۰۷:۲۵:۲۹ پایان بخش اول
۰۷:۲۵:۱۲ گروه بورس- محبوبه مغانی: به نظر میرسد که بازار سهام در هفته جاری دور از منطقهای تحلیلی و تحت تاثیر هیجانات معاملات خود را انجام میدهد. آخرین دور مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵، بازار را در دوره حساسی قرار داده است؛ به گونهای که روز گذشته شاخص کل بورس با بیش از ۵۱۰ واحد کاهش به رقم ۶۴ هزار و ۳۰۱ واحدی دست یافت.
انجام مذاکرات هستهای طی هفتههای گذشته تحت فشار بالا، سرمایهگذاران را در ابهام و تردید از نتیجه آن قرار داده است؛ بهگونهای که مشخص نبودن چشمانداز آینده بازار سبب شد تا روز گذشته بورس تهران با افت ۷/ ۰ درصدی شاخص مواجه شود.
بر این اساس روز گذشته از ۳۷ صنعت بورسی، ۳۳ صنعت با کاهش بازدهی مواجه شدند؛ به گونهای که در معاملات روز گذشته تنها سه صنعت قند و شکر، استخراج نفت و گاز به جز اکتشاف و در نهایت استخراج زغالسنگ بودند که از بازدهی پایینی در میان دیگر صنایع برخوردار شدند که سهم این گروهها از کل بازار ۰۱/ ۰ درصد است. فعالان بازار سرمایه بر این باورند که اگر در قیمتهای فعلی مذاکرات تمدید شود، افت چندانی در اکثر سهام شاهد نخواهیم بود، تنها در صورتی بازار با ریزش سنگین مواجه خواهد بود که رسما مذاکرات شکست بخورد.
درآمدی بر رشد بانکها پس از تحریم
در حالی از توافق و رفع تحریمهای بانکی بهعنوان عامل رشد درآمد گروه بانکها و موسسات اعتباری در بازار سرمایه نسبت به سایر گروهها نام برده میشود که روز گذشته، بهرغم انتظار موجود شاخص این گروه از صنایع بورسی با ۱۳/ ۱ درصد کاهش مواجه شد. با این حال آغاز هشتمین دور از مذاکرات هستهای و دور شدن این گروه از صنایع بورسی از هزینههای سنگین دور زدن تحریمها با گشایش اعتبارات اسنادی (LC) و انجام معاملات از مجاری رسمی و قانونی، سبب شد تا شاخص این گروه طی یک هفته کاری گذشته ۵/ ۱ درصد افزایش یابد. از سوی دیگر امکان فراهم شدن زمینه ورود بانکهای خارجی به کشور، بازار سرمایه را با امیداوری اصلاح واقعی نرخ سود بانکی و شکلگیری رقابت سالم میان سیستم بانکی روبهرو کرد.
با این حال روز گذشته بانک مرکزی شرایط جدید ضمانتهای بانکی را ابلاغ کرد؛ اقدامی که به منظور تسهیل و تسریع در انعقاد قراردادهای سرمایهگذاری و جلب انگیزه سرمایهگذاری در طرحهای تملک داراییهای سرمایهای کشور صورت گرفته است. همچنین مقرر شد تا در کارگروه تسهیل و حمایت از تولید تدابیری برای رفع مشکل بدهی واحدهای تولیدی مدیران بانکها حضور داشته باشند تا ضمن بررسی وضعیت فعلی بنگاهها استمهال بدهی و تزریق نقدینگی به واحدهای تولیدی نیز مورد بررسی قرار گیرد.
بر این اساس روز گذشته معاملات صورت گرفته در نماد بانک پارسیان، قیمت سهام این شرکت را از بیشترین رشد در میان شرکتهای حاضر در گروه بانکها و موسسات اعتباری برخوردار ساخت. از سوی دیگر پست بانک بیشترین کاهش قیمت را تجربه کرد تا بر این اساس هر سهم این نماد بورسی به پایینترین قیمت خود در سال جاری برسد.
هلدینگهای چندرشتهای حامیان بازار سرمایه
پس از رشد تنها ۸/ ۰ درصدی شاخص شرکتهای چند رشتهای صنعتی طی یک هفته کاری، روز گذشته شاخص این صنعت ۲۸/ ۰ درصد از این رشد را پس گرفت. اما آنچه که در شرایط رکودی حاکم بر بازار سرمایه مورد سوال اکثر سهامداران و فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است، عملکرد و فعالیت هلدینگهای چندرشتهای در بازار سرمایه در حمایت از شرکتهای تابعه خود است.
در واقع این گروه با این قبیل سوالات مواجه است که شرکتهای سرمایهگذاری بازار را رها کردهاند و در بخشهای دیگر به کسب سود مشغولند، بر این اساس است که این گروه با این سوال مواجه میشوند که اصولا شرکتهای زیر مجموعه برای این هلدینگها تا چه میزان اهمیت دارند و استراتژی این سهامداران در برخورد با شرکتهای تابعه خود چیست؟ مدیر عامل گروه توسعه ملی بهعنوان یکی از حقوقیهای بزرگ بازار در مقام پاسخگویی به این سوالات بر آمد و در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، با توجه به شرایط کنونی بازار سرمایه، استراتژی هلدینگهای چندرشتهای را حفظ و تثبیت در شرکتهای زیر مجموعه تعریف کرد.
فرهاد حنیفی با تاکید بر منطقی و قابل توجه بودن روند مزبور، دیدگاه هلدینگهای چندرشتهای را نسبت به شرکتهای تابعه، بلند مدت تعریف کرد که به موجب آن، مبنای تصمیمگیری و سرمایهگذاری بسیاری از شرکتها تنها سودآوری نیست که شرایط بازار میزان مالکیت آنها را تحت تاثیر قرار دهد. این مقام مسوول در «وبانک» بر اهمیت نحوه طراحی درصد و میزان سهامداری در شرکت ها، تاکید کرد و گفت: علاوه بر توجه به میزان سودآوری، سایر متغیرهایی نظیر توزیع منابع، مدیریت ریسک، میزان کنترل نقدینگی و زمانبندی آن، حضور در بازار تامین مواد اولیه یا نقش در بازار مصرف محصولات و تاثیر در زنجیره ارزش شرکت و کسب درآمد ارزی نیز تاثیر گذار است. حنیفی همچنین به تقسیمبندی استراتژیهای هلدینگهای چندرشتهای به برنامههای عملیاتی اشاره کرد که در این راستا بعضا ممکن است بخشی از پرتفوی سرمایهگذاری از یک صنعت یا یک شرکت خارج و در حوزه سرمایهگذاری دیگری وارد شود. وی پشتوانه این تصمیمگیریها را تحلیلهای کارشناسی ذکر کرد که در این شرکتها انجام میشود. مدیرعامل سرمایهگذاری گروه توسعه ملی به تمرکز عمده منابع مالی شرکتهای سرمایهگذاری در طیف متنوعی از صنایع و شرکتها اشاره کرد که به موجب آن سعی میشود که زنجیره ارزش ساز در کنار متغیر سودآوری در سرمایهگذاری مورد توجه قرار گیرد.
بر این اساس وی انتشار پرتفوی هلدینگهای چندرشتهای را بهصورت ماهیانه مورد اشاره قرار داد که به شکل تفصیلی مبلغ و درصد مالکیت، ارزش روز سرمایهگذاریها و قیمت تمامشده از نظر صنایع و شرکتهای سرمایهگذاری منعکس شده است.
حنیفی ادامه داد: به رغم انعکاس میزان سود و زیان هلدینگهای چندرشتهای در پایان هر ماه در پی سرمایهگذاریهای صورت گرفته، تصور غالب سهامداران در بازار بر این است که تزریق کم نقدینگی این هلدینگها در بازار سرمایه به منزله مصرف نقدینگی در سایر بازارها است. وی تصریح کرد: اما در واقع بسیاری از شرکتها در چارچوب طرحریزیهای قبلی و برنامههای استراتژیک تدوین شده، وجه نقد در اختیار را طبق برنامه، در پروژههای شرکتهای زیرمجموعه و تقویت و افزایش سرمایه شرکتهای تابعه و در بازارهای اولیه خرج میکنند.
این مقام مسوول در «وبانک» ادامه داد: بنابراین نباید انتظار داشت همه روزه و بهصورت نامحدود شاهد خرید سهام توسط هلدینگهای چندرشتهای در بورس اوراق بهادار باشیم. وی در برابر این نگاه که غالبا هلدینگها از نیروی کارشناسی مناسب در بدنه و ساختار خود به منظور تصمیمگیریهای سرمایهگذاری برخوردار نیستند، گفت: شرکتهای سرمایهگذاری از کارشناسان زبده استفاده میکنند، اما نکته مهم اینجا است که این مزیت در حوزه تحلیلی و کارشناسی خرد است. جایی که نیاز به تقویت است و فقط منحصر به هلدینگهای چندرشتهای نیست. وی ادامه داد: برخورداری بازار سرمایه از کارشناسان کلان نگر به منظور ارزیابی و تحلیلها بر اساس متغیرهای کلان شامل تحلیل ارز، نرخ بهره، تورم، مالیات و نظام بانکی و قوانین میتواند تحلیل در سطح خرد بنگاه را به تحلیل در سطح کلان اقتصاد مرتبط سازد. در واقع به موجب آن تحلیلها است که میتوان از آن الگو و برنامه عملیاتی را برای هلدینگها، سایر بنگاهها و سازمانهای اقتصادی استخراج کرد. بر این اساس روز گذشته قیمت سهام «وصندوق» بدون نوسان باقی ماند. دیروز همچنین ۱۲ میلیون سهم از سهام غدیر بین دو حقوقی مورد معامله قرار گرفت.
تهدیدهای پیش روی صنعت لاستیک
شاخص گروه لاستیک و پلاستیک در ادامه روند فعالیت خود طی یک هفته گذشته، دیروز نیز با کاهش مواجه بود؛ به گونهای که شاخص این گروه پس از کاهش ۶/ ۴ درصدی در هفت روز کاری گذشته، دیروز نیز ۵۳/ ۰ درصد افت کرد. در حالی روند کاهشی شاخص این گروه از ابتدای سالجاری همچنان ادامه دارد که این گروه با چالش عدم تخصیص ارز مبادلهای برای ورود دوده صنعتی همراه است. با توجه به آنکه بزرگترین مصرفکننده دوده صنعتی تولیدکنندگان لاستیک هستند، به نظر میرسد که این مساله سودآوری شرکتهای تولیدکننده لاستیک را تحت تاثیر خود قرار میدهد؛ به گونهای که فعالان این صنعت بر این باورند که وضعیت نامطلوب بازار لاستیک عملا امکان رشد چشمگیری در سود این شرکتها را فراهم نمیآورد. در عین حال اکنون با توجه به انحصاری بودن شرکتهای تولیدکننده دوده صنعتی داخلی توسط دو شرکت، افزایش نرخ دوده به راحتی امکانپذیر خواهد بود. بر این اساس روز گذشته قیمت سهام «پکویر» با انجام دو معامله ۶۱۸ سهمی، تنها ۰۱/ ۰ درصد رشد کرد.
از سوی دیگر معامله ۴۳۵ میلیون و ۳۰۹ هزار ریالی «پسهند»، در نهایت قیمت این سهم را در بازار با کاهش ۵۹/ ۱ درصدی مواجه ساخت تا بیشترین کاهش قیمت در این گروه به نام این شرکت ثبت شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892510/#ixzz3ePrGItfb
۰۷:۲۳:۵۴ گروه بورس- همایون دارابی: روند کاهش قیمتها در بورس تهران که از روز شنبه هفتهجاری شروع شده است، دیروز با شدت بیشتری ادامه یافت.در بازار دیروز معاملهگران با توجه به اوجگیری روند مذاکرات هستهای و نامشخص بودن نتایج نهایی آن با کاهش انگیزه و احتیاط بیشتری فعالیت خود را ادامه دادندکه همین امر نیز بازار را از دستورات خرید عمده خالی کرد تا علاوه بر قیمتها ارزش معاملات نیز به میزان قابلملاحظهای افت کند.در بازار دیروز شاخص کل با افت ۵۱۰واحدی معادل ۸/ ۰ درصد به رقم ۶۴هزار و ۳۰۱واحد رسید، در همین حال ارزش معاملات در بورس یا فرابورس به صد میلیارد تومان هم نرسید؛بهطوری که در بورس ۸۰میلیارد تومان و در فرابورس ۷۲میلیارد تومان معامله شکل گرفت.در بازار دیروز در تحولات کلان نگاهها به روند فشرده مذاکرات بود که همچنان نتیجه این مذاکرات نامشخص است.
در تحولات درون بازار دیروز اعلام شد
گروه لیزینگی بورس به زودی شاهد عضو جدیدی خواهد بود و شرکت واسپاری ملت در بورس پذیرفته شده است.در گروه ساختمانی دیروز پس از مسکن شمال شرق که برای افزایش سرمایه در روز شنبه متوقف شد، شرکت سرمایهگذاری مسکن شمالغرب نیز برای مجمع فوقالعاده متوقف شد.در گروه سیمانی دیروز سیمان داراب در مجمع خود اقدام به تقسیم سود ۳۰۰ریالی کرد. در گروه معدنی چادرملو نیز به هر سهم ۶۵۰ریال سود نقدی داد.در گروه غذایی بهای لبنیات پس از کش و قوسهای فراوان افزایش پیدا کرد.مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی گفت: جلسهای دیروز با حضور وزیر جهادکشاورزی، معاونان وی و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و به ریاست محمد شریعتمداری، معاون اجرایی رئیسجمهور بدون حضور صنف مربوطه برگزار و این افزایش قیمت مصوب شد.وی با بیان اینکه ما مخالف افزایش قیمت لبنیات بودیم، اظهار کرد: پیش از برگزاری جلسه مخالفت خود را اعلام کرده بودیم اما مسوولان توجهی نکردند. این افزایش قیمت به ضرر دامداران و کارخانهها است؛ چراکه مردم قدرت خریدشان دیگر کفاف افزایش بیشتر را نمیدهد. وی ادامه داد: زمانی که مردم کالا را خریداری نکنند، شیر دامدار به فروش نمیرسد چراکه کارخانه دیگر تمایلی به تولید ندارد.اسماعیلی افزود: در این جلسه مصوب شده است که کارخانجات صنایع لبنی، شیرخام را به قیمت ۱۴۴۰ تومان از دامدار خریداری کنند و در ازای آن میتوانند قیمت شیر،ماست و پنیر را حداکثر ۱۰ درصد افزایش دهند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892552/#ixzz3ePrBn1TH
۰۷:۲۳:۳۹ این روزها فعالان بازار پتروشیمی در انتظار انتشار اخبار مربوط به مذاکرات هستهای و همچنین اعلام قیمتهای جدید محصولات پتروشیمی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی هستند؛ از این رو خریداران بیش از هر زمان دیگری با احتیاط وارد معاملات میشوند.
به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، فعالان بازار پتروشیمی معتقدند؛ در لیست اعلامی شرکت ملی صنایع پتروشیمی اکثر محصولات پتروشیمی برای هفته جاری با افت قیمتها روبهرو خواهند شد.
جواد موسوی، مدیرکالایی کارگزاری اطمینان سهم در این باره به «پایگاه خبری بورس کالای ایران» گفت: گرچه اطمینان نسبت به افت قیمتها شدت گرفته، اما میزان کاهش قیمتها مشخص نیست، از این رو باید در انتظار اعلام قیمتها و میزان تغییرات آن ماند و سپس درخصوص ورود به مبادلات تصمیم گرفت.
وی در ادامه با اشاره به اینکه اکثر فعالان این حوزه در انتظار اعلام نتایج مذاکرات هم هستند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ترس از افت قیمتها و خواب سرمایه سبب شده تا اکثر معاملهگران با احتیاط بیشتری وارد معاملات محصولات پتروشیمی شوند و نسبت به آینده نگران باشند.
مدیرکالایی کارگزاری اطمینان سهم به کاهش حجم تولید در هفتههای اخیر اشاره کرد و گفت: در حال حاضر حجم تولید و میزان مصرف مواد کاهش یافته است، اما انتظار میرود با نزدیک شدن به کف قیمتی، حجم خرید محصولات پتروشیمی نیز افزایش یافته و شاهد تزریق رونق اندک به بازار محصولات پتروشیمی باشیم.
این کارشناس بازار پتروشیمی در ادامه تاکید کرد: به نظر میرسد با توجه به اینکه میزان افت قیمتهای پایه هنوز مشخص نیست، اکثر معاملهگران برای تصمیمگیری درخصوص خرید محصولات پتروشیمی باید در انتظار اعلام قیمتهای جدید باقی بمانند و سپس وارد مبادلات شوند.
۰۷:۲۳:۲۴ گروه بنگاهها: در مبادلات روز یکشنبه هفتم تیرماه سال جاری همانند روز قبل تولید کنندگان دربرابر افت قیمتها مقاومت کردند. با این وجود سطح عمومی بازار حاکی از افت نرخ فولاد بود و به نظر میرسد در هفته جاری سایر تولیدکنندگان نیز خود را با سطح بازار هماهنگ کنند و بازار به کف برسد.
به گفته کارشناسان نوسانهای قیمت نفت، نرخ این فلز را در بازارهای جهانی دچار نوسان کرده و همین امر موجب شده تا بازار داخلی مس نیز علاوه بر رکود نسبتا طولانی بازار، متاثر از عوامل جهانی باشد. البته در این میان با توجه به نزدیکی به آخرین دور از گفتوگوهای ایران و ۱+۵ انعکاس هر خبری پشت درهای بسته اعم از مثبت و منفی میتواند بازار داخلی این محصولات را تحتالشعاع قرار دهد.
البته کارشناسان در این راستا موارد مختلفی از آثار مثبت رفع تحریمها را بر بازار فلزات رنگی برمیشمارند و معتقدند که بازگشت نقدینگی به این بازار، افت هزینههای تولید، افزایش فروش و صادرات همگی از جمله نتایج توافق ایران و غرب محسوب میشوند.
برخی از کارشناسان حوزه فلزات پایه معتقدند که در صورت کاهش محدودیتهای بینالمللی صادرات فلزات پایه به ویژه در حال حاضر که با مازاد این محصولات در داخل روبهرو هستیم میتواند عامل مهمی در رونق بازار داخلی فلزات اساسی باشد.
از طرفی با برداشته شدن تحریمها و تسهیل انتقالات ارزی، اگر صادرات این محصولات از طریق تالار صادراتی بورس کالای ایران انجام شود از ریسک کمتری برخوردار خواهد بود و در این صورت هزینههای انتقال کمتری را هم در بر خواهد داشت و میتوان با کشورهای غیرهمسایه نیز مبادلات تجاری بیشتری انجام داد.
از طرفی نیز با توجه به کاهش قیمت دلار و تسهیل مبادلات مالی، واردات مواد اولیه نیز به سهولت و سرعت انجام خواهد گرفت که در این صورت با افزایش تولید و رونق بازارهای صادراتی هم تعادل بازار داخلی حفظ خواهد شد و هم تولیدکنندگان میتوانند به راحتی با سایر کشورها به رقابت بپردازند، بهطوری که با انتقال تکنولوژیهای برتر، ضمن استفاده از این فرصت طلایی، با افزایش بهرهوری توان رقابتی خود را افزایش دهند.
از سوی دیگر نیز به عقیده تحلیلگران کاهش بیشتر قیمتها در بازارهای جهانی ادامهدار نخواهد بود و پتانسیلهایی برای بازگشت به ثبات بهای این محصولات نیز وجود دارد. البته با توجه به کاهش نرخ ارز که به نظر میرسد ادامهدار باشد میتوان به ریزش قیمتها در رکود فعلی تقاضا امیدوار بود.
به این ترتیب روز گذشته در معاملات بورس کالای ایران، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۸ هزار و ۱۹۰ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۱۶۷ تومانی را تجربه کرده است. کل عرضه برای این محصول ۴ هزار تن بوده؛ درحالیکه با تقاضای ۷۴۰ تنی روبهرو بوده است. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۸ هزار و ۸۹۰ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه، افت ۱۷۱ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۳ هزار و ۵۰۰ تن بوده است، در شرایطی که تقاضاکنندگان خواستار ۵۲۰ تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۸ هزار و ۹۴۵ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته با کاهش ۱۷۱ تومانی مواجه شد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود و با میزان تقاضا برابری میکرد.
از سوی دیگر مس در بازار آزاد هماکنون با قیمت ۲۰هزار تومان در هر کیلو معامله میشود که نسبت به روز شنبه کاهش ۱۰۰ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. البته این در شرایطی است که با وجود افت قیمت این فلز سرخ در بازار داخلی اما همچنان حجم معاملات پایین است.
فعالان بازار داخلی فلزات پایه معتقدند مراجعه متقاضیان خرید به بازار فلزات در این روزها با کسادی هفتههای گذشته متفاوت است؛ چراکه بازار در انتظار شنیدن اخبار مثبت از نتایج مذاکرات به سر میبرد و هماکنون فروشندگان نیز امیدوار به بهبود فضای معاملاتی هستند. فعالان بازار پیشبینی کردهاند که روند قیمتی فلزات رنگی در کوتاه مدت به دلیل نوسانات رو به پایین نرخ ارز با همین روند به معاملات ادامه خواهد داد. البته این در شرایطی است که روند قیمت فلزات در بورس لندن را هم در میانمدت نمیتوان نادیده گرفت و از آنجا که بازار جهانی این محصولات مسیر نزولی در پیشگرفتهاند در نتیجه به نظر میرسد در روزهای آتی شاهد افت بیشتر قیمتها باشیم. از طرفی نیز با اینکه فعالان بازار معتقدند در حال حاضر قیمتها در بازار آزاد با توجه به شرایط موجود بسیار پایین است، اما با آرامشی که بعد از نتایج قطعی مذاکرات در بازارهای کالایی به وجود خواهد آمد روند قیمتی ثابتی را برای این محصولات در بلندمدت شاهد خواهیم بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892574/#ixzz3ePqjo9NP
۰۷:۲۲:۵۸ حمدحسین بابالو: بازار محصولات پلیمری در روزهای اخیر شرایط آرامی داشت تا جایی که کاهش نسبی و البته ادامهدار قیمتها را میتوان مهمترین ویژگی این روزهای بازار به شمار آورد. با توجه به انتظار برای اعلام قیمتهای پایه جدید که احتمالا امروز اعلام خواهد شد، بازار ترجیح داده تا خریدهای خود را به تعویق اندازد.
البته ضعف شدید تقاضا و تضعیف تولید در صنایع پاییندستی همچنین مشکلات نقدینگی را نیز باید در ترسیم این وضعیت موثر دانست.
روز گذشته با آغاز به کار بازار پلیمرها شاهد ادامه کاهش قیمتها بودیم تا جایی که برخی کالاهای محدودی که در ساعات اولیه فعالیتها اعلام نرخ شد همگی از کاهش قیمتها حکایت میکرد. این در حالی بود که به مرور زمان و افزایش فعالیت فعالان بازار، قیمتهای مخابره شده بیشتری در بازار مشاهده شد که باز هم کاهش قیمتها را نشان میداد.
بازار مدتها است که فاز کاهشی را برای خود انتخاب کرده ولی برخی از گریدها توانستند در برابر این وضعیت مقاومت محدودی از خود نشان دهند ولی جهتگیری کاهشی بر کل بازار غالب بود.
انتظار برای اعلام کاهشی قیمتهای پایه جدید که در روز جاری احتمالا اعلام خواهد شد، حضور در ماه مبارک رمضان و کاهش سنتی تقاضا برای مواد اولیه پلیمری در کنار انتظار برای افزایش تقاضای ظروف یکبار مصرف، کاهش نسبی قیمتهای جهانی، کاهش ادامهدار قیمت دلار در دو هفته گذشته، برخی محدودیتها در بازار صادراتی عراق، ضعف نقدینگی و بسیاری موارد دیگر را میتوان از دلایل اصلی این وضعیت برشمرد.
این در حالی بود که تا پایان فعالیت بازار در روز گذشته، جهتگیری کاهشی در کل بازار بهعنوان جهتگیری کلی بود که خود را برای روز جاری آماده میکرد البته برخی از کالاها نیز رشد نرخ داشتند.
بازار مدتها است که به کاهش قیمتهای پایه روز جاری خوشبین است که افت ادامهدار نرخهای پیشنهادی را میتوان از دلایل اصلی آن برشمرد. کاهش قیمتهای جهانی و افت ادامهدار قیمت دلار در هفتههای گذشته مهمترین دلایل این وضعیت بود که میتواند جهتگیری کلی نرخها را ترسیم کند. با توجه به افت چندین باره نرخهای پایه در ماهها و هفتههای گذشته و به عبارت سادهتر شفافیت اعلام قیمتهای جدید در سال جاری به نسبت برخی رخدادها در سال گذشته، میتوان به افت بیشتر قیمتها امیدوار بود ولی این تنها یک احتمال است.
نکته دیگر در بازار داخلی را باید شایعهای دانست که هنوز صحت و سقم آن تایید نشده ولی از کانالهای مختلفی به گوش میرسد. هماکنون شایعه شده که برخی گریدهای OFF محصولات پتروشیمی به نام گریدهای استاندارد مشهور به ON حتی با بسته بندی معتبر عرضه میشود که به برخی تردیدها در بازار دامن زده است. البته این رخداد اولین باری نیست که در بازار به گوش رسیده یا شایعه شده است که لزوم دقت بیشتر فعالان بازار را میطلبد. این در حالی است که خرید بهصورت مستقیم از بورس کالا میتواند پتانسیل این قبیل موارد را به حداقل ممکن کاهش دهد.
در معاملات روز گذشته در بورس کالای ایران شاهد بودیم بسیاری از کالاها همچون گوگرد کلوخه داخلی و صادراتی و وکیوم باتوم افزایش قیمت محدودی یافت، ولی سایر عرضهها با شرایط عادی به کار خود در رینگ محصولات پالایشی و پتروشیمی پایان دادند. با توجه به انتظار برای اعلام قیمتهای پایه جدید و رشد ناچیز قیمت نفت و البته نوسان قیمت دلار به نظر میرسد که برخی از فعالان بازار زمان فعلی را برای خرید مناسب دانستند که در نهایت افزایش نسبی حجم تقاضا را پدید آورد.
در بازارهای جهانی شاهد ورود قیمتها به یک فاز ثبات شکننده هستیم، زیرا پس از کاهش ادامه دار قیمتها به وجود آمده و دورنمای آن نیز هنوز مشخص نیست.
به گزارش روابط عمومی انجمن ملی پلاستیک ایران روند نزولی قیمت پلیمرها و بسیاری از محصولات پتروشیمی در پایان هفته گذشته متوقف شد.
در هفته منتهی به ۲۴ ژوئن ۲۰۱۵ بازارهای جنوب و جنوب شرق آسیا معاملاتی کمرونق با قیمتهای بدون تغییر به نسبت هفته گذشته را شاهد بودند، ولی سردرگمی بازار را میتوان در روند معاملاتی مواد اولیه این محصولات تشخیص داد زیرا چند وقتی است از روند مشخصی تبعیت نکرده و هر هفته جهتگیری خاصی را تجربه میکنند.
بهعنوان نمونه پروپیلن با ۱۰ دلار افزایش نرخ مواجه شد، استایرن منومر ۵ دلار افت قیمتی پیدا کرد، اتیلن که در سه چهار هفته گذشته چیزی حدود ۴۷ دلار افزایش یافته بود در دو هفته اخیر با کاهش ۳۵ دلاری نرخ مواجه شد و قیمت اتیلن گلایکول که در تولید PET به کار میرود افزایش ۴ دلاری را تجربه کرد. با توجه به نزدیکی بسیاری از گریدهای پلیمری به کف قیمتی خود، روند معاملات آنها با ثبات شده و حتی ممکن است در آینده افزایش خود را بهصورت آرام شروع کنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892556/#ixzz3ePqgWHmd
۰۷:۲۲:۴۶ خانه ملت: رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه تهدیدها خللی در هدف بانک مرکزی برای ساماندهی موسسات مالی و اعتباری ایجاد نمیکند، گفت: در خصوص همکاری بانکها با بدهکاران خرد بخشنامهای به بانکها ابلاغ شده که میتواند در زمینه تسویه وامهای بانکی اقشار ضعیف و تعیین تکلیف پروندههای تسهیلات موثر باشد.
ولیالله سیف در خصوص برنامههای بانک مرکزی برای ضرورت ساماندهی فعالیت موسسات مالی و اعتباری، گفت: یکی از اولویتهای بانک مرکزی به سرانجام رساندن موضوع ساماندهی فعالیت موسسات مالی و اعتباری، در کشور بوده و در این راستا اقدامات خود را انجام داده است.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: متاسفانه برخیها به دلیل گرایشات سیاسی و جناحی قصد دارند با اقدامات خود برای بانک مرکزی در زمینه ساماندهی موسسات مالی و اعتباری مشکل ایجاد کنند و حتی بانک مرکزی را متهم به سیاسی کاری میکنند.
سیف با اشاره به تهدیدهایی که در مصاحبهها توسط برخیها در زمینه ساماندهی موسسات مالی و اعتباری انجام میشود، گفت: بانک مرکزی با حول و قوه الهی مصمم است تا موسسات مالی و اعتباری را ساماندهی کند و خوشبختانه در این راه از حمایت مسوولان نظام برخوردار است.
وی ادامه داد: بانک مرکزی، قوه قضائیه و نیروی انتظامی هماهنگیهای لازم را برای ساماندهی فعالیت موسسات مالی و اعتباری، انجام دادهاند که میتواند انجام این مهم را تسریع کند.
سیف درباره وضعیت وصول معوقات بانکی گفت: بانک مرکزی در این زمینه اقداماتی انجام داده و حتی در این خصوص بخشنامهای به بانکها برای تعیین تکلیف و تسویه مطالبات لاوصول و معوق ابلاغ داشته که میتواند زمینه را برای تسریع در تسویه بدهیها فراهم کند.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین در ادامه ارائه تخفیف و همکاری با بدهکاران خرد را به عنوان راهکاری برای وصول این معوقات بانکی دانست و گفت: در خصوص همکاری بانکها با بدهکاران خرد بخشنامهای ابلاغ شده که میتواند در زمینه تسویه وامهای بانکی اقشار ضعیف و تعیین تکلیف پروندههای تسهیلات موثر باشد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892515/#ixzz3ePqdQfzY
۰۷:۱۹:۱۸ گروه بازار پول: جدیدترین گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که تورم ماهانه شاخص تولیدکننده در خردادماه (اولین ماه پس از هدفمندی) به ۷/ ۱ درصد رسیده که بیشترین میزان طی یک سال گذشته بوده است.
طبق بررسیها «دنیای اقتصاد» این میزان نسبت به تورم ماهانه دو مرحله اول هدفمندی کمتر بوده و بهنظر میرسد در ماههای آتی، تورم ماهانه تولید به روند کم نوسان قبل از هدفمندی مرحله سوم بازگردد. علاوهبر این رشد نقطهبهنقطه شاخص تولیدکننده در خردادماه به ۵/ ۷ درصد رسیده و ۵/ ۱ واحد درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافته است. این افزایش به روند کاهشی تورم نقطهبهنقطه طی ۱۳ ماه اخیر پایان داد. بهرغم این افزایش، میزان تورم متوسط تولیدکننده با ۹/ ۰ واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل به ۱۲ درصد رسیده که از بهمن ۸۹ تاکنون کمترین مقدار بوده است.
بیشترین تورم ماهانه در یک سال
گزارش شاخص بهای تولیدکننده در آخرین ماه بهار نشان میدهد که رقم این شاخص به عدد ۷/ ۲۱۴ واحد رسیده است؛ بنابراین با توجه به رقم شاخص بهای تولیدکننده در اردیبهشتماه معادل ۱/ ۲۱۱ واحد، رقم تورم ماهانه تولید معادل ۷/ ۱ درصد بوده است.
بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که این رقم طی ۱۳ ماه قبل از آن بیسابقه بوده و آخرین ماه در اردیبهشت سال گذشته، تورم ماهانه با ثبت رقم ۷/ ۳ درصد بیشتر از خرداد سالجاری بوده است، اما دلیل این رکوردشکنی پس از یک سال را میتوان به افزایش قیمت حاملهای انرژی در ابتدای خردادماه سالجاری نسبت داد. البته این نکته قابل تاکید است که میزان رشد تورم ماهانه تولیدکننده در ماه نخست، نسبت به دو دوره قبل در دی ماه ۸۹ (معادل ۴/ ۱۵ درصد) و فروردین ۹۳( معادل ۵/ ۲ درصد)، کمتر بوده است.
«دنیای اقتصاد» در گزارش «تورم فاز سوم هدفمندی» در تاریخ ۱۷ خردادماه سالجاری تاکید کرده بود که به دلیل شیب کم افزایش قیمت حاملهای انرژی، اثر تورمی هدفمندی ناپایدار خواهد بود؛ بنابراین بهنظر میرسد از اثر ۷/ ۱ درصدی تورم ماهانه تولیدکننده در ماههای آینده کاسته شود.
پایان ۱۳ ماهه کاهش تورم نقطهبهنقطه
همگام با رشد ماهانه تورم تولیدکننده، رشد نقطهبهنقطه این شاخص نیز کمی افزایش یافت. رشد نقطهبهنقطه تغییرات شاخص تولیدکننده در ماه مورد بررسی را نسبت به مدت مشابه سال قبل در نظر میگیرد. طبق آمارهای بانک مرکزی رشد نقطهبهنقطه تورم تولیدکننده در خردادماه به ۵/ ۷ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، ۵/ ۱ واحد درصد افزایش یافته است. این روند افزایشی به ۱۳ ماه کاهش در روند تورم نقطهبهنقطه تولیدکننده پایان داد.
براساس آمارها از اردیبهشتماه ۹۳، تورم نقطهبهنقطه تولیدکننده از مرز ۱۹ درصد شروع به کاهش کرد و این روند تا اردیبهشت سال ۹۴ با ثبت رقم ۶ درصد برای تورم نقطهبهنقطه تداوم داشت. البته در این روند یک نکته نیز وجود دارد مبنیبر اینکه افزایش تورم نقطهبهنقطه در این ماه بر اثر شوک افزایش قیمت حاملهای انرژی بوده و با کاهش اثر این عامل در ماههای آینده امکان بازگشت به روند نزولی قبل از هدفمندی وجود دارد.
تداوم رکوردشکنی تورم متوسط
برخلاف روند افزایشی در تورم ماهانه و نقطهبهنقطه، میزان تورم متوسط یا ۱۲ ماهه در مسیر نزولی قدم میگذارد. براساس آمارها تورم متوسط تولیدکننده در خردادماه ( رشد شاخص در ۱۲ ماه منتهی به خرداد سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل) به ۱۲ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل ۹/ ۰ واحد درصد کاهش یافته است. براساس آمارها میزان تورم متوسط از بهمنماه ۸۹ تا این ماه کمترین مقدار بوده است.
صدرنشینی تورم «بهداشت» و «کشاورزی»
در گزارش شاخص بهای تولیدکننده که از سوی بانک مرکزی منتشر میشود، ۷۰۸ قلم کالا و خدمات تولیدی در ۸ گروه اصلی و سه گروه اختصاصی تقسیمبندی شده است. در این تقسیمبندی، کالاها و خدمات تولیدی در سه دستهبندی «کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری» (در این گزارش این گروه را به اختصار کشاورزی مینامیم)،«ساخت(صنعت)» و «خدمات» قرار میگیرند، اما در بین این سه گروه بیشترین تورم ماهانه و نقطهبهنقطه در گروههای خدماتی بوده است. گروه بهداشت و مددکاری اجتماعی با ۸/ ۵ درصد تورم ماهانه و ۹/ ۳۹ درصد تورم نقطهبهنقطه در بین گروههای هشت گانه شاخص بهای تولیدکننده بیشترین جهش را پشتسر گذاشته است.
طبق آمارهای بانک مرکزی این گروه شامل برخی فعالیتها مانند «ویزیت پزشک، فعالیتهای آزمایشگاهی پزشکی و تشخیص طبی و سایر موارد» است؛ بنابراین بهنظر میرسد تعرفههای خدمات پزشکی در خردادماه با افزایش قابلتوجهی روبهرو بودند.
گروه کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری دومین گروهی است که بین گروههای هشتگانه بیشترین تورم را پشتسر گذاشته است. تورم ماهانه این گروه معادل ۴/ ۲ درصد و تورم نقطهبهنقطه آن نیز ۸/ ۱۰ درصد در خردادماه گزارش شده است. در اردیبهشتماه تورم ماهانه این گروه معادل منفی ۷/ ۱ درصد گزارش شده بود، در نتیجه میتوان عنوان کرد که اثر هدفمندی در مرحله سوم در این گروه محسوس بوده است.
دیگر گروهی که از افزایش قیمت حاملهای انرژی در هدفمندی یارانهها متاثر شده است، گروه حملونقل و انبارداری است. شاخص این گروه در خردادماه نسبت به ماه قبل ۲ درصد افزایش یافته که نسبت به دو گروه بهداشت و کشاورزی رشد کمتری را تجربه کرده است. تورم ماهانه این گروه در اردیبهشتماه معادل صفر درصد بوده است. بهطور کلی در بخش خدمات، تورم ماهانه در خردادماه معادل ۵/ ۲ درصد و تورم نقطهبهنقطه در این ماه ۵/ ۱۴ درصد ثبت شده است.
اثر محدود هدفمندی بر بخش صنعت
بررسی آماری نشان میدهد در بخش ساخت (صنعت) تورم ماهانه معادل یک درصد و تورم نقطهبهنقطه معادل ۴/ ۲ درصد بوده است؛ بنابراین یکی از گروههای کمتورم پس از هدفمندی مرحله سوم گروه صنعت بوده است. کارشناسان معتقدند به دلیل رکود حاکم در بازار، سطح هزینههای بنگاههای تولیدی تغییر قابلتوجهی نداشته و رشد هزینههای بخش تولید محدود بوده است. به اعتقاد کارشناسان، نبود تقاضای قابلتوجه در بازار باعث شده که رقابت برای فروش محصولات در انبار افزایش یابد و تولیدکنندگان نیز برای حفظ سطح فروش از افزایش هزینههای تولید صرفنظر کنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892514/#ixzz3ePqa3kUA
۰۷:۱۸:۴۰ گروه بازرگانی: براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت از ارزش واردات و صادرات کالاهای اساسی و صنعتی مهم در سال ۹۳، واردات کالاهای اساسی در حالی نسبت به سال ۹۲ با افت ارزشی همراه بوده که صادرات این اقلام طی این دوره رشد قابلتوجهی را ثبت کرده است. این در حالی است که برخلاف اقلام اساسی، واردات کشور از اقلام صنعتی طی سال ۹۳ نسبت به سال قبل از آن افزایش داشته اما صادرات آن با افت همراه بوده است. از سوی دیگر بنا بر آمارهای این وزارتخانه از مبادلات تجاری محصولات منتخب در سال ۹۳، در بین ۴۷ کالای منتخب، واردات کشور از ۲۸ کالا با رشد ارزشی همراه بوده و ۱۴کالا افزایش ارزش در صادرات را تجربه کردهاند.
واردات کشور از اقلام اساسی در سال ۹۳ به میزان ۱۳ میلیارد و ۶۲۷ میلیون دلار بوده که افت ۵/ ۱۰ درصدی نسبت به سال ۹۲ را تجربه کرده است. ارزش صادرات کالاهای اساسی نیز در سال گذشته ۴ میلیارد و ۶۱۲ میلیون دلار رقم خورده که نسبت به سال قبل از آن با رشد حدود۳۱ درصدی همراه بوده است. از سوی دیگر در سال گذشته واردات کشور از کالاهای صنعتی، در حالی ۴۰ میلیارد و ۷۵۹ میلیون دلار ثبت شده که نسبت به سال قبل از آن رشد ۶ درصدی را ثبت کرده است، در همین حال صادرات کشور از این اقلام طی سال گذشته با افت ۴/ ۰ درصدی نسبت به سال ۹۲، به میزان ۱۴ میلیارد و ۹۸۲ میلیون دلار رقم خورده است.
همچنین بنابر آمارها از ارزش مبادلات تجاری کالاهای منتخب در سال ۹۳، در بین ۴۷ محصول منتخب، ۲۸ کالا در ارزش واردات و ۱۴ کالا نیز در ارزش صادرات رشد را تجربه کردهاند. طی سال ۹۳، در بین ۲۸ کالایی که با رشد در ارزش واردات همراه بودند، بیشترین رشد واردات مربوط به «سنگ آهن» با رشد ارزشی ۶۷۲ درصدی بوده است؛ واردات این محصول طی سال ۹۳، معادل ۳۳۹ میلیون دلار رقم خورده است. پس از آن دومین محصول با بیشترین رشد در ارزش واردات را «فرش ماشینی» به خود اختصاص داده است. واردات کشور از این محصول طی سال ۹۳، با رشد ۳۶۶ درصدی به میزان یک میلیون و ۴۰۰ هزار دلار رقم خورده است. جایگاه سوم محصولات با بیشترین رشد در ارزش واردات نیز مربوط به «پودر شوینده» بوده است. این کالا طی سال ۹۳، رشد ۵/ ۳۱۱ درصدی در ارزش واردات را تجربه کرده و وارداتی بالغ بر ۸ میلیون دلار را به خود نسبت داده است. از سوی دیگر در بین ۱۴ کالایی که طی سال ۹۳ رشد ارزشی را در صادرات تجربه کردهاند، بیشترین رشد صادرات مربوط به «آلومینا» با رشد ارزشی ۹۵۷ درصد بوده است. پس از «آلومینا»، بیشترین رشد در ارزش صادرات را «چرم» با رشد ارزشی ۲۲۷ درصدی به خود نسبت داده است، ارزش صادرات این محصول طی سال ۹۳، بالغ بر ۱۴ میلیون دلار بوده است. همچنین سومین جایگاه محصولات با بیشترین رشد در ارزش صادرات مختص «کاتد مس» با رشد ارزشی ۱۴۹ درصدی بوده است.
از سوی دیگر در بین ۴۷ کالای منتخب، ۱۹ کالا با افت در ارزش واردات و ۳۳ کالا نیز در ارزش صادرات با کاهش همراه بودهاند. در بین ۱۹ کالایی که افت ارزشی در واردات را تجربه کرده اند، بیشترین افت مربوط به «سیمان»، با درصد تغییر منفی ۱۰۰ درصد در ارزش واردات بوده است، بهطوری که در سال گذشته، وارداتی از این کالا ثبت نشده است. پس از «سیمان» بیشترین افت واردات نیز مربوط به محصول «DMT» بوده که در ارزش واردات نسبت به سال گذشته، افت ۵/ ۹۳ درصدی را نشان میدهد. سومین محصول با بیشترین افت در ارزش واردات را در حالی «کولر آبی» با رشد منفی ۴/ ۷۱ به خود نسبت داده است که میزان واردات این محصول در دو سال ۹۳ و ۹۲ بسیار ناچیز و نزدیک به صفر بوده است. همچنین در بین ۳۳ محصولی که طی سال ۹۳، با افت در ارزش صادرات همراه بودند، بیشترین افت به «فیبر» با رشد منفی ۱۰۰ درصدی اختصاص دارد. پس از آن «تراکتور» با افت ۹۹ درصدی در ارزش صادرات طی سال ۹۳، دومین جایگاه محصولات با بیشترین افت در ارزش صادرات را از آن خود کرده است، بهطوری که در سال ۹۳ صادرات کشور از این محصول به صفر نزدیک بوده است. «نخ سیستم پنبهای و ترکیبی الیاف مصنوعی» نیز با افت ۸۸ درصدی در ارزش صادرات طی سال ۹۳، جزو محصولات با بیشترین افت در ارزش صادرات بوده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892587/#ixzz3ePph3qeW
۰۷:۱۷:۳۱ موسسه مطالعاتی «اکونومیست اینتلیجنس» در ارزیابی رشد اقتصادی ۳۵ سال آینده به تحولات اقتصادی ایران و سایر کشورها پرداخته است. یافتههای ارزیابی فوق بیانگر آن است کشورهای پیشرفته برای رسیدن به رشد اقتصادی بالا با دو مخاطره «کاهش نیروی کار» و «پیری جمعیت» مواجه هستند؛ اما تحولات اقتصادی ایران نشان میدهد «فراهم شدن شرایط لازم برای ورود نیروی آماده کار به بازار» و «استفاده از ظرفیت نیروی کار زنان» دو محرکی هستند که میتوانند به بالا بردن رشد اقتصادی ایران کمک کنند.
گروه تحلیل-همایون فطرس: پژوهشهای صورت گرفته در واحد مطالعاتی «اکونومیست اینتلیجنس» نشان میدهد «فراهم کردن شرایط کار نیروهای کار آماده ورود به بازار» و «استفاده از ظرفیت اشتغال زنان» دو عامل محرک رشد اقتصادی ایران تا سال ۲۰۵۰ هستند.
بررسیهای واحد مطالعاتی مذکور بیانگر آن است که با توجه به دو برابر شدن جمعیت در محدوده سنی آماده به کار در کشورهایی نظیر ایران، الجزایر و مصر، این ظرفیت وجود دارد که تنها از ناحیه فراهم آمدن نیروی کار بیشتر، نزدیک به یک درصد تولید ناخالص داخلی افزایش پیدا کند. همچنین این پژوهش بیانگر آن است که یکی از سیاستهایی که میتواند موجبات رشد بیشتر اقتصادی را در ایران فراهم آورد، پیوستن هر چه بیشتر زنان به بازار کار و مشارکت فعالتر اقتصادی آنها است. در صورتی که میزان مشارکت اقتصادی زنان که نیمی از جمعیت این کشورها را بهطور طبیعی تشکیل میدهند، نزدیک به مشارکت اقتصادی مردان شده و سیاستهای اقتصادی از کار و اشتغال آنها حمایت کند، نقش نیروی کار بهعنوان محرک رشد اقتصادی از نقش سرمایه و بهرهوری نیروی کار در این کشورها بیشتر خواهد بود.
۵ قدرت برتر اقتصادی تا ۲۰۵۰
در بخش جهانی پژوهش به جابهجایی جایگاه چین و آمریکا در عنوان بزرگ «اقتصاد دنیا» اشاره شده است. در این گزارش پیشبینی شده چین تا کمتر از ۱۰ سال دیگر جای آمریکا را بهعنوان بزرگترین اقتصاد دنیا خواهد گرفت، اما این ثروتمند شدن ملی به معنای ثروتمندتر شدن فرد- فرد چینیها نخواهد بود. پیشبینیهای صورت گرفته بیان میکند در حالی که پنج قدرت برتر اقتصادی دنیا در سال ۲۰۵۰ کشورهای چین، آمریکا، هند، اندونزی و ژاپن خواهند بود، به لحاظ سرانه تولید ناخالص ملی، جایگاه برخی از این کشورها نظیر هند و اندونزی به علت جمعیت بسیار بالای آنها در رده ۱۰ کشور برتر از این حیث قرار نمیگیرد. با وجود این، رشد تولید ناخالص داخلی چین تا سال ۲۰۵۰ تا حدی خواهد بود که سرانه این شاخص از متناظر آن برای کشوری چون ژاپن فراتر رفته یا به ۵۰ درصد میزان سرانه GDP برای شهروندان آمریکایی برسد. هند نیز از این حیث رشد معناداری خواهد داشت؛ چنانکه طبق نتایج این پژوهش انتظار میرود نسبت سرانه تولید ناخالص ملی این کشور به تناظر آن برای آمریکا از تنها ۳ درصد به ۲۴ درصد در ۳۵ سال آینده افزایش پیدا کند. با وجود این، احتمال نمیرود جایگاه چین، هند و آمریکا، در رده ۵ یا حتی ۱۰ کشور برتر از نظر سرانه GDP در سال ۲۰۵۰ قرار گیرد. سوئد، آلمان، ایتالیا، اسپانیا و سریلانکا طبق برآوردهای این مطالعه پنج کشور با بیشترین سرانه تولید ناخالص ملی در سال ۲۰۵۰ خواهند بود. نکته جالب توجه آن است که بر مبنای نتایج این مطالعه، تنها آلمان است که جایگاه خود را در میان ۱۰ کشور ثروتمند از منظر این شاخص حفظ میکند، و تا سال ۲۰۵۰ کشورهایی چون آمریکا، ژاپن، برزیل و چین جایگاههای خود را در این ردهبندی از دست داده و به کشورهایی مانند آفریقای جنوبی، مجارستان، سوئد یا اسپانیا واگذار میکنند.
دغدغه جهانی کاهش نیروی کار
مطالعه صورت گرفته درباره «روندهای اقتصاد کلان تا سال ۲۰۵۰» نشان میدهد بهرغم اینکه در دهههای اخیر رشد اقتصادی جهان بیشتر مرهون افزایش جمعیت کشورها بوده است، در دهههای پیش رو از آهنگ رشد جمعیت کاسته شده و از ۳/ ۱ درصد بهطور متوسط در سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۴، به حدود میانگین ۵/ ۰ درصد برای دوره سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۵۰ افول میکند. این کاهش رشد جمعیت در گروه جمعیت فعال کشورها بارزتر و شدیدتر اتفاق خواهد افتاد. یافتههای این پژوهش نشان میدهد نرخ رشد جمعیت فعال کشورها از متوسط ۷/ ۱ درصد در ۳۵ سال گذشته، به کمتر از ۳/ ۰ درصد در ۳۵ سال آینده کاهش پیدا خواهد کرد.
موتور انسانی رشد کشورهای نوظهور
«افزایش نیروی کار در اکثر کشورهای آفریقایی و خاورمیانه عاملی است که میتواند این کشورها را در مسیر رشد اقتصادی بیشتر نسبت به دیگر کشورها تا سال ۲۰۵۰ قرار دهد.» این موضوع از نتایج دیگر مطالعهای است که واحد مطالعاتی «اکونومیست اینتلیجنس» به آن پرداخته و در تکمیل این موضوع بیان میکند افزایش سه برابری نیروی کار در کشورهایی چون آنگولا، نیجریه و کنیا در دوره سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۵۰ عاملی است که میتواند رشد تولید ناخالص داخلی این کشورها را تا ۲ درصد افزایش دهد. این پژوهش همچنین پیشبینی میکند با توجه به دو برابر شدن جمعیت در محدوده سنی آماده به کار در کشورهایی نظیر ایران، الجزایر و مصر، این ظرفیت وجود دارد که تنها از ناحیه فراهم آمدن نیروی کار بیشتر، نزدیک به یک درصد تولید ناخالص داخلی افزایش پیدا کند. پیشبینی این واحد تحقیقاتی آن است که متوسط رشد تولید ناخالص داخلی کشورهای ایران، آفریقای جنوبی و الجزایر در بازه سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۵۰ حدود ۳ درصد تحقق یابد. میزان متوسط رشد GDP کشورهایی چون نیجریه، ونزوئلا یا مصر که شرایط اقتصادی-سیاسی مشابهی با کشورمان دارند، به ترتیب ۵، ۶/ ۱ و ۳/ ۲ درصد در این مطالعه برای دوره زمانی اشاره شده پیشبینی میشود. این گزارش میافزاید یکی از سیاستهایی که میتواند موجبات رشد بیشتر اقتصادی را در این کشورها فراهم آورد، پیوستن هر چه بیشتر زنان به بازار کار و مشارکت فعالتر اقتصادی آنها است. در صورتی که میزان مشارکت اقتصادی زنان که نیمی از جمعیت این کشورها را بهطور طبیعی تشکیل میدهند، نزدیک به مشارکت اقتصادی مردان شده و سیاستهای اقتصادی از کار و اشتغال آنها حمایت کند، نقش نیروی کار بهعنوان محرک رشد اقتصادی از نقش سرمایه و بهرهوری نیروی کار در این کشورها بیشتر خواهد بود. در عوض، با توجه به افزایش متوسط سطح سواد و تحصیلات زنان در این کشورها از جمله ایران و ورود بخش اعظمی از این گروه به بازار کار در ۳۵ سال آینده، مهیا نشدن وضعیت اشتغال مناسب به نرخهای بالایی از بیکاری در جامعه منجر شده و نتیجه آن بیثباتی اقتصادی و بهتبع آن سیاسی در این کشورها خواهد بود.
مخاطره «پیری جمعیت» کشورهای پیشرفته
در مقابل کشورهای مورد بحث بالا، در اکثر کشورهای اروپایی و شرق آسیا «سالمندشدن جمعیت» موضوعی است که سبب میشود از نیروی کار این کشورها کاسته شده و به تبع آن رشد اقتصادی این کشورها به مخاطره بیفتد. از جمله این کشورها ژاپن است که با بیشترین کاهش جمعیت در بازار کار خود رو به رو خواهد شد و با نزدیک به ۱۹ میلیون نفر کاهش، بیش از ۲۵ درصد از نیروی کار خود را از دست خواهد داد. کشورهایی چون آلمان، یونان و پرتغال نیز وضعیت مشابهی را تجربه خواهند کرد و حدود ۲۰ درصد از افراد از جمعیت آماده برای کار خارج و وارد سنین سالمندی خواهند شد. به گفته این پژوهش، در بین کشورهای نوظهور اقتصادی تنها ترکیه و قزاقستان تا اندازهای از موج سالمندی جمعیت مستثنی هستند و حتی کشورهایی نظیر تایوان یا کرهجنوبی نیز با این معضل دست و پنجه نرم خواهند کرد. بنا به نتایج این پژوهش موج کاهش جمعیت فعال در کشورهای اشاره شده سبب خواهد شد بین ۲/ ۰ تا ۶/ ۰ کاهش در رشد تولید ناخالص داخلی این کشورها اتفاق بیفتد، امری که باعث خواهد شد متوسط تولید ناخالص داخلی در کشورهای فوق در محدوده ۲ درصد در سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۵۰ تحقق پیدا کند. بر مبنای تحلیلهای ارائه شده در این پژوهش، کشورهایی که رشد اقتصادی آنها از ناحیه کاهش نیروی کار تهدید میشوند میکوشند در سالهای پیش رو با سرمایهگذاری بیشتر بهخصوص در بخش تحقیق و توسعه و رسیدن به سطوح بالاتری از فناوری کاهش رشد خود را جبران کنند. همچنین، سیاستهای مهاجرپذیری در کشورهای با جمعیت سالمند بیشتر توسعه مییابد تا این کشورها بتوانند از بازار جهانی نیروی کار مورد نیاز خود را جذب کنند.
استیلای قدرت اقتصادی چین و هند
به هر ترتیب رشد اقتصادی چین و هند به خصوص و نیز کشورهایی چون کرهجنوبی، تایلند و دیگر کشورهای جنوب شرقی آسیا سبب خواهد شد سهم بالایی از تولید ناخالص داخلی جهان در سالهای آینده به قاره آسیا تعلق داشته باشد. بر مبنای این پژوهش موسسه EIU، تنها در ۱۴ سال اخیر سهم قاره آسیا از تولید ناخالص جهان از ۲۶ درصد به ۳۲ درصد رسیده است. چنانکه این گزارش پیشبینی میکند، این سهم در سال ۲۰۵۰ به ۵۳ درصد خواهد رسید و در مقابل، سهم آمریکا از بیش از ۳۵ درصد به کمتر از ۲۵ درصد افول میکند. در این گزارش آمده است تولید ناخالص داخلی چین، آمریکا و هند در سال ۲۰۵۰ به ۹/ ۱۰۵، ۹/ ۷۰و ۸/ ۶۳ تریلیون دلار خواهد رسید. این در حالی است که مجموع تولید ناخالص ۵ کشور بعدی، یعنی اندونزی، آلمان، ژاپن، برزیل و بریتانیا به زحمت به ۵۳ تریلیون دلار میرسد. به نظر میرسد با تبدیل شدن چین و هند به غولهای اقتصادی دنیا در میانه قرن بیست و یکم، این دو کشور نقش پررنگتری را در مناسبات و نهادهای بینالمللی ایفا کنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892625/#ixzz3ePpXsnsh
۰۷:۱۷:۱۳ دنیای اقتصاد: بررسی سهم فعالیتهای مختلف اقتصادی در رشد تولید ناخالص داخلی در سال ۹۳ نشان میدهد که سهم بخش صنعت، معدن و تجارت از رشد ۳ درصدی سال گذشته (بازه یکساله) معادل ۷/ ۱ درصد است. ارزیابیهای وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی از این است که پنج گروه فعالیت صنعتی بیشترین سهم را در رشد محقق شده در اختیار دارند. محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشستی خبری پیشگامان رونق اقتصادی در سال گذشته را معرفی کرد. به گفته وی، گروه خودروسازی، فولاد، فلزات اساسی، لوازم خانگی و صنایع کانی غیرفلزی، بازیگران صنعتی رشد اقتصادی سال ۹۳ بودهاند.
گروه صنعت و معدن: براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی از مجموع رشد ۳ درصدی بخش اقتصاد در سال گذشته، ۷/ ۱ درصد رشد مربوط به بخش صنعت، معدن و تجارت بوده است. آمار اعلام شده بیانگر آن است که سهم بخش صنعت از این رقم، ۱/ ۱ درصد، بخش معدن ۱/ ۰ درصد و بخش تجارت ۵/ ۰ درصد بوده است، همچنین حدود ۵۰ درصد از رشد صورت گرفته در بخش صنعت به گروه خودروسازی اختصاص داشته است.
پس از گروه خودروسازی، بخش فولاد، فلزات اساسی، لوازم خانگی و صنایع کانی غیرفلزی بیشترین سهم را در رشد بخش صنعت به خود اختصاص دادهاند. محمدرضا نعمتزاده در آستانه روز صنعت، معدن و تجارت همچنین به رشد ارزش افزوده ۷/ ۶ درصدی صنعت اشاره کرد و افزود: آمار اعلام شده بیانگر خروج کامل از رکود است. وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه اشارهای نیز به رشد ۱۹ درصدی صادرات غیرنفتی و رشد حدود ۵ درصدی واردات داشت و افزود: عمده واردات صورت گرفته در مدت زمان مورد بررسی به کالاهای سرمایهای و واسطهای اختصاص داشته و کالای مصرفی سهم اندکی در این بخش را به خود اختصاص دادهاند. سهم اندک صادرات در بخش تجارت در حالی است که وزیر صنعت، معدن و تجارت امیدوار است که با گشایش در مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ بتوان صادرات کشور را بهشدت افزایش داد؛ امیدی که برای تحقق آن باید تا پایان مذاکرات چهارشنبه این هفته صبر کرد. به گفته نعمتزاده گشایش در مذاکرات میتواند صادرات کشور را به شدت افزایش دهد، البته دولت اجازه واردات بیرویه نخواهد داد ولی به هر حال تلاش ما این است که توازن میان واردات و صادرات برقرار شود.
تحلیل هستهای وزیر صنعت
نعمتزاده در خصوص مذاکرات هستهای پیشرو نیز گفت: من بهعنوان یک شهروند و البته عضوی از دولت علاقهمندم مذاکرات به نتیجه برسد، اما به نظرم نباید فرصت را از دست داد. به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، زحمتی که همکاران من در وزارت امورخارجه متقبل شدهاند، با هماهنگی دولت و مقام معظم رهبری بوده است و بنابراین نباید به راحتی این فرصت را از دست داد، ضمن اینکه به نتیجه رسیدن مذاکرات به نفع ایران و دنیا است. عقل هم حکم میکند که تلاش کنیم مذاکرات به نتیجه برسد. نعمتزاده ادامه داد: به دنبال این هستیم که حقوق ملت ایران را در مذاکرات هستهای احیا کرده و در عین حالی که آزادی عمل داشته باشیم، بتوانیم با دنیا نیز مذاکره کنیم. وی اظهار کرد: در صورت عدم نتیجه مذاکرات، یا ادامه وضع موجود یا سختتر شدن تحریمها بهطور قطع باید ما هم مقاومت خود را افزایش دهیم، چراکه چارهای جز این نداریم.
ته دیگ یارانهها
چگونگی تخصیص یارانهها که طی روزهای اخیر اخبار مختلفی در مورد تخصیص آن از سوی مسوولان اعلام شده یکی دیگر از موارد مطرح شده این نشست بود که نعمتزاده درخصوص آن اظهار کرد: در دولت قبل، پیش از آنکه محاسبه دقیق درآمدهای حاصل از هدفمندی یارانهها صورت بگیرد، رقمی برای سهم ۳۰ درصدی تولید از یارانهها اعلام شد، ولی در نهایت اولویت به پرداخت یارانه نقدی داده شد. وی ادامه داد: در دولت یازدهم نیز مسوولان مجبور به ادامه روال دولت قبل شدند و قرار شد تا ۱۸۰۰ میلیارد تومان از درآمد یارانهها به بخش سلامت اختصاص یابد. وی تاکید کرد: دیگر چیزی تهدیگ یارانهها باقی نماند که به بخشهایی مانند صنعت برسد. نعمتزاده با اشاره به اختصاص ۸۵ میلیارد تومان یارانه سوخت به کارخانههای سیمانی مازوتسوز و ۱۰ میلیارد تومان برای بازسازی کارخانه قند دزفول، گفت: ۵۰ میلیارد تومان نیز یارانه برای جوایز صادراتی اختصاص یافته است. وی در ادامه در مورد وضعیت بخش صنعت و بحثهای مطرح شده مبنی بر افزایش واردات اظهار کرد: برخی میگویند بعد از به نتیجه رسیدن مذاکرات، واردات افزایش خواهد یافت اما اینطور نیست، بلکه صادرات رونق بیشتری خواهد گرفت و کار را رها نخواهیم کرد. وی با اشاره به تفاوت ۲ میلیارد دلاری بین واردات و صادرات غیرنفتی در سال گذشته، گفت: قصد داریم طی ۱۰ سال آینده، در هر سال تراز تجاری و بیشتر از قبل به نفع صادرات مثبت شود. نعمتزاده همچنین در مورد وضعیت بخش صنعت در صورت عدم دستیابی به توافق هستهای گفت: حق ما است که با دنیا معامله کنیم ولی اگر این مساله محقق نشود، یا وضعیت موجود ادامه مییابد یا تحریمها سختتر میشود که چارهای جز مقاومت نخواهیم داشت.
درخواست برای گشایش اعتبار ریالی
رفع مشکل گشایش اعتبار ریالی ( ال.سی) از دیگر مشکلاتی است که پس از اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی گریبان بخش تولید را گرفت و موجب شد تا تولیدکنندگان علاوه بر تحریمهای بینالمللی با تحریمهای داخلی نیز مواجه شوند. وی افزود:گشایش اعتبارات ریالی بعد از جریان اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی بانک مرکزی ملغی شد اما در شرایط فعلی لزوم گشایش اعتبار ریالی برای تولیدکنندگان داخلی یک ضرورت است که باید به آن توجه کرد. نعمتزاده افزود: پیشنهاد ما این است که اگر سوءاستفادهای از این امر شده است به خاطر آییننامه نبوده است بلکه به دلیل روشهای نادرست بانکی است. وی افزود: گشایش اعتبار داخلی یک ضرورت است و اخیرا نیز بانک مرکزی آییننامههایی را تهیه کرده که در دستور شورای پول و اعتبار قرار گرفته است و امیدواریم پیشنهاد ما که برگشت به شرایط قبل است، مصوب شود. وی درخصوص مشکلات صنایع کوچک نیز گفت: صنایع کوچک به دلیل رکود صنایع بزرگ آسیب دیدهاند، از طرفی منابع مالی آنها تامین نشده است و بانکها به دلیل بدهیهای صنایع کوچک منابع جدیدی در اختیار آنها قرار نمیدهند و اغلب به دلیل معوق شدن مطالبات در دریافت وامهای جدید دچار مشکل هستند. وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: در این خصوص پیشنهادی به شورای پول و اعتبار داده شد تا براین اساس واحدهای کوچک در صورتی که بتوانند بخشی از بدهیهای خود را پرداخت کنند دوباره منابع مالی دریافت کنند، در غیر این صورت دیگر به آنها اعتبار جدیدی پرداخت نمیشود.
مخالفت با عرضه انحصاری در بورس
وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شما مخالف عرضه کالاها در بورس هستید، گفت: من مخالف عرضه انحصاری کالاها در بورس هستم، چرا که انحصار به نفع کشور نیست و باید رقابت ایجاد کرد، ضمن اینکه وقتی کالایی در بورس عرضه میشود، برخی برنده و برخی بازنده در خرید آن هستند، در حالی که ممکن است فرد بازنده، تولیدکنندهای باشد که برای تولید مستمر نیاز به این مواد اولیه دارد. نعمتزاده افزود: در چنین شرایطی تولیدکننده باید ماده اولیه مورد نیاز خود را با ۱۰ تا ۱۵ درصد گرانتر از دلال و واسطه خرید کند که این امر به ضرر بخش تولید است. این عضو کابینه یازدهم خاطرنشان کرد: فردی که در بورس برنده نمیشود، نمیتواند برنامهریزی پایداری برای تولید خود داشته باشد، بنابراین به نظر میرسد خرید و فروش تولیدات کارخانهها باید آزاد باشد و طبق قراردادی که میان متقاضیان و کارخانهها منعقد میشود، کار پیش رود، ضمن اینکه در دنیا نیز بورس برای کالاهای تجاری عمل میکند.
اصلاح قانون معادن در دستور کار
وی از اصلاح قانون معادن در آیندهای نزدیک نیز خبر داد و گفت: قانون اصلاح شده، آزادی و تحرک بیشتری به مردم در عرصه سرمایهگذاریهای معدنی میدهد، ضمن اینکه تسهیلات بانکی برای معدن افزایش یافته و سرمایه صندوق بیمه معدنی را ارتقا دادهایم. نعمتزاده اظهار کرد: از دولت اختیار گرفتهایم تا از منابع ایمیدرو برای سپردهگذاری در این صندوق هزینه کنیم تا از این طریق برای حمایت از خرید ماشینآلات معدنی گام برداریم. وی ادامه داد: معتقدیم بخش معدن همچون بخش کشاورزی باید به مدت ۵ تا ۱۰ سال از پرداخت مالیات بر درآمد معاف شود که طرح آن نیز به دولت رفته است و اگر دولت آن را تصویب کند، فضا برای سرمایهگذاری مردم باز میشود و این یکی از انگیزههای جدی در سرمایهگذاری تولیدکنندگان است. نعمتزاده افزود: با سازمان انرژی اتمی تفاهم کردهایم که در ۱۰۰ هزار کیلومتر پهنه اکتشافی بتوانیم روی اکتشافات کار کنیم و اگر به مواد رادیواکتیو رسیدیم، آن را به سازمان انرژی اتمی تحویل دهیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین از تصویب آییننامه اجرایی قانون رفع موانع تولید تا یک ماه آینده خبر داد و گفت: قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر زمینههای بهبود فضای کسبوکار را فراهم میکند. آییننامه اجرایی این قانون در حال تصویب در دولت است که طی یک ماه آینده اغلب مواد این آییننامه تصویب خواهد شد.
ممنوعیت واردات ۲۱۸ قلم کالا
نعمتزاده در ادامه از تهیه لیست کالاهای ممنوعه واردات از سوی دستگاههای دولتی خبر داد و افزود: اخیرا یک فهرست شامل حدود ۲۱۸ قلم کالای ساخت داخل تهیه و به هیات دولت ارائه شده است تا دستگاههای دولتی از واردات آنها به روش مستقیم یا از طریق پیمانکاران خودداری کنند. قبلا لیستی شامل ۱۸۶ قلم کالا تهیه شده بود و این بار لیستی شامل حدود ۲۱۸ قلم کالا با همکاری دستگاههای دولتی تهیه و برای تصویب به هیات دولت ارائه شده است. نعمتزاده تصریح کرد: با تصویب این فهرست، دستگاههای دولتی موظف میشوند نیازهای خود را از تولیدات داخلی تامین کنند. صنعت باید پویا باشد و نیازمندیها را شناسایی و تولید کند، ولی برخی تولیدات مانند نیازهای پروژههای نفت، گاز و پتروشیمی نیاز به سفارش خاص دارند.
وی همچنین در مورد افزایش قیمت برخی محصولات لبنی نیز گفت: به دلیل اینکه دولت نمیتواند یارانه این بخش را پرداخت کند، مقرر شد قیمت ۳ قلم محصول لبنی شامل شیر، ماست و پنیر ۱۰ درصد افزایش یابد که البته این موضوع در دولت تایید شده ولی هنوز به تصویب ستاد تنظیم بازار نرسیده است.
اختصاص خط اعتباری صنعتی با ونزوئلا
وی همچنین در مورد توافق جدید با ونزوئلا برای همکاری صنعتی، اظهار کرد: ۹۰ درصد درآمد ارزی ونزوئلا از محل فروش نفت است که کاهش قیمت نفت در این مساله تاثیرگذار بوده و اکثر طرحهای آنها متوقف شده است. وزیر صنعت افزود: دولت ایران تصمیم گرفت اعتباری به این کشور اختصاص دهد تا از آن محل، بخشی از نیاز کالایی آنها به صورت خط اعتباری تامین شود. وی توضیح داد: بخشی از این خط اعتباری شامل فاینانس پروژههای اجرایی خواهد بود و بخشی نیز بابت مطالبات شرکتهای ایرانی از اجرای طرحهای قبلی اختصاص مییابد.
وی ادامه داد: تفاهمنامه اولیه امضا شده ولی قرار شد در مدت کوتاهی متن نهایی توافق توسط بانک مرکزی و وزارت اقتصاد ایران و همچنین شرکت نفت ونزوئلا آماده شود. وی همچنین در مورد وضعیت اجرای قانون انتزاع وظایف وزارت صنعت و جهاد کشاورزی نیز گفت: این قانون در دولت قبل مصوب شد و شنیدیم که رئیسجمهور قبلی گفته بود قرار نیست ما این قانون را اجرا کنیم، پس نباید زیاد روی آن وقت بگذاریم. وی ادامه داد: این قانون تا آخر سال ۹۲ اجرا نشد و در دولت یازدهم نیز به دلیل اینکه مصوبه ستاد تدابیر ویژه در دولت قبل بود و دولت نیز قانونمدار است، سعی کردیم آن را اجرا کنیم. نعمتزاده با بیان اینکه قانون انتزاع دارای اشکالات زیادی است، گفت: اجرای این قانون به مصلحت کشور نیست و مرزهای بین وظایف وزارت صنعت و کشاورزی را به هم میزند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892596/#ixzz3ePpFZ358
۰۷:۱۶:۵۶ گروه جهان: بنبست طولانی مدت اروپا بر سر بدهیهای یونان روز یکشنبه (دیروز) به مرحلهای غیرقابل پیشبینی رسید. با شدت یافتن تنشها این تصور نزد بسیاری از کارشناسان مطرح شده که یونان ممکن است با خروج از واحد پولی اروپا خدشهای بر پیکر این اتحادیه وارد آورد. روز شنبه وزرای دارایی کشورهای اتحادیه اروپا در بروکسل تشکیل جلسه دادند و درخواست یونان برای تمدید مدت زمان پرداخت بدهیهایش را رد کردند. هدف یونان این بود که این تمدید صورت گیرد تا آتن بتواند رفراندوم ۵ جولای را برگزار کند. با برگزاری رفراندوم مردم در مورد سرنوشت وامها و نحوه پرداخت آن تصمیم خواهند گرفت.
آیا سهشنبه یونانیها سیاه میشود؟
زنگ خطر برای اتحادیه
خبرگزاریهای بینالمللی در این رابطه مینویسند: «پس از اعلام برگزاری رفراندوم در یونان برای قبول یا رد بسته نجات مالی، اتحادیه اروپا تصمیم گرفت کمکهای خود به این کشور را تمدید نکند. اعتبار بسته نجات در پایان ژوئن تمام میشود.» یرون دایسلبلوم، وزیر دارایی هلند و رئیس گروه حوزه پولی یورو، عصر شنبه ۲۷ ژوئن، در خاتمه نشست وزیران دارایی اتحادیه اروپا در بروکسل گفت: «این طرح شامگاه سهشنبه متوقف خواهد شد.» در صورتی که بسته نجات مالی اروپا به یونان متوقف شود، بسیاری از کارشناسان ورشکستگی یونان را «قطعی» میدانند.
به گزارش نیویورکتایمز، صبح روز گذشته قانونگذاران یونان حمایت خود از الکسیس سیپراس، نخستوزیر یونان، برای برگزاری رفراندوم را اعلام کردند. این در حالی بود که یک روز قبل از اعلام حمایت پارلمان، مردم در صف بانکها ایستاده بودند تا پولهای خود را از بانکها بیرون بکشند. همین مساله نگرانی مالی تازهای را در یونان به وجود آورده است. پیش از رایگیری پارلمان، سیپراس از تصمیم خود برای همهپرسی حمایت و آن را به مثابه «حاکمیت ملت» تلقی کرد و از مردم یونان خواست تا به اولتیماتوم اروپا یک «نه بزرگ» بگویند. او خطاب به مردم یونان گفت: «نتیجه همهپرسی هر چه باشد به آن احترام میگذاریم.» نیویورکتایمز در همین زمینه مینویسد: «پس از ۵ ماه مذاکرات فشرده، اعلام ناگهانی همهپرسی از سوی سیپراس- که اوایل صبح شنبه در تلویزیون اعلام شد در حالی که بسیاری از مردم در بستر خفته بودند- احتمالاتی را برانگیخته است. برخی میگویند او به دنبال اهرم فشاری برای معامله دقیقه نودی است و برخی دیگر میگویند او خواستار پایان دادن به مذاکرات است.» پنج جلسه اضطراری در یک هفته گذشته هم نتوانست به راه حلی برسد. دولت یونان باید (بنا به قرارهای پیشین) در سیام ژوئن (فردا سهشنبه) و بهرغم تنگناهای مالی، ۶/ ۱ میلیارد یورو به صندوق بینالمللی پول بازپس دهد. کارشناسان میگویند اگر روز موعود (سهشنبه) فرا رسد و هیچ بازگشایی در فضای مذاکرات صورت نگیرد،شانس پرداخت اعتبارات مالی به یونان از بین میرود. قرار بود اعتباری معادل ۲/ ۷ میلیارد یورو توسط اتحادیه اروپا و صندوق بینالمللی پول به یونان تعلق گیرد؛ اما این مساله منوط به تامین شرایط وامدهندگان بود. علاوه بر این، حدود ۱۱میلیارد یوروی دیگر نیز که قرار بود برای ثبات بانکهای یونانی اختصاص یابند، متوقف خواهد شد.
نیویورکتایمز میافزاید: کفگیر یونان به تدریج به ته دیگ میخورد. اگر آن ۲/ ۷ میلیارد یورو یا ۸ میلیارد دلار به آتن تعلق گیرد، این کشور از قصور در پرداخت بدهیهایش اجتناب خواهد کرد. با پرداخت این پول یونان میتواند سررسید بدهی روز سهشنبه را که ۶/ ۱ میلیارد یورو میشود، بازپرداخت کند. با این حال، نفس برگزاری همهپرسی خشم مقامهای اتحادیه اروپا را هم برانگیخته است. رهبران اروپایی برگزاری همهپرسی در یونان را «تیر خلاص» به این کشور و باعث «انسداد» در مسیر مذاکرات ارزیابی کردهاند. وزیر دارایی هلند میگوید پیشنهاد یونان برای برگزاری رفراندوم منصفانه نیست. دویچه وله مینویسد: «زمینه انسداد در مسیر گفتوگوها به اعلام الکسیس سیپراس مبنی بر برگزاری همهپرسی باز میگردد.» سیپراس گفته بود یونان در آستانه پرسش تاریخی قرار دارد که در سرنوشت نسلهای آینده دخیل است. به گفته او این رفراندوم موجب خواهد شد که «مردم بدون هیچ فشار و بیمی تصمیم بگیرند».
جیمز کانتر، گزارشگر نیویورکتایمز مینویسد: «سیپراس در برابر طرحهای اروپا مقاومت کرده و وامدهندگان- کشورهای منطقه یورو، بانک مرکزی اروپا و صندوق بینالمللی پول- را متهم به تحقیر مردم یونان و تحمیل شرایط سخت به این کشور کرده است.» ابهامات در برابر بروکسل، آتن و کشورهای اروپایی فراوان است. رهبران اروپایی میکوشند تا در دقیقه ۹۰ به یک معامله برسند یا اینکه بگذارند یونان اولین کشوری باشد که از حوزه یورو خارج میشود. به گزارش الجزیره، هم اکنون سیستم بانکداری یونان فقط با تزریق پولهای کمکی از سوی بانک مرکزی اروپا سر پا مانده است. با توجه به درماندگی اقتصادی یونان اما این کشور همچنان بر برگزاری همهپرسی اصرار دارد. سیپراس خطاب به رهبران اروپایی میگوید: «روز حقیقت برای وامدهندگان فرا خواهد رسید و خواهند دید که یونان تسلیم نمیشود.» دایسلبلوم، رئیس گروه حوزه پولی یورو، هم این پیشنهاد را «تصمیم غمبار» برای مردم یونان میخواند.
الجزیره مینویسد نخستوزیر یونان به جای پرداختن به مشکل و حل آن دست به دامان رفتارهای پوپولیستی شده و مساله را «حیثیتی» کرده است. الجزیره به نقل از سیپراس میافزاید: «وامدهندگان تایید ما را به دنبال نداشتند اما از ما میخواهند که کرامت و شخصیت خود را کنار بگذاریم. باید رد کنیم. دموکراسی در یونان بسیار ارزشمند است.» با این حال، تداوم حضور یونان در اتحادیه هوادارانی هم دارد. دونالد تاسک، رئیس شورای اروپایی میگوید یونان باید همچنان بخشی از یورو باقی بماند. او میگوید با رهبران دولتی در تماس است تا مانع خروج یونان از واحد پولی اروپا شود. او در توییتر خود مینویسد: «یونان عضوی از یورو است و همچنان خواهد بود.»
اعتباردهندگان بینالمللی یونان از جمله صندوق بینالمللی پول و اتحادیه اروپا خواهان آن هستند که یونان دست به اصلاحات اقتصادی بیشتری بزند. بیشتر این اصلاحات شامل سیاستهای سختگیرانه ریاضت اقتصادی، از جمله افزایش سن بازنشستگی و کاهش مزایای بازنشستگان و اصلاح نظام بانکی است که با تعهدات انتخاباتی دولت سیپراس تعارض دارد و او تاکنون چنین شرایطی را نپذیرفته است. کارشناسان میگویند در صورتی که دولت یونان به دلیل نداشتن پول برای بازپرداخت بدهیها و حقوق کارکنان دولت، اعلام ورشکستگی کند، این حرکت ممکن است منجر به خروج این کشور از منطقه اقتصادی یورو و در نهایت از اتحادیه اروپا شود. چنین است که بسیاری از خبرگزاریهای بینالمللی میگویند دیوارههای اتحادیه اروپا «ترک» برداشته است. برخی تحلیلگران نومحافظهکار آمریکایی به تاسی از دونالد رامسفلد- وزیر دفاع وقت آمریکا که روزگاری سخن از اروپای قدیم و جدید به میان آورده بود- میگویند دوران اروپای واحد به سر آمده است. رویترز مینویسد زنگ خطر برای اتحادیه اروپا به صدا در آمده است. اگر اتحادیه نتواند یونان را در خود نگه دارد به تدریج ضربات دیگری بر پیکر اتحادیه وارد خواهد آمد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892590/#ixzz3ePpBAW4P
۰۷:۱۱:۱۷ دنیای اقتصاد: روند معکوس بورس و ارز در هفته جاری نیز کماکان ادامه یافت، اما این بار جهت حرکت تغییر کرد؛ درحالیکه قیمت دلار و شاخص بورس در دو هفته پایانی خرداد تحتتاثیر رویکرد خوشبینانه حرکت میکردند در هفته جاری بهدلیل تزریق رویکردهای هیجانی تغییر مسیر دادند. دلار روند افزایشی در پیش گرفت و شاخص بورس با کاهش ارزش روبهرو شد. اثرپذیری از برخی اخبار بیرونی علت مشترک تغییرات جدید دو بازار عنوان میشود؛ اما در کنار این عامل در هر دو بازار نیز اتفاقات تازهای در حال رقم خوردن است. بهطور مشخص در بازار ارز افزایش حجم تقاضا بهواسطه «نوسانگیری جغرافیایی» مهمترین عامل افزایش قیمت دلار بود. کاهش ارزش دینار در سلیمانیه عراق موجب افزایش تقاضا برای دلار برای فروش ارز با نرخ بالاتر در این منطقه جغرافیایی شده است. در بورس نیز فشار فروش در معاملات افزایش قابلتوجهی پیدا کرد؛ بهطوریکه فقط سه صنعت رشد قیمت را تجربه کردند. کاهش شدید حجم و ارزش معاملات، زمینه برای تشدید فعالیت نوسانگیران در بورس را فراهم کرده است. این گروه با اشاعه رفتار صفنشینی و کسب سود از نوسانات یکی از عوامل افت شاخص به حساب میآیند. با توجه به تحولات جدید «دنیای اقتصاد» در گزارشهایی به زیر پوست نوسان در بازارها پرداخته است.
نماگر شاخص کل بیش از ۵۰۰ واحد افت روزانه را به ثبت رساند
زیر پوست نوسان بورس تهران
گروه بورس – مهرنوش سلوکی: بورس تهران روزگذشته را با افت قابل توجهی به پایان رساند تا بعد از صعود ۴ درصدی در ۱۰ روز کاری دو هفته اخیر، دومین روز از هفته جاری را با نزول به پایان برساند. با نزدیکی به روزهای پایانی ضربالاجل مذاکرات هستهای نماگر شاخص کل بورس روز گذشته با ۸/۰ درصد افت معادل ۵۱۱ واحد به سطح ۶۴ هزار و ۳۰۱ واحد رسید تا نشان دهد بیش از هر عاملی تحت تاثیر جو روانی مذاکرات هستهای قرار دارد. در این بین بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که بیاطمینانی به شرایط بازار در بین سهامداران زمینه را برای فعالیت هرچه بیشتر سفتهبازان و نوسانگیران افزایش داده و از سوی دیگر کاهش قابل توجه حجم معاملات را نیز به همراه داشته است. بااین حال به نظر میرسد بازار سرمایه تحت تاثیر فعالیت این افراد به شرایط نزولی رسیده و تا حصول اخبار درخصوص مذاکرات هستهای همچنان این روند ادامه داشته باشد. این گروه با خرید در قیمتهای پایین و فروش در قیمتهای بالاتر در تلاشند سودهای کوتاهمدتی را کسب کنند و این موضوع در معاملات ضعیف کنونی در بورس به نوسانات قابل توجهی منجر میشود. در این میان درخصوص روند مذاکرات هستهای در شرایطی همچنان ابهاماتی وجود دارد که بسیاری از صنایع مهم کشور، پتانسیل رشد قابل توجهی را برای دوران پساتحریم دارا هستند.
دلسردی فعالان بازار با کاهش تعداد معاملات
نماگر شاخص کل بورس روز گذشته در حالی با افت ۵۱۱ واحد همراه بود که این ریزش توانست با اثر روی گروههای بورسی منجر به منفی شدن عمده این گروهها شود، بهطوریکه از میان ۳۷ صنعت بورسی تنها سه گروه کوچک با رشد همراه بودند. براساس این گزارش شاخص قیمت (وزنی- ارزشی) با ۲۱۲ واحد افت به سطح ۲۶ هزار و ۶۶۳ واحد، شاخص کل (هموزن) با ۷۰ واحد افت به ۹هزار و ۸۱۵، شاخص قیمت(هموزن) با ۶۰ واحد افت به ۸هزار و ۶۰۴ واحد رسیدند.
همچنین ارزش کل معاملات روز گذشته بورس تهران به اندکی بیش از ۵۸ میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست بهدست شدن ۳۲۶ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله در این بازار طی بیش از ۳۵ هزار دفعه خریدوفروش بود. بر همین اساس روز گذشته سه نماد معاملاتی پالایش نفت بندرعباس با ۷۳ واحد، بانک ملت با ۳۹ واحد و بانک صادرات با ۳۵ واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل بورس تهران برجای گذاشتند. این درحالی بود که بانک پارسیان با ۷ واحد افزایش به تنهایی بیشترین تاثیر مثبت را در برآورد این نماگر برجای گذاشت.
طی معاملات روز گذشته ناظر بازار سهام اقدام به توقف نماد معاملاتی شرکتهای گسترش صنایع و خدمات کشاورزی، سایپا دیزل و سرمایهگذاری مسکن شمال غرب کرد و در عین حال نماد معاملاتی شرکت فولاد هرمزگان جنوب و محورسازان ایران خودرو بازگشایی شدند.
سفتهبازان در حوالی بازار سهام
حجم و ارزش معاملات که در هفتههای اخیر به روزهای خوب رونق رسیده بود، روز گذشته بار دیگر به روند نزولی ماههای قبل بازگشت. براساس آمارها حجم و ارزش معاملات روز یکشنبه نسبت به متوسط هفته گذشته به ترتیب با ۴۶ و ۵۰ درصد افت همراه بود. همچنین حجم و ارزش نسبت به بالاترین رقم این مولفهها در هفتههای اخیر حدود ۶۰ درصد افت داشته است. بررسیها نشان میدهد سهامدارانی که اخیرا با دید میان مدت وارد بازار شدهاند به دلیل بیاطمینانی به شرایط بازار و همچنین وجود ابهامات از فعالیت خود به میزان زیادی کاستهاند و همین امر منجر به افت شدید حجم معاملات شده است. از سوی دیگر با خروج این سهامداران زمینه برای ورود سفته بازان به بازار افزایش یافته است. این در حالی است که در هفتههای اخیر بسیاری از کارشناسان بر این عقیده بودند که بخش اعظمی از افرادی که در این مدت وارد بازار شدهاند سفته بازان و نوسان گیران بودهاند. در این حالت به دلیل نبود سهامداران برای حمایت از قیمتها در بازار شرایط برای ایجاد نوسان توسط سفتهبازان در بازار تشدید شده است. سفتهبازان با ایجاد نوسان در بازار به تشکیل صفهای فروش میپردازند و با افت قیمتها خریدهای خود را افزایش میدهند که بهطور کلی اثر این رفتار هیجانی را میتوان آشکارا در روند صنایع روز گذشته بازار سرمایه مشاهده کرد که افت دسته جمعی صنایع از رهاوردهای آن برای بازار سهام بود.
رفتار هیجانی و اثر خبرهای هسته ای
به گزارش «دنیای اقتصاد»، افت قابل توجه رقم شاخص در شرایطی رخ داد که دو پارامتر بیش از دیگر عوامل بر منفی شدن بازار اثر داشتند. خبرهای کم و بیش قابل تامل درخصوص روند مذاکرات هستهای شرایطی را به وجود آورده که ابهامات درخصوص حصول توافق جامع را تحت تاثیر قرار داده است؛ روز گذشته وزیر امورخارجه فرانسه پس از ورود به وین در جمع خبرنگاران اعلام کرد: محدودیت طولانی مدت بر برنامه تحقیق و توسعه، نظارت شدید بر سایتها و بازگشت خودکار تحریمها در صورت نقض ایران شرطهای یک توافق سفت و سخت است.
همچنین در خبری دیگر مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از ورود به محل مذاکرات هستهای در وین اعلام کرد که در صورت نیاز این مذاکرات چند روز بیشتر تمدید خواهند شد.از سوی دیگر روند فعالیت پالایشیها در روز گذشته به گونهای بود که افت دو نماد شپنا و شبندر منجر به ریزش ۱۰۸ واحد از شاخص شد. ابهامات درخصوص فعالیت پالایشیها در شرایطی همچنان ادامه دارد که زمزمههایی درخصوص پرداخت یارانه به فعالان این صنعت همچنان شنیده میشود.
۴ صنعت بزرگ در پساتحریم
در همین رابطه «دنیای اقتصاد» در گفتوگویی با پیمان حدادی، مدیر بخش تحلیل کارگزاری صباجهاد به بررسی عملکرد صنایع در دوران بعد از توافق پرداخته است. وی در این رابطه بیان کرد: در صورت توافق احتمالی در مورد برنامه هستهای، لغو تحریمها یکی از پیامدها خواهد بود. در وهله اول با توجه به توافق احتمالی، شاهد رشد دسته جمعی در بازار خواهیم بود، اما در ادامه صنایعی که از لغو تحریمها تاثیرپذیری بیشتری داشته باشند، به روند رشد خود ادامه خواهند داد.حدادی در ادامه افزود: لغو تحریمها باعث افزایش مبادلات کالا بین کشورمان با سایر کشورها خواهد شد که بر صنعت حمل و نقل تاثیر مثبت بسیاری خواهد داشت. این تاثیر وقتی بر صنعت حمل و نقل بیشتر میشود که مشکلات مربوط به امور بیمه بینالملل با لغو تحریمها کاهش یابد. وی با اشاره به پیشرفت صنعت خودرو در پایان تحریمها و صنایع وابسته به آن بیان کرد: ثبات قیمت ارز و ورود سرمایهگذار خارجی به کشور، بر صنعت خودرو که نقش بسزایی در رشد اقتصادی دارد، اثرگذار خواهد بود. در صنعت خودرو اگر همچنان سیاستها بر عدم واردات استوار باشد، قطعا یک فرصت مطلوب برای رشد و ارتقا به وجود میآید. با توجه به کاهش فعلی تورم و احتمال افزایش قدرت خرید مردم بعد از لغو تحریمها، خودرو یکی از کالاهای مورد توجه خواهد بود.حدادی در ادامه افزود: در این بین صنایع مکمل صنعت خودرو از جمله قطعهسازی، لاستیک و لیزینگ نیز تحت تاثیر این رشد قرار خواهند گرفت. در تولید خودرو حدود ۸۰ درصد مواد از فولاد و مواد پتروشیمی تشکیل شده است که در بازه زمانی دورتر، میتواند بر این صنایع هم تاثیر داشته باشد. لغو تحریمها افزایش صادرات محصولات پتروشیمی و افزایش تولید این صنعت را به همراه خواهد داشت و این صنعت در آیندهای نزدیک بعد از توافق هستهای، باید پذیرای سرمایهگذاران خارجی باشد که چشمانداز این صنعت را روشن جلوه میکند. مدیر بخش تحلیل کارگزاری صباجهاد درخصوص صنایع بانکی بیان کرد: گروه بانکی نیز از لغو تحریمها تاثیر مثبت خواهد گرفت. انتقال ارزهای بلوکه شده به داخل کشور و افزایش مبادلات پولی با خارج از کشور، از آثار مثبت لغو تحریمها بر گروه بانکی است. از طرفی با بهبود فضای کسب و کار بعد از توافق هستهای، نقش بانکیها در اقتصاد کشور پررنگتر خواهد بود. وی در پایان بیان کرد: در بلندمدت نیز صنایع عمرانی کشور از جمله فولاد، سیمان و تجهیزات و پیمانکاران، از لغو تحریمها منتفع خواهند شد؛ اما این نکته را نباید نادیده گرفت که رونق چهار صنعت بزرگ حملونقل؛ خودرو، فرآوردههای نفتی و بانکها میتواند به میزان زیادی دیگر صنایع را تحت تاثیر خود قرار دهد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/892551/#ixzz3ePp6Nkz8
۰۷:۱۰:۰۱ معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با بیان این که دو نرخی بودن ارز میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان شکاف ایجاد کرده است، گفت: دادن همزمان ارز با نرخهای متفاوت روحیه رقابت را در صنعت پتروشیمی کاهش داده است.
- به گزارش شانا به نقل از روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، عباس شعری مقدم با بیان این که هم اکنون بیش از ٢٠ هزار واحد و کارخانه در صنایع پایین دستی پتروشیمی کشور وجود دارد، گفت: تعداد به نسبت زیادی از این واحدها به دلایل مختلف با ظرفیت پایین کار می کنند و یا متوقف هستند، از این رو شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دنبال کشف و حل دلایل اصلی این موضوع است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با بیان این که شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دنبال برطرف کردن موانع موجود برای سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی کشور است، گفت: برگزاری همایشها و کنفرانسهای بین المللی و داخلی با حضور سرمایه گذاران می تواند در جلب اعتماد آنها تاثیر زیادی داشته باشد.
شعری مقدم گفت: در همین مقطع زمانی و با وجود تحریمها، سرمایه گذاران داخلی و خارجی بسیاری برای مشارکت در طرحهای پتروشیمی ابراز تمایل کرده اند که البته در صورت کنار رفتن تحریمها، بر تقاضاها افزوده می شود.
وی افزود: هم اکنون سرمایه گذاران خواستار تعیین قیمت گاز و چگونگی تغییر قیمت آن در درازمدت هستند که امیدواریم با تعیین این میزان، سرمایه گذاری در طرحهای پتروشیمی تسهیل شود.
۰۷:۰۸:۳۱ فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلستان، در پاسخ به سؤال خبرنگار اعزامی خبرگزاری تسنیم به وین درباره ادامه حضور در مذاکرات هستهای بین ایران و گروه ۱+۵ گفت: “هماکنون به لندن بازمیگردم. طی یکی دو روز آتی زمانی که آماده نشست بودیم به وین بازمیگردم.”
هاموند امروز (یکشنبه) در وین با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، گفتگو کرد.
وزیر خارجه انگلیس پیش از دیدار با ظریف در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود برای رسیدن به توافق چالشهای بزرگی وجود دارند که درصورت تمایل به دستیابی به توافق باید حل شوند.
سه روز تا پایان ضربالاجل هستهای ۹ تیر باقی مانده و مذاکرات تدوین متن توافق نهایی بین ایران و گروه ۱+۵ با فشردگی ادامه دارد.
در حالیکه دیپلماتها در سطوح مختلف به چکشکاری اختلافات برای دستیابی به یک حد وسط ادامه میدهند محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، وین را امشب ترک میکند تا تهران را در جریان آخرین تحولات مذاکرات قرار دهد. ظریف فردا بار دیگر به تهران باز میگردد.
تمدید دستکم چند روزه مذاکرات قطعی است و در روزهای آتی مذاکرهکنندگان گفتگوها درباره مواد اختلافی چون چگونگی رفع تحریمها، PMD یا همان ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران، تحقیق و توسعه هستهای در کشورمان و برخی موارد گفتگو خواهد کرد تا ببینند آیا میتوانند به توافقی درباره این موضوعات دست یابند یا به زمان بیشتری نیاز است.
دیپلماتهای کشورمان بارها اعلام کردهاند که اگرچه تمرکزشان بر پایان یافتن مذاکرات در ضربالاجل تعیین شده است اما دستیابی به توافق خود مهمتر از زمان است و مذاکرات تا زمان دستیابی به چنین توافقی ادامه خواهد یافت.
۰۷:۰۲:۴۷ خبرگزاری مهر – گروه سیاست: با توجه به نزدیک شدن پایان ضرب الاجل ۳۰ ژوئن در مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه ۱+۵ یکی از دغدغه های مهم طرفین، چیستی و چگونگی اتفاقات پس از اتمام مذاکرات است به گونه ای که هر یک از منظر خود سناریوهای محتمل را بر این اساس تحلیل می کنند.
در این باره؛ منابع خبری نزدیک به تیم های مذاکره کننده اتفاقات مهم پس از اتمام مذاکرات را در سه بازه تقسیم بندی می کنند:
روز اول که روز نهایی شدن توافق و پذیرش آن از سوی تمام طرف های مذاکرات است. در این روز آنچه نهایی می شود به عنوان سند سیاسی برنامه جامع اقدام مشترک مورد پذیرش قرار خواهد گرفت و طبق قرار، شورای امنیت بلافاصله با صدور قطعنامه ای لغو تحریم ها علیه کشورمان را اعلام خواهد کرد. این توافق البته از سوی آمریکاییها به کنگره خواهد رفت تا حداقل ظرف ۳۰ روز در مورد رد آن تصمیم گیری شود. در صورت رد توافقنامه از سوی کنگره، اوباما طبق قرار قبلی تصمیم کنگره را وتو خواهد کرد. این بازه زمانی نهایتا ۶۰ روز به طول خواهد انجامید.
روز دوم که پس از ۶۰ روز اول آغاز خواهد شد، روز عملیاتی کردن توافق است که طرفین اعلام خواهند کرد آمادگی عملیاتی کردن تعهداتشان را دارند. در این مقطع آمریکا و اروپا طبق قرار، تحریم ها را لغو خواهند کرد، البته این لغو تنها وجه اعلامی دارد و غربی ها اصرار دارند که وجه اعمالی آن به پس از انجام تعهدات ایران موکول شود، مسئله ای که همچنان مورد اختلاف است و طرفین روی پیشنهادها و راه حل های مختلف که عمدتا از سوی تیم ایرانی ارائه شده در حال مذاکره هستند. این بازه زمانی با توجه به طول مدت انجام تعهدات ایران، حدود سه ماه به طول خواهد انجامید.
روز سوم یا همان روز اجرایی شدن توافق پس از پایان این سه ماه آغاز خواهد شد و این همان روزی است که تمام موضوعات برنامه جامع اقدام مشترک از سوی طرفین به اجرا در خواهد آمد.
و بر این مبنا فاصله زمانی حصول توافق و اعلام سند سیاسی مورد پذیرش طرفین تا روز اجرایی شدن آن و لغو کلیه تحریم ها قریب ۵ ماه طول خواهد کشید.
۰۷:۰۲:۱۳ محمدجواد ظریف بامداد دوشنبه پس از ورود به تهران به ایرنا گفت: هفته گذشته در لوکزامبورگ با وزیران سه کشور اروپایی صحبت کردیم که قرار شد شنبه و یکشنبه وزیران در وین دیدار داشته باشند. دیدارها انجام شده و وزیران امور خارجه وین را ترک کرده اند. بر همین اساس من هم به تهران بازگشتم، ولی روز سه شنبه دوباره به وین باز می گردم.
وی افزود: مذاکرات کارشناسان ایران و گروه ۵+۱ در وین برای دستیابی به توافق جامع هسته ای همچنان ادامه دارد.
اکثر وزیران امورخارجه کشورهای شرکت کننده در مذاکرات وین نیز به کشور خود بازگشته اند و فقط جان کری وزیر امورخارجه آمریکا به دلیل آسیب دیدگی پای خود تصمیم گرفته است فعلا در وین بماند.
وزیران امورخارجه ایران، آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان و نیز نماینده سیاسی اتحادیه اروپا و معاونان وزیرخارجه روسیه و چین در مذاکرات روز یکشنبه وین حضور داشتند.
فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پایان دیدارهای روز یکشنبه خود از وجود اراده سیاسی برای دستیابی به توافق نهایی درباره مسئله هسته ای ایران خبر داد.
خبرگزاری شین هوا نیز از وین به نقل از لی بائودونگ معاون وزیر خارجه چین گزارش داد که تمدید مذاکرات هسته ای طولانی نخواهد بود و حصول به یک توافق جامع در عرض یک هفته امکان پذیر است.
خبرگزاری روسیا سگودنیا نیز گزارش داد، در شرایطی که مذاکرات برای تنظیم متن توافق جامع در وین به شدت جریان دارد وزیران امورخارجه کشورهای شرکت کننده تصمیم گرفتند برای مدت کوتاهی به کشورهای خود بازگردند.
وزیران امورخارجه ایران و کشورهای عضو ۱+۵ توافق کردند به محض پیشرفت در تنظیم متن توافق جامع به وین بازگردند.
۰۷:۰۱:۳۰ این مصاحبه بسیار مهم است : وی عصر یکشنبه پیش از ترک وین در جمع خبرنگاران گفت: تیم های مذاکره کننده امشب درباره متن توافق جامع بحث می کنند و در روزهای اینده که متن توافق نهایی شد به وین بازخواهندگشت.
موگرینی بار دیگر بر انعطاف پذیری نسبت به تاریخ ۳۰ ژوئن برای نگارش متن توافق جامع تاکید کرد ولی گفت: اگر تا ان زمان به توافق نرسیم ، پایان دنیا نخواهد بود.
هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در عین حال بحث تمدید مذاکرات را رد کرد و گفت: بحث تمدید مذاکرات مطرح نیست و ما به دنبال تمدید دراز مدت مذاکرات نیستیم.
وی گفت به طرفین عزم دستیابی به توافق را دارند و تمدید مذاکرات لزوما کار را برای دستیابی به توافق اسان تر نخواهد کرد. من باید نسبت به تاریخ سی ژوئن انعطاف پذیر باشم ولی برای چند روز نه بیشتر.
موگرینی تاکیدکرد : ما دوباره روی مسائل مذاکره نمی کنیم. معیار ما توافق لوزان است .نکاتی در مورد این توافق وجود دارد که باید آن را به متن تبدیل کنیم
بعضی از این مسائل سیاسی و بعضی مسائل فنی هستند. وزیران نیز در روزهای اینده در مورد این مسائل که بعضا بسیار سیاسی هستند صحبت می کنند.
هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در طول یک روزحضور در وین با محمد جواد ظریف، جان کری به صورت دوجانبه و نیز نشستی با شش کشور داشت.
۰۶:۵۷:۴۱ رییس تیم مذاکره کننده هسته ای ایران پس از یک روز حضور در تهران، سه شنبه به وین باز خواهد گشت.
چهارنشست به جان کری وزیر خارجه امریکا و مذاکرات دو جانبه با وزیران خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نیز معاون وزیر خارجه چین از برنامه های ظریف طی روزهای شنبه و یکشنبه بود.
وزیر امور خارجه پیش ازترک وین گفت که عزیمتش به تهران برنامه از قبل تنظیم شده بوده است.
معاونان ظریف اما در وین خواهند ماند و مذاکرات برای نگارش متن توافق جامع را که طی دو روز اخیر متوقف شده بود از سرخواهند گرفت.
سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی تاکنون هشت دور با هلگا اشمید معاون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای نگارش متن توافق جامع مذاکره کرده اند.
مهلت خودخوانده ایران و ۱+۵ برای نگارش متن توافق جامع دهم تیر بسر خواهد رسید.
۰۶:۵۶:۳۲ درحالیکه تنها ۲ روز تا پایان ضربالاجل برای رسیدن به توافق هستهای میان ایران و گروه ۵+۱ زمان باقیمانده محمد جواد ظریف مسئول تیم مذاکرهکننده ایران که در وین به سر میبرد گفته است حاضر نیستیم کیفیت توافق را فدای زمان کنیم.
اما در طرف مقابل عطش و نیاز دولت آمریکا برای رسیدن به توافق هستهای را میتوان از پیام محرمانه باراک اوباما به مقامات ایرانی قبل از مذاکرات وین دریافت.در چنین شرایطی یک عضو هیأت رئیسه مجلس در گفتوگو با همشهری از پیام هستهای اوباما در روزهای اخیر به مقامات کشورمان خبر داد. مهرداد بذرپاش گفته اخیرا یکی از سران کشورهای همسایه پیامی از سمت رئیسجمهور آمریکا برای مقامات کشورمان آورده بود.
این نماینده مجلس به محتوای هستهای این پیام اشاره کرده اما به جزئیات بیشتری درخصوص پیام محرمانه رئیسجمهور آمریکا اشاره نکرد . آنچه پیداست آخرینبار و پیش از آغاز دورنهایی مذاکرات حیدرالعبادی نخستوزیر عراق بود که در خردادماه به تهران آمد و با مقامات کشورمان و رهبر معظم انقلاب دیدار کرد.العبادی پیش از سفرش به تهران به آمریکا سفر کرده بود. باراک اوباما در سفر اخیر نخستوزیر عراق به ایالات متحده و همچنین در حاشیه اجلاس G-7 در آلمان که خردادماه برگزار شد با حیدر العبادی نخستوزیر عراق دیدارهای دوجانبهای داشته است. مقامات وزارت خارجه کشورمان ازجمله یک منبع آگاه در میز عراق وزارت خارجه درباره این خبر اظهار بیاطلاعی میکند.
۰۶:۵۶:۰۳ محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه کشورمان ، برای مشورت های بیشتر محل مذاکرات در وین را ترک کرد و راهی تهران شد.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایسنا به وین، محمد جواد ظریف پس از دو روز رایزنی فشرده با همتایان خود در گروه ۱+۵ برای مشورت های بیشتر به تهران بازگشت.
وی قرار است پس از یک روز مجددا به وین بازگردد.
۰۶:۵۴:۳۳ مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یکی دو روز گذشته به هتل محل مذکرات رفت و آمد دارد و امروز یکشنبه برای دومین بار به کوبورگ آمد.
به گزارش خبرنگار ایسنا اعزامی به وین، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای دومینبار در دو روز گذشته به محل مذاکرات – هتل کوبورگ آمد. در عین حال برنامه دیدارهای آمانو با مقامات ۱+۵ یا ایران مشخص و اعلام نشده است.
روز گذشته اعلام شد که وی به درخواست لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه به کوبورگ آمده و با وی دیدار کرده است اما این خبر از سوی منابع فرانسوی یا آژانس تایید نشد.
با توجه به نقش آژانس در راستیآزمایی اقدامات هستهای ایران در چارچوب توافق جامع و بحث نظارتها و بازرسیها در توافق، حضور و مذاکره میان آژانس و هیات مذاکره کننده ایران و دیگر مقامات ۱+۵ طبیعی است با این وجود حضور مستقیم و بیواسطه آمانو در محل مذکرات قابل توجه است.
۰۶:۵۴:۰۹ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «دنیس راس» از مشاوران برجسته دولت آمریکا در دوره اول ریاستجمهوری باراک اوباما روز یکشنبه از تمدید چند ماهه مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ حمایت کرد.
راس که مشاور ارشد اوباما در امور خاورمیانه بود و حالا به یکی از تحلیلگران پرکار مسائل ایران تبدیل شده، در پایان دومین روز از مذاکرات وزرای خارجه در وین، به روزنامه صهیونیستی «جروزالمپست» گفته است که اگر طرفین نتوانند تا روز سهشنبه به توافق جامع دست یابند، که به نظر محتمل هم میرسد، ۳ تا ۶ ماه تمدید میتواند زمانی «معقول» باشد.
این در حالی است که مقامات دو طرف اعلام کردهاند که به هیچ وجه به دنبال تمدید چند ماهه مذاکرات نبوده و گفتوگوها را تنها برای چند روز فراتر از ضربالاجل ۳۰ژوئن/۹ تیر ادامه میدهند.
راس در این مصاحبه همچنین عدم توافق در ضربالاجل مقرر را از یک جهت حاوی پیامی بد دانسته چراکه این امر نشان میدهد «ایرانیها موضعشان را تغییر ندادهاند، یا اگر هم تغییر دادهاند، در جهتی نادرست بوده است.»
وی افزود: «پیام خوب هم این است که دولت به ایرانیها نشان میدهد که تحت فشار ضربالاجل ساختگی نیست تا مجبور شود در موضع خود تغییراتی دهد که میداند نباید صورت گیرند.»
راس در مورد احتمال تمدید دوباره مذاکراتی که تاکنون دو بار تمدید شده هم گفت: «از نظر من ایرانی ندارد که مذاکرات برای مدتی تمدید شود تا برای ایرانیها روشن شود که ما عقب نمینشینیم.»
او گفت هرچند باید نهایتا تکلیف مذاکرات مشخص شود، اما تصریح کرد که اگر این مشخص شدن مدتی هم زمان ببرد، مسئلهای ندارد.
وی ادامه داد: «روش مذاکره ایرانیها اینطور است که همهچیز را تا دقایق آخر نگه میدارند تا از فشار ضربالاجل علیه خودمان استفاده کنند تا ما مجبور شویم راهکارهای خلاقانه ارائه کنیم.»
راس افزود: «خوب، پاسخ به این امر باید این باشد که اگر شما حاضر نیستید حداقلهای ما را بپذیرید، توافق نمیشود.»
وی تأکید کرد باید تلاش شود که «روایتی شکل گیرد» از اینکه ایران چه پیشنهاداتی را رد کرده است، تا در صورت نیاز بتوان ایران را مقصر خوانده و سادهتر تحریمهای شدید علیه ایران را ادامه داد.
او ادامه داد: «اگر به نظر برسد که ایرانیها شانسی برای توافق داشتهاند، اما تصمیم گرفتهاند این کار را نکنند، ادامه رژیم تحریمها بسیار سادهتر خواهد بود.»
۰۶:۵۳:۵۰ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، پایگاه خبری «بلومبرگ» یکشنبه شب در پایان دومین روز از مذاکرات وزرای خارجه ایران و ۱+۵ در شهر وین اتریش، مدعی موافقت ایران با مشروط شدن برداشتن تحریمها به تائید آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شد.
در این گزارش با اشاره به اظهارات فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که دیروز گفت مذاکرات پیشرفت داشته، آمده است: «دو دیپلمات از ۶ کشور مذاکرهکننده با ایران با تأکید بر این پیشرفت، گفتند که این کشور موافقت کرده است تا زمانی که بازرسان سازمان ملل اعمال محدودیتها (بر برنامه هستهای ایران) را تائید کنند، برای کاهش تحریمها منتظر بماند.»
بلومبرگ افزود: «قرار است جزئیات نهایی در ارزیابی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ابعاد احتمالی نظامی فعالیتهای هستهای گذشته ایران، مشخص شود.»
این پایگاه بر اساس همین ادعای مطرحشده از سوی دیپلماتهای بینام، نوشته است که با این حساب یکی از موانع که همان خواسته تهران برای لغو فوری تحریمها همزمان با امضای توافق بود، از میان برداشته شده است.
در بخش دیگری هم از این گزارش در مورد تحریمها آمده است: «به گفته چند دیپلمات از دو هیئت، تحریمها علیه ایران، از جمله محدودیتها بر بخش نفت و بانکداری، متناسب با اجرای توافق از سوی ایران، فازبندی میشوند. به گفته آنها، مذاکرات بر سر ترتیب دقیق کاهش تحریمها و همچنین زمان صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که توافق را تائید کرده و راه را برای کاهش تحریمها باز میکند، در حال مذاکره است.»
این ادعا در حالی مطرح میشود که پیش از این تهران به صراحت مخالفت خود را با منوط کردن تعهدات طرف مقابل به تائید اقدامات ایران از سوی آژانس، ابراز کرده است.
رهبر معظم انقلاب هفته گذشته در این رابطه فرمودند: «یک نکته اساسى دیگر اینکه لغو تحریمها منوط به اجراى تعهّدات ایران نیست؛ نمیشود بگویند: شما رآکتور آب سنگین اراک را خراب بکنید، سانتریفیوژها را به این تعداد کاهش بدهید، این کارها را بکنید، آن کارها بکنید، بعد که کردید، بعد آنوقت آژانس بیاید شهادت بدهد، گواهى کند که شما راست میگویید و این کارها را انجام دادهاید، بعد ما تحریمها را برداریم! نه، این را ما مطلقاً قبول نداریم؛ لغو تحریمها منوط به اجراى تعهّداتى که ایران میکند نیست.»
ایشان افزودند: «یک نکتهى اساسى دیگر این است که ما با موکول کردن هر اقدامى به گزارش آژانس مخالفیم. ما به آژانس بدبینیم؛ آژانس نشان داده که هم مستقل نیست، هم عادل نیست؛ مستقل نیست زیرا تحت تأثیر قدرتها است؛ عادل نیست [چون] بارها و بارها برخلاف عدالت حکم کرده و نظر داده.»
۰۶:۵۳:۴۲ مهدی صفری در گفتوگو با خبرنگار فناوری اطلاعات خبرگزاری فارس درباره فروش سهام شرکت توسعه اعتماد مبین اظهارداشت: دستور و تصمیم قاطع برای فروش توسعه اعتماد مبین (مالک ۵۰+۱ درصدی سهم مخابرات) داریم.
وی گفت: البته مالک مخابرات در فروش سهام و خروج از سهام مخابرات تضادی با دولت ندارد بلکه سیاست مالک توسعه اعتماد مبین این است که به یک پروژه وارد میشود، آن را پردازش میکند پس از اینکه آماده شد میفروشد و به سراغ پروژه بعدی میرود.
مدیرعامل توسعه اعتماد مبین گفت: مدتها است تعرفه تلفن ثابت افزایش نیافته و از سوی دیگر همکدی تلفن ثابت و کاهش تعرفه تلفن همراه، درآمدهای مخابرات را کاهش داده است؛ در تمام دنیا وقتی فناوری نو مانند ۳G و ۴G عرضه میشود دارای قیمت بیشتری است و به مرور قیمت کاهش پیدا میکند. علاوه بر این، در سالهای اخیر هزینهها در تمام بخشها افزایش یافته است؛ حتی تعرفههای پستی که از نوع خدمات ارتباطی و متعلق به وزارت ارتباطات است نیز هر سال افزایش مییابد.
وی تاکید کرد: اما تعرفهها و درآمد علت اصلی فروش توسعه اعتماد مبین و خروج از سهام مخابرات نیست.
صفری ادامه داد: توسعه اعتماد مبین قصد دارد تمام سهام خود را به صورت پکیج به فروش برساند نه به صورت جزء، این بسته شامل سهام مخابرات و سایر سرمایهگذاری توسعه اعتماد مبین در پروژههای مخابراتی قزاقستان، پروژههای ترانزیت،IPTV و CDN است.
مدیرعامل توسعه اعتماد مبین تصریح کرد: قصد نداریم توسعه اعتماد مبین را ارزان بفروشیم، اگر اقساط مخابرات تمام و بدهیها تسویه میشد وضعیت فروش تغییر میکرد و قیمت فروش قطعاً افزایش مییافت.
وی گفت: تصمیم فروش سهام توسعه اعتماد مبین سال گذشته گرفته شد و آگهی فروش در بهمن ماه ۹۳ آماده شده است،این تصمیم حتی مربوط به پیش از جریان تغییر مدیرعامل مخابرات است.
صفری درباره وضعیت ادامه فعالیت مخابرات پس از پایان مهلت فروش اسناد توسعه اعتماد مبین و نبود متقاضی خرید، گفت: کار متوقف نشده است، همانطور که خریدار جدید مخابرات باید برای تغییر تعرفهها تلاش میکرد و از بانک وام میگرفت تا پروژهها را فاینانس کند ما نیز این کار را ادامه خواهیم داد.
۰۶:۵۱:۲۱ با این که پیش بینی می شود جو منفی اغاز شود ولی رفته رفته بهتر می شود
۰۶:۵۰:۴۷ با سلام و صبح بخیر . باخت دیشب والیبال روحیه ما را حسابی تحت تاثیر قرار داد. امیدواریم با مثبت شدن بازار بهتر شود