۰۸:۰۱:۴۴ پایان بخش اول اخبار
۰۸:۰۱:۳۲گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد ادامه رشد شاخص با وجودحجم اندک معاملات بود.در بازار دیروز شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات با افزایش ۲۴۶ واحدی به ۶۳ هزار و ۳۱۶ واحد رسید.
این رشد در حالی ثبت شد که مانند روز گذشته همچنان ارزش معاملات پایین بود به گونهای که ارزش معاملات در بورس به حدود۹۵میلیارد تومان و در فرابورس به حدود ۶۲میلیارد تومان بالغ شد که همچنان ارزش پایینی برای یک چرخش قوی بازار به شمار میرود.در بازار دیروز معاملهگران در تحولات کلان شاهد ادامه بحثها در مورد طرح مجلس شورای اسلامی برای نظارت بر توافق اتمی بودند. در کنار مساله سیاسی در تحولات مرتبط با بازار سرمایه یک مدیر بانکی از برگزاری جلسه ویژه وزیر اقتصاد با مدیران بانکها و رئیس سازمان بورس خبر داد و گفت: از روز سهشنبه بانکها برای حمایت از بورس و داراییهای خود وارد عمل میشوند. در گروه دارویی با افزایش سرمایه ۲۰۰ درصدی داروسازی کوثر سرمایه شرکت با ۳۶ میلیارد تومان افزایش از ۱۸ به ۵۴ میلیارد تومان خواهد رسید.این افزایش سرمایه از دو محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها به بیش از ۷/ ۱۸ میلیارد تومان و سود انباشته ۲/ ۱۷ میلیارد تومانی اعمال خواهد شد. هدف از این تامین مالی نیز، استفاده از معافیت مالیاتی موضوع ماده ۱۷ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و اصلاح ساختار مالی اعلام شده است.در گروه بانکی دیروز مدیرعامل بانک فرابورسی ایران زمین با تصمیم هیات مدیره تغییر کرد. سیدمحسن هاشمی به سمت مدیرعاملی این بانک انتخاب و جانشین سیدکمال سیدعلی شد.در گروه سیمانی دیروز شرکت فارسیت اهواز براساس گزارش شفافسازی اعلام کرده که مراحل فروش حدود ۲۰ هکتار زمین شرکت تاکنون تکمیل نشده است که در صورت عدم رخداد غیر مترقبه این مهم تا پایان مرداد ماه سال جاری تحقق مییابد و پیشبینی میشود خالص درآمد غیر عملیاتی ناشی از فروش زمین پس از کسر ارزش دفتری و سایر عوارض و کسورات قانونی مبلغ ۳۹هزارمیلیارد ریال باشد.در گروه خودرویی مدیرعامل سایپا با اشاره به تولید محصول جدید کامیون ولوو در ایران گفت: محصول اچ ۵۰۰ با ۱۵ درصد ساخت داخل خط تولید خود را آغاز اما از امروز افزایش سهم داخلیسازی این خودرو در دستور کار شرکت سایپا دیزل قرار گرفته است.در گروه کشتیرانی پس از گزارشهایی در مورد کاهش تحریمهای شرکت کشتیرانی دیروز مدیرعامل شرکت کشتیرانی جمهوریاسلامیایران اعلام کرد: همه شرکتهای کشتیرانی و کشتیهای نفتکش زیرمجموعه شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی همچنان در تحریم هستند.محمدحسین داجمر در گفتوگو با «ایسنا»، با بیان اینکه در حال حاضر تجارت ما بیشتر با کشورهای چین و پس از آن کره، تایوان و مالزی است، در مورد اولویت اول در صنعت کشتیسازی تصریح کرد: صنعت ساخت کشتی در داخل باید ابتدا از تعمیرات شروع شود و اگرچه سرمایهگذاری در تعمیرات کشتی ممکن است در ابتدا اقتصادی نباشد اما از آنجاکه سرمایهگذاریهای زیربنایی انجام شده است، میتوان با این نگاه کشتیسازی را فعال کرد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/880118/#ixzz3ZzBgmJt5
۰۸:۰۰:۲۷ گروه بورس- زهرا رحیمی: بورس تهران پس از حدود یک ماه ریزش ممتد، از روز دوشنبه فضای متعادل و افزایشی را تجربه کرد و به این ترتیب با رشد ۴۲۰ واحدی شاخص کل در دو روز گذشته بازدهی از ابتدای سال تا کنون به ۲۵/ ۱ درصد رسید. شاخص اکثر صنایع بورسی نیز همگام با رشد شاخص کل سبز پوش شدند؛ بهطوری که از میان شاخص ۳۷ صنعت، شاخص ۲۰ صنعت با رشد همراه شدند. مطالعه نوسانات قیمت سهام در صنایع مختلف بازار نشان میدهد که در روز گذشته نوسانات مثبت گروه فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای بیشتر از سایر صنایع بوده است. در صنایع با بیشترین افت به ترتیب میتوان به صنایع ساخت دستگاه و وسایل ارتباطی و استخراج زغالسنگ اشاره کرد. همگام با رشد ۳۹/ ۰ درصدی شاخص کل، شاخص کل هم وزن نیز رشد ۳۴/ ۰ درصدی را به ثبت رساند. در بررسی حجم و ارزش معاملات صنایع در روز گذشته، گروههای خودرویی و بانکی بیشترین حجم و ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
عرضه سیمان در تالار صادراتی بورس کالا
در بررسی عملکرد گروه سیمان در روز گذشته، سیمان اصفهان بیشترین رشد قیمت را تجربه کرد. بیشتر نمادهای مربوط به این گروه رشد قیمتی را تجربه کردند که در نهایت منجر به رشد ۴۴/ ۰ درصدی شاخص این گروه شد. همچنین در این گروه بیشترین افت قیمت را در نماد سهرمز (سیمان هرمزگان) شاهد بودیم. بیشترین ارزش معاملات نیز برای این نماد ثبت شد. در تحولات مربوط به سیمان در روزهای اخیر، اخبار متعددی وجود داشت. عدم تغییر نرخ سیمان در کنار راهیابی آن به تالار صادراتی بورس کالا در خردادماه و پس از آن عرضه در تالار داخلی این بازار از جمله مهمترین خبرهای منتشر شده در این صنعت محسوب میشوند. بهزعم کارشناسان عرضه سیمان در تالار صادراتی بورس کالا میتواند موجب افزایش قیمت صادراتی این محصول شود که این موضوع بر قیمت سهام شرکتهای این گروه نیز اثرگذار خواهد بود. در رابطه با وضعیت سهام شرکتهای سیمانی بهنام بهزاد فر، تحلیلگر بازار سهام گفت: متاسفانه با رکودی که در حوزه مسکن حاکم است میزان فروش این شرکتها در سال ۹۳ و بالطبع سال جاری بسیار پایین آمده است؛ البته نکته مهم تر کاهش قیمت نفت و در نتیجه کاهش بودجه دولت است که تقاضای عمرانی دولتی در این زمینه را نیز کاهش داده و این در حالی است که با درگیریهای عراق و کاهش صادرات نیز، موضوع کاهش فروش در بخش صادراتی نمود بیشتری پیدا کرده است. وی به مقایسه نرخ سیمان با قیمتهای جهانی پرداخت و گفت: سیمان در حال حاضر نسبت به قیمتهای جهانی بسیار ارزانتر فروخته میشود. این کارشناس بازار سهام با اشاره به پتانسیل نهفته گروه سیمانی تشریح کرد: در صورت جهانیسازی قیمتها رشد قابل توجهی نصیب این گروه میشود، لذا حداقل اینکه پتانسیل افزایش نرخ در این صنعت برخلاف سایر صنایع دیگر وجود دارد. این کارشناس بازار سهام افزود: نکته مهم دیگر این است که در شرایط فعلی این شرکتها با فرض فروش در نرخهای نیمه دوم سال ۹۳ توانایی تعدیل منفی صورتهای مالی خود را دارند بهطوری که در گزارشهای آماری صنعت سیمان در فروردین ماه سال جاری نیز نسبت به سال گذشته ۶ درصد کاهش تقاضای داخلی و
۲۰ درصد کاهش صادرات دیده میشود که این موضوع خود حاکی از وضعیت نامناسب صنعت سیمان در حال حاضر است. وی به خبر عرضه سیمان در بورس کالا جهت رونق گرفتن این صنعت اشاره و خاطرنشان کرد: اجرایی شدن این موضوع در کل به نفع صنعت سیمان است؛ البته نه بهعنوان یک پتانسیل رشد در کوتاهمدت. بهزادفر تشریح کرد: عرضه سیمان در تالار صادراتی بورس کالا و پس از آن در تالار داخلی در بلندمدت به نفع خریدار و فروشنده خواهد بود؛ مخصوصا با پتانسیلهای بسیار زیادی که در خود بورس کالا وجود دارد. این کارشناس بازار سهام به افزایش نرخ سیمان اشاره کرد و گفت: بحث افزایش نرخ فروش سیمان بین ۱۵ تا ۲۰ درصدی نیز مطرح بود که با توجه به تورم کلی جامعه این ارقام برای این صنعت منطقی است اما با توجه به اینکه در حال حاضر کششی برای فروش آنها وجود ندارد و بسیاری حتی با تخفیف میفروشند در حال حاضر افزایش نرخ نوعی مسکن است و دست سیمانیها را در تخفیفدهی بیشتر باز میگذارد.
تاثیر دو جانبه رفع تحریمها بر فلزات اساسی
گروه فلزات اساسی که تحت تاثیر قیمتهای جهانی تحرکات معناداری پیدا میکنند یا به عبارتی قیمتهای جهانی ملاک اصلی حرکت آنها است، روز گذشته افت ۰۶/ ۰ درصدی را تجربه کرد. در نمادهای مربوط به این گروه دیروز، نماد «وتوکا» بیشترین رشد قیمت (حدود ۹۵/ ۲ درصد) و نماد «فولاد» بیشترین حجم معاملات (حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار سهم) را در اختیار داشتند. بیشترین افت قیمتی در این گروه مربوط به نماد فجر بود که حداکثر افت قیمت یعنی چهار درصد را تجربه کرد. در نماد هرمز روز گذشته حقیقیها فروشنده و حقوقیها خریدار بودند. در بررسی سهامداران فعال مربوط به این نماد، روز دوشنبه شاهد خرید بیش از ۱۱ میلیون سهم از این نماد توسط شرکت فولاد مبارکه بودیم.
در خبرهای مربوط به این گروه بر مشکلات فروش شرکتها تاکید شده است و خبرها از پرشدن موجودی انبارهای روی و مشکلات فروش مس حکایت میکنند که در نهایت در صورت توافق هستهای و ورود تکنولوژی، این شرکتها میتوانند هم بیشتر بفروشند و هم ارزانتر تولید کنند؛ هرچند با افت قیمت دلار پس از توافقات هستهای شاهد افت در نرخ فروش این شرکتها خواهیم بود. در نهایت این شرکتها با کاهش نرخ دلار شاهد کاهش حاشیه سود خواهند شد بنابراین توافقات از دو جنبه بر آینده این شرکتها تاثیر خواهند گذاشت.
آینده خاکستری لیزینگ
در گروه لیزینگ (سایر واسطهگری مالی) در روز گذشته سه نماد «ولیز»، «ولساپا» و «ولغدر» معامله شدند که هر سه این نمادها با رشد قیمت مواجه شدند. نماد «ولیز» بیشترین رشد قیمت در بین این سه نماد را به خود اختصاص داد. بیشترین حجم معامله (حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم) مربوط به نماد «ولساپا» بود.
در این گروه انتظار بر این است که بعد از رفع تحریم قیمت خودرو کاهش پیدا کند. اصولا در صورت پایین آمدن قیمت خودرو ریسک عدم پرداخت بدهی مشتریان برای شرکتهای لیزینگی زیاد میشود. شرکتهای لیزینگی با مشکل دیگری نیز مواجه هستند. تاسیس این شرکتها بر خلاف شرکتهای سیمانی، پالایشی، فلزی، بانکی و… سرمایه زیادی نمیخواهد و تاسیس یک شرکت لیزینگی بسیار کمهزینهتر از تاسیس شرکتهای گروههای مختلف بورسی است و این شرکتها ممکن است پس از رفع تحریمها کلونی وار زیاد شوند و رقابت بین این شرکتها زیاد شود.
همچنین با نرخهای بالای سود فعلی در شرایط بعد از رفع تحریم قطعا مشتریان به این سمت نخواهند رفت؛ در همین رابطه خبر کاهش نرخ سود لیزینگیها منتشر شده که یک تهدید برای این گروه است. نرخ سود مورد عمل شرکتهای لیزینگ معادل ۲۱ درصد تعیین میشود. دریافت هرگونه وجه اضافی از سوی شرکتهای مزبور برای اعطای تسهیلات ممنوع است البته این شرکتها میتوانند با دستکاری در کارمزد سود خود را حفظ کنند اما به هر حال این موضوع برای این صنعت خطرناک است. به زعم بسیاری از کارشناسان در این صنعت هم افزایش نرخ یک تهدید به شمار میآید و هم کاهش نرخ! در شرایط با ثبات و رو به رشد اقتصادی وضعیت گروه لیزینگ در دنیا معمولا خوب میشود اما باید دید آینده این گروه زیرسایه رفع تحریمها با چه شرایطی مواجه میشود؟
ماشینآلات و دستگاههای برقی
در گروه ماشینآلات و دستگاههای برقی نیز روز گذشته شاهد رشد روزانه شاخص مربوط بودیم. ۳ نماد از نمادهای مربوط به این گروه یعنی بشهاب، بسویچ و بکاب با افت قیمتی همراه شدند اما رشد قیمتی تقریبا حداکثری در نماد بترانس افت قیمت در سایر نمادها را جبران کرد و در نهایت منجر به مثبت شدن شاخص مربوط به این صنعت شد. در«بترانس» ضمن بیشترین افزایش قیمت، بیشترین حجم معاملات را نیز شاهد بودیم.
تحریمهای کشتیرانی در عمل لغو شده است
گروه حملونقل از پنج نماد معامله شده در روز گذشته شاهد رشد قیمتی چهار نماد بود که در نهایت رتبه دوم رشد شاخص روزانه این گروه را منجر شد. در این گروه حفارس بیشترین افت قیمت را تجربه کرد. گروه حملونقل در هفت روز معاملاتی اخیر رشد ۱/ ۱ درصدی را ثبت کرده است. بیشترین حجم معاملات در روز گذشته مربوط به نماد کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بود. در این گروه خبر لغو تحریمهای شرکتهای کشتیرانی روز گذشته شرایط مثبتی برای این گروه رقم زد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/880109/#ixzz3ZzBdWmJu
۰۷:۵۹:۴۳ منیره نظـامیـوندچگیـنی: چند روزی است بهای نفت در بازارهای جهانی در مسیر صعودی قرار دارد. در آخرین معاملات انجام شده، قیمت نفت خام آمریکا (WTI) با افزایش ۷۰/ ۱ درصدی معادل ۱٫۰۱ دلار به محدوده ۶۰ دلار و ۲۶ سنت نزدیک شد؛ در همین حال بهای نفت برنت با ثبت رشد ۹۶/ ۱ درصدی (یک دلار و ۲۷ سنت) در حدود ۶۶ دلار و ۱۸ سنت مورد معامله قرار گرفت. پس از مدتها که بهای نفت تا زیر ۶۰ دلار افت کرده بود و در همین دامنه نوسان میکرد، چندی است موفق به شکست سطح مقاومتی ۶۰ دلار شده و اندکی بالاتر از این رقم در حال دادوستد است. در این میان بهای محصولات پتروشیمی اما بهعنوان یکی از بازارهای وابسته به نفت، رفتارهای متفاوتی را از خود نشان میدهند.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از پلیمر آپدیت؛ نرخ محصولات پتروشیمی در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی بهطور عام و در بازارهای آسیایی بهطور خاص با افت و خیز همراه بوده است. براساس آخرین آمارها، بهای ایزومر زایلین مخلوط در بازارهای آسیایی در مسیر صعودی گام برداشته که مهمترین دلیل آن رشد حجم تقاضا برای این ماده عنوان شده است.
به گزارش پلیمر آپدیت، تحلیلگران بر این باورند که شرایط سخت عرضه از یکسو و رشد چشمگیر میزان تقاضا از سوی دیگر، چشمانداز ۲ ماه آینده این محصول را همچنان صعودی ترسیم میکند.
پیشبینیها حاکی از این است که بهای ایزومر زایلین مخلوط در میان موجی از نگرانیهای تولیدکنندگان پاراکسیلین (PX) به احتمال زیاد برای دو ماه آینده در بازارهای آسیایی صعودی باقی خواهد ماند. با وجود ارزش ضعیف محصولات انرژی بالادستی، قیمت پاراکسیلین طی هفته گذشته در بازارهای آسیایی با رشد همراه بوده است.
رشد قیمت این محصول به افزایش شدید ثبت شده برای بهای ایزومر زایلین مخلوط و رشد ارزش ترفتالات اسید خالص (PTA) پایین دستی نسبت داده شده است.
پاراکسیلین و مخلوط زایلینها در صنایع رنگسازی، صنایع پلاستیکی کاربرد دارند. براساس گزارشهای موجود؛ یکی از معاملهگران آسیایی اظهار کرده شرکت پتروشیمیایی هیوندای کاسمو (Hyundai Cosmo)، که ظرفیت تولید اسمی پاراکسیلین آن در حدود ۱۸/ ۱ میلیون تن در سال اعلام شده است، درصدد راهاندازی مجدد طرحهای شماره یک و دو خود در نیمه اول ماه ژوئن بوده که در نتیجه به دنبال خرید هرچه بیشتر ایزومر زایلین مخلوط خواهد بود.
از سوی دیگر اما شنیدهها حاکی از این است که شرکت تولیدکننده ژاپنی تائیو اویل (Taiyo oil) درصدد بستن برنامه و توقف طرح تولید ۷۰۰ میلیون تن در سال از این محصول است که این تصمیم در پی اجرای برنامههای داخلی شرکت و نیز تعمیر و نگهداری تجهیزات در بازه زمانی دوماهه جولای-آگوست اتخاذ شده است.
تولیدکنندگان ایزومر زایلین مخلوط و نیز پاراکسیلین یکپارچه در حال حاضر شاهد بازگشت رونق به بازار این محصولات و نیز کسب حاشیه سودهای گسترده هستند. در این میان، تنها دلالان و معاملهگران مایل به خرید محصولات بر اساس یک قیمت ثابت هستند.
همچنین در ادامه گزارش پلیمر آپدیت آمده است که بهای سایر محصولات مهم پلیمری در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی با نوسانات بسیاری همراه بوده است. در این میان بنزن به عنوان یکی از محصولات استراتژیک در بازارهای آسیایی روند کاهشی را تجربه کرده است. پروپیلن و نفتا نیز در بازار آسیا با گام برداشتن در مسیر کاهش قیمتی فعالان خود را با سردرگمی مواجه ساختند.
در بازارهای اروپایی نیز شاهد افت دنبالهدار بهای تولوئن بودیم که این ریزش قیمتی بر سایر محصولات وابسته در این بازارها تاثیرگذار بوده است. در طرف مقابل اما شاهد رشد قیمت استایرن منومر و منو اتیلن گلیکول در بازارهای آسیایی بودیم.
براساس گزارش آیسیآیاس (ICIS)؛ کارشناسان بر این باورند که در شرایط کنونی بازار محصولات پتروشیمی خاورمیانه با عامل مهم، ظرفیت مازاد بر بازار چین و نیز ایالات متحده دست و پنجه نرم میکند.
در ایام آتی؛ تولیدکنندگان خاورمیانه خود را در یک محیط رقابتی خواهند یافت که در آن نیاز به مقابله با ظرفیت مازاد محصولات پتروشیمی ناشی از اجرای طرحهای زغالسنگ- اولفین چین (CTO) و نیز کراکر اتان ایالات متحده بیش از پیش احساس خواهد شد که پیشبینی میشود در این میان چین ظرفیت تولید خود را در راستای تامین تقاضای داخلی افزایش دهد.
همچنین شرکتهای شمال آمریکا نیز ظرفیت خود را بالاتر خواهند برد. مسلما این رشد ظرفیت، صنعت پالایش را نه تنها در خاورمیانه بلکه در تمام جهان تحت تاثیر قرار داده و این صنعت از این ظرفیت اضافی رنج خواهد برد.
با این حال، آنچه مسلم است اینکه با توجه به برنامههای کشورهای منطقه برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود و اتکای کمتر به درآمد نفتی، تلاشهای خاورمیانه برای غلبه بر این چالش به دستیابی به راهحلی خواهند انجامید که چشماندازی روشن را برای سرمایهگذاران و فعالان صنعت پتروشیمی ترسیم خواهد کرد.
کارشناسان براین باورند که بخش عظیمی از استراتژیها و برنامههای تدوین شده در زمینه تولید در خاورمیانه به منظور رشد صنایع ملی و با هدف توسعه اقتصاد داخلی خواهد بود.
در حال حاضر در منطقه خاورمیانه، شاهد طرحریزی دولتها و قطبهای بزرگ صنعت پتروشیمی برای ربودن گوی سبقت از رقبای خود در منطقه و نیز بازارهای جهانی هستیم. آخرین بررسیها نشان میدهد که بیش از ۴۰ درصد از شرکتهای بزرگ فعال در بخش صنایع پتروشیمی و شیمیایی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس (GCC)، سرمایهگذاریهای قابلتوجهی در بخش طرحهای نوآورانه توسعه و تحقیق انجام دادهاند که در اولویت قرار داشتن این صنایع را نشان میدهد.
به عنوان مثال، شرکتهای پتروشیمی بزرگ در عربستان سعودی در پی افت و خیزهای بازار محصولات خود بهخصوص در پی بروز بحرانهای ژئوپلیتیک و اوجگیری تنشها در یمن در ۶ ماهه اول سال جاری میلادی و افت چشمگیر سودهای کسب شده، درصدد دستیابی به راهکارهایی برای مواجهه با این بحران در ایام باقیمانده از سال هستند.
۰۷:۵۹:۲۷ مبادلات بازار آهن در نخستین روز هفته با اندکی بهبود همراه بود؛ اما در روزهای بعد بازار با کاهش قیمت و افت حجم مبادلات همراه شد. اغلب تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی رنج برده و تولید را به دلیل زیان متوقف کردهاند.
۰۷:۵۶:۰۶ وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در زمینه صنایع و قطعات خودرو باید با شرکتهای خارجی خوب همکاری کنیم و قطعات خودرو را برای داخل و صادرات با برندهای معتبر بسازیم.محمدرضا نعمتزاده گفت: اگر به صداقت و قصد خدمت به مردم برای توسعه کشور گام برداریم، همه به ما کمک خواهند کرد، پس بهتر است به جای آنکه بگوییم نمیشود و نمیگذارند، دست به کار شویم و اقدام کنیم.وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در صنایع خودرو و قطعات وابسته آن، طی سالهای گذشته پیشرفتهای بهدست آمده که در این رابطه باید کارهای جدیدی با دید صادراتی انجام شود؛ بهنحویکه ایران صادرکننده قطعه شود.وی تصریح کرد: برخی بازارهای منطقهای باید مورد توجه قرار گیرد، این در حالی است که از طریق صادرات برخی کالاها از جمله صنایع غذایی میتوان سالانه ۱۰میلیارد دلار در برخی از استانها درآمد داشت.به گفته نعمتزاده، اگر از نظام بانکی و بانکهای خارج از کشور بهخوبی استفاده کنیم و آنها را به خدمت بگیریم خیلی کارها را میتوانیم انجام دهیم.
۰۷:۵۵:۵۵ گروه خودرو: روز گذشته در حالی از خط تولید نسل جدید کامیونهای ولوو در شرکت سایپا دیزل رونمایی شد که مدیر عامل آن از مذاکره با خودروسازی بنز برای همکاری با این شرکت خبر داد.
شرکت مرسدس بنز پیش از این شریک ایران خودرو دیزل بود که در سال ۱۳۸۹ با تشدید تحریمهای بینالمللی مجبور به ترک ایران شد. شرکت مذکور برای بیش از ۵۰ سال با عرضه گسترده خودروهای تجاری و همچنین سواریهای لوکس خود سهم قابلتوجهی از بازار خودروهای تجاری ایران را در اختیار داشت. بر این اساس زعفر تنها پور، مدیرعامل سایپا دیزل روز گذشته در مراسم یاد شده ضمن اعلام مذاکره با شرکت خودروسازی بنز عنوان کرد که در این همکاری میتوان کامیون سبک، سنگین، کشنده، اتوبوس و مینیبوس تولید کرد.
وی همچنین در حاشیه این مراسم تاکید کرد که هماکنون ۱۳۷ هزار دستگاه خودرو تجاری در کشور وجود دارد که باید فرسودههای آنها با خودروهای نو جایگزین شود و بر این اساس تصمیم بر این است که ۶۷ هزار دستگاه جایگزینی خودرو نو با فرسوده صورت گیرد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه این شرکت در کنار توسعه محصول از مذاکره با شرکتهای معتبر نیز غافل نمانده است عنوان کرد که بر این اساس امضای قرارداد جوینتونچر با بنز نیز برای تولید کامیونهای سبک، سنگین، کشنده، اتوبوس و مینیبوس در حال انجام است، ضمن اینکه این شرکت معتبر خودروساز اقداماتی را درخصوص تولید اتوبوسهای برقی آغاز کرده است.
وی همچنین اظهار امیدواری کرد که تا پایان سالجاری قراردادهای این شرکت با خودروسازان خارجی نهایی شود. همچنین در این مراسم، سعید مدنی، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا نیز توضیح داد: در راستای سیاست توسعه محصول خود تلاش داریم تا همکاریهای برد- برد را با شرکت رنو داشته باشیم و این در حالی است که بخش خصوصی در کشور در رابطه با خودروهای تجاری طی سالهای گذشته رشد مناسبی داشته، اما عمده محصولات آن بهصورت مونتاژ کاری است.
مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با تاکید بر اینکه یکی از علل بحران در خودروسازان تجاری فاصله کم قیمتی میان CBU و CKD است ادامه داد که خودروسازان خصوصی نیز باید به سمت عمقبخشی به ساخت داخل حرکت کنند.
وی ادامه داد: باید قبول کرد گروهی در کشور بهدنبال واردات خودرو هستند که باید با تولید خودرو با قیمت و کیفیت مناسب جلوی این موضوع را گرفت.مدنی به تولیدکنندگان خودروهای تجاری توصیه کرد تا صادرات را در دستور کار قرار دهند.
مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا درخصوص همکاری با ولوو نیز گفت: چنانچه همکاری با ولوو گسترش یابد، ایران میتواند به مرکز توسعه تولیدات و افزایش تیراژ این شرکت تبدیل شود، ضمن اینکه تولید خودرو باید با درصد مقبولی از ساخت داخل همراه باشد.وی بازار همکاری ایران با خودروسازان خارجی را یک بازار ۴۰۰ میلیون نفری دانست و خاطرنشان کرد: چنانچه برای یک بازار ۴۰۰ میلیون نفری برنامهریزی کنیم، منافع آن شامل حال ۷۰ میلیون نفر جمعیت ایران نیز خواهد شد.مدنی همچنین اظهار امیدواری کرد که در سال جدید با فعال شدن پارسخودرو در همکاری با رنو و نیسان، توسعه محصول در این گروه صنعتی شیب تندتری به خود بگیرد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/880139/#ixzz3ZzAGjjPn
۰۷:۵۵:۳۸ دنیای اقتصاد: بورس تهران روز گذشته برای دومین روز متوالی با افزایش آرام ۲۴۶ واحدی روبهرو شد. بررسیها نشان میدهد رشد شاخص تابع دو خبر است که روز گذشته در بازار منتشر شد؛ اولین خبر از سرگیری مذاکرات ایران و ۱+۵ بر سر جزئیات توافق نهایی در وین است که تقریبا در تمام مذاکرات برگزار شده در یک سال گذشته ابتدا به رونق بازار منجر شده و پس از تمدید مذاکرات بار دیگر موجب روند نزولی بورس شده است. خبر دوم اما جلسه مشترک وزیر اقتصاد با ۵ بانک دولتی است که بر اساس این جلسه مقرر شد بانکها بهمنظور رونق در بورس از سهام خود حمایت کنند.
صعود محتاطانه بورس با دو محرک موقت
گروه بورس – سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران با رشد ۲۴۶ واحدی (معادل ۴/ ۰ درصد) روز گذشته پنجمین روز مثبت خود را در ۲۳ روز معاملاتی پشت سر گذاشت و به رقم ۶۳۳۱۶واحد رسید. به این ترتیب، با فروکش کردن بازدهی ۲/ ۱۳ درصدی به دست آمده در بازه ابتدای سال تا ۱۹ فروردین، بازار سرمایه بازدهی ۲/ ۱ درصدی را ثبت کرده است.
جهش بورس در روزهای پس از صدور بیانیه لوزان آغاز شد اما طولی نکشید که برخی ابهامات به نزول مجدد بورس منجر شد. در این شرایط، دور جدید مذاکرات هستهای در وین روز گذشته آغاز شد. برخی اخبار نیز روز گذشته از جلسه مشترک وزیر اقتصاد با مدیران بانکی حکایت دارند که بر اساس آن قرار است جهت حمایت بانکها از بازار سرمایه و بهطور خاص از داراییهای این گروه، اقدامات لازم به کار گرفته شود. به این ترتیب، میتوان بخشی از رشد شاخص بورس در دو روز اخیر را به امیدواریها برای حمایت از بازار سرمایه توسط بانکها و همچنین انتظار برای حصول توافق هستهای نسبت داد. انعکاس مذاکرات هستهای در بازار سرمایه در بررسی روند یک سال اخیر بورس تهران بهطور واضح میتوان اثرات مذاکرات هستهای را مشاهده کرد. در این بررسی مطابق نمودار واکنش مثبت بازار سرمایه را با شروع هر دور مذاکرات و افزایش امیدواریها برای رسیدن به یک توافق جامع هستهای در بازار شاهد هستیم. در این میان میتوان به رشد شاخص کل در اردیبهشت سال ۹۳ با انتظارات به وجود آمده برای نگارش متن توافق اشاره کرد. همچنین میتوان به موارد دیگر مانند رشد شاخص کل در تیرماه همین سال با توجه به نزدیک شدن به مذاکرات پایانی در چارچوب مهلت اولیه (۶ ماهه) و در ادامه ریزش بازار سرمایه با تمدید ۴ ماه مذاکرات تا ۳ آذر اشاره کرد. در ادامه روند بازار سرمایه رشد شاخص از اوایل آبان تا اوایل آذر با شروع دور جدیدی از مذاکرات مشاهده شد. به این ترتیب، با نزدیک شدن به پایان مهلت ۴ ماهه تعیین شده، بورس بار دیگر با انتظار برای رسیدن به توافق هستهای با رشد مواجه شد. در این رابطه، شاهد ادامه نوسانات بورس با هم زمان شدن با هر دور از مذاکرات هستیم. گرچه با انتشار بیانیه لوزان جهش بورس رقم خورد، اما بار دیگر با پیدایش ابهاماتی درخصوص متن بیانیه و موضوع رفع تحریمها نزول شاخص مجددا آغاز شد. در دو روز گذشته نیز بار دیگر با آغاز دور جدیدی از مذاکرات شاهد رشدهای آرام شاخص هستیم. در این رابطه محمدعلی احمدزاد، کارشناس ارشد بازار سرمایه، با اشاره به افزایش احتمالات برای رسیدن به توافق هستهای، این موضوع را بیان کرد که لغو تحریمها، باعث آزادسازی فضای اقتصادی کشور و در نتیجه ایجاد تحولی شگرف در اقتصاد میشود. به این ترتیب، انتظار بهبود روند بازار سرمایه نیز بهطور حتم وجود دارد. وی درخصوص نگرانیهای موجود، از پیدایش حبابی دوباره در بورس تهران خبر داد و گفت: انتظار رشد حباب همراه با پیدایش هیجانات کاذب وجود دارد؛ در این میان، به نظر میرسد کارشناسان با تجزیه و تحلیل از روند تغییرات اقتصادی پس از لغو تحریمها و اثرات آن بر صنایع مختلف بورسی میتوانند مانع رفتار هیجانی در بازار سرمایه شوند. وی در ادامه به این موضوع نیز اشاره کرد که آزاد شدن تراکنشهای مالی و در ادامه استفاده از فضای به وجود آمده همراه با ورود سرمایهگذاران خارجی میتواند منجر به بهبود وضعیت صنایع شود. در این میان، میتوان به اقدامات مفید مانند نمایشگاه نفت و گاز در روزهای اخیر و بسترسازی برای حضور سرمایهگذاران خارجی اشاره کرد. این کارشناس بازار سرمایه به فقدان تحلیل بازار در سال ۹۲ که به بروز حباب منجر شد اشاره کرد و افزود، باید بازار سرمایه از گذشته درس عبرت بگیرد و با ایجاد فضای کارشناسی از رشد هیجانات جلوگیری شود. کمک بانکها به صعود بازار سرمایه؟ بعد از ریزشهای مداوم شاخص کل بورس تهران در سال گذشته، در جلسهای که برای حمایت از بازار میان وزیر اقتصاد و مدیران عامل بانکها و برگزار شد، بنا شد بانکها نقدینگی ۵ هزار میلیارد تومانی را با عاملیت صندوق مشترک توسعه بازار به بورس تزریق کنند؛ اگرچه با انتشار این خبر شاهد رشدهای کوتاهمدت بورس بودیم. در ادامه اما بازار سرمایه با واکنش منفی نسبت به دخالت خارجی روند منفی پیشین خود را تشدید کرد. در این رابطه در نشستی که روز دوشنبه وزیر اقتصاد با مدیران بانکهای مختلف داشته است بار دیگر به حمایت از بازار سرمایه تاکید شده است. بر این اساس، انتظار حمایت بانکها از سرمایههای خود در بازار سرمایه وجود دارد. با این حال در چند ماه گذشته به کمبود نقدینگی بانکها و نبود منابع مورد نیاز برای حمایت از تولید اشاره شده است؛ به این ترتیب، در شرایطی که انتظار فروش سرمایهها و داراییهای این بانکها برای تامین منابع مورد نیاز آنها مطرح است حمایت آنها از بورس، هم از نظر دستوری شدن بازار و هم مشکلات موجود در بانکها، به نظر مناسب نیست. در این رابطه وزیر اقتصاد جلسهای ویژه با مدیران عامل بانکهای بزرگ کشور برای حمایت از بازار سرمایه از طریق حمایت شرکتهای سرمایهگذاری برگزار کرد. به گزارش «سنا»، علی طیب نیا جلسهای ویژه با مدیران عامل چند بانک بزرگ برگزار کرد و از آنها خواست برای حمایت از بازار سرمایه اقدامات لازم را از طریق شرکتهای سرمایهگذاری و شرکتهای حاضر در بورس انجام دهند. این جلسه با حضور مدیران عامل بانکهای ملی، صادرات، تجارت، سپه، ملت و همچنین محمد فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شد. در این جلسه ویژه معاونان اقتصادی و بانک و بیمه وزیر اقتصاد نیز حضور داشتند. در این جلسه مقرر شد بانکها اقدامات لازم را برای حمایت از بورس انجام دهند و داراییهای خود را در بازار سهام عرضه کنند. وزیر اقتصاد در این جلسه ویژه مبلغ یا سقف خاصی را برای تزریق بانکها به بازار سرمایه مشخص نکرد اما از بانکها خواست از هر طریق که میتوانند به بازار سرمایه کمک کنند. مدیران عامل بانکها نیز در این جلسه با موافقت برای حمایت از بازار سرمایه اعلام کردند از طریق شرکتهای سرمایهگذاری بانکها و همچنین شرکتهای بانکی حاضر در بورس حمایتهای لازم را انجام دهند. در این رابطه احمدزاد عنوان کرد، بانکها در حوزه پولی دارای گرفتاریهای زیادی هستند. وی افزود: این واحدها دارای گروههای مالی و اقتصادی هستند که در بخشهای مختلف سرمایهگذاری و هلدینگ فعالیت دارند. در این شرایط، مشاهده میشود حتی ضررهایی را در حوزه بانکداری از محل سرمایهگذاری جبران کردهاند. وی در ادامه عنوان کرد: در گذشته مشاهده شده است که بازار رفتار خوشایندی در حمایت این واحدها از خود نداشته است. این کارشناس ارشد بازار سرمایه به کارکرد صندوق توسعه بازار با وجود اطلاعات و نفوذ در بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: اثر این حمایتها کوتاه مدت است و در ادامه میتواند با واکنش منفی بازار روبهرو شود. احمدزاد، در نهایت به سیاستهای اقتصادی دولت و مجلس انتقاد و اشاره کرد که باید از فضای غیرکارشناسانه دور شویم. وی به موضوع تعیین نرخ خوراک پالایشگاهیها و پتروشیمیها و همچنین بحثهای بهره مالکانه معادن اشاره کرد و گفت: بازار سرمایه به حمایت نهادهای سیاست گذار زیاد امیدوار نیست و بهترین حالت ممکن دستوری نکردن بازار است. وی عنوان کرد نباید در روند معاملات دخالت شود و با توجه به اینکه بورس تهران بازار کارآیی (از لحاظ بحثهای تئوری) نیست، این موضوع میتواند در نهایت با واکنش منفی بازار مواجه شود. وی در پایان عنوان کرد: بازار سرمایه باید خودش راهش را پیدا کند. اخبار مبنی بر حمایت از بازار در حد یک اقدام فانتزی است و شعارهایی از این دست بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند و نمیتوانند به منطق عقلایی و اقتصادی بازار کمک کنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/880117/#ixzz3ZzADE3pG
۰۷:۵۵:۲۵ این مصاحبه هم جالب است : دنیای اقتصاد: امیدواری به بهبود روابط اقتصادی بعد از مذاکرات «لوزان» از یکسو و حضور هیاتهای تجاری مختلف برای رایزنی با دولت و رصد بازار ایران از سوی دیگر باعث شد تا فرآیند ورود سرمایهگذاران خارجی به ایران به یکی از دغدغههای اصلی فعالان کسبوکار تبدیل شود. برخی فعالان اقتصادی حضور هیاتهای تجاری از کشورهای مختلف طی ماههای گذشته را بازاریابی برای کالاهای مصرفی ارزیابی میکنند و معتقدند آنها قصد سرمایهگذاری در ایران را ندارند. «دنیای اقتصاد» طی گفتوگویی مفصل با دکتر «محمدمهدی بهکیش» فرآیند جذب سرمایههای خارجی را بررسی کرده است. به اعتقاد وی، سرمایهگذاران خارجی به بازار ایران علاقهمندند، اما نمیتوان توقع داشت که سرمایههای خود را بلافاصله به ایران بیاورند. در ابتدا باید بازار ایران را از نزدیک ببینند، سپس بررسی کنند که آیا میتوانند در این بازار یا بازارهای همجوار کالای خود را بفروشند یا نه؟ اگر عبور از این دو مرحله موفقیتآمیز باشد، میتوان به اقدام برای سرمایهگذاری تا دو سال آینده امیدوار بود. وی همچنین بر این نکته تاکید میکند که در مرحله اول باید برای بازگرداندن سرمایههای ایرانیان خارج از کشور تلاش کنیم که منجر به انعکاس تصویر مثبتی در فضای اقتصادی بینالمللی از ایران خواهد شد.
در گفتوگوی «دنیای اقتصاد» با دکتر بهکیش روند ورود سرمایههای خارجی بررسی شد
گروه بازرگانی- بمانجان ندیمی: مذاکرات لوزان و صدور بیانیه مشترک، فعالان اقتصادی را بیش از گذشته به بهبود روابط اقتصادی امیدوار کرده است. حضور هیاتهای تجاری مختلف بهصورت رسمی و غیررسمی از اروپا، آسیا و حتی آمریکا به این امید، قوت بخشید. اقتصاددانان معتقدند این رفت و آمدها شروع مهمی برای بهبود وضعیت اقتصادی ایران است. اما در این میان گمانهزنیهایی نیز درخصوص هدف نهایی تجار خارجی از حضور در ایران وجود دارد. به گفته برخی از فعالان اقتصادی، هیاتهای تجاری خارجی برای بازاریابی کالاهای خود به ایران میآیند و قصد سرمایهگذاری ندارند. آنها معتقدند عرضه کالاهای مصرفی به ایران تنها واردات کشور را افزایش میدهد، در حالی که ایران به دنبال توسعه صادرات است. در همین راستا «دنیای اقتصاد»، این موضوع را در گفتوگویی با «دکتر محمد مهدی بهکیش» بررسی کرده است. به اعتقاد این اقتصاددانان برجسته کشور، نباید انتظار داشت به محض لغو تحریمها، سرمایهگذاران خارجی وارد کشور شده و به شراکت با ایرانیها بپردازند. بلکه برای جذب سرمایه خارجی ابتدا باید فضای امن کسبوکار برای آنها ایجاد کرد. سپس ثبات قوانین اقتصادی را در پیش گرفت. همچنین باید درخصوص روابط خوب بینالمللی نیز تلاش کرد. حتی لغو تحریمها نیز به سرعت امکانپذیر نیست و فرآیندی زمان بر است. بنابراین نباید توقع داشت که به سرعت سرمایههای خارجی جذب بازار ایران شود. وی همچنین بر ارائه اطلاعات به زبان انگلیسی تاکید دارد و خواهان راهاندازی سایتهای اطلاعرسانی انگلیسی توسط وزارتخانهها و بنگاهها شد. به گفته وی مهمترین ابزار ارتباط با دنیا زبان انگلیسی است که متاسفانه در ایران اهمیتی به این موضوع داده نمیشود.
پس از مذاکرات لوزان و صدور بیانیه مشترک، شاهد حضور هیاتهای تجاری اروپایی و آسیایی در ایران بودیم. حتی آمریکاییها نیز به عناوین مختلف برای ارزیابی بازار کشور به ایران سفر کردهاند. هدف از حضور این هیاتها بررسی بازار ایران و مزیتهای آن عنوان شده است. در این میان برخی از فعالان حوزه کسبوکار معتقدند ورود این هیاتهای تجاری به منظور بازاریابی برای کالاهایشان است و بعید به نظر میرسد هدف آنها سرمایهگذاری و مشارکت باشد. به نظر شما آیا میتوان امیدوار بود که نتیجه رفت و آمد این هیاتها به سرمایهگذاری آنها در ایران ختم شود؟ چه اتفاقی باید بیفتد که بتوانیم از این موقعیت استفاده کنیم؟
پس از مذاکرات لوزان شاهد ایجاد جو مثبتی نسبت به ایران در دنیا بودیم. جوی که پس از ۳۵ سال به وجود آمد. تاثیر این مثبتنگری را نیز میتوان در رفت و آمد تجار مختلف به کشور دید. باید به این نکته توجه داشت که در ۱۰ سال اخیر رفت و آمد جامعه کسب و کار اروپایی در ایران بسیار کمرنگ بوده و در چهار سال اخیر تقریبا قطع شده است. بعد از موضعگیریهای دولت گذشته و قطعنامههای سازمان ملل، رفت و آمدهای تجار خارجی کم شد و ایران مجبور شد که از مسیرهای چندگانه فرعی نیازهای کشور را برطرف کند. حتی صادرات ما به اروپا نیز با مشکل مواجه شد. در آن سالها ایران کالاهای مختلف از جمله مواد غذایی به اروپا صادر میکرد. اما صادرکنندگان ایرانی مجبور شدند برچسب محصولات خود را عوض کرده و به نام کشور دیگری به مصرفکننده اروپایی عرضه کنند. این امر تنها به دلیل وجود ذهنیت منفی در اروپا علیه ایران بود که به واسطه سیاستهای اشتباه در دولت گذشته ایجاد شد، تا جایی که مصرفکننده خارجی حتی کالای ایرانی را از قفسهها بر نمیداشت. این بدترین نوع تحریم است به عبارتی کار به جایی رسید که مصرفکنندگان ما را تحریم کردند. در چنین شرایطی، ایران اخیرا توانسته از خود چهرهای مثبت در جوامع بینالمللی به نمایش گذارد اما آیا با وجود این تبلیغات منفی میتوان توقع داشت که به همین زودی ورود سرمایهگذاری خارجی به کشور آغاز شود؟ این توقع بسیار زیادی است. هیاتهای تجاری خارجی میخواهند اطلاعاتی از بازارهای ایران کسب کنند. زیرا مدتها است اطلاعات موثقی از داخل کشور به خارج از مرزها راه نیافته است و اگر هم اطلاعات درست بوده، نتوانستند به آن اطمینان کنند. در حال حاضر خارجیها عموما به دولت جدید اعتماد دارند. ما اخیرا در اتاق بازرگانی بینالمللی (ICC) سعی کردیم به همه کمیتههای ملی ICC، برخی منابع اطلاعات اقتصادی کشور را معرفی کنیم. به تمام اعضای کمیتههای ملی دنیا در ۹۰ کشور این اطلاعات را فرستادیم. متاسفانه منابع اطلاعاتی تهیه شده به زبان انگلیسی در ایران بسیار کم است. اولین گام برای معرفی ایران به دنیا و جذب طرفهای تجاری و صنعتی، ارائه اطلاعات دقیق و قابل دسترس به زبان انگلیسی است.
این اطلاعات در حال حاضر در هیچ یک از بخشها و وزارتخانههای ایران وجود ندارد؟
جز چند مرکز مثل بانک مرکزی که اطلاعات کلان اقتصاد کشور را به زبان انگلیسی دارند، اکثر بنگاهها فاقد سایت انگلیسی هستند که اطلاعات را به زبان انگلیسی به مخاطب خارجی ارائه دهند. وزارت صنعت، معدن و تجارت، در بخش تجاری، سایت فعال دارد که قبلا در وزارت بازرگانی متمرکز بود ولی متاسفانه در بخش صنعتی اطلاعات به زبان انگیسی بسیار محدود و ضعیف است. بنابراین خارجیها به جای اینکه به اطلاعات ناقص و محدودی که از ایران داده میشود اکتفا کنند، خود به ایران سفر کرده و سعی دارند آنچه را که باید در مورد ایران بدانند بهصورت ملموس ببینند.
چرا ما در زمینه ارائه اطلاعات اینقدر ضعیف عمل کردیم با وجود اینکه تحریمها مانع از این کار نمیشد؟
هنگامی که بنگاههای اقتصادی ایران رابطهای با خارج از کشور ندارند، ضرورتی هم برای ارائه اطلاعات نمیبینند. بهطور مثال اگر بخواهیم سرمایهگذاری خارجی را جذب کنیم تمامی بانکها و شرکتهایی که در بورس هستند، باید نسخه انگلیسی تمام اسناد و ترازنامههای خود را هم در سایت ارائه دهند. اما متاسفانه شاهد این موضوع نیستیم و تنها اطلاعات محدودی وجود دارد. بر این نکته تاکید میکنم که راه جذب سرمایه این است که جامعه اقتصادی کشور زبان انگلیسی را بهعنوان زبان ارتباط با مشتریان در نظر گرفته و فنون ارتباط را خوب فراگیرد و اطلاعات لازم را در اختیار دنیا قرار دهد.
با توجه به آنچه در مورد کمبود اطلاعات از ایران در دنیا گفته شد، میشود امیدوار بود که همه هیاتهای تجاری خارجی به نیت سرمایهگذاری وارد کشور شدهاند؟
خارجیها به بازار ایران علاقهمندند؛ اما نمیتوان توقع داشت که سرمایههای خود را بلافاصله به ایران بیاورند. در ابتدا باید ایران و بازار آن را از نزدیک دیده و بشناسند، سپس باید بررسی کنند که آیا میتوانند در این بازار یا بازارهای همجوار کالای خود را بفروشند یا نه؟ اگر عبور از این دو مرحله موفقیتآمیز باشد، میتوان به اقدام برای سرمایهگذاری تا دوسال آینده امیدوار بود. باید بر این مساله تاکید کنم که این فرآیند کند است و به سرعت این تغییر صورت نمیپذیرد. به نظر من تا دو یا سه سال آینده هیچگونه سرمایهگذاری خارجی بهصورت کلان و قابل توجه در ایران در شکل سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) صورت نخواهد گرفت. شاید بهصورت وام بیاید ولی نه FDI. بورس تنها مسیر ممکن است که میتواند سرمایه خارجی قابل ملاحظه، البته در حد چند ده میلیون دلار را به کشور وارد کند که خوشبختانه ایران در آن بخش مقررات لازم را دارد. ما نیز در ICC همچنان در تلاشیم که این مقررات را به کشورهای دیگر منعکس کنیم. بورس، سهام دارایی شرکتهایی را معرفی میکند که در حال حاضر بسیار فعال هستند. بهعنوان مثال پتروشیمیها در بورس حضور دارند، صنعت پتروشیمی برای سرمایهگذاران خارجی بسیار جذاب است، اما اگر واقعا مانند هند، چین و حتی ترکیه در پی جذب سرمایه مستقیم خارجی هستیم، ابتدا باید اطلاعات راجع به اقتصاد به زبان انگلیسی را در سایتهای فعال ایجاد کنیم تا فعالان اقتصادی سایر کشورها بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. دوم اینکه از انتشار هرگونه اخبار بد از ایران در فضای بینالمللی ممانعت شود. نباید فراموش کرد که سرمایه بسیار فرار است و سرمایهگذاران نیز بسیار محافظه کار. البته این محافظهکاری را نمیتوان بر خارجیها خرده گرفت. آیا شما حاضرید سرمایهتان را به کشوری ببرید که هر روز اخباری از اتفاقهای ناخوشایند آن در دنیا منتشر میشود؟ در حال حاضر ایرانیهایی که در خارج از کشور سرمایهگذاری کردهاند آیا حاضر به بازگشت سرمایه خود به کشور و سرمایهگذاری در ایران هستند؟ باید برای بازگرداندن این گروه از ایرانیها نیز تلاش کنیم. مطمئن باشید اگر سرمایههای ایرانی خارج از کشور به ایران بازگردد، تصویر بسیار مثبتی در فضای اقتصادی بینالمللی از ایران منعکس خواهد شد.
در حال حاضر وضعیت ایران را میتوان نسبت به سالهای گذشته مثبتتر ارزیابی کرد. آیا این امر نمیتواند در جذب سرمایهگذاری موثر باشد؟
درست است که شرایط ایران رو به بهبود است؛ اما آیا میتوان تضمین داد که طی چند ماه آینده شرایط مملکت به وضع عادی برمیگردد؟ چطور سرمایههای خارجی را جذب کنیم وقتی که نمیتوانیم پیشبینی دقیقی از شرایط چند ماه آینده داشته باشیم. در شرایط خوشبینانه، چنانچه این توافق صورت گیرد، باید فرآیندی را تحت عنوان آمادهسازی طی کنیم تا تحریمها لغو شوند. تحریمها به راحتی برداشته نمیشوند. برای این امر زمانی حداقل ۶ ماهه پس از امضای توافق مورد نیاز است. اگر این دورهها به خوبی پیش رود، در آن شرایط میتوانیم بهعنوان کشوری با محدودیتهای کمتر، حرفی برای گفتن داشته باشیم. البته باید به این مساله نیز توجه داشته باشیم که برخی از تحریمها به بهانه حقوق بشر ممکن است به قوت خود باقی بماند؛ اما به هر حال ابزار انتقال پول و گشایش اعتبار اسنادی و… برقرار میشود. در این شرایط، از ابتدای سال ۱۳۹۵ میتوان انتظار ورود جدی خارجیها را به کشور داشت.
براساس گفتههای شما یک پروسه طولانی را برای جذب سرمایه پیشرو داریم. دراین مدت مهمترین اقداماتی که میتوان برای جذب سرمایه صورت داد، چیست؟
این دوره، فرصتی بسیار خوب برای آمادهسازی است. اولین قدم هم این است که اگر بنگاهها قصد دارند در فضای بینالمللی فعال شوند، سایتهای انگلیسی در راستای فعالیتهای خود ایجاد کنند و اطلاعات کاری را به زبان انگیسی روی سایت بگذارند. لازم است این سایتها فعال بوده و بهروزرسانی شوند. دومین اقدام مهم هم افزایش رفت و آمد به سایر کشورها است. حتی ضرورت دارد خارجیها با خانوادههای خود به ایران بیایند. من در اتاق بازرگانی سالها شاهد این هستم که بازرگانان بزرگ دنیا وقتی به ایران میآمدند، اظهار میکردند که خانوادههایشان در لحظات آخر از آمدن به ایران پشیمان شده و ترسیدهاند. البته این امر به دلیل تبلیغات منفی است که در جوامع بینالمللی علیه ایران وجود دارد. به گونهای که تصور میکنند در خیابانهای ایران نیز نمیتوانند راه بروند. تصویر ذهنی بیشتر این افراد با سفر به ایران تغییر میکند. در حال حاضر تبلیغات منفی بسیار کاهش یافته است. باید در نظر داشت که تبلیغات منفی علیه ایران در دنیا پیشینهای حدود ۳۰ سال دارد و برای آن نیز هزینه هنگفتی پرداخت شده است. متاسفانه ما در ایران در این زمینه هوشیار نبودیم وگرنه میتوانستیم با پرداخت هزینه، این تبلیغات منفی را به سود خود تغییر دهیم. من این موضوع را به وزیر خارجه آن زمان گفتم، اما متاسفانه اقدامی صورت نگرفت. تصویری که در آینده و پس از مذاکرات هستهای در صورت توافق نهایی به دست خواهیم آورد، یک تصویر سیاسی مثبت است ولی بقیه حوزههای ایران اعم از اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را مردم جهان نمیشناسند و حتی در برخی حوزهها اطلاعات غلط و منفی دارند؛ بنابراین ضروری است همه وزارتخانهها در سطح بینالملل فعال شوند. بهطور مثال وزارت صنعت، معدن و تجارت باید در معرفی پتانسیلهای صنعتی ایران به دنیا فعال شود. در حال حاضر کشاورزی ما به دلیل کم آبی در سطح بینالملل بدنام شده است؛ اما وزارت جهاد کشاورزی باید در تعاملات بینالمللی خود به معرفی پتانسیلهایی که در این بخش داریم، بپردازد. معادن ما نیز باید توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت فعال شود.
یکی از اقدامات مهم و تاثیرگذار در این دوره، امضای معاهده کپی رایت است. به نظر من ایران هرچه زودتر باید این کار را جهت ایجاد اعتمادسازی انجام دهد. برای برگشتن به جامعه بینالملل، باید حقوق مردم را محترم بشماریم. بنابراین فقط به سرمایهگذاری خارجی فکر نکنیم و لازم است به دنبال ایجاد روابط بازسازی شده با جامعه بینالملل نیز باشیم. اگر فقط در اندیشه جذب سرمایهگذاری خارجی باشیم، تا چند سال دیگر هم به راحتی به آن دست نخواهیم یافت.
در ایران تجربههای تلخی از ورود خارجیها به فضای اقتصادی وجود دارد که تنها برای کسب بازار کشور و نه برای سرمایهگذاری وارد ایران شدهاند. به همین دلیل هم اکنون نگرانیهایی نیز وجود دارد. در واقع نمیخواهند تجربه گذشته تکرار شود. به نظر شما از چه نوع سرمایهگذاری باید استقبال کرد و چگونه این سرمایهها را به کشور تزریق کرد؟
تعدادی از سرمایهگذاران خارجی، تنها برای استفاده از رانت به کشور میآیند. مثلا خودروسازان خارجی که در ایران حضور دارند، از رانتهای تعرفهای بهره میبرند و محصولات قدیمی خود را در ایران به فروش میرسانند. همانطور که در سالهای گذشته این چنین بوده است. یا در بخش نفت پول زیادی وارد کشور میشود، اما سرمایهگذاری نیست. خارجیها در این بخش تضمینهای سنگینی میگیرند و بهصورت وام به ایران پول وارد میکنند. قطعا اگر رانتی به خارجیها نشان دهیم، برای سرمایهگذاری به ایران میآیند. بازارهای انحصاری و تعرفههای بالای واردات همه رانت محسوب میشوند. سرمایهگذاری مستقیم خارجی که ما برآن تاکید داریم تنها حضور خارجیها در ایران نیست بلکه باید بتوانیم در یک محیط رقابتی با آنها شراکت کنیم. ما به سرمایهگذاری نیاز داریم که با ما در تولید و صادرات شریک شود نه اینکه فقط از رانت، انحصارات و قیمت ارزان انرژی ما استفاده کند. در این صورت قطعا با رانتهایی که در ایران وجود دارد شرایط برای سرمایهگذاران خارجی مطلوب خواهد بود و استقبال میکنند. اما ما نباید به دنبال اینگونه سرمایهگذاریها باشیم. بلکه باید سرمایهگذاری خارجی که بتواند منابعی از جمله تکنولوژی و مدیریت را به کشور بیاورد و کالای قابل رقابت، تولید و در دنیا عرضه کند را به ایران بیاوریم. اگر بخواهیم محصولاتمان در دنیا رقابتی باشد، باید ابتدا فضای رقابتی را در داخل کشور ایجاد کنیم، باید ساختارهایمان را تغییر دهیم. بنابراین اگر بخواهیم به سرمایهگذاری خارجی فکر کنیم، باید شرایط مملکت را مهیا سازیم. ابتدا باید روابط سیاسی را با سایر کشورها برقرار کنیم، پس از آن سایر روابط را بهبود ببخشیم. ارائه اطلاعات در جوامع بینالملل نیز از دیگر ضرورتها است. افزایش تعاملات، رفت و آمدهای تجاری، ترمیم ساختارهای کشور و همچنین امضای معاهده کپیرایت از دیگر راهکارهای جذب سرمایه است. باید از این راه، اعتماد دنیا را جلب کنیم تا بتوانیم کالاهای خود را در بازارهای جهانی به فروش رسانیم. اگر معاهده کپی رایت را امضا نکنیم نمی توانیم حقوق مالکیت فکری شرکای خود را نیز در صحنه بینالمللی حفظ کنیم و در نتیجه آنها به ایران نمی آیند.
با تصور اینکه در بهترین شرایط قرار بگیریم، برای ورود خارجیها به ایران باید یک سری قرارداد بین ایران و سایر کشورهای خارجی منعقد شود. در این قراردادها باید به چه نکاتی توجه داشت تا بازارهای ایران را به راحتی به آنها واگذار نکنیم؟
به نظر من در یکی دو سال آینده اکثر خارجیهایی که به ایران سفر می کنند، تنها برای فروش کالا به ایران میآیند و قصد دارند از رانتهای ما استفاده کنند. بعید میدانم سرمایهگذاری مستقیم خارجی به این سرعت در کشور صورت گیرد. همانگونه که در ۳۵ سال گذشته عملا سرمایهگذاری مستقیم خارجی جدی نداشتهایم.
این موضوع را به دلیل همان نداشتن اطلاعات لازم از ایران بعید میدانید؟
بله. مجموعه عوامل در ایران در جهت بسته نگه داشتن بازارها است، در صورتی که اگر بخواهیم صادرات کشور با همکاری سرمایهگذار خارجی افزایش یابد، باید نگرش به مدیریت اقتصاد را تغییر دهیم.
این گفته شما به این معنی است که ابتدا باید خارجیها وارد بازار ایران شوند و با فروش کالاهای خود، وضعیت بازار ایران را ارزیابی کنند، بیایند و ببینند که آیا میتوانند این کار را انجام دهند یا خیر؟
قطعا همینطور است. از سوی دیگر باید اعتماد کنند. اگر سرمایهگذار خارجی وارد ایران شود و دستوری صادر شود که منافعش را به خطر اندازد آنگاه چه اتفاقی رخ میدهد؟ به راحتی از کشور میرود.
اگر بخواهیم این مساله را در نظر بگیریم پس هیچ سرمایهگذار خارجی نمیتواند با اطمینان در ایران سرمایهگذاری کند. زیرا قوانین ایران بسیار متغیر است.
بله. همینطور است. پس ما چه توقعی داریم؟ مگر آنها آدمهای بیتجربه ای هستند که در این شرایط به سرمایهگذاری مستقیم در ایران فکر کنند. قطعا باید مقدمات مورد نیاز برای تعامل با بازارهای بینالمللی فراهم آید.
یعنی شرایط ایران برای واردات کالا مناسبتر است تا سرمایهگذاری؟
بله. اما حتی آن هم مشروط است. واردات کالاها هم به شرطی که بتوانیم پول آنها را پیش از وارد کردن کالا پرداخت کنیم برای آنها مزیت دارد. نباید توقع داشت که در کوتاه مدت، بابت سرمایهگذاری پولی وارد ایران شود. تنها دریچه ایران برای جذب سرمایهگذاری خارجی در حال حاضر بورس است. چون راهی امن است و این امکان را به سرمایهگذار خارجی می دهد تا سهام خود را هر وقت که اراده کرد، از بازار خارج سازد. آیا خود ایرانیهای داخل کشور حاضرند در شرایط کنونی در ایران سرمایهگذاری جدید کنند؟ بالاخره خارجیها برای سرمایهگذاری باید شرکای ایرانی داشته باشند. بنابراین جذب سریع سرمایههای خارجی یک زیادهخواهی از شرایطمان است. ایران تا زمانی که روابط عادی پیدا نکرده و اعتماد طرف خارجی را جلب نکند، سرمایهگذاری خارجی اتفاق نمیافتد. ما باید فضای امن ایجاد کنیم.
سوالی که مطرح میشود این است که ایران به نسبت کشورهای همسایه خود چه جذابیتهایی برای جذب سرمایه دارد؟ چرا یک سرمایهگذار خارجی باید ایران را انتخاب کند؟
پتانسیل زیادی در کشور داریم ولی باید به خاطر داشته باشیم که کشورهای دیگر هم پتانسیلهایی دارند. ما باید جذابیت بیش از سایر کشورها ارائه دهیم. بهطور مثال سرمایهگذار خارجی اگر بخواهد بین ایران و ترکیه یکی را برای سرمایهگذاری انتخاب کند در این شرایط موجود ترکیه را انتخاب خواهد کرد. در حالی که معادن ایران از قبیل نفت و گاز، یکی از مهمترین پتانسیلهایی است که میتواند ما را نسبت به کشورهای همسایه از جمله ترکیه ارجح نشان دهد. با توجه به این موضوع که انرژی در ایران ارزانتر از ترکیه است. این یکی از پتانسیلهایی است که برای خارجیها بسیار مهم و باارزش است و باعث کاهش قیمت تمام شده کالا میشود. مساله دوم، بازار بزرگ ایران است که میتواند برای خارجیها وسوسهانگیز باشد. مساله سوم این است که کشورهای CIS در شمال کشور ما بازاری جذاب هستند که راه آبی ندارند و میتوانند از ایران بهعنوان ترانزیت استفاده کنند.
نکته دیگر اینکه، نیروی انسانی نیز در ایران ارزانتر از ترکیه است. بنابراین کشور دارای مجموعهای از مزیتها نسبت به ترکیه است. اما در ازای آن فضای کسبوکار مناسب نداریم. ترکیه آغوش خود را برای سرمایهگذار خارجی باز کرده است. جامعه بازرگانی آن در کلیه مجامع بینالمللی بهشدت فعال هستند. بهطور مثال مقامات ترکیهای در جلسات ICC حضور فعال دارند و علاوه بر این، آنها به زبان انگلیسی کاملا مسلط هستند.
سرمایهگذاران خارجی بررسی میکنند که در هر کشور چه نوع سرمایهگذاری انجام دهند. مثلا ماشینآلات صنعت نساجی ما بسیار قدیمی است و اکثر افراد قصد دارند ماشینآلات خود را بهروز کنند.
اینها حتی نیاز به سرمایهگذاری خارجی هم ندارند چراکه میخواهند این ماشینآلات را بخرند بنابراین فروشندگان و تولیدکنندگان اینگونه ماشینآلات در ایران بازار خوبی دارند. با این کار چون چرخهای این صنعت نیز به حرکت درمیآید، هزینه تولید نیز کاهش مییابد، بعد از آن میتوان از این تولیدکننده ماشینآلات در راستای صادرات نیز کمک گرفت و پس از آن به تدریج آنها را به سرمایهگذاری تشویق کرد. ولی مهم آن است که در ابتدا سرمایهگذار داخلی ایران را به فعالیت ترغیب کنیم چون بدون او هیچ سرمایهگذار خارجی به ایران نمیآید.
برخی از فعالان اقتصادی معتقدند باید برای شرکای خارجی قراردادهای سختگیرانه منعقد شود تا آنها نتوانند از بازار ایران به نفع خود استفاده کنند. آیا قراردادهای سختگیرانه میتواند مانع از فرار سرمایه از کشور شود؟
خیر. این کار هیچ فایدهای ندارد. اگر سرمایهگذار نخواهد در ایران بماند، هیچچیز نمیتواند مانع وی شود. در صورتی میتوان به قراردادها اتکا کرد که مفاد قرارداد منطقی باشد؛ در این شرایط با استقبال طرف خارجی روبهرو خواهد بود.
چنانچه از سرمایهگذار بخواهیم مدتی در بازار ایران کالای خود را بفروشد، پس از آن به صادرات کشور کمک کند و در نهایت در ایران سرمایهگذاری کند مسلما مورد قبول واقع خواهد شد. نباید فراموش کرد که سرمایهگذاری خارجیها در ایران تنها به نفع ما نیست، بلکه آنها نیز میتوانند از جذابیت بازار ما استفاده کنند. برای جذب سرمایه باید بازار را جذاب نگه داریم، نه اینکه با قرارداد بخواهیم به این هدف دست یابیم. اگر رانت در بازار داشته باشیم، طبیعی است که خارجیها هم به آن بیعلاقه خواهند شد. باید ابتدا رانت را از بین برد و فضای رقابتی ایجاد کرد تا حضور سرمایهگذار خارجی بتواند ارزش افزوده برای مملکت داشته باشد.
چطور میتوانیم بازارکشور را جذاب نگه داریم؟
ابتدا امنیت فضای کسبوکار و رقابتی بودن، سپس ثبات مقررات اقتصادی و در درجه سوم، ایجاد روابط بینالمللی خوب، سه اصل مهم برای جذاب نگه داشتن بازار است. در این شرایط حتی آمریکاییها نیز برای مشارکت به ایران خواهند آمد و به دلیل پتانسیلهای ایران برای بهدست آوردن بازار ما با هم رقابت خواهند کرد. اگر اصول ورود به بازار را تصحیح کنیم، سرمایهگذارها خود پتانسیلها را کشف کرده و گاهی به طرف فعالیتهای حتی دور از انتظار ما میروند.
سرمایهگذاران خارجی را باید به سوی چه صنایعی هدایت کرد؟
ضرورت دارد سرمایهگذار خارجی را به سوی فعالیتهایی مثل نفت، گاز، پتروشیمی، خودرو و حتی نساجی که جنبه صادراتی دارد، هدایت کنیم. برخی از صنایع خود بازار صادراتی دارند، اما برای برخی دیگر مثل نساجی میتوان بازار صادراتی ایجاد کرد. در تولید نرمافزارهای کامپیوتری نیز به همین شکل میتوان عمل کرد. ما در حال حاضر بیش از سایر کشورهای اطراف مهندس کامپیوتر داریم. اگر قانون کپیرایت را امضا کنیم این افراد میتوانند سرمایهگذار خارجی را به کشور آورده و به تولید نرمافزار بپردازند. این موضوع به راحتی بعد از تحریمها محقق میشود. در گردشگری نیز حرف برای گفتن بسیار داریم. نباید فراموش کرد که رقابت، اقتضای جامعه بینالمللی امروز است. مرزها برداشته شده و دیگر ملتها نیستند، بلکه این جوامع بازرگانی هستند که مطرح میشوند. از اینرو هر فردی در هر مکانی میتواند حضور یابد و صنعت بهوجود بیاورد. لازم است درهای کشور را باز کنیم و اگر میخواهیم در دنیا حضور داشته باشیم، باید این رابطه متقابل را درک کنیم.
آیا ضرورتی دارد که یکی ازتاکیدات ما بر روی آوردن دانش فنی سرمایهگذاران خارجی به ایران باشد؟
به نظر من ضرورتی ندارد. این تاکید ما را به جایی نمیرساند. آنچه که ما میتوانیم به جای دانش فنی از سرمایهگذار خارجی بخواهیم، کسب یکی از بازارهای آنها است. هنگامی که این اتفاق افتاد، آن سرمایهگذار به دلیل حفظ بازار خود، مجبور خواهد بود که تکنولوژی خود را در اختیار ما گذارد. باید به این نکته توجه داشت که تکنولوژی پویا است و هر روز در حال تغییر است. بنابراین باید شریک آنها باشیم تا بتوانیم از تکنولوژی بهروز شده آنها بهرهمند شویم.
آیا این کار به راحتی امکانپذیر است؟
خیر؛ به اعتماد بسیاری نیاز دارد. آنها باید به طرف ایرانی خود اطمینان زیادی داشته باشند تا دانش فنی خود را در اختیار ما قرار دهند. آیا ما در مقابل حاضریم چنین سرمایهگذاری را انجام دهیم و بدون اطمینان کامل، تمامی دانش و امکانات خود را در اختیار آنها قرار دهیم؟
تاریخ نشان میدهد که پیش از انقلاب سرمایههای خارجی زیادی در ایران وجود داشت اما عملا این سرمایهها در صنایع مولد تمرکز نیافته است. آیا تاکید بر سرمایهگذاری خارجی در صنایع مولد کار درستی است؟
پیش از انقلاب سرمایهگذار خارجی وارد ایران شد و بهواقع در ایران تنها بازار کالاهای مصرفی خارجی برای عرضه رونق داشت. اما تاکید بر صنایع مولد را درست نمیدانم. خدمات هم همچون صنایع مولد، ارزش افزوده ایجاد میکند بنابراین اگر سرمایهگذاری حتی در حوزه بانکی وارد ایران شود، ارزش افزوده بهوجود میآید. به نظر من با توجه به اینکه بیشترین مشکل اقتصاد کشور در حوزه بانک است، اولین سرمایهگذاران در ایران باید بانکها باشند و تا زمانی که مشکلات بانکها برطرف نشود، مشکلات اقتصادی نیز رفع نخواهد شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/880105/#ixzz3ZzA6SSjQ
۰۷:۵۴:۱۶
- مجری فاز ١٢ میدان گازی پارس جنوبی گفت: پیش بینی می شود عملیات تکمیل حفاری سه حلقه چاه باقیمانده سکوی B این فاز تا دو ماه آینده به پایان برسد.
- رسول فلاح نژاد در گفتگو با خبرنگار شانا، با اشاره به فعالیت دکل حفاری در مجاورت سکوی B فاز ١٢ پارس جنوبی گفت: با وارد مدار تولید شدن سه چاه باقیمانده این سکو حدود ٧ میلیون متر مکعب گاز به تولید این فاز افزوده می شود.وی اظهار کرد: هم اکنون باتوجه به افزایش دمای هوا و کاهش مصرف گاز در کشور به درخواست مرکز دیسپچینگ شرکتی ملی گاز به طور متوسط روزانه ۵٠ میلیون مترمکعب گاز در فاز ١٢ پارس جنوبی تولید می شود؛ وانگهی پالایشگاه این فاز هم اکنون تحت مدیریت شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی مدیریت می شود.
به گزارش شانا، یکی از عواملی که تولید ناخالص داخلی کشور را امسال افزایش داده است، افزایش بهرهبرداری گاز از میدان گازی پارس جنوبی عنوان میشود، زیرا با راهاندازی هر فاز پارس جنوبی یک درصد به تولید ناخالص داخلی (GDP) ایران افزوده میشود؛ این در حالی است که با راهاندازی کامل فاز ١٢ به دلیل بزرگی این فاز (به اندازه ٣ فاز استاندارد) بیش از سه درصد به تولید ناخالص داخلی افزوده میشود.
حمیدرضا عراقی معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به این که کارشناسان اقتصادی بر این باورند که ارزش هر ثانیه فاز ١٢ پارس جنوبی معادل یک سکه طلای تمام بهار آزادی است میگوید: با راه اندازی کامل فاز ١٢ پارس جنوبی روزانه بیش از ١٧,۵میلیون دلار و سالانه ۶ میلیارد دلار درآمد (با فرض قیمت ۶٠ دلار برای هر بشکه میعانات گازی) برای کشور به دست میآید.
ارتباط معنادار توسعه میدان پارسجنوبی با توسعه زیرساختهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایران بر هیچ کس پوشیده نیست، در اهمیت توسعه هرچه زودتر این میدان همین بس که براساس برآوردهای انجام شده (با نرخ جایگزینی گاز پارس جنوبی با نرخ معادل هر بشکه نفت خام ١٠٠ دلار) ارزش خالص این ثروت عظیم ملی حدود ٨٨٠٠ میلیارد دلار میشود؛ برای درک بیشتر اهمیت مطلب، کافی است بدانیم درآمد ایران از محل صادرات و فروش نفت خام در یک سال کمتر از ٨٠ میلیارد دلار است.
۰۷:۵۴:۰۱ وزیر سابق انرژی قطر به اعضای اوپک درباره اقدامهای یکجانبه و خودسرانه هشدار داد و از مذاکرات پشت پرده اوپک و غیر اوپک برای توافق درباره کاهش تولید نفت خبر داد.به گزارش عرب تایمز، عبدالله العطیه هشدار داد که به صورت یکجانبه نسبت به کاهش تولید نفت اقدام نکنند زیرا این سازمان نقش خود را به عنوان تعادل بخش تولید نفت دنیا از دست داده است.
العطیه در جمع خبرنگاران در کویت گفت: اوپک نباید هیچ حرکتی انجام دهد زیرا بازیگر تاثیرگذار در زمینه تولید نیست.
وی افزود: اعضای اوپک تا زمانی که دیگر تولیدکنندگان عمده بیرون اوپک به این جریان نپیوندند نمیتوانند تولید را کاهش دهند. العطیه که نزدیک به دو دهه هدایت صنعت نفت و گاز قطر را برعهده داشت تاکید کرد که اوپک نخست باید به توافق الزام آوری با تولیدکنندگان غیر اوپک برسد و سپس نسبت به کاهش تولید اقدام کند. در غیر اینصورت این سازمان سهم خود را از بازار از دست میدهد و این دیگر تولیدکنندگان خواهند بود که از قیمتهای بالاتر لذت میبرند و نفت بیشتری به بازار عرضه میکنند.
به گفته وی، تولیدکنندگان اوپک و غیر اوپک درحال مذاکره هستند تا توافقی را در آستانه نشست بعدی اوپک در ماه ژوئن به دست بیاورند.
وی همچنین از پایان عصر نفت صد دلاری در آینده نزدیک خبر داد و پیش بینی کرد که قیمت نفت در محدوده ۶٠ تا ٧٠ دلار آرام خواهد گرفت. این درحالی است که روزنامه وال استریت ژورنال نیز به تازگی گزارش داده است که قیمت نفت در خوشبینانه ترین حالت در سال ٢٠٢۵ به ٧۶ دلار در هر بشکه خواهد رسید.
وال استریت ژورنال به نقل از پیش نویس تازه ترین گزارش سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) اعلام کرد که اوپک پیش بینی کرده که قیمت نفت در سال ٢٠٢۵ در خوشبینانه ترین حالت ٧۶ دلار در هر بشکه باشد. اوپک انتظار ندارد قیمت نفت در یک دهه آینده دوباره در قیمت ١٠٠ دلار در هر بشکه معامله شود. برآوردی که نشان می دهد اوپک در حال بررسی بازگشت به سیاست محدود کردن تولید است.
همزمان با نشانه های احیای تولید نفت شیل آمریکا به دلیل روند افزایشی اخیر قیمت نفت، قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه به ۶۵ دلار در هر بشکه کاهش یافت. افزایش اخیر قیمت نفت نگرانیها را درباره افزایش اشباع بازار در پی داشت.
۰۷:۵۱:۱۳ به گزارش خبرگزاری مهر، سید عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای در بدو ورود به وین برای دور جدید مذاکره با ۱+۵ گفت: این مذاکرات پیشتر در وین و نیویورک برگزار شده بود.
وی با اشاره به اینکه ما در نیویورک موفق شدیم به نخستین پیش نویس متن برسیم و الان کار روی این پیش نویس ادامه پیدا خواهد کرد، افزود: این پیش نویس براساس مفاهیم و راه حل هایی است که در لوزان به دست آمده و ما باید به این راه حل ها و مفاهیمی که در لوزان به دست آمده وفادار باشیم و تنها در همان چارچوب مذاکره خواهیم کرد و سعی می کنیم که به یک متن مکتوب برسیم.
مذاکره کننده ارشد تیم هسته ای ایران در پاسخ به این سوال که چند درصد از کار انجام شده است، گفت: خیلی نمی توان درصدی اعلام کرد، به هرحال ما اکنون متنی داریم که بخش نسبتا قابل توجهی از آن درباره حتی همه عباراتش توافق شده، ولی یک بخش از آن هنوز مورد اختلاف نظر است.
وی ادامه داد، در برخی از پارگراف ها یک عبارت مورد اختلاف است و در برخی از پارگراف ها یک جمله و بعضی از جاها کل عبارت مورد اختلاف است، ولی یک بخش قابل توجهی الان به اتمام رسیده است.
امیدواریم حتی زودتر از دهم تیر ماه به جمع بندی برسیم
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در ادامه گفت: امیدواریم زودتر از دهم تیر ماه بتوانیم جمع بندی نهایی داشته باشیم.
وی افزود: عوامل مختلفی در داخل اتاق مذاکرات و خارج از آن هست که می تواند مانع شود، ما با همه این عوامل همزمان در حال مقابله هستیم و مذاکرات را پیگیری می کنیم. بسیار امیدوار هستیم حتی قبل از موعد مقرر هم به توافق برسیم.
وی درپاسخ به این سوال که آیا تدوین پیش نویس با حضور همه طرفین و یا بخشی از مذاکره کنندگان انجام می شود، گفت: از طرف مقابل، خانم «هلگا اشمید» معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از دیگر کشورها مذاکره می کنند و در تماس دائم با بقیه هستند.
وی در گفتگو با صدا و سیما افزود: کارشناسان بقیه کشورها هم در جلسات حضور دارند و ایشان نیز در مشورت مرتب با بقیه کشورها هستند. روز جمعه معاونان وزیران خارجه بقیه کشورها هم به این مذاکرات ملحق خواهند شد و پس از آن یک جلسه جمعی خواهیم داشت.
عراقچی گفت: روز پنجشنبه ملاقات دو جانبه ای با آمریکایی ها خواهیم داشت و یک قرار ملاقات هم با هیئت چینی در همان روز داریم.
معاون وزیر خارجه ایران با اشاره به اینکه با هیئت روسیه حتما دیدار خواهیم داشت، گفت: با کشورهای اروپایی هم بصورت یکجا یا جداگانه دیدار می کنیم.
وی افزود: این فرصت خوبی است که با حضور معاونان وزیران خارجه و مدیران سیاسی کشورهای ۱+۵ به صورت دوجانبه و چندجانبه گفتگو ها را به پیش ببریم و بتوانیم این اختلافاتی که در خصوص متن وجود دارد و داخل پرانتز قرار دارد را هرچه کمتر کنیم و زودتر به یک متن واحد برسیم.
۰۷:۵۰:۲۵ به گزارش خبرنگار مهر، حمید چیت چیان امروز در مراسم آغاز به کار بیست وسومین همایش مهندسی برق در تشریح مهمترین سیاست های روی میز صنعت برق ایران در سال جاری، گفت: کاهش تلفات، افزایش بهره وری و راندمان شبکه تولید، انتقال و توزیع برق مهمترین سناریوهای در دست اجرا است.
وزیر نیرو با اعلام اینکه سال گذشته در راستای اجرای این سیاست کلان تلفات شبکه برق کشور از ۱۵ به حدود ۱۲.۵ درصد کاهش یافت، تصریح کرد: پیش بینی می شود در صورت اجرای طرحهای در دست اجرا این تلفات تا مهر ماه سال جاری به حدود ۱۰ درصد کاهش یابد.
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید با اشاره به وضعیت بد اقتصاد صنعت برق کشور، تبیین کرد: از زمان اجرای قانون هدفمندی یارانه ها شرایط اقتصادی بسیار بدی به صنعت برق تحمیل شد و سرمایه گذاری جدید در نیروگاه های جدید کاهش یافت که زنگ خطر جدی است.
این مقام مسئول با اشاره به برنامه ریزی به منظور آغاز ساخت ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی در سال جاری، بیان کرد: بر این اساس ظرفیت تولید برق از نیروگاه های بخاری حدود هفت هزار و ۳۰۰ مگاوات برآورد شده است.
چیت چیان با بیان اینکه مهمترین مزیت احداث نیروگاه های بخاری استفاده از سوخت و انرژی مازاد نیروگاه های گازی است، تاکید کرد: واحدهای بخار نیروگاه های برق نیاز به تامین سوخت مایع و گاز طبیعی ندارند و از سوخت مازاد نیروگاه های گازی استفاده می کنند.
وزیر نیرو همچنین از برنامه تولید نسل جدید توربین های گازی در نیروگاه های برق کشور خبر داد و افزود: علاوه بر این طراحی و احداث نیروگاه های تولید پراکنده و مقیاس کوچک هم از دیگر برنامه های اولویت دار افزایش ظرفیت تولید برق با ارتقای راندمان تولید انرژی است.
این عضو کابینه دولت تاکید کرد: تلفات شبکه انتقال و توزیع کاهش می یابد و وقتی مولد برق در نقطه مصرف است، استفاده از حرارت در سرمایش و گرمایش امکان پذیر شده و راندمان این نیروگاهها از ۳۸ درصد به حدود ۸۵ درصد ارتقا مییابد.
وی با اشاره به حرکت جهان به سمت تولید انرژی های پاک، تجدید پذیر و کاهش تولید گازهای گلخانه ای، تبیین کرد: سیاست کلان انرژی ایران هم باید به سمت این سیاست جهانی حرکت کند زیرا در غیر این صورت از سال ۲۰۲۰ میلادی مقرراتی حاکم خواهد شد که کشورهایی که گاز گلخانه ای را بیش از حد مجاز تولید کنند، باید جریمه بدهند و اگر امروز این مشکل را حل نکنیم، فردا باید هزینههای گزافی بپردازیم.
این مقام مسئول از هشومند سازی شبکه برق هم به عنوان یک طرح استراتژیک صنعت برق کشور یاد کرد و گفت: مدیریت پیک بار مصرف، رصد میزان کاهش تلفات و افزایش راندمان از دستاوردهای هوشمند سازی شبکه برق خواهد بود.
چیت چیان در خصوص برنامه اصلاح اقتصاد صنعت برق هم توضیح داد: تا اسفند ماه سال گذشته قیمت فروش برق حدود ۵۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت بود که هم اکنون قیمت آن تا سقف ۵۶ تومان افزایش یافته است.
وزیر نیرو ادامه داد: از این میزان ۱۰۲ ریال از این قیمت صرف پرداخت یارانه ها و وارد خزانه دولت می شود و کمتر از ۴۶۰ ریال درآمد فروش هر کیلووات ساعت برق است.
این عضو کابینه دولت با تاکید بر اینکه قیمت برق در ایران یک و چهاردهم سنت است، خاطرنشان کرد: در هیچ جای جهان چنین قیمتی برای برق وجود ندارد و این مشکل مانع توسعه صنعت برق و سرمایه گذاری جدید و تامین و نگهداری صنعت برق شده است.
وی درباره توسعه تجارت برق کشور هم تصریح کرد: در شرایط فعلی برق ایران به کشورهای ترکیه، عراق، افغانستان و پاکستان صادر می شود و با جمهوری آذربایجان و ارمنستان تبادل برق و انرژی برقرار است.
چیت چیان با بیان اینکه هم اکنون ایران به هاب تولید برق منطقه خاورمیانه تبدیل شده است، اظهار داشت: به زوید صادرات برق ایران به کشورهای فراتر از منطقه هم آغاز می شود.
این عضو کابینه دولت با بیان اینکه در شرایط فعلی ظرفیت تولید برق ایران از مرز ۷۳ هزار مگاوات عبور کرده است، خاطرنشان کرد: بیش از ۳۲ میلیون مشترک در کل کشور از نعمت برق برخوردار هستند.
۰۷:۴۸:۳۷ رییس سازمان بورس و اوراق بهادار طی سومین روز از هفته جاری نشست خبری برگزار کرد که طی آن عدم انجام عرضه اولیه تا پایان خرداد ماه امسال و افزایش یک درصدی دامنه نوسان شرکت های بورس از جمله مهمترین برنامه های سازمان برای بهبود اوضاع فعلی بورس بوده است. حال این سوال مطرح است که اجرای این برنامه ها چه اندازه می تواند در نیل به اهداف سازمان مؤثر واقع شود؟
در همین ارتباط، مدیر عامل شرکت کارگزاری بانک سامان در گفتگو به خبرنگار بورس نیوز عنوان کرد: متأسفانه در شرایط فعلی پول جدید وارد بازار سرمایه نمی شود و علیرغم وجود نقدینگی در بورس که نشانه های آن بعد از ارایه بیانیه لوزان نمود پیدا کرد، اما افراد حاضر به سرمایه گذاری در بورس نیستند و به نظر می رسد در شرایطی که ابهام در صنایع و اقتصاد کشور وجود دارد، سرمایه گذاران برای ورود به بازار سرمایه تعلل می کنند.
براین اساس می توان گفت عرضه اولیه در شرایطی مناسب ارزیابی می شود که با ورود نقدینگی جدید توام باشد و در حالی که شاهد روند نزولی بورس هستیم سهامداران برای خرید سهام شرکت های تازه وارد تنها اقدام به فروش سهام و به اصطلاح جابه جایی آن می کنند و این امر موجب تشدید ریزش های بورس می شود.
حمید مهرآور همچنین به افزایش یک درصدی نوسان قیمتی شرکت های بورسی اشاره کرد و گفت: این اقدام در حالی در شرایط وحود بازار تعادلی و در حالت ایده آل تر در زمان رونق و صعود بورس مناسب ارزیابی می شود که در وضعیت کنونی چندان تأثیرگذار نیست و موجب افت بیشتر قیمت سهام شرکت ها می شود.
وی همچنین با اشاره به کاهش نرخ سود سپرده های بانک، در این خصوص گفت: به طور معمول در سراسر دنیا نرخ بهره بانکی براساس نرخ تورم تعیین می شود. این در حالی است که تفاوت حائز اهمیتی میان دو متغیر مذکور وجود دارد و به همین دلیل کاهش دو درصدی نرخ سود سپرده ها تأثیری بر جذب نقدینگی به سوی بازار سرمایه در پی نداشت.
این کارشناس بازار سرمایه به سایر دلایل عدم اثرگذاری تغییر نرخ سود سپرده ها اشاره کرد و گفت: در حال حاضر هیچ تضمینی جهت رعایت این دستور از سوی بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری وجود ندارد و در کنار آن برخی مؤسسات مالی فعال هستند که از بانک مرکزی مجوز ندارند و نرخ های سود بسیار بالایی را به سپرده گذاران خود اعطا می کنند.
براین اساس می توان گفت رقابت شدیدی میان بانک ها و مؤسسات مالی وجود دارد که مانع از آن می شود تا بانک ها به دستور بانک مرکزی عمل کنند.
علاوه بر همه این موارد بانک ها با نقدینگی در اختیار خود می بایست پاسخگوی متقاضیان دریافت وام باشند و در شرایطی که سایر مؤسسات از دستور بانک مرکزی سرپیچی می کنند، به ناچار برای حفظ منافع مالی خود به رقابت می پردازند.
مدیر عامل شرکت کارگزاری بانک سامان به وجود ابهام در صنایع و اقتصاد اشاره کرد و در این باره ابراز داشت: فعالان بازار سرمایه در حالی طی سال های گذشته و در شرایط وجود نرخ تورم های بالا اقدام به سرمایه گذاری در بورس می کردند و سهام شرکت های دارای نسبت پی بر ای بالا را خریداری می کردند که در شرایط فعلی که بسیاری از شرکت ها زیر ارزش ذاتی معامله می شود رقبتی برای خرید سهام وجود ندارد.
به نظر می رسد وجود ابهام در عرصه اقتصادی و سیاسی همچون بحث مذاکرات هسته ای یا به طور مثال ابهامات موجود در صنعت پتروشیمی و پالایشی موجب شده تا سرمایه گذاران برای ورود به بازار سرمایه تعلل کنند و چندان اشتیاقی برای تزریق نقدینگی به بورس از خود نشان ندهند.
۰۷:۴۴:۵۸ اراک اوباما رئیسجمهور آمریکا در آستانه دیدار با نمایندگان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در کمپ دیوید، بار دیگر ایران را حامی تروریسم خواند و گفت واشنگتن از تمام ابزارهای خود برای حمایت از منافع و متحدان خود، استفاده میکند.
۰۷:۴۴:۰۵ ایران در حال گفتگو با مشتریان احتمالی اروپایی و غربی درباره صادرات نفت خود است نشانه ای که بیانگر اطمینان این کشور به لغو زودهنگام بخش عمده یا تمام تحریمهای سازمان ملل است.
به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اویل پرایس، حسین وفایی مدیرعامل شرکت نفت پارس ایران میگوید: این شرکت گفتگوهای غیرمستقیمی را با شرکت نفتی رویال داچ شل یکی از شرکتهای بزرگ انرژی جهان که به از سرگیری فعالیت در ایران ابراز تمایل کرده، داشته است.
به گفته وزیر نفت ایران دیگر شرکتهای غربی از آلمان، ایتالیا وهلند نیز در حال پیروی از شرکت شل هستند.
در همین حال وفایی تاکید دارد که سرازیر شدن شرکای انرژی احتمالی میتواند برای ایران مشکلساز باشد. وی گفت: اگر تحریمها لغو شوند بسیاری از شرکتهای رقیب وارد بازار ایران میشوند و این امر شرایط سختی را برای ما ایجاد خواهد کرد.
این در حالی است که وفایی تاکید دارد، ایران در حال پس گرفتن سهم خود در بازار انرژی جهان است که پس از اعمال اولین تحریمهای هستهای در ۹ سال قبل شروع به کوچک شدن کرد. صادرات نفت ایران از زمان تشدید تحریمهای غرب در سال ۲۰۱۲ بیش از ۵۰ درصد کاهش یافت و از ۲٫۵ میلیون بشکه در روز به حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز رسید.
به گفته مهدی حسینی مسئول تیم بازبینی قراردادهای نفتی ایران بخشی از منافع شرکتهای انرژی غربی، شرکتهای روسی و چینی در قراردادهای جدید نفتی ایران است.
وی افزود: شرکتهای نفتی بینالمللی از مدل جدید قراردادهای نفتی ایران به شدت استقبال کردهاند. آنها منتظر نتیجه مذاکرات هستهای ایران و لغو تحریمها هستند.
جزییات قراردادهای جدید نفتی تا زمان برگزاری یک کنفرانس انرژی در لندن در ماه سپتامبر مشخص نخواهد شد، اما به طور کلی براساس قراردادهای سنتی بیع متقابل ایران خواهند بود، اما برای اینکه برای شرکتهای انرژی خارجی جذاب باشد اصلاحاتی در آنها ایجاد شده است.
حتی شرکتهای نفتی آمریکایی در حال آغاز گفتوگوهایی با مسئولان انرژی ایران درباره آینده همکاریها هستند.
هفته گذشته گروهی از مقامات شرکتهای نفتی آمریکایی و سرمایهگذاران ظاهرا برای مذاکره درباره از سرگیری فعالیتها در ایران در صورت لغو تحریمها به تهران سفر کردند.
گزارشات رسانهای هویت این مقامات را اعلام نکردند، اما عباس شعری مقدم معاون وزیر نفت ایران اعلام کرد که این سفر مشخصا نشان میدهد که صنعت نفت جهان مایل به از سرگیری تجارت با ایران است.
اگر تحریمها برداشته شوند، فعالیتهای تجاری زیادی برای انجام وجود خواهد داشت.
بنا به اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ایران در حال حاضر ۳۰ میلیون بشکه نفت را انبار کرده و در صورت لغو تحریمها تولید نفت ایران میتواند در سال ۲۰۱۶ روزانه حدود ۷۰۰ هزار بشکه افزایش پیدا کند.
این اولین بار نیست که ایران تقریبا با قاطعیت از لغو زودهنگام تحریمها سخن میگوید. بیژن زنگنه وزیر نفت ایران چهاردهم آوریل از اوپک خواست که برای بازکردن فضای بازگشت ایران به بازار جهانی نفت تولیدی خود را کاهش دهد.
نشست بعدی اوپک برای بررسی این موضوع پنجم ژوئن در وین برگزار میشود.
۰۷:۴۳:۵۲به گزارش این خبرگزاری، این درخواست پس از آن عنوان شد که تهران اعلام کرد با یک کشتی باری کمک های بشردوستانه برای یمن فرستاده است .
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید گفت : وی انتظار دارد که کمک های بشر دوستانه ایران درچارچوب فرایند سازمان ملل انجام گیرد.
۰۷:۴۳:۳۵ به گزارش روز سه شنبه ایرنا، عبدالناصر همتی افزود: مدیران بانک های دولتی از جمله ملی، صادرات، تجارت، سپه و دیگر بانک های مهم، نرخ سپرده های سه ماهه، شش ماهه و ۹ ماهه را به ترتیب ۱۴ ؛ ۱۶ و ۱۹ درصد تعیین و بر رعایت این نرخ ها تاکید کردند.
وی افزود: در جلسه مدیران بانک ها تصمیم گیری شد به سپرده های دفترچه ای زیر سه ماه نیز بیشتر از ۱۰ درصد سود پرداخت نشود.
مدیرعامل بانک ملی ایران با اشاره به مصوبه شورای پول و اعتبار و دستورالعمل بانک مرکزی درباره نرخ ۲۰ درصدی سود سپرده های یکساله و واگذاری تعیین نرخ های زیر یکسال به بانک ها، اظهار داشت: برخی بانک ها و موسسه ها تصمیم شورای هماهنگی بانک های دولتی را قبول ندارند و برای جذب سپرده برای سپرده های زیر یکسال نرخ سود ۱۹٫۵ و ۱۹٫۷۵ درصدی تعیین کرده اند که این روند در میان مدت و بلندمدت مشکل ساز خواهد بود و انتظار داریم شورای پول و اعتبار فکری کند و مجبور هستیم به جمع بندی برسیم.
همتی با اشاره به اینکه هم اکنون برخی بانک ها برای سپرده های کوتاه مدت خود سود ۱۹٫۷۵ درصدی تعیین کرده اند، گفت: اگر در این رقابت نرخ سود سپرده های کوتاه مدت ۱۹٫۵ درصد شود، در عمل قیمت تمام شده پول به شدت افزایش می یابد و نمی توان تسهیلات با نرخ ۲۴ درصد به سرمایه گذاری و تولید پرداخت کرد و این روند نقض غرض است.
رئیس شورای هماهنگی بانک های دولتی خاطرنشان کرد: آنچه شورای پول و اعتبار درباره نرخ سود ۲۰ درصدی برای سپرده های یکساله تصویب کرد، پیشهاد شورای هماهنگی بانک ها و درباره سپرده های کوتاه مدت نیز این پیشنهادها داده شده بود.
همتی تاکید کرد: هدف از تعدیل نرخ های سود این بود که به کاهش نرخ سود تسهیلات منجر شود که اکنون ۲۴ درصد شده است و اینکه چاره نداشتیم نرخ سود سپرده ها برای نزدیک شدن به نرخ تورم کاهش یابد.
مدیرعامل بانک ملی ایران گفت: در پیشنهاد اولیه ای که بانک ها به شورای پول و اعتبار ارائه کردند نرخ سپرده های زیر سه ماه ۱۰ درصد در نظر گرفته شد زیرا این سپرده ها پول هایی است که به دلیل گردش مالی واحدها، شرکت ها و افراد برای امور مختلف کم و زیاد می شود.
همتی با اشاره به اینکه پس از یک ماه می توان از تعدیل نرخ های سود ارزیابی داشت، گفت: اگر قرار باشد نرخ سود سپرده های یک تا ۹ ماهه نزدیک ۲۰ درصد باشد، در حالی که سپرده گذار می تواند با ۰٫۲۵ یا ۰٫۵ درصد کمتر سود سپرده کوتاه مدت بگیرد و هر لحظه هم به پول خود دسترسی داشته باشد، دیگر کسی سپرده یکساله باز نمی کند و به عنوان مشتری انگیزه ای ندارد پول خود را یک سال قفل کند و این اتفاق نقض غرض است.
رئیس شورای هماهنگی بانک های دولتی افزود: در این شرایط هم نظام بانکی، هم بازار سرمایه و هم سیستم نظارتی دچار مشکل جدی خواهند شد.
۰۷:۴۳:۲۱ محمد فطانت عصر سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان آنکه مجلس شورای اسلامی قیمت خوراک گاز طبیعی پتروشیمی را برای سال ۹۳ معادل ۱۳ سنت درنظر گرفته بود، افزود: براساس تصمیمات و ابلاغیه های قبلی اعلامی به شرکت های پتروشیمی نرخ های مزبور به سال های ۹۱ و ۹۲ تسری یافته بود.
وی اظهار داشت: این امر تهدید، ابهام و فشاری را برای شرکت های پتروشیمی دربرداشت اما با توافقات و مصوباتی که در حال نهایی شدن است، قرار شد قیمت خوراک گاز طبیعی پتروشیمی ها برای سال های ۹۱ و ۹۲ براساس قیمت گذاری قدیم که ۷ سنت بود صورت گیرد و قیمت گذاری گاز طبیعی در سال های یادشده تغییری نداشته باشد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: گزارش حسابرسی برخی از شرکت های پتروشیمی به دلیل عطف به ماسبق شدن قیمت خوراک گاز مشروط گردیده بود که آثار مالی آن می توانست قابل توجه باشد اما این مشکل با پیگیری های لازم برطرف گردید.
۰۷:۴۰:۳۹ به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، اسحاق جهانگیری عصر سه شنبه در شورای اداری استان یزد با اشاره به مذاکرات هسته ای افزود: نباید اجازه دهیم بی جهت به مطالبات مردم دامن زده شود و نباید توقع غیرطبیعی ایجاد شود.
وی ادامه داد: شرایط ایران پس از تحریم شرایطی است که هجوم شرکت های خارجی برای کار در ایران را شاهد خواهیم بود و حتما منابع خارجی به سمت ایران خواهد آمد و ما برای این کار، برنامه داریم.
معاون اول رییس جمهوری تاکید کرد: گفت و گوی ما با شرکای خارجی این خواهد بود که با ایران مشارکت کنید و فکر نکنید که فقط کالای مصرفی باید وارد ایران شود.
معاون اول رییس جمهوری با بیان اینکه مساله هسته ای یکی از مسائل اصلی کشور است اضافه کرد: فکر می کردیم برای حل و فصل مسائل هسته ای و اثبات حقوق هسته ای ملت ایران و لغو تحریم های ظالمانه باید با دنیا وارد گفت و گو شویم.
جهانگیری ادامه داد: تصور این بود که قادر هستیم در مقابل بزرگترین کشورهای دنیا از حقوق ملت ایران دفاع کنیم و با گفت و گو این تحریم ها را برداریم.
وی تاکید کرد: قطعا امروز به این جمع بندی رسیده ایم که زبان استدلال و منطق ما قوی بوده و دنیا در موضع ضعف در مقابل این استدلال قرار دارد.
معاون اول رییس جمهوری اظهار داشت: اگر غربی ها تحت فشار صهیونیست ها و برخی کشورهای منطقه قرار نگیرند حتما به توافق دست خواهیم یافت و خطوط قرمزی که رهبر معظم انقلاب ترسیم کرده اند نیز رعایت خواهد شد.
جهانگیری خاطرنشان کرد: اگر به هر دلیلی آمریکا تحت فشار صهیونیست ها از توافق عقب نشینی کند در دنیا شکست خواهد خورد؛ چرا که ترک ایجاد شده در نظام تحریم قابل بازگشت نیست و باید با ملت متمدن، تاریخی و اهل گفت و گو و دولت توانمند با زبان تکریم گفت و گو کنند.
** تصمیم جدی دولت برای کوچک سازی و چابک کردن دولت
معاون اول رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود اصلاح نظام اداری کشور را ضروری خواند و گفت: تصمیم گرفته ایم تا دولت کوچک شود چرا که در شرایط کنونی حدود ۸۰ درصد بودجه هزینه جاری صرف دولت می شود؛ یعنی دولت تلاش می کند نفت بفروشد، مالیات بگیرد تا خود را اداره کند.
وی تصریح کرد: ما باید در زمینه نظام اداری یک کار جدی انجام دهیم و تصمیم گرفته ایم اصلاح نظام اداری کشور در سال ۹۴ تا ۹۶ انجام شود و در این باره نقشه راه تصویب شده و دستگاه ها باید در این باره به صورت جدی کار کنند تا به جای تلاش برای پرداخت حقوق، به فکر توسعه کشور باشیم.
**بدهکار بانکی مجرم نیست
معاون اول رییس جمهوری با بیان اینکه در هفته گذشته در دولت تصویب کردیم تا کارگروهی به ریاست استاندار برای پیگیری و رسیدگی مشکلات واحدهای تولیدی تشکیل شود اظهار داشت: برخی از بدهکاران بانکی نمی خواهند معوقات خود را پرداخت کنند که در این صورت حتما باید با آنان برخورد شود اما برخی از صنعتگران به دلایل ایجاد شرایط اقتصادی که دولت ایجاد کرده است، دچار معوقه شده اند.
جهانگیری ادامه داد: ما باید به مشکلات این عده رسیدگی کنیم و اصلا قابل پذیرش نیست یک مسوولی بگوید من با این صنعتگر جلسه برگزار نمی کنم چون معوقه بانکی دارد.
معاون اول رییس جمهوری افزود: مگر جنایت کرده است. شرایط اقتصادی به گونه ای شده است که این اتفاق افتاده است. باید بنشینید جلسه بگذارید تا این مشکلات برطرف شود.
** گاز رسانی به تمام روستاهای کشور
معاون اول رییس جمهوری در پاسخ به اظهارات یکی از نمایندگان استان یزد در مجلس شورای اسلامی مبنی بر بهره مند نبودن تعدادی از روستاهای حوزه انتخابیه از نعمت گاز گفت: در شورای اقتصاد تصویب کرده ایم که در مدت سه سال تمام روستاهای کشور گازرسانی شوند و وزیر نفت هم تاکید کرده است که این تصمیم را اجرا خواهد کرد.
۰۷:۳۹:۳۰ وسط خبرها خبر جالبی را هم بگذاریم حوصله تان سر نرود : وزیر دفاع کره شمالی به دلیل چرت زدن به هنگام سخنرانی رهبر کره شمالی (کیم جونگ اون) اعدام شد.
به گزارش عصرایران، حکومت کره شمالی وزیر دفاع این کشور را به ضرب گلوله ضدهوایی اعدام کرده است.
۰۷:۳۸:۲۷ چیزی که ما امضا کردیم، این نماینده در آن تغییراتی داده که البته خلاف کرده است. به هر حال ما سهفوریتی امضا نکردیم و کسی هم که اسم ما را به عنوان امضاکننده داده، کار خلاف اخلاقی کرده است.
امروز گزارشی در رسانهها منتشر شد، مبنی بر اینکه طرح سه فوریتی دفاع اسلامی و انقلابی از عزت و اقتدار ملت ایران در طول ادامه مذاکرات هستهای در دستور کار قرار خواهد گرفت.
به گزارش تابناک، لحظاتی پس از انتشار این خبر در گوشهای از صحن مجلس، برخی نمایندگان مجلس در اعتراض به این طرح، دور کریمی قدوسی جمع شدند و به وی برای کاری که کرده بود، گلایه داشتند؛ اعتراض نمایندگان به این بود که چرا کریمی قدوسی، نام طرحی را که نمایندگان امضا کرده بودند، تغییر داده است.
گویا یکی از نمایندگان مجلس با مراجعه به برخی دیگر از نمایندگان حاضر در صحن، طرح دوفوریتی را مطرح میکند که برای مقابله با مصوبه سنای آمریکا بوده است. نمایندگان نیز با مطالعه طرح آن را امضا میکنند؛ اما در نهایت کریمی قدوسی عنوان طرح را عوض و آن را با نام طرح سه فوریتی برای توقف مذاکرات مجلس تقدیم هیأت رئیسه میکند.
علیرضا سلیمی در خصوص این موضوع به تابناک گفت: ما چیز دیگری امضا کرده بودیم. من به آقای کریمی قدوسی هم گفتم، کار خلاف اخلاقی انجام داده، ولی او چیز دیگری را به مجلس داده است.
وی در پاسخ به اینکه اصل قضیه چه بوده است، گفت: طرحی در مجلس مطرح شد و ما و برخی نمایندگان دیگر آن را امضا نمودیم؛ از جمله من، موسوینژاد و چند نماینده دیگر که گلایه هم کردیم، به او گفتیم ما نامه سه فوریتی امضا نکردهایم و شما نباید این کار را انجام میدادی.
این نماینده مجلس گفت: این کار خلاف اخلاق است که ما چیزی را امضا کنیم و عدهای دیگر چیز دیگری را به هیأت رئیسه بدهند و یا عنوان دیگری روی آن بگذارند و پخش کنند. این اسامی هم که اعلام شدهاند، رسمی نیستند و باید خود سایت مجلس آنها را منتشر کند.
این نماینده در پایان یادآور شد: چیزی که ما امضا کردیم، این نماینده در آن تغییراتی داده که البته خلاف کرده است. به هر حال ما سهفوریتی امضا نکردیم و کسی هم که اسم ما را به عنوان امضاکننده داده، کار خلاف اخلاقی کرده است.
نماینده سقز و بانه نیز امضایش پای طرح سه فوریتی توقف مذاکرات هستهای را «جعلی» خواند و گفت: طراح این طرح با جملاتی متفاوت با متن آن از نمایندگان امضا گرفته است؛ طراح طرح توقف مذاکرات هستهای، جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد است.
بیگلری گفت: این متن و امضاهای پیوست آن کذب محض است. بیشتر نمایندگان امضای خود پای این طرح را تکذیب میکنند و نسبت به آن معترضاند.
همچنین محمدحسین فرهنگی با تأید این مسأله گفت: تعدادی از نمایندگان امروز به هیأت رئیسه مراجعه کرده و تذکر کتبی خود را نسبت به این اقدام نماینده مردم مشهد اعلام کردند و نسبت به آن اعتراض داشتند. ما نیز برای بررسی بیشتر موضوع، آن را به اداره قوانین مجلس ارجاع دادیم.
۰۷:۳۸:۱۰ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، واشنگتن روز سهشنبه به امدادی بود ماهیت سفر کشتی ایرانی به یمن اذعان کرد.
یک مقام دفاعی آمریکایی به شبکه سیانان گفته است که اطلاعاتی که آمریکا در حال حاضر در اختیار دارد نشان میدهد که کشتی ایرانی که راهی یمن شده، حامل هیچ سلاحی نیست.
وی با این حال، از گزارشهای منتشر شده در خصوص اسکورت این کشتی توسط کشتیهای جنگی ایرانی ابراز نگرانی کرده است.
پیش از این هم «استیو وارن» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا به خبرنگاران گفته بود اسکورت این کشتی، «کاملا غیرضروری است.»
این در حالی است که تهران اعلام کرده کشتیهای جنگی با هدف تأمین امنیت کشتی امدادی ایرانی، آن را اسکورت میکنند.
پیش از این جنگندههای سعودی یک فروند هواپیمای ایرانی را که حامل کمکهای امدادی برای مردم یمن بود، تهدید به حمله کردند، اما پس از بیتوجهی خلبان به تهدیدات، باند فرودگاه صعده را بمباران کرده و از انتقال کمکها جلوگیری کردهاند.
وارن روز سهشنبه همچنین گفته بود کشتی ایرانی نباید در یمن پهلو بگیرد و باید در جیبوتی توقف کرده و محمولهاش را به سازمان ملل تحویل دهد.
در جریان یک ماه و نیمی که از حملات ائتلاف متجاوز تحت فرماندهی عربستان به یمن میگذرد، بیش از ۱۲۰۰ یمنی کشته و دهها هزار نفر کشته و زخمی شدهاند. با این حال عربستان تاکنون از انتقال کمکهای امدادی خارجی به این کشور ممانعت کرده است.
۰۷:۳۷:۵۳ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، منابعی در کنگره آمریکا میگویند در صورت تصویب نهایی طرح نظارت بر توافق هستهای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ در کنگره، دیگر بسیار بعید خواهد بود که کنگره قادر به مسدود کردن راه اجرای توافق باشد.
بر اساس طرحی که هفته گذشته در سنا تصویب شد و قرار است این هفته در مجلس نمایندگان مورد بررسی قرار گیرد، نمایندگان کنگره این امکان را مییابند که توافق جامع ایران و ۶ کشور را مورد بررسی قرار داده و با آن مخالفت کنند. اما در آن صورت رئیسجمهور آمریکا تصمیم کنگره را وتو میکند و که در آن صورت برای بیاثر کردن وتو و جلوگیری از اجرای توافق، به دستکم آرای دو سوم نمایندگان نیاز خواهد بود.
یک کارمند مجلس نمایندگان آمریکا با بیان اینکه این طرح احتمالا روز چهارشنبه مورد بررسی قرار میگیرد، به پایگاه خبری «آژانس تلگرافیک یهود» (جیتیسی) گفته است که طرح احتمالا با رأی مثبت قریب به اتفاق نمایندگان و بدون افزودن متممهایی که میتواند از میزان حمایت از آن بکاهد، تصویب خواهد شد.
وی میگوید: «سران هر دو حزب میخواهند از بروز مسئله در این مرحله جلوگیری کنند.»
لابی صهیونیستی قدرتمند کمیته امور عمومی آمریکا و اسرائیل (ایپک) نیز از تصویب طرح نظارت بر توافق، حتی بدون افزودن متمم حمایت کرده است.
منبعی در این گروه به جیتیسی گفته است: «اولویت ما این است که از تصویب هرچه سریعتر این طرح با حداکثر حمایت ممکن از سوی هر دو حزب، اطمینان حاصل کنیم. از این طریق میتوان اطمینان یافت که کنگره فرصتی برای قضاوت در مورد توافق نهایی خواهد داشت.»
کارمند مجلس نمایندگان در مورد احتمال ممانعت نمایندگان از اجرای توافق هستهای میگوید: «رد شدن کنگره از حدنصاب لازم برای بیاثر کردن وتوی رئیسجمهور علیه اعلام عدم موافقت کنگره با توافق نهایی با ایران، ساده نخواهد بود.»
تازهترین دور از مذاکرات هستهای در حالی در شهر وین اتریش آغاز شده که طرفین برای رسیدن به توافق نهایی تا پایان ماه ژوئن (۱۰ تیر ماه) زمان دارند. تصویب طرح نظارت بر توافق هستهای میتواند اجرای توافق احتمالی هستهای را تا دو ماه به تعویق بیاندازد، چراکه در دوره بررسی طرح در کنگره، رئیسجمهور آمریکا حق لغو، تعلیق یا توقف اجرای تحریمها را نخواهد داشت.
۰۷:۳۷:۳۷ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «فواد معصوم» رئیسجمهور عراق امروز سهشنبه در صدر هیئتی بلندپایه وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد.
بر اساس برنامه از پیش اعلام شده، سفر معصوم و همراهان به تهران، ۳ روزه خواهد بود. وزرای گردشگری، محیط زیست و تجارت عراق، رئیسجمهور کشورشان را در این سفر همراهی میکنند
این اولین سفر فواد معصوم به تهران پس از نشستن بر مسند ریاستجمهوری است. بر اساس گزارش خبرنگار فارس، «محمدرضا نعمتزاده»، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران در فرودگاه مهرآباد از رئیس جمهور عراق استقبال کرده است.
سفرای کشورهای سودان، سوریه، عمان، امارات، الجزایر و کویت هم در این مراسم استقبال حضور داشته اند.
۰۷:۳۷:۱۹ به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه به نقل از «مجله تجارت روسیه»، سرپرست امور بین الملل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران گفت: به زودی اولین محموله ۵۰۰ تنی گازوئیل ایران به تاجیکستان صادر میشود.
«اسماعیل هاشمفیروز» رئیس اداره بینالمللی شرکتهای ملی توزیع محصولات تفتی ایران در دیدار با خبرنگاران در حاشیه نمایشگاه «نفت، گاز، پالایش نفت و پتروشیمی» افزود: با توجه به افزایش تولید گاز در ایران، در شرایط فعلی ایران با ظرفیت مازاد تولید گازوئیل روبرو هستیم و برهمین اساس به منظور صادرات فرآوردههای نفتی به ویژه نفت سفید، گاز مایع و گازوئیل در جستجوی بازارهای جدید است.
به گفته وی، این نخستین بار است که ایران به تاجیکستان گازوئیل صادر میکند.
این مقام ایرانی تاکید کرد: در صورت موفقیت آمیز بودن این مبادله تجاری، صادرات انواع فرآورده نفتی به تاجیکستان گسترش خواهد یافت.
وی همچنین اظهار داشت که اداره بینالمللی شرکتهای ملی توزیع محصولات نفتی ایران در حال حاضرتلاشهای خودرا برای تحویل محصولات نفتی به افغانستان و عراق متمرکز کرده است. بر طبق قرارداد دولت ایران با عراق همهروزه به این کشور تا ۳ میلیون لیتر نفت ایران تحویل داده میشود.
۰۷:۳۶:۵۹ به گزارش گروه اقتصاد بینالملل فارس، رویترز طی گزارشی نوشت لغو تحریمهای ایران میتواند فصل مهم دیگری از معادله انرژی ایران را رقم بزند، این به معنای، سرمایهگذاریهای جدید در بخش انرژی غیر هستهای ایران است که میتواند به افزایش صادرات نفت و گاز این کشور منجر شود.
به ادعای رویترز در این گزارش، سرمایهگذاریهای جدید و صادرات بیشتر نفت، مشوقهای بزرگی برای تهران برای دستیابی به توافق هستهای هستند. این خبرگزاری انگلیسی تنها راه بهبود اقتصاد آسیبدیده ایران را افزایش صادرات نفت و گاز این کشور حتی با قیمت پایین نفت و گاز عنوان میکند.
بر اساس برآورد این رسانه انگلیسی، تحت یک سناریوی مطلوب، ایران میتواند صادرات نفتش را ۳۰۰ هزار بشکه در روز از محل ذخایر نفتی این کشور افزایش دهد. این کشور میتواند طی ۱۲ تا ۱۸ ماه صادرات نفت خود را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
در ادامه این گزارش آمده است، افزایش صادرات نفت ایران بعلاوه رشد ضعیف اقتصاد جهانی سبب کاهش بیشتر قیمت نفت خواهد شد و این امر، خبر خوبی برای مصرف کنندگان و چالشی برای تولید کنندگان خواهد بود.
عربستان سعودی، رقیب سنتی تهران از این نفت اضافی استقبال نخواهد کرد و انتظار میرود که به سیاست خود برای حفظ سهم از بازار ادامه دهد حتی با وجود قیمتهای پایینتر برای نفت اما ایران ممکن است با قیمت پایین کنار بیاید تا سهم خود از بازار را باز یابد.
رویترز در بخش دیگری از گزارش خود آورده است، در صورت برداشته شدن تحریمها، خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان و هند احیا خواهد شد و این پروژه بخشی از یک برنامه برد- برد تجاری در بخش انرژی برای ایران و همسایگانش خواهد بود.
به علاوه، برداشته شدن تحریمها، بخش مثبت دیگری در برنامه تجاری- انرژی دارد و آن ایجاد زمینه<fon< font=””>سوآپ نفت و گاز میان ایران و کشورهای آسیای میانه است به طوری که نفت و گاز کشورهایی نظیر قزاقستان و ترکمنستان از طریق جنوب ایران به کشورهای دیگر صادر شود.
از طرفی، اتحادیه اروپا که در تلاش است تا وابستگی خود به گاز روسیه را کاهش دهد، پس از رفع تحریمها میتواند به ایران به عنوان منبع تامین گاز خود از طریق ترکیه بنگرد.
۰۷:۳۵:۲۴ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس،«سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه و «جان کری» در کنفرانس خبری مشترک اعلام کردند درباره موضوعات مختلف از جمله مذاکرات هستهای ایران گفتوگو کردهاند.
وزیر خارجه روسیه گفت با همتای آمریکایی درباره یمن، سوریه و ایران گفتوگو کرده است. «لاوروف» تصریح کرد که دو طرف درباره تمامی مسائل توافق نداشتهاند اما ابراز امیدواری کرد رایزنیهایی از این دست بتوانند فرصتی برای نزدیکتر شدن دیدگاههای دو طرف به یکدیگر فراهم آورند.
پس از «لاوروف»، «جان کری» به ابراز دیدگاهها درباره زمینههای گفتوگوی دو جانبه پرداخت. وی با تقدیر از «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه که فرصت این این دیدار را فراهم کرده بود از توضیحات مستقیم و روشن ایشان درباره تمامی موضوعات محل گفتوگو تمجید و ابراز امیدواری کرد مسکو و واشنگتن بتوانند به همکاریهای سازنده ادامه دهند.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه با اشاره به مذاکرات هستهای ایران به عنوان یکی از زمینههای مشترک همکاری واشنگتن و مسکو، «وحدت» را عامل کلیدی در رسیدن این گفتوگوها به مرحله فعلی دانست.
کری ابراز امیدواری کرد در ماههای پیش رو نیز گروه ۱+۵ بتواند با حفظ وحدت به «توافقی خوب» با ایران دست پیدا کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا به موضوع تحویل سامانههای دفاع موشکی اس ـ ۳۰۰ روسی به ایران اشاره کرد و گفت که تحویل این موشکها به ایران در گفتوگو با لاوروف مطرح نشده است.
«کری» در عین حال فروش این موشکهای به ایران را «قانونی» دانست و تصریح کرد اقدام روسیه بر خلاف قطعنامههای شورای امنیت نیست.
«سرگئی لاوروف» هم گفت که «جان کری» از روسیه نخواسته فروش اس – ۳۰۰ به ایران را متوقف کند
۰۷:۳۵:۱۰ در بخش اول خبرها سری به اخبار بزنیم
۰۷:۳۴:۲۴ امروز به نظر همه چیز برای یک بازار بهتر فراهم است
۰۷:۳۴:۱۶ سلام صبح عزیزان بخیر و شادی