۰۷:۲۲:۵۱ ادامه اخبار بازار در بخش دوم
۰۷:۲۲:۳۷ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران پس از سه روز رشد پیوسته دیروز تن به کاهش محدود داد. روز گذشته در بازار عرضههای معاملهگران کوتاهمدت و انتظار بازار برای خبرهای آتی موجب افزایش عرضهها و کاهش قیمتها شد. هرچند که ارزش معاملات دیروز به میزان قابلملاحظهای افزایش را نشان داد. در بازار، دیروز شاخص کل ۲۵واحد معادل ۰۴/ ۰ درصد کاهش یافت اما ارزش معاملات دیروز با رشد قابل ملاحظه در بورس به ۶۴۶ میلیارد ریال بالغ شد. همچنین روز گذشته معاملهگران در دقایق پایانی بازار شاهد تصویب طرح صیانت از دستاوردهای هستهای در مجلس شورای اسلامی بودند.
دیروز در گروه بانکی، رئیس شورای هماهنگی بانکها با بیان اینکه در حال حاضر بانکها منابع کافی برای پرداخت وام ۶۰ میلیونی مسکن در اختیار ندارند، تاکید کرد: آنها باید با همراهی با سودهای سپرده توافقی بهای تمام شده پول خود را کاهش داده تا بتوانند به پرداخت چنین وامهایی با سود کمتر ورود پیدا کنند. وی با تاکید بر اینکه بانکها باید هزینههای خود را به گونهای مدیریت کنند که برای پرداخت تسهیلات با نرخ سود پایینتر با کمترین مشکل مواجه شوند با اشاره به دو نرخ سود در وام ۶۰ میلیونی مسکن افزود: در این وام نرخ سود مشارکت ۲۴ درصد برای ساخت و نرخ ۲۱ درصد برای خرید تعیین شده که در مجموع نمیتواند نرخ پایینی برای تسهیلاتدهی باشد؛ اما موضوع مورد اهمیت این است که بانکها بتوانند بهای تمام شده پول خود را با سود ناشی از تسهیلات هماهنگ کنند.
مدیرعامل بانک ملی ادامه داد: اگر بانکها خود را به نرخ سودهای سپرده توافقی که در آخرین تغییر به سالانه ۲۰ درصد کاهش یافت پایبند بدانند و از آن منحرف نشوند آنگاه هزینه پول آنها که اکنون بهطور قابل ملاحظهای بالاست، کاهش مییابد و دیگر نرخ سود کمتر از حد معمول تسهیلاتدهی نمیتواند عاملی برای تاخیر در پرداخت وامهایی نظیر ۶۰ میلیونی مسکن باشد. در گروه حمل و نقل دیروز حمل و نقل توکا با صدور اطلاعیهای از تعدیل منفی سود این شرکت خبر داد. در این گروه مدیرعامل کشتیرانی محمدحسین داجمر در گفتوگو با «ایسنا» اظهار کرد: برای حوزه خلیج فارس با کشتیرانی والفجر و برای حمل بار سیمان و کانتینر نیز با دو شرکت دیگر مذاکراتی انجام شده و میزان تسهیلاتی که قرار است ارائه دهند، مشخص میشود. یکی از تسهیلاتی که در این کشتیها پیشبینی شده، کانتینرهای یخچالدار است که امیدواریم مورد استفاده صادرکنندگان قرار بگیرد.
۰۷:۲۱:۵۷ یک کارشناس بازار سرمایه گفت: پایین آمدن حجم و ارزش معاملات نشان از صبوری و انتظار سهامداران و سرمایهگذاران برای مشخص شدن نتیجه مذاکرات دارد.
رضاخانی در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به تداوم روند نزولی بازار سرمایه در ۱۸ ماه گذشته گفت: با تلاشهایی که توسط مدیران بازار سرمایه در راستای شفافسازی ابهامات بازار در حال انجام است و نیز روشن شدن نتیجه مذاکرات، رفته رفته تکلیف سرمایهگذاران برای ورود به بورس مشخص میشود. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه قیمت سهام شرکتها نیز در حال حاضر به سطوح جذاب برای خرید رسیدهاند، افزود: با این شرایط به نظر میرسد بهترین استراتژی برای سهامداران فعلی ماندن در بورس باشد.
وی ادامه داد: شرایط رکودی حاکم بر اقتصاد و نیز رکود بازارهای رقیب موجب میشوند تا بازار سرمایه به سرعت از نتیجه مذاکرات تاثیر بپذیرد و بر این اساس سرمایه گذاران در حال بررسی شرکتهایی هستند که بیشترین تاثیر را از رفع تحریمها میبینند تا برای خرید سهام آنها اقدام کنند.
۰۷:۲۱:۴۰ سرمایهگذاران به تدریج و آرام آرام وارد بازار سرمایه میشوند و این مساله نشاندهنده این است که توافقات به مراحل خوبی رسیده است. به گزارش «سنا»، کمال خانزاده، مدیرعامل شرکت کارگزاری رضوی درخصوص روند بازار در هفته گذشته گفت: روند معاملات در هفته گذشته بسیار خوب بود و نزدیک به ۱۶۰ میلیارد تومان حجم معاملات به ثبت رسید.
وی درخصوص پیشبینی روند آتی افزود: به نظر میرسد بازار در دو هفته آتی در روند مثبت حرکت کند و به این ترتیب جذابیتهای خوبی برای خرید وجود خواهد داشت.
وی درخصوص توافقهای سیاسی ابراز کرد: سرمایهگذاران به تدریج و آرام آرام وارد بازار سرمایه میشوند و این مساله نشاندهنده این است که توافقات به مراحل خوبی رسیده است. خانزاده افزود: قیمتها به این دلیل جذاب است که اغلب شرکتها تا ماه آینده در مجامع خود، سود نقدی پرداخت میکنند و به این ترتیب قیمت سهام این شرکتها همراه با سودی در دل آنهاست.
مدیرعامل شرکت کارگزاری رضوی ادامه داد: با توجه به اینکه در توافقات قبلی که به تمدید منجر شد یک عده از سرمایهگذاران ترسیدند، هماکنون نیز از ترس اینکه این سری از مذاکرات با تمدید همراه شوند دست از سرمایهگذاری و معاملات کشیدهاند اما هماکنون با توجه به سخنان رئیسجمهوری، این دوره از مذاکرات مانند دورههای قبلی نخواهد بود و به همین دلیل است که بازار و سرمایهگذاران نسبت به معاملات در هفتههای آتی خوشبین هستند. خانزاده گفت: در صورتی که توافق اتفاق بیفتد تمامی صنایع موجود در بازار سرمایه با رشد همراه خواهند شد؛ اگر هم در این مدت بازار نسبت به اخبار خوش، عکسالعملی نشان نداده به این علت است که شرایط رکود در جامعه و کمبود نقدینگی وجود داشته است؛ اما هر چقدر امیدواری بیشتر باشد نقدینگی بیشتری روانه بازار سرمایه میشود.
این مقام مسوول اضافه کرد: همانطور که همه میدانیم همه چیز به نتیجه این مذاکرات بستگی دارد به همین دلیل هم در ۱۷ یا ۱۸ ماه گذشته، بازار سرمایه هم مانند دیگر بازارها در حال رکود بود و باز هم بازار سرمایه نخستین بازاری است که به نتیجه مذاکرات واکنش نشان میدهد. وی ادامه داد: به نظر میرسد هفته آتی، هفته خوبی برای بازار سرمایه باشد و اگر نتیجه مذاکرات حتی در صورت تمدید نیز مثبت باشد، ریسک سیستماتیک از بازار سرمایه حذف میشود و شرایط واردات و صادرات برای شرکتها فراهم میشود. وی درخصوص صنایع پیشرو بازار پس از توافق هستهای اشاره کرد: به نظر میرسد تمام صنایع موجود در بازار سرمایه واکنش مثبتی به توافق نشان دهند؛ به این دلیل که این صنایع مانند زنجیر به یکدیگر متصل هستند اما از لحاظ تاثیرپذیری به نظر میرسد که صنایع بانکداری، خودرو، بیمه و پتروشیمی نخستین صنعتهایی باشند که به این نتیجه واکنش مثبت نشان خواهند داد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889798/#ixzz3dkugU3nZ
۰۷:۱۹:۵۶ محمدرضا معتمد رئیس اداره نظارت بر ناشران سازمان بورس درخصوص نمادهای پالایشی گفت: به احتمال ۹۹ درصد گزارش شفافسازی اعلامیه اخیر شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به پالایشیهای بورس روی سامانه کدال منتشر خواهد شد.
محمدرضا معتمد افزود: در این گزارش شفافسازی، سازمان بورس بهطور مستقیم نسبت به علت توقف و بازگشایی نماد معاملاتی ۵ شرکت پالایشی در ۳ روز معاملاتی گذشته اقدام به اطلاعرسانی خواهد کرد. به گزارش «سنا»، رئیس اداره نظارت بر ناشران سازمان بورس درخصوص نمادهای پالایشی گفت: همزمان با انتشار گزارش شفافسازی، معاملهگران و سرمایهگذاران بورس این فرصت را خواهند داشت تا نسبت به تحلیل و بررسی اثر اعلامیه اخیر اقدام و در نهایت از شایعهسازیها جلوگیری شود.
معتمد فرآیند بازگشایی نماد معاملاتی ۵ شرکت پالایشی را با رویه عادی و با محدودیت دامنه نوسان قیمت تا سقف ۵۰ درصد عنوان کرد و افزود: در اعلامیهای که به شرکتهای پالایشی ابلاغ شده بود، براساس اخبار دریافتی و با توجه به محاسباتی که میان شرکت ملی پالایش و پخش با پالایشگاهها وجود دارد، درآمدهای دیده شده در این اعلامیه برگشت داده شده است. به گفته این مقام مسوول، از این پس تلاش میشود فرآیند توقف و بازگشایی نمادهای معاملاتی در بازار سهام به گونهای پیگیری شود که تا حد امکان ضمن بررسی پیگیریهای نظارتی، با توقف نماد معاملاتی شرکتها گره زده نشود. در خبری دیگر، عباس شعریمقدم، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار کرد: تعیین نرخ جدید خوراک پتروشیمیها از سوی مقامهای وزارتخانههای نفت، اقتصاد و دارایی و صنعت، معدن و تجارت در حال نهایی شدن است و بهزودی اعلام میشود.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی افزود: نرخ جدید خوراک برای همه شرکتها یکسان خواهد بود اما طرحهایی که در مناطق محروم در حال ساخت هستند از تخفیفهایی بر اساس قانون برخوردار خواهند بود. وی ادامه داد: این طرحها باید در تکمیل زنجیره ارزش و ساخت واحدهای پاییندستی مشارکت کنند و پیشبینی میشود قیمت خوراک آنها با ٣٠ درصد تخفیف محاسبه شود. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با بیان اینکه نرخ خوراک باید قابلیت رقابتپذیری را در اختیار این واحدها قرار دهد، گفت: نرخ خوراک برای سرمایه گذاران ایرانی و خارجی یکسان خواهد بود.
به گزارش روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شعریمقدم چندی پیش اظهار کرده بود: امسال با برنامهریزیهای انجام شده تولید محصولات متنوع پتروشیمی جهش مییابد و در این مسیر افزایش خوراک تحویلی به مجتمعها نقش آفرین خواهد بود. وی افزوده بود: خوشبختانه امسال خوراک گاز چند فاز پارس جنوبی وارد مدار تولید میشود و به همین علت خوراک بسیاری از مجتمعهای تولیدی افزایش خواهد یافت و تولید در صنعت پتروشیمی ایران میتواند رشد مطلوبی را تجربه کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889795/#ixzz3dkucZcRo
۰۷:۱۸:۴۷ سحر نمایشی- روز یکشنبه ۳۰ خردادماه، در حالی انواع مس مفتول و کاتد شرکتهای ملی مس و دنیای مس کاشان در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت که قیمت مس مفتول ۴/ ۴ درصد و مس کاتد ۱۷/ ۴ درصد کاهش یافت.
به گفته یکی از فعالان آگاه، دلیل کاهش قیمت ۸۰۰ تومانی این محصول در هر کیلو طی معاملات روز گذشته بورس کالای ایران علاوه بر افت ۲۲۵ دلاری این فلز طی معاملات هفته گذشته بورس لندن بود. از طرفی هم نرخ ارز با نوسانهای رو به پایین در این افت نرخ بی تاثیر نبوده است به عقیده این کارشناس حوزه فلزات عدم خرید معاملهگران و کاهش تقاضا نسبت به هفتههای گذشته، به دلیل انتظار خریداران به افت بیشتر قیمتها بوده است، چرا که نرخ ارز و قیمت مس در بورس جهانی لندن روند نزولی در پیشگرفتهاند. همچنین این فعال آگاه پیشبینی کرد به دلیل این روند کاهشی قیمتها و عرضه کم تقاضا در بورس کالا، این احتمال وجود دارد که قیمتها با کاهش بیشتر و بدون رقابت در هفته آینده وارد رینگ شوند.
بر اساس این گزارش، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۸ هزار و ۳۵۷ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۷۹۸ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول چهار هزار تن بوده، درحالیکه تقاضا برای آن ۷۴۰ تن ثبت شده است.
همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت پایه ۱۹ هزار و ۶۱ تومان مورد دادوستد قرار گرفت که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته افت ۸۰۳ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول سه هزار و ۵۰۰ تن بوده، درحالیکه با تقاضای ۴۴۰ تنی رو به رو بوده است.
مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۹ هزار و ۱۱۶ تومان در هر کیلو عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته با کاهش ۸۰۲ تومانی مواجه شد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بوده که با میزان تقاضا برابری میکرد.
از سوی دیگر، در بازار آزاد نیز به دلیل نبود تقاضا و کاهش نرخ ارز قیمت این فلز با شیب ملایمتری نسبت به معاملات بورس کالاروبهرو شد، طوری که قیمت فلز سرخ در این روز با کاهش ۲۰۰ تومانی نسبت به ۲۱ هزار و ۱۰۰ تومان رسید. همچنین معاملات سایر فلزات پایه نیز به تبع از بازار جهانی و کاهش نرخ ارز با روند نزولی روبهرو شدند، البته این در حالی است که قلع با توجه به افزایش این فلز در بورس جهانی لندن در مقابل کاهش نرخ ارز مقاومت کرد. به گفته فعالان آگاه پیشبینی میشود که روند کاهشی قیمتها تا انتهای هفته جاری ادامه داشته باشد.
البته ادامه روند کاهشی قیمتها تنها به هفته آتی ختم نخواهد شد؛ چراکه در حال حاضر با توجه به ماه مبارک رمضان بازار خرید و فروش فلزات پایه داخلی رونق چندانی ندارد؛ اما به گفته فعالان آگاه، پیشبینی میشود بعد از ماه رمضان در صورت مشخص شدن نتیجه مذاکرات هستهای رونق به بازار برگردد، ولی بهصورت کلی تغییرات قیمتی خاصی را نمیتوان پیشبینی کرد.
این در شرایطی است که اگر نرخ ارز طی هفتههای آتی روند نزولی در پیش بگیرد و کاهش قیمت فلزات در بورس لندن ادامهدار باشد، این محصولات در بازار داخلی ریزش بیشتری را در بازار داخلی تجربه خواهند کرد، یعنی موقعیتی که معاملهگران در این مدت منتظرش بودند. بر این اساس فعالان بازار فلزات رنگی معتقدند که هرساله در ماه مبارک رمضان خرید و فروش با رکود همراه شده و به نسبت ماههای دیگر سال معاملات کمتری انجام میشود، امسال نیز علاوه بر رکود حاصل از این ماه، امید به کاهش بیشتر قیمتها به دلیل خوشبین بودن به نتایج مذاکرات هستهای تاثیر زیادی بر رکود بازار گذاشته است.
این در حالی است که تابستان، فصل ساختوساز و توسعه زیربنایی و طرحهای عمرانی است و اغلب متقاضیان خرید در این فصل به دنبال معاملات هستند تا قبل از فرارسیدن فصل سرما خریدهایشان را انجام دهند؛ البته امسال به دلیل اخبار مربوط به مذاکرات هستهای روند اجرای طرحهای عمرانی کند شده و همین موضوع نیز بر بازارهای فلزات پایه اثر منفی گذاشته است. بر این اساس به نظر میرسد این بازار کالایی تا پایان ماه مبارک رمضان و بعد از عید فطر در همین وضعیت باقی بماند مگر اینکه خبرهای تازهای شنیده شود و معاملات تغییر مسیر دهند، البته به گفته فعالان بازار بعید به نظر میرسد که با توجه به پارامترهای مثبت اقتصادی و اخبار منتشرشده مثبت قیمتها مجدد رشد غیرمنطقی را تجربه کنند؛ مگر اینکه یک شوک اقتصادی، بازار کالاهای سرمایهای را دستخوش تغییراتی کند. در واقع اگر در دیگر بازارهای سرمایهای شوک قیمتی به وجود نیاید، نرخها در بازار فلزات پایه باثبات بیشتری همراه خواهند بود؛ اما هرگونه کاهش شدید در بازارهای ارز و نرخ جهانی قیمت فلزات جهانی بازار این محصولات را با تغییرات بیشتری مواجه خواهد کرد.
از سوی دیگر به اعتقاد کارشناسان جهانی بازار فلزات پایه، کاهش قیمت این محصولات در بورس لندن نیز ادامهدار خواهد بود و همچنین وجود پیشبینی رشد اندک نماگرهای اقتصادی جهان در سال میلادی جاری و دادههای آماری برخی قدرتهای صنعتی از کاهش تولید و به تبع آن نبود افق روشن از چشمانداز اقتصاد جهان حداقل برای دوره میانمدت حکایت دارد. آگاهان اقتصادی افت قیمتها در بازارهای کالایی جهان را ناشی از کاهش مصرف و نبود قدرت خرید عنوان کردهاند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889825/#ixzz3dkuBdv92
۰۷:۱۸:۱۹ گروه بازار پول: در حالی که گزارش بانک مرکزی از وضعیت متغیرهای پولی و بانکی تا انتهای بهمن سال ۹۳، از حدود ۵/ ۷۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری بانکها حکایت کرده و تنها رشدی ۴/ ۱۳ درصدی نسبت به سال قبل را نشان میدهد، بررسی صورتهای مالی (حسابرسی نشده یا حسابرسی شده) بانکهای بورسی نشان میدهد میزان تسهیلات غیرجاری این بانکها در مجموع ۹/ ۳۱ درصد و بهطور متوسط ۳/ ۵۴ درصد افزایش پیدا کرده است.
بهطور دقیقتر، مجموع تسهیلات غیرجاری این بانکها به بیش از ۶۶ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان میرسد که بیانگر تجمیع ۸۵ درصد تسهیلات غیرجاری سیستم بانکی در این بانکها است.
از آنجا که سرفصل «غیرجاری» خود متشکل از سه جزء سررسید گذشته، معوق و مشکوکالوصول است، میتوان مشخصتر نیز به سهم هر یک از این اجزا اشاره کرد. بر این اساس، سرفصل تسهیلات مشکوکالوصول، تسهیلاتی که بیش از ۱۸ ماه از تاریخ سررسید آنها گذشته و مشتری هنوز بدهی خود را به بانک پرداخت نکرده است، دارای بیشترین سهم از تسهیلات غیرجاری این بانکها بوده و با نزدیک به ۳۵ هزار میلیارد تومان حدود ۵۲ درصد از این تسهیلات را شامل میشود.
همچنین با معیار قرار دادن گزارش بهمنماه ۹۳ بانک مرکزی، سهم تسهیلات مشکوکالوصول بانکهای بورسی از کل تسهیلات غیرجاری به حدود ۵/ ۴۴ درصد میرسد، به بیان دیگر نزدیک به نیمی از تسهیلات غیرجاری نظام بانکی کشور در واقع تسهیلاتی مشکوکالوصول است که بنا به تعریف، برای بازپرداخت این بدهی هنگفت به بانکها که عددی نزدیک به بودجه عمرانی کشور است، احتمال کمی در نظر گرفته میشود.
سهم غالب بانکهای «نیمهدولتی»
اما نگاه موشکافانهتر به گزارشهای مالی این بانکهای بورسی و مقایسه اعداد و ارقام مربوط به میزان تسهیلات اعطایی آنها نشان میدهد نه تنها نزدیک ۸۵ درصد کل تسهیلات غیرجاری نظام بانکی مربوط به این بانکها است؛ بلکه از این میزان، حدود ۷۲ درصد مختص تنها ۴ بانک است که شامل سه بانک قبلا دولتی و اکنون خصوصی شده و یک بانک خصوصی میشود.
در این میان، بانک ملت با مجموع ۲۳۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بیشترین میزان تسهیلات جاری و غیرجاری را به خود اختصاص میدهد که حدود ۱۰۷ هزار میلیارد تومان آن در سرفصل جاری قرار دارد. نکته حائز اهمیت آن است که این بانک با نزدیک به ۹ هزار میلیارد تومان تسهیلات مشکوکالوصول به همراه سه بانک دیگر (تجارت، صادرات و پارسیان)، نزدیک به ۷۰ درصد کل تسهیلات مشکوکالوصول شده را در اختیار دارند.
در واقع و در یک تصویر کلی، حدود ۶۰ درصد از تسهیلات غیرجاری که بیشترین سهم از آن را تسهیلات مشکوکالوصول به خود اختصاص میدهد، متعلق به ۴ بانک کشور است؛ بنابراین در تحلیل مطالبات غیرجاری تمرکز بر تجمیع مطالبات غیرجاری از اهمیت خاصی برخوردار است. این تمرکز میتواند باحاکم کردن انضباط مالی بیشتر و سامان دادن وضعیت آنها، نظام بانکی را از مخمصهای که «مطالبات معوق» و «تنگنای اعتباری» خوانده میشود، بهطور محسوسی خارج کند. ضرورت این امر را میتوان با نگاه به وضعیت دیگر بانکها بیشتر دریافت چنانکه مجموع سهم تسهیلات جاری و غیرجاری بیش از ۲۰ بانک دیگر در نظام بانکی که به امر سپردهگیری و اعطای تسهیلات مشغول هستند با چهار بانک مورد بحث و احیانا دو بانک بزرگ دولتی دیگر که هنوز وارد بورس نشدهاند، فاصلهای قابلتوجه داشته و به زحمت به ۳۵ درصد خواهد رسید.
در میان بانکهای بورسی مورد بررسی، متوسط سهم از تسهیلات جاری برای ۱۲ بانک غیراز بانکهای «بزرگ» اشاره شده، ۰/ ۳ درصد محاسبه میشود و سهم این بانکها از تسهیلات غیرجاری و مشکوکالوصول به ترتیب ۳/ ۲ و ۲/ ۲ درصد به دست میآید. مقایسه این سهم، با سهم بانکهایی چون ملت و صادرات که برای نمونه به ترتیب ۱۶ و ۵/ ۲۰ درصد از کل تسهیلات غیرجاری را میان این بانکها به خود اختصاص دادهاند، لزوم توجه و نگاه خاص به این بانکها را تصدیق میکند.
نسبتهای نامتعارف تسهیلات به سپردههای بانکها
موضوعی که در مورد تسهیلات بانکهای نیمه خصوصی نیز قابل تامل است، محل و نحوه تخصیص منابعی است که بهصورت تسهیلات اعطا میشود.
محاسبه نسبت تسهیلات به سپردههای بانکهای نیمهدولتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار نشان میدهد نسبت تسهیلات به کل سپردههای کوتاهمدت و مدتدار این سه بانک بهطور متوسط حدود ۱۲۰ درصد است که در این میان، بانک تجارت با نسبت ۲/ ۸۱ درصد از وضعیتی بهتر برخوردار است، اما وضعیت بزرگترین بانک نیمهدولتی بورسی(بانک ملت) قابلتامل به نظر میرسد.
بهطور خاص برای این بانک میزان تسهیلات جاری نسبت به سال ۹۲ حدود ۷/ ۸۸ درصد رشد کرده و نسبت تسهیلات جاری به کل سپردههای آن به بیش از ۱۸۰ درصد رسیده است. با در نظر گرفتن اینکه میزان متعارف برای نسبت تسهیلات به سپردههای یک بانک در حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد عادی به شمار میآید، وضعیت این بانک و بانکهای دیگر نیمهدولتی را از این لحاظ میتوان کاملا خاص و استثنایی برشمرد. علاوهبر این، وقتی نسبت تسهیلات به سپردههای مدتدار محاسبه شود، این نسبت برای بانکهایی چون ملت، صادرات، تجارت، شهر، انصار و کارآفرین بیش از ۱۵۰ درصد محاسبه میشود.
در مجموع، مشاهده این اعداد نشان میدهد بانکها در حال حاضر برای مصرف منابع خود که مطابق با ماموریت بانکها اعطای تسهیلات است، بیش از حد متکی بر منابع کوتاهمدت خود هستند. اما فارغ از این بحث، رشد نزدیک به ۹۰ درصدی تسهیلات جاری در بزرگترین بانک نیمهدولتی (ملت) یا ۵/ ۱۹۳ درصدی تسهیلات غیرجاری در بانک نیمهدولتی دیگر (صادرات) موضوع قابل تحقیقی است که میتوان در فرصت دیگر بررسی کرد، اما با توجه به اعداد و ارقام گزارش شده توسط بانک مرکزی و نیز وضعیت بنگاههای اقتصادی کشور، تنها توجیه افزایش ۹۰ درصدی تسهیلات جاری در یک بانک را میتوان به جابهجایی سرفصلها، تجدید تسهیلات پیشین و بهنوعی عملیات حسابداری مربوط دانست و در طرف مقابل رشد ۵/ ۱۹۳ درصدی تسهیلات غیرجاری احیانا به انتقال تعهدات یک یا چند موسسه مالی و اعتباری دیگر به این بانک در نظام بانکی کشور مربوط میشود که باعث شده ترازنامه این بانک بهطور شگرفی دستخوش تغییرات شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889809/#ixzz3dktsPmDl
۰۷:۱۶:۵۹ گروه بازار پول: بانک مرکزی خلاصه نتایج شاخصهای ماهانه اقتصادی در اردیبهشت ماه سال جاری را منتشر کرد. نتایج به دست آمده از گزارش بانک مرکزی نشان میدهد در اردیبهشت سال جاری ۷ شاخص «بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران»، «بهای تولیدکننده در ایران»، «بهای کالاهای صادراتی در ایران»، «بهای کالاها و خدمات مصرفی در شهر تهران»، «دستمزد کارگران ساختمانی در مناطق شهری ایران»، «مبلغ سفته و برات واخواست شده در شهر تهران» و «متوسط قیمت فروش یورو در بازار آزاد تهران» افزایش یافته است.
براساس گزارش بانک مرکزی شاخصهای بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ به عدد ۸/ ۲۲۱ رسید که در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب یک درصد و ۲/ ۱۶ درصد افزایش یافته است.
همچنین شاخص بهای تولیدکننده در ایران در اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ به عدد ۱/ ۲۱۱ رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب یک درصد و ۶ درصد افزایش یافته است. همچنین شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی برای استان تهران در اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ به عدد ۹/ ۲۰۷ رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب یک درصد و ۲/ ۱۵ درصد افزایش یافته است.
نتایج به دست آمده از گزارش بانک مرکزی نشان میدهد شاخص دستمزد کارگران ساختمانی در اردیبهشت سال ۱۳۹۴ به عدد ۲/ ۲۳۹ رسید که در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۶/ ۱ درصد و ۹/ ۱۵ درصد افزایش داشته است. در این ماه شاخصهای دستمزد بنا و کارگر ساده ساختمانی به ترتیب به اعداد ۵/ ۲۱۸ و ۸/ ۲۳۷ رسید که نسبت به ماه قبل به ترتیب ۱ و ۱/ ۱ درصد و در مقایسه با ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۲/ ۱۲ درصد و ۱/ ۱۱ درصد افزایش داشته است.
همچنین در اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ بالغ بر ۵/ ۱۰۶ میلیارد ریال سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۷/ ۵۷ درصد و ۶/ ۳ درصد افزایش یافته است. همچنین در دو ماه اول سال حدود ۱/ ۱۷۴ میلیارد ریال سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با دوره مشابه سال ۱۳۹۳ معادل ۴/ ۲۶ درصد افزایش نشان میدهد.
براساس اعلام بانک مرکزی طبق آمار شعبه واخواست دادگستری استان تهران در اردیبهشت ماه سال جاری بالغ بر ۵/ ۰ هزار برگ سفته و برات به مبلغی معادل ۸/ ۲۳۰ میلیارد ریال در شهر تهران واخواست شد. در این ماه شاخصهای تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد ۰/ ۳۵ و ۷/ ۶۵ رسید که در مقایسه با ماه قبل از نظر تعداد ۶/ ۴۹ درصد کاهش و مبلغ ۳/ ۵۸ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۸/ ۸۵ درصد و ۵/ ۶۵ درصد کاهش داشته است. همچنین شاخص متوسط مبلغ یک برگ سفته و برات واخواست شده در اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ به عدد ۹/ ۱۸۷ رسید. عدد شاخص مذکور در اردیبهشت ماه ۱۳۹۳ معادل ۴/ ۷۷ بوده است.
همچنین در اردیبهشت ۱۳۹۴ حدود ۲/ ۱۲ میلیارد سهم به ارزش ۶/ ۲۵ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخصهای تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۸/ ۱۹۹ و ۶/ ۱۳۵ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۵۵ و ۴/ ۴۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۴/ ۳۹ درصد و ۶/ ۸۲ درصد کاهش داشته است. گزارش بانک مرکزی بیانگر آن است که در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۴ متوسط قیمت فروش یک سکه تمام بهار آزادی در بازار آزاد شهر تهران با طرح قدیم به۹ میلیون و ۴۷۱ هزار ریال و با طرح جدید به ۹ میلیون و ۴۸۷ هزار ریال رسید که در مقایسه با ماه قبل هر کدام ۹/ ۰ درصد و نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۳/ ۵ درصد و ۴/ ۵ درصد کاهش نشان میدهد. همچنین در اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ متوسط قیمت فروش یک دلار آمریکا و یک یورو در بازار آزاد شهر تهران به ترتیب ۳۳ هزار و ۳۱۹ ریال و ۳۷ هزار و ۱۱۲ ریال بود که نسبت به ماه قبل، دلار ۲/ ۰ درصد کاهش و یورو ۳/ ۲ درصد افزایش و در مقایسه با ماه مشابه سال ۱۳۹۳، دلار ۱/ ۱ درصد افزایش و یورو ۴/ ۱۸ درصد کاهش داشته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889810/#ixzz3dktmJHIh
۰۷:۱۶:۱۸ ایکوپرس: معاون بازاریابی و فروش ایران خودرو از روشهای جدید فروش به مناسبت ماه مبارک رمضان خبر داد.
مصطفی خان کرمی با بیان این مطلب که با تلاش و پیگیریهای صورت گرفته، تعهدات معوق محصولات ایران خودرو به روز شده است، افزود: با توجه به نیاز بازار و انتظارات بحق مشتریان، ایرانخودرو قصد دارد در روشهای جدید فروش خود، تنوع در پرداختها را بهعنوان یک استراتژی جدید مدنظر قرار دهد و شروع این حرکت در ایام ماه مبارک رمضان خواهد بود.
وی اضافه کرد: به همین منظور در ماه مبارک رمضان پنج طرح فروش ویژه در دستور کار قرار گرفته که شامل روشهای پیشفروش عادی، پیشفروش اقساطی، پیشفروش پلکانی، فروش فوری و فروش نقد و اقساط میشود.
خان کرمی اظهار کرد: در این جشنواره سعی شده از همه طیف محصولات استفاده شود؛ بهگونهای که حداکثر سلایق و علایق مشتریان در نظر گرفته شود. وی در پایان از مشتریان خواست برای کسب اطلاعات بیشتر از خودروهای عرضه شده در قالب این جشنواره و ثبتنام، به نزدیکترین نمایندگی محل سکونت خود مراجعه کرده و از شرایط مناسب این بخشنامه بهرهمند شوند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889840/#ixzz3dktR7vv5
۰۷:۱۶:۰۳ گروه صنعت و معدن: «وضعیت پرداخت یارانه به بخش تولید، جزئیات تسهیلاتدهی بانکها به بخش صنعت و بدهی صنایع کوچک به دولت، بهبود وضعیت تولید در سال ۹۱ و ۹۲، تدوین برنامه راهبردی صنعت، کمبود نقدینگی در صنایع کوچک و متوسط، رشد ۷/ ۶ درصدی ارزش افزوده صنعت در سال گذشته، امکان دریافت مجدد تسهیلات از سوی صنایع بدهکار، تکمیل هشت هزار واحد تولیدی در دولت یازدهم و …» را میتوان گزارش عملکرد دو ساله وزارت صنعت، معدن و تجارت دانست که با نزدیک شدن به روز صنعت و معدن از سوی محمدرضا نعمتزاده ارائه شد. عملکرد ارائه شده در حالی است که هنوز گزارش فصل اول سال جاری از سوی این وزارتخانه اعلام نشده و وضعیت بخش صنعت در فصل اول سال جاری همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
عدم دریافت یارانه تولید یکی از مواردی است که وزیر صنعت، معدن و تجارت به آن اشاره کرد. اظهار نظر مطرح شده از سوی نعمتزاده در حالی است که چندی پیش سخنگوی دولت از پرداخت یارانه این بخش خبر داد، خبری که با واکنش منفی فعالان تولیدی مواجه شد و حال وزیر صنعت، معدن و تجارت از عدم پرداخت یارانه به بخش تولید خبر میدهد.
نعمتزاده با تشریح آخرین وضعیت پرداخت یارانه تولید، گفت: قرار بود ۲ هزار میلیارد تومان به صنایع پرداخت شود که هنوز این رقم محقق نشده است. نعمتزاده ادامه داد: آقای نوبخت تعهد داده که در قالب یارانه سود تسهیلات به صنایع، سهمی تعلق گیرد و نامهای را به بانک صنعت و معدن جهت ارائه وام ارسال کرد، ولی متاسفانه بانک اعتماد ندارد. تخصیص ۳۰۰ میلیارد تومان یارانه در اردیبهشت و خرداد ماه سال جاری یکی دیگر از خبرهای اعلام شده از سوی محمد باقر نوبخت است که نعمتزاده در این خصوص نیز اعلام کرد که بخش صنعت در مدت زمان اعلام شده چنین مبلغی را دریافت نکرده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت در برنامه نگاه یک، اظهار کرد: البته برای کمک به صنایع، راههای دیگری چون استفاده از منابع صندوق توسعه ملی را پیگیری خواهیم کرد.
بدهکاری بنگاههای زودبازده
بدهی بنگاههای کوچک و زودبازده یکی دیگر از موارد ذکر شده از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت است. وی با اشاره به تصمیمات دولت گذشته در جهت ارائه تسهیلات ارزان قیمت برای انجام طرحهای زود بازده به بنگاههای کوچک، افزود: در حال حاضر این بنگاهها بدهیهایی به بانکها دارند که دلیل آن تجارب کم این صنایع و عدم رسیدگی به آنها است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص اختصاص سهمی از درآمد هدفمندسازی یارانهها به بخش تولید، گفت: در فاز اول و دوم قرار بود بخشی از این درآمدها به صنایع تعلق گیرد که بر اساس تصمیم دولت، اولویت با بخش بهداشت شد و سهمی به صنایع نرسید.
نعمتزاده ادامه داد: در این میان البته صنایع کوچک به خاطر سرمایه در گردش اندکی که دارند، بیشتر دچار مشکل میشوند؛ به همین دلیل گزارشی از صنایع کوچک تهیه و به دولت ارسال شده است که بر مبنای آن، صنایع کوچک با توجه به بدهیهایی که به بانکها دارند، دچار مشکل شدهاند. بر همین اساس سال گذشته توانستیم اولویت ارائه تسهیلات به این صنایع را به تصویب برسانیم. وی افزود: میزان تسهیلات بنگاههای تولیدی، استمهال شده و به شرط پرداخت ۵ تا ۱۵ درصد تسهیلات، جریمهها بخشوده خواهد شد.
این عضو کابینه دولت یازدهم در ادامه به تکمیل واحدهای نیمه تمام صنعتی در دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: از ابتدای کار دولت تا پایان اردیبهشت امسال، حدود هشت هزار واحد نیمه تمام صنعتی کامل شدهاند که عمده آنها واحدهای صنعتی کوچک هستند.
برنامه راهبردی دو ساله برای صنعت
تدوین برنامه دو ساله برای بخش صنعت از دیگر موارد مطرح شده از سوی نعمتزاده بود. به گفته وی، برنامه راهبردی صنعت برای دو سال آینده تدوین شده و در این برنامه، سیاستهای زمان تحریم و بعد از تحریم پیشبینی شده است.
نعمتزاده در خصوص سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری گفت: آنچه در ۲۴ بند اقتصاد مقاومتی بیان شده راهبردی همهجانبه است که ۱۶ بند آن بهطور مستقیم و غیرمستقیم به وزارت صنعت مربوط میشود.
وی افزود: هیات دولت سه مورد از این اصول را به عنوان وظیفه اصلی به وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت محول کرده و برنامههای مربوط به آن در شورای اقتصاد به تصویب رسیده است.
نعمتزاده گفت: یک بند از برنامههای ارائه شده در خصوص تاکید بر استفاده از ظرفیتهای هدفمند کردن یارانهها در راستای افزایش تولید، اشتغال و صادرات غیرنفتی بوده است.
وی اظهار کرد: بحث صادرات غیرنفتی از جمله برنامههایی بود که مورد توجه قرار گرفت و باعث احیای شورای عالی صادرات در دولت شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: شفافسازی تجارت مساله دیگری بود که فعالیتهای زیادی تحت عنوان آن انجام شد و تمام دستاوردها در سایتها موجود و شفاف است.
نعمتزاده افزود: در زمینه واردات و ثبت سفارش نیز بهگونهای عمل شده است که با اتصال به شبکه گمرک و بانک مرکزی، تمام روند طی شده کالا قابل مشاهده است.
رشد ۷/ ۶ درصدی ارزش افزوده صنعت
وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص وضعیت رشد ارزش افزوده بخش صنعت در سال گذشته نیز اظهار کرد: در بخش صنعتی نیز ما در سال گذشته رشد خوبی داشتیم؛ بهطوری که بر اساس آمار بانک مرکزی از رشد ۷/ ۶ درصدی ارزش افزوده بخش صنعت و رشد ۷/ ۹ درصدی بخش معدن و ۷/ ۳ درصدی بخش تجارت بهرهمند شدهایم.
نعمتزاده در خصوص وضعیت تولیدکنندگان داخلی گفت: با توجه به شرایط پیش آمده، آمارهای رسمی نشان میدهد که تولیدکنندگان داخلی در سال گذشته وضع بهتری نسبت به سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ داشتهاند.
وی با اشاره به تلاش برای رفع موانع تولید، گفت: سیاستهای ضدتورمی و قانون حمایت از تولید که به تصویب مجلس رسید ازجمله اقدامات صورت گرفته برای کمک به تولیدکنندگان داخلی بوده است. نعمتزاده افزود: در این قانون بر افزایش سرمایه بانکها تاکید شده و در جهت افزایش سرمایه در گردش صنایع است.
نعمتزاده در ادامه به مصوبات دولت یازدهم در بدو ورود اشاره کرد و گفت: رفع موانع تولید و همچنین سیاستهای ضدتورمی از نخستین مصوبات دولت بود؛ چراکه از یکسو باید موانعی که بیمورد به وجود آمده بود برطرف و به سرانجام میرسید و از سویی مهار تورم مطرح بود.
وی با تاکید براینکه دنبال کردن سیاستهای خروج از رکود را همچنان در دستور کار خود قرار دادهایم، تصریح کرد: در این رابطه ۳۰ ماده را تقدیم شورای مجلس شورای اسلامی کردیم که با افزوده شدن ۳۰ ماده دیگر از طرف مجلس، در حال تدوین آییننامههای مربوطه هستیم و امیدواریم با اجرای این قانون بخشی از مشکلات و موانع از سر راه برداشته شود.
نعمتزاده افزایش سرمایه بانکها را یکی از موارد اشاره شده در این قانون ذکر کرد و گفت: در سطح خرد تورم چند ساله اخیر موجب شده تا سرمایه کفاف ندهد.
وی افزود: ما ثابت کردیم که ۴۸ درصد از سرمایه کشور از سیستم عملکردی خارج و ۵۲ درصد نقدینگی در خدمت بخش اقتصادی کشور است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به مطالبات بانکها یادآور شد: این مطالبات جمع شده و به حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و دراین خصوص شورای پول و اعتبار تلاش کرد تا مطالبات کاهش پیدا کند.
نعمتزاده همچنین به الزام بانکها به اینکه ظرف ۳ سال تمام داراییهای غیرمرتبط با سیستم بانکداری خود را واگذار و پول آن را به ارائه تسهیلات تزریق کنند، اشاره کرد و گفت: در صورتی که بانکها این کار را انجام ندهند، جریمه میشوند.
وی با بیان اینکه در سال ۹۳، حدود ۵۰ درصد تسهیلات بانکها نسبت به سال ۹۲ به بخش صنعت و معدن افزایش یافته بود اظهار کرد: با این حال شاهد کمبود نقدینگی در صنعت هستیم که عمده مشکلاتمان به صنایع کوچک و متوسط مرتبط است. وی گفت: البته میزان تسهیلات دهی بانکها به صنعت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۱ حدود ۷۵ درصد افزایش یافته است. وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه به آییننامهای شورای پول اعتبار اشاره کرد و با بیان اینکه در صورتی که این آییننامه به تصویب رسد اتفاقات خوبی رخ خواهد داد، افزود: بر اساس این آییننامه چنانچه میزان تسهیلات بنگاههای تولیدی از حدی کمتر باشد جریمه آن بخشیده میشود؛ ضمن اینکه این بنگاهها باید حداقل ۵ درصد مطالبات را پرداخت کنند.
با رفع تحریم به شرایط عادی میرسیم
وی در ادامه درخصوص اعمال تحریمها بر ایران گفت: تحریمها سبب نشده است که ما دست از تلاش برداریم و فعالیتهای خود را کاهش دهیم.
نعمتزاده افزود: در صورتی که تحریمها رفع شود ما تازه به شرایط عادی خواهیم رسید و صادرات ما قطعا توسعه خواهد یافت. به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، تحریم یک شوک برای ملت ما بود تا ما به خود بیاییم و درونگرایی را در داخل ایران تقویت کنیم.
نعمتزاده تاکید کرد: ملت ایران بهخاطر ظرفیتهای بالا، نیروی انسانی توانمند و منابع طبیعی، راه خود را پیش میبرد و بدون شک دشمن متوجه خواهد شد که اگر تحریمها نبود، ایران نسبت به جایگاه فعلی خود در پلهای پایینتر ایستاده بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889866/#ixzz3dktGbv2y
۰۷:۱۴:۴۸ برگزاری فارس: معاون مرکز واردات گمرک با بیان اینکه قاچاق رسمی به کشور نداریم، گفت: طبق برآورد اولیه واردات ۳ ماهه کشور کمی کاهش دارد. علی معقولی در مورد اینکه گفته میشود، قاچاق رسمی از مرزهای کشور وجود دارد، اظهار داشت: افرادی که از قاچاق رسمی یاد میکنند، تعریف قاچاق را نمیدانند، در همه جای دنیا اختلاف ارزش گمرکی وجود دارد که به آن نمیتوان قاچاق گفت.
معاون مرکز واردات گمرک با بیان اینکه معمولا در برخی موارد، اختلافات در مورد تعرفه و ارزش کالا میان صاحب کالا و گمرک وجود دارد، بیان کرد: در این صورت ۴ مرحله برای رسیدگی به این اختلافات وجود دارد تا مشکل بررسی و حل شود. کالاهایی که از گمرک وارد کشور میشود، از لحاظ استاندارد، بهداشت و سلامت جامعه بررسی و تایید شده است. معقولی با بیان اینکه در صورت پایین تر بودن ارزش یک کالا، اختلافات در کمیسیون بدوی و تجدیدنظر و در نهایت دیوان عدالت اداری بررسی میشود، اظهار کرد: مساله اختلاف ارزش در تمامی گمرکات دنیا وجود دارد که طبق قانون بررسی خواهد شد. معاون مرکز واردات گمرک با بیان اینکه اختلافات نافی این نیست که در گمرکات مشکل وجود ندارد، گفت: گمرک هیچ موقع کالاهای تهلنجی را به رسمیت نشناخته و این مباحث در قانون وجود ندارد و با آن موافق نبوده و نیستیم. آنچه در گمرک نسبت به کالاها وجود دارد و برخی از آن بهعنوان قاچاق رسمی یاد میکنند، مربوط به اختلاف ارزش کالاها است. وی در پاسخ به این سوال که گفته میشود بین ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار قاچاق کالا در کشور وجود دارد، آیا این موضوع بهصورت رسمی انجام میشود، بیان کرد: شاید ۱۰ درصد پروندههای گمرکی به اختلافات تعیین ارزش مربوط شود که مراحل قانونی خود را تا رسیدن به نتیجه نهایی طی میکند. اعتقاد به قاچاق رسمی نداریم و چنین ارقامی برای قاچاق کالا نمیتواند از مرزهای رسمی درست باشد، داستان مربوط به مسیرهای خارج از گمرک است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889858/#ixzz3dktD29Fk
۰۷:۱۴:۳۲ بانک مرکزی در روزهای گذشته، گزارش رشد اقتصادی سال ۹۳ را منتشر کرد. بررسی این گزارش نشان میدهد که در فصل زمستان تاثیر ارزش افزوده بخش صنعت نسبت به سایر گروهها بیشتر بوده و سهم ۷/ ۱ واحد درصدی را رشد اقتصادی داشته است. روز گذشته، «شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی» در سال ۹۳ نیز، روی پایگاه اطلاعرسانی بانک مرکزی قرار گرفت. این گزارش نشان میدهد که رشد شاخص کل، در زمستان سال ۹۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷/ ۹ درصد بوده است که این رقم نسبت به سه فصل قبل بیشتر بوده است. طبق این گزارش، افزایش تولید «صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری»، «صنایع تولید فلزات اساسی» و «صنایع تولید محصولات شیمیایی» اثر قابلتوجهی در این رشد داشته است.
دنیای اقتصاد، همایون فطروس: جدیدترین آمار بانک مرکزی از شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی حاکی از آن است که رشد این شاخص در فصل زمستان ۹۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل ۷/ ۹درصد بوده است. این رقم نسبت به رشد سه فصل اول افزایش داشته است. براساس آمارها، رشد ۴/ ۳۲ درصدی « صنایع تولید وسایل نقلیه غیرموتوری»، رشد ۸/ ۱۳ درصدی صنایع تولید فلزات اساسی و رشد ۷/ ۸ درصدی صنایع تولید محصولات شیمیایی اثر قابل توجهی در رشد این شاخص در زمستان داشته است.
کارشناسان معتقدند کاهش میزان قطعی سوخترسانی صنایع در زمستان سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲ و همچنین افزایش ارزش برخی از صنایع تولیدی باعث رشد شاخص این صنایع بوده است. در زمستان سال ۹۳، شاخص تولید محصولات کانی غیرفلزی(سیمان، کاشی و سایر موارد) نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهشی بوده است، در نتیجه میتوان عنوان کرد که اثر رکود بخش ساختمان به تولید این محصولات منتقل شده است. در کنار این موارد باید تاکید کرد که تداوم این رشد، در فصل بهار سال جاری با توجه به روند گروههای اصلی در سال گذشته با چالشهایی روبهرو خواهد بود.
گزارش بانک مرکزی از آمار رشد اقتصادی در سال ۹۳، حاکی از آن است که در فصل چهارم این سال ارزش افزوده بخش صنعت ۷/ ۱ واحد درصد بوده است و این بخش نسبت به سایر بخشها سهم بیشتری در رشد ارزش افزوده داشته است. رشد تولید ناخالص بخش صنعت در زمستان سال گذشته (براساس قیمت ثابت) معادل ۷/ ۹ درصد و در کل سال نیز ۷/ ۶ درصد ثبت شده است. «دنیای اقتصاد» در گزارش ۲۸خرداد ماه ۹۳، با عنوان «دو بازوی غیرنفتی رشد ۹۳» گروه صنعت را بهعنوان یکی از عوامل مهم رشد مثبت اقتصادی در فصل زمستان سال گذشته، معرفی کرده است.
یکی از مهمترین گزارشهای بانک مرکزی در بخش صنعت «شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی کشور» است که معمولا بانک مرکزی با یک وقفه یک یا دو روزه پس از «گزارش رشد اقتصادی» منتشر میکند. این گزارش حاوی اطلاعات فصلی و سالانه شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی است که بر مبنای سال ۹۰ محاسبه میشود. در بخش صنعت شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی در حدود ۷۰ درصد ارزش افزوده کل بخش صنعت را تشکیل میدهد. براساس گزارش بانک مرکزی شاخص کل تولید کارگاههای بزرگ صنعتی در سال ۹۳ بر مبنای سال ۹۰ به عدد ۹/ ۹۲ رسید که در مقایسه با سال ۹۲، معادل ۷/ ۶درصد افزایش یافته است. مقدار رشد شاخص کل تولید کارگاههای بزرگ صنعتی زمستان ۹۳ نسبت به زمستان ۹۲ نیز به ۷/ ۹ درصد رسیده که نسبت به رشد سه فصل نخست در سطح بالاتری بوده است. براساس گزارش بانک مرکزی شاخص کل کارگاههای بزرگ صنعتی سال ۹۳ در بهار معادل ۸درصد، در تابستان۴ درصد و در پاییز ۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۹۲ رشد کرده است. برای بررسی روند افزایشی شاخص کل، باید تغییرات در گروهها این شاخص را بررسی کرد.
بیشترین رشد در تولید وسایل نقلیه موتوری
براساس گزارش بانک مرکزی از بین ۲۴ گروه منتخب بانک مرکزی، شاخص تولید ۱۴ گروه صنعتی در قیاس با سال ۹۲ روند افزایشی را پشت سرگذاشتهاند، که گروه «صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر» با رشدی معادل ۳/ ۵۱ درصد بیشترین میزان رشد را تجربه کرده است. وزن این گروه در بین ۲۴ گروه منتخب معادل ۳/ ۱۶ درصد است و از نظر وزنی نیز در رتبه سوم قرار دارد، بنابراین بدون شک، افزایش ۳/ ۵۱ درصدی این گروه سهم قابلتوجهی در رشد کل شاخص کارگاههای صنعتی و به تبع آن ارزش افزوده بخش صنعت داشته است. البته باید یک نکته را درخصوص روند فصلی این گروه متذکر شد. طبق آمارها رشد فصلی گروه تولید وسایل نقلیه موتوری در سال ۹۳ روند نزولی را طی کرده است. به نحوی که رشد سه ماه نخست (نسبت به مدت مشابه سال قبل) حدود ۳/ ۷۸ درصد بوده است، اما مقدار این رشد در فصل تابستان معادل ۹/ ۵۶ درصد، در پاییز ۵۳ درصد و در زمستان ۴/ ۳۲ درصد بوده است؛ بنابراین از روند موجود میتوان پیشبینی کرد که رشد با این شدت در فصل بهار سال ۹۴، وجود نداشته باشد، زیرا که در فصل بهار ۹۳ جهش قابلتوجهی تجربه کرده است و احتمال تکرار این رکورد در بهار سال جاری با توجه به روند نزولی سه فصل اخیر بسیار کم خواهد بود.
مثبت شدن رشد محصولات شیمیایی در زمستان
مهمترین گروه در شاخص کل، «صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی» محسوب میشود که ۱۶/ ۲۶ درصد از شاخص کل را در اختیار دارد و تغییرات این گروه تاثیر قابلتوجهی در روند کل شاخص دارد. بررسیها نشان میدهد که این شاخص در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲، معادل ۷/ ۱ درصد افزایش یافته است. اما روند این گروه در فصلهای سال ۹۳، متفاوت از یکدیگر بوده است. براساس آمارها رشد این گروه در دو فصل بهار معادل ۴ درصد و فصل زمستان معادل ۸/ ۱۳ درصد بوده است، اما در فصل تابستان معادل منفی ۶/ ۳ درصد و در پاییز معادل منفی ۶ درصد بوده است. بنابراین میتوان عنوان کرد که پس از دو فصل روند منفی، در زمستان رشد این بخش، جهش قابلتوجهی داشته است و در رشد ۷/ ۹ درصدی شاخص کل، اثر قابلتوجهی داشته است.
بهبود رشد تولید فلزات در نیمه دوم
صنایع تولید فلزات اساسی، با حدود ۲۰ درصد وزن از شاخص کل، دومین گروه پر اهمیت است، بررسی آمارها حاکی از آن است که رشد این گروه در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲، معادل ۸/ ۳ درصد بوده است. با نگاهی به ۴ فصل سال ۹۳، میتوان دریافت که روند رشد این گروه افزایشی بوده است، به نحوی که در بهار و تابستان رشد آن به ترتیب معادل ۲ و منفی ۳/ ۰ درصد بوده است، اما در فصل پاییز و زمستان رشد آن به ۵ درصد و ۷/ ۸ درصد رسیده است. فلزات اساسی شامل صنایع«آهن و فولاد»، «ریخته گری»، «سرب و روی» و «مس و آلومینیوم» است. که البته مصرف سوخت آنها نیز قابل توجه است. به نظر میرسد یکی از عوامل مهم رشد این گروه میزان بیشتر سوخترسانی در زمستان سال ۹۳ نسبت به زمستان سال ۹۲ بوده است. گزارشها نشان میدهد که میزان قطعی سوخت صنایع تولیدی کاهش یافته که این روند اثر مثبتی در تولید فلزات اساسی داشته است.
اثر رکود بخش ساختمان در تولید
صنایع تولید محصولات کانی غیرفلزی یکی از معدود گروههایی که روند کاهشی را در شاخص سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲ پشت سر گذاشته است. رشد این گروه که شامل محصولاتی مانند سیمان، کاشی و سایر کالاها است، در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲، معادل منفی ۸/ ۲ درصد بوده است. به نظر میرسد یکی از عوامل افت این گروه، علامتدهی رکود بخش مسکن بوده است. این آمار نشان میدهد که مقدار رشد در فصل زمستان با رقمی معادل منفی ۸ / ۱ درصد نسبت به رشد ۴ درصدی پاییز کاهش قابلتوجهی داشته است. به نظر میرسد با تداوم رکود در بخش ساختمان، اتفاق قابلتوجهی در روند تولید این بخش نخواهد افتاد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889887/#ixzz3dkstLcAP
۰۷:۱۴:۱۷ قیمت نفت در سالهای اخیر حدود بشکهای ۱۱۰-۱۰۰ دلار ثابت مانده بود، اما عوامل مختلفی موجب کاهش بهای نفت خام به حدود ۶۰ دلار در ماههای اخیر شده است. بهنظر میرسد عواملی که بتواند موجب تحریک بازار و رشد قیمتها به بالای این رقم شوند، ضعیفتر از عوامل منفی هستند. اگر چه تشدید درگیریها بین یمن و عربستان، مشکلات بنادر فعال لیبی در صادرات نفت به سبب حمله شبهنظامیان و افزایش ۱۳ درصدی واردات نفت چین در ماه آوریل نسبت به ماههای پیش – چین با واردات ۳۷/ ۷ میلیون بشکه در روز در این ماه از آمریکا پیشی گرفت- در ماههای اخیر موجب ایجاد نوساناتی در قیمت نفت شده است؛ اما با گذر زمان در مدت زمان کوتاهی و با فروکش هیجانات ناشی از این موارد، شاهد افت قیمت نفت و بازگشت آن به حدود قیمت ۶۰ دلار در هر بشکه بودهایم.
آنچه مهم بهنظر میرسد اینکه عواملی در پی تعیین این قیمت فعال بوده و با تنظیم عرضه و تقاضا درصدد تثبیت این قیمت برای هر بشکه نفت هستند. عربستان بهعنوان یکی از کشورهای اصلی تولیدکننده و تعیینکننده قیمت نفت نقش مهمی در این میان داشته است و بهنظر میرسد با مقدار ذخیره ارزی حدود ۷۰۰ میلیارد دلار تا چند صباحی مشکلی با این سطح قیمتها نخواهد داشت. سوالی که هم اکنون مطرح میشود این است که چرا قیمت ۶۰ دلار بهعنوان یک قیمت تعادلی در بازار نفت ظاهر شده و قیمت نفت در حدود این مبلغ نوسان دارد؟
در نگاه اول شاید بهنظر برسد که هدف از این قیمت گذاری خارجسازی صنعت نفت شیل از چرخه تولید است، اما این سادهانگارانهترین نگاه به این قیمتگذاری از جانب عربستان با توجه به تولید نفت این کشور در ماههای اخیر است. باید در نظر داشت که روابط عربستان و آمریکا فراتر از روابط نفتی این دو کشور است و در نتیجه بازار نفت شیل نمیتواند مورد هدف عربستان باشد؛ چراکه اهداف سیاسی و موقعیت این کشور از دیدگاه سیاسی در ترکیب دولت کنونی عربستان از جایگاه مهمی برخوردار است. باید پذیرفت که با این سطح قیمت، کشورهایی که استخراج نفت در آنها با قیمت فروش ۸۰ دلار مقرون به صرفه نیست، در درازمدت از بازار تولید خارج خواهند شد. به بیانی دیگر، هدفی که از این قیمت گذاری دنبال میشود ایجاد تعادلی جدید بین عرضه و تقاضا در این بازار با قبول تولیدکننده جدید و خارجسازی برخی تولیدکنندههای با قیمت استخراج بالا است. شاید این کشورها – کشورهای تولیدکننده نفت با قیمت استخراج بالا – چند صباحی با این قیمتها اقدام به تولید کنند، اما روشن است که تحمل این زیان تنها تا حدی ممکن خواهد بود.
با توجه به سرمایهگذاری اولیه صورتگرفته در صنعت نفت شیل و نظر به گفته مدیرعامل سازمان بینالمللی انرژی که نقطه سر به سر حدود ۸۲ درصد از تولیدات نفت خام آمریکا حدود ۶۰ دلار یا کمتر است، شکی نیست که عربستان منافع آمریکا را در این میان لحاظ کرده است و با حدود قیمتی ۶۰ دلار برای هر بشکه نفت، صنعت نفت شیل همچنان قادر به تولید نفت و حضور در بازار نفت خواهد بود تا زمانی که تعادل در بازار ایجاد شود. حال با رفع تحریمها علیه ایران، در صورت عدم کاهش تولید توسط دیگر کشورهای اوپک و افزایش تولید توسط ایران، قیمت نفت کاهش خواهد یافت مگر اینکه عربستان تولید خود را کاهش دهد. در این میان فشار آمریکا اهرم این کاهش تولید و ذخیره ارزی عربستان و نمایش قدرت اهرمهای حفظ سطح تولید خواهند بود.
در پایان، تثبیت قیمت نفت حدود بشکهای ۶۰ دلار میتواند نمایشی از قدرت تعیینکنندگی عربستان در بازار نفت نیز باشد. عربستان بر این امر واقف است که برای حفظ قدرت خود در این بازار باید پذیرای این زیان کوتاهمدت باشد و با ورود تولیدکنندگان جدید باید تولیدکنندگانی از بازار حذف شوند تا تعادل برقرار شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889903/#ixzz3dkspDjJ7
۰۷:۱۴:۰۱ مهر: معاون وزیر کار با اشاره به اینکه اقتصاد باید ۷ درصد رشد کند تا شرایط اشتغال دانشآموختگان فراهم شود، گفت: نرخ بیکاری این گروه در حال حاضر حدود ۲۲ درصد است.
حسن طایی با بیان اینکه همه دستگاهها در ایجاد اشتغال نقش دارند، گفت: در حال حاضر ۲۲ میلیون فرد شاغل در اقتصاد ایران حضور دارند ۵/ ۲ میلیون نفر هم بیکارند که براساس آمار رسمی مرکز آمار، نرخ بیکاری ۵/ ۱۱ درصد است.
معاون وزیر کار در تعریف بیکاری اظهار کرد: هرکس در طول هفته گذشته یک ساعت فرصت شغلی داشته باشد، شاغل محسوب میشود و در غیر این صورت فرد بیکار تلقی میشود. در حال حاضر، نرخ بیکاری جوانان ۱۸ درصد و دانشآموختگان بین ۵/ ۲۱ تا ۲۲ درصد است که در این بین نیز نرخ بیکاری دانشآموختگان دختر ۳۰ درصد و پسر ۱۲ درصد است.
طایی افزود: بهطور کلی امروز در تمام بازارهای جهان، بیکاری دانشآموختگان مساله جدی محسوب میشود.وی با بیان اینکه ما توجه جدی به دانشآموختگان و علوم جدید در ایجاد اشتغال داریم، گفت: کسری رشد بیکاری و سرمایهگذاری ناکافی در اقتصاد موجب انباشت بیکاری و تورم رکودی شده است که امیدواریم با خروج از تحریمها اوضاع بهتر شود.
طایی افزود: در همه جای جهان سلسله مراتبی برای نظام آموزش عالی تعریف شده و انتظار نیست دانشآموخته یک فرد کاملا با مهارت باشد، اما انتظار میرود مطابق نیاز بازار، رشتههای تحصیلی در دانشگاهها عرضه شود.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: اقتصاد ایران نیازمند رشد بالای ۷ درصد است تا بتواند مشاغل مورد نیاز دانشآموختگان را فراهم کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889889/#ixzz3dkskznHf
۰۷:۱۳:۴۲ گروه دیپلماسی: مذاکرات ایران و ۱+۵ که از هفته گذشته در وین از سر گرفته شده است، هفته جاری با مذاکرات دوجانبه وزیران خارجه ایران و سه کشور اروپایی و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دنبال خواهد شد و قرار است امروز دوشنبه نیز محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با لوران فابیوس، همتای فرانسوی خود در لوکزامبورگ دیدار کند. وزیر امور خارجه فرانسه روز شنبه با تایید خبر دیدارش با ظریف گفت که برای ارزیابی موضع ایران در آستانه برگزاری آخرین دور از مذاکرات هستهای میان تهران و گروه ۱+۵ با وزیر امور خارجه ایران دیدار میکند. فابیوس همچنین تاکید کرد که «فرانسه خواهان یک توافق محکم است.»
همزمان یک دیپلمات ارشد فرانسوی به رویترز گفته است که قدرتهای جهانی به تمدید بلندمدت مذاکرات نمیاندیشند و روی دستیابی به یک توافق تا ۳۰ ژوئن و کمی پس از آن متمرکز هستند. این در شرایطی است که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه نیز روز شنبه در گفتوگویی اختصاصی با «دنیای اقتصاد» از احتمال بالای «ادامه مذاکرات» بعد از ضربالاجل تعیین شده خبر داد.
به گزارش رویترز، فرانسه از زمان آغاز مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ برای اتخاذ مواضع سختتر در قبال ایران پافشاری کرده و رویکرد تندتری نسبت به سایر اعضا داشته است، اما اکنون فابیوس تلاش دارد ضمن دیدار با وزیر امور خارجه ایران پیش از پیوستن سایر وزرای خارجه به مذاکرات، موضع ایران را ارزیابی کند. به گزارش «ایسنا»، به نقل از خبرگزاری رویترز، فابیوس تاکید کرد: «ما در مرحلهای قرار داریم که ایرانیها باید به ما بگویند چه در سرشان دارند و من به آنها خواهم گفت که فرانسه خواهان یک توافق محکم است که قابل راستی آزمایی باشد. چون توافقی که قابل راستی آزمایی نباشد توافقی است که اجرایی نمیشود.»
آخرین تلاشها
تنها ۸ روز دیگر تا پایان ضربالاجل تعیین شده با هدف رسیدن به توافق جامع هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ فرصت باقی مانده است و در این مدت اندک باقی مانده وزرای خارجه ۱+۵ نیز روزهای پرکار و سختی را در پیش خواهند داشت. وزرای خارجه اروپایی که هم اکنون در لوکزامبورگ به سر میبرند با وزیر خارجه ایران نیز دیدار خواهند داشت و پس از آن به گزارش منابع رسانهای غربی، وزیران خارجه ۱+۵ احتمالا قبل از ۳۰ ژوئن به وین میروند تا مذاکرات را در روزهای پایانی پیگیری کنند. در عین حال این احتمال وجود دارد که وزیران خارجه ایران و آمریکا اواخر هفته جاری به وین بروند. این دور از مذاکرات که بهطور رسمی در سطح معاونان از چهارشنبه گذشته در وین آغاز شده است آخرین دور مذاکرات در مهلت تعیین شده تا ۱۰ تیر است. مذاکرات معاونان وزیران خارجه ایران و ۱+۵ بهطور سهجانبه و دوجانبه در روزهای گذشته دنبال شده است. معاونان و کارشناسان دو طرف قرار است بدون وقفه تا ۱۰ تیر در وین بمانند و به مذاکرات برای آمادهسازی متن پیشنویس ادامه دهند.
تلاش برای لغو تحریمها
از سوی دیگر سرگئی ریابکوف، مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه در اظهارنظری گفت که اقدامات و گامهای لازم برای لغو تحریمهای ایران در حال بررسی است. به گزارش «ایرنا» به نقل از رسانههای روسی از جمله خبرگزاری «روسیا سگودنیا»، ریابکوف روز شنبه در گفتوگو با خبرنگاران تاکید کرد: «در جریان مذاکرات هستهای اقدامات لازم برای لغو تحریمها در مورد ایران بررسی میشود.» او افزود که مساله مهم مذاکرات هستهای، تجزیه و تحلیل و بررسی پیامدهای احتمالی توافق جامع در مورد برنامه هستهای برای تمام طرفها است. مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه با بیان اینکه زنجیره اقدامات برای لغو تحریمهای ایران در دست بررسی است، ادامه داد: «اقدامات عملی که در سایتهای هستهای ایران (برای محدود کردن ابعاد برنامه هستهای) پیشبینی شده است از هماکنون باید به اجرا درآید.» او در عین حال گفت: «پنج تا هفت مساله مورد اختلاف باقی مانده که برای حل آنها به تصمیم سیاسی در سطح وزیران نیاز است.» مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه تاکید کرد که یک هفته پیش کاهش سرعت حل مسائل باقی مانده نگرانکننده شده بود؛ اما اکنون سرعت حل مسائل در مورد برنامه هستهای ایران در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ افزایش یافته است. ریابکوف همچنین تلاشهای طرف روسی برای جلب موافقت سایر اعضای گروه ۱+۵ در مورد لغو تحریم تسلیحاتی ایران را یادآور شد و گفت: «متاسفانه این مساله از پیچیدهترین موضوعات در مذاکرات داخلی ۱+۵ است و نتوانستیم در این باره به توافق دست یابیم.» این مقام روس ادامه داد: «با توجه به اینکه میدانیم این مساله در کدام بخش توافق جامع قرار گرفته است، وضعیت کمی آسانتر میشود. این مساله (لغو تحریم تسلیحاتی ایران) از نظر فنی دشوار و پیچیده نیست فقط حل آن به تصمیم سیاسی نیاز دارد.» مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه به تازگی مواضع کشورش در مساله تحریم ایران را اعلام و خاطرنشان کرد: مسکو اجازه نخواهد داد ترتیبی داده شود که تحریمها در مورد ایران بهطور خودکار و بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل اعمال شود.
احتمال ضعیف توافق در مهلت مقرر
همزمان با فرا رسیدن روزهای پایانی مذاکرات هستهای در داخل ایران نیز پیشبینی درخصوص نتیجه مذاکرات گسترش یافته است. در این رابطه علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با خبرگزاری میزان، احتمال رسیدن به توافق نهایی در مهلت مقرر شده را به خاطر زیادهخواهیهای آمریکا در روند مذاکرات ضعیف دانست و تاکید کرد: «آمریکاییها در تعهداتشان تخلف کرده و در روند مذاکرات نظرات جدیدی را مطرح کردند.» رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه تصویب پروتکل الحاقی در مجلس در شرایط کنونی از جمله ملزومات است، گفت: «در صورتی که ایران به توافق هستهای دست یابد باید مفاد آن در مجلس با قانون اساسی تطبیق داده شود و اگر تایید نشد مجلس بهطور قطع برخورد خواهد کرد.» بروجردی در مورد طرح الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هستهای افزود: «در پی تصویب این طرح غربیها مجوز بازدید از مراکز امنیتی و نظامی ما و مصاحبه با دانشمندان هستهای که سرمایههای ملی ما هستند، نخواهند داشت.»
بازرسی از هر مکانی را نمیپذیریم
همزمان با این اظهارات بروجردی، مشاورعالی نماینده ولی فقیه در سپاهپاسداران نیز با تاکید بر اینکه برخورد با موضوع هستهای ایران سیاسی است نه فنی و حقوقی، گفت: «هیچ دولتی بازرسی در هر زمان و از هر مکانی را نمیپذیرد.»
سردار یدالله جوانی در گفتوگو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه آمریکاییها در سالهای گذشته ادعاهایی را در مورد تاسیسات نظامی ایران مطرح کردهاند، تاکید کرد: «آمریکاییها هرگز اسناد و مدارک قابل قبول را در این باره ارائه نکردهاند و این نشان میدهد که آنها نمیخواهند مساله هستهای ایران حل شود.» او با بیان اینکه فشارهایی که بر ایران وارد شده هیچ مبنای منطقی و معقولی ندارد، تاکید کرد: «آن چیزی که امروز تحت عنوان بازرسی از هر مکان و در هر زمان مطرح میشود توسط هیچ دولت و کشوری پذیرفته نخواهد شد.» سردار جوانی ادامه داد: «بسیاری از کشورهایی که پروتکل الحاقی را پذیرفتهاند کشورهایی هستند که فاقد فناوری هستهای بوده و کشورهایی هم که دارای این فناوری هستند برای حفظ منافع و اعتبار خود پروتکل الحاقی را با قید و شرط پذیرفتهاند.»
این در شرایطی است که پیشتر «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا درباره موضوع ادعایی «ابعاد نظامی» احتمالی برنامه اتمی ایران که در یک دهه گذشته یکی از موارد عمده اختلاف ایران و کشورهای غربی بوده، گفته آمریکا به جای «نگاه به گذشته» در پرونده هستهای ایران، «نگاه رو به آینده» دارد. کری گفته است: «ما بر آن چیزی که ایران در گذشته انجام داده متمرکز نیستیم. ما شکی نداریم و مطمئن هستیم که آنها چه برنامههای نظامیای داشتند، اما الان برای ما این مهم است که به آینده نگاه کنیم.»
به گزارش «ایرنا»، موضوع «پی.ام.دی» یا ابعاد نظامی احتمالی به گفته مقامهای ایرانی مربوط به قبل از سال ۱۳۸۲ و ادعای کشورهای غربی در انجام برنامه نظامی هستهای به قصد تولید و توسعه سلاح هستهای است. برخی مخالفان تفاهم لوزان، خواهان گنجاندن بندی در توافق هستهای نهایی با ایران هستند که در آن گفته شود برنامه هستهای ایران پیش از این جنبه نظامی هم داشته است. ایران مخالف وجود چنین بندی در متن توافق است. سخنان وزیر خارجه آمریکا -اگر با چاشنی صداقت و راستگویی همراه باشد- نشاندهنده این است که گروه ۱+۵ آمادگی دارد تا از گنجاندن چنین بندی در متن توافق بگذرد. دولت آمریکا در ماههای گذشته دو بار از مواضع خود در قبال ایران کوتاه آمده است؛ یک بار آنجا که «باراک اوباما» رئیسجمهوری این کشور گفت: «اقدام نظامی در مورد ایران موثر نیست» و اکنون که «جان کری» وزیر امور خارجهاش میگوید: «آماده برداشتن تحریمها است بدون آنکه در گذشته ایران کنکاش کند.»
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889895/#ixzz3dksgqGJw
۰۷:۱۲:۳۴ دنیای اقتصاد: ماراتن سه ماهه اجارهنشینها برای بهروز کردن قراردادهای یکسالهشان، از امروز آغاز میشود؛ اما سه تغییر ناگهانی و یک طرفه در شکل محاسبه اجارهبها، معاملات اجاره را با مانع روبهرو کرده است. بهرغم تثبیت نرخ رشد اجارهبها، گروهی از موجران فشار هزینهای اجاره را بهخاطر کاهش نرخ سود بانکی، بالا بردهاند. رغبت موجران به رهنکامل، کم شده و وزن اجاره ماهانه در سبد اجارهبها افزایش یافته؛ همچنین نحوه «تبدیل اجاره به رهن» و «تعیین رهن براساس متراژ» نیز بهصورت نامتعارف، رو به دگرگونی است. متوسط اجارهبها در تهران متری ۲۳ هزار تومان است.
گروه مسکن- هاجر شادمانی: ماراتن اجارهنشینها برای تمدید قراردادهای یکساله یا جابهجایی محل سکونت، از امروز آغاز میشود اما یک تصمیم ناگهانی در بازار پول طی بهار امسال، معاملات اجاره تابستان ۹۴ را با سه مانع اقتصادی و هزینهزا روبهرو کرده که بیاطلاعی مستاجرها از این موانع، میتواند اثر آرامش نسبی اجارهبها را تحتالشعاع قرار دهد.
تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» از بازار اجاره مسکن در شروع فصل اصلی نقل و انتقال، حاکی است: گروهی از موجران در واکنش منفی به کاهش ۲ واحد درصدی نرخ سود سپردههای بانکی -که در دهه اول اردیبهشت امسال توسط شورای پول و اعتبار تصویب و اجرایی شد- چون که دریافت پولپیش از مستاجر را همچون دو سال اخیر، دارای صرفه اقتصادی نمیدانند، سه تغییر ناگهانی و خارج از چارچوب بازار، در شکل و نحوه محاسبه اجارهبها ایجاد کردهاند تا از محل اعمال یکی از این اشکال، بازدهی نسبی اجارهداری را برای خود بالا ببرند.
در حال حاضر طبق آمارهای رسمی، اجارهبهای مسکن در تهران به کنترل کامل دو متغیر تورم و قیمت مسکن درآمده و نوسانات ماهانه آن در دامنه طبیعی و به دور از افت و خیزهای شدید سالهای اخیر، کاملا محدود شده است به طوری که نرخ رشد نقطهای مبالغ اجاره –میزان تغییر در هر ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل- طی یکسال ۹۳ و دو ماه اول سال ۹۴ تقریبا در حد ۱۰ تا ۱۳ درصد یعنی کمتر از تورم، بوده است.
نتیجه این پایداری نسبی در نرخ رشد، باعث شد متوسط بهای اجاره هر مترمربع آپارتمان مسکونی در تهران طی ۲۶ ماه اخیر یعنی در فاصله ابتدای سال ۹۲ تا پایان اردیبهشت ۹۴، تنها ۴ هزار تومان افزایش پیدا کند و به ۲۳ هزار تومان برسد، در حالی که این میزان افزایش ریالی تا پیش از این، طی حداکثر ۱۲ ماه، بازار اجاره را فرا میگرفت. در هر یک از سالهای ۹۱ و ۹۲ که بیشترین فشار هزینهای از ناحیه جهش اجارهبها به اجارهنشینها وارد شد، میانگین مبالغ اجاره در تهران ابتدا از حدود متری ۱۲ هزار تومان به نزدیک ۱۶ هزار تومان و سپس به بالاتر از ۱۹ هزار تومان افزایش پیدا کرد.
اکنون اگر چه خبری از جهش و التهاب در اجاره بها نیست، اما برخی موجران در نحوه دریافت رهن (پول پیش)، تحولات منفی ایجاد کردهاند که ماحصل آن فشار هزینهای تازهای به مستاجرها وارد میکند. به گزارش «دنیای اقتصاد» در حال حاضر حجم فایلهای «رهن کامل» در بنگاهها نسبت به یکسال قبل کاهش پیدا کرده و از هر ۱۰ فقره آپارتمان اجارهای، حداکثر ۴ موجر حاضر به دریافت ۱۰۰درصد اجارهبها به شکل پول پیش است.
از طرفی، سهم وزنی رهن در سبد اجارهبها که تا قبل از کاهش نرخ سود بانکی، به بالای ۶۰درصد رسیده بود، هم اکنون کاهش پیدا کرده و در عمده فایلها، نیمی از بهای کل اجاره به صورت اجاره ماهانه و نیمی دیگر به شکل رهن، از طرف موجران تعیین میشود.
«پول پیش» نقطه حساس بازار اجاره محسوب میشود و از آنجا که بنیه مالی عمده مستاجرها، با پرداخت رهن بیشتر در ازای اجاره ماهانه کمتر، تناسب حداکثری دارد، هر نوع تغییر در وزن رهن و مقدار ریالی مبلغ رهن، پرداخت اجارهبها را سختتر میکند.
در حال حاضر، علاوه بر تغییر ناگهانی در وزن «رهن» برخی موجران فرمول تبدیل اجاره ماهانه به پول پیش را نیز تغییر دادهاند و علت آن را کاهش سود بانکی و عدم صرفه سپردهگذاری یکساله در بانک عنوان میکنند.
طبق فرمول قدیمی و سنتی، برای تبدیل اجاره ماهانه به رهن، هر ۳۰ هزار تومان اجاره ماهانه، به یک میلیون تومان پول پیش تبدیل میشود اما برخی موجران اخیرا، این تبدیل را با نرخ ۲۷ تا ۲۵ هزار تومان به یک میلیون تومان، انجام میدهند و همین شکل نامتعارف محاسبه رهن باعث افزایش دستکم ۱۰ درصدی مبالغ برای مستاجرهایی شده که خواهان رهنکامل هستند.
سومین تغییر که به وضوح در فایلهای جدید اجاره مشاهده میشود، بازگشت دوباره «رهن متری نزدیک به یک میلیون تومان» است.
محاسبه مبلغ رهن به صورت متری یک میلیون تومان سالهای ۹۰ و ۹۱ همزمان با بحران رشد اجارهبها و قیمت مسکن، در تهران باب شد به این صورت که رهن کامل هر آپارتمان مضربی از متراژ آن و با ضریب یک میلیون تومان، حساب میشد اما کاربرد این فرمول طی دو سال اخیر فوقالعاده کمرنگ و فقط به واحدهای لوکس شمال شهر محدود شد. اکنون مجددا این فرمول مورد توجه برخی موجران قرار گرفته و مبلغ رهن کامل آپارتمان از متری حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان سال گذشته به حداقل ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان، در حال تغییر است.
با این حال مشاوران املاک میگویند: اجارهنامههایی که در بنگاه تنظیم شود، از این تغییرات تورمی در امان خواهد بود و از نظر آنها، همچنان فرمول ۳۰هزار تومان اجاره ماهانه معادل یک میلیون رهن، باید استفاده شود.
خداحافظی با رهن کامل؟
به گزارش «دنیای اقتصاد»، فصل طلایی جابهجایی در بازار اجاره از امروز با سررسید شدن بخش عمدهای از اجارهنامهها طی فصل تابستان، آغاز میشود.
بازار اجاره بها که هر سال از اول تیرماه تا پایان تابستان پررونقترین فصل جابهجایی مستاجران در واحدهای اجاره ای موجود در بازار مسکن است، امروز مصادف با آغاز اولین روز تابستان در حالی شاهد ورود حجم قابل توجه تقاضا و به تبع آن عرضه در این بازار خواهد بود که از حدود یک ماه قبل، تحت تاثیر یک مصوبه بانکی، شرایط ناخوشایندی پیش روی مستاجران قرار گرفت.
شورای پول و اعتبار، نیمه اول اردیبهشت ماه با تصویب دستورالعمل کاهش نرخ سود سپردهگذاری، توجیه اقتصادی کسب سود بالا توسط موجران از محل دریافت اجاره بها به شکل «رهن کامل» را به صورت نسبی کاهش داد.
همین موضوع باعث شد ماه گذشته در آستانه فصل جابهجاییها، فرمول تعیین وزن رهن و اجاره ماهانه در سبد اجاره بها، با تغییراتی مواجه شود که درنهایت نوعی فشار هزینهای را به متقاضیان اجاره در بازار مسکن از بابت دریافت اجاره ماهانه بیشتر به ازای پول پیش کمتر وارد کرد.
تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» از شواهد موجود در بازار اجاره و اظهارات مشاوران املاک درباره نحوه تغییر رفتار موجران در تعیین شرایط در این بازار، حاکی است: هم اکنون برخی موجران براساس سه رویکرد جدید ملکشان را به بازار اجاره مسکن عرضه میکنند.
سه تغییر عمده در رفتار موجران
در اولین رویکرد، موجران، بیشترین وزن اجاره بها را به دریافت اجاره ماهانه معطوف میکنند و در مقابل، تعداد کمتری از فایلهایی که این روزها در بازار اجاره موجود است مربوط به واحدهایی میشود که با شرایط رهن کامل به بازار مسکن عرضه شدهاند.
با این حال، در پیش شرط دوم، مالکانی که به دلایل مختلف از جمله تامین کسری قیمت واحد خریداری شده، مجبور هستند برای یکی دو سال آپارتمان خود را به بازار اجاره عرضه کنند، امسال، در برخی موارد، فرمولی متفاوت تر از آنچه سالهای پیش بهعنوان عرف تعیین مبلغ رهن مسکن اعمال میشد، در نظر گرفته و محاسبه میکنند.
این موجران که البته تعداد آنان به نسبت موجرانی که امسال تمایل بیشتری به دریافت اجاره ماهانه در مقایسه با رهن دارند، کمتر است، مبنای محاسبه رهن کامل را به صورت «هر یک میلیون تومان مبلغ ودیعه، در ازای ۲۵ تا ۲۷ هزار تومان مبلغ اجاره ماهانه» در نظر میگیرند. این در حالی است که تاکنون، مبنای محاسبه رهن مسکن، دریافت یک میلیون تومان رهن در ازای هر ۳۰ هزار تومان اجاره ماهانه بوده است.
البته در شرایطی که بازار اجاره در وضعیت ثبات نسبی به سر میبرد این تغییر فرمول از جانب برخی موجران، موجب شده متقاضیان رهن آپارتمانها در مقایسه با سایر مستاجران، برای رهن کامل یک آپارتمان، بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بیشتر از سایر مستاجرانی که توانایی پرداخت اجاره ماهانه دارند، هزینه کنند.
به عبارت دیگر این افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی مشمول متقاضیانی که قصد رهن کامل آپارتمان ندارند، نخواهد شد.
در سومین تغییر ایجاد شده طی یک ماه اخیر در بازار اجاره، فرمول دریافت رهن کامل ماهانه به نسبت متراژ آپارتمان هم در برخی مناطق تغییر کرده طوری که این فرمول از متوسط مترمربعی ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان در تابستان پارسال به مرز ۹۰۰ هزار تومان رسیده است.
البته این مرز ۹۰۰ هزار تومانی، در برخی مناطق پایتخت کمتر و در برخی مناطق لوکس به مراتب بیشتر است.
هم اکنون قیمت رهن هر مترمربع واحد مسکونی در محدودههای جنوبی پایتخت حدود ۶۰۰ هزار تومان و مبلغ رهن هر مترمربع آپارتمانهای لوکس در شمال تهران تا بیش از ۵/ ۱ میلیون تومان هم میرسد.
هر چند این مبلغ در مناطق لوکستر و آپارتمانهای با امکانات بیشتر، معمولا بیش از این رقم هم اعلام میشود.
توصیه مشاوران املاک:خارج از بنگاه اجاره نکنید
مشاوران املاک پایتخت با تایید ایجاد برخی تحولات منفی و هزینهزا در نحوه تعیین اجاره بها در بازار مسکن به «دنیای اقتصاد» اعلام کردند: هر چند برخی موجران به قصد سود بیشتر و برای جبران کاهش سود سپردهگذاری در بانکها از یک ماه قبل تا حدی فرمول رهن و اجاره را تغییر دادهاند اما این تغییرات بیشتر در میان مواردی دیده میشود که موجر و مستاجر بدون واسطه مشاور املاک و خارج از بنگاههای مسکن اقدام به تنظیم قرارداد اجاره بین خود میکنند.
آنها با بیان اینکه هم اکنون فرمول دریافت رهن در برابر اجاره ماهانه، تعیین یک میلیون تومان به ازای هر ۳۰ هزار تومان اجاره ماهانه است، معتقدند: پس از کاهش نرخ سود سپردهگذاری در بانکها مالکان اغلب تمایل به دریافت اجاره بیشتر نسبت به مبلغ رهن دارند و همین موضوع باعث شده تا حدی شرایط تعیین مبلغ رهن واحدها افزایش داشته باشد.
این در حالی است که هماکنون بازار اجاره هم چندان پررونق نیست و عمده مستاجران قادر به تامین مبلغ اجاره درخواستی موجران نیستند.
با این حال هماکنون مبلغ رهن هر مترمربع آپارتمان در مناطق معمولی پایتخت به۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان رسیده است. مشاوران املاک علت عمده بروز چنین وضعیتی را علاوه بر کاهش نرخ سپردهگذاری در بانکها، به دشوارتر شدن شرایط استفاده از پول نقد در بازارهای سرمایهای نسبت میدهند. به اعتقاد آنان، کاهش تولید و سختتر شدن شرایط سرمایهگذاری باعث شده موجران به جای ریسک سرمایهگذاری و تحمل این دشواریها، با دریافت اجاره بیشتر، این نقیصه را پوشش دهند.
تحلیل رئیس اتحادیه املاک از تغییر فرمول رهن و اجاره
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران نیز در اینباره به «دنیای اقتصاد» گفت: تغییر فرمول رهن و اجاره و همچنین نحوه محاسبه مبلغ رهن به ازای اجاره ماهانه، چندان فراگیر نیست و نمیتوان آن را به همه موجران و مشاوران املاک نسبت داد.
حسام عقبایی افزود: علت عمده تمایل موجران به دریافت اجاره در برابر ودیعه، به دلیل حاکمیت رویکرد سرمایهای و درآمدزایی از اجاره مسکن است که در سالهای قبل هم در این بازار وجود داشته است.
وی ادامه داد: با این حال، فرمول تبدیل اجاره به رهن، به صورت دریافت یک میلیون تومان ودیعه به ازای هر ۳۰ هزار تومان اجاره ماهانه، کماکان در بازار مسکن و در میان مشاوران املاک رایج است.
عقبایی با بیان اینکه روند بازار اجاره به خصوص در تعیین اجاره بها در تیرماه امسال روندی نسبتا باثبات و بدون تغییر خواهد بود، خاطرنشان کرد: افزایش اجاره بها در تابستان امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، کمتر از ۱۰ درصد خواهد بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889851/#ixzz3dksPB2WX
۰۷:۱۲:۱۹ گروه جهان: اتحادیه اروپا و طلبکاران بینالمللی به دولت یونان اعلام کردهاند که مایل به ادامه ارائه اعتبارهای مالی به این کشور نیستند. بر همین اساس، الکسی سیپراس، نخستوزیر یونان با سفر به روسیه و جلب حمایت ولادیمیر پوتین در صدد تعمیق همکاریهای اقتصادی خود با این کشور است و میکوشد ائتلاف جدیدی در برابر کشورهای غربی به وجود آورد. سیپراس میکوشد نظر رئیسجمهوری روسیه را برای همکاری مالی در راستای بهبود اوضاع اقتصادی این کشور جلب کند.
سیپراس در دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در سنپترزبورگ گفت که احداث خط لوله مشترک گاز در زیر دریای سیاه موضوع گفتوگوهای دو طرف بوده است. روز گذشته نخستوزیر چپگرای یونان آخرین تلاشهای خود برای راضی کردن وامدهندگان بینالمللی را با ارائه پیشنهادهای جدید انجام داد. الکسیس سیپراس روز یکشنبه با رهبران آلمان، فرانسه و کمیسیون اروپا تلفنی صحبت کرد و آخرین پیشنهادهای یونان برای اصلاحات مالی و تغییر نظام بازپرداخت بدهیها را مطرح کرد. صندوق بینالمللی پول و اتحادیه اروپا پیشنهادهای قبلی دولت یونان را رد کردهاند. یونان امیدوار است که با شرکت در این پروژه وضعیت خزانه مالی خود را در آینده بهبود بخشد؛ به این معنا که این پروژه به یونان اجازه خواهد داد وجوهی را بهعنوان حق انتقال گاز به کشورهای جنوب اروپا اخذ کند. به گفته کارشناسان سیاسی، سفر سیپراس به روسیه، «اقدام تاکتیکی» و به منظور وادار کردن اتحادیه اروپا به انعطاف و نرمش بیشتر در قبال آتن است. در صورتی که یونان نتواند تا پایان ماه ژوئن ۲۰۱۵ کشورهای اروپایی را متقاعد به برنامههای اصلاحی خود کند، امکان ورشکستگی این کشور دور از انتظار نیست. کارشناسان مالی میگویند حجم بدهیهای یونان حدود ۳۱۸ میلیارد یورو است. اندرو واکر، گزارشگر بیبیسی، مینویسد این کشور تا کنون چند ضربالاجل را پشتسر گذاشته ولی هیچ کدام به اندازه تاریخ ضربالاجلی که صندوق بینالمللی پول تعیین کرده، یعنی پایان ماه جاری میلادی، مهم و جدی نبودهاند.
عواقب اقتصادی
یونان مقروض نگرانیهایی را درباره احتمال خروج از حوزه یورو بهوجود آورده است که در صورتی که نتواند تا پایان ژوئن بدهیهای اصلی خود را در موعد مقرر پرداخت کند، دچار لطماتی میشود که بعضا غیرقابل جبران است. یکی از اولین نتایجی که احتمالا قصور یونان ایجاد میکند، اخلال در روند فعالیت بانکها خواهد بود چرا که مردم عادی، تاجران و سرمایهگذاران اعتماد خود را به اقتصاد این کشور از دست میدهند و از ترس ورشکست شدن نهادهای دولتی، برای خارج کردن پول خود اقدام میکنند. اگر چنین شود، بانکها قطعا ورشکسته میشوند. مشتریان یونانی تنها طی یک روز در هفتههای اخیر ۳۰۰ میلیون یورو از حسابهایشان خارج کردند. در واقع هر شهروند یونانی که پول خود را از سیستم بانکداری کشورش خارج کند، اقتصاد یونان ضعیفتر میشود و خطر فروپاشی نزدیکتر. این نگرانی هم وجود دارد که در صورتی که دولت بر اخذ مالیات پافشاری کند، شورشها و اعتراضات خیابانی سنگینی به راه بیفتد.
عواقب سیاسی
برخی کارشناسان اروپایی نیز بیش از پیامدهای اقتصادی خروج یونان از حوزه یورو به عواقب سیاسی این وضعیت اشاره میکنند. به نظر این کارشناسان، این وضعیت میتواند یونان را هرچه بیشتر به کرملین نزدیک کند و از این طریق درهای بازارهای جنوبی اروپا روی روسیه گشوده خواهد شد. افزون بر این، اگر شرایط زندگی برای یونانیها سخت شود، نارضایتی از دولت به سرعت رشد میکند و این امر میتواند دولت را وادار به برگزاری انتخابات جدید کند. در بدترین سناریوی ممکن، فقدان حضور دولتی قدرتمند فرصت را برای سازمانهای افراطی و تروریستی فراهم میکند تا نفوذ خود را گسترش دهند. از سوی دیگر نباید نسبت به موج گسترده مهاجرانی که از آفریقا و سراسر آسیا خود را به خاک این کشور میرسانند، غافل ماند. اگر اقتصاد یونان بیش از این وارد بحران شود، بعید است که دیگر منابع کافی برای رسیدگی به این بحران را داشته باشد و ممکن است زمانی خود را در میان مهاجران غیرقانونی که کشور را فرا گرفتهاند، بیابد. این روند به بروز جرم و ایجاد ناآرامی اجتماعی بیشتر در سراسر این کشور منجر میشود.با این حال، بانک مرکزی اروپا اعلام کرد که مایل به ورشکستگی بانکهای یونانی نبوده و با اتخاذ تدابیری مناسب میکوشد از این کار جلوگیری کند. به گفته یکی از مقامات اروپایی، در «۳ روز گذشته بیش از دو میلیارد یورو» از بانکهای یونان برداشت شده است. دولت آمریکا نیز یونان و اتحادیه اروپا را به حل چالش بدهیهای یونان فراخواند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889861/#ixzz3dksKjQl4
۰۷:۱۱:۲۸ دنیای اقتصاد: بهار سال ۹۴ در شرایطی به پایان رسید که بار دیگر بازار پول با ثبت بازدهی حدودا ۵ درصدی صدرنشین بازارهای کشور در سه ماه اول سال شد. در این میان بازار سهام با ثبت بازدهی ۲ درصدی در رتبه بعدی جای گرفت و بازارهای ارز و سکه به ترتیب با زیانهای ۱/ ۱ و ۶/ ۲ درصدی در رتبههای بعدی جای گرفتند. نگاهی به بازار سهام نشان میدهد گرچه این بازار در این مدت بازدهی حتی ۱۳ درصدی را نیز بهدنبال خوشبینی به بیانیه تفاهم لوزان تجربه کرده بود، اما در ادامه، ابهامات مذاکرات و برخی معضلات در صنایع بورسی سبب بازگشت قیمتها به مسیر نزولی شد. با این حال، در یک ماه اخیر قرار گرفتن قیمتها در سطوح مناسب باعث کاهش شدید دامنه نوسان قیمتی در این بازار شده است. بررسیها نشان میدهد در سه ماه اخیر، از ۳۶ گروه فعال بورسی ۱۷ صنعت با رشد و ۱۹ صنعت با افت شاخص همراه شدند. در بازار ارز نیز میانگین قیمتی دلار در بازار تهران از ۳۵۱۷ تومان در دیماه ۹۳ برای پنجمین ماه متوالی به ۳۳۱۵ تومان در خردادماه سال جاری رسیده است که حکایت از افت ۷/ ۵ درصدی دارد. بررسیهای «دنیای اقتصاد» همچنین از کاهش انحراف معیار نرخ آزاد دلار از ۷۸ تومان در بهار ۹۳ به ۱۵ تومان در بهار ۹۴ حکایت دارند که تاییدی بر روند بازدهی کاهشی شاخص بازار ارز است.
بررسی «دنیای اقتصاد» از حرکت پاندولی بازار سهام در فصل اول سال ۹۴ حکایت دارد
بهار پر افتوخیز بورس تهران
بازار پول مجددا بیشترین بازدهی را در میان بازارها نشان داد
گروه بورس- بهزاد بهمننژاد: فصل بهار بازارهای مالی در شرایط کاملا رکودی سپری شد تا بار دیگر شاهد یکهتازی بازار پول به عنوان پرسودترین بازار سرمایهگذاری باشیم. در خرداد ماه، گرچه بازار سهام توانست رشد ۲/ ۰ درصدی را تجربه کند، اما بازارهای ارز و سکه مسیر نزولی خود از ابتدای سال را ادامه دادند؛ بنابراین، سپردههای بانکی با نرخ متوسط بازدهی ۷/ ۱ درصدی ماهانه، همچنان بهترین محل برای سرمایهگذاری محسوب شدند. در حالی بازارهای ارز و سکه روند نزولی تقریبا یکنواختی را تجربه کردند که بازار سهام خیزهایی، هرچند نیمهتمام را در این مدت تجربه کرده است که بر تغییر رفتار سرمایهگذاری در اقتصاد کشور تاکید میکند. بر این اساس، سفتهبازان از بازارهایی مثل ارز و سکه خارج شدند و بازار سهام که محل حضور سرمایهگذاران واقعی است، آمادگی بیشتری برای جذب سرمایهها پیدا کرده است. با این حال، فضای نسبتا رکودی در کل اقتصاد و انتظار برای مذاکرات هستهای به وضوح در معاملات بورس تهران مشاهده میشود؛ به طوری که در این مدت، اختلاف بیشترین و کمترین مقدار شاخص کل بورس حدود ۱۵۰۰ واحد (معادل ۴/ ۲ درصد اختلاف) بود. در این میان، بررسی «دنیای اقتصاد» از عملکرد صنایع بورسی نیز نشان میدهد این گروهها نیز وضعیت مشابهی داشتند و نوسانات محدودی را در خردادماه تجربه کردند.
رفت و برگشتهای صنایع بورسی
بازار سهام در حالی معاملات خود در خرداد را آغاز کرد که دماسنج این بازار در کانال ۶۳ هزار واحدی قرار داشت؛ به این ترتیب، یازده روز ابتدایی این ماه نوسانات محدودی در کانال مزبور رقم خورد. در ادامه اما برخی نگرانیها از مذاکرات هستهای موجب شکست این سطح حمایتی و ورود به کانال ۶۲ هزار واحدی شد و حدود ۷ روز معاملاتی در این کانال باقی ماند. پایان هفته گذشته اما، موج دیگری از خوشبینی در این بازار شکل گرفت و موجب پس گرفتن کانال ۶۳ هزار واحدی شد و تا پایان ماه نیز در این کانال باقی ماند. به این ترتیب، در مجموع ۲۱ روز معاملاتی ماه گذشته، ۱۴ روز در کانال
۶۳ هزار واحدی سپری شد. رسیدن قیمتها به سطوح مناسب (نسبت قیمت به درآمد این بازار حدود ۴/ ۵ مرتبه است) مانع افت بیشتر قیمتها شده است، در حالی که انتظار برای نتیجه مذاکرات هستهای از تحریک تقاضا جلوگیری میکند. بنابراین، افت و خیزهای ممتد در معاملات و با دامنه نوسان محدود نتیجه طبیعی چنین شرایطی بود. بررسی «دنیای اقتصاد» نشان میدهد این موضوع در میان صنایع مختلف بورسی نیز وجود داشته است. به این ترتیب، در عمده گروههای بورسی، تعداد روزهای مثبت و منفی در ۲۱ روز معاملاتی تقریبا یکسان بوده است؛ به طوری که در میان ۳۷ گروه بورسی، در ۲۱ صنعت اختلاف تعداد روزهای مثبت و منفی کمتر از ۳ روز بوده است. صنایع مزبور ۶۷ درصد ارزش کل بازار را تشکیل دادهاند که نشان میدهد افت و خیزهای قیمتی در این صنایع به صورت دورهای رقم خورده است. در واقع، به جز برخی صنایع معدود، وضعیت تعادلی در روند قیمتی سایر گروهها را شاهد بودیم. به عنوان مثال، در گروههایی مثل دارو و دستگاههای برقی تعداد روزهای مثبت بیش از روزهای منفی بوده است؛ وضعیت مناسب سودآوری شرکتهای دارویی در مجامع سالانه و امیدواری نسبی به ثبات سودآوری این گروه علت اصلی این امر بوده است. درباره گروه دستگاههای برقی نیز برخی حمایتها از سوی سهامداران حقوقی به دلیل مسائل مدیریتی عامل بیشتر بودن تعداد روزهای مثبت از منفی بوده است. از سوی دیگر، برخی گروهها مثل سیمان و کانههای فلزی تعداد روزهای منفی بیشتری داشتند. مازاد عرضه سیمان و آینده نه چندان روشن این صنعت و همچنین افت شدید قیمتهای جهانی سنگ آهن و کمبود تقاضای آن مهمترین عوامل روند منفی این گروهها بودند.
پتانسیلهای رشد بازار سهام
حرکت کمنوسان قیمتها در بورس تهران حاوی نشانههای متعددی است. در شرایطی که حدود ۱۸ ماه از دوران رکود بورس میگذرد و نسبت قیمت به درآمد بازار به کمتر از متوسط تاریخی (۶ مرتبه) رسیده است، طبیعی است که شرایط برای چرخش این مسیر نزولی فراهم شود. با این حال، جذابیت سرمایهگذاریهای کمریسک، نظیر سپردههای بانکی و اوراق مشارکت و همچنین انتظار برای نتیجه مذاکرات هستهای باعث شده است تا سرمایهگذاران تمایلی برای ورود به این بازار نداشته باشند. در این میان، اخبار هستهای نیز با رفتار هیجانی برخی سفتهبازان همراه است و افرادی که نگاهی بلندمدت به این بازار دارند هنوز راهی بورس تهران نشدهاند که این امر سبب میشود رشد پایداری در بازار سهام مشاهده نشود.
هجوم سهامداران به بازار سهام در شرایط خوشبینی به مذاکرات هستهای، طی دورههای اخیر نشان میدهد بر خلاف تصور عمومی نقدینگی زیادی در حالت آمادهباش برای ورود به این بازار به سر میبرد. نمونه این امر را میتوان در معاملات فروردین ماه مشاهده کرد که در کمتر از چند هفته، بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان نقدینگی جدید از سوی سهامداران حقیقی وارد این بازار شد. رشد بیش از ۱۰۰ درصدی کدهای سهامداری نسبت به سال ۹۰ نشان میدهد جایگاه بازار سهام در میان مردم بهبود چشمگیری یافته است و به محض مناسب شدن شرایط، سیل عظیمی از نقدینگی میتواند به این بازار ورود کند. با این حال، سهامداران باید توجه داشته باشند که حتی در صورت نهایی شدن توافق هستهای، اثرگذاری این موضوع در میانمدت و بلندمدت خواهد بود. بنابراین، نگاه کوتاهمدت و نوسانگیریهای پرریسکی که برخی سهامداران اخیرا در ذهن دارند، رفتار مناسبی برای حضور در بازار سهام محسوب نمیشود و بیشتر بیاطمینانی نسبت به وضعیت این بازار میشود.
یک ماه با بازارها
در خرداد ماه، شاخص کل بورس تهران رشد ۲/ ۰ درصدی را تجربه کرد و در پایان در رقم ۶۳ هزار و ۸۱۰ واحدی ایستاد. به این ترتیب، از ابتدای سال نیز بازدهی بازار سهام به بیش از ۲ درصد رسید. این در حالی بود که بازار ارز با افت قیمت همراه شد؛ به طوری هر دلار آمریکا در خرداد ماه ۱/ ۱ درصد افت را تجربه کرد و در نهایت به قیمت ۳۲۸۰ تومان معامله شد و زیان خود از ابتدای سال را به ۸/ ۱ درصد رساند. در بازار سکه نیز، وضعیت نزولی بود و هر سکه طرح جدید با افت ماهانه ۶/ ۲ درصدی همراه و در نهایت به قیمت ۹۱۶ هزار تومان معامله شد.
معاملات ضعیف در بورس تهران
ماه گذشته، در مجموع ۷ میلیارد و ۲۴۰ میلیون سهم به ارزش ۱۳۴۹ میلیارد تومان در ۷۸۹ هزار و ۷۲۴ دفعه معامله شدند (با حذف معاملات بلوکی). بررسی «دنیایاقتصاد» نشان میدهد متوسط حجم و ارزش معاملات روزانه در این مدت به ترتیب ۳۴۵ میلیون سهم و ۶۴۲ میلیارد ریال بوده است که نسبت به ماه مشابه قبل ۳۰ و ۴۳ درصد کاهش را نشان میدهد. این موضوع بار دیگر بر وضعیت رکودی این بازار تاکید میکند. در این شرایط، مشارکت سهامداران حقیقی بهشدت کاهش یافته است و در حالی که در دو ماه ابتدایی سال حدودا ۵۸ درصد در معاملات مشارکت داشتند، فعالیت آنها در معاملات (خرید و فروش) در ماه گذشته به ۴۹ درصد کاهش یافته است. همچنین برای نخستینبار در سال جاری، تغییر مالکیت به نفع سهامداران حقوقی رقم خورده است (۶۹ میلیارد تومان در مجموع ماه). هر چند در ماه گذشته نیز فشار فروش از سوی سهامداران حقیقی را شاهد بودیم (تغییر مالکیت به نفع حقوقیها)، اما عرضه مبین سبب شد تا در مجموع ماه، تغییر مالکیت به نفع سهامداران حقیقی باشد.
برآیند صفر در صنایع
از سوی دیگر، بررسی «دنیای اقتصاد» نشان میدهد در میان ۳۷ گروه بورسی، ۱۶ صنعت با رشد شاخص و ۱۸ صنعت با افت قیمت همراه بودند. در این میان، گروههای زراعت، حملونقل و سایر معادن به ترتیب با ۲۳، ۱۲ و ۱۱ درصد رشد بهترین عملکرد را در خردادماه از نظر رشد شاخص به ثبت رساندند. از سوی دیگر، محصولات چوبی، لاستیک و چاپ به ترتیب با ۱۹، ۱۱ و ۱۰ درصد افت شاخص، زیاندهترین گروههای بورسی در ماه گذشته بودند. همچنین، از نظر معاملات نیز صنایع خودرو، بانک و شیمیایی به ترتیب بیشترین حجم معاملات را در خرداد ماه به خود اختصاص دادند. در میان ۱۰ صنعت با بیشترین حجم معاملات، خودرو با رشد ۴/ ۲ درصدی بیشترین بازدهی را داشت و در مقابل گروه انبوهسازی با افت ۸/ ۵ درصدی شاخص، بیشترین زیان ماهانه را تجربه کردند. خوشبینی به مذاکرات هستهای و افزایش قابلتوجه تولیدات در گروه خودرو، به خوبی در معاملات و روند این گروه نیز مشخص است. از نظر نسبت قیمت به درآمد نیز، گروههای منسوجات، وسایل ارتباطی و خودرو به ترتیب با P/ Eهای ۶/ ۲۴، ۱/ ۱۸ و ۶/ ۱۴ مرتبه بیشترین نسبت مزبور را در اختیار داشتند. از سوی دیگر، مخابرات، چندرشتهای صنعتی و لاستیک نیز به ترتیب با ۷/ ۳، ۷/ ۳ و ۴ مرتبه، کمترین نسبت قیمت به درآمد را در اختیار گرفتند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/889792/#ixzz3dksGKOT1
۰۷:۰۹:۲۶ به گزارش خبرنگار مهر، بازار سرمایه کشورمان این روزها با دریافت سیگنالهای مثبت از بخشهای مختلف، تا حدودی بهبود یافته و از نظر وضعیت ارزش کل معاملات، روند شاخصها و غیره تاحدودی مثبت شده است به طوری که شاخص کل بورس در هفته ای که گذشت، با افزایش ۱.۹۹ درصدی به ۶۳ هزار و ۵۵۹ واحد رسید. این متغیر در قیاس با ابتدای سال ۱.۶ درصد رشد داشته است.
در عین حال رئیس جمهور در هفته گذشته مطرح کرد که نمی توان آثار همه سیاستها را به سرعت در همه بازارها از جمله بازار سرمایه مشاهده کرد، دولت بر بازار سرمایه نظارت دارد، اما دخالت مستقیم ندارد؛ همچنین این بازار را نباید در کوتاه مدت ببینیم، بلکه باید تاثیرات آن را در بلندمدت مشاهده کنیم.
وی اضافه کرد: اساس بازار سرمایه به رونق اقتصادی وابسته است و من نیز در بلندمدت مسیر بازار سرمایه را مثبت میبینم.
این سخنان رئیس جمهور در حالی مطرح شد که علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی هم طی سخنانی عنوان کرد که در شرایطی که اکثر تحلیلگران معتقدند براساس شرایط واقعی سهام بنگاه های حاضر در بورس از ارزش مطلوبی برخوردار است و هیچ دلیلی برای فروش آنها وجود ندارد، قاعدتاً براساس منطق اقتصادی هم اکنون زمان خرید سهام است.
وی گفت: اگر از بنده سؤال کنند که دارایی خود را در چه بخشی سرمایه گذاری کنم، قطعاً در شرایط فعلی و با توجه به سایر بازارها، با نگاه بلندمدت بازار سرمایه را معرفی می کنم و قطعا این بازار بسیار مطمئن و قابلیت سرمایه گذاری دارد؛ در چنین شرایطی برخی فعالان اقدام به عرضه سهام می کنند و همین عرضه موجب کاهش قیمت سهام به زیر ارزش واقعی می شود که به طور طبیعی سهامداران خرد از این فرآیند ضرر می کنند. به طور معمول سهامداران بزرگ با نظر مشاوران معاملات را انجام می دهند و به همین دلیل کمتر دچار رفتار هیجانی می شوند.
طیب نیا افزود: یش بینی هایی که وجود دارد این است که در بلندمدت بازار سرمایه بازدهی مناسبی برای فعالان اقتصادی خواهد داشت و از این روند استقبال خواهیم کرد. یقیناً دولت از رونق بازار سرمایه حمایت می کند و تمام تلاش دولت در دو سال گذشته این بود تا مشکلات بازار سرمایه شناسایی و مرتفع شود تا یک بازار سرمایه شفاف و کاملاً رقابتی با بازدهی مناسب برای مردم داشته باشیم.
روزهای پررونق در راه است
بازار سرمایه به این صحبت های امید بخش طی روزهای اخیر تا حدودی واکنش مثبت نشان داده به طوری که در هفته گذشته طی یک روز شاخص کل بورس که به مثابه دماسنج بورس است، حدود هزار واحد افزایش یافت و امیدی دوباره به بازار سرمایه و سرمایه گذاران بخشید.
در عین حال برخی از کارشناسان بورسی مطرح می کنند که روزهای پر رونق بورس در راه است و سرمایه گذاران در این شرایط به تدریج وارد این بازار خواهند شد.
حجم معاملات بورس در هفته گذشته به میزان ۱۶۰ میلیارد تومان نشان دهنده این است که تا حدودی روند بازار تعدیل شده است و سرمایه گذاران نسبت به آینده آن امیدوار شده اند. نکته مهم دیگر این است که قیمتها در حال حاضر به شدت کاهش یافته و همین امر باعث شده است که جذابیتها برای خرید سهام تشدید شود.
در عین حال پرداختهای سود نقدی شرکتهای بورسی در مجامع آنها باعث شده است که قیمت سهام این شرکتها با سود همراه باشد.
موافقان و مخالفان حمایت دولت
پیش از این هم مسئولان دولتی در زمان افت بازار سرمایه سعی داشتند تا از طریق تشکیل صندوق توسعه بازار وارد شوند، اما در نهایت عملکرد دولت از طریق این صندوق موجبات اعتراض سهامداران بزرگ بورس را در پی داشت.
با این وضعیت دولتی ها حال تغییر موضع داده اند مبنی بر اینکه اعتقاد جدی وجود دارد که در بازار سرمایه هیچ مقامی مجاز به دخالت نیست و باید اجازه دهیم قیمت سهام براساس شرایط بازار به صورت کاملاً رقابتی تعیین شود و فقط در زمان هیجانی شدن بازار این صندوق وارد عمل شود.
حمایتهای دولت از بازار سرمایه موافقان و مخالفانی دارد و برخی از کارشناسان ارشد بورس معتقدند که بازار سرمایه کشورمان چون نوپا است و برخاسته از بازار پولی است نیاز به حمایت دارد و برخی دیگر هم معتقدند که دولت نباید در بازار سرمایه دخالت کند و این امر باعث ترس سهامداران خواهد شد.
ورود قیمتها به محدوه جذاب
در این زمینه حامد ستاک کارشناس بازار سرمایه گفت: با توجه به نزول بلندمدتی که در بازار سرمایه وجود داشته است، قیمتها در محدوده جذابی برای خرید قرار گرفته اند. ورود قیمتها به محدوده جذاب و گمانه زنی فعالان بازار سرمایه از نتیجه مذاکرات هسته ای موجبات برتری تقاضا بر عرضه را فراهم کرده است، البته همچنان ترس بر سر بازار سرمایه سایه افکنده و همین ترس نوسانات ساعتی را در بورس ایجاد کرده است.
ستاک با بیان اینکه افراد ریسک پذیر اقدام به خرید سهام خواهند کرد و سرمایه گذاران ریسک گریز غالبا تماشاگر هستند یا از این بازار خارج می شوند، در پاسخ به این سئوال که آیا در بهبود روند بورس حمایتهای عملیاتی از سوی دولت تاثیرگذار بوده است؟ گفت: اقدام عملیاتی از سوی دولت انجام نشده است.
۰۷:۰۷:۰۰ به گزارش «انتخاب»، گزارشگر بازی والیبال ایران و امریکا گفت: والیبالیست های آمریکایی که پیش از آغاز بازی با خود آب معدنی آورده بودند، به احترام ماه رمضان تا زمان اعلام اذان حاضر به نوشیدن آب نشدند.
۰۷:۰۶:۴۲ به گزارش ایرنا به نقل از شبکه خبری العالم، بشار الجعفری در یک گفت و گوی تلویزیونی افزود: گروه های تروریستی موسوم به «جیش الفتح» و «جیش الیرموک» که تحت فرماندهی «جبهه النصره»، هستند، توسط رژیم صهیونیستی، اردن و آمریکا آموزش دیده اند.
وی مطالب ارایه شده توسط برخی محافل درباره اوضاع سوریه را برای گمراه کردن افکار عمومی جهان و کشورهای عربی و با هدف تشویش علیه دولت سوریه دانست و تاکید کرد که در حال حاضر یکی از مشکلات بزرگ، گزارش هایی است که توسط «بان کی مون» دبیرکل سازمان ملل و یا معاونان ویژه وی منتشر می شود.
بشار الجعفری افزود: نمی توانیم شتاب زده عازم نشست «ژنو۳» شویم، زیرا در حال حاضر هیچ چیز مهمی در این زمینه مهیا نیست؛ برای اینکه به این نشست برویم باید «دی میستورا» فرستاده ویژه سازمان ملل درباره سوریه، سخنان واضح و روشن درباره این کشور ارایه دهد.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل هشدار داد که برخی قدرت های عربی و بین المللی نمی خواهند ماموریت دی میستورا موفقیت آمیز باشد.
وی در عین حال تاکید کرد که دولت سوریه برای تعامل مثبت با هرگونه تلاش برای پیشبرد راه حل سیاسی در سوریه آمادگی دارد.
به گزارش ایرنا، دی میستورا ماه گذشته مذاکراتی را برای بحث و تبادل نظر بحران سوریه با مقام های مختلف از جمله مقام های سوریه، مخالفان و انجمن های مدنی این کشور و همچنین نمایندگان دولت های منطقه آغاز کرد. این مذاکرات تا تیر ماه ادامه خواهد داشت.
نماینده سازمان ملل در سوریه تلاش می کند مفاد کامل طرح تصویب شده در جریان اولین نشست بین المللی بحران سوریه (۱۰ تیر ۱۳۹۱) را اجرایی کند.
طرح پیشنهادی سازمان ملل شامل شکل گیری دولت انتقالی متشکل از اعضای دولت فعلی و مخالفان دولت و دیگر احزاب با قدرت اجرایی کامل در سوریه است.
۰۷:۰۶:۱۹ به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، هیات دولت همچنین امروز(یکشنبه) با تصویب یکی از آئین نامه های قانون رفع موانع تولید و ارتقای نظام مالی کشور، به دستگاه های اجرایی اجازه داد تا کالاهای مورد نیاز طرح های تملک دارایی های سرمایه ای خود را تا سقف ۳۰ درصد اعتبار مصوب سالانه به صورت غیرنقدی و یا اقساطی خریداری کرده و به پیمانکاران طرح های یادشده تحویل دهند.
آئین نامه موضوع انتشار اوراق بهادار مبتنی بر دارایی، از دیگر آئین نامه های قانون رفع موانع تولید و ارتقای نظام مالی کشور بود که به تصویب هیات وزیران رسید.
ارکان انتشار اوراق مبتنی بر دارایی، شرایط مطالبات و تسهیلات، شرایط اوراق مبتنی بر دارایی و شرایط صدور مجوز از مفاد آیین نامه یاد شده است.
همچنین براساس آیین نامه دیگری از قانون یاد شده، نحوه حمایت از متقاضیان و بهره برداران بخش های خصوصی و تعاونی در زمینه ایجاد و توسعه کشت های متراکم گلخانه ای با اولویت مصرف کنندگان بهینه آب و انرژی تعیین شده است.
همچنین حمایت ها و مشوق ها شامل اعطای یارانه سود و کارمزد تسهیلات بانکی (اعم از وجوه اداره شده و یا تسهیلات ناشی از تلفیق با منابع داخلی بانک) است و سهم آورده متقاضیان و بهره برداران با توجه به نوع طرح و توان مجری بین (۱۰) تا (۳۰) درصد مجموع سرمایه ثابت و در گردش تعیین می شود.
در ادامه، تعدادی از پیشنهادهای دستگاه های اجرایی پس از بررسی به تصویب هیات وزیران رسید.
دولت، تولید، واردات، خرید و به کارگیری دستگاه های یونیزاسیون برای باران زایی به جز در امور تحقیقاتی را بدون مجوز کمیسیون علمی، تحقیقاتی و فناوری هیات دولت ممنوع اعلام کرد.
۰۷:۰۱:۰۵ به گزارش ایرنا، عباس شعری مقدم اظهار داشت: نرخ جدید خوراک برای تمام شرکت ها یکسان خواهد بود اما طرح هایی که در مناطق محروم در حال ساخت هستند از تخفیف هایی براساس قانون برخوردار خواهند بود.
وی ادامه داد: این طرح ها باید در تکمیل زنجیره ارزش و ساخت واحدهای پائین دستی مشارکت کنند و پیش بینی می شود قیمت خوراک آنها با ۳۰ درصد تخفیف محاسبه شود.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با بیان اینکه نرخ خوراک باید قابلیت رقابت پذیری را در اختیار این واحدها قرار دهد، گفت: نرخ خوراک برای سرمایه گذاران ایرانی و خارجی یکسان خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی پیش اظهار کرده بود: امسال با برنامه ریزی های انجام شده تولید محصولات متنوع پتروشیمی جهش می یابد و در این مسیر افزایش خوراک تحویلی به مجتمع ها نقش آفرین خواهد بود.
وی افزوده بود: خوشبختانه امسال خوراک گاز چند فاز پارس جنوبی وارد مدار تولید خواهد شد و به همین علت خوراک بسیاری از مجتمع های تولیدی افزایش خواهد یافت و تولید در صنعت پتروشیمی ایران می تواند رشد مطلوبی را تجربه کند.
به گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شعری مقدم، اظهار داشت: تامین پایدار خوراک می تواند صنعت پتروشیمی ایران را متحول کند و درباره تامین خوراک پتروشیمی ها از فازهای ١٢، ١۵ و ١۶ و ١٧ و ١٨ پارس جنوبی نگرانی نداریم و شرکت ملی نفت ایران نیز پیش بینی کرده حدود ٧٠٠ هزار تن اتان مورد نیاز را تا پایان سال تحویل دهد.
۶۰ طرح نیمه کار صنعت پتروشیمی وجود دارد که با بهره برداری از آنها میزان تولید محصولات پتروشیمی به ۱۲۰ میلیون تن افزایش خواهد یافت.
پیش بینی می شود تا پایان ۹۴ حدود ۶ یا ۷ طرح پتروشیمی به ظرفیت ۲٫۷ میلیون تن و در پایان سال ۹۵ حدود ۸ طرح دیگر به ظرفیت ۵٫۸ میلیون تن راه اندازی شود.
۰۷:۰۰:۴۷ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یک مقام آمریکایی روز یکشنبه به مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص کلیات طرح صیانت از دستاوردهای هستهای، واکنش نشان داد.
به نوشته سایت شبکه «بلومبرگ»، این مقام وزارت خارجه آمریکا که خواسته نامش فاش نشود، با صدور بیانیهای اعلام کرده است که واشنگتن با توافقی که در آن دسترسیها و اقدامات شفافساز لازم برای ارزیابی کامل برنامه هستهای ایران لحاظ نشده باشد، موافقت نخواهد کرد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز یکشنبه کلیات طرح الزام دولت به حفظ حقوق و دستاوردهای هستهای را با رأی بالایی به تصویب رساندند.
این طرح چارچوب مشخصی را برای توافق نهایی که بر اساس اعلام طرفین باید تا ۹ تیر (۳۰ ژوئن) به دست آید، تعریف کرده است. (جزئیات طرح)
مقام آمریکایی مورد استناد بلومبرگ مصوبه مجلس را تصمیمی اولیه توصیف کرده و گفته است که هنوز تا تصویب نهایی این طرح و تبدیل آن به قانون فاصله وجود دارد.
با این وجود، بلومبرگ مدعی شده است که این مصوبه به دلیل محدود کردن دایره بازرسیها، میتواند موجب پیچیدگی مذاکرات و دشواری توافق شود.
این در حالی است که پیش از این کنگره آمریکا طی مصوبههای متعدد، شروط زیادی را برای توافق هستهای و همچنین نحوه برداشته شدن تحریمها مشخص کرده است.
دور تازه مذاکرات هستهای از هفته گذشته در شهر وین اتریش آغاز شده و همچنان در جریان است. قرار است امروز محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران با همتایانش از سه کشور اروپایی حاضر در گروه موسوم به ۱+۵، دیدار کند.
۰۷:۰۰:۳۱ به گزارش حوزه دولت خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، حسن روحانی رئیسجمهور در ششمین نشست مشترک دولت و مجلس با اشاره به اینکه مذاکرات هستهای به مرحله حساسی رسیده است، گفت: مذاکرات مسأله همه کشور است و امیدواریم با کمک مجلس و حمایت مردم ضمن احقاق حقوق ملت و تأمین منافع کشور به نتیجه قابل قبول و خوشحالکننده دست یابیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی از این مذاکرات به عنوان یکی از مهمترین مذاکرات دیپلماتیک کشور یاد کرد و اظهار داشت: این کار مهم در چارچوب رهنمودهای رهبر معظم انقلاب، شورای عالی امنیت ملی و قانون اساسی پیش رفته و خواهد رفت.
روحانی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به موضوع استیضاح وزیر آموزش و پرورش گفت: سوال و استیضاح از وزرا حق قانونی مجلس است، اما در این شرایط که آخرین سال فعالیت مجلس نهم است، امیدواریم جلسه استیضاح به بهترین نحو که نشانه همدلی و همکاری دولت و مجلس باشد، برگزار شود.
وی با بیان اینکه آموزش و پرورش مشکلات خاص خود را دارد، گفت: دولت یازدهم در سال ۹۲ تا ۹۴ بیش از سایر دستگاهها به این وزارتخانه بودجه و اعتبار اختصاص داده و بیش صد در صد اعتبارات تصویب شده را تخصیص داده است و وزیر نیز همه تلاش خود را در جهت حل مشکلات این وزارتخانه بکار بسته است.
روحانی ادامه داد: مسیر حل مشکلات فرهنگیان عزیز بهتر از سال گذشته و در جهت ارتقاء منافع آموزش و پرورش در حال طی شدن است و امیدواریم اگر سوال و پرسشی است در جلسه استیضاح با توضیحات وزیر آموزش و پرورش، نمایندگان قانع شوند و مسیر خدمت ادامه یابد.
وی همچنین اظهار داشت: دولت در شرایط حساسی بار سنگین مسایل مختلف را بر دوش میکشد و با کمک نمایندگان مجلس و حمایت مردم که نمایانگر همدلی و همزبانی مورد نظر رهبر معظم انقلاب است، از مشکلات عبور خواهیم کرد.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه دولت مصمم است در هر شرایطی سیاستهایی که از ابتدا اعلام کرده را ادامه بدهد، گفت: در شرایط کنونی برای پیشبرد کشور و حل مشکلات کشور نیاز بیشتری به کمک یکدیگر داریم.
روحانی با اشاره به اینکه شعار دولت از ابتدا این بود که علاوه بر مهار تورم از رشد منفی و رکود خارج شده و به سمت رونق حرکت کنیم، گفت: الحمدلله وعدههای داده شده محقق شد و در سال ۹۳ نرخ تورم در کشور به ۲۵ درصد رسیده و شاهد رشد ۳ درصدی در کشور بودیم و البته پیش از تحقق این وعده، افرادی در کشور این امر را امکان ناپذیر میدانستند اما گزارش بانک مرکزی نشان داد که در سال ۹۳ توانستیم به این رشد و کاهش تورم برسیم.
وی با تأکید بر اینکه با کنترل توقعات و ترسیم مسیر واقعی برای رشد و حرکت صحیح اقتصادی میتوان کار را در کشور پیش برد، گفت: البته در سال جاری کار برای دولت کمی سختتر است و برای ادامه راه نیازمند کمک مجلس هستیم.
روحانی در خصوص تدوین لایحه خروج از رکود در دولت گفت: در حال حاضر چندین آیین نامه از این لایحه تدوین شده و مابقی این آیین نامه ها به سرعت در حال تصویب است.
رئیسجمهور در ابتدای سخنان خود ضمن خوش آمدگویی به رییس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ماه مبارک رمضان را، ماه عبادت و تقرب به خدا دانست و گفت: بی تردید هر چه همدلی، مهربانی و برادری بین مردم و مسئولین بیشتر باشد، لطف و عنایت خداوند بیشتر خواهد بود و حق تعالی ما را در عرصههای مختلف یاری خواهد کرد.
روحانی افزود: همدلی و همزبانی ملت و مسوولین باعث خواهد شد که از هیچ قدرتی نهراسیم و مطمئنا با این روحیه از مشکلات عبور خواهیم کرد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در ششمین نشست مشترک مجلس و دولت که در سالن اجلاس سران به میزبانی قوه مجریه برگزار شده بود، با اشاره به آخرین وضعیت مذاکرات هستهای گفت: امیدوارم مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ به نتیجه مطلوبی برسد و همه باید در جهت حمایت از وزیر امور خارجه و تیم مذاکرهکننده تلاش کنیم.
رئیس قوه مقننه ادامه داد: مذاکرات هستهای مذاکرات پیچیدهای است و از اینرو تیم مذاکرهکننده کشورمان باید از همه جهات مورد حمایت باشند. همچنین مهم است که حس کنیم که در یک جبهه واحد قرار داریم، زیرا در جبهه مخالف علناً گفتهاند که ما به دنبال آن هستیم که پیچ و مهرههای تاسیسات هستهای ایران را باز کنیم، بنابراین در مقابل چنین حریفی باید همصدا بود.
وی با تاکید بر اینکه مذاکرات هستهای نبرد سنگین دیپلماتیک است، گفت: قطعاً تمام مسئولان باید از تیم مذاکرهکننده هستهای حمایت کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تاکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم همدلی و همزبانی میان قوای سهگانه گفت: ایشان در دیدار اخیر خود با نمایندگان مجلس شورای اسلامی مجدداً بر لزوم توجه به همدلی و همزبانی علیالخصوص میان مجلس و دولت تاکید داشتند. معظمله فرمودند دولت در وسط میدان است و باید به او کمک کرد. در شرایط فعلی امیدوارم بیش از گذشته تلاش کنیم با توجه به مشکلات مردم، وقتمان را صرف حل مسائل اساسی کشور کنیم.
لاریجانی با اشاره به رویکرد مثبت مجلس در تصویب قانون رفع موانع تولید گفت: در شرایط کنونی کشور با وضعیت رکودی روبرو است، بنابراین اجرای این قانون به حل مسائل و مشکلات و خروج اقتصاد از رکود کمک میکند. البته در قانون آییننامههای مختلفی پیشبینی شده که امیدواریم دولت در آینده این آییننامهها را تصویب کند.
وی تصریح کرد: قطعاً دغدغه اصلی نمایندگان مجلس بهبود رونق تولید در حوزه کسب و کار است، زیرا در تمام حوزههای انتخابیه شرایط اقتصادی با رکود مواجه است. باید برای معوقات و مسائل سرمایه در گردش کارخانجات فکری شود که قطعاً این موضوع در اولویت قرار دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در شرایط کنونی در خیلی از استانها تعداد زیادی از واحدهای تولیدی غیرفعال هستند، افزود: البته در دولت مصوبهای گذرانده شده مبنی بر اینکه هیاتی از سوی استانداریها برای کمک به تولید صنایع تشکیل شود که این اقدام بسیار مثبت است، اما باید دولت اختیارات این حوزه را افزایش دهد تا بانکها زیر بار برنامههای آنها بروند.
لاریجانی با اشاره به تمهیدات مجلس برای واگذاری طرحهای استانی به بانکها و بخش خصوصی تصریح کرد: مجلس در قانون اختیارات لازم را به دولت داده و حتی در قانون بودجه اعتباری حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان را برای تکمیل پروژهها به بانکها اختصاص داده تا پس از اتمام، طرحها را به بخش خصوصی واگذار کند. البته ما در سفر به استانها شاهدیم که بخش خصوصی آمادگی لازم را برای شرکت در پروژهها و سایر اقدامات دارد.
رئیس قوه مقننه با اشاره به برنامهریزی مجلس برای تدوین برنامه ششم توسعه گفت: سیاستهای کلی این برنامه در مجمع تشخیص مصلحت تصویب شده و این موضوع بسیار ضروری است که تا مردادماه قانون برنامه به مجلس ارائه شود. از طرف دیگر دولت باید از ارائه یک کتاب قانون مفصل پرهیز کند، زیرا در چند سال اخیر متاسفانه کتاب این برنامه قطور شده است.
لاریجانی با بین اینکه لایحه برنامه ششم توسعه باید در دو فصل ارائه شود، افزود: یکی از محورها باید افق واقعبینانه و سیاستهای کلی پنجساله باشد، همچنین باید در این لایحه چندین پروژه مهم و حیاتی کشور که شرایط افق پنجساله را فراهم میکند، تدوین شود؛ مانند طرحهای آبرسانی، راهسازی و بهبود صادرات که این محورها بسیار بااهمیت هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: به طور حتم با کمک و همفکری موفق خواهیم بود اما اگر درست عمل نکنیم شکست در برنامهها را تجربه خواهیم کرد اما نکته حائز اهمیت اینکه باید ما هر دو مسیر را با هوشمندی خودمان انتخاب کنیم و اجازه ندهیم که حریف مسیر را برای ما تعیین کند.
وی ادامه داد: موضوع حائز اهمیت دیگر اینکه سوء ظن به یکدیگر در مسائل ملی مثل موضوع هستهای بسیار مضر است گاهی در محافل اطلاعات اشتباهی نقل و مطرح می شود و عده ای نیز براساس همین تحلیل های غلط تصمیمات اشتباه می گیرند. لذا اکنون بیش از هر زمانی به همدلی و همزبانی نیازمندیم و باید به هم اعتماد داشته باشیم.
لاریجانی تصریح کرد: از طرف دیگر قدرتهای منطقه ای نیز در حال هزینه برای حفظ منافع خود هستند البته دو جنگ عراق و افغانستان ضعف های تحلیلی و محاسباتی آمریکا را نمایان کرد و در پس این آشکار سازی جریان های تندرو و تروریستی قد علم کردند.
لاریجانی تصریح کرد: البته در منطقه کشورهایی نیز دچار خود بزرگ بینی شده اند که این مسئله باعث آسیب به خودشان و سایر کشورها میشود.
وی در خصوص راهکارهای حفظ منافع ملی نیز گفت: بنده دو مسئله را تأکید می کنم نخست اینکه توانمندی اقتصادی را در درون کشور افزایش دهیم و این مسئله باعث افزایش میزان تأثیرگذاری در منطقه خواهد شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نکته دیگر اینکه قدر امنیت داخلی را بدانیم چرا که در شرایط کنونی منطقه تنها ایران است که از امنیت و همگرایی مستحکم برخوردار است.
لاریجانی در پایان گفت: امیدوارم که برگزاری این جلسات به همگرایی و همفکری در مسائل عمده کشور کمک کند.
در ابتدای این جلسه حجت الاسلام مجید انصاری معاون پارلمانی رئیسجمهور ضمن خیر مقدم به رییس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اظهار امیدواری کرد در سایه همدلی و همزبانی دولت و مجلس، مشکلات کشور در عرصههای مختلف مرتفع شود.
۰۶:۵۸:۴۲ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه روز یکشنبه در ادامه نشستهایش با مقامات اسرائیلی، با «رئوین ریولین» رئیس رژیمصهیونیستی دیدار کرد.
وی در نشست خبری مشترک با ریولین، گفت پاریس به امنیت اسرائیل متعهد است و از ابتدای مذاکرات هستهای با ایران همواره مقید به جلوگیری از دستیابی تهران به تسلیحات هستهای بوده است.
فابیوس این اظهارات را در حالی مطرح کرد که وی قرار است امروز (دوشنبه) به همراه همتایان انگلیسی و آلمانیاش، نشستی مشترک با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران داشته باشد.
یک مقام فرانسوی در آستانه این دیدار که در لوکزامبورگ برگزار میشود، گفته است که قرار است در این نشست ابعاد سیاسی توافق احتمالی مورد بحث قرار گیرد.
به نوشته روزنامه جروزالم پست، در نشست خبری روز یکشنبه، ریولین هم همانند بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی ایران را تهدیدی برای تلآویو خواند و گفت تهدید تهران تنها محدود به مسئله هستهای نیست، چراکه این کشور حزبالله لبنان را حمایت کرده و اکنون نفوذ خود را در کشورهای مختلف منطقه گسترش داده است.
وی همچنین گفت: «ما باید تهدید ایران را بسیار جدی بگیریم. ما در معرض تهدید فوری قدرت امپریالیستیای هستیم که علنا در سازمان ملل اعلام کرده است که میخواهد اسرائیل را نابود کند.»
تازهترین دور از مذاکرات هستهای از هفته گذشته در سطح معاونین وزرای خارجه و مدیران سیاسی هفت کشور در شهر وین اتریش آغاز شده و همچنان در جریان است. طرفین برای رسیدن به توافق جامع تا روز ۹ تیر (۳۰ ژوئن) زمان دارند.
۰۶:۵۸:۳۶ به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، نشست سه جانبه سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر خارجه ایران، وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا و هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از حدود ۳ ساعت در وین پایان یافت.
نشستهای امروز ابتدا با نشست دوجانبه معاونان ظریف و موگرینی آغاز شد و یک ساعت بعد وندی شرمن به این مذاکرات پیوست که دقایقی قبل پایان یافت.
قرار است نشست دوجانبه معاونان وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دوباره از سر گرفته شود.
در ادامه رایزنیهای هستهای در راستای حصول توافق جامع فردا (دوشنبه) محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در لوکزامبورگ با فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه ۳ کشور اروپایی عضو ۱+۵ (آلمان، فرانسه و انگلیس) دیدار و گفتوگو میکند و معاونان ظریف نیز به لوکزامبورگ خواهند رفت ولی نشست کارشناسی در وین در جریان است.
دهم تیر ماه پایان ضرب الاجل تمدید هفت ماهه توافقنامه ژنو است.
تاکنون هفت دور مذاکره در راستای نگارش پیش نویس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برگزار شده و هشتمین دور آن نیز از روز چهارشنبه ۲۷ خرداد ماه در وین در جریان است.
۰۶:۵۶:۰۱ واقعاً پیروزی خوبی برای امریکا بود … خیلی وقت بود این طور احساس شعف و شادی نداشتیم
۰۶:۵۵:۴۸ سلام و صبح شما عزیزان بخیر و شادی