نگاهی به بازارهای جهانی
مس
قیمت مس در روز دو شنبه هفته گذشته ، به رالی صعودی خود ادامه داد ، چرا که سرمایه گذاران بسته محرک امریکا را عاملی برای افزایش تقاضای فلزات می دانستند .
مس برای سومین روز معاملاتی پی در پی رشد کرد ، چرا که معامله گران به بسته محرک دوم امریکا ، به عنوان عاملی برای رشد تقاضای فلزات نگاه می کردند . فدرال رزرو ، پیش تر گفته بود که از ماه ژوئن سال اینده ، ۶۰۰ میلیارد دلار بر دارائیهای اوراق بهادار خود اضافه خواهد کرد . قیمت مس برای دو روز معاملاتی پیش از روز دو شنبه ، به میزان چهار و سه دهم درصد رشد کرده بود و به بالاترین سطح ۲۸ ماه گذشته خود رسیده بود . دلیل دیگری که برای افزایش قیمت مس در روز دو شنبه ذکر شد ، نگرانی از اعتصاب کارگران در معدنی در کالاهاسی شیلی بود که می تواند وضعیت عرضه را بیشتر دچار اختلال کند .
یک تحلیلگر در لندن در روز دو شنبه گفت که فعالان بازار به پیشرفتهایی که در مذاکرات با کرگزان در شیلی رخ می دهد نگاه می کنند . گفتنی است که معدن کالاهاسی ، چهارمین معدن بزرگ مس جهان است . اعتصاب در کالاهاسی با احتساب روز دو شنبه به چهارمین روز خود وارد می شود و ممکن است اگر بیش از یک هفته به طول بیانجامد تولید را دچار وقفه نماید . این معدن سه و سه دهم تولید مس جهان را بر عهده دارد .
در این روز و در بازار لندن ، قیمت مس با ۵ دلار افزایش به ۸۶۶۰ دلار رسید .
قیمت مس در روز سه شنبه به بالاترین سطح ۲۸ ماهه خود دست یافت ، چرا که تقاضای همه کالاها افزایش یافته بود .
دلار امریکا از اول جولای تا به حال به میزان هشت و نیم درصد افت ارزش داشته است ، چرا که در مورد بسته محرک فدرال رزرو این گمانه زنی وجود دارد که این بسته محرک ، موجب افزایش تورم گردد . در این روز شاخص سی ار بی رویترز هم که متشکل از ۱۹ قلم کالای اساسی است ، برای نهمین روز معاملاتی پی در پی افزایش یافت .
یک تحلیلگر بازار کالا در امریکا گفت : که کش وقوس پیدا کردن شبهه های بازار در مورد حرکات فدرال رزرو باعث ناسازگاری کلی نسبت به ارزها و حرکت به سمت دارائیهای سخت هم چون فلزات شد . یک تحلیلگر نیویورکی هم در مورد افزایش قیمت مس در روزهای اخیر گفت : بنیادهای اقتصادی فلز مس به طور استثنائی قدرتمند است . هم چنین برخی تحلیلگران افزایش قیمتها و رسیدن به سقفهای جدید در طول سه ماه گذشته را به دلیل افزایش تقاضای چین که بزرگترین مصرف کننده فلزات است و هم چنین کمیابی عرضه های جدید می دانند . برخی تحلیلگران پیش بینی کرده اند که مس طی سال اینده به ۵ دلار در هر پوند و طی سال ۲۰۱۲ به ۶ دلار در هر پوند خواهد رسید .
در بازار لندن ، قیمت با ۱۹۸ دلار افزایش به ۸۸۵۸ دلار رسید .
قیمت مس در روز چهارشنبه به بیشترین افت روزانه خود طی دو هفته اخیر دست پیدا کرد .
قیمت مس به دلیل انکه میزان واردات مس چین به کمترین سطح یک ساله خود رسید ، بیشترین افت قیمتی خود طی یک هفته اخیر را تجربه کرد . محموله های وارداتی مس و محصولات مسی ، با ۲۶ درصد کاهش نسبت به ماه گذشته به ۲۷۳ هزار تن در ماه اکتبر رسید . قیمت مس از سال ۲۰۰۲ تا کنون ، پنج برابر شده است ، چرا که معدن کاران جهان با عرضه رو به افزایش چین و دیگر اقتصادهای نوظهور هماهنگ نیستند . اگر تقاضای چین شروع به کاهش کند ، اثر بازدارنده بزرگی در بازار مس به وقوع خواهد پیوست .
در لندن هم ، قیمت مس با ۱۲۸ دلار کاهش ، به ۸۷۳۰ دلار دست یافت .
قیمت مس در روز پنج شنبه و در بازار لندن به یک رکورد قیمتی جدید دست یافت ، چرا که تورم چین به سطوح بالایی رسید .
قیمت مس پس از انکه تورم چین به یک رکورد دو ساله دست یافت ، به بالاترین سطح قیمتی تاریخ خود رسید ، چرا که معامله گران را به سمت خرید کالاها رهنمون کرد تا از خطرات ناشی از افزایش قیمت مصرف کننده چین در امان باشند .
قیمت مس برای تحویل سه ماهه در لندن ، با دو و یک دهم درصد افزایش به رکورد قیمتی ۸۹۴۵ دلار دست یافت که از رکورد ۸۹۴۰ دلار سال ۲۰۰۸ بیشتر است .
قیمت مس در روز جمعه و در لندن ، از رکورد قیمتی خود به پائین لغزید ، زیرا نسبت به تقاضای چین نگرانی هایی پدید امد .
قیمت مس به بیشترین کاهش روزانه خود در بازار نیویورک و سقوط از رکورد به دست امده در روز پنج شنبه در بازار لندن دچار گشت ، چرا که نگرانی هایی که در مورد اقدامات چین جهت جلوگیری از افزایش تورم وجود دارد ، تقاضای فلزات صنعتی را کاهش خواهد داد . بانک مرکزی چین ممکن است طی هفته های اینده نرخهای بهره را افزایش دهد ، چرا که امار منتشر شده از شاخص قیمت مصرف کننده چین نشان می دهد که تورم این کشور در ماه اکتبر با بیشترین سرعت خود از ۲۵ ماه گذشته ، در حال افزایش است . یک تحلیلگر این امارهای چین را به چوبی تشبیه کرد که لای چرخ بازار رفته است و در ادامه به کاهش قیمت این فلز در هفته اینده اشاره نمود .
در روز جمعه ، قیمت مس در لندن با ۲۱۵ دلار کاهش مواجه شد و به ۸۶۱۵ دلار رسید . در روز پنج شنبه ، قیمت سطح ۸۹۶۶ دلار را لمس کرد .
بر اساس نظر سنجی بلومبرگ ، قیمت مس ممکن است طی هفته اینده کاهش یابد .
مس ممکن است به دلیل انچه نگرانی از چشم انداز تقاضای مس به واسطه افزایش تورم چین و رسیدن به قیمتهای بسیار بالا عنوان شده است ، طی هفته اینده کاهش یابد .
هشت نفر از ۱۵ نفر تحلیلگر ، معامله گر و تاجر که در این نظر سنجی شرکت کرده اند ، به کاهش قیمت مس طی هفته اینده رای داده اند . ۷ نفر هم به افزایش قیمتها رای داده اند . یک تحلیلگر ارشد در نیویرک گفت : تمام این کالاها در قیمتهای حبابی غیر قابل تحملی قراردارند .
شاخص قدرت نسبی یا ار اس ای ، طی هفته گذشته به حدود ۷۰ رسید . برخی تحلیلگران بر این نظر قرار دارند که اعداد ۷۰ و بالاتر از ان نشانه وضعیت حبابی در قیمتهاست .
ذخایر مس در انبار رهنی شانگهای به دوبرابر رسیده است که دلیل ان افزایش قیمتهاست .
ذخایر مس در انبار رهنی شانگهای ، مکانی که محموله های مس را پیش از پرداخت حق گمرک در ان ذخیره می کنند ، در سه ماه گذشته به میزان دست کم دو برابر افزایش یافته است ، چرا که افزایش قیمتها ، باعث سستی خرید مصرف کنندگان چینی شده است .
ذخایر انبار رهنی شانگهای به میزان ۳۰۰ هزار تن رسیده است ، در حالیکه در ماه جولای یعنی پنج ماه پیش ، ۱۵۰ هزار تن بود . برخی تحلیلگران نیز پیش بینی افزایش این ذخایر به ۵۰۰ هزار تن در اینده ای نزدیک را کرده اند . یک تحلیلگر بزرگترین شرکت تولید کننده مس چین گفت : شنیده یم که برخی انبارها تکمیل ظرفیت شده اند و دیگر فلزی را نمی پذیرند . با وجود علائم منفی در معاملات اربیتراژ در چند هفته اخیر ، واردکنندگان در صورت وارد کردن مس به چین دچار ضرر می شوند . بازار مس لندن مطلوبتر از بازار مس شانگهای دنبال می گردد ، به طوریکه در سه ماهه اخیر قیمت مس در بازار لندن به میزان ۱۸ درصد و قیمت مس در بازار شانگهای به میزان ۱۷ درصد رشد کرده است . البته قیمتهای شانگهای شامل ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده و حق الزحمه واردات هم می شود .
میزان ذخایر داخلی چین به دلیل افزایش قیمتها در حال افزایش است . میزان موجودی مس شانگهای طی هفته گذشته به بیش از ۱۰۶ هزار تن رسید که بالاترین سطح طی دو ماه گذشته است . معامله گران اربیتراژ و واردکنندگان ، به خوبی از اختلاف قیمت بین بازار لندن و شانگهای استفاده بردند .
میزان واردات مس چین به پائین ترین سطوح یک ساله خود رسید ، چرا که افزایش قیمتها ، خریداران را از معامله بازداشت .
میزان واردات مس چین برای دومین ماه پیاپی کاهش یافت و به کمترین میزان خود طی یک سال اخیر رسید ، چرا که قیمتهای جهانی بالا و افزایش عرضه داخلی ، میل خرید از خارج چین را کاهش داد .
میزان واردات محموله های مس و محصولات دیگر مسی با ۲۶ درصد کاهش به ۲۷۳ هزار تن رسید . تولید مس چین نیز پس از انکه در ماههای جولای و اگوست کاهش یافته بود ، در ماه سپتامبر افزایش یافت ، چرا که قیمتهای بالا و افزایش عرضه مواد خام ، تولید کنندگان را به تولید بیشتر تشویق نمود . میزان تولید مس در ماه سپتامبر با سه و سه دهم درصد افزایش به ۴۰۵ هزار تن رسید . میزان ذخایر بازار شانگهای هم طی ماه گذشته به اندازه ۲۱ درصد افزایش یافت .
تحلیلگران در مورد کاهش واردات ، بر مسائلی چون کاهش اختلاف قیمت بین بازار شانگهای و لندن تاکید می کنند . بر اساس داده های بلومبرگ ، واردات اربیتراژ مس از لندن به شانگهای از ماه جولای گذشته ، دیگر سوداور نیست . معامله گران اربیتراژ سعی می کردند که با خرید مس از بازار لندن و فروش ان در بازار شانگهای ، از اختلاف قیمت این دو ناحیه سود ببرند .
چین هم چنین در این مدت ۳۱۰ هزار تن قراضه مس وارد کرد که ۲۴ درصد از ۴۱۰ هزار تن ماه سپتامبر کمتر است .
پوریا تیرگر
pouryateergar@yahoo.com
گروه تحلیل گری بتاسهم
پوریا تیرگر