، روز بزرگی است؛ سفارتها چهار سال است که تعطیل بوده و زندگی را برای مردمی که می خواستند میان دو کشور تردد کنند سخت کرده بود.
وی افزود: این مهم است که سفارت داشته باشیم و من از اینکه سفارتها بازگشایی می شوند، خرسندم.
لامونت گفت: این اقدام یک گام مهم به سوی عادی سازی روابط بین دو کشور است. سایر کشورهای اروپایی در تهران سفارت دارند؛ البته یک اتفاق سبب شد ما سفارتمان را ببندیم اما من خوشحالم که دوباره آن را بازگشایی می کنیم.
این سیاستمدارانگلیسی ادامه داد: ایران و انگلستان مواضع مشترکی دارند که فقط در حوزه اقتصادی خلاصه نمی شود، بلکه در حوزه سیاسی بویژه در مورد مسایل مرتبط با خاورمیانه مشترکاتی دارند و من امیدوارم که این (بازگشایی سفارت) منجر به تقویت همکاری ها میان دو کشور و بهبود روابط شود.
لامونت در پاسخ به این پرسش که تصور وی از آینده مناسبات انگلیس و ایران چگونه است؟ نیز گفت: این تنها یک گام در راستای بهبود شرایط است. چهار سال است که سفارت ها بسته بوده و این مساله زندگی را برای ایرانیان و انگلیسی هایی که قصدد تردد دارد و یا بازرگانانی که می خواهند تجارت کنند دشوار ساخته بود.
وی خاطرنشان کرد که بازگشایی سفارت های دو کشور منجر به تقویت مناسبات تجاری میان تهران و لندن خواهد شد.
نماینده مجلس اعیان همچنین در پاسخ به این پرسش که توافق هسته ای وین تا چه میزان بر بازگشایی سفارت انگلیس در تهران نقش داشته است، گفت: می توان ادعا کرد که حتی اگر توافق انجام نمی شد انگلستان باز هم خواهان (بازگشایی) سفارتش در تهران بود و این یک امر طبیعی است.
لامونت ادامه داد: البته فکر می کنم توافق هسته ای که من به شدت آن را تصدیق کرده و از آن استقبال می کنم در تسهیل این رخداد نقش به سزایی داشته است. از سوی دیگر، با روی کار آمدن روحانی به عنوان رئیس جمهوری ایران، همه چیز عوض شده زیرا وی با رئیس جمهوری سابق ایران تفاوت دارد.
رئیس اتاق بازرگانی انگلیس و ایران در پاسخ به این پرسش که آیا بازگشایی سفارتها سبب تقویت مناسبات اقتصادی می شود، گفت: تصور می کنم که توافق هسته ای از سوی کنگره آمریکا تصویب خواهد شد و تحریمها نیز در مدت ۶ تا ۹ ماه برداشته خواهد شد. اگر چنین اتفاقی بیفتد سطح سرمایه گذاری ها و تجارت میان دو کشور افزایش می یابد که این مساله نه تنها به نفع انگلستان بلکه به سود ایران و منجر به بهبود روابط خواهد شد.
وی با بیان اینکه مشتاق تقویت مناسبات تجاری میان ایران و انگلیس است، افزود: این مساله سبب بهبود گسترده تر روابط خواهد شد.
این سیاستمدار انگلیسی همچنین درباره اینکه پاسخ وی به آن دسته از افرادی که بازگشایی سفارت انگلیس در تهران را ‘واکنش سریع’ از سوی دولت کامرون در راستای بهبود روابط با ایران می دانند، چیست؟، گفت: ما تنها سفارت هایمان را باز کردیم و اکنون در ردیف کشورهای اروپایی قرار داریم که در ایران سفارتخانه دارند.
وی با ابراز امیدواری از بهبود مناسبات سیاسی و اقتصادی به دنبال بازگشایی سفارتخانه ها، افزود: انگلیس و ایران درخصوص داعش موضع مشترکی دارند؛ ایران در این زمینه (مبارزه با داعش) بسیار فعال بوده است. بازگشایی سفارت می تواند سبب تقویت این همکاری شود. البته گام ها قدم به قدم و همراه با مصادیق صورت خواهد گرفت.
مراسم بازگشایی و فعالیت کامل سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن دیروز(یکشنبه) با حضور «مهدی دانش یزدی» معاون وزیر امور خارجه ایران و مقامات وزارت خارجه انگلیس انجام شد.
بازگشایی سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن همزمان با بازگشایی سفارت انگلیس در تهران با حضور «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه این کشور صورت گرفت.
۰۶:۵۳:۵۰ به گزارش ایرنا، «محمدباقر نوبخت» یکشنبه شب به مناسبت هفته دولت در یک برنامه تلویزیونی درباره دستاوردهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی در دو سال فعالیت دولت یازدهم گفت: برای هر نوع اصلاح و بهبود امور نیاز به برنامه داریم و برنامه های ما نیز عمدتا برنامه های میان مدت پنج ساله است؛ ما برای اجرای برنامه ها، آنها را در مقاطع زمانی یک ساله در چارچوب لوایح بودجه تنظیم کرده و کارهایمان را پیش می بریم.
وی افزود: از اول شهریور سال ۱۳۹۲ که دولت تدبیر و امید کار خود را آغاز کرد، ما در سازمان مدیریت و برنامه ریزی با دو ابزار «برنامه و بودجه» و همچنین اختیاری که داریم به عنوان مدیریت تخصیص منابع، اقدامات خود را شروع کردیم.
وی با یادآوری روند طی شده برای بودجه سال ۹۲ گفت: به دلیل آنکه بودجه در تیرماه (۹۲) در مجلس تصویب شده بود، با آغاز کار دولت در شهریور، بودجه در مردادماه آن سال اجرایی شد.
سخنگوی دولت تدبیر و امید گفت: بودجه سال ۹۲ بیش از ۲۱۰ هزار میلیارد تومان بود در حالی که براساس پیش بینی ها در بهترین شرایط ۱۵۰ هزار میلیارد تومان از آن بتواند تحقق یابد. به همین دلیل برای تنظیم برنامه، بلافاصله بودجه را اصلاح کردیم. در ۱۸ شهریور آن سال از مجلس خواستیم تا بودجه ارائه شده را اصلاح کند.
نوبخت افزود: با توجه به اینکه طرح عمرانی نیمه کاره فراوانی در زمان آغاز به کار دولت یازدهم روی دست دولت باقیمانده بود تلاش کردیم به گونه ای از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان بودجه استفاده کنیم که بتوانیم به طرح های عمرانی خود بپردازیم.
وی در ادامه به روند تهیه بودجه سال ۹۳ و اختصاص ۳۲ هزار میلیارد تومان برای طرح های عمرانی اشاره کرد و گفت: با این اقدام، سیاست خود برای ثبات اقتصادی را دنبال کردیم تا نرخ تورم بالای ۴۰ درصد را کاهش دهیم؛ ضمن آنکه اقتصاد کشور با رشد منفی ۶٫۸ درصدی مواجه و برنامه مثبت کردن این رشد منفی بود.
وی خاطرنشان کرد: با اقدامات انجام شده در دولت و سمت و سوی بودجه به فعالیت های عمرانی و خروج از رکود، رشد منفی ۶٫۸ درصدی سال گذشته به سه درصد مثبت تبدیل شد.
نوبخت با بیان اینکه نرخ تورم در مردادماه امسال به ۱۳٫۸ درصد کاهش پیدا کرده است، افزود: نرخ تورم نقطه به نقطه مردادماه نیز نسبت به سال گذشته به ۱۱٫۵ درصد رسیده و همه تلاش ما رسیدن به تورم یک رقمی است.
معاون رئیس جمهوری ادامه داد: درصدد تهیه بخش نخست برنامه میان مدت دولت هستیم که امسال سال پایانی (برنامه پنجم توسعه) است؛ درصدد هستیم بخش نخست آن را پایان شهریورماه امسال به مجلس ارائه دهیم؛ همچنین سعی می کنیم برنامه ششم را نیز به موقع به مجلس ارائه دهیم.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اخبار منتشر شده درباره شرایط سخت دولت در سال جاری و کسری بودجه شدید دولت نیز گفت: با وجود دستیابی به یک توافق افتخارآمیز برای انرژی هسته ای و دست یافتن به آن توافق که منجر به لغو تحریم ها خواهد شد، هنوز در شرایط تحریم هستیم و همچنان با موانع سال گذشته مواجه ایم.
وی افزود: امیدمان این است که در ماه های آینده با اجرایی شدن برجام، تحریم را پشت سر بگذاریم؛ پس واقعیت این است که ما همچنان در تحریم هستیم و قیمت نفت به کمترین مقدار در سال های گذشته رسیده و درآمدهای نفتی ما نیز به شدت کاهش یافته است؛ ضمن آنکه همین مقدار کم درآمدها را نیز به دلیل تحریم نمی توانیم به داخل کشور بیاوریم.
نوبخت خاطرنشان کرد: با این وضعیت، جامعه انتظار دارد شرایط بعد از تحریم را احساس و وضعیت اقتصادی بهبود پیدا کند؛ هرچند این حق مردم و وظیفه دولت است که در سایه سیاست های سنجیده ای که انتخاب می کند، این کار را انجام دهد.
وی گفت: برخلاف پیش بینی ها از منابع درآمدی کشور، اکنون میزان دریافتی ما کمتر است؛ در حالی که خواسته ها و انتظاراتی که جامعه از ما دارد کاهش نیافته است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با بیان اینکه هنوز نسبت به مبلغ پیش بینی شده در قانون بودجه برای دریافت مالیات نرسیده ایم، افزود: با این حال نسبت به سال گذشته در چنین زمانی میزان درآمدهای مالیاتی ما افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه درآمدهای نفتی و مالیاتی ما نسبت به چیزی که پیش بینی شده کمتر است، ادامه داد: این عامل می تواند منجر به کسری بودجه شود و به همین دلیل برای تأمین کسری می توانیم از بانک مرکزی استقراض کنیم؛ البته ما این کار را به علت جلوگیری از بالا رفتن تورم بر خود حرام کرده ایم.
** ارزان کردن هزینه های بهداشتی و جلوگیری از رشد قیمتها
معاون رئیس جمهوری در ادامه افزود: توانستیم به جز ارزان کردن هزینه های بهداشت و درمان، جلوی شتاب و رشد قیمتها را نیز بگیریم؛ اگر در مرداد سال ۹۲ قیمتها ۴۰ درصد افزایش می یافت، اکنون قیمتها به صورت ۱۳ درصدی بالا می رود.
وی یکی از راهکارهای دولت برای جلوگیری از کسری بودجه را کاهش هزینه ها و رساندن آن به سطح درآمدهای واقعی بیان کرد و و گفت: براساس گزارش رسمی خزانه داری کشور که ۲۵ مردادماه منتشر شد، میزان دریافتی هایمان نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۲۵ مرداد سال ۹۳)، ۱۰۱ درصد است؛ این میزان نشان می دهد یک درصد درآمدها نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
نوبخت یادآورشد: سازمان مدیریت و برنامه ریزی در ابتدای امسال، بخشنامه ۱۰ ماده ای را برای صرفه جویی در هزینه ها به همه دستگاه ها ابلاغ کرد.
وی افزود: با این کار توانستیم هزینه های جاری را تا حدودی کاهش و هزینه های عمرانی خود را که اصطلاحا به آن اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای می گویند را افزایش دهیم.
به گفته وی، براساس گزارش خزانه داری، مجموع رقم پرداختی ها در طرح های عمرانی نسبت به سال گذشته ۲۲۹ درصد است.
وی در این رابطه یادآورشد: تاکنون حدود پنج هزار و ۵۵۲ میلیارد تومان به صورت نقدی به پیمانکاران پرداخت کرده ایم که ۲٫۲ برابر سال گذشته است.
«همچنین سه هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان به طرح های ملی و یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان نیز به طرح های استانی پرداخت کرده ایم. که نشان می دهد طرح های استانی نسبت به سال گذشته رشد ۱۶۹ درصدی و طرح های عمرانی افزایش ۲۶۸ درصدی داشته است.»
نوبخت خاطرنشان کرد: همه تلاش ما این است که سیاست خروج از رکود را ادامه و هزینه های جاری را کاهش دهیم؛ در واقع با این اقدامات رشد اقتصادی داشتیم.
۰۶:۵۱:۱۷ یک روزنامه آمریکایی نوشت: اگر سنا توافق هستهای برجام را رد کند؛ علاوه بر تحقیر و منزوی شدن آمریکا در جامعه بینالمللی، باعث رفع محدودیتهای برنامه هستهای ایران و افزایش خطر آغاز جنگ دیگری در خاورمیانه خواهد شد.
به گزارش ایسنا، روزنامهی لسآنجلس تایمز در گزارشی در مورد پیامد رد توافق هستهای ایران در کنگره نوشت: تقریباً همه کشورها از توافق حمایت کردهاند، همچنین همه مقامات کنونی و پیشین امنیتی آمریکا نیز با آن موافقند، توافق برجام حمایت کارشناسان سیاسی و اندیشمندان هستهای آمریکا را نیز با خود به همراه دارد.
اما هنوز هم، تنها حدود یک ماه مانده به رایگیری کنگره در مورد رد یا تصویب توافق، لابیهای گستردهای علیه توافق در کنگره انجام میشود. تاکنون علاوه بر آنکه هیچ جمهوریخواهی از توافق حمایت نکرده است، دو سناتور ارشد دموکرات نیز با آن اعلام مخالفت کردهاند. در صورتی که دموکراتهای سنا بخواهند مسیر چاکشامر؛ و رابرت مندز را ادامه دهند؛ توافق رد میشود.
در صورت رد توافق؛ متحدان ما، دیگر با آمریکا همراه نخواهد شد توافق هستهای برجام تنها میان ایران و آمریکا نیست، بلکه توافقی است که پس از دو سال گفتوگو میان ایران و قدرتهای جهانی حاصل شده است، همه اعضا با همه مفاد برجام موافقت کردهاند و در صورتی که تنها یک کشور موافقت نمیکرد؛ توافقی نیز حاصل نمیشد.
مخالفان مکرراً تاکید میکنند که باید به یک توافق بهتر با محدودیتهای جدیتر و گسترده دست یابیم که این موضوع غیرمنطقی است؛ متحدان اروپایی ما تاکید کردهاند که به جز این توافق راه حل دیگری، یا توافق بهتری وجود ندارد.
اگر کنگره توافق را رد کند، جامعه بینالمللی باور خواهد کرد آمریکا نمیتواند به توافقات بینالمللی خود پایبند بماند و نقش و رهبری آمریکا بسیار سریع از بین خواهد رفت.
این گزارش در ادامه میافزاید: همچنین در صورت رد توافق در کنگره، رژیم تحریمها نیز از بین میرود، آمریکا همه کشورها را قانع کرد که روابط اقتصادی خود با ایران را محدود کنند تا بتوانند از طریق گفتوگوهای دیپلماتیک و صلحآمیز موضوع تهدید برنامه هستهای را رفع کنند، حتی متحدان اروپایی نزدیک ما روابط تجاری، نفتی، و سرمایه گذاری اقتصادی در ایران را آغاز خواهند کرد حتی در صورتی که کنگره توافق را رد کند.
رد توافق همچنین باعث خواهد شد که برنامه هستهای ایران با سرعت پیشرفت کند و هیچ محدودیتی نداشته باشد، در ۱۰ سال گذشته همانطور که احتمال حمله نظامی و میزان تحریمها علیه ایران افزایش یافت؛ تعداد سانتریفیوژهای ایران نیز افزایش یافت.
با رد توافق، ایران دهها هزار سانتریفیوژ در اختیار خواهد داشت که قادر به ساخت تولید تن اورانیوم خواهند بود.
باید توجه داشت که در صورت حمله نظامی علیه ایران، علاوه بر تخریب سایتهای هستهای ایران، تلفات انسانی نیز وجود خواهد داشت و جبران آن از سوی ایران علیه آمریکا و اسراییل با به کارگیری نیروهای سپاه قدس حتمی خواهد بود و ایران تنگه هرمز را خواهد بست که از مهمترین مسیرهای تجارت و صادرات نفت به جهان است. جنگ، برنامه هستهای ایران را متوقف نخواهد کرد بلکه آن را تسریع میکند.
به گزارش ایسنا، ایران همواره با تاکید بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود اتهامات آمریکا و غرب مبنی بر تلاش برای ساخت سلاح هستهای را رد کرده است.
۰۶:۴۹:۴۵ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «هری رید» رهبر اقلیت دموکرات سنای آمریکا روز یکشنبه رسما اعلام کرد که از توافق هستهای با ایران حمایت میکند و وعده داد که تمام تلاشش را برای رأی آوردن این توافق در کنگره انجام دهد.
این سناتور دموکرات ایالت «نوادا» آمریکا در گفتوگوی تلفنی با روزنامه «واشنگتنپست» گفته است که این توافق «بهترین راه» برای محدود کردن برنامه هستهای ایران است.
واشنگتنپست اعلام حمایت رید از توافق را «تقویت روند حمایت» از توافق خوانده است. باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا که با تهدید جمهوریخواهان مبنی بر رد توافق هستهای در کنگره مواجه شده، به دو سوم آرا در یکی از مجلسین آمریکا نیاز دارد تا حق وتو خود را حفظ کرده و بتواند بر رأی منفی احتمالی کنگره، غلبه کند. سنای آمریکا ۱۰۰ عضو دارد و رید بیست و هفتمین سناتوری است که از توافق حمایت کرده است. اگر ۷ عضو دیگر سنا از توافق حمایت کنند، جمهوریخواهان دیگر امکان جلوگیری از اجرای آن را نخواهند داشت.
رید در مورد توافق گفته است: «من هرآنچه در توان داشته باشم، برای اطمینان از اجرایی شدن توافق، انجام میدهم.»
تمامی ۲۷ سناتور حامی توافق تاکنون دموکرات بودهاند و تاکنون تنها دو سناتور دموکرات، «رابرت منندز» و «چاک شومر» رسما اعلام کردهاند که به توافق رأی منفی میدهند.
رید در مصاحبه با واشنگتنپست همچنین گفته است که بر اساس شمار سناتورهایی که تاکنون از توافق اعلام حمایت کردهاند و همچنین گفتوگوهایی که با سناتورهای دموکرات مردد داشته، «محتاطانه خوشبین» است که تعداد حامیان توافق در سنا به حدی برسد که وتوی اوباما حفظ شود.
وی همچنین گفته که «هنوز امیدوار» است که دستکم ۴۱ سناتور، از توافق هستهای حمایت کنند، که در آن صورت دموکراتها قادر خواهند بود با استفاده از حربهای موسوم به «به تأخیراندازی» (filibuster)، بحث در مورد طرح «عدم حمایت از توافق» را آنقدر طولانی کنند که از ضربالاجل ۱۷ سپتامبر عبور کرده و دیگر نیازی به وتوی اوباما هم نباشد. بر اساس قوانین سنا، اگر طرحی مورد حمایت سه پنجم نمایندگان نباشد، یک سناتور میتواند تا هر زمان که خواست در مورد آن یا هر موضوع دیگری در صحن صحبت کند و مدام رأیگیری در مورد طرح را به تأخیر بیاندازد.
سنای آمریکا ۴۴ عضو دموکرات و ۲ عضو مستقل دارد و باقی نمایندگان آن جمهوریخواه هستند.
رید با بیان اینکه از چند هفته قبل حامی توافق بوده و در این مدت جزئیات توافق را از «دنیس مک دانف» رئیس ستاد کاخ سفید جویا شده، گفته است: «این بهترین راه و تنها راه است برای آنکه بتوانیم ایران را از دستیابی به سلاح هستهای بازداریم.»
۰۶:۴۹:۱۹ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس شاپور محمدی در جمع خبرنگاران با اشاره به هفت مکاتبه رسمی وزارت اقتصاد با بانک جهانی در راستای انعکاس اقدامات ایران برای بهبود فضای کسب و کار، اظهارداشت: در سال ۲۰۱۵ رتبه ایران از ۱۵۲ به ۱۳۰ بهبود یافت که ناشی از تلاشهای وزارت نیرو و گمرک، ادراه کل ثبت شرکتها بود.
وی افزود: برای سال ۲۰۱۶ مکاتبات ادامه یافت و مسائلی که به درستی منعکس نمیشد را به بانک جهانی انتقال دادیم،کارشناسان بانک جهانی در آخرین مذاکره برخی اصلاحات را پذیرفتهاند و امیدواریم رتبه کسب و کار ایران برای سال ۲۰۱۶ هم بهبود پیدا کند، البته میزان بهبود رتبه به تلاش سایر کشورها هم ارتباط دارد.
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد با بیان اینکه انتظار ما بهبود رتبه فضای کسب و کار ایران در سال ۲۰۱۶ است، گفت: کاهش زمان فرایند ثبت مالکیت، مجوز برق و آب، ساخت و ساز و حمایت از حقوق سهامداران خرید توسط بانک جهانی پذیرفته شده انشاالله بهبود زیرشاخصها در فضای کسب و کار را شاهد خواهیم بود.
وی تصریح کرد: برای سال آینده هم برخی اصلاحات در حوزه گمرک و مالیات را منعکس کردهایم اما بانک جهانی این موارد را منوط به پرسش از فعالان بخش خصوصی کرده است که امیدواریم در سالهای آینده هم این اصلاحات در بهبود فضای کسب و کار اثر خود را نشان دهد.
محمدی با اشاره به هدفگذاری برنامه ششم برای بهبود رتبه فضای کسب و کار ایران به زیر ۱۰۰ افزود: تلاش ما این است که زودتر از پایان برنامه این هدف محقق شود.
* مجوزهای زائد حذف میشوند
وی با بیان اینکه فرایند صدور مجوزها اصلاح میشود، گفت: ۲۱۵۰ مجوز را در سایت ایران مجوز شناسایی شده است و امیدواریم برخی مجوزهای زائد را با همکاری دستگاهها حذف کنیم.
محمدی افزود: خوشبختانه اقدامات خوبی توسط دستگاهها انجام شده و در آینده حذف برخی مجوزها را شاهد خواهیم بود. با زمان و هزینه کمتر و الکتروینکی کردن در یک فضای سهل و آسانتر اعطای مجوز انجام شود.
به گزارش فارس، در رتبهبندی بهبود فضای کسب و کار از سوی بانک جهانی در میان بیش از ۱۹۰ کشور دنیا در سال ۲۰۱۴ جایگاه ۱۵۲ را داشته که با انجام برخی اصلاحات این رتبه به ۱۳۰ ارتقاء یافته است.
۰۶:۴۸:۵۴ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس به نقل از مرکز آمار ایران، تورم مرداد ماه سال جاری با کاهش ۰٫۳ درصدی نسبت به تیرماه به ۱۳٫۸ درصد رسید.
براین اساس شاخص کل (برمبنای ۱۰۰=۱۳۹۰) در مرداد ماه سال ۱۳۹۴ عدد ۲۱۵٫۰ را نشان میدهد که نسبت به ماه قبل ۰٫۵ درصد افزایش داشته است. افزایش شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۱۱٫۵ درصد میباشد که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (۱۲٫۸) کاهش یافته است.
درصد تغییرات شاخص کل (نرخ تورم شهری) در دوازده ماه منتهی به مرداد ماه سال ۹۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۳٫۸ درصد است که نسبت به همین اطلاع در تیرماه ۱۳۹۴ (۱۴٫۱) کاهش یافته است.
شاخص گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» در این ماه به رقم ۲۵۲٫۲ رسید که نسبت به ماه قبل ۰٫۲ درصد افزایش داشته است. شاخص گروه اصلی «خوراکیها» در ماه مورد بررسی به عدد ۲۵۰٫۵ رسید که نسبت به ماه قبل ۰٫۲ درصد افزایش داشته است.
شاخص گروه اصلی «خوراکیها» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۰٫۷ درصد افزایش نشان میدهد و نرخ تورم دوازده ماه این گروه ۱۱٫۱ درصد است.
شاخص گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۰٫۳ درصد افزایش نشان میدهد و درصد تغییرات این گروه در دوازده ماه منتهی به مرداد ماه ۹۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۰٫۳ درصد افزایش نشان میدهد و درصد تغییرات این گروه در دوازده ماه منتهی به مرداد ماه ۹۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۰٫۸ درصد است که نسبت به همین اطلاع در تیرماه ۱۳۹۴ (۱۰٫۷) افزایش یافته است.
۳شاخص گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» در مردادماه ۹۴ به رقم ۲۰۲٫۲ رسید که ۰٫۶ درصد نسبت به ماه قبل افزایش نشان میدهد. میزان افزایش شاخص گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمت» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۲٫۰ درصد بوده است و نرخ تورم دوازده ماه منتهی به مرداد ماه سال ۱۳۹۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل این گروه ۱۵٫۱ درصد است که نسبت به تورم دوازده ماه منتهی به تیرماه ۱۳۹۴ (۱۵٫۶) کاهش یافته است.
۰۶:۴۸:۴۸ به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری فارس، حمید چیت چیان وزیر نیرو از افزایش عوارض دریافتی از مشترکان برق از ۳۰ ریال به ۵۰ ریال خبر داده و گفته است: این مسئله امسال در دستور کار ما نیست و پیشبینی میشود که در سال ۹۵، در دستور کار مجلس قرار بگیرد.
چیتچیان با اشاره به افزایش ۲۰ ریالی عوارض دریافتی از مشترکان برق، در پاسخ به سوال فارس در مورد برنامه وزارت نیرو برای توسعه صادرات برق و مذاکرات احتمالی با وزارت نفت در این حوزه برای تامین خوراک ارزانتر گفت: توسعه صادرات برق جزء محورهای مهمی است که مورد تاکید مقام معظم رهبری و سیاستهای اقتصاد مقاومتی بوده است که ما هم به جد آن را دنبال میکنیم و از آنجایی که گاز طبیعی یکی از مزیتهای اقتصاد کشور ما محسوب میشود میتوان آن را با تبدیل به انرژی برق و ایجاد ارزش افزوده بالاتر به کشورهای همجوار صادر کرد.
وی با رد این نظریه که برخی صادرات برق را به دلیل بالا بودن قیمت تمام شده چندان مقرون به صرفه نمیدانند گفت: اگر وزارت نفت همانطور که گاز طبیعی را با قیمت ارزانتر به عنوان خوراک در اختیار پتروشیمیها قرار میدهد، این مسئله برای تولید برق به نیروگاههای بخش خصوصی هم محقق شود و گاز در اختیار صادرکنندگان برق قرار گیرد مطمئناً با افزایش صادرات برق مواجه خواهیم شد و در روزهای آینده دولت در این زمینه تصمیمگیری خواهد کرد.
به گزارش فارس وزیر نیرو وعده افزایش منابع مالی شرکت های توزیع برق را هم داده و گفته است: به منظور بهبود حجم و ارش معاملات برق در بورس انرژی تلاش می شود منابع مالی توانیر به شرکت های توزیع برای تحرک بیشتر در بورس انرژی بزودی با افزایش ۲ برابری روبرو شود.
۰۶:۴۶:۲۶ روزهای سختی برای بازار است بازارهای جهانی سر ناسازگاری با ما برداشته اند قیمت نفت نزولی شده است
۰۶:۴۶:۱۳ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی