۰۷:۳۹:۳۴پابان بخش اول
۰۷:۳۹:۲۱ سنا: دبیرکل کانون کارگزاران با اشاره به نقش بازار پول و سرمایه در اقتصاد کشور در زمینه سناریوهای پیش روی بازار سرمایه بعد از انجام توافق گفت: در صورت رفع تحریمها و آزاد شدن پولهای بلوکه شده، دولت با پرداخت بدهی پیمانکاران و اجازه افزایش سرمایه به بانکها میتواند زمینه افزایش عرضه پول در بازار سرمایه را فراهم کند.
روحالله میرصانعی، دبیر کل کانون کارگزاران در تشریح دستورات بورسی رئیسجمهور گفت: بررسی مفاد این نامه و تاکید بر بهبود بازارهای پولی و سرمایه از سوی رئیسجمهور به معاونان خود نشان میدهد که تاچه میزان، اقتصاد کشور به این دو بازار برای پویایی و تحرک نیاز دارد. وی افزود: فعالیت بهتر و بیشتر بازارهای مالی، بیانگر اهمیت این بازارها است اما بررسی مفاد دستورات رئیسجمهور در مورد بازار سرمایه بیشتر به ارتقای تامین مالی از طریق بازار سرمایه و همچنین بهبود جایگاه نقش بازار سرمایه در اقتصاد ملی تاکید دارد.
۰۷:۳۹:۰۶ گروه بورس – زهرا رحیمی: روز گذشته بالاخره شاخص کل بورس تهران مرز کانال ۶۶ هزار واحدی را شکست و با افت ۲۷ واحدی، رقم ۶۵ هزار و ۹۷۳ واحدی را در کارنامه خود به ثبت رساند. شاخص بیشتر صنایع در بازار دیروز با افت شاخص کل همگام شدند بهطوری که شاخص ۲۰ صنعت با افت و شاخص ۱۳ صنعت با رشد مواجه شدند.
بیشترین حجم و ارزش معاملات مطابق روزهای پیشین به ترتیب در اختیار دو گروه خودرویی و بانکی بود. در تحولات مربوط به صنایع مختلف روز گذشته دبیر انجمن سیمان مصوبه بانک مرکزی مبنی بر تسعیر بدهیهای ارزی را بر سودآوری شرکتهای سیمانی موثر دانست و گفت: طبق صحبت رئیس بانک مرکزی اگر بدهیهای شرکتهای سیمانی با نرخ ارز در سال ۹۱ پرداخته شود قطعا برای شرکتهای فعال در این صنعت مناسب بوده و با کاهش بخشی از بدهی آنها به روند سودآوریشان کمک خواهد کرد. پس از آزادسازی نرخ سیمان در اواخر هفته گذشته این دومین گام مثبت حمایتی در این صنعت به شمار میرود. در بررسی عملکرد صنایع روز گذشته شاخص گروه دباغی در صدر صنایع با بیشترین رشد قرار گرفت از سوی دیگر گروه استخراج زغالسنگ با افت ۹۶/ ۳ درصدی بیشترین افت را بین گروههای فعال در بازار سهام رقم زد.
تاثیر مثبت مصوبه بانک مرکزی بر سیمانیها
شاخص گروه سیمانی نیز روز گذشته با افت ۲۸/ ۰ درصدی مواجه شد. به جز نماد «سشمال» همه نمادهای سیمانی روز گذشته قرمزپوش شدند. «سغرب» بیشترین افت قیمتی را بین هم گروههای خود ثبت کرد. «سشرق» نیز مطابق روزهای گذشته بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشت. گروه سیمانی روز گذشته در شرایطی با اقبال کمتر سهامداران نسبت به سایر گروهها مواجه شد که در روزهای اخیر دو خبر تاثیرگذار در این صنعت وجود داشت: خبر اول آزادسازی قیمت سیمان در اواخر هفته گذشته بود که به زعم متخصصان این حوزه این خبر میتواند با تعادل بین عرضه و تقاضا منجر به واقعی شدن قیمت سیمان منجر شود که این مهم با پوشش هزینههای شرکتهای تولیدکننده این محصول میتواند سودآوری این گروه را افزایش دهد.
خبر دیگر مصوبه بانک مرکزی درخصوص تسویه بدهیهای ارزی بود. در این راستا دبیر انجمن سیمان تاثیر این مصوبه را بر وضعیت شرکتهای سیمانی مثبت ارزیابی کرد و افزود: در رابطه با حساب ذخیره ارزی، شرکتها با بانکهای عامل بر اساس نرخهای سال ۹۱، مذاکره کرده تا ترتیب پرداخت بدهی آنها داده شود و در رابطه با وامهای ارزی نیز که یکسری از شرکتها بدون استفاده از حساب ذخیره ارزی از سیستم بانکی تامین مالی کردند، طبق صحبت رئیس بانک مرکزی اگر این بدهیها با نرخ ارز در سال ۹۱ پرداخت شود، برای شرکتهای فعال در این صنعت مناسب بوده و با کاهش بخشی از بدهی آنها به روند سودآوری سیمانیها کمک خواهد کرد.با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی و رفع تحریمها، افزایش صادرات و رشد مصارف داخلی به دلیل خروج از رکود در حوزه عمرانی و ساختوساز و همچنین تصمیمات مثبت اخیر در این حوزه شاهد حل تدریجی مشکلات گروه خاکستری بورس باشیم.
ولساپا در دام نوسانگیرها
از پنج نماد فعال در گروه لیزینگ دیروز تنها نماد «ولغدر» با رشد قیمت (۸۵/ ۲ درصدی) همراه شد و دیگر نمادهای این گروه در معرض افت قیمت قرار گرفتند تا شاخص گروه لیزینگی با افت نیم درصدی مواجه شود. شاخص این گروه در روزهای پیشین در مدار نزولی حرکت کرده بهطوری که در هفت روز معاملاتی اخیر افت ۲/ ۴ درصدی را به ثبت رسانده است. «ولساپا» نیز همچون روزهای گذشته بیشترین حجم و ارزش معاملات این گروه را در اختیار داشت. بررسی معاملات در این نماد در بیش از یک ماه اخیر نشان میدهد که این نماد با نوسانات زیادی مواجه بوده و افت و خیزهای زیادی را ثبت کرده است، به همین دلیل کارشناسان عمده تحرکات اخیر موجود در «ولساپا» را ناشی از سفتهبازی سهامدارانی میدانند که با شناسایی سودهای کوتاهمدت، بهصورت هیجانی دست به خرید و فروش میزنند.
شاخص گروه حملونقل روز گذشته با رشد ۶۱/ ۰ درصدی خود در رتبه دوم جدول بازدهی صنایع قرار گرفت. بیشترین رشد قیمتی مربوط به نماد «حفارس» با رشد ۶۶/ ۴ درصدی بود. به جز «حتاید» که با افت ۵۴/ ۱ درصدی مواجه شد، دیگر نمادهای معامله شده در این گروه نیز رشد قیمتی را ثبت کردند. «حکشتی» نیز بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشت. در تحولات مربوط به صنعت حملونقل روز گذشته مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از خروج این صنعت از فهرست تحریمها خبر داد و گفت: در پیوستهای توافق هستهای اخیر درج شده است که گروه کشتیرانی ایران از فهرست تحریمها خارج میشود، البته اجرایی شدن آن زمان میبرد ولی احتمالا این کار اوایل زمستان امسال صورت میگیرد.به نظر میرسد با رفع تحریمها و پیوستن شرکتهای کشتیرانی به خطوط بینالمللی و امضای قراردادهای جدید، شرکتهای فعال در گروه حملونقل وضعیت مناسبتری را تجربه کنند.
اولین افت «بکام» پس از یازده روز معاملاتی
شاخص گروه دستگاه برقی روز گذشته بدون تغییر خاصی بهکار خود ادامه داد.شاخص این گروه در مقیاس سالانه رشد خیرهکننده ۹/ ۱۴۲ درصدی را ثبت کرده است. در معالات روز گذشته این گروه «بسویچ» با ریزش شدید ۹۴/ ۴ درصدی، بیشترین افت در گروه دستگاه برقی را سبب شد. «بکاب» رشد قیمتی ۶۴/ ۳ درصدی را تجربه کرد. «بکام» که در بیست روز معاملاتی اخیر بر مدار رشد قیمتی در حال حرکت بود، روز گذشته با افت ۸۴/ ۴ درصدی مواجه شد. بررسی معاملات «بکام» حاکی از این است که این نماد روز گذشته چهارمین افت خود، طی بیست روز معاملاتی اخیر را تجربه کرده است. «بکام» بیشترین حجم و «بترانس» بیشترین ارزش معاملات را بین هم گروهیهای خود در اختیار داشت.
فملی مثبت شد
شاخص گروه فلزات اساسی روز گذشته رشد ۲۹/ ۰ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رساند. این در حالی است که شاخص این گروه از ابتدای سال افت ۷/ ۷ درصدی را ثبت کرده است.در تحلیل وضعیت این صنعت کارشناسان افت قیمتهای جهانی را مهمترین عامل اثرگذار بر روند منفی شرکتهای فعال در این صنعت میدانندو معتقدند روند نزولی شاخص این صنعت در اثر افت چشمگیر قیمت جهانی فلزات اساسی است که از بیش از یک سال پیش آغاز شده و به تازگی شتاب بیشتری به خود گرفته است. از طرفی وضعیت اقتصاد چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده این فلزات در ماههای اخیر مناسب نبوده و در بخشهای ساخت و ساز و تولید کارخانهای ضعف عمیق وجود دارد به همین دلیل رکود در بخش ساختوساز و کاهش تقاضای چین، افت قیمتهای جهانی را دامن میزنند. دیروز در گروه فلزات اساسی«فنوال» با رشد ۶۳/ ۴ درصدی پیشتاز رشد قیمت بین همگروهیهای خود بود. «فباهنر» بیشترین افت قیمتی را رقم زد. «فایرا»افت ۲۴/ ۲ درصدی را رقم زد. «فملی» نیز بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشت و بر خلاف روند منفی روزهای اخیر خود، دیروز دومین نماد اثر گذار مثبت بر شاخص کل بود.
۰۷:۳۸:۲۶ گروه بورس- اسماعیل دلخموش: در سالهای گذشته شاهد تاکید فراوان مسوولان بر هدایت جریان تامین مالی به سوی بازار سرمایه بودهایم اما به دلایل متفاوت سهم بورس از محل تامین مالی بنگاهها اندک بوده و بررسیها نشان میدهند این سهم نیز کارآیی چندانی در افزایش تولید و سودآوری بنگاهها نداشته است. یکی از متداولترین شیوههای تامین مالی که بسیاری از شرکتهای فعال در بورس از آن بهره میگیرند، افزایش سرمایه است. با این حال مشکلات ناشی از ناکارآمدی این افزایش سرمایهها یکی از موضوعات مورد بحث سالهای اخیر و از عوامل بدبینی معاملهگران به این شیوه تامین مالی بوده است.
بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که در سالهای گذشته بخش قابل توجهی از افرایش سرمایه شرکتها به دلیل رشد شدید تورم و شوکهای ارزی از محل تجدید ارزیابی داراییها انجام شده است. این در حالی است که بررسی آمار چهار ماهه حاکی از کاهش کلی افزایش سرمایهها نسبت به دوره مشابه در سالهای گذشته و همچنین افت سهم تجدید ارزیابی در این افزایش سرمایهها است. علت اصلی کاهش استفاده از این محل، کنترل نرخ تورم و ثبات نسبی قیمتها در بازار ارز است. به این ترتیب امکان استفاده شرکتها از محل تجدید ارزیابی داراییها که نوعی افزایش سرمایه صوری محسوب میشود و به سودآوری و انجام طرحهای توسعه منجر نخواهد شد، محدود شده است.
افزایش سرمایه با مطالبات و آورده نقدی
در این شیوه شرکت سهام جدیدی را به ازای دریافت ۱۰۰۰ ریال برای هر حق تقدم به سهامداران میفروشد. در این شرایط اولویت خرید سهام جدید با سهامداران قبلی شرکت است و این فرصت در قالب برگههای حق تقدم در اختیار سهامداران قرار میگیرد. در شرایطی که سهامدار بابت سود سالهای مالی گذشته از شرکت مطالباتی داشته باشد، هزینه خرید سهام جدید شرکت از این محل پرداخت خواهد شد. مزیت اصلی این شیوه افزایش سرمایه ورود منابع جدید یا جلوگیری از خروج آنها است. این روش در کنار تقویت قدرت مالی شرکت، امکان اجرای طرحهای جدید و توسعه فعالیتهای پیشین شرکت را فراهم میکند. کارشناسان معتقدند استفاده از این شیوه باعث جذب نقدینگی سرگردان به سوی بازار سرمایه خواهد شد.
یکی از موانع اصلی در به کارگیری این روش که باعث ناکارآمدی آن شده است عدم تزریق منابع مالی جذب شده به فرآیند تولید است. بررسیها نشان میدهند در بسیاری از موارد منابع مالی به دست آمده از افزایش سرمایه در محلی متفاوت با آنچه در طرحهای توجیهی ذکر شده، هزینه میشوند. علی اسلامی بیدگلی در همین رابطه به «دنیای اقتصاد» گفت: گرچه افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی در سالهای گذشته بسیار مرسوم بوده است اما در بسیاری موارد به جای استفاده از این سرمایه در طرحهای توسعهای و افزایش تولید، سرمایه حاصل صرف حل مشکلات کمبود نقدینگی بنگاهها شده است. اخیرا بسیاری از شرکتها از این محل افزایش سرمایه دادهاند و سرمایهگذار با این امید که نرخ بازده بالاتری کسب کند، در این فرآیند شرکت کرده اما به دلیل برنامهریزی غلط بنگاهها یا طرحهای توسعه به بهرهبرداری نرسیده یا با تاخیر در بهرهبرداری مواجه شدهاند. این کارشناس بازار سهام افزود: نمونه بارز این موضوع شرکت ملی مس ایران است. در حالی که این شرکت یکی از بزرگترین افزایش سرمایهها را جهت افزایش ظرفیت تولید به ۴۰۰ هزار تن داشت اما طرح توسعهای موردنظر مغفول مانده است.
سود انباشته و اندوختهها
یکی دیگر از شیوههای معمول تامین مالی بنگاهها، افزایش سرمایه از محل سود انباشته و اندوختههای شرکت است. در این شیوه بنگاه مقداری از سود خود را که بهصورت سالانه ذخیره کرده و میان سهامداران تقسیم نکرده است، تبدیل به سهام جدید کرده و بدون دریافت وجه در اختیار سهامداران خود قرار میدهد. به این ترتیب سرمایه شرکت از محل سود ذخیره شده در یک یا چند دوره مالی گذشته افزایش مییابد. به این دلیل که در افزایش سرمایه از این محل سهامداران برای دریافت سهام جدید مبلغی نمیپردازند این نوع سهام را در اصطلاح «سهام جایزه» مینامند. بیدگلی، کارشناس بازار سرمایه معتقد است: این شیوه معمولا با استقبال سرمایهگذاران مواجه شده و باعث افزایش قیمت سهم میشود. همچنین افزایش سرمایه از این محل جهت اصلاح ترازنامه بنگاهها مفید خواهد بود اما افزایش سرمایه از محل اندوختهها، در واقع تنها نوعی تغییر در ترکیب حقوق صاحبان سهام است که در آن حقوق صاحبان سهام از محل اندوختهها به حساب سرمایه منتقل میشود و منبع مالی جدیدی از این طریق وارد شرکت نخواهد شد.
افزایش سرمایه با تجدید ارزیابی داراییها
تجدید ارزیابی داراییها انتساب ارزشهای جدید به داراییهای پیشین شرکت است. دلایلی چون تورم و افزایش قیمت کالاها و خدمات باعث تفاوت ارزش جاری داراییهای شرکت با ارزش تاریخی آن در صورتهای مالی میشود و متعاقبا عامل ایجاد مشکلاتی در امور حسابداری و تصمیمات اقتصادی بنگاهها خواهد شد.
بر این اساس ارزیابی مجدد داراییها مبلغی را بهعنوان مازاد تجدید ارزیابی بر سرمایه شرکت خواهد افزود. به این ترتیب افزایش سرمایه از این محل باعث ورود منبع مالی جدیدی نخواهد شد اما با تصویب قوانین جدید در صورتی که بنگاه از محل مازاد تجدید ارزیابی اقدام به افزایش سرمایه کند، از برخی معافیتهای مالیاتی برخوردار خواهد شد. بنابراین در چند سال اخیر این امکان سبب افزایش جذابیت این شیوه افزایش سرمایه میان شرکتها شده است. بیدگلی در این مورد چنین توضیح داد: بسیاری از بنگاهها بهویژه پس از ابلاغ قانون مالیاتها مبنی بر معافیت مالیاتی شرکتهای ناشر در صورت استفاده از این روش، از این محل افزایش سرمایه دادند که عمدتا شرکتهای بانکی و بیمهای بودند. اما این شیوه منابع مالی جدیدی وارد شرکت نمیکند و صرفا برای اصلاح ساختار مالی بنگاهها کاربرد دارد.
به این ترتیب این روش افزایش سرمایه در شرکتهای بیمهای و بانکی تاثیرات مثبتی داشته اما به اشتباه در سایر شرکتهای تولیدی نیز رواج پیدا کرده است در صورتی که در افزایش قدرت سودآوری این شرکتها تاثیر چندانی نخواهد داشت. شایعه این شکل از افزایش سرمایه در بعضی شرکتها باعث افزایش قیمت سهام آنان شد، برای نمونه میتوان به پارس خودرو و ذوب آهن اشاره کرد در حالی که مدتی بعد سرمایهگذاران متوجه شدند این شیوه اثر چندانی در افزایش سودآوری شرکتها نخواهد داشت.
فرآیند طولانی افزایش سرمایه
از دیگر موانع افزایش سرمایه میتوان به زمانبر بودن فرآیند آن و توقف طولانی نمادها پس از انجام افزایش سرمایه اشاره کرد. به این ترتیب در شرایطی که عامل زمان نقشی حیاتی در وضعیت اقتصادی ایفا میکند، چنین فرآیندی که به دلیل قوانین حاکم نظارتی به کندی انجام میشود، یکی از مشکلات شرکتها و سهامداران است. همچنین پس از انجام این فرآیند بعضا نمادها تا مدتی متوقف میمانند که این مساله میتواند باعث بدبینی و خروج سهامداران از سهمهایی شود که برنامه افزایش سرمایه دارند. بیدگلی معتقد است: تسریع پذیرش افزایش سرمایهها یکی از اهداف اصلی است که بورس باید دنبال کند. در حال حاضر این فرآیند طولانی بسیار مشکلزا است. وی در تبیین علل کندی این فرآیند افزود: یکی از دلایل زمانبر بودن این فرآیند بروکراسیهای اداری مرجع صادرکننده مجوز است.
از سوی دیگر بخشی از آن نیز به دلیل نگارش نامناسب طرحهای توجیهی و همچنین سابقه بد برخی از ناشران در عدم استفاده سرمایه در محل مصارف ذکر شده بود که باعث شده طرحهای نیمه کاره روی دست سهامداران باقی بماند. این کارشناس بازار سرمایه به مساله رقیق شدن سهام پس از انجام فرآیند افزایش سرمایه نیز اشاره کرد و چنین توضیح داد: در برخی موارد نیز افزایش سرمایه موجب رقیق شدن سهم میشود و در صورتی که قیمت سهام به قیمت اسمی نزدیک باشد حتی ممکن است قیمت هر سهم به زیر قیمت اسمی برسد.
چنین عواقبی باعث کاهش شدید انگیزه سهامداران برای شرکت در این فرآیند میشود.وی بهعنوان جمعبندی بررسی شیوههای افزایش سرمایه افزود: در این میان افزایش سرمایه از محل آورده نقدی بیش از سایر روشها قابلیت کمک به شرکتهای بورسی را دارد. شیوهای که باعث وارد شدن منابع واقعی به شرکتها میشود و قابلیت جذب جریان نقد به سوی سرمایهگذاریهای بلندمدت را دارد. اما متاسفانه در سالهای گذشته این منابع در بسیاری از موارد صرف پرداخت بدهیهای بنگاهها شده است و تاثیری در افزایش سودآوری آنها نداشته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/910855/#ixzz3iNUlvWYU
۰۷:۳۸:۰۹ مزمان با آغاز به کار پانزدهمین نمایشگاه صنعت ساختمان یک هیات تجاری چندملیتی وارد تهران میشود. این گروه بزرگترین هیات تجاری است که از ابتدای سال تاکنون به ایران میآید.
این هیات متشکل از ۸۰ نماینده از هشت کشور جهان شامل هندوستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، چین، سوریه، لبنان، عراق و آفریقای جنوبی است. بازدید از نمایشگاه صنعت ساختمان، بازدید از کارخانههای تولیدی مصالح ساختمان، مذاکره با مسوولان تجارت خارجی کشور و مذاکره با اتحادیهها و انجمنهای مربوط به فعالیتهای ساختمانی از مهمترین برنامههای این هیات خارجی است. تاکنون مقدمات تفاهم با طرف هندی در مورد فعالیتهای نمایشگاهی فراهم شده و با دیگر کشورها نیز مذاکراتی برای گسترش فعالیتهای تجاری انجام خواهد شد.
امروز نوزدهم مرداد، همزمان با دومین روز نمایشگاه نیز مذاکرات تجاری رودررو میان تجار و بازرگانان ایرانی و برخی از شرکتکنندگان در نمایشگاه برگزار خواهد شد.
۰۷:۳۷:۵۱ گروه بورس کالا: بورس کالای ایران روز گذشته با عرضههایی از تالار محصولات صنعتی و پتروشیمی روبهرو بود. عرضههایی از مس و مقاطع فولادی در تالار محصولات صنعتی از یک طرف و عرضه تعدادی محدود از محصولات پتروشیمی در تالار مربوطه البته با رونق چندانی همراه نبود. بررسیهای «دنیای اقتصاد» از روند بورس کالا و معاملات این بازار نشان میدهد عرضه مس مفتول و کاتد که با افت ۱۰۰ تومانی قیمت روبهرو بود از طرف دیگر با کاهش معاملات این محصول مواجه بوده است.
این در حالی است که در این تالار عرضههای ذوب آهن که از نوع میلگرد بودند در سیستم معاملات به ثبت رسیدند اما از قبل فروش رفته بودند. در بازار این محصولات نیز دیروز شاهد ثبات قیمتها بودیم. در این بین در تالار محصولات پتروشیمی با نزدیکی به زمان اعلام قیمتهای پایه توسط شرکت ملی پتروشیمی خریداران از خرید دست کشیدهاند و به نظر میرسد در انتظار قیمتهای جدید ماندهاند، با این حال قیمتها در این تالار روز گذشته روند رو به افتی را تجربه کردند.
دنده معکوس در بازار مس
کاهش پلهای قیمت مس در معاملات بورس کالای ایران ریشه در آشفتگی و ریزش قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی دارد، البته از سویی کمبود نقدینگی معاملهگران و کاهش توان مالی شرکتهای خریدار نیز بر این روند نزولی در بازارهای داخلی دامن زده است. به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه عرضههای مس در این روزها همچنان بالاتر از میزان تقاضا است، بهطوریکه هر هفته شاهد افت تقاضا و کاهش قیمت این محصولات در بورس کالای ایران هستیم که مهمترین دلیل آن نیز پایین آمدن توان خرید شرکتهای خریدار است.
به گفته این فعال آگاه کمبود نقدینگی شرکتها موجب شده تا معاملهگران به بازار آزاد مراجعه کرده و محصولات مورد نیاز خود را بهصورت مدتدار تهیه کنند. از سوی دیگر به گفته یکی از کارگزاران فلزات پایه، علت اصلی ریزش قیمت بیش از ۱۰۰تومانی فلز سرخ در بورس کالای ایران نسبت به هفته گذشته، کاهش یک درصدی میانگین هفتگی نرخ این محصول در بورس لندن بوده است. البته این در شرایطی است که با وجود افت میانگین هفتگی نرخ ارز نسبت به هفته ما قبل اما باز هم تاثیر افت میانگین هفتگی فلز سرخ در بازارهای جهانی بیشتر بوده است. به این ترتیب روز یکشنبه ۱۸ مرداد ماه، بورس کالای ایران در گروه مس شاهد معامله ۲۲ هزار و ۶۰۰ تن انواع مس مفتول، مس کاتد و مس کمعیار شرکتهای ملی صنایع مس ایران و صنایع تولیدی دنیای مس کاشان بود. همچنین در این روز۱۴۰ تن سولفورمولیبدن و ۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها تولیدی شرکت ملی صنایع مس ایران عرضه میشود.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۶ هزار و ۷۱۴ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۱۱۱ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۴ هزار تن بوده درحالیکه میزان تقاضا ۹۸۰ تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۷ هزار و ۴۲۵ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت ۱۰۶ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند.
کل عرضه برای این محصول ۳ هزار و ۵۰۰ تن بوده است، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۲۴۰ تن از این محصول بودند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۷ هزار و ۴۸۰ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش ۱۰۶ تومانی را در هر کیلو تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود اما میزان تقاضا برای آن ۲۰۰ تن ثبت شد. به گفته برخی کارشناسان، میزان عرضه و تقاضای دنیای مس که تاکنون حفظ شده بود با توجه به شرایط رکودی موجود، بعد از مدتها با کاهش تقاضا و عرضه رو به رو شده است.
از سوی دیگر این فلز سرخ هماکنون در بازار آزاد با قیمت ۱۷ هزار و ۹۰۰ تومان در هر کیلو به فروش میرسد که نسبت به روز گذشته کاهشی ۱۰۰ تومانی را در هر کیلو نشان داد. همچنین، در این روز یک هزار و ۵۰۰ تن شمش هزار پوندی ۷۵/ ۹۹ شرکت ایرالکو به فروش رسید، البته در این روز ۵۰۰ تن روی زنجان نیز بر تابلوی معاملات محصولات صنعتی و معدنی بورس کالا رفت که با استقبال معاملهگران روبهرو نشد. همچنین آلومینیوم و روی هم در بازار آزاد نسبت به شنبه گذشته افت ۱۰۰ تومانی را تجربه کرد بهطوری که این دو فلز که از چهارشنبه گذشته که مرز ۷ هزار تومانی را تجربه کرده بود روز یکشنبه در بازار داخلی با نرخ ۶ هزار و ۹۰۰ تومان معامله شد.
بازار فولاد در شوک
بازار فولاد پس از گذشتن از کف قیمتها که از تخفیف ۵۰ تومانی فولاد خوزستان از هفته گذشته آغاز شد، همچنان شرایط مشابهی را تجربه میکند. این شرایط شامل دست نگاه داشتن مشتریان از خرید و افت قیمت میلگرد در بازار و کارخانه میشود که به نظر میرسد برای مدتی ادامه داشته باشد.
بر این اساس فعالان بازار از رکود شدید در خرید و فروش در کنار افت قیمتها خبر میدهند و عقیده دارند در شرایطی مانند حالا، خریداران تقریبا از خرید دست نگاه میدارند زیرا در رابطه با ثبات قیمتها مردد هستند. یک کارگزار بورس کالا در این زمینه به «دنیای اقتصاد» میگوید: در زمان کاهش نرخ معمولا خریدارها جلو نمیآیند تا زمانیکه ثبات در قیمتها برقرار شود.
علیاصغر بهرامی، مدیر بخش فلزات کارگزاری مفید در ادامه میگوید: اگرچه کاهش قیمت بیش از این توجیهی نداشت و ندارد و تنها نتیجهاش تشدید شک و تردید در بازار است، اما حالا شاهد این سیاست در بازاری هستیم که برای نزدیک به دو سال در رکود بهسر میبرد. به عقیده بهرامی در بازاری مانند بازار فولاد ایران که برای مدتها با رکود همراه بوده است، هیچ سیاستی بهتر از مدیریت تقاضا نیست. او در توضیح بیشتر میگوید: مدیریت مصرف خیلی مهمتر از مدیریت تولید است، چین اگر توانست طی ۱۰ سال تولید خود را از ۳۰۰ میلیون تن به ۸۰۰ میلیون تن برساند، تنها در سایه مدیریت بود که توانست خود را به این سطح برساند.
با تمام این تفاسیر بازار فولاد این روزها در پی سیاست کاهش قیمت فولاد خوزستان بهعنوان تامین کننده مواد اولیه تیرآهن و میلگرد دچار افت قیمت شده است. این اتفاق در حالی رخ میدهد که پیش از این نیز کارشناسان مدیریت تقاضا را به جای سیاست کاهش قیمت پیشنهاد میکردند.
اما سیاست کاهش قیمت در حالی از سوی مدیران فولادی در کشورمان اجرایی میشود که در سطح جهانی شاهد جریان عکس این اتفاق هستیم. آنطور که فعالان بازار میگویند چین بهعنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد دنیا، پس از تجربه افت قیمت و رکود در بازار، سیاست افزایش قیمت و تحریک تقاضا را در پیش گرفته است. با این تفاسیر به نظر میرسد بازار فولاد ایران همواره مسیری عکس بازارهای جهانی را طی میکند؛ زیرا در روزهایی که قیمتهای جهانی فولاد با افت همراه بودند بازار ایران با رشد قیمت و چسبندگی تقاضا همراه بود و در زمانی که بازارهای جهانی در پی رکود ایجاد شده به دنبال افزایش قیمت هستند، بازار فولاد ایران با کاهش قیمت و تشدید رکود مواجه است. در چنین شرایطی که معاملات در بازار فولاد به حداقل رسیده است؛ روز گذشته تالار بورس کالا شاهد سه عرضه میلگرد نهچندان قوی از سوی ذوب آهن اصفهان بود.
عرضههای ذوب آهن اصفهان اگرچه همگی با معامله همراه بوده است اما در نهایت به نظر میرسد از رکود بازار تاثیر پذیرفته زیرا حجم عرضه از سوی ذوبآهن محدود بود. بر این اساس ذوبآهن اصفهان ۱۰۶ تن سبد میلگرد در سایزهای ۱۲و ۲۵، ۵۰۰ تن سبد میلگرد سایزA3 20 و ۲۵ و ۱۳۲تن میلگرد A3 سایز ۲۵ را در تابلوی بورس کالا عرضه کرد. شنیدهها حاکی از آن است که همین حجم اندک از میلگرد نیز در حالی از سوی ذوب آهن در بورس کالا عرضه شده است که معامله آن قبلا و خارج از بورس کالا صورت گرفته است. این روش از آنجایی به کار بسته میشود که تولیدکنندگان به بازار اطمینان ندارند، به همین دلیل پیش از عرضه کالای خود در بورس از معامله آن مطمئن میشوند و سپس صرفا آن را در بورس کالا اعلام میکنند زیرا تمایلی برای عرضه محصول در بورس کالا و به فروش نرسیدن آن ندارند. حال در شرایطی که سیاست کاهش قیمت نیز علیرغم هدفی که داشت نتوانست بازار فولاد را از رکود خارج کند، باید منتظر ماند و دید تکرار داستان رکود در بازار فولاد تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.
رنگ فلز سرخ پرید
در بازارهای جهانی اما چندی است اوضاع قطب بزرگ اقتصادی جهان در شرق آسیا چنگی به دل نمیزند و با حرکت خود به سمت و سوی نزول، بسیاری از بازارها را وادار به ریزش کرده است. در این میان، بازارهایی که وابستگی بیشتری با کشور چین دارند، بالاترین تاثیر را از روند اقتصادی آن پذیرفتهاند و به تبع آن، هرچه بازار استراتژیکتر باشد، نوسان آن هم ملموس تر خواهد بود. بازار فلزات پایه از جمله این بازارها است که مدتی است به شدت در سراشیبی سقوط قرار دارد، هرچند گاهی در بازههای کوتاه مدت اصلاحات اندک رو به بالا در روندهای آنها مشهود است، اما بهطور متوسط سراسر مسیر حرکتی آنها بهسمت ریزش ترسیم میشود. مس بهعنوان یکی از فلزات مهم شرایط مناسبی در بازارهای جهانی ندارد. چین در صدر مصرفکنندگان این فلز سرخ قرار دارد و با توجه به شرایط اقتصادی و آمارهای نگرانکننده آن، تصویر ریزشهای شدید و افت تقاضا برای مس قابل توجیه است. به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از بلومبرگ، بهای فلز سرخ از ابتدای سال جاری میلادی تا کنون در پی افت چشمگیر تقاضای چین تا حدود ۱۵ درصد کاهش داشته است.
همچنین از دیگر سو، ذخایر مس موجود در انبارهای تحت نظارت بورس فلزات لندن نیز با رشدی شدید تا دو برابر افزایش یافته و به نزدیک ۳۴۴ هزار تن رسیده است. براساس جدیدترین گزارشها، آلمان بهعنوان سومین مصرفکننده بزرگ مس در جهان در پی تضعیف بازار اروپا و بروز بحران یونان که منطقه یورو را به چالش کشیده، در مسیر تولید محصولات خود با مشکلاتی مواجه شده که کماکان با آن دست به گریبان است.
در شرایط کنونی، شرایط تقاضا برای اکثر فلزات چندان مساعد نیست و در طرف مقابل نیز مازاد عرضه یکی از بزرگترین معضلات فعالان این بازارها است. بهای مس در آخرین معاملات انجام شده در بازار فلزات لندن تا مرز ۵ هزار و ۱۳۵ دلار افت داشته است، در این میان بسیاری از تحلیلگران پیش بینی کردهاند که در صورت تدوام شرایط حاضر، امکان شکست کف ۵ هزار دلاری و ریزش تا سطوح پایین تر برای مس دور از انتظار نیست.
در طرف مقابل، میزان ذخایر مس در بازار فلزات لندن طی ۴۰ روز گذشته در مسیر رشد قرار داشته و تا سطوح بسیار بالایی افزایش پیدا کرده است که خود محرکی قوی برای دامن زدن به ریزشهای بیشتر محسوب میشود. این شرایط افزایش موجودی انبارها در مورد چین نیز صادق است. نوسان ارزش دلار نیز فاکتوری است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. برآیند تمامی عوامل مذکور، به ریزش بهای طلای سرخ تا کمترین حد ۶ سال اخیر خود انجامیده است.
رشد چشمگیر صادرات فولاد چین
بهای فولاد در بازارهای جهانی در مسیری همگام با سایر همگروههای خود قرار دارد و طی ایام اخیر کاهش را تجربه کرده است. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی قیمت فولاد مجددا نسبت به روز معاملاتی ماقبل خود افت داشت و تا سطح ۱۵۰ دلار پایین آمد. در حال حاضر صادرات فولاد چین با رشدی محسوس به بالاترین سطح خود از ماه ژانویه تاکنون صعود کرده که با افزودن به میزان مازاد ذخایر انبارها در اقصی نقاط جهان، صدمههای شدیدتری را به روند بازار جهانی این محصول وارد ساخته و زمینه ساز بروز برخی اختلافات تجاری در سراسر جهان شده است.
این در حالی است که مدتی است دولت این کشور در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی، اقدام به کاهش واردات فولاد کرده که خود عامل مهمی در ریزشهای اخیر قیمت این فلز گرانبها است. بروز ضعف در تقاضای فولاد داخلی چین، فشارهای رو به پایین زیادی به بازار بینالمللی وارد ساخته و این در حالی است که بسیاری از کشورهای در حال توسعه و حتی توسعه یافته در تلاش برای بهبود بخش مسکن خود هستند و این موضوع با مفهوم رشد تقاضا برای فولاد معنی میشود. اما باید دید کدام یک از پیشبینیها درخصوص بازار فلزات محقق خواهد شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/910789/#ixzz3iNUWU72h
۰۷:۳۷:۳۴ ر مبادلات روز گذشته تمام فولادسازان بخش خصوصی تولیدات خود را بدون نوسان قیمت به بازار غیررسمی عرضه کردند.
به گفته فعالان، بازار آهن در رکود کامل بهسر میبرد و معاملات بدون رونق است.
۰۷:۳۷:۱۹ گروه بازار پول: روز یکشنبه، معاملهگران ارز شروع به فروش ارز خریداری شده روز شنبه کردند تا با پایین آمدن قیمتها بتوانند دست به «نوسانگیری» بزنند. به این ترتیب دلار روز گذشته اولین کاهش خود از تاریخ ۸ مرداد را تجربه کرد. در دومین روز هفته، شاخص بازار ارز با ۵ تومان افت به قیمت ۳۳۴۰ تومان رسید تا سکه تمام بهار آزادی نیز تحتتاثیر این افت، ۲هزار تومان از ارزش خود را از دست بدهد و به قیمت ۸۷۶ هزار تومان برسد. فعالان بازار ارز، افت دلار را ناشی از «افزایش فروش معاملهگران ارزی» و همچنین «کاهش فاصله ارزش دلار بازار داخلی با منطقه سلیمانیه عراق» عنوان کردند.
برخی از آنها، علت افزایش فروش معاملهگران را به تلاش آنها برای خرید ارز در قیمت پایینتر نسبت دادند. به اعتقاد آنها، معاملهگران زمانی که احساس کردند دلار کشش افزایش بیشتر را ندارد، شروع به فروش ارز خود کردند تا با خرید این ارز در نرخهای پایینتر زمینه نوسانگیری دیگری را فراهم کنند. تلاش همیشگی معاملهگران، خرید در نرخهای پایین و فروش در قیمتهای بالا و کسب سود از نوسانات ایجاد شده است. به نظر میرسد شیوه فعلی آنها برای کسب سود، فروش ارز در زمانی باشد که دلار کشش افزایش بیشتر را ندارد.
روز یکشنبه، اکثر فعالان اعتقاد داشتند که نظر معاملهگران ارزی «خراب» است. اصطلاح « خراب بودن نظر» اشاره به این دارد که معاملهگران ارزی اعتقاد دارند قیمت در مسیر کاهشی قرار دارد و احتمال دارد افت بیشتری را نیز در ادامه روز تجربه کند. به گفته فعالان، از بعدازظهر روز شنبه معاملهگران احساس کردند که دلار در مسیر کاهشی قرار گرفته است. زمانی که قیمت در سمت معاملات آتی روز شنبه به ۳۳۶۲ تومان رسید، فروش ارز افزایش یافت؛ چراکه معاملهگران احساس کردند دلار کشش افزایش بیشتر در روز یاد شده را ندارد و به سقف قیمتی خود رسیده است. با افزایش فروشهای ارزی آنها، دلار در مسیر کاهشی قرار گرفت و تا ساعات انتهایی روز شنبه در میدان روبهروی پاساژ افشار قیمت تا زیر۳۳۵۰ تومان هم پایین آمد. در ابتدای روز یکشنبه نیز تقاضای خاصی برای دلار وجود نداشت تا این ارز همچنان تمایل برای رشد را از خود نشان ندهد. این عامل موجب شد که فروش معاملهگران ارزی دنبال شود و این ارز به مسیر کاهشی خود ادامه دهد. در این مسیر کاهشی، دلار نهایتا تا ساعت ۳ بعدازظهر به قیمت ۳۳۴۰ تومان رسید؛ درحالیکه قیمت عرضه و تقاضای عمده ۳۳۴۵ تومان بود، نرخ معاملهگران غیررسمی پاساژ افشار حدود ۳۳۴۲ بود. مراکز رسمی فروش(صرافیها) نیز نرخ فروش خود را ۳۳۵۰ تومان ثبت کردند. نرخ این گروه معمولا کمی بالاتر از معاملهگران غیررسمی میدان روبهروی پاساژ افشار است.
کاهش قیمت روز یکشنبه در حالی صورت گرفت که شماری از معاملهگران غیررسمی تمایلی به خرید ارز از بازیگران بازارساز رسمی نداشتند. براساس گفتههای فعالان، هر معاملهگر تنها میتواند یک بار از بازیگران بازارساز رسمی به خرید ارز بپردازد. این موضوع در هفتههای گذشته موجب شده است که بعضا معاملهگران غیررسمی برای خرید ارز از افراد دیگری به جای خود استفاده کنند. در این وضعیت، به قول یکی از فعالان شغل جدیدی در بازار ایجاد شده است؛ شغل جدید این است که برخی افراد اقدام به معرفی کسانی به معاملهگران میکنند تا به جای آنها به خرید ارز بپردازد. براساس گفتههای فعالان، روز شنبه فردی که کسانی را برای خرید ارز به یک معاملهگر معرفی کرده بود، اقدام به برداشت پول موجود در حساب آنها کرد. به گفته فعالان، معاملهگر یاد شده برای خرید ارز به حساب این افراد نزدیک به ۳۰۰ میلیون پول واریز کرده بود، تا با سوءاستفاده فرد معرفیکننده ۳۰۰ میلیون از دارایی این معاملهگر از دست رفته باشد. البته رقمهای دیگری نیز در بازار ارز شنیده میشد.
به گفته فعالان، معرفیکننده از ابزار «توکن» برای برداشت این پولها استفاده کرده بود. توکِن امنیتی یا نشانه امنیتی (Security Token) سختافزاری کوچک است که برای ورود کاربر یک سرویس رایانهای به سامانه بهکار میرود. آنچه مسلم بود، این اتفاق در روز یکشنبه اثرگذار بود و موجب شده بود که کمتر معاملهگری جرات کند از فرد دیگری برای خرید ارز استفاده کند و جذابیت خرید ارز از بازارساز پایینتر بیاید. در کنار اینکه بازیگران بازارساز به هر معاملهگری یک بار اجازه خرید میدهند، برخی معاملهگران بهدلیل هراس از پرداخت مالیات و عوامل دیگری تمایل ندارند شخصا از بازارساز خرید کنند و از افراد دیگر برای خرید ارز استفاده میکنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/910809/#ixzz3iNUNYByI
۰۷:۳۶:۵۹ گروه خودرو: این روزها بازار خودرو ایران در حالی با تشدید رکود دست و پنجه نرم میکند که طی یکی دو سال گذشته گهگاه محرکها و مشوقهایی برای افزایش خرید و فروش از سوی خودروسازان و دولت در نظر گرفته شد، اما هیچکدام از آنها نتوانستند خواب را از سر بازار بپرانند.
از افزایش وام خودرو گرفته تا لحاظ کردن روشهای فروش جدید و حتی در نظر گرفتن تخفیف، همه و همه در قالب یک پکیج و بسته غیررسمی، به جنگ بازار راکد خودرو رفتند؛ اما از پس آن برنیامدند تا یکی از بزرگترین بازارهای خودرو خاورمیانه همچنان غرق در رکود بماند.
حالا این پرسش پیش آمده که با وجود پکیج و بستهای که برای خروج بازار خودرو از رکود، ارائه شد، چرا خرید و فروش در این بازار رونق نگرفت و حتی بیش از پیش نیز نزول کرد؟ همچنین پرسش دیگر اینجاست که چه کسانی مقصر عدم کارآیی بسته ضد رکود بازار خودرو هستند و چه اشتباهاتی سبب شد حتی وام خودرو نیز نتواند بازار را از رکود خارج کند.
چه بر بازار خودرو گذشت؟
برای پاسخ به این پرسشها، باید ابتدا نگاهی بیندازیم به آنچه طی سه سال گذشته در بازار خودرو ایران اتفاق افتاده، چه آنکه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، رکود در این بازار از اواخر سال ۹۱ و همزمان با ورود شورای رقابت به موضوع قیمتگذاری خودرو، آغاز شده است.
کارشناسان البته این بازه زمانی سه ساله را به دو مقطع تقسیم میکنند؛ مقطع اول به اواخر سال ۹۱ تا اوایل سال ۹۲ مربوط میشود، دورهای که بهدلیل کاهش تولید و کمبود عرضه، قیمتها به شدت بالا رفتند و چون از آن سو قدرت خرید مشتریان نیز پایین آمده بود، عملا خرید و فروش در بازار خودرو به رکود رفت. در واقع در این دوران، رکود بازار خودرو فقط از جنس افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید بود و چون مشتریان توان خرید خودروهای به شدت گران شده را نداشتند، بازار با رکودی کم سابقه روبهرو شد.
افزایش قیمت ۲/ ۲ درصدی خودروها (به روایت رسمی خودروسازان) و افت قدرت مالی، کار را به جایی رساند که بسیاری از مشتریان حتی توان خرید ارزان ترین خودروهای داخلی را نیز نداشتند و خودروسازان هم نه تنها برنامهای برای کاهش قیمت محصولات خود پیاده نکردند، بلکه همچنان افزایش قیمت را در دستور کارشان قرار دادند. در کنار این اتفاق، ورود شورای رقابت به ماجرای قیمتگذاری خودرو نیز به نوبه خود بر رکود بازار اضافه کرد، چه آنکه شعار شورا، تثبیت و حتی کاهش قیمت بود و مشتریان نیز به هوای این وعده، دست از خرید خودرو کشیدند و بیش از پیش به رکود بازار افزوده شد.
این وضع تقریبا تا اواخر سال ۹۲ ادامه داشت، اما پس از «توافق ژنو» میان ایران و کشورهای گروه ۱+۵، جنس رکود بازار خودرو تغییر کرد و به اصطلاح متنوعتر شد، بهنحویکه علاوهبر مسائل قبلی (کاهش قدرت خرید مشتریان و افزایش قیمتها و ورود شورای رقابت به قیمتگذاری خودروهای داخلی)، «انتظار کاهش قیمت و ورود خودروهای جدید» نیز به عوامل رکودزا در بازار، اضافه شد و این موضوع خرید و فروش خودرو را بیش از پیش کاهش داد.
در واقع ازآنجاکه بسیاری از مشتریان گمان میکردند از پس این توافق، خودرو ارزان و همچنین محصولات جدیدتر روانه بازار میشوند، دست از خرید کشیده و منتظر ماندند تا خودروهای نو و ارزان از راه برسند. هرچند پس از توافق ژنو، مذاکراتی میان خودروسازان ایرانی و خارجی صورت گرفت و خبرهایی مبنیبر ورود خودروهای جدید به کشور منتشر شد، اما هیچ اتفاق عملی خاصی رخ نداد و نه خودرو ارزان شد و نه محصولی جدید (از ناحیه توافق هستهای ژنو) به ایران آمد.
پس از ژنو اما توافقی دیگر میان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ و این بار در لوزان سوئیس شکل گرفت و این اتفاق نیز به عاملی دیگر برای تشدید رکود در بازار خودرو تبدیل شد.
در واقع توافق لوزان، انتظار مشتریان برای ورود خودروهای جدید به کشور و کاهش قیمتها را که از پس توافق ژنو حاصل شده بود، تشدید کرد تا پیکر نیمه جان بازار خودرو ایران، ضعیف و ضعیفتر شود. پس از توافق لوزان، هرچند مذاکرات با خارجیها همچنان ادامه یافت و بازار در رکود باقی ماند، اما باز هم اتفاقی مبنیبر کاهش قیمت رخ نداد و خودرو جدیدی نیز راهی ایران نشد. حالا دیگر همه چشم انتظار حصول توافق جامع هستهای بودند، چه آنکه انتظار داشتند از پس این توافق، تحریمها لغو و خودروهای جدید روانه ایران شده و قیمت خودروهای فعلی بازار نیز بشکند و شرایطی ایده آل برای خرید و فروش خودرو پیش بیاید.
اگرچه ایران و کشورهای گروه ۱+۵ بالاخره در تیرماه امسال به توافق تاریخی بر سر مساله هستهای رسیدند و تحریمها در آستانه لغو قرار گرفتند، اما باز هم خودرو ارزان نشد و مشتریان نیز تحریم بازار را نشکستند. اتفاقا، توافق جدید که به «توافق وین» مشهور است، بهنوعی به رکود بازار خودرو دامن زد؛ زیرا مشتریان حالا دیگر مطمئن شده بودند قیمت خودرو پایین خواهد آمد و از طرفی خودروهای ارزان و با کیفیت دنیا میهمان جادهها و خیابانهای کشور خواهند شد. با این حال، هماکنون که کمتر از یک ماه از توافق وین میگذرد، بازار بیشتر و بیشتر در رکود رفته، بهنحویکه حتی آثار این رکود به بازار خودروهای وارداتی نیز کشیده شده است و این نشان میدهد ایرانیها هنوز هم در رویای کاهش قیمت خودرو و ورود خودروهای ارزان و باکیفیت به کشور به سر میبرند.
کارشناسان معتقدند با توجه به روندی که در سه سال گذشته در بازار خودرو کشور طی شده، مشخص میشود چهار عامل اصلی، مسبب جواب ندادن بسته ضد رکود در بازار خودرو به شمار میروند و این ماجرا همچنین سه مقصر بزرگ نیز دارد. به گفته کارشناسان، «افزایش قیمت خودرو»، «کاهش قدرت خرید مشتریان»، «ورود شورای رقابت به قیمتگذاری خودرو» و همچنین «ایجاد انتظار ارزانی و ورود خودروهای جدید به بازار»، چهار عامل اصلی تثبیت رکود در بازار و بهعبارت بهتر جواب ندادن بسته ضد رکود به شمار میروند.
از دید کارشناسان، سه مقصر اصلی این اتفاق (ماندن بازار خودرو در رکود) نیز اول خودروسازان داخلی اند و دوم و سوم نیز شورای رقابت و سیستم بانکی.
خودزنی خودروسازان
اما چرا خودروسازان کشور در باقی ماندن رکود در بازار مقصرند؟ به باور کارشناسان، خودروسازان چند اشتباه بزرگ را طی سه سال گذشته مرتکب شدهاند و بهنوعی با این اشتباهات، خودزنی کردهاند. اول اینکه آنها همواره طی این مدت بر طبل افزایش قیمت کوبیده و در مقاطعی نیز قیمت محصولات خود را بالا برده و بهنوعی مشتریان را از خود دور کردهاند.
در واقع مشتریانی که بهدلیل مشکلات اقتصادی کلی حاکم بر کشور، قدرت خریدشان کاهش یافته، نتوانستند خود را با شیب تند افزایش قیمتها هماهنگ کنند و از همین رو دست بسیاری از آنها از بازار خودرو کوتاه شد. بهعبارت بهتر، افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید سبب شد بخش قابلتوجهی از ظرفیت خرید بالقوه بازار خودرو کشور، بالفعل نشود و مشتریان به ناچار از بازار روی برگردانند.
دیگر اشتباهی که خودروسازان در این مدت مرتکب شدند، علنی کردن مذاکرات خود با خودروسازان بزرگ دنیا بود؛ زیرا این اتفاق سبب شد مشتریان به هوای ورود خودروهای باکیفیتتر و ارزانتر، خرید خودرو را به عقب بیندازند. این اشتباه بهخصوص پس از توافق وین، بیش از پیش به رکود بازار دامن زد؛ زیرا وقتی خودروسازان احتمال همکاری و شراکت با بزرگانی مانند فولکس واگن و سیتروئن و فیات و حتی کرایسلر را تایید کردند، شوقی بیش از پیش در میان مشتریان به وجود آمد و آنها با خود گفتند حالا که قرار است محصولات چنین خودروسازانی روانه ایران شود، بهتر است برای خرید دست نگه دارند.
این در شرایطی است که به اعتقاد کارشناسان، ورود شرکای جدید و خودروهای روز دنیا به بازار ایران، در بهترین حالت دو سال به طول میانجامد و از طرفی مشخص نیست خودروهای آینده قیمتی مطابق میل و انتظار مشتریان کشور داشته باشند.
شورای رقابت و بلاتکلیفی بازار
دیگر مقصر بزرگ ماندن بازار خودرو در رکود اما «شورای رقابت» است، شورایی که به اعتقاد کارشناسان، بازار را دچار بلاتکلیفی کرده و سرگردانی مشتریان را سبب شده است.
شورای رقابت از روزی که سکان قیمتگذاری خودرو را به دست گرفت، وعده تثبیت و حتی کاهش قیمت را به ایرانیها داد و همین وعده و وعید سبب شد بخشی از مشتریان دست نگه داشته و خرید خودرو را به عقب بیندازند. این در حالی است که شورای رقابت هیچگاه از قیمت خودروها کم نکرد و حتی در چند مقطع رای به افزایش قیمتها داد تا مشتریان بهنوعی رودست بخورند. طی سه سالی که از ورود شورای رقابت به ماجرای قیمتگذاری خودرو میگذرد، مشتریان بارها بهدلیل اظهارنظر مسوولان شورای رقابت مبنیبر تثبیت یا کاهش قیمت، خرید خودرو را به عقب انداخته و بهنوعی سرگردان و معطل این شورا شدند. کارشناسان بر این باورند که عدم تصمیمگیریهای قاطع شورای رقابت، یکی از دلایل اصلی بلاتکلیفی بازار و سرگردانی مشتریان بهشمار میرود، بهخصوص در سالجاری که این شورا هنوز قیمت جدید خودروها را اعلام نکرده است. در این شرایط، مشتریان نمیدانند که شورای رقابت چه برنامهای برای قیمت خودروها در نظر دارد و از همین رو خرید و فروش را نوعی ریسک میدانند.
تقصیری که بر گردن بانکها است
اما از سیستم بانکی نیز بهعنوان دیگر مقصر رکود بازار خودرو کشور یاد میشود، به دو دلیل؛ اول اینکه سیستم بانکی در این سالها با توجه به سیاستهایش در مورد سود بانکها، عملا لیزینگها را از بازار خودرو حذف کرد، زیرا عرضه خودرو با سودهای مورد نظر برای شرکتهای لیزینگ صرفه اقتصادی نداشت و از طرفی اگر میخواستند سودهای بیشتری در نظر بگیرند، مشتریان حاضر به خرید خودرو و پرداخت سودهای کلان نبودند.
تقصیر دیگری که کارشناسان آن را بر گردن سیستم بانکی میاندازند، ضعف در پرداخت وام بانکی است. به اعتقاد کارشناسان، بانکها مصوبه شورای پول و اعتبار مبنیبر پرداخت وام ۱۵ میلیونی به متقاضیان را به درستی و آن طور که باید، اجرا نکردهاند و از همین رو مصوبه ضد رکود شورای پول و اعتبار در بازار خودرو چندان جواب نداده است.
۰۷:۳۵:۱۲ گروه خودروسازی سایپا توانست با ارسال بیش از ۵۴۴۰ دستگاه پک خودروی تیبا در هفته اول مردادماه امسال به کشور عراق، رکورد صادرات این محصول در سال ۹۳ را بشکند. شرکت سایپا در سال ۹۳ تعداد ۵۴۴۰ دستگاه پک خودروی تیبا به عراق صادر کرد که پس از تولید خودرو در این کشور در اختیار مشتریان عراقی قرار گرفت و در ۵ ماه ابتدایی امسال توانست رکورد صادرات این محصول به کشور عراق را بشکند. براساس این گزارش، با توجه به استقبال بازار از خودروی تیبا، تیراژ تولید این خودرو در سالجاری افزایش یافته و طبق برنامهریزیهای انجام شده تا سال ۹۵ جایگزین خودروهای خانواده ایکس ۱۰۰ خواهد شد.
شرکت سایپا با تکیه بر فعالیتهای توسعه محصول و پتانسیلهای رقابتی محصولات خود و با استفاده از مزیت همسایگی دو کشور ایران و عراق در سال ۱۳۹۲ خط تولید خودروی تیبا را در این کشور راهاندازی کرد. این خط تولید فرصتی را برای شرکت سایپا فراهم کرد تا بهواسطه انتقال دانش فنی و تولید خودرو، سهم خود از بازار خودروی عراق را ارتقا بخشد و رتبه اول فروش در بازار عراق را که از سال ۱۳۸۹ به خود اختصاص داده حفظ کند. نظر به استقبال روزافزون مشتریان عراقی از خودروی تیبا و تثبیت جایگاه این محصول در بازار عراق، شرکت سایپا در نظر دارد با افزایش تولید محصولات خود در کشور عراق به نرخ تولید ۱۰ دستگاه در ساعت دست یابد و پیشبینی میشود تولید محصولات سایپا در این خط تا آینده نزدیک به ۱۷۰ دستگاه روزانه در سه شیفت کاری بالغ شود.
شرکت سایپا در سالهای اخیر رتبه اول صادرات خودروی کشور را به خود اختصاص داده و تنها خودروسازی است که هفت بار بهعنوان صادرکننده نمونه و دو بار به مقام صادرکننده ممتاز کشوری دست یافته است.
۰۷:۳۴:۵۴ دنیای اقتصاد: دماسنج بازار سهام با افت ضعیف ۰/۰۴ درصدی، پس از ۱۰ روز معاملاتی از سطح ۶۶ هزار واحدی عبور کرد. بررسی «دنیای اقتصاد» نشان میدهد طی یک سال اخیر، در دو دوره دیگر نیز شرایط مشابهی را شاهد بودیم؛ یعنی نوسانات محدود شاخص و کاهش قابلتوجه حجم معاملات. نکته مشترک این سه دوره، قرار داشتن نسبت بنیادی P/E در محدوده ۵/۵ مرتبهای است. در دورههای پیشین، رشد قابل توجه قیمتها، مسیر بعدی بورس بوده است. بنابراین در شرایط کنونی نیز یک محرک جدید میتواند چنین سناریویی را تکرار کند.
گروه بورس – مهرنوش سلوکی: بعد از گذشت ۱۰ روز، طلسم حبس نماگر شاخص روی سطح ۶۶ هزار واحد شکست و شاخص با افت ۰۴/ ۰ درصدی به یک پله پایینتر نزول کرد. بورس تهران که در هفتههای گذشته بیتحرکتر از همیشه و با نوسان محدود فعالیت میکند، روز گذشته نیز با نزولی کوچک همراه بود تا همچنان موجی از رخوت را در میان سرمایه گذاران این بازار حفظ کند.
در این بین، بررسیهای «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که بازار در دو بازه زمانی دیگر (شهریور۹۳و اردیبهشت۹۴) نیز شاهد رفتاری مشابه مانند شرایط کنونی درخصوص توقف بازه شاخص در یک سطح بوده است. همچنین این سه دوره دارای چند وجه تشابه، از جمله افت شدید حجم و ارزش معاملات و رشد سطح شاخص بعد از رکود است که انتظار میرود اگر شوک منفی غیرمنتظرهای در بازار به وجود نیاید بورس تهران با رفتاری مشابه قبل و برای سومین بار با صعود همراه باشد.
تکرار مجدد رفتارهای قبل
بررسی تاریخی روند شاخص نشان میدهد که رفتار کنونی بورس تهران و حبس بر سطح ۶۶ هزار واحدی در دو بازه زمانی مختلف و در سطوح دیگر تکرار شده است. بر اساس نمودار تغییرات شاخص، از تاریخ ۱۸ شهریور تا ۲۳ مهرماه سال گذشته نماگر شاخص کل طی ۲۸ روز معاملاتی بر سطح ۷۱ هزار واحدی قرار داشته که این دوران را دوران قبل از ضربالاجل توافق ژنو(۳آذر) مینامند، ایستگاه دوم نوسان محدود شاخص به روزهای ابهامات در نتیجه مذاکرات لوزان برمیگردد که از تاریخ ۲۱ اردیبهشت تا ۱۷ خرداد است؛ در این مقطع نیز بازار سهام شاهد نوسان محدود ۱۸ روزه بر سطح ۶۳ هزار واحد بود که با این حساب، سومین مقطع را میتوان دوره نوسان کوتاه شاخص در ۱۱ روز گذشته ودرسطح ۶۶ هزار واحد نامید. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد در این سه بازه زمانی سه وجه مشترک قابل مشاهده است که میتواند اثر بعد از این توقفها را به یکدیگر نزدیک کند. اولین وجه تشابه، نوسانات محدود یا حبس بازهای است.
در این سه دوره؛ نماگر شاخص شاهد تغییرات بسیار کوچکی است که باعث میشود از جذابیت بازار در این دوره کاسته شود و معاملهگران کمتری را به سوی خود بکشاند. از سوی دیگر توجه به حجم و ارزش معاملات در این سه دوره حاکی از آن است که بازار سهام با یکی از کمرمقترین ادوار درخصوص حجم و ارزش معاملات بهسر میبرد و بسیاری از معاملهگران در انتظار محرکی جدی درخصوص تغییر جهت حرکت بازار، در حالت انتظار بهسر میبرند. از سوی دیگر توجه به تحلیلهای تکنیکال در این دوران بیانگر این موضوع است که برخلاف نظر تکنیکالیستها معیارهای بنیادی نزدیکی بیشتری به یکدیگر دارند. بهعنوان مثال تغییرات روند نسبت قیمت به درآمد (p/ e) در این سه دوره رقم ۵/ ۵ بوده است و این امر نشان میدهد برخلاف رقم شاخص (که بهعنوان معیار تحلیل تکنیکال است) نقطه مشترک دوران متعادل بازار یک معیار بنیادی است.
با این حال آخرین نقطه مشترک دو بازه زمانی قبل و با توجه به نمودار فوق، صعود رقم شاخص بعد از دوران رکودی است که در سطح شاخص صورت گرفته است، بهطور مثال در بازه زمانی سال ۹۳، تنها ۴ روز کاری بعد از ۱۸ روز توقف، شاخص کل از سطح ۷۱هزار به سطح ۷۴ هزار واحد رسیده است یا بعد از ۱۵ روز کاری حد فاصل اردیبهشت تا خرداد سال جاری؛ شاخص از سطح ۶۳ هزار به حوالی سطح ۶۵ هزار واحد رسیده است. حال با توجه به رفتارشاخص در دو دوره گذشته، به نظر میرسد بازار تحت تاثیر محرکهایی که در روزهای آینده وجود دارد، با رشد در روزهای بعد از حبس بازهای همراه باشد.
تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که اگر در کوتاهمدت eps شرکتها تغییر چندانی نداشته باشد، احتمال رشد بازار خیلی بیشتر است زیرا در این حالت نوسانگیریها در بازار کم شده و امکان افزایش حجم و ارزش معاملات در بازار افزایش مییابد. از سوی دیگر در شرایط کنونی، نه محرک جدی در بازار وجود دارد و نه عامل فشار سنگینی مشاهده میشود بهطوریکه قیمتهای ایدهآل تمایل برای فروش را کاهش داده و باعث شده بازار کمرمقتر از گذشته باشد.
به این ترتیب و با توجه به انتظاری که درخصوص راستیآزمایی توافق جامع هستهای در مجلس سنا و کنگره آمریکا وجود دارد درصورت تاثیر برجام میتوان انتظار داشت که شاخص کل برای سومین بار بعد از توقفهای طولانی با رشدی قابل قبول همراه باشد.اما در این بین پیشبینی سود و تعدیل منفی بسیاری از شرکتها در گزارشهای ۶ ماهه مطرح است که با توجه به عملکرد ۳ ماهه ضعیف این شرکتها دور از انتظار نیست و همین امر میتواند بهعنوان شوک منفی در بازار روند رو به رشد شاخص را با اختلال همراه کند. با تفسیر این شرایط، به نظر میرسد که وزنه صعود بازار در روزهای آینده محتملتر از ادامه روند نزولی آن باشد و بازار در آینده رفتاری متفاوت تر از روزهای گذشته از خود نشان دهد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/910849/#ixzz3iNTlROs3
۰۷:۳۴:۳۶ دنیای اقتصاد: علی طیبنیا، وزیری که رکورددار بیشترین تعداد رای اعتماد مجلس در تاریخ پس از انقلاب اسلامی ایران است، دیروز لقب اولین وزیر «سه کارته» دولت حسن روحانی را نیز از آن خود کرد. وزیر اقتصاد سومین کارت زرد خود را بهدنبال سوالی درباره مصوبه گشایش اعتبار اسنادی و نیز آخرین وضعیت درآمدهای مالیاتی در سال ۹۳ دریافت کرد. گرچه پیش از این تصور میشد دریافت کارت سوم به صورت خودکار منجر به استیضاح میشود، اما نایبرئیس مجلس روز گذشته اعلام کرد دریافت کارت سوم به طور اتوماتیک منجر به استیضاح نمیشود و استیضاح باید روال قانونی خود را طی کند.
زینب موسوی: علی طیبنیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت حسن روحانی سومین کارت زرد را نیز دیروز از مجلسیها دریافت کرد؛ این سیزدهمین کارت زردی است که از سوی مجلسیها به کابینه روحانی داده میشود. طیبنیا حالا با این کارت زرد، فهرست رکوردهایش را افزایش داده و علاوهبر آنکه دریافتکننده اولین کارت زرد کابینه روحانی از پارلمان بوده، اولین وزیر دولت یازدهم نیز هست که شمار اخطارهایش از مجلس به عدد سه رسیده است.
او رکورددار دریافت بالاترین رای اعتماددر تاریخ جمهوری اسلامی ایران نیز هست؛ علی طیبنیا با کسب ۲۷۴ رأی از مجموع ۲۸۴ رأی ماخوذه، محبوبترین گزینه مجلسیها برای حضور در دولت حسن روحانی بود. طیبنیا با همه این محبوبیت اما، اولین بار هفدهم آذرماه سال ۹۲ با سوال قاسم جعفری درباره اظهارات ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی درباره تعیین نرخ کف بازار برای دلار از مجلسیها اخطار گرفت. این بار نیز با سوال مهرداد بذرپاش، نماینده عضو جبهه پایداری درباره علت عدم اجرای مصوبه گشایش السی و نیز آخرین وضعیت درآمدهای مالیاتی در سال ۹۳ و فشار بر اصناف خردکارت زردگرفته است. در این میان، آنچه تا پیش از این تصور میشد، شبهه به جریان افتادن خودکار طرح استیضاح وزیری بودکه سه کارت زرد از مجلس دریافت کرده است؛ موضوعی که دیروز محمدحسن ابوترابی، رئیس جلسه علنی پارلمان آن را موردتردیدقرار دادو به استنادآییننامه جدیدمجلس تاکیدکرد: «اگر سه کارت زردبه وزیر داده شوداستیضاح در دستور کار قرار نمیگیرد.» عبدالرضا مصری، سخنگوی هیاترئیسه مجلس نیز به «ایلنا» گفت که اگر بنای استیضاح وزرا باشد، باید امضاها به تعدادی که در آییننامه ذکر شده تقدیم هیاترئیسه شود و ربطی به کارت ندارد. ماده ۲۱۱ آییننامه مجلس میگوید: «چنانچه در هر دوره مجلس، سه بار با رأی اکثریت نمایندگان حاضر، سوالات نمایندگان از هر وزیر واردتشخیص داده شودطرح استیضاح وزیر در صورت رعایت مفاداصل ۸۹ قانون اساسی و آییننامه داخلی در دستور کار مجلس قرار خواهدگرفت.»بر این اساس حتی سه بار اقناع نشدن مجلسیها از پاسخ وزیران، خودبه خودمنجر به استیضاح وزیر نمیشود؛ به استناد آنچه در ماده ۲۱۱ آییننامه مجلس نیز آمده است، استیضاح وزیر منوط به رعایت اصل ۸۹ قانون اساسی است. براساس اصل هشتاد و نهم قانون اساسی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی میتوانند در مواردی که لازم میدانند هیاتوزیران یا هر یک از وزرا را استیضاح کنند؛ استیضاح نیز وقتی قابل طرح در مجلس است که با امضای حداقل ۱۰ نفر از نمایندگان به مجلس تقدیم شود. بنابراین میتوان «کارت زرد» یا «اخطار» مجلسیها به وزیران را به عنوان اقدامی از سوی نمایندگان خواند که به خودی خودقابلیت در دستور کار قرار دادن موضوع استیضاح وزیر «سه کارته» را ندارد، بلکه باید با طرح استیضاح رسمی با ۱۰ امضا، همراه باشد؛ طرحی که همه مراحل قانونی استیضاح را طی کرده باشد.
پاسخ طیبنیا
آنچه طیبنیا را برای پاسخگویی به مجلس فراخوانده بود، سوال مهرداد بذرپاش درباره علت عدم اجرای مصوبه گشایش السی و نیز آخرین وضعیت درآمدهای مالیاتی در سال ۹۳ و فشار بر اصناف خردبود. براساس گزارش «ایرنا»، وزیر اقتصاد در پاسخ به سوال بذرپاش درخصوص علت اجرا نشدن مصوبه گشایش اعتبار با پیش پرداخت ۳۰ درصدی بانکها گفت: «در شهریورماه ۹۲ و همزمان با آغازین روزهای فعالیت دولت، هیاتوزیران مصوبهای درخصوص حل مشکل اعتبارات اسنادی بنگاهها و واردکنندگان از نظر گذراند، قبل از تحریمها واردات عمدتا از طریق گشایش اعتبارات اسنادی و با پرداخت کمتر از ۳۰ درصدوجوه ریالی انجام میشد؛ اما پس از تحریمها بهدلیل محدودیتهای موجود استفاده از این روش محدود شد.»او افزود: «در مواردی هم که بانکها از طریق گشایش اعتبار میزان پیش پرداخت را به ۱۳۰ درصد وجه واردات افزایش دادند، همزمان نرخ ارز نیز سه برابر شد. این دو عامل با هم سببساز فشار سنگین به نقدینگی بنگاههای اقتصادی شد و معضلات بنگاههای اقتصادی را تشدید کرد.»طیبنیا ادامه داد: «در روزهای ابتدایی فعالیت دولت مصوبهای از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی به هیاتوزیران تقدیم و براساس آن مقرر شد بانکها حداکثر ۳۰ درصد وجه واردات را در زمان گشایش اعتبار دریافت و امر واردات را عملی کنند و وزارت اقتصاد بهعنوان رئیس مجمع بانکهای دولتی کشور از مدیران عامل بانکها خواست به این مصوبه عمل کنند و بانک مرکزی نیز بر اجرای آن نظارت داشته باشد.» او تاکید کرد: «گزارشها حاکی است در اکثر مواردی که بانکها از طریق گشایش اعتبارات اسنادی عمل کردند، مصوبه و بخشنامه دولت کاملا رعایت شده است، اما مشکل آنجاست که به دلیل شرایط تحریمی بانکها و کارگزاران خارجی عمدتا اعتبارات اسنادی بانکهای ایرانی را نمی پذیرفتند و بر این اساس، عمده واردات از طریق حوالههای ارزی بود که با توجه به ماهیت حوالهها ۱۰۰ درصد وجه ریالی در همان زمان در ابتدا باید پرداخت میشد.» وزیر امور اقتصادی و دارایی ابراز امیدواری کرد که با حل و فصل تحریمهای ظالمانه تحمیل شده، واردات بتواندبه روال طبیعی و عادی خوداز طریق السی برگردد که سالمترین شیوه است و در عین حال کمترین فشار را به سیستم تولید کشور واردمیکند. طیبنیا در پاسخ به بخش دیگر سوال بذرپاش مبنیبر آخرین وضعیت درآمدهای مالیاتی در سال ۹۳ و فشار بر اصناف خرد، با بیان اینکه اقتصاد ایران از بیماری مزمن وابستگی به درآمدهای نفتی رنج میبرد، گفت: «وابستگی به درآمدهای نفتی در دو محور اصلی وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی و سهم بالای درآمدهای ناشی از صادرات نفت و درآمدهای ارزی کشور خود را نشان میدهد.»او با بیان اینکه به همین دلیل وزارت اقتصاد، طرح جامع مالیاتی را اجرا کردگفت: «مجموع درآمدهای مالیاتی در این سال مبلغ ۷۱ هزار میلیارد تومان بود که نسبت به بودجه مصوب ۱۰۱ درصد محقق شد و نسبت به سال ۹۲ بیش از ۴۳/۶ درصد رشد داشت.»وزیر اقتصاد با اشاره به پرسش مطرح شده درخصوص فشار مالیاتی به اصناف و مشاغل، گفت: «بررسی مالیات وصولی در سال ۹۳ در مورد ۲/۶ میلیون مودی مشاغل نشان میدهد که ۳۳ درصد مودیان معاف از پرداخت مالیات و ۴۱ درصد کمتر از یک میلیون تومان مالیات پرداخت کردهاند؛ در عین حال حدود ۱۰ درصد مودیان بین یک تا دو میلیون تومان و هفت درصد مودیان بین دو تا سه میلیون تومان مالیات پرداخت کردند.»توضیحات طیبنیا درباره سوال مطرح شده نتوانست مجلسیها را قانع کند. بر این اساس سوال به رأی گذاشته شد و در نهایت، نمایندگان با ۸۰ رأی موافق، ۱۰۵ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۱ نماینده حاضر در صحن، از پاسخهای علی طیبنیا، قانع نشدند و به این ترتیب وزیر اقتصاد سه کارته شد.
۰۷:۳۴:۱۵ گروه دیپلماسی، کامران کرمی: دفاع تمام قد تیم هستهای ایران از توافق وین را شاید بتوان مهمترین اتفاق نشست دیروز وزارت خارجه با سایت دیپلماسی ایرانی به مدیریت صادق خرازی به شمار آورد که با تشویقهای پیاپی حضار و علاقهمندان در ساختمان روزنامه اطلاعات مواجه شد. نزدیک به یک ماه از اعلام توافق هستهای در وین اتریش میگذرد، اما همچنان تبیین ابعاد و زوایای این توافق در دستور کار تیم وزارت خارجه در محافل علمی و خبری قرار دارد.
در نشست ویژه توافق هستهای صورت گرفت
دفاع مقتدرانه دیپلماتها از توافق هستهای
به این منظور وزیر امور خارجه ایران به همراه معاونان خود و همچنین رئیس سازمان انرژی اتمی، توافق هستهای را در نشستی ویژه که با تاخیر یک ساعته برگزار شد، مورد بررسی قرار دادند. رئیس تیم هستهای ایران با تاکید بر اینکه آنچه حاصل شده دستاورد بزرگی است تاکید کرد: «بزرگترین خیانت این است که به مردم بگویند شما شکست خوردهاید.» محمدجواد ظریف متن برجام را متنی متوازن و حضور مردم در انتخابات را عامل به ثمر رسیدن این مذاکرات دانست و گفت: «از روز برجام برخورد جامعه بینالمللی با ایران تغییر کرده است.» ظریف با بیان اینکه فرصتها مانند ابر میگذرد، ابراز داشت: «فرصتی به لطف خدا و به یمن حضور مردم در انتخابات ایجاد شد، شما زمانی با این پدیده، شعاری برخورد میکنید و زمانی تحلیلی برخورد میکنید.» او افزود: «اینکه میگویم حضور مردم مذاکرات را به ثمر رساند و توازن ایجاد کرد، شعار نیست، بلکه اگر به همه متون علمی که راجع به تحریم نوشته شده نگاه کنید هیچکسی هدف تحریم را فشار اقتصادی بیان نمیکند، بلکه هدف تحریم تغییر سیاست است. از این طریق که به مردم فشار وارد کرده و مردم را از حاکمیت جدا کنند و حاکمیت ناگزیر شود به خواسته وضعکنندگان تحریم گردن نهد. برای همین تحریمهایی که تاکنون از سوی شورای امنیت علیه کشورها وضع شده تماما به تغییر رژیم یا یک جنگ منتهی شده است.» وزیر امور خارجه تاکید کرد: «همین امر باعث شد که طرف مقابل از تحمیل اراده خود از تحریم ایران ناامید شده و به مذاکره روی آورد.» ظریف افزود: «نکتهای که باید به آن اشاره کرد این است که از روز پایان مذاکرات برخورد دنیا با ایران در موضوع هستهای براساس متن برجام و قطعنامه تغییرکرده است.»
خیانت بزرگ
ظریف با بیان اینکه براساس تلاشهایی که توسط دوستان در تیم مذاکرهکننده صورت گرفته، شرایط کشور از نظر حقوقی زیرورو شده است، ادامه داد: «من بیش از ۳۵ سال است که در ارتباط با شورای امنیت و تحریمها مطالعه کرده و در دانشگاهها درس میدهم و باید گفت که قطعنامه ۱۹۲۹ یکی از بدترین قطعنامههای تاریخ شورای امنیت بود و از طرف دیگر شاید بتوان گفت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت یکی از عجیبترین قطعنامههای شورای امنیت است که حتی طرفهای مقابل نیز به آن معترف هستند.» رئیس تیم مذاکراتی ایران با ۱+۵ با اشاره به اینکه آنچه که حاصل شده دستاورد بزرگی است تاکید کرد: «بزرگترین خیانت این است که به مردم بگویند شما شکست خوردهاید.»
موشکها
ظریف درباره موضوع موشکها نیز گفت: «در زمینه بحث قدرت بازدارندگی و قطعنامه شورای امنیت پیرامون موشک و اقدامات طرف مقابل باید بگویم که در یک ظرف موجود زمانی حرکت کردیم و قطعنامه ۱۹۲۹ هرگونه فعالیت در مورد موشکهای بالستیک را ذیل فصل هفت که مشتمل بر عبارات الزام آور بود، برطرف کرده است.» او افزود: «در قطعنامههای گذشته هرگونه فعالیتی که بتواند به قابلیت حمل کلاهک هستهای بینجامد ممنوع بود و کشورها نه تنها مجاز بودند هر اقدامی را انجام دهند، بلکه موظف بودند در همه حوزهها بدون محدودیت وارد عمل شوند، اما امروزه این مساله تبدیل شد به خواسته غیر الزامآور برای کشور که میتواند در حوزه فعالیتهای موشکی بالستیک فعالیت کند.» وزیر امورخارجه تاکید کرد: «اگرچه هیچ موشکی توسط کشور برای کلاهک هستهای طراحی نشده است و در موضوع برجام اختلافی که وجود دارد بین برجام و قطعنامه این است که نفی مفاد برجام تبعات دارد اما قطعنامه تبعاتی بر برجام ندارد.»
مبارزه ایران با داعش
ظریف در ادامه جلسه گفت: «ما همواره اعلام کردیم توان دفاعی ما بدون محدودیت ادامه خواهد داشت و تلاش برای مبارزه باتروریسم و افراطیگری در منطقه ادامه دارد و بارها به صراحت اعلام کردیم که اگر ایران در منطقه مردانه ایستادگی نمیکرد خیلی از پایتختها در اختیار داعش قرار داشت.» او تاکید کرد: «امروز خیلی فریاد وااسلاما شنیده میشود و از سخنان آقای عراقچی این طور برمیآید که دل پری دارد که گفت بر این توافق میایستم و این را حق ایشان میدانم.
مهمترین تضمین اجرای برجام
ظریف در پاسخ به سوال طهماسب مظاهری، رئیس کل سابق بانک مرکزی درخصوص برنامهریزی دولت برای شرایط پس از رفع تحریمها نیز گفت: «دولت معتقد است مهمترین تضمین اجرای برجام در هم تنیدن مسائل اقتصادی با کشورها است که باعث میشود هیچ کشوری زیر برجام نزند و به تعهدات خود عمل کند.» او افزود: «با این طرح نوعی روابط سیاسی، فرهنگی، اقتصادی حتی در زمینه مبارزه با تروریسم ایجاد خواهد شد که برای کسی که بهانهجویی برای برهم زدن برجام داشته باشد به صرفه نباشد و در دولت و سطح وزارتخانهها این طراحی صورت گرفته است.»
هزینه -فایده مذاکرات
ظریف در پاسخ به اینکه اگر بخواهیم بررسی کنیم هزینه و سود این برجام چه بوده است؟ گفت: «آن چه هزینه کردیم هزینه سانتریفیوژ نبود، بلکه به دنیا گفتیم که شما نمیتوانید حرفی را به ما تحمیل کنید، این هزینه اقتدار ملی است.» او افزود: «امروز معادله قدرت چند وجهی شده و قدرت اقتصادی، نظامی و سیاسی دیگر مبنای قدرت نیست، بنابراین قدرت معنایی ما باعث شد تا با تحمل فشار به این دستاورد برسیم و ممکن است در این موضوع بسیاری از افراد هزینه و فایده کنند که آیا مذاکرهکنندگان خوب عمل کردند یا نه، اما اینکه بگوییم این دستاورد مذاکرات کیلوواتی چند درآمده است، عامل قدرت که همان ایستادگی بود را فراموش کردهایم.»
پیروزی صلحطلبان بر جنگطلبان
وزیر امورخارجه ادامه داد: «اگر توافق وین یا برجام موفقیتآمیز بود برای این است که در دنیا ثابت شد پارادایم حذف و محروم کردن ناکارآمد است.» ظریف گفت: «به دنیا میگوییم که با روش جدید میخواهیم تعامل کنیم و مبنای گفتوگوی تمدنها این بود که بازی برد و باخت را کنار بگذاریم چرا که بازی برد و باخت برای هیچ کسی منفعت ندارد و حتی برای بزرگترین قدرت جهان به ۱۱ سپتامبر ختم شد.» ظریف در پایان تاکید کرد: «اصرار دارم که بگویم در این معادله همه بازیگران جز جنگطلبان پیروز شدند و هر کسی به دنبال رسیدن به راه حل معتدل بود، پیروز شد و کسانی که دنبال تنش بودند، شکست خوردند.»
دفاع تمام قد عراقچی از توافق هستهای
در بخش دیگری از این نشست، سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکرهکننده ایران یکی از دستاوردهای مذاکرات ایران و ۱+۵ را بالا بردن سطح بلوغ سیاسی در ایران دانست و گفت: «به توافقی متوازن رسیدیم. من تمام قد از این توافق دفاع میکنم.» معاون امور حقوقی و بینالملل وزارت امورخارجه در پاسخ به سوالی در مورد تحریم سوئیفت نیز گفت: «این تحریم طبق قوانین اروپا علیه کسانی است که نام آنها در لیست سیاه تحریمها وجود دارد. آمریکا، اروپا و شورای امنیت لیستی از افراد حقیقی و حقوقی دارند که به این افراد ویزای سفر داده نمیشود و اموالشان هم بلوکه میشود و سوئیفت هم با اینها حق ندارد کار کند.» او اضافه کرد: «سوئیفت یک شرکت خصوصی است که خدمات مالی ارائه میکند. خود این شرکت به خاطر بحث اثر روانی تحریمها و خطر اعتبار خودش با ایران کار نمیکرد، در واقع تحریم سوئیفت تا ۹۰درصد به خاطر تحریم روانی علیه ما بود.»
او با اشاره به شکسته شدن فضای روانی علیه ایران ابراز کرد: «در اثر توافق برجام هر کسی که از لیست تحریمها خارج میشود سوئیفت هم علیه او اعمال نخواهد شد. در مرحله نخست ۸۰۰ نهاد حقیقی و حقوقی از فهرست تحریمها خارج میشوند و تحریم سوئیفت هم علیه آنها اعمال نخواهد شد ضمن اینکه در تحریمهای اشاعهای هم مواردی مربوط به سوئیفت کاملا رفع میشود و از زمانی که توافق اجرایی شود و فضای روانی برداشته شود، سوئیفت مشکل نخواهد داشت.» عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای در عین حال گفت: «مهمترین خواسته ما و چیزی که منشأ قدرت ایران بود، این بود که در یک دعوای ۱۲ ساله توانستیم حرف خود را به کرسی بنشانیم و این از همه دستاوردهای ما مهمتر است. ما با غرب و شورای امنیت وارد معرکه ۱۲سالهای شدیم و موضوع دعوا این بود که ایران غنیسازی نکند.» او با بیان اینکه این مساله ضرورت معیشتی ما نبود، گفت: «موضوع ما نبرد ارادهها بود، اینکه ۶ قطعنامه میگوید ایران باید غنیسازی را متوقف کند اما این قطعنامهها یک دقیقه هم اجرا نشد و این ۶ قطعنامه توسط یک قطعنامه کنار گذاشته شد. آنها خواسته خود مبنی بر غنیسازی صفر را کنار گذاشتند و ما میبینیم که هر روز نتانیاهو به تلاطم بود که سانتریفیوژ را هم به ایران ندهید.»
معاون وزیرامورخارجه با بیان اینکه دعوای ارادهها به نفع جمهوری اسلامی تمام شده است، ابراز کرد: «رمز قدرت ما این است که ما در منطقه امنیتساز هستیم و بدون نظر ایران چیزی پیش نمیرود و به خاطر این است که ایران قدرت و اراده مقاومت داشته است.» او این قدرت ایران را ناشی از مقاومت مردم در مقابل فشارها و تحریمها عنوان کرد و گفت: «مقاومت مردم بود که دشمن را از تحریم ناامید کرد.» عراقچی با بیان اینکه میخواهم به خودمان به خاطر این توافق تبریک بگویم، گفت: «برخی میگویند باید در این زمینه منصف بود و نه جشن و نه عزا گرفت، اما من میگویم ما باید به خاطر این توافق جشن بگیریم و من تمامقد از توافق دفاع میکنم.» این اظهارات پایانی عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای با تشویق حضار مواجه شد.
اقدامات در چارچوب خطوط قرمز
در ادامه این نشست رئیس سازمان انرژی اتمی چشمانداز فعالیتهای هستهای را تجاریسازی این صنعت توصیف کرد و گفت: «با صدای رسا میگویم همه اقدامات در چارچوب خطوط قرمز بوده است.» علیاکبر صالحی در نشست بررسی توافق هستهای با بیان اینکه در کشوری هستیم که چند صدایی دارد و موافق و مخالف از منظر خود مطالبی را بیان میکند، گفت: «بنابراین برای روشن شدن اذهان عمومی ضرورت دارد شرکتکنندگان بهرغم اینکه در یک ماه گذشته جلسات متعددی با اقشار مختلف برگزار کردهاند به برطرف شدن این ابهامات کمک کنند.»
صالحی با طرح این سوال که گفته میشود بعد از وین فعالیتهای هستهای کشور، متوقف یا حتی کند شده است، گفت: «با صدای رسا میگویم و بهعنوان کسی که متولی این حوزه است به ملت بزرگوار اطمینان میدهم که همه اقدامات در چارچوب خطوط قرمز بوده و تمامی کارها در کمیتههای مختلف نه زیر نظر یک فرد عمل شده است.» رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: «بعد از مذاکره عملا در ادامه فعالیت صلحآمیز هستهای محدودیت نداریم چرا که آنها از منظر خود میگویند ایران باید نسبت به انحراف بر فعالیت غیرصلحآمیز محدود شود و این نگرانی آنها بوده است.» صالحی گفت: «در برجام آمده که موضوع ایران باعث نشود دیگر کشورها نیز به آن بپردازند و این جای تبریک دارد که ایران بهعنوان تنها کشور در حال توسعه با مقاومت و ایستادگی توانست حق خود را بگیرد و تصریح کند و بعید میدانم کشور دیگری در حال توسعه به چنین جایگاهی برسد.» او درخصوص موضوع راستیآزمایی نیز گفت: «در قسمت راستیآزمایی نیز دو بخش داریم؛ ما بهعنوان عضو آژانس و انپیتی در فعالیت صلحآمیز هستهای لاجرم طبق توافق پادمانی، آنها باید بتوانند بازرسیهای خود را انجام دهند و بیش از ۳۰ سال است که این بازرسیها انجام میشود.» علی اکبر صالحی افزود: «تا زمانی که نظم جهانی وجود دارد و ما فعالیت هستهای داریم این بازرسیها نه برای کشور ما بلکه برای همه کشورها وجود خواهد داشت.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: «بازرسی دیگری تحت راستیآزمایی نیز وجود دارد و این است که بعد از وین باید اقدامات کمّی انجام دهیم؛ یعنی تعداد سانتریفیوژ را کم کنیم و ذخایر را به ۳۰۰ کیلوگرم برسانیم، آنها هم باید راستیآزمایی کنند که آیا این اقدامات انجام شده است؟ و پس از آن اعلام میکنند و در روز موعود تمام تحریمها برطرف میشود.» صالحی با یادآوری اینکه پیش از برجام تامین تجهیزات با دردسرهای فراوانی انجام میشد و احتمال خرابکاری هم در آن میرفت، افزود: «در حال حاضر بعد از وین ما به طرق رسمی تجهیزات خود را خریداری میکنیم و اگر خرابکاری صنعتی رخ دهد بهطور رسمی اعلام دعوا خواهیم کرد که این یک حسن است.»
برخی داخلیها نمیدانند چه قدرتی داریم
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه گفت: حال اینکه نیروگاهی را با مقاومت ملت برای تولید یک هزار مگاوات ساختیم و گفتیم که سوخت آن را هم باید خودمان تضمین کنیم، آیا این ادعای بدی است ؟ او تاکید کرد: نیروگاههایی که در کشورهای امارات و مانند آنها ساخته میشود تنها یک باتری است که طی یک قرارداد با کره جنوبی ساخته میشود و آن را راهبری میکنند و در نهایت با خود میبرند، آیا ما میخواهیم باتری بسازیم؟ صالحی افزود: «امروز فرزندان این مملکت درباره گداخت که ۵۰ سال آینده به بازار خواهد آمد، فعالیت میکنند. بنابراین باید آماده باشیم و الفبای علم را یاد بگیریم تا بتوانیم کتاب علم را بخوانیم.» رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: «اینکه نفت را بفروشیم و بخوریم درست نیست. ۱+۵ میداند ما چه قدرتی داریم وبه دنبال سلاح هستهای نیستیم، اما برخی داخلیها این را نمیدانند.»
تیم یکدست و بیحاشیه
در ادامه این نشست، مجید تختروانچی تیم مذاکرهکننده هستهای ایران را «تیمی یکدست و بیحاشیه» توصیف کرد و گفت: «تمام فکر و ذکر تیم دفاع از منافع ملی بود و طرف مقابل هم دریافته بود نمیتواند در آن اختلاف و حاشیه ایجاد کند.» تختروانچی گفت: «مذاکره با ۶ کشور که جزو قدرتهای بزرگ هستند، کار بسیار سختی است، به خصوص موضوعات سختی که حل و فصل هر کدام از آنها زمان زیادی میبرد که به نتیجه برسد.» معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه با بیان این اصل که میخواستیم توافقی قابل اجرا داشته باشیم، گفت: «یکی از دلایل طول کشیدن مذاکرات این بود که میخواستیم به توافقی برسیم که از دید ما و آنها توافقی خوب باشد. نهایتا به مصالحهای رسیدیم تا از این مشکل جلوگیری کنیم که بعد از اوباما چه اتفاقی میافتد. در توافق بندی وجود دارد که برای دولت آمریکا تعهدی در برداشتن تحریمها ایجاد میکند و این تعهد مستمر خواهد بود.» روانچی گفت: «اینطور نیست که در یک دولت تحریمها برداشته شوند و بعد نفر بعد بخواهد آن را ادامه دهد یا لغو کند. توافق کردیم دولت آمریکا براساس تعهداتی که دارد اجرای تحریمها را مستمرا متوقف کند. به هر حال این دستاوردی است که دولت آمریکا را متعهد میکند. این نکته در قطعنامه ۲۲۳۱ تصویب و بخشی از حقوق بینالمللی شده است.» تخت روانچی اضافه کرد: سیر طبیعی امور در متن آمده و سیستم حل اختلاف هم مشخص شده است. به نظر نمیرسد و بسیار دور از ذهن است که یک نفر در آمریکا یا کشوری دیگر بخواهد این توافق را برهم بزند. اگر چنین اتفاقی بدون بهانه رخ دهد و صرفا بخواهند توافق را برهم بزنند و تحریمها را برگردانند، در جامعه بینالملل مشخص میشود چه کسی خلاف این روند حل و فصل صلحآمیز گام برداشته است.»
۰۷:۳۳:۵۲
دنیای اقتصاد: یکی از مهمترین تاثیرات تحریمها در نظام پرداخت بینالمللی، تغییر کانالهای ارتباطی ارزی بوده است. با تحریم شبکه بانکی و قطع ارتباط کارگزاریها، نقلوانتقالات ارزی از کانالهای رسمی و شفاف مانند «اعتبار اسنادی (LC)» که توسط بانکها تضمین میشد، به سمت کانالهای غیررسمی مانند «حواله» تغییر مسیر داد. این موضوع عواقبی از جمله «افزایش ریسک»، «کاهش شفافیت» و «افت سرعت» در مبادلات ارزی به همراه داشت. سیاستگذاران ارزی، با حصول توافق هستهای و لغو تحریمهای بانکی در ماههای آتی، از تغییر جهت در حرکت «شبکه ارتباط ارزی» و بازگشت به مسیر اصلی خبر دادند. به گفته مسوولان بانک مرکزی، پس از لغو تحریمها، ابزارهای پرداخت بینالمللی گسترده خواهد شد و ابزاری مانند «اعتبارات اسنادی» جایگزین «حواله» میشود. از سوی دیگر روابط کارگزاری بانکی براساس قوانین پولی و بانکی و ارزی، توسعه خواهد یافت. از سوی دیگر، با بهبود روابط نظام بانکی با بانکهای تراز اول دنیا، امکان بهرهمندی از «خطوط اعتباری»، «دانش بانکی» و «خدمات نوین» به وجود خواهد آمد. در تامین مالی برای بنگاههای تولیدی نیز اعتبارات خارجی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت و تسهیلات ریفاینانس افزایش خواهد یافت. به گفته مسوولان، مجموع این عوامل زمینه بهبود رشد و توسعه اقتصادی را فراهم خواهد ساخت.
گروه بازار پول: اعمال تحریمها و قطع ارتباطات بانکی در سالهای گذشته باعث شده بود که ارتباطات ارزی بینالمللی از مسیر اصلی خود خارج شود و فرآیند نقلوانتقال ارزی در قالب حواله و عمدتا از طریق صرافیها صورت گیرد. این موضوع از یک سو باعث کاهش شفافیت در تبادلات ارزی شده و از سوی دیگر ریسک ارتباط ارزی را افزایش داده بود. با حصول توافق هسته ای، مسوولان بانک مرکزی از تغییر مسیر در ارتباطات ارزی و بازگشت به مسیر اصلی خبر دادند.
به گفته معاون ارزی بانک مرکزی، در پساتوافق، ابزارهای پرداخت بینالمللی مانند «اعتبارات اسنادی» جایگزین «حواله» خواهد شد و روابط کارگزاریهای بانکی بر اساس مقررات پولی و بانکی گسترش خواهد یافت. علاوهبر این، با بهبود روابط نظام بانکی با بانکهای تراز اول دنیا، امکان بهرهمندی از خطوط اعتباری، دانش بانکی و خدمات نوین فراهم خواهد شد.این مقام مسوول از «افزایش اعتبارات خارجی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت وتسهیلات ریفاینانس» و «اجرای برنامههای لازم جهت همگرایی در افزارهای فنی، انسانی، سازمانی و مدیریتی با صنعت بانکداری بینالمللی» بهعنوان برنامههای کوتاه مدت و «یکسانسازی نرخ ارز» را برنامه تدریجی بانک مرکزی در پسا تحریم عنوان کرد.
بهبود ترازنامه بانک مرکزی
غلامعلی کامیاب، معاون ارزی بانک مرکزی در گفتوگو با پایگاه روابط عمومی بانک مرکزی از اثر توافق بر منابع ارزی و بهبود شرایط سیاستگذاری ارزی صحبت کرد.به گفته او، با انجام توافقهای هستهای، ترازنامه بانک مرکزی بر اساس «شاخصهای سلامت مالی (FSI) و کیفیت داراییها»، «داراییهای نقد شونده»، «تنوع داراییها» بهبود خواهد یافت و همچنین «قدرت بانک برای کنترل و تنظیم بازار ارز کشور» بهطور معناداری افزایش خواهد یافت. کامیاب در کنار این موضوعات؛ «آزاد شدن ۲۹ میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه شده بانک مرکزی و دولت» و «افزایش صادرات نفت و کالاهای غیرنفتی» را نیز دو کانال مهم برای تقویت ورودی بازار ارز عنوان کرد و گفت: با رونق فعالیت اقتصادی در پساتوافق، تقاضای واقعی ارز نیز افزایش خواهد یافت و امکان استفاده از اعتبارات کوتاه مدت، میانمدت و بلندمدت فراهم خواهد شد. او مجموعه این تحولات را برای بهبود شرایط اقتصادی کشور، مثبت تلقی کرد.
برنامههای بانک مرکزی در پساتحریم
معاون ارزی بانک مرکزی درخصوص الزامات مورد نیاز برای آمادگی بانک مرکزی و شبکه بانکی پس از لغو تحریمها توضیح داد: «نظام بانکی کشور با توجه به تحریمهای سازمان ملل و تحریمهای یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا تا حدودی به دور از محیط رقابتی صنعت بانکداری بینالمللی بوده است.» او افزود: «به همین جهت شاخصهای استاندارد بانکهایکشور (CAMELS)، بهویژه درخصوص کفایت سرمایه(C) کیفیت داراییها(A)، مدیریت(M)، نقدینگی(L)، سودآوری(E) و ریسک سیستماتیک(S) مستلزم بهبود و اقدامات اساسی است.»او تاکید کرد که بانک مرکزی و بانکهای کشور برنامههای لازم را برای همگرایی در افزارهای فنی، انسانی، سازمانی و مدیریتی با صنعت بانکداری جهان طراحی کرده است و پس از رفع تحریمها اجرایی خواهد شد.کامیاب «افزایش سهم ابزارهای پرداخت بینالملل شامل اعتبارات اسنادی به جای حواله» و «افزایش اعتبارات خارجی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، تسهیلات ریفاینانس و… جهت تامین مالی بخشهای واقعی و مالی کشور، بهویژه تولید و خدمات مولد» را از برنامههای بانک مرکزی در پساتحریم عنوان کرد.
مقصد منابع آزاد شده
این مقام مسوول بانک مرکزی درخصوص نحوه مصرف منابع بلوکه شده منابع بانک مرکزی و دولت گفت: «آزاد شدن آن بخش از داراییهایی که متعلق به دولت است، به بودجه دولت کمک خواهد کرد. داراییهای متعلق به بانک مرکزی که آزاد میشود مطابق قانون پولی و بانکی کشور در جهت اهداف بانک مرکزی بهکار گرفته خواهد شد و قطعا در روانسازی تجارت بینالمللی، کاهش هزینههای تامین مالی خارجی، راهاندازی واحدهای تولیدی و نقلوانتقالات بینالمللی تاثیر بسزایی خواهد داشت.»
امکان فعالیت بانکهای خارجی وجود دارد
کامیاب در ادامه از اثر توافق بر فعالیت سرمایهگذاریهای خارجی و بسترسازی برای بانکهای خارجی صحبت کرد. او درخصوص نحوه تعامل نهادهای بینالمللی با شبکه بانکی گفت: با رفع تحریمها مطابق با مقررات ارزی و ریالی و قوانین پولی و بانکی روابط کارگزاری بانکی گسترش مییابد. علاوهبر این، سطح روابط بانک مرکزی و بانکهای کشور با بانکهای تراز اول دنیا امکان بهرهمندی از خطوط اعتباری، دانش بانکی و خدمات نوین آنها را فراهم خواهد آورد.به گفته او، این روابط قبل از اعمال تحریمها نیز وجود داشته است و دلیلی وجود ندارد که پس از برداشتن تحریمها این روابط از نو برقرار نشود.
او از «فنآوری اطلاعات و نیروی جوان تحصیلکرده» بهعنوان ابزار و عوامل موجود در نظام بانکی فعلی یاد کرد و گفت: آنچه باید انجام دهیم ایجاد اعتماد و ارتقای سطح استانداردهای بانکی است که نیاز به مدیریت دارد. کامیاب معتقد است که شرایط فعلی، از استانداردهای بینالمللی فاصله قابل توجهی ندارد و زمینه برای فعالیت بانکهای خارجی در کشور وجود دارد. به باور او، فعالیت بانکهای معتبر خارجی در کشور میتواند به ارتقای سطح استانداردهای بانکی ما کمک کند.
یکسانسازی، اولویت نخست
این مقام مسوول پس از صحبت درخصوص شرایط تعامل نظام بانکی با شبکه بینالمللی، درخصوص یکی از چالشهای اصلی بازار ارز، یعنی یکسانسازی نرخ در این بازار مواردی را مطرح کرد. کامیاب فرآیند یکسانسازی نرخ ارز را تدریجی دانست و تاکید کرد: این فرآیند مقدماتی لازم دارد که فراهم کردن آنها منحصر به بانک مرکزی نیست. به گفته او، خوشبختانه هم مجلس و هم دولت عزم به یکسانسازی نرخ ارز دارند و درباره این موضوع جهتگیری کردند. این مقام مسوول یکسانسازی را «اولویت نخست بانک مرکزی» در شرایط کنونی تلقی کرد و توضیح داد: «با رفع تحریمها امکان جابهجایی، تبدیل و مدیریت منابع فراهم خواهد شد که شرط اصلی برای یکسانسازی نرخ ارز و تداوم آن است.»کامیاب در پایان صحبتهای خود درخصوص مختصات بازار ارز طی دو سال گذشته صحبت کرد. به گفته او، از سال ۱۳۹۲ تاکنون بازار آزاد ارز از ثبات خوبی برخوردار بوده و شوکهای ارزی ناشی از کاهش قیمت نفت، تغییر قیمت داراییها همانند سهام، انتظارات ناشی از مذاکرات هستهای و… کنترل و مدیریت شده است. سیاست بانک مرکزی تعیین نرخ ارز بر اساس مکانیزم طبیعی آن با توجه به اقتضائات اقتصاد کلان است. معاون ارزی بانک مرکزی نمود اثر توافق بر متغیرهای بنیادین اقتصاد همانند تولید، سرمایهگذاری، واردات، صادرات، تورم و… را طی ماههای آتی دانسته و معتقد است: نرخ ارز نیز روند طبیعی خود را به دور از رفتارهای هیجانی متاثر از برآیند آثار متغیرهای بنیادین طی خواهد کرد.
به گفته این مقام مسوول، افزایش سهم صادرات کالاهای غیرنفتی در بازار ارز اتفاق فرخندهای است که موجب تنوع منابع و ثبات در جریان ورودی ارز به کشور شده است. تمرکز بر سیاستهای صادرات محور، در استقرار سیستمهای اطلاعاتی و تهیه آمار و ارقام صحیح و مدیریت مناسب اقتصاد کلان میتواند از ایجاد بحرانهای ارز جلوگیری کند.
۰۷:۳۳:۳۵ خبرگزاری مهر: همزمان با نزدیک شدن دوباره برق به خط قرمزهای مصرف تابستانی، استانداران با ارسال نامهای به ادارات و دستگاههای دولتی خواستار صرفهجویی جدی در مصرف شدهاند.
پیک مصرف برق ایران بار دیگر به خط قرمزهای مصرف تعیین شده از سوی مسوولان وزارت نیرو نزدیک شد و پیشبینی میشود در هفته جاری با تداوم گرمای هوا در اکثر استانهای کشور بار دیگر رکورد مصرف برق ایران جابهجا شود.وزارت نیرو با انتشار گزارش کوتاهی اعلام کرده است: استانداران برخی از استانهای کشور با ابلاغ بخشنامهای، تمامی نهادها، سازمانها و دستگاههای اجرایی را ملزم به صرفهجویی و مصرف بهینه برق برای گذر از پیک تابستان سال جاری کردند. استانداران در این بخشنامه تاکید کردند با توجه به پیشبینی وزارت نیرو مبنی بر رشد و افزایش مصرف برق از تیر تا شهریور ماه سال جاری به دلیل افزایش دما، تمامی دستگاهها و نهادها و سازمانها علاوه بر پرهیز از هرگونه اسراف و زیادهروی در مصرف برق، با مدیریت بهینه مصرف در ایام تابستان و اوج بار، به گونهای برنامهریزی کنند که تامین نیاز مشترکان و مصرفکنندگان با مشکل و محدودیت مواجه نشود.
۰۷:۲۹:۲۱ گروه صنعت و معدن: نگاهی به آمارهای صنعتی منتشر شده در بهار امسال، از اشتیاق کم سرمایهگذاران برای دریافت جواز تاسیس صنعتی حکایت دارد. برخی از کارشناسان کاهش دریافت جواز صنعتی در ماه خرداد را به انتظار سرمایهگذاران برای تعیین تکلیف مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ بر سر پرونده هستهای نسبت میدهند و معتقدند با لغو تحریمها و افزایش سرمایهگذاری مشترک با طرفهای خارجی تمایل برای سرمایهگذاری و اخذ جواز صنعتی در فصول دیگر سال به مرور افزایش خواهد یافت.
در فروردین ماه امسال ۷۴۰ فقره جواز تاسیس صنعتی صادر شد که این میزان در اردیبهشت ماه با رشد نزدیک به ۱۰۰ درصد به هزار و ۴۷۸ فقره جواز تاسیس رسید. اما جزئیات آمار منتشر شده در خرداد ماه امسال حاکی از کاهش صدور جواز تاسیس صنعتی در این ماه نسبت به ماه قبل (اردیبهشت) است. در خرداد ماه امسال، هزار و ۴۳۳ فقره جواز تاسیس صنعتی صادر شده که نسبت به ماه قبل بیش از ۳درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر، در مجموع در فصل بهار به میزان ۳ هزار و ۶۶۷ فقره جواز تاسیس صنعتی صادر شده که نسبت به ۳ هزار و ۸۷۱ فقره جواز تاسیس صادره در بهار ۹۳ بیش از ۵درصد افت داشته است. میزان اشتغال پیشبینی شده از محل جوازهای تاسیس صادره در خرداد ماه امسال نیز برای ۳۰ هزار و ۴۵۹ نفر است که نسبت به ماه ماقبل آن بیش از ۵ درصد افت داشته است. در مقابل اما سرمایه پیشبینی شده برای جوازهای تاسیس صنعتی صادره در خرداد ماه امسال حدود ۷درصد نسبت به ماه ماقبل آن افزایش داشته است.
با این حال، بررسی عملکرد صنعتی نشان میدهد که سرمایه پیشبینی شده برای مجوزهای صادر شده در سه ماه منتهی به خرداد ماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۵ درصد کاهش داشته است. میزان اشتغال پیشبینی شده برای مجوزهای صادر شده در مدت زمان مورد بررسی برای ۷۷ هزار و ۹۵۴ نفر است که معادل ۱۷ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. در بهار ۹۳ میزان اشتغال پیشبینی شده برای مجوزهای صادر شده برای حدود ۹۴ هزار نفر بود.
تعداد پروانههای بهرهبرداری صنعتی ایجادی در سه ماه منتهی به خرداد امسال نیز ۶۱۸ فقره است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۷/ ۸ درصد افت داشته است. میزان اشتغال محقق شده برای پروانه بهرهبرداری صنعتی ایجادی در سه ماه منتهی به خرداد امسال نیز برای ۹ هزار و ۸۳ نفر است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته بیش از ۱۴ درصد افت داشته است. اما سرمایهگذاری محقق شده برای پروانههای بهرهبرداری صنعتی ایجادی صادره در مدت زمان مورد بررسی نسبت به سال گذشته بیش از ۱۵ درصد رشد داشته است.
سهم استانها از جواز تاسیس
در بررسی بین استانها از بین ۳ هزار و ۶۶۷ فقره جواز تاسیس صادر شده در سه ماه منتهی به خرداد ۹۴ بیشترین تعداد مربوط به استان آذربایجان شرقی با سهم بیش از ۱۵ درصد و سپس استان خراسان رضوی با سهم بیش از ۸ درصد نسبت به کل کشور است. استانهای یزد، فارس و مرکزی نیز به ترتیب در رتبه بعدی قرار دارند. همچنین کمترین تعداد جوازهای تاسیس صنعتی صادر شده در فصل بهار نیز به ترتیب مربوط به منطقه آزاد چابهار، منطقه آزاد ماکو، منطقه آزاد انزلی، خراسان شمالی و منطقه آزاد ارس است.
همچنین در مدت مورد بررسی بیشترین مقدار پیشبینی سرمایهگذاری مربوط به استان هرمزگان است. بیشترین پیشبینی اشتغال صنعتی نیز در استان آذربایجان شرقی (۱۱هزار و ۵۲۵ نفر) ثبت شده است. بیشترین رشد سرمایهگذاری پیشبینی شده در استان گلستان است. از بین جوازهای تاسیس صادر شده در سه ماه منتهی به خرداد امسال بیشترین تعداد در رشته فعالیت محصولات غذایی و آشامیدنیها (۶۱۰ فقره) ثبت شده و پس از آن رشته فعالیتهای سایر محصولات کانی غیرفلزی (۴۱۳ فقره)، محصولات از لاستیک و پلاستیک با (۴۰۴ فقره)، سایر فعالیتهای خدمات مهندسی (۳۰۲ فقره) و محصولات فلزی فابریکی (۲۷۸ فقره) قرار دارند.
همچنین بیشترین سرمایهگذاری پیشبینی شده نیز در گروه ساخت مواد و محصولات شیمیایی است. از سوی دیگر، در سه ماه منتهی به خردادماه امسال بیشترین سرمایهگذاری محقق شده در استان خراسان جنوبی است؛ همچنین بیشترین رشد سرمایهگذاری نسبت به دوره مشابه سال قبل نیز به همین استان مربوط است. استان آذربایجان شرقی نیز دارای بیشترین اشتغال ایجاد شده پروانه بهرهبرداری در کل کشور است. در مجموع طی سه ماه منتهی به خرداد امسال تعداد ۶۱۸ فقره پروانه بهرهبرداری جدید در کل کشور صادر شده است که از این تعداد بیشترین واحد به بهرهبرداری رسیده در رشته فعالیت سایر محصولات کانی غیرفلزی (۹۱فقره) بوده است. محصولات از لاستیک و پلاستیک، محصولات غذایی و آشامیدنیها، ساخت مواد و محصولات شیمیایی و محصولات فلزی فابریکی در رده بعدی قرار دارند. از سوی دیگر، بیشترین سرمایهگذاری محقق شده نیز در گروه کک و فرآوردههای حاصل از نفت است. در بهار امسال بیشترین واحد به بهرهبرداری رسیده به ترتیب در استانهای آذربایجان شرقی، اصفهان، تهران، قم و فارس بوده است. در مقابل منطقه ویژه اقتصادی پیام، بوشهر، منطقه آزاد ماکو، خراسان شمالی و منطقه آزاد انزلی کمترین واحد به بهرهبرداری رسیده را ثبت کردهاند.
گزارش عملکرد صنعتی در فصل بهار نشان میدهد که در مجوزهای صادر شده در گواهی کشف، پروانه اکتشاف، پروانه بهرهبرداری معدن، مجوز برداشت، مجوز نمایندگیهای خارجی، صدور کارت بازرگانی و صدور گواهی امضای دیجیتال نیز، رشد منفی نسبت به بهار ۹۳ ثبت شده است.
۰۷:۲۹:۰۱ به گزارش خبرگزاری مهر، پس از تلاش مقامات عربستانی برای نزدیکی به روسیه، این بار نوبت امیر قطر است تا در اقدامی غیرمنتظره راهی مسکو شود. خبرگزاری آناتولی به نقل از یک مقام کاخ کرملین که نخواست نامش فاش شود، اعلام کرد «تمیم بن حمد آل ثانی» در جریان سفر خود به روسیه، روز ۱۴ سپتامبر در شهر «سوچی» با ولادیمیر پوتین ملاقات می کند.
در همین راستا یک مقام مسئول در سفارت قطر در مسکو با اشاره به سفر بن حمد به روسیه گفت: موضوع دیدار طرفین مسائل مختلف از جمله همکاری دوجانبه، بحران های منطقه خاورمیانه به ویژه بحران سوریه خواهد بود و طرفین شرایط امنیتی خلیج فارس را به ویژه بعد از توافق هسته ای ایران مورد بحث و بررسی خواهند داد.
این اولین سفر امیر فعلی قطر به روسیه است، بن حمد در ۲۵ ژوئن ۲۰۱۳ بعد از کناره گیری پدرش به قدرت رسید. ناظران، سفر امیر قطر به روسیه را به خاطر عمق اختلافات دو کشور غافلگیر کننده می دانند، به ویژه اینکه مسکو و دوحه اختلافات زیادی در مورد پرونده های سوریه و مصر، نفوذ ایران در منطقه و تجارت گاز دارند.
این سفر در حالی انجام می گیرد که رهبران دو کشور به ضروت رسیدن به توافق در مورد اوضاع منطقه به ویژه بعد از پایان یافتن بحران پرونده هسته ای ایران و متمرکز کردن تلاش ها برای مقابله با داعش که تهدیدی برای تمام کشورهای منطقه به شمار می آید، پی برده اند.
گفتنی است ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی نیز قصد دارد تا پیش از پایان یافتن سال جاری میلادی به روسیه سفر کند. عربستان که با روسیه به شدت درباره بحران سوریه اختلاف نظر دارد، پس از توافق هسته ای ایران و گروه ۱+۵ تلاش کرده است تا روابط خود را با مسکو بهبود بخشد.
۰۷:۲۷:۱۵ به گزارش خبرگزاری مهر، امیر دودابی نژاد با اشاره به ابلاغ تعرفههای خرید تضمینی برق از نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک، گفت: تعرفه جدید بیش از ۳۰ درصد از انرژی حرارتی مصرف شده در صنایع از طرق مختلف بدون استفاده تلف می شود که با توجه به حجم بالای این تلفات، بحث بازیافت حرارت اتلافی در صنایع به عنوان راهکاری موثر جهت بهره برداری مناسب از منابع انرژی مطرح شده است.
معاون آموزش و بهینهسازی مصرف انرژی سازمان بهره وری انرژی با بیان اینکه مهمترین کاربرد این منبع انرژی، علاوه بر استفاده در پیشگرمکن ها، آب گرم مصرفی، استفاده از آن برای تولید برق است، تصریح کرد: در فرآیند تولید صنایعی همچون سیمان، شیشه و فولاد پتانسیل بالایی برای تولید برق از طریق بازیافت حرارت وجود دارد.
این مقام مسئول افزود: بنابراین لازم است توجه ویژه ای به این بحث در کشور شود و در تمامی خطوط تولید سیمان حتی در یک خط بهینه تولید سیمان، مقدار قابل ملاحظهای انرژی حرارتی از طریق گازهای گرم خروجی از پیشگرمکن و خنک کنهای کلینکر تلف می شود.
وی با یادآوری اینکه هم اکنون ۶۵ تا ۷۵ درصد از انرژی مصرف شده در صنعت سیمان از نوع حرارتی است، بیان کرد: حدود ۴۰ درصد از کل انرژی حرارتی به صورت گازهای گرم خروجی از پیش گرمکن (۳۰۰ تا ۴۰۰ درجه سانتیگراد) و کولر (۲۰۰ تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد) هدر می رود.
دودابی نژاد با بیان اینکه در سالهای اخیر تعداد زیادی از کارخانجات سیمان در نقاط مختلف جهان به خصوص کشورهای آسیای شرقی اقدام به احداث نیروگاههای تولید برق از بازیافت حرارت اتلافی در کارخانههای خود کرده اند، تاکید کرد: این نوع نیروگاه با استفاده از گازهای داغ خروجی و اتلافی فرآیند، امکان تولید بیش از ۳۰ درصد از برق مورد نیاز کارخانه را دارد.
معاون سابا هزینه نسبتا بالای سرمایه گذاری و نرخ خرید برق تضمینی علت اجرایی نشدن این طرح با وجود مزایای فراوان آن در گذشته بوده است، تاکید کرد: با ابلاغ تعرفههای خرید تضمینی برق از نیروگاه های تجدید پذیر و پاک توسط وزیر نیرو، توسعه این نوع از نیروگاهها در کشور تسهیل شده و از منظر هزینه فایده برای سرمایه گذار اقتصادی خواهد بود.
وی ضمن پیش بینی نرخ خرید ۳۰۵۰ ریالی به ازای هر کیلووات ساعت برق تولیدی این نوع از نیروگاهها در مصوبه اخیر، تصریح کرد: با توجه به اینکه صنعت سیمان به عنوان یکی از صنایع زیربنایی و استراتژیک کشور، بیش از ۱۲ درصد مصرف انرژی الکتریکی بخش صنعت کشور را به خود اختصاص داده است.
این مقام مسئول در پایان خاطرنشان کرد: اجرای این طرح در این کارخانهها، میتواند به کاهش تقاضای برق در کشور کمک کند و مطابق با بررسی ها و مطالعات انجام شده، پتانسیل تولید برق با استفاده از این روش تنها در کارخانههای سیمان کشور، بیش از ۳۰۰ مگاوات برآورد می شود.
۰۷:۲۶:۵۸ یک روزنامه آمریکایی با اشاره به اختلاف باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا با کمیته روابط عمومی آمریکاـ اسرائیل موسوم به آیپک برسر موافقتنامه هسته ای ایران نوشت: این نگرانی وجود دارد که این اختلاف بین اوباما و آیپک منجر به یک شکاف دائمی بین دو طرف شود.
به گزارش «انتخاب»، نیویورک تایمز نوشت: اوباما در نشست این هفته خود با دو نفر از رهبران آیپک در کاخ سفید پیامی قاطع برای این گروه قدرتمند طرفدار اسرائیل ارسال کرد که با جدیت اقداماتی را علیه موافقتنامه هسته ای ایران آغاز کرده است.
برخی افراد که در این نشست حضور داشتند گفتند رئیس جمهور آمریکا آیپک را به هزینه کردن میلیون ها دلار برای تبلیغات علیه موافقتنامه هسته ای ایران و گسترش ادعاهای دروغین درمورد این موافقتنامه متهم کرد. اوباما به این رهبران آیپک گفت قصد دارد با جدیت با آنها مقابله کند.
یک روز بعد از این نشست، اوباما در سخنانی در دانشگاه امریکن، مخالفان موافقتنامه هسته ای ایران را محکوم کرد و گفت آنها در حال صرف میلیون ها دلار برای در بوق و کرنا کردن همان لفاظی هایی هستند که جنگ طلبان در آمریکا به راه انداختند و منجر به جنگ آمریکا با عراق شد.
اوباما در سخنرانی روز چهارشنبه خود در دانشگاه امریکن، مرحله سیاسی از تلاش خود را برای جلب حمایت از موافقتنامه هسته ای ایران آغاز کرد.
رئیس جمهور آمریکا با سرزنش مخالفان موافقتنامه هسته ای ایران گفت اگر کنگره مانع از این موافقتنامه شود آمریکا در مسیر جنگ قرار خواهد گرفت.
اوباما افزود: «انتخابی که ما در نهایت با آن روبرو هستیم انتخاب بین دیپلماسی و شکلی از جنگ است. این مسئله ممکن است فردا یا سه ماه دیگر اتفاق نیفتد اما به زودی رخ خواهد داد.»
جمهوریخواهان در کنگره که درمورد این موافقتنامه دچار تردید هستند می گویند مقامات نظامی آمریکا هرگز نگفته اند اگر موافقتنامه به دست آمده برهم بخورد، گزینه بعدی اقدام نظامی خواهد بود.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در حضور حدود ۱۶ هزار نفر از طرفداران اسرائیل، مخالفت برسر ایران را یک جنگ خانوادگی توصیف کرد. اوباما و نتانیاهو اختلاف برسر ایران را کم اهمیت توصیف کرده اند اما دیدگاه های آنها درمورد موافقتنامه هسته ای ایران کاملا متفاوت است.
این کشمکش لفظی بین اوباما و آیپک یک تنش شدید غیر عادی بین یک رئیس جمهور آمریکا با بانفوذ ترین گروه لابی طرفدار اسرائیل در طی ۵۰ سال گذشته به شمار می رود.
رونالد ریگان رئیس جمهور اسبق آمریکا نیز با نادیده گرفتن مخالفت های اسرائیل با فروش هواپیماهای شناسایی آواکس به عربستان سعودی در سال ۱۹۸۱ ، به مخالفت با آیپک برخاست.
اما لحن کنونی در کشمکش بین اوباما و آیپک نگرانی هایی را میان برخی از متحدان اوباما بوجود آورده است که می گویند این یک کاهش جدید در سطح روابط بین آیپک و کاخ سفید است. آنها می گویند از آن نگرانند که رئیس جمهور در انتقاد از این گروه و دیگر مخالفان موافقتنامه هسته ای ایران بیش از حد جلو رفته است.
دیوید ماکوفسکی مشاور سابق دولت اوباما در امور خاورمیانه که اکنون از تحلیلگران موسسه مطالعات خاور نزدیک در واشنگتن است گفت تنش لفظی بین رئیس جمهور و آیپک بیش از حد شدت گرفته و این مسئله خطرناک است.
اما بنیامین رودز معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در امور ارتباطات راهبردی گفت این یک اختلاف سیاسی برسر برنامه هسته ای ایران است. ما معتقدیم این اختلاف به معنی قرار گرفتن ما در برابر آنها نیست.
وی همچنین پیش بینی کرد کاخ سفید و آیپک در آینده برسر مسائل دیگر ازجمله امنیت اسرائیل همکاری نزدیک خواهند داشت. این یک بحث خانوادگی است و یک شکاف دائم نخواهد بود.
اما در حال حاضر این کشمکش با آیپک برای اوباما مهم است زیرا وی موافقتنامه به دست آمده با ایران را که لغو برخی تحریم ها علیه این کشور را در ازای محدودیت هایی بر فعالیت های هسته ای ایران درپی خواهد داشت ، دستاوردی تاریخی برای خود می داند. اوباما در تلاش برای جلب حمایت کافی دموکرات ها از موافقتنامه به دست آمده با ایران در آستانه رای گیری ماه سپتامبر کنگره درباره این موافقتنامه است.
از سوی دیگر آیپک نیز در تلاش برای متمایل کردن دموکرات ها به طرف مخالفت با توافقنامه است و چاک شومر سناتور برجسته دموکرات که روز پنجشنبه مخالفت خود را با موافقتنامه ایران اعلام کرد نمونه ای از آن است.
شومر سناتور دموکرات از ایالت نیویورک که پیش بینی می شود رهبر بعدی حزب دموکرات در سنا باشد گفت برغم تلاش های جدی باراک اوباما به منظور جلب حمایت از موافقتنامه هسته ای به دست آمده با ایران ، با این موافقتنامه مخالفت خواهد کرد.
شومر به عنوان متحد اسرائیل در کنگره و قانونگذاری از یک ایالت آمریکا که بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از ساکنان آن را یهودیان تشکیل می دهند تحت فشار قرار داشته است تا با موافقتنامه هسته ای ایران مخالفت کند.
وی می گوید این موافقتنامه به بازرسان اجازه نمی دهد هر زمان که بخواهند از هر جایی بازدید کنند و همچنین آمریکا نیز نمی تواند به طور یکجانبه درخواست بازرسی از تاسیسات ایران را مطرح کند.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به این اقدام شومر گفت به حق قانونگذاران برای تصمیم گیری درمورد موافقتنامه به دست آمده با ایران احترام می گذارد اما این مسئله را نیز باید مد نظر داشت که مخالفت با این موافقتنامه چیزی جز کوبیدن بر طبل جنگ نیست.
مالکولم هونلین معاون کنفرانس روسای سازمان های مهم یهودیان آمریکا گفت این مسئله را باید مد نظر داشت که حرف هایی که مطرح می شود پیامدهایی به دنبال دارد به ویژه آن که این حرف ها از سوی شخصیت هایی مطرح شود که دارای اختیار هستند.
۰۷:۲۶:۳۹ جانشین فرمانده کل سپاه تفوق علمی را عامل قدرت بخشی برای تحمیل اراده به دشمنان دانست و گفت: سپاه در مرکزیت تمدن بزرگ اسلامی نقش راهبردی دارد.
به گزارش سپاه نیوز، سردار سرتیپ پاسدار حسین سلامی، در جشنواره مالک اشتر دانشگاه جامع امام حسین(ع) که در تالار بصیرت این دانشگاه برگزار شد، با اشاره به اینکه مرزهای میان مردم در جهان قالب جغرافیایی و فراجغرافیایی دارد، اظهار داشت: انقلاب اسلامی با نگاه فراتر از مرزهای جغرافیایی و براساس تحولی که در ارزشها، نگرشها و باورهای بخشی از جهان به صورت حداقلی جهان اسلام ایجاد کرده در حال پیشروندگی است و این تغییر و تحولات زمینهساز ایجاد تمدن نوین اسلامی است که موجب شده انقلاب اسلامی، بزرگترین چالش برای قدرتهای بزرگ بهشمار آید.
وی با بیان اینکه هیچ تحولی در بیرون نیست که متکی به یک واقعیت در درون باشد، همه حقایق را بازتاب تحول در قلوب مردم دانست و گفت: امروز برای تصرف یک جغرافیا، دیگر به لشکرکشی و استفاده از قدرت و صلابت نیاز نیست و بهترین راه، تصرف ذهنها است.
سردار سلامی ادامه داد: مرزهای جغرافیایی امروز واقعیت تقسیمبندی سیاسی در جهان نیست، مرزهای سیاسی امروز صورت ظاهر و ترسیمکننده خطوط حاکمیت دولتها است، در حالی که امروز جدال اصلی بر سر ترسیم مرزهای عقیده، اندیشه و فکر است.
جانشین فرمانده کل سپاه با بیان اینکه انقلاب اسلامی تا به امروز مسیر سختی را برای توسعه ارزشهای خود طی کرده است، این مرارتها را آغاز راه دانست و افزود: به فضل الهی انقلاب اسلامی از پیدایش تا به امروز در مسیر ایجاد تمدن بزرگ اسلامی در هیچ میدان تقابل راهبردی با دشمنان عقبنشینی راهبردی نداشته و شکست را تجربه نکردهایم و این در شرایطی رقم خورده که صحنه خطوط مقدم درگیری ما در ابتدا ساحل کارون بود؛ اما امروز میدان رویارویی ما در سواحل دور دست است و ما در اعماق یک منطقه وسیع جغرافیایی درگیر هستیم که روزبهروز در حال گسترش است.
وی با بیان اینکه با دیدن برخی عقبنشینیهای تاکتیکی و انعطافها نباید تصور کرد که انقلاب رو به تضعیف است، افزود: ایجاد تمدن بزرگ اسلامی در جهان نیاز به این دارد که یک الگوی کوچک براساس همین هویت شکل بگیرد و همان معیار گسترش این تفکر در جهان بشود که جمهوری اسلامی باید به سرعت به سمت این موضوع پیش برود.
سردار سلامی با اشاره به اهمیت نقش سپاه افزود: سپاه پاسداران باید سردمدار دستیابی به این مقصود در جمهوری اسلامی باشد و برای این منظور بنا به تصریح قرآن باید به سلاح علم و دانش مجهز شود که در این میان، دانشگاههای امام حسین(ع) و بقیهالله(عج) نقش مهمی را ایفا میکنند و اگر بخواهیم از موانع عبور کنیم چاره کار اقتدار علمی است و با این علم باید مرزهای دانش درنوردیده شود.
جانشین فرمانده کل سپاه خاطر نشان کرد: پیمودن مرزهای دانش بهطور حتم موجب تفوق علمی میشود و این تفوق علمی است که میتواند عامل قدرتبخشی برای تحمیل اراده خود به دشمنان باشد که ما در سپاه باتوجه به اینکه در مرکزیت تمدن بزرگ اسلامی نقش راهبردی داریم، موظفیم برای رسیدن به این منظور، افقهای بزرگی را طراحی کنیم.
وی در موضوع برجام با اشاره به اینکه مقاومت و قدرت جمهوری اسلامی امروز به حدی رسیده که برای اولینبار در الگوی رفتار سیاسی قدرتهای بزرگ از جمله آمریکا تغییر ایجاد کرده، توضیح داد: در گذشته هرجا که ایالات متحده احساس میکرد صحنه به نفع او نیست، از توان قهریه خود بهره میگرفت، اما امروز جهانیان مشاهده کردند که آمریکا برخلاف رویه خود، تن به کرنش سیاسی داده که این نشان از پیشروندگی و مهارناپذیری قدرت انقلاب اسلامی است.
۰۷:۲۴:۵۱ صفر نعیمی نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح سؤال نماینده تهران راجع به اقتصاد در جلسه علنی امروز مجلس، گفت: پس از اینکه پاسخ وزیر در صحن به رأی گذاشته و نمایندگان از پاسخ وزیر قانع نشدند وزیر اقتصاد خطاب به نائب رئیس مجلس ناراحتی خود نسبت به سؤال را مطرح کرد.
وزیر اقتصاد در اظهارات خود خطاب به حجتالاسلام ابوترابیفرد گفت: سؤالاتی که آقای مهرداد بذرپاش نماینده تهران امروز مطرح کرد آن چیزی نبود که ما در کمیسیون روی آن بحث کردیم و سؤالات با موضوع مورد بحث در جریان بررسی سؤال در کمیسیون متفاوت بود.
۰۷:۲۴:۱۶ به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، شاخص اصلی عربستان سعودی روز یکشنبه ۱٫۱ درصد کاهش یافت و با ثبت ۸هزار و ۵۶۱ واحد به کمترین سطح در چهار ماه گذشته رسید اما در پایان معاملات روز یکشنبه ۵ دهم درصد افزایش به خود دید. شاخص بورس عربستان در دو هفته گذشته خسارتی حدودا ۴۰ میلیارد دلاری را ثبت کرده است و در بدترین وضعیت هفته گذشته کاهشی ۴٫۹ درصدی را شاهد بود.
شاخص بازار دبی ۶ دهم درصد ریزش داشت. شاخص کل بازار ابوظبی نیز همین نسبت ریزش را داشت. این کاهش بعد از آن رخ داد که عمده سهام اصلی این بازار از جمله سهام بانک الخلیج با یک درصد و سهم بانک ابوظبی الوطنی با ۱٫۴ درصد ریزش بیشترین خسارت را دیدند. سهام شرکت عمران ارابتک و سهام شرکت ساخت و ساز العقاریه دبی نیز هر کدام با ۱٫۳ درصد ریزش روبرو شدند.
شاخص بورس قطر ۱٫۴ درصد کاهش بعد از ریزش ۲٫۵ درصدی سهم صنایع سنگین قطر را تجربه کرد. فعالیت های این شرکت به شدت متاثر از افت صنایع پتروشیمی به دنبال کاهش قیمت نفت شد.
شاخص بازار مسقط ویژه اسناد مالی در پادشاهی عمان نیز چهار دهم درصد کاهش یافت.
شاخص اصلی بورس مصر هم ۱٫۳ درصد ریزش را در حالی شاهد بود که هفته گذشته پیش از افتتاح کانال جدید سوئز رشدی ۳٫۸ درصدی را ثبت کرده بود.
۰۷:۲۳:۲۸ به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، لاوروف روز یکشنبه با اعلام این موضع از دو نشست خود با جان کری وزیر خارجه آمریکا در میان تماس های فشرده دیپلماتیک در سطوح عالی سخن گفت.
وزیر خارجه روسیه در گفتگو با تلویزیون روسیه افزود: شرکای آمریکایی ما وبرخی کشورهای منطقه با اصرار نمی خواهند به شراکت بشار اسد (در مبارزه با تروریسم) اعتراف کنند؛ امری که برای خود من مایه تعجب است.
لاوروف تصریح کرد: اسد در تخریب سلاح های شیمیایی یک شریک مشروع بود اما (از نظر دولت های یاد شده) در مبارزه با تروریسم چنین شریکی به شمار نمی آید.
وزیر خارجه روسیه گفت که به جان کری گفته است حملات هوایی ائتلاف ضد داعش در سوریه می تواند مواضعی اشتباه را مورد هدف قرار دهد و این اوضاع را وخیم تر خواهد کرد.
وی درباره ائتلاف جدید ضد داعش توضیح داد: ائتلاف پیشنهادی روسیه همه کسانی را دربر خواهد گرفت که واقعا در میدان جنگ می جنگند؛ همه کسانی که واقعا با داعش درگیرند.
لاوروف از ارتش های عراق و سوریه در کنار بعضی از مخالفان سوریه که نماینده بخشی از سوری ها هستند به عنوان مصداق های این معارضان واقعی داعش نام برد.
روسیه در یک هفته اخیر تلاش های دیپلماتیک گسترده ای را برای حل و فصل سیاسی مساله سوریه به عمل آورده و مقام های روس تلاش می کنند طرح پیشنهادی رییس جمهوری این کشور را برای این منظور و برقراری صلح و آرامش در این کشور خاورمیانه تحقق بخشند.
به گزارش ایرنا، طرح پیشنهادی «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه برای نخستین بار یک ماه پیش در جریان سفر «ولید المعلم» وزیر امور خارجه سوریه به مسکو مطرح شد و دمشق آن را تایید کرد. این طرح شامل همکاری کشورهای منطقه خاورمیانه در وهله اول همسایگان سوریه و نیز مشارکت کشورهای ایران و عربستان در حل مسایل سوریه و مبارزه با گروه های تروریستی در این کشور می شود.
روسیه به دنبال تایید طرح پیشنهادی خود از طرف دولت سوریه، به رایزنی با ایران در مساله سوریه پرداخت و مقام های دو کشور در یک هفته مذاکرات مفصلی را در این مورد انجام دادند و برای این منظور «میخاییل بوگدانف» معاون وزیر خارجه و نماینده رییس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه به تهران سفر کرد.
بوگدانف در تهران با «حسین امیرعبداللهیان» معاون وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کرد و دو طرف ضمن بررسی اوضاع خاورمیانه و در وهله اول مساله سوریه ، طرح پیشنهادی پوتین را بررسی و در مورد آن مذاکره کردند.
در این دیدار طرف ایرانی نیز طرح خود برای پایان دادن به مناقشه مسلحانه در سوریه را ارایه کرد که پایه و مبنای آن را مذاکرات طرف های مناقشه شامل دولت سوریه و گروه های معارض سوری تشکیل می دهد.
روسیه امیدوار است با حل و فصل سیاسی مساله سوریه از افزایش تحرکات آمریکا و همپیمانانش در منطقه خاورمیانه جلوگیری و در این اقدامات مسکو به مشارکت نزدیک و تشریک مساعی ایران امیدوار است.
۰۷:۱۶:۵۱ امیرحسین زمانینیا در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با بیان اینکه در مذاکرات نفتی هنوز وارد بحث پروژهها با طرفهای خارجی نشدهایم، گفت: فعلاً شرکتها برای برگشتن به ایران اظهار علاقه میکنند و وارد جزئیات نشدهایم.
وی ادامه داد: البته اشاراتی مطرح شده است اما هنوز وارد این بحثها نشدهایم به دلیل اینکه ما فکر میکنیم در موقعیتی قرار گرفتهایم که میتوانیم شرکای خودمان را انتخاب کنیم نه اینکه هر کسی به هر چیزی علاقمند بود وارد آن شود.
معاون وزیر نفت در امور بینالملل اضافه کرد: آقای وزیر ملاحظاتی در صنعت نفت و گاز دارند که برای تامین آنها انتخاب میکنیم با چه کسی کار کنیم.
وی افزود: محورهای اصلی این ملاحظات هم اول انتقال تکنولوژی و دوم تقویت بخش خصوصی و فنآوری نفت در ایران است و با توجه به این دو موضوع است که ما شرکایمان را انتخاب خواهیم کرد.
زمانینیا با بیان اینکه پول و تامین منابع مالی مهم است اما مهمتر از آن اشتغال تکنولوژی و توانمندسازی صنعت نفت بومی ما خواهد بود، تصریح کرد: پول به هر حال فراهم خواهد شد و هر کس بخواهد کار کند باید تامین مالی هم انجام دهد اما مهمتر از آن انتقال تکنولوژی و فنآوری مورد نیاز صنعت نفت و گاز کشور است.
*ریسکی از جانب برجام متوجه شرکتهای خارجی نخواهد بود
وی در پاسخ به پرسشی درباره ریسک تعلیق تحریمها به جای لغو آنها برای شرکتهای خارجی گفت: در برجام از لفظ termination در روز اجرا استفاده شده است و وقتی ما تعهدات خودمان را انجام دهیم، تحریمها نیز از قبل لغو شدهاند و در آن تاریخ لغو آنها اجرا میشود؛ یعنی در چند ماه آینده این اتفاق خواهد افتاد و ریسکی وجود نخواهد داشت.
معاون بینالملل وزیر نفت با بیان اینکه درباره تحریم های اتحادیه اروپا در موارد مربوط به هستهای از لفظ termination در روز اجرا استفاده شده است، ادامه داد: از لفظ cease درباره قوانین تحریم کنگره استفاده شده است که به معنی توقف اجرای این تحریمها است و ممکن است شما بگویید معنای آن تعلیق است و نه لغو ،در واقع اجرای آن تحریمها را رئیس جمهور متوقف میکند اما قوانین آن باقی میماند و حذف نمیشود.
به گزارش فارس، با توجه به گزارش کمیته تخصصی مجلس برای بررسی «برجام» یا سند اجرایی توافق هستهای که در آن بر تعلیق تحریمهای اتحادیه اروپا و آمریکا به جای لغو آنها تصضریح شده است، بعضی کارشناسان نسبت به ریسکپذیری شرکتهای نفتی در شرایط تعلیق تحریمها ابراز نگرانی میکنند.
۰۷:۱۶:۳۱ وزیر در یک قدمی استیضاح است؟
مهرداد بذرپاش پیش از آنکه رایگیری در خصوص سوال نمایندگان انجام شود گفته بود اگر امروز وزیر امور اقتصادی و دارایی کارت زرد دریافت کند در جلسه بعدازظهر هیات رییسه باید استیضاح وی را اعلام وصول کنیم. اما ابوترابیفرد که به جای علی لاریجانی، ریاست جلسه را بر عهده داشت گفت: آقای بذرپاش با سه بار کارت زرد گرفتن استیضاح هیچ وزیری اعلام وصول نمی شود. بلکه باید مراحل قانونی استیضاح از جمله جمعآوری امضا و بررسی در کمیسیون طی شود. اکنون موسیالرضا ثروتی خبر داده که ۱۴ نماینده درخواست استیضاح طیبنیا را امضا کرده و تحویل هیات رئیسه دادهاند.
۰۷:۱۵:۵۶ ۲۹ تن از دانشمندان سرشناس آمریکا، از جمله چند برنده جایزه نوبل، سازندگان سابق تسلیحات اتمی و مشاوران علمی پیشین کاخ سفید، در نامهای به اوباما از توافق اتمی با ایران حمایت کرده و آن را عملی “صریح و مبتکرانه” خواندهاند.
در گرماگرم انتقادهایی که برخی سیاستمداران آمریکایی از باراک اوباما در رابطه با توافق هستهای با ایران مطرح میکنند، جمعی از دانشمندان برجسته آمریکا که در زمینه سلاحهای اتمی و کنترل آن در سراسر جهان از شهرت برخوردارند، از باراک اوباما حمایت کردهاند.
به گزارش روزنامه “نیویورک تایمز” روز شنبه (۸ اوت / ۱۷ مرداد)، ۲۹ دانشمند در نامهای سرگشاده به رئیس جمهور آمریکا توافق اتمی با ایران را خدمتی مهم به “صلح و امنیت در خاورمیانه” نامیدهاند.
امضاکنندگان نامه دو صفحهای، که در میانشان از جمله چند برنده جایزه نوبل دیده میشوند، افزون بر این، توافق هستهای با ایران را “راهنمایی” برای مذاکرات آینده بر سر جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهای دانستهاند.
از جمله دانشمندانی که نامه به اوباما را امضا کردهاند، چند کارشناس اتمی نامدار، چند فیزیکدان که به عنوان مشاور عالی ارتش آمریکا کار کردهاند و نیز کارشناسان و مشاوران کنگره، کاخ سفید و دیگر نهادهای تصمیمگیرنده در آمریکا هستند.
نخستین امضا در این نامه متعلق است به ریچارد گاروین، فیزیکدانی که در طراحی نخستین بمب هیدروژنی سهیم بوده و سالها به عنوان مشاور دولت آمریکا در زمینه تسلیحات اتمی و ممانعت از گسترش آن کار کرده است.
همچنین زیگفرید هکر از امضاکنندگان نامه مزبور است. هکر استاد دانشگاه استنفورد است و از سال ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۷ آزمایشگاه تسلیحاتی لس آلاموس در نیومکزیکو را که زادگاه بمب اتم بوده، هدایت میکرده است.
همچنین پنج برنده جایزه نوبل فیزیک، لئون نیل کوپر، شلدون لی گلاشو، برتون ریکتر و فرانک ویلچک، در این اعلام حمایت از باراک اوباما شرکت جستهاند.
رئیس جمهور آمریکا در حال حاضر میکوشد تا پشتیبانی کنگره این کشور را از توافق اتمی با ایران جلب کند. اوباما معتقد است که توافق اتمی “بهتر از هر گزینه دیگری بوده” و میتواند زمینهساز بهبود مناسبات سازنده دو کشور نیز باشد.
“نیویورک تایمز” مینویسد که نامه دانشمندان در حمایت از اوباما، میتواند دلگرمی بزرگی برای رئیس جمهور آمریکا باشد، به ویژه چون اوباما روز پنجشنبه گذشته (۶ اوت) از اینکه چاک شومر، سناتور پرنفوذ دموکرات، اعلام کرد که به توافق اتمی با ایران رأی منفی خواهد داد، “صدمه دیده بود”.
۰۷:۱۵:۵۲ بدین وسیله به اطلاع میرساند مجمع عمومی عادی سالیانه نوبت دوم شرکت صنایع آذراب (سهامیعام) در تاریخ ۱۷/۰۵/۹۴ تشکیل شد. خلاصه اطلاعات شرکت و تصمیمات مجمع بهشرح ذیل میباشد:
۱) صورتهای مالی سال مالی منتهی به ۲۹/۱۲/۹۳ شرکت مورد تصویب قرار گرفت.
۲) معاملات موضوع ماده ۱۲۹ اصلاحیه قانون تجارت به تصویب رسید.
۳) موسسه حسابرسی بهبود ارقام به¬عنوان حسابرس و بازرس اصلی و موسسه حسابرسی نیک روشان به عنوان بازرس علی البدل برای سال مالی منتهی به ۲۹/۱۲/۹۴ انتخاب گردیدند.
۴) روزنامه¬های¬ «اطلاعات و دنیای اقتصاد» بهعنوان روزنامه¬های¬ کثیرالانتشار جهت درج آگهیهای شرکت در سال مالی منتهی به ۲۹/۱۲/۹۴ انتخاب گردیدند.
۵) حق حضور اعضای غیرموظف هیئتمدیره مبلغ ۰۰۰ر۵۰۰ر۷ ریال ناخالص بابت برگزاری حداقل یک جلسه در ماه تصویب شد.
۶) سود نقدی هر سهم به مبلغ ۳۱ ریال به تصویب مجمع رسید.
۷) پاداش هیئتمدیره بهمبلغ ۵۰۰ر۱ میلیون ریال تصویب گردید.
۰۷:۰۱:۱۷ شاید مهم ترین اتفاق بازگشایی احتمالی شپنا باشد
۰۷:۰۱:۰۲ پیش بینی بازار سخت شده ولی بعید است بازار پر هیجانی داشته باشیم
۰۷:۰۰:۳۱ خوشحالیم که امروز هم در خدمت شما هستیم
۰۷:۰۰:۲۰ سلام و صبح شما عزیزان و بخیر وشادی