۰۶:۵۳:۵۶ پایان بخش اول اخبار امروز
۰۶:۵۳:۳۶ گروه بورس- محبوبه مغانی: روز گذشته در بازار سرمایه۵۴۸ میلیون سهم به ارزش۱۳۳میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. در حالی حجم مبادلات دیروز از افزایش برخوردار شده بود که شاخص بورس تهران با کاهش ۶۴۳ واحدی مواجه شد. در پی این افت، شاخص بورس تهران هشتمین کانال خود را نیز در مقایسه با ۱۹ فروردین ماه از دست داد تا به این واسطه به رقم ۶۲ هزار و ۸۸۷ واحدی دست یابد.
در این بین فعالیت بورس تهران که با شروع سال جاری از رقم ۶۲ هزار و ۸۸۵ واحدی شاخص آغاز شد تا ظرف ۹ روز کاری در نوزدهم فروردینماه به رقم ۷۰ هزار و ۶۸۵ واحدی دست یافت. اما بلافاصله پس از ثبت این رقم بود که روند نزولی شاخص آغاز شد تا در نهایت ظرف ۲۱ روز کاری، ۸ کانال آن از دست برود و در تداوم این روند، روز گذشته سرمایهگذاران و فعالان این بازار با کانال ۶۲ هزار واحدی مواجه شدند. انتشار اخبار مثبت هرچندمیتواند منجر به رونق و تحرک در بازار سرمایه باشد، اما عدم واکنش بازار به این اخبار، این نگرانی را در اذهان فعالان و سرمایهگذاران بورسی ایجاد کرده است که در میان رکود حاکم و فراگیر دیگر بازارهای اقتصادی کشور اعم از طلا، ارز و مسکن، آیا اتفاق خاصی در عرصه اقتصادی و سیاسی کشور در شرف وقوع است که بازار سرمایه با اطلاع از آن این چنین بیمحابا روند نزولی را در پیش گرفته است؟بسیاری از افراد معتقدند با حل مشکلات هستهای و رفع تحریمها و حل مسائلی از جمله بازگشایی سوئیفت، بازگشت بسیاری از پولهای بلوکه شده به کشور، تعدیل نرخ سود بانکی و… بورس کشور و صنایع مرتبط با تحریمها با اقبال گستردهای همراه خواهد شد. در این بین برخی از فعالان بازار بر آن شدهاند تا با ارسال نامهای به کمیسیون اصل ۹۰ از مجلس که با مصوباتی چون لایحه رفع موانع تولید و مصوبه الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، تلاش دارد تا ظرفیتهای قابل توجهی برای رشد و توسعه هر چه بیشتر بازار سرمایه فراهم کند، برای رشد و رونق بازار استمداد بخواهند. در نامه فعالان بازار سرمایه به کمیسیون اصل ۹۰، ضعف در بخشی از قوانین مربوط به نظارت سازمان بورس، ضعف در سخت افزار و نرم افزارهای سازمان بورس، ضعف نظارت در دستکاری قیمت و معاملات بازار سرمایه، ضعف در سیستم ارائه و انتشار اطلاعات شرکت ها، نبود ساز و کار قانونی برخورد با استفادهکنندگان از اطلاعات نهانی، عدم زیرساخت لازم برای ارزیابی تاثیر تصمیمات و قوانین قبل از اجرا بر بازار سرمایه، دخالت ناظر در اجرا و مدیریت صندوق حمایت از بازار، مشکلات متعدد در تخصیص سهام در عرضه اولیه، عدم تسهیلسازی قوانین برای حضور شرکتهای غیربورسی و در نهایت عدم دقت نظر و نگاه ویژه بورس به مقوله افزایش سرمایه شرکتها و بازار اولیه از جمله مهمترین مواردی است که از سوی فعالان بازار سرمایه بهعنوان دلایل افزایش بی اعتمادی و فرار سرمایهها از بورس در بازار سرمایه مورد اشاره قرار گرفته است تا به این واسطه حمایت قوه مقننه برای ارتقا و رونق بازار سرمایه را به همراه داشته باشند. این در شرایطی است که برخی دیگر از چالشهای عمده نیز همچنان نیازمند تصمیمگیری درست در مجلس و دولت هستند که از آن موارد میتوان به نرخ خوراک مجتمعهای پتروشیمی و پالایشگاهها و قیمتگذاریهای فعلی در بسیاری از صنایع که مورد اقبال صنایع کشور نیست و نظامهای تعرفهای برای برخی صنایع و حقوق و عوارض و… اشاره کرد که در نامه فعالان بازارمورد اشاره واقع نشده است. روز شنبه نیز رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در دیدار با رئیس مجلس شورای اسلامی به بررسی راهکارهایی برای رونق بازار سهام و استفاده از ظرفیتهای مجلس برای پیشبرد اهداف بورس کشور پرداخت که نشان از برنامههای جدید سازمان بورس برای رونق بازار دارد.
واکسیناسیون بازار به اخبار مثبت
مدیرعامل مشاور سرمایهگذاری هدف حافظ در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، با اشاره به روند منفی حاکم بر بازار سرمایه بهرغم انتشار اخبار مثبت، مهمترین دلایل این اتفاق را به مشکلات داخلی بورس و اقتصاد نسبت داد. رضا زنگنه همچنین از مسائلی نظیر توافق هستهای بهعنوان عوامل کلان سیاسی بسیار تاثیرگذار بر بازار نام برد که دست دولت را برای اعمال سیاستهای انبساطی بسته است. رضا زنگنه به اقدام دولت در پرهیز از اعمال سیاستهای انبساطی اشاره کرد که بر این اساس تنها نیم درصد نرخ ذخیره قانونی کاهش یافت و نرخ سود بانکی هم ۲۰ درصد رسید. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه یکی دیگر از مشکلات بازار را در عدم هماهنگی مسوولان نفتی و اقتصادی در تعیین نرخ خوراک گاز پتروشیمیها تشریح کرد و گفت: اینکه نرخ خوراک باید افزایش یابد، تقریبا نظر و خواست همه اهالی بازار و پتروشیمیها بود. اما اینکه نتوانیم یک نرخ واحد اعلام کنیم و هر روز در این زمینه گمانهزنی مطرح شود و سرمایهگذار تکلیف خود را با صنعت نداند، بسیار دردناک است؛ بنابراین ادامه چنین رفتارهایی میتواند باز هم به بازار سرمایه لطمه بزند. وی با بیان اینکه بورس بیش از همه نیازمند ثبات قوانین است، از نمونههای دیگر چنین ابهامات به مشکلات پالایشگاهها با شرکت ملی پالایش و پخش اشاره کرد و گفت: به عبارت دیگر سود این شرکتها در نهایت با صورتحسابهای پالایش و پخش تعیین میشود و تاکنون فرآیند و روش تعیین این صورتحسابها بهطور شفاف در اختیار فعالان بازار سرمایه قرار نگرفته است؛ مسالهای که در نهایت باعث شد پالایشگاهها اخیراً در چندین سناریو گزارش دهند و با آن اوضاع نامناسب نماد آنها بازگشایی شود. مدیرعامل مشاور سرمایهگذاری هدف حافظ رشد دو برابری قیمت سهام شرکت های پالایشی بعد از ریزش ۴۰ تا ۵۰ درصدی آنها را مورد سوال قرار داد و گفت این موضوع ابهامات بسیاری را در محافل بورسی و غیربورسی مطرح کرده بود.وی معتقد است که موضوع پالایشگاهها یکی از مواردی است که سوالات بسیاری را پیرامون خصوصیسازی شرکتهای این چنینی و شبهدولتی و صحیح بودن یا صحیح نبودن خصوصیسازی آنها مطرح میکند که مسوولان باید پاسخ دهند.وی در اشاره به برخی رفتارهای نهاد ناظر در بازار سرمایه، یکی از مهمترین رفتارهای نادرست اخیر در بازار سرمایه را عرضه پتروشیمی مبین با آن حواشی ذکر کرد که سبب شد تا برخی شبههها در بورس در محافل رسانهای مورد توجه قرار گیرد.
زنگنه با طرح این سوال که «آیا بهتر نبود بهجای عرضه چنین سهم سنگینی در این حجم ۵۰ میلیارد تومانی روزانه بازار، سیستمهای معاملاتی ارتقا مییافت؟» نقص سیستمهای معاملاتی را در معاملات سهام پتروشیمی مبین مورد اشاره قرار داد. به گفته این کارشناس بازار سرمایه؛ بیشک انتشار چنین شایعاتی بیش از پیش به بازار سرمایه کشور لطمه خواهد زد. همه این مسائل میتواند موجبات ورود برخی نهادها به بازار را فراهم آورد و همانطور که مشاهده کردیم اخیرا از طرف برخی نمایندگان مجلس بحث تحقیق و تفحص از بورس بار دیگر مطرح شده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879538/#ixzz3ZnDYLLGA
۰۶:۵۳:۰۷ دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران از رکود حاکم بر اقتصاد و تاثیر آن بر بورس و نیز فروش سهم در شرایط منفی بهعنوان دلایل اصلی ریزش شاخص و قیمتها در بازار سرمایه یاد کرد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، بهروز خدارحمی درخصوص چرایی افت پیدرپی شاخص و قیمتها در بورس طی روزهای گذشته گفت: بهطور کلی همیشه از بازار سرمایه بهعنوان نماینده و نبض و آیینه اقتصاد کشور یاد میشود که اوضاع کلی اقتصادی را نشان میدهد. دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران افزود: بر این اساس نیز شاهد این هستیم که در یک سال و نیم گذشته شاخص بورس و قیمتها در بازار سرمایه افت تدریجی را در پیش گرفتهاند که نشان میدهد بازار سرمایه تافته جدا بافتهای از شرایط کلی اقتصاد نیست و این فرضیه قابل قبول نخواهد بود که اقتصاد کشور در وضعیت نامناسب و در مقابل اوضاع بورس رو به رشد و رونق باشد.
وی با اشاره به اینکه بهصورت مقطعی تحت تاثیر مواردی چون افزایش نرخ ارز و قیمت نفت ممکن است بورس در کوتاه مدت رونق پیدا کند، تصریح کرد: جای تعجب دارد در حالی که در شرایط کنونی هیچ یک از شاخصههای اقتصاد خوب نیستند، رونق و شرایط مثبت در بورس را انتظار داشت.
وضعیت بورس نگرانکننده نیست
خدارحمی در ادامه با اشاره به اینکه در صورت رسیدن به تفاهم در مذاکرات هستهای نیز نباید انتظار اثر عملی و بنیادی در وضعیت صنایع و بنگاهها در کوتاهمدت را داشت، گفت: در حال حاضر بازارهای رقیب مانند مسکن، خودرو و ارز هم شرایط پررونقی ندارند و بهدلیل اینکه اولویت اول دولت مهار تورم است، بنابراین نتیجه این سیاست در کوتاه و میان مدت رکودی است که بر اقتصاد حاکم شده و بهدلیل رکود اقتصادی میتوان این گونه استدلال کرد که وضعیت منفی بورس طبیعی است و بازار سرمایه در شرایط نگرانکنندهای به سر نمیبرد.
استراتژی سهامداران در شرایط کنونی
وی درخصوص استراتژی سهامداران در شرایط کنونی بازار سرمایه نیز تاکید کرد: بسته به نیاز و شرایط، معاملهگران میتوانند نسبت به نگهداری یا فروش سهام خود اقدام کنند؛ بهعنوان مثال اگر شرایط بازار مسکن در یک سال و نیم گذشته خوب نیست و کسی در این بازار، سرمایهگذاری کرده است، یا باید استقامت کند و با شرایط رکودی و کاهشی قیمت مسکن بسازد یا اینکه تحت فشار مالی مسکن خود را زیر قیمت بفروشد تا به نقدینگی برسد. وی اضافه کرد: شرایط کنونی بورس نیز برای سهامداران همین گونه است، چرا که بازار سرمایه در یک سال گذشته تحت تاثیر روانی خبرهای گوناگون شاهد کاهش یا توقف افت قیمتها بوده است که چشمانداز این خبرها بالاخره روزی اثر خواهد داشت و در عمل روزهای خوشی را برای بازار سرمایه در آینده خواهیم دید. دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران افزود: پس از روزهای ابتدایی امسال، بازار سرمایه حساسیت خود را نسبت به خبرهای مثبت هم از دست داده است و در عمل دیگر هیچ واکنشی به خبرهای خوب نیز نمیدهد.
چرایی منفی بودن این روزهای بورس
وی درخصوص چرایی منفی بودن شاخص، قیمتها و شرایط بازار در شرایط کنونی گفت: آنچه در مقطع کنونی موجب منفی شدن بازار شده است، نه خبرهای منفی است و نه فرضیه و توهم آینده مبهم برای بازار؛ بلکه شرایط به گونهای شده که سرمایه گذاران یا تحمل ندارند، یا اینکه به نقدینگی خود نیاز مبرم دارند که در بازار منفی اقدام به فروش سهام میکنند و فشار عرضه این روزها موجب پایین آمدن قیمت و شاخص در بورس شده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879536/#ixzz3ZnDTl4h2
۰۶:۵۲:۲۸گروه بازار پول: روز یکشنبه با افت ۱۰ تومانی شاخص بازار ارز، کمترین قیمت دلار در یک ماه گذشته ثبت شد. روز گذشته قیمت دلار بهواسطه افت قیمت درهم کاهش یافت و به ۳۳۲۵ تومان رسید. در دومین روز هفته، دلار پتانسیل افت بیشتر به سوی مرز ۳۳۰۰ تومان را داشت، اما فعالان غیررسمی بازار با انجام معاملات صوری با نرخهای غیرواقعی این ظرفیت را از بین بردند.
قیمت دلار در ابتدای فعالیت بازار ارز در روز گذشته ۳۳۳۵ تومان و بدون تغییر نسبت به قیمت نهایی روز شنبه تعیین شد، اما در طول روز روند قیمتی دلار کاهشی بود و این ارز در بازه قیمتی ۳۳۲۰ تا ۳۳۳۵ تومان در نوسان بود. در نهایت قیمت دلار در ساعت ۱۵ به قیمت ۳۳۲۵ تومان رسید. به این ترتیب دلار در پایان فعالیت بازار در روز گذشته نسبت به قیمت نهایی روز شنبه ۱۰ تومان کاهش یافت. دلار در حالی با قیمت ۳۳۲۵ تومان به استقبال دوشنبه رفت که این قیمت از ۲۱ فروردین سال جاری تا کنون تجربه نشده بود.
روز یکشنبه در شرایطی دلار ۱۰ تومان ارزان شد که قیمت این ارز در روز شنبه نسبت به نرخ نهایی هفته گذشته ثابت باقی مانده بود. فعالان بازار ارز درباره دلیل افت ۱۰ تومانی قیمت دلار در بازار میگویند افت قیمت درهم دلیل اصلی این موضوع بوده است. روز گذشته قیمت درهم در بازار ایران با افت ۳ تومانی در مقایسه با روز شنبه به ۹۰۱ تومان رسید.
روز گذشته افت قیمت درهم باعث شد دلار در بازار تحتتاثیر قرار گیرد و حتی قیمت این ارز برای ساعاتی به ۳۳۲۰ تومان نیز برسد. فعالان بازار معتقد بودند بهواسطه افت قیمت درهم، دلار پتانسیل کاهش قیمت بیش از ۳۳۲۰ تومان را نیز دارد. برخی حاضران بازار معتقد بودند که دلار در صورت شکستن مرز ۳۳۱۸ تومان میتواند به قیمت ۳۳۰۰ تومان برسد و این باعث شد که برخی معاملهگران آتی به تقلا بیفتند.
در واقع در حالی که روز یکشنبه دلار پتانسیل کاهش قیمت را داشت، معاملهگران فردایی مقاومت خود را در برابر این موضوع نشان دادند؛ بهطوریکه برای جلوگیری از افت قیمت و شکسته شدن سد قیمتی ۳۳۱۸ تومان اقدام به انجام معاملات صوری با قیمتهای کاذب بالاتر از نرخ واقعی کردند. این موضوع موجب شد دلار توانایی خود برای کاهش قیمت را از دست بدهد و پس از رسیدن به نرخ ۳۳۲۰ تومان در مدار صعود قرار گیرد. در نهایت نیز این اقدام بازیگران غیررسمی بازار موجب شد دلار به نرخ ۳۳۲۵ تومان برسد. در پایان بازیگران رسمی نتوانستند با عرضه ارز اثر بازیگران غیررسمی را خنثی کنند.
روز یکشنبه علاوه بر اینکه دلار در بازار ارزان شد، نرخ یورو نیز کاهش یافت. یورو با ۲۰ تومان کاهش نسبت به قیمت نهایی روز شنبه به ۳۷۴۰ تومان رسید. همچنین در حالی که پوند روز شنبه تحتتاثیر رشد ارزش پوند در بازارهای جهانی ۸۵ تومان افزایش یافته بود، این ارز روز یکشنبه با نرخ ۵۱۵۰ تومان و بدون تغییر نسبت به نرخ نهایی روز شنبه به فروش رسید.
روز گذشته بازار سکه روز نسبتا آرام و کمنوسانی را تجربه کرد. سکه تمام بهار آزادی ساعت نخست فعالیت بازار ۹۴۰ تومان نرخگذاری شد و بعد در طول روز در بازه قیمتی محدود ۹۴۰ تا ۹۴۱ هزار تومان در نوسان بود. در نهایت سکه در پایان فعالیت بازار روی قیمت ۹۴۰ هزار تومان ایستاد که نشاندهنده افت ۲ هزار تومانی در مقایسه با نرخ نهایی روز شنبه است. فعالان بازار دلیل اصلی افت ۲ هزار تومانی قیمت سکه را کاهش قیمت دلار عنوان میکنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879517/#ixzz3ZnDMLie4
۰۶:۵۲:۱۱حدیث موسوی: طی روزهای اخیر قیمتها در بازار سنگآهن از روندی سینوسی تبعیت میکند بهطوری که در برخی روزها افزایشی نسبی را تجربه کرده و در روزهای دیگر با کاهشی دوباره روبهرو میشود. در همین شرایط خبرهایی از کاهش یا افزایش حجم تولید غولهای سنگآهن دنیا منتشر میشود که بیتاثیر بر روند قیمتها نیست.
مدیر امور بینالملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» درخصوص شرایط اخیر بازارهای جهانی سنگ آهن و پیشبینی روند آتی قیمتها در این بازار گفت: براساس اطلاعات رسیده، شرکت فورتسکیو که چند روز پیش با تشکیل ائتلافی با همراهی شرکتهای واله و بیاچپی کاهش تولید داده بود، خلف وعده کرده و تولید خود را بار دیگر افزایش داد. این در حالی است که انتشار همین خبر منجر به رشد مقطعی قیمتها در بازار سنگ آهن شده بود اما متاثر از افزایش دوباره حجم تولید، قیمت این محصول از روز جمعه روندی نزولی را در پیش گرفت.
کیوان جعفری طهرانی پیشبینی کرد تا پایان هفته جاری قیمت سنگآهن با شیب ملایم رو به پایین خواهد بود. وی افزود: از ابتدا در ائتلافی که این چند شرکت به منظور کاهش تولید سنگآهن تشکیل داده بودند، شرکت ریوتینتو (بزرگترین تولیدکننده سنگآهن استرالیا) حضور نداشت؛ چرا که این شرکت معتقد است تقاضا برای سنگآهن در آسیا زیاد بوده و از طرفی هزینههای تولید ریوتینتو به نسبت دیگر رقبا پایینتر است از این رو تمایلی به کاهش تولید از خود نشان نمیدهد.
به گفته جعفری طهرانی، با توجه به روند سینوسی قیمتها در بازار سنگآهن باید انتظار داشت در فاصله ۱۱ تیر تا ۱۱ مرداد ماه (ماه جولای ۲۰۱۵) قیمت سنگآهن به کمتر از ۵۰ دلار در هر تن و بعضا به ارقام ۴۵، ۴۶ دلار تنزل یابد و از ماه هشتم دوباره بارشد نسبی روبهرو شود.
مدیر امور بینالملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ادامه داد: از ماه ۸ تا ۱۲ سال جاری میلادی قیمت سنگآهن در محدوده ۵۰ تا ۶۰ دلار در هر تن البته با پیروی از یک روند سینوسی نوسان خواهد کرد.
وی به شرایط بازار بزرگترین مصرفکننده سنگآهن جهان یعنی چین نیز اشاره کرد و در این خصوص گفت: نیاز این کشور به سنگآهن همچنان کم است؛ چرا که تقاضای فولاد در دومین اقتصاد بزرگ دنیا برخلاف انتظارات قبلی پکن در جهت توسعه رشد اقتصادی و ایجاد ثبات در آن، افزایش چشمگیری نخواهد داشت.
جعفری طهرانی درخصوص روند آتی تولید فولاد در این کشور نیز بیان کرد: طبق اعلام رئیسجمهور چین و از طرفی انجمن آهن و فولاد این کشور (CISA)، چین قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ میلادی، تولید فولاد خود را به ۵۶۰ میلیون تن در سال کاهش دهد. سال گذشته این کشور ۸۲۱ میلیون تن فولاد خام تولید کرد و امسال برنامه دارد حدود ۸ میلیون تن نیز از این رقم کمتر تولید کند و بهطور کلی تا سال ۲۰۳۰ حجم تولید فولاد خام را حدود ۲۶۰ میلیون تن تنزل دهد.
جعفری طهرانی توضیح داد: مسائل زیستمحیطی و قوانینی درخصوص حفظ محیط زیست منجر به افزایش هزینه تولید شرکتهای فولادی خواهد شد؛ چرا که نصب و راهاندازی تجهیزات کنترل آلایندگی برای شرکتهای فولادی یکسری هزینهها را در پی خواهد داشت و در مجموع برنامه دولت پکن بر این است که در سالهای آتی روی توسعه صنعت هایتک
(high-tech) که ارزش افزوده بالاتری برای این کشور به همراه داشته و مسائل زیست محیطی مانند تولید فولاد را نیز در پی ندارد برنامهریزی و هدفگذاری کند تا از این طریق بتواند جایگاه دوم اقتصاد جهانی خود را بعضا به مرتبه نخست ارتقا دهد. از این رو چین معتقد است تولید فولاد در طول سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ در حاشیه جاده ابریشم شکل خواهد گرفت.
به گفته وی، کسری تولید فولاد چین باید از جانب کشورهای دیگر جبران شود و دولت پکن معتقد است کشورهایی نظیر هند، ایران، ترکیه و… توانایی جبران این کسری تولید را خواهند داشت. در حال حاضر کشورمان در افق ۱۴۰۴ برنامه تولید ۵۵ میلیون تن تولید فولاد خام را در دستور کار دارد و هند نیز تولید ۱۹۰ تا ۲۰۰ میلیون تن فولاد خام را هدفگذاری کرده است. مدیر امور بینالملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن گفت: سرمایهگذاری ۱۹۵ میلیون دلاری هند در طرح توسعه بندر چابهار نیز در راستای هدفگذاری افزایش تولید فولاد خام این کشور قابل توضیح و بررسی است؛ چرا که بندر چابهار به نوعی شاهراه ارتباطی هند با دیگر کشورها در مسیر جاده ابریشم به شمار میرود.
تولید ۵۵ میلیون تن فولاد خام قابل دستیابی است اگر…
جعفری طهرانی در پاسخ به این پرسش که وضعیت شرکتهای داخلی تولید و استخراجکننده سنگ آهن را در سال جاری و سالهای آینده چگونه میبیند نیز گفت: در سال ۲۰۱۵ بازار خوبی انتظار معدنداران ما را نمیکشد؛ چراکه هم صادرات جذابیت خود را از دست داده و هم تقاضای بازار داخل با یکسری چالشها روبهرو است.
وی توضیح داد: پیشبینی میشود در سال ۲۰۱۷ قیمتها در بازار جهانی سنگآهن با بهبود نسبی همراه شود و در محدوده ۶۰ تا ۷۰ دلار در هر تن افزایش بیابد. اما به هر ترتیب تا آن زمان شاهد ریزشهای زیادی در بازار داخلی سنگآهن خواهیم بود.
به بیان دیگر شرکتهای معدنی خصوصی که توان مقابله با شرایط وخیم فعلی را ندارند از گردونه تولیدکنندگان خارج شده و تعطیل خواهند شد. وی افزود: سال گذشته مجموع تولید سنگآهن شرکتهای تابعه ایمیدرو در کشور ۵۲ میلیون تن بود که از این میزان ۳۳ میلیون تن به مصرف داخلی رسید. امسال هم پیشبینی میشود مصرف داخلی سنگآهن ۳۳ تا ۳۵ میلیون تن شود و بیشتر از ۱۲ میلیون تن نتوانیم صادرات سنگآهن داشته باشیم، از این رو با مازاد تولید روبهرو خواهیم بود.
به گفته این فعال بازار سنگآهن اگر میخواهیم به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد خام تا افق ۱۴۰۴ دست یابیم باید از هم اکنون به فکر سرمایهگذاری و برنامهریزی روی اکتشافات معدنی و احداث واحدهای فرآوری سنگآهن نظیر کنسانتره و گندلهسازی باشیم؛ چرا که اگر به این مسائل مهم توجه نشود و در اثر رکود بازار مصرف یکی یکی شرکتهای معدنی از گردونه تولید و استخراج خارج شوند، برای تولید این میزان فولاد مجبور به واردات سنگآهن نیز خواهیم بود. وی نقش سیاستگذاریهای دولت و سرمایهگذاریهای بانکها و تخصیص اعتبار از سوی آنها به سمت صنایع فولادی و معدنی را در این مسیر بسیار مهم قلمداد کرد و گفت: بخش خصوصی به تنهایی توانایی مقابله با تمام مشکلات در مسیر تولید، اکتشاف و استخراج سنگآهن را ندارد و در شرایط عدم حمایت و سرمایهگذاریهای لازم قادر به احداث واحدهای فرآوری نخواهد بود.
به گفته جعفری طهرانی اگر به مدد توافق جامع هستهای در تیرماه بحث انواع تحریمهای مالی، بانکی و… مرتفع شود، در زمینه سرمایهگذاری شرکتهای خارجی در امر اکتشاف و استخراج با روند رو به رشد و خوبی مواجه خواهیم شد، اما به هر ترتیب این موضوع چیزی از وظایف بانکها و لزوم سیاستگذاریهای صحیح دولت در راستای تخصیص اعتبارات لازم به صنایع فولادی و معدنی کشور نمیکاهد و تنها در این صورت است که میتوان ادعا کرد تولید ۵۵ میلیون تن فولاد خام تا ۱۰ سال دیگر قابل دستیابی است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879505/#ixzz3ZnDBsKvJ
۰۶:۵۱:۵۳
سحر نمایشی: بورس کالای ایران روز گذشته شاهد معامله ۱۲۹ هزار تن انواع کالا در بازار فیزیکی بود که در این میان بیش از ۳۷ هزار تن به محصولات مسی اختصاص یافت.
بر این اساس فلز سرخ روز یکشنبه نسبت به هفته گذشته افزایش ۷۴۶ تومانی را در هر کیلو تجربه کرد. به گفته کارشناسان حوزه فلزات پایه مهمترین عامل رشد نرخ این محصول در بورس کالا افزایش میانگین هفتگی قیمت مس در بورس فلزات لندن بوده است، بهطوری که میانگین قیمتی این فلز طی هفته جاری ۶۴۱۱ دلار ثبت شد درحالیکه متوسط نرخ آن در دو هفته گذشته ۶۱۷۲ دلار بوده است و افزایش قیمت ۲۳۹ دلاری را در این هفته نشان میدهد. از طرفی نیز میزان تقاضای این فلز سرخ در معاملات روز گذشته بورس کالای ایران به میزان قابل ملاحظهای کاهش یافته بود که به عقیده فعالان بازار، عمدهترین عامل آن، افزایش خرید متقاضیان در معاملات هفته گذشته بوده است، رشد ناگهانی قیمت مس در بورس فلزات لندن در کنار زلزله شیلی و فوران آتشفشان این کشور که توقف کارخانههای تولیدی را به دنبال داشت نوید افزایش قیمتها در هفته اخیر را میداد، به همین دلیل تقاضا به میزان قابل توجهی در معاملات بورس کالای ایران بالا رفت، در نتیجه بالا رفتن حجم تقاضا، میزان فروش افزایش یافت. کارشناسان معتقدند در روزهای آینده تقاضای فلز سرخ به بازار بازخواهد گشت و روند مبادلات بهتر از هفتههای اخیر خواهد شد، البته قیمتها به دلیل افزایش زیاد تعدیل خواهد شد و با توجه به روند بازارهای جهانی و کنترل نرخ محصولات در بورس کالای ایران بازار مس مجدد مسیر ثابتی را در هفتههای آتی تجربه خواهد کرد.
به این ترتیب روز یکشنبه ۲۰ بهمنماه، بورس کالای ایران شاهد عرضه بیش از ۳۷ هزار تن انواع مس بود که از این میزان، در این روز و در تالار محصولات صنعتی و معدنی، چهار هزار تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران معامله شد. این شرکت همچنین ۳۵۰۰ تن مس مفتول را در این روز مورد معامله قرارداد. از دیگر محصولات معامله شده شرکت ملی صنایع مس ایران در این تالار معاملاتی میتوان به ۳۰هزار تن انواع مس کم عیار و ۱۰۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۲ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوهبر این، ۲۷۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان معامله شد. بر این اساس، مس کاتد شرکت صنایع ملی مس ایران با قیمت ۲۰ هزار و ۷۳۹ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته افزایش ۷۴۷ تومانی را تجربه کرده است. کل عرضه برای این محصول ۴ هزار تن بوده درحالیکه میزان تقاضا ۳۶۰ تن بوده است.
همچنین مفتول مس شرکت صنایع ملی مس ایران نیز با قیمت ۲۱ هزار و ۴۵۱ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه، افزایش ۷۴۶ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۳۵۰۰ تن بوده است، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۲۶۰ تن از این محصول بودهاند. از سوی دیگر مفتول مس شرکت دنیای مس نیز با نرخ۲۱ هزار و ۵۰۶ تومان در هر کیلو معامله شد که نسبت به عرضههای هفته قبل کاهش ۷۴۶ تومانی را تجربه کرد. از طرفی نیز مس در بازار آزاد هماکنون با قیمت ۲۲ هزار و ۱۰۰ تومان در هر کیلو معامله میشود که علاوه بر فاصله قیمتی ۵۰۰ تومانی با بورس کالای ایران نسبت بهروز شنبه افزایش ۱۰۰ تومانی در هر کیلو داشته است. این در حالی است که قیمت فلز سرخ از یکشنبه گذشته تا دیروز در معاملات بازار آزاد واکنشی به نوسان پارامترهای تاثیرگذار نشان نداده است که نشان میدهد بورس کالای ایران نوسان قیمتها را با توجه به تغییرات پارامترهای تاثیرگذار کنترل کرده و نرخ اعلامی این بازار معاملاتی قیمتها در بازار داخلی را تا مبادلات بعدی تثبیت میکند. برخی کارشناسان حوزه فلزات پایه معتقدند در حال حاضر بورس کالای ایران بستر لازم را برای واقعی شدن قیمتها فراهم کرده و به نظر میرسد در اوضاع فعلی و با توجه به شرایط رکودی بازار، این بورس موفق شده با کشف عادلانه قیمتها، مبادلات مس را متعادل کند.
از سوی دیگر در بازارهای جهانی نیز تقاضای مس مدتی است که در مسیر رشد قرار دارد. با توجه به دورنمای رشد اقتصادی در جهان بهصورت کلی میتوان عقبنشینی رشد تقاضا را به نسبت برآوردهای پیشین پذیرفت. از طرفی افت و خیز قیمت نفت در کنار افت قیمت سایر مواد معدنی، ظرفیتهای قدرتمندی برای کاهش درآمدهای دولتی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه قلمداد میشود که سرمایهگذاری در برخی از زیرساختها را محدود خواهد کرد. از طرفی کاهش رشد اقتصادی در اقصی نقاط جهان تا کنون به کاهش درآمدهای فردی و حتی ضعف بازار مسکن و خودرو انجامیده است. این موارد را میتوان مهمترین دلایل کاهش تقاضای مس تصفیه شده در جهان دانست زیرا کاربرد مس بهصورت مفتول در بخشهای بزرگ صنعتی حجم بزرگی از تقاضای مس را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که کاربرد مس مفتول در ساختوساز و یا کارخانههای خودروسازی نیز محدود شده که برآیند تمامی این موارد میتواند به عقبنشینی تقاضا از عرضه مس منتهی شود. اگر موجودی انبارها را در اقصی نقاط جهان بهعنوان فاکتوری برای مقایسه عرضه و تقاضا بپذیریم، افزایش موجودی انبارهای بورس فلزات لندن و بورس شانگهای فاکتوری برای نشان دادن پیشی گرفتن عرضه بر تقاضا به شمار میرود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879511/#ixzz3ZnD7pv00
۰۶:۵۱:۳۸ بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان، آرسلور میتال، در سه ماه اول سال ازضرر ٧٢٨ میلیون دلاری خود خبر داد درحالیکه در مدت زمان مشابه سال قبل، ٢٠۵ میلیون دلار ضرردهی داشت. آرسلور میتال علت این ضرر را پایین بودن قیمت سنگآهن و عملکرد ضعیف این کارخانه در بخش فولاد آمریکا دانست. طبق آمار، دلایل دیگر تاثیرات منفی نرخ ارز خارجی و عملکرد ضعیف بخش معدن است.
بهبود قیمت بیلت سیآیاس
صادرکنندگان بیلت سیآیاس قیمتها را با توجه به بالا بودن میزان تقاضا در خاورمیانه و آفریقای شمالی بالا بردند. رشد قیمت قراضه نیز در این رخداد تاثیرگذار بود.
در روزهای آخر هفته گذشته آخرین قراردادها بر سر بیلت روسیه و اوکراین بین ٣٧٠ تا ٣٧۵ دلار در هر تن فوب دریای سیاه بسته شد. اگرچه بیشتر کارخانهها بین ٣٨٠ تا ٣٨۵ دلار در هر تن فوب دریای سیاه را پیشنهاد کردند. شایعات درباره فروش تولیدات ماه ژوئن کارخانه بی ام زد به میزان ٣٧۵ دلار در هر تن فوب هم بر قیمتها تاثیر داشته است.
با توجه به قیمتهای معامله شده برای محصولات بی ام زد، تولیدکنندگان دیگر بهدنبال معاملات با قیمت حداقل ٣٨٠ دلار در هر تن فوب هستند. در هفتههای گذشته مصرفکنندگان مناطق مختلف ترکیه پس از یک وقفه طولانی خرید خود را کاهش دادند. به هر حال، رقابت چینیها بر قیمت بیلت سیآیاس تاثیر گذاشت که حتی با تمام شدن قیمت در ٣٧٠ تا ٣٧۵ دلار در هر تن فوب دریای سیاه، باز هم پیشنهاد چینیها طرفداران بیشتری داشت. حمل کالا در مدت زمان کوتاه از مزایای اصلی برای صادرکنندگان سیآیاس بود. علاوه بر این قیمت قراضه به روند صعودی خود ادامه داد و این حاکی از بالا رفتن میزان واردات محصولات نیمه تمام است. در مقابل بازار ترکیه، میزان تقاضا در مصر پایین بود. این میزان کم تقاضا به دلیل الگوهای نادرست در بازار محصولات نهایی است. قیمت مورد نظر در این راستا تقریبا ١٠ دلار به ازای هر تن در هفته بالا رفت.
با این حال خریداران داخلی اظهار کردند، خرید بیلت حتی با این قیمت هم دارای مزیت است. قیمت قابل قبول برای بیلت چین در دو هفته گذشته از ٣۶۵ تا ٣٧٠ دلار در هر تن سیافآر در آسیا بیشتر نشده است. با توجه به قیمت بالای سنگآهن وارداتی در این کشور، صادرکنندگان چینی به دنبال بالا بردن قیمتها هستند.
قیمت پیشنهادی برای مصرفکنندگان خاور دور تقریبا ١٠ دلار در هر تن بالا رفته به ٣٧۵ تا ٣٨٠ دلار در هر تن سیافآر رسیده است. تجار نسبت به این افزایش قیمت بدبین هستند، چرا که با توجه به درخواست خریداران، هنوز قیمت از ٣۶۵ دلار در هر تن سیافآر بالا نرفته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879510/#ixzz3ZnD3LXlE
۰۶:۵۰:۵۴ روز گذشته نماد شرکت کالسیمین به دلیل تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم سال ۹۳ متوقف شد.
محمد کشانی، مدیرعامل شرکت کالسیمین با اشاره به دلایل تعدیل پیشبینی هر سهم تصریح کرد: به دلیل کاهش ذخیره معدن انگوران و نبود خاک بهعنوان مواد اولیه، این تعدیل صورت گرفته است. وی با اشاره به این مطلب که هنوز سهمیهبندی خاک برای سال جاری اعلام نشده است، تصریح کرد: طبیعی است از طرفی دست نیافتن به ظرفیت اسمی و از سوی دیگر افزایش هزینههای سرباره، موجب میشود تا پیشبینی درآمد هر سهم شرکت با تعدیل روبهرو شود.
محمد کشانی خاطرنشان کرد: در بهمن و اسفندماه سال گذشته، شرکت از نظر مقداری با کاهش فروش روبهرو شد که دلیل آن بیشتر به کاهش قیمت LME به زیر رقم ۲ هزار دلار بازمیگردد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879514/#ixzz3ZnCytwPr
۰۶:۵۰:۲۰ گروه خودرو: شورای پول و اعتبار در شرایطی وام خرید و جایگزینی خودرو را به قصد تحریک بازار افزایش داد که به اعتقاد کارشناسان، اثرگذاری این «تصمیم» بر خروج خرید و فروش خودرو از رکود، به چند مولفه مهم از جمله «تعداد وام»، «شیوهنامه پرداخت» و «تغییر روشهای فروش خودروسازان» بستگی دارد.
طبق مصوبه جدید این شورا، وام خرید خودرو پس از چهار سال، از هفت به ۱۵ میلیون تومان و معادل ۶۰ درصد قیمت خودروهای داخلی، افزایش یافته است. شورای پول و اعتبار در کنار این، وام خودروهای فرسوده را نیز افزایش داده، به نحوی که مالکان این نوع خودروها میتوانند معادل ۸۰ درصد قیمت خودرو جایگزین و تا سقف ۲۰ میلیون تومان وام بانکی دریافت کنند. اگرچه بسیاری از کارشناسان معتقدند افزایش وام بانکی خرید و جایگزینی خودرو، بالقوه بر بازار خودرو اثرگذار بوده و خرید و فروش را رونقی نسبی خواهد داد، اما بالفعل شدن آن مشروط به رخ دادن چند اتفاق است. در مرحله اول باید شیوهنامهای که قرار است با همکاری بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت تدوین شود، از قوام و البته سهولت لازم برای پرداخت وام به مشتریان برخوردار باشد. در مرحله دوم نیز بانکها باید انگیزه لازم بابت پرداخت وام خودرو را داشته باشند و در مرحله سوم نیز باید سود متناسب و معقولی برای وام موردنظر لحاظ شود. مرحله چهارم نیز به «تعداد وام خودرو» مربوط میشود، چه آنکه اگر قرار به پرداخت تعداد قابل توجهی از این وام به مشتریان باشد، آنگاه میتوان به تاثیرگذاریاش بر بازار دلخوش بود. کارشناسان البته موارد دیگری را نیز برای اثرگذاری وام بانکی بر بازار خودرو مطرح میکنند، از جمله اینکه خودروسازان باید انعطاف بیشتری در روشهای فروش در نظر بگیرند و همچنین قیمت محصولات خود را افزایش ندهند.
وضعیت فعلی بازار خودرو
اما پیش از آنکه به بررسی چگونگی بالفعل شدن تاثیر وام بانکی بر بازار خودرو کشور بپردازیم، ابتدا باید نگاهی کنیم به وضعیت فعلی این بازار. آنطور که نمایشگاهداران خودرو پایتخت میگویند، این روزها خرید و فروش خودرو همچنان در رکود به سر میبرد و مشتریان تمایلی برای خرید از خود نشان نمیدهند. هر چند در این شرایط، قیمت برخی خودروهای داخلی کاهش یافته، اما در کل هنوز هم قیمتها بالا بوده و از همین رو قدرت خرید بسیاری از مشتریان کفاف خرید حتی ارزانترین خودروهای داخلی را نیز نمیدهد.
به اعتقاد کارشناسان، با توجه به شرایط موجود، اولین قدم برای خروج بازار از رکود و رونق گرفتن خرید و فروش، افزایش قدرت خرید مشتریان است و قدم دوم نیز کاهش یا حداقل تثبیت قیمتها.
طبعا وقتی قدرت خرید افزایش یابد و قیمتها نیز حداقل ثابت بمانند، از یک سو انگیزه خرید یا تعویض خودرو در میان مشتریان طبقه متوسط رو به پایین، بالا خواهد رفت و از طرفی، طبقه ضعیف جامعه بهعنوان «مشتریان خاموش بازار خودرو» نیز تا حدی توان خرید را پیدا خواهد کرد.
بنابراین مشخص میشود که با توجه به وضع فعلی بازار، مشکل اصلی به «قدرت خرید مشتریان» مربوط میشود و یکی از راههای درمانش نیز «وام بانکی» است. بهباور بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار، اگر شیوهنامهای صحیح، سودی مناسب و روند پرداختی منعطف و نسبتا ساده برای وام خودرو در نظر گرفته شود، مشتریان از آن استقبال کرده و با توجه به افزایش قدرت خریدشان، بازار خودرو تا حد قابل قابل توجهی از رکود خارج خواهد شد. البته در این میان هستند کارشناسانی که معتقدند وام بانکی نیز اثر چندانی بر بازار خودرو ندارد. در کل آنچه بیشتر کارشناسان بر آن تاکید میکنند، این است که وام بانکی فقط در صورت وجود روند منعطف پرداخت و با تعداد زیاد، اثری ملموس بر بازار خودرو خواهد گذاشت و در کنار اینها باید نهایت دقت را در تنظیم شیوهنامه به منظور جلوگیری از صوری شدن وام به کار بست. قطعا اگر قرار باشد وام موردنظر درگیر قراردادهای صوری شده و صرف کارهایی جز خرید خودرو شود، اثرگذاری آن بر بازار خودرو پایین خواهد آمد.
شروط تاثیر وام بر بازار
اما فرض کنیم شیوهنامه وام خودرو، صحیح و منطقی تدوین و راهی برای صوری شدن آن باقی نماند؛ آیا میتوان به اثرگذاری این وام بر بازار خودرو و تحریک خرید و فروش امیدوار بود؟
کارشناسان، پاسخ مثبت به این پرسش را منوط به چند مولفه میدانند که مهمترین آنها، «تعداد وام بانکی» است. به گفته کارشناسان، برای بررسی میزان اثرگذاری وام خودرو بر بازار، باید ابتدا مشخص شود که بانکها چه تعداد از این وام را برای پرداخت به متقاضیان در نظر خواهند گرفت. آنها معتقدند وام بانکی در صورتی که به تعداد زیاد در اختیار متقاضیان قرار گیرد، اثر مثبتی بر بازار خودرو خواهد داشت و اگر قرار باشد بهصورت محدود توزیع شود، بازار را از رکود نجات نخواهد داد.
آنطور که حسین امیری، مدیر فروش و بازاریابی سابق سایپا و فعلی «مدیران خودرو»، میگوید، وام خودرو در صورتی که بتواند بخش قابلتوجهی از بازار را پوشش دهد، توانایی رونق بخشی نسبی به بازار را خواهد داشت. وی با اشاره به اینکه قرار است طی سالجاری یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو در کشور تولید شود، تاکید میکند: معمولا ۶۰ درصد بازار خودرو را باید با فروش اعتباری پوشش داد که با توجه به تیراژ در نظر گرفته شده برای سال جدید، باید ۸۴۰ هزار خودرو را با روشهای اعتباری به فروش رساند. به گفته امیری، اگر وام بانکی بتواند نصف این ۸۴۰ هزار دستگاه خودرویی را که باید به روش اعتباری فروخته شوند، پوشش دهد، بازار رونقی نسبی را به خود خواهد گرفت. مدیرفروش پیشین سایپا در نهایت تاکید میکند وام ۱۵ میلیونی مصوب شورای پول و اعتبار، میتواند بازار خودروهای زیر ۳۰ میلیون تومان را راه بیندازد. وی در ادامه به اهمیت افزایش وام بانکی خودروهای فرسوده نیز اشاره کرده و میگوید: وام ۲۰ میلیون تومانی برای جایگزینی خودروهای فرسوده نیز میتواند به افزایش خرید و فروش خودروهای داخلی کمک کند؛ زیرا خیلیها بهدنبال تعویض خودرو قدیمی خود و خرید محصولی نو به جای آن هستند.
اظهارات امیری در شرایطی است که بانکها معمولا انعطاف لازم را در قبال پرداخت وام از خود نشان نمیدهند و شرایطی نسبتا سخت را در این مورد لحاظ میکنند. از طرفی، با توجه به کمبود اعتباری که دامان بانکها را گرفته و همچنین با در نظر گرفتن معوقات بانکی، شاید انگیزه لازم برای پرداخت وام به تعداد زیاد، وجود نداشته باشد. البته برخی کارشناسان معتقدند بانکها احتمالا به پرداخت وام خودرو روی خوش نشان خواهند داد، منتها شرایط خاص خود را برای ان لحاظ خواهند کرد؛ بهعنوان مثال، ممکن است بانکها عامل برای پرداخت وام خودرو، از متقاضیان، سپردهطلب کنند یا اقداماتی از این قبیل را انجام دهند.
چه تعداد وام و چقدر سود؟
اما فربد زاوه یکی از کارشناسان خودرو کشور نیز در مورد اثرگذاری وام خودرو بر بازار میگوید: وام بانکی قطعا بر افزایش خرید و فروش خودروهای داخلی تاثیر میگذارد؛ زیرا احتمالا اقساط پایینی دارد و در مقایسه با سایر وامها نیز سهل الوصول تر است. وی با بیان اینکه نقطه اثر اصلی وام خودرو بر بازار خودروهای به اصطلاح ارزان خواهد بود، تاکید میکند: با ۱۵ میلیون تومان وام بانکی، بسیاری از مشتریان توان خرید حداقل پراید را پیدا خواهند کرد و خیلیها نیز میتوانند برای خرید خودروهایی مانند تیبا و حتی پژو ۴۰۵ برنامهریزی کنند. به گفته زاوه، مثلا کسی که پراید دارد، میتواند با فروش آن و اخذ وام بانکی، خودرو موردنظر خود را تهیه کند.
زاوه در ادامه این را هم میگوید که با توجه به رکود بازار، خودروسازان نباید قیمت محصولات خود را بالا ببرند و در غیر این صورت، اثربخشی وام بانکی بر بازار پایین خواهد آمد. به گفته این کارشناس، در حال حاضر بسیاری از مشتریان با همین قیمتهای فعلی نیز حاضر به خرید خودرو نیستند، چه رسد به آنکه قرار باشد قیمتها بالاتر نیز بروند؛ بنابراین اگر قرار است وام بانکی به مشتریان انگیزه خرید بدهد، نباید از آن سو با افزایش قیمت، آنها را نا امید و بیانگیزه کرد و کارآیی وام موردنظر را پایین آورد.
اما علیرضا پورحسنی یکی از فعالان بازار خودرو نیز در مورد تاثیر وام بانکی بر رونق گرفتن خرید و فروش خودروهای داخلی به «دنیای اقتصاد» میگوید: نمیتوان تزریق وام بانکی به بازار خودرو را بیتاثیر در افزایش خرید و فروش دانست، اما خیلی هم نباید به خروج بازار از رکود بهواسطه این وام، امیدوار بود. به گفته وی، در حال حاضر آنقدر تنوع خودرو بهخصوص خودروهای چینی بالا است که مشتریان برای خرید خودروهای ارزان داخلی به تردید افتادهاند و منتظرند تا خودروهای مختلف در بازار جا بیفتند و آنگاه نسبت به خرید تصمیم بگیرند. پورحسنی البته مانند دیگر کارشناسان معتقد است که رفتار بانکها درخصوص پرداخت وام خودرو، بسیار تعیینکننده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879497/#ixzz3ZnCnZ5on
۰۶:۴۹:۲۳ گروه بازرگانی: در جلسه شورایعالی توسعه صادرات غیرنفتی، معاون اول رئیسجمهور دو موضوع را در دستور کار قرار داد؛ براین اساس اول بر ضرورت پیشتاز بودن استانهای مرزی در توسعه صادرات غیرنفتی تاکید شد. همچنین اسحاق جهانگیری، ماموریتی را در راستای تدوین دستورالعملی جامع درخصوص اهمیت مشوق صادراتی در رشد صادرات غیرنفتی کشور به سه عضو کابینه دولت یازدهم محول کرد.
این در حالی است که وزیر امور اقتصادی و دارایی بهعنوان یکی از این سه عضو مامور، در نشست مدیران مالیاتی کشور به ضرورت استفاده از مشوقهای مالیاتی برای توسعه صادرات و استرداد مالیات صادرکنندگان تاکید کرد و از تعیین نرخ مالیاتی صفر درخصوص کالاها و خدمات صادراتی خبر داد. براساس این گزارش، پیشتاز بودن استانهای مرزی در رشد و توسعه صادرات غیرنفتی در حالی مورد تاکید واقع شده است که آمارهای گمرک از صادرات برحسب حوزه نظارت به تفکیک استانها در ماه نخست ۹۴ نیز نشان از این دارد که بین استانهای مرزی بیشترین میزان صادرات مربوط به استان خوزستان با ارزش صادرات حدود ۳۰۲ میلیون دلار بوده است. همچنین با توجه به آمارها، بیشترین رشد مثبت صادرات در استانهای مرزی مربوط به استان خراسان شمالی با رشد ارزشی ۳۴۸ درصدی و بیشترین رشد منفی صادرات نیز بین این استانها مختص استان ایلام با رشد ارزشی منفی ۱۹ درصدی بوده است. عصر دو روز گذشته، جلسه شورایعالی توسعه صادرات غیرنفتی با حضور معاون اول رئیسجمهور، وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات، کشور، راه و شهرسازی، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، رئیس کل بانک مرکزی و رئیس اتاق بازرگانی برگزار و به بررسی چالشها و راهکارهای کلی توسعه صادرات غیرنفتی پرداخته شد. در این جلسه، معاون اول رئیسجمهور با اشاره به دستاوردهای دولت یازدهم در مهار تورم، مهمترین جهتگیری دولت برای سال ۹۴ را رونق اقتصادی عنوان کرد و افزود: توسعه صادرات غیرنفتی مهمترین اولویت برای رسیدن به رونق اقتصادی است و استانهای مرزی باید در این زمینه پیشتاز باشند. معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر اینکه توسعه صادرات وظیفهای ملی و اولویتی برای دولت است اظهارکرد: بانک مرکزی باید با همه توان به صحنه بیاید و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز بهعنوان متولی اصلی تجارت خارجی کشور، باید بیش از هر زمان دیگری برای توسعه صادرات غیرنفتی وقت بگذارد. جهانگیری با تاکید بر انجام اقدامات لازمی که بتواند زمینه توسعه صادرات غیرنفتی را فراهم کند گفت: موضوع توسعه صادرات غیرنفتی یک وظیفه ملی و اولویت برای دولت است که این اولویت باید به بدنه تمام دستگاههای اجرایی مرتبط و زیرمجموعههای آنها منتقل شود. وی همچنین با اشاره به روند رو به پیشرفت مذاکرات هستهای اظهارکرد: اگر تحریمها لغو شود فضای مساعدتری برای توسعه صادرات ایجاد خواهد شد. البته لازم است در این زمینه برنامهریزی مناسبی انجام شود تا در صورت لغو تحریمها ایران به انبار اجناس مصرفی شرکتهای خارجی تبدیل نشود.
معاون اول رئیسجمهور افزود: دستگاههای اجرایی متولی و مرتبط با تجارت خارجی باید از هم اکنون نحوه مراودات با شرکتهای خارجی را برای دوران پس از تحریم مورد بررسی قرار دهند و زمینه را به شکلی فراهم کنند که شرکتهای خارجی در ایران سرمایهگذاری و تولید انجام دهند. جهانگیری با تاکید بر اینکه همه دستگاههای اجرایی باید موضوع توسعه صادرات غیرنفتی را بهعنوان مهمترین اولویت اقتصادی سال ۹۴ به زیرمجموعههای خود ابلاغ کنند، خواستار همراهی و همکاری حداکثری دستگاههای اجرایی با صادرکنندگان و رفع مسائل و مشکلات پیش روی آنان شد. وی همچنین با اشاره به اهمیت مشوق و جوایز صادراتی در رشد صادرات غیرنفتی کشور، از وزرای امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خواست دستورالعملی شفاف و جامع در این زمینه تدوین کرده و پس از تصمیمگیری قطعی درخصوص آن، اعلام عمومی شود. معاون اول رئیسجمهور به گزارش سازمان توسعه تجارت مبنی بر کاهش صادرات خدمات فنی و مهندسی در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲ اشاره کرد و گفت: موانعی جدی پیش روی صادرات خدمات فنی و مهندسی وجود دارد که باید در جلسهای با حضور شرکتهای فعال در این زمینه نسبت به شناسایی موانع و یافتن راهکارهایی برای رفع این موانع اقدام شود. جهانگیری با بیان اینکه دستگاههای مرتبط با صادرات غیرنفتی باید نقشی فعال و پیشتاز برای افزایش صادرات ایفا کنند، بر لزوم بررسی طرحی برای اختصاص یک معاونت یا اداره کل در این دستگاهها بدون ایجاد تشکیلات و پست جدید، برای پیگیری و پیشبرد اهداف توسعه صادرات تاکید کرد. در این جلسه وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز توسعه صادرات غیرنفتی را یکی از مهمترین راههای ایجاد رونق اقتصادی و توسعه کشور برشمرد و اهتمام هرچه بیشتر دستگاههای موثر در امر صادرات را مورد تاکید قرار داد. همچنین حمید چیتچیان، وزیر نیرو با بیان اینکه اگر واقعا به دنبال تحرک در اقتصاد کشور هستیم راه اصلی آن توسعه صادرات است، گفت: برای تحقق این امر نیازمند آن هستیم که همه دستگاهها بهطور جدی این موضوع را در دستور کار خود قرار دهند و زمینه دسترسی بنگاههای اقتصادی به بازارهای جهانی را فراهم کنیم تا شاهد جهش اقتصادی در کشور باشیم. از سوی دیگر علی طیبنیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در نشست مدیران مالیاتی کشور، استفاده از تمامی امکانات و مشوقها برای توسعه صادرات را ضروری دانست و اظهار کرد: من نوعا با معافیتها و ترجیحات مالیاتی که در برخی قوانین وجود دارد، مخالفم، اما یکی از معدود مواردی که از معافیتها و ترجیحات همیشه دفاع کردهام، مربوط به بحث صادرات است. طیبنیا همچنین درخصوص معافیت مالیات بر ارزش افزوده کالا و خدمات صادراتی گفت: قصد داریم نرخ مالیاتی صفر درخصوص کالاها و خدمات صادراتی اعمال کنیم و مالیاتهای دریافتی از آنها مسترد شود. طیبنیا در ادامه سخنانش به موضوع صادرات و جایگاه آن در سیاستگذاریهای اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: سال گذشته در بخش صادرات غیرنفتی عملکرد خوبی را شاهد بودیم به نحوی که فاصله بین واردات و صادرات غیرنفتی کشور به حدود سه میلیارد دلار رسید که حدود ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی گمرکی و حدود ۵۳ میلیارد دلار واردات گمرکی داشتیم. وی با اشاره به وجود ظرفیتهای بالا در کشورهای همسایه به ویژه عراق و کشورهای آسیای مرکزی برای توسعه صادرات کشور گفت: یکی از اولویتهای اصلی ما افزایش صادرات غیرنفتی و کاهش شکاف بین صادرات غیرنفتی و واردات کشور است. وزیر اقتصاد در ادامه از رئیس کل سازمان امور مالیاتی خواست که «استرداد» را بهعنوان یک شاخص عملکرد حوزهها مد نظر قرار دهند و هر حوزه مالیاتی که در بخش صادرات استرداد بالاتری داشت، بیشتر مورد تشویق و حمایت قرار گیرد. طیب نیا تصریح کرد: برای ما موضوع افزایش صادرات غیرنفتی از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است و باید درحوزه تراز پرداختهای خارجی و تجاری به تعادل بهتری دست یابیم. وی افزود: موضوع استرداد مالیات بر ارزش افزوده کالاها و خدمات صادراتی یکی از مواردی است که همواره بهعنوان انتقاد از سوی بخش خصوصی و فعالان اقتصادی مطرح میشود و با توجه به عملکرد مثبت سازمان امور مالیاتی حیف است که این ایراد و اشکال به عملکرد سازمان مالیاتی وارد شود. طیبنیا در ادامه افزود: با تحلیل تراز بازرگانی و واردات و صادرات کشور در مییابیم که تولید در اقتصاد ما عمدتا به واردات کالاهای واسطهای و مواد اولیه از خارج وابسته است به نحوی که ۸۰ درصد از سهم واردات به این طبقه از مواد و کالاها وابسته است. وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه به رویکردها و راهحلهای برونرفت از این وضعیت پرداخت و گفت: تحلیل کلی از اقتصاد ایران نشان میدهد که باید نقش نفت را در اقتصاد کاهش دهیم و مهمترین جایگزین برای درآمدهای نفتی، درآمد مالیاتی است. وزیر اقتصاد با موفقیتآمیز بودن سیاستهای بودجهای در سال گذشته گفت: عمده این عملکرد مثبت به دلیل عملکرد سازمانهای زیرمجموعه وزارت اقتصاد از جمله سازمان امور مالیاتی و گمرک بوده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879546/#ixzz3ZnCf47CS
۰۶:۴۹:۰۶ گروه بورس – مهرنوش سلوکی: افتهای مکرر شاخص کل از نیمه دوم فروردین سال جاری شرایط را به گونهای کرده که بسیاری از صنایع با افتهای روزانه مواجهند. از میان ۳۷ گروه تنها ۳ گروه بورسی با روند مثبت همراه بوده و ۲۸ صنعت دیگر با افت شاخص روز یکشنبه را به پایان رساندند.
گروه بورس – مهرنوش سلوکی: افتهای مکرر شاخص کل از نیمه دوم فروردین سال جاری شرایط را به گونهای کرده که بسیاری از صنایع با افتهای روزانه مواجهند. از میان ۳۷ گروه تنها ۳ گروه بورسی با روند مثبت همراه بوده و ۲۸ صنعت دیگر با افت شاخص روز یکشنبه را به پایان رساندند. به این ترتیب با افت شاخص اکثر صنایع، شاخص کل نیز با افت ۶۴۳ واحدی در سطح ۶۲ هزار و ۸۸۷ واحد قرار گرفت. در این بین مشاهده میشود با افت شاخص کل، شاخص کل هم وزن (وزن تمامی نمادها در آن یکسان است) نیز با افت ۷/ ۰ درصدی همراه بوده است. در صنایع با بیشترین افت نیز میتوان به صنایع ساخت دستگاهها و چاپ، سایر محصولات کانی و استخراج سایر معادن اشاره کرد. از سوی دیگر رشد صنایع محصولات غذایی و آشامیدنی، انتشار و چاپ و کاشی و سرامیک بیشتر از دیگر صنایع بوده است. بر همین اساس، بیشترین حجم معاملات در صنایع مختلف مربوط به گروه بانکها و موسسات با حجم بیش از ۱۰۰میلیون سهم است و گروههای خودرو، شیمیایی و سرمایهگذاری در رده بعدی قرار دارند.
چشمانداز مثبت در مسیر خودرو
صنعت خودرو و ساخت قطعات با سهم بزرگی از بازار سرمایه بهعنوان یکی از مهمترین صنایع بورسی به شمار میرود. روز گذشته شاخص صنعت خودرو با افت ۲۷/ ۲درصدی افت هفتگی خود را به حدود ۹ درصد رساند تا زیان از ابتدای سال این گروه به حدود ۸ درصد برسد. در نمادهای زیرمجموعه این گروه خپارس (پارس خودرو) با حجم معامله ۲۰ میلیونی بیشترین حجم معاملات را به ثبت رساند و بعد از آن نمادهای خزامیاد و خودرو قرار دارند. کمترین حجم معاملات نیز در این گروه مربوط به نمادهای «خلنت» و «خموتور» است. اما وضعیت صنایع خودرو در بازار سهام به گونهای است که باوجود تمام خوشبینیها کماکان سیر نزولی خود را ادامه میدهد. حسام حسینی، کارشناس بازار در این رابطه میگوید: وضعیت صنعت خودرو در بازار سهام به گونهای است که بیشتر از آنکه تحت تاثیر عوامل بنیادی باشد، تحت تاثیر متغیرهای سیاسی به خصوص در حوزه سیاست بینالملل است.
وی همچنین افزود: بررسی آمارهای بورسی این صنعت نشان میدهد میانگین P/ E صنایع خودرو در ۱۰ سال گذشته پایینتر از نسبت سود به درآمد کل بازار سهام بوده است؛ اما از اواسط سال ۹۲ با افزایش نرخ ارز و همزمان با لغو بسیاری از تحریمها شرکتهای خودروسازی تولیدات خود را افزایش دادند؛ به گونهای که سال ۹۳ تولیدات ایران خودرو و سایپا نسبت به سال قبل با رشد بالای ۹۰ درصد همراه بود. همین امر باعث شد تا P/ E صنایع خودرویی از بازار بالاتر و قطعه سازان با EPSهای کمتر تعدیلهای خوبی داشته باشند. حسینی ادامه داد: در حال حاضر شواهد نشان میدهد مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ با موجی از خوشبینی همراه است و همین امر انتظاراتی را به وجود میآورد که صنعت خودرو با سودهای کلان همراه باشد. با این اوصاف پیشبینی میشود P/ E صنعت خودرو به سمت نرمال شدن حرکت کند و به سطح نسبت سود به درآمد کل بازار سهام برسد. همچنین در هفته جاری برجستهترین خبر درخصوص صنایع خودرو را میتوان حول مصوبه شورای عالی پول و اعتبار درخصوص افزایش وام خودرو در نظر گرفت. طبق این مصوبه تسهیلات خرید خودرو سواری (تولید داخل) معادل ۶۰ درصد بهای خودرو و حداکثر به میزان ۱۵۰ میلیون ریال، همچنین تسهیلات خرید خودرو بابت جایگزینی خودروهای فرسوده شخصی از محل تولید داخلی معادل ۸۰ درصد بهای خودرو و حداکثر به مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر در روزهای گذشته مدیر عامل پژو به برنامههای جدید همکاری این شرکت با ایران اشاره کرده است. مدیر عامل این شرکت افزوده است که پژو تمایل دارد در میانمدت در ایران، خودرو تولید کند و همین امر زمینه را برای رشد این صنعت در ماههای آینده افزایش میدهد.
صعود از ابتدای سال در صنعت بیمه
صنایع بیمه و صندوقهای بازنشستگی از صنایع بسیار مهم و کلان بازار سهام به شمار میروند. این صنعت باوجود اینکه روز گذشته افت ۴/ ۱ درصدی و در هفت روز کاری افت ۲ درصدی داشته است توانسته از ابتدای سال رشد ۴/ ۱ درصدی را به همراه داشته باشد. بر اساس آمار بهترین نماد این صنعت از نظر حجم معاملات مربوط به بیمه دانا با حجم معامله ۴ میلیون و ۵۲۵ هزار سهم است و بدترین عملکرد را از نظر حجم نماد بیمه پاسارگارد (بپاس) با حجم ۲۴۷هزار سهم به ثبت رسانده است.
همچنین بیشترین رشد قیمت در صنعت بیمه و صندوقهای بازنشستگی مربوط به بیمه پاسارگاد است که نکته قابل توجه آن میزان مشارکت ۷۹ درصدی حقوقیها در خرید سهمها است. در بررسی تغییر مالکیتهای مهم گروه بیمه، شاهد خرید بیش از ۲میلیون سهم در ۴روز کاری گذشته از نماد «وسکاب» توسط شرکت توسعه و مدیریت سرمایه صبا هستیم. در نماد «وصندوق» نیز خرید بیش از ۱۵۰ هزار سهم از سهام این شرکت توسط شرکت نوآوران مدیریت سبا مشاهده شد. از نکات مهم در گروه صنعت بیمه مصوبه جدید شورای عالی بیمه روز شنبه درخصوص این صنعت است. همچنین بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران تا پایان شهریور ۱۳۹۴ بر اساس آمار عملکرد نهایی سال ۱۳۹۳ بیمه شخص ثالث، سهم هر یک از شرکتهای بیمه از مبلغ ۲۴۰۰ میلیارد ریال موضوع بند فوق را تعیین و ابلاغ خواهد کرد.
افت متغیرهای مهم محصولات فلزی
براساس این گزارش گروه ساخت محصولات فلزی روز گذشته در بین ۴ گروه پر افت صنایع بورسی با نزول ۶۷/ ۲ درصدی قرار داشت. شرایط افت این گروه بهطوری است که شرکتهای زیر مجموعه آن از ابتدای سال تاکنون در حدود ۱۰ درصد افت را به ثبت رسانده است. ساخت و محصولات فلزی روز گذشته در رده نهم در بین ۳۸ گروه صنعتی از حیث حجم معاملات قرار داشت. در این بین نماد «فاذر» با بیش از ۹ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات را به ثبت رساند و در ادامه ماشینسازی اراک و لامیران در ردههای بعدی قرار داشتند. در بررسی سهامداران فعال نماد «فاراک» شاهد مشارکت بیش از ۹۷ درصدی گروههای حقیقی هستیم و همچنین جداول نشان میدهد بیش از ۹۰هزار سهم از این نماد توسط شرکت سرمایهگذاری سامان فرهنگیان در هفته گذشته خریداری شده است.
افت صنعت شیرین
صنعت قند و شکر دستکم از سه سال گذشته تاکنون همواره برای سرمایهگذاران بازار سرمایه صنعتی پرهیاهو و در عین حال، طاقتفرسا برای به ثمر نشستن بازدهیها بوده است؛ صنعتی که بهدلیل ماهیت استراتژیک آن برای کشور همواره از سوی دولت با نگاه تعزیراتی مواجه بوده و حرکت عرضه و تقاضا در این صنعت را زیر ذرهبین برده است. این صنعت کوچک در بازار سرمایه ایران سهم اندکی را به خود اختصاص داده اما با توجه به سرمایه پایین و در عین حال حاشیه سود بالای تولید همواره برای سرمایهگذاران بازار سهام با اقبال روبهرو بوده است. این صنعت روز گذشته با افت ۰۴/ ۰ درصدی همراه بود تا افت سالانه خود را به ۴۶ درصد برساند. بیشترین حجم معاملات در این گروه مربوط به نماد «قثابت» با ۵۵۷هزار سهم است و کمترین حجمها نیز مربوط به گروههای «قهکمت» و «قهشد» است. همچنین نماد «قثابت» روز گذشته بدون تغییر مالکیت تماما در دست گروههای حقیقی قرار داشت. در بحث سهامداران فعال نماد «قهکمت» روز گذشته شاهد خرید ۱۵۰هزار سهم توسط یک شخص حقیقی بود تا میزان فروش حقیقیها را به ۱۰۰ درصد برساند.
روند مثبت صنعت کاشی و سرامیک
صنعت کاشی و سرامیک از صنایع کوچک بازار سهام به شمار میرود که تقریبا ۱۰۰ کارخانه تولید کاشی و سرامیک در داخل کشور فعالیت دارند بنا بر برخی آمارها حجم تولید را به ۶۰۰میلیون مترمربع در سال رسانده است. تولید در این صنعت به جهت وجود منابع اصلی و اولیه مورد نیاز از منابع طبیعی کشور همچنان دارای ارزش افزوده است. روز گذشته شاخص این صنعت جزو صنایع مثبت بازار سرمایه بود تا در هفت روز گذشته در حدود ۵/ ۰ درصد رشد را به ثبت برساند. بیشترین رشد روزانه در این صنعت مربوط به نماد «کهرام» است که معاملات آن بهطور کامل در دست افراد حقیقی قرار داشته است. بیشترین افت روزانه نیز در نماد کچینی بوده است. بررسی نماد «کهرام» در روز شنبه نشان میدهد که این نماد با صف خرید در روزهای اخیر مشمول رفع گره معاملاتی از سوی ناظر بازار شده است در این نماد همچنین بازدهی ۳۰ درصد از ابتدای سال را شاهد هستیم. رشد قیمتی این نماد را میتوان ناشی از بازگشت شرکت مزبور به روند سوددهی دانست (خروج این شرکت از زیان در اولین پیشبینی ۹۴ نسبت به آخرین پیشبینی ۹۳ با رشد سود عملیاتی).
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879534/#ixzz3ZnCPhsYb
۰۶:۴۸:۵۱ گروه بازار پول: بررسیها نشان میدهد که در فروردینماه سالجاری شکاف تورم نقطهبهنقطه شاخص بهای تولیدکننده و مصرفکننده به ۶/ ۷ درصد رسیده که طی دو سال گذشته بیشترین مقدار بوده است. بر اساس جدیدترین گزارش تورم نقطهبهنقطه شاخص بهای تولیدکننده در نخستین ماه سالجاری به ۹/ ۸ درصد رسیده، حال آنکه تورم نقطهبهنقطه شاخص بهای مصرفکننده در این ماه معادل ۵/ ۱۶ درصد ثبت شده است. بررسیها حاکی آن است که تورم بالای بخش خدمات (که وزن بیشتری در تورم مصرفکننده دارد) یکی از عوامل احتمالی این شکاف بوده است. علاوهبر این برخی از کارشناسان معتقدند که به دلیل حاکم شدن فضای رکود در بخش تولید کشور، تورم این بخش نیز کنترل شده است، اما کاهش سطح تولید و کمبود عرضه باعث شده تورم مصرفکننده افزایش یابد.
بررسی آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد
رابطه تورم تولید و مصرف
شاخص بهای کالا و خدمات تولیدی (PPI) یکی از شاخصهای خدماتی است که ارزش کالا و خدمات را بهصورت عمده فروشی و در محل کارخانه در نظر میگیرد. در ادبیات اقتصادی از این شاخص بهعنوان یک شاخص پیش نگر (Leading Indicator) یاد میشود به این معنی که با بررسی این شاخص میتوان از سطح تغییر قیمتها در بازار کالا و خدمات مصرفی یا تورم اطلاع کسب کرد. به بیان دیگر، هر افزایش یا کاهش قیمت در شاخص بهای تولیدکننده با یک وقفه زمانی در شاخص بهای مصرفکننده مشاهده میشود. از این رو از تغییرات شاخص بهای تولیدکننده بهعنوان پیشگویی برای تورم عنوان میکنند، اما در شاخص مصرفکننده و تولیدکننده تفاوتهایی وجود دارد؛ نخست اینکه شاخص تولیدکننده سطح قیمت مواد را بهصورت عمده در محل تولید در نظر میگیرد، اما در شاخص مصرفکننده هزینهای مربوط به حملونقل، انبارداری و سود واسطهگران و فروشندگان نیز محاسبه میشود. نکته مهم دیگر این که ارزش «کالا و خدمات وارداتی»، در محاسبه شاخص تولیدکننده قرار نمیگیرد، حال آنکه در شاخص بهای مصرفکننده بهای «کالا و خدمات وارداتی» نیز محاسبه میشود؛ بنابراین میتوان اثرگذاری شاخص بهای تولیدکننده بر شاخص بهای مصرفکننده را بر اساس میزان واردات و ارزش کالاهای وارداتی هر کشور، متغیر دانست. علاوهبر این، یک تفاوت اساسی دیگر، در شاخص تولیدکننده و مصرفکننده نیز وجود دارد. بهطور کلی در اقتصاد کشورهای توسعه یافته و حتی کشورهای در حال توسعه، برای حمایت از تولید مالیات کمتری از بخش تولید گرفته میشود، این در حالی است که بخش قابلتوجهی از مالیات، هنگام فروش کالا اعمال میشود؛ بنابراین وجود مالیات به خصوص در کشورهایی که درآمد اصلی دولت از وضع و دریافت مالیات است، باعث میشود که در شاخص مصرفکننده و تولیدکننده تفاوتی وجود داشته باشد.
دو برخورد در یک سال گذشته
بررسیها نشان میدهد در یک سال گذشته دو برخورد در تورم نقطهبهنقطه «تولیدکننده» و «مصرفکننده» ثبت شده است. اولین برخورد در فروردینماه سال گذشته رخ داده بود که تورم تولید نسبت به تورم مصرف سبقت گرفت. کارشناسان معتقدند افزایش ناگهانی تورم تولیدکننده به دلیل رشد قیمت حاملهای انرژی بوده است. در ابتدای سال گذشته، در راستای واقعی کردن قیمت انرژی، بهای برخی سوختها و حاملهای انرژی افزایش یافت. این موضوع باعث شد که تورم نقطهبهنقطه تولیدکننده از حدود ۱۶ درصد در اسفندماه ۹۲ به ۱۹ درصد در اردیبهشت سال گذشته برسد. در این زمان برخی از کارشناسان نسبت به اقدام دولت در آزادسازی قیمت انرژی نقدهایی را وارد کرده و معتقد بودند این روند تورم مصرفکننده را نیز در مسیر افزایشی تحت تاثیر قرار خواهد داد، اما آمارها نشان داد که این روند تداوم نداشت و شوک افزایش قیمت حاملهای انرژی در تورم نماند و در ماههای بعد از اردیبهشت سال گذشته از سطح تورم نقطهبهنقطه تولید کاسته شد. به دنبال کاهش این شاخص، از سطح تورم مصرفکننده نیز کاسته شد و تا نیمه نخست سال گذشته تقریبا روند کاهش در هر دو متغیر دیده میشد.
افزایش شکاف تورم تولید و مصرف
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که در ابتدای نیمه دوم سال گذشته، روند تورم نقطهبهنقطه مصرفکننده تغییر یافت، حال آنکه تورم نقطهبهنقطه تولیدکننده به رفتار کاهشی خود ادامه میداد. در مهرماه سال قبل تورم نقطهبهنقطه تولیدکننده و مصرفکننده حدود ۱۴ درصد بود، اما پس از این ماه شکاف قابلتوجهی بین این دو تورم بهوجود آمد. پس از دومین نقطه برخورد در مهرماه سال گذشته، تورم نقطهبهنقطه تولیدکننده بازهم کاهش یافت به نحوی که آخرین آمار بانک مرکزی در فروردینماه سالجاری نشان میدهد که تورم نقطهبهنقطه تولیدکننده پس از ۴ سال تکرقمی شده و به ۹/ ۸ درصد رسیده است، اما در آمار تورم مصرفکننده، روند متفاوتی مشاهده شده است، بر اساس آمار پس از ثبت رقم ۱۴ درصد در تورم نقطهبهنقطه مصرفکننده به این متغیر افزوده شد، به نحوی که بر اساس جدیدترین آمار، تورم نقطهبهنقطه مصرفکننده در فروردینماه به ۵/ ۱۶ درصد رسیده است؛ بنابراین میتوان عنوان کرد که در نخستین ماه سالجاری شکاف بین تورم نقطهبهنقطه مصرفکننده و تولیدکننده ۶/ ۷ واحد درصد ثبت شده است، رقمی که طی ماههای اخیر بیسابقه بوده است.
کارشناسان اقتصادی، معتقدند که در بلندمدت تغییرات شاخص تولیدکننده و مصرفکننده تقریبا به یک میزان است. در ۶ ماه گذشته روند افزایشی تورم مصرفکننده و روند کاهشی تورم تولیدکننده باعث شده که فاصله این دو تورم افزایش یابد، اگر چه این روند دور از انتظار بوده است، اما با نگاهی به اجزا میتوان تا حدودی این روند را توضیح داد. شاخص بهای تولیدکننده بهطور کلی از دو بخش کالایی «کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری»، «ساخت (صنعت)» و یک بخش «خدمات»، همچنین شاخص بهای مصرفکننده از دو بخش کالایی «کالا» و «مسکن، آب، برق و گاز» و یک بخش «خدمات» تشکیل شده است. بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی در فروردینماه سالجاری تورم بخش خدمات از بخش کالایی به مقدار قابلتوجهی بالاتر بوده است. (تورم نقطهبهنقطه خدمات تولیدکننده معادل ۳/ ۲۴ درصد و تورم نقطهبهنقطه خدمات مصرفکننده ۴/ ۲۰ درصد گزارش شده است.) علاوهبر این، وزن خدمات در شاخص بهای تولیدکننده نسبت به خدمات در شاخص بهای مصرفکننده بیشتر است. در شاخص تولیدکننده، یکسوم از وزن کل، شامل گروه خدمات است، حال آنکه در شاخص مصرفکننده حدود نیمی از وزن کل، در اختیار گروه خدمات قرار دارد؛ بنابراین با توجه به وزن بالای خدمات در شاخص مصرفکننده تاثیر این گروه نیز بیشتر خواهد بود و به دلیل تورم بالای گروه خدمات، تورم مصرفکننده نیز تاثیر بیشتری از تورم تولیدکننده خواهد گرفت. علاوهبر این، تورم بخش کالا در شاخص بهای تولیدکننده نیز در فروردینماه زیر ۱۰ درصد گزارش شده است، حال آنکه تورم بخش کالایی در شاخص بهای مصرفکننده حدود ۱۴ درصد است؛ بنابراین تفاوت تورم بخش کالایی تولیدکننده و مصرفکننده نیز بر روند این دو شاخص موثر بوده و باعث شده که شکاف بین تورم نقطهبهنقطه تولیدکننده و مصرفکننده به مقدار قابلتوجهی به فروردینماه سالجاری برسد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879524/#ixzz3ZnCLc4I8
۰۶:۴۸:۳۲ دنیای اقتصاد: وزارت صنعت، معدن و تجارت طبق سنت هر ساله اقدام به باز نشر فرصتهای سرمایهگذاری صنعتی برای سالجاری کرد. این وزارتخانه برای سالجاری ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری صنعتی را مدنظر قرار داده؛ این در حالی است که سال گذشته ۲۱۵ فرصت در ۱۵ گروه در لیست پولسازهای صنعتی قرار گرفته بودند، ظاهرا مشکلات بهوجود آمده در جذب سرمایهگذاری در سال گذشته موجب شده تا این وزارتخانه ۱۵ فرصت را از لیست صنایع جذاب برای سرمایهگذاری خارج کند. حمایت قانونی و فرهنگی از سرمایهگذاران داخلی و خارجی، ایجاد زمینههای جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی، همکاری در بازنگری و توسعه مناطق آزاد تجاری سه محور مدنظر قرار گرفته است. کمک به سرمایهگذاری در جهت ایجاد برندهای تجاری ایرانی، همکاری برای ایجاد و تقویت نهادهای مالی، پولی و توسعهای، تسهیل و کمک به سرمایهگذاری خارجی در صنایع مختلف و تحت برندهای معتبر برای اتصال تجارب عملی، مدیریتی و فناوری سرمایهگذاری سایر محورهای پیشبینیشده است. «محصولات کانی غیرفلزی»، «فلزات اساسی»، «محصولات فلزی فابریکی»، «مواد و محصولات شیمیایی»، «پتروشیمی»، «صنایع پیشرفته»، «تجهیزات صنعتی»، «اکتشاف و استخراج برخی از صنایع معدنی»، «خودرو» و «صنایع حملونقل» ۱۰ رشته فعالیت صنعتی هستند که طرحهای دارای اولویت سرمایهگذاری برای آنها مشخص شده است.
گروه صنعت و معدن: ۲۰۰ طرح در سال ۹۴ در اولویت سرمایهگذاری صنعتی قرار میگیرد. وزارت صنعت، معدن و تجارت هر سال جزئیات طرحهای اولویتدار برای سرمایهگذاری را اعلام میکند تا فعالان اقتصادی از جزئیات طرحهایی که مشمول حمایت از دولت میشوند، مطلع شوند. بر اساس اعلام معاونت برنامهریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت حدود ۱۰ رشته صنعتی به عنوان «صنایع منتخب» در سال ۹۴ مدنظر قرار گرفته که اگر به صورت میانگین از هر رشته فعالیت ۱۵ تا ۲۰ طرح اولویتدار معرفی شود، ۲۰۰طرح در اولویت اول برای سرمایهگذاری قرار میگیرند.
«محصولات کانی غیرفلزی»، «فلزات اساسی»، «محصولات فلزی فابریکی»، «مواد و محصولات شیمیایی»، «پتروشیمی»، «صنایع پیشرفته»، «تجهیزات صنعتی»، «اکتشاف و استخراج برخی از صنایع معدنی»، «خودرو» و «صنایع حمل و نقل» ۱۰ رشته فعالیت صنعتی هستند که طرحهای دارای اولویت سرمایهگذاری برای آنها مشخص خواهد شد.
فهرست رشتههای اولویتدار برای سرمایهگذاری در سال ۹۴ در حالی اعلام شده که سال ۹۳ این وزارتخانه ۲۱۵ فرصت پولساز صنعتی را در ۱۵ گروه اعلام کرده بود. بنا بر این گزارش، منظور از اولویتبندی برای سرمایهگذاری در رشته فعالیتهای مندرج در فهرست اعلامی، پشتیبانی و حمایتهای حوزه اختیار این وزارتخانه و پیشنهاد درخواست پشتیبانی از سوی سایر دستگاهها است. اولویتهای سرمایهگذاری صنعتی و معدنی در حالی اعلام شده که متولیان این حوزه ۶ محور را در بحث سرمایهگذاری مدنظر قرار دادهاند. حمایت قانونی و فرهنگی از سرمایهگذاران داخلی و خارجی، ایجاد زمینههای جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی، همکاری در بازنگری و توسعه مناطق آزاد تجاری و ایجاد کلیه تسهیلات لازم برای توسعه سرمایهگذاری، کمک به سرمایهگذاری در جهت ایجاد برندهای تجاری ایرانی و ترویج و توسعه آن در بازارهای جهانی، همکاری برای ایجاد و تقویت نهادهای مالی، پولی و توسعهای در جهت حمایت پایدار و هدایت شده از توسعه بخش صنعت، معدن و تجارت، تسهیل و کمک به سرمایهگذاری خارجی در صنایع مختلف و تحت برندهای معتبر برای اتصال تجارب عملی، مدیریتی و فناوری از جمله محورها در بحث سرمایهگذاری است.
فرآیند درخواست برای سرمایهگذاری
بر اساس اعلام وزارتخانه، علاقهمندان سرمایهگذاری در کشور میتوانند برای طی فرآیند سرمایهگذاری در حوزههای مختلف صنعتی و معدنی به درگاه اطلاعات و خدمات صنعت، معدن و تجارت یا سازمان صنعت، معدن و تجارت استانهای کل کشور و برای برخی رشته فعالیتهای مهم به حوزه ستادی وزارتخانه مراجعه و مراحل کار را طی کنند. در درگاه اطلاعات و خدمات صنعت، معدن و تجارت کلیه اطلاعات و خدمات مرتبط با حوزه سرمایهگذاری در طرحهای صنعتی و معدنی اعم از تاسیس واحد تولیدی (صدور جواز تاسیس، تمدید و ابطال یا انتقال جواز، اعلام پیشرفت طرحهای سرمایهگذاری و درخواست تسهیلات بانکی احداث واحد تولیدی، درخواست پروانه بهرهبرداری و…)، بازسازی و تکمیل واحدهای تولیدی (تسهیلات بازسازی و…)، اکتشاف و استخراج معادن، خرید واحد تولیدی و خرید سهام درج شده است. سال گذشته رشته فعالیتهای صنعتی شامل «کانی غیرفلزی»، «تجهیزات پزشکی» و «فلزات و مصنوعات فلزی» در اولویتهای اول تا سوم سرمایهگذاری قرار گرفته بودند. از سوی دیگر، «اکتشاف معدن»، «استخراج معادن»، «پتروشیمی و پالایشگاه»، «شیمیایی»، «پلیمری»، «سلولزی»، «غذایی»، «دارویی»، «نساجی و پوشاک»، «برق و الکترونیک»، «ماشینسازی و تجهیزات» و «خودرو و نیرو محرکه»، دیگر گروههایی بودند که در اولویت سرمایهگذاری قرار گرفتند.
وضعیت راهاندازی طرحهای اولویتدار
بر اساس این گزارش، سال گذشته ۳۲۵۱ طرح نیمهتمام با اشتغال ۵۱ هزار نفر و سرمایهگذاری ۱۳هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان در سراسر کشور راهاندازی شده که طرح های راهاندازی شده صنعتی از بین طرحهای مهم ملی و اولویتدار کشور به شرح جدول است.
بر اساس گزارش عملکرد وزارت صنعت، معدن و تجارت سال گذشته ۲۲ طرح اولویتدار با اشتغال ۴هزار و ۷۵۰ نفر و سرمایه ۶ هزار میلیارد تومان راهاندازی شده است. در رشته فعالیت سیمان ۳ طرح با ظرفیت اسمی ۲ میلیون و ۵۱۵ هزار تن با اشتغال ۷۰۰ نفر و سرمایهگذاری ۷۷۵ میلیارد تومان راهاندازی شده است.
در زنجیره فولاد کشور ۷ طرح با ظرفیت اسمی ۷ میلیون و ۱۲۵ هزار تن با اشتغال ۲۷۷۰ نفر و سرمایهگذاری ۳ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان راهاندازی شده است. بر اساس این گزارش، دو طرح با ظرفیت ۳۱۰هزار تن در صنعت مس راهاندازی شده که برای ۲۱۰ نفر اشتغال ایجاد کرده است. در بخش طلا نیز دو طرح با ظرفیت اسمی ۵/ ۴ تن با اشتغال ۲۴۰ نفر و سرمایهگذاری ۲۵۰ میلیارد تومان راهاندازی شده است. در صنایع شیشه یک طرح با ظرفیت اسمی ۳۰ هزار تن راهاندازی شده که برای ۱۵۰ نفر شغل ایجاد کرده است. در بخش تجهیزات پزشکی نیز یک طرح با سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد تومان راهاندازی شده و برای ۳۰ نفر ایجاد اشتغال کرده است.
در صنایع غذایی سه طرح با ظرفیت اسمی ۲۱۰ هزار تن راهاندازی شده که برای ۱۲۰ نفر ایجاد شغل کرده است. در صنعت پتروشیمی نیز یک طرح با ظرفیت ۳۳۰ هزار تن راهاندازی شده که برای ۳۸۰ نفر شغل ایجاد کرده است. میزان سرمایهگذاری برای این طرح هزار و ۲۵ میلیارد تومان اعلام شده است. در صنعت شیمیایی نیز یک طرح با ظرفیت ۳۳۰ هزارتن راهاندازی شده که میزان سرمایهگذاری آن ۵۰ میلیارد تومان اعلام شده است.
در این طرح برای ۱۲۰ نفر شغل ایجاد شده است. در نهایت در صنایع دارویی یک طرح با ظرفیت ۸۵ تن راهاندازی شده که سرمایهگذاری آن ۱۰ میلیارد تومان بوده و برای ۳۰ نفر شغل ایجاد کرده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879556/#ixzz3ZnCHgzPi
۰۶:۴۸:۱۹ همزمان با زمزمه تهیه طرح ۳فوریتی توقف مذاکرات رخ میدهد
انتقاد تند لاریجانی از واکنشهای شتابزده به مذاکرات
این ماجرا تاحدی انتقاد نمایندگان را برانگیخت که علی لاریجانی رئیس مجلس صبح دیروز در جلسه فراکسیون رهروان ولایت با توصیه به مجلسیها درباره پرهیز از واکنشهای سریع و بدون فکر در زمینه مذاکرات هستهای، با تاکید بر حمایت جدی از تیم مذاکرهکننده هستهای اعلام کرد: «بهتر است به دور از جوزدگی و تصمیمات ناپخته واکنش مجلس به مصوبه سنا، صدور یک بیانیه باشد.» غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت نیز در توضیح جلسه صبح دیروز این فراکسیون به «ایرنا» گفت: «مهمترین مسالهای که مورد بررسی قرار گرفت، طرح ۳ فوریتی مجلس برای توقف مذاکرات هستهای بود که با مخالفت قاطع نمایندگان حاضر در جلسه همراه شد.»از سوی دیگر ساعاتی پس از رسانهای شدن این طرح سه فوریتی، محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس، شامگاه شنبه در برنامه نگاه یک تلویزیون تاکید کرد قرار نیست مجلس برخورد بچگانه و احساسی با مذاکرات هستهای داشته باشد. «ایرنا» به نقل از باهنر نوشت: «ما به دنبال مقابله بهمثل نیستیم و در جریان امور هستیم و تصمیمات احساسی نخواهیم داشت و مدبرانه رفتار میکنیم.»این واکنشها و انتقادات درست در همان ساعات اولیه انتشار خبر نگارش طرح مذکور آغاز شد. مهدی دواتگری عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی در اولین واکنشها به این موضوع به «ایرنا» این طرح سه فوریتی را برای توقف مذاکرات هستهای مغایر با بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی دانست و گفته بود: «چنین طرحی قطعا با ایراد شورای نگهبان مواجه میشود. علاوه بر این، سیاستهای کلی نظام را رهبر معظم انقلاب ترسیم و ابلاغ میفرمایند؛ انجام یا توقف مذاکرات نیز جزو سیاستهای کلی نظام است که فقط رهبر معظم انقلاب در این باره اذن میدهند.»«توقف مذاکرات هستهای تا قطع تهدیدات آمریکا»، عنوان «جدیدترین» طرحی بود که دو روز پیش جواد کریمی قدوسی در گفتوگو با خبرگزاری فارس آن را اعلام کرده بود. براین اساس، تعدادی از نمایندگان مجلس در قالب طرحی «سه فوریتی» قصد داشتند آن را در بحبوحه نگارش متن توافق جامع، به صحن علنی پارلمان بیاورند؛ طرحی که گفته میشد در «واکنش» به «تهدیدات نظامی برخی مقامات آمریکایی علیه ایران»، نگاشته شده است.با همه این واکنشها دیروز جواد کریمی قدوسی با اشاره به طرح سه فوریتی نمایندگان برای توقف مذاکرات هستهای گفت که امضاهای طرح به ۶۰ امضا رسیده و با روندی که در پیش است امضاهای طرح به بیش از ۱۰۰ خواهد رسید. پیگیری این طرح از سوی کریمیقدوسی در شرایطی صورت میگیرد که فضای دیروز مجلس، در راستای مخالفت با طرح مذکور بود.
دوری از واکنشهای عجولانه
با این همه علی لاریجانی دیروز در جلسه فراکسیون اصولگرای رهروان ولایت گفت که ما با تیم مذاکرهکننده هستهای هیچ زاویهای نداریم؛ بنابراین باید به دور از واکنشهای عجولانه اجازه دهیم تیم مذاکرهکننده پای میز مذاکرات اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را به کرسی بنشاند. سید باقر حسینی یکی از نمایندگان مجلس در گفتوگو با «ایسنا» به نقل از رئیس مجلس گفت: «مقام معظم رهبری حمایت خود را از تیم مذاکرهکننده هستهای اعلام داشتهاند، بنابراین ما نیز در مجلس باید تابع معظم له باشیم.»به گفته این نماینده مجلس، رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه صبح دیروز فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت، بر حمایت جدی از تیم مذاکرهکننده هستهای و پرهیز از واکنشهای سریع و بدون فکر در این زمینه تاکید کرد. این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به اظهارات لاریجانی، از تذکر او سخن گفت که تاکید کرده بود: «ما در جمهوری اسلامی ایران با تیم مذاکرهکننده هستهای هیچ مشکلی نداریم، بلکه از آنان حمایت میکنیم بنابراین بهتر است به دور از جوزدگی و تصمیمات ناپخته واکنش مجلس به مصوبه سنا، صدور یک بیانیه باشد.»از سوی دیگر صفر نعیمیرز ،سخنگوی فراکسیون رهروان ولایت ضمن تایید رد طرحسهفوریتی توقف مذاکرات هستهای در فراکسیون متبوعش به «ایلنا» گفت: «به نظرم این طرح مردود است و موضوعی نیست که قابل طرح در فراکسیون رهروان ولایت و مجلس باشد. اینکه مذاکرات هستهای فعلا متوقف شود اصلا حرف عاقلانهای نیست و بنابراین طرح سه فوریتی توقف مذاکرات هستهای، موضوع قابل بحثی نیست.»
عدم نگاه حزبی به توافق هستهای
واکنشها به تحرکات شتابزده درباره مذاکرات هستهای به حدی بود که محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس شنبه در برنامه نگاه یک تلویزیون از نگاه حزبی برخی به موضوع هستهای انتقاد کرد. به گزارش «ایرنا» او با تاکید بر اینکه موضوع هستهای بحث حزبی و سیاسی نیست و در این زمینه به وحدت رویه کامل رسیدیم و خطوط قرمز را همه میشناسیم، توضیح داد: فرض کنید طرف مقابل اعلام کند که ۶ ماه مذاکرات قطع شود ما به نقطه قبل از مذاکرات برمیگردیم و در وضعیت فعلی نمیایستیم و به شرایط قبل از توافق ژنو بر میگردیم. باهنر در عین حال تاکید کرد که ما به دنبال مقابله به مثل نیستیم و در جریان امور هستیم و تصمیمات احساسی نخواهیم داشت و مدبرانه رفتار میکنیم.
او اعلام کرد: «ادامه مذاکره زیر سایه تهدید دیگر نامش مذاکره نیست اگر قرار باشد ما را با مسائل نظامی تهدید کنند، دیگر سرداران دیپلمات خود را به میدان نمیفرستیم و از دیگران و امکانات دیگر خود استفاده میکنیم؛ اما ما قرار نیست احساسی تصمیم بگیریم.» با هنر با بیان اینکه مجلس در این باره به موقع و دقیق و با هماهنگی نظام تصمیم میگیرد و از تصمیمات مدبرانه دولت استقبال میکند، گفت: «مجلس به تیم مذاکرهکننده اعتماد دارد.»
واکنش رسمی مجلس به مصوبه سنا
در پایان جلسه دیروز مجلس همچنین بیش از ۲۰۰ نماینده در واکنش به مصوبه سنای آمریکا برای نظارت کنگره این کشور بر توافق هستهای، در بیانیهای از وزارت خارجه خواستند نتایج مذاکرات را به مجلس تقدیم کند تا با دریافت نظرات نمایندگان تکلیف این پرونده براساس منافع ملی کشور روشن شود.به گزارش «ایسنا»، در این بیانیه که از سوی ضرغام صادقی عضو هیات رئیسه مجلس در جلسه علنی روز گذشته قرائت شد، آمده است:در این بیانیه آمده است: «مذاکرات هستهای به مرحله پراهمیتی رسیده است و اقتضا دارد با دقت رفتارهای ۱+۵ بهخصوص دولت آمریکا مورد ارزیابی قرار گیرد. بیش از یک سال و اندی از مذاکرات هستهای میگذرد و بهرغم برخی دعاوی غیرمنطقی آمریکا، مصوبه اخیر مجلس سنا نشانگر زیادهخواهی دیگری است که ما در پس ژستهای دموکراتیک بارها پس از انقلاب آن را آزمودهایم. اینگونه رفتارها در قواعد مذاکرات بینالمللی نامی جز مکر ندارد و نتیجه آن امری به جز عدم اعتماد نیست؛ بنابراین ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی با صراحت اعلام میداریم: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی موظف است بر پایه رهنمودهای رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی و تذکرات فوق نتایج مذاکرات را به مجلس شورای اسلامی تقدیم دارد تا با دریافت نظرات نمایندگان ملت تکلیف این پرونده براساس منافع ملی کشور روشن شود.»
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879582/#ixzz3ZnCCzLET
۰۶:۴۶:۱۱ در آستانه عرضه ۱۰ درصدی سهام پتروشیمی غدیر جلسه معارفه این شرکت امروز با حضور فعالان بازار سرمایه ساعت ۱۶ در هتل سیمرغ برگزار میشود. معاون سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه قرار بود هفته گذشته سهام این پتروشیمی به بورس عرضه شود، افزود: به دلیل عرضه شدن سهام پتروشیمی مبین برنامه ما برای عرضه سهام غدیر کمی به تعویق افتاد. محسن موسوی افزود: عرضه ۱۰ درصدی در بازار اول فرابورس انجام خواهد شد و ارزشگذاری سهم نیز از سوی کارگزاری آرمان در حال انجام است.
وی تاثیر عرضه این سهام ۱۰ درصدی بر سودآوری تاپیکو را بسیار کم عنوان و تاکید کرد: قرار بود تاپیکو در بودجه سال ۹۴ کل سهام پتروشیمی غدیر را عرضه کند، اما پذیرش سهام طول کشید و بر این اساس تنها ۱۰ درصد در مرحله اول عرضه میشود و پس از آن پیشبینی برای فروش بلوکی خواهد بود. موسوی با اشاره به اینکه پتروشیمی غدیر تولیدکننده PVC با گرید بالا و بهترین کیفیت در کشور است، افزود: این پتروشیمی ۲۰ درصد سهم بازار از این محصول را در اختیار دارد و ظرفیت تولید این محصول ۱۲۰ هزار تن در سال است. وی همچنین اضافه کرد: محصول VCM نیز در پتروشیمی غدیر با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن در سال تولید میشود. همچنین یکی از ویژگیهای این شرکت دسترسی به خوراک است که به دلیل مصرف کلر و اتیلن و وجود حجم مناسب این دو محصول در سطح منطقه، از این بابت مشکل چندانی ندارد. همچنین «شغدیر» از نوسانات مختلف افزایش قیمت گاز مانند سایر پتروشیمیهای گازی تاثیرپذیری کمتری دارد. محصول PVC شرکت نیز علاوه بر ارائه از طریق بورس کالا به بازار داخلی از طریق مزایده به کشورهای همسایه نظیر هند، ترکیه، عراق، آذربایجان و افعانستان نیز صادر میشود و محصول مازاد VCM در غالب موارد به صورت توافقی، جبرانکننده کمبود خوراک پتروشیمی آبادان به آن شرکت ارسال میشود. وی در پاسخ به اینکه دلیل رشد سودآوری پتروشیمی غدیر در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ چیست، گفت: این شرکت در سال ۹۳ مشکل کاتالیست داشته و باتوجه به برنامهریزیهای انجام شده برای سال ۹۴ پیشبینی میشود با ظرفیت بیشتری به سودآوری برسد. بر این اساس پیشبینی درآمد هر سهم پتروشیمی غدیر در سال ۹۴ مبلغ ۳۱۲ ریال در نظر گرفته شده است. وی درباره سیاستهای تقسیم سود پتروشیمی غدیر نیز گفت: تاپیکو معمولا در استراتژی خود برای شرکتهای زیرمجموعه تقسیم سود حداکثری تا ۸۰ درصد را در نظر میگیرد. وی در پاسخ به اینکه پیشبینی شما برای میزان نقدینگی موردنیاز در عرضه پتروشیمی غدیر چه مبلغ است، افزود: پتروشیمی غدیر نیاز به نقدینگی زیادی ندارد، بنابراین پیشبینی میشود با ۱۰ درصد عرضه کار به راحتی انجام شود. موسوی همچنین درباره سهام شرکت امیرکبیر اظهار کرد: ۲۳ درصد این سهام در اختیار تاپیکو و ۱۹ درصد آن در اختیار گروه پتروشیمی تابان فردا است که قرار است به صورت بلوکی ۷۱/ ۵۱ درصد سهم این دو مجموعه به فروش برسد. وی ادامه داد: به نوعی میخواهیم مدیریت شرکت را به فروش برسانیم.
وی همچنین اظهار کرد: خریدارانی برای این سهم وجود دارد اما برای رقابت بیشتر سهم روی تابلو خواهد رفت و رقابت انجام میشود. وی قیمت هر سهم این بلوک را ۹۵۰ تومان اعلام کرد که ۵۰ درصد آن نقد و ۵۰ درصد به صورت اقساط خواهد بود. بر این اساس قیمت پایه این بلوک یک هزار و ۷۶۸ میلیارد تومان تعیین شده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/879535/#ixzz3ZnC9L1fd
۰۶:۴۵:۰۶ قیمت نفت ایران در هفته منتهی به یکم ماه مه (جمعه، ١١ اردیبهشت ماه) برای نخستین بار امسال به بالای ۶٠ دلار برای هر بشکه رسید.
- به گزارش خبرنگار شانا، قیمت نفت خام سبک ایران در هفته منتهی به اول آوریل با یک دلار و ٩۵ سنت افزایش نسبت به هفته گذشته به ۶١ دلار و ۶۴ سنت برای هر بشکه رسید و برای نخستین بار در سال جاری میلادی قیمت بیش از ۶٠ دلار برای هر بشکه را تجربه کرد؛ میانگین قیمت نفت از ابتدای امسال تاکنون ۵٢ دلار و ١١ سنت برای هر بشکه رسید.
همچنین قیمت نفت خام سنگین ایران با ٢ دلار و ١٠ سنت افزایش به ۵٩ دلار و ٣٩ سنت برای هر بشکه رسید، میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای امسال تاکنون ۴٩ دلار و ٨١ سنت برای هر بشکه بوده است.
به گزارش امور اوپک و روابط با مجامع انرژی، قیمت سبد نفتی اوپک نیز در هفته منتهی به یک می ٢ دلار و ۶ سنت افزایش یافت و به ۶١ دلار و ٣۶ سنت برای هر بشکه رسید.
قیمت نفت دبلیو تی آی و برنت نیز در هفته مورد اشاره با ٢ دلار و ٣٩ و ٢ دلار و ۵ سنت به ترتیب به ۵٨ دلار و ٢۵ سنت و ۶٣ دلار و ٧٣ سنت برای هر بشکه رسید.
همچنین قیمت نفت خام شاخصهای دوبی و عمان نیز به ترتیب با یک دلار و ٩٠ سنت و یک دلار و ٨۶ سنت افزایش به ۶٢ دلار و ۴٣ سنت و ۶٢ دلار و ۴۵ سنت برای هر بشکه رسید.
در این هفته بورس بازان در بازار بورس نایمکس، خالص وضع خرید خود را در قراردادهای آینده و اختیاری به میزان ٣٠,٠۵٨ هزار قرارداد افزایش دادند و آن را به سطح ٢۶٧.۶١۴ هزار قرارداد رساندند و به این ترتیب به تقویت قیمتها کمک کردند.
۰۶:۴۲:۵۷ قلب بازار نمی تپد؛ به داد بورس برسید. این خواسته و حرف دل سهامداران و سرمایه گذارانی است که مدت ها به امید بهبود شرایط و کسب سود، پیه روند فرسایشی کنونی را به تن خود مالیده اند.
به گزارش بورس نیوز، این روزها شرایط بازار سرمایه تا حدی بی ثبات و ناپایدار است که داد سهامداران به مجلس نیز رسیده است. بطوریکه خبرها از احتمال حضور وزیر اقتصاد و رییس سازمان بورس به مجلس طی هفته جاری حکایت دارد تا ایرادات وارده به مسئولان این نهاد متولی بازار در راستای عمل به وظیفه اصلی خود در نظارت و برخورد با متخلفان توسط نمایندگان مردم مورد بررسی قرار گیرد.
در همین ارتباط، رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی درگفتگو با خبرنگار بورس نیوز اظهار داشت: در حال حاضر ابعاد و آثار ناشی از عدم ثبات در بورس و به ویژه پایین آمدن قیمت سهام و شاخص ها با سرعت زیاد را شاهد هستیم که به دنبال آن اکثر سرمایه گذاران و سهامداران جزء متضرر شده اند و در همین راستا مسئولین بازار سرمایه بایستی پاسخگوی شرایط فعلی بورس باشند.
محمدعلی پورمختار افزود: کمیسیون اصل ۹۰ اطلاعات موثقی از عملکرد کارگزاری ها، شرکت های حقوقی و روش های مورد استفاده آنها در معاملات و همچنین عملکرد سازمان بورس در نظارت بر بازار در اختیار دارد و شبهات موجود در تمامی این موارد موجب شده که کمیسیون اصل ۹۰ در جلساتی با حضور وزیر اقتصاد و رییس سازمان بورس مجموعه این اتفاقات را مورد بررسی قرار دهد.
وی تأکید کرد: همواره نظارت بر روند بازار و عملکرد فعالان بورس اعم از حقیقی و حقوقی و برخورد با سوء استفاده کنندگان احتمالی وظیفه سازمان بورس است تا با مدیریت و نظارت دقیق، بتوان جلوی برخی افزایش و یا کاهش بی رویه قیمت سهام را گرفت. ضمن اینکه برخورد با متخلفان نیز از دیگر وظایفی است که سازمان بورس بایستی آن را عملی کند.
پورمختار با اشاره به برخی تخلفات صورت گرفته در روند معاملات، اظهار داشت: سازمان بورس به دلیل امکانات و دسترسی بالایی که به اطلاعات موجود در بازار سرمایه دارد، بایستی در خصوص نظارت دقیق بر عملکرد فعالان بازار سرمایه و برخورد با متخلفان احتمالی حرکتی جدی را اعمال کند؛ بطوریکه بخشی از این اطلاعات در اختیار کمیسیون اصل ۹۰ بوده و مسلماً این اطلاعات بر سازمان بورس پوشیده نیست و سازمان مذکور دسترسی بیشتری به آنها دارد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در خاتمه سخنان خود پیرامون وجود برخی رانت ها، تخلفات و حتی فساد در بدنه بازار سرمایه تصریح کرد: باید احتمال بروز تخلفاتی همچون دستکاری قیمت و دخالت غیر قانونی در روند معاملات مورد بررسی قرار گیرد و در صورت وجود اسناد و مدارک موثق پیرامون این موضوع، نسبت به برخوردهای قانونی با متخلفان احتمالی اقدام شود. در همین راستا کمیسیون اصل ۹۰ خواستار برگزاری جلساتی با حضور وزیر اقتصاد، رییس سازمان بورس و برخی مدیران و کارشناسان فعال حوزه بازار سرمایه است تا طی هفته جاری نسبت به اتفاقات اخیر شفاف سازی لازم صورت گیرد.
۰۶:۴۱:۳۷ شرکت مخابرات درخدمات اینترنتی خود سرویس پیام رسان تلگرام را در برخی از نقاط استان تهران و برخی استانها بدون اطلاع قبلی مسدود و از دسترس کاربران خود خارج کرد.
کاربران این شرکت از حوالی ظهر روز گذشته درموبایل و کامپیوترهای خود با صفحات غیر فعال برنامه تلگرام رو به رو شده و موفق به استفاده از این برنامه نشدند.
انسداد و حذف برنامه تلگرام توسط شرکت مخابرات درحالی است که سایر شرکت های خدمات دهنده اینترنت این سرویس را همچنان و بدون اختلال به کاربران خود ارائه می دهند.
انسداد و غیر فعال کردن برنامه تلگرام از سوی شرکت مخابرات بلافاصله با واکنش و انتقاد انبوهی از کاربران اینترنت این شرکت قرار گرفت و آن ها در شبکه های مجازی و سایرکانال های ارتباطی مراتب اعتراض خود را اعلام کردند.
تلگرام از جمله اپلیکیشن های پیام رسان در فضای مجازی است که به دلیل ویژگی و قابلیت های برتر از جمله سرعت، امنیت، فضای ذخیره سازی و تنوع درپلت فرم ها و باز بودن متن با استقبال زیادی کاربران شبکه های اجتماعی قرار گرفته به گونه ای که به ویژه درماه های اخیر خیل عظیمی از کاربران از سایر پیام رسانها از جمله وایبر به سوی این برنامه کوچ کردند.
تلگرام که یک پروژهی متن باز است خیلی زود توانست به یکی از اپلیکیشنهای محبوب کاربران تبدیل شود و این محبوبیت تا حدی رسیده که تلگرام در وبلاگش اعلام کرد که بیش از ۵۰ میلیون کاربر فعال دارد و روزانه بیش از یک میلیارد پیام در سرورهایش رد و بدل میشود.
فارغ ازاقدام جدید و یک سویه شرکت مخابرات که خود به تنهایی موج نارضایتی کاربران از این شرکت را دامن زده در ارزیابی کلی هم نقد و انتقادات زیادی به عملکرد و خدمات این شرکت در میان مردم و مسوولان وجود دارد.
نحوه ارائه و پایین بودن کیفیت خدمات این شرکت در سال های اخیربه طور فزاینده موحب نارضایتی و روی گردانی مردم و مشترکان از این شرکت شده است.
این شرکت با وجود دریافت پول های کلان از مردم و تحمیل هزینه های اضافی به آنان خدماتی در شان آن ها ارائه نمی دهد و در بسیاری از بخش ها به ویژه در بخش خدمات پشتیبانی با مشکلات و نابسامانی های بسیاری رو به رو است.
نظام پشتبانی این شرکت موسوم به “۲۰۲۰” در رفع مشکلات اینترنتی و پاسخگویی به کاربران به قدری آزار دهنده است که نوبت های من درآوردی آن در دنیای پیشرفته امروز کارکردهای کل این مجموعه را زیر سوال برده و به شدت به جایگاه آن لطمه زده است.
دراین سیستم به اصطلاح خودکار بسیاری از مردم و مشترکان اینترنت برای رفع ساده ترین مشکل خود باید ساعت ها پشت خط معطل بمانند تا کسی از آن سوی تلفن آن هم به صورت مبهم و منقطع پاسخ دهد و رفع مسوولیت کند.
۰۶:۳۸:۲۲ این بخش اظهارات بسیاری مهمی را از عراقچی داریم : سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: در نشست امروز این کمیسیون عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای اعلام کرد که دخالت سنا، اجرای توافق را حدود ۲ ماه به تاخیر می اندازد.
به گزارش خانه ملت، سیدحسین نقوی حسینی در تشریح نشست امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت: در نشست امروز، با حضور عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده آخرین وضعیت و شرایط مذاکرات مورد بررسی قرار گرفت؛ در این جلسه عراقچی گفت که بعد از بیانیه لوزان طرفین متونی را به عنوان پیش نویس تهیه کرده بودند که طی مذاکرات اخیر این متون به کار گرفته شد و تقریبا به یک متن واحدی دست یافته ایم که پرانتزهای زیادی داشت؛ بخشی از مسایل کاملا روشن شده و پرانتزها حذف شده ولی بخش دیگری همچنان باقی مانده است. بنابراین هنوز مذاکرات سختی داریم. تا اینجا حدود ۲۰ صفحه تهیه شده که بعد از مقدمه، بخشی مربوط به فعالیت هسته ای و بخشی مربوط به لغو تحریم ها و بخشی هم جدول زمانی آن است. از دو روز آینده مجددا کار روی متن را شروع می کنیم. البته در ضمائم هنوز مسائل اختلافی داریم.
وی افزود: عراقچی همچنین گفت آنچه به نظر می رسد این است که ما توافق را در متن مذاکرات دست یافتنی می دانیم. البته بیرون از مذاکرات لابی صهیونیست، سعودی ها و داخل آمریکا تلاش هایی می کنند که توافق انجام نشود. یکی از اعتراضات نمایندگان کنگره آمریکا و مقالاتی که سیاسیون منتشر کردند این است که توافق، ایران را به عنوان یک قدرت صاحب فناوری هسته ای به رسمیت می شناسد. بالاخره اینکه طرح اخیر به سنا آمد مبنی بر اینکه اولا کنگره در متن تغییری ندهد و دیگر اینکه کنگره به اعلام مخالفت رای دهد (و این یعنی عدم قبول) و سوم اینکه دولت فقط گزارش صحت اجرا را به کنگره بدهد. در چنین صورتی چه حالت هایی پیش می آید و کنگره سکوت می کند. کنگره اعلام مخالفت می کند که رئیس جمهور آن را وتو می کند و شکست وتوی رئیس جمهور هم دو سوم آرای کنگره را می خواهد که امکانپذیر نیست.
نقوی حسینی ادامه داد: معاون وزیر خارجه افزود که تنها اثر دخالت سنا، اجرای توافق را حدود ۲ ماه به تاخیر می اندازد و الا اثر دیگری ندارد. حالا فرض کنیم کنگره وتوی رئیس جمهور را شکست، چه کسی ضرر می کند؟ قطعا آمریکایی ها ضرر می کنند. چون ما به راه خود ادامه می دهیم در حالی که وحدت ۱+۵ دچار شکست می شود، تحریم ها متزلزل می شود، شورای امنیت توافق را تایید کرده و نتایج حاصله به ایران می رسد و اروپایی ها با ایران همراه شده اند، تحریم های آمریکایی به این شکل لغو می شود که تحریم های دولت آمریکا لغو می شود. تحریم های کنگره توسط دولت متوقف می شود. تحریم های مالی- اقتصادی اروپا لغو می شود و تحریم های شورای امنیت هم لغو می شود، ما به دنبال همزمانی اقدامات طرفین هستیم و در این زمینه به راه حل هایی هم رسیده ایم.
وی گفت: عراقچی در پاسخ به این سوال که چرا کنگره بعد از لوزان وارد عمل شد، گفت که چون تا بیانیه لوزان چیزی روشن نشده بود، وقتی که ما عضو آژانس و ان پی تی باشیم، بازرسی های آن را خواهیم داشت و وقتی که پروتکل الحاقی را پذیرفتیم، بازرسی های آن را پذیرفته ایم، بنابراین بازرسی همیشگی است، مگر اینکه پروتکل را نپذیریم یا از ان پی تی خارج شویم. در قالب پروتکل الحاقی دسترسی مدیریت شده نمونه برداری محیطی است و چیزی دیگری نیست. بنابراین طرح این موضوع که بازرسی، دسترسی به اماکن نظامی را ممکن می سازد درست نیست و هیچ کس نمی تواند از اماکن نظامی ما بازدید کند. نمونه برداری هم معنا دارد و کاملا تعریف شده است.
نقوی حسینی گفت: عضو ارشد تیم مذاکره کننده گفت که بین بازرسی و دسترسی تفاوت وجود دارد. نمونه برداری محیطی با بازرسی فرق دارد، حق حاکمیت هیچ کشوری را نمی شود محدود کرد. هر کشوری در هر لحظه ای اراده کند، می تواند از تعهدات خارج شود اما توافقات براساس هزینه- فایده بین طرفین صورت می گیرد.
در نشست امروز همچنین جنایات جنگی و کشتار بی رحمانه عربستان سعودی در یمن بررسی شد، در این جلسه، رییس کمیسیون امنیت ملی جنایات آل سعود در عربستان را در تاریخ جهان اسلام نادر خواند و گفت که اقدام آل سعود به نام اسلام و خادم حرمین شریفین جنایات مشابه رژیم صهیونیستی انجام می دهد.
وی ادامه داد: بروجردی اعلام کرد که پشت این جنایت ها آمریکا و سازمان های بین المللی قرار دارند که یار و یاور جنایت کاران و متجاوزان شده اند و کمیسیون امنیت ملی جنایات مذکور را مجدد به شدت محکوم کرده و از ملت بزرگ ایران از راهپیمایی باشکوه خود در سراسر کشور در محکومیت رژیم آل سعود تقدیر کرد.
۰۶:۳۷:۲۲ رییس جمهوری گفت: ایران و قزاقستان تفاهمنامه های بسیار مثبت و سازنده ای با یکدیگر منعقد کرده اند که با اجرای آنها، روابط دو کشور در حوزه های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی بیش از پیش گسترش می یابد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی عصر امروز (یکشنبه) در گفت و گویی تلفنی با ‘نورسلطان نظربایف’ رییس جمهوری قزاقستان، با تبریک پیروزی مجدد وی در انتخابات ریاست جمهوری این کشور، با بیان اینکه ایران همواره به کشور قزاقستان در همه مسایل منطقه ای و بین المللی به عنوان یک دوست قابل احترام، اعتماد دارد، افزود: امیدوارم برگزاری چهاردهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی تهران – آستانه تحرکی جدید در گسترش بیشتر روابط دو طرف ایجاد کند.
رییس جمهوری در خصوص مذاکرات هسته ای، اظهار کرد: در بسیاری از زمینه ها به درک مشترک رسیده ایم و اگر اراده لازم در طرف مقابل وجود داشته باشد، توافق نهایی در دسترس خواهد بود.
نورسلطان نظربایف رییس جمهوری قزاقستان نیز در این گفت وگو با بیان اینکه باید روابط دو کشور را در تمام زمینه ها توسعه و تعمیق بخشیم، اظهار امیدواری کرد مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ در بستر مناسبی به پیش رفته و به نتیجه برسد.
۰۶:۳۷:۰۹ نوزدهمین روز حملات عربستان سعودی درحالی آغاز شد که جنگندههای سعودی بار دیگر اقدام به بمباران فرودگاه صنعا کردند تا اجازه ندهند کمک های بشردوستانه به مردم یمن برسد و همزمان سعودیها استان صعده را در ۲۴ ساعت ۲۰۰ بار بمباران کردند.
۰۶:۳۶:۵۲ مدیرکل راهآهن شمال شرق با بیان اینکه عملیات دو خطه کردن بخشی از کریدور ریلی شمال-جنوب در قطعات خطآهن بندر گز تا قرهتپه از ۲۲ اردیبهشتماه آغاز میشود، افزایش ظرفیت حمل ریلی بار از کشورهای CIS تا خلیج فارس را از مزایای اجرای پروژه برشمرد.
۰۶:۳۶:۳۲ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «جب بوش» از جمله نامزدهای احتمالی جمهوریخواهان در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا میگوید اگر در سال ۲۰۰۳ رئیسجمهور بود، همان تصمیمی را میگرفت که برادرش، «جورج واکر بوش» گرفت و دستور حمله به عراق را صادر کرد.
بوش که روز شنبه پس از سخنرانی در دانشگاه «لیبرتی» ویرجینیا با شبکه «فاکس نیوز» گفتوگو میکرد، گفت: «میخواهم به همه گوشزد کنم که من هم همین کار را میکردم، همانطور که اگر هیلاری کلینتون (وزیر خارجه سابق و نامزد احتمالی دموکراتها در انتخابات) هم بود این کار را میکرد.»
در حالی که پس از حمله آمریکا به عراق مشخص شد اطلاعات منتشر شده از سوی واشنگتن در خصوص برنامه در جریان ساخت تسلیحات کشتار جمعی در عراق ساختگی بوده، بوش تلویحا این اطلاعات را معتبر خواند و گفت: «هرکس دیگری هم بود، اگر آن اطلاعات را دریافت میکرد، همان کار را میکرد.»
بوش که پیش از این گفته بود در سیاست خارجی از برادرش پیروی میکند، گفت کسانی که به دنبال یافتن نقطه تمایز میان او و جورج هستند، نباید در مسئله عراق به دنبال این مسئله باشند. او با این حال گفت در حفظ امنیت عراق اشتباهاتی رخ داد که شخص جورج بوش نیز به آنها اذعان دارد.
با وجود، جب بوش پیش از این اذعان کرده بود که اقدامات برادرش، موجب شده تا کار وی در رقابتهای انتخاباتی دشوار شود، چراکه او مجبور است پاسخگوی جنگهایی باشد که برادرش به راه انداخته است.
جورج بوش نیز ماه گذشته در نشستی خصوص با سران سازمانهای یهودی آمریکا، گفته بود برای برادرش تبلیغ نمیکند، چراکه میداند این امر تنها برای وی اثر عکس دارد. روزنامه نیویورکتایمز به نقل از حاضران در آن جلسه نوشته است که جورج بوش گفته است: «به همین خاطر است که مرا نمیبینید.»
حمله آمریکا و انگلیس به عراق که به بهانه وجود برنامه تولید تسلیحات کشتار جمعی در عراق در سال ۲۰۰۳ صورت گرفت، به مرگ بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون عراقی و مجروحیت و آوارگی میلیونها نفر منجر شد.
۰۶:۳۵:۳۸ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از سنا، هم اکنون قیمت ها در بازار سرمایه ما پایین ترین قیمت های ممکن نسبت به کشورهای اطراف است و این موقعیتی جدید برای سرمایه گذاری خارجی محسوب می شود که با استفاده از P/E پایین شرکت ها، وارد شود و در بورس سرمایه گذاری کند.
محمد صادق آجرلو، نماینده بانک اکو ترکیه در مورد روند سرمایه گذاری خارجی در ایران اظهار داشت: به طور مشخص بعد از توافق سوئیس دید سرمایه گذاران خارجی به کشور تغییر کرده است و بازار سرمایه ما یکی از اهداف سرمایه گذاری آنها خواهد بود.
وی در این باره بیان داشت: P/E پایین شرکت ها در بازار سرمایه موقعیت وسوسه کننده ای است تا سرمایه گذاران خارجی را جذب کند لذا، سهامداران باید تیزهوش باشند و سهام خود را به راحتی از دست ندهند، زیرا با حضور سرمایه گذاران خارجی به کشور و واریز سرمایه های کلان، سهام آنها از دستشان خارج خواهد شد.
آجرلو در باره هفتمین دوره بازارهای سرمایه اسلامی خاطر نشان ساخت: دوره ها بسیار تأثیرگذار بود، اما به نظر می رسد، اگر شرکت کنندگان در این دوره هر کدام از تجربیات خود صحبت کنند و روند اجرایی شدن ابزارهای معاملاتی اسلامی را در کشورهای خود بازگو کنند می توان از این تجربیات استفاده بهینه برد.
وی افزود: در این دوره متوجه شدیم که کمیته فقهی سازمان بورس نقش بسیار حساسی را در بازار سرمایه کشور ایفا می کند و به نظر می رسد ایجاد ارتباط با این کمیته و استفاده از علم و دانش آن برای ترکیه مفید باشد، لذا صحبت های لازم انجام شد که اکو بانک ترکیه ارتباطات بیشتری با کمیته فقهی سازمان بورس برقرار کند.
۰۶:۳۱:۴۱ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه اخبار اقتصادی و دارایی (شادا)، علی عسکری رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، احکام مالیاتی قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت را به شرح ذیل جهت اطلاع و بهره برداری ابلاغ کرد.
ماده ۱ ـ الف ـ به منظور تعیین رابطه مالی و نحوه تسویه حساب بین دولت (خزانه داری کل کشور) و وزارت نفت از طریق شرکت تابعه ذ یربط، معادل سهمی از ارزش نفت (نفت خام، میعانات گازی و خالص گاز طبیعی) صادراتی و مبالغ حاصل از فروش داخلی که در قوانین بودجه سنواتی تعیین می شود، به عنوان سهم آن شرکت بابت کلیه مصارف سرمایه ای و هزینه ای شرکت مزبور از جمله بازپرداخت بدهی و تعهدات شامل تعهدات سرمایه ای و بیع متقابل و جبران خسارات زیست محیطی و آلودگی های ناشی از فعالیت های نفتی خالص درآمد و هزینه های ناشی از عملیات صادرات با احتساب هزینه های حمل و بیمه (سیف) تعیین می شود. این سهم، از نظر مالیاتی با نرخ صفر محاسبه می شود.
و ـ مالیات بر ارزش افزوده و عوارض آب، برق و گاز با توجه به مالیات و عوارض مندرج در صورتحساب (قبوض)مصرف کنندگان و همچنین نفت تولیدی و فرآورده های وارداتی، فقط یکبار در انتهای زنجیره تولید و توزیع آنها توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران (شرکتهای پالایش نفت)و شرکتهای دولتی تابع ذیربط وزارت نفت و شرکتهای گاز استانی و شرکتهای تابع ذیربط وزارت نیرو و شرکتهای توزیع برق، آب و فاضلاب شهری و روستایی استانی بر مبنای قیمت فروش داخلی محاسبه و دریافت می شود. مالیات مزبور به حساب درآمد عمومی نزد خزانه داری کل کشور واریز و عوارض طبق ماده(۳۹) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ با اصلاحات بعدی آن توسط سازمان امور مالیاتی کشور واریز می گردد. مبنای قیمت فروش برای محاسبه عوارض آلایندگی موضوع تبصره(۱) ماده(۳۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده، قیمت فروش فرآورده به مصرف کننده نهائی در داخل کشور است. پالایشگاهها و واحدهای پتروشیمی آلاینده نیز مشمول پرداخت عوارض آلایندگی هستند.
مشترکان خانگی روستایی و چاههای کشاورزی از پرداخت عوارض برق معاف می باشند. وزارت نیرو موظف است در قبوض مربوطه برق، آن را اعمال نماید.
تبصره ۱ ـ وجوه واریزی به عنوان عوارض سهم شهرداری ها و دهیاری ها، درآمد دولت نبوده و صد درصد آن براساس احکام قانون مالیات بر ارزش افزوده به صورت ماهانه به حساب های ذیربط واریز می شود.
تبصره ۲ ـ سازمان امور مالیاتی، خزانه داری کل کشور و وزارت کشور مکلفند به ترتیب، گزارش وصـول درآمد، دریافتی ها و عملکرد موضوع این بند را در مقاطع سه ماهه به شورای عالی استانها و کمیسیون های اقتصادی، برنامه و بودجه و محاسبات و شوراها و امور داخلی کشور مجلس شورای اسلامی ارائه کنند.
ک ـ مابه التفاوت قیمت پنج فرآورده اصلی و سوخت هوایی شامل فرآورده های نفتی و مواد افزودنی تحویلی از سوی شرکتهای پتروشیمی به شرکتهای اصلی و فرعی تابعه وزارت نفت و گاز طبیعی فروخته شده به مصرف کنندگان داخلی با قیمت صادراتی یا وارداتی این فرآورده ها حسب مورد به علاوه هزینه های انتقال داخلی فرآورده ها و نفت خام معادل آنها و توزیع، فروش، مالیات و عوارض موضوع قانون مالیات برارزش افزوده در دفاتر شرکتهای پالایش نفت و گاز به حساب بدهکار شرکتهای اصلی و فرعی تابعه وزارت نفت ثبت می گردد و از آن طریق در بدهکار حساب دولت (خزانه داری کل کشور)نیز ثبت می شود. معادل این رقم در خزانه داری کل کشور به حساب بستانکار شرکتهای اصلی و فرعی تابعه وزارت نفت، منظور و عملکرد مالی این بنـد به صورت مستقل توسط شرکت مذکور در مقاطع زمانی سه ماهه از پایان تیرماه پس از گزارش سازمان حسابرسی با تأیید کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارتخانه های نفت و امور اقتصادی و دارایی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به صورت علی الحساب با خزانه داری کل کشور تسویه می گردد و تسویه حساب نهائی فیزیکی و مالی حداکثر تا پایان تیرماه سال بعد انجام می شود.
ماده ۲ ـ شرکتهای سرمایه پذیر مکلفند سود سهام عدالت تقسیم شده مصوب مجامع عمومی موضوع فصل ششم قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی را تا تسویه حساب کامل اقساط از زمان تصویب قانون یادشده به سازمان خصوصی سازی پرداخت نمایند. سازمان مذکور می تواند جهت وصول سود سهام موضوع این ماده و سایر اقساط معوق شرکتهای واگذارشده از طریق ماده(۴۸) قانون محاسبات عمومی کشور مصوب ۱۳۶۶ اقدام نماید. اجرائیات سازمان امور مالیاتی کشور موظف است خارج از نوبت درخصوص وصول این اقساط با سازمان خصوصی سازی همکاری کند.
ماده ۴ ـ تمام شرکتهای دولتی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و بانکها که در بودجه کل کشور برای آنها سود ویژه پیش بینی می شود موظف به واریز مالیات علی الحساب و سود سهام علی الحساب بودجه مصوب به صورت یک دوازدهم در هر ماه می باشند. به خزانه داری کل کشور اجازه داده می شود در صورت عدم واریز مالیات و سود سهام دولت به صورت علی الحساب و یک دوازدهم، عوارض و مالیات برارزش افزوده (براساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور) توسط هریک از شرکتهای دولتی و بانکها، از موجودی حساب آنها نزد خزانه داری کل کشور برداشت و مالیات و سود سهام را به حساب درآمدهای عمومی کشور و عوارض را به حسابهای شهرداری ها و حساب تمرکز وجوه به نام وزارت کشور حسب مورد واریز نماید. تسویه حساب قطعی دولت برمبنای صورتهای مالی حسابرسی شده و مصوب مجمع عمومی انجام خواهد شد. شرکتهای دولتی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری که قسمتی از سهام آنها متعلق به بخش غیردولتی است، به تناسب میزان سهام بخش غیردولتی، مشمول پرداخت وجوه موضوع این ماده نمی باشند. وصول مبالغ یادشده تابع احکام مربوط و مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم مصوب سال ۱۳۶۶ و اصلاحات بعدی آن است.
ماده ۲۷ ـ به دولت اجازه داده می شود اقدامات زیر را به عمل آورد:
الف ـ واگذاری طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای جدید و نیمه تمام و تکمیل شده و آماده بهره برداری در قالب قراردادها و شرایط مورد تصویب شورای اقتصاد با تعیین نحوه تأمین مالی دوره ساخت (فاینانس)، پرداخت هزینه های بهره برداری یا خرید خدمات در مدت قرارداد با رعایت استانداردهای اجرای کیفیت خدمات و نهایتا واگذاری طرح پس از دوره قرارداد به بخش غیردولتی با حفظ کاربری
ب ـ واگذاری طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای نیمه تمام و تکمیل شده که خدمات آنها قابل عرضه توسط بخش غیردولتی است به صورت نقد و اقساط به بخش غیردولتی با حفظ کاربری
ج ـ واگذاری مالکیت، حق بهره برداری و یا بهره برداری طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای قابل واگذاری و نیز اموال منقول و غیرمنقول و حقوق مالی مازاد بر نیاز دولت با حفظ کاربری
تبصره ۱ ـ درآمد دولت ناشی از اجرای احکام این ماده پس از واریز به خزانه داری کل کشور و از محل ردیف خاصی که برای این منظور در قوانین بودجه سنواتی پیش بینی می شود و نیز اعتبار ردیف های مربوط به طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای در قالب تسهیلات و وجوه اداره شده شامل یارانه، سود و کارمزد و یا تسهیلات و کمک و سایر روشهای تأمین مالی مورد تصویب شورای اقتصاد به طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای و یا تبدیل به احسن نمودن تجهیزات سرمایه ای و اموال غیرمنقول در قالب موافقتنامه متبادله با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور قابل اختصاص است.
تبصره ۲ ـ کمک های بلاعوض موضوع این ماده، درآمد اشخاص تلقی نمی شود و مشمول پرداخت مالیات بر درآمد نیست.
ماده ۲۸ ـ ج ـ شرکتهای دولتی و بانکهای موضوع ماده(۵) قانون مدیریت خدمات کشوری که در بودجه کل کشور برای آنها سود ویژه پیش بینی شده است، مکلفند حداقل پنجاه درصد سود پیش بینی شده را هر سال با ساز و کار ماده(۴) این قانون به حساب درآمد عمومی واریز نمایند. شرکتهای دولتی که قسمتی از سهام آنها متعلق به بخش غیردولتی است، به تناسب میزان سهام بخش غیردولتی، مشمول پرداخت وجوه موضوع این بند نمی باشند و سهم بخش غیردولتی از پنجاه درصد سود ابرازی(سود ویژه) مذکور باید توسط شرکتهای دولتی ذیربط به سهامداران بخش یادشده پرداخت شود. وصول مبلغ یادشده تابع احکام مربوط و مقرر در قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۶۶ و اصلاحات بعدی آن است.
ماده ۳۷ ـ علاوه بر افزایش قانونی نرخ مالیات بر ارزش افزوده، صرفاً یک واحد درصد در هر سال به عنوان مالیات سلامت به نرخ مالیات بر ارزش افزوده سهم دولت اضافه و همزمان با دریافت، مستقیماً به ردیف درآمدی که برای این منظور در قوانین بودجه سنواتی پیش بینی می شود، واریز می گردد. صد درصد منابع دریافتی از طریق ردیف یا ردیفـهایی که برای این منظور در قوانین بودجه سنواتی پیش بینی می شود، به پیشگیری و پوشش کامل درمان افراد ساکن در روستاها و شهرهای دارای بیست هزار نفر جمعیت و پایین تر و جامعه عشایری (در چارچوب نظام ارجاع)، اختصاص می یابد و پـس از تحقق هدف مذکور نسبت به تکمیل و تأمین تجهیزات بیمارستانی و مراکز بهداشتی و درمانی با اولویت بیمارستان های مناطق توسعه نیافته، مصارف هیأت امنای ارزی و ارتقای سطح بیمه بیماران صعب العلاج و افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی خارج از روستاها و شهرهای بالای بیست هزار نفر جمعیت اقدام شود.
هرگونه پرداخت هزینه های پرسنلی نظیر حقوق و مزایا، اضافه کار، کمکهای رفاهی، پاداش، فوق العاده های مأموریت، کارانه، بهره وری، مدیریت، نوبت کاری، دیون و مانند آن و هزینه های اداری نظیر اقلام مصرفی اداری و تأمین اثاثیه و منصوبات اداری از این محل ممنوع می باشد.
ماده ۵۸ ـ به وزارت کشور (سازمان شهرداری ها و دهیاری ها) اجازه داده می شود بیست درصد از سهم شهرداری ها و دهیاری ها از عوارض موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده را که در اختیار آن وزارتخانه قرار می گیرد، برای کمک و تأمین ماشین آلات خدماتی و عمرانی شهرهای زیر پنجاه هزار نفر جمعیت و دهیاری ها هزینه نماید. وزارت کشور مکلف است در مقاطع شش ماهه گزارش عملکرد این ماده را به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و کمیسیون های عمران و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گزارش کند.
ماده ۶۴ ـ یک تبصره به شرح زیر به ماده(۶) قانون تأسیس و نحوه اداره کتابخانه های عمومی کشور مصوب ۱۷ اسفند ماه ۸۲ مجلس شورای اسلامی الحاق می شود:
تبصره ـ در صورت امتناع هر یک از شهرداری ها از تأدیه نیم درصد مذکور، وزارت امور اقتصادی و دارایی (خزانه داری کل کشور) مکلف است براساس فهرست اعلامی از طرف دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مبالغ مربوطه را از سر جمع اعتبارات مربوط به درآمد شهرداری ها (سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور) و یا درآمد موضوع مواد(۳۸) و (۳۹) قانون مالیات بر ارزش افزوده از سهم همان شهر کسر و نسبت به پرداخت آن در وجه کتابخانه های عمومی همان شهر اقدام کند.
ماده ۶۵ ـ دولت مکلف است تا پایان تکالیف تعیین شده ذیل علاوه بر دریافت نرخ گاز، به ازای مصرف هر مترمکعب گاز طبیعی ده درصد بهای گاز مصرفی باستثنای خوراک پتروشیمی ها را به عنوان عوارض از مشترکان دریافت و به حساب خزانه داری کل کشور واریز کند.
الف ـ هشتاد درصد وجوه دریافتی تنها برای احداث تأسیسات و خطوط لوله گازرسانی به شهرها و روستاها، با اولویت مناطق سردسیر، نفت خیز، گازخیز و استانهایی که برخورداری آنها از گاز کمتر از متوسط کشور است، توسط وزارت نفت از طریق شرکت دولتی تابعه ذیربط هزینه می شود.
تبصره ـ وزارت نفت از طریق شرکت دولتی تابعه ذیربط مکلف است خسارات وارده به معابر عمومی روستاها ناشی از عملیات گازرسانی را از محل منابع این بند جبران نماید.
ب ـ بیست درصد از منابع مذکور به تأمین و استانداردسازی سامانه گرمایشی و سرمایشی مدارس با اولویت مدارس روستاها، تجهیزات آموزشی و کمک آموزشی مدارس و هنرستان ها در قالب ردیف مشخص در قوانین بودجه سنواتی و با مبادله موافقتنامه با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به سازمان نوسازی، توسعه وتجهیز مدارس کشور اختصاص می یابد.
تبصره ـ منابع مذکور به عنوان درآمد شرکت تابعه ذی ربط وزارت نفت محسوب نمی شود و مشمول مالیات نیست.
ماده ۷۸ ـ به منظور برقراری عدالت آموزشی و اجرای اصل سی ام (۳۰) قانون اساسی و تجهیز کلیه آموزشگاههای آموزش و پرورش با اولویت مناطق محروم و روستاها، آستان قدس رضوی و آن دسته از مؤسسات و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرائی فرمان امام و سایر دستگاههای اجرائی که تا زمان تصویب این قانون مالیات پرداخت نکرده اند، به استثنای مواردی که اذن ولی فقیه وجود دارد موظف به پرداخت مالیات مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده می باشند، منابع حاصله صرفاً جهت توسعه عدالت آموزشی در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار می گیرد تا براساس آیین نامه ای که به این منظور تهیه و به تصویب هیأت وزیران می رسد، هزینه نماید.
ماده ۸۵ ـ متن زیر به عنوان تبصره ذیل بند (ح) ماده (۱۳۹) قانون مالیاتهای مستقیم الحاق می شود:
تبصره ـ مفاصاحساب هایی که توسط شعب تحقیق موضوع ماده(۱۴) قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه مصوب ۲ دوم دی ماه ۹۳ صادر شده یا می شود اگر در مهلت مقرر مربوط به تسلیم اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه شود، برای برخورداری از هرگونه معافیت مالیاتی مقرر در این قانون یا سایر قوانین، به منزله اظهارنامه مالیاتی مؤدی تلقی می شود.
همچنین در مورد سالهای قبل از ابلاغ این قانون، در صورتی که مفاصاحساب مربوط تا پایان سال ۱۳۹۴ به سازمان امور مالیاتی ارائه شود، به منزله اظهارنامه مالیاتی خواهد بود.
۰۶:۳۰:۱۶ فضای بازار امروز بسیار می تواند مهم باشد به خصوص که یک چشم نگاه فعالان بازار به کنفرانس مطبوعاتی رئیس سازمان است
۰۶:۲۹:۵۷ با سلام و صبح بخیر خدمت عزیزان . امیدواریم روز خوبی را داشته باشیم