۰۸:۵۰:۰۷ پایان بخش اول اخبار بازار امروز
۰۸:۴۸:۱۵ گروه بورس – زهرا رحیمی: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با بازگشت به مدار صعودی برای دومین بار در ماه جاری مثبت شد و به این ترتیب با رشد ۳/ ۰ درصدی شاخص کل (معادل ۱۸۴ واحد) در مقیاس روزانه، بازدهی بازار از ابتدای سال تاکنون به ۹/ ۰ درصد رسید و رقم ۶۳ هزار و ۷۰ واحدی شاخص کل در کارنامه بورس تهران ثبت شد. تغییرات حجم و ارزش معاملات نیز در روز گذشته ۴۹/ ۲ درصد و منفی ۷/ ۲۵ درصد بوده است.
بازار سهام در روزهای اخیر با افت انگیزه معاملهگران، فزونی عرضههای سهام و کاهش حجم معاملات همراه بوده است در حالی که بیشتر اخبار پیش روی بازار سهام مثبت است، اما بازار نسبت به اخبار کاملا بیتفاوت است؛ بهطوری که حتی چشمانداز مثبت در عرصه سیاسی نیز نتوانسته است موجب تحرک در بورس تهران شود؛ چرا که سهامداران با تجربه سال ۹۳ اکنون تنها به اخبار قطعی توجه میکنند و ترجیح میدهند منتظر بمانند. در تحلیل وضعیت بازار سهام، برخی کارشناسان معتقدند یکی از دلایل اصلی ریزش بازار در روزهای اخیر بدبینیهای مزمن نسبت به گروه پر خبر بازار سهام یعنی گروه پالایشگاهی است؛ چراکه پیشبینی درآمد اعلام شده در گزارشهای مالی این شرکتها در سال جاری، از سطح انتظارات سهامداران کمتر بود و سرمایهگذاران بیاعتماد به بورس تهران را دلسرد کرد. بنابراین، فزونی عرضه بر تقاضا در این گروه، سهم زیادی در ریزشهای اخیر بازار سهام داشت.
با این حال کارشناسان چشمانداز بازار سهام را به دلیل چشم انداز مثبت در تحولات عرصه سیاست خارجی و رفع تحریمها همچنان مثبت عنوان میکنند و عملکرد بورس تهران را در سال ۹۴ فارغ از نوسانات کوتاهمدت، عملکرد مثبتی میدانند.
در این رابطه نصرالله برزنی، مدیرعامل کارگزاری اقتصاد نوین در مورد وضعیت بازار در روزهای اخیر گفت: بازار سهام با نوعی بیاعتمادی و بدبینی مواجه شده است بهطوری که سرمایهگذاران معاملات بازار سهام را با بیاعتمادی دنبال میکنند و این موجب فعالیتهای کوتاه مدتی در بازار سهام شده است که این فعالیتها به ریزش بازار دامن میزنند. وی مهمترین دلیل ریزش بازار در روزهای اخیر را مربوط به وضعیت گروه پالایشگاهی دانست و تشریح کرد: شرکتهای گروه پالایشگاهی از ابتدای پذیرش در بورس تهران، شفافیت اطلاعاتی لازم را نداشتند و پس از آن بر اساس حدس و گمان رشدهای خیرهکنندهای را تجربه کردند، اما در طول زمان مشخص شد سود این شرکتها در عمل به مراتب پایینتر است و به همین دلیل این شرکتها در ورطه سقوط افتادند و پس از آن برای مدتی بسته شدند این در حالی است که باز شدن این نمادها در اواخر اسفند ۹۴ نیز با شفافیت صورت نگرفت.
وی افزود: در سال ۹۴ نیز گزارشهای مالی این گروهها منتشر شد که بر اساس آنها پیشبینی درآمد به مراتب کمتر از انتظار سهامداران بود و بیاعتمادی که نسبت به بازار سهام وجود داشت، پس از انتشار صورتهای مالی این گروه تشدید شد.
برزنی به دلیل مثبت بودن شاخص در روز گذشته اشاره کرد و گفت: روز گذشته نیز شایعهای مبنی بر اینکه قرار است شرکت پالایش و پخش با تصمیماتی که در حوزه نرخ خوراک پالایشگاهها اعمال خواهد کرد حاشیه سود این شرکتها را افزایش خواهد داد. بر این اساس امروز شاهد تشکیل صف خرید در این گروه بودیم که این عامل منجر به مثبت شدن شاخص در روز گذشته شد.
این کارشناس بازار سهام با اشاره به لزوم افزایش و ارتقای شفافیت در بازار سهام، وظایف سهگانه سازمان بورس را یادآوری کرد و گفت: شفافسازی، کشف قیمت مناسب و عادلانه بودن معاملات سه وظیفه اساسی سازمان بورس است که سازمان باید در ارتقای هر سه این وظایف بکوشد، چرا که این سه وظیفه در ارتباط با هم میتوانند زمینه منصفانه بودن معاملات را فراهم
کنند.
این کارشناس بازار سهام چشمانداز بازار سهام را بسیار مساعد پیشبینی کرد و گفت: مذاکرات و رفع تحریمها روند رو به رشد مثبتی دارد و این مهمترین عامل در تحولات آینده بازار سهام خواهد بود.
مدیرعامل کار گزاری بانک اقتصاد نوین در ادامه با بیان اینکه فعالیت در بازار سهام فعالیت بلندمدتی است، به سهامداران توصیه کرد که با فعالیتهای کوتاه مدت، معاملات بازار سهام را با اختلال مواجه نکنند. برزنی با بیان این مطلب درباره شرایط فعلی بازار گفت: در روزهای خوب، بازار برای همه خوب است اما در روزهای بد بازار برای غیرحرفهایها بدتر است و سرمایهگذاران بورس باید به این اصل توجه داشته باشند که اگر سهامدار حرفهای بازار نیستند در روزهایی که شرایط بازار نوسانی است، بهتر است با نگاه بلند مدت در بازار باقی بمانند چرا که نه تنها به نفع خودشان است بلکه عامل موثری در برگشت سریعتر بازار به دوران ثبات و تعادل محسوب میشود.
این کارشناس بازار سهام افزود: هیجان سهامداران تازه کار و غیرحرفهای در بازار مانع تعادل در بازه زمانی منطقی در بازار میشود. خرید و فروشهای هیجانی و غالب شدن جو نوسانگیری در بازار عامل از بین رفتن ثبات در بازار میشود که در روزهای اخیر به وفور مشاهده شده است.
در بازار چه گذشت؟
در جریان معاملات دیروز سایپا دیزل بیشترین حجم و پتروشیمی مبین بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. بیشترین افزایش قیمت متعلق به رشد ۹۷ درصدی قیمت سهام قند لرستان و پس از آن تهران شیمی و داروسازی روز دارو بود. در سوی دیگر بازار نماد بیمه ملت بیشترین کاهش قیمت را تجربه کرد. پتروشیمی مبین، بانک صادرات، پالایش نفت بندرعباس و بانک ملت پربینندهترین نمادهای دیروز بودند.
پتروشیمی خارک، پالایشگاه بندرعباس و پارس خودرو از بیشترین تقاضای خرید برخوردار شدند و نفت پارس، سایپا و فولاد خراسان بیشترین تقاضای فروش را به خود اختصاص دادند.
آیفکس دیروز
در همین حال در بازار فرابورس نیز داد و ستد ۱۶۴ میلیون سهم و اوراق بهادار به ارزش ۲۳۹میلیارد تومان در ۱۵ هزار دفعه، موجب شد تا شاخص آیفکس با تقریبا ۹ واحد افزایش تا ۷۱۹ واحد بالابرود. نمادهای «مارون»، «جم»، «شتران»، «ارفع»، «شاوان»، «پترول »و«شراز» دیروز با تاثیر مثبت موجب تقویت شاخص شدند. در این بازار سهام شرکت آهن و فولاد ارفع با تقریبا۸ درصد افزایش قیمت، بیشترین افزایش قیمت را به خود اختصاص داد. برترین تقاضا در بازار دیروز برای اوراق مشارکت ۳ ماهه با نرخ سود ۲۰ درصدی شکل گرفت. در حالی که بیشترین حجم معاملات دیروز این بازار به دادوستد ۱۸ میلیون سهم فولاد هرمزگان جنوب اختصاص یافت.
۰۸:۴۸:۱۰ محمدحسین بابالو: بازار محصولات پتروشیمی با پذیرش قیمتهای فعلی وارد یک فاز با ثباتتری شده، ولی جهتگیریهای مختلفی را برای کالاهای متفاوت تجربه میکند. بالابودن نسبی حجم عرضهها در رشد تقاضا و همچنین نزدیکی به زمان اوج تقاضای فصلی مواردی است که بازار محصولات پلیمری با آن روبهرو است، اما افزایش فعلی فعالیت در بازار میتواند داده مهمی برای رشد بنیادین بازار باشد.
در بازار محصولات پلیمری شاهد بازگشت ثبات هستیم تا جایی که پس از رشد قیمتها، باز هم این محصولات در مسیر کاهشی قرار گرفت و نهایتا در سطوح فعلی به ثبات رسید. با توجه به بالابودن نسبی حجم معامله در بورس کالا در هفتهها و ماههای اخیر، موجودی انبارها در بازار داخلی بالاست که در کنار پرداخت برخی تعهدات مالی، باعث شده تا یک ذهنیت منفی در بین برخی از فروشندگان و برای برخی کالاهای خاص بهوجود بیاید. این در حالی است که با توجه به بالابودن موجودی انبارهای کارخانجات تولید مواد اولیه، شرکتهای پتروشیمی نیز به فروش بیشتر متمایل شدهاند که برآیند این موارد در کنار پایین آمدن نسبی قیمت دلار، طرف عرضه را تقویت میکند. به نظر میرسد اگر شرایط فوق ادامه یابد، احتمال کاهش جذابیت صادرات نیز وجود خواهد داشت.
درخصوص تقاضا باید گفت که هماکنون به نسبت مدت مشابه سال قبل و مخصوصا پیش از آزادسازی قیمتها، تقاضا کاهش یافته چرا که افزایش قیمت مواد اولیه فاکتور مهمی برای عقبنشینی تولیدکنندگان و کاهش حجم تولید در صنایع تکمیلی است. البته این همه ماجرا نیست چون هماکنون زمان بسیار مهمی برای خودنمایی تقاضای فصلی است. روزهای گرم سال که بهصورت سنتی زمان اوج مصرف برای نوشیدنیهای شیرین و خنک است فرارسیده و به مرور این میزان تقاضا نیز افزایش مییابد. از سویی نزدیکی به اعیاد شعبانیه و همچنین ماه مبارک رمضان نیز داده مهم دیگری است که میتواند تقاضا را مخصوصا برای پلیاتیلنهای سبک افزایش دهد. رشد تقاضا برای پلیاتیلنهای سبک خطی و سبک فیلم و تا حدودی پلیاتیلنهای ترفتالات بطری را نیز میتوان در این چارچوب بررسی کرد.
در بازارهای جهانی قیمت نفت تقریبا به ثبات رسیده و در سطوح قابل قبولی قرار گرفته است. البته رشد شدید قیمت پلیمرها در ماهها و هفتههای اخیر بسیار بیشتر از رشد بهای نفت بوده و باید تثبیت بهای نفت خام را یک داده منفی برای قیمت محصولات پتروشیمی در نظر گرفت، زیرا انتظار برای رشد بیشتر قیمت نفت خام در بازار پلیمرها شاید پیشخور شده است. البته مشکلات فنی، بسته شدن موقتی یا اورهال بسیاری از واحدهای مهم تولیدی در جهان و هجوم خریداران برای استفاده از قیمتهای پایین پیشین را باید بخشی از دلایل رشد شدید قیمتی دانست. در هر حال ادامه روند قیمتی فعلی در بازار نفتخام برای بازار پلیمرها مطلوب نیست و شاید باید انتظار عقبنشینی نرخها را بهصورت پراکنده در نظر بگیریم.
با توجه به این موارد در کنار کاهش قیمت دلار به نسبت قیمتهای مورد محاسبه در قیمتهای پایه نیمه دوم اردیبهشت با نرخ ۳۳۵۲ تومان و البته انتظار برای کاهش قیمتهای جهانی و صادراتی محصولات پلیمری و همچنین شرایط خاص بازار، شاید عقبنشینی احتمالی برخی از قیمتهای محدود چندان هم دور از ذهن نباشد. از سویی افزایش چراغ خاموش حجم عرضهها در بورس و بازار، تغییر گریدهای تولیدی و تلاش برخی از تجار برای فروش کالاهای خود را باید از مواردی دانست که میتواند دورنمای بازار را شکل دهد. البته باز هم ممکن است این موارد تحدید (محدود) شود، زیرا احتمال عدم دست یافتن به توافق جامع هستهای و امکان افزایش مجدد قیمت دلار نیز میتواند دادههای این بازار را تغییر دهد.
نظر کارشناسان بازار
جواد موسوی از کارشناسان بازار محصولات پتروشیمی معتقد است هماکنون بازار به ثبات نسبی رسیده، ولی برای گریدهای سبک خطی، سبک فیلم، PET و پلیپروپیلنهای نساجی هنوز بازار با طرزفکر صعودی گام بر میدارد. البته کاهش قیمت EX3 یا PVC را نیز باید جدی گرفت، زیرا واقعیتهای بازار را بیش از پیش نشان میدهد. وی درخصوص شرایط پیش رو در بازارهای داخلی گفت دورنمای بازار را باید با ثبات ارزیابی کرد اما جهتگیری کاهشی قیمتها دادهای است که به مرور زمان خودنمایی کرده مثلا نیمه اول خردادماه یا نیمه دوم آن زمان مناسبی برای عقبنشینی قیمتها است که میتواند داده مهمی تلقی شود. البته کاهش قیمت PVC یا برخی دیگر از پلیمرها به سرعت خودنمایی میکند که از هم اکنون نیز کلید خورده است.
طریقی به خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت: هماکنون شرایط بازار اندکی بهتر شده است و امیدواریم باز هم شاهد بهبود مضاعف آن باشیم. البته قیمتها افزایش یافته و شاید بتوان از این وضعیت بهعنوان یک نقطهقوت یاد کرد. در هر حال روزهای گرم سال زمان اصلی برای افزایش تقاضای فصلی است؛ زیرا مصرف مواد نوشیدنی شیرین و بهصورت کلی پلاستیکها افزایش مییابد. این کارشناس بازار در ادامه به شرایط فنی تولید در واحدهای تبدیلی پرداخت وگفت: در پایان بهار و تابستان شرایط تولید بیش از سایر زمانها مهیا است؛ زیرا تقاضا وجود دارد، روزها طولانیتر است و به کمک گرمای هوا برای پلیمرها مخصوصا پلیاتیلنها، هزینه تولید کمتر خواهد بود بنابراین حجم تولید افزایش مییابد.
وی در ادامه صحبتهای خود به ذهنیت فعالان بازار از شرایط کلی و مخصوصا مذاکرات هستهای اشاره کرد و گفت: هماکنون طرزفکر رایج در بازار قوت گرفتن احتمال عدم حصول به توافق جامع هستهای است و این وضعیت میتواند به افزایش نرخ ارز منتهی شود؛ بنابراین رشد قیمتها محتمل است. از سویی قیمت نفت نیز افزایش یافته و همیشه یک فاصله زمانی بین رشد بهای نفت و افزایش نرخ پلیمرها در بازارهای جهانی وجود دارد که میتواند قیمتها را در بازار داخلی به تبعیت از بهای جهانی محصولات پتروشیمی افزایش دهد. برآیند تمام این موارد شرایطی را باعث شده تا رشد قیمتها و بالاماندن حجم خرید را توجیه کند.
بخشنده یکی دیگر از کارشناسان بازار محصولات پتروشیمی در پاسخ به سوالی مبنی بر پذیرش قیمتهای بالای فعلی در بازار داخلی به خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت: واقعیت این است که بازار داخلی به جز بورس کالا گزینه مشابه دیگری ندارد بنابراین هر رخدادی که در رینگ پتروشیمی بورس کالا رخ دهد دقیقا بر بازار تاثیر خواهد گذاشت. وی در ادامه گفت: هر زمان که قیمتها در بورس کالا بر اساس قیمتهای پایه افزایش یابد، دقیقا بازار نیز در آن جهت گام خواهد برداشت و با رشد قیمت محصولات موجود در انبارها، این رشد نرخها فراگیر میشود. وی در ادامه به افزایش محدود و چراغ خاموش حجم عرضهها در بورس کالا در روزهای اخیر اشاره کرد و این مطلب را به دلیل احتمال کاهش قیمتهای صادراتی دانست. او در ادامه با انتقاد نسبت به قیمت دلار مورد محاسبه در قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی بر اساس نرخ ۳۳۵۲ تومان گفت: با توجه به کاهش قیمت دلار در روزهای اخیر و همچنین عقبنشینی محدود و آرام قیمتهای فوب خلیج فارس به نظر میرسد از جذابیت عرضههای صادراتی کاسته شود و میتوان به کاهش آرام قیمتهای پایه و حتی افزایش عرضهها در بورس کالای ایران امیدوار بود.
در روزهای آینده به بررسی بیشتر رخدادهای موجود در رینگ محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران خواهیم پرداخت.
۰۸:۴۷:۱۲ گروه بنگاهها: عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد، ضمن تشریح عوامل موثر در کاهش سرمایهگذاری داخلی و خارجی در تولید فولاد گفت: دولت برای کمک به تولیدکنندگان فولاد باید با تمرکز بر تصمیمات بلندمدت، از تصمیمات خلقالساعه حذر کند.
رضا شهرستانی درخصوص وضعیت فعلی صنعت فولاد در بازارهای بینالمللی افزود: برنامهریزی و سرمایهگذاریهای بلندمدت آمریکا در مورد نوآوری فناوریهای تولید، وضعیت این کشور را نسبت به سایر کشورها در صنعت فولاد به شدت متمایز کرده است به گونهای که قدرت رقابت را با آمریکا ندارند. در اروپا نیز کشورهایی مانند یونان، پرتغال و ایتالیا وضعیت مناسبی نداشته و کشورهای دیگر هم در این زمینه رشد بهخصوصی ندارند. در کشور اوکراین هم به علت جنگ با روسیه مشکلاتی دارند و احتمال پیشرفت قابل ملاحظهای نمیرود.
به گفته شهرستانی، چین هم بهعنوان یکی از تولیدکنندگان مطرح، برای تولید حدود ۸۲۲ میلیون تن فولاد طی سال ۲۰۱۵ برنامهریزی کرده است در حالی که ۷۲۰ میلیون تن مصرف دارد و ۱۰۰ میلیون تن برای صادرات درنظر گرفتهاند.
وی همچنین درخصوص وضعیت ایران در سالهای اخیر در بحث تولید فولاد تصریح کرد: ارتباط مستقیمی بین قیمت انرژی و تولید فولاد وجود دارد بنا بر این طی سالهای اخیر با کاهش قیمت جهانی انرژی، هزینه تمام شده تولید فولاد در جهان نسبت به قبل کاهش پیدا کرده و طبیعتا رقبای ایران در بازارهای بینالمللی افزایش پیدا کردهاند. واقعیت این است که مزیت رقابتی انرژی ارزان طی سالهای متمادی، بهرهوری پایین سایر عوامل تولید اعم از سرمایه، نیروی کار و… را در صنایع ایران استتار کرده است. دو اتفاق اما این واقعیت را آشکار کرد؛ افزایش قیمت انرژی تحت عنوان هدفمندی یارانهها در داخل و کاهش شدید قیمت نفت و انرژی در سطح جهانی. این دو اتفاق مزیت رقابتی ما را در تولید خصوصا تولید محصولات انرژیبر تضعیف کرده است.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد خاطرنشان کرد: از سوی دیگر اقتصاد کشور طی ۱۰ سال گذشته دچار معضلات خاصی بود؛ محدودیتهای ناشی از تحریم ها، اعمال سیاستهای انقباضی برای جمعآوری نقدینگی سرگردان از سطح جامعه و کاهش چشمگیر بودجه عمرانی طی این سالها از جمله عواملی بودند که تولید را دچار چالشهای جدی کردند. یکی از این چالشها در کاهش تقاضا برای محصولات فولادی در عین ثبات عرضه خود را نشان داد. این عدم توازن تا جایی ادامه پیدا کرد که بهعنوان مثال قیمت میلگرد که سال گذشته ۲ هزار تومان به بالا بود، امسال به ۱۵۰۰ تومان رسیده است.
وی تاکید کرد: در دوره اوج تولید یعنی ۵ سال گذشته، مصرف فولاد بالای ۲۴ میلیون تن در کشور یعنی حدود ۳۳۰ کیلو به ازای هر نفر بود. در برنامه بلند مدت کشور رسیدن به ۵۴ میلیون تن در سال ۱۴۰۴ هدفگذاری شده بود؛ یعنی با رشد جمعیت و افزایش مصرف قرار بود به ۵۰۰ کیلو به ازای هر یک نفر در سال برسیم، اما متاسفانه نهتنها افزایش تولید نداشتیم بلکه با کاهش تقاضا و تولید هم روبهرو شدیم به گونهای که امسال به ازای هر یک نفر به ۲۲۰ کیلو رسیدهایم و این یعنی ۳۰ درصد کاهش تقاضا.
شهرستانی گفت: پنج سال قبل تولید ما حدودا ۱۲ میلیون تن در سال بود اما در حال حاضر به ۱۵ تا ۱۷ میلیون تن در سال افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر واردات ۵ سال پیش ۱۰ میلیون تن بود و الان این واردات چیزی بین ۳ تا ۴ میلیون تن است.
وی در ادامه گفت: واردات به دو علت کاهش پیدا کرده است؛ نخست تولید قدری افزایش پیدا کرده اما تقاضا و مصرف بهشدت کاهش پیدا کرده است. وی با اشاره به اینکه صنعت فولاد ما برای بازگشت به دوران اوج بیشتر به تامین مالی نیاز دارد تا تکنولوژی، تصریح کرد: هر دو این فاکتورها در چرخه تولید فولاد موثر هستند اما عامل مهمتر چرخ اقتصاد کشور است که باید حرکت کند. دولت باید سیاست خود را بر دو محور متمرکز کند؛ نخست باید پروژههای عمرانی را دوباره احیا کند و دوم اینکه به علت کاهش قیمت انرژی و با توجه به رقابت تولید با کشورهای دیگر، دولت باید به کمک تولیدکننده داخل آمده و تعرفه واردات را بیشتر کند.
وی خاطرنشان کرد: کاهش نرخ سود هم یکی از محرکهای اصلی رویآوردن سرمایهگذاران به سمت صنایع است. اگر نرخ سود بانکی کاهش پیدا کند سرمایهها از بانکها خارج شده و به سمت سرمایهگذاری در بخش تولید خواهد آمد. شهرستانی درخصوص اینکه توافق هستهای چه تاثیری برصنعت فولاد کشور میگذارد، گفت: اگر این توافق به نتیجه نرسد، شرایط از این سختتر نخواهد شد اما شرایط برای بخش تولید سختتر خواهد شد اما اگر این مذاکرات به نتیجه مثبت برسد، دولت باید برنامهای برای حمایت از تولید و بقای تولیدکنندگان داشته باشد. زمانی که تولیدکنندهای در عرصه نباشد، اگر شرایط بهبود پیدا کند تقاضا افزایش پیدا میکند و برای پاسخگویی به آن حجم تقاضا باید واردات بیشتری انجام شود و این چرخه معیوب باعث میشود وضعیت اقتصادی بازهم نابسامانیهایی داشته باشد. پس اگر ما برنامهای برای فولاد پساتحریم نداشته باشیم، تولیدکننده داخلی حتی پس از رفع تحریم هم از بین خواهد رفت و کشور ما تبدیل به بازاری برای تولیدکنندگان خارجی خواهد شد.
به گفته این عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد، برای مصرفکنندگان داخلی هم تنها شرکتهای دولتی از این سنگ آهن استفاده میکنند که آنها هم در واقع سیاست کلی دولت است.مشکل اساسی ما این است که زنجیره تولید کامل نیست. در تولید نورد ظرفیت بالای ۵۰ میلیون تن را داریم اما با ۳۵ درصد ظرفیت تولید میکنیم. از طرفی هم با ۵۰ درصد ظرفیت ذوب کار میکنیم اما از آن طرف گندله کم داریم، گرچه احتمالا قرار است امسال یک تا ۲ میلیون تن به ظرفیت تولید افزوده شود که خبر خوبی برای تولیدکنندگان فولاد است.اگر سرمایهگذاری در بخش تولید و ذوب انجام شود، این زنجیره کامل میشود و شاهد رونق در این صنعت خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه اولویت اول ما این است که بازار حرکت کند؛ تاکید کرد: حرکت بازار هم عوامل مختلفی را میطلبد. ما نه یارانه از دولت میخواهیم و نه انتظار کمک داریم. اگر دولت با هدایت بازار و تخصیص بودجه برای امور عمرانی مسیر را برای جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی هموار کند، مشکلات ما به مرور رفع میشود.
۰۸:۴۷:۰۷ منابع آگاه از احتمال سفر قریب الوقوع «باراک اوباما»رئیس جمهوری آمریکا به کشور کوبا خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه الخبر، منابع آگاه می گویند «باراک اوباما» به زودی راهی هاوانا می شود. این اقدام در راستای تصمیم دو کشور برای عادی سازی روابط پس از نیم قرن تنش و دشمنی انجام می گیرد.
در همین رابطه کاخ سفید اعلام کرد که «باراک اوباما» در حال حاضر قصد سفر به کوبا را ندارد اما بعید نیست چنین سفری در آینده ای نه چندان دور مثلا سال آینده صورت گیرد.
روز دوشنبه «فرانسوا اولاند» رئیس جمهور فرانسه وارد پایتخت کوبا شد و مورد استقبال «رائول کاسترو» رهبر این کشور قرار گرفت. به این ترتیب وی نخستین رئیس جمهوری فرانسه است که به کوبا می رود.
۰۸:۴۶:۰۷ گروه بازار پول: در بیستو یکمین روز اردیبهشتماه، نرخ رسمی دلار با ۴ تومان افزایش به ۲۸۵۰ تومان رسید تا این نرخ با نرخ محاسباتی در بودجه ۹۴ یکسان شود. این اتفاق در روزی افتاد که بازارهای ارز و سکه به روند کاهشی خود ادامه دادند. روز دوشنبه بهای دلار با ۵ تومان افت به ۳۳۲۰ تومان و قیمت سکه با ۴ هزار تومان کاهش به ۹۳۶ هزار تومان رسید؛ قیمت ثبت شده برای سکه پایینترین نرخ فروش آن از ۲۵ اسفند سال گذشته بود. فعالان بازار کاهش تقاضا را عامل اصلی روند نزولی قیمتها دانستهاند.
مزیت تطابق نرخ ها
روز گذشته نرخ رسمی دلار پس از ۵۲ روز به نرخ محاسباتی این ارز در بودجه ۹۴ رسید. روز دوشنبه نرخ دلار مبادلهای ۴۰ ریال افزایش یافت تا به قیمت ۲۸۵۰ تومان(نرخ محاسباتی دلار در بودجه ۹۴) برسد. یکسان شدن این دو نرخ در حالی صورت گرفت که در سال ۹۳ زمان بیشتری طول کشید تا نرخ رسمی دلار به مبنای محاسباتی آن
در بودجه برسد.
در بودجه ۹۳، نرخ دلار ۲۷۵۰ تومان بود و پس از گذشت ۱۴۵ روز در تاریخ ۲۱ مردادماه دلار مبادلاتی توانست از این قیمت عبور کند.
از آنجا که نرخ دلار در بودجه یک مبنای محاسباتی برای تبدیل منابع ارزی به ریال است، درصورتیکه نرخ رسمی مرکز مبادلات از نرخ محاسباتی بودجه کمتر باشد، هنگام تبدیل منابع ارزی به ریال، دولت با کسری بودجه مواجه خواهد شد، اما با یکسان شدن این دو نرخ در سال ۹۴ از جانب تاثیر نرخ ارز، تهدیدی متوجه منابع
بودجه نیست.
نزول سکه
روز گذشته قیمت سکه برای چهارمین روز متوالی کاهش یافت و با ۴ هزار تومان افت به ۹۳۶ هزار تومان رسید. این کمترین نرخ فروش این کالای گرانبها در سال ۹۴ بود، آخرین باری که قیمت سکه در کانال پایینتر قرار داشت به تاریخ ۲۵ اسفند سال گذشته بازمیگردد که این کالا ۹۳۰ هزار تومان قیمت خورده بود.
عامل اصلی افت سکه در روز گذشته، کاهش قیمت دلار در بازار داخلی و بهای اونس در بازارهای جهانی بود. روز گذشته قیمت دلار به روند نزولی خود ادامه داد و با ۵ تومان کاهش به ۳۳۲۰ رسید. روز دوشنبه دلار معاملات خود را با قیمت ۳۳۲۵ تومان آغاز کرد که تغییری نسبت به روز پیش نداشت، اما در ادامه روز قیمت در مسیر نزولی
قرار گرفت.
دلار روز یکشنبه با کاهش ۵ تومانی از حبس بازهای ۳۳۳۰ تا ۳۳۴۵ تومان خارج شده بود. افت روز دوشنبه ادامه ای بر روند روز پیشین آن بود. در این روز معاملات چندانی در بازار ارز انجام نمیشد و کمتر بازیگری تمایلی به انجام خرید و فروش داشت.
در این میان عرضه ارز از سوی بازیگران بازارساز رسمی عامل دیگری بود که به مدیریت نوسانات بازار کمک میکرد. در ساعات ابتدایی روز دوشنبه بهای اونس در بازارهای جهانی نیز کششی برای رشد نداشت و بهای آن تا ساعت ۳ بعدازظهر تا حدی از قیمت ابتدای روز پایین آمده بود.
افت طلای جهانی نسبت به قیمت ابتدای روز، عامل دیگری بود که نرخ فروش سکه در روز دوشنبه را تحتتاثیر قرار داد تا بهای این کالا به کمترین حد خود
در سال ۹۴ برسد.
اکثر فعالان بازار ارز و سکه اعتقاد دارند در حال حاضر تقاضای چندانی در دو بازار سکه و ارز وجود ندارد و بیشتر تقاضای بازار بر اساس ضرورت و نیاز واقعی است.
کم شدن میزان تقاضا عامل اصلی آرام شدن نوسانات دو بازار بوده است. روز گذشته در کنار دلار و سکه، قیمت نیم و ربعسکه نیز کاهش یافت. روز دوشنبه بهای نیمسکه با ۳ هزار تومان افت به ۴۷۷ هزار تومان و قیمت ربعسکه نیز با هزار تومان افت به
۲۶۶ هزار تومان رسید.
۰۸:۴۵:۴۵ گروه بنگاهها: مدیرعامل بیمه البرز اعلام کرد: این شرکت با وجود رقابت شدید بین شرکتهای بیمه و برخی نرخشکنیهای غیرمتعارف در سال گذشته توانست سهم بازار خود را ۲/ ۱ درصد افزایش داده و از ۶/ ۵ به ۸/ ۶ درصد ارتقا دهد.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، رسول تاجدار در گردهمایی سالانه مدیران، سرپرستان و روسای شعب بیمه البرز افزود: صنعت بیمه هماکنون با چالشهای گوناگونی همچون کمبود سرمایه، ذخایر و کمبود آموزش نیروی انسانی و همچنین عدم درک صحیح مسوولان از این صنعت مواجه است که در این شرایط شرکتهای بیمه باید نسبت به حفظ تعادل و انتخاب ریسک دقت لازم را داشته باشند تا با ورشکستگی مواجه نشوند.
وی ادامه داد: البته در این شرایط نهچندان مناسب، اصلاح قانون بیمه شخص ثالث که بررسی آن در مجلس آغاز شده است از اتفاقات خوب و مهم صنعت بیمه در سال گذشته بود که امیدواریم چارچوبهای این قانون طوری پایهریزی شود که منافع همه ذینفعان شرکتهای بیمه را تامین کند.
مدیرعامل بیمهالبرز همچنین اجرای طرح بیمه سلامت از سوی وزارت بهداشت را یک اقدام مناسب و بسیار خوب دانست که با اجرای آن و کاهش سهم روستاییان از حق بیمه پرداختی به پنج درصد و شهرنشینان به هفت درصد، دولت قدم بزرگی در تامین رفاه مردم برداشته است، ولی باید منابع تامین آن، به طور کامل مشخص شود.
به گفته وی، اثرات این طرح در سالجاری نمود بیشتری پیدا خواهد کرد. در این میان شرکتهای بیمه باید از ارائه نرخهای غیرفنی و اطلاعات نادرست پرهیز کنند.
تاجدار درباره عملکرد سال گذشته بیمهالبرز توضیح داد: سال گذشته با وجود رقابتهای شدید بین شرکتهای بیمه، بحمدالله بیمهالبرز توانست پرتفوی خود را حفظ کند. همچنین ترکیب پرتفوی بیمهالبرز یک ترکیب بهینه است و سهم بیمه شخص ثالث از سبد پرتفوی این شرکت تنها ۴۶ درصد است.
وی در عین حال تاکید کرد: جذب پرتفوی از سوی شرکتهای بیمه باید عقلایی صورت گیرد و افزایش سهم بازار باید با حفظ ترکیب پرتفوی بهینه و مانده عملیاتی مناسب همراه باشد.
مدیرعامل بیمه البرز با اعلام اینکه ترکیب پرتفوی سرمایهگذاری این شرکت هم مناسب است، گفت: یکی از ابزار ارزیابی ترکیب بهینه پرتفوی در بخش سرمایهگذاریها، شاخص بورس است که بیمه البرز در بین ۳۵ شرکت سرمایهگذاری با وجود دارا بودن کمترین منابع انسانی در این بخش، کمترین کاهش را در بازار بورس داشته است. وی بر لزوم نظارت سیستماتیک بر فعالیت بیمهگری تاکید کرد و گفت: بیمه البرز پیشتاز استفاده از فناوری اطلاعات در صنعت بیمه کشور است.
۰۸:۴۵:۲۸ مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا گفت: امسال سه محصول جدید را به بازار عرضه خواهیم کرد.
سعید مدنی در حاشیه مراسم اهدای جایزه اصالت قطعه در جمع خبرنگاران افزود: خودرو جدید H330 در شرکت پارس خودرو و H230 در شرکت اصلی سایپا تولید می شود و خودرو ۲۳۲ در نیمه دوم امسال روی پلتفرم X200 و با طراحی ایرانی به بازار عرضه خواهد شد.
مدنی درباره همکاری با خودروسازان چینی گفت: آنچه که با عنوان خودروهای چینی با برندهای مختلف در بازار وجود دارد به طور عمده وارداتی است و شرکتهای خودروساز اگر بخواهند با شرکتهای چینی کار کنند سراغ خودروسازان معتبر چینی خواهند رفت. وی افزود: خودروهای چینی تا آزمایش و امتحان خود را از نظر کیفیت خودرو، خدمات پس از فروش و کیفیت قطعات پس ندهند، خودروسازان داخلی در سطح وسیع با آنها همکاری نخواهند کرد. مدنی گفت: پیشبینی ما همکاری ۵ درصدی برای آزمایش خودروهای چینی است و ما باید از فضای رقابتی که چین در تولید خودرو با دیگر کشورها ایجاد کرده است، استفاده کنیم. در مراسم دیروز، اما مدیرعامل سایپا یدک نیز گفت: اقدامات صورت گرفته برای جلوگیری از ورود قطعات یدکی تقلبی انتظارات را برآورده نمیکند.
وحیدزاده اظهار کرد: نیروی انتظامی، اماکن و گمرک وظایف خود را انجام میدهند، اما مرزهای کشور پهناور است و قطعات تقلبی وارد یا شاید هم در داخل کشور تولید میشود.
وی با بیان اینکه به دلیل گستردگی کشور امکان عملیات پلیسی و انتظامی در زمینه قطعات یدکی تقلبی و قاچاق وجود ندارد، خاطر نشان کرد: همه میخواهند جلوی قطعات تقلبی را که باعث ایجاد خطر برای جان و مال مردم میشود را بگیرند، اما این کار عملا امکانپذیر نیست.
وحیدزاده ادامه داد: در این زمینه باید فرهنگسازی شده و خود مردم به این نتیجه برسند که از قطعات غیراصلی که تقلبی و قاچاق هستند استفاده نکنند.
مدیرعامل سایپا یدک افزود: در این زمینه سامانه پیامکی اعلام اصالت قطعه راهاندازی شده تا مصرفکنندگان بتوانند از این طریق قطعه اصلی را از قطعات تقلبی تشخیص دهند.
وی با بیان اینکه جبران ضرروزیان جانی وارد شده از ناحیه قطعات تقلبی و قاچاق مشکل و بعضا غیرممکن است، تصریح کرد: باید پیش از ایجاد سوانح از عرضه و به کارگیری قطعات یدکی تقلبی و قاچاق به طرق مختلف از جمله فرهنگسازی جلوگیری شود. در مراسم دیروز اما نایبرئیس مجلس شورای اسلامی نیز گفت: امروز در اقتصاد حرف اول را بازار و مشتری میزند و بنگاه اقتصادی موفق خواهد بود که بازار بزرگتری در اختیار داشته باشد.
محمد حسن ابوترابیفرد اظهار کرد: بنگاههای اقتصادی در ایران هنوز برای مشتری احترام لازم را قائل نیستند هر چند در فرهنگ پیشینیان ما مشتری جایگاه احترامآمیزی داشته است.
وی با بیان اینکه در فرهنگ ایران در گذشته واژه اربابرجوع به درستی انتخاب شده است، خاطر نشان کرد: در گذشته قبل از آنکه غربیها در جهت مشتریمداری حرکت کنند، در ایران مشتری در جایگاه ارباب قرار داشت.
۰۸:۴۵:۲۴
گروه ترجمه: انجمن خودروسازان چین اعلام کرد درپی افزایش ارزش ارز و بیثباتی سیاسی در بازارهای اصلی، صادرات خودرو از این کشور در ماه آوریل ۲۲ درصد سقوط کرده است.
به گزارش بلومبرگ، انجمن خودروسازان چین اعلام کرد صادرات خودروهای سواری و تجاری در ماه آوریل به ۶۱ هزار و ۶۰۰ دستگاه رسیده است. شی ژیانهوا، معاون دبیرکل انجمن خودروسازان چین گفت: در چهار ماه نخست امسال صادرات ۱۵ درصد کاهش یافته و هدف صادرات ۸۶۰ هزار دستگاه خودرو در سال جاری را به خطر انداخته است.
به گفته شی، بیثباتی سیاسی در روسیه، عراق و اوکراین و همچنین تغییر سیاستهای ارزی در الجزایر و آرژانتین بر تقاضا برای خودرو تاثیر منفی گذاشته است و نشانههایی از بهبود در این بازارها دیده نمیشود. گزارش انجمن خودروسازان چین همچنین نشان داد صادرات خودرو در سال ۲۰۱۲ به اوج خود یعنی رقم ۰۶/ ۱ میلیون دستگاه رسیده است. در سال گذشته نیز ۹۱۰ هزار و ۴۰۰ دستگاه خودرو از چین صادر شد.
۰۸:۳۶:۵۸ دنیای اقتصاد: دور تازه گفتوگوهای هستهای با هدف نگارش متن توافق جامع در شرایطی از امروز آغاز میشود که عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرات هستهای «توافق در متن مذاکرات» را دستیافتنی دانست و گفت تاکنون ۲۰ صفحه از این متن به نگارش درآمده است. عراقچی با بیان اینکه بخشی از پرانتزها حذف شده، اضافه کرد که مذاکرات سختی در پیش است. او در توضیح لغو تحریمها نیز گفت تحریمهای دولت آمریکا، تحریمهای مالی- اقتصادی اروپا و تحریمهای شورای امنیت لغو و تحریمهای کنگره نیز توسط دولت متوقف میشود. به گفته عراقچی همزمانی اقدامات طرفین در این رابطه بسیار اهمیت دارد.
گروه دیپلماسی: همزمان با شروع دور تازه مذاکرات هستهای در سطح معاونان و کارشناسان در وین که از امروز (سهشنبه) آغاز میشود، عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای « توافق در متن مذاکرات» را دستیافتنی دانست و گفت با وجودی که ۲۰ صفحه از متن توافق جامع تهیه شده اما مذاکرات سختی در پیش است.
همچنین پس از آنکه مجلس شورای اسلامی با نگارش طرح سه فوریتی مبنی بر الزام دولت به توقف مذاکرات هستهای تا قطع تهدیدات آمریکا، مخالفت کرد، عباسعراقچی ضمن ابراز خرسندی از این موضوع، تاکید کرد که تاکنون طرف مقابل به خود اجازه استفاده از «ادبیات تهدید» در مذاکرات را نداده است. سیدحسین نقویحسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در تشریح نشست روز یکشنبه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به سخنان عراقچی اشاره کرد و به نقل از این مذاکرهکننده هستهای گفت: «دخالت سنا، اجرای توافق را حدود دو ماه به تاخیر میاندازد، از طرف دیگر قطعا هیچکس نمیتواند از اماکن نظامی ما بازدید کند.» به گزارش «انتخاب» و مطابق آنچه نقوی حسینی به نقل از عراقچی گفت؛ «بخشی از مسائل کاملا روشن و پرانتزها حذف شده ولی بخش دیگری همچنان باقی مانده است.» او افزود: «بنابراین هنوز مذاکرات سختی داریم. تا اینجا حدود ۲۰ صفحه تهیه شده که بعد از مقدمه، بخشی مربوط به فعالیت هستهای و بخشی مربوط به لغو تحریمها و بخشی هم جدول زمانی آن است. البته در ضمائم هنوز مسائل اختلافی داریم.» به گفته عراقچی با وجود تلاش لابیهای صهیونیست، سعودیها و جریانهای داخل آمریکا «توافق در متن مذاکرات» دست یافتنی است. عراقچی درباره لغو تحریمها در چنین شرایطی نیز گفت: «تحریمهای دولت آمریکا لغو میشود. تحریمهای کنگره توسط دولت متوقف میشود. تحریمهای مالی- اقتصادی اروپا لغو میشود و تحریمهای شورای امنیت هم لغو میشود، ما به دنبال همزمانی اقدامات طرفین هستیم و در این زمینه به راهحلهایی هم رسیدهایم.»
حرکت در چارچوب بیانات رهبری
همزمان حسین سبحانینیا سخنگوی هیاترئیسه مجلس در گفتوگو با تسنیم از ماموریت این هیات به کمیسیون امنیت ملی برای ارائه طرح یک فوریتی «الزام دولت به حفظ حقوق هستهای ایران» به صحن علنی مجلس خبر داد.
همچنین بهروز نعمتی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اعلام حمایت هیات رئیسه از ادامه مذاکرات هستهای گفت: «مذاکرات هستهای موضوعی ملی است و همه گروهها و طیفهای سیاسی باید در چارچوب منویات رهبر معظم انقلاب حرکت کنند.»
از سوی دیگر نقوی حسینی در یک برنامه تلویزیونی با تاکید بر اینکه امروز دیگر اصرار بر انتشار فکتشیت ایرانی درباره مذاکرات هستهای نیست، افزود: «زمانی ارائه فکت شیت درخواست شد و نمایندگان نیز در این راستا تلاش کردند اما بعدا دوستان آمدند توضیح دادند که به دلایلی نیازی نیست و ما هم اصراری نکردیم.»
۰۸:۳۶:۳۹ گروه بورس- مجید اسکندری: نخستین نشست عمومی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با رسانهها به گونهای متفاوت و با موضوعاتی جدید برپا شد. «رئیس» این بار از حضور خود در مجلس و اقدامات پایهای برای رونق بازار از طریق قوه مقننه سخن گفت. او از نشست با جامعه حسابداران رسمی برای تبادل نظر با حسابداران به منظور بسترسازی سرمایهگذاری خارجی در بورس خبر داد و افزایش دامنه نوسان به ۵ درصد را از اول خردادماه نیز به سرمایهگذاران وعده داد.
محمد فطانت در جمع رسانهها که آنها را «یاران بورس» معرفی کرد از اخلاق در بازار سرمایه گفت: مقولهای که شاید این روزها و در شرایطی که بازار با تلاطم همراه است باید به آن توجه ویژهای داشت و این در حالی است که این روزها برخی افراد در شبکههای اجتماعی با دامن زدن به برخی شایعات، اخلاقیات را زیر پا گذاشتهاند. رئیس «سازمان» از «یاران» درخواست کرد تا با شفافسازی به کمک بازار بیایند.
بازار از زبان «رئیس»
فطانت گفتار خود را همچون دیگران با ارائه اعداد و ارقام آغاز کرد: « P/ E بورس در حال حاضر ۲۲/ ۵ و P/ E فرابورس ۹۷/ ۶ است. در همین حال ارزش بازار در بورس رقم ۲۸۲ هزار میلیارد تومان و در فرابورس رقم ۵۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان را نشان میدهد. جمع داراییهای شرکتهای بورسی به قیمتهای تاریخی ۸۰۰ هزار میلیارد تومان و شرکتهای فرابورسی ۸۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان و در مقابل جمع بدهیهای آنها به ترتیب
۶۳۷ هزار میلیارد تومان و ۶۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان است. از سوی دیگر حقوق صاحبان سهام شرکتهای بورسی ۱۶۶ هزار میلیارد تومان و حقوق صاحبان سهام شرکتهای فرابورسی ۲۱ هزار میلیارد تومان است.» او با مقایسه ارزش بازار و حقوق صاحبان سهام معتقد است قیمت سهام مورد معامله بازار کمتر از قیمت ذاتی آن است.
رئیس «سازمان» ادامه داد: شرکتهای بورسی و فرابورسی به منظور تامین مالی، از طریق افزایش سرمایه و انتشار صکوک و اوراق مرابحه عمل کردهاند به گونهای که سال گذشته حدود ۲۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش سرمایه صورت گرفته که نیمی از آن ثبت و تشریفات آن شکل گرفته و نیمی دیگر به سال جاری منتقل شده است. همچنین پیشبینی میشود سود تقسیمی شرکتها که به تدریج اعلام میشود به حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان برسد.
آنها که اطلاعات مالی نمیدهند…
فطانت در ادامه گفتار خود به یکی از مصوبات مجلس در سال گذشته اشاره کرد که بر آن اساس شرکتهای مشمول اصل ۴۴ بند ۶ اصلاحی و برخی شرکتها، بنگاهها و نهادهای اقتصادی موظفند اعداد و ارقام مالی خود را به سازمان بورس اعلام کنند. از جمله برخی موسسات غیردولتی، نهادهای نظامی و انتظامی، سازمانهای خیریه، وقفی، بقاع متبرکه، کلیه صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری وابسته به دستگاههای اجرایی و نهادهای انقلاب اسلامی و… وی خاطرنشان کرد: نامبردگان در صورتی از اعلام اعداد و ارقام مالی، مستثنا هستند که بتوانند موافقت شورای امنیت ملی را بگیرند، البته تاکنون هیچ کدام از آنها باوجود اطلاعیههای منتشرشده، اطلاعات مالی خود را ارائه نکردهاند؛ این در حالی است که در فصل مجامع قرار داریم و صورتهای مالی آنها در حال آماده شدن است. رئیس «سازمان» یادآور شد: اجرای این قانون در نشستهای مجلس، مورد تاکید قرار گرفته و ما نیز زمینههای اجرای آن را فراهم کردهایم. فطانت توضیح داد: ما در گذشته، اطلاعات ناشران را به صورت غیرمستقیم میگرفتیم و پس از بررسیهای کارشناسانه، این اطلاعات یا به شرکت برای اصلاح اطلاعات برگشت داده یا منتشر میشود؛ اما در حال حاضر با تغییر رویه، انتشار اطلاعات مالی به صورت مستقیم در سامانه کدال انجام خواهد شد و بررسیهای سازمان پس از انتشار اطلاعیهها صورت میگیرد. وی تاکید کرد: لازم است مدیران و اعضای هیات مدیره شرکتهای بورسی بادقت نظر نسبت به تهیه اطلاعات و انتشار آنها اقدام کنند و از این پس مسوولیت هرگونه نقص، ابهام یا اشکال اطلاعات متوجه اعضای هیات مدیره شرکتها خواهد بود. به این ترتیب این رویه از ابتدای خردادماه اجرایی خواهد شد و قبل از آن همایشی را با ناشران و حسابرسان برگزار خواهیم کرد تا اطلاعات به موقع و با کمترین ابهام منتشر شود.
انتشار آمار تولید و فروش شرکتها
فطانت همچنین از انتشار آمار تولید و فروش شرکتها به منظور افزایش شفافیت اطلاعاتی بازار خبر داد و گفت: از شرکتهای مختلف خواستهایم که آمار یاد شده را به صورت ماهانه و ابتدا به صورت اختیاری منتشر کنند که تاکنون ایران خودرو و سایپا از این موضوع استقبال و آمار خود را در کدال منتشر کردهاند و ما نیز از همه ناشران تقاضا میکنیم برای کمک به شفافیت بازار و عمق بخشیدن به خرید و فروش سهام، این اطلاعات را در کدال منتشر کنند. سخنگوی سازمان بورس همچنین از تسهیل فرآیند انتشار اوراق شرکتها خبر داد و گفت: از این پس شرکتهای بورسی میتوانند بدون ضمانت بانکی و از طریق ابزارهای مالی بازار، معاملات را انجام دهند و مصوبات آن نیز اخذ شده است. فطانت در پاسخ به پرسش یکی از رسانهها در خصوص صندوق توسعه بازار و سیاست سازمان در قبال آن گفت: این صندوق از جمله نهادهای مالی تحت نظارت سازمان بورس است و مدیریت آن با سازمان نیست و در گذشته توسط یکی از شرکتهای تامین سرمایه مدیریت میشد و اکنون مدیریت آن به مرکز مالی منتقل شده که سهامداران خود را دارد. وی افزود: ما از صندوق خواستهایم، سایت خود را درست کرده و اطلاعات مربوط به پرتفوی و NAV خود را به صورت به روز در آن قرار دهد که طی این هفته یا اوایل هفته آینده راهاندازی خواهد شد و همه افراد میتوانند پرتفوی کامل صندوق را ببینند و از آخرین اطلاعات آن مطلع شوند. فطانت سپس گفت: در خصوص فعالیت صندوق توسعه بازار با کارشناسان مختلفی تبادل نظر شده و همه آنها بر این باورند که باید در مواقع لازم از بازار حمایت شود و این ابزار اگر به درستی مورد استفاده قرار بگیرد، مفید خواهد بود. رئیس «سازمان» تاکید کرد: شفافیت این صندوق باید افزایش یابد و در این صورت بسیاری از موارد قابل بررسی و رفع خواهد بود اگر چه بسیاری از موارد گفته شده، شایعه و اخبار غیررسمی است.
وی درخصوص سیاستهای انقباضی دولت از دید بازار گفت: در این باره باید افراد مسوول، پاسخگو باشند اما در مورد بازار ما در حال حاضر با کمبود نقدینگی در بازار مواجه هستیم که ناشی از اتفاقات مختلفی است. از جمله سیاستهای پولی و مالی بانک مرکزی، نرخ بهره، سپردههای قانونی، سپرده بینبانکی، نرخشکنی برخی مسوولان غیرمجاز و نرخ بازده بدون ریسک از طریق موسسات که جذابیت بازارهای رقیب را کاهش میدهد و به صورت جمعی در رفتار بازار سرمایه اثر میگذارند. فطانت ادامه داد: در این مدت تصمیمهای خوبی اتخاذ شده و به تدریج آثار آن در بازار دیده خواهد شد.
تحقیق و تفحص از بورس مطرح نیست
رئیس «سازمان» در پاسخ به یکی دیگر از رسانهها درخصوص وضعیت جاری بازار و طرح مبحث تحقیق و تفحص از بورس در مجلس گفت: بازار ما از پتانسیلهای خوبی برخوردار است و عوامل تاثیرگذار بر بورس شرایط خوبی دارند اما به این معنی نیست که ما قیمتها را تعیین کنیم و خریدار و فروشنده براساس آن تصمیم بگیرند. من همواره از توصیه به خرید یا فروش یا ارزنده بودن یک سهم، احتراز کردهام و شرکتهای مشاوره باید سهام ارزنده را به مردم معرفی کنند. وی افزود: با وجود صنایع پرپتانسیل، قیمت بسیاری از سهمهای ما زیر ۱۰ سنت است و در هیچ جای دنیا این گونه نیست.
فطانت در ادامه گفت: بحث تحقیق و تفحص از بورس مطرح نبوده و ما همواره در مجلس با کمیسیونها نشست داریم و تلاش میکنیم ابهامات موجود و شرایط بازگشت رونق به بازار سرمایه را با افراد مختلف در قوه مقننه بخشهای اجرایی و صنایع مطرح و ابهامات را برطرف کنیم.
وی تاکید کرد: دغدغه موجود در بازار سرمایه نشان میدهد همه افراد تصمیمگیر باید بسیار دقیقتر و با توجه به عواقب تصمیمها در بخشهای اقتصاد و به خصوص بورس عمل کنند و این به طیف وسیعی از صنایع، مدیران و بخشهای مختلف تصمیمگیر مربوط میشود.
رفتار حقوقیها در بازار، یک عارضه جدی است
فطانت درخصوص رفتار سرمایهگذاران در بازار گفت: در سال جاری سرمایهگذاران حقیقی به صورت جدی از بازار حمایت کردهاند و حجم عمده خرید و فروشها توسط حقیقیها صورت گرفته است. در حالی که برخی حقوقیها با عرضه سهام تاثیر منفی بر بازار گذاشتهاند اما برای جلوگیری از این عرضهها، ابزاری در اختیار نداریم اما همواره به سرمایهگذاران حقوقی توصیههایی کردهایم ولی رسیدگی به تخلفات در این خصوص، در قانون پیشبینی نشده است.
رئیس «سازمان»، رفتار حقوقیها در بازار را یک عارضه جدی خواند و گفت: در حال حاضر، اخلاق در بازار به عنوان یک تئوری در دنیا مطرح است و ما با حقوقیها جلساتی برگزار کرده و مواردی را گوشزد کردهایم اگر چه آنها هم حرفهایی دارند اما در برخی موارد توصیه اخلاقی کافی نیست و باید ابزار دیگری وجود داشته باشد به عنوان مثال در عرضههای خصوصیسازی، از کانالهای مختلف تقاضا کردیم که مانع عرضه شوند.
نقشه راه بورس کجاست؟
فطانت در پاسخ به یکی دیگر از رسانهها در خصوص وجود یک نقشه راه مکتوب در بازار سرمایه گفت: برنامههای سازمان بورس در سایت «سنا» به صورت مفصل و با ریز اعداد و ارقام موجود است. این برنامهها توسط شورای عالی بورس تصویب شده و بلندمدت هستند. ما مجری برنامهها و سیاستهای تدوین شده در این چارچوب هستیم و برای رسیدن به برنامههای کلان آنها را دنبال میکنیم اما اعلام مقطعی برنامهها بسیار موثرتر است تا مطرح کردن در چارچوب کلی زیرا ممکن است به بازار علائمی بدهد که در آینده نتوان آن را تغییر داد.
وی درباره اقدامات بورس برای جذب سرمایهگذاری خارجی گفت: در زمینه جذب سرمایهگذاری به صورت مستقیم فعالیتهای زیادی در وزارت اقتصاد صورت گرفته اما از طریق بورس کار کمی انجام شده و ضعیف هستیم زیرا باید زیرساختهای آن اصلاح شود.
فطانت توضیح داد: سرمایهگذاری خارجی در بورس میتواند با فرآیند مشخص، ساده و با ابزارهای مناسب به سرعت انجام شود اما باید زیرساختها را فراهم کنیم. به این منظور با جامعه حسابداران رسمی جلسهای داشتیم و راهکارها را بررسی کردیم. بر این اساس باید اطلاعات مالی شرکتها به زبانهای دیگر منتشر شود و ستادی نیز برای این موضوع تشکیل شده است. استانداردهای بینالمللی حسابداری و حسابرسی نیز باید در شرکتهای ما پیاده شود که البته این به زمان نیاز دارد.
سیستم معاملات را ارتقا میدهیم
فطانت در ادامه درخصوص مشکلات سیستم معاملات که گریبانگیر عرضه «مبین» شد و اقدامات لازم برای جلوگیری از تکرار آن توضیح داد: سهمیهبندی برای عرضههای اولیه از قبل صورت گرفته بود؛ اما به دلیل تقاضای بالاتر از عرضه که همواره در عرضههای اولیه وجود دارد این مشکلات به وجود آمد البته هر سیستمی ممکن است در هر لحظه با ایرادی مواجه شود اما به هر حال، به منظور انجام معاملات با حجمهای بالاتر نیاز به نرمافزارهای پیشرفتهتری داریم که تدارک دیدهشده و سختافزارها را نیز تامین میکنیم تا متناسب با رشد بازار با حجمهای ناگهانی، بتواند جوابگو باشد.
وی تاکید کرد: با توجه به وجود سه روش وارد کردن سفارشها از سوی کارگزاران، سیستم موجود نیز جوابگو هست و مخاطره جدی ما را تهدید نمیکند اما بحث ارتقا نیز وجود دارد.
فطانت درباره آزادسازی سهام عدالت توضیح داد: باید منتظر تقدیم لایحه از سوی دولت در این زمینه بود و این موضوع نمیتواند به صورت یکشبه و یکجا انجام شود زیرا آثار غیرقابل کنترل و غیرقابل پیشبینی خواهد داشت و ما پیشنهاد میکنیم از طریق ETF صورت گیرد تا بتوانیم متناسب با تقسیم سود شرکتها سهام عدالت را آزاد کنیم.
لزوم رعایت اخلاق در شبکههای اجتماعی
فطانت در ادامه با تاکید بر این موضوع که مقررات به تنهایی برای رشد بازار سرمایه کافی نیست، گفت: با رعایت اخلاق، میتوانیم شاهد رشد بازار سرمایه باشیم اما متاسفانه در برخی شبکههای اجتماعی، شاهد جعل اطلاعیههای سازمان بورس هستیم و برخی نیز گول اطلاعیههایی را میخورند که وجود خارجی ندارد و بر آن اساس خرید و فروش میکنند و متضرر میشوند اگرچه این موارد، محدود و شناخته شدهاند اما این فعالیتها باید در چارچوب اطلاعرسانی صحیح صورت گیرد.
وی درخصوص انتشار سهام از سوی شرکتهای سهام خاص گفت: به این منظور قانون خاصی در حال تدوین و ارائه به مجلس است و در قالب بازار سرمایه هم هرجا که مطلع شویم، برخورد میکنیم و این اخلال در نظام اقتصادی است.
وی درباره نحوه برخورد با موسسات، شرکتها و نهادهایی که اطلاعات خود را اعلام نمیکنند گفت: وظیفه سازمان بورس، انتشار اطلاعات است که باید این اطلاعات را در اختیار شورای رقابت و کمیسیون اصل ۴۴ بگذارد و با صحبتی که در هفتههای گذشته در کمیسیون اصل ۴۴ داشتیم، گزارشی در صحن علنی مجلس قرائت خواهد شد و درباره این موسسات یا شرکتها، مجلس تصمیم خواهد گرفت.
برخوردهای سازمان، رسانهای نیست
فطانت در پاسخ به یکی دیگر از رسانهها درخصوص لزوم برخورد قاطع با تخلفات حقوقیها گفت: آنها اعلام میکنند که ما باید اقساط خصوصیسازی را پرداخت کنیم و منابع در اختیار نداریم پس باید سهام عرضه کنیم، البته پیشنهاد شده که سازمان خصوصیسازی دریافت اقساط را ۶ ماه به تعویق بیندازد، اما از این محل نیز بودجهای دیده شد و این موارد مثل یک زنجیره به هم متصل است اما در هر حال برخورد با تخلفات به معنای رسانهای کردن نیست بلکه پروندهای تشکیل میشود و متخلفان جریمه میشوند.
وی درباره تداوم عرضههای اولیه گفت: تا پایان خردادماه هیچگونه عرضه اولیه در بورس و فرابورس صورت نخواهد گرفت اما کلیت عرضه اولیه را بهعنوان یک حق برای کسانی که میخواهند سهام خود را عرضه کنند قائل هستیم و به این منظور نیز متقاضیان زیادی در نوبت برای ورود به بورس هستند.
بازار به مذاکرات گره نخورده است
فطانت درخصوص تاثیر مذاکرات هستهای بر بازار سرمایه توضیح داد: هیچکس منکر این نیست که فضای روانی حاکم، بر جامعه و بازار سرمایه تاثیرگذار است و قیمت سهمها تحتتاثیر شرایط روانی بازار هستند اما در حال حاضر مهمترین چالش بازار، چالش نقدینگی است.
وی افزود: مذاکرات بحث روانی را حل میکند و سرانجام فضایی را به وجود میآورد که بسیاری از ابهامات برطرف میشود اما این به آن معنی نیست که بازار به مذاکرات گره خورده است، بلکه بازار فارغ از مذاکرات، پتانسیل بالایی دارد و به نظر من بازار سمت و سوی خودش را میرود و به وضعیت خود باز خواهد گشت.
۰۸:۳۶:۱۴ کارشناسان بازار سرمایه معتقدند که عدم اعتماد فعالان بورس عمدهترین مشکل است و پاداش ریسک بورسیها کاهش نرخ سود ۲ درصدی نیست و نسبت به اینکه دولتیها فروش سهام را سهمیه بندی کرده اند، انتقاد میکنند.
به گزارش خبرنگار مهر، گرچه کارشناسان بورس پیش بینی میکردند با کاهش نرخ سود بانکی، بازار سرمایه هم تاثیر بگیرد و این موضوع بتواند به رونق دوباره بورس کمک کند اما بازار سرمایه همچنان به کاهش دو درصدی نرخ سود سپرده ها بی تفاوت است و واکنشی از سوی سهامداران بورس و سپرده گذاران بانکی نسبت به این تصمیم شورای پول و اعتبار دیده نشد.
اما برخی از تحلیلگران بازار مطرح می کنند برای اینکه بازار سرمایه از جذابیت برای سپرده گذاران بانکی برخوردار باشد، باید سودی فراتر از بازار پول برای آنها به همراه داشته باشد. از سوی دیگر، برخی مطرح می کنند که باید نتایج این تصمیمات را در بلندمدت دید و با دید بلندمدت به بازار سرمایه نگریست.
در عین حال، سرمایه گذاران بورسی انتظار داشتند که شورای پول و اعتبار با کاهش بیشتر نرخ سود بانکی بتوانند به بازار سرمایه کمک کنند، اما این اتفاق نیفتاد و بر این اساس فعالان این بازار مطرح می کنند که کاهش دودرصدی نرخ سود نتوانسته تاثیری بر این بازار بگذارذ.
البته با توجه به اینکه رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده که براساس سیاستگذاریهای جدید، قرار است هر سه ماه یکبار بر روی نرخهای سود بانکی تجدیدنظر شود، ممکن است با کاهش نرخ سود بانکی بیشتر تحولی در بازار سرمایه رخ دهد و بازار تا آن زمان باز هم باید منتظر کاهش دوباره نرخ سود بانکی باشد.
البته عده دیگری از تحلیلگران بازار سرمایه مطرح می کنند با توجه به اینکه هدف اصلی کاهش نرخ سود بانکی، رونق بازار سرمایه نبوده است، بورسیها هم به این تصمیم بی توجهی کردند و نباید منتظر مهاجرت سرمایهها به بورس بود و این اتفاق زمانی میافتد که نرخ بازدهی بورس بیش از بازار پول باشد. به هر حال برخی از کارشناسان بورس می گویند بازار سرمایه به شدت منفعل شده و واکنشی حتی به مسائل سیاسی هم نشان نمیدهد.
کاهش دو درصدی نرخ سود که با احتیاط از سوی بانک مرکزی صورت گرفت، هیچیک از بازارهای رقیب مانند بازار سرمایه تکان نداد و رکود حاکم بر برخی از این بازارها تا حدی است که شاید نمیتواند بازدهی ۲۰ درصدی را بدون ریسک نصیب سرمایه گذاران آنها کند.
پاداش ریسک حضور سرمایه گذاران در بورس سود دو درصدی نیست و پولهای پارک شده در بانکها را راهی بازار سرمایه نخواهد کرد، مگر اینکه در کاهش بعدی نرخ سود به تمامی این موارد توجه شود. کارشناسان بازار سرمایه در این باره اظهارنظر کرده اند که با هم می خوانیم.
شیوه کاهش نرخ سود منجر به تحول بازار سرمایه نمیشود
حیدر مستخدمین حسینی کارشناس سائل اقتصادی و بازار سرمایه در گفتگو با مهر درباره دلیل عدم تاثیرگذاری کاهش نرخ سود بانکی بر رونق بورس گفت: بنده جزو کارشناسانی بودم که اعتقاد داشتم با این نرخ سود بانکی اتفاقی در حوزه های بانکی و بورس نمی افتد. کاهش نرخ سود به این شکل نه تنها باعث ایجاد رانت در بازار پولی کشور می کند، بلکه تحولی د ر نظام بانکی را به دنبال ندارد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: سبک و سیاق و روش اعتبار دهی تغییری نکرده و همان کسانیکه تسهیلات و وام می گرفتند، همان ها هم دوباره وام می گیرند و نرخ سود تسهیلات برای آنها کاهش یافته و رانت و بهره ای برای آنها ایجاد کرده در حالیکه در وضعیت سپرده گذاران هیچ تغییر ومنفعتی ایجاد نشده است.
وی با اشاره به اینکه با کاهش نرخ سود بانکی، مجموع درآمدها و مازاد درآمدی نظام بانکی کاهش می یابد و در نهایت منجر به کاهش قدرت خرید می شود، تصریح کرد: این نوع و شیوه جدید تعیین نرخ سود بانکی که مجاز هم شده هیچ کارآیی برای نظام بانکی به دلایل مذکور ندارد، چه برسد به اینکه بخواهد منجر به تحول در بازار سرمایه شود.
مستخدمین حسینی با اشاره به مشکلاتی که بورس درگیر آن است و سازو کارهایی که بر این بازار حاکم است، وجود چنین مشکلاتی را ناشی از بی توجهی دولت به رفع این مشکلات دانست و افزود: این بازار با توجه به وضعیتی که دچار آن است، نمی تواند بهره برداری و تاثیری از کاهش نرخ سود ببرد.
وی بر اینکه سیاست گذاری ها در بازارهای مختلف باید مکمل یکدیگر باشند، تاکید کرد و اظهارداشت: بازار پول و سرمایه تامین مالی تولید و کالا را بر عهده دارند و تا وضعیت آنها مشخص نباشد نمی توانند نمی توانند به وضعیت سایر بازارها کمکی کنند به عبارت دیگر دستکاری یکی از این بازارها باید به نحوی باشد که بتواند به نفع همه بازارها تمام شود.
این کارشناس بانکی افزود: جزو کارشناسانی هستم که وقتی توافق بانکداران برای کاهش نرخ سود بانکی به بانک مرکزی پیشنهاد شد مطرح کردم که اینگونه اقدامات و تصمیم گیری ها تاثیرگذار نخواهد بود و چالش جدی ایجاد می کند.
به گفته وی، نرخ سود بانکی بر اساس نرخ تورم تعدیل نشده است، نرخ تورم فعلی حدود ۱۵ درصد است و نرخ سود سپرده ۲۰ درصدی بی معنا است و اختلاف ۵ درصدی نرخ سود سپرده با نرخ تورم چه مزیتی می تواند داشته باشد. این در حالی است که شدیدا تورم تحت کنترل است و در دست مردم مهار شده و به گردش درنیامده است، بنابراین بنگاه ها و فعالان اقتصادی با کمبود نقدینگی مواجه هستند، چگونه در این شرایط می توان امید داشت که با کاهش دو درصدی نرخ سود بانکی، بازار سرمایه فعال شود، مگر نقدینگی به بازار سرمایه سرازیر شده است.
مستخدمین حسینی گفت: دولت به شدت نقدینگی را کنترل کرده است و حتی کمکی به افزایش سرمایه بانکها نکرده و منابع بانکها را برای کمک به تسهیلات دهی افزایش نداده است. دولت تا تعمیق رکود نقدینگی را مهار کرده است و حتی اگر نرخ سود بیش از دو درصد هم کاهش می یافت باز هم نمی توانستیم انتظاری از کاهش نرخ سود بیش از این داشته باشیم.
معاون اسبق وزیر اقتصاد، بانک مرکزی و بورس در ادامه با بیان اینکه بازار سرمایه ما حساس است و باید با دید بلندمدت به آن نگاه کرد، گفت: کار بازار سرمایه تامین منابع مالی بنگاههای اقتصادی بزرگ است و پروژه های متوسط به بالا و بزرگ در آن تامین مالی می شوند.
وی، نیاز فعلی بازار سرمایه را اعتماد عنوان و بیان کرد: دولت در بدو فعالیت خود در بازار سرمایه یک عدم اعتمادسازی را ایجاد کرد. دخالت دولت در بازار سرمایه در هیچ دولتی تاکنون به این نحو انجام نشده است، دخالت در تعیین و قیمت گذاری خوراک پتروشیمی ها، نرخ بهره مالکانه از مصادیق آن است. جلوگیری از افزایش نرخ محصولات لبنی و سیمان هم از دیگر تصمیمات است، اگر می خواهند که قیمت ها تابعی از بازار باشد، پس عدم افزایش نرخ های اینگونه کالاها اجتناب ناپذیر است. از در حالی است که دولت با بخشنامه هرگونه افزایش قیمت را منع کرده است و اعلام کرده است که هرگونه افزایش قیمتی باید با مجوز دولت باشد، این با سازو کار بازار سرمایه سازگار نیست.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: اگر از اقتصاد بازار تبعیت می کنیم و اقتصاد آزاد در نظر گرفته می شود باید شرایط بازار را پذیرفت و نمی توان بورس را دستوری و مدیریت و اداره کرد. در اواخر سال گذشته فروش سهم در بازار سرمایه سهمیه بندی شد و این اتفاق نادری در بورس بود و سرنخ این اتفاق در دست وزیر اقتصاد بود و علامتی به بازار داد مبنی بر اینکه اگر سهم دارید برای فروش با مشکل مواجه می شوید.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: مضافا اینکه تغییر ریاست سازمان بورس در آن مقطع کار درستی نبود و این تغییر زمانی صورت گرفت که مسئول فعلی بازار سرمایه به دلیل عدم تجربه کافی نمی تواند سازوکار جدی برای بهبود اوضاع بورس پیشنهاد کند و جسارت تغییر را ندارد و این عوامل بازار سرمایه را تحت تاثیر خود قرار داده است.
۳ راهکار جدی بهبود شرایط بورس
وی، ۳ راهکار جدی برای بهبود شرایط بورس پیشنهاد کرد و گفت: مدیریت بازار سرمایه تیمی باشد که به زوایای بورس آشنا باشند نه اینکه بر اساس گفته های چند نفر بازار راهبری شود، دوم اینکه دولت در بازار سرمایه دخالتی نکند و قیمتگذاری و عرضه و تقاضا را بر عهده بازار بگذارد و سوم اینکه خود سازمان بورس که صندوقی را شکل داده که مقام ناظر از طریق آن بر بورس دخالت می کند و به خرید وفروش اقدام می کند که در هیچ بورسی در دنیا اینگونه نیست، بر این وضعیت تجدید نظر کنند، زیرا در هیچ کجای دنیا مقام ناظر در فعل و انفعالات بورس دخالتی ندارد.
مستخدمین حسینی خاطرنشان کرد: رویکردهای حاکم بر بازار سرمایه شرایطی را بوجود آرد که ای بازار وضعیت نامطلوب و نگران کننده ای را دارد و اعتماد از آن رخت بر بسته است و رئیس سازمان بورس و وزیر اقتصاد باید این اعتماد را به بازار سرمایه بازگردانند.
همچنین فردین آقا بزرگی کارشناس دیگر بازار سرمایه در پاسخ به همین سئوال به مهر گفت: مجموعه عوامل اثرگذار بر وضعیت رونق یا رکود بورس باید به صورت جمعی دیده شود. اگر سیاست پولی مثل کاهش نرخ سود بانکی که به ظاهر به صورت مستقیم در بازار سرمای و بازدهی باید تاثیر داشته باشد ولی در حد انتظار نبوده است، باید این وضعیت را در ابعاد دیگری جستجو کرد. این در حالی است که فعل و انعالات مذاکرات، سئوالات و ابهامات برخی معاملات و عرضه های اولیه در بورس و کمبود نقدینگی در فضای کسب و کار، در بازار سرمایه تاثیر داشته است.
اهالی بازار سرمایه به نتایج کاهش نرخ سود خوشبین نیستند
وی ادامه داد: این در حالی است که در شرایط ثابت بودن سایر عوامل، کاهش نرخ سود سپرده های بانکی باید بر بورس تاثیر می گذاشت اما مسبوق به تجربه سالیان گذشته، صراحت، دقت و نظارت بر عملکرد نرخ سود در بانکها نشان می دهد که انتظارات از بازار پول در این زمینه بلافاصله ایجاد نشده است و سیستم بانکی همواره به صورت دقیق نرخ ها را رعایت نکرده است و بانکها در اجرای دستورات بانک مرکزی انحرافاتی را دارند به همین دلیل است که شاید اهالی بازار سرمایه چندان به نتایج اینگونه تصمیمات خوشبین نبودند.
آقابزرگی گفت: بر اساس گفته های صاحب نظران اقتصادی کشور موسسات مالی و اعتباری حتی دارای مجوز فعالیت از بانک مرکزی هم ممکن است در فعالیت های خود خلاف رویه معمول کار کنند. لذا انتظارات مردم برآورده نشد. همزمان با آن هم بحث های سیاسی در بازار سرمایه اثرگذار بود، بازار سرمایه بازاری ترسو و نگران است و با کوچکترین تهدید و ابهامی واکنش نشان می دهد.
وی با اشاره به وعده های بازنگری در نرخ خوراک پتروشیمی ها و گفته های وزیر نفت در این زمینه اظهارداشت: اهالی بازار سرمایه به این نتیجه رسیدند که به توصیه ها و حرف ها جامعه عمل پوشیده نشد. بنابراین کاهش نرخ سود بانکی تنها یک عامل در کنار سایر عوامل بود.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: در حال حاضر شاخص بورس به پائین ترین سطح خود در خود ۶۱ هزار و ۵۰۰ واحد رسیده است و نسبت به بهمن ماه سال گذشته ۲.۵ درصد رشد داشته و از ابتدای سال تاکنون هم کمتر از دو درصد بازدهی منفی را نصیب سهامداران کرد. طی ۷ روز ابتدای سال ۹۴ هم بازار سرمایه بالغ بر ۱۲ درصد بازدهی داشت، اما بورس ما دائما هیجانی می شود و با فراز و نشیب همراه است و این جزو لاینفک بازار سرایه ما است.
در عین حال، حامد ستاک کارشناس دیگر بازار سرمایه در پاسخ به این سئوال مهر که دلیل عدم تاثیرگذاری کاهش نرخ سود بانکی بر رونق بورس چیست؟ گفت: به جز نرخ سود بانکی، فاکتورهای زیاد دیگری هم بر بازار سرمایه تاثیرگذار هستند و شاید مهمترین معضلی که این روزها بازار دچار آن است، عدم اعتمادسازی به سودآور بودن سرمایه گذاری در بورس باشد و این عدم اعتماد باعث شده است که سرمایه گذاران برای ورود به بازار سرمایه رغبتی از خود نشان ندهند.
عدم اعتماد معضل این روزهای بازار سرمایه
وی افزود: همین عدم اعتماد باعث شده که اخبار خوب و مثبت اثر چندانی بر روند معاملات بازار سرمایه نداشته باشد و همچنان شاهد نزولی بودن بازار سرمایه باشیم. هرچند به صورت تئوریک کاهش نرخ سود بانکها موجبات خروج نقدینگی و هدایت آن به سمت بازارهای موازی را به همراه دارد اما متاسفانه این روزها شاهد اتفاقات دیگری در این بازار هستیم و همچنان سرمایه گذاران رغبتی برای ورود نقدینگی خود به بازار سرمایه ندارند.
این کارشناس بازار سرمایه کشورمان گفت: بازار سرمایه دچار حالتی شده است که اخبار مثبت گرچه یکی پس از دیگری به بازار می آید، اما هیچ واکنشی نشان نمی دهد، مثلا گمانه زنی ها در مورد توافقات و مذاکرات هسته ای مثبت است اما بازار سرمایه واکنشی نشان نمی دهد و دلیل آن عدم اعتماد سرمایه گذاران است.
وی با بیان اینکه معمولا بازار سرمایه با نزدیک شدن به فصل مجامع پر رونق می شود، گفت: اما یکی از نشانه های تعجب برانگیز این روزها این است که در نزدیکی فصل مجامع هستیم اما رونقی بازار از خود نشان نمی دهد. یکسری اتفاقات و سوء تعبیرها در مورد میزان نقدینگی پس از توافق لوزان باعث عرضه های شدید و سرمایه های نهادی شد اما با نا هماهنگی ها در بازار سرمایه عدم اعتمادسازی شکل گرفت. برای اعتمادسازی ثبات رویه باید داشت و با ارائه اطلاعات شفاف و سریع به سرمایه گذاران این اعتماد ایجاد می شود و با جذاب شدن قیمت ها رونق به بازار سرمایه باز می گردد.
همچنین محمد حسین امین داور کارشناس دیگر بازار سرمایه در گفتگو با مهر در این زمینه گفت: اتفاقات اثرات خود را در بازه زمانی می گذاراند، ممکن است که اثر یک اتفاق زودتر و یا دیرتر باشد. الان مشکل اصلی بازار سرمایه رکود اقتصادی است که در گزارشات شرکتها دیده می شود و براساس آن امیدی به اینکه تعدیل سود مناسبی برای شرکتهای بورسی ایجاد شود، وجود ندارد به همین دلیل فعالان بازار سرمایه چندان به موضوع کاهش نرخ سود بانکی توجه نشان ندادند. نرخ سود بانکی فقط یک پارمتر است.
وی تصریح کرد: به هر حال کاهش نرخ سود بانکی بر روی بازدهی بازار سرمایه تاثیرگذار خواهد بود. اما بازار سرمایه نسبت به رعایت نرخ ها و توجه بانکها به کاهش نرخ سود بانکی شک دارد. عدم رعایت نرخ های سود بانکی کاهش یافته با نبود آن هیچ تفاوتی ندارد اما در صورت کاهش نرخ سود بانکی، بازار پول تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و کاهش نرخ سود بر بازار سرمایه تاثیرگذار خواهد بود.
۰۸:۳۴:۴۶ بنگاههای اقتصادی به شدت دچار مضیقه مالیاند و دولت به همان میزان تحت فشار کمبود منابع است. از سوی دیگر بانکها بهعنوان مهمترین نهادهای مالی کشور برای اعطای تسهیلات به بنگاههای صنعتی ناتوان یا بیمیل هستند. این معادله چندمجهولی معضل تامین منابع مالی بنگاههای تولیدی و صنعتی است. چاره کار چیست و چگونه میتوان این معادله را حل کرد؟ نگارنده فراز و فرود ۶۰ سال تولید کشور را از سال ۱۳۳۲ به بعد مشاهده و خود در روند آن مشارکت داشته است و از این منظر تحلیلی دارد.
قضیه کمبود منابع مالی بنگاههای صنعتی در زمانهایی تا حدودی حل شده است که صنعت و تولید کشور دارای نقشه و هدف مشخص بوده است. یعنی آنکه تنها تولیدکنندگان و صنعتگران واقعی و کارآفرینان قدم به این حوزه از کار گذاشتهاند؛ کسانی که چیزی در وجودشان برای اختراع، کشف و ساختن و آفرینش وجود داشته است و آنان را از کسانی که صرفا بهدنبال سود هستند متمایز میساخت. چراکه تولید صنعتی با درون انسانها در پیوند و همبستگی است. در چنین دورانی، دولتها نیز سهم اصلی را داشته و صنعت و تولید را اساس و محور توسعه کشور قرار میدادند و سعی میکردند با برنامهریزی، اجرا و نظارت صحیح بر راهبردها و سیاستها و قوانین و مقررات فضا و امکانات مناسب برای توسعه صنعتی در کشور را فراهم آورند؛ یعنی تولید را کانون توسعه قرار میدادند. انگیزه چنین دولتهایی صرفا انجام کاری به هر جهت و به هر شکل نبوده است. شاید سالهای دهه ۴۰ و اوایل دهه ۵۰، سالهای برنامه دوم و سوم توسعه پس از انقلاب را بتوان برای نمونه مثال زد. بانکها بهعنوان نهادهای مالی کشور در این سالها و در پیوند با دو ضلع دیگر یعنی دولت و بنگاههای اقتصادی حمایت و پشتیبانی مالی از صنعت و تولید را بهعنوان امری ملی و میهنی و البته سودآور و کمخطر سرلوحه کار خود قرار میدادند. متاسفانه اما اکنون هر سه سویه ماجرا و سه ضلع تولید و صنعت یعنی دولت، بنگاههای اقتصادی و صنعتی و بانکها دچار مشکل بسیار هستند؛ بنابراین تامین مالی بنگاههای صنعتی به معضلی حاد تبدیل شده است. وجود چیزی حدود ۹۰ تا ۱۰۰ هزار بنگاه صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ که گفته میشود در بیش از یکصد رشته و حوزه صنعتی بدون نقشه و استراتژی مشخص مشغول کار یا نیمه تعطیل یا تعطیل هستند کار را برای نهادهای مالی در حمایت و پشتیبانی از آنها بسیار دشوار میکند. بعضا پدیدآورندگان بنگاههای صنعتی اصولا صنعتگر نبوده و برای استفاده از سودهای تخیلی و بیدردسر و احیانا بادآورده روانه این حوزه شدند. تخیلاتی که البته سیاستگذاران در ایجاد آنها با انواع تصمیمگیریهای ناصحیح در حوزه اعتبارات و تبصرههای تکلیفی نقش داشتهاند و بنگاههای صنعتی و نظام بانکی را دچار مشکلات عدیده کردهاند.
اگر این تعریف مایکل پورتر را بپذیریم که «شکوفایی یک کشور علاوهبر وجود شرایط مناسب اقتصاد کلان به شرایطی بستگی دارد که بر اقتصاد خرد آن کشور و توان رقابتی صنایع آن در نوآوری میگذرد و دیگر آنکه هیچ کشوری وجود ندارد که همه بنگاهها و صنایع آن رقابتپذیر باشند»، آنگاه اقتصاد کلان و خرد و نظام بنگاههای صنعتی باید در چیدمان خاص کنار هم قرار گیرند تا تجهیز منابع مالی، اقتصادی شود و تولید رقابتی شکل گیرد و سود حاصله نصیب تمامی ذینفعان و بالطبع جامعه شود. اکنون اما چه باید کرد و چگونه منابع مالی لازم برای بنگاههای صنعتی را تامین کرد؟ به نظر در شرایط محدودیت شدید تامین منابع مالی، ارتقای «بهرهوری» و اعمال مدیریت مناسب بر منابع تنها راهکار است. افزایش بهرهوری نیز در دو سطح کلان و خرد واقع میشود. در سطح کلان از طریق ایجاد فضای با ثبات از نظر تورم، بازار ارز و بودجه متوازن و بهطور کلی سیاستهای پولی، مالی و ارزی مناسب امکانپذیر است تا پیشبینیپذیری فضای اقتصادی برای فعالان این عرصه امکانپذیر باشد. از سوی دیگر در سطح خرد و بنگاههای اقتصادی و صنعتی بهبود فضای کسبوکار و کاهش هزینههای معاملاتی و فراهم آوردن فضای رقابتی چارهساز است. در این میان، اما یک سویه دیگر هم وجود دارد که بسیار مهم و اساسی است و آن مشخص کردن بخشهای پیشران و لکوموتیوهای صنعت است. بخشهایی از اقتصاد کشور که میتوانند با جذب منابع موجود بیشترین اثر را در افزایش تولید ناخالص داخلی داشته باشند و تحرک ایجاد شده را به سایر بخشها و فعالیتهای پسین و پیشین هدایت کنند و بیشترین بهرهوری را از منابع مالی محدود موجود برای افزایش رشد اقتصادی ایجاد کنند که طبعا در شرایط پایین بودن تقاضای موثر داخلی، وجه صادراتی این بخشهای پیشران اهمیت بسیار دارد، اما تعیین این بخشهای پیشران نیازمند سند «استراتژی توسعه صنعتی» است. سندی که چیدمان خاصی از عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در نظر دارد که به توسعه صنعتی ختم میشود و امکان دستیابی به فناوریهای پیشرفته، ارتباط با بازارهای بزرگ و ساماندهی مدرن بخش خصوصی و در نتیجه تولید رقابتی و جذب و انباشت منابع مالی را فراهم میآورد و منجر به بهبود سطح رفاه اجتماعی نیز میشود. غلبه بر تنگنای تامین مالی بنگاههای صنعتی و اقتصادی در گرو وجود چنین نقشه و مشخص شدن نقش دولت، بخش خصوصی و نهادهای مالی در روند توسعه اقتصادی و سهمی است که هر یک برای این توسعه حاضرند بپردازند.
۰۸:۳۴:۴۲ دکتر علی اکبر صالحی معاون رییس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران عصر روز دوشنبه ۲۱ اردیبهشت به دنبال یک روز پرکار دچار عارضه جسمانی شد و بلافاصله به بیمارستان انتقال و پس از معاینه و تشخیص پزشکان تحت عمل جراحی قرار گرفت.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، در همین ارتباط به خبرنگار ایسنا گفت: دکتر صالحی عصر امروز در اثر مشکلی در روده خود به پزشک مراجعه کردند که تحت کلونوسکوپی قرار گرفتند که در حین انجام این عمل دچار پارهگی در روده خود شدند و به تشخیص پزشک سریعا تحت عمل جراحی باز قرار گرفتند.
وی گفت: اکنون (نیمه شب دوشنبه) عمل جراحی ایشان به پایان رسیده و قرار است به بخش ریکاوری منتقل شوند.
کمالوندی به نقل از پزشک معالج دکتر صالحی از موفقیتآمیز بودن عمل جراحی وی خبر داد و گفت: عمل به موقع انجام شده و درمجموع خطری متوجه ایشان نیست.
وی درباره بیماری دکتر صالحی چنین توضیح داد: او برای درمان پولیپ روده اقدام کرده بود و وقتی میخواستند پولیپ روده را بردارند، روده بزرگ در جریان کلونوسکوپی دچار پارهگی شد که در نهایت پزشکان مجبور به عمل جراحی باز شدند که در اثر آن بخشی از روده بزرگ برداشته شد.
پولیپ روده بزرگ، تودهای است در روده بزرگ یا راست روده، که منشا آن پوشش داخلی روده بزرگ است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین از حضور حسین فریدون، دستیار ویژه رئیس جمهور و سید حسن هاشمی وزیر بهداشت و درمان در بیمارستان محل بستری دکتر صالحی خبر داد.
۰۷:۱۸:۵۹ نخستین نشست خبری رییس سازمان بورس و اوراق بهادار صبح روز جاری با حضور جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد.
به گزارش بورس نیوز، محمد فطانت، در ابتدای این جلسه به برخی از آمار مهم در بازار اشاره کرد و گفت: در حال حاضر نسبت قیمت بر درآمد شرکت ها (P/E( در بورس ۵٫۲۲ مرتبه و در فرابورس این نسبت عدد ۶٫۷۹ مرتبه است.
سخنگوی سازمان بورس به مصوبه مجلس در خصوص افشای اطلاعات شرکت ها و بنگاه های اقتصادی دولتی و شبه دولتی اشاره کرد و گفت: بر اساس این مصوبه مجلس، برخی از شرکت ها و بنگاه های اقتصادی مشمول اصل ۴۴ قانون اساسی بند ۶ اصلاحی، موظف هستند اعداد و ارقام عملکردی خود را به بورس اعلام کنند. بطوریکه موسسات مالی، نهادهای عمومی، نظامی و سازمان ها و موسسات خیریه، نهادها و سازمان های وقفی، تمامی صندوق های بازنشگستگی کشوری و لشگری وابسته به دستگاه های اجرایی که در این مصوبه ذکر نام شده است، ملزم به افشای اطلاعات مالی از طریق بورس شده اند، مگر آنکه به صورت خاص بتوانند از شورای عالی امنیت ملی مجوز لازم برای عدم افشای اطلاعات خود را بگیرند.
فطانت با بیان اینکه با وجود اینکه از ۱۵ بهمن سال گذشته این نهادها و بنگاه ها به اجرای این مصوبه ملزم شدند، اما تا کنون هیچ کدام از این بنگاه ها و نهادها اطلاعات خود را به سازمان بورس اعلام نکردند، اظهار داشت: ما فرصتی را در نظر گرفتیم که این بنگاه ها و نهادها اطلاعاتشان را به صورت کاغذی یا الکترونیک ارسال کنند چون در فصل مجامع این شرکت ها قرار داریم و صورتهای مالی در حال آماده شدن هستند.
وی به انتشار ماهیانه اطلاعات شرکت ها به صورت اختیاری اشاره کرد و گفت: در جهت افزایش شفافیت اطلاعاتی در بازار رایزنی هایی صورت گرفت مبنی بر اینکه انتشار اطلاعات بازار، محدود به انتشار اطلاعات سه ماهه نباشد و شرکت ها آمار تولید و فروش خود را به صورت ماهانه در ابتدا به صورت اختیاری منتشر کنند که در فاز اول شرکت ایران خودرو و سایپا از این طرح استقبال کردند و این رویه برای کمک به شفافیت بازار به سایر شرکت ها تعمیم خواهد یافت داد.
فطانت در خصوص تأمین مالی شرکت های بورسی و فرابورسی از طریق افزایش سرمایه گفت: در جهت تأمین مالی شرکت های بورسی و فرابورسی بخشی به شکل اوراق مرابحه و مشارکت انجام گرفته و بخشی نیز از طریق افزایش سرمایه فراهم شده است.
وی گفت: سال گذشته حدود ۲۷ هزار و ۵۰۰میلیارد تومان افزایش سرمایه انجام گرفت که نیمی از آن ثبت و مابقی به امسال موکول شد.
سخنگوی سازمان بورس گفت: سود شرکت ها تا تیر ماه در مجامع اعلام می شود و انتظار می رود عددی بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان در میان سهامداران توزیع می شود. بنابراین می توانند افزایش سرمایه شرکت های خود را برای تأمین مالی بنگاه ها به چرخه بیندازند و از بازار سرمایه برای تأمین مالی استفاده کند.
فطانت به سهولت در فرآیند انتشار اوراق اشاره کرد و گفت: برای انتشار اوراق شرط ضمانت بانکی حذف شده و فرایند آسان تری برای انتشار اوراق در اختیار شرکت ها قرار گرفته است تا بتوانند بدون ضمانت بانکی با شرایط سهل تری از طریق بازار و ابزارهای متنوع معاملات خود را انجام دهند.
منتظر آثار و نتایج اخبار خوب در بورس هستیم
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: افزایش قیمت نفت، مذاکرات هسته ای، کاهش نرخ سود بانکی خبرهای خوبی است که امید می رود آثار و نتایج خود را در بازار بگذارد تا بتوانیم شاهد رونق بیشتری در بازار باشیم.
انتشار پرتفوی صندوق توسعه بازار از روزهای آتی
فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه صندوق توسعه بازار سرمایه از جمله نهادهای مالی تحت نظارت سازمان بورس است که مدیریت آن در اختیار سازمان نیست، گفت: پیش از این مدیریت صندوق توسعه در اختیار یک شرکت تأمین سرمایه بود که هم اکنون به مرکز مالی ایران منتقل شده است و به منظور شفاف سازی بیشتر مقرر شده تا سایت این صندوق فعال شده و اطلاعات لازم به صورت آنلاین در اختیار سرمایه گذاران قرار گیرد که پرتفوی این صندوق نیز بعد از انتشار اطلاعات مشخص خواهد شد .
وی ادامه داد: همه معتقدند باید در شرایط مورد نیاز از بازار حمایت شود و ما هم در تلاش هستیم تا شفافیت را افزایش دهیم .
وی دیدگاه خود را پیرامون سیاست های انقباضی دولت از دید بازار چنین مطرح کرد: در این مدت شاهد کمبود نقدینگی در بازار هستیم که این امر ناشی از اتفاقات مختلفی شامل نرخ شکنی برخی موسسات غیر مجاز، نرخ بازده بدون ریسک و بدون پایه که توسط برخی موسسات انجام می شد و نرخ سود بانکی و نرخ سود سپرده بین بانک ها بود که به عنوان بازار رقیب بر بازار سرمایه اثرگذار است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ابراز داشت: هم اکنون در حوزه سود بانکی تصمیماتی گرفته شده است و در فرصت های بعدی نیز این کاهش نرخ ادامه خواهد داشت.
بازار از پتانسیل خوبی برخوردار است
وی با تأکید بر این که بازار هم اکنون از پتانسیل خوبی برخوردار است، ابراز داشت: بازار هم اکنون تحت تأثیر مذاکرات هسته ای و برخی عوامل اثرگذار در شرایط خوبی قرار دارد؛ اما نمی توان گفت فروشندگان و خریداران باید براساس این قیمت ها تصمیم گیری کنند؛ چراکه سرمایه گذاران هر کدام متناسب با استراتژی ها و تحلیل های خود نسبت به ورود و خروج از سهم تصمیم می گیرند، تحلیل شخصی بنده این است که بازار هم اکنون پر پتانسیل است اگر چه از لحاظ کلی معتقدم وظیفه شرکت های مشاوره است که سهام و پرتفوهای ارزنده را به مردم معرفی کنند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه قیمت سهام در بازار سرمایه کشور هم اکنون زیر ۱۰ سنت است، گفت: در هیچ بازار بین المللی با توجه به تحلیل های بنیادی و پتانسیل صنعت، سهام در این قیمت ها معامله نمی شود.
دوران رونق بورس، بزودی
وی با بیان این که بازار همواره افت و خیز داشته تصریح کرد: انتظار می رود روند کاهشی که هم اکنون بر بازار حاکم است به زودی پایان یافته و دوران رونق آغاز شود.
تلاش سازمان برای بازگشت رونق به بازار
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اقدامات این سازمان برای بازگرداندن رونق به بازار گفت: کاری که می توان انجام داد این است که برای بازگشت رونق به بازار قوه مقننه و بخش اجرایی را به هم نزدیک تر کرده و ابهامات را برطرف کنیم. در این زمینه هم جلسات متعددی با مجلس و کمیسیون های مختلف صورت گرفته است .
نقش حقوقی ها در رونق بازار سرمایه
در ادامه، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به رفتار شرکت های حقوقی در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: در سال جاری حمایت اشخاص حقیقی از بازار بسیار خوب بوده و حجم عمده خرید و فروش ها توسط حقیقی های بازار صورت گرفته است اما با نگاهی به روند معاملات از ۱۷ فروردین مشاهده می شود که رفتار برخی حقوقی ها بر بازار اثرگذار و نابهنگام بوده است .
رفتار حقوقی ها یک عارضه جدی برای بازار
فطانت با بیان این که رفتار حقوقی ها در برخی مواقع یک عارضه جدی در بازار سرمایه است، افزود: اخلاق به عنوان یک تئوری در دنیا مطرح است و باید در کنار قواعد و ضوابط قرار گیرد و این کار هم تا به امروز صورت گرفته و جلسات متعددی با حقوقی های بازار سرمایه برگزار شده است.
وی ادامه داد: در برخی موارد تنها ابزار اخلاق، کار ساز نیست و نیازمند ابزار دیگری هستیم تا در شرایط ویژه بازار از عرضه های پرحجم خودداری شود. در همین زمینه نیز از سازمان خصوصی سازی درخواست شد تا در شرایط نزولی بازار عرضه ای نداشته باشد همچنین با بخش های دیگر، مانند بانک ها نیز صحبت هایی صورت گرفت تا جلوی عرضه گرفته شود. برای این که بازار به یک رونق جدی برسد، باید حقوقی ها نقش بیشتری داشته باشند.
اثرپذیری شاخص از تصمیمات اقتصادی
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که گفته شده بانک ها سودهای خود را در مجامع تقسیم نکنند خاطرنشان کرد: این موضوع از بارزترین نکاتی است که نشان می دهد تصمیمات اقتصادی بر بازار سرمایه و شاخص اثرگذار است در عین حال با پیگیری های صورت گرفته مشخص شد که این حرف نظر شخصی دکتر نیلی بوده است و ارتباطی با تصمیمات بانک مرکزی ندارد.
وی در خصوص رفتار صندوق توسعه بازار نیز ابراز داشت: زمانی که ریاست سازمان را در اختیار گرفتم، از حدود ۶۰۰ میلیارد تومان پول تزریق شده به این صندوق، دارایی آن به صفر رسیده بود، اما این صندوق فعالیت خود را ادامه داده و با شفافیتی که پس از راه اندازی سایت رسمی صندوق مذکور ایجاد می شود، پاسخگویی بیشتر خواهد داشت.
وی تأکید کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار هیچ گونه دخالتی بر تصمیم گیری های این صندوق ندارد و به دنبال این است که ساختار صندوق به نحو مطلوب تری تغییر کند؛ چرا که دغدغه های سرمایه گذاران برای ما مهم است و سعی می شود این دغدغه ها به صورت ریشه ای برطرف شود.
ضرورت بسترسازی برای سرمایه گذاران خارجی
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص شرایط کشور برای حضور سرمایه گذاران خارجی گفت: سرمایه گذاران خارجی به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم می توانند بعد از رفع تحریم ها در کشور سرمایه گذاری کنند که باید برای حضور سرمایه گذاران خارجی ساختارها و زیرساخت ها اصلاح شود تا بستر مناسبی برای حضور سرمایه گذاران خارجی فراهم شود.
تشکیل کانون سهامداران حقیقی
وی در خصوص تشکیل کانون سهامداران حقیقی گفت: کانون سهامداران حقیقی اسمش را نباید کانون گذاشت؛ چون کانون یک نهاد خود انتظام است که باید به عنوان یک نهاد مالی از سازمان بورس مجوز گرفته و قوانین خاص خود را داشته باشد، اما این بیشتر تشکلی است که باید مجوزش را از وزارت کشور بگیرد که بهتر است از بحث های سیاسی اجتناب کند.
وی افزود: بعد از تشکیل اینگونهNGOهانظارت بر اینکه به چه سمت و سویی حرکت می کند، مشخص نبوده و در صلاحیت ما نیز نیست؛ بنابراین چه سلبی چه ایجابی در این خصوص نظری نداریم. اما در صورت پایه گذاری آن سازمان بورس با آن همکاری می کند، چون تشکیل اینNGOها فضای مناسبی را برای رشد پایدار ایجاد می کند که فارغ از موضوعات سیاسی که در صلاحیت و حیطه کاری سازمان نیست، همکاری های لازم انجام می شود.
رقابت سود بانکی با بازده بازار سرمایه
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه نرخ سود بانکی به عنوان نرخ پایه و نرخ بازده بدون ریسک بر بازار سرمایه تأثیر می گذارد، اظهار داشت: هم اکنون نسبت قیمت بر درآمد (P/E) بازار منهای سود مجامع ۵ مرتبه است که می تواند سود سالانه ۲۰ درصد را با این نسبت برای شرکت های بورسی برآورد کرد.
وی ادامه داد: این میزان سوددهی برای بازار سرمایه در حالیکه بازار پول و بدون ریسک نیز سود سالانه را ۲۰ درصد تعیین کرده است، می تواند در تصمیم گیری فعالان بازار سرمایه نقش اساسی ایفا کند به خصوص که همچنان در خصوص نرخ های کوتاه مدت نرخی به بازار اعلام نشده و بانک ها در این خصوص با یکدیگر همچنان رقابت می کنند.
فطانت با بیان اینکه چنانچه از بازار سرمایه مطالبه تأمین مالی وجود داشته باشد باید بازار ثانویه رونق بگیرد، گفت: امید می رود با کاهش نرخ تورم نرخ سود بانکی کاهش پیدا کند همانطور که اخباری در خصوص تعیین تکلیف سودهای کوتاه مدت وجود دارد که طی چند روز آینده از طریق کانالهای رسمی اطلاع رسانی می شود.
۰۷:۱۷:۳۴ دنیای اقتصاد: کشور ایران بهواسطه سه مزیت اصلی «کم بودن میزان بدهیهای خارجی»، «کم بودن میزان بدهیهای دولت» و «امکان جهش اقتصادی و نرخ بازدهی بالا» در کنار بهرهمندی از منابع طبیعی، بستر مناسبی را برای سرمایهگذاران خارجی فراهم کرده است، اما تجربه سالهای گذشته نشان میدهد نحوه ورود منابع مالی بهگونهای بوده که منافع ملی را تامین نمیکرده و تنها نقش تسهیلکننده برای واردات کالاهای خارجی داشته است. بنابراین لزوم تدوین سازوکار مناسبی در حوزه مدیریت سرمایهگذاری خارجی بهویژه در دوران پساتحریم بیش از پیش احساس میشود که میتوان با تدوین سازوکار مزبور، به یک بازی برد-برد برای سرمایهگذار خارجی و اقتصاد کشور دست یافت. «دنیای اقتصاد» با بررسی پژوهشهای مختلف، بسته ۹گانهای را پیشنهاد کرده است که در صورت اجرایی شدن آن، هدف تامین منابع مالی از مسیر سرمایه خارجی همراستا با منافع ملی میسر خواهد شد. در این بسته سیاستی، سیاستگذار اقتصادی، باید «نقش برج مراقبت» را در تنظیم جریان ورود پول خارجی ایفا کند؛ بهنحویکه هم زمینه «ارتباط بنگاههای داخلی با بنگاههای خارجی» فراهم آید و هم با انتقال تکنولوژی به داخل کشور، بستر مناسب برای افزایش تولید و ایجاد اشتغال مهیا شود.
دنیای اقتصاد: در هفتههای گذشته اخبار مختلفی مبنی بر حضور سرمایهگذاران خارجی در ایران منتشر شده است. در این شرایط دو پژوهش اقتصادی شرایط لازم را برای سرمایهگذاری در اقتصاد ایران بررسی کردهاند. یافتههای به دست آمده از این پژوهشها نشان میدهد در گذشته هدفگذاری مناسبی برای سرمایههای خارجی صورت نگرفته و این سرمایهها به ایجاد اشتغال و افزایش صادرات منجر نشده است.
پژوهشهای مذکور به منظور مراقبت از سرمایههای مستقیم خارجی مدل ۹بندی را پیشنهاد کرده است که در صورت مورد توجه قرار گرفتن آنها اهداف مورد نظر محقق خواهد شد. براساس اخبار منتشر شده پس از تفاهم هستهای لوزان میان ایران و گروه ۱+۵ برخی گروههای سرمایهگذاری کشورهای اروپایی و آمریکایی برای سرمایهگذاری وارد ایران شده و نشستهای متعددی را با فعالان اقتصادی کشور برگزار کردهاند. اما در شرایطی که اقتصاد ایران به اعتقاد کارشناسان با ۳ مزیت «کم بودن بدهیهای خارجی کلان»، «کم بودن بدهیهای دولت» و « امکان جهش اقتصادی و نرخ بازدهی بالا» مواجه است، حضور سرمایهگذاران خارجی میتواند یک مزیت بزرگ برای اقتصاد کشور باشد. در شرایط کنونی سوال اساسی این است که چه مدلی باید در اقتصاد طراحی شود تا سرمایهگذاریهای خارجی به نقطه هدف برخورد کند. فصلنامه «مطالعات کمی در مدیریت» در پژوهشی با عنوان بررسی انگیزههای سرمایهگذاری خارجی در ایران، شرایط موجود کشور را مورد بررسی قرار داده است. براساس این پژوهش ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی، برخورداری از منابع طبیعی و موقعیت استراتژیک، بیش از ۱۵۰ سال است که تجربه همکاری با سرمایههای خارجی دولتی و خصوصی را داشته و همچنین در استراتژی توسعه خود در قالب برنامه پنجم توسعه، سرمایه خارجی را بهعنوان یک منبع مهم در نظر گرفته است. برآوردهای کارشناسی حاکی از آن است که بالغ بر ۳۰ درصد از سرمایهگذاری ۶۰۰ میلیارد دلاری مورد نیاز طی این برنامه، باید از منابع خارجی تامین شود که ترجیحا وجه غالب آن بهصورت سرمایهگذاری مستقیم خارجی موردنظر است. این به معنی آن است که طی برنامه پنجم، جذب سرمایهگذاری خارجی در مقیاس سالانه ۳۰ تا ۴۰ میلیارد دلار باید در دستور کار قرار گیرد. با وجود اهمیت سرمایهگذاری خارجی به لحاظ سابقه تاریخی و همچنین بهعنوان منبع مهم توسعه اقتصادی، جنبههای مبهمی از عوامل تعیینکننده سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران باقی مانده است. با شروع انقلاب و مسائل بعد از آن روند سرمایهگذاری در ایران نسبت به پیش از پیروزی انقلاب تغییر کرد. ملی شدن صنایع و بانکها و تفسیر قانون اساسی به زیان سرمایهگذاری خارجی و محدود شدن فعالیتهای بخش خصوصی در کنار شرایط اقتصاد دوران جنگ تحمیلی جو نامناسبی برای سرمایهگذاری و خصوصا سرمایهگذاری خارجی ایجاد کردند. در سال ۱۳۷۲ با تصویب قانون اداره مناطق آزاد تجاری- صنعتی تحولی در نگرش نسبت به سرمایهگذاری خارجی به شکل قانونی نمود پیدا کرد. علاوه بر این جذب سرمایهگذاریهای خارجی خصوصی در قالب قانون جلب و حمایت از سرمایههای خارجی نیز از سال ۱۳۷۲ مجددا فعال شد. پژوهش مذکور برای بررسی شرایط سرمایهگذاری خارجی در ایران این سوال را طرح کرده است که «چه عواملی بر جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی در کشور موثر بوده است.» نتایج نظرسنجی این پژوهش از ۱۰۰ شرکت فعال در صنایع ایران نشان میدهد عامل دسترسی به بازار با اختلاف رتبه قابل توجهی نسبت به سایر عوامل، در جایگاه نخست قرار دارد. بعد از آن سه عامل دسترسی به مواد اولیه، دسترسی به بازار منطقه از طریق ایران و دسترسی به نیروی کار متخصص مهمترین عوامل تاثیرگذار بر سرمایهگذاری خارجی در ایران هستند. همچنین نتایج به دست آمده از این نظرسنجی نشان میدهد در ایران مشوقهای دولت و زیرساختهای فیزیکی برای سرمایهگذاری از اهمیت بالایی برخوردار نیست.
یافتههای به دست آمده از این پژوهش بیانگر آن است که شرایط سرمایهگذاری مستقیم در ایران تا اندازه زیادی منطبق با الگوی کشورهای جنوبی آمریکای لاتین است که سرمایهگذازی مستقیم خارجی در آنها در جستوجوی منابع طبیعی و همچنین بازار بوده است. ورود سرمایهگذاری مستقیم خارجی با چنین انگیزههایی منجر به ارتباط ناکافی بنگاههای چندملیتی با اقتصاد محلی و عدم شکلگیری سرریزهای تکنولوژی مرتبط میشود. البته این موضوع در ارتباط با ایران دارای تفاوتهایی نیز هست. بهطوری که در الگوی آمریکای لاتین، شرکتهای بزرگ چندملیتی با هدف دستیابی به بازار این منطقه و آمریکا وارد این کشورها شدهاند که تاثیرات قابل توجهی بر افزایش صادرات این کشورها داشته است. این در حالی است که شرکتهای وارد شده به ایران عموما چند ملیتیهای بزرگ نبوده و قابلیت افزایش صادرات و اشتغالزایی را در مقایسه با چندملیتیهای وارد شده به آمریکای لاتین نداشتهاند. بنابراین سرمایه مستقیم خارجی وارد شده به ایران عموما در جستوجوی بازار بوده و در صورت عدم اجرای سیاستهای مناسب از سوی دولت نهتنها امکان بهرهمندی از پتانسیلهای بالقوه سرمایهگذاری مستقیم خارجی شامل اشتغالزایی، صادرات و فواید سرریز (ایجاد پیوند با اقتصاد محلی) میسر نمیشود بلکه فضای فعالیت برای سرمایه و بنگاههای داخلی نیز محدود یا شلوغ میشود. در شرایطی که پژوهش فصلنامه «مطالعات کمی در مدیریت» شرایط سرمایهگذاری خارجی در ایران طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳ را مورد بررسی قرار داده است، دکتر حسن درگاهی در پژوهشی تحت عنوان «عوامل موثر بر توسعه سرمایهگذاری مستقیم خارجی»، راهکارهای لازم برای جذب مناسب سرمایه خارجی را ارائه کرده است. یافتههای این پژوهش که از سوی فصلنامه علمی- پژوهشی «شریف» منتشر شده است نشان میدهد سرمایهگذاری مستقیم خارجی یکی از بهترین روشهای مطرح شده در زمینه تامین مالی پروژههای سرمایهگذاری است و به کارگیری این نوع سرمایهگذاری به جز تامین منابع مالی، اهداف دیگری چون ارتقای فناوری، توسعه مهارت و مدیریت برای ارتقای توان کیفی نیروی کار، توسعه بازارهای صادراتی، افزایش استاندارد تولیدات داخلی و حرکت به سوی اقتصاد بازار را نیز دنبال میکند. در این راستا، وظیفه دولت کمک به ظهور و پویایی صنایع و کارآفرینان داخلی برای جلب مشارکت شرکای خارجی (بهعنوان سرمایهگذار یا عرضهکننده فناوری) است.
۹ چارچوب جذب سرمایه خارجی
پژوهش فوق به منظور جذب سرمایه مستقیم خارجی در کشور ۹ چارچوب اصولی را مشخص کرده و تاکید دارد به منظور جذب و استفاده صحیح از سرمایه مستقیم خارجی باید این مسائل رعایت شود. نخستین چارچوبی که در پژوهش فوق مورد تاکید قرار گرفته «اندازه بازار» است. برهمین اساس اقتصاد با مقیاس بزرگتر شرایط بهتری را برای سرمایهگذاران خارجی فراهم میکند. زیرا در این صورت از فناوری خود با بهرهوری بیشتری استفاده میکند. دومین چارچوب مورد تاکید پژوهش فوق مربوط به توسعه اقتصادی و سرمایه انسانی میشود. طوری که عرضه کارآفرینان داخلی در اقتصاد عموما نمادی از درجه توسعه کشورها است. این مساله در جریان سرمایهگذاری مستقیم داخلی و تکنولوژی بالا که نیاز به نیروی کار ماهر دارند اهمیت بیشتری دارد. همچنین درجه توسعه اقتصادی بالاتر منابع زیر بنایی بهتری را برای جذب سرمایهگذازی مستقیم خارجی فراهم میآورد.
سومین چارچوب بر امنیت اقتصادی و ریسک سرمایهگذاری دلالت دارد. بهطوری که شرایط باید به نحوی باشد که در آن واحدهای تولیدی بتوانند بدون نگرانی از خطرهای محیطی، به برنامهریزی بلند مدت بپردازند. به عبارت دیگر باید فضای حقوقی، اجتماعی و سیاسی ایجاد شود که در چارچوب آن طرحهای سرمایهگذاری و فعالیتهای اقتصادی بتوانند از آغاز اجرا تا مرحله بهرهبرداری و پس از آن تا پایان کار بدون اخلال و آشفتگیهای بیرونی انجام شوند. چهارمین چارچوبی که در پژوهش فوق مطرح شده است موضوع قوانین کشور میزبان است که از اهمیت بالایی برخوردار است. بر همین اساس ثابتسازی کلان اقتصادی، نخستین پیششرط اثر بخشی قوانین محسوب میشود. بهطوری که قوانین با کارآیی مطلوب، متضمن حقوق مالکیت خصوصیاند و ضمن کمینه کردن هزینههای مبادلاتی، محیطی مطلوب را برای نیل به رشد اقتصادی فراهم میآورند. مطالعات تجربی در رابطه با جذب سرمایهگذاری خارجی و رشد اقتصادی حاکی از وجود یک رابطه مثبت و قوی بین اعتبار قوانین و جذب سرمایهگذاری خارجی و رشد است. ناسازگاری سیاستهای اقتصاد کلان برای اثرگذاری مثبت قوانین یک تهدید به حساب میآید. توسعه بازارهای مالی پنجمین چارچوبی است که در پژوهش مذکور مورد تاکید قرار گرفته است. بر همین اساس توسعه سیستمهای مالی در کشور میزبان بهعنوان یک پیش شرط مهم در اثرگذاری سرمایهگذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی مطرح است. توسعه سیستمهای مالی باعث افزایش کارآیی در تخصیص منابع میشود و ظرفیت و جذابیت کشور میزبان را در جذب سرمایه مستقیم خارجی افزایش میدهد. علاوه بر این یکی از مهمترین کانالهای انتقال آثار سرمایهگذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی، توسعه فناوری است که همراه با جریان سرمایهگذار ی مستقیم خارجی قابل دسترسی است. تجارت، نرخ ارز و نظامهای ارزی چارچوب ششم پژوهش دکتر درگاهی است. براساس این چارچوب سرمایهگذاری مستقیم خارجی باعث توسعه صادرات و تجارت کالاهای واسطهای، بهویژه شرکتهای مادر و شعبههای آن میشود. بررسیها نشان میدهد بین نرخ واقعی ارز و حجم تجارت رابطه معناداری برقرار است و در کشورهای در حال توسعه حساسیت واردات بر نرخ واقعی ارز بیش از حساسیت صادرات به این متغیر است. هفتمین موضوعی که در پژوهش فوق مورد تاکید قرار گرفته اتخاذ سیاستهای مالیاتی مناسب است بهطوری که معافیت مالیاتی روشی برای ترویج سرمایهگذاری خارجی است. در همین رابطه کشورهای در حال توسعه تمایل دارند انگیزههای مالی قوی برای سرمایهگذاران خارجی فراهم آورند تا رشد اقتصادی خود را تحریک کنند. معافیتهای مالیاتی، قراردادهای مالیاتی مطلوب برای سرمایهگذاریهای جدید و تخفیفهای مالیاتی از جمله این انگیزهها هستند. آزادسازی اقتصادی هشتمین چارچوب مورد تاکید است. نتایج مطالعات نشان میدهد که سیاستهای بسته اقتصادی مانعی برای دستیابی به بازارهای جدید؛ سرمایه مستقیم خارجی و فناوری نوین است. این امر کشورهای در حال توسعه را به اصلاح سیاستها برای بهرهگیری از این فرصتها ترغیب کرده است. نهمین چارچوب مورد تاکید پژوهش مذکور ارتباط میان شرکتهای خارجی و بنگاههای داخلی است و این موضوع مهمترین راه بهرهبرداری از سرمایهگذاری مستقیم خارجی است.
کارکرد برج مراقبت
براساس تعاریف، برج مراقبت در فرودگاهها از یک طرف باعث جلوگیری از برخورد میان هواپیماها یا با موانع در سطح فرودگاهها میشود و از طرف دیگر باعث ایجاد بستری مناسب و کارآمد برای حرکت روان ترافیک (عبور و مرور) هوایی و ارائه اطلاعات ضروری جهت حفظ ایمنی پروازها و کمک در مواقع بحرانی به هواپیما میشود. مدل پیشنهادی پژوهش مذکور نیز همانند برج مراقبت برای سرمایهگذاری خارجی در اقتصاد ایران عمل میکند و چارچوبهای ارائه شده نقش دستورالعمل اجرایی این برجمراقبت را ایفا میکند.
۰۷:۱۵:۲۶ “مجید تختروانچی” معاون وزیر امورخارجه کشورمان و عضو تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، در رابطه با دور جدید مذاکرات هستهای اظهارداشت: تیم هسته ای فردا عازم وین میشود.
وی تصریح کرد: در این دور از مذاکرات معاونین وزیر خارجه با اشمیت رایزنی خواهند داشت و جلسات کارشناسی نیز برگزار میشود.
گفتنی است؛ مذاکرات هستهای کشورمان با ۱+۵ فردا به مدت چهار روز در وین و در سطح کارشناسی از سر گرفته میشود.
پیش از این نیز “حمید بعیدینژاد” عضو گروه مذاکره کننده هستهای کشورمان اظهار داشت: هدف بعدی مذاکرات آینده کم کردن پرانتزها و توافق بر روی موارد اختلاف خواهد بود.
همچنین روز گذشته رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان با بیان این که مذاکرات ۱+۵ به خوبی پیش میرود گفت: ما نگفتهایم در این مذاکرات به هر قیمتی که میخواهیم به نتیجه برسیم بلکه باید در چارچوبی که مقام معظم رهبری تعیین کردهاند پیش رویم.(ادامه متن را در اینجا بخوانید)
سخنگوی وزرات امور خارجه نیز در نشست خبری خود پیش از آغاز دور جدید مذاکرات با بیان اینکه موضوعات مذاکرات مشخص است و مذاکرات در حال پیگیری است و تا قبل از تنظیم متن نهایی توافق جامع، اظهارنظر تا زمانی که در متن مکتوب درج نشود، این بحثها قطعی محسوب نمیشود، افزود: در بحث بازرسی آن چه که مسلم است، ما تابع یک نظام غیرمتعارف و استثنایی نخواهیم شد. یعنی به عنوان یک کشور عضو NPT و کشوری که پادمان داریم، اجرا میکنیم، دقیقاً خواهان این هستیم که مطابق یک عضو و مطابق مقرراتی که همه و سایر کشورهای عضو از آن بهرهمند هستند، بایستی با ایران رفتار شود و ایران صرفاً در این چارچوب عمل خواهد کرد.
افخم تصریح کرد: ما قطعا قاعده استثنا در برخورد با مباحث هستهای و بازرسی نخواهیم بود و این را به عنوان یک موضع صریح به طرفهای مذاکره کننده اعلام کردهایم.(ادامه متن را در اینجا بخوانید)
“مجید تخت روانچی” عضو تیم هستهای کشورمان در گفتگو با باشگاه خبرنگاران اظهار داشت: هم اکنون نیز در حال نگارش متن نهایی و ضمائم آن هستیم. این مقطع از مذاکرات بسیار پیچیده و دشوار است. دلیل آن نیز روشن است. شما باید در مورد متون فنی، حقوقی و سیاسی بسیار پیچیده مذاکره و توافق کنید که شاید مجبور باشید در مورد یک جمله ساعتها وقت اختصاص دهید. بعضی اوقات شاید توافق در مورد یک ویرگول مدتها از شما وقت بگیرد.
البته تا به حال پیشرفتهایی در زمینه نگارش متن جامع داشتهایم ولی کار ادامه دارد و امیدواریم در ادامه مسیر با زیادهخواهی روبرو نشویم تا بتوانیم به یک توافق خوب برسیم. همان طور که عرض کردم ما تا ۱۰ تیر وقت داریم که مذاکرات را به پایان برسانیم.
۰۷:۱۴:۴۵ به گزارش ایرنا از برلین به نقل از پایگاه اینترنتی دفتر ریاست جمهوری آلمان، ملاقات و گفت وگو گاوک با ریون ریولین رییس رژیم صهیونیستی در برلین پایتخت آلمان در باره دیدگاه های متفاوت دو طرف در مورد ایران و راه حل مساله فلسطین بوده است.
گاوک تصریح کرد، کشورش در مقایسه با رژیم صهیونیستی مسیر متفاوتی را در باره ایران انتخاب کرده است.
مقام های سیاسی بلندپایه آلمان بارها بر ضرورت مذاکره برای یافتن راه حل دیپلماتیک در باره برنامه هسته ای ایران پافشاری کرده اند.
این در حالی است که رژیم اشغالگر قدس ضمن مخالفت شدید با یافتن راه های مسالمت آمیز برای حل این موضوع، برای ایجاد اختلال در مسیر آن تلاش می کند.
۰۷:۱۴:۲۶ ایرنا: یک سوال سیاسی اقتصادی. در مورد تاثیر تحریم ها باتوجه به این که تیم مقابل ما در مذاکرات هسته ای کارشناسان خود را در رده های مختلف بخش تحریم های شان به مذاکرات می آورند، آیا تیم مذاکره کننده ما که چند نفر معدود هستند، از طریق مطالعات بانکی و اقتصادی پشتیبانی می شوند؟ اگر بحث لغو تحریم ها در متن توافق نهایی باشد اولویت های ما مشخص است؟
جهانگیری: آن کشورها با تمام قدرت به مذاکرات می آیند. گفتند تیم آمریکایی حدود ۱۳۰ نفر است. سه کشور اروپایی نیز در مذاکرات که اغلب در اروپا برگزار می شود، با تعداد زیادی شرکت می کنند. اما ما به دلایل مختلف با جمع محدودی در مذاکرات حضور می یابیم. در واقع تعداد تیم ما نسبت به طرف مقابل بسیار محدود است.
با این حال ما دو، سه موضوع را به اثبات رسانده ایم. نخست این که قدرت تیم مذاکره کننده ما بالاست. در واقع مشخص است که در طول این ۳۵ سال سرمایه جمهوری اسلامی نتیجه اش این شده که برخی از افراد در رشته های مختلف در سطح بین المللی به چهره های بسیار تعیین کننده ای تبدیل شده اند از جمله همین تیم مذاکره کننده که قادر است در مقابل ۶ کشور بزرگ دنیا با آن تیم های مجهز از حقوق کشور به خوبی دفاع کنند لذا به نظر می آید ما در بخش فنی به توافقات و دستاوردهایی که لازم بوده برسیم، دست یافته ایم..
۰۷:۱۳:۳۴ جهانگیری می داند چه می گوید به اعداد و ارقام اشراف دارد و بر خلاف بسیاری از چهره های اقتصادی، سیاست را هم به خوبی می داند.
مصاحبه با چنین فردی برای هر خبرنگار ، هم خوب است و هم بد؛ خوب از آن جهت که نیازی نمی بیند او را مرتب از بیراهه به مسیر اصلی گفت و گو بازگرداند و بد از این نظر که نمی شود با شگردهای خبرنگاری از او پاسخ دلخواه را گرفت.
با این حال مصاحبه با مرد شماره ۲ دولت یازدهم هشت سال سابقه وزارت دارد و عضو یکی از احزاب سیاسی است برای هر خبرنگاری وسوسه کننده است.
۰۷:۱۱:۴۵ به گزارش ایرنا از شبکه اطلاع رسانی تولید وتجارت ایران، مهدی صادقی نیارکی در نشست مشترک با صادرکنندگان محصولات بهداشتی و شوینده ها، افزود: از میان ۱۳۸ میلیون دلار صادرات فرآورده های بهداشتی بالغ بر ۱۰۰میلیون دلار آن به پودرهای شوینده اختصاص داشته است.
به گفته وی؛ مهمترین بازارهای هدف صادراتی پودر شوینده طی سال گذشته شامل عراق با ۸۰ هزار تن به ارزش ۵۴ میلیون دلار، افغانستان ۲۵ هزار تن به ارزش ۱۷ میلیون دلار، پاکستان ۱۳ هزار تن به ارزش ۹ میلیون دلار، ترکمنستان به میزان ۱۱ هزار تن و ارزش ۹ میلیارد دلار و تاجیکستان به میزان ۱۰ هزار تن و ارزش ۵ میلیون دلار بوده است.
وی سپس توضیح داد: طی سال ۹۳ از میان ۱۷۷ هزار تن صنایع بهداشتی صادر شده بالغ بر ۱۴۰ هزار تن آن مربوط به پودرهای شوینده و ۴۰ هزارتن مابقی به سایر محصولات و مایعات تعلق داشته است.
صادقی نیارکی با اشاره به اینکه ظرفیت سازی لازم در صنایع پودر شوینده انجام یافته است، افزود: با این وجود بالغ بر ۵۰ درصد ظرفیت این بخش خالی است که باید علت یابی شود.
مدیرکل صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی وزارت صنعت، معدن وتجارت، تصریح کرد: شعار امسال دولت؛ توسعه صادرات غیرنفتی است که در این راستا توسعه زنجیره ارزش افزوده به جای خام فروشی ضرورت دارد.
صادقی نیارکی گفت: شناسایی موانع صادراتی با تمرکز بر مقررات زدایی، برطرف نمودن موانع غیرضرور در زمینه توسعه صادرات را با کمک تشکل ها دنبال می کنیم.
به گفته وی، باید تلاش شود تا بازارهای هدف صادراتی را افزایش داد و در این میان کشورهایی نظیر عراق و عمان بازارهای خوبی برای خرید محصولات شوینده محسوب می شوند که البته در زمینه تولید مایعات شوینده نیز می بایست فعال تراز وضعیت موجود عمل کنیم.
صادقی یادآور شد: برای ترانزیت مستقیم کالا طی هماهنگی به عمل آمده با سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای موانع موجود رفع شده همچنین بازرسی بی مورد در مرز عراق از طریق اقدامات دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران برداشته شده است.
۰۷:۰۱:۳۰ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بامداد سه شنبه در خروج از بیمارستان بهمن در میان خبرنگاران حاضر شد و گفت حال عمومی دکتر علی اکبر صالحی خوب است و مشکلی ندارد.
۰۶:۵۹:۴۸ علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی به دلیل کسالت ساعاتی پیش (دوشنبه شب) تحت عمل جراحی دستگاه گوارش قرار گرفت. بهروز کمالوندی معاون حقوقی و پارلمانی و سخنگوی سازمان انرژی اتمی به خبرنگار ایرنا گفت که صالحی ساعت ۲۰ و ۳۰ دچار مشکل گوارشی شد و به پزشک مراجعه کرد. پزشک نیز تشخیص داد به دلیل مشکل روده باید بلافاصله تحت عمل جراحی قرار گیرد. معاون سازمان انرژی اتمی افزود: در حال حاضر دکتر صالحی برای بار دوم تحت عمل جراحی قرارگرفته است. وزیربهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز درحال عزیمت به بیمارستان است . گفته می شود در حین کولونوسکپی روده دکتر صالحی دچار پارگی شده است.
۰۶:۵۶:۲۱ علی اکبر صالحیدیشب به علت کسالت ناگهانی مورد عمل جراحی قرار گرفتدکتر صالحی به دلیل مشکل روده ساعاتی پیش جراحی شد و جراحی دوم هم اکنون در حال انجام است
۰۶:۵۳:۰۷ یک مدیر بانکی از برگزاری جلسه ویژه بعدازظهر امروز وزیر اقتصاد با مدیران بانک ها و رئیس سازمان بورس خبر داد و گفت: از فردا بانک ها برای حمایت از بورس و دارایی های خود وارد عمل می شوند.
وی ادامه داد: بنابراین قرار است از فردا بانک ها با ترزیق منابع مالی به بازارسهام از زیر مجموعه های خود حمایت عملی کنند. در این رابطه به شرکت های کارگزاری وابسته به بانک ها هم اعلام شده که آمادگی های لازم را داشته باشند.
این مدیر تاکید کرد: نکته جالب جلسه این بود که وزیر اقتصاد از رئیس سازمان بورس خواست تا از صندوق توسعه بازار سرمایه برای حمایت از بازار و شرکت ها استفاده نکند.
وی به بورس پرس گفت: با این اوصاف انتظار می رود روند منفی شاخص و قیمت ها در هفته های اخیر تشدید شده، از فردا قطع شود و بازار به تعادل برسد.
۰۶:۵۲:۴۰ اختصاصی فارس: تحقیق و تفحص از «عملکرد سازمان بورس» کلید خورد
نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از ارائه طرح تحقیق و تفحص از «عملکرد سازمان بورس و اوراق بهادار» خبر داد.
۰۶:۵۱:۳۱ امروز بازار با فضای خاصی مواجه است یک لشکر از مدیران و مسئولان میخواهند بازار رشد کند و لشکری دیگر معتقدند زوری نمی شود چیزی را مثبت کرد
۰۶:۵۱:۲۱ سلام صبح عزیزان بخیر و شادی