۰۶:۵۴:۱۵ پایان بخش اول
۰۶:۵۴:۰۳گروه بورس – زهرا رحیمی: بازار، سهام در ادامه روند نوسانی خود در محدوده اندک روز گذشته نیز شاهد یکی از کمتحرکترین روزهای خود در سه ماه گذشته بود تا جایی که با افت ۲۱۱ واحدی شاخص کل معادل ۳۴/ ۰درصد برای ششمین روز کاری در کانال ۶۲ هزار واحدی باقی ماند و به این ترتیب زیان از ابتدای سال تاکنون به ۱/ ۰ درصد رسید.
افت عمومی قیمتها در کنار افت قابل ملاحظه حجم معاملات نشان از تضعیف تمایل به خرید و فروش و حاکم شدن فضای انتظار و ابهام در بازار سهام دارد. مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ بهعنوان یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر شرایط بورس تهران در هالهای از ابهام قرار دارد که برای اطلاع از نتایج قطعی آن باید منتظر روزهای دهه اول تیرماه بود. از سوی دیگر، مجامع سالانه شرکتهای بورسی به منظور ارائه صورتهای مالی و تقسیم سود در حال برگزاری است، اما بر خلاف روند سنتی (در فصل مجامع، بازار بهصورت سنتی با رونق مواجه میشد)، نتوانسته تغییری در فضای پررخوت معاملات ایجاد کند. در کنار این عوامل برخی کارشناسان، مشکلات نقدینگی شرکتها به دلیل افزایش مطالبات معوقه این شرکتها را عنوان میکنند و معتقدند کسری نقدینگی نیز موجب شده شرکتها با کاهش سودآوری مواجه شوند؛ این در حالی است که عوامل دیگری در این میان وجود دارند که موجب تشدید فضای مبهم بورس تهران شدهاند. به این ترتیب انتظار میرود فضای ابهام و انتظار حداقل تا یک ماه آینده و تا زمان تعیین تکلیف مذاکرات هستهای تداوم یابد. در این بین قانون رفع موانع تولید که روز گذشته ابلاغ شده است به عقیده کارشناسان میتواند شرایط مساعدی را در برابر تولیدکنندگان قرار دهد.
کسری نقدینگی در شرکتهای بورسی
محمود کلانتری، کارشناس بازار سهام به شرایط کنونی بازار اشاره کرد و گفت: این روزها مهمترین مسائل هر شرکتی، فروش محصولات و دریافت پول آن در زمان مقرر است بهطوری که بر اساس آمار، ۶۲ درصد وامهای پرداختی وام جبران سرمایه در گردش بوده و این نشاندهنده مشکل نقدینگی در بین شرکتهای صنایع مختلف است. وی افزود: شرکتهایی که محصولات خود را به دولت میفروشند، نیز از سایر شرکتها در کسری منابع نقد متمایز نیستند. این کارشناس بازار سهام بر اساس این مباحث، سه عامل هزینه مالی بالا، کمبود سرمایه در گردش برای تولید و دوره بازگشت منابع حاصل از فروش را مهمترین عوامل در کسری نقدینگی شرکتها دانست و به همین دلیل به سرمایهگذاران پیشنهاد کرد که حتما صورت جریان وجوه نقد شرکتها را در تحلیلهای خود مورد بررسی قرار دهند.
وی به عوامل دیگری که موجب شده است شرایط بازار با ابهامات مواجه شود، اشاره کرد و افزود: مسائل دیگری، مانند رشد مطالبات غیرجاری بانکها، موسسات غیرمجاز پولی، کاهش درآمدهای جاری دولت، ناآرامی در کشورهای همسایه، بهرهوری نهچندان مناسب در شرکتهای تولیدی، نیمهکاره ماندن طرحهای افزایش تولید شرکتها به دلیل عدم دسترسی به قطعات موردنیاز، کاهش نرخ جهانی محصولات، افزایش نرخ بیکاری بالقوه و برخی مسائل دیگر هم باعث شده تا انتظارات سرمایهگذاران با ابهامات جدی مواجه شود. کلانتری به سیاستهای اقتصادی دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: با بررسی سیاستهای دولت تدبیر و امید در دو سال گذشته متوجه میشویم که مهمترین هدف دولت در ابتدا رسیدن به ثبات اقتصادی مناسب در کنار کاهش تورم بوده است.
وی ادامه داد: سیاستهای ثبات اقتصادی اتخاذ شده منجر به کاهش نقدینگی لازم در اقتصاد شده و تمامی بازارها متاثر از این سیاست دچار مشکلات نقدشوندگی و کاهش تقاضا شدهاند که این روند در صورت عدم تغییر سیاستهای پولی و مالی دولت در کوتاهمدت ادامهدار خواهد بود.
این کارشناس بازار سهام به افزایش تولید نفت در صورت کاهش تحریمها اشاره کرد و گفت: در صورت افزایش تولید نفت میتوان انتظار افزایش درآمدهای جاری دولت را داشت اما نکتهای که نباید فراموش شود، چگونگی استفاده از این منابع است چراکه استفاده نادرست این منابع باعث افزایش نرخ تورم خواهد شد که در این راستا میتوان با سرمایهگذاری این منابع در طرحهای پاییندستی صنایع دارای ارزش افزوده بالاتر علاوه بر ایجاد شغل از افزایش یکباره تورم نیز جلوگیری کرد.
این کارشناس بازار سهام افزود: در گام اول با کاهش تدریجی تحریمها در ماههای آینده و افزایش درآمدهای نفتی دولت، با کاهش مطالبات بانکها از دولت مواجه خواهیم شد که این روند، موجب بهبود اقتصاد کشور میشود. کلانتری افزود: پس از افزایش تقاضا در بورس و ایجاد ثبات در روند بازار سهام اعتماد سرمایهگذاران به این بازار افزایش خواهد یافت که به روند رشد ملایم بازار در بلندمدت کمک خواهد کرد، اما نکته مهم این است که در بحث اقتصاد کلان نباید انتظارات کوتاهمدت باشد و این موضوع در تحلیل بنیادی و سرمایهگذاری باید مورد نظر قرار گیرد علاوه بر آن رشد بازار سهام در دو سال گذشته باعث افزایش انتظار سهامداران در کسب سود شده است و کمکم باید پذیرفت که سود مورد انتظار سالانه نباید تفاوت بیشتری از صرف ریسک و تفاوت معناداری با نرخ ریسک داشته باشد که در این راستا پیشنهاد میشود با دید بلندمدت (یک تا سه سال) تحلیل صورت گرفته و بهصورت پلهای در صنایعی که ارزش افزوده بالاتر و آینده روشنتری در فروش محصولات دارند، سرمایهگذاری شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888137/#ixzz3dBiZdjW9
۰۶:۵۳:۴۸ گروه بورس – همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز شاهد کاهش شاخص پس از دو روز افزایش متناوب بود. در بازار دیروز شاخص بورس پس از دو روز رشد ۲۱۱واحدی معادل ۳۴/ ۰ درصد کاهش یافت تا پس از دو روز بار دیگر بارقههای امید در بازار فروکش کند و حجم معاملات کاهش یابد. در بازار دیروز شاخص در نهایت به رقم ۶۲هزار و ۴۴۲واحد رسید.
در معاملات دیروز در کنار تحولات مسائل کلان و پایان دور جدید مذاکرات هستهای معاملهگران در تحولات درون بازار شاهد سخنان وزیر ارتباطات بودند. محمود واعظی در نشست افتتاح طرحهای ارتباطی استان مرکزی با بیان اینکه اپراتورها باید با ارائه بستههای باکیفیت بیشتر با تعرفه کمتر نسبت به جذب مشتری اقدام کنند، تاکید کرد: تعرفه تلفن همراه و اینترنت پایین نیست، اما ارائه بستههای باکیفیت و ارزان راهکار موفقیت اپراتورها در بازار رقابت است.
وی افزایش تعرفه را منوط به نظر کارشناسان دانست و گفت: تنها در صورتی که کارشناسان افزایش قیمتها را ناگزیر بدانند این امر اتفاق خواهد افتاد. در همین حال رئیس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران گفت: مدام مخابرات را تهدید میکنند که معامله را باطل میکنیم و میخواستند با فروش ۵ درصد سهام مالک مخابرات را از حاکمیت بیندازند؛ اعلام میکنم میل زیادی به نگه داشتن این سهام نداریم و با همان شرایط اولیه و به دو برابر قیمت تابلو حاضر به فروش مخابرات هستیم.
سیدمصطفی سیدهاشمی در مراسم افتتاح پروژههای مخابراتی تهران و البرز در واکنش به تهدیدهای مکرر مسوولان دولتی برای بازپسگیری مخابرات اظهار کرد: توسعه اعتماد مبین، شرکت مخابرات را ۳۴۰ تومان و ۳ ریال از دولت خریده، اما اکنون میگویند مخابرات را ارزان خریدهاید ماهم به آنها میگوییم که ما خریدار بودهایم اگر قیمت ارزان بود نمیفروختید. در گروه غذایی، رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی گفت: انجمن فرآوردههای لبنی با توجه به قیمتهای تمام شده محصولات لبنی، چندی پیش درخواست افزایش ۵درصدی قیمت لبنیات را به ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ارسال کرد، اما با توجه به عدم کشش بازار پیگیر آن نشدیم و آنها نیز جوابی برای ما ارسال نکردند.
وی با بیان اینکه علاوه بر ۵ درصد مذکور، قیمت سوخت هم یک درصد بر قیمت تمام شده محصولات لبنی افزوده، اظهار کرد: حتی اگر مصوبهای مبنی بر افزایش قیمت صادر شود بازار کشش خرید ندارد و شرکتها با زیان و زیر قیمت تمام شده محصولشان را عرضه میکنند. در گروه پتروشیمی، شرکت پتروشیمی تخت جمشید با سرمایه ۲۵۰۰میلیارد ریال اعلام کرد برای بهرهبرداری از طرح، تامین سرمایه در گردش و اصلاح ساختار مالی اقدام به افزایش سرمایه ۸۰ درصدی از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی خواهد کرد.
در ضمن با افزایش ۲۰۰۰ هزار میلیارد ریالی سرمایه «شجم» به ۴۵۰۰ میلیارد ریال خواهد رسید. در گروه فلزی دیروز نورد آلومینیوم که دو بار با گره مثبت مواجه شده بود این بار با گره منفی افت شدید ۱۵درصد را تجربه کرد. در گروه برقی مدیرعامل جوشکاب دیروز در مورد وضعیت شرکت شفافسازی کرد. در نامه مدیرعامل آمده است با توجه به وضعیت تغییرات قیمتی سهام شرکت در چند روز معاملاتی اخیر و وجود شایعاتی مبنی بر افزایش سرمایه شرکت ضروری است در صورت ایجاد تغییر در پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۳۱/ ۰۶/ ۹۴ اعلام و درغیر این صورت مجدداً پیش بینی شرکت تأیید و ارائه شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888138/#ixzz3dBiWDLnJ
۰۶:۵۳:۳۴ عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به پیشبینیهای صورت گرفته در قانون رفع موانع تولید، ایجاد تاثیرات مطلوب درخصوص این قانون را منوط به اجرای درست و بدون نقص آن از سوی متولیان برشمرد.
به گزارش «سنا»، موسیالرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی درخصوص ابلاغ قانون خروج از رکود گفت: در رابطه با قانون خروج از رکود پیشبینیهای خوبی صورت گرفته است که اگر به سرنوشت دیگر قوانین دچار نشود و دستگاههای مربوطه به شکل درست نسبت به اجرای آن اقدام کنند اتفاق خوبی در حوزه تولید و سایر بازارها از جمله بازار سرمایه رخ خواهد داد. وی افزود: تا پیش از این مواردی مانند پرداخت تسهیلات به تولیدکنندگان و متقاضیان ظرف مدت ۴۵ روز به شکل قانون درآمد، اما با گذشت مدت زمان زیادی تاکنون این اتفاق محقق نشده است. ثروتی تصریح کرد: تاثیرات مثبت از اجرای قوانین آن است که اراده کافی برای اجرای یک قانون وجود داشته باشد و مجلس هم در پی آن است که با همدلی و همزبانی کار را دنبال کند و قصد ورود چکشی به موارد و قوانینی که به نحو درست اجرا نمیشود را ندارد. این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: امید میرود متولیان مربوطه به شکل مطلوبی نسبت به اجرای این قانون اقدام کنند و هر کجا نیاز به اصلاح باشد از سوی مجلس همکاریهای لازم انجام خواهد گرفت. دولت در سال گذشته در چارچوب سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر رشد پویای درونزا و مقاوم در برابر مخاطرات خارجی و با هدف خروج غیرتورمی کشور از رکود، ضمن تحلیل عواملی که منجر به بروز رکود تورمی شده بود، برنامهها و تدابیر مختلفی را به مورد اجرا گذاشت که از جمله آنها ارائه لایحه یک فوریتی «رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور» با رویکرد رفع معضلات و موانع فراروی بخش تولید، خارج کردن فعالیتهای اقتصادی از رکود و استفاده حداکثری از ظرفیتهای تولیدی بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888190/#ixzz3dBiRXPRZ
۰۶:۵۳:۲۱ مدیرعامل کارگزاری بانک سامان گفت: قطعا تاثیرات مثبت ناشی از اتمام مذاکرات بازار را دستخوش تحول میکند و من به آینده این بازار خوشبین هستم.
به گزارش «سنا»، مدیرعامل کارگزاری بانک سامان، تسهیل ورود سرمایهگذاران خارجی و همچنین ایجاد شرایط با ثبات در اقتصاد را از جمله دلایل بهبود و مثبت شدن بازار سرمایه بعد از انجام توافقات برشمرد.
حمیدرضا مهرآور، مدیرعامل کارگزاری بانک سامان، با بیان اینکه اتمام توافقات هستهای بیشک آثار مثبتی برای بازار سرمایه به همراه دارد، گفت: دلایل تاثیرات مثبت نتیجه توافقات، در گام اول به این موضوع باز میگردد که امکان حضور سرمایهگذار خارجی را تسهیل میکند و مهمتر از آن میتواند شرایط باثباتی را از دید اقتصادی در کشور مهیا کند که سرمایهگذار بتواند با ترسیم یک سال آینده خود اقدام به سرمایهگذاری کند.
وی افزود: قطعا تاثیرات مثبت ناشی از اتمام مذاکرات بازار را دستخوش تحول میکند و من به آینده این بازار خوشبین هستم. مدیرعامل کارگزاری بانک سامان تصریح کرد: اگر در شرایط حال حاضر که قیمت سهام به پایینترین رقم خود رسیده افراد اقدام به فروش سهام خود بکنند، این امکان وجود دارد که با تغییر روند بازار نتوانند این سهم را با همین قیمت یا قیمتی بالاتر خریداری کنند و این بیشتر به ضرر سرمایهگذاران و سهامداران خواهد بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888144/#ixzz3dBiOTiUt
۰۶:۵۳:۰۲ علیرضا عسگریمارانی گفت: این روزها، شرایط بازار سهام بهگونهای رقم خورده که نحوه تصمیمگیری سرمایهگذاران تغییر کرده است. در گذشته تمرکز سرمایهگذاران روی سهام شرکتهایی بود که ارزش بازار پایینتر و درصد سهام شناور آزاد کمتری داشتند، اما هم اکنون، تمایل خرید به سمت شرکتهایی است که درصد شناور آزاد بالاتری دارند.
به گزارش اقتصادنیوز، وی افزود: شرکتهایی که سهم بیشتری در بازار سرمایه دارند بهطور معمول از مدیریتهای روشنتر و مناسبتری برخوردار هستند که این موضوع هم به شفافیت اطلاعاتی اینگونه شرکتها میانجامد. سهام شرکتهای کوچک بیش از سایر شرکتها در معرض شایعهپذیری قرار دارند و هر گونه خبری میتواند قیمت سهم را با نوسان همراه کند، اما سهام شرکتهای بزرگ کمتر تحت تاثیر قرار میگیرد.
مارانی خاطرنشان کرد: نقدشوندگی سهم و افزایش آگاهی سهامداران از دلایل این تغییر ذائقه است. این کارشناس بازار سرمایه گفت: بالابودن درصد سهام شناور آزاد شرکتها، ریسک سرمایهگذاری را کاهش میدهد، چراکه سهام چنین شرکتی کمتر در معرض دستکاری قیمتی قرار میگیرد. عسگریمارانی در ادامه به دلایل دیگر کمریسک بودن شرکتهای بزرگ بورسی اشاره کرد و گفت: شرکتهایی که سهم بیشتری در بازار سرمایه دارند بهطور معمول از مدیریتهای روشنتر و مناسبتری برخوردار هستند .
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888145/#ixzz3dBiK1yfC
۰۶:۵۲:۴۸ یک کارشناس بازار سرمایه گفت: رکود حاکم بر اقتصاد به دلیل اینکه بر تولید و سودآوری بنگاهها اثرگذاشته موجب تداوم روند نزولی بورس شده است.
امیررضا محمودی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم گفت: ریزش بازار سرمایه از نیمه دیماه سال ۹۲ تاکنون به دلایل مختلفی اتفاق افتاده است که سرمنشأ همه آنها را باید در رکود حاکم بر اقتصاد کشور جستوجو کرد، چرا که این رکود بر تولید و سودآوری بنگاهها اثرگذار است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: وقتی صحبت از این میشود که بورس نبض اقتصاد کشور است، بنابراین نمیتوان انتظار این را داشت که حرکت بازار سهام مخالف وضعیت اقتصادی کشور باشد.
وی اضافه کرد: با این حال نباید رسیدن به توافق در مذاکرات هستهای و نیز رفع تحریمها را در رونق بازار سرمایه بیاثر دانست؛ چراکه جدا از موضوع بهبود روند تولید میتوان با جذب سرمایه خارجی، شاهد رونق اقتصادی در کشور بود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه قیمت سهام در شرایط کنونی برای خرید جذاب است، گفت: با این وجود، سرمایهگذاران برای حضور در بورس نیاز به اعتماد دارند؛ چراکه سرمایه و نقدینگی برای کسب سود و بازدهی باید به بازار اعتماد کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888146/#ixzz3dBiG9LFW
۰۶:۵۲:۲۹ وزیر امور خارجه آمریکا که دهم خرداد دچار شکستگی استخوان لگن شد به کارکنان وزارتخانه خود نامه نوشت.
به گزارش تسنیم، «جان کری» در نامهای که خطاب به کارکنان وزارت خارجه آمریکا نوشته آورده است: ما همچنان به مانند گذشته سرآمد و مثمر ثمر خواهیم بود. یک استخوان شکسته نمیتواند آن را تغییر دهد.
وی افزود: با تمام سرعت به پیش میرویم و بزودی شما را میبینم.
یکشنبه دهم خردادماه یک روز پس از مذاکره ۶ ساعته ظریف و کری رسانههای خبری اعلام کردند وزیر خارجه آمریکا هنگام دوچرخه سواری در نزدیکی شهر «کیونزیر» فرانسه دچار حادثه شده و از ناحیه ران آسیب دیده است. پس از این حادثه بود که جان کری به وسیله بالگرد به بیمارستان دانشگاهی ژنو در سوئیس منتقل شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888255/#ixzz3dBiCaZ95
۰۶:۵۱:۳۵ شورای رقابت، گزارش مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران در مورد وضعیت بازار سرمایه را بررسی میکند. به گزارش خبرگزاری فارس، در دویست و بیست و چهارمین جلسه شورای رقابت که چهارشنبه هفته جاری برگزار میشود، گزارش حسن قالیبافاصل، مدیرعامل شرکت بورس اوراقبهادار تهران در مورد کارگزاری و وضعیت بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار خواهد گرفت. همچنین بررسی شکایت انجمن شرکتها و موسسات پژوهشی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و استماع توضیح رئیس انجمن مربوطه در دستور جلسه هفته جاری شورای رقابت قرار دارد.
براساس این گزارش، در دویست و بیست و سومین جلسه شورای رقابت که هفته پیش برگزار شد نیز گزارشی در مورد پرونده شکایت انجمن سولفات سدیم ارائه شد و همچنین گزارش اجمالی از وضعیت صنعت بیمه ایران ارائه شد. در این جلسه که با حضور ۹ نفر از اعضای شورا و ۳ نفر عضو ناظر مجلس برگزار شد، گزارش کارشناسان مرکز ملی رقابت در مورد پرونده شکایت انجمن سولفات سدیم ارائه شد و توضیحات قاسمزاده، عضو هیات مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان سولفات سدیم ایران و پاسخ به سوالات اعضای شورای رقابت مطرح شد. در این جلسه مقرر شد نامهای از طرف مرکز ملی رقابت برای توضیح موارد مطرح شده در شکایت انجمن سولفات سدیم به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888147/#ixzz3dBi5dqYr
۰۶:۵۱:۰۶ محمدحسین بابالو: پس از مدتها قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی اعلام شد که با توجه به جهتگیری کاهشی آن، بخش بزرگی از بازار وارد یک فاز نزولی شد البته این روند افت قیمتها مدتی است که میهمان بازار بوده است.
کاهش حجم تولید در صنایع پاییندستی، پایین بودن موجودی انبارها، عقبنشینی گسترده خریداران و احتمال کاهش بیشتر تقاضا در ماه مبارک رمضان را باید بخشهایی از واقعیتهای این بازار به شمار آورد. با توجه به افت قیمتها در بورس و بازار میتوان به افزایش حجم خرید امیدوار بود که یکی از خروجیهای بهبود حجم تولید است ولی حجم تاثیرگذاری این کاهش قیمتها بر شرایط تولید آن هم در آستانه ماه مبارک رمضان مطلبی است که برای روشن شدن آن به زمان بیشتری نیاز خواهد بود. در هر حال وضعیت صنایع پاییندستی به گونهای است که در صورت عدم حمایت جدی از آن، ممکن است کل اقتصاد کشور آسیب ببیند.
وضعیت تولید در صنایع پاییندستی
هماکنون در صنایع مصرفکننده محصولات پتروشیمی همچون صنعت پلاستیک شرایط نامطلوبی حاکم شده تا جایی که گمانهزنیها حکایت از آن دارد که با ظرفیتی کمتر از ۵۰ درصد، واحدهای تولیدی مهم مشغول به کار هستند و بسیاری از واحدهای کوچکتر نیز تعطیل شده یا در شرف تعطیلی هستند. متاسفانه این واقعیت در روزهای آینده و با آغاز ماه رمضان وخیمتر خواهد شد، زیرا در اغلب بازارها، تقاضا کاهش خواهد یافت. ضعف فراگیر نقدینگی، روی آوردن به خریدهای اعتباری به جای نقدی، عدم وصول بسیاری از مطالبات، مشکلات فراگیر پیش رو در بازارهای صادراتی، قیمتهای مواد اولیه که هنوز هم به نسبت بسیار بالا هستند و بسیاری مطلب دیگر واقعیتهای این روزهای تولید در صنایع پاییندستی را تصویر میکند. به نظر میرسد این شرایط سخت باز هم ادامه خواهد یافت.
بازار داخلی محصولات پلیمری
در بازار پلیمرها مدتی ذهنیت اغلب فعالان بازار افت نرخها بود که با نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان و همچنین اعلام قیمتهای پایه جدید این شرایط عمیقتر شد تا جایی که کاهش قیمتها گفتمان غالب بازار بود. این وضعیت در کنار افت قیمتهای جهانی و همچنین کاهش قیمت دلار، وضعیت شکننده پیشین را به سمت وخامت بیشتر سوق داد تا جایی که بسیاری از کالاها مخصوصا آن دسته که با تقاضای کمتری رو به رو بودند را کاملا کاهشی کرد.
اعلام افزایش قیمت برخی گریدهای سنگین بادی تزریقی یا سنگین دورانی در حالی بر کل بازار تاثیرگذار شد که قیمت این گروه کالاها مدتی است که نوسانی شده و حتی رشد نرخ را نیز در بر داشت. این در حالی است که بهصورت کلی با توجه به برخی ویژگیهای فنی و تولیدی، چند گرید خاص مدتی با افزایش جذابیت رو به رو بودند ولی نمیتوانستند در بازار کاهشی فعلی، چندان هم قدرتمند عمل کنند. این مطلب یعنی رشد برخی نرخها، در شرایطی به وقوع پیوست که گویی برخی فعالان بازار از دورنمای قیمتهای پایه برای همین چند گرید خاص اطلاع داشته و به کمک برخی بازارسازیها و از همه مهمتر مدیریت عرضه، کل بازار و قیمتهای آن را مدیریت کردند. رخدادی که در ماهها و البته سالهای گذشته بارها تکرار شده و اغلب فعالان بازار دل خوشی از این عملکردها ندارند. با توجه به ضعف مبرم و فراگیر تقاضا در کنار مشکلات نقدینگی در بخش دولتی و بخش خصوصی، به نظر نمیرسد برخی عملکردها عمر چندان درازی داشته باشد و برخی بازارسازیها را باید موقتی دانست. در هر حال و در هر شرایط بورس کالا مرجع و منبع اصلی تغذیه مواد اولیه بازار به شمار میرود بنابراین باید به قیمتهای پایه آن بیش از پیش توجه داشت.
در روز دوشنبه در شرایطی که کل قیمتها با محوریت افت نرخهای پایه در بورس کالا وارد یک فاز کاهشی شدند چند کالای خاص از جمله BL3 پتروشیمی جم، F7000 پتروشیمی مهر، EX5 پتروشیمی مارون و… افزایشی شدند.
وضعیت کلی در بورس کالای ایران
در بورس کالای ایران شاهد عقبنشینی شدید خریداران هستیم که البته دلیل اصلی آن را نیز باید اعلام قیمتهای پایه دانست، زیرا عرضههای روز دوشنبه با قیمتهای پایه دو هفته پیش قیمتگذاری شده بودند بنابراین به نسبت کاهش نرخها، جذابیت چندانی نداشتند. در هر حال چندین هفته پیاپی است که حجم معامله پلیمرها در بورس کالای ایران بهصورت کلی کاهشی شده که میتواند این روند نزولی در ماه مبارک رمضان عمیقتر شود. البته این در حالی است که انتظار میرود با نوسان قیمتهای پایه در بورس کالای ایران و همچنین افت نرخها در بازار داخلی، جذابیت سفتهبازی و واسطهگری کاهش و معاملات در رینگ پتروشیمی بورس کالا به تولیدکنندگان واقعی اختصاص یابد. این اتفاق قطعا جذابیت خرید را برای مصرفکنندگان نهایی(End User) یا همان تولیدکنندگان در صنایع پاییندستی افزایش داده که حمایتهای مالی و مخصوصا اعتباری، وضعیت پیش رو را باز هم برای واحدهای تولیدی واقعی بهبود خواهد بخشید.
قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی
قیمتهای پایه جدید محصولات پتروشیمی در زمان مقرر آن اعلام شد که تا هشتم تیرماه نیز معتبر خواهد بود. این در حالی است که برآیند کلی نرخها کاهشی است و تنها بهای SBR (استایرن بوتادین رابر)، پلی اتیلنهای سنگین فیلم، سنگین تزریقی، سنگین دورانی و سنگین بادی افزایشی شد. با توجه به کاهش نسبی قیمتها در بازارهای جهانی جهتگیری کاهشی نرخها دقیقا رخدادی است مطابق با وضعیت جهانی که در افت شدید قیمت دلار و احتساب نرخ ۳۳۰۲ تومان برای قیمتهای پایه، به این وضعیت کاهشی دامن زده است.
اما نکته قابل توجه در قیمتهای پایه جدید نه کاهش نرخها بلکه افزایش قیمت برخی گریدهای خاص است. در قیمتهای پایه پیشین نرخ دلار مورد محاسبه ۳۳۲۷ تومان بود که در قیمتهای جدید به ۳۳۰۲ تومان کاهش یافته که کاملا با ویژگیهای قیمتی در بازار هماهنگی دارد و البته افت ۷/ ۰ درصدی را نیز نشان میدهد.
با توجه به افزایش برخی قیمتهای محدود باید گفت که رشد نرخها در بورس کالای ایران تنها به ایجاد یک بستر رسمی براساس مصوبات دولتی منجر خواهد شد که فضا را برای صادرات محصولات پتروشیمی آن هم از سوی برخی تولیدکنندگان محدود فراهم میسازد.
با توجه به وضعیت کلی قیمتهای پایه و مخصوصا کالاهای مورد معامله در بورس کالای ایران، میتوان گفت که یکی از مهمترین تولیدکنندگان پلی اتیلنهای سنگین بادی، سنگین دورانی، سنگین تزریقی، سنگین لوله، سبک خطی و سنگین اکستروژن پتروشیمی جم است؛ بنابراین در روزهای آینده میتوان افزایش سودآوری این شرکت را نیز محتمل دانست.
وضعیت پیش روی بازار
کاهش موجودی انبارها در روزهای اخیر به یک واقعیت مهم در بازار تبدیل شده که چندان هم مورد توجه فعالان بازار قرار ندارد. هماکنون مدتی است که حجم معامله پلیمرها در بورس کالا کاهش یافته و این به آن معنی است که تزریق مواد اولیه از سمت بورس به بازار با مشکل همراه خواهد شد. این وضعیت در شرایط فعلی و پایین بودن تقاضا چندان مهم ارزیابی نمیشود؛ ولی با خودنمایی مجدد و حتی محدود تقاضا قطعا بازار با مشکل همراه خواهد شد؛ بنابراین رشد قیمتها میتواند در آینده یکی از سناریوهای خطرناک پیش روی تولید ایفای نقش کند.
تمامی این موارد در حالی است که هماکنون نیز نوسان کژ دار و مریز قیمتها در بازار را شاهد هستیم، دلیل اصلی آن را نیز باید نوسان شرایط عرضه و تقاضا دانست؛ ولی در هر حال بسیاری از کالاها از موجودی انبارهای مطلوبی برخوردار نیستند که جهش غیرمنتظره قیمتها را باعث خواهد شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888167/#ixzz3dBhu2npj
۰۶:۵۰:۳۳ گروه بنگاهها: جامعه لیزینگ ایران متشکل از دبیران کل کانون و انجمن شرکتهای لیزینگ ایران و مدیرانعامل شرکتهای لیزینگ معتبر و فعال کشور با مدیرعامل و معاونان گروه خودروسازی سایپا دیدار کردند. دبیرکل کانون شرکتهای لیزینگ ایران با بیان اینکه یک بسته پیشنهادی با همکاری مشترک کانون شرکتهای لیزینگ ایران و انجمن شرکتهای لیزینگ ایران تهیه شده است، افزود: این بسته ضمن بررسی روشهای مختلف خرید و مبالغ تخصیص یافته به آن و نیز درصد تخفیفات ویژه، میتواند به انعقاد تفاهمنامه مشترکی با گروه خودروسازی سایپا منجر شود و کانون میتواند با شرکتهای عضو، طرف قرارداد شود یا اینکه خود شرکتها بهصورت انفرادی ورود کنند.
شیروانی گفت: بستههای فروشی که در حال حاضر تدوین میشود، منجر به افزایش تقاضا نخواهد شد و محدودهای از خانوادههای ایرانی که میتوانند اقساط این بستههای فروش را پرداخت کنند شامل میشود وسایر خانوادهها قادر نخواهند بود از طریق این بستههای فروش، خودرو موردنیاز خود را بهدست بیاورند. نیاز به خودرو برای خانوادهها مثل مسکن یک نیاز اساسی است که باید در سطح گسترده رفع شود. وی همچنین افزود: محورهای همکاری صنعت لیزینگ و خودرو فقط منحصر به فروش محصول نهایی نیست، راهحلهای دیگری نیز وجود دارد. صنعت خودرو در بخش تامین تجهیزات قطعهسازی و فاکتورینگ مطالبات نیز میتواند از صنعت لیزینگ کمک بگیرد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888159/#ixzz3dBhmJ17z
۰۶:۴۹:۴۴ گروه خودرو: چهارمین نشست تخصصی صنعت خودرو با موضوع «انتظارات مشتریان» در حالی به میزبانی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) برگزار شد که فضای جلسه بیشتر به انتقاد گذشت و دست آخر هم هیچ راهکار مشخصی برای افزایش رضایتمندی عمومی از خودروهای داخلی، ارائه نشد.
در این نشست که بعد از ظهر یکشنبه برگزار شد، فعالان صنعت خودرو و قطعه، مسوولان سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، نمایندگان شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران و همچنین کارشناسان و منتقدان صنعت خودرو حضور داشتند و هر یک از زاویه دید خود به موضوع «انتظارات مشتریان از صنعت خودرو» پرداختند.
با وجود آنکه ایدرو میزبان و برگزارکننده نشست موردنظر بهحساب میآمد، مدیرعامل این سازمان غایب بزرگ آن بود و مدیرعامل سایپا نیز پس از حدود ۴۵ دقیقه، نشست را ترک کرد تا تنها مسوول ارشد خودروسازی حاضر در جلسه، مدیرعامل ایران خودرو باشد.
هر چند عنوان شد که هدف از برگزاری این نشست، ارائه راهکار برای بالا بردن رضایتمندی مشتریان از خودروهای داخلی است، اما حضار بیش از آنکه به این موضوع بپردازند، به انتقاد از یکدیگر پرداختند تا حاشیهها متن شوند و متن، حاشیه.
توقع زیاد از صنعت خودرو
اولین سخنران نشست، مرتضی شفیعی، معاون مهندسی سایپا بود که در ابتدای اظهارات خود به بیان برنامههای انجام شده توسط این شرکت در حوزه ارتقای رضایتمندی مشتریان، پرداخت.
وی با بیان اینکه، انتظارات مشتریان از صنعت خودرو در چهار شاخص مشخص شده است، گفت: «عرضه محصول با کیفیت»، «ارائه خدمات پس از فروش قابل قبول»، «تنوع محصول» و همچنین «برخورداری از قیمت مناسب»، چهارشاخصی هستند که رضایتمندی مشتریان در آنها خلاصه میشود. معاون مهندسی سایپا افزود: مواردی مانند ایجاد کلینیک کیفیت و عیبیابی محصولات و همچنین ایجاد شبکه اطلاعرسانی آنلاین برای مشاهده اشکالات در شبکه خدمات پس از فروش، از جمله اقداماتی بهشمار میروند که سایپا آنها را در راستای بالا بردن میزان رضایتمندی مشتریان، انجام داده است.
شفیعی در عین حال به بالا رفتن سطح انتظارات مشتریان اشاره کرد و گفت: وقتی سرعت رشد انتظار مشتریان از نرخ رشد کیفیت در فروش و خدمات پس از فروش بالاتر باشد، بدون تردید آنها (مشتریان) از سطح کیفی خودروها و خدمات ارائه شده ناراضی خواهند بود.
معاون مهندسی سایپا اما در ادامه با انتقاد از فضای کسبوکار صنعت خودرو کشور، گریزی به وضع صنعت قطعه زد و تاکید کرد: در حال حاضر قطعهسازان کشور از تسهیلات دولتی برخوردار نیستند و این در حالی است که هیچ خودروسازی در دنیا نمیتواند بدون زنجیره تامین قطعه مناسب، رشد کند.
شفیعی با بیان اینکه امثال هیوندایی و کیا با کمک شرکتهای قطعهسازی بزرگ (شرکتهای زیمنس و بوش که در کره جنوبی مستقر هستند) در این سالها رشد کردهاند، گفت: تا وقتی زنجیره تامین قطعات در این وضع نامناسب قرار دارد، نباید توقع زیادی از صنعت خودرو داشته باشیم.
گفتههای معاون مهندسی سایپا در شرایطی بود که شهرام میرآخورلو، مدیرکل صنایع فلزی سازمان حمایت و مجری نشست، در تذکری کوتاه به سخنرانان بعدی، گفت: انتظار میرود نمایندگان صنعت خودرو در مورد راهکارهای افزایش ارتقای رضایتمندی مشتریان صحبت کنند، نه اینکه به دفاع از عملکرد خود بپردازند.
انتظارات خودرویی مردم از وزیر صنعت
اما سخنران بعدی نشست بعدازظهر یکشنبه، بابک اسماعیلیان، نماینده شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران بود که به ارائه گزارشی در مورد توقع مشتریان از صنعت خودرو و تحقیقات انجام شده در این مورد، پرداخت. وی با بیان اینکه یکی از مولفههای موثر در انتظارات مشتریان، قیمت و سطح کلاس خودروها است، گفت: طبق تحقیقات انجام شده، امنیت خودرو، فضای مناسب داخلی و استحکام بدنه خودرو، از جمله موارد مهمی است که مشتریان اهمیت زیادی برایشان قائل هستند؛ بنابراین ارتقای آنها، افزایش رضایتمندی عمومی را بهدنبال خواهد داشت. وی ادامه داد: در حوزه فروش نیز مشتریان انتظار دارند اطلاعرسانی لازم از سوی خودروسازها انجام شود و همچنین خودروها سر وقت و دقیقا مطابق با همان مشخصات زمان ثبتنام، تحویل داده شوند.
نماینده شرکت بازرسی در مورد انتظارات مشتریان از سطح کیفی خدمات پس از فروش نیز، گفت: رفع همه عیوب خودروها و برخورد مناسب کارکنان با مراجعهکنندگان، از جمله انتظارات مهم مشتریان در حوزه خدمات پس از فروش است.
اسماعیلیان در ادامه به انتظارات مشتریان از وزیر صنعت، معدن و تجارت در حوزه صنعت خودرو اشاره و تاکید کرد: موظف کردن خودروسازان به استفاده از قطعات با کیفیت در محصولات تولیدی و انجام اقداماتی برای افزایش حس رقابت در بازار خودرو کشور، دو انتظار بزرگ مشتریان از وزیر صنعت است؛ البته در کنار اینها، توجه بیشتر خودروسازان به خواستههای مشتریان، تناسب قیمت و کیفیت خودروها و همچنین تمرکز و نظارت بر شرکتهای خودروساز بابت افزایش ایمنی محصولات تولیدی نیز دیگر انتظارات مشتریان از وزیر صنعت بهشمار میروند.
اظهارات نماینده شرکت بازرسی که به پایان رسید، صادق بشیری، نماینده انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان پشت تریبون رفت و گفت: هرچند خودروسازان بهدنبال کسب رضایت مشتریان هستند، اما به دلیل اتفاقاتی که در این سالها رخ داده، کمتر در این مورد موفق بودهاند. وی مهمترین انتظارات مشتریان از صنعت خودرو کشور را ایجاد ثبات در بازار دانست و تاکید کرد: بدون شک، شفافیت و صداقت در عملکرد خودروسازان، میتواند تصویری مناسب از صنعت خودرو ایران ارائه دهد. پس از بشیری، این دبیر انجمن صنفی مراکز اسقاط و بازیافت کشور بود که پشت تریبون رفت و تاکید کرد که در خودروسازی ایران، مشتریان در اولویت نیستند.
علیرضا چلویی گفت: حفظ اشتغال و برآوردن انتظارات حاکمیتی، تنها اولویتهای صنعت خودرو ایران بهشمار میروند و تا وقتی اینها در اولویت هستند، نباید منتظر پاسخ به انتظارات مشتریان باشیم. وی افزود: مشکلات زیاد خودروسازان در حوزه حفظ اشتغال، نقدینگی و دیگر موارد اجازه نمیدهد آنها به انتظارات مشتریان بپردازند.
در ادامه نشست یکشنبه ایدرو نماینده ایران خودرو نیزپشت تریبون رفت و با اشاره به اقدامات این شرکت در راستای ارتقای رضایتمندی مشتریان، گفت: کمیته احیای اعتماد مشتریان و پاسخگویی به انتظارت آنها، از جمله اقداماتی بهشمار میروند که ایران خودرو در راستای پاسخگویی به انتظارات مشتریان، انجام داده است.
وی افزود: پیگیری باشگاه الکترونیکی مشتریان در ایران خودرو، پیادهسازی مفاهیم مدیریت، طرح تطبیق خدمات جاری با نیازهای اختصاصی مشتریان و طرح شرایط آستانه تحمل مشتری در حوزه خدمات پس از فروش و طرح واکنش سریع مراقبت از مشتریان، از جمله برنامههای در دست اقدام ایران خودرو بهشمار میروند.
از آمریکا هم جنس میآوریم
هرچند خودروسازان طی دو، سه سال گذشته همواره برخی از مشکلات خود را ناشی از تحریمهای بینالمللی علیه کشور دانستهاند، اما برخی فعالان صنعت خودرو معتقدند تحریمهای داخلی گریبان این صنعت را گرفته نه محدودیتهای خارجی. در این مورد، ایرج یزدان بخش یکی از قطعهسازان و فعالان صنعت خودرو که به نوعی نماینده قطعهسازان در نشست ایدرو بود، گفت: مشکلات صنعت خودرو از تحریم نیست؛ ما الان از آمریکا هم جنس میآوریم.
وی افزود: چرا در صنعت خودرو فقط بهدنبال حرف زدن هستیم و با هم تعارف میکنیم؟ هر کاری کنیم، مشتریان ناراضیاند؛ بنابراین باید فرهنگ آنها را عوض کرد.
پس از اظهارات نماینده قطعهسازان، یکی از کارشناسان کیفیت کشور پشت تریبون رفت و با انتقاد از سازمان استاندارد و شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، گفت: یکی از زیرساختهای اصلی استاندارد، آزمایشگاههایی هستند که در آنها امکان آزمون و نمونهبرداری و تست را داشته باشیم، حال آنکه در کل کشور تنها ۱۵۰ آزمایشگاه مجهز به استاندارد ۱۷۰۲۵ (استانداردی که اجازه بازرسی را به آزمایشگاهها میدهد) داریم.ریاحی افزود: در کشور ما شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران با خودروسازها قرارداد میبندد و بعد محصولات آنها را تست میکند؛ این در حالی است که وقتی تعداد خودروهای نو و ۹۰ روزه در درب تعمیرگاهها زیاد است؛ یعنی در حوزه کیفی ایراد داریم. وی در ادامه با اشاره به آمارهای منتشره در مورد میزان رضایتمندی مشتریان،گفت: تا کی قرار است بگوییم فلان شاخص رضایتمندی مثلا پنج درصد رشد کرده است؛ آیا اصلا این رشد واقعیت دارد؟
مشتریان حق انتخاب ندارند
سخنران بعدی نشست، اما یک بهارستانی بود؛ علی علیلو، عضو کمیسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی؛ کسی که بر خلاف نشست قبلی، انتقادات شدیدی از خودروسازان کرد.
وی از خودروسازان پرسید: آیا مشتری ایرانی وقتی در خودرو داخلی مینشیند، احساس مباهات میکند؟ آیا مشتری ایرانی وقتی خودرو تولید داخل را در بین خودروهای خارجی میبیند، میتواند به آن افتخار کند و بگوید این محصول کشور من است؟ علیلو با بیان اینکه رضایتمندی مشتریان در گرو داشتن حق انتخاب است، تاکید کرد: وقتی خودروسازان، خودشان کیفیت را تعیین و یک نهاد دیگر نیز بهعنوان قیم آنها، قیمت را مشخص میکند، چطور مشتری میتواند حق انتخاب داشته باشد؛ مشتری زمانی راضی است که وقتی در خودرو داخلی مینشیند، احساس امنیت کند.
عضو کمیسیون صنعت و معدن مجلس در ادامه با انتقاد از عدم استفاده خودروسازان از طرحهای دانشگاهی و پژوهشی در طراحی خودرو، افزود: چطور انتظار داریم با تولید خودروهای قدیمی، آن هم در بستری سیاسی، رضایتمندی مشتریان به دست بیاید.
فقط بدهکار مردم هستیم
اما پس از علیلو، در حالی هاشم یکهزارع مدیرعامل ایران خودرو پشت تریبون رفت که به هجمهها علیه صنعت خودرو واکنش نشان داد و تاکید کرد: خودروسازان فقط بدهکار مردم هستند نه دیگران. وی گفت: وضع کیفی حال حاضر صنعت خودرو کشور، حاصل یک پروسه ۱۰ تا ۱۲ ساله است و من قبول دارم با مشکلاتی در خروجی محصول روبهرو هستیم، اما نباید با این مساله، احساسی برخورد کنیم. وی با تاکید بر اینکه ایران خودرو فقط بدهکار مردم است، افزود: ما نه بدهکار نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستیم و نه بدهکار استادان دانشگاه؛ هر چند انتقادها را میپذیریم. مدیرعامل ایران خودرو با اشاره به اینکه فقط حرف زدن و انتقاد کردن در سمینارها و نشستها، دردی از خودروسازی دوا نخواهد کرد، گفت: مشکلات و معضلات را ما هم خوب میدانیم؛ بنابراین بهتر است منتقدان به جای بیان کمبود و کاستیها، راهکار ارائه بدهند. وی در ادامه با اشاره به انتقادات وارد شده به تعرفه خودرو، تاکید کرد: کشورهایی هستند که تحت عنوان پیمان مشترک دور هم جمع شده و تعرفه ۵ تا ۱۰ درصدی را برای واردات تعیین کردهاند و این در حالی است که هیچ کشوری تعرفه صفر ندارد و بیشتر تعرفههای واردات خودرو نیز بالا است. یکهزارع در مورد بحث قیمت خودروهای داخلی نیز گفت: نباید مثلا قیمت خودرو در آلمان را قبل از شمارهگذاری و عوارض و سایر موارد، با قیمت خودرو در ایران پس از ارزش افزوده و بیمه و…، مقایسه کنیم، چون این مقایسه اصلا درست نیست. دفاع یکهزارع از صنعت خودرو، با اظهارات معاون مهندسی سایپا همراه شد و وی نیز در اظهاراتی کنایه وار گفت که تولید خودرو در ایران، زندگی کردن با اعمال شاقه و بدون سود، است. شفیعی همچنین با اشاره به اظهارات علیلو مبنی بر اینکه خودروسازان از طرحهای دانشگاهی و پژوهشی خارج از خود، استفاده نمیکنند، تاکید کرد: طراحی خودرو، نقاشی نیست.این گفته معاون مهندسی سایپا سبب شد تا علیلو باز هم پشت تریبون برود و این بار نه تنها شدت انتقادهایش را بالا ببرد؛ بلکه از برخی نتایج منتشر نشده گزارش «تحقیق و تفحص مجلس از صنعت خودرو» نیز پرده بردارد.وی با بیان اینکه مقایسه طراحی خودرو با نقاشی توهین به دانشگاهیان است، گفت: باعث تاسف است وقتی بیشترین خودروهای حاضر در دم در نمایندگیها، صفر کیلومترها هستند؛ باعث تاسف است وقتی چهار انگشت دست بهراحتی داخل کاپوت خودروهای داخلی فرو میرود؛ باز هم باعث تاسف است که در گزارش تحقیق و تفحص از صنعت خودرو مشخص شده خودروسازان قطعات برگشتی را با بنزین تمیز کرده و دوباره روی خودرو سوار میکنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888195/#ixzz3dBhcrzq6
۰۶:۴۹:۲۵ دنیای اقتصاد: روز دوشنبه شاخص بازار ارز در ادامه روند کاهشی ۴ روزه، با ۱۰ تومان افت دیگر از کانال ۳۳۰۰ تومان خارج و به قیمت ۳۲۹۵ تومان رسید تا کف قیمتی این ارز پس از گذشت ۶۸ روز شکسته شود. به گفته فعالان، برخلاف انتظار شماری از معاملهگران عواملی چون «عدم تقاضا»، «خروج و عدم فعالیت برخی از معاملهگران بزرگ» و «افزایش حجم عرضه» به شکسته شدن سطح حمایتی دلار کمک کرد؛ روند قیمتی دلار در روزهای آینده ناشی از جهتگیریها و انتظارات فعالان خواهد بود.
با کاهش بهای دلار، سکه نیز ۲ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۹۰۸ هزار تومان رسید. آخرینبار که سکه روی این قیمت ایستاده بود، ۲۲ آبان ۹۳ بود. دیگر خبر مهم روز دوشنبه افزایش ۴تومانی نرخ رسمی دلار در مرکز مبادلات ارزی و رسیدن آن به قیمت ۲۹۰۹ تومان بود، عاملی که موجب شد اختلاف نرخ دلار مبادلهای با بازار آزاد به ۳۸۶ تومان(معادل ۱۲ درصد) برسد.
رکورد ۷۰ روزه دلار
جنب و جوش بازار ارز غیررسمی روز دوشنبه به دلیل شکسته شدن سطح قیمتی ۳۳۰۰ تومان کمی بیشتر از روزهای پیشین بود. پایین رفتن دلار از سطح حمایتی حدودا ۷۰ روزه موجب هراس معاملهگران ارزی از افت قیمتی بیشتر و در نتیجه افزایش حجم فروش ارز از سوی آنها شد.
روز دوشنبه دلار معاملات خود را با قیمت ۳۳۰۵ تومان آغاز کرد که تغییری نسبت به روز یکشنبه نداشت. با این وجود مدت چندانی از شروع بازار نگذشت که دلار با ۵ تومان افت روی کف کانال ۳۳۰۰ تومان قرار گرفت و در ادامه روند کاهشی خود، تا پیش از ساعت ۱۲ ظهر به زیر ۳۳۰۰ تومان رسید. پس از رسیدن به کانال پایینتر هیجان کاهشی بازار کمی آرام گرفت تا در ادامه روز تغییر خاصی در قیمت مشاهده نشود و دلار نهایتا با ۱۰ تومان کاهش نسبت به روز یکشنبه چهارمین روز کاهشی خود را پشتسر بگذارد و به قیمت ۳۲۹۵ تومان برسد که کمترین قیمت این ارز در ۶۸ روز گذشته و از تاریخ ۱۸ فروردین بود. این مقطع، مقطع پس از اعلام تفاهم لوزان بود. به گفته فعالان کاهش تقاضا، پایین آمدن قیمت درهم، خروج و عدم فعالیت برخی از معاملهگران بزرگ و افزایش حجم عرضه در بازار از عوامل شکستهشدن سطح ۳۳۰۰ تومان بود. دلار از اواسط فروردین بالای ۳۳۰۰ تومان معاملهشده بود.
به اعتقاد فعالان، به دلیل فضای انتظاری موجود در بازار ارز، اکثر معاملهگران خریدهای ارزی خود را به پس از آشکار شدن نتایج مذاکرات هستهای موکول کردهاند. پایین آمدن قیمت درهم امارات عامل دیگری بود که جهت معاملهگران داخلی را تحتتاثیر قرار داد. به گفته فعالان، نوسانات محدود دلار در دو ماه گذشته و شکلگیری فضای انتظاری در نزدیکی آشکار شدن نتایج مذاکرات هستهای موجب شده که برخی از معاملهگران ارزی ترجیح دهند سرمایه خود را از بازار ارز خارج کنند و به دنبال راههای دیگری برای کسب سود باشند. در فضای کمکشش کنونی، فعالیت معاملهگران آتی نیز کاهش یافته و حجم معاملات و فاصله نرخ خرید و فروش آنها با بازار نقدی دلار به کمترین مقدار در دو ماه گذشته رسیده است. بازیگران بازارساز رسمی نیز به دلیل کاهش حجم معاملات و تقاضا در بازار ارز، در روزهای اخیر فعالیت چندانی نداشتهاند. روز دوشنبه کاهش قیمت دلار بازار سکه را نیز تحتتاثیر قرار داد تا در روزی که بهای اونس تا ساعت ۳ بعدازظهر مقداری افت کرد، سکه ۲ هزار تومان افت دیگر را تجربه کند و به قیمت ۹۰۸ هزار تومان برسد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888162/#ixzz3dBhPcGcJ
۰۶:۴۹:۰۳ دنیای اقتصاد: بساز و بفروشها در تهران بهخاطر یک «ابهام» نسبت به الزام تشکیل «حساب امانی» قبل از پیشفروش مسکن و همچنین یک «مانع» در جلوی «ثبت محضری» قراردادهای پیشخرید، از بازار دوم معاملات خارج شدهاند و واحدهای در حال ساخت خود را در بازار غیررسمی (خارج از بنگاههای املاک) عرضه میکنند. کماطلاعی سازندهها نسبت به مزایای حساب امانی، مخالفت ناشی از ترس آنها را به همراه داشته است. هماکنون حجم پیشفروش به کمتر از نصف بهار ۹۳ رسیده است.
صفآرایی پیشفروشندهها مقابل «حساب امانی»
ثبت «محضری» پیشخرید همچنان بلاتکلیف
گروه مسکن- نورا حسینی: پیشفروش در بازار دوم معاملات مسکن به دلایلی از جمله ابهام سازندهها نسبت به پیامدهای مثبت «حساب امانی» و همچنین تداوم «بنبست در ثبت محضری» قراردادهای پیشخرید، هماکنون به کمتر از نصف حجم معاملات سال گذشته، کاهش پیدا کرده و باعث شکلگیری بازار غیررسمی پیشفروش شده است.
خرداد سال گذشته با ابلاغ آییننامه قانون پیشفروش ساختمان، دفاتر اسناد رسمی موظف شدند با همکاری چند وزارتخانه و سازمان ثبت اسناد، محل ثبت معاملات پیشفروش را از بنگاههای املاک به محضرخانهها منتقل کنند و پروسه صدور سند رسمی مخصوص این نوع معاملات ملکی را برای اولینبار در بازار مسکن، پیاده کنند.
اما طبق آنچه روز گذشته گروهی از فعالان بازار دوم معاملات مسکن –بازاری که واحدهای مسکونی در حال ساخت، در آن خرید و فروش میشود- به «دنیایاقتصاد» اعلام کردند: در حال حاضر و به رغم گذشت یکسال از ابلاغ این تکلیف از جانب معاون اول رئیسجمهور، هنوز ثبت معاملات پیشفروش در دفاتر اسناد رسمی امکانپذیر نیست و به این ترتیب طرفین این نوع معاملات در فضای بیاطمینانی، اقدام به عقد قرارداد با یکدیگر میکنند. پیشفروشندهها این اواخر با یک چالش دیگر نیز برخورد کردهاند و آن ترس و ابهام نسبت به مصوبه اوایل امسال وزارت راهوشهرسازی درخصوص «حساب امانی» است.
هماکنون سازندهها مقابل تکلیف تازهای که دولت بابت «افتتاح حساب امانی پیشفروشنده نزد بانک» تعیین کرده، صفآرایی کردهاند و نتیجه اجرای این ایده که برای امنیت بخشی به بازار پیش خرید مسکن، ابلاغ شده را نهتنها روانکننده معاملات که تشدیدکننده رکود معاملاتی توصیف میکنند.
طبق آمارهای درج شده در سامانه رهگیری معاملات مسکن، در فروردین و اردیبهشت امسال، حجم پیشفروشهای ثبت شده در بنگاههای املاک تا ۵/ ۲ برابر ماههای مشابه سال ۹۳ کاهش پیدا کرد و به زیر ۱۰۰۰ فقره قرارداد بنگاهی در ماه رسیده است.
تحقیقات میدانی «دنیایاقتصاد» نشان میدهد: برخی پیشفروشندهها در حال حاضر برای دورزدن تکلیف «حساب امانی» و همچنین خارج شدن از تور رهگیری دولت، معاملات بازار دوم را به بیرون از بنگاههای املاک کشانده و بهصورت غیررسمی و در محل پروژه، اقدام به پیشفروش و عقد قراردادهای کاغذی با پیشخریداران میکنند. در این میان، فراهم نبودن بستر ثبت محضری پیشفروش، بهانهای شده برای پیشفروشندهها تا از این طریق، بتوانند قراردادهای خودنوشته را نزد پیشخریداران توجیه کنند. به این ترتیب بخشی از معاملات پیشفروش و پیشخرید در آمار سامانه رهگیری درج نمیشود و در بازار رسمی، سرمای معنادار و شدیدی حاکم شده است.
فعالان بازار ساختوساز و پیشفروش، ایده «حساب امانی» را کاربردی نمیدانند و برخی دیگر معتقدند هنوز برای بررسی تاثیرگذاری حساب امانی بر افزایش یا کاهش معاملات پیشخرید، زود است. گروهی از فعالان بازار مسکن هم معتقدند در بازار پیش فروش هرچه امنیت خریداران افزایش یابد رونق آن هم بیشتر میشود.
وزیر راهوشهرسازی اوایل امسال در ابلاغیه سراسری به ادارات استانی این وزارتخانه، دستور اجرای مادهای از آییننامه قانون پیشفروش را که طبق آن هر نوع آگهی، تبلیغات یا بازاریابی برای پیشفروش مسکن منوط به اخذ تاییدیه کتبی پیش فروشنده از اداره راهوشهرسازی استان میشود صادر کرد. در این ابلاغیه، ادارات راهوشهرسازی هر استان مرجع نهایی صدور مجوز پیشفروش برای پیشفروشندهها تعیین شدند و برای آنکه این اجازه صادر شود، باید علاوه بر احراز یکسری شرایط سازنده و مشخصات پروژه، برگه تشکیل «حساب امانی» نزد یکی از بانکهای عامل نیز از سمت پیشفروشنده ارائه و به تایید مسوولان استانی وزارتخانه برسد. طرح تشکیل «حساب امانی» ایده وزیر راهوشهرسازی و یک بانک خصوصی بود که سال گذشته با هدف مهار کلاهبرداریها و سوء استفادههای رایج در بازار پیشفروش، تدوین آن آغاز شد.
در قالب این طرح که حالا به تکلیف لازمالاجرا تبدیل شده، پیشفروشنده باید یک حساب بانکی به شکل امانی در یکی از بانکهای عامل تشکیل دهد تا بانک در عملیات ساختوساز و پیشرفت فیزیکی پروژه نظارت کرده و مبالغ پیشخریدار از طریق این حساب و با اجازه و کنترل بانک، به پیشفروشنده پرداخت شود.
«حساب امانی» از تاخیر در تحویل واحد به پیشخریدار جلوگیری میکند و همچنین جلوی پرداخت پول اضافهتر از کار انجام شده را نیز میگیرد.
در بازار پیشفروش معمولا چند شگرد باعث زیان پیشخریدار میشود. اولین شگرد؛ زیر قول زدن (دبه) در قیمت توافقی اولیه است. دومین سوءاستفاده نیز طولانی شدن زمان ساختوساز و تاخیر در موعد تکمیل و تحویل ساختمان به پیشخریدار است که در این حالت، سازنده با ادعای تورم، خواستار دریافت مبلغ اضافه میشود.
سومین نوع سوءاستفاده که خطرناکتر از بقیه است شامل پیشفروش یک واحد به چند نفر میشود.
اما حالا با گذشت دستکم یک ماه و نیم از ابلاغ دستورالعمل جدید پیشفروش مسکن، واکنش طرفین این نوع معاملات به شرط «ایجاد حساب امانی» چه بوده است؟
محمد مهدی مافی، دبیر انجمن انبوهسازان تهران معتقد است: هر قانونی که با اجرای آن فاصله بین تولیدکننده و مصرفکننده کاهش پیدا کند، قطعا پیشفروشندهها با آن موافق هستند.
مافی در عین حال معتقد است: این قوانین و تمهیدات بیشتر برای پروژههای بزرگ قابل تعریف است و پروژههای کوچک امکان اجرای چنین قوانینی را ندارند. اینکه توقع داشته باشیم یک سازنده مجتمع ۸ تا ۱۶ واحدی – تعداد این نوع ساختمانهای کمواحد در بازار ساختوساز به مراتب بیشتر از مجتمعهای بزرگ مقیاس است- برای پیشفروش تعداد کمی از کل واحدهای در حال ساخت، مسیر زمانبر تشکیل حساب امانی را طی کند امکانپذیر نیست، زیرا زمان اجرا و تحویل چنین پروژههایی بسیار کوتاهمدت است و طی کردن چنین روندی، صرفه اقتصادی پیشفروش را برای سازنده پایین میآورد. بنابراین در پروژههایی با مقیاس کوچک چنین اتفاقی کاربردی نیست.
دبیر انجمن انبوهسازان تهران با بیان اینکه معمولا در پروژههای کوچک، افراد پیشخریدار بر اساس شناخت نسبی از سازنده و پروژه، دست به پیشخرید میزنند، گفت: در حال حاضر با توجه به فضای رکودی در بازار مسکن، هر پروسهای که طول مسیر بازاریابی را برای پیشفروشندهها افزایش دهد، با واکنش منفی سازندهها مواجه خواهد شد و باعث کنارهگیری از انجام این نوع معامله در بازار مسکن و در نتیجه تشدید رکود میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که اگر قرار باشد این قانون تنها در اجرای پروژههای بزرگ کاربرد داشته باشد، احتمال بروز تخلفات در پیشفروش پروژههای کوچک همچنان وجود دارد، گفت: آمار مشخصی که درصد تخلفات در پروژههای بزرگ بیشتر است یا کوچک، در دسترس نیست. باید یک ارزیابی کرد که بیشتر مشکلاتی که در پیشفروش به وجود میآید، در پروژههای بزرگ است یا کوچک. به طور مثال در همین ماههای اخیر دیدیم که در یکی از پروژههای بسیار بزرگ پیشفروش چه اتفاقی افتاد و این پروژه به دلیل ابزارهای تبلیغاتی که داشت، چگونه جلب مشتری کرد، اما پروژه سرانجامی نداشت.
مافی تاکید کرد: این قانون به دلیل زمانبر بودن، قابلیت اجرایش در پروژههای کوچک کم است، زیرا سازنده وقت و فرصت این نوع روندهای اداری را ندارد و احتمالا پروژههای کوچک از آن استقبالی نکنند.
دبیر انجمن انبوهسازان در خصوص وضعیت کلی بازار پیشخرید گفت: بازار پیشخرید مانند بازار مسکن در حال حاضر بازار خوبی نیست. همچنان پروژههای آماده فروش قطعی روی دست سازندگان مانده است، چه برسد به پیشفروش پروژههای در حال ساخت. معمولا مردم زمانی رو به پیشخرید میآورند که بدانند احتمال افزایش قیمت مسکن وجود دارد. اما در حال حاضر اگر پیشخریدار پولش را در بانک سرمایهگذاری کند، در پایان سال ۲۰ درصد سود قطعی میگیرد، اما در پیشخرید احتمال دارد در پایان امسال یا حتی سال آینده به چنین ارزش افزودهای از بابت رشد قیمت مسکن در کوتاهمدت نرسد. بنابراین پیشخرید آن دسته از ساختمانهایی که بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، فعلا رونق ندارد و استقبال فوقالعاده پایینی از آنها میشود.
در این میان برخی از فعالان بازار مسکن چندان از جزئیات طرح حساب امانی اطلاعی ندارند و آن را لازمالاجرا نمیدانند.
حسام عقبایی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه این طرح را عملیاتی و کاربردی نمیبینم، گفت: به نظر میآید این حساب در مجموع نتواند کارآیی چندانی داشته باشد زیرا پیشفروشنده و سازندگان اجباری برای افتتاح حساب امانی ندارند و تنها کسانی باید آن را اجرا کنند که بخواهند از تسهیلات بانکی بهره ببرند.
او درباره وضعیت حجم معاملات پیشفروش هم گفت: وضعیت، وضعیت متوسطی است. ما هیچ کاهش یا افزایش قابل توجهی را در بخش معاملات پیشفروش طی ماههای اخیر شاهد نبودهایم، اما امیدواریم هر چه زودتر وضعیت بازار مسکن و بازار پیشفروش رونق بیشتری بگیرد.
عدم اجرایی بودن این قانون مورد تایید بیشتر فعالان حوزه مسکن است، خسروی، یک کارشناس حوزه بازار مسکن معتقد است اگر این قانون اختیاری باشد، طبیعی است پیشفروشندهها از این قانون استقبال نمیکنند مگر آنکه سیاستهای اجباری تدوین شود. بهطور مثال بگویند جواز یا پایان کار صادر نمیشود، اگر پیشفروشنده روند قانونی را طی نکند. اما به نظر نمیآید پیشفروشندهها مایل به اجرایی کردن چنین قوانین سختگیرانهای باشند. او تصریح کرد: ساماندهی و امنیت پیشفروش نه تنها فایلهای پیشفروش را کم نمیکند، بلکه سبب استقبال سرمایهگذارانی میشود که قصد حضور در بازار ساختوساز را دارند و رغبت مردم برای ورود به بازار پیشخرید را افزایش خواهد داد.
خسروی وضعیت فعلی پیشفروش را مناسب ندانست و گفت: در حال حاضر بازار پیشفروش نیز همانند بازار مسکن دچار رکود است و قیمتها همچنان برای مردم بالاتر از قدرت خریدشان است و توان انجام معامله در سمت تقاضا وجود ندارد. افزایش وام مسکن نیز تنها سبب ایجاد شغل برای واسطهها میشود و به جز شغلهای قدیم در حوزه مسکن، شغل وامفروشی نیز افزوده خواهد شد.
به گزارش «دنیایاقتصاد» فعالان حوزه پیشفروش نیز معتقدند: عملا بازار پیشفروش دچار رکود است و با رویکرد جدید در حوزه پیشفروش نیز، در حال حاضر این بازار از وضعیت مناسبی برخوردار نیست اما چنین سیاستهایی احتمال دارد در دراز مدت که بازار از رکود بیرون میآید به این نوع معاملات کمک کند.
یکی از فعالان حوزه پیشفروش در منطقه غرب تهران نیز گفت: اطمینان خریداران به بازار پیشفروش مسکن سبب رونق آن میشود، اما در حال حاضر این بازار نسبت به سال گذشته تفاوت چندانی نکرده و سیاستهای جدید که در جهت امنیت است، هنوز تاثیر خود را در بازار نشان نداده است.
برخی دیگر از فعالان این بازار نیز سیاست «حساب امانی» را به دلیل تاخیرهایی که در پروسه پیشفروش بهوجود میآورد، اجرایی نمیدانند و معتقدند چنین سیاستهایی باید صرفا برای پروژههای بزرگ مقیاس بالای ۱۰۰ واحد که احتمال تخلفات عمدی یا سهوی در پیشفروش آنها بالا است اجرایی شود؛ نه پروژههای کوچک و محلهای.
به اعتقاد آنها، در حال حاضر بازار پیشفروش را سازندگانی زنده نگه داشتهاند که مورد اعتماد خریداران هستند و قبل از آغاز پروژه معمولا این واحدها پیشفروش میشوند و کمتر مردم در پروژههایی که ناشناس هستند، سرمایهگذاری میکنند. بنابراین نباید چنین سیاستهای سختگیرانهای را برای آنها اعمال کرد.
ایرج رهبر یکی از انبوهسازان نیز معتقد است ایجاد حساب امانی ایده خوبی است اما حجم کاری دستگاههای دولتی و بانکها را افزایش میدهد و پروسه زمانبری است. او معتقد است: برای امنیت در بازار پیشفروش باید روی اجرایی کردن قانون پیشفروش تاکید داشت.
به اعتقاد او، زمانی میتوان در خصوص آثار «حساب امانی» سخن گفت که این پروژه اجرایی شده و بتوان نتایج آن را تحلیل کرد.
رهبر اضافه کرد: طرح حساب امانی پیش فروش موجب میشود که انبوه سازان با پیشرفت طرح، پول از بانک دریافت کنند که این موضوع مستلزم این است که یک نظارت از سوی بانک بر طرح انجام گیرد تا با درنظرگرفتن پیشرفت ساختوساز، پول متقاضیان به انبوهساز پرداخت شود که این یکی از موارد مورد انتقاد انبوهسازان است چون سابق بر این سازندگان بدون اینکه نظارتی بر پیشرفت طرح باشد پول را در زمانهای مختلف از پیش خریدار مطالبه میکردند بدون اینکه زمان پایان کار به طور قطعی مشخص باشد. فروش یک خانه به چند نفر هم جزو تخلفاتی است که در پیش فروش مسکن مدام تکرار میشد. یکی از فعالان بازار پیش فروش در شمال شهر تهران هم درباره حساب امانی و تاثیر آن بر بازار پیش فروش گفت: حجم بالای کاغذ بازی در ادارات در حال حاضر نیز امان مردم را بریده و بسیاری ترجیح میدهند به جای درگیر شدن در بوروکراسی، اصلا وارد برخی مقولات نشوند. از این رو اگر بنا باشد ورود بانکها به بازار پیشفروش نیز نتیجهای این چنینی به بار آورد قطعا تاثیر مثبت چندانی نخواهد داشت. او معتقد است: تا زمانی که طرح و برنامه دولت نهایی نشود نمیتوان حساب امانی را نقد کرد، اما اگر بناست پس از سالها بلاتکلیفی کار پیش فروش اصلاح شود قطعا باید از حسابامانی ابهامزدایی کرد.
تجربه سالهای گذشته نشان داده که قراردادهای پیش خرید چندان تبعات مثبتی نداشته است. از یکسو کیفیت پایین ساختوسازها و از سوی دیگر انعقاد قراردادهایی که بعضا در آن حق خریدار پایمال میشده، فضا را قدری تیره کرده که قطعا برای خروج از آن به برنامهریزیهای همهجانبه نیاز است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888211/#ixzz3dBhKdmxC
۰۶:۴۸:۴۸ خبرگزاری مهر: مشاور مالی اتاق ایران از پاسخ منفی رئیسکل بانک مرکزی به درخواست وزیر صنعت برای تعیین تکلیف شیوه بازپرداخت وامهای ارزی خبر داد. محمدمهدی رئیسزاده با تشریح جزئیات جلسه ارزی فعالان اقتصادی، نماینده وزیر صنعت، معدن و تجارت و نماینده بانک مرکزی برای تسویه علیالحساب تسهیلات ارزی به نرخ روز گشایش تا زمان تعیین تکلیف نهایی از سوی شورای پول و اعتبار، گفت: در این جلسه نمایندگان بانک مرکزی، بانک صنعت و معدن و دفتر امور اقتصادی وزارت صنعت حضور داشتند تا در مورد نحوه تسویه ضوابط اعطای تسهیلات ارزی موضوع جزء «د» بند (۶) قانون بودجه سال ۱۳۸۸ کل کشور تصمیمگیری کنند.
مشاور مالی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: با توجه به بلاتکلیفی صنعتگران بخش خصوصی، در این جلسه پیشنهاد شد بانک صنعت و معدن بر مبنای موافقت بانک مرکزی مبالغی را علیالحساب از تسهیلاتگیرندگان فوق بهصورت اقساط دریافت کند تا زمانی که تعیین تکلیف نهایی انجام شود اما این پیشنهاد مورد موافقت نماینده بانک مرکزی قرار نگرفت.
وی به ارسال نامههایی به روسای کمیسیون صنایع و اقتصادی مجلس نیز اشاره و تصریح کرد: در صورت نیاز، استسفاریهای از مجلس به عمل خواهد آمد که این مورد به ماده ۲۰ قانون رفع موانع تولید اضافه شود.
رئیسزاده ادامه داد: وزیر صنعت، معدن و تجارت نامهای به رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر بازپرداخت تسهیلات ارزی از محل منابع جزء «د» بند (۶) قانون بودجه سال ۸۸ مشابه تسهیلات گیرندگان حساب ذخیره ارزی و طرح آن در شورای پول و اعتبار ارسال کرد اما بانک مرکزی با مخالفت با پیشنهاد مذکور اعلام کرد که ماهیت منابع جزء «د» با منابع حساب ذخیره ارزی متفاوت است؛ بنابراین تصمیمگیریهای مربوط به هر کدام نیز باید متفاوت باشند.
وی اظهار کرد: این در حالی است که قانونگذار در سال ۱۳۸۸ به این دلیل که منابع ذخیره ارزی جوابگوی متقاضیان نیست در قانون بودجه سال ۸۸ اجازه داد تا بانک مرکزی، ۳ میلیارد دلار خط اعتباری را در اختیار بانک صنعت و معدن قرار دهد که البته تاکنون یک سوم ظرفیت بند (یک میلیارد دلار) مورد استفاده قرار گرفته است. لازم به یادآوری است که به دلیل محدودیت حداکثر سقف ۲۰ میلیون یورو برای تسهیلات گیرندگان از این محل، عمده استفادهکنندگان این خط اعتباری، صنایع کوچک و متوسط هستند.
رئیسزاده تصریح کرد: استدلال بانک مرکزی کاملا صحیح است اما باید شرایط نامساعد اقتصادی کشور به دلیل رکود و بحرانهای مالی را مدنظر قرار داد و در شرایط غیرمتعارف نباید فقط به مباحث حقوقی تکیه کرد.
رئیسزاده با بیان اینکه دلیل اصلی شکلگیری جزء «د» بند (۶) عدم مدیریت دولت سابق در استفاده از وجوه حساب ذخیره ارزی برای بخش خصوصی بود، ادامه داد: با توجه به زمان بازپرداخت اقساط جزء «د» و با توجه به بلاتکلیفی به وجود آمده پیشنهاد شد تا بانک صنعت و معدن به عنوان بانک عامل با تایید بانک مرکزی مبالغی را بهعنوان علیالحساب اقساط دریافت کنند تا زمانی که تعیین تکلیف نهایی انجام شود که متاسفانه این پیشنهاد در جلسه مشترک، مورد موافقت نماینده بانک مرکزی قرار نگرفت. وزیر صنعت، معدن و تجارت اخیرا در نامهای به رئیسکل بانک مرکزی خواستار تغییر شرایط بازپرداخت وامهای ارزی شده و تاکید کرده است: بازپرداخت تسهیلات با شرایط مشابه حسابذخیره ارزی(نرخ روز گشایش) در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار گیرد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888230/#ixzz3dBhG1eLe
۰۶:۴۷:۲۸ گروه بازرگانی: توسعه تجارت خارجی کشور در دوران پساتحریم یکی از مهم ترین اولویتهای متولیان صادرات و واردات است. اگرچه بنابه آخرین گزارش «مجمع جهانی اقتصاد»، ایران در سال ۲۰۱۴ میلادی در برخی از نماگرهای ارکان توانمندسازی تجاری نسبت به کشورهای همسایه خود در رتبه مناسبی قرار ندارد، اما دولتمردان از اقدامات جدیدی برای تسهیل تجارت خبر میدهند.
بر این اساس، اصلاح گروهبندی کالایی، حذف مجوزهای غیرضروری، بهبود فضای کسبوکار، حذف پیمانسپاری، محدود کردن عوارض کالاهای صادراتی، کاهش طبقات تعرفهای، شفافسازی، افزایش نرخ موثر تعرفه برای حمایت از تولید داخلی، کاهش مدت زمان ماندن کالا در گمرک، همچنین کاهش زمان ترخیص کالا را میتوان از جمله اقداماتی نام برد که دولت در حوزه تجارت خارجی انجام داده است. از این رو بنابر این اخبار، به نظر میرسد در گزارش بعدی «مجمع جهانی اقتصاد» بتوان شاهد بهبود رتبه ایران در نماگرهای ارکان توانمندسازی تجاری بود. توانمندسازی تجاری شاخصی است که میتواند در اتخاذ یا اصلاح استراتژیهای توسعه تجارت خارجی موثر واقع شود. این شاخص معیاری است برای اندازهگیری اینکه اقتصادها تا چه اندازه توانستهاند موسسات، سیاستها و خدمات خویش را برای تسهیل جریان آزاد کالا به مقصد نهایی توسعه دهند. شاخص توانمندسازی تجاری تمام اقدامات «تسهیلکننده تجارت» را مورد توجه قرار میدهد، بنابر تعریف سازمان جهانی تجارت، سادهسازی و هماهنگسازی رویههای تجارت بینالمللی، تسهیل تجاری نام دارد که شامل فعالیتها و رویههای جمعآوری، ارائه، انتقال و پردازش دادههای مورد نیاز برای جابهجایی کالاها در تجارت بینالملل میشود. در ضمن این شاخص اولین بار در سال ۲۰۰۸ از سوی «مجمع جهانی اقتصاد» ارائه شد که از سال ۲۰۱۰ تا کنون بهصورت دوسالانه اعلام میشود، گزارش بعدی این مجمع در سال ۲۰۱۶ منتشر خواهد شد.
براساس گزارشی که وزارت صنعت، معدن و تجارت به نقل از این مجمع در ارتباط با برخی از نماگرهای ارکان توانمندسازی تجاری در سال ۲۰۱۴ میلادی منتشر کرده بود، ایران در بین ۱۳۸ کشور در رتبههای مناسبی قرار نداشته و رتبه کشورهایی مانند چین و روسیه نیز حاکی از نامناسب بودن وضعیت تجاری این دو کشور پس از ایران است.
در این گزارش که به بررسی جایگاه ۱۲ کشور بهطور اخص پرداخته شده، در نماگر «نرخ تعرفه» ایران از بین ۱۳۸ کشور در رتبه آخر و ۱۳۸ قرار دارد، این در حالی است که رتبه کشورهای همسایه با ایران مانند ترکیه ۶۷ و عربستان ۵۶ بوده و همچنین کره جنوبی در رتبه ۹۱، چین در رتبه ۱۱۴، ژاپن در رتبه ۳۶ و آمریکا نیز در رتبه ۳۳ قرار دارد. در نماگر «خدماتگمرکی» نیز اطلاعاتی از ایران در این گزارش موجود نبوده، اما رتبه کشورهایی مانند مالزی ۸۴ و ترکیه ۵۶ بوده است، این در حالی است که ژاپن در این نماگر دومین جایگاه را به خود اختصاص داده و روسیه نیز در این نماگر رتبه ۴۳ را کسب کرده بود.
«شفافیت و هزینه فرآیند ترخیص کالا از گمرک» نیز یکی دیگر از نماگرهای ارکان توانمندسازی تجاری است که بنابر گزارش «مجمع عمومی اقتصاد» در سال ۲۰۱۴ ایران در این نماگر در بین ۱۳۸ کشور، رتبه ۱۲۳ را به خود اختصاص داده است. رتبه ترکیه در این نماگر ۳۴، کره جنوبی ۲۴، روسیه ۱۲۱، چین ۳۸، آلمان ۲، ژاپن ۱۴، آمریکا ۱۶ و عربستان نیز ۵۴ بوده است.
ایران همچنین در سال ۲۰۱۴ در نماگر «متوسط زمان صرف شده واردات» در بین ۱۳۸ کشور در جایگاه ۱۲۱ قرار داشت، روسیه و چین نیز در این نماگر رتبه مناسبی را نداشتند، بهطوریکه چین در جایگاه ۹۱ و روسیه نیز در جایگاه ۸۳ قرار داشت. در این بین آمریکا رتبه دوم را در این نماگر کسب کرده بود، کره جنوبی در جایگاه ۱۰، ترکیه ۴۷، آلمان ۱۰، ژاپن ۳۶ و عربستان نیز در جایگاه ۶۴ قرار داشت.
از سوی دیگر در نماگر «تعداد مدارک مورد نیاز برای واردات»، ایران در حالی از بین ۱۳۸ کشور در رتبه ۱۱۵ قرار داشت که روسیه نیز رتبه مشابه با ایران را در این نماگر کسب کرده بود. ترکیه در این نماگر در رتبه ۸۲، کره جنوبی در رتبه سوم، چین، ژاپن و آمریکا ۲۷ و عربستان نیز در رتبه ۵۷ قرار داشت.
«متوسط زمان صرف شده صادرات» نیز دیگر نماگر این شاخص بوده و ایران نیز در سال ۲۰۱۴ در این نماگر از بین ۱۳۸ کشور در رتبه ۱۰۶ قرار داشته است. همچنین آمریکا در این نماگر در صدر کشورهای دیگر قرار دارد. رتبه ترکیه در این نماگر ۴۸، کره جنوبی ۹، روسیه ۹۶، چین ۹۰، ژاپن ۳۵ و رتبه عربستان نیز در این نماگر ۴۸ بوده است.
ایران در نماگر «تعداد مدارک مورد نیاز برای صادرات» در رتبه ۸۵ قرار داشت، این در حالی است که ترکیه نیز در این نماگر همسطح با ایران بوده و کشورهای چین و روسیه نیز در وضعیت بدتری نسبت به ایران قرار داشتند، بهطوریکه رتبه چین در این نماگر ۱۰۸ و رتبه روسیه نیز ۱۲۱ بود. کره جنوبی، ژاپن و آمریکا و کانادا نیز در این نماگر رتبه سوم را کسب کرده بودند.
«دسترسی به منابع مالی» دیگر نماگر مرتبط با شاخص توانمندسازی تجاری است که ایران در سال ۲۰۱۴ در این نماگر رتبه ۱۲۸ را کسب کرد. این در حالی است که رتبه ترکیه ۲۷، کره جنوبی ۸۷، روسیه ۸۶، چین ۶۶، آمریکا ۱۰، ژاپن ۳۰ و عربستان نیز در رتبه ۴۲ قرار داشت.
دستاوردهای دولت در تسهیل تجارت
با توجه به جایگاه ایران در نماگرهای مرتبط با بهبود تجاری، رئیسکل گمرک ایران از اقدامات دولت برای تقویت تجارت فرامرزی خبر داد. مسعود کرباسیان با اشاره به بازگشت ثبات به اقتصاد کشور گفت: نمونه تحولات در متغیرهای کلان اقتصادی کشور، افزایش تولید ناخالص ملی و تولید ناخالص داخلی و کاهش سهم نفت در صادرات و درآمد کشور است.
وی با بیان اینکه عزت را به پول ملی کشور بازگرداندیم، اظهار کرد: پول کشور در جهان جایگاه خود را پیدا کرده و تورم از حدود ۴۵ درصد به ۱۵ درصد کاهش یافته است.
وی تحویل به موقع بودجه، واقعیسازی بودجهها، احیای سازمان مدیریت برنامه و بودجه و حمایت از صادرات را از دیگر دستاوردهای دولت یازدهم عنوان کرد. رئیسکل گمرک ایران همچنین با تاکید بر اینکه تفکر تجاری به دولت بازگشته، گفت: تجارت فرامرزی کشور تقویت شده و در کنار این موفقیت تا ۲۳ خرداد امسال ۱۰ میلیارد دلار صادرات و ۹ میلیارد دلار واردات داشتهایم که نشاندهنده تراز مثبت تجاری و کنترل واردات است.
کرباسیان گفت: ایران چهارراه ترانزیت دنیاست و پارسال ۱۳ میلیون تن ترانزیت از کشور انجام شد که نشاندهنده امنیت ایران است. کرباسیان همچنین با اشاره بر اینکه مدت زمانی که کالا در گمرک میماند، ۲۶ روز بود، اظهار کرد: این زمان در حال حاضر به سه روز کاهش یافته است. وی اضافه کرد: زمان ترخیص کالا در صادرات نیز هفت روز بود که این مدت به یک روز رسیده و دریافت مانیفستها از دستی به الکترونیکی تغییر یافته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/888217/#ixzz3dBhBPsQ6
۰۶:۴۶:۰۷ به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، “باب کورکر” رئیس کمیسیون روابط خارجی سنای آمریکا گفت که اوباما درباره بسیاری از بازرسیها و اقدامات شفافساز در برنامه هستهای ایران کوتاه آمده است.
وی که در نامهای به کاخ سفید این مطلب را اشاره کرده، نوشت: اوباما درباره بسیاری از اهداف خود در متوقف کردن برنامه هستهای ایران کوتاه آمده است.
کورکر از اوباما خواست تا آماده ترک مذاکرات باشد.
این نماینده جمهوریخواه ایالت تنسی آمریکا که قانون جدید ملزم کردن اوباما در ارائه هرگونه توافق با ایران در کنگره مطرح کرده، نوشت: گزارشهای اخیر درباره مسیر مذاکرات نشان میدهد که اوباما درمقابل شفافیت و بازرسیهای بسیار که روشی برای اطمینان از عدم لغزش ایران است، کوتاه آمده است.
وی افزود: موافقت کردن با توافقی که به ایران اجازه تقلب میدهد از عدم وجود هرگونه توافقی بهتر است.
کورکر نوشت: در حالی که تیم شما در حال ادامه کار کردن است در صورتی که ایران تلاش کند که از خطوط قرمز باقی مانده عبور کند، من از شما درخواست خواهم کرد که لطفا مذاکرات را متوقف کرده و درباره تمامی روند ارزیابی مجدد انجام دهید.
این نماینده جمهوری خواه اضافه کرد: رها کردن توافق بد در این نقطه نیازمند شجاعت بوده اما این بهترین گزینه برای آمریکا، منطقه و جهان است.
این موضوع نفس گیر است که ببینیم اوباما و تیم مذاکره کننده وی تا چه اندازه زمینه را به ایران در مذاکرات واگذار کند.
وی تاکید کرد: رئیس جمهور باید بر این موضوع اصرار کند که برای داشتن توافقی موفق، بازرسان بین الملل باید در هر زمان به هر مکانی که بخواهند دسترسی داشته باشند.
معاونین وزرای خارجه کشورمان برای ادامه مذاکرات هسته ای چهارشنبه هفته جاری به وین سفر میکنند. عراقچی و روانچی احتمالا بامداد چهارشنبه برای ادامه مذاکرات در سطح معاونین به وین باز میگردند.
در عین حال جلسات کارشناسی از ساعت نه صبح امروز در وین برگزار میشود. ریاست هیات کارشناسی کشورمان با آقای بعیدینژاد است.
معاونان ظریف که از روز چهارشنبه در هفتمین دور از مذاکرات برای نگارش متن توافق جامع در وین به سر میبردند روز گذشته(یک شنبه) به تهران برگشتند.
مذاکرهکنندگان تلاش دارند تا دهم تیرماه به توافق جامعی دست یابند. برخی منابع روسی در این دور از رایزنیها از بنبست در مذاکرات خبر دادند در حالی که منابع غربی و آمریکا این اخبار را کماهمیت خواندند و مذاکرات را سخت اما رو به جلو توصیف کردند. همچنین اخبار و گمانه زنیهایی درباره احتمال تمدید دستکم چندروزه مذاکرات منتشر شده است.
انتهای پیام/.
۰۶:۴۵:۰۲ شرکت کارت اعتباری ایران کیش در شرایطی سال ۹۳ را پشت سر گذاشت که تدبیر مدیریت این مجموعه توانست طناب نجاتی باشد برای خروج این شرکت از چالشی بزرگ که در نیمه دوم سال گذشته بر شرکت های فعال در حوزه psp وارد آمد. اتفاقی که در سال حمایت از تولید داخلی و همزمان با تأکید بر اجرای اقتصاد مقاومتی، توسط نهادهای دولتی به این شرکت ها تحمیل شد و آنها و سهامدارانشان را در آستانه زیانی هنگفت قرار داد.
به گزارش بورس نیوز، در سال گذشته “رکیش” در حالی با تعدیل منفی سود هر سهم از ۷۱۲ ریال به ۳۷۷ ریال مواجه شد که در نهایت توانست بخشی از آن را در عملکرد ۱۲ ماهه خود جبران کرده و به سود قطعی ۴۸۵ ریالی دست یابد؛ عملکردی که در ماه های پایانی سال رقم خورد تا نشان دهد بخشی از اثرات ناشی از مشکلات و چالش هایی که به این شرکت تحمیل شده بود، با تلاش این مجموعه مرتفع گردیده است.
در همین ارتباط و برای بررسی نحوه عملکرد سال ۹۳ و اطلاع از برنامه های سال ۹۴ این مجموعه بورسی، به گفتگو با صادق فرامرزی مدیرعامل شرکت کارت اعتباری ایران کیش پرداختیم که شرح آن در ادامه آمده است.
پیش بینی افزایش ۴۴ درصدی فروش و درآمد ارایه خدمات در بودجه سال مالی ۹۴ نسبت به سال گذشته به چه علت است؟ چه بخشی ناشی از افزایش حجم پایانه ها بوده و چه بخشی از افزایش نرخ ها نشأت می گیرد؟
با توجه به کاهش شدید درآمد شرکت از محل کارمزد در سال ۹۳ ، ضرورت داشت اقداماتی انجام می دادیم تا منجر به جبران سود از دست رفته گردد لذا یک برنامه توسعه سنگین در نظر گرفته شد که صرفاَ مختص سال ۹۳ نبود و تا سال جاری نیز ادامه دارد و موجب افزایش قابل توجه در تعداد دستگاه های مد نظر برای نصب گردید و موجبات پوشش بخشی از درآمد از دست رفته را فراهم می آورد. در این راستا با حمایت سهامداران عمده شرکت یعنی بانک تجارت ، قراردادی جهت نصب ۲۰۰ هزار دستگاه pos طی ۱۸ ماه با بانک تجارت منعقد کردیم که همچنان ادامه دارد ضمن اینکه تعداد مشتریان ( بانکها) را نیز عملاَ از ۶ بانک به ۱۳ بانک و موسسه مالی افزایش دادیم.
از همین رو از افزایش ۴۴ درصدی فروش در بودجه سال ۹۴ بیش از ۶۰ درصد آن از محل افزایش حجم پایانه ها برآورده شده و مابقی از محل افزایش نرخ قراردادها است. البته در خصوص این افزایش نرخ باید خاطر نشان کرد که از زمان آغاز به کار شاپرک در سال ۹۰ ، کلیه قراردادها به سمت دریافت کارمزد سوق یافت اما عملاَ پس از حذف بخش عمده در آمد کارمزد در سال ۹۳ شرکت با قراردادهایی مواجه شد که عمدتاَ سود چندانی نداشتند و “رکیش” اولین شرکتی بود که در بین شرکت های فعال در حوزه PSP با برگزاری جلسات متعدد با بانک ها توانست با تغییر مفاد قرارداد ها مجدداً آنها را به قراردادهای همراه با سود مشترک برای هر دو طرف تعریف و امضاء کند و این اصلی ترین علت خروج “رکیش” از بحران شکل گرفته در سال ۹۳ بود.در همین راستا تغییر برخی روشهای کسب درآمد شرکت در قراردادها نیز موجبات افزایش سود آوری شرکت را فراهم آورد.
علت برآورد ۱۶۸ میلیارد ریال هزینه های مالی و رشد ۹۹۷ درصدی آن نسبت به سال قبل چیست؟ شرکت کارت اعتباری ایران کیش به چه منظوری دریافت این تسهیلات مالی را در نظر گرفته است؟
علت برآورد هزینه مالی درسال ۹۴، ضرورت اخذ تسهیلات برای پوزهای در دست خرید و نصب بود که سال گذشته عملاَ شرکت اینکار را بدون تامین مالی از بانک ها انجام داد لذا صرفه جویی در هزینه مذکور شد اما در سال ۹۴ ضرورت تامین مالی به میزان سرمایه گذاری در دست اقدام ، از اهم امور می باشد.
در خصوص حضور “رکیش” در طرح شاپرک و اثرات ناشی از سودآوری دریافت کامزد از تراکنش های آتی و میزان تعدیل احتمالی سود هر سهم توضیحاتی بفرمایید. چرا این آثار در پیش بینی ارایه شده برای سال ۹۴ لحاظ نشده است؟
باید گفت که شاپرک رگولاتور ما است و ما رسمیت خود را از شاپرک می گیریم و این مجموعه در حقیقت متولی شرکت های فعال در حوزه PSP است اما علت تعدیل منفی سال ۹۳ عدم دریافت مبالغی بود که ما از سال ۹۱ به زعم خودمان به عنوان کارمزد و از نگاه اخیر شاپرک به عنوان یارانه دریافت می کردیم که به طور میانگین عددی معادل۱۶۰۰ ریال به ازای هر تراکنش می باشد اما از شهریور ماه سال ۹۳ این بحث مطرح شد که به علت عدم وجود نقدینگی در صندوق مشاعی که این کارمزد ها را پرداخت می کرد، دیگر امکان پرداخت این رقم نیست.
به هر حال درآمدهایی که از محل شاپرک به شرکت اختصاص می یافت، وقتی ظرف دو سال تکرار شد، برای ما حقی بود که نمی شد به یکباره آن را حذف کرد اما متأسفانه این پرداخت از نیمه دوم سال ۹۳ متوقف شد و در حال حاضر این موضوع در شورای پول و اعتبار منتظر تصمیم گیری است و بر همین اساس زمان اجرای مجدد آن و رقم قابل پرداخت به شرکت های PSPمشخص نبوده و ما منتظر تصمیم این شورا هستیم.
لازم به ذکر است اگر این مشکل برای شرکت به وجود نمی آمد سود هر سهم “رکیش” در سال ۹۳ بالغ بر ۸۰۰ ریال می شد.
علل اصلی کاهش قابل توجه سود هر سهم سال ۹۳ از مبلغ ۷۱۲ ریال به ۳۷۷ ریال چه بود و شرکت برای پوشش سود ۴۰۰ ریالی سال ۹۴ چه برنامه هایی در نظر گرفته تا این رقم نیز همانند سال گذشته با تعدیل منفی مواجه نشود؟
همانگونه که اشاره شد تغییر رویه شاپرک و بانک مرکزی در سال ۹۳ اتفاقی بود که خارج از اراده مدیران این شرکت ها بود و نهایتاَ سود ۷۱۲ ریالی برآوردی تحت تأثیر کاهش درآمدهای مربوطه به ۳۷۷ ریال کاهش یافت اما در نهایت با عملکرد مطلوب مجموعه و مدیریت صحیح مالی اثرات منفی مربوطه تا حدی جبران شد که در نهایت ۴۸۵ ریال سود به ازای هر سهم محقق شود.
اثرات این تغییرات عیناَ در بودجه سال ۹۴ لحاظ شده است و تغییر جدید دیگر پیش بینی نمی شود.
آیا برنامه ای جهت اجرای طرح های توسعه ای جدید و یا اقدام برای افزایش سرمایه “رکیش” پیش بینی شده است؟
شرکت درخواست افزایش سرمایه از ۶۵۵ میلیارد ریال به ۲۰۰۰ میلیارد ریال را طی هفته های آتی به سازمان بورس ارسال خواهد نمود که در صورت دریافت مجوزهای لازم ، در جهت عملیاتی شدن این برنامه اقدام خواهد نمود.
در پایان لطفاً چنانچه پیرامون ارزش قراردادهای احتمالی سال ۹۴ و آثار ناشی از آن بر سودآوری شرکت برنامه خاصی پیش بینی شده، نکات لازم را بفرمایید.
در صورت حصول توافق هسته ای و رفع تحریم ها، رگولاتور شرکت های psp یعنی شاپرک تعیین می کند که ما تا چه میزان می توانیم به بازارهای خارجی ورود کنیم. اما در خصوص تغییر عملکرد شرکت باید گفت در صورتی که ما با رفع تحریم ها و توافق هسته ای مواجه شویم، برای خرج کرد کارت های ارزی در ایران بازار خوبی خواهیم داشت، علاوه بر این از ابتدای رفع تحریمها بخش عمده ای از دستگاه های “رکیش” قابلیت ارایه خدمات به اینگونه کارت ها را دارد ؛ ضمن اینکه حضور ما در سرویس های با ارزش افزوده بالا نیز پر رنگ تر خواهد شد.
و نکته پایانی اینکه این شرکت در حالی پیش بینی سود ۴۰۰ ریالی به ازای هر سهم در سال ۹۴ را داشته که تا این لحظه تمامی قراردادهای اثرگذار بر پیش بینی این مقدار سود نهایی و منعقد شده و انعقاد هرگونه قرارداد فراتر از قراردادهای فعلی و یا هرگونه تغییر در قوانین شاپرک و یا شروع هر فعالیت جدیدی که در شرکت شکل بگیرد، می تواند در سود آوری شرکت موثر باشد.
۰۶:۳۸:۳۴ دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ضمن تایید اینکه صادرات سیمان به عراق با زیان همراه شده است، از افت ۲۰ درصدی صادرات سیمان به عراق خبر داد و دلایل آن را تشریح کرد.
جهانبش سنجابی شیرازی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: یکی از دلایل افت صادرات سیمان به عراق شرایط امنیتی این کشور و درگیر شدن دولت در مسائل امنیتی است که پروژههای بازسازی و عمرانی را به حالت رکود یا نیمه فعال درآورده است. این مسئله باعث کاهش نیاز کشور عراق به سیمان شده است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر تعدادی از کارخانههای سیمان در شمال و جنوب عراق به کانال تولید و توزیع سیمان پیوستهاند که باعث شده عرضه سیمان در داخل عراق افزایش یابد. در منطق اقتصادی زمانی که تقاضا کاهش و عرضه افزایش مییابد اولین اتفاقی که رخ میدهد افت نرخ کالای صادراتی است.
دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق به دیگر دلایل افت صادرات سیمان به عراق اشاره کرد و گفت: به موجب قوانین، زمانی که نماینده ای این کالا را در گمرک ثبت میکند، شرکتهای ایرانی به راحتی میتوانستند به ثبت یک شرکت عراقی اقدام کنند و آن شرکت را نماینده خود در عراق قرار دهند، این شرکتها پاسخگوی ضرر و زیان احتمالی مصرف کننده بودند و مدیریت صادرات شرکتهای ایرانی را در اختیار داشتند.
سنجابی شیرازی ادامه داد: خیلی از شرکتهای ایرانی به جای اینکه مدیریت کارشان را خود برعهده بگیرند، وارد تعامل با اشخاص حقیقی عراقی شدند و اشخاص حقیقی در شرایطی که تقاضا کم و عرضه زیاد است طبیعتا خودشان تبدیل به مانعی برای واردات کالاهای شرکتهای ایرانی میشوند که در واقع این اقدام از سوی شرکتهای ایرانی، اشتباه استراتژیک بود.
وی با بیان اینکه استراتژی مناسبی برای صادرات سیمان به عراق وجود ندارد، گفت: مجموع این اتفاقات باعث شده قیمت صادرات سیمان به عراق افت پیدا کند، به گونهای که سال گذشته با حدود ۲۰ درصد افت صادرات سیمان روبرو شدیم و امسال هم این افت تشدید خواهد شد.
دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق تصریح کرد: مسئله دیگری که اتفاق میافتد از دست دادن بازار استراتژیک سیمان در عراق است. اگر انجمن صنفی سیمان و شرکتهای تولیدکننده را تقسیم صادراتی نکنند و بخواهند همگی وارد بازار شوند مطمئنا این بازار استراتژیک از دست خواهد رفت، چرا که به نظر میرسد عراقیها با توجه به کاهش حجم پروژههای عمرانیشان بتوانند به نوعی در مرز خودکفایی سیمان قرار بگیرند.
وی با تایید ضرر و زیان صادرات سیمان به عراق ادامه داد: یک زمان ضرر از سودی است که همیشه بدست میآمده است که ما امروز در این مرحله برای صادرات سیمان به عراق قرار داریم. زمان دیگر ضرر و زیان از سرمایه است که ما هنوز به مرحله ضرر از سرمایه نرسیدهایم. صنعت سیمان در حال از دست دادن یک بازار پرکشش است که خود به معنی ضرر است و میتواند در آینده این ضرر و زیان ملموستر و واقعیتر شود.
۰۶:۳۷:۵۹ احمد مهدوی ابهری دبیر انجمن کارفرمایان پتروشیمی در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاری فارس گفت: با برگزاری یکسری جلسات در ماههای گذشته فعالان و اعضای انجمن کارفرماین پتروشیمی اقدام به ارایه نظرات و پیشنهادات خود به دولت کردند که تجمیع آن نگارش پیش نویس مشخصی برای تعیین فرمول قیمت گذاری خوراک گاز و مایع مجتمعهای پتروشمی بود.
وی افزود: در این فرمول با بیان اینکه نرخ مشخصی ازایه نشده، اما نحوه محاسبه فرمول بر مبنای وزن ۳ ضریب مشخص تعیین می شود. در عین حال حاشیه سود تعیین شده و نحوه فعالیت و جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی نیز یکی از مولفه های تاثیر گذار در اینم فرمول قیمت گذاری است . از طرفی میزان رقابت پذیری و حضور در بازار های جهانی پتروشیمی ها در تعیین ضرایب قیمت گذاری بی تاثیر نیست.
این مقام مسئول با بیان اینکه تا این لحظه از تصمیم دولت برای ابلاغ آیین نامه اجرایی فرمول قیمت گذاری خوراک پتروشیمی ها خبری در دسترس نیست، عنوان کرد: با وجود آنکه به طور معمول مجلس برای تعیین آیین نامه های اجرایی مصوب دولت فرصت سه ماهه تعیین می کند، اما به دلایل نا معلوم برای نرخ گذاری خوراک پتروشیمی ها فرصت ۶ ماهه تعیین شده است. این در حالی است که با وجود پایان این دوره زمانی، هنوز پیش نویس نرخ گذاری خوراک روی میز کمیسیون اقتصادی دولت باقی مانده است.
تا کنون نیز با وجود نامه نگاری های بسیار به معاونت اول ریاست جمهور هنوز هیچ تصمیمی در این باره گرفته نشده وهمچنان فعهالان این صنعت و سهامداران آنها با ابهام در صورت های مالی مواجه هستند.
به گزارش فارس نرخ خوراک گاز در اغلب بودجه های برآوردی مجتمع های پتروشیمی به ازای هر متر مکعب ۸ سنت پیش بینی شده، در حالی که این نرخ در بودجه امسال کشور مبلغ ۱۳ سنت تعیین شده است.
۰۶:۳۷:۰۲ به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، مهدی کرباسیان در نشست بررسی آخرین وضعیت شرکت های هفتگانه فولاد استانی که با حضور ‘شی شه’ (Shi She) رییس هیات مدیره گروه MCC چین در سازمان ایمیدرو انجام شد، در مورد تکمیل بخش آهن اسفنجی طرح ها تاکید و ابراز امیدواری کرد با پیگیری سریع طرف چینی، در سال جاری بخش آهن اسفنجی سه طرح فولاد استانی افتتاح شده و به بهره برداری برسد.
وی اظهار امیدواری کرد: چهار طرح فولاد استانی دیگر نیز تا آذر ماه ۱۳۹۵ راه اندازی شود.
فولاد سپیددشت (چهارمحال و بختیاری)، نی ریز (فارس)، قائنات (خراسان جنوبی)، شادگان (خوزستان)، میانه (آذربایجان شرقی)، سبزوار (خراسان رضوی) و بافت (کرمان) هفت طرح فولاد استانی هستند که ظرفیت هریک ۸۰۰ هزار تن پیش بینی شده و قابلیت افزایش تا میزان یک میلیون تن را دارند .
به گفته کرباسیان، استفاده از ماشین آلات اصلی اروپایی مورد تاکید ویژه در اجرای این هفت طرح است که مورد موافقت طرف چینی قرار گرفت.
رئیس هیات عامل ایمیدرو در این جلسه از مدیران ایرانی و چینی طرحهای یادشده، خواست تا با برگزاری منظم جلسات، باقی مانده موانع کاری پیشرفت طرح ها را با حضور نمایندگان دو طرف بررسی و راه حل های مناسب اتخاذ کنند تا بیشتر از این طرح ها به تاخیر نیفتد.
برپایه این گزارش، ‘شی شه’رییس هیات مدیره گروه MCC چین در این نشست گفت: کارهای مهندسی پایه طرح های فولاد استانی انجام شده و این گروه مصمم به تکمیل سریع تر طرحها است و برای عملیاتی کردن و نهایی ساختن آنها تلاش می کند.
وی افزود: تمام موارد اشاره شده و مشکلاتی که وجود دارد، مستلزم بررسی و توافق نهایی میان سهامداران، MCC و همه طرف های دست اندرکار در اجرای طرح ها است.
دست اندرکاران حاضر در این جلسه پیرامون طرح فولاد سپیددشت (چهارمحال و بختیاری)اظهار داشتند کارهای این طرح نهایی شده و شرکت MCC با تکمیل بخش مهندسی، عملیات اجرایی برای خرید ماشین آلات کارخانه را آغاز کرده است.
همچنین مسایل و مشکلات فولاد قائنات حل و تعیین تکلیف نهایی شد و علاوه برآن در خصوص فولاد شادگان توافق شد، جلسه ای با مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان برگزار و مسایل و مشکلات مورد نظر پیگیری شود.
فولاد میانه نیز با توجه به فسخ قرارداد واگذاری و استرداد آن به ایمیدرو، در این جلسه ابلاغ شد که مسئولیت کامل طرح از این پس با شرکت ملی فولاد ایران است و این شرکت در روزهای آینده با برگزاری جلسات فوق العاده در خصوص حل مشکلات طرح و جبران عقب ماندگی فولاد میانه اقدام خواهد کرد.
براساس این گزارش، در خصوص فولاد سبزوار مقرر شد که خط تولید آن از بیلت به ورق های باریک (Thin slab) تغییر کند.
قرار است در ارتباط با فولاد نی ریز نیز نشست هایی با حضور مدیران شرکت ملی فولاد ایران، MCC و مجری طرح برگزار شود و با انعطافی که رییس گروه MCC نشان خواهد داد، بقیه مسایل حل و فصل شود و همکاری و هماهنگی های لازم نیز بین شرکت MCC و شرکت فولاد تکنیک مشاور مهندسی طرح صورت گیرد.
شی شه و دیگر مدیران گروه MCC همچنین در سفر سه روزه خود به تهران با مدیران هفت شرکت فولادی جلسات منظمی برگزار و مشکلات اجرایی طرح ها را بررسی و نسبت به رفع آنها تصمیم گیری و تصریح کردند که با توجه به حل شدن مشکل مالی طرح ها، عقب ماندگی های گذشته جبران خواهد شد.
ایران براساس سند چشم انداز ۱۴۰۴ دستیابی به ظرفیت ۵۵ میلیون تن فولاد را در برنامه دارد قرار است تولید فولاد خام امسال به رقم ۱۸ میلیون تن برسد، در حالی که این رقم سال گذشته ۱۶٫۶ میلیون تن بود.
برپایه آمار انجمن جهانی فولاد، ایران نخستین تولیدکننده فولاد خاورمیانه و چهاردهمین فولادساز جهان محسوب می شود.
۰۶:۳۵:۰۸ به گزارش ایرنا؛ جف راتکه در نشست خبری روز دوشنبه با رد گزارش های منتشر شده از برخی رسانه ها مبنی بر احتمال همکاری کشورهای غربی با جبهه النصره در سوریه، اظهار داشت: رویکرد ما نسبت به جبهه النصره به عنوان یک گروه شناخته شده تروریستی همپیمان با القاعده و ثبت شده در فهرست تروریستی وزارت خارجه آمریکا، همچنان تغییری نکرده است.
روزنامه واشنگتن پست روز دوشنبه فاش کرد که علاوه بر کمک های اسراییل، عربستان، قطر، ترکیه و اردن به تروریست های تکفیری مسلح در جنوب سوریه، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) نیز سالانه یک میلیارد دلار بودجه برای این گروه از تروریست ها هزینه می کند.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا مسئولیت آموزش، مسلح کردن و ارائه اطلاعات میدانی به هزاران تروریست تکفیری با عنوان «جنگجویان مخالفان معتدل سوری» را برعهده دارد.
این روزنامه افزود: این کمک سیا به تروریست های تکفیری در سوریه در چارچوب همکاری بین آمریکا، عربستان، قطر و ترکیه قرار دارد که یادآور اقدامات دهه هشتاد قرن گذشته آمریکا در کشورهای دیگر مانند افغانستان و نیکاراگوئه و تشکیل ارتش های مزدور است.
در این گزارش خاطرنشان شده است که آمریکا بخش کوچک هزینه را برعهده دارد و سهم بیشتر و بزرگتر را در جنوب سوریه، همپیمانان آن می پردازند.
آنچه واشنگتن پست منتشر کرده است، جدای از اسنادی نیست که بخش امنیت دفاعی آمریکا ماه گذشته فاش کرد و بر اساس آن کشورهای غربی از جمله آمریکا و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به مخالفان سوری در سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ کمک کردند تا یک امارت اسلامی بر اساس عقاید القاعده در شرق سوریه با هدف اعمال فشار بر نظام این کشور ایجاد کنند.
واشنگتن پست تاکید کرد، اختصاص بودجه برای عناصر مسلح در جنوب سوریه از سال ۲۰۱۳ ادامه دارد.
این روزنامه آمریکایی خاطرنشان کرد: اگر چه کمیته اطلاعات در مجلس نمایندگان آمریکا مصوبه ای برای کاهش ۲۰ درصدی بودجه برنامه سیا در سوریه داشته، اما این مصوبه هرگز عملیاتی نشده است. کاخ سفید همواره با مجلس سنا در تماس است تا مانع کاهش بودجه برنامه سیا در سوریه شود.
«آدام شیف» نماینده ارشد دموکرات ها در کمیسیون اطلاعات به واشنگتن پست گفته است که نمایندگان دموکرات و جمهوری خواه نگران راهبرد آمریکا در سوریه هستند.
این روزنامه آمریکایی به نقل از آدام شیف نوشت: برای ایجاد هرج و مرج با هدف فروپاشی سریعتر نظام سوریه باید روی داعش و جبهه النصره و دیگر گروه های تندرو سرمایه گذاری کرد.
۰۶:۳۴:۳۸ دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: محتوای توافق با ۱+۵ برای ما مهم است و توافق خوب را هرگز فدای زمان و ضرب الاجل نمی کنیم.
به گزارش ایرنا از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، علی شمخانی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی المنار به تشریح دیدگاه های جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات سیاسی، منطقه ای و امنیتی و مذاکرات ایران و ۱+۵ پرداخت.
دبیر شورای عالی امنیت ملی، مذاکرات هسته ای ایران و۱+۵ را فرصتی برای طرف مقابل عنوان کرد و اظهارداشت: با توجه به سابقه آمریکا در دشمنی با ملت ایران و اعمال تحریم های غیرقانونی و ظالمانه این مسیر توأم با بی اعتمادی و حفظ هوشیاری کامل دنبال می شود.
شمخانی، سیاست پیگیری مذاکرات هسته ای از سوی جمهوری اسلامی ایران را مبتنی بر یک انتخاب و نه اجبار و با هدف حفظ توان صنعت هسته ای صلح آمیز و رفع تحریم های ظالمانه بر مبنای کمترین هزینه و از مسیر حقوقی و دیپلماسی دانست و تاکید کرد:این مسیر تنها گزینه پیش رو و فرصتی برای طرف مقابل است که مسیر همکاری را به جای تقابل دنبال کند.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی همچنین گفت؛ البته با توجه به سابقه آمریکا در دشمنی با ملت ایران و اعمال تحریم های غیرقانونی و ظالمانه این مسیر توأم با بی اعتمادی و حفظ هوشیاری کامل دنبال می شود و به هیچ وجه موضوعات غیر هسته ای از جمله مسائل نظامی کشور محل مذاکره نیست.
شمخانی تصریح کرد: ۱۲ سال همکاری کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی و بازرسی های فراوان برای کشورهای جهان از جمله ۱۳۰ کشور عضو جنبش عدم تعهد اثبات کرد که هیچ موضوعی که بتواند فعالیت های هسته ای ایران را تهدید نشان دهد، وجود ندارد.
** اعتراف سازمان های اطلاعاتی مهر تایید انحراف ماموریت آژانس
دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود:متاسفانه آژانس در طول سال های گذشته با اتخاذ رویکردهای غیرفنی در مسیر تحقق اهداف سیاسی قدرت ها عمل کرده که این رویکرد موجب تقلیل جایگاه حقوقی این سازمان به عنوان یک نهاد بین المللی شده است.
شمخانی تصریح کرد: ایران بر مبنای ان.پی.تی از تمام حقوق خود در مقابل تکالیفی که در آن ذکر شده مانند همه کشورهای دارای صنعت هسته ای بایستی برخوردار باشد و هیچ نوع تعهدی را فراتر از رویه های متداول و اختیارات آژانس نخواهد پذیرفت.
وی همچنین اعتراف سازمان های اطلاعاتی برخی کشورهای غربی در مورد استفاده از اطلاعات آژانس را تاییدی بر انحراف ماموریت و سوء نیت این نهاد در اصرار بر دسترسی به اماکن غیرهسته ای توصیف کرد و افزود: هیچ گونه ادعای نگرانی به ویژه از سوی کشورهایی که خود در استفاده از سلاح های ممنوعه و هسته ای مجرم هستند پذیرفتنی و قابل اعتنا نیست.
** همسویی تکفیری ها با صهیونیست ها
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سوالی درمورد تاثیر حضور گروه های تکفیری از جمله داعش در کشورهای همسایه ایران، اظهارداشت: گروه های تکفیری پروژه ایجاد شده از سوی غرب، رژیم صهیونیستی، کشورهای استبدادی و مرتجع منطقه است که ماموریت آن جلوگیری از تمرکز جهان اسلام بر موضوع مقاومت و فلسطین است.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: اذعان سران رژیم صهیونیستی به این که این رژیم نامشروع امروز در بهترین شرایط امنیتی به سر می برد، نشان دهنده همسو بودن منافع ناشی از حضور گروه های تروریستی در منطقه با اهداف ترسیم شده صهیونیست هاست.
شمخانی ادامه داد: افکار عمومی جهان اسلام شاهد به کارگیری سرمایه های فراهم شده برای دفاع از قلمرو اسلامی و آزادی قدس شریف در قالب محور مقاومت به عنوان تنها سد دفاعی در برابر تکفیری هایی که منافع تمام ادیان و انسان ها را تهدید می کنند، قرار دارد و این مساله علاوه بر اثبات مجدد صحیح بودن مسیر حرکت مقاومت بیانگر برنامه ریزی اسراییل برای خدشه وارد کردن به آن است که البته موفق نخواهند شد.
وی، هوشیاری پیش دستانه و راهبرد هوشمندانه تفکیک اهل سنت از گروه های سلفی و تکفیری را یکی از اقدامات امنیت ساز جمهوری اسلامی ایران دانست و تاکید کرد: با اتکا به اشراف امنیتی و اطلاعاتی در فراسوی مرزها به صورت مستمرنسبت به خنثی سازی توطئه ها و برنامه های تروریسم تکفیری اقدامات پیشگیرانه صورت می گیرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی به ماهیت داعش به عنوان جریانی فکری که وحدت و انسجام جهان اسلام را هدف گرفته است اشاره کرد و افزود:با تبیین ابعاد اسلام رحمانی می توان به مبارزه فکری وعملی با آنها شتافت.
شمخانی با تاکید بر ضرورت اتخاذ راهبردهای ویژه برای دفع تهدیدات امنیتی این گروه درکشور عراق اظهار داشت:انسجام میان گروه های مختلف مذهبی و طائفی در عراق یکپارچه و متحد اصلی ترین عامل تضمین کننده موفقیت ارتش و نیروهای مردمی بر علیه تروریسم است.
** راهکارهای مستشاران ایرانی بیش از هر ائتلافی به تکفیری ها ضربه زده است
وی، حضور ایران در عراق و سوریه را به درخواست رسمی دولت های این کشورها و صرفا در چارچوب ماموریت مستشاری عنوان کرد و افزود: تجارب موثر ایران در مبارزه واقعی با تروریسم و راهکارهای ارائه شده از سوی مستشاران ایرانی بیش از هر ائتلاف ادعایی توانسته است به گروه های تکفیری ضربه وارد کند.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی با یادآوری تجربه حضور گروه های تکفیری در افغانستان که موجب عقب ماندگی و قتل عام در این کشور شد، گفت، رهاورد مبارزه ادعایی آمریکا با تروریسم نیز موجب افزایش خشونت ها، ناامنی و گسترش مواد مخدر و در نهایت رشد تروریسم در افغانستان شد.
**سیاست های متناقض ؛بخشی از برنامه آمریکا برای تداوم درگیری ها در منطقه
شمخانی همچنین در پاسخ به این سوال که چگونه می توان در مقابل آمریکا که از یک سو به تروریست ها کمک می کند و از طرف دیگر پای میز مذاکره با ایران می نشیند، هوشیار بود، اظهارداشت: سیاست های متناقض و متعارض بخشی از برنامه آمریکا برای استمرار درگیری در کشورهای اسلامی است و شاهد آن نیز ناتوانی ائتلاف متشکل از ۶۰کشور طی ۹ ماه برای مبارزه با داعش است.
وی افزود:امروز راهبرد متعارض امریکا در به اصطلاح مبارزه با تروریسم در عراق و سوریه مورد اعتراض افکار عمومی و نخبگان این کشور قرار گرفته است، چنانکه در صورتی که تروریست ها علیه دولت حاکم در سوریه بجنگند، مورد حمایت گسترده آمریکا و کشورهای همپیمان آن قرار می گیرند و حتی آموزش می بینند اما اگر اهداف آن ها را تامین نکنند به عنوان خطر جهانی مطرح می شوند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: همین سیاست در موضوع مذاکرات هسته ای ایران نیز از سوی آمریکا دنبال می شود، اگر کشوری دارای بمب هسته ای باشد ولی در مسیر اهداف آمریکا باشد، پذیرفته می شود اما با تبلیغات دروغین برنامه صلح آمیز غنی سازی ایران برای تولید برق یک تهدید جهانی معرفی می شود.
** همکاری ایران و روسیه تاثیر قابل توجهی در مهار تروریسم داشته است
شمخانی درباره زمان تعیین شده برای توافق نیز گفت آنچه برای ما مهم است محتوای توافق است و زمان و ضرب الاجل را هرگز فدای توافق خوب نخواهیم کرد.
وی، حفظ صنعت بومی هسته ای صلح آمیز در کشور، رفع تحریم های ظالمانه و ادامه مسیر تحقیق و توسعه را بدون محدودیت از جمله ویژگی های توافق خوب عنوان کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از گفتگوی خود به موضوع روابط فرامنطقه ای به ویژه همکاری با روسیه پرداخت و گفت: ایران مستقل و پرقدرت در منطقه و روسیه مقتدر می توانند همکاری های خود را بیش از پیش و به نفع صلح و امنیت منطقه گسترش دهند و تاکنون نیز گفتگوها و همکاری های سیاسی و امنیتی دو کشور تاثیر قابل توجهی در مهار تروریسم در سوریه داشته است.
** در ماه های حرام مرتکب جنایت می شوند
شمخانی، همکاری در بخش انرژی، مبادلات تجاری و فناوری های دفاعی را زمینه هایی برای توسعه و پیشرفت دو کشور و ایفای نقش سازنده در مسائل منطقه ای دانست.
شمخانی در ادامه صرف درآمدهای نفتی کشورهای اسلامی برای بمباران و کشتار مردم یمن در طی بیش از ۷۰ روز را مایه تاسف دانست و تاکید کرد:مدعیان خدمت به مسلمانان با قساوتی عجیب وبا جلوگیری از کمک رسانی به مردم مجروح و فقیر در ماه های حرام مرتکب جنایت جنگی می شوند و سازمان های جهانی نیز نسبت به نقض حقوق بشر سکوت کرده اند.
وی ،مقاومت مردم یمن را تصویری زیبا و غرورآفرین از اراده و پایمردی برای حق تعیین سرنوشت توصیف کرد و خاطرنشان ساخت، این ایستادگی موجب شکست دشمنان در دستیابی به اهداف اعلامی شان شده است.
**فهرست طولانی از اقدامات خصمانه برخی همسایگان برعلیه ایران
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سوالی درباره سابقه روابط خوب ایران با کشورهای منطقه و اینکه عملکرد چه کشورهایی موجب ایجاد تیرگی در روابط شده است گفت:ما همیشه به دنبال رابطه خوب و مبتنی بر حسن همجواری با کشورهای منطقه بوده ایم چرا که راه توسعه رفاه در منطقه را داشتن ارتباط مناسب با همسایگان می دانیم اما در قبال خویشتنداری ما فهرستی طولانی از اقدامات انجام شده علیه ما توسط برخی کشورها وجود دارد که مشخص می کند تامین منافع کشورهای فرامنطقه ای را بر امنیت منطقه ای و منافع مشترک ترجیح می دهند.
شمخانی، حمایت این کشورها از صدام در دوران جنگ تحمیلی و هشدار امام خمینی (ره) مبنی بر عاقبت این حمایت ها را یادآور شد و اذعان کرد: نهایتا صدام به یکی دیگر از همسایگان عراق حمله کرد و نتیجه این سیاست اشتباه را با تحمیل خسارت و تحقیر به کشورهایی که از وی حمایت کردند بازگرداند.
**ابراز تاسف از همکاری امنیتی عربستان با صهیونیستها
وی همچنین گفت:حمایت از برخی جریان های تروریستی بدنام و تجزیه گرا، تلاش برای ایجاد نزاع های فرقه ای و مذهبی در منطقه و پشتیبانی مالی و تسلیحاتی از تروریسم در سوریه، عراق و یمن و همچنین بی تفاوتی نسبت به جنایت های رژیم صهیونیستی ادامه این مسیر اشتباه و تکرار خطاهای محاسباتی گذشته است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در این گفت و گو با اشاره به اخباری مبنی بر همکاری امنیتی بین عربستان و رژیم صهیونیستی ضمن ابراز تاسف از این مساله، رژیم صهیونیستی را تهدید اول منطقه و دشمن مشترک تمام ملت های مسلمان توصیف و تاکید کرد: خنثی سازی طرح های توطئه آمیز و تجزیه طلبانه این رژیم تنها با اتحاد و همبستگی ملت های مسلمان و کشورهای اسلامی امکان پذیر است.
** تروریسم تکفیری فرصت های پیشرفت جهان اسلام را از بین برده است
شمخانی، شکل گیری پدیده بیداری اسلامی را فرصتی برای بروز مطالبات ملت های مسلمان به ویژه اعتراض نسبت به ارتباط کشورهای اسلامی با رژیم صهیونیستی دانست و افزود: تلاش استکبار و رژیم صهیونیستی برای مقابله با بیداری مردم و انتخاب حکومت توسط آحاد ملت منجر به ایجاد و مدیریت پدیده تروریسم تکفیری شد که فرصت های پیشرفت جهان اسلام را از بین برده و تبدیل به خطری فراگیر شده است.
وی همچنین با رد ادعاهای تبلیغاتی و دروغین مبنی بر حضور نظامیان ایران در سوریه گفت: مقاومت پنج ساله مردم، دولت و ارتش سوریه در برابر تروریست های وارداتی نشان داد که آنها توانایی مقابله و حفظ کشور سوریه را دارند و در این مسیر نیز جمهوری اسلامی ایران در کنار ملت و دولت سوریه خواهد ماند و با همکاری سایر کشورها حل و فصل سیاسی این بحران را پیگیری می کند.
** با تجزیه طلبی و طایفه گرایی مخالفیم/ انتخاب رییس جمهور لبنان باید به صورت داخلی به نتیجه برسد
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی افزود: جمهوری اسلامی ایران به دنبال توانمند سازی مردم عراق و سوریه از هر مذهب و اقلیتی برای دفاع از امنیت و سرزمین خود است و با هر طرح تجزیه طلبانه و یا فتنه های طائفی و مذهبی که ناشی از نگاه های استعماری و استکباری است مخالف است.
شمخانی در پاسخ به سوالی در مورد نقش ایران در حل موضوع انتخاب رییس جمهوری در لبنان گفت:جمهوری اسلامی ایران از انتخاب رییس جمهوری در لبنان بر اساس قانونی اساسی و به عنوان کشوری مستقل حمایت می کند و این موضوع بایستی به صورت داخلی و مبتنی بر راه حل های بومی به نتیجه برسد.
** ثبات لبنان مرهون فداکاری مقاومت و ارتش است
دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین با تبریک پیروزی های اخیر نیروهای مقاومت حزب الله لبنان برای صیانت از مرزها و مردم این کشور، ثبات و حفظ لبنان را مرهون فداکاری ها و ارتقاء توانمندی های مقاومت و ارتش لبنان دانست.
شمخانی خاطر نشان کرد: پس از اعلام آمادگی ایران برای اهداء کمک های تسلیحاتی به ارتش لبنان برخی کشورهایی که از ارایه این تسلیحات به ارتش لبنان و انجام تعهداتشان خودداری می کردند، کمک های تسلیحاتی خود به ارتش را آغاز نمودند که این نیز نوعی مساعدت غیرمستقیم جمهوری اسلامی ایران است.
مجری شبکه المنار در پایان خواستار پیام مستقیمی از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به مردم لبنان از طریق این شبکه شد که در پاسخ شمخانی با ابراز خوشنودی از وحدت جریان های مختلف لبنانی و حصول امنیت در این سرزمین، این موضوع را دستاوردی ارزشمند و حاصل تلاش های حزب الله و مقاومت دانست و از فداکاری های آنان تجلیل کرد.
۰۶:۳۴:۳۴ حمید بعیدی نژاد رییس تیم مذاکره کننده کارشناسی ایران این گفت و گو ها را در طول تاریخ مذاکرات بین المللی « کم نظیر» خواند و دشواری های مذاکره کنندگان را برشمرد.
مدیرکل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه در صفحه اینستاگرام خود نوشت: مذاکرات کارشناسی هسته ای از ده روز پیش بدون وقفه ادامه دارد و بویژه پس از آخرین جلسه ١+۵ تمرکز بیشتری هم پیدا کرده است. بر اساس تصمیم طرفین، بعد از عزیمت کوتاه معاونین سیاسی به پایتخت ها از دیروز، مذاکرات کارشناسی کماکان ادامه می یابد.
وی افزود: فشردگی بررسی های کارشناسی این روزها از اول صبح زود تا نیمه های شب حتی در تمامی روزهای تعطیل افزایش هم یافته است. تیم های کارشناسان یا در جلسات هستند یا تمامی وقت باقیمانده را به تدوین متن برای ارائه به جلسات کارشناسی می گذرانند. بی شک می توان گفت گستره، موضوعات و حجم مباحثی که در این مذاکرات مورد بحث گفتگو هستند، در طول تاریخ مذاکرات بین المللی معاصر کم نظیر است.
بعیدی نژاد نوشت: طیف وسیعی از مباحث مختلف هسته ای، حقوقی و بین المللی مورد مذاکره هستند، که از جمله در خصوص ابعاد مختلف صنعت هسته ای از یکطرف و مباحث حقوقی تحریمها از طرف دیگر را شامل می شوند. ورود به قوانین تحریمی اروپا و بویژه آمریکا که در لایه های متعدد قانونگذاری، و دستورات اجرایی و دیگر مقررات داخلی، در هم تنیده شده است، بسیار پیچیدگی دارد، که مورد اذعان خود هیاتهای اروپایی و آمریکایی نیز می باشد.
رییس تیم کارشناسی مذاکره کننده ایران افزود: حجم مطالعه هیات کارشناسی ایران در خصوص این موضوعات نیز بسیار گسترده بوده و هست، که شامل مطالعه و بررسی دقیق بیش از چندهزار صفحه سند و قانون و مدرک در حوزه مباحث هسته ای و حقوقی می شود. یکی از دلائل عمده فشار کاری بر هیات کارشناسی ایران به علت آنست که علیرغم وجود صدها دانشکده و مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه مباحث بین المللی وحقوقی در سطح کشور، مطالعاتی که در خصوص مباحث کاربردی مرتبط با اینگونه موضوعات در کشور انجام شده است، در برابر آنچه ضرورت دارد، کلی و بسیار کم است.
۰۶:۳۲:۱۶ خیلی به رونق بازار امروز امید نیست فقط امیدواریم کاهشی نباشد
۰۶:۳۲:۰۵ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی