۰۷:۱۴:۲۱ ادامه اخبار و به روز رسانی در بخش دوم
۰۷:۱۴:۰۸ گروه بورس- همایون دارابی: شروع هفته کاری برای بورس خوشیمن نبود و شاخص کل بورس اوراق بهادار با ریزشی شدید به زیر کف ۶۴هزار واحد سقوط کرد.
روز گذشته معاملهگران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که همچنان نگاهها به سوی نماد مبین بود. نماد مبین پس از عرضه صف خرید دیگر نتوانست به صف خرید چند صد میلیونی بازگردد که همین امر به افت شدید قیمت این نماد منجر شد.این در حالی است که بازار با شایعاتی در مورد احتمال خریدهای گسترده برخی از سرمایه گذاران حقوقی مواجه بود که این امر محقق نشد.در همین حال روز گذشته بازار شرایط عجیبی را نیز تجربه کرد، در حالی که اکثر فعالان معتقد بودند با تعادل نماد مبین بازار در دیگر نمادها با تعادل نسبی و رشد مواجه خواهد شد اما توام با ریزش قیمتی مبین بازار نیز به شدت افت داشت. برخی کارشناسان این امر را ناشی از خریدهای گسترده افراد حقیقی در نماد مبین ارزیابی کرده و معتقدند این حجم خرید به مشکلات نقدینگی معاملهگران دامن زده است. دیروز همچنین در شروع معاملات نماد پتروشیمی مبین که قبل از عرضه اولیه درباره عملکرد۹ ماهه و سیاست تقسیم سود شفافسازی کرده بود، برای دومین بار دست به شفافسازی زد که مربوط به تعدیل نرخ گاز خوراک شرکتهای پتروشیمی زاگرس است.
در بازار دیروز در گروه بانکی مدیرعامل بانک شهر از افزایش سرمایه بیش از ۱۰۰ درصدی در آیندهای نزدیک خبر داد تا سرمایه اسمی این بانک به ۶/ ۱ هزار میلیارد تومان برسد.
در گروه دارویی شرکت داروسازی ابوریحان درباره تسویه حساب سه فقره اعتبار اسنادی سال ۹۱ شفافسازی کرد.
شهروز صارمی مدیرعامل این شرکت به سازمان بورس اعلام کرد: سه فقره اعتبار اسنادی معوق مربوط به سال ۹۱ (موضوع تفاوت نرخ ارز مرجع و نرخ مبادلهای) که در سال ۹۲ جهت آن ذخیره در حسابها منظور شده بود، به نرخ ارز مرجع تسویه شده و از این بابت بیش از ۶/ ۵ میلیارد تومان ( از محل ذخیره مذکور) به بستانکار حساب سود و زیان سنواتی منتقل شده است.
در گروه هلدینگی دیروز محمود شیری، مدیرعامل تاپیکو اظهار کرد: ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس با پیشرفت فیزیکی ۸۳ درصدی مواجه شده است. این پالایشگاه با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه میعانات گازی،دارای سه واحد ۱۲۰ هزار بشکهای بوده و قرار است پس از راهاندازی فاز اول، سایر فازها نیز با فاصله زمانی ۵ ماهه راهاندازی شوند. وی با بیان اینکه تمام بخشهای مربوط به تاسیسات، خط لوله و آبگیر این پالایشگاه آماده شده، ادامه داد: با بهرهبرداری از فاز اول این پالایشگاه به ظرفیت ۱۲۰هزار بشکه میعانات گازی، روزانه ۱۲ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ تولید خواهد شد. این درحالی است که با نفت ۱۰۰ دلاری میتوانستیم سالانه ۱۰ میلیارد دلار درآمدزایی کنیم اما در حال حاضر درآمد این پالایشگاه بین ۶ تا ۷ میلیارد دلار برآورد شده است.
در گروه فلزی، جلسه مجمع عمومی عادی سالانه شرکت فرآوری مواد معدنی با تقسیم ۳۰۰ریال به کار خود پایان داد.در گروه قندی شرکت قند تربت جام با ارائه گزارش عملکرد ۹ ماه منتهی به پایان اسفند ماه ۹۳ از شناسایی زیان ۶۳۴ ریالی در پایان این دوره خبر داده است.
شرکت قند تربت جام در گزارش عملکردی حسابرسینشده سه ماه سوم سال مالی منتهی به پایان خرداد ماه ۹۴ از افزایش ۴۱ درصدی بهای تمامشده فروش و به تبع آن افت حاشیه سود عملیاتی خبر داده و این در حالی است که فروش خالص این شرکت قندی در مقایسه با دوره مشابه سال مالی قبل تنها با افزایش ۹ درصدی روبهرو بوده است. این یعنی «قجام» در عملکرد ۹ ماهه خود با احتساب هزینهها برخلاف سال مالی قبل به زیان عملیاتی دست یافته است. در عین حال شرکت از کاهش محسوس هزینههای مالی نیز برخوردار شده که دلیل آن را رایزنی با بانکهای طلبکار و موافقت با استمهال اقساط بدهیها عنوان کرده است.
در گروه پتروشیمی بحث بر سر قیمتگذاری کود اوره مجددا به بحث شرکتهای پتروشیمی و وزارت کشاورزی تبدیل شده است. معاون بازرگانی اتحادیه مرکزی تعاونیهای تولید روستایی کشور با بیان اینکه شرکتهای پتروشیمی از دادن کود اوره به شرکتهای تعاونی خودداری میکنند، گفت: عدم تامین به موقع کود کشاورزان را دچار مشکل میکند
در گروه خودرویی وزیر صنعت، معدن و تجارت بار دیگر بر این نکته تاکید کرد که شرکتهای خودروسازی کوچک بهتر است برای همکاری بیشتر با هم ادغام شوند تا تولید اقتصادی داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری مهر، در بیست و نهمین جلسه شورای سیاستگذاری خودرو بار دیگر وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد که شرکتهای خودروسازی کوچک بهتر است برای همکاری بیشتر با هم ادغام شوند تا تولید اقتصادی داشته باشند.
محمدرضا نعمتزاده معتقد است تعداد زیاد سازندگان خودروهای سبک و سنگین در کشور نشان میدهد این شرکتها بیشتر به سمت مونتاژکاری پیش رفتهاند و دارای عمق ساخت داخل نیستند و باید گفت این فاصله برای صنعت خودرو کشور مناسب نیست.
در مجموع بازار دیروز بازاری به شدت ضعیف بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۲۰۶میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۶۱میلیارد تومان بالغ شد.
۰۷:۱۳:۴۹ گروه بورس – مسعودرضا طاهری: ریزش ۵۳۹ واحد دیگر از شاخص کل بورس در جریان معاملات روز گذشته، زیان یکماهه بازار را به ۱۰ درصد رساند.
بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد از ۱۹ فروردین ماه تا روز گذشته در مجموع تنها ۳ روز مثبت در بورس ثبت شده که کل سود ناشی از این مدت کوتاه به حدود ۲/ ۰ درصد میرسد. این در حالی است که میزان زیان ناشی از ۱۷ روز منفی طی یک ماه گذشته در حدود ۱۰ درصد بوده است. ادامه این روند میتواند بازدهی ۱۳ درصدی از ابتدای سال را به صفر برساند. دیروز در اولین روز کاری این هفته بازار سهام، شاخص کل تا ۶۳ هزار و ۵۳۰ واحد افت کرد. در حالی حجم و ارزش معاملات با تکیه بر داد و ستد ۳۸۶ میلیون سهم پتروشیمی مبین تقریبا ۴۰ درصد نسبت به روز چهارشنبه هفته قبل، افزایش ثبت کرد که بدون احتساب آن مسیر حرکتی بازار سرمایه همانند هفتههای قبل از حجم و ارزش نسبتا تثبیت شدهای برخوردار بود. حاشیههای ایجاد شده برای این سهم همچنان بر فضای نظارتی بازار انتقادهایی وارد میکند. بازار از منظر برخی از کارشناسان از تحلیل خاصی برخوردار نیست و با وجود پتانسیلهای مثبت در بازار ریزش شاخص ادامه دارد. عوامل خارجی موثر بر بازار سهام نیز در حالی به مرور تاثیرگذاری خود را از دست میدهند که برخی اقدامات داخلی بازار تاثیر بیشتری در توجیه ناپذیر کردن سرمایهگذاری در بازار بر جای نهاده است.
دیروز ۷۶۲ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم به ارزش ۲۰۶۱ میلیارد ریال نزدیک به ۸۳ هزار مرتبه مورد دادوستد قرار گرفت. حجم و ارزش در حالی نسبت به روز چهارشنبه افزایش تقریبا ۴۰ درصدی داشته که نسبت به یک ماه گذشته ۱۳ درصد افت داشت و ارزش آن ۳۲ درصد افزایش ثبت کرده است. شاخص کل از ۱۹ فروردین که در رقم ۷۰ هزار و ۶۸۴ واحد به ۱۳ درصد بازدهی از ابتدای ۹۴ دست یافته بود، تاکنون ۷۱۵۴ واحد از رقم خود را از دست داده است. دیروز همچنین شاخص کل هم وزن با نیم درصد افت و ریزش بیش از ۵۰ واحدی تا ۹۸۷۴ واحد کاهش یافت. شاخص قیمت هم وزن –ارزش نیز با ۸/ ۰ درصد افت بیش از ۲۳۰ واحد ریزش ثبت کرد و به ۲۷ هزار و ۱۷۲ رسید. در بازار دیروز نمادهای «اخابر»،«وبملت»،«فارس»،«شبندر»و «وبصادر» در حالی بیشترین نقش را در کاهش شاخص کل بازی کردند که نمادهای «حکشتی» و«تاپیکو» با تاثیر مثبت از کاهش بیشتر شاخص جلوگیری کردند. ادامه روند ریزشها ممکن است به بهای از دست رفتن بازدهی ۱۳ درصدی از ابتدای سال باشد. در جریان بازار دیروز سهام شرکت سرما آفرین در نماد «لسرما» در بازار دوم بورس با افزایش ۲۵ درصدی قیمت بیشترین افزایش قیمت سهم را به خود اختصاص داد.
تصمیم هیات مدیره این شرکت به افزایش سرمایه و تعدیل مثبت پیش بینی درآمد هر سهم همزمان با بازگشایی نماد آن دلیل این جهش قیمتی عنوان شده است. دیروز حق تقدم پتروشیمی خارک و سهام شرکت سرمایهگذاری صنعت نفت بیشترین تقاضا را برای خرید به خود اختصاص دادند. در مقابل نمادهای «خکاوه» و«شنفت » صف فروش زیادی داشتند. دیروز علاوه بر سهام پتروشیمی مبین که با معامله ۳۸۶ میلیون سهم به ارزش ۱۳۳۸ میلیارد ریال بیشترین حجم و ارزش معاملات را به خود اختصاص داد، سهام بانک صادرات در رده دوم قرار گرفت.
در حالی ظرفیتهای مثبت بنیادی بازار و شرکتها به علاوه اخبار محیطی و بینالمللی شرایط مناسبی را برای جذب نقدینگی بیشتر فراهم کرده که تداوم ریزشها از توجیه و تحلیل مشخصی برخوردار نیست. P/ E بازار تا ۵/ ۵ افت کرده، از فضای مذاکرات خبرهای مناسبی به گوش میرسد، سرمایهگذاران خارجی برای حضور در بازارهای مالی و صنعتی کشور پشت درهای مذاکرات به انتظار ایستادهاند، از نرخ سود سپردههای بانکی و سود تسهیلات کاسته شده و سهام شرکتها در کف قیمتی قرار دارند؛ با این حال افت شاخص کل بازار چشم انداز بهبود شرایط را با نگرانیها و تردیدهایی همراه کرده است.
دکتر حسین ایزدی، مدیر عامل شرکت کارگزاری اطمینان سهم دلایل مختلفی را برای شرایط فعلی بازار سهام بر شمرده است. به گفته وی از لحاظ فاندامنتال شرکتها در بهترین شرایط به سر میبرند. قیمت سهام در کمترین حد خود است، اما روند اخیر بازار شرایط را به سوی قیمتهای اسفندماه سال قبل پیش برده که به نوعی عقبگرد به حساب میآید. وی افزود: اخبار رسیده از اشتیاق سرمایهگذاران خارجی برای سرمایهگذاری در بورس و صنایع مختلف حتی شرکتهای آمریکایی و کاهش سود در کنار افزایش قیمت نفت و اخبار رشد اقتصادی کشور فضای سرمایهگذاری موجود را به نفع بازار سهام تقویت کرده است. با این حال بازار از برخی عوامل احساس نگرانی دارد.
ایزدی برخی از ریشههای نگرانی بازار را با وجود روند مثبت و چشم انداز برد–برد مذاکرات هستهای، در برخی تحلیلها و اظهارنظرها از سوی مقامات هر دو طرف ایرانی و غربی موجب زاویه گرفتن مواضع از توافق بیانیه لوزان شده اعلام کرد. به گفته وی این اظهارنظرها که البته از سوی برخی افراد غیرمرتبط با مذاکرات مطرح میشود، موجب شده تا فضای ناامنی و عدم شفافیت در بازار تشدید شود. وی با استناد به این سخن عراقچی، معاون وزیر خارجه کشورمان مبنی بر اینکه متاسفانه برخی در داخل به سخنان مقامات آمریکایی بیشتر از مقامات کشورمان اعتنا دارند، گفت: رجزخوانیهای طرف مقابل اغلب فضای روانی را در درست میگیرد و مسیر حرکت شاخص را متاثر میکند، در حالی که واقعیت توافق و بیانیه لوزان شرایطی برد –برد را برای کشور فراهم میکند که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
ایزدی در توضیح عامل دیگر گفت: مردم اصولا در جایی سرمایهگذاری میکنند که منطقه امن باشد. برخی اقدامات در داخل بازار توسط مسوولان موجب دلزدگی میشود. ابطال بخشی از معاملات عرضه اولیه مبین در روزهای اخیر، امکان خرید ۱۸ میلیون سهم توسط ۴۳ نفر (متوسط ۴۰۰ هزار سهم برای هر نفر) و در عین حال نبود دسترسی برای خرید توسط تعداد بیشماری از متقاضیان حقیقی در خریدهای برخط و کارگزاریها، اتفاق مهمی بود که با وجود حضور مقامات سازمان و شرکت بورس حتی در برنامههای صدا و سیما، هنوز کسی توجیه نشده است. وی افزود: در جایی که مقامات سازمان در تلاش برای نظارت بر همه بورسهای داخلی هستند، چرا کسی از مقامات فرادستی، نظارتی بر اینگونه اتفاقات بازار سهام ندارد. اینکه بازار سهام نتوانسته به یک شرکت قدرتمند تامینکننده شبکه ارتباطات اینترنتی برای خریدهای برخط دسترسی داشته باشد، مایه تاسف است. به عقیده وی اتفاقات اخیر در ابطال معاملات پتروشیمی مبین همچنان تردیدهایی را در بازار سهام دامن زده است. او نگرانی مردم از اینکه کار به جایی برسد که کمیسیون اصل ۹۰ متقاضی تحقیق و تفحص از بورس بشود را نگرانی دیگری دانست که به این شائبهها در بازار سهام دامن میزند. وی با طرح این سوال که چرا واقعا عرضههای اولیه ۳ روز بیشتر عمر ندارند و چرا روز اول تنها امکان خرید ۵۰ هزار سهم بود، اما در روزهای بعد این اجازه برای خرید ۱۰۰ هزار سهم هم به برخی داده شد پرسید: چرا سامانه بازار سرمایه در موقع عرضه اولیه دچار اختلال میشود و به اصطلاح هنگ میکند.
۰۷:۱۲:۴۴ مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران در مورد کاهش اخیر شاخص کل بورس گفت: نوسان بازار سرمایه براساس عرضه و تقاضا، طبیعی است و نباید بهصورت هیجانی وارد بازار یا از آن خارج شویم.
حسن قالیبافاصل در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در مورد دلایل افت شاخص بورس در روزهای اخیر گفت: افت و رشد شاخص بالاخره بر اساس عرضه و تقاضا و طبیعی است و قیمتهایی که بر اساس اخبار شکل میگیرد و اخبار مختلفی که به بازار سرمایه میآید، برآیند خردجمعی آن خبرها در شاخص کل بازار نمایان میشود. مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران افزود: خبرهایی که از اقتصاد کلان کشور و بخش واقعی جامعه و سیاست به گوش میرسد، بازار سرمایه نسبت به آن عکسالعمل نشان داده و قیمتها نوسان پیدا میکند. قالیباف در مورد گلایه برخی سهامداران خرد از زیان در بازار گفت: با بالا و پایین رفتن شاخص عدهای ضرر میکنند، اما سهامداران باید بدانند کسی که وارد بازار اوراق بهادار میشود، نباید انتظار بازدهی ثابت داشته باشد، این بازار ریسک و نوسان دارد و ممکن است مثبت یا منفی باشد. مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران در مورد توقف معاملات پتروشیمی مبین گفت: ابطال این معامله در روز یکشنبه به خاطر بحثهای فنی و سیستمی بود که معاملات آن باطل شد که نباید بهصورت سبد سهام وارد میشد و به این دلیل پیشگشایشی که در ساعت ۹:۱۵ انجام شد، باعث شد یکسری از معاملهگران روی ایستگاههای کاری بیش از ۱۸ میلیون سهام معامله کنند و بخش مهم عرضه سهام آن پتروشیمی را به خود اختصاص دهند و این طبق مقررات باطل اعلام شد. قالیباف در مورد اینکه عدهای از سهامداران خرد میگویند سرمایهشان را از دست دادهاند، گفت: مردم در بازار سرمایه، سرمایهگذاری میکنند و با کاهش شاخص کل عدهای این سرمایه را از دست میدهند، اما این ضرر خواسته هیچ کدام از مدیران بازار سرمایه نیست و ما همه متاسف هستیم، اما واقعیت بازار سرمایه این است که بازدهی اوراق بهادار با درآمد ثابت نیست و نوسان دارد.
۰۷:۱۲:۲۹ ایرنا: مدیرعامل شرکت توزیع برق استان تهران گفت: این شرکت برق تولید شده توسط ژنراتور و نیروگاههای کوچک کارخانهها و مشترکان بزرگ بخش خصوصی را با هدف تامین برق پایدار در فصل تابستان خریداری میکند.
سید علی بربند افزود: برق تولید شده توسط ژنراتورهای موجود در کارخانهها، صنایع و مشترکان بزرگ در قالب طرح ابلاغی وزارت نیرو به شرکتهای توزیع، خریداری خواهد شد.
وی اظهار کرد: براساس طرح ابلاغی وزارت نیرو، هر کیلو وات برق تولیدی به مبلغ ۴ هزار و ۵۰۰ ریال خریداری میشود.
به گفته وی، در این زمینه و به منظور تشویق واحدهای صنعتی و کارخانهها برای تولید و فروش برق به شبکه توزیع، مقرر شده سوخت سهمیهای و یارانهای از طریق ستاد مدیریت سوخت کشور برای واحدهای تولیدکننده برق درنظر گرفته شود.
بربند با اشاره به برنامههای این شرکت برای تامین برق پایدار موردنیاز و مصرفی در ایام پرمصرف(پیک بار) تابستان تصریح کرد: یکی از برنامههای شرکت توزیع برق استان تهران صرفهجویی یک هزار مگاواتی در زمینه مصرف برق با همراهی و همکاری مشترکان است.
به گفته وی، همراهی و همکاری مشترکان خانگی استان تهران در مدیریت مصرف، زمینه مناسب را برای تحقق ۵۰ درصدی این برنامه به خوبی فراهم خواهد کرد.
شرکت توزیع برق استان تهران دارای بیش از ۴ میلیون مشترک در بخشهای مختلف خانگی، تجاری و صنعتی است.
۰۷:۱۲:۱۶
گروه مسکن: در حالی که روز گذشته برخی روزنامهها و خبرگزاریها به نقل از معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راهوشهرسازی از صدور مجوز لیزینگ مسکن خبر دادند، حامد مظاهریان دیروز با تکذیب این خبر گفت: همچنان در انتظار مجوز نهایی بانک مرکزی در این خصوص هستیم.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، مظاهریان با بیان اینکه هنوز مجوز نهایی لیزینگ مسکن صادر نشده است، خاطرنشان کرد: کلیات لیزینگ مسکن مورد موافقت بانک مرکزی قرار گرفته اما همچنان منتظر توافق نهایی و آییننامههای اجرایی هستیم که باید از سوی بانک مرکزی به وزارت راهوشهرسازی ابلاغ شود.
وی با بیان اینکه روشهای انجام لیزینگ مسکن، میزان سود و سایر فاکتورهای مربوط به آن، باید از سوی بانک مرکزی تعیین شود، لیزینگ مسکن را تسهیلاتی گرانقیمت برای تامین مسکن عنوان کرد. معاون وزیر راه وشهرسازی همچنین از رشد ۶/ ۳ درصدی قیمت مسکن در فروردین ۹۴ در مقایسه با فروردین سال ۹۳ خبر داد.
مظاهریان توضیح داد: با این وجود و با توجه به تورم ۱۵ درصدی امسال در مقایسه با سال گذشته، افزایش ۶/ ۳ درصدی در واقع به معنای کاهش قیمت واقعی مسکن در مقایسه با تورم است.
وی افزود: به این ترتیب، برای ادامه سال جاری نیز بازار آرامی در انتظار قیمت مسکن خواهد بود هر چند آهنگ ملایم قیمت مسکن از نیمه دوم سال، مقداری مییابد و زمینههای خروج قطعی بازار مسکن از حالت رکود از ۶ ماه دوم امسال را شاهد خواهیم بود. مظاهریان در خصوص وضعیت بازار اجاره طی ماههای آتی نیز گفت: با توجه به اینکه اجاره بها براساس دو فاکتور قیمت هر مترمربع مسکن و همچنین میزان تورم عمومی تعیین میشود و هماکنون قیمت مسکن در واقعیترین شکل خود و تورم هم در حال کاهش است، امسال برای بازار اجاره هم سال آرام و با ثباتی پیشبینی میکنم. به گفته مظاهریان متوسط اجاره بهای مسکن در فروردین سال ۹۴ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد افزایش داشته که این میزان افزایش باز هم پایین تر از نرخ تورم بوده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی نیمه اول سال ۹۴ را بهترین فرصت خرید مسکن برای خریداران مصرفی اعلام کرد.
ایران در ردیف کندترین سازندگان مسکن
معاون وزیر راه وشهرسازی همچنین با اشاره به برخی مشکلات موجود در ارتباط با اجرای ناقص قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان گفت: ایران در ردیف کندترین کشورهای سازنده مسکن قرار دارد طوری که از نظر طول دوره صدور جواز ساخت و انجام عملیات ساختمانی، از ۱۸۷ کشور دنیا رتبه ۱۷۰ را به خود اختصاص داده است. وی با اشاره به برگزاری انتخابات شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور در مهرماه امسال، افزود: طی دو دههای که از عمر قانون نظام مهندسی میگذرد دو دسته نتایج را میتوان در این زمینه تفکیک کرد. وی با بیان اینکه به دلیل عدم کسب رای مثبت تغییر قانون نظام مهندسی در مجلس، موضوع تغییر و اصلاح قانون در کوتاه مدت منتفی است، خاطرنشان کرد: اینبار باید با استفاده از ظرفیتهای فعلی قانون که تاکنون مورد توجه نبوده است نسبت به اصلاح روندهای اجرایی اقدام کنیم.
۰۷:۱۲:۰۲ سحر نمایشی: روز گذشته قیمت آلومینیوم در بازارهای جهانی بر خلاف سایر فلزات پایه با روند نزولی به بازار خود پایان داد. این در حالی است که قیمت این فلز نقرهای طی یک ماه اخیر در بازارهای جهانی روند افزایشی داشت و اکثر کارشناسان را نگران کرده بود.
در هفته گذشته نوسان قیمت جهانی نفت از یکسو و انتشار اخباری مبنی بر افزایش موجودی انبارها از سوی دیگر تاثیرات بسیار زیادی را بر بازار آلومینیوم گذاشت و باعث افت شد، بهطوری که روز گذشته این محصول در بازارهای جهانی با نرخ یک هزار و ۸۶۴ دلار در هر تن معامله شد، البته این در شرایطی است که هرکیلوگرم از این محصول در بازار داخلی همچنان ۷ هزار و ۸۰۰ تومان به فروش میرسد.
افزایش شدید موجودی انبارها در بورس فلزات لندن در اوایل ماه مه موجب شد که ذهنیت عمومی معاملهگران در این بازار به سمت رشد عرضه آلومینیوم در کوتاه مدت معطوف شود، این در حالی است که از اوایل سال ۲۰۱۴ تاکنون یعنی بیش از یک سال گذشته موجودی انبارهای این فلز نقرهای بهصورت نسبی در حال کاهش بوده است و نشان از افزایش مستمر تقاضا دارد.
از طرفی هم کاهش مجدد خریدارها برای استفاده از موقعیتهای خرید، بازهم قیمت این فلز را به میزان قابلتوجهی کاهشی کرد. پس از آن و با سقوط بهای نفت و تزریق یک جو تردید به بازارهای جهانی در کنار کاهش حجم تولید صنعتی چین و تضعیف دورنمای اقتصادی این کشور، قیمت این فلز را به سمت نزول قیمتها سوق داد تا جایی که روز جمعه نیز یک روز ریزشی برای قیمت آلومینیوم ثبت شد. به دلیل کاهش موجودی انبارها و قرار داشتن در روزهای گرم سال، شاهد افزایش سنتی تقاضا خواهیم بود که در این صورت میتوان باز هم به تثبیت نرخ این فلز نقرهای و افزایش مجدد آن امیدوار بود.
از سوی دیگر نیز پیشبینیها نشان میدهد که بازار جهانی آلومینیوم در مدت چند سال آینده با کمبود موجودی انبارها مواجه خواهد شد چون کاهش تولید آثار منفی خواهد گذاشت و در نتیجه تقاضای نسبی افزایش پیدا خواهد کرد.
پیشبینی دیگر این است که در نیمه دوم سال ۲۰۱۵ و سال ۲۰۱۶ با بیش از یک میلیون تن کسری آلومینیوم در بازار جهانی مواجه شویم که موجب خواهد شد کاهش موجودی در جهان به ۴ میلیون تن ( نصف میزان آنچه که در پایان ۲۰۱۳ بهدست آمد) افزایش یابد. قیمتها افزایش پیدا خواهد کرد اما انتظار نمیرود که افزایش شدید و پایدار باشد چون باعث خواهد شد که ظرفیتهای تعطیل شده مجددا راهاندازی شوند. به این ترتیب ریزش متغیرهای مهم بازار فلزات پایه گویی بر روند قیمت آلومینیوم داخلی تاثیر چندانی نداشته است، چراکه این فلز در برابر نزول قیمت مقاومت میکند؛ آنهم در شرایطی که فلزات پایه در سرازیری نزول افتادهاند.
به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه با وجود کاهش نرخ ارز و نزول شدید قیمتها در بورس فلزات لندن، قیمت آلومینیوم در بازار داخل تغییری نداشته است و این در حالی است که با توجه به انحصاری بودن بازار آلومینیوم، بر خلاف متغیرهای واقعی موثر بر بازار قیمت بیلت آلومینیوم حتی اندکی افزایش یافته است. قیمتهای هفته گذشته هر کیلو بیلت آلومینیوم ۷۷۰۰ تومان بوده که طی هفته جاری به ۷۸۰۰ تومان رسیده است.
وی دلیل اصلی این افزایش قیمت را انحصاری بودن بازار دانسته و اظهار کرد: تشنه نگهداشتن بازار و عدم عرضه بهموقع بیلت، عامل مهمی در افزایش قیمت آلومینیوم است.
او تاکید کرد: اگر عرضه بیلت آلومینیوم هر هفته بهطور مداوم انجام شود، دیگر با مشکل افزایش قیمت بازار روبهرو نخواهیم بود.
تجربه نشان داده است که جهتگیری قیمتها در بازارهای کالایی در یک جهت حرکت میکند. هماکنون که قیمت نفت، مس، غلات، سنگ آهن و آلومینیوم از کف قیمتی خود در ابتدای سال ۲۰۱۵ فاصله گرفته به نظر میرسد بتوان به روند افزایشی آن امیدوار بود. البته نوسان موجودی انبارها باعث شده تا یک تغییر در جهت حرکت نمودار قیمتی این فلز به ثبت برسد که میتواند موقتی باشد با توجه به این موارد دورنمای قیمت آلومینیوم را باید مثبت ارزیابی کرد.
۰۷:۱۱:۴۸ منیـره نظامیـوند چگیـنی: بازارهای جهانی در حالی هفته گذشته را به پایان رساندند که در روز آخر شاهد نوسان جالب توجه بهای نفت بودیم. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی؛ قیمت نفت خام آمریکا (WTI) حدود ۴۵ سنت معادل ۷۶/ ۰ درصد افزایش یافت و به ۵۹ دلار و ۳۹ سنت در هر بشکه رسید؛ در این میان اما بهای نفت خام برنت دریای شمال برای تحویل در ماه ژوئن با ثبت ۲۳/ ۰ درصد (۱۵ سنت) افت به رقم ۶۵ دلار و ۳۹ سنت نزدیک شد و در همین محدوده مورد دادوستد قرار گرفت.
براساس گزارشها این چندگانگی در بازار نفت در پی اعلام گزارش منتشر شده از سوی شرکت خدماتی میدان نفتی بیکر هیوز مبنی بر کاهش تعداد سکوهای حفاری نفت خام در میدانهای نفتی ایالات متحده برای بیست و دومین هفته متوالی، صورت گرفت. این کاهش در مقیاس هفتگی حدود ۱۱ سکو بوده و در نهایت مجموع سکوهای حفاری آمریکا به رقم ۶۶۸ رسیده که در مقایسه با ۱۵۲۸ سکو نسبت به تعداد سکوها در مدت مشابه در سال گذشته میلادی، عدد قابل توجهی است.
همچنین رشد قیمت نفت خام آمریکا نیز توسط جو ناشی از اعلام آمار اشتغال در بخشهای غیرکشاورزی ایالات متحده و نیز رخ دادن اولین توفان در اقیانوس اطلس پیش از آغاز رسمی فصل توفانهای موسمی؛ پشتیبانی شد. براساس آمارهای رسمی تازه منتشر شده؛ میزان اشتغال در ایالات متحده در ماه آوریل سال جاری میلادی تا حدود ۲۲۳ هزار مورد اعلام شده بود که این رقم در ماه مارس به پایینترین حد خود از ماه ژوئن ۲۰۱۲ میلادی رسیده و تا ۸۵ هزار فرصت شغلی افت پیدا کرده بود. به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از شبکه سیانبیسی؛ در پی افت و خیز بهای نفت شاهد نوسان در بازار محصولات پتروشیمی بودیم. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای آسیایی، بهای فتالیک انیدرید (PA) به شدت رشد داشته است. گزارشهای منتشر شده از ادامه روند خرید منطقهای و نیز رشد ارزش دی اکتیل فتالات (DOP) پایین دستی، به کمک فروشندگان PA آمد تا قیمتهای خود را تا سطوح بالاتر هدایت کنند. قیمت فتالیک انیدرید CFR چین با ثبت رشد نسبتا شدید ۲۵ دلاری تا سطح۱۰۱۵ دلار بر هر تن افزایش داشته است.
براساس شنیدهها از برخی منابع چنین بهنظر میرسد که قیمت پیشنهادی برای ماه مه محصول مزبور حدود ۱۰۳۰ دلار در هر تن باشد. همچنین بهای فتالیک انیدرید CFR جنوب شرق آسیا نیز با رشد هفتگی ۲۰ دلاری از سطح ۱۰۱۵ دلار بر هر تن بالاتر رفت. قیمت پیشنهادی برای این محصول در ماه مه حدود ۱۰۲۰ دلار اعلام شده است. در مدت مذکور بهای پلیاستیلن (PA)، اتیلن، استایرن مونومر، پلیپروپیلن، پلیاستیرن، پلیاتیلن سبک، پلیاتیلن سبک خطی و پلیاتیلن سنگین نیز در بازارهای آسیایی با رشد همراه بودهاند.
در طرف مقابل اما قیمت اسید ترفتالات خالص (PTA) در بازارهای آسیایی با کاهش همراه بوده است. قیمت PTA در آسیا در آخرین روز معاملاتی هفته پیشین در پی افت ارزش پاراکسیلین (PX) بالادستی و فشار آن بر بازارها، با کاهش همراه بود. همچنین یکی دیگر از دلایلی که به کاهش هرچه بیشتر قیمتها کمک کرد، افت میزان تقاضا برای این محصول بوده است. قیمت اسید ترفتالات خالص CFR چین با ثبت افتی حدود ۵ دلار به رقم ۷۸۰ دلار بر هرتن رسید و فعالان خود را با سردرگمی همراه ساخت. همچنین در بازارهای داخلی چین، قیمت این محصول در محدوده پایینتر از ۵۳۱۰ یوآن بر هر تن در نوسان بوده است. بهای پاراکسیلین FOB کره ریزشی در حدود ۵ دلار را نسبت به روز معاملاتی پیشین به خود دید و تا ۹۸۵ دلار بر هر تن افت داشت. متانول نیز دیگر محصول پتروشیمیایی بود که کاهش قیمت را تجربه کرد. در این میان اما، بهای پیویسی (PVC) و نیز پروپیلن تقریبا در سطح ثابتی قرار داشته و در همین دامنه نیز مورد معامله قرار گرفت. براساس آمارهای موجود، بهای محصولات پتروشیمی در بازار ۳ هزار میلیارد دلاری آن در ماه مارس سال جاری میلادی به نسبت ماه فوریه با رشدی در حدود ۹ درصد همراه بوده است. متوسط قیمت هفت محصول اصلی پتروشیمی در ماه مارس با ثبت رشد
۸۱ دلاری نسبت به ماه فوریه، تا ۹۵۴ دلار در هر تن افزایش داشته است.
۰۷:۱۰:۴۷ خبرگزاری تسنیم: معاون وزیر صنعت از واریز اولین قسط فاینانس چین برای هفت طرح فولادی خبر داد. مهدی کرباسیان با اعلام اینکه پس از پیگیریهای متعدد اولین رقم فاینانس چین بابت طرحهای فولادی واریز شده است، اظهار کرد: این رقم مربوط به فولاد سپیددشت بهعنوان یکی از هفت طرح فولادی است. وی افزود: البته گشایش فاینانس بقیه طرحها نیز در دست اقدام است و بهزودی واریز خواهد شد. وی با اشاره به پیشرفت بخش آهن اسفنجی طرحهای فولادی نیز گفت: با مشارکت پیمانکاران بخش خصوصی و ایمیدرو امسال حداقل دو طرح آهن اسفنجی هم افتتاح میشود.
۰۷:۱۰:۳۱ گروه خودرو: خودروسازان این روزها امیدوارند، امید به چرخش قدرتمندتر صنعت خودرو با افزایش تولید در سالجاری، روندی که چشمی هم به افزایش قیمت خودرو دارد. در این روند اما ظاهرا بازار راکد خودرو دیده نشده است.
بازار خودرو کشور در افت و خیز مذاکرات هستهای، طی حدود دو سال گذشته به دلیل انتظار کاهش قیمت در رکودی عمیق فرورفته است. رکودی که هر چند هماکنون بخشی از آن به فصل بهار ارتباط دارد، اما به اعتقاد کارشناسان علت آن انتظار مشتریان نسبت به بهتر شدن اوضاع اقتصادی و از سوی دیگر بازگشت قیمت خودرو به گذشته است. خودرویی که در سالهای پیش بدون درنظر گرفتن توان اقتصادی مشتریان در عرض چندماه روندی صعودی به خود گرفت این در حالی است که خودروسازان بخش اعظم آن را گردن محدودیتهای بینالمللی انداختند. تحریمهای کمرشکنی که حالا با خوشبینی نسبت به رفعشان امید به بهبود صنعت خودرو را در دل مشتریان زنده کرده است. در این بین انتظار بهبود قیمتها و کیفیت، این روزها با خود بحران تقاضا و رکود را به ارمغان آورده است. این در شرایطی است که شواهد نشان از پیگیری مستمر خودروسازان برای افزایش قیمت دارد و گویا این رکود اهمیت چندانی بر تصمیمگیریها ندارد.
خودروسازان علت درخواست افزایش قیمت از شورای رقابت را افزایش هزینههای خود در سالجاری و از سوی دیگر منبعی برای تامین نقدینگی میدانند. با این حال بسیاری از کارشناسان نسبت به عواقب افزایش قیمت خودرو به دلیل رکود در بازار، بارها هشدار دادهاند. اینکه مشتریان توان کافی ندارند و این افزایش بر رکود موجود دامن میزند.
آنگونه که پیداست آنها همه برنامههای خود را براساس افزایش قیمت طراحی کردهاند، اما درصورتیکه این گزینه حذف شود یعنی افزایش قیمتی در میان نباشد، خودروسازان چگونه میخواهند به تامین نقدینگی خود بپردازند. آنها معتقدند که تنها راه برای تامین نقدینگی در نبود تسهیلات بانکی افزایش قیمت است.
درصورتیکه از این گزینه چشمپوشی شود خودروسازان چگونه میخواهند به تامین هزینههای خود بپردازند. در این زمینه عیسی امامی عضو ناظر شورای رقابت در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم عنوان کرده که شورای رقابت برای جلوگیری از افزایش قیمت خودرو پیشنهاداتی را به مسوولان مربوطه ارائه کرده؛ بهنحویکه با کاهش قیمت تمام شده، تزریق و تامین منابع واحدهای تولیدی با حمایت دولت از واحدهای تولیدی برای کاهش هزینهها میتوان مانع افزایش قیمتها در حوزه صنعت خودرو شد.اینکه خودروسازان از چه طریقی میتوانند به تامین منابع مالی خود بپردازند تا هم خودشان منتفع شوند و هم مشتریان، سوالی است که با کارشناسان صنعت خودرو مطرح کردیم.
خودروسازان ضعیف کنارهگیری کنند
بسیاری از کارشناسان خاتمه مبحث به تعادل رسیدن قیمت خودرو در سالجاری را نیازمند حلوفصل همیشگی قیمتگذاری میدانند. به اعتقاد آنها تنها بازار خودرو است که میزان عرضه و تقاضا را شناسایی میکند؛ بنابراین با اعتماد به بازار دیگر نیازی به طرح مبحث دائمی تعیین قیمت خودرو آن هم از سوی شورای رقابت نیست. در این مورد موسی غنینژاد، اقتصاددان در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در مورد مشکلات نقدینگی خودروسازان و همچنین تامین آن از طریق افزایش قیمت خودرو عنوان میکند که همه بنگاههای تولیدی در شرایط حاضر مشکل نقدینگی دارند و برای حل این مشکل به دنبال راهحل هستند این در حالی است که خودروسازی یکی از آن بنگاههایی است که نسبت به سایر واحدهای تولیدی از وضعیت بهتری برخوردار است.
وی میگوید: از آنجا که خودروسازان توان پیش فروش محصولات خود را دارند میتوانند بخشی از نقدینگی خود را تامین کنند این در حالی است که بسیاری از صنایع از این ویژگی برخوردار نیستند؛ بنابراین آنها میتوانند از این طریق به تامین هزینههای خود بپردازند تا با تحریک تقاضا نیز بازار فروششان بیشتر شود.
وی همچنین پیشنهاد میکند که اگر تعرفه واردات خودرو در کشور متعادل شود و از سوی دیگر شرایط بازار رقابتی ایجاد شود این مشکلات حل میشود؛ زیرا خودروسازان مجبور هستند در یک شرایط رقابتی فعالیت کنند، بنابراین آنهایی که توان لازم در جذب مشتری و فروش کالا را دارند باقی میمانند و آنهایی که توان ندارند از گردونه خارج میشوند.
رکود تصنعی؟
رکود موجود در بازار هم حالا دردسر بزرگی برای خودروسازان شده است. خرید و فروش راکد است و نگرانی نسبت به افزایش قهر مشتریان با بازار خودرو شدت یافته است. اینکه در شرایط کنونی، خودروسازان باز هم به افزایش قیمت میاندیشند و ظاهرا راهکار دیگری برای تامین نقدینگی خود ندارند را با دبیر انجمن خودروسازان مطرح کردیم.
احمد نعمتبخش، در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در همان ابتدا رکود بازار را تایید نمیکند و معتقد است که خریدو فروش خودرو به راحتی در حال انجام است. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار خودرو نسبت به نبود تقاضا گلایه دارند. با این حال نعمتبخش میگوید: اینکه صنعت خودرو به دلیلی چون رکود بخواهد از افزایش قیمت چشمپوشی کند، موضوعی منتفی است.
در این بین ساسان قربانی، سخنگوی شورای سیاستگذاری خودرو نیز در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» معتقد است که رکود موجود در بازار خودرو تصنعی است و توسط افراد تصمیمگیر دانسته و ندانسته ایجاد شده است. جنس رکود در بازار خودرو همانند بخشهای دیگر نیست و بیشتر به موضوع قیمتگذاری برمیگردد. وی ادامه میدهد که مشکل کنونی با مشخص شدن روال کار در سالجاری حل میشود و در صورت چشمپوشی از افزایش قیمت نیز این مورد حل نمیشود.
به اعتقاد وی بعید است که در صورت تامین مالی شرکتهای خودروساز از مسیرهای دیگر این شرکتها از افزایش قیمت چشمپوشی کنند. وی ادامه میدهد که بخش عمده خودروسازی کشور مربوط به قطعهسازانی است که هماکنون توقع حداقل ۱۵ درصد افزایش قیمت را دارند. این در حالی است که خودروسازان با این مشکل نیز مواجه هستند.
دولت باید جبران کند
ثبات؛ وضعیتی است که بازار خودرو چندسالی میشود از نبود آن احساس خلا میکند. ثبات قیمتی اما خلأ مشتریان در بازار خریدو فروش این روزهای خودرو است. ثباتی که در صورت چشمپوشی از افزایش قیمت صورت میگیرد. در حالی که بسیاری از فعالان صنعت خودرو از کمبود نقدینگی و مشکلات مالی در شرکتهای خودروساز خبر میدهند، اما برخی معتقدند که خودروسازان بزرگ به دلیل نداشتن انضباط مالی و زیاندهی و همچنین پایین بودن بهرهوری هزینههای زیادی را در قیمت تمام شده خودرو سرشکن میکنند که این موضوع قابل حل شدن است؛ بنابراین خودروسازان بدون افزایش قیمت میتوانند از راههای دیگر به حل این مشکل بپردازند. یکی از راهکارهای خودروسازان در سال گذشته هنگامی که دولت از عدم حمایت خبر داد فروش اموال مازاد بود. اموالی که با تبدیلشان به دارایی نقدی توانست تولید را ۵۰ درصد افزایش دهد.
ساسان قربانی معتقد است که بهترین تامین مالی، فروش محصول است؛ بنابراین باید قیمتگذاری خودرو به بهانه انحصار کنار گذاشته شود تا بازار تعیین کننده قیمت باشد. بنابراین اگر قیمتگذاری را کنار بگذاریم این رکود کنار میرود و خودروسازها نیز میتوانند به تامین مالی خود بپردازند.
وی میافزاید: بنابراین ممکن است که آزادسازی قیمتها به کاهش قیمت نیز منجر شود.اما در حال حاضر به دلیل فضایی که وجود دارد، مشتری بلاتکلیف است.
احمد نعمتبخش اما در این زمینه نظر دیگری دارد. وی معتقد است که اگر خودروسازها از افزایش قیمت چشمپوشی کنند دولت باید ما بهالتفاوت آن را به تولیدکنندگان پرداخت کند.
بالا بردن توان خرید مردم
سودهای بالای تسهیلات بانکی که انباشت سالهای گذشته است هماکنون گریبانگیر خودروسازان شده است؛ بنابراین برای تامین سودهای بانکی باید چارهای اندیشیده شود.
یکی از مدیران ارشد خودروسازی در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» یکی از راههای ممکن برای رفع مشکل کمبود نقدینگی و از سوی دیگر تامین هزینه خودروسازان را تصمیم شورای پول و اعتبار در افزایش ۱۵ درصدی تسهیلات برای خرید خودرو عنوان میکند و میگوید: این موضوع باعث میشود که بازار خودرو رونق بگیرد و مشتریان به دلیل افزایش توان مالیشان به خرید خودرو علاقهمند شوند.
وی با اشاره به اینکه افزایش توان خرید مردم در دنیا توسط شرکتهای لیزینگ و بانکها در دادن تسهیلات صورت میگیرد، میگوید: تجربه لیزینگها به دلیل آنکه بانکها در ایران درصد سود بالایی دریافت میکنند، جاذبه لازم را ندارد. اما افزایش وام خودرو عامل بسیار مهمی در بهبود مالی خودروسازها است. وی با هشدار نسبت به اینکه این موضوع میتواند تبعات منفی نیز در برداشته باشد، میگوید: دولت باید در کنار افزایش وام خودرو مراقب باشد قیمتها متناسب با بازار رشد کندتا دست دلالان از این بازار کوتاه شود؛ زیرا در این صورت هر چقدر بازار خودرو رونق پیدا کند، اما به دلیل وجود دلالها و بالارفتن قیمتها تنها واسطهگران سود میکنند این در حالی است که در سالهای گذشته نیز بازار خودرو چنین تجربهای را داشت که نباید تکرار شود.
۰۷:۱۰:۲۷ گروه خودرو: پس از برگزاری دومین همایش بینالمللی صنعت خودرو در تهران که همزمان با لغو تحریمهای خودرو از سوی آمریکاو همچنین روند رو به مثبت مذاکرات هستهای در سال گذشته بود، اظهاراتی در مورد ورود زود هنگام شرکای پیشین و خودروسازان مطرح دنیا به کشورمان در رسانههای مختلف شنیده یا دیده میشد.
در این بین برخی از مسوولان صنعتی کشور و حتی مدیران عامل شرکتهای خودروساز با تایید حضور دوباره خودروسازان، به عقد قراردادهایی اشاره میکردند که گویای ورود زود هنگام شرکای سابق به صنعت خودرو بود. این در شرایطی است که بازگشت یا ورود خودروسازان خارجی به ایران در آذرماه ۹۲ یعنی بعد از اولین توافق هستهای کلید خورد حال آنکه از آن سال تاکنون تنها شاهد اظهارنظرهای مختلف مسوولان صنعتی و حتی مدیران شرکتهای خودروساز در این زمینه هستیم، ولی تا امروز شاهد حضور خودروساز خارجی در کشورمان نبودهایم.به این ترتیب بهرغم مخالف برخی از نهادها، رسانهها و حتی نمایندگان مجلس و دستاندرکاران صنعت خودرو با بازگشت شرکای سابق و حضور خودروسازان جدید، هنوز اتفاق ملموسی که وعده آن را مدیران شرکتهای خودروساز به مشتریان داده بودند، نیفتاده و ظاهرا باید همچنان منتظر اتفاقات بعدی یعنی توافق کامل هستهای و به دنبال آن لغو تحریمها باشیم.بر این اساس برخلاف اظهارات برخی از خودروسازان که عنوان میکنند سرمایهگذاران خارجی دیگر به تحریمها توجهی ندارند و با نادیده گرفتن محدودیتها بهزودی در ایران مستقر خواهند شد، ظاهرا همه چشم به نتایج نهایی مذاکرات هستهای دارند؛ بهطوریکه روز گذشته مدیرعامل شرکت پژو – سیتروئن در گفت و گو با نشریهای آلمانی عنوان کرده بود که این شرکتمذاکراتی را برای همکاری با ایران در صورت لغو تحریمهای اعمال شده ضد جمهوری اسلامی ایران انجام داده است.
۰۷:۰۹:۳۰ ایسنا: یک نشریه آلمانی به نقل از مدیرعامل برند پژو نوشت: پژو سیتروئن سرگرم مذاکره برای همکاری با ایران خودرو در صورت برداشته شدن تحریمها است.ماکسیم پیکات در مصاحبه با ماهنامه نشریه منیجر مگزین گفت: ما با شرکای ایرانیمان در مورد نحوه و زمان آغاز فعالیتهایمان مذاکرات هفتگی داریم.پیکات ابراز امیدواری کرد ایران و قدرتهای غربی در مهلت تعیین شده در ژوئن به توافق جامع هستهای دست پیدا کنند و پس از آن تحریمها برداشته شوند.مدیرعامل برند پژو گفت: پژو در میان مدت مایل است در ایران خودرو تولید کند.وی گفت: ما در فکر ایجاد یک جوینت ونچر با ایران خودرو هستیم که از تامین تا تولید و فروش قطعات خودرو را پوشش خواهد داد.بر اساس گزارش رویترز، پیکات گفت: پژو که سابق بر این سالانه ۴۰۰ هزار خودرو در ایران میفروخت، در ابتدای فعالیت خود مدلهای جدید را از اروپا به ایران صادر خواهد کرد تا موقعیت خود را در این کشور تحکیم کند.به گفته تحلیلگران صنعت خودروی فرانسه، ایران بازار فوقالعادهای است که در آن ۳۰ درصد درآمد خانوادهها صرف خودرو میشود و در حال حاضر میزان عرضه نسبت به تقاضا کافی نیست و خریداران برای تحویل خودرو چند ماه در انتظار میمانند. مزیت دیگر، علاقه ایرانیها به برندهای فرانسوی است که موفق شدهاند جایگاه خوبی در این کشور برای خود دست و پا کنند.
۰۷:۰۵:۲۳ دنیای اقتصاد: روز گذشته بورس تهران که روند کاهشی خود را در یک ماه گذشته با ۱۷ روز منفی و ۳ روز مثبت معاملاتی طی کرده با افت دستهجمعی ۲۹ صنعت بورسی روبهرو شد و به این ترتیب شاخص کل بورس نیز با ۵۳۹ واحد افت به کانال ۶۳ هزار واحد سقوط کرد. به این ترتیب تنها ۴ صنعت در روز گذشته مثبت ماندند. در این بین «دنیای اقتصاد» از امروز با بررسی روزانه ۵ صنعت بورسی به تحلیل و انعکاس اخبار در حوزه صنایع موجود در بازار سهام میپردازد. گفتوگو با فعالان بازار سهام و تحلیل آخرین اخبار در حوزه صنایع بورسی از جمله مهمترین بخشهای محتوایی در فرمت جدید خواهند بود.
گروه بورس – سلیمان کرمی: با نگاهی به شاخص صنایع مختلف بورسی مشاهده میشود، تنها ۴ گروه بورسی، از میان ۳۷ گروه، روند مثبت داشتهاند و ۲۹ صنعت با افت شاخص دیروز را پشتسر گذاشتهاند. به این ترتیب، همراه با افت دسته جمعی شاخصهای صنایع، افت شاخص کل را نیز شاهد بودیم. در این میان، به رغم افت ۸۴/ ۰ درصدی شاخص کل، مشاهده میشود که شاخص کل هم وزن (در محاسبه این شاخص وزن تمامی نمادها یکسان است) با افت ۵۴/ ۰ درصدی مواجه شده است. در صنایع با بیشترین افت به ترتیب میتوان به صنایع چاپ و تکثیر، خودرو، ساخت محصولات فلزی، فرآوردههای نفتی و بانک اشاره کرد. از سوی دیگر رشد صنایع سایر معادن، تامین آب، برق و گاز، حمل و نقل، قند و شکر مشاهده میشود.
بر این اساس، تفاوت ۳/ ۰ درصدی افت شاخص کل و شاخص هم وزن را میتوان ناشی از افت صنایع بزرگ بورسی (با اثر بیشتر بر شاخص کل) در مقابل افت کمتر نمادها و صنایع کوچکتر مرتبط دانست. در بررسی حجم معاملات و ارزش معاملات صنایع مختلف، صنعت تامین آب، برق و گاز که به تازگی با تک سهم مبین در صنایع بورسی درج شده است، با بیش از ۳۸۴ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داده است و در ادامه نیز صنایع بانکی و خودرو با بیشترین حجم معاملات قرار دارند.
ابهام در نرخ خوراک پتروشیمیها
صنعت شیمیایی با سهم بیش از ۲۰ درصدی ارزش کل بازار سرمایه بهعنوان بزرگترین صنعت بورسی شناخته میشود، به همین دلیل تغییرات شاخص این گروه میتواند نوسانات شاخص را با خود همراه کند. روز گذشته شاخص صنعت شیمیایی افت ۳/ ۰ درصدی را تجربه کرد. بهرغم افت هفتگی ۴/ ۰ درصدی شاخص گروه این صنعت، مشاهده میشود که شیمیاییها هنوز با رشد بیش از ۳ درصدی از ابتدای سال مواجه هستند. در نمادهای زیرمجموعه این گروه، نماد «شپلی» با بیشترین رشد (معادل ۸/ ۳ درصدی) قیمتی و همچنین با حجم معاملات بیش از ۱۲ میلیون سهمی، از نمادهای مورد توجه گروه بوده که دیروز با فروش بیش از ۸۰۰ هزار سهم از سوی سهامداران حقوقی مواجه بوده است.
در ادامه نیز نمادهای «شکربن» و «شمواد» با بیشترین رشد قیمتی و نمادهای «تاپیکو» و «وپترو» با بیشترین حجم معاملات قرار دارند. از سوی دیگر نماد «شیران» با افت قیمتی ۹/ ۲ درصدی از نمادهای با بیشترین افت قیمتی و همچنین نماد «شفن» از نمادهای با کمترین حجم معاملات هستند. در این میان، در بخش سهامداران فعال هر نماد میتوان به خرید بیش از ۲۱۰ هزار سهم از نماد «پاکسان» توسط سرمایهگذاری گروه صنایع بهشهر ایران در سه روز پایانی هفته گذشته اشاره کرد؛ همچنین فروش ۱۵ میلیون سهم از پتروشیمی شیراز توسط شرکت مدبران اقتصاد نیز قابل ذکر است.
تعیین نرخ خوراک پتروشیمیهای گازی هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد. در این شرایط، وزیر نفت با تاکید بر نرخ ۱۳ سنتی برای نرخ خوراک گاز، احتمال تغییر این نرخ را کم دانست. محمد شکوری تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به این موضوع، عنوان کرد که با توجه به در نظر گرفتن نرخ خوراک میانگین ۱۰ سنتی در صورت پیشبینیهای سال ۹۴ شرکت پتروشیمیهای گازی این موضوع میتواند به سودآوری این شرکتها صدمه بزند. نرخ خوراک پتروشیمیها در پیشبینی شرکتها با نرخ دلار مبادلهای است، در این شرایط، این تحلیلگر بازار سرمایه به این موضوع نیز اشاره کرد که به رغم مصوبات مبنی بر اعمال نرخ دلار آزاد برای نرخ خوراک، به نظر میرسد که نرخ خوراک گازی ۱۳ سنت (میانگین ۱۰ سنت) با نرخ دلار مبادلهای محتملتر باشد.
در این بین قیمت نفت با رشد ۵۰ درصدی از کف قیمتی خود فاصله گرفته و بهرغم اینکه محرکهای افزایش قیمت کم است، از سوی دیگر احتمال افت قیمتی نیز در این کالای اساسی وجود ندارد. بر این اساس، همراه با افت قیمت نفت شاهد افت قیمت محصولات پتروشیمی(به خصوص پتروشیمیهای خوراک مایع) بودیم. رشد قیمت نفت، بار دیگر قیمت محصولات پتروشیمی را نیز تقویت کرده است و شاهد رشد قیمتی انواع محصولات پلیمری هستیم. در قیمتهای متانول و اوره نیز اگرچه انتظار نزول وجود ندارد اما نسبت به ماههای گذشته تغییرات چندانی نیز نداشتهاند.
در این میان، شکوری نیز به افت قیمتی محصولات پتروشیمی مانند متانول و اوره اشاره کرد. وی با اشاره به تقاضای مصرف زیاد برای انواع گریدهای پلیاتیلن گفت که انتظار افت قیمتی در آنها وجود ندارد. وی در نهایت به جهتگیری بازار نسبت به صنایع مختلف اشاره کرد و به نسبت قیمت به درآمد (P/ E) کمتر و در حدود ۴ واحد برای پتروشیمیهای گازی، بین ۴ و ۵ واحد برای پتروشیمیهای ترکیبی و بیشتر برای سایر پتروشیمیها را با توجه به وضعیت ابهامات موجود در این شرکتها و انتظارات موجود اشاره کرد.
از اخبار صنایع شیمیایی میتوان به تکمیل بیش از ۸۰ درصدی پروژه ستاره خلیج فارس با سهامدار عمده «تاپیکو» اشاره کرد. این پروژه که تولید بنزین یورو ۴ از ویژگیهای اصلی آن است میتواند بر روند سودآوری شرکت مزبور اثرگذار باشد.
صعود صنعت رایانه در بازار منفی
در حالیکه افت بیش از ۸/ ۰ درصدی شاخص صنعت در روز گذشته رقم خورد، اما شاهد رشد بیش از ۱۵ درصدی شاخص این گروه از ابتدای سال هستیم. این صنعت در حال حاضر دارای نسبت P/ E بیش از ۷ واحد است. نمادهای «مداران» و «رکیش» از زیر مجموعههای این صنعت به ترتیب دارای بیشترین افت قیمتی روزانه بودهاند. در این شرایط، همچنین میتوان به نمادهای «رکیش» و «مرقام» به ترتیب، با بیشترین و کمترین حجم معاملات نیز اشاره کرد. در این میان، شاهد مشارکت بیش از ۲۰ درصدی فعالان حقوقی در نماد معاملاتی «رکیش» هستیم. در بررسی سهامداران فعال نماد مزبور شاهد خرید بیش از ۴۰۰ هزار سهم از این نماد توسط بانک تجارت در هفته گذشته بودیم.
افزایش سرمایه در انتظار داروییها
در روز گذشته شاخص گروه دارویی افت ۲/ ۰ درصدی را تجربه کرد. به این ترتیب، شاهد افت ۳/ ۱ درصدی این صنعت در هفته گذشته بودیم. در نمادهای با بیشترین رشد، «دیران» قابل بررسی است، این نماد با تقسیم سود نقدی ۹۲۰ ریالی دیروز به بازار بازگشت و با رشد ۸/ ۴ درصدی روبرو شد. از سوی دیگر نیز نماد «دارو» با بیشترین افت قیمتی مشاهده میشود. نمادهای «دکوثر» و «شتهران» نیز به ترتیب از نمادهای با بیشترین و کمترین حجم معاملات هستند. در بررسی تغییر مالکیتهای مهم گروه دارویی، شاهد خرید کمتر از ۱۰ هزار سهمی «دعبید» توسط سهامدار عمده حقیقی بودیم. در نماد «تیپیکو» نیز خرید بیش از ۲۰۰ هزار سهم از سهام این شرکت توسط سرمایهگذاری صبا تامین مشاهده شد. از نکات مهم در گروه دارویی میتوان به افزایش سرمایه احتمالی چند شرکت زیرمجموعه این شرکت اشاره کرد. در این میان، میتوان افزایش سرمایه ۸۰ درصدی «دابور» در ماههای اخیر و همچنین انتظار برای افزایش سرمایه در نمادهای «دیران» و «دالبر» را نیز مورد اشاره قرار داد.
شایعات پیرامون رشد نرخ لبنیات
دیروز، شاخص صنعت غذایی به جز قند افت ۸/ ۰ درصدی را تجربه کرد. این گروه در میان پنج صنعت مورد بررسی بیشترین افت هفتگی (معادل ۳/ ۲ درصد) و کمترین مقدار رشد از ابتدای سال (معادل یک درصد) را تجربه کرده است. رشد قابل توجهی در نمادهای
زیر مجموعه این گروه مشاهده نمیشود (تنها نماد مثبت، «غالبر» با رشد ۵/ ۰ درصدی است). «غشان» نیز از نمادهای با بیشترین افت قیمت روزانه است. در این میان، «غالبر» بیشترین حجم معاملاتی و «غگل» نیز کمترین حجم معاملات را به خود اختصاص داده است. خبرهایی در این گروه مبنی بر احتمال رشد ۵ درصدی نرخ لبنیات و معادلسازی آنها مطابق با نرخ تورم عمومی شنیده میشود (شرکتهای لبنیاتی مانند کالبر و آذربایجان میتوانند از این موضوع اثر بپذیرند). در بررسی سهامداران فعال هر نماد، خرید ۷۵ هزار سهم از شرکت صنایع بهشهر توسط سرمایهگذاری هلال احمر در هفته گذشته قابل بررسی است؛ در نماد «غاذر» نیز شاهد فروش بیش از ۴۰۰ هزار سهم از این شرکت توسط سرمایهگذاری هلال احمر در پایان هفته گذشته و خرید سهام توسط دیگر سهامداران عمده مانند سرمایهگذاری توسعه آذربایجان و توسعه مسکن و همچنین شرکت عمران عرش پرسا بودیم.
کانی غیرفلزی
در این گروه شاهد افت کمتر از ۱/ ۰ درصدی شاخص هستیم. با این حال این صنعت رشد ۳/ ۰ درصدی در هفته پیش و رشد بیش از ۴ درصدی از ابتدای سال را تجربه کرده است. در نمادهای زیر مجموعه این صنعت، «کاذر» با بیشترین رشد و «کپشیر» با بیشترین افت مشاهده میشوند. در این میان، همچنین نماد «کاذر» دارای بیشترین حجم معاملاتی و «کفپارس» دارای کمترین حجم معاملات بوده است.
۰۷:۰۵:۰۷
دنیای اقتصاد: برخی جریانهای دارای منافع در ادوار گذشته فرضیهای را رواج دادهاند که با کاهش نرخ سود تسهیلات، هزینههای تولید کاهش خواهد یافت، اما یک پژوهش اقتصادی با بررسی آمارهای ۱۶۱ بنگاه اقتصادی، نشان داده که کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی، عامل تعیینکننده در هزینههای بنگاهها محسوب نمیشود. این پژوهش با بررسی تابع تقاضای پول و متغیرهای قیمتی اثبات کرده بهرغم تصور سیاستگذاران پولی مبنیبر حساس بودن هزینههای بنگاهها نسبت به نرخ سود بانکی، در سطح بنگاههای تولیدی حساسیت بیشتر نسبت به «هزینه دستمزد بنگاهها» و «دسترسی آسان به تسهیلات بانکی» است. برآوردهای پژوهش انجامشده نشان میدهد هزینه تامین مالی بنگاههای مورد بررسی حدود ۵ درصد است؛ نتیجهای که تایید میکند هزینه تامین مالی برای بنگاهها رقم قابلتوجهی محسوب نمیشود. غلط بودن فرضیه اثر کاهش نرخ سود، بر رونق تولید در سالهای گذشته نیز در عمل تایید شده است؛ زیرا تعیین دستوری نرخ سود تسهیلات در سال ۸۵، موجبات افزایش تولید و رونق بنگاهها را به وجود نیاورده بود. اما در هر دوره با همین توجیه پیگیری شده است. در ادبیات آماری چنین وضعیتی را خطای نوع دوم مینامند، خطایی که با وجود اثبات غلط بودن آن از سوی گروهی، بهعنوان گزاره غلط پذیرفته نشده است.
بررسی ۱۶۱ شرکت بورسی نشان میدهد
خطای نوع دوم در تعیین نرخ سود
گروه بازار پول: یک پژوهش با بررسی صورتهای مالی ۱۶۱ شرکت بورس حکایت از آن دارد که میانگین هزینه مالی حدود ۵ درصد بوده است و برخلاف تصور غالب سیاستگذاران پولی، هزینه تامین مالی در بنگاهها عامل مهمی نبوده است. بر اساس یافتههای این پژوهش نرخ سود بانکی عامل تعیین کننده در هزینههای بنگاه محسوب نمیشود، در مقابل «دسترسی به وامهای بانکی» و «دستمزد» عامل اثرگذارتری در هزینه تامین مالی بنگاهها بهشمار میآید. این پژوهش معتقد است: اگرچه که در سطح کلان تعیین نرخ سود بانکی از حساسیت بالایی نزد سیاستگذاران پولی برخوردار است، در سطح بنگاههای تولیدی حسیاست بیشتر نسبت به هزینه دستمزد است، همچنین شاخص سهولت دسترسی به منابع بانکی نیز عامل دیگری در تعیین تراز حقیقی پول در سطح بنگاههای تولیدی است. این پژوهش با عنوان «هزینه تامین مالی و سطح نقدینگی مورد نیاز بنگاههای تولیدی» توسط اکبر کمیجانی و حمیدرضا طباطبایی زواره در فصلنامه پژوهش اقتصادی در بهار سالجاری منتشر شده است. علاوهبر این، در نظرسنجی مرکز پژوهشهای مجلس از ۳۶۵ بنگاه اقتصادی در تابستان سال گذشته، بزرگترین مشکل بنگاهها در سالهای گذشته «سهولت دسترسی به منابع مالی» بوده که این موضوع نیز یافتههای پژوهش حاضر را تایید میکند. در ادبیات آماری، خطای نوع دوم زمانی است که فرض اولیه درست نبوده، اما آزمون آن را قبول کند.
بازخورد فعالان اقتصادی
موضوع اثر کاهش نرخ سود تسهیلات، بر هزینه تامین مالی بنگاهها یکی از چالشهای مهم اقتصاد کشور بوده است. در سال ۱۳۸۵ با فرض اثر کاهش نرخ سود تسهیلات بر افت هزینه بنگاهها، این نرخ بهصورت دستوری تعیین شد، حال آنکه بررسی آماری طی سالهای گذشته نشان داد که کاهش نرخ سود نتوانسته مقاصد سیاستگذاران اقتصادی را در قالب حمایت از تولید برآورده کند. مسوولان در سالهای گذشته در حالی بهدنبال کاهش نرخ سود بانکی برای حمایت از متغیرها بودند، که از یک متغیر مهم دیگر، یعنی «سهولت دسترسی به منابع مالی» غافل ماندهاند. در یک نظرسنجی مرکز پژوهشهای مجلس در تابستان سال گذشته، از ۲۶۵ تشکل اقتصادی در سراسر کشور، «مشکل دریافت تسهیلات» بهعنوان مهمترین چالش کسب و کار برای بنگاهها معرفی شده است. علاوهبر این در نظرسنجیهای گذشته نیز دریافت تسهیلات بانکی بهعنوان مهمترین مشکل این بنگاهها معرفی شده است. بهرغم نظر فعالان اقتصادی، سیاستگذار اقتصادی معتقد است که تعیین نرخ سود بانکی هزینه بنگاهها را کاهش خواهد داد.
مختصات پژوهش
علاوهبر نظرسنجی فعالان پژوهشهای صورت گرفته نیز، بر رابطه هزینه تامین مالی و سهولت دسترسی بنگاهها تاکید دارند. یک پژوهش با عنوان «هزینه تامین مالی و سطح نقدینگی مورد نیاز بنگاههای تولیدی» هزینه تامین مالی برای ۱۶۱ بنگاه تولیدی را مورد بررسی قرار داده است. در این مطالعه در برآورد تابع تقاضای پول در سطح بنگاههای تولیدی از متغیر «هزینه تامین مالی» بهعنوان هزینه فرصت پول استفاده شده است.
برای محاسبه هزینه تامین مالی نیز با استفاده از مقاله لوتسی و مارکوچی از تقسیم هزینه مالی (هزینه سود، کارمزد و جرایم پرداختی) یک شرکت بر تسهیلات دریافتی یا کل بدهی آن استفاده شده است. به اعتقاد این پژوهشگران، این معیار هزینه اعتبار یک بنگاه را نشان داده، در عین حال میانگین وزنی بهره پرداختی هر بنگاه در مجموع وام (کوتاهمدت و بلندمدت) را منعکس میکند. در این پژوهش بهمنظور استخراج تابع تقاضای پول در سطح بنگاههای تولیدی، فرض میشود که بنگاه مذکور در شرایط رقابتی عمل کرده و برای تولید محصولات خود، نهادههای تولیدی را به استخدام درمیآورد. متغیرهای مورد بررسی در این پژوهش، «نقدینگی»، «فروش»، «هزینه فرصت پول»، «دستمزد» و یک متغیر مهم به نام «شاخص دسترسی به منابع بانکی» است. در بخش هزینه فرصت پول در سطح کلان، از متغیر وزنی نرخ سود و نیز میانگین نرخ سود تسهیلات بهعنوان نرخ سود (بهره) اسمی، در سطح بنگاهها نیز از هزینه تامین مالی برای هر بنگاه استفاده شده است و برای محاسبه هزینه تامین مالی، هزینه مالی (سود و جرایم) هر بنگاه بر کل بدهی آن بنگاه تقسیم شده است. متغیر مهم دیگر شاخص دسترسی به منابع بانکی است. پژوهشگران در توضیح این متغیر عنوان کردند: «با توجه به شرایط تورمی و کاهش نرخهای حقیقی سود بانکی در دوره مورد نظر، دسترسی آسان بنگاهها به منابع بانکی نسبتا ارزان در مقایسه با سایر منابع تامین اعتبار میتواند بهعنوان خبرگی مالی بنگاهها تلقی شود. بر این اساس، شاخص دسترسی منابع بانکی از طریق نسبت بدهی بانکی (مانده اعتبارات دریافتی از شبکه بانکی) به کل بدهی (مجموع اعتبارات بانکی و غیر بانکی) هر بنگاه محاسبه شده است.» دوره مورد بررسی این پژوهش نیز از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۹ بوده که دو دوره برنامه ۵ ساله سوم و چهارم را شامل شده و به لحاظ سیاستهای پولی و رویکردهای متفاوت اتخاذ شده از جمله سیاست کاهش دستوری نرخ سود تسهیلات قابل بررسی است.
سهم اندک نرخ سود در تولید
این پژوهش با توجه به تعریف هزینه تامین مالی، دامنه این متغیر را بین ۱۶۱ بنگاه تولیدی در دامنه ۸ هزارم درصد و ۲۷ درصد بهدست آورده که میانگین هزینه تامین مالی معادل ۲/۵ درصد بوده است. میانگین مذکور حاکی از آن است که هزینه تامین مالی در سطح بنگاههای تولیدی برخلاف تصور رایج چندان بالا نیست. موضوعی که در سالهای گذشته نیز از سوی مسوولان بانک مرکزی عنوان شده بود. بر اساس یک پژوهش دیگر در سال ۱۳۹۰ از ۱۴۲ شرکت بورسی نسبت هزینههای مالی به میزان فروش حدود پنج درصد ثبت شده بود. از مجموع این دو آمار میتوان تایید کرد که میزان هزینه تامین مالی در بنگاههای تولیدی بسیار کمتر از مقدار تصور شده است. حال آنکه سیاستهای کاهش دستوری نرخهای سود بانکی چه در سال ۱۳۸۵ و چه در هفتههای اخیر، با انگیزه بالا بودن هزینه تامین مالی در بنگاههای تولیدی شکل گرفته است.
نیاز به سهولت تسهیلات گیری در بنگاهها
پژوهش مورد بررسی در بخش نتیجهگیری و پیشنهادها بیان میکند: «در حالی که ضرایب مربوط به نرخ سود بانکی از معناداری لازم در برآورد مدل تجربی برخوردار نشدند، در مطالعه حاضر، با هدف بهبود تخمین ضرایب مربوط به کشش تقاضای پول در سطح بنگاههای تولیدی نسبت به نرخ سود، هزینه تامین مالی برای هر بنگاه محاسبه و در مدل به کار گرفته شده است. به همین منظور، از طریق معرفی تابع خدمات مبادلاتی و بهینهسازی هزینه بنگاهها، تابع تقاضای پول بهصورت تابعی از میزان تولید(فروش)، هزینه فرصت پول، نرخ دستمزد و نیز درجه خبرگی بنگاه استخراج شده است.» با توجه به اهمیت و تفسیر کشش تقاضای پول نسبت به نرخ بهره در تصریح مدلها در این پژوهش از دو نرخ سود استفاده شده است. در سطح کلان از میانگین وزنی نرخهای سود سپرده و میانگین نرخ تسهیلات استفاده شده است که نتایج حاصل شده از معناداری لازم برخوردار نبوده است. علاوهبر بخش کلان، در بخش بنگاههای تولیدی از متغیر هزینه تامین مالی برای هر بنگاه بهعنوان جانشین متغیر هزینه پول استفاده شده است که نتایج حاصل شده در این بخش نیز نشان میدهد که تقاضای پول از حساسیت بالایی نسبت به هزینه تامین مالی برخوردار نبوده است.
حساسیت نسبت به نرخ دستمزد
عامل دیگر نیز در تراز حقیقی پول برای بنگاههای تولیدی، نرخ دستمزد است. به بیان دیگر با توجه به اینکه پرداخت دستمزد در یک بنگاه تولیدی از جمله هزینههای مستمر محسوب میشود، نرخ دستمزد تاثیر مستقیمی بر نگهداری تراز حقیقی پول دارد. متغیر مورد بررسی دیگر شاخص سهولت دسترسی به منابع بانکی است که بازتابی از شرایط آنها در تحصیل اعتبار از مراکز مختلف (بانک، مشتریان و دولت) است. این متغیر عامل دیگری در تعیین تراز حقیقی پول در سطح بنگاههای تولیدی است. نتایج حاصل نشان میدهد که ضریب مذکور معادل منفی ۵۸/۰بوده است، به این معنی که هر چه دسترسی بنگاهها به منابع اعتباری بانکها بیشتر باشد، تقاضای حقیقی بنگاه برای نگهداری نقدینگی کاهش مییابد. به بیان دیگر، دسترسی آسان به منابع ارزان بانکی (با توجه به نرخ حقیقی سود بانکی) بنگاهها را از نگهداری پول بهصورت راکد آسوده میکند. از مجموع این نتایج میتوان نکته مورد توجه سیاستگذار پولی را این طور توصیف کرد که اگرچه در سطح کلان تعیین نرخهای سود بانکی از حساسیت بالایی نسبت به هزینه دستمزد یا میزان سهولت دسترسی به منابع برخوردار بوده است، اما در بنگاههای تولیدی حساسیت بیشتر نسبت به هزینه دستمزد و سهولت دسترسی به منابع بانکی بوده است؛ بنابراین سیاستگذار پولی میتواند، به جای تفکر در کاهش مشکلات بنگاهها از طریق دستکاری نرخ سود بانکی، به فکر ایجاد ساختاری باشد که سهولت دسترسی به منابع بانکی را برای بنگاههای پر بازده افزایش دهد.
۰۷:۰۵:۰۲ دنیای اقتصاد: آمریکا و شش همپیمان عربش در حاشیه جنوبی خلیج فارس، هفته آینده در نشستی در کمپ دیوید واشنگتن، تدابیر جدید امنیتی برای آنچه آن را مقابله با تهدیدهای ناشی از ایران میخوانند، بررسی میکنند. وزیر خارجه ایالاتمتحده، روز جمعه خبر داد که آمریکا به موازات تلاش برای دستیابی به توافق هستهای با ایران، این نگرانی اعراب را برطرف میکند که این توافق علیه منافع آنان نیست. به گفته برخی مقامات آمریکایی در نشست واشنگتن قرار است طرح ایجاد یک سیستم دفاع موشکی منطقهای در مقابل موشکهای ایران مطرح شود.
دلواپسی شیوخ عرب از توافق هستهای
اعراب بهدلیل آنچه نگرانی از ایران میخوانند بهدنبال توافق امنیتی با آمریکا هستند
گروه دیپلماسی، کامران کرمی: «هر دم از این باغ بری میرسد.» به نظر میرسد میتوان این شعر نظامی گنجوی را برای توصیف اوضاع در خاورمیانه بهکار ببندیم که هر لحظه آبستن حوادث جدید است. منطقهای مستعد بحران که همواره منبع درگیری و تنش بین دولتها را فراهم آورده و همکاری و همگرایی را سخت و شکننده کرده است.
در یک دهه اخیر، سقوط صدام در عراق، موج خیزشهای بهار عربی و سقوط دومینو وار دیکتاتورها در مصر، تونس، لیبی و یمن، جنگ خانمانسوز سوریه، ظهور دولت خود خوانده عراق و شام (داعش)، مذاکرات هستهای ایران و غرب، تهاجم هوایی عربستان به یمن و در روزهای اخیر موضوع تجزیه عراق و توافق امنیتی جدید آمریکا و شیوخ خلیج فارس برای صف آرایی مقابل ایران، حکایت از این تغییرات ساختاری در گستره این هارتلند (قلب جهانی) است. در زمانی که نخستوزیر رژیم صهیونیستی در مقابل انتقادات از توافق بد روز به روز منزویتر میشود، اعراب به رهبری عربستان از آمریکا میخواهند در مقابل سکوتشان در مورد توافق هستهای، بار دیگر به حفظ امنیت آنها متعهد شود. در همین ارتباط، آمریکا و ۶ همپیمان عرب در حاشیه جنوبی خلیج فارس قرار است هفته آینده در نشستی در واشنگتن تحت عنوان «کمپدیوید» با توافق بر سر تدابیر جدید امنیتی، زمینه مقابله با آنچه آن را کنشهای «نگرانکننده و بیثباتآور ایران» در منطقه ادعا میکنند فراهم آورند. جانکری، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه (۱۸ اردیبهشت) اعلام کرد هفته آینده واشنگتن میزبان نشستی با حضور همپیمانان عرب این کشور در حوزه خلیج فارس خواهد بود تا آمریکا به موازات تلاش برای دستیابی به توافق هستهای با ایران که نگرانیهایی در میان دولتهای عربی بهخصوص عربستان سعودی پدید آورده، به متحدان خود اطمینان دهد که این توافق علیه منافع آنان نیست. زمینهسازی برای این نشست در شرایطی است که در پی تهاجم هوایی عربستان به یمن و بمباران گسترده مواضع شیعیان حوثی و ارتش نزدیک به علی عبدالله صالح، شاهد جنگ لفظی میان ایران و عربستان هستیم که ریشههای آن علاوه بر مولفههای مربوط به امنیت و موازنه منطقهای که سابقهای چند دههای در روابط دو کشور دارد، اخیرا به موضوعاتی چون توطئه نفتی و حج عمره بر میگردد. اعراب خلیج فارس مدعی هستند که حمایت ایران از شیعیان حوثی در جهت گسترش نفوذ ایران در منطقه است. این ادعا در حالی است که بهواسطه حمایتهای مالی و تسلیحاتی برخی دولتهای عربی خلیجفارس از گروههای افراطی در عراق و سوریه، زمینه بحرانها و بیثباتیهای منطقهای را فراهم آورده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات آمریکایی گفتهاند که در نشست واشنگتن قرار است طرح ایجاد یک سیستم دفاع موشکی منطقهای برای مقابله با موشکهای ایران مطرح شود. به گفته آنها این طرح ممکن است با تعهدات امنیتی جدید، فروش تسلیحات بیشتر و برنامهریزی برای برگزاری چند مانور نظامی مشترک همراه شود.
باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا قرار است چهارشنبه هفته آینده با ملک سلمان، پادشاه عربستان در کاخ سفید دیدار کند و به نظر میرسد ایران یکی از موضوعات محوری گفتوگوهای آنها خواهد بود. به گفته سخنگوی کاخ سفید این دیدار در آستانه نشست مشترک آمریکا و رهبران ۶ کشور عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس صورت خواهد گرفت. به گفته اریک شولتز هدف از دیدار اوباما و سلمان، گفتوگو و مشورت درباره موضوعات مختلف منطقهای و رابطه دوجانبه آمریکا و عربستان خواهد بود. همچنین نیکلاس برنز- که رهبری مذاکرات آمریکا را درباره برنامه هستهای ایران پیش از استعفایش در سال ۲۰۰۸ برعهده داشت- احتمال به راه افتادن رقابت هستهای در منطقه را یکی از نگرانیهای اصلی آمریکا میداند که این نشست در ارتباط با آن قرار دارد.
جانکری، وزیر خارجه آمریکا، پس از حضور در مراسم هفتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم در پاریس، میزبان همتایان خود از عربستان، کویت، امارات، قطر، عمان و بحرین بود و در همین نشست وزیران خارجه آمریکا و ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس، برنامه نشست هفته آینده در واشنگتن را تعیین کردند. وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا که سرپرستی تیم مذاکرهکننده هستهای این کشور در مذاکرات با ایران را بر عهده دارد به علاوه ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا کری را در این دیدار همراهی کردهاند. پیشتر نیز فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری فرانسه در یک سفر منطقهای ضمن شرکت در اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس، زمینه انعقاد فروش تسلیحات به قطر را فراهم کرد. دولتهای عربی این منطقه در طول سالهای اخیر قراردادهای میلیاردی تسلیحاتی را با آمریکا، فرانسه، بریتانیا، آلمان و چین با توجیه خطر ایران امضا کردهاند. این نگرانی زمانی دوچندان شد که مذاکرات هستهای ایران و غرب در روند توافق جامع قرار گرفت و منجر به همکاریهای غیرمستقیم ایران و آمریکا بر سر مبارزه با داعش در عراق شد؛ بنابراین با نزدیک شدن به موعد دستیابی به توافق جامع، اکنون رفع نگرانیهای همپیمانان عرب آمریکا پیرامون این توافق یکی از مهمترین چالشهای پیشروی دولت اوباما است.
در همین خصوص جانکری در یک کنفرانس خبری گفت: «رئیسجمهوری اوباما کاملا نگرانیهای موجود را درک میکند و ما قصد داریم با اعلام تعهدات و بهکارگیری ابتکارهای جدید، تفاهم امنیتی جدیدی میان آمریکا و همپیمانانش در شورای همکاری خلیج فارس برقرار شود؛ تفاهمی که ما را به سطحی بالاتر از آنچه تاکنون در آن قرار داشتیم، برساند.» برخی تحلیلگران بینالمللی بر این نظرند که زمزمههای خروج آمریکا از خاورمیانه و انتقال به شرق آسیا برای تمرکز بر چین، باعث شده تا آمریکا بهدنبال یک ائتلاف امنیتی با مشارکت واقعی خود اعراب در تامین امنیتشان باشد.
به گفته وزیر خارجه آمریکا «این جاده یکطرفه نیست؛ ما منافع متقابل و نیازهای مشترک داریم و باید برای تامین آنها تدابیر لازم را بیندیشیم.» او گفت: مطمئن است که نشست واشنگتن بهطور چشمگیری قابلیتهای طرفین را برای پاسخگویی به نیازهای همه کسانی که آیندهای عاری از تروریسم میخواهند، تقویت خواهد کرد.
پیروز مجتهدزاده، کارشناس مسائل بینالملل درباره دلایل دیدارها و رایزنیهای رئیسجمهوری آمریکا با سران دولتهای عرب منطقه در گفتوگو با فرارو معتقد است که مساله «دفاع مشترک» در برابر ایران سالها است که از جانب کشورهای عرب منطقه و تحت حمایت آمریکا در قالب پروژه «ایرانهراسی» مطرح است و پیش از این «سپر جزیره» در همین راستا و با هدف ایجاد یک قدرت نظامی برای دفاع از امنیت و مقابله با تجاوزات خارجی تشکیل شد، اما گذشت زمان نشان داد که این سپر واقعیت عملی پیدا نکرد و نتوانست کشورهای عرب منطقه را با یکدیگر در زمینه دفاعی متحد کند؛ بنابراین دفاع مشترک در برابر ایران هم هیچگاه از وانمود کردن فراتر نخواهد رفت. عبدالباری عطوان نویسنده برجسته عرب نیز در تحلیلی در روزنامه «رای الیوم» معتقد است که دولت آمریکا طرحی را در دست اجرا دارد که بر اساس آن با ترساندن کشورهای حوزه خلیج فارس از ایران، آنها را ترغیب به خرید هر چه بیشتر سلاح با هزینه کردن میلیاردها دلار پول نفت میکند. سلاحهایی که نهایتا هیچ کاربردی نداشته و جز انبار کردن سلاح و هدر دادن ثروت اعراب، هیچ فایدهای برای امت عربی در خروج از مشکلات اقتصادی و اجتماعی ندارد.
۰۷:۰۱:۴۲ این خبر در بین خبرها گم شد
۰۶:۵۹:۰۷ چند ماهی است که برخی رسانه های بین المللی و ایرانی، خبر از انتقال چند فروند هواپیمای ایرباس مدل A340 سری ۶۰۰ که متعلق به ایرلاینی به نام “ویرجین آتلانیک” هستند، به شهرهای بصره و بغداد در عراق می دادند و گمانه زنی ها درباره اینکه این هواپیماها متعلق به یکی از ایرلاین های ایرانی باشد، مطرح بود.a340-600 از نوع هواپیماهای مسافربری پهن پیکر و چهار موتوره ساخته شرکت ایرباس است که کاربرد اصلی این هواپیما در جابجایی تعداد زیادی مسافر در مسافت های طولانی است. این تایپ از ایرباس، بر اساس اطلاعات رسمی، تقریبا ۱۴۶۰۰ کیلومتر برد پروازی دارند و حدود ۳۵۰ مسافر را در ۳ کلاس اکونومی، بیزینس و فرست کلاس حمل می کنند.
اما این گمانه زنی ها زیاد ادامه پیدا نکرد و طی ساعات پایانی شب گذشته، آسمان تهران شاهد فرود دسته جمعی این ایرباس ها در فرودگاههای امام خمینی (ره) و مهرآباد بود تا بزرگترین انتقال دسته جمعی هواپیماهای مسافربری به داخل کشور در دوران پس از انقلاب و در شرایطی که هنوز تحریم ها علیه صنعت هواپیمایی کشورمان به شدت ادامه دارد، رخ دهد.
۰۶:۵۸:۵۰ به گزارش رسانه های امریکا ، یکصد و پنجاه نماینده دمکرات روز پنجشنبه گذشته در نامه ای به اوباما مصرانه از وی خواستند تمام راه های دیپلماتیک را برای توافق هسته ای با ایران پیش از دنبال کردن گزینه های سخت تر نظیر تحریم محک بزند که این یک علامت قوی در مورد آمادگی دمکراتها برای ممانعت از هرگونه تلاش و تندروی جمهوریخواهان علیه توافق هسته ای با ایران است.
در حالی که برخی رهبران ارشد دمکرات از جمله نانسی پلوسی نماینده کالیفرنیا ، جیم کلیبرن نماینده کارولینای جنوبی و خاویر بکرا از کالیفرنیا نامه هفتم مه را مورد تایید قرار دادند، جمهوریخواهانی چون استنی هویر ، گروه اقلیت ویپ در کنگره و ‘جو کرولی ‘ از نیویورک و همچنین نایب رییس مجمع دمکراتیک از این کار امتناع ورزیدند.
چنین دودستگی پیرامون طرحی که به کنگره حق دادن رای بالا یا پایین به هرگونه توافق هسته ای نهایی بین ایران و امریکا و پنج قدرت دیگر جهان خواهد داد، وجود نداشت.
هویر و کرولی می گویند آنها خواستار یک راه حل سیاسی هستند ولی تصمیم آنها برای چشم پوشی از نامه بر این نکته تاکید دارد که چه سیاست عذاب آور و دردناکی پیش روی قانونگذارانی قرار دارد که با مخالفت رهبران تل اویو دست به گریبانند.
وی در یک پست الکترونیکی نوشت : همان گونه که قبلا گفتم ، نیل به یک توافق از راه مذاکره و سیاسی پیامدی است که ارجحیت دارد و کنگره نقش مهمی در بررسی هرگونه توافق ایفا می کند.
کرولی نیز بیانیه کوتاه مشابهی صادر کرد.
دیلان ویلیامز نایب رییس بخش امور دولتی که حامی رویکرد سیاسی اوباما است و از نامه دمکرات ها تمجید می کند، گفت : وی نگران نیست که برخی دمکرات ها از امضای نامه خودداری کردند. وجود این حقیقت که ۱۵۰ قانونگذار آماده حمایت از تفاهم در مورد چارچوب توافقنامه شده اند، نشانه این است که حمایت از چنین توافقی حتی فراتر از تنها امضا کنندگان نامه است.
۰۶:۵۳:۴۱به گزارش ایرنا، محمد رضا باهنر با حضور در برنامه نگاه یک با اشاره به مذاکرات هسته ای و انتشار بیانیه مطبوعاتی سوییس اظهار کرد: ما در بازی برد باخت تجربه طولانی داریم و همه گزینه های آقایان را در این ۳۵ سال دیده ایم. از گزینه نظامی و تهاجم فرهنگی و مسائل مختلف را تجربه کرده ایم و از زمانی که حضرت امام (ره) در سال ۴۲ پرچم انقلاب اسلامی را برافراشتند، بازی برد باخت ما با آمریکا آغاز و تا امروز ادامه دارد.
وی اظهار کرد: در دو سال اخیر اعلام کردیم که حاضریم وارد بازی برد – برد شویم و مذاکرات را جدی دنبال کردیم. یا آمریکا نمی خواهد و یا نمی تواند و یا به دنبال ایده های دیگری است که نمی خواهد شفاف ایده های در ذهن خود را اعلام کند.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در آمریکا رقابتی بین حزب جمهوری خواه و دموکرات وجود داشته و این دو حزب در ۲۰۰ سال اخیر قدرت را جابه جا کردند. همواره دو دوره جمهوری خواهان سوار کار عرصه سیاسی بودند و یک دوره دموکرات ها و در ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر، سهم هر حزب، دو دوره به دو دوره است.
باهنر ادامه داد: حدس می زنم شاید جمهوری خواهان نیز بی علاقه نیستند که مذاکرات به نتیجه برسد بلکه به دنبال این هستند که این اتفاق تنها به نام دموکرات ها تمام نشود.
وی توضیح داد: تصویب اطلاع کنگره از روند مذاکرات با ایران از سوی هر دو حزب، متفاوت از جلوگیری کنگره از مذاکرات است و هنوز هم رییس جمهوری آمریکا تاکید می کند اگر این اتفاق بی افتد وی از حق وتوی خود در این باره استفاده خواهد کرد.
*اعتماد مجلس به تیم مذاکره کننده
نایب رییس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: ما بارها اعلام کردیم به تیم مذاکره کننده خود اعتماد داریم. رهبر معظم انقلاب نیز به این مهم تاکید کردند . البته این به معنای عدم رصد، تعقیب و مراقبت نیست. اولین جایی که تیم مذاکره بعد از پایان مذاکرات حضور می یابند، مجلس است.
باهنر درباره فکت شیت ایرانی گفت: فکت شیت یعنی طرفین بعد از تفاهم، در یک بیانیه مکتوب، برداشت های خود را از نکات تفاهم نامه اعلام می کنند که این امر تعهد حقوقی برای طرفین در بر ندارد.
وی افزود: برخی معتقد بودند ما باید فکت شیت را منتشر کنیم. آقایان شفاهی بحث ها را در مجلس و رسانه ملی و… مطرح کردند و می گفتند که فکت شیت ما همین گفت وگو ها است. فکت شیت ما و طرف مقابل تعهدی برای طرفین ندارد و این که انتشار آن چقدر مصلحت است و یا ضرورت دارد که این گزاره برگ مکتوب در رسانه ها منتشر شود، مورد ارزیابی است.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به مجری این برنامه مبنی بر شفاف نبودن جزییات مذاکرات برای مردم یادآور شد: معتقدم مسوولان دولتی و وزارت خارجه و تیم مذاکره کننده، بیش از این باید مطالب را باز کنند. این مناظرات، نقدها باید مرتب در رسانه ملی ادامه یابد و در دانشگاه ها نیز کرسی های آزاد اندیشی ، مساله مذاکرات مورد ارزیابی قرار گیرد.
باهنر ادامه داد: در جزییات این مهم قدری کوتاهی شده اما کمیسیون امنیت ملی مجلس در جریان ریز مذاکرات هست و هیچ نقطه ای وجود ندارد که ریاست مجلس در جریان آن نباشد. در جلسات غیر علنی نیز آقایان توضیحات کاملی را بیان کردند.
وی اظهار کرد: هرچه توضیحات درباره توافقات بیشتر باشد بهتر خواهد بود و این گفت وگو شنود ها در تریبون های آزاد و رسانه ملی باید بیشتر باشد.
*عدم نگاه حزبی به توافق هسته ای
نایب رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: برخی در این باره بحث حزبی می کنند و موضوع هسته ای بحث حزبی و سیاسی نیست و در این زمینه به وحدت رویه کامل رسیدیم و خطوط قرمز را همه می شناسیم.
باهنر توضیح داد: ممکن است دیر یا زود کشف کنیم که طرف مقابل حرف های دیگری در ذهنشان دارند که شفاف بیان نمی کنند و فرض کنید دنبال بازی برد- باخت در فضای تهدید باشند. گفت وگو زیر سایه تهدید جواب نمی دهد و ما نیز گزینه های مختلفی روی میز داریم.
وی یادآور شد: فرض کنید طرف مقابل اعلام کند که شش ماه مذاکرات قطع شود ما به نقطه قبل از مذاکرات برمی گردیم و در وضعیت فعلی نمی ایستیم و به شرایط قبل از توافق ژنو بر می گردیم.
نایب رییس مجلس درباره نقش این نهاد در مذاکرات گفت: ما طرحی در اسفندماه داشتیم که فوریت آن به تصویب رسید و به کمیسیون مربوطه ارجاع شد. بر اساس این طرح، اگر طرف مقابل و چه نیروهای ما بخواهند فراتر از توافقات مجموعه نظام به نقطه ای برسند، مجلس ممکن است دولت را ملزم کند به وضعیت قبل از توفق ژنو برسد.
باهنر در عین حال تاکید کرد که ما به دنبال مقابله به مثل نیستیم و در جریان امور هستیم و تصمیمات احساسی نخواهیم داشت و مدبرانه رفتار می کنیم.
وی ادامه داد: قرار یک مقابله بچگانه بدون ریشه احساسی در برابر کنگره آمریکا نداریم اما تاثیر اتفاقات کنگره بر مذاکرات را رصد می کنیم.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی توضیح داد: ادامه مذاکره زیر سایه تهدید دیگر نامش مذاکره نیست. اگر قرار باشد ما را با مسائل نظامی تهدید کنند دیگر سرداران دیپلمات خود را به میدان نمی فرستیم و از دیگران و امکانات دیگر خود استفاده می کنیم اما ما قرار نیست احساسی تصمیم بگیریم.
باهنر افزود: مجلس در این باره به موقع و دقیق و با هماهنگی نظام تصمیم می گیرد و از تصمیمات مدبرانه دولت استقبال می کند.
وی گفت: مجلس شورای اسلامی در همه امور می تواند قانون وضع کند. در جایی الزام وجود دارد و در جایی به اصطلاح تصویب این قوانین یک طرفه است. به یاد داریم در زمانی اختلاف مجلس دولت و مجلس زیاد شده بود و به عنوان نمونه مجلس درباره ساعت فعالیت بانک ها وارد شد. عرف نیست اما مجلس می تواند در همه امور قانون وضع کند اما امروز روابط مجلس و دولت دو سویه است.
*پرتکل الحاقی و مجلس
نایب رییس مجلس درباره تصویب پروتکل الحاقی در مجلس تصریح کرد: ما در حال حاضر عضو آژانس هستیم و پروتکل را پذیرفتیم. برای پیوستن به پروتکل الحاقی نیاز به مصوبه مجلس است و تردید حقوقی در این باره وجود ندارد و ۱+۵ نیز این موضوع را می داند.
باهنر ادامه داد: دولت می تواند اجرای پروتکل الحاقی را داوطلبانه و موقت بپذیرد اما این یک اشکال دارد. مجلس یک سال پیش مصوبه ای داشت مبنی بر این که دولت حق ندارد اجرای این پروتکل را داوطلبانه بپذیرد.
وی با بیان اینکه بحث اصلی تعامل است، گفت: در مسائل راهبردی بین دولت و مجلس اختلافی وجود ندارد و هر دو گروه به دنبال رعایت خطوط قرمز هستند.
*دلواپسان هسته ای
نایب رییس مجلس درباره دلواپسی در زمینه توافق هسته ای یادآور شد: موقعی دلواپسی از سوی برخی به این منجر می شود که مذاکره کنندگان صادق نیستند که این دلواپسی بر جامعیت مجلس وارد نیست و مجلس به تیم مذاکره کننده اعتماد دارد؛ ممکن است برخی نمایندگان مجلس نگرانی های دیگری داشته باشند اما کلان مجلس به این تیم اعتماد دارد اما دلواپس نیز هست.
باهنر ادامه داد: دلواپسی ما به دلیل مکار بودن دشمن است و گاه به تیم مذاکره کننده هشدار می دهیم که در جایی که طرفین تعهداتی را می پذیرند باید شرایط در نظر گرفته شود و مراقب باشیم طرف مقابل زیر امضای خود نزند.
وی اظهار کرد: پرتکل الحاقی در شرایط کنونی در مجلس به هیچ عنوان تصویب نخواهد شد. دولت نیز می داند که اکنون زمان ارائه لایحه پروتکل الحاقی نیست و این پرتکل زمانی می تواند به مجلس ارائه شود که همه تحریم ها لغو شده باشد و مدتی از این امر بگذرد و ما اعتماد کنیم که رقیب به فکر بازگشت به گذشته نیست.
به گفته نایب رییس مجلس، اگر تفاهم احتمالی انجام شود مجلس به دولت اجازه می دهد که اجرای پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه بپذیرد.
نایب رییس مجلس همچنین تاکید کرد که رقابت و بد بینی که در حال حاضر بین کاخ سفید و سنای آمریکا دیده می شود بین مجلس و دولت ایران وجود ندارد.
وی در پاسخ به تاکید مجری بر ضرورت نظارت مجلس بر توافق احتمالی و لزوم تصویب توافق از سوی مجلس شبیه به آنچه در سنا اتفاق می افتد اظهار کرد: بین دولت و مجلس در مذاکرات هسته ای بی اعتمادی وجود ندارد. دولت در این موضوع رقیب ما نیست. اگر نکته ای باشد نیز مشفقانه بیان خواهیم کرد.
*پذیرش جهانی ایران هسته ای
باهنر درباره تحقیق و توسعه انرژی هسته ای یادآور شد: ما در زمینه تحقیق و توسعه کار خود را ادامه می دهیم و در این زمینه تا ابد محدودیت ها را نمی پذیریم. اگر قرار باشد سوخت نیروگاه هسته ای خود را خودمان تامین کنیم نیازمند زمان هستیم و ما این مدت، محدودیت ها را پذیرفتیم.
وی توضیح داد: همه امروز پذیرفته اند که ایران کشوری دارای فناوری هسته ای است و این مسئله حتا در فکت شیت آقایان نیز انکار نشده است. همچنین ۴ تا ۵ هزار سانیرفیوژ ما کار خواهد کرد و کار تحقیق و توسعه نطنز نیز استمرار دارد.
به گفته نایب رییس مجلس شورای اسلامی، هسته ای ماندن نظام، تحقیق و توسعه و فعال بودن و تزریق گاز به سانتریفیوژها، خطوط قرمز نظام است.
*کاسبان تحریم
باهنر درباره مباحثی که درباره کاسبان تحریم بیان می شود، تصریح کرد: بیان کردن چنین مباحثی کم انصافی است؛ در زمان تحریم به هر حال زندگی ما چرخید. واقعا در مسائل سیاسی بی انصافی نکنیم.
وی ادامه داد: عده ای کمک کردند و ما تحریم ها را دور زدیم. مسوولان دولتی و وزیر و مسوول فلان دفتر و برخی بخش خصوصی ها نیز در این زمینه فعالیت کردند. در زمان تحریم هزینه های مازادی پرداخت شده اما اجر این افراد که موجب دور زدن تحریم ها شدند نباید ضایع شود. نباید فکر کنیم این افراد می خواهند جلوی مذاکرات را بگیرند که تحریم باقی بماند و دلالی کنند.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی گفت: فرض کنیم که تحریم ها برداشته شد. وضع ارزی ما نیز مطلوب شد و پول بیشتری در دسترس ما قرار گرفت. آیا ما از برداشتن تحریم ها به دنبال واردات هستیم؟
باهنر افزود: در رکود ، برخی بنگاه های تولیدی به وارد کننده تبدیل شدند و تولید در محاق قرار گرفت. اگر تحریم ها برطرف شد آیا باید وارد کنندگان را کمک کنیم که تولید کننده شوند و یا همان چهار ایثارگر تولید کننده نیز تبدیل به وارد کننده شوند؟
وی اظهار کرد: چه دولت مردان و چه بخش خصوصی که بار دور زدن تحریم ها را داشتند زحمات گسترده ای کشیدند و باید قدر آنان را بدانیم.
*لغو یکباره تحریم ها
نایب رییس مجلس شورای اسلامی درباره برداشته شدن تحریم ها نیز توضیح داد: همه تحریم ها به طور همزمان باید لغو شود و در تفاهم ما به این مهم تاکید شده است. همزمان با اجرای توافق نامه، باید همه قطعنامه ها با یک قطعنامه جدید شورای امنیت لغو شود.
باهنر همچنین گفت: مذاکرات ما تنها پیرامون مسئله هسته ای است و توان نظامی ما قابل مذاکره نیست و بارها این مهم را اعلام کردیم. صحبت ما صرفا درباره مسئله هسته ای است و درباره هیچ مسئله دیگری در این مذاکرات بحثی نداریم.
۰۶:۵۳:۲۴ به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، علاءالدین بروجردی ظهر امروز در جمع دانشجویان دانشگاه تبریز در تالار وحدت این دانشگاه اظهار داشت: اوباما، کنگره آمریکا و شورای امنیت در سخنرانیهای مختلف اعلام میدارند که باید تحریمها به صورت تدریجی برداشته شود اما ما همانطور که مقام معظم رهبری و ریاست محترمجمهوری تاکید داشتهاند به مانند سالهای دفاع مقدس در برابر فشارها مقاومت خواهیم کرد که شاهد رفع یکباره همه تحریمهای ظالمانه باشیم.
وی افزود: قبل از انقلاب ایران و آمریکا تنها کشورهایی بودند که مجهز به سلاح اف۱۴ بودند با این تفاوت که برای تغییر یک قطعه این سلاح یک مهندس آمریکایی باید به ایران سفر میکرد تا تکنولوژی آن به دست ایرانیان نیفتد و امروز و به ویژه در دو دهه اخیر دستیابی ایران به فناوری هستهای موجب شد تا آمریکا در برابر این قدرت علمی ایران احساس خطر کرده و اعلام کند ایران نباید غنیسازی داشته باشد.
این مقام مسئول اظهار داشت: ما دو راه بیشتر نداشتیم؛ یا باید تسلیم میشدیم که شعار هیهات منالذله مردم مسلمان و عاشورایی ایران زمین هرگز چنین اجازهای را به ما نمیداد و یا اینکه باید به راه خود ادامه میدادیم تا موفق شویم، پس چنین کردیم و با شگردهای مهندسی معکوس موفق به دستیابی به فناوری هستهای شدیم.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به راهبرد بازدارندگی منهای سلاح هستهای جمهوری اسلامی ایران در برابر تهدیدات دشمنان، یادآور شد: در حالی که قبلا اجازه نصب تنها دو دستگاه سانتریفیوژ را به ما نمیدادند امروز ما ۱۹ هزار دستگاه نصب شده داریم.
بروجردی اضافه کرد: ما در مصاف نابرابر با قدرتهای هستهای دنیا برنده شده و توانستهایم به فناوری هستهای از استخراج اورانیوم گرفته تا تهیه کیک زرد و غنیسازی دست یابیم.
وی تعبیر نرمش قهرمانانه مقام معظم رهبری را به معنای تغییر تاکتیکی هوشمندانه ایشان برای تولید اورانیوم ۲۰ درصدی مورد نیاز رآکتور تهران در آن برهه حساس عنوان کرد و افزود: در سالهای گذشته شورای امنیت ۶ قطعنامه بر علیه ما صادر کرد تا جلوی غنیسازی ما را بگیرد اما امروز مجبور هستند حقوق هستهای ما را به رسمیت بشناسند و حتی با طرح آب سنگین ایران موافقت کنند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی مذاکرات لوزان و ژنو را به میدان جنگ تشبیه کرد که برخی از عملیاتهای آن کاستیهایی را به همراه داشته ولی در نهایت همانند جنگ تحمیلی پیروزی نهایی از آن رزمندگان جبهه ما بود.
۰۶:۴۹:۴۷ به گزارش خبرگزاری فارس، هفته گذشته در نشست ستاد تنظیم بازار، پیشنهادی در مورد خروج پتروشیمیها از بورس کالای ایران مطرح شد که پیگیریهای خبرنگار فارس در خصوص جزییات این نشست بیانگر آن است که اکثریت قاطع اعضای این ستاد بار دیگر مخالفت خود را با تضعیف این نهاد ملی اعلام کردند.
در همین رابطه دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی در گفتگو با خبرنگار فارس با اشاره به نشست هفته گذشته ستاد تنظیم بازار گفت: بحث خروج محصولات پتروشیمی از بورس کالا در این نشست بی نتیجه ماند.
احمد مهدوی در باره روند معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا گفت: امروز در معاملات عمده محصولات پتروشیمی مشکلی وجود ندارد به طوریکه حجم عرضه پتروشیمی ها به مراتب بیشتر از حجم تقاضا در بورس کالاست. اما در برخی محصولات به دلیل مشکلاتی در تامین خوراک یا اورهال پتروشیمی ها، شاهد کاهش عرضه هستیم که واسطه ها روی این محصولات مانور می دهند.
مهدوی با بیان اینکه اینکه هیچ کس با مکانیسم بورس کالا مخالف نیست، گفت: باید با حمایت هایی که از سوی مسوولان انجام می شود شرایطی فراهم کرد تا بورس کالا براساس رسالت اصلی اش و بدون هیچ گونه دخالتی از سوی برخی نهادها فعالیت کند.
وی تصریح کرد: در بورس کالا قیمت ها باید براساس عرضه و تقاضای آزادانه خریداران و فروشندگان کشف میشود، پس محدود کردن و اعمال برخی محدودیت ها که به بورس تحمیل می شود، کارایی این بازار شفاف را کاهش می دهد.
مهدوی به ایجاد قراردادهای بلند مدت در بورس کالا اشاره کرد و گفت: با ایجاد یکسری قراردادهای بلند مدت، خرید صنایع پایین دستی از بورس کالا تسهیل می شود که در این صورت واحدهای تولیدی میتوانند برای تولید و صادرات شان برنامه ریزی منظم تری داشته باشند.
۰۶:۴۷:۱۵ عرضه عمده سهام کنترلی شرکت پتروشیمی امیرکبیر (شکبیر۴): کارگزاران محترم عضو فرابورس، به اطلاع می رساند؛ پیرو اطلاعیه شماره ۰۸۷۸/الف/۹۴ مورخ ۱۶/۰۲/۱۳۹۴ این مدیریت،شرکت گروه پتروشیمی تابان فردا (سهامی عام) و شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (سهامی عام) در نظر دارند، به ترتیب تعداد ۶۹۴,۵۹۶,۵۶۲ سهم و ۱,۱۶۷,۱۰۴,۷۹۱ سهم جمعاً به تعداد ۱,۸۶۱,۷۰۱,۳۵۳ سهم معادل ۵۱/۷۱ درصد (پنجاه و یک ممیز هفتاد و یک صدم درصد) از سهام شرکت پتروشیمی امیرکبیر(سهامی عام) را بطور یکجا و نقد یا نقد و اقساط (مطابق با بند ۲ اطلاعیه مذکور) با قیمت پایه کل ۱۷,۶۸۶,۱۶۲,۸۵۳,۵۰۰ ریال، از طریق عرضه در بازار فرابورس ایران روز چهارشنبه مورخ ۳۰/۰۲/۱۳۹۴ به فروش برساند.
۰۶:۴۶:۱۶ فرماندار عسلویه گفت: حادثه آتش سوزی در پارس جنوبی خارج از محدوده فازهای تولید گاز است و در روند تولید گاز خللی ایجاد نکرده است.
حسن اسماعیلی افزود: این آتش سوزی ساعت ۲۰ امشب در انبار یک شرکت کره ای تولیدکننده پشم و شیشه ، فوم و عایق بعنوان پیمانکار فازهای پارس جنوبی به وقوع پیوسته است.
وی در گفتگو با ایرنا ادامه داد: انبار شرکت یادشده روبروی فازهای پارس جنوبی واقع شده ، اما خارج از محدوده فازها است.
۰۶:۴۶:۰۶ طی خبری مهندس ابراهیمی مدیر عامل شرکت مخابرات ایران طی حکمی برکنار و بجای ایشان مهندس دهناد بعنوان سرپرست منصوب گردید.
خبر می رسد در اقدامی غیر منتظره , چند روز مانده به مجمع شرکت مخابرات ایران, بخشی از اعضای هیئت مدیره در تصمیمی فوری , رای به برکناری مهندس ابراهیمی مدیر عامل فعلی شرکت مخابرات ایران دادند.
بلافاصله حکمی مبنی بر سرپرستی مهندس دهناد مدیر عامل فعلی استان قم صادر گردید و به ایشان اطلاع داده شد.
منابع مطلع میگویند مهندس واعظی , وزیر ارتباطات و نماینده آن در مخابرات , مهندس جهانگرد با این موضوع چندان موافق نبوده اند بطوریکه هر دو از این تغییر ابراز تعجب کرده اند.
۰۶:۴۱:۴۹ صبح با اتش سوزی اغاز شد خدا اخر عاقبت ما را به خیر کند
۰۶:۴۱:۳۵ آ تشسوزی گسترده در فاز ۱۵ پارس جنوبی / اعزام تیمهای کمکی برای مهار آتش
مدیرکل مدیریت بحران استانداری بوشهر از آتشسوزی گسترده در فاز ۱۵ پارس جنوبی خبر داد و گفت: تیمهای کمکی برای مهار آتش به منطقه اعزام شدهاند. خبرگزاری فارس
۰۶:۴۰:۵۶ امروز از فرط استراس بی خوابی سراغ ما امده و در این ساعت زودتر در خدمت شما بودیم
۰۶:۴۰:۲۴ تکلیف بازار امروز روشن است بهتر است امروز کمتر پای سیستم باشید
۰۶:۴۰:۱۰ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی