۲۱:۳۹:۴۴ فابیوس درواقع توپ را در زمین ایران انداخته و می گوید اگر قرار است توافق شود ایران باید تعهدات خود (احتمالا بر اساس تفاهم لوزان) را بپذیرد.
۲۱:۳۹:۳۱ فابیوس هنگام ورود: سوال اصلی اینست که آیا ایرانی ها حاضرند درباره بعضی مسائل حل نشده تعهدات خودشان را بپذیرند یا نه.
۲۱:۳۹:۱۶ فابیوس: به دنبال یک توافق واضح هستیم و تمام کارتهایمان روی میز است
۲۱:۲۱:۱۱ تا دقایقی دیگر فابیوس وزیر خارجه فرانسه از راه میرسد و با خبرنگاران حرف خواهد زد.
۲۰:۵۹:۴۸ موگرینی به مذاکرات پیوست: اگر توافق شدنی باشد، «اکنون» وقت آن است. –
۲۰:۵۹:۳۵ اکانت رسمی جان کری در توئیتر:ما در چند روز گذشته پیشرفت واقعی داشتیم،اما ما در چندین مساله در جایی که نیاز داریم،نیستیم
۲۰:۵۹:۲۴ موگرینی:فضا خیلی مثبت و خوب است. اراده سیاسی در طرفین وجود دارد که به تصمیم سیاسی تبدیل شود
۲۰:۱۸:۳۰ موگرینی سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم قرار است تا دقایقی دیگر در جمع خبرنگاران صحبت کند.
۲۰:۱۵:۲۳ تا ساعاتی دیگر ۵ وزیر خارجه دیگر نیزبه وین و پای میز مذاکره بازمی گردند و با کری و ظریف همراه می شوند.
۲۰:۰۶:۵۰ شبکه خبری روسیا الیوم در خبری فوری به نقل از منابع دیپلماتیک اعلام کرد که ایران و ۱+۵ درباره اراک و فردو به توافق نهایی رسیدند.
۲۰:۰۵:۰۷ به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، شبکه خبری روسیا الیوم در خبری فوری به نقل از منابع دیپلماتیک اعلام کرد که ایران و ۱+۵ درباره اراک و فردو به توافق نهایی رسیدند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز دیروز به نقل از دیپلمات ها اعلام کرد ایران و قدرتهای جهانی به توافقی غیرقطعی برای رفع تحریمها به عنوان بخشی از توافق هسته ای رسیده اند.
۲۰:۰۴:۰۰ یک منبع آگاه در گفتگو با خبرنگار «انتخاب» در وین گفت که مذاکرات هسته ای ممکن است تا نهم جولای تمدید شود.
به گفته ی این منبع، هیئت ایران هرگز ضرب الاجلی تعیین نکرده و آماده است تا به نتیجه رساندن گفتگوهای اتمی در وین بمانند.
۲۰:۰۱:۵۶ اگر توافق هستهای با ایران به سرانجام برسد، تبدیل به بزرگترین دستاورد سیاست خارجی دوران ریاست جمهوری باراک اوباما خواهد شد. با خروج ایران از انزوا، توازن راهبردی در خاورمیانه تغییر خواهد کرد.
برای چندین دهه، خاورمیانه بر مدار انزوا و به حاشیه راندن ایران مسلمان و شیعه چرخیده است. این مسئله به نفع رقبای سنی ایران همچون عربستان سعودی و همچنین اسرائیل بوده است. اما ایران دوباره قدرتمند با پتانسیل اقتصادی بالا می تواند بازی را عوض کند. رهبران اصلاح طلب ایران قطعاً از چنین تحولی استقبال خواهند کرد. از نگاه باراک اوباما، ایران -دشمن قسم خورده افراطیون دولت به اصطلاح اسلامی- بخشی از راه حل مشکلات منطقه است.
اما حتی پس از اعلام توافق، هر دو طرف می دانند که راه دشواری پیش روی آنها است. تندروها در ایران و آمریکا و همچنین در اسرائیل و خلیج فارس، از تصور بیرون آمدن ایران از انزوا به وحشت می افتند. آنها تمام تلاش خود را خواهند کرد که توافق به سرانجام نرسد. اگر توافق هفته بعد اعلام شود، کنگره آمریکا -که اکنون در دست جمهوریخواهان است- ۳۰ روز فرصت خواهد داشت که آن را بررسی کند. در این مدت، اوباما نخواهد توانست تحریم های آمریکا علیه ایران را معلق کند. اما اگر کنگره توافق را رد کند، اوباما می تواند این تصمیم آنها را وتو کند. به باور بیشتر ناظران، تعداد رأی به رد این قطعنامه در آن حد نخواهد بود که بتواند حق وتوی اوباما را نقض کند.
رسیدن احتمالی به توافق نهایی در این هفته صرفاً دستاورد مذاکرات دشوار و پرپیچ و خم ماه های اخیر نیست. سالها گفتگوی پشت پرده و مخفیانه میان دو کشور نیز در جریان بوده است. باراک اوباما در ابتدای ریاست جمهوری اش به ایرانیان گفت که خواهان عادی سازی روابط دو کشور است. هر دو کشور برای رسیدن به این هدف تلاش زیادی – البته معمولاً در خفا- کرده اند.
بد نیست یادآوری شود که این اولین اقدام برای سازش میان دو دشمن دیرینه نبوده است. در سال ۲۰۰۳ و در زمان ریاست جمهوری جورج بوش نیز برای رسیدن به یک «معامله بزرگ» میان ایران و آمریکا تلاش شد. تریتا پارسی، رییس شورای ملی ایرانیان آمریکا (NIAC)، در کتاب خود با نام «یک بار تاس انداختن: دیپلماسی اوباما در مقابل ایران» (A Single Roll of the Dice: Obama’s Diplomacy with Iran) که حاصل مصاحبه او با ده ها مقام بلندپایه اطلاعاتی و حکومتی است به این نکته اشاره داشته است. به گفته او، در سال ۲۰۰۳ ایران به صورت محرمانه به غرب پیشنهاد کرد که تمام خواسته هایش را برآورده سازد (برای مثال توقف حمایت از حماس، مهار حزب الله در لبنان، همکاری با بازرسان هسته ای) و در مقابل، غرب تضمین سفت و سخت بدهد که دیگر به دنبال «تغییر رژیم» در ایران نخواهد بود. اما دولت بوش این پیشنهاد را رد کرد.
در صورتی که این هفته نهایی شدن این توافق اعلام شود، بزرگترین دستاورد سیاست خارجی اوباما رقم خورده است. این اتفاق تنها چند روز بعد از اعلام شروع مجدد روابط با کوبا خواهد افتاد. ۱۸ ماه مانده به پایان ریاست جمهوری، اوباما نشان داده است که برای بنای میراثی از خود واقعاً مصمم است.
۱۹:۵۸:۰۰ یک منبع مطلع: هیات آژانس بین المللی انرژی اتمی به ریاست معاون آمانو امشب به تهران می رود #مذاکرات_هستهای
۱۹:۵۷:۵۱ روز هجدهم مذاکرات؛ تمیزکاری متن توافق از سوی معاونین/ بازگشت تدریجی وزرا به وین
روز هجدهم مذاکرات هستهای کشورمان با بازگشت برخی وزرای خارجه ۱+۵ به وین و برگزاری نشستهای دو جانبه پیگیری میشود.
۱۵:۴۶:۰۱در حالی که موضعگیری مقامات ایرانی غربی طی روزهای اخیر از پیشرفت در مذاکرات و روشنتر شدن چشمانداز دستیابی طرفین به توافق نهایی حکایت دارد، رژیم اسرائیل در واکنشی تند، با انتشار بیانیه ای شدیداللحن به انتقاد از رویکرد گروه ۱+۵ در مقابل ایران پرداخته و ادعاهایی را درباره برنامه هسته ای ایران مطرح کرده است.
به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه «تایمز اسرائیل»، تل آویو به گزارشهای مربوط به نزدیک بودن ایران و گروه ۱+۵ به حصول توافقی در موضوع هستهای با عصبانیت واکنش نشان داده است. مقامات دفتر نخستوزیر رژیم اسرائیل، کشورهای ۱+۵ را متهم کردهاند در مقابل خواستههای ایران کوتاه آمده و از خطوط قرمز خود عدول کردهاند.
در بیانیه ای که دفتر بنیامین نتانیاهو صادر کرده، آمده است: «هر روز که می گذرد، امتیازاتی که قدرتها به ایران می دهند، بیشتر و بیشتر می شود. امتیازات درباره رژیم بازرسیها، امتیازات درباره چگونگی برداشته شدن تحریمها، امتیازات درباره تعداد سانتریفیوژها، تحقیق و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته و موارد دیگر».
به عقیده مقامات دفتر نتانیاهو، این امتیازات به وضعیتی منجر خواهد شد که «در صورت پایبندی ایران به توافق، راه را برای دستیابی این کشور به یک زرادخانه هستهای طی ده سال هموار می کند». این بیانیه ساعاتی پس از آن منتشر شد که خبرگزاری «آسوشیتدپرس» با انتشار خبری مدعی شد ایران و گروه ۱+۵ به پیش نویس سندی درباره سرعت و زمان بندی برداشته شدن تحریمها دست یافته اند.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده: «به محض برداشته شدن تحریمها، دهها و صدها میلیارد دلار به اقتصاد ایران سرازیر خواهد شد. هیچ راه برگشتی وجود نخواهد داشت». در این بیانیه همچنین با طرح این ادعا که ایران از داعش خطرناک تر است، درباره تهدیدی که ایران در صورت دستیابی به اجازه ساخت سلاح هستهای متوجه جهان خواهد کرد، هشدار داده شده است.
مقامات دفتر نتانیاهو در این بیانیه ضمن طرح این ادعا که پس از دستیابی به توافق «ماشین ترور» ایران تقویت خواهد شد، می افزایند: «ما نباید به ایران اجازه دهیم، خطرناکترین سلاح جهان را به دست آورده و خزانه ترور خود را با صدها میلیار دلار پول پر کند».
تایمز اسرائیل با اشاره به این بیانیه می افزاید، رژیم اسرائیل پیوسته و به شدت، علیه توافق هستهای که هم اکنون ایران و ۱+۵ در حال دستیابی به آن هستند، لابی کرده و شخص نتانیاهو نیز برنامه هستهای ایران را «تهدیدی وجودی» علیه رژیم اسرائیل ارزیابی نموده است.
به هر حال، انتشار این بیانیه از سوی رژیم اسرائیل در شرایط کنونی میتواند بیانگر این موضوع باشد که مقامات تل آویو، از همراه کردن اعضای گروه ۱+ ۵ با خود در زمینه طرح خواستههای حداکثری ناکام مانده و اکنون تنها راه باقی مانده را در انتقاد علنی از رویکرد این گروه در مذاکرات هستهای با ایران یافته است.
۱۵:۱۰:۵۵معاون وزیر خارجه گفت: در روز توافق تمامی تحریمهای اقتصادی و مالی اتحادیه اروپا، آمریکا و شورای امنیت یکجا لغو و متوقف میشود./ طرف های غربی می خواهند به افکار عمومی دنیا این مسئله را قالب کنند که ۱+۵ حاضر به لغو تحریم ها شده اما طرف ایرانی حاضر نشده در هیچ مسئله ای کوتاه بیاید.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری برنا هشتمین دور گفت و گوهای هسته ای میان ایران و گروه ۵+۱ از روز ۲۷خرداد در وین برای نگارش متن توافق در سطح کارشناسی و معاونین در جریان است و با نزدیک شدن به پایان ضرب الاجل تعیین شده در بیانیه لوزان وزرای خارجه ایران و گروه ۵+۱ به گروه های کارشناسی و معاونین خود ملحق می شوند تا روند نگارش را تسریع کنند.
۱۵:۱۰:۴۸ به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما از وین , یک منبع آگاه در این باره گفت که مذاکره کنندگان هسته ای ایران امشب در مراسم شب احیا مرکز اسلامی امام علی (ع) وین شرکت می کنند و برای همین مذاکره ای در هتل کوبورگ وین امشب انجام نمی گیرد.
۱۴:۱۸:۳۹ به گزارش خبرگزاری ایتارتاس از وین ، منبع دیپلماتیک هیئت مذاکره کننده غربی روز یکشنبه اعلام کرد توافق هسته ای میان ایران و گروه پنج به علاوه به مدت ده سال درباره اغلب نکات اجرایی خواهد بود.
این منبع گفت : « ما به این تفاهم رسیده ایم که این توافقنامه به مدت ده سال درباره اغلب نکات و بندها اجرایی خواهد بود.»
۱۳:۵۲:۰۳ نخستوزیر رژیم صهیونیستی در جلسه هفتگی کابینه این رژیم در واکنش به مذاکرات هستهای وین میان ایران و شش قدرت جهانی گفت: مذاکرات ایران یک دستاورد به شمار نمیرود بلکه یک شکست است. زیرا امتیازاتی که به ایران داده شده درحال افزایش است.
وی در ادامه گفت: این یک توافق بد و حتی بدتر از توافق با کره شمالی است و به دستیابی ایران به بمبهای بسیار زیادی منتهی خواهد شد.
امروز زیو الکین، وزیر مهاجرت رژیم صهیونیستی و عضو کنست نیز مدعی شد که توافق هستهای نه تنها برای این رژیم بلکه برای تمام دنیا خطرناک است. وی در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد: امیدواریم که گروه ۱+۵ سرعقل آمده و از عقبنشینی در مذاکرات دست بردارد.
۱۳:۵۱:۰۵ به گزارش مهر، قرار است امروز «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه، و «فیلیپ هاموند» همتای انگلیسی وی، به جمع مذاکره کنندگان اضافه شوند.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز در بیانیهای گفته است روز یکشنبه به پایتخت اتریش میرود تا در گفتگو با وزیران خارجه هفت کشور شرکت کند.
از سوی دیگر مقامات آمریکایی گفتهاند «جان کری» و «محمد جواد ظریف» وزیران خارجه آمریکا و ایران، روز شنبه دو بار به دیدار هم رفتند.
در همین رابطه رویترز از قول مقامات غربی و ایرانی گفته است نشانههایی از «سازش» در مورد یکی از مهمترین موضوعات باقیمانده در مذاکرات به چشم خورده است: دسترسی به سایتهای ایران برای نظارت بر آنها.
۱۳:۵۰:۳۹ امروز همه وزرای خارجه بجز چین در وین حضور پیدا میکنند.
۱۳:۵۰:۳۳ وزیر خارجه روسیه عصر أواخر امروز به وین می آید
۱۱:۴۳:۴۶ بی بی سی / وزیران امور خارجه گروه پنج به اضافه یک امروز به وین بازمی گردند
۱۱:۳۴:۱۷ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یک منبع دیپلماتیک به خبرگزاری شینهوا گفته است که طرح انتقال اورانیوم مازاد ایران به روسیه در وین در دست بررسی و مذاکره است.
۱۱:۱۷:۱۶ ساعت ١٠ صبح به وقت وین، نشست ظریف و کری برگزار خواهد شد.
۱۱:۰۵:۲۰روزنامه آروتز شوآ به نقل از یک مقام بلندپایه رژیم صهیونیستی اعلام کرد توافق نامه جامع هسته ای – که ایران و قدرت های جهانی در تلاش برای دست یابی به آن هستند – بدتر از توافق نامه موقت هسته ای است زیرا به ایران اجازه خواهد داد به توسعه تسلیحات هسته ای بپردازد و از تروریسم جهانی حمایت کند.
۱۱:۰۴:۰۲ خبرگزرای فرانسه گزارش داد که انتظار میرود وزرای خارجه ۱+۵ امروز یک شنبه دوباره به وین بازگردند تا مذاکرات را پیش ببرند.
در صورت شکست دیپلماسی در قبال ایران،کاخ سفید بکارگیری طرح مهار و بازدارندگی را با استفاده از بمبهای عظیم مد نظر دارد هرچند که توان هستهای ایران نابود شدنی نیست.
۱۱:۰۳:۵۴ واکنش رسانههای جهان به مذاکرات وین
سی ان ان اعلام کرد: به نظر می رسد که در مورد موضوعات خاص پیشرفت وجود داشته باشد. برای مثال چیزی که ما می دانیم این است که مذاکره کنندگان تا اواخر شب حتی تا سه بامداد کار می کنند و روی موضوع تحریم ها به طور خاص کار می کنند.
۱۰:۱۰:۳۴ مذاکره کننده فرانسوی به خبرنگار فارس گفته که لوران فابیوس احتمالا امروز عصر دوباره به مذاکرات در وین ملحق خواهد شد
۰۹:۵۳:۳۷ پیام آمانو / پیشنهاد وسوسهانگیز آمریکا برای توافق
۰۹:۵۳:۳۳ سفر شاهزاده سعودی به اسرائیل
روزنامه صهیونیستی معاریو روز شنبه خبر داده است که شاهزاده ولید بن طلال میلیاردر سعودی به اسرائیل سفر خواهد کرد.
۰۹:۳۳:۰۹ حسین موسویان در گفت و گویی با شبکه خبری سی.سی.تی.وی چین درباره احتمال توافق نهایی میان ایران و ۱+۵ گفت:برداشت من این است که ۹۵ درصد پیش نویس توافق نامه نهایی شده است و ۹۰ درصد مسایل کلیدی نیز حل شده است. زیرا از روز اول دو طرف توافق داشتند که معاهده ان.پی.تی ملاک خواهد بود و اکنون هم همه موارد مربوط به اقدامات در چهارچوب ان. پی.تی حل شده است. درعین حال مسایل کلیدی در مورد اطمینان از عدم ساخت بمب هسته ای در تاسیسات آب سنگین اراک و غنی سازی نطنز هم حل شده است.
مذاکره کننده پیشین ایران در پاسخ به این پرسش که احتمال شکست مذاکرات و گزینه برخورد نظامی را چقدر میدانید؟ گفت: معتقدم نه ایران و نه امریکا میز مذاکره را ترک نخواهند کرد. چون اختلافی در چارچوب ان پی تی نمانده است. از بسته شدن کلیدی ترین مسیرهای ساخت بمب هستهای نیز اطمینان حاصل و توافق شده است. از این رو دلیلی وجود ندارد که مذاکرات را بینتیجه رها کنند.
۰۸:۵۵:۱۶ به گزارش نامه نیوز، آسوشیتدپرس در این باره نوشت: وزرای خارجه گروه ۱+۵ امروز یکشنبه احتمالا به همتایان آمریکایی و ایرانی خود در وین خواهند پیوست تا با دستیابی به توافق هسته ای با ایران پس از ۲ سال تلاش های سخت، به یک موفقیت بزرگ دیپلماتیک دست پیدا کنند.
در استانه ضرب الاجل روز سه شنبه، نشانه هایی در قصر نئوکلاسیک کوبرگ که اکنون به هتل تبدیل شده است و در هشت روز گذشته مذاکرات میزبان مذاکره کنندگان بود است وجود دارد که نشان می دهد پایان نزدیک است.
عباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد ایران اواخر روز شنبه به تلویزیون ایران گفت که جو مثبتی بر مذاکرات حاکم است و تمدید مذاکرات برای هیچ کس مطرح نیست و ما تلاش میکنیم که کار را تمام کنیم.
دیپلمات ها عنوان کردند که یکی از دو موضوع اختلافی که سازوکار برداشته شدن تحریم ها بود در مرحله کارشناسی با توافق همراه بود و حل و فصل شده است.
وال استریت ژورنال نیز در این باره نوشت: به گفته مقامات حاضر در مذاکرات هسته ای در وین، به نظر می رسد که عناصر کلیدی یک توافق هسته ای میان ایران و قدرت های جهانی در آستانه ضرب الاجل ۷ جولای (۱۶ تیر) در حال بروز است.
دیپلمات های آمریکایی و ایرانی تاکید دارند که دستیابی به توافق هسته ای برای پایان دادن به ۱۰ سال بن بست بر سر حل و فصل برنامه هسته ای ایران همچنان نامعلوم است.
این مقامات اما اظهار دارد که پیشرفت هایی در روزهای اخیر بر سر دو موضوع چالش برانگیز باقی مانده حاصل شده است:سازوکار رفع تحریم ها و بازرسی از تاسیسات هسته ای ایران.
وال استریت ژورنال در ادامه ادعا می کند که توافق هسته ای با هدف مهار توانایی های تهران برای حرکت به سمت سلاح اتمی در مقابل برداشته شدن تحریم ها صورت می گیرد. در کنار آمریکا، کشورهای فرانسه، انگلیس، چین، روسیه و المان نیز در حال مذاکره با ایران برای رسیدن به توافق هسته ای هستند.
در همین حال، آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز شنبه گفت با مقامات ایران به توافق رسیده است که تحقیقات بر سر فعالیت های گذشته هسته ای ایران تا پایان سال ارائه خواهد شد.
آمانو پس از بازگشت از تهران در وین و در جمع خبرنگارام، در این باره گفت: با همکاری ایران من فکر میکنم که می توانیم تا پایان سال گزارشی برای ارزیابی شفافیت مسائل مربوط با ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران ارائه دهیم.
۰۸:۵۵:۱۲ یک منبع نزدیک به مذاکرات هسته ای اعلام کرد هیئت ایرانی در صورت شکست مذاکرات با کشورهای قدرتمند جهان مسائل مربوط به گفتگوها را منتشر خواهد کرد.
به گزارش انتخاب ؛ این منبع اعلام کرد ایران در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات جزئیات آن را از حالت محرمانه خارج و منتشر خواهد کرد.
به گفته این منبع مذاکره کنندگان ایرانی همچنین صبح روز شنبه به گروه ۱+۵ اعلام کرده اند با پیشنهاد لغو تدریجی تحریم ها موافق نیستند و خواهان لغو فوری همه تحریم ها بلافاصله پس از امضای توافقنامه نهایی هستند.
۰۷:۵۹:۵۲ وزیران خارجه فرانسه ،بریتانیا و آلمان امروز به وین بازمیگردند.
۰۷:۰۷:۱۴ معاون وزیر خارجه در خصوص لغو فوری تحریمهای مالی، اقتصادی و بانکی نیز گفت: در روز توافق تمامی تحریمهای اقتصادی و مالی اتحادیه اروپا، آمریکا و شورای امنیت یکجا لغو و متوقف میشود و همزمان نیز اقدامات ما انجام میگیرد.
۰۶:۵۳:۱۱ه گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس، سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان در برنامه «نگاه یک» که شامگاه امروز شنبه در خصوص آخرین روند مذاکرات هستهای انجام گرفت، با بیان اینکه فضای مذاکرات بسیار جدی است و بحثها به صورت فشرده در جریان است، اظهار داشت: یک ماه و نیم است به صورت مستمر کارشناسان در وین رایزنی داشتند و حدود ۲۰ روز هم ما اینجا هستیم و مذاکرات را در یک سطح بالاتر کارشناسان یعنی در سطح معاونین و در سطح سیاسی دنبال میکردیم.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای با ذکر این نکته که ما مقید هستیم در این فرصت و مهلت زمانی توافق را به سرانجام برسانیم، افزود: طولانی شدن مدت به نفع مذاکرات نیست. مقید به زمان هستیم، ولی اسیر زمان نیستیم. ما مقید به توافق خوب هستیم.
عراقچی ادامه داد: مهلت زمانی ما ۳۰ ژوئن (۹ تیر) بود و هنوز بحثها ادامه داشت ولی نتوانستیم در آن فاصله بحثها را به نتیجه برسانیم و بر این اساس مذاکرات برای هفت روز تمدید شد. هر چه به مدت مذاکره نزدیکتر میشویم مباحث جدیتر میشود و این مباحث به هم مرتبط هستند.
وی با اشاره به اینکه برخی موضوعات جدی هست که هنوز حل نشده، افزود: در برخی از موضوعات نیز راه حل پیدا کردهایم و باید بر روی موارد جزیی آن توافق شود و بر روی کاغذ بیاید.
عراقچی ادامه داد: ما در لوزان هیچ توافقی نداشتیم، فقط به یک سری از راهحلها دست پیدا کردیم. در آن جا در برخی از موضوعات به راهحل دست پیدا نکردیم و اکنون در حال بحث و گفتوگو هستیم. در برخی از موضوعات راهحل پیدا شد و اکنون در حال قطعی کردن آن هستیم. در مورد برخی نیز که راه حل پیدا شد، متوجه شدیم که این راهحلها پاسخگو نیست و آنها را تغییر دادیم.
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه برخیها راهحلها پیدا شد و برای برخی نه، یادآور شد: کاری که ما دنبال میکنیم رسیدن به توافق جامع در یک مرحله است.
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا طرف مقابل نیز از تفاهم لوزان برداشتی همچون برداشت ایران دارد یا آن را توافق میداند؟ عنوان کرد:طرفهای مقابل نیز همین برداشت را دارند. آنچه که در لوزان حاصل شد مجموعهای از راهحلهاست و توافق نیست و همانطور که گفتم در برخی از موضوعات راه حل پیدا نشده است.
وی با بیان اینکه توافق نهایی حدود ۲۰ صفحه است، تصریح کرد: این توافق ۵ ضمیمه مختلف دارد که در مجموع این توافق با ضمائم فکر میکنم حدود ۷۰ الی ۸۰ صفحه باشد.
عراقچی با بیان اینکه ما به دنبال رسیدن به توافق جامع در یک مرحله هستیم که در این توافق تمام جزئیات در متن اصلی و زمینهها مشخص شود، گفت: کارشناسان حقوقی همراه ما هستند. به دقت هر کلمه و هر پاراگراف را از ابعاد مختلف بررسی میکنند، به خصوص در موضوع تحریمها چرا که مسائل حقوقی مسائل پیچیدهای است.
عراقچی با بیان اینکه مسائل فنی نیز دارای پیچیدگی هستند و کارشناسان سازمان انرژی اتمی در این مذاکرات همراه ما میباشند، عنوان کرد: با پیوستن دکتر صالحی این موضوع وضعیت بهتری به خود گرفت.
معاون وزیر خارجه در ادامه با بیان اینکه جلسات داخلی ما از ۸ صبح شروع میشود سپس جلسات با اعضای ۱+۵ حدود ۹ الی ۱۰ صبح آغاز میشود، عنوان کرد: این جلسات تا ۱۰ الی ۱۱ شب و حتی بیشتر ادامه دارد.
عراقچی فضای مذاکرات را جدی برشمرد و گفت: نمیتوانم بگویم فضا مثبت است یا منفی. فضا جدی است و همه طرفها عزم دارند که به توافق برسند. همه به دنبال توافق خوب هستند، مانند ایران. ما به دنبال این هستیم که در این توافق خواستهها، اصول و خط قرمزهای ما رعایت شود و به اهداف خود برسیم.
معاون وزیر خارجه همچنین گفت: متون مورد مذاکره در جلسات کارشناسی بحث میشود و کارشناسان تا جای ممکن دیدگاهها را به هم نزدیک میکنند تا جاییکه تصمیم گیری در خصوص موارد اختلافی به سطحی بالاتر نیازمند باشد که به معاونین میرسد که متن اصلی در حال بررسی توسط معاونین است و بیشتر متون کارشناسی به سطح معاونین رسیده است و برخی پرانتزها و موارد اختلافی میماند که به سطح وزرا میرسد.
وی افزود: هیچیک از متون ما چه ضمایم و چه متن اصلی کامل نشده است و همزمان جلسات مختلف جریان دارد.
عراقچی در خصوص زمان نهایی شدن مذاکرات نیز گفت: تلاش خود را میکنیم و ممکن است ظرف ۲ روز آینده متون در سطح معاونین نهایی شود و برخی بخشها به وزرا برسد. فکر نمیکنم تمدید به نفع ما باشد، اما اگر لازم باشد این کار را انجام خواهیم داد.
وی ادامه داد: ما اجازه نمیدهیم زمان برای ما تصمیم بگیرد آنچه برای ما تصمیم میگیرد اصول و چارچوبهای ماست که توسط بالاترین سطوح کشور به ما ابلاغ شده و ما در آن چارچوب حرکت میکنیم. قطعاً مذاکرات با توافقی که از نظر ما خوب نباشد پایان نخواهد یافت.
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه یک مشکل فنی وجود دارد این است که از نظر فنی ۳ ماه طول میکشد و کاری که آنها باید انجام بدهند از نظر فنی زمانی نمیبرد، گفت: همزمان کردن این دو موضوع یک معضل است که راهحلهایی پیشنهاد شده و اصل همزمانی برای ما مهم است و امیدواریم به راه حلهای معقولی در این زمینه برسیم و اصل متناظر بودن راه حلها لحاظ شود.
عراقچی یادآور شد: در حوزه هستهای کماکان برخی مسائل جزییتر و کلان راهحل ها پیدا و حتی نگارش شده است.
وی با بیان رسمین یافتن برنامه هستهای اهمیت دارد، گفت: بودن این ضمیمه نشان میدهد که این ضمیمه از یک برنامه غیر قانونی در شورای امنیت تبدیل به برنامه قانونی از نظر آن میشود که به کشورهای مختلف کمک میکند تا در بحث تحقیق و توسعه کمک کنند.
وی تثبیت و شناسایی بینالمللی برنامه هستهای ایران را موضوعی مهم دانست که تیم ایرانی در این دور از مذاکرات به دنبال است.
معاون وزیر خارجه در خصوص احتمال تمدید مذاکرات نیز گفت: تمدید مذاکرات گزینه مطلوب هیچیک از طرفها نیست و بر همین اساس تلاش همه این است که در این دوره کار به سرانجام برسد، اما اینکه این اتفاق میافتد هنوز قابل پیش بینی نیست. اگر به ۱۶ تیر برسیم و آنچه خواستمان است برسیم توافق خواهیم داشت و در غیر این صورت ترجیح میدهیم دست خالی به تهران بازگردیم.
عراقچی در خصوص محتملترین سناریوی غربیها گفت: اگر به توافق برسیم و همه اسناد نهایی شود، آیا با رسیدن به آن میتوان گفت که توافق داریم که جواب منفی است. باید مراحل قانونی در کشورها طی شود که در آمریکا کنگره خواسته که این نهاد توافق را بررسی کند و مجلس ما نیز در مصوبه اخیر خود خواست که به این نهاد ارائه شود و اگر در ۱۶ تیر به یک جمع بندی از توافق برسیم هنوز توافقی نداریم تا این روال قانونی طی شود که پس از آن دولتها و کشورها اعلام میکنند که توافق داریم و توافق به دست آمده رسمیت مییابد.
وی ادامه داد: این روند یک ماه یا بیشتر زمان میبرد و در روز توافق است که غرب تحریمهای خود را لغو میکند و ایران مقدمات اجرای کار را فراهم میکند.اگر ۱۶ تیر به توافق برسیم متن توافق حتما منتشر میشود، اما روز توافق باید روند خود را در کشورها طی کند البته شورای امنیت این موضوع را تایید خواهد کرد. ترجیح است که وقتی به جمع بندی برسیم و توافق اعلام شود شورای امنیت بعد از آن قطعنامه جدید را صادر و آن را تایید خواهد کرد.
عراقچی با بیان اینکه نگارش متن طولانی شده تا همه راههای سوء استفاده در آن بسته شود، گفت: اگر این توافق اعلام شود و شورای امنیت آن را تصویب کند این سند محکم خواهد شد.
وی در خصوص لغو فوری تحریمهای مالی، اقتصادی و بانکی نیز اظهار داشت: در روز توافق تمامی تحریمهای اقتصادی و مالی اتحادیه اروپا، آمریکا و شورای امنیت یکجا لغو و متوقف میشود و همزمان نیز اقدامات ما انجام میگیرد که البته همزمانی اقدامات ما و آنها مشکلی است که باید به گونهای رفع شود.
معاون وزیر خارجه در خصوص امضای توافق نیز گفت: جمع بندی و رسیدن به توافق به عنوان امضای توافق یاد میشود در حالیکه این یک برنامه جامع اقدام مشترک است و نه معاهده یا پیمان که امضا شود. روز توافق هنوز تصمیمی گرفته نشده که امضایی پای آن باشد یا نه اما از نظر ما اصل امضای شورای امنیت و تصویب شدن آن در کشورهاست.
عراقچی در خصوص اینکه تحریمهای صرفاً هستهای چه بخشی از تحریمها را در بر میگیرد؟ گفت: بخش اعظمی از تحریمها مرتبط با هستهای هستند و تحریمهای حقوق بشر و تروریسم بخش کوچکی را شامل میشوند.
وی گفت: الان بانک مرکزی و بقیه بانکهای ما به خاطر موضوع هستهای در لیست تحریمها هستند و فقط یک بانک به بهانه واهی تروریسم در لیست تحریمهاست.
عراقچی اضافه کرد: تحریم نفتی یک تحریم کاملاً هستهای است. تحریم پتروشیمی و گاز و تحریمهای مربوط به بیمه و کشتیرانی و بسیاری از تحریمهای اصلی در حوزه اقتصادی، تحریمهای هستهای هستند.
معاون وزیر خارجه درباره تحریمهای چند منظوره گفت: قوانینی را کنگره آمریکا تصویب کرده است و این یک قسمت سخت مذاکره ماست.
وی خاطرنشان کرد: سعی کردیم به شیوههای مختلف راه سوء استفاده از این چند منظوره بودن برخی از تحریمها را ببندیم ولی از نظر ما بخش اعظمی از تحریمها که مرتبط با هستهای هستند در اثر توافق هستهای برداشته خواهند شد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای گفت: وقتی قطعنامه شورای امنیت صادر شود جنبه الزام آور برای کشورها پیدا میکند. از نظر ما به لحاظ حقوق بینالملل این یک الزام حقوقی برای ۱+۵ و ایران ایجاد میکند، ولی این ممکن است برای برخی کشورها برتری حقوقی نسبت به قوانین داخلی آنها نداشته باشد.
وی گفت: در اثر این توافق طرف مقابل ملزم به تعهدات خود است. وجود قطعنامه شورای امنیت از نظر قوانین ما و مجلس مصوبهای به حساب نمیآید که مجلس ما ملزم به اطاعت باشد و دولت ملزم به پیروی از الزامات مجلس است، اما در عین حال الزامات حقوق بینالمللی نیز سر جایش است.
عراقچی افزود: قطعنامه شورای امنیت به عنوان ضامن اجرای توافق نهایی برطبق الزامات حقوق بینالملل صادر خواهد شد و ضمانتی برای اجرایی شدن توافق نهایی خواهد بود و اگر کنگره آمریکا بخواهد رد کند، دولت آمریکا موظف است وتو کند. اگر توافق اجرایی نشود ایران حق خود را محفوظ خواهد داشت که به برنامه قبلی بازگردد.
وی در خصوص پذیرش توافق، عملیاتی کردن آن و اجرایی شدن توافق زیر نظر آژانس هم عنوان کرد: روز اول روزی است که به جمع بندی از توافق میرسیم و اعلام خواهد شد و بعد از آن شورای امنیت قطعنامه را صادر میکند. بعد منتظر میمانیم روال قانونی در کشورها طی شود و بعد که کشورها آمادگی خود را طی کردند، میشود روز توافق و بعد از آن طرفهای مقابل تحریمهایشان را لغو میکنند و ایران هم شروع میکند به اقداماتی که باید صورت دهد تا زمانی که اقدامات ما به مرحلهای برسد که طبق توافق باید برسد آن زمان روز اجرایی شدن توافق است.
وی گفت: بین روز توافق و اجرایی شدن فاصله خواهد بود ما هنوز به توافق نهایی نرسیدیم که در این دو روز چه اتفاقی خواهد افتاد. ما انتظار داریم طرف مقابل به تعهدات خود عمل کند.
معاون وزیر خارجه یادآور شد: در روز اجرایی شدن توافق، تحریمها لغو خواهد و اقدامات نظارتی و شفاف ساز از آن روز انجام خواهد شد.
عراقچی گفت: مشکلی اینجاست که هنوز حل نشده است، ما باید به فرمولی دست یابیم که قبل از اینکه به انجام کارهای خود اقدام کنیم، تحریمها لغو شود. البته طرف مقابل نیز انتظار دارد آماده سازی ما انجام شود و بعد آنها تحریمها را لغو کنند. این یکی از موضوعات مهمی است که هنوز گفتوگو درباره جریان دارد.
معاون وزیر خارجه در پاسخ به این سؤال که اگر این سه مرحله به ترتیب طی شود به نظر میرسد طرف غربی رفع تحریمها را به راستی آزمایی آژانس منوط کنند، آیا این درست است؟ گفت: هنوز جمع بندی نهایی در این زمینه وجود ندارد. وقتی جمع بندی شد اطلاع رسانی میکنم.
عراقچی اضافه کرد: ما یک روز توافق و یک روز اجرایی شدن داریم.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده گفت: آژانس در طول اجرای توافق نهایی نقش ویژهای در راستی آزمایی اقدامات ایران خواهد داشت.
وی با بیان اینکه البته ما تجربه خوبی از همکاری با آژانس نداریم، گفت: ولی آنچه در طول برنامه جامع اقدام مشترک رخ میدهد مجموعه اقداماتی است که آژانس به صورت کمی انجام دهد.
عراقچی افزود: در طول دوره اجرای توافق ژنو آژانس به خوبی به وظایف خود عمل کرد. البته اینگونه نیست که با اطمینان صد در صد نسبت به آژانس رفتار کنیم.
وی گفت: طبق دستورالعملها عمل میکنیم ولی قرار نیست آقای ظریف بازگردد. به طور مستمر از شیوههایی که هست با تهران در تماس هستیم و گزارشات خود را رد و بدل میکنیم، فکر نمیکنم به نقطهای برسیم که نیاز به سفر آقای ظریف به تهران باشد.
۰۶:۴۸:۳۸ خلاصه صحبت های عراقچی :توافق نهایی ما یک متن ۲۰ صفحه است با ۵ ضمیمه مختلف که مجموعه متن توافق با ضمائم حدود ۷۰ الی ۸۰ صفحه است. متون مورد مذاکره اول در جلسات کارشناسی تنظیم می شود،موارد اختلافی مشخص می شود .کارشناسان بحث هایی انجام می دهند تا به تدریج به نقطه ای برسد که تصمیم گیری در موارد اختلافی در سطح بالاتری به تصمیم گیری مباحث سیاسی نیاز دارد.
همه متون فرعی جز یک مورد در سطح معاونین در حال بررسی است .
جسات ادامه دارد ما تا بتوانیم اختلافات را کم کنیم
در هر متنی ممکن است چند پرانتز باقی بماند تا توسط وزرا بررسی بشود.
در روزهای اخیر هم موراد اختلافی در حال کم شدن است.
هیچ کدام از متون هنوز تمام نشده است. ما در چند دور گذشته تا این قدر پیشرفت نداشتیم که به مرحله نگارش متون برسیم.مسائل کلان را حل کرده ایم.
برخی از مسائل هم وجود دارند که هنوز راه حلی برای آنها وجود ندارد.و ایده های مختلف معرفی می شود .
در بحث تحریم ها بسیاری از مسائل حل شده است.
یکی زا بحث هایی که وجود دارد همزمانی اقدامات طرفین است.
یک مشکل فنی خاصی وجود دارد ،کاری که ما باید انجام بدیم سه ماهی نیاز دارد و کاری که باید آنها انجام بدهد از نظر فنی زمانی نیاز ندارد.
که در حال یافتن راه حلی برای اصل همزمانی است.که برای هر دو طرف مهم است. تمدید مذاکرات گزینه مطلوب هیچیک از طرف های مذاکره نیست.
و خواسته ما این است که در این دور به نتیجه برسد .
همچنان در مرحله ای نیستیم که با قاطعیت بگویم که در این دور به توافق می رسیم.
ما ترجیح می دهیم دست خالی به تهران برگردیم تا اینکه با توافق بد به تهران بیاییم.اگر به توافق برسیم که اسناد مورد توافق همه اعضا باشد .باز هم توافق نهایی نشده است.
تا وقتی که مراحل قانونی آن در داخل همه کشورها انجام شود.
کنگره در آمریکا و مجلس شورای اسلامی در ایران باید توافق را بررسی کنند.
بنابراین ممکن است که در ۱۶ به جمعبندی از توافق برسیم هنوز توافقی نداریم تا روال قانونی در داخل کشور ها طی شود.
بعد از این مراحل است که در یک روز مشخص اعلام خواهد شد که توافق بدست امده است.
یک ماه این مراحل نیاز دارد تا به روز توافق برسیم.
در اون روز کشورهای غربی باید تحریم ها را لغو کنند و جمهوری اسلامی نیز اقدامات مربوط به خود را اجرا کند.در خصوص قطعنامه شورای امنیت همچنان مذاکره ادامه دارد.
روزی که به جمعبندی برسیم
شورای امنیت به صورت همزمان یا بعد از آن قطعنامه خود را صادر و توافق نامه را تایید خواهد کرد.اگر تا چند روز آینده بتواینم به یک توفاق برسیم اولا اعلام خواهد شد.لذا قابل تغییر نخواهد یود.
بعد از تایید شورای امنیت تبدیل به یک سند بین المللی خواهد شد.
جای نگرانی برای کارشکنی وجود ندارد.در روز توافق تمامی تحریم های سیاسی و اقتصادی آمریکا،اروپا و شورای امنیت لغو خواهد شد و همزمان اقدامات ما شروع خواهد شد.
این اصل پذیرفته شده است که تمامی تحریم ها لغو خواهد شد.
جمعبندی به معنای امضا توافق نیست.
امضای توافق از نظر ما همان قطعنامه شورای امنیت است که آن را تایید خواهد کرد.
تحریم های حقوق بشر و… بخش کمی هستند و وزن اصلی تحریم ها مربوط به تحریم های هسته است.
اکثر بانک ها به دلیل موضوع هسته ای در لیست تحریم قرار دارند و تنها یک بانک به دلیل موضوع واهی تروریسم تحریم شده است.
تحریم نفتی ،تبادلات بانکی،گاز،پتروشیمی ،بیمه ،کشتیرانی ،کاملا هسته است.
در حوزه حقوق بشر بیشتر با تحریم افراد مواجه هستیم.
ممکن است بعضی از موسسات مالی ما با اتهام پولشویی مواجه باشند اما بانک مرکزی با اتهام پولشویی مواجه نیست.
وقتی که قطعنامه صادر شود از جنبه بین الملل کشور ها ملزم به اجرای آن هستند.
به لحاظ بین الملل یک الزام حقوقی برای ایران و ۵+! ایجاد می کند که با قوانین حقوقی داخلی تداخل پیدا میکند.
آنچه که برای مهم است این کشور ها به لحاظ بین المللی ملزم به اجرای تعهدات خود هستند.
مجلس ما هم روال قانونی خود را طی خواهد کرد و دولت ملزم به پیروی از نظرات مجلس است.
قطنامه شورای امنیت ضامن اجرای مفاد توافق نامه است
اگر کنگره بخواهد نپذیرد دولت امریکا موظف به وتوی آن است.
ما تجربه خوبی با همکاری با آژانس در سال های گذشته نداشتیم
آزانس یک سری اقدامات کمی خواهد داشت
چیزی نیست که آزانس قدرت مانور بالایی داشته باشد.
آزانس در طول اجرای توافق ژنو به وظایف خودش به خوبی عمل کرد.
همه تمهیدات لازم دیده شده است که در طول توافق جامع در زمان خودش راستی آزمایی شود.
اگر تخلفی صورت بگیرد توان برگشت پذیری ایران به اندازه ای که نیاز باشد حفظ شده است.
دکتر ظریف قصدی ندارد این هفته به تهران بگردد.
با شیوه های امنی با تهران در ارتباطیم و گزارش ها را رد و بدل میکنیم.
۰۶:۴۸:۲۶ وزیران خارجه فرانسه ،بریتانیا و آلمان امروز به وین بازمیگردند.