۰۷:۰۳:۱۲ پایان بخش اول اخبار
۰۷:۰۲:۵۸ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته با وجود عرضههای سنگین شاهد رشد شاخص بود بهطوری که با رشد ۴۹ واحدی معادل ۰۷/ ۰ درصد مواجه شد. به دلیل عرضههای سنگین در روز گذشته انتظار میرود امروز نیز بازار درگیر کنترل عرضهها باشد. اکثر معاملهگران در انتظار نقدینگی جدید در بازار هستند امری که با جمعآوری عرضههای معاملهگران کوتاهمدت بتواند زمینهساز ایجاد ثبات در بازار باشد.
در گروه بانکی دیروز بهرغم انتشار گزارش شفافسازی بانک ملت نماد این بانک بازگشایی نشد. دیروز بانک ملت درمورد نامه ۳۱ تیر بانک مرکزی مبنی بر احتساب ۱۷۶ میلیارد تومان ذخیره مطالبات مشکوکالوصول اعلام کرد: علاوه بر ذخایر منظور شده در صورتهای مالی حسابرسی شده منتهی به ۲۹ اسفند ۹۳ و در اجرای تکالیف مجمع سالانه درخصوص بند ۵ گزارش حسابرس و مبلغ اعلامی بانک مرکزی توضیح داد: ذخیره مورد نظر به مبلغ ۱۷۶ میلیارد تومان در دفاتر سال ۹۴ بانک ثبت و در صورتهای مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۹۴ این بانک ثبت شده است. در ضمن صورتهای مالی مورد نظر برای بانک مرکزی ارسال و در سامانه کدال نیز منتشره شده است.
در گروه بانکی دیروز همچنین بحث در مورد آییننامه رفع موانع تولید و مالیات مضاعف بر املاک و سهام متعلق به بانکها مورد توجه بود. در گروه تجهیزات دیروز مپنا از انعقاد قرارداد با کشور عراق خبر داد. در این رابطه محسن میرزایی معاون اقتصادی مالی این شرکت با ارسال نامهای به سازمان بورس اعلام کرده ارزش این پروژه بینالمللی بالغ بر ۵/ ۲ میلیارد دلار است و مراحل اجرای نیروگاه سیکل ترکیبی رومیله طی ۴ سال به انجام خواهد رسید. در گروه پتروشیمی همزمان با خودکفایی ایران در تولید انواع گوگرد، وزارت نفت صادرات گوگرد توسط مجتمعهای پتروشیمی ایران به بازارهای جهانی را آزاد اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، پس از بهرهبرداری از فازهای جدید پارس جنوبی، ظرفیت تولید روزانه گوگرد ایران بیش از یک هزار و ۵۵۰ تن افزایش یافته است.
به گزارش «ایسنا»، در پیگیری این موضوع روابط عمومی شرکت مخابرات، توضیحاتی ارائه کرد و خبر داد: طبق ماده ۳۰ اساسنامه شرکت مخابرات ایران عدم حضور هر یک از اعضای هیات مدیره یا نماینده وی بیش از چهار جلسه متوالی یا شش جلسه متناوب در طول یک سال شمسی بدون عذر موجه، خود به خود موجب سلب عضویت وی در هیات مدیره میشود. تشخیص موجه بودن غیبت نیز بر عهده هیات مدیره است و باید در مجمع در این خصوص تصمیمگیری شود. از سوی دیگر طی ماههای گذشته و به دنبال تغییر مدیرعامل شرکت مخابرات ایران که در جلسهای بدون حضور نمایندگان دولت در هیات مدیره این شرکت انجام شده بود، نمایندگان وزارت اقتصاد و دارایی و سهام عدالت در دیگر جلسات هیات مدیره حضور پیدا نکردهاند و حال بنا بر اعلام روابط عمومی مخابرات، غیبتهای آنها به ۹ مورد رسیده است.
پ۰۷:۰۲:۴۰گرچه در دقایق ابتدایی معاملات شاخص کل افزایش ۵ واحدی را از خود نشان داد اما تحت تاثیر افزایش عرضه و فشار فروش نهایتا شاهد کاهش شاخص بودیم. شاخص کل از روز ۲۳ تیرماه و با اعلام توافق جامع هستهای که بر خلاف انتظارات موجب کاهش شاخصهای بورس و فرابورس شد، حدود ۵ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که بررسی شاخص از ابتدای سال جاری ۱۷ درصد رشد را نشان میدهد. حجم معاملات در روز گذشته با حدود ۱۰۰ درصد افزایش به ۱۶۸میلیون سهم و ارزش معاملات نیز با ۲۰۳ درصد افزایش به ۱۳۹۵ میلیارد ریال رسید. نمادهای جم، میدکو و هرمز به ترتیب بیشترین تاثیر را بر افت شاخص و نمادهای خراسان و زاگرس نیز بیشترین تاثیر را بر رشد شاخص کل فرابورس داشتند.
بر اساس گزارشهای پیشبینی درآمد منتشر شده روز گذشته مربوط به شرکتهای فرابورسی، نماد «ثرود» که اخیرا ۱۵۰ درصد افزایش سرمایه داشته و از روز شنبه هفته گذشته متوقف شده است، توانسته در ۹ ماه ۲۲۹ ریال (معادل ۶۸ درصد) از ۳۳۶ ریال پیشبینی سود هر سهم خود را پوشش دهد. همچنین گزارش پیشبینی درآمد بر اساس عملکرد واقعی سه ماهه نماد «قشیر» نشان میدهد شرکت در سه ماه نخست سال جاری ۱۵۹ ریال زیان داشته است. این در حالی است که شرکت در گزارش پیشبینی یکساله خود ۲۱۴ ریال زیان را پیشبینی کرده است. از جمله نمادهای بازگشایی شده در روز شنبه نیز میتوان به شرکت توسعه و عمران استان کرمان با نماد «کرمان» اشاره کرد. همچنین نماد «سفارود» و «وشمال» برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه در پایان معاملات دیروز متوقف شدند.
۰۷:۰۲:۲۶ ادغام و تملیک شرکتها بهعنوان یکی از مهمترین نشانههای توسعه در اقتصاد کشور همواره مورد توجه بازیگران کسبوکار و پژوهشگران مالی و اقتصادی بوده است. آنچه مسلم است افزایش و گسترش بازار ادغام و تملیک منجر به بهبود وضعیت شرکتها، افزایش رقابت و ارتقای انگیزه کارآفرینی در محیط کسبوکار خواهد شد.
از طرفی نظر به تغییر و تحولات اخیر اقتصادی پس از انجام توافق هستهای به نظر میرسد مباحث مربوط به ادغام و تملیک درصورت ورود سرمایهگذاران خارجی از جمله مباحث کاربردی و مهم در عرصه استراتژیهای مالی خواهد بود و وجود متخصصان و زیرساختهای لازم در این خصوص در آینده نزدیک ضروری به نظر میرسد. در بیان مزایای ادغام و تملیک شرکتها و عوامل موثر بر موفقیت آن، نوشتههای بسیاری در ادبیات مالی کشور منتشر شده که بیشتر به ابعاد سازمانی و مدیریتی ادغام و تملیک پرداخته و به نقش شرکتهای تامین سرمایه در بازاریابی آن، بهعنوان یک بازیگر کلیدی در این عرصه، کمتر توجه شده است.
با اجرایی شدن تفاهم هستهای و توافق بر برداشته شدن تحریمها در آینده نهچندان دور، زمزمههایی درخصوص ورود سرمایهگذاران خارجی و استقبال صنعتگران داخلی از این موضوع به چشم میخورد. از این رو صنعتگران کشور باید برای نحوه ورود سرمایهگذاران خارجی و مشارکت آنها در طرحها و پروژههای خود برنامهریزی کرده و استراتژیهای خود را مشخص کنند.
سرمایهگذاری خارجی معمولا به یکی از سه روش سرمایهگذاری و ساخت (Greenfield Investment)، سرمایهگذاری مشترک (Joint Venture) و ادغام و تملیک صورت میپذیرد. ارزش معاملات ادغام و تملیک در جهان بسیار قابل ملاحظه است؛ بهطوریکه در آمریکا ارزش این معاملات در سال ۲۰۱۴ به بیش از ۴/ ۱ تریلیون دلار رسیده است بنابراین توجه به این مبحث و وجود مشاوران و قوانین و مقررات حاکم بر این بخش از نیازهای آتی صاحبان بنگاههای اقتصادی در کشور خواهد بود.
در کشورهای توسعه یافته شرکتی که قصد انجام ادغام یا تملیک را دارد، هم مشاور مدیریت و هم مشاور مالی را فراخوانده و از آنان برای اجرای هرچه بهتر فرآیند کمک میجوید. البته این فرآیند در برخی از موارد چنین اتفاق میافتد که شرکتها انجام ادغام یا تملیک را در ابتدا به شرکتهای مشاور مدیریت میسپارند و شرکت مشاور مدیریت، خود از مشاوری مالی کمک میطلبد. شرکت مشاوره مدیریت جوانب استراتژیک، آمادهسازی مدیریتی و سازمانی شرکتها به منظور ادغام یا تملیک و از همه مهم تر اجرای عملی فرآیند یکپارچه شدن شرکتها (integration) بعد از انعقاد قرارداد را پیگیری میکند. منظور از فرآیند ترکیب، ترکیب عملی دو شرکت در یکدیگر و اجرای فرآیندهایی نظیر تلفیق مدیریت، تجدید ساختار سازمانی، شرح وظایف جدید و مواردی از این جمله است.
در واقع شکست بسیاری از ادغام و تملیکها در دنیای کسبوکار امروز به سبب اجرا نشدن درست فرآیند ترکیب شرکتها و عدم پایداری آن به وقوع میپیوندد. در کنار مشاوران مدیریتی، شرکت تامین سرمایه در مقام مشاور مالی معمولا مواردی چون بازاریابی ادغام و تملیک، ارزش گذاری شرکتی که خریداری میشود (شرکت هدف)، اخذ مجوز از سازمانهای مربوطه، انعقاد قرارداد و امور حقوقی مترتب بر ادغام و تملیک را دنبال میکند.
تامین سرمایهها هم میتوانند به فروشنده (Sell-side) مشاوره دهند و هم به خریدار (Buy-side). در حالت مشاوره به فروشنده، شرکتی که درپی یافتن خریداری مناسب برای خود است، تامین سرمایهای را با توجه به اعتبار و تخصص آن به همکاری میطلبد. شرکت تامین سرمایه خریداران بالقوه را یافته، آنها را ارزیابی کرده و در نهایت فرآیند ادغام یا تملیک را از طریق مزایده یا مذاکره به انجام میرساند. ارزشگذاری و مدیریت ریسک معامله از دیگر وظایف شرکت بهشمار میرود. آنچه از این سطور نتیجه میشود این است که عمده وظیفه مشاوره بازاریابی به فروشنده، یافتن یک یا ترجیحا چند خریدار بالقوه است تا از میان آنان خریدار مناسب انتخاب شود.
حال این سوال مطرح است که شرکتهایی که تمایل و توانایی خرید یک شرکت دیگر را دارند، از چه ویژگیهایی برخوردارند؟ برای پاسخ به این سوال، لازم است خریداران را به دو دسته تقسیم کنیم. دسته اول خریدارانی هستند که به منظور ایجاد هم افزایی و افزایش ارزش کسبوکار خود اقدام به خرید می کنند که عنوان خریداران استراتژیک نامی مناسب برای آنها تلقی میشود.
به نظر میرسد که سرمایهگذاران خارجی راغب به ورود به بازار ایران، بیشتر جزو این دسته از خریداران باشند. دسته دوم، خریدارانی هستند که هدف اصلی آنها کسب همافزایی نیست، بلکه به دلیل دسترسی به منابع مالی یا امکان تامین مالی خرید، در پی آنند که شرکتی را به قیمتی مناسب خریداری کرده و پس از مدتی آن را بفروشند و از این محل سودی کسب کنند. این خریداران را خریداران مالی مینامند. خریداران مالی معمولا از خرید اهرمی (Leverage BuyOut) استفاده کرده و از این طریق توان خریدشان را چند برابر میکنند.
خرید اهرمی از روشهای شایع خرید کسبوکارها در دنیا است و در اکثریت موارد جهت خرید دو گروه از شرکتها صورت میپذیرد. گروه نخست شرکتهایی هستند که جریان نقد پایداری تولید میکنند و این امکان فراهم میشود تا شرکت خریدار بتواند بدهیهای حاصل از خرید اهرمی را با استفاده از جریان نقد پایدار شرکت هدف بازپرداخت کند. در واقع با این که ارزش کل شرکت کمابیش ثابت میماند، حجم بدهی با استفاده از جریان نقد تولیدی یادشده کاهش یافته و سهم حقوق صاحبان سهام افزایش مییابد. گروه دوم شرکتها، شرکتهایی هستند که در مسیر رشد زیاد قرار دارند و ارزش آن مرتبا در حال افزایش است. در این شرکتها، با اینکه مقدار بدهی شرکت کاهش چشمگیری نمییابد، به حقوق صاحبان سهام افزوده میشود. خرید اهرمی این شرکتها نیز موجب سود خریداران مالی خواهد شد.
از جمله خریداران مالی مهم، صندوقهای سهام اختصاصی (Private Equity Fund) هستند که برای مدتی مشخص، عمدتا ۵ سال، بخشی از سهام شرکتهای هدف را خریداری کرده و نهایتا به فروش میرسانند. بهطورخلاصه باید گفت خریداران مالی به دلیل دسترسی به منابع مالی، امکان خرید اهرمی، داشتن وجوه نقد مازاد یا به منظور سرمایهگذاری در صندوقهای سهام خاص به معاملات ادغام و تملیک وارد میشوند.
در مورد خریداران استراتژیک باید گفت وضعیت متفاوت است. افزایش سهم بازار و تبدیل شدن به یک تعیینکننده قیمت ازطریق ادغام و تملیک افقی، کاهش هزینهها در طول زنجیره تامین ازطریق انجام ادغام و تملیک عمودی، توسعه جغرافیایی، توسعه کسب و کار و متنوعسازی، افزایش قدرت رقابت در مقابل رقبای داخلی و خارجی، برخورداری از بخشودگیهای مالیاتی و تمایل به رشد سریع و تملک برخی شایستگیهای کلیدی یا تواناییهای تکنولوژیک، ازجمله دلایلی هستند که خریداران استراتژیک را به تصاحب یا ادغام با شرکتی دیگر مجاب میکنند.
به نظر میرسد در شرایط فعلی اقتصادی اجرای ادغام و تملیک بهویژه در صنایعی همچون مواد غذایی و خودروسازی بسیار کاربردی و جذاب برای سرمایهگذاران خارجی باشد، چراکه با این کار علاوه بر توسعه جغرافیایی به بازار گستردهای برای کسب و کار خود در منطقه خاورمیانه دست مییابند. در زمان مشاوره به خریدار، فرآیند بازاریابی برعکس است.
در این وضعیت، شرکتهایی که نیاز به خرید استراتژیک یا تمایل به خرید اهرمی دارند، شرکت تامین سرمایه را برای یافتن شرکتی مناسب جهت خرید و انجام عملیات اجرایی ادغام و تملیک به کار میگیرند. شرکت تامین سرمایه شرکت هدف را یافته و مدیریت آن را متقاعد به فروش شرکت میکند و نهایتا ادغام و تملیکی دوستانه (Friendly Acquisition) صورت میپذیرد. در زمان بازاریابی برای خریدار، بهخصوص سرمایهگذاران خارجی، باز هم این سوال مطرح است که چه شرکتهایی حاضر به فروش خود هستند؟ خصوصیسازی و الزام قانونی، مشکلات مالی یا نزدیک شدن به ورشکستگی و انحلال، بازنشسته شدن یا تغییر شغل و کاهش رقابتپذیری و پیشبینی زوال از مهمترین دلایل فروش یک شرکت هستند.
درمجموع این طور به نظر میرسد که با توجه به فراهم شدن زمینه ورود سرمایهگذاران خارجی به ایران، ادغام و تملیک بهعنوان یکی از راهکارهای ورود این سرمایهگذاران شمرده شده و باید زیرساختهای حقوقی و قانونی لازم برای اجرایی شدن این مهم دیده شود و شرکتها نیز در برنامههای استراتژیک خود بخشهایی را به این موضوع اختصاص دهند و از نظرات مشاوران زبده و متخصص بهره جویند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/907159/#ixzz3hcZOLPj0
۰۷:۰۱:۱۵ گروه بورس- مهرنوشسلوکی: فعالیت صنایع بورس تهران در روز گذشته منجر به رشد ۱۸ گروه بورسی و افت ۱۶ گروه دیگر شد. در این میان با رشد ناچیز ۰۷/ ۰ درصدی شاخص کل، بسیاری از صنایع پرپتانسیل بورسی نیز با رشدهای کوچک همراه بود و نتوانستند تغییرات قابلتوجهی را به ثبت برسانند.
اما بهطور کلی روز گذشته سه صنعت قند و شکر، حملونقل و خدمات فنی مهندسی به ترتیب رشد ۲/ ۵، ۳/ ۳ و ۳ درصدی را به ثبت رساندند و گروههای سایرمعادن،ابزار پزشکی و تامین آب و برق نیز بیشترین نزول روزانه را به همراه داشتند. با بررسی عملکرد لیدرهای پساتحریم در اولین روز هفته به نظر میرسد که این صنایع عمدتا در حال رایزنیهای زیر ساختی درخصوص اثر رفع تحریمها هستند و با عملکرد محتاطانه در این روزها قصد ترسیم چشماندازی روشن برای آینده خود دارند.
دورنمای رونق خودرو با ورود شرکتهای خارجی
روز گذشته گروه خودرویی با رشد اندک ۰۳/ ۰ درصدی روزانه همراه بود تا رشد از ابتدای سال خود را به ۷/ ۲ درصد برساند. در این گروه روز گذشته نماد «خاور» بیشترین حجم معاملات را با ۱۰۰ میلیون و ۷۷۴ هزار سهم به خود اختصاص داد. مشاهده وضعیت این نماد نشان میدهد عمده خرید و فروشهای سهام در میان گروههای حقیقی صورت گرفته است، بهطوریکه بیش از ۹۸ درصد از سهم فروش و ۸۴ درصد از سهم خرید متعلق به این گروه بوده است. همچنین «خاور» روز شنبه بیشترین رشد قیمتی را در میان دیگر نمادها با ۸۷/ ۴ درصد افزایش به ثبت رساند و در مقابل نماد « خکار» ۶۳/ ۱۰ درصد افت را به همراه داشت. در مجموع از میان ۲۹ نماد فعال گروه خودرو ۱۱ شرکت عملکرد مثبت و ۱۷ شرکت با روند منفی به کار خود خاتمه دادند.
همچنین مشاهده فعالیت تغییر مالکیت سهامداران فعال نشان میدهد گروه بهمن در سه روز کاری هفته گذشته حدود یک میلیون و ۱۶۹هزار و ۴۱۵ سهم از سرمایهگذاری بهمن را خریداری کرده و قطعات اتومبیل ایران نیز در چهارروز کاری هفته اخیر با خرید ۶۸۰ هزار سهم از شرکت سرمایهگذاری سمند به فعالیت خود پایان داده است.بررسی خبرهای پساتحریم در حوزه این صنعت حاکی از این است که بازار خودرو یکی از جذابترین بازارها برای سرمایهگذاران خارجی بهشمار میرود و توانسته در روزهای گذشته تقاضای همکاری بسیاری از شرکتهای خارجی را به همراه داشته باشد.
با این حال بررسی عملکرد این گروه درچهار ماه ابتدایی سال حاکی از آن است که خودروییها با کاهش سودآوری یا همان تعدیل منفی ۲۳ درصدی همراه بودهاند که عمده علت آن به گفته مدیرعامل ایرانخودرو کاهش تقاضا در سه ماه اول سال (مازاد تولید) و رکود در بازار خودرو محسوب میشود که بهعنوان مثال روز گذشته شرکت زامیاد «خزامیا» آمار تولید و فروش ۴ماهه خود را اعلام کرد که براساس آمار اعلامی از تولید ۸۱۷۲خودرو این شرکت در حدود ۶۲۶۰ دستگاه به فروش رسیده است. اما در تقابل با این رکود؛ جذابیتی است که دوران پساتحریم برای این بازار بهوجود آورده است بهطوری که زمزمههای ورود شرکتهای رنو و پژو از فرانسه و فولکس واگن از آلمان توانسته دورنمای روشنی برای صنعت خودرو بهوجود بیاورد.
خبر مذاکره شرکت پارس خودرو با رنو که هفته گذشته در والاستریت ژورنال بیان شد شرایطی را در بازار سهام بهوجود آورد که بسیاری از نمادهای خودرویی در هفته گذشته صف خرید و در این میان نماد «خپارس» به صف فروش ۵۰ میلیون سهمی رسید. با این حال تحلیل خبرهای خودرویی از دید کارشناسان نشان میدهد که تا پایان سال ۹۴ احتمال ایجاد موج رونق در صنعت خودرو بیش از گذشته دیده میشود.
رشد قند و شکر زیر سایه «قنقش»
گروه قند و شکر در حالی رتبه اول بیشترین بازده روزانه را بهدست آورده که ۳۳ درصد افت سالانه را در کارنامه خود تجربه کرده است. همچنین بررسیهای قبلی «دنیایاقتصاد» نشان میدهد که گروه قند و شکر حدود ۷۴ درصد تعدیل منفی پیشبینی سودآوری از ابتدای سال داشته است که بیشترین میزان کاهش سودآوری در میان دیگر صنایع بورسی محسوب میشود.
«قنقش» همچنین دراعلامیه روز گذشته خود با افزایش ۳۹ درصدی سرمایه همراه بود و توانست عملکرد قابلقبولی را برای سرمایه گذاران این گروه به همراه داشته باشد. «قپیرا» نیز با ۶۶/ ۰ درصد افت بیشترین کاهش را در میان نمادهای این گروه به خود اختصاص داد تا بهطورکلی از میان ۱۱ نماد فعال این گروه ۳ شرکت مثبت و ۵ شرکت روند منفی داشته باشند. بیشترین حجم معاملات نیز در این گروه مربوط به نماد «قثابت» با ۲۱۸ هزار و ۴۶۲سهم معامله شده بوده است. نماد «قنیشا» نیز از این گروه با ارائه صورت مالی میاندورهای ۹ماهه زیان ۱۴۸ ریالی خود را اعلام کرد.
رکود کاشی و سرامیک همپای رکود مسکن
یکی از گروههای بورسی که در یک سال اخیر با عملکردی بسیار ضعیف همراه بوده، کاشی و سرامیک است که افت سالانه ۲۷درصدی را به همراه داشته است. افت سودآوری در این گروه به دلیل رکود در بخش ساختوساز و فعالیتهای عمرانی است که باعث شده موجودی کالا در انبارها به شدت افزایش پیدا کند و در نتیجه شرکتها با مشکل فروش مواجه شوند. کاشی و سرامیک روز گذشته ۰۳/ ۰ درصد افت روزانه به همراه داشت و در میان نمادهای آن ۳ نماد منفی و دو نماد دیگر متوقف بودهاند. با این حال «کهرام» در حدود یک میلیون و ۸۵هزار سهم را به فروش رسانده و جایگاه بیشترین حجم معاملات را در این گروه به خود اختصاص داده است.
بیمه؛ صنعت پربازده
گروه بیمه و صندوقهای بازنشستگی با بازده روزانه ۱۷/ ۰ درصدی در روز گذشته عملکرد قابلقبول سالانه خود را همچنان حفظ کرد. همچنین این گروه سود پیشبینی شده خود را از رقم ۲۵۵۵میلیارد ریال درسال ۹۳ به ۲۹۶۱میلیارد ریال در تیرماه سال جاری رساند و توانست در چهارماه ابتدای سال تعدیل سودآوری ۱۶درصدی را به ثبت برساند. روز گذشته بیمه دانا با ۲میلیون و ۶۳۴هزار سهم بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد و بیمه آسیا با ۶۱/ ۱ درصد بیشترین رشد قیمتی را به ثبت رساند. در تغییر مالکیت سهامداران فعال این گروه روز چهارشنبه تراکتورسازی ایران در حدود ۱۰۰ هزار سهم از شرکت بیمه البرز و سرمایهگذاری پردیس نیز ۲۰۰هزار سهم از شرکت بیمه پارسیان را خریداری کردند.
۰۷:۰۰:۲۹ گروه خودرو: «مذاکرات سخت و پرتنش است» این آخرین اظهار نظر مدیرعامل پژو سیتروئن در مورد روند همکاری ایرانخودرو و این شرکت فرانسوی در شرایط کنونی است، با این حال پژو اصرار بر حفظ سهم خود از بازار ایران را دارد؛ بهطوریکه تاوارس تاکید میکند این شرکت قصد ماندن دارد. دلیل دلخوریها و انتقادات طرف ایرانی نیز مشخص است، ترک ناگهانی بازار ایران.با این شرایط اما مسوولان پژو با آگاهی از تبعات خروج از ایران در سال ۲۰۱۲، دولت فرانسه را هم به دایره انتقادات طرف ایرانی اضافه میکنند.
بهطوریکه روز گذشته رویترز به نقل از مدیرعامل پژو سیتروئن از تأثیر مواضع سختگیرانه فرانسه در مذاکرات هستهای بر مذاکرات بازگشت مجدد این شرکت به ایران خبر داد و اظهار کرد که تبعات ناشی از مواضع سختگیرانه فرانسه در جریان مذاکرات هستهای مانع از پیشرفت گفتوگوها شده است.
کارلوس تاوارس، همچنین بر این موضع تاکید کرده که مذاکرات این شرکت با ایرانخودرو در مورد ایجاد یک خط تولید مشترک، بهدلیل احساسات ضدفرانسوی در ایران تضعیف شده است.
این مقام ارشد پژو با بیان اینکه پیشنهادهای جدیدی برای همکاری مجدد به شریک قدیمیاش ایرانخودرو ارائه کرده اظهار کرد که تبعات ناشی از مواضع سختگیرانه فرانسه در جریان مذاکرات منجر به توافق هستهای ۱۴ جولای که زمینهساز رفع تحریمها علیه ایران شده است، مانع از پیشرفت گفتوگوها شده است. تاوارس فضای مذاکرات با ایران را در شرایط کنونی مناسب ندانسته و علت آن را هم نقش دولت فرانسه در جریان وضع تحریمها علیه ایران خوانده است.
با توجه به اظهارات تاوارس پرواضح است که شرکت پژو از وضعیت مناسبی نسبت به دیگر رقبای علاقهمند به حضور در ایران برخوردار نیست و این شرکت باید اقدامات خود در سال ۲۰۱۲ را بهنوعی جبران کند. پژو فرانسه شریک اول صنعت خودرو ایران در سال ۲۰۱۲ با تشدید تحریمهای بینالمللی علیه ایران، تنها شریک دیرینه خود یعنی ایرانخودرو را تنها گذاشت و اعلام کرد که همکاری با صنعت خودرو ایران نخواهد داشت. این شرکت طی فعالیت خود در ایران هیچ سرمایهگذاری نکرد و تنها به برداشت سودی اکتفا میکرد که شرکت ایرانخودرو سرمایهگذاری میلیاردی در آن کرده بود. این شریک قدر صنعت خودروی کشورمان با تشدید تحریمها پیشنهاد وسوسهانگیزی از سوی جنرال موتورز دریافت کرد، پیشنهادی که این شرکت را با خروج از ایران در مدت زمان کوتاهی به فلاکت انداخت. شرکت پژو با خرید سهام هشت درصدی این شرکت توسط جنرالموتوز نه تنها به رویاهای خود نرسید؛ بلکه با وضعیتی روبهرو شد که این شرکت آمریکایی نیز مجبور به فروش سهام خود در پژو شد.
حالا ایرانخودرو و برخی مقامات دولتی و نمایندگان مجلس از این شرکت فرانسوی خواسته اند که قبل از عقد هر قراردادی، باید در قبال تصمیم سال ۲۰۱۲ خود مبنی بر خروج ناگهانی از ایران بهدلیل تحریمها پاسخگو باشد.در این بین برخی از دست اندرکاران صنعت خودرو معتقدند که شرکت پژو نیز همانند بسیاری از شرکتهایی که به واسطه تحریمها از ایران خارج شدند، مجبور به ترک ایران شد؛ بنابراین نباید خیلی به این شرکت خرده گرفت، اما ظاهرا تنها ترک ایران موضوع سردی روابط بین این شرکت و طرف ایرانی نیست، بلکه موضعگیری دولت فرانسه و سنگاندازی این کشور در طول مذاکرات نیز تاثیر زیادی بر همکاری دو شرکت گذاشته است.
در هر صورت هماکنون در شرایطی قرار داریم که مذاکرات بین پژو و ایرانخودرو ادامه دارد هر چند که دو طرف بر سردی روابط تاکید دارند. از سوی دیگر سفر فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز نتوانست گرمی به تنور سرد دو طرف بدهد این در شرایطی است که وی هم پیشرفت مذاکرات را سخت و دشوار خوانده بود. در هر حال هماکنون در شرایطی قرار داریم که رقبای پژو رفت و آمدهای زیادی به شرکتهای خودروساز داخلی دارند و این مساله بیش از پیش بر نگرانی این شرکت فرانسوی افزوده است.
از سوی دیگر برخی مقامات شرکت ایرانخودرو بر حذف پژو در سبد محصولاتی این شرکت یا در نظر گرفتن سهم اندک برای شرکت مذکور تاکید میکنند. این در شرایطی است که به گفته کارلوس تاوارس مدیرعامل پژو سیتروئن این شرکت قصد کنار کشیدن از بازار ایران را ندارد و بر حفظ سهم خودتاکید دارد. در این زمینه حتی سخنگوی پژو نیز اظهار کرده که این شرکت بازیگر اصلی و تاریخی صنعت خودرو ایران است و نمیتواند به این راحتی از ایران چشم پوشی کند.
در هر صورت با توجه به اظهارات پیشین برخی مقامات ایرانخودرو و علاقهمندی آنها به حفظ شریک دیرین، این سوال مطرح میشود که پژو با چه شرایطی میتواند در بازار ایران بماند؟ این سوال همچنین در شرایطی مطرح میشود که مدیرعامل ایرانخودرو نیز چندی است به صف مخالفان حضور پژو در ایران پیوسته و حتی از لغو قراردادها بین دو شرکت سخن میگوید.
بنابراین پژو چگونه میتواند به خواسته خود مبنیبر حفظ سهم بازارش در ایران برسد؟ در این زمینه یک کارشناس صنعت خودرو به «دنیای اقتصاد» میگوید که این شرکت برای جبران گذشته خود باید امتیازات بیشتری به ایران بدهد تا بتواند به سطح دیگر رقبای خود برای همکاری با ایران برسد.
آینده مبهم پژو در ایران
روز گذشته والاستریت ژورنال پرتیراژترین روزنامه آمریکا در گزارشی به وضعیت پژو در ایران پرداخت. در ابتدای این گزارش آمده است که شرکت پژو- سیتروئن در سال ۱۹۷۶ راهاندازی شد و در حال حاضر، پس از گروه فولکس واگن، دومین خودروساز بزرگ اروپا بهشمار میآید، همچنین این شرکت در سال ۲۰۱۰ بهعنوان هشتمین شرکت خودروسازی جهان، بر پایه تعداد خودروهای تولیدی، شناخته شده است.
«کارلوس تاوارس» مدیر عامل پژو سیتروئن گفته است تجربه مهمی از ایران بهدست آورده است که در کشورهای تحت تحریم مانند روسیه نباید بازار آن کشور را رها کنند. با وجود افت ۸۱ درصدی فروش پژو در روسیه در ۶ ماه اول سال، تاوارس اصرار دارد که پژو نمیخواهد از روسیه خارج شود تا سهم خود در این کشور را از دست بدهد.
در این مقاله ضمن اشاره به بهبود شرایط پژو، به سود آور شدن این خودروساز پس از ۴ سال پرداخته شده و آمده است: «شرکت پژو دو سال پیش با بحران نقدینگی روبهرو شد، ولی در حال حاضر این شرکت سود خوبی دارد و برای اولین بار از سال ۲۰۱۱ به سود خالص رسیده است. اکنون نیز شرکت پژو به یکی از معدود بازارهایی که حضور داشته است؛ یعنی ایران نظر دارد.»
در ادامه این گزارش آمده است: برای پژو، دومین خودروساز بزرگ اروپا پس از فولکس واگن، ایران تنها کشور در خارج از فرانسه است که بازیگری مهم به شمار میرود اما شرایط غیرطبیعی از زمانی آغاز شد که پژو همکاری مشترک سرمایهگذاری با ایرانخودرو را، سال ۲۰۱۲ که تحریمهای اقتصادی ضد تهران تحمیل شد، بهطور رسمی رها کرد. با وجود موفقیت این برند، «کارلوس تاوارس» گفت: آینده این شرکت در ایران اطمینان بخش نیست، زیرا ایران فضای ژئوپلیتیک دارد که برای شرکتهای فرانسوی ریسکهایی بهدنبال دارد.
تاوارس در یک کنفرانس خبری در پاریس گفت: «ما امروز برخی پیشنهادهای سازنده و گفتگوهای پیشرفتهای داریم، اما مهم است که بدانید شرایطی که ما در آن در حال انجام این بحث هستیم، مطلوب فرانسه نیست.»
وی افزود: «رسانههای ایران، فرانسه را که در طول مذاکرات با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور، خطی مشی سختگیرانهای در پیش گرفت کشوری منفور معرفی میکنند و پژو در این میان گرفتار شده است.»
از زمان مدیریت تاوارس در سال گذشته اوضاع پژو بهتر شده است. بهتازگی گزارش خودروسازان نشان میدهد پژو ۵۷۱ میلیون یورو معادل ۶۳۲ میلیون دلار سود خالص در ۶ ماه ابتدای ۲۰۱۵ داشته است که این اولین سود خالص از سال ۲۰۱۱ است نشانهای از افزایش کارآیی و کاهش هزینههای این شرکت است. براساس تحلیل بسیاری از کارشناسان این یک بازگشت فراتر از انتظارات بوده است.
با وجود این نمایش قدرتمند پژو، دورنمای رشد درآمد این شرکت در آینده اندک است. میزان فروش این شرکت در چین که سال گذشته شریک اول فرانسه بهشمار میرود ثابت شده است، در حالی که تقاضا در آمریکای لاتین و روسیه، دو نقط مهم دیگر، طبق پیشبینیها به ترتیب کاهش ۱۵و ۳۵ درصدی، در سال ۲۰۱۵ خواهد داشت. پژو همچنین در ایالاتمتحده، یکی از نقاط مهم برای صنعت خودرو، حضور ندارد.
پژو با فعالیتی موثر توانسته است حاشیه سود خود را افزایش دهد، ولی این شرکت اگر میخواهد به عرصه بازیگران جهانی باز گردد باید خودروهای بیشتری به فروش برساند. پژو سال گذشته، فقط دو میلیون و ۹۰۰ هزار دستگاه خودرو به فروش رساند که این تعداد بسیار پایینتر از فروش ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودروی تویوتاست.
در حال حاضر، ایران بهترین فرصت پژو برای افزایش فروش است. قبل از تحریم، ایران دومین بازار مهم فرانسه با حجم فروش حدود ۴۰۰ هزار خودرو در سال بود. پژو در سال ۲۰۱۲ بهدلیل فشارهای جنرال موتورز شریک آن زمان خود از ایران خارج شد. با این حال پژو با آرم شیر نشان خود همچنان محبوبترین برند خودروی خارجی در ایران است.
شریک سرمایهگذاری مشترک پژو یعنی ایرانخودرو، خودروهای پژو را با استفاده از کیت و قطعات یدکی فرستاده شده از فرانسه مونتاژ میکرد. حتی پس از آنکه پژو روابط رسمی خود را با ایران قطع کرد، ایرانخودرو به ساخت خودرو با نام پژو ادامه میداد.
ایران سال گذشته ۳۱۹هزار دستگاه خودرو با نشان پژو تولید کرد و قطعات خودرو را از تولیدکنندگان محلی و دیگر واسطهها بهدست میآورد. پژو از زمان اجرای تحریمها هیچ حق امتیازی از فروش خودرو در ایران بهدست نیاورده است.
پژو با پیشبینی پایان یافتن تحریمها بیش از یک سال بیسروصدا مشغول مذاکره با شرکتهای ایرانی بوده است. پژو هیاتی را چند بار در سال گذشته به ایران فرستاد تا فرصتها را بررسی کنند و این شرکت اطمینان داشت تحریمهای اقتصادی لغو میشود.
یک فرد آگاه در این باره به والاستریت ژورنال گفت: پژو پس از حضور در نمایشگاه خودرو در تهران در ماه نوامبر، نامهای برای ایرانخودرو ارسال کرد. در این نامه به همکاری آینده اشاره شده بود که براساس آن پس از آنکه تحریمها به پایان رسید، این دو شرکت یک سرمایهگذاری مشترک ۵۰-۵۰ را ایجاد میکردند و پژو به انتقال تکنولوژی ساخت اتومبیل در ایران براساس آخرین طرحها میپرداخت.
همین فرد به والاستریت ژورنال گفت: «از آن زمان، مذاکرات به آرامی پیشرفت کرده است. این مذاکرات کاملا دشوار و پرتنش است. هر کسی خواستار بازگشت به ایران است.»
یان فلچر تحلیلگر موسسه «آی.اچ.اس اتوماتیو» گفت: «آینده پژو در ایران مطمئن نیست و اینکه بسیاری از خودروسازان بینالمللی برای داشتن سهم در بازار ایران تلاش میکنند.»
وی افزود: «وضعیت پژو در ایران واقعا مشخص نیست و پژو امیدوار است بتواند به وضعیت زمانی که این کشور را ترک کرد برسد اما شریک پژو سرسختی نشان میدهد.»
در همین رابطه تاوارس میگوید که او تجربه مهمی از ایران بهدست آورده است که در کشورهای تحت تحریم مانند روسیه نباید بازار آن کشور را رها کنند. با وجود افت ۸۱ درصدی فروش در روسیه در ۶ ماه اول سال، آقای تاوارس اصرار دارد که پژو نمیخواهد از روسیه خارج شود تا سهم خود در این کشور را از دست بدهد. او گفته است: «ما نمیخواهیم اتفاقی که در مورد ایران افتاد در مورد روسیه نیز تکرار شود.»
۰۶:۵۹:۲۵
گروه بورس کالا – محمدحسین بابالو: بازار محصولات پلیمری با رشد شدید تقاضا روبهرو شده تا جایی که افزایش حجم معاملات هم در بورس کالا و هم در بازار داخلی تجربه شده که نشان میدهد ضرباهنگ آرام بهبود در صنایع پاییندستی محصولات پتروشیمی به گوش میرسد.
این در حالی است که به دلیل پایین بودن موجودی انبارها و همچنین کاهش قیمتهای پایه بهای این محصولات نوسانی شد، ولی هر چه میگذرد اوضاع به ثبات نزدیک تر میشود. با توجه به وضعیت خاص بازار به نظر میرسد پس از روزهای ابتدایی سال جاری این اولین جهش قدرتمند حجم تولید به شمار میرود که به بهبود بنیادین بازار منجر خواهد شد. در بازار محصولات پلیمری و مخصوصا پس از اعلام قیمتهای پایه جدید با جهتگیری کاهشی شاهد افت قیمت اغلب گریدهای پلیمری بودیم البته این افت نرخها بیشتر در اواسط هفته خودنمایی کرد. این در شرایطی بود که با گذشت زمان و خودنمایی تقاضا در کنار پایین بودن موجودی انبارها باز هم قیمتها در مسیر افزایش قرار گرفت تا جایی که رشد نرخهای مهمی نیز تجربه شد. به نظر میرسد با توجه به بازگشت خریداران و موجودی پایین انبارها این روند افزایشی قیمتها البته بهصورت موقت ادامه یافته، زیرا کالاهای مورد معامله در بورس کالا البته با قیمتهای پایین تر به زودی به بازار تزریق خواهد شد.
این در حالی بود که در روز گذشته X5، ۰۲۰، ۰۰۷۵ و ۰۲۰۹ خطی پتروشیمی امیرکبیر افزایش قیمت و F7000 پتروشیمی مهر و ۵۱۱۰ با کاهش قیمتها روبهرو شدند. با توجه به برخی رخدادهای بازار هنوز گریدهای سبک فیلم و سبک خطی از رشد بیشتر قیمتها برخوردار شده اما به دلیل بالابودن نسبی حجم معامله این گریدها در بورس کالا ممکن است این روند افزایشی چندان هم دوامی نداشته باشد.
در هفته گذشته شاهد آن بودیم که حجم معامله پلیمرها در این بورس جهش قابل ملاحظهای داشت تا جایی که با افزایش ۲۶ هزار تنی به بیش از ۴۰ هزار تن در هفته اخیر رشد داشت که بالاترین حد از اواسط اردیبهشت ماه تاکنون بود. این وضعیت را باید یک داده مثبت و مهم تلقی کرد زیرا از بهبود ساز و کارهای اقتصادی و افزایش خوشبینیها نسبت به دورنمای اقتصادی پیشرو حکایت دارد. این رشد نشان میدهد از یک سو خریداران به بورس و بازار بازگشتهاند و از سوی دیگر عرضهکنندگان نیز با عرضه گریدهای جذاب خود در مسیر کلی بازار گام بر میدارند. بهعنوان مثال در هفته گذشته هم حجم عرضهها افزایش یافت و هم حجم تقاضا ولی رشد تقاضا نزدیک به ۳ برابر رشد عرضهها تقویت شد که نشاندهنده بازگشت جدی خریداران است. این در حالی است که هنوز هم برخی گریدهای خاص نیاز به عرضههای بیشتری دارند؛ چراکه شاهد سیگنالهای چندگانهای از سوی بازار هستیم. بهعنوان مثال هماکنون BL3 به عرضههای بیشتری نیاز دارد مخصوصا در صورت تحویل به موقع این کالا از سوی پلیمر کرمانشاه، هم حجم فروش این تولیدکننده افزایش خواهد داشت و هم بازار مدیریت بهتری را تجربه خواهد کرد. البته ذکر این مطلب نیز ضروری است که به تبعیت از سفارش تولید تقاضا برخی از گریدها کاهش نیز داشته است.
رشد حجم معامله پلیمرها در شرایطی تجربه شد که شاهد کاهش قیمتهای پایه اعلامی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در اواسط هفته گذشته و همچنین کاهش نرخ ارز مورد محاسبه بودیم. این مطلب که به خودی خود سیگنال قدرتمندی از سوی بورس به سمت بازار خواهد بود، در بستری رخ داد که به تبع کاهش شدید حجم معامله پلیمرها در هفتههای اخیر، موجودی انبارها به شدت کاهش یافته بود. به عبارت سادهتر با کاهش حجم معامله پلیمرها در بورس کالا میتوان انتظار داشت که تزریق کالا از جهت بورس به بازار محدود شود هر چند که عرضههای مستقیم پتروشیمیها هم وجود داشته، ولی مدتها است که محدودتر شده است.
با توجه به تمامی این موارد چند رخداد مهم در بازار در حال وقوع است. اول افزایش حجم تولید در صنایع پاییندستی مصرفکننده که باعث شده کل بازار به حرکت در آمده و خرید جذاب جلوه کند، دوم بازگشت خریداران برای تغذیه واحدهای تولیدی یا افزایش موجودی انبارهایی که تقلیل یافتهاند تا مشتریهای سابق خود را از دست نداده و بتوانند از شرایط فعلی کسب درآمد کنند. این موارد در حالی است که دورنمای بازار مبهم است بنابراین جذابیت واسطهگری و سفتهبازی تضعیف خواهد شد ولی وضعیت کلی به گونهای پیش رفته که خریداران اطمینان دارند تا پیش از کاهش قیمتها میتوانند کالاهای مورد معامله خود را به فروش رسانند. با توجه به تمامی موارد ذکر شده میتوان گفت که در یکی از بهترین زمانهای فعالیت در بازار قرار داریم تا جایی که استراتژی صبر و انتظار شاید دیگر جذاب نباشد. هماکنون بخش بزرگی از واسطهها و فعالان بازار خطرکرده و با خرید خود ریسک بالایی را متحمل میشوند که البته باید دلیل این امر را در واقعیتهای بنیادین بازار و مخصوصا پایین بودن موجودی انبارها جستوجو کرد. در بازارهای جهانی قیمت نفت پس از شکستن کف ۴۷ دلاری اندکی رشد داشت ولی هنوز هم به نسبت روزهای قبل افت چشمگیری را متحمل شده است. این مطلب در آینده باعث خواهد شد تا قیمتهای پایین مواد اولیه صنایع پتروشیمی در جهان باز هم کاهش یابد بنابراین با کاهش قیمت تمام شده، احتمال افت بیشتر بهای پلیمرها وجود دارد. البته این فقط یک احتمال است اما میتواند در کنار نوسان قیمت دلار در بازار داخلی به کاهش بیشتر قیمتهای پایه منجر شود هر چند که قیمت دلار به نسبت قیمتهای پایه پیشین در مسیر افزایش قرار گرفته بنابراین بخشی از پتانسیل افت نرخها را خنثی خواهد کرد.
۰۶:۵۸:۵۶ گروه بازرگانی: براساس آمارهای گمرک از تجارت ایران با پنج قاره طی چهار ماه منتهی به تیر ماه سال جاری، بیشترین میزان مبادلات تجاری ایران با قاره آسیا صورت گرفته است. بر این اساس، در مبادلات تجاری بین ایران با کشورهای قاره آسیا بیشترین سهم صادرات و واردات مربوط به «چین» بوده است. پس از آن، در مبادلات تجاری ایران با قاره اروپا نیز بیشترین سهم صادرات به «ایتالیا» و بیشترین میزان واردات از «سوئیس» صورت گرفته است. در قاره آفریقا نیز، «مصر» بالاترین سهم از صادرات و «سوازیلند» بیشترین سهم از واردات را به خود اختصاص دادهاند. همچنین طی این دوره، «کانادا» بیشترین سهم از صادرات ایران به قاره آمریکا را در اختیار داشته و بیشترین سهم واردات ایران از این قاره مربوط به «برزیل» بوده است. طی مبادلات ایران با قاره اقیانوسیه نیز بیشترین میزان صادرات مربوط به «استرالیا» و بیشترین میزان واردات نیز مربوط به «نیوزیلند» بوده است.
با توجه به آمارهای گمرک در چهار ماه منتهی به تیر ماه سال جاری، ۷۶/ ۹۲ درصد از ارزش صادرات ایران به آسیا اختصاص داشته است. این در حالی است که میزان صادرات ایران به این قاره طی دوره مورد بررسی نسبت به دوره مشابه سال گذشته با کاهش حدود ۴/ ۳ درصدی به لحاظ ارزشی مواجه بوده است. بر همین اساس، سهمی معادل ۵۶/ ۲۵ درصد از ارزش کل صادرات ایران به این قاره مربوط به چین بوده است. پس از آن سهمی معادل ۷۹/ ۴ درصد از ارزش کل صادرات ایران مختص اروپا بوده که این رقم صادرات نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهش ۸ درصدی را تجربه کرده است. ایتالیا بیشترین سهم و معادل ۳۲/ ۳۷ درصد از صادرات ایران به این قاره را از آن خود کرده است. قاره آفریقا نیز سومین قاره از نظر میزان ارزش صادرات ایران است که سهمی معادل ۲۹/ ۲ درصد از ارزش صادرات کل کشور طی این دوره را به خود اختصاص داده است. میزان صادرات ایران به این قاره طی چهار ماه نخست سال جاری با افت ارزشی ۹ درصدی مواجه بوده و بیشترین سهم ارزشی از صادرات ایران به این قاره را مصر با سهمی معادل ۴۸/ ۶۰ درصد از آن خود کرده است.
این در حالی است که قاره آمریکا نیز چهارمین مقصد صادرات ایران طی این دوره بوده که سهمی معادل ۰۸/ ۰ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص داده است. صادرات ایران به این قاره بیشترین افت را بین سایر قارهها و معادل ۴۶/ ۴۸ درصد تجربه کرده است. کانادا بهعنوان یک کشور از قاره آمریکا، بیشترین سهم از صادرات ایران به این قاره و معادل ۲۱/ ۳۹ درصد را از آن خود کرده است. همچنین طی دوره مورد بررسی سهمی معادل ۰۷/ ۰ درصد از ارزش کل صادرات ایران به قاره اقیانوسیه اختصاص داشته که این سهم با افت ۹ درصدی در ارزش صادرات مواجه بوده است. بیشترین سهم از صادرات ایران در این قاره مربوط به استرالیا معادل ۴۱/ ۹۰ درصد بوده است. از سوی دیگر، طی چهار ماه نخست سال جاری، بیشترین ارزش واردات ایران نیز از قاره آسیا صورت گرفته بهطوریکه سهمی معادل ۷۱/ ۷۷ درصد از کل ارزش واردات ایران از این قاره بوده است.
با این حال طی دوره مورد بررسی ارزش واردات ایران از این قاره نسبت به دوره مشابه سال گذشته، با افت حدود ۳۰ درصدی مواجه شده است. بیشترین سهم از ارزش واردات ایران از قاره آسیا نیز مربوط به چین با سهم ۷۵/ ۳۲ درصدی بوده است. واردات ایران از قاره اروپا نیز طی این دوره به میزان ۷۷/ ۲۰ درصد از ارزش کل واردات کشور بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته افتی ۱۱ درصدی داشته است. بیشترین میزان واردات ایران از اروپا نیز به سوئیس اختصاص داشته که سهمی معادل ۰۷/ ۲۵ درصد از ارزش کل واردات ایران از این قاره را از آن خود کرده است. قاره آمریکا نیز سومین قاره مبدأ وارداتی کشور طی چهار ماه نخست سال جاری بوده که سهم ۲۷/ ۱ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص داده است. واردات ایران از این قاره افت ۵۲ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل را تجربه کرد و بیشترین سهم از واردات ایران از این قاره را برزیل با سهم ۴۶/ ۶۱ درصدی به خود اختصاص داده است. طی این دوره با اینکه میزان واردات ایران از قاره اقیانوسیه با افت حدود ۸۲ درصدی مواجه بوده اما بهعنوان چهارمین قاره مبدأ وارداتی ایران سهمی معادل ۱۴/ ۰ درصد از ارزش کل واردات ایران را از آن خود کرده است.
نیوزیلند نیز طی این دوره بیشترین سهم از ارزش واردات ایران از قاره اقیانوسیه را با سهمی معادل ۲/ ۷۶ درصد به خود اختصاص داده است. میزان واردات ایران از قاره آفریقا نیز طی این دوره بین سایر قارهها کمترین بوده است. ارزش واردات ایران از این قاره افت ۴۹ درصدی را تجربه کرده و سهمی معادل ۱۱/ ۰ درصد از ارزش کل واردات ایران طی این دوره را از آن خود کرده است. بیشترین سهم از ارزش واردات ایران از این قاره نیز مربوط به سوازیلند با سهمی معادل ۹۱/ ۳۲ درصد بوده است.
اقلام عمده صادراتی
با توجه به آمارهای گمرک از ۱۰ قلم عمده صادراتی کشور طی چهار ماه نخست سال جاری، بیشترین میزان صادرات ایران مربوط به « گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده» با سهم ۲۵/ ۶ درصدی از ارزش کل صادرات کشور و رشد ارزشی ۱۹۱ درصدی بوده است. دومین قلم عمده صادراتی طی این دوره نیز «پروپان مایع شده» بوده که با اختصاص سهم ارزشی ۹۹/ ۴ درصدی از صادرات کشور به خود نسبت به دوره مشابه سال گذشته افت ارزشی ۲۴ درصدی را تجربه کرده است. «قیر نفت» نیز بهعنوان سومین قلم عمده صادراتی طی این دوره ۴۴/ ۴ درصد از ارزش کل صادرات ایران را به خود تخصیص داده و رشد ارزشی ۶ درصدی را در صادرات تجربه کرده است. « پلیاتیلن گرید فیلم با چگالی کمتر از ۹۴ درصد بهجز نوع پودری» نیز با سهم ارزشی ۷۱/ ۳ درصدی و رشد ارزشی ۸ درصدی بهعنوان چهارمین قلم عمده صادراتی طی چهار ماه نخست سال جاری ثبت شده است. « بوتان مایع شده» در حالی پنجمین جایگاه اقلام عمده صادراتی را داشته که طی این دوره با سهم ارزشی ۴۸/ ۳ درصدی، افتی ۳۱ درصدی را در ارزش صادرات تجربه کرده است. «اوره حتی بهصورت محلول در آب» نیز در حالی که سهمی ۰۲/ ۳ درصدی از ارزش کل صادرات و رشدی ۶۳ درصدی را در ارزش صادرات به ثبت رسانیده، طی این دوره ششمین جایگاه اقلام عمده صادراتی را ثبت کرده است. هفتمین جایگاه اقلام عمده صادراتی نیز مربوط به «متانول» بوده که با اختصاص سهم ۹/ ۲ درصدی از ارزش کل صادرات کشور به خود با افتی ۵۱ درصدی در ارزش صادرات همراه بوده است.
«محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج تخت فقط گرم نوردشده، بهصورت طومار» بهعنوان هشتمین قلم عمده صادراتی، سهم ارزشی ۷۶/ ۲ درصدی و رشد ارزشی منفی پنج درصدی را تجربه کرده است. «پلیاتیلن گرید فیلم بهصورت غیر پودر با وزن مخصوص ۹۴ درصد یا بیشتر» نیز با سهم ارزشی ۰۳/ ۲ درصدی و رشد ارزشی ۱۱/ ۲۹ درصدی جایگاه نهم اقلام عمده صادراتی را از آن خود کرده است. این در حالی است که دهمین جایگاه نیز به «روغنهای سبک و فرآوردهها بهجز بنزین» اختصاص داشته که با رشد ارزشی ۴۷۰۲ درصدی در ارزش صادرات سهمی معادل ۹۱/ ۱ درصد از ارزش کل صادرات کشور طی این دوره را داشته است.
اقلام عمده وارداتی
بر اساس آمارهای گمرک، طی چهار ماه نخست سال جاری، بیشترین سهم از ارزش کل واردات کشور به «ذرت دامی» اختصاص داشته که سهمی معادل ۱۱/ ۳ درصد از ارزش کل واردات را از آن خود کرده و با افتی ۹ درصدی در ارزش واردات مواجه شده است. «برنج» نیز با اینکه طی این دوره با افت ۵۸ درصدی در ارزش واردات روبهرو بوده، بهعنوان دومین قلم عمده وارداتی کشور ثبت شده و سهمی معادل ۱۹/ ۲ درصد از ارزش کل واردات کشور را ثبت کرده است. «کنجاله سویا» نیز در حالی که با اختصاص سهم ۱۵/ ۲ درصدی از ارزش کل واردات کشور به خود، افت ۲۶درصدی را تجربه کرده، سومین جایگاه اقلام عمده وارداتی کشور طی دوره مورد بررسی را نیز از آن خود کرده است. «ماشینآلات و دستگاههای به هم فشردن، شکل دادن یا قالبگیری سوختهای معدنی جامد، خمیرهای سرامیکی و سایر محصولات معدنی، ماشینهای درست کردن قالبهای ریختهگری از ماسه» نیز بهعنوان چهارمین قلم عمده وارداتی سهم ارزشی ۹۶/ ۱ درصدی و رشد ارزشی ۹۱ درصدی را داشته و « قطعات منفصله برای تولید خودروسواری ردیف ۸۷۰۳ بنزینی با cc حجم سیلندر ۲۰۰۰ با ساخت داخل ۱۴ لغایت ۲۵ درصد به استثنای لاستیک» با سهم ارزشی ۹۱/ ۱ درصدی و رشد ارزشی ۱۲۸ درصدی پنجمین قلم عمده وارداتی طی این دوره بوده است.
«لوبیای سویا به جز دانه حتی بهصورت خرد شده» دیگر قلم عمده وارداتی کشور طی چهار ماه منتهی به تیر سال جاری است که در سال گذشته وارداتی از آن صورت نگرفته بود. واردات این کالا سهمی معادل ۸۸/ ۱ درصد از ارزش کل واردات کشور را به ثبت رسانیده است. هفتمین جایگاه اقلام عمده وارداتی کشور نیز به «دانه گندم به جز گندم دامی» اختصاص داشته که با افت ۷۱ درصدی ارزش واردات نسبت به دوره مشابه سال گذشته، سهمی معادل ۸۶/ ۱ درصد از ارزش کل واردات را از آن خود کرده است. «ماژول نمایشگر متشکل از صفحه led یا lcd پلاسما فقط دارای برد آدرسدهی» هشتمین قلم عمده وارداتی با سهم ارزشی ۳۴/ ۱ درصد و رشد ارزشی منفی ۹ درصد، «جو بهاستثنای بذر» نهمین قلم عمده وارداتی با سهم ارزشی ۲۴/ ۱ درصد و رشد ارزشی۸۲ درصد و «محصولات از آهن یا فولادغیر ممزوج تخت و گرم نوردشده بهشکل طومار» نیز دهمین قلم عمده وارداتی بوده که سهم ارزشی ۲۳/ ۱ درصدی و رشد ارزشی منفی ۲۱درصدی را تجربه کرده است.
۰۶:۵۷:۴۱گروه مسکن، نورا حسینی: اگر خریداران مسکن در نیمه دوم سال گذشته کمتر در بازار به آپارتمانهایی برمیخوردند که قیمت فروش آنها زیر ۲ میلیون تومان است. این روزها تعداد فایلهایی که قیمت هر متر مربع آن زیر ۲ میلیون برای فروش گذاشته شده، افزایش یافته است.
به گفته یکی از مشاوران املاک جنوب شرق تهران در منطقه ۱۵، اوایل سال جاری قیمت آپارتمانهای نوساز این منطقه به متری ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده بود و برخی مالکان برای آپارتمانهای نوساز خود تا ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در هر متر مربع نرخگذاری کرده بودند. اما حالا قیمت این منطقه به کمتر از ۲ میلیون رسیده است.
به طور مثال آپارتمانی ۵۱ متری در محله خواجه نظام که یک سال از عمر بنای آن میگذرد متری یک میلیون و ۹۶۰ هزار تومان به فروش رفت یا در محله خلیجفارس آپارتمانی ۶ ساله متری یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به فروش رفته است. در محله مطهری که در منطقه ۱۵ واقع است آپارتمانی ۸ ساله در مجتمع مسکونی سجادیه متری یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به فروش رفت. با وجود کاهش قیمتها در چند ماه اخیر هنوز هستند مالکانی که حاضر نشدهاند از قیمتهای پیشنهادی خود که بالاتر از نرخ میانگین منطقه است کوتاه بیایند. به گفته یکی از مشاوران املاک برخی از فایلهای فروش عمرشان به دو سال رسیده و هنوز مالک حاضر به کاهش قیمت نشده است و مشاوران املاک هم چندان تلاشی برای فروش این واحدهای مسکونی نمیکنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/907208/#ixzz3hcYNk7Tq
۰۶:۵۷:۲۰ دنیای اقتصاد: روز گذشته، دماسنج بازار سهام توانست با رشد اندک ۰۷/ ۰ درصدی برای پنجمین روز متوالی در کانال ۶۶ هزار واحدی باقی بماند. در میان معاملات، تقابل دو نگاه قابل رصد است؛ گروهی خوشبین به توافق هستهای و در نتیجه بهبود وضعیت اقتصادی کشور هستند که با قرار گرفتن در صفهای خرید باعث تقویت قیمت سهام میشوند. در سمت دیگر طیف معاملهگران، نوسانگیران و سهامداران نگران از وضعیت فعلی قرار میگیرند. این دسته با در نظر گرفتن وضعیت نامطلوب فعلی شرکتهای بورسی و همچنین زمانبر بودن اثرگذاری توافق هستهای بر اقتصاد کشور، تمایل به فروش سهام خود و بعضا کسب سودهای کوتاهمدت دارند. بر اساس آنکه کدام گروه بتوانند نقش غالب را در فضای بازار سهام ایجاد کنند، دو نوع رفتار هیجانی ممکن است پیش روی بورس تهران باشد؛ رشد حبابی قیمتها یا بازگشت رکود به این بازار. در این شرایط، «دنیای اقتصاد» راهکارهای جلوگیری از نوسانات شدید و هیجانی قیمتها را بررسی کرده است. تقویت عوامل بازارساز (سهامداران حقوقی)، توسعه صندوقهای حمایت از بازار و اقدامات کنترلی نهادهای نظارتی در شرایط اضطرار مهمترین راهکارهای هیجانزدایی از بازار در کوتاهمدت محسوب میشوند. در بلندمدت نیز تعمیق بازار سهام از دو طریق گسترش فرهنگ و تنوع سهامداران و معاملات آتی سهام میتواند بهتدریج نیاز به راهکارهای کوتاهمدت را مرتفع سازد.
گروه بورس- حدیث موسوی: روز گذشته برای سومین روز معاملاتی متوالی در بازار سهام، شاخص کل با رشد همراه شد. رشد ۰۷/۰ درصدی بورس تهران و ثبت شاخص در رقم ۶۶ هزار و ۸۲۹ واحدی در حالی رخ داد که روز گذشته حجم و ارزش معاملات به ترتیب کاهش ۲۲ و ۱۷ درصدی را در مقایسه با روز چهارشنبه تجربه کردند. به این ترتیب ارزش کل معاملات بازار به رقم ۱۰۲ میلیاردتومان رسید و حجم معاملات بالغ بر دادوستد ۸/۵۶۷ میلیون سهم شد.
هرچند بازار سهام وضعیت به ظاهر متعادلی را سپری میکند، اما برخی اخبار میتواند فضای بازار را تغییر دهد و نوسانات بازار به این دلیل تشدید شود. به بیان دقیقتر، از یکسو خوشبینی به آینده فضای اقتصادی ممکن است باعث موجسواری روی اخبار منتشرشده و در نتیجه صعود شوکوار و هیجانی بورس تهران شود؛ از سمت دیگر بیاطمینانیهای اخیر نسبت به گزارشهای ضعیف شرکتها در کوتاهمدت میتواند منجر به ناامیدی سهامداران شده و در نتیجه فشار فروش آنها باعث بازگشت فضای رکودی به بازار سهام شود. در این میان «دنیایاقتصاد» پنج راهکار اصلی را به منظور کاهش هیجانات احتمالی در بازار سهام بررسی کرده است. تقویت توانایی بازارسازها، گسترش فرهنگ سهامداری، توسعه صندوقهای حمایت از بازار، اقدامات کنترلی نهادهای ناظر در شرایط اضطرار و راهاندازی معاملات آتی سهام اسلامی پنج راهکار مزبور محسوب میشوند.
نوسانات ناگهانی بورس را چگونه میتوان کنترل کرد؟
با توجه به پیشبینیهایی که اخیرا از سوی برخی کارشناسان اقتصادی مبنی بر جهش بزرگ بازار سهام در ۵ تا ۶ هفته آینده صورت گرفته است و از آنجاکه ذات این بازار به گونهای است که همواره تحت تاثیر ریزش یا صعود حبابگونه شاخص قرار دارد، «دنیایاقتصاد» در این گزارش به بررسی راهکارهایی برای هیجانزدایی از بازار سهام پرداخته است.
شاهین شایانآرانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه درخصوص اقداماتی که میتوان برای کنترل هیجانات بازار سهام انجام داد، به «دنیایاقتصاد» میگوید: صرفنظر از اینکه رشد یا ریزش شدید بازار یک مساله ریشهای بوده و نیازمند بررسی است، در اغلب کشورهایی که صاحب بورس هستند همواره یکسری اقدامات برای تعادل بخشی دوباره به روند معاملات صورت گرفته و قوانین و مقرراتی برای این منظور تصویب شده است. بهعنوان مثال در بورس آمریکا اگر شاخص بازار در دامنه مثبت و منفی ۱۲ درصد نوسان کند، کماکان بازار تحت مکانیزم عرضه و تقاضا حرکت کرده و دخالتی در فرآیند مبادلات سهام صورت نمیگیرد، اما اگر از حد تعیین شده نوسان شاخص فراتر رود، مسوولان بازار به صحنه آمده و جلوی شوک ناگهانی را با قوانینی که برای این منظور تدوین شده است، میگیرند.
وی با اشاره به اینکه اقدامات متعادلساز بازار لایه لایه صورت میگیرد، توضیح میدهد: در سطح اول بازارسازهایی که از جانب دولت و متولیان بازار سرمایه حمایت میشوند وارد بازار شده و در شرایط ریزش شدید شاخص اقدام به خرید سهام و در حالت برعکس اقدام به فروش سهام میکنند.
شایانآرانی شرط حمایت از این دست کارگزاران را که بهعنوان بازارساز میدانیم، لازمه حیات آنها دانسته و میگوید: اگر نقدینگی آنها تامین نشود و حمایتهای لازم از این دست بازیگران بازار صورت نگیرد نمیتوان انتظار داشت این طیف در شرایطی که به سود آنها نیست وارد جریان مبادلات در روزهای هیجانی آن شوند.
کارشناس ارشد بازار سرمایه ادامه داد: در سطح دوم اگر ورود بازارسازها کمکی به تعادل بازار نکرد، برای اینکه شوک بازار به گونهای عادلانه هضم شود صندوقهای بازارساز به میدان میآیند؛ صندوقهای بازارساز که دارای مزیتهای ویژهای هستند و نقدینگی بالایی دارند میتوانند در لایه دوم تعادل بازار را در شرایط شوک و هیجان زیاد رقم بزنند. به گفته شایانآرانی در صورتی که نتوان شوک بازار و نوسان شاخص بیشتر یا کمتر از سطح تعیین شده را به کمک دو اقدام بالا کنترل کرد، سازمان بورس خود کنترل اوضاع را در دست گرفته و برای جلوگیری از تضییع حقوق سهامداران در پارهای موارد بعضا اقدام به تعطیلی بورس برای چند روز میکند، نظیر رخدادی که در بورس چین و یونان رخ داد.
بازار عمیق؛ مهمترین پیشنیاز برای شوکزدایی از بورس
در حالی که کارشناس ارشد بازار سرمایه بازارسازها، صندوقهای بازارسازی و دخالت سازمان را در مرحله نهایی، فاکتورهایی به منظور روانسازی معاملات و جلوگیری از شوک قیمتی در بورس عنوان میکند، اما کماکان معتقد است اگر عمق بازار سهام زیاد باشد دیگر نیازی نیز به این راهکارهای کوتاهمدت برای هیجان زدایی از روند معاملات نیست. اصطلاح بازار عمیق به بازاری گفته میشود که در آن خرید و فروش سهام، به آسانی انجام میشود و مدت زمان انتظار برای مبادله سهم، به حداقل ممکن کاهش یافته است. در بازار عمیق، برای تغییر قیمت (صعود یا سقوط)، حجم سفارش باید به مقدار قابل توجهی افزایش یابد. بنابراین میتوان گفت بازارهای عمیق دارای نقدشوندگی بسیار بالا هستند. در این بازارها صفهای خرید و فروش هرگز پایدار نمیماند.
شایانآرانی بهترین نمونه از این بازار را بورس لندن عنوان کرده است و میگوید: در گذشته در بورس لندن نیز بعضا اقداماتی که پیشتر ذکر شد برای جلوگیری از نوسان شدید شاخص انجام میشد؛ اما در حال حاضر به این علت که عمق این بازار بیشتر شده و طیف معاملاتی گستردهای را اعم از شرکتهای سهامی پذیرش شده و خریداران دربرگرفته است، دیگر نیازی به این دست اقدامات و بازارسازها نیست. به گفته وی، الکترونیکی شدن خرید و فروش سهام در بورس لندن و این امکان که سهامدار در هرکجای دنیا در بازه زمانی ۲۴ ساعته توانایی عرضه یا خرید سهام را داشته باشد موجب شده تا همواره مکانیزم عرضه و تقاضا تعادل قیمتها را در این بورس رقم بزند.
کارشناس ارشد بازار سرمایه، تعمیق بازار را متناسب با سطح اقتصادی کشور مورد نظر و عرضه و تقاضای زیاد سهام دانسته و میافزاید: این در حالی است که در بورس تهران نه با طیف گستردهای از عرضهکنندگان و متقاضیان سهام روبهرو هستیم و نه شرایط اقتصادی کشور در حال حاضر در سطحی است که اگر بورس با هیجان غیرقابل کنترلی روبهرو شد نیازی به ورود بازارسازها به فرآیند مبادلات نباشد.
شایانآرانی با اشاره به اینکه توافق هستهای و لغو تحریمها روزنههای امید را برای جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای ورود دوباره به بازارهای مالی و پولی کشور گشوده است، درخصوص اقداماتی که در بورس تهران برای تخلیه هیجانات مقطعی و تعادلبخشی دوباره به فرآیند معاملات میتوان انجام داد توضیح میدهد: توسعه و رونق توانایی بازارسازها، گسترش فرهنگ خرید و فروش و تنوع سهامداران از طریق جذب سرمایهگذار خارجی، افزایش تعداد صندوقهای حمایت از سهامداران و افزایش نقدینگی در دست آنها برای حمایت از بازار، راهاندازی معاملات آتی سهام واقعی مبتنی بر قراردادهای سلف که حالت فرصت طلبی نداشته باشد و در نهایت ورود متولی بورس اوراق و بهادار در شرایطی که دیگر اقدامات راهگشا نیست، مهمترین راهکارها برای هیجانزدایی از بازار سهام محسوب میشوند.
شایانآرانی درخصوص معاملات آتی سهام معتقد است راهاندازی اینگونه معاملات درصورتی به تعادل بازار کمک میکند که در قالب اسلامی بوده و خرید و فروش سهام بهطور واقعی در آن صورت گیرد؛ چراکه اگر این رویکرد در راهاندازی آن مدنظر نباشد و سهامداران به صرف یک موقعیت فرصتطلبانه از آن بهرهبرداری کنند، بعضا منجر به بروز نوسان شدید در بورس نیز خواهد شد. وی معاملات آتی در قالب سلف را بهترین شیوه از اینگونه معاملات ذکر کرد که در مقابل خرید و فروش آتی سهام بهصورت غیراسلامی، انجام میشود.
حرکت ۵ روزه شاخص در کانال ۶۶ هزار واحدی
بورس تهران از میانه هفته معاملاتی قبل در پی رفت و آمد هیاتهای تجاری خارجی به کشور و زمزمههایی مبنی بر قراردادهای جدید برندهای معتبر خودروساز دنیا با تولیدکنندگان داخلی در مسیر رشد قرار گرفته است. بر این اساس بورس تهران که دیروز غالبا چشم به سهام گروه خودرویی داشت، متاثر از شایعاتی درخصوص همکاری بنز با ایران خودرو دیزل با صف خرید سنگین خاور در ساعات ابتدایی معاملات همراه شده و رشد شاخص را به این ترتیب رقم زد در حالی که در ادامه معاملات با جمعآوری صف خرید این سهم، بازار متعادلی شکل گرفت و شاخص تنها ۴۹ واحد رشد کرد.
برای پنجمین روز معاملاتی متوالی است که شاخص کل بازار در کانال ۶۶ هزار واحدی نوسان میکند. این مساله از منظر تکنیکال و بنیادی قابل بررسی است؛ از یکسو چشمانداز سرمایهگذاری در بازار سهام در پی توافق هستهای و لغو تحریمها در میانمدت تا بلندمدت روشن و امیدوارکننده است و از سوی دیگر در کوتاهمدت متاثر از گزارشهای سهماهه نه چندان مناسب شرکتها و تداوم رکود نسبی در فضای اقتصادی کشور تمایل و رغبت سهامداران به حضور گرمتر در مبادلات بورس کمرنگ شده است. در روزهای اخیر سهامداران تمایلی به عرضه سهام از خود نشان ندادهاند و دورنمای مثبت بورس در بلندمدت هم نتوانسته سمت تقاضا را آنچنان که باید نسبت به خرید سهام تحریک کند، از این رو برآیند این شرایط موجب شده تا خریداران و فروشندگان در بورس تهران متعادل حرکت کرده و جلوی نوسان شدید شاخص کل بازار به این طریق گرفته شود. از نظر تکنیکال نیز کف حمایتی ۶۶ هزار واحدی باعث شده تا نوسانات در این کانال محدود شود.
۰۶:۵۷:۰۵گروه خبر: پس از پرسش و پاسخهای مختلف مجلسیها از تیم مذاکرهکننده هستهای و دولت، حالا علی لاریجانی به سوالاتی در این باره پاسخ داده است. رئیس مجلس اگرچه پیش از این نیز در جلسات متعدد بهطور کلی از این مذاکرات و نیز دستیابی به توافق سخن گفته بود، اما اینبار به سوالات خبرنگاران خبرگزاری دانشجویان ایران درباره برخی جزئیات برجام پاسخ داده است. او در این گفتوگو به دفاع تمامقد از تیم مذاکرهکننده هستهای ایران پرداخته و از «برجام» به عنوان یک دستاورد یاد کرده است.
علی لاریجانی درباره چرایی پیگیری مذاکرات هستهای در این دوره تاکید کرد که دلایل روشنی برای این کار وجود داشت. او که انجام این مذاکرات را مبتنیبر یک منطق خواند به «ایسنا» گفت: «این مساله محدود به دولت یازدهم نیست، اما در این دولت مساله هستهای جدیتر دنبال شد.» لاریجانی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از درون مذاکرات به هر دو هدف دست یافت، تاکید کرد: «مهم نیست که تعداد و سطح سانتریفیوژها چند تا باشد چون ایران با علم و آگاهی سطح موجود را انتخاب کرده است و این مساله هیچ خسرانی برای کشور ندارد.» به گفته رئیس مجلس این مساله بسیار مهم است که ۵ کشور قدرتمندی که به ایران زور میگفتند، امروز پذیرفتهاند غنیسازی در ایران انجام شود. لاریجانی تاکید کردکه این دستاورد، دستاورد کمی نیست و ضمنا در قطعنامه شورای امنیت نیز وقتی برجام تایید شد؛ یعنی این سطح غنیسازی در ایران قابل قبول است در حالی که در قطعنامههای گذشته در پی برچیدن توان هستهای ایران بودند.
این مساله دستاورد مهم سیاسی و حقوقی برای کشور است، ضمن آنکه غنیسازی را هم بالفعل در اختیار داریم و تنها مسالهای حقوقی نیست. او در ادامه به موضوع لغو تحریمهای اقتصادی اشاره کرد و با بیان اینکه برای تحقق این مساله حتما مقدماتی نیاز است که بهصورت طبیعی طی میشود، گفت: «این دستاورد مرهون پایمردی و هوشیاری ملت، تیزهوشی رهبری در مقاطع مختلف و همت دولت و مذاکرهکنندگان است. اگر غربیها این توافق را خوب اجرا کنند و شیطنت نکنند، این توافق دستاورد خوبی برای ملت ایران خواهد بود.» علی لاریجانی در ادامه با تاکید بر اینکه باید با نگاه ملی به این مساله، از این دستاورد صیانت کنیم، گفت: «این سخن به این معنا نیست که منتقدان در ابعاد و اجزای این مساله چیزی نگویند.» لاریجانی بر این باور است که نظام درست تحلیل کرد و تا حد خوبی نیز به تصمیم خودش رسید و برخی مطالب منتقدان یا در سایه بیتوجهی به طراحیهای اولیه در این مساله انجام میشود یا موضوع به اندازه کافی برایشان باز نشده است.
سست شدن مواد مربوط به تسلیحات موشکی
او در ادامه درباره نظام طراحی شده برای بازرسیها بهویژه بازرسی از مراکز نظامی و موشکی کشور توضیح داد: «در برجام بحث موشکی به این معنا نداریم؛ ولی در قطعنامه ۲۲۳۱ داریم که البته هر کدام وزن جداگانهای دارد. در قطعنامه درباره تسلیحات موشکی مسائل مختلفی آمده که ما قبول نداریم؛ بنابراین حرکت موشکی خودمان را ادامه میدهیم.» به گفته رئیس مجلس، مذاکرهکنندگان هستهای تا جایی که توانستند مواد مربوط به تسلیحات موشکی را سست کردند؛ اما این مواد از متن برداشته نشد. اگر اینها در برجام نمیآمد بهتر بود، اما همیشه در مذاکرات سیاسی در این سطوح دادوستدی در جریان است، به همین دلیل بیش از این نتوانستند این بخشها را نسبت به قطعنامههای موجود سست کنند. علی لاریجانی در بخش دیگری از این گفتوگو با بیان اینکه برجام یک دستاورد است و به این دستاورد باید به شکلی نگریسته شود که موجب برداشتن گام روبه جلو شود، گفت: «باید به این فکر کرد که از بسته هستهای چگونه میتوان برای توسعه اقتصادی، علمی و فناوری و تبدیل این ظرفیت به ظرفیت ملی، منطقهای و بینالمللی استفاده کرد. اگر اینگونه به بسته هستهای نگریسته شود میتوان راههای جدیدی را شناسایی کرد.»
تصویب در مجلس یا شورایعالی امنیت ملی؟
لاریجانی در بخش دیگری از این گفتوگو درباره اینکه برجام باید در مجلس تصویب شود یا شورایعالی امنیت ملی گفت: «مجلس شورای اسلامی از باب اصول قانون اساسی باید نسبت به این گونه معاهدات بینالمللی نظر بدهد؛ اما در برخی موارد نیز نظر نداده است مثل قطعنامه ۵۹۸٫ مساله هستهای را علاج میکنیم و شاید مجلس هم نظر بدهد، بهتر باشد و پشتیبانی و وفاقی حاصل شود.»
انتخابات مجلس دهم
رئیس مجلس نهم درباره برنامهاش برای انتخابات مجلس دهم تاکید کرد که برنامه خاصی برای آن مجلس ندارم و فعلا کار در مجلس نهم ادامه دارد. او درباره بحثهایی در خصوص تشکیل حزبی به لیدری خود، با بیان اینکه نمیدانم چرا چنین مسالهای مطرح شد، گفت: «حزب هم کارکرد هدایتگری و برنامهریزی و هم کارکرد تربیت کادر فکری و اجرایی دارد. این نقص در دورهها و دولتهای مختلف به جد قابل مشاهده است. پستهای وزارت و مدیریتهای عالی، اکابر سیاسی نیست که افراد بیایند و در آنها کسب تجربه کنند. مدیران در این سطح باید به حدی مسلط باشند که از همان روز اول مسوولیت، تصمیمات درست بگیرند. باید توافقی در سطح رجال ملی بهوجود آید که برای آینده کشور هم مفید است و تا جایی هم که بتوانم به شکلگیری این مساله کمک میکنم؛ اما اینکه الان فرصتی برای تشکیل حزب داشته باشم، واقعا چنین فرصتی ندارم.»
جزئیات دیدارهای خصوصی با ناطقنوری
او همچنین درباره دیدارهای انتخاباتی خود با حجتالاسلام ناطق نوری، دیدار بین رجال سیاسی را طبیعی خواند و گفت: «معمولا ما کمتر با این موضوع و با این محوریت با یکدیگر دیدار میکنیم؛ بلکه در خصوص مسائل مختلف با یکدیگر بحث میکنیم. بنده آقای ناطق نوری را رجل شناخته شده، فهیم و پرظرفیت کشور میدانم و از گذشته با ایشان دوستی عمیق و صمیمانه داشته و دارم و از نظرات ایشان استفاده کردهام البته با دیگران نیز چنین دیدارهایی داشتهام و درباره مسائل داخلی، منطقه، هستهای، اقتصادی و گاهی درباره انتخابات با یکدیگر صحبتهایی داشتهایم.»
او درباره اینکه این دیدارها برای هماهنگی با آقای ناطق نوری برای نحوه حضور در انتخابات است، گفت: «در این دیدارها هماهنگی خاصی در این زمینه نشده، بلکه صحبتها دوستانه است، البته طبیعی است که در مورد مسائل مهم روز هم گفتوگو میکنیم.»
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/907234/#ixzz3hcY2tyC1
۰۶:۵۶:۵۱
دنیای اقتصاد: اکنون تحلیلگران، پیشبینیهای متعددی درخصوص زمان افزایش صادرات ایران در پی توافق هستهای و برگشت ایران به دوره قبل از تحریمها مطرح میکنند. ایدئولوگ سابق تحریمها و مدیر مرکز سیاستگذاری دانشگاه کلمبیا در مصاحبهای با خبرگزاری «دویچه وله» سناریوهایی درخصوص آینده صادرات نفتی ایران مطرح کرده است. وی ضمن اشاره به مشکلات زیر ساختی میادین نفتی، صادرات ۵/ ۲ میلیون بشکه در روز نفت ایران را مستلزم سرمایهگذاری ۵۰ تا ۱۵۰میلیارد دلاری میداند و تحقق هدف تولید ۵/ ۳میلیون بشکه در روز را بسیار دشوار میداند.
پیشبینی طراح تحریمها از آینده نفت ایران
باشگاه اقتصاددانان: ریچارد نفیو، کارشناس سابق تحریمها علیه ایران در وزارت خارجه ایالات متحده و مدیر برنامهریزی مرکز سیاستگذاری انرژی در دانشگاه کلمبیا در یک مصاحبه با خبرگزاری آلمانی دویچه وله از آینده صادرات نفتی ایران سخن گفته و تاکید کرده است که کشورمان برای بازگشت به بازارهای جهانی نفت به زمان احتیاج خواهد داشت و به اعتقاد این طراح تحریم، با لغو تحریمها ایران نمیتواند روزانه بیش از ۵/ ۳ میلیون بشکه نفت تولید کند. بخش اول گزارش «دنیای اقتصاد» به بخشهایی از مصاحبه دویچه وله با نفیو اختصاص دارد.
ریچارد نفیو در پاسخ به این سوال دویچه وله که چشمانداز صادرات نفت ایران در کوتاهمدت و میانمدت چیست، میگوید: باید بهطور شفاف بگویم که تحریمها تا بهار آینده لغو نخواهد شد. با این وجود برخی تحلیلگران میگویند که ایران در سال جاری صادرات نفتی خود را افزایش خواهد داد هرچند، این اتفاق ممکن است بیفتد اما همچنان ایران با مشکل تحریم روبهرو است.
به گفته وی من بر این باور هستم که اقتصاد ایران تا ماه مارس یا آوریل سال آینده رشدی نخواهد داشت و همه اینها بستگی به آن خواهد داشت که ایران چه زمانی به تعهداتش عمل خواهد کرد. به گفته نفیو از آن زمان به بعد، تحریمها دیگر عامل بازدارنده نخواهند بود و ایران توانایی افزایش صادرات نفت را دارد اما برداشت من این است که در صورت لغو تحریمها میزان صادرات نفت ایران به میزان صادرات قبل از وضع تحریمها بر نخواهد گشت. وی در تشریح این امر معتقد است این موضوع دو دلیل دارد: یک آنکه در زمان وضع تحریمها از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۲، میزان صادرات نفت ایران روندی کاهشی داشت و دلیل دیگر این است زمانی که ایران مجبور به پایان دادن فعالیتهای برخی از میادین نفتی خود شد، احتمالا این کار به میادین نفتی خسارت وارد کرده است. احساس من این است که بازگشت صادرات نفت ایران به سطح قبل از تحریمها احتمالا چند سال طول میکشد.
طراح تحریمها علیه انرژی ایران در پاسخ به این سوال دویچه وله که با توجه به مشکلات زیرساختی که میادین نفتی ایران دارند روند استخراج نفت ایران چقدر دشوار خواهد بود، به صحبتهای مقامات رسمی ایران اشاره کرده و میگوید: آنها اعلام کردهاند که برای آنکه میزان صادرات نفتی این کشور به میزان قبل از وضع تحریمها بازگردد (بالاتر از ۵/ ۲ میلیون بشکه در روز) به مبلغ ۵۰ تا ۱۵۰ میلیارد دلار نیاز خواهند داشت و من گمان نمیکنم که در نهایت ایران بتواند بیش از ۵/ ۳ میلیون بشکه در روز تولید کند.
ایران از محل پولهای بلوکه شده خود میتواند برای بازسازی زیرساختهای میادین نفتی استفاده کند. نفیو معتقد است ایران در حال کار کردن روی زمینهای نفتی است و این میادین تنها چیزی است که ایرانیها دارند که به دلیل وجود تحریمها سرمایهگذاری در ایران را تحت تاثیر قرار داده است و من فکر نمیکنم ایران بتواند شیرهای نفتی این میادین را به این راحتی دوباره باز کند.
دویچه وله در بخش دیگر این گفتوگو با طرح این سوال که آیا ایران نیاز دارد،ذخایر نفتی جدیدی را پیدا کند، به بررسی توان جدید نفتی ایران در توسعه تولید و صادرات پرداخته است. به عقیده ریچارد نفیو، بهخاطر وجود تحریمها، شرکتهای نفتی در سرمایهگذاری برای کشف منابع نفتی جدید و هم بازسازی میادین نفتی فرسوده بیمیل بودهاند. وی افزود: باوجودنبود سرمایهگذار و وجود تحریمها، افراد زیادی همچنان در میادین موجود کار میکردند و سعی داشتند تا این میادین را فعال نگه دارند (هرچند اندک)، اما پس از وضع تحریمها در سال ۲۰۱۰ دیگر این افراد روی میادین نفتی فعالیت نمیکردند.
ایران به پول و زمان نیاز خواهد داشت تا از میادین جدیدی که تاکنون کشف کردهاند استفاده کنند و این چیزی نیست که یکشبه حل شود. وی در پاسخ به این سوال که شرکتهای اروپایی و آمریکایی چقدر تمایل برای سرمایهگذاری در ایران دارند، میگوید: آمریکا نمیتواند در ایران سرمایهگذاری کند. در قالب توافقنامه صورت گرفته، شرکت اکسون یا هر شرکتی که ملیتی آمریکایی خالص باشد نمیتواند در ایران سرمایهگذاری کند. در جواب این سوال که آیا ارزش دارد در بخش نفتی ایران سرمایهگذاری انجام گیرد، باید گفت قطعا هزینه تولید در این کشور از تولید نفت شیل پایینتر است و سرمایهگذاری در این حوزه سودبخش خواهد بود.
شرکت نفتی انی با ایران تسویه خواهد کرد
در این بین بلومبرگ در گزارشی از تمایل شرکت انی اس پیای بزرگترین شرکت تولیدکننده نفت به بازگشت به بازار نفت ایران خبر داده و کلودیو دسکالزی، مدیر عامل این شرکت در این خصوص گفت: «ما مذاکرات خود را با ایران انجام دادیم اما محور گفتوگوهای ما بیشتر روی درک مسائل مالی مبنی بر اینکه شرکت ما مبالغ باقیمانده از پروژههای قبلی را با ایران تسویه خواهد کرد، خواهد بود.» وی در ادامه افزود: «ایران به لحاظ منابع نفت و گاز کشوری غنی و جذاب است اما برای هر گونه اقدامی باید منتظر بمانیم.»
شرکتهای نفتی بیپی و رویال داچ نیز مدتها است علاقه خود را به از سرگیری روابط خود با ایران نشان دادهاند. مسئولان ارشد نفتی ایران در کنفرانسی در لندن برای رونمایی از قراردادهای جدید شرکت میکنند. شرکت انی در اوایل دهه ۲۰۰۰ در ایران سرمایهگذاری کرده و حوزه فعالیت این شرکت در خلیج فارس است. مدیر عامل این شرکت تاکید کرد: «ما در انتظار قراردادهای نفتی ایران هستیم که امیدواریم قراردادهای جدید شبیه قراردادهای بقیه کشورها باشد.»
پائولو ساکارونی، مدیرعامل اسبق شرکت انی اعلام کرد: «ایران برای جذب بیشتر سرمایهگذاران باید قراردادهای مناسبتری تنظیم کندکه از فرمت قبلی قرارداد ها(بیع متقابل) بهتر باشد. قراردادهای بیع متقابل برای شرکتها هزینههای اضافی به دنبال داشت.
توافق هستهای ایران به عرضه نفت آسیب نمیزند
خبرگزاری تحلیلی سیکینگ الفا در گزارشی به آینده صادرات نفتی ایران میپردازد و مینویسد که برخی گزارشها حاکی از آن است که در نتیجه رفع تحریمهای ایران و به دنبال آن افزایش عرضه نفت، قیمت نفت کاهش خواهد یافت. اما آیا این واقعیت دارد؟ تاثیر عرضه نفت ایران به بازارهای جهانی حتی با فرض آنکه ایران با تمام ظرفیت خود نفت صادر کند چیست ؟
در این گزارش آمده است که در طول چهار سال گذشته، عمده خریداران نفت ایران، کشورهای چین و هند بودند. به گزارش اوپک، میزان تولید نفت خام ایران حدود ۱/ ۳ میلیون بشکه در روز بود، اما از ژانویه ۲۰۱۲ تا کنون ایران بهطور متوسط، بیش از ۸۵/ ۲ میلیون بشکه در روز تولید نداشته است. بنابراین اگر ایران نتوانسته باقی مقدار تولیدی خود را به فروش برساند با آن چه کرده است؟ در حال حاضر ایران ۳۷-۳۵ میلیون بشکه در تانکرهای نفت کش خود ذخیره دارد و علاوه بر آن ۱۵۸ میلیون بشکه نفت دست نخورده نیز دارد. این گزارش ضمن تاکید بر اینکه عنصر کلیدی برای نفت ایران «زمان» است میافزاید که بیشتر تحلیلگران انتظار دارند که فرآیند لغو تحریمها ۶ ماه به طول انجامد و حتی در صورت لغو تحریمها نیز ایران نمیتواند بیش از ۴ میلیون بشکه در روز تولید کند. مشکل اصلی ایران وضعیت میادین نفتی است.
مقامات شرکت رویال داچ اعلام کردهاند که این شرکت به دنبال یافتن فرصتها در ایران است و همچنین این شرکت قصد دارد تا تاسیسات و تجهیزات خود را به ایران بازگرداند و در بخش انرژی این کشور سرمایهگذاری کند. اما در حال حاضر وضعیت لغو تحریمهای ایران روشن نشده و سرمایهگذاری را با ریسک همراه کرده است. بین آنچه در اخبار گفته میشود و آنچه در واقعیت میبینیم تفاوت وجود دارد. بازارهای جهانی نفت در پی توافق هستهای ایران و به دنبال آن احتمال افزایش میزان عرضه نفت از سوی ایران، تحت فشار قرار گرفته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/907116/#ixzz3hcXzKcWa
۰۶:۵۵:۵۵ دنیای اقتصاد: «معادله نفت» در بازار مسکن بهعنوان رابطهای که کمتر مورد توجه تحلیلگران این بازار قرار داشته، اخیرا توسط یک گروه تحقیقاتی رمزگشایی شد و نتایج آن که در فصلنامه اقتصاد مسکن تشریح شده، حاکی است: مطابق روند ۳۳ ساله منتهی به سال ۹۱، شوکهای درآمدی ناشی از جهش قیمت نفت در کشور، اثر مستقیم و مثبت بر قیمت مسکن میگذارد و در بازه زمانی حداقل ۱۰ ساله، باعث نوسان صعودی ۵/ ۸ تا ۷/ ۳۶ درصدی در قیمت نسبی مسکن میشود. مطالعات نظری و تجربی با تایید این اثرپذیری، توصیههایی برای کنترل این اثرپذیری دارد .
«دنیایاقتصاد» نتایج تحقیق درباره شوکپذیری قیمت مسکن از درآمدهای نفتی را منتشر میکند
شوک قیمت نفت تا ۳۷ درصد در قیمت نسبی مسکن نوسان صعودی ایجاد میکند و آثار آن بیشاز ۱۰ سال به طول میانجامد
گروه مسکن: قیمت نسبی مسکن در کشورهای صادرکننده نفت، بیشترین اثرپذیری بیرونی را ابتدا از شوک درآمدهای نفتی و سپس از رشد نرخ ارز، دریافت میکند؛ طوری که اتخاذ سیاست مناسب برای ممانعت از انتقال آثار شوک نفتی به حساسترین بازار غیرقابل مبادله– بازار ملک- میتواند از یکسو حجم زیادی از فعالیتهای سوداگری در بخش مسکن را کاهش دهد و از سوی دیگر به تخصیص بهینه منابع در سمت تقاضای واقعی مسکن (مصرفی) منجر شود.
نتایج یک تحقیق مبتنی بر مطالعات نظری داخلی و خارجی و همچنین تحلیل روندهای ۳۳ ساله درآمدهای نفتی کشور و قیمت نسبی مسکن، نشان میدهد: در ایران به عنوان کشوری که هنگام جهش قیمت جهانی نفت، به «بیماری هلندی» دچار میشود، یک رابطه مستقیم و مثبت بین رشد درآمد نفت و قیمت نسبی مسکن وجود دارد؛ به طوری که با افزایش درآمدهای نفتی هم در کوتاهمدت و هم در میانمدت و بلندمدت، صعود چشمگیر ۵/ ۸ تا ۷/ ۳۶ درصدی در قیمت نسبی مسکن (نسبت شاخص قیمت مسکن به قیمت کالاهای قابل مبادله یا وارداتپذیر) اتفاق میافتد.
در این تحقیق ارقام و آمارهای دوره زمانی ۱۳۵۹ تا سال ۱۳۹۱، مورد بررسی قرار گرفته و مشخص شده است: در ایران همانند سایر کشورهای نفتخیز و حتی کشورهایی همچون انگلستان، آمریکا، آلمان و ایتالیا، بین درآمد دولت و نوسانات مسکن یک ارتباط مثبت و دائمی برقرار است. در کشورهای نفتخیز از آنجا که جهش قیمت نفت به شوک درآمد دولت و رشد منابع ارزی کشور منجر میشود، جذب آن در اقتصاد داخلی به افزایش تقاضا برای کالاهای قابل مبادله و غیرقابل مبادله منجر خواهد شد. در این میان، عرضه کالاهای قابلمبادله از طریق تمرکز بر واردات، قابل تنظیم و کنترل متناسب با افزایش تقاضا است؛ اما در بازار مسکن چون امکان مبادله وجود ندارد و حتی افزایش عرضه مسکن در کوتاهمدت نیز غیرممکن است، درنتیجه تحتتاثیر شکاف بین عرضه و تقاضا، قیمت مسکن نسبت به قیمت سایر کالاها افزایش مییابد.
این تحقیق که توسط یونس سلمانی و سارا صادقی به سفارش دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن انجام شده است، در رمزگشایی از معادله «نفت» در بازار مسکن، علاوه بر اثر مستقیم شوک درآمد نفتی، تاثیر غیرمستقیم این متغیر بیرونی را نیز بررسی کرده است.
تاثیر غیرمستقیم شوک مثبت نفتی بر قیمت نسبی مسکن به این صورت است که با افزایش واردات و تحریک تقاضای ارز، نرخ موثر واقعی ارز نیز تحت تاثیر قرار میگیرد و تحت تاثیر این رشد نرخ، «بازدهی انتظاری» از سمت سرمایهگذاران ملکی و خریداران مسکن برای بالا رفتن قیمت ملک افزایش پیدا میکند که در این پروسه، مجددا قیمت مسکن و سپس قیمت نسبی مسکن تحریک مثبت میشود.
در این میان آنچه مانع از تطبیق آنی شرایط در بازار مسکن هنگام شوک نفتی میشود، اولا «بیکشش بودن عرضه مسکن در کوتاهمدت» و دوما «زمانبر بودن پروسه تکمیل سرمایهگذاریهای ساختمانی» است به این معنا که سازندهها و بسازوبفروشها قادر نیستند در زمان کم و متناسب با سرعت تحولات متغیرهای درونی و بیرونی بازار ملک، سطح عرضه را با میزان تقاضا تنظیم کنند. بنابراین برای جلوگیری از انتقال آثار تورمی شوک نفتی به بازار مسکن، لازم است چشمانداز جهانی قیمت نفت– بهرغم تصادفی بودن محض فرآیند آن- همواره مدنظر سیاستگذاران دولت قرار بگیرد و در عین حال، «افزایش عرضه مسکن در بلندمدت» نیز در دستور کار متولیان این بخش باشد.
به گزارش «دنیایاقتصاد» تا پیش از این تحقیق که در شماره جدید فصلنامه اقتصاد مسکن به چاپ رسیده است، غالب کارشناسان اقتصاد مسکن همواره مطرح میکردند که تغییرات قیمت نفت، اثر مستقیم بر قیمت مسکن ندارد بلکه در سرعت نوسانات آن تشدید یا تخفیف ایجاد میکند اما هماکنون مشخص شده، شوک افزایشی در قیمت نفت، باعث صعود قیمت نسبی مسکن میشود.
طبق این تحقیق، سه متغیر شامل «شوک درآمدهای نفتی»، «شوک رشد تقاضای کل در بازارها نسبت به عرضه کل»و «شوک عوامل درونزای بازار مسکن» در کوتاهمدت به ترتیب ۵/ ۸ درصد، ۳۳/ ۰ درصد و ۹۱ درصد از نوسانات قیمت نسبی مسکن را ایجاد میکنند که در بلندمدت سهم آنها از تشکیل نوسان به ترتیب به ۷/ ۳۶ درصد، ۲/ ۴ درصد و ۵/ ۵۴ درصد تبدیل میشود و بقیه نوسان که ۵/ ۴ درصد برآورد میشود از محل شوک نرخ ارز موثر واقعی بهوجود میآید. به این ترتیب در معادله نفتی بازار مسکن، متغیرهای درونی بازار ملک همچنان بیشترین اثرگذاری را روی قیمت مسکن دارند اما از بین متغیرهای بیرونی، این شوک درآمدهای نفتی است که نقش کلیدی را بر نوسانات قیمت بازی میکند.
محققان در گزارش خود تاکید کردهاند با کنترل انتقال اثرات این شوک به بخش مسکن میتوان در بلندمدت بیشتر از ۳۶ درصد نوسانات قیمت نسبی مسکن را کاهش داد که با این کاهش، بازار مسکن از فضای اطمینان کافی برخوردار خواهد شد و در نتیجه آن تا حد زیادی واسطهگری و سوداگری در این بخش کاهش پیدا میکند و در نتیجه آن تا حد زیادی واسطهگری و سوداگری در این بخش کاهش یافته و بر حجم فعالیتهای حقیقی در بخش مسکن افزوده میشود.
بخشی از مقاله تحقیقاتی که تحت عنوان «بررسی تاثیر شوکهای درآمدی نفت بر قیمت مسکن در ایران از طریق مکانیزم بیماری هلندی کاربردی از مدل SVAR» در فصلنامه اقتصاد مسکن به چاپ رسیده، در زیر آمده است:
مبانی نظری معادله
در کشورهای دچار بیماری هلندی همچون ایران، افزایش یکباره و ناگهانی قیمت نفت در بازارهای جهانی منجر به افزایش درآمدهای ارزی و مازاد تراز پرداختها میشود. با فرض جذب این مازاد در اقتصاد داخلی، تقاضای داخلی برای کالاهای قابل مبادله و غیرقابل مبادله (عمدتا خدمات و مسکن) افزایش مییابد. با توجه به کم کشش بودن عرضه داخلی در کوتاهمدت، دولتها در راستای کنترل تورم اقدام به واردات کالاهای قابل مبادله میکنند، در نتیجه این امر قیمت کالاهای غیرقابل مبادله همچون مسکن نسبت به کالاهای قابل مبادله افزایش مییابد. این مساله تخصیص بهینه منابع بین بخشهای قابل مبادله و غیرقابل مبادله همچون مسکن را به شدت متاثر میکند. در کل میتوان دو پیامد برای این مساله متصور شد؛ اولی افزایش سرمایهگذاری و در نتیجه افزایش تولید واقعی در بخش کالاهای غیرقابل مبادله است که بهتنهایی مقوله ارزشمندی است، دومی افزایش سوداگری و واسطهگری در بخش کالاهای غیرقابل مبادله است که در نتیجه این امر، بین قیمت تمام شده تولید کالاهای غیرقابل مبادله و قیمت پرداختی توسط مصرفکننده نهایی شکاف ایجاد میشود. وجود چنین شکافی بهعنوان یک هزینه اضافی بر مصرفکننده نهایی کالای غیرقابل مبادله تحمیل میشود،در نتیجه این امر، تقاضا برای این کالاها میتواند کاهش یابد. این موضوع در مورد مسکن که سهم قابلتوجهی از مخارج خانوار را به خود اختصاص میدهد، از اهمیت دوچندان برخوردار است. این در حالی است که برای اتخاذ سیاستهای بهینه برای کاهش سوداگری در بازار مسکن، آگاهی از تاثیر شوکهای درآمدی نفت بر قیمت مسکن از طریق مکانیزم بیماری هلندی میتواند مفید باشد.
ازجمله ویژگیهای بخش مسکن میتوان از زمانبر بودن تکمیل پروژههای سرمایهگذاری مسکن، بیکشش بودن عرضه مسکن در کوتاهمدت، واکنش بیشتر عرضه به شوک مثبت تقاضا نسبت به شوک منفی تقاضا و… نام برد. به واسطه ویژگیهای مختلف بازار مسکن، عوامل متعددی بر عرضه، تقاضا و قیمت مسکن اثرگذارند. این عوامل را میتوان به دو دسته عوامل درونزا و برونزا تقسیم کرد؛ عواملی که در بازار مسکن موجب تغییر در حجم و چگونگی عرضه و تقاضا میشوند، عوامل درونزا و عواملی که خارج از بازار مسکن تعیین میشوند (شوکهای نفتی، نوسانات بازار سرمایه، سیاستهای دولت و…) و بر عملکرد بازار مسکن موثرند، عواملبرونزا هستند.
تحولات بازارهای جهانی نفت نیز جزو عوامل برونزایی محسوب میشوند که بازار مسکن کشورهای صادرکننده نفت را متاثر میکنند. فرآیند پیروی بخش مسکن از تحولات بازارهای جهانی نفت در چارچوب پدیده بیماری هلندی بهخوبی تشریح شده است. کوردن و نیری (۱۹۸۲) یک تحلیل نظری برای توضیح این پدیده ارائه کردهاند. آنها اقتصاد باز کوچکی را در نظر گرفتهاند که از دو بخش قابل مبادله و غیرقابل مبادله تشکیل شده است. در بخش قابل مبادله دو نوع کالا (انرژی و کالای صنعتی) تولید میشود؛ و قیمت این نوع کالاها به صورت برونزا در نظر گرفته میشود، زیرا قیمت آنها در بازارهای جهانی تعیین میشود. در بخش غیرقابل مبادله نیز یک نوع کالا (مسکن) تولید میشود که قیمت آن به صورت درونزا و به وسیله عرضه و تقاضای داخلی تعیین میشود. فروض دیگر مدل آنها عبارت است از اینکه تمامی کالاها برای مصرف نهایی استفاده میشوند. در این مدل جنبههای پولی اقتصاد نادیده گرفته میشود و متغیرها به صورت حقیقی هستند.
دستمزدها از انعطافپذیری کامل برخوردار است و در واقع تضمینکننده این مطلب است که همواره اشتغال کامل برقرار است. دو عامل تولید، نیروی کار و سرمایه وجود دارد که نیروی کار تنها عامل متحرک بین بخشها است. آنها اثرات رونق انرژی بر بخشهای اقتصاد را به دو اثر تفکیک کردند: اثر حرکت عوامل تولید و اثر مخارج. اثر حرکت عوامل تولید به این معنا است که با وقوع رونق انرژی، عوامل تولید از بخش صنعت و بخش مسکن به بخش انرژی انتقال مییابد. نتیجه این حرکت کاهش تولید بخش قابل مبادله (صنعت) و بخش غیرقابل مبادله (مسکن) است. به عبارت دیگر، اثر حرکت عوامل تولید به صورت مستقیم منجر به ضد صنعتی شدن میشود.اثر مخارج نیز بیان میکند که رونق انرژی موجب افزایش درآمدهای ارزی و ملی میشود که نتیجه آن افزایش تقاضا برای هر دو کالای قابل مبادله و غیرقابل مبادله است. این فشار تقاضا قیمت هر دو نوع کالا را افزایش میدهد. دولتها در جهت کنترل افزایش قیمتها اجازه افزایش واردات را خواهند داد که این امر نیز منجر به کاهش بخشی از ذخایر ارزی کشور و تعدیل قیمت کالاهای قابل مبادله میشود. در نتیجه این امر قیمت کالاهای غیرقابل مبادله نسبت به قیمت کالاهای قابل مبادله افزایش مییابد؛ زیرا بخشی از مازاد تقاضای کالاهای قابل مبادله از طریق واردات تامین میشود ولی تمام مازاد تقاضای کالاهای غیرقابل مبادله توسط عرضه داخلی تامین میشود که نتیجه آن افزایش قیمت این نوع کالاهاست.
به طور خلاصه براساس نظریه بیماری هلندی، افزایش درآمدهای نفتی اولین اثر منفی خود را بر بخش مسکن میگذارد، زیرا به علت تزریق پول نفت به جامعه، بازار مسکن با تقاضای مردم مواجه شده و دولت نیز با واردات نمیتواند از عیان شدن آثار تورمی آن جلوگیری کند. در این حالت که اطمینان سرمایهگذاری در سایر بخشهای اقتصادی پایین است، خرید و احداث مسکن نوعی سرمایهگذاری مطمئن به حساب میآید و مسکن از یک کالای مصرفی به یک کالای سرمایهای پربازده تبدیل خواهد شد و انتقال منابع از سایر بخشها به این بخش موجب گسترش این بخش میشود انتقال منابع برای ایجاد ارزش افزوده واقعی در بخش مسکن امری مثبت تلقی میشود اما صرف این منبع در واسطهگری و سوداگری میتواند تبعات منفی متفاوتی بر بخش مسکن داشته باشد، در این صورت ممکن است بخش مسکن نه تنها قادر به ایفای نقش و کارکرد بهینه خود در اقتصاد نباشد بلکه به عنوان مانعی در کارکرد مفید سایر بخشهای اقتصادی نیز عمل کند.
تجربه اثرگذاری در کانادا
نتایج تحقیق در دوره زمانی ۲۰۰۴-۱۹۷۸ در کانادا حاکی است که قیمت نفت، نرخ ارز، اشتغال و نرخ بهره بیش از ۹۸ درصد تغییرات در قیمت مسکن را توضیح میدهند. قیمت نفت با ۷ وقفه فصلی بر قیمت و اجاره مسکن اثر مثبت میگذارد. نرخ ارز با ۴ وقفه فصلی بر قیمت و اجاره مسکن اثر مستقیم و منفی دارد.
در مورد اثر شوکهای قیمت بر شاخص قیمت نسبی مسکن؛ بر اساس مطالعات کوردن و نیری (۱۹۸۲) و فردی (۱۳۸۶)، افزایش درآمدهای نفتی از دو کانال تقاضا و عرضه بر قیمت کالاهای غیرقابل مبادله به خصوص بخش مسکن و قابل مبادله اثر میگذارد. افزایش درآمدهای نفتی موجب افزایش تقاضای کل در جامعه میشود. با فرض عادی بودن هر دو نوع کالاهای قابل مبادله و غیر قابل مبادله، تقاضا برای هر دو نوع کالا افزایش مییابد. بدیهی است پس از افزایش طرف تقاضای اقتصاد، میزان ترقی قیمتها بستگی به واکنش عرضه دارد. در مورد مسکن امکان کنترل قیمتها از طریق واردات تقریبا غیرممکن است. همچنین افزایش عرضه داخلی مسکن در کوتاه مدت بیکشش است و در میان مدت و بلندمدت نیز به دلیل محدودیتهای تکنولوژیک امکان تامین تمام اضافه تقاضای ایجاد شده وجود ندارد. در مقابل جبران اضافه تقاضای کالاهای قابل مبادله از طریق افزایش واردات (به قیمت افزایش نرخ ارز) صورت میگیرد، بنابراین قیمت کالای غیرقابل مبادله (مسکن) نسبت به کالاهای قابل مبادله بیشتر افزایش پیدا میکند.
به هر حال با گذشت زمان و فراهم شدن شرایط لازم برای افزایش عرضه داخلی مسکن، امکان کنترل قیمت نسبی آن نیز فراهم میشود و اثر شوک درآمدی نفت بر قیمتهای نسبی مسکن با گذشت زمان کاهش مییابد.
طول زمانی تاثیر شوک
نتایج حاصل از توابع عکسالعمل آنی مدل SVAR نشان داد که اثر شوک مثبت درآمدهای نفتی بر شاخص قیمت نسبی مسکن مثبت است. این اثر در سال دوم به اوج خود میرسد و سپس روند کاهشی آن شروع میشود اما حذف تقریبا کامل این اثر بیش از ۱۰ سال به طول میانجامد.
ایجاد شوک مثبت در نرخ ارز موثر واقعی نیز در سال اول اثر مثبت بر شاخص قیمت نسبی مسکن دارد، در سال دوم این اثر تقریبا برابر با صفر و از آن به بعد این اثر کاملا منفی میشود و حذف تقریبا کامل این اثر نیز بیشتر از ۱۰ سال طول خواهد کشید همچنین نتایج نشان داد شوکهای درونزای بازار مسکن (شوکهای خود قیمت نسبی مسکن) در سال اول تاثیر حدودا ۱۳/ ۰ درصدی روی قیمت نسبی مسکن دارد اما این اثرات به طور تقریبی بعد از دو سال تقریبا به صفر میل میکند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/907206/#ixzz3hcXutjG7
۰۶:۵۳:۴۲ محمود رضا خواجه نصیری مدیرعامل شرکت تامین سرمایه آرمان در گفتگو با خبرنگار بورس نیوزبا بیان مطالب فوق اظهار داشت: بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ و رسیدن به اولین توافق هسته ای که در آذر ماه آن سال اتفاق افتاد و در حقیقت نقشه راهی بود برای دستیابی به توافق هسته ای بازار سرمایه به واسطه انتظاراتی که سرمایه گذاران از نتایج استقرار دولت جدید داشتند رشد قابل توجهی کرد که شاید بتوان گفت که پرشتاب ترین رشد بازار در همان دوره بود حال چرا این اتفاقات افتاد شاید مهمترین علتش تحریک انتظارات و تاثیر آنی بر بورس بود.
خاطره بد عامل افت بورس پس از توافق هسته ای
اما امروز ما خبری میمون تر و مبارک تر از اون چیزی که در سال ۹۲ اتفاق افتاد را در تیر ماه سال جاری شاهد بودیم که با واکنش خنثی بازار مواجه شد و این اصلی ترین و اساسی ترین سوالی است که در حال حاضر در بازار سرمایه وجود دارد.
مدیر سابق نظارت بر بورس ها و بازار های سازمان بورس با اشاره به علت واکنش غیر قابل انتظار سرمایه گذاران به اتفاق اخیر گفت: یک نکته اساسی و بسیار مهم که در این ارتباط وجود دارد آن است که ساختار اقتصادی ابتدای سال ۹۲ در کنار سابقه رشد بازار از شهریور ۹۱ باعث جلب توجه شد و بورس را پررنگ کرد بطوریکه پتروشیمی ها به واسطه رشد نرخ ارز طی دوره فروردین و اردیبهشت سال ۹۲ شروع کردند به اعلام تعدیل های مثبت و سود شرکتها چند برابر شد حالا چه اتفاقی افتاد به یک بستر موجود و آماده حرکت یک امیدواری خوب مثل حل موضوع مناقشات هسته ای هم تزریق شد و از طرف دیگر خاطره خوش سابقه بورس هم در کنار رشد سود شرکت ها امید ها را دوچندان کرد به عبارت ساده تر چوب خوب و خشک آماده برای سوختن وجود داشت و یک جرقه و نسیم ملایم برای روشن شدن آتش هم از راه رسید.
اتفاقات خوب، واکنش های بد در سال۹۴
وی ادامه داد: اما نکته ای که می شود با تمثیل برای سال جاری و اتفاقات به وجود آمده بیان داشت این بود که امسال نقطه مقابل اتفاقات آن سال بود بطوریکه ما از دی ۹۲ تا تیر ۹۴ نه خبر خوبی در بازار داشتیم و نه سود شرکت ها رشد کرد که کاهش هم پیدا کرد و از سوی دیگر فضای اقتصادی و بازار پولی هم سعی کرده در این مدت حداکثر استفاده را بکند و منابع پولی را با پیشنهادات وسوسه برانگیز جذب خودش کرد، حالا در این فضا یک خبر مثبت آمده . اما این خبر مثبت توانایی شعله ور کردن آتش را نداشته چون در آن مقطع بستر مناسب برای ایجاد آتش فراهم نبوده.
ضمن اینکه بازار سرمایه بعد از توافق های وین و بعد لوزان ابتدا با یک حرکت صعودی مواجه شد و پس از دو سه روز با روند نزولی و فروکش کردن هیجانات مواجه شد و یک الگوی رفتاری در بازار سرمایه شکل گرفت و سرمایه گذاران پس ذهن خود گفتند که الگوی رفتاری بازار همینه و تکرار شونده هم می باشد.
آتشفشان بورس فوران خواهد کرد
خواجه نصیری خاطر نشان کرد:یک نکته ای که از اهمیت بالایی برخوردار است آنست که ما اگر نگاهی به رشد های قابل توجه بورس داشته باشیم می بینیم که روند های صعودی قابل توجه بورس همواره دوخصلت داشته که اولی موید این است که این رشد ها در اثر یک اتفاق یا خبر خوب بعد از دوره جلب توجه بورس صورت گرفته که بستر آماده بوده و دوم آنکه همواره یک محرک از سمت بازار پول یا بازار ارز داشته بطوریکه اگر به سابقه گذشته بازار نگاه کنیم این موضوع قابل مشاهده است زیرا یا نرخ سود بانکی بطور واقعی کاهش پیدا کرده یا نرخ ارز افزایش پیدا کرده.
اما امروز ما نه اتفاقات بازار پول را داریم و نه آن تاریخچه مثبت را و در عوض فقط یک خبر خوب داریم، اتفاقی که خودش می تواند عامل ایجاد آن دوتا اتفاق اول باشد.
لذا امروز در نقطه ای این خبر آمده که بازار ارز و پول در حال حرکت قبلی خود هستند و از لحاظ تاریخچه و خبری هم هر چه طی ۲ سال گذشته از بورس شنیده شده خبر بد بوده به عبارت ساده تر هم چوب تر بود هم نسیم مناسبی نداشتیم پس باید از این شعله به وجود آمده استفاده کنیم چون به مرور زمان چوب را خشک خواهد کرد و دوباره آتش را مهیا خواهد کرد. حالا نکته ای که نباید فراموش کرد آنست که اگرچه این شعله هنوز نتونسته بازار سرمایه را شعله ور کند اما قطعا با مهیا شدن شرایط، بورس رشد و آتشقشان بورس فوران خواهد کرد و سرمایه گذاران نباید اتفاقات و تاثیرات توافق هسته ای را تمام شده ببینند.
پایان دوران رکود و افرایش دو درصدی تورم
به عبارت دیگر هنوز حقوقی ها نیازمند پول هستند، هنوز بانک ها در حال سپرده گذاری هستند، هنوز صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت در حال بزرگتر شدن و گسترش هستند پس همچنان معادلات بازار عوض نشده اما عوض می شود و برای عوض شدن هم چند دلیل موجه دارد چون سیاست ها ی اقتصادی دولت آنقدر انقباضی بوده و نگرانی از عدم دستیابی به امکانات واردات به جهت جلو گیری از تورم و نیز حساسیت و آسیب پذیری ارز به دلیل کمبود مبادلات
آنقدر بالا بوده که دست دولت را برای اتخاذ سیایت انبساطی بسته و تمام تصمیات و شعار های دولت برای خروج از رکود در عمل باتوجه به این موارد اجرا نمی شد اما کم کم این اتفاقات باورود نقدینگی خواهد افتاد و دولت به همراه بانک مرکزی سیاست های اقتصادی جسورانه تری در پیش خواهد گرفت و قطعا دولت در این شرایط نگرانی از افزایش یکی دو درصدی تورم نخواهد داشت ولی آن زمان ما مجبور بودیم سیاست های ضد تورمی اتخاذ کنیم.
بورس از دوماه دیگر جان می گیرد
مدیر عامل شرکت تامین سرمایه آرمان در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه این اتفاقات و رفتار ها از چه زمانی در بورس نمایان خواهد شد؟ گفت: این تفکرات و اقدامات از هفته بعد از توافق شروع شده و سرمایه گذاران با یک فرصت یکی تا دو ماه وارد بورس می شوند و بورس از دو ماه آینده از حالت فرسایشی خارج و منطقی خواهد شد. بطوریکه دیگر رشدهای بورس با سرکوب و عرضه های شدید همراه نخواهد بود و ما از دو ماه آینده می توانیم چندین روز متعادل تر همراه با روند افزایشی در بورس داشته باشیم و تصویر بازار سرمایه از یک بازار پر التهاب و نگران کننده به یک بازار با زمزمه های مثبت در جامعه مواجه خواهد شد و هم اکنون زمان انتخاب سهام پر پتانسیل با بنیاد قوی است.
آغاز مهر بورس از مهر ماه
وی ادامه داد: پیش بینی می کنم که از مهر ماه بورس آماده جذب نقدینگی جدید خواهد بود و این روند با افزایش ارزش معاملات شروع خواهد شد و ما باید منتظر ارسال این سیگنال مهم از سوی بازار باشیم بطوریکه باید متوسط معاملات روزانه خرد بازار برای یک دوره ۱۵ تا ۲۰ روزه همراه با دوام نشان دهنده یک سیر صعودی قابل ملاحظه باشد و این می تواند اولین سیگنال برای آغاز رشد بازار باشد ولو اینکه با افزایش قیمت سهام شرکت ها همراه نباشد و لذا من معتقدم ما می توانیم از نیمه اول شهریور منتظر این سیگنال در بازار باشیم.
سال ۹۲ دیگری در راه است
اما نهایتاً درنقطه ای که ممکن است پایان امسال باشد یا اوایل سال ۹۵ ما ممکن است با حل برخی از موارد و چالش های مهم اقتصادی یک دوران طلایی دیگری همچون سال ۹۲ را در بازار تجربه کنیم هرچند که نیمه دوم سال ۹۴ باتوجه به اینکه اقتصاد درگیر ساخت پیشینه حرکت صعودی بورس است در همین مدت هم سود بورس قابل رقابت با سپرده بانکی خواهد بود.
به تامین سرمایه آمدم تا کارهای ناتمامم در بورس را تمام کنم
خواجه نصیر با اشاره به علت تصمیم جابجایی جایگاه کاری خود از مدیر نظارت بر بورس ها و بازارهای سازمان بورس اظهار داشت: در زمان اتخاذ تصمیم به جابه جایی گزینه های مختلفی برای کار داشتم اما علت حضور در یک شرکت تامین سرمایه به این دلیل است که من اعتقاد دارم تامین سرمایه های ما باتوجه به سبد گسترده فعالیت هایی که دارند تقریبا همه کارهایی که در حوزه اجرایی و فعالیت های بازار سرمایه می توان انجام داد در این شرکت ها انجام می گیرد.
حال چه در بحث توسعه سرمایه گذاری یا چه در بحث توسعه سرمایه گذاری عمومی و یا در بحث افزایش فعالیت در بازار سهام یا فعالیت در بحث تامین مالی شرکت ها و …
حتی اعتقاد دارم در صورت تعامل خوب تامین سرمایه با سازمان بورس می توانم حتی بخشی از وظایفم در سازمان بورس همچون ابزار سازی و تولید ابزار های جدید را می توانم اینجا گسترش بدم.
دو رویکرد اساسی خواجه نصیر در تامین سرمایه آرمان
براین اساس از روزی که وارد این شرکت تامین سرمایه شدم دو رویکرد اساسی را دنبال کردم بطوریکه رویکرد اول این بود که سعی کردم فعالیت های تأمین سرمایه را در حوزه کاری که از قبل انجام می گرفت گسترش بدهم که طی دو ماه اخیر که من شروع به فعالیت کردم بیش از ۸ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت منتشر کردیم در قالب سندیکا و برای افزایش این رقم تا ۲ برابر طی ۳ ماه آینده برنامه داریم.
صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت گنجینه آرمان شهر را از رقم ۵۰۰ میلیارد تومان در تاریخ ۹۴٫۰۳٫۱۰ به ۱۷۰۰ میلیارد تومان رساندیم و ۱۱۰۰ میلیون تومان منابع جذب کردیم و از چهارمین صندوق فعال بورس به دومین صندوق بزرگ بورس از لحاظ اندازه و مقدار رسیدیم و صندوق را به لحاظ ساختاری تقویت کردیم بطوریکه نقدشوندگی صندوق افزایش پیدا کرد، دوره صدور و ابطال کوتاه تر شد به صورتی که عمده وجه ابطال سرمایه گذار در روز درخواست ابطال توسط شعب بانک شهر به وی پرداخت می گردد و به عبارت دیگر این دوره بروز شد و منابع نیز در اختیار سرمایه گذاران قرار گرفت و همچنین سود را بصورت ماهیانه پرداخت کردیم که سود تیر ماه صندوق مزبور به سرمایه گذاران معادل ۲۳٫۴ درصد سالیانه بوده است.
صندوق گنجینه آرمان را جایگزین مناسب خدمات سرمایه گذاری بانکی می کنم
اما از همه مهمتر امروز سرویسی را در صندوق سرمایه گذاری ابداع کردیم که می توانیم ادعا کنیم این سرویس قابل رقابت با سود سپرده هایی است که بانک ها می دهند و قصد داریم آن را تا سطح خدمات الکترونیک پشتوانه حساب های بانکی گسترش دهیم. در آینده این صندوق ها همانند یک حساب سپرده بانکی نقد شونده، در دسترس و به لحاظ خدمات الکترونیکی قابل رقابت با سپرده بانکی خواهد بود بطوریکه سرمایه گذار صندوق سرمایه گذاری ما بخشی از خدمات حوزه پرداخت، خرید، انتقال وجوه و جابه جایی را همانگونه که از طریق عابر بانک در اختیار خواهد داشت در اینجا نیز دارا باشد.
در رویکرد دوم در حوزه ابزار سازی اعتقاد دارم که باید کارهای زیادی انجام شود که ما آنها را شروع کردیم چراکه توسعه ابزار های جدید برای یک شرکت تامین سرمایه یک رویکرد استراتژیک است چون در وحله اول این توسعه هزینه بر است و می تواند درآمدی نداشته باشد خصوصا برای یک شرکت تامین سرمایه که راه های ساده تری برای پول درآوردن دارد به هر حال رییس یک بنگاه سرمایه گذاری ترجیح میده در جایی سرمایه گذاری کنه که سود بهتری بدست بیاره.
خواجه نصیر خاطر نشان کرد:اعتقاد دارم یک بخش مهم شرکت های تامین سرمایه شناساندن بازار سرمایه به مردم است که در حال حاضر چندان به آن اهمیت داده نمی شود چراکه ما بخشی از سود هایی را که بدست می آوریم باید صرف توسعه این بازار کنیم تا به بازار سهام ما هم کمک بشود.
در همین راستا ما پروژه هایی مثل صندوق های سرمایه گذاری مخاطره پذیر برای حمایت از پروژه های دانش بنیان، صندوق های زمین و ساختمان و صندوق های پروژه را در دستور کار قرار دادیم و با جدیت دنبال راه اندازی آنها هستیم و برخی پروژه ها برای تنوع صندوق های با درآمد ثابت را نیز در برنامه داریم و در کنار این موارد طراحی اوراق تامین مالی صنایع خاص را نیز دنبال می کنیم.
۵۰۰ میلیارد ریال نقدینگی بالقوه در راه بورس
وی در پایان گفتگوی خود در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه شما سال ها متولی بازار و مدیر واحد بورس ها و بازارهای سازمان بورس بودید حال امروز به عنوان مدیر عامل یک شرکت تامین سرمایه برای کمک به بازار سهام چه اقدامی کردید؟گفت: من بارها به این موضوع فکر کرده ام و قصد دارم در بخش فرهنگ سازی، بازاریابی و مارکتینگ به عنوان یک وظیفه فعالیت کنم و صندوق های با درآمد ثابت را برای ورود بخشی از نقدینگی به بازار سهام تجهیز کنم چراکه در حال حاضر کل نقدینگی صندوق های با درآمد ثابت ما در کشور بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد ریال است که اگر ۵ درصد آن به بازار سهام تزریق شود می تواند بازار سرمایه را دچار تحول کند کما اینکه این رقم برای صندوق و سودآوریش مشکل ساز نخواهد بود. برای محقق شدن این مهم نیاز به برخی بسترسازی های فنی و مقرراتی داریم که به مخض مهیا شدن امکان تزریق نقدینگی وجود دارد.
۰۶:۵۲:۵۴ به گزارش خبرنگار ایرنا، محمد محسنی روز شنبه در نشست تشریح عملکرد این بندر در چهار ماه اول امسال اظهار داشت: دراین مدت بیش از ۴۹۲ هزارو ۳۴۲ تن کالای غیرنفتی از این بندر صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۴۸ درصد رشد داشته است.
وی افزود: همچنین در این مدت ۲۱ هزارو ۸۳۷ تن کالای نفتی از بندر شهید باهنر به مقصد کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و کشورهای حوزه اقیانوس هند صادر شده است.
محسنی تصریح کرد: مواد شیمیایی، کشاورزی، مواد معدنی، قیر، میوه و تره بار، مواد پروتینی، دام زنده، آهن آلات و مصالح ساختمانی از عمده کالاهای صادراتی از بندر شهید باهنر بوده است.
وی خاطرنشان کرد: طی مدت مذکور ۳۰هزار و ۶۰۳ تن کالای غیر نفتی از طریق این بندر وارد شده که از عمده ترین آنها برنج، خشکبار، مصالح ساختمانی، خودرو، قطعات یدکی، پارچه، لوازم خانگی و ماشین آلات راهداری است.
مدیر اداره بنادر و دریانوردی شهید باهنر از ترانزیت۵۰ هزار و ۹۶۷ خودرو از طریق این بندر طی چهار ماهه نخست امسال خبر داد و اضافه کرد: این بخش از عملیات بندری نسبت به مدت مشابه سال گذشته سه درصد رشد داشته است.
محسنی ابراز داشت: در چهار ماه اول امسال افزون بر ۷۳۰ هزار و ۴۲۴ تن کالای نفتی و غیرنفتی در بندر شهید باهنر تخلیه و بارگیری شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۹ درصد افزایش داشته است.
وی بیان داشت: از این میزان ۵۸۹ هزار و ۶۷۱ تن مربوط به کالاهای غیرنفتی و ۱۴۰ هزار و ۷۵۳ هزار تن به کالاهای نفتی اختصاص داشته است.
بندر شهید باهنر با ۱۲ پست اسکله سومین بندر صادراتی کشور است که عملیات احداث آن در سال ۱۳۴۶ کلید خورد و در امور صادرات کالای غیر نفتی و حمل و نقل کالا و حمل و نقل مسافربری جایگاه ویژه ای دارد.
دسترسی به آبهای آزاد جهان از طریق خلیج فارس، اتصال به راهگذر شمال-جنوب از شبکه جاده ای به کشورهای ترکیه، روسیه، آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان و عراق ، این بندر را به پایانه ای راهبردی در منطقه تبدیل کرده است.
این بندر از فعال ترین و بزرگترین بنادر تجاری کشور بعد از بندر خرمشهر در دهه ۵۰ و ۶۰ بوده است.
موقعیت ممتـاز جغرافیایی در دسترسی به آب های آزاد جهان از طریق خلیج فارس، اتصـال به شبکه راه های بین المللی، نزدیکی به مناطق آزاد قشم و کیش و بنادر تجاری خلیج فارس این بندر را در جایگاه یک پایگاه استراتژیک و منحصر به فرد پس از بندر شهید رجایی قرار داده است.ک/۳
۰۶:۵۲:۲۵ مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم وعده داد: برای آماده شدن ژئوپارک قشم، رفع اصلاحات و اجرای برنامهها براساس استاندارد جهانی تا پایان بهمنماه تلاش ویژه میکنیم تا تنها ژئوپارک خاورمیانه را بار دیگر به فهرست جهانی بازگردانیم.
به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، این نخستینبار نیست که مدیرعاملی از سازمان منطقه آزاد قشم چنین وعدهای میدهد، اما ظاهرا اوضاع اینبار کمی متفاوت است، چرا که اعضای کارگروه ژئوپارک آن را آخرین شانس خود میدانند.
آنها معتقدند، این آخرینبار است که برای ثبت جهانی ژئوپارک قشم تلاش میشود، اگر اینبار کاری انجام نشود دیگر نمیتوان برای ژئوپارک کاری کرد.
ژئوپارک قشم سال ۱۳۹۱ به دلیل ناتوانی مدیران وقت سازمان منطقه آزاد قشم در اجرای اهداف و برنامهها از شبکه جهانی ژئوپارکها خارج شد، حدود سه سال است که وعدههای متفاوتی دربارهی اصلاح اشتباهات و کاستیهای گذشته داده میشود، اما اقدام جدی صورت نگرفته است، اکنون این سازمان با تشکیل یک کارگروه ویژه طی یک برنامهی زمانبندی متعهد شده است به قولی که داده عمل کند. مدیرعامل این سازمان نیز میگوید: «پروژه را لنگ پول نمیگذارم و با آن پادگانی برخورد میکنم.»
حمیدرضا مؤمنی اظهار میکند: برای ثبت جهانی ژئوپارک، انجام اصلاحات و اجرای برنامهها و زیرساختها کاسه گدایی دست نمیگیرم و از این و آن کمک طلب نمیکنم.
رییسجمهور که نباید بودجه بدهد
رییسجمهور نیز در سفر اخیری که به قشم داشت، بر تکمیل پروژه ژئوپارک و حفظ جنگلهای حرا تاکید ویژه کرد، با این حال مومنی میگوید: آن موقع هم طلب کمک مالی نکردم، چون رییسجمهور که نباید به ما بودجه بدهد. به ما تکلیف میشود و این وظیفه ما است که در بهترین شرایط عمل کنیم.
او اصرار دارد که بگوید، نگاه درآمدی و تجاری به ژئوپارک ندارند و تصریح میکند: ژئوپارک تاکنون برای ما درآمدی نداشته و به آن هم چنین نگاهی نداریم، از طرفی ما نمیتوانیم آن را رها کنیم. ژئوپارک تا حالا برای ما هزینه داشته و برای آن هزینه هم کردهایم، اما میدانیم در آینده برای ما درآمد خواهد داشت.
مؤمنی که در نشست خبری با موضوع ژئوپارک سخن میگفت، ادامه میدهد: ژئوپارک قشم با دو اثر به ثبت جهانی رسید، اما در سالهای گذشته مشکلاتی داشت که تلاش میکنیم با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری رفع کنیم. یک کارگروه ویژه نیز از ابتدای سال تشکیل شد که ۹ پروژهی موجود را براساس استاندارد جهانی اصلاح و آماده کند تا گردشگران واقعی را جذب کنیم.
هدف ما اصلا تجاری نیست
او تبلیغات و شناساندن ظرفیتهای ژئوپارک قشم را از دیگر اقدامات در دستور ذکر میکند و میافزاید: ثبت جهانی برای جلوگیری از تعرض است، وگرنه قصد و هدف اصلی در اختیار قرار دادن این ظرفیتها در گردشگری سلامت و ارتقاء آن برای جبران خلاءهای تحقیقاتی و علمی است. هدف ما در این بخش اصلا تجاری نیست.
رییس هیات مدیرهی سازمان منطقه آزاد قشم بیان میکند: ژئوپارک اعتبار ملی ندارد و از بودجههای دولتی استفاده نمیکند، چرا که سازمان ما جزو سازمانهای هزینه درآمدی است و فرقی نمیکند در تمام حوزهها فنی، عمرانی، بهداشتی و درمانی بودجه دولتی به آن اختصاص داده نشده است، اما معتقدیم موارد اختصاصی مثل ژئوپارک را نباید به خاطر نبود اعتبار از مسیر اصلی خود خارج کرد، بنابراین برای پیشبرد این پروژه سقفی را متصور نیستیم، چون ژئوپارک برای ما یک وظیفه حاکمیتی تاریخی است.
۰۶:۵۲:۰۲ به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی دولت ، اسحاق جهانگیری در جلسه برنامه جامع اصلاح نظام بانکی و توسعه بازار اولیه سرمایه عصر شنبه برگزار شد، با اشاره به دستور رییس جمهوری مبنی بر تدوین برنامه جامع اصلاح نظام بانکی و توسعه بازار اولیه سرمایه، بر اهمیت این موضوع تاکید کرد و گفت: تدوین این برنامه و نیز تسویه بدهی دولت به پیمانکاران، از تعهدات قطعی دولت است که باید برای انجام آن راهکار های اجرایی تدوین کنیم.
وی با یادآوری این که پس از دستور دکتر روحانی، موضوع اصلاح نظام بانکی به یک انتظار عمومی تبدیل شده، افزود: اصلاح نظام بانکی و تسویه بدهی ها، مورد تاکید دولت و شخص رئیس جمهور است که حتماً انجام خواهد شد.
جهانگیری با تاکید بر داشتن جهت گیری روشن و برخورداری از اشتراک نظر برای تحقق اهداف، از دستگاه های ستادی اقتصادی دولت خواست مطالب مطرح شده و نظرات کارشناسی را به دقت مورد بررسی قرار دهند و تا جلسه آتی، جمع بندی نهایی خود را ارایه کنند تا بتوان یک برنامه زمانبندی برای اجرا تدوین کرد.
در این جلسه رییس کل بانک مرکزی نیز با بیان اینکه برای اصلاح نظام بانکی و تسویه بدهی های دولت نیازمند عزمی جدی و انسجامی همگانی در دولت هستیم گفت: اجرای این کار نیازمند انضباط و تدوین یک برنامه میان مدت است تا بتوانیم به اهداف تعیین شده دست پیدا کنیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی هم در این نشست با اشاره به اینکه حجم بدهی های دولت بسیار گسترده است، تسویه این بدهی ها راگامی موثر در جهت تقویت بخش خصوصی و خروج از رکود دانست و افزود: لازم است برای اینکار یک اولویت بندی انجام شود تا شاهد آثار مثبت این اقدام بر اقتصاد کشور باشیم.
در این جلسه که وزیر راه و شهرسازی، مشاور اقتصادی رئیس جمهور و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور نیز حضور داشتند گزارشی از جلسات تخصصی و کارشناسی مرتبط با برنامه جامع اصلاح نظام بانکی و توسعه بازار اولیه سرمایه ارایه شد.
در این نشست همچنین پس از تشریح و تبیین دلایل استفاده از اوراق بدهی برای تسویه بدهی دولت، راهکارهای پیشنهادی برای تسویه بدهی دولت به پیمانکاران و بانکها مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و مقرر شد تا جلسه آتی دستگاه های اقتصادی ستادی دولت جمع بندی پیشنهادات را ارایه دهند.
۰۶:۴۹:۴۴ به گزارش ایرنا، ‘بیژن زنگنه’ با حضور در برنامه نگاه یک تلویزیون با اشاره به لغو تحریم ها اظهار کرد: با فرایند پیش بینی شده، اواخر آبان یا آذر شاهد رفع همه تحریم ها هستیم. بخشی از تحریم های تاثیر گذار در صنعت نفت، در زمینه های فروش، کمیت فروش، حمل و نقل و بیمه ها و جابجایی و تصرف ما بر پول بوده است.
وی یادآور شد: اگر این مسائل رفع بشود، بازارها و سهم از دست رفته ما که چیزی حدود بیش از یک میلیون بشکه در روز است، احیا می شود و به هر ترتیب به این مهم می رسیم.
**پول های بلوکه شده
وزیر نفت توضیح داد: پول های بلوکه شده چند دسته هستند. بخشی از این حساب ها مربوط به بانک مرکزی است که از فروش نفت حاصل شده است و در ژاپن و کره جنوبی و مقداری در هند از این حساب ها داریم.
زنگنه اضافه کرد: بخش دیگری از این حساب ها به حساب های بانک مرکزی واریز نشده است. مانند حساب شش میلیارد دلار در حساب های یورویی در هند است و با رفع تحریم به خزانه واریز می شود.
وی تاکید کرد: بخشی از پول ها، مربوط به شرکت نفت است که نزدیک به ۵/ ۲ میلیارد دلار می شود و بقیه آمارهای مورد نظر را نیز بانک مرکزی می داند.
وزیر نفت گفت: ۳/۵ میلیارد دلاری که بحثش مطرح بود و برخی با بیان حرف های بی ربط، این ماجرا را به مثابه بابک زنجانی دوم دانستند کاملا بی اساس بود و در این دو هفته اخیر برخی به دنبال بابک زنجانی سازی بودند تا قبح کار را پایین آورند.
زنگنه یادآور شد: این پول در حساب یک شرکت اماراتی است و مشخص و مبرهن است که این پول متعلق به ما است و با رفع تحریم ها این پول به تصرف بانک مرکزی در می آید. در هند نیز پول های ما در حساب یک شرکت پالایشگاهی است و حساب یاد شده نیز در نزد شرکتی پالایشگاهی در امارات است.
‘ پیش از حضور من در وزارت نفت به این شرکت میعانات فروخته شده و از ابتدای سال ۹۳ این مسئله رفع و پول خود را وصول کردیم.’
وی توضیح داد: این موضوع با مسئله بابک زنجان تفاوت دارد. پول های مورد نظر که نزد زنجانی بوده مشخص نیست که کجاست. ما حتا راضی بودیم بابک زنجانی اعلام کند این پول ها در فلان حساب بلوکه شده تا بدانیم یک روزی این پول باز می گردد اما اکنون مشخص نیست این پول ها گمشده یا به اصطلاح خورده شده است.
وزیر نفت تاکید کرد: برخی برای فروریختن قبح متهم بابک زنجانی، چنین مباحثی را مطرح می کنند. ما مورد این چنینی نداشتیم و اگر کسی اطلاعاتی دارد به قوه قضاییه اعلام کند. ما رسما در این باره به قوه قضاییه شکایت بردیم و گزارش این اتفاق در جلسه ای با حضور معاون قوه قضاییه مطرح شد.
زنگنه ادامه داد: معتقدم برخی می خواهند با تشویش افکار عمومی، در فعالیت قوه قضاییه درباره زنجانی اختلال ایجاد کنند. بخشی از مطالبات ما به کشور بازگشته و البته پولی که در چین و ترکیه بوده بلوکه نبوده است.
وی عنوان کرد: برخی پول ها متعلق به بانک مرکزی است اما پول های بلوک شده در هند که حدود شش میلیارد دلار می شود متعلق به دولت است.
وزیر نفت گفت: بخشی از این پول ها از سوی بانک مرکزی در سال ۹۰ و ۹۱ در حساب شرکت نیکو برای طرح های اولویت دار پارس جنوبی سپرده گذاری شده بود. عمده این پول ها در این بخش هزینه شده است و بخشی دیگر نیز در نزد بابک زنجانی باقی مانده و وی این هزینه را که متعلق به پیمانکاران بوده به آنان پرداخت نکرده است.
زنگنه افزود: وجود پول بانک مرکزی در نزد شرکت نیکو تخلف نیست و طبق مقرراتی، بانک مرکزی می تواند در این شرکت سپرده گذاری کند و این امر حرکتی در جهت توسعه صنعت نفت بوده است.
**دکل نفتی
وی درباره دکل نفتی و مسائل مطرح شده درباره آن توضیح داد: دکلی به مبلغ ۸۸ میلیون دلار توسط شرکت تاسیسات دریایی خریداری می شود که این شرکت متعلق به صندوق بازنشستگی نفت و تعاونی بازنشستگان ناجا است و بخشی از سهم این شرکت نیز متعلق به پرسنل است.
وزیر نفت یادآور شد: ۲۰ روز از عمر این دکل می گذشته است و چند روز قبل از خرید این دکل، شرکتی آرژانتینی همین دکل را ۶۶ میلیون دلار خریداری می کند و به این شرکت (تاسیسات دریایی) با مبلغ ۸۸ میلیون دلار فروخته می شود.
زنگنه عنوان کرد: همان روز طبق اسناد، مدیریت شرکت تاسیسات دریایی، سند تحویل دکل را امضاء می کند اما دکلی تحویل گرفته نمی شود. ۲۰ درصد اول پیش پرداخت داده می شود و پس از مدتی شرکت صاحب دکل قرارداد را فسخ می کند زیرا هزینه از سوی شرکت طرف قرارداد با شرکت تاسیسات دریایی، پرداخت نمی شود اما هزینه ۸۸ میلیون دلار همچنان پرداخت می شود و این پول به حساب هایی ریخته می شود و کل هزینه دکل به شرکت طرف قرارداد با شرکت تاسیسات دریایی پرداخت می شود.
وی اضافه کرد: مالک اصلی دکل نیز به دلیل عدم دریافت اصل هزینه، دکل خود را می برد و به عبارتی کل مبلغ دکل پرداخت شده اما دکلی تحویل داده نمی شود.
وزیر نفت یادآور شد: دکل از شرکتی خریداری شده که مالکش نبوده و با مبلغ بالاتری این دکل به نسبت هزینه شرکت اصلی فروشنده خریداری می شود و تحویل گرفته نمی شود. بحث اصلی در مورد دکل، بازگرداندن پول دکل بوده و این پول از محل پارس جنوبی پرداخت شده است.
زنگنه تصریح کرد: در قوه قضاییه در این باره شکایت شده و باید مشخص شود این پول کجا رفته است. دکلی که وجود ندارد و این وسط اتفاقات شبهه داری رخ داده است. ۸۸ میلیون دلار پول مملکت باید بازگردانده شود و حتا اصل هزینه زمانی پرداخت شده که شرکت فروشنده اصلی دکل، قرارداد خود را فسخ کرده بوده است.
وی با طرح این پرسش که چرا دکلی را که تحویل نگرفته اند امضاء کردند که دریافت شده است؟ گفت: رسید را چرا امضاء کردند و بقیه پرداخت ها چرا انجام شده است؟ این اتفاق سوال برانگیز است و بسیاری از این اتفاقات بدون موافقت هیات مدیره شرکت و عدم طی مراحل قانونی و روال طبیعی انجام شده است.
وزیر نفت توضیح داد: دنبال کیفر کسی نیستیم و برای بازگرداندن این هزینه تلاش می کنیم.داستان دکل بسیار مسئله دار است. در این میان دکلی اسقاطی نیز خریداری شده که دستور پیگیری دادم آن هم باید پیگیری شود.
وی افزود: در کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، یونان، انگلستان پول داریم و مجموع این ارقام نزدیک به دو و نیم میلیارد دلار می شود. برخی شرکت ها مانند شل آمادگی دارند که با رفع تحریم ها، پول های بلوک شده را برگردانند و ممکن است برخی با تاخیر این کار را انجام دهند.
زنگنه ادامه داد: اگر اشکالی در جایی دیگر نیز هست باید پیگیری شود اما این امر دلیلی نمی شود که موضوعات دیگر و تخلفات بزرگ را کمتر پیگیری کنیم. بیش از یکسال است که به معاون اول رییس جمهوری در باره دکل نامه نوشتم و سازمان بازرسی نیز پیگیر این موضوع بوده است.
وی تاکید کرد: پرونده دیگری نیز در این باره وجود دارد که ۳۰ دکل آبی و خشکی با شرکتی چینی قرارداد بستند و باید مسائل پیرامون آن حل شود.
** تولید نفت قبل و بعد از تحریم
وزیر نفت تصریح کرد: تولید ما، قبل تحریم ها حدود ۳٫۹ میلیون بشکه بوده است و بعد تحریم ها بیش از یک میلیون بشکه از میزان تولید ما در نفت خام کم شد.
زنگنه افزود: ما به اوپک نامه ای نوشتیم که تحریم ها در حال برداشته شدن است و ما بر می گردیم. برگشتن شکستن تحریم اجازه نمی خواهد و ما یک سابقه تاریخی داریم و برای رسیدن به حقمان از کسی اجازه نمی گیریم .
به گفته وی، از همین امروز برای بازاریابی در تلاش هستیم و حداقل ۵۰۰ هزار بشکه به تولیدات روزانه خود می افزاییم.
وزیر نفت یادآور شد: اوپک در تجربه طولانی نشان داده پخته عمل می کند اما اگر فرض کنیم سهمی از تولید کشورهای عضو برای افزایش تولید ایران کم نشود، برای مدتی قیمت نفت کاهش می یابد و دیگرانی که تولید بالا می کنند از افتادن قیمت ها ضرر خواهند کرد.
زنگنه درباره دبیرکلی ایران در اوپک و دیپلماسی نفتی اظهار کرد: دبیر کلی اوپک اجماع می خواهد و مخالفت یک کشور مانع از تحقق این مهم می شود کما این که بسیاری کشورها نتوانستند دبیرکلی را بدست آوردند زیرا ما مخالف این مهم بودیم.
این که دیپلماسی ما کم رنگ یا پر رنگ است مبهم بوده و ما افراد کار بلدی داریم.
وی گفت: نفت و سیاست تفکیک ناپذیر است و اگر کشوری تصمیم بگیرد صادرات را بالا ببرد و یا بخواهد قیمت نفت کاهش یابد نمی توانید آن را با توجیه قانع کنید.
وزیر نفت ادامه داد: برخی می گویند ما دلیل کاهش قیمت نفت هستیم و اگر ایران در اوپک قاطع برخورد می کرد این اتفاق نمی افتاد؛ این حرف منصفانه نیست و فقط ایران نمی تواند قیمت نفت را در بازارهای جهانی نصف کند و این امر، ساده سازی مسائل پیچیده است.
زنگنه تاکید کرد: مسئله قیمت نفت بسیار پیچیده است و برخی آن را توطئه علیه ایران دانسته و عده ای آن را برگرفته از اختلاف روسیه با غرب و مشکل همسایه های ما با ایران و مذاکرات هسته ای قلمداد کردند.
وی عنوان کرد: مسئله نفت پیچیده است و اراده قوی سیاسی وجود دارد که نمی خواهد قیمت ها بالا برود.
**ذخیره نفتی
وزیر نفت درباره ذخیره منابع نفتی ایران روی دریا و افزایش صادرات در اسرع وقت توضیح داد: ذخیره نفت خام نداریم اما میعانات گازی داریم. می توان دریچه تولید نفت خام را بست اما درباره میعانات گازی این شرایط وجود ندارد.
زنگنه تصریح کرد: برخی می گویند ایران یکسال و نیم طول می کشد تا تولید خود را افزایش دهد و پیشنهاد می دهم این افراد بنشینند و نگاه کنند که این اتفاق چگونه رخ می دهد.
زنگنه در این باره ادامه داد: برنامه ما در چارچوب اقتصاد مقاومتی آغاز شده است و در فاز پارس جنوبی همه کارهای باقی مانده را در سه سال به سرانجام می رسانیم. پارس جنوبی بزرگترین میدان مشترک ما است.
وی تاکید کرد: تراز برداشت ما در پارس جنوبی همچنان منفی است و در این زمینه عقب هستیم. طرفین مقابل به صورت تجمیعی و روزانه نسبت به ما پیشی دارند و بالای ۷۰۰ میلیون در روز تولید دارند و ما امروز به زیر ۴۰۰ میلیون رسیدیم و باید جبران کنیم.
اصل کار ما در تولید نفت، میدان های نفتی است. از میدان های غرب کارون حدود ۷۰۰ میلیون بشکه در روز می توانیم تولید کنیم و این بخش را ادامه داده و تسریع می کنیم.
به گفته وزیر نفت، تا سه سال دیگر تمام فازهای پارس جنوبی را به پایان می رسانیم و پالایشگاه های آن در مراحل مختلف قرار دارند.
زنگنه ادامه داد: آخر سال ۹۶ تقریبا همه چیز در این بخش ها تمام است. در میدان های نفتی آزادگان و یادآوران نیز امیدواریم آخر امسال تولیدمان را بیافزاییم و فاز نخست این بخش ها به بهره برداری برسد.
وی درباره فاصله گرفتن از خام فروشی اظهار کرد: در چارچوب اقتصاد مقاومتی، برای میعانات گازی در سه سال آینده تولیدمان را به یک میلیون بشکه در روز، از پارس جنوبی و دیگر میدان ها می رسانیم.
وزیر نفت توضیح داد: برنامه این است که همه این تولیدات در کشور فراورش شود. ۳۶۰ هزار بشکه در پالایشگاه ستاره خلیج فارس است که اواخر امسال واحد اولش به بهره برداری می رسد. پالایشگاه دوم شیراز است که ۱۲۰ هزار بشکه در آنجا فراورش خواهد شد و ۱۸۰ هزار بشکه نیز در نزدیک کنگان فراورش می شود.
زنگنه ادامه داد: این مجموعه می تواند یک میلیون بشکه را تحت پوشش قرار دهد و ما باید نفت های تولیدی را به عنوان خوراک پتروشیمی قرار دهیم.
به گفته وی، در داخل کشور نیاز به پالایشگاه نداریم و باید در جنوب خلیج فارس پالایشگاه ها را راه اندازی کنیم.
وزیر نفت با بیان اینکه با راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، شرایط ما بهتر خواهد شد؛ عنوان کرد: برای تضمین تقاضای نفت ایران باید در خارج از کشور و در پالایشگاه های موجود سرمایه گذاری کنیم. به عنوان نمونه بخشی از سهام یک پالایشگاه را خریداری کنیم مشروط بر اینکه نفت آن پالایشگاه از ایران تامین شود.
زنگنه ادامه داد: ۵ سال آینده ۲۵ میلیون تن اتانول حاصل از گاز تولید می شود؛ در این بخش مجوزهایی بیش از نیاز ارائه شده و ۲۵ میلیون تن ظرفیت وجود دارد. مجوزها صادر شده اما بازاری وجود ندارد. همچنین در تخصیص سرمایه گذاری دولتی نیز ملاحظات انجام شود.
وی گفت: تولید روزانه ۳ میلیون تن پروپیلن و تخفیف خوراک پتروشیمی ها به آن معنا نیست که می خواهیم به هر قیمتی گاز را بفروشیم و معنای آن مفت فروشی نیست و برای ایجاد رقابت در صنعت این اقدام انجام می شود.
وزیر نفت یادآور شد: صادرات گاز به همسایه ها برای ما اولویت است و حتا اگر’ ال ان جی’ هم صادر کنیم درآمد ما بیشتر است.
زنگنه تصریح کرد: در حال حاضر صرف نمی کند که گاز را به اروپا صادر کنیم. هدف ما صادرات به هر قیمتی نیست بلکه به دنبال افزایش درآمد هستیم. مسیر ها بعضا طولانی است و هرچه ما به همسایه های نزدیک گاز بفروشیم، شرایط بهتر است.
وی درباره حضور شرکت های بزرگ دنیا در عرصه نفت ایران تاکید کرد: مدیران شرکت های بزرگ خارجی برای همکاری با ایران در زمینه نفت صحبت می کنند و ما نیز در مقابل به این کشورها اعلام می کنیم شرایط فرق کرده و باید سرمایه گذاری کنید.
وزیر نفت تاکید کرد: اصل حضور شرکت های درجه یک در ایران برای تقویت فناوری ملی است و پول مراحل بعد است.
برای هیچ کشور و شرکتی محدودیت هایی نداریم و آمریکایی ها از سوی دولتشان در زمینه همکاری اقتصادی منع شدند. ایجاد رقابت به سود ملت ما خواهد بود و منعی برای حضور شرکت های آمریکایی نداریم.
زنگنه ادامه داد: ۵/ ۲ میلیون خانوار داریم که در کشور گاز ندارند و باید گاز رسانی کنیم.
وی درباره تعرفه گاز نیز گفت: مشترکان هرچه تساعدی استفاده کنند قیمت نیز افزایش می یابد. ما ساختار تعرفه را دست نزدیم و تنها ۱۵ درصد در همه زمینه ها اضافه کردیم.
۰۶:۴۷:۴۲ سید بهاءالدین حسینی هاشمی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با بیان اینکه سیاست تسهیل مقداری یک مدل حمایت پولی است که بانکهای مرکزی دنیا در زمان رکود اقتصادی اجرا میکنند، اظهارداشت: در دوران رکود اقتصادی، مطالبات بانکها وصول نشده و ریسک نقدینگی افزایش مییابد.
وی نتیجه چنین شرایطی را افزایش احتمال ورشکستگی شبکه بانکی دانست و افزود: در دوره بحران مالی آمریکا چنین وضعیتی پیش آمد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: معمولا بانک مرکزی دو کار انجام میدهد؛ اول اوراق قرضه در اختیار بانکها و در دست اشخاص را خریداری میکند که این اقدام نقدینگی را افزایش میدهد، اقدام بعدی بانک مرکزی در چارچوب سیاست تسهیل مقداری تنزیل مجدد داراییهای مالی بانکها است.
وی ادامه داد: تنزیل مجدد داراییهای نقدی زیر یک سال معادل ۵۰ درصد سود بانکی، توان تسهیلاتدهی بانکها را افزایش میدهد. این داراییها اوراق مالی بابت تسهیلات پرداختی است و در واقع بانک مرکزی مطالبات جاری سررسید نشده را بازخرید میکند.
حسینی هاشمی با ذکر مثالی در این باره، اظهارداشت: بانکی ۱۰۰ هزار میلیارد تومان مطالبات دارد که سررسید ۳۰ درصد آن یکساله است. ممکن است از این ۳۰ هزار میلیارد تومان، ۱۰ هزار میلیارد تومان آن را بازخرید کرده و مجددا با سود ترجیحی کمتر به بانک میفروشد. در واقع بانک مرکزی بخشی از مطالبات آینده را بازخرید میکند.
وی تصریح کرد: بخشی از این تزریق اعتبار میتواند با هدف افزایش نقدی سرمایه بانکهای دولتی و خصوصی باشد تا سرمایه بانکهای کشور به استاندارد ۸ درصد کمیته بال برسد.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه قدرت وامدهی بانکها، تامین سرمایه در گردش و تسهیلات برای سرمایهگذاری جدید، از ثمرات این سیاست است، گفت: این سیاست عرضه اعتبار را هم افزایش داده و جوّ نرخ سود بالا را از بین خواهد برد. البته بانک مرکزی نباید مطالبات مشکوکالوصول و یا قابل سوخت شدن بانکها را هم بازخرید کند.
حسینی هاشمی با بیان اینکه تولید هماکنون زیر ظرفیت اسمی و در سطح ۳۰ درصد فعالیت میکند، گفت: با افزایش توان تسهیلاتدهی بانکها به تولید، ظرفیتهای خالی به سرعت پر شده و عرضه کالا و خدمات افزایش مییابد، این پدیده، اثر افزایش پایه پولی و نقدینگی بر تورم را خنثی خواهد کرد، تا زمانی که ظرفیت تولید به حداکثر برسد.
وی تصریح کرد: وقتی ظرفیتهای خالی تولید پر شد، دیگر عرضه پول تولید را افزایش نمیدهد و تولید بیشتر مستلزم سرمایهگذاری جدید است.
به گفته حسینی در کنار سیاست تسهیل مقداری باید سیاست تجاری کشور جایگزینی واردات باشد و از ورود کالای قاچاق جلوگیری شود.
این کارشناس بانکی افزود: با توجه به وضعیت موجود اولویت تامین مالی نظام بانکی باید سرمایه در گردش باشد زیرا ظرفیتهای خالی زیادی در کشور وجود دارد؛ سرمایهگذاریهای جدید باید از روشهای دیگری تامین مالی شود.
۰۶:۴۷:۰۶ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل امسال به واسطه حضور سران کشورهایی چون چین و روسیه و همزمانی سخنرانی آنها با سخنرانی رئیسجمهور آمریکا و ایران، از سوی بسیاری از رسانهها، از جمله روزنامه گاردین، «هیجانانگیزترین» نشست مجمع عمومی در یک دهه گذشته توصیف شده است.
این نشست همچنین اولین گردهمایی سران کشورها پس از اعلام جمعبندی مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ است و به همین جهت انتظار میرود نمایندگان بسیاری از کشورها بخشی از سخنرانی خود را به این مسئله اختصاص دهند.
گسترش تروریسم در جهان از جمله در سوریه و عراق، تغییرات جوی کره زمین و احتمالا بحران اوکراین از جمله دیگر موضوعاتی است که تصور میشود در دستور کار سخنرانان نشست امسال باشد.
بر اساس برنامه اولیه که سازمان ملل هفته گذشته در اختیار رسانهها قرار داد (و احتمال تغییر در آن وجود دارد)، نشست مجمع عمومی با سخنرانی رئیسجمهور برزیل در صبح روز ۶ مهر (۲۸ سپتامبر) آغاز شده و با سخنرانی نماینده سن مارینو در عصر روز ۱۱ مهر (۳ اکتبر) خاتمه مییابد.
باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا، شین جی پینگ رئیسجمهور چین (که اولین حضورش را تجربه میکند)، ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه (که پیش از این به ندرت در نشستهای مجمع عمومی حاضر شده)، حسن روحانی رئیسجمهور ایران و فرانسوا اولاند رئیسجمهور فرانسه همگی قرار است در نشست صبح روز افتتاحیه سخنرانی کنند، که همین مسئله به روز اول این نشست اهمیت دوچندان بخشیده است.
نشستها در نوبت صبح ساعت ۹ تا ۱۳ به وقت نیویورک (۱۷:۳۰ تا ۲۱:۳۰ به وقت تهران) و در نوبت عصر ساعت ۱۵ تا ۲۱ (۲۳:۳۰ تا ۵:۳۰ بامداد) برگزار میشوند و به طور متوسط در هر روز بیش از ۳۰ نفر سخنرانی خواهند کرد. در نشست امسال، اغلب کشورها، از جمله تمامی کشورهای روز اول، در سطح سران یا نخستوزیر شرکت کردهاند و تعدادی نیز وزیر خارجه یا نماینده خود در سازمان ملل را به عنوان سخنران معرفی کردهاند.
بر اساس برنامه، آقای روحانی سخنران هشتم نوبت صبح روز افتتاحیه است و اگر تغییری در برنامه نشست و چینش سخنرانان ایجاد نشود، احتمالا وی حدود ساعت ۱۱ به وقت نیویورک (۱۹:۳۰ به وقت تهران) پشت تریبون قرار گیرد.
برای مشاهده برنامه کامل نشست امسال (فارسی) فایل زیر را دریافت کنید.
۰۶:۴۶:۴۷ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، سپهبد «وینسنت استوارت» رئیس آژانس اطلاعات دفاعی پنتاگون مدعی است که عراق پس از ابتلا به بحران داعش و گروههای تروریستی، بعید است که بار دیگر به شکل یک کشور یکپارچه درآید.
به نوشته پایگاه «فارین پالیسی»، این ژنرال سه ستاره آمریکایی این اظهارات را پنجشنبه در جمع پیمانکاران اطلاعاتی در حومه واشنگتن مطرح کرده است.
از طریق شبکههای اجتماعی متوجه شلیک موشک به عربستان شدیم
او که در مورد نقش فناوریهای جدید و همچنین آینده نامشخص بحرانهای جهانی صحبت میکرد، ابتدا به قدرت شبکههای اجتماعی اشاره کرده و گفته است که به عنوان نمونه سرویسهای اطلاعاتی آمریکا اولین بار با خواندن یک توئیت و نه از طریق جاسوس یا ماهواره، متوجه شدهاند که انصارالله یمن به سمت عربستان موشک اسکاد شلیک کرده است.
وی در این مورد گفته است: «اولین هشدار آن اتفاق، هشتگ شلیک اسکاد، بود. کسی توئیت کرد که یک اسکاد شلیک شده و اینطور بود که ما شروع به جستوجو در این مورد کردیم.»
استوارت با بیان اینکه رشد گستره نفوذ شبکههای اجتماعی و اثرگذاری آن به طرز چشمگیری افزایش یافته، گفته است: «۱۰ سال قبل، اگر یک تونسی خود را به آتش میکشید، این میتوانست یک سوژه جالب اخبار محلی باشد. اما وجود تلفنهای هوشمند، فیسبوک و رسانههای اجتماعی این تصویر را ثبت کرد و در عرض چند میلی ثانیه آن را جهانی کرد و انقلابی جرقه خورد.»
اشاره استوارت به خودسوزی محمد بوعزیزی دستفروش تونسی است که در دسامبر ۲۰۱۰ سرآغاز جریان موسوم به «بهار عربی» شد.
نمیدانیم ۵ سال دیگر چه میشود/ممکن است عراق دیگر یکپارچه نشود
وی در ادامه به تحولات پس از این انقلابهای عربی پرداخت و گفت: «میبینید که دولت-ملتها در منطقه در حال فروپاشی هستند و ممکن است به سمت دستهبندیهای نژادی پیش رود و هیچکدام از ما هم نمیدانیم که قرار است ۵ دقیقه دیگر، ۵ سال دیگر، به کدام سو برود.»
این ژنرال آمریکایی در ادامه در مورد عراق گفت که این کشور «واقعا ممکن است که به نحوی غیرقابل ترمیم از هم گسیختهشده و ممکن است که دیگر به شکل یک کشور یکپارچه درنیاید.»
وی با بیان اینکه متن اظهاراتش پیش از آغاز عملیات ترکیه علیه پکک نوشته شده، اذعان کرده است که اگر ترکیه همکاری ناتو در این عملیات را خواستار شود، آمریکا که در جبههای دیگر با کردها همکاری میکند، خود را در موقعیتی دشوار خواهد یافت.
استوارت افزود: «در سوریه هم شاهد گسستهای متعددی هستید و حتی ممکن است که نهایتا در خاورمیانه شاهد یک علویستان و چیزی در شمال آن و چیزی در جنوب آن باشید.»
اشاره وی، به علویهای سوریه است که در حال حاضر قدرت را در این کشور در اختیار دارند. تحلیلگران غربی مدعی هستند که ممکن است در نهایت دولت سوریه به حفاظت از مناطق با اکثریت علوی بسنده کند.
اردن بیشتر از اعراب، به اسرائیل نزدیک است
استوارت در بخش دیگری از اظهاراتش به وضعیت اردن اشاره کرده و نسبت به شمار بالای آوارگان در این کشور ابراز نگرانی کرد. وی در مورد این کشور که حالا ۶۰۰ هزار پناهجو در آن حضور دارند، گفت: «اردن بیش از اردنیها، اهل کرانه باختری و سوری دارد.»
این فرمانده آمریکایی در مورد روابط امان-تلآویو هم گفت که اردن «از لحاظ روند فکری و از لحاظ روابط، به اسرائیل نزدیکتر است تا با هریک از کشورهای خلیج (فارس). نمیدانم که ۱۵ یا ۲۰ سال قبل هم میشد این را گفت یا نه.»
وی با بیان اینکه اخیرا نمایندگان مصر و اردن را به خانهاش دعوت کرده، گفت: «آنها تقریبا یکصدا گفتند که اسرائیل قرار است سرجایش بماند.»
استوارت در ادامه تصریح کرد که چالشهای اطلاعاتی پیش روی آمریکا به خاورمیانه محدود نیست و در مورد رهبر کره شمالی گفت: «من هنوز در مورد آن مجنون در کره شمالی حرف نزدهام.»
او در رابطه با روسیه هم گفت: «یادتان میآید که روسیه چه زمانی دوست ما بود؟ به نظرم خیلی وقت پیش بود.»
وی در بخش دیگری از اظهاراتش برای اولین بار تعداد کارکنان این آژانس اطلاعاتی آمریکا، که پیش از این «سرویس مخفی ملی» نام داشت را نیز اعلام کرد. این تعداد در ابتدا حدود ۱۰۰۰ نفر هدفگذاری شده بود، اما به دلیل اختلاف نظر با کنگره در مورد تخصیص بودجه، این رقم به حدود ۵۰۰ نفر کاهش یافت. استوارت در این مورد گفت که تلاش میکند تا این رقم را «چیزی کمتر از ۵۰۰ نفر» تثبیت کند.
۰۶:۴۶:۴۱ تولید نفت ما در حال حاضر بیش از یک میلیون بشکه است.
ما برای گرفتم حق مان از کسی اجازه نمیگیریم.
ما ۵۰۰ هزار بشکه در روز به تولید نفت مان اضافه میکنیم.
هدف ما به دست آوردن سهم واقعی ایران در تولید نفت بعد از تحریم هاست.
۰۶:۳۹:۲۲ احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان، طی گفتوگویی با «شرق» اعلام کرده که خودروسازان آمریکایی در حال مذاکره با خودروسازان داخلی هستند و دو شرکت جنرال موتورز و فورد آمریکا آماده همکاری و تولید خودرو در ایران هستند و شرایط کار و ورود آنها فراهم شده.
۰۶:۳۸:۲۸ به هر حال بازار امروز زیر فشار سنگین عرضه قرار دارد . سابقه چنین روزهایی نشان می دهد فشار فروش بالاست
۰۶:۳۸:۱۲ با ارزوی بازاری خوب و پر حجم و مثبت
۰۶:۳۷:۵۸ سلام . صبح شما عزیزان بخیر و شادی