اخبار بازار امروز …

خرداد ۱۷, ۱۳۹۴

 

۰۷:۲۴:۳۱ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۲۴:۱۹ گروه بورس – محبوبه مغانی: روز گذشته در بورس ۲۳۵ میلیون و ۷۰۰ هزار سهم و حق تقدم به ارزش ۴۴۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال مورد معامله قرار گرفت. بورس در ازای این حجم و ارزش پایین معاملات، تنها به شاخص رشد ۷۸/ ۷ واحدی داد تا به این واسطه شاخص بورس تهران در اولین روز کاری خود در هفته جاری، کانال ۶۳ هزار واحدی خود را حفظ کند. در حالی معاملات در بورس با حجم و ارزش های پایین رقم می خورد که به نظر می‌رسد بار این حجم از معاملات، بر دوش حقیقی‌ها قرار گرفته است و تنها به واسطه حضور و معاملات آنهاست که رشد های ناچیز یا افت های شاخص در آخرین ماه بهاری به ثبت می رسد.

در این میان اگرچه با کاهش ریسک های سیستماتیک چون مذاکرات هسته ای، قیمت نفت، بودجه کشور، گزارش های شرکت های بورسی، ابهام نرخ خوراک پتروشیمی و پالایشی‌ها و در نهایت بهره مالکانه، بازار سرمایه به یک ثبات نسبی در رفتار معامله‌گران دست یافته است؛ اما نمی‌توان از این ثبات به‌عنوان مزیتی برای بازار سرمایه نام برد. کارشناسان معتقدند ثباتی که در حال حاضر در رفتار معامله‌گران شکل گرفته است را تنها می توان به شکل‌گیری روالی در معاملات بازار سرمایه نسبت داد که اثری بر عمق بازار سهام ندارد.
بر این اساس آن‌طور که منطق اقتصادی حکم می کند سرمایه‌گذاران با توجه به پایین بودن قیمت سهام بنگاه‌های حاضر در بورس، به خرید سهام نمی پردازند و عملا تمایلی به سرمایه‌گذاری در سهام آن هم به‌صورت بلندمدت ندارند. بر این اساس است که معاملات در بازار سرمایه تنها به حجم و ارزش پایین محدود شده است تا روال حاکم در این میزان از حجم و ارزش معاملات، تنها نمایانگر توان و رمق ناچیز سرمایه‌گذاران در سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه و تنها با انگیزه های سفته بازی و نوسان گیری باشد.
اما در چنین فضایی به نظر می رسد که نهاد ناظر بر بازار سرمایه با تغییر رویه در سیاست‌ها و استراتژی های خود، بر آن شده است تا به جای افزایش ارزش بازار، بر افزایش تعداد شرکت های بورسی و تعداد سهام آن بیفزاید تا این بار به جای رشد عمودی بازار، شاهد رشد افقی آن باشیم. مدعای این مساله نیز میزان مجوزهایی است که از سوی سازمان بورس طی دو ماه نخست امسال صادر شده است. بر اساس گزارش سازمان بورس، مبلغ کل مجوزهای ارائه شده به شرکت‌های سهامی عام جهت انجام افزایش سرمایه طی دو ماه سال ۹۴، معادل ۱۶ هزار و ۲۰۹ میلیارد ریال است. بر اساس این مجوزها، ۸۲ درصد افزایش سرمایه‌ها از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی و مابقی از محل سود انباشته و مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها تامین شده است.
یک کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، تغییرات متعدد بازار سرمایه در سال جاری را مورد اشاره قرار داد که به موجب این تغییرات و کم شدن ریسک‌های پیش روی بازار، انتظار می‌رفت که شاهد آغاز روندی صعودی برای بازار سرمایه باشیم.
مهدی ساسانی با اشاره به روند رکودی حاکم بر بازار سرمایه، از تثبیت قیمت جهانی نفت، تعیین بودجه سال ۹۴ کشور و شرکت‌ها، تعیین تکلیف نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و برطرف شدن ابهام در وضعیت شرکت‌های پالایشی به‌عنوان ریسک‌هایی یاد کرد که در گذشته بر سر راه بازار سرمایه بود و اخیرا کمی بهبود یافته است.
وی ادامه داد:‌ البته بدیهی است برطرف شدن این ریسک‌ها نیز نمی‌توانست باعث رشد بازار سرمایه شود، چرا‌که همانگونه که سرمایه‌های ریسک‌گریز با وجود ابهامات سعی می‌کنند از سرمایه‌گذاری کناره‌گیری کنند، برای رشد بازار و ورود نقدینگی جدید نیز نیاز به انگیزه دارند.
وی تصریح کرد: پس از اتفاقات لوزان انتظار می‌رفت که روند بازار سرمایه بهبود نسبی داشته باشد اما از آنجا که نگاه مدیریت جدید سازمان بورس، جلوگیری از هرگونه هیجان کاذب و گسترش فرهنگ سهامداری بود، بنابراین بیشتر رشد افقی بازار در دستور کار قرار گرفت، نه رشد عمودی.
ساسانی برای توضیح این موضوع، ابتدا به بررسی عوامل تاثیرگذار بر رشد شاخص پرداخت و گفت:‌ رشد شاخص همواره مرتبط با افزایش ارزش بازار بوده است و ارزش بازار از حاصلضرب تعداد سهام در قیمت روز به‌دست می‌آید؛ طبیعتا افزایش عددی قیمت روز که همان رشد عمودی نام‌گذاری می‌شود، می‌توانست باعث رشد ارزش بازار و متعاقب آن رشد شاخص شود.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر می‌توان با افزایش تعداد سهام نیز این افزایش ارزش بازار را ایجاد کرد؛ در این حالت نیز ارزش بازار و در کنار آن شاخص رشد می‌یابند. البته در این حالت باید قیمت بازار روندی ثابت یا افزایشی داشته باشد، چرا که رشد تعداد سهام در مقابل افت قیمت می‌تواند حالتی خنثی را ایجاد کند.
این کارشناس بازار سرمایه با استناد به این توضیح اینگونه نتیجه‌گیری کرد که نگاه مدیریتی که در چند ماه اخیر در بازار سرمایه در حال ایجاد است، بیشتر تمایل به افزایش تعداد سهام موجود در بازار دارد که این موضوع را می‌توان در عرضه‌های اولیه جدید و افزایش سرمایه‌های متعدد شرکت‌ها جست‌وجو کرد؛ دو عاملی که هر دو باعث افزایش تعداد سهام موجود در بازار خواهند شد. ساسانی خاطرنشان کرد:‌ البته در بازاری که از نبود نقدینگی رنج می‌برد قطعا هر دو مورد فوق با مشکلات متعددی روبه‌رو‌ خواهند بود؛ چرا که نبود نقدینگی باعث می‌شود عرضه‌های اولیه‌ای که صورت می‌پذیرد، گاهی ناموفق باشند. از سوی دیگر مجوز افزایش سرمایه‌هایی که از سوی سازمان بورس به شرکت‌ها داده می‌شود، در شرایطی که شرکت‌ها با مشکلات نقدینگی روبه‌رو‌ هستند، گاهی خود به نوعی باعث بروز مشکلات جدیدی می‌شود؛ مساله‌ای که از بین رفتن سرمایه سرمایه‌گذاران را در پی دارد.  این کارشناس بازار سرمایه به فرآیندی که اخیرا در خرید حق تقدم‌های استفاده نشده در قالب پذیره‌نویسی عمومی توسط شرکت‌های متعهد دیده می‌شود، اشاره کرد و آن را تاییدی بر این ادعا دانست و اضافه کرد:‌ وقتی تمایلی برای سرمایه‌گذاری در بین سهامداران حقیقی وجود نداشته باشد، اصولا تمایلی برای ورود در این افزایش سرمایه‌ها نیز وجود ندارد و این موضوع باعث می‌شود برخی شرکت‌ها برای خرید اینگونه حق‌تقدم‌ها بار دیگر سرمایه خیلی از سرمایه‌گذاران را ضایع کنند.
در این راستا بود که وی پیشنهاد داد در کنار رشد افقی که بارها از سوی مسوولان مورد اشاره قرار گرفته است،باید نیم نگاهی نیز به ایجاد روندهایی اعتماد ساز در قیمت سهام بازار داشت.
این تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است که باید این دو رشد همزمان با هم صورت گیرد تا با ترسیم افق سرمایه‌گذاری، شاهد تداوم سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه باشیم.
با این حال وی از شکل‌گیری روند مدیریتی و ساماندهی که در بازار سرمایه در چند ماه گذشته رخ داده است، به‌عنوان اتفاقات مثبتی در این عرصه از سرمایه‌گذاری نام برد و به‌عنوان نمونه ارسال مستقیم گزارش‌ها روی سامانه کدال و متوقف شدن نماد‌ها همزمان با ارسال گزارش‌ها را مورد اشاره قرار داد.
ساسانی ادامه داد: افزایش دامنه نوسان به منظور بالا‌تر رفتن نقد‌شوندگی بازار و کاهش زمان توقف نماد‌ها به حداکثر ۷ روز از جمله اقداماتی بوده است که می‌توانند در آینده به کمک بازار سرمایه بیایند.
با این حال این کارشناس بازار سرمایه معتقد است که کماکان «اعتماد» حلقه گمشده بازار است و تا زمانی که این مهم در بازار ایجاد نشود، نمی‌توان انتظار زیادی از بازار سرمایه داشت چرا‌که بازار برای رشد نیاز به انگیزه و اعتماد دارد که فعلا با توجه به موضوعات جاری هر دو مقوله فوق در ابهام قرار دارند.

۰۷:۲۴:۰۷ وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه وزارت اقتصاد به هیچ‌وجه به بانک‌ها و سایر اشخاص، تکلیفی در مورد بازار سرمایه نمی‌کند و پیش از این هم‌چنین کاری نکرده است؛ گفت: هم‌اکنون موعد خرید سهام است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، علی طیب‌نیا در پاسخ به پرسشی درخصوص جلسه اخیر با ۵ بانک برای حمایت از بازار سرمایه و نتایج آن، اظهار کرد: بازار سرمایه جایی است که اوراق به‌صورت کاملا رقابتی و آزاد مورد معامله قرار می‌گیرد و این در شرایطی است که اطلاعات به‌صورت شفاف و کامل در معرض دید و نظر همه فعالان بازار سرمایه قرار دارد.
وی مشکل اساسی بازار سهام را به دلیل شرایط خاص کشور و رفتار هیجانی برخی سهامداران دانست و افزود: در شرایطی که اکثر تحلیلگران معتقدند براساس شرایط واقعی سهام بنگاه‌های حاضر در بورس از ارزش مطلوبی برخوردار است و هیچ دلیلی برای فروش آنها وجود ندارد، قاعدتا براساس منطق اقتصادی هم‌اکنون زمان خرید سهام است. طیب‌نیا گفت: اگر از بنده سوال کنند که دارایی خود را در چه بخشی سرمایه‌گذاری کنم، قطعا در شرایط فعلی و با توجه به سایر بازارها، با نگاه بلندمدت بازار سرمایه را معرفی می‌کنم و قطعا این بازار بسیار مطمئن و قابلیت سرمایه‌گذاری دارد؛ در چنین شرایطی برخی فعالان اقدام به عرضه سهام می‌کنند و همین عرضه موجب کاهش قیمت سهام به زیر ارزش واقعی می‌شود که به‌طور طبیعی سهامداران خرد از این فرآیند ضرر می‌کنند. به‌طور معمول سهامداران بزرگ با نظر مشاوران معاملات را انجام می‌دهند و به همین دلیل کمتر دچار رفتار هیجانی می‌شوند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به نشست خود با فعالان بازار سرمایه و مدیران نظام بانکی، تاکید کرد: اگر نشستی با مدیران عامل بانک‌ها برگزار شده عمدتا برای مهار کردن رفتار هیجانی برخی سهامداران است، در غیر این صورت اعتقاد جدی وجود دارد که در بازار سرمایه هیچ مقامی مجاز به دخالت نیست و باید اجازه دهیم قیمت سهام براساس شرایط بازار به‌صورت کاملا رقابتی تعیین شود.
طیب‌نیا با بیان اینکه نهادی به نام صندوق توسعه بازار سرمایه در سال گذشته ایجاد شده است، گفت: در قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر صندوق تثبیت بازار تصویب شد که در جهت تنظیم بازار عمل می‌کند و مداخله آن در بازار عمدتا از طریق خرید و فروش است و با این هدف وضعیت باثبات در بازار ایجاد می‌شود.
این عضو کابینه دولت یازدهم تصریح کرد: زمانی که صحبت از ثبات می‌شود منظور این نیست که قیمت‌ها تثبیت شود، بلکه رفتار هیجانی در بازار وجود نداشته باشد؛ پیش‌بینی‌هایی که وجود دارد این است که در بلندمدت بازار سرمایه بازدهی مناسبی برای فعالان اقتصادی خواهد داشت و از این روند استقبال خواهیم کرد.
وی با بیان آنکه، دولت به دنبال این است که بخش عمده تامین سرمایه بلندمدت بنگاه‌های اقتصادی و به ویژه بنگاه‌های بزرگ را از طریق بازار سرمایه انجام دهد، گفت: در شرایطی بازار سرمایه می‌تواند این نقش را ایفا کند که در بازار ثانویه رونق مناسبی وجود داشته باشد البته دولت از رونق بازار سرمایه حمایت می‌کند.
طیب‌نیا با اشاره به اینکه بخش عمده تامین مالی بنگاه‌های بزرگ از طریق بازار سرمایه انجام خواهد شد، افزود: در شرایطی بازار سرمایه می‌تواند نقش تامین مالی برای بنگاه‌ها داشته باشد که در بازار ثانویه رونق مناسبی وجود داشته باشد و یقینا دولت از رونق بازار سرمایه حمایت می‌کند و تمام تلاش دولت در دو سال گذشته این بود تا مشکلات بازار سرمایه شناسایی و مرتفع شود تا یک بازار سرمایه شفاف و کاملا رقابتی با بازدهی مناسب برای مردم داشته باشیم.

۰۷:۲۳:۳۵ گروه بورس، زهرا رحیمی: شاخص کل بورس تهران این روزها همچنان بر مدار نوسانات با دامنه‌های کوتاه حرکت می‌کند به‌طوری که برای هفدهمین روز کاری همچنان در کانال ۶۳ هزار واحدی باقی مانده است. اکثر صنایع بورسی نیز همگام با نوسانات شاخص کل، افت و خیزهای محدودی را تجربه می‌کنند. روز گذشته از میان شاخص ۳۷ صنعت، شاخص ۱۴ صنعت با رشد و شاخص ۱۹ صنعت نیز با افت همراه شدند. مطالعه نوسانات قیمت سهام در صنایع مختلف بازار نشان می‌دهد که روز گذشته رشد قیمتی گروه انتشار و چاپ بیشتر از سایر صنایع بوده؛ این در حالی است که گروه‌های سایر معادن و کاشی و سرامیک به ترتیب بیشترین افت قیمتی را ثبت کردند. در بررسی حجم و ارزش معاملات صنایع مختلف در روز گذشته، گروه‌ خودرویی همچنان در صدر بیشترین حجم و ارزش معاملات قرارداشت.

گروه بورس، زهرا رحیمی: شاخص کل بورس تهران این روزها همچنان بر مدار نوسانات با دامنه‌های کوتاه حرکت می‌کند به‌طوری که برای هفدهمین روز کاری همچنان در کانال ۶۳ هزار واحدی باقی مانده است. اکثر صنایع بورسی نیز همگام با نوسانات شاخص کل، افت و خیزهای محدودی را تجربه می‌کنند. روز گذشته از میان شاخص ۳۷ صنعت، شاخص ۱۴ صنعت با رشد و شاخص ۱۹ صنعت نیز با افت همراه شدند. مطالعه نوسانات قیمت سهام در صنایع مختلف بازار نشان می‌دهد که روز گذشته رشد قیمتی گروه انتشار و چاپ بیشتر از سایر صنایع بوده؛ این در حالی است که گروه‌های سایر معادن و کاشی و سرامیک به ترتیب بیشترین افت قیمتی را ثبت کردند. در بررسی حجم و ارزش معاملات صنایع مختلف در روز گذشته، گروه‌ خودرویی همچنان در صدر بیشترین حجم و ارزش معاملات قرارداشت.


استقبال حقوقی‌ها از «حکشتی»
روز گذشته از چهار نماد معامله شده در گروه حمل‌ونقل‌ شاهد افت قیمتی در همه نمادها بودیم که این موضوع در نهایت به افت ۶۴/ ۰ درصدی شاخص این گروه منجر شد. این گروه در هفت روز معاملاتی اخیر رشد ۸/ ۶ درصدی را ثبت کرده است که به نظر می‌رسد به دلیل خوش‌بینی از رفع تحریم‌ها صورت گرفته است. در این گروه «حفارس» بیشترین افت قیمت را تجربه کرد. بیشترین حجم و ارزش معاملات در روز گذشته مربوط به نماد «حکشتی» بود. بررسی معاملات نماد «حکشتی» (که بیشترین ارزش بازار گروه حمل‌و‌نقل را در اختیار دارد)، حاکی از این است که در روزهای اخیر تغییر مالکیت این سهم به نفع حقوقی‌ها صورت گرفته است به‌طوری که از ابتدای خرداد تا‌کنون شاهد تغییرمالکیت بیش از ۱۲میلیون سهم به نفع معامله‌گران حقوقی بوده‌ایم.
در رابطه با وضعیت این گروه حسام حسینی، کارشناس بازار سهام گفت: شرکت‌های مربوط به گروه حمل‌و‌نقل به دو دسته حمل‌و‌نقل ریلی و دریایی تقسیم می‌شوند که هر دو به‌طور مستقیم و غیر‌مستقیم از بحث تحریم‌ها اثر می‌پذیرند و شاید بتوان گفت تاثیر‌گذارترین عامل در وضعیت این گروه بحث تحریم‌ها است. وی ادامه داد: «حکشتی» و «حتاید» در لیست شرکت‌های تحریمی هستند و از این جهت وضعیت این گروه به دلیل در اختیار داشتن ارزش بازار حداکثری نماد «حکشتی» از رفع تحریم‌ها متاثر است.
این کارشناس بازار سهام در رابطه با شرکت‌های حمل‌و‌نقل ریلی گفت: شرکت «توریل» در فرابورس زیرمجموعه فولاد مبارکه اصفهان است که حمل‌و‌نقل سنگ‌آهن را انجام می‌دهد که با رفع تحریم‌ها و افزایش واردات می‌توان آینده مناسبی برای این گروه متصور شد. وی به بررسی وضعیت این گروه پس از رفع تحریم‌ها پرداخت و گفت: این گروه به‌صورت غیر‌مستقیم نیز از رفع تحریم‌ها اثر می‌پذیرد به‌طوری که پس از رفع تحریم‌ها و افزایش درآمد دولت از منافع رفع تحریم‌ها، بودجه عمرانی کشور رشد خواهد کرد که پس از آن توسعه حمل‌و‌نقل ریلی در اولویت اقدامات دولت خواهد بود و از این جهت این گروه با شرایط مناسبی روبه‌رو‌ خواهد شد. حسینی در پاسخ به این سوال که آیا در این گروه خرید و فروش‌ها هیجانی است و به وضعیت بنیادی سهام توجهی نمی‌شود، گفت: این موضوع که نسبت پی بر ‌ای در این گروه بالاتر است، درست است، اما سودهای سال ۹۴ در این گروه با میانگین بازار تفاوت زیادی ندارد. وی با بیان اینکه «حکشتی» زیرمجموعه‌های زیادی دارد، گفت: در مورد این گروه اگر به سود تلفیقی در صورت‌های مالی این شرکت توجه شود، نشان می‌دهد که این رقم بیشتر از سود عادی است؛ لذا پی بر ‌ای این گروه نسبت به میانگین پی بر ‌ای بازار رقم بالایی نیست.


سیمان همچنان پر خبر
در بررسی عملکرد گروه سیمان در روز گذشته، دو نماد «سهگمت» و «سکارون» بیشترین رشد قیمت را تجربه کردند. بیشتر نمادهای مربوط به این گروه افت قیمتی را تجربه کردند که در نهایت منجر به افت ۲۴/ ۰ درصدی شاخص این گروه شد.
همچنین در این گروه بیشترین افت قیمت را در نماد «سشرق» شاهد بودیم. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز برای نماد «سپاها» ثبت شد. در تحولات مربوط به سیمان در روزهای اخیر، اخبار متعددی وجود داشت که می‌تواند شرایط این گروه را تحت تاثیر قرار دهد؛ در حالی که دبیر انجمن صنفی سیمان در روز‌های گذشته خواستار بررسی کارشناسانه مسوولان در راستای افزایش نرخ سیمان شده بود اما وزارت صنعت این پیشنهاد را به دلیل نداشتن کشش قیمتی سیمان در بازار رد کرد و این بررسی به آینده موکول شد. در کنار عدم تغییر نرخ سیمان، راهیابی آن به تالار صادراتی بورس کالادر ماه جاری و همچنین افزایش وام مسکن از جمله مهمترین خبرهای مهم در این صنعت محسوب می‌شوند. به‌زعم کارشناسان عرضه سیمان در تالار صادراتی بورس کالا می‌تواند موجب افزایش قیمت صادراتی این محصول شود که این موضوع بر قیمت سهام شرکت‌های این گروه اثر‌گذار خواهد بود. افزایش وام مسکن و همچنین آغاز فصل تابستان نیز با رونق ساخت و ساز می‌تواند موجب رشد قیمت سهام این شرکت‌ها شود. در بازار بین‌المللی این صنعت اما وضعیت به گونه‌ای دیگر است. بخش اعظم سیمان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین کالاهای صادراتی در سال‌های اخیر به کشور عراق صادر می‌شد، اما سال گذشته به دلیل نا‌آرامی‌های این کشور میزان صادرات آن به مقدار چشمگیری کاهش یافت. در سال جاری نیز با وجود ادامه این نا‌آرامی‌ها نمی‌توان چشم‌انداز روشنی برای بخش صادراتی این صنعت متصور شد.

چشم‌انداز روشن فلزات اساسی
گروه فلزات اساسی روز گذشته رشد ۱۲/۰ درصدی را تجربه کرد. در نمادهای مربوط به این گروه دیروز، نماد «فباهنر» بیشترین رشد قیمت (۵۳/۴ درصد) و نماد «فسرب» بیشترین افت قیمت را تجربه کرد. بیشترین حجم و ارزش در این گروه معاملات نیز مربوط به «‌فنوال» بود. در بررسی سهامداران فعال هر نماد در این گروه دوشنبه هفته گذشته شاهد فروش ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم از نماد «فولاد» توسط شرکت مدیریت توسعه گوهران امید بودیم. مطالعه روند قیمتی  این گروه نشان می‌دهد که در سال‌های ۹۰ و ۹۱، به دلیل تضعیف قابل ملاحظه ارزش ریال، طبیعتا نرخ فروش ریالی شرکت‌های این صنعت افزایش چشمگیری یافت و باعث جهش سودآوری آنها و اقبال گسترده به سهام این گروه شد. اما از سال ۹۲ تاکنون با توجه به ثبات در نرخ ارز هر گونه جذابیت و رشد قیمتی به چشم‌انداز رشد قیمت‌های جهانی وابسته شده است و از آنجا که پیش‌بینی‌ها درمورد آینده قیمت‌های جهانی فلزات اساسی مطلوب‌ است، بنابراین می‌توان برای سهام شرکت‌های مرتبط در بورس تهران در سال جاری نیز آینده روشنی متصور شد؛ هرچند نباید رکود در اقتصاد چین را که اصلی‌ترین مصرف‌کننده فلزات جهان است نیز از نظر پنهان داشت.

لیزینگی‌ها چشم انتظار رفع ابهام در قیمت‌گذاری خودرو
نماد‌های معامله شده در گروه لیزینگ (سایر واسطه‌گری مالی) ، روز گذشته با افت قیمت مواجه شدند. «ولساپا» بیشترین افت قیمت را در بین نمادهای معامله شده به خود اختصاص داد. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز مربوط به این نماد بود. در بررسی وضعیت این گروه بحث رونق در شرکت‌های خودروساز و همچنین نرخ سود بانکی مطرح می‌شود. شرکت‌های لیزینگی در بورس تهران بر محصولات خودرویی متمرکز شده‌اند؛ به این ترتیب هرگونه تغییر در وضعیت خودروسازها اعم از تغییر قیمت و حجم تولید، این شرکت‌ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. خبرهای پیرامون صنعت خودرو در روزهای اخیر حاکی از ابهام در مورد تعیین تکلیف قیمت‌گذاری خودرو است که در این راستا و برای رفع این ابهام، شورای رقابت برای تعیین تکلیف این مساله درخواستی به مجلس ارائه کرده است تا در اداره قوانین مجلس مورد بررسی قرار گیرد. نرخ سود بانکی که به بحث تامین مالی این شرکت‌ها مرتبط است، به زعم کارشناسان مهم‌ترین‌ مساله پیش روی لیزینگی ها  است. با کاهش نرخ سود تسهیلات در اثر کاهش نرخ سود بانکی، بانک‌ها تمایل خود را برای اعطای وام
ارزان قیمت به شرکت‌های لیزینگ از دست می‌دهند و امکان تامین منابع مالی کافی برای این شرکت‌ها با چالش مواجه می‌شود؛ بنابراین هر گونه تغییری در این زمینه وضعیت صنعت لیزینگ را تغییر خواهد داد.

ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی
در گروه ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی نیز روز گذشته شاهد رشد روزانه شاخص مربوط بودیم. «بکاب» با بیشترین رشد قیمتی و نماد «بسویچ» با بیشترین افت قیمت همراه شد.رشد قیمتی گروه بکاب افت سایر نمادها را جبران کرد و در نهایت منجر به مثبت شدن شاخص مربوط به این صنعت شد. در«بکاب» ضمن بیشترین افزایش قیمت، بیشترین حجم و ارزش معاملات را نیز شاهد بودیم.

۰۷:۲۲:۱۶ گروه بازار پول: بانک مرکزی بخشنامه سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور در سال ۱۳۹۴ را به مدیران عامل بانک‌ها ابلاغ کرد.
بر اساس این بخشنامه تمامی سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی (روزشمار) در سال جاری مشمول مفاد سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور است. همچنین بانک‌ها و موسسات اعتباری یکی از انواع بنگاه‌های اقتصادی هستند و در تمام فعالیت‌های خود باید ملاحظات هزینه- منفعت را در نظر داشته باشند.

علاوه‌بر این بانک مرکزی تاکید کرده است سقف نرخ سود مورد انتظار عقود مشارکتی در هنگام عقد قرارداد با مشتری باید معادل ۲۴ درصد باشد. بانک مرکزی در نهایت تاکید کرده است بانک‌ها نباید در زمان اعطای تسهیلات اقدام به بلوکه کردن بخشی از تسهیلات در قالب انواع سپرده‌ها کنند. بانک مرکزی در بخشنامه‌ای خطاب به مدیران عامل کلیه بانک‌های دولتی، غیردولتی، شرکت دولتی پست بانک و موسسات اعتباری غیربانکی، سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور در سال ۱۳۹۴ را ابلاغ کرد.  بانک مرکزی در این بخشنامه تاکید کرده است به‌‌رغم تاکیدات مکرر این بانک مبنی بر اجرای صحیح و دقیق ضوابط یاد شده، بررسی‌های به عمل آمده و نیز اطلاعات واصله از عملکرد شبکه بانکی کشور حاکی از آن است که متاسفانه برخی از بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی از مفاد ضوابط ابلاغی این بانک تخطی کرده و در بعضی موارد، رقابت ناسالم را مبنای تجهیز و تخصیص منابع خود قرار داده‌اند.

۵ محور سیاست‌های پولی و اعتباری
بخشنامه بانک مرکزی درباره سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور در سال جاری شامل ۵ محور می‌شود. «سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی (روزشمار)»، «نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه»، «فعالیت بانک‌ها و موسسات اعتباری به‌عنوان بنگاه‌های اقتصادی و ملاحظات هزینه- منفعت بانک‌ها»، «تسهیلات اعطایی در قالب عقود مشارکتی» و «جلوگیری از بلوکه شدن بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتریان در قالب انواع سپرده‌ها» محورهای بخشنامه جدید بانک مرکزی است. نخستین بند این بخشنامه به سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی (روز شمار) مربوط می‌شود. بر همین اساس تمامی سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی (روزشمار)، اعم از سپرده‌های مفتوح قبل از تاریخ ابلاغ سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور در سال ۱۳۹۴ و سپرده‌های افتتاح شده پس از آن، مشمول مفاد سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور در سال ۱۳۹۴، موضوع بخشنامه شماره ۹۴٫۳۴۲۱۵ مورخ ۱۴اردیبهشت ۱۳۹۴ بوده و بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی موظف است در چارچوب مفاد مقررات مزبور، متناسب با نرخ سود علی‌الحساب سایر انواع سپرده‌های سرمایه‌گذاری‌، حداکثر نرخ سود علی‌الحساب آنها را تعیین و اعمال کند.
این در حالی است که پیش از این بانک مرکزی در بخشنامه‌ای جداگانه اعلام کرده بود که اختیار تعیین نرخ سود سپرده‌های کوتاه‌مدت کمتر از یک سال به بانک‌ها واگذار شده است.
در همین رابطه نیز مدیران عامل بانک‌ها بر نرخ سود ۱۰ درصد برای سپرده‌های روزشمار به توافق رسیدند. بانک مرکزی در دومین بند بخشنامه مذکور تاکید کرده است نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه مفتوح قبل از تاریخ ابلاغ سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور در سال ۱۳۹۴، مشمول نرخ‌های مندرج در قرارداد بوده،‌ لیکن افتتاح و تمدید هر گونه سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه، صرفا با درج حداکثر نرخ سود علی‌الحساب مندرج در سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور در سال ۱۳۹۴ (متناسب با طول دوره سپرده‌گذاری که برای سپرده‌های سرمایه‌گذاری یکساله حداقل معادل ۲۰ درصد است) امکان‌پذیر خواهد بود.
در سومین بند بخشنامه مذکور آمده است با توجه به اینکه بانک‌ها و سایر موسسات اعتباری یکی از انواع بنگاه‌های اقتصادی بوده و باید در یکایک فعالیت‌های خود ملاحظات هزینه- منفعت را مدنظر داشته باشند، مقتضی است؛ اولا، نرخ‌های سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری با توجه به مفاد سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور در سال ۱۳۹۴ متناسب با طول دوره سپرده‌گذاری و انتظارات آتی برای کسب منافع حاصل از صرف منابع تجهیز شده در مصارف عقود اسلامی موضوع تبصره ذیل ماده (۳) قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره) تعیین شود و ثانیا، پرتفوی منابع تجهیز شده از محل انواع سپرده‌های سرمایه‌گذاری و نرخ سود علی‌الحساب هر یک از طبقات به نحوی تعیین گردد که با توجه به نرخ موثر بازده تسهیلات اعطایی (اعم از مشارکتی و غیرمشارکتی) و حداکثر میزان نرخ حق‌الوکاله آن بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی توجیه‌پذیر باشد.

سقف سود تسهیلات در قالب عقود مشارکتی
چهارمین بند بخشنامه بانک مرکزی در رابطه با نرخ سود تسهیلات اعطایی در قالب عقود مشارکتی است. بر همین اساس در ارتباط با تسهیلات اعطایی در قالب عقود مشارکتی، با توجه به تصریح سیاست‌های پولی و اعتباری نظام بانکی کشور در سال ۱۳۹۴ مبنی بر تعیین سقف نرخ سود مورد انتظار عقود مشارکتی هنگام عقد قرارداد با مشتری معادل ۲۴ درصد و با عنایت به اینکه طرح‌های با نرخ سود مورد انتظار بالاتر از سقف تعیین شده موجب افزایش ریسک بانک‌ها و موسسات اعتباری می‌گردد، آن بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی مجاز به پذیرش طرح‌هایی با نرخ‌های بازده مورد انتظار بالاتر از ۲۴ درصد نیست.
در بند پنجم بخشنامه بانک مرکزی آمده است به‌‌رغم تاکیدات فراوان این بانک، حسب اطلاع واصله برخی بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی با هدف جلوگیری از خروج منابع، بالاترین نرخ سود موثر تسهیلات یا تامین وثایق معتبر برای پوشش ریسک اعتباری، در زمان اعطای تسهیلات، اقدام به بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتریان، در قالب انواع سپرده‌ها (اعم از قرض‌الحسنه و سرمایه‌گذاری) می‌کنند.
همان‌گونه که پیش‌تر نیز از سوی این بانک اعلام شده است، از آنجا که تسهیلات اعطایی در قالب عقود اسلامی، باید در موضوع تسهیلات صرف شود، این اقدام مغایر با روح قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره) بوده و ضمن وارد بودن اشکال شرعی به این نحوه عمل، اقدام فوق موجب بالا رفتن نرخ موثر سود تسهیلات و مالا تخطی از نرخ‌های مقرر توسط شورای پول و اعتبار می‌شود.
از این رو مقتضی است؛ بانک‌ها و سایر موسسات اعتباری ضمن توقف اقدامات مزبور، در اسرع‌وقت نسبت به آزادسازی و استرداد وجوه مزبور به تسهیلات‌گیرندگان
اقدام کند. بانک مرکزی در پایان این بخشنامه تاکید کرده است با عنایت به جمیع موارد فوق، ضمن تاکید مجدد بر اجرای صحیح ضوابط و مقررات ابلاغی قبلی و نیز هشدار به بانک‌ها و موسسات اعتباری که تا به حال در این خصوص به قوانین و مقررات تمکین نکرده‌اند، مقتضی است دستور فرمایند، مراتب در اسرع وقت، به تمامی واحدهای ذی‌‌ربط ابلاغ شده و بر حسن اجرای آن تاکید و نظارت دقیق به عمل آید و نسخه‌ای از بخشنامه ابلاغی به واحدهای تابعه به مدیریت کل نظارت بر بانک‌ها و موسسات اعتباری این بانک

۰۷:۲۲:۰۳ گروه مسکن- فرید قدیری: ثبت‌نام از متقاضیان تسهیلات جدید خرید مسکن از روز سه‌شنبه در همه شعب بانک مسکن آغاز می‌شود. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، بانک مسکن در فاصله دو هفته بعد از تصویب طرح راه‌اندازی صندوق پس‌انداز «یکم» در جلسه ۲۹ اردیبهشت ماه شورای پول و اعتبار، توانست دستورالعمل اجرایی این طرح را تدوین و نهایی کند.

صندوق پس‌انداز «یکم» سه‌شنبه هفته جاری در مراسمی با حضور وزیر راه‌وشهرسازی، مدیرعامل بانک مسکن و مقامات ارشد بانک مرکزی به‌صورت نمادین در یکی از شعب بانک مسکن شهر تهران تشکیل و همزمان، در سایر شعب بانک مسکن امکان افتتاح حساب و ‌نام‌نویسی از متقاضیان تسهیلات جدید خرید در این صندوق، فراهم می‌شود. صندوق پس‌انداز «یکم» به سپرده‌گذارانی که تحت شرایط مشخص، مبالغی را در حساب بانک مسکن برای دوره زمانی معین سپرده‌گذاری کنند، سه نوع وام خرید ۸۰، ۶۰ و ۴۰ میلیون تومانی به ترتیب به ساکنان تهران، شهرهای بزرگ و مناطق شهری کوچک پرداخت می‌کند. مطابق ضوابط تعیین شده برای سپرده‌گذاری در صندوق پس‌انداز «یکم»، چنانچه گروه اول متقاضیان که این هفته افتتاح حساب انجام می‌دهند، به مدت یک‌سال رقمی معادل نصف سقف وام را در صندوق سپرده‌گذاری کنند، در خرداد ۹۵ یعنی درست یک‌سال بعد، می‌توانند تسهیلات مصوب را دریافت کنند.

در تهران برای دریافت ۸۰ میلیون تومان وام خرید مسکن از صندوق «یکم»، چنانچه مدت انتظار «یک‌ساله» مدنظر متقاضی باشد، باید ۴۰ میلیون تومان در زمان افتتاح حساب صندوق نزد بانک مسکن، پس‌انداز صورت بگیرد. به عبارت ساده‌تر، برحسب «بنیه مالی» متقاضیان واجد شرایط این تسهیلات و همچنین مدت زمان مدنظر متقاضی برای «طول مدت سپرده‌گذاری»، مبلغ اولیه برای اصل سپرده‌گذاری متغیر خواهد بود. در مدل تعیین شده برای صندوق پس‌انداز مسکن «یکم»، بانک به ازای هر ۶ ماه سپرده‌گذاری، معادل یک برابر آن را به متقاضی وام پرداخت می‌کند به این صورت که اگر فرد واجد شرایط دریافت تسهیلات خرید مسکن ۸۰ میلیونی در تهران، با ۲۰ میلیون تومان اقدام به افتتاح حساب کند و در طول مدت سپرده‌گذاری، میزان سپرده خود را افزایش ندهد، تسهیلات ۸۰ میلیونی به جای یک‌سال در مدت دو سال، به او تعلق خواهد گرفت. البته در صندوق، برای میزان سپرده‌گذاری اولیه، یک مبلغ حداقلی تعیین شده است که سه‌شنبه این هفته جزئیات آن به‌صورت رسمی اعلام خواهد شد. گزارش «دنیای‌اقتصاد» در این باره حاکی است: برای دریافت وام‌های سه سقفی خرید مسکن از محل صندوق پس‌انداز «یکم»، باید «فرد متقاضی» و همچنین «آپارتمان مورد معامله» حائز سه شرط مشخص باشند. این تسهیلات از بابت شرایط سمت تقاضا، فقط به «خانه‌اولی»‌ها پرداخت می‌شود.

«خانه‌اولی» به افرادی گفته می‌شود که هم «متاهل» بوده و هم «فاقد سابقه مالکیت» هستند. برای افتتاح حساب در صندوق پس‌انداز مسکن، سابقه مالکیتی خانوارهای متقاضی از طریق سامانه مسکن‌مهر، سامانه استعلام فرم جیم، سامانه تسهیلات‌دهی بانک مسکن و سایر بانک‌ها و همچنین سامانه ثبت اسناد، کنترل خواهد شد و کسانی که قبلا از امکانات دولتی در حوزه زمین و ملک از جمله مسکن‌مهر استفاده کرده‌اند و فرم جیم آنها قرمز رنگ است و همچنین افرادی که قبلا از وام‌های خرید بانک‌ها برای خرید ملک بهره گرفته‌اند و در بانک اطلاعاتی ثبت اسناد، دارای سابقه مالکیت می‌باشند، اجازه افتتاح حساب در صندوق «یکم» را ندارند و تسهیلات جدید به آنها تعلق نخواهد گرفت.

آنچه باعث شده برای پرداخت تسهیلات خرید مسکن صندوق «یکم»، شرایط خاص در نظر گرفته شود به حمایت‌های مالی دولت از این صندوق برمی‌گردد؛ تسهیلات ۴۰ تا ۸۰ میلیونی خرید مسکن بانک مسکن با نرخ سود یارانه‌ای ۱۴درصد و با تامین اعتبار بخشی از منابع وام‌‌ها توسط دولت، پرداخت می‌شود، بنابراین چون برای این تسهیلات، همچون طرح‌‌های تامین مسکن دولت‌های گذشته، منابع ارزان‌قیمت دولتی و بانکی، اختصاص داده شده است، فقط خانوارهای گروه هدف یعنی متقاضیان فاقد مسکن اجازه بهره‌برداری از این تسهیلات را دارند. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، برای دریافت تسهیلات صندوق «یکم» علاوه بر دو شرط تعیین شده برای متقاضی، آپارتمان‌هایی که این وام‌ها به آنها قابل پرداخت است نیز باید یک شرط «سنی» را دارا باشند.

پرداخت فقط به نوسازهای تا ۷ سال

طبق دستورالعمل تدوین شده، وام خرید مسکن «خانه‌اولی»‌ها که از محل صندوق پس‌انداز یکم پرداخت می‌شود، فقط به آپارتمان‌های «نوساز تا حداکثر ۷ سال ساخت» تعلق می‌گیرد. در حال حاضر وام خرید مسکن ۳۵ میلیون و ۴۵ میلیون تومانی بانک مسکن که در قالب «خرید اوراق از فرابورس یا شعب بانک مسکن» به همه متقاضیان اعم از افراد فاقد مسکن یا خانوارهای دارای سابقه مالکیت پرداخت می‌شود، بدون شرط نوساز بودن واحد مسکونی، به متقاضی ارائه می‌شود طوری که «آپارتمان‌های دارای حداکثر ۲۰ سال عمر بنا» که عملا در مرز کلنگی قرار گرفته‌اند نیز مشمول وام‌های فعلی خرید مسکن می‌شوند. اما تسهیلات جدید بانک مسکن فقط به آپارتمان‌هایی که عمربنای آنها کمتر از ۸ سال است، تعلق می‌گیرد. روال فعلی بانک مسکن در تشخیص سن بنای آپارتمان خریداری شده توسط متقاضی وام، تاریخ درج شده در پروانه ساختمانی است.

برخلاف تصوری که برخی متقاضیان وام نسبت به نحوه محاسبه سن بنای آپارتمان‌های مشمول وام خرید دارند، در بانک مسکن به جای آنکه تاریخ صدور پایان‌کار ساختمانی، ملاک عمل قرار بگیرد، زمان ساخت واحد مسکونی (تاریخ صدور پروانه) مبنای محاسبه سن‌بنا تعیین می‌شود. به این ترتیب آپارتمان‌هایی که در بازار معاملات، توسط دلالان ملک یا سازنده، «نوساز» معرفی می‌شوند، با توجه به مدت زمان حداقل یکساله برای احداث آن، از نظر مرجع وام‌دهنده، دارای حداکثر یک‌سال عمربنا است که به همین نسبت، باید سن سایر ساختمان‌های چندسال ساخت، مدنظر متقاضیان وام‌های صندوق «یکم» قرار بگیرد.

بررسی‌های «دنیای ‌اقتصاد» از قدرت واقعی وام ۸۰ میلیونی خرید مسکن در تهران با توجه به آخرین نرخ میانگین قیمت آپارتمان‌های مسکونی در این شهر که مترمربعی ۴ میلیون تومان است، نشان می‌دهد: با این وام و بدون احتساب اصل سپرده، بین ۵/ ۲۸ درصد تا ۴۰ درصد هزینه خرید مسکن خانه‌اولی‌ها بر حسب انتخاب آپارتمان‌هایی با مساحت حداکثر ۷۰مترمربع و حداقل ۵۰ مترمربع، پوشش داده می‌شود. ضوابط تعیین شده برای واحدهای مسکونی مشمول وام‌های ۴۰، ۶۰ و ۸۰ میلیون تومانی، با لحاظ محدودیت منابع قابل ورود به صندوق پس‌انداز «یکم»، قرار است اعمال شود. نیمی از منابع لازم برای پرداخت این تسهیلات، به اضافه بخشی از مابه‌التفاوت سود ۱۴درصدی تسهیلات تا سود رایج ۲۱ درصدی بانک‌ها، از محل اعتباراتی که دولت و بانک مرکزی برای بانک مسکن ایجاد کرده‌اند، تامین خواهد شد. این تامین اعتبار از محل استمهال میان‌مدت قسمتی از خط‌اعتباری ۵۰ هزار میلیارد تومانی مسکن‌ مهر انجام می‌شود به این صورت که فعلا حدود ۵ هزار میلیارد تومان از اقساط بازپرداخت شده تسهیلات مسکن ‌مهر، برای ۷ سال نزد بانک مسکن خواهد ماند تا از این محل، خوراک مالی صندوق پس‌انداز «یکم» تامین و تجهیز شود.

 پیش‌تر مقامات بانک مرکزی اعلام کرده بودند با توجه به لزوم حفظ تعادل ورودی و خروجی صندوق پس‌انداز «یکم» و همچنین نیاز سمت تقاضای مسکن به وام، بانک مسکن مجاز است سالانه ۸۴ هزار فقره وام ۴۰، ۶۰ و ۸۰ میلیون تومانی پرداخت کند و معادل همین تعداد، باید سپرده‌گذاری صورت بگیرد. اما در حال حاضر با نیازسنجی‌هایی که مسوولان بخش مسکن از جامعه خانه‌اولی‌های متقاضی وام انجام داده‌اند و همچنین با توجه به موجودی آپارتمان‌های نوساز تا ۷سال ساخت، پیش‌بینی می‌شود صندوق یکم توان پرداخت حداقل ۱۵۰ هزار فقره تسهیلات در سال را داشته باشد. امسال و حداقل دو سال آینده، حدود ۳۰۰ هزار خانه‌اولی ناشی از ازدواج‌های جدید، نیاز به خرید مسکن پیدا می‌کنند. از طرفی سالانه دست‌کم ۵۰۰ هزار واحد مسکونی جدید در کشور ساخته و روانه بازار مصرف می‌شود. این ارقام به خوبی بیانگر توان صندوق پس‌انداز «یکم» برای پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت خرید مسکن به گروه هدف و افراد واجدشرایط است.

توصیه کارشناسی به متقاضیان

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، از روز سه‌شنبه که ثبت‌نام و افتتاح حساب در صندوق پس‌انداز یکم آغاز می‌شود، بعید است حجم انبوهی از تقاضای حائز شرایط سه‌گانه (تاهل متقاضی، نداشتن سابقه مالکیت و خرید آپارتمان حداکثر ۷ سال ساخت) بلافاصله در روزهای اول ثبت‌نام، در شعب بانک مسکن صف تشکیل دهند. علت این پیش‌بینی به مبلغ اولیه موردنیاز برای سپرده‌گذاری برمی‌گردد که در تهران باید ۴۰ میلیون تومان و در شهرهای بزرگ و کوچک نیز به ترتیب ۳۰ و ۲۰ میلیون تومان نقدینگی آنی در دست متقاضیان باشد تا بتوانند با آن افتتاح حساب کنند. البته همانطور که در ابتدای گزارش اشاره شد، متقاضیان افتتاح حساب در صندوق پس‌انداز «یکم» با مبالغ کمتر از این هم می‌توانند وارد شوند، اما حداقل زمان دسترسی به وام، به مراتب طولانی‌تر از یک‌سال خواهد بود. به این ترتیب کارشناسان اقتصاد مسکن با توجه به نوسانات ادواری قیمت مسکن در دوره‌های گذشته، به متقاضیان وام‌های جدید خرید مسکن توصیه می‌کنند، مبنای سپرده‌گذاری اولیه را بر کمترین زمان تعیین شده که همان یک‌سال است، بگذارند تا بتوانند از شرایط کنونی بازار مسکن که قیمت‌ها در آرامش و پایداری نسبی قرار دارد و در میان‌مدت، زمینه‌ای برای التهاب یا جهش وجود ندارد، به نفع خرید مصرفی آپارتمان برای خود بهره‌برداری کنند.

درباره شرط سوم برای دریافت تسهیلات صندوق پس‌انداز «یکم» نیز باید تاکید شود، این شرط که به سن بنای آپارتمان مورد معامله مربوط می‌شود، در قدم اول برای افتتاح حساب، کنترل نمی‌شود بلکه در پایان طول مدت سپرده‌گذاری و زمانی که موعد پرداخت تسهیلات فرا می‌رسد، ملاک عمل پرداخت قرار می‌گیرد. اعمال محدودیت سنی برای آپارتمان‌های مشمول وام صندوق «یکم» باعث تحریک سازنده‌ها و سرمایه‌گذاران ساختمانی به تکمیل مجتمع‌های مسکونی نیمه‌کاره ظرف یک‌سال آینده، می‌شود. احتمال دارد بعد از شروع ثبت‌نام از متقاضیان این تسهیلات، ساز و کار تازه‌ای در قالب همین صندوق و از طرف بانک مسکن برای اختصاص وام‌های جدید به پروژه‌های پیش‌فروش و پیش‌خرید، طراحی شود. براساس این گزارش، کسانی که حائز شرایط لازم برای افتتاح حساب در صندوق پس‌انداز «یکم» نیستند، باید منتظر اجرای بخش دوم مصوبه اردیبهشت ماه شورای پول و اعتبار باشند.

براساس بخش دوم این مصوبه، همه بانک‌های دولتی و خصوصی مجاز شده‌اند وام‌های ۶۰، ۵۰ و ۴۰ میلیون تومانی به متقاضیان تهرانی، شهرهای بزرگ و شهرهای کوچک پرداخت کنند. برای پرداخت این تسهیلات، شرط خانه اولی قید نشده است و کلیه ساز و کار اجرایی برای پرداخت وام، به اختیار خود بانک‌ها گذاشته شده است به این معنی که ممکن است بانک‌ها بدون نیاز به سپرده‌گذاری، تسهیلات خرید مسکن پرداخت کنند و حتی به جای تعیین مدت زمان ۱۲ساله برای بازپرداخت وام (شبیه آنچه برای صندوق یکم وضع شده است)، به مراتب بازه زمانی کمتر از این را تعیین کنند. اما با این حال، بانک مسکن اولین بانکی خواهد بود که از این هفته (در صورت لغو نشدن مراسم افتتاح نمادین) شروع به پرداخت تسهیلات جدید خرید را می‌کند و هنوز سایر بانک‌ها در اجرای مصوبه شورای پول و اعتبار پیش‌قدم نشده‌اند.

گمانه‌زنی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه رغبت آنچنانی در برخی بانک‌های بزرگ و پرتوان برای پرداخت تسهیلات خرید مسکن با شرایط جدید مصوب، وجود ندارد. برخی بانک‌ها در سال‌های اخیر که پرداخت رسمی و قانونی وام خرید مسکن، ممنوع بود، به صورت غیررسمی و با عناوین مختلفی که برای تسهیلات مسکن تعیین کرده بودند، به متقاضیان خرید ملک انواع وام‌های بدون سقف، اما با نرخ سود بالا و بازپرداخت حداکثر ۵ساله را پرداخت می‌کردند. اکنون شرایط تعیین شده در حوزه وام خرید مسکن در مقایسه با آنچه طی این سال‌ها پرداخت می‌شده، مزیت اقتصادی برای بانک‌ها ندارد.

۰۷:۲۱:۴۸ مجمع عمومی عادی سالانه شرکت صنعتی پارس مینو با حضور اکثریت سهامداران این شرکت در محل هتل المپیک برگزار شد.ریاست این جلسه بر عهده دکتر فرهاد رمضان بود، نظارت آن را مهندس حمیدرضا قدری و خانم ویدا بیگدلی بر عهده داشتند.همچنین منشی جلسه خانم مهندس طاهره سخت‌باز  (مدیرعامل شرکت) بود.در ابتدای این جلسه مدیرعامل شرکت به قرائت گزارش عملکرد هیات مدیره برای سال مالی ۹۳ پرداخت و گفت: این شرکت با انسجام کامل مدیریتی و همدلی تمامی همکاران، به عنوان یک سازمان پیشرو در عرصه تولید محصولات غذایی، نوآوری بر پایه شهرت و سابقه درخشان را رکن اصلی و استراتژیک فضای کسب و کار خود قرار داده است.مهندس طاهره سخت‌باز افزود: شرکت صنعتی پارس مینو با به کارگیری استراتژی‌های تحول‌آفرین و تکیه بر اعتبار و اعتماد سهامداران، همراه با پایش و نظارت مستمر بر عملکرد، دستیابی به مزیت‌های رقابتی و پایدار توام با افزایش ثروت سهامداران را دنبال می‌کند.وی تصریح کرد: امیدوارم ارزش‌های بنیادین شرکت یعنی کسب رضایت مشتریان وفادار از طریق ارتباط نزدیک‌تر با بازار و توجه ویژه به خواست‌های مصرف‌کنندگان و ایجاد ارزش افزوده با راهکارهای خلاقانه، توجه به رشد سرمایه‌های انسانی و مسوولیت‌پذیری ایشان، پایبندی به ارزش‌های اخلاقی و اسلامی و نیز تعهد و وفاداری نسبت به سازمان، بیش از گذشته در فرهنگ سازمانی ما نمود یابد.مدیرعامل صنعتی پارس مینو اظهار کرد: بی‌شک حفظ نام پرآوازه مینو و اعتلای هر چه بیشتر آن، مستلزم نگرش دقیق و تخصصی و تلاش مستمر و همه‌جانبه با اتکا بر خداوند متعال است. در ادامه مجمع، پس از تصویب صورت‌های مالی از سوی سهامداران تقسیم مبلغ ۱۶۰ ریال سود نقدی به ازای هر سهم مورد تایید حاضران جلسه قرار گرفت.
پیام هیات مدیره
شرکت صنعتی پارس مینو از دیرباز با وجود زیربناهایی که مدیون تدبیر و همت گذشتگان خود است، همواره در شناسایی موقعیت‌های جدید و عرضه محصولات متناسب با نیاز جامعه پیشگام بوده، البته با توجه خاص به مسوولیت خطیری که در اقتصاد مقاومتی بر دوش خود احساس کرده، به بررسی دقیق فرآیندهای کاری خود پرداخته و در این رهگذر با استعانت از ایزد منان، هیات مدیره شرکت، مدیران و سازمان‌های همکار و با همت و تلاش مضاعف همکاران و تلاشگران در ابعاد مختلف جبهه اقتصاد مقاومتی موفق به کسب جایگاه شامخی در صنعت کشور شده است.
از جمله این ابعاد، به کارگیری ظرفیت‌های خالی، کاهش ضایعات، اتکا به نیروی انسانی مجرب و متعهد خود و بر قراری ارتباط موثر با بازار مصرف می‌باشد که شرکت صنعتی پارس مینو با امعان نظر به موقعیت خاص خود در صنعت و سلامت کشور به آن توجه ویژه‌ای کرده و از آن بهره وافی برده است.
در سال ۱۳۹۴ که سال دولت و ملت، همدلی و همزبانی توسط رهبر معظم انقلاب نام‌گذاری شده است، هیات مدیره اطمینان می‌دهد در جهت تحقق منافع شرکت و سهامداران گرامی، تمامی تلاش خود را در زمینه بهره‌مندی از امکانات و ظرفیت‌های موجود، معمول کند و امیدواریم بتوانیم در سال‌جاری، همچون گذشته، پیام‌آور پیشرفت، رونق مالی و خیر و برکت برای تمامی ذی‌نفعان محترم باشیم.

وضعیت و تحولات صنعت مربوط در سال ۹۳
با وجود موانع و محدودیت‌های ایجاد شده در اثر تحریم‌ها و کاهش شدید در کشش بازار مصرف که در بسیاری از شرکت‌های رقیب سبب افت تولید و بعضا توقف بخشی از خطوط مشابه در صنعت شده، خوشبختانه بر اثر رصد دقیق قیمت‌های مواد اولیه و تصمیم‌گیری به موقع در تامین مواد اولیه مصرفی، مدیریت صحیح منابع و مصارف و انعطاف‌پذیری بالا در تولیدات و بهره‌برداری از خطوط جدید این بحران به نحو مطلوبی مدیریت شد.

جایگاه شرکت در صنعت
۱- به گزارش شرکت بورس ایران که در پایان هر سال منتشر می‌شود در سال مورد گزارش شرکت صنعتی پارس مینو دارای رتبه ۸۱ می‌باشد.
(منبع www.codal.ir) همچنین در بین شرکت‌های صنف تولیدکنندگان بیسکوئیت و شیرینی و شکلات، در بین ۳ شرکت اول قرار گرفته است.
۲- به‌رغم شرایط رکود حاکم بر فضای کسب و کار در جامعه شرکت صنعتی پارس مینو موفق به حفظ میزان فروش مشابه سال ۹۲ و تثبیت سرآمدی و جایگاه کلی خود در بین سایر تولیدکنندگان صنف شیرینی و شکلات شده است.

بیان استراتژی شرکت
۱- افزایش بهره‌وری و راندمان کاری در اثر اعتمادسازی، شادابی، توانمندسازی و روحیه همکاری و مشارکت کارکنان
۲- تعیین تکلیف و امهال بدهی ارزی سنواتی شرکت و بازپرداخت اقساط آن
۳- تخصیص ۳ درصد از سود خالص شرکت به کارکنان تحت عنوان پاداش تحقق بودجه و همچنین تخصیص پاداش افزایش تولید در جهت افزایش بهره‌وری
۴- تولید محصولات با اهتمام، تمرکز و توجه ویژه به کیفیت
۵- فرمولاسیون و تولید محصولات جدید متناسب با نیاز گروه‌های خاص جامعه
۶- برقراری ارتباط دائمی با مصرف‌کنندگان و مدنظر قرار دادن اولویت‌ها و نظرات آنان
۷- احیا و تقویت تصویر برند مینو و برندهای زیرمجموعه آن در اذهان مصرف‌کنندگان
۸- احیا و بهسازی فضاهای انبارش و نگهداری مواد اولیه و محصولات
۹- افزایش سبد کالای شرکت و ایجاد تنوع در محصولات
۱۰- استفاده از تکنولوژی پیشرفته تولید و ماشین‌آلات نوین
۱۱- اخذ استانداردهای ملی و بین‌‌المللی برای تمامی محصولات تولیدی
۱۲- توجه ویژه به محیط‌زیست و وظایف اجتماعی شرکت
۱۳- اقدام به اخذ جایزه ملی کیفیت در سطح اشتهار دوستاره
۱۴- توزیع مناسب و بهنگام در مناطق مختلف جغرافیایی در سطح کشور و در سطح منطقه (عراق – افغانستان – آسیای میانه) و توسعه بازارهای هدف
۱۵- اخذ و حفظ رتبه برتر از نظر حجم تولید، فروش در صنعت غذا با توجه ویژه به کیفیت و حفظ قیمت رقابتی
۱۶- توسعه و ترویج فرهنگ تولید ایمن برای کلیه کارکنان و ارتقای سطح آموزشی و افزایش آگاهی آنان نسبت به نقش محوری در برقراری خط‌مشی‌ها
۱۷- توسعه فروش در بازارهای صادراتی فعلی برای محصولات شرکت
۱۸- ورود به بازارهای هدف جدید

عملکرد شرکت، میزان دستیابی به اهداف تعیین شده و دستاوردهای مهم
۱- براساس بودجه مصوب شرکت در سال مالی مورد گزارش مقدار ۳۱٫۶۱۶٫۹۲۸ کیلوگرم به مبلغ فروش ۲٫۶۵۹٫۱۷۸ میلیون ریال پیش‌بینی شده بود که در پایان سال ۳۱٫۷۴۰٫۵۹۹ کیلوگرم به مبلغ فروش ۲٫۶۵۵٫۹۲۸ میلیون ریال محقق شد.
۲- اجرای راه‌اندازی سیستم بهای تمام شده در سال گذشته، توانمندسازی زیر سیستم‌ها و بهبود سیستم بهای تمام شده و کنترل بهای تمام شده تک به تک محصولات در سال‌جاری
۳- افزایش سرمایه شرکت صنعتی پارس‌مینو از محل سود انباشته، از مبلغ چهارصد و بیست میلیارد ریال به ششصد و سی میلیارد ریال
۴- افزایش سرمایه شرکت دارویی و آرایشی بهداشتی مینو از محل مطالبات حال شده، از مبلغ یکصد میلیارد ریال به یکصد و پنجاه میلیارد ریال و به ثبت رساندن در اداره ثبت شرکت‌ها در فروردین سال ۱۳۹۴
۵- افزایش سرمایه شرکت قند خرما مینو از یکصد میلیارد ریال به یکصد و هشتاد میلیارد ریال از محل مطالبات و تغییر نام شرکت مذکور به شرکت صنایع غذایی مینو فارس
۶- راه‌اندازی خطوط تولید محصولات گروه پفک در شرکت صنایع غذایی مینو فارس جهت افزایش بهره‌وری و افزایش سهم بازار
۷- تولید اسنک با حداکثر ظرفیت و آغاز تولید و فروش مستمر محصول پلت
۸- طراحی و تولید محصولات شکلات جدید با افتتاح پروژه در سال گذشته
۹- اصلاح ساختار سازمانی شرکت جهت افزایش راندمان و بهره‌وری
۱۰- تعیین تکلیف تسهیلات ارزی دریافتی از بانک رفاه شعبه پردیس و تبدیل به ریال

بیان برنامه‌ها و چشم‌انداز وضعیت شرکت برای سال مالی آتی
۱- افزایش فروش ریالی ۱۶ درصدی نسبت به سال مورد گزارش
۲- طراحی و تولید محصولات جدید شکلات در کارگاه جدید
۳- برنامه‌ریزی، ساخت و بهره‌برداری از انبار سوخته شرکت
۴- ایجاد تنوع در سبد محصول به منظور برآورده ساختن نیاز گروه‌های مختلف اجتماعی با حفظ کیفیت مطلوب و موردنظر مشتریان
۵- دستیابی به رتبه اول صنعت شیرینی و شکلات کشور از نظر کیفیت، فروش، سهم بازار، سودآوری و صادرات
۶- تثبیت موقعیت برند وایت به عنوان تنها محصول آدامس بدون قند تولید داخلی و گرفتن سهم بازار مناسب از رقبای خارجی و تحقق تولید مستمر
۷- تولید انواع بیسکوئیت با کاربردهای ویژه در راستای حمایت از حقوق گروه‌های خاص

۰۷:۲۰:۵۲ حدیث موسوی: این روزها بازار مقاطع ساختمانی رفتار دوگانه‌ای را در پیش گرفته است. در حالی که قیمت تیرآهن آرام آرام در حال افزایش است، اما بهای میلگرد و دیگر فولادهای ساختمانی روندی معکوس را طی کرده و در حال کاهش است.

از ابتدای سال جاری تاکنون قیمت میلگرد از متوسط ۱۵۵۰ تومان در هر کیلو به ۱۵۱۵ تومان کاهش یافته است، در همین حال بهای تیرآهن در شاخه‌های سبک (شاخه‌های ۱۴، ۱۶ و ۱۸) از میانگین ۳۱۱ هزار تومان به بیش از ۳۲۵ هزار تومان رسیده و شاخه‌های سنگین (شاخه‌های ۲۲، ۲۴ و ۲۷) رشدی در حدود ۶۰ هزار تومان را در این بازه زمانی تجربه کرده است. این محصول از ۷۵۸ هزار تومان به ۸۱۸ هزار تومان افزایش قیمت یافته است.

نوسانات اخیر قیمت‌ها در بازار فولاد در حالی است که اغلب معامله‌گران و فعالان بازار معتقدند، قیمت مصنوعات آهنی به کف رسیده و دیگر جایی برای کاهش بیشتر قیمت‌ها نیست، کمااینکه به دلیل تداوم شرایط رکودی بازار مصرف رشد برخی از این محصولات نیز چندان توجیه پذیر به نظر نمی‌رسد. از این رو گفته می‌شود معمول‌ترین مسیری که قیمت آهن‌آلات‌ در این شرایط باید در پیش بگیرد ثبات نسبی و عدم نوسان محسوس قیمت‌ها است.

البته معدود معامله‌گرانی نیز در بازار هستند که پیش‌بینی می‌کنند قیمت محصولات فولادی در روزهای آینده کاهش خواهد یافت؛ چرا که به علت مازاد عرضه (رکود حاکم) و از طرفی موانع بیشمار صادراتی، تولید‌کنندگان داخلی با کمبود نقدینگی دست و پنجه نرم می‌کنند. از این رو در آینده نزدیک شاهد کاهش قیمت‌ها در بازار فولاد خواهیم بود.

در این خصوص رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد نیز گفت: قیمت انواع آهن و فولاد به کف بازار رسیده است.

محمد آزاد در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم با بیان اینکه نبود خریدار باعث شده تا کارخانه‌ها پر از کالاهای دپو شده باشند، اظهار کرد: به‌عنوان مثال کارخانه ذوب آهن با حجم عظیمی از محصولات تولیدی در انبارهای خود روبه‌رو است که این امر نشان از رکود عمیق بازار داخلی دارد و در عین حال لزوم اتخاذ هرچه سریعتر سیاست‌های صادراتی را برای غلبه بر این مشکل از سوی کارخانه ذوب آهن و سایر واحدهای تولیدی گوشزد می‌کند.

محمد آزاد اظهار کرد: مازاد عرضه و کاهش معنادار تقاضا منجر به کاهش قیمت‌ها شده است، به نحوی که میلگردنوردکاران خصوصی با قیمت ۱۴۸۰ تومان و تیرآهن ۱۷۰۰ تومان در هر کیلو مورد معامله قرار می‌گیرد. وی با بیان اینکه کارخانه‌ها برای تهیه مواد اولیه و صرفه‌جویی اقتصادی اقدام به خرید آهن قراضه می‌کنند، افزود: هم‌اکنون قیمت قراضه آهن نیز همسو با سایر محصولات فولادی کاهش یافته و بین۸۵۰ تا ۹۰۰ تومان در هر کیلو خرید و فروش می‌شود، این در حالی است که پیش از این قیمت این کالا بین ۱۱۱۰ تا ۱۱۵۰ تومان بود.

در کنار تحولات بازار آزاد، روز گذشته معامله محصولات فولادی در بورس کالای ایران با ثبات قیمت سبد میلگرد فولاد خراسان و افزایش نرخ سبد میلگرد و تیرآهن ارائه شده از سوی ذوب‌آهن اصفهان
به پایان رسید.

شنبه مجتمع فولاد خراسان نقدی سبد میلگرد گریدA3 در سایزهای ۱۴ تا ۲۸ را با قیمت هر کیلو ۱۳۷۰ تومان به تابلو آورد که در حجم ۱۱۰ تن مورد مبادله قرار گرفت. ذوب آهن نیز سبد میلگرد و تیرآهن را در قالب سلف در حجم ۴۶ هزار تن ارائه کرد که ثبت تقاضای ۹۲ هزار تنی (دو برابر حجم عرضه شده) موجب افزایش نرخ این محصول از ۱۵۰۰ تومان به حدود ۱۵۵۷ تومان در هر کیلو شد. شرایط خرید این محصول نیز به‌صورت ۲۰ درصد نقدی و ۸۰ درصد ارائه اعتبارات اسنادی بود که قیمت ارزنده آن در زمان عرضه موجب تقاضای چشمگیر برای این محصول شد.

۰۷:۲۰:۳۷دنیای اقتصاد: یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های «تعدیل قیمت انرژی به شکل پلکانی»، اثرافزایشی آن بر نرخ تورم است. «دنیای اقتصاد» در گزارشی با دو رویکرد «تجربی» و «پژوهشی»، به بررسی اثرات تورمی هدفمندی یارانه‌ها در فاز سوم هدفمندی پرداخته است. در بخش تجربی با استناد به تجربه فاز اول و دوم نشان داده شده است: افزایش قیمت انرژی، پس از یک دوره کوتاه‌مدت (سه تا چهارماهه) تخلیه شده و سطح عمومی قیمت‌ها به صورت پایدار بالا نمی‌رود. در رویکرد پژوهشی نیز مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که رشد بهای حامل‌های انرژی در بلندمدت، اثر منفی (کاهشی) بر تورم خواهد داشت. در پیش‌بینی آینده تورم در مرحله سوم، علاوه‌بر مطالعات پژوهشی و آمارهای سال گذشته دو نکته دیگر را می‌توان در نظر گرفت. نخست آنکه شیب افزایش قیمت‌ها در مرحله سوم نسبت به دو مرحله قبل کمتر است. نکته دیگر به ثبات شاخص‌های اقتصادی مانند رشد نقدینگی و نرخ ارز، بازمی‌گردد. این شاخص‌ها در مقایسه با سال‌های گذشته از وضعیت مناسب‌تری برخوردار هستند. بنابراین فشار این متغیرها بر تورم نسبتا کاهش یافته است. درنتیجه برآیند این شواهد حاکی از آن است که فاز سوم هدفمندی، اثر پایداری بر تورم نخواهد داشت.

 

دنیای اقتصاد: دولت طبق مصوبه مجلس در هفته‌های اخیر قیمت حامل‌های انرژی را افزایش داد، تا از سطح یارانه اعطایی در بهای حامل‌های انرژی کاسته شده و قیمت آن به سطح واقعی نزدیک‌تر شود. یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های سیاست‌گذار اقتصادی پس از تعدیل قیمت انرژی، افزایش سطح عمومی قیمت‌ها است. بررسی‌های «آماری» و «پژوهشی» در دو گام قبلی هدفمندی (آذر ۸۹ و فروردین ۹۳) نشان می‌دهد که شوک تورمی تعدیل قیمت انرژی پس از یک دوره کوتاه‌مدت (سه تا چهار ماهه) تخلیه شده و اثر پایداری در تورم نداشته است.

از سوی دیگر طبق بررسی‌ها در گام سوم، شیب افزایش قیمت انرژی به مراتب از دو مرحله نخست کمتر بوده است، همچنین در مرحله سوم روند بازارها و شاخص‌های قیمتی از ثبات قابل‌توجهی نسبت به دو مرحله قبل برخوردار بوده است؛ بنابراین با استناد به آمارها و پژوهش‌های صورت گرفته در دو مرحله گذشته می‌توان پیش‌بینی کرد که تعدیل قیمت انرژی در مرحله سوم نیز اثر پایداری در افزایش تورم نخواهد داشت، در این خصوص کارشناسان نیز معتقدند افزایش قیمت حامل‌های انرژی یک، «تغییر قیمت نسبی» در بازار کل است، اما تورم، «تغییر سطح عمومی» قیمت‌ها است؛ بنابراین تغییرات تورم، بیش از آنکه تحت‌تاثیر قیمت سوخت و حامل‌های انرژی باشد، از سیاست‌های پولی، انتظارات تورمی و کنترل بازار ارز تاثیر می‌گیرد.

اثرات تورمی گام نخست هدفمندی

افزایش قیمت سوخت در کوتاه‌مدت ابتدا بر هزینه‌های تولید اثر گذاشته، سپس این رشد قیمتی در بازار مصرف‌کننده نیز منعکس می‌شود. به همین دلیل در این گزارش به بررسی رشد ماهانه تورم تولید و مصرف پس از هدفمندی یارانه‌ها می‌پردازیم. گام نخست هدفمندی یارانه‌ها در آذر ۸۹ رخ داد که در این مرحله متوسط قیمت انرژی حدود ۵۵۰ درصد افزایش یافت، طبق آمار بانک مرکزی این روند تورم شاخص بهای تولید‌کننده را در دی‌ماه ۸۹ ، با افزایش قابل‌توجهی روبه‌رو کرده بود. به‌نحوی‌که در این ماه ۱۵ درصد به تورم تولید‌کننده افزوده شد، این در حالی است که تورم ماهانه تولید در ۱۲ ماه قبل از آن، به طور متوسط یک درصد ثبت شده بود. بنابراین، می‌توان عنوان کرد که حدود ۱۴ واحد درصد از تورم ماهانه در این ماه به دلیل تغییر قیمت‌ها حامل‌های انرژی بود، همچنین به استناد آمار این روند پایدار نماند و در دو ماه بعدی از سطح تورم ماهانه تولید‌کننده کاسته شد به‌ نحوی‌که تغییرات این تورم ماهانه تولید‌کننده به روند عادی قبل از هدفمندی یارانه‌ها در مرحله نخست رسید.

معیار اصلی سنجش تورم؛ رشد شاخص بهای مصرف‌کننده است و شاخص بهای تولید‌کننده می‌تواند به‌عنوان یک شاخص پیش نگر در تورم مورد استفاده قرار گیرد. به بیان دیگر، اثر تغییرات شاخص بهای تولید‌کننده با یک وقفه در شاخص بهای مصرف منعکس خواهد شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که ۱۲ ماه قبل از هدفمندی مرحله اول، متوسط تورم ماهانه معادل یک درصد بوده است، این روند در سه ماه پس از هدفمندی یارانه‌ها تغییر کرد؛ به‌نحوی‌که تورم ماهانه دی‌ماه سال ۸۹ معادل ۶/ ۲ درصد، بهمن‌ماه معادل ۵/ ۲ درصد و اسفند ماه معادل ۴/ ۳ درصد گزارش شد، اما شوک تورمی هدفمندی بیش از سه ماه طول نکشید و پس از آن تورم ماهانه به روند قبل از هدفمندی یارانه‌ها بازگشت، البته باید تاکید کرد که علاوه بر افزایش قیمت حامل‌های انرژی، تغییرات قیمت ارز، سیاست‌های کاهش دستوری نرخ سود بانکی و سایر عوامل دیگر در تغییرات تورم اثر داشته است، اما با یک بررسی آماری می‌توان مشاهده کرد که آثار تورمی افزایش قیمت حامل‌های انرژی در مرحله نخست پس از سه ماه تخلیه شده و شوک حاصل از آن در تورم پایدار مانده است.

اثرات تورمی گام دوم هدفمندی

در اواخر سال ۹۲ و در ابتدای سال ۹۳، مرحله دوم هدفمندی با شیب به مراتب کمتر از مرحله نخست افزایش یافت. در این مرحله متوسط قیمت انرژی در حدود ۶۰ درصد افزایش یافت. برخی از کارشناسان در گام دوم نیز نسبت به اثر تعدیل قیمت انرژی بر رشد تورم هشدار دادند و معتقد بودند افزایش قیمت حامل‌ها، دستاوردهای کاهش تورم در ماه‌های قبل از آن را از بین خواهد برد. در مقابل برخی از کارشناسان بر این نکته تاکید داشتند که رشد افسار گسیخته تورم به دلیل دو عامل «انتظارات تورمی» و «سیاست‌های نامناسب پولی» بوده است. به باور این گروه، افزایش قیمت حامل‌های انرژی ممکن است اثر کوتاه‌مدت در تورم داشته باشد اما در بلندمدت این اثر تداوم نخواهد داشت.

بررسی‌های آماری در گام دوم اصلاح قیمت انرژی نشان می‌دهد که تورم ماهانه تولید‌کننده در دو ماه پس از مرحله دوم افزایش نسبی را پشت‌سر گذاشت، به‌نحوی‌که تورم ماهانه تولید‌کننده در فروردین ماه معادل ۷/ ۳ درصد و در اردیبهشت ماه معادل ۵/ ۲ درصد بوده است، اما پس از این دو ماه افزایش تورم در شاخص بهای تولید‌کننده به روند قبل از هدفمندی مرحله دوم بازگشت؛ اما نکته جالب اینکه افزایش قیمت حامل‌های انرژی اثر قابل مشاهده‌ای در روند تورم ماهانه مصرف‌کننده نداشت و شوک قابل‌توجهی در ماه‌های پس از مرحله سوم مشاهده نمی‌شود. متوسط تورم ماهانه در ۶ ماه پس از مرحله معادل ۳/ ۱ درصد محاسبه شده و در ۶ ماه قبل از هدفمندی مرحله دوم متوسط تورم ماهانه حدود یک درصد بوده است؛ بنابراین مشاهده می‌شود که افزایش قیمت انرژی در گام دوم نیز تاثیر قابل‌توجهی در مسیر تورم نداشته است و شوک قابل‌توجهی از سمت تغییر حامل‌های انرژی بر تورم وارد نشده است.

چشم‌انداز تورمی گام سوم

آخرین آمار بانک مرکزی در اردیبهشت سال جاری نشان می‌دهد که تورم ماهانه شاخص بهای تولید‌کننده و شاخص بهای مصرف‌کننده معادل یک درصد بوده است که رشد نسبتا محدودی بوده است، از سوی دیگر نوسانات بازار ارز نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته است، علاوه‌بر این آمارهای پولی نیز نشان می‌دهد رشد نقدینگی نسبت به سال‌های قبل، در دامنه محدودتری نوسان می‌کند، بنابراین مختصات کنونی متغیرهای اقتصادی از ثبات نسبی بازارها خبر می‌دهد. از سوی دیگر، افزایش قیمت حامل‌های انرژی در مرحله سوم نسبت به دو مرحله قبل با شیب محدودتری صورت می‌گیرد؛ بنابراین می‌توان پیش‌بینی کرد که افزایش قیمت حامل‌های انرژی در گام سوم در شرایط کنونی، تاثیر پایداری را در رشد تورم نخواهد گذاشت و عوامل موثر در افزایش تورم را باید در «مشکلات موجود در بازار پول»، «تغییرات انتظارات تورمی» و «کمبود تنوع در ابزارهای تامین مالی» جست‌و‌جو کرد.

تاثیر مثبت بر رشد و کاهش تورم

در کنار بررسی روند آمارها، پژوهش‌های منتشر شده نیز اثر هدفمندی یارانه‌ها را در شاخص‌های کلان اقتصادی بررسی کرده است. یک پژوهش با عنوان «تاثیر هدفمند کردن یارانه حامل‌های انرژی بر تورم و رشد اقتصادی» میزان تاثیر حذف یارانه حامل‌های انرژی را بر دو متغیر نرخ رشد اقتصادی و نرخ تورم ایران به کمک یک مدل اقتصادسنجی کلان، مورد مطالعه قرار داده است. این پژوهش با استفاده از داده‌های سری زمانی ۱۳۵۵ تا ۱۳۸۶ به کمک الگوی خود توضیح با وقفه‌های گسترده معادلات و روابط بخش‌های مختلف اقتصادی در چارچوب سه بازار کالا و خدمات، بازار کار و بازار پول برآورد شده است. به اعتقاد این پژوهش، پرداخت یارانه انرژی به شکل کنترل شده و پایین نگه داشتن قیمت انرژی، نه تنها شکاف درآمدی را کم نکرده است، بلکه شرایط را به سمت گسترش نابرابری و بهتر کردن وضعیت‌های اقتصادی دهک‌های بالای درآمدی، سوق داده است.

همچنین در بخش تولید نیز پرداخت یارانه‌ها باعث کاهش سطح فن‌آوری تولید و جایگزینی مستمر انرژی به جای سایر عوامل تولید و در نتیجه افزایش شدت مصرف انرژی شده است. این پژوهش با بررسی تجربه سایر کشورها در زمینه پرداخت یارانه‌ها، اثرات تورمی را در این کشورها مورد بررسی قرار داده است. به‌عنوان مثال هوپ و بالبیر سینگ با حمایت بانک جهانی در سال ۱۹۹۵ در مطالعه ای تجربه افزایش قیمت فرآورده‌های نفتی و برق در کشورهای مالزی، غنا، کلمبیا، اندونزی و ترکیه را در دهه ۸۰ بر بخش صنعت، خانوار و متغیرهای کلان اقتصاد با استفاده از روش برآورد حداقل مربعات معمولی بررسی کرده اند. نتایج این بررسی نیز نشان می‌دهد که در بیشتر کشورها الگوی مصرف انرژی به سمت جایگزین کردن سوخت تغییر کرده است. همچنین تعدیل قیمت انرژی بر تورم تغییر قابل‌توجهی نداشته است. برای مثال در غنا، تورم بالا به دلیل افزایش نرخ ارز در اثر اجرای برنامه تعدیل بوده است. این پژوهش در گام بعدی به تصریح ساختار الگوی اقتصادسنجی کلان پرداخته است و در بخش سوم نیز به شبیه‌سازی الگو و ارزیابی آثار اجرای سیاست حذف یارانه حامل‌های انرژی،پرداخته است. نتایج این پژوهش در سناریوهای مختلف نشان می‌دهد که اجرای طرح اصلاح قیمت حامل‌های انرژی در صورتی که همراه با بهبود بهره وری باشد، نتایج مثبتی برای اقتصاد به همراه خواهد شد. بر اساس این پژوهش اجرای طرح تعدیل قیمت انرژی اثر مثبت بر رشد اقتصادی داشته و اثر منفی بر تورم خواهد داشت. به بیان دیگر در بلند مدت با تعدیل قیمت انرژی، تورم کاهش خواهد یافت.

هضم تورم پس از تعدیل قیمت انرژی

پژوهش دیگر با عنوان «شبیه‌سازی اثر هدفمندی یارانه‌ها بر روند رشد اقتصادی،تورم و بیکاری در ایران» با استفاده از الگوریتم کنترل بهینه تصادفی اثر هدفمندی را بر متغیرهای کلان مورد سنجش قرار داده است. به گفته این پژوهش، یارانه با تحریف قیمت‌ها، مانع تخصیص بهینه منابع می‌شود و رشد اقتصادی را کاهش می‌دهد و از سوی دیگر با کسری بودجه و افزایش هزینه‌های اجتماعی بر اقتصاد کشور آثار جبران ناپذیری بر جا می‌گذارد. اجرای سیاست هدفمند سازی، متغیرهای کلان اقتصادی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. اگر روند تغییر این متغیر مشخص شود، سیاست گذاران اقتصادی با انتخاب بسته‌های حمایتی و سیاست‌های مالی و پولی متناسب با اهدافشان نزدیک تر می‌شوند. این تحقیق با اجرای الگوریتم کنترل بهینه مقادیر مطلوب نرخ رشد اقتصادی، تورم و بیکاری را در برنامه چهارم و پنجم توسعه به‌دست آورده است. یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که با اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها در فاز نخست رشد اقتصادی ابتدا کاهش و سپس افزایش می‌یابد. بر اساس یکی از بندهای آن توصیه شده «با اجرای سیاست‌های پولی و مالی هماهنگ و متناسب با اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها از بروز رکود تورمی در سال‌های ابتدایی اجرای طرح جلوگیری شود.» عملکرد سیاست‌گذار به استناد آمار حاکی از آن است که پس از تعدیل قیمت انرژی در مرحله نخست هدفمندی یارانه‌ها، به دلیل عدم اجرای سیاست‌های صحیح پولی ومالی، اهداف هدفمندی نیز به ثمر ننشست و این سیاست‌ها باعث ایجاد تورم افسار گسیخته در سال‌های پس از هدفمندی مرحله اول شد و با تغییر نگرش در سیاست‌های پولی و مالی طی یک سال و نیم گذشته سطح قابل‌توجهی از تورم (حدود ۲۵ واحد درصد) کاسته شده است.

۰۷:۲۰:۱۶ گروه خبر، نیلوفر منصوریان: روزهای پایانی هفته گذشته وزیر امور خارجه ایران عازم مسکو شد تا در نشست بین‌المللی امنیت و ثبات در منطقه سازمان همکاری شانگهای شرکت کند. سفری که تنها به گفت‌وگو در مورد مسائل امنیتی بین کشورهای عضو این سازمان محدود نشد و محمدجواد ظریف در حاشیه آن دیدارهای دوجانبه‌ای را با وزرای خارجه چین و روسیه داشت. دستاورد این سفر یک روزه نیز موافقت مسکو با تحویل موشک‌های اس ۳۰۰ به ایران پس از سال‌ها اختلاف بر سر تحویل آنها و موافقت اعضای سازمان همکاری شانگهای با ارتقای سطح ایران در این سازمان بود. در نهایت ساعات پایانی روز پنج‌شنبه محمدجواد ظریف پس از ساعت‌ها گفت‌وگو با همتایانش در سازمان همکاری شانگهای، مسکو را به مقصد تهران ترک کرد. پروازی سه ساعت و نیمه که او با وجود خستگی اش فرصتی را در اختیار خبرنگاران همراهش قرار داد تا به پرسش‌های آنها پاسخ دهد. از نتایج سفر یک روزه اش به مسکو گرفته تا مذاکرات هسته‌ای که این روزها بیشتر از هر موضوع دیگری، محور سوال از وزیر خارجه را تشکیل می‌دهد. شاید اگر برای ایرانی‌هایی که برای بازدید از مسکو در هتل اوکراین محل اقامت وزیر خارجه ایران و محل برگزاری اجلاس حضور داشتند فرصتی فراهم می‌شد آنها هم از او در مورد امیدش به پایان مذاکرات هسته‌ای تا تیرماه سوال می‌کردند. سوالی که او در پاسخ به «دنیای اقتصاد» آن را منوط به درک کشورهای غربی از رسیدن به توافقی بر مبنای منافع مشترک دانست. او در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» همچنین نگرانی‌ها در مورد نتیجه مذاکرات را طبیعی توصیف کرد و در عین حال به دلواپسان توصیه کرد در انتقادهایشان مراقب باشند تا به طرف مقابل در مذاکرات کمک نکنند. ظریف همچنین ابراز امیدواری کرد روسیه و چین نقش بیشتری در مذاکرات هسته‌ای ایفا کنند. مصاحبه اختصاصی «دنیای اقتصاد» با محمدجواد ظریف را در ادامه می‌خوانید.

حدود دو هفته پیش دبیر شورای‌عالی امنیت ملی پس از سخنرانی در بین دانشجویان دانشکده مطالعات جهان روابط ایران و روسیه و تعامل روس‌ها با ما را« کند،‌ بی‌تشریفات و یخ‌آلود» توصیف کرد. با توجه به اینکه روسیه در مذاکرات هسته‌ای به‌عنوان یکی از اعضای ۱+۵ نقش‌آفرینی می‌کند و یکی از طرف‌های گفت‌وگو در مذاکرات هسته‌ای است، شما روابط دو کشور را چطور توصیف می‌کنید؟

من اظهارات آقای شمخانی را ندیده ام اما در طول سال‌های گذشته این همسایه به‌عنوان عضو دائم شورای امنیت با ما در حوزه‌های مختلف منافع مشترکی داشته است. ما از یک طرف روابط گسترده تاریخی با یکدیگر داریم و از طرف دیگر دارای دیدگاه‌های مشترک منطقه‌ای هستیم. همچنین ایران و روسیه دارای دیدگاه‌های مشترک بین‌المللی و اقتصادی با یکدیگر هستند. از بعد اقتصادی هم دو کشور منافع مشترک اقتصادی دارند، برای مثال هر دو در بازار انرژی فعال هستند و هر دو کشور صادرکننده گاز هستند. حوزه‌هایی که ایران و روسیه را به هم نزدیک می‌کند، حوزه‌های زیادی هستند بنابراین من ضرورت رابطه ایران و روسیه را جدی و ارتباطات کنونی آنها را ارتباطات بسیار مهمی می‌دانم.

اما به نظر نمی‌رسد روس‌ها خیلی به این ارتباطات پایبند باشند برای مثال در بحث موشک‌های اس ۳۰۰ تا کنون بارها به ایران قول داده‌اند.

دولت روسیه اشتباهی که در گذشته به هر دلیلی انجام داده بود تصحیح کرده است و در مذاکراتی که در حاشیه اجلاس بین‌المللی امنیت و ثبات در منطقه سازمان همکاری شانگهای با طرف روسی داشتیم به ما اطمینان دادند که در اولین فرصت این موشک‌ها به ایران تحویل داده خواهد شد و ما امیدواریم این قول اجرایی شود.

با توجه به اینکه ایران و آمریکا در مذاکـرات هسـته‌ای به‌طـور مسـتقیم با یکدیگر وارد گـفت‌وگـو شده‌اند به نظر می‌رسـد نقش کشـوری مثل چین در مذاکـرات کمـرنگ شده است؟

به نظر من روسیه و چین دو عضو مهم در مذاکرات هسته‌ای هستند و ما علاقه‌مند هستیم که این دو کشور نقش پررنگ‌تری را در مذاکرات هسته‌ای ایفا کنند ضمن آنکه تاکنون هم نقش نامناسبی در مذاکرات نداشتند و در مراحل مختلف به پیشبرد مذاکرات کمک کرده‌اند و احتمالا کمک‌های آنها گسترش هم پیدا خواهد کرد. در مورد روابط با چین هم به هرحال این کشور بزرگ‌ترین شریک تجاری ما است و ارتباطات ما نیز بسیار گسترده است و حتی در شرایط نامناسب ما توانستیم با چینی‌ها روابط گسترده‌ای داشته باشیم. همچنین روسای جمهوری دو کشور، چندین بار گفت‌وگو‌های موثر، جدی و مفیدی با یکدیگر داشته‌اند. آخرین دور گفت‌وگو‌ها بین روسای جمهوری دو کشور مذاکراتی بود که در جاکارتا، پایتخت اندونزی انجام شد که مذاکرات بسیار خوب و مفیدی بود. در سفر به مسکو در حاشیه کنفرانس بین‌المللی امنیت و ثبات در منطقه سازمان همکاری شانگهای و در دیدار دوجانبه‌ای که با وزیر خارجه چین داشتم نیز روش‌های گسترش روابط را پیگیری کردیم. به هر حال حوزه‌های مختلفی هست که ایران و چین در مورد آنها با یکدیگر همکاری دارند. بنابراین رابطه ایران با چین هم در همان دیـدگاه یـک رابـطه جامع در سطح جهانی قرار دارد و برای ما بسیار مهم است.

آقای ظـریف هـر چه به روزهـای پایانی مذاکرات هسته‌ای نزدیک می‌شویم هـجـمـه‌ها و فشـار‌هـای داخلی نسبت به شما و تیم مذاکره‌کننده بیشتر می‌شود، مثل تجمعاتی که در روزهای گذشته در برخی از شهرها علیه توافق انجام شد. شما به‌عنوان مسوول تیم هسته‌ای و کسی که این مذاکرات را هدایت می‌کند، چه پاسخی به دلواپس‌ها دارید و به نظر شما دلیل این مخالفت‌ها چیست؟

به هر حال وقتی مذاکرات به نتیجه نهایی نزدیک می‌شود، نگرانی‌ها هم بیشتر می‌شود و البته از آن طرف خود مذاکرات هم سخت‌تر می‌شود. در مذاکرات ژنو هم دوره‌های پایانی بسیار دوره‌های پرتنشی بود و نگرانی‌ها بسیار بالا بود. الان هم همین‌طور است. بنابراین من این نگرانی‌ها را خیلی غیرطبیعی نمی‌دانم. البته من همیشه نسبت به نحوه نقدی که به مذاکرات می‌شود ملاحظاتی دارم، ضمن اینکه نقد را حق مردم می‌دانم اما منتقدان مذاکرات باید مراقب باشند نحوه نقدشان به مذاکرات در سه حوزه به طرف مقابل کمک نکند. یکی در حوزه مذاکراتی، دوم در حوزه گفتمانی و دیگری در حوزه عملیاتی. بنابراین نباید وارد حوزه‌هایی شوند که به جای اینکه به منافع ملی کشور خدمت شود در عوض در انتقادهایشان به دیدگاه‌های طرف مقابل کمک کنند. من فعلا این موارد را تیتروار عنوان کردم و ان‌شاءالله بعد از اینکه مذاکرات به نتیجه رسید درباره اینکه در حوزه مذاکراتی، گفتمانی و عملیاتی معنی این را که ضرر زدن چیست شاید بیشتر بتوان باز کرد و توضیح داد.

چقدر امیدوار هستید مذاکرات در مهلت زمانی تعیین شده تا تیر ماه به نتیجه برسد و تمامی موارد اختلافی بین ایران و گروه ۱+۵ و خصوصا ایران و آمریکا حل شود؟

بحث اختلافات بین ایران و آمریکا نیست. به هر حال ما با گروه ۱+۵ در حال مذاکره هستیم. اما آمریکا به دلیل اینکه بیشترین حجم محدودیت‌ها و فشارها را در گذشته به ایران وارد کرده است الان باید بیشترین اقدام را برای رفع آن فشارها و محدودیت‌ها انجام دهد. بنابراین کار با آمریکا از این منظر دشوارتر است. ولی در نهایت این مذاکره‌ای است که بین ایران و اعضای گروه ۱+۵ انجام می‌ شود. ما امیدواریم در صورتی که طرف‌های مذاکره‌کننده ما به ویژه کشورهای غربی درک صحیح این واقعیت را داشته باشند که تنها در چارچوب یک توافق مبتنی بر منافع مشترک می‌شود به نتیجه رسید، رسیدن به نتیجه در این مدت دشوار نخواهد بود.

مین‌گذاری جدید سناتور‌ها در میدان مذاکرات

کرک-منندز خواستار تمدید ۱۰ ساله تحریم‌های کنگره علیه ایران شدند

گروه دیپلماسی: ششمین دور مذاکرات هسته‌ای وین در راستای نگارش متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دیروز شنبه در شرایطی در سطح معاونان به پایان رسید، که به گفته رسانه‌های خبری احتمال دارد نشست‌های کارشناسی بدون وقفه تا ضرب‌الاجل ۳۰ ژوئن (۱۰ تیر) ادامه پیدا کند. همزمان با این تحول، سناتورهای آمریکایی، تمدید ۱۰ ساله تحریم‌های کنگره علیه ایران را خواستار شدند.

به گزارش «ایسنا»، به نوشته روزنامه هافینگتن پست؛ سناتورها «مارک کرک» و «باب منندز» با ارائه یک متمم جدید در بودجه دفاعی آمریکا خواهان تمدید ۱۰ساله تحریم‌های کنگره علیه تهران شدند که در صورت تصویب تحریم‌های ایران که قرار است در سال ۲۰۱۵ به پایان برسد، تا پایان ۲۰۲۶ ادامه خواهد یافت.

این سناتورها در شرایطی درخواست خود برای تمدید دوباره تحریم‌های ایران را مطرح کرده‌اند که کمتر از یک ماه تا پایان ضرب‌الاجل ۳۰ ژوئن برای دستیابی ایران و قدرت‌های جهانی به یک توافق جامع فرصت باقی مانده است. بنابراین تصویب این متمم به گفته کارشناسان می‌تواند این مذاکرات حساس را پیچیده کند.

ایران و گروه ۱+۵ هم‌اکنون تلاش می‌کنند تا به یک راه‌حل نهایی درخصوص برنامه هسته‌ای ایران و چگونگی لغو تحریم‌ها علیه این کشور دست یابند. این کشورها در اوایل ماه آوریل
(۱۳ فروردین) توانستند به یک چارچوب کلی برای توافق نهایی دست پیدا کنند و اکنون در تلاشند تا این توافقات را نهایی کنند.به نوشته هافینگتن پست، متمم جدید کرک – منندز می‌تواند نظم کنونی در مذاکرات را به هم بریزد و به ایرانی‌ها نشان دهد که باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا قادر نیست سیاست تحریم‌های کنگره کشور خود را کنترل کند. کنگره در حال حاضر نیز بر اساس قانونی که ماه گذشته به تصویب رسید، قادر است تا ۳۰ روز پس از حصول توافق با ایران آن را بررسی و درباره‌اش اظهارنظر کند.سناتورها کرک و منندز پیش از این نیز طرحی را برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات تا ۳۰ ژوئن مطرح کرده بودند، اما اوباما تهدید کرده بود در صورت تصویب، آن را وتو خواهد کرد چون به روند مذاکرات آسیب می‌زند. «پیتر بیلر بک»، یک کارشناس سیاسی در اندیشکده «راه سوم»، متمم جدید کرک – منندز را محکوم کرد و گفت: «این متمم در شرایط کنونی مذاکرات که ما در آخرین و حساس‌ترین مرحله مذاکرات آن قرار داریم، غیرضروری و نابهنگام است.»

مذاکرات بدون وقفه تا ۱۰ تیر

ششمین دور رایزنی‌های هسته‌ای در راستای نگارش پیش‌نویس برنامه اقدام جامع مشترک (برجام) که از روز پنج‌شنبه در شهر وین آغاز شده بود، دیروز شنبه در سومین روز خود با نشست‌های کارشناسی از ساعت ۹ و ۳۰ دقیقه به وقت محلی آغاز شد. معاونان وزیر خارجه ایران دیروز وین را ترک کردند، اما نشست‌های کارشناسی احتمالا تا ۱۰ تیرماه در وین ادامه دارد.

روز پنج‌شنبه این رایزنی‌ها با نشست عمومی ایران با گروه ۱+۵ در سطح معاونان آغاز شد که دو ساعت و بیست دقیقه به طول انجامید پس از آن معاونان وزیر خارجه ایران نشستی دوجانبه با معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده این کشور در گروه ۱+۵ داشتند. عراقچی و روانچی معاونان ظریف پس از آن با نمایندگان سه کشور اروپایی در گروه ۱+۵ در نشستی چهارجانبه به گفت‌وگو پرداختند و پس از آن هم معاونان وزیر خارجه ایران با نماینده چین با گروه ۱+۵ به‌صورت دوجانبه رایزنی کردند.

عراقچی و روانچی همچنین عصر پنج‌شنبه با هلگا اشمید معاون فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درخصوص نگارش متن پیش‌نویس برجام به رایزنی نشستند و همزمان نیز نشست‌های کارشناسی برگزار شد. روز جمعه نیز معاونان وزیر خارجه ایران و آمریکا حدود دو ساعت گفت‌وگو کردند و همزمان نیز نشست کارشناسی برگزار شد. مباحث فنی و بحث تحریم‌ها از جمله مواردی است که در این گفت‌وگوها به آن پرداخته شد. معاونان وزیر خارجه ایران روز جمعه همچنین با هلگا اشمید در دو نوبت گفت‌وگو کردند که دور دوم این گفت‌وگوها پس از چهار ساعت در ساعت ۲۳ به وقت محلی خاتمه یافت.

تصمیم‌گیری‌های سخت سیاسی

همزمان با پایان مذاکرات هسته‌ای در سطح معاونان، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه این مذاکرات بهترین فرصت ما برای حل دیپلماتیک برنامه هسته‌ای ایران است که تا به‌حال داشته‌ایم، گفت که در هفته‌های آتی مجبور به تصمیم‌گیری‌های سخت سیاسی با هدف حل مسائل فنی موضوع هسته‌ای خواهیم بود. به گزارش «ایرنا»، ماری هارف روز جمعه در نشست خبری گفت که هفته‌های پرکاری در ارتباط با مذاکرات هسته‌ای پیش‌رو داریم.

او درخصوص وضعیت جسمانی جان کری وزیر خارجه آمریکا که هفته گذشته در سفر اروپایی خود به دلیل دوچرخه‌سواری دچار شکستگی از ناحیه استخوان ران شده نیز گفت: «کری روز جمعه از تخت خود بلند شده و با راه رفتن تلاش می‌کند به بهبود خود سرعت بخشد.» همزمان با اظهارات ماری هارف، یک پایگاه آمریکایی در یادداشتی درباره شکستگی پای جان کری نوشت که واشنگتن می‌تواند از این موضوع برای خرید زمان بیشتر در مذاکرات با ایران استفاده کند.

به گزارش خبرگزاری فارس، «فارن پالیسی» در یادداشتی مفصل به بررسی تاثیرات تصادف جان کری وزیر خارجه آمریکا بر مذاکرات هسته‌ای ایران پرداخت. در یادداشت منتشر شده با عنوان «عامل و مولفه کری» آمده است: «در رسانه‌ها سوالات زیادی درباره تاثیر تصادف در حین دوچرخه سواری جان کری بر مذاکرات ایران وجود دارد.» عضو ارشد اندیشکده وودرو ویلسون در این یادداشت نوشت:‌ «کری نیروی پیش‌برنده در این مذاکرات بوده است و عمیق‌تر از هر کسی حتی شخص باراک اوباما، رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده، به قدرت دیپلماسی و منطق توافق اعتقاد دارد. علاوه بر این او یک رابطه کاری بسیار نزدیک با محمدجواد ظریف وزیر خارجه و عضو اصلی تیم مذاکره کننده ایران ایجاد کرده است.»

«آرون دیوید میلر» تاکید کرد: «اگر کری خارج از قاب مذاکرات قرار گیرد (از مذاکرات خارج شود)، نبود او می‌تواند اثر منفی قابل ملاحظه‌ای بر مقصد پایانی توافق بگذارد. از دست دادن عضو ارشد مذاکره و کسی که معتقد به فرآیند مذاکره است، شاید فرصت‌ها برای رفع مسائل کلیدی در مرحله نهایی مذاکرات را کاهش دهد.»

کارشناس آمریکایی افزود: «کری فقط یک مذاکره‌کننده نیست، بلکه او وقتی موضوع تعیین تاکتیک‌ها در میز مذاکره مطرح باشد،‌ تصمیم می‌گیرد که چه کسانی (هیات آمریکایی) بروند و چه کسانی بمانند و چه زمانی با رئیس‌جمهور تماس بگیرند. البته اگرچه مصدومیتش مساله‌ساز است، اما احتمالا تاثیر زیادی بر مسیر مذاکرات ایران نخواهد گذاشت و حتی شاید به نفع آن هم شود.»سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه نشست خبری خود با اشاره به نشست‌های اخیر بین مقامات آمریکا و دیگر کشورها، بیان کرد که با توجه به بیانیه‌های منتشره در جریان این دیدارها، از جمله نشست شورای همکاری کشورهای عرب خلیج‌فارس، کشورها حمایت خود را از حل دیپلماتیک مساله هسته‌ای ایران ابراز داشته‌اند.او در پاسخ به سوال مجدد خبرنگاران در مورد ذخایر هسته‌ای ایران نیز گفت: «کارشناسان اطمینان دارند، ایران برای کاهش ذخایر خود مشکلی ندارد و همان‌طور که پیش از این نیز دو بار شاهد آن بوده‌ایم، این کشور راه‌حل و توانایی آن را دارد تا در مهلت تعیین شده، ذخایر خود را به حد معین شده در توافق‌نامه برساند.»

۰۷:۱۹:۱۹ گروه مسکن- هاجر شادمانی: مسوول بازنگری طرح جامع مسکن، از پایان مراحل تهیه و تدوین نقشه راه دولت یازدهم برای هر نوع برنامه‌ریزی در بخش ساخت و تامین مسکن مورد نیاز کشور و اقشار هدف خبر داد و گفت: نسخه نهایی از پیش‌نویس جدید طرح جامع مسکن برای تصویب و ابلاغ، به معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی تحویل شد. روز گذشته از طرف وزارت راه و شهرسازی نیز خبر رسید که امروز نسخه نهایی شده طرح جامع مسکن توسط حامد مظاهریان معاون امور مسکن، رونمایی می‌شود.

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، معاونت مسکن امروز با انتشار متن کامل نسخه جدید طرح جامع مسکن، به مدت یک ماه، امکان نقد و اعلام نظر کارشناسان، دانشگاهیان و همچنین سازمان‌ها و دستگاه‌‌های مختلف نسبت به محتوای این طرح را فراهم می‌کند و پس از مهلت مقرر، چنانچه نیاز به اصلاح متن طرح براساس نظرات تخصصی دریافتی، وجود داشته باشد، اقدامات ویرایشی انجام می‌شود و سپس نسخه ملاک عمل طرح جامع مسکن، برای اجرا در دولت، ابلاغ خواهد شد.

روز گذشته فردین یزدانی، مسوول بازنگری طرح جامع مسکن که در طول یک‌سال و نیم اخیر، مسوولیت به‌روزرسانی نسخه اولیه طرح –نوشته شده در سال ۸۴- را برعهده داشت، درباره کلیات این طرح به «دنیای‌اقتصاد» اعلام کرد: نیاز مسکن در کشور طی ۱۲ سال منتهی به ۱۴۰۵، سالانه معادل ۹۵۰ هزار واحد مسکونی برآورد شده است به این معنی که با احتساب نیاز جدید ناشی از ازدواج، نیاز به تخریب و نوسازی آپارتمان‌های کلنگی، نیاز ناشی از انباشت تقاضای سال‌های قبل و برخی دیگر از فاکتورهای موثر بر بازار تقاضا همچون آمارهای فوت و تولد، باید در مجموع ۱۳ سال منتهی به ۱۴۰۵، معادل ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی جدید در کشور ساخته شود. بخشی از این ساخت‌وسازها، به صورت برنامه‌های حمایتی دولت در قالب مسکن‌اجتماعی یا پرداخت وام خرید مسکن به اقشار میانی (مسکن حمایتی) انجام خواهد شد. در طرح جامع مسکن با وجود تعیین میزان نیاز به مسکن و ساخت‌وسازهای جدید، سه سناریو برای امکان‌پذیر بودن تحقق سیاست‌ها و برنامه‌های سمت عرضه پیش‌بینی شده است.

در قالب این سناریوها و با معیار رشد اقتصادی کشور در میان‌مدت و بلندمدت، دو فاکتور شامل توان مالی- اقتصادی دولت و همچنین ظرفیت بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در احداث ساخت‌وسازهای مسکونی، تخمین زده شده و براساس آن، قابلیت حداکثری بازار مسکن برای ساخت‌وساز طی ۱۲ سال آینده محاسبه شده است.

مطابق پیش‌نویس طرح جامع، انتظار می‌رود نرخ رشد اقتصادی کشور با احتساب متغیرهای سیاسی و اقتصادی اثرگذار، در چشم‌انداز ۱۳ ساله طرح به یکی از سه سطح ۳درصد، ۲/ ۵ درصد و ۶ درصد برسد که چنانچه، سطح میانی نرخ رشد حاصل شود، توان بازار برای ساخت و ساز حداکثر ۸۳۰ هزار واحد مسکونی جدید در هر سال خواهد بود که حدود ۱۳درصد کمتر از نیاز است.

۰۷:۱۹:۱۵

  • مراسم کلنگ زنی عملیات اجرایی زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف ١٨ خردادماه با حضور معاون اول رییس جمهوری و وزیر نفت به طور رسمی برگزار می شود.
  • به گزارش شانا، مدیرعامل شرکت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف به خبرنگار شانا،گفت: پیرو هماهنگیهای صورت گرفته با نهاد ریاست جمهوری، مقرر شد کلنگ آغاز عملیات اجرایی این طرح با حضور مهندس اسحاق جهانگیری و مهندس بیژن زنگنه در منطقه پارس ٢ کنگان به زمین زده شود.

    علیرضا صادق آبادی پیشتر نیز از شروع عملیات اجرایی این طرح خبر داده بود.

    به گفته وی عملیات اجرایی طرح زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف در مرحله نخست با ٢٠ میلیون دلار آورده سهامداران آغاز می شود.

    مدیرعامل شرکت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف، تعهد آورده هر یک از هشت شرکت مجموعه سیراف را برای اجرای این طرح ٣٠٠ میلیون دلار اعلام کرد.

    صادق آبادی تاکید کرد: کل سرمایه، یکجا از سهامدارن دریافت نخواهد شد و همزمان با پیشرفت پروژه دریافت می شود.

    وی با بیان این که آینده خوبی برای بازار بنزین پیش بینی نمی شود، گفت: با توجه به این مهم و در حال رشد بودن بازار نفتا، بخش عمده ای از تولید واحدهای پالایشی سیراف به تولید این فرآورده اختصاص یافته است.

    به گفته مدیرعامل شرکت زیر ساخت فراگیر پالایشی سیراف برای نفتا بازار ۶ میلیون تنی در جهان وجود دارد که در آینده دو میلیون تن دیگر به آن اضافه خواهد شد.

    مدیرعامل شرکت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف با بیان این که کل تولید نفتای ایران ٢۴٠ هزار بشکه خواهد بود، تصریح کرد: ایران به راحتی قادر به نفوذ به بازار این محصول خواهد بود.

    وی تصریح کرد: پالایشگاه سیراف همچنین ٧٠ درصد خوراک پتروشیمیها را تامین خواهد کرد و بازار خوبی برای آن وجود دارد.

    به گزارش شانا،طرح احداث فراگیر پالایشی سیراف در قالب هشت پالایشگاه میعانات گازی مستقل هر یک به ظرفیت روزانه ۶٠ هزار بشکه، با مشارکت بخش خصوصی در منطقه ویژه اقتصادی اجرا خواهد شد.

    این طرح با هدف جلوگیری از خام فروشی میعانات گازی،ایجاد ارزش افزوده، اشتغال زایی و تضمین تولید حداکثری از میدان گازی پارس جنوبی طراحی شده است.

۰۷:۱۴:۲۰ مقاله  جالب از دکتر اسکندری در مورد بحث هسته ای :

یک معضل مهم این روزهای مذاکرات، موضوع رفع تحریمها است. این موضوع با توجه به برگشت پذیری اقدامات هردو طرف پیچیده تر می شود و بخصوص این که طرف غربی به توافق با شرکای شرقی خود برای بازگشت پذیری خودکارتحریمها اندیشیده است اما طرف ایرانی اقداماتی انجام می دهد که هرگز حداقل تا چندین سال قابل بازگشت نیستند و این موضوع باید به نوعی حل شود.
بودن لغو تحریمها – خواه در زمان امضا و خواه در زمان اجرا – ریشه اصلی « یکجا » به نظر می رسد اصرار به مفهوم این مشکل است، چه اینکه طرف مقابل در زمان امضا را نمی پذیرد و پذیرش در زمان اجرا هم عملاً به معنای میدان دادن به طرف مقابل برای عدم لغو تحریمها (یا لغو اجرای آنها) به کوچکترین بهانه ای است که بخصوص در موضوعات مربوط به بازرسی ها (یا دسترسی ها) به اماکن و افراد (مصاحبه) است.
 به نظر هم می رسد موضوع اختلاف بعد از امضای توافقنامه بیشتر در این موضوعات بروز کند تا در کم شدن تعداد سانتریفیوژها یا مثلا از بین رفتن یا تبدیل هسته رآکتور اراک یا تبدیل فردو.
البته تأکید این نوشته بیشتر بر حالتی است که توافق امضا شود و در صورت عدم امضا اصولا این نوشته چندان نمی تواند حالت واقعی و مفید به خود بگیرد.
بنابراین به نظر می رسد برای حل این معضل، شاید اولین اقدام دست کشیدن از اصرار بر لغو (یا تعلیق) یکجای تحریمها باشد چرا که یک سوی آن نشدنی است و یک سوی آن با احتمال خسران بزرگ.
از این رو پیشنهاد اصولی این است که در این مرحله نیز تحریمها گام به گام لغو شوند و برای هر بخشی از اقدامات بخشی از تحریمها لغو گردد.
البته در اینجا باید تحریمهای لغو (یا تعلیق) شده نیز مثل اقدامات ایران به دو بخش بازگشت پذیر و بازگشت ناپذیر تقسیم شوند. و البته بازگشت ناپذیر بودن هم به معنای تعهد طرف مقابل به عدم بازگشت آنها است که به نظر می رسد علاوه بر مذاکرات باید در قطعنامه شورای امنیت نیز این موضوع ذکر گردد.
پیشنهاد اجرایی این است که بخشی از تحریمها به صورت بازگشت ناپذیر در قبال اقدامات اعتماد ساز ایران لغو (تعلیق) گردند به این صورت که ابتدا با رفع نگرانی های غرب از فعالیتهای اعلام نشده غرب ظرف مدت حداکثر یک ماه، و با اثبات نبود اقدامات اعلام نشده از سوی ایران، بخش مهمی از تحریمها لغو (تعلیق) گردند و تحریمهای مربوطه نیز بازگشت پذیر نباشد.
اما در مرحله دوم که ایران قرار است اقدامات بازگشت ناپذیر همچون تبدیل رآکتور اراک، کاهش سانتریفیوژهای نطنز و (تا حدی) تبدیل فردو به مرکز تحقیقات را انجام دهد، این اقدام ابتدا با لغو برخی از تحریمها به صورت بازگشت ناپذیر انجام گردد و این سه اقدام نیز هر یک در قبال لغو بخشی از تحریمهای لغو نشده در مرحله قبل صورت پذیرد به صورتی
که در یک فرایند مثلا شش ماهه، هر کدام از اقدامات ایران در این موضوعات انجام گیرد تحریمی از تحریمهای لغو نشده لغو گردد.
به بیان دیگر این مرحله دوم نیز خود تبدیل به سه (یا چند) مرحله بسته به اقدامات بازگشت ناپذیر در کوتاه مدت می گردد. در این مرحله نیز پیشنهاد می گردد اخرین اقدام ایران در فردو و اقدام قبل از آخر در اراک انجام شود تا چنانچه طرف غربی تعهدات خویش در این زمینه را اجرا ننمود بیشترین امکان بازگشت اقدامات ایران در کنار کمترین ضربه پذیری تأسیسات موجود در مقابل اقدامات خصمانه طرف مقابل صورت پذیرد.
از اینرو تهیه جدولی حاوی اقدامات ایران و اقدامات متقابل طرف مقابل در قبال هر یک از اقدامات ایران به همراه زمان انجام هر یک در قالب یک جدول شاید بتواند بهترین روش به توافق رسیدن و ایجاد شفافیت کامل در کنار تعادل در برگشت پذیری اقدامات هر یک از طرفین باشد.
در این رویکرد قاعدتاً رویکردی منصفانه و البته با لحاظ قواعد سیاسی واقعیات عرصه سیاست مد نظر بوده است و البته ظرائف و دقتهای مربوطه در کار و جزئیات نیز در تخصص و اطلاعات کاملی است که تیم مذاکره کننده دارد و به نظر می رسد این رویکرد کلی با لحاظ دقت های بایسته تیم محترم مذاکره کننده بتواند به عنوان یک گزینه در این فرایند مورد استفاده قرار گیرد.

۰۷:۱۱:۳۹ داود زارعیان در گفت‌وگو با خبرنگار فناوری اطلاعات خبرگزاری فارس، درباره اعلام سازمان خصوصی‌‌سازی مبنی بر فروش بلوک ۴٫۷۸ درصدی سهام مخابرات به دلیل بدهی سهامدار عمده (توسعه اعتماد مبین) اظهار داشت: توسعه اعتماد مبین تا پایان سال ۹۳ تمامی اقساط شامل ۲۰ درصد مبلغ نقد اولیه و ۱۰ قسط از ۱۶ قسط (در مجموع به مبلغ ۵ هزار میلیارد تومان) را پرداخت کرده است.

مدیرکل روابط عمومی شرکت مخابرات ایران افزود: قسط دوم این دوره مربوط به اردیبهشت ماه است که باید در تاریخ ۹۴/۲/۱۹ پرداخت می‌شد که هنوز پرداخت نشده است.

وی ادامه داد: در این باره سازمان خصوصی‌سازی بدون توجه به مفاد قرارداد فروش مخابرات به ویژه ماده ۵-۸ که اعلام کرده در صورت عدم پرداخت ۴ قسط از بدهی ناشی از واگذاری این سازمان می‌تواند نسبت به فروش وثائق اقدام کند، خبر فروش بلوک ۴٫۷۸ درصدی را اعلام کرده است و این کار غیرمتعارف با گذشت کمتر از ۳۰ روز از سررسید یک قسط گذشته انجام شده است.

زارعیان گفت: این درحالی است که مبنای قانون اصل ۴۴ نیز تقویت شرکت‌های خصوصی است نه تضعیف‌ آن.

مدیر کل روابط عمومی شرکت مخابرات ایران تصریح کرد: اکنون با توجه به نظر سازمان خصوصی‌سازی شرکت توسعه اعتماد مبین آمادگی خود را برای پرداخت قسط اخیر اعلام می‌کند و این مبلغ به زودی در وجه سازمان خصوصی‌سازی واریز خواهد شد.

وی ادامه داد: همچنین شرکت توسعه اعتماد مبین در تاریخ ۹۴/۰۳/۱۱ طی نامه‌ به شماره ۴۹۹-۰۳-۹۴ از سازمان خصوصی برای پرداخت قسط اخیر به مدت ۶ ماه درخواست استمهال کرده بود که در این خصوص جوابی داده نشد.

۰۷:۱۱:۰۲ عضو هیات مدیره انجمن تولید‌کنندگان و صادر‌کنندگان سنگ آهن از دپوی سنگ‌آهن برخی معادن به دلیل پایین بودن قیمت جهانی این محصول خبر داد و گفت:‌ در حال حاضر در بازار سنگ‌آهن ثبات نسبی ایجاد شده است.

پروا سلطانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، درباره دپوی سنگ‌آهن اظهار کرد: برخی از معادن که قصد تعطیلی نداشتند کالای خود را در انبار دپو کردند تا بتوانند در زمان ثبات قیمت‌، محصولات‌شان را بفروشند و از این طریق نیز متحمل ضرر و زیان زیادی نشوند.

وی با اشاره به کاهش جهانی قیمت سنگ‌آهن گفت: تولید‌کنندگان بزرگ سنگ‌آهن تلاش می‌کنند با ایجاد بالانس در عرضه و تقاضا، مشکلات فعلی را برطرف کنند.

سلطانی افزود: این فشار از سوی کشور استرالیا و برخی دیگر از رقبا ایجاد شده است اما اینکه این تلاش‌ها در مسیر اصلاح قیمت‌ها قرار بگیرد، جای سوال است؛ چراکه ممکن است علی‌رغم تلاش‌های فعلی، مجدد با چالش عرضه و تقاضا روبرو شویم.

عضو هیات مدیره انجمن تولید‌کنندگان و صادر‌کنندگان سنگ آهن با بیان اینکه در حال حاضر در قیمت سنگ‌آهن پایداری و ثبات نسبی ایجاد شده است، گفت: این پایداری به معنای افزایش قیمت سنگ‌آهن نیست اما موجب کاهش نوسان در قیمت این محصول شده است.

وی یکی از مزایای مهم این امر را دلگرمی تولیدکنندگان عنوان و اظهار کرد: برخی از معادن سنگ‌آهن که در شرایط رکود و تعطیلی قرار داشتند به دلیل ایجاد پایداری و ثبات، شروع به کار کرده‌اند و فعالیت مجدد آن‌ها مورد آنالیز قرار گرفته است.

۰۷:۱۰:۳۹ عباس عراقچی پیش از ترک وین با بیان این مطلب افزود: یک ضمیمه مربوط به بحث تحریم ها است و همه جزییاتی که مربوط به تحریم ها می شود، قوانینی که برداشته می شود و تاثیر این قوانین در عمل با جزییات در ضمیمه بحث خواهد شد.

عراقچی اظهار داشت: یک ضمیمه مربوط به بحث های فنی و ابعاد مختلف مربوط به هسته ای است؛ اینکه در تصمیماتی که گرفته شده و راه حل هایی که در لوزان به دست امده چگونه در عمل اجرا می شود.

این عضو ارشد مذاکره کننده هسته ای خاطر نشان کرد: یک ضمیمه دیگر درخصوص همکاری های صلح آمیز هسته ای با ایران خواهد بود؛ اینکه کشورها در چه حوزه هایی می توانند با ایران همکاری کنند. در حوزه های مربوط به راکتورهای آب سبک قدرتی، نیروگاه ها و راکتورهای تحقیقاتی، آب شیرین کن هسته ای، تحقیق و توسعه، گداخت هسته ای و همه مسائلی که در حوزه صلح آمیز هسته ای قرار می گیرد در این ضمیمه شرح داده خواهد شد.

عراقچی افزود: ضمیمه دیگری خواهیم داشت در خصوص کمیسیون مشترکی که قرار است تشکیل شود، نحوه و قوانین کارکرد آن و اینکه چگونه و به چه مسائلی رسیدگی خواهد شد؛ در همه موضوعات مورد توافق و در نهایت ضمیمه آخر هم مربوط به برنامه اجرایی خواهد بود؛ اینکه اقداماتی که دو طرف باید انجام بدهند در چه جدول زمانی صورت خواهد گرفت.

وی تاکید کرد: آنچه که محصول نهایی خواهد بود یک سند بسیار مفصل و ریزی خواهد بود حدود بیش از ۲۰صفحه متن اصلی و حدود ۴۰و ۵۰صفحه مجموعه ضمائم است و کلمه به کلمه این سند جای بحث و بررسی دارد و کلمه به کلمه آن بعضا مورد مشاجره و منازعه و اختلاف نظر است.

این عضو تیم هسته ای ادامه داد: قسمت های مختلف این متن و ضمائم آن هنوز در پرانتز است، بعضی مواقع مورد اختلاف هست ولی کار پیش می رود، اما خیلی کند و آهسته.

**به طرف مقابل اعتماد نداریم

عراقچی درباره نحوه برگشت پذیری تحریم ها و زمانبندی لغو تحریم ها گفت: برگشت پذیری یک اصل مهمی است که هر دو طرف روی آن نظر دارند؛ بنای ما در این مذاکرات بر بی اعتمادی است و این یک واقعیت می باشد.

وی ادامه داد: ما به هیچ وجه به طرف مقابل اعتماد نداریم، طرف مقابل هم اعتماد ندارد و لذا همه ترتیبات در توافق به گونه ای خواهد بود که هر طرف اگر احساس کند که طرف مقابل در حال نقض تعهدات است بتواند برگردد و دوباره انچه را که قبل از توافق وجود داشته اجرا بکند.

**همه تمهیدات را پیش بینی کردیم

عضو تیم هسته ای کشورمان تصریح کرد: ما همه تمهیدهای لازم را پیش بینی کردیم که این اتفاق برای ما هم بیفتد؛ طرف مقابل هم درباره تحریم های خودش به طور طبیعی چنین تمهیدهایی را خواهد داشت.

عراقچی در زمینه دو روز مذاکرات فشرده هسته ای در وین گفت :ما یک دور دیگر جلسه با مجموعه ۱+۵ در سطح معاونان در وین داشتیم و جلسات دو جانبه در حاشیه این جلسات با هیات های روسیه، چین و مجموعه کشورهای اروپایی و آمریکا برگزار شد.

وی اضافه کرد: یک دور دیگر در کلیات مسایل و راه حل هایی که در لوزان به دست آوردیم مرور شد.

عضو ارشد تیم هسته ای کشورمان با بیان اینکه در کنار جلسات معاونان، کار نگارش متن هم ادامه پیدا کرد گفت:چندین جلسه کارشناسی برگزار شد که همچنان پس از رفتن ما جلسات کارشناسی ادامه خواهد داشت.

**کار خیلی کند پیش می رود

عراقچی با بیان اینکه در سطح معاونان هم روی متون اصلی کار بیشتری صورت گرفت، اظهار داشت: به هرحال کار سخت و پیچیده ای است و کار خیلی کند پیش می رود؛این موضوع حساسیت ها و پیچیده گی های خودش را دارد، ولی به هرحال مشغول هستیم.

**تلاش برای کاهش تعداد پرانتزها

عراقچی همچنین تصریح کرد: در هرجلسه تلاش ما این است که تعداد پرانتزها را کمتر کنیم.

وی افزود: ممکن است یک یا دو ساعت بحث کنیم و فقط یک پرانتز برداشته شود و روی یک پارگراف و روی یک جمله می توانیم توافق بکنیم.

این عضو تیم هسته ای کشورمان با بیان اینکه این کار حساسیت های بسیار حقوقی، فنی و هم سیاسی دارد، گفت: در نگارش متن یک موضوعی از لحاظ فنی حل می شود، اما از لحاظ سیاسی حل نمی شود؛یک موضوع از لحاظ سیاسی و فنی حل می شود اما از نظر حقوقی مشکل دارد، در اینجا باید حقوقدانان نظر بدهند. عراقچی تاکید کرد: ان شاالله اگر بتوانیم جمع بندی کنیم هموطنان عزیز خواهند دید که یک مجموعه مفصلی خواهد بود از متن های مختلف در ابعاد مختلف که روی کلمه به کلمه اش بحث و دقت نظر شده است.

عراقچی اظهار داشت: مذاکرات تا دهم تیر حتما ادامه خوهد داشت.

۰۷:۱۰:۲۴ مدیرکل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه در صفحه اینستاگرام خود نوشت: بعد از پایان یافتن روز سوم مذاکرات و اتمام جلسه معاونین که تا ساعت یازده و نیم شب گذشته هم ادامه داشت، امروز صبح معاونین وین را ترک نمودند ولی قرار شد کماکان جلسات کارشناسی ادامه یابد.

بر این اساس امروز دو جلسه کارشناسی در صبح و بعدازظهر در خصوص مباحث هسته ای و مباحث تحریم ها میان تیم های کارشناسی ایران و نمایندگان ١+۵ برگزار گردید که طی آنها متن پیوست های مربوطه مورد بحث و بررسی بیشتر قرار گرفت. با انجام این مرحله از مذاکرات کارشناسی، این دور از مذاکرات پایان یافت. پس از این مذاکرات، بلافاصله هماهنگیهای لازم برای تعیین چارچوب و زمانبندی جلسات بعدی معاونین و کارشناسان صورت خواهد گرفت.

در مجموع هر چند با توجه به ماهیت پیچیده مباحث، پیشرفت در مذاکرات تدوین متن ها روند کُند و آهسته ای دارد اما در این دور از مذاکرات، متن اصلی و پیوستهای فنی در خصوص مباحث هسته ای و تحریمها هر چه بیشتر تکمیل گردید و بحثهای مهمی برای امکان پالایش هر چه بیشتر این متون از موارد اختلافی صورت گرفت.

۰۷:۱۰:۰۳ به گزارش ایرنا، رسانه ها روز گذشته(شنبه) از شلیک موشک اسکاد به سوی یک پایگاه در جنوب عربستان خبرداده بودند.

منابع محلی اعلام کردند صبح شنبه پس از شلیک چند موشک اسکاد توسط نیروهای مقاومت مردمی یمن به پایگاه هوایی خمیس مشیط عربستان، صدای آژیر خطر در این منطقه واقع در جنوب عربستان شنیده شد.

ارتش یمن و کمیته های مردمی یمن روز گذشته ۱۳ فروند موشک به پایگاه نظامی العشه سعودی در ظهران الجنوب شلیک کردند که خسارت هایی به مواضع ارتش متجاوز عربستان در جنوب این کشور وارد شده است.

شبکه خبری المیادین نیز به نقل از منابع بلندپایه در صنعا اعلام کرد که ارتش یمن این موشکها را به عنوان پیام و به نشانه هشدار به سوی عربستان پرتاب کرده است.

منابع سیاسی یمن تهدید کردند که چنانچه متجاوزان دست از حملات وحشیانه خود به یمن برندارند، گزینه های زیادی برای مقابله با آنها در اختیار دارند.

منبع یمنی همچنین با تاکید بر اینکه پرتاب موشک اسکاد به پایگاه امیرخالد سعودی به عنوان یک هشدارست، ابراز امیداوری کردند که متجاوزان این پیام آن را درک کنند.

منابع بلندپایه یمنی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی المنار ابراز امیدواری کرده اند که آل سعود پیام شلیک موشک اسکاد به پایگاه نظامی را دریافت کرده باشد.

این منابع افزودند: فرماندهان نظامی و انقلابیون یمن گزینه های زیادی در اختیار دارند که قدرت نظامی موشکی آنها را به نمایش خواهد گذاشت.

از سوی دیگر به گزارش شبکه تلویزیونی المسیره، سانسور خبر اصابت موشک به پایگاه های نظامی عربستان در مرز این کشور زیاد به طول نیانجامید و رسانه های رسمی عربستان نیز این خبر را تایید و به کشته شدن شماری از سربازان و افسران نظامی خود اعتراف کردند.

شبکه المسیره تصاویر مستندی از حمله ارتش و نیروهای مردمی یمن به دو پایگاه عربستان در مناطق الردیف و الدویله و اصابت موشک های اسکاد به پایگاه هوایی الامیر خالد در خمیس مشیط را نشان داد.

این شبکه خبری با اشاره به شلیک موشک اسکاد به داخل خاک عربستان یادآور شد که آل سعود به ناچار باید در محاسبات خود تجدید نظر کند و در نظر داشته باشد که ارتش و نیروهای مردمی یمن هنوز در ابتدای راه مبارزه هستند از این رو مرحله آینده سخت تر خواهد بود.

شبکه های خبری منطقه نیز از کشته شدن چهار سرباز و افسر عربستان در این حملات خبر دادند.

خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی از صنعا نوشت: مبارزان یمنی روزشنبه با شلیک یک فروند موشک اسکاد به عربستان سعودی تنها چند روز مانده به مذاکرات صلح با رژیم در تبعید و دولت تحت حمایت سعودی درسوئیس، قدرت خود را به نمایش گذاشتند؛ شلیک این موشک یک روز پس از آن انجام شد که مبارزان یمنی چهار سرباز عربستان را در حملات فرامرزی به هلاکت رساندند.

۰۷:۰۹:۱۸ به گزارش ایرنا، هنوز جزئیاتی کاملی درباره این حمله و خسارت های احتمالی آن گزارش نشده است.

از سوی دیگر پایگاه خبری المساء پرس نیز به نقل از منابع آگاه، حمله موشکی به مقرهای شرکت آرامکو را تایید کرد و نوشت: مرکز علب متعلق به ارتش عربستان نیز هدف حملات توپخانه ای ارتش یمن قرار گرفته و خبرهایی از پیشروی ارتش یمن به سمت «جیزان» گزارش شده است.

دیروز(شنبه) نیز رسانه ها از شلیک موشک اسکاد به سوی یک پایگاه نظامی در جنوب عربستان خبر دادند.

نیروهای یمن بعد از این حمله موشکی به مواضع ارتش متجاوز عربستان، تهدید کرده بودند که در صورت ادامه تجاوزهای وحشیانه به مردم بی دفاع یمن، متجاوزان باید منتظر حملات شدیدتر باشند.

مقام های یمنی به متجاوزان هشدار داده اند که فرماندهان نظامی و انقلابیون یمن گزینه های زیادی در اختیار دارند که قدرت نظامی موشکی آنها را به نمایش خواهد گذاشت.

عربستان با ائتلاف ۹ کشور عربی منطقه به جز عمان از ششم فروردین سال جاری حملات گسترده ای را علیه یمن آغاز کرد تا عبد ربه منصور هادی رییس جمهوری فراری و مستعفی یمن را به حاکمیت بازگرداند و از قدرت گرفتن انقلابیون یمنی که امنیت شهرهای آن کشور را تامین می کنند، جلوگیری کند.

براثر این حملات تاکنون بیشتر تاسیسات زیربنایی، خدماتی، بیمارستانها و مدارس و حتی خانه های مردم این کشور ویران و هزاران یمنی از جمله صدها زن و کودک کشته و یا مجروح شده اند.

رژیم عربستان که با اهداف خاصی از جمله بازگرداندن رییس جمهوری مستعفی و فراری یمن به حکومت در صنعا این جنگ را با فریب اذهان عمومی آغاز کرد، اکنون در باتلاق یمن گرفتار شده و به هیچکدام از خواسته های خود نرسیده است.

۰۷:۰۹:۱۳ وزیر نفت در بازگشت از اجلاس اوپک اعلام کرد: روسیه از این هفته روزانه حدود ۵۰۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد می‌کند.

به گزارش فارس، به نقل از بلومبرگ بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران گفت: روسیه از این هفته واردات نفت از ایران را آغاز خواهد کرد.

وزیر نفت ایران در حین برگشت از اجلاس کشورهای صادر کننده نفت اوپک که روز جمعه در وین برگزار شد به خبرنگاران گفت: امیدواریم هفته آینده نخستین محموله واردات نفتی خود را از ایران وارد کند.

زنگنه که در هواپیما با خبرنگاران صحبت می‌کرد، افزود:” بخش زیادی از این واردات در ازای پرداخت وجه نقد خواهد بود و ما این پول‌ها را برای خرید اقلام از روسیه استفاده می‌کنیم”.

زنگنه همچنین گفت: با الکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه در وین پایتخت اتریش توافق کردند که روزانه کمتر از ۵۰۰ هزار بشکه در روز در مقابل پول نقد از ایران خریداری کنند و ایران این پول‌ها را برای خرید اقلامی نظیر فولاد، گندم و محصولات جانبی تولید نفت از روسیه استفاده خواهد کرد.

به گفته زنگنه قزاقستان و بلاروس بر اساس توافق خرید نفت ایران  از روسیه را انجام خواهند داد چرا که آنها هم بخشی از اتحادیه گمرکات اوراسیا هستند.

وزیر نفت ایران تصریح کرد: احتمالا روسیه با ایران در پروژه‌های مختلفی  به ازای دریافت نفت همکاری خواهد کرد.

۰۷:۰۵:۵۰  بارسلونا با برتری ۳ بر یک برابر یوونتوس توانست فاتح لیگ قهرمانان شود

۰۷:۰۵:۲۹  تیم ملی والیبال ایران در چهارمین دیدار خود از لیگ جهانی ۲۰۱۵ برای دومین بار مقابل لهستان با نتیجه ۳ بر ۲ شکست خورد اما به نخستین امتیازش در این رقابت ها دست یافت.

۰۷:۰۵:۱۶ امیدواریم  بازار خوبی را  داشته  باشیم  . حداقل وضع  گروه  خودرو  امروز بهتر است

۰۷:۰۵:۱۰ سلام  صبح عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم