خبر
بازار و تحولات سیاسی …
تحلیل خبر
بتا سهم – ۶:۰۵ ماجرا از انجا شروع کرد که روز چهارشنبه بحث تحریم های جدید در کنگره و سنا مطرح شدو همان روز چهارشنبه گفته شد که در پی درخواست وزیر خارجه آمریکا و رئیس جمهور این کشور از کنگره مبنی بر خودداری از بررسی تحریمهای تازه علیه ایران٬ «تیم جانسون» رئیس دموکرات کمیته بانکی سنا اعلام کرد که مایل است فعلاً تلاشها در این زمینه را متوقف کند. جان کری نیز به کنگره رفت و این موضوع را به تعویق انداخت . جان کری وزیر خارجه امریکا از کنگره خواست که تحریم علیه ایران را در زمان فعلی به تعویق بیاندازد. اما کار به همین جا ختم نشد . شب جمعه بود که ناگهان خبرهایی رسید که امریکا چند شرکت جدید را لیست جدید تحریم ها قرار داده است که خلاف بحث ژنو است . همان شب تیر ترکش این مضووع از سوی برخی افراد به سوی دولت اصابت کرد . لاریجانی در بخش دیگری از مصاحبه تلویزیونی خود گفت سندی که در ژنو به امضاء رسید، پایه حقوقی ندارد. در سندی که به امضا رسیده چهار دوره پیش بینی شده است. یک دوره شش ماهه است که مثل ماه عسل است البته آنقدرها هم شیرین نیست. در این دوره اگر آمریکاییها تحریم جدیدی وضع کنند، یا بعضی از پولهای بلوکه شده را پس ندهند یا … نقض عهد صورت گرفته است. در این سند گفته شده طرفین باید با حسن نیت با هم مذاکره کنند. هر مورد تهدید آمریکا بر علیه ما نقض عهد و تخلف است. این قابل قبول نیست. برادر دیگر نیز تهدید کرد اگر نقضی صورت گیرد ان ئقت ببنید ما چه می کنیم …
اما در طول روز اتفاقات دیگری افتاد . ناگهان در حالی که نشست کارشناسان ایران و ۱+۵ در حال برگزاری بود به دستور ایران نصفه و نیمه کاره رها شد . در حالی کارشناسان ایران و ۱+۵ بیش از ۴ روز مذاکرات کارشناسی را در وین پشت سر می گذاشتند، آمریکا با اعمال تحریم های جدید باعث ترک میز مذاکره از سوی ایران شد و همزمان این اقدام واشنگتن هشدار مجدد مقامات ایران به اقدامات به آمریکا را برانگیخت. اما دلیل ترک آنها چه بود و دلیل نگرانی ما چیست :
خبرگزاری رویترز اعلام کرد که دولت آمریکا روز گذشته چند شرکت و فرد دیگر را در فهرست تحریم های ایران قرار داد، بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی وزارتخانه های خارجه و دارایی آمریکا این شرکت ها و افراد به دلیل حمایت از برنامه هسته ای ایران مورد تحریم قرار گرفته اند.
نکته جالب این است که کنگره و نه سنا بلکه خود دولت این کار را انجام داده و زمینه ترک مذاکرات کارشناسی را فراهم کرد .
پس ازاین تحریم ها اولین اظهار نظر رسمی از سوی عراقچی بود . در چند روز گذشته بعد از مذاکرات ژنو با سردرگمی و عدم تصمیم گیری و سیاست های نامشخص دولت آمریکا روبرو بوده ایم بخصوص اینکه از یک طرف در کنگره تلاش می کردند جلوی تحریم های جدیدی را بگیرند و از طرف دیگر شرکت های جدیدی را به لیست تحریم ها اضافه می کنند. این بازی دوگانه و سردرگمی به نفع فضای مذاکراتی نیست و خلاف روح توافقنامه ژنو است.
البته چیزی که همه از ان به خصوص در داخل گذر کردند این بود که آمریکا معتقد است تحریم این شرکت ها مربوط به تحریم های گذشته بوده و به دلیل عدم رعایت تحریم ها شرکت های جدیدی در لیست قرار گرفته اند اما به هر حال در شرایط فعلی که قرار است فضای همکاری داشته باشیم این روند سازنده نیست.
خبرها تا بدین جا روشن بود . امریکا کاری کرده است که به قول برخی خلاف روح توافق ژنو است . اولین واکنش بازهم از سوی عراقچی به شکل نرم اعلام شد که : ما به شدت انتقاد داریم و این را یک رویکرد غیرسازنده و خلاف حسن نیت میدانیم و در حال حاضر در حال ارزیابی هستیم و انشاءالله عکسالعمل مناسب را هم انتخاب خواهیم کرد. حال باید گفت این عکس العمل چیست و بر بازار چه اثری دارد . روسیه نیز خیلی زود واکنش نشان داد . ماریا زاخاروا سخنگوی وزارت خارجه روسیه ضمن انتقاد از اقدامات اخیر آمریکا در اعمال تحریم های جدید بر ضد افراد و شرکت هایی که به زعم واشنگتن در برنامه هسته ای ایران نقش داشته اند، تاکید کرد، این اقدامات نقض آشکار روح حاکم بر توافق هسته ای ژنو بوده و اجرای آن را با چالش جدی روبرو خواهد کرد.
سپس سخنگوی وزارت خارجه واکنش نشان داد که در خصوص تحریمهای اخیر وزارتخانههای خزانهداری و خارجه آمریکا علیه ایران، این اقدام جدید واشنگتن را سردرگمی مقامات آمریکا خواند و شدیداً از آن انتقاد کرد.
همچنین هشدار داد مسئولیت عواقب اقدامات نسنجیده تماما بر عهده دولت آمریکا است.
البته ایران اولین واکنش تند را نشان داده بود . چرا که تیم مذاکرهکننده ایرانی در نشست کارشناسی با ۱+۵ در وین، دیشب این مذاکرات را که قرار بود امروز نیز ادامه یابد، متوقف کرد و برای مشورت به تهران بازگشت.
البته واکنش ها شک نکنید تند تر نیز می شود . رئیس کمیسیون امنیتملی و سیاسـتخارجی مجلس، با بیان اینکه آمریکا با قرار دادن تعدادی از شرکتهای ایرانی در لیست تحریم، توافقات هستهای ژنو را نقض کرد، گفت: ما باید با اتخاذ تصمیمات لازم به فعالیتهای صلحآمیز خود در کشور شتاب بیشتری دهیم.
البته در مجموع باید گفت تحریمی از سوی کنگره و سنا تصویب نشد و همه برای تعطیلات رفتند اما شوکی که به مذاکرات ژنو وارد شد بسیار زیاد بود .
اما تحلیل و نگاه ریزبینانه تر به رخداد ها :
شکی نیست در داخل نیز برخی خبرها را طوری منتشر می کنند که مذاکرات به نتیجه نرسیده و یا شکست می خورد که ناشی از برداشت های سیاسی است نه منافع ملی . اما به هر حال در این هفته شاهد خواهیم بود که به شدت فشار بر این توافقنامه افزایش می یابد که برای بازار خوب نیست .
در امریکا نیز تندرو ها حاکم اند و برخی به شدت به دلیلی حفظ منافع اسرایئل به دنبال بر هم زدن توافقات هستند . نگه داشتن فشار بر روی ایران در مذاکرات هسته ای پیش رو و همچنین متقاعد کردن نمایندگان سنای آمریکا در خصوص کافی بودن تحریم های فعلی و عدم نیاز به تصویب تحریم های جدید گویا استراتژی جدید امریکاست که البته قطع به یقین باید با گتام های دیگر برنامه ریزی شده باشد .
حقیر معتقد است که امریکا این حرکت را کرده و از ان سو باید به زودی شاهد این باشیم که اروپا گام های بعدی را در رفع و کاهش تحریم ها بردارد در غیر این صورت فضا به شدت تند خواهد شد چرا که در ایران بسیاری منتظر چنین اتفاقی بودند تا مذاکرا ت را به شکست و بی نتیجه بودن برسانند .
به نظر بازار این هفته به این اتفاقات واکنش خوبی نشان نمی دهد . نمی خواهم بد بین باشیم اما حقیر تشابه کوچکی بین تحول سوریه و حمله نظامی به این کشور و ریزش بازار در ان مقطع و این رویداد اخیر را می بینم که با فروش اعتباری ها همگام می شود و احتمالاً این هفته بازار فشار سختی را تحمل می کند .
البته موج اخبار بازار را هدایت خواهد کرد .
گروه تحلیل گری بتا سهم
۲۳ آذر ۹۲