چین می تواند حتی بیشتر از کل جهان مس مصرف کند .
بتاسهم -بر اساس پیش بینی شرکت سی ار یو که یک شرکت مشاوره معدنی در لندن هست ، در طول ۲۵ سال ، چین در مسیر سه برابر کردن مصرف سالانه مس خود و رساندن ان به ۲۰ میلیون تن است . این بیش از میزانی است که جهان در حال حاضر تولید می کند . این شرکت مشاوره ای در ادامه پیش بینی های خود ، به مساله کسری عرضه سالانه ۱۱ میلیون تنی تا سال ۲۰۳۵ اشاره می کند ، چرا که افزایش تقاضا چنین شرایطی را فراهم می نماید .
خیلی بلند مدته ؟؟؟؟؟؟
یک تحلیلگر نیویورکی معتقد است که هم اکنون ، یک تقاضای سوزان در مرکز کشور چین در حال شکل گیری است . و این در مورد قسمت شرقی چین ، حادتر خواهد بود .
سرانه تولید ناخالص داخلی استانهای دور از مناطق ساحلی در چین ، کمتر از نصف سرانه استانهای ساحلی می باشد . بر اساس امار صندوق بین المللی پول ، در کل کشور چین ، تولید ناخالص داخلی به ازای هر شخص چینی ، ۳۷۳۴ دلار در سال ۲۰۰۹ بود که در رنکینگ دنیا ، چین را در بین دو کشور البانی و السالوادور قرار می داد .
یک تحلیلگر بازار مس در پرو می گوید : هنگامی که سیاستمداران به چین ، لقب کشور در حال توسعه می دهند ، این لقب درست است ، چرا که همه جای چین مانند شانگهای و بیجیگ نیست .
انچه ایالات متحده را پس از جنگ جهانی دوم ، به سمت افزایش تقاضای مصرفی به عنوان بزرگترین اقتصاد دنیا سوق داد ، رشد سریع مناطق حومه شهری بوده است . چین که در فصل دوم امسال از ژاپن پیشی گرفت و به عنوان دومین اقتصاد برتر جهان شناخته شد نیز ، به طور مشابه نیاز به رشد شهرها و حومه ان دارد که باعث ایجاد کار خواهند شد و این به نوبه خود باعث افزایش و ترقی استاندارد های زندگی و مصرف می شود .
بر اساس داده های بلومبرگ ، چین که متوسط رشد اقتصادی ۱۰ درصدی را داراست ، می رود تا اقتصادش را از اقتصاد ایالات متحده پیش اندازد .
افزایش مصرف
معاون نخست وزیر چین طی سخنرانی خود در ماه فوریه امسال گفت : افزایش شهر نشینی در غرب و مرکز چین ، اقتصاد چین را به سمت پیشرفت حرکت می دهد . وی گفت : افزایش تقاضای داخلی و حرکت مردم به سمت شهرها ، مقدمه حفظ بلند مدت رشد اقتصادی سریع می باشد . گفتنی است دولت چین طرحی دارد که طی ان قصد دارد تا سرانه تولید ناخالص داخلی چین را از سال ۲۰۰۰ تا سال ۲۰۲۰ ، به چهار برابر برساند .
مس در قلب این پیشرفت جای دارد . مصرف فلز چین در طول یک دهه گذشته سه برابر شده است و شرکت سی ار یو پیش بینی می کند که مصرف امسال مس چین به شش و هشت دهم میلیون تن برسد .
یک تحلیلگر هنگ کنگی می گوید : طی سال گذشته در چین ، سرانه مصرف مس ، سه و نه دهم کیلوگرم بود . در ایالات متحده این سرانه شش و نیم کیلوگرم و در ژاپن ، هشت و شش دهم کیلوگرم است . وی می گوید : در حالی که چین پیشرفت می کند ، مصرف سرانه مس چین ممکن است تا سال ۲۰۱۵ ، به ۵ کیلوگرم برسد .
یک تحلیلگر موسسه ریو تینتو نیز می گوید : اگر به انچه که ما معتقدیم مبنی بر اشتیاق چین برای رساندن استاندارد زندگی شهروندانش به سبک زندگی که در ایالات متحده ، انگلستان و استرالیا وجود دارد ، معتقد باشید ، پس چین باید مقادیر عظیمی از زیر ساختها ، ساختمان ها ، و اتوموبیل ها و تمام اجناسی که به اینها مربوط می شوند را بدست بیاورد .
در نیمه اول سال ۲۰۱۰ ، مصرف کنندگان روستایی در چین ، حدود شصت و هشت میلیارد یوان خرج کردند تا اساسیه منزل خریداری کنند . این میزان مصرف از مصرف کل سال ۲۰۰۹ بیشتر است . امارها نشان می دهد که در طول سال گذشته میلادی ، حدود ۶۰۰ هزار تن مس تصفیه شده در چین به وسایل خانگی تخصیص یافت است . این میزان مس ، میزان مس مورد نیاز برای ساختن ۸۲ برج ایفل دیگر است .
میزان تولیدات صنعتی چین ، از زمان ملحق شدن این کشور به سازمان تجارت جهانی در سال ۲۰۱۱ ، تقریبا ۵ برابر شده است . این میزان رشد تولیدات صنعتی در چین ، دو برابر پیش بینی سریعترین رکورد افزایش تولیدات صنعتی ایالات متحده ، در طول هشت سال پس از بزرگترین رکود اقتصادی ان است .
نرخ رشد سرمایه گذاری در داراییهای ثابت- مانند کارخانه ها ، ساختمان ها و ماشین ها – در مرکز چین طی ۵ سال اینده ، از مناطق ساحلی چین پیشی خواهد گرفت . در سال ۲۰۰۹ نیز ، رشد سرمایه گذاریها در چین مرکزی ، ۳۶ درصد بود ، در حالیکه در نواحی شرقی ان ، نرخ رشد به ۲۴ درصد رسید .
یک اقتصاد دان دانشگاه شانگهای معتقد است : چین چاره دیگری ندارد ، چرا که هر گونه عدم توازن مناطق شرقی با مرکز ، تشدید خواهد شد و این نه تنها برای چین ، بلکه برای تمام جهان ، می تواند یک تهدید بزرگ در برابر ثبات ان کشورها باشد .
بر اساس بیانیه دولت که در ماه اکتبر منتشر شد ، برنامه توسعه پنج ساله اینده چین که از سال ۲۰۱۱ شروع خواهد شد ، قصد دارد تا تقاضای داخلی را افزایش دهد و رشد اجتماعی اقتصادی را متناسب تر کند .
یک تحلیلگر ارشد رویال بانک اسکاتلند در این مورد می گوید : این کار اسان نخواهد بود . اقتصاد مناطق دور از ساحل در چین نسبت به همتایان ساحلی خود ، با مشکلات بیشتری مواجه خواهد بود ، چرا که انها باید برای کالاها پول بیشتری پرداخت نمایند . وی می گوید : اشکار است که چین نمی تواند مانند ایالات متحده و اروپا ، مسیر توسعه را بپیماید . وی به نکته مهم دیگری اشاره می کند و می گوید : چین نمی تواند با نرخ کنونی به مصرف مس ادامه دهد ، چرا که انها به میزان کافی استخراج نمی نمایند .
بر اساس یک پیش بینی ، ممکن است مصرف مس چین طی امسال از پیش بینی های گذشته فرا تر رود .
بر اساس این نظریه ، مصرف مس چین که بزرگترین مصرف کننده مس جهان است ، طی سال جاری از پیش بینی ها فراتر خواهد بود . دلیل این افزایش را می توان به افزایش تقاضای اتوموبیل سازان ، تهویه سازان ، و مصارف الکترونیکی نسبت داد .
پیش بینی می شود مصرف مس تصفیه شده چین ، طی امسال با یازده و نیم درصد افزایش ، به شش و هشت دهم میلیون تن برسد .
یک تحلیلگر می گوید : بسته محرک ششصد میلیارد دلاری دولت چین که برای مقابله با بحران مالی اقتصادی و طی سال گذشته خرج شد ، کماکان نقش عمده ای را طی سال جاری بازی می کند . اما وی ادامه می دهد که سرمایه گذاری در بخش برق ، کاهش پیدا کرده است .
احتمال دارد تولید مس تصفیه شده در بزرگترین کشور تولید کننده جهان طی سال جاری با ده درصد افزایش ، به چهار و پنجاه و پنج صدم میلیون تن برسد که نتیجه کسری دو و بیست و پنج صدم میلیون تنی است . با فرض اینکه مصرف ۸ درصد افزایش یابد و تولید هفت و هفت دهم درصد صعود کند ، محتمل است این کسری عرضه در سال ۲۰۱۱ به دو و چهل و چهار صدم میلیون تن گسترش یابد .
پوریا تیرگر
pouryateergar@yahoo.com