۰۸:۲۰:۰۰ پایان بخش اول
۰۸:۱۹:۳۹ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته نوسان کمتر از یک واحد را تجربه کرد تا شاخص بدون تغییر ملموس در رقم ۶۳هزار و ۲۲۷واحد باقی بماند. در بازار دیروز معاملهگران در شرایطی شاهد بازار متعادلی بودند که نزدیکی تعطیلی پایان هفته از تب و تاب بازار کاسته بود. در این شرایط افزایش میزان نقدینگی در بازار که باعث رسیدن ارزش معاملات دیروز به بیش از ۳۱۰میلیارد تومان در بورس و فرابورس شد، موجب گردید تا بازار بتواند در سایه نزدیکی تعطیلی پایان هفته و کاهش تب و تاب فروشندگان شرایط متعادل تری را تجربه کند. تحولات مهم بازار دیروز به این ترتیب اعلام شد: در بازار دیروز درگروه غذایی افزایش بهای لبنیات مورد توجه بود در همین رابطه سید محمود نوابی رئیس سازمان حمایت به «ایسنا» اعلام کرد: برخی برندها قیمتهایشان را به حالت قبل برگرداندند و برای برخی واحدهای متخلف نیز پروندههای تعزیراتی تشکیل شده است.
وی ادامه داد: اگر مردم با افزایش قیمت محصولات لبنی مواجه میشوند میتوانند به سامانه ۱۲۴ شکایت کنند تا اقدامات لازم صورت گیرد.
وی درباره اینکه بارها گرانفروشی برخی برندهای لبنی به سازمان حمایت اعلام شده اما نه تنها تغییری در قیمتها صورت نگرفته بلکه شاهد افزایش مجدد قیمت نیز بودهایم، گفت: در پایان سال گذشته در برخی واحدهای لبنی موارد تخلفی شاهد بودیم که برای آنها پرونده تعزیراتی تشکیل شده است.
رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان تاکید کرد: مایل نیستیم با ابزار تنبیهی اقدام کنیم و بیشتر تمایل داریم با ابزار تشویقی در این زمینه حرکت کنیم. ولی در هر حال با توجه به تشکیل پرونده تعزیراتی برای برخی واحدهای لبنی متخلف، بعضی از آنها قیمتهایشان را به روال سابق برگرداندند.
وی تاکید کرد: موارد گرانفروشی که در هفتههای اخیر اعلام شده را پیگیری میکنیم و برخوردهای لازم را انجام میدهیم.
در گروه انفورماتیک مجمع عمومی دادهپردازی رای به تقسیم سود ۱۷۴ریالی در این نماد داد.
در این گروه فنآوا نیز در نامهای به شفافسازی تاثیرات فروش شرکت فن آوا کارت اقدام کرد.
مسیح مشهدیتفرشی، مدیرعامل این شرکت اعلام کرد: با توجه به سرمایهگذاری اولیه این شرکت در سهام شرکت مزبور به ارزش اسمی ۱۰۰ تومانی هر سهم، در صورت انجام معامله مذکور به نرخ پایه عرضه در تالار فرابورس، سود حاصله معادل ۲۱ میلیارد و ۹۹۶ میلیون تومان خواهد بود که به ازای هرسهم ۵۰ تومان افزایش در سود غیرعملیاتی سال مالی ۳۰ آذر ۹۴ ایجاد خواهد شد.
در گروه خودرویی، سعید موحدی درباره علت توقف نماد معاملاتی گروه بهمن در قبل از شروع معاملات دیروز بازار سهام اظهار کرد: این رویداد ناشی از شناسایی سود در زیرمجموعههای گروه و تقسیم سودهای انجام شده بود.
وی ادامه داد: بر همین اساس، پیش بینی سود هر سهم سال مالی ۹۳ شرکت با افزایش بیش از ۲۰ درصدی مواجه شده است. در این رابطه نامه مدیرعامل شرکت به سازمان بورس در کدال منتشر شده است.
موحدی درباره زمان برگزاری مجمع سالانه گروه بهمن هم گفت: تلاش میشود مجمع سالانه اواخر خرداد یا هفته اول تیر ماه برگزار شود.
در گروه تصفیه نفت در حالی برنامه افزایش سرمایه ۱۰۰ و ۱۱۷ درصدی دو پالایشگاه اصفهان و تهران قطعی شده که پالایشگاه تبریز هم مجوز افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران را دریافت کرد.
به این ترتیب، سرمایه اسمی «شبریز» از ۲/ ۱۹۴ میلیارد تومان به بیش از ۴/ ۳۸۸ میلیاردتومان خواهد رسید. هدف از این افزایش سرمایه اجرای طرح ارتقای کیفی فرآورده نفت گاز بوده و مجمع فوقالعاده میتواند با انجام مرحله دوم افزایش سرمایه از ۴/ ۳۸۸ میلیاردتومان به بیش از ۶/ ۵۸۲ میلیارد تومان از محل مطالبات و آورده نقدی موافقت و اختیار آن را به مدت دو سال به هیات مدیره تفویض کند. در این گروه دیروز بلوک نفت قشم در بازار عرضه شد که بدون رقابت در قیمت پایه معامله شد. در این گروه ایرانول نیز در مجمع خود ۲۸۰۰ ریال سود نقدی پرداخت.
در گروه سیمانی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران قیمت فروش نفت کوره به صنایع سیمان تا پایان سالجاری را ۱۱۳۰ ریال به ازای هر لیتر اعلام کرد.
سیدناصر سجادی با تاکید بر اینکه در فصول سرد سال به دلیل محدودیت در گازرسانی صنایع سیمان مجبور به استفاده از نفت کوره هستند، اظهار کرد: بر این اساس مطابق با مصوبه اسفند ماه سال گذشته صنایع سیمان مشمول افزایش جدید قیمت نفت کوره نخواهند شد.
براساس مصوبه هیات دولت، قیمت هر لیتر نفت کوره مصرفی کارخانههای سیمان زابل، خاش و لارستان و نیز آن دسته از کارخانههای سیمان که به دلیل کمبود گاز در ماههای سرد سال به تشخیص وزارت نفت مجبور به استفاده از نفت کوره تا پایان سال ۱۳۹۴ میشوند، معادل قیمت گاز مصرفی بخش صنعت و معدن تعیین شده است.
در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل و به دور از تب و تاب خاصی بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۵۲میلیارد تومان و فرابورس به ۱۷۳میلیارد تومان بالغ شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885122/#ixzz3bsClURQM
۰۸:۱۹:۱۲ دنیای اقتصاد: روز گذشته شاخص کل بورس تهران روی نقطه ۶۳ هزار و ۲۲۷ واحد ایستاد و به این ترتیب نسبت به روز قبل آن بدون تغییر باقی ماند. بررسی این بازار از دو منظر امکانپذیر است؛ نخست آنکه ثبات حرکت شاخص کل در مدار ۶۳ هزار واحد که ۱۵ روز متوالی در این کانال درجا زده حکایت از انتظاری شدید در این بازار دارد. این موضوع را وقتی در کنار قیمتهای پایین و مناسب سهام میگذاریم این نتیجه حاصل میشود که زمینههای مناسبی برای برگشت بازار وجود دارد که باید با رفع برخی ابهامات بهخصوص در حوزه هستهای همراه شود. منظر دوم بعد تکنیکال حرکت بازار سهام است. بررسیهای تکنیکال نشان میدهند مادامی که شاخص به مرز ۶۰ هزار واحدی وارد نشود همچنان میتوان به بازگشت بازار امیدوار بود. این در حالی است که بازار سهام از ابتدای سال تاکنون همچنان با سوددهی ۱/ ۱ درصدی روبهرو است که این شرایط در مقایسه با زیان مدت مشابه سال قبل (زیان ۷/ ۵ درصدی) حکایت از ظرفیت مناسبتر این بازار در سال جاری دارد. در این بین به عقیده کارشناسان صنایع در حال حاضر نیازمند روشن شدن ابهامات سیاسی-اقتصادی هستند. به عقیده آنها شفافیت در ۵ سیاست دولت شامل سیاستهای ضدتورمی، خروج از رکود، سیاستهای ارزی، سیاستهای پولی و فاز سوم قانون هدفمندی یارانهها عواملی هستند که بازگشت بورس به مدار رونق را رقم خواهند زد.
گروه بورس – زهرا رحیمی: بورس تهران با نوسان محدود و فرسایشی قیمتها در یک محدوده مشخص، روزهای آرام و تا حدی کسالتبار را برای فعالان خود رقم زده است. در ادامه این مسیر فرسایشی نیز روز گذشته، شاخص بورس تهران پس از نوسانات اندک بدون تغییر خاصی (افت کمتر از یک واحد) در ارتفاع ۶۳ هزار و ۲۲۷ واحد ایستاد تا بازدهی متوسط بازار سهام از ابتدای سال در محدوده ۱۱/ ۱ درصد باقی بماند. در کنار کاهش نسبی قیمتها، مساله مشهود دیگر در روند معاملات فعلی در بازار سرمایه افت محسوس و شدید حجم و ارزش معاملات است که همانند روزهای اخیر حاکی از حاکمیت فضای رکود عمیق در بازار سهام است که از یکسو به دلیل نبود اطمینان از تحولات سیاسی آتی در حوزه مذاکرات هستهای و از سوی دیگر عدم اطمینان سهامداران به بورس تهران است.
کمبود شدید نقدینگی در بورس تهران و دست نگه داشتن سهامداران از خرید و فروش موجب کاهش ارزش و حجم معاملات شده؛ بهطوری که در معاملات دیروز در مجموع ۲۹۴ میلیون سهم به ارزش ۵۲ میلیارد تومان دادوستد شد که حاکی از افت ۲۷ درصدی در حجم معاملات و ۳۷ درصدی درارزش معاملات نسبت به میانگین ماهانه این دو مولفه است. بررسی متغیر شاخص کل بازار سهام بهعنوان متغیر اصلی نشاندهنده عملکرد بورس، در روزهای اخیر نشان میدهد که این متغیر برای پانزدهمین روز معاملاتی در کانال ۶۳ هزار واحدی در حال تجربه نوسانات محدودی بوده که البته بیشتر به سمت کانال ۶۲ هزار واحدی متمایل است.
به اعتقاد برخی از کارشناسان تکنیکال تا زمانی که شاخص در محدوده ۶۰ هزار واحدی به بالا قرار بگیرد هنوز میتوان به بازگشت بازار امیدوار بود. در شرایط کنونی و در فصل مجامع معاملهگران چشم به راه دریافت گزارشهای ۳ ماهه هستند تا به اطلاعات تازهای در زمینه عملکرد شرکتها دسترسی پیدا کنند. با این حال بیشتر کارشناسان معتقدند در شرایط مبهم کنونی انتظار نمیرود تغییر خارق العادهای در عملکرد شرکتها نسبت به پیشبینیهای فعلی رقم بخورد. روند بیانگیزه بورس و کمبود نقدینگی در بازار از تردید و به تعویق انداختن تصمیمات سرمایهگذاران حکایت دارد؛ تردیدی که انتظار میرود با اعلام یک نتیجه قطعی از مذاکرات هستهای در هفتههای آینده تا حد زیادی از بین رفته و منجر به تعیین روند بازار در کوتاهمدت شود.
در این رابطه مهرداد خالقی، کارشناس بازار سهام به شرایط کنونی بورس تهران اشاره کرد و گفت: بورس از نیمه دوم فروردینماه تاکنون با شرایط نامناسبی دست و پنجه نرم میکند و در حالی که پس ازانتشار بیانیه لوزان، اهالی بازار انتظار داشتند بازار حداقل یک روند رو به رشد با شیب ملایم را تجربه کند، در عمل این اتفاق نیفتاد و بازار سهام بر خلاف تصور اغلب سهامداران رفتار کرد و تقریبا رشد نیمه اول فروردین خود را باز پس گرفت؛ جالب اینکه این رکود مقارن شده با فصل مجامع که معمولا و بطور سنتی بازار در آن به دلیل تقسیم سود مجامع رونق خاص خود را دارد.
دلیل رکود بازارچیست؟
مهرداد خالقی دلایل رکود کنونی بازار سهام و افت شاخص کل را بررسی کرد و گفت: پیچیدگی و ابهام موجود در شرایط سیاسی کشور به خصوص بحث مذاکرات هستهای عملا مهمترین دلیل احتیاط سهامداران در سمت خرید است. وی افزود: دلیل دوم، افزایش نرخ حاملهای انرژی و به عبارت دیگر دور سوم هدفمندی یارانهها موجب شده است که خریداران با وسواس بیشتری شرکتها را بررسی کنند؛ چرا که عملا افزایش نرخ حاملهای انرژی موجب افزایش بهای تمام شده شرکتها و در نتیجه کاهش سود شرکتها میشود. این کارشناس بازار سهام دلیل دیگر افت شاخص و رکود بازار را معطوف به گزارشهای ۱۲ ماهه شرکتها کرد و گفت: دلیل سوم شرایط کنونی بازار، گزارشهای نه چندان دلچسب ۱۲ ماهه شرکتها در کنار برگزاری مجامع با تقسیم سود حداقلی است که نشان از عمق رکود در اقتصاد کشور دارد.
به اعتقاد خالقی، ابهام در مذاکرات هستهای و گزارشهای ناامیدکننده شرکتها موجب شده است که شاهد کمبود نقدینگی در بازار سهام و در نتیجه افت ارزش معاملات باشیم.
این کارشناس بازار سهام افت و خیزهای شاخص کل را از منظر تحلیلهای تکنیکال بررسی کرد و گفت: به لحاظ تکنیکی افت و خیزهای شاخص کل را میتوان در داخل دو خط واگرا محصور کرد، بهطوری که پس از برخورد شاخص کل در حوالی ۸۹ هزار واحد که خط بالایی تقریبا ۱۶ ماهه است بازار وارد فاز اصلاحی شده و در حال ریزش است. وی افزود: در حال حاضر خط پایینی یا به عبارت دیگر خط روند صعودی فرضی شاخص کل حوالی ۶۰ هزار واحد تا ۶۰ هزار و ۲۰۰ واحد بالا آمده است و میتوان گفت تا زمانی که این سطح شکسته نشده میتوان به بازگشت بازار امیدوار بود؛ از طرف دیگر ممکن است ادامه اصلاح بازار در بعد زمان باشد و شاخص در همین محدوده نوسان کند و تنها با یک کندل دیگر در فریم ماهانه بازار به خط حمایتی خود برخورد کند.
خالقی گفت: اما اسیلاتور DT در این فریم به محدوده اشباع از فروشنده وارد شده و در حال چرخش به سمت بالا است، از طرف دیگر در این اسیلاتور احتمال شکلگیری واگرایی مخفی مثبت بالا است.
این کارشناس بازار سهام در پایان اظهار کرد: مادامی که محدوده ۶۰ هزار واحد تا ۶۰ هزار و ۲۰۰ واحد معتبر باشد میتوان به برگشت بازار به سمت بالا امیدوار بود.
در بازار چه گذشت؟
در حالی که شاخص کل در پایان معاملات دیروز، بدون تغییر چندانی نسبت به روز قبل در رقم ۶۳ هزار و ۲۲۷ واحد ایستاد، شاخص قیمت وزنی نیز بدون تغییر محسوسی عدد ۲۶ هزار و ۴۷۴ واحد را در کارنامه خود ثبت کرد. در عین حال شاخص بازار اول در حالی با افزایش ۱۷ واحدی محدوده ۴۵ هزار و ۶۳۶ واحد را تجربه کرد که شاخص بازار دوم با افت ۱۱۵ واحدی به رقم ۱۳۰ هزار و ۳۵۶ واحد رسید.
در بازار دیروز شرکتهای نفت و گاز تاپیکو، پتروشیمی مبین، بانک پاسارگاد، بانک صادرات، سرمایهگذاری امید، بانک تجارت و توسعه معادن و فلزات تاثیر منفی در شاخص بورس گذاشتند و در مقابل هلدینگ خلیج فارس، کشتیرانی، ارتباطات سیار و سرمایهگذاری البرز با رشد خود مانع از افت بیشتر شاخص شدند.
در بازار روز گذشته شرکتهای گروه صنعتی بارز، سایپا دیزل و تجارت الکترونیک پارسیان با بیشترین تقاضا و شرکتهایی همچون نفت پارس، سیمان قائن و سیمان خزر با بیشترین عرضه مواجه شدند.
در بازار فرابورس نیز، شاخص کل این بازار (آیفکس) بدون تغییر در رقم ۷۱۰ واحد ایستاد. ارزش معاملات این بازار به بیش از ۱۷۳ میلیارد تومان رسیده که عمده آن ناشی از ارزش معاملات بلوکی صورت گرفته در این بازار است.
در معاملات روز گذشته فرابورس نیز نمادهای معاملاتی پالایش نفت تهران، گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان و شرکت قاسم ایران بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص این بازار بر عهده گرفتند.
حجم و ارزش معاملات سهام در روز گذشته، اگرچه در برخی نمادهای معاملاتی کوچک و اغلب حاضر در بازار دوم با افزایش نسبی نسبت به حجم مبنا روبهرو بود؛ اما در مجموع کلیت معاملات بازار سهام همچنان در روندی کمرونق به سر میبرند.
در بازار دیروز، نمادهای معاملاتی شرکتهای گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران، گلوکوزان، نیروترانس، بازرسی فنی و کنترل خوردگی تکینکو، صنعتی پارس مینو، صنایع کاشی و سرامیک الوند و گروه دارویی البرز بدون محدودیت نوسان قیمت با استفاده از مکانیزم حراج تک قیمتی بازگشایی شدند.
در عین حال نمادهای معاملاتی شرکتهای پلاسکوکار، صنعتی مینو، برق عسلویه مپنا، گروه بهمن، صبانور و دارویی لقمان از سوی ناظر بازار متوقف شدند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885120/#ixzz3bsChp7kP
۰۸:۱۸:۴۱ گروه بورس، محبوبه مغانی: روز گذشته افت زیر یک واحدی شاخص کل بورس تهران در حالی رقم خورد که از ۳۷ صنعت بورسی، ۱۵ صنعت از بازدهی مثبت و ۱۸ صنعت از بازدهی منفی برخوردار بودند. پس از اجرای فاز سوم هدفمندی یارانهها در پی تکنرخی شدن قیمت بنزین، این بار مسوولان از اعمال سیاستها و برنامههای جدید برای کاهش نرخ تورم سخن میگویند که این موضوع نیز اثراتی را بر صنایع و بازار سهام خواهد داشت.
در این بین سیاستهای خروج اقتصاد از رکود، ثبات نرخ ارز در بازار، کنترل نقدینگی و کاهش نرخ تورم، اجرای سیاست هدفمندی یارانهها در فاز سوم، تعیین عوارض و قیمتگذاری برای صنایع مهم بازار سرمایه و سیاستهای پولی، ۵تصمیمی محسوب میشوند که بازار سرمایه و صنایع موجود در آن به شدت از آنها اثر میپذیرند. روز گذشته بیشتر صنایع در فاز منفی مورد معامله قرار گرفتند؛ به گونهای که روز گذشته شاخص صنایع استخراج سایر معادن، سایر محصولات کانی غیرفلزی و حملونقل از بیشترین بازده روزانه برخوردار شدند، در مقابل آن بازدهی شاخص گروههای انتشار، چاپ و تکثیر، استخراج نفت و گاز به جز اکتشاف و ساخت دستگاهها و وسایل ارتباطی با بیشترین بازده منفی مواجه شدند. در این بین روز گذشته گزارش هفتگی سخنگوی دولت و اعلام رشد تولید در صنعت خودرو و صادرات محصولات پتروشیمی در سال ۹۳ نسبت به ۹۲، سبب تحرک برخی صنایع بورسی در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه شد؛ به گونهای که روز گذشته صنایع بانک، خودرو و فرآوردههای نفتی از بیشترین حجم معاملات و صنایع فرآوردههای نفتی، بانک و محصولات شیمیایی از بیشترین ارزش معاملات برخوردار شدند.
انتظار برای افزایش در سرمایه پالایشیها
روز گذشته گروه فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای شاهد اخبار افزایش سرمایه «شبریز» و فروش بلوکی سهام «ونفت» بود. شاخص این گروه که در یکسال گذشته افت ۴۱ درصدی داشته است، متاثر از اخبار منتشره در صنایع پالایشی، بازدهی خود را از ابتدای سال جاری به ۶/ ۱۰ درصد رساند. این گروه بازدهی یک هفته گذشته خود را به ۲/ ۱ درصد رساند و در ادامه این روند، برای عملکرد روز گذشته خود نیز افزایش ۱۹/ ۰ درصدی را به ثبت رساند.
پیرو شایعه افزایش سرمایه پالایش نفت اصفهان و انتظار بازار برای اعلام این افزایش سرمایه، روز گذشته پالایش نفت تبریز بر «شپنا» پیشدستی کرد و برنامه افزایش ۱۰۰ درصدی سرمایه خود را به اطلاع سهامدارانش رساند. بر این اساس این شرکت اعلام کرد در نظر دارد تا سرمایه خود را از ۱۹۴ به ۳۸۸ میلیارد تومان افزایش دهد. این افزایش سرمایه که از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران تامین خواهد شد، هزینههای اجرای طرح ارتقای کیفیت نفت و گاز را پوشش خواهد داد. همچنین در این گزارش اعلام شده است که مرحله دوم اجرای افزایش سرمایه این شرکت پالایشی از ۳۸۸ به بیش از ۵۸۲ میلیارد تومان به مدت دو سال در اختیار هیات مدیره قرار خواهد گرفت. منابع افزایش سرمایه دوم نیز از محل مطالبات تامین خواهد شد؛ اما با این حال روز گذشته «شبریز» پس از نفت پارس، در این گروه از بیشترین کاهش قیمت برخوردار شد.
از سوی دیگر روز گذشته اعلام فروش بلوک ۵۱ درصدی سرمایهگذاری نفت قشم بهعنوان شرکت تابعه «ونفت» به ارزش پایه ۸۱.۹ میلیارد تومان، سبب شد تا این سهم، روز گذشته از رشد قیمتی مناسبی برخوردار شود. انتظار تعدیل مثبت برای «ونفت» از محل فروش بلوک سرمایهگذاری نفت قشم که بدون رقابت و به قیمت پایه ۲۷ هزار و ۴۴ ریالی به ازای هر سهم مورد معامله قرار گرفت، معاملات مثبتی را برای سرمایهگذاری صنعت نفت رقم زد. تکمیل پروژه ذخیره نفتی قشم که تنها از پیشرفت فیزیکی ۲۸ درصدی برخوردار است، نیاز به تسهیلات ۱۲۰ میلیون دلاری دارد. خبری که نیامده، تکذیب شد
در گروه استخراج کانههای غیرفلزی، پس از آنکه وزیر صنعت در همایش معدن و صنایع معدنی ایران خبر کاهش حقوق دولتی معادن سنگآهن به یک سوم میزان تعیین شده در آیندهای نزدیک را اعلام کرد، عضو هیاتمدیره انجمن سنگآهن نیز طی مصاحبهای مهر تاییدی بر این خبر زد و حتی گام را فراتر نهاد و عنوان کرد که علاوه بر کاهش حقوق دولتی سنگآهنیها به یک سوم، استمهال ۵ ساله نیز برای بدهیهای سالهای ۹۲ و ۹۳ سنگآهنیها در نظر گرفته شده است؛ مسالهای که معاون معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت را برآن داشت تا در مقام شفافسازی، تاکید کند که این کاهش حقوق دولتی در تمامی موارد از یک قاعده کلی تبعیت نمیکند. اگرچه در برخی موارد حقوق دولتی از کاهش ۷۵ درصدی در مقایسه با سال گذشته برخوردار شده است، اما در مورد استمهال حقوق دولتی معادن سنگآهن، این استمهال در حد همان یک سال تقسیط این رقم خواهد بود. با این حال خبری که در ابتدای امر به نظر میرسید سود آوری دوقلوهای سنگآهنی یعنی «کچاد» و «کگل» را تحت تاثیر خود قرار دهد، دیری نپایید که رد شد.
مدیر سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری امید بهعنوان سهامدار عمده این دو شرکت سنگآهنی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، خواستار توجه فعالان بازار سرمایه به این مساله شد که حقوق دولتی توسط سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) پرداخت میشود، لذا کاهش حقوق دولتی تاثیری بر دو شرکت سنگآهنی چادرملو و گل گهر نخواهد داشت.
به گفته حمیدرضا بهزادیپور، بهره مالکانه یا حق انتفاع و بهرهبرداری از معادن با حقوق دولتی معادن متفاوت است و میزان آن از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب میشود، بنابراین هرگونه تغییر در میزان آن به مصوبه مجلس شورای اسلامی نیازمند است. بر این اساس شاخص استخراج کانههای فلزی پس از کاهش ۵/ ۳ درصدی قیمت خود طی هفت روز گذشته، دیروز نیز از افت ۲۵/ ۰ درصدی برخوردار شد. در این رابطه یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، به حق انتفاع ۳۰ درصدی شرکت های چادرملو و گل گهر در سال ۹۳ از محل درآمد حاصل از فروش اشاره کرد که به موجب مصوبه جدید مجلس در بودجه ۹۴، مقرر شد هزینه حق انتفاع فروش کنسانتره ۵/ ۲۱ درصد مبلغ فروش، سنگ دانه بندی ۲۵ درصد فروش و گندله معادل ۱۸ درصد فروش کنسانتره باشد. وی در بررسی اثر این مصوبه در هزینههای این دو شرکت معدنی اظهار کرد: با توجه به تغییرات مذکور، حق انتفاع شرکت چادرملو از مبلغ ۶٫۸۹۰ میلیارد ریال (به ازای هر سهم ۴۰۲ ریال) در بودجه ۹۳ به ۴٫۲۱۲ میلیارد ریال (به ازای هر سهم ۲۴۶ ریال) در بودجه ۹۴ کاهش یافته است. به بیان دیگر با مصوبه جدید مجلس، حق انتفاع شرکت به میزان ۱۵۶ ریال به ازای هر سهم کاهش یافته است. به گفته شهرام بابالو، نرخ فروش کنسانتره چادرملو به فولاد مبارکه و فولاد خوزستان به ترتیب ۱۶ و ۱۴ درصد و نرخ گندله ۲۳ درصد شمش فولاد خوزستان است. همچنین شمش فولاد خوزستان نیز تنی ۱۴ میلیون ریال در نظر گرفته شده است.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: همچنین حق انتفاع شرکت گل گهر از مبلغ ۵٫۲۰۰ میلیارد ریال (به ازای هر سهم ۲۸۹ ریال) در بودجه ۹۳ به ۳٫۰۰۹ میلیارد ریال (به ازای هر سهم ۱۶۷ریال) در بودجه ۹۴ کاهش یافته است. به بیان دیگر با مصوبه جدید مجلس، حق انتفاع شرکت به میزان ۱۲۲ ریال به ازای هر سهم کاهش یافته است. بابالو تصریح کرد: نرخ فروش کنسانتره گلگهر به فولاد مبارکه و فولاد خوزستان به ترتیب ۶/ ۱۳ و ۱۳ درصد شمش فولاد خوزستان و نرخ گندله ۲۳ درصد شمش فولاد خوزستان است. در این میان نرخ شمش فولاد خوزستان نیز تنی ۱۴ میلیون ریال در نظر گرفته شده است. بر این اساس وی عنوان کرد: در این میان حق انتفاع شرکتهای گل گهر و چادرملو در سال ۹۳ جمعا بالغ بر ۱۲٫۰۰۰ میلیارد ریال بوده که با مصوبه جدید مجلس به ۷٫۲۰۰ میلیارد ریال در بودجه ۹۴ کاهـش یافته است. در این راستا در این گروه دیروز حق تقدم توسعه معادن و فلزات از بیشترین کاهش قیمت برخوردار شد. قیمت سهام معادن منگنز ایران نیز پس از نوسانات منفی و مثبت خود در طول جلسه معاملاتی روز گذشته، در نهایت با افت ۲/ ۰ درصدی مواجه شد و توانست کمترین نوسان قیمتی را درمیان هم گروهیهای خود ثبت کند.
وامی که به داد مسکن نرسید
شاخص گروه انبوهسازی، املاک و مستغلات نیز پس از آنکه در طول هفته گذشته با کاهش ۲ درصدی همراه شد، دیروز موفق شد تا بازدهی خود را مثبت کند و بازدهی ۸۴/ ۰ درصدی را به نمایش بگذارد. در این گروه مصوبه وام ۸۰ میلیونی مسکن نتوانست سیگنال قوی برای خروج این صنعت از رکود باشد. در واقع به نظر می رسد که نرخ سود بانکی بهرغم کاهش آن، با توجه به ترفندهایی که از سوی موسسات مالی و اعتباری برای جذب سپرده به کار برده میشود، همچنان از جذابیت برخوردار است و بهعنوان مانعی برای تحرک در ساخت و ساز محسوب می شود. بر این اساس برای غلبه بر رکود حاکم بر بازار مسکن باید از راهکارهای دیگری مانند کاهش بیشتر نرخ سود بانکی مدد گرفت. اگرچه برخی از کارشناسان معتقدند که در زمان پرداخت وام، می توان شاهد بروز تحرک هر چند کم بر ساخت و سازها بود.
بر این اساس روز گذشته در این صنعت سخت آژند از بیشترین رشد قیمتی برخوردار شد. در مقابل حق تقدم عمران و توسعه فارس شاهد بیشترین کاهش قیمت در معاملات روز گذشته خود بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885115/#ixzz3bsCYTiqR
۰۸:۱۷:۴۲ گروه بنگاهها: مجمع عمومی سالانه شرکت نفت ایرانول روز گذشته با تقسیم سود ۲۸۰ تومانی به ازای هر سهم برگزار شد. براساس اعلام خالق، رئیس مجمع نفت ایرانول ۳۵۰ میلیارد تومان سود انباشته دارد که ۲۵۰ میلیارد تومان آن سود امسال شرکت است که در مجمع میان سهامداران تقسیم شد.
مدیرعامل نفت ایرانول در این جلسه با اشاره به ۶ پروژه توسعهای که چند سالی است این مجموعه به دنبال اجرای آن است ابراز امیدواری کرد با تامین مالی این پروژهها در سالجاری موفق به اجرای آن شوند.
عیسی اسحاقی پروژه مخازن، یوتیلیتی و سوله را از جمله این پروژهها عنوان و اظهار کرد که بازده سرمایه آن بسیار زود خواهد بود. اسحاقی همچنین اظهار کرد: خوشبختانه در زمینه تولید محصول در سال ۹۴ بسیار جلوتر از بودجه پیشبینی شده هستیم و در ۲ ماه ابتدای سال رکورد تولید تمامی محصولات را در طول تاریخ ایرانول شکستهایم.
وی با اشاره به برنامه شرکت برای افزایش تنوع بازار داخلی و صادراتی گفت: در گذشته محصول نهایی این شرکت تنها به یک کشور صادر میشد که ما در نظر داریم محصول را به ۳۰ کشور صادر کنیم و در زمان حاضر صادرات محصول نهایی به ۵ کشور عملیاتی شده و مابقی مقاصد صادراتی نیز در دست اقدام است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885118/#ixzz3bsCSbKqv
۰۸:۱۷:۲۸ گروه بازار پول: روز گذشته نرخ رسمی دلار بیشترین میزان افزایش در ۱۱ ماه گذشته را تجربه کرد و با ۶۲ ریال رشد به قیمت ۲۸۸۹ تومان رسید؛ همزمان در بازار آزاد بهای دلار پس از گذشت ۷ روز تغییر مسیر داد و با ۱۰ تومان کاهش به ۳۳۲۵ تومان رسید تا افزایش نرخ رسمی و کاهش دلار آزاد منجر به کاهش شکاف این دو نرخ شود.
کاهش واگرایی نرخ رسمی و قیمت بازار از اواخر اردیبهشتماه سال ۹۴ سرعت بیشتری گرفته است. در یازدهمین روز خردادماه شکاف این دو نرخ به۴۳۶ تومان (معادل ۱/ ۱۳ درصد) رسید که کمترین میزان در ۱۵ ماهه گذشته است. آرامش دلار بازار آزاد و نوسان در بازه مشخص به همراه تندتر شدن شیب افزایشی نرخ رسمی از اواخر اردیبهشت دو عامل اصلی کاهش شکاف بوده است.
روندهای متفاوت دو بازار
روند افزایشی نرخ رسمی دلار از آغاز سال ۹۴ شروع شد. دلار مبادلهای که در فروردینماه ۲۸ تومان رشد کرده بود، تا تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۲۲ تومان افزایش دیگر را به ثبت رساند؛ اما تند شدن شیب افزایشی نرخ رسمی از ۲۸ اردیبهشت آغاز شد؛ مقطعی که با دلار مبادلهای در آن با ۳۵ ریال افزایش به ۲۸۵۳ تومان رسید و از نرخ محاسباتی دلار در بودجه ۹۴ عبور کرد. پس از این رشد نرخ رسمی دلار به افزایش خود ادامه داد و تا ۱۱ خرداد، ۳۷ تومان رشد دیگر را ثبت کرد. در همین بازه زمانی دلار آزاد در محدوده ۳۳۰۵ تا ۳۳۳۵ تومان نوسان کرد و نوسان بالاتر از ۱۰ تومان را تجربه نکرد.
افزایش همزمان نرخ رسمی دلار و کاهش نوسانات و افت جزئی نرخ بازار آزاد موجب شده که از تاریخ ۲۸ اردیبهشت شکاف به زیر ۱۴ درصد و در یازدهمین روز خردادماه به نزدیک ۱۳ درصد برسد. جدا از افزایش نرخ رسمی، عامل دیگری که به کاهش فاصله نرخ رسمی با دلار بازار آزاد در روز دوشنبه کمک کرد، افت قیمتی شاخص بازار ارز پس از گذشت ۷ روز بود. روز دوشنبه دلار ۱۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۳۳۲۵ تومان رسید. اکثر فعالان بازار ارز کاهش دلار را ناشی از افت قیمت درهم در بازار دبی دانستهاند. به گفته آنها افت قیمت درهم معاملات بازیگران غیررسمی پاساژ افشار را تحت تاثیر قرار داد و این گروه به دلیل افت قیمت درهم تمایل چندانی به خرید ارز نداشتند. در کنار کاهش روز گذشته نگاهی به روند چند ماه اخیر شاخص بازار ارز نشانگر آن است که روند کاهشی از بهمن سال ۹۳ آغاز شده و در ۴ ماه گذشته متوسط قیمتی این ارز ۱۸۶ تومان (معادل ۶/ ۵ درصد) افت کرده است. از اول بهمن سال ۹۳ تا روز گذشته نرخ رسمی دلار نیز ۱۴۷ تومان (معادل ۳/ ۵ درصد) افزایش یافته تا به این ترتیب شکاف نرخ رسمی و بازار از ۲۱ درصد ابتدای بهمنماه به نزدیک۱۳ درصد در خرداد ۹۴ برسد، کاهش شکافی که میتواند زمینه یکسانسازی نرخ ارز را فراهم کند. در روزهای اخیر تاکید مسوولان بانک مرکزی نیز بر ضرروت یکسانسازی نرخ ارز در ماههای آینده تشدید شده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885101/#ixzz3bsCDelCK
۰۸:۱۶:۵۵ در بیست و پنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی، پروفسور پیرپائولو بنینو استاد اقتصاد دانشگاه لوئیس گیدو کارلی ایتالیا در سخنرانی خود با عنوان «هدفگذاری تورم و ترازنامه بانک مرکزی» به بررسی عواقب غیرعادی سیاستگذاری پولی نامتعارف بر تورم و تولید در قالب ترازنامه بانک مرکزی پرداخت.به گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، پروفسور پیرپائولو بنینو سخنرانی خود را با بیان این سوال آغاز کرد که «آیا ارتباطی بین کنترل تورم و ترکیب ترازنامه بانک مرکزی وجود دارد؟». او در ادامه گفت: «بانکهای مرکزی کشورهای توسعه یافته مانند فدرال رزرو، بانک مرکزی انگلستان، اتحادیه اروپا و ژاپن اوراق بهادار بلندمدتی را برای جلوگیری از بحران اقتصادی، بهعنوان یک سیاست پولی نامتعارف خریداری کردهاند. بانکهای مرکزی با کیفیت دارایی بالاتر عمدتا دارای نرخهای تورم پایینتری هستند.
همچنین در شرایط عادی اقتصادی، بانک مرکزی بخشی از سود خود را به خزانه منتقل میکند درحالیکه در شرایط غیرعادی با خرید اوراق قرضه زیان آور مجبور به افزایش سرمایه میشود.»پیرپائولو بنینو همچنین تاکید کرد: «سیاستگذاری پولی نامتعارف به دلیل زیانهای درآمدی که برای ترازنامه بانک مرکزی دارد، عواقب غیرمعمولی برای تورم و تولید به همراه دارد. گزاره خنثی بودن سیاستهای پولی با در نظر گرفتن رژیمهای پولی و مالی متفاوت، هنگامی برقرار است که خزانه دولت قادر به پشتیبانی از بانک مرکزی با انتقال وجوه بهدست آمده از مالیات باشد. در غیاب پشتیبانی مالی و زیانهای بیش از حد بانک مرکزی علاوه بر توان بازپرداخت بانک مرکزی تورم نیز تحتتاثیر قرار میگیرد.»
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885104/#ixzz3bsCADXnO
۰۸:۱۵:۵۵ گروه خودرو: شیوهنامه جدید دریافت وام خودرو روز گذشته در حالی از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد که از این پس متقاضیان خرید خودرو میتوانند با دریافت تسهیلات تا سقف ۱۵ میلیون تومان خودروی مورد نظر خود را خریداری کنند. بر این اساس بسیاری از کارشناسان افزایش این وام از ۷ به ۱۵ میلیون تومان را در راستای تحریک بازار خودرو عنوان میکنند.
به این ترتیب تسهیلات خودرویی در شرایطی از سوی بانک مرکزی به بانکها ابلاغ شد که بازار خودرو هماکنون در رکود بهسر میبرد؛ بهطوریکه به گفته بسیاری از دستاندرکاران بازار، عرضه خودرو از تقاضا پیشی گرفته است. با این حال برخی از دستاندرکاران صنعت خودرو معتقدند که ابلاغ شیوهنامه وام خودرو اگر چه میتواند بر فروش مستقیم خودروسازان تاثیرگذار باشد؛ اما نمیتواند منجر به رونق خرید و فروش در بازار شود، اما در شیوهنامه جدید دریافت وام خودرو، شرایط به گونهای تنظیم شده است تا قول مسوولان بانک مرکزی مبنی بر جلوگیری از وامهای صوری عملی شود؛ بهطوریکه متقاضیان خودرو در صورت داشتن شرایط لازم در هر یک از بانکهای عامل میتوانند به مراکز فروش خودرو در سراسر کشور مراجعه کنند و با دریافت پیشفاکتور و ارائه آن به بانک از تسهیلات خودرویی بهرهمند شوند. براین اساس بانکهای عامل ۶۰ درصد ارزش خودرو را بهصورت تسهیلات به متقاضیان پرداخت میکنند.
از آنجا که در گذشته بسیاری با استفاده از روشهای مختلف خودروسازان و بانکها را دور میزدند و مبلغ وام را صرف مصارفی غیر از خرید خودرو میکردند؛ بنابراین براساس این شیوهنامه بانکهای عامل با دریافت پیشپرداخت از متقاضی مابه التفاوت درنظر گرفته شده خودرو را حساب کرده و کل مبلغ خودرو را به حساب شرکت خودروساز واریز میکنند.
براساس این شیوهنامه جدید بازپرداخت وام خودرو که بهصورت فروش اقساطی است به مدت ۵ سال در نظر گرفته شده است که نسبت به وام قبلی این مدت زمان یکسال افزایش یافته است. از سوی دیگر نرخ سود در نظر گرفته شده برای این تسهیلات براساس نرخ سود عقود مبادلهای است که براساس مصوبه جدید شورای پول و اعتبار نرخ سود و تسهیلات بانکی در سالجاری ۲۱ درصد در نظر گرفته شده است. برهمین اساس بسیاری از کارشناسان نسبت به افزایش حجم تقاضا برای دریافت تسهیلات خودرو خبر میدهند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885082/#ixzz3bsC0SJzS
۰۸:۱۵:۳۹ محمدحسین بابالو: عقبنشینی خریداران به دلیل ضعف تولید در صنایع پاییندستی و شرایط سخت نقدینگی این بار به بازار محصولات پتروشیمیایی رسید تا جایی که بسیاری از کالاهای جذاب در این گروه نیز با بیتوجهی بازار روبهرو شد. این در حالی بود که قیمتهای پایه جدید توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام شد که اغلب آنها با جهتگیری کاهشی بود. امید است که کاهش قیمتهای پایه محرکی برای افزایش حجم خرید در بورس کالا باشد که میتواند افت نرخها را در بازار داخلی به همراه آورد. البته بازار مدتی است که نسبت به این کاهش قیمتها خوش بین بوده زیرا افت قیمتها را در بازار داخلی شاهد بودیم.
اعلام کاهشی قیمتهای پایه جدید
روز گذشته قیمتهای پایه جدید برای نیمه دوم خردادماه اعلام شد تا جایی که اغلب نرخها از جهتگیری کاهشی برخوردار بودند. پلیاتیلنهای سبک خطی، استایرن بوتادین رابر (SBR )، گریدهای سنگین پلیاتیلنها، پلیپروپیلن، پلیاستایرن انبساطی، PET و بسیاری از کالاها کاهش نرخ داشتند. به گزارش روابط عمومی انجمن ملی پلاستیک ایران، قیمتهای نیمه دوم خرداد در حالی روز دوشنبه ۱۱ خرداد ماه ۱۳۹۴ و طبق برنامه زمانی مشخص اعلام شد که در کلیه گریدها کاهش نرخ مشاهده میشود. قیمت مواد پلیمری برای نیمه دوم خرداد چیزی بین ۵/۰ تا ۵ درصد کاهش را تجربه کردند، هرچند پیشبینی میشد افت بعضی از گریدها بسیار بیشتر از میزان فعلی باشد. در این بین بیشترین کاهش مربوط به گروه PET گرید بطری است، که بعد از کاهش بیش از ۵ درصدی، قیمت گرید ۸۲۱ از ۳۷۹۷۶ ریال به قیمت ۳۵۹۶۶ ریال کاهش یافت (افت۲۰۱۰ ریال). از سویی کمترین کاهش را گروه پلیپروپیلن نساجی و شیمیایی تجربه کردند و قیمت گرید نساجی از ۴۲۷۳۰ ریال به قیمت ۴۲۵۶۳ ریال کاهش یافت (۱۶۷ ریال کاهش). نرخ دلار مبنای محاسبه نرخهای نیمه دوم خرداد ۳۳۲۷۰ ریال است و نسبت به نرخ مبنای نیمه اول خرداد ۴/۰ درصد کاهش را نشان میدهد.
بازار محصولات پتروشیمیایی
روز گذشته در رینگ محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران شاهد عرضه گسترده محصولات شیمیایی بودیم که به دلیل تعطیلات پایان هفته، این عرضهها به روز دوشنبه منتقل شد. دیاتیل هگزانول، دیاتیلن گلایکول و منو اتیلن گلایکول، منومر وینیل استات، دیاتانول آمین، بنزن، نرمال بوتانول و OFF درجه ۱ آن، ایزوبوتانول – OFF درجه ۱، منو اتیلن گلایکول – OFF درجه ۱، استایرن منومر، الکیل بنزن خطی، الکیل بنزن خطی، اسید ترفتالیک، آرگون، اوره صنعتی، ارتوزایلن و زایلین مخلوط – OFF درجه ۱، کریستال ملامین، اسید استیک، گوگرد گرانوله، جوش شیرین، کربنات سدیم سبک و سنگین و همچنین انواع قیر ۶۰۷۰، ۸۵۱۰۰، وکیوم باتوم، عایق رطوبتی BOF، قیر معدنی ۶۰۷۰، قیر امولسیون CRS1 و قیر MC250 بخشهایی از عرضههای روز گذشته بود. تغییر زمان عرضه این قبیل کالاها در نگاه اول شرایط مطلوبی را ترسیم میکند ولی متاسفانه یک واقعیت دیگر را نیز در بر میگیرد آن هم زمان اعلام قیمتهای پایه است زیرا در روز ۱۱ خردادماه قیمتهای پایه برای نیمه دوم خردادماه اعلام شد که ذهنیت کاهشی این نرخها و عرضه با قیمتهای پیشین نمیتواند چندان هم برای معاملات روز گذشته مطلوب باشد زیرا از قیمتهای پیشین تبعیت میکرد.
با توجه به برخی ویژگیهای فنی این قبیل عرضهها همچون کاربرد آنها در بسیاری از واحدهای بزرگ یا متوسط، شرایط معامله این قبیل کالاها میتواند برخی از ویژگیهای تولیدی را در صنایع پتروشیمی با محوریت واحدهای پایین دستی بزرگ به تصویر بکشد. همان گونه که در هفته گذشته نیز شاهد آن بودیم شرایط معامله این قبیل کالاها جذابیت بالایی را به همراه نداشته و عقبنشینی خریداران را شاهد بودیم. تاکنون این تصور وجود داشت که حجم تولید در صنایع پاییندستی کوچک همچون صنعت پلاستیک کاهش یافته که دلیل آن نیز افزایش قیمت مواد اولیه و ضعف بازار فروش یا صادرات عنوان میشد ولی هماکنون با وضعیت خطرناکتری روبهرو هستیم زیرا کاهش جذابیت خرید برای محصولات شیمیایی دقیقا برابر با آن است که تولید در مجتمعهایی همچون پتروشیمیهای کوچک دستخوش تغییر شده و افت قابل ملاحظهای را نشان میدهد. این موضوع نیز به معنای آن است که کل صنعت پتروشیمی هم برای واحدهای کوچک و هم واحدهای بزرگ با شرایط سختی دست و پنجه نرم میکنند. نکته دیگر درخصوص عرضههای روز دوشنبه را میتوان عرضه استایرن منومر دانست که شاید در نگاه اول رخداد معمولی به شمار برود ولی در روزهای گذشته شایعاتی درخصوص عدم عرضه این کالا یا کاهش این حجم بر سر زبانها افتاده بود که با واکنش عرضهکننده اصلی نیز رو به رو شد. این در حالی بود که این کالا در تاریخهای ۱۹ اردیبهشت با حجم ۲۰۱۶ تن، ۶ خرداد ماه با حجم ۱۰۰۸ تن و نهایتا روز گذشته با حجم ۱۵۱۲ تن عرضه شده بود. عرضهکننده اصلی این کالا نیز پتروشیمی پارس و زیرمجموعه صنایع پتروشیمی خلیج فارس است. همان گونه که پیشبینی میشد ضعف تولید در صنایع تکمیلی محصولات پتروشیمیایی باز هم خودنمایی کرد تا جایی که باعث شد روز گذشته معاملات محصولات شیمیایی با بیتوجهی اغلب فعالان بازار همراه شود. این وضعیت تا جایی پیش رفت که حتی بسیاری از کالاهای پرمصرف و جذاب همچون دیاتیل هگزانول (موسوم به EH2) تولیدی پتروشیمی شازند شرایط مطلوبی نداشته باشد زیرا برای ۸۸۰ تن عرضه تنها ۴۶۲ تن تقاضا به ثبت رسید اما حجم معامله رقمی نزدیک به ۱۱۰ تن در تالار بود. این وضعیت دقیقا نشان میدهد که خریداران بزرگ این کالا تمایلی به خرید ندارند که البته باید دلیل این امر را نیز بررسی کرد.
به نظر میرسد یکی از مهمترین دلایل عقبنشینی خریداران انتظار برای اعلام قیمتهای پایه جدید باشد که چون ذهنیت کاهشی نسبت به آنها وجود دارد، بنابراین خرید این قبیل کالاها نمیتواند چندان هم جذاب جلوه کند. البته این یکی از دلایل مهم به شمار میرود اما از لحاظ فنی تولید محصولات نهایی یا محصولات میانی از این قبیل مواد اولیه شیمیایی همیشه بسیار جذاب است زیرا ارزش افزوده بالایی به همراه دارد بنابراین اهمیت عقبنشینی خریداران به دلیل انتظار برای اعلام قیمتهای پایه جدید را نمیتوان چندان قدرتمند ارزیابی کرد. البته در شرایط فعلی که ضعف نقدینگی یکی از مشکلات واقعی صنعت به شمار میآید، حتی کاهش کمتر از یک درصد قیمت مواد اولیه نیز میتواند جذاب قلمداد شود. روز گذشته منو اتیلن گلایکول پتروشیمیهای مارون و شازند، جوش شیرین پتروشیمی شیراز، نرمال بوتانول پتروشیمی شازند و گوگرد کلوخه پالایش نفت شازند اراک در رینگ داخلی و گوگرد کلوخه صادراتی پالایش گاز شهید هاشمینژاد (خانگیران) مهمترین و شاید جذابترین کالاهای مورد معامله در بورس کالا به شمار رفتند زیرا حجم تقاضای آنها از حجم عرضهها بیشتر بود اما رشد قیمتهای چندانی به ثبت نرسید.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885097/#ixzz3bsBlnnFB
۰۸:۱۵:۰۵ حدیث موسوی: یکی از مهمترین برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت درخصوص توسعه صنعت فولاد کشور توجه به راهاندازی واحدهای جدید تولید فولاد در مناطق جنوبی کشور و نزدیک به آبهای آزاد است.
با توجه به اینکه یکی از ملزومات و پیشنیازهای اصلی توسعه این صنعت فراهم بودن زیرساختها و نزدیک بودن طرح مورد نظر به منابع انرژی و آب است، یکی از اصلیترین انتقادهای وارده به طرحهای هفتگانه فولاد استانی در طول چند سال اخیر مساله عدم توجه به چنین فاکتورهایی بوده است.
بر این اساس هفته گذشته در حضور وزیر صنعت، قرارداد ساخت مجتمع فولاد مکران در منطقه آزاد چابهار به امضا رسید که حکایت از تغییر مسیر درست سیاستهای وزارتخانه تحت مدیریت وی در احداث واحدهای جدید فولادی متناسب با فراهم بون زیرساختهای اصلی اعم از انرژی، دسترسی به آبهای آزاد، حملونقل مواد اولیه و مواردی از این دست داشت.
این در حالی است که نعمتزاده چندی پیش با حضور در محل کارخانه فولاد گلستان در منطقه شهرک هزار هکتاری اترک از کلنگزنی این کارخانه امتناع کرده و اعلام کرده بود: به علت آماده نبودن زیرساختها لزومی برای کلنگزنی نمیبینم.
مساله آب برای توسعه صنعت فولاد کشور به حدی حیاتی است که اخیرا موسسه متالاکسپرت درخصوص بحران کمآبی در صنعت فولاد کشور هشدار داده و اعلام کرده است: ایران با اینکه ذخایر سنگ آهن و گاز فراوان دارد و بزرگترین تولیدکننده فولاد خاورمیانه است، اما احتمالا در برنامه افزایش ظرفیت تولید با مشکلاتی مواجه شود؛ چراکه در خلال سالهای اخیر اغلب نقاط کشور با مشکل کمآبی روبهرو بوده و هستند.
به گزارش این موسسه در مناطق مرکزی به ویژه در اصفهان مشکل کمآبی جدی است، بهطوری که این عامل بر عملکرد فولادسازان منطقه در راستای توسعه و راهاندازی طرحهای جدید اثر نامطلوب خواهد گذاشت. از این رو پروژههای بیشتری از توسعه فولاد در مناطق جنوبی کشور راهاندازی میشوند و حوزه خلیج فارس و دریای عمان به زودی تبدیل به مرکز تولید فولاد خواهند شد.
شناسایی تهدیدها و فرصتهای صنعت فولاد کشور
به هر طریق با آنکه یکی از ملزومات مهم برای توسعه صنعت فولاد کشور همانطور که اشاره شد، بحث دسترسی به آب است، اما این مساله تنها ریسک و تهدید صنعت آهن و فولاد کشور محسوب نمیشود.
نتایج مطالعات نشان میدهد، صنعت فولاد کشور با مجموعهای از ریسکها روبهرو است که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نقصان تامین کنسانتره و گندله، تامین غیربهینه آهن قراضه و بازار ناکارآی آن، فقدان سرمایهگذاری مناسب جهت تامین زغالسنگ کک شو، افزایش هزینه استخراج به دلیل کاهش خلوص و کیفیت معادن، رشد نامتوازن عرضه محصولات فولادی و مازاد ظرفیت، فقدان سیاست پایدار و بهینه تعرفه، افزایش رقبا در صنعت آهن و فولاد، رشد بیثباتی و رکود بازار و کاهش حاشیه سود کارخانهها، فقدان نظام تامین مالی کارآ در صنایع ایران از جمله فولاد، روند فزاینده قیمت انرژی به قیمت محصول، تحریمهای اقتصادی علیه ایران، نااطمینانیهای ناشی از تورم، کاهش رقابتپذیری نسبی صنعت فولاد، عدم توازن قیمت محصولات داخلی و خارجی محصولات فولادی، تاثیر منفی مناقشات هستهای بر سرمایهگذاری داخلی و خارجی در صنعت فولاد و معدن کشور و مواردی از این دست.
در مقابل البته صنعت آهن و فولاد کشور با فرصتهایی از جمله دسترسی به سنگآهن، منابع گاز، پیشرفتهای تکنولوژیکی توانمندی شرکتهای طرح و توسعه داخلی در اجرای پروژهها، قابل بازیافت بودن آهن و فولاد روبهرو است. کمااینکه مسائلی همچون هدفمندی یارانهها و اصلاح قیمت حاملهای انرژی، ارزشگذاری اجتماعی کمتر برای محیط زیست در ایران و قوانین زیست محیطی سهلتر در احداث کارخانههای فولادی برخلاف دیگر کشورها، خاصیت پیشرانگی اقتصادی صنعت آهن و فولاد، پیوستن به WTO و تاثیر مثبت آن بر خدمات برق، نزدیکی به بازارهای جهانی (شرق آسیا، کشورهای حوزه خلیج فارس، شمال اروپا و آفریقا) و ارتباط با آبهای آزاد جهت فروش محصولات فولادی از دیگر فرصتهای خوب این صنعت به شمار میروند که زمینه توسعه هرچه بیشتر آن را در صورت توجه و تمرکز بر این ظرفیتها فراهم خواهند کرد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885094/#ixzz3bsBhEpfh
۰۸:۱۴:۴۹ گروه بازرگانی: تراز بازرگانی خارجی کشور (بدون احتساب صادرات نفت خام و میعانات گازی)، طی چهار ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، در حالی کسری ۳ میلیارد و ۸۲۲ میلیون دلاری را تجربه کرده است که این کسری در مدت مشابه سال گذشته، به میزان ۸ میلیارد و ۶۱۷ میلیون دلار ثبت شده بود. براساس آمارهای گمرک از تجارت خارجی کشور طی ۴ ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، ارزش صادرات کشور در این دوره با رشد ۸ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته، به میزان ۱۱ میلیارد و ۶۴۰ میلیون دلار و ارزش واردات نیز با افت ۲۰ درصدی، به رقم ۱۵ میلیارد و ۴۶۲ میلیون دلار رسیده است.
آمارهای گمرک از تجارت خارجی کشور طی ۴ ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، نشان میدهد که در این دوره از میان ۱۶۲ کشور طرف معامله با ایران، تراز بازرگانی با ۸۵ کشور مثبت و با ۷۷ کشور دیگر، منفی بوده است. از این رو پنج کشور طرف معامله با ایران با بیشترین تراز تجاری مثبت به ترتیب «عراق»، «افغانستان»، «ترکمنستان»، «پاکستان» و «مصر» و همچنین کشورهای طرف معامله با بیشترین تراز منفی نیز، به ترتیب، «امارات متحده عربی»، «جمهوری کره»، «چین»، «سوئیس» و «آلمان» بودهاند.
اقلام و کشورهای عمده صادراتی
از سوی دیگر طی چهار ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، اقلام عمده صادراتی کشور «پروپان مایع شده»، «پلیاتیلن گرید فیلم با چگالی کمتر از ۹۴ درصد به جز نوع پودری» و «قیر نفت» بوده است؛ این سه قلم کالا سهم ۳۵/ ۱۴ درصد از ارزش کل صادرات کشور طی این دوره را به خود اختصاص دادهاند. بر این اساس، «پروپان مایع شده» با ارزش صادرات ۶۹۳ میلیون دلار و سهم ارزشی ۹۵/ ۵ درصد از کل صادرات در رتبه اول اقلام عمده صادراتی، «پلی اتیلن گرید فیلم با چگالی کمتر از ۹۴درصد به جز نوع پودری» با ارزش صادرات ۴۹۹ میلیون دلار و سهم ارزشی ۲۸/ ۴ درصد از کل صادرات در رتبه دوم و «قیر نفت» نیز با ارزش صادرات ۴۷۹ میلیون دلار و سهم ۱۲/ ۴ درصدی از ارزش کل صادرات سومین قلم عمده صادراتی کشور طی دوره مذکور بوده است.
از سوی دیگر، طی چهار ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، پنج کشور عمده مقصد صادراتی ایران، «چین»، «عراق»، «امارات متحده عربی»، «هند» و «ترکیه» بوده، به طوری که این پنج کشور سهم ۶/ ۶۸ درصد از ارزش کل صادرات را از آن خود کردهاند. از این رو، «چین» با سهم ارزشی ۳۱/ ۲۳ درصدی و سهم وزنی ۱۴/ ۳۴ درصدی از کل صادرات در صدر کشورهای عمده مقصد صادراتی قرار دارد. «عراق» نیز با سهم ارزشی ۶۱/ ۱۶ درصدی و سهم وزنی ۱۷/ ۲۰ درصدی در رتبه دوم ، «امارات متحده عربی» با سهم ارزشی ۵۶/ ۱۳ درصدی و سهم وزنی ۲۲/ ۹ درصدی در رتبه سوم و «هند» با سهم ارزشی ۰۱/ ۸ درصدی و سهم وزنی ۸۱/ ۷ درصدی در جایگاه چهارم کشورهای عمده مقصد صادراتی قرار دارند. پنجمین جایگاه کشورهای عمده مقصد صادراتی را نیز «ترکیه» با سهم ارزشی ۱۱/ ۷ درصدی و سهم وزنی ۲۹/ ۲ درصدی از کل صادرات به خود اختصاص داده است. همچنین بر اساس آمارها، متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی طی چهار ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، معادل ۴۸۰ دلار بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته به میزان ۱۶/ ۲۶ درصد رشد داشته است.
اقلام و کشورهای عمده وارداتی
همچنین براساس آمار اعلام شده «وسایل نقلیه موتوری با حجم سیلندر ۱۵۰۰ سیسی تا ۲۵۰۰ سیسی به جز آمبولانس و هیبریدی»، «ذرت دامی» و «دانه گندم به جز گندم دامی» بهعنوان سه قلم عمده وارداتی کشور طی چهار ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، سهمی به میزان ۰۴/ ۱۱ درصد از ارزش کل واردات ایران را به خود اختصاص دادهاند. بر این اساس، «وسایل نقلیه موتوری با حجم ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ سیسی به جز آمبولانس و هیبریدی» در حالی در صدر اقلام عمده وارداتی قرار دارد که طی این دوره با ارزش واردات ۶۳۷ میلیون دلاری، سهمی به میزان ۱۲/ ۴ درصد از ارزش کل واردات را به خود اختصاص داده است. «ذرت دامی» با ارزش واردات ۶۰۰ میلیون دلاری و سهم ارزشی ۸۸/ ۳ درصدی، در جایگاه دوم اقلام عمده وارداتی قرار دارد؛ سومین جایگاه نیز به «دانه گندم به جز گندم دامی» با ارزش واردات ۴۷۰ میلیون دلار و سهم ارزشی ۰۴/ ۳ درصد اختصاص دارد.
از سوی دیگر، پنج کشور «چین»، «امارات متحده عربی»، «جمهوری کره»، «ترکیه» و «هند» کشورهای عمده مبدأ وارداتی طی چهار ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی محسوب میشوند. این پنج کشور سهمی به میزان ۱۱/ ۷۱ درصد از ارزش کل واردات کشور را از آن خود کردهاند. بر این اساس، «چین» با سهم ارزشی ۸/ ۲۴ درصد و همچنین سهم وزنی ۲۴/ ۱۲ درصد از کل واردات، رتبه نخست کشورهای عمده مبدأ وارداتی را طی چهار ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی به خود تخصیص داده است. «امارات متحده عربی» نیز ۹۲/ ۲۱ درصد از ارزش کل واردات ایران و ۰۹/ ۱۹ درصد از وزن کل واردات را طی این دوره از آن خود کرده و در جایگاه دوم کشورهای عمده مبدأ واردات طی چهار ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی قرار دارد. «جمهوری کره» نیز بهعنوان سومین کشور عمده مبدأ وارداتی کشور طی ۴ ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، سهمی به میزان ۵۵/ ۹ درصد از ارزش کل واردات و سهمی به میزان ۸۹/ ۴ درصد از وزن کل واردات را از آن خود کرده است. از سوی دیگر «ترکیه» با سهم ارزشی ۹۹/ ۷ درصدی و سهم وزنی ۲۲/ ۹ درصدی چهارمین کشور عمده مبدأ وارداتی طی این دوره محسوب می شود.
پنجمین جایگاه کشورهای عمده مبدأ وارداتی را نیز «هند» با سهم ارزشی ۸۵/ ۶ درصدی و سهم وزنی ۲۸/ ۹ درصدی به خود تخصیص داده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885128/#ixzz3bsBYuAgD
۰۸:۱۴:۱۰ خبرگزاری تسنیم: رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت: بنا بر توافق صورت گرفته با مقامات چینی مقرر شد بخشی از پول صادرات نفت و گاز ایران بهصورت نقدی بازگردانده شود یا برای واردات در اختیار کشور ثالث قرار گیرد. اسدالله عسگراولادی افزود: مساله پساتحریم مربوط به سال آینده است و ما در سال جاری وضعیت پساتحریم را در اقتصاد کشور مشاهده نمیکنیم. رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با تاکید بر ادامه و تقویت روابط ایران و چین بعد از رفع احتمالی تحریمها اظهار کرد: روابط تجاری ایران و چین بهصورت درازمدت نگاه میشود و ارتباطی به ایجاد یا رفع تحریمها ندارد. وی با بیان اینکه درصورتی که تحریمها برداشته شود و روابط تجاری ایران و غربیها افزایش یابد از میزان روابط تجاری ایران و چین کاسته نمیشود، گفت: براساس برنامه ششم، روابط تجاری ایران و چین سالانه ۲۰درصد گسترش مییابد. رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان اینکه اختلافات کوچکی با مقامات چینی درخصوص واردات کالا وجود دارد، افزود: ما معتقدیم که باید کیفیت کالاهای صادراتی چین به ایران افزایش یابد و زمینه افزایش سرمایهگذاری چینیها در ایران، ایران در چین و شرکتهای مشترک افزایش یابد. وی تصریح کرد: این برنامه وجود دارد که با کمک چینیها تولید مشترک انجام و در بازار داخل عرضه شود و مابقی آن براساس سهمیه چینیها به بازارهای منطقه برود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885132/#ixzz3bsBV3DMP
۰۸:۱۳:۳۳ خبرگزاری مهر: مشاور وزیر نفت با اشاره به برنامه جایگزین کردن گاز بهجای سوخت مایع در صنایع اعلام کرد: شرکت پخش نفتی به صنایع واجد شرایط اخطار میدهد و این واحدها ۳ ماه برای جایگزین کردن گاز به جای سوخت مایع فرصت دارند.
محمود آستانه در تشریح سیاستهای جدید جایگزینی گاز طبیعی به جای فرآوردههای نفتی در سبد سوخت و انرژی کشور گفت: همزمان با افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی، با افزایش گازرسانی به صنایع و نیروگاهها مصرف سوخت مایع در این واحدها محدود میشود.مشاور وزیر نفت با بیان اینکه ۲۰ هزار واحد صنفی در کشور باید به سمت استفاده از گاز طبیعی گرایش پیدا کنند، تصریح کرد: در حال حاضر انرژی حرارتی هر متر مکعب گاز طبیعی برابر یک لیتر از فرآوردههای نفتی همچون گازوئیل است که ضمن مقرون به صرفه بودن از آلودگی محیط زیست نیز میکاهد.وی با بیان اینکه صنایعی که قابلیت فنی لازم برای استفاده از سوخت گاز را دارند باید آن را جایگزین فرآوردههای نفتی کنند، بیان کرد: در مرحله نخست شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی به واحدهای تولیدی-صنعتی اخطار خواهند داد و آنها نیز ۳ ماه مهلت خواهند داشت زمینه را برای تجهیز مجموعه خود به منظوره استفاده از سوخت گاز فراهم کنند که در غیر این صورت، ممکن است با عدم تامین فرآوردههای نفتی مواجه شوند.مشاور وزیر نفت از برنامهریزی برای تولید یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب گاز تا پایان برنامه ششم توسعه خبر داد و افزود: با وجود اعتباراتی که در اختیار داریم، تلاش میشود بخشی از آن را در توسعه و تجهیز شرکتهای ۳۱ گانه گاز و واحدهای تابعه هزینه کنیم تا زیرساختهای لازم برای گازرسانی به صنایع مهیا شود.این مقام مسوول، پراکندگی واحدهای صنعتی و کمبود نقدینگی را از مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی دانست و یادآور شد: برای حل این مشکل شرکتهای گاز استان باید طبق بند ق تبصره ۲ قانون بودجه برای اجرای عملیات گازرسانی واحدهای متقاضی اقدام کنند.وی، ادامه شیوه کنونی در توزیع فرآوردههای نفت به ویژه گازوئیل بین صنایع و واحدهای تولیدی را غیرکارشناسی ارزیابی کرد و ادامه داد: با اجرای کامل این طرح علاوه بر صادرات این فرآوردههای آزاد شده از چرخه توزیع کشور، سالانه با احتساب نرخ تورم، بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد خواهیم داشت.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885143/#ixzz3bsBKPL8n
۰۸:۱۳:۱۱ دنیای اقتصاد: روز گذشته شاخص کل بورس تهران روی نقطه ۶۳ هزار و ۲۲۷ واحد ایستاد و به این ترتیب نسبت به روز قبل آن بدون تغییر باقی ماند. بررسی این بازار از دو منظر امکانپذیر است؛ نخست آنکه ثبات حرکت شاخص کل در مدار ۶۳ هزار واحد که ۱۵ روز متوالی در این کانال درجا زده حکایت از انتظاری شدید در این بازار دارد. این موضوع را وقتی در کنار قیمتهای پایین و مناسب سهام میگذاریم این نتیجه حاصل میشود که زمینههای مناسبی برای برگشت بازار وجود دارد که باید با رفع برخی ابهامات بهخصوص در حوزه هستهای همراه شود. منظر دوم بعد تکنیکال حرکت بازار سهام است. بررسیهای تکنیکال نشان میدهند مادامی که شاخص به مرز ۶۰ هزار واحدی وارد نشود همچنان میتوان به بازگشت بازار امیدوار بود. این در حالی است که بازار سهام از ابتدای سال تاکنون همچنان با سوددهی ۱/ ۱ درصدی روبهرو است که این شرایط در مقایسه با زیان مدت مشابه سال قبل (زیان ۷/ ۵ درصدی) حکایت از ظرفیت مناسبتر این بازار در سال جاری دارد. در این بین به عقیده کارشناسان صنایع در حال حاضر نیازمند روشن شدن ابهامات سیاسی-اقتصادی هستند. به عقیده آنها شفافیت در ۵ سیاست دولت شامل سیاستهای ضدتورمی، خروج از رکود، سیاستهای ارزی، سیاستهای پولی و فاز سوم قانون هدفمندی یارانهها عواملی هستند که بازگشت بورس به مدار رونق را رقم خواهند زد.
گروه بورس – زهرا رحیمی: بورس تهران با نوسان محدود و فرسایشی قیمتها در یک محدوده مشخص، روزهای آرام و تا حدی کسالتبار را برای فعالان خود رقم زده است. در ادامه این مسیر فرسایشی نیز روز گذشته، شاخص بورس تهران پس از نوسانات اندک بدون تغییر خاصی (افت کمتر از یک واحد) در ارتفاع ۶۳ هزار و ۲۲۷ واحد ایستاد تا بازدهی متوسط بازار سهام از ابتدای سال در محدوده ۱۱/ ۱ درصد باقی بماند. در کنار کاهش نسبی قیمتها، مساله مشهود دیگر در روند معاملات فعلی در بازار سرمایه افت محسوس و شدید حجم و ارزش معاملات است که همانند روزهای اخیر حاکی از حاکمیت فضای رکود عمیق در بازار سهام است که از یکسو به دلیل نبود اطمینان از تحولات سیاسی آتی در حوزه مذاکرات هستهای و از سوی دیگر عدم اطمینان سهامداران به بورس تهران است.
کمبود شدید نقدینگی در بورس تهران و دست نگه داشتن سهامداران از خرید و فروش موجب کاهش ارزش و حجم معاملات شده؛ بهطوری که در معاملات دیروز در مجموع ۲۹۴ میلیون سهم به ارزش ۵۲ میلیارد تومان دادوستد شد که حاکی از افت ۲۷ درصدی در حجم معاملات و ۳۷ درصدی درارزش معاملات نسبت به میانگین ماهانه این دو مولفه است. بررسی متغیر شاخص کل بازار سهام بهعنوان متغیر اصلی نشاندهنده عملکرد بورس، در روزهای اخیر نشان میدهد که این متغیر برای پانزدهمین روز معاملاتی در کانال ۶۳ هزار واحدی در حال تجربه نوسانات محدودی بوده که البته بیشتر به سمت کانال ۶۲ هزار واحدی متمایل است.
به اعتقاد برخی از کارشناسان تکنیکال تا زمانی که شاخص در محدوده ۶۰ هزار واحدی به بالا قرار بگیرد هنوز میتوان به بازگشت بازار امیدوار بود. در شرایط کنونی و در فصل مجامع معاملهگران چشم به راه دریافت گزارشهای ۳ ماهه هستند تا به اطلاعات تازهای در زمینه عملکرد شرکتها دسترسی پیدا کنند. با این حال بیشتر کارشناسان معتقدند در شرایط مبهم کنونی انتظار نمیرود تغییر خارق العادهای در عملکرد شرکتها نسبت به پیشبینیهای فعلی رقم بخورد. روند بیانگیزه بورس و کمبود نقدینگی در بازار از تردید و به تعویق انداختن تصمیمات سرمایهگذاران حکایت دارد؛ تردیدی که انتظار میرود با اعلام یک نتیجه قطعی از مذاکرات هستهای در هفتههای آینده تا حد زیادی از بین رفته و منجر به تعیین روند بازار در کوتاهمدت شود.
در این رابطه مهرداد خالقی، کارشناس بازار سهام به شرایط کنونی بورس تهران اشاره کرد و گفت: بورس از نیمه دوم فروردینماه تاکنون با شرایط نامناسبی دست و پنجه نرم میکند و در حالی که پس ازانتشار بیانیه لوزان، اهالی بازار انتظار داشتند بازار حداقل یک روند رو به رشد با شیب ملایم را تجربه کند، در عمل این اتفاق نیفتاد و بازار سهام بر خلاف تصور اغلب سهامداران رفتار کرد و تقریبا رشد نیمه اول فروردین خود را باز پس گرفت؛ جالب اینکه این رکود مقارن شده با فصل مجامع که معمولا و بطور سنتی بازار در آن به دلیل تقسیم سود مجامع رونق خاص خود را دارد.
دلیل رکود بازارچیست؟
مهرداد خالقی دلایل رکود کنونی بازار سهام و افت شاخص کل را بررسی کرد و گفت: پیچیدگی و ابهام موجود در شرایط سیاسی کشور به خصوص بحث مذاکرات هستهای عملا مهمترین دلیل احتیاط سهامداران در سمت خرید است. وی افزود: دلیل دوم، افزایش نرخ حاملهای انرژی و به عبارت دیگر دور سوم هدفمندی یارانهها موجب شده است که خریداران با وسواس بیشتری شرکتها را بررسی کنند؛ چرا که عملا افزایش نرخ حاملهای انرژی موجب افزایش بهای تمام شده شرکتها و در نتیجه کاهش سود شرکتها میشود. این کارشناس بازار سهام دلیل دیگر افت شاخص و رکود بازار را معطوف به گزارشهای ۱۲ ماهه شرکتها کرد و گفت: دلیل سوم شرایط کنونی بازار، گزارشهای نه چندان دلچسب ۱۲ ماهه شرکتها در کنار برگزاری مجامع با تقسیم سود حداقلی است که نشان از عمق رکود در اقتصاد کشور دارد.
به اعتقاد خالقی، ابهام در مذاکرات هستهای و گزارشهای ناامیدکننده شرکتها موجب شده است که شاهد کمبود نقدینگی در بازار سهام و در نتیجه افت ارزش معاملات باشیم.
این کارشناس بازار سهام افت و خیزهای شاخص کل را از منظر تحلیلهای تکنیکال بررسی کرد و گفت: به لحاظ تکنیکی افت و خیزهای شاخص کل را میتوان در داخل دو خط واگرا محصور کرد، بهطوری که پس از برخورد شاخص کل در حوالی ۸۹ هزار واحد که خط بالایی تقریبا ۱۶ ماهه است بازار وارد فاز اصلاحی شده و در حال ریزش است. وی افزود: در حال حاضر خط پایینی یا به عبارت دیگر خط روند صعودی فرضی شاخص کل حوالی ۶۰ هزار واحد تا ۶۰ هزار و ۲۰۰ واحد بالا آمده است و میتوان گفت تا زمانی که این سطح شکسته نشده میتوان به بازگشت بازار امیدوار بود؛ از طرف دیگر ممکن است ادامه اصلاح بازار در بعد زمان باشد و شاخص در همین محدوده نوسان کند و تنها با یک کندل دیگر در فریم ماهانه بازار به خط حمایتی خود برخورد کند.
خالقی گفت: اما اسیلاتور DT در این فریم به محدوده اشباع از فروشنده وارد شده و در حال چرخش به سمت بالا است، از طرف دیگر در این اسیلاتور احتمال شکلگیری واگرایی مخفی مثبت بالا است.
این کارشناس بازار سهام در پایان اظهار کرد: مادامی که محدوده ۶۰ هزار واحد تا ۶۰ هزار و ۲۰۰ واحد معتبر باشد میتوان به برگشت بازار به سمت بالا امیدوار بود.
در بازار چه گذشت؟
در حالی که شاخص کل در پایان معاملات دیروز، بدون تغییر چندانی نسبت به روز قبل در رقم ۶۳ هزار و ۲۲۷ واحد ایستاد، شاخص قیمت وزنی نیز بدون تغییر محسوسی عدد ۲۶ هزار و ۴۷۴ واحد را در کارنامه خود ثبت کرد. در عین حال شاخص بازار اول در حالی با افزایش ۱۷ واحدی محدوده ۴۵ هزار و ۶۳۶ واحد را تجربه کرد که شاخص بازار دوم با افت ۱۱۵ واحدی به رقم ۱۳۰ هزار و ۳۵۶ واحد رسید.
در بازار دیروز شرکتهای نفت و گاز تاپیکو، پتروشیمی مبین، بانک پاسارگاد، بانک صادرات، سرمایهگذاری امید، بانک تجارت و توسعه معادن و فلزات تاثیر منفی در شاخص بورس گذاشتند و در مقابل هلدینگ خلیج فارس، کشتیرانی، ارتباطات سیار و سرمایهگذاری البرز با رشد خود مانع از افت بیشتر شاخص شدند.
در بازار روز گذشته شرکتهای گروه صنعتی بارز، سایپا دیزل و تجارت الکترونیک پارسیان با بیشترین تقاضا و شرکتهایی همچون نفت پارس، سیمان قائن و سیمان خزر با بیشترین عرضه مواجه شدند.
در بازار فرابورس نیز، شاخص کل این بازار (آیفکس) بدون تغییر در رقم ۷۱۰ واحد ایستاد. ارزش معاملات این بازار به بیش از ۱۷۳ میلیارد تومان رسیده که عمده آن ناشی از ارزش معاملات بلوکی صورت گرفته در این بازار است.
در معاملات روز گذشته فرابورس نیز نمادهای معاملاتی پالایش نفت تهران، گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان و شرکت قاسم ایران بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص این بازار بر عهده گرفتند.
حجم و ارزش معاملات سهام در روز گذشته، اگرچه در برخی نمادهای معاملاتی کوچک و اغلب حاضر در بازار دوم با افزایش نسبی نسبت به حجم مبنا روبهرو بود؛ اما در مجموع کلیت معاملات بازار سهام همچنان در روندی کمرونق به سر میبرند.
در بازار دیروز، نمادهای معاملاتی شرکتهای گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران، گلوکوزان، نیروترانس، بازرسی فنی و کنترل خوردگی تکینکو، صنعتی پارس مینو، صنایع کاشی و سرامیک الوند و گروه دارویی البرز بدون محدودیت نوسان قیمت با استفاده از مکانیزم حراج تک قیمتی بازگشایی شدند.
در عین حال نمادهای معاملاتی شرکتهای پلاسکوکار، صنعتی مینو، برق عسلویه مپنا، گروه بهمن، صبانور و دارویی لقمان از سوی ناظر بازار متوقف شدند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885120/#ixzz3bsAy72nn
۰۸:۱۲:۵۱ بار دیگر نشان داد که حتی اقتصاددانان پولگرای ایران باید بیشتر به مباحث «تئوری بودجهای سطح قیمت» توجه کنند. بهنظر میرسد، این تئوری نه در تضاد با تئوری پولی، بلکه بهنوعی مکمل آن است و تجربه سال گذشته نشان داد که حداقل برای ایران این تئوری، توصیههای سیاستی مفیدی میتواند داشته باشد. شاهبیت این نظریه آن است که تورم محصول کسری ساختاری بودجه است.
در حالی که شاید تصور این باشد که تنها با دست برداشتن دولت از منابع بانک مرکزی بتوان نقدینگی را کنترل کرد، سال گذشته تجربهای بود که نشان داد حتی با عدم استقراض دولت از بانک مرکزی بهخاطر کسری بودجه یا بهعبارت دیگر بیثباتی مالی، نقدینگی از حیث دیگری رشد مییابد. درست است که دولت از بانک مرکزی استقراض نکرده است، اما همچنان قادر نیست بدهی خود را به سیستم بانکی پرداخت کند و از همین رو بدهی بانکها نزد بانک مرکزی بیشترین رشد را در پایه پولی داشته و یکی از عوامل مهم در رشد نقدینگی است؛ بنابراین عدم توازن بودجه به شکلی دیگر خود را در پایه پولی نشان میدهد. در این شرایط هر گونه اقدام اصلاحی دولت برای جبران کسری بودجه خصلت ضدتورمی دارد، حتی اگر این اصلاح از طریق افزایش قیمت بنزین، رشد بهای گاز یا آزادسازی بهای نان باشد. وقتی پایین نگه داشتن قیمت این کالاها بار مالی برای دولت دارد که در نهایت روی پایه پولی موثر است، باید از اصلاح قیمتی آن حمایت کرد. البته این گزاره نیز صحیح است که دولت همچنین باید از طریق چابک شدن، جلوگیری از هزینههای غیرضروری و … در جهت انضباط مالی عمل کند، اما تصحیح یارانههای کالایی نیز برای انضباط مالی و افزایش کارآیی در سیستم اقتصادی است. تنها نگرانی که میتواند از سوی منتقدان مطرح شود تغییر تورم انتظاری به دلیل افزایش بهای این کالاها است. امری که بهخصوص در کوتاهمدت میتواند روی تورم اثر بگذارد. در مقام پاسخ باید گفت منفعت اصلاح قیمتی که اثری واقعی در توازن بیشتر بودجه و کاهش فشار بر نقدینگی و تورم میگذارد بسی بیشتر از کانال انتظارات است. در واقع باید گفت بسیاری از منتقدان اصولا از اثر ضد تورمی که این اصلاح قیمتی در خود دارد، ناآگاه هستند و تنها اثر انتظارات را میبینند. از سوی دیگر باید بر این امر تاکید کرد که با وجود ثبات در بازارهای دارایی چون مسکن و ارز از یکسو و تلاش بیشتر نهاد پولی برای شکلدهی انتظارات از طریق هدفگذاری تورمی، اثر انتظاری افزایش قیمت سوخت به شدت ناچیز خواهد بود. هر چه بانک مرکزی بتواند اعتبار بیشتری کسب کند و از لنگر هدف تورمی برای افسار زدن بر انتظارات کمک بگیرد، اصلاح قیمتی مانند آنچه رخ داد، هزینه کمتری برای اقتصاد خواهد داشت و تورم افزایش نمییابد، اما استفاده تام از این لنگر ابتدای امر نیازمند آن است که خود بانک مرکزی یک اصلاح ساختاری در رژیم پولی خویش انجام دهد و با یکسانسازی نرخ ارز و تعدیل آن بر مبنای شکاف تورم، از لنگر نرخ ارز رهایی یابد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885173/#ixzz3bsB4GKWx
۰۸:۱۱:۲۲ دنیای اقتصاد: روز گذشته شاخص کل بورس تهران روی نقطه ۶۳ هزار و ۲۲۷ واحد ایستاد و به این ترتیب نسبت به روز قبل آن بدون تغییر باقی ماند. بررسی این بازار از دو منظر امکانپذیر است؛ نخست آنکه ثبات حرکت شاخص کل در مدار ۶۳ هزار واحد که ۱۵ روز متوالی در این کانال درجا زده حکایت از انتظاری شدید در این بازار دارد. این موضوع را وقتی در کنار قیمتهای پایین و مناسب سهام میگذاریم این نتیجه حاصل میشود که زمینههای مناسبی برای برگشت بازار وجود دارد که باید با رفع برخی ابهامات بهخصوص در حوزه هستهای همراه شود. منظر دوم بعد تکنیکال حرکت بازار سهام است. بررسیهای تکنیکال نشان میدهند مادامی که شاخص به مرز ۶۰ هزار واحدی وارد نشود همچنان میتوان به بازگشت بازار امیدوار بود. این در حالی است که بازار سهام از ابتدای سال تاکنون همچنان با سوددهی ۱/ ۱ درصدی روبهرو است که این شرایط در مقایسه با زیان مدت مشابه سال قبل (زیان ۷/ ۵ درصدی) حکایت از ظرفیت مناسبتر این بازار در سال جاری دارد. در این بین به عقیده کارشناسان صنایع در حال حاضر نیازمند روشن شدن ابهامات سیاسی-اقتصادی هستند. به عقیده آنها شفافیت در ۵ سیاست دولت شامل سیاستهای ضدتورمی، خروج از رکود، سیاستهای ارزی، سیاستهای پولی و فاز سوم قانون هدفمندی یارانهها عواملی هستند که بازگشت بورس به مدار رونق را رقم خواهند زد.
گروه بورس – زهرا رحیمی: بورس تهران با نوسان محدود و فرسایشی قیمتها در یک محدوده مشخص، روزهای آرام و تا حدی کسالتبار را برای فعالان خود رقم زده است. در ادامه این مسیر فرسایشی نیز روز گذشته، شاخص بورس تهران پس از نوسانات اندک بدون تغییر خاصی (افت کمتر از یک واحد) در ارتفاع ۶۳ هزار و ۲۲۷ واحد ایستاد تا بازدهی متوسط بازار سهام از ابتدای سال در محدوده ۱۱/ ۱ درصد باقی بماند. در کنار کاهش نسبی قیمتها، مساله مشهود دیگر در روند معاملات فعلی در بازار سرمایه افت محسوس و شدید حجم و ارزش معاملات است که همانند روزهای اخیر حاکی از حاکمیت فضای رکود عمیق در بازار سهام است که از یکسو به دلیل نبود اطمینان از تحولات سیاسی آتی در حوزه مذاکرات هستهای و از سوی دیگر عدم اطمینان سهامداران به بورس تهران است.
کمبود شدید نقدینگی در بورس تهران و دست نگه داشتن سهامداران از خرید و فروش موجب کاهش ارزش و حجم معاملات شده؛ بهطوری که در معاملات دیروز در مجموع ۲۹۴ میلیون سهم به ارزش ۵۲ میلیارد تومان دادوستد شد که حاکی از افت ۲۷ درصدی در حجم معاملات و ۳۷ درصدی درارزش معاملات نسبت به میانگین ماهانه این دو مولفه است. بررسی متغیر شاخص کل بازار سهام بهعنوان متغیر اصلی نشاندهنده عملکرد بورس، در روزهای اخیر نشان میدهد که این متغیر برای پانزدهمین روز معاملاتی در کانال ۶۳ هزار واحدی در حال تجربه نوسانات محدودی بوده که البته بیشتر به سمت کانال ۶۲ هزار واحدی متمایل است.
به اعتقاد برخی از کارشناسان تکنیکال تا زمانی که شاخص در محدوده ۶۰ هزار واحدی به بالا قرار بگیرد هنوز میتوان به بازگشت بازار امیدوار بود. در شرایط کنونی و در فصل مجامع معاملهگران چشم به راه دریافت گزارشهای ۳ ماهه هستند تا به اطلاعات تازهای در زمینه عملکرد شرکتها دسترسی پیدا کنند. با این حال بیشتر کارشناسان معتقدند در شرایط مبهم کنونی انتظار نمیرود تغییر خارق العادهای در عملکرد شرکتها نسبت به پیشبینیهای فعلی رقم بخورد. روند بیانگیزه بورس و کمبود نقدینگی در بازار از تردید و به تعویق انداختن تصمیمات سرمایهگذاران حکایت دارد؛ تردیدی که انتظار میرود با اعلام یک نتیجه قطعی از مذاکرات هستهای در هفتههای آینده تا حد زیادی از بین رفته و منجر به تعیین روند بازار در کوتاهمدت شود.
در این رابطه مهرداد خالقی، کارشناس بازار سهام به شرایط کنونی بورس تهران اشاره کرد و گفت: بورس از نیمه دوم فروردینماه تاکنون با شرایط نامناسبی دست و پنجه نرم میکند و در حالی که پس ازانتشار بیانیه لوزان، اهالی بازار انتظار داشتند بازار حداقل یک روند رو به رشد با شیب ملایم را تجربه کند، در عمل این اتفاق نیفتاد و بازار سهام بر خلاف تصور اغلب سهامداران رفتار کرد و تقریبا رشد نیمه اول فروردین خود را باز پس گرفت؛ جالب اینکه این رکود مقارن شده با فصل مجامع که معمولا و بطور سنتی بازار در آن به دلیل تقسیم سود مجامع رونق خاص خود را دارد.
دلیل رکود بازارچیست؟
مهرداد خالقی دلایل رکود کنونی بازار سهام و افت شاخص کل را بررسی کرد و گفت: پیچیدگی و ابهام موجود در شرایط سیاسی کشور به خصوص بحث مذاکرات هستهای عملا مهمترین دلیل احتیاط سهامداران در سمت خرید است. وی افزود: دلیل دوم، افزایش نرخ حاملهای انرژی و به عبارت دیگر دور سوم هدفمندی یارانهها موجب شده است که خریداران با وسواس بیشتری شرکتها را بررسی کنند؛ چرا که عملا افزایش نرخ حاملهای انرژی موجب افزایش بهای تمام شده شرکتها و در نتیجه کاهش سود شرکتها میشود. این کارشناس بازار سهام دلیل دیگر افت شاخص و رکود بازار را معطوف به گزارشهای ۱۲ ماهه شرکتها کرد و گفت: دلیل سوم شرایط کنونی بازار، گزارشهای نه چندان دلچسب ۱۲ ماهه شرکتها در کنار برگزاری مجامع با تقسیم سود حداقلی است که نشان از عمق رکود در اقتصاد کشور دارد.
به اعتقاد خالقی، ابهام در مذاکرات هستهای و گزارشهای ناامیدکننده شرکتها موجب شده است که شاهد کمبود نقدینگی در بازار سهام و در نتیجه افت ارزش معاملات باشیم.
این کارشناس بازار سهام افت و خیزهای شاخص کل را از منظر تحلیلهای تکنیکال بررسی کرد و گفت: به لحاظ تکنیکی افت و خیزهای شاخص کل را میتوان در داخل دو خط واگرا محصور کرد، بهطوری که پس از برخورد شاخص کل در حوالی ۸۹ هزار واحد که خط بالایی تقریبا ۱۶ ماهه است بازار وارد فاز اصلاحی شده و در حال ریزش است. وی افزود: در حال حاضر خط پایینی یا به عبارت دیگر خط روند صعودی فرضی شاخص کل حوالی ۶۰ هزار واحد تا ۶۰ هزار و ۲۰۰ واحد بالا آمده است و میتوان گفت تا زمانی که این سطح شکسته نشده میتوان به بازگشت بازار امیدوار بود؛ از طرف دیگر ممکن است ادامه اصلاح بازار در بعد زمان باشد و شاخص در همین محدوده نوسان کند و تنها با یک کندل دیگر در فریم ماهانه بازار به خط حمایتی خود برخورد کند.
خالقی گفت: اما اسیلاتور DT در این فریم به محدوده اشباع از فروشنده وارد شده و در حال چرخش به سمت بالا است، از طرف دیگر در این اسیلاتور احتمال شکلگیری واگرایی مخفی مثبت بالا است.
این کارشناس بازار سهام در پایان اظهار کرد: مادامی که محدوده ۶۰ هزار واحد تا ۶۰ هزار و ۲۰۰ واحد معتبر باشد میتوان به برگشت بازار به سمت بالا امیدوار بود.
در بازار چه گذشت؟
در حالی که شاخص کل در پایان معاملات دیروز، بدون تغییر چندانی نسبت به روز قبل در رقم ۶۳ هزار و ۲۲۷ واحد ایستاد، شاخص قیمت وزنی نیز بدون تغییر محسوسی عدد ۲۶ هزار و ۴۷۴ واحد را در کارنامه خود ثبت کرد. در عین حال شاخص بازار اول در حالی با افزایش ۱۷ واحدی محدوده ۴۵ هزار و ۶۳۶ واحد را تجربه کرد که شاخص بازار دوم با افت ۱۱۵ واحدی به رقم ۱۳۰ هزار و ۳۵۶ واحد رسید.
در بازار دیروز شرکتهای نفت و گاز تاپیکو، پتروشیمی مبین، بانک پاسارگاد، بانک صادرات، سرمایهگذاری امید، بانک تجارت و توسعه معادن و فلزات تاثیر منفی در شاخص بورس گذاشتند و در مقابل هلدینگ خلیج فارس، کشتیرانی، ارتباطات سیار و سرمایهگذاری البرز با رشد خود مانع از افت بیشتر شاخص شدند.
در بازار روز گذشته شرکتهای گروه صنعتی بارز، سایپا دیزل و تجارت الکترونیک پارسیان با بیشترین تقاضا و شرکتهایی همچون نفت پارس، سیمان قائن و سیمان خزر با بیشترین عرضه مواجه شدند.
در بازار فرابورس نیز، شاخص کل این بازار (آیفکس) بدون تغییر در رقم ۷۱۰ واحد ایستاد. ارزش معاملات این بازار به بیش از ۱۷۳ میلیارد تومان رسیده که عمده آن ناشی از ارزش معاملات بلوکی صورت گرفته در این بازار است.
در معاملات روز گذشته فرابورس نیز نمادهای معاملاتی پالایش نفت تهران، گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان و شرکت قاسم ایران بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص این بازار بر عهده گرفتند.
حجم و ارزش معاملات سهام در روز گذشته، اگرچه در برخی نمادهای معاملاتی کوچک و اغلب حاضر در بازار دوم با افزایش نسبی نسبت به حجم مبنا روبهرو بود؛ اما در مجموع کلیت معاملات بازار سهام همچنان در روندی کمرونق به سر میبرند.
در بازار دیروز، نمادهای معاملاتی شرکتهای گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران، گلوکوزان، نیروترانس، بازرسی فنی و کنترل خوردگی تکینکو، صنعتی پارس مینو، صنایع کاشی و سرامیک الوند و گروه دارویی البرز بدون محدودیت نوسان قیمت با استفاده از مکانیزم حراج تک قیمتی بازگشایی شدند.
در عین حال نمادهای معاملاتی شرکتهای پلاسکوکار، صنعتی مینو، برق عسلویه مپنا، گروه بهمن، صبانور و دارویی لقمان از سوی ناظر بازار متوقف شدند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/885120/#ixzz3bsAy72nn
۰۸:۱۰:۰۸
۰۸:۰۹:۰۰ کشورهای اروپایی با توجه به زیر ساختهای مطلوب صنعت پتروشیمی ایران علاقه مند به حضور دوباره در این صنعت پس از پایان تحریمها دارند.
- به گزارش شانا به نقل از روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، شهرام معین فر، مشاور مدیرعامل شرکت ساختمان و نصب صنایع پتروشیمی با اشاره به علاقه کشورهای اروپایی برای حضور در صنعت پتروشیمی ایران اظهار کرد: صنعت پتروشیمی ایران صنعتی جذاب برای سرمایه گذاری است و افزون بر جذب سرمایه گذاریهای جدید ارتباط شمال و جنوب برای تسهیل صادرات باید با جدیت پیگیری شود.
وی با تاکید بر این که امسال با تجربه جدیدی از لحاظ حجم شرکتهای خارجی و حضور آن در نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که چندی پیش برگزار شد، روبرو بودیم، گفت: برخلاف سالهای گذشته که تنها چینی ها در نمایشگاه دیده می شدند، در این دوره از نمایشگاه کشورهای اروپایی حضوری فعال داشتند که نشان دهنده بهبود روند مذاکرات به ویژه مسایل تحریمهاست.
مشاور مدیرعامل شرکت ساختمان و نصب صنایع پتروشیمی با اشاره به وضع صنعت پتروشیمی نیز تاکید کرد: پتروشیمی در ایران یک فرصت است، کشورمان هم اکنون جزو سه کشور مطرح دنیا است که نه تنها صنعت پتروشیمی را بومی سازی کرده بلکه اکنون تلاش برای تراز اول بودن می کند.
معین فر با اشاره به توان بالای صنعت پتروشیمی گفت: نسبت به کل منطقه خاورمیانه و کشورهای همسایه، توان ایران در صنعت پتروشیمی بالاتر است.
وی به مسایل گمرکات، بنادر، خطوط ترانزیت به عنوان چالشهای صادرات اشاره کرد و گفت: ترانزیت اهمیت بسیاری دارد و با توجه به روند مذاکرات و امیدی که در دل همه ایجاد شده، امید است که روی بحث ترانزیت و ارتباط شمال و جنوب در آینده بهتر کار کنیم.
۰۸:۰۷:۵۳ ه گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، امید قالیباف مجری توانمندی اقتصادی تلویزیون در برنامه امشب، خیلی خونسردتر از زمانی بود که درباره بی انضباطی مالی در بانک مرکزی حرف می زد. چون این بار مهمان حضوری او، دکتر پیمان قربانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی بود و در آن سوی میز هم دکتر غلامرضا مصباحی مقدم عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، حضور داشت که البته حرف تازه ای برای گفتن نداشت.
قربانی وارد صحبت شد و گفت: این که می گویند تورم بالای ۴۰ درصد رفته بود به خاطر سیاست های ناسازگار و نامناسب بود و ما به واسطه سیاستهای انضباطی تورم را کاهش دادیم. اولویتهایی که فرمودید، درست است. اینها اولویتهای بانک مرکزی است ولی ذیل ترتیبات مهار تورم قرار می گیرد.
مصباحی مقدم وارد بحث شد و گفت: اتفاقا زمانی که من می گویم زمان افزایش درآمد نفت نیست. سال ۸۴ درآمد نفتی ما ۲۸ میلیارد دلار است. ما ۱۰ میلیارد دلار اضافه برداشت بیشتر از بودجه مصوب داشتیم. برای سال ۸۵ درآمد اتکا می یابد و به ۵۱ میلیارد دلار می رود. سالی که اتکا به نفت داشتیم تورم بالاتر بوده. همواره اینطور بوده که هر سال اتکای ما به نفت باشد، تورم بالاتر می شود.
بی انضباطی مالی که تمام می شود؟ بانک مرکزی: اعلام می کنیم
خلق پول، عامل تورم است
۰۸:۰۷:۳۶ بی بی سی مدعی شهادت ۱۵ تن از مستشاران ایران در جریان حمله انتحاری روز گذشته گروه ترویستی داعش شد.
به گزارش «انتخاب»، یک پایگاه پلیس در استان الانبار هدف این حمله ی انتحاری بوده است.
مقام های عراقی گفته اند که دستکم ۴۵ تن از مأموران پلیس عراق در حمله انتحاری داعش در استان الانبار کشته شدهاند.
براساس این گزارش، عاملان انتحاری، سه خودرو بمبگذاری شده را به پایگاهی در منطقه ثرثار کوبیدند. این پایگاه در مسیری واقع شده که شهرهای فلوجه و سامرا را به هم متصل می کند.
یک منبع امنیتی در فرماندهی عملیات انبار به بی بی سی گفت که در حمله روز دوشنبه به مقر گردان ۳ تیپ ۲۱ پلیس فدرال عراق سه خودروی زره پوش (هاموی) مورد استفاده قرار گرفته است که پیش تر به دست داعش افتاده بود.
۰۸:۰۳:۲۵ شماری از خبرنگاران غربی اعلام کردند جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با همتای ایرانی خود قول داده است مذاکرات براساس جدول زمانی تعیین شده، دنبال شود.
به گزارش «انتخاب»، چندین خبرنگار غربی از جمله خبرنگاران پولیتیکو و فارن پالسی در تویئتر خود اعلام کردند جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا که به علت شکستگی پا در بیمارستان بستری است، در گفتگوی تلفنی با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی خود وعده داده است که مذاکرات هسته ای بین پنج بعلاوه یک با ایران، با وجود مشکلی که برای وی پیش آمده است، بر اساس جدول زمانی تعیین شده، دنبال شود.
کری همچنین با وزرای خارجه فرانسه، اسپانیا و نیز باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا نیز به صورت تلفنی صحبت کرده است.
در همین حال، ماری هارف سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز تاکید کرده است مشکل پیش آمده برای جان کری، باعث نمی شود جدول زمانی تعیین شده سی ام ژوئن برای گفتگوهای پنج بعلاوه یک و ایران تغییر یابد.
۰۸:۰۱:۳۸ به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، ولی الله سیف عصر دوشنبه در حاشیه اختتامیه بیست و پنجمین همایش سالانه سیاست های پولی و ارزی در جمع خبرنگاران و در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه آیا بانک مرکزی واریز به سپرده های ۲۲ درصدی را ممنوع کرده است، افزود: براساس تصمیم شورای پول و اعتبار برای برون رفت از بازار آشفته مصوبه حساب شده ای ایجاد شد لذا با توجه به وضعیت بسیار استثنایی که پیش آمده و نرخ سود بانکی از روند تورم فاصله می گرفت، این مصوبه به تصویب رسید.
وی با بیان آنکه برای سال های طولانی نرخ سود منفی داشتیم، اظهار داشت: با تلاش های دولت توانستیم نرخ تورم را از بالای ۴۰ به حدود ۱۵ درصد برسانیم اما نرخ سود بانکی کاهش نیافته بود. در زمانی که نرخ تورم ۴۰ درصد بود نرخ سود بانکی منفی بود اما پیش بینی می شد که وقتی نرخ تورم کاهش می یافت نرخ سود بانکی نیز باید با افت مواجه می شد.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به تنگنای اعتباری، گفت: عدم تعادل ساختار ترازنامه ای و سود و زیان بانک ها این امر را تشدید می کرد لذا شورای پول و اعتبار احساس کرد با وجودی که تمایلی به ورود به بازار و نرخ های دستور وجود نداشت، دامنه ای را برای نرخ های مجاز تعریف کند.
سیف تصریح کرد: با مصوبه شورای پول و اعتبار سقفی برای نرخ سود تسهیلات در نظر گرفته شده که این امر می تواند همه چیز را تنظیم کند و بانک ها با سقف تسهیلات قیمت تمام شده منابع و هزینه غیرعملیاتی (اداری و تشکیلاتی) را کاهش دهند و این زمینه می تواند رقابت مثبت و سازنده ای را در نظام بانکی ایجاد کند.
وی با بیان اینکه هم اکنون اول راه اجرای این مصوبه هستیم، گفت: به تدریج آثار مثبت این مصوبه را خواهیم دید و بانکی که بتواند در این شرایط هم با نرخ های متناسب در بازار کار و هم بتواند حاشیه سود مناسب ایجاد کند، اقدام مناسبی را انجام خواهد داد.
وی با بیان آنکه درحالی که نرخ تورم ۱۵ درصد است، نرخ سود تسهیلات ۲۴ درصد تعیین شده، گفت: در آینده همه چیز کنترل خواهد شد و ممکن است تصمیمات دیگری نیز اتخاذ شود تا بانک ها دقیقا در این مسیر حرکت کنند که نتایج مثبتی حاصل شود.
وی از اخطار بانک مرکزی به چهار بانک خبر داد و گفت: اقدام بعدی بانک مرکزی معرفی آنها به هیات انتظامی بانک ها است.
وی ادامه داد: فردی که حساب ۲۲ درصدی در یک بانک دارد، بانک نمی تواند منابع سپرده ای جدید را بر روی آن حساب اضافه کند، حداکثر نرخ سود برای سپرده ۲۰ درصد تعیین شده و فردی که سپرده سرمایه گذاری بلندمدت دارد برگه ای در اختیار دارد و به همین دلیل امکان افزایش یا کاهش آن وجود نخواهد داشت.
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: اگر فردی حسابی داشته باشد که قرار باشد به عنوان حساب روزانه هر لحظه به آن مبلغی را اضافه کند و یا کاهش دهد می تواند با نرخ های مجاز این اقدام را انجام دهد.
** موسسات غیرمجاز تا پایان سال ساماندهی مناسب می شوند
وی درباره برخورد با موسسات مالی غیرمجاز و اقدامات بانک مرکزی در این خصوص، گفت: شاید یکی از دلایل اینکه برخورد با موسسات غیرمجاز کند پیش می رود این است که موسساتی هستند که در شرف ساماندهی هستند و بانک مرکزی باید مواظبت کند تداخلی ایجاد نشود و اجازه بدهیم که فضای مناسبی ایجاد شود تا بتوانیم با آرامش کامل به انضباط قطعی برسیم اما در کنار این امر مسوولیت بانک مرکزی این است و به سایر دستگاه ها نیز تاکید شده که نهایت همکاری را با بانک مرکزی داشته باشند.
وی اظهار داشت: در کارگروهی که در بانک مرکزی در حال تشکیل است این همکاری ها بروز عینی می یابد و همه دستگاه هایی که در آن جلسه حضور می یابندف مکلف شدند از حداکثر ظرفیت قانونی استفاده کنند تا این کار انجام شود.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه هم اکنون در مرحله شناسایی هستیم، تصریح کرد: اطلاعاتی از طریق نیروی انتظامی دریافت شده و واحد مردمی نیز از طریق وب سایت بانک مرکزی اطلاعات را دریافت می کند، این در حالی است که موسسات مورد به مورد در حال بررسی هستند ضمن آنکه یکی دیگر از اقدامات بانک مرکزی ممنوعیت بانک ها در ارائه خدمات به این موسسات هستند تا فعالیت آنها تنگ تر شود.
سیف همچنین عدم استقبال مردم از خدمات این موسسات را از دیگر راهکارهای جلوگیری از فعالیت موسسات غیرمجاز دانست و گفت: هرچند این موسسات وسوسه هایی را با ارائه سودهای بالاتر ایجاد می کنند اما این امر باعث آشفته شدن بازار پولی کشور می شود و مردم تحت تاثیر این تبلیغات منابع خود را سپرده گذاری می کنند با این هدف که دو تا سه درصد سود بیشتر دریافت کنند اما این خطر بزرگی است که کل سرمایه را به خطر می اندازد.
رئیس کل بانک مرکزی در پایان اظهار امیدواری کرد: با همکاری های انجام شده تا پایان سال ۹۴ وضعیت قابل قبول و باانضباط درخصوص موسسات فاقد مجوز داشته باشیم ضمن آنکه باید مراقبت کنیم اجازه شکل گیری هسته کوچک در این زمینه ایجاد نشود.
۰۸:۰۱:۲۰ به گزارش ایرنا، بی بی سی افزود: این امر با سیاست جدید آمریکا مبنی بر بمباران هوایی مواضع داعش در سوریه و عراق که از مرداد ماه سال گذشته به اجرا در آمد، در تناقض بود.
عکس های کاروان داعش شامل نفربرها و ادوات جنگی که در صفی طولانی در حال ورود به رمادی بودند به سرعت در فضای مجازی منتشر شد. آنچه که بیشتر مایه شگفتی شد، گزارش ۲۸ ماه مه (۷خرداد ۱۳۹۴) نشریه آمریکایی بلومبرگ بود.
در گزارش مزبور از منابع و مقامات اطلاعاتی آمریکا (که خواسته بودند نامشان فاش نشود) نقل شده بود که اطلاعات قابل توجهی از برنامه حمله داعش به رمادی در اختیار داشتیم.
در پی این حوادث قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران، آمریکا را به شریک بودن در توطئه و نداشتن اراده برای مقابله با داعش متهم کرد.
وی خطاب به رییس جمهوری آمریکا گفت آقای اوباما! فاصله پایگاه های شما با رمادی چند کیلومتر است و چه طور می شود کشتار در یک کشور صورت گیرد، شما به بهانه حمایت از آن ملت در آن کشور استقرار پیدا کنید، اما هیچ غلطی نکنید این اسمش چیست؟
در همین اثناء انتشار مدارکی از طبقه بندی خارج شده مربوط به سال ۲۰۱۲ که نشان می داد آمریکا به همراه متحدین غربی اش به علاوه ترکیه و کشورهای حوزه خلیج فارس از شکل گیری یک قلمرو سلفی در شرق سوریه (در همسایگی مرز غربی عراق) حمایت می کرده اند به تردید ها نسبت به سیاست آمریکا در مبارزه با داعش دامن زد.
در هر حال، سیاست دوگانه آمریکا در برخورد با داعش درک موضع واقعی آمریکا را مشکل می کند. آمریکا از ماه اوت ۲۰۱۴ تصمیم به حمله هوایی به مواضع داعش گرفت. این تصمیم فقط در حد حرف نبود.
بی بی سی ادعا کرد: نمی توان انکار کرد که اگر بمباران های بی وقفه نیروهای داعش در جریان محاصره کوبانی نبود، نیروهای محدود و محاصره شده کرد به احتمال قوی از عهده امواج نیروهای داعش که وارد شهر می شدند بر نمی آمدند.
نمونه دیگر حملات گسترده هوایی آمریکا علیه داعش را می توان در عملیات باز پس گیری سد موصل یافت. حتی در جریان آزاد سازی تکریت هر چند که نقش اصلی را شبه نظامیان شیعه بازی کردند اما پیش از آغاز حمله زمینی، آمریکایی ها حملاتی را برای هموار کردن راه نیروهای موسوم به حشد الشعبی (بسیج مردمی) بازی کردند.
بی انگیزگی و کم اثر بودن نیروهای ارتش عراق به خصوص نیروهای مخصوص آن کشور که آمریکایی ها برای آموزش و تجهیز آنها تلاش گسترده ای داشته اند، چاره ای جز این پیش پای حکومت عراق نگذاشت که برای مقابله با داعش دست به تشکیل گروه موسوم به «بسیج مردمی» بزند که شبه نظامیان شیعه نیروی غالب آن را تشکیل می دهند.
در درون سازمان مزبور، شبه نظامیان شیعه هوادار ایران که تاریخ تشکیل برخی از آنان به دهه هشتاد میلادی باز می گردد بنا به گفته مقامات آمریکایی، موثرترین نقش را در مبارزه علیه داعش بازی می کنند.
آمریکایی ها از این تحولات نگرانند در یک جلسه استماع در برابر کمیته نیروهای مسلح سنا که در ماه مارس تشکیل شد، سناتور جان مک کین رییس کمیته مزبور از اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا سئوال کرد که آیا اینکه ایران عملا رهبری جنگ را بر عهده گرفته وی را نگران نمی کند؟ کارتر پاسخ داد: چرا می کند. ما تحولات را بسیار از نزدیک زیر نظر داریم.
با وجود چنین پیش زمینه ای در عراق، آمریکایی ها مواضعی ضد و نقیض در مواجهه با داعش در پیش گرفته اند. از یک سو طی هزاران سورتی پرواز مواضع آن ها بمباران می کنند، از سوی دیگر در جریان حمله آنان به رمادی با آن که ظاهرا از پیش هم از قضیه مطلع بوده اند، هیچ گونه واکنشی از خود نشان نمی دهند. چگونه می توان این رفتار آمریکا را تفسیر و تحلیل کرد؟
بی بی سی می نویسد: سه تئوری مختلف را می توان برای توضیح این دوگانگی برخورد در نظر گرفت.
نظریه اول: همانطور که خانم جنییو دیوید سخنگوی مرکز فرماندهی آمریکا می گوید علت خودداری آمریکا از انجام حملات هوایی در جریان حمله داعش به رمادی خطر کشته شدن غیر نظامیان بی شمار یا آن گونه که در فرهنگ نظامیان بکار می رود تلفات جانبی بالا بوده است.
این در حالی است که در مورد رمادی کاروان نظامی داعش ساعت ها در راه رسیدن به شهر بود، اما در جاده مورد حمله هواپیماهای آمریکایی قرار نگرفت. در گزارش بلومبرگ آمده است که آمریکا قبل از سقوط شهر رمادی ناظر تجمع ستیزه جویان، خودروها و ادوات جنگی سنگین داعش در حاشیه شهر رمادی بود (با این حال) دستوری برای اجرای حملات هوایی علیه کاروان صادر نشد.
نظریه دوم: آمریکا از اهمیت حملات هوایی اش استفاده کرده و با دخالت نکردن در رمادی خواسته این پیام را به حیدر العبادی نخست وزیر عراق بدهد که یا رابطه اش را با شبه نظامیان مورد حمایت ایران قطع کند و یا حداقل از آنان فاصله بگیرد و بیش از این باعث قدرت گرفتن آن ها نشود.
اما به گفته کارشناسان نظامی، قدرت هوایی در نبرد علیه یک نیروی نامنظم نقش مهمی دارد، اما تنها با در اختیار داشتن یک نیروی زمینی باتجربه و با انگیزه بالا می توان بر یک نیروی چریکی غالب شد. نمونه بارز این امر، جنگ برای آزادی تکریت بود.
ژنرال مارتین دمپسی فرمانده نیروهای مشترک آمریکا در ماه مارس در گزارشی به سنای آمریکا گفت که دو سوم نیروهایی که موجب آزادی تکریت شدند شبه نظامیان شیعی حمایت شده توسط ایران بودند. به عبارت دیگر اگر نظر آمریکا وارد آوردن فشار به آقای العبادی باشد او چاره ای ندارد جز آن که در شرایط موجود که ارتش عراق به خوبی وظایفش را انجام نمی دهد بین یک قدرت هوایی (آمریکا) و یک قدرت زمینی با انگیزه (شبه نظامیان طرفدار ایران) برای مبارزه با داعش، قدرت زمینی را انتخاب کند.
از طرفی اگر قصد آمریکا از ساکت ماندن در سقوط رمادی دور کردن العبادی از نیروهای نیابتی ایران بوده، رویکرد مزبور شاید نتیجه عکس دهد و باعث اتکای بیشتر نخست وزیر عراق به آن نیروها شود.
به طور مثال، تا قبل از سقوط رمادی شبه نظامیان شیعه حق وارد شدن به استان انبار را نداشتند. ترس العبادی این بود که با ورود شبه نظامیان شیعه، جنگ فرقه ای در بگیرد. اما با سقوط شهر رمادی، العبادی از شبه نظامیان شیعی درخواست کمک کرد.
نظریه سوم: آمریکا از سال ۲۰۱۴ دو نوع تهدید را برای خود در عراق تعریف کرده است. یکی نیروهای داعش و دیگری ایران. ترس آمریکا این است که رفته رفته نیرو های نظامی نیابتی ایران در عراق به موقعیتی مانند حزب الله در لبنان دست یابند و ایران علاوه بر نفوذ سیاسی از یک قدرت نظامی خارج از سیستم ارتش منظم عراق برخوردار شود. این نگرانی را در اظهارنظرهای بسیاری از مقامات آمریکایی می توان یافت.
حرکات به ظاهر متناقض آمریکا در برخورد با داعش می تواند ناشی از این نگرش باشد که آمریکا پیوسته در حال مقابله با این دو تهدید یعنی داعش و ایران در نوسان است به نحوی که موازنه به طور قاطع به نفع یکی از دو طرف بر هم نخورد.
جان آلن نماینده ویژه رییس جمهوری آمریکا در ائتلاف جهانی برای مبارزه با داعش در مصاحبه ای در روز ۲۸ ماه مه (۷ خرداد) در پاسخ به این سئوال که آیا شما در عراق در کنار ایران مبارزه می کنید حرف های ژنرال دمپسی را نقض کرده و می گوید که نیروی غالب در تشکیلات بسیج مردمی که ما با آنان همکاری داریم شبه نظامیان وابسته به ایران نیستند. او اضافه می کند: ما آن شبه نظامیان (طرفدار ایران) را حمایت نمی کنیم.
اما مشخص نیست آمریکا چگونه می خواهد از نیروی بسیج مردمی عراق در مبارزه با داعش حمایت کند به طوری که شبه نظامیان نزدیک به ایران از این حمایت سود نبرند.
از طرف دیگر در حالی که آمریکا رهبری ائتلاف جهانی مبارزه با داعش را بر عهده گرفته، تکرار صحنه هایی مانند رمادی می تواند به اعتبار آمریکا در مبارزه با گروه مزبور و مبارزه با تروریسم آسیب بزند.
۰۸:۰۰:۲۲ به گزارش ایرنا، جان کربی سخنگوی جدید وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در بیانیه ای اعلام کرد برغم آسیب دیدگی اخیر جان کری وزیر خارجه این کشور در تماسی با وی گفته است: من همانند گذشته کاملا درجریان این مذاکرات مشارکت خواهم داشت.
وی در پاسخ خبرنگاران در مورد اینکه آیا دیدارهای وی با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران بصورت از راه دور برگزار خواهد شد؟ گفت: هنوز تصمیم نهایی در مورد مکان، زمان و نحوه انجام این دیدارها اتخاذ نشده است ولی نکته مهم این است که وی همچنان رهبری مذاکره کنندگان آمریکا با ایران را برعهده خواهد داشت.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه به هنگام دوچرخه سواری در ‘اوت ساووا’ شهری در مرز فرانسه با سوئیس دچار مصدومیت از ناحیه پا شد و در حال حاضر در بیمارستان ماساچوست در شهر بوستون تحت معالجه می باشد.
۰۷:۵۷:۵۱ مشاور رییس جمهوری در امور اقتصادی گفت: تورم بخش مسکن زیر پنج درصد و این امر به معنی آن است که ارزش واقعی واحدهای مسکونی با کاهش مواجه شده است.
به گزارش ایرنا، مسعود نیلی عصر دوشنبه در پنل اختتامیه بیست و پنجمین همایش سالانه سیاست های پولی و ارزی که با حضور علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی و ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی در محل اجلاس سران برگزار شد، افزود: این امر به معنی آن است که منابع سیستم بانکی که درگیر بخش مسکن بوده دیگر توجیه اقتصادی ندارد و این امر تنها حجم زیادی تعهد ایجاد کرده است.
وی با اشاره به تنگنای اعتباری، گفت: عاملی که باعث ایجاد این مساله شده را باید ریشه یابی کرد زیرا در اقتصادی که حجم بالای نقدینگی وجود دارد، واحدهای تولیدی با کمبود نقدینگی مواجه هستند.
وی افزود: عاملی که باعث این امر شده از بخش اقتصاد کلان وارد سیستم بانکی شده و منشاء بروز آن نیز دوره وفور درآمدهای نفتی است، زیرا کشور دوره ای را پشت سر گذاشته که اقتصاد با انفجار درآمدهای ارزی مواجه بوده و نتیجه این دوران بیماری هلندی است.
وی ادامه داد: این امر باعث شد تا حجم زیادی از مخارج دولت در سال ۸۵ ایجاد شود.
نیلی با اشاره به افزایش کم عمق تولید و وابستگی زیاد به واردات و کاهش دسترسی به بازارهای بین المللی به دلیل تحریم، اظهار داشت: این امر سبب شد رکود در بخش ساختمان که بخش زیادی از منابع درگیر آن بود ایجاد شود، بخش صنعت نیز به دلیل جهش قیمت ارز و مواجهه با تحریم با مشکلاتی روبرو شود.
وی ادامه داد: این عوامل سبب شد تا کسانی که سرمایه گذاری در بخش ساختمان داشتند با رکود مواجه شوند.
وی با اشاره به بانک محور بودن اقتصاد کشور، گفت: سیاست های اقتصاد کلان به دلیل بانک محور بودن مشکلاتی را در ترازنامه بانک ها ایجاد کرده به طوری که محدودیت های بخش صنعت، ساختمان و طلب دولت باعث قفل شدن منابع بانکی شده است.
مشاور رییس جمهوری در امور اقتصادی، تصریح کرد: کم کیفیت ترین دارایی در ایران مطالبات دولت است زیرا هیچ تصویری از زمان دریافت آن وجود ندارد.
وی با بیان آنکه در نتیجه تحولات اقتصاد کلان بانک ها تنها می توانند از محل سپرده ها تسهیلات دهی کنند، گفت: این امر هزینه بانک ها را افزایش می دهد، ضمن آنکه باید رابطه بین بانک، بنگاه و دولت اصلاح شود.
نیلی با بیان اینکه کاهش نرخ تورم به هسته سخت خود رسیده است، گفت: به همین دلیل تورم در صورتی کاهش می یابد که رابطه بازیگرها با محوریت بانک مورد تجدید نظر اساسی قرار گیرد.
مشاور رییس جمهوری در امور اقتصادی در باره تسویه بدهی دولت با بانک ها نیز گفت: برای این تسویه دو راهکار افزایش تورم و بازار بدهی وجود دارد که طبیعتا دولت به دنبال افزایش تورم نیست و به همین دلیل از طریق بازار بدهی و انتشار صکوک اجاره این امر قرار است انجام شود و در قانون بودجه ۹۴ نیز این امر پیش بینی شده است.
نیلی با بیان آنکه این کار تاکنون در اقتصاد کشور تجربه نشده است، گفت: صکوک اجاره که در لایحه در نظر گرفته شده شباهتی با اوراق مشارکت ندارد.
۰۷:۵۷:۴۴ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، شاپور محمدی امروز در همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی کاهش توان بازپرداخت سود تسهیلات را پایین بودن بهرهوری و نوآوری در بنگاهها عنوان کرد و اظهار داشت: بنگاهها به دلیل نبود بهرهوری تحمل نرخ بالای سود تسهیلات بانکی را ندارند.
وی افزود: تأمین مالی درونی بانکها یکی از مواردی است که میتواند مشکلات نظام بانکی را برطرف کند، اگر نرخ بانکها با نرخ تکلیفی سود تسهیلات تفاوت کند و یارانه این اختلاف نرخ پرداخت نشود منجر به فرسایش پنهان سرمایه بانک میشود که در حال حاضر بانکها به همین دلیل با کمبود سرمایه مواجهند.
محمدی درباره رعایت نسبت سپرده قانونی از سوی بانکها تأکید کرد: بانکهای دارای مجوز و یا موسسات مالی مجاز مبلغی را به عنوان سپرده قانونی به بانک مرکزی میپردازند که این از نظر مؤسسات غیرمجاز هزینه قانونمند شدن است، بنابراین هرچه این هزینه پایینتر بیاید به افزایش مؤسسات غیرمجاز کمک میکند و در این شرایط باید نظارت بانک مرکزی هم بیشتر باشد.
معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه نرخ سود بانکی نسبت به نرخ تورم کاهش پیدا نکرده است، گفت: لازم است سیاستهای کاهش تورم ادامه داشته باشد، تا در بلندمدت با فراهم شدن سایر شرایط نرخ سود بانکی کاهش یابد.
وی همچنین با انتقاد از سرمایهگذاری بانکها در زمینداری و بنگاهداری به جای بانکداری تصریح کرد: این امر باعث کندی گردش مالی شده و به جای آنکه منابع کشور صرف تولید شود، بانکها و بنگاهها زمین میخرند که این فعالیت مولد نیست که برای جلوگیری از این امر میتوان از سیاستهای صحیح مالیاتی استفاده کرد.
۰۷:۵۶:۲۵به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «باراک اوباما»، رئیسجمهور آمریکا در مصاحبهای با کانال ۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گفته گزینه نظامی حتی با مشارکت آمریکا مشکل برنامه هستهای ایران را حل نمیکند.
وی در این مصاحبه که مشروح آن روز سهشنبه پخش خواهد شد گفت که او میتواند اثبات کند که یک توافق قابل راستیآزمایی با ایران بهترین راه برای مهار برنامههای هستهای این کشور خواهد بود.
اوباما گفت: «فکر میکنم من بتوانم نه بر اساس امیدواری بلکه بر اساس حقایق و تحلیل نشان دهم که بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای، توافق هستهای قاطع است.»
او افزود: «راهکار نظامی، آن (برنامه هستهای ایران) را درست نخواهد کرد، حتی اگر آمریکا در عملیات نظامی مشارکت کند. این راهکار تنها برنامه هستهای ایران را کند و نه حذف خواهد کرد.»
رئیسجمهور آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا احتمال دارد اسرائیل بدون اطلاع آمریکا به ایران حمله پیشگیرانه کند، گفت: «در این باره گمانهزنی نمیکنم. چیزی که میتوانم به مردم اسرائیل بگویم این است من نگرانیها و ترسهای شما را درک میکنم.»
۰۷:۵۴:۵۶ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در پایان بیست و پنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی علی طیبنیا وزیر امور اقتصاد و دارایی و ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی در جمع خبرنگاران حاضر شده و به سوالات آنها پاسخ دادند.
براساس این گزارش طیبنیا ابتدا در پاسخ به این سؤال که مباحثی مبنی بر افزایش یارانه اقشار کمدرآمد به واسطه حذف یارانه ثروتمندان مطرح شده است، گفت: در این باره تصمیم خاصی گرفته نشده است.
وی درباره احتمال خطا در حذف یارانه اقشار پردرآمد افزود: آنچه که مسلم است شیوه فعلی پرداخت یارانه نقدی مورد تأیید هیچ کس نیست، چراکه روش فعلی نه عادلانه است و نه شیوه مناسبی برای حمایت از مردم، بنابراین وقتی به همه مردم اعم از پردرآمدها و اقشار ضعیف مقدار واحدی یارانه پرداخت میشود، قطعا عدالت رعایت نخواهد شد.
طیبنیا با بیان اینکه شیوه فعلی پرداخت یارانهها کارآمد نیست، تصریح کرد: کشوری که هم اکنون دچار مشکلات و تنگناهای اعتباری است و به دلیل تنگناهای منابع مالی بخش واقعی اقتصاد در رکود به سر میبرد، مسلماً شیوه فعلی کارآمد و عاقلانه نیست، بنابراین این مبالغ به جای رشد و توسعه کشور و ایجاد اشتغال پایدار صرف پرداخت نقدی میشود.
وزیر امور اقتصاد و امور دارایی شیوه فعلی پرداخت یارانه نقدی را مورد انتقاد تمام کارشناسان اقتصادی دانست و تأکید کرد: برای اینکه پرداخت یارانه نقدی هدفمند شود، دو راه بیشتر وجود ندارد. یا اینکه افراد پردرآمد جامعه را حذف کنیم و آنان را از دریافت یارانه محروم کنیم؛ این روش مستلزم این است که درآمد اقشار مختلف جامعه شناسایی شود.
وی افزود: در شرایط حاضر هنوز سامانههای اطلاعاتی لازم برای شناسایی درآمد افراد پردرآمد در کشور ما فراهم نشده است، بنابراین در شرایط فعلی با یک سری علائم و نشانهها سعی میکنیم افراد پردرآمد را شناسایی کنیم و برخی اقلام دارایی را جانشین برای درآمد در نظر میگیریم.
طیبنیا تصریح کرد: طبیعی است که میزان خطا در جریان حذف یارانه زیاد خواهد بود و هرچقدر افرادی که مشمول حذف میشوند، میزان خطای احتمالی هم بیشتر خواهد شد. در این شرایط به دلیل آنکه مجلس بر این روش تأکید دارد، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی این روش را در پیش گرفتهاند و سعی میکنند با اطلاعات سایتها و سامانههای مختلف عملیات حذف را به گونهای انجام دهند که کمترین میزان خطا در آن وجود داشته باشد.
وزیر امور اقتصاد و دارایی روند حذف یارانه ثروتمندان را کند ارزیابی کرد و گفت: مجبور هستیم در جریان حذف یارانه اقشار پردرآمد با احتیاط حرکت کنیم، به گونهای که خطا کمتر رخ دهد و افراد نیازمند حذف نشوند و دچار بیعدالتی در این حوزه نشویم.
وی گفت: در روش دیگر که میتوانست مورد استفاده قرار گیرد در سالهای پس از پیروزی انقلاب نهادهایی در کشور ایجاد شدند که جزو موفقیتهای ما بود؛ این نهادها کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور است. بنابراین با توجه به شبکه گستردهای که در سراسر کشور دارند بخش قابل ملاحظهای از افراد کمدرآمد در این نهادها شناسایی شدند، بنابراین این امکان وجود دارد که با اطلاعات این نهادها به اقشار ضعیف جامعه یارانه پرداخت شود، اما این رویه مورد قبول واقع نشد و تکلیف فعلی حذف یارانه اقشار پردرآمد است.
* پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی به مجلس
به جای حذف یارانه اقشار پردرآمد فقط به اقشار ضعیف یارانه بدهیم.
طیبنیا در ادامه با اشاره به راهکاری در باره حذف یارانه اقشار پردرآمد اظهار داشت: پیشنهاد کارشناسی من این است که به جای حذف یارانه اقشار پردرآمد که بازدهی کمتری دارد، برعکس عمل کنیم و میتوانیم پرداخت یارانه نقدی را محدود کنیم، به طبقات کمدرآمد جامعه و البته اگر افرادی که نیازمند هستند و خود را مستحق دریافت یارانه میدانند، به نهادهای مربوط مراجعه کنند و پس از شناسایی مشمول دریافت یارانه نقدی شوند.
وی افزود: این پیشنهاد شخص بنده به عنوان یک کارشناس است، اما مجلس برعکس این رویه را تصویب کرده که حذف، از افراد پردرآمد جامعه آغاز شود و درحال حاضر هم وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی با رعایت تمام اصول و ضوابط قانونی و با احتیاط انجام میدهد.
* الزامات رسیدن به تورم تکرقمی پایدار
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه سیاست مقابله با تورم همچنان دنبال خواهد شد، گفت: برای اینکه همانند سایر کشورها به تورم تکرقمی دست پیدا کنیم، یک سری ملاحظات وجود دارد که مدنظر ما قرار گرفته است؛ قطع وابستگی به درآمدهای ناشی از فروش نفت خام اولین موضوع مورد تأکید در جریان کنترل تورم است و براساس تحلیل وزارت اقتصاد، عامل اصلی بروز تورم و نوسانات رکودی وابستگی به درآمدهای نفتی است.
وی افزود: با برنامهریزیهای صورت گرفته این وابستگی کاهش خواهد یافت. در کنار این مسئله به دلیل شرایط خاص حاکم بر اقتصاد و اینکه درآمدهای نفتی کاهش پیدا کرده در شرایط سختی به سر میبریم.
طیبنیا با انتقاد از استقراض دولتها از بانک مرکزی برای جبران مشکلات و مقابله با رکود گفت: افزایش پایه پولی منجر به تشدید تورم شده و میتواند اقتصاد را از هدف تکرقمی کردن تورم بازدارد، بنابراین باید توجه ویژه به این موضوع داشته باشیم و به هیچ وجه سعی نکنیم، منابع مورد نیاز دولت را از محل منابع بانکی و بانک مرکزی تأمین کنیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: رئیس جمهور وزراء را برحذر داشته که منابع بانکی و بانک مرکزی، منابع دولتی نیستند.
طیبنیا مشکل بعدی اقتصاد ایران را وجود تنگناهای اعتباری عنوان کرد و گفت: درحال حاضر قدرت وامدهی نظام بانکی کشور محدود شده است و قادر نیست نیازهای بخش تولید را تأمین کند و ممکن است این محدودیت منابع نیاز و تقاضا را در جامعه ایجاد کند که بانک مرکزی از طریق خلق پول پرقدرت به نیاز فعالیتهای اقتصادی و بنگاهها پاسخ دهد.
وی در ادامه تأکید کرد: پمپاژ پول در جامعه بدون آنکه تأثیر مثبتی در رشد تولید و خروج از رکود داشته باشد، زیانبار خواهد بود؛ تنگناهای اعتباری نباید به خلق پول بیانجامد.
طیبنیا با بیان اینکه تورم هم برندگانی دارد و هم بازندگانی خواهد داشت، گفت: افرادی هستند که از افزایش قیمتها و تشدید تورم نفع میبرند و طبیعی است در شرایط کاهش تورم منافع این گونه افراد به خطر میافتد و این امکان وجود دارد در لباس و حجاب حمایت از تولید شعار افزایش نقدینگی را سر دهند.
وی افزود: باید به خوبی بدانیم که اگر نقدینگی بدون پشتوانه وارد جامعه شود، بازندگان افزایش نقدینگی، تولیدکنندگان واقعی خواهند بود و برندگان آن دلالان و واسطهگران در این شرایط نهایت بهره را خواهند برد.
طیبنیا با انتقاد از برخی که نسبت به افزایش نقدینگی بدون پشتوانه تأکید دارند، افزود: این افراد یا اطلاعات کافی ندارند و یا از تجربه گذشته و سایر کشورها بیخبرند و یا اینکه به خوبی از شرایط مطلعاند و با افزایش نقدینگی به دنبال انتفاع شخصی هستند.
طیبنیا افزود: سیاستهایی که دولت تاکنون در پیش گرفته است با وجود تمام محدودیتها نتیجه مثبت داشته است و باید سعی کنیم این سیاستها را ادامه دهیم، تا درنهایت به شرایطی که هم رشد اقتصادی پایدار داشته باشد و هم اینکه تورم را تکرقمی کنیم دست یابیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در تکمیل سخنان قبلی خود تأکید کرد: تردیدی نیست که یکی از مشکلات اصلی بخش تولید در حال حاضر تنگناهای اعتباری است و محدودیت منابع مالی وجود دارد، اما نکته مهم این است که محدودیتها از طریق انتشار پول پرقدرت نمیتوان برطرف کرد، برای اینکه بتوانیم مشکل محدودیت اعتباری را برطرف کنیم، چند اقدام اساسی از جمله افزایش سرمایه بانکها، پرداخت بدهیهای دولت به نظام بانکی و پیمانکاران، وصول مطالبات و درنهایت فروش داراییهای و اموال مازاد بانکهای کشور است.
وی افزود: با مجموعه اقدامات انجام شده توان تسهیلاتدهی بانکها را افزایش خواهیم داد و در این زمینه مشکل تولید کشور را طوری برطرف خواهیم کرد که آثار تورمی بر جامعه نداشته باشد.
* بازار سرمایه در بلندمدت بهترین محل برای سرمایهگذاری است/ موعد خرید سهام رسیده است
طیبنیا در ادامه درباره وضعیت بازار سرمایه و اقدامات حمایت وزارت اقتصاد تصریح کرد: وزارت اقتصاد به هیچ وجه به بانکها و سایر اشخاص تکلیفی در مورد بازار سرمایه نمیکند و پیش از این هم چنین کاری نکرده است؛ بازار سرمایه جایی است که اوراق به صورت کاملاً رقابتی، آزاد مورد معامله قرار میگیرد، در شرایطی که اطلاعات به صورت شفاف و کامل در معرض دید و نظر همه فعالان بازار سرمایه وجود دارد.
طیبنیا مشکل اساسی بازار سهام را به دلیل شرایط خاص کشور رفتار هیجانی برخی سهامداران عنوان کرد و گفت: در شرایطی که اکثر تحلیلگران معتقدند که براساس شرایط واقعی سهام بنگاههای حاضر در بورس از ارزش قابل ملاحظهای برخوردار است و هیچ دلیلی برای فروش آنها وجود ندارد، قاعدتاً براساس منطق اقتصادی هم اکنون زمان خرید سهام است.
وی گفت: از بنده اگر سؤال کنند که دارایی خود را در چه چیزی سرمایهگذاری کنم، قطعاً در شرایط فعلی و با توجه به سایر بازارها، با نگاه بلندمدت بازار سرمایه را معرفی میکنم و قطعاً این بازار بسیار مطمئن و قابلیت سرمایهگذاری دارد؛ در چنین شرایطی برخی فعالان اقدام به عرضه سهام میکنند و همین عرضه موجب کاهش قیمت سهام به زیر ارزش واقعی میشود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به نشست خود با فعالان بازار سرمایه و مدیران نظام بانکی تأکید کرد: اگر نشستی با مدیران عامل بانکها برگزار شده عمدتاً برای مهار کردن رفتار هیجانی برخی سهامداران است، درغیر این صورت اعتقاد جدی وجود دارد که در بازار سرمایه هیچ مقامی مجاز به دخالت نیست و باید اجازه دهیم قیمت سهام براساس شرایط بازار به صورت کاملاً رقابتی تعیین شود.
در این باره ولیالله سیف تأکید کرد: در بازارهای سرمایه دنیا که پیشرفته هستند نهادهایی وجود دارند که وظیفه حمایت از بازار را برعهده دارند که در موعد شرایط غیرمنطقی و هیجانات کاذب اهرم کنترلی میشود؛ این نهادها وظیفه ایجاد آرامش در کوتاهمدت دارند.
در ادامه طیبنیا با بیان اینکه نهادی به نام صندوق توسعه بازار سرمایه ایجاد شده است، گفت: در قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر صندوق تثبیت بازار تصویب شد که وظیفه آن در جهت تنظیم بازار است که مداخله آن در بازار عمدتاً از طریق خرید و فروش است و با این هدف وضعیت باثبات در بازار ایجاد شود.
طیبنیا افزود: در زمان صحبت از ثبات منظور این نیست که قیمتها تثبیت شود، بلکه رفتار هیجانی بازار وجود نداشته باشد؛ پیشبینیهایی که وجود دارد در بلندمدت بازار سرمایه بازدهی مناسبی برای فعالان اقتصادی خواهد داشت و از این روند استقبال خواهیم کرد.
طیبنیا با اشاره به اینکه بخش عمده تأمین مالی بنگاههای بزرگ از طریق بازار سرمایه انجام خواهد شد، تصریح کرد: در شرایطی بازار سرمایه میتواند نقش تأمین مالی برای بنگاهها داشته باشد که در بازار ثانویه رونق مناسبی وجود داشته باشد و یقیناً دولت از رونق بازار سرمایه حمایت میکند و تمام تلاش دولت در دو سال گذشته مشکلات بازار سرمایه شناسایی و مرتفع شود که انشاءالله یک بازار سرمایه شفاف و کاملاً رقابتی بازدهی مناسبی برای مردم داشته باشد.
۰۷:۵۴:۳۹ ه گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ولیالله سیف امروز در پایان بیست و پنجمین همایش سالانه پولی و ارزی با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤالی مبنی بر لزوم برخورد با مؤسسات مالی اعتباری غیرمجاز اظهار داشت: یکی از دلایلی که موجب شده تا این اقدام کند پیش برود مؤسساتی هستند که در شرف ساماندهی هستند و در این باره مراقبت کنیم تا تداخلی در روند فعالیت آنان ایجاد نکنیم و اجازه دهیم در فضای مناسب برخورد با مؤسسات غیرمجاز صورت پذیرد.
وی افزود: در کنار مسئله نظارت بر مؤسسات غیرمجاز و شناسایی آنها، سایر دستگاهها باید همکاری لازم را انجام دهند؛ این نوع همکاری با تشکیل کارگروهی در بانک مرکزی در حال انجام است و تمام دستگاههای حاضر مکلف شدند، از حداکثر ظرفیت قانونی برای ساماندهی مؤسسات اعتباری استفاده کنند.
سیف با بیان اینکه هم اکنون در حال شناسایی هستیم، تصریح کرد: یک سری از اطلاعات از طریق نیروی انتظامی و بخشی هم از طریق اطلاعات مردمی کسب شده است. این مؤسسات غیرمجاز مورد به مورد در حال شناسایی هستند و یکی دیگر از اقدامات ممنوعیت بانکها در ارائه خدمات به این مؤسسات است که عرصه بر فعالیت این مؤسسات تنگتر شود.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه عدم استقبال مردم از این مؤسسات عاملی برای کاهش تعداد آنان است، گفت: این مؤسسات با ارائه سودهای کلان وسوسههایی ایجاد میکنند و با نرخهای بالاتر باعث آشفتگی بازار پولی میشوند؛ این رویه خطر زیادی دارد که امکان از بین رفتن کل سرمایه افراد وجود دارد.
سیف گفت: امیدوارم با برنامهریزیهای انجام شده و با هماهنگی بین دستگاهها تا پایان سال ۹۴ وضعیت قابل قبول و با انضباطی در کشور شاهد باشیم، اما همواره باید نسبت به عدم شکلگیری این نوع مؤسسات مراقب باشیم.
۰۷:۵۴:۲۶ بازار به نظر خبر خاصی در دل خود نداشته باشد
۰۷:۵۴:۰۶ سلام صبح بخیر یک ساعت دیر تر در خدمن شما عزیزان هستیم