دارائیهای حبابی!!!!!!!!
مس
قیمت مس در ماه جولای سال ۲۰۰۸ سطح ۸۹۴۰ دلار در هر تن را لمس نمود زیرا انتظار می رفت که یک کسری بزرگ در بازار مس به وجود اید . اگرچه ترس تبدیل رکود اقتصادی به بحران اقتصادی دهه ۳۰ در امریکا ، قیمت مس را در ماه دسامبر سال ۲۰۰۸ به زیر سطح ۳۰۰۰ دلار در هر تن رسانید .
خرج کردن بسته های محرک اقتصادی دولتها به خصوص در چین ، به عنوان بزرگترین مصرف کننده فلز در جهان ، کمک کرد که رشد قیمتها در سال گذشته تقریبا دو برابر و نیم شود و رشد قیمتها تکیه گاهی برای سود تولید کنندگان بود . جدای از تمام فاکتورهای دیگر ، چین به مس نیازمند است . هر کالایی که از نظر منابع ، چین در ان کسری دارد ، سرمایه گذاری خوبی برای بلند مدت به حساب می اید .
تنها چیزی که باعث افزایش تولید ناخالص داخلی چین می شود ، مصرف داخلی است . بیشتر مصرف داخلی ، مصرف برای پروژه های زیر سازی است و بیشترین نوع فلزی که مورد نیاز است مس است . شرکت استیت گرید چین می گوید که طی سال جاری ، برای شبکه برق خود حدود ۳۴ میلیارد دلار خرج خواهد کرد . دولت نیز پیش بینی می کند در سال ۲۰۱۰ ، در حدود سه میلیون واحد خانه ، خواهد ساخت .
یک تحلیلگر پیش بینی کرده بود که مصرف مس چین که در سال ۲۰۰۹ شش میلیون تن بود ، به ۷ میلیون تن در سال جاری و هفت و چهار دهم میلیون تن در سال ۲۰۱۱ افزایش یابد .
هدف های قیمتی مس
شرکت مورگان استنلی روز دوشنبه پیشین، پیش بینی خود از قیمت مس تا سال ۲۰۱۲ را افزایش داد . این افزایش پیش بینی به میزان ۱۰ درصد بالاتر از پیش بینی قبلی انها بود .
دیروز نیز شرکت گلدمن ساکس پیش بینی نمود که مس تمایل دارد که در ۱۱ هزار دلار در هر تن در یک سال معامله شود زیرا سرعت رشد تقاضا از سرعت رشد عرضه بیشتر است . پیش بینی می شود ، مس در سه ماهه اینده به ۸۵۰۰ دلار و در شش ماه اینده به ۸۸۰۰ دلار برسد . شرکت گلدمن ساکس همچنین پیش بینی نمود که قیمت مس در سال ۲۰۱۰ به میانگین ۷۴۷۵ دلار در هر تن و در سال ۲۰۱۱ به میانگین قیمتی ۹۳۰۰ دلار در هر تن برسد .
روی
پتانسیل رشد اقتصادی چین برای صنعت روی مهم است . ظهور چین به عنوان یک نیروی اقتصادی پیشرو در سطح جهان به عنوان رهبر گرداننده تقاضای روی جهانی ، صنعت روی را برای سالهای پیش رو در سطح استانداردی مستحکم می کند و می تواند به عنوان دیکته کننده قیمت به بازارها باشد و وقتی بازارهای اینده دچار نقص شوند ، نقش تعیین کننده ای داشته باشد .
چه دوست داشته باشید چه نداشته باشید ، چین حقیقتا به عنوان اصلی ترین بازیگر بازار روی جهان شده است . لیبرالیسم اقتصادی در چین در راه وارد شدن به دهه سوم خود است . چین امروز ظاهرا به صورت خارجی ، یک سیستم کاپیتالیست را دارد اما این طور نیست بلکه دارای اقتصادی با سیستم اقتصادی کمونیستی است .
چین اصلی ترین گرداننده مصرف روی جهان برای دو دهه گذشته بوده است که ۱۲ درصد از رشد سالیانه چین در هر سال را پوشش می دهد . در سال ۲۰۰۹ واردات فلز که عمدتا برای گالوانیزه کردن فولاد در برابر خوردگی و زنگ زدگی استفاده می شود ، رشد ۲۶۵ درصدی نسبت به سطح واردات فلز در سال ۲۰۰۸ داشته است .
بسته محرک ۵۸۵ میلیارد دلاری دولت چین ، نقش مهمی را در افزایش انفجارگونه تقاضای واردات در سال ۲۰۰۹ ایفا کرده است . رشد چین و تقاضای روی ان ، به حد زیادی نشان دهنده سطوح بالای سرمایه گذاری در دارایی های ثابت است که به دلیل سوخت گیری سریع در ظرفیتهای تولید برای بازار عرضه و صادرات کشور است .
اگر چه رونق اقتصادی ، خارج از مرزهای چین هنوز شکننده است و امکان دارد که برگشت داشته باشد ، پیش بینی می گردد که رشد تقاضای روی چین طی امسال و سال اینده به نسبت متعادل و در سطح ۹ تا ۱۰ درصد در هر سال باشد . در کوتاه مدت قدرت چین به سوی نگاه به سوی صادرات به عنوان رکن اصلی رشد اقتصادی است که البته بر مصرف روی فشار وارد خواهد کرد .
قیمتهای روی شاخص فلزات لندن در سال ۲۰۰۹ باعث به وجود امدن شکافی بزرگ بین قیمت و مسایل فاندامنتال شد که تولید کنندگان روی چینی را مجاب کرد سطح تولیدات خود را بدون هیچ گونه رشد در تقاضا افزایش دهند . تولید سالانه روی تصفیه شده در سال ۲۰۰۹ در چین ، یازده و شش دهم در صد رشد کرد که باعث شد کشور مقادیر قابل توجهی از ظرفیتهای بلا استفاده خود را به کار اندازد . اما فقدان ممانعت تولید کنندگان از تولید باعث عدم تعادل عمده ای در بازار شد که هنوز هم اثرات ان از بین نرفته است .
روی و فولاد
روی برای گالوانیزه کردن فولاد به کار می رود . ۵۰ درصد از مصرف روی در جهان به دلیل فرایند گالولنیزه کردن انجام می گیرد . تقاضای روی به میزان زیادی به تقاضای فولاد وابسته است چرا که افزایش تقاضای فولاد مصرف روی را بالا می برد . طی سال گذشته بسیاری از معادن روی بسته شدند یا عملیات تعمیر و نگهداری را ادامه دادند . اکنون به نظر می رسد که تولید روی پتانسیل سوداوری را دارد و بازگشت تولید به سطح گذشته به عقیده شرکتهای معدنی به ثبات قیمت ها بستگی دارد . قیمت روی بازگشت خیره کننده ای را از ماه دسامبر سال ۲۰۰۸ داشته است و ۱۵۰ درصد از ان زمان تاکنون ترقی کرده است .
انجمن فولاد جهانی می گوید : رشد تقاضای فولاد جهانی به دلیل ضعف بازار املاک چین و افت مصرف ژاپن در سال اینده ، کند خواهد شد .
این انجمن می گوید ، رشد مصرف در سال ۲۰۱۱ تا سطح پنج و سه دهم درصد کند خواهد شد و این درحالی است که تحلیلگران برای امسال رشد ۱۳ درصدی را پیش بینی می کنند . چین و ژاپن ، اولین و دومین تولید کننده بزرگ فولاد جهان هستند .
پوریا تیرگر