اخبار بازار امروز …(بخش اول)

تیر ۲۱, ۱۳۹۴

 

۰۶:۵۶:۴۵ پایان  بخش اول اخبار

 

۰۶:۵۶:۳۰ گروه بورس – حدیث موسوی: روز گذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران هرچند ضعیف اما در ادامه روند مثبت هفته قبل خود، با افزایش ۵۶ واحدی معادل ۰۸/ ۰ درصد رشد، در رقم ۶۶ هزار و ۸۱۸ واحد متوقف شد.

کماکان انتشار اخبار مختلف از روند مذاکرات هسته‌ای در روزهای حساس و نفسگیر فعلی، مهم‌ترین‌ عامل در جهت نوسان شاخص کل بازار سهام به شمار می‌رود، به‌طوری که تمدید دوباره گفت‌و‌گوهای ایران و غرب تا روز دوشنبه هفته جاری با آنکه انتظار می‌رفت جمعه به پایان برسد، موجب فروش گسترده سهام طی ساعاتی در روز شنبه از سوی فروشندگان ریسک‌گریز و بعضا سهامدارانی که اقدام به شناسایی سود در بازه زمانی کوتاه مدت کرده‌ بودند شد، اما در مبادلات با انتشار اخبار مثبت و امیدوارکننده از این گفت‌و‌گوها، روند حرکتی شاخص معکوس و در نهایت بازار سهام سبزپوش شد.
بررسی‌ها نشان می‌دهد بازار سهام پتانسیل بالایی برای جذب نقدینگی و هدایت آن به سمت صنایع مختلف بورسی برای تامین مالی واحدهای تولیدی دارد. این در حالی است که بازارهای موازی ارز و طلا فاقد این ویژگی مثبت بوده و تنها به‌عنوان مامن سرمایه‌گذاری برای پوشش ریسک ناشی از کاهش ارزش پول ملی در شرایط رکود اقتصادی مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرند.
در حال حاضر به نظر می‌رسد با داغ بودن بحث مذاکرات هسته‌ای و انتظار برای رفع تحریم‌ها، در کوتاه‌مدت بیشتر این عامل است که سکان هدایت قیمت‌ها و معاملات سهام را در بورس اوراق بهادار به دست گرفته است. اما نکته قابل تامل این است که به‌زعم کارشناسان، پس از فروکش کردن جو هیجانی بعد از توافق باید منتظر ماند تا آثار مستقیم و غیرمستقیم رفع تحریم‌ها را در یک دوره زمانی میان‌مدت تا بلندمدت بر شاخص‌های کلان اقتصادی کشور و نیز بازار سرمایه مشاهده کرد. ایمان مقدسیان، کارشناس ارشد بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» درخصوص شرایط حال حاضر بازار سهام گفت: بیشترین مشکلی که در خلال ماه‌های اخیر بازار سهام تجربه کرده است، مربوط به کاهش شدید حجم نقدینگی متاثر از تحریم‌های مالی و اقتصادی برخی صنایع پیشرو در بورس و از طرفی برخی سیاست‌گذاری‌های پولی و دستوری در یکسری ارکان اقتصادی کشور بوده است.
به گفته وی سیاست‌گذاری‌های پولی که به‌خصوص در سال‌های اخیر روی بحث کنترل تورم و نقدینگی متمرکز بوده‌اند، منجر به اقبال کمتر سرمایه‌گذاران نسبت به جریان انداختن نقدینگی خود در بازار سهام شده‌ است؛ چرا که در حال حاضر نرخ تورم ۱۶ درصد است که در مقایسه با ۲۰ درصد سود سپرده بانکی یکساله و بعضا نرخ‌های سودآوری بالاتر در خرید اوراق مشارکت و دیگر اوراق تامین مالی سیستم بانکی و بازار سهام منجر به این شده است که صاحبان سرمایه به سمت سرمایه‌گذاری در فضاهای کم‌ریسک‌تر گرایش پیدا کنند نه در بازار سهام که ذات آن با نوسان و ریسک فراوان همراه است.
کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه حصول توافق جامع، جو هیجانی مثبتی را برای بازار سهام در کوتاه مدت به همراه خواهد داشت، گفت: تحت این شرایط (رفع تحریم‌ها و بسته شدن پرونده چند ساله مذاکرات) ریسک سرمایه‌گذاری در بورس کاهش یافته و سرمایه‌های جدیدی وارد این بازار می‌شود، به خصوص در مورد صنایعی نظیر خودرو، بانک‌ها، پتروشیمی‌ها و در ادامه گروه حمل‌و‌نقل و نیز سایر گروه‌هایی که در حلقه‌های پسین و پیشین این صنایع قرار دارند و در میان‌مدت تا بلند‌مدت از رونق این گروه‌ها منتفع می‌شوند.
وی توضیح داد: در طول چند هفته اخیر نیز این گروه‌ها، پیشرو بازار سهام بودند که با استقبال زیاد سرمایه‌گذاران روبه‌رو شده و در صدر معاملات بازار قرار گرفتند و پیش‌بینی می‌شود با رسیدن مذاکرات به ایستگاه پایانی پس از فروکش کردن جو هیجانی اخیر، آرام آرام سرمایه‌ها در یک روند مداوم و منطقی وارد بازار شده و موجبات رشد شاخص و جذب سرمایه را در سایر گروه‌های بورسی نظیر سیمانی‌ها، فولادی‌ها و… در میان‌مدت تا بلند‌مدت به ارمغان خواهند آورد.
وی در نهایت افزود: بار دیگر تاکید می‌کنم مسائلی که روزمره در بازار سهام با آنها روبه‌رو هستیم جدا از بحث تحریم‌ها و اثرات آن بر سودآوری یکسری از گروه‌ها، مربوط به برخی سیاست‌گذاری‌های داخلی دولت درخصوص نرخ‌گذاری دستوری خودرو، حقوق دولتی معادن، ابهامات پالایشی‌ها و دیگر صنایع است که ارتباطی با مذاکرات ندارد، بنابراین گره زدن تمامی نقاط کور بازار سهام با گفت‌و‌گوهای هسته‌ای اقدام درستی نیست بلکه باید درصدد رفع ابهامات موجود و کاهش ریسک‌های سایر صنایع باشیم تا به مدد توافق ایران و غرب و در یک مسیر روبه رشد، شاهد افزایش سودآوری کلیه صنایع موجود در بورس اوراق بهادار نیز باشیم.

 مهم‌ترین‌ تحولات روز گذشته بازار سهام
روز گذشته با رشد ضعیف شاخص کل بازار سهام، ارزش کل معاملات این بازار با کاهش ۱۹/ ۵۰ درصدی نسبت به روز معاملاتی قبل (سه‌شنبه هفته پیش) به رقم ۲/ ۱۱۵۹ میلیارد ریال رسید. طی این روز حجم کل معاملات نیز با تنزل ۰۷/ ۴۳ درصدی بالغ بر ۹/ ۶۲۸ میلیون سهم شد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/898074/#ixzz3fdkrOD3w

 

۰۶:۵۶:۱۰ گروه بورس – مهرنوش سلوکی: روز گذشته بورس تهران اولین واکنش احتیاطی به تمدید مذاکرات هسته‌ای را با حرکت دست‌به عصای معامله‌گران در خرید و فروش سهام نشان داد. بسیاری از صنایع بورسی که در هفته‌های اخیر با عملکردی مثبت سرمایه‌گذاران زیادی را به بازار کشانده بودند روز گذشته بیم و امیدهای زیادی را در بین فعالان بازار ایجاد کردند، به‌طوری‌که دامنه نوسان بسیار کوچکی بین کمینه و بیشینه بازده روزانه مشاهده شد.
بر همین اساس روز گذشته و با جهش کوچک شاخص کل؛ از میان ۳۷ صنعت بورسی ۱۵ نماد مثبت و ۱۸ نماد دیگر روند منفی را به ثبت رساندند. ماشین آلات، منسوجات و تامین آب برق گاز؛ رتبه‌های اول بیشترین رشد شاخص را به ثبت رساندند. همچنین در مقابل ابزار پزشکی، محصولات کاغذی و وسایل ارتباطی بیشترین افت را در بررسی روزانه داشتند. بررسی کلی گروه‌های بورسی بیانگر این است که بسیاری از گروه‌های بزرگ (خودرو، بانک، فرآورده‌های نفتی ) با روندی منفی همراه بودند و صنایع کوچک درخصوص بازده روزانه از اقبال بیشتری برخوردار بودند.

   بانک‌ها و مصائب زیر‌ساختی 
در هفته‌های گذشته صنایع بانکی، تحت تاثیر اخبار مثبت مذاکرات هسته‌ای توانسته‌اند با عملکرد قابل توجه و رو به رشدی همراه باشند، به‌طوری‌که طبق بررسی‌های قبلی
«دنیای اقتصاد» در یک ماه اخیر؛ بانک‌ها جزو ۱۰ صنعت برتر قرار گرفتند. اما از روز گذشته و همزمان با خبر تمدید مجدد مذاکرات هسته‌ای تا پایان روز دوشنبه، بار دیگر موج تردید و احتیاط بازار سهام را فرا گرفت و این صنعت را با عملکردی ضعیف همراه ساخت به‌طوری‌که ۹/ ۰ درصد افت روزانه را به ثبت رساند. بررسی‌ها نشان می‌دهد روز گذشته از میان ۱۰ نماد فعال این گروه ۸ نماد منفی و تنها دو نماد با روندی مثبت همراه بودند. همچنین طبق آمار پرحجم‌ترین نماد فعال این گروه در روز گذشته «وبصادر» با ۸۶ میلیون و ۹۵۶ هزار سهم بود که عمده معاملات آن در دستان گروه‌های حقیقی قرار داشت. بانک صادرات که در هفته‌های گذشته رکورد حجم بالای معاملات و همچنین بیشترین ارزش معاملات را در اختیار داشت در حالی روز گذشته با روند منفی همراه بود که در ۱۰ روز کاری گذشته تنها دو روز منفی را پشت سرگذاشته است. همچنین از میان ۱۰ نماد فعال این گروه بیشترین رشد قیمتی در نماد «ونوین» با ۶۴/ ۰ درصد و بیشترین افت قیمتی را «وسینا» با ۴۱/ ۲ درصد به ثبت رسانده است. در بررسی تغییر سهام سهامداران عمده این گروه روز سه‌شنبه پتروشیمی پردیس ۱۰۵هزار و ۷۱ سهم از بانک تجارت را خریداری کرد تا در مجموع خرید این شرکت را در سه روز کاری به ۱۶۸هزار سهم برساند.
اما بازتاب خبرهای ضد و نقیض درخصوص مذاکرات هسته‌ای صنایع بزرگ را تحت تاثیر قرار داده است؛ به این صورت که سهامداران این گروه این روزها با بیم و امیدهای زیادی معاملات خود را انجام می‌دهند. در سال‌های اخیر تحریم‌های گروه بانکی از یکسو و از سوی دیگر مشکلات زیرساختی در سیستم بانکی موجب شده تا هزینه درآمد‌زایی برای این گروه‌ها افزایش یابد و بسیاری از بانک‌ها نتوانند درآمد قابل توجهی را کسب کنند.
در این میان همزمان با برگزاری مجامع شرکت‌های بورسی بسیاری از بانک‌ها به دلیل بدهی‌های بالا به بانک مرکزی همچنان نتوانسته‌اند مجامع خود را برگزار کنند. جدیدترین گزارش بانک مرکزی از وضعیت پولی و مالی و میزان بدهی بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی به بانک مرکزی نشان از رشد ۴/ ۴۲ درصدی بدهی‌ها دارد. بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی معمولا حاصل از دریافت وام یا اضافه برداشت بانک‌ها از منابع بانک مرکزی است. در همین رابطه مجتبی مرتضی‌زاده، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگویی به «دنیای اقتصاد» گفت: عقب افتادن موعد برگزاری مجامع بانک‌ها به میزان زیادی شفافیت این صنعت را زیر سوال می‌برد و باعث اختلال در عملکرد فعالان این بازار می‌شود. وی درخصوص بدهی‌های بانک‌ها گفت: عمده دلیل افزایش بدهی بانک‌ها در سال‌های گذشته به تغییرهای مکرر در نرخ سود سپرده برمی گردد. صنعت بانکداری در سال‌های اخیر منابع خود را با نرخ سود بالا جذب کرده و در حال حاضر باید منابع جدید را با نرخ‌های پایین تر اعطا کنند؛ به همین دلیل نمی‌توان برای بانک‌های مختلف در ماه‌های آتی، آینده بسیار درخشانی در نظر گرفت.

تقابل بیم و امید در صنایع بورسی 
این کارشناس درخصوص رفع تحریم‌ها و اثر آن بر بانک‌ها گفت: خبر رفع تحریم‌ها در کوتاه مدت می‌تواند بسیاری از موانع را مرتفع کند. اما در بلند مدت نمی‌توان اثر آن را بسیار درخشان در نظر گرفت. وی دلیل این امر را وجود برخی مشکلات در ساختار بسیاری از شرکت‌های تولیدی دانست و گفت: در حال حاضر بسیاری از صنایع تولیدی شرایط مناسبی ندارند و اگر با رفع تحریم‌ها امکان تغییر جهت قیمتی در آنها به وجود بیاید، زمان زیادی طول می‌کشد تا افزایش نقدینگی و اثر بخشی در بانک‌ها را داشته باشند.
این کارشناس درخصوص نمادهای پرمعامله این روزهای گروه‌های بانکی گفت: بانک صادرات و بانک ملت که عمده تحریم‌های بانکی ایران را یدک می‌کشند در ماه گذشته توانسته‌اند با بیشترین خوش‌بینی همراه شوند به‌طوری‌که اثرات آن را در معاملات بازار سهام شاهد هستیم. همچنین در هفته جاری و در صورت خبر توافق هسته‌ای می‌توانیم شاهد رشد چشمگیر ارزش سهام بانک‌های دولتی باشیم.

  رفت و برگشت در مخابرات
مخابرات روز گذشته در میان چهار صنعت نخستین در میان ۳۷ گروه بورسی، با رشد ۱۲/ ۱ درصدی قرار داشت. بررسی‌ها نشان می‌دهند که هر دو نماد این گروه روز گذشته با رشد قیمتی قابل توجهی همراه بودند؛ به‌طوری‌که اخابر و همراه به ترتیب ۱۳/ ۱ و ۱۲/ ۱ رشد را به ثبت رساندند. همچنین «اخابر» توانست با حجم معامله ۲ میلیون و ۲۷۷ هزار سهم از دیگر نماد این گروه پیشی بگیرد. کارشناسان افت قیمتی هفته‌های اخیر مخابرات را تحت تاثیر تکذیب خرید سهام اعتماد مبین توسط شرکت شاتل و همچنین عملکرد مثبت آن در چند روز گذشته را، واکنش دیرهنگام به رشد شاخص کل می‌دانند. با این حال پیش‌بینی می‌شود با زمزمه‌هایی مبنی بر توسعه خطوط اینترنتی شرکت مخابرات نمادهای این شرکت بتوانند روزهای خوبی را در آینده داشته باشند.

  افزایش صف فروش در سرمایه‌گذاری‌ها 
گروه‌های سرمایه‌گذاری به رغم رشد هفتگی و ماهانه قابل توجهی که داشته‌اند، روز گذشته با افت ۰۷/ ۰ درصدی همراه بودند. در این گروه و از میان ۱۵ نماد فعال در روز شنبه، ۵ نماد مثبت و ۸ نماد روند منفی را به ثبت رساندند. بیشترین حجم معاملات در این گروه مربوط به نماد «وخارزم » و با معامله ۹ میلیون و ۲۴۴ هزار سهم بود. همچنین بیشترین رشد قیمتی نیز در نماد «وتوسم» و با رشد ۴۸/ ۱‌درصد و بیشترین افت قیمتی نیز در نماد «وملت » با افت ۹۲/ ۱ درصد مشاهده شد. در بررسی سهامداران فعال این گروه نیز صف‌های فروش زیادی در روز سه شنبه مشاهده شد، به‌طوری‌که شرکت‌های لامیران و نفت بهران در مجموع بیش از ۳۵۳ هزار سهم سرمایه‌گذاری توسعه ملی را واگذار کردند. همچنین پشم شیشه ایران بیش از ۸۰ هزار سهم سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی را روز سه شنبه به فروش رساند. در همین رابطه پارس الکتریک نیز در هفته گذشته ۲۰۰ هزار سهم از سهام سرمایه‌گذاری ملی ایران را به فروش رساند.

 

۰۶:۵۵:۵۹ گروه بنگاه‌ها- در مجمع عمومی فوق‌العاده سرمایه‌گذاری مسکن شمال‌غرب که در تاریخ ۹ تیرماه سال‌جاری با حضور اکثر سهامداران برگزار شد افزایش سرمایه شرکت از ۳۰۰ میلیارد ریال به ۹۰۰ میلیارد ریال تصویب شد.

مرحله اول این افزایش سرمایه از مبلغ ۳۰۰ میلیارد ریال به ۶۰۰ میلیارد ریال که ۱۸۹ میلیارد ریال آن از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی و ۱۱۱ میلیارد ریال آن از محل سود انباشته است،‌ صورت گرفته و مرحله دوم نیز تا مبلغ ۹۰۰ میلیارد ریال از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی صورت خواهد گرفت.
بنابراین گزارش، عباسعلی مینایی از شرکت پارس مسکن سامان ریاست مجمع و ایرج معزی و محمدمهدی نادری نورعینی از شرکت‌های گروه سرمایه‌گذاری مسکن و سرمایه‌گذاری مسکن البرز نظارت مجمع و همچنین مجید اسنقی دبیری این مجمع را به عهده داشت.
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری مسکن شمال‌غرب در این جلسه هدف شرکت از افزایش سرمایه مزبور را تامین مالی بخشی از مخارج پروژه‌های ارغوان رشدیه، الماس خاوران و پروژه‌های تجاری، خدماتی مهستان و گلستان شهر جدید سهند و بازار مبل اردبیل دانست.
علی‌اکبر کریمی در ادامه تصریح کرد: مطالعات امکان‌سنجی پروژه‌ها، با بررسی شرایط مالی و اقتصادی پروژه‌های موضوع افزایش سرمایه و برآوردهای صورت گرفته درخصوص هزینه‌های سرمایه‌گذاری و درآمدهای حاصل از اجرای آنها و همچنین سیاست‌های ساخت و فروش، جریان‌های نقدی پروژه‌ محاسبه و براساس آن، شاخص‌های مالی و اقتصادی استخراج شده است.
وی همچنین افزود: درآمدهای حاصل از اجرای پروژه براساس سیاست‌های فروش و پیش‌فروش، پیش‌بینی جریان‌های نقدی آتی پروژه قرار گرفته براساس آن شاخص‌های مالی و اقتصادی محاسبه شده است.
به گفته وی مبلغ سرمایه‌گذاری موردنیاز برای اجرای برنامه‌های مزبور بیش از ۲ هزار و ۳۶۰ میلیارد ریال و مدت زمان ساخت لازم برای اجرای پروژه‌ها از زمان شروع عملیات ساخت به مدت ۵/ ۲ سال است.
کریمی در ادامه با اشاره به افتتاح پروژه مجتمع بزرگ پزشکان اردبیل که همزمان با ولادت امام حسن مجتبی (ع) با حضور دکتر آخوندی وزیر راه و شهرسازی و جمعی از مقامات کشوری و استانی برگزار شد، افزود: استقرار این مجتمع در بافت مرکزی شهر اردبیل به رفع مشکلات متعدد پیش روی پزشکان و مردم از جمله ترافیک و فقدان پارکینگ و آسانسور کمک کرده است.
در ادامه وزیر راه و شهرسازی و استاندار اردبیل از اجرای پروژه مجتمع بزرگ پزشکان اردبیل توسط شرکت سرمایه‌گذاری مسکن شمال‌غرب به‌عنوان یک ساختمان منحصر به فرد یاد کردند.

 

۰۶:۵۴:۵۳منیـره نظامیوند چگینی: در شرایط کنونی، موثرترین اهرم فشار برای ایجاد تغییر در مسیر قیمتی بازارها، روند مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ بوده که در پی تمدیدهای متوالی این اثر تشدید شده است. مشهودترین تاثیر ایجاد شده از جو مذاکرات وین، بر بازار نفت حاصل شده و کماکان نیز ادامه دارد.

در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی، بهای هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ثبت افت ۴سنتی (معادل ۰۸/ ۰ درصد) کف ۵۳ دلار را نیز درهم شکست و روز معاملاتی خود را با نرخ ۵۲ دلار و ۷۴ سنت به پایان رساند. در طرف مقابل اما، نفت خام برنت رشد محسوس ۱۲ سنتی را تجربه کرد و پس از ریزش‌های روزهای گذشته، تا ۵۸ دلار و ۷۳ سنت رشد ثبت کرد. این نوسانات جهت‌دار بازار نفت در پی انتشار اخبار مختلف و بالاگرفتن گمانه زنی‌ها از نتیجه این دوره از مذاکرات رخ داده است. به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از پلاتس؛ این روند نزولی نفت همچون هفته‌های گذشته بر سر بازار محصولات پتروشیمیایی سایه افکنده و آنچنان که به نظر می‌رسد، این ریزش‌های ممتد ادامه خواهد داشت. در این میان، افت‌های قیمتی پلیمری‌ها در بازارهای آسیایی بسیار پررنگ‌تر و قابل توجه تر از سایر بازارها بوده است.

در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای آسیایی بهای اکثر قریب به اتفاق محصولات پتروشیمی در مسیر نزولی قرار داشت. متانول، ایزومر زایلن حلال، ترفتالات اسید خالص (PTA)، اورتوزایلن (OX)، منواتیلن گلیکول، اتیلن، پلی اتیلن ترفتالات، پلی اتیلن سنگین، پلی اتیلن سبک، پلی اتیلن سبک خطی، پروپیلن، پلی‌پروپیلن، آکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)، پلی وینیل کلراید (PVC)، پلی استایرن، استایرن منومر و بوتادین از جمله مهم‌ترین‌ پتروشیمیایی‌هایی بودند که کاهش قیمت را تجربه کردند که دلیل عمده این ریزش‌ها پس از فاکتور افت بهای جهانی نفت، کاهش چشمگیر میزان تقاضا از یکسو و مازاد عرضه از سوی دیگر اعلام شده است. با توجه به تاثیرپذیری بازار داخلی پتروشیمی از قیمت محصولات در بازارهای جهانی و همچنین ایجاد تغییر در میزان صادرات و واردات هر یک از آنها، باید گفت که اوضاع داخلی نیز همراستا با صنعت جهانی، چنگی به دل نمی‌زند.

براساس جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی موسسه پلاتس، بهای متانول در بازار نقدی ایالات متحده به کمترین میزان ۱۵ هفته اخیر خود رسیده که این رخداد در پی افت‌های قیمتی اخیر در چین صورت گرفته است. این کف قیمتی که از ماه مارس سال جاری میلادی تا‌کنون بی‌سابقه بوده، در واکنش به روند نزولی قیمت‌ها در بازار داخلی کشور اژدهای زرد رخ داده است. بهای محموله‌های متانول فوب خلیج آمریکا برای تحویل در ماه جولای در محدوده ۱۰۴ دلار و ۲۵ سنت تا ۱۰۴ دلار و ۷۵ سنت بر هر گالن قرار داشت، همچنین قیمت متانول فوب خلیج آمریکا برای تحویل در ماه آگوست در دامنه بین ۱۰۴ دلار تا ۱۰۴ دلار و ۵۰سنت بر هر گالن در نوسان بود که بررسی‌ها نشان می‌دهد کف ۱۰۴ دلاری آخرین بار در ماه مارس سال جاری میلادی به ثبت رسیده بود.

براساس گزارش‌ها، بازار چین روزهای پایانی هفته گذشته را با زنجیره‌ای از کاهش‌ها سپری کرد و در این خصوص یک کارشناس بازار گفت: در صورت تثبیت وضعیت بازار چین یا بهبود شرایط آن، امکان و زمینه لازم برای بازگشت تعادل و رونق به بازار ایالات متحده فراهم خواهد شد.

در آخرین دادوستدهای صورت گرفته در بازار، بهای معاملات نقدی متانول سی اف آر چین روی ۲۹۰ دلار بر هر تن قرار داشت که پایین ترین میزان ۴ ماهه اخیر آن است. در حال حاضر، بازار نقدی چین با افت چشمگیر، در حدود ۱۳ درصد پایین‌تر از بیشینه خود در سال ۲۰۱۵ میلادی یعنی ۳۳۵ دلار قرار دارد که همین رقم، موجب افت هرچه بیشتر قیمت‌ها در بازار ایالات‌متحده شده است. انتظار می‌رود این نوسانات کاهشی تاثیراتی را در روزهای پیش رو بر بازار داخلی بگذارد که در این صورت کار را برای فعالان این صنعت در داخل کشور همچون رقبای خارجی بیش از پیش سخت خواهد کرد.

 

 

۰۶:۵۳:۵۸ گروه بنگاه‌ها- زهرا مجتهد: به دنبال ارسال نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت خطاب به شرکت‌های معدنی و صنعتی چادرملو و گل‌گهر، مبنی بر تغییر قیمت گندله از ۲۳ درصد قیمت شمش فولاد خوزستان به ۲۰ درصد، شرکت‌های یادشده پیشنهاد بسته شدن نماد خود را به بورس ارائه دادند.

این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که به‌صورت متوسط در ماه‌های اخیر نرخ وارداتی گندله ۱۲۰ دلار و نرخ داخلی آن ۸۰ دلار بوده و البته نرخ فروش شمش از سوی فولادی‌ها معادل ۳۳۰ دلار است.
این در حالی است که تفاوت قیمت داخلی گندله با جهانی آن مشهود است؛ یعنی کفه ترازو به سمت فولادی‌ها از حیث منفعت سنگین‌‌تر خواهد بود. در پی این اقدام دستوری از سوی وزیر، محاسبات پیش‌بینی بودجه‌های این دو شرکت‌ نیز متاثر خواهد شد که اکنون با توقف این دو نماد از سوی بورس اوراق بهادار، این شرکت‌ها در حال بررسی ماوقع هستند. در همین رابطه برقی، مدیر بازرگانی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با اشاره به این مطلب که پیش از این مبنای قیمت‌گذاری مستند و قانونی بوده است، تصریح کرد: چادرملو، شرکت دولتی نیست که مشمول قیمت‌گذاری سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان شود، به همین دلیل نحوه محاسبات به گونه‌ای مبنا قرار گرفت که قیمت محصولات تولیدی‌ تابعی از نوسان قیمت شمش باشد و مواد اولیه فولادسازان دچار نوسان کمتری شود.
وی با اشاره به این مطلب که قیمت شمش فولاد از ۱۸۰۰ تومان به ۱۲۰۰ تومان کاهش یافته و به خودی خود کاهش این نسبت از ۲۳ به ۲۰ درصد نیز به زیان سنگ‌آهنی‌هاست عنوان کرد: زمانی که فولادی‌ها از سودهای بالا به واسطه دریافت مواد اولیه با قیمت مناسب داخلی بهره گرفتند، سنگ‌آهنی‌ها را در سود خود شریک ندانستند، اما اکنون که درآمد آنها با کاهش شدید مواجه است به دنبال فشار دیگری بر سنگ‌آهنی‌ها برای حل بحران خود هستند.
به عقیده وی این تصمیم زیان بزرگی را به دو غول سنگ‌آهنی وارد می‌کند. همچنین در همین رابطه ملاحسین آقا، مدیرعامل شرکت توسعه آهن و فولاد گل‌گهر با اشاره به اینکه با صرف‌‌نظر کردن از تمامی اتفاقاتی که میان حوزه فولاد و سنگ‌آهن رخ داده و بار فولادی‌ها بر گردن سنگ‌آهنی‌ها افتاده است، اظهار کرد: قاعدتا با توجه به اینکه دولت به دلیل نبود منابع، امکان سرمایه‌گذاری ندارد بخش غیردولتی و عمومی باید در گندله‌سازی سرمایه‌گذاری کنند اما سیاست‌ها به سمت و سویی نیست که برای سودآوری در این بخش شرایط مطلوبی فراهم باشد.  وی با اشاره به این مطلب که ظرفیت مازاد آهن اسفنجی نیز علاوه بر کنسانتره مازاد در کشور وجود دارد، افزود: ایجاد کارخانه‌های آهن اسفنجی با ۳۳ میلیون تن ظرفیت نیازمند نزدیک به ۵۰ میلیون تن گندله است که تصمیم اخیر سبب می‌شود سرمایه‌گذاری در گندله‌سازی از مدار خارج شود، از این‌رو کمبود گندله کماکان گریبان‌گیر صنعت فولاد خواهد بود.
ملاحسین آقا یادآور شد: این تصمیم آثار منفی بر سنگ‌آهن خواهد داشت و به نظر می‌رسد با این رویداد سنگ‌آهنی‌ها نتوانند حرف جدی در بازار سرمایه داشته باشند.
وی معتقد است: بستن پای سنگ‌آهنی‌ها و باز گذاشتن دست فولادی‌ها سبب می‌شود که زیرساخت‌ها به خودی خود به فراموشی سپرده شود.

 

۰۶:۵۳:۳۸طلا با ثبت ۱۱۶۲ دلار برای هر اونس، برای سومین هفته پیاپی بازار خود را با کاهش قیمت به پایان برد.
در حالی که در ابتدای هفته‌ و با بازگشایی بازارهای جهانی طلا توانسته بود با گشایش قیمت از ۱۱۷۳ دلار و با فاصله از قیمت اتمام بازارها در روز جمعه هفته پیش از آن، خریداران طلا را امیدوار کرده و نشانه‌هایی از اتمام روند نزولی را نشان دهد، در ادامه هفته قیمت طلا آنقدر کاهش یافت که چیزی نمانده بود سد ۱۱۴۰ دلاری طلا هم از دست برود و طلا به زیر کمینه قیمت سال‌جاری میلادی سقوط کند.
نوسان طلا در هفته گذشته در فاصله ۱۱۴۶ تا ۱۱۷۵ دلار محدود شد که تقریبا به اندازه نوسان ۳۰ دلاری هفته پیش از آن است؛ با وجود این، چنانکه گفته شد این هفته سومی است که طلا نزول هفتگی تجربه می‌کند و این موضوع از این جهت اهمیت پیدا می‌کند که این دومین بار است که فروشندگان بازار به سطح ۱۱۴۰ دلاری طلا برای عبور از آن ورود می‌کنند و در مقابل، خریداران بازار بعد از ماه ژانویه امسال ابدا نتوانستند در بازار قدرتی از خود نشان دهند.
حتی، بازگشت ۱۰ تا ۱۵ دلاری قیمت از کف ۱۱۴۶ دلاری را که این هفته تجربه کرد می‌توان به حساب سودگیری معامله‌گران و بستن موقعیت‌های تعهدی فروشی گذاشت که در سیر نزول بازار اخذ کرده بودند. اینها نشان می‌دهد بازار هرچه بیشتر در کنترل فروشندگان قرار گرفته و سایه افول بر بازار طلا همچنان سنگینی می‌کند.

 از وقایع یونان تا چین
آغاز هفته کاری طلا با مشخص شدن نتایج همه‌پرسی یونان درباره بدهی‌های این کشور همراه بود. «نه» یونانی‌ها به چارچوب‌هایی که اتحادیه اروپا برای بازپرداخت بدهی‌های آتن به حوزه پولی این اتحادیه پیشنهاد کرده بود باعث شد بازارها کار خود را با هیجان شروع کرده و در ساعات ابتدایی ارزش یورو در برابر دلار آمریکا با یک‌صدم واحد افت و طلا در هر اونس با چند دلار افزایش کار خود را آغاز کند. در ادامه اما این هیجان فروکش کرد و با تقویت شاخص دلار، هر اونس طلا به محدوده ۱۱۶۰ تا ۱۱۷۰ دلار بازگشت کرد.
بر مبنای آنچه تحلیلگران نیز اذعان می‌کنند، طلا در روزها و هفته‌های جاری بیش از آنچه تحت‌تاثیر محرک‌هایی نظیر وقایع یونان یا حوادث منطقه‌ای باشد، نظر به آتیه ارزش دلار به خاطر افزایش احتمالی نرخ بهره در آمریکا دارد. گمانه‌زنی‌های زیادی درباره این موضوع وجود دارد که بانک مرکزی آمریکا، فدرال رزرو، در ماه‌های آینده از آنجا که رشد اقتصادی این کشور تداوم یافته است، اقدام به افزایش نرخ بهره کند؛ امری که به زیان طلا خواهد بود و این سیاست انقباضی قیمت این فلز را تحت‌فشار قرار خواهد داد. در آن سوی دنیا؛ یعنی در چین، وقایع این هفته بازارهای این کشور تا اندازه‌ای بر بازار طلا سایه انداخت.
چند روز پیاپی سقوط بازار سهام چین و کاهشی بیش از ۳۰ درصد در ارزش شاخص‌ها موضوعی بود که ابدا به مذاق چینی‌هایی که عادت به سودهای بی‌حساب و بادآورده خرید سهام کرده بودند خوش نیامد. حباب قیمت‌‌های سهم شرکت‌ها در بازار بورس چین گویی ترکید و سرمنشأ این موضوع را تحلیل‌گران در سیاست دولت این کشور در کنترل قیمت‌ها تلقی می‌کنند؛ موضوعی که حکایت از سیاست ضدتورمی دارد. طلا نیز منتج از این نگاه دولت چین و دورنمایی که از کند شدن رشد اقتصادی این کشور وجود دارد، رنگ کاهشی به خود گرفت و حتی غیر از طلا نیز سایر فلزات و کالاها در بازارهای چین در این هفته شاهد سقوط قیمت خود بودند.
با وجود این، سطوح کمتر از ۱۱۵۰ دلار برای هر اونس فلز زرد همچنان تا اندازه‌ای برای خریداران چینی و آسیایی‌های دیگر جذابیت دارد و این قیمت‌ها برای آنها فعلا قیمت‌هایی «اکازیون» به حساب می‌آید. در نتیجه، شاهد آن بودیم که با قیمت طلا در اعداد ۱۱۴۵ تا ۱۱۵۰ دلاری خود در این هفته نیز چندان دوام نیاورد و بازار از این کف قیمتی بازگشت.

 سطوح کلیدی طلا
اما طلا در پنج روز کاری خود در هفته‌ای که گذشت دو روز نزولی و سه روز صعودی را تجربه کرد که البته در مجموع نسبت به قیمت پایانی هفته پیش ۵ دلار کاهش داشت. مهم‌ترین روز هفته گذشته روز سه‌شنبه بود که تنها در یک روز طلا از بالای ۱۱۷۰ دلار در هر اونس تا کمتر از ۱۱۴۷ دلار سقوط کرد. این کاهش بیش از ۲۰دلاری در روزهای آینده جبران نشد و همین، حاکی از ضعف خریداران این بازار است وبر این مبنا، بازگشت‌های قیمت را باید امواج کوتاه‌مدت و مقطعی سودگیری فروشندگان آن به‌حساب آورد.
با اینکه عده‌ای از تحلیل‌گران بر این باورند که کاهش هفته‌های اخیر طلا این بازار را در وضعیت اشباع فروش برده و احتمال بازگشت قیمت از سطوح فعلی افزایش پیدا کرده است، اما می‌توان ملاحظه کرد که نوسان‌های طلا در حال حاضر در محدوده‌ای بین ۱۱۷۰ تا ۱۱۵۰ دلار اتفاق می‌افتد و با تداوم این روند، بازار از وضعیت اشباع فروش ظاهری خود نیز خارج می‌شود. به‌علاوه، وضعیت اشباع خرید یا فروش یک بازار خود نمی‌تواند نماگری قوی برای توقف یک روند باشد و بارها مشاهده شده است که به‌رغم شرایط شدید اشباع خرید یا فروش، بازار به روند خود ادامه داده است.
با تمام این اوصاف،‌ نگاه تکنیکال به بازار طلای جهانی نشان می‌دهد طلا در حال کامل کردن یک الگوی مثلث کاهشی است که در صورت شکست خوردن حمایت ۱۱۵۰ دلار و تثبیت قیمت در پنجره هفتگی در سطوحی پایین‌تر از آن، می‌توان منتظر کاهش‌های بیشتر و رسیدن قیمت به هدف‌های پایین‌تر حتی زیر کانال ۱۱۰۰ دلار بود. مهم‌ترین حمایت طلا در صورت ریزش قیمت آن، محدوده ۱۱۳۰ تا ۱۱۵۰ دلار است که فروشندگان بازار برای رساندن قیمت به زیر این محدوده و تثبیت آن کار دشواری پیش‌رو خواهند داشت.
در سوی مقابل، در صورتی که طلا بتواند خود را از زیر سایه فروشندگان خارج کند و این هفته را با صعود پشت‌سر بگذارد،‌ می‌توان امیدوار بود با تثبیت قیمت بالای ۱۱۸۰ دلار مسیر بازار تغییر کرده و در هفته‌های آتی طلا کانال ۱۲۰۰ دلار را باز پس بگیرد.

 

۰۶:۵۱:۱۵ گروه خودرو: ماراتن مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ در حالی به خط پایانی نزدیک می‌شود که امید به توافق و رفع تحریم‌ها قوت می‌گیرد در همین حین توقع مشتریان خودرو نیز نسبت به کاهش قیمت خودرو افزایش می‌یابد.

توقع کاهش قیمت که حالا یکی از مطالبات مردم از خودروسازان و مسوولان است بعد از قرائت بیانیه هسته‌ای لوزان شدت گرفت. به طوری که این توقع در بازار خودروهای داخلی باعث افت خرید و فروش خودرو شد. به این ترتیب به نظر می‌رسد که مشتریان مدت‌هاست کاهش قیمت خودروهای داخلی را به لغو تحریم‌ها گره زده اند. توقعی که بسیاری از کارشناسان اقتصادی، نسبت آن با واقعیت‌های اقتصادی حال حاضر کشور را رد می‌کنند و معتقدند که در صورت توافق هسته‌ای و رفع تحریم‌ها نه تنها کاهش قیمت نخواهیم داشت بلکه متناسب با دیگر مباحث اقتصادی موجود در کشور با افزایش قیمت خودرو نیز روبه‌رو خواهیم بود. در همین راستا خودروسازان نیز توقع کاهش قیمت را با واقعیت‌های کنونی اقتصادی کشور منطبق نمی‌خوانند و معتقدند در صورتی باید انتظار کاهش قیمت خودرو را داشته باشیم که نرخ ارز، نرخ تورم و هزینه‌ تولید خودرو کاهش یابد حال آنکه نه تنها تغییری در این زمینه‌ها ایجاد نشده بلکه همراه با تورم ۱۵ درصدی در کشور شاهد افزایش هزینه‌های تولید خودرو نیز بوده‌ایم. از سوی دیگر با توجه به تحریم صنعت خودرو، تولیدکنندگان با توجه به خودکفایی در تامین قطعات خودرو، محدودیت‌های بین‌المللی را در صنعت خودرو بی‌تاثیر می‌خواندند حال آنکه ظاهرا لغو تحریم‌ها نیز بر روند تولید خودرو اثری نخواهد داشت.

در این بین هر چند روند مذاکرات طی چند روز گذشته خبر از بهبود وضعیت اقتصادی و رونق در بسیاری از بازارها می‌دهد، اما خودروسازان همچنان بار کمبود نقدینگی سه سال گذشته را بر دوش می‌کشند و با توجه به فضای کسب‌و‌کار، نرخ تورم، ارز و افزایش قیمت مواد اولیه در سال جاری همچنان برگه درخواست خود مبنی بر افزایش قیمت را روی میز شورای رقابت گذاشته‌اند. آنها معتقدند که توافق هسته‌ای هر چند تاثیر اندکی در بهتر شدن ارتباطات بین‌المللی آنها ایجاد می‌کند اما تاثیری در قیمت محصولات آنها ایجاد نمی‌کند. بنابراین آنگونه که مشخص است توقع کاهش قیمت‌ها نه از سوی خودروسازان عملی است و نه از سوی کارشناسان با واقعیت‌‌های اقتصادی این روزهای کشور منطبق است. در این زمینه فرشاد طالبی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با «ایسنا» تاکید کرده که رویه‌های اقتصادی کشور واقعیت‌هایی است که ربطی به بودن و نبودن تحریم‌ها ندارد. وی به استناد اظهارات برخی از فعالان و کارشناسان اقتصادی عنوان می‌کند که تنها حدود ۳۰درصد از مشکلات موجود مربوط به تحریم‌های بین‌المللی است. وی موانع موجود در فضای کسب‌وکار و سوءمدیریت‌ها را از جمله عواملی می‌داند که بر روند افزایشی قیمت‌ها تاثیرگذار است بنابراین آنچه قیمت هر محصول از جمله خودرو را تعیین می‌کند عوامل موثر بر قیمت تمام شده است که مرور تفکیک شده این عوامل نشان می‌دهد در سال جاری هزینه منابع انسانی، نرخ حمل و نقل، قیمت مواد اولیه و حامل‌های سوخت افزایش ۱۰ تا ۴۰درصدی داشته‌اند. در همین زمینه، احمد نعمت بخش، رئیس هیات مدیره انجمن خودروسازان کشور در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» معتقد است که توقع کاهش قیمت امری غیرمعقول است.

وی ادامه می‌دهد که در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریم‌ها نه تنها کاهش قیمت نخواهیم داشت بلکه با افزایش قیمت نیز روبه‌رو خواهیم بود. نعمت بخش با اشاره به اینکه با کاهش نرخ تورم طی سال گذشته و امسال، هزینه خودروسازان کاهش نیافته است بلکه افزایش داشته است، می‌گوید: براساس نرخ تورم افزایش حقوق و دستمزها و مواد اولیه خودروسازان نمی‌توانند محصولات خود را با زیان تولید کنند. در همین راستا، یکی از مدیران ارشد خودروسازی کشور در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید: فضای اقتصادی کشور از جمله فضای کسب‌وکار نامناسب است و توقع اینکه در صورت رفع تحریم‌ها و توافق هسته ای شاهد کاهش قیمت‌ها خواهیم بود، توقعی براساس منطق علم اقتصاد نیست. وی با اشاره به اینکه مشتریان فضای بعد از تحریم‌ها را با دوران قبل از تحریم‌های اعمال شده و افزایش نرخ ارز مقایسه می‌کنند که امری اشتباه است، می‌افزاید: این در حالی است که در طول سه سال گذشته خودروسازان به دلیل مصائب و مشکلات بسیاری که داشتند، هزینه‌هایشان افزایش یافت و برهمین اساس قیمت محصولات نیز به همین تناسب افزایش پیدا کرد بنابراین توقع نسبت به کاهش قیمت چندان منطقی نیست، زیرا بسیاری از موارد از جمله نرخ ارز به گذشته باز نمی‌گردد. وی معتقد است که در صورت رفع تحریم‌ها بعد از ۶ ماه تا یک‌سال می‌توانیم شاهد ثبات در وضعیت اقتصادی کشور و قیمت‌ها باشیم. در این بین هر چند تحلیل کارشناسان اقتصادی درباره وضعیت موجود اقتصاد، امید مشتریان نسبت به کاهش قیمت خودروها را کمرنگ می‌کند اما این کارشناسان معتقدند که توافق هسته‌ای هر چند تاثیرات یکباره‌ای در وضعیت اقتصادی کشور ندارد اما در سال‌های آینده می‌تواند با ایجاد ثبات به افزایش کیفیت و توسعه محصول در کشور ختم شود که این موضوع در طولانی مدت منجر به افزایش قیمت خواهد شد.

در همین باره، محمدقلی یوسفی استاد دانشگاه علامه طباطبایی پیش‌بینی می‌کند که پس از توافق هسته‌ای تا پایان سال جاری تغییر خاصی در قیمت خودروهای داخلی نخواهیم داشت، اما سال آینده قیمت این محصولات تحت تاثیر رشد کیفیت، افزایش خواهد یافت. وی می‌گوید: قیمت خودروهای داخلی تحت تاثیر دو عامل قیمت و کیفیت قطعات مصرفی و نرخ ارز تعیین می‌شود و با تغییرات قیمتی این دو عامل، قیمت خودروهای داخلی نیز تغییر خواهد کرد. وی معتقد است که در حوزه کیفیت خودروهای داخلی پس از توافق هسته‌ای شاهد حضور خودروسازان خارجی در ایران و تولید مشترک با خودروسازان داخلی خواهیم بود که نتیجه مستقیم آن استفاده از قطعات با کیفیت به‌ویژه از منابع معتبر خارجی و رشد کیفیت خودروهای داخلی خواهد بود. در همین باره، احمد نعمت‌بخش می‌گوید: مشتریان بعد از توافق هسته‌ای باید توقع داشته باشند کیفیت و توسعه محصول افزایش پیدا کند که موضوعی منطقی است. با این حال هیچ یک از کارشناسان درباره افزایش قیمت خودرو و همسو با آن کاهش تقاضا در بازار راه حلی ارائه نمی‌دهند. موضوعی که در حال حاضر نیز باعث کاهش تقاضا در بازار خودرو شده است. با این حال یکی از مدیران ارشد خودروسازی کشور افزایش توان خرید مردم بعد از توافق هسته ای را به دلیل کاهش مشکلات اقتصادی موضوع محتملی می‌داند، می‌گوید: یک‌سال بعد از توافق هسته‌ای باید توقع داشت که رشد قدرت خرید مردم بیش از نرخ تورم افزایش داشته باشد تا قیمت‌های موجود در بازار خودروهای داخلی منطبق با قدرت خرید مشتریان باشد.

 

 

۰۶:۵۰:۵۵ دنیای اقتصاد: اولین صندوق زمین و ساختمان که شهریور پارسال با هدف «تامین مالی عرضه مسکن از بازار سرمایه» راه‌اندازی شد، در جذب نقدینگی متقاضیان حقیقی ناکام مانده و بیش از ۹۰ درصد یونیت‌های آن به شرکت‌های وابسته به بانک دولتی، فروخته شده است. قرار بود تقاضای مصرفی و سرمایه‌ای با ورود به این صندوق و پیش‌خرید متری آپارتمان‌های پروژه وابسته، از سود نهایی «ساخت و فروش» منتفع شوند. اما جو سنگین رکود مسکن، انگیزه سرمایه‌گذاری بلندمدت را سلب کرده و درجه «دماسنج» بازار ملک – بازدهی صندوق – را به پایین‌تر از نصف سود انتظاری رسانده است.
«دنیای‌اقتصاد» از ناکامی اولین ابزار بورسی برای تامین مالی مسکن گزارش می‌دهد
علامت «هشدار» از دماسنج بازار مسکن
«نقص فنی» بازار سرمایه و «جو اقتصادی» بازار مسکن علت شکست عنوان می‌شود

گروه مسکن- فرید قدیری: اولین ابزار نوین تامین مالی مسکن که شهریور پارسال با حمایت قابل توجه دو وزارتخانه و یک بانک دولتی، در بازار سرمایه راه‌اندازی شد تا از وابستگی سمت عرضه به سیستم بانکی بکاهد و چالش کمبود منابع بانکی برای رونق مسکن را جبران کند، هم‌اکنون در آستانه یک‌سالگی فعالیتش، دچار شکست در تحقق اهداف اولیه شده است.

تنها صندوق زمین و ساختمان فعال در بورس که حکم دماسنج بازار مسکن از بابت اعلام آخرین وضعیت سه متغیر «قیمت مسکن»، «میل به خرید مصرفی مسکن» و «کشش سرمایه‌گذاری در خرید ملک» را دارد، هم‌اکنون نوعی علامت هشدار از خود بروز می‌دهد که نتایج تحلیل‌های کارشناسی این نشانگر حاکی است: در حال حاضر انگیزه خرید و سرمایه‌گذاری بلندمدت در بازار مسکن، تحت تاثیر نامشخص بودن چشم‌انداز قیمت، در پایین‌ترین سطح ممکن قرار دارد و با این وضعیت، عملا امکان تحقق سیاست تامین مالی ساخت‌وساز از محل ابزارهای بورسی، فعلا وجود ندارد.

وزارتخانه‌های راه‌و‌شهرسازی و اقتصاد‌و‌دارایی سال گذشته پس‌از ماه‌ها صرف وقت برای اصلاح مقررات تامین مالی غیربانکی بخش مسکن، سرانجام موفق شدند اولین صندوق زمین و ساختمان را در آخرین روز هفته دولت، تشکیل دهند. این صندوق که برخلاف انتظار، به جای آنکه توسط بخش خصوصی –شرکت‌های ساختمانی و انبوه‌سازان- ایجاد شود، از سوی شرکت‌ وابسته به بانک مسکن راه‌اندازی شد، ماموریت داشت نقدینگی‌های خُرد همه متقاضیان خرید مسکن شامل تقاضای مصرفی و تقاضای سرمایه‌ای را از طریق بورس جذب کرده و به سمت پروژه‌های ساختمانی و ساخت‌وسازهای مسکونی هدایت کند تا همزمان، منابع لازم برای عرضه مسکن تامین شود و سود ناشی از ساخت و فروش آپارتمان نیز به تقاضای مسکن (خریداران یونیت‌های سرمایه‌گذاری صندوق) برسد.

اما آنچه در عمل، از کارنامه صندوق زمین و ساختمان «نسیم» بیرون آمده، از استقبال ضعیف و ریزش متقاضیان حقیقی حکایت دارد و نشان می‌دهد: سهم مجموع دو گروه از متقاضیان خرید مسکن در تامین مالی صندوق، از حدود ۴۰ درصد در روزهای ابتدایی واگذاری یونیت‌ها (سهام یا امتیاز صندوق) به ۴/ ۳ درصد در حال حاضر نزول کرده و بیش از ۹۶ درصد منابع این پروژه، توسط شرکت‌های حقوقی وابسته به بانک‌ها، تامین شده است. صندوق «نسیم» برای تامین مالی هزینه‌های ساخت یک برج مسکونی ۱۸ طبقه ۶۰ واحدی در منطقه ۲۲ تهران، تشکیل شد و از مجموع ارزش ریالی کل پروژه شامل قیمت زمین و هزینه ساخت که چیزی حدود ۳۵ میلیارد تومان برآورد می‌شد، قرار بود حدود ۱۵ میلیارد تومان مربوط به هزینه ساخت، از طریق انتشار و فروش یونیت‌های سرمایه‌گذاری در بورس، تامین شود.

ارزش هر یونیت معادل ۱۰۰۰ تومان و قیمت تمام شده آپارتمان‌ها نیز حدود مترمربعی ۴ میلیون تومان تعریف شده بود که به این ترتیب، متقاضیان مسکن در نیمه سال گذشته که قیمت مسکن تقریبا به کف نزدیک شده بود، می‌توانستند با کمترین نقدینگی و با مدلی به مراتب آسان‌تر از پیش‌‌خرید مسکن، از یک‌چهارم متر مربع تا همه مساحت یک واحد مسکونی این پروژه را با خرید یونیت‌ها، صاحب شوند و سپس در طول مدت ساخت که ۲۴ تا ۳۰ ماه پیش‌بینی شده، حجم سرمایه‌گذاری اولیه خود در صندوق را افزایش یا کاهش دهند. اما در حال حاضر، خریداران حقیقی اولین صندوق زمین و ساختمان (متقاضیان مسکن) به جای افزایش سهم خود، آن را کاهش داده‌اند؛ سال گذشته و در شروع فروش اولیه یونیت‌ها، سهم مردم در خرید یونیت‌ها تا ۴۰ درصد هم رسید اما اکنون، فقط ۵۰۰ میلیون تومان از ۱۵ میلیارد تومان منابع سرمایه‌ای این صندوق، توسط مردم تامین شده است که این سهم بسیار پایین، از مشارکت کاملا ضعیف سرمایه‌گذاران حقیقی در تامین منابع مالی صندوق زمین و ساختمان حکایت دارد.

تنها نقطه قوت صندوق اول، بانک عامل راه‌انداز آن است که باعث شده شرکت‌های وابسته به این بانک، جای خالی بازیگران اصلی را پرکنند و یونیت‌های فروش نرفته یا برگشت داده شده را بلافاصله خریداری کنند. همین مزیت، عملکرد مالی پروژه نسیم را فعلا در وضعیت مطلوب حفظ کرده و باعث شده میزان پیشرفت فیزیکی پروژه ۹ درصد جلوتر از برنامه باشد و تاکنون ۳۹ درصد ساخت‌و‌ساز انجام شود. اما نوع واکنش یک‌سال اخیر متقاضیان مسکن به اولین صندوق زمین و ساختمان، راه را برای ایجاد صندوق‌‌های بعدی -که قطعا باید توسط سازنده‌های غیردولتی و غیروابسته تاسیس شود- سخت و دشوار کرده است.

در طرح جامع مسکن، بار تامین مالی سمت عرضه مسکن برعهده بازار سرمایه گذاشته شده که این هدف‌گذاری نیز در شرایط کنونی، امکان‌پذیر نیست. بررسی‌های «دنیای ‌اقتصاد» درباره علت و عوامل ناکامی در اولین تجربه راه‌اندازی صندوق زمین و ساختمان نشان می‌دهد: دو نقص فنی در بازار سرمایه و مقررات صندوق، در کنار دو نوع جو رکودزا در بازار مسکن، سبب کاهش جذابیت سرمایه‌گذاری در صندوق زمین و ساختمان شده است. نواقص فنی به ترتیب شامل «خلأ تضمین خرید یونیت‌ها با بازدهی مطلوب» و «نبود سیستم بازارگردانی موثر» است.

حداقل طول زمان سرمایه‌گذاری در صندوق زمین و ساختمان با توجه به مدت ساخت‌وسازهای مسکونی، دو ساله است بنابراین خریداران یونیت باید از تضمین لازم برای کسب سود حداقل به اندازه تورم سالانه برخوردار باشند آن هم با توجه به اینکه نرخ رشد قیمت مسکن در دوره رونق، از سطح تورم فراتر می‌زند. عوامل صندوق «نسیم»، روز اول راه‌اندازی، حداقل سود مورد انتظار را ۲۵ تا ۲۶ درصد عنوان کردند اما این نرخ، تضمین نشده است.

طبق آنچه مدیرعامل شرکت راه‌انداز این صندوق اخیرا اعلام کرد، ارزش هر یونیت ۱۰۰۰ تومانی، در حال حاضر در فرابورس به ۱۰۹۳ تومان افزایش پیدا کرده است. به این ترتیب، سرمایه‌گذاران این صندوق طی ۱۱ ماه گذشته، ۳/ ۹ درصد سود کرده‌اند که عایدی، در مقایسه با تورم ۱۵ درصدی و انتظار سود ۲۵ درصدی، ناچیز و ناکافی ارزیابی می‌شود. نقص فنی دوم نیز نبود بازارگردانی موثر است. سهامدار عمده صندوق باید به مقدار کافی پول نقد و یونیت در اختیار داشته باشد تا هنگام کاهش ارزش یونیت‌ها در بورس، با تزریق نقدینگی و خرید سهام مانع افت بیشتر ارزش شود و در مواقع افزایش شدید قیمت نیز یونیت (سهام) وارد بازار کند تا قیمت‌ها را تعدیل کند. اما در کنار این نواقص تخصصی بورسی، جو بازار مسکن نیز درست نقطه مقابل صندوق زمین و ساختمان قرار گرفته است.

انتظار می‌رفت متقاضیان مصرفی مسکن که قدرت مالی کافی برای خرید آپارتمان آماده را ندارند، از سرمایه‌گذاری در صندوق «نسیم» استقبال کنند تا بخشی از هزینه صاحب‌خانه شدن آنها از محل سود دو ساله ساخت‌وساز این پروژه، تامین شود اما نشانگرهای این دماسنج بورسی حکایت از آن دارد که سمت تقاضای مصرفی نسبت به بازدهی مثبت و سود بلندمدت صندوق، خوش‌بین نیست و با همین استدلال نادرست، رغبتی به سرمایه‌گذاری دوساله در صندوق زمین و ساختمان ندارد. از طرفی، رفتار متقاضیان سرمایه‌ای خرید مسکن نیز از تمایل کم به سرمایه‌گذاری بلندمدت در بازار ملک حکایت دارد. با این حال کارشناسان، در تحلیل رابطه‌ای که هم‌اکنون بین بازار مسکن و بازار سرمایه به وجود آمده است، معتقدند: سمت تقاضای مصرفی مسکن مرتکب «اشتباه‌رفتاری» شده است چراکه مطابق سوابق سیکل‌های تجاری بازار مسکن، سال آینده می‌تواند زمان خروج قیمت واقعی مسکن از شیب منفی (زیان) باشد و کسانی که امسال وارد بازار پیش‌خرید یا سرمایه‌گذاری در صندوق زمین و ساختمان شوند، محصول نهایی که اواخر سال آینده آماده عرضه خواهد شد را عملا به قیمتی کمتر از نرخ روز، دریافت خواهند کرد.

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، سود ۱۱ ماه گذشته صندوق «نسیم» که ۳/ ۹ درصد است، تقریبا با میزان رشد قیمت مسکن طی یک‌سال ۹۳ که ۵درصد بوده، برابری می‌کند و نشان می‌دهد این صندوق در عین حالی که از شفافیت حداکثری در تعیین و کشف قیمت برخوردار است، تقریبا به اندازه نوسانات قیمتی بازار مسکن، با افت و خیز در ارزش یونیت، مواجه شده است.

پیش‌بینی می‌شود، طی ماه‌های آینده در صورت تعیین تکلیف مذاکرات بین‌المللی، اصلاح نواقص فنی ضوابط صندوق و روشن‌تر شدن مسیر آتی مولفه‌های بازار مسکن، گرایش عرضه و تقاضای مسکن به ایجاد صندوق‌های زمین و ساختمان، بهبود پیدا کند. گفته می‌شود بیش از ۲۰ درخواست برای ایجاد این صندوق‌ها در بورس منتظر مجوز است که با توجه به شرایط هشدارآمیز فعلی، بهتر است نسبت به صدور موافقت اصولی برای آنها، کمی تامل شود.

 

 

۰۶:۵۰:۳۶ دنیای اقتصاد: روز شنبه معامله‌گران بازار ارز به دو دسته متفاوت تقسیم شده بودند: «بازیگران خرده‌پای فعال» و «معامله‌گران بزرگ نظاره‌گر». معامله‌گران خرده‌پا همانند صیادانی کوچک آخرین تور‌های ارزی خود را در ۴۸ ساعت پایانی مذاکرات هسته‌ای پهن کردند و توانستند ۵ تومان افزایش قیمت را ثبت کنند. در نوسان‌گیری بازیگران خرده‌پا، معامله‌گران بزرگ اما کماکان در حالت انتظاری قرار داشتند. برخی تحلیلگران معتقدند با توجه به این حالت، بازارساز ارزی باید مراقب رفتار معامله‌گران بزرگ باشد؛ زیرا نتیجه مذاکرات هر چه باشد امکان موج قیمتی از سوی این گروه می‌تواند بزرگ‌تر از صیادان کوچک باشد.

اولین افزایش قیمت دلار پس از ۱۰ روز

صیادان کوچک به بازار زدند

تلاش صیادان کوچک در ۴۸ ساعت پایانی مذاکرات هسته‌ای، اولین افزایش دلار در ۱۰ روز گذشته را رقم زد.

در اولین روز هفته، بهای دلار با ۵ تومان رشد نسبت به قیمت بسته شده روز پنج‌شنبه به ۳۲۶۵ تومان رسید. معامله‌گران بازار ارز در روز شنبه به دو دسته متفاوت تقسیم شده بودند: «بازیگران خرده پا »و «معامله‌گران بزرگ نظاره‌گر». به گفته فعالان، معامله‌گران بزرگ به‌واسطه خوشبینی نسبت به نتایج مذاکرات هسته‌‌ای فعالیت چندانی در بازار نداشتند و بیشتر نظاره‌گر خرید و فروش‌های دیگر بازیگران غیررسمی بودند. گروهی از فعالان اعتقاد دارند این نظاره‌گری به‌دلیل آن است که دسته دوم به‌دنبال نوسان‌گیری بزرگ‌تر هستند. در حالت انتظاری معامله‌گران بزرگ، بازیگران خرده‌پا سعی کردند در ۴۸ ساعت نهایی مذاکرات هسته‌ای با تحرکات خود کسب سود کنند. به اعتقاد فعالان، برخی از بازیگران خرده‌پا با انجام برخی معاملات آتی و بالاتر از نرخ نقدی و ایجاد جو روانی پیرامون برخی اخبار انتشار یافته از مذاکرات هسته‌ای سعی کردند در یک دامنه محدود کسب سود کنند.

نوسان در روز تعطیل

دامنه محدود نوسان و فضای نسبتا آرام بازار ارز روز شنبه را باید در معاملات غیررسمی روز جمعه دلالان ردیابی کرد. به گفته فعالان، روز جمعه در حالی که مراکز رسمی فروش تعطیل بودند، قیمت دلار میان بازیگران غیررسمی در مسیر افزایشی قرار گرفت و در مقاطعی از روز با نرخ‌های نزدیک به ۳۲۸۰ تومان معامله شد. فعالان بازار، این رشد را ناشی از انتشار برخی اظهارات مقامات غربی در رابطه با مذاکرات هسته‌ای دانستند. با وجود ثبت این نرخ‌ها، انتشار برخی اخبار و تمدید مذاکرات که از سوی فعالان بیشتر به نزدیک شدن به توافق تعبیر شد، در ساعات پایانی روز ذهنیت مثبت را به بازار بازگرداند و روحیه منفی ایجاد شده را خنثی کرد تا دلار میان بازیگران غیررسمی تا قیمت ۳۲۵۰ تومان پایین بیاید. به این ترتیب در حالی‌که در اواسط روز جمعه این تصور وجود داشت که دامنه نوسانات دلار در روز شنبه بیش از مقدار ثبت شده روز گذشته باشد، این ارز نوسانات جزئی را تجربه کرد و نهایتا چنان‌که اشاره شد با ۵ تومان رشد به قیمت ۳۲۶۵ تومان رسید.

در مجموع می‌توان گفت که نوسانات سنگین روز جمعه و انتشار برخی اخبار مثبت موجب ضربه‌گیری نوسان درروز شنبه شد. در این شرایط، بازیگران خرده‌پا وارد بازار شدند و مانند صیادانی کوچک در دامنه محدودی نوسان‌گیری کردند. البته این گروه به‌واسطه توان محدود، موج قیمتی چندانی در بازار ایجاد نکرد. اما به نظر می‌رسد بازارساز در دو روز آینده باید متوجه حالت انتظاری نوسان‌گیران بزرگ باشد، چون آنها در هر دو حالت کاهش یا افزایش می‌توانند موج نوسان بیشتری در بازار ایجاد کنند. سکه تمام بهار آزادی که از تاریخ ۸تیر یکسره راه کاهشی را پیموده بود، در اولین روز هفته مسیر قیمتی خود را تغییر داد و با ۶هزار تومان افزایش به قیمت ۸۸۳ هزار تومان رسید. فروشندگان، افزایش سکه را ناشی از رشد دلار و بالا رفتن تقاضا عنوان کردند. به گفته آنها، نزدیک شدن به عید فطر به‌طور سنتی موجب افزایش تقاضا برای سکه می‌شود. با توجه به این چشم‌انداز، شماری از معامله‌گران سبزه میدان سعی کردند به خرید سکه اقدام کنند.

 

 

۰۶:۴۷:۴۶ دنیای اقتصاد: پس از دو روز فضای تنش‌آلود و نا‌امید‌‌کننده، اخبار رسیده از هتل کوبورگ وین حکایت از بازگشت خوش‌بینی به فضای مذاکرات دارد. در حالی که پس از ویدئو کنفرانس محرمانه باراک اوباما، رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده با جان کری، وزیر خارجه این کشور، به‌نظر می‌رسید واشنگتن از مواضع و تعهدات پیشین خود عقب‌نشینی کرده و مذاکرات را تا مرز شکست پیش برده‌است، اما جو مذاکرات از جمعه شب و با ابراز خشنودی طرفین از نتیجه آخرین گفت‌وگوها، تغییر کرد و مثبت شد. پس از آن جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید هم در سخنانی تاکید کرد که طرفین مذاکرات هیچ‌گاه تا این حد به یک توافق نزدیک نبوده‌اند. این در شرایطی است که دیروز همه وزرای خارجه کشورهای ۱+۵ به جز وزیر خارجه چین راهی وین شدند تا از نزدیک در جریان روند مذاکرات باشند. فدریکا موگرینی، هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم سفر خود به سربرنیتسا را لغو کرد و در وین ماند. فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان هم سفر مهم و تاریخی خود به کوبا را به تعویق انداخت و در کوبورگ ماند. موضوعی که می‌تواند نشانه‌ای از نزدیک بودن یک توافق باشد. همزمان یک دیپلمات ایرانی که نخواست نامش فاش شود هم گفت که «جو مذاکرات مثبت شده و ان‌شاءالله در مسیر توافق هستیم.»

گروه دیپلماسی: در هتل کوبورگ وین، دوباره فضای خو‌ش‌بینی حاکم شده است و براساس اظهارنظرهایی که صورت می‌گیرد به احتمال بسیار زیاد تا پیش از روز دوشنبه یعنی آخرین ضرب‌الاجل تعیین شده، نتیجه مذاکرات اعلام خواهد شد. در شرایطی که مذاکرات روز پنج‌شنبه با تلخی در اظهارات مقامات ایران و آمریکا همراه بود در پایان روز جمعه جان کری، وزیر خارجه آمریکا از حل بخش قابل توجهی از مسائل باقی مانده و «پیشرفت» در مذاکرات خبر داد. درواقع دیپلمات‌های ارشد همگی از وجود پیشرفت در مذاکرات خبر داده‌اند؛ اما همزمان بر ادامه کار روی مسائل باقی‌مانده تاکید کردند. جان کری که روز شنبه برای شانزدهمین روز متوالی همچنان در محل مذاکرات به سر می‌برد، پس از مذاکره‌اش با محمدجواد ظریف و فدریکا موگرینی در پیامی در صفحه توییتر خود نوشت: «هنوز موضوعات دشواری داریم که باید حل کنیم.» همزمان کاخ سفید نیز اعلام کرد تاکنون هیچ‌گاه دو طرف به این اندازه به یک توافق نهایی نزدیک نبوده‌اند. یک دیپلمات ایرانی هم گفت که مذاکرات هسته‌ای از روز جمعه پیشرفت داشته است. روز شنبه روز شلوغ کوبورگ بود؛ محمدجواد ظریف و جان کری، وزرای خارجه ایران و آمریکا صبح شنبه برای بررسی آخرین وضعیت متن توافق و ضمائم و دیدگاه‌های طرفین مذاکره‌کننده تشکیل جلسه دادند. همچنین در این دیدار فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور یافت. علی‌اکبر صالحی و ارنست مونیز هم به این نشست پیوستند. به گزارش «ایرنا»، ظریف و کری دو شخصیت محوری این مذاکرات فریادشان بلند است به‌طوری که گاهی صدای آنان را در خارج از فضای هتل «کوبورک» – محل مذاکرات- و خیمه‌های اطراف آن نیز می‌توان شنید و با چهره‌های مضطرب، نگران و پر از بیم و امید خبرنگاران و تصویربرداران مواجه شد. با وجود این اما بسیاری از ناظران بر این باورند که این تنش‌ها و بگو مگوها امری طبیعی است و بر فضای کلی حاکم بر مذاکرات تاثیر منفی نخواهد گذاشت و روند مذاکرات به سوی توافق نهایی و رسیدن به یک آرامش پس از توفان موجود به پیش خواهد رفت.

تلاش شبانه روزی در وین

این در شرایطی است که هم اکنون وزرای خارجه ایران و ۱+۵ به جز چین و روسیه در وین به سر می‌برند و گاهی برای انجام امور داخلی به پایتخت‌هایشان رفته و مجددا باز می‌گردند. قرار بود سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز روز گذشته به وین برود. با این حال اخبار بعدی حاکی از آن بود که لاوروف سفر خود را به امروز یکشنبه منتقل کرده است. همچنین فدریکا موگرینی، برنامه سفر خود به سربرنیتسا را لغو کرده و در وین مانده و سایر وزیران از جمله اشتاین‌مایر نیز برنامه سفر خود به کوبا را عقب انداختند. موگرینی در حساب توییتری خود نوشته که «شبانه روز برای دستیابی توافق تلاش می‌کنیم.» او در عین حال از مردم و دولت اتریش بابت این «مهمان نوازی طولانی» تشکر کرد. گفته می‌شد اگر رایزنی‌ها و مذاکرات نیم روز جمعه به نتیجه برسد، روز شنبه جلسه ۱+۵ یا ایران و ۱+۵ تشکیل می‌شود. روز گذشته مجید تخت‌روانچی، مذاکره‌کننده هسته‌ای و معاون وزیر خارجه که برای حضور در مراسم ترحیم مادر همسر خود به تهران سفر کرده بود نیز به محل مذاکرات بازگشت.

احتمال تمدید تا سپتامبر

باوجود تمدید چند باره مذاکره همچنان درخصوص پایان این گفت‌وگوها اما و اگر وجود دارد. همزمان با آنکه برخی منابع نزدیک به مذاکرات اعلام کرده‌اند که مذاکرات بیشتر از دوشنبه به طول نمی‌انجامد، براساس تحلیل‌های رسانه‌ای در صورتی که مذاکرات به هر دلیل تا دوشنبه به نتیجه نرسد احتمال تمدید آن تا اوایل سپتامبر پیش‌بینی می‌شود، در عین حال به نظر نمی‌آید کسی در وین به تمدید فکر کند. البته همزمان خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی به نقل از دیپلمات‌ها درباره مذاکرات هسته‌ای وین نوشت که مشخص نیست مذاکره‌کنندگان قادر به نیل به توافق تا ضرب‌الاجل روز دوشنبه باشند.

خو‌ش‌بینی در کوبورگ

فضای خو‌ش‌بینی حاکم بر محل مذاکرات هسته‌ای از سخنان مقامات آمریکا قابل لمس است؛ در حالی که مهلت دستیابی به توافق در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ تا روز دوشنبه ۲۲ تیرماه تمدید شده است، کاخ سفید اعلام کرد تاکنون هیچ‌گاه دو طرف به این اندازه به یک توافق نهایی نزدیک نبوده‌اند. به گزارش خبرگزاری رویترز، جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید در یک کنفرانس خبری گفت: «آمریکا و دیگر کشورهای عضو گروه ۱+۵ تاکنون هیچگاه به این اندازه به توافق نزدیک نبوده‌اند ولی صبر هیات آمریکایی نامحدود نیست.» سخنگوی کاخ سفید افزود: «باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، به هیات مذاکره‌کننده ایالات‌متحده گوشزد کرد تا زمانی که فکر می‌کنند مذاکرات مفید است، گفت‌وگوها را ادامه دهند.» همزمان جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز فضای مذاکرات در روز جمعه را «سازنده» خوانده و گفت: «برخی از مسائل باقی‌مانده را حل کردیم و پیشرفت داشتیم.» لورا روزن، خبرنگار المانیتور که در محل مذاکرات وین حضور دارد، در صفحه توییتر شخصی خود نقل قول‌هایی را از وزیر امور خارجه آمریکا منتشر کرد که خبر از پیشرفت‌هایی در مذاکرات اخیر در وین دارد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، روزن همچنین در توئیت خود به نقل از وزیر امور خارجه آمریکا گفته است برخی از دشوارترین مسائل که بین دو طرف اختلاف وجود داشت، در دیدارهای جاشوا بلک، رئیس کمیته نظارت بر تحریم‌های سازمان ملل و آمریکا علیه ایران و پل ایروین، مدیر بخش عدم اشاعه شورای امنیت ملی آمریکا، حل و فصل شدند. در همین حال تحلیلگر کانال دوم تلویزیون رژیم صهیونیستی می‌گوید به دنبال امتیازات گسترده آمریکا و صرف‌نظر کردن آن از درخواست بازرسی‌های فوری از ایران، توافق هسته‌ای اوایل این هفته امضا خواهد شد.

ضرب‌الاجل ما را هدایت نمی‌کند

از سوی دیگر مارک تونر، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ضمن تاکید بر ادامه حضور جان کری در محل مذاکرات، از پیشرفت‌های حاصل شده درخصوص توافق جامع خبر داد. تونر افزود: «با این حال چند مساله سخت هنوز حل نشده باقی مانده‌اند و به همین دلیل است که ما در روزهای آینده به کار خود ادامه می‌دهیم. » به گزارش «ایسنا»، او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر روز دوشنبه توافقی حاصل نشود چه اتفاقی خواهد افتاد، گفت: «اگر توافقی حاصل شود چیزی که ما روی آن کار می‌کنیم یک توافق خوب خواهد بود. ما این را بارها تکرار کرده‌ایم که نمی‌خواهیم ضرب‌الاجل‌ها ما را هدایت کنند. ما ترجیح می‌دهیم به بهترین توافق ممکن دست یابیم.» تونر ابراز امیدواری کرد که مذاکره‌کنندگان بتوانند مسائل باقی‌مانده را حل کنند.

گزارش شرمن برای اسرائیل

همزمان با آخرین روزهای گفت‌وگوهای هسته‌ای در وین و تلاش‌های رژیم اسرائیل برای به شکست کشاندن این مذاکرات، روزنامه جروزالم پست، گزارش داد تیم مذاکره‌کننده آمریکایی در مذاکرات هسته‌ای با ایران به مقام‌های رژیم صهیونیستی درباره وضعیت این مذاکرات گزارش داده است. به گزارش «ایسنا»، این روزنامه نوشت، وندی شرمن، معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا که نقش مذاکره‌کننده ارشد این کشور در مذاکرات هسته‌ای با ایران را ایفا می‌کند اخیرا با یوسی کوهن، مشاور امنیت دولت اسرائیل گفت‌وگو داشته است. وندی شرمن پیش از این نیز در پایان ماه ژوئن زمانی که برای نخستین بار وارد شهر وین شد یوسی کوهن را در جریان مذاکرات قرار داد.

گره اصلی مذاکرات

تلاش‌های بی‌وقفه ایران و گروه ۱+۵ در وین و تمدید چند باره گفت‌وگوها حکایت از آن دارد که دو طرف نمی‌خواهند این مذاکرات با شکست مواجه شود. اما سوال اینجاست که مهم‌ترین موانعی که مذاکرات را از رسیدن به نتیجه تا به امروز بازداشته است، چیست. به گزارش پایگاه خبری الف، تلاش غرب برای دسترسی به مراکز نظامی ایران، طول مدت محدودیت‌هایی که علیه ایران اعمال می‌شود، چگونگی رفع تحریم‌ها و درخواست ایران برای لغو تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل از جمله مواردی است که در روزهای پایانی گفت‌وگوها، مذاکره‌کنندگان را با موانعی در رسیدن به توافق مواجه کرده است. این در شرایطی است که روز گذشته خبرگزاری ایتارتاس به نقل از یک دیپلمات غربی گزارش داد که ایران و ۱+۵ از دستیابی به راه‌حلی برای تحریم‌های تسلیحاتی ناکام ماندند.

 

 

۰۶:۴۶:۴۶ این  را هم  بخوانید  بد  نیست  :

رئیس جمهوری در جمع هنرمندان کشور هم از واگذاری امور در این عرصه به هنرمندان سخن گفت، هم از وفایش به عهدی که با آنها بسته و هم از دامنه اختیارات و امکانات دولت. البته او باز هم گریزی به مذاکرات هسته ای زد و آن را هنرمندانه خواند.

به گزارش خبرآنلاین، حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهور کشورمان در ضیافت افطار با اصحاب فرهنگ و هنر با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ اظهار کرد:‌ در این ۲۲ ماه به گونه ای با دنیا مذاکره کرده ایم که می توان آن را هنرمندانه تعبیر کرد چرا که در این ۲۲ ماه مذاکره کنندگان با هنر نشسته اند و حرف زده‌اند و با هنر نوشته و نگاه کرده‌اند. ما در این ۲۲ ماه به گونه ای با ۶ قدرت جهان صحبت کردیم که چنان چه مذاکرات به پیروزی نرسد و موفق نباشد دنیا به خوبی می‌داند که ایران اهل منطق بوده و میز مذاکره را هیچ گاه ترک نکرده است و به بهترین وجه در مقابل قدرت‌های جهان پاسخ داده است. اگر هم در مذاکرات موفق بودیم باز هم دنیا می‌بیند که ملت ایران ملت هنرمندی است که می‌تواند بزرگترین معضل تاریخ خود را از نظر سیاسی با منطق و استدلال بیان کند و حقوق ملت را به کرسی بنشاند.

رییس جمهور خاطرنشان کرد:‌ نفس مذاکره هنر است و این که ما ۲۲ ماه در حال حرف زدن هستیم یک هنر است؛ نفس اینکه ۶ قدرت را در برابر خودمان میخکوب کرده‌ایم هنر است و نفس اینکه بسیاری از مشکلات را تا امروز حل کرده‌ایم نیز هنر است. ما در ۲۲ ماه گذشته همین کار را انجام دادیم و ادامه خواهیم داد و امیدواریم که آنچه که خواسته ملت و منافع ما است ان شاالله دولت و مذاکره کنندگان در تمام صحنه‌ها با حمایت و حضور مردم و فرهیختگان و هنرمندان به نتیجه مطلوب برسانند.

روحانی در بخشی از سخنانش با بیان اینکه سیاست ما بر این است که پای آن‌چه که ما و دولت‌مان قول داده‌ایم بایستیم و قول‌هایمان را نیز فراموش نکرده‌ایم گفت: کشور یک قوه مقننه، یک قوه قضاییه و نیروهای مسلح و دستگاه‌های دیگری نیز دارد. گرچه ما ایستاده‌ایم و تا پایان نیز خواهیم ایستاد اما هیچ گاه فکر نکنید که دولت به معنای دستگاه اجرایی همه امکانات و اختیارات را در مشت خود دارد و حتی همه پول‌ها نیز در دستش است.

رییس جمهور با بیان اینکه همه ما یک قانون اساسی را قبول کرده‌ایم و در چارچوب آن نیز قول‌هایی داده‌ایم و به آن چارچوب‌ها متعهد خواهیم بود ادامه داد: قول‌هایی که ما داده‌ایم در چارچوب قانون اساسی بوده است اما فکر می‌کنم که در دو سال گذشته مقداری فضا بازتر شده است و شرایط خلاقیت نیز بهتر شده است.

گزیده سخنان وی به نقل از ایسنا از این قرار است:

  • همواره هنرمندان بوده‌اند که کار خدایی کرده‌اند. خیلی‌ها کارهای بسیاری می کنند و خدمات بسیاری انجام می‌دهند اما آن خدمتی که برای نسل‌های بعدی می‌ماند و از آن بهره می‌گیرند، خدمتی است که هنرمندان واقعی ارائه می‌کنند. هنرمند در رساترین قالب و بهترین شکل با دقیق‌ترین صورت این انتقال را انجام می‌دهد.
  • همگان مشاهده می‌کنیم که تخت جمشید از بین نمی‌رود و اثری جاودانه است چرا که در آن هنر به کار رفته است. چنان چه می‌خواهیم پیام فرهنگ ایران، انقلاب و دین و اسلام‌مان جاودانه بماند باید از هنر بهره جوییم و از آن استفاده کنیم.
  • هنر متعهدانه با زور و فشار ایجاد نمی‌شود بلکه هنر متعهدانه زمانی ایجاد می‌شود که هنرمند با مردم و در کنار آن‌هاست.
  • گرچه ممکن است یک فرد و یک حزب مرتکب اشتباهی شود اما یک ملت اشتباه نمی‌کنند؛ اگر خواسته‌ای خواست عمومی و ملی باشد و هنرمند آن را ببیند و اهداف ملی کشور برای او تبیین شود آن هنگام او می تواند به بهترین وجه برای دستیابی آن ملت به اهدافشان کمک کند.
  • هنرمندان هم می‌توانند به دولت‌ها کمک کنند و هم می‌توانند هادی دولت‌ها باشند. آن‌ها همچنین می توانند مسیر دولت‌ها را تسهیل کنند. معمولا قدرت‌ها و دولت‌ها می‌آیند تا هنر را در مسیری قرار دهند. هنر خلاقیت است و خلاقیت نیز با زور و فشار امکان‌پذیر نیست. هنر بازآفرینی است و در صورتی که فضایی آزاد و اخلاقی وجود داشته باشد هنر رشد و نمو پیدا خواهد کرد.
  • وظیفه همه دولت‌ها این است که راه را برای خلق هنر تسهیل و آماده کنند. اشکالی ندارد که دولت و نظام سیاست‌های هنری را در یک جامعه تبیین و تشریح کنند اما مداخله در زندگی خصوصی، کاری و حرفه‌ای هنرمند تناسبی ندارد.
  • دولت یازدهم همان طور که در اقتصاد معتقد است که باید کار را به اهلش بسپاریم در هنر نیز معتقد است که باید کارها را به بخش خصوصی و بخش عمومی غیردولتی واگذار کنیم چرا که آن‌ها بهتر می‌توانند کار را پیش ببرند و دولت باید با اعمال نظارت‌ها و مراقبت‌های خود سیاست‌های کلی را مطرح کند.
  • {با اشاره به فعالیت مجدد ارکستر ملی و سمفونیک} آنچه که از دستمان برمی‌آمد را انجام داده‌ایم؛ می‌گفتند که هم ارکستر ملی و هم سمفونیک نباید باشد اما ما گفتیم که هر دو باید باشند و توانستیم هر دو را سامان دهیم. گفتند که خانه سینما باید تعطیل باشد اما ما گفتیم که این خانه باید باز شود و آن را نیز باز کردیم. باید گام به گام کارها را انجام دهیم و به نتیجه برسانیم.
  • من از جمع بزرگ فرهیختگان و هنرمندان تقاضایی دارم و آن این است که گفته‌ایم اعتدال و مبارزه با افراط و تعامل با جهان و اخلاق، کلید هر سه در دست فرهیختگان و هنرمندان است چرا که این فرهیختگان و هنرمندان هستند که می توانند اخلاق را در جامعه تبیین کنند. شما بهتر از هرکس می توانید نشان دهید که ریا چقدر زشت است؛ همان ریایی که امروز در گوشه و کنار جامعه مشاهده می کنیم و می‌بینیم که برخی افراد برای پول و منصب و مقام ریا و اغراق و مبالغه و مداحی می‌کنند. آن‌ها دروغ می‌گویند و توهین و اهانت می کنند تا به سمت و مقامی برسند. زشتی دروغ، ریا، فساد و توهین به دیگران جز با فعالیت اصحاب فرهنگ و هنر که صاحبان بیان و قلم هستند از بین نمی‌رود. هرچه هنر در جامعه بیشتر و صدای هنر بلندتر باشد افراط و خشونت در جامعه کمتر می‌شود. در همین راستا باید شرایط خلاقیت هنرمندان جامعه را فراهم کنیم تا جامعه‌مان از خشونت و افراط پرهیز کند.

 

 

۰۶:۴۵:۵۴ وزیر خارجه فرانسه با اشاره به مذاکرات ایران و ۱+۵ گفت: لحظه تصمیم‌گیری فرا رسیده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه که برای توافق جامع هسته‌ای به وین بازگشته است پس از دیدار با دکتر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران به خبرنگاران گفت: حالا که همه موضوعات بین ایران و شش قدرت جهانی روی میز است، لحظه تصمیم‌گیری فرا رسیده است.

فابیوس هم‌چنین با جان کری، وزیر خارجه آمریکا نشست دوجانبه داشت.

 

۰۶:۴۵:۳۷ جلسه وزرای خارجه ۵+۱ با ایران در هتل کوبورگ وین محل برگزاری مذاکرات هسته ای برگزار می شود.

به گزارش خبرنگار «انتخاب» از وین، دراین نشست که پیش بینی می شود تا صبح امروز یکشنبه به طول بیانجامد ، پرانتزها و اختلافات میان طرف های مذاکره مطرح و پس از بررسی راه حل های مختلف ،در مورد انها تصمیم گیری می شود.

گفته می شود تا کنون در کنار پیشرفت هایی که بدست امده است همچنان اختلافات مهم و اساسی وجود دارد که مانع رسیدن به توافق نهایی است.

از این نشست بعنوان نشستی مهم و سرنوشت ساز یاد می شود که سمت و سوی مذاکرات را بطور دقیق مشخص خواهد کرد.

در این نشست وزرای خارجه چین و روسیه حضور ندارند و نماینده این دو کشور در ۵+۱ به نمایندگی از وزرا حضور یافته اند.

نشست حیاتی

یک منبع دیپلماتیک در هیات ایران به خبرنگار ما گفت شنبه شب برای سرنوشت گفتگوهای هسته‌ای ایران و ۱+۵ اهمیت حیاتی دارد.

این منبع خاطرنشان کرد دو یا سه مساله مانع از حصول توافق شده است. وی افزود ایران امیدوار است در نزدیک‌ترین زمان ممکن به توافق دست یابد.

وی گفت: «امشب تعیین‌کننده است اما دو سه مساله مانده است.»

تکمیلی:

مذاکرات محمد جواد ظریف و زیر خارجه ایران با جان کری وزیر خارجه امریکا پس از دوساعت پایان یافت.

ادامه این مذاکرات صبح روز یکشنبه ساعت ۱۰:۳۰ بوقت محلی ایران در هتل کوبورگ وین برگزار خواهد شد.

 

۰۶:۴۲:۰۵ خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: مذاکرات هسته‌ای ایران هم اکنون دو هفته است که در وین ادامه دارد و مذاکره‌کنندگان در آستانه سر رسیدن یک ضرب‌الاجل دیگر هستند و احتمال اعلام ضرب‌الاجل دیگری از سوی مذاکره‌کنندگان وجود دارد.

به گزارش ایسنا خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی در مورد مذاکرات هسته‌ای ایران نوشت: برخلاف اظهارات جان کری و محمد جواد ظریف، وزرای خارجه آمریکا و ایران در روز پنج شنبه که مذاکرات با پیشرفت هایی همراه بوده است اما دیپلمات ها اعلام کرده اند که هنوز مشخص نیست که آیا دو طرف تا روز دوشنبه به توافق هسته‌ای دست یابند.

وزرای خارجه روسیه و چین نیز اعلام کرده اند در صورتی که دستیابی به یک توافق جامع نزدیک باشد ، به سرعت به وین باز خواهند گشت.

در ادامه این گزارش آمده است: یک روز پس از آنکه جان کری در روز پنج شنبه با اعلام اینکه هنوز برخی اختلافات مهم باقی مانده است و آمریکا آمادگی خروج از مذاکرات را در هر زمان دارد او روز جمعه اعلام کرد که جو مذاکرات بسیار سازنده و مثبت بوده است و دو طرف با پیشرفت هایی رو به رو بوده‌اند.

این خبرگزاری آمریکایی در ادامه تاکید کرد که موضوع دسترسی بازرسان سازمان ملل به سایت های نظامی ایران و نیز در خواست ایران مبنی بر برداشته شدن تحریم های تسلیحاتی غرب علیه ایران به عنوان بخشی از توافق در واقع تنها اختلافات باقی مانده هستند.

در موضوع دسترسی بازرسان ، آمریکا نمی خواهد هیچ محدودیتی را در این باره بپذیرد، این در حالی است که ایران می گوید دسترسی بدون محدودیت غرب به سایت های نظامی ایران در واقع می‌تواند پوششی برای جاسوسی غرب از قدرت نظامی ایران باشد.

اما در مورد برداشته شدن تحریم های تسلیحاتی علیه ایران،‌روسیه و چین نیز از این موضوع حمایت کرده اند که مورد اختلاف آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی است.

دو طرف امیدوار بودند که تا روز پنج‌شنبه به توافق جامع دست یابند که اکنون با عبور از آن مهلت کنگره برای بررسی توافق هسته‌ای ایران از ۳۰ به ۶۰ روز افزایش یافته است.

در پایان این گزارش نیز آمده است : به نظر نمی‌رسد ایران تا زمانی که از لغو تحریم ها اطمیمان حاصل کند، برنامه هسته‌ای خود را محدود کند.

مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ روز جمعه برا بار دوم تمدید و قرار است تا دوشنبه ادامه یابد.

 

۰۶:۴۰:۳۴ به گزارش ایرنا، براساس گزارش اوپک، درآمد نفتی ایران طی دو سال گذشته ۴۷٫۸ میلیارد دلار کاهش داشته است. ایران در سال ۲۰۱۲ از محل فروش نفت ۱۰۱٫۴ میلیارد دلار درآمد کسب کرده بود. درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۱۱ نیز ۱۱۴٫۷ میلیارد دلار اعلام شده بود.

ایران از نظر میزان درآمد نفتی بین ۱۲ عضو اوپک در سال ۲۰۱۴ رتبه ۹ را به خود اختصاص داده است. درآمد نفتی ایران در این سال تنها از سه کشور الجزایر، لیبی و اکوادور بیشتر بوده است.

عربستان با درآمد ۲۸۵ میلیارد دلاری در رتبه نخست از این نظر قرار داشته و امارات با ۱۰۷٫۸ میلیارد دلار و کویت با ۹۷٫۵ میلیارد دلار به ترتیب در رتبه های دوم و سوم از این نظر قرار داشته اند.

سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) همچنین با اشاره به افت ۱۴۰ میلیارد دلاری درآمد نفتی اعضای این سازمان در سال ۲۰۱۴، اعلام کرد درآمد نفتی ۱۲ عضو اوپک در سال ۲۰۱۴ به ۹۶۴ میلیارد دلار رسید.

در حالی درآمد نفتی اوپک در سال ۲۰۱۴ کاهش ۱۴۰ میلیارد دلاری داشته که این سامان در سال پیش از آن ۱۱۰۴ میلیارد دلار درآمد از محل فروش نفت کسب کرده بود.

 

۰۶:۴۰:۱۶ وزیران امور خارجه آمریکا و روسیه تلفنی درباره مذاکرات هسته‌ای ایران گفت‌وگو کردند.

به گزارش تسنیم، “جان کری” و “سرگئی لاوروف” وزیران امور خارجه آمریکا و  روسیه تلفنی درباره مذاکرات هسته‌ای ایران گفت‌وگو کردند.

“فیلیپ هاموند” وزیر امور خارجه انگلیس نیز ساعتی پیش برای حضور در مذاکرات هسته‌ای وارد هتل کوبورگ شد.

همچنین ظهر امروز نیز لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه به محل مذاکرات در وین بازگشت.

پس از آن وزرای خارجه جان کری، لوران فابیوس، فرانک والتر اشتاین‌مایر و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشستی چهارجانبه شرکت کردند.

از سوی دیگر وزیر خارجه آمریکا ظهر امروز (شنبه) اعلام کرد که هنوز موضوعات دشواری باقی مانده که باید حل شوند.

وزیر خارجه آمریکا این اظهارت را در صفحه توییتری خود و پس از دیدار با جواد ظریف و فدریکا موگرینی منتشر کرد.

مذاکرات میان طرفین درحالی ادامه دارد که خبر خاصی از محتوای آن در اختیار رسانه‌ها قرار نمی‌گیرد. از سوی دیگر با ادامه مذاکرات اتحادیه اروپا و خزانه‌داری آمریکا نیز تعلیق تحریم‌های ایران را تا ۲۲ تیر ماه تمدید کرده‌اند.

روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در گزارشی نوشت که یکی از اصلی ترین موانع در مسیر رسیدن به یک توافق تاریخی هسته ای با ایران، اختلاف طرفین پیرامون مجموعه ای از تحریم های سازمان ملل و تسلیحات غیر اتمی ایران است. بر اساس این تحریم ها که در قالب مجموعه ای از قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل و از ۹ سال گذشته آغاز شده است، حمل و نقل تسلیحات غیر اتمی به داخل و خارج از ایران ممنوع اعلام شده است.

نیویورک تایمز با ادعای اینکه باقی ماندن این تحریم ها برای آن دسته از کسانی که نگران زور آزمایی ادامه دار ایران در خاورمیانه و حمایت تهران از سوریه، حزب الله لبنان و گروه های فلسطینی و شیعیان عراق هستند، حیاتی است، به اظهارات اخیر «اشتون کارتر» وزیر دفاع آمریکا خطاب به کنگره اشاره کرده است.

کارتر با ادعای اینکه موشک های بالستیک ایران در صورت تجهیز شدن به کلاهک های هسته ای و بیولوژیکی و شیمیایی، به تسلیحاتی خطرناک بدل خواهند شد، حفظ بخشی از تحریم های سازمان ملل علیه ایران در زمینه فناوری های موشک های بالستیک را برای حفظ امنیت آمریکا حیاتی توصیف کرده است.

وزیر دفاع آمریکا گفته است که علت تاکید واشنگتن بر اینکه ایران نباید برنامه موشک های قاره پیمای بالستیک داشته باشد این است که قاره پیما به معنای این است که این موشک ها قابلیت پرواز از سمت ایران به آمریکا را دارند و آمریکا چنین چیزی نمی خواهد.

این روزنامه در ادامه نوشت که حفظ برنامه موشک های قاره پیمای بالستیک برای ایرانی ها موضوعی تقابلی و غرور ملی به حساب می آید؛ ایرانی ها می گویند که تحریم های تحمیل شده بر آنها به علت برنامه هسته ای این کشور بوده است و بنابراین، باید در قالب هر گونه توافقی برداشته شوند.

نیویورک تایمز با تاکید بر اینکه مشخص نیست که آیا تحریم تسلیحاتی ایران مانع حصول توافق هسته ای شود یا خیر، نوشت که در فکت شیت توصیفی از مفاد اصلی توافق نهایی با ایران که در اوایل آوریل توسط دولت آمریکا توزیع شد، اینطور آمده بود که توافق هسته ای به تنهایی ادامه تحریم های تسلیحاتی علیه ایران را مشخص نمی کند؛ در این فکت شیت مشخص نشده بود که این ممنوعیت تسلیحاتی علیه ایران تا چه مدت زمانی اجرایی خواهد بود و یا اینکه تحت چه شرایطی برداشته خواهد شد.

 

۰۶:۳۹:۱۰ سردار سرلشکر سیدحسن فیروزآبادی رئیس ستادکل نیروهای مسلح در گفتگو با فارس، در حاشیه مراسم بزرگداشت والده سردار علیرضا افشار که عصر امروز در مسجد نور تهران برگزار شد، با حضور در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوال فارس درباره عملکرد آمریکایی‌ها در روزهای اخیر مذاکرات وین، با بیان اینکه انتظار نداشتیم که مذاکرات به نتیجه برسد، گفت: این آمریکا بود که به مذاکره علاقه داشت و ایران هم برای اثبات اینکه اهل گفت‌وگو و تدبیر است، با جدیت در این مذاکرات شرکت و افراد خبره و مطلع خود را مامور این کار کرد.

وی افزود: رفتار اوباما و کری بعضا امیدهایی برای رسیدن به نتیجه ایجاد کرد ولی ایالات متحده آمریکا به فرموده امام(ره) شیطان بزرگ است و نمی‌توان به او دل بست.

فیروزآبادی تصریح کرد: اگر مذاکرات به نتیجه برسد، ملت جشن خواهد گرفت و اگر هم به نتیجه نرسد، به عنوان پیروزی در مقاومت جشن می‌گیریم.

وی ادامه داد: آمریکا و اعضای کم‌معرفت ۱+۵ از قول خود برگشتند و به خیالشان دارند ملت ما را تحت فشار قرار می‌دهند ولی بدانند که ما فرزند امام حسین(ع) هستیم.

رئیس ستادکل نیروهای مسلح گفت: توصیه می‌کنم آنها برای منافع خودشان هم که شده بر سر عهد و پیمان خود پایبند باشند.

فیروزآبادی همچنین در جمع خبرنگاران نیز در خصوص گزینه ادعایی روی میز آمریکا نیز با تاکید بر اینکه آمریکا گزینه روی میز ندارد، گفت: گزینه روی میز، توپ توخالی و ببر کاغذی است که آمریکایی ها نشان می دهند.

وی ادامه داد: وحشی تر و کم عقل تر از بوش که پیدا نمی‌شود که نیروهایش را بسیج و عراق را اشغال کرد و به دنبال حمله به ایران بود ولی فرماندهانش به دلیل پاسخ ایران، او را منصرف کردند.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با تاکید بر اینکه جوانان ایرانی آماده مقابله با هرگونه فتنه آمریکایی و اسرائیلی و سعودی در منطقه هستند، افزود: ما فرزندان جهاد و  شیعه علی(ع) هستیم و به فرمایش امام(ره) شکست ناپذیریم و در هر حال خود را پیروز می‌دانیم.

 

۰۶:۳۸:۵۶ کمی طولانی است ولی توصیه می شود حتماً بخوانید

 

۰۶:۳۶:۴۷ به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب عصر روز شنبه در دیداری صریح و صمیمی با بیش از هزار جوان دانشجو، حدود ۴ ساعت به دغدغه ها، مطالبات، انتقادها و پیشنهادهای آنان گوش دادند و درباره مسائل مختلف از جمله آرمانخواهی، الزامات افزایش تأثیرگذاری تشکلهای دانشجویی، مسائل منطقه، تداوم استکبارستیزی ملت ایران و مسائل روز دانشجویی با آنان سخن گفتند.رهبر انقلاب در این دیدار که از ساعت هجده آغاز و بعد از نماز و افطار نیز ادامه یافت با اشاره به حسرت جاری در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان، خاطرنشان کردند: هرکس در این بهار معنویت و صفا، دلش را تحت تأثیر باران رحمت و لطف الهی قرار داده، در آینده از میوه های این بذر افشانی معنوی، بهره ها خواهد برد.
ایشان در پاسخ به سؤال همیشگی جوانان درباره راههای تعالی روحی، افزودند: از بزرگان شنیدم که مهمترین کار برای اعتلای معنوی، تقوا و پرهیز از گناه است.
حضرت آیت الله خامنه ای، انجام فرائض دینی بویژه «نماز اول وقت، با حضور قلب و حتی المقدور با جماعت» را مکمل پرهیز از گناه برشمردند و خاطرنشان کردند: این مجموعه گرانبها را با تلاوت هر روزه حداقل چند آیه از قرآن، زینت دهید.
رهبر انقلاب پس از تأکید بر فرائض دینی به بحثی در زمینه فرائض دانشجویی پرداختند.ایشان قشر دانشجو را قشری ممتاز خواندند و تأکید کردند: مهمترین فریضه دانشجویی آرمانخواهی است.
حضرت آیت الله خامنه ای، با رد تفکری که آرمانخواهی را مخالف واقع گرایی می داند خاطرنشان کردند: آرمانگرایی مخالف محافظه کاری است نه واقع گرایی.
ایشان در توضیح بیشتر، محافظه کاری را تسلیم در مقابل هر واقعیتی خواندند و افزودند: آرمانگرایی یعنی استفاده صحیح از واقعیات مثبت و مبارزه با واقعیات منفی در جهت رسیدن به اهداف بزرگ.
رهبر انقلاب، «ایجاد جامعه اسلامی و احیای تفکر اسلام سیاسی» را از مهمترین آرمان ها خواندند و افزودند: آرمان اعتماد به نفس و اعتقاد به «ما می توانیم» نیز در مسیر رشد و تعالی جامعه و کشور، تأثیری تعیین کننده دارد.
مبارزه با نظام سلطه و استکبار، سومین آرمانی بود که ایشان در چارچوب فرائض جامعه دانشجویی، مورد بحث قرار دادند.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: علت اصلی دشمنی زورگویان جهانی با ملت ایران، خودداری جمهوری اسلامی از پذیرش نظام مبتنی بر سلطه گر و سلطه پذیر است.
ایشان «عدالت خواهی»، «سبک زندگی اسلامی»، «آزادیخواهی واقعی و نه غربی»، «رشد علمی»، «کار و تلاش و پرهیز از تنبلی» و «اسلامی شدن دانشگاهها» را از دیگر مصادیق آرمانخواهی تشکلهای دانشجویی برشمردند.
رهبر انقلاب اسلامی، سپس به یک دغدغه راهبردی جامعه دانشجویی پاسخ گفتند: «چگونه می توان با آرمانخواهی بر تصمیمات مسئولان کشور تأثیرگذار شد؟»
پاسخ ایشان به این سؤال مهم صریح و مؤکد بود: «آرمانها را تکرار کنید، با جدیت بر سر آنها بایستید تا به گفتمان دانشجویی و سپس گفتمان عمومی تبدیل شوند، آنگاه مسئولان و مراکز دولتی و حکومتی، تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.»هبر انقلاب پس از تبیین ساز و کار تأثیرگذاری جامعه دانشجویی بر تصمیمات مراکز مختلف کشور، به بیان الزاماتی پرداختند که تشکلهای دانشجویی می بایست به آنها پایبند باشند.
ایشان پرهیز از «سطحی نگری و کار عمقی روی مفاهیم اسلامی» را نخستین الزام تشکلهای دانشجویی برشمردند.
حضرت آیت الله خامنه ای در همین زمینه، به نقد برخی شعارها و سخنانی پرداختند که ظاهری اسلامی اما باطنی متفاوت دارد.
ایشان به عنوان یک مصداق افزودند: اصطلاح اسلام رحمانی که این روزها رایج شده است از ترکیب دو کلمه زیبا بوجود آمده اما معنای واقعی آن چیست؟ آیا منظور این است که برخلاف قرآن که انسانها را به مؤمن، کافر، دشمن و دوست تقسیم می کند باید با همه انسانها، صرفاً با رحمت برخورد کرد؟ و با کسانی که با اسلام و ملت ایران دشمنی می کنند، بر خلاف فرمان پروردگار با محبت، مودّت و مَعدِلَت رفتار کرد؟
ایشان، اینگونه حرفهای بدون تأمل و سطحی را کاری غلط و گمراه کننده خواندند و افزودند: آیا اصطلاح اسلام رحمانی، نشأت گرفته از لیبرالیزم غربی است؟ اگر اینگونه باشد این اصطلاح، نه اسلامی است و نه حتی رحمانی و عاطفی، چرا که زیربنای لیبرالیزم یعنی تفکر اومانیستی براساس نفی پروردگار و معنویت شکل گرفته و بر پایه منافع گروههای قدرتمند، استوار است.
حضرت آیت الله خامنه ای در ادامه همین بحث، به نقد مسائلی که ارزشهای امریکایی نامگذاری شده پرداختند و افزودند: جهانخوارگی نظام سلطه در همین ارزشهای امریکایی ریشه دارد ضمن اینکه نکات خوب این ارزشها نیز، در رفتار سلطه جویانه مقامات امریکایی به فراموشی سپرده شده است.
ایشان افزودند: اگر اصطلاح اسلام رحمانی به اینگونه مسائل اشاره دارد صددرصد غلط است و ربطی به اسلام واقعی ندارد.رهبر انقلاب سپس به یکی دیگر از الزامات اثرگذاری تشکلهای دانشجویی یعنی «افزایش قدرت جاذبه» پرداختند.
ایشان با رد کامل افزایش جذابیت در محیط های دانشجویی از راههای غلطی همچون اردوهای مختلط و کنسرتهای موسیقی تأکید کردند: کسانی که دختران و پسران دانشجوی مردم را تحت عنوان ایجاد جاذبه، بصورت مختلط در پوشش اردوهای دانشجویی به اروپا می برند قطعاً به محیطهای دانشجویی و حتی نسل آینده خیانت می کنند.
رهبر انقلاب در تبیین راههای صحیح افزایش قدرت جذب تشکلهای دانشجویی، به ارائه حرفهای نو و تازه دینی، سیاسی و اجتماعی اشاره کردند و افزودند: مطالعه عمیق قرآن و نهج البلاغه، امکان طرح سخنان نو و جذاب را فراهم می آورد.
استفاده از روشهای هنری مانند تئاتر دانشجویی، کاریکاتور، طنز، نشریات صوتی، مراسم شعرخوانی از دیگر روشهایی بود که رهبر انقلاب به تشکلهای دانشجویی توصیه کردند.
حضرت آیت الله خامنه ای سپس در تبیین سومین الزام افزایش جذابیت گروههای دانشجویی، «اقناع فکری و پرهیز از زور و تحمیل» را مورد تأکید قرار دادند.
ایشان خاطرنشان کردند: تفکر دینی را جز با اقناع نمی شود منتقل کرد البته ممکن است تحت تأثیر احساسات و هیجانات، برخی حرفها بدون اقناع فکری، پذیرفته شود اما این پذیرش چون اقناعی نیست، ماندگار نخواهد بود.
رهبر انقلاب با اشاره به سابقه استفاده گروههای مارکسیستی و کمونیستی از روشهای غیراقناعی و تحمیل عقاید خود، هشدار دادند: اگر برخی خبرها درباره فعال شدن دوباره جریان مارکسیستی در بعضی دانشگاهها، واقعیت داشته باشد، قطعاً پول امریکایی حامی این جریان است تا دانشجویان متفرق و شقه شقه شوند.حضرت آیت الله خامنه ای «بکارگیری اساتید ارزشی و خودداری از استفاده از عناصر نامطمئن برای نظام و کشور و مردم» را به تشکلهای دانشجویی توصیه و خاطرنشان کردند: عناصری نظیر کسانی که در سال ۸۸ آن حوادث را براه انداختند و بدون هیچ منطقی با اسلامیت و جمهوریت نظام مخالفت کردند قابل اطمینان نیستند.
رهبر انقلاب «فهم واقعیات کشور» را از دیگر الزامات افزایش تأثیرگذاری جریانهای دانشجویی برشمردند.
ایشان افزودند: توقع از مسئولان برای کار و تلاش بیشتر، توقع درستی است اما باید واقعیات مثبت را نیز مشاهده کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای، پررنگتر شدن آرمانها و ناکام ماندن تلاش بعضی مجموعه ها برای به حاشیه راندن و حذف آرمانهای امام خمینی را از جمله واقعیات قابل توجه کشور دانستند.
ایشان یادآوری کردند پس از رحلت امام بزرگوار، عده ای بر اثر یک اشتباه، اهداف پنهان خود را برای کنار گذاشتن آرمانهای بزرگ امام علنی کردند که البته الان چون پخته تر شده اند دیگر به صراحت از این هدف حرف نمی زنند، اما عمل می کنند.
رهبر انقلاب افزودند: با وجود تلاشهای بی وقفه این عده در داخل و خارج و بکارگیری عناصر فکری، سیاسی و هنری، نشاط و حیات آرمانها در کشور اوج گرفته است و جوانانی که حتی واقعیات جذاب دوران امام و جنگ تحمیلی را ندیده اند با تمام وجود جذب آرمانهای اسلام و انقلاب شده اند.حضرت آیت الله خامنه ای «حضور و نفوذ شگفت آور و معنوی ایران» در منطقه را از دیگر واقعیاتی برشمردند که تشکلهای دانشجویی باید مورد توجه قرار دهند.
ایشان افزودند: با خبریم که امریکاییها و مرتجعان منطقه در نشستهای پنهان خود، برای یکدیگر از نفوذ ایران در منطقه درد دل می کنند اما کاری هم از دستشان بر نمی آید.
رهبر انقلاب با اشاره به بمباران صد روزه یمن و کشتار وحشیانه مردم بیگناه و مظلوم آن کشور افزودند: غربِ لیبرال و مدعی آزادیخواهی در برابر این جنایت سعودیها، لب از لب باز نمی کند و شورای امنیت در یکی از ننگین ترین قطعنامه های خود، بجای بمباران کنندگان، بمباران شوندگان را محکوم می کند.
ایشان، علت اصلی بمباران خانه و کاشانه مردم یمن را غیظ و عصبانیت سعودیها و حامیانشان از نفوذ ایران در منطقه برشمردند و افزودند: بر خلاف ادعاها، نفوذ ایران اسلامی در منطقه، موهبتی خدادادی است، نه فیزیکی و متکی بر سلاح، و ما همچون شهید بهشتی به دشمنان این ملت می گوییم از این عصبانیت و غیظ بمیرید.
رهبر انقلاب با توصیه به تشکلهای دانشجویی برای کار کردن روی مسائل منطقه ای و بین المللی از جمله قضایای یمن، عراق و سوریه، ایجاد تشکلهای دانشجویی برای استفاده در هنگام انتخابات را نوعی اهانت به جامعه دانشجویی خواندند و افزودند: جدای از این تشکلهای یکبار مصرف، تشکلهای اسلامی و علاقمند می توانند در حرکت عمومی کشور، بسیار مفید و تأثیرگذار باشند.
حضرت آیت الله خامنه ای در بخش نخست سخنانشان، پس از شنیدن سخنان ۹ نفر از نمایندگان تشکلها و جریانهای دانشجویی، با اشاره به اظهارات یکی از دانشجویان در خصوص بی فایده بودن «شعار بدون عمل»، گفتند: البته شعار پر محتوا، پر مضمون و حاکی از یک حقیقت قابل گسترش فکری، می تواند عوامل انسانی را به صحنه بکشاند و جهت دهنده و برانگیزاننده باشد.
«سختگیری در مقابل تشکلهای انقلابیِ دانشجویی»، محور انتقاد یکی از دانشجویان بود که رهبر انقلاب در این خصوص خطاب به وزیران علوم و بهداشت تأکید کردند: حرفهای تشکلهای دانشجویی انقلابی و اسلامی همان حرفها و مطالبات ماست و افرادی که در دانشگاهها، کارها و مسئولیتهای کلیدی در دست دارند مطلقاً نباید بر این تشکلها سختگیری و فضای فعالیت آنان را محدود کنند.حضرت آیت الله خامنه ای با وارد دانستن انتقاد یکی دیگر از دانشجویان در خصوص ترویج برخی مسائل مُخلّ پیشرفتهای علمی در دانشگاهها نظیر برگزاری کنسرتهای موسیقی، گفتند: اینگونه کارها به بهانه ی نشاط بخشی به محیط دانشجویی، جزو غلط ترین کارهاست.
رهبر انقلاب سوق دادن جوانان به این فضاهای ناسالم را برنامه دشمنان خواندند و خاطرنشان کردند: پیشروان حرکت پرافتخار علمی امروز کشور در رشته های حساس و مهمی نظیر هسته ای و نانو، جوانان مؤمن و انقلابی بوده و هستند و دشمنان می خواهند امثال دکتر شهریاری ها و دکتر چمرانها، در دانشگاهها تربیت نشوند.
حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: هر دو وزیر محترم علوم و بهداشت مورد اعتماد من هستند اما باید مراقبت کنند که افرادی در زیر مجموعه آنها، دانشجویان را با برخی کارها و برنامه های غلط، از گرایش انقلابی و اسلامی و معنویت دور نکنند.
«تشکیل کرسیهای آزاداندیشی به معنای واقعی» نکته دیگری در سخنان دانشجویان بود که رهبر انقلاب درخصوص آن گفتند: بنده کاملاً با چنین کاری موافقم و باید جوان دانشجوی مسلمانِ انقلابیِ ولایی، با خونسردی و با قدرت منطق و قوت استدلال، استدلالهای معارض را باطل کند که این ظرفیت امروز وجود دارد.حضرت آیت الله خامنه ای در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان درباره سخنان برخی نمایندگان و منصوبین رهبری و القای این نظرات به عنوان دیدگاههای رهبری گفتند: حرف این افراد، حرف خود آنهاست و حرف بنده را از خود بنده بشنوید.
ایشان افزودند: منصوب شدگان از سوی رهبری حتی ممکن است در برخی مسائل سیاسی و اجتماعی نظر متفاوتی با بنده داشته باشند که این مسئله اشکالی ندارد، زیرا مسئله اصلی، جهت گیریهای کلی و انقلابی است.
رهبر انقلاب تأکید کردند: البته اگر کسی از قول بنده نکته خلاف واقع را مطرح کند، به او تذکر داده و خواسته می شود که آن مطلب را اصلاح کند.
«وضعیت مبارزه با استکبار پس از مذاکرات هسته ای» سؤال دیگری بود که یکی از دانشجویان مطرح کرد. رهبر انقلاب در پاسخ تأکید کردند: مبارزه با استکبار و نظام سلطه، براساس مبانی قرآنی، هیچگاه تعطیل پذیر نیست و امروز امریکا کامل ترین مصداق استکبار است.
ایشان افزودند: به مسئولین مذاکره کننده نیز گفته ایم که فقط در موضوع هسته ای حق دارید مذاکره کنید و با اینکه طرف امریکایی گاهی مسائل منطقه، از جمله سوریه و یمن را پیش می کشد، مسئولین ما می گویند در این مسائل مذاکره نمی کنیم.
رهبر انقلاب تأکید کردند: مبارزه با استکبار جزء مبانی انقلاب و از کارهای اساسی است، بنابراین، خودتان را برای ادامه مبارزه با استکبار آماده کنید.دانشجویی از رهبر انقلاب درخواست کرد پدران و مادران را به سهل گیری در ازدواج جوانان توصیه کنید.
حضرت آیت الله خامنه ای نیز پدران و مادران را به پرهیز از سختگیری دعوت کردند و گفتند: خداوند در قرآن وعده داده است که پس از ازدواج از فضل خود جوانان را غنی می کند و مشکلات برطرف می شود.
ایشان رسم خواستگاری و واسطه گری برای تسهیل ازدواج جوانان را رسمی ستودنی خواندند و گفتند: حل مشکلات ازدواج جوانان، به نفع دنیا و آخرت کشور و جامعه است.
رهبر انقلاب در همین زمینه مسئله مهم افزایش نسل را مورد اشاره قرار دادند و با اشاره به برخی گزارشها درباره عدم اجرای صحیح قانون درخصوص جلوگیری از منع باروری، خطاب به وزیر بهداشت تأکید کردند: به این مسئله رسیدگی کنید.
رهبر انقلاب با اظهار خرسندی عمیق و قبلی از دیدار با دانشجویان، حضور پرشور، پرانگیزه و با نشاط دانشجو و جوان ایرانی در عرصه مسائل گوناگون کشور را مسئله ای مهم و نقطه مقابل گزارشهایی خواندند که برخی مراکز مغرض آماری درباره افسردگی جوان ایرانی ارائه می دهند.
ایشان خاطرنشان کردند: این دروغ محض و خباثت آمیز، بهانه ای برای تجویز آزادیهای مبتذل است.
حضرت آیت الله خامنه ای جوان ایرانی را از با نشاط ترین، فعالترین و سرزنده ترین جوانان دنیا برشمردند و در مقابل، آمار بالای خودکشی جوانان اروپایی را نشانه افسردگی در دنیای غرب دانستند.
ایشان قتل حدود ۸۰ کودک در حمله چند سال قبل یک جوان اروپایی و همچنین گرایش بالای جوانان اروپایی به عضویت در داعش برای خودکشی از طریق عملیات انتحاری را نمونه هایی از افسردگی جوان اروپایی خواندند و در مقابل تأکید کردند: جوان ایرانی که با زبان روزه و پس از شب زنده داری شب قدر، برای راهپیمایی روز قدس در گرمای شدید تابستان به خیابان می آید، سرزنده و با نشاط و فرسنگها از افسردگی به دور است.

 

۰۶:۳۶:۳۰ نشریه فرانسوی «نوول رپوبلیک» گزارش داددر صورت عدم توافق سه سناریو وجود دارد/غرب لغو تحریم‌های تسلیحاتی ایران را در شرایط کنونی منطقه دشوار می‌داند

 

۰۶:۳۶:۲۳ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، جان کری وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه‌ای که روز شنبه در پایگاه «بوستون گلوب» منتشر شد، ابراز امیدواری کرده است که توافق هسته‌ای با ایران بتواند به بهبود اوضاع در خاورمیانه منجر شود.

در ابتدای گزارش-مصاحبه بوستون گلوب که تحت عنوان «کری توافق با ایران را عامل تحول در خاورمیانه می‌داند» منتشر شده و نشان‌دهنده اهمیت توافق با ایران برای واشنگتن است، به نقل از وزیر خارجه آمریکا آمده است: «تصور می‌کنم، این فرصت وجود دارد که همه برای رسیدن به رویکردی که امیدوارم معقولانه باشد، به تکاپو بیفتند.»

وی افزود: «چه کسی می‌داند توافق با ایران، اگر به دست بیاید، دروازه این مسیر را باز می‌کند یا نه؟»

بوستون گلوب با بیان اینکه کری در ۱۵ روزی که از مذاکرات متوالی‌اش در وین می‌گذرد ۵۱ ملاقات مجموعا ۴۶ ساعته با طرف ایرانی داشته، این مسئله را نشان خوش‌بینی وی به چشم‌انداز توافق احتمالی با ایران به خصوص در موضوعات منطقه‌ای دانسته است.

بنا بر این گزارش، تاریخ‌نویسان وزارت خارجه آمریکا می‌گویند مذاکرات متوالی کری خارج از کشور بر روی یک موضوع، از سال ۱۹۷۴ که هنری کیسینجر ۲۸ روز را صرف مذاکرات صلح خاورمیانه کرد، تاکنون در میان وزرای خارجه آمریکا بی‌سابقه بوده است.

در این گزارش با بیان اینکه چشم‌‌انداز منطقه‌ای توافق، کری را هیجان‌زده می‌کند، آمده است که وی امیدوار است توافق با ایران، راه را برای همکاری منطقه‌ای بیشتر باز کند.

کری در این مورد به گلوب گفته است: «به هیچ وجه نمی‌خواهم پیش‌بینی کنم. نمی‌گویم که این شرط قطعا برنده است، اما فکر می‌کنم که گفت‌وگویی در راه است.»

وی افزود: «به همین خاطر هم هست که اینطور روی به سرانجام رساندن این کار، متمرکز شده‌ام.»

بوستون گلوب در ادامه به بررسی رویکرد کری در مذاکرات پرداخته و با موافقان و مخالفان مذاکرات مصاحبه کرده است. این پایگاه آمریکایی، توافق با ایران را از نقطه نظر اهمیت شخصی برای کری، بزرگتر از راهیابی به سنا یا حتی رسیدن وی به جایگاه وزارت خارجه دانسته و به نقل از دستیاران و مذاکره‌کنندگان سابق آمریکایی وی را فردی خوش‌بین توصیف کرده است که دائما در طول مذاکرات و زمانی که گفت‌وگوها با بن‌بست مواجه می‌شد، به تیم آمریکایی روحیه داده و آن‌ها را امیدوار کرده است.

صائب عریقات عضو ارشد تشکیلات خودگردان فلسطین و نماینده این گروه در مذاکرات سازش در این رابطه گفته است: «فکر می‌کنم او در ذهنش، مدام با خود می‌گوید شکست جزو گزینه‌ها نیست، شکست جزو گزینه‌ها نیست، شکست جزو گزینه‌ها نیست. او هر کاری بتواند برای رسیدن به توافق انجام می‌دهد.»

بوستون گلوب در ادامه به تشریح اهمیت توافق هسته‌ای برای آمریکا از یکسو و انتقادات برخی از سناتورها در کنگره از وضعیت مذاکره با ایران، پرداخته است.

دور تازه مذاکرات هسته‌ای از بیش از دو هفته قبل در شهر وین اتریش آغاز شد و هرچند قرار بود روز سه‌شنبه دو هفته قبل به سرانجام برسد، اما تاکنون سه مرحله چند روزه تمدید شده است. تازه‌ترین ضرب‌الاجل مذاکرات روز دوشنبه این هفته است.

 

 

۰۶:۳۵:۴۹ به نظر فضای بازار بهترو مثبت  تر باشد

۰۶:۳۵:۳۷ تحولات  سیاسی از دیشب تا  کنون  نسبتاً مثبت  پیش رفته است

۰۶:۳۵:۲۵ سلام  و صبح  شما  عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم