۰۷:۰۸:۰۸ پایان بخش اول
۰۷:۰۷:۵۴ گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار هفته گذشته شاهد تداوم عقبنشینی بازار بود، به گونهای که همه متغیرهای کمی بازار با افت مواجه شدند.در هفته گذشته بازار با توجه به تعطیلی میان هفته و حضور کمرنگ معاملهگران شرایط ضعیفی را تجربه کرد؛ به گونهای که ارزش معاملات با افت خیرهکننده ۷/ ۵۸ درصدی نسبت به هفته ماقبل به عدد ۳۴۳میلیارد تومان بسنده کرد. شماره خریداران نیز در حد ۴۰هزار و ۳۲۴نفر باقی ماند تا ۲۷درصد کمتر از هفته ماقبل آن بود. در همین حال وضعیت شاخص نیز هفته گذشته نامناسب بود؛ به گونهای که در کل هفته شاخص با کاهش ۷۴۸واحدی معادل ۱۳/ ۱ درصدی به رقم بازدهی ۴/ ۵ درصد از ابتدای سال جاری عقب نشینی کند.
بازارهای جهانی و امیدهایی که به باد میرود
اکثر کارشناسان دلایل افت هفته قبل بازار را در کنار عوامل سنتی بازار نظیر نبود نقدینگی کافی و رکود اقتصاد کشور، وضعیت خاص بازارهای جهانی عنوان میکنند. با کاهش شدید بهای نفت و سقوط آن به زیر ۵۰دلار برای برنت وضعیت قرمز در اقتصاد کشور و شرایط بنگاههای وابسته شروع خواهد شد. کاهش بهای محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی این دو گروه را متاثر میکند.
در همین حال با افول ستاره اقتصاد چین بهای مواد خام از جمله فلزات و مواد معدنی بیش از پیش در معرض کاهش است در این شرایط بورس تهران نیز بهعنوان یک بورس وابسته به اقتصاد مواد خام تحت فشار مضاعفی قرار میگیرد که حتی ممکن است نتایج لغو تحریمها را نیز در موضوعاتی نظیر وضعیت ارزی یا رشد صادرات خنثی سازد.در تحولات اقتصاد مهمترین خبرهای منتشرشده در حوزه جنگ ارزی جدید در حوزه یوآن باز میگردد؛ جایی که چین با کاستن ۴درصدی از ارزش یوآن شرایط ناپایداری را رقم زده است؛ این اقدام چین احتمالا با واکنش دیگر کشورها مواجه میشود. یوآن هماکنون به کمترین ارزش خود از ۲۰۱۲ رسیده است. در تحولات اقتصادی همچنین سیاستهای دولت در زمینه بانکها و اموال مازاد این بنگاهها وارد فاز جدیدی شده است. در راستای اجرای قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور، بانکها و موسسات اعتباری موظف شدند فهرست املاک غیرمنقول به تفکیک مازاد و غیرمازاد، با مشخصات ثبتی و نشانی کامل و ارزش دفتری و اطلاعات سهام تحت تملک خود را به تفکیک فعالیتهای بانکی و غیربانکی که به تایید حسابرس و بازرس قانونی خود رسیده باشد، حداکثر تا پایان سال ۱۳۹۴ و در سال های مالی بعد حداکثر یکماه پس از انقضای سال مالی به بانک مرکزی اعلام کنند.
در بازار جهانی بهای نفت برنت در زیر ۵۰دلار آرام گرفته است. بهای وست تگزاس نیز در حد ۴۲دلار نوسان میکند. بهای فلز مس نیز به ۵هزار و ۱۰۳دلار در هر تن رسیده است. بهای سه فلز آلومینیوم ،روی و سرب نیز به ترتیب یک هزار و ۵۴۷دلار،یک هزار و ۸۶۹دلار و یک هزار و ۷۰۸دلار رقم خورده است. در بازار جهانی سنگ آهن نیز برخی تحلیلگران بر این باورند که قیمت سنگآهن به پایینترین سطح در سال جاری میلادی رسیده است. قیمت این ماده اولیه ماههای اخیر به شدت پر نوسان بوده که نشان میدهد فضای بیشتری برای افت قیمت ندارد. شاید برخی عوامل مثبت به بهبود قیمت این ماده اولیه در ماههای آتی کمک کند. نوسانات شدید کرایه حمل، قیمت انرژی و نرخ ارزها موجب شده
سنگ آهن قیمت پایینی را تجربه کند. از طرفی فاکتوری منفی از بازار چین خبر میدهد که صنعت سنگ آهن به این زودی بهبود چشمگیری نخواهد داشت؛ چراکه در بازار چین نشانهای از رونق به چشم نمیخورد. احتمالا امسال قیمت نقدی سنگ آهن خلوص ۶۲ درصد بهطور میانگین ۳۰/ ۵۶ دلار هر تن خشک سی اف آر خواهد بود و شاید سال آینده به ۵۲ دلار هم برسد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/912901/#ixzz3iqbbHJmu
۰۷:۰۷:۳۷ گروه بورس- حدیث موسوی: هفته گذشته شاخص کل بازار سهام با افت ۱/ ۱ درصدی همراه شد. این در حالی است که ریزش بورس تهران دو هفته پیش به نیم درصد در مقیاس هفتگی رسیده بود. در فاصله روزهای شنبه ۱۷ مردادماه تا چهارشنبه بیست و یکم این ماه، بیشترین ریزش روزانه شاخص روز شنبه با افت ۴۵۰ واحدی رخ داد، اما روز یکشنبه و پس از ۱۰ روز معاملاتی بود که نماگر بازار سرانجام وارد کانال ۶۵ هزار واحدی شد. آمارها نشان میدهند در هفتهای که پشت سر گذاشتیم شمار خریداران سهام نسبت به دو هفته پیش کمتر شده ضمن اینکه ارزش معاملات بازار سهام نیز در مقایسه با این مدت به نصف رسیده است.
سایه سنگین رکود در فضای اقتصادی کشور (در سطح کلان و خرد) در کنار ابهامات مربوط به زمان پدیدار شدن آثار لغو تحریمها در برون رفت از شرایط اخیر، موجب شده تا اشتیاق سهامداران برای حضور جدیتر در فرآیند معاملات بازار سهام کمرنگتر از گذشته شود. در معاملات انجام شده در هفته اخیر (طی روزهای معاملاتی شنبه، یکشنبه و دوشنبه) تغییر مالکیتی به اندازه ۱۶۸ میلیارد ریال از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی صورت گرفت که نشان میدهد سهامداران حقوقی بیشتر در قالب خریدار در معاملات بورس حضور یافتهاند و حقیقیها بیشتر عرضهکننده سهام بودهاند.
کارشناسان معتقدند، قرارداشتن قیمت اغلب سهمها در بازار زیر ارزش ذاتی خود موجب تشدید نوسانگیری در معاملات بورس در بازه زمانی کوتاهمدت از سوی حقیقیها شده، این در حالی است که سهامداران حقوقی امیدواری بیشتری به کسب بازدهی در شرایط فعلی داشتهاند و ترجیح دادهاند در بازار باقی بمانند. در هفتهای که گذشت بانک صادرات پرمعاملهترین سهم بازار شناخته شد.
در نماد وبصادر تغییر مالکیتی در حدود ۸۴ میلیون سهم از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی صورت گرفت. بررسی معاملات این سهم نشان میدهد حقیقیها بهطور کامل فروشنده بودهاند و در سمت تقاضا نیز شرایط بینابینی میان معاملهگران حقیقی و حقوقی حاکم بوده به این معنی که در روزهای معاملاتی گذشته هیچ گروهی برتری ضمنی بر دیگری در امر خرید نداشته است. نماد بترانس در هفته گذشته شاهد تغییر مالکیت بالغ بر ۲ میلیون سهم از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی بود. بررسی معاملات ایران ترانسفو نشان میدهد حقیقیها بیش از ۸۰ درصد خرید این سهام را در روزهای معاملاتی قبل برعهده داشتهاند. شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی (سهامی عام) نیز بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار سهم بترانس را در این مدت فروخته است.
۰۷:۰۷:۱۹ مجید آنت / مشاور سرمایهگذاری معیار
از روز اعلام توافق هستهای در ۲۳ تیرماه تاکنون، شاهد افت حدود ۵درصدی شاخص کل بورس، بهرغم بسته بودن برخی نمادهای تاثیرگذار بودهایم. اگر چه شاخص کل، در برخی روزها همزمان با حضور موگرینی و فابیوس در تهران سبزپوش شد اما وضعیت بازار، همچنان ناپایدار ارزیابی میشود. به نظر میرسد سرعت تحولات و حجم اطلاعات بعضا متناقض، در روزهای اخیر به حدی زیاد بوده است که هنوز بازار، فرصت تجزیه و تحلیل و تصمیمگیری کافی را به دست نیاورده است.
در یک طرف، حصول توافق هستهای در کنار سرعت گرفتن رفت و آمدها و تحولات سیاسی و دیپلماتیک که نویدبخش بهبود اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور در آیندهای نزدیک است و در طرف مقابل، گزارشهای سهماهه ضعیف شرکتها، صورتهای مالی سال ۹۳ شرکتهای پالایشی، تقسیم سود پایین در مجامع بانکها، قیمتهای بالا در بسیاری از نمادهای مرتبط با تحریم و… رمق را از بورس تهران گرفته است. در روزهای آینده، سعی میکنیم به بررسی دقیق و جامع آثار رفع تحریم بر اقتصاد ایران و بورس تهران بپردازیم و چشمانداز اقتصاد کشور را با برداشته شدن تحریمها ترسیم کنیم.
اما با توجه به اینکه تحریمهای اقتصادی در حال حاضر همچنان برقرار است و رفع آنها به زمانی در آینده موکول شده است، اولین گام در بررسی اثر رفع تحریمها، تعیین زمان رفع تحریم از اقتصاد ایران و همچنین وضعیت اقتصادی کشور تا آن هنگام است، بنابراین در اینجا میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که: «تحریمها از چه زمانی برداشته میشوند؟» در متن برجام، رفع تحریمها توسط شورای امنیت و گروه ۱+۵ به روز اجرا (Implementation Day) یعنی پس از اقدامات ایران (مندرج در بند ۱۵ ضمیمه پنجم برجام) و به محض تایید آژانس بینالمللی انرژی اتمی موکول شده است. مهلت زمانی در نظر گرفته شده برای اظهار نظر آژانس، ۱۵ دسامبر (۲۳ آذر) است، بنابراین در بهترین حالت اگر همه چیز خوب پیش برود و نظر آژانس مثبت باشد، تحریمها در روزهای پایانی سال ۲۰۱۵، یعنی ابتدای دی ماه سال جاری بهصورت رسمی برداشته خواهد شد.
با این حال، با توجه به تدریجی و زمانبر بودن فرآیند رفع موانع تحریمی و عادی شدن اوضاع، رفع عملی و کامل تحریمها ممکن است چند ماهی طول بکشد به همین دلیل اگر چه احتمال رفع تحریمها در زمستان سال جاری وجود دارد اما واقعبینانهتر آن است که رفع کامل آنها را از ابتدای سال ۱۳۹۵ در نظر بگیریم و سال ۹۴ را همچنان با فرض تداوم تحریمها مورد بررسی قرار دهیم.
در این صورت سال ۹۴، سال بسیار سختی برای اقتصاد ایران خواهد بود چرا که کاهش قیمت جهانی کالاها به ویژه نفت، فشار زیادی بر درآمدهای دولت و بنگاههای اقتصادی کشور وارد آورده و خواهد آورد. درآمد و سود بسیاری از بنگاههای اقتصادی، به خصوص آنهایی که وابسته به صادرات و قیمتهای جهانی هستند، کاهش قابل ملاحظهای را نسبت به سال گذشته تجربه میکنند که این مساله در رابطه با صنایع وابسته به بخش ساخت و ساز، به دلیل رکود شدید این بخش، بسیار شدیدتر است. کاهش درآمد و سود بنگاهها باعث تعدیل نیروی کار و کاهش پرداختی به کارکنان، کاهش مالیات پرداختی به دولت و کاهش سرمایهگذاریهای بنگاهها میشود که تقاضای سرمایهگذاری را در اقتصاد ملی کاهش میدهد.
از طرف دیگر کاهش درآمدهای نفتی و مالیاتی دولت باعث میشود تا دولت هزینههای خود را به ویژه در بخش عمرانی کنترل کند یا حتی کاهش دهد. برآیند این مسائل، کاهش قابلتوجه در تقاضای کل اقتصاد است که در کنار وجود مشکلات طرف عرضه، وضعیت نامطلوبی را برای رشد اقتصادی کشور در سال ۹۴ ترسیم میکند. برآورد ما از رشد اقتصادی ایران در سال جاری، در سناریوی تداوم تحریمها تا پایان سال، حدود صفر و منفی است. همچنین به احتمال زیاد، شاهد افزایش دو، سه واحدی نرخ بیکاری در سال جاری باشیم. با این حال روند نرخ تورم را همچنان نزولی، البته با شیب اندک میدانیم. برآورد نرخ تورم میانگین سال جاری، در محدوده کمتر از ۱۳درصد است. با این اوصاف، باوجود همه امیدواریهایی که نسبت به بهبود اوضاع در آیندهای نه چندان دور وجود دارد اما وضعیت اقتصادی و مالی کشور در کوتاهمدت، اصلا جالب به نظر نمیرسد.
بنابراین روند کلی شاخصهای اقتصادی کشور در ماههای پیش رو، اگر نزولی نباشد، صعودی نخواهد بود. البته شاید در کوتاهمدت برخی تحولات و رویدادها باعث مثبت شدن جو بازار سهام شوند اما در بلندمدت، این متغیرهای بنیادی است که اثر خود را بر قیمت سهام دیکته میکند نه حمایتهای مقطعی حقوقیها، سازمان بورس یا دولت و نه حتی رفت و آمدهای وزرا و روسایجمهور. بر این اساس، سهامداران و سرمایهگذاران را از اقدامات شتابزده و همراهی با جو روزانه بازار، چه در خرید و چه در فروش برحذر میداریم. شرایط این روزهای بازار، بسیار ناپایدار و مستعد شایعات و هیجانات است.
شرایطی که میتواند یک سهم را در یک روز، از صف خرید به صف فروش یا برعکس بکشاند. این نوسانات شدید و مقطعی، ممکن است افراد را به نوسانگیری و سودهای کوتاهمدت وسوسه کند ولی تجربه نشان میدهد سرمایهگذارهای موفق، کسانی بودهاند که از آبهای گلآلود و وضعیتهای پرابهام اجتناب کردهاند. اکنون، بهترین زمان برای بررسی دقیق انبوه اطلاعات اقتصادی و سیاسی و پیدا کردن سهمهای ارزشمند است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/912905/#ixzz3iqbSfCaQ
۰۷:۰۷:۱۱ گروه بنگاهها- زهرا مجتهد: مدیرعامل شرکت پالایش نفت تبریز در مجمع عمومی عادی سالانه ۹۳ عملکرد سال مالی یادشده را تشریح کرد. محمدباقر دخیلی با اشاره به این مطلب که مهمترین هدف و اولویت شرکت، ایجاد زمینههای لازم برای توسعه پایدار است، خاطرنشان کرد: پالایش نفت تبریز در تمامی اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت خود تولید اقتصادی، مسوولیت اجتماعی و رعایت قوانین زیستمحیطی را سرلوحه خود قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته شرکت موفق به تولید ۳۸ میلیون و ۵۱۴ هزار بشکه نفت خام تصفیهشده و فرآوردههای مربوطه شد،گفت: با توجه به فعالیتهای زیستمحیطی انجام شده از سوی شرکت، بخشی از محصول بنزین تولیدی از سوی این شرکت با مشخصات یورو ۴ برای مصرف کلانشهر تبریز تولید شد. دخیلی تاکید کرد با دستیابی به این امر مهم که بسیار مورد توجه مسوولان محیطزیست استان بود، پالایش نفت تبریز نقش بسیار موثری در کاهش آلودگی هوای تبریز ایفا کرده است. مدیرعامل پالایش نفت تبریز از بهرهبرداری واحد تولید گرانول گوگرد و واحد آسفالت جدید خبر داد و تصریح کرد: واحد تولید قیرهای ویژه و پروژه بزرگ تبدیل نفت گاز تولیدی به مشخصات یورو ۴ در دست اجرا است که این قبیل پروژهها جزو بزرگترین پروژههای زیستمحیطی محسوب میشوند.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تبریز افزود: پروژه در دست اجرای دیگری که در سالجاری به بهرهبرداری خواهد رسید بازیافت گازهای ارسالی به مشعل پالایشگاه برای کاهش ضایعات و امکان استفاده از گازهای خروجی بهعنوان بخشی از انرژی بازیافت شده برای استفاده در فرآیندهای پالایشی به میزان ۱۰ هزار تن در روز است که علاوه بر مزیتهای قابل توجه اقتصادی سبب کاهش آلایندههای زیستمحیطی خواهد شد. وی از اقدامات انجام شده در سال ۹۳ به تعمیرات اساسی تمامی واحدهای پالایشی اشاره کرد و گفت: این اقدامات طی ۲۵ روز به طول انجامید و طی ۳۴۰ روز دیگر سال، به تولید اقدام کردیم.
وی از جمله برنامههای شرکت برای سال آتی را گسترش تولید محصولات جدید با ایجاد فرآیند توسعه محصول و ایجاد زنجیره ارزش برای شرکت با تولید محصولات جدید و اجرای برنامه استراتژیک شرکت در قالب یک برنامه پنجساله و با چشمانداز پیشرو پالایشگاههای منطقه خاورمیانه با اعتبار جهانی عنوان کرد.
معاونت مالی و سرمایهگذاری شرکت پالایش نفت تبریز نیز گفت: در این مجمع تقسیم سود بین سهامداران با توجه به پروژههای در دست اجرای شرکت و همچنین نیاز به تامین مالی برای اجرای سریعتر پروژههای مجمع به میزان ۱۰ درصد سود خالص مجموعه تصویب شد. غلامحسین قهرمانی اقدم افزود: نظر به شرایط بهبود فضای کسب و کار با توجه به رفع تحریمها، بهبود وضعیت اقتصادی شرکت مورد انتظار است. وی ادامه داد: امید است با توجه به برنامه افزایش سرمایه مجمع فوقالعاده و با تامین منابع مالی پروژههای در جریان، نوید بخش آینده بسیار روشنی برای سهامداران باشیم. وی اظهار کرد: برای تامین منابع مالی پروژه گوگردزدایی از نفت گاز این شرکت مقرر شده با توجه به تایید بازرس قانونی و سازمان بورس، سرمایه فعلی شرکت پالایش نفت تبریز به میزان ۱۰۰ درصد از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی به منظور اجرای طرح ارتقای کیفی فرآورده نفت گاز افزایش یابد.
۰۷:۰۶:۳۶ شهریار هاشمی طباطبایی
مدیر صندوق سهام بزرگ کارداناز آنجا که فعالان این روزها
ی بورس عمدتا کسانی هستند که تحت هر شرایطی در بازار فعالیت میکنند، امید اکثر آنها به توافق بود که بعد از آن اصطلاحا «پول پارو کنند». اما این اتفاق به جز بخش کوچکی از سهمها، آن هم در محدودههای نوسانی خاصی رخ نداده است. اما چرا؟ سال ۹۴ در حالی برای فعالان بورسی ادامه مییابد که تحولات متناقضی در آن به چشم میخورد.
از یکسو، موفقیتهای اخیر در به نتیجه رسیدن بخش تصمیمگیری توافق با کشورهای غربی خبر خوبی محسوب میشود، از طرف دیگر، رکود سنگین حاکم بر صنایع مختلف جذابیتهای کوتاه مدت معاملات سهام را تحت فشار گذاشته است.
در پاسخ به این سوال جوابهای زیادی مطرح میشود از جمله اینکه، نرخ سود بانکی هنوز بالا است و جذابیتهای خرید سهام در مقایسه با آن کم است، یا اینکه رکود فعلی به مقدار تولید و فروش شرکتها فشار جدی وارد کرده است. برخی هم کمبود نقدینگی در سطوح مختلف و نیاز به تامین منابع برای حقوقیهای بزرگ بازار تحت هر شرایطی را اصلیترین دلیل این عدم رشد میدانند. در این مطلب قصد بر آن است که فارغ از تایید این مفروضات، یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین مولفههای بورس تهران را با دقت بیشتری مورد بررسی قرار دهیم و این مولفه، قیمتهای جهانی کالاها است.
قدیمیترهای بورس یادشان میآید در سال ۱۳۸۷ که معادل ۲۰۰۸ میلادی بود روند متعادل بورس، ظرف چند ماه، با طوفان اقتصادی که از آمریکا آغاز شد و جهان را درنوردید، چطور با افت بیش از ۴۰ درصدی مواجه شد. در همان سالها هم برخی مدعی میشدند اقتصاد ما چندان ارتباطی با اقتصاد جهانی ندارد و بورس ما در برابر این تحولات واکسینه است. اما دیدیم که افت ۷۰ درصدی قیمت نفت و در ادامه سایر فلزات اساسی چگونه بر سودآوری بخش مهمی از شرکتها در اقتصاد ما سایه افکند.
در جدول پیوست محدوده تغییرات قیمت نفت، طلا، فلزات اساسی و شاخص بازارهای سهام ایران و آمریکا را در ۵ ستون ابتدایی آورده و با شرایط فعلی نسبت به ۶ ماه یا یکسال قبل مقایسهای داریم.
حال تصور کنید بورسی که بیش از ۶۰ درصد سهامش مستقیم یا غیر مستقیم از این قیمتها متاثر میشود، با خبر احتمال گشایشهای سیاسی مواجه شده است. در آن دوره، شاخص بورس ما ناشی از بحران ۲۰۰۸ حدود ۳۵ درصد افت را تجربه کرد.
امسال تحلیلگران سعی کردند با هر میزان ریسکپذیری، میزان رشد بازار را تخمین بزنند غافل از اینکه با شرایط واقعی فعلی که به واسطه رکود داخلی از شرایط سال ۲۰۰۸، سختتر نیز هست، باید میزان افت را تخمین میزدند.
بنده اعتقاد دارم همین که بورس ما کمتر از میزان بخش معدنی فلزی خود افتاده، مرهون تاثیرات توافق بر سهام شرکتهای بورسی سایر بخشها است که متاسفانه وزن کمتری نسبت به بخش وابسته به قیمتهای جهانی در بورس تهران دارند.
با این اوصاف میتوان انتظار داشت در بلندمدت خبرهای خوب سیاسی منجر به ورود سرمایهگذاران خارجی شده و تحولات اقتصادی مثبتتری را به همراه داشته باشد، اما در کوتاهمدت خیلی هم عجیب نیست که شاخص بورس تهران توان رشد سریعی نداشته باشد.
اینکه شرایط فعلی تا کی میتواند ادامه داشته باشد، نیازمند پیگیریهای بعدی است تا در صورت مشاهده شواهدی دال بر برگشت پایدار شرایط اقتصاد در سطح بینالملل،مفروضات فوق را با دیدگاههای جدید جایگزین کنیم.
نکاتی مهم پیرامون جدول پیوست به شرح زیر است:
• با وجود آنکه در این مطلب، مقایسه بین دوره بحران ۲۰۰۸ و شرایط ۶ ماه اخیر بازارها است، جنس افت (دلیل شروعکننده بحران) این مرحله از بازارها با جنس آن روزها متفاوت است. در آن سال بحران بدهیها آغازگر ریزشهای جدی در بورسهای جهان شد؛ اما اینبار داستان متفاوت از قبل است و همانطور که در سطر شاخص S&P مشاهده میشود، امسال هنوز این شاخص افت خاصی به خود ندیده است.
با این حال، روند یک ماه اخیر در همه بازارها احتمالات برای نوسانهای منفی بیشتر را تقویت کرده است.
• آن سال بحران از آمریکا شروع شد و با عبور از اروپا به چین رسید و تا حدودی به خاطر شرایط رو به رشد چین (در سال ۲۰۰۸ المپیک پکن بالاترین سطح تقاضا در این کشور را سبب شده بود) متعادل شد.
اما این بار بحران از سمت کاهش رشد اقتصادی چین و افت تقاضا در این اژدهای مصرف مواد اولیه در سطح جهانی آغاز شد و رکود سنگین اروپا و رشد محدود اقتصاد آمریکا نیز بر تداوم آن افزود. آخرین خبر از اقتصاد چین اینکه اداره گمرک چین اعلام کرد: حجم مبادلات خارجی این کشور در ماه جولای در هر دو بخش صادرات و واردات، رو به وخامت گذاشته است.
اقتصاد چین یکی از پیشرانههای اصلی اقتصاد جهان است که سال گذشته ۴/ ۷ درصد رشد داشت که این نرخ رشد از سال ۱۹۹۰ میلادی، پایینترین رقم محسوب میشود. ضمن اینکه پیشبینیها نشان میدهد که امسال نیز نرخ رشد اقتصادی چین باز هم کاهش خواهد یافت.
• انتظار نداشته باشیم قیمتها حتما به کفهای قبلی برسد یا میزان افت، مثلا در قیمت نفت حتما معادل همان میزان افت در سال ۲۰۰۸ باشد. آن سال بعد از یک دوره رشد شدید در اقتصاد جهان بود و پیکهای قیمتی به مراتب بالاتر از پیکهای یکسال اخیر قیمتها بوده است.
• قیمتها برای رعایت یکنواختی از منابعی اخذ شده که آمار قابل اعتمادی از سالهای قبل هم داشته باشد. مثلا قیمت فولاد از سایت LME اخذ شده که نسبت به قیمتهای منطقه ما متفاوت است. اما مهمتر از خود قیمت روند شرایط و افت قیمتها است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/912868/#ixzz3iqbHb84h
۰۷:۰۶:۱۳ گروه خودرو: مشتریان ایرانی این روزها در حالی رغبتی به خرید خودرو ندارند و حتی بخشی از آنها خواهان تعطیلی خودروسازی کشور هستند که به اعتقاد برخی کارشناسان، بود و نبود این صنعت، پیامدهای مثبت و منفی خاص خود را دارد.
اگر نگاهی به بازار خودرو کشور در حال حاضر بیندازیم، متوجه میشویم رکودی شاید بیسابقه بر بازار حاکم است و مشتریان تمایلی به خرید ندارند؛ بهنحویکه بعید بهنظر میرسد به این زودیها با بازار خودرو آشتی کنند.
در این اوضاع و احوال، یک سری تحرکات در شبکههای اجتماعی نیز مبنیبر تشویق مشتریان به «نخریدن خودرو» شکل گرفته که اگرچه نمیتوان آن را در رکود فعلی بازار چندان اثرگذار دانست، اما به هر حال این موضوع نشان میدهد دامنه اعتراض به خودروسازان، گستردهتر از قبل شده است.
بهعبارت بهتر، مشتریان این روزها شمشیر را از رو برای صنعت خودرو بستهاند، صنعتی که گردش مالی بسیاری دارد، یکی از عوامل اصلی رشد اقتصادی کشور طی یک سال گذشته بهشمار میرود و اشتغال قابلتوجهی را ایجاد کرده است.
هرچه هست خودروسازان روزهای سختی را از باب قهر مشتریان، پشتسر میگذارند و هرچند خود تقصیر زیادی از این بابت بر گردن دارند، اما پرسش اینجاست که آیا تعطیل کردن شرکتهای خودروسازی، چاره کار است؟ آیا ایران بدون خودروسازی، همان بهشتی است که مشتریان انتظارش را میکشند؟ و در نهایت اینکه در تعطیلی صنعت خودرو کشور، کفه ترازو به سمت اثرات منفی آن سنگینی خواهد کرد یا پیامدهای مثبت؟
پیش از آنکه به این پرسشها پاسخ بدهیم و به بررسی اثرات خوب و بد داشتن یا نداشتن خودروسازی در کشور بپردازیم، ابتدا باید بررسی کنیم که اصلا چرا مشتریان ایرانی در برابر صنعت خودرو موضع گرفته و به اصطلاح صفآرایی کردهاند.
دلایل قهر مشتریان با خودروسازی
اگر در شرایط فعلی گزارشی میدانی در مورد دلایل نارضایتی مشتریان از خودروسازی کشور تهیه شود، آنها بیش از هر مساله دیگری، دست روی سه شاخص اصلی، یعنی «قیمت»، «کیفیت» و «خدمات پس از فروش» گذاشته و نارضایتی خود را از عملکرد خودروسازان در این موارد اعلام خواهند کرد.
به اعتقاد کارشناسان، خودروسازان داخلی طی عمر حدودا ۵۰ ساله خود، چندان نتوانستهاند عملکرد مناسبی در قیمت و کیفیت و خدمات پس از فروش محصولاتشان داشته باشند و از همین رو مشتریان معمولا از آنها ناراضی هستند.
عجیب اینجاست که طی سالهای اخیر، نارضایتیها بیش از پیش شده و حالا کار به جایی رسیده که بسیاری از مشتریان خرید خودرو را تحریم کردهاند.
از نظر بخشی از افکار عمومی ایران، خودروهای تولید داخل نه قیمت مناسبی دارند و نه کیفیت درخوری؛ همچنین در مورد خدمات پس از فروش نیز رضایت چندانی در بین مشتریان به چشم نمیآید و مجموعه این عوامل بهعلاوه مسائلی دیگر، شرایط سخت فعلی را برای غولهای جاده مخصوص رقم زده است. کارشناسان بر این باورند که قیمت و کیفیت و خدمات پس از فروش نامناسب، معلولی از عملکرد خودروسازان و البته فضای کسبوکار کشور است و هر دو عامل سبب شدهاند ایرانیها به یکی از ناراضیترین مشتریان بازار خودرو در جهان تبدیل شوند.
به اعتقاد کارشناسان، ایرانیها وقتی خودروهای تولید داخل را با محصولات خارجی مقایسه میکنند، کاملا به تفاوتهای آشکار کیفی و قیمتی آنها واقف میشوند و از آن سو به خوبی درمییابند که چه تفاوت فاحشی میان خدمات پس از فروش در خودروسازی ایران و جهان وجود دارد.
با این حساب، ایرانیها از این بابت حق دارند از خودروسازان کشور گلهمند باشند، زیرا داشتن خودرویی با قیمت و کیفیت و خدمات پس از فروش مناسب، حق طبیعی آنهاست، درست مانند سایر مشتریان دنیا.
با این حال اما برخی کارشناسان و البته خودروسازان بر این موضوع نیز تاکید میکنند که فضای کسبوکار در ایران و سایر کشورهای دارای صنعت خودرو، یکی نبوده و آشکارا متفاوت است، از همین رو نمیتوان انتظاری را که مثلا از فولکس واگن و جنرال موتورز و تویوتا داریم، از ایرانخودرو و سایپا هم داشته باشیم.
به باور کارشناسان، کشورهای دارای صنایع خودرو معتبر، نه تورم ایران را دارند و نه نرخ سود بانکی آن را؛ همچنین دولتها کمترین دخالت را در خودروسازی خود اعمال میکنند و قیمتگذاری نیز بهعنوان یکی از شاخصهای مهم، در اختیار خود شرکتهای خودروساز است.
هرچه هست، مجموعه این عوامل سبب شده خودروسازی در ایران چندان محبوب نباشد و بیش از آنکه مشتریانش را جذب کند، در راه دفع آنها قدم برداشته و از نظر بخشی از افکار عمومی، نبودن این صنعت بهتر از بودنش است.
اگر خودروسازی نداشته باشیم…
اما ببینیم حالا که صاحب صنعت خودرو هستیم، چه داریم و اگر نداشته باشیم، چه خواهد شد؟
ایران در حال حاضر یکی از بزرگترین بازارهای خودرو در آسیا بهشمار میرود و حتی خودروسازان بزرگ دنیا نیز چشم به آن دوختهاند، بنابراین نمیتوان ایرانیها را از این وسیله نقلیه محبوب محروم کرد. این بدان معناست که اگر خودروسازی تعطیل شود، باید نیاز مشتریان ایرانی به خودرو را از طریق واردات تامین و سالانه نزدیک به یک و نیم میلیون دستگاه خودرو خارجی را به کشور آورد. هرچند با توجه به توافق هسته ای و لغو تحریمها در آینده، واردات خودرو به کشور محدودیتی از بعد سیاسی ندارد و ورود خودروهای خارجی میتواند رضایت ایرانیها را فراهم کند، اما در عوض باید ارز بسیار هنگفتی برای تامین ۵/ ۱ میلیون خودرو موردنیاز، کنار گذاشت.
اگر فرض کنیم متوسط قیمت پایه یک و نیم میلیون خودرو خارجی که قرار است به ایران بیاید، ۱۰ هزار دلار باشد، سالانه ۱۵ میلیارد دلار ارز از کشور خارج خواهد شد، که البته باید میلیاردها دلار دیگر ارز نیز بابت تامین قطعات یدکی خودروهای وارداتی هزینه کرد.
با این حساب، یکی از حسنهای داشتن خودروسازی، عدم خروج میلیاردها دلار ارز از کشور است، آن هم در شرایط فعلی اقتصاد ایران که همین حالا نیز کلی ارز بابت واردات، هزینه میشود. حسن بعدی اما «خاصیت لکوموتیوی خودروسازی» است، چه آنکه صنایع بسیاری از ناحیه این صنعت ارتزاق میکنند و حتی حیاتشان به حیات خودروسازی وابسته است.
به اعتقاد کارشناسان، زمین خوردن خودروسازی، تبعات بسیار منفی و بزرگی بر پیکره صنعت کشور خواهد داشت و اگر قرار به تعطیلی آن باشد، باید با برخی صنایع دیگر نیز خداحافظی کنیم یا شاهد رکود آنها باشیم. در واقع خودروسازی ایران نه فقط در خود، که در بسیاری دیگر از صنایع کشور نیز ایجاد اشتغال کرده و تعطیل شدنش به معنای از بین رفتن هزاران شغل خواهد شد و این اتفاق، تبعات اقتصادی و اجتماعی خاص خود را بهدنبال دارد. اما جدا از اینکه خودروسازی صنایع زیادی را بهدنبال خود میکشد، در رشد اقتصادی کشور طی یک سال گذشته نیز نقش غیر قابل انکاری داشته و با این حساب، با تعطیلی این صنعت، اقتصاد کشور نیز (حداقل در مقطع زمانی فعلی که با رکود تورمی درگیر هستیم) متضرر خواهد شد.
در مجموع مشخص شد که بودن خودروسازی در ایران، سه حسن بزرگ شامل «عدمخروج میلیاردها دلار ارز»، «ایجاد اشتغال» و «اثر مثبت بر رشد اقتصادی» دارد و با این حساب، نداشتن آن به خروج ارزی کلان از کشور و بیکاری و حتی شاید منفی شدن رشد اقتصادی خواهد انجامید.
با این تفاسیر، باید از افکار عمومی پرسید که آیا هنوز هم میخواهند دومین صنعت بزرگ کشور تعطیل شود؟
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/912935/#ixzz3iqbC71M0
۰۷:۰۵:۵۸ آژانس بینالمللی انرژی در تازهترین پیشبینی خود اعلام کرد، ایران ممکن است به سرعت پس از لغو تحریمها، تولید نفت خود را تا ۷۳۰ هزار بشکه در روز نسبت به سطح فعلی افزایش دهد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، این آژانس نظارتی غربی در زمینه انرژی برآورد کرده که میادین نفتی ایران که در ماه جولای حدود ۸۷/ ۲ میلیون بشکه نفت تولید کردند، ممکن است تولید خود را در طی ماههای پس از لغو تحریمها به ۴/ ۳ تا ۶/ ۳ میلیون بشکه در روز افزایش دهند.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش ماهانه خود اعلام کرد: «هرچند افزایش قابل توجه تولید (نفت ایران) قبل از سال آینده بعید است، اما نفت ذخیره شده روی دریا –که در بالاترین سطح از زمان تشدید تحریمها در اواسط ۲۰۱۲ قرار دارد- میتواند قبل از این زمان وارد بازارهای بینالمللی شود.»
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران گفته، کشورش انتظار دارد به محض لغو تحریمها تولید خود را به میزان ۵۰۰ هزار بشکه و طی ماههای بعدی تا یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
براساس اعلام آژانس بینالمللی انرژی، تولید نفت ایران در ماه جولای ۵۰ هزار بشکه در روز بیشتر از ماه ژوئن بوده است.
گزارش این نهاد مستقر در پاریس نشان میدهد که هرگونه افزایش در تولید نفت ایران، احتمالا کمتر از برآوردهای دولت این کشور خواهد بود و جمهوری اسلامی ایران برای افزایش قابل توجه ظرفیت تولید خود احتیاج به سرمایهگذاری عظیمی خواهد داشت. ایران گفته که امیدوار است تا سال ۲۰۲۰ با کمک شرکای خارجی حدود ۲۰۰ میلیارد دلار در پروژههای نفت و گاز سرمایهگذاری کند.
۰۷:۰۵:۴۳ قیمت سنگآهن در بازار آتی چین به بالاترین مقدار خود در ۵ هفته اخیر افزایش یافت. این افزایش قیمت در پی کاهش ارزش یوآن بوده که انتظارات را برای افزایش صادرات محصولات فولادی چین افزایش داده است؛ سنگآهن ماده اولیه تولید فولاد است.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فایننشال تایمز، انفجار انبار محصولات شیمیایی بندر تیانجین در روز چهارشنبه که منجر به توقف عملیات بندر شده است نیز در افزایش قیمت سنگآهن دخیل بوده است.
روز پنجشنبه قیمت سنگآهن برای تحویل در ماه ژانویه، در بازار مبادلات آتی دالیان ۴ درصد افزایش داشت و به سطح ۵/ ۳۸۸ یوآن در هر تن رسید. قیمت سنگآهن با عیار ۶۲ درصد برای تحویل فوری نیز با ۴۰ سنت افزایش به سطح ۲۰/ ۵۶ دلار در هر تن افزایش داشته است.
بانک مرکزی چین طی هفتهای که گذشت اقدام به کاهش ارزش یوآن در برابر دیگر ارزها کرد، این میزان کاهش بیشترین مقدار از میانههای دهه ۹۰ میلادی بوده است. کاهش ارزش یوآن چین به افزایش صادرات این کشور کمک خواهد کرد.
یکی از دستاندرکاران بازار میگوید، اگر چین افزایش صادرات فولاد را در نظر داشته باشد، این میتواند منجر به افزایش تقاضا برای واردات سنگآهن شود، از اینرو به نظر میرسد کاهش ارزش یوآن به نفع سنگآهن خواهد بود.
براساس گزارش رویترز، انجمن فولاد اروپا -یورو فر- کاهش ارزش یوآن میتواند اثر رقابتی شدیدی را بر جای بگذارد. در حال حاضر قیمت تمام شده واردات محصولات فولادی چین از تولیدات کمپانیهای اروپایی ارزانتر است.
قیمت سنگآهن به کف رسید؟
در این بین به گزارش ایفنا برخی تحلیلگران بر این باورند که قیمت سنگآهن به پایینترین سطح در سال جاری میلادی رسیده است. قیمت این ماده اولیه ماههای اخیر به شدت پر نوسان بوده که نشان میدهد فضای بیشتری برای افت قیمت ندارد. شاید برخی عوامل مثبت به بهبود قیمت این ماده اولیه در ماههای آتی کمک کند.
نوسانات شدید کرایه حمل، قیمت انرژی و نرخ ارزها موجب شده سنگآهن قیمت پایینی را تجربه کند. از طرفی فاکتوری منفی از بازار چین خبر میدهد که صنعت سنگآهن به این زودی بهبود چشمگیری نخواهد داشت؛ چراکه در بازار چین نشانهای از بهبود به چشم نمیخورد.
احتمالا امسال قیمت نقدی سنگآهن خلوص ۶۲ درصد بهطور میانگین ۳۰/ ۵۶ دلار هر تن خشک سی اف آر خواهد بود و شاید سال آینده به ۵۲ دلار هم برسد.
بر اساس این گزارش همچنین برآورد شده قیمت زغال سنگ سال ۲۰۱۵ تا ۹۹ دلار هر تن فوب و سال آینده ۸۷ دلار هر تن فوب باشد و بعید نیست اگر تا سال ۲۰۲۰ شاهد افزایش قیمت آن به ۱۳۰ دلار باشیم.
صادرات سنگآهن استرالیا در ماه ژوئن به بالاترین حد خود طی امسال رسید: اما این روند دوامی نداشت. آمار صادرات ماه جولای ۳۵ میلیون تن اعلام شد که نسبت به کل صادرات ۴/ ۳۸ میلیون تنی ماه ژوئن پایینتر بود. آمار صادرات سنگآهن استرالیا در ژوئن سال پیش نیز ۱/ ۳۶ میلیون تن بوده است. کمترین مقدار صادرات سنگآهن استرالیا از ماه نوامبر ۳۵ میلیون تن اعلام شده است. در این بین موسسه گلدمن ساکس ضمن پیش بینی کاهش مجدد قیمت سنگآهن برای نیمه دوم سال، اظهار کرد: با افت تقاضای چین در اوایل ماه جولای، سطح صادرات سنگآهن استرالیا در کمترین حد خود از سال ۲۰۰۹ بود. از طرفی تعمیر و بازسازی برخی بنادر اصلی صادراتی نیز در این روند تاثیرگذار خواهد بود. از سرگیری فعالیت تولیدکنندگان و راهاندازی خطوط معدنی جدید در استرالیا طی ماههای آینده، احتمال کاهش بیشتر قیمت سنگآهن را بیشتر میکند.
آمار نشان میدهد صادرات سنگآهن برزیل در ماه جولای سال جاری ۳۴ میلیون تن بوده که ۱/ ۹ درصد نسبت به جولای سال گذشته بهبود یافت.
در این بین میزان صادرات سنگآهن شرکت واله ۰۴/ ۲۶ میلیون تن بوده که ۵/ ۸ درصد نسبت به سال گذشته بهبود یافت.
میانگین قیمت سنگآهن وارداتی برزیل در جولای ۴۰ دلار و ۱۰ سنت هر تن فوب بود که ۷/ ۴۲ درصد نسبت به جولای ۲۰۱۴ کاهش یافت. به گزارش «ایفنا»، همچنین ارزش سنگآهن صادر شده در این ماه ۳۷/ ۱ میلیون دلار بود که ۵/ ۳۷ درصد نسبت به جولای سال گذشته کاهش داشته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/912869/#ixzz3iqb3Y2DY
۰۷:۰۵:۲۷ سارا مالکی: رکود اقتصادی هرچند روزهای سختی برای تولیدکنندگان فولاد در بازار داخلی ایجاد کرده اما از سویی انگیزهای است برای توجه بیشتر به صادرات.
به این ترتیب فولادسازان در شرایطی که برای فروش محصولات خود در بازار داخلی با چالشهای فراوانی مواجه هستند، با تمرکز روی بازارهای صادراتی توانستند میزان صادرات خود را از ابتدای امسال با رشد تقریبا دو برابری نسبت به سال گذشته همراه کنند.
بر این اساس به گفته رئیس انجمن آهنفروشان، فولادسازان بزرگ کشور طی چهار ماه ابتدایی امسال چیزی حدود چهار میلیون تن فولاد به آن سوی مرزها صادر کردهاند که این میزان صادرات نشاندهنده رشد صد در صدی آن نسبت به سال گذشته است. هرچند به عقیده محمد آزاد این میزان صادرات از سوی فولادسازان بزرگ اتفاقی خوشایند است اما موضوعی که در اینجا با اهمیت به نظر میرسد این است که آیا با بازگشت رونق به بازار داخلی فولاد؛ روند صادرات فولادسازان همچنان صعودی باقی خواهد ماند یا با تمرکز بر تامین بازار داخلی دچار سیر نزولی میشود؟
صادرات کالا از سوی شرکتهای تولیدکننده از آنجایی اهمیت دارد که به عقیده کارشناسان تلاش برای صادرات (در کنار واردات) میتواند توازن قیمتها را در بازار حفظ کرده و ارتباط با قیمتهای جهانی را نیز حفظ کند.
اما در پاسخ به سوال مطرح شده آزاد با اشاره به نصف شدن ظرفیت تولید در واحدهای بزرگ فولادسازی به دلیل رکود حاکم بر بازار داخلی، میگوید: چنانچه رکود بازار داخلی از بین برود فولادسازان به سرعت خواهند توانست ظرفیت تولید را بالا برده و علاوه بر تامین نیاز داخل، صادرات خود را دستکم در سطح سال گذشته ادامه دهند.
اما و اگرهای صادرات فولاد
همانطور که پیش از این اشاره شد، رکود در بازار فولاد کشور اگرچه زیانهای فراوانی برای فولادسازان داشت اما سودی به نام گسترش بازارهای صادراتی نیز به همراه داشت. به این ترتیب کارشناسان امیدوار هستند فولادسازان بتوانند سهمی که تاکنون در بازارهای صادراتی به دست آوردهاند را در روزهای رونق بازار داخلی نیز حفظ کنند. یک کارشناس صنعت فولاد عقیده دارد برای ادامه داشتن روند فعلی صادرات فولاد در آینده، باید اقداماتی از سوی فولادسازان و دولت انجام شود تا فرصت به دست آمده برای صادرات از بین نرود. آنطور که مهدی سرلک میگوید داشتن تیمهای تخصصی صادرات و حضور در کشورهای مختلف از جمله اقداماتی هستند که میتوانند ادامه داشتن روند رو به رشد صادرات را در آینده تضمین کنند.
اگرچه در حال حاضر جایگاه ایران در زمینه صادرات فولاد و محصولات فولادی در منطقه خوب است و بازارهایی نظیر عراق، افغانستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، اوکراین و برخی کشورهای اروپایی از جمله مشتریهای فولادسازان به شمار میروند، اما با این حال سرلک عقیده دارد فولادسازان به تیمهایی نیاز دارند که با تسلط بیشتر بر بازاریابی جهانی بتوانند بازارهای بیشتری برای فولادسازان گشایش کنند.
علاوه بر اقداماتی که از سوی خود فولادسازان برای حفظ و به دست آوردن بازارهای جدید انجام میشود، دولتها نیز میتوانند در این زمینه تاثیرگذار باشند. سرلک در این زمینه عقیده دارد: با توجه به کیفیت قابل قبولی که تولیدات فولادی ایران دارد و مطرح بودن برندهای ایرانی در بازارهای جهانی، دولت نیز میتواند با اقداماتی نظیر ایجاد مشوقهای صادراتی، فعال کردن نمایندگیهای بازرگانی در کشورهای مختلف و دعوت از فعالان اقتصادی ایرانی و خارجی برای آشنایی و مذاکره با یکدیگر، زمینههای حضور فولادسازان در کشورهای مختلف را پدید آورد. همچنین تخفیفهایی که دولت میتواند به فولادسازان برای حضور ارزانتر در نمایشگاههای بینالمللی ارائه کند نیز از جمله اقداماتی است که میتواند مشوق فولادسازان برای حضور در کشورهای دیگر باشد.
اما با توجه به اینکه طرحهای عمرانی فراوانی در کشور نیمهکاره باقی مانده است که در صورت تحرک آنها، تقاضای فولاد با رشد همراه خواهد شد، میزان منطقی صادرات فولاد چقدر خواهد بود؟ این سوال از آنجا مطرح میشود که به عقیده کارشناسان چنانچه صادرات بازار داخل را با کمبود محصول همراه سازد، قیمتها در بازار داخل با رشد همراه خواهند شد و این اتفاق به نفع مصرفکنندگان داخلی نخواهد بود.
سرلک در پاسخ به این سوال با اشاره به این نکته که استراتژی صادرات در هر کشور و هر کارخانه متفاوت است، میگوید: برای مثال چین بهعنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد در دنیا ۱۰ درصد از کل تولید خود را صادر میکند، ترکیه بین ۲۵ تا ۳۰ درصد از تولیدات خود را به صادرات اختصاص میدهد این در حالی است که برخی کشورها حتی تا ۶۰ درصد از تولید خود را نیز به صادرات اختصاص میدهند.
سرلک در ادامه بهترین میزان صادرات برای ایران را ۲۵ درصد و کمی بیشتر عنوان میکند و میگوید: امسال رقم صادرات ما به ۲۰ درصد از کل تولیدات رسید و این امیدواری وجود دارد که این میزان در سال آینده به ۲۵ تا ۳۰ درصد برسد زیرا در حال حاضر بیشتر کارخانهها با کمترین توان خود مشغول تولید هستند، این در حالی است که چنانچه فولادسازان بخواهند با تمام ظرفیت به تولید خود ادامه دهند در کمتر از یک سال تولیدات آنها به ۲۵ میلیون تن در سال خواهد رسید.
طبق سند چشمانداز ۱۴۰۴ برای صنعت فولاد، تولید فولاد در کشور تا سال یاد شده باید به ۵۵ میلیون تن در سال و صادرات نیز به ۱۰ میلیون تن در سال برسد.
اما در نهایت و در شرایطی که فولادسازان توانستهاند با وجود رقیبی مانند چین که قیمتهای جهانی را در کف نگه داشته است بازارهای خود را حفظ کنند حتی آن را گسترش نیز دهند، کارشناسان امیدوار هستند که روند صادرات با بازگشت رونق به بازارهای داخلی همچنان حفظ شود. به عقیده کارشناسان، ایران در زمینه فولاد مزیتهایی دارد که میتواند نقش آن را دستکم در منطقه پررنگتر کند.
کیفیت خوب محصولات فولادی ایرانی نسبت به تولیدات چین یکی از مزیتهایی است که کارشناسان به آن اشاره میکنند. از سویی از نگاه کارشناسان بازارهای پراکنده متعدد در اطراف ایران که نیاز به حمل و نقل در مسافتهای طولانی را نیز از بین میبرد از دیگر مزیتهای قابل اشاره برای صادرات است.
همچنین وجود معادن سنگ آهن در ایران که نیاز به مواد اولیه را نیز تا حدود زیادی تامین میکند از دیگر مزیتهای تولید و صادرات فولاد در ایران است این در حالی است که تولید شمش فولاد در کشوری مانند ترکیه بر پایه قراضه انجام میشود که وارداتی است و هرازچندگاهی نیز مانند حالا قیمت جهانی آن با رشد همراه میشود. با تمام این تفاسیر کارشناسان امیدوار هستند فولادسازان با تمرکز بیشتر بر تربیت تیمهای حرفهای برای به دست آوردن و حفظ بازارهای صادراتی بتوانند حضور خود را در سطح جهانی حفظ کنند تا به این ترتیب هم با اتفاقات روز دنیا در زمینه فولاد در ارتباط باشند و هم نیاز خود به ارز را از این طریق تامین کنند تا دستکم ارز مورد نیاز برای خریدهای خارجی خود را از طریق فعالیتهای اقتصادی خود تامین کنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/912867/#ixzz3iqazbpYz
۰۷:۰۵:۱۰ معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راهوشهرسازی با بیان اینکه در بخش خرید و فروش مسکن تا پایان امسال افزایش شدیدی وجود ندارد و موجودی عرضه و حجم تقاضا نشان میدهد این بازار تا پایان سال التهاب نخواهد داشت، گفت: امید است میانگین نرخ اجارهبها را همچنان بتوانیم زیر نرخ تورم نگه داریم.
به گزارش خبرگزاری فارس، حامد مظاهریان با بیان اینکه رونق ساخت و ساز یکی از روشهای کاهش بیکاری در جامعه است، گفت: در مورد پیشبینی خود از قیمت مسکن باید بگویم که در بخش خرید و فروش مسکن التهاب شدیدی وجود ندارد و موجودیها و تقاضا نشان میدهد که این بازار تا پایان سال التهاب نخواهد داشت. مظاهریان در پاسخ به این سوال که افزایش اجارهبها در کشور ادامه پیدا میکند یا خیر؟ گفت: هر سال از خردادماه تا پایان شهریور شاهد افزایش اجارهبها در کشور هستیم که امید است این افزایش تا یک ماه آینده با کاهش نسبی همراه شود.
وی ادامه داد: همچنین رصد معامله املاک نشان میدهد که افزایش قیمت مالکان برای واحدهای مسکونی پایینتر از نرخ تورم است و امید است بتوانیم میانگین نرخ اجارهبها را همچنان زیر نرخ تورم نگه داریم.
۰۷:۰۴:۵۱
گروه صنعت و معدن: توافق ایران با ۶ قدرت جهانی موجب شد تا صادرکنندگان نیز در کنار تولیدکنندگان و واردکنندگان، در شرایط انتظار لغو تحریمها و به دست آوردن بازارهای جدید صادراتی، دست از صادرات بکشند. افزایش قدرت چانهزنی و احتمال برقراری سوئیفت از دیگر دلایلی است که به گفته فعالان این بخش موجب شده تا حصادرکنندگان تا اطلاع ثانوی تمایلی به صادرات از خود نشان ندهند. از دست دادن بازارهای صادراتی به دلیل تحریمها و بسته بودن سوئیفت به روی کشور طی سالهای اخیر، موجب شده بود تا صادرکنندگان نتوانند با آسودگی خاطر وارد بازارهای صادراتی هدف شوند، روندی که این روزها امید به تحقق آن افزایش یافته است.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان توسعه تجارت، طی سه ماه نخست سال جاری، در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، صادرات غیرنفتی کشور به لحاظ ارزشی افتی ۱۰ درصدی و از نظر وزنی نیز افت ۴ درصدی را تجربه کرده است. آمار اعلام شده در حالی است که بخش صنعت در این مدت توانست رشدی هرچند اندک را تجربه کند؛ به طوری که صادرات کشور در بخش صنعت در مقایسه با دوره مشابه سال قبل به لحاظ وزنی رشد ۳/ ۰ درصدی و به لحاظ ارزشی با رشد ۲درصدی همراه بوده است. اما سایر بخشها از جمله صادرات میعانات گازی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با افت ارزشی ۵/ ۳۲ درصدی و رشد وزنی ۵ درصدی همراه بوده است.
از سوی دیگر صادرات فرش و صنایعدستی طی این دوره نیز نسبت به دوره مشابه سال گذشته از نظر ارزشی منفی ۱۰ درصد و به لحاظ وزنی نیز منفی ۲۷ درصد را ثبت کرده است. صادرات کشاورزی نیز در این مدت به لحاظ وزنی افت ۱۵ درصدی و از نظر ارزشی نیز افت ۱۲ درصدی داشته و در بخش معدن نیز صادرکنندگان از نظر وزنی با افت ۵۲درصدی و به لحاظ ارزشی نیز افت ۶۲ درصدی را ثبت کردهاند. از سوی دیگر، براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت،معدن و تجارت از مجموع ۴۷کالای مورد بررسی در بهار امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲۹ قلم کالا افت صادرات به لحاظ ارزشی و ۲۸ کالا نیز افت صادرات از نظر وزنی را تجربه کردند.
براساس آمار اعلام شده، صادرات سه محصول LED +LCD، آلومینا و تراکتور صفر بوده است؛ با توجه به آمار سه ماه منتهی به خرداد امسال محصولات منتخب صنعتی و معدنی، میتوان افت صادرات این محصولات را به افت تولید آنها نیز نسبت داد. از سوی دیگر در این مدت، صادرات روغن موتور صنعتی و تصفیه اول نیز در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افت بیش از ۹۰ درصدی را به لحاظ ارزشی تجربه کرد. صادرات کنسانتره زغالسنگ نیز در این مدت افت ۸۳ درصدی را به لحاظ ارزشی تجربه کرد. صادرات فیبر نیز در مدت زمان مورد بررسی افتی نزدیک به ۸۲ درصدی به لحاظ ارزشی داشته است. اما در میان ۴۷ محصول ارزیابی شده در سه ماه منتهی به خرداد سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، کامیون کشنده (وانت) رشد صادراتی نزدیک به ۶۱۲ درصدی به لحاظ ارزشی داشته است و رشد صادرات نخ سیستم پنبهای و ترکیبی الیاف مصنوعی نیز در حدود ۲۹۷ درصد بوده، اما نخ پلیاستر نیز این مدت رشدی نزدیک به ۲۰۹ درصدی را تجربه کرد. فولاد خام نیز در سه ماه منتهی به خرداد سال جاری توانست رشد حدود ۱۸۳ درصدی را به لحاظ ارزشی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به دست آورد. LAB نیز در گروه محصولاتی قرار داشته که در این مدت توانست رشد بیش از ۱۱۳ درصدی را به لحاظ ارزشی ثبت کند، اما صادرات کارتن نیز رشدی نزدیک به ۱۱۱ درصد در سه ماه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل داشته است.
وضعیت صادرات از لحاظ وزنی
براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، سه محصول LED و LCD، آلومینا و ماشین لباسشویی در سه ماه منتهی به خرداد امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افت ۱۰۰ درصدی صادرات را به لحاظ وزنی تجربه کردند. از سوی دیگر، فیبر نیز که به لحاظ ارزشی در مدت زمان مورد بررسی با افت صادراتی همراه بود، به لحاظ وزنی نیز در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افت بیش از ۸۶ درصدی را ثبت کرد، اما صادرات شمش آلومینیوم نیز در این مدت با افت بیش از ۸۵ درصدی همراه بوده است. در میان محصولاتی که به لحاظ وزنی رشد صادرات را تجربه کردند نخ پلیاستر با رشدی بیش از۱۰۳۲درصدی قرار دارد، رشد صادرات این محصول به دلیل توقف صادرات این محصول در مدت مشابه سال قبل است. یخچال و فریزر نیز در این مدت رشدی نزدیک به ۲۲۴ درصدی تجربه کرد و رشد LAB نیز برابر با ۵/ ۱۸۲ درصد بود. فولاد خام نیز در سه ماه منتهی به خرداد سال جاری توانست رشد ۱۷۱ درصدی را ثبت کند اما فولاد خام آلیاژی نیز در این مدت توانست رشدی حدود ۱۵۴ درصد را تجربه کند. آمار اعلام شده از عملکرد صادرات صنعتی در سه ماه منتهی به خرداد سال جاری، اگرچه از اوضاع ناخوشایند این بخش حکایت دارد، اما فعالان صنعتی امیدوارند که در ماههای آینده و با لغو تحریمها شاهد رشد صادرات باشیم.
۰۷:۰۴:۲۹ گروه جهان: دیروز (جمعه) روزی تاریخی در روابط کوبا و آمریکا بود؛ روزی که احتمالا در تقویم رابطه دو کشور ثبت خواهد شد. دیروز پرچم آمریکا در سفارت این کشور در کوبا به اهتزاز در آمد. این نشان از تغییر در مسیر رابطه دو کشوری است که طی بیش از ۵۰ سال گذشته دشمنان سرسختی برای یکدیگر بودند. دیروز جان کری، وزیر خارجه آمریکا، سفری ۱۲ ساعته به هاوانا داشت تا رابطهای را که از ماه جولای آغاز شد و با اهتزاز پرچم کوبا در آمریکا ادامه یافت، با سفر خود رسمیت بخشیده و به اوج برساند. به گزارش سیانان، سفارت آمریکا در هاوانا از سال ۱۹۶۱ بسته شد؛ یعنی زمانی که روابط دیپلماتیک میان دو کشور با روی کار آمدن فیدل کاستروی ۳۴ساله، کاملا قطع شد.
سیانان میافزاید: «کری عالیرتبهترین مقام آمریکایی است که پس از انقلاب ۱۹۵۹ کوبا به این کشور سفر میکند. در واقع، او اولین وزیر خارجهای است که پس از ۷۰ سال به کوبا سفر میکند.» پیش از این سفارت آمریکا در کوبا با ۳۰۰ کارمند به فعالیت خود ادامه میداد. این فعالیت با محدودیتهای زیادی از سوی سیستم اطلاعاتی کوبا مواجه بود؛ به گونهای که کارکنان سفارت گاهی مورد آزار و اذیت ماموران اطلاعاتی کوبایی قرار میگرفتند. با اهتزاز پرچم آمریکا در کوبا، سفیر آمریکا در این کشور هم معرفی شد. «جفری دولورانتیس»، در مصاحبهای اختصاصی با سیانان میگوید: «این معاملهای بسیار بزرگ است و مدتها در انتظار آن بودیم. باید مطمئن شویم که همه چیز در ریل خود قرار میگیرد.»
از ۲۰ جولای که روابط دو کشور به تدریج رو به بهبود میرفت؛ ماموران دیپلماتیک آمریکایی در حال تدارک برای سفر «S» بودند که به سفر وزیر خارجه آمریکا اشاره داشت. اگرچه در همان روز پرچم کوبا در سفارت این کشور در آمریکا به اهتزاز درآمد؛ اما دولت آمریکا این اقدام را منوط به سفر وزیر خارجه آمریکا به کوبا در ۱۴ اوت کرد. سیانان مینویسد دیپلماتهای آمریکایی در ۲۰ جولای به شکل خصوصی مراسم مربوط به بازگشایی سفارت را برگزار کردند. این گزارش میافزاید: اجماع دیپلماتهای آمریکایی این است که بازگشایی سفارت و افراشتن پرچم «گامی تاریخی در روابط دو کشور است». از سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۷۷ سفارت تحت حمایت سوئیس قرار داشت اما هرگز به سوئیس نیازی پیدا نشد. با این حال، بخش حافظ منافع با ۵۱ نیرو باز شد؛ اما رسما بخشی از دفتر نمایندگی سوئیس در هاوانا بود. نیویورک تایمز مینویسد: اولین گام دیپلماتهای آمریکایی زدودن گرد و غبار از دیوارها و مجسمههایی است که نیم قرن در انبار نگه داشته شده بودند. در دورانی که رابطه میان دو کشور قطع بود، هیچ دیپلمات آمریکایی بدون اجازه دولت قادر به ترک هاوانا نبود. سیانان مینویسد: «ماموران اطلاعاتی کوبا برای اینکه اقتدار خود را نشان دهند و بگویند شما در کشور ما هیچ نفوذی ندارید انواع و اقسام محدودیتها را بر کارکنان دیپلماتیک سفارت روا میداشتند.» اکنون دیپلماتهای آمریکایی برای تردد دیگر نیازی به کسب اجازه ندارند و حصارهای امنیتی کوبا هم از پیرامون سفارت برداشته شده است.
رویکرد واقعگرایانه آمریکا
نیویورکتایمز در گزارش ۱۴ اوت خود مینویسد: دولت آمریکا پی برد که با سیاست فشار نمیتواند کوبا را تسلیم کند. از سوی دیگر، سیاست فشار آمریکا میتوانست نگاه آمریکای لاتین به این کشور را عوض کند. بنابراین، ترجیح اوباما دنبال کردن دیپلماسی ۱۸ ماهه و پنهان برای آب کردن یخ روابط میان دو کشور بود. روابطی که در دوره سی و چهارمین رئیسجمهوری آمریکا (آیزنهاور) قطع شد پس از فراز و فرود بسیار در دوره چهل و چهارمین رئیسجمهوری (اوباما) جوش خورد.
به گزارش نیویورکتایمز، کوبا دومین چالش سیاست خارجی آمریکا پس از پرونده هستهای ایران بود که با مذاکره به نتیجه مطلوب رسید. ظاهرا دولت آمریکا دو پرونده را همزمان به پیش میبرد. در دورهای که مذاکرات هستهای با ایران در عمان آغاز میشد، گروهی دیگر از دیپلماتهای آمریکایی در آمریکای لاتین در حال مذاکره برای بازگشایی سفارت در کوبا بودند. اندکی پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای، اعلام شد که پرچم کوبا در سفارت این کشور در آمریکا به اهتزاز درآمد. برخی این تلاقی را هدفمند دانستند. اگرچه دو کشور در دو نقطه از جهان و دارای دو نظام سیاسی متفاوت هستند اما از نظر خصومت با آمریکا و تعطیلی سفارت اشتراکاتی داشتند. اکنون مذاکره با یکی باعث گشودن پنجره مذاکره با دیگری و بازگشایی سفارت شد. محصول دیپلماسی، پس از چند ماه نتیجه داد و ثمر آن برای یکی بازگشایی سفارت و برای دیگری عادی شدن رابطه با غرب است.
۰۷:۰۴:۱۱ دنیای اقتصاد: در شرایطی که هنوز توافق هستهای به مرحله اجرا در نیامده و دولت آمریکا همچنان برای جلبنظر حامیان توافق با هدف وتوی آرای مخالف جمهوریخواهان در تلاش است، دولت سوئیس در لغو تحریمهای ایران پیش قدم شده است. سوئیس این گام را به معنای حمایت برن از اجرای توافق هستهای توصیف کرده است. سوئیس با اینکه جزو اتحادیه اروپا به شمار نمیرود، اما با این حال از تحریمهای غرب علیه ایران پیروی میکرد. تحلیلگران لغو تحریمهای سوئیس علیه ایران را زمینهای برای تسهیل پنجمین مسیر تجارت به نفع ایران ارزیابی میکنند. سوئیس همواره جزو ۱۰ کشور اول صادرکننده به ایران بوده است.
به دنبال لغو تحریمهای سوئیس علیه ایران پیشبینی میشود
گروه بازرگانی: رایزنیهای تجار سوئیسی با ایران در اردیبهشت ماه سال جاری، زمینهای شد که پس از گذشت سه ماه از آن زمان، سوئیس از لغو تحریمها علیه ایران خبر دهد. این در حالی است که طی یک ماه گذشته و پس از انعقاد توافق هستهای بین ایران و گروه ۱+۵، هیاتهای اقتصادی بلندپایهای از کشورهای آلمان، فرانسه، ایتالیا و ژاپن وارد ایران شدند و تسهیل مسیر تجارت و افزایش مبادلات با ایران را مورد بررسی قرار دادند. حال به نظر میرسد پنجمین تسهیل مسیر تجارت ایران با کشور سوئیس باشد.
در دوران تحریمها، باوجود اتخاذ موضعی سرسختانه از سوی آمریکا و متحدانش در قبال تهران، سوئیس همواره به دنبال گفتوگوهای مستقل با ایران بود. تحریمهای سوئیس علیه ایران نیز از ژانویه ۲۰۱۴ به حالت تعلیق در آمده و شورای فدرال سوئیس اعلام کرده بود که به دنبال توسعه شراکت با ایران است. در این راستا نیز چهارشنبه گذشته، شورای فدرال(دولت) سوئیس، رسما تحریمهای این کشور علیه ایران را از روز پنجشنبه گذشته لغو و طی بیانیهای اعلام امیدواری کرد: این اقدامات بهعنوان نشانهای از حمایت این شورا از اجرای توافق هستهای و تمایل (سوئیس) نسبت به تعمیق روابط دوجانبه با ایران تعبیر شود.
اقدامات صورت گرفته از سوی سوئیس و احتمال گسترش مبادلات تجاری این دو کشور در آینده در حالی است که آمارها از روند تجاری بین ایران و سوئیس در سالهای گذشته نشان میدهد که این دو کشور از سال ۹۰ تا چهار ماه نخست سال ۹۴، معادل ۱۱ میلیارد و ۴۰۳ میلیون دلار مبادلات تجاری داشتند. طی این دوره بیشترین حجم تجاری در سال ۹۱ و به میزان ۳ میلیارد و ۴۵۲ میلیون دلار رقم خورده است. طی این سالها سوئیس همواره جزو ۱۰ کشور عمده وارداتی ایران قرار داشت در حالی که میزان صادرات غیرنفتی ایران به این کشور، تقریبا ناچیز بوده است. همچنین در سال ۹۰، ایران و سوئیس مبادلاتی به حجم تجاری ۲ میلیارد و ۵۳۱ میلیون دلار صورت دادند که ۲۱ میلیون دلار آن مربوط به صادرات ایران به این کشور و ۲ میلیارد و ۵۰۹ میلیون دلار آن نیز مختص واردات ایران از سوئیس بود.
این حجم تجاری در سال ۹۱ با رشد ۳۶ درصدی به میزان ۳میلیارد و ۴۵۲ میلیون دلار رسید که البته این میزان رشد در حجم تجاری را در رشد واردات ایران از این کشور میتوان دید، زیرا از سال ۹۰ تا ۹۱ واردات ایران از سوئیس رشد ۳۷ درصدی را تجربه کرده اما صادرات ایران به این کشور، با کاهش رو به رو بوده است.
بر این اساس، در سال ۹۱ میزان واردات ایران از سوئیس ۳ میلیارد و ۴۳۲ میلیون دلار و میزان صادرات به این کشور حدود ۲۰ میلیون دلار رقم خورده است. اما در سال ۹۲ نیز افت صادرات ایران به سوئیس ادامه پیدا کرد، بهطوریکه از سال ۹۱ تا ۹۲ صادرات به نصف و حدود ۱۰ میلیون دلار رسید. این افت در حالی است که از سال ۹۱ تا ۹۲، واردات ایران از این کشور نیز با کاهش ۳۱ درصدی مواجه شد و به ۲ میلیارد و ۳۴۲ میلیون دلار رسید. در سال ۹۳ نیز حجم تجاری ایران با این کشور رشد ۳/ ۰ درصدی را ثبت کرد و به ۲ میلیارد و ۳۵۳ میلیون دلار رسید، بهطوریکه از این میزان حدود ۱۱ میلیون دلار آن به صادرات ایران به سوئیس و ۲ میلیارد و ۳۴۳ میلیون دلار آن نیز به واردات ایران از این کشور اختصاص داشته است.
از سوی دیگر در چهارماه منتهی به تیرماه ۹۴ حجم تجاری این دو کشور حدود ۷۲۱ میلیون دلار ثبت شده که ۷۱۹ میلیون دلار آن مربوط به واردات ایران از سوئیس بوده است، این در حالی است که رقم واردات از سوئیس در دوره مشابه سال گذشته تنها ۴۷۴ میلیون دلار ثبت شده بود.
از سوی دیگر، آمارها از مبادلات تجاری ایران و سوئیس در چهار ماه منتهی به تیر ماه ۹۴، نشان میدهد که بیشترین اقلام وارداتی ایران از این کشور عمدتا محصولات کشاورزی هستند. بر این اساس، لوبیای سویا، کنجاله سویا، ذرت دامی، روغن خام سویا، روغن دانه آفتابگردان، مکملهای دارویی، گندم دامی، جو وآنتی سرمکها از جمله اقلام عمده وارداتی ایران از سوئیس طی چهار ماه نخست سال ۹۴ بودهاند. همچنین اقلام عمده صادرات غیرنفتی ایران به این کشور را نیز میتوان کفپوشها، روده، بادکنک و شکمبه حیوانات،انواع فرش، زعفران، سنگ مرمر، پسته، شیرینیها و هندوانه، خرما و میوههای خشک نام برد.
با این حال با لغو تحریمهای سوئیس علیه ایران، بیشتر از همه میتوان محدودیتهای پیشروی معاملات فلزات گرانبها، موارد مورد نیاز برای تجارت و حملونقل نفت خام، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی ایران و علاوه بر آن بیمه اتکایی برای چنین معاملههایی را شاهد بود.
با این حال، پیش از این نیز در اوایل اردیبهشت ماه سال جاری، هیات بلندپایه سوئیس پس از وقفه ۱۰ ساله وارد ایران شد؛ این هیات متشکل از مدیران بخشهای داروسازی، انرژیهای پاک و خدمات بود که به ریاست لیویا لوی، سفیر سابق سوئیس در تهران حضور یافت.بر این اساس، در این دیدار بر همکاری ایران و سوئیس در زمینه توسعه صنایع کوچک و متوسط تاکید شد. همچنین مشارکت در لوازم پزشکی، صنایع دارویی، صنعت گردشگری، معدن و صنایع غذایی پنج حوزهای بود که از سوی ایران به منظور همکاریهای مشترک اقتصادی به طرف سوئیسی پیشنهاد شده بود.
۰۷:۰۱:۰۵ دنیای اقتصاد: طرح «نجات» سرمایههای محبوس در املاک، با الهام از تجربه دنیا در زمینه «انتقال داراییهای بلوکهشده در یک بازار به چرخه فعالیت» تدوین شد. در بازار ملک، نتیجه سه سال سرمایهگذاری مفرط در ساختوسازها – سالهای ۹۰ تا ۹۲ – هماکنون حجم «عرضههای بلااستفاده» را به حدی رسانده که بهرغم بازگشت تقاضای مصرفی، عملا امکان برقراری رابطه موثر بین خریدار و این املاک وجود ندارد. وضع موجود از یکطرف اسارت منابع مالی بانکهای مشارکتکننده در این ساختمانها و در نتیجه سختی خروج از رکود مسکن را سبب شده و از طرف دیگر توان بالقوه برای سرمایهگذاری جدید در بخشهای اقتصادی را سلب کرده است. برای حل این چالش، طرحی پیشنهاد شده که در قالب آن، یک یا چند شرکت کارآمدسازی داراییها با ماموریتی مشابه شرکتهای مدیریت دارایی در جهان، وارد بازار املاک بلااستفاده میشوند و با مدلهای مختلف همچون واگذاری اجارهای یا تبدیل کاربری به هتلآپارتمان و دفاتر اداری، جریان کسب عایدی سرمایه برای مالکان و سرمایهگذاران را احیا میکنند. برای شروع طرح، تمهیداتی از جمله حمایت یک نهاد مالی دولتی لازم است. این طرح بهخصوص در دوره پساتحریم که تقاضا برای تاسیس نمایندگیهای خارجی و کسبوکارهای جدید به وجود میآید، قابلیت عملیاتی شدن دارد.
رفع اسارت از املاک سالهای تحریم
گروه مسکن: حجم زیادی از ساختمانهای کلیدنخورده آماده مصرف در تهران و سایر شهرهای کشور را املاکی تشکیل میدهند که محصول «عرضه حبابی» سالهای ۹۰ تا ۹۲ هستند؛ اما چون این سرمایهگذاریها در آن زمان با «نیت خاص» انجام شده است، صاحبان آنها امروز – به رغم بازگشت تقاضای خرید- برای هر نوع اقدام برای تبدیل سرمایههای خود، مستاصل شدهاند. در فاصله شروع تحریم تا پایان رونق قبلی مسکن، سرمایهگذارانی از همه نوع طیف (سرمایهداران عمده شامل تولیدکننده و تاجر، سرمایهداران متوسط و حتی خُرده سرمایهدارها)، تصمیم گرفتند مشکلات فعالیت اقتصادی در بازارهایی را که نیاز به رابطه بینالمللی روان دارد از طریق انتقال موقتی سرمایه به بازار ملک -که در شرایط عادی و غیرعادی، همواره امنترین مکان سرمایهگذاری محسوب میشود- برای خود حل کنند.
این تصمیم بلافاصله در آمار صدور پروانههای ساختمانی سالهای ۹۰، ۹۱ و ۹۲ تهران منعکس شد و برای اولینبار در تاریخ ساخت و سازهای پایتخت، تیراژ ساخت مسکن در این کلانشهر از ۲۰۰ هزار واحد در سال گذشت. به موازات این اتفاق، احداث ساختمانهای تجاری- اداری یا همان «مال»ها نیز در همین سالها شدت گرفت.
در حال حاضر بررسیهای کارشناسی در بازار ملک نشان میدهد: «ایجاد سود متناسب با تورم فزاینده» به عنوان تنها نیت گروهی از سرمایهگذاران ملکی در سالهای تحریم، باعث شکلگیری ساختمانهایی در نقاط گرانقیمت و بعضا متوسط شهر شده که عملا در سمت تقاضا –چه تقاضای مسکونی و چه تقاضای اداری یا تجاری- امکان رابطهبرقرار کردن با این بناها وجود ندارد. ساختمانهای محصول دوره تحریم، همان واحدهای خالی بلااستفاده هستند که رشد آنها از یکسو باعث «عرضه حبابی» و «بیهدف» در بازار ملک شد و از سوی دیگر «اسارت سرمایهها» در این بازار را رقم زد.
هماکنون برای «نجات» سرمایههای محبوس در بازار ملک که با آزادسازی آنها، منابع مالی مورد نیاز برای سرمایهگذاری در سایر بخشهای اقتصادی فراهم میشود، یک طرح پیشنهاد شده است. محمد امیر کرامت، پژوهشگر مسکن و ساختمان که ارائهکننده این طرح است، جزئیات مکتوب پیشنهاد خود را به «دنیای اقتصاد» ارائه داده است که نشان میدهد در شرایط کنونی بازار مسکن، با مدلی که در دنیا برای «رهاسازی داراییهای بلوکهشده و رونق بخشی به بازارها» استفاده میشود، امکان بهرهبرداری از املاک زمان تحریم برای دوره پساتحریم وجود دارد.
در دنیا، این مسوولیت به شرکتهای مدیریت دارایی سپرده میشود و در ایران به کمک طرح «کادا» میتوان شرکتهایی مشابه اما تحت حمایت یک نهاد مالی دولتی، راهاندازی کرد تا ساختمانهای بلااستفاده موجود را وارد جریان مصرفی بازار ملک کند و عایدی ناشی از استفاده موثر آنها را به سرمایهگذاران تحویل دهد.
محور طرح نجات سرمایههای محبوس از املاک تحریمی، تبدیل این بناها به ساختمانهای اجارهای و استفاده از آنها در قالب کاربری مسکناجارهای، دفتر اداری، هتلآپارتمان و همچنین عرضه به دفاتر نمایندگیهای خارجی در دوره پساتحریم است.
در بخشی از این طرح آمده است:
با شروع اوجگیری تحریمهای بینالمللی، دشواری سرمایهگذاریها در بخش بازرگانی و مشکلات ناشی از انتقال ارز و کالا، سبب شد تا سرمایهگذاران عمده، متوسط، کوچک و حتی موسسات مالی و بانکها، نقدینگیهای خود را به حوزه جذاب ساختوساز و مسکن هدایت کنند. عرضه و تقاضای «حبابی» که در این مقطع بهوجود آمد، نه به واسطه نیاز مردم به داشتن سرپناه، بلکه بهعنوان نیاز به سرمایهگذاری و حفظ سرمایههای فعلی بود.
ساختمانهایی با کیفیت عالی در نقاط مرفهنشین شهرها در گروه A، ساختمانهای گروه B با کیفیت میانی و حتی سرمایهگذاری ساختمانهای کوچک گروه C، برای گروههای اجتماعی با درآمد متوسط، در خط تولید «عرضه» قرار گرفتند و چه چیز بهتر از ساختمان و مسکن، که نه سرقت میشد و نه فاسد، بنابراین جریان تقاضای اینگونه سرمایهگذاری، در نبود سایر گزینههای سرمایهگذاری در کشور، به ایجاد مجموعه وسیعی از مجتمع های مسکونی، اداری، تجاری در شهرهای بزرگ کشور انجامید. در حال حاضر، این مجموعههای ساخته شده و بعضا نیمهکاره، در روند رکود، اغلب محل نگهداری و توقف نقدینگی سرمایهگذاران و بانکها شدهاند. طبیعتا در دوران پس از تحریم، تقاضاهای فزاینده برای تبدیل این سرمایهگذاریها به گزینههای جذابتر بسیار محتمل است.
به این ترتیب، تقویت «عرضه»، پس از ترکیدن حباب جذابیت سرمایهگذاری مسکن، رونق به بازار نخواهد آورد، تقویت «تقاضا» نیز بهواسطه سطح پایین درآمدهای خانوارهای هدف نیاز مسکن که درآمدهایشان تطابقی با اقساط وامهای بزرگتر را ندارد، فقط صندوق وامدهندگان را خالی خواهد کرد.
حال چه باید کرد؟ چگونه نقدینگیهای اسیر شده در ساختمانهایی را که با نیت سرمایهگذاری ساخته شدهاند، میتوان آزاد کرد یا به جریان انداخت؟ تجربه جهانی به منظور رونق بخشی به بخشهایی از بازار و برای رهاسازی داراییهای بلوکه شده، تاسیس و تقویت شرکتهای مدیریت دارایی (Asset Management) را پیشنهاد میکند. این شرکتها از طریق ارائه روشهای ابتکاری و نوآورانه، داراییهای بلوکه شده مالکان را به سودآوری میرسانند و از این میان، ضمن تامین حقالزحمه شرکت، سود مناسبی را به مالک دارایی اعطا میکنند. از تبعات مفید این شرکتها، کارآفرینی همراه با ایجاد رونق در بازار مربوطه، خواهد بود. بومیسازی این تفکر در ایران با وضعیت فعلی در حوزه مسکن و ساختمان ما را به پیشنهاد ایجاد «شرکتهای مولد کارآفرینی از داراییهای ملکی» یا «شرکتهای کارآمدسازی داراییها» یا به اختصار شرکتهای «کادا» رهنمون میسازد. در حال حاضر بنا به اظهار بعضی از متولیان بخش مسکن، حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار واحد مسکونی خالی در تهران و همینطور در چند شهر بزرگ کشور وجود دارد بعضی از این واحدهای مسکونی که با بهترین مصالح ساختمانی ساخته شدهاند و در مناطق مرفهنشین شهر قرار دارند که با انگیزه سرمایهگذاری یا حفظ سرمایههای بخشهای مرفه جامعه خریداری شده و بلااستفاده رها شدهاند. طبیعتا قیمت پایه اینگونه داراییها آنقدر بالا هست که با اقدامات معمولی همچون افزایش تسهیلات بانکی قادر نخواهیم بود این قسم از داراییها را در محدوده مورد تقاضای مسکن قرار دهیم.
در حال حاضر بهواسطه نبود «ریت»ها یا «شرکتهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات»، بنگاههای معاملات ملکی که انحصارا به واسطهگری مشغولند، برای رونق بخشی به وضعیت مسکن مورد توجه قرار میگیرند، درحالی که «شرکتهای واقعی سرمایهگذاری املاک و مستغلات» در کشورهایی که «ریت»ها (REITS) فعالند، بهگونهای مدیریت داراییهای ملکی را بهعهده دارند و از داراییهای ملکی، با روشهای گوناگون اجارهداری، بهرهبرداری میکنند. البته با توجه به تجربیات موفق سایر کشورها در این زمینه، باید ابتدا تمهیداتی همچون وضع قانون اخذ مالیات از املاک بدون استفاده، معافیت مالیاتی برای اجارهداری و همچنین معافیت سود حاصل از کارآفرینی ناشی از کارآمدسازی داراییهای ملکی اتخاذ شود.
در این صورت اولین شرکت کادا میتواند تحت حمایت یک نهاد مالی دولتی مثل بانک مسکن ایجاد شود تا در زمینههایی همچون مشارکت در اجارهداری ملک، تبدیل این املاک به دفاتر تجاری- اداری (دفتر نمایندگی برندهای خارجی)، هتل آپارتمانهای اقامتی و سایر روشهای بهرهبرداری از ملک همچون خانهداری هتلینگ یا کترینگ، فعال شود. این فرآیند، پس از جلب اطمینان عمومی، میتواند سریعا توسط بخش خصوصی نیز گسترش یافته و توسط سیستم بانکی، پشتیبانی شود.
نمونههایی از این دست، در صورت رفع تحریمها و هجوم سرمایهداران و کارشناسان خارجی و کمبود فضاهای اقامتی، میتواند یکی از سریعترین پاسخگوییها به نیازهای آن دوران باشد، ضمن اینکه، خدمات شرکت «کادا» ایجاد مشاغل جدید را در پی خواهد داشت و کسب درآمد برای اقشار کمدرآمد، توانمندی اسکان در مسکنهای اجارهای متناسب با درآمد را بهتر فراهم میکند.
۰۷:۰۰:۵۰ ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا و مذاکره کننده این کشور در گفتگوهای هستهای بین ایران و گروه ۱+۵ میگوید مطمئن است که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از سد کنگره آمریکا عبور خواهد کرد.
دانشمند هستهای آمریکا در مصاحبه با بولتن دانشمندان اتمی در پاسخ به این سؤال که “آیا مطمئن هستید کنگره اجازه عبور به برجام را میدهد” گفت: “فکر میکنیم که این [برجام] رد خواهد شد. بله، واضح است که ترجیم میدهیم با رأی اکثریت این اتفاق روی دهد. اما در هر حال، کاملا انتظار دارم که این توافق اجراء خواهد شد.”
پس از اینکه ایران و شش کشور عضو گروه ۱+۵ (آمریکا، روسیه، چین، انگلستان، فرانسه و آلمان) درباره اعمال محدودیتهایی بر برنامه هستهای کشورمان در ازای لغو تحریمهای یک و چند جانبه توافق کردند، واشنگتن متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را به همراه ضمائم آن به کنگره فرستاد تا نمایندگان به بررسی آن بپردازند.
مهلت ۶۰ روزه کنگره برای بررسی برجام از روز دوشنبه ۲۰ جولای (۲۹ تیرماه) رسما آغاز شده است و پس از اتمام این دوره اعضای مجالس نمایندگان و نیز سنای آمریکا درباره آن رأیگیری خواهند کرد. قرار نیست که اعضای کنگره برجام را تصویب کنند بلکه آراء منفی خود را به صندوق خواهند انداخت و در صورتی که آراء منفی به حد نصاب نرسیده و یا در صورت کسب اکثریت با وتوی غیرقابل لغو باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، مواجه شود، برجام اجرایی خواهد شد.
وتوی غیرقابل لغو بدین معنا است که پس از وتو مخالفین برجام نتوانند حداقل دو سوم اعضای سنا را قانع سازند که بار دیگر به برجام رأی منفی داده و وتوی رئیسجمهور را بیاثر سازند.
۰۶:۵۷:۴۶ به گزارش خبرنگار مهر، پس از صدور دستورالعملی توسط ایالات متحده آمریکا مبنی بر آزادسازی صادرات نفت خام ایران، دولت سوئیس هم تحریمهای غیر قانونی اعمال شده علیه ایران را لغو کرد.
بر این اساس کابینه سوئیس تصمیم گرفت تحریمهای ایران را که از ژانویه ٢٠١۴ میلادی تعلیق شده بود، را از روز گذشته پنجشنبه ٢٢ مرداد ماه لغو کند.
تصمیم کابینه سوئیس برای لغو تحریمهای ایران که از روز پنجشنبه اجرایی شده به دنبال توافق جامع هسته ای تهران و کشورهای گروه ١+۵ در وین اتریش در ١۴ ژوئیه (٢٣ تیرماه) رخ داده است.
تحریمهای تعلیق شده، محدودیتهای پیش روی معاملات فلزات گرانبها، موارد مورد نیاز برای تجارت و حمل و نقل نفت خام، فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی ایران علاوه بر آن بیمه، بیمه اتکایی برای چنین معامله هایی را شامل می شود.
به گزارش رسانه های سوئیسی، کابینه دولت سوئیس اعلام کرد: تصمیم برای لغو تحریم ها ایران از روز پنجشنبه به منظور حمایت از توافق جامع هسته ای و پیگیری روند اجرایی شدن آن و نشان دادن اطمینان این کشور اروپایی به اهداف سازنده طرفهای مذاکره کننده، اجرایی می شود.
در شرایط فعلی بزرگترین معامله گران نفت جهان شرکتهای همچون ویتول، گلنکور و ترافیگورا سوئیس هستند که پیش بینی می شود به زودی با سفر مدیران ارشد این سه شرکت بزرگ نفتی به تهران دور جدید مذاکرات با ایران را آغاز کنند.
۰۶:۵۷:۲۷ به گزارش خبرنگار ایرنا، آیت الله علی اکبر هاشمی رفسنجانی شامگاه جمعه در آئین اختتامیه جشنواره فرهنگی و اقتصادی کرمان که در برج میلاد تهران برگزار شد، افزود: ۱۰ سال گرفتار تحریم ها بودیم که این امر موجب شد بخشی از بافته های گذشته پنبه شود.
وی با بیان اینکه شرایطی پیش آمد که ملت آگاه را به صحنه آورد، ادامه داد: این مردم بودند که توانستند فضا را عوض کنند و در شرایط ناباوری آنان، دولتی بوجود آمد که شجاعانه روی سخت ترین مشکلات کشور دست گذاشت و سیاست خارجی خود را بر تحریمها که همه زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده بوده متمرکز کرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، دوران تحریم را یکی از امتحانات الهی دانست و گفت: خوشبختانه در این شرایط مردم خم به ابرو نیاوردند و توانستند کشور را آرام نگه دارند.
وی تاکید کرد: در شرایطی که منطقه در جنگ، نزاع و خونریزی به سر می برد ایران توانست در شرایط تحریمی، سربلند به راه خود ادامه دهد و زمانی که شرایط فراهم شد پنجه در پنجه قدرتمندان در مدت ۲۲ ماه مذاکره سخت توانست حق خود را ثابت کند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی ابراز امیدواری کرد که در مدت کوتاهی بتوان نقاط ضعف گذشت را جبران کرد.
وی افزود: در داخل عده ای زحمت درست می کردند که البته حس نیت داشتند و می خواستند در مقابل کارشکنی های طرف مقابل نشان دهند که به عجز نیامده ایم و ما از بابت این افراد نگرانی نداریم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: براساس برخی اخبار کشور سوئیس همه تحریم ها را لغو کرده و چین نیز اعلام کرده بزودی تحریم را برداشته و برای همکاری با ایران آماده است.
وی با بیان اینکه در شرایطی برخی کشورها حاضر نبودند با ایران رابطه معمولی نسبتا خوب دشته باشند، افزود: امروز شرایطی بوجود آمده که هیات های جامعی از کشورهای پیشرفته آماده سرمایه گذاری در ایران هستند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی، این امر را نشان دهنده لیاقت، صداقت و موفقیت ایرانی ها دانست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود پتانسیل به نمایش گذاشته شده از استان کرمان در جشنواره فرهنگی – اقتصادی را خوب توصیف کرد و گفت: مردم کرمان در این نمایشگاه کارآفرینی، ابتکار، ظرافت و استعداد خود را بخوبی به نمایش گذاشتند.
وی خاطرنشان کرد: آنچه برای کرمانی ها مهم است اداره استان توسط فردی آشنا به امور کرمان است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از استاندار کرمان به عنوان یکی از فرمانده هان لایق و موفق دوران دفاع مقدس یاد کرد و افزود: رزم حسینی، در دوران دفاع مقدس مخلصانه جنگید و بعد از جنگ نیز بدون هیچ توقعی در بخش خصوصی مشغول به کار و موفق شد ابتکارات خوبی را از خود نشان دهد.
وی با بیان اینکه حسینی در برهه حساسی به استان آمد، ادامه داد: استاندار کرمان فردی فراجناحی است که خود را در محدوده یک جناح محبوس نمی کند و برای همه جناح ها احترام قائل است؛ وی این موضوع را در عمل نشان داده است.
آیت الله هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه امروز وحدت در کرمان به چشم می خورد، به اجرای طرح مثلث توسعه اقتصادی در استان کرمان اشاره کرد و گفت: این طرح مبتنی بر اسناد بالادستی و مقدمه کارهای بزرگی در آینده است؛ در حالی که سایر استانها در حال آماده کردن خود برای استقبال از شرایط پساتحریم هستند این کار در استان کرمان آغاز شده است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به مشکل اشتغال جوانان گفت: با توجه به وجود جوانان تحصیلکرده در کشور این مشکلات با امکانات مردم و بهره گیری از ظرفیت و استعداد بخش خصوصی قابل حل است.
وی با بیان این که اصل ۴۴ قانون اساسی چند سال پیش با تفسیری که در اصل بود اصلاح شد، خاطرنشان کرد: براساس این اصل کارهایی که دولت بی جهت برعهده گرفته است به مردم واگذار و از اقیانوس مردم برای پیشبرد کشور استفاده می شود.
آیت الله هاشمی رفسنجانی انگیزه بخشی خصوصی را بسیار بالا خواند و گفت: بخش خصوصی به اندازه نیاز از نیروی انسانی استفاده می کند و از سرعت عمل بالایی نیز برخوردار است.
وی با تاکید بر اینکه بخش خصوصی مانع از معطل ماندن سرمایه ها می شود، افزود: این بخش با هزینه کم، کارهای بزرگی انجام می دهد.
وی گفت: باید به سمت توسعه دانش محور که در اسناد بالادستی مورد تاکید قرار گرفته است حرکت کرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآورشد: یک کشور زمانی موفق می شود که دست نیروهای مردمی باز باشد و در چارچوب سیاست های کلی که نظام عمده آن را انجام داده است نهضت عمیق سازندگی به راه افتد.
وی گفت: می دانیم که اگر در چند هفته ای که مانده تا کارها رو به راه شود بتوانند از فشارهایی که لابی های اسرائیلی روی توافق دارند توافق را نجات دهند که ظاهرا می توانند، آن موقع است که ایران می تواند یک حرکت جدید سازندگی و کم سابقه را براساس دانش نیروهای فراوانی که ساخته و آماده خدمت کرده است، آغاز کند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی افزود: این چیزی است که همه دنیا انتظار آن را دارند.
وی در ادامه به شرایط منطقه اشاره و خاطرنشان کرد: ایران در این شرایط که منطقه غرق خون، ترور و ناامنی است در بین کشورهای که دائما در آنها خونریزی است، می تواند لنگر ثبات باشد و به برقراری آرامش کمک کند.
وی تصریح کرد: البته این طور نیست که فکر کنیم اکنون که تحریم نیست و دست مان باز است کارها را به دست خارجی ها دهیم بلکه آنها می توانند مانند کشورهای دیگر بیایند و سرمایه گذاری کنند؛ تکنولوژی آورده و کارهایی جدیدی انجام دهند که در کشور نبوده است؛ در حال حاضر در داخل کشور نیروهای فراوانی داریم که هر جای دنیا کار کرده اند، درخشیده اند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: جمعیت جوان بسیار آماده ای برای حضور در صحنه سازندگی در کشور وجود دارد.
آیت الله هاشمی رفسنجانی به حضور بانوان در عرصه های مختلف کشور نیز اشاره کرد و گفت: خانم ها در گذشته حضور عینی چندانی نداشتند اما امروز بخش عظیمی از کرسی های دانشگاه در دست بانوان است و تعداد زیادی از جمعیت دانشجویان، اساتید و مدیران لایق را بانوان تشکیل می دهند.
جشنواره فرهنگی اقتصادی استان کرمان، ۱۶ مردادماه در برج میلاد تهران آغاز به کار کرد.
۰۶:۵۷:۰۹ به گزارش ایرنا، «یانگ جیه چی» و «فیلیپ هاموند» در این دیدار همچنین تاکید کردند که دستاورد بزرگی چون توافق وین نشانی از دیپلماسی قوی و همکاری خوب کشورها از جمله چین و انگلیس است.
عضو ارشد شورای دولتی چین و وزیر خارجه انگلیس در عین حال از همکاری مشترک میان دو کشور برای حصول این توافق تقدیر کرده و تاکید نمودند که این یک دستاورد بزرگ برای آنها و جهان است.
این دو مقام همچنین توافق ایران و کشورهای ۱ +۵ را موفقیت بزرگی در عرصه بین المللی دانستند و تاکید کردند: چین و انگلیس به عنوان اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد باید برای حل مسایل مهم بین المللی با یکدیگر همکاری هایی از این دست داشته باشند.
دو طرف که روز جمعه ریاست نشست راهبردی چین و انگلیس را بر عهده دارند، پذیرفتند که در مسایل سیاسی اختلافاتی میان آنان وجود دارد اما مشکلات بین المللی و منطقه ایجاب می کند آنها گفت و گوهای گسترده تری داشته باشند.
هر دو طرف ضمن تاکید بر گسترش روابط دوجانبه ابراز امیدوارند که مشکلات و تهدیدهای امنیتی، منطقه ای و بین المللی در سایه همکاری های جهانی و میان دو کشور حل و فصل شود.
ظاهرا مقصود طرفین از اختلافات سیاسی به دیدار مقام های انگلیس با «دالایی لاما» رهبر در تبعید بوداییان تبت در سال ۲۰۱۲ میلادی مربوط می شود که باعث شد روابط دوجانبه برای مدتی طولانی تیره شود.
تجارت دوجانبه، امنیت، تحولات اقلیمی، اقتصاد جهان، جاده ابریشم و بانک سرمایه گذاری آسیایی چین از دیگر محورهای گفت وگوی این دو مقام ارشد چین و انگلیس بود.
انگلیس به دلیل اختلافاتی که با برخی کشورهای اتحادیه اروپا دارد، به شدت علاقه مند به گسترش روابط با کشورهای خارج از این اتحادیه است.
از جمله اینکه انگلیس به بزرگترین مقصد سرمایه گذاری چینی ها تبدیل شده و دومین شریک بزرگ تجاری چین است.
«هاموند» در این نشست و در دیدار با «یانگ» گفت که انگلیس مایل است در برنامه احیای جاده ابریشم چین برای توسعه همکاری های اقتصادی و فرهنگی با کشورهای در مسیر این جاده مشارکت کند.
تارنمای «یی سی ان» چین روز جمعه در گزارشی نوشت: انگلیس اولین کشور خارج از قاره آسیا بود که عضویت خود را در بانک سرمایه گذاری توسعه آسیایی (AIIB) چین اعلام کرد و این یک گام مهم در پیشبرد طرح های زیربنایی با حضور انگلیس از جمله برنامه احیای جاده ابریشم است.
این بانک که ۵۷ عضو دارد تا پایان سال جاری میلادی فعال می شود. جمهوری اسلامی ایران هم یکی از اعضای هیات موسس این بانک است.
دو طرف همچنین در این دیدار تاکید کردند که امسال مصادف با هفتادمین سال پایان جنگ جهانی دوم است و لازم است این مساله مد نظر قرار گیرد که باید از اصول و منشور سازمان ملل و شورای امنیت حراست و به پیشبرد صلح وثبات کمک شود.
در این نشست مقام های چین و انگلیس در باره تشریفات سفر ماه اکتبر (مهر – آبان) «شی جین پینگ» رییس جمهوری خلق چین به انگلیس نیز بحث و تبادل نظر کردند.
این اولین دیدار یک رییس جمهور چین از انگلیس در یک دهه گذشته محسوب می شود و مهمترین رویداد در روابط دوجانبه در سال ۲۰۱۵ عنوان شده است.
۰۶:۵۶:۵۱ به گزارش ایرنا، ستاد فرماندهی ارتش ترکیه جمعه شب اعلام کرد که عصر جمعه بر اثر تیراندازی نیروهای مسلح کرد وابسته به سازمان جدایی طلب پ.ک.ک با سلاح های دوربرد علیه نیروهایی که در منطقه «داغلی جا» در منطقه کوهستانی «یوکسک اوا» از توابع شهرستان مرزی حکاری در حال عملیات بودند، سه تن از نظامیان این کشور کشته و ۶ تن دیگر زخمی شدند که حال یکی از آنها وخیم است.
ارتش ترکیه در این اطلاعیه با اعلام اینکه سربازان زخمی شده بلافاصله توسط بالگردهای نظامی به بیمارستان منتقل شدند، تاکید کرده به دنبال این حمله، عملیات هوایی در منطقه علیه مهاجمان ادامه دارد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز روز جمعه در زادگاه خود در ریزه در شمال ترکیه و کناره دریای سیاه به خبرنگاران گفت: عملیات نیروهای ارتش و امنیتی ترکیه علیه تروریستها بی وقفه ادامه خواهد داشت.
ستاد فرماندهی نیروهای مسلح ترکیه (TSK) به تازگی گزارشی از عملیات جنگنده های ارتش علیه مواضع پ.ک.ک از ۲۴ جولای امسال(دوم مردادماه) در داخل خاک ترکیه و شمال عراق آغاز شده ارائه کرد که به موجب آن در شمال عراق و داخل ترکیه در مناطق شرق و جنوب شرق این کشور بیش از۲۰۰ عملیات هوایی انجام داده اند.
عملیات انتحاری داعش در نزدیکی مرز ترکیه که موجب کشته شدن ۳۲ تن از جوانان نزدیک به حزب کردی دموکراتیک خلق ها شد و به دنبال آن ترور چند تن از نیروهای امنیتی و نظامی ترکیه در مناطق شرق و جنوب شرق ترکیه، به گفته مقامات بلندپایه کشور، صبر دولت را لبریز کرد و از آن تاریخ به بعد آنکارا با تعلیق آنچه که فرایند حل مساله کرد در ترکیه بیان می شود، رویکرد نظامی را برای حل این مساله در پیش گرفته است.
براساس گزارش های رسمی اعلام شده، در ۳۹ روز گذشته از آغاز درگیریها در مناطق کردنشین ترکیه، ۳۵ نفر از نیروهای نظامی و امنیتی ترکیه و ۱۲ غیرنظامی از جمله یک شهروند ایرانی کشته و ۱۴۴ نفر از جمله سه ایرانی زخمی شده اند. در این مدت همچنین ۴۳ تن از اعضای پ.ک.ک کشته و ۸ تن نیز زخمی شده و به اسارت نیروهای دولتی درآمده اند.
براساس اطلاعیه ارتش ترکیه، در این مدت ۱۲۶ خودروی شهروندان نیز توسط اعضای پ.ک.ک به آتش کشیده شده است. یکی از کامیونها نیز متعلق به شرکت های حمل و نقل ایران بود.
۰۶:۵۵:۳۲ به گزارش ایرنا از رویترز از نیویورک، در حالی که تجزیه و تحلیل داده ها نشان از افزایش خیره کننده سطح ذخیره سازی های نفت خام آمریکا دارد و این موضوع سبب تشدید نگرانی ها درباره رشد مازاد عرضه در بازارهای جهانی نفت خام شده است، قیمت نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدییت (دابلیو.تی.آی)آمریکا در پایان معاملات دیروز بازار نفت با بیش از سه درصد افت به حدود ۴٢ دلار برای هر بشکه و پایین ترین سطح در ۶,۵ سال گذشته رسید.
تقویت ارزش دلار، پس از انتشار خبرها مبنی بر افزایش فروش خرده فروشی بنزین آمریکا در ماه ژوئیه و بهبود آمارهای اشتغال، سبب فشار بیشتر بر قیمت های جهانی نفت خام شد.
قیمت های جهانی نفت خام از اواخر ماه ژوئن حدود یک سوم کاهش یافته است، این روند کاهشی هفته گذشته پس از تعطیلی یک پالایشگاه در ایندیانا آمریکا که این شرایط سبب کاهش تقاضا برای نفت خام می شود، نیز ادامه داشت.
پالایشگاهی متعلق به شرکت بی پی انگلیس در وایتینگ ایالت ایندیانا، بزرگترین پالایشگاه میانه غربی آمریکا با ظرفیت پالایش روزانه ۴١٣ هزار و ۵٠٠ بشکه مجبور شد دو سوم ظرفیت تولید خود را به دلیل تعمیر یک حادثه نشتی تعطیل کند و انتظار می رود عملیات تعمیر یک ماه یا بیش تر به طول بینجامد.
قیمت نفت خام آمریکا در پی انتشار گزارش موسسه تحلیلی جن اسکیپ (Genscape) مبنی بر رشد خیره کننده ذخیره سازی های آمریکا در پایانه کوشینگ اکلاهاما، که یک نقطه عرضه برای معاملات آتی قیمت نفت خام شاخص دابلیو تی آی به شمار می رود، با افت روبرو شد.
براساس گزارش این موسسه، ذخیره سازی های نفت خام آمریکا در هفته منتهی به ١١ اوت با یک میلیون و ٣٠٠ هزار بشکه رشد همراه بوده است که همزمان با تعطیلی پالایشگاه در وایتینگ می تواند نگرانی ها درباره افزایش مازاد عرضه در بازارهای جهانی نفت خام را دو چندان کند.
چنانچه داده های این گزارش تایید شود، بیشترین سطح از ماه مارس به شمار می آید.
قیمت نفت خام شاخص دابلیو تی آی آمریکا در پایان معاملات آتی دیروز (پنجشنبه، ٢٢ مردادماه) بازار بورس نیویورک با یک دلار و هفت سنت افت، ۴٢ دلار و ٢٣ سنت برای هر بشکه داد و ستد شد.
برخی تحلیلگران بر این باورند که بازارهای جهانی نفت خام می تواند از این پس شاهد افزایش فروش سلفهای نفتی باشد، که این شرایط قیمتهای جهانی نفت خام را با کاهش بیشتری روبرو می کند، در حالی که سطوح فنی بیشتری با شکست روبرو می شوند.
کریس جارویس یک تحلیلگر در موسسه کاپ راک ریسک منجمنت مستقر در فردریک در مریلند در این باره گفت: ما در شرایطی قرار گرفته ایم که قیمتهای جهانی نفت خام دوباره به محک آزمایش گذاشته می شوند و در چنین سطوحی باقی نخواهند ماند.
وی افزود: ما شاید شاهد معامله قیمت ها در سطوح ٣٠ دلار برای هر بشکه باشیم، تحلیلی که از ماه مارس مرتب از زبان برخی تحلیلگران و کارشناسان بیان شده است.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در معاملات دیروز بازار آی سی یی لندن با ۴۴ سنت افت، ۴٩ دلار و ٢٢ سنت برای هر بشکه معامله شد.
اختلاف میان دو شاخص برنت و نفت خام آمریکا در پایان معاملات روز پنجشنبه به حدود هفت دلار و بیشترین سطح در سه هفته گذشته رسید.
۰۶:۵۱:۰۸ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «پاتریک دیویس»، معاون سفیر انگلیس در آمریکا در یادداشتی به دیدارهای روزهای گذشتهاش با ۳۵ قانونگذاران کنگره آمریکا اشاره کرده و نوشته بسیاری از آنها درباره نتایج پایانی مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ درگیر افسانهپردازی هستند.
«دیویس» در این یادداشت در پایگاه «مدیوم»، سند نهایی مذاکرات هستها یا «برجام» را بهترین گزینه برای متوقف کردن آنچه «ساخت سلاحهای هستهای» توسط ایران عنوان شده، دانسته و بر حمایت کارشناسان هستهای و متخصصان مسائل نظامی از این سند تأکید کرده است.
او مینویسد از زمان اعلام جمعبندی مذاکرات هستهای، سفیر انگلیس همراه با نمایندگان سایر کشورهای ۱+۵ با دستکم ۳۵ قانونگذار آمریکایی دیدار کردهاند.
به نوشته دیویس، نتایج این رایزنیها حاکی از آن است که بسیاری از «بیاعتمادیهای و افسانهپردازیها» نزد آنها باقی است.
او موارد زیر را به عنوان افسانهپردازیهای موجود در میان این قانونگذاران ذکر کرده است:
* در صورت رد توافق هستهای توسط کنگره، ایران بار دیگر به میز مذاکره برمیگردد.
* میتوان با ایران به توافقی بهتر دست یافت.
*اروپاییها از گزینه بازگشت خودکار تحریمها حمایت نمیکنند؛ معاون سفیر انگلیس در توضیح این ماده نوشته لندن موضع آشکاری در این باره دارد و در صورت عدم پایبندی ایران به برجام، برای بازگرداندن تحریمها تردید نخواهد کرد. او علاوه بر این مینویسد: «معماری تحریمهای اتحادیه اروپا باقی میمانند تا تحریمها را بتوان در لحظه مشاهده (تخلف) احیا کرد.»
معاون سفیر انگلیس در ادامه افزوده است: «سوابق ما در زمینه تحریمها آشکار است. اتحادیه اروپا با میل خودش، سختگیرانهترین تحریمها را وضع کرد تا ایران را پای میز مذاکره بیاورد. ما این کار را علیرغم هزینههایی که برای اقتصادمان داشت انجام دادیم چرا که دغدغههایمان درباره برنامه هستهای ایران مشابه آمریکا بود؛ و ما حاضریم بار دیگر هم در صورت لزوم همین کار را انجام دهیم.»
*ایران بعد از ۱۵ سال قادر به ساخت سلاحهای هستهای خواهد بود.
۰۶:۵۰:۵۲ معاون وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد: کنگره آمریکا نمی تواند حمایت لازم برای ممانعت از اجرای توافق هستهای را بدست آورد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری تاس، سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه در نشستی در مرکز مطالعات امنیت و انرژی گفت که مسکو به وضوح مشخص کرده است که هیچ قطعنامه تحریمی دیگری را علیه ایران تصویب نخواهد کرد.
ریابکوف تصریح کرد: ما برای همتایان خود از آمریکا و اتحادیه اروپا به روشنی مشخص کردیم که روسیه هیچ قطعنامه تحریمی دیگری علیه ایران تصویب نخواهد کرد. مسکو انتظار دارد که لغو تحریم های ایران هرچه زودتر انجام شود.
وی ادامه داد: اگرچه تولیدات ایران و صادرات این کشور مسأله ای نیست که در طول چند ماه آینده به حالت قبل بازگردد اما باید توجه داشت که لغو تحریم ها علیه تهران هنوز آغاز نشده است اما ما انتظار داریم که این اتفاق هر چه زودتر انجام شود.
معاون وزیر امور خارجه روسیه همچنین به مخالفت های اعضای کنگره آمریکا به توافق هستهای پرداخت و گفت که قانونگذاران آمریکایی حمایت کافی برای جلوگیری از اجرای توافق را بدست نمیآورند، من بر این باورم که آراء مخالف در کنگره در اندازه ای نیست که بتواند حمایت کافی رابرای مقابله با وتوی احتمالی رئیس جمهور به دست آورد. کنگره آمریکا قرار است ماه آینده درتائید یا رد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) رای گیری کند.
این دیپلمات ارشد روس در بخش دیگری از این نشست به مسأله تغییر رآکتور آب سنگین اراک اشاره کرد و افزود: مسکو در تغییر راکتور اراک نقش کلیدی نخواهد داشت، ما آماده ایم تا در این روند، همکاری بیشتری داشته باشیم اما اساسا این پروژه طرح روسیه نبوده است و ما با آنها قراردادی نداریم. دیگر کشورهای عضو ۱+۵ بیش ازروسیه باید نقش عمده در تغییر راکتور اراک داشته باشند.
ریابکوف اظهار کرد: پروسه تغییر راکتور اراک کاری دشوار است و نیازمند همکاری بینالمللی است که باید درباره آن تصمیمگیری شود.
معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت:تهران ومسکو به مشورت ها برای تغییر کاربری سایت فردو و تولید ایزوتوپ ها ادامه میدهند، به روز رسانی تاسیسات فردو بخشی از توافق است. بنابراین چندین آبشار برای تولید ایزوتوپ نوسازی خواهند شد و باقی آبشار ها هم مسدود می شوند.
وی ادامه داد: در حال حاضر گفت وگوهای دو جانبه بر سر این مسأله در حال انجام است . ما برای قرارداد و تولید ایزوتوپ ها در فردو حاضر خواهیم شد. تاکنون چند سری مذاکره صورت گرفته و تا راه اندازی این چرخه تولید چند سال فاصله داریم.
ریابکوف گفت که رایزنی های مجدد به زودی از سرگرفته خواهد شد.
وی همچنین از وجود رایزنی میان ایران و روسیه درباره جزئیات انتقال اورانیوم به روسیه طبق توافق هستهای خبر داد و گفت:تصمیم بر این است که مواد انباشت شده در ایران که حجمی معادل هشت هزار کیلو دارد به روسیه صادر شود و در ازاء آن به ایرانی ها اورانیوم طبیعی تحویل داده شود. ما هنوز در مرحله گفتوگوهای دو جانبه در این زمینه هستیم و من نمی خواهم جزئیات بیشتری درباره کار پیش رو ارائه دهم.
وی درباره همکاری ایران و آژانس در خصوص موضوع پارچین خاطر نشان کرد: تا آنجایی که من می دانم، ما این مسأله را طبق چارچوب انجام اقدامات شفاف سازی وتصمیماتی که درباره دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تاسیسات ایران گرفته شده خواهیم بست.
این دیپلمات روس افزود: ایران وآژانس قرار است تا پایان سال ۲۰۱۵ تمام مسائل مربوطه را حل کنند.
ریابکوف در بخش دیگری از این نشست گفت که روسیه همچنان مایل به انجام قرار داد نفت در برابر کالا با ایران است. اگرچه برای این منظور تحریم های ایران لغو نشده است ،آنها تحریم های یک جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا نیستند.
وی علاوه بر این از رضایت سران کرملین از توافق ایران وگروه ۱+۵ خبر داد و گفت:می توانم دلایل رضایتمان از این توافق و اعتمادمان به آن را برایتان توضیح دهم. ایده های زیادی در جریان مذاکرات هستهای مطرح شد، از بیانیه های اولیه گرفته تا راه حلهای فنی جزئی. بسیاری از پیشنهادات ما در توافق نهایی لحاظ شده است .
معاون وزیر امور خارجه روسیه به اختلافات آمریکایی ها بر سر توافق هستهای و تلاش کنگره برای رد این توافق پرداخت و گفت: امیدوارم که کنگره آمریکا توافق هستهای را تائید کند، چون در غیر این صورت در موقعیتی قرار خواهیم داشت که با وجود یک برنامه جامع اقدام مشترک و قطعنامه مرتبط شورای امنیت سازمان ملل ،آمریکا مطابق آنها عمل نمی کند. ما انتظار داریم که چنین سناریویی اتفاق نیفتد چون سند برجام خود درباره خودش توضیح میدهد و به سوالات پاسخ میدهد.
ریابکوف همچنین با بیان اینکه همکاری های هستهای میان تهران و مسکو به نیروگاه برق هستهای بوشهر محدود نمی شود یادآور شد: روسیه خواهان افزایش این همکاریهاست. ما نمی خواهیم که همکاری های دو جانبه مان را حتی به فاز دوم و سوم نیروگاه بوشهر محدود کنیم، پتانسیل این همکاری بسیار گسترده تر است و یکی از بخش های برنامه جامع اقدام مشترک ایجاد شرایط مناسب برای ادامه این همکاری است.
۰۶:۵۰:۴۲ حامیان صلح و توافق هسته ای روز شنبه (۲۴ مرداد) در ۸۰ شهر جهان در حمایت از توافق هسته ای اخیر ایران و گروه ۱+۵ راهپیمایی می کنند.
به گزارش عصر ایران خبرگزاری فرانسه با اشاره به راه اندازی کمپین طرفداران صلح از سوی آمریکایی های ایرانی تبار می نویسد این کمپین و فراخوان فیسبوکی قصد دارد یک راهپیمایی جهانی در روز شنبه برگزار کند.
حامیان این کمپین می گویند در آستانه رای گیری کنگره آمریکا درباره توافق هسته ای با ایران، اقدام آنها لابی های طرفدار جنگ در آمریکا را هدف گرفته است.
۰۶:۴۵:۵۹ هفته سختی را برای بازار داریم برخی خبرهای خوب سیاسی میرسد ولی خبرهای اقتصادی جالب نیست
۰۶:۴۵:۴۶ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی