اخبار بازار امروز …(بخش اول)

مرداد ۵, ۱۳۹۴

 

 

 

۰۷:۳۵:۲۰ پایان  بخش اول اخبار

۰۷:۳۴:۵۹ روه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز ششمین روز منفی خود را پشت سر گذاشت هر چند از سرعت افت بازار به میزان محسوسی کاسته شده است.

در بازار دیروز معامله‌گران پس از یک دوره افت شدید شاهد کاهش سرعت افت بودند به‌گونه‌ای که حتی برخی از نمادهای مورد اقبال بازار با صف خرید نیز مواجه شدند. اکثر کارشناسان در بازار دیروز نسبت به صدر‌نشینی برخی از نمادهای زیان ده خودرویی و توجه بیش از حد به این نمادها ابراز نگرانی کردند. از دیدگاه این گروه از کارشناسان نمادهای زیان‌ده با زیان انباشته بالا نمی‌توانند لیدرهای مناسبی برای بازار باشند به خصوص که برخی از این نمادها اخیرا اقدام به تجدید ارزیابی دارایی‌ها کرده و از این نظر نیز مازاد ارزشی در صورت‌های آنها وجود ندارد. در همین حال کاهش سرمایه پیش بینی شده برای یک نماد دیگر نیز می‌تواند بازار را با مشکل مواجه سازد.

در بازار دیروز بحث در مورد تبعات توافق هسته‌ای و زمان احتمالی رفع واقعی تحریم‌ها مورد بحث بود که در این رابطه ولی‌الله سیف در برنامه تلویزیونی نگاه یک  با اشاره به آغاز دوره جدید نظام بانکی پس از رفع تحریم‌ها اظهار کرد: هر زمان که توافقات عملیاتی شود رفع محدودیت‌های نظام بانکی ۳ تا ۵ ماه محقق خواهد شد. بنابراین اگر توافقات تا دو ماه و نیم آینده اجرا شود، رفع تحریم‌های نظام بانکی نهایتا تا ژانویه عملی خواهد شد.

در بازار دیروز معامله‌گران شاهد بازگشت پرشمار نمادهای متوقف بودند: با اتمام فصل مجامع برخی از نمادهای متوقف دیروز باز‌گشایی شدند که بانک‌های صادرات و حکمت از جمله این نمادها بودند.در گروه غذایی دیروز شرکت کشت و صنعت پیاذر پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۴ خود را بر اساس عملکرد سه ماهه نخست امسال منتشر کرده و درآن خبر از پوشش ۳۳ درصدی سود برآوردی ۲۱۵ ریالی داده است. در گروه تصفیه نفت در کنار گزارش‌های ضعیف روغن‌سازان در سه ماهه، نفت سپاهان در نامه‌ای موضوع خسارت آتش‌سوزی سال گذشته این شرکت را شفاف‌سازی کرد. در گروه سیمانی، سیمان ارومیه در نامه‌ای وضعیت این شرکت را شفاف‌سازی کرد.

مجید باقری فرد با ارسال نامه‌ای به سازمان بورس اعلام کرد:عملکرد واقعی ۳ ماهه اول سال مالی جاری این شرکت بیانگر کاهش مقادیر فروش انواع سیمان در بازار داخلی و صادراتی نسبت به بودجه اعمال شده است.

 

۰۷:۳۴:۳۳ گروه بورس – سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با وجود افت اندک ۶۰ واحدی(معادل ۱/ ۰ درصد)، تغییر کانال دیگری را تجربه کرد و در ۶۶ هزار و ۹۷۷ واحد متوقف شد. با این حال، حجم معاملات با رشد ۳۳ درصدی نسبت به روز گذشته به ۴۸۹ میلیون سهم رسید.

گرچه با حصول توافق هسته‌ای در روز ۲۳ تیر انتظار برای نزول بورس تهران وجود نداشت، اما مواردی به چشم می‌خورد که نزول سه کانال شاخص کل را توجیه می‌کند. عواملی مانند فشار فروش سهام از سوی معامله‌گران در روزهای پیش و پس از توافق به‌عنوان عامل اولیه شروع روند نزولی شناخته می‌شود. رشد قیمتی در بازه منتهی به روز توافق باعث شناسایی سود از سوی این دسته شد. در کنار این موضوع عوامل بنیادی نیز خودنمایی می‌کنند.

عملکرد شرکت‌ها در سه ماهه ابتدایی سال ۹۴ از انتظارات موجود فاصله داشت. در این شرایط، توافق هسته‌ای امیدواری‌ها برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور را به وجود آورده است. بر این اساس، سردرگمی سهامداران در تقابل عوامل مثبت و منفی در شرایط کنونی بازار محسوس است و فعالان به دنبال انتخاب بهترین گزینه برای سرمایه‌گذاری هستند.

از سوی دیگر، پاسخ دادن دیپلماسی خارجی این انتظار را به وجود آورده است که سیاست‌های مناسبی در زمینه‌های تعرفه‌ای، مالی و مالیاتی اعمال شود تا با بهبود وضعیت اقتصادی کشور روند روبه رشد بازار سرمایه را نیز به دنبال داشته باشد.

رفع موانع با مذاکرات داخلی
در روزهای پس از توافق انتشار عملکرد سه‌ماهه شرکت‌های بورسی شدت گرفت. بررسی عملکرد این شرکت‌ها در فصل بهار بر‌اساس انتظارات فعالان بازار و پیش‌بینی‌های پیشین شرکت‌ها نبود؛ در نتیجه شاهد فشار عوامل بنیادی بر قیمت سهام بودیم. فشار این عوامل بنیادی در کنار امیدواری‌ها به بهبود وضعیت اقتصادی کشور ناشی از رفع تحریم‌های اقتصادی می‌تواند بار دیگر شرایط انتظاری را در بازار سرمایه به وجود آورد و در ادامه می‌تواند با رفتارهای غیرمنطقی فعالان بازار، رکودی دوباره را در بورس تهران حاکم کند.

در این خصوص، دکتر محمد رضا صادقی مقدم، کارشناس بازار سرمایه گفت: در شرایط کنونی فارغ از هیجانات ناشی از حصول توافق هسته‌ای، بورس با واقعیت اقتصاد روبه‌رو‌ شده است. بر این اساس، انعکاس ضعف‌های موجود در اقتصاد داخلی در کنار نامناسب بودن وضعیت اقتصاد جهانی در بورس تهران مشاهده می‌شود. در این شرایط، به سهامداران توصیه می‌شود که بازه زمانی مورد انتظار برای رسیدن به بازدهی را افزایش دهند.

روند رو به بهبود اقتصاد با برداشته شدن تحریم‌های اقتصادی دور از انتظار نیست. با این حال، این انتظار وجود دارد که عملکرد واقعی ناشی از اثرات این موضوع در صورت‌های مالی سال ۹۵ نمایان شود. گرچه در ماه‌های پایانی سال ۹۴ اولین پیش‌بینی‌های سال جدید ارائه می‌شوند، اما به نظر می‌رسد برای رشد واقعی سودآوری باید تا ماه‌های ابتدایی سال بعد منتظر ماند.

وی ادامه داد: اقتصاد جهانی روند روبه افولی را داشته است که افت جهانی قیمت کالاها بر قیمت‌های داخلی نیز اثر خود را گذاشته است. از سوی دیگر، شرکت‌های داخلی با بحران جدی فروش روبه‌رو‌ شده‌اند. در این شرایط، وجود عوامل منفی در شرایط داخلی مانند فشارهای موجود ناشی از تعرفه پایین واردات، عوارض آلایندگی، بهره مالکانه و اعمال هزینه‌های باشگاه‌داری بر شرکت‌های فولادی باعث شده که این شرکت‌ها روند مناسب سودآوری را نداشته باشند.

صادقی مقدم با اشاره به این موضوع که توصیه اصلی را باید به دولتمردان داشت، گفت: با تلاش تیم دیپلماسی خارجی خوشبینی‌ها برای گشایش‌های بین‌المللی به وجود آمده است. در این شرایط، انتظار حل موانع داخلی با انجام گفت‌وگوهایی بین وزرای دولت و شرکت‌ها وجود دارد. مشکلاتی در سیاست‌های تعرفه‌ای، مالی و مالیاتی وجود دارد که مانع از روند رو به بهبود اقتصادی می‌شود. تعرفه واردات بسیاری از کالاها نسبت به دیگر کشورهای جهان مانند ترکیه و آمریکا پایین تر است. این تعرفه پایین باعث ترغیب به افزایش واردات به جای سرمایه‌گذاری در تولید داخلی شده است.

از سوی دیگر، با نگاهی به حاکمیت شرکت‌ها هنوز ابهاماتی مشاهده می‌شود. هنوز بحث مرتبط با سهام عدالت تعیین تکلیف نشده است. به این ترتیب، نمایندگان دولت در مجامع بورسی، در حالی‌که مسوولیت خاصی ندارند، اما اختیاراتی دارند و همچنین درخصوص مشکلات به وجودآمده نیز پاسخگو نیستند. نهادهای دولتی نیز به جای انجام وظیفه خود درخصوص تنظیم قانون بیشتر به دخالت در امور صنایع زیرمجموعه می‌پردازند. در این باره می‌توان، به تغییر اساسنامه بانک‌ها از سوی بانک مرکزی اشاره کرد.  وی در ادامه در رابطه با تداوم ابهامات موجود در بورس نیز گفت: درحالی‌که ۵ ماه از سال ۹۴ می‌گذرد همچنان نرخ‌گذاری مواد اولیه و محصولات صنایع پالایشی و همچنین تعیین قیمت خوراک پتروشیمی‌های گازی انجام نشده است.

در حدود یک سال است که تعیین نرخ خوراک گاز به دولت واگذار شده است. با این حال، هنوز ابهاماتی در این مورد وجود دارد. وی ادامه داد: با وجود اینکه انتظار تسویه یک ماهه بین شرکت‌های پالایشی و شرکت پالایش و پخش وجود داشت، اما در این رابطه نیز روند رو به بهبودی مشاهده نشد. وی در پایان گفت: با تلاش‌های تیم دیپلماسی، مذاکرات با گروه ۱+۵ به نتیجه رسید، در شرایط کنونی باید وزرای داخلی برای بهبود وضعیت اقتصاد به پای میز مذاکره بیایند و به‌طور مثال برای حل مساله نرخ خوراک باید وزیر نفت به‌طور مستقیم وارد میدان شود.

فشار فروش در پی شناسایی سود
از دیگر عوامل موجود برای افت بورس می‌توان به فشار فروش از سوی فعالان به خصوص حقوقی‌های بازار در روزهای پیش از توافق هسته‌ای اشاره کرد. این گروه از معامله‌گران در دوران نزولی بورس تهران، در بازه زمانی اواسط اردیبهشت تا اواخر خرداد سال جاری، با خرید سهام شرکت‌های بورسی نگاهی کوتاه‌مدت را مبنای خرید خود قرار دادند. در ادامه، شروع مذاکرات مطابق با انتظارات افزایش امیدواری‌‌ها برای رسیدن به توافق هسته‌ای را به دنبال داشت. در این شرایط، سهامداران مزبور با شناسایی سود پرتفوی خود را به تدریج تخلیه کردند و با افزایش شاخص در روزهای بعد نیز بر روند افزایش عرضه افزوده شد.

این رفتار سهامداران را می‌توان ناشی از هراس از تکرار روند تاریخی مذاکرات و شروع دوباره دوران رکودی در بازار سرمایه دانست.  در این خصوص، دبیرکل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری در گفت‌وگو با «ایسنا» گفت: سهامداران حقوقی بسیار زودتر از سهامداران حقیقی تحت فشار نظارتی قرار گرفتند تا به پشتوانه حمایت از بازار عرضه‌ای انجام ندهند، بنابراین حقوقی‌های بزرگ بازار در ماه‌های گذشته به دلیل حمایت از بورس سهام خود را عرضه نکردند و برای انجام تعهدات خود از مجموعه بانکی وام کوتاه‌مدت گرفتند، بنابراین به آنها اعلام کردیم در شرایط منفی بازار و ادامه روند نزولی بورس، به رکود دامن نزده و از عرضه سهم خودداری کنند و بعد از بهبود شرایط بورس در ماه‌های آینده نسبت به عرضه و فروش سهم اقدام تا بتوانند وام خود را بازپرداخت کنند.

خدارحمی تاکید کرد: بر این اساس حقوقی‌های بازار در این مدت تا جایی که امکان داشت سهام خود را نفروختند و اگر تعدادی نیز این‌کار را کردند به این دلیل بوده است که ناچار بودند به واسطه فشار و تامین نقدینگی، عرضه‌کننده سهم باشند بنابراین آنها به واسطه فشار ناشی از تامین نقدینگی ناچار هستند تا سهام خود را در روزهای مثبت بفروشند. وی ادامه داد: البته دراین میان حتما شیطنتی در این خصوص به وجود آمده و برخی از حقوقی‌ها به‌زعم عدم نیاز، فرصت‌طلبی کرده و سهام خود را در شرایط مثبت بازار فروختند که امکان جلوگیری در انجام این موضوع نیز وجود ندارد. با این حال، به حقوقی‌ها تاکید شده در شرایط منفی بازار فروشنده نباشند و تنها در شرایط مثبت دست به فروش سهم بزنند.

 

۰۷:۲۲:۰۱ یک کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه هنوز در عرصه عمل اتفاقی نیفتاده که بورس بخواهد از آن تاثیری بپذیرد، ابراز امیدواری کرد: در طول چند هفته آینده بار دیگر شاخص بورس تهران روند رو به رشد خود را از سر گیرد.

به گزارش «ایسنا»، حسین عبده‌تبریزی در نشست کمیسیون اقتصادی بنیاد امید ایرانیان تصریح کرد: هر چند بسیاری به این موضوع امید داشتند که پس از توافق هسته‌ای، تغییر و تحولی جدی در شاخص بورس به وجود آید، اما هیچ یک از این انتظارات ریشه در واقعیت‌های اقتصادی ندارد و با توجه به اینکه هنوز تحولی خاص در عرصه عمل به وجود نیامده حتی افزایش شاخص نیز نمی‌توانست مساله امیدوارکننده‌ای باشد.

وی با بیان اینکه بورس تهران، انتخابات ۱۳۹۲ و توافق هسته‌ای را از قبل در شاخص خود پیش‌خور کرده بود، اظهار کرد: خوش‌بینی‌های حاصل از این اتفاقات خیلی زود تاثیر خود را گذاشت و شاخص با رشد غیرقابل کنترل خود تمام این اهداف را رد کرد. از این رو انتظار اینکه خوش‌بینی‌های حاصل در بازار دوباره در فضای بورس سایه افکند، قدری دشوار بود.

عبده‌تبریزی با اشاره به اینکه اجرای توافق هسته‌ای از حوالی ماه دسامبر (آذر) آغاز خواهد شد، اظهار کرد: تا آن زمان در عرصه اقتصاد واقعی اتفاقی نیفتاده که بخواهد بورس از آن متاثر شود. هر چند ما امیدواریم با توجه به فضای امیدبخشی که در اقتصاد ایران به وجود آمد بزرگان بورس سرمایه خود را در این عرصه حفظ کنند و به این ترتیب بازار قدرت خود را پیدا کند.

این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: هر چند نمی‌توان در این زمینه وعده قطعی ارائه کرد، اما امید داریم در طول چند هفته آینده بار دیگر روند رو به رشد بورس آغاز شود.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه ساختار فعلی اقتصاد ایران به شدت برای دریافت وام‌های بین‌المللی آمادگی دارد، اظهار کرد: با توجه به رغبتی که در بین کشورهای خارجی در این عرصه است، انتظار داریم ظرفیتی برای دریافت حدود ۱۰۰ میلیارد دلار وام فراهم شود. اگر بتوانیم این رقم را در کنار حدود ۵۰ میلیارد دلار درآمد حاصله خود جمع کنیم، می‌توان انتظار داشت در طول سال‌های آینده بخشی از اهداف در نظر گرفته شده برای رشد و توسعه اقتصادی کشور قابل دستیابی شود.

 

 

۰۷:۲۱:۴۳ سحر نمایشی: در کنار کاهش تقاضای مشتریان در بازار به دلیل فشارهای مضاعفی که کمبود مواد اولیه بر تولیدکنندگان داخلی وارد می‌سازد، قیمت‌ها نیز به کف رسیده است.

قیمت مس دیروز در بازار آزاد ۷۰۰ تومان در هر کیلو ریخت که این افت قیمت به تبع ریزش بیش از ۵۰۰ تومانی مس در بورس کالای ایران بوده است؛ به‌طوری که این فلز سرخ روز گذشته، با چهار هزار تن عرضه مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران راهی تالار معاملات شد. این شرکت همچنین ۳۵۰۰ تن مس مفتول را عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضه شده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز می‌توان به ۲۰ هزار تن انواع مس کم عیار، ۱۰۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۲ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد.

علاوه بر این، ۲۷۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان در این روز به فروش رسید. همچنین ۱۵ تن کنسانتره فلزات گرانبها و ۱۰۰ تن سولفور مولیبدن از دیگر معاملات شرکت ملی صنایع مس در این روز به شمار می‌رود.  بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۶ هزار و ۹۱۴ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۵۵۵ تومانی را تجربه کرده است. کل عرضه برای این محصول ۴ هزار تن بوده؛ درحالی‌که میزان تقاضا ۴۴۰ تن بوده است. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس با قیمت ۱۷ هزار و ۶۰۸ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت ۵۵۵ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند.

کل عرضه برای این محصول ۳ هزار و ۵۰۰ تن بوده است؛ درحالی‌که تقاضاکنندگان خواستار ۴۸۰ تن از این محصول بوده‌اند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۷ هزار و ۶۶۰ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش ۵۵۵ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود؛ درحالی‌که میزان تقاضا برای آن ۲۸۵ تن ثبت شده است.

به این ترتیب این فلز سرخ در حال حاضر در بازار آزاد با قیمت ۱۸‌هزار و ۲۰۰ هزار تومان در هر کیلو به فروش می‌رسد و نسبت به‌روز شنبه ۷۰۰ تومان در هر کیلو ریزش نرخ را تجربه کرده است. به گفته فعالان بازار از آنجا که قیمت‌ها به کف رسیده فروشنده‌ها برای جلوگیری از ضرر بیشتر از فروش محصولات خود خودداری می‌کنند؛ مگر اینکه موعد چکشان فرا رسیده باشد یا به هر نحوی به پول آن نیاز داشته باشند.

 

 

۰۷:۲۱:۱۶ گروه بورس کالا- صنعت فولاد کشور اگرچه این روزها درگیر مشکلاتی مانند نبود تقاضا در بازار، افت قیمت‌ها و زیان انباشته با مشکلاتی ریشه‌ای نیز همراه است که روز گذشته و در پی قرائت متن تحقیق و تفحص کمیسیون صنایع و معادن مجلس از این صنعت واکاوی شدند. به این ترتیب متن تحقیق و تفحص از صنعت فولاد کشور که می‌توان گفت ایده اجرای آن از آذر ماه ۹۲ کلید خورد، روز گذشته در صحن علنی مجلس قرائت شد.

محورهای اساسی تفحص انجام شده از این صنعت مادر از بررسی دلایل و عوامل خام‌فروشی سنگ‌آهن آغاز می‌شود و تا چرایی دلایل عدم اجرای به موقع طرح‌های استانی و طرح‌های توسعه زیر سقف صنعت فولاد (فولاد خوزستان و فولاد مبارکه)، بررسی واگذاری‌ها در صنعت فولاد و… ادامه پیدا می‌کند. این متن پس از قرائت در مجلس برای بررسی تخلفات و رسیدگی‌های قضایی به قوه‌قضائیه ارسال شد.

رشد نگران‌کننده خام‌فروشی سنگ‌آهن

یکی از مواردی که در تحقیق و تفحص اعضای کمیسیون صنایع و معادن کشور به آن اشاره شده ذخایر سنگ‌آهن کشور و استفاده ناصحیح از این منبع است. بر این اساس اگرچه ایران بالغ بر چهار و نیم میلیارد تن ذخیره سنگ‌آهن دارد که سالانه ۴۸ میلیون تن از آن استخراج می‌شود؛ اما به دلیل نبود زیرساخت‌های تولید گندله که تامین‌کننده اصلی خوراک کارخانه‌های فولادی است؛ سنگ‌آهن‌های استخراج شده به‌صورت خام به خارج از کشور صادر می‌شوند. بر اساس گزارش تحقیق و تفحص از صنعت فولاد کشور، پدیده صادرات سنگ‌آهن از سال ۸۷ تا کنون به دلیل عدم ایجاد ظرفیت‌های کافی با شدت بیشتری همراه شده است. به این ترتیب گزارش تحقیق و تفحص از صنعت فولاد نشان می‌دهد در شرایطی که با وجود ذخایر غنی سنگ‌آهن در کشور که ماده اولیه تولید فولاد به شمار می‌رود؛ یکی از بحران‌های اصلی کارخانه‌های کوچک فولادسازی عدم تامین به موقع خوراک است، می‌توان به روشنی به مدیریت نادرست در صنعت فولاد پی برد.

طرح‌های هشت‌گانه استانی؛ تمرکززدایی یا بیابان‌زایی

از دیگر بخش‌های مهم در گزارش تحقیق و تفحص از صنعت فولاد، بررسی طرح‌های فولاد استانی است که به طرح‌های هشت‌گانه مشهور هستند. اهمیت این بخش به این موضوع باز می‌گردد که طبق بررسی‌های انجام شده،‌ ۴ طرح از ۷ طرحی که در اختیار شرکت ملی فولاد و در دست اجراست در مناطق کویری واقع شده‌اند. طرح‌های فولاد سبزوار، قائنات، نی‌ریز و بافت طرح‌هایی هستند که در مناطق کویری واقع شده‌اند. در این میان طرح فولاد سبزوار در دشت ممنوعه بحرانی به لحاظ کمبود آب قرار دارد و قرار است آب این طرح از پنج حلقه چاه تامین شود. به این ترتیب این سوال وجود دارد؛ در حالی که سطح آب‌های زیرزمینی این منطقه طی سال‌های گذشته به شدت پایین آمده است؛ قرار است چگونه سالانه ۴ میلیون متر مکعب آب از پنج حلقه چاه موجود در این منطقه برداشت شود؟ انتقاد‌ها نسبت به ایجاد طرح‌هایی در مناطق کم‌آب به منظور توسعه تولید و تمرکز‌زدایی در صنعت فولاد در شرایطی در گزارش تحقیق و تفحص از نمایندگان مجلس وجود دارد که مجموع طرح‌های استانی در صورت تکمیل در مجموع ۴/ ۶ میلیون تن (هرکدام ۸۰۰ هزار تن فولاد در سال) فولاد تولید خواهند کرد که به دلیل بالا بودن سربار ثابت تولید، بهای تمام‌شده هر واحد بالا می‌رود که توجیه اقتصادی ندارد. از سویی در حال حاضر در دنیا طرح‌های فولادی با ظرفیت کمتر از ۵/ ۲ میلیون تن (و در مواردی کمتر از ۵ میلیون تن) فاقد توجیه اقتصادی هستند.

طرح‌های هشت‌گانه اشکالات فنی و اقتصادی فراوانی دارند که در نهایت در گزارش تحقیق و تفحص این نتیجه‌گیری را به همراه دارند که فولادهای استانی بدون توجه به آمایش سرزمینی، با نگاه سیاسی و عوام‌فریبانه تاسیس شده‌اند. در گزارش اخیر به این نکته اشاره شده است که بررسی این موضوع از دیدگاه سیاسی نشان می‌دهد تعهداتی که رئیس‌جمهور وقت در سفرهای استانی برای دولت ایجاد کرده بود سبب چرخش یکباره نگاه شورای اقتصاد از توسعه و ایجاد طرح‌های کلان به ایجاد طرح‌های مختلف در برخی از استا‌ن‌های کشور شده است، این نگاه در حالی به وجود آمد که در اجرای آن نیز تصمیمات نادرست بسیاری اتخاذ شد که از جمله آنها مکان‌یابی نادرست برای اجرای طرح‌های فولادی در مناطق کویری بود. اجرای طرح‌های استانی فولاد در حالی طی سال‌های گذشته آغاز شد که به گفته کارشناسان تمرکز و سرمایه‌گذاری روی واحدهای تولیدی که از قبل مشغول فعالیت بوده‌اند اقدامی‌ منطقی‌تر به شمار می‌رود. به این ترتیب بر اساس گزارش تحقیق و تفحص مجلس می‌توان گفت فولادهای استانی با نگاه سیاسی و بدون توجه به آمایش سرزمینی و استعدادهای هر استان تاسیس شده‌اند که هرکدام تبعات زیست‌محیطی خاص خود را به همراه خواهند داشت.

تاخیر در اجرای طرح‌ها و رشد چند برابری هزینه‌ها

همچنین در این گزارش تصریح شده است: به دلیل تاخیر در اجرای طرح‌ها و تورم کم‌سابقه سال‌های اخیر، هزینه انجام پروژه‌ها چند برابر شده است. در این میان استانداری‌ها به تعهدات خود مبنی بر انجام زیرساخت‌های لازم برای پروژه‌ها عمل نکرده‌‌اند، این در شرایطی است که حتی در صورت تکمیل طرح‌های مذکور، با توجه به نبود زیرساخت‌های مورد نیاز، امکان بهره‌برداری مناسب از این طرح‌ها وجود ندارد.

گزارش تحقیق و تفحص از فولاد کشور به این نکته تاکید دارد که در حال حاضر به دلیل تضعیف شرکت ملی فولاد که زمانی سیاستگذار و ناظر اصلی صنعت فولاد کشور بوده، توازن چرخه تولید بر هم خورده است و طرح‌های مربوط به تولید گُندله، برداشت سنگ‌آهن و مدیریت برنامه‌ریزی برای بازار قٌراضه کشور با تاخیرهای متعدد روبه‌رو است.

این گزارش آمارهای ارائه شده در سال‌های گذشته مبنی بر اینکه ظرفیت عملی تولید فولاد کشور ۲۰ میلیون تن در سال است را نیز زیر سوال‌ برده و تاکید دارد که در خوشبینانه‌ترین حالت، ظرفیت عملی تولید فولاد کشور بین ۵/ ۱۴ تا ۱۶ میلیون تن است.

پرداخت یارانه با پول فولاد

اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس در تحقیق خود از صنعت فولاد کشور به این نتیجه رسیده‌اند که با توجه به مفاد قرارداد فاینانس با شرکت «سایناشور» چین؛ برای تامین مالی پروژه‌های استانی پیمانکار اجرای فولادسازی‌ها، باید شرکتی چینی باشد و حداقل ۶۵ درصد تجهیزات به‌کار رفته نیز ساخت چین باشد؛ این در حالی است که امکان ساخت بخش اعظم تجهیزات کارخانه فولادسازی در کشور وجود دارد. این گزارش همچنین از تخلف دولت مبنی بر استفاده از وجوه حاصل از فروش فولاد هرمزگان برای پرداخت یارانه نیز پرده برداشته است؛ این در حالی است که این وجوه باید صرف تکمیل طرح‌های استانی می‌شدند. در این گزارش آمده است که در فروش اوراق مشارکت طرح‌های فولاد استانی، به دلیل پرداخت نشدن کوپن اوراق مشارکت از سوی سازمان ایمیدرو، بانک‌های ملت و تجارت اقدام به ضبط وثایق که در حقیقت سهام شرکت‌های فولاد مبارکه و شرکت ملی صنایع مس بود، کرده‌اند که این کار در عمل موجب کاهش بیشتر سهم دولت در صنعت راهبردی و استراتژیک فولاد شده است.

در ادامه این گزارش به شرکت‌های فولاد خوزستان و فولاد مبارکه هشدار داده شده است که با توجه به عدم اجرای تعهدات قبلی خود مبنی بر افزایش ظرفیت زیر سقف، تا زمانی که به تعهدات قبلی خود عمل نکرده‌اند حق خرید طرح‌های فولاد استانی را ندارند.

 

 

۰۷:۲۱:۰۰ گروه بازار پول:  ادامه فشار تقاضا در روز یکشنبه موجب شد که قیمت دلار پس از ۲۱ روز به ۳۳۰۰ تومان برسد. این رقم ۴۳ تومان بالاتر از قیمت بسته شده روز شنبه بود. «پایین بودن قیمت دلار در بازار داخلی نسبت به منطقه سلیمانیه» و «رفتارهای هیجانی معامله‌گران غیررسمی» از عوامل اصلی رشد دلار بود، اما در کنار این سرفصل‌های تکراری رشد تقاضا، برخی از فعالان از «زنده شدن» بازار پس از اعلام توافق هسته‌ای به‌عنوان یک عامل مهم برای افزایش معاملات نام می‌برند.

برخی از فعالان بازار اعتقاد دارند پس از توافق هسته‌ای تقاضای واقعی برای خرید ارز و واردات وارد بازار شده است، عاملی که به رشد قیمتی دلار در روزهای گذشته کمک کرده است. افزایش بهای دلار بازار طلای داخلی را نیز تحت‌تاثیر قرار داد تا سکه بهار آزادی با رشد ۲ هزار تومانی روبه‌رو شود و به قیمت ۸۷۴ هزار تومان برسد. البته روز گذشته، سکه به‌دلیل داشتن حباب مثبت نتوانست متناسب با رشد دلار بالا رود.

رفتار بازارساز
روز گذشته دلار مانند روز شنبه دو نیمه متمایز را پشت سرگذاشت. نیمه افزایشی تحت‌تاثیر معامله‌گران غیررسمی و نیمه کاهشی با عرضه بازیگران بازارساز رسمی رقم خورد. در دومین روز هفته، دلار معاملات خود را در کانال ۳۳۰۰ تومان آغاز کرد. به باور فعالان بازار ارز، پس از مذاکرات هسته‌ای، معامله‌گران غیررسمی با انجام معاملات محدود و برجسته‌سازی برخی اخبار، سعی کرده‌اند که در ساعات انتهایی روز، قیمت را به محدوده بالاتری وارد کنند. در همین راستا، افزایش ابتدای روز یکشنبه به تحرکات بازیگران غیررسمی در ساعات انتهایی روز شنبه و پس از تعطیلی بانک‌ها نسبت داده شد.

به گفته فعالان، قیمت در آخر وقت شنبه تا نرخ ۳۳۰۴ تومان بالا رفت و در ادامه این روند رو به رشد، قیمت دلار تا نزدیکی ساعت ۱۲ظهر روز یکشنبه به رقم ۳۳۱۵ تومان رسید. فعالان بازار، ادامه تقاضا از منطقه سلیمانیه عراق و افزایش تقاضای واقعی در بازار جهت واردات را نیز از عوامل رشد قیمت دانسته‌اند. در برابر این نیروهای افزایشی، بازیگران بازارساز رسمی برای مقابله با افزایش دامنه نوسان و شکستن قیمت‌های نیمه حبابی بازار سعی کردند سمت عرضه را تقویت کنند. عرضه ارز آنها موجب شد که روند رو به رشد متوقف شود و قیمت دلار تا ساعت ۳ بعدازظهر به ۳۳۰۰ تومان برسد.

با توجه به اینکه، عرضه‌کننده عمده بازار، بازیگران بازار‌ساز رسمی هستند، می‌توان‌ گفت قیمت ۳۳۰۰ تومان، نرخ کف بازار و حاصل عرضه و تقاضای عمده در بازار بوده است. با این حال، برخی صرافی‌های مجاز حاضر به فروش ارز در قیمت‌های پایین‌تر از ۳۳۰۰ تومان نبودند. تا ساعت ۳ بعدازظهر قیمت دلار بر تابلوی اکثر صرافی‌ها ۳۳۱۵ تومان بود.

تاثیر واردات
آمار ۴ ماه نخست سال‌جاری نشان می‌دهد که صادرات در این مدت ۱۵ درصد و واردات بیش از ۲۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل خود کاهش داشته است؛ در نتیجه، در این محدوده زمانی واردات کشور نسبت به صادرات افت بیشتری داشته است. افت واردات، سیگنالی از کاهش تقاضا برای خرید ارز به‌منظور تهیه کالا از بازارهای خارجی است. این شرایط گویا در حال تغییر است. بررسی داده‌های قیمتی نشان‌دهنده آن است که همسو با افت واردات، شاخص بازار ارز نیز در ۴ ماه نخست سال ۹۴ در مسیر کاهشی قرار گرفته است. متوسط قیمتی دلار در تیرماه ۹۴ به ۳۲۸۲ تومان رسید، این در حالی است که میانگین قیمت این ارز در فروردین ۹۴ بالای ۳۳۰۰ تومان بود.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/904465/#ixzz3h3Yv66oU

 

۰۷:۲۰:۲۲ گروه بازار پول: فلز زرد با وجود جهش قیمتی در واپسین ساعات کاری هفته گذشته، همچنان در موقعیت ضعف است. اونس روز جمعه از کف ۱۰۷۷ دلار بالا آمد، اما روی قیمت ۱۰۹۹ دلار بسته شد تا در کل هفته ۳۴ دلار سقوط کرده باشد. هفته گذشته پنجمین هفته پیاپی کاهش ارزش طلا بود. این روند که در ادامه روند افت ماه‌های گذشته بوده باعث شده برآیند پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت «کاهشی» بماند.

نظرسنجی‌های کیتکو
رسیدن بهای اونس به کمترین قیمت در ۵ سال گذشته پیش‌بینی شرکت‌کنندگان در نظرسنجی‌های کیتکو را تحت‌تاثیر قرار داده است. اگر حس منفی موجود در بازار خرده‌فروشی پابرجا بماند، قیمت‌ها در هفته جدید کاری می‌تواند با کاهش بیشتر مواجه شود. در آخرین نظرسنجی کیتکو از مخاطبان، ۵۵۵ نفر شرکت کرده‌اند که از این میان ۴۱۶ نفر معادل ۷۵ درصد، کاهش و ۹۹ نفر معادل ۱۸ درصد افزایش قیمت‌ها را پیش‌بینی کرده‌اند. ۷ نفر نیز نظری خنثی درباره روند کوتاه‌مدت داشته‌اند. در نظرسنجی از کارشناسان حرفه‌ای نیز ۲۰ نفر شرکت کرده‌اند که از این میان ۹ نفر معادل ۴۵ درصد، کاهش و ۸ نفر معادل ۴۰ درصد افزایش قیمت‌ها را پیش‌بینی کرده‌اند. سه کارشناس معادل ۱۵ درصد نیز نظری خنثی داشته‌اند.

کیتکو در گزارش هفتگی خود آورده است: «در هفته جدید، تمام چشم‌ها به فدرال رزرو، دلار آمریکا و داده‌های اقتصادی آمریکا خواهد بود.» جزئیات رویدادها و داده‌های مهم هفته پیش رو را در جدول زیر می‌بینید. بسیاری از تحلیلگران اعتقاد دارند که تقویت ارزش دلار همچنان سد مهمی در مقابل افزایش قیمت فلز زرد به شمار می‌رود. کمیته بازار آزاد فدرال رزرو در پایان نشست دو روزه خود در روز چهارشنبه نیز بیانیه‌ای منتشر خواهد کرد که مورد توجه بازار خواهد بود. نتیجه این نشست هم ممکن است باعث کاهش بیشتر قیمت جهانی طلا شود.

تحلیل‌های کارشناسان
مهم‌ترین عاملی که «افزایشی»‌های بازار به آن اشاره می‌کنند احتمال «خرید فنی» و «پوشش کوتاه‌مدت» در هفته جدید است. تد اسلوپ، استراتژیست ارشد بازار در iiTrader می‌گوید که بازار طلا بیش از هر زمانی در دو سال گذشته با «فروش بیش از اندازه» روبه‌رو شده است. کالین چیزینسکی، استراتژیست ارشد بازار در CMC Markets در مورد روند درازمدت کاهشی مانده، اما موافق است که تصویر فنی و بنیادی طلا باید در روزهای پیش رو به حمایت از طلا بینجامد.

ولی در آن سوی بازار بخش قابل توجهی از تحلیلگران انتظار دارند طلا همچنان شاهد کاهش ارزش خود باشد. آنها معتقدند که رشد شاخص دلار که طلا را تحت‌فشار قرار می‌دهد، پایان نیافته است. بارت ملک، رئیس استراتژی کالا در TD Securities می‌گوید: «بازار طلا تا حدودی با فروش بیش از اندازه روبه‌رو بوده، اما دلار ایالات متحده همچنان قوی مانده و تورم هم خیال بالا رفتن ندارد.» ملک معتقد است که باید در انتظار رسیدن قیمت به ۱۰۰۰ دلار بود.

کریس بیوچامپ، استراتژیست ارشد بازار در IG Markets نظری خنثی درباره روند کوتاه‌مدت دارد. او می‌گوید اونس برای رشد جا دارد، اما سرمایه‌گذاران ممکن است با رشد قیمت‌ها بلافاصله رو به فروش بیاورند. این استراتژیست بازار بر این باور است که سطح حمایتی در حال حاضر ۱۰۸۰ دلار و سطح مقاومتی رقمی میان ۱۱۰۵ و ۱۱۱۰ دلار است.اونس فلز زرد در یک ماه منتهی به روز جمعه، حدود ۷۵ دلار از قیمت خود را از دست داده است که برابر با کاهش حدودا ۵/ ۶ درصدی ارزش این کالای گرانبها و ماندگار است. اونس فلز زرد در یک سال منتهی به همین مقطع، حدود ۱۹۴ دلار از قیمت خود را از دست داده است که برابر با کاهش حدودا ۱۵ درصدی ارزش طلا است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/904448/#ixzz3h3Yr5K6O

 

۰۷:۲۰:۱۴ اتخاذ سیاست‌های پولی متنوع توسط بانک‌های مرکزی، مسائل جاری و انتظارات آتی، اطلاعات فراوانی در بردارند که سایت‌های بانک مرکزی، اغلب به زبان‌های مختلف در اختیار عموم قرار می‌دهند، اما ارائه این اطلاعات به‌گونه‌ای که به سادگی برای عموم مردم قابل فهم باشد، چالش‌بر‌انگیز است. برخی از بانک‌های مرکزی کاربران خود را در انبوهی از اخبار، تاریخ‌ها و داده‌ها سر‌در‌گم کرده یا اطلاعات را به گونه‌ای در بخش‌های مختلف قرار می‌دهند که دسترسی به آنها به سختی صورت می‌پذیرد، اما وب سایت بانک‌ مرکزی اسپانیا با وجود تاکید بر جزئیات، به‌گونه‌ای طراحی شده که تمامی کاربران می‌توانند به سهولت از آن استفاده کنند. این وب‌سایت به‌عنوان یک مرکز اطلاعاتی، چگونگی کار بانک مرکزی اسپانیا را به شهروندان و کارشناسان بانکی نشان می‌دهد.

لوئیس ام لیند، رئیس بانک‌ مرکزی اسپانیا معتقد است: «وب سایت بانک مرکزی که در آن اطلاعات برای کارشناسان بانکی و عموم مردم به آسانی در دسترس قرار گیرد، یک ابزار کلیدی در افزایش آگاهی دیگران از نقش بانک مرکزی است». این سایت به دنبال بمباران اطلاعاتی مخاطب نبوده و صرفا اطلاعات ضروری مربوط به موضوع را قرار می‌دهد هرچند در کنار آن لینک‌های مرتبط خوبی قرار داده شده است. یکی از مهم‌ترین بهبودهای صورت‌گرفته در این وب ‌سایت در سال گذشته، ایجاد بخش جدیدی تحت عنوان «بازسازی ساختار سیستم مالی » است. این بخش، دائما طیف وسیعی از تدابیری که برای تقویت سیستم مالی در پی بحران به تصویب رسیده است را به‌روز‌رسانی می‌کند که پیش از راه‌اندازی این بخش و به‌روز‌رسانی آن، این اطلاعات در اینترنت پراکنده بوده و باعث می‌شد پیگیری آن مشکل باشد. پایگاه داده‌های گسترده این وب‌سایت که از دیگر مزیت‌های آن است دارای ابزاری برای ساده‌سازی فرآیند انتخاب، مشاهده و مقایسه سری‌های زمانی داده‌ها است.

این سرویس با نام «موتور جست‌وجوی سری زمانی» مشابه صفحه‌ای است که در فدرال رزرو سنت لوئیس برای محققان اقتصادی در نظر گرفته شده است که شامل یک پایگاه داده کاربردی، فراگیر و خوش ظاهر از داده‌های اقتصادی فدرال رزرو است. به‌طور کلی و با توجه به ویژگی‌های مطرح شده وب سایت بانک‌ مرکزی اسپانیا به‌عنوان یک مرکز اطلاعاتی با تاکید بر جزئیات، به‌گونه‌ای طراحی شده است که تمامی کاربران می‌توانند به‌ سهولت از آن استفاده کنند.

 

۰۷:۱۷:۱۱هر ساله موسسه انتشاراتی بانکداری مرکزی طی برنامه‌ای ویژه برای بانکداران سال و نهادهای مرتبط آن و براساس بهترین عملکرد آنها جوایزی در این حوزه اعطا می‌کند. مجله بانکداری مرکزی در گزارش‌های مستقل به ارائه تحلیل‌هایی درخصوص عملکرد بانک‌های مرکزی در سطح جهان پرداخته و برگزیدگان این حوزه را به جامعه جهانی معرفی می‌کنند که پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی طی گزارشی به بررسی عملکرد آنها در حوزه‌های مختلف بانکداری مرکزی پرداخته است. بر اساس این گزارش در سال ۲۰۱۴، بانک‌های مرکزی کشورهای کلمبیا به‌عنوان مدیر ذخایر سال، اسپانیا، به‌عنوان دارنده وب‌سایت سال، بانک خلق چین به‌عنوان بانک مرکزی سال و سوئد نیز به‌عنوان دارنده بالاترین سطح شفافیت انتخاب شده‌اند.

آنچه عملکرد بانک مرکزی کلمبیا را برجسته می‌سازد استراتژی مدیریت پویای ذخایر بانک مرکزی و عملکرد موثر آن در زمان نوسانات دلار آمریکا و تلاطم اقتصاد بازارهای نوظهور است. سال گذشته تغییر در انتظارات نسبت به سیاست‌های پولی کشورهای پیشرفته دنیا منجر به جابه‌جایی‌های شدید جریان‌های پولی داغ در اقتصادهای نوظهور شد. در اواسط سال ۲۰۱۳، بازدهی اوراق قرضه خزانه‌داری آمریکا به‌ نحو باورنکردنی بالا رفت. ارزش دارایی‌‌های طلا نیز نسبت به اواخر سال ۲۰۱۳، ۳۰ درصد افت داشت. به عبارت دیگر، در مجموع در سال ۲۰۱۳ دارایی‌های انباشته بانک‌های مرکزی به خاطر تغییرات فوق آسیب دید و این امر موجب تخریب بستر‌های سرمایه‌گذاری آنها شد. این در حالی است که با شرایط به وجود آمده دستاوردها و موفقیت‌های بانک مرکزی کلمبیا قابل توجه بود.

بانک مرکزی کلمبیا با اتخاذ یک استراتژی پویای مدیریت ذخایر، به‌طور موثری ریسک و بازدهی سود را تراز کرد. بانک مرکزی کلمبیا در سال گذشته، یک تغییر اساسی به‌عنوان معیار در چارچوب مدیریت ذخایر خود اعمال کرد. این بانک، لیست ذخایر ارزی مورد استفاده توسط بانک مرکزی را از سه واحد پولی دلار آمریکا، یورو و ین تغییر داد تا دلار کانادا، استرالیا و زلاند‌نو و کرون سوئد و پوند بریتانیا را نیز در برگیرد؛ چرا که بر اساس دیدگاه مدیران این بانک، دلارهای استرالیا و زلاند‌نو، جانشین‌های نقدی مناسبی در بازارهای نوظهور بزرگ طرف معامله با کلمبیا – به‌ویژه چین – به حساب می‌آیند. علاوه‌بر این، بانک مرکزی کلمبیا به سوی خرید اوراق قرضه شرکتی با رتبه اعتباری بالا به‌عنوان یکی از راه‌های سرمایه‌گذاری بازگشته است. این درحالی است که این بانک خرید این اوراق را از سال ۲۰۱۱ متوقف کرده بود.

در حال حاضر، بانک مرکزی به اوراق قرضه شرکتی در حکم یک روش متنوع‌سازی پرتفوی خود می‌نگرد. در نیمه اول سال ۲۰۱۳، بانک مرکزی کلمبیا با شرایط غیرمترقبه کاهش بازدهی به میزان ۳۴/ ۱ درصد (بر حسب دلار آمریکا) مواجه شد که عمدتا به‌دلیل تقویت ارزش دلار وکاهش قیمت طلا بود. البته با این وجود و نیز نوسانات در بازارهای بین‌المللی، دخالت سیاستی توسط بانک مرکزی کلمبیا در طول سال گذشته و تزریق فوری ۷ میلیارد دلار ذخایر ارزی باعث شد که تا آخر اکتبر، ارزش ذخایر این بانک در مقایسه با سال قبل، به میزان ۱۹ درصد (بر حسب دلار آمریکا) افزایش یابد.

بنابراین به‌دلیل اقدامات موثر بانک مرکزی کلمبیا در مدیریت ذخایر و تلاش‌های پیشگامانه آن در ایجاد سبد ذخایر مناسب پس از بحران مالی جهانی، این بانک از طرف مجله بانکداری مرکزی به‌عنوان مدیر سال ذخایر انتخاب شد.

 

۰۷:۱۶:۳۰ دنیای اقتصاد: سطح جدید، مقابله با «بانکداری سایه (موسسات اعتباری غیرمجاز)» کلید خورد. در این سطح، جاذبه‌زدایی از موسسات غیرمجاز از طریق ابزار مالیاتی مورد نظر است. پیش از این سیاست‌گذاران در جهت ساماندهی موسسات غیرمجاز دو سطح ابتدایی را طراحی کردند. در سطح نخست اجماع ارکان نظام از طریق ورود شورای‌عالی امنیت ملی به این پرونده رقم خورد. در سطح دوم، رویه‌های مقرراتی، برای منع فعالیت و ارائه خدمات بخش مجاز به بخش بدون مجوز تنظیم و تصویب شد؛ اما در سطح سوم برای برخورد با این پدیده اقتصادی، از ابزارهای حرفه‌ای استفاده شد. در سطح کنونی با بهره‌گیری از ابزارهای مالیاتی به یکی از روش‌های جذب منابع موسسات غیرمجاز فن بدل زده شد. بخش غیرمجاز همواره از ابزار پرداخت نرخ سود بالای سپرده به‌عنوان یک سیاست اغوا‌گرایانه بهره می‌برد. سیاستی که در پرتو رعایت نکردن رویه‌های استاندارد بانکداری ممکن بود. بانک مرکزی با همکاری «سازمان امور مالیاتی»، با هدف دفع جاذبه از این بخش تصمیم به اخذ مالیات از سود سپرده‌گذاری در موسسات غیرمجاز گرفته است. پیش‌بینی می‌شود با توجه به آنکه سود سپرده در بازار رسمی از مالیات معاف است این سیاست از یکسو از جذابیت سپرده‌گذاری در بازار غیرمجاز بکاهد و از سوی دیگر، با افزایش ریسک فعالیت، بخش غیرمتشکل را به تطابق با بخش رسمی پول، ترغیب کند.

 

دنیای اقتصاد: رئیس کل بانک مرکزی در تازه‌ترین اظهارنظر درخصوص موسسات غیرمجاز گفت: با همکاری سازمان امور مالیاتی تصمیم بر این شده که تمام سودهای ناشی از سپرده‌گذاری بانک‌ها و اشخاص حقیقی و حقوقی در موسسات غیرمجاز مشمول مالیات شود که این اتفاق نیز افتاده است. سیف در پاسخ به این سوال که برخی بانک‌ها که مشکلات مالی شدیدی دارند و به سطح ورشکستگی رسیده‌اند بخش زیادی از سپرده‌های خود را در موسسات غیرمجاز سپرده‌گذاری کرده و سود بیشتری دریافت می‌کنند، آیا بانک مرکزی با آنها برخورد خواهد کرد، گفت: وضعیت برخی بانک‌ها را ورشکسته تلقی نمی‌کنم اما ضعف مالی جدی دارند.

در یک هماهنگی با سازمان مالیاتی سود سپرده بانک یا افرادی که از موسسات غیرمجاز دریافت می‌کنند، مشمول مالیات خواهد شد. رئیس کل بانک مرکزی این موضوع را در راستای ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی عنوان کرد وافزود: « با این روش ها، سپرده‌گذاری در موسسات غیرمجاز محدودتر می‌شود.» بنابراین بانک مرکزی با این اقدام ریسک فعالیت سپرده‌گذار و موسسات را در بازار غیرمتشکل پولی افزایش می‌دهد و به وسیله این اهرم، موسسات غیرمجاز را به سمت بازار متشکل پولی هدایت می کند. در کنار این موضوع، نهاد ناظر بر بازار پول، همه بانک ها را از ارائه خدمت و ارتباط مالی با موسسات غیرمجاز منع کرده است تا با این اقدام مکمل، ادامه فعالیت موسسات غیرمجاز، با چالش‌هایی روبه‌رو شود.

ابزار اقتصادی برای یک پدیده غیراقتصادی

پدیده بازار غیرمتشکل پولی یا موسسات بدون مجوز ریشه قدیمی در اقتصاد ایران دارد و برخی برآوردها از فعالیت تعداد زیادی موسسه در قالب‌های مختلف اما بدون اخذ مجوز حرفه‌ای از مراجع قانونی است. گرچه رشد این موسسات ناشی از خلأهای اقتصادی است اما نبود قانون مستقل امکان ساماندهی این مساله را از سوی مقام ناظر را با چالش همراه کرده بود. قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی مصوب دی‌ماه ۱۳۸۳ یکی از مصادیق مقررات ناظر بر سیستم مالی است. این قانون اگرچه ماهیتی پیش‌مداخله دارد و درصدد جلوگیری از اقدامات برهم‌زننده تعادل است، ولی در مبدا زمانی وضع آن، این قانون به نوعی ماهیت پس‌مداخله داشته است؛ یعنی قانون سال ۱۳۸۳ پس ‌از گسترش بی‌رویه موسسات اعتباری بدون‌مجوز و در پاسخ به مشکلات عمیق به‌وقوع پیوسته به‌تصویب رسید. قانون پس ‌از بروز تنش‌های مالی در برخی از نهادهای اعتباری که موضوع اصلی و مخاطب خود این قانون بود، تدوین شد تا نظمی به این بازار غیرمتشکل پولی و وضعیت مالی نهادهای درگیر در آن ببخشد و در ادامه از طریق قوانین موجود، پیش‌مداخله کند. با این حال، با وجود آن قانون هنوز بازار غیرمتشکل پولی به‌سامان درنیامده است.

این قانون آن دسته اشخاص حقیقی یا حقوقی‌ای را که در زمان تصویب، بدون دریافت مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عملیات بانکی مبادرت داشتند، موظف می‌کرد تا برای اخذ مجوز به بانک مرکزی مراجعه کنند. در غیر این صورت و بنا به درخواست بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، نیروی انتظامی از ادامه فعالیت این قبیل اشخاص جلوگیری می‌کرد. در عمل، تدابیر این قانون کاملا کارساز نبوده و وضعیت جاری فاصله بسیار با انتظارات دارد.

در دوره اخیر بانک مرکزی در ابتدا دو گام برداشت؛ گام اول از طریق کسب مجوز از طریق شورای عالی امنیت ملی بود. براساس اعلام خبرگزاری‌ها، حسن روحانی رئیس‌جمهوری دوم خرداد ماه سال جاری از ورود شورای‌عالی امنیت ملی برای مقابله با موسسات مالی غیر‌مجاز خبر داد. رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه «ما باید جلوی موسسات مالی غیرمجاز را بگیریم»، گفت: شورای‌عالی امنیت ملی با قدرت قانونی که دارد در این عرصه وارد شده است و به بانک مرکزی قدرت قانونی داده که وارد عمل شود. در واقع قوای سه‌گانه دستور ساماندهی موسسات غیرمجاز و برخورد با موسسات متخلف را به امضا رساندند. پس از این گام بانک مرکزی همکاری موسسات مجاز با بخش غیرمجاز بازار پول را منع و اعلام کرد: بانک‌ها و موسسات اعتباری به موسسات غیرمجازی که حاضر به حضور در فرآیند ساماندهی نیستند حق ارائه خدمات کارگزاری ندارند. با این اقدام دومین قدم برای تنگ‌تر شدن دامنه فعالیت موسسات غیرمجاز برداشته شد. اما در سطح سوم سیاست‌گذاران تصمیم گرفته‌اند یکی از نقاط مطلوبیت موسسات بدون مجوز را هدف گیرند. در سال‌های اخیر موسسات بدون مجوز به‌دلیل آنکه رویه و مقررات استاندارد با هدف پوشش ریسک رعایت نمی‌کردند از امکان دامپینگ در بازار پول برخوردار بودند.

موسسات بدون مجوز با پرداخت نرخ سود‌های اغواگرایانه بخشی از منابع را به سوی خود جلب می‌کردند؛ اما تصمیم اخیر بانک مرکزی و سازمان امور مالیاتی می‌تواند پادزهری برای حرکت اغوا‌گرایانه این گروه باشد. برخی تحلیلگران معتقدند این اقدام می‌تواند از دو جنبه به بازار پول کمک کند. حفظ منابع در بخش رسمی اولین کارکرد تصمیم اخیر است؛ اما کارکرد دوم را ‌می‌توان در افزایش انگیزه بخش غیررسمی برای حرکت در مسیر ساماندهی توصیف کرد. کارشناسان معتقدند: اگر سیاست اخذ مالیات از بخش غیررسمی به درستی و با دقت تعقیب شود دو هدف مورد اشاره به‌زودی محقق خواهد شد. ولی‌الله سیف در ادامه صحبت‌های خود در برنامه تلویزیونی نگاه یک با اشاره به آغاز یک دوره جدید برای نظام بانکی پس از رفع تحریم‌ها اظهار کرد: بانک مرکزی در دوران تحریم توانست با کنترل نوسانات نرخ ارز ۵۲ درصد سطح نوسانات را کاهش دهد.

بنابراین اگر توافقات تا دو ماه و نیم آینده اجرا شود، رفع تحریم‌های نظام بانکی نهایتا تا ژانویه عملی خواهد شد. سیف در مورد رقم دقیق پول‌های بلوکه شده ایران گفت: به نظر می‌رسد در این زمینه اختلاف نگاه از پول‌های بلوکه شده موجب برداشت‌های متفاوتی شد. کل دارایی‌های ارزی خارجی کشور با میزان پول‌های بلوکه شده یا پول‌های بلوکه شده که جزو دارایی‌های بانک مرکزی است، تفاوت‌های اساسی دارد. وی ادامه داد: میزان دارایی‌های بلوکه شده بانک مرکزی ۲۳ میلیارد دلار است و به علاوه ۶ یا ۷ میلیارد دلار دارایی متعلق به دولت است که از محل صادرات نفت حاصل شده است. سیف در پاسخ به این سوال که آیا معادل ۲۳ میلیارد دلار پول‌های بلوکه شده که متعلق به بانک مرکزی است، ریال به دولت پرداخت شده است؟ چرا که مدتی پیش این مطلب اعلام شد که معادل ریالی آن به دولت داده نشده است، گفت: بله، معادل ریالی ۲۳ میلیارد دلار قبلا به حساب خزانه واریز شده و استفاده از این پول دیگر نقدینگی جدید ایجاد نمی‌کند، در واقع این پول متعلق به بانک مرکزی است و استفاده از آن دو مرتبه نقدینگی یا پایه پولی افزایش نخواهد یافت. وی تصریح کرد: از رقم ۶ تا ۷ میلیارد دلاری که درآمد نفت است، ۳۰ درصد آن به حساب صندوق توسعه ملی نزد بانک مرکزی و ۵/ ۵۴درصد به حساب خزانه باید واریز شود.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: در عین حال هیات‌های مختلفی برای مذاکره توسط سرمایه‌گذاری به ایران می‌آیند و به نظر می‌رسد اقتصاد ما ظرفیت ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری را داشته باشد. رئیس کل بانک مرکزی درخصوص همکاری و فعالیت مشترک با کشورهای اروپایی گفت: با آلمان برای همکاری مشترک مذاکراتی شد و برخی بانک‌های آلمانی به دنبال افتتاح شعبه در سرزمین اصلی و منطقه آزاد هستند. طبق قانون بانک خارجی می‌تواند در سرزمین اصلی بانک تاسیس کند؛ به شرطی که ۶۰ درصد سهام متعلق به اشخاص حقیقی ایرانی و ۴۰ درصد خارجی باشد اما در مناطق آزاد تا ۱۰۰ درصد می‌تواند سهام خارجی باشد؛ وی درخصوص یکسان‌سازی نرخ ارز گفت: چند نرخی بودن ارز یکی از مشکلات است و ما ۵ تا ۶ ماه بعد از اجرای توافق می‌توانیم به نرخ واحد ارز برسیم. اینکه این دوره زمانی را می‌گویم به این دلیل است که اگر ارتباطات کارگزاری بانکی وجود نداشته باشد و در فرآیند نقل و انتقال و مبادلات تاخیر وجود داشته باشد، به نرخ واحد ارز خدشه وارد خواهد شد. سیف در مورد حساب‌های جعلی گفت: شورای عالی مبارزه با پولشویی ضوابطی را مصوب کرده و اطلاعاتی را که اخیرا گرفته‌ایم نشان می‌دهد از بین ۳۰۰ میلیون حساب ۳۸ میلیون حساب وجود داشته که شماره شناسه و کد ملی آن تطابق نداشتند. از این ۳۸ میلیون ۳۰ میلیون حساب راکد است و ۸ میلیون هم در حال راکد شدن. راکد شدن حساب به این معنی است که عملیات مالی در آن حساب متوقف می‌شود تا شناسه با کد ملی تطبیق یابد.

 

 

۰۷:۱۶:۱۰ گروه خبر: «قادریم سایر مسائل را هم در منطقه و جهان پای میز مذاکره و با منطق حل‌وفصل کنیم.» رئیس‌جمهوری روز گذشته در اولین سفر داخلی‌اش پس از توافق هسته‌ای ایران و ۱+۵ بابیان این مطلب گفت: امروز ایران در جایگاهی قرار دارد که به همه دنیا بگوید با فشار و تهدید نمی‌توان این ملت را تسلیم کرد و جهان یکبار دیگر در برابر خواست، عظمت و ایستادگی این ملت در وین سر تعظیم فرود آورد.

رئیس‌جمهوری در کردستان اعلام کرد
نمی‌گذاریم ایران سرزمین واردات کالاهای بیگانه شود
از اربیل و سلیمانیه دفاع می‌کنیم
میزی که از آن سخن می‌گویید پایه‌هایش در هم شکسته است

رئیس‌جمهوری که روز گذشته در اجتماع بزرگ مردم استان کردستان در ورزشگاه استقلال سنندج سخن می‌گفت، افزود: مردم ایران پس از ۱۲ سال مقاومت توانستند در میدان منطق و مذاکره، عظمت خود را به رخ جهانیان بکشند.به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، روحانی در بیستمین سفر داخلی‌اش افزود: دیپلمات‌های شما که فرزندان رشید و قهرمان این ملت هستند توانستند در برابر ۶ کشور بزرگ و قدرتمند جهان به پیروزی تاریخی دست یابند. چه کسی فکر می‌کرد قدرت‌هایی که می‌گفتند ایران نباید از انرژی هسته‌ای بهره‌مند باشد، روزی در برابر مقاومت ملت ایران سر تسلیم فرود آورند.

فرقی بین شیعه و سنی نیست

رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه آنچه به دست آمده پیروزی همه ملت است، تصریح کرد: ملت ایران فرقی بین شیعه و سنی نمی‌گذارد، شیعه و سنی برادر و متحد یکدیگرند، ما پیروان قرآنی هستیم که گفته است ما برادر و برابریم و ملت ایران دست واحد در برابر همه دشمنان خود می‌باشد و کردستان دیده‌بان و چشم سرزمین ایران است.

رئیس شورای‌عالی امنیت ملی گفت: اگر کسی بخواهد بین شیعه و سنی یا کرد، بلوچ، ترک، عرب و فارس فرقی بگذارد، خطا کرده است.

منطقه را از تروریست پاک می‌کنیم

روحانی بابیان اینکه ایران کشور و ملتی واحد است و کردستان چشم ایران و دیده‌بان بصیر و بینای این ملت بوده و هست، گفت: اگر دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران و دلاوران این ملت نبودند، امروز اربیل و بغداد به دست تروریست‌ها سقوط کرده بودند، اما ملت ایران پشتیبان همه مظلومان است و از دهوک، اربیل و سلیمانیه و هر نقطه و سرزمین دیگری در منطقه که مورد ظلم و تجاوز قرار گیرد، دفاع می‌کند و به حول و قوه الهی منطقه و همه کشورها از جمله عراق را با وحدت و انسجام از لوث وجود تروریست‌ها پاک خواهیم کرد.رئیس‌جمهوری همچنین گفت: ملت ایران، ملت بزرگی است که نشان داد می‌شود پیچیده‌ترین موضوعات سیاسی جهان، مثل موضوع هسته‌ای را پای میز مذاکره حل و فصل کرد.

توصیه به دولتمردان آمریکا

روحانی با تاکید بر اینکه ما راه‌مان را با اتکا به وحدت و پشتیبانی مردم و حمایت‌ها و هدایت‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی ادامه خواهیم داد، تصریح کرد: طرف مقابل ما در سرزمین خود مشکلات فراوانی دارد و به همین خاطر دچار لغزش‌ها و خطاهایی می‌شود و من به سیاسیون آمریکا می‌گویم تصمیم بگیرید تا در اتاق سیاسی‌تان خانه‌تکانی کنید؛ چراکه میزی که از آن سخن می‌گویید، پایه‌هایش در هم شکسته است و در برابر شما یک راه وجود دارد و آن هم تواضع، احترام، تکریم و فروتنی در برابر ملت ایران و حرف حق اوست.

ا دامه اقتصاد مقاومتی

ر وحانی با اشاره به اینکه ما همچنان اقتصاد مقاومتی را ادامه خواهیم داد، تصریح کرد: ما شرایطی ایجاد نخواهیم کرد که ایران سرزمین واردات کالاهای بیگانه شود، بلکه کاری خواهیم کرد که ایران سرزمین تولید و صادرات انواع کالاها برای منطقه و جهان با اتکا به همت، ایستادگی و انسجام شما مردم باشد.

اظهار تاسف از وقوع سیلاب

رئیس‌جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با اظهار تاسف از وقوع سیلاب در بخش‌هایی از کشورمان و از جمله بخش‌هایی از استان کردستان خاطرنشان کرد: همان‌طور که در جلسه هیات دولت اعلام کردم باید خودمان را بهتر از قبل برای مواجهه با حوادث غیرمترقبه آماده کنیم و البته باید بتوانیم بهتر این رخدادها را پیش‌بینی کنیم و از سوی دیگر باید توان کافی برای جبران خسارت‌ها را پس از وقوع هر حادثه‌ای داشته باشیم.

روحانی همچنین در ابتدای سخنان خود نیز کردستان را سرزمین مقاومت، ایستادگی و نمونه‌ای ماندگار از میهن دوستی ایران عزیز دانست و اظهار کرد: کردستانی‌ها پیوسته دیده بان دقیق ایران زمین بوده و هستند و دولت یازدهم همه توان خود را برای توسعه کردستان عزیز به‌کار خواهد گرفت.

باید دولت را کوچک کنیم

دیداربا علما، ایثارگران و نخبگان استان کردستان بخش دیگری از برنامه سفر رئیس‌جمهوری به استان کردستان بود.

رئیس‌جمهوری در جمع علما، ایثارگران و نخبگان استان کردستان، اشتغال نسل جوان و تحصیلکرده را مهم‌ترین اولویت کشور دانست و تصریح کرد: در فضای جدید بعد از توافق باید با وحدت و همدلی بیشتر، روند شکوفایی اقتصادی و توسعه همه جانبه و پایدار کشور را با شتاب طی کنیم. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، حسن روحانی گفت: باید فضای کشور، فضای افزایش تولیدات و صادرات شود و در این راستا باید فضای فعالیت اقتصادی را در بخش‌های مختلف کشور فعال و دولت را کوچک کنیم.رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه در فضای جدید کنونی به هیچ وجه نباید وقتمان را تلف کنیم، اظهار کرد: باید تولید و صادرات نفتی را بالا ببریم و کردستان باید به یکی از مراکز بزرگ صادراتی برای صدور انواع کالاها و خدمات تبدیل شود.

استراتژی دفاعی ایران

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود استراتژی دفاعی نظام جمهوری اسلامی ایران را برای امنیت کشور یک استراتژی دفاعی و بازدارنده دانست و گفت: ما در انقلاب اسلامی، دنبال فتح قلوب و فتح فضای صمیمیت و برادری در منطقه بوده و هستیم.

هزینه برای به هم زدن مذاکرات

همچنین روحانی دیروز در نشست فعالان اقتصادی استان کردستان در سنندج گفت: ۲۲ ماه مذاکرات هسته‌ای، مذاکرات سخت و پیچیده‌ای بود و حاشیه‌های فراوانی هم داشت.وی گفت: گاهی حاشیه‌های این مذاکرات از متن مهم‌تر بود. برخی از رژیم‌ها و کشورهای منطقه، پول‌های زیادی را برای به نتیجه نرسیدن این مذاکرات خرج کردند.

 

 

۰۷:۱۳:۵۴ دنیای اقتصاد: عمیق‌ترین رکود معاملاتی در بازار مسکن پایتخت، متوجه آپارتمان‌های نوساز (کمتر از ۵ سال ساخت) شده است. بهار امسال اگرچه حجم کل خرید مسکن در تهران ۲۲ درصد کاهش یافت، اما فروش نوسازها با بیشترین افت در مقایسه با سایر واحدها، ۲۴ درصد نسبت به بهار پارسال کم شد. تحلیلگران مسکن، «افزایش نیمه‌کاره‌ها و نزول نرخ تکمیل ساختمان» طی یک سال اخیر را عامل سقوط معاملاتی نوساز‌ها عنوان می‌کنند و درباره علت دوم این رخداد می‌گویند: تغییر رفتار بسازوبفروش‌ها در دوره «پایان رکود» و امیدشان به افزایش قیمت، به انصراف مقطعی از فروش می‌انجامد.

گروه مسکن: دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه‌و‌شهرسازی در آخرین گزارش خود از وضعیت بازار مسکن در بهار ۹۴، ضمن اعلام سطح جدید قیمت هرمترمربع آپارتمان در پایتخت، از بیشترین میزان افت فروش آپارتمان در بازار نوسازها نسبت به سایر واحدها خبر داد.

 

به گزارش «دنیای اقتصاد» بر مبنای اعلام دفتر اقتصاد مسکن، تعداد معاملات انجام شده خرید و فروش مسکن، در بهار سال جاری نسبت به بهار ۹۳، حدود ۵/ ۲۲ درصد کاهش یافته طوری که ۳۴ هزار و ۶۹۶ واحد مسکونی در این فصل فروخته شده است. بر مبنای این گزارش، بیشترین میزان کاهش معاملات مربوط به آپارتمان‌هایی با دامنه سنی صفر تا پنج سال ساخت است که به آنها نوساز گفته می‌شود.

بر این اساس، معامله آپارتمان‌های نوساز در بهار ۹۴ نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۲۴ درصد کاهش یافته است.

این در حالی است که کماکان بیشترین سهم از کل معاملات صورت گرفته در بهار ۹۴ مربوط به آپارتمان‌های نوساز بوده است. به گزارش «دنیای اقتصاد»، در بهار امسال حدود ۱۸ هزار واحد مسکونی نوساز در شهر تهران فروخته شده است؛ این در حالی است که بهار سال گذشته ۲۵ هزار معامله خرید و فروش آپارتمان نوساز در پایتخت انجام شده است.

کارشناسان در مورد علت افت قابل توجه معامله آپارتمان‌های نوساز در بهار ۹۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل معتقدند: در شرایطی که همچنان بیشترین حجم معاملات مسکن در پایتخت مربوط به آپارتمان‌های نوساز با سن بنای حداکثر پنج سال است، مهم‌ترین علت سقوط معاملات خریدوفروش نوسازها در بهار امسال به افت قابل توجه روند تکمیل واحدهای نیمه کاره در سه ماهه اول امسال برمی‌گردد.

به این صورت که روند تکمیل ساختمان‌های نیمه‌کاره طی یک‌سال اخیر تحت تاثیر رکود ساخت‌وساز، به شدت افت کرده و چون ورودی نوسازها به بازار مسکن با کاهش مواجه شد در نتیجه فروش نوسازها در بازار معاملات خرید و فروش هم به نسبت سال قبل، با افت محسوس مواجه شده است.

از طرف دیگر، رفتار خاص فروشندگان نوساز در پایان دوران رکود، از دیگر عوامل سقوط فروش نوسازها محسوب می‌شود؛ سازندگان و فروشندگان واحدهای نوساز در پایان دوران رکود معاملات (مصادف با بهار ۹۴) به امید افزایش قریب‌الوقوع قیمت، از عرضه آپارتمان‌های نوساز خود به بازار فروش، خودداری می‌کنند. ضمن اینکه کاهش توان مالی خانوارهای طبقات مختلف نیز در افت فروش واحدهای نوساز در کلیه مناطق شهر، اثرگذار است. مقایسه رتبه فروش آپارتمان‌ها به لحاظ قیمت در بهار ۹۴ نسبت به بهار ۹۳ نیز نشان می‌دهد بیشترین فروش به ارزان‌ترین واحدها در بازار مسکن یعنی بازه‌های قیمتی ۲تا ۳میلیون تومان در هر مترمربع اختصاص داشته است. این در حالی است که براساس اعلام وزارت راه‌وشهرسازی، متوسط قیمت مسکن در بهار ۹۴ به مرز ۴ میلیون تومان رسیده است.

از سوی دیگر، آپارتمان‌های میان متراژ (۵۰ تا ۷۰ مترمربع) بیشترین سهم از کل معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران را به خود اختصاص داده‌اند که این سهم معادل ۳۴ درصد از کل معاملات صورت گرفته در بهار ۹۴ بوده است.

همچنین بیشترین کاهش معاملات مسکن به لحاظ متراژ، متعلق به آپارتمان‌های نقلی (کمتر از ۵۰ مترمربع) بوده است.

خرید و فروش آپارتمان‌های کوچک متراژ در بهار ۹۴، معادل ۲۶ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۳، کاهش داشته است.
گروه صنعت و معدن: با اعلام توافق ایران با ۶ قدرت جهانی و افزایش ورود هیات‌های خارجی به کشور این سوال مطرح می‌شود که سرمایه‌گذاران خارجی باید با چه میزان سرمایه در پروژه‌های داخلی شریک شوند و چه میزان سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند به نفع بخش تولید باشد. در این خصوص پیش از این وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ورود سرمایه‌های خارجی در دوره پساتحریم، حریم خاصی را مدنظر قرار داده و اعلام کرده بود که در قدم اول تلاش دارد تا سرمایه‌های ایرانیان مقیم خارج از ایران را به کشور بازگرداند.

دومین قدم این وزارتخانه نیز حمایت از سرمایه‌گذاری کشورهای همسایه به‌عنوان راهکاری برای رونق فضای تولید و صنعت کشور بود، اما حضور متعدد هیات‌های اروپایی طی این مدت و اعلام تمایل برخی دیگر برای حضور در ایران به منظور انجام مذاکرات بیانگر افزایش تمایل اروپایی‌ها برای ورود به بازار ایران است و با این شرایط وزارت صنعت به‌عنوان متولی این بخش باید برای ورود این کشورها نیز مسیری درست را مشخص کند. به گفته فعالان صنعتی و اقتصادی ورود سرمایه‌های خارجی از صفر تا ۱۰۰ درصد به ایران آزاد است، اما به‌منظور افزایش قدرت چانه‌زنی بخش داخلی در نظر گرفتن سهم ۵۱ درصدی برای طرف ایرانی حائز اهمیت خواهد بود. با این حال فعالان این بخش این نکته را نیز مدنظر قرار می‌دهند که در شرایط کنونی و با توجه به مشکلاتی که بخش تولید با آن مواجه است در نظر گرفتن مرز برای سرمایه‌گذاری خارجی از اهمیت چندانی برخوردار نیست. در این خصوص نظر برخی از فعالان صنعتی و اقتصادی را جویا شدیم که در ادامه می‌آید.

 

۰۷:۱۱:۱۷ خبرگزاری تسنیم: رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران با بیان اینکه این سازمان تاکنون سهم ۳‌درصدی خود از حقوق دولتی معادن را دریافت نکرده است، گفت: در آخرین اقدام مجبوریم از دولت به دیوان عدالت اداری شکایت کنیم. هرمز ناصرنیا با بیان اینکه سازمان نظام مهندسی معدن ایران از سال ۸۲ که فعالیت رسمی خود را آغاز کرده تاکنون سهم ۳‌درصدی خود را از حقوق دولتی معادن دریافت نکرده است، اظهار کرد: در حال حاضر آنچه به سازمان تعلق گرفته است کمتر از ۰۳/ ۰ درصد بوده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران با اشاره به اینکه درحال حاضر میزان سهم سازمان از حقوق دولتی معادن در مصوبه بودجه سال ۹۴ حدود ۸۶۰ میلیون تومان تعیین شده است، افزود: این رقم به هیچ عنوان با سهم ۳درصدی این سازمان از حقوق دولتی معادن مطابقت ندارد. ناصرنیا با تاکید بر «برای حفظ حقوق خود مکاتباتی را با وزارت صنعت، سازمان مدیریت برنامه‌ریزی و مجلس شورای اسلامی انجام داده‌ایم» گفت: اما متاسفانه هنوز به نتیجه‌ای نرسیده‌ایم.

 

۰۷:۱۰:۱۹ به گزارش خبرگزاری مهر، براساس نتایج این نظرسنجی که توسط شبکه خبری سی ان ان و موسسه تحقیقاتی «او آر سی» به صورت تلفنی انجام شده، نشان می دهد که اظهارات تند دونالد ترامپ درباره خدمت سربازی سناتور جمهوریخواه جان مک کین باعث شده تا محبوبیت وی نزد رای دهندگان این حزب بالاتر رود.

بر اساس این نظرسنجی میزان محبوبیت دونالد ترامپ در حال حاضر ۱۸ درصد است و بعد از وی جب بوش فرماندار سابق کالیفرنیا و برادر کوچک تر جرج بوش رئیس جمهوری سابق آمریکا از حمایت ۱۵ درصد رای دهندگان جمهوریخواه برخوردار است.

نتایج این نظرسنجی همچنین نشان می دهد که اسکات واکر فرماندار تندرو و جنجالی ویسکانسین توانسته است تا جایگاه سوم محبوب ترین نامزدهای حزب جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ را از آن خود کند.

در حال حاضر ۱۴ نفر نامزدی خود را برای بدست آوردن نمایندگی جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده اعلام کرده اند ولی از میان آنها تنها این سه نامزد موفق شده اند تا محبوبیتی بیش از ۱۰ درصد در میان رای دهندگان عمدتا محافظه کار بدست بیاورند.

شبکه خبری سی ان ان با این حال می گوید که جایگاه دونالد ترامپ هنوز تثبیت نشده است. این گزارش می افزاید در اردوگاه دموکرات ها نیز هیلادی کلینتون در صدر نظرسنجی ها است و برنی سندرز در مقام دوم جای دارد.

 

۰۷:۰۵:۱۴ به گزارش خبرنگار اقتصاد ایرنا، مهدی کرباسیان در حاشیه مراسم امضای قرارداد ۴۰۰ میلیارد تومانی تجهیز، بهره برداری و فروش محصولات معدنی زغالسنگ خمرود کرمان در محل این سازمان، اظهار داشت: در اجلاس اخیر سرمایه گذاری و تجارت ایران و اروپا در وین پایتخت اتریش نیز اعلام آمادگی سیستم بانکی اروپا برای ورود به پروژه های ایران در قالب فاینانس مطرح شد.

وی تصریح کرد: معادن و صنایع معدنی ایران در زمینه اکتشاف با یک عقب ماندگی تاریخی مواجه است و فعالیت اکتشافی ظرف یکصد سال گذشته بر روی هفت درصد از مساحت کشور انجام شد، اما از زمستان ۱۳۹۲ سازمان ایمیدرو و زمین شناسی به همراه معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در قالب تفاهم نامه ای، فعالیت اکتشافی بر روی ۲۰۰ هزار کیلومتر از مساحت کشور را آغاز کردند و انتظار می رود امسال دستاوردهای این اقدام مهم تشریح شود.

کرباسیان خاطرنشان ساخت: زنجیره تولید در همه حوزه ها، معدن و صنایع معدنی زمینه رشد دارد و با تاکیدات مقام معظم رهبری، در تدوین برنامه ششم توسعه این مهم مورد توجه قرار دارد.

وی یادآور شد: ایران دارای ۶۸ نوع ماده معدنی است، اما تاکنون در زمینه شمار اندکی از این مواد معدنی فعالیت صورت گرفته و بنابراین سطح وسیعی از فعالیت در عرصه معادن باید کار شود.

رئیس هیات عامل ایمیدرو در بخش دیگری از سخنان خود موضوع مشارکت بخش خصوصی در پروژه های معادن و صنایع معدنی کشور را مهم دانست و گفت: سرمایه گذاری در این بخش به دولت کمک می کند تا پروژه ها فعال شوند و علاوه بر توسعه، زمینه اشتغال مناسب در کشور را فراهم می سازد.

وی موضوع امضای قرارداد زغالسنگ خمرود کرمان را خاطرنشان، و تصریح کرد: ایران ذخایر مناسبی در زمینه زغالسنگ دارد اما کار اکتشافی به اندازه کافی در این زمینه صورت نگرفته و در کشور کمبود وجود دارد.

به گفته کرباسیان، سازمان ایمیدرو کار وسیعی در زمینه زغالسنگ در منطقه طبس خراسان جنوبی دارد و پروژه های جدیدی برای واگذاری به بخش خصوصی آماده شده است.

وی افزود: میزان کنسانتره زغالسنگ مورد نیاز کشور اکنون بالغ بر ۴٫۳ میلیون تن است و در مسیر تحقق سند چشم انداز ۱۴۰۴ که ظرفیت تولید فولاد ۵۵ میلیون تن پیش بینی شده، مسیر تولید فولاد به سمت کوره بلند است و به این ترتیب میزان نیاز بیشتری به زغالسنگ وجود دارد.

میزان کنسانتره زغالسنگ تولید شده در سال ۹۲ برابر با ۹۲۲ هزار تن بود که با رشد ۲۵ درصدی در سال ۱۳۹۳ به یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن رسید.

وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه امسال تولید کنسانتره زغالسنگ را دستیابی به رقم یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن ذکر کرده که به میزان ۵۰ هزار تن بیش از رقم سال گذشته است.

 

۰۷:۰۱:۲۹ مونیز درگفت وگو با ‘فرید زکریا’ مجری شبکه ‘سی ان ان’ گفت: رای مخالفی که با حمایت دو سوم اعضای کنگره به این توافقنامه داده شود، انسجام و وحدت به دست آمده در جریان مذاکرات هسته ای ایران در میان آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان را تضعیف خواهد کرد.

مونیز افزود: در حقیقت، این مذاکره شش کشور بود. مطمئنا ما باید درمیان خودمان وبا خومان گفت وگو کنیم زیرا مبادلات ومصالح زیادی دراین زمینه وجود دارد. به عنوان مثال، حتی با درنظر گرفتن یک بازه زمانی یک ساله جهش، راه های زیادی برای دستیابی به این بازه زمانی وجود دارد وارزیابی این امر درهریک ازکشورها با دیگری متفاوت است. اما فکر می کنم درنهایت، دانشمندانی ازهمه این شش کشور دراین زمینه تنگاتنگ با یکدیگر همکاری کنند.

مونیز از وحدت نظر و موافقت اعضای شورای امنیت سازمان ملل با این توافقنامه به عنوان نتیجه مهم مذاکرات هسته ای یاد کرد وگفت: اگر قرار به تضعیف این توافقنامه دراین مقطع باشد، مذاکرات جاری کنگره این وحدت و انسجام را به خطر می اندازد و ما با دیگر قدرت های بزرگ مشکلاتی مهم خواهیم داشت.

 

۰۷:۰۱:۰۹ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در پی انتشار گزارشی در خبرگزاری فارس با عنوان«واگذاری سهام قدیمی‌ترین خودروساز ایرانی به فرانسوی‌ها/ انتصاب مدیر «مالی» هم چاره‌ساز نشد؟» گروه خودروسازی سایپا توضیحاتی را ارسال کرده که در زیر می‌خوانید و در ادامه نیز توضیحات تکمیلی فارس منتشر می‌شود.

در توضیح سایپا آمده است:

۱٫ ناصر آقا محمدی، مدیرعامل شرکت پارس خودرو به عنوان نماینده گروه خودروسازی سایپا در کنفرانس اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا که در وین برگزار شد، حضور داشته و در مدت برگزاری کنفرانس، ایشان هیچگونه مصاحبه‌ای با هیچ رسانه داخلی یا خارجی نداشته است و مشخص نیست وال استریت ژورنال بر چه مبنایی اقدام به انتشار چنین خبری از زبان وی کرده است.
۲٫ بهترین نوع از همکاری در برنامه ریزی های اقتصادی بنگاه های بزرگ در سرتاسر جهان، سرمایه گذاری طرفین است و با تأیید تجربه نادرست همکاری خودروسازان با شرکای فرانسوی در سال‌های گذشته که طی آن هیچگونه سرمایه گذاری در تولید محصول صورت نپذیرفته و فرانسوی ها به راحتی بازار ایران را ترک کرده اند، اتفاقاً این نوع از همکاری که خبرنگار آن رسانه وزین اعلام کرده است در زمره کارشناسی شده‌ترین سرمایه گذاری و همکاری های بین المللی محسوب می شود و تجارب ناکارآمد گذشته را جبران خواهد کرد.
۳٫ گروه خودروسازی سایپا در راستای استفاده از تکنولوژی روز دنیا بر اساس سیاست‌های خود مذاکره با کمپانی های متعدد را در دستور کار قرار داده و صحیح نیست برنامه ریزی های بلند مدت یک سازمان را بر اساس اطلاعات نادرست و بر پایه منابع خارجی بررسی کرد و نتیجه گیری گزارش مذکور را می توان دارای اشتباهات تحلیلی دانست و آن را قسمتی از واقعیت و نه تمام آن قلمداد کرد.
۴٫ در خصوص سیاست های مالی گروه خودروسازی سایپا نیز باید عنوان داشت که دکتر مهدی جمالی از زمان حضور در گروه خودروسازی سایپا، سیاست های متعددی را برای مرتفع کردن موانع مالی پیش روی گروه در نظر گرفته است که مطمئناً با هیچ دیدگاهی نمی توان انتظار داشت فرآیندهای مالی و اقتصادی بنگاه عظیمی همچون خودروسازی را به یکبار و طی چند روز کاری مرتفع کرد و تحقق آن نیازمند برنامه زمان بندی مشخص است.

 

۰۷:۰۰:۴۰ به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی یکشنبه شب با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح ابعاد فنی برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) پرداخت.
صالحی در ابتدا در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه در روزهای آخر چه موارد فنی باقی مانده بود که جنابعالی به وین رفتید؟ گفت: وزیر امور خارجه به ایران آمدند و به رئیس جمهور اعلام کردند که بنده باید در وین حضور داشته باشم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه آنچه در لوزان به عنوان محورهای فنی به تفاهم رسیده بودید به نظر می‌رسید که پیکره‌های آن مورد تراشیدن قرار گرفته بود و طرف مقابل سعی می‌کرد تا بیشتر این پیکره را بتراشد، افزود: در جلسه‌ای در وین بر روی موضع خود پافشاری کردیم و نپذیرفتیم که بخواهیم در موارد مورد نظر آن‌ها عقب نشینی کنیم.
وی با اشاره به اینکه موارد مبهم در وین روشن‌تر شد، ادامه داد: مانند بحث ساخت سوخت و بحث ۳۰۰ کیلو نیز در وین مطرح شد که آن ها ادعا می کردند ۳۰۰ کیلو اورانیوم بیشتر نباید داشته باشیم به طوری که این ابهام رفع شد و مواردی که برای ساخت سوخت به کار گرفته می‌شد مستثنی از ۳۰۰ کیلو قرار گرفت.
صالحی با اشاره به اینکه ابهامات بیانیه سوئیس در وین رفع شد، خاطرنشان کرد: تست‌های جدید سوخت تحت عنوان تست PIE مطرح بود که توانستیم این موضوع را جا بیندازیم به طوری که برای استفاده از این فرآیند نیازمند استفاده از یک سری تجهیزات بودیم که آن ها موافق نبودند اما بعدا موافقت صورت گرفت.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه PIE در آینده در اراک طراحی می‌شود، ادامه داد: آنها در ارتباط با تست مکانیکی اصرار داشتند و ما مختصرا پذیرفتیم.
وی با اشاره به اینکه تفاهم لوزان سر جایش ماند و خواسته آن‌ها جز تست مکانیکی تحمیل نشد، بیان کرد: در لوزان منظور از سانتریفیوژها برای غنی سازی اورانیوم بود بنابراین تا زمانی که اورانیوم به سانتریفیوژ تزریق نشود سانتریفیوژ برای اورانیوم نخواهد بود.
صالحی با تاکید براینکه سانتریفیوژ را می توان برای موارد دیگر به کار گرفت ادامه داد: سانتریفیوژهایی که برای موارد دیگر بود را جدا کردیم لذا بعدها گفته شد این مسئله راهی برای تحقیق و توسعه است تا سانتریفیوژ جدید را از این طریق به آن وارد کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه ما چیزی را از دست نداده ایم اظهار داشت: در موارد دیگر پیش بینی های لازم را به عمل آورده بودیم.
وی در ادامه برنامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه مفاد قرارداد آژانس با ایران چیست؟ گفت: پرونده ساختگی ایران از سوی آژانس آغاز شد به طوری که بخش عمده ای از ادعاهای آن ها بر روی مسائل غیر صلح آمیز بود.
صالحی با اشاره به اینکه در آن دوران بحثی در خصوص کلاهک هسته‌ای مطرح نبود، اظهار داشت: در آن دوران بیشتر بر روی فعالیت هسته‌ای تمرکز داشتیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در زمان روحانی یک سری جزییات در پیش گرفته شد به طوری که در زمان لاریجانی ایشان گفتند که تمام سوالاتشان را یک باره مطرح کنند.
وی با اشاره به اینکه آنها شش سوال را مطرح کردند، خاطرنشان کرد: این سوالات تحت عنوان مدالیته در زمان البرادعی مطرح شد و زمانی که به جمع بندی رسیدند طرف های مقابل به ناگاه مسئله دیگری را تحت عنوان مطالعات ادعایی مطرح کردند لذا مسیر دیگری باز شد که هیچ ارتباطی با فعالیت های هسته ای نداشت.
صالحی با بیان اینکه این مطالعات ادعایی یا PMD از سوی طرف مقابل مطرح شد، خاطرنشان کرد: البرادعی آن زمان این مسئله را به صراحت اعلام کرد که این ادعاها و مستندات قابل اعتماد نیست.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه بنده در وین یک تفاهم نامه مجددی را با آقای آمانو در خصوص فعالیت های گذشته و حال ایران امضا کردیم، گفت: اصل چیزی که امضا کردیم محرمانه نیست، اما ما فقط در بحث پادمانی عنوان کردیم زمانی که بازرسان آژانس به ایران می آیند در برخی امور با یک قراردادهایی شیوه بازرسی و چگونگی انجام بازرسی در موارد خاص را ببندیم و با آنها تفاهم کنیم، این موارد یک مواردی بین کشور ما و آژانس خواهد بود یعنی به طور مثال فرض کنید که نحوه بازرسی از راکتور اراک بین ایران و آژانس بحث و ترتیبات لازم آن مشخص می شود و براساس آن کارش را انجام خواهد داد.
تحقیقات آژانس از فعالیت‌های هسته‌ای ایران ۱۵ دسامبر به شورای حکام اعلام خواهد شد 
وی با بیان اینکه تفاهمی که بین ما و آژانس در خصوص شیوه انجام کار صورت می گیرد یک امر محرمانه است، گفت: پس از تحقیقات آژانس و براساس شیوه ای که ما با هم تعیین کردیم نتیجه شورای حکام اعلام خواهد شد و قرار است که آژانس نتیجه تحقیقات خود را ۱۵ دسامبر سال جاری به آژانس اعلام کند.
صالحی تصریح کرد: آژانس پس از تحقیقات انجام شده نظر خود را ارائه خواهد کرد و برجام مستقل از این نظر کار خود را جلو می برد و الزاما ممکن است در ۱۵ دسامبر وقتی آژانس نظر می دهد پرونده هسته ای ایران بسته نشود، ولی این اقدام کافی است که برجام کارش را ادامه دهد.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه با بیان اینکه ما باید به سمت اخذ کارت سفید از آژانس برویم، گفت: بعد از اینکه برجام عملیاتی شد پذیرفتیم که پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا کنیم تا زمانی که این پروتکل به تصویب مجلس برسد.
راکتور اراک هم چنان راکتور آب سنگین باقی خواهد ماند
وی در ادامه در خصوص فعالیت راکتور آب سنگین اراک اظهار داشت: تعریف راکتور آب سنگین به غنای سوخت نیست بلکه تعریف راکتور آب سنگین به استفاده از آب سنگین به عنوان کند کننده و منعکس کننده نیترون است، لذا راکتور آب سنگین اراک راکتور آب سنگین باقی می ماند.
صالحی در خصوص تقسیم مسئولیت ها در قبال راکتور آب سنگین اراک اظهار داشت: چند بار کارشناسان ما به چین رفتند و یکی دو بار هم چینی ها به ایران آمدند هم چنین ما در وین به تفصیل با آمریکا و چین در خصوص این موضوع صحبت کردیم و قرار شد یک جلسه سه جانبه در چین با حضور ایران، آمریکا و چین برگزار شود که این موضوع در حال پیگیری است.
 جان کری به اشتباه اعلام کرد قرار است در قلب راکتور اراک بتون ریخته شود
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه در خصوص اظهارات کری که در کنگره گفته بود زمانی که قلب راکتور اراک را درآورند محل آن را بتن می ریزند، گفت: همین موضوع سبب شد دوستان ما به جای اینکه متن برجام را بخوانند اظهارات کری را مبنا قرار دهند این در حالی است که شما فرض کنید که یک چاله ای را در زمین کنده اید و جایی است که می خواهید قلب راکتور را بگذارید، شما در این چاله یک تانکر فولادی می گذارید و اتفاقی که قرار است بیفتد این است که ما این تانکر را در می آوریم و آن را کنار می گذاریم و حرف آن ها این است که ما درون تانکر را سیمان بریزیم چرا که آن ها نگرانند ما دوباره این تانکر را بر سر جای خود قرار دهیم و این در حالی است که ما اصلا قرار نیست به دلایل ایمنی مخزن را مجددا بر سر جای خود قرار دهیم و اگر قرار باشد روزی همه چیز به هم بخورد ما مخزن جدیدی جای آن مخزن قرار خواهیم داد.
وی در ادامه در خصوص فعالیت سایت فردو نیز اظهار داشت: فردو از اساس برای ضمانت استمرار اصل غنی سازی به وجود آمد یعنی فردو خیلی به منظور تولید صنعتی غنی سازی در اشل بالا نبوده و به منظور استمرار اصل غنی سازی است که اگر خدایی ناکرده روزی نطنز را زدند نکند غنی سازی در ایران متوقف شود بلکه اصل غنی سازی را با مقیاس بسیار کوچکتر پیش می برد.
در صورت خلف وعده طرف مقابل ۴ آبشار تحت سکون داریم که فعال خواهد شد 
صالحی یادآور شد: هزار و ۴۴ ماشین در فردو خواهد بود که دو آبشارمان قریب به ۳۵۰ ماشین در حال چرخش خواهد بود اما بدون تزریق گاز و ۴ آبشار دیگر در حال چرخش نخواهد بود و تحت خلا است یعنی تنها کاری که ما الان نمی کنیم این است که اورانیوم تزریق نمی کنیم لذا این دو آبشاری که در حال چرخش خواهد بود با هزار و ۴۴ ماشین سر جایش باقی می ماند و بقیه ماشین ها را که قریب به ۱۶۰۰، ۷۰۰ ماشین است برمی داریم و این دو آبشاری که در حال چرخش خواهد بود در آینده تبدیل می شود به آبشارهایی برای تولید ایزتوپ‌های پایدار و ۴ آبشاری که تحت خلا است قریب به ۷۰۰، ۸۰۰ ماشین می شود برای این است که اگر خدایی ناکرده روزی زیرقولشان زدند ما می توانیم فوری برگردانیم و غنی سازی را شروع کنیم. یعنی ۴ آبشاری که الان غنی سازی می کنند تبدیل می شود به ۴ آبشار در حال سکون که در صورت خلف وعده طرف مقابل فعال خواهند شد.
وی در ادامه در خصوص اینکه محدودیت ده سالی که ۱+۵ در رابطه با تحقیق و توسعه برای ما قائل شده است از چه زمانی شروع می شود و آیا این محدودیت از آذر ماه سال ۹۳ اجرا شده است یا خیر؟ گفت: بهتر است این سوال به صورت مبهم باقی بماند اما از زمانی که بنده برای اولین بار به مذاکرات در لوزان پیوستم این بحث محدودیت مطرح شده بود.
صالحی در ادامه در خصوص اینکه گر قرار باشد گاز UF6 به ماشین های سانتریفیوژ تزریق نشود آیا فرآیند تحقیق و توسعه محقق خواهد شد یا خیر؟ اظهار داشت: اگر شما گاز UF6 به ماشینی تزریق نکنید نمی توانید آن ماشین را در آینده برای غنی سازی اورانیوم به کار گیرید پس باید قبل از آن ماشین مورد نظر را با گاز اورانیوم تست کرده باشید تا اطمینان لازم برای کارایی آن ماشین در غنی سازی اورانیوم پیدا شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: از زمانی که ایران بر روی سانتریفیوژ کار کرد مواد اولیه را از خارج و از بازار سیاه تهیه کردیم و بعد مهندسی معکوس را در سال ۶۹ آغاز کردیم به طوری که سال ۷۶ توانستیم دو ماشین را بچرخانیم.
وی با اشاره به این که ۷ سال ماشین را سر هم کردیم، ادامه داد: در این مدت تلاش کردیم تا ماشین پایدار بماند و بچرخد.
صالحی با تاکید براینکه سانتریفیوژ علی رغم سادگی ماشینی پیچیده است، ادامه داد: ۶ هزار دور ماشین باید بچرخد به طوری که اگر کوچکترین تکانی بخورد از بین می رود.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه پایداری این ماشین کار حساسی است، افزود: سال ها طول کشید که توانستیم به این مهم دست یابیم.
وی با بیان این که سال ۸۹ یعنی ۹ سال بعد توانستیم اولین آبشار ۱۶۴ تایی سانتریفیوژ را به کار بگیرم اظهار داشت: از این زمان بود که غنی سازی را شروع کردیم.
صالحی با بیان اینکه از سال ۸۵ تاکنون بر روی IR1 کار کردیم، ادامه داد: هنوز این ماشین مشکلات جدی دارد به طوری که طراحی آن خوب نبوده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه ۲۵ سال است که بر روی ماشین سانتریفیوژ کار کردیم گفت: چیزهای زیادی را در این مدت آموخته ایم.
وی با اشاره به اینکه از سال ۸۵ به بعد شروع به ساخت و طراحی کرده ایم، افزود: یعنی از اساس سانتریفیوژ را طراحی کرده ایم.
صالحی با اشاره به اینکه IR1 را مهندسی معکوس کرده ایم گفت: IR2 اصلاح شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی  با اشاره به IR 4،۶، ۷ افزود: در امر طراحی یاد گرفتیم که چگونه به این مهم دست یابیم.
وی افزود: در مراحل سعی و خطا بودیم و همه چیز را خودمان فرا گرفتیم.
صالحی با اشاره به اینکه علم را اول در سانتریفیوژ به وجود آوردیم، خاطر نشان کرد: از حیث طراحی IR10- 20 را هم می‌توانیم طراحی کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه در این ۱۰ سال ماشین‌های IR1، ۲M، ۶S را داریم، افزود: خوشبختانه همه ماشین ها را داریم.
وی با بیان اینکه ماشین IR4 زنجیره های ۱۶۴ تایی اش بیش از دو سال است که کار می کند، خاطرنشان کرد: زنجیره ده تایی برای ماشین IR6 داریم.
صالحی با اشاره به اینکه در زمینه IR8  در ابتدای کار هستیم، بیان کرد: IR4، ۲M، ۶، ۸ برای غنی سازی اورانیوم می خواهیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: سانتریفیوژهای IR6 و IR8 را بدون تزریق گاز اورانیوم تست مکانیکی می کنیم.
وی IR6 و IR8  را ماشین‌های نسل جدید دانست و عنوان کرد: برای IR6 گاز تزریق کرده ایم و شروع به تسریع در کار تحقیقاتی آن کرده ایم.
صالحی با بیان اینکه در طول یک سال آینده اقدام به تزریق گاز برای IR8 خواهیم کرد ادامه داد: زنجیره های میانی آن اول، ۲، ۱۰، ۱۹ و ۳۰ تا خواهد شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی  با بیان اینکه زنجیره نهایی در زیر ۱۰ سال ۳۰ تا خواهد بود خاطر نشان کرد: این محدودیتی است که ما آن را پذیرفته ایم.
وی با اشاره به اینکه IR6 در حال تزریق شدن است ادامه داد: گاز IR8 در طول یک سال آینده تزریق می شود.
صالحی با اشاره به اینکه بچه های ما در سن ۳۰ سالگی مقتدرانه و عالمانه جلوی طرف مقابل اظهار وجود می کنند بیان کرد: بالای ۸۵ درصد از اطلاعات مورد نیاز سانتریفیوژ را به دست آورده ایم.
رئیس سازمان انرژی اتمی  با اشاره به اینکه از انتهای سال هشتم شروع به تولید ماشین های IR8 , 6  بدون رتور می کنیم اظهار داشت: ۹۹ قطعه را می توانیم تولید کنیم.
وی با اشاره به اینکه ماشین ها را تولید و در انبار نگهداری می‌کنیم، بیان کرد: از انتهای سال هشتم ماشین تولید می کنیم و بعد سالن B را آماده می کنیم.
صالحی با اشاره به بعد از سال سیزدهم تعداد ماشین ها را زیاد می کنیم گفت: در سال پانزدهم به ۱۹۰ سو می رسیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: زنجیره ها می تواند ۶۰۰- ۷۰۰ تا باشد و این امر بستگی به ماشین دارد لذا زنجیره اگر بهینه باشد کمترین سر زدن را به آن خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه IR1 می تواند ۱۶۴ تا بیشتر باشد، اظهار داشت: زنجیره IR8  می تواند ۵۰۰، ۶۰۰ باشد.
صالحی با اشاره به اینکه زنجیره های تجاری و صنعتی می تواند به تعداد ۵۰۰، ۶۰۰ برسد ادامه داد: زنجیره وقتی می‌تواند اپیتموم بشود که کارایی آن بالا برود.
رئیس سازمان انرژی اتمی  با اشاره به اینکه در هشت سال اول زنجیره ها را می سازیم بیان کرد: باید برای آن ها جایگزین داشته باشیم به طوری که ممکن است ذخیره IR1 تمام شود.
وی با بیان اینکه ممکن است ذخیره آن ها از کار بیفتد پس باید برای آن ها جایگزین بیاوریم گفت: ما باید خودمان را به وضعیت ماشین های قابلیت اتکا و با اطمینان برسانیم.
 در دوره برجام امکان ساخت دستگاه برای جایگزین دستگاه های معیوب فراهم است 
صالحی با اشاره به اینکه اکتشافات و استخراج در زمان محدودیت به حدی خواهد رسید که پس از آن غنی سازی با ظرفیت ۱۹۰ هزار سو انجام شود گفت: در دوره برجام امکان ساخت دستگاه برای جایگزین دستگاه های معیوب فراهم است.
رئیس سازمان انرژی اتمی  با اشاره به اینکه اگر به ۱۹۰ هزار سو رسیدیم هر سال می توانیم اورانیوم از داخل تزریق کنیم اظهار داشت: بنده بر روی بازرسی ها کار نکردم و کار فنی انجام دادم.
وی با بیان اینکه محدودیت ها در ظاهر محدودیت است گفت: فلز اورانیوم غنی شده برای سلاح است بنابراین محدودیت های پذیرفته شده از دید آن ها مانعی برای رسیدن به سلاح هسته ای است.
صالحی با اشاره به اینکه در مواردی است که برگشت طولانی خواهد بود مانند راکتور آب سنگین اظهار داشت: در پروتکل الحاقی مواردی است که باید آن را بپذیریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه تقاضا باید مستند باشد، گفت: اگر آژانس تقاضایی داشته باشد آن را می توانیم رد کنیم و برای جایگزین بگذاریم.
وی با اشاره به این که در پادمان می توانیم خواسته هایی داشته باشیم گفت: جان کری در سخنانی گفته بود که به هیچ کشوری اجازه نمی دهد به راحتی از مراکز حساس نظامی بازدید کند.
صالحی با اشاره به اینکه باید خود را برای بدترین شرایط آماده کرد، اظهار داشت: باید تعریف دانشمند هسته ای را به صورت مشخص داشته باشیم زیرا دانشمند لفظ بزرگی است لذا بهتر است از متخصصان و کارشناسان هسته ای استفاده کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: در سازمان انرژی اتمی ۱۶ هزار نفر مشغول کار و زحمت هستند به طوری که کارشناسان اصلی و اساسی تعداد محدودی هستند
وی با اشاره به اینکه تعداد کسانی که شاکله اصلی سازمان را تشکیل می دهند تعداد خوبی است و نیازهای ما را تامین می کند، بیان کرد: آن ها سرمایه سازان هستند.
دو نیروگاه جدید در بوشهر خواهیم ساخت 
صالحی با اشاره به این که دو نیروگاه جدید در بوشهر می خواهیم بسازیم که ۳۰ هزار میلیارد تومان هزینه در بر دارد، اظهار داشت: براساس این مبلغ باید کارشناس به کار بگیریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه کار اجرایی آن با ۱۵ هزار تکنسین در بوشهر آغاز خواهد شد بیان کرد: دو پروژه دیگر برای سواحل مکران صحبت کرده ایم به طوری که در فاصله ده سال آینده دانشگاه ها هرچه فارغ التحصیل داشته باشند را می توانیم به کار گیریم.

 

۰۷:۰۰:۲۳ سیدمحمد قاسم حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با بیان اینکه هنوز به طور دقیق سهم صندوق توسعه ملی از دلارهای نفتی آزاد شده مشخص نیست، اظهار داشت:‌ البته هنوز این پول‌ها آزاد نشده که بخواهیم راجع به سهم صندوق به صورت دقیق صحبت کنیم.

قائم مقام صندوق توسعه ملی در خصوص پرداخت مالیات ۱۰ هزار میلیارد تومانی برای عملکرد سال‌های گذشته به سازمان امور مالیاتی بیان داشت: این مالیات از محل تسعیر ارز بوده و در سال جاری به قانون تبدیل شد تا فعالیت‌های از این محل معاف از مالیات باشد.

وی در پاسخ به این سوال که قانون معافیت مالی تسعیر ارز آیا مشمول عملکرد سال ۹۱ و پرداخت مالیات ۱۰ هزار میلیارد تومانی این صندوق می‌شود، تصریح کرد: اداره کل قوانین مجلس تاکید کرده که این قانون عطف به ماسبق می‌شود و اگر ایرادی به آن گرفته شد از مراجع ذیصلاح استفساریه خواهیم کرد، بنابراین مالیات ۱۰ هزار میلیارد تومانی معاف از پرداخت است.

حسینی در پاسخ به این سوال که از محل فعالیت‌های اقتصادی چه میزان مالیات توسط صندوق پرداخت شده است،‌ گفت: این فعالیت‌ها مشمول مالیات بوده و هر آنچه سود در صورت‌های مالی وجود داشته باشد، قابل پرداخت است.

قائم مقام صندوق توسعه ملی ادامه داد: صورت‌های مالی سال ۹۱ تهیه شده و برای عملکرد سال ۹۲ نیز تا چند روز آینده نهایی می‌شود و صندوق مانند دیگر دستگاه‌ها ۲۵ درصد از سود عملیاتی خود را مالیات می‌پردازد.

 

۰۶:۵۹:۳۳ه گزارش خبرگزاری فارس، رییس هیات عامل ایمیدرو به «پایگاه خبری بورس کالای ایران» گفت: امروز پس از گذشت حدود ۱۲ سال از عمر اولین بورس کالایی کشور (بورس فلزات تهران)، این بازار جایگاه مهمی در اقتصاد کشور پیدا کرده و تاکنون نیز اقدامات خوبی در زمینه کشف واقعی قیمت ها براساس عرضه و تقاضا، اصلاح زیرساخت های معاملاتی و شفافیت فعالیت ها انجام داده است.

مهدی کرباسیان با اشاره به اینکه توسعه بورس کالای ایران سلامت اقتصاد را در پی دارد، افزود: گسترش بورس کالا طی سال های اخیر و عرضه کالاهای متنوع از طریق آن نشان می دهد که بورس کالا می خواهد به بازاری بزرگ تر و بین المللی تبدیل شود که ما در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران  نیز طی این سال ها حمایت لازم را جهت برقراری و پایداری این بورس انجام داده و خواهیم داد.

رییس هیات عامل ایمیدرو به موانع سر راه بورس کالا اشاره کرد و گفت: بنده اعتقاد دارم اگر بورس کالا در میان برخی تولیدکنندگان و فعالان صنایع به جایگاه واقعی خود نرسیده است، این از ضعف یا کمکاری بورس کالا نیست، بلکه هنوز تعدادی از تصمیم‌گیران، مزیت ها و کارایی بالای بورس کالای ایران را نشناخته و باور نکرده اند؛ از طرفی مشکل تحریم ها، قطع ارتباطات بانکی با سایر کشورها و در پی آن نوسانات نرخ ارز در این روند تاثیر گذار بوده که به زودی با برطرف شدن مشکلات مذکور، بورس کالا علاوه بر ارتقای خود در اقتصاد ملی، در حوزه بین اللمللی هم جهش خواهد کرد.

وی در ادامه به تاثیر قابل ملاحظه بورس کالا در بازار فولاد کشور اشاره کرد و افزود: در سال های گذشته متاسفانه بسیاری از بازارها همچون فولاد به دست دلالان افتاده بود و تولیدکنندگان کمترین نفع را از تولید می بردند، اما با پر رنگ شدن فعالیت بورس کالا و قانونمند شدن مبادلات، شرایط بهتری برای بازار این محصولات رغم خورده است؛ البته نمی توان گفت که تعداد واسطه گرها به صفر رسیده، ولی خوشبختانه به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

کرباسیان در رابطه با عرضه کاتد مس در بورس کالای ایران گفت: به منظور حذف واسطه گرهای های مخرب در بازار مس کاتد و هماهنگی های انجام شده با شرکت ملی صنایع مس ایران، از اردیبهشت ماه سال جاری مس کاتد در بازار آزاد به فروش نرسیده و کلیه معاملات این محصول در بورس کالای ایران انجام شده است.

 

۰۶:۵۸:۵۹ یک  روز خاص دیگر را در داریم  یک  روز حساس که  به نظر مثبت اغاز می شود ولی شدت  ان  کم خواهد بود

۰۶:۵۸:۵۱ صبح  شما عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم