۰۷:۱۸:۵۵ پایان بخش اول خبرها
۰۷:۱۸:۳۰ روه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد حمایت سهامداران عمده از بازار بود تا شاخص بورس پس از دو روز افت شاهد رشدی معادل ۲۱/ ۰ درصد باشد.
در بازار دیروز معاملهگران در ابتدا شاهد تزریق نقدینگی به برخی از نمادهای بزرگ بازار از جمله پالایشگاهها بودند این تزریق نقدینگی در شرایطی انجام شد که تغییر نرخ بنزین به شایعهای غیرواقعی در مورد انتفاع پالایشگاهها در بازار منجر شده بود.
دیروز پیش از آغاز معاملات اقتصاد کشور با خبر حذف نرخ بنزین ترجیحی مواجه شد. این امر که گامی دیگر در کاهش کسری بودجه دولت و طرح هدفمندی یارانهها بعد از حذف شماری از دریافتکنندگان یارانه به شمار میرود، هزینههای شرکتها را افزایش میدهد.
این اقدام دولت در راستای جبران کسری بودجه هدفمندی یارانهها صورت گرفته و برای دولت ۴هزار میلیارد تومان درآمد ایجاد میکند.
در بازار دیروز معاملهگران شاهد بازگشایی نماد مخابرات پس از برگزاری مجمع سالانه بودند که با افت قیمت نسبت به بهای تعادلی بازگشایی شد تا وضعیت نامناسب برگزاری مجامع در سال جاری را در معرض دید سرمایهگذاران قرار دهد.
جدال لفظی بر سر تعرفه تلفن ثابت
در همین حال دیروز رسانهها آکنده از خبرهایی در مورد شرکت مخابرات و اعتراض این شرکت به سخنان وزیر ارتباطات و پاسخ نهادهای دولتی به این شرکت بودند. دیروز شرکت مخابرات اعلام کرد این شرکت در اجرای مصوبه دولت و با هماهنگی وزیر محترم ارتباطات طرح همکدی تلفن ثابت را با میلیاردها تومان هزینه و کاهش ۱۰ تا ۳۰ درصدی درآمد، با هدف ارائه خدمات مطلوبتر به مشترکان و قول وزیر برای جبران کاهش درآمد اجرا و گزارش اقدامات خود را در زمستان ۹۳ تقدیم ایشان کرد.
از آنجا که تغییر یا تعدیل تعرفهها نیازمند مصوبه کمیسیون ارتباطات است، این کمیسیون علاوه بر گزارش کاهش درآمد ناشی از همکدی، برنامه توسعه مخابرات در سالهای آتی را نیز درخواست داشت که این برنامه در تاریخ ۲۷/ ۱۱/ ۹۳ با شماره ۱۳۲۲۷/ ۲ به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ارسال و رسید دریافت شد.
اساس این برنامه، نظر کارشناسان داخلی و مشاوران خارجی شرکت مخابرات ایران، میزان سرمایهگذاری در چهار سال ۷ هزار میلیارد تومان در بخش تلفن ثابت و توسعه زیرساخت بهویژه شبکه و IT است.
با توجه به اظهارات وزیر ارتباطات مبنی بر عدمدریافت برنامه توسعه مخابرات، به نظر میرسد همکاران محترم سازمان تنظیم مقررات یا دبیرخانه کمیسیون این برنامه را عمدا یا سهوا به وی نداده باشند.
با این توضیحات و از آنجا که به صحت گفتههای آقای دکتر واعظی اطمینان کامل داریم، تقاضا داریم جناب وزیر از همکاران خود در این باره توضیح بخواهند و حقیقت را به اطلاع افکار عمومی برسانند و درخصوص تعدیل تعرفهها اقدام عاجل بفرمایند. چراکه از دستور خارج شدن تغییر تعرفهها به این بهانه ناشی از عملکرد دبیرخانه کمیسیون است. در مقابل دیروز در گروه شرکتهای هلدینگی علیرضا برادران بهعنوان مدیرعامل جدید شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کشوری منصوب شد.
علیرضا برادران از آبان ماه سال گذشته معاونت سرمایهگذاری و اقتصاد صندوق بازنشستگی را بر عهده داشت و در کارنامه کاری وی معاونت سرمایهگذاری اقتصادی آتیه صبا، ریاست هیات مدیره شرکت سنگآهن گلگهر سیرجان و قائم مقام و عضو هیات مدیره شرکت سرمایهگذاری امید به چشم میخورد.
در گروه بانکی دیروز بانک انصار با اعلام فروش سهام دانایان پارس متوقف شد.
در پی اعلام عرضه ۸/ ۹۸ درصدی سهام شرکت سرمایهگذاری دانایان پارس در ۱۸خرداد، آیتالله ابراهیمی مدیرعامل بانک انصار با اشاره به انتشار آگهی این عرضه در بازار پایه فرابورس به سازمان بورس اعلام کرد: با توجه به تعدیل سیاست تقسیم سود شرکتهای تابعه از جمله سرمایهگذاری ایرانیان اطلس، اثرات مالی ناشی از فروش احتمالی سهام سرمایهگذاری دانایان پارس در تاریخ مزایده، منتج به افزایش حدود ۱۰ درصدی درآمد هر سهم پیشبینی شده در سال مالی ۹۴ خواهد شد.
در گروه لیزینگی، دیروز لیزینگ بهمن به هر سهم ۳۰۰ریال سود نقدی داد.
در گروه فلزی شرکت صنعت روی زنگان براساس گزارش شفافسازی اعلام کرده که عملیات واحد هوی مدیا در شهریورماه سال ۹۳ به بهرهبرداری رسید و در آبان ماه سال ۹۳ با ظرفیت ۳۰ تن در ساعت فعالیت خود را آغاز کرده بود و بنا به دلایل وجود برخی مشکلات فنی متوقف و مجددا در اردیبهشت ۹۴ تمام نواقص مربوطه رفع و ظرفیت فیلتراسیون آن تقویت و از تاریخ ۲۰/ ۰۲/ ۹۴ راهاندازی شد و راندمان استحصال مواد معدنی خود را به ۸۵ درصد رسانده است. در گروه فلزی ذوبآهن با گنجاندن افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی ماشینآلات، زمین و ساختمان در ترازنامه آخر این شرکت شگفتیساز شده است. افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی ماشینآلات تاکنون در بورس مورد موافقت مسوولان بازار قرار نگرفته است. این افزایش سرمایه با افزایش هزینه استهلاک سود شرکت را کاهش میدهد.
عملکرد واحد هوی مدیا در اولین پیشبینی سال ۱۳۹۴ لحاظ شده است. در گروه سیمانی سیمان خوزستان نیز در اولین مجمع بورسی خود رای به تقسیم ۸۸۰ ریال سود نقدی به ازای هر سهم داد. در گروه تصفیه نفت دیروز یک بلوک ۱۰۰ میلیونی سهام پالایشگاه اصفهان در بازار جابهجا شد.
در همین حال در مجموع بازار دیروز بازاری با شاخص مثبت اما همچنان کم حجم بود. شاخص دیروز با رشد ۱۳۳واحدی به رقم ۶۳هزار و ۴۹۶ واحد رسید.
۰۷:۱۷:۳۴ گروه بنگاهها- آزاده حسینی، زهرا مسافر: در پی تشدید رکود در بازار فولاد و فشار برای کاهش بیشتر قیمت فولاد جمعی از تولیدکنندگان در جلسهای برای توقف روند کاهشی قیمت فولاد از طریق صادرات به جمعبندی رسیدند.
در این جلسه همچنین گزارشی از وضعیت فولاد در بازار داخلی و جهانی ارائه شد مبنی بر اینکه بهرغم رشد قیمت سنگآهن و نفت بهعنوان مولفههای تاثیرگذار بر قیمت فولاد همچنان نرخ این محصول در بازار داخلی با کاهش روبرو است و به دلیل عدم وجود تقاضا فشار برای افت بیشتر قیمتها روزبهروز بیشتر میشود.
در این جمع فولادسازان به ارائه نظرات خود درخصوص اوضاع بازار پرداختند؛ آنها از دولت خواستند تا با اجرای پروژههای عمرانی در بازار مصرف بهبود ایجاد کند و تا آن زمان با ارائه مشوقهای صادراتی تولیدکنندگان را برای گذار از این وضعیت حمایت کند.
این جلسه با حضور اغلب مدیران فروش شرکتهای بزرگ دولتی و مدیران عامل شرکتهای خصوصی تولیدکننده میلگرد و شمش برگزار شد و تولیدکنندگان راهکار تعرفهای را بهترین اقدام دولت برای حمایت بازار در سال جاری عنوان و اظهار کردند: با این اقدام بازار فولاد در سال جاری شرایط بهتری را پیش رو خواهد داشت.
آنها معتقد بودند، به دلیل اینکه بازار داخلی از کمبود تقاضا رنج میبرد از دولت درخواست میشود تا با ارائه مشوقهای صادراتی راه را برای صدور محصول باز کند؛ چراکه با این کار بازار به تعادل میرسد. این در حالی است که در حال حاضر صادرات مقرونبهصرفه نیست و فروش صادراتی با قیمتهای کمتری نسبت به داخلی انجام میپذیرد.
بر این اساس توسعه بازارهای بینالمللی با حفظ بازار داخل به منظور برقراری تعادل میان تولید و بازار داخل از جمله دلایلی بود که برای دریافت مشوقهای صادراتی مطرح شد.
حمیدرضا طاهری زاده، نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد در این نشست با اشاره به اینکه از فروردین ماه سال جاری بازارهای فولاد نسبتا به ثبات رسیده است و شاهد قیمتهای کاهشی نبوده ایم، گفت: این وضعیت در بازارهای خارجی نیز وجود داشته و بعد از دامپینگی که از سوی چین، روسیه و اوکراین در بازار صورت گرفت هم اکنون شاهد ثبات بیشتر بازار چه در بخش محصولات طویل و چه تخت هستیم.
وی از برنامه شرکتهای فولادی در زمینه تقویت بازارهای صادراتی خبر داد و افزود: این اقدام به منظور کنترل بازار و تنزل قیمتها انجام میشود.
وی افزود: در حال حاضر قیمت شمش فولادی حدود ۴۰۰ دلار، قیمت ورقهای تخت و رول در بنادر جنوبی بین ۴۲۰ تا ۴۳۰ دلار و در بنادر شمالی همین نسبت از بازارهای سیایاس است. در این مدت اخیر بازار محصولات طویل نیز کمی رو به افت رفت که در انجمن تصمیم گرفتیم برای کنترل این وضعیت و جلوگیری از افت بیشتر حوزه صادرات تقویت شود.
وی تاکید کرد: براساس تصمیمی که گرفتیم قرار است فولادسازان بزرگ بازارهای صادراتی خود را تقویت کنند تا از کاهش قیمتها جلوگیری شود و بخش خصوصی فولاد نیز با این تصمیم موافق است و امیدواریم با این کار جلوی ورشکستگی کارخانههای نوردی و فولادسازان کوچکتر را بگیریم.
رسول خلیفهسلطانی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز این در نشست با اشاره به اینکه قیمتها در بازار فولاد کشور در کف خود قرار دارد، افزود: با توجه به فرارسیدن فصل گرما و شروع ساختوساز باید بگویم هم اکنون در بهترین شرایط بازار برای مصرفکنندگان و خریداران قرار داریم و شاید در آینده نزدیک دیگر شاهد چنین قیمتهایی در بازار نباشیم.
وی ادامه داد: بر این اساس اکنون بهترین زمان برای خرید در بازار فولاد است.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد در ادامه حذف اختصاص ارز مبادلاتی به واردات فولاد و محصولات فولادی را یکی از دستاوردهای بزرگ انجمن تولیدکنندگان فولاد دانست و گفت: فولادسازان نیز در این زمینه گذشت کرده و از اختصاص ارز مبادلهای به واردات مواد اولیه فولاد صرفنظر کردند. بهگونهای که بعد از اقدام فولادسازان، بخشهای دیگری از جمله تولیدکنندگان پیچ و مهره نیز تصمیم گرفتند تا پیشنهاد حذف ارز مبادلهای به محصولات بعد از زنجیره فعالیت خود را مطرح کنند.
وی افزود: تا کنون تقاضاهای بیشتری برای افزایش تعرفه واردات مطرح شده است تا از این طریق تولیدکنندگان بتوانند محصول خود را با فولاد داخلی تولید کنند.
خلیفه سلطانی با اشاره به شرایط موجود در منطقه و امکان صادرات فولاد ایران به کشورهایی مانند عراق و افغانستان خاطرنشان کرد: در حال پیگیری جدی اختصاص جوایز صادراتی به فولادسازان صادرات محور هستیم و در همین حال باید واردات فولاد به شکل جدیتری کنترل شود.
وی با بیان اینکه برخی تعرفههای اعمال شده روی واردات فولاد با وجود افزایش در ابتدای سال باز هم کافی نیستند، عنوان کرد: به همین دلیل تقاضای افزایش مجدد تعرفه واردات برخی اقلام فولادی را داریم.
۰۷:۱۶:۵۶ گروه بازار پول: هفته جدید کاری بازارهای بینالمللی با اثرگذاری سخنان روز جمعه جنت یلن آغاز شده است. رئیس بانک مرکزی آمریکا روز جمعه در سخنانی به این موضوع اشاره کرد که در صورتی که دادههای اقتصادی ایالاتمتحده خوب باشند، کمیته بازار آزاد فدرال رزرو تا پایان سالجاری میلادی اقدام به افزایش نرخهای بهره خواهد کرد.
روز دوشنبه شاخص دلار از این مواضع سود برد تا ارزش دلار آمریکا بالا برود، همزمان کالاهای پایه از جمله طلا تحت فشار قرار گرفتند.البته با توجه به تعطیلی عمده بازارهای بینالمللی در روز دوشنبه، تاثیر سخنان یلن در روز جمعه ممکن است بیشتر در روز سهشنبه به چشم بیاید.تشدید احتمال افزایش نرخهای بهره در آمریکا به معنای رضایت نسبی مقامهای فدرال رزرو از روند بزرگترین اقتصاد جهان است و همین امر روز گذشته به رشد دلار انجامید. رشد دلار، اونس طلا را تحت فشار گذاشت. هر اونس طلا که هفته گذشته با ۱۸ دلار افت به بهای ۱۲۰۵ دلار رسیده بود، روز گذشته با نوسان بین ۱۲۰۳تا ۱۲۰۶ دلار در ساعت ۷ بعدازظهر به وقت تهران همان قیمت ۱۲۰۵ دلار را داشت. چنانکه اشاره شد رئیس فدرال رزرو آمریکا در تازهترین گفتههای خود تاکید کرده است که احتمال افزایش نرخ بهره تا پایان سال ۲۰۱۵ میلادی وجود دارد و این مساله تاثیر زیادی بر افزایش ارزش دلار و کاهش قیمت جهانی طلا داشته است. یلن روز جمعه تاکید کرد که فدرال رزرو احتمالا تا پایان سالجاری میلادی نرخ بهره را افزایش خواهد داد، اما این مساله بستگی به بهبود اوضاع بازار کار و افزایش نرخ تورم خواهد داشت. دادههای تورمی آمریکا که روز جمعه منتشر شد، خوب بود. فدرال رزرو آمریکا در ۶ سال و نیم گذشته نرخ بهره را نزدیک به صفر ثابت نگه داشته و میلیاردها دلار نقدینگی را به شکل برنامه تسهیل کمی یا همان خرید اوراق قرضه به اقتصاد تزریق کرده است. بسیاری از سرمایهگذاران بینالمللی منتظر برگزاری نشست فدرال رزرو آمریکا در ماه ژوئن هستند، اما افزایش نرخهای بهره در ماه ژوئن کم است. برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند که احتمالا فدرال رزرو در نشست ژوئن نرخ بهره را افزایش نخواهد داد، ولی احتمال افزایش نرخ بهره در نشست سپتامبر بسیار بیشتر خواهد بود.موسسه سرمایهگذاری گلدمنساکس آمریکا در تازهترین گزارش خود پیشبینی کرد که قیمت جهانی هر اونس طلا در ۳ ماه آینده به کمتر از ۱۱۸۰ دلار خواهد رسید. به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه خبری بلومبرگ، تحلیلگران موسسه گلدمنساکس اعلام کردند که ادامه روند صعودی ارزش دلار و افزایش تدریجی نرخ بهره واقعی آمریکا موجب خواهد شد تا روند نزولی قیمت طلا ادامه یابد. بر اساس این گزارش قیمت جهانی هر اونس طلا تا ۳ ماه آینده به کمتر از ۱۱۸۰ دلار خواهد رسید و این رقم تا ۶ ماه آینده نیز به ۱۱۵۰ دلار میرسد. میانگین قیمت هر اونس طلا نیز تا ۱۲ ماه آینده به کمتر از ۱۰۵۰ دلار خواهد رسید. همزمان پایگاه اینترنتی اف ایکس استریت نیز گزارش کرد که مک نیل کوری تحلیلگر ارشد بانک «مریل لینچ» آمریکا معتقد است که سطح حمایتی قیمت طلا در روزهای آینده ۱۱۹۹ دلار خواهد بود و اگر این سطح شکسته شود قیمت طلا به زودی تا ۱۱۶۲ دلار در هر اونس کاهش خواهد یافت. او میگوید: «به نظر من قیمت جهانی طلا در روزهای آینده به شدت تحتتاثیر نوسانات ارزش دلار و انتشار آمارهای اقتصادی آمریکا قرار خواهد داشت.» فدرال رزرو قصد دارد به هدف نرخ تورم
۲ درصدی دست یابد. نرخ تورم آمریکا در ماه آوریل به ۳/ ۰ درصد رسید که این بالاترین رقم در دو سال اخیر به شمار میرود. ریموند موک تحلیلگر ارشد موسسه سوسدن فایننشال بر این باور است که اگر فدرال رزرو بخواهد نرخ بهره را افزایش دهد این مساله قطعا به ضرر قیمت طلا خواهد بود: «من فکر نمیکنم در صورت ادامه روند صعودی ارزش دلار، قیمت طلا بتواند سطح حمایتی ۱۲۰۰ دلاری را حفظ کند.»اونس روز دوشنبه تا لحظه نوشته شدن این گزارش، برابر افت به کانال ۱۱۰۰ دلار مقاومت کرد، اما بازار در هفتههای آینده ممکن است شاهد از راه رسیدن اخبار تازهای باشد. آنچه روز گذشته به کمک طلا آمد، افت شاخصهای بازارهای سهام اروپا بود که بخشی از سرمایهها را به بازار فلزهای گرانبها جاری کرد. بازارهای سهام اروپا روز دوشنبه علاوهبر سخنان یلن، به خبر روز یکشنبه یونان مبنیبر احتمال پرداخت نشدن قسط بعدی این کشور و پیروزی حزب حاکم در اسپانیا واکنش نشان دادند.
۰۷:۱۶:۴۱ ابوالفضل شهرآبادی، معاون یک شرکت تامین سرمایه در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به کمبود نقدینگی در بازار سرمایه ایران عنوان کرد: این روزها اغلب معاملهگران بازار سهام در جستوجوی نقدینگی جدید در این بازار هستند، این در حالی است که بازیگران بورس تحت تاثیر شرایط حاکم بر اقتصاد کشور فروش سهام را ترجیح میدهند. شهرآبادی در مورد ارزش صندوقهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه گفت: در حال حاضر ارزش صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت در حالی به بیش از ۷ هزار میلیارد تومان رسیده که این رقم در سال قبل حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان بود. رشد قابل توجه این رقم در حالی است که صندوقهای سرمایهگذاری در شرایط کنونی قادر به ایجاد روندهای متعادل و رو به رشد برای بازار سهام نیستند. وی افزود: در حال حاضر اغلب صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بهطور مستقیم وارد بازار سهام نمیشوند و ترجیح میدهند بر معاملات اوراق مشارکت با نرخ ترجیحی ۲۷ درصدی متمرکز شوند یا منابع پولی خود را در حسابهای بانکی با نرخ سود ترجیحی سپردهگذاری کنند.
۰۷:۱۶:۱۴ مدیرعامل کارگزاری دانا به افزایش تحلیل در بازار و تصمیمگیری بر اساس وضعیت بنیادی سهام در صورت توافق هستهای و رفع تحریمها اشاره کرد و گفت: در صورت رفع قدم به قدم تحریمها سرمایهگذاران تاثیر این اتفاق را در عملکرد شرکتها بررسی میکنند؛ چراکه این اتفاق در سود و زیان شرکتهای بورسی تاثیر گذار خواهد بود.
این روزها چشمها به وین و مذاکرات هستهای خیره شده است. هرچند بارها کارشناسان اعلام کردهاند مذاکرات هستهای و رفع تحریمها نمیتواند به یکباره تاثیر قابل توجهی بر روند تولید و در نتیجه بازار سرمایه داشته باشد اما از آنجا که این روزها چشمها در سراسر کشور به این مذاکرات خیره شده است، نمیتوان انتظار داشت بازار سرمایه به این موضوع بی تفاوت باشد.
مدیرعامل کارگزاری دانا در گفتوگو با «سنا»، با اشاره به اینکه توافق هستهای و رفع تحریمها میتواند در میان مدت و بلند مدت اثر واقعی در فضای بازار سرمایه داشته باشد، گفت: تاثیر مثبت توافق هستهای در بازار سرمایه شاید در ابتدا هیجانی و کوتاه مدت به نظر برسد اما نکته اصلی این است که در مرحله بعدی و پس از عبور از این دوره، تاثیر بلندمدت در روند سودآوری شرکتها اتفاق میافتد که بهطور قطع این تاثیر در سال آینده نمود پیدا میکند.
محمدحسن شمسی پیشبینی کرد: در ابتدا بازار سهام برای چند روزی با رشد قیمت و افزایش تقاضا مواجه خواهد شد که حاکی از رفتار هیجانی سهامداران است اما در صورت رسیدن به نتیجهای شفاف در مذاکرات، بازار به آرامش مورد نیاز میرسد و تصمیم سرمایهگذاران معطوف به نتیجه واقعی رفع تحریمها بر عملکرد شرکتها با نگاه بنیادی خواهد بود. وی به افزایش تحلیل در بازار و تصمیمگیری بر اساس وضعیت بنیادی سهام در صورت توافق هستهای و رفع تحریمها اشاره کرد و گفت: در صورت رفع قدم به قدم تحریمها سرمایهگذاران تاثیر این اتفاق را در عملکرد شرکتها بررسی میکنند چراکه این اتفاق در سود و زیان شرکتهای بورسی تاثیرگذار خواهد بود.
۰۷:۱۵:۱۵ گروه بورس- محبوبه مغانی: روز گذشته در کنار برخی گمانهزنیهای هستهای، اعلام خبر تکنرخی شدن بنزین به میزان کمی روند حرکتی شاخص بورس را تحتتاثیر قرار داد. در واقع درعرصه اقتصادی پس از انتشار اخبار وام مسکن، دیروز شاخص بورس متاثر از سناریوهایی که برای اقدامات بعدی پس از تکنرخی شدن بنزین از سوی کارشناسان چیده شده بود، به میزان ۲/ ۰ درصد افزایش یافت. بر این اساس روز گذشته در میان ۳۸ صنعت بورسی، ۱۶ صنعت بازدهی مثبت و ۱۷ صنعت بازدهی منفی را در عملکرد بورس تهران بر جا گذاشتند. در این میان بیشترین حجم و ارزش معاملات مربوط به سه صنعت صنایع فرآوردههای نفتی، خودرو و بانکها بود.
فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای
معاملات روز گذشته این گروه تحت تاثیر خبر تکنرخی شدن بنزین و افزایش قیمت گازوییل در چارچوب مصوبه مجلس و هیات وزیران قرار گرفت و دو نماد پالایشی «شبندر» و «شپنا»، از بیشترین سهم در رشد ۱۳۳ واحدی شاخص بورس برخوردار شدند. براین اساس سهمیه ۶۰لیتری بنزین ۷۰۰ تومانی خودروهای شخصی عملا دیگر واریز نخواهد شد و کارتهای سوخت نیز تنها تا پایان شهریورماه از اعتبار برخوردارند. در حالی اعلام تک نرخی شدن بنزین، منجر به بروز نگرانی درخصوص حذف یارانه انرژی از سوی عموم جامعه شده است، که در طرف دیگر امکان افزایش سودآوری شرکتهای پالایشی را فراهم کرده است. اگرچه در این میان دبیر انجمن صنفی پتروشیمی و پالایشی بر این باور است که افزایش قیمت بنزین هیچ گونه اثر سودآوری بر شرکتهای پالایشی ندارد، با این حال این گروه روز گذشته تحت تاثیر این خبر از رشد قیمتی مناسبی برخوردار شد. به گونهای که بازده روزانه شاخص این گروه به میزان ۴۹/ ۲ درصد افزایش یافت. شاخص این گروه طی معاملات هفت روز کاری گذشته خود تنها موفق به کسب بازدهی ۵/ ۰ درصدی شده بود. با این حال مهدوی تغییر در سودآوری پالایشیها را منوط به درنظرگرفتن برنامههای توسعهای برای این بخش به منظور افزایش درآمدهای جدید عنوان کرده است. اما طبق قانون هدفمندی یارانهها، قیمت حاملهای انرژی باید به ۹۵ درصد نرخ فوب خلیج فارس برسد.
بر این اساس با توجه به در نظر گرفتن نرخ یک هزار تومانی برای بنزین، به نظر
می رسد که این قیمت، با نرخ تعیین شده در قانون فاصله دارد. بنا به آخرین آمار اعلام شده از سوی شرکت ملی نفت، قیمت هر تن بنزین در بازار خلیج فارس حدود ۷۰۰ دلار است.
با توجه به اینکه هر تن بنزین معادل ۱۳۵۱ لیتر است، هر لیتر بنزین در بازار خلیج فارس با قیمتی معادل ۵۰/ ۰ دلار و یا ۵۰ سنت معامله
میشود. بر این اساس با احتساب ارز آزاد قیمت بنزین در بازار خلیج فارس ۱۶۵۲ تومان خواهد بود. همچنین با احتساب نرخ ارز مبادلهای، قیمت بنزین حدود ۱۴۲۸ تومان میشود. البته در حال حاضر از حدود ۶۰ میلیون لیتر بنزین تولیدی، کمتر از یک سوم آن مطابق استانداردهای یورو ۴ است. فارغ از امکان افزایش مجدد قیمت بنزین، روز گذشته احتمال تغییر نرخ سایر فرآوردههای نفتی از سوی کارشناسان مطرح شد که در این میان بیشترین احتمال در مورد افزایش قیمت مربوط به گازوییل بود.
چرا که قرار بود سهمیه خودروهای دیزلی از ابتدای خردادماه بر اساس برنامه و صورت وضعیت در کارتهای سوخت شارژ شود اما به نظر میرسد که این تصمیم با تاخیر به ابتدای تیرماه موکول شده است. افزایش قیمت سایر فرآوردههای نفتی مانند گاز مایع (ال.پی.جی)، نفتسفید و نفتکوره نیز دیگر احتمالاتی است که پس از تک نرخی شدن قیمت بنزین از سوی کارشناسان مورد اشاره قرار گرفته است. در بازار سرمایه و در این گروه بیشترین رشد قیمتی، از آن سهام پالایش نفت بندرعباس بود. به گونهای که در جابهجایی ۶ میلیون و ۶۲۵ هزار سهمی «شبندر»، حضور حقیقیها در این معاملات پررنگ بود.
در این میان تلاش حقیقیها برای خروج از سهام نفت پارس، در نهایت سبب شد تا جابهجایی ۴۹ هزار و ۹۹۰ برگه سهم «شنفت» با بیشترین کاهش قیمت همراه باشد. بهطوری که در پایان معاملات بازار، صف فروش ۵ میلیونی این سهم باقی ماند. از سوی دیگر در این گروه معاملات «شپنا» نیز تحت تاثیر اعلام خبر افزایش سرمایه یک هزار میلیارد تومانی آن از محل سود انباشته قرار داشت. در این میان نقش حقوقیها در معاملات ۱۰۱ میلیون و ۶۴۳ هزار سهمی آن قابل توجه است.
استخراج کانههای فلزی: شاخص این گروه در ادامه روند معاملاتی یک هفته گذشته خود، روز گذشته نیز به میزان ۵/۰درصد کاهش یافت. اگرچه در ابتدای هفته جاری، این گروه با خبر معافیت ۱۰ درصدی بهره مالکانه معادن و پیشنهاد تعویق ۲ ساله در پرداخت حقوق دولتی سنگآهنیها همراه بود. این مساله که تنها در حد یک پیشنهاد بود تاثیر چندانی در فعالیتهای این گروه نداشت و روز گذشته این گروه معاملات خود را با کاهش قیمت به پایان رساند. در این میان بیشترین افت قیمت مربوط به نماد معاملاتی «کروی» بود که با توجه به ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده سال مالی منتهی به پایان اسفندماه ۹۳ بدون محدودیت نوسان قیمت بازگشایی شد. این سهم پس از افت ۳/۴ درصدی در ابتدای بازگشایی نماد، در پایان معاملات کاهش ۵/۶ درصدی را در قیمت سهام خود ثبت کرد. در این میان گلگهر از کمترین کاهش قیمت در سهام خود برخوردار بود.
انبوهسازی، املاک و مستغلات: اعلام افزایش وام مسکن و شرایط آن، فعالان بازار سرمایه را به این نتیجه رساند که شرایط در نظر گرفته شده برای این وام، عملا منجر به تحرک خاصی در این بازار نخواهد شد. با این استدلال که در کلانشهرها مبلغ وام کمتر از ۲۰ درصد از قیمت خانه است و در شهرهای کوچکتر که قیمت مسکن به مراتب پایینتر است، وام مسکن قسمت بیشتری از قیمت مسکن را نسبت به کلانشهرها پوشش میدهد. اما مبلغ بالای بازپرداخت آن عملا مانع از ایجاد تحرک خاص در شهرهای کوچک میشود.
در نهایت بهزعم کارشناسان پرداخت وام در شهرهای کوچک تنهاممکن است که بر حجم معاملات بهصورت کوتاه مدت تاثیرگذار باشد. با این حال بانک مسکن پس از جلب موافقت بانک مرکزی برای افزایش وام مسکن، در بازار سرمایه موافقت اصولی بورس را نیز برای تاسیس صندوق سرمایهگذاری زمین و ساختمان مسکن جلب کرد تا پس از صندوق نسیم، دومین صندوق زمین و ساختمان را وارد بازار سرمایه کند. با این حال شاخص این گروه روز گذشته نیز در ادامه روند مثبت معاملات خود طی یک هفته گذشته، به میزان ۷/۰ درصد افزایش یافت. در این میان حق تقدم عمران و توسعه فارس در میان شرکتهای حاضر در این گروه، همچنان مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار دارد؛ به گونهای که دیروز معاملات این حق تقدم از بیشترین افزایش برخوردار بود. در این میان سهام شرکت سرمایهگذاریتوسعهآذربایجان (وآذر) روز گذشته با بیشترین کاهش قیمت مواجه شد.
۰۷:۱۴:۴۹ گروه بازرگانی- فروغ کریمی: آمارهای جدید گمرک از تجارت غیرنفتی کشور در اردیبهشت ماه، از تداوم اثر کاهش قیمت میعانات گازی در این ماه خبر میدهد. بر این اساس با اینکه ارزش صادرات و واردات کشور در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به ماه قبل از آن افزایش قابل توجهی داشته است، اما آمارها نشان میدهد تجارت کشور هم در صادرات و هم در واردات در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته، با کاهش ارزش مواجه بوده است؛ این موضوع را میتوان در کاهش قیمت میعانات گازی جستوجو کرد، بهطوریکه در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته، ارزش صادرات میعانات گازی که سهم۹۱/ ۳۷درصدی از ارزش کل صادرات کشور را در این ماه تشکیل میدهد، با افت حدود ۵/ ۱۳درصدی مواجه بوده است.
کاهش صادرات در ماه گذشته نسبت به فروردین ۹۳ نیز بهارستان نشینان را خواهان پاسخگویی به این موضوع کرد که در این زمینه رئیس کل گمرک نیز علت اصلی کاهش صادرات در ماه نخست سال ۹۴ را عمدتا ناشی از کاهش ارزش بهخصوص از محل میعانات گازی دانست که به دلیل اثرگذاری کاهش قیمت نفت است. براساس آمارهای گمرک از تجارت غیر نفتی کشور در اردیبهشت ماه سال جاری، میزان حجم تجارت غیرنفتی کشور در این ماه به میزان ۹ میلیارد و ۵۰۳ میلیون دلار رقم خورده که نسبت به حجم تجاری فروردین با رشد حدود ۱۰۲ درصدی همراه بوده است. بر این اساس، میزان صادرات کشور در اردیبهشت ماه سال ۹۴ با رشد حدود ۸۸ درصدی نسبت به ماه گذشته، به ۵میلیارد و ۱۳۰ میلیون دلار و میزان واردات کشور نیز با رشد حدود ۱۲۲ درصدی به ۴ میلیارد و ۳۷۳ میلیون دلار رسیده است. همچنین طی اردیبهشت ۹۴ تراز تجاری، به میزان ۷۵۷ میلیون دلار ثبت شده است. این در حالی است که صادرات کشور در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته، با کاهش حدود ۴درصدی در ارزش و واردات کشور نیز در این ماه نسبت به ماه مشابه سال گذشته، با افت ارزشی ۱۵ درصدی مواجه بوده است.
از سوی دیگر طبق آمارهای گمرک از صادرات قطعی به تفکیک میعانات گازی، محصولات پتروشیمی و سایر کالاها، میزان صادرات میعانات گازی در اردیبهشت سال جاری، یک میلیارد و ۹۴۵ میلیون دلار، میزان صادرات محصولات پتروشیمی، یک میلیارد و ۴۲۲ میلیون دلار و میزان صادرات سایر کالاها نیز در این ماه یک میلیارد و ۷۶۳ میلیون دلار رقم خورده است. صادرات میعانات گازی در اردیبهشت ۹۴ نسبت به ماه مشابه سال گذشته، در حالی با افت ۵/ ۱۳ درصدی مواجه بوده که صادرات محصولات پتروشیمی در همین ماه رشد ۵/ ۳۳ درصدی را تجربه کرده است.
این در حالی است که این ارقام در دو ماه منتهی به اردیبهشت برای صادرات میعانات گازی به میزان ۲ میلیارد و ۴۶۸ میلیون دلار، محصولات پتروشیمی ۲ میلیارد و ۵۶۶ میلیون دلار و برای سایر کالاها نیز به میزان ۲ میلیارد و ۸۲۷ میلیون دلار ثبت شده است.
اقلام عمده صادراتی و وارداتی
بر اساس آمارهای گمرک، اقلام عمده صادرات در دو ماه منتهی به اردیبهشت سال جاری، شامل «پروپان مایع شده» به ارزش ۳۰۶ میلیون دلار با سهم ارزشی ۶۸/ ۵ درصد، «قیر نفت» به ارزش ۲۴۴ میلیون دلار و سهم ارزشی ۵۳/ ۴ درصد، «پلی اتیلن گرید فیلم با چگالی کمتر از ۹۴درصد بهجز نوع پودری» به ارزش ۲۳۷ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴/ ۴ درصد، بوده است. از سوی دیگر، اقلام عمده وارداتی طی دو ماه منتهی به اردیبهشت ۹۴، شامل «ذرت دامی» با ارزش ۲۱۸ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴۴/ ۳ درصد، «برنج» به ارزش ۱۵۳ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴۲/ ۲ درصد، «کنجاله سویا» به ارزش ۱۴۲ میلیون دلار و سهم ارزشی ۲۴/ ۲ درصد، «ماشینآلات و دستگاههای به هم فشردن، شکل دادن یا قالبگیری سوختهای معدنی جامد، خمیرهای سرامیکی و سایر محصولات معدنی و ماشینهای درست کردن قالبهای ریختهگری از ماسه» به ارزش ۱۳۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۲/ ۲ درصد و «دانه گندم بهجز گندم دامی» به ارزش ۱۱۲ میلیون دلار و سهم ارزشی ۷۷/ ۱ درصد بوده است.
کشورهای عمده صادراتی و وارداتی
«چین»، «عراق»، «امارات متحده عربی»، «هند» و «افغانستان»، ۵ کشور عمده مقصد صادراتی کشور طی دو ماه منتهی به اردیبهشت ۹۴ بوده، بهطوریکه سهمی حدود ۵/ ۷۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را از آن خود کردهاند. از این رو، کشور «چین» با سهم ارزشی ۱۶/ ۲۶ درصدی در رتبه اول مقصد عمده صادراتی، «عراق» با سهم ارزشی ۸۶/ ۱۶درصدی رتبه دوم، «امارات متحده عربی» با سهم ارزشی ۱۱/ ۱۵ درصدی رتبه سوم، «هند» با سهم ارزشی ۵۴/ ۸ درصدی رتبه چهارم و «افغانستان» نیز با سهم ارزشی ۸۴/ ۶ درصدی در جایگاه پنجم مقصدهای عمده صادراتی در دو ماه منتهی به اردیبهشت قرار دارد. بر این اساس، متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی نیز، ۴۶۷ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۸۳/ ۱۸ درصدی در ارزش دلاری را تجربه کرده است.
از سوی دیگر، «امارات متحده عربی»، «چین»، «جمهوری کره»، «ترکیه» و «هند» نیز بهعنوان ۵ کشور عمده طرف معامله طی دو ماه نخست سال ۹۴ ثبت شدهاند، بهطوریکه این ۵ کشور سهمی برابر ۶/ ۷۲ درصد از ارزش کل واردات کشور را طی این دوره به خود تخصیص دادهاند.
«امارات متحده عربی» با سهم ارزشی ۷۷/ ۲۵ درصدی در رتبه اول، «چین» با سهم ۱۳/ ۲۳ درصدی در رتبه دوم، «جمهوری کره» با سهم ۲۶/ ۹ درصدی در رتبه سوم، «ترکیه» با سهم ۰۴/ ۸ درصدی در رتبه چهارم و «هند» نیز با سهم ارزشی ۴/ ۶ درصدی در جایگاه پنجم کشورهای عمده طرف معامله طی دو ماه نخست سال ۹۴ قرار دارد.
۰۷:۱۴:۳۶ گروه صنعت و معدن: معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با اعلام بدهیهای وزارت نیرو، اعلام کرد: در حال حاضر وزارت نیرو ۲۸ هزار میلیارد تومان بدهی به شبکه بانکی، فروشندگان برق و پیمانکاران بخش خصوصی دارد. هوشنگ فلاحتیان در نشست خبری افزود: از این میزان، بدهی وزارت نیرو به شبکه بانکی ۷ هزار میلیارد تومان و به تولیدکنندگان برق ۸ هزار میلیارد تومان است.
وی در ادامه در مورد احداث نیروگاههای جدید توضیح داد: قرار است در سال ۹۴ عملیات اجرایی ۱۰هزار مگاوات نیروگاه جدید که فرآیند احداث آنها ۳ سال به طول میانجامد، آغاز شود. به گفته وی، قبل از پیک بار سال ۹۵ حدود ۲ هزار مگاوات نیروگاه جدید وارد شبکه سراسری برق میشود. معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در پاسخ به این سوال که آیا تعرفههای برق تغییری خواهد کرد یا خیر گفت: در تعرفههای برق تغییر جدیدی اعمال نخواهد شد بنابراین برنامهای برای افزایش تعرفههای برق در حال حاضر در برنامه وزارت نیرو پیشبینی نشده است. فلاحتیان در پاسخ به سوال دیگری که آیا در فصل تابستان خاموشی خواهیم داشت یا خیر، گفت: پیشبینی ما این است که حداکثر بار شبکه برق کشور در تابستان به ۵۱ هزار مگاوات برسد در حالی که پیک بار در تابستان سال گذشته حداکثر ۴۸ هزار و ۶۰۰ مگاوات بود، به عبارتی پیک بار کشور حدود ۲۴۰۰ مگاوات افزایش پیدا میکند. وی ادامه داد: بنابراین اگر مردم در فصل تابستان ۱۰ درصد در مصرف برق صرفهجویی کنند ما خاموشی برنامهریزی شدهای نخواهیم داشت؛ اگر این صرفهجویی صورت نگیرد طبیعی است که با کمبود برق مواجه شویم. معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در خصوص ظرفیت صادرات و واردات برق نیز گفت: در حال حاضر ظرفیت صادرات و واردات برق از سایر کشورها محدود است؛ به طوری که در حال حاضر واردات عمده برق ایران مربوط به ترکمنستان با ۳۵۰ مگاوات و ارمنستان با ۳۰۰ مگاوات است؛ بنابراین تلاش میکنیم که در داخل کشور با کمبودی مواجه نشویم هر چند قصد داریم امسال صادرات برق را مدیریت کنیم. فلاحتیان در خصوص واردات برق از کشور جمهوری آذربایجان نیز گفت: به زودی تیمی از ایران به جمهوری آذربایجان سفر خواهد کرد تا در خصوص واردات برق از این کشور مذاکراتی انجام دهد؛ هر چند طرف آذربایجان به ما اعلام کرده که بیشتر از ۱۰۰ مگاوات نمیتواند برق به ایران صادر کند، اما ما نیز به آنها اعلام کردهایم که ۴۰۰ مگاوات برق از آنها میتوانیم وارد کنیم. وی در خصوص تامین سوخت نیروگاهها هم گفت: سال گذشته سوخت گاز دریافتی نیروگاهها از شرکت ملی گاز ۳۰ درصد نسبت به سال ۹۲ افزایش داشت؛ بنابراین سال ۹۳ به گونهای تمام شد که ۷۲ درصد سوخت نیروگاهها را سوخت گاز و ۲۸ درصد سوخت نیروگاهها را سوخت مایع تشکیل داد. فلاحتیان تاکید کرد: امسال طبق وعده وزارت نفت، قرار است سوخت گاز دریافتی از ۷۲ درصد به ۸۰ درصد برسد؛ البته این موضوع منوط به وارد مدار شدن فازهای جدید پارس جنوبی است.
۰۷:۱۴:۱۷ روه صنعت و معدن: وزارت صنعت، معدن و تجارت به منظور تحقق نقشه راه تولید واحدهای صنعتی برای سال جاری تامین ۳۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش را پیشبینی کرده که ۳۰ درصد از رقم مذکور از سوی واحدهای تولیدی و ۷۰ درصد مابقی نیز از طریق تسهیلات بانکی تامین خواهد شد.
براساس پیشبینی صورت گرفته از سوی این وزارتخانه سرمایه در گردش مورد نیاز بخش صنعت و معدن برای سال ۱۳۹۲ برابر با ۱۵۴ هزار میلیارد تومان بوده که این رقم در سال گذشته به ۲۱۶ هزار میلیارد تومان رسید و حال وزارت صنعت، معدن و تجارت سعی دارد برای سال جاری سرمایه در گردش مورد نیاز بخش صنعت و معدن را به ۳۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش دهد. وزارت صنعت، معدن و تجارت ظاهرا به امید بهبود روند نقل و انتقال ارز در صورت حصول نتیجه مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ افزایش ۱۳۴ هزار میلیارد تومانی سرمایه در گردش مورد نیاز واحدهای تولیدی برای سال جاری را پیشبینی کرده است؛ رقمی که تحقق آن میتواند بخش اعظمی از مشکلات نقدینگی واحدهای تولیدی را برطرف کند.
از سوی دیگر آمار اعلام شده بیانگر آن است که ارزش تولیدات صنعتی در سال ۱۳۹۲ برابر با ۴۴۰ هزار میلیارد تومان بوده که در سال گذشته ارزش تولیدات صنعتی با رشدی ۱۷۰ هزار میلیارد تومانی به ۶۱۰ هزار میلیارد تومان رسید. برای سال جاری نیز این وزارتخانه سعی دارد تا ارزش تولیدات صنعتی را به ۷۰۰ هزار میلیارد تومان برساند؛ رشدی که لازمه آن تحقق ارزش دادهها و ملزومات تولید (مواد اولیه) است که در این خصوص نیز وزارت صنعت برای سال جاری سرمایه ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی را در نظر گرفته است. همچنین براساس آمار اعلام شده ارزش دادهها و ملزومات تولید در سال ۱۳۹۲ برابر با ۳۰۸ هزار میلیارد تومان بوده که این رقم برای سال گذشته به ۴۳۰ هزار میلیارد تومان رسید.
در بخش تسهیلات بانکی مورد نیاز نیز وزارت صنعت در سال ۱۳۹۲ رقمی معادل ۱۰۸ هزار میلیارد تومان را برای بخش تولید پیشبینی کرد که این رقم در سال گذشته به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان و برای سال جاری نیز ۱۷۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی مورد نیاز را پیشبینی کرده که ارقام برمبنای دوبار چرخش مالی در سال در نظر گرفته شده است.
تسهیلات براساس پیشرفت فیزیکی
تامین تسهیلات مالی طرحها به تفکیک پیشرفت فیزیکی یکی دیگر از برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت برای سال جاری است. براساس آمار اعلام شده برای طرحهایی که از پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد برخوردار هستند در مجموع ۶۴۰۰ جواز تاسیس صادر شده است که برای طرحهای با این پیشرفت فیزیکی پیشبینی رقم سرمایهگذاری برابر با ۵۰ هزار میلیارد تومان بود و برآورد سه ساله تسهیلات مورد نیاز این طرحها نیز برابر با ۳۰ هزار میلیارد تومان است.
از سوی دیگر در حال حاضر ۵۶۰۰ طرح با پیشرفت فیزیکی ۴۰ تا ۶۰ درصد نیز در کشور وجود دارد که برای این طرحها ۳۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری پیشبینی شده که برآورد تسهیلات مورد نیاز سه ساله آنها نیز برابر با ۱۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود.
همچنین در حال حاضر ۸ هزار و ۳۰۰ طرح با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد با پیشبینی سرمایهگذاری ۴۹ هزار میلیارد تومانی در کشور موجود است که براساس برآورد سهساله تسهیلات ۱۵ هزار میلیارد تومانی برای این طرحها در نظر گرفته شده است.
اقدامات صورت گرفته برای رشد سرمایه
وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تحقق سرمایه در گردش مورد نیاز بخش صنعت و معدن رایزنی با بانکهای عامل را برای تامین سرمایه در گردش واحدهای صنعتی و معدنی را نیز در دستور کار خود قرار داده، به طوری که براساس گزارش منتشر شده سال گذشته تسهیلات پرداختی به بخش صنعت و معدن رشدی در حدود ۵۰ درصدی داشته است. از سوی دیگر پیگیری برای گردشی کردن تسهیلات ریالی صندوق توسعه ملی از دیگر اقداماتی است که وزارت صنعت معتقد است به رشد تزریق سرمایه در گردش واحدهای تولیدی کمک کرده است.
استفاده از فاینانس خارجی یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته در سال گذشته برای تامین سرمایه مورد نیاز بخش صنعت و معدن است، در این خصوص نیز فعالسازی منابع فاینانس چین برای راهاندازی طرحهای فولادی و آلومینیومی به میزان ۸/ ۳ میلیارد دلار در سال گذشته صورت گرفت.
معرفی منابع داخلی بانکها در سفرهای استانی یکی دیگر از راههای تامین سرمایه مورد نیاز بخش تولید بوده که در این خصوص نیز برای حدود ۱۸۷۰ طرح منابع مالی ۱۴ هزار میلیارد تومان و ۷/ ۴ میلیارد یورو در نظر گرفته شد. همچنین اختصاص ۸ هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش برای بیش از ۳۴۰۰ واحد و فراهم کردن زمینه برای استفاده از منابع سرمایهگذاری مستقیم خارجی به میزان ۹/ ۱ میلیارد دلار که از سوی هیات سرمایهگذاری خارجی مصوب شده را میتوان از دیگر اقدامات صورت گرفته برای تامین سرمایه مورد نیاز بخش تولید دانست.
۰۷:۱۴:۰۰ دنیای اقتصاد: کاهش قیمت نفت در یک سال اخیر تاثیرات مهمی بر کشورهای صادرکننده و واردکننده نفت داشته است. شرکت هفت خواهران و اوپک که دورههای بسیاری بر تورم و ثبات کشورها تسلط داشتند، اکنون بهتدریج سهم و اثرگذاری خود را بر بازار نفت از دست میدهند و بهنظر میرسد در آینده قیمتگذاری نفت تنها بر اساس اقتصاد آزاد و به دور از تاثیرگذاری بازیگران بزرگ بازار به انجام رسد که این نقطه عطفی در طول یک صد سال اخیر بهشمار میرود. سایت تحلیلی «مارکت واچ» به پنج سناریوی احتمالی از آینده بازار نفت پرداخته است. در این پنج سناریو به عوامل صعود قیمتها تا بیش از ۱۴۰ دلار و عوامل کاهش قیمتها تا کمتر از ۴۰ دلار پرداخته شده است. در بین سناریوهای پیشنهادی، محتملترین سناریو قیمت ۷۰ تا ۸۰ دلار برای نفت است که در این سناریو عربستان سعودی به استراتژی محافظت از سهم بازار ادامه میدهد و ظرفیت تولید نفت شیل پرنوسان ارزیابی شده است، اما چنانچه عرضه نفت بهواسطه درگیریهای ژئوپولیتیک کاهش یابد و اقتصاد جهان با رشد قوی روبهرو شود، حتی بازگشت قیمتها به بالاتر از ۱۴۰ دلار محتمل است. همچنین اگر بحران اقتصادی در جهان شدت یابد و سرمایهگذاری عظیمی در تولید کمهزینه نفت انجام گیرد، قیمت نفت میتواند به کمتر از ۴۰ دلار برسد.
سایت خبری تحلیلی مارکت واچ بررسی کرد
پنج سناریوی آینده نفت جهان
دنیای اقتصاد: در سالیان اخیر، بارها با کاهش قیمت نفت روبهرو بودهایم، اما روند کاهش قیمت نفت خام که در سال گذشته اتفاق افتاده، از اساس متفاوت است چراکه به گزارش پایگاه خبری مارکت واچ، اعضای تاثیرگذار اوپک اعلام کردند قیمتگذاری نفت خام تنها بر اساس اقتصاد بازار آزاد صورت خواهد گرفت و این نقطه عطفی در طول ۱۰۰ سال اخیر برای قیمتگذاری نفت است. این گزارش در بخش دیگری به افزایش صادرات نفت ایران اشاره کرده و در پنج سناریو پیشبینیهایی برای قیمت نفت در جهان ارائه میدهد.
به گزارش مارکت واچ، در ماه ژوئن سال ۲۰۱۴ با یک عدم تعادل بین تقاضای کم در آسیا و تولید مداوم نفت شیل آمریکای شمالی روبهرو بودهایم که این امر به نظر عادی میرسید. قیمت نفت خام برنت از هر بشکه ۱۰۵ دلار روندی کاهشی به خود گرفت و بازار در ماه اکتبر در وضعیت «کنتانگو» قرار گرفت، یعنی وضعیتی که قیمتهای فروش آتی از قیمتهای فروش نقدی نفت در تاریخ سررسید بیشتر است. در زمانی که قیمت هر بشکه نفت به ۷۵ دلار رسید، انتظارات از نشست اوپک که در اواخر ماه نوامبر برگزار شد، این بود که با روند کاهشی قیمت نفت مقابله کنند. در واقع انتظار میرفت اوپک از طریق کاهش سهمیه تولید اعضای خود، مانع از کاهش قیمت نفت شود. این انتظارات با اعلام اوپک مبنی بر اینکه قیمت نفت را به زیر بشکهای ۵۰ دلار نخواهد رساند، محقق نشد.
متعاقبا اعلام اعضای تاثیرگذار اوپک این حدس را قوت بخشید که قیمتگذاری برای نفت خام تنها براساس اقتصاد بازار آزاد صورت خواهد گرفت و این نقطه عطفی در طول ۱۰۰سال برای قیمتگذاری نفت است. شرکتهای هفت خواهران و اوپک طی دورههای بسیاری بر تورم و ثبات کشورها تسلط داشتند.
در ادامه این وبسایت تحلیل میکند که چند عامل قیمت نفت خام را تعیین میکند. در طرف تقاضا، نااطمینانی از رونق جهانی در آینده نزدیک وجود دارد. اقتصاد آمریکا همچنان نیروی محرکه است، اما نگرانیهایی در مورد کاهش رشد اقتصاد چین و تاثیر خروج احتمالی یونان از حوزه یورو وجود دارد که این عوامل بهطور عمده در کشورهای غیر عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه باعث محدود شدن رشد تقاضا میشود.
در طرف عرضه، رویکرد بازار باز از قیمت نفت خام ارزانتر خاورمیانه تاثیر میگیرد و توجیه توسعه طرحهای هزینهبری همچون شنهای نفتی، آبهای عمیق و پروژههای قطب شمال سختتر میشود. تحت چنین سناریویی، تولید نفت شیل آمریکا بهعنوان تولیدکننده نهایی قلمداد میشود و عرضه و تقاضا را متوازن میکند. در نتیجه، این صنعت به سمت قیمتهای کمتر مثلا هر بشکه ۷۰ تا ۷۵ دلار میرود که ناشی از هزینههای توسعه نوین داراییهای نفت شیل آمریکا و سایر طرحهای توسعه مرسوم است. این رونق باید در سال ۲۰۱۶ اتفاق بیفتد، زمانی که صنعت نفت و گاز مقیاس فعالیت حفاری آمریکایی خود را تا بیش از ۵۰ درصد تغییر داده است.
از آنجا که نفت شیل میتواند تولید خود را در واکنش به قیمت نفت خام در ۱۲ تا ۲۴ ماه کم یا زیاد کند چنین انتظار میرود که قیمت پایین تر و سیکلهای تجاری بیشتر شود. همچنین در این مدت استفاده از اهرمهای مالی در چرخه سرمایهگذاری نسبتا کوتاه است و شیب منحنی کاهش تولید زیاد است. با ورود صنعت نفت به مرحلهای جدید، بعضی عوامل خارجی که میتوانند قیمت نفت را تحت تاثیر قرار دهند، باید کنترل شوند. رفتار اوپک در صدر عوامل یاد شده است. قیمت پایین نفت به چندین کشور از جمله ونزوئلا، ایران و عراق ضربه وارد میکند. این کشورها نیاز دارند که قیمت هر بشکه نفت حداقل ۹۰ دلار باشد تا بتوانند بودجه خود را متوازن و اقتصاد نوپای خود را سر پا نگه دارند.
فشارهای زیادی بر اوپک و سایر کشورهای اصلی تولیدکننده نفت وجود دارد که به سیستم قدیمی بازگردند. توسعه ژئوپلیتیکی میتواند چشمانداز عرضه نفت را تغییر دهد. با لغو تحریمها، ایران که چهارمین کشور بزرگ دارای ذخایر نفتی است میتواند نفت بیشتری عرضه کند و از طرفی گسستگی در عرضه نفت برای بسیاری از کشورها از جمله عراق، تایوان، ونزوئلا و برزیل محتمل است.
رشد اقتصادی یک عامل کلیدی است که باید در نظر گرفته شود؛ چراکه اقتصاد بهطور مستقیم تقاضا برای نفت خام را تحت تاثیر قرار میدهد. برای مثال اگر اتفاقی برای مردم کشور چین که بیش از ۱۰ درصد محصولات نفت جهانی را مصرف میکنند بیفتد، این امر روی تقاضای نفت تاثیر میگذارد.
نفت ایران
مساله دیگر، بهبود صدور نفت ایران است که در صورت لغو تحریمها و توافق با قدرتهای جهانی رخ خواهد داد. کوین کر، رئیس سازمان تجارت بینالمللی «کر» در این خصوص گفت: «مساله نفت ایران جدی گرفته شده است، بهخصوص که ایران مصمم است باتمام پتانسیل ممکن نفت تولید کند.» وی همچنین افزود: «جلسه اوپک چند هفته پیش از تاریخ توافق نهایی در ۳۰ ژوئن تشکیل خواهد شد و انتظارات بر این اساس است که لغو تحریمها بتواند روزانه یک میلیون بشکه نفت خام به بازار نفت جهان بیفزاید.»بهری، مدیر ارشد تحقیقات اوپک و خاورمیانه نیز گفت: «در ماههای اولیه، ایران میتواند حدود نیم میلیون بشکه تولید خود را افزایش دهد. سپس زمانی لازم است تا منابع مالی تامین شود و تخصص لازم برای افزایش بیشتر ایجاد شود.»
پنج سناریوی بلندمدت
در تصویر همراه ۵ سناریو مربوط به آینده نفت جهان آورده شده است. وضعیت «عادی جدید» محتملترین سناریو در وضعیت کنونی است. عربستان سعودی به استراتژی محافظت از سهم بازار خود ادامه میدهد و در این میان ظرفیت نفت شیل پرنوسان است. سناریوهای قابل قبول مختلف دیگری از این سناریو اصلی شامل «بازگشت اوپک» است، حالتی که اوپک دوباره بهعنوان تعیینکننده قیمت نقشآفرینی میکند. وضعیت «اضطراری» زمانی است که کاهش رشد اقتصادی منجر به مازاد عرضه میشود. دو حالت اکستریم که در این سناریو وجود دارد «غیرقابل تحمل» و «بحران» بیثبات هستند. این دو وضعیتی هستند که گسستگی در عرضه و تقاضا میتواند به شدت قیمتها را بالا و پایین ببرد.با این سه سناریوی قابل قبول، صنعت نفت و گاز محتمل است که وارد فاز جدیدی شود. فازی که قیمت نفت پایینتر، سرمایهگذاری در سراسر دنیا را تغییر میدهد و همچنین این صنعت به تحرک بیشتری نیاز دارد تا بتواند در چرخههای تجاری ۱۸ تا ۲۴ ماهه خود را تطبیق دهد.
۰۷:۱۳:۴۴گروه بورس- زهرا رحیمی: بازار سهام در هفته جاری نوسانات محدودی را تجربه کرد. این روند روز شنبه با افت ملایم قیمتها آغاز شد و روز یکشنبه نیز روند نزولی خود را ادامه داد؛ اما در روز گذشته با تقویت تقاضا به ویژه در معاملات دو نماد شبندر و شپنا به مدار صعودی بازگشت. به این ترتیب روز گذشته شاخص کل بورس تهران در ادامه روند بیرمق و نوسانی با دامنه محدود خود، با رشد ۱۳۳ واحدی (معادل ۲۱/ ۰ درصدی) مواجه شد و در ارتفاع ۶۳ هزار و ۴۹۶ واحدی ایستاد. در تحلیل و بررسی شرایط بازار در روزهای گذشته شاهد رکودی مزمن و پایدار در معاملات هستیم بهطوری که ارزش معاملات در برخی روزها (با حذف اثر معاملات بلوکی) به مرز ۱۰۰ میلیارد تومان سقوط کرده است که نشان از عدم ورود نقدینگی جدید به سمت بازار سهام و بیتحرکی معاملهگران دارد. در این شرایط بیخبری در سیاست خارجی، انگیزه جدیدی برای سرمایهگذاران ایجاد نکرده است و اوضاع همچنان بر مدار صبر و انتظار پیش میرود.
کارشناسان معتقدند روند حرکتی نمودار بورس حاکی از احتیاط و دست به عصا حرکت کردن معاملهگران است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد، در روزهای اخیر همچنان حقوقیها به نظاره نشستهاند و تحرک بازار بر دوش معاملهگران حقیقی است هرچند روز گذشته در برخی نمادهای بزرگ این معاملهگران مشارکت بیشتری نسبت به روزهای پیشین داشتند.
از نظر کارشناسان محدودیت نقدینگی، خریدهای اقساطی سهام از خصوصیسازی با قیمتهای بالاتر، هزینهبر بودن اجرای طرحهای توسعهای با توجه به افزایش شدید نرخ ارز در سالهای اخیر در عین حال الزام به رعایت نرخگذاریهای دولتی، نداشتن توجیه اقتصادی، محدودیت اعطای تسهیلات به شرکتهای حقوقی به دلایل مختلف از جمله مواردی است که بهعنوان مهمترین موانع بر سر راه حقوقیها بر شمرده شده است. این در حالی است که ۲۲ اردیبهشت ماه در ادامه روند نامطلوب بازار سهام و اعتراض سهامداران نسبت به وضعیت بورس، پنج بانک مسوول حمایت از بازار شدند.
به این ترتیب در جلسه مشترکی که بین وزیر اقتصاد، مدیران عامل بانکها و اعضای بازار سهام برگزار شد، قرار شد بانکهای ملی، ملت، صادرات، تجارت و سپه بهعنوان پنج بانک بزرگ کشور موظف به انجام اقداماتی برای رونق بازار سرمایه شوند. این در حالی است که پیشتر هم مسوولان بازار سرمایه از بانکها برای حمایت بیشتر و رهایی بورس از وضعیت فعلی کمک خواسته بودند که به زعم کارشناسان بانکها اقدام خاصی در این زمینه انجام ندادند و در نهایت نیز بازار را با تغییر خاصی مواجه نساخت.
در این رابطه ایمان مقدسیان، کارشناس بازار سهام با اشاره به وضعیت کنونی بورس گفت: بازار سرمایه این روزها شرایطی را سپری میکند که بار دیگر شاخص به کمترین مقدار خود در ۱۵ ماه گذشته نزدیک شده است؛ این در حالی است که هرچند نسبت پی بر ای شرکتها در برخی صنایع حتی به سمت ۴ هم میل کرده است اما بازهم این نکته نتوانسته است سرمایهگذاران حقوقی را برای حضور تمامعیار در بازار سرمایه ترغیب کند.
این کارشناس بازار سهام به جلسات اخیر وزیر اقتصاد و مسوولان بازار سهام اشاره کرد و گفت: جلسات مسوولان اقتصادی دولت با حضور وزیر اقتصاد و مسوولان سازمان بورس اوراق بهادار چندین بار برگزار شد اما خروجیهای این جلسات برای سرمایهگذاران حقیقی ملموس نبوده است؛ هرچند در دو هفته اخیر در برخی نمادهای بانکی، برخی سرمایهگذاران حقوقی خریدهایی را انجام دادهاند، اما این مساله منجر به یک تحول اساسی نشده است.
عدم شفافیت در سیاستهای اقتصادی
مقدسیان در رابطه با عدم شفافیت در سیاستهای اقتصادی به عنوان یکی از دلایل عدم مشارکت حقوقیها در بازار گفت: سرمایهگذاران انتظار دارند سیاستهای اقتصادی دولت، شفافیت و ثبات بیشتری داشته باشد تا با ریسک کمتری در بازار فعالیت کنند.
ریسک مسائل سیاسی
این کارشناس بازار سهام یکی دیگر از دلایل عدم تمایل حقوقیها در معاملات را ابهام در مسائل سیاسی و به ویژه مذاکرات هستهای دانست و افزود: هرچند با بیانیه توافق سیاسی لوزان، چشمانداز روشنی از کاهش ریسک در بازار سهام و بهطور کلی فضای اقتصادی ایران بهوجود آمده است و حتی سرمایهگذاران خارجی برای شناسایی بازار هدف در ایران به تکاپو افتادهاند اما بسیاری از سرمایهگذاران اوضاع و شرایط منطقه را پیچیده ارزیابی میکنند و هنوز نسبت به حصول توافق نهایی بدبینیهایی دارند که این نگاه مانع از حضور فعالتر این معاملهگران در بازار سهام است.
کمبود نقدینگی
مقدسیان یکی دیگر از دلایل عدم مشارکت حقوقیها را مربوط به کمبود نقدینگی این نهادها دانست و افزود: این مساله به بحث سرمایهگذاری در بورس هم آسیب وارد کرده است، خروج از رکود هنوز در بسیاری از زمینهها در اقتصاد اتفاق نیفتاده است، در برخی صنایع مانند سیمان، شرکتها با مشکل خاصی در زمینه تولید و سودسازی مواجه نیستند اما بحث فروش مسالهای است که به این شرکتها آسیب وارد کرده است، رکود در صنعت ساختمان و حتی مشکلات فروش خودروسازی هم امری است که نیاز به تحریک تقاضای بازار را بیش از پیش کرده است.
عدم توجه دولت به تصمیمگیریهای گذشته
این کارشناس بازار سهام به نقش تصمیمگیریهای دولت و مجلس در این رابطه اشاره و اظهار کرد: دولت در بسیاری از زمینهها با وجود حسن نیت نسبت به بورس و مسائل این بازار، هنوز شفافیت لازم را در بسیاری از حوزهها برقرار نکرده است. بهطورمثال در برخی صنایع مانند پتروشیمی شاهد صحبتهای مختلفی از مسوولان دولتی بودهایم که ظاهرا دولت قصد عقب نشینی از نرخ خوراک ۱۳ سنتی را ندارد، این مسائل باعث شده سرمایهگذاران حقوقی هنوز ریسک حضور در بورس تهران را به جان نخرند. مقدسیان ادامه داد: بهرغم نکات ذکر شده در بالا توجه به چرخههای سرمایهگذاری در سالهای مختلف بورس تهران بیانگر آن است که نکات و اخبار منفی در این ۱۵ ماه تاثیر زیادی در وضعیت بورس داشتهاند و کاهش ۳۰ درصدی شاخص در این مدت زمینه را برای افزایش فعالیت سرمایهگذاران حقوقی فراهم کرده است، در بورس تهران سال پیش یکی از استثناهای بازارهای مالی رخ داد و سرمایهگذاران، با توجه به بازدهی منفی بورس، حدود ۵۰درصد از بازدهی سپردههای بدون ریسک بانکها عقب افتادند و این مساله منجر به خروج برخی سرمایهگذاران حقیقی از بورس شد. وی در پایان به لزوم فعال شدن نقش نهاد بازارگردانی در بورس تهران اشاره کرد و گفت: در حال حاضر که بسیاری از مسائل بنیادی مورد توجه مدیران بورس قرار گرفته است، زمان پرداختن به تشکیل یک نهاد بازارگردانی قوی است. وی افزود: بازارگردانها در تمام بورسهای دنیا حضور فعالی دارند و از نوسانات غیر عادی قیمت جلوگیری میکنند، اگر بورس تهران در سال ۹۲ با فعالیت بازارگردانها به فعالیت خود ادامه میداد، سال ۹۳ شاهد آن نوسان ناگهانی در بازدهی بورس نبودیم، مدیران بورس باید به تداوم حضور سرمایهگذاران حقیقی فکر کنند و به این مساله پاسخ دهند، وقتی بعضی از صندوقهای سرمایهگذاری، بازدهی منفی ۳۰ و ۴۰ درصدی داشتهاند، چگونه میخواهند سرمایهگذاران را به حضور بلندمدت در بورس تشویق کنند؟
در بازار چه گذشت؟
در نتیجه داد و ستدهای روز گذشته، سهامداران حدود ۳۲۹ میلیون برگه سهم و حق تقدم را در ۳۲ هزار نوبت معاملاتی دست به دست کردند که ارزش این مبادلات بالغ بر ۱۷۸ میلیارد تومان (با احتساب معاملات بلوکی ) بود . نمادهای پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان، هلدینگ خلیج فارس، بانک صادرات و بانک تجارت بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص ثبت کردند این در حالی است که نمادهای مخابرات و تاپیکو بیشترین تاثیر منفی را بر این متغیر ثبت کردند. شاخص شناور آزاد نیز ۲۱۱ واحد رشد کرد. همچنین شاخص های بازار اول و دوم به ترتیب ۱۰۱ و ۲۴۰ واحد صعودی شدند.دیروز گروه های فرآورده های نفتی، خودرو و بانک ها برترین گروه های صنعتی بودند.همچنین شاخص های صنعتی سایر معادن، وسایل ارتباطی و فرآورده های نفتی بیشترین رشد را تجربه کردند. صدرنشینی بازار نیز با بیشترین رشد قیمت متعلق به نمادهای خاک چینی ایران، پشم شیشه ایران، پیاذر،کاشی تکسرام،سرما آفرین،سیمان فارس نو و تولید مواد اولیه و الیاف مصنوعی بود. در مقابل نمادهای پارس پامچال، سیمان خزر، توسعه معادن روی، شیشه و گاز،آبسال،آلومراد و ایران تایر با بیشترین کاهش قیمت در انتهای جدول معاملات قرار گرفتند. حق تقدم پتروشیمی خارک، ایران ترانسفو،کاشی تکسرام، تامین ماسه ریخته گری،پتروشیمی فارابی،پارس الکتریک و بانک اقتصاد نوین سنگین ترین صف های خرید را در معاملات روز گذشته تجربه کردند.
۰۷:۱۲:۴۴ مهدی عسلیاقتصاددان
چندی پیش در یکی از یادداشتهایم در روزنامه «دنیای اقتصاد» به این نکته اشاره کردم که دولت بر سر اجرای سیاستهای اقتصادی خود با ملاحظاتی مواجه است و این ملاحظات برای ما که بیرون از گود قرار گرفتهایم و به تحلیل عملکرد اقتصادی دولت میپردازیم، شاید ناشناخته باشد. این ملاحظات همواره در دولتهای گوناگون وجود داشته و نمیتوان گفت حال که برخی از اقتصاددانان سرشناس و شناسنامهدار در دولت یازدهم قدرت را به دست گرفتهاند باید دستگاه شخمزنی خود را به راه اندازند و بدون توجه به شرایط آب و هوایی بذر اصلاحات اقتصادی را بپاشند.
از نظر آنان دولت نتوانسته برخی تئوریهای ساده و آزمون شده اقتصادی را در بخشهای مختلف اجرا کند و در برابر این تئوریها برخوردی محافظهکارانه داشته است.
آنها معتقدند که دولت با تثبیت قیمت انرژی و کالا در سال ۹۴ و همچنین کاهش نرخ سود بانکی، فرصت آزادسازی در سه بازار کالا، انرژی و پول را از دست داده است و از مسیر علم اقتصاد دور شده است. گذشته از اینکه نقد این دسته از کارشناسان وارد است یا خیر بهتر است به این پرسش پاسخ داد که آیا سیاستگذاران میتوانستند با توجه به فضای سیاسی و اقتصادی کشور و فشارهای گوناگون فقط به فکر پیادهسازی تئوریها بوده و سایر فاکتورهای موثر در اقتصاد سیاسی را نبینند؟
شاید برخی از کارشناسان و تحلیلگران مسائل اقتصاد ایران توقع داشتند که دولت بدون در نظر گرفتن ملاحظات سیاسی و اجتماعی دست به آزادسازی قیمتها بزند. عمده اقتصاددانان کشور اصلاح قیمتها را برای مدیریت مصرف اقتصادی نه تنها مفید بلکه ضروری میدانند اما باید شرایط این اصلاحات فراهم شود تا دولت از این محل ضربه نخورد و قشر ضعیف جامعه بهای این اصلاحات را نپردازند.
دولت برای انجام اصلاحات قیمتی سیاست افزایش تدریجی قیمتها را در پیش گرفته که این سیاست را برای قیمت بنزین نیز پیاده و آن را تک نرخی کرد. البته ممکن است گفته شود که ای کاش دولت اوایل امسال این کار را انجام میداد یا در قالب لایحه بودجه قیمت بنزین را تعیین میکرد. بحث ما امروز بر سر روش اصلاح قیمتها نیست و بر سر اصل آن است. خوشبختانه دیده شد که دولت برخلاف سیاستهای پوپولیستی دست به تکنرخی کردن بنزین زد و از این طریق توانست به برخی نگرانیها در خصوص سرکوب یا تثبیت قیمتها پایان دهد.
به نظر میرسد دولت یازدهم با توجه به جمیع مسائل و مشکلاتی که داشته بهترین راه را برای مدیریت اقتصادی کشور تا کنون برگزیده است.
در شرایطی که از یک طرف درآمدهای ارزی به سطح پایینی رسیده، تحریمها در اوج خود قرار گرفته و منطقه به لحاظ سیاسی شرایط ناامنی دارد و از طرف دیگر کشور با تورم و رکود همراه است، دولت نمیتوانست بهتر از راهی که تا کنون رفته، مسیری دیگر را انتخاب کند.
همین که امروز سیاستگذار و قانونگذار متوجه شده که افزایش قیمت بنزین ربطی به تورم ندارد و نباید بهخاطر مهار آن به تثبیت قیمت انرژی پرداخت خود دستاورد بزرگی است که تیم اقتصادیدولت در طول دو سال گذشته توانسته برای مردم، رسانهها و حتی برخی نخبگان جا بیندازد. به خاطر همین آگاهی است که مردم دریافتهاند افزایش قیمت بنزین نه تنها نمیتواند نقشی منفی در قدرت خرید آنها ایفا کند بلکه به کیفیت زندگی آنها نیز کمک خواهد کرد و با توجه به افزایش قیمت آن کمتر شاهد خواهیم بود تا شب های تهران به محلی برای گشتوگذار خودروها تبدیل شود.
مردم آگاه شدهاند، سرکوب قیمتها و دخالت دولت در قیمتگذاریها نه تنها به کنترل تورم کمک نخواهد کرد، بلکه در میان مدت به افزایش تورم نیز دامن میزند.
از این رو باید گفت که پایان دادن به قیمت چند نرخی بنزین میتواند راهگشای اصلاحات با تدبیری باشد تا با توجه به واقعیتهای اقتصادی کشور و همچنین شناخت از کیفیت زندگی مردم، دولت به سایر اصلاحات اقتصادی دست بزند.
آنگونه که به نظر میرسد دولت هم اکنون قصد دارد با توجه به اینکه سیاستهای ضد تورمی روی غلتک افتاده به سیاستهای ضدرکودی و رونق بخش روی آورد تا از این طریق تولید به راه بیفتد و رشد اقتصادی مسیر افزایشی خود را طی کند. گزارش صندوق بینالمللی پول درخصوص نرخ رشد اقتصادی بیانگر آن است که تاپایان سالجاری رشد اقتصادی سه درصدی سال گذشته به حدود ۶/ ۰درصد میرسد که این موضوع نگرانکننده است. پس عاقلانه به نظر میرسد که دولت در شرایطی که با عرضه فراوان نیروی کار در سالهای آینده روبهرو است به گونهای سیاستگذاری کند که رشد اقتصادی اشتغالزا به وجود آید و مشکل اشتغال فارغالتحصیلان و جمعیت بیکار باسواد ما را به حداقل برساند.
افزایش رشد اقتصادی در کنار کنترل تورم یکی از بهترین دستاوردهای دولت طی دو سال فعالیتش بوده و با توجه به تمام مشکلات داخلی و خارجی این دولت کارنامه قابل قبولی در سیاستگذاریهای اقتصادی داشته و توانسته با سرعت مطمئنهای مسیر اصلاحات اقتصادی را طی کند.
۰۷:۱۱:۱۷ دنیای اقتصاد: رئیس پژوهشکده پولی و بانکی معتقد است که برای حل چالش تورم باید نگاه چندجانبه داشت و تجربه سالهای گذشته نشان میدهد که با نگاه تک بعدی، حصول «تورم تکرقمی پایدار» دشوار خواهد بود؛ بنابراین بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی، چالشهای تورمی را از چهار دریچه «الزامات سیاسی گذار به تورم تکرقمی»، «الزامات نهادی برای حفظ و پایداری تورم تکرقمی»، «ارتقای سلامت بانکی برای تامین ثبات مالی» و «اصلاح بازار اعتبار و تجدید ساختار مالی بنگاههای اقتصادی» مورد بررسی قرار خواهد داد.
گروه بازار پول: رئیس پژوهشکده پولی وبانکی با تاکید بر نگاه چندجانبه به مساله تورم، حل این چالش را یک معادله با چند مجهول دانست. به باور او، تجربه سالهای گذشته نشان داده است که با یک نگاه تکبعدی نمیتوان به تورم پایدار تکرقمی رسید. فرهاد نیلی محورهای همایش بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی را در راستای نگاه چندجانبه به مساله تورم عنوان کرد و گفت: «الزامات سیاسی گذار به تورم تکرقمی»، «الزامات نهادی برای حفظ و پایداری تورم تکرقمی»، «ارتقای سلامت بانکی برای تامین ثبات مالی» و «اصلاح بازار اعتبار و تجدید ساختار مالی بنگاههای اقتصادی» چهار محور سیاست اصلی این همایش خواهد بود.
بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی با محوریت «تورم تکرقمی پایدار؛ الزامات سیاستی و نهادی» در تاریخ ۱۰ و ۱۱ خردادماه در سالن اجلاس سران تهران برگزار میشود.
چند ضلعی حصول تورم تکرقمی پایدار
فرهاد نیلی درخصوص هدف اصلی همایش توضیح داد: رسیدن به «تورم تکرقمی» و «پایدار کردن» آن چالش اصلی این همایش است که ابعاد گوناگونی دارد. به گفته او، در دهه ۸۰ برای شناسایی تورم، برخی ریشه این مشکل را سیاستهای طرف عرضه و برخی مشکل را سیاست طرف تقاضا میدانستند، اما با بررسی تجربه سالهای گذشته میتوان دریافت که موضوع تورم یک معادله چند مجهولی است که برای پایدار کردن تورم تکرقمی باید تمامی ابعاد آن را در کنار هم بررسی کرد.
او با بیان اینکه اگر میخواهیم درباره تکرقمی و پایدار کردن تورم صحبت کنیم باید یک چندضلعی را تصویر کنیم، گفت:بدون در نظر گرفتن قانون پولی و بانکی و دیگر قوانین نمیتوان وارد سیاستگذاری پولی شد و همزمان باید به ابعاد اقتصادی سیاسی کنترل تورم بپردازیم.
وی ادامه داد: بدون اصلاح ساختار بانکها و بدون دیدن بازار پولی نمیتوانیم تورم را کنترل کنیم و باید تاکید کنم که نمیتوانیم بدون دیدن سیاستهای بانکداری داخل همه سیاستهای دیگر کشورها را کپی و پیاده کنیم.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی سازوکار طراحی نشستهای بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی وبانکی را بر اساس نگاه چندجانبه به موضوع تورم دانست و افزود: در این همایش در چهار محور اصلی «الزامات سیاسیگذار به تورم تکرقمی»، «الزامات نهادی برای حفظ و پایداری تورم تکرقمی»، «ارتقای سلامت بانکی برای تامین ثبات مالی» و «اصلاح بازار اعتبار و تجدید ساختار مالی بنگاههای اقتصادی» با حضور کارشناسان و اقتصاددانان داخلی و خارجی برگزار میشود.
کاهش تورم در طول خروج از رکود
این اقتصاددان درخصوص اولویتدهی به کنترل تورم یا رشد اقتصادی توضیح داد: «سیاستگذار اقتصادی برای تصمیمگیری در این خصوص بر سر دو راهی قرار ندارد، زیرا این یک تقسیمبندی طولی است نه یک تقسیمبندی عرضی، اما حصول تورم تکرقمی، نقطه آغازی برای پیشبرد اهداف کلان اقتصادی است.» امیدواریم با برنامهریزی گام به گام در سالهای ۹۵یا ۹۶ به تورم تکرقمی پایدار دست پیدا کنیم.» نیلی درخصوص مدیریت انتظارات تورمی گفت: «پیچیدهترین بخش سیاستگذاری بانکی و پولی در تورم مدیریت انتظارات است و برخی معتقدند اصلا بانک مرکزی یعنی مدیریت انتظارات، حال آنکه در فضای هیجانی و در زمانی که سیاستگذار همواره نگران تیتر روزنامهها و رسانهها است، جرات سیاستگذار کاهش خواهد یافت.» او افزود: «قاعده مند بودن، آینده نگر بودن، نظمدهی و کاهش تواتر در تصمیمدهی و استفاده از دادههای نرم (دادههایی درباره چیزهایی که اندازهگیری آن سخت است مانند نظرهای مردم و احساسات آن) با توجه به کم بودن دادههای رسمی و سایر موارد پارادایمهای اصلی سیاستگذار پولی را بحث انتظارات تشکیل میدهد.» دبیر همایش بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی درباره ترجیح کاهش تورم به خروج از رکود گفت: «ما در کشور بابت این شیوه تسریع رشد اقتصادی یعنی تکیه بر انبساط مالی و رها کردن تورم هزینه زیادی دادیم.» نیلی ادامه داد: با این وجود راههای دیگری هم برای خروج از رکود بدون ایجاد تورم وجود دارد چنانکه دولت با انتشار اوراق خزانه یا تامین سرمایه در گردش بنگاهها که به معنی بازیافت نقدینگی است و همچنین رساندن سهم بانک مرکزی در تسهیلات به حداقل و رساندن سهم بانکها به حداکثر تلاش میکند شیوههای بهداشتی (شیوههای غیرتورمی) تامین مالی را زیاد کند. به گفته او، ایجاد رونق با پمپاژ پول جواب نمیدهد همچنانکه در کشور هیچ اولویتی بالاتر از بالا بردن رشد اقتصادی نداریم، اما باید تورم به گونهای کنترل شود که خروج از رکود همراه با تورم نباشد.
اولویت تامین مالی بنگاههای کوچک
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی با کنترل تورم و کنترل بانکها تلاش میکند ثبات ایجاد کند، گفت: اگر در چارچوب مشهور رکود و تورم فکر کنیم باید انتخاب کنیم و تجربه نشان داده که معمولا خوب و صریح انتخاب نمیکنیم و انتخابهای کجدار و مریز باعث تشدید مشکلات میشود.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی ادامه داد: بانک مرکزی باید پایه پولی را کنترل کند، اما اجازه دهد بانکها تسهیلات بدهند چنانچه بخش زیادی از تسهیلات داده شده برای سرمایه در گردش اهدا شده که خیلی مثبت است. وی با اشاره به تاکید بانک مرکزی به کاهش مدت زمان تامین سرمایه گفت: برنامه بانک مرکزی خروج تامین مالی بنگاههای بزرگ از پرتفوی بانکهای تجاری و ورود بنگاههای کوچک تر به پرتفوی این بانکها است.
نیلی درخصوص تالیفات پژوهشی پژوهشکده گفت: «درباره چالشهای اصلی کشور در حوزه پول و بانک و در راستای خروج از رکود یک کتاب تالیف کردیم و در عین حال تحقیقی انجام دادیم که ظرف ۲ یا ۳ ماه آینده منتشر میشود که در آن همه تجارب رکود تورمی در دنیا را جمعآوری و بررسی کردهایم. وی افزود: «کتاب دیگری درباره سیاستگذاری نوین پولی و بانکی در پژوهشکده تدوین کردهایم که ارائه خواهد شد.» او افزود: در این همایش ۱۷۲ چکیده مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده که از آن میان ۱۱۲ چکیده تایید و در نهایت ۷۹ مقاله کامل دریافت شده است. در این پژوهش دو کارگاه آموزشی با موضوعات اقتصاد بینالملل نیز در کنار همایش برگزار خواهد شد.
بیست و پنجمین همایش سیاستهای پولی و ارزی
بیست و پنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی با محوریت «تورم تکرقمی پایدار؛ الزامات سیاستی و نهادی» در تاریخهای ۱۰ و ۱۱ خردادماه در سالن اجلاس سران برگزار میشود. محورهای اصلی این همایش «الزامات سیاست پولی و ارزی گذار به تورم تکرقمی»، «الزامات نهادی پایداری تورم تکرقمی»، «ارتقای سلامت و نظارت بانکی در راستای تامین ثبات مالی» و «اصلاح بازار اعتبار و تجدید ساختار مالی بنگاههای اقتصادی» است. سخنرانان اصلی این همایش «دکتر ولیالله سیف»، «دکتر علی طیبنیا»، «دکتر اکبر کمیجانی» و «دکتر مسعود نیلی» هستند که به ترتیب در رابطه با موضوعات «دستاوردهای سیاست مقابله با تورم در سال ۹۳ و تداوم سیاست کنترل تورم در سال ۹۴»، «راهبرد دولت در دستیابی به تورم تکرقمی پایدار»، «تحلیلی بر آخرین تحولات اقتصاد کلان و جهتگیری سیاستهای پولی و اعتباری بانک مرکزی در سال ۹۴» و «چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۹۴» به ایراد سخنرانی خواهند پرداخت.
در این همایش از صاحبنظران و استادان خارجی حوزه سیاستهای پولی و بانکی نیز در جهت ایراد سخنرانی و انتقال تجربیات جهانی در زمینه بانکداری مرکزی و برقراری ثبات مالی دعوت بهعمل آمده است. عناوین سخنرانیهای پروفسور جیانلوکا بنینو (استاد مدرسه اقتصاد لندن)، دکتر مارتین سریسولا (معاون بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بینالمللی پول)، پروفسور پیرپائولو بنینو (استاد اقتصاد، دانشگاه لوئیس گیدو کارلی ایتالیا)، نائوکی تاباتا (مشاور ارشد، موسسه تحقیقات اقتصاد ژاپن)، مارکوس کربر (استاد مالیه عمومی و اقتصاد سیاسی، دانشگاه فناوری برلین) به ترتیب «انباشت ذخایر خارجی و رشد»، «راهکارهای دستیابی به تورم تکرقمی»، «ناخنثایی عملیات بازار باز»، «نقش بانک مرکزی در رابطه با حل مشکل مطالبات غیرتجاری» و «نظارت بانکی در بانک مرکزی اروپا» خواهد بود.
در همایش امسال همانند همایش سال قبل به منظور نقد و بررسی محورهای اصلی همایش، چهار نشست سیاستی با سخنرانی دکتر جلال نائینی، دکتر سیدعلی مدنیزاده، دکتر فرهاد نیلی و اسد جفری برگزار میشود. هدف از برگزاری این نشستها، ارائه تحلیلهای علمی در هر یک از محورهای اصلی همایش است؛ به نحوی که بتواند با ارائه پیشنهادها و توصیههای سیاستی شفاف در تصمیمسازیهای اقتصادی نقش موثری ایفا کند.
همچنین به دلیل اهمیت موضوع کنترل بدهی بانکها به بانک مرکزی و رفع معضل اضافه برداشت بانکها، در همایش امسال میزگردی تحت عنوان «مدیریت بدهی بانکها به بانک مرکزی: پیششرط تحقق تورم تکرقمی» برگزار خواهد شد که در آن صاحبنظران حوزه بانکی به بحث و تبادلنظر حول راهکارهای عملی کنترل بدهی بانکها به بانک مرکزی خواهند پرداخت.
همزمان با برگزاری همایش، دو کارگاه آموزشی با موضوعات «اقتصاد بینالملل پیشرفته» و «اقتصاد پولی پیشرفته» توسط جیانلوکا و پیرپائولو بنینو در محل سالن اجلاس سران تشکیل خواهد شد.
۰۷:۰۵:۴۲ وجود این گروه در کشور عراق و محدودهای با فاصله ۵۰ کیلومتری از مرزهای ایران، قطعا لزوم توجه ما را میطلبد و اگر قصد داشته باشند به مرزهای کشور نزدیک شوند، قطعا دخالت میکنیم و این موضوع را نیز رسما به کشور عراق اعلام کردهایم.
۰۷:۰۳:۱۳ اگر چه اعلام رسمی در رابطه با شروع فاز سوم هدفمندی یارانهها انجام نشده اما شواهد موجود دال بر ورود دولت درست یک سال پس از اجرای فاز دوم به این مرحله است.
به گزارش خبرنگار ایسنا، در حالی که در نیمه دوم سال گذشته و در زمان تصویب لایحه بودجه سال ۱۳۹۴ هیچ مدیر دولتی تصمیم برای ورود به فاز سوم هدفمندی یارانه ها در سال جاری را تایید نکرد و حتی بارها تاکید شد که در سال ۱۳۹۴ قیمت حامل های انرژی هیچ گونه افزایشی نخواهد داشت اما به هر حال با گذشت دو ماه از سال قیمت حامل های انرژی با افزایش همراه شد. تحولی که در اواخر سال گذشته در بخش آب و گاز نیز رخ داده بود.
با حذف بنزین سهمیهای ۷۰۰ تومانی و آزاد شدن نرخ آن در ۱۰۰۰ تومان که به عبارتی افزایش ۳۰۰ تومانی قیمت بنزین را به همراه داشته و از سویی دیگر قیمت سایر سوختها از جمله بنزین سوپر و گازوئیل هم افزایش یافته به وضوح بیانگر کلید خوردن فاز سوم هدفمندی یارانه ها البته بدون اعلام رسمی خواهد بود.
این در حالی است که در سال گذشته هم در اردیبهشت ماه و پس از ثبت نام مجدد از متقاضیان دریافت یارانه نقدی، با افزایش قیمت حامل های انرژی فاز دوم هدفمندی یارانه ها شروع شد و با شرایط پیش آمده به نظر می رسد دولت بعد از یک سال از اجرای فاز دوم به مرحله سوم ورود کرده است.
اکنون در شرایطی قانون هدفمندی یارانه ها در سال پنجم اجرا قرار دارد که طبق آنچه در این قانون آمده دولت مکلف است تا با اصلاح قیمت حامل های انرژی به گونه ای برخورد کند که به تدریج تا پایان برنامه پنجم توسعه، قیمت فروش داخلی بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفید، گاز مایع و سایر مشتقات نفت، با لحاظ کیفیت حاملها با احتساب هزینه هایی شامل حمل و نقل، توزیع، مالیات و عوارض قانونی کمتر از ۹۰ درصد قیمت فوب خلیج فارس ( تحویلی روی کشت) نباشد. در عین حال که قیمت فروش نفت خام و میعانات گازی به پالایشگاهای داخلی ۹۵ درصد قیمت فوب تعیین شد.
اگرچه امسال سال پایانی برنامه پنجم توسعه بوده و باید طبق قانون در این دوره زمانی اجرای قانون هدفمندی یارانه ها تکمیل می شد اما به هر حال با توجه به عدم پایبندی به قانون و اجرای ناقص آن در فاز اول که حدود سه سال طول کشید فرصت برای عمل به مهلت قانونی تعیین شده برای اجرای تمام فازهای آن از دست رفت.
افزایش اخیر قیمت حاملهای انرژی در حالی اتفاق می افتد که با توجه به کاهش سقف منابع توزیعی برای پرداخت یارانه نقدی به ۳۹ هزار تومان و کسری حدود ۶۰۰۰ میلیارد تومانی که در این بخش تا پایان سال وجود دارد منابع صرفه جویی شده از این تغییر قیمت میتواند تا حدی هزینههای این بخش را پوشش دهد. آنطور که به نظر می رسد با افزایش ۳۰۰ تومان قیمت بنزین بین سه تا چهار هزار میلیارد تومان به منابع دولت اضافه خواهد که در صورت اختصاص به منابع هدفمندی یارانهها بخش قابل توجهی از کسری را تامین میکند و بار زیادی را از دوش دولت به منظور حذف یارانه بگیران ثروتمند خواهد برداشت.
۰۷:۰۱:۵۱ محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان فردا (سه شنبه) به عمان و روز چهارشنبه به کویت سفر می کند.
به گزارش ایرنا، قرار است وزیر امور خارجه در سفر به دو کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس، با مقام های سیاسی عمان و کویت درباره مسایل دو جانبه، منطقه ای و بین المللی دیدار و گفت و گو کند.
امضای موافقت نامه تعیین مرز دریایی میان عمان و جمهوری اسلامی از جمله برنامه های وزیر امورخارجه کشورمان در سفر به عمان است.
همچنین قرار است وزیر امورخارجه کشورمان بعد از سفر به عمان برای شرکت در چهل و دومین اجلاس سالانه وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری های اسلامی راهی کویت شود.
سفر ظریف به عمان و کویت را می توان در راستای سیاست اصولی دولت تدبیر و امید برای گسترش همکاری های دوجانبه و منطقه ای در مقابله با خشونت، افراطی گری و حل و فصل مسالمت آمیز بحران در منطقه ارزیابی کرد.
۰۷:۰۱:۰۵ این متن را خوب بخوانید اگر دیشب برنامه را ندیدید:
ه گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما به تشریح آخرین روند مذاکرات هستهای پرداخت.
معاون وزیر خارجه عنوان کرد: برای بنده جای بسیار خوشحالی است که موضوع هستهای به عنوان یکی از مهمترین موضوعاتی که کشور ما با آن مواجه است این قدر وسیع و گسترده مورد توجه مردم و گروههای مختلف اجتماعی و سیاسی قرار گرفته و آنقدر درباره آن بحث میشود و به عنوان یک دغدغه ملی درباره آن صحبت میشود که نشان دهنده رشد و بلوغ سیاسی جامعه ماست که ظرفیت مباحثه و گفتوگو در خصوص مهمترین موضوعی که با امنیت ملی و منافع ملی ارتباط مستقیم پیدا میکند را به این شکل گسترده پیدا کرده و مباحث این قدر باز، شفاف و گسترده مطرح میشود و مشکل خاصی پیش نمیآید.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ادامه داد: قطعاً این موضوع به ارتقاء و کیفیت بحثها کمک میکند. ضمن این که صدا و سیما در این خصوص نقش بسیار خوبی را با برگزاری مناظرهها و گفتوگو ایفا کرده است.
عراقچی اضافه کرد: البته ممکن است در این حین بداخلاقیهایی هم صورت گیرد و قاعده کار بعضی وقتها رعایت نشود که البته طبیعی است. هر چقدر بلوغ سیاسی جامعه بیشتر شود انشاءالله آفات و بداخلاقیها کمتر خواهد شد و محیط سالمتری برای بحث به وجود میآید.
وی با اشاره به حضور او و ظریف در جلسه علنی روز گذشته در مجلس خاطرنشان کرد: ما مرتب بعد از هر دور مذاکره در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حضور پیدا میکردیم و خدمت نمایندگان عضو این کمسیون گزارش میدادیم که این بار خواسته بودند که در صحن عمومی مجلس یک جلسه غیرعلنی برگزار شود.
عراقچی افزود: جلسه غیر علنی مشخصات خود را دارد و بحثهای آنها داغتر است و با این فرض که صحبتها در بیرون منعکس نمیشود فرصت راحتتری را فراهم میکند تا گفتوگوها در محیط آرامتری صورت گیرد و جلسه دیروز هم به همین ترتیب بود.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: در جلسه روز گذشته ۴ نفر از نمایندگان از فراکسیونهای مختلف از مخالف و موافق دیدگاههای خود را بیان کردند و دکتر ظریف و بنده نیز نکاتی مشروح و مفصل را خدمت نمایندگان عرض کردیم. در مجموع احساس میکنم که رضایت غالب نمایندگان وجود داشت.
عراقچی در عین حال یادآور شد: البته نمایندگانی هم هستند که دیدگاههای مخالف دارند که قابل احترام است و نظرات خود را بیان کردند و ما نیز استفاده کردیم.
معاون وزیر خارجه در ادامه و در پاسخ به سؤال مجری درباره بازرسی از تأسیسات هستهای و گفتوگو با دانشمندان هستهای گفت: از آن جایی که موضوع بازرسی و دسترسی آژانس به افراد، مراکز و اسناد در رابطه با برنامه هستهای ایران یک موضوع بسیار حساسی است و خیلی از دوستان و منتقدان با حساسیت زیادی به عنوان خط قرمز با آن برخورد کردند که همین طور هم هست.
عراقچی عنوان کرد: به خاطر شبهاتی که ایجاد شده ممکن است یک نگرانی در بین مردم ایجاد شده باشد که لازم میدانم کلیتی را در این زمینه عرض کنم.
وی در ادامه توضیح داد: دیپلماتها در کلیت خودشان و مذاکره کنندگان در هر حوزهای، اینها کسانی هستند که دقیقاً مطابق دستورالعملهای خودشان رفتار میکنند، یعنی در هر مذاکره و در هر گفتوگوی دیپلماتیکی هر فرستاده و سفیری که میرود، مأمور است که یک سری دستورالعملهای مشخصی را اجرا کند و از خود اختیار خاصی ندارد مگر این که یک قدرت مانوری در برخی جزئیات، محدوده و نوع بیان مطالب داشته باشد، ولی دستورالعملها، خطوط قرمز و چارچوبها دقیقاً برای دیپلماتها و مذاکره کنندگان تعریف و مشخص میشود.
عراقچی ادامه داد: در موضوع هستهای که بسیار حساس و مرتبط با امنیت و منافع ملی و آینده کشور است، چارچوبها، اضول و خطوط قرمزی هستند که بسیار مهم میباشند. مقام معظم رهبری در سخنرانی عمومی اشاره کردند که این چارچوبها و خطوط قرمز تحت نظر ایشان تدوین و طراحی میشود و بعد در جزییات به کسانی که در صحنه هستند واگذار میشود.
* شورایی که تحت نظارت مستقیم رئیس جمهور است
معاون ظریف گفت: شورایی وجود دارد برای طراحی عملیاتی مذاکرات که شامل افرادی هستند که توسط مقامات عالی مشخص شدهاند و تحت نظارت مستقیم رئیس جمهور هستند که دستورالعلملها، خطوط قرمز و چارچوبها مشخص و به تیم مذاکره کننده ابلاغ میشود و ما در صحنه عمل موظف به اجرای این دستورالعملها و حرکت در چارچوب این خط قرمزها و چارچوبها هستیم. باعث افتخار و وظیفه ماست که در این چارچوب و خطوط قرمز دقیقا حرکت کنیم.
وی با بیان اینکه ممکن است در شرایطی خطوط قرمز جا به جا شوند، عنوان کرد: ما دقیقا در همین چارچوب حرکت کردیم و در آینده حرکت میکنیم و به هیچ وجه به خودمان اجازه نمیدهیم که خارج از این چارچوب حرکت کنیم.
معاون وزیر خارجه در خصوص نحوه بازرسیها و نظارتها گفت: این با اطلاعات کشور ارتباط مستقیم پیدا میکند که این اطلاعات در خیلی موارد اطلاعات سری و ارزشمند کشور است که به آسانی نباید دست هر کسی بیفتد. ما در موضوع هستهای از آنجایی که برنامه ما یک برنامه کاملا صلحآمیز است در چارچوب قواعد انپیتی حرکت میکند، هیچ نگرانی از شفاف سازی،بازرسی و نظارت نداریم. چون هیچ چیزی برای پنهان کردن نیست.
وی ادامه داد: یک برنامه کاملا صلحآمیز در چارچوب قوانین بینالمللی و تحت نظارت آژانس فعالیت میکند و ما هیچ نگرانی از اینکه از این برنامه ما نظارت صورت گیرد و آژانس به عنوان مرجع بینالمللی قضاوت در خصوص صلحآمیز بودن برنامه کشورها نظارت داشته باشد، به طور اصولی مشکلی نداریم. اما با سوء استفاده از نظارتها مشکل داریم.
* اجازه سوء استفاده از نظارتها را نمیدهیم
عراقچی گفت: برنامه ما برای نظارت در چارچوب قواعد بینالمللی و نظامها و رژیمهای متعارف بازرسی که وجود دارد و همه اجرا میکنند، در آن چارچوب هیچ مشکلی برای نظارت نداریم، ولی اجازه نخواهیم داد که از این نظارتها برای دسترسی به اطلاعات سری کشور، شناسایی دانشمندان و بعضی از سیاستهای کشور سوء استفاده شود. این یکی از خطوط قرمز بسیار پررنگ ماست.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای اضافه کرد: دستوری که داشتیم این است که در چارچوب نظامهای شناخته شده و متعارف بینالمللی نظارتی با آژانس همکاری کنیم و در همین چارچوب نسبت به مسائل نظارتی و دسترسیهای آژانس همکاری کنیم که یکی از این چارچوبهای متعارف بینالمللی پروتکل الحاقی است.
وی درباره پروتکل الحاقی گفت: این پروتکل در تکمیل معاهده انپیتی نوشته شد. چون انپیتی و موافقتنامه پادمان نواقصی در بحث بازرسی داشت و برخی کشورها سوء استفاده کردند، پروتکل الحاقی نوشته شد و یکسری بازرسیهای گستردهتر و دسترسیهای بیشتری را برای آژانس ایجاد میکند. این پروتکل در کنفرانس خلع سلاح در ژنو تدوین شد.
*پروتکل الحاقی برای ما جزو خطوط قرمز نبود
عراقچی با بیان اینکه پروتکل الحاقی به عنوان یک رژیم متعارف بینالمللی برای ما جزو خطوط قرمز نبود، خاطرنشان کرد: از همان ابتدا به ما اجازه پذیرفته شدن پروتکل الحاقی در طول مذاکرات داده شد. هنوز که پذیرفته نشده و هنوز توافقی نداریم ولی به عنوان یکی از مواردی که میتواند مورد پذیرش واقع شود، جزو دستورالعملهای تیم مذاکره کننده بوده است. البته ممکن است خطوط قرمز در طول زمان جا به جا شوند. ممکن است پروتکل الحاقی در مقطعی جزو خطوط قرمز نباشد که هنوز نشده و دستورالعملهای ما تغییر نکرده است.
وی ادامه داد: در پروتکل الحاقی دسترسی به سایتهای غیرهستهای وجود دارد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای با بیان اینکه هنوز چیزی پذیرفته نشده است، گفت: قاعده مجلس هم سر جای خود هست که هیچ همکاری داوطلبانهای فراتر از تعهدات ما نباید صورت گیرد و صورت هم نگرفته است ولی در میز مذاکره این موارد بحث میشود؛ اگر به توافق رسیدیم منوط به نظر مجلس یا طی روندهای قانونی، توافقات ما اجرا میشود. ما مامور به مذاکره هستیم، هنوز که توافقی صورت نگرفته است.
وی خاطرنشان کرد: اگر توافقی صورت گیرد، طبق دستورالعملهای ما، آن موقع باید روندهای قانونی آن طی شود. اگر چیزی خلاف مصوبه مجلس است باید نظر مجلس گرفته شود. جای نگرانی اصلا وجود ندارد. ما داریم مذاکره میکنیم، در مذاکره پذیرش پروتکل الحاقی جزو مواردی بوده که به ما اختیار داده شده بود که پذیرش آن را در طول مذاکره مدنظر قرار بدهیم.
عراقچی با اشاره به برنامه اقدام مشترک ژنو و اینکه تصویب پروتکل الحاقی منوط به نظر مجلس است، خاطرنشان کرد: در توافق نهایی نیز همین خواهد بود. اگر توافق نهایی در کار باشد پروتکل الحاقی منوط به نظر مجلس و طی روالهای قانونی است. ما نمیتوانیم به عنوان مذاکره کننده دولت از طرف مجلس قول بدهیم. ما میتوانیم مذاکره کنیم و بگوییم این ممکن است شدنی شود، منوط به نظر مجلس.
وی خطاب به مردم و نمایندگان تصریح کرد: هیچ چیزی بدون روال قانونی خود پذیرفته نخواهد شد.
* نباید اجازه دهیم از بازرسیها سوء استفاده شود
معاون وزیر خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درباره سوء استفاده از بازرسیها خاطرنشان کرد: اینکه در گذشته ممکن است اطلاعاتی از داخل مراکز ما به دست بازرسان رسیده باشد حتما نقطه ضعفی است که باید برطرف شود و این نگرانی و دغدغه ماست. نباید اجازه دهیم از بازرسیها سوء استفاده شود.
معاون وزیر خارجه در ادامه با بیان اینکه در پروتکل الحاقی دسترسی به سایتهای غیر هستهای پیش بینی شده آن هم دسترسی مدیریت شده، گفت: سایت غیر هستهای ممکن است، شامل مراکز نظامی هم باشد.
وی در توضیح دسترسی مدیریت شده عنوان کرد: یعنی اگر به بازرسی از آژانس ماموریت داده میشود که امر خلافی را در یک مرکزی غیر از مراکز هستهای ما مطمئن شود که صورت نمیگیرد، این فرد به ترتیبی وارد و خارج از این مرکز میشود که هیچ اطلاعات غیر از آنچه نیاز دارد به دستش نیاید.
عراقچی گفت:آژانس مامور کشف فعالیتهای خلاف هستهای است نه هیچ کار دیگری. فعالیتهای هستهای یک شاخصی دارد که مواد رادیواکتیو تولید میکند و در محیط به جا میماند.
معاون وزیر خارجه اضافه کرد: بنابراین برای اینکه بازرسان آژانس مطمئن شوند که در مکانی فعالیت هستهای غیرقانونی صورت گرفته یا نگرفته فقط یک نمونهبرداری محیطی برای آنها کفایت میکند. یک دستمالی دارند که میکشند به وسیلهای که مدنظرشان است و اگر مواد رادیواکتیو در محل وجود داشته باشد اثر آن روی دستمال میماند و بعد در وین آن را تجزیه و تحلیل میکنند.
وی گفت: آن چیزی که به عنوان بازرسی در ذهن ماست که وارد محلی شوند و عکس بگیرند و … اصلا به این معنا نیست و به عنوان دسترسی مدیریت شده است. شما حتی میتوانید چشمان بازرس را از بیرون مرکز ببندید و همه وسایلش را میگیرید و در همان نقطهای که خواسته میبرید و باید مختصات جغرافیایی محلی که خواسته از قبل داده باشند.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای عنوان کرد: آنها را به همان نقطه میبرند و در همان نقطه چشمش را باز میکنند، جیپیاس به او میدهند که کنترل کند که مختصات جغرافیایی درست است، نمونه برداری محیطی میکند، دوباره چشمانش را میبندند و بیرون میبرند. اگر چیزی باشد که نخواهید ببیند میتوان روی آن را پوشاند یا بیرون برد. اینها تکنیکهایی است که کشورها در حال اجرای آن هستند.
وی پرسید: آیا این به معنی بازرسی از مراکز نظامی است؟ گفت: این باید قضاوت شود. اگر دسترسی مدیریت شده در چارچوب بازرسی ممنوعه توسط مقام معظم رهبری تعریف میشود، سمعا و طاعتا ما رد میکنیم. من فکر میکنم در آن چارچوب نیست، ولی اگر مقامات نظامی و مربوطه و مجلس و شورایی که مقام معظم رهبری مشخص کردند به این نتیجه برسند این دسترسی که در پروتکل الحاقی وجود دارد در زمره همان بازرسیهای ممنوعهای است که رهبری فرمودند برای ما مطاع است و خواهیم گفت که همین دسترسی مدیریت شده را نخواهیم داد.
عراقچی در پاسخ به این سؤال که اگر آژانس از دستمال برای نمونهبرداری سوء استفاده کند چه پیش میآید؟ عنوان کرد: امکان سوء استفاده از آن دستمال نیست. معمولا ۲ دستمال کشیده میشود یکی نزد کشور میماند و یکی را بازرس آژانس میبرد و هر ادعایی کرد آن دستمالی که نزد کشور پذیرنده است گواه و شاهد است.
معاون وزیر خارجه گفت: آژانس بدون مدرک و دلیل نمیتواند ادعا کند. ما ادعایی نداریم و نمیخواهیم که به هر طریقی پروتکل الحاقی را قبول کنیم. ۲ سال و نیم پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا کردیم و من به خاطر ندارم در آن مقطع گزارش یا شکایتی از دوستان ما در بخش نظامی رسیده باشد که آژانس از اختیارات خود سوء استفاده کرده است.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای اضافه کرد: آنچه برای ما اصل و خط قرمز است این است که از این دسترسیها هیچ سوء استفادهای نباید صورت گیرد، اگر به این جمع بندی برسیم که این دسترسی مدیریت شده همانی است که مقام معظم رهبری به آن اشاره داشتند و در تعریف بازرسیها از مراکز نظامی و ممنوعه از دید مقام معظم رهبری میگنجد، ما حتما پروتکل الحاقی را نمیپذیریم. ممکن است عدم پذیرش پروتکل باعث شود توافقی نداشته باشیم، خوب نداشته باشیم.
*حاضر نیستیم امنیت ملی و امنیت مراکز نظامی و اسرار کشور را به خاطر توافق بفروشیم
عراقچی تصریح کرد: حاضر نیستیم امنیت ملی و امنیت مراکز نظامی و اسرار کشور را به خاطر توافق بفروشیم. اگر این جمع بندی صورت گیرد، ما حتما پروتکل الحاقی را رد خواهیم کرد و ممکن است توافق نداشته باشیم، عیبی ندارد، آخر دنیا نیست.
وی گفت: ما نباید به بازرسان آژانس اجازه سوء استفاده بدهیم. بیشتر از بقیه باید حواسمان باشد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده با بیان اینکه ما تجربیات خوبی نسبت به نحوه عملکرد آژانس داریم، خاطرنشان کرد: آژانس مدعی شد در مریوان آزمایش خاصی صورت گرفته که ما از آژانس خواستیم مدرک ارائه دهد که آژانس ناتوان ماند و ما خواستیم بازرسی کند که آژانس گفت نمیخواهم بروم.
به گفته عراقچی اگر آژانس یک مرکز نظامی را درخواست کند، باید مدارک ارائه دهد.
معاون وزیر خارجه گفت: ممکن است ما بنا به شرایطی تشخیص دهیم دسترسی را بدهیم. ما از پارچین دو بار دسترسی دادیم و اتفاق خاصی هم نیفتاد و آقای فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی نیز به این مسئله اشاره داشت.
وی افزود:باید مطمئن شویم که درخواست آژانس معقول است. ما امنیت ملی و اسرار نظامی خودمان که امنیت ما منوط به آن است و دستاوردهای دانشمندانمان و دستاوردهای نظامی را با هیچ چیزی معامله نمیکنیم و به هیچ قیمتی اجازه نمیدهیم خدشهای به آن وارد شود.
وی گفت: توافق فسخ شود؛ بشود. امنیت و منافع ملی کلان ما قابل مصالحه و معامله با هیچ چیزی نیست. بارها در مذاکرات گفتهایم که این حوزه امنیتی ماست و به هیچ وجه وارد آن نمیشویم.
معاون ظریف تصریح کرد: اوایل مذاکرات درباره بحثهای موشکی، چنان محکم برخورد کردیم که مدتهاست آن را کنار گذاشتهاند. قاطعانه گفتهایم امنیت ملی و سیستمهای نظامی و دفاعی کشور قابل مذاکره هم نیست چه برسد به دسترسی و مصالحه.
وی با بیان اینکه دشمن، دشمن است و اگر اجازه دهیم شخم میزند، خاطرنشان کرد: ما نباید اجازه دهیم و اجازه هم نخواهیم داد.
وی در خصوص ۲ بار دسترسی بازرسان آژانس به پارچین عنوان کرد: برای بار سوم خواستار دسترسی شدهاند که موافقت نشده است. تصمیم گیری درباره آن در دست ما نیست، تیم مذاکره کننده اختیار اجازه دادن دسترسی به مراکز نظامی را ندارد. این توسط مقامات نظامی مربوطه بررسی میشود و نهایتا توسط فرماندهی کل قوا تصمیم گیری میشود. اگر صلاح کشور را ببیند دسترسی خواهند داد.
عراقچی با تأکید بر اینکه آژانس از هیچ یک از تاسیسات ما نمیتواند بازرسی کند، عنوان کرد: فقط دسترسی مدیریت شده است و اجازه نخواهیم داد سوء استفادهای از این دسترسیها صورت گیرد.
وی گفت: در همان قالب شناخته شده بینالمللی و در قالب رژیمهای متعارف بینالمللی دسترسی داده خواهد شد و این هم منوط به این است که مقامات عالیه تشخیص دهند که آیا در آن سوء استفاده خواهد شد یا نه، اگر تشخیص دهند ما حتما رد خواهیم کرد.
عراقچی در پاسخ به سؤالی درباره ورود ویروس استاکسنت و شهادت دانشمندان هستهای نیز گفت: در خصوص بازرسیها باید دقت کنیم که شیوههای شناخته شدهای که امکان سوء استفاده ندارند، استفاده شود. باید مراقبت کنیم که دشمن همیشه منتظر نقاط ضعف ماست، نقاط ضعف را باید پوشش دهیم. اگر توافق به دست بیاید، باید مراقبت کنیم هیچ نقطه ضعفی نداشته باشد.
وی ادامه داد: اگر در طول زمان به شرایطی برسیم که منجر به ملغی و فسخ شدن توافق شود، امیدواریم به آن نقطه نرسیم ولی اگر برسیم اولا بازگشت تحریمها به آن آسانی که آنها فکر میکنند، نیست. برای این تحریمها هفت الی ۱۰ سال تلاش کردند که یک ساختار تحریمی را ایجاد کنند، این گونه نیست که یک شبه فرو بریزد به سرعت بازگردد، البته میتوانند، ولی برای آنها طول خواهد کشید.
عراقچی گفت: اگر ما هم به نقطهای برسیم که ببینیم آنها سوء استفاده از تعهدات ما خواهند کرد و اگر تصمیم بگیریم به نقطه اول برگردیم همه ظرفیت موجود برای اینکه برنامه ما به مرحله اول برگردد، وجود دارد. ممکن است یک مقدار زمان ببرد. در بعضی موارد برگشت پذیری فوری است فردو ۱۰۴۴ ماشین حفظ خواهد شد و در کمتر از یک ساعت گاز و برق میتواند وصل شود و ماشینها شروع به کار کنند. فردو برای ما ارزش راهبری دارد و هیچ کس به خود این اجازه را نمیدهد به تاسیسات ما در جاهای دیگر تعرضی کند چون میداند جایی چون فردو هست.
عراقچی گفت:اگر آنها نقض تعهدات کنند و ما به برنامههای خود برگردیم، دنیا حق را به ما خواهد داد.
*کیفیت توافق را فدای سرعت نخواهیم کرد
معاون وزیر خارجه درباره تحریمها و اظهارنظر معاون وزیر نفت درباره لغو تحریمها در آذر ماه و عنوان کرد: ۱۰ تیرماه مهلتی است که ما برای مذاکرات در نظر گرفتیم. تاریخ مقدسی نیست که حتما باید به آن پایبند باشیم و ممکن است تغییر کند. اگر در مذاکرات کار آهسته پیش برود، ما کیفیت توافق را فدای سرعت نخواهیم کرد.
*ما فقط یک توافق خوب خواهیم کرد
عراقچی ادامه داد: این گونه نیست که ما برای پایبند بودن به ۱۰ تیر توافقات را سرسری بپذیریم. کمال دقت را در توافق و ضمائم خواهیم کرد ولو اینکه بیشتر از ۱۰ تیر طول بکشد. ما فقط یک توافق خوب خواهیم کرد، هر توافقی را نخواهیم کرد. توافقی که منافع مردم و خواستههای ما را تامین کند، حرکت به سمت غنی سازی صنعتی، حفظ فردو و اراک و… باید وجود داشته باشد در جزییات همه چیز طبق خواستههای ما تامین شده باشد، البته در قالب یک دادو ستد و همزمان تمام تحریمهای اقتصادی و مالی باید لغو شود.
وی گفت: اگر لازم شد ۱۰ تیر تمدید میکنیم.
معاون وزیر خارجه درباره زمان اجرای توافق جامع گفت: کنگره آمریکا با شطینتی که کرد ۳۰ روز وقت دارد توافق را بررسی کند و ممکن است رد کند که احتمال آن زیاد است، بعد رئیس جمهور آمریکا وتو میکند و باز یک پروسه ۱۰ روزه طول میکشد که حدودا ۵۲ روز طول میکشد و حتما تا ۵۲ روز اتفاقی نمیافتد.
عراقچی با طرح این سؤال که چه زمانی کنگره به اوباما گفت توافق را بفرست که من نظر بدهم؟ پاسخ داد: بعد از لوزان. چون احساس کردند توافقی که حاصل میشود توافق خوبی برای آنها نیست و بیشتر به نفع ایران است و به همین خاطر کنگره وارد شد، حداقل کاری که کنگره میکند معطلی ۵۲ روزه است و حداکثر اینکه توافق را نپذیرد.
وی گفت: اعتراضاتی که در داخل آمریکا شد کمتر در داخل کشور ما به آن توجه شد. ممکن است تقسیم وظیفه در آمریکا نیز صورت گیرد، البته نمیدانم جناحهای سیاسی در کشور ما تقسیم وظیفه میکنند یا رقابت میکنند.
معاون وزیر خارجه درباره اینکه طرف مقابل ما چه کسی است؟ گفت: طرف مقابل ما ۶ کشور هستند. اگر توافق حاصل شود چندجانبه است و این تعهد دولت آمریکاست. دولت آمریکا موظف به اجراست و کنگره هر بازی در میآورد به عهده خودشان است.
وی در خصوص اینکه تحقیرآمیز نیست که ما منتظر نظر کنگره باشیم؟ عنوان کرد: تا وقتی کنگره آمریکا و مجلس ما نظر ندهد، کاری را صورت نمیدهیم.
عراقچی افزود: آنچه بین دولت و کنگره آمریکا میگذرد، به خودشان مربوط است. دولت آمریکا باید آمادگی خود را برای اجرا عنوان کند. هیچ کاری نخواهیم کرد که دولت آمریکا آمادگی خود را برای اجرا اعلام کند.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده خاطرنشان کرد: در روز اجرای توافق طرف مقابل باید تحریمهای اقتصادی و مالی را لغو کنند یکسری کارها را ما باید انجام دهیم. تعهداتی که ما باید انجام دهیم یک مقداری طول میکشد مثلا سانتریفیوژها جمع شود در انبار گذاشته شود، برای اراک قراردادها تنظیم شود که اینها زمانبر است.
وی با طرح این پرسش که چگونه میشود اقدامات ما و آنها را همزمان کرد؟ گفت: اینکه این مشکل چگونه حل شود یکسری راهحلهایی پیش بینی شده که در حال کار روی این راهحلها هستیم. برای ما اصل همزمانی خیلی مهم است.
عراقچی افزود: الان نمیخواهم وارد جزییات شوم، ولی این راهحلها هست و داریم روی یک جدول زمانی کار میکنیم که اصل همزمانی برای اجرای ما و آنها صورت بگیرد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره تحریمهای انرژی نیز پرسید: به نظر شما انرژی در حوزه اقتصادی نیست؟ فکر میکنم سوء تفاهمی که ایجاد شده از توافق ژنو ایجاد شده است. در توافق ژنو که در لوزان هم تکرار شده حرف این است که تمامی تحریمها به طور جامع بر اثر توافق نهایی برداشته خواهد شد.
معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: تمامی تحریمهای اقتصادی و مالی از جمله انرژی، بانکی، خدمات مالی، سوئیفت، بیمه، حمل و نقل، کشتی سازی، بنادر همه یک جا در روز اجرای توافق همه برداشته خواهد شد. پیش نویسهایی که کار میکنیم به ریز و جزییات نوشته شده است، تحریمهای انرژی شامل نفت، گاز و پتروشیمی است خواهد بود و اینکه هیچ کشوری برای خرید نفت ما مشکلی نخواهد داشت.سرمایهگذاری در صنعت نفت ما و … با جزییات در توافق خواهد آمد.
وی تصریح کرد: متن اصلی توافق حدود ۲۰ صفحه است که ۵ تا ضمیمه دارد که هر کدام از این ضمیمهها ممکن است تا ۳۰ صفحه باشد. امیدواریم توافق خوبی که مدنظر رهبری و مردم باشد حاصل شود که این توافق بیش از ۵۰ تا ۶۰ صفحه خواهد بود.
عراقچی ادامه داد: یکی از موارد تشویق همکاریهای هستهای با ایران است. برنامه هستهای ما که از نظر شورای امنیت و قواعد این شورا به خاطر قطعنامه ها امری غیرقانونی است بر اثر این توافق به امری قانونی تبدیل میشود.
وی گفت: ما یک برنامه کاملا مشروع و مورد شناسایی بین المللی و شورای امنیت خواهیم داشت و این برنامه در یک فاصله ۱۰ تا ۱۵ ساله به یک غنی سازی صنعتی با یک میلیون سو خواهد رسید و انشاءالله رضایت مردم جلب خواهد شد.
معاون وزیر خارجه درباره لغو تحریمهای ثانویه نیز گفت: تحریمهای اولیه و ثانویه فقط تحریمهای آمریکاست. آمریکا از بعد از انقلاب و حادثه گروگانگیری یکسری تحریمها را علیه ایران اعمال کرد که مختص اتباع آمریکایی است که حق ندارند با ایران کار کنند. پس از موضوع هستهآی که پیش آمد آمریکا تحریمهای دیگری را گذاشت برای کشورهای دیگر و عنوان کرد اگر با ایران کار کنی تحریم میشوی، اینها تحریمهای ثانویه است که مثلا به ژاپن میگوید حق نداری نفت ایران را بخری.
*اصراری نداریم که حتما شرکتهای آمریکایی با ایران کار کنند
وی گفت: آنچه مربوط به تحریمهای هستهای است این تحریمهای ثانویه است. آن تحریمهای اولیه قبل از هستهای و به دلایل دیگری است و آمریکاییها میخواهند آن را نگهدارند. ما اصراری نداریم که حتما شرکتهای آمریکایی با ایران کار کنند. آن تحریمها به خاطر هستهای نیست و در زمانی احتمالا لغو میشوند که ایران و آمریکا وارد مذاکرات مربوط به روابط دوجانبه شوند که بنده به شخصه هیچ چشم اندازی برای آن نمیبینم. اگر میخواهند تحریمهای اولیه را علیه اتباع خودشان نگهدارند،خودشان میدانند و ما هیچ اصراری نداریم که حتما شرکتهای آمریکایی در ایران کار کنند.
عراقچی ادامه داد: از همین الان اعتراض شرکتهای آمریکایی به آمریکا مطرح می شود که ثمرات این توافق را اروپاییها میبرند.
* مذاکره حقوق بشری با آمریکا نداریم
معاون وزیر خارجه گفت: ما مذاکره حقوق بشری و درباره منطقه با آمریکا نمیکنیم که تحریمهای مرتبط با تروریسمی که ناعادلانه گذاشتهاند،بخواهند بردارند. برخی تحریمهای ترکیبی هست که یکی از کارهای سختی که در زمان نگارش مشغول آن هستیم، در ضمیمه تحریمها مشخص کردن همین تحریمهاست. فهرستی از قوانینی که باید برداشته شود در این ضمیمه هست و روی این فهرست کار میکنیم. در متن ضمیمه اصرار داریم تاثیرات این تحریمها باید مشخص شود.
وی افزود: تحریمهای اصلی که علیه ایران ناعادلانه گذاشته شده شاید قریب به ۸۰ تات ۹۰ درصد به خاطر هستهای است که در ابتدای اجرای توافق برداشته خواهد شد.
عراقچی گفت: اختلاف نظرهای حقوقی هست که آیا یک قانون را لغو میکنند یا اجرای آن را لغو میکنند. ما معتقدیم باید خود قانون لغو شود، آنها معتقدند اجرای قانون را لغو میکنند. بحثهای حقوقی ما ادامه دارد.
وی با بیان اینکه ما بحث تعلیق نداریم، خاطرنشان کرد: بحث در رابطه با آمریکا، توقف تحریمها است. تحریمهای کنگره را دولت آمریکا نمیتواند لغو کند، کنگره باید خودش لغو کند که الان در شرایطی نیست که لغو کند. رئیس جمهور آمریکا میتواند اجرای آن را متوقف کند. آنچه از دولت آمریکا میخواهیم این است که تحریمها را اجرا نکند و تعهد بدهد و این تعهد مورد تأیید شورای امنیت قرار میگیرد و دولت آمریکا متعهد است مادامی که توافق جریان دارد هیچ یک از تحریمها را اجرا نکند. اتحادیه اروپا نیز متعهد میشود طبق مصوبهای تحریمهای خود را لغو کند.
معاون وزیر خارجه افزود: یکسری ظرائف حقوقی هست تا وقتی نظر ما و خیال ما به لحاظ حقوقی و سیاسی تامین نشود که تمامی تحریمهای اقتصادی و مالی لغو نشود، مسلما به توافق رضایت نخواهیم داد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده درباره اینکه تحریمهای شورای امنیت به راستی آزمایی آژانس منوط شده نیز گفت: کارهایی که ما باید انجام دهیم مثلا تعداد سانتریفیوژها یک کسی باید این را تایید کند و مرجع بینالمللی، آژانس است و کارهایی که آنها باید انجام دهند مصوبه شورای وزیران اتحادیه اروپا صادر شود که معلوم میشود. آژانس باید تایید کند که اقداماتی که ایران انجام میداده، انجام داده است. ما حواسمان کاملا جمع است. ذر زمان نگارش و کار با آژانس حواسمان هست که جلوی هر گونه سوء استفاده را بگیریم.
عراقچی درباره بررسی ابعاد احتمالی نظامی PMD گفت: این جدا از مذاکراتی است که صورت میگیرد. یکسری ادعاهای دروغینی است که مبنایی برای قطعنامههای شورای امنیت شد. یکسری سؤالاتی است نسبت به گذشته و در ۱۲ حوزه آژانس ادعا کرده است و آژانس همواره درخواست داشته ایران این سوالات را پاسخ دهد.
وی گفت: این موضوع بسیار پیچیده است و کشورهای غربی به آسانی دست از آن برنمیدارند و حل و فصل این ادعاها کار آسانی نیست. اراده سیاسی برای حل پی ام دی از قبل وجود نداشته است.
عراقچی گفت: ما هیچ وقت در اسناد رسمی PMD به کار نمیبریم و هیچ وقت به رسمیت نشناختیم.
وی افزود: کاری که الان صورت گرفت این بود که پی ام دی در مذاکرات گره زده شد که در سال ۹۲ آمانو به تهران آمد و توافق جدیدی با آقای صالحی امضا کرد (چارچوبی برای همکاری) که ۱۲ موضوع را ببندیم که یکی موضوع چاشنیهای انفجاری بود که بالاخره آژانس به این جمع بندی رسید که این چاشنیها هم کاربرد نظامی دارد هم غیرنظامی.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: همیشه باید حواسمان جمع باشد، طرف مقابل ما حسن نیت ندارد، دنبال مچ گیری و دشمنی است. ما باید حواسمان جمع باشد. ما بنای کارمان را براساس اطمینان نمیگذاریم، بنای کار را براساس سازوکارهایی که اطمینان بخش میتواند باشد، میگذاریم.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای خاطرنشان کرد: توافق را منوط به اراده سیاسی طرف مقابل نمیکنیم. توافق باید سازوکاری داشته باشد که اراده سیاسی آنها را باعث شود.
وی گفت: PMD همیشه بهانهای قوی در دست آنها بوده که باید این بهانه را از دست آنها بگیریم. به یکسری راهحلها رسیدیم که در تهران مورد پذیرش قرار نگرفت. لیستی را دادند که اگر با این افراد مصاحبه شود PMD بسته میشود که در تهران پذیرفته نشد.مقام معظم رهبری قاطعانه پاسخ دادند.
* همیشه متکی به پشتیبانی مقام معظم رهبری بودیم
وی گفت: مقام معظم رهبری در مقاطع مختلف در طول مذاکرات وارد صحنه شدند و کمکهای زیادی کردند. انرژی و نیرویی که مقام معظم رهبری وارد کردند به ما کمک کرد ما همیشه متکی به پشتیبانی و اراده قوی ایشان بودیم و در آینده نیز خواهیم بود. هر جا ایشان دخالت کنند همانجا دستورالعمل ما مشخص میشود و طبق آن حرکت خواهیم کرد.
عراقچی درباره بحث ۱۹۰ هزار سو نیز عنوان کرد: ایشان وارد شدند و کمک خیلی زیادی در مذاکرات شد.
۰۷:۰۰:۳۸ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس روز یکشنبه سوم خرداد ماه مجمع عادی سالیانه سهامداران شرکت پخش قاسم ایران در حالی در هتل المپیک تهران برگزار شد که بنا بر اخبار دریافتی از شاهدان عینی حاضر در این مجمع با اعتراض سهامداران حاضر در این مجمع نسبت به عملکرد هیات مدیره در دوره مالی قبل حاشیه دار شده است.
بر اساس این گزارش مجمع سالیانه این شرکت پرحاشیه که با نماد معاملاتی “قاسم” در بازار فرابورس درج شده با حضور ۹۱٫۵ درصد از سهامداران رسمیت یافت و با تصویب تقسیم کمتر از ۲۰ درصد سود نقدی معادل ۱۴ تومان به ازای هر سهم به کار خود پایان داد. این در حالی است که تصویب صورت های مالی در مجمع “قاسم ” بنابر اخبار دریافتی در میان هیاهو و اعتراض سهامداران به تصویب رسیده است.
از نکات جالب توجه در این مجمع عدم حضور فرهاد رمضان، مدیر عامل شرکت هلدینگ اقتصادی و خود کفایی آزادگان و سهامدار عمده شرکت قاسم در این مجمع بود.
در حالی که همزمان با عرضه اولیه سهام و حتی برگزاری نشست های خبری همواره از وی به عنوان مقام مطلع و تنها مرجع قابل دسترس شرکت قاسم به سهامداران معرفی شده است، اما در مجمع عادی سالیانه این شرکت جای خالی وی در میان هیات رییسه مجمع به چشم آمده است.
در همین ارتباط فرهاد رمضان در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاری فارس ضمن اعلام برگزاری موفقیت آمیز مجمع امسال شرکت پخش قاسم ایران و اینکه مجمع عادی سالیانه محکمه نیست، عنوان کرد: باید این نکته را دانست که مجامع عادی سالیانه مطابق قانون به منظور بررسی و تصویب صورت های مالی و استماع گزارش حسابرس و بازرس قانونی شرکت به سهامداران تشکیل و بر اساس درصد سهامداری اشخاص حقیقی و حقوقی تصمیم گیری ها به تصویب می رسد.
جور مدیران” قاسم” را کشیدم
نایب رییس هیات مدیره شرکت پخش قاسم ایران با اشاره به نقش خود در هیات مدیره این شرکت به عنوان عضو غیر موظف هیات مدیره ، عنوان کرد: گرچه به دلیل تجربه چندین ساله در بازار سرمایه و احاطه خود بر موضوعات مالی همواره در تعامل با سهامداران به نوعی جور مدیران اصلی شرکت قاسم را بر دوش کشیده ام، اما اینکه سهامدارن انتظار داشته باشند در همه مکان ها و زمان ها تنها بنده پاسخگوی عملکرد مدیریت شرکت قاسم باشم، انتظار به جایی نیست.
وی درباره عدم حضور خود در مجمع امسال شرکت قاسم گفت: شرکت قاسم ایران یکی از ۱۶ شرکت سرمایه پذیر حاضر در هلدینگ اقتصادی و خود کفایی آزادگان است که به لحاظ سهامداری در رده سوم شرکت های این هلدینگ قرار می گیرد. هر چند سامانه های مالی و حسابرسی داخلی عملیات این شرکت را همواره رصد می کند، اما در برابر عملکرد دوره مالی آن باید مدیرعامل پاسخگوی تعهدات خود باشد. در عین حال با توجه به ترافیک مجامع شرکت های مختلف زیر مجموعه هلدینگ خودکفایی درخواست کردم برای مجامع امسال شرکت ها تمامی مدیران حاضر در مجموعه هیات مدیره حضور جدی داشته باشند. بر همین امسال در مجمع امسال شرکت قاسم حضور نداشتم.
بنابر اخبار دریافتی فارس، ریاست هیات رییسه مجمع در حالی برعهده نماینده سهامدار عمده (صنعتی مینوی خرمدره) قرار گرفته که با اعتراض سهامداران مبنی بر دلیل عدم حضور رمضان در ترکیب این هیات رییسه عنوان شده که نمایندگی نامبرده در هیات رییسه از سوی سهامدار عمده تنفیذ شده است.
این موضوع در ابتدا مورد بازخواست نماینده سازمان بورس و نیز بازرس قانونی شرکت از هیات رییسه مجمع شده اما با اعلام تنفیذ اختیارات به رییس جدید هیات رییسه مجمع از اصرار بر آن صرف نظر شده است.
بر اساس این گزارش از دیگر حاشیه های اعلام شده در مجمع قاسم متشنج شدن فضای مجمع با اعتراض سهامدارانی بود که نسبت به سودآوری شرکت در دوره مالی اخیر و ریزش قیمت سهام در فرابورس علی رغم وعده های داده شده از سوی مالکان اصلی این سهم از طریق برخی رسانه ها بوده است.
یکی از ایرادهای گرفته شده در این مجمع اظهارنظر حسابرس با عبارت مشکوک در گزارش های مالی این شرکت است، در عین حال متورم شدن هزینه های عمومی و اداری در صورت های مالی و یا اظهارات خلاف واقع نماینده مالک اصلی شرکت مبنی بر حمایت سهام و یا ادعای ارزندگی ۴۰۰۰ تومانی در پیش از عرضه اولیه سهام و همچنین تحقق سودآوری ۱٫۵ درصدی نسبت به سرمایه شرکت از جمله ایرادهایی بوده که در مجمع از سوی سهامداران عنوان شده است.
در هیچ کجا تبلیغ قیمت سهام نکردم
رمضان در همین ارتباط با رد هر گونه اظهار نظر در مورد قیمت گذاری سهام “قاسم” در قبل یا بعد از عرضه سهام افزود: در جلسه معارفه سهام و یا پس از ورود به بازار سهام بنده هیچ گاه و در هیچ مصاحبه ای از موضوعی که بخواهد به قیمت سهم در بازار سمت و سو دهد، اشاره ای نکردم و از هیجان های کاذب مثبت و منفی بر روی سهم پرهیز کرده ام.
برخی ها شیطنت کردند
وی افزود: در جلسه معارفه سهام قاسم برخی کارگزارهای بورس حضور داشتند که نسبت به ارزش ذاتی سهم قیمت برآوردی بنده را خواستار بودند که صرفه نظر کردم. این نکته را باید توجه داشت که همواره ارزش ذاتی سهم با قیمت بازاری آن با تفاوت فاحشی مواجه است.
رمضان گفت: در ارزش ذاتی با تکیه بر ارزیابی های ذهنی از مجموع ارزندگی دارایی ها و سایر مولفه ها هر شخصی یک برآورد را اعلام می کند، اما در در موضوع قیمت بازاری سهم خود بازار بر اساس عرضه و تقاضا مشخص می شود. این موضوع که بنده در مورد یک دارایی نظر ذهنی خودم را به بازار تفهیم کرده باشم صحت ندارد.
ما حمایت کردیم اما لیدرها قیمت سهم را شکستند
این مقام مسئول درباره دلیل ریزش قیمت سهام قاسم و عدم حمایت سهامدار عمده با وجود وعده تحقق سودآوری ها افزود: شرکت قاسم ایران با وجود نوسان های حاکم بر اقتصاد کشور در یکسال گذشته توانست به رسالت خود جامه عمل بپوشاند. هر چند در بازار سهام برخی اقدام ها از سوی تعداد معدودی باعث شد تا در نوسان قیمت این سهم تعیین کننده باشند. هرچند که سهامدار عمده با انگیزه حمایت از سهم خرید کرد، اما این عده علاقه ای به رشد قیمت سهام نداشتند.
افزایش سرمایه تایید شده اما…
وی درباره موضوع افزایش سرمایه وعده داده شده در شرکت پخش قاسم گفت: کلیات افزایش سرمایه از سوی سهامدار عمده تایید شده و سرعت بخشیدن به فرآیند آن در اختیار مدیر عامل شرکت پخش قاسم است..
به گزارش فارس اواخر آبانماه پارسال هر سهم شرکت پخش قاسم در حالی به نرخ ۱۰۰۰ تومان برای هر سهم کشف قیمت شد که در ادامه با عرضه تدریجی سهامدار عمده و با تکیه بر خبرهای امید وار کننده سهامدار عمده این شرکت در رسانه ها از جمله افزایش قریب الوقوع سرمایه و فروش برخی دارایی های ثابت به نرخ میانگین ۱۱۸۰ تومان رسید.
پس از آن هر سهم قاسم” تا مبلغ ۲۱۰۰ تومان افزایش یافت تا ینکه با اعلام تعدیل منفی ۱۶ درصدی به ازای هر سهم در بودجه برآوردی با توقف نماد معاملاتی از سوی ناظر بازار به دلیل عدم شفافیت اطلاعات ارسالی مواجه شد. اما با گذشت سه روز از این اتفاق، شرکت با اعلام تعدیل مثبت ۵۰ درصدی در گزارش برآوردی خود نسبت به گزارش قبلی سهامداران خود را شوکه کرد و با بی اعتمادی شکل گرفته در این سهم قیمت آن حتی تا ۲۰ درصد پایین تر از قیمت عرضه اولیه افت کرد.
۰۷:۰۰:۱۹ شاهدان عینی در حالی از به حاشیه کشیده شدن مجمع شرکت پخش قاسم ایران خبر دادهاند که نایبرئیس هیات مدیره این شرکت از اعتراض، به عنوان پرسش و پاسخ و خواسته به حق سهامداران در مجمع این شرکت فرابورسی نام برده است.
۰۶:۵۶:۴۴ غلامحسین شافعی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در مورد اراده دولت برای مشارکت دادن بخش خصوصی در تصمیمگیری کلان اقتصادی کشور گفت: اگرچه این دولت فضای متفاوتی را برای به عرصه آمدن بخش خصوصی ایجاد کرده، اما صحنه عمل این فضا بسیار کند است و دولت باید برنامه خاصی در این زمینه داشته باشد.
وی ادامه داد: کار به جایی رسیده که از زبان رهبری و رئیس جمهور حرفهایی را میشنویم که احساس میشود، در خود مدیران دولتی گوش شنوایی برای توصیههای این دو بزرگوار وجود ندارد و بخش خصوصی معتقد است، جز با گفتوگو تغییر حاصل نمیشود.
شافعی با تاکید بر اینکه باید اعتماد حاکمیت با نسبت به بخش خصوصی بالا ببریم، خاطر نشان کرد: به نظر می رسد، بخش خصوصی باید در سالمسازی محیط کسب و کار دقت بیشتری انجام دهد و کدهای اخلاقی مورد نظر را تدوین کرده و به اجرا در بیاورد.
شبه دولتیها سوگلی اقتصاد شدهاند
وی در مورد نقش خصوصی در رونق داخلی و حمایت از تولید نیز به این نکته اشاره کرد که بخش خصوصی هنوز به اندازه کافی توانمند نیست و دولت باید فضایی را ایجاد کند که بر سر مسایل اقتصادی کشور به ویژه حمایت از تولید یک مشارکت دو طرفه به وجود آید، چرا که در ۱۵ سال پیش روندی ایجاد شد که دامنه بنگاههای دولتی گسترده شد و در کنار آن بخش شبه دولتی به وجود آمد و اینها سوگل اقتصاد ما بودند و توانستند با ایجاد رابطهای که داشتند، بخش خصوصی را به حاشیه ببرند.
اصل ۴۴ بر توانمندی سازی بخش خصوصی تاکید دارد نه واگذاری صرف بنگاهها
رئیس اتاق ایران تصریح کرد: حرف ما این است که در سیاستهای کلی اصلی ۴۴ آن قدری که به توانمندی بخش خصوصی اشاره شده بر چیز دیگری تاکید نیست و فقط بحث واگذاری بنگاهها در این اصل قانون به بخش خصوصی مطرح نشده است.
اصلاح و کاهش قوانین و مقررات زائد و دست و پا گیر
وی در پاسخ به اینکه راهکار شما برای آنکه بخش خصوصی توسعه یافته و بتواند مشارکت بیشتری در این زمینه داشته باشد، چیست گفت: سه راه حل ارایه کردهایم که دولت از سه طریق میتواند به توسعه بخش خصوصی کمک کند. نخستین راه حل اصلاح و کاهش قوانین و مقررات زاید در حوزههای کسب و کار، اقتصاد کلان، سیاستهای خرد بازار پول و سرمایه، کار و کالاست.
بهبود شیوه اجرا و ضمانت اجرایی قوانین و سیاستهای ابلاغی
شافعی دومین راهکار توسعه بخش خصوصی را بهبود شیوه اجرا و ضمانت اجرایی قوانین و سیاستهای ابلاغی عنوان کرد و گفت: باید جلوی برخورد سلیقهای با قوانین مصوب مجلس یا دولت را گرفت، تا سرمایهگذاران بخش خصوصی تکلیف خود را با قوانین بدانند و بر مبنای آن برنامهریزی کنند.
دسترسی به اطلاعات شفاف سازی شود
وی راه حل دیگر را دسترسی شفاف به اطلاعات و پاسخگویی بیشتر نهادهای عمومی که با بخش خصوصی سر و کار دارند، عنوان کرد و افزود: باید سامانهای برای سنجش مستمر و مستقل دستگاههای دولتی ایجاد شود، تا فرهنگ پاسخگویی هم شکل بگیرد.
۰۶:۵۴:۵۰ امیدواریم بازار امروز اگر مثبت قوی نباشد منفی هم نشود
۰۶:۵۴:۳۷ سلام و صبح عزیزان و بخیر و شادی