۰۷:۴۳:۴۱ پایان بخش اول اخبار
۰۷:۴۳:۲۰
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته در سایه خوشبینی معاملهگران نسبت به نتیجه احتمالی مذاکرات هستهای وین با رشد ۲۴/ ۱ درصدی مواجه شد.
در بازار دیروز معاملهگران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که مذاکرات هستهای در وقت اضافه در وین ادامه داشت و همچنان مذاکرات با فراز و فرودهای قابلملاحظهای همراه بود.در شرایطی که همچنان نگاهها به سوی وین و آخرین روزهای مذاکرات دو هفتهای است، معاملهگران خوشبین و بدبین نسبت به مذاکرات دیروز اقدام به خرید و عرضه سهام کردند که در نتیجه این تغییرات و با نقش پررنگتر معاملهگران امیدوار، بازار با رشد شاخص به میزان ۸۲۸واحد؛ معادل ۲۴/ ۱ درصد مواجه شد تا در نهایت شاخص بتواند به عدد ۶۷هزار و ۶۴۶واحد برسد. در بازار دیروز در تحولات اقتصادی مهم برای بازار سرمایه وزیر صنعت، معدن و تجارت از ابلاغ بخشنامه افزایش ۶ درصدی قیمت ۱۸ قلم محصول غذایی خبر داد. به گزارش ایسنا، محمدرضا نعمتزاده در جمع خبرنگاران اظهار کرد: هیات تعیین و تصویب قیمتها در سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان وظیفه اصلی آن کار را بر عهده دارد که اگر لازم باشد با بررسی و اعمال نظر، بازنگریهایی را در این زمینه انجام میدهد.
به گفته نعمتزاده تولیدکنندگان با ابلاغ این بخشنامه نمیتوانند خودشان برای افزایش ۶ درصدی قیمت اقدام کنند بلکه باید درخواست خود را به سازمان حمایت ارائه دهند تا در این سازمان تصویب شود. در بازار دیروز در نماد مخابرات تنش میان مخابرات و رگولاتوری به سطح جدیدی افزایش یافت به گونهای که وضعیت پهنای باند اینترنت مصرفی از سوی شرکتهای مخابرات استانی در ۶ استان آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، کرمان، مرکزی و همدان براساس شاخصهای تکلیفی در الحاقیه پروانه مخابرات در وضعیت نامطلوب است. به گزارش «ایسنا»، معاون نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با اعلام خبر فوق گفت: مطابق بازرسیها و ارزیابیهای بهعمل آمده از وضعیت پهنای باند تامین و عرضه شده از سوی شرکتهای مخابرات استانی، وضعیت نامطلوب پهنای باند اینترنت در این استانها، باعث کاهش کیفیت خدمات ارائه شده به مشترکان شده است. غلامرضا داداشزاده افزود: در این مورد تذکر و اخطاریههای لازم برای افزایش پهنای باند و توقف فروش سرویس به مشتریان جدید تا زمان ارتقای پهنای باند داده شده و به منظور جلوگیری از ضرر و زیان مشترکان، پیگیریهای لازم برای ارتقای پهنای باند و کیفیت سرویس از سوی شرکت مخابرات ایران در حال انجام است.
در همین حال شرکت مخابرات ایران با ارسال نامهای به اداره نظارت بر ناشران بورسی از نامه درخواست مخابرات برای بازنگری تعرفه تلفن و اعلام نشدن نتیجه از سوی رگولاتوری خبر داد.
در گروه معدنی وضعیت نامناسب شرکتهای سنگآهنی و افت شدید بهای جهانی سنگآهن موجب شده است سهامداران این شرکتها در نامهنگاری با مسوولان سعی در بهبود شرایط داشته باشند. در همین شرایط هر چند تلاش سهامداران صنعت سنگآهن در مورد بهره مالکانه معادن سبب شد تا مجلس شورای اسلامی در بودجه ۹۴، پرداخت حق انتفاع شناور ۱۵تا ۲۳ درصدی (براساس فروش محصول نهایی در این شرکتها به منظور جلوگیری از خامفروشی) را تعیین کند اما سهامداران نامهای برای حمایت بیشتر به رئیسجمهور نوشتند.
به گزارش خبرگزاری فارس، عدهای از سهامداران بورس در نامهای سرگشاده به رئیسجمهور در مورد بهره مالکانه معادن خواستار حمایت از سنگآهنیها شدند. وزارت صنعت، معدن و تجارت هفته گذشته در بخشنامهای شرکتهای چادرملو، گلگهر و سنگآهن مرکزی را ملزم به حمایت از فولادسازان داخلی کرده است. پیروی از سیاستهای وزارت صنعت، معدن و تجارت یعنی حمایت از فولاد سازان بزرگ و عمده بهعنوان هدف محمدرضا نعمتزاده در اخذ این تصمیم عنوان شده است؛ براین اساس وزارت صنعت، معدن و تجارت بهزعم خود مصمم است تا قیمت تمامشده آهن اسفنجی را در راستای قیمتهای جهانی و توزیع عادلانه سود متعادل کند. بر این اساس قیمت فروش گندله آهن ۶۶ درصدی در سال جاری برای مصرف واحدهای فولادی کشور معادل ۲۰ درصد قیمت شمش فولاد خوزستان تعیین شده است. این درحالی است که تاکنون شرکتهای سنگآهنی نرخ گندله را بر اساس ۲۳ درصد شمش فولاد خوزستان به فروش میرساندند.
۰۷:۴۳:۰۴ گروه بورس – مهرنوش سلوکی: این روزها شرایط بورس تهران به گونهای است که با اعلام هر خبر هستهای، تاثیر مستقیم آن را در شاخص کل میتوان مشاهده کرد.
بعد از گذشت روز شنبه و خبر تمدید مذاکرات هستهای که افت بسیاری از صنایع بزرگ را در پی داشت، روز گذشته بازار سهام ایران تحت تاثیر سیگنالهای مثبت درخصوص حصول توافق جامع بار دیگر با رشد دسته جمعی در بسیاری از صنایع همراه بود؛ به گونهای که از میان ۳۷ صنعت بورسی تنها ۷ گروه روند منفی داشته و ۲۸ صنعت دیگر با حرکت صعودی همراه بودند. در این میان سه صنعت ابزار پزشکی، فرآوردههای نفتی و حمل و نقل بیشترین رشد روزانه را به ثبت رساندند و در مقابل گروههای زراعت، منسوجات و دستگاههای ارتباطی بیشترین افت قیمتی را در کارنامه خود ثبت کردند. به زعم کارشناسان اقتصادی، در شرایط فعلی و با صعود صنایع بزرگ بسیاری از سفته بازان به سمت صنایع کوچک روی آورده و به دلیل حجم پایین معاملات و فقدان حضور حقوقیها در آن گروهها فعالیت میکنند که این امر میتواند تاثیر بسزایی در گروههای کوچک بورسی در روزهای آینده داشته باشد. با این حال پیشبینی میشود موج خوشبینی حاصل از توافقات هستهای در روزهای آینده تغییر و تحولات زیادی در جدول صنایع بورسی و همچنین سطح شاخص کل بهوجود آورد.
تقابل شرایط بنیادی در برابر شرایط روانی
بررسی روند فعالیت گروه خودرو در بازار سهام نشان میدهد این گروه در ماههای گذشته سوار بر موج خبرهای هستهای به فعالیت خود ادامه داده است. از ابتدای هفته و با خبر تمدید مذاکرات هستهای بار دیگر موج بدبینی کوتاهمدتی بازار را فرا گرفت که طی آن گروههای خودرویی با عملکردی منفی همراه بودند. اما روز گذشته این روند متوقف و بار دیگر صنایع خودرو خوشبین به تحقق توافق هستهای با رشد روزانه قابل توجهی همراه بودند؛ به گونهای که در حدود ۲ درصد رشد را به ثبت رساندند.
بر همین اساس در این گروه و از میان ۲۷ نماد فعال «خپارس» بیشترین حجم معاملات را با انتقال ۵۰ میلیون و ۹۴۶ هزار سهم در اختیار داشت. همچنین روز گذشته بیشترین رشد قیمتی را نماد «خریخت» با رشد قابل توجه ۱۵/ ۴۷ درصدی در اختیار داشت. ریختهگری ایران که با افزایش سرمایه ۷۰۰ درصدی، پیشبینی درآمد هر سهم خود را نیز افزایش داده، طبق اطلاعات کدال سال گذشته از زیان خارج شده و پیشبینی میشود پتانسیل رشد در سال جاری را دارا باشد. بر همین اساس حسام حسینی، تحلیلگر صنایع بورسی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد » رشد قابل توجه ریختهگری را به دلیل شکسته شدن قیمتهای این سهم دانست و گفت: ریخته گری در چند روز گذشته و از بخش منابع دریافتی با افزایش سرمایه چشمگیری روبهرو بوده است. از سوی دیگر شکسته شدن قیمتهای این نماد ارزش معاملات را به میزان زیادی کاهش داده و همین امر جذابیت این نماد را به میزان زیادی افزایش داده است. وی همچنین درخصوص رشد قیمتی ۱۱ درصدی گروه بهمن نیز بیان کرد: «خبهمن» طی چند هفته اخیر به دلیل برگزاری مجامع در بسیاری از نمادها بسته بوده است.اما روز گذشته و پس از برگزاری مجامع عمومی عادی سالانه در بسیاری از شرکتهای این گروه، بازگشایی مجدد صورت گرفت و از آنجا که شاخص کل در طول دو هفته گذشته روند صعودی داشته این طبیعی است که در اولین روز بازگشایی با رشد قیمتی قابل توجه همراه باشد. همچنین بنابر آمار دریافتی روز گذشته بیشترین افت قیمتی مربوط به نماد «خزر» و با افت ۶۳/ ۲ درصدی بوده است، بررسی سهامداران فعال این گروه نیز حاکی از این است که در روز گذشته شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان حدود ۱۷۴ میلیون و ۷۵۰هزار سهم از گروه بهمن را خریداری کرده است. خرید قابل توجه از گروههای خودرویی در این روزها نشان از روند مثبت این گروه در آینده دارد؛ حسینی نیز در این خصوص بیان کرد: بررسی بنیادین صنایع خودرو نشان میدهد که این صنایع در شرایط خوبی به سر نمیبرد.
گزارش تولید سه ماهه خودرو در دو گروه بزرگ ایران خودرو و سایپا حاکی از آن است که این شرکتها نتوانستهاند تولید قابل انتظاری نسبت به سال قبل داشته باشند. بهعنوان مثال گروه سایپا سال گذشته حدود ۳۶۰ هزار دستگاه تولید خودرو داشته که با توجه به تولید سه ماه ۹۴ (۶۰هزار دستگاه) با شرایط خوبی همراه نبوده است. وی همچنین افزود: شاید شرکتهای خودرویی از نظر بنیادی شرایط قابل قبولی نداشته باشند اما رفع تحریمهای هستهای و احتمال ورود شرکتهای خارجی در کشور این احتمال را قوت میبخشد که صنایع خودرو در کوتاه مدت بتوانند روند رو به رشدی داشته باشند.
بیمه «ما» به بورس میآید
گروه بیمه و صندوقهای بازنشستگی روز گذشته و با رشد ۰۹/ ۱ درصدی رشد یکسال اخیر خود را به ۱۴ درصد رساند تا نشان از کارنامه قابل قبول این گروه در صنایع بورسی داشته باشد. با این حال بسیاری از کارشناسان بر این باورند که دوران «پساتحریم» میتواند تاثیر بسزایی در این صنایع داشته باشد. در دوران تحریم که اروپاییان بازار بکر بیمه ایران را از دست دادند، برخی کشورها مانند امارات و عربستان بیشترین حجم سرمایهگذاری وبهرهبرداری اقتصادی را داشتند اما در دوران پسا تحریم ایران میتواند جانشین مناسبی برای این کشورها باشد تا سرمایههای عظیم اقتصادی آنها به طرف ایران سرازیر شود. برهمین اساس و با توجه به جدول روزانه معاملات صنعت بیمه؛ روز گذشته «آسیا» با نقل و انتقال بیش از ۱۰ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد، معاملات سهام در این نماد به گونهای بود که کلیه خریدها توسط گروههای حقیقی صورت گرفت و بازار از سهم فروش پایاپای بین گروههای حقوقی و حقیقی برخوردار بود.همچنین این نماد روز گذشته بیشترین رشد قیمتی را با ۵ درصد افزایش به خود اختصاص داد و بیشترین افت قیمتی را بیمه دانا با ۳۶/ ۲ درصد نزول به ثبت رساند. بررسی ۵ نماد فعال این گروه حاکی از این است که تنها ۲ نماد مثبت و ۳ نماد دیگر این گروه مسیر نزول را در پیش گرفتهاند.
از سوی دیگر روز گذشته خبر ورود شرکت جدید بیمهای به گروههای بورسی مطرح بود. طبق این خبر شرکت بیمه «ما» که با سرمایه ۱۰۰ میلیارد تومانی در بازار پایه فرابورس بود از روز دوشنبه با نماد معاملاتی «ما» به بازار دوم معاملات بورس میآید و در صورت مناسب بودن شرایط ۳ درصد سهام آن عرضه میشود.
به این ترتیب در حالی نماد این شرکت از ۱۵ اردیبهشت به دلیل برگزاری مجمع سالانه بسته شده که از امروز این شرکت رسما از فرابورس به بورس منتقل میشود و با نماد «ما» در کنار سایر شرکتهای بورسی قرار میگیرد.
در خبرها آمده است که بیمه «ما» بهعنوان چهارصد و نود و سومین شرکت پذیرفتهشده در بخش تامین وجوه و بازنشستگی به جز تامین اجتماعی اجباری، گروه تامین وجوه و بازنشستگی به جز تامین اجتماعی اجباری و طبقه بیمه در فهرست نرخهای بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شده است. سهامداران این شرکت شامل تعاونی کارکنان بانک ملت، تعاونی مصرف کارکنان بانک ملت، تعاونی خردمندان صابر عصر هر کدام با ۱۵ درصد، بانک ملت ۱۰ درصد، گروه توسعه مالی مهرآیندگان و گروه مالی ملت با ۸ و ۷ درصد هستند.
فقدان بازار هدف برای کاشی
صنعت کاشی و سرامیک که از سال گذشته تاکنون بسیاری از بازارهای هدف خود را از دست داده است همچنان نتوانسته شرایط رو به بهبودی را بهدست آورد و طی یک سال گذشته با افت ۳۱ درصدی در بازار سهام همراه بوده است. اما بررسی فعالیت این گروه در روز گذشته نشان میدهد کاشی و سرامیک توانسته با رشد کوچک ۰۵/ ۰ درصدی همراه باشد. همچنین از میان ۵ نماد فعال این گروه روز گذشته تنها نماد «کترام» با رشد قیمتی ۹۴/ ۰ درصد مثبت بود و سه گروه دیگر روند منفی داشتند. این گروه همچنین بیشترین حجم معاملات را نیز به خود اختصاص داد که طی آن بیش از ۴ میلیون سهم در این نماد معامله شد. بیشترین افت قیمتی نیز مربوط به نماد «کسعدی» و با افت ۵۶/ ۰ درصد بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/898555/#ixzz3fjn7794r
۰۷:۴۲:۴۸ آخرین وضعیت بازار، بررسی و مشکلات صنایع مختلف به منظور توسعه و افزایش سودآوری در جلسه هماندیشی مدیران بازار سرمایه، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. به گزارش «سنا»، در این جلسه اعلام شد پیگیریها برای نهایی شدن قیمت خوراک شرکتهای پتروشیمی به منظور شفافسازی وضعیت این شرکتها همچنان ادامه دارد و جلسات متعددی در این زمینه در جریان است.
همچنین در این جلسه مقرر شد، سهامداران حقوقی نسبت به سهام مجموعه خود حمایتهای لازم را انجام دهند و فضا توسط سهامداران عمده مدیریت شود تا سهامداران حقیقی هم سردرگم نشوند. در این جلسه پیشنهاد شد تا انسجام میان فعالان اثرگذار بر بازار سرمایه افزایش یابد تا شاهد نتیجه مطلوبی باشیم، چرا که بیشک این انسجام میتواند بازار سرمایه را پس از توافق به رونق خوبی برساند. در عین حال، انتظار رشد شاخص بعد از نهایی شدن مذاکرات وجود دارد و چنین رشدی خود را سریعتر از رشد سایر ارکان و بازارهای مالی نشان میدهد. همچنین نماینده سازمان خصوصیسازی اعلام کرد در شرایط کنونی، این سازمان عرضهای در بازار نخواهد داشت، به گونهای که نگرانی در این باره وجود ندارد. در عین حال اعلام شد سهام باقی مانده نزد سازمان خصوصیسازی در زمان و مقطع مناسب عرضه میشود و این سازمان در عرضه، همگام با بازار سرمایه پیش میرود. در مجموع، جمعبندیها حکایت از این دارد که سهامداران حقوقی و بزرگ بازار معتقدند باید به بازار فرصت داد تا خود را پیدا کند و شرایطی ایجاد شود که پایان دوره رکود بازار را جشن گرفته و وارد رونق شویم. در عین حال، ورود پولهای تازه میتواند رشد و توسعه بازار سرمایه، تولید و اقتصاد کشور را به همراه داشته باشد. در این جلسه، مشکلات صنایع مختلف مانند مسائل مالیاتی، نرخ بهره، مشکلات صنعت بیمه، مشخص نبودن وضعیت سود در صورتهای مالی بانکها، انتشار شایعه در بازار و مشکلات فروش شرکتها نیز بررسی و مقرر شد این جلسات بهصورت دورهای با میزبانی هر یک از اعضا ادامه یابد.
۰۷:۴۱:۰۱ گروه تحلیل- میلاد محمدی، مهدیه شادرخ: پس از دو سال دیپلماسی فشرده در حوزه سیاست خارجی، اقتصاد کشور در حال ورود به دورهای است که میتوان آن را دوره پسامذاکرات نامگذاری کرد.
آنچه از اخبار و اطلاعات ارسالی برمیآید پروسه تحریمزدایی از اقتصاد ایران در یک دوره زمانی مشخص صورت خواهد گرفت و لغو این تحریمها میتواند در سه دوره کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت آثار خود را منعکس کند، اما در کنار اثرگذاری این متغیر بیرونی سیاستگذار که تا کنون بخش زیادی از زمان و توان خود را معطوف به حل معضل دیپلماتیک و محدودیتهای خارجی کرده بود و همچنین، به دلیل نااطمینانی خارجی سناریوی مشخصی را پیش روی خود نمیدید، با چشمانداز نسبتا واضحتری روبهرو خواهد شد.
شرایطی که در ابتدا نیز احتمالا با جهش درآمدی به خاطر آزاد شدن داراییهای بلوکه شده، رشد صادرات نفت و تا حدودی جریان سرمایهگذاری خارجی همراه خواهد بود.حال آنکه تجربه تاریخی ایران در مواجهه با شوکهای مثبت نفتی و دیگر شوکها نشان داده این شوکها هرچند در کوتاهمدت موجب رونق موقت اقتصادی میشود، اما در بلندمدت نه تنها پایدار نبوده بلکه پس از آن اثرات منفی زیادی بر اقتصاد کشور از جمله کاهش رشد اقتصادی بر جا گذاشته است.این موضوع، ضرورت پرداختن به چارچوب لازم برای سیاستگذاری اقتصادی پساتحریم را نشان میدهد؛ چراکه با وجود اینکه مبانی سیاستگذاریهای صحیح معمولا ثابت است، ولی با تغییر «شرایط»، تغییراتی در «اولویتها» ضرورت مییابد.
بنابراین، به نظر میرسد پس از اقدامات انجام شده در دو سال نخست دولت که در خروج شاخصهای کلیدی اقتصادی از محدوده بحرانی نمود یافت (کاهش نسبی تورم، مثبت شدن رشد اقتصادی، کاهش نوسانهای ارزی) و به ثمر رسیدن محدودیتهای خارجی، اکنون زمان طراحی سیاستهای جدیدی برای توسعه پایدار کشور فرا رسیده است. همزمان با این سیاستگذاریها که با هدف رفع مشکلات مزمن اقتصاد صورت میگیرد، بازخوانی عملکرد سالهای گذشته نیز ضرورت زیادی خواهد داشت. بهعنوان مثال شرایط این سالها و به خصوص تحریم موجب عدم کارآیی بخشهای اداری کشور در ارتباط با سامانههای مشابه بیرونی، ورود مجدد اقتصاد به ارتباطات عادی جهانی را تا حدودی دشوار کرده است.
از طرفی، تبعات عملکرد و رخدادهای سالهای اخیر، بازندگان و برندگانی را به جا گذاشته که در شناسایی دقیق وضع موجود و تدوین راهکارهای مفید آینده، شناسایی آنها ضروری خواهد بود.اما در حوزه سیاستگذاری اقتصادی، برخی از اقدامات مورد نیاز برای بهبود کارآیی اقتصاد در آینده را میتوان در سه محور کلی «شفافیت، اطلاعرسانی و مدیریت انتظارات»، «تغییر ساختارهای درآمدی و مالی دولت و کل کشور» و «اصلاح قیمتهای کلیدی و بازارهای مرتبط با آنها» دستهبندی کرد.
شفافیت بهعنوان پیششرط رقابت
مبنای اصلی اقتصاد بر گردش آزاد اطلاعات قرار دارد و قانون اساسی کشور نیز با تاکید بر اینکه دانستن حق مردم است، بر لزوم «شفافیت» صحه گذاشته است. ولی در سالهای گذشته به دلیل نوع نگاه سیاستگذاران از یکسو و محدودیتهای خارجی از سوی دیگر، اقتصاد ایران به سمت کاهش «شفافیت» حرکت کرد که اوج این عدم شفافیت، در عدم انتشار برخی از آمارهای کلیدی کشور مثل «تورم»، «رشد اقتصادی» و نرخ ارز، در برخی از مقاطع سال ۱۳۹۱ بروز یافت. ضعف شفافیت منحصر به اعلام آمارها و گزارشهای اقتصادی نمیشد و در حوزههای شاید مهمتری هم بروز یافت. بهعنوان مثال، سازوکار اعلام برنامههای اقتصادی در کشور شفاف نیست و حتی در مقاطعی، منجر به دوگانگیهایی در اظهارات سیاستگذاران شده است. امری که نتیجه طبیعی آن، بیاعتمادی به اظهارات سیاستگذاران و کاهش کارآیی اصلاحات اقتصادی است.
علاوه بر این، اقتصاد ایران در برخی از حوزههای مهم دیگر هم با مشکل مزمن عدم شفافیت مواجه بوده است. بهعنوان مثال، تقسیم شدن اقتصاد به دو، سه بخش «دولتی»، «شبهدولتی» و «غیردولتی» منجر به این شده که بخش شبه دولتی بتواند هم از برخی مزایای بخش دولتی مثل «عدم نیاز به شفافیت در قراردادها، پرداختها و حلقههای مدیریت»، «دسترسی به اطلاعات خاص و غیرعمومی از برنامههای آتی سیاستگذاران» و «در اولویت قرار داشتن برای واگذاری پروژههای بزرگ یا خصوصیسازی شرکتهای بزرگ (به دلیل عدم اعتماد کافی به بخشهای کاملا غیردولتی)» بهرهمند شود و همزمان از برخی امکانات بخشهای «غیردولتی» نیز مثل «فعالیت انتفاعی» و ملزومات آن، استفاده کند. کارآ شدن اقتصاد ایران، بدون توجه به پیششرطهای «رقابت» امکانپذیر نیست و در مجموعه این پیششرطها، شفافیت نقشی بنیادی دارد.
طراحی و ارتقای نظامهای جامع اطلاعرسانی از قبیل «تقویم آماری دقیق و فراگیر برای گزارشهای اقتصادی کشور»، «نظام جامع اعلام شرایط، طرفها و ارقام قراردادهای دولتی» و «الزام سازمانها و شرکتها به اعلام ارکان و اشخاص مشغول» از گامهای مهمی است که باید به سرعت برداشته شود.
تاکید بر موضوع شفافیت در اعلام برنامهها و گزارشها به طور ویژه در مقطع زمانی پس از توافق اهمیت زیادی پیدا میکند و باید در مرحله ابتدایی، در قالب راهبرد دولت برای «مدیریت انتظارات» انجام شود. چرا که در نتیجه نااطمینانی شکل گرفته در سالهای تحریم و بیاعتمادی نسبی به اظهارات سیاستگذاران در بخشی از جامعه، دولت برای اجرای موفق سیاستهای آتی ناچار به «اعتمادسازی از طریق شفافیت» به منظور همراهسازی جامعه و فعالان اقتصادی با خود خواهد بود.
تغییر ساختار درآمدی کشور
وابستگی اقتصاد کشور (اعم از تولید، بودجه دولتی و صادرات) به بخش نفت و درآمدهای حاصل از نفت و گاز، کشور را در زمره کشورهای درگیر معضل «نفرین منابع» قرار داده است و استفاده نادرست از این سرمایههای طبیعی، روند توسعه را با اخلال مواجه کرده است. مهمترین نمود این اخلال، بالا بودن «نرخ واقعی ریال» بوده و در نتیجه این موضوع، به بهای بالا ماندن کوتاهمدت رفاه مصرفکنندگان از ناحیه ارزان بودن نسبی کالاهای خارجی، تولیدات ایران هیچگاه امکان رقابت «غیررانتی» با همتایان خارجی خود را حداقل از ناحیه «قیمت» نداشتهاند.
در همه دهههای گذشته، کمتر دولتی بوده که بتواند در مقابل وسوسه استفاده از درآمدهای نفتی برای بهبود محبوبیت خود، تسلیم نشود ولی با توجه به تاکید بر این موضوع در استراتژیهای حاکمیتی کشور (اقتصاد مقاومتی) شاید بتوان امید داشت که بالاخره اقدام موثری برای مواجهه منطقی با درآمدهای نفتی و اصلاح روند بیمار دهههای اخیر صورت بگیرد.
بازطراحی صندوق توسعه ملی: وابستگی اقتصاد به نفت، علاوه بر اخلال در نظام ارزی که از آن تحت عنوان «بیماری هلندی» یاد میشود، ناکارآییهای دیگری را نیز در اقتصاد ایجاد کرده است. از جمله این ناکارآییها، میتوان به شکلگیری یک «بخش دولتی و ناکارآمد»، «مرکزگرا شدن ساختار درآمدی کشور و مرکزگرا شدن کل ساختارهای اجتماعی و اقتصادی» و «ایجاد فساد در قالب رانت و ناکارآیی به دلیل عدم تناسب بین مهارت مدیران بخشهای درگیر با حجم درآمدها» اشاره کرد. یک راه حل آزموده شده در سایر کشورها، طراحی «صندوقهای ثروت ملی» برای جداسازی درآمدهای منابع از اقتصاد و استفاده بهینه و عادلانه از آنها است. چنین راهبردی، در بازاندیشی و اصلاح ساختار فعلی «صندوق توسعه ملی» و «احیای حساب ذخیره ارزی» با مکانیزم مراقبتی بیشتر و وظایف جدید، ممکن خواهد بود.
سامان ساختار مالیاتی:علاوه بر این، نکته مهمتر، عدم رشد یک «نظام مالیاتی کارآمد» در کشور بوده است که اقتصاد را از مزایای بسیاری «ثبت اطلاعات صحیح اقتصادی و مقابله با فسادهای مالی و پولشویی»، «وابستگی درآمدهای دولت به مردم و بهبود پاسخگویی» و «منطقی شدن منابع و مخارج بخش دولتی و تقویت کارآیی سیاستها» محروم کرده است. این نظام مالیاتی قاعدتا باید جزئی از یک طرح بزرگتر یعنی «اصلاح نظام مالی دولتی در کشور» باشد.
وزیر اقتصاد دولت یازدهم در روزهای ابتدایی مسوولیت خود اعلام کرده بود که به دلیل نبود نهادی در دولت برای رصد، احصا و نظارت بر بدهیهای دولتی، حتی «آمار» کل بدهیهای دولتی نیز در دسترس نیست. از آن زمان تاکنون، گزارشی مبنی بر اصلاح این معضل بزرگ اقتصادی منتشر نشده است. به نظر میرسد بازتعریف و تجدید ساختار نهادهایی مثل «سازمان مدیریت و برنامهریزی» و «وزارت اقتصاد» باید با تاکید بر طراحی یک نظام بهینه «منابع» و «مصارف» برای بخش دولتی همراه باشد. در سالهای گذشته و با افزایش درآمدهای دولت، حجم زیادی از بودجه به سمت «گسترش ساختار دولتی از جنبه وظایف غیرضروری ارگانها و افزایش بیمنطق تعداد کارکنان» منتقل شد و راهبرد مشخصی هم برای تخصیص بودجه به ارگانهای خاصی که تحت عناوینی مانند فرهنگی و… فعالیت میکردند، وجود نداشت. کاهش درآمدهای دولت به دلیل تحریم، منجر به سلطه «مخارج جاری» بر «مخارج عمرانی» شد که نمونه آن، در فصل زمستان سال گذشته نیز مجددا تکرار شد. بنابراین در راهبرد جدید، بازاندیشی ترکیب فعلی مخارج دولتی از جنبه مخارج «عمرانی» و «جاری» اهمیت زیادی خواهد داشت.
به رسمیت شناختن اقتصاد قیمتهای کلیدی
در نظام اقتصادی متعارف پذیرفته شده در همه کشورها، «قیمت» نقش محوری دارد که با مکانیزم علامتدهی خود، فعالیتها و تخصیصها را به سمت کارآیی بیشتر سوق میدهد. با این حال و به خصوص در سالهای گذشته، اقتصاد ایران به دلیل دخالتهای دولتی و نوید نهادهای ضروری برای قیمتگذاری رقابتی، با مشکل قیمتگذاری به خصوص در زمینه «قیمتهای کلیدی» یعنی «نرخ ارز»، «نرخ سود» و «قیمت انرژی» مواجه بوده است.
در خصوص نرخ ارز، از سال ۱۳۹۲ تا کنون دو گام مهم یعنی «به رسمیت شناخته شدن بازار آزاد» و «کاهش فاصله قیمت دولتی با قیمت بازار» برداشته شده و به نظر میرسد تا پایان سال، یکسانسازی ارزی به اجرا گذاشته خواهد شد. در این فاصله، با بهره گرفتن از تجربه سایر کشورها، بانک مرکزی میتواند چارچوبهای بازار ارز کشور و شرایط مداخله خود را به صورت شفاف تدوین و اعلام کند و همزمان با ملاحظه مختصات اقتصاد کلان، راهبردهایی را برای عبور از بیماری هلندی فعلی و توان رقابت با محصولات کشورهایی که با اعلام جنگ ارزی، به صورت مصنوعی ارزان شدهاند، ارائه دهد.
در حوزه نرخ سود بهعنوان مهمترین قیمت در بازارهای مالی کشور، به نظر میرسد راهبردهای آزموده شده طی سالهای گذشته، ناکارآمدی خود را ثابت کردهاند و وضعیت فعلی بازار پول کشور که با «معضل زنجیره بدهیها»، «انجماد داراییهای بانکی»، «افزایش مطالبات غیرجاری بانکها» و «ناهمسویی حرکت نرخ سود و نرخ تورم» همراه شده، ضرورت به کارگیری ابزارها و سیاستهای جدید را نشان میدهد. آزاد شدن احتمالی درآمدهای ارزی کشور، ممکن است سیاستگذاران را به سمت راهحل سادهتر یعنی صرف بخشی از درآمدها برای جبران هزینه داراییهای منجمد و سوختشده و اصلاح صوری مشکلات بازار پول و سرمایه کشور سوق دهد. به کارگیری ابزارهای جدید مثل «بازار بدهی» با همه پیششرطهای ضروری آن همچون «نظام اعتبارسنجی بانکها و بنگاهها» گام مهمی است که بهکارگیری آن البته هم به اراده سیاستگذار و هم توان کارشناسی، نیاز خواهد داشت. سومین مساله قیمتهای کلیدی نیز، در حوزه بازار انرژی است. تجربه دهه ۸۰ در زمینه ممانعت مجلس از «اصلاح تدریجی قیمت سوخت» و «تثبیت مصنوعی قیمت انرژی با وجود تورم سایر کالاها» در نهایت اثر خود را در شوک قیمتی سال ۱۳۸۹ طرح هدفمندی یارانهها نشان داد که البته، به دلیل عدم تعادلهای انباشت شده طی این سالها، اجرای چنین طرحی تا حدودی ضروری و ناگزیر نیز شده بود. لحاظ کردن همزمان دو شاخص «قدرت خرید مصرفکنندگان» و «قیمتهای جهانی» میتواند در تنظیم قیمتگذاری انرژی بهعنوان مبنای یک مهم در نظر گرفته شود. البته، اصلاح نرخهای ارز کشور به منظور برداشتن رانت ارزی کالاهای خارجی نیز میتواند همزمان با این باشد که تولید در ایران، هم با مزیت دسترسی به انرژی و هم با مزیت قیمت انرژی همراه شود. امری که دریک بازه زمانی میانمدت، در بهبود رشد اقتصادی منعکس خواهد شد.
۰۷:۴۰:۴۳ سحر نمایشی: روز گذشته قیمت مس در معاملات بازار داخلی با کاهش یک هزار تومانی در هر کیلو مواجه شد، این در شرایطی است که کاهش بهای حدود یک هزار تومانی فلز سرخ در هر کیلو، تاثیری بر روند تقاضای این محصول نداشت و معاملات همانند ۳ ماه گذشته با کاهش تقاضا مواجه شد.
به گفته کارشناسان حوزه فلزات پایه آنچه این روزها به کاهش قیمت مس در بازارهای داخلی دامن زده، بیشتر به روند رو به پایین بازارهای جهانی و نوسان نرخ ارز مربوط میشود. در واقع مشکل به وجود آمده در بازارهای جهانی این محصول از کمبود تقاضا ناشی شده، از طرفی هم اخبار ضعیف از اقتصاد چین باعث شده تا فروش مس وارداتی در بازار نقدی این کشور سختتر شود که همین امر موجب تضعیف قیمتها شده است.
البته در این میان روند روبه پایین نرخ ارز نیز در این افت قیمت تاثیر بسزایی داشته است، بهطوری که میانگین هفتهای نرخ ارز ۲۲۷ تومان کاهش داشته است.
البته این شرایط بر معاملات بورس کالا نیز حاکم بود؛ چرا که روز یکشنبه عرضههای مس در تالار صنعتی با روند نزولی همراه شد و کاهش بیش از ۹۰۰ تومانی کمترین افت قیمت را طی چند سال اخیر به ثبت رساند.
درست است که کاهش نرخ مس بیشتر با روند بازارهای جهانی در حال تغییر است، اما تغییر هر کدام از پارامترهای تاثیرگذار میتواند تغییر زیادی در روند معاملات این محصولات چه در بازارهای داخلی و چه در بازارهای جهانی ایجاد کند.
به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه عامل اصلی ریزش قیمت فلز سرخ در بورس کالا افت ۲۴۹ تومانی میانگین هفتگی این محصول بوده است. این فعال بازار فلزات در ادامه افزود: عامل اصلی ریزش شدید قیمت مس در بازار جهانی کاهش ظرفیت تولید مس در چین و عدم واردات آن توسط این کشور بوده است. از طرفی نیز در بازارهای جهانی افول قیمت نفت طی یک ماه گذشته تاثیر زیادی بر روند نزولی قیمتها گذاشته است. به این ترتیب قیمت جهانی مس از ۵ هزار و ۵۷۵ دلار در روز پنجشنبه با ۲۴۹ دلار کاهش روز جمعه به ۵ هزار و ۵۰۴ دلار در هر تن رسید. به عقیده فعالان آگاه اگر روند کاهشی بهای نفت و قیمت مس در بورس لندن ادامهدار باشد احتمال کاهش نرخ مس هم در بورس کالای ایران برای هفته آتی دور از ذهن نیست و به نظر میرسد معاملات هفته آینده زمان مناسبی برای خرید باشد؛ چرا که قیمتها در حال حاضر به کف رسیده و افت بیشتر برای این محصول تصور نمیشود. از طرفی حجم عرضهها و میزان تقاضای محصولات مسی در این تالار معاملاتی نسبت به هفته گذشته به خصوص برای کاتد شرکت صنایع ملی مس بسیار کاهش یافته بود، بهطوری که به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه دلیل این افت تقاضا را انتظار برای کاهش قیمتها با توجه به عدم واردات مس میدانند.
به گفته این فعال آگاه حتی شنیده شده در بازار غیررسمی این محصولات به دلیل نیاز مالی برخی فروشندگان، مفتول ۱۸ هزار تومانی را کمتر از قیمت فعلی مبادله میکنند. به همین دلیل حجم بالای مفتول مس موجب شده تا معاملهگران شرایط آسان خرید از بازار آزاد را به شرایط پیچیده بورس کالا ترجیح دهند.
به این ترتیب روز یکشنبه ۲۱ تیرماه، بورس کالای ایران شاهد معامله بیش از ۷ هزار و ۳۰۰ تن انواع مس بود که در این میان ۵۴۰ تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران راهی تالار معاملات شد. این شرکت همچنین ۸۶۰ تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضه شده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز میتوان به ۵ هزار و ۵۰۰ هزار تن انواع مس کم عیار، ۱۰۰تن سولفور مولیبدن و ۱۲ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، ۲۵۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز در این تالار معاملاتی به فروش رسید.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۷ هزار و ۲۷۹ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۹۷۸ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۴ هزار تن بوده درحالیکه میزان تقاضا ۵۴۰ تن ثبت شد.
همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۸ هزار و ۲۷۹ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت ۹۸۵ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۳ هزار و ۵۰۰ تن بوده است، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۸۶۰ تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۸ هزار و ۳۳۴ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش ۹۸۵ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود در حالی که تقاضاکنندگان خواستار ۲۵۰ تن از این محصول بودهاند. از سوی دیگر این فلز سرخ هم اکنون در بازار آزاد با قیمت ۱۷ هزار تومان در هر کیلو به فروش میرسد که نسبت به روز گذشته کاهش ۵ درصدی داشته است.
۰۷:۴۰:۲۱گروه بورس کالا-سارا مالکی: بازار فولاد کشور با گذر از رکودی که در آستانه رسیدن به دو سال است، روزهای خود را در انتظار برای به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای پشت سر میگذارد تا شاید در آینده سرنوشتی به غیر از رکود برای این بازار رقم بخورد. این انتظار اگرچه مدتها است با تمدید همراه میشود، اما همچنان وجود دارد و فعالان بازار در راستای آن سناریوهای مختلفی را برای فولاد کشور تعریف میکنند.
این سناریوها اگرچه طیف گستردهای از تولید گرفته تا صادرات را شامل میشوند؛ اما در نهایت با این تردید همراه هستند که درصورت از میان برداشته شدن تحریمهای بینالمللی علیه ایران، سیاستهای دولت فرصت تجربه شرایطی بهتر را به صنعت و بازار فولاد کشور خواهد داد؟ این سوال در شرایطی مطرح میشود که سیاستهای انقباضی دولت تزریق نقدینگی به پروژههای عظیم عمرانی کشور را که ارتباط مستقیمی با رونق یا رکود صنعتی مانند فولاد دارد، با اما و اگرهایی همراه کرده است. در کنار تردید مهمی که در نتیجه سیاستهای اقتصادی دولت در هر دو بخش پولی و مالی در رابطه با بهبود شرایط فولاد کشور مطرح میشود، کارشناسان عقیده دارند چشمانداز فولاد کشور در روزهای پساتحریم چندان شفاف نیست و بهتر است در آینده و متناسب با شرایط روز در رابطه با وضعیت فولاد کشور اظهار نظر کرد. کارشناسان در حالی به این موضوع اشاره دارند که از تعریف سناریوهای محتمل نیز چشمپوشی نمیکنند.
تزریق امید و نقدینگی به بازار
بیش از یک سال و نیم از تجربه افت قیمت حدودا ۳۳ درصدی قیمتها در بازار فولاد میگذرد، اتفاقی که به خوبی میتواند نمایانگر عمق رکود بازار در نتیجه نبود تقاضا باشد. کاهش قیمتها در بازار اگرچه برای مصرفکنندگان خوشایند است، اما در شرایطی که فعالیتهای مرتبط با آن نیز با رکود همراه باشد بیفایده است. در چنین شرایطی فعالان بازار عقیده دارند رشد قیمتها بهتر از ثبات یا کاهش آنهاست. بر این اساس فعالان بازار فولاد که طی نزدیک به دو سال گذشته روزهایی توام با ناامیدی و رکود را تجربه کردهاند این امیدواری را دارند که در نتیجه حصول توافق هستهای، با تزریق امید، جریان نقدینگی بار دیگر راه خود را به این بازار پیدا کند. فعالان بازار عقیده دارند در صورتی که مذاکرات هستهای با نتایج مثبتی همراه باشد، اگرچه ممکن است در کوتاهمدت تغییری بنیادین در شرایط ایجاد نشود؛ اما تزریق امید محرکی برای ورود سرمایهها به بازار خواهد بود. یک فعال بازار فولاد به «دنیای اقتصاد» میگوید: امیدواریم با حرکت بازار و افزایش تقاضا قیمتها نیز با تغییر همراه باشد و رو به رشد بگذارد، زیرا در چنین شرایطی میتوانیم بگوییم با رونق همراه بودهایم در واقع اگر رونق باشد قیمتها هم رشد خواهند کرد.
امیدواری این فعال بازار به تزریق امید به بازار و بهبود آن در حالی است که مدیر بخش فلزات کارگزاری مفید نسبت به بهبود شرایط در صورت به نتیجه رسیدن توافق هستهای، چندان خوشبین نیست. علی اصغر بهرامی به «دنیای اقتصاد» میگوید: فکر نمیکنم حتی در صورت توافق هستهای بازار فولاد دستکم تا چهار ماه بعد از آن به سمت و سوی رونق حرکت کند؛ زیرا به هر حال بازار برای خروج از شرایط فعلی نیازمند تزریق نقدینگی است که با توجه به سیاستهای دولت برای کنترل تورم بعید است به این زودی شاهد تزریق نقدینگی به بازار باشیم. او در ادامه میگوید: زمانی که نقدینگی وارد بازار شود فعالیت روی پروژههای نیمهکاره بار دیگر آغاز خواهد شد، اتفاقی که تاثیر بسیاری بر بازار فولاد خواهد داشت، اما به هر حال بعید است به این زودی شاهد چنین اتفاقی باشیم مگر اینکه دولت بخواهد در سیاستهای پولی و مالی خود تغییری ایجاد کند. به عقیده بهرامی، به هرحال باید منتظر ماند و دید با توجه به شرایط روز چه اتفاقاتی رقم خواهد خورد؛ زیرا حالا و با توجه به نامشخص بودن فضا، پیشبینی اتفاقات آینده کاری دشوار خواهد بود.
رشد واردات فولاد با لغو تحریمها؟
رشد قیمتها به مثابه نشانهای بر وجود رونق نکتهای است که بهرامی نیز به آن اشاره میکند و امیدوار به رخ دادن آن است. این فعال بورس کالا میگوید: قاعدتا افت قیمتها و باقی ماندن در چنین شرایطی اصلا خوب نیست، طبیعتا اگر قیمتها در نتیجه خرید و فروش بالا برود بهتر است تا به ثبات یا کاهش آن دلخوش باشیم، زیرا در شرایط رونق است که خرید و فروش و رشد قیمتها شکل میگیرد. اما اگرچه رشد معاملات فولاد و جهش قیمتها بهعنوان یکی از سناریوهای محتمل پس از توافق و لغو تحریمها در نظر گرفته میشود، تسهیل گشایش السی و رشد واردات در دوران پسا تحریم نیز از دیگر سناریوها خواهد بود.
به این ترتیب کارشناسان پیشبینی میکنند چنانچه در صورت توافق هستهای رونق به بازار فولاد کشور بازگردد و قیمتها با رشد همراه شوند، ممکن است مصرفکنندگان در نتیجه تسهیل واردات ترجیح دهند کالای مورد نظر خود را به جای تولیدکنندگان داخلی، از خارجیهایی که ارزانتر هستند تهیه کنند، اما این سناریو چقدر محتمل خواهد بود؟ عضو سابق هیات مدیره صندوق ضمانت صادرات در این زمینه به «دنیای اقتصاد» میگوید: واردات فولاد همین حالا هم از چین در حال انجام است و میتوان گفت گشایش السی نیز از طریق کشورهای چین و هند روالی عادی دارد، به همین دلیل بعید میدانم پس از توافق هستهای و حتی در صورت رونق بازار نیز با رشد واردات مواجه شویم، از طرفی واردات با ارز نزدیک به ۳ هزار و ۳۰۰ تومانی چندان به صرفه به نظر نمیرسد. باقر دزفولی در ادامه میگوید: در حال حاضر تولیدکنندگانی مانند فولاد مبارکه یا فولاد خوزستان و بهطور کلی دولتیها به خوبی توانستهاند قیمتها را با خارجیها قابل رقابت نگاه دارند. باقری عقیده دارد در این میان ممکن است تنها تولیدکنندگان خصوصی با مشکل مواجه شوند زیرا آنها نتوانستهاند مانند دولتیها قیمتهای خود را پایین نگه دارند. به این ترتیب با توجه به پایین بودن قیمت فولاد در بازار جهانی، اگرچه به نظر میرسد در صورت حصول توافق هستهای و با برداشته شدن محدودیتهای فعلی که بر سر راه فعالان اقتصادی است، واردات به صرفهتر به نظر برسد؛ اما همانطور که اشاره شد این پیشبینی با توجه به پایین بودن قیمت دولتیها و همچنین وجود سد تعرفه تا حدودی رد میشود.
پیچ بعدی؛ سیاستهای اقتصادی دولت
همانطور که اشاره شد سناریوهای تزریق نقدینگی به بازار در نتیجه توافق هستهای و رونق معاملات در حالی از سوی فعالان بازار فولاد مطرح است که سیاستهای انقباضی دولت این خوشبینی را با تردید همراه میکند. بر این اساس کارشناسان عقیده دارند دولت با تمرکز بر کاهش نرخ تورم، سعی بر کنترل تزریق نقدینگی به واسطه توقف پروژههای عمرانی دارد، به این ترتیب به نظر میرسد حتی در صورتی که تحریمها نیز برداشته شوند، شاهد رونق چندانی در اقتصاد نخواهیم بود. دزفولی در این زمینه عقیده دارد تنها در صورتی میتوان به راهاندازی دوباره طرحهای عمرانی و بهبود شرایط در نتیجه آن امیدوار بود که دولت تصمیمی برای واگذاری پروژههای بزرگ عمرانی به پیمانکاران خارجی داشته باشد. در این صورت هم پروژههای عمرانی به حرکت در خواهند آمد و هم از تزریق ریال جلوگیری شده است. اما اینکه این پیمانکاران خارجی که هزینههای خود را به دلار دریافت میکنند، قرار است چگونه پول خود را برای پرداخت دستمزد به کارکنان خود تبدیل کنند نیز جای سوال خواهد داشت. در نهایت به نظر میرسد پیچی که پس از گذراندن پیچ تحریمهای بینالمللی بر سر راه فعالان اقتصادی از جمله فعالان صنعت و بازار فولاد قرار خواهد گرفت، سیاستهای انقباضی دولت و تلاش برای کنترل تورم است. در چنین شرایطی اگرچه در نظر گرفتن سناریوهای مختلف برای صنعت و بازار فولاد کشور پس از لغو تحریمها میتواند چشماندازی از آینده به دست دهد، اما در کنار آن موضوع این سوال مطرح میشود که آیا سیاستهای اقتصادی دولت با تغییرات احتمالی مثبت بینالمللی همگام خواهد بود؟
۰۷:۴۰:۰۳ گروه بنگاهها: شرکت معدنی و صنعتی چادرملو بابت بدهی استمهال شده حق انتفاع خود، متعهد به پرداخت ۹۵۵ میلیارد تومان شد.
مدیر امور مالی و اقتصادی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با اعلام این خبر گفت: با وجود اختلاف نظر میان ما و ایمیدرو بر سر نحوه محاسبه حق انتفاع سال ۹۲، پرداخت مبلغ ۹۵۵ میلیارد تومان، باقیمانده بدهی حق انتفاع سنوات ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ را با صدور چک برای سال ۱۳۹۵ متعهد و اسناد پرداختنی مربوط به دولت تحویل داده شده است.
سیدمحمود سیدی درخصوص اختلاف نظر بین شرکت چادر ملو و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در مورد حق انتفاع سال ۱۳۹۲ گفت: این اختلاف نظر، مربوط به اشکال و ابهام در بند «۵۵» قانون بودجه سال ۱۳۹۲ کل کشور است. در این ماده قانونی، اشارهای به گندله برای محاسبه حق انتفاع نشده است. بهرغم این اختلاف نظر با ایمیدرو در محاسبه حق انتفاع، اسناد پرداختنی تسویه بدهی از سوی شرکت چادرملو به دولت تحویل شده است. وی افزود: در حال حاضر موضوع اختلاف مورد نظراز سوی مجلس شورای اسلامی در دست بررسی بوده و بدیهی است که شرکت چادرملو تابع نظر مجلس است.
مدیر امور مالی و اقتصادی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو درخصوص دومین اختلافنظر هم گفت: ایمیدرو حق انتفاع برای فروش موجودی کالای آماده فروش از سال ۱۳۹۱ را محاسبه میکند، در حالی که حقوق دولتی آن قبلا پرداخت شده و مطالبه حق انتفاع برای فروش موجودیهای مزبور در سال ۱۳۹۲ بهدلیل مضاعف شدن پرداخت حقوق دولتی و حق انتفاع، منطقی نیست.
محمود سیدی تاکید کرد: بر اساس محاسبات ما، مجموع حق انتفاع این شرکت در سال ۱۳۹۲ مبلغ ۵۱۳ میلیارد تومان بوده که تماما پرداخت شده است. از این میزان ۷۵ میلیارد تومان بهطور مستقیم در وجه خزانه معین استان یزد واریز شده که مبلغ قابل توجهی برای توسعه این استان به نظر میرسد.
وی گفت: علاوه بر این، توسط شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در سال ۱۳۹۲ بیش از یک هزار و یکصد و چهل و سه میلیارد تومان نیز سرمایهگذاری مستقیم با هدف توسعه در استان یزد انجام شده است.
سیدی افزود: در تبصره «۱۰» قانون بودجه سال ۱۳۹۳ کل کشور (موضوع حق انتفاع)، ابهامات بند «۵۵» قانون بودجه سال ۱۳۹۲ کل کشور بر طرف شده و بابت حق انتفاع این سال اختلاف محاسباتی بین شرکت چادرملو و ایمیدرو وجود ندارد، بر این اساس کل حق انتفاع مذکور معادل ۶۳۰ میلیارد تومان بوده که ۱۱۰ میلیارد تومان آن پرداخت شد و برای پرداخت مابقی با استمهال، اسناد پرداختنی مربوط تحویل دولت شده است.
وی اعلام کرد: در حالی که در دنیا، همه دولتها در شرایط بحرانی، از صنعت و معدن با کاهش مالیات و حقوق دولتی و دیگر تسهیلات حمایت میکنند، ما بابت سال ۱۳۹۲ شرکت معدنی و صنعتی چادرملو ۴۰ درصد از فروش، یعنی ۵۰ درصد سود خالص خود را بهصورت مالیات و حق انتفاع به دولت پرداخت یا تعهد کردهایم.
سیدی در پایان تصریح کرد: اینکه با همه فشارها توانستیم تاکنون مقاومت کنیم و مانع از تعطیلی معدن و واحدهای تابعه شدهایم، کار بزرگی انجام دادهایم.
۰۷:۳۸:۴۹ محمدحسین بابالو: برنامه ریزیها نشان میدهد امروز زمان اعلام قیمتهای پایه جدید است، بنابراین بازار با توجه به انتظار کاهشی خود دست نگه داشته است تا قیمتهایی پایین تر را بهدست آورد. این در حالی است که متوسط قیمت دلار در دو هفته گذشته به نسبت قیمتهای پیشین یعنی ۳۲۷۱ تومان چندان هم کاهش محسوسی پیدا نکرده است زیرا در ابتدای هفته پیش قیمتهایی بالاتر از ۳۳۰۰ تومان نیز تجربه شد که در کل نمیتواند چندان هم برای کاهش قیمتهای پایه مفید باشد.
این مطلب در کنار چندگانگی در بازارهای جهانی پتانسیل چندانی برای کاهش قیمتها پدید نیاورده ولی باز هم بسیاری از گریدهای پلیمری یا شیمیایی میتواند کاهش قیمت داشته باشد. در هر حال تا مشخص شدن نتیجه مذاکرات شرایط کجدار و مریز فعلی باز هم در بازار ادامه خواهد یافت. بازار محصولات پتروشیمی و پالایشی در روزهای اخیر شرایط چندان جذابی نداشته است و انتظار برای اعلام نتایج مذاکرات و همچنین اعلام قیمتهای پایه جدید در روز جاری باعث شد تا اغلب خریداران میل چندانی به خرید نداشته باشند و سفارشهای خود را به آینده موکول کنند. این وضعیت که در کنار کاهش نسبی قیمتها در بازار داخلی رخنمایی کرد باعث شد تا عرضههای بورس کالا نیز جذابیت چندانی نداشته و معاملات پرحجمی صورت نگیرد. این در حالی است که هنوز عرضههای مهم و جذاب در این هفته روی تابلو نرفته و باید منتظر روزهای پیش رو باشیم زیرا میتواند بر رونق معاملات تاثیر بیشتری بر جا بگذارد.
در معاملات روز گذشته در رینگ محصولات پالایشی و پتروشیمی با توجه به گستردگی عرضههای قیر، جذاب ترین کالا را عرضههای داخلی و صادراتی قیر تشکیل داد که در کنار وکیوم باتوم و لوب کات سبک و سنگین، توجه بسیاری از خریداران را به خود جلب کرد. نکته دیگر در رینگ محصولات پتروشیمی را باید کمتوجهی خریداران به عرضههای OFF گریدهای استایرن بوتادین روشن و پت نساجی دانست که پس از ویژگیهای فنی آنها میتوان عقبنشینی قدرتمند خریداران را با وضوح بیشتری مشاهده کرد. به جز بسیاری از انواع قیر بخش بزرگی از محصولات پالایشی و پتروشیمی باوجود عرضههای قدرتمند مورد معامله قرار نگرفتند که از آن جمله میتوان از تری اتانول آمین، منو اتانول آمین، گوگرد گرانوله، پلی اتیلن ترفتالات آمورف – OFF درجه ۱ پتروشیمی تندگویان، پلی بوتادین رابر ۱۲۲۰، پلی بوتادین رابر OFF – 1220 درجه ۱ و درجه ۲، استایرن بوتادین رابر روشن OFF – 1502 درجه ۱، درجه ۲ و درجه ۳ و همچنین استایرن بوتادین رابر روشن ۱۵۰۲ پتروشیمی تخت جمشید، پلی اتیلن ترفتالات LUMP2 و پلی اتیلن ترفتالات نساجی OFF – TG645 درجه ۱ پتروشیمی تندگویان، پلی اتیلن سنگین OFF – PEWAX درجه ۱ پتروشیمی جم و لوب کات سبک پالایش نفت تبریز نام برد. نکته پایانی را باید قیمت دلار دانست زیرا بهصورت روزشمار در حال کاهش است و البته خریداران این نوع ارز نیز میل به خرید ندارند زیرا طرزفکر بازار بر کاهش قیمتها است بنابراین صبر و انتظار میتواند سودمند باشد.
۰۷:۳۸:۴۰ محمود صدری
مذاکرات نفسگیر دو هفته گذشته بین ایران و شش عضو متنفذ جامعه جهانی، پیامدهایی بسیار مهمتر از دستور جلسه رسمی؛ یعنی برنامه هستهای ایران خواهد داشت و بعید نیست که چندی بعد وارد درسنامههای روابط بینالملل شود. موضوعی که اهمیت و اعتبار این مذاکرات را چنین بالا برده است، ابداع روش تازه حل منازعه است. منازعهای که مقدمات ختم یا کاهش آن در دو هفته اخیر مهیا شد، تا دو دهه پیش «موضوع داخلی» یک کشور و عنوانش «برنامه هستهای صلحآمیز ایران» بود، فشار آمریکاییها و رقیبان منطقهای ایران، آن را به «مساله هستهای ایران» تبدیل کرد.
در این مرحله مذاکرات ایران و اروپا برای «حل مساله» آغاز شد و نتایج محدودی هم بهبار آمد؛ اما از آنجا که مدعی اصلی ایران در پهنه جهانی یعنی آمریکا در آن مذاکرات حضور مستقیم نداشت، کار فیصله نیافت و در پی آن، گزارشهای عمدتا سیاسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، موضوع اولیه و مساله ثانویه را « بحران بینالمللی» نمایاند و موجب احاله «پرونده ایران» به شورای امنیت شد. آخرالامر، در پی بحرانهای منطقهای خاورمیانه و خلیج فارس و شمال آفریقا و جنوب آسیا و برتری مشهود ایران در همه این مسائل منطقهای، عنوان تازهای بر آن نهاده شد که عبارت بود از «تهدید امنیت و صلح جهانی». سیر تحول عنوانهایی که برای «برنامه هستهای ایران» انتخاب شد، ایران را که عضو معمولی و مسوول جامعه جهانی بود و مسوولیت بینالمللی خود را در عراق و افغانستان نشان داده بود، عضو نامتعارف و خطرآفرین جامعه جهانی تصویر کرد. نخستین تماسهای علنی بین ایران و آمریکا در پاییز ۱۳۹۲ در چنین فضایی آغاز شد و مذاکرات شکل تازهای یافت که با اشکال قبلی تفاوت اساسی داشت. تا پیش از مذاکرات دو سال گذشته و بهویژه دو هفته اخیر، ایران «موضوع مذاکره قدرتهای جهانی» بود، اما در دوران جدید، تحولی مهم رخ داد و ایران «طرف مذاکره قدرتهای جهانی» شد. پیامدهای بعدی این تحول که در پی مذاکرات دوساله رقم میخورد چنین است:
۱- مذاکره برد- برد، اساسا مفهومی مدیریتی و حداکثر تجاری است و در عالم سیاست چندان محلی از اِعراب ندارد. مذاکره سیاسی لاجرم طرف برنده و بازنده دارد مگر اینکه طرفین مذاکره پیش از نشستن پشت میز مذاکره در وضع توازن قوا قرار داشته باشند و بتوانند به ازای هر امتیازی که میدهند، امتیازی کمابیش همسنگ آن بگیرند. چنین مذاکرهکنندگانی در اصل پیش از مذاکره آنچه را که میخواستهاند بهدست آوردهاند و هنگام مذاکره، به خواستههایشان رسمیت میبخشند و طرف مقابل را به قبول آن متعهد میکنند. ایران در مذاکراتش با اعضای دائم شورای امنیت و آلمان، با نیرویی سهمگین مواجه بود و ابزار و اهرمهای موازنهساز آن قابل قیاس با ابزار و اهرمهای طرف مقابلش نبود؛ اما از دو امکان خود برای ایجاد موازنه قوا بهخوبی استفاده کرد. امکان اول «اراده معطوف به تکلیف» بود که مذاکرهکنندگان غربی که عمدتا دانشآموخته دانشکدههای روابط بینالملل هستند و تئوریهای کهن را خوب میشناسند، از قدرت آن یا معادل غربیاش که «اراده معطوف به هدف» است بهخوبی آگاهند. دکترین «عزت و حکمت و مصلحت»، که از سوی رهبری نظام وضع شد و دیپلماتهای ایرانی بر آن پای فشردند، از نمونههای «اراده معطوف به تکلیف» است و تجربه مذاکرات نشان داد که کارساز است. امکان دیگری که ایران برای موازنهسازی پیش از مذاکرات و در خلال مذاکرات از آن بهره برد، نمایش قدرت منطقهای بود. ایران با بازی منطقهای دقیقش در سوریه و یمن و پیش از آنها در افغانستان، عراق و لبنان نشان داد که نظم مناطق گسترده شمال آفریقا و خاورمیانه و خلیج فارس و جنوب آسیا در گرو اراده ایران است و هزینه تهدید جمهوری اسلامی، بیثباتی حتمی همه این مناطق است. تا اینجای کار، منطق روابط بینالملل در شکل سنتی آن بر رفتار طرفین حاکم بود و ایران از همه برگهایش بهخوبی بهره برد و مهر خود را بر تحولات حال و آینده کوبید.
۲- با وجود اینکه مذاکره سیاسی برد-برد، مفهومی آرمانی و انتزاعی است و در جهان واقع مابهازای بیرونی ندارد، هیچ دیپلمات و سیاستمداری در دوران زمامداریاش چنین چیزی را تایید نمیکند و حتما میکوشد نتیجه مذاکره را معطوف به نفع متقابل نشان دهد. هنر و وظیفه ذاتی دیپلمات هم همین است. از این منظر دست جمهوری اسلامی برای بهرهبرداری از تحولاتی که پس از مذاکرات اخیر شکل خواهد گرفت، از رقیبان بینالمللیاش پرتر است. جمهوری اسلامی هم از منظر نظریههای کهن روابط بینالملل و هم از منظر نظریههای جدید روابط بینالملل، قدرت سازگاریاش با نظم جهانی از همه همسایگانش (و حتی ترکیه نیمهاروپایی) بیشتر است. نزاع جامعه جهانی با همسایگان مهم ایران یعنی ترکیه و عربستان بسیار محتمل است و قدرت سازگاری هر دو آنها بسیار کمتر از ایران است. تجربه ایران در حل یا دست کم تلطیف منازعه چندسالهاش با آمریکا و بخشی از اروپا، از این پس میتواند بهعنوان ابزار نمایش مسوولیت بینالمللی بهکار آید. رابطه ایران و غرب هنوز به مرحلهای نرسیده است که بتوان آنها را شریک یا همکار نامید و احتمالا در آینده نزدیک هم چنین وضعی ایجاد نمیشود، اما علایق مشترک طرفین در منطقه حتما افزایش خواهد یافت. هنوز منازعات سوریه و یمن و بیثباتیهای عراق فیصله نیافته و بازی ترکیه و عربستان در این مناطق، به ثبات مورد نظر و مورد نیاز غرب نخواهد انجامید و لاجرم نحوه مواجهه ایران با این بحرانها بسیار تعیینکننده است. بهعلاوه، تعارضهای شدید میان ساخت سیاسی عربستان و تعهدات رسمی ایالات متحده در برابر تحولات جهانی، احتمالا دو کشور را در برابر هم قرار خواهد داد و چنین تحولی با آرمانهای ایدئولوژیک و مطالبات استراتژیک ایران همخوانی دارد. از اینجا به بعد علاوه بر جاری بودن منطق نظریههای کهن روابط بینالملل، الزامات مندرج در نظریههای جدید هم به کمک ایران خواهد آمد. ایران از جنبه ساخت اجتماعی و فرهنگی با جامعه جهانی تعارض ندارد و این همخوانی نسبی میتواند بهعنوان «قدرت نرم» نه در اختیار معارضان جهانی جمهوری اسلامی که در خدمت قدرت و هدفهای جمهوری اسلامی قرار گیرد.
۳- مقایسه مباحثی که برخی نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری در بهار ۱۳۹۲ درباره برنامه هستهای ایران مطرح کردند با آنچه اکنون رخ داده، از تحولی مهم در عرصه سیاست داخلی ایران خبر میدهد. در آن زمان، تلقیهای مشترک درباب سیاست خارجی و بهویژه برنامه هستهای ناچیز بود، اما آنچه امروز دیده میشود، با وجود انتقادهایی که لازمه کار است و بعضا به تقویت موضع دیپلماتهای ایرانی هم کمک کرد، ترجمان شعار سال جمهوری اسلامی یعنی «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» است.
۰۷:۳۸:۱۲ گروه دیپلماسی: دود سفید از کاخ اسرارآمیز کوبورگ در حال بلندشدن است. این را میتوان از اظهارات مثبت دیپلماتهای محل مذاکرات و همچنین خوشبینی انبوه خبرنگاران چادر خیمه شکل به خوبی لمس کرد. سرعت دیدارهای دوجانبه و چندجانبه و پیوستن وزرای خارجه چین و روسیه و همچنین مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به محل گفتوگوها، نوید رسیدن به توافق و پایان ماراتن نفسگیر هستهای ایران و ۱+۵ را بسیار نزدیک کرده است.
پیشتر رسانههای خبری داخلی و خارجی از محتمل بودن توافق در ساعات بامداد دوشنبه در مقر سازمان ملل در وین گفتند. در این میان آسوشیتدپرس و واشنگتن پست در خبری مشابه به نقل از دیپلماتهای حاضر در مذاکرات اعلام کردند که مذاکرهکنندگان انتظار دارند که دیروز (یکشنبه) متن توافق به پایتختها فرستاده شود تا سران کشورها آن را مطالعه و در صورت تغییرات و موافقت، روز دوشنبه توافق رسمی اعلام شود.با این حال یک منبع آگاه در گفت و گو با خبرگزاری فارس این خبر را تکذیب کرد. همزمان مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه آمریکا و فرانسه نیز با ابراز خوشبینی از پیشرفت در مذاکرات در ساعات پایانی هشتمین دور از نگارش برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خبر دادند. اگرچه اعلام توافق به هیجانات، انتظارات، نگرانیها و دلواپسیها خاتمه میدهد، اما سرآغاز یک فرآیند چندساله از تعهدات و راستیآزمایی طرفین خواهد بود.این توافق پس از اعلام عمومی در مقر سازمان ملل متحد در وین، باید برای بحث و بررسی دوماهه راهی کنگره آمریکا شود و سپس مهر تایید آژانس بر متن و ضمائم برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) زده شود تا آنگاه آماده اجرا شود. پیشتر برخی خبرگزاریها به نقل از یک منبع آگاه ایرانی از محورهای احتمالی برنامه جامع اقدام مشترک خبر داده بودند. اگرچه بلافاصله یک مقام مسوول نزدیک به تیم مذاکرهکننده ایران گفت که محورهایی که سایتهای خبری از برخی مفاد و بندهای برجام منتشر کردهاند دقیق نیست و مذاکره در مورد چند موضوع اختلافی هنوز ادامه دارد. تا پیش از پایان مذاکرات و نهایی شدن نگارش بندهای مرتبط در متن برجام، مطالبی از این دست صرفا گمانهزنی رسانهای محسوب میشود.
این منبع آگاه گفته بود که این محورها با ۱+۵ در حال مذاکره است و چنانچه طرف مقابل تصمیمهای لازم را بگیرد، توافق حاصل میشود. برخی محورهای برجام احتمالی عبارتند از اول: براساس برجام، همگی تحریمها علیه ایران لغو گردیده و ایران از این پس یک کشور تحت تحریم شناخته نخواهد شد. بر اساس برجام صرفا یکسری محدودیتهای موقت پیشبینی گردیده که آنها هم مطابق بیانات مقام معظم رهبری پس از مدتی معقول و محدود رفع خواهند شد. دوم: کلیه تحریمهای اقتصادی، بانکی و مالی مطابق تاکیدات مقام معظم رهبری در روز اجرای برجام، به طور قطعی لغو خواهند گردید. سوم: ایران از این پس تحت تحریمهای تسلیحاتی نخواهد بود و طبق قطعنامه شورای امنیت که قرار است بعد از حصول توافق صادرگردد، این تحریمها لغو و بر اساس ضمیمه آن صرفا برخی محدودیتهای موقت برای زمانی محدود اعمال میگردد.
چهارم: این برجام در واقع مجموعهای از چندین توافق است که همگی آنها در چارچوب خطوط قرمز ایران و مقام معظم رهبری تعریف شده و برخی اقدامات موقت و محدود با دورههای زمانی متفاوت در آن پیشبینی شده است. پنجم: قطعنامه شورای امنیت آخرین قطعنامه در مورد برنامه هستهای ایران خواهد بود و پرونده هستهای ایران را از ذیل فصل هفت منشور ملل متحد خارج خواهد کرد. مدت زمان اجرای قطعنامه محدود بوده و در پایان این مدت ملغی خواهد گردید. ششم: این برای اولینبار است که یک کشور ذیل تحریمهای فصل هفتم موفق گردیده است با مذاکرات و دیپلماسی فعال از این وضعیت خارج شود.
همچنان امیدوارم
همزمان، جان کری وزیر خارجه آمریکا نشست شنبه شب با ظریف و موگرینی را «بسیار مثبت» ارزیابی کرد و گفت همچنان امیدوارم به توافق برسیم. وزیر خارجه آمریکا صبح یکشنبه نیز در گفتوگو با خبرنگاران آمریکایی که برای پوشش خبری مذاکرات به وین آمدهاند، دوبار تکرار کرد: «همچنان امیدوار هستم به توافق برسیم.»
امید دارم که به نتیجه میرسیم
همچنین وزیرخارجه فرانسه که به پاریس رفته بود، دیروز عصر برای چندمینبار به محل مذاکرات هستهای آمد. او قبل از ورود به هتل کوبورگ به جمع خبرنگاران پیوست و با بیان اینکه هنوز برخی مشکلات باقی است، تاکید کرد: «امید دارم که به نتیجه میرسیم.» وزیرخارجه فرانسه به دیدار پیش رویش با یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشاره کرد و ادامه داد: «امیدوارم که آخرین مرحله از این ماراتن را پشتسر بگذاریم.»
مذاکرات فنی پایان یافته است
از سوی دیگر، رئیس فنی تیم مذاکرهکننده هستهای ایران با اشاره به اینکه خوشبختانه تیم مذاکرهکننده در وین به صورت فشرده مذاکرات را به گونهای به سرانجام رساند که همه مسائل فنی پایان یافته است درخصوص چگونگی بازطراحی اراک نیز گفت: «پارامترهای اصلی رآکتور اراک را به گونهای مشخص کردیم که نظر طرفین در آن لحاظ شده است. با اینکه در بازطراحی، تولید پلوتونیم کاهش یافته است اما این رآکتور به یک رآکتور چندوجهی با قابلیت بالا تبدیل میشود که پیش از این در طراحی سابق نبوده است.»
حرکت رو به جلو
علی لاریجانی ، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز روز گذشته در حاشیه بازدید از نمایشگاه «قاب سرخ»گفت در مجموع فکر میکنم حرکت مذاکرات روبه جلو است و میتواند در شرایط فعلی به نتیجه برسد.
۰۷:۳۸:۰۲ دنیای اقتصاد: روز یکشنبه عمده بازارهای اقتصاد ایران روندهایی را پشت سر گذاشتند که دال بر مخابره اخبار مثبت و نهایی شدن توافق هستهای بود. دیروز اکثر بازیگران با پیش فرض اعلام توافق نهایی، وارد بازار شده و فعالیت کردند. تحتتاثیر این فضا، بهای دلار با ثبت قیمت ۳۲۵۰ تومان به کمترین سطح طی ۴ ماه گذشته رسید. همچنین شاخص کل بورس تهران با رشد ۸۲۸ واحدی (معادل ۲۴/ ۱ درصد)، به رقم ۶۷ هزار و ۶۴۶ واحد پس از سه ماه رسید. با این جهش شاخص بازار سهام موفق به شکست ۴ کانال طی یک ماه شد. تحلیلگران معتقدند این حرکت در بازارها، به نوعی پیشوازی از نتیجه مذاکرات وین بود. بازارها فرجام «برجام» را خوش قلمداد کردهاند و تحت تاثیر چنین برداشتی رفتار خود را تنظیم کردهاند. همزمان با افزایش احتمال توافق، «دنیای اقتصاد» در گزارشی تحلیلی، به اولویتهای اقتصادی سیاستگذار در دوران پس از توافق پرداخته است. این گزارش با اشاره به رفع عناصر نااطمینانی بیرونی در این دوران به سیاستگذار اقتصادی پیشنهاد داده است اقدامات اصلاحی را در سه گام «شفافیت، اطلاعرسانی و مدیریت انتظارات»، «تغییر ساختار درآمدی و مالی دولت و کل کشور» و «اصلاح قیمتهای کلیدی و مرتبط با آن» عملیاتی کند تا زمینه برای افزایش توان اقتصادی و خروج از وضعیت اقتصادی شکننده فراهم شود.
بازگشت شاخص به رقم سه ماه قبل، با شکست ۴ کانال در یک ماه
بورس به پیشواز توافق رفت
گروه بورس- حدیث موسوی: روز گذشته در پی رشد ۲۴/ ۱ درصدی شاخص کل بورس اوراق بهادار متاثر از انتشار اخبار مثبت از گفتوگوهای هستهای، پس از نزدیک به سه ماه شاهد ورود شاخص به کانال ۶۷ هزار واحدی بودیم. آخرین بار در تاریخ ۳۱ فروردین ماه بود که شاخص در کانال ۶۷ هزار واحدی قرار داشت و پس از آن به تناوب روند حرکتی شاخص بر مدار نزولی حرکت کرده بود.
طی یک ماه گذشته شاخص کل بازار سهام موفق به شکست ۴ کانال پیاپی شده است که به خوبی نشان از اقبال سهامداران به حضوری گرمتر در مبادلات و بهبود جریان نقدینگی در بازار سهام دارد که این مساله تحت تاثیر انتظارات خوشبینانه نسبت به حصول توافق جامع هستهای، رفع تحریمها و در نتیجه بهبود فضای اقتصادی کشور در میان مدت تا بلند مدت رخ داده است. رشد جهش گونه شاخص طی این روز (افزایش ۸۲۸ واحدی) البته بازدهی مثبت در اغلب صنایع بورسی را نیز در پی داشت بهطوری که از میان ۳۷ صنعت فعال بورس اوراق بهادار، ۲۸ گروه با افزایش قیمت سهام و سودآوری همراه شدند و تنها هفت گروه متاثر از ابهامات و مشکلات ساختاری خود که ارتباطی با مساله توافق هستهای و رفع تحریمها نیز ندارد، روند نزولی قیمت و بازدهی را طی این روز تجربه کردند.
پایههای منطقی رشد شاخص بورس
امیررضا کاهدی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «دنیای اقصاد» پیرامون رفتارشناسی افزایش شاخص و پایههای منطقی یا هیجانی آن در روزهای اخیر بیان کرد: روند روبه رشد شاخص تحت تاثیر انتظارات خوشبینانهای نسبت به شرایط اقتصادی کشور شکل گرفته است که فعالان بازار و سهامداران پیشبینی میکنند به مدد توافق هستهای و رفع تحریمها در آینده برای ایران به ارمغان خواهد آمد.
وی ادامه داد: بر این اساس در حالی که در کوتاه مدت روند بازدهی بورس شیب تندتری به خود خواهد گرفت که این رخداد نیز ناشی از بار هیجانی نسبتا زیاد مساله توافق در این بازه زمانی برای سهامداران است، اما مبنای آن را کاملا منطقی و بر اساس مولفههای واقعی میدانم. کاهدی افزود: در صورت رفع تحریمها، محدودیتهای تجاری برداشته شده و سودآوری شرکتهایی که از اتصال به بازارهای جهانی منتفع میشوند افزایش خواهد یافت، ضمن اینکه ورود سرمایه گذاران خارجی به کشور تسهیل شده و بهطور کلی وضعیت اقتصادی کشور بر مدار مثبت و رو به رشد قرار خواهد گرفت. کاهدی با بیان اینکه هنگام رشد بازار سهام حدود ۱۰ روزی باید انتظار صعود شاخص کل را داشت، اضافه کرد: پس از این دوره زمانی بازار سهام وارد فاز استراحت شده و مسیر حرکتی خود را به گونه منطقیتری دنبال خواهد کرد؛ این در حالی است که در بازارهای موازی ارز و طلا روند نوسان قیمتها معکوس بوده و شاهد کاهش بازدهی سرمایهگذاری در این بازارها طی این چند روز خواهیم بود. وی تاکید کرد: رفع تحریمها به مدد توافق جامع، اغلب شرکتهای بورسی را منتفع خواهد کرد مگر آن دسته از شرکتهایی که تاکنون بهصورت انحصاری در بازار فعالیت داشته و از فاصله میان نرخ ارز آزاد و اتاق مبادلات سود کسب میکردند.
کاهدی رفتار سهامداران حقیقی و حقوقی را نیز طی روزهای اخیر مورد موشکافی قرار داد و در این خصوص گفت: بحث نیاز به جذب نقدینگی و منابع مالی لازم برای رفع تعهدات مالی در قبال بانکها و سهامداران موجب شده تا در روزهای گذشته شاهد عرضه گسترده سهام از سوی حقوقیها باشیم؛ به بیان دیگر این نیاز طبیعی حقوقیها موجب شده تا آنها نیز در روزهای مثبت بازار وارد فرآیند معاملات شوند و بازدهی بیشتری در این شرایط کسب کنند تا در روزهای منفی که حجم مبادلات نیز در سطح پایینی قرار دارد. وی ادامه داد: در سمت مقابل نیز حقیقیها روی بحث انتظاراتی که نسبت به شکلگیری توافق داشتهاند با ریسکپذیری و شناسایی سود اقدام به خرید سهام کردهاند تا از این رهگذر بازدهی مثبتی را کسب کنند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به نوسانگیری برخی سهامداران از تغییرات شاخص در بورس، طی بازه زمانی کوتاهمدت افزود: به اعتقاد من ذات نوسانگیری برای بازار سهام لازم است؛ چرا که قیمتها را در بورس بلافاصله به تعادل میرساند، بنابراین رویکردی غیرقانونی و غیرمنطقی محسوب نمیشود. ضمن اینکه طبیعی است سهامداران با مشاهده روند ضعیف بازار در یک بازه زمانی طولانیمدت ترغیب به کسب سود در زمان کوتاهی شوند. کاهدی ادامه داد: نوسانگیری در بازار سهام یکی از ابزارهایی است که بازار را تحت هر شرایطی حتی کسب بازدهی منفی در میانمدت تا بلندمدت به تعادل میرساند و از ورود بازار به «کُما» جلوگیری میکند. این موضوع در حالی است که اگر بورس فاقد این ویژگی بود، سرنوشت آن در بیش از یک سال گذشته که روند کاهشی را در بازدهی تجربه میکرد مانند بازار مسکن با رکود عمیقی در معاملات همراه میشد. به گفته وی در صورت چشمانداز مثبت سرمایهگذاری در بورس پس از توافق هستهای، صاحبان سرمایه بالطبع ترجیح میدهند افق سرمایهگذاری خود را در بازار سهام از یک دوره زمانی کوتاه و بعضا چند روزه به مدت زمان طولانیتری تغییر دهند، از این رو رویکرد کسب سود و نوسانگیری در کوتاهمدت جای خود را به حرکت در این بازار در افقهای زمانی طولانیتری خواهد داد.
تحولات روز گذشته بازار سهام
با رشد ۸۲۸ واحدی شاخص کل بازار سهام، روز گذشته رقم شاخص به ۶۷ هزار و ۶۴۶ واحد رسید. ارزش کل معاملات بازار نیز در این روز با تجربه رشد ۲۲/ ۵۰ درصدی نسبت به روز ماقبل، بالغ بر ۲/ ۱۷۴۱ میلیارد ریال شد. در این میان حجم کل معاملات هم افزایش ۸۱/ ۲۱ درصدی را طی این روز تجربه کرد و رقم ۷۶۶ میلیون سهم را در کارنامه مبادلات روزانه خود ثبت کرد.
۰۷:۳۵:۴۹ شبکه ی سی ان ان ضمن ابراز خوش بینی درباره گفتگوهای هسته ای ایران به نقل از یک مقام ایرانی اعلام کرد: از سند یکصد صفحه ای بیست صفحه مربوط به توافق و هشتاد صفحه ی آن ضمائم است.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب» به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان؛ ما در وین اتریش نشانه ی دیگری یافته ایم که نشان می دهد گفتگوهای هسته ای ایران احتمالا درحال رسیدن به نقطه ای مهم است.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به مذاکرات جاری در وین ملحق شد. این مطلب در پیامی توئیتری در وزارت امور خارجه روسیه اعلام شده است.
گفتگوها تا روز دوشنبه (امروز) تمدید شد. لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه گفت به اعتقاد وی گفتگوها در مرحله نهایی قرار دارند.
سی ان ان در ادامه با نیک رابرتسون خبرنگار ارشد بین المللی خود مستقر در وین اتریش گفتگو کرد.
نیک رابرتسون در گفتگویی زنده از وین اتریش گفت: ما در داخل اتاق مذاکرات نیستیم اما فضا نشان می دهد توافق قابل حصول است.برداشتی که ما داریم این است که امروز دوشنبه چیزی امضا خواهد شد. جان کری یک ساعت پیش به مدت نیم ساعت با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفتگو کرد. ما نمی دانیم که در این جلسه چه گذشت اما من اندک زمانی پیش با یک مقام ارشد ایرانی صحبت کردم.
وی ادامه داد: این مقام ایرانی به من گفت احتمال حصول توافق وجود دارد اما وی درحالیکه منظورش طرف آمریکایی بود گفت انتخاب های سیاسی وجود دارد که باید صورت گیرند، دو یا سه موضوع هستند که باید مشخص شوند. وی گفت طرف ایرانی یک سند یکصد صفحه ای را بررسی می کند. وی گفت بیست صفحه از این سند مربوط به توافقنامه است و هشتاد صفحه ی آن ضمیمه است. در کل این سند پرانتزهایی هستند که باید پر شوند.
مجری سی ان ان پرسید: اگر توافق صورت گیرد آیا آنها باید به تهران بازگردند ؟
وزیر امور خارجه ایران گفته است که قدرت مذاکره دارد. معاون وی در امور اروپا امشب از تهران به وین وارد شد. البته که آخرین اطلاع رسانی صورت می گیرد و او این تازه ترین اخبار و مواضع را به اطلاع ظریف خواهد رساند. اگر آنها به توافق برسند مراسم امضا در کنفرانسی خبری در مقر سازمان ملل متحد که فاصله زیادی با اینجا ندارد برگزار خواهد شد اما نکته کلیدی برای ایرانی ها این است که اگر توافقی صورت گیرد ، به سازمان ملل متحد فرستاده می شود تا طی یک قطعنامه تصویب شود در این صورت است که ایرانی ها اطمینان خواهند داشت که آنچه که مورد توافق قرار گرفته است اجرا خواهد شد.
وی افزود: بی اعتمادی زیادی در بین مقامات ایرانی نسبت به آمریکا وجود دارد. در واقع از دیدگاه ایران قطعنامه شورای امنیت به معنای تضمین بین المللی توافقنامه است.
۰۷:۳۴:۱۹ ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا در حاشیه نشست خود با صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی از علاقه خود با فوتبال و بخصوص تیم فوتبال نفت تهران سخن گفت.
مونیز که طرفدار جدی فوتبال آمریکایی به حساب میآید در صفحات اجتماعی خود این امر را به وضوح عنوان کرده است. وی که خود را از پیگیران جدی اخبار سیاسی کشورمان میداند گفت: تمام اخبار مربوط به ایران را دنبال می کنم و در این بین اخبار فوتبال ایران را با حساسیت خاصی پیگیری میکنم و البته طرفدار تیم فوتبال نفت تهران هستم و چند بازی نفتیها را تماشا کردم.
گفتنی است مونیز اخبار فوتبال ساحلی را دنبال میکند.
وی همچنین در صفحه اجتماعی خود از روند رو به رشد مذاکرات هستهای خبر داد.
۰۷:۳۴:۰۴ ساعاتی دیگر نتیجه ماراتن هستهای ایران و شش قدرت جهانی مشخص خواهد شد و این موضوع بسیاری را بر آن داشته که به جوانب مختلفی از نتیجه توافق احتمالی و نتایج نفتی این ماراتن هستهای بپردازند.
به گزارش ایسنا، گاهی صحبت از این است که چقدر طول میکشد تا ایران بتواند با قدرت پیش از تحریم به بازار جهانی نفت بازگردد، گاهی نیز تحلیلگران به تاثیر بازگشت احتمالی ایران به بازار جهانی بر قیمت نفت سخن به میان میآورند.
در این بین چندی پیش بلومبرگ درباره زمان بازگشت به سطح تولید پیش از تحریم توسط ایران نوشت: “تحلیلگران می گویند، ایران احتمالا به فاصله یک سال پس از انعقاد توافق هسته ای می تواند به حجم صادرات پیش از تحریم ها برسد، اما به دلیل مشکلات زیرساختی، بالا رفتن از این حد در کوتاه مدت، دشوارتر خواهد بود.”
این در حالی است که ایران پیش از تحریم صادرات نفت روزانه حدود ۲٫۵ میلیون بشکه ای را به خود می دید، اما پس از اعمال تحریم های سنگین از سوی غرب این رقم به ۱٫۱ میلیون بشکه در روز کاهش یافت.
بنا بر نوشته بلومبرگ، مقامات ایرانی گفته اند که قصد دارند ظرف مدت چند ماه پس از لغو احتمالی تحریم ها، یک میلیون بشکه به حجم صادرات روزانه خود بیفزایند.
با این حال به نظر می رسد در این زمینه یک علامت سوال ذهن کارشناسان را بیشتر درگیر کرده است؛ اینکه آیا با توجه به کاهش تقاضای جهانی نفت و مازاد عرضه موجود در بازار، بازگشت ایران به حجم صادرات پیش از تحریم امکان پذیر است؟
صحبت های رکن الدین جوادی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، حاکی از آن است که مسوولان نفتی کشور قاطعانه معتقدند که ایران ظرف مدت کوتاهی می تواند بازارهای از دست رفته خود را بازپس بگیرد: “این امر به وضعیت بازار و سطح قیمت ها بستگی دارد اما ما به آن سطح از تجارت بین الملل که قبلا داشتیم باز می گردیم. آسیا می تواند بیش از ۵۰ درصد نفت صادراتی ما را به خود اختصاص دهد.”
اما اتفاقی که برای بازگشت ایران به بازار جهانی و تصاحب سهم سابق خود در این بازار بسیار مهم است،تحرکات و تصمیمات آمیخته با سیاست برخی تولیدکنندگان نفت اوپک همچون عربستان است.
در این راستا سید محمدعلی خطیبی در گفت و گو با ایسنا درباره سناریوهای نفتی در صورت توافق یا عدم توافق هسته ای گفته بود که افزایش ۵۰۰ هزار بشکه ای تولید روزانه نفت ایران تاثیری بر قیمت نفت در بازار جهانی نخواهد داشت: “مگر اینکه دیگر کشورهای تولید کننده اوپک نیز تولید خود را افزایش دهند که در آن صورت بازار با مازاد عرضه روبه رو خواهد شد و قیمت ها کاهش می یابند. معتقدم میزان تاثیر توافق و افزایش تولید ما بر بازار جهانی به میزان تولید و همکاری سایر اعضای تاثیرگذار اوپک بستگی دارد؛ به ویژه اعضایی که بازار را در نبود ما اشغال کرده اند.
خطیبی در این گفت و گو به رفتار غیرقابل پیش بینی برخی اعضای اوپک نیز اشاره کرده و گفته است: “اقدامات کشورهایی که مازاد عرضه دارند به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست. به عنوان مثال افزایش تولید عربستان از حدود ۸ میلیون بشکه در روز به حدود ۱۰ میلیون بشکه قابل پیش بینی نبود و به همین دلیل ممکن است باز هم تولید خود را افزایش دهد.”
اما بعد دیگر تاثیر توافق احتمالی هسته ای بر صنعت نفت ایران محتوای نفتی توافق است. نشریه صدا در مقاله ای با عنوان ” جرئیات نفتی توافق احتمالی ایران و ۵+۱” در روز شنبه ۲۰ تیرماه به نقل از یک منبع آگاه در این باره آورده است: «با توافق ایران و ۵+۱ همه تحریم ها، محدودیت ها و هر نوع محدودیتی که به واسطه مسایل هسته ای توسط قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل و ایالات متحده از طریق تحمیل قوانین، مقررات و دستورات اجرایی علیه صنعت نفت ایران ایجاد شده است، برداشته خواهد شد.»
این مقاله هم چنین می نویسد: «به صورت ساده، طبیعی و بدون مانع فروش، صادرات ، واردات و عرضه انواع هیدروکربن های ایران از جمله نفت خام،گاز طبیعی، میعانات گازی، پتروشیمی و محصولات آنها انجام خواهد شد. همچنین تحریم خرید، واردات، و دریافت نفت خام، گاز طبیعی، میعانات گازی، پتروشیمی و محصولات آنها توسط کشورهای خارجی، پالایشگاه ها و شرکت های نفت و گاز لغو خواهد شد.»
به نظر می رسد اگرچه لغو تحریم ها شرط لازم برای افزایش صادرات نفت ایران و بازگشت به بازارهای از دست رفته است، اما شرط کافی نیست. باید دید آیا کشورهایی همچون عربستان که در نبود ایران مازاد عرضه پیش بینی نشده ای داشته اند، با بازگشت ایران به بازار جهانی جایی برای نفت ایران باز خواهند کرد یا اینکه بازهم به برخی رفتارها که گفته می شود نشات گرفته از برخی سیاسی کاری ها است ادامه خواهند داد و تلاش می کنند سهم خود را از بازار حفظ خواهند کرد.
۰۷:۳۲:۳۰ یک کارشناس صنعت خودرو معتقد است: سه تا چهار ماه پس از توافق هستهای قیمت خودروهای داخلی بین پنج تا ۱۰ درصد کاهش خواهد یافت.
شهرام آزادی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای برخی هزینههای اضافی صنعت خودرو که ناشی از خرید مواد اولیه و قطعات از واسطهها و همچنین هزینههای اضافی نقل و انتقال پول است از بین خواهد رفت.
وی با بیان اینکه با توافق هستهای قیمت ارز نیز کاهش خواهد یافت، خاطرنشان کرد: بنابراین سه تا چهار ماه پس از توافق به دلیل از بین رفتن هزینههای اضافی تولید خودرو و افت نرخ ارز، شاهد کاهش پنج تا ۱۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی خواهیم بود.
عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی ادامه داد: گذشته از کاهش قیمت خودروهای داخلی، به دلیل تامین قطعات و مواد اولیه از منابع معتبر خارجی بهویژه اروپایی شاهد افزایش کیفیت این محصولات نیز خواهیم بود.
وی افزود: سال آینده نیز اگرچه به دلیل رشد سالانه تورم، هزینههای تولید خودرو در کشور افزایش مییابد اما این رشد هزینهها از ناحیه کاهش هزینههای ناشی از توافق هستهای جبران شده و قیمت خودروهای داخلی در سطح قیمتی بهطور میانگین ۱۰ درصد ارزانتر از قیمتهای فعلی، تثبیت خواهد شد.
آزادی با بیان اینکه پیشبینی میشود قیمت خودروهای وارداتی نیز تحت تاثیر کاهش نرخ ارز، حداقل ۱۰ درصد کاهش یابد، تصریح کرد: در این زمینه با توجه به انحصار فعلی در واردات خودرو باید با هرگونه اقدام احتمالی نمایندگیهای رسمی خودروسازان خارجی در جهت کاهش واردات این محصول با هدف جلوگیری از کاهش قیمتها، برخورد کرد.
۰۷:۳۱:۴۵ به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در این جلسه تعداد دیگری از آیین نامه های اجرایی قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقاء نظام مالی کشور توسط هیأت وزیران مورد بررسی قرار گرفت.
آیین نامه اجرایی نحوه تأمین منابع برای افزایش سرمایه بانک های دولتی از محل صرفه جویی و فروش اموال مازاد به منظور پرداخت تسهیلات به خریداران طرح های تملک سرمایه ها، یکی از آیین نامه های قانون یاد شده بود که به تصویب هیأت دولت رسید.
بر اساس این آیین نامه سهم هر یک از بانک های دولتی از افزایش سرمایه توسط کمیته ای مرکب از وزارت امور اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان مدیریت و برنامه ریزی تعیین می شود.
بر اساس آیین نامه اجرایی یکی دیگر از مواد قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر به ارتقاء نظام مالی کشور، طرح های مورد واگذاری باید از طریق مزایده عمومی توسط دستگاه متقاضی و مطابق قیمت تمام شده پیشنهادی دستگاه و با لحاظ شرایط و مدت نیاز به کالا و خدمات طرح مذکور با تأیید کارگروه واگذار شود.
بر اساس ماده دیگری از قانون رفع موانع تولید، کلیه دستگاه های موضوع این قانون می توانند به منظور صرفه جویی در مصرف نهاده ها و کاهش هدررفت، تلفات وهزینه ها، افزایش تولید کالاها و خدمات و سایر مواردی که منجر به افزایش درآمد یا کاهش هزینه گردد، در زمینه وظایف مصوب خود قراردادهای لازم را در چارچوب قوانین و مقررات با اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی با اولویت بخش خصوصی یا تعاونی منعقد نموده و ترتیبی اتخاذ نمایند که سرمایه گذاری یا اقدام صورت گرفته صرفاً از محل درآمد اضافی و یا صرفه جویی ایجاد شده پرداخت شود.
در این جلسه همچنین ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گزارشی در خصوص پیشگیری و مقابله با قاچاق کالا و ارز ارائه داد و در این گزارش با اشاره به چالش های اساسی پیشگیری و مقابله با قاچاق کالا و ارز در حوزه های تجارت و حمل و نقل و ترانزیت خارجی و مبادی رسمی و مرزهای زمینی و دریایی، دستاوردهای پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا در دولت یازدهم مورد بررسی قرار گرفت که برخی از این دستاوردها عبارتند از:
– کاهش ۸ درصدی توزیع و مصرف سوخت مایع (معادل روزانه ۱۸ میلیون لیتر) به وسیله مدیریت و اصلاح سهمیه ها توسط وزارت نفت
– تسهیل و شفاف سازی صادرات و مشتقات و فراورده های نفتی با مسئولیت بخش خصوصی (رشد ۳۵ درصدی در سال ۹۳)
– تنوع بخشی به روشهای صادرات قانونی فراورده ها و مشتقات نفتی به کشورهای همسایه
– تقویت معیشت مرزنشینان با توسعه فروش مرزی سوخت به منظور پاسخ قانونی به تقاضای موجود در کشورهای همسایه
– توسعه بکارگیری سامانه های نرم افزاری در اجرای فرایندهای تجاری، گمرکی حمل و نقل و عرضه سوخت با اهتمام وزارتخانه های نفت، راه و شهرسازی، اقتصاد و صنعت و معدن وتجارت
جلوگیری از جعل مجوزهای تجارت با تکمیل سامانه صدور الکترونیکی مجوزها
– جلوگیری از واردات حدود ۳ میلیارد دلار انواع کالاها با کاهش معافیت های تجاری با لغو معافیت ۲ میلیون تومانی مرزنشینان، کاهش میانگین نرخ تعرفه ها از ۱۹٫۶۵ به ۱۸٫۷۵ درصد
در ادامه جلسه هیأت دولت تعدادی از پیشنهادهای دستگاه های اجرایی پس از بحث و بررسی به تصویب رسید که اهم آن عبارتند از: مبلغ ۷۰۰ میلیارد ریال به منظور تحقق مأموریت های پیش بینی شده و جبران بخشی از کسری هزینه های اجتناب ناپذیر کارکنان جهت رسیدگی به پرونده ها و هزینه های اجتناب ناپذیر (مصرفی و غیر مصرفی)سازمان تعزیرات حکومتی و واحدهای استانی و نیز مبلغ ۷۰۰ میلیارد ریال دیگر برای تأمین هزینه های جذب نیروهای مورد نیاز از طریق نهادهای صنفی، مردمی و بخش خصوصی و جبران بخشی از کسری هزینه های اجتناب ناپذیرپرسنلی و ضروری بازرسی و نظارت کلیه اقلام مشمول طرح های نظارتی دولت و سایر هزینه های ضروری و نظارت شورای اصناف در وزارتخانه ها و واحدهای استانی وابسته در اختیار وزارت صنعت معدن و تجارت قرار گرفت.
۰۷:۳۱:۳۰ این منبع مطلع تاکید کرد: ایران از این پس تحت تحریم های تسلیحاتی نخواهد بود و طبق قطعنامه شورای قطعنامه که قرار است بعد از حصول به توافق صادرگردد، این تحریم ها لغو و بر اساس ضمیمه آن صرفا برخی محدودیت های موقت برای زمانی محدود اعمال می شود.
این منبع مطلع ادامه داد: این برجام در واقع مجموعه ای از چندین توافق است که همگی آنها در چارچوب خطوط قرمز تعریف شده ایران و مقام معظم رهبری بوده و برخی اقدامات موقت و محدود با دوره های زمانی متفاوت در آن پیش بینی شده است.
وی اظهار کرد: قطعنامه شورای امنیت آخرین قطعنامه شورای امنیت در مورد برنامه هسته ای ایران خواهد بود و پرونده هسته ای ایران را از ذیل فصل هفت منشور ملل متحد خارج خواهد کرد. مدت زمان اجرای قطعنامه محدود بوده و در پایان این مدت ملغی خواهد شد.
خاطر نشان می شود موارد مطرح شده برخی نکات قابل تاکید از دستاوردهای توافق احتمالی و نه تمام برجام یا محورهای آن است.
به گزارش عصرایران، این برای اولین بار است که یک کشور ذیل تحریم های فصل هفتم موفق شده است با مذاکرات و دیپلماسی فعال از این وضعیت خارج می شود.
۰۷:۲۸:۰۳ یک منبع حاضر در مذاکرات ایران و ۱+۵ ضمن تشریح مفاد مذاکرات جاری ایران و طرف های مذاکره اعلام کرد: مذاکرات چنانچه با اراده سیاسی طرف مقابل همراه شود توافق حاصل خواهد شد.
وی با اشاره به برخی نکات قابل تامل در این مذاکرات به خبرنگار عصرایران اظهار داشت: براساس توافق “برجام” (توافق موقت ژنو)، همه تحریم ها علیه ایران لغو می شود و ایران از این پس یک کشور تحت تحریم شناخته نمی شود. بر اساس برجام صرفا یک سری محدودیت های موقت پیش بینی شده اند که آن ها هم مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری پس از مدتی معقول و محدود رفع خواهند شد.
او یادآور شد: کلیه تحریم های اقتصادی، بانکی ومالی مطابق تأکیدات مقام معظم رهبری در روز اجرای برجام، بطور قطعی لغو خواهند شد.
۰۷:۲۷:۴۲ رئیس کمیته روابط خارجی سنا روز یکشنبه بار دیگر مدعی شد که ایران چه با توافق و چه بیتوافق هستهای، در پی ساختن بمب اتم خواهد بود و همه بندهای توافق احتمالی را نیز زیر پا خواهد گذاشت.
۰۷:۲۶:۰۹ به گزارش حوزه دولت خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام حسن روحانی یکشنبه شب در ضیافت افطار فعالان و تشکلهای حوزه زنان و خانواده اظهارداشت: اگر از این گنج و استعداد زنان در جامعه به خوبی استفاده نشود در حقیقت هم به این بانوان و هم به جامعه ظلم شده است.
رئیسجمهور در ادامه به مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ اشاره کرد و گفت: خدا را شاکرم وعدهای که در دوران انتخابات به مردم برای حل معضل هستهای دادم، تا بدینجا عملی شده است.
رییس شورای عالی امنیت ملی با قدردانی از تلاشهای خستگیناپذیر تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در دو سال گذشته اظهارداشت: هر زمان که با مذاکرهکنندگان صحبت میکنم خستگی از صدای دیپلماتهای کشورمان به وضوح نمایان است اما آنان با اقتدار ایستاده اند.
روحانی ادامه داد: خوشبختانه دولت، مردم و مذاکرهکنندگان هستهای، وظیفه خود را در خصوص این مذاکرات به خوبی انجام دادهاند.
رییس جمهوری با قدردانی از حمایتهای مردمی و مقام معظم رهبری در پیمودن راه بسیار طولانی مذاکرات هستهای، گفت: در حال حاضر به قله بسیار نزدیک هستیم ولی هنوز قدمهایی تا رسیدن به این قله فاصله داریم، ان شاء الله به حول و قوه الهی مذاکره کنندگان ایرانی در این مصاف سخت و پیچیده، پیروز خواهند بود.
روحانی ایجاد فضای جدید در کشور و بهرهگیری بهتر از فرصتها و سرمایههای ملی، فرهنگی و اقتصادی را یکی از اهداف دولت در این مذاکرات برشمرد و افزود: هدف دیگر دولت حل معضل بزرگ بیکاری در کشور است تا بتوان با استفاده از استعداد، دانش و تخصص جوانان ایرانی، فضایی مناسب برای رسیدن به اهداف جامعه بوجود آید.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با طرح این پرسش که آیا حجاب و عفاف تنها به نوع پوشش ظاهری باز میگردد؟ و با اشاره به مسأله حجاب و عفاف در قرآن کریم گفت: طبق آیات قرآن، عفاف از نگاه مردان شروع میشود و به طور کلی عفاف و حجاب از زبان، چشم و نگاه آغاز میشود.
روحانی ادامه داد: حجاب و عفاف شامل نوع نگاه، حرف زدن، سبک جملهبندی و رفتار و منش است.
رییس جمهوری با تأکید بر اینکه عفاف و حجاب مانند روزه مسألهای است در درون، قلب، جان و روان انسان، گفت: نباید حجاب تنها در یک مسأله خلاصه شود.
روحانی با تأکید بر اینکه پایبندی به عفاف و حجاب با زور و جبر امکانپذیر نیست، گفت: باید واقعیتها برای زنان و دختران کشور مطرح شود که قطعاً این مسأله باید از مدارس و دانشگاهها شروع گردد.
رییس جمهوری با اشاره به روز عفاف و حجاب و واقعه مسجد گوهرشاد در مشهد اظهارداشت: طبق آیات شریفه قرآن، حجاب و عفاف بخاطر امنیت زنان ایجاد شده است.
روحانی در ابتدای سخنان خود بر ضرورت ایجاد فرصتهای برابر در مسایل سیاسی و اجتماعی برای بانوان در جامعه تأکید کرد و گفت: باید تلاش کنیم تا به سمت برابری فرصت ها در کشور برویم.
رییس جمهوری افزود: زنان و مردان دارای ویژگی خاص خود هستند اما این به معنای کمبود کمال نیست و این ویژگیها معمولاً در چارچوب تناسبها و نه ضعف و نقصان شکل گرفته است.
روحانی با اشاره به مسئولیتهای سخت زنان در جامعه گفت: متاسفانه گاهی آسیبهای اجتماعی زنان بیشتر از مردان بوده است و باید علاوه بر برابری فرصت، برابری مصونیت نیز در جامعه بوجود آید.
در ابتدای این مراسم نیز معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده، با یادآوری روز ۲۱ تیر ماه به عنوان روز ملی عفاف و حجاب و با بیان اینکه در سال ۸۴ قانون راهکارهای اجرایی برای گسترش فرهنگ عفاف و حجاب با بیش از ۳۰۰ بند و تعیین تکلیف برای ۲۴ دستگاه اجرایی و نهاد فرهنگی به تصویب رسید، گفت: روز ملی عفاف و حجاب فرصت مناسبی برای تأمل بیشتر در اختیار ما میگذارد.
مولاوردی با بیان اینکه توجه به زمینههای اجتماعی و فرهنگی نیازمند آموزشهای بنیادین و مداوم در خانواده، مدرسه و دانشگاه و اجتماع است، اظهار داشت: بدیهی است در کنار شرایط مساعد اجتماعی برای ارزش تلقی کردن و الگو پذیری این فرهنگ، نیازمند نهادینه شدن آن در جامعه هستیم.
وی جمع حاضر را نمونهای از توانمندیها و ظرفیتهای جامعه زنان دانست و با تأکید بر اهمیت افزایش آسیبهای اجتماعی در جامعه گفت: نهادهای مدنی زنان همراه با دولت در تلاش هستند تا مشکلات جامعه و ناهنجاریهای مرتبط با آن را برطرف نمایند.
۰۷:۱۸:۵۰ دود سفید از کاخ اسرارآمیز کوبورگ در حال بلندشدن است
۰۷:۱۷:۴۷ معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور: پیام تبریک از قول ظریف در شبکههای اجتماعی صحت ندارد
۰۷:۱۶:۲۹ نسیم:: روحانی: خدا را شکرگزارم، به وعده ای که در انتخابات راجع به حل و فصل مساله هسته ای دادم عمل کردم، حتی اگر همین جا هم که در قدم های آخر مذاکرات هستیم کار متوقف شود ما به وظیفه مان عمل کردیم/
۰۷:۱۵:۵۳ به گزارش خبرگزاری صداو سیما ، حشمت الله فلاحت پیشه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما افزود : بخش اعظم موارد اختلافی مذاکرات همان پنجشنبه تمام شده بود اما به عللی مانند ژست های دیپلماتیک و بازی های سیاسی قدرت ها، اعلام آن عقب افتاده است.
وی گفت : آنچه که باید حاصل شود حاصل شده است علتی وجود ندارد که نشان دهد مذاکرات به هم می ریزد .
۰۷:۱۵:۲۸ ظریف که در بالکن هتل کوبورگ حضور یافته، لحظاتی قبل در پاسخ به این سوال که توافق امشب حاصل میشود یا فردا،
گفت: فردا هم کار داریم.
۰۷:۱۵:۰۱ ظریف در حساب توییتر خود لحظاتی پیش نوشت: این قول را به مردم ایران می دهم که فردا روز توافق است
برخی جزئیات غیررسمی توافق هسته ای: همه تحریم ها لغو می شود/ ایران از این پس تحت تحریم های تسلیحاتی نخواهد بود/ خروج ایران از فصل هفتم منشور ملل متحد
ایران از این پس تحت تحریم های تسلیحاتی نخواهد بود و طبق قطعنامه شورای قطعنامه که قرار است بعد از حصول به توافق صادرگردد، این تحریم ها لغو و بر اساس ضمیمه آن صرفا برخی محدودیت های موقت برای زمانی محدود اعمال می شود.
این برای اولین بار است که یک کشور ذیل تحریم های فصل هفتم موفق شده است با مذاکرات و دیپلماسی فعال از این وضعیت خارج می شود.
۰۷:۱۴:۲۲ گاردین: توافق، دوشنبه حاصل میشود
روزنامه گاردین به نقل از منابع دیپلماتیک غربی اعلام کرد پس از آنکه در دو روز اخیر اختلافات اصلی میان طرفها حل شده است؛ توافق جامع در مورد برنامه هستهای ایران روز دوشنبه اعلام خواهد شد.
به گزارش ایسنا این دیپلماتها در گفتوگو با روزنامه گاردین تصریح کردهاند که هنوز هم ممکن است هریک از طرفها در لحظه آخر مسایل تازهای را مطرح کنند یا در مورد نحوه استفاده از کلمات در نگارش متن توافق به بحث و گفتوگو ادامه دهند.
این روزنامه انگلیسی به نقل از این دیپلماتها همچنین نوشته است که با وجود این مسایل غیرقابل پیشبینی، تنها حل برخی از مسایل فنی باقی مانده است.
همچنین باید توجه داشت که متن کامل توافق باید پیش از اعلام توافق برای گرفتن تأیید ترجمه شده و به پایتختهای کشورهای ایران و ۱+۵ ارسال شود.
یک دیپلمات دیگر نیز در مورد دلیل ترک وین توسط فیلیپ هاموند به این روزنامه گفت: دلیل ترک وین توسط وزیر خارجه انگلیس این بوده است که مسایل اصلی مورد اختلاف حل شده است و نگرانیهای انگلیس از بین رفته است.
او همچنین افزود که وزیر خارجه انگلیس روز دوشنبه به وین بازخواهد گشت.
۰۷:۱۴:۰۵ صالحی:یک کارگروه بین المللی با مدیریت پین برای بازطراحی اراک تشکیل میشود/اراک یه راکتور چند وجهی با قابلیت بالا می شود
۰۷:۱۳:۴۷ گذر از نقطه مقاومت شاخص نیز نکته مهمی است
۰۷:۱۳:۲۸ البته امروز موج عرضه هم هست ولی تقاضای مردد شده در توافق امروز به دل بازار می اید
۰۷:۰۹:۴۱ با خبرهای سیاسی که منتشر شده است امروز به نظر روز مثبتی برای بازار است
۰۷:۰۹:۱۸ با سلام و صبح بخیر خدمت شما عزیزان و بزرگواران . روز شما بخیرو شادی