۱۷:۴۱:۰۵
«المنار» مدعی شد؛
آغاز تدوین قطعنامه لغو تحریمهای ایران در شورای امنیت
در حالی که مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ در وین، عملاً در وقت اضافه پس از ضرب الاجل اولیه در جریان است، اخبار رسانه های بین المللی به طور فزاینده ای از حصول پیشرفت در مذاکرات حکایت دارند. در همین راستا، شبکه خبری «المنار» در خبری فوری از آغاز تدوین قطعنامه لغو تحریم های ایران در شورای امنیت سازمان ملل خبر داده است.
کد خبر: ۵۱۴۰۰۵تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۴ – ۰۱:۵۶ – ۰۳ July 2015
در حالی که مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ در وین، عملاً در وقت اضافه پس از ضرب الاجل اولیه در جریان است، اخبار رسانه های بین المللی به طور فزاینده ای از حصول پیشرفت در مذاکرات حکایت دارند. در همین راستا، شبکه خبری «المنار» در خبری فوری از آغاز تدوین قطعنامه لغو تحریم های ایران در شورای امنیت سازمان ملل خبر داده است.
به گزارش «تابناک»، شبکه تلویزیونی «المنار» در خبری فوری اعلام کرد، کشورهای عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، که در موضوع هسته ای طرف مذاکره با ایران هستند، کار تدوین قطعنامه ای به منظور لغو تحریم های موجود علیه ایران را آغاز کرده اند.
بر اساس این خبر، در حال حاضر تلاش این کشورها در راستای تدوین قطعنامه ای برای تصویب در شورای امنیت است که به موجب آن و بر اساس توافق نهایی هسته ای میان ایران و ۱+۵، تحریم های موجود علیه ایران لغو شود. این شبکه خبری به نقل از یکی از مذاکره کنندگان حاضر در وین ـ که نخواسته نامش فاش شود ـ می افزاید: وزرای خارجه گروه ۱+۵ در حال تدوین متن قطعنامه مذکور هستند تا در صورت توافق نهایی، آن را جهت تصویب به شورای امنیت ارسال کنند.
گفتنی است، خبر احتمال تدوین قطعنامه ای برای لغو تحریم های ایران، نخستین بار صبح روز پنجشنبه در خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» اعلام شد. این خبرگزاری به نقل از یک منبع دیپلماتیک ایرانی نوشت، تصویب یک قطعنامه دارای محدودیت زمانی توسط شورای امنیت سازمان ملل درباره لغو تحریم های ایران، یکی از گزینه های مورد بحث در مذاکرات است.
به گفته این منبع دیپلماتیک، شاید قطعنامه سازمان ملل برای یک مدت زمان خاص ادامه پیدا کند و در صورت انقضای زمان آن، باید تمدید شود؛ مگر اینکه ایران تعهدات خود بر اساس توافق هسته ای را نقض کند. با این حال، این منبع تأکید کرده بود، تا وقتی درباره همه مسائل تصمیم گیری نشده، در واقع هیچ تصمیمی گرفته نشده است.
بر این اساس، می توان خبر المنار را در راستای خبر صبح دیروز اسپوتنیک ارزیابی و این گمانه را مطرح کرد که در پی حضور وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ در وین، ارزیابی از پیشرفت در روند گفت و گوها در حدی بوده که تدوین چنین قطعنامه ای را توجیه پذیر سازد. از سوی دیگر، احتمالاً این موضوع با سفر یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران و گفت و گوهای وی با مقامات ارشد ایرانی نیز بی ارتباط نیست
۱۷:۱۳:۴۴ سرلشکر فیروزآبادی:
بنده به عنوان یک بسیجی شهادت میدهم دولت جز خیر مردم، انقلاب و کشور را نمیخواهد و همه بایستی پشتیبان آن باشیم
فارس
۱۷:۱۳:۱۵ وزرامورخارجه چین دوشنبه به وین بر می گردد
۱۷:۰۳:۰۷ یک منبع مطلع در گفتوگو با فارس، شایعه بازگشت ظریف به تهران را رد کرد
۱۵:۵۱:۲۰ آسیا تایمز مدعی شد: ۱+۵ درباره رفع تحریمها با ایران بتوافق رسیدند.
واحد مرکزی خبر نوشت: بر اساس اطلاعات درز پیدا کرده به نقل از خبرنگار آسیا تایمز، پنج بعلاوه یک درباره رفع تحریم ها با ایران به توافق رسیده است.
۱۵:۱۴:۰۰ رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت: در چند روز آینده خبرهای خوشی از مذاکره تیم هسته ای ایران با گروه ۱+ ۵ خواهیم داشت. – کاظم جلالی روزشنبه در شورای اداری شهرستان شاهرود افزود: ایران با جدیت و شفاف در مذاکره حضور دارد، اعضای تیم تلاش می کند و خطوط قرمز را مقام معظم رهبری در دیدار با کارگزاران و مسئولان نظام تعیین کردند.
۱۴:۵۹:۳۷ نشست معاونان وزیران خارجه ایران و امریکا و نیز اروپا که از صبح شروع شده بود ، ظهر پایان یافت ولی به نظر می رسد نشست صالحی – مونیز پایانی ندارد. این دو طی روزهای گذشته ساعتهای طولانی جلسه داشتند.
یوکیا امانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به هتل کوبورگ رفت و فقط برنامه دیدار او با محمد جواد ظریف اعلام شده است.
گفت و گو های معاونین نیز به گفته یکی مقام امریکایی پیشرفت هایی داشته ولی یک یا دو موضوع برای تصمیم گیری در سطح وزیران خواهد ماند.
معاونان وزیران خارجه ایران و امریکا و هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا مذاکرات سنگین و فشرده ای برای تکمیل متن توافق و ضمائم آن و نیز پیش نویس قطعنامه شورای امنیت داشته اند.
یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده گفت: برخی از ضمائمی که در دستور کار کارشناسان بود اکنون به دست معاونان رسیده و تکمیل آنها و پاک کردن پرانتز ها ساعتها زمان می برد.
جزییات فنی و هسته ای، تحریم ها، همکارهای صلح امیز هسته ای، کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵ برای اقدامات متناظر از جمله ضمائمی است که کارشناسان بر روی ان کار کرده ا ند و اکنون متن انها در دست معاونان است.
متن دیگری هم هست که مشخص نیست جزو ضمائم بیاید یا به متن توافق افزوده شود و ان ، برنامه اجرایی است.
در مجموع ۲۰ صفحه متن اصلی توافق و حدود ۶۰ صفحه ضمیمه در دست معاونان است که باید برای تمیز کردن آنها از پرانتزها تاحد امکان تلاش کنند.
۱۴:۵۸:۰۴ گروه سیاسی – از وین خبر می رسد که در مرحله اول مذاکرات فعلی وین توافق اولیه صورت خواهد گرفت و طرفین متعهد می شوند تا دو ماه آینده مقدمات اجرایی توافق نهایی را آماده سازند.
به گزارش افکارنیوز، شنیده شده است که توافق نهایی اما شهریور ماه در سازمان ملل با حضور روسای جمهوری تمامی کشورهای طرف مذاکره و دبیر کل سازمان ملل انجام خواهد شد.
۱۴:۱۷:۵۷ امروز ساعت یکونیم دیدار ظریف و کری/ساعت ۳ دیدار ظریف و آمانو/ این اولین دیدار آنها بعد از برگشت امانو از تهران است.
۱۴:۱۷:۴۰ آمانو: در سفر به تهران پیشرفت رو به جلو داشتیم. آژانس آمادگی دارد در صورت توافق، بخش های مربوط به موارد هسته ای در توافق جامع را اجرا کند.
۱۴:۱۷:۱۷ تعیین تکلیف ابعاد احتمالا نظامی هسته ای برای اجرای توافق، و رفع تحریمها مهم است. تا حالا ۵+١ می گفت این مورد باید قبل از توافق روشن شود.
۱۴:۱۶:۳۰ آمانو: با همکاری ایران فکر کنم تا پایان سال گزارشی درباره ارزیابی مان از ابعاد احتمالا نظامی فعالیتهای گذشته هسته ای ایران ارائه دهیم
۱۴:۱۵:۵۳ این روزها مذاکرات هسته ای وارد فازی از بی خبری شده است، هر از چندگاهی وزرای خارجه ۱+۵ در مقابل هتل کوبورگ و چشمان منتظر خبرنگاران می ایستند و سخنانی کلیشه ای به زبان می آوردند که به جوک هایی متدوال بین گزارشگران مذاکرات هسته ای تبدیل شده است، اما نشانه ها و برخی اخبار حکایت از نزدیکی ایران و ۱+۵ به توافق هسته ای دارد.
اختلافات ایران و ۱+۵ که روزی، لیستی بلند بالا بود امروز به چندین مورد تبدیل شده است که PMD، دسترسی ها و تحریم تسلیحاتی از این جمله است. بدین سبب، یوکیو آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به هتل کوبورگ آمد و با ظریف و کری دیدارهایی کرد و سرانجام توافق بر این شد که برای یافتن راه حل و تسریع روند حل و فصل مسائل فنی باقی مانده، او راهی تهران شود و شخصا با رئیس جمهور و دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار کند.
آنطور که از اظهارات و سخنان مسئولان ایرانی و خارجی بر می آید، سفر موفقیت آمیز بوده است. در این راستا، نماینده ایران در اژانس گفت: در جریان ملاقات ها در مورد مورد چارچوب زمانی، تدوام همکاری ها با در نظر داشتن ملاحظات ایران و آژانس برای تسریع در حل و فصل موضوعات گذشته به تفاهم کلی رسیدند.
جدا از نتایج دلگرم کننده سفر آمانو به تهران، پرواز بی سر و صدای محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور به پایتخت اتریش که در تاریخ دو ساله مذاکرات بی سابقه بوده است، نشانه ی مثبت دیگری از روند رو به جلوی مذاکرات است.
نهاوندیان که پیش از این در دوره ی ریاست علی لاریجانی بر تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، نقش پیام آوری ویژه را ایفا می کرد و شخصا به آمریکا سفر کرد تا درگوشی های رئیس تیم هسته ای را به محمدجواد ظریف که نماینده وقت ایران در سازمان ملل بود، انتقال دهد، امروز ظاهرا بازهم حامل پیامی مهم از جانب پایتخت برای ظریف است.
شنیده ها حاکی از آن است که نهاوندیان حامل توصیه هایی از سوی تهران در رابطه با مسئله تحریم ها است.
تنها نشانه ی منفی که در طول آخرین دور از مذاکرات دیده شده، اظهارات و شروط لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه در مقابل خبرنگاران است. او شروطی غیرقابل تحقق از نگاه ایران مطرح کرد. با این حال به گفته منابع مطلع، فابیوس این سخنان را تنها برای آرام ساختن شرکای منطقه ای خود اعلام کرده است و هرگز این موارد را در نشست های خود با مذاکره کنندگان ایرانی مطرح نکرده است.
از سوی دیگر، دو شب پیش، در ضیافت افطاری با استانداران و معاونین وزرا، رئیس جمهور گفت: امام حسن(ع) به ما یاد دادند که باید به مصلحت امت و خواست مردم و جامعه توجه کرد؛ امت میتوانست مضمحل شود،اما تصمیمی بسیار مهم اتخاذ کردند.
این قسمت از سخنان رئیس جمهور که در حساب های توییتر و اینستاگرام روحانی نیز بازنشر یافت، اهمیتی ویژه در این برهه از زمان دارد و می توان آن را نشانه ی اراده ی محکم ایران برای بستن همیشگی پرونده هسته ای دارد. با این حال، رئیس جمهور پس از آن اعلام کرد که در صورت عدم توافق دنیا به پایان نمی رسد و برنامه ایران «شدیدتر از آنچه در مخیله» ۱+۵ تصور می شود، ادامه پیدا خواهد کرد.
حقیقت آن است که کشورهای پنج بعلاوه یک بویژه آمریکا هر یک به نوبه ی خود تلاش های بسیاری در راستای حصول توافق انجام داده اند و دو سال تمام، زمان خود را روز و شب صرف این گفنگوهای بی سابقه کرده اند. این کشورها راه زیادی پیموده اند و علاقه ای ندارند این مسیر دشوار را که پیش از این کسی در آن پا نگذاشته بود را بازگردند، بنابراین تمام قوای خود را برای طی کردن چنین قدم مانده به مقصد نهایی گذاشته اند.
اختلافات باقی مانده نیز باوجود اهمیتی که هر یک به تنهایی دارند، مانع از آن نخواهند شد که طرفین به توافق نرسند. در حقیقت، دو طرف تلاش خواهند کرد که تا جای ممکن قدم هایی متقابل برای پایان دادن به اختلافات انجام دهند. در حال حاضر طرفین آخرین زورهای خود را برای گرفتن امتیاز از یکدیگر می گیرند، ایران بر روی مسئله بازرسی فشار می آورد و ۱+۵ بر روی تحریم ها.
هم اکنون در وین اخباری به نقل از محافل اروپایی به گوش می رسد که باید شب یکشنبه یا بامداد دوشنبه شاهد اعلام حصول توافق باشیم. سخنان فابیوس در مورد بازگشت او به وین در روز یکشنبه و ادعای ایتارتاس در رابطه با نشست خبری وزرای خارجه ایران و ۱+۵ در روز یکشنبه، نزدیک بودن این اخبار به واقعیت را قوت بخشیده است. با این حال باید منتظر ماند و دید در روزهای آینده چه اتفاقاتی خواهد افتاد.
۱۴:۱۵:۱۷ دو طرف پذیرفته اند ابعاد احتمالا نظامی در حین اجرای توافق و به گفته آمانو تا پایان سال میلادی مشخص شود. یعنی رسیدن به توافق گروگان PMD نیست
۱۴:۱۵:۰۵ دو طرف پذیرفته اند ابعاد احتمالا نظامی در حین اجرای توافق و به گفته آمانو تا پایان سال میلادی مشخص شود. یعنی رسیدن به توافق گروگان PMD نیست
۱۴:۱۴:۴۱ به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به وین، یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی لحظاتی پیش وارد هتل پله کوبورگ محل مذاکرات هستهای شد.
وی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه آژانس درگیر در موضوع هستهای ایران است، گفت: من پنجشنبه در تهران بودم و با روحانی و شمخانی دیدار کردم. توافق در دسترس است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داد: ما به پیشرفتهایی در مسیر رو به جلو دست یافتیم.
آمانو افزود: اگر توافق حاصل شود آژانس آمادگی دارد تا برای اجرای موضوعات همکاری کند.
وی با بیان اینکه تکلیف پی ام دی (ابعاد نظامی احتمال) تا پایان سال باید مشخص شود، افزود: در صورت همکاری ایران، میشود تا پایان سال گزارش ارزیابی فعالیتهای گذشته ایران را منتشر کرد.
آمانو هفته گذشته نیز چندین بار به کوبورگ آمد و با وزرای خارجه حاضر از جمله ظریف دیدار کرد.
وی روز پنجشنبه در تهران حضور داشت و با حسن روحانی رئیس جمهور ایران و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و گفتوگو کرد.
ایران و آژانس هر دو این سفر را موفق برشمردند.
پیش از این عنوان شده بود که آمانو در راستای حل موضوع پی ام دی و همچنین راستی آزمایی به تهران سفر کرده و این سفر در واقع نشانگر است که ایران با دعوت از آمانو نهایت همکاری خود با آژانس را نشان داد.
۱۴:۱۴:۲۹ صحبت های امانو بسیار مهم بود و مثبت البته
۱۴:۱۳:۳۴ تعیین تکلیف ابعاد احتمالا نظامی هسته ای برای اجرای توافق، و رفع تحریمها مهم است. تا حالا ۵+١ می گفت این مورد باید قبل از توافق روشن شود.
۱۴:۱۳:۲۸ ادامه پررنگ مذاکرات فنی در کوبورگ
مذاکرات فنی بین رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و وزیر انرژی آمریکا به شدت ادامه دارد.
۱۳:۲۸:۱۸ گفته میشود یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به زودی در برابر هتل کوبورگ صحبت میکند
۱۳:۲۶:۴۳ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، در حالی که مذاکرات هستهای در وین همچنان ادامه دارد، مشاور اسبق امنیت ملی آمریکا رسیدن به توافق را «بهتر» از عدم توافق دانست.
مذاکرات هستهای ایران و گروه ۵+۱ برای رسیدن به توافق نهایی در وین که قرار بود تا ۹ تیرماه نهایی شود، با یک هفته تمدید به ۱۴ تیر موکول شده است البته این تاریخ هم به گفته یک مقام ارشد آمریکایی احتمال تمدید آن وجود دارد(جزئیات بیشتر).
در حالی که در آمریکا انتقادات از مواضع کاخ سفید در قبال مذاکرات هستهای به ویژه از سوی جمهوریخواهان مسلط بر کنگره افزایش یافته، مشاور امنیتی ملی سی و نهمین رئیسجمهور این کشور از مذاکرات حمایت کرد و رسیدن به توافق را «هوشمندانه» خواند.
«زبیگنیو برژینسکی» مشاور امنیت ملی اسبق دولت آمریکا که به عنوان عضو افتخاری مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی مشغول به کار است، در صفحه توئیتر خود نوشت: «توافق با ایران بهتر از عدم توافق است».
مشاور امنیت ملی جیمی کارتر رئیسجمهور اسبق آمریکا در توضیح علت گفته خود اینطور توضیح داد که «در حالی که خاورمیانه به طرز فزایندهای در آشوب است، عاقلانهتر و هوشمندانهتر آن است که ثبات آن بیافزاییم و نه اینکه ثبات آن را بیشتر کاهش دهیم».
۱۳:۲۵:۱۲ سایت نزدیک به تیم مذاکره کننده سابق: توافق بد در راه تهران
نشانه ها حکایت از آن دارد که تیم مذاکره کننده هسته ای شتابان درحال حرکت به سمت اعلام یک توافق هسته ای است هیچ یک از خطوط قرمز اعلام شده از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به طور رضایت بخش در آن مراعات نشده است.
۱۳:۲۵:۰۵ احتمال انجام توافق نهایی در سازمان ملل
گروه سیاسی – از وین خبر می رسد که در مرحله اول مذاکرات فعلی وین توافق اولیه صورت خواهد گرفت و طرفین متعهد می شوند تا دو ماه آینده مقدمات اجرایی توافق نهایی را آماده سازند.
به گزارش افکارنیوز، شنیده شده است که توافق نهایی اما شهریور ماه در سازمان ملل با حضور روسای جمهوری تمامی کشورهای طرف مذاکره و دبیر کل سازمان ملل انجام خواهد شد.
۱۲:۰۲:۲۱ المیادین به نقل ازدیپلمات غربی:مذاکرات هسته ای درمسیر صحیح قراردارد
تهران – ایرنا – یک دیپلمات غربی که در مذاکرات وین مشارکت دارد، گفت: مذاکرات هسته ای در مسیر صحیح قرار دارد و انتظار می رود پایان آن مثبت باشد.
۱۲:۰۲:۱۶ مسئول وزارت امور استراتژیک رژیم اسراییل و یکی از گزینه های اصلی برای ریاست سازمان جاسوسی اسراییل (موساد) با ابراز نگرانی از پیامدهای توافق نهایی هسته ای با ایران گفت این توافق دسترسی حکومت ایران را به اقیانوسی از پول فراهم خواهد کرد.
۱۱:۴۸:۵۰ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، موسسه تحقیقاتی اسپن (Aspen ) شب گذشته نشستی درباره مذاکرات هسته ای و تاثیرات منطقه ای آن برگزار کرد. نیکلاس برنز، معاون سابق وزیر امورخارجه آمریکا که در حال حاضر استاد دانشگاه هاروارد است در این نشست گفت: «علاقه به مسائل ایران در آمریکا بسیار افزایش یافته است. البته این مسئله برای من تعجب آور نیست زیرا ایران برای امنیت ملی آمریکا بسیار اهمیت دارد. مذاکرات هسته ای ایران همچنان ادامه دارد. به احتمال زیاد توافق هسته ای نیز حاصل خواهد شد. سوال مطرح این است که این توافق هسته ای چه تاثیری بر روابط ایران و آمریکا و مسائل منطقه خواهد گذاشت. اگر باراک اوباما رئیس جمهور و جان کری وزیر امورخارجه آمریکا بتوانند براساس خطوط کلی توافق ماه آوریل (بیانیه لوزان) به توافق نهایی برسند، آیا می توان به اندازه ای از ایران امتیاز گرفت که برنامه هسته ای این کشور را تاحدود زیادی برای مدت ۱۰ سال متوقف کرد؟ آیا بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی و توانایی بازگرداندن تحریمها به جای اولیه ضروری است؟ می توان براساس این معیارها درباره توافق هسته ای قضاوت کرد.»
ژنرال دیوید پترائوس از فرماندهان سابق ارتش آمریکا در این نشست گفت:«مذاکرات هسته ای با ایران ادامه دارد. من از مفهوم مذاکرات حمایت می کنم. این مذاکرات سبب می شود بخشهایی از برنامه هسته ای ایران به عقب رانده شود. در توافق موقت (ژنو) بر این مسئله تاکید شده بود. مسئله مطرح ، جزییاتی است که باید روشن شود. ما از توافق هسته ای حمایت می کنیم البته اگر توافق خوبی باشد. ما این مطلب را درقالب نامه ای هم که موسسه سیاست های خاورنزدیک واشنگتن منتشر کرده است اعلام کرده ایم. اما ما واقعا جزییات توافق هسته ای را هنوز نمی دانیم. آیا سازوکارهای مربوط به راستی آزمایی هسته ای در ایران جامع خواهد بود؟ آیا بازرسان می توانند با طرح دلایل خود در فاصله زمانی اندکی از اعلام خواست خود، از هر نقطه ای در ایران دیدن کنند؟ آیا می توانیم به اطلاعات مفصلی درباره بخش موسوم به ابعاد احتمالی نظامی فعالیتهای هسته ای ایران دست پیدا کنیم؟ موضوع تحقیق و توسعه پیشرفته ایران درزمینه سانتریفیوژها چطور خواهد شد؟ زمان برداشته شدن تحریمها چگونه خواهد بود؟ این مسائل هنوز روشن نیستند. مسئله مهم دیگر این است که آیا می توان تحریمها را بار دیگر به سرعت سرجای اولشان بازگرداند؟ باید این مسئله از همین حالا روشن شود تا روسیه و چین که از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند، نتوانند در آینده قطعنامه مربوط به این مسئله را وتو کنند.»
نیکلاس برنز معاون سابق وزیر امورخارجه آمریکا که هدایت این جلسه را برعهده داشت پرسید.. ممکن است ایران فریبکاری کند. آیا همینطور است؟ پترائوس در پاسخ گفت:« به نظر من آنها این کار را انجام خواهند داد. اگر به گذشته نگاه کنیم می بینیم که ایران به صورت داوطلبانه در گذشته به افشاکردن مراکز هسته ای اش مبادرت نکرده است. ایران زمانی فردو را اعلام کرد که می دانست ما به سرعت از ایران دراین خصوص سوال خواهیم پرسید و اگر اینطور نبود بی تردید ایران این مرکز را اعلام نمی کرد. فردو یک مرکز غنی سازی است که در دل کوه ایجاد شده است.»
دکتر ولی نصر رئیس دانشکده مطالعات پیشرفته دانشگاه جان هاپکینز و مشاور دولتهای مختلف آمریکا در حوزه مسائل منطقه در این نشست گفت: مذاکرات هسته ای ایران همچنان ادامه دارد. اگر این مسئله به صورت دیپلماتیک حل شود برای آمریکا خوب خواهد بود بویژه باتوجه به اینکه اگر توافق هسته ای به نتیجه نرسد، گزینه های مطرح دیگر ، کارایی ندارند. در کنار اینکه این توافق نهایی شود باید به نکته مهمی نیز توجه داشت و اینکه این توافق به قوت خود باقی بماند. احتمال اینکه این توافق پس از نهایی شدن و در بازه زمانی شش ماه یا یک سال یا دو سال پس از توافق، از هم پاشیده شود بسیار زیاد است. احتمال از هم پاشیده شدن این توافق، تاحدود زیادی به نحوه مذاکرات جاری بستگی دارد و اینکه توافق نهایی به چه صورت باشد. این توافق هم برای ایران و هم برای آمریکا فاقد محبوبیت است. شاید این سخن من تعجب آور باشد اما باید توجه داشت نظام سیاسی ایران وقتی به توافق ماه مارس نگاه می کند می گوید که این توافق خوب نیست زیرا ایران امتیازهای زیادی داده است اما درباره برداشته شدن تحریمها امتیازهای زیادی به دست نیاورده است. قبولاندن این توافق در داخل ایران از نظر سیاسی دشوار است. همین وضع سبب می شود احتمال اینکه ایران در آینده از توافق هسته ای عدول کند زیاد می شود. بنابراین، خوب یا بد بودن توافق هسته ای به این مسئله بستگی دارد که ایران از نظر تحریمها چه دستاوردی داشته باشد و طرف مقابل از نظر بازرسی ها به چه دستاوردی دست پیدا کند. این دو مسئله، مسائل اصلی برای این توافق هستند. درمجموع باید بگویم که این توافق به دست می آید و در کنگره هم تصویب می شود و به احتمال زیاد برای بازه زمانی در سالهای آینده ادامه خواهد داشت. شاید این توافق برای مدت پانزده سال دوام نداشته باشد اما احتمالا برای نصف این مدت دوام خواهد آورد.
۱۱:۳۲:۴۵ نیکلاس برنز:به احتمال زیاد توافق هسته ای اجرا میشود
۱۱:۳۱:۴۸ وزیر امور خارجه چین با تاکید بر «تاریخی بودن» شرایط کنونی مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ خواستار توجه همه طرف های مذاکره به این مساله و استفاده از این فرصت برای دستیابی به توافق جامع شد.
۱۱:۲۸:۵۵ المیادین به نقل ازدیپلمات غربی:مذاکرات هسته ای درمسیر صحیح قراردارد
تهران – ایرنا – یک دیپلمات غربی که در مذاکرات وین مشارکت دارد، گفت: مذاکرات هسته ای در مسیر صحیح قرار دارد و انتظار می رود پایان آن مثبت باشد.
۱۱:۰۸:۱۹ امیدواریم صعودی مانند ۳ اذر در مذاکرات موش ندواند
۱۱:۰۸:۰۴ تماس تلفنی پسر ملک سلمان و کری
جانشین ولیعهد عربستان و وزیر دفاع این کشور در تماسی تلفنی با وزیر خارجه آمریکا درباره آخرین تحولات منطقه گفتوگو کرد.
۱۱:۰۷:۵۹ به گزارش ایرنا، دیپلمات غربی که نام وی در گزارش ذکر نشده، افزود: رسیدن به توافق نهایی نیاز به حل وفصل دو نکته اساسی دارد، اول مربوط به امکان اطلاع از گذشته هسته ای ایران از سوی سازمان انرژی اتمی است زیرا برخی طرف ها مانند فرانسه به طور اساسی و آمریکا کمتر، با مکانیزم بازرسی ها تنها در آینده از تاسیسات هسته ای ایران مخالفت کرده اند و نکته دوم توافق بر سر ابزارهای بازگشت تحریم های بین المللی در صورتی که ایران به توافق های صورت گرفته پایبند نباشد، است.
۱۱:۰۱:۳۵ به گزارش خبرگزاری فارس، صادق زیباکلام امروز شنبه ۹۴/۴/۱۳ طی یادداشتی در روزنامه آفتاب یزد نوشت: در مورد مذاکرات هستهای که این روزها در وین در جریان است به نظر میرسد تقریبا تمام موضوعات مورد اختلاف، از سر راه برداشته شده و نسبت به آنها توافق صورت گرفته است. در واقع در حال حاضر در خصوص اینکه نطنز چگونه باید کار کند، برای فردو چه تصمیماتی باید گرفته شود، میزان ذخایر اورانیوم ۲۰ درصد ایران چه قدر باید باشد، حجم اورانیوم ۳ درصد غنی شده در ایران چه میزان باشد ، سانتریفیوژها چه تعداد در توافق ذکر شود ،تحقیقات و توسعه سانتریفیوژها در برنامه هستهای ایران بر چه اساسی باشد و … تصمیمات و توافقاتی صورت گرفته است. البته این نکته را نباید در ذهن دور نگه داشت که به هیچ وجه این تصمیمات و توافقات ساده و آسان به دست نیامده بلکه حاصل صد ها ساعت مذاکره بوده است.
فی المثل در شرایطی که به نظر من تقریبا موضوعات به سرانجام رسیده ولی روز پنج شنبه ۵/۵ ساعت آقای ظریف با آقای جان کری به تنهایی مذاکره می نمایند.این موضوع نشان دهنده سختی روندی بوده که مذاکره کننده های کشور طی کرده اند.
شاید این پرسش مطرح شود اگر در مذاکرات موضوعی باقی نمانده پس چرا طرفین توافق را اعلام نمی کنند که باید گفت یک مشکل باقیمانده و آن مشکل ابهامی است که غربی ها نسبت به پرونده ای در گذشته دارند. گویا گزارشاتی از قبل در مورد فعالیت هسته ای کشورمان وجود دارد که در این گزارش ها ادعا شده ایران به دنبال سلاح هسته ای است .این در حالیست که می شد این ابهامات و سوالات غربی ها را در دولت قبل مرتفع ساخت اما متاسفانه مذاکرات ۶ ساله آقای جلیلی با ۱+۵ تنها اتلاف وقت بود .به عبارت ساده در آن دوران کوچکترین گامی در جهت حل این اختلافات برداشته نشد.
ایران همواره اعلام آمادگی کرده که حاضراست در خصوص این ابهامات و شبهات با آژانس همکاری کند. اما مشکلی که وجود دارد این است که حل و فصل این مشکلات دربرگیرنده بازدید از برخی از سایتهای نظامی ایران می باشد. ایران نیز حاضر نیست چنین مسئلهای را قبول کند. البته همانطور که اشاره نمودم این موضوع به سال ها قبل بر می گردد و در حال حاضر آژانس، آمریکاییها و اروپاییها یقین دارند که در هیچ کجای ایران فعالیتهای هسته ای صورت نمی گیرد و تمام فعالیتهای ما در چند مرکز مشخص خلاصه می شود.
اما به هر حال این پرونده گشوده است همچنان و باید بسته شود.البته بسیار بعید به نظر می رسد که این پرونده بتواند خللی در راه رسیدن به توافق ایجاد کند. این پرونده در آینده حل و فصل خواهد شد.
مع الوصف می توانیم از حالا آماده توافق شویم.به نظر می رسد توافق هسته ای نزدیک است و در شب های معنوی و با برکت قدر می توانیم به این مهم برسیم.
براین اساس به مردم ایران پیشنهاد می دهم خود را از هم اکنون برای جشن هسته ای در عید فطر آماده کنند. ان شاءالله.
۱۰:۵۳:۰۰ خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از یک منبع غربی حاضر در مذاکرات هسته ای وین، اعلام کرد شش کشوری که با ایران در وین گفتگو می کنند برای تمدید مجدد مذاکرات هسته ای آمادگی ندارند.در این خبر آمده است، این منبع به خبرگزاری اسپوتنیک اطلاع داد:« زمان نهایی مذاکرات همانگونه که در خبرها آمده است هفتم ژوئیه است و حداکثر زمان آن تا نیمه شب، شب هشتم ژوئیه خواهد بود.»وی افزود:« البته اگر لازمه رسیدن به توافق نهایی این باشد که چند ساعتی بیشتر مذاکره شود مانعی نیست اما اینگونه نیست که بخواهیم یک هفته دیگر هم در وین بمانیم.»
۱۰:۲۵:۲۴ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، با نزدیک شدن به موعد مجدداً تمدید شده ۷ جولای، این بار اخبار بر روی عدم تمدید مجدد و کاهش تحریمها به جای لغو آن متمرکز شده است.
غربیها: دیگر تمدید نمیکنیم
بر اساس گزارش بلومبرگ، یک مقام غربی آگاه ولی بینام ضمن رد شدید تمدید مجدد ضربالاجل توافق گفته: «تقریباً به آخر راه رسیدهایم، بعد از ۷ جولای دیگر مذاکرات را ادامه نمیدهیم، این ضربالاجل خیلی سفت و محکم است؛ اگر ظرف ۵ روز آینده به توافق نرسیم، ظرف ۱۰ روز هم به توافق نمیرسیم.»
تحریمها تدریجاً برداشته می شود و نه لغو، ایرانیها هم قبول کردند
این مقام غربی به روند حل احتمالی پرونده هستهای ایران در مذاکرات با ۱+۵ هم پرداخته و ضمن گذاشتن بار حل مسائل باقیمانده بر دوش ایرانیان گفته: «اگر ایرانیان سهم خود را از کار، سریعتر انجام دهند، تحریمها زودتر برداشته میشود.» وی حرفی از لغو تحریمها نزده است.
منبع غربی خبر بلومبرگ که از هویتش تنها دیپلمات بودن فاش شده، در خصوص نحوه «برداشته شدن» تحریمها گفته: «تحریمها تدریجاً برداشته میشود، ایران هم با این مسئله موافق کرده است.»
در خصوص نحوه رفع تحریمها، سه کلید واژه وجود دارد که هرکدام بار حقوقی و تأثیرات عملیاتی خاص خود را دارد، یک لغو تحریمها که خواسته ایران است، دیگری برداشته شدن تحریمها که امری موقت است و نهایتاً کاهش تحریمها که مورد مخالف جدی مقامات ایران است.
پیامدی = کلید توافق
برداشته شدن تحریمها هم بر اساس گفتههای این منبع غربی، شرط و شروطی دارد. وی گفته: «بدون توافق بر سر ابعاد نظامی احتمالی (پیامدی)، هیچ تحریمی را نمیتوانیم برداریم، این یکی از عناصر اصلی مذاکرات است و هنوز هم گفتوگوهای سختی در حول آن در حال برگزاری است.»
یوکیو آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم پس از سفر یک روزه به تهران و ملاقات با مقامات عالی ایرانی گفته بود که «شفافسازی در خصوص پیامدی»، یکی از محورهای گفتوگو با مقامات ایرانی بوده است.
مقام غربی با اشاره به روزهای پس از توافق احتمالی، باز هم ادبیات رفع تحریمی خود را عوض کرده و ضمن سخن گفتن از کاهش شدت تحریمها گفته: «در صورت به بار نشستن مذاکرات، تحریمها تا دسامبر (دی ماه) کاهش چشمگیری خواهد داشت.»
بازگشت فوری تحریمها، همهگیر است
بحث بازگشت فوری تحریمها در صورت اعلام نقض تعهدات ذیل توافق از سوی غربیها، یکی دیگر از محلهای اختلاف ایران و ۱+۵ است. در صورت اجرایی شدن خواسته غربیها، دیگر «لغو تحریم» معنا ندارد و به محض اینکه غربی ها به زعم خود به این نتیجه برسند که ایران تعهدات هستهای خود را انجام نداده، تحریمها بازمیگردند.
منبع غربی بلومبرگ آب پاکی را روی دست همه ریخته و گفته که بازگشت فوری تحریمها نه تنها حتمی، بلکه فراگیر است.
وی گفته: «بازگشت فوری تحریمها فقط برای تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل نیست، تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران هم به همینگونهاند. همه ۲۸ عضو اتحادیه اروپا هم با این مسئله موافقت کردهاند.»
۱۰:۲۵:۲۰ یک منبع غربی مطلع از روند مذاکرات ایران و ۱+۵ گفته که مذاکرات هستهای دیگر بیش از این تمدید نمیشود و در صورت موفقیت مذاکرات، تحریمهای ایران تا دی ماه سال جاری، کاهش چشمگیری خواهند داشت.
۱۰:۱۵:۴۹ به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم به نقل از باشگاه خبرنگاران، در پی اخبار دست اول این روزهای جهان در مورد توافق هسته ای ایران و ۵+۱ ، سیاستمداران هر کدام به نوعی گوشه ای از خبر های این مذاکرات را در فضای مجازی منتشر می کنند.
شب گذشته محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی ویدئویی با بیان اینکه ۱+۵ باید یک تصمیم حساس و تاریخی از میان “توافق یا تحمیل” انتخاب کنند ، تصریح کرد: دستیابی به توافق نیازمند شجاعت برای مصالحه،خودباوری برای انعطاف، پختگی برای تصمیمات منطقی، خردمندی برای کنار گذاشتن توهمات و جسارت برای عبور از عادت های کهنه است.
همان موقع جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در جوابیه به این ویدئو گفت: من قبل از این گفته ام تیم ما با دقت و با تلاش فراوان در حال کار است تا پیشرفت مذاکرات را به حداکثر برساند.
۱۰:۱۳:۳۵ «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین از نتایج مثبت دیدارهای خود با همتایان غربی و «فدریکا موگرینی» هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص پرونده هسته ای ایران و همچنین روند گفت وگوها در وین خبر داد.
۱۰:۰۲:۳۵ خبرگزاری صدا و سیما:
خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم سسیل فوئیاتر از وین نوشت مسئله هسته ای ایران از ماهها پیش موضوع مذاکرات طولانی و دشواری است که میان ایران و گروه پنج به علاوه یک در شهرهای مختلف به ویژه وین ادامه دارد. دیپلمات های حاضر در این مذاکرات از دو طرف ساعت ها خود را در اتاق های هتل محل مذاکره حبس می کنند تا حداکثر توان خود را برای چانه زنی های دقیق در مسئله هسته ای ایران که به یکی از پیچیده ترین و فنی ترین پرونده های مورد بحث در سطح بین المللی تبدیل شده است، به کار گیرند اما اکنون دیپلمات ها نیز همانند بسیاری دیگر امیدوار هستند که به پایان این مسیر طولانی برسند.
وزرای امور خارجه کشورهای دخیل در این مذاکرات پیوسته میان محل برگزاری مذاکرات و کشورهای خود در رفت و آمد هستند اما دیپلماتها باید پیوسته در محل باقی می مانند تا کارها را پیگیری کنند و درباره موضوعات همیشه مطرح در مسئله هسته ای ایران مذاکره کنند: تحریم ها، بازرسی ها، غنی سازی اورانیوم، تحقیق و توسعه و …
یک دیپلمات غربی که در این چرخه طولانی مذاکرات حضور دارد، در حالی که لبخندی بر لب دارد، می گوید: quotation mark این موضوعات تکراری مشغله ذهنی دایمی همه ما شده است. دوست داشتم کار دیگری انجام می دادم. quotation mark
این دیپلمات غربی به اعضای هیئت تحت سرپرستی خود بر حسب اهمیت نقشی که بر عهده دارند، به ترتیب یک روز مرخصی داده است چرا که به گفته خودش quotation mark در غیر این صورت، آنها از این شرایط به ستوه می آیند. quotation mark حتی یکی از کارشناسان این هیئت مذاکره کننده غربی برای این که مسئله هسته ای ایران را فراموش کند، با دوچرخه مسیر هفتاد کیلومتری تا اسلواکی را رکاب زده است.
برخی از هیئت های حاضر در این مذاکرات از هر وقفه کوتاه در مذاکرات استفاده می کنند و برای صرف شام به یکی از رستورانهای وین می روند اما در این اثنا ممکن است روزنامه نگاران سمجی که به دنبال کسب اطلاعات درباره روند مذاکرات هسته ای ایران هستند، متوجه حضور آنها شوند و استراحت آنها را به کامشان تلخ کنند.
درست به همین علت دیپلماتهای حاضر در مذاکرات هسته ای ایران از گفتن این که در چه هتلی اقامت دارند، خودداری می کنند زیرا ممکن است حتی در استخر هتل نیز با روزنامه نگارانی که به دنبال تهیه خبر و گزارش هستند، مواجه شوند. یکی از آنها می گوید این وضعیت را تجربه کرده و یک بار هنگام شنا در استخر هتل به محض این که سرش را از آب بیرون آورده با سوال یک روزنامه نگار روبرو شده است.
آخرین پایان هفته ای که مذاکرات هسته ای ایران برگزار می شود( شنبه و یکشنبه این هفته) در حالی که هنوز وزرای امور خارجه کشورهای دخیل در مذاکرات به وین بازنگشته اند، شرایط برای کارشناسان و دیپلماتهای زیردست دشوارتر هم شده است.روسای هیئت های مذاکره کننده آمریکا، ایران و اروپایی ها به همراه کارشناسان خود پنجشنبه شب شش ساعت بی وقفه به مذاکرات خود ادامه دادند و ساعت سه بامداد روز جمعه از یکدیگر جدا شدند.
اما چهل و هشت ساعت مانده به بازگشت وزرای امور خارجه کشورهای ایران و گروه پنج به علاوه یک ( آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلیس، چین و آلمان) به پایتخت اتریش برای quotation mark انجام آخرین داوری های سیاسی quotation mark یک دیپلمات غربی می گوید پایان راه نمایان می شود و انتظار می رود که بالاخره ماراتن دیپلماتیکی که سپتامبر سال دو هزار و سیزده آغاز شد، به پایان برسد هر چند در هیئت مذاکره کننده ایرانی پیوسته گفته می شود که quotation mark محبوس زمان و محدود به مهلت جدید هفتم ژوئیه نیستیم quotation mark .
با توجه به این که ایران و کشورهای غربی در مذاکرات مربوط به برنامه هسته ای ایران در چند مسئله کلیدی اختلاف نظر داشته اند، مذاکرات این اندازه طولانی و دشوار شده است. گروه پنج به علاوه یک شامل آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آلمان از بیش از بیست ماه پیش تلاش می کند توافق نامه ای با ایران در زمینه هسته ای امضا کند که ماهیت صرفا مسالمت آمیز برنامه هسته ای این کشور را تضمین کند و در ازای آن تحریم های بین المللی اعمال شده بر ضد ایران که اقتصاد این کشور را در تنگنا قرار داده است، برداشته شود. ایران و قدرت های بزرگ دوم آوریل گذشته توافق نامه اولیه ای امضا کردند که راه را برای انعقاد توافق نامه نهایی تا سی ام ژوئن درباره برنامه هسته ای ایران باز کرد اما مهلت سی ام ژوئن نیز چند روز دیگر و تا هفتم ژوئیه تمدید شد. توافق نامه نهایی که قدرتهای بزرگ و ایران برای دستیابی به آن مذاکره می کنند، باید ماهیت صرفا مسالمت آمیز فعالیت های هسته ای ایران را تضمین کند و در عوض تحریمهای بین المللی را که بر ضد ایران وضع شده و اقتصاد این کشور را تحت تاثیر قرار داده است، لغو نماید.
مذاکرات هسته ای ایران که در نوع خود بی سابقه هستند، پیوسته از مهلت های تعیین شده فراتر رفته است و تمدید پشت تمدید از راه رسیده است و کارشناسان و مذاکره کنندگان قدرت های بزرگ و ایران از ماهها پیش برای رسیدن به توافقی که بر حسب پیشرفت در روند مذاکرات، گاهی quotation mark دست نیافتنی quotation mark و گاهی quotation mark در دسترس quotation mark به نظر رسیده است، تلاش کرده اند.
چند روز پیش یک مسئول بلندپایه آمریکایی گفت: quotation mark برخی از کارشناسان ما ماههاست که در این جا ( وین) به سر می برند. اینها قهرمانانی استثنایی هستند و من این را درباره همه کارشناسان همه هیئت های مذاکره کننده می گویم. quotation mark
این مقام آمریکایی افزود: quotation mark آنها ( کارشناسان) تقریبا هر روز از ساعت هفت صبح تا نیمه های شب و یا حتی بعد از نیمه شب کار می کنند. آنها از مدت ها پیش خانواده های خود و بچه های خود را ندیده اند ، مناسبت های متعددی را از دست داده اند و جشن های تولد زیادی را در کنار خانواده های خود نبوده اند. quotation mark
هیئت های مذاکره کننده ایران و گروه پنج به علاوه یک تا کنون بارها در چارچوب مذاکرات هسته ای ایران در ژنو ، نیویورک ، لوزان و وین گردهم آمده اند و یکدیگر را به خوبی می شناسند. یک دیپلمات حاضر در این مذاکرات می گوید : quotation mark جو موجود خوب است. همه یکدیگر را به خوبی می شناسند و می توانند به راحتی با یکدیگر صحبت کنند. quotation mark هر چند هر بار که صحبت از ارائه ضمانتهای اعتماد پیش می آید و باید درباره نکات دشوار قضاوت شود، نگاههای خصومت آمیزی میان طرفها رد و بدل می گردد.
۰۹:۲۱:۵۱ به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، لورنس نورمن در تحلیلی برای این روزنامه آمریکایی نوشت: محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، روز جمعه گفت ایران و شش قدرت اصلی بیش از هر زمان دیگری به توافق نهایی هسته ای نزدیک شده اند، در حالی که رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز به دستیابی پیشرفت هایی مهم در مذاکرات با تهران در زمینه فعالیت هسته ای این کشور در گذشته اشاره کرد.
هرچند ظریف و دیگر مقامات ارشد غربی تاکید کرده اند هیچ تضمینی وجود ندارد که آنچه که در دور نهایی مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران تصور شده است، با موفقیت به پایان برسد و حتی یکی از دیپلمات ارشد این مذاکرات را بسیار دشوار توصیف کرد.
در آخرین ساعات روز جمعه، یک مقام ارشد آمریکا گفت : این قابل تصور بود که مذاکرات از آخرین ضرب الاجل هم عبور کند. مذاکرات تا روز سه شنبه هفتم جولای تمدید شده است که می توان گفت سومین بار در یک سال است که ضرب الاجل برای پایان مذاکرات تغییر کرده است.اگر ضرب الاجل رعایت نشود و پیشرفت ها متوقف شود، از سر میز مذاکرات برمی خیزد. وی در ادامه تاکید کرد، در شرایط فعلی همه چیز ممکن است.
ایران و شش قدرت جهان به دنبال دستیابی به یک توافق هسته ای هستند که بتواند راه ایران را در دستیابی به تسلیحات هسته ای سد کند و در مقابل تحریم های بین المللی علیه ایران برداشته شود.
۰۹:۲۱:۴۷ وال استریت ژورنال:ایران و ۱+۵ به توافق بسیار نزدیک شده اند
۰۸:۴۴:۴۰ روزنامه وال استریت ژورنال در تحلیلی نوشت: ایران و پنج به علاوه یک بیش از همیشه به دستیابی توافق نزدیک شده اند.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، لورنس نورمن در تحلیلی برای این روزنامه آمریکایی نوشت: محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، روز جمعه گفت ایران و شش قدرت اصلی بیش از هر زمان دیگری به توافق نهایی هسته ای نزدیک شده اند، در حالی که رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز به دستیابی پیشرفت هایی مهم در مذاکرات با تهران در زمینه فعالیت هسته ای این کشور در گذشته اشاره کرد.
هرچند ظریف و دیگر مقامات ارشد غربی تاکید کرده اند هیچ تضمینی وجود ندارد که آنچه که در دور نهایی مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران تصور شده است، با موفقیت به پایان برسد و حتی یکی از دیپلمات ارشد این مذاکرات را بسیار دشوار توصیف کرد.
در آخرین ساعات روز جمعه، یک مقام ارشد آمریکا گفت این قابل تصور بود که مذاکرات از آخرین ضرب الاجل هم عبور کند. مذاکرات تا روز سه شنبه هفتم جولای تمدید شده است که می توان گفت سومین بار در یک سال است که ضرب الاجل برای پایان مذاکرات تغییر کرده است.
این مقام آمریکایی تاکید کرد اگر ضرب الاجل رعایت نشود و پیشرفت ها متوقف شود، از سر میز مذاکرات برمی خیزد. وی در ادامه تاکید کرد، در شرایط فعلی همه چیز ممکن است.
ایران و شش قدرت جهان به دنبال دستیابی به یک توافق هسته ای هستند که بتواند راه ایران را در دستیابی به تسلیحات هسته ای سد کند و در مقابل تحریم های بین المللی علیه ایران برداشته شود.
ظریف روز گذشته یک پیام ویدئویی در یوتیوب منتشر کرد و در آن بر همکاری ها با غرب برای مبارزه با داعش پس از توافق هسته ای تاکید کرد.
این مقام ارشد آمریکا از اظهار نظر درباره پیام ویدئویی ظریف خودداری کرد، اما وی تاکید کرد در حال حاضر مذاکرات بر روی برنامه هسته ای ایران متمرکز شده است. وی همچنین گفت، تیم آمریکایی تصمیم گرفته است که بهتر است تا زمان ضرب الاجل از اظهار نظرهای علنی خودداری کند.
تحول دیگر در برنامه هسته ای ایران، اظهارات یوکیا آمانو، رئیس آژانس بین المللی انرژی هسته ای است که ایران و آژانس توانسته اند به روش هایی برای مطلع شدن از فعالیت های هسته ای ایران در گذشته دست یابند.
یوکیا آمانو روز پنج شنبه در تهران بود و با حسن روحانی،رئیس جمهوری ایران دیدار کرد.
مقامات غربی و ایرانی می گویند:نگرانی ها درباره فعالیت هسته ای ایران در گذشته و بی میلی ایران برای اجازه دادن به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی برای دیدار از مناطق حساس نظامی، دو مانع جدی باقیمانده برای دستیابی به توافق نهایی است. مانع مهم دیگر، زمان برداشته شدن تحریم ها علیه ایران است و تهران فشار می آورد که اتحادیه اروپا و آمریکا می خواهند چه اقداماتی در این زمینه انجام دهند و این اقدامات چه زمانی انجام خواهد شد.
برخی از مقامات غربی،روز جمعه گفته اند که مذاکرات تهران به طور کاملا واضحی رو به پیشرفت است.
آمانو هم در بازگشت به وین، جان کری و دیگر اعضای گروه پنج به علاوه یک را از نتایج سفر خود به تهران مطلع کرد. یک دیپلمات ارشد آمریکایی گفته است،سفر آمانو به تهران یک گام خوب و مثبت بوده است، اما هنوز ما باید کارهایی انجام دهیم تا از فعالیت های احتمالا نظامی هسته ای ایران در گذشته مطمئن شویم.
۰۸:۱۲:۴۴ خبرگزاری صدا و سیما: به گزارش شبکه تلویزیونی سی.سی.تی .وی،وانگ یی گفت: مذاکرات اتمی بیش از ده سال ادامه داشته است ومذاکراتی فشرده در سالهای اخیر برگزار شده است.به نظرم منصفانه است که بگوییم که اجزای اصلی مذاکرات برای کار بر روی آنها در محل وجود دارند.چارچوب توافقی لوزان تمامی مسائل مرتبط را پوشش می دهد و چارچوب اصلی یک توافق اتمی از پیشتر شکل گرفته است.به نظرم زمان حل مسئله اتمی ایران فرا رسیده است.
۰۸:۱۲:۲۶ با سلام . از شما عزیزان درخواست می شود از رفرش های مکرر روی صفحه خودداری کنید