خبر
در حاشیه بازار …
تحلیل خبر
بتا سهم – ۴:۲۰ و اما حاشیه بازار …
امروز یک اتفاق مهم قرار است رخ بدهد . قبل از هر چیز امروز رئس جمهور نیز کنفرانس مهمی دارند که می تواند در جریان بازار یکشنبه موثر باشد . به خصوص بحث های سیاسی که می شود .
در مورد بحث های هسته ای خبرهای خوب و بد زیاد است . ضد و نقیض هم زیاد می شنویم … ایتارتاس در یک نقل و قول از ربایکوف نوشته است که مذاکرات عملا به بنبست خورده و ممکن است تمدید شود. یک مقام دیپلماتیک میگوید مذاکرات هستهای ایران برای دستیابی به توافق هستهای تقریبا به بنبست رسیده و ضربالاجل ۳۰ ژوئن (۹ تیر) ممکن است تمدید شود. در پاسخ جف راتکه سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری خود گفت: بدون توافق بر سر دسترسیهای لازم نمیتوان به توافق نهایی دست یافت. وی در پاسخ به سوالی درباره خبر ایتارتاس مبنی بر بن بست در مذاکرات هسته ای و امکان تمدید ضرب الاجل با بیان اینکه «در ملأ عام مذاکره نمیکنیم» از پاسخ اجتناب ورزید. راتکه تاکید کرد که وضعیت درباره دسترسیهای آژانس برای حل و یا پرداختن به سوالات مرتبط با سایتهای نظامی ایران تغییری نکرده است. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین در خصوص دستیابی به توافق تا ضرب الاجل نهم تیرماه ابراز امیدواری کرد و گفت: ما همچنان بر این باوریم که امکان جمع بندی گفتگوها تا ۳۰ ژوئن [نهم تیرماه] وجود دارد و تمرکز ما همچنان بر روی این نقطه است.
در همین راستا بود که سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، میگوید درحالیکه هنوز طرفهای مذاکرات هستهای ایران در برخی مسائل کلیدی، شامل رفع تحریمها و دسترسی به تأسیسات ایران، در بنبست هستند، روسیه نگران کندی پیشرفت در مذاکرات است.ریابکوف در وین و طی اظهاراتی که در اسپوتنیک منتشر شد گفت: “متأسفانه، سرعت پیشرفت در حال کند شدن است. این امر روسیه را به صورت فزایندهای نگران میکند زیرا زمان باقیمانده به ضربالاجل کوتاه است، و ما باید در اسرع وقت به مرحله نهایی برسیم.”طرفها هنوز باید برخی از مهمترین مسائل مورد اختلاف، شامل ترتیب رفع تحریمها و نیز دسترسی به اماکنی مورد درخواست آژانس در ایران، را حل کنند.مقامات ایرانی بارها اعلام کردهاند که دسترسی به سایتهای نظامی و نیز مصاحبه با دانشمندان هستهای کشورمان پذیرفته شده نیستند.ریابکوف در ادامه سخنانش میگوید: “گروه ۱+۵ و ایران هنوز رویکردی مشروح برای شکلدهی دوباره به رآکتور اراک و همچنین تأمین مالی هزینههای آن تدوین نکردهاند.”وی گفت: “گروه ۱+۵ و ایران درباره شکل آتی رآکتور آب سنگین اراک به تفاهم رسیدهاند، اما طرفها هنوز مشخص نکردهاند که چه کسی، چگونه، در چه زمانی و با چه نوع منابع مالی این رآکتور را تغییر شکل خواهد داد.”ریابکف افزود: “بدون پاسخ به این سؤالها ما نخواهیم توانست به سمت توافق نهایی حرکت کنیم.”معاون وزیر خارجه روسیه گفت: “مسأله حضور وزرای گروه ۱+۵ در گفتگوها در دور بعدی مذاکرات مطرح خواهد شد…. این مسأله که آیا لازم است وزراء حضور یابند یا نه را میتوان در نشست عمومی مطرح کرد.”ریابکوف درباره موضوع دسترسیها گفت: “تنها راهحل قابل پذیرش و جامع برای این مسأله سند چارچوب بین ایران و آژانس و ادامه بحث درباره اینکه چگونه این سند باید در توافقهای آتی مورد استفاده شود، است… [این سند] وظایف بسیاری پیش روی آژانس قرار داده و ایران را ملزم خواهد کرد که مسأله دستیابی به داراییهایش را حل کند.”به گفته ریابکوف اکنون تنها دسترسی مدیریت شده مورد بحث است نه بازرسی یا بازپرسی.
در همین راستا و درست بر خلاف نظر بالا … با نزدیک شدن به مهلت از پیش تعیین شده برای امضای توافق جامع هستهای میان ایران و ۱+۵ برخی از مقامات آمریکایی و همپیمانان غربی این کشور اعلام کردهاند که مایلاند صرفنظر از آنچه ایران پیشتر در زمینه تولید تسلیحات هستهای انجام داده٬ توافق نهایی را تدوین کنند.به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس٬ واشنگتن پیشتر اعلام کرده بود که در توافق نهایی نگرانیها و ابهامات موجود پیرامون “ابعاد احتمالا نظامی برنامه هستهای ایران” باید برطرف شوند٬ اما حالا گامی مهم برداشته شده و قرار است توافق نهایی بیاعتنا به این مسائل نگاشته شود تا پس از دستیابی به توافق جامع٬ در فرصت مقتضی ابهامات و نگرانیهای پیشین هم برطرف شوند.
مقامات غربی میگویند با توجه به اینکه ضربالاجل توافق نهایی ۳۰ ژوئن (۹ تیر) فرا میرسد٬ نمیتوان در مهلت باقی مانده به همه سوالات و ابهامات موجود پاسخ داد. این همان چیزی است که در آخرین ارزیابی آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم آمده است و حالا تصمیم جمعی این است که توافق نهایی به هر ترتیب تدوین و تنظیم شود.یکی از مقامهای ارشد غربی روز پنجشنبه در گفتوگو با آسوشیتدپرس گفت: «احتمال موفقیت دیپلماتها در نهایی کردن توافق جامع ظرف سه هفته آینده بیشتر از احتمال ناکامی آنهاست.»
وزیر خارجه فرانسه با بیان این که هنوز مذاکره هستهای ایران و ۱+۵ در مورد برخی موضوعات ادامه دارد، گفت: هنوز به پایان گفتوگوها نرسیدهایم.به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی بی اف ام در مورد مذاکرات هستهای ایران اظهار کرد: هر گونه توافقی با ایران باید قابلیت راستیآزمایی داشته باشد و هنوز هیچ گونه تضمینی دراین مورد وجود ندارد.او تاکید کرد: ما باید قابلیت دسترسی و بازرسی از همه سایتهای مورد نیاز را داشته باشیم اما هنوز در این مورد به تضمینی نرسیدهایم.فابیوس در ادامه گفت: ما خواستار دستیابی به توافق با ایران هستیم اما این توافق باید قابلیت راستیآزمایی داشته و محکم باشد و هم اکنون ما هیچ گونه تضمینی در این مورد نداریم.
در یک اتفاق خوب دیگر نیز امام جمعه موقت تهران با اشاره به اهمیت و حساسیت مسأله هستهای از منتقدان خواست مذاکره کنندگان هستهای را زیر سوال نبرند
دست اخر اظهارات عراقچی کمی بازار را امیدوار کرده است . عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای از احتمال دستیابی به توافق هستهای تا پیش از ضربالاجل ۱۰ تیرماه خبر داد و گفت: « گمان میکنم ، با چشماندازی که از مذاکرات میبینیم ، امکان دستیابی به توافق تا قبل از ۱۰ تیرماه هم وجود دارد . » وی گفت : فکر میکنم تا اواخر هفته بتوانیم به متن پیشنویس توافقی برسیم که موارداختلافی در آن به حداقل ممکن رسیده باشد.عراقچی در ادامه گفت : اگر آژانس برای مراکز غیر هسته ای درخواست بازرسی داشته باشد باید دلایل و مدارک خود را ارائه کند و اگر قرار به بازرسی باشد این بازرسی ،مدیریت شده خواهد بود.دررابطه با بحث پذیرشپروتکل الحاقی از سوی کشورمان با تاکید بر این که منظور از پروتکل الحاقی اطمینان سازی بیشتر خواهد بود ، گفت : « ما هیچ نظام بازرسی فراتر از پروتکل الحاقی را نپذیرفته ایم و نخواهیم پذیرفت و در چارچوب تفسیر ها یی که از پروتکل الحاقی میشود، اقدام به اعتمادسازی خواهیم نمود. »
عراقچی گفت : ایران پذیرفته است که پروتکل الحاقی را اجر انماید ؛ به شرط آنکه مجلس هم اجرای آن را بپذیرد ؛ بنا بر این تصویب نهایی پروتکل الحاقی در اختیار دولت نخواهد بود، بلکه در اختیار مجلس است و ممکن است دولت برای مقطعی داوطلبانه آن را اجرا نماید که آن هم باز مشروط به دیدگاه نماینده ها ی مجلس خواهد بود. وی گفت : با توجه به دغدغه امنیتی در کشورها ، پروتکل الحاقی به شکلی تنظیم گردیده که بازرسان آژانس نتوانند از نظارتهایی که انجام میدهند ، سوء استفاده نمایند و ایران هم همه ی راههایی را که این نظارتها بتواند به سوء استفاده های احتمالی بازرسان آژانس منجر گردد را شناسایی نموده و بسته است.
عراقچی در مورد بازرسی ها گفت : پذیرش پروتکل الحاقی به مفهوم پذیرش بازدید مراکز نظامی و سایر مراکز غیر هستهای نخواهد بود و اگر برای مراکز غیرهستهای ، آژانس درخواست بازرسی نماید اینگونه نخواهد بود که اجازه ی بازرسی سریع و به آسانی داده شود ، و آژانس باید دلایل و مدارک خود را جهت بازرسی ارائه نماید و نهایتا هم اگر به این نتیجه برسند که دسترسی برای آژانس ایجاد نمایند این بازرسی ها یک بازرسی مدیریت شده خواهد بود و این طور نیست که آنها هر جایی را که بخواهند را بازرسی نمایند.
عضور ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان گفت : بحث لغو تحریم ها مهمترین مبحث مذاکرات بوده است و طبق آنچه که ایران مد نظر دارد، تحریمها باید در ابتدای توافق لغو گردد . وی با تاکید بر این که باید تمام تحریمهای اقتصادی و مالی در روز اجرایی شدن توافق لغو خواهد شد ، گفت : باید قوانین مرتبط با تحریمها مشخص گردد. معاون ظریف مجدد بر لغو تمامی تحریمهای مرتبط با هستهای اشاره نمود و توضیح داد که دسترسی ایران به بازارهای تجاری ، مالی ، انرژی و فناوری با توافق امکان پذیر خواهد بود.
دیروز هم در خبرها داشتیم عراقچی و روانچی از روز چهارشنبه هفتمین دور مذاکره برای نگارش متن توافق جامع را آغازکردند . همزمان با مذاکره معاونان، تیم های کارشناسی هم به ریاست حمید بعیدی نژاد و استفان کلمنت کار بر روی ضمائم را ادامه دادند. رئیس هیأت کارشناسی ایران در مذاکره با ۱+۵ گفت: در نشست امروز ایران و ۱+۵، روند بحثهای گذشته مرور و مورد بررسی قرار گرفت و کشورهای عضو تمایل جدی خود را برای سرعت دادن به پیشرفت در مذاکرات اعلام کردند.
حمید بعیدی نژاد مدیر کل امور سیاسی و امنیت بینالمللی وزارت خارجه و رئیس هیأت کارشناسی ایران در مذاکره با ۱+۵ در صفحه اینستاگرام خود نوشت: بعد از چند روز جلسات کارشناسی که بدون وقفه از هفته پیش ادامه یافته بود و بعد از جلسات معاونین سیاسی که از چهارشنبه صبح آغاز شد، امروز (جمعه) جلسه رسمی ایران و اعضای ۱+۵ با حضور تمامی هیأتهای عضو تشکیل شد. وی در ادامه آورده است: در این نشست، روند بحثهای گذشته مرور و مورد بررسی قرار گرفت و کشورهای عضو تمایل جدی خود را برای سرعت دادن به پیشرفت در مذاکرات اعلام کردند.
یک روزنامه آمریکایی نوشته است که وزیر خارجه این کشور با وجود شکستگی پای راستش به مذاکرات ایران و ۵+۱ میپیوندد. جان کری، وزیر خارجه این کشور پس از عمل جراحی بر روی پایش، امشب از بیمارستان مرخص می شود.به گزارش آسوشیتدپرس، عمل حراجی آقای کری موفقیت آمیز بوده و او از بیمارستانی در ماساچوست مرخص می شود اما برای طی دوره نقاهتش به بوستون می رود.
جان کری دو هفته پیش، پس از شرکت در مذاکرات هسته ای با ایران در سوئیس، هنگام دوچرخه سواری در فرانسه به زمین خورد که استخوان رانش شکست.
و در اخر در مورد شریک تجاری و سیاسی ایران چین هم نکات جالبی مطرح است . به گزارش ایرنا، روزنامه «ساوت چاینا مورنینگ» چاپ هنگ کنگ که مصاحبه اخیر خود با رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام کشورمان را منتشر کرد، به نقل از وی می نویسد: چین در مذاکرات هسته ای ایران، روشی متعادل و میانه رو دارد اما اگر این نقش فعال تر شود، می توان شاهد نتایج بهتری در گفت وگوها بود.وی همچنین به این نشریه اظهار داشت که ایران می خواهد روابط نزدیکتری با چین داشته باشد و از ابتکارها در این زمینه نیز استقبال می کند.این گزارش می افزاید، با توجه به سخنان مطرح شده و احتمالا با توجه به این درخواست ایران، دو کشور از این پس همکاریهای خود در زمینه های مختلف را گسترش بیشتری خواهند داد.
درخبرهای اقتصادی این مهم ترین خبری بود که در حاشیه رفت … صادرات نفت ایران در ماه گذشته میلادی به یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیده که از نیمه سال ۲۰۱۲ که تحریمهای غرب علیه ایران به اجرا گذاشته شد، یک رکورد محسوب میشود.ایران قبل از تحریمهای غرب روزانه تا ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت داشت، اما در سال ۲۰۱۳ این رقم به حدود ۱ میلیون بشکه رسید.بعد از توافق موقت هستهای در پاییز همان سال، ایران مقداری بر صادرات نفت خود افزود و طی ماههای گذشته تحت تاثیر افزایش امیدها به حصول توافق جامع هستهای و تدوین سند نهایی آن، صادرات نفت ایران باز هم افزایش یافته است.بر اساس گزارش خبرگزاری بلومبرگ، آژانس بینالمللی انرژی که به ۲۷ کشور صنعتی جهان مشاوره انرژی میدهد، در گزارش ماهانه خود مینویسد که صادرات نفت ایران در ماه میلادی مه نسبت به ماه قبل آن، ۲۳۵ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.این گزارش میگوید که ایران طی ماه گذشته مجموعا دو میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه تولید نفت خام داشته است.آژانس مینویسد که ایران برای روزی آماده میشود که تحریمهای بینالمللی لغو شود و از لحاظ نظری این کشور قادر است چند ماه بعد از لغو تحریمها، تولید نفت خود را به ۳.۴ میلیون تا ۳.۶ میلیون بشکه در روز افزایش دهد. این خبر بسیار جالبی برای کشور است و البته نشانه های امیدواری را افزایش می دهد . آژانس بینالمللی انرژی نیز گفته است که تهران خود را برای روزی آماده میکند که تحریمهای بینالمللی لغو شود
در خبرهای بورسی حسن امیری از یک تصمیم جدید برای اطلاعیه های کدال خبر داد و با اشاره به اعلام برنامه های سازمان بورس مبنی بر افزایش سطح تحلیل در همایش اواخر اردیبهشت به سنا گفت: امکانی فراهم شده تا شرکت های دارای مجوز مشاوره از سازمان بورس قادر به اعلام نکات و تحلیل ها بر اطلاعیه ها باشند تا هم سطح تحلیل بازار افزایش یابد و هم اینکه شرکت ها و موسسات بدانند اطلاعات منتشر شده آنها مورد ارزیابی قرار می گیرد و باید دقت بیشتری بر صحت اطلاعات داشته باشند.
در خب بورسی دیگر رئیس اداره نظارت بر ناشران بورسی گفت:تدوین دستورالعمل سهام خزانه در دستور کار سازمان بورس قرار گرفت که تا هفته آینده این دستورالعمل آماده و برای تصویب به شورای عالی بورس ارجاع داده می شود. محمدرضا معتمد با بیان اینکه پس از تصویب قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقاء نظام مالی توسط مجلس، بخش های مختلف آن به دستگاه های ذی ربط ابلاغ شده گفت: مهمترین بخش مرتبط این قانون با سازمان بورس ماده ۲۸ تبصره ۵ بند “ب” تحت عنوان سهام خزانه بوده و به سازمان بورس تکلیف شده تا پیشنهاداتی را در قالب دستورالعمل تدوین و به تصویب شورای عالی بورس برساند..
رییس هیات مدیره سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق از بدهی شش هزار میلیارد تومانی وزارت نیرو به نیروگاههای خصوصی خبر داد.محمد ملاکی، رییس هیات مدیره سندیکای شرکت های تولیدکننده برق در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، گفت: مجموعه مطالبات نیروگاههای خصوصی از وزارت نیرو بابت فروش برق بالغ بر شش هزار میلیارد تومان است. وی افزود: این رقم نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، البته برای بخشی از تولیدکنندگان برق که امکان تهاتر داشتند یا وزارت نیرو از طرق دیگر به آنها کمک کرده است، میزان مطالبات تغییری نکرده است، اما برای آنها که قراردادهای تضمینی و تبدیل انرژی داشتهاند و نیروگاههایی که از محل دیون خریداری شدهاند، مطالباتشان افزایش پیدا کرده است. این نیز خبر خاصی است که نشان می دهد اهمیت رفع تحریم ها چقدر می تواند موثر باشد .
سرانجام بعد از مدتها تذکر و درخواست برای ساماندهی هزاران موسسه مالی و اعتباری غیر مجاز و عمدتا متخلف، برخوردها جدی تر و انحلال آغاز شد.به گزارش خبرنگار ایسنا، فعالیت تخریبی موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز خاصه موسساتی که در حوزه بانکی فعالیت می کنند در سالهای اخیر به حدی پیش رفت که درخواست برای دریافت مجوز از سوی بانک مرکزی و فعالیت در چارچوب قانون و دستورالعمل های این بانک افاقه نکرد و چاره ای جز ایجاد یک دو راهی باقی نماند؛ دریافت مجوز یا انحلال.در حالی به گفته معاون نظارتی بانک مرکزی حدود ۷۰۰۰ موسسه مالی و اعتباری در کشور مشغول فعالیت هستند که از این میان حدود ۶۰۰۰ مورد اعم از صندوق های قرض الحسنه، تعاونی ها، صرافی ها، لیزینگها و موسسات اعتباری بانکی هیچ قید و بندی به قوانین بانکی و مالی نداشته و هر گونه کهدلخواه و سودآورتر است عمل می کنند ، موضوعی که موجب شده به تدریح بازار غیر متشکل پولی دچار هرج و مرج و به طور قابل ملاحظه ای بازار متشکل و بانکها و موسسات حاضر در آن را به چالش بکشاند.
در حوزه دلار پنج شنبه قیمت ها کمی با قبات تر بود و جو همچنان بین ۳۳۱۰ و ۳۳۰۰ دور می زند . نکته جالب قیمت دلار ۲۹۰۰ تومانی مبادله ای است که این یعنی بعید است دیگر دلار زیر ۳۲۰۰ بیاید .
امروز در پایان بازارهای جهانی با کاهش همراه بودیم و خوشحالی چهارشنبه را زهر کرد . که که نفت با کاهش جدی به ۶۰٫۳ رسید قیمت مس و روی هم مشخص شدند که مس ۵۹۰۴ و روی ۲۱۱۶ دلار است . که عمده انها نسبت به چهارشنبه کاهشی جدی دارند .
در اوره نیز ۳۳۵ دلار شده است که رشد اندکی را تجربه می کند ولی متانول شرایط ثابتی دارد .
گروه تحلیل گری بتا سهم
۲۳ خرداد ۹۴